Četvrtak, 24.12.2009.

10:20

Roćen: Ne čekamo odluku suda u Hagu

Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, kaže šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Izvor: Vijesti

Roæen: Ne èekamo odluku suda u Hagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Boris, CG

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko zabluda postoji među ljudima u Srbij. Evo malo činjenica da u sjeni čitave priče o Kosovu tek da je manje laži među nama
1. Crna Gora je priznala Kosovo jer to Vlada CG vidi kao interes CG a ta Vlada (da vas neko nebi lagao) uživa podršku naroda u procentu nezabilježenom od kada je uvedeno višestranačje u CG. DPS je danas skoro duplo jači nego sva opozicija zajedno i tom trendu se ne vidi kraj.
2. Građani CG su imali priliku da izađu i protestuju na dan priznanja Kosova i u sred PG (iako je skup zakazan 5-6 dana ranije) okupilo se svega 8000 građana.Prosrpski dio opozicije bio je u šoku i nije mogao da vjeruje kakav fijasko su doživjeli. Htio je biti siguran pa je svu priču na lokalnim izborima u Kotoru (koji su išli nekoliko dana kasnije) sveo na priču o Kosovu i sva opozicija je potučena do nogu. Kotor je odličan reper jer on uz Nikšić pretstavlja CG u malom.
3. Liječenje građana CG u Srbiji finansira se iz Fonda zdravstva CG i daleko od toga da je besplatno. Čak je među skupljima pa je Fond zdravstva sklopio ugovore za iste usluge i sa Zagrebom i sa Ljubljanom, ali je tačno da Crnogorci najviše vole u Beograd da se liječe.
4. Naše studente školujete jer kroz proces studiranja regrutujete podmladak za svoju „srpsku stvar“. Broj studenata iz CG u Srbiji je oko 15% ukupne populacije crnogorskih studenata a mi bi smo presrećni bili da im uskratite usluge i pošaljete ih nama jer su to uglavnom Srbi sa sjevera CG.
5. Crnogorski odavno zacrtani i najlogičniji pravac ka Evropi ide jadransko-jonskom autocestom a ne može nikako (sve i da hoće) preko Sjenice i Tutina jer bi onda išli ka Varšavi i Minsku. Autoput koji gradimo za sjever mi gradimo isključivo zbog sebe i to da uvežemo zaostali sjever CG i to stanovništvo rubnih opština trajno uputimo na Podgoricu. Zna to Mrkonjić odlično zato i nudi put i najavljuje milijarde za njega iako ga niko iz CG ne ohrabruje. Naprotiv, itekako nam odgovara da vi s vaše strane ne gradte ništa.
6. Luku Bar se dovijamo kako da uredimo da vam je ne prodajemo a da ne povrijedimo međunarodna pravila igre sa tenderima jer su javni i veliki objekti poput luka strateške tačke kojima se može uticati na politiku jedne zemlje.
Ovo su neke od najčešćih zabluda u Srbiji i mi smo u čudu da to vaša Vlada vama ne objašnjava.

pedja

pre 14 godina

Prema zadnjoj anketi od prosle sedmice 62% gradjana Crne Gore smatra da Vlada dobro vodi zemlju.Onda je 62% "zavedenih" velika cifra.

mm.

pre 14 godina

Dobro bi bilo da i gradjani Crne Gore imaju stav prema Srbiji kao i prema npr. Belgiji pa da se tako pocnu i ponasati kada su u Srbiji, odnosno da pocnu da placaju za svoje skolovanje u Srbiji, za svoje lecenje u Srbiji, da traze boravisne dozvole (koje ce dobiti samo onda ako se ni jedan gradjanin Srbije ne prijavi za taj posao) ako misle da zive i rade u Srbiji, da prestanu sa ljigavim pricama o "bratsvu" sa Srbijom i o tome kako smo "najblizi" jedni drugima pred pocetak svake turisticke sezone i da imaju isto ovako razumevanja prema interesima Srbije ako kojim slucajevima ti interesi budu u suprotnosti sa crnogorskim. Na zalost, mnogi u Crnoj Gori misle da prema Srbiji mogu da se odnose kako god hoce, da Srbiju koriste za dezurnog krivca iza cega sakrivaju svoju sopstevnu nesposobnost, ogranicenost i provincijalizam a da istovremeno prihvataju kao zdravo za gotovo sve privilegije koje imaju u Srbiji i sve koristi koje imaju od Srbije. Za pocetak Srbija bi trebala da prestane da uopste razmislja o autoputu prema Crnoj Gori, o ulaganju para u zeleznicu prema Crnoj Gori, o ulaganju u Luku Bar, da uvede barijere prema uvozu robe iz Crne Gore (ima valjda vina i u Srbiji ili u Italiji), da usmeri turiste prema Grckoj i da zapocen istragu u vezi poslovanja Mila i njegovih kompanjona na teritoriji Srbije.

greg

pre 14 godina

Posto Milova Crna Gora svoj potez priznavanja albanske paradrzave pravda nekim navodnim interesima, dobro bi bilo da vidimo koji su to interesi Crne Gore u pitanju: koliko novaca u Crnoj Gori ostave gradjani Srbije a koliko gradjani "drzave kosova"? Koliko se robe iz Crne Gore proda u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore se skoluje u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore ide na lecenje u Srbiju a koliko njih u "drzavu kosova"? Gde nastupaju crnogorski glumci ili izlazu crnogorski slikari, u Srbiji ili u "drzavi kosova"? Da li je Crna Gora mozda ranije od Srbije dobila bezvizni rezim ili bilo sta kao nagradu za priznavanje te albanske paradrzave? Da li Crna Gora misli da Srbija nece u buducnosti vratiti ovu "uslugu" u vezi priznanja albanske paradrzave? Da li se mozda situacija u regionu stabilizovala nakon sto je Crna Gora priznala tu paradrzavicu? Koliko vidimo nije, odnosi sa Srbijom su trajno zatrovani dok ovo ulagivanje albanskim nacionalistima dugorocno nece nista doneti ni Crnoj Gori ni Crnogorcima. Naprotiv, neka se Crnogorci pripreme za price o "ugrozenosti" Albanaca kao i o potrebi stvaranja autonomne albanske oblasti u Crnoj Gori. Znaci jedni interes u priznavanju albanske "drzave kosova" je imao i ima iskljucivo Milo Djukanovic koji je morao da vrati dug Albancima zato sto su glasali za njega kao i da vrati dug Amerikancima koji ga i odrzavaju na vlasti i sprecavaju istrage u vezi njegovih biznisa.

Ivan CG

pre 14 godina

Ovakva politika ministra spoljnih poslova nema uporiste u Crnogorskom narodu i to je veoma lako provjeriti . Zadnja anketa govori da je 80% Crnogoraca bilo protiv uopste priznanja Kosova .
Cak i da mrzim Srbijanski narod morao bih biti izuzetno glup da pri odabiru koga da naljutim Srbiju ili neku tamo samoproglasenu teritoriju na kojoj se cak ni ne prica nasim jezikom, koja zivi od pomoci i kriminala i iz koje, za sada makar, ne moze doci ama bas nista lijepo po nas ne odaberem Srbiju .
Znaci full bez logike desavanje i za nas Crnogorce .
I takodje veoma ruzan osjecaj, makar jednako gadan kao za Vas .

neshapop

pre 14 godina

Ukinuli nam vize, sad Milo mora da misli na turizam. Svestan je da ce se broj gostiju iz Srbije drasticno smanjiti, pa verovatno zeli da preporodi turizam sa turistima sa Kosova. Ajd, pa nek im je sa srecom.

Tipolir

pre 14 godina

Nije pristojno nikome davati savjete, no jedan mali moram poručiti srpskom narodu i srpskim političarima. Teško vam je shvatiti ponašanje vlade u Crnoj gori, ne samo po ovom pitanju. Preporuka, zamislite da na mjestu današnje Crne gore, djeluje napr. država Belgija. Eto, kako bi se ponašali prema Belgiji, ponašajte se prema Crnoj gori. Još uvijek u podsvijesti, svojatate i uzimate si pravo nad Crnom gorom. Zaboravite.

Mrki

pre 14 godina

Kad bi se Crna Gora rukovodila svim "lijepim" sto je dozivjela od Srbije, pocev od nasilne aneksije, protjerivanja dinastije pa do stavljana na jednu stranu tokom referenduma, tesko bi se odnosi ikad normalizovali. Razumijem djelimicno reakciju javnosti u Srbiji ali ona je vec postala groteskna, cinjenicom da se takva reakcija, navodno zbog Kosova (a svima je jasno da to ima daleko dublje korijene i da slicne reakcije postoje godinama unazad), kanalise iskljucivo prema Crnoj Gori, dok su svi drugi partneri u integracionim procesima. Mnogi ce reci nije nam ljutiti Njemacku, Francusku itd, ok ali ne dolazilmo li onda na isti vrijednosni sud o Srbima koji se ovdje spocitava Crnogorcima.

marko

pre 14 godina

Pa sto nije rekao koji je to interes trenutnog rukovodstva Crne Gore? Da pogadjamo?
Ali, to nije toliko vazno. Mnogo je vaznije da to pitanje pokrecu pre sudske odluke. To govori da se Rocenu odluka iz Holandije nece svideti.

coma

pre 14 godina

Ama ljudi pustite crnogorce da rade sto hoce, procenimo nase interese i radimo po njima. Od bratstva i jedinstva nema nista. Ako nam je interes da uzimamo mlade i pametne crnogorce i obrazujemo ih da rade kod nas, povecajmo broj. Ako nam ponude jeftinije i kvalitetnije ljetovanje, bolje puteve, ljetujmo kod njih. Ako im neko otkine komad zemlje a neko nama ponudi za glas o legalnosti koji milioncic ili bilioncic, priznajmo. Sta je tu cudno u takvim odnosima , nista, idemo dalje. A ja cu da cuvam svoju decu, roditelje a njima zelim puno srece i uspeha. Ziveli.

Сердар

pre 14 godina

Стиче се утисак да се у Црној Гори подразумева, да ће Србија сажвакати било шта што отуда дође. Тако и појам сопствених интереса, Црна Гора схвата поприлично противно интересима Србије. Шатро, Србија ће опростити кад-тад, па ма колико је то болело. Па ваљда је и Србији дозвољено да има некакв интерес.За Црну Гору је интерес било шта што може да уради на спољном плану па макар то штетило Србији, иако са Србијом, де факто, има најживље односе.
Србија се некако томе мора одупрети. Како? Не знам, али мене Сутоморе ове године гледат неће, па ма каква пресуда дошла из Хага!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Vidim da ovde mnogi smatraju da su S i CG "obicni susedi" i da izmedju njih nema niceg specijalnog. Mozda, zbog trenutne garniture politicara na vlasti, ali ovo je isto kao kad bi neko rekao da su SAD i Velika Britanija samo dve nezavisne zemlje i da izmedju njih nema niceg posebnog, a dobro se zna da ima. Meni su intimno i RS i CG u srcu ravnopravne, gde prvenstveno mislim na narod i tuzan sam zbog ovolikog antagonizma izmedju CG i S a ciji su protagonisti u velikoj meri politicari koji su bili "crveni" a posle se prefarbali u druge boje, sto je samo po sebi degutantno, cak i da se prema Srbiji ponasaju lepse nego sto se ponasaju. Kad slusam Marovica uvek sam zbunjen - ne zbog onoga sto prica, vec zbog toga kako izgovara te svoje reci, kao da je odrastao u Hrvatskoj ili da je srpski (crnogorski) ucio na nekom univerzitetu u inostranstvu, zvuci mi kao neki stranac, uopste ne kao Crnogorac, i to los stranac. A meni je milina slusati rodjenog Hrvata kako govori svoj jezik, dok Marovic nesto glumi, kao da se stidi svog porekla i jezika.

bezimena nr.2

pre 14 godina

Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, zato sto svako ziv ovu odluku vec zna. Kosovo je suvereno i proces unazad je nemoguc. U protivnom bi ispalo da su drzave koje su Kosovo vec priznale, i koje su mera svetske demokratije, bile neozbiljne i igrale se decijih igara, kad su priznavale Kosovo. I u tom smislu CG ne gresi.

Cile

pre 14 godina

Moramo mi da priznamo da je za nas "prest u oko" kad god ne igra Crna Gora kako mi sviramo. Da nije tako imali bi isti arsin prema svima.

Era

pre 14 godina

Ja kao srbin postujem zelju CG za samostalnoscu i to da oni imaju svoje interese i bolje nam je ovako, razdvojenima. Ali koji to mogu biti interesi da se povinujes nekoj maloj, zakrzljaloj drzavi koja nikad ustvari ni nece biti drzava? Pa ja tu ne vidim ni ekonomski benefit, ni nacionalni ni turisticki ni nista kad svega mi mozmo vise da pruzimo CG ako smo u dobrim odnosima, nego Kosovo kao ovakva neka nestabilna tvorevina. Jedino vidim neki albanski lobi u crnogorskim redovima. E sad ejdino ako sam ja pogresno protumacio crnogorske interese i ako oni zele da prime vise mafije, kriminala i terorizma u svoju zemlju sa istoka, a sa severa da imaju veceg neprijateljski raspolozenog suseda koji umesto da im pomogne, jos ce ih i kociti u razvoju, e ako im je to interes, onda su na pravom putu i niko im nista ne moze prigovoriti.

Dragutin

pre 14 godina

Који то интерес може бити да неко из ЦГ призна да је КиМ држава независна од Србије. Нема тога интереса, то је најмрачнија ствар која ће теретити све нас у ЦГ који не мислимо као власт у ЦГ. Жалим искрено, али мој глас је Косово је Србија!

Горан

pre 14 godina

Само ти господине Роћен ради свој посао! Запамтимо браћо Срби, никада не заборавимо ...

sneska

pre 14 godina

Ma, neka rade sta hoce. Oni su toliko nebitni, da nama ne treba ni misic na licu da se trgne zbog onoga sto njihovi politicari rade ili cine. To sto ce oni da uspostave diplomatske odnose sa Kosovom na medjunarodnom planu ne znaci nista. Jedino se mi nepotrebno oko toga uzbudjujemo. Valjda nam je poznat princip reciprociteta, pa, pamti pa vrati.

ekrem

pre 14 godina

“Razumijemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razumije nas”

...a pre svega samu sebe jer je Srbija i za C.Goru i za Kosovo samo jedan od komsija i nista vise a ovo sto radi nije u duhu razvitka dobrosusedskih odnosa a jos manje u duhu EU integracija vec cisto miniranje odnosa i nadam se da ce je neko povuci za uvo u skorije vreme i to bi bilo dobro za Srbiju jer bi najzad promenila plocu sa kojom je dosadila i Bogu i Narodu.

Foxi

pre 14 godina

Zašto se iščuđavati Crnoj Gori. Staro je načelo "ako želiš naglasiti svoju posebnost, pre svega naglasi svoju različitost u odnosu na onog ko ti je najbliži. To funkcioniše vekovima. Istorija je puna takvih primera. I to ne samo među srodnim narodima već čak i među pripadnicima istog naroda. Pa SAD su stvorili WASP-ovci (white anglo-saxon protestant) izbacujući sunarodnike iz onog što su oni zamislili kao njihovu buduću nezavisnu državu. I tu nisu stali već su se u toj borbi uortačili sa dojučerašnjim (zajedničkim)i zakletim neprijateljima - Francuzima, kako bi poslali jasnu poruku Londonu da oni tamo i oni u Engleskoj - nisu i ne žele biti isto! Kada bi više poznavali istoriju manje bi nas zbunjivalo ponašanje Crne Gore.

Djape

pre 14 godina

A Srbija nema razloga da:
- uvodi dvostruko drzavljanstvo
- skoluje vase studente za DZ ovde
- primenjuje smanjene poreske i carinske dazbine sa vama
- da letuje na vasem primorju!

Luka N.

pre 14 godina

Ima jedna stara mudrost "Ako želiš razumjeti drugog pogledaj kako stvari izgledaju iz njegove perspektive".
A Crnogorci (ona velika većina koja je željela nezavisnost) to vide ovako:
Prije svega Srbija se u CG ne doživljava kao prijateljska zemlja već više od decenije ili sam nekom možda otkrio Ameriku. I to zato što je nepodijeljen utisak u CG da je preovlađujuće uvjerenje javnosti u Srbiji da se nezavisnost CG nije smjela dogoditi, te da se ona dogodila zato što Srbija (u datom trenutku) nije bila dovoljno jaka da je spriječi. Ovolike emotivne reakcije koje ne prestaju ni 3 godine nakon razlaza upravo su dokaz da se na CG gleda kao na neku privremenu državu u kojoj je vlast zavela narod, a taj narod mutav pa ga ta vlast vodi suprotno njegovim osjećanjima i interesima. Ako vlast u Srbiji (predsjednik Tadić) poziva pojedine opozicione partije iz CG kod sebe na kanabe (kao nekad Milošević) mi to razumijemo kao guranje prsta u oko I bavljenje našim unutrašnjim stvarima. Slično je Tadić uradio I prilikom posljednje posjete CG kada je učio domaćine kako da urede položaj Srba u vlastitoj državi zbog čega se posjeta završila fijaskom. O Jeremiću I njegovim čestim I nimalo diplomatskim izlivima bijesa prema CG da I ne govorim. Takođe, u CG je za ambasadora Srbije poslat Crnogorac porijeklom Zoran Lutovac. To nije nimalo slučajno urađeno I u CG je to shvaćeno kao ruganje. Zamislite da je ambasador CG u Srbiji neko čiji su korijeni iz okoline Negotina ili Mladenovca. I onda se dogodi pitanje: “zašto nam Crnogorci ovo rade?”…

Milos

pre 14 godina

Zaista mi nije jasno zbog cega se srpska javnost toliko uzbudjuje oko diplomatskih poteza koje cini Crna Gora? Vrlo je jasno da njihovo rukovodstvo zastupa politiku interesa,i cini sve ono za sta misli da bi bilo od koristi za njihov eventualni napredak, ne obaziruci se mnogo za stavove Srbije!Mi netrebamo vise da se osvrcemo na proslost, i stalno se pozivamo na nekakvo bratstvo koga vise nema!Mi bi prevashodno tebali da se okrenemo samim sebi i cinimo ono sto je znacajno za nas same, svidelo se to drugima ili ne!Takva su nazalost vremena i mi trebamo da im se prilagodjavamo. Ja Crnu Goru, bar na politickoj sceni, nebi posmatrao drukcije nego na primer Austriju ili Bugarsku!Srbija je svojim demokratskim promenama i miroljubivom politikom pokazala da moze da ide brzim tempom unapred,i trebalo bi vise da se oslanja na proverene prijatelje, poput Rusije, Rumunije,Grcke,Slovacke ili Kipra.Nesumnjivo je da ce Srbija uz podrsku zapada, a oslanjajuci se na izauzetne odnose sa Kinom i Rusijom, u dogledno vreme sve vise jacati na politickom, a samim tip i na ekonomskom planu.To ce, ako vec nisu, uvideti i manje prijateljski naklonjene zemlje iz regiona,pa ce opet shodno svojim interesima prilagodjavati odnose sa Srbijom!

goxy

pre 14 godina

Apsolutno razumem komsije da imaju svoje interese, ali mi se cini da je ovo vec pravo inacenje s'njihove strane. Ne znam, stvarno nisam pametan. Pa ta suverena zemlja, imam utisak, svoju spoljnu politiku zasniva na igrama oko KiM-a i sa KiM-om. Mi ih izgleda slabo interesujemo. Moracemo da saradjujemo sa njima, jer je takva politika EU. Znaci oni nista ne gube a verovatno su dobili sto su trebali u igrama oko KiM. Jako mi je zao sto ce, zbog trenutne, privatne politike, izazvati odbojnost naseg naroda prema njihovom. Ali, i oni su biraci bas kao i mi. Jedina razlika izmedju njih i nas je u tome sto su oni priznali deo nase zemlje kao samostalnu, i znam da ako se njima budu desavale slicne stvari, mi necemo uraditi isto, jer takav smo narod, jednostavno takva se klima stvori u nasem narodu. I opet cemo da mislimo da imamo vece interese "zbog bratstva naroda" za saradnju s'njima, i podrzavacemo ih, nego sa, do tada vec desetomilionskom Albanijom.

pera

pre 14 godina

Na stranu šta ko misli o Kosovu, odlaganje dipl. odnosa na par meseci ne bi promenilo ništa u odnosu CG i Kosova, a promenilo bi mnogo u odnosima CG i Srbije.

Da sam stanovnik Kosova, ne bih voleo da imam imam suseda koji danas radi pod mojim pritiscima (jer sam trenutno "jači"), jer to znači da će sutra raditi pod drugim pritiscima kada se stvari preokrenu.

Na pravdi Boga zadužujete generacije koje dolaze da se izvinjavaju prvo nama, a onda i Kosovu zbog promene stava. Mislite o tome ...

Ko to tamo peva

pre 14 godina

I Srbija treba da ima svoje interese i ne treba da ih meša sa nekim "bratskim" odnosima. Možda smo mi po potrebi i braća, ali nam kese nisu sestre.

Srki

pre 14 godina

Vrlo revnosni u kvarenju odnosa sa Srbijom. Da vas vidi Njegoš... siguran sam da ne bi imao razumevanja za bilo koji "interesni argument" koje uporno navodite.

Srki

pre 14 godina

Vrlo revnosni u kvarenju odnosa sa Srbijom. Da vas vidi Njegoš... siguran sam da ne bi imao razumevanja za bilo koji "interesni argument" koje uporno navodite.

Ko to tamo peva

pre 14 godina

I Srbija treba da ima svoje interese i ne treba da ih meša sa nekim "bratskim" odnosima. Možda smo mi po potrebi i braća, ali nam kese nisu sestre.

Djape

pre 14 godina

A Srbija nema razloga da:
- uvodi dvostruko drzavljanstvo
- skoluje vase studente za DZ ovde
- primenjuje smanjene poreske i carinske dazbine sa vama
- da letuje na vasem primorju!

pera

pre 14 godina

Na stranu šta ko misli o Kosovu, odlaganje dipl. odnosa na par meseci ne bi promenilo ništa u odnosu CG i Kosova, a promenilo bi mnogo u odnosima CG i Srbije.

Da sam stanovnik Kosova, ne bih voleo da imam imam suseda koji danas radi pod mojim pritiscima (jer sam trenutno "jači"), jer to znači da će sutra raditi pod drugim pritiscima kada se stvari preokrenu.

Na pravdi Boga zadužujete generacije koje dolaze da se izvinjavaju prvo nama, a onda i Kosovu zbog promene stava. Mislite o tome ...

Горан

pre 14 godina

Само ти господине Роћен ради свој посао! Запамтимо браћо Срби, никада не заборавимо ...

Сердар

pre 14 godina

Стиче се утисак да се у Црној Гори подразумева, да ће Србија сажвакати било шта што отуда дође. Тако и појам сопствених интереса, Црна Гора схвата поприлично противно интересима Србије. Шатро, Србија ће опростити кад-тад, па ма колико је то болело. Па ваљда је и Србији дозвољено да има некакв интерес.За Црну Гору је интерес било шта што може да уради на спољном плану па макар то штетило Србији, иако са Србијом, де факто, има најживље односе.
Србија се некако томе мора одупрети. Како? Не знам, али мене Сутоморе ове године гледат неће, па ма каква пресуда дошла из Хага!

Dragutin

pre 14 godina

Који то интерес може бити да неко из ЦГ призна да је КиМ држава независна од Србије. Нема тога интереса, то је најмрачнија ствар која ће теретити све нас у ЦГ који не мислимо као власт у ЦГ. Жалим искрено, али мој глас је Косово је Србија!

Era

pre 14 godina

Ja kao srbin postujem zelju CG za samostalnoscu i to da oni imaju svoje interese i bolje nam je ovako, razdvojenima. Ali koji to mogu biti interesi da se povinujes nekoj maloj, zakrzljaloj drzavi koja nikad ustvari ni nece biti drzava? Pa ja tu ne vidim ni ekonomski benefit, ni nacionalni ni turisticki ni nista kad svega mi mozmo vise da pruzimo CG ako smo u dobrim odnosima, nego Kosovo kao ovakva neka nestabilna tvorevina. Jedino vidim neki albanski lobi u crnogorskim redovima. E sad ejdino ako sam ja pogresno protumacio crnogorske interese i ako oni zele da prime vise mafije, kriminala i terorizma u svoju zemlju sa istoka, a sa severa da imaju veceg neprijateljski raspolozenog suseda koji umesto da im pomogne, jos ce ih i kociti u razvoju, e ako im je to interes, onda su na pravom putu i niko im nista ne moze prigovoriti.

sneska

pre 14 godina

Ma, neka rade sta hoce. Oni su toliko nebitni, da nama ne treba ni misic na licu da se trgne zbog onoga sto njihovi politicari rade ili cine. To sto ce oni da uspostave diplomatske odnose sa Kosovom na medjunarodnom planu ne znaci nista. Jedino se mi nepotrebno oko toga uzbudjujemo. Valjda nam je poznat princip reciprociteta, pa, pamti pa vrati.

goxy

pre 14 godina

Apsolutno razumem komsije da imaju svoje interese, ali mi se cini da je ovo vec pravo inacenje s'njihove strane. Ne znam, stvarno nisam pametan. Pa ta suverena zemlja, imam utisak, svoju spoljnu politiku zasniva na igrama oko KiM-a i sa KiM-om. Mi ih izgleda slabo interesujemo. Moracemo da saradjujemo sa njima, jer je takva politika EU. Znaci oni nista ne gube a verovatno su dobili sto su trebali u igrama oko KiM. Jako mi je zao sto ce, zbog trenutne, privatne politike, izazvati odbojnost naseg naroda prema njihovom. Ali, i oni su biraci bas kao i mi. Jedina razlika izmedju njih i nas je u tome sto su oni priznali deo nase zemlje kao samostalnu, i znam da ako se njima budu desavale slicne stvari, mi necemo uraditi isto, jer takav smo narod, jednostavno takva se klima stvori u nasem narodu. I opet cemo da mislimo da imamo vece interese "zbog bratstva naroda" za saradnju s'njima, i podrzavacemo ih, nego sa, do tada vec desetomilionskom Albanijom.

Milos

pre 14 godina

Zaista mi nije jasno zbog cega se srpska javnost toliko uzbudjuje oko diplomatskih poteza koje cini Crna Gora? Vrlo je jasno da njihovo rukovodstvo zastupa politiku interesa,i cini sve ono za sta misli da bi bilo od koristi za njihov eventualni napredak, ne obaziruci se mnogo za stavove Srbije!Mi netrebamo vise da se osvrcemo na proslost, i stalno se pozivamo na nekakvo bratstvo koga vise nema!Mi bi prevashodno tebali da se okrenemo samim sebi i cinimo ono sto je znacajno za nas same, svidelo se to drugima ili ne!Takva su nazalost vremena i mi trebamo da im se prilagodjavamo. Ja Crnu Goru, bar na politickoj sceni, nebi posmatrao drukcije nego na primer Austriju ili Bugarsku!Srbija je svojim demokratskim promenama i miroljubivom politikom pokazala da moze da ide brzim tempom unapred,i trebalo bi vise da se oslanja na proverene prijatelje, poput Rusije, Rumunije,Grcke,Slovacke ili Kipra.Nesumnjivo je da ce Srbija uz podrsku zapada, a oslanjajuci se na izauzetne odnose sa Kinom i Rusijom, u dogledno vreme sve vise jacati na politickom, a samim tip i na ekonomskom planu.To ce, ako vec nisu, uvideti i manje prijateljski naklonjene zemlje iz regiona,pa ce opet shodno svojim interesima prilagodjavati odnose sa Srbijom!

coma

pre 14 godina

Ama ljudi pustite crnogorce da rade sto hoce, procenimo nase interese i radimo po njima. Od bratstva i jedinstva nema nista. Ako nam je interes da uzimamo mlade i pametne crnogorce i obrazujemo ih da rade kod nas, povecajmo broj. Ako nam ponude jeftinije i kvalitetnije ljetovanje, bolje puteve, ljetujmo kod njih. Ako im neko otkine komad zemlje a neko nama ponudi za glas o legalnosti koji milioncic ili bilioncic, priznajmo. Sta je tu cudno u takvim odnosima , nista, idemo dalje. A ja cu da cuvam svoju decu, roditelje a njima zelim puno srece i uspeha. Ziveli.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Vidim da ovde mnogi smatraju da su S i CG "obicni susedi" i da izmedju njih nema niceg specijalnog. Mozda, zbog trenutne garniture politicara na vlasti, ali ovo je isto kao kad bi neko rekao da su SAD i Velika Britanija samo dve nezavisne zemlje i da izmedju njih nema niceg posebnog, a dobro se zna da ima. Meni su intimno i RS i CG u srcu ravnopravne, gde prvenstveno mislim na narod i tuzan sam zbog ovolikog antagonizma izmedju CG i S a ciji su protagonisti u velikoj meri politicari koji su bili "crveni" a posle se prefarbali u druge boje, sto je samo po sebi degutantno, cak i da se prema Srbiji ponasaju lepse nego sto se ponasaju. Kad slusam Marovica uvek sam zbunjen - ne zbog onoga sto prica, vec zbog toga kako izgovara te svoje reci, kao da je odrastao u Hrvatskoj ili da je srpski (crnogorski) ucio na nekom univerzitetu u inostranstvu, zvuci mi kao neki stranac, uopste ne kao Crnogorac, i to los stranac. A meni je milina slusati rodjenog Hrvata kako govori svoj jezik, dok Marovic nesto glumi, kao da se stidi svog porekla i jezika.

bezimena nr.2

pre 14 godina

Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, zato sto svako ziv ovu odluku vec zna. Kosovo je suvereno i proces unazad je nemoguc. U protivnom bi ispalo da su drzave koje su Kosovo vec priznale, i koje su mera svetske demokratije, bile neozbiljne i igrale se decijih igara, kad su priznavale Kosovo. I u tom smislu CG ne gresi.

ekrem

pre 14 godina

“Razumijemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razumije nas”

...a pre svega samu sebe jer je Srbija i za C.Goru i za Kosovo samo jedan od komsija i nista vise a ovo sto radi nije u duhu razvitka dobrosusedskih odnosa a jos manje u duhu EU integracija vec cisto miniranje odnosa i nadam se da ce je neko povuci za uvo u skorije vreme i to bi bilo dobro za Srbiju jer bi najzad promenila plocu sa kojom je dosadila i Bogu i Narodu.

Luka N.

pre 14 godina

Ima jedna stara mudrost "Ako želiš razumjeti drugog pogledaj kako stvari izgledaju iz njegove perspektive".
A Crnogorci (ona velika većina koja je željela nezavisnost) to vide ovako:
Prije svega Srbija se u CG ne doživljava kao prijateljska zemlja već više od decenije ili sam nekom možda otkrio Ameriku. I to zato što je nepodijeljen utisak u CG da je preovlađujuće uvjerenje javnosti u Srbiji da se nezavisnost CG nije smjela dogoditi, te da se ona dogodila zato što Srbija (u datom trenutku) nije bila dovoljno jaka da je spriječi. Ovolike emotivne reakcije koje ne prestaju ni 3 godine nakon razlaza upravo su dokaz da se na CG gleda kao na neku privremenu državu u kojoj je vlast zavela narod, a taj narod mutav pa ga ta vlast vodi suprotno njegovim osjećanjima i interesima. Ako vlast u Srbiji (predsjednik Tadić) poziva pojedine opozicione partije iz CG kod sebe na kanabe (kao nekad Milošević) mi to razumijemo kao guranje prsta u oko I bavljenje našim unutrašnjim stvarima. Slično je Tadić uradio I prilikom posljednje posjete CG kada je učio domaćine kako da urede položaj Srba u vlastitoj državi zbog čega se posjeta završila fijaskom. O Jeremiću I njegovim čestim I nimalo diplomatskim izlivima bijesa prema CG da I ne govorim. Takođe, u CG je za ambasadora Srbije poslat Crnogorac porijeklom Zoran Lutovac. To nije nimalo slučajno urađeno I u CG je to shvaćeno kao ruganje. Zamislite da je ambasador CG u Srbiji neko čiji su korijeni iz okoline Negotina ili Mladenovca. I onda se dogodi pitanje: “zašto nam Crnogorci ovo rade?”…

Cile

pre 14 godina

Moramo mi da priznamo da je za nas "prest u oko" kad god ne igra Crna Gora kako mi sviramo. Da nije tako imali bi isti arsin prema svima.

Foxi

pre 14 godina

Zašto se iščuđavati Crnoj Gori. Staro je načelo "ako želiš naglasiti svoju posebnost, pre svega naglasi svoju različitost u odnosu na onog ko ti je najbliži. To funkcioniše vekovima. Istorija je puna takvih primera. I to ne samo među srodnim narodima već čak i među pripadnicima istog naroda. Pa SAD su stvorili WASP-ovci (white anglo-saxon protestant) izbacujući sunarodnike iz onog što su oni zamislili kao njihovu buduću nezavisnu državu. I tu nisu stali već su se u toj borbi uortačili sa dojučerašnjim (zajedničkim)i zakletim neprijateljima - Francuzima, kako bi poslali jasnu poruku Londonu da oni tamo i oni u Engleskoj - nisu i ne žele biti isto! Kada bi više poznavali istoriju manje bi nas zbunjivalo ponašanje Crne Gore.

marko

pre 14 godina

Pa sto nije rekao koji je to interes trenutnog rukovodstva Crne Gore? Da pogadjamo?
Ali, to nije toliko vazno. Mnogo je vaznije da to pitanje pokrecu pre sudske odluke. To govori da se Rocenu odluka iz Holandije nece svideti.

neshapop

pre 14 godina

Ukinuli nam vize, sad Milo mora da misli na turizam. Svestan je da ce se broj gostiju iz Srbije drasticno smanjiti, pa verovatno zeli da preporodi turizam sa turistima sa Kosova. Ajd, pa nek im je sa srecom.

greg

pre 14 godina

Posto Milova Crna Gora svoj potez priznavanja albanske paradrzave pravda nekim navodnim interesima, dobro bi bilo da vidimo koji su to interesi Crne Gore u pitanju: koliko novaca u Crnoj Gori ostave gradjani Srbije a koliko gradjani "drzave kosova"? Koliko se robe iz Crne Gore proda u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore se skoluje u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore ide na lecenje u Srbiju a koliko njih u "drzavu kosova"? Gde nastupaju crnogorski glumci ili izlazu crnogorski slikari, u Srbiji ili u "drzavi kosova"? Da li je Crna Gora mozda ranije od Srbije dobila bezvizni rezim ili bilo sta kao nagradu za priznavanje te albanske paradrzave? Da li Crna Gora misli da Srbija nece u buducnosti vratiti ovu "uslugu" u vezi priznanja albanske paradrzave? Da li se mozda situacija u regionu stabilizovala nakon sto je Crna Gora priznala tu paradrzavicu? Koliko vidimo nije, odnosi sa Srbijom su trajno zatrovani dok ovo ulagivanje albanskim nacionalistima dugorocno nece nista doneti ni Crnoj Gori ni Crnogorcima. Naprotiv, neka se Crnogorci pripreme za price o "ugrozenosti" Albanaca kao i o potrebi stvaranja autonomne albanske oblasti u Crnoj Gori. Znaci jedni interes u priznavanju albanske "drzave kosova" je imao i ima iskljucivo Milo Djukanovic koji je morao da vrati dug Albancima zato sto su glasali za njega kao i da vrati dug Amerikancima koji ga i odrzavaju na vlasti i sprecavaju istrage u vezi njegovih biznisa.

Mrki

pre 14 godina

Kad bi se Crna Gora rukovodila svim "lijepim" sto je dozivjela od Srbije, pocev od nasilne aneksije, protjerivanja dinastije pa do stavljana na jednu stranu tokom referenduma, tesko bi se odnosi ikad normalizovali. Razumijem djelimicno reakciju javnosti u Srbiji ali ona je vec postala groteskna, cinjenicom da se takva reakcija, navodno zbog Kosova (a svima je jasno da to ima daleko dublje korijene i da slicne reakcije postoje godinama unazad), kanalise iskljucivo prema Crnoj Gori, dok su svi drugi partneri u integracionim procesima. Mnogi ce reci nije nam ljutiti Njemacku, Francusku itd, ok ali ne dolazilmo li onda na isti vrijednosni sud o Srbima koji se ovdje spocitava Crnogorcima.

mm.

pre 14 godina

Dobro bi bilo da i gradjani Crne Gore imaju stav prema Srbiji kao i prema npr. Belgiji pa da se tako pocnu i ponasati kada su u Srbiji, odnosno da pocnu da placaju za svoje skolovanje u Srbiji, za svoje lecenje u Srbiji, da traze boravisne dozvole (koje ce dobiti samo onda ako se ni jedan gradjanin Srbije ne prijavi za taj posao) ako misle da zive i rade u Srbiji, da prestanu sa ljigavim pricama o "bratsvu" sa Srbijom i o tome kako smo "najblizi" jedni drugima pred pocetak svake turisticke sezone i da imaju isto ovako razumevanja prema interesima Srbije ako kojim slucajevima ti interesi budu u suprotnosti sa crnogorskim. Na zalost, mnogi u Crnoj Gori misle da prema Srbiji mogu da se odnose kako god hoce, da Srbiju koriste za dezurnog krivca iza cega sakrivaju svoju sopstevnu nesposobnost, ogranicenost i provincijalizam a da istovremeno prihvataju kao zdravo za gotovo sve privilegije koje imaju u Srbiji i sve koristi koje imaju od Srbije. Za pocetak Srbija bi trebala da prestane da uopste razmislja o autoputu prema Crnoj Gori, o ulaganju para u zeleznicu prema Crnoj Gori, o ulaganju u Luku Bar, da uvede barijere prema uvozu robe iz Crne Gore (ima valjda vina i u Srbiji ili u Italiji), da usmeri turiste prema Grckoj i da zapocen istragu u vezi poslovanja Mila i njegovih kompanjona na teritoriji Srbije.

Boris, CG

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko zabluda postoji među ljudima u Srbij. Evo malo činjenica da u sjeni čitave priče o Kosovu tek da je manje laži među nama
1. Crna Gora je priznala Kosovo jer to Vlada CG vidi kao interes CG a ta Vlada (da vas neko nebi lagao) uživa podršku naroda u procentu nezabilježenom od kada je uvedeno višestranačje u CG. DPS je danas skoro duplo jači nego sva opozicija zajedno i tom trendu se ne vidi kraj.
2. Građani CG su imali priliku da izađu i protestuju na dan priznanja Kosova i u sred PG (iako je skup zakazan 5-6 dana ranije) okupilo se svega 8000 građana.Prosrpski dio opozicije bio je u šoku i nije mogao da vjeruje kakav fijasko su doživjeli. Htio je biti siguran pa je svu priču na lokalnim izborima u Kotoru (koji su išli nekoliko dana kasnije) sveo na priču o Kosovu i sva opozicija je potučena do nogu. Kotor je odličan reper jer on uz Nikšić pretstavlja CG u malom.
3. Liječenje građana CG u Srbiji finansira se iz Fonda zdravstva CG i daleko od toga da je besplatno. Čak je među skupljima pa je Fond zdravstva sklopio ugovore za iste usluge i sa Zagrebom i sa Ljubljanom, ali je tačno da Crnogorci najviše vole u Beograd da se liječe.
4. Naše studente školujete jer kroz proces studiranja regrutujete podmladak za svoju „srpsku stvar“. Broj studenata iz CG u Srbiji je oko 15% ukupne populacije crnogorskih studenata a mi bi smo presrećni bili da im uskratite usluge i pošaljete ih nama jer su to uglavnom Srbi sa sjevera CG.
5. Crnogorski odavno zacrtani i najlogičniji pravac ka Evropi ide jadransko-jonskom autocestom a ne može nikako (sve i da hoće) preko Sjenice i Tutina jer bi onda išli ka Varšavi i Minsku. Autoput koji gradimo za sjever mi gradimo isključivo zbog sebe i to da uvežemo zaostali sjever CG i to stanovništvo rubnih opština trajno uputimo na Podgoricu. Zna to Mrkonjić odlično zato i nudi put i najavljuje milijarde za njega iako ga niko iz CG ne ohrabruje. Naprotiv, itekako nam odgovara da vi s vaše strane ne gradte ništa.
6. Luku Bar se dovijamo kako da uredimo da vam je ne prodajemo a da ne povrijedimo međunarodna pravila igre sa tenderima jer su javni i veliki objekti poput luka strateške tačke kojima se može uticati na politiku jedne zemlje.
Ovo su neke od najčešćih zabluda u Srbiji i mi smo u čudu da to vaša Vlada vama ne objašnjava.

pedja

pre 14 godina

Prema zadnjoj anketi od prosle sedmice 62% gradjana Crne Gore smatra da Vlada dobro vodi zemlju.Onda je 62% "zavedenih" velika cifra.

Tipolir

pre 14 godina

Nije pristojno nikome davati savjete, no jedan mali moram poručiti srpskom narodu i srpskim političarima. Teško vam je shvatiti ponašanje vlade u Crnoj gori, ne samo po ovom pitanju. Preporuka, zamislite da na mjestu današnje Crne gore, djeluje napr. država Belgija. Eto, kako bi se ponašali prema Belgiji, ponašajte se prema Crnoj gori. Još uvijek u podsvijesti, svojatate i uzimate si pravo nad Crnom gorom. Zaboravite.

Ivan CG

pre 14 godina

Ovakva politika ministra spoljnih poslova nema uporiste u Crnogorskom narodu i to je veoma lako provjeriti . Zadnja anketa govori da je 80% Crnogoraca bilo protiv uopste priznanja Kosova .
Cak i da mrzim Srbijanski narod morao bih biti izuzetno glup da pri odabiru koga da naljutim Srbiju ili neku tamo samoproglasenu teritoriju na kojoj se cak ni ne prica nasim jezikom, koja zivi od pomoci i kriminala i iz koje, za sada makar, ne moze doci ama bas nista lijepo po nas ne odaberem Srbiju .
Znaci full bez logike desavanje i za nas Crnogorce .
I takodje veoma ruzan osjecaj, makar jednako gadan kao za Vas .

Luka N.

pre 14 godina

Ima jedna stara mudrost "Ako želiš razumjeti drugog pogledaj kako stvari izgledaju iz njegove perspektive".
A Crnogorci (ona velika većina koja je željela nezavisnost) to vide ovako:
Prije svega Srbija se u CG ne doživljava kao prijateljska zemlja već više od decenije ili sam nekom možda otkrio Ameriku. I to zato što je nepodijeljen utisak u CG da je preovlađujuće uvjerenje javnosti u Srbiji da se nezavisnost CG nije smjela dogoditi, te da se ona dogodila zato što Srbija (u datom trenutku) nije bila dovoljno jaka da je spriječi. Ovolike emotivne reakcije koje ne prestaju ni 3 godine nakon razlaza upravo su dokaz da se na CG gleda kao na neku privremenu državu u kojoj je vlast zavela narod, a taj narod mutav pa ga ta vlast vodi suprotno njegovim osjećanjima i interesima. Ako vlast u Srbiji (predsjednik Tadić) poziva pojedine opozicione partije iz CG kod sebe na kanabe (kao nekad Milošević) mi to razumijemo kao guranje prsta u oko I bavljenje našim unutrašnjim stvarima. Slično je Tadić uradio I prilikom posljednje posjete CG kada je učio domaćine kako da urede položaj Srba u vlastitoj državi zbog čega se posjeta završila fijaskom. O Jeremiću I njegovim čestim I nimalo diplomatskim izlivima bijesa prema CG da I ne govorim. Takođe, u CG je za ambasadora Srbije poslat Crnogorac porijeklom Zoran Lutovac. To nije nimalo slučajno urađeno I u CG je to shvaćeno kao ruganje. Zamislite da je ambasador CG u Srbiji neko čiji su korijeni iz okoline Negotina ili Mladenovca. I onda se dogodi pitanje: “zašto nam Crnogorci ovo rade?”…

bezimena nr.2

pre 14 godina

Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, zato sto svako ziv ovu odluku vec zna. Kosovo je suvereno i proces unazad je nemoguc. U protivnom bi ispalo da su drzave koje su Kosovo vec priznale, i koje su mera svetske demokratije, bile neozbiljne i igrale se decijih igara, kad su priznavale Kosovo. I u tom smislu CG ne gresi.

Cile

pre 14 godina

Moramo mi da priznamo da je za nas "prest u oko" kad god ne igra Crna Gora kako mi sviramo. Da nije tako imali bi isti arsin prema svima.

ekrem

pre 14 godina

“Razumijemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razumije nas”

...a pre svega samu sebe jer je Srbija i za C.Goru i za Kosovo samo jedan od komsija i nista vise a ovo sto radi nije u duhu razvitka dobrosusedskih odnosa a jos manje u duhu EU integracija vec cisto miniranje odnosa i nadam se da ce je neko povuci za uvo u skorije vreme i to bi bilo dobro za Srbiju jer bi najzad promenila plocu sa kojom je dosadila i Bogu i Narodu.

Srki

pre 14 godina

Vrlo revnosni u kvarenju odnosa sa Srbijom. Da vas vidi Njegoš... siguran sam da ne bi imao razumevanja za bilo koji "interesni argument" koje uporno navodite.

Era

pre 14 godina

Ja kao srbin postujem zelju CG za samostalnoscu i to da oni imaju svoje interese i bolje nam je ovako, razdvojenima. Ali koji to mogu biti interesi da se povinujes nekoj maloj, zakrzljaloj drzavi koja nikad ustvari ni nece biti drzava? Pa ja tu ne vidim ni ekonomski benefit, ni nacionalni ni turisticki ni nista kad svega mi mozmo vise da pruzimo CG ako smo u dobrim odnosima, nego Kosovo kao ovakva neka nestabilna tvorevina. Jedino vidim neki albanski lobi u crnogorskim redovima. E sad ejdino ako sam ja pogresno protumacio crnogorske interese i ako oni zele da prime vise mafije, kriminala i terorizma u svoju zemlju sa istoka, a sa severa da imaju veceg neprijateljski raspolozenog suseda koji umesto da im pomogne, jos ce ih i kociti u razvoju, e ako im je to interes, onda su na pravom putu i niko im nista ne moze prigovoriti.

Tipolir

pre 14 godina

Nije pristojno nikome davati savjete, no jedan mali moram poručiti srpskom narodu i srpskim političarima. Teško vam je shvatiti ponašanje vlade u Crnoj gori, ne samo po ovom pitanju. Preporuka, zamislite da na mjestu današnje Crne gore, djeluje napr. država Belgija. Eto, kako bi se ponašali prema Belgiji, ponašajte se prema Crnoj gori. Još uvijek u podsvijesti, svojatate i uzimate si pravo nad Crnom gorom. Zaboravite.

Mrki

pre 14 godina

Kad bi se Crna Gora rukovodila svim "lijepim" sto je dozivjela od Srbije, pocev od nasilne aneksije, protjerivanja dinastije pa do stavljana na jednu stranu tokom referenduma, tesko bi se odnosi ikad normalizovali. Razumijem djelimicno reakciju javnosti u Srbiji ali ona je vec postala groteskna, cinjenicom da se takva reakcija, navodno zbog Kosova (a svima je jasno da to ima daleko dublje korijene i da slicne reakcije postoje godinama unazad), kanalise iskljucivo prema Crnoj Gori, dok su svi drugi partneri u integracionim procesima. Mnogi ce reci nije nam ljutiti Njemacku, Francusku itd, ok ali ne dolazilmo li onda na isti vrijednosni sud o Srbima koji se ovdje spocitava Crnogorcima.

Djape

pre 14 godina

A Srbija nema razloga da:
- uvodi dvostruko drzavljanstvo
- skoluje vase studente za DZ ovde
- primenjuje smanjene poreske i carinske dazbine sa vama
- da letuje na vasem primorju!

Milos

pre 14 godina

Zaista mi nije jasno zbog cega se srpska javnost toliko uzbudjuje oko diplomatskih poteza koje cini Crna Gora? Vrlo je jasno da njihovo rukovodstvo zastupa politiku interesa,i cini sve ono za sta misli da bi bilo od koristi za njihov eventualni napredak, ne obaziruci se mnogo za stavove Srbije!Mi netrebamo vise da se osvrcemo na proslost, i stalno se pozivamo na nekakvo bratstvo koga vise nema!Mi bi prevashodno tebali da se okrenemo samim sebi i cinimo ono sto je znacajno za nas same, svidelo se to drugima ili ne!Takva su nazalost vremena i mi trebamo da im se prilagodjavamo. Ja Crnu Goru, bar na politickoj sceni, nebi posmatrao drukcije nego na primer Austriju ili Bugarsku!Srbija je svojim demokratskim promenama i miroljubivom politikom pokazala da moze da ide brzim tempom unapred,i trebalo bi vise da se oslanja na proverene prijatelje, poput Rusije, Rumunije,Grcke,Slovacke ili Kipra.Nesumnjivo je da ce Srbija uz podrsku zapada, a oslanjajuci se na izauzetne odnose sa Kinom i Rusijom, u dogledno vreme sve vise jacati na politickom, a samim tip i na ekonomskom planu.To ce, ako vec nisu, uvideti i manje prijateljski naklonjene zemlje iz regiona,pa ce opet shodno svojim interesima prilagodjavati odnose sa Srbijom!

Сердар

pre 14 godina

Стиче се утисак да се у Црној Гори подразумева, да ће Србија сажвакати било шта што отуда дође. Тако и појам сопствених интереса, Црна Гора схвата поприлично противно интересима Србије. Шатро, Србија ће опростити кад-тад, па ма колико је то болело. Па ваљда је и Србији дозвољено да има некакв интерес.За Црну Гору је интерес било шта што може да уради на спољном плану па макар то штетило Србији, иако са Србијом, де факто, има најживље односе.
Србија се некако томе мора одупрети. Како? Не знам, али мене Сутоморе ове године гледат неће, па ма каква пресуда дошла из Хага!

pera

pre 14 godina

Na stranu šta ko misli o Kosovu, odlaganje dipl. odnosa na par meseci ne bi promenilo ništa u odnosu CG i Kosova, a promenilo bi mnogo u odnosima CG i Srbije.

Da sam stanovnik Kosova, ne bih voleo da imam imam suseda koji danas radi pod mojim pritiscima (jer sam trenutno "jači"), jer to znači da će sutra raditi pod drugim pritiscima kada se stvari preokrenu.

Na pravdi Boga zadužujete generacije koje dolaze da se izvinjavaju prvo nama, a onda i Kosovu zbog promene stava. Mislite o tome ...

Горан

pre 14 godina

Само ти господине Роћен ради свој посао! Запамтимо браћо Срби, никада не заборавимо ...

Dragutin

pre 14 godina

Који то интерес може бити да неко из ЦГ призна да је КиМ држава независна од Србије. Нема тога интереса, то је најмрачнија ствар која ће теретити све нас у ЦГ који не мислимо као власт у ЦГ. Жалим искрено, али мој глас је Косово је Србија!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Vidim da ovde mnogi smatraju da su S i CG "obicni susedi" i da izmedju njih nema niceg specijalnog. Mozda, zbog trenutne garniture politicara na vlasti, ali ovo je isto kao kad bi neko rekao da su SAD i Velika Britanija samo dve nezavisne zemlje i da izmedju njih nema niceg posebnog, a dobro se zna da ima. Meni su intimno i RS i CG u srcu ravnopravne, gde prvenstveno mislim na narod i tuzan sam zbog ovolikog antagonizma izmedju CG i S a ciji su protagonisti u velikoj meri politicari koji su bili "crveni" a posle se prefarbali u druge boje, sto je samo po sebi degutantno, cak i da se prema Srbiji ponasaju lepse nego sto se ponasaju. Kad slusam Marovica uvek sam zbunjen - ne zbog onoga sto prica, vec zbog toga kako izgovara te svoje reci, kao da je odrastao u Hrvatskoj ili da je srpski (crnogorski) ucio na nekom univerzitetu u inostranstvu, zvuci mi kao neki stranac, uopste ne kao Crnogorac, i to los stranac. A meni je milina slusati rodjenog Hrvata kako govori svoj jezik, dok Marovic nesto glumi, kao da se stidi svog porekla i jezika.

marko

pre 14 godina

Pa sto nije rekao koji je to interes trenutnog rukovodstva Crne Gore? Da pogadjamo?
Ali, to nije toliko vazno. Mnogo je vaznije da to pitanje pokrecu pre sudske odluke. To govori da se Rocenu odluka iz Holandije nece svideti.

sneska

pre 14 godina

Ma, neka rade sta hoce. Oni su toliko nebitni, da nama ne treba ni misic na licu da se trgne zbog onoga sto njihovi politicari rade ili cine. To sto ce oni da uspostave diplomatske odnose sa Kosovom na medjunarodnom planu ne znaci nista. Jedino se mi nepotrebno oko toga uzbudjujemo. Valjda nam je poznat princip reciprociteta, pa, pamti pa vrati.

goxy

pre 14 godina

Apsolutno razumem komsije da imaju svoje interese, ali mi se cini da je ovo vec pravo inacenje s'njihove strane. Ne znam, stvarno nisam pametan. Pa ta suverena zemlja, imam utisak, svoju spoljnu politiku zasniva na igrama oko KiM-a i sa KiM-om. Mi ih izgleda slabo interesujemo. Moracemo da saradjujemo sa njima, jer je takva politika EU. Znaci oni nista ne gube a verovatno su dobili sto su trebali u igrama oko KiM. Jako mi je zao sto ce, zbog trenutne, privatne politike, izazvati odbojnost naseg naroda prema njihovom. Ali, i oni su biraci bas kao i mi. Jedina razlika izmedju njih i nas je u tome sto su oni priznali deo nase zemlje kao samostalnu, i znam da ako se njima budu desavale slicne stvari, mi necemo uraditi isto, jer takav smo narod, jednostavno takva se klima stvori u nasem narodu. I opet cemo da mislimo da imamo vece interese "zbog bratstva naroda" za saradnju s'njima, i podrzavacemo ih, nego sa, do tada vec desetomilionskom Albanijom.

Ivan CG

pre 14 godina

Ovakva politika ministra spoljnih poslova nema uporiste u Crnogorskom narodu i to je veoma lako provjeriti . Zadnja anketa govori da je 80% Crnogoraca bilo protiv uopste priznanja Kosova .
Cak i da mrzim Srbijanski narod morao bih biti izuzetno glup da pri odabiru koga da naljutim Srbiju ili neku tamo samoproglasenu teritoriju na kojoj se cak ni ne prica nasim jezikom, koja zivi od pomoci i kriminala i iz koje, za sada makar, ne moze doci ama bas nista lijepo po nas ne odaberem Srbiju .
Znaci full bez logike desavanje i za nas Crnogorce .
I takodje veoma ruzan osjecaj, makar jednako gadan kao za Vas .

Ko to tamo peva

pre 14 godina

I Srbija treba da ima svoje interese i ne treba da ih meša sa nekim "bratskim" odnosima. Možda smo mi po potrebi i braća, ali nam kese nisu sestre.

Boris, CG

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko zabluda postoji među ljudima u Srbij. Evo malo činjenica da u sjeni čitave priče o Kosovu tek da je manje laži među nama
1. Crna Gora je priznala Kosovo jer to Vlada CG vidi kao interes CG a ta Vlada (da vas neko nebi lagao) uživa podršku naroda u procentu nezabilježenom od kada je uvedeno višestranačje u CG. DPS je danas skoro duplo jači nego sva opozicija zajedno i tom trendu se ne vidi kraj.
2. Građani CG su imali priliku da izađu i protestuju na dan priznanja Kosova i u sred PG (iako je skup zakazan 5-6 dana ranije) okupilo se svega 8000 građana.Prosrpski dio opozicije bio je u šoku i nije mogao da vjeruje kakav fijasko su doživjeli. Htio je biti siguran pa je svu priču na lokalnim izborima u Kotoru (koji su išli nekoliko dana kasnije) sveo na priču o Kosovu i sva opozicija je potučena do nogu. Kotor je odličan reper jer on uz Nikšić pretstavlja CG u malom.
3. Liječenje građana CG u Srbiji finansira se iz Fonda zdravstva CG i daleko od toga da je besplatno. Čak je među skupljima pa je Fond zdravstva sklopio ugovore za iste usluge i sa Zagrebom i sa Ljubljanom, ali je tačno da Crnogorci najviše vole u Beograd da se liječe.
4. Naše studente školujete jer kroz proces studiranja regrutujete podmladak za svoju „srpsku stvar“. Broj studenata iz CG u Srbiji je oko 15% ukupne populacije crnogorskih studenata a mi bi smo presrećni bili da im uskratite usluge i pošaljete ih nama jer su to uglavnom Srbi sa sjevera CG.
5. Crnogorski odavno zacrtani i najlogičniji pravac ka Evropi ide jadransko-jonskom autocestom a ne može nikako (sve i da hoće) preko Sjenice i Tutina jer bi onda išli ka Varšavi i Minsku. Autoput koji gradimo za sjever mi gradimo isključivo zbog sebe i to da uvežemo zaostali sjever CG i to stanovništvo rubnih opština trajno uputimo na Podgoricu. Zna to Mrkonjić odlično zato i nudi put i najavljuje milijarde za njega iako ga niko iz CG ne ohrabruje. Naprotiv, itekako nam odgovara da vi s vaše strane ne gradte ništa.
6. Luku Bar se dovijamo kako da uredimo da vam je ne prodajemo a da ne povrijedimo međunarodna pravila igre sa tenderima jer su javni i veliki objekti poput luka strateške tačke kojima se može uticati na politiku jedne zemlje.
Ovo su neke od najčešćih zabluda u Srbiji i mi smo u čudu da to vaša Vlada vama ne objašnjava.

mm.

pre 14 godina

Dobro bi bilo da i gradjani Crne Gore imaju stav prema Srbiji kao i prema npr. Belgiji pa da se tako pocnu i ponasati kada su u Srbiji, odnosno da pocnu da placaju za svoje skolovanje u Srbiji, za svoje lecenje u Srbiji, da traze boravisne dozvole (koje ce dobiti samo onda ako se ni jedan gradjanin Srbije ne prijavi za taj posao) ako misle da zive i rade u Srbiji, da prestanu sa ljigavim pricama o "bratsvu" sa Srbijom i o tome kako smo "najblizi" jedni drugima pred pocetak svake turisticke sezone i da imaju isto ovako razumevanja prema interesima Srbije ako kojim slucajevima ti interesi budu u suprotnosti sa crnogorskim. Na zalost, mnogi u Crnoj Gori misle da prema Srbiji mogu da se odnose kako god hoce, da Srbiju koriste za dezurnog krivca iza cega sakrivaju svoju sopstevnu nesposobnost, ogranicenost i provincijalizam a da istovremeno prihvataju kao zdravo za gotovo sve privilegije koje imaju u Srbiji i sve koristi koje imaju od Srbije. Za pocetak Srbija bi trebala da prestane da uopste razmislja o autoputu prema Crnoj Gori, o ulaganju para u zeleznicu prema Crnoj Gori, o ulaganju u Luku Bar, da uvede barijere prema uvozu robe iz Crne Gore (ima valjda vina i u Srbiji ili u Italiji), da usmeri turiste prema Grckoj i da zapocen istragu u vezi poslovanja Mila i njegovih kompanjona na teritoriji Srbije.

greg

pre 14 godina

Posto Milova Crna Gora svoj potez priznavanja albanske paradrzave pravda nekim navodnim interesima, dobro bi bilo da vidimo koji su to interesi Crne Gore u pitanju: koliko novaca u Crnoj Gori ostave gradjani Srbije a koliko gradjani "drzave kosova"? Koliko se robe iz Crne Gore proda u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore se skoluje u Srbiji a koliko u "drzavi kosova"? Koliko gradjana Crne Gore ide na lecenje u Srbiju a koliko njih u "drzavu kosova"? Gde nastupaju crnogorski glumci ili izlazu crnogorski slikari, u Srbiji ili u "drzavi kosova"? Da li je Crna Gora mozda ranije od Srbije dobila bezvizni rezim ili bilo sta kao nagradu za priznavanje te albanske paradrzave? Da li Crna Gora misli da Srbija nece u buducnosti vratiti ovu "uslugu" u vezi priznanja albanske paradrzave? Da li se mozda situacija u regionu stabilizovala nakon sto je Crna Gora priznala tu paradrzavicu? Koliko vidimo nije, odnosi sa Srbijom su trajno zatrovani dok ovo ulagivanje albanskim nacionalistima dugorocno nece nista doneti ni Crnoj Gori ni Crnogorcima. Naprotiv, neka se Crnogorci pripreme za price o "ugrozenosti" Albanaca kao i o potrebi stvaranja autonomne albanske oblasti u Crnoj Gori. Znaci jedni interes u priznavanju albanske "drzave kosova" je imao i ima iskljucivo Milo Djukanovic koji je morao da vrati dug Albancima zato sto su glasali za njega kao i da vrati dug Amerikancima koji ga i odrzavaju na vlasti i sprecavaju istrage u vezi njegovih biznisa.

Foxi

pre 14 godina

Zašto se iščuđavati Crnoj Gori. Staro je načelo "ako želiš naglasiti svoju posebnost, pre svega naglasi svoju različitost u odnosu na onog ko ti je najbliži. To funkcioniše vekovima. Istorija je puna takvih primera. I to ne samo među srodnim narodima već čak i među pripadnicima istog naroda. Pa SAD su stvorili WASP-ovci (white anglo-saxon protestant) izbacujući sunarodnike iz onog što su oni zamislili kao njihovu buduću nezavisnu državu. I tu nisu stali već su se u toj borbi uortačili sa dojučerašnjim (zajedničkim)i zakletim neprijateljima - Francuzima, kako bi poslali jasnu poruku Londonu da oni tamo i oni u Engleskoj - nisu i ne žele biti isto! Kada bi više poznavali istoriju manje bi nas zbunjivalo ponašanje Crne Gore.

coma

pre 14 godina

Ama ljudi pustite crnogorce da rade sto hoce, procenimo nase interese i radimo po njima. Od bratstva i jedinstva nema nista. Ako nam je interes da uzimamo mlade i pametne crnogorce i obrazujemo ih da rade kod nas, povecajmo broj. Ako nam ponude jeftinije i kvalitetnije ljetovanje, bolje puteve, ljetujmo kod njih. Ako im neko otkine komad zemlje a neko nama ponudi za glas o legalnosti koji milioncic ili bilioncic, priznajmo. Sta je tu cudno u takvim odnosima , nista, idemo dalje. A ja cu da cuvam svoju decu, roditelje a njima zelim puno srece i uspeha. Ziveli.

neshapop

pre 14 godina

Ukinuli nam vize, sad Milo mora da misli na turizam. Svestan je da ce se broj gostiju iz Srbije drasticno smanjiti, pa verovatno zeli da preporodi turizam sa turistima sa Kosova. Ajd, pa nek im je sa srecom.

pedja

pre 14 godina

Prema zadnjoj anketi od prosle sedmice 62% gradjana Crne Gore smatra da Vlada dobro vodi zemlju.Onda je 62% "zavedenih" velika cifra.