Četvrtak, 14.01.2010.

01:18

MMF nezadovoljan popuštanjem Vlade

Povećanje plata nije u skladu sa dogovorom između MMF-a i Vlade Srbije, smatra stalni predstavnik misije ove institucije u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Izvor: Danas

MMF nezadovoljan popuštanjem Vlade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Voja

pre 14 godina

Pre nekoliko godina, kada je bio konstantan priliv u budzet od privatizacije drustvenih preduzeca, g-din Dinkic nas je obavestio kako smo sve obaveze prema MMF razresili i kako isti nece moci vise da ucenjuju Srbiju svojim zahtevima.
Posle samo par godina, kada vise nije bilo dovoljno novca, isti taj g-din je pokucao na ta vrata i trazio pomoc. Normalno pomoc je pruzena ali uz uslove. Nasi su se natezali, junacili itd. i na kraju pritesnjeni pristali.
Onda opet malo poceli da rade po svome, automatski su bile odlozene neke transe kredita koje je IMF odobrio.
Sad se desava slicno. Dogovor je dakle bio izmedju Vlade i IMF, mi Vama pomoc, Vi je ulozite u razvoj, ali nikako u povecanje plata (i to samo u javnom sektoru, sta se desava kod privatnika IMF ne interesuje a i vladu). Vlada rekla vazi.
Usvojen je budzet za 2010. koji je prosao reviziju IMF izmedju ostalog i iz ovog razloga.
Vec krajem decembra je premijer poceo da najavljuje da mozda postoje nacini da se plate povecaju. A nacin je nadjen. Ajde, malo sindikat EPS-a kao pritisne, pa malo Telekom, pa videcemo da li treba jos neko da doda. I onda kao Vlada pregovara i kaze, pa eto moramo da povecamo plate.
Odmah je mogla da se ocekuje reakcija IMF-a, i evo je stigla.
Pitanje je koliko je jos ostalo od vec obecane pomoci za budzet sa te strane, i od toga ce zavisti kako ce Vlada reagovati.
U svakom slucaju ne valja. I dalje ce drzava i Javna preduzeca da trose, znaci dalja zaduzivanja. Ali od koga?
Ako IMF ne da kao dace Rusi ili Kinezi. Pa da oni daju, ali tako sto nesto ipak uzmu. Za sada su Rusi uzeli NIS bez tendera, Kinezi ce da grade most preko Dunava takodje bez tendera itd.
Pitanje je sta cemo sad da ponudimo i jednima i drugima bez tendera.
UZAS.

kostic

pre 14 godina

Sve dok drzava Srbija bude i dalje imala ostatke socijalisticke privrede kroz tzv. nedohodovne kategorije kao sto su regres i naknade za prevoz i topli obrok, bice nam ovako.
Danas ima satotine firmi u Srbiji koje platu isplacuju kroz regres i topli obrok i time varaju samu drzavu Srbiju jer na to se ne placaju doprinosi niti ide u prosek za penziju.
A broj penzionera tj onih koji su placeni iz doprinosa se stalno povecava. Takvom ekonomijom drzava je osudjena na propast.

Posetilac

pre 14 godina

Hahaha, koliko je ovima iz MMF-a trebalo da shvate da ih ovi nasi vuku za nos! Dovedu ih u BG, malo prosetaju po splavovima i restoranima, i samo gledaju da im uzmu pare. A posle sve po starom!

miki

pre 14 godina

Sve dok se u Srbiji ne resimo ostataka socijalizma, tj regresa, bonova i ostalih prihoda na koje se drzavi ne placaju nikakvi doprinosi, bice nam ovako.

Pele

pre 14 godina

U javnom sektoru ima toliko drugih institucija u kojima su mizerne plate, ali koje nemaju sredstva za ucenjivanje. Vlada (slabasna kakva jeste) povecava plate onima koji i zaradjuju najvise. A to sto zaposleni u tim institucijama rade jeste cisto otimanje pod pretnjom, a nasa vlada se tih pretnji mnogo boji.

Amos

pre 14 godina

Sad je vec svima u vlasti jasno da ce sledeci izbori biti katastrofa, brod se polako napusta i kad je vec doslo dotle - treba spasiti (citaj: ukrasti) sto se spasti moze!
Zato - krsi sve sporazume i povecavaj plate. Jer sutra kad sve te poslusnicke kadrove neko bude otpustao, nece biti isto ako dobiju 24x600 i 24x800 eur...

stresi truta sa leđa!

pre 14 godina

Ko kaže da Vlada nije poštovala dogovor sa MMF-om?
Za sve nas koji radimo u privredi (kod privatnika) ili smo u penziji, plata/penzija ima da ostane zamrznuta, ovozemaljska, dok za onu Nebesku Srbiju (javna preduzeća, drž-činovnici i ostali) plata mora biti u skladu sa njihovim "doprinosom" razvoju društva, što će reći nebeska plata. Zato valjda tako juri visoko ka nebu!

PetarM

pre 14 godina

Potpuno mi je nejasno zasto se sada IMF optuzuje za "buduci" krah privrede i navode se primeri zemalja gde se to desilo. Koliko je meni poznato ovo je relativno slobodan svet i niko ne preti vojnom intervencijom ako se ne prihvate uslovi IMF. Ako Vladi ugovor sa IMF nije odgovarao zasto jednostavno ga nisu napustili, neke zemlje su to vec uradile. Da li to Vlada misli da moze jedno da se dogovara i ugovorno obavezuje a ne ispunjava svoje obaveze. Problem je naravno u privredi, strukturi obrazovanja radne snage, zakonskoj regulativi, penzionom sistemu, poreskom sistemu i sl. a sto je sve u domenu Srbije a ne IMF. U Srbiji ne zivi radno spospobno stanovnistvo na nivou Nemacke ili Japana (niti cak Ceske), te nije jasno sta se tacno ocekuje i na cemu su ta ocekivanja realno bazirana.

makijaveli

pre 14 godina

Mislim da cilj vlade da se krije iz ovakvih izjava, koje verovatno nisu ni tacne. U drzavnom sektoru radi preko 1 mil radnika, znaci isto toliko glasaca. E sad, vlada ce izaci sa izjavom da i pored njihove dobre volje da povecaju platu nisu u mogucnosti da to urade jer im mmf to ne dozvoljava. Znaci, okrivice mmf. A mmf verovatno zab*** sto oni hoce da povecaju plate. I na kraju ce vlada pobrati poene, a radnici biti zadovoljni jer ipak imaju vladu koja "brine" o njima. Apsurd. Manipulacija traje suvise dugo.

komentator

pre 14 godina

Vlada polako gubi kompas, krajnje je vreme da se otrezni i stane na put ucenama sindikata koji ne gledaju opšti interes, već su egoistični!

vegan

pre 14 godina

Zapitajte se zasto IMF daje novac korumpiranim i pohlepnim vlastima svuda u svetu, decenijama unazad, bez uslovljavanja o zaustavljanju ove napasti. Koliko je naroda unesreceno i ostalo duzno za nekoliko sledecih generacija zbog pohlepnih vladara treceg sveta. Ima teorija da je Tito radio za IMF i obezbedjivao im megalomanske klijente putem Pokreta nesvrstanih. Takodje, setite se nekih podataka koliko novca gubi nasa drzava i gradjani zbog nedostatka kontrole, pranja novca, monopola itd. To je suma koja bi bila dovoljna da se pregura svaka kriza.

jeremija

pre 14 godina

Potpuno je jasno da ova Vlada niti moze, a jos manje hoce da opstaje bez MMF-a. Sada, kada smo sve rasprodali i obezvredili, a i maksimalno se zaduzili, mozemo samo da 'kukamo' ....

Nenad

pre 14 godina

Dokle će Vlada da koketira sa nerazumnim zahtevima javnih preduizeća. Ko ima pravo da se igra autoritetom naše zemlje kršeći zaključene aranžmane sa MMF-om. Ovom narodu treba obijasniti šta bi značilo da sada dodje do prekida saradnje sa tim Fondom. Ko će da nadoknadi gubitke raznih blokada puteva, ulica i trgova Beograda i dr. Nekome je stalo da izazove haos u ovoj zemlji kako bi se domogao vlasti. A sada nije vreme za političlke sukobe, već vreme da se svi ujedine u naporima da se savlada ova svetska kriza i da nju prodjemo sa što manje šteta. A za borbu za vlast ima vremena.

Dejan

pre 14 godina

Sasvim je jasno da nas MMF gura u cist kapitalizam. Ko nije vec pogledao interesantan dokumentarac Zeitgeist i njegov nastavak (ima i online http://www.zeitgeistmovie.com/)preporucujem. Kad rasprodamo sve sto se moze od javnih preduzeca i ne vratimo dugove-bankrot. E sad, sve bi to lepo bilo kad bi smo se izvukli iz kandzi MMF-a, postavili sposobne ljude da vode drzavu, kojih definitivni ima, ali malo ih je u politici. A moramo priznati da smo i neradan narod, previse iskvareni, zavidni, arogantni. Mislim da nam ne bi valjao nijedan scenario.

biba

pre 14 godina

Opet se potvrdjuje ona stara ko najvise ima, taj najvise i kuka, raja cuti! U ovoj situaciji se treba setiti mudrosti Milosa Obrenovica i popustiti malo obicnom narodu, a ne onima koji vec imaju preko proseka, jer ako prazan stomak nadvlada razum jao i njima i nama.

Peter Tosh

pre 14 godina

ММФ није никакав ''брижни'' надзорник. Напротив, у питању је игра која ће ову земљу, услед презадужености, довести у ситуацију Аргентине 90-тих, тј. Грчке за годину-две. Уколико мислите да је ово дно и да не може горе, јако се варате. Имаћемо, и без породице Милошевић, идентичан сценарио 90-тим. Волео бих да грешим, али са оваквом политиком само слеп поред очију не може да увиди шта нам се спрема. Док се народ замајава свакавим глупостима (сетите се само у последњих пар месеци са чиме су вас залуђивали и још увек то чине, шампањац на стадиону, навијачи, тужба, контра-тужба, а да све то, реално, нема никакве везе са вашим животом) игране су иза леђа игре које ће нас све заједно скупо коштати. Лука Београд, аутономија Војводине (колико је у Новом Саду планирано поскупљење комуналних услуга), штампање новца за исплату акција, дивљање курса итд. Све тече у само једном правцу, инфлација, нова задужења, нови кредити. . .До празних рафова и хлеба од 16 милијарди. Нека нам је са срећом!

sile

pre 14 godina

Nije samo MMF taj koji je nezadovoljan,nezadovoljni su svi gradjani Srbije zbog podizanja plata u javnom sektoru.Nemoralno je dizati plate privilegovanim radnicima javnog sektora i to u kriznim vremenima.Bolje da ste podigli penzije,ali siromasni izgleda nisu bitni ovo drzavi.Sada treba svi sindikati u javnom sektoru da se oglase i da oni traze povecanja za sebe.Ako moze Telekom,onda moze EPS,a zasto ne i zeleznice,i lokalna samouprava.Zasto bi prosvetari cutali,a nece ni medicinari da zazmure,jer nije tacno da su radnici Telekoma bolji od doktora i profesora...

Bojan Boric

pre 14 godina

IMF radi na tome da se unisti javni sektor drzava i ohrabri agresivna privatizacija koja vodi do ekstremne vrste surovog kapitalizma. Miskovic i ostali oligarsi u Srbiji su produkti takvog kapitalizma. Taj sistem je u suprotnosti sa svim demokratskim nacelima jer ne postoji nijedan slucaj u svetu gde je taj princip (Chicago School of Economics - Milton Freedmans Free Trade) primenjen bez upotrbe sile ili gasenja demokratije (za koju se IMF toboze zalaze). Na zalost IMF jos uvek ima jak uticaj u Srbiji zbog njene zaduzenosti. Na javnosti je da jaca svest i da utice na to da se radnici izbore za svoja prava. Bez jakog javnog sektora, nema ni adekvatne zastite prava ljudi ni demokratije.
Nacije Latinske Amerike, Juzna Afrika, Poljska, Rusija, Irak, Indonezija su vec bile zrtve IMF-ovog velikog eksperimenta(rezultat: milioni ljudskih zrtava, beda i siromastvo). Nadam se da ce se Srbija osvestiti i nekako izvuci iz smrtonosnog zagrljaja ove organizacije.

Da se zna

pre 14 godina

Cisto da znate a izgleda da ne znate.Telekom je akcionarsko drustvo jos od 1997 godine,e sad sto gospodi iz Vlade i MMF-a odgovara da ga nazivaju javnim preduzecem to je druga stvar.

Zoran M.

pre 14 godina

I ja se slazem da im ne treba povecavati plate. Samo znaju podizati cene usluga a da ne pricam o Telekomu Srbije koji brzinu ADSL-a od 4096 Kb/s nudi za 2.849,70 dok Hrvatski telekom T-com brzinu ADSL-a od 4Mbit/s daje za oko otprilike 1890,45 dinara mesecno.

domacin

pre 14 godina

Može i vlada da opstane, a MMF i radnici budu zadovoljni, samo da gospoda iz vlade hoće malo da prištedi na sebi, pa od toga poveća plate tamo gde je "kritično".

Gisa

pre 14 godina

Telekom i EPS vec imaju dobre plate, a pritom su monopolisti i nemaju konkurenciju kao sto se zna.
Povećanje cene struje i telekomovih usluga ide preko grbače redovnih platiša, kojima su zarade oko 200 evra!
Sramota je što nešto uopšte traže a ako im Vlada popusti, onda neka MMF raskine aranžman!

Vojvodjanka

pre 14 godina

Izmedju zahteva MMF-a i mogucnosti da vlada padne ako se ne uvaze zahtevi radnika, vlada se orijentisala na ovo drugo.

Medjutim, sa ovakvom poltikom, vlada ce sigurno pasti. Problem je jedino u tome sto nema ko da ih zameni... Radikali, "narodnjaci" i njima slicni, svakako nisu opcije za (bolju) buducnost.

Gradjanin

pre 14 godina

Nisu oni dobili samo povećanje plate, nego i topli obrok i regres svaki mesec, znači ukupno od 9.000 do 20.000 din. povećanje po radniku! A u Srbiji 30% ljudi žive u rasponu od 9.000-20.000 din! Ima li neko pametan u ovoj Vladi, ili su tu samo da ušićare još koju kintu, pa kud koji mili moji! Tadiću, tvoj dil sa SPS-om nas ponovo vraća u pakao 90-tih! Inflacija je počela, narod ponovo gladuje! Razmisli kako je prošao tvoj prethodnik! Prazan stomak ne može do veka trpeti!

miroslav

pre 14 godina

Gospodo iz MMF-a niste ni svesni s kim imate posla!jedva su cekali da vam vide ledja pa da krenu u predizborne i ko zna kakve jos dilove sa drzavnim monopolistima.objasnice oni vama kako je sve to planirano budzetom i kako nece stampati pare ali mislim da ce vam sve biti jasno kada rec uzme mladi i perspektivni gosp. Krkobabic .i nemojte da se iznenadite ako u Drugom dnevniku spikerka ozarena lica i namestenog osmeha(model 1996)cita vama tako poznat al nikako razumljiv rezime razgovora sa Vladom o veoma uspelim pregovorima.i nemojte se cuditi ako na poklon dobijete sesire,oni samo sluze da sakrijete magarece usi koje ce vam narasti.pozdrav iz zemlje dembelije.

zabriuti

pre 14 godina

MMF je u skoro svakoj zemlji u kojoj je bio napravio jos veci haos u ekonomiji nego sto je nekome pomogao, setimo se slucaja Argentine od pre neku godinu , savetovali su i onda su pobegli kada je doslo do kraha privrede a sa njima su zbrisale strane banke sa deviznom stednjom a to su uglavnom bile americke banke.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nemoj baš tako gosn. Lisovolik, Da su radnici državnih poduzeća bili spremni na reforme o kojima ti uporno pričaš, ne bi im ni trebao MMF, pa bi se izgubio i smisao tvog postojanja :)

LaMar

pre 14 godina

Tako je, jos i Telekomu da povecaju platu jer em ih ima mnogo, em im je usluga nikakva i preskupa (fiksna telefonija, mobilna, ADSL, IPTV) em i dalje imaju monopol iako nisu trebali od 2005. Valjda MMF moze da stane na put nasim neradnicima ako nasi politicari ne moze/sme

LaMar

pre 14 godina

Tako je, jos i Telekomu da povecaju platu jer em ih ima mnogo, em im je usluga nikakva i preskupa (fiksna telefonija, mobilna, ADSL, IPTV) em i dalje imaju monopol iako nisu trebali od 2005. Valjda MMF moze da stane na put nasim neradnicima ako nasi politicari ne moze/sme

Gisa

pre 14 godina

Telekom i EPS vec imaju dobre plate, a pritom su monopolisti i nemaju konkurenciju kao sto se zna.
Povećanje cene struje i telekomovih usluga ide preko grbače redovnih platiša, kojima su zarade oko 200 evra!
Sramota je što nešto uopšte traže a ako im Vlada popusti, onda neka MMF raskine aranžman!

Vojvodjanka

pre 14 godina

Izmedju zahteva MMF-a i mogucnosti da vlada padne ako se ne uvaze zahtevi radnika, vlada se orijentisala na ovo drugo.

Medjutim, sa ovakvom poltikom, vlada ce sigurno pasti. Problem je jedino u tome sto nema ko da ih zameni... Radikali, "narodnjaci" i njima slicni, svakako nisu opcije za (bolju) buducnost.

Gradjanin

pre 14 godina

Nisu oni dobili samo povećanje plate, nego i topli obrok i regres svaki mesec, znači ukupno od 9.000 do 20.000 din. povećanje po radniku! A u Srbiji 30% ljudi žive u rasponu od 9.000-20.000 din! Ima li neko pametan u ovoj Vladi, ili su tu samo da ušićare još koju kintu, pa kud koji mili moji! Tadiću, tvoj dil sa SPS-om nas ponovo vraća u pakao 90-tih! Inflacija je počela, narod ponovo gladuje! Razmisli kako je prošao tvoj prethodnik! Prazan stomak ne može do veka trpeti!

Zoran M.

pre 14 godina

I ja se slazem da im ne treba povecavati plate. Samo znaju podizati cene usluga a da ne pricam o Telekomu Srbije koji brzinu ADSL-a od 4096 Kb/s nudi za 2.849,70 dok Hrvatski telekom T-com brzinu ADSL-a od 4Mbit/s daje za oko otprilike 1890,45 dinara mesecno.

sile

pre 14 godina

Nije samo MMF taj koji je nezadovoljan,nezadovoljni su svi gradjani Srbije zbog podizanja plata u javnom sektoru.Nemoralno je dizati plate privilegovanim radnicima javnog sektora i to u kriznim vremenima.Bolje da ste podigli penzije,ali siromasni izgleda nisu bitni ovo drzavi.Sada treba svi sindikati u javnom sektoru da se oglase i da oni traze povecanja za sebe.Ako moze Telekom,onda moze EPS,a zasto ne i zeleznice,i lokalna samouprava.Zasto bi prosvetari cutali,a nece ni medicinari da zazmure,jer nije tacno da su radnici Telekoma bolji od doktora i profesora...

miroslav

pre 14 godina

Gospodo iz MMF-a niste ni svesni s kim imate posla!jedva su cekali da vam vide ledja pa da krenu u predizborne i ko zna kakve jos dilove sa drzavnim monopolistima.objasnice oni vama kako je sve to planirano budzetom i kako nece stampati pare ali mislim da ce vam sve biti jasno kada rec uzme mladi i perspektivni gosp. Krkobabic .i nemojte da se iznenadite ako u Drugom dnevniku spikerka ozarena lica i namestenog osmeha(model 1996)cita vama tako poznat al nikako razumljiv rezime razgovora sa Vladom o veoma uspelim pregovorima.i nemojte se cuditi ako na poklon dobijete sesire,oni samo sluze da sakrijete magarece usi koje ce vam narasti.pozdrav iz zemlje dembelije.

zabriuti

pre 14 godina

MMF je u skoro svakoj zemlji u kojoj je bio napravio jos veci haos u ekonomiji nego sto je nekome pomogao, setimo se slucaja Argentine od pre neku godinu , savetovali su i onda su pobegli kada je doslo do kraha privrede a sa njima su zbrisale strane banke sa deviznom stednjom a to su uglavnom bile americke banke.

Bojan Boric

pre 14 godina

IMF radi na tome da se unisti javni sektor drzava i ohrabri agresivna privatizacija koja vodi do ekstremne vrste surovog kapitalizma. Miskovic i ostali oligarsi u Srbiji su produkti takvog kapitalizma. Taj sistem je u suprotnosti sa svim demokratskim nacelima jer ne postoji nijedan slucaj u svetu gde je taj princip (Chicago School of Economics - Milton Freedmans Free Trade) primenjen bez upotrbe sile ili gasenja demokratije (za koju se IMF toboze zalaze). Na zalost IMF jos uvek ima jak uticaj u Srbiji zbog njene zaduzenosti. Na javnosti je da jaca svest i da utice na to da se radnici izbore za svoja prava. Bez jakog javnog sektora, nema ni adekvatne zastite prava ljudi ni demokratije.
Nacije Latinske Amerike, Juzna Afrika, Poljska, Rusija, Irak, Indonezija su vec bile zrtve IMF-ovog velikog eksperimenta(rezultat: milioni ljudskih zrtava, beda i siromastvo). Nadam se da ce se Srbija osvestiti i nekako izvuci iz smrtonosnog zagrljaja ove organizacije.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nemoj baš tako gosn. Lisovolik, Da su radnici državnih poduzeća bili spremni na reforme o kojima ti uporno pričaš, ne bi im ni trebao MMF, pa bi se izgubio i smisao tvog postojanja :)

Peter Tosh

pre 14 godina

ММФ није никакав ''брижни'' надзорник. Напротив, у питању је игра која ће ову земљу, услед презадужености, довести у ситуацију Аргентине 90-тих, тј. Грчке за годину-две. Уколико мислите да је ово дно и да не може горе, јако се варате. Имаћемо, и без породице Милошевић, идентичан сценарио 90-тим. Волео бих да грешим, али са оваквом политиком само слеп поред очију не може да увиди шта нам се спрема. Док се народ замајава свакавим глупостима (сетите се само у последњих пар месеци са чиме су вас залуђивали и још увек то чине, шампањац на стадиону, навијачи, тужба, контра-тужба, а да све то, реално, нема никакве везе са вашим животом) игране су иза леђа игре које ће нас све заједно скупо коштати. Лука Београд, аутономија Војводине (колико је у Новом Саду планирано поскупљење комуналних услуга), штампање новца за исплату акција, дивљање курса итд. Све тече у само једном правцу, инфлација, нова задужења, нови кредити. . .До празних рафова и хлеба од 16 милијарди. Нека нам је са срећом!

domacin

pre 14 godina

Može i vlada da opstane, a MMF i radnici budu zadovoljni, samo da gospoda iz vlade hoće malo da prištedi na sebi, pa od toga poveća plate tamo gde je "kritično".

Dejan

pre 14 godina

Sasvim je jasno da nas MMF gura u cist kapitalizam. Ko nije vec pogledao interesantan dokumentarac Zeitgeist i njegov nastavak (ima i online http://www.zeitgeistmovie.com/)preporucujem. Kad rasprodamo sve sto se moze od javnih preduzeca i ne vratimo dugove-bankrot. E sad, sve bi to lepo bilo kad bi smo se izvukli iz kandzi MMF-a, postavili sposobne ljude da vode drzavu, kojih definitivni ima, ali malo ih je u politici. A moramo priznati da smo i neradan narod, previse iskvareni, zavidni, arogantni. Mislim da nam ne bi valjao nijedan scenario.

Da se zna

pre 14 godina

Cisto da znate a izgleda da ne znate.Telekom je akcionarsko drustvo jos od 1997 godine,e sad sto gospodi iz Vlade i MMF-a odgovara da ga nazivaju javnim preduzecem to je druga stvar.

biba

pre 14 godina

Opet se potvrdjuje ona stara ko najvise ima, taj najvise i kuka, raja cuti! U ovoj situaciji se treba setiti mudrosti Milosa Obrenovica i popustiti malo obicnom narodu, a ne onima koji vec imaju preko proseka, jer ako prazan stomak nadvlada razum jao i njima i nama.

komentator

pre 14 godina

Vlada polako gubi kompas, krajnje je vreme da se otrezni i stane na put ucenama sindikata koji ne gledaju opšti interes, već su egoistični!

stresi truta sa leđa!

pre 14 godina

Ko kaže da Vlada nije poštovala dogovor sa MMF-om?
Za sve nas koji radimo u privredi (kod privatnika) ili smo u penziji, plata/penzija ima da ostane zamrznuta, ovozemaljska, dok za onu Nebesku Srbiju (javna preduzeća, drž-činovnici i ostali) plata mora biti u skladu sa njihovim "doprinosom" razvoju društva, što će reći nebeska plata. Zato valjda tako juri visoko ka nebu!

Nenad

pre 14 godina

Dokle će Vlada da koketira sa nerazumnim zahtevima javnih preduizeća. Ko ima pravo da se igra autoritetom naše zemlje kršeći zaključene aranžmane sa MMF-om. Ovom narodu treba obijasniti šta bi značilo da sada dodje do prekida saradnje sa tim Fondom. Ko će da nadoknadi gubitke raznih blokada puteva, ulica i trgova Beograda i dr. Nekome je stalo da izazove haos u ovoj zemlji kako bi se domogao vlasti. A sada nije vreme za političlke sukobe, već vreme da se svi ujedine u naporima da se savlada ova svetska kriza i da nju prodjemo sa što manje šteta. A za borbu za vlast ima vremena.

PetarM

pre 14 godina

Potpuno mi je nejasno zasto se sada IMF optuzuje za "buduci" krah privrede i navode se primeri zemalja gde se to desilo. Koliko je meni poznato ovo je relativno slobodan svet i niko ne preti vojnom intervencijom ako se ne prihvate uslovi IMF. Ako Vladi ugovor sa IMF nije odgovarao zasto jednostavno ga nisu napustili, neke zemlje su to vec uradile. Da li to Vlada misli da moze jedno da se dogovara i ugovorno obavezuje a ne ispunjava svoje obaveze. Problem je naravno u privredi, strukturi obrazovanja radne snage, zakonskoj regulativi, penzionom sistemu, poreskom sistemu i sl. a sto je sve u domenu Srbije a ne IMF. U Srbiji ne zivi radno spospobno stanovnistvo na nivou Nemacke ili Japana (niti cak Ceske), te nije jasno sta se tacno ocekuje i na cemu su ta ocekivanja realno bazirana.

Posetilac

pre 14 godina

Hahaha, koliko je ovima iz MMF-a trebalo da shvate da ih ovi nasi vuku za nos! Dovedu ih u BG, malo prosetaju po splavovima i restoranima, i samo gledaju da im uzmu pare. A posle sve po starom!

vegan

pre 14 godina

Zapitajte se zasto IMF daje novac korumpiranim i pohlepnim vlastima svuda u svetu, decenijama unazad, bez uslovljavanja o zaustavljanju ove napasti. Koliko je naroda unesreceno i ostalo duzno za nekoliko sledecih generacija zbog pohlepnih vladara treceg sveta. Ima teorija da je Tito radio za IMF i obezbedjivao im megalomanske klijente putem Pokreta nesvrstanih. Takodje, setite se nekih podataka koliko novca gubi nasa drzava i gradjani zbog nedostatka kontrole, pranja novca, monopola itd. To je suma koja bi bila dovoljna da se pregura svaka kriza.

Voja

pre 14 godina

Pre nekoliko godina, kada je bio konstantan priliv u budzet od privatizacije drustvenih preduzeca, g-din Dinkic nas je obavestio kako smo sve obaveze prema MMF razresili i kako isti nece moci vise da ucenjuju Srbiju svojim zahtevima.
Posle samo par godina, kada vise nije bilo dovoljno novca, isti taj g-din je pokucao na ta vrata i trazio pomoc. Normalno pomoc je pruzena ali uz uslove. Nasi su se natezali, junacili itd. i na kraju pritesnjeni pristali.
Onda opet malo poceli da rade po svome, automatski su bile odlozene neke transe kredita koje je IMF odobrio.
Sad se desava slicno. Dogovor je dakle bio izmedju Vlade i IMF, mi Vama pomoc, Vi je ulozite u razvoj, ali nikako u povecanje plata (i to samo u javnom sektoru, sta se desava kod privatnika IMF ne interesuje a i vladu). Vlada rekla vazi.
Usvojen je budzet za 2010. koji je prosao reviziju IMF izmedju ostalog i iz ovog razloga.
Vec krajem decembra je premijer poceo da najavljuje da mozda postoje nacini da se plate povecaju. A nacin je nadjen. Ajde, malo sindikat EPS-a kao pritisne, pa malo Telekom, pa videcemo da li treba jos neko da doda. I onda kao Vlada pregovara i kaze, pa eto moramo da povecamo plate.
Odmah je mogla da se ocekuje reakcija IMF-a, i evo je stigla.
Pitanje je koliko je jos ostalo od vec obecane pomoci za budzet sa te strane, i od toga ce zavisti kako ce Vlada reagovati.
U svakom slucaju ne valja. I dalje ce drzava i Javna preduzeca da trose, znaci dalja zaduzivanja. Ali od koga?
Ako IMF ne da kao dace Rusi ili Kinezi. Pa da oni daju, ali tako sto nesto ipak uzmu. Za sada su Rusi uzeli NIS bez tendera, Kinezi ce da grade most preko Dunava takodje bez tendera itd.
Pitanje je sta cemo sad da ponudimo i jednima i drugima bez tendera.
UZAS.

jeremija

pre 14 godina

Potpuno je jasno da ova Vlada niti moze, a jos manje hoce da opstaje bez MMF-a. Sada, kada smo sve rasprodali i obezvredili, a i maksimalno se zaduzili, mozemo samo da 'kukamo' ....

kostic

pre 14 godina

Sve dok drzava Srbija bude i dalje imala ostatke socijalisticke privrede kroz tzv. nedohodovne kategorije kao sto su regres i naknade za prevoz i topli obrok, bice nam ovako.
Danas ima satotine firmi u Srbiji koje platu isplacuju kroz regres i topli obrok i time varaju samu drzavu Srbiju jer na to se ne placaju doprinosi niti ide u prosek za penziju.
A broj penzionera tj onih koji su placeni iz doprinosa se stalno povecava. Takvom ekonomijom drzava je osudjena na propast.

Amos

pre 14 godina

Sad je vec svima u vlasti jasno da ce sledeci izbori biti katastrofa, brod se polako napusta i kad je vec doslo dotle - treba spasiti (citaj: ukrasti) sto se spasti moze!
Zato - krsi sve sporazume i povecavaj plate. Jer sutra kad sve te poslusnicke kadrove neko bude otpustao, nece biti isto ako dobiju 24x600 i 24x800 eur...

makijaveli

pre 14 godina

Mislim da cilj vlade da se krije iz ovakvih izjava, koje verovatno nisu ni tacne. U drzavnom sektoru radi preko 1 mil radnika, znaci isto toliko glasaca. E sad, vlada ce izaci sa izjavom da i pored njihove dobre volje da povecaju platu nisu u mogucnosti da to urade jer im mmf to ne dozvoljava. Znaci, okrivice mmf. A mmf verovatno zab*** sto oni hoce da povecaju plate. I na kraju ce vlada pobrati poene, a radnici biti zadovoljni jer ipak imaju vladu koja "brine" o njima. Apsurd. Manipulacija traje suvise dugo.

miki

pre 14 godina

Sve dok se u Srbiji ne resimo ostataka socijalizma, tj regresa, bonova i ostalih prihoda na koje se drzavi ne placaju nikakvi doprinosi, bice nam ovako.

Pele

pre 14 godina

U javnom sektoru ima toliko drugih institucija u kojima su mizerne plate, ali koje nemaju sredstva za ucenjivanje. Vlada (slabasna kakva jeste) povecava plate onima koji i zaradjuju najvise. A to sto zaposleni u tim institucijama rade jeste cisto otimanje pod pretnjom, a nasa vlada se tih pretnji mnogo boji.

zabriuti

pre 14 godina

MMF je u skoro svakoj zemlji u kojoj je bio napravio jos veci haos u ekonomiji nego sto je nekome pomogao, setimo se slucaja Argentine od pre neku godinu , savetovali su i onda su pobegli kada je doslo do kraha privrede a sa njima su zbrisale strane banke sa deviznom stednjom a to su uglavnom bile americke banke.

Bojan Boric

pre 14 godina

IMF radi na tome da se unisti javni sektor drzava i ohrabri agresivna privatizacija koja vodi do ekstremne vrste surovog kapitalizma. Miskovic i ostali oligarsi u Srbiji su produkti takvog kapitalizma. Taj sistem je u suprotnosti sa svim demokratskim nacelima jer ne postoji nijedan slucaj u svetu gde je taj princip (Chicago School of Economics - Milton Freedmans Free Trade) primenjen bez upotrbe sile ili gasenja demokratije (za koju se IMF toboze zalaze). Na zalost IMF jos uvek ima jak uticaj u Srbiji zbog njene zaduzenosti. Na javnosti je da jaca svest i da utice na to da se radnici izbore za svoja prava. Bez jakog javnog sektora, nema ni adekvatne zastite prava ljudi ni demokratije.
Nacije Latinske Amerike, Juzna Afrika, Poljska, Rusija, Irak, Indonezija su vec bile zrtve IMF-ovog velikog eksperimenta(rezultat: milioni ljudskih zrtava, beda i siromastvo). Nadam se da ce se Srbija osvestiti i nekako izvuci iz smrtonosnog zagrljaja ove organizacije.

Da se zna

pre 14 godina

Cisto da znate a izgleda da ne znate.Telekom je akcionarsko drustvo jos od 1997 godine,e sad sto gospodi iz Vlade i MMF-a odgovara da ga nazivaju javnim preduzecem to je druga stvar.

Vojvodjanka

pre 14 godina

Izmedju zahteva MMF-a i mogucnosti da vlada padne ako se ne uvaze zahtevi radnika, vlada se orijentisala na ovo drugo.

Medjutim, sa ovakvom poltikom, vlada ce sigurno pasti. Problem je jedino u tome sto nema ko da ih zameni... Radikali, "narodnjaci" i njima slicni, svakako nisu opcije za (bolju) buducnost.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nemoj baš tako gosn. Lisovolik, Da su radnici državnih poduzeća bili spremni na reforme o kojima ti uporno pričaš, ne bi im ni trebao MMF, pa bi se izgubio i smisao tvog postojanja :)

Peter Tosh

pre 14 godina

ММФ није никакав ''брижни'' надзорник. Напротив, у питању је игра која ће ову земљу, услед презадужености, довести у ситуацију Аргентине 90-тих, тј. Грчке за годину-две. Уколико мислите да је ово дно и да не може горе, јако се варате. Имаћемо, и без породице Милошевић, идентичан сценарио 90-тим. Волео бих да грешим, али са оваквом политиком само слеп поред очију не може да увиди шта нам се спрема. Док се народ замајава свакавим глупостима (сетите се само у последњих пар месеци са чиме су вас залуђивали и још увек то чине, шампањац на стадиону, навијачи, тужба, контра-тужба, а да све то, реално, нема никакве везе са вашим животом) игране су иза леђа игре које ће нас све заједно скупо коштати. Лука Београд, аутономија Војводине (колико је у Новом Саду планирано поскупљење комуналних услуга), штампање новца за исплату акција, дивљање курса итд. Све тече у само једном правцу, инфлација, нова задужења, нови кредити. . .До празних рафова и хлеба од 16 милијарди. Нека нам је са срећом!

Gradjanin

pre 14 godina

Nisu oni dobili samo povećanje plate, nego i topli obrok i regres svaki mesec, znači ukupno od 9.000 do 20.000 din. povećanje po radniku! A u Srbiji 30% ljudi žive u rasponu od 9.000-20.000 din! Ima li neko pametan u ovoj Vladi, ili su tu samo da ušićare još koju kintu, pa kud koji mili moji! Tadiću, tvoj dil sa SPS-om nas ponovo vraća u pakao 90-tih! Inflacija je počela, narod ponovo gladuje! Razmisli kako je prošao tvoj prethodnik! Prazan stomak ne može do veka trpeti!

LaMar

pre 14 godina

Tako je, jos i Telekomu da povecaju platu jer em ih ima mnogo, em im je usluga nikakva i preskupa (fiksna telefonija, mobilna, ADSL, IPTV) em i dalje imaju monopol iako nisu trebali od 2005. Valjda MMF moze da stane na put nasim neradnicima ako nasi politicari ne moze/sme

domacin

pre 14 godina

Može i vlada da opstane, a MMF i radnici budu zadovoljni, samo da gospoda iz vlade hoće malo da prištedi na sebi, pa od toga poveća plate tamo gde je "kritično".

makijaveli

pre 14 godina

Mislim da cilj vlade da se krije iz ovakvih izjava, koje verovatno nisu ni tacne. U drzavnom sektoru radi preko 1 mil radnika, znaci isto toliko glasaca. E sad, vlada ce izaci sa izjavom da i pored njihove dobre volje da povecaju platu nisu u mogucnosti da to urade jer im mmf to ne dozvoljava. Znaci, okrivice mmf. A mmf verovatno zab*** sto oni hoce da povecaju plate. I na kraju ce vlada pobrati poene, a radnici biti zadovoljni jer ipak imaju vladu koja "brine" o njima. Apsurd. Manipulacija traje suvise dugo.

Dejan

pre 14 godina

Sasvim je jasno da nas MMF gura u cist kapitalizam. Ko nije vec pogledao interesantan dokumentarac Zeitgeist i njegov nastavak (ima i online http://www.zeitgeistmovie.com/)preporucujem. Kad rasprodamo sve sto se moze od javnih preduzeca i ne vratimo dugove-bankrot. E sad, sve bi to lepo bilo kad bi smo se izvukli iz kandzi MMF-a, postavili sposobne ljude da vode drzavu, kojih definitivni ima, ali malo ih je u politici. A moramo priznati da smo i neradan narod, previse iskvareni, zavidni, arogantni. Mislim da nam ne bi valjao nijedan scenario.

PetarM

pre 14 godina

Potpuno mi je nejasno zasto se sada IMF optuzuje za "buduci" krah privrede i navode se primeri zemalja gde se to desilo. Koliko je meni poznato ovo je relativno slobodan svet i niko ne preti vojnom intervencijom ako se ne prihvate uslovi IMF. Ako Vladi ugovor sa IMF nije odgovarao zasto jednostavno ga nisu napustili, neke zemlje su to vec uradile. Da li to Vlada misli da moze jedno da se dogovara i ugovorno obavezuje a ne ispunjava svoje obaveze. Problem je naravno u privredi, strukturi obrazovanja radne snage, zakonskoj regulativi, penzionom sistemu, poreskom sistemu i sl. a sto je sve u domenu Srbije a ne IMF. U Srbiji ne zivi radno spospobno stanovnistvo na nivou Nemacke ili Japana (niti cak Ceske), te nije jasno sta se tacno ocekuje i na cemu su ta ocekivanja realno bazirana.

Nenad

pre 14 godina

Dokle će Vlada da koketira sa nerazumnim zahtevima javnih preduizeća. Ko ima pravo da se igra autoritetom naše zemlje kršeći zaključene aranžmane sa MMF-om. Ovom narodu treba obijasniti šta bi značilo da sada dodje do prekida saradnje sa tim Fondom. Ko će da nadoknadi gubitke raznih blokada puteva, ulica i trgova Beograda i dr. Nekome je stalo da izazove haos u ovoj zemlji kako bi se domogao vlasti. A sada nije vreme za političlke sukobe, već vreme da se svi ujedine u naporima da se savlada ova svetska kriza i da nju prodjemo sa što manje šteta. A za borbu za vlast ima vremena.

Gisa

pre 14 godina

Telekom i EPS vec imaju dobre plate, a pritom su monopolisti i nemaju konkurenciju kao sto se zna.
Povećanje cene struje i telekomovih usluga ide preko grbače redovnih platiša, kojima su zarade oko 200 evra!
Sramota je što nešto uopšte traže a ako im Vlada popusti, onda neka MMF raskine aranžman!

Zoran M.

pre 14 godina

I ja se slazem da im ne treba povecavati plate. Samo znaju podizati cene usluga a da ne pricam o Telekomu Srbije koji brzinu ADSL-a od 4096 Kb/s nudi za 2.849,70 dok Hrvatski telekom T-com brzinu ADSL-a od 4Mbit/s daje za oko otprilike 1890,45 dinara mesecno.

miroslav

pre 14 godina

Gospodo iz MMF-a niste ni svesni s kim imate posla!jedva su cekali da vam vide ledja pa da krenu u predizborne i ko zna kakve jos dilove sa drzavnim monopolistima.objasnice oni vama kako je sve to planirano budzetom i kako nece stampati pare ali mislim da ce vam sve biti jasno kada rec uzme mladi i perspektivni gosp. Krkobabic .i nemojte da se iznenadite ako u Drugom dnevniku spikerka ozarena lica i namestenog osmeha(model 1996)cita vama tako poznat al nikako razumljiv rezime razgovora sa Vladom o veoma uspelim pregovorima.i nemojte se cuditi ako na poklon dobijete sesire,oni samo sluze da sakrijete magarece usi koje ce vam narasti.pozdrav iz zemlje dembelije.

vegan

pre 14 godina

Zapitajte se zasto IMF daje novac korumpiranim i pohlepnim vlastima svuda u svetu, decenijama unazad, bez uslovljavanja o zaustavljanju ove napasti. Koliko je naroda unesreceno i ostalo duzno za nekoliko sledecih generacija zbog pohlepnih vladara treceg sveta. Ima teorija da je Tito radio za IMF i obezbedjivao im megalomanske klijente putem Pokreta nesvrstanih. Takodje, setite se nekih podataka koliko novca gubi nasa drzava i gradjani zbog nedostatka kontrole, pranja novca, monopola itd. To je suma koja bi bila dovoljna da se pregura svaka kriza.

komentator

pre 14 godina

Vlada polako gubi kompas, krajnje je vreme da se otrezni i stane na put ucenama sindikata koji ne gledaju opšti interes, već su egoistični!

jeremija

pre 14 godina

Potpuno je jasno da ova Vlada niti moze, a jos manje hoce da opstaje bez MMF-a. Sada, kada smo sve rasprodali i obezvredili, a i maksimalno se zaduzili, mozemo samo da 'kukamo' ....

kostic

pre 14 godina

Sve dok drzava Srbija bude i dalje imala ostatke socijalisticke privrede kroz tzv. nedohodovne kategorije kao sto su regres i naknade za prevoz i topli obrok, bice nam ovako.
Danas ima satotine firmi u Srbiji koje platu isplacuju kroz regres i topli obrok i time varaju samu drzavu Srbiju jer na to se ne placaju doprinosi niti ide u prosek za penziju.
A broj penzionera tj onih koji su placeni iz doprinosa se stalno povecava. Takvom ekonomijom drzava je osudjena na propast.

Posetilac

pre 14 godina

Hahaha, koliko je ovima iz MMF-a trebalo da shvate da ih ovi nasi vuku za nos! Dovedu ih u BG, malo prosetaju po splavovima i restoranima, i samo gledaju da im uzmu pare. A posle sve po starom!

miki

pre 14 godina

Sve dok se u Srbiji ne resimo ostataka socijalizma, tj regresa, bonova i ostalih prihoda na koje se drzavi ne placaju nikakvi doprinosi, bice nam ovako.

sile

pre 14 godina

Nije samo MMF taj koji je nezadovoljan,nezadovoljni su svi gradjani Srbije zbog podizanja plata u javnom sektoru.Nemoralno je dizati plate privilegovanim radnicima javnog sektora i to u kriznim vremenima.Bolje da ste podigli penzije,ali siromasni izgleda nisu bitni ovo drzavi.Sada treba svi sindikati u javnom sektoru da se oglase i da oni traze povecanja za sebe.Ako moze Telekom,onda moze EPS,a zasto ne i zeleznice,i lokalna samouprava.Zasto bi prosvetari cutali,a nece ni medicinari da zazmure,jer nije tacno da su radnici Telekoma bolji od doktora i profesora...

Pele

pre 14 godina

U javnom sektoru ima toliko drugih institucija u kojima su mizerne plate, ali koje nemaju sredstva za ucenjivanje. Vlada (slabasna kakva jeste) povecava plate onima koji i zaradjuju najvise. A to sto zaposleni u tim institucijama rade jeste cisto otimanje pod pretnjom, a nasa vlada se tih pretnji mnogo boji.

stresi truta sa leđa!

pre 14 godina

Ko kaže da Vlada nije poštovala dogovor sa MMF-om?
Za sve nas koji radimo u privredi (kod privatnika) ili smo u penziji, plata/penzija ima da ostane zamrznuta, ovozemaljska, dok za onu Nebesku Srbiju (javna preduzeća, drž-činovnici i ostali) plata mora biti u skladu sa njihovim "doprinosom" razvoju društva, što će reći nebeska plata. Zato valjda tako juri visoko ka nebu!

biba

pre 14 godina

Opet se potvrdjuje ona stara ko najvise ima, taj najvise i kuka, raja cuti! U ovoj situaciji se treba setiti mudrosti Milosa Obrenovica i popustiti malo obicnom narodu, a ne onima koji vec imaju preko proseka, jer ako prazan stomak nadvlada razum jao i njima i nama.

Voja

pre 14 godina

Pre nekoliko godina, kada je bio konstantan priliv u budzet od privatizacije drustvenih preduzeca, g-din Dinkic nas je obavestio kako smo sve obaveze prema MMF razresili i kako isti nece moci vise da ucenjuju Srbiju svojim zahtevima.
Posle samo par godina, kada vise nije bilo dovoljno novca, isti taj g-din je pokucao na ta vrata i trazio pomoc. Normalno pomoc je pruzena ali uz uslove. Nasi su se natezali, junacili itd. i na kraju pritesnjeni pristali.
Onda opet malo poceli da rade po svome, automatski su bile odlozene neke transe kredita koje je IMF odobrio.
Sad se desava slicno. Dogovor je dakle bio izmedju Vlade i IMF, mi Vama pomoc, Vi je ulozite u razvoj, ali nikako u povecanje plata (i to samo u javnom sektoru, sta se desava kod privatnika IMF ne interesuje a i vladu). Vlada rekla vazi.
Usvojen je budzet za 2010. koji je prosao reviziju IMF izmedju ostalog i iz ovog razloga.
Vec krajem decembra je premijer poceo da najavljuje da mozda postoje nacini da se plate povecaju. A nacin je nadjen. Ajde, malo sindikat EPS-a kao pritisne, pa malo Telekom, pa videcemo da li treba jos neko da doda. I onda kao Vlada pregovara i kaze, pa eto moramo da povecamo plate.
Odmah je mogla da se ocekuje reakcija IMF-a, i evo je stigla.
Pitanje je koliko je jos ostalo od vec obecane pomoci za budzet sa te strane, i od toga ce zavisti kako ce Vlada reagovati.
U svakom slucaju ne valja. I dalje ce drzava i Javna preduzeca da trose, znaci dalja zaduzivanja. Ali od koga?
Ako IMF ne da kao dace Rusi ili Kinezi. Pa da oni daju, ali tako sto nesto ipak uzmu. Za sada su Rusi uzeli NIS bez tendera, Kinezi ce da grade most preko Dunava takodje bez tendera itd.
Pitanje je sta cemo sad da ponudimo i jednima i drugima bez tendera.
UZAS.

Amos

pre 14 godina

Sad je vec svima u vlasti jasno da ce sledeci izbori biti katastrofa, brod se polako napusta i kad je vec doslo dotle - treba spasiti (citaj: ukrasti) sto se spasti moze!
Zato - krsi sve sporazume i povecavaj plate. Jer sutra kad sve te poslusnicke kadrove neko bude otpustao, nece biti isto ako dobiju 24x600 i 24x800 eur...