Nedelja, 27.12.2009.

12:55

Visoke naknade za odnošenje vozila

U skladu sa novim Zakonom o bezbodnosti saobraćaja, odnošenje nepropisno parkiranog automobila paukom od Nove godine će vozače koštati 10 000 do 18 500 dinara.

Izvor: Beta

Visoke naknade za odnošenje vozila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Dragan P.

pre 14 godina

...a jel to važi i za crne džipove, AMG Mercedese ili samo za ova ostala vozila?...Ma ja mislim da su za sve krivi ovi sa jeftinim porodičnim vozilima...aaauuuu, što su oni krivi!!

Tasha

pre 14 godina

Uvek vodim racuna da se parkiram propisno i da svojim vozilom nikoga ne ugrozavam, ali je to u centralnim gradskim opstinama gotovo nemoguce! Smatram da je sramno propisati ovolike kazne a prethodno ne uciniti nista na resavanju problema manjka parking mesta!

LaMar

pre 14 godina

U ulazu parkica pored zgrade Tanjuga je skoro svakodnevno parkiran beli Hummer koji tezi bar dve tone, cudno mi je samo sto iako svaki dan tri puta dnevno setam psa u tom parku nikada nisam video da mu iko pise kaznu. Centar Beograda je takav, o prigradju onda ne treba ni pricati

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Obišao sam "pola sveta" - nigde u svetu, ali ni u Srbiji, nema toliko PATOLOŠKE mržnje prema vozilima i vozačima!
Da ima mozga ovde bi važilo pravilo: NEMA zelenih površina sve dok se ne obezbedi svakom građaninu, ili bar porodici, po jedno parking mesto! Auto nije luksuz, nije zabranjeno držanje i upotreba - ali BRE, vlasti i državo: imate li mozga! Ako se ne može parkirati (ili, najčešće - samo zaustaviti ispred apoteke, prodavnice, neke kancelarije), ne podvaljujte narodu, koga na bezbrojne načine pljačkate - pa kao, odnošenje zarđalog JUGIĆA činite kako biste spasili grad!
Zna li iko za pojam "prostorno planiranje"? Zašto se ne naredi svim stanograditeljima da uz svaki stan obezbede po dva prking mesta. Sve je naopačke, ali je SRAMNO odneti auto ispred Onkologije, dok su vozač i dvoje ucveljenih ušli unutra da se dogovore oko preuzimanja svog preminulog! Jedno od poštenih odnosa je da za korisnike bolničkih usluga, parkranje ispred-iza-u blizini ustanove, bude besplatno!
Normalno, ovo ne rehabilitujem SILEDŽIJSKO OSTAVLJANJE (a ne parkiranje!) luksuznih auta i džipova gde je njima ćef, naročito kada su tablice sa "malo brojeva", ili se ostave neki znaci raspoznavanja.
Cene? Čisto siledžijstvo države!

Genije

pre 14 godina

Dobro, ako stave da cena pauka bude 120.000 dinara npr. šta mi tu mozemo? Plus da i dalje,svakom rekonstrukcijom ulice, smanje za min 20% broj parking mesta (Resavska i mnogo više), da novu gradnju ne prate nova parking mesta (na celom Vračaru, Starom gradu, Zvezdari posebno), pa da propisi za parkiranje i dalje budu netransparentni i preopširni... Kakva jedan mali građanin ima prava, kako da istrpi takav teror?

-Samo kroz izbore... Posle price sa pokusajem krađe građana po osnovu navodnih dugova za Infostan, ovom pricom sa cenom Pauka, ni jedna stranka koja učestvuje u formiranju vecine u Gradskoj skupštini, nema na sledećim izborima moj cenjeni glas...

Ua pauk!

pre 14 godina

Ako je kazna za nepropisno parkiranje definisana kao "doplatana karta za parkiranje", onda naknada za odnošenje (šlepovanje) vozila nema pravnog smisla. Dakle, u slučaju da lokalna samouprava odluči da prikuplja "kazne" u vidu "doplatnih karata", odn. da im se ovaj novac sliva direktno u opštinski budžet, onda nemaju zakonsko pravo da vam paukom nose auto i to naplaćuju kao "naknadu". Ukoliko, pak, saobraćajna policija, uz zapisnik i digitalni snimak vozila, podnese dokumentovanu prekršajnu prijavu za nepropisno parkiranje, Sud će, po zakonu, odlučiti da kaznu morate da platite. Međutim, šta u celoj priči rade lokalne samouprave sa svojim "paucima" ukoliko vozilo ne ometa odvijanje saobraćaja? Otimaju novac! Građani bi, na lokalnim nivoima, trebalo da se skupe, slože, i zakonski (peticijom) primoraju lokalne samouprave da ukinu "pauke", osim u slučajevima direktnog ometanja odvijanja saobraćaja na putevima (uključujući i trotoare). Isto tako, pod isti režim uklanjanja, trebalo bi da potpadaju svi privremeni objekti, kontejneri za smeće i svetleće i nesvetleće reklame koje ometaju odvijanje saobraćaja, uključujući i preglednost raskrsnica i prilaznih puteva.

trajko

pre 14 godina

Zašto je cena odnošenja vozila uslovljena mestom sa kog se vozilo odnosi? Parking servis radi, pa radi, šta ih briga da li je auto koji dižu na pešačkom ili na trotoaru?

Drugo, zašto ima toliko gradacija oko težine vozila? "Pauk" se jednako bavi i težim i lakšim automobilima. Jedino treba napraviti razliku između baš teških i velikih i svih ostalih.

I treće, zašto se izričito ne uvede da "pauk" sme da nosi samo ako automobil baš blokira i otežava saobraćaj drugih vozila i pešaka, a u suprotnom da sme samo da se piše klasična kazna za parkiranje.

Znam, znam, mogo je lakše pokupiti automobile koji nikome ne smetaju i uzeti 10.000 dinara u džep, nego se baktati oko svih ovih problema...

Daniel

pre 14 godina

O bezobrazluku Parking-servisa, saobraćajne policije, pa i same vlasti ne vredi trošiti reči. Inače tačno je da pauk nema pravo da vam vraćanje vozila uslovljava plaćanjem "usluge" (kako oni to vole da zovu) odnošenja. Evo jednog linka koji može biti dosta poučan: http://www.dj-media.net/forumi/viewtopic.php?p=38327&sid=61594e9bbefbeb4b73e04ce10593a8a5#p38327

Bilo bi veoma lepo od televizije B92 kad bi obavestila javnost da vlasnik vozila može preuzeti vozilo koje je pauk odneo i pre plaćanja naknade za njihovu "uslugu". Čisto da građani, iz neznanja, ne bi žurili da parking-mafiji što pre plate tu ogromnu svotu novca.

Vladimir

pre 14 godina

Ako se Vlada Srbije već smatra nadležnom da propisuje naknade za ovakve "usluge", možda bi mogla i da se proglasi nadležnom za obezbeđenje dovoljnog broja parking mesta. Bez toga, ispada da je namerno odlučeno da se broj parking mesta ne povećava samo da bi se više para uzelo na kažnjavanju građana. Jer, složićemo se, mnogo je jeftinije odnositi vozila nego obezbediti parkinge...

Shomi

pre 14 godina

Valjda bi cene trebalo da se povecavaju srazmerno sa prosecnim primanjima.
Kada je bio sneg ovih dana, nisu se setili jedno parking mesto da ociste, a naplacivali su redovno. Zbog cega se ne dizu dzipovi parkirani u Knez Mihajlovoj ispred Inexa i na Terazijama ispred Pascuccia?

Ivan

pre 14 godina

Mnogi vozaci ne znaju da po zakonu i ustavu Pauk (Parking servis) NE SME da zadrzava privatnu pokretnu svojinu duze od 24h osim ukoliko s tom svojinom nije ucinjeno krivicno delo. Takodje NE MORATE da platite na licu mesta, DUZNI su da vam vrate vozilo nakon 24h jer, u suprotnom, to se tretira kao nezakonito prisvajanje privatne svojine. Ukoliko vam pauk odnese auto, nakon 24h preuzmite auto ali NEMOJTE platiti vec trazite popunjenu uplatnicu od njih ili ih tuzite. Potpuno je nezakonito nekom naplacivati prisilno i nezakonito oduzimanje imovine nakon 24h.

Nikola

pre 14 godina

Ako bude prilike, ja se selim odavde. Ako oni ovako planiraju da pune budzet, da prekrsaji kostaju jednu mesecnu platu u zemlji u kojoj je prosecno zaposlena jedna osoba u porodici.

Angelina

pre 14 godina

Nažalost samo to i umeju!
Gde su garaže?

I kad nam nabace da se u Stokholmu plaća ulaz u grad, ne kažu nam da i to da je tamo takav gradski prevoz da samo ludi i idu kolima.
Naime, svakog minuta ti nešto dođe (i s jednom kartom se voziš u jednom pravcu, a ne kao ja: od Autokomande kucnem kartu do Slavije, a od Slavije do Terazija ponovo kucnem kartu)!
Uh!!

gavra

pre 14 godina

Na slici iz Novog Sada koju ste postavili uz vest, jasno se vidi da je znak "Zabranjeno parkiranje" skoro 100% sakriven, prakticno se ne vidi. Ko ce za to da odgovara?

Đole

pre 14 godina

Eto, baš mi se to desilo prekjuče.
Parkirao sam se na širokom trotoaru u jednoj voždovačkoj ulici (6km od centra grada) ispred jedne napuštene kuće, gde se inače parkiram već 2, skoro će 3 godine. Mesta na trotoaru je ostalo sasvim dovoljno za prolaz pešaka, kao i majki sa kolicima. Saobraćaj nikako nisam ometao.
Znao sam da je parkiranje zabranjeno, ali, u nedostatku mesta za parking, nisam imao izbora.
Odneli su mi automobil na parking na Adi Ciganliji (!), "usluga" odnošenja vozila - 4.700, kazna 5.000. Ukupno 9700~100€, možda nešto jače.
Naravno, kada sam došao po automobil, video sam da su mi sve 4 ratkapne polomljene. Gruba procena štete 6.000 dinara. Procenitelj štete (koga sam čekao dobrih sat vremena) je rekao da to "nisu originalne ratkapne" i da će osiguranje isplatiti samo 2000 dinara.
Tako je, dragi moji, moj ukupni trošak izašao 13.700 dinara, za jedno nepropisno parkiranje, bogu iza nogu, dok se u centru grada ne može proći od automobila parkiranih na sred ulica, na sred pešačkih prelaza i na trotoarima.

Pa dobro, ljudi, da li je to u redu??? Tolike kazne nisu ni u velikim evropskim gradovima.
Zna li policija za neke prioritete, ili su ti, koji se parkiraju po centru i blokiraju saobraćaj, ipak, izuzeti od zakona???

Zeljko

pre 14 godina

Razumeo bih ove visoke kazne da je drzava prethodno obezbedila dovoljan broj parking mesta. Ovako mislim da je ovo bezobrazluk. Svakako smatram da ne treba parkirati na zelenim povrsinama, mestima rezervisanim za invalide itd. ali ni ovo nije resenje.

Miloš

pre 14 godina

A hoće li sada moći da se dobiju SVE pare nazad kada ti odnesu auto kada je propisno parkiran. Meni su pre par godina odneli propisno parkiran auto (bilo je dozvoljeno parkiranje samo na jednoj strani ulice, na kojoj sam ja bio parkiran, a oni su došli i odneli nekoliko automobila baš sa te "dozvoljene" strane). Naravno, morao sam da platim troškove nošenja i da preuzmem auto jer mi je trebao. Posle sam na sudu dokazao da su pogrešili i dobio samo novac od kazne nazad, a novac za nošenje nisam ni video, jer to ne vraćaju...

Ivan

pre 14 godina

Mnogi vozaci ne znaju da po zakonu i ustavu Pauk (Parking servis) NE SME da zadrzava privatnu pokretnu svojinu duze od 24h osim ukoliko s tom svojinom nije ucinjeno krivicno delo. Takodje NE MORATE da platite na licu mesta, DUZNI su da vam vrate vozilo nakon 24h jer, u suprotnom, to se tretira kao nezakonito prisvajanje privatne svojine. Ukoliko vam pauk odnese auto, nakon 24h preuzmite auto ali NEMOJTE platiti vec trazite popunjenu uplatnicu od njih ili ih tuzite. Potpuno je nezakonito nekom naplacivati prisilno i nezakonito oduzimanje imovine nakon 24h.

Đole

pre 14 godina

Eto, baš mi se to desilo prekjuče.
Parkirao sam se na širokom trotoaru u jednoj voždovačkoj ulici (6km od centra grada) ispred jedne napuštene kuće, gde se inače parkiram već 2, skoro će 3 godine. Mesta na trotoaru je ostalo sasvim dovoljno za prolaz pešaka, kao i majki sa kolicima. Saobraćaj nikako nisam ometao.
Znao sam da je parkiranje zabranjeno, ali, u nedostatku mesta za parking, nisam imao izbora.
Odneli su mi automobil na parking na Adi Ciganliji (!), "usluga" odnošenja vozila - 4.700, kazna 5.000. Ukupno 9700~100€, možda nešto jače.
Naravno, kada sam došao po automobil, video sam da su mi sve 4 ratkapne polomljene. Gruba procena štete 6.000 dinara. Procenitelj štete (koga sam čekao dobrih sat vremena) je rekao da to "nisu originalne ratkapne" i da će osiguranje isplatiti samo 2000 dinara.
Tako je, dragi moji, moj ukupni trošak izašao 13.700 dinara, za jedno nepropisno parkiranje, bogu iza nogu, dok se u centru grada ne može proći od automobila parkiranih na sred ulica, na sred pešačkih prelaza i na trotoarima.

Pa dobro, ljudi, da li je to u redu??? Tolike kazne nisu ni u velikim evropskim gradovima.
Zna li policija za neke prioritete, ili su ti, koji se parkiraju po centru i blokiraju saobraćaj, ipak, izuzeti od zakona???

Shomi

pre 14 godina

Valjda bi cene trebalo da se povecavaju srazmerno sa prosecnim primanjima.
Kada je bio sneg ovih dana, nisu se setili jedno parking mesto da ociste, a naplacivali su redovno. Zbog cega se ne dizu dzipovi parkirani u Knez Mihajlovoj ispred Inexa i na Terazijama ispred Pascuccia?

Nikola

pre 14 godina

Ako bude prilike, ja se selim odavde. Ako oni ovako planiraju da pune budzet, da prekrsaji kostaju jednu mesecnu platu u zemlji u kojoj je prosecno zaposlena jedna osoba u porodici.

gavra

pre 14 godina

Na slici iz Novog Sada koju ste postavili uz vest, jasno se vidi da je znak "Zabranjeno parkiranje" skoro 100% sakriven, prakticno se ne vidi. Ko ce za to da odgovara?

Vladimir

pre 14 godina

Ako se Vlada Srbije već smatra nadležnom da propisuje naknade za ovakve "usluge", možda bi mogla i da se proglasi nadležnom za obezbeđenje dovoljnog broja parking mesta. Bez toga, ispada da je namerno odlučeno da se broj parking mesta ne povećava samo da bi se više para uzelo na kažnjavanju građana. Jer, složićemo se, mnogo je jeftinije odnositi vozila nego obezbediti parkinge...

Zeljko

pre 14 godina

Razumeo bih ove visoke kazne da je drzava prethodno obezbedila dovoljan broj parking mesta. Ovako mislim da je ovo bezobrazluk. Svakako smatram da ne treba parkirati na zelenim povrsinama, mestima rezervisanim za invalide itd. ali ni ovo nije resenje.

Genije

pre 14 godina

Dobro, ako stave da cena pauka bude 120.000 dinara npr. šta mi tu mozemo? Plus da i dalje,svakom rekonstrukcijom ulice, smanje za min 20% broj parking mesta (Resavska i mnogo više), da novu gradnju ne prate nova parking mesta (na celom Vračaru, Starom gradu, Zvezdari posebno), pa da propisi za parkiranje i dalje budu netransparentni i preopširni... Kakva jedan mali građanin ima prava, kako da istrpi takav teror?

-Samo kroz izbore... Posle price sa pokusajem krađe građana po osnovu navodnih dugova za Infostan, ovom pricom sa cenom Pauka, ni jedna stranka koja učestvuje u formiranju vecine u Gradskoj skupštini, nema na sledećim izborima moj cenjeni glas...

Daniel

pre 14 godina

O bezobrazluku Parking-servisa, saobraćajne policije, pa i same vlasti ne vredi trošiti reči. Inače tačno je da pauk nema pravo da vam vraćanje vozila uslovljava plaćanjem "usluge" (kako oni to vole da zovu) odnošenja. Evo jednog linka koji može biti dosta poučan: http://www.dj-media.net/forumi/viewtopic.php?p=38327&sid=61594e9bbefbeb4b73e04ce10593a8a5#p38327

Bilo bi veoma lepo od televizije B92 kad bi obavestila javnost da vlasnik vozila može preuzeti vozilo koje je pauk odneo i pre plaćanja naknade za njihovu "uslugu". Čisto da građani, iz neznanja, ne bi žurili da parking-mafiji što pre plate tu ogromnu svotu novca.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Obišao sam "pola sveta" - nigde u svetu, ali ni u Srbiji, nema toliko PATOLOŠKE mržnje prema vozilima i vozačima!
Da ima mozga ovde bi važilo pravilo: NEMA zelenih površina sve dok se ne obezbedi svakom građaninu, ili bar porodici, po jedno parking mesto! Auto nije luksuz, nije zabranjeno držanje i upotreba - ali BRE, vlasti i državo: imate li mozga! Ako se ne može parkirati (ili, najčešće - samo zaustaviti ispred apoteke, prodavnice, neke kancelarije), ne podvaljujte narodu, koga na bezbrojne načine pljačkate - pa kao, odnošenje zarđalog JUGIĆA činite kako biste spasili grad!
Zna li iko za pojam "prostorno planiranje"? Zašto se ne naredi svim stanograditeljima da uz svaki stan obezbede po dva prking mesta. Sve je naopačke, ali je SRAMNO odneti auto ispred Onkologije, dok su vozač i dvoje ucveljenih ušli unutra da se dogovore oko preuzimanja svog preminulog! Jedno od poštenih odnosa je da za korisnike bolničkih usluga, parkranje ispred-iza-u blizini ustanove, bude besplatno!
Normalno, ovo ne rehabilitujem SILEDŽIJSKO OSTAVLJANJE (a ne parkiranje!) luksuznih auta i džipova gde je njima ćef, naročito kada su tablice sa "malo brojeva", ili se ostave neki znaci raspoznavanja.
Cene? Čisto siledžijstvo države!

Ua pauk!

pre 14 godina

Ako je kazna za nepropisno parkiranje definisana kao "doplatana karta za parkiranje", onda naknada za odnošenje (šlepovanje) vozila nema pravnog smisla. Dakle, u slučaju da lokalna samouprava odluči da prikuplja "kazne" u vidu "doplatnih karata", odn. da im se ovaj novac sliva direktno u opštinski budžet, onda nemaju zakonsko pravo da vam paukom nose auto i to naplaćuju kao "naknadu". Ukoliko, pak, saobraćajna policija, uz zapisnik i digitalni snimak vozila, podnese dokumentovanu prekršajnu prijavu za nepropisno parkiranje, Sud će, po zakonu, odlučiti da kaznu morate da platite. Međutim, šta u celoj priči rade lokalne samouprave sa svojim "paucima" ukoliko vozilo ne ometa odvijanje saobraćaja? Otimaju novac! Građani bi, na lokalnim nivoima, trebalo da se skupe, slože, i zakonski (peticijom) primoraju lokalne samouprave da ukinu "pauke", osim u slučajevima direktnog ometanja odvijanja saobraćaja na putevima (uključujući i trotoare). Isto tako, pod isti režim uklanjanja, trebalo bi da potpadaju svi privremeni objekti, kontejneri za smeće i svetleće i nesvetleće reklame koje ometaju odvijanje saobraćaja, uključujući i preglednost raskrsnica i prilaznih puteva.

Angelina

pre 14 godina

Nažalost samo to i umeju!
Gde su garaže?

I kad nam nabace da se u Stokholmu plaća ulaz u grad, ne kažu nam da i to da je tamo takav gradski prevoz da samo ludi i idu kolima.
Naime, svakog minuta ti nešto dođe (i s jednom kartom se voziš u jednom pravcu, a ne kao ja: od Autokomande kucnem kartu do Slavije, a od Slavije do Terazija ponovo kucnem kartu)!
Uh!!

Miloš

pre 14 godina

A hoće li sada moći da se dobiju SVE pare nazad kada ti odnesu auto kada je propisno parkiran. Meni su pre par godina odneli propisno parkiran auto (bilo je dozvoljeno parkiranje samo na jednoj strani ulice, na kojoj sam ja bio parkiran, a oni su došli i odneli nekoliko automobila baš sa te "dozvoljene" strane). Naravno, morao sam da platim troškove nošenja i da preuzmem auto jer mi je trebao. Posle sam na sudu dokazao da su pogrešili i dobio samo novac od kazne nazad, a novac za nošenje nisam ni video, jer to ne vraćaju...

trajko

pre 14 godina

Zašto je cena odnošenja vozila uslovljena mestom sa kog se vozilo odnosi? Parking servis radi, pa radi, šta ih briga da li je auto koji dižu na pešačkom ili na trotoaru?

Drugo, zašto ima toliko gradacija oko težine vozila? "Pauk" se jednako bavi i težim i lakšim automobilima. Jedino treba napraviti razliku između baš teških i velikih i svih ostalih.

I treće, zašto se izričito ne uvede da "pauk" sme da nosi samo ako automobil baš blokira i otežava saobraćaj drugih vozila i pešaka, a u suprotnom da sme samo da se piše klasična kazna za parkiranje.

Znam, znam, mogo je lakše pokupiti automobile koji nikome ne smetaju i uzeti 10.000 dinara u džep, nego se baktati oko svih ovih problema...

LaMar

pre 14 godina

U ulazu parkica pored zgrade Tanjuga je skoro svakodnevno parkiran beli Hummer koji tezi bar dve tone, cudno mi je samo sto iako svaki dan tri puta dnevno setam psa u tom parku nikada nisam video da mu iko pise kaznu. Centar Beograda je takav, o prigradju onda ne treba ni pricati

Tasha

pre 14 godina

Uvek vodim racuna da se parkiram propisno i da svojim vozilom nikoga ne ugrozavam, ali je to u centralnim gradskim opstinama gotovo nemoguce! Smatram da je sramno propisati ovolike kazne a prethodno ne uciniti nista na resavanju problema manjka parking mesta!

Dragan P.

pre 14 godina

...a jel to važi i za crne džipove, AMG Mercedese ili samo za ova ostala vozila?...Ma ja mislim da su za sve krivi ovi sa jeftinim porodičnim vozilima...aaauuuu, što su oni krivi!!

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Obišao sam "pola sveta" - nigde u svetu, ali ni u Srbiji, nema toliko PATOLOŠKE mržnje prema vozilima i vozačima!
Da ima mozga ovde bi važilo pravilo: NEMA zelenih površina sve dok se ne obezbedi svakom građaninu, ili bar porodici, po jedno parking mesto! Auto nije luksuz, nije zabranjeno držanje i upotreba - ali BRE, vlasti i državo: imate li mozga! Ako se ne može parkirati (ili, najčešće - samo zaustaviti ispred apoteke, prodavnice, neke kancelarije), ne podvaljujte narodu, koga na bezbrojne načine pljačkate - pa kao, odnošenje zarđalog JUGIĆA činite kako biste spasili grad!
Zna li iko za pojam "prostorno planiranje"? Zašto se ne naredi svim stanograditeljima da uz svaki stan obezbede po dva prking mesta. Sve je naopačke, ali je SRAMNO odneti auto ispred Onkologije, dok su vozač i dvoje ucveljenih ušli unutra da se dogovore oko preuzimanja svog preminulog! Jedno od poštenih odnosa je da za korisnike bolničkih usluga, parkranje ispred-iza-u blizini ustanove, bude besplatno!
Normalno, ovo ne rehabilitujem SILEDŽIJSKO OSTAVLJANJE (a ne parkiranje!) luksuznih auta i džipova gde je njima ćef, naročito kada su tablice sa "malo brojeva", ili se ostave neki znaci raspoznavanja.
Cene? Čisto siledžijstvo države!

Genije

pre 14 godina

Dobro, ako stave da cena pauka bude 120.000 dinara npr. šta mi tu mozemo? Plus da i dalje,svakom rekonstrukcijom ulice, smanje za min 20% broj parking mesta (Resavska i mnogo više), da novu gradnju ne prate nova parking mesta (na celom Vračaru, Starom gradu, Zvezdari posebno), pa da propisi za parkiranje i dalje budu netransparentni i preopširni... Kakva jedan mali građanin ima prava, kako da istrpi takav teror?

-Samo kroz izbore... Posle price sa pokusajem krađe građana po osnovu navodnih dugova za Infostan, ovom pricom sa cenom Pauka, ni jedna stranka koja učestvuje u formiranju vecine u Gradskoj skupštini, nema na sledećim izborima moj cenjeni glas...

Đole

pre 14 godina

Eto, baš mi se to desilo prekjuče.
Parkirao sam se na širokom trotoaru u jednoj voždovačkoj ulici (6km od centra grada) ispred jedne napuštene kuće, gde se inače parkiram već 2, skoro će 3 godine. Mesta na trotoaru je ostalo sasvim dovoljno za prolaz pešaka, kao i majki sa kolicima. Saobraćaj nikako nisam ometao.
Znao sam da je parkiranje zabranjeno, ali, u nedostatku mesta za parking, nisam imao izbora.
Odneli su mi automobil na parking na Adi Ciganliji (!), "usluga" odnošenja vozila - 4.700, kazna 5.000. Ukupno 9700~100€, možda nešto jače.
Naravno, kada sam došao po automobil, video sam da su mi sve 4 ratkapne polomljene. Gruba procena štete 6.000 dinara. Procenitelj štete (koga sam čekao dobrih sat vremena) je rekao da to "nisu originalne ratkapne" i da će osiguranje isplatiti samo 2000 dinara.
Tako je, dragi moji, moj ukupni trošak izašao 13.700 dinara, za jedno nepropisno parkiranje, bogu iza nogu, dok se u centru grada ne može proći od automobila parkiranih na sred ulica, na sred pešačkih prelaza i na trotoarima.

Pa dobro, ljudi, da li je to u redu??? Tolike kazne nisu ni u velikim evropskim gradovima.
Zna li policija za neke prioritete, ili su ti, koji se parkiraju po centru i blokiraju saobraćaj, ipak, izuzeti od zakona???

Vladimir

pre 14 godina

Ako se Vlada Srbije već smatra nadležnom da propisuje naknade za ovakve "usluge", možda bi mogla i da se proglasi nadležnom za obezbeđenje dovoljnog broja parking mesta. Bez toga, ispada da je namerno odlučeno da se broj parking mesta ne povećava samo da bi se više para uzelo na kažnjavanju građana. Jer, složićemo se, mnogo je jeftinije odnositi vozila nego obezbediti parkinge...

Ivan

pre 14 godina

Mnogi vozaci ne znaju da po zakonu i ustavu Pauk (Parking servis) NE SME da zadrzava privatnu pokretnu svojinu duze od 24h osim ukoliko s tom svojinom nije ucinjeno krivicno delo. Takodje NE MORATE da platite na licu mesta, DUZNI su da vam vrate vozilo nakon 24h jer, u suprotnom, to se tretira kao nezakonito prisvajanje privatne svojine. Ukoliko vam pauk odnese auto, nakon 24h preuzmite auto ali NEMOJTE platiti vec trazite popunjenu uplatnicu od njih ili ih tuzite. Potpuno je nezakonito nekom naplacivati prisilno i nezakonito oduzimanje imovine nakon 24h.

trajko

pre 14 godina

Zašto je cena odnošenja vozila uslovljena mestom sa kog se vozilo odnosi? Parking servis radi, pa radi, šta ih briga da li je auto koji dižu na pešačkom ili na trotoaru?

Drugo, zašto ima toliko gradacija oko težine vozila? "Pauk" se jednako bavi i težim i lakšim automobilima. Jedino treba napraviti razliku između baš teških i velikih i svih ostalih.

I treće, zašto se izričito ne uvede da "pauk" sme da nosi samo ako automobil baš blokira i otežava saobraćaj drugih vozila i pešaka, a u suprotnom da sme samo da se piše klasična kazna za parkiranje.

Znam, znam, mogo je lakše pokupiti automobile koji nikome ne smetaju i uzeti 10.000 dinara u džep, nego se baktati oko svih ovih problema...

Zeljko

pre 14 godina

Razumeo bih ove visoke kazne da je drzava prethodno obezbedila dovoljan broj parking mesta. Ovako mislim da je ovo bezobrazluk. Svakako smatram da ne treba parkirati na zelenim povrsinama, mestima rezervisanim za invalide itd. ali ni ovo nije resenje.

Nikola

pre 14 godina

Ako bude prilike, ja se selim odavde. Ako oni ovako planiraju da pune budzet, da prekrsaji kostaju jednu mesecnu platu u zemlji u kojoj je prosecno zaposlena jedna osoba u porodici.

gavra

pre 14 godina

Na slici iz Novog Sada koju ste postavili uz vest, jasno se vidi da je znak "Zabranjeno parkiranje" skoro 100% sakriven, prakticno se ne vidi. Ko ce za to da odgovara?

Daniel

pre 14 godina

O bezobrazluku Parking-servisa, saobraćajne policije, pa i same vlasti ne vredi trošiti reči. Inače tačno je da pauk nema pravo da vam vraćanje vozila uslovljava plaćanjem "usluge" (kako oni to vole da zovu) odnošenja. Evo jednog linka koji može biti dosta poučan: http://www.dj-media.net/forumi/viewtopic.php?p=38327&sid=61594e9bbefbeb4b73e04ce10593a8a5#p38327

Bilo bi veoma lepo od televizije B92 kad bi obavestila javnost da vlasnik vozila može preuzeti vozilo koje je pauk odneo i pre plaćanja naknade za njihovu "uslugu". Čisto da građani, iz neznanja, ne bi žurili da parking-mafiji što pre plate tu ogromnu svotu novca.

Ua pauk!

pre 14 godina

Ako je kazna za nepropisno parkiranje definisana kao "doplatana karta za parkiranje", onda naknada za odnošenje (šlepovanje) vozila nema pravnog smisla. Dakle, u slučaju da lokalna samouprava odluči da prikuplja "kazne" u vidu "doplatnih karata", odn. da im se ovaj novac sliva direktno u opštinski budžet, onda nemaju zakonsko pravo da vam paukom nose auto i to naplaćuju kao "naknadu". Ukoliko, pak, saobraćajna policija, uz zapisnik i digitalni snimak vozila, podnese dokumentovanu prekršajnu prijavu za nepropisno parkiranje, Sud će, po zakonu, odlučiti da kaznu morate da platite. Međutim, šta u celoj priči rade lokalne samouprave sa svojim "paucima" ukoliko vozilo ne ometa odvijanje saobraćaja? Otimaju novac! Građani bi, na lokalnim nivoima, trebalo da se skupe, slože, i zakonski (peticijom) primoraju lokalne samouprave da ukinu "pauke", osim u slučajevima direktnog ometanja odvijanja saobraćaja na putevima (uključujući i trotoare). Isto tako, pod isti režim uklanjanja, trebalo bi da potpadaju svi privremeni objekti, kontejneri za smeće i svetleće i nesvetleće reklame koje ometaju odvijanje saobraćaja, uključujući i preglednost raskrsnica i prilaznih puteva.

Miloš

pre 14 godina

A hoće li sada moći da se dobiju SVE pare nazad kada ti odnesu auto kada je propisno parkiran. Meni su pre par godina odneli propisno parkiran auto (bilo je dozvoljeno parkiranje samo na jednoj strani ulice, na kojoj sam ja bio parkiran, a oni su došli i odneli nekoliko automobila baš sa te "dozvoljene" strane). Naravno, morao sam da platim troškove nošenja i da preuzmem auto jer mi je trebao. Posle sam na sudu dokazao da su pogrešili i dobio samo novac od kazne nazad, a novac za nošenje nisam ni video, jer to ne vraćaju...

Angelina

pre 14 godina

Nažalost samo to i umeju!
Gde su garaže?

I kad nam nabace da se u Stokholmu plaća ulaz u grad, ne kažu nam da i to da je tamo takav gradski prevoz da samo ludi i idu kolima.
Naime, svakog minuta ti nešto dođe (i s jednom kartom se voziš u jednom pravcu, a ne kao ja: od Autokomande kucnem kartu do Slavije, a od Slavije do Terazija ponovo kucnem kartu)!
Uh!!

Shomi

pre 14 godina

Valjda bi cene trebalo da se povecavaju srazmerno sa prosecnim primanjima.
Kada je bio sneg ovih dana, nisu se setili jedno parking mesto da ociste, a naplacivali su redovno. Zbog cega se ne dizu dzipovi parkirani u Knez Mihajlovoj ispred Inexa i na Terazijama ispred Pascuccia?

Tasha

pre 14 godina

Uvek vodim racuna da se parkiram propisno i da svojim vozilom nikoga ne ugrozavam, ali je to u centralnim gradskim opstinama gotovo nemoguce! Smatram da je sramno propisati ovolike kazne a prethodno ne uciniti nista na resavanju problema manjka parking mesta!

LaMar

pre 14 godina

U ulazu parkica pored zgrade Tanjuga je skoro svakodnevno parkiran beli Hummer koji tezi bar dve tone, cudno mi je samo sto iako svaki dan tri puta dnevno setam psa u tom parku nikada nisam video da mu iko pise kaznu. Centar Beograda je takav, o prigradju onda ne treba ni pricati

Dragan P.

pre 14 godina

...a jel to važi i za crne džipove, AMG Mercedese ili samo za ova ostala vozila?...Ma ja mislim da su za sve krivi ovi sa jeftinim porodičnim vozilima...aaauuuu, što su oni krivi!!