Nedelja, 03.01.2010.

01:11

Plate i penzije niže nego 1990.

U trenutku kada je Slobodan Milošević otišao s vlasti, čak 65 odsto porodica u Srbiji imalo je prihod po članu niži od nivoa potrebnog za preživljavanje.

Izvor: Blic

Plate i penzije niže nego 1990. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Medju sljivama

pre 14 godina

Verujem da politicari, prodavci magle po drzavnim agencijama, novobeogradski japi bankari, pisci ovako nebuloznih istrazivanja i svi ostali koji su se ogrebali o kredite, koje cemo svi da vracamo, zive bolje danas nego pre 10 godina. Medjutim u mojoj najblizoj okolini stanje je sasvim drugacije
. Od petorice mojih najblizih prijatelja samo jeden zivi bolje jer je preko veze nasao posao u jednoj banci. Ostali. ukljucujuci i mene zivimo losije bez stalnihg primanja, bez zdravstvenog osiguranja, okaceni na roditelje penzionere. Oprostite ali pre deset godina nije bilo tako..Sa malo rada na crno mogao je da se prezivi mesec . I nije se islo u zatvor zbog nedavanja zmigavca ili slucajno ugasenih farova po danu... Ali ko misli da je mogucnost uzimanja kredita vrhunsko dostignuce demokratije njemu je verovatno bolje.

Nikola

pre 14 godina

@Bojan
Pa moze i da se izadje i sa podacima za ranije godine nije problem.Prosek plate 80-tih se kretao od 600-830 maraka.Bio je pad GDP-a 1988 godine ali to je bio 2% iz kog se za dananje vreme lako izaslo na kraj.Inace volim da cujem te price da su to bile ne realne plate ali je istina da su tad bile realne a da su sad nerealne.Dug Srbije 1990 je bio nesto manji od 5 milijardi $ a sad je veci od 40 milijardi sa tim sto se tad zajmilo za gradjenje infrastrukture a sad se zajmi da bi drzava uopste opstala.

Bojan

pre 14 godina

(podaci, 3. januar 2010 13:18)
ponovo, podaci iz 1990 i 1989 nisu relevantni, zbog ekonomskih desavanja u te dve godine, kao sto nije realno ni proslogodisnje stanje sa evrom koji vredi 75 dinara. Podaci za te godine jednostavno nista ne znace.
Zasto niko ne izadje sa podacima iz 1980, 85 i slicnim godinama kada je stanje bilo kudikamo realnije (mada se tesko za neku komunisticku zemlju moze reci koji su realni podaci)

Ja

pre 14 godina

O snazi danasnje ekonomije u odnosu na tadasnju 80-tih dovoljno govori podatak da je proizvodnja u Srbiji tada bila 250% iznad svetskog proseka a da je sada nesto vise od 200% ISPOD proseka.Broj izgradjenih stanova godisnje u Srbiji tada 60 000-100 000 a 2009 godine 3 000...

podaci

pre 14 godina

Znate li sta je najveca nebuloza i glupost u ovome tekstu,a ima ih stvarno puno;to je uporedjivati na ovaj nacin plate i penzije sada i pre 20 godina.Po tome ispada da su plate danas priblizne onim iz 1990 godine.E to je strasno pogresno napisati.Pre 20 godina marka(evro) je vise vredela nego danas,i to za visinu dvadesetogodisnje inflacije marke(evra),odnosno duplo vise nego danas.Znaci realne plate su danas duplo manje nego pre dvadeset godina,dok su penzije danas tri do cetiri puta realno manje nego pre dvadeset godina.Kakvi su ovo tekstovi po novinama,pa valjda se gleda realna kupovna moc plate.Samim tim sto je nezaposlenost veca danas nego pre deset godina,moze se zakljuciti da da je danas stanje ekonomije losije nego pre deset godina.Jos ako ovde dodamo pad zaposlenosti u proteklih deset godina,zakljucak je veoma jasan,a to je da nije bilo nikavog napretka u privredi Srbije u tom periodu.

Bojan

pre 14 godina

Glupost je porediti 89. i 90. godinu sa onim posle.
89 i 90 je postignut vestacki standard, kurs vestacki postavljen pa je sve izgledalo mnogo bolje nego sto jeste, i da nije bilo rata doslo bi do ekonomskog kraha (cak je vrlo moguce da je rat posledica tog ocekivanog ekonomskog kraha, jer je sve pocelo sa time da je svaka strana govorila "oni nam uzese sve"). Za vreme 90ih normalno je da je plata bila losija, mi smo (zasluzeno) izvukli deblji kraj i dobili sankcije, bombardovanje. Onda su dosli ovi danas i nastavili manje vise istu ekonomsku politiku, socijalno populisticku, a nisu nista uradili da se poboljsa stanje, jedini plus im je sto ne ratujemo vise, ali sta cemo sa silnim kreditima, kad dodje vreme za naplatu.

Ukratko, jad i beda pre 90ih tokom 90ih i posle njih.

ion

pre 14 godina

Mnogo "jaka" prvreda 90-tih u bivsoj sfrj,vjestacki zamrznut kurs na 7 din,potrosena stara devizna stednja,dvocifrena stopa inflacije i nefunkcionisanje unutrasnjeg platnog prometa(tj.svodjenje istog na razmjenu robe za robu).Toliko o "snazi" nase ekonomije 90-tih,a mi kao i uvjek skloni hvaljenju i pretjerivanju.

sinisa1982

pre 14 godina

"A promenili su 13 vlada za 15 godina. Mart Lar, prvi postkomunistički premijer Estonije, kaže da su za uspeh ključna tri faktora – vladavina prava, odlučnost da se bolne reforme sprovedu do kraja i, kao najvažnije, promene u glavama ljudi".Ja bih rekao da mi Srbi volimo politicare koji vladaju po 10-15 godina,pa i kad smo sami Milosevic,sad Tadic..ko li je sledeci?

Zoran

pre 14 godina

Totalno nerealno napisan clanak,to sto je tu napisano nema veze s vezom.Pri tom niko nije ni spomenuo da je nas spoljni dug 2001 iznosio 12 milijardi a sad iznosi 34 milijarde dolara.Rado bi vratio 1990 godinu.

Nikon Vlasov

pre 14 godina

Jos jedan, po meni, ne uspeo pokusaj da se danas lose stvari pokazu boljim i lepsim no sto jesu. U tom smislu to je jos jedan pokusaj da se, koliko toliko, ocuva, gotovo vec izgubljena nada.Cudi me da ne spomenuste i plate ondasnjih direktora i sadasnjih menadzera kako bismo obelezili i najveci svetski rast ne samo u tom pogledu, vec kada su u pitanju plate ministara, predsednika Vlade i Republike, pa i narodnih poslanika. Ondasnja nezaposlenost, labavijih kriterija nego sto je to danas, manja je bila. Ono sto je gotovo istovetno, onda i danas, to je statisticka "istina" i apologetsko nastojanje da se stvari koje su ocigledno lose,prikazu boljim no sto jesu, a zasluge ranije pripisu narodu, a sada vlastima...

Dejan Devic

pre 14 godina

Postaviti pitanje da li se danas zivi bolj, u Beogradu ili Leskovcu ne bi rezultiralo istim odgovorom. Beograd ce unistiti drzavu svojom hermeticnoscu i centralizacijom.

EstonskiZaverenik

pre 14 godina

Hajde da damo Martu Laaru državljanstvo, da ga ustoličimo kao premijera, i da mu damo diktatorska volađćenja, da nas konačno neko dovede u red, ako sami nismo sposobni za to!

Djura

pre 14 godina

Pa nije bas istina da je golf kostao 12000 maraka...Reno 5 1.1 benz. je kostao 15000 ,toyota korola oko 2000 a golf dizel 30000 maraka.Reno 4 gtl je bio oko 8000 maraka.Znaci cene ko i sada samo u markama!

x

pre 14 godina

Evo zakljucka - Za vreme Tita bilo je super, najjace, bivsa Juga je zakon...onda nas je upropastio Sloba, on je stvarno bio nevaljao, i toliko los da...nasa lepa nova moderna demokratska postena nekorumpirana superbuper vlast DS-ovska evo ni posle 10 godina ne moze da popravi i napravi normalnu zemlju, iako svi vidimo kolike se trude...

Vrati se Tito vrati, ne daj da srce pati...

Sima

pre 14 godina

Ako je cela računica rađena u evrima, onda je to 2000. bilo 70-80 maraka, ali nigde se ne pominje da li je uzeta u obzir činjenica da je to bila trećina ili čak i četvrtina pune plate, tzv. "bela plata" na koju su se plaćali porezi i doprinosi. Ostatak plate se davao na crno i bio je 2-4 puta veći.
Sce ostalo u drugim komentarima stoji.

Konstantin

pre 14 godina

Ova poređenja nisu validna posebno ovako prezentirana. Autor istraživanja je zaboravio ili nije hteo da vidi činjenicu da je Estonija posle prvobitnog buma, zasnovanog uglavnom na stranim kreditima, trenutno jedna od najzaduženijih zemalja u bivšoj Istočnoj Evropi sa poražavajućim indeksom stepen zaduženosti u udnosu na BNP. Upoređivanje pokazatelja u dinarima, markama i evrima ne može da kreira pravu ekonomsku sliku.

Dusan

pre 14 godina

Naravno da su penzije bile vece od plata, jer tada su jos uvek bili zivi borci NOB-a. A kolike su imali penzije, dovoljno govori to da je moj deda nosilac Partizanske spomenice ima dva puta vecu penziju od moje majke lekara.

Sada Srbije vise nema problema sto se tice borackih penzija, jer ih je vecina umrla zajedno sa drzavom za koju su se borili.

A i penzije su manje jer je veliki broj otisao devedesetih u invalidske, jer im nije padalo na pamet da reade za 5 maraka.

VlaD

pre 14 godina

Ovakvi podaci su totalno nebulozni, jer nista od ovde navedenog nije za poredjenje - marke i evri, tadasnje i sadasnje cene! To je kao da merite dolar iz 50-tih i 80-tih... A zasto je prosecna penzija bila veca!? Pa valjda tu postoji neki sistem i kontrola!? Moze da bude veca prosecna penzija jer se uzima prosek! Prvo penzionera je tada u odnosu na zaposlene sigurno bilo mnogo manje, a drugo svako dobija penziju prema "zaslugama", tako da je mozda u tom periodu bilo zaposleno vise ljudi sa nizom strucnom spremom nego sto su bili tada penzioneri... Uglavnom, sve ovo totalno nema smisla... Ali je neko verovatno uzeo neku kintu za ovo istrazivanje, i tu je cela poenta...

Nikola

pre 14 godina

Ne moze se porediti plata iz 1990 od 800 maraka sa ovom od 330 eura jer si tad za 1 marku mogao da kupis mnogo vise nego sad za 1 euro.Samo par primera ,nov stan koji je kostao 80-tih 40 000 maraka sad taj isti iako je samo stariji 25 godina kosta 80 000 eura.Golf 2 (koji je tad bio najprodavaniji u zapadnoj evropi a i kod nas se prodavao u velikih 30 000 komada godisnje )je kostao 10-12 000 maraka u SFRJ a sad golf ne mozes da kupis ispod 16 000 eura.Za hranu isto da ne pricam a racuni su tek posebna prica.Realno je sad plata 3 puta manja nego 1990 a tad su i mnogo stvari bile besplatne a sad kostaju boli glava.Sto se tice GDP-a od 2000 pa do sad trebalo se navesti i prosecne plate 90-tih.1995 prosecna plata je bila 100 maraka ,1996 120 i do 1998 je narasla do 160 a onda 1999 zbog bombardovanja i cega vec pala na 82 gde se i zadrzala tu i tamo do 5. oktobra.E sad lepo izgleda sto su plate od tad rasle al se zaboravlja da su mnoge cene rasle cak i brze od rasta plate.Meni mesecni racun za gas npr 2000 god 1500 din a sad 20 000 din.Ono sto zabrinjava je da su plate rasle a prozvodnja sve vreme ostajala ista tj da je rast GDP-a od 40% u odnosu na 2000 bio iskljucivo kroz rast potrosnje tj onih 50 milijardi eura sto su usli od 2000 u Srbiju na osnovu privatizacija,kredita i ostalog.U prevodu nesto se bolje zivi al na kredit tj nezaradjenim parama,za neke se zivi gore posebno juzno od bg-a ali gledajuci statistike o rastu GDP-a i proizvodnje kad je dosao deda Avram i ovih sto su dosli posle 2000 reko bih da je onaj deda radio mnogo bolji posao u mnogo tezoj situaciji.

radda

pre 14 godina

Tako je to na teritoriji nad kojom vlada onaj ko hoce a ne onaj ko treba...i ko bi to najbolje cinio... Citava drzava pociva na inerciji prethodnih i sto se onda cuditi sto stojimo vec 20 godina... pokusavamo da iz nemoguceg sistema predjemo u nepoznati ( za nas) sistem...ne zeleci da se koristimo tudjim iskustvima, jer MI SMO NAJPAMETNIJI !Da nije tragicno, mogli bismo se smejati... ovako nam se drugi smeju.

realan

pre 14 godina

Ovo što piše da su penzije bile veće od plata nije normalno.Valjda je razumno razmišljanje da penzionerima manje novca treba,jer nemaju koga da izdržavaju.

Nikola

pre 14 godina

Ne moze se porediti plata iz 1990 od 800 maraka sa ovom od 330 eura jer si tad za 1 marku mogao da kupis mnogo vise nego sad za 1 euro.Samo par primera ,nov stan koji je kostao 80-tih 40 000 maraka sad taj isti iako je samo stariji 25 godina kosta 80 000 eura.Golf 2 (koji je tad bio najprodavaniji u zapadnoj evropi a i kod nas se prodavao u velikih 30 000 komada godisnje )je kostao 10-12 000 maraka u SFRJ a sad golf ne mozes da kupis ispod 16 000 eura.Za hranu isto da ne pricam a racuni su tek posebna prica.Realno je sad plata 3 puta manja nego 1990 a tad su i mnogo stvari bile besplatne a sad kostaju boli glava.Sto se tice GDP-a od 2000 pa do sad trebalo se navesti i prosecne plate 90-tih.1995 prosecna plata je bila 100 maraka ,1996 120 i do 1998 je narasla do 160 a onda 1999 zbog bombardovanja i cega vec pala na 82 gde se i zadrzala tu i tamo do 5. oktobra.E sad lepo izgleda sto su plate od tad rasle al se zaboravlja da su mnoge cene rasle cak i brze od rasta plate.Meni mesecni racun za gas npr 2000 god 1500 din a sad 20 000 din.Ono sto zabrinjava je da su plate rasle a prozvodnja sve vreme ostajala ista tj da je rast GDP-a od 40% u odnosu na 2000 bio iskljucivo kroz rast potrosnje tj onih 50 milijardi eura sto su usli od 2000 u Srbiju na osnovu privatizacija,kredita i ostalog.U prevodu nesto se bolje zivi al na kredit tj nezaradjenim parama,za neke se zivi gore posebno juzno od bg-a ali gledajuci statistike o rastu GDP-a i proizvodnje kad je dosao deda Avram i ovih sto su dosli posle 2000 reko bih da je onaj deda radio mnogo bolji posao u mnogo tezoj situaciji.

radda

pre 14 godina

Tako je to na teritoriji nad kojom vlada onaj ko hoce a ne onaj ko treba...i ko bi to najbolje cinio... Citava drzava pociva na inerciji prethodnih i sto se onda cuditi sto stojimo vec 20 godina... pokusavamo da iz nemoguceg sistema predjemo u nepoznati ( za nas) sistem...ne zeleci da se koristimo tudjim iskustvima, jer MI SMO NAJPAMETNIJI !Da nije tragicno, mogli bismo se smejati... ovako nam se drugi smeju.

x

pre 14 godina

Evo zakljucka - Za vreme Tita bilo je super, najjace, bivsa Juga je zakon...onda nas je upropastio Sloba, on je stvarno bio nevaljao, i toliko los da...nasa lepa nova moderna demokratska postena nekorumpirana superbuper vlast DS-ovska evo ni posle 10 godina ne moze da popravi i napravi normalnu zemlju, iako svi vidimo kolike se trude...

Vrati se Tito vrati, ne daj da srce pati...

Dejan Devic

pre 14 godina

Postaviti pitanje da li se danas zivi bolj, u Beogradu ili Leskovcu ne bi rezultiralo istim odgovorom. Beograd ce unistiti drzavu svojom hermeticnoscu i centralizacijom.

sinisa1982

pre 14 godina

"A promenili su 13 vlada za 15 godina. Mart Lar, prvi postkomunistički premijer Estonije, kaže da su za uspeh ključna tri faktora – vladavina prava, odlučnost da se bolne reforme sprovedu do kraja i, kao najvažnije, promene u glavama ljudi".Ja bih rekao da mi Srbi volimo politicare koji vladaju po 10-15 godina,pa i kad smo sami Milosevic,sad Tadic..ko li je sledeci?

Zoran

pre 14 godina

Totalno nerealno napisan clanak,to sto je tu napisano nema veze s vezom.Pri tom niko nije ni spomenuo da je nas spoljni dug 2001 iznosio 12 milijardi a sad iznosi 34 milijarde dolara.Rado bi vratio 1990 godinu.

EstonskiZaverenik

pre 14 godina

Hajde da damo Martu Laaru državljanstvo, da ga ustoličimo kao premijera, i da mu damo diktatorska volađćenja, da nas konačno neko dovede u red, ako sami nismo sposobni za to!

podaci

pre 14 godina

Znate li sta je najveca nebuloza i glupost u ovome tekstu,a ima ih stvarno puno;to je uporedjivati na ovaj nacin plate i penzije sada i pre 20 godina.Po tome ispada da su plate danas priblizne onim iz 1990 godine.E to je strasno pogresno napisati.Pre 20 godina marka(evro) je vise vredela nego danas,i to za visinu dvadesetogodisnje inflacije marke(evra),odnosno duplo vise nego danas.Znaci realne plate su danas duplo manje nego pre dvadeset godina,dok su penzije danas tri do cetiri puta realno manje nego pre dvadeset godina.Kakvi su ovo tekstovi po novinama,pa valjda se gleda realna kupovna moc plate.Samim tim sto je nezaposlenost veca danas nego pre deset godina,moze se zakljuciti da da je danas stanje ekonomije losije nego pre deset godina.Jos ako ovde dodamo pad zaposlenosti u proteklih deset godina,zakljucak je veoma jasan,a to je da nije bilo nikavog napretka u privredi Srbije u tom periodu.

VlaD

pre 14 godina

Ovakvi podaci su totalno nebulozni, jer nista od ovde navedenog nije za poredjenje - marke i evri, tadasnje i sadasnje cene! To je kao da merite dolar iz 50-tih i 80-tih... A zasto je prosecna penzija bila veca!? Pa valjda tu postoji neki sistem i kontrola!? Moze da bude veca prosecna penzija jer se uzima prosek! Prvo penzionera je tada u odnosu na zaposlene sigurno bilo mnogo manje, a drugo svako dobija penziju prema "zaslugama", tako da je mozda u tom periodu bilo zaposleno vise ljudi sa nizom strucnom spremom nego sto su bili tada penzioneri... Uglavnom, sve ovo totalno nema smisla... Ali je neko verovatno uzeo neku kintu za ovo istrazivanje, i tu je cela poenta...

Medju sljivama

pre 14 godina

Verujem da politicari, prodavci magle po drzavnim agencijama, novobeogradski japi bankari, pisci ovako nebuloznih istrazivanja i svi ostali koji su se ogrebali o kredite, koje cemo svi da vracamo, zive bolje danas nego pre 10 godina. Medjutim u mojoj najblizoj okolini stanje je sasvim drugacije
. Od petorice mojih najblizih prijatelja samo jeden zivi bolje jer je preko veze nasao posao u jednoj banci. Ostali. ukljucujuci i mene zivimo losije bez stalnihg primanja, bez zdravstvenog osiguranja, okaceni na roditelje penzionere. Oprostite ali pre deset godina nije bilo tako..Sa malo rada na crno mogao je da se prezivi mesec . I nije se islo u zatvor zbog nedavanja zmigavca ili slucajno ugasenih farova po danu... Ali ko misli da je mogucnost uzimanja kredita vrhunsko dostignuce demokratije njemu je verovatno bolje.

realan

pre 14 godina

Ovo što piše da su penzije bile veće od plata nije normalno.Valjda je razumno razmišljanje da penzionerima manje novca treba,jer nemaju koga da izdržavaju.

Nikola

pre 14 godina

@Bojan
Pa moze i da se izadje i sa podacima za ranije godine nije problem.Prosek plate 80-tih se kretao od 600-830 maraka.Bio je pad GDP-a 1988 godine ali to je bio 2% iz kog se za dananje vreme lako izaslo na kraj.Inace volim da cujem te price da su to bile ne realne plate ali je istina da su tad bile realne a da su sad nerealne.Dug Srbije 1990 je bio nesto manji od 5 milijardi $ a sad je veci od 40 milijardi sa tim sto se tad zajmilo za gradjenje infrastrukture a sad se zajmi da bi drzava uopste opstala.

Dusan

pre 14 godina

Naravno da su penzije bile vece od plata, jer tada su jos uvek bili zivi borci NOB-a. A kolike su imali penzije, dovoljno govori to da je moj deda nosilac Partizanske spomenice ima dva puta vecu penziju od moje majke lekara.

Sada Srbije vise nema problema sto se tice borackih penzija, jer ih je vecina umrla zajedno sa drzavom za koju su se borili.

A i penzije su manje jer je veliki broj otisao devedesetih u invalidske, jer im nije padalo na pamet da reade za 5 maraka.

ion

pre 14 godina

Mnogo "jaka" prvreda 90-tih u bivsoj sfrj,vjestacki zamrznut kurs na 7 din,potrosena stara devizna stednja,dvocifrena stopa inflacije i nefunkcionisanje unutrasnjeg platnog prometa(tj.svodjenje istog na razmjenu robe za robu).Toliko o "snazi" nase ekonomije 90-tih,a mi kao i uvjek skloni hvaljenju i pretjerivanju.

Konstantin

pre 14 godina

Ova poređenja nisu validna posebno ovako prezentirana. Autor istraživanja je zaboravio ili nije hteo da vidi činjenicu da je Estonija posle prvobitnog buma, zasnovanog uglavnom na stranim kreditima, trenutno jedna od najzaduženijih zemalja u bivšoj Istočnoj Evropi sa poražavajućim indeksom stepen zaduženosti u udnosu na BNP. Upoređivanje pokazatelja u dinarima, markama i evrima ne može da kreira pravu ekonomsku sliku.

Bojan

pre 14 godina

Glupost je porediti 89. i 90. godinu sa onim posle.
89 i 90 je postignut vestacki standard, kurs vestacki postavljen pa je sve izgledalo mnogo bolje nego sto jeste, i da nije bilo rata doslo bi do ekonomskog kraha (cak je vrlo moguce da je rat posledica tog ocekivanog ekonomskog kraha, jer je sve pocelo sa time da je svaka strana govorila "oni nam uzese sve"). Za vreme 90ih normalno je da je plata bila losija, mi smo (zasluzeno) izvukli deblji kraj i dobili sankcije, bombardovanje. Onda su dosli ovi danas i nastavili manje vise istu ekonomsku politiku, socijalno populisticku, a nisu nista uradili da se poboljsa stanje, jedini plus im je sto ne ratujemo vise, ali sta cemo sa silnim kreditima, kad dodje vreme za naplatu.

Ukratko, jad i beda pre 90ih tokom 90ih i posle njih.

Ja

pre 14 godina

O snazi danasnje ekonomije u odnosu na tadasnju 80-tih dovoljno govori podatak da je proizvodnja u Srbiji tada bila 250% iznad svetskog proseka a da je sada nesto vise od 200% ISPOD proseka.Broj izgradjenih stanova godisnje u Srbiji tada 60 000-100 000 a 2009 godine 3 000...

Nikon Vlasov

pre 14 godina

Jos jedan, po meni, ne uspeo pokusaj da se danas lose stvari pokazu boljim i lepsim no sto jesu. U tom smislu to je jos jedan pokusaj da se, koliko toliko, ocuva, gotovo vec izgubljena nada.Cudi me da ne spomenuste i plate ondasnjih direktora i sadasnjih menadzera kako bismo obelezili i najveci svetski rast ne samo u tom pogledu, vec kada su u pitanju plate ministara, predsednika Vlade i Republike, pa i narodnih poslanika. Ondasnja nezaposlenost, labavijih kriterija nego sto je to danas, manja je bila. Ono sto je gotovo istovetno, onda i danas, to je statisticka "istina" i apologetsko nastojanje da se stvari koje su ocigledno lose,prikazu boljim no sto jesu, a zasluge ranije pripisu narodu, a sada vlastima...

Sima

pre 14 godina

Ako je cela računica rađena u evrima, onda je to 2000. bilo 70-80 maraka, ali nigde se ne pominje da li je uzeta u obzir činjenica da je to bila trećina ili čak i četvrtina pune plate, tzv. "bela plata" na koju su se plaćali porezi i doprinosi. Ostatak plate se davao na crno i bio je 2-4 puta veći.
Sce ostalo u drugim komentarima stoji.

Djura

pre 14 godina

Pa nije bas istina da je golf kostao 12000 maraka...Reno 5 1.1 benz. je kostao 15000 ,toyota korola oko 2000 a golf dizel 30000 maraka.Reno 4 gtl je bio oko 8000 maraka.Znaci cene ko i sada samo u markama!

Bojan

pre 14 godina

(podaci, 3. januar 2010 13:18)
ponovo, podaci iz 1990 i 1989 nisu relevantni, zbog ekonomskih desavanja u te dve godine, kao sto nije realno ni proslogodisnje stanje sa evrom koji vredi 75 dinara. Podaci za te godine jednostavno nista ne znace.
Zasto niko ne izadje sa podacima iz 1980, 85 i slicnim godinama kada je stanje bilo kudikamo realnije (mada se tesko za neku komunisticku zemlju moze reci koji su realni podaci)

VlaD

pre 14 godina

Ovakvi podaci su totalno nebulozni, jer nista od ovde navedenog nije za poredjenje - marke i evri, tadasnje i sadasnje cene! To je kao da merite dolar iz 50-tih i 80-tih... A zasto je prosecna penzija bila veca!? Pa valjda tu postoji neki sistem i kontrola!? Moze da bude veca prosecna penzija jer se uzima prosek! Prvo penzionera je tada u odnosu na zaposlene sigurno bilo mnogo manje, a drugo svako dobija penziju prema "zaslugama", tako da je mozda u tom periodu bilo zaposleno vise ljudi sa nizom strucnom spremom nego sto su bili tada penzioneri... Uglavnom, sve ovo totalno nema smisla... Ali je neko verovatno uzeo neku kintu za ovo istrazivanje, i tu je cela poenta...

realan

pre 14 godina

Ovo što piše da su penzije bile veće od plata nije normalno.Valjda je razumno razmišljanje da penzionerima manje novca treba,jer nemaju koga da izdržavaju.

Bojan

pre 14 godina

Glupost je porediti 89. i 90. godinu sa onim posle.
89 i 90 je postignut vestacki standard, kurs vestacki postavljen pa je sve izgledalo mnogo bolje nego sto jeste, i da nije bilo rata doslo bi do ekonomskog kraha (cak je vrlo moguce da je rat posledica tog ocekivanog ekonomskog kraha, jer je sve pocelo sa time da je svaka strana govorila "oni nam uzese sve"). Za vreme 90ih normalno je da je plata bila losija, mi smo (zasluzeno) izvukli deblji kraj i dobili sankcije, bombardovanje. Onda su dosli ovi danas i nastavili manje vise istu ekonomsku politiku, socijalno populisticku, a nisu nista uradili da se poboljsa stanje, jedini plus im je sto ne ratujemo vise, ali sta cemo sa silnim kreditima, kad dodje vreme za naplatu.

Ukratko, jad i beda pre 90ih tokom 90ih i posle njih.

Djura

pre 14 godina

Pa nije bas istina da je golf kostao 12000 maraka...Reno 5 1.1 benz. je kostao 15000 ,toyota korola oko 2000 a golf dizel 30000 maraka.Reno 4 gtl je bio oko 8000 maraka.Znaci cene ko i sada samo u markama!

Zoran

pre 14 godina

Totalno nerealno napisan clanak,to sto je tu napisano nema veze s vezom.Pri tom niko nije ni spomenuo da je nas spoljni dug 2001 iznosio 12 milijardi a sad iznosi 34 milijarde dolara.Rado bi vratio 1990 godinu.

Nikola

pre 14 godina

Ne moze se porediti plata iz 1990 od 800 maraka sa ovom od 330 eura jer si tad za 1 marku mogao da kupis mnogo vise nego sad za 1 euro.Samo par primera ,nov stan koji je kostao 80-tih 40 000 maraka sad taj isti iako je samo stariji 25 godina kosta 80 000 eura.Golf 2 (koji je tad bio najprodavaniji u zapadnoj evropi a i kod nas se prodavao u velikih 30 000 komada godisnje )je kostao 10-12 000 maraka u SFRJ a sad golf ne mozes da kupis ispod 16 000 eura.Za hranu isto da ne pricam a racuni su tek posebna prica.Realno je sad plata 3 puta manja nego 1990 a tad su i mnogo stvari bile besplatne a sad kostaju boli glava.Sto se tice GDP-a od 2000 pa do sad trebalo se navesti i prosecne plate 90-tih.1995 prosecna plata je bila 100 maraka ,1996 120 i do 1998 je narasla do 160 a onda 1999 zbog bombardovanja i cega vec pala na 82 gde se i zadrzala tu i tamo do 5. oktobra.E sad lepo izgleda sto su plate od tad rasle al se zaboravlja da su mnoge cene rasle cak i brze od rasta plate.Meni mesecni racun za gas npr 2000 god 1500 din a sad 20 000 din.Ono sto zabrinjava je da su plate rasle a prozvodnja sve vreme ostajala ista tj da je rast GDP-a od 40% u odnosu na 2000 bio iskljucivo kroz rast potrosnje tj onih 50 milijardi eura sto su usli od 2000 u Srbiju na osnovu privatizacija,kredita i ostalog.U prevodu nesto se bolje zivi al na kredit tj nezaradjenim parama,za neke se zivi gore posebno juzno od bg-a ali gledajuci statistike o rastu GDP-a i proizvodnje kad je dosao deda Avram i ovih sto su dosli posle 2000 reko bih da je onaj deda radio mnogo bolji posao u mnogo tezoj situaciji.

ion

pre 14 godina

Mnogo "jaka" prvreda 90-tih u bivsoj sfrj,vjestacki zamrznut kurs na 7 din,potrosena stara devizna stednja,dvocifrena stopa inflacije i nefunkcionisanje unutrasnjeg platnog prometa(tj.svodjenje istog na razmjenu robe za robu).Toliko o "snazi" nase ekonomije 90-tih,a mi kao i uvjek skloni hvaljenju i pretjerivanju.

podaci

pre 14 godina

Znate li sta je najveca nebuloza i glupost u ovome tekstu,a ima ih stvarno puno;to je uporedjivati na ovaj nacin plate i penzije sada i pre 20 godina.Po tome ispada da su plate danas priblizne onim iz 1990 godine.E to je strasno pogresno napisati.Pre 20 godina marka(evro) je vise vredela nego danas,i to za visinu dvadesetogodisnje inflacije marke(evra),odnosno duplo vise nego danas.Znaci realne plate su danas duplo manje nego pre dvadeset godina,dok su penzije danas tri do cetiri puta realno manje nego pre dvadeset godina.Kakvi su ovo tekstovi po novinama,pa valjda se gleda realna kupovna moc plate.Samim tim sto je nezaposlenost veca danas nego pre deset godina,moze se zakljuciti da da je danas stanje ekonomije losije nego pre deset godina.Jos ako ovde dodamo pad zaposlenosti u proteklih deset godina,zakljucak je veoma jasan,a to je da nije bilo nikavog napretka u privredi Srbije u tom periodu.

x

pre 14 godina

Evo zakljucka - Za vreme Tita bilo je super, najjace, bivsa Juga je zakon...onda nas je upropastio Sloba, on je stvarno bio nevaljao, i toliko los da...nasa lepa nova moderna demokratska postena nekorumpirana superbuper vlast DS-ovska evo ni posle 10 godina ne moze da popravi i napravi normalnu zemlju, iako svi vidimo kolike se trude...

Vrati se Tito vrati, ne daj da srce pati...

radda

pre 14 godina

Tako je to na teritoriji nad kojom vlada onaj ko hoce a ne onaj ko treba...i ko bi to najbolje cinio... Citava drzava pociva na inerciji prethodnih i sto se onda cuditi sto stojimo vec 20 godina... pokusavamo da iz nemoguceg sistema predjemo u nepoznati ( za nas) sistem...ne zeleci da se koristimo tudjim iskustvima, jer MI SMO NAJPAMETNIJI !Da nije tragicno, mogli bismo se smejati... ovako nam se drugi smeju.

Sima

pre 14 godina

Ako je cela računica rađena u evrima, onda je to 2000. bilo 70-80 maraka, ali nigde se ne pominje da li je uzeta u obzir činjenica da je to bila trećina ili čak i četvrtina pune plate, tzv. "bela plata" na koju su se plaćali porezi i doprinosi. Ostatak plate se davao na crno i bio je 2-4 puta veći.
Sce ostalo u drugim komentarima stoji.

Ja

pre 14 godina

O snazi danasnje ekonomije u odnosu na tadasnju 80-tih dovoljno govori podatak da je proizvodnja u Srbiji tada bila 250% iznad svetskog proseka a da je sada nesto vise od 200% ISPOD proseka.Broj izgradjenih stanova godisnje u Srbiji tada 60 000-100 000 a 2009 godine 3 000...

Medju sljivama

pre 14 godina

Verujem da politicari, prodavci magle po drzavnim agencijama, novobeogradski japi bankari, pisci ovako nebuloznih istrazivanja i svi ostali koji su se ogrebali o kredite, koje cemo svi da vracamo, zive bolje danas nego pre 10 godina. Medjutim u mojoj najblizoj okolini stanje je sasvim drugacije
. Od petorice mojih najblizih prijatelja samo jeden zivi bolje jer je preko veze nasao posao u jednoj banci. Ostali. ukljucujuci i mene zivimo losije bez stalnihg primanja, bez zdravstvenog osiguranja, okaceni na roditelje penzionere. Oprostite ali pre deset godina nije bilo tako..Sa malo rada na crno mogao je da se prezivi mesec . I nije se islo u zatvor zbog nedavanja zmigavca ili slucajno ugasenih farova po danu... Ali ko misli da je mogucnost uzimanja kredita vrhunsko dostignuce demokratije njemu je verovatno bolje.

Konstantin

pre 14 godina

Ova poređenja nisu validna posebno ovako prezentirana. Autor istraživanja je zaboravio ili nije hteo da vidi činjenicu da je Estonija posle prvobitnog buma, zasnovanog uglavnom na stranim kreditima, trenutno jedna od najzaduženijih zemalja u bivšoj Istočnoj Evropi sa poražavajućim indeksom stepen zaduženosti u udnosu na BNP. Upoređivanje pokazatelja u dinarima, markama i evrima ne može da kreira pravu ekonomsku sliku.

Dejan Devic

pre 14 godina

Postaviti pitanje da li se danas zivi bolj, u Beogradu ili Leskovcu ne bi rezultiralo istim odgovorom. Beograd ce unistiti drzavu svojom hermeticnoscu i centralizacijom.

Bojan

pre 14 godina

(podaci, 3. januar 2010 13:18)
ponovo, podaci iz 1990 i 1989 nisu relevantni, zbog ekonomskih desavanja u te dve godine, kao sto nije realno ni proslogodisnje stanje sa evrom koji vredi 75 dinara. Podaci za te godine jednostavno nista ne znace.
Zasto niko ne izadje sa podacima iz 1980, 85 i slicnim godinama kada je stanje bilo kudikamo realnije (mada se tesko za neku komunisticku zemlju moze reci koji su realni podaci)

Dusan

pre 14 godina

Naravno da su penzije bile vece od plata, jer tada su jos uvek bili zivi borci NOB-a. A kolike su imali penzije, dovoljno govori to da je moj deda nosilac Partizanske spomenice ima dva puta vecu penziju od moje majke lekara.

Sada Srbije vise nema problema sto se tice borackih penzija, jer ih je vecina umrla zajedno sa drzavom za koju su se borili.

A i penzije su manje jer je veliki broj otisao devedesetih u invalidske, jer im nije padalo na pamet da reade za 5 maraka.

Nikon Vlasov

pre 14 godina

Jos jedan, po meni, ne uspeo pokusaj da se danas lose stvari pokazu boljim i lepsim no sto jesu. U tom smislu to je jos jedan pokusaj da se, koliko toliko, ocuva, gotovo vec izgubljena nada.Cudi me da ne spomenuste i plate ondasnjih direktora i sadasnjih menadzera kako bismo obelezili i najveci svetski rast ne samo u tom pogledu, vec kada su u pitanju plate ministara, predsednika Vlade i Republike, pa i narodnih poslanika. Ondasnja nezaposlenost, labavijih kriterija nego sto je to danas, manja je bila. Ono sto je gotovo istovetno, onda i danas, to je statisticka "istina" i apologetsko nastojanje da se stvari koje su ocigledno lose,prikazu boljim no sto jesu, a zasluge ranije pripisu narodu, a sada vlastima...

sinisa1982

pre 14 godina

"A promenili su 13 vlada za 15 godina. Mart Lar, prvi postkomunistički premijer Estonije, kaže da su za uspeh ključna tri faktora – vladavina prava, odlučnost da se bolne reforme sprovedu do kraja i, kao najvažnije, promene u glavama ljudi".Ja bih rekao da mi Srbi volimo politicare koji vladaju po 10-15 godina,pa i kad smo sami Milosevic,sad Tadic..ko li je sledeci?

EstonskiZaverenik

pre 14 godina

Hajde da damo Martu Laaru državljanstvo, da ga ustoličimo kao premijera, i da mu damo diktatorska volađćenja, da nas konačno neko dovede u red, ako sami nismo sposobni za to!

Nikola

pre 14 godina

@Bojan
Pa moze i da se izadje i sa podacima za ranije godine nije problem.Prosek plate 80-tih se kretao od 600-830 maraka.Bio je pad GDP-a 1988 godine ali to je bio 2% iz kog se za dananje vreme lako izaslo na kraj.Inace volim da cujem te price da su to bile ne realne plate ali je istina da su tad bile realne a da su sad nerealne.Dug Srbije 1990 je bio nesto manji od 5 milijardi $ a sad je veci od 40 milijardi sa tim sto se tad zajmilo za gradjenje infrastrukture a sad se zajmi da bi drzava uopste opstala.