Sreda, 23.12.2009.

09:55

Bez ponuda za fiksnog operatora?

Tender za drugog operatera u fiksnoj telefoniji mogao bi da propadne jer zbog loših uslova nijedan od četiri prijavljena učesnika neće podneti ponudu.

Izvor: Danas

Bez ponuda za fiksnog operatora? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 14 godina

Plastično poređenje bi moglo da se napravi sa bilo kojom drugom, vrednom infrastrukturom. Na primer, putevi čija izgradnja zahteva velike investicije. Prodavanje Telekoma bez izdvajanja infrasturkture bilo bi pogubno za Srbiju, i jednostavno znači davanje ispod cene onoga što je naš narod finansirao decenijama.

teddy

pre 14 godina

Država se igra liberalizacije i to je zaista tako. Umesto da se postojeća telefonska pristupna mreža koju koristi Telekom, a gradili su je građani ove zemlje svojim plaćanjem za uvođenje telefona i EPS-ova optika koja zvrji neiskorišćena učine dostupnim svima zainteresovanima (što je izvršni direktor RATEL-a Milan Janković najavljivao u junu ove godine, a predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović još u septembru prošle, a na šta je Branko Radujko vrlo nervozno reagovao), RATEL je raspisao tender koji predstavlja mačku u džaku, a uz to je država odbila da ukine porez na mobilnu telefoniju time direktno destimulišući Telenor i Vip da učestvuju na tenderu.

Mapa optičke mreže EPS-a (strana 20) i potvrda da je optička mreža EPS-a neiskorišćena (strana 18)
http://tinyurl.com/yjkkx95

Najava Milana Jankovića da će se novom operateru dati na korišćenje EPS-ova mreža (jun 2009):
http://tinyurl.com/yd8vbvb

Najava Jovana Radunovića o iznajmljivanju optičkih mreža EPS-a i Železnice (septembar 2008):
http://tinyurl.com/yesorue

Vrlo nervozna reakcija generalnog direktora Telekoma Branka Radujka na najavu da će konkurencija dobiti priliku da koristi EPS-ovu optiku koja je neiskorišćena:
http://tinyurl.com/ybu748d

Ne postoji nijedan dobar razlog zašto RATEL nije mogao da iznese pre tendera cene zakupa Telekomove i EPS-ove pristupne mreže.

Dakle, RATEL ne radi svoj posao, odnosno radi ga tako da Telekom ostane monopolista i država nastavi da čerupa profit iz njega posredno pljačkajući građane Srbije, tj. otimajući im iz džepa novac za koji bi mogli da dobiju bolje usluge (što znači i da bolje posluju, ne čekaju da dvojnik spusti slušalicu da bi mogli da telefoniraju, povežu se na Net velikom brzinom umesto modemom, brže skinu neki veliki fajl ili pošalju neku fotografiju) da je tržište zaista liberalizovano.

miki

pre 14 godina

Zašto da iznajmljuje telekomovu ifrastrukturu ? Da bi se razdvojili dvojnici i omogućili novi priključci neko mora da uradi novu.
Da u Kanadi možete izabrati operatera koga hoćete i menjati ga kada god poželite, ali će te uvek dobijati još jedan račun od BELL Canada (lokalni telekom)sa pretplatom za lokalni saobraćaj i održavanje linije.

slobodan

pre 14 godina

znalo se odmah da drzava nece da dozvoli uvodjenje novog operatera po uslovima koje je odredila i da nece da se odrekne monopola kojim se hrani

L11

pre 14 godina

Jedino rešenje je sledeće:
1. Jasno naglasiti i dokumentovati u Sl.glasniku da Telekom nije vlasnik međugradske infrastrukture, niti šatova i vodova, niti last mile infrastrukture koja vodi direktno do građana i pravnih lica.

Zamislite prodaju Telekoma za recimo 5 milijardi eura(koliko se navodi u procenama), dok sama infrastruktura vredi barem 50-120 milijardi eura.
ne samo što infrastruktura vredi već njena gradja traje barem 10-20 godina.

2. Po obodima svih centrala potrebno je postavljanje opticko/analognih multiplexera, ti multiplexeri bi bili u direktnoj vezi sa infrastrukturom koja vodi do gradjana i pravnih lica, svi operateri bi podjednako imali pristup tim multiplexerima.
Situacija kao u Kanadi, na primer, prostim pozivom nekog od fixnih operatera skoro pa trenutno menjate provajdera, odnosno provajder pristupa multiplexeru i vas vod preusmerava na njihovu optiku.

3. Nestručni Ratel je trebao u uslovima da postavi sledeće uslove, odnosno da li operateri pristaju da izgrade multiplexere i da se direktno spoje sa njima sirom Srbije, pošto je to popriličan posao, 100.000 puta manji nego li samo razvlačenje nove infrastrukture do građana. Trebalo bi videti da li je operater zainteresovan samo za vece gradove ili za celu Srbiju, pretpostavljam da im je za pocetak interesantno da pokriju samo vece gradove. Ratel je trebao da sacini komisiju koja bi iznela procenu koliko ima centrala, koliko multiplexera je potrebno za svaku centralu, takodje multiplexeri ne smeju biti locirani niti igradjeni u samim centralama vec na 300-500m od samih centrala. Takodje Ratel je trebao da vidi da li postoje raspolozive nkretnine u kojima bi multiplexeri mogli da se stacioniraju ili bi se gradili podzemni sahtovi za stacioniranje , koji su zasticeni od svih spoljnih uslova.

4. Odbacivanje besmislice o iznajmljivanju vodova od Telekoma, Telekom ne sme imati nikakav udeo niti upliv u ovom pitanju, on sme imati samo ravnopravni odnos.

Tender je jezivo ne-strucan, povrsan i prosto je neverovatno da neko trazi pare za licencu a da za nju nista ne daje zauzvrat.

Periša

pre 14 godina

Da je Telekom monopolista to je notorna činjenica a i da državi to odgovara vidi se i iz stava gospodina Radunovića. Pa zar on misli da smo mi retardirani, on govori ono ušta ni sam ne veruje ali zato ispunjava domaći zadatak. Još dugo će mo morati da trpimo monopol u fiksnoj telefoniji, ali valjda če neko dočekati i drugog operatera.

Mile

pre 14 godina

Evo, recimo, SBB, takav kakav je, ima infrastrukturu, i nista ne bi morao da iznajmljuje od Telekoma, zato mu, valjda, i nije dato da ucestvuje na tenderu.

Lopovi

pre 14 godina

Radunovic, a ko je kriv sto je RATEL nesposoban da uvede prenosenje brojeva izmedju mobilnih operatera? kako me ovaj lik nervira, to je strasno.

aleksandar

pre 14 godina

Ifrastruktura koji koristi kompanija Telekom Srbija je vlasnistvo gradjana Srbije,gradjani Srbije su sami gradili tu infrastrukturu putem nenormalno velikih cena prikljucaka decenijama unazad i samo oni imaju pravo na postojecu infrastrukturu.Mislim da i Telekom i svaka druga kompanija koja bi zelea da obavlja usluge fiksne telefonije treba zakup da placa drzavi,tj. gradjanima,ili jednostavno dozvoliti svima da koriste istu i odrzavaju je o svom trosku.

placenik

pre 14 godina

Jeste Telekom drzavna firma, ali koji idiot treba biti pa iznajmiti jeftino infrastrukturu drugoj firmi kako bi vam ova preuzela korisnike, po principu 'pomozi svetu na svoju stetu'. Cisto trzisna reakcija. E sad sto im je drzava omogucila monopol, e to je sasvim druga prica. Meni bi kao potrosacu odgovaralo da SVAKO ko ispunjava tehnicke uslove moze da bude operater, a da infrastrukturu drzi drzava po jednakim cenama za sve, pa da mogu da biram. A konkurencije , ako se i uvede drugi operater, bice celih godinu-dve dana, dok se ne dogovore...

Petar

pre 14 godina

Linije od centrale do krajnjeg korisnika (lokalna petlja) izdvojiti u posebno javno preduzeće i izdavati svima pod istim uslovima. Uostalom to je infrastruktura koju smo svi mi finansirali kroz uvođenje telefonskog priključka. Nije normalno da novi operater mora da kopa svaku ulicu i svaku zgradu u zemlji i polaže paralelne kablove.

nele

pre 14 godina

Hajde da jos jednom ovo napisem mada svi vec znaju... Jedini nacin da se zaustavi monopol Telekoma je da se infrastruktura izdvoji kao posebna firma i da se iznajmljuje svima (ukljucujuci i Telekom) po istoj ceni. Tek tada bi krenula prava trzisna utakmica i krajnji korisnici bi bili na dobitku.
Telekomunikacije i internet su sektori u kojima moze da se ostvari veliki rast. Takodje njihovim unapredjenjem otvara se mogucnost da napreduju prakticno sve grane privrede. Monopol Telekoma je ogromna kocnica rastu BDP-a u Srbiji i sav njihov profit je neuporedivo manji od onog sto se izgubi zahvaljujuci njihovoj monopolskoj poziciji.

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

Dragan

pre 14 godina

Pa na tenderu je licenca za operatera, a ne infrastruktura za prenos. Operater treba sam da izgradi infrastrukturu. Najbolje bi bilo da kao za Fiat mi platimo sve pa da onda oni skupljaju kajmak i razmisle da li će da ulažu pare. Ma, ajde ovo je neozbiljno. Telekom Srbija ima infrastrukturu i njegovo je pravo po kojoj ceni će je izdavati, ne vidim nijedan razlog što bi mi subvencionisali nekog drugog stranog isto tako alavog operatera.

Zoran Markovic

pre 14 godina

Pa sta je tu cudno?
Napravljen je tako da bi se stvorila prividna slika deregulacije fiksne telefonije, a da Telekom Srbija i dalje ostane monopolista. Niko normalan ne bi aplicirao, a pogotovo oni koji nemaju milion korisnika i treba da obezbede bankarsku garanciju od 10 mil. EUR.

Ovim Telekom Srbija i dalje uziva blagodeti monopola

bobo

pre 14 godina

Mi smo hteli, ali niko drugi nece....tako da Telekom ostaje monopolista...Pa to i jeste bila poenta cele price! Posle poskupe usluge i dodju na nivo koji bi odgovarao i drugom operateru, ali se ne raspisuje ponovni konkurs...Partije i politicari se namiruju iz bunara bez dna i....svi srecni i ovce na broju!!!

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

Noob

pre 14 godina

Ma samo vi dajte što više novca možete za licencu kako bi vlada mogla da popuni rupe u budžetu, a videćemo kasnije šta će te za te pare da dobijete i koliko će te još morati da platite.

nele

pre 14 godina

Hajde da jos jednom ovo napisem mada svi vec znaju... Jedini nacin da se zaustavi monopol Telekoma je da se infrastruktura izdvoji kao posebna firma i da se iznajmljuje svima (ukljucujuci i Telekom) po istoj ceni. Tek tada bi krenula prava trzisna utakmica i krajnji korisnici bi bili na dobitku.
Telekomunikacije i internet su sektori u kojima moze da se ostvari veliki rast. Takodje njihovim unapredjenjem otvara se mogucnost da napreduju prakticno sve grane privrede. Monopol Telekoma je ogromna kocnica rastu BDP-a u Srbiji i sav njihov profit je neuporedivo manji od onog sto se izgubi zahvaljujuci njihovoj monopolskoj poziciji.

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

Zoran Markovic

pre 14 godina

Pa sta je tu cudno?
Napravljen je tako da bi se stvorila prividna slika deregulacije fiksne telefonije, a da Telekom Srbija i dalje ostane monopolista. Niko normalan ne bi aplicirao, a pogotovo oni koji nemaju milion korisnika i treba da obezbede bankarsku garanciju od 10 mil. EUR.

Ovim Telekom Srbija i dalje uziva blagodeti monopola

bobo

pre 14 godina

Mi smo hteli, ali niko drugi nece....tako da Telekom ostaje monopolista...Pa to i jeste bila poenta cele price! Posle poskupe usluge i dodju na nivo koji bi odgovarao i drugom operateru, ali se ne raspisuje ponovni konkurs...Partije i politicari se namiruju iz bunara bez dna i....svi srecni i ovce na broju!!!

Petar

pre 14 godina

Linije od centrale do krajnjeg korisnika (lokalna petlja) izdvojiti u posebno javno preduzeće i izdavati svima pod istim uslovima. Uostalom to je infrastruktura koju smo svi mi finansirali kroz uvođenje telefonskog priključka. Nije normalno da novi operater mora da kopa svaku ulicu i svaku zgradu u zemlji i polaže paralelne kablove.

Noob

pre 14 godina

Ma samo vi dajte što više novca možete za licencu kako bi vlada mogla da popuni rupe u budžetu, a videćemo kasnije šta će te za te pare da dobijete i koliko će te još morati da platite.

aleksandar

pre 14 godina

Ifrastruktura koji koristi kompanija Telekom Srbija je vlasnistvo gradjana Srbije,gradjani Srbije su sami gradili tu infrastrukturu putem nenormalno velikih cena prikljucaka decenijama unazad i samo oni imaju pravo na postojecu infrastrukturu.Mislim da i Telekom i svaka druga kompanija koja bi zelea da obavlja usluge fiksne telefonije treba zakup da placa drzavi,tj. gradjanima,ili jednostavno dozvoliti svima da koriste istu i odrzavaju je o svom trosku.

Lopovi

pre 14 godina

Radunovic, a ko je kriv sto je RATEL nesposoban da uvede prenosenje brojeva izmedju mobilnih operatera? kako me ovaj lik nervira, to je strasno.

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

placenik

pre 14 godina

Jeste Telekom drzavna firma, ali koji idiot treba biti pa iznajmiti jeftino infrastrukturu drugoj firmi kako bi vam ova preuzela korisnike, po principu 'pomozi svetu na svoju stetu'. Cisto trzisna reakcija. E sad sto im je drzava omogucila monopol, e to je sasvim druga prica. Meni bi kao potrosacu odgovaralo da SVAKO ko ispunjava tehnicke uslove moze da bude operater, a da infrastrukturu drzi drzava po jednakim cenama za sve, pa da mogu da biram. A konkurencije , ako se i uvede drugi operater, bice celih godinu-dve dana, dok se ne dogovore...

Mile

pre 14 godina

Evo, recimo, SBB, takav kakav je, ima infrastrukturu, i nista ne bi morao da iznajmljuje od Telekoma, zato mu, valjda, i nije dato da ucestvuje na tenderu.

L11

pre 14 godina

Jedino rešenje je sledeće:
1. Jasno naglasiti i dokumentovati u Sl.glasniku da Telekom nije vlasnik međugradske infrastrukture, niti šatova i vodova, niti last mile infrastrukture koja vodi direktno do građana i pravnih lica.

Zamislite prodaju Telekoma za recimo 5 milijardi eura(koliko se navodi u procenama), dok sama infrastruktura vredi barem 50-120 milijardi eura.
ne samo što infrastruktura vredi već njena gradja traje barem 10-20 godina.

2. Po obodima svih centrala potrebno je postavljanje opticko/analognih multiplexera, ti multiplexeri bi bili u direktnoj vezi sa infrastrukturom koja vodi do gradjana i pravnih lica, svi operateri bi podjednako imali pristup tim multiplexerima.
Situacija kao u Kanadi, na primer, prostim pozivom nekog od fixnih operatera skoro pa trenutno menjate provajdera, odnosno provajder pristupa multiplexeru i vas vod preusmerava na njihovu optiku.

3. Nestručni Ratel je trebao u uslovima da postavi sledeće uslove, odnosno da li operateri pristaju da izgrade multiplexere i da se direktno spoje sa njima sirom Srbije, pošto je to popriličan posao, 100.000 puta manji nego li samo razvlačenje nove infrastrukture do građana. Trebalo bi videti da li je operater zainteresovan samo za vece gradove ili za celu Srbiju, pretpostavljam da im je za pocetak interesantno da pokriju samo vece gradove. Ratel je trebao da sacini komisiju koja bi iznela procenu koliko ima centrala, koliko multiplexera je potrebno za svaku centralu, takodje multiplexeri ne smeju biti locirani niti igradjeni u samim centralama vec na 300-500m od samih centrala. Takodje Ratel je trebao da vidi da li postoje raspolozive nkretnine u kojima bi multiplexeri mogli da se stacioniraju ili bi se gradili podzemni sahtovi za stacioniranje , koji su zasticeni od svih spoljnih uslova.

4. Odbacivanje besmislice o iznajmljivanju vodova od Telekoma, Telekom ne sme imati nikakav udeo niti upliv u ovom pitanju, on sme imati samo ravnopravni odnos.

Tender je jezivo ne-strucan, povrsan i prosto je neverovatno da neko trazi pare za licencu a da za nju nista ne daje zauzvrat.

Periša

pre 14 godina

Da je Telekom monopolista to je notorna činjenica a i da državi to odgovara vidi se i iz stava gospodina Radunovića. Pa zar on misli da smo mi retardirani, on govori ono ušta ni sam ne veruje ali zato ispunjava domaći zadatak. Još dugo će mo morati da trpimo monopol u fiksnoj telefoniji, ali valjda če neko dočekati i drugog operatera.

teddy

pre 14 godina

Država se igra liberalizacije i to je zaista tako. Umesto da se postojeća telefonska pristupna mreža koju koristi Telekom, a gradili su je građani ove zemlje svojim plaćanjem za uvođenje telefona i EPS-ova optika koja zvrji neiskorišćena učine dostupnim svima zainteresovanima (što je izvršni direktor RATEL-a Milan Janković najavljivao u junu ove godine, a predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović još u septembru prošle, a na šta je Branko Radujko vrlo nervozno reagovao), RATEL je raspisao tender koji predstavlja mačku u džaku, a uz to je država odbila da ukine porez na mobilnu telefoniju time direktno destimulišući Telenor i Vip da učestvuju na tenderu.

Mapa optičke mreže EPS-a (strana 20) i potvrda da je optička mreža EPS-a neiskorišćena (strana 18)
http://tinyurl.com/yjkkx95

Najava Milana Jankovića da će se novom operateru dati na korišćenje EPS-ova mreža (jun 2009):
http://tinyurl.com/yd8vbvb

Najava Jovana Radunovića o iznajmljivanju optičkih mreža EPS-a i Železnice (septembar 2008):
http://tinyurl.com/yesorue

Vrlo nervozna reakcija generalnog direktora Telekoma Branka Radujka na najavu da će konkurencija dobiti priliku da koristi EPS-ovu optiku koja je neiskorišćena:
http://tinyurl.com/ybu748d

Ne postoji nijedan dobar razlog zašto RATEL nije mogao da iznese pre tendera cene zakupa Telekomove i EPS-ove pristupne mreže.

Dakle, RATEL ne radi svoj posao, odnosno radi ga tako da Telekom ostane monopolista i država nastavi da čerupa profit iz njega posredno pljačkajući građane Srbije, tj. otimajući im iz džepa novac za koji bi mogli da dobiju bolje usluge (što znači i da bolje posluju, ne čekaju da dvojnik spusti slušalicu da bi mogli da telefoniraju, povežu se na Net velikom brzinom umesto modemom, brže skinu neki veliki fajl ili pošalju neku fotografiju) da je tržište zaista liberalizovano.

Dragan

pre 14 godina

Pa na tenderu je licenca za operatera, a ne infrastruktura za prenos. Operater treba sam da izgradi infrastrukturu. Najbolje bi bilo da kao za Fiat mi platimo sve pa da onda oni skupljaju kajmak i razmisle da li će da ulažu pare. Ma, ajde ovo je neozbiljno. Telekom Srbija ima infrastrukturu i njegovo je pravo po kojoj ceni će je izdavati, ne vidim nijedan razlog što bi mi subvencionisali nekog drugog stranog isto tako alavog operatera.

slobodan

pre 14 godina

znalo se odmah da drzava nece da dozvoli uvodjenje novog operatera po uslovima koje je odredila i da nece da se odrekne monopola kojim se hrani

miki

pre 14 godina

Zašto da iznajmljuje telekomovu ifrastrukturu ? Da bi se razdvojili dvojnici i omogućili novi priključci neko mora da uradi novu.
Da u Kanadi možete izabrati operatera koga hoćete i menjati ga kada god poželite, ali će te uvek dobijati još jedan račun od BELL Canada (lokalni telekom)sa pretplatom za lokalni saobraćaj i održavanje linije.

Ana

pre 14 godina

Plastično poređenje bi moglo da se napravi sa bilo kojom drugom, vrednom infrastrukturom. Na primer, putevi čija izgradnja zahteva velike investicije. Prodavanje Telekoma bez izdvajanja infrasturkture bilo bi pogubno za Srbiju, i jednostavno znači davanje ispod cene onoga što je naš narod finansirao decenijama.

Dragan

pre 14 godina

Pa na tenderu je licenca za operatera, a ne infrastruktura za prenos. Operater treba sam da izgradi infrastrukturu. Najbolje bi bilo da kao za Fiat mi platimo sve pa da onda oni skupljaju kajmak i razmisle da li će da ulažu pare. Ma, ajde ovo je neozbiljno. Telekom Srbija ima infrastrukturu i njegovo je pravo po kojoj ceni će je izdavati, ne vidim nijedan razlog što bi mi subvencionisali nekog drugog stranog isto tako alavog operatera.

placenik

pre 14 godina

Jeste Telekom drzavna firma, ali koji idiot treba biti pa iznajmiti jeftino infrastrukturu drugoj firmi kako bi vam ova preuzela korisnike, po principu 'pomozi svetu na svoju stetu'. Cisto trzisna reakcija. E sad sto im je drzava omogucila monopol, e to je sasvim druga prica. Meni bi kao potrosacu odgovaralo da SVAKO ko ispunjava tehnicke uslove moze da bude operater, a da infrastrukturu drzi drzava po jednakim cenama za sve, pa da mogu da biram. A konkurencije , ako se i uvede drugi operater, bice celih godinu-dve dana, dok se ne dogovore...

nele

pre 14 godina

Hajde da jos jednom ovo napisem mada svi vec znaju... Jedini nacin da se zaustavi monopol Telekoma je da se infrastruktura izdvoji kao posebna firma i da se iznajmljuje svima (ukljucujuci i Telekom) po istoj ceni. Tek tada bi krenula prava trzisna utakmica i krajnji korisnici bi bili na dobitku.
Telekomunikacije i internet su sektori u kojima moze da se ostvari veliki rast. Takodje njihovim unapredjenjem otvara se mogucnost da napreduju prakticno sve grane privrede. Monopol Telekoma je ogromna kocnica rastu BDP-a u Srbiji i sav njihov profit je neuporedivo manji od onog sto se izgubi zahvaljujuci njihovoj monopolskoj poziciji.

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

Petar

pre 14 godina

Linije od centrale do krajnjeg korisnika (lokalna petlja) izdvojiti u posebno javno preduzeće i izdavati svima pod istim uslovima. Uostalom to je infrastruktura koju smo svi mi finansirali kroz uvođenje telefonskog priključka. Nije normalno da novi operater mora da kopa svaku ulicu i svaku zgradu u zemlji i polaže paralelne kablove.

Lopovi

pre 14 godina

Radunovic, a ko je kriv sto je RATEL nesposoban da uvede prenosenje brojeva izmedju mobilnih operatera? kako me ovaj lik nervira, to je strasno.

Mile

pre 14 godina

Evo, recimo, SBB, takav kakav je, ima infrastrukturu, i nista ne bi morao da iznajmljuje od Telekoma, zato mu, valjda, i nije dato da ucestvuje na tenderu.

Noob

pre 14 godina

Ma samo vi dajte što više novca možete za licencu kako bi vlada mogla da popuni rupe u budžetu, a videćemo kasnije šta će te za te pare da dobijete i koliko će te još morati da platite.

Zoran Markovic

pre 14 godina

Pa sta je tu cudno?
Napravljen je tako da bi se stvorila prividna slika deregulacije fiksne telefonije, a da Telekom Srbija i dalje ostane monopolista. Niko normalan ne bi aplicirao, a pogotovo oni koji nemaju milion korisnika i treba da obezbede bankarsku garanciju od 10 mil. EUR.

Ovim Telekom Srbija i dalje uziva blagodeti monopola

Sasa

pre 14 godina

Radunović zvani biser: cena zakupa će biti određena kada bude dodeljivana licenca ?!? Hoće reći, kupite licencu a posle ćemo da vam kažemo šta ste kupili.

bobo

pre 14 godina

Mi smo hteli, ali niko drugi nece....tako da Telekom ostaje monopolista...Pa to i jeste bila poenta cele price! Posle poskupe usluge i dodju na nivo koji bi odgovarao i drugom operateru, ali se ne raspisuje ponovni konkurs...Partije i politicari se namiruju iz bunara bez dna i....svi srecni i ovce na broju!!!

aleksandar

pre 14 godina

Ifrastruktura koji koristi kompanija Telekom Srbija je vlasnistvo gradjana Srbije,gradjani Srbije su sami gradili tu infrastrukturu putem nenormalno velikih cena prikljucaka decenijama unazad i samo oni imaju pravo na postojecu infrastrukturu.Mislim da i Telekom i svaka druga kompanija koja bi zelea da obavlja usluge fiksne telefonije treba zakup da placa drzavi,tj. gradjanima,ili jednostavno dozvoliti svima da koriste istu i odrzavaju je o svom trosku.

Periša

pre 14 godina

Da je Telekom monopolista to je notorna činjenica a i da državi to odgovara vidi se i iz stava gospodina Radunovića. Pa zar on misli da smo mi retardirani, on govori ono ušta ni sam ne veruje ali zato ispunjava domaći zadatak. Još dugo će mo morati da trpimo monopol u fiksnoj telefoniji, ali valjda če neko dočekati i drugog operatera.

L11

pre 14 godina

Jedino rešenje je sledeće:
1. Jasno naglasiti i dokumentovati u Sl.glasniku da Telekom nije vlasnik međugradske infrastrukture, niti šatova i vodova, niti last mile infrastrukture koja vodi direktno do građana i pravnih lica.

Zamislite prodaju Telekoma za recimo 5 milijardi eura(koliko se navodi u procenama), dok sama infrastruktura vredi barem 50-120 milijardi eura.
ne samo što infrastruktura vredi već njena gradja traje barem 10-20 godina.

2. Po obodima svih centrala potrebno je postavljanje opticko/analognih multiplexera, ti multiplexeri bi bili u direktnoj vezi sa infrastrukturom koja vodi do gradjana i pravnih lica, svi operateri bi podjednako imali pristup tim multiplexerima.
Situacija kao u Kanadi, na primer, prostim pozivom nekog od fixnih operatera skoro pa trenutno menjate provajdera, odnosno provajder pristupa multiplexeru i vas vod preusmerava na njihovu optiku.

3. Nestručni Ratel je trebao u uslovima da postavi sledeće uslove, odnosno da li operateri pristaju da izgrade multiplexere i da se direktno spoje sa njima sirom Srbije, pošto je to popriličan posao, 100.000 puta manji nego li samo razvlačenje nove infrastrukture do građana. Trebalo bi videti da li je operater zainteresovan samo za vece gradove ili za celu Srbiju, pretpostavljam da im je za pocetak interesantno da pokriju samo vece gradove. Ratel je trebao da sacini komisiju koja bi iznela procenu koliko ima centrala, koliko multiplexera je potrebno za svaku centralu, takodje multiplexeri ne smeju biti locirani niti igradjeni u samim centralama vec na 300-500m od samih centrala. Takodje Ratel je trebao da vidi da li postoje raspolozive nkretnine u kojima bi multiplexeri mogli da se stacioniraju ili bi se gradili podzemni sahtovi za stacioniranje , koji su zasticeni od svih spoljnih uslova.

4. Odbacivanje besmislice o iznajmljivanju vodova od Telekoma, Telekom ne sme imati nikakav udeo niti upliv u ovom pitanju, on sme imati samo ravnopravni odnos.

Tender je jezivo ne-strucan, povrsan i prosto je neverovatno da neko trazi pare za licencu a da za nju nista ne daje zauzvrat.

slobodan

pre 14 godina

znalo se odmah da drzava nece da dozvoli uvodjenje novog operatera po uslovima koje je odredila i da nece da se odrekne monopola kojim se hrani

miki

pre 14 godina

Zašto da iznajmljuje telekomovu ifrastrukturu ? Da bi se razdvojili dvojnici i omogućili novi priključci neko mora da uradi novu.
Da u Kanadi možete izabrati operatera koga hoćete i menjati ga kada god poželite, ali će te uvek dobijati još jedan račun od BELL Canada (lokalni telekom)sa pretplatom za lokalni saobraćaj i održavanje linije.

teddy

pre 14 godina

Država se igra liberalizacije i to je zaista tako. Umesto da se postojeća telefonska pristupna mreža koju koristi Telekom, a gradili su je građani ove zemlje svojim plaćanjem za uvođenje telefona i EPS-ova optika koja zvrji neiskorišćena učine dostupnim svima zainteresovanima (što je izvršni direktor RATEL-a Milan Janković najavljivao u junu ove godine, a predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović još u septembru prošle, a na šta je Branko Radujko vrlo nervozno reagovao), RATEL je raspisao tender koji predstavlja mačku u džaku, a uz to je država odbila da ukine porez na mobilnu telefoniju time direktno destimulišući Telenor i Vip da učestvuju na tenderu.

Mapa optičke mreže EPS-a (strana 20) i potvrda da je optička mreža EPS-a neiskorišćena (strana 18)
http://tinyurl.com/yjkkx95

Najava Milana Jankovića da će se novom operateru dati na korišćenje EPS-ova mreža (jun 2009):
http://tinyurl.com/yd8vbvb

Najava Jovana Radunovića o iznajmljivanju optičkih mreža EPS-a i Železnice (septembar 2008):
http://tinyurl.com/yesorue

Vrlo nervozna reakcija generalnog direktora Telekoma Branka Radujka na najavu da će konkurencija dobiti priliku da koristi EPS-ovu optiku koja je neiskorišćena:
http://tinyurl.com/ybu748d

Ne postoji nijedan dobar razlog zašto RATEL nije mogao da iznese pre tendera cene zakupa Telekomove i EPS-ove pristupne mreže.

Dakle, RATEL ne radi svoj posao, odnosno radi ga tako da Telekom ostane monopolista i država nastavi da čerupa profit iz njega posredno pljačkajući građane Srbije, tj. otimajući im iz džepa novac za koji bi mogli da dobiju bolje usluge (što znači i da bolje posluju, ne čekaju da dvojnik spusti slušalicu da bi mogli da telefoniraju, povežu se na Net velikom brzinom umesto modemom, brže skinu neki veliki fajl ili pošalju neku fotografiju) da je tržište zaista liberalizovano.

Ana

pre 14 godina

Plastično poređenje bi moglo da se napravi sa bilo kojom drugom, vrednom infrastrukturom. Na primer, putevi čija izgradnja zahteva velike investicije. Prodavanje Telekoma bez izdvajanja infrasturkture bilo bi pogubno za Srbiju, i jednostavno znači davanje ispod cene onoga što je naš narod finansirao decenijama.