Ponedeljak, 28.12.2009.

15:30

Ministar: Nedovoljno vakcinisanih

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se do sada protiv novog gripa vakcinisalo 57 000 građana, ocenjujući da to nije dovoljno.

Izvor: Tanjug

Ministar: Nedovoljno vakcinisanih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

kom@

pre 14 godina

Ministar je ljut jer nije uspeo da ispunio naloge koje je dobio od svetske zdravstvene organinizacije.
A on sam, neka umesto naroda kojeg naziva glupim, kaže to isto za neke od svojih kolega ministara zdravstva iz drugih država ili za neke eminentne virusologe koji kritikuju vakcinu sa naučnog stanovišta.

PSIHO

pre 14 godina

Sa ovakvim izjavama. Situacija u zdravstvu kompletno podseca na najcrnji psihotriler. Dok mu umiru porodilje i deca, on je odvojen od realnosti, Ministar prica o Svajcarskoj i niskom mortalitetu. Sada prica o kolektivnom testiranju. Njegove odgovornosti nikada i nigde nema. Doduse, mnogi u zdravstvu ne moraju da imaju odgovornosti, jer nikada niko nije odgovarao ni za evidentno krsenje Hipokratove zakletve. Na svu srecu. ima divnih, dobrih i odgovornih ljudi. Ali, kakav je zdravstveni sistem, oni ne moraju da budu takvi, naprotiv, i da su drugaciji neka komisija bi zakljucila da je sve u redu.

Gordana

pre 14 godina

Protok pravih informacija kroz sisteme u društvu veoma nam je slab. Uvek sve saznajemo iz medija. Pozitivan stav o vakcinaciji postoji, ovde je pitanje samo procedura koje se malo teže definišu a posle i sprovode. Za to nam treba vreme ali bojim se da ga baš i nemamo jer su životi u pitanju. Treba se prilagoditi i vakcinisati se.

gaga

pre 14 godina

1. Kad bi se plašili svega što civilizacija donosi nikad ne bi seli u avion i u auto već bi išli peške, vakcinacija je civilizacijska tekovina koja nosi rizik kao i ostale civilizacijske tekovine.
2. Kad ne bi dopustili da neko na nama zarađuje nikad ne bi ušli u prodavnicu da kupimo hleba, naročito ne u maxi.
3. Inteligencija srpskog naroda pokazala se na raznim testovima: pomračenju sunca, izborima za miru i slobodana i njihove ratove, ovo je poslednji, ministra poštujem što nema dlake na jeziku jer je veliki stručnjak i lekar pa ne čuva fotelju po svaku cenu, a hrabra izjava o kolektivnom testu inteligencije me oduševila, nazvao je jedanput stvari pravim imenom pa šta bude a ne da se udvara biračima imbecilnim izjavama.
4. Dokoni ne moraju da se vakcinišu jer imaju vremena da boluju i da trčare a mi koji radimo zavrnemo rukav i idemo dalje.
5. Vakcinisala sam se iz ova 4 razloga jer bi me bilo sramota da nisam i svesno prihvatam sve rizike, dok ljudi lete u svemir neću iz pećine da gledam u 21. vek.
6. Lekari koji se ne vakcinišu trebali bi da uzmu radnu knjižicu i idu da čuvaju ovce, nek ponesu i belog luka i čuturicu sa rakijom, cigare naravno jer svi puše al se toga ne plaše. Sramota!!!

sinbad

pre 14 godina

Treba uvesti obaveznu vakcinaciju maloletnih, a ko od punoletnih ne zeli da se vakcinise, treba da potpise da ce sam platiti troskove eventualnog lecenja (sa sve hipotekom na imovinu). Da vidis kako bi Srbi cekali u redu da se vakcinisu. Samo po dzepu, i sve ce biti u redu.

Vladimir S.

pre 14 godina

Secam se, pre neku godinu objasnjava nam tadasnji i sadasnji ministar za bolesti, g.Tomica, kako se na nekoj (obaveznoj? bese li u Svajcarskoj?) superviziji vakcine protiv gripa koji je tada bio "u modi", pokazalo da ta vakcina uopste nije odgovarala tadasnjim virusima. "Srecom", rece g.Tomica mnistar, i ostade ziv, i ne dade na licu mesta ostavku, i ne bi smenjen,"srecom", dakle, "pokazalo se, rece, da vakcina nije bila stetna!" A da jeste?.. Sada se igra druga igra. Stvorena je - naravno, pomocu medija - nevidjena psihoza oko ove vakcinacije. Autori tog marketinga bili su uvereni da ce vaskoliki nebeski narod srpski pohrliti, poput onih Domanovicevih "dangista", da se pelcuje. A onda ce vlastodrsci, i G-17 - ti, i g. Tomica medju njima, pricati kako su, eto, spasli naciju od pomora. No, narod koji, kao svaki narod, nije prepametan, nije ni toliko glup koliko su ovi strucnjaci za marketing mislili. Jednostavno, nije poverovao vlastodrscima, kao sto im sve manje u mnogo cemu veruje, i nece da se bode. Sada je frka u apoteci Miskovica i sina Tomice: sta ako onoliko prizivana, narucivana, ugovarana Novartisova vakcina pretekne, ostane vec u prvoj boc - boc rundi? U tursiju ili na djubre? Mogu li se bez medjunarodnog skandala otkazati sledece isporuke? Sta ako ovi nasi hoce, a oni "njini" nece? Otud g. Kon (steta, delovao mi je isprva i strucno i razumno) najavljuje ostavku ako se ne vakcinise milion Domanovicevih rodjaka, otud haoticna pometnja medju izvrsiocima vakcino-spasiteljske misije, pometnja u kojoj je sve pobrkano - i dalja vakcinacija, i eventualna revakcinacija koja, sto uvazeni g. Kon rece, zavisi od "interesovanja", sto ce reci potrosnje, a ne od stvarne potrebe... Itd. Tek, ako ovo s vakcinom bucne u cabar, morace neka nova aferica da se brze bolje izmisli, tek da nacija ima cime da se bavi, a da ne ide na pruge da spava.

МосквичБ

pre 14 godina

Радије ћу остати глуп, него се пелцовати вашом "интелигентном" вакцином. Моју можете Мишку да поклоните!

Vladimir Stefanovic

pre 14 godina

DOMOVINO, TI SI KAO ZDRAVLJE
U DZ Palilula juce su stariji od 65 godina upucivani na revakcinaciju, posle tri sedmice. Sa Call centra tog DZ to je potvrdjivano. Danas, u ispostavi istog DZ na Karaburbi ne znaju nista o revakcinaciji. Sa jednog od tri telefona "za sve o gripu" Zavoda za javno zdravlje, juce je potvrdjivana revakcinacija za tri sedmice. Danas odatle upucuju za informacije na DZ. Citiram dezurnom sa tog telefona izjavu dr Kona: U Srbiji predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije dr Predrag Kon izjavio je da će se „odluke o tome donositi u skladu sa situacijom. Ukoliko interesovanje za vakcinacijom bude veće, nećemo davati drugu dozu “Dezurni sa onog telefona: "Kao na pijaci". Doista, od koga i cega zavisi revakcinacija starijih (nikako da se precizira - starijih od 60 ili 65 godina): od prethodno utrosenih doza ("da se ne baci"), ili od epidemioloske i zdravstvene situacije?!

neshapop

pre 14 godina

Pusta u rad aparat za zračenje ginekoloških maligniteta i opet prica o vakcini. Pitam se da li i kuci tako smara svoju zenu i decu sa vakcinom, ili prica sam sa sobom kako je vakcina super. Meni se cini da ce on zavrsiti u ludnici.

glupan

pre 14 godina

Naravno da je vakcinacija test inteligencije! Inteligencija jednog naroda je obrnuto srazmerna broju primljenih vakcina od gripa N1H1!!!

Srbin prosecni

pre 14 godina

Posto sam ostao bez posla u godinama kada me niko nece, pa cak ni Tomica, jedva cekam da dobijem svinjski grip, pa da lepo umrem kao covek.

meraklija

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije?!
Naravno, narod je položio test i pokazao da nije glup i da ne možete ministre da ga pravite na ovce!

glupan

pre 14 godina

Ako 'inteligentni' bude ponovo ministar, zahtevam da svaki osiguranik rzo-a dobije gratis dangu na celu uz novu zdravstvenu knjizicu!
Ovo ni Domanovic ne bi smislio!

Tadija

pre 14 godina

Dovoljno mi je saznanje da na vakcinama zaradjuje Misko. Ende! A ministar se ponasa kao njegov PR. Sad imamo dva Deltasavljevica, nastala od istog prvobitnog prezimena.

Vladimir

pre 14 godina

KOLEKTIVNI TEST INTELIGENCIJE!????? Pa zar TI ministre za nas (90%), koji neće da se vakcinišu jer niste ispitali kako treba vakcinu, misliš da smo glupi???? PRESTANI DA NAS VREĐAŠ VEĆ JEDNOM!!! Dosta nam je i tebe i tvojih komentara!!! Jedva čekam vanredne izbore, da vidimo gde ćete onda biti sa vašim lažima koje slušamo proteklih godina!!!! OGORČEN SAM!!!!!

Vladan R

pre 14 godina

Mene ovde intresuju jedna odnosno dve stvari. Prvo da li se zaista potpisije da je onaj ko je primio vakcinu sam kriv ako bude stetnih posledica? Ako je tako, koliko poverenje onda uliva tvrdnja da je vakcina sigurna, mogu odmah i da odgovorim nikakvo, jer se tako nesto potpisuje samo ako ste zivivotno ugrozeni, a za medikament koji u dobroj meri ili cak uopste nije ispitan. Sumnju da se ta vakcinacija ovoliko napadno prporucuje iz drugih razloga, a ne iz brige za zdravlje gradjana dodatno uvecava i nacin kupovine vakcine ali jos i najvise ova nezgrpona histericna kampanja sa malo pa malo, raspustanjem skole i opasnim talasima epidemije koji kad prodju, a da nista ne bude postaju samo talascici, ali naredne koji dolza su talascine. Izgleda da su po pomenutim propagandistima Srbi genetski ubedljivo najugrozenija nacija na svinjski grip, u poredjenju sa nacinom na koji se u svim ostalim drzavama izvestava o gripu i vakcinaciji.

Aleksandar

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije se desio 10. avgusta, 1999-e godine kada se gro stanovnistva krilo po podrumima, spustalo roletne i stavljalo cebice na prozore usled solarne eklipse... Takodje je i kolektivni test inteligencije izvodjen pri svakim izborima od 2000-te godine, koji su za rezultat imali to da vi dobijete titulu `ministar vecni`... Obe stvari daleko, daleko vise govore o inteligenciji i obrazovanju stanovnika Srbije nego nepristajanje na primanje nedovoljno ispitane vakcine koja potencijalno stiti od necega sto za veliku vecinu stanovnistva ne predstavlja nikakvu vecu opasnost ili inkonvenciju od bilo kog drugog gripa.

bt

pre 14 godina

Ministar, da zaista drži do svog ugleda ne bi smeo da daje izjave suprotne medicinskoj nauci i saznanjima. Kako neko može da tvrdi da vakcina nema neželjenih posledica kada je poznato da se kod pojedinih lekova neželjena dejstva ispoljavaju mesecima, godinama a ponekad tek decenijama kasnije. Veliki porast autoimunih bolesti, alergija, ekcema i ostalog direktna je posledica imunizacije ljudi, a šta je sa ovom vakcinom to će vreme tek pokazati. Zato ministre bolje govori ono što si učio u školi, ako se ičega još sećaš, i ne sramoti se.

Mutimir Mutimirović

pre 14 godina

Drago mi je da ste Vi ministre položili test inteligencije.
Ako je sve tako bezopasno, zašto ste potpisali sa dobavljačem da se proizvođač istih oslobađa od svake odgovornosti? Ako ste toliko inteligentni, a kažete i delima potvrđujete da jeste (vakcinisali ste se, sada ste možda još inteligentniji)šta Vama govori ova gornja konstatacija?
Od ovog gripa u svetskim razmerama nije umrlo ni 6.000 ljudi, a od sezonskog svake godine umre samo u srbiji oko 5.000 a u svetu oko 1.000.000. Protiv sezonskog gripa vakcinacija je tek jedna od vesti.
Uostalom, neću više da trošim svoje vreme na ovu temu. Sve je već ispričano.

Milan

pre 14 godina

Da bi se moglo reci da je stanovnistvo zasticeno kazu strucnjaci treba da bude 30% publikacije vakcinisano. Neki komentari mi daju ideju da ipak nebi bilo lose vakcinaciju protiv previsne inteligencije ili mozda protiv umanjene hmmm... sada u opste neznam sta bi ustvari bilo najbolje.
Sto se vakcinacije tice svakom je na njemu samom da odluci pa ko hoce nek izvoli a ko nece nek batali ali bez filozofiranja, to je odluka pojedinca. Sta se mene tice dali je ministar meni simpatican ili nije nema sa mojom odlukom sebe da zastitim u licnom i u interesu moje familije i okoline ama bas nista, ja cu se vakcinisati.

bezimena

pre 14 godina

"Ponavljajući da vakcinisanje protiv virusa A H1N1 predstavlja "kolektivni test inteligencije stanovnika Srbije"...

"KOLEKTIVNI" test inteligencije je pokazao da ga 4/5 narodnih poslanika Skupštine RS ne prolazi.:)))

bezimena

pre 14 godina

"Ponavljajući da vakcinisanje protiv virusa A H1N1 predstavlja "kolektivni test inteligencije stanovnika Srbije"...

"KOLEKTIVNI" test inteligencije je pokazao da ga 4/5 narodnih poslanika Skupštine RS ne prolazi.:)))

Mutimir Mutimirović

pre 14 godina

Drago mi je da ste Vi ministre položili test inteligencije.
Ako je sve tako bezopasno, zašto ste potpisali sa dobavljačem da se proizvođač istih oslobađa od svake odgovornosti? Ako ste toliko inteligentni, a kažete i delima potvrđujete da jeste (vakcinisali ste se, sada ste možda još inteligentniji)šta Vama govori ova gornja konstatacija?
Od ovog gripa u svetskim razmerama nije umrlo ni 6.000 ljudi, a od sezonskog svake godine umre samo u srbiji oko 5.000 a u svetu oko 1.000.000. Protiv sezonskog gripa vakcinacija je tek jedna od vesti.
Uostalom, neću više da trošim svoje vreme na ovu temu. Sve je već ispričano.

glupan

pre 14 godina

Naravno da je vakcinacija test inteligencije! Inteligencija jednog naroda je obrnuto srazmerna broju primljenih vakcina od gripa N1H1!!!

Vladimir

pre 14 godina

KOLEKTIVNI TEST INTELIGENCIJE!????? Pa zar TI ministre za nas (90%), koji neće da se vakcinišu jer niste ispitali kako treba vakcinu, misliš da smo glupi???? PRESTANI DA NAS VREĐAŠ VEĆ JEDNOM!!! Dosta nam je i tebe i tvojih komentara!!! Jedva čekam vanredne izbore, da vidimo gde ćete onda biti sa vašim lažima koje slušamo proteklih godina!!!! OGORČEN SAM!!!!!

Aleksandar

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije se desio 10. avgusta, 1999-e godine kada se gro stanovnistva krilo po podrumima, spustalo roletne i stavljalo cebice na prozore usled solarne eklipse... Takodje je i kolektivni test inteligencije izvodjen pri svakim izborima od 2000-te godine, koji su za rezultat imali to da vi dobijete titulu `ministar vecni`... Obe stvari daleko, daleko vise govore o inteligenciji i obrazovanju stanovnika Srbije nego nepristajanje na primanje nedovoljno ispitane vakcine koja potencijalno stiti od necega sto za veliku vecinu stanovnistva ne predstavlja nikakvu vecu opasnost ili inkonvenciju od bilo kog drugog gripa.

neshapop

pre 14 godina

Pusta u rad aparat za zračenje ginekoloških maligniteta i opet prica o vakcini. Pitam se da li i kuci tako smara svoju zenu i decu sa vakcinom, ili prica sam sa sobom kako je vakcina super. Meni se cini da ce on zavrsiti u ludnici.

Srbin prosecni

pre 14 godina

Posto sam ostao bez posla u godinama kada me niko nece, pa cak ni Tomica, jedva cekam da dobijem svinjski grip, pa da lepo umrem kao covek.

bt

pre 14 godina

Ministar, da zaista drži do svog ugleda ne bi smeo da daje izjave suprotne medicinskoj nauci i saznanjima. Kako neko može da tvrdi da vakcina nema neželjenih posledica kada je poznato da se kod pojedinih lekova neželjena dejstva ispoljavaju mesecima, godinama a ponekad tek decenijama kasnije. Veliki porast autoimunih bolesti, alergija, ekcema i ostalog direktna je posledica imunizacije ljudi, a šta je sa ovom vakcinom to će vreme tek pokazati. Zato ministre bolje govori ono što si učio u školi, ako se ičega još sećaš, i ne sramoti se.

meraklija

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije?!
Naravno, narod je položio test i pokazao da nije glup i da ne možete ministre da ga pravite na ovce!

Tadija

pre 14 godina

Dovoljno mi je saznanje da na vakcinama zaradjuje Misko. Ende! A ministar se ponasa kao njegov PR. Sad imamo dva Deltasavljevica, nastala od istog prvobitnog prezimena.

Vladimir S.

pre 14 godina

Secam se, pre neku godinu objasnjava nam tadasnji i sadasnji ministar za bolesti, g.Tomica, kako se na nekoj (obaveznoj? bese li u Svajcarskoj?) superviziji vakcine protiv gripa koji je tada bio "u modi", pokazalo da ta vakcina uopste nije odgovarala tadasnjim virusima. "Srecom", rece g.Tomica mnistar, i ostade ziv, i ne dade na licu mesta ostavku, i ne bi smenjen,"srecom", dakle, "pokazalo se, rece, da vakcina nije bila stetna!" A da jeste?.. Sada se igra druga igra. Stvorena je - naravno, pomocu medija - nevidjena psihoza oko ove vakcinacije. Autori tog marketinga bili su uvereni da ce vaskoliki nebeski narod srpski pohrliti, poput onih Domanovicevih "dangista", da se pelcuje. A onda ce vlastodrsci, i G-17 - ti, i g. Tomica medju njima, pricati kako su, eto, spasli naciju od pomora. No, narod koji, kao svaki narod, nije prepametan, nije ni toliko glup koliko su ovi strucnjaci za marketing mislili. Jednostavno, nije poverovao vlastodrscima, kao sto im sve manje u mnogo cemu veruje, i nece da se bode. Sada je frka u apoteci Miskovica i sina Tomice: sta ako onoliko prizivana, narucivana, ugovarana Novartisova vakcina pretekne, ostane vec u prvoj boc - boc rundi? U tursiju ili na djubre? Mogu li se bez medjunarodnog skandala otkazati sledece isporuke? Sta ako ovi nasi hoce, a oni "njini" nece? Otud g. Kon (steta, delovao mi je isprva i strucno i razumno) najavljuje ostavku ako se ne vakcinise milion Domanovicevih rodjaka, otud haoticna pometnja medju izvrsiocima vakcino-spasiteljske misije, pometnja u kojoj je sve pobrkano - i dalja vakcinacija, i eventualna revakcinacija koja, sto uvazeni g. Kon rece, zavisi od "interesovanja", sto ce reci potrosnje, a ne od stvarne potrebe... Itd. Tek, ako ovo s vakcinom bucne u cabar, morace neka nova aferica da se brze bolje izmisli, tek da nacija ima cime da se bavi, a da ne ide na pruge da spava.

Vladan R

pre 14 godina

Mene ovde intresuju jedna odnosno dve stvari. Prvo da li se zaista potpisije da je onaj ko je primio vakcinu sam kriv ako bude stetnih posledica? Ako je tako, koliko poverenje onda uliva tvrdnja da je vakcina sigurna, mogu odmah i da odgovorim nikakvo, jer se tako nesto potpisuje samo ako ste zivivotno ugrozeni, a za medikament koji u dobroj meri ili cak uopste nije ispitan. Sumnju da se ta vakcinacija ovoliko napadno prporucuje iz drugih razloga, a ne iz brige za zdravlje gradjana dodatno uvecava i nacin kupovine vakcine ali jos i najvise ova nezgrpona histericna kampanja sa malo pa malo, raspustanjem skole i opasnim talasima epidemije koji kad prodju, a da nista ne bude postaju samo talascici, ali naredne koji dolza su talascine. Izgleda da su po pomenutim propagandistima Srbi genetski ubedljivo najugrozenija nacija na svinjski grip, u poredjenju sa nacinom na koji se u svim ostalim drzavama izvestava o gripu i vakcinaciji.

МосквичБ

pre 14 godina

Радије ћу остати глуп, него се пелцовати вашом "интелигентном" вакцином. Моју можете Мишку да поклоните!

glupan

pre 14 godina

Ako 'inteligentni' bude ponovo ministar, zahtevam da svaki osiguranik rzo-a dobije gratis dangu na celu uz novu zdravstvenu knjizicu!
Ovo ni Domanovic ne bi smislio!

Vladimir Stefanovic

pre 14 godina

DOMOVINO, TI SI KAO ZDRAVLJE
U DZ Palilula juce su stariji od 65 godina upucivani na revakcinaciju, posle tri sedmice. Sa Call centra tog DZ to je potvrdjivano. Danas, u ispostavi istog DZ na Karaburbi ne znaju nista o revakcinaciji. Sa jednog od tri telefona "za sve o gripu" Zavoda za javno zdravlje, juce je potvrdjivana revakcinacija za tri sedmice. Danas odatle upucuju za informacije na DZ. Citiram dezurnom sa tog telefona izjavu dr Kona: U Srbiji predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije dr Predrag Kon izjavio je da će se „odluke o tome donositi u skladu sa situacijom. Ukoliko interesovanje za vakcinacijom bude veće, nećemo davati drugu dozu “Dezurni sa onog telefona: "Kao na pijaci". Doista, od koga i cega zavisi revakcinacija starijih (nikako da se precizira - starijih od 60 ili 65 godina): od prethodno utrosenih doza ("da se ne baci"), ili od epidemioloske i zdravstvene situacije?!

kom@

pre 14 godina

Ministar je ljut jer nije uspeo da ispunio naloge koje je dobio od svetske zdravstvene organinizacije.
A on sam, neka umesto naroda kojeg naziva glupim, kaže to isto za neke od svojih kolega ministara zdravstva iz drugih država ili za neke eminentne virusologe koji kritikuju vakcinu sa naučnog stanovišta.

gaga

pre 14 godina

1. Kad bi se plašili svega što civilizacija donosi nikad ne bi seli u avion i u auto već bi išli peške, vakcinacija je civilizacijska tekovina koja nosi rizik kao i ostale civilizacijske tekovine.
2. Kad ne bi dopustili da neko na nama zarađuje nikad ne bi ušli u prodavnicu da kupimo hleba, naročito ne u maxi.
3. Inteligencija srpskog naroda pokazala se na raznim testovima: pomračenju sunca, izborima za miru i slobodana i njihove ratove, ovo je poslednji, ministra poštujem što nema dlake na jeziku jer je veliki stručnjak i lekar pa ne čuva fotelju po svaku cenu, a hrabra izjava o kolektivnom testu inteligencije me oduševila, nazvao je jedanput stvari pravim imenom pa šta bude a ne da se udvara biračima imbecilnim izjavama.
4. Dokoni ne moraju da se vakcinišu jer imaju vremena da boluju i da trčare a mi koji radimo zavrnemo rukav i idemo dalje.
5. Vakcinisala sam se iz ova 4 razloga jer bi me bilo sramota da nisam i svesno prihvatam sve rizike, dok ljudi lete u svemir neću iz pećine da gledam u 21. vek.
6. Lekari koji se ne vakcinišu trebali bi da uzmu radnu knjižicu i idu da čuvaju ovce, nek ponesu i belog luka i čuturicu sa rakijom, cigare naravno jer svi puše al se toga ne plaše. Sramota!!!

PSIHO

pre 14 godina

Sa ovakvim izjavama. Situacija u zdravstvu kompletno podseca na najcrnji psihotriler. Dok mu umiru porodilje i deca, on je odvojen od realnosti, Ministar prica o Svajcarskoj i niskom mortalitetu. Sada prica o kolektivnom testiranju. Njegove odgovornosti nikada i nigde nema. Doduse, mnogi u zdravstvu ne moraju da imaju odgovornosti, jer nikada niko nije odgovarao ni za evidentno krsenje Hipokratove zakletve. Na svu srecu. ima divnih, dobrih i odgovornih ljudi. Ali, kakav je zdravstveni sistem, oni ne moraju da budu takvi, naprotiv, i da su drugaciji neka komisija bi zakljucila da je sve u redu.

Milan

pre 14 godina

Da bi se moglo reci da je stanovnistvo zasticeno kazu strucnjaci treba da bude 30% publikacije vakcinisano. Neki komentari mi daju ideju da ipak nebi bilo lose vakcinaciju protiv previsne inteligencije ili mozda protiv umanjene hmmm... sada u opste neznam sta bi ustvari bilo najbolje.
Sto se vakcinacije tice svakom je na njemu samom da odluci pa ko hoce nek izvoli a ko nece nek batali ali bez filozofiranja, to je odluka pojedinca. Sta se mene tice dali je ministar meni simpatican ili nije nema sa mojom odlukom sebe da zastitim u licnom i u interesu moje familije i okoline ama bas nista, ja cu se vakcinisati.

sinbad

pre 14 godina

Treba uvesti obaveznu vakcinaciju maloletnih, a ko od punoletnih ne zeli da se vakcinise, treba da potpise da ce sam platiti troskove eventualnog lecenja (sa sve hipotekom na imovinu). Da vidis kako bi Srbi cekali u redu da se vakcinisu. Samo po dzepu, i sve ce biti u redu.

Gordana

pre 14 godina

Protok pravih informacija kroz sisteme u društvu veoma nam je slab. Uvek sve saznajemo iz medija. Pozitivan stav o vakcinaciji postoji, ovde je pitanje samo procedura koje se malo teže definišu a posle i sprovode. Za to nam treba vreme ali bojim se da ga baš i nemamo jer su životi u pitanju. Treba se prilagoditi i vakcinisati se.

sinbad

pre 14 godina

Treba uvesti obaveznu vakcinaciju maloletnih, a ko od punoletnih ne zeli da se vakcinise, treba da potpise da ce sam platiti troskove eventualnog lecenja (sa sve hipotekom na imovinu). Da vidis kako bi Srbi cekali u redu da se vakcinisu. Samo po dzepu, i sve ce biti u redu.

gaga

pre 14 godina

1. Kad bi se plašili svega što civilizacija donosi nikad ne bi seli u avion i u auto već bi išli peške, vakcinacija je civilizacijska tekovina koja nosi rizik kao i ostale civilizacijske tekovine.
2. Kad ne bi dopustili da neko na nama zarađuje nikad ne bi ušli u prodavnicu da kupimo hleba, naročito ne u maxi.
3. Inteligencija srpskog naroda pokazala se na raznim testovima: pomračenju sunca, izborima za miru i slobodana i njihove ratove, ovo je poslednji, ministra poštujem što nema dlake na jeziku jer je veliki stručnjak i lekar pa ne čuva fotelju po svaku cenu, a hrabra izjava o kolektivnom testu inteligencije me oduševila, nazvao je jedanput stvari pravim imenom pa šta bude a ne da se udvara biračima imbecilnim izjavama.
4. Dokoni ne moraju da se vakcinišu jer imaju vremena da boluju i da trčare a mi koji radimo zavrnemo rukav i idemo dalje.
5. Vakcinisala sam se iz ova 4 razloga jer bi me bilo sramota da nisam i svesno prihvatam sve rizike, dok ljudi lete u svemir neću iz pećine da gledam u 21. vek.
6. Lekari koji se ne vakcinišu trebali bi da uzmu radnu knjižicu i idu da čuvaju ovce, nek ponesu i belog luka i čuturicu sa rakijom, cigare naravno jer svi puše al se toga ne plaše. Sramota!!!

Milan

pre 14 godina

Da bi se moglo reci da je stanovnistvo zasticeno kazu strucnjaci treba da bude 30% publikacije vakcinisano. Neki komentari mi daju ideju da ipak nebi bilo lose vakcinaciju protiv previsne inteligencije ili mozda protiv umanjene hmmm... sada u opste neznam sta bi ustvari bilo najbolje.
Sto se vakcinacije tice svakom je na njemu samom da odluci pa ko hoce nek izvoli a ko nece nek batali ali bez filozofiranja, to je odluka pojedinca. Sta se mene tice dali je ministar meni simpatican ili nije nema sa mojom odlukom sebe da zastitim u licnom i u interesu moje familije i okoline ama bas nista, ja cu se vakcinisati.

Gordana

pre 14 godina

Protok pravih informacija kroz sisteme u društvu veoma nam je slab. Uvek sve saznajemo iz medija. Pozitivan stav o vakcinaciji postoji, ovde je pitanje samo procedura koje se malo teže definišu a posle i sprovode. Za to nam treba vreme ali bojim se da ga baš i nemamo jer su životi u pitanju. Treba se prilagoditi i vakcinisati se.

Vladimir

pre 14 godina

KOLEKTIVNI TEST INTELIGENCIJE!????? Pa zar TI ministre za nas (90%), koji neće da se vakcinišu jer niste ispitali kako treba vakcinu, misliš da smo glupi???? PRESTANI DA NAS VREĐAŠ VEĆ JEDNOM!!! Dosta nam je i tebe i tvojih komentara!!! Jedva čekam vanredne izbore, da vidimo gde ćete onda biti sa vašim lažima koje slušamo proteklih godina!!!! OGORČEN SAM!!!!!

glupan

pre 14 godina

Naravno da je vakcinacija test inteligencije! Inteligencija jednog naroda je obrnuto srazmerna broju primljenih vakcina od gripa N1H1!!!

meraklija

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije?!
Naravno, narod je položio test i pokazao da nije glup i da ne možete ministre da ga pravite na ovce!

bt

pre 14 godina

Ministar, da zaista drži do svog ugleda ne bi smeo da daje izjave suprotne medicinskoj nauci i saznanjima. Kako neko može da tvrdi da vakcina nema neželjenih posledica kada je poznato da se kod pojedinih lekova neželjena dejstva ispoljavaju mesecima, godinama a ponekad tek decenijama kasnije. Veliki porast autoimunih bolesti, alergija, ekcema i ostalog direktna je posledica imunizacije ljudi, a šta je sa ovom vakcinom to će vreme tek pokazati. Zato ministre bolje govori ono što si učio u školi, ako se ičega još sećaš, i ne sramoti se.

МосквичБ

pre 14 godina

Радије ћу остати глуп, него се пелцовати вашом "интелигентном" вакцином. Моју можете Мишку да поклоните!

Mutimir Mutimirović

pre 14 godina

Drago mi je da ste Vi ministre položili test inteligencije.
Ako je sve tako bezopasno, zašto ste potpisali sa dobavljačem da se proizvođač istih oslobađa od svake odgovornosti? Ako ste toliko inteligentni, a kažete i delima potvrđujete da jeste (vakcinisali ste se, sada ste možda još inteligentniji)šta Vama govori ova gornja konstatacija?
Od ovog gripa u svetskim razmerama nije umrlo ni 6.000 ljudi, a od sezonskog svake godine umre samo u srbiji oko 5.000 a u svetu oko 1.000.000. Protiv sezonskog gripa vakcinacija je tek jedna od vesti.
Uostalom, neću više da trošim svoje vreme na ovu temu. Sve je već ispričano.

Aleksandar

pre 14 godina

Kolektivni test inteligencije se desio 10. avgusta, 1999-e godine kada se gro stanovnistva krilo po podrumima, spustalo roletne i stavljalo cebice na prozore usled solarne eklipse... Takodje je i kolektivni test inteligencije izvodjen pri svakim izborima od 2000-te godine, koji su za rezultat imali to da vi dobijete titulu `ministar vecni`... Obe stvari daleko, daleko vise govore o inteligenciji i obrazovanju stanovnika Srbije nego nepristajanje na primanje nedovoljno ispitane vakcine koja potencijalno stiti od necega sto za veliku vecinu stanovnistva ne predstavlja nikakvu vecu opasnost ili inkonvenciju od bilo kog drugog gripa.

neshapop

pre 14 godina

Pusta u rad aparat za zračenje ginekoloških maligniteta i opet prica o vakcini. Pitam se da li i kuci tako smara svoju zenu i decu sa vakcinom, ili prica sam sa sobom kako je vakcina super. Meni se cini da ce on zavrsiti u ludnici.

glupan

pre 14 godina

Ako 'inteligentni' bude ponovo ministar, zahtevam da svaki osiguranik rzo-a dobije gratis dangu na celu uz novu zdravstvenu knjizicu!
Ovo ni Domanovic ne bi smislio!

Tadija

pre 14 godina

Dovoljno mi je saznanje da na vakcinama zaradjuje Misko. Ende! A ministar se ponasa kao njegov PR. Sad imamo dva Deltasavljevica, nastala od istog prvobitnog prezimena.

bezimena

pre 14 godina

"Ponavljajući da vakcinisanje protiv virusa A H1N1 predstavlja "kolektivni test inteligencije stanovnika Srbije"...

"KOLEKTIVNI" test inteligencije je pokazao da ga 4/5 narodnih poslanika Skupštine RS ne prolazi.:)))

Vladan R

pre 14 godina

Mene ovde intresuju jedna odnosno dve stvari. Prvo da li se zaista potpisije da je onaj ko je primio vakcinu sam kriv ako bude stetnih posledica? Ako je tako, koliko poverenje onda uliva tvrdnja da je vakcina sigurna, mogu odmah i da odgovorim nikakvo, jer se tako nesto potpisuje samo ako ste zivivotno ugrozeni, a za medikament koji u dobroj meri ili cak uopste nije ispitan. Sumnju da se ta vakcinacija ovoliko napadno prporucuje iz drugih razloga, a ne iz brige za zdravlje gradjana dodatno uvecava i nacin kupovine vakcine ali jos i najvise ova nezgrpona histericna kampanja sa malo pa malo, raspustanjem skole i opasnim talasima epidemije koji kad prodju, a da nista ne bude postaju samo talascici, ali naredne koji dolza su talascine. Izgleda da su po pomenutim propagandistima Srbi genetski ubedljivo najugrozenija nacija na svinjski grip, u poredjenju sa nacinom na koji se u svim ostalim drzavama izvestava o gripu i vakcinaciji.

Srbin prosecni

pre 14 godina

Posto sam ostao bez posla u godinama kada me niko nece, pa cak ni Tomica, jedva cekam da dobijem svinjski grip, pa da lepo umrem kao covek.

Vladimir S.

pre 14 godina

Secam se, pre neku godinu objasnjava nam tadasnji i sadasnji ministar za bolesti, g.Tomica, kako se na nekoj (obaveznoj? bese li u Svajcarskoj?) superviziji vakcine protiv gripa koji je tada bio "u modi", pokazalo da ta vakcina uopste nije odgovarala tadasnjim virusima. "Srecom", rece g.Tomica mnistar, i ostade ziv, i ne dade na licu mesta ostavku, i ne bi smenjen,"srecom", dakle, "pokazalo se, rece, da vakcina nije bila stetna!" A da jeste?.. Sada se igra druga igra. Stvorena je - naravno, pomocu medija - nevidjena psihoza oko ove vakcinacije. Autori tog marketinga bili su uvereni da ce vaskoliki nebeski narod srpski pohrliti, poput onih Domanovicevih "dangista", da se pelcuje. A onda ce vlastodrsci, i G-17 - ti, i g. Tomica medju njima, pricati kako su, eto, spasli naciju od pomora. No, narod koji, kao svaki narod, nije prepametan, nije ni toliko glup koliko su ovi strucnjaci za marketing mislili. Jednostavno, nije poverovao vlastodrscima, kao sto im sve manje u mnogo cemu veruje, i nece da se bode. Sada je frka u apoteci Miskovica i sina Tomice: sta ako onoliko prizivana, narucivana, ugovarana Novartisova vakcina pretekne, ostane vec u prvoj boc - boc rundi? U tursiju ili na djubre? Mogu li se bez medjunarodnog skandala otkazati sledece isporuke? Sta ako ovi nasi hoce, a oni "njini" nece? Otud g. Kon (steta, delovao mi je isprva i strucno i razumno) najavljuje ostavku ako se ne vakcinise milion Domanovicevih rodjaka, otud haoticna pometnja medju izvrsiocima vakcino-spasiteljske misije, pometnja u kojoj je sve pobrkano - i dalja vakcinacija, i eventualna revakcinacija koja, sto uvazeni g. Kon rece, zavisi od "interesovanja", sto ce reci potrosnje, a ne od stvarne potrebe... Itd. Tek, ako ovo s vakcinom bucne u cabar, morace neka nova aferica da se brze bolje izmisli, tek da nacija ima cime da se bavi, a da ne ide na pruge da spava.

kom@

pre 14 godina

Ministar je ljut jer nije uspeo da ispunio naloge koje je dobio od svetske zdravstvene organinizacije.
A on sam, neka umesto naroda kojeg naziva glupim, kaže to isto za neke od svojih kolega ministara zdravstva iz drugih država ili za neke eminentne virusologe koji kritikuju vakcinu sa naučnog stanovišta.

PSIHO

pre 14 godina

Sa ovakvim izjavama. Situacija u zdravstvu kompletno podseca na najcrnji psihotriler. Dok mu umiru porodilje i deca, on je odvojen od realnosti, Ministar prica o Svajcarskoj i niskom mortalitetu. Sada prica o kolektivnom testiranju. Njegove odgovornosti nikada i nigde nema. Doduse, mnogi u zdravstvu ne moraju da imaju odgovornosti, jer nikada niko nije odgovarao ni za evidentno krsenje Hipokratove zakletve. Na svu srecu. ima divnih, dobrih i odgovornih ljudi. Ali, kakav je zdravstveni sistem, oni ne moraju da budu takvi, naprotiv, i da su drugaciji neka komisija bi zakljucila da je sve u redu.

Vladimir Stefanovic

pre 14 godina

DOMOVINO, TI SI KAO ZDRAVLJE
U DZ Palilula juce su stariji od 65 godina upucivani na revakcinaciju, posle tri sedmice. Sa Call centra tog DZ to je potvrdjivano. Danas, u ispostavi istog DZ na Karaburbi ne znaju nista o revakcinaciji. Sa jednog od tri telefona "za sve o gripu" Zavoda za javno zdravlje, juce je potvrdjivana revakcinacija za tri sedmice. Danas odatle upucuju za informacije na DZ. Citiram dezurnom sa tog telefona izjavu dr Kona: U Srbiji predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije dr Predrag Kon izjavio je da će se „odluke o tome donositi u skladu sa situacijom. Ukoliko interesovanje za vakcinacijom bude veće, nećemo davati drugu dozu “Dezurni sa onog telefona: "Kao na pijaci". Doista, od koga i cega zavisi revakcinacija starijih (nikako da se precizira - starijih od 60 ili 65 godina): od prethodno utrosenih doza ("da se ne baci"), ili od epidemioloske i zdravstvene situacije?!