Subota, 26.12.2009.

00:36

Sudije: Reizbor nije pravno validan

Na sednici Društva sudija Srbije ocenjeno je da rezibor sudija nije bio pravno validan i da pokazuje da reforme u pravosuđu nisu urađene na pravi način.

Izvor: B92

Sudije: Reizbor nije pravno validan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Pedja

pre 14 godina

''Predsednica tog udruženja Dragana Bojević je najavila da će Društvo sudija Srbije pružiti pravnu pomoć kolegama '' Sudije kojima je potrebna pravna pomoc ne treba pustiti ni da udju u sud, a kamo li da sude.

advokat

pre 14 godina

Sve vlasti od dvehiljadite su mesale umasceni sudijsko-tuzilacki spil i svaku su kartu markirali. Neke i vise puta! Sto se nije dalo obeleziti i kasnije u igri deliti ispalo je iz igre. Bitno je Predsednik da se ne zalece, vec da pozove pred sebe gospodju Mesarevic i Predsednicu Drustva sudija i ukaze im da su duzne da ucine sve da se eventualne greske koriguju u argumentovanoj (ne)javnoj diskusiji koja se nece odigravati na brvnu vec pod krovom Visokog saveta, ministarstva pravde i nadleznog parlamentarnog odbora. Predsednik da delegira strucnjaka od poverenja da podupre krov toj gradjevini. Ne ucini li se sta razumno, Srbija ce propasti u svojoj nameri da se prikljuci Europi koja opravdano strepi od besporetka. A prisutni advokati da se uozbilje i u svojoj Komori nadju onoga ko je dostojan da ih predstavlja tamo gde ih nije bilo a trebalo je biti!

Insajder

pre 14 godina

Zašto je teško percipirati manipulacije koje su pratile reizbor sudija i tužilaca? Prosto zato, jer mnogi koji nisu izabrani bolje nisu i zaslužili. I obrnuto. Medjutim! U tom međuprostoru napravljena je značajna "čistka" onih koji su se zamerili nosiocima aktuelne vlasti, što mogu da percipiraju samo retki pojedinci zaposleni u srpskom pravosudju. Izgooglajte pojmove koji se odnose na značajnije afere i krivične postupke od 2003. na ovamo, uporedite imena TIH sudija i tizilaca sa objavljenim spiskovima izabranih i dosta toga trebalo bi da vam bude jasnije...

Dragan

pre 14 godina

U celom ovom cirkusu najzanimljivija je Nata Mesarović. Šta god da je novinari pitaju, izgovara jednu istu rečenicu kao pokvarena ploča: Otprilike ovako:
Voditeljka: Gospođo Mesarović, kako ocenjujete izbor Sonje Brkić koja je bila u izbornoj komisiji...?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma...
Voditeljka: A oni koji su pokrali izbore?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri...
Voditeljka: A izbor onih što su osudili otporaše a oslobodili bandite?
N.M. Visoki savet sudstva...
Voditeljka: Kako komentarišete izbor čoveka koji je mrtav već dva meseca?
N.M. Visoki savet sud....
Voditeljka: Ali bilo je i ...
N.M. Visoki ...
Voditeljka: Ali..
N.M. Vis...
Voditeljka: Imate li nešto da dodate?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma....

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

(Re)izbor nije pravno validan i zato sto u Ustavu u clanu 146. pise:"Sudijska funkcija je stalna", a u clanu 148. apsurdno stoji:"Sudiji prestaje sudijska funkcija...razresenjem iz zakonom predvidjenih razloga..." (kolizione norme).

kostic vladimir

pre 14 godina

Nezadovoljstvo izborom sudija najcesce se izrazava sumnjom da je u pitanju patijski proteKcionizam. Medjutim,u dosta sucajeva.koliko se meni cini, u pitanju je cist revansizam sto je u jednoj emisiji verovatno nehoticno, potvrdio i gospodin Ristic. Zaklanjanje za kriterije je smešno jer njih niko i ne dovodi u pitanje: problem je u njihovoj primeni. I kod strucnosti i kod radnih rezultata su mnogi predlozi diskutabilni a primena kriterija "dostojnosti" je biser ili tacnije kulisa koja je trebalo da skrije sve sto nije navedeno u kriterijumima a za sta se sumnja da je imalo uticaja pri predlaganju (partijsko opredeljenje, revansizam, licni animoziteti i sl). Cudno je i to da Predsednik Tadic stavlja svoj licni integritet i dignitet iza predloga VSS kada se kod veceg broja predlozenih a i kod nepredlozenih kandidata u javnosti javlja sumnja. Neka je i veci deo kritika neopravdan ali zbog postojanja makar i malo sumnje koja je opravdana Predsednik bi trebalo da je malo uzdrzaniji od zauzimanja stava-podrske VSS.

setac '90-tih

pre 14 godina

Interesantna je matrica: prvo su disciplinovali medije (Zakon o informisanju), onda pravosudje (najnoviji reizbor), na redu je administracija (gromoglasno se najavljuje), a posle ostalo - npr. mogli bi univerzitet i dr. Za utehu je empirija - neki su to radili i pre njih po istom principu (netransparentno, bez objasnjenja, bez kriterijuma i sl). i nisu se sjajno proveli na izborima te 2000. godine. Podrska sudijama, imaju pravo da brane sebe i dignitet svoje profesije po demokratskim i evropskim standardima.

Nenad

pre 14 godina

Na žalost kod nas je sistem pravosuđa korumpiran, osobe se menjaju, šrafovi i zupčanici povremeno, ali sistem ostaje. Treba napraviti državni web sajt gde bi se SVI slučajevi u buduće video arhivirali, tj sva dokumenta i sva svedočenja i sve presude. I svako da sme da vidi. A ne da jednom u 20 godina neki novinar koji se rodi hrabar ide i skuplja materijal i ništa. Treba stalno sve da je javno i extra lako dostupno. Pa da vidimo kako će tatin sin što pijan audijem6 ubije 2 ljudi u jugu na primer da bude osobođen, kada sve može da se vidi na netu, izvođenje dokaza argimenti odbrane itd, a ne tek posle 10 godina od slučaja kad izađe u javnost.
Uz javnost rada i sudijama bi bilo lakše da neke veće ribe osude, jer bi javnost koja SVE vidi mogla da formira mnjenje i stane uz te sudije, a ne da oni iz straha ili primanjem mita donose smešne presude. To bi bila građanska država za razliku od policijske kakvu smo nekada imali. Ovde bi građani bili taj najjači stub pravde.

Posle može takav javni sistem rada da se primeni i na druge oblasti, postupanje policije, tužioca itd, što više to bolje nama građanima, jer ne mogu da mute ništa.

saviola

pre 14 godina

Stvarno ne razumem kako to da samo u pravosudju prepoznajemo i povezujemo tate i cerke, mame i sinove, devere, kumove, surnjaje i zetove i kako to kod nas Srba vec ide. Da li stvarno niko ne zna da su sva deca profesora Medicinskog fakulteta takodje doktori. Da svi oni rade u tim istim bolnicama i na istim klinikama gde i njihovi najrodjeniji. Pa onda popodne u privatne klinike kolega svojih tata i mama ili jos gore bas u maminim i tatinim klinikama. I sad smo se iznenadili kod sudija! Zaboga!!! Pa u Srbiji to postoji svuda gde se okrenete. Samo sto su sudije trenutno aktuelne. Da li ce neko da istrazi nepotizam i u drugim bransama gde se ovo vec ukorenilo i uzelo maha a takodje je veoma naplativo?
Pozdrav svim novim sudijama.

Joca Muss

pre 14 godina

Sadasnje sudije u Srbiji nisu odgovorne za predmete koje nisu dobili da sude. Prema tome gospodo sudije, sve ono sto su drugi radili nije na vama da sudite o njima. Za te nadleznosti odgovorni su drugi koji su dobili da o tim predmetima donesu odluke. Vi imate pravo da prigovarate i kritikujete ako vam se neke odluke cine nejasne i nisu po zakonu koji vi stitite.

MIlan

pre 14 godina

Radio sam 6 godina u Petom opstinskom sudu, kao pripravnik i sudijski saradnik. Vec 5 godina nisam u pravosudju, Bogu hvala, tako da nisam pristrasan. Dobro poznajem sve sudije tog suda, ukljucujuci i Draganu Boljevic. Ako je reizbor u tom sudu, gde 19 sudija nije proslo, reprezentativan uzorak, tvrdim da je ovaj reizbor uradjen odlicno. U petom sudu nisu prosli neradnici, nestrucni i losi ljudi. Slucaj predsednice Drustva sudija takodje potvrdjuje ovakav stav.

Planet Earth

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce recimo u Americi, Obama ili bilo koji drugi demokrata izabrati sudije vrhovnog suda da budu iz redova republikanaca ili onih koji ih nisu sponzorisali tokom predsednicke kampanje. (Trenutno, Eric Holder, African American is a Attorney GEneral, prethodno konsultant Obami za vreme predsednicke kampanje; pre toga Janet Reno kao clan demokratske stranke je sluzila u vladi Bill Clinton-a…….). Cak sto vise, citam biografiju Edward-a Kennedy-a u kome je on izneo cinjenice tipa da kada je Jimmy Carter-u predlagao da za jednog od vrhovnih sudija postavi veoma cenjenog sudiju, da mu je Carter (olicenje "dobrote i umerenosti") rekao da odbija taj predlog, jer ga taj covek nije potrzao u kandidaturi za predsednika i niti jedno dalje ubedjivanje nije pomoglo da Carter promeni svoju odluku. Svidjalo se to nama ili ne, ali svako gleda svoj sopstveni interes u politici i Srbija u tome nije iznimka.

gogo

pre 14 godina

Nemojmo se zavaravati !!
Pa i clanovi drustva sudija su, svako pojedinacno, ako ne clanovi, ono simpatizeri-puleni neke od politickih stranaka....

Cvrsta ruka nosi pravdu

pre 14 godina

Sasvim je logicno da sudije biraju politicari. Kada politicari ne bi odredjivali ko ce da bude sudija, onda bi sudstvo bila divlja interesna grupa. Ako je sudstvo deo demokratskog uredjenja (vladavina naroda), njegove clanove moraju birati politicari jer je njih narod delegirao da upravljaju drzavom direktnim glasanjem. Nije dobro da sudstvo visi u vazduhu bez kontrole.
Ali zato kada nesto ne ide kako treba tacno se zna ko je odgovoran. Nema prostora da se odgovornost prebacuje na drugu adresu.
Demokratija je neuspeli pokusaj da se anuliraju lose ljudske osobine kao sto su zavist, pohlepa...

Vlada

pre 14 godina

Na primedbu da je reforma pravosudja obesmisljena primenom nejasnih kriterijuma i politickim pritiscima, predsednik Tadic odgovara da politickih pritisaka nije moglo da bude, jer bi to obesmislilo reformu pravosudja. Njegova argumentacija stvarno razoruzava.

Limeni

pre 14 godina

Posto poznajem situaciju u Kragujevcu, mogu da kazem da je reizbor bio prava stvar, i da je selekcija sasvim korektna. Oni koji su izvisili su i bili dno i ruglo pravosudja, gordi i bahati, i ne bi trebalo da dobiju ni posao cistaca u toaletu suda...

Vojislav

pre 14 godina

Budite istrajni, konkretni i pravedni u svojim zahtevima. Ovo shvatam kao borbu za istinu i isterivanje kvaliteta, ako je drugačije onda to nije dobro.

Olja(zbunjena)

pre 14 godina

Sad će da nastane totalni kolaps:sudije treba da dobiju predmete svojih kolega i ko zna koliko će im vremena biti potrebno da se upoznaju sa tuđim predmetima,predmeti dobijaju nove brojeve što znači da ZA SVE PREDMETE treba raspisati NOVE POZIVE(kako će stranka znati u koji sud i sudnicu treba da dođe),predmeti se u međuvremenu sele, a podnesci vezani za njih stižu u stare sudove(kako pronaći gde je taj novi predmet i pridružiti podnesak?),izabrane sudije,koje su recimo sudile u parnici,mogu sad da dobiju recimo krivicu(pa će i sa om oblašću morati da se upoznaju i da je izuče),a najveća glupost su sudske jedinice gde imamo situaciju da sudija iz većeg mesta odvaja čitav 1 dan i putuje do tog mesta(naravno tu su troškovi benzina) i vuče taj predmet sa sobom da bi sudio u tom manjem mestu?!?A,inače, sudska jedinica zahteva održavanje i u nesudećim danima(obezbeđenje,utrošak vode i struje),tako da nije jasno kako će sve to doprineti uštedi?
Osim toga, postojeći sudovi(recimo sadašnji Peti opštinski u Beogradu), s obzirom da dobija parnice svih dosadašnji opštinskih sudova u Beogradu, ne može da primi toliki broj predmeta zbog nedostatka prostora,a nije jasno ni gde će tolike sudije suditi-nedostaje prostora),tako da bi u najmanju ruku trebalo ceo prostor reorganizovati!

kondicional je prešao u blisko prošlo vreme

pre 14 godina

"...predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da bi tako nešto u potpunosti obesmislilo reformu pravosuđa. "

Pa, zar nije, predsedniče?

kondicional je prešao u blisko prošlo vreme

pre 14 godina

"...predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da bi tako nešto u potpunosti obesmislilo reformu pravosuđa. "

Pa, zar nije, predsedniče?

Vlada

pre 14 godina

Na primedbu da je reforma pravosudja obesmisljena primenom nejasnih kriterijuma i politickim pritiscima, predsednik Tadic odgovara da politickih pritisaka nije moglo da bude, jer bi to obesmislilo reformu pravosudja. Njegova argumentacija stvarno razoruzava.

Vojislav

pre 14 godina

Budite istrajni, konkretni i pravedni u svojim zahtevima. Ovo shvatam kao borbu za istinu i isterivanje kvaliteta, ako je drugačije onda to nije dobro.

Olja(zbunjena)

pre 14 godina

Sad će da nastane totalni kolaps:sudije treba da dobiju predmete svojih kolega i ko zna koliko će im vremena biti potrebno da se upoznaju sa tuđim predmetima,predmeti dobijaju nove brojeve što znači da ZA SVE PREDMETE treba raspisati NOVE POZIVE(kako će stranka znati u koji sud i sudnicu treba da dođe),predmeti se u međuvremenu sele, a podnesci vezani za njih stižu u stare sudove(kako pronaći gde je taj novi predmet i pridružiti podnesak?),izabrane sudije,koje su recimo sudile u parnici,mogu sad da dobiju recimo krivicu(pa će i sa om oblašću morati da se upoznaju i da je izuče),a najveća glupost su sudske jedinice gde imamo situaciju da sudija iz većeg mesta odvaja čitav 1 dan i putuje do tog mesta(naravno tu su troškovi benzina) i vuče taj predmet sa sobom da bi sudio u tom manjem mestu?!?A,inače, sudska jedinica zahteva održavanje i u nesudećim danima(obezbeđenje,utrošak vode i struje),tako da nije jasno kako će sve to doprineti uštedi?
Osim toga, postojeći sudovi(recimo sadašnji Peti opštinski u Beogradu), s obzirom da dobija parnice svih dosadašnji opštinskih sudova u Beogradu, ne može da primi toliki broj predmeta zbog nedostatka prostora,a nije jasno ni gde će tolike sudije suditi-nedostaje prostora),tako da bi u najmanju ruku trebalo ceo prostor reorganizovati!

Limeni

pre 14 godina

Posto poznajem situaciju u Kragujevcu, mogu da kazem da je reizbor bio prava stvar, i da je selekcija sasvim korektna. Oni koji su izvisili su i bili dno i ruglo pravosudja, gordi i bahati, i ne bi trebalo da dobiju ni posao cistaca u toaletu suda...

Dragan

pre 14 godina

U celom ovom cirkusu najzanimljivija je Nata Mesarović. Šta god da je novinari pitaju, izgovara jednu istu rečenicu kao pokvarena ploča: Otprilike ovako:
Voditeljka: Gospođo Mesarović, kako ocenjujete izbor Sonje Brkić koja je bila u izbornoj komisiji...?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma...
Voditeljka: A oni koji su pokrali izbore?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri...
Voditeljka: A izbor onih što su osudili otporaše a oslobodili bandite?
N.M. Visoki savet sudstva...
Voditeljka: Kako komentarišete izbor čoveka koji je mrtav već dva meseca?
N.M. Visoki savet sud....
Voditeljka: Ali bilo je i ...
N.M. Visoki ...
Voditeljka: Ali..
N.M. Vis...
Voditeljka: Imate li nešto da dodate?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma....

setac '90-tih

pre 14 godina

Interesantna je matrica: prvo su disciplinovali medije (Zakon o informisanju), onda pravosudje (najnoviji reizbor), na redu je administracija (gromoglasno se najavljuje), a posle ostalo - npr. mogli bi univerzitet i dr. Za utehu je empirija - neki su to radili i pre njih po istom principu (netransparentno, bez objasnjenja, bez kriterijuma i sl). i nisu se sjajno proveli na izborima te 2000. godine. Podrska sudijama, imaju pravo da brane sebe i dignitet svoje profesije po demokratskim i evropskim standardima.

MIlan

pre 14 godina

Radio sam 6 godina u Petom opstinskom sudu, kao pripravnik i sudijski saradnik. Vec 5 godina nisam u pravosudju, Bogu hvala, tako da nisam pristrasan. Dobro poznajem sve sudije tog suda, ukljucujuci i Draganu Boljevic. Ako je reizbor u tom sudu, gde 19 sudija nije proslo, reprezentativan uzorak, tvrdim da je ovaj reizbor uradjen odlicno. U petom sudu nisu prosli neradnici, nestrucni i losi ljudi. Slucaj predsednice Drustva sudija takodje potvrdjuje ovakav stav.

saviola

pre 14 godina

Stvarno ne razumem kako to da samo u pravosudju prepoznajemo i povezujemo tate i cerke, mame i sinove, devere, kumove, surnjaje i zetove i kako to kod nas Srba vec ide. Da li stvarno niko ne zna da su sva deca profesora Medicinskog fakulteta takodje doktori. Da svi oni rade u tim istim bolnicama i na istim klinikama gde i njihovi najrodjeniji. Pa onda popodne u privatne klinike kolega svojih tata i mama ili jos gore bas u maminim i tatinim klinikama. I sad smo se iznenadili kod sudija! Zaboga!!! Pa u Srbiji to postoji svuda gde se okrenete. Samo sto su sudije trenutno aktuelne. Da li ce neko da istrazi nepotizam i u drugim bransama gde se ovo vec ukorenilo i uzelo maha a takodje je veoma naplativo?
Pozdrav svim novim sudijama.

kostic vladimir

pre 14 godina

Nezadovoljstvo izborom sudija najcesce se izrazava sumnjom da je u pitanju patijski proteKcionizam. Medjutim,u dosta sucajeva.koliko se meni cini, u pitanju je cist revansizam sto je u jednoj emisiji verovatno nehoticno, potvrdio i gospodin Ristic. Zaklanjanje za kriterije je smešno jer njih niko i ne dovodi u pitanje: problem je u njihovoj primeni. I kod strucnosti i kod radnih rezultata su mnogi predlozi diskutabilni a primena kriterija "dostojnosti" je biser ili tacnije kulisa koja je trebalo da skrije sve sto nije navedeno u kriterijumima a za sta se sumnja da je imalo uticaja pri predlaganju (partijsko opredeljenje, revansizam, licni animoziteti i sl). Cudno je i to da Predsednik Tadic stavlja svoj licni integritet i dignitet iza predloga VSS kada se kod veceg broja predlozenih a i kod nepredlozenih kandidata u javnosti javlja sumnja. Neka je i veci deo kritika neopravdan ali zbog postojanja makar i malo sumnje koja je opravdana Predsednik bi trebalo da je malo uzdrzaniji od zauzimanja stava-podrske VSS.

gogo

pre 14 godina

Nemojmo se zavaravati !!
Pa i clanovi drustva sudija su, svako pojedinacno, ako ne clanovi, ono simpatizeri-puleni neke od politickih stranaka....

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

(Re)izbor nije pravno validan i zato sto u Ustavu u clanu 146. pise:"Sudijska funkcija je stalna", a u clanu 148. apsurdno stoji:"Sudiji prestaje sudijska funkcija...razresenjem iz zakonom predvidjenih razloga..." (kolizione norme).

Cvrsta ruka nosi pravdu

pre 14 godina

Sasvim je logicno da sudije biraju politicari. Kada politicari ne bi odredjivali ko ce da bude sudija, onda bi sudstvo bila divlja interesna grupa. Ako je sudstvo deo demokratskog uredjenja (vladavina naroda), njegove clanove moraju birati politicari jer je njih narod delegirao da upravljaju drzavom direktnim glasanjem. Nije dobro da sudstvo visi u vazduhu bez kontrole.
Ali zato kada nesto ne ide kako treba tacno se zna ko je odgovoran. Nema prostora da se odgovornost prebacuje na drugu adresu.
Demokratija je neuspeli pokusaj da se anuliraju lose ljudske osobine kao sto su zavist, pohlepa...

Planet Earth

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce recimo u Americi, Obama ili bilo koji drugi demokrata izabrati sudije vrhovnog suda da budu iz redova republikanaca ili onih koji ih nisu sponzorisali tokom predsednicke kampanje. (Trenutno, Eric Holder, African American is a Attorney GEneral, prethodno konsultant Obami za vreme predsednicke kampanje; pre toga Janet Reno kao clan demokratske stranke je sluzila u vladi Bill Clinton-a…….). Cak sto vise, citam biografiju Edward-a Kennedy-a u kome je on izneo cinjenice tipa da kada je Jimmy Carter-u predlagao da za jednog od vrhovnih sudija postavi veoma cenjenog sudiju, da mu je Carter (olicenje "dobrote i umerenosti") rekao da odbija taj predlog, jer ga taj covek nije potrzao u kandidaturi za predsednika i niti jedno dalje ubedjivanje nije pomoglo da Carter promeni svoju odluku. Svidjalo se to nama ili ne, ali svako gleda svoj sopstveni interes u politici i Srbija u tome nije iznimka.

Nenad

pre 14 godina

Na žalost kod nas je sistem pravosuđa korumpiran, osobe se menjaju, šrafovi i zupčanici povremeno, ali sistem ostaje. Treba napraviti državni web sajt gde bi se SVI slučajevi u buduće video arhivirali, tj sva dokumenta i sva svedočenja i sve presude. I svako da sme da vidi. A ne da jednom u 20 godina neki novinar koji se rodi hrabar ide i skuplja materijal i ništa. Treba stalno sve da je javno i extra lako dostupno. Pa da vidimo kako će tatin sin što pijan audijem6 ubije 2 ljudi u jugu na primer da bude osobođen, kada sve može da se vidi na netu, izvođenje dokaza argimenti odbrane itd, a ne tek posle 10 godina od slučaja kad izađe u javnost.
Uz javnost rada i sudijama bi bilo lakše da neke veće ribe osude, jer bi javnost koja SVE vidi mogla da formira mnjenje i stane uz te sudije, a ne da oni iz straha ili primanjem mita donose smešne presude. To bi bila građanska država za razliku od policijske kakvu smo nekada imali. Ovde bi građani bili taj najjači stub pravde.

Posle može takav javni sistem rada da se primeni i na druge oblasti, postupanje policije, tužioca itd, što više to bolje nama građanima, jer ne mogu da mute ništa.

Insajder

pre 14 godina

Zašto je teško percipirati manipulacije koje su pratile reizbor sudija i tužilaca? Prosto zato, jer mnogi koji nisu izabrani bolje nisu i zaslužili. I obrnuto. Medjutim! U tom međuprostoru napravljena je značajna "čistka" onih koji su se zamerili nosiocima aktuelne vlasti, što mogu da percipiraju samo retki pojedinci zaposleni u srpskom pravosudju. Izgooglajte pojmove koji se odnose na značajnije afere i krivične postupke od 2003. na ovamo, uporedite imena TIH sudija i tizilaca sa objavljenim spiskovima izabranih i dosta toga trebalo bi da vam bude jasnije...

advokat

pre 14 godina

Sve vlasti od dvehiljadite su mesale umasceni sudijsko-tuzilacki spil i svaku su kartu markirali. Neke i vise puta! Sto se nije dalo obeleziti i kasnije u igri deliti ispalo je iz igre. Bitno je Predsednik da se ne zalece, vec da pozove pred sebe gospodju Mesarevic i Predsednicu Drustva sudija i ukaze im da su duzne da ucine sve da se eventualne greske koriguju u argumentovanoj (ne)javnoj diskusiji koja se nece odigravati na brvnu vec pod krovom Visokog saveta, ministarstva pravde i nadleznog parlamentarnog odbora. Predsednik da delegira strucnjaka od poverenja da podupre krov toj gradjevini. Ne ucini li se sta razumno, Srbija ce propasti u svojoj nameri da se prikljuci Europi koja opravdano strepi od besporetka. A prisutni advokati da se uozbilje i u svojoj Komori nadju onoga ko je dostojan da ih predstavlja tamo gde ih nije bilo a trebalo je biti!

Joca Muss

pre 14 godina

Sadasnje sudije u Srbiji nisu odgovorne za predmete koje nisu dobili da sude. Prema tome gospodo sudije, sve ono sto su drugi radili nije na vama da sudite o njima. Za te nadleznosti odgovorni su drugi koji su dobili da o tim predmetima donesu odluke. Vi imate pravo da prigovarate i kritikujete ako vam se neke odluke cine nejasne i nisu po zakonu koji vi stitite.

Pedja

pre 14 godina

''Predsednica tog udruženja Dragana Bojević je najavila da će Društvo sudija Srbije pružiti pravnu pomoć kolegama '' Sudije kojima je potrebna pravna pomoc ne treba pustiti ni da udju u sud, a kamo li da sude.

Limeni

pre 14 godina

Posto poznajem situaciju u Kragujevcu, mogu da kazem da je reizbor bio prava stvar, i da je selekcija sasvim korektna. Oni koji su izvisili su i bili dno i ruglo pravosudja, gordi i bahati, i ne bi trebalo da dobiju ni posao cistaca u toaletu suda...

MIlan

pre 14 godina

Radio sam 6 godina u Petom opstinskom sudu, kao pripravnik i sudijski saradnik. Vec 5 godina nisam u pravosudju, Bogu hvala, tako da nisam pristrasan. Dobro poznajem sve sudije tog suda, ukljucujuci i Draganu Boljevic. Ako je reizbor u tom sudu, gde 19 sudija nije proslo, reprezentativan uzorak, tvrdim da je ovaj reizbor uradjen odlicno. U petom sudu nisu prosli neradnici, nestrucni i losi ljudi. Slucaj predsednice Drustva sudija takodje potvrdjuje ovakav stav.

Cvrsta ruka nosi pravdu

pre 14 godina

Sasvim je logicno da sudije biraju politicari. Kada politicari ne bi odredjivali ko ce da bude sudija, onda bi sudstvo bila divlja interesna grupa. Ako je sudstvo deo demokratskog uredjenja (vladavina naroda), njegove clanove moraju birati politicari jer je njih narod delegirao da upravljaju drzavom direktnim glasanjem. Nije dobro da sudstvo visi u vazduhu bez kontrole.
Ali zato kada nesto ne ide kako treba tacno se zna ko je odgovoran. Nema prostora da se odgovornost prebacuje na drugu adresu.
Demokratija je neuspeli pokusaj da se anuliraju lose ljudske osobine kao sto su zavist, pohlepa...

Vojislav

pre 14 godina

Budite istrajni, konkretni i pravedni u svojim zahtevima. Ovo shvatam kao borbu za istinu i isterivanje kvaliteta, ako je drugačije onda to nije dobro.

Pedja

pre 14 godina

''Predsednica tog udruženja Dragana Bojević je najavila da će Društvo sudija Srbije pružiti pravnu pomoć kolegama '' Sudije kojima je potrebna pravna pomoc ne treba pustiti ni da udju u sud, a kamo li da sude.

Olja(zbunjena)

pre 14 godina

Sad će da nastane totalni kolaps:sudije treba da dobiju predmete svojih kolega i ko zna koliko će im vremena biti potrebno da se upoznaju sa tuđim predmetima,predmeti dobijaju nove brojeve što znači da ZA SVE PREDMETE treba raspisati NOVE POZIVE(kako će stranka znati u koji sud i sudnicu treba da dođe),predmeti se u međuvremenu sele, a podnesci vezani za njih stižu u stare sudove(kako pronaći gde je taj novi predmet i pridružiti podnesak?),izabrane sudije,koje su recimo sudile u parnici,mogu sad da dobiju recimo krivicu(pa će i sa om oblašću morati da se upoznaju i da je izuče),a najveća glupost su sudske jedinice gde imamo situaciju da sudija iz većeg mesta odvaja čitav 1 dan i putuje do tog mesta(naravno tu su troškovi benzina) i vuče taj predmet sa sobom da bi sudio u tom manjem mestu?!?A,inače, sudska jedinica zahteva održavanje i u nesudećim danima(obezbeđenje,utrošak vode i struje),tako da nije jasno kako će sve to doprineti uštedi?
Osim toga, postojeći sudovi(recimo sadašnji Peti opštinski u Beogradu), s obzirom da dobija parnice svih dosadašnji opštinskih sudova u Beogradu, ne može da primi toliki broj predmeta zbog nedostatka prostora,a nije jasno ni gde će tolike sudije suditi-nedostaje prostora),tako da bi u najmanju ruku trebalo ceo prostor reorganizovati!

kondicional je prešao u blisko prošlo vreme

pre 14 godina

"...predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da bi tako nešto u potpunosti obesmislilo reformu pravosuđa. "

Pa, zar nije, predsedniče?

Planet Earth

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce recimo u Americi, Obama ili bilo koji drugi demokrata izabrati sudije vrhovnog suda da budu iz redova republikanaca ili onih koji ih nisu sponzorisali tokom predsednicke kampanje. (Trenutno, Eric Holder, African American is a Attorney GEneral, prethodno konsultant Obami za vreme predsednicke kampanje; pre toga Janet Reno kao clan demokratske stranke je sluzila u vladi Bill Clinton-a…….). Cak sto vise, citam biografiju Edward-a Kennedy-a u kome je on izneo cinjenice tipa da kada je Jimmy Carter-u predlagao da za jednog od vrhovnih sudija postavi veoma cenjenog sudiju, da mu je Carter (olicenje "dobrote i umerenosti") rekao da odbija taj predlog, jer ga taj covek nije potrzao u kandidaturi za predsednika i niti jedno dalje ubedjivanje nije pomoglo da Carter promeni svoju odluku. Svidjalo se to nama ili ne, ali svako gleda svoj sopstveni interes u politici i Srbija u tome nije iznimka.

Vlada

pre 14 godina

Na primedbu da je reforma pravosudja obesmisljena primenom nejasnih kriterijuma i politickim pritiscima, predsednik Tadic odgovara da politickih pritisaka nije moglo da bude, jer bi to obesmislilo reformu pravosudja. Njegova argumentacija stvarno razoruzava.

setac '90-tih

pre 14 godina

Interesantna je matrica: prvo su disciplinovali medije (Zakon o informisanju), onda pravosudje (najnoviji reizbor), na redu je administracija (gromoglasno se najavljuje), a posle ostalo - npr. mogli bi univerzitet i dr. Za utehu je empirija - neki su to radili i pre njih po istom principu (netransparentno, bez objasnjenja, bez kriterijuma i sl). i nisu se sjajno proveli na izborima te 2000. godine. Podrska sudijama, imaju pravo da brane sebe i dignitet svoje profesije po demokratskim i evropskim standardima.

gogo

pre 14 godina

Nemojmo se zavaravati !!
Pa i clanovi drustva sudija su, svako pojedinacno, ako ne clanovi, ono simpatizeri-puleni neke od politickih stranaka....

saviola

pre 14 godina

Stvarno ne razumem kako to da samo u pravosudju prepoznajemo i povezujemo tate i cerke, mame i sinove, devere, kumove, surnjaje i zetove i kako to kod nas Srba vec ide. Da li stvarno niko ne zna da su sva deca profesora Medicinskog fakulteta takodje doktori. Da svi oni rade u tim istim bolnicama i na istim klinikama gde i njihovi najrodjeniji. Pa onda popodne u privatne klinike kolega svojih tata i mama ili jos gore bas u maminim i tatinim klinikama. I sad smo se iznenadili kod sudija! Zaboga!!! Pa u Srbiji to postoji svuda gde se okrenete. Samo sto su sudije trenutno aktuelne. Da li ce neko da istrazi nepotizam i u drugim bransama gde se ovo vec ukorenilo i uzelo maha a takodje je veoma naplativo?
Pozdrav svim novim sudijama.

Joca Muss

pre 14 godina

Sadasnje sudije u Srbiji nisu odgovorne za predmete koje nisu dobili da sude. Prema tome gospodo sudije, sve ono sto su drugi radili nije na vama da sudite o njima. Za te nadleznosti odgovorni su drugi koji su dobili da o tim predmetima donesu odluke. Vi imate pravo da prigovarate i kritikujete ako vam se neke odluke cine nejasne i nisu po zakonu koji vi stitite.

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

(Re)izbor nije pravno validan i zato sto u Ustavu u clanu 146. pise:"Sudijska funkcija je stalna", a u clanu 148. apsurdno stoji:"Sudiji prestaje sudijska funkcija...razresenjem iz zakonom predvidjenih razloga..." (kolizione norme).

kostic vladimir

pre 14 godina

Nezadovoljstvo izborom sudija najcesce se izrazava sumnjom da je u pitanju patijski proteKcionizam. Medjutim,u dosta sucajeva.koliko se meni cini, u pitanju je cist revansizam sto je u jednoj emisiji verovatno nehoticno, potvrdio i gospodin Ristic. Zaklanjanje za kriterije je smešno jer njih niko i ne dovodi u pitanje: problem je u njihovoj primeni. I kod strucnosti i kod radnih rezultata su mnogi predlozi diskutabilni a primena kriterija "dostojnosti" je biser ili tacnije kulisa koja je trebalo da skrije sve sto nije navedeno u kriterijumima a za sta se sumnja da je imalo uticaja pri predlaganju (partijsko opredeljenje, revansizam, licni animoziteti i sl). Cudno je i to da Predsednik Tadic stavlja svoj licni integritet i dignitet iza predloga VSS kada se kod veceg broja predlozenih a i kod nepredlozenih kandidata u javnosti javlja sumnja. Neka je i veci deo kritika neopravdan ali zbog postojanja makar i malo sumnje koja je opravdana Predsednik bi trebalo da je malo uzdrzaniji od zauzimanja stava-podrske VSS.

Nenad

pre 14 godina

Na žalost kod nas je sistem pravosuđa korumpiran, osobe se menjaju, šrafovi i zupčanici povremeno, ali sistem ostaje. Treba napraviti državni web sajt gde bi se SVI slučajevi u buduće video arhivirali, tj sva dokumenta i sva svedočenja i sve presude. I svako da sme da vidi. A ne da jednom u 20 godina neki novinar koji se rodi hrabar ide i skuplja materijal i ništa. Treba stalno sve da je javno i extra lako dostupno. Pa da vidimo kako će tatin sin što pijan audijem6 ubije 2 ljudi u jugu na primer da bude osobođen, kada sve može da se vidi na netu, izvođenje dokaza argimenti odbrane itd, a ne tek posle 10 godina od slučaja kad izađe u javnost.
Uz javnost rada i sudijama bi bilo lakše da neke veće ribe osude, jer bi javnost koja SVE vidi mogla da formira mnjenje i stane uz te sudije, a ne da oni iz straha ili primanjem mita donose smešne presude. To bi bila građanska država za razliku od policijske kakvu smo nekada imali. Ovde bi građani bili taj najjači stub pravde.

Posle može takav javni sistem rada da se primeni i na druge oblasti, postupanje policije, tužioca itd, što više to bolje nama građanima, jer ne mogu da mute ništa.

Dragan

pre 14 godina

U celom ovom cirkusu najzanimljivija je Nata Mesarović. Šta god da je novinari pitaju, izgovara jednu istu rečenicu kao pokvarena ploča: Otprilike ovako:
Voditeljka: Gospođo Mesarović, kako ocenjujete izbor Sonje Brkić koja je bila u izbornoj komisiji...?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma...
Voditeljka: A oni koji su pokrali izbore?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri...
Voditeljka: A izbor onih što su osudili otporaše a oslobodili bandite?
N.M. Visoki savet sudstva...
Voditeljka: Kako komentarišete izbor čoveka koji je mrtav već dva meseca?
N.M. Visoki savet sud....
Voditeljka: Ali bilo je i ...
N.M. Visoki ...
Voditeljka: Ali..
N.M. Vis...
Voditeljka: Imate li nešto da dodate?
N.M. Visoki savet sudstva je procenjivao na osnovu tri kriterijuma....

Insajder

pre 14 godina

Zašto je teško percipirati manipulacije koje su pratile reizbor sudija i tužilaca? Prosto zato, jer mnogi koji nisu izabrani bolje nisu i zaslužili. I obrnuto. Medjutim! U tom međuprostoru napravljena je značajna "čistka" onih koji su se zamerili nosiocima aktuelne vlasti, što mogu da percipiraju samo retki pojedinci zaposleni u srpskom pravosudju. Izgooglajte pojmove koji se odnose na značajnije afere i krivične postupke od 2003. na ovamo, uporedite imena TIH sudija i tizilaca sa objavljenim spiskovima izabranih i dosta toga trebalo bi da vam bude jasnije...

advokat

pre 14 godina

Sve vlasti od dvehiljadite su mesale umasceni sudijsko-tuzilacki spil i svaku su kartu markirali. Neke i vise puta! Sto se nije dalo obeleziti i kasnije u igri deliti ispalo je iz igre. Bitno je Predsednik da se ne zalece, vec da pozove pred sebe gospodju Mesarevic i Predsednicu Drustva sudija i ukaze im da su duzne da ucine sve da se eventualne greske koriguju u argumentovanoj (ne)javnoj diskusiji koja se nece odigravati na brvnu vec pod krovom Visokog saveta, ministarstva pravde i nadleznog parlamentarnog odbora. Predsednik da delegira strucnjaka od poverenja da podupre krov toj gradjevini. Ne ucini li se sta razumno, Srbija ce propasti u svojoj nameri da se prikljuci Europi koja opravdano strepi od besporetka. A prisutni advokati da se uozbilje i u svojoj Komori nadju onoga ko je dostojan da ih predstavlja tamo gde ih nije bilo a trebalo je biti!