Ponedeljak, 14.12.2009.

01:20

Tirk: Mišljenje MSP nije presuda

Predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da MSP neće doneti konačne zaključke o secesiji Kosova jer je priznanje država stvar suvereniteta svake pojedine države.

Izvor: Politika

Tirk: Mišljenje MSP nije presuda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

shobaya

pre 14 godina

Odluka Medjunarodnog suda nece doneti nista epohalno, zaustavice dalja priznanja albanske paradrzavice ali Srbija nece povratiti vlast nad celim Kosovom. Ostaje sve isto kao i sada: "drzava kosova" ostaje kontrolisani i izdrzavani protektorat u kojem ce Albanci da glume kako su "nezavisni i suvereni" dok ce prava vlast biti negde drugde. Stranci ce i dalje kontrolisati vojsku, policiju, sudstvo ali i politicare u "drzavi kosova, sever Kosova ce se kao i do sada polako utapati u drzavu Srbiju... Na svu srecu Srbija, odnosno srpski poreski obveznici vise ne moraju da trose pare na kosovske Albance a Amerikanci i EU neka i dalje salju milijarde dolara/eura u "drzavu kosova" i mozda uspeju da za nekih 20tak godina tamo naprave nekakvo demokratsko drustvo koje ce tiho ugurati u EU - ali ni tada "drzava kosova" nece imati status prave i punopravne drzave.

ekrem

pre 14 godina

Sudeci po mnogim parametrima Srbija se i dalje ponasa po onome "Pravo-to sam ja".Ko ne veruje neka procita izjave izjave zvanicnika o tome koliko im je stalo do misljenja suda.Mogu vam reci da je on samo (zlo)upotrebljen za odgadjanje priznanja i meni to lici na samozadovoljavanje dok ne nadjem novu devojku.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ono sto je zeljela Srbija da "odbrani" medunarodno pravo i to od nje same, moglo bi joj se vratiti poput bumeranga u glavu. Jer kako moze drzava koja je vise od 15 godina bila "odmetnicka" koja nije postivala upravo to isto medunarodno pravo od 1980-tih sada bit njegov najveci branitelj? Ili zemlja koja je mogla sprijeciti genocid u Bosni i Srebrenici, a nije - postati vjerni zagovornik medunarodnog prava? (O nepotpunoj suradnji sa Haskim sudom ICTY necu ni govoriti dok se neuhvate Mladic i Hadzic). Ovdje ocito nesto ne stima i ovu konfuziju koju je izazvala Srbija mogla bi sama vrlo skupo platiti tako sto ce jos veci broj zemalja priznati nezavisnost Kosova nakon sto cuju sto se sve desavalo tamo u zadnjih 20 godina. Ovaj proces umesto da otvori "oci" onima koji ne vide o kakvoj se razornoj ideologiji i nacionalizmu u Srbiji radi, nekim nacionalistima sluzi da jos jedan poraz okrenu na pobjedu zavaravajuci druge sunarodnjake a ponajvise same sebe. Srbija gubi vrijeme na iracionalnim stvarima umjesto da rijesava krucijalna pitanja danasnjice.

Z

pre 14 godina

MSP moze da donese i obavezujucu presudu, uglavnom tako i radi. Preduslov je da se OBE strane obavezu da ce postovati odluku suda. To se desava onda kad postoji stvarna zelja sa se spor zauvek resi. Zasto Srbija nije izabrala ovaj drugi put umesto da od svega ovoga pravi politicki cirkus?

zg euroskeptik

pre 14 godina

Mislim da će sud donijeti presudu nešto između za i protiv, tako da ju svatko može tumačiti kako mu odgovara. Neće donijeti odluku protiv Amerike (kao što ne bi ni protiv Rusije da se Gruzija požali na otcjepljenje Abhazije i Južne Osetije, ali ni u potpunosti za Kosovo da ne bi postalo presedan. Kako god bilo, faktično stanje na terenu će ostati, a to će reći da nikakva kontrola Srbije nad Kosovom ne postoji od 1999..

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

U pravnim državama (što će reći u državama gde je pravo iznad države) sve što kaže MSP je obavezujuće, pa ne zbog nekakvih normi nego iz prostog razloga jer je reč o pravnim državama.
Države koje ne budu poštovale reč MSP po pitanju KIM jednostavno nisu pravne države.

bt

pre 14 godina

Pa tačno je da je to stvar suvereniteta svake zemlje. Međutim, u slučaju da MSP takvu odluku proglasi protivnom međunarodnom pravu, Srbija će imati pravni osnov za tužbu protiv svake pojedinačne zemlje za ekonomsku i drugu štetu koju trpi njenim priznanjem takve nelegalne odluke. Na Sloveniji i svakoj od ostalih šezdesetak zemalja biće da procene da li im budžetske rezerve dopuštaju da plaćaju odštetu Srbiji.

Vlada

pre 14 godina

G-dine Tirk, da li u obzir trba uzeti humanitarni element po kome je ubijeno više stotina hiljada albanaca, akciju potkovica kojom su svi albanci organizovano proterivani i druge slične priče, ili bi trebalo uzeti i kasnije dokazane čiwenice da je žrtava bilo ni za poređenje manje, da je Račak isceniran, da je potkovicu izmislio upravo antisrpski lobi i sve ono što je iz dana u dan sve jasnije?

smile

pre 14 godina

Cilj tužbe je da se zaustave nova priznavanja Kosova. Svaka presuda "mišljenje" koje nedaje eksplicitno za pravo nezavisnosti Kosova je diplomatska pobeda za Srbiju.
Od stepena koliko će presuda biti u našu korist zavisi i kakvi će koraci biti preduzimani sa naše strane.
Treba sačekati konačnu presudu "mišljenje" pa onda komentarisati. Do sada je već izjavljeno sve što je trebalo da bude izjavljeno.

gorenjesaks

pre 14 godina

Zanimljivo kako podrzavaoci stvaranja albanske paradrzave na Kosovu u koje spadaju i Slovenci, iskljucivo spominju 1998. i albanske civilne zrtve kao razlog zbog cega se morala stvoriti ta albanska paradrzava. Zbog cega Tirk ne spominje i srpske civilne zrtve koje su ubijene i kidnapovane od strane danasnjih "uvazenih" albanskih politicara sa kojima se Tirk sa vremena na vreme sastaje i rukuje i prima uz pocasti u Ljubljani? Zasto se ne spominje naoruzavanje albanskih terorista koje je pocelo mnogo pre te "humanitarne" katastrofe i "krsenja" prava Albanaca? Da li je Srbija iz cistog mira poslala vojsku na Kosovo ili je ipak tome doprinelo i to sto su naoruzani albanski teroristi zauzimali deo po deo Kosova? Kako bi Slovenija reagovala kada bi naoruzani Italijani pokusali da otcepe deo Slovenije? Slali bi im kranjske kobasice i fructal sokove ili bi ipak i oni poslali vojsku? Zbog cega Tirk ne spominje i 1999. kada su Albanci izvrsili sistematsko etnicko ciscenje, zlocine nad Srbima i zauzimanje srpskih kuca i imanja ili zasto Tirk ne spominje vec desetogodisnje najdrasticnije krsenje ljudskih prava Srba od strane tih "napacenih" Albanaca? Kako to da kada se podrzava ta albanska nacionalisticko-kriminalna tvorevina onda se isticu iskljucivo albanske civilne zrtve i iskljucivo krsenje ljudskih prava Albanaca? Sve je na tom Kosovu pocelo i zavrsilo se sa Milosevicem i sa albanskim civilnim zrtvama a pre i posle toga je sve bilo savrseno? Muka mi je slovenackih licemera koji u Pristini pricaju jednu pricu a u Beogradu lupetaju o nekakvom prijateljstvu a jedino sto zele je da uvale nekome te svoje proizvode. Takodjer je zanimljivo kako su Slovenci ili Hrvati puni razumevanja za otcepljenje dela Srbije i kako su puni saveta sta bi Srbija trebala da radi a ni Slovenija ni Hrvatska nisu spremne da se odreknu ni jednog kvadrata svoje drzave nego se medjusobno svadjaju i prepiru vec godinama. Jos jedanput se postavlja pitanje zbog cega Srbija uporno trpi ovakvo ponasanje Slovenaca ili Hrvata i zasto se vec jedanput ne okrene onima koji imaju mnogo posteniji stav prema Srbiji? Jesmo li mi osudjeni samo na Slovence i da vecito trpimo ovu bivsu "bracu"?

Sinke

pre 14 godina

Jos jedan koji je poverovao u sopstvene lazi. 1998-e je "situacija pogoršana do te mere da ugrožava međunarodni mir" delovanjem albanskih naoruzanih separatista. Prekomerno nagradjivanje tih separatista motivisace slicne pokrete sirom sveta. To covek ne vidi samo ako ima svoje interese u tome.

Ivan

pre 14 godina

Nažalost istina najviše boli. Prije se prihvati bolje za državo. Može se sada ljutiti na Slovence i Tirka ali on je samo izneo, kako stvar izgleda realno. Možda bi bilo pametno, da i Srbski politiki jednom iznesu realno sliko.

kod mene jutro

pre 14 godina

Ako je već secesija KiM urađena tako da se može PROIZVOLJNO tumačiti, kakvo god da bude MIŠLJENJE MSP, JA ću ga tumačiti kao presudu u korist Srbije, jer mi to međunarodno pravo NE ZABRANJUJE!
Ja već SLAVILA a Slovenac nek "protumači" ŠTA, pošto je današnje međunarodno pravo JASNO KO NOĆ!

Mole

pre 14 godina

Mir je bio ugrozen teroristickim napadima tzv. ovk protiv civilnog stanovnistva, kako srpskog tako i albanskog. Kada je postalo jasno da ce srpska policija neutralisati teroriste insceniran je navodni masakr civila i jos jednom pokrenuta propagandna masinerija u cilju opravdanja agresije. Ustvari jedini zlocini sa srpske strane su pocinjeni NAKON brutalne agresije kada se civilna drzava na Kosovu raspala i bezbjednost nije bila garantovana nikome. NATO je u bombardovanju pobio i veliki broj albanskih civila, ali se to ne pominje jer nije politicki korektno.
Najveci rezultat agresije na Srbiju, nije ni "nezavisno NATO Kosovo", vec je cinjenica da niko nije bezbjedan od nasilja "velikih" i da je samo "adekvatno" naoruzavanje, kolika tolika zastita. U sledecih 50 godina imacemo jos gomilu zemalja koje ce imati atomsko naoruzanje, a onda neka nam je svima bog na pomoci. Ovaj sud moze, bar malo, da ublazi ovo brutalno gazenje medjunarodnog prava, iako fakticku situaciju tek mogu da promijene ti "veliki".

Prota Mateja

pre 14 godina

Voleo bi da vidim da ovaj profesor medjunarodnog prava ovako lezerno tumaci kada je njegova drzava u pitanju. Meni je sasvim jasno kakav odnos ovaj covek ima prema mojoj zemlji, zasto to nije jasno nasim polticarima na vlasti to valjda oni sami bolje znaju. Ja takve ljude sigurno nebi primio u svoju kucu.

gorenjesaks

pre 14 godina

Zanimljivo kako podrzavaoci stvaranja albanske paradrzave na Kosovu u koje spadaju i Slovenci, iskljucivo spominju 1998. i albanske civilne zrtve kao razlog zbog cega se morala stvoriti ta albanska paradrzava. Zbog cega Tirk ne spominje i srpske civilne zrtve koje su ubijene i kidnapovane od strane danasnjih "uvazenih" albanskih politicara sa kojima se Tirk sa vremena na vreme sastaje i rukuje i prima uz pocasti u Ljubljani? Zasto se ne spominje naoruzavanje albanskih terorista koje je pocelo mnogo pre te "humanitarne" katastrofe i "krsenja" prava Albanaca? Da li je Srbija iz cistog mira poslala vojsku na Kosovo ili je ipak tome doprinelo i to sto su naoruzani albanski teroristi zauzimali deo po deo Kosova? Kako bi Slovenija reagovala kada bi naoruzani Italijani pokusali da otcepe deo Slovenije? Slali bi im kranjske kobasice i fructal sokove ili bi ipak i oni poslali vojsku? Zbog cega Tirk ne spominje i 1999. kada su Albanci izvrsili sistematsko etnicko ciscenje, zlocine nad Srbima i zauzimanje srpskih kuca i imanja ili zasto Tirk ne spominje vec desetogodisnje najdrasticnije krsenje ljudskih prava Srba od strane tih "napacenih" Albanaca? Kako to da kada se podrzava ta albanska nacionalisticko-kriminalna tvorevina onda se isticu iskljucivo albanske civilne zrtve i iskljucivo krsenje ljudskih prava Albanaca? Sve je na tom Kosovu pocelo i zavrsilo se sa Milosevicem i sa albanskim civilnim zrtvama a pre i posle toga je sve bilo savrseno? Muka mi je slovenackih licemera koji u Pristini pricaju jednu pricu a u Beogradu lupetaju o nekakvom prijateljstvu a jedino sto zele je da uvale nekome te svoje proizvode. Takodjer je zanimljivo kako su Slovenci ili Hrvati puni razumevanja za otcepljenje dela Srbije i kako su puni saveta sta bi Srbija trebala da radi a ni Slovenija ni Hrvatska nisu spremne da se odreknu ni jednog kvadrata svoje drzave nego se medjusobno svadjaju i prepiru vec godinama. Jos jedanput se postavlja pitanje zbog cega Srbija uporno trpi ovakvo ponasanje Slovenaca ili Hrvata i zasto se vec jedanput ne okrene onima koji imaju mnogo posteniji stav prema Srbiji? Jesmo li mi osudjeni samo na Slovence i da vecito trpimo ovu bivsu "bracu"?

Prota Mateja

pre 14 godina

Voleo bi da vidim da ovaj profesor medjunarodnog prava ovako lezerno tumaci kada je njegova drzava u pitanju. Meni je sasvim jasno kakav odnos ovaj covek ima prema mojoj zemlji, zasto to nije jasno nasim polticarima na vlasti to valjda oni sami bolje znaju. Ja takve ljude sigurno nebi primio u svoju kucu.

bt

pre 14 godina

Pa tačno je da je to stvar suvereniteta svake zemlje. Međutim, u slučaju da MSP takvu odluku proglasi protivnom međunarodnom pravu, Srbija će imati pravni osnov za tužbu protiv svake pojedinačne zemlje za ekonomsku i drugu štetu koju trpi njenim priznanjem takve nelegalne odluke. Na Sloveniji i svakoj od ostalih šezdesetak zemalja biće da procene da li im budžetske rezerve dopuštaju da plaćaju odštetu Srbiji.

Vlada

pre 14 godina

G-dine Tirk, da li u obzir trba uzeti humanitarni element po kome je ubijeno više stotina hiljada albanaca, akciju potkovica kojom su svi albanci organizovano proterivani i druge slične priče, ili bi trebalo uzeti i kasnije dokazane čiwenice da je žrtava bilo ni za poređenje manje, da je Račak isceniran, da je potkovicu izmislio upravo antisrpski lobi i sve ono što je iz dana u dan sve jasnije?

Sinke

pre 14 godina

Jos jedan koji je poverovao u sopstvene lazi. 1998-e je "situacija pogoršana do te mere da ugrožava međunarodni mir" delovanjem albanskih naoruzanih separatista. Prekomerno nagradjivanje tih separatista motivisace slicne pokrete sirom sveta. To covek ne vidi samo ako ima svoje interese u tome.

Mole

pre 14 godina

Mir je bio ugrozen teroristickim napadima tzv. ovk protiv civilnog stanovnistva, kako srpskog tako i albanskog. Kada je postalo jasno da ce srpska policija neutralisati teroriste insceniran je navodni masakr civila i jos jednom pokrenuta propagandna masinerija u cilju opravdanja agresije. Ustvari jedini zlocini sa srpske strane su pocinjeni NAKON brutalne agresije kada se civilna drzava na Kosovu raspala i bezbjednost nije bila garantovana nikome. NATO je u bombardovanju pobio i veliki broj albanskih civila, ali se to ne pominje jer nije politicki korektno.
Najveci rezultat agresije na Srbiju, nije ni "nezavisno NATO Kosovo", vec je cinjenica da niko nije bezbjedan od nasilja "velikih" i da je samo "adekvatno" naoruzavanje, kolika tolika zastita. U sledecih 50 godina imacemo jos gomilu zemalja koje ce imati atomsko naoruzanje, a onda neka nam je svima bog na pomoci. Ovaj sud moze, bar malo, da ublazi ovo brutalno gazenje medjunarodnog prava, iako fakticku situaciju tek mogu da promijene ti "veliki".

kod mene jutro

pre 14 godina

Ako je već secesija KiM urađena tako da se može PROIZVOLJNO tumačiti, kakvo god da bude MIŠLJENJE MSP, JA ću ga tumačiti kao presudu u korist Srbije, jer mi to međunarodno pravo NE ZABRANJUJE!
Ja već SLAVILA a Slovenac nek "protumači" ŠTA, pošto je današnje međunarodno pravo JASNO KO NOĆ!

smile

pre 14 godina

Cilj tužbe je da se zaustave nova priznavanja Kosova. Svaka presuda "mišljenje" koje nedaje eksplicitno za pravo nezavisnosti Kosova je diplomatska pobeda za Srbiju.
Od stepena koliko će presuda biti u našu korist zavisi i kakvi će koraci biti preduzimani sa naše strane.
Treba sačekati konačnu presudu "mišljenje" pa onda komentarisati. Do sada je već izjavljeno sve što je trebalo da bude izjavljeno.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

U pravnim državama (što će reći u državama gde je pravo iznad države) sve što kaže MSP je obavezujuće, pa ne zbog nekakvih normi nego iz prostog razloga jer je reč o pravnim državama.
Države koje ne budu poštovale reč MSP po pitanju KIM jednostavno nisu pravne države.

Ivan

pre 14 godina

Nažalost istina najviše boli. Prije se prihvati bolje za državo. Može se sada ljutiti na Slovence i Tirka ali on je samo izneo, kako stvar izgleda realno. Možda bi bilo pametno, da i Srbski politiki jednom iznesu realno sliko.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Mislim da će sud donijeti presudu nešto između za i protiv, tako da ju svatko može tumačiti kako mu odgovara. Neće donijeti odluku protiv Amerike (kao što ne bi ni protiv Rusije da se Gruzija požali na otcjepljenje Abhazije i Južne Osetije, ali ni u potpunosti za Kosovo da ne bi postalo presedan. Kako god bilo, faktično stanje na terenu će ostati, a to će reći da nikakva kontrola Srbije nad Kosovom ne postoji od 1999..

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ono sto je zeljela Srbija da "odbrani" medunarodno pravo i to od nje same, moglo bi joj se vratiti poput bumeranga u glavu. Jer kako moze drzava koja je vise od 15 godina bila "odmetnicka" koja nije postivala upravo to isto medunarodno pravo od 1980-tih sada bit njegov najveci branitelj? Ili zemlja koja je mogla sprijeciti genocid u Bosni i Srebrenici, a nije - postati vjerni zagovornik medunarodnog prava? (O nepotpunoj suradnji sa Haskim sudom ICTY necu ni govoriti dok se neuhvate Mladic i Hadzic). Ovdje ocito nesto ne stima i ovu konfuziju koju je izazvala Srbija mogla bi sama vrlo skupo platiti tako sto ce jos veci broj zemalja priznati nezavisnost Kosova nakon sto cuju sto se sve desavalo tamo u zadnjih 20 godina. Ovaj proces umesto da otvori "oci" onima koji ne vide o kakvoj se razornoj ideologiji i nacionalizmu u Srbiji radi, nekim nacionalistima sluzi da jos jedan poraz okrenu na pobjedu zavaravajuci druge sunarodnjake a ponajvise same sebe. Srbija gubi vrijeme na iracionalnim stvarima umjesto da rijesava krucijalna pitanja danasnjice.

Z

pre 14 godina

MSP moze da donese i obavezujucu presudu, uglavnom tako i radi. Preduslov je da se OBE strane obavezu da ce postovati odluku suda. To se desava onda kad postoji stvarna zelja sa se spor zauvek resi. Zasto Srbija nije izabrala ovaj drugi put umesto da od svega ovoga pravi politicki cirkus?

shobaya

pre 14 godina

Odluka Medjunarodnog suda nece doneti nista epohalno, zaustavice dalja priznanja albanske paradrzavice ali Srbija nece povratiti vlast nad celim Kosovom. Ostaje sve isto kao i sada: "drzava kosova" ostaje kontrolisani i izdrzavani protektorat u kojem ce Albanci da glume kako su "nezavisni i suvereni" dok ce prava vlast biti negde drugde. Stranci ce i dalje kontrolisati vojsku, policiju, sudstvo ali i politicare u "drzavi kosova, sever Kosova ce se kao i do sada polako utapati u drzavu Srbiju... Na svu srecu Srbija, odnosno srpski poreski obveznici vise ne moraju da trose pare na kosovske Albance a Amerikanci i EU neka i dalje salju milijarde dolara/eura u "drzavu kosova" i mozda uspeju da za nekih 20tak godina tamo naprave nekakvo demokratsko drustvo koje ce tiho ugurati u EU - ali ni tada "drzava kosova" nece imati status prave i punopravne drzave.

ekrem

pre 14 godina

Sudeci po mnogim parametrima Srbija se i dalje ponasa po onome "Pravo-to sam ja".Ko ne veruje neka procita izjave izjave zvanicnika o tome koliko im je stalo do misljenja suda.Mogu vam reci da je on samo (zlo)upotrebljen za odgadjanje priznanja i meni to lici na samozadovoljavanje dok ne nadjem novu devojku.

Ivan

pre 14 godina

Nažalost istina najviše boli. Prije se prihvati bolje za državo. Može se sada ljutiti na Slovence i Tirka ali on je samo izneo, kako stvar izgleda realno. Možda bi bilo pametno, da i Srbski politiki jednom iznesu realno sliko.

bt

pre 14 godina

Pa tačno je da je to stvar suvereniteta svake zemlje. Međutim, u slučaju da MSP takvu odluku proglasi protivnom međunarodnom pravu, Srbija će imati pravni osnov za tužbu protiv svake pojedinačne zemlje za ekonomsku i drugu štetu koju trpi njenim priznanjem takve nelegalne odluke. Na Sloveniji i svakoj od ostalih šezdesetak zemalja biće da procene da li im budžetske rezerve dopuštaju da plaćaju odštetu Srbiji.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ono sto je zeljela Srbija da "odbrani" medunarodno pravo i to od nje same, moglo bi joj se vratiti poput bumeranga u glavu. Jer kako moze drzava koja je vise od 15 godina bila "odmetnicka" koja nije postivala upravo to isto medunarodno pravo od 1980-tih sada bit njegov najveci branitelj? Ili zemlja koja je mogla sprijeciti genocid u Bosni i Srebrenici, a nije - postati vjerni zagovornik medunarodnog prava? (O nepotpunoj suradnji sa Haskim sudom ICTY necu ni govoriti dok se neuhvate Mladic i Hadzic). Ovdje ocito nesto ne stima i ovu konfuziju koju je izazvala Srbija mogla bi sama vrlo skupo platiti tako sto ce jos veci broj zemalja priznati nezavisnost Kosova nakon sto cuju sto se sve desavalo tamo u zadnjih 20 godina. Ovaj proces umesto da otvori "oci" onima koji ne vide o kakvoj se razornoj ideologiji i nacionalizmu u Srbiji radi, nekim nacionalistima sluzi da jos jedan poraz okrenu na pobjedu zavaravajuci druge sunarodnjake a ponajvise same sebe. Srbija gubi vrijeme na iracionalnim stvarima umjesto da rijesava krucijalna pitanja danasnjice.

gorenjesaks

pre 14 godina

Zanimljivo kako podrzavaoci stvaranja albanske paradrzave na Kosovu u koje spadaju i Slovenci, iskljucivo spominju 1998. i albanske civilne zrtve kao razlog zbog cega se morala stvoriti ta albanska paradrzava. Zbog cega Tirk ne spominje i srpske civilne zrtve koje su ubijene i kidnapovane od strane danasnjih "uvazenih" albanskih politicara sa kojima se Tirk sa vremena na vreme sastaje i rukuje i prima uz pocasti u Ljubljani? Zasto se ne spominje naoruzavanje albanskih terorista koje je pocelo mnogo pre te "humanitarne" katastrofe i "krsenja" prava Albanaca? Da li je Srbija iz cistog mira poslala vojsku na Kosovo ili je ipak tome doprinelo i to sto su naoruzani albanski teroristi zauzimali deo po deo Kosova? Kako bi Slovenija reagovala kada bi naoruzani Italijani pokusali da otcepe deo Slovenije? Slali bi im kranjske kobasice i fructal sokove ili bi ipak i oni poslali vojsku? Zbog cega Tirk ne spominje i 1999. kada su Albanci izvrsili sistematsko etnicko ciscenje, zlocine nad Srbima i zauzimanje srpskih kuca i imanja ili zasto Tirk ne spominje vec desetogodisnje najdrasticnije krsenje ljudskih prava Srba od strane tih "napacenih" Albanaca? Kako to da kada se podrzava ta albanska nacionalisticko-kriminalna tvorevina onda se isticu iskljucivo albanske civilne zrtve i iskljucivo krsenje ljudskih prava Albanaca? Sve je na tom Kosovu pocelo i zavrsilo se sa Milosevicem i sa albanskim civilnim zrtvama a pre i posle toga je sve bilo savrseno? Muka mi je slovenackih licemera koji u Pristini pricaju jednu pricu a u Beogradu lupetaju o nekakvom prijateljstvu a jedino sto zele je da uvale nekome te svoje proizvode. Takodjer je zanimljivo kako su Slovenci ili Hrvati puni razumevanja za otcepljenje dela Srbije i kako su puni saveta sta bi Srbija trebala da radi a ni Slovenija ni Hrvatska nisu spremne da se odreknu ni jednog kvadrata svoje drzave nego se medjusobno svadjaju i prepiru vec godinama. Jos jedanput se postavlja pitanje zbog cega Srbija uporno trpi ovakvo ponasanje Slovenaca ili Hrvata i zasto se vec jedanput ne okrene onima koji imaju mnogo posteniji stav prema Srbiji? Jesmo li mi osudjeni samo na Slovence i da vecito trpimo ovu bivsu "bracu"?

Sinke

pre 14 godina

Jos jedan koji je poverovao u sopstvene lazi. 1998-e je "situacija pogoršana do te mere da ugrožava međunarodni mir" delovanjem albanskih naoruzanih separatista. Prekomerno nagradjivanje tih separatista motivisace slicne pokrete sirom sveta. To covek ne vidi samo ako ima svoje interese u tome.

ekrem

pre 14 godina

Sudeci po mnogim parametrima Srbija se i dalje ponasa po onome "Pravo-to sam ja".Ko ne veruje neka procita izjave izjave zvanicnika o tome koliko im je stalo do misljenja suda.Mogu vam reci da je on samo (zlo)upotrebljen za odgadjanje priznanja i meni to lici na samozadovoljavanje dok ne nadjem novu devojku.

Mole

pre 14 godina

Mir je bio ugrozen teroristickim napadima tzv. ovk protiv civilnog stanovnistva, kako srpskog tako i albanskog. Kada je postalo jasno da ce srpska policija neutralisati teroriste insceniran je navodni masakr civila i jos jednom pokrenuta propagandna masinerija u cilju opravdanja agresije. Ustvari jedini zlocini sa srpske strane su pocinjeni NAKON brutalne agresije kada se civilna drzava na Kosovu raspala i bezbjednost nije bila garantovana nikome. NATO je u bombardovanju pobio i veliki broj albanskih civila, ali se to ne pominje jer nije politicki korektno.
Najveci rezultat agresije na Srbiju, nije ni "nezavisno NATO Kosovo", vec je cinjenica da niko nije bezbjedan od nasilja "velikih" i da je samo "adekvatno" naoruzavanje, kolika tolika zastita. U sledecih 50 godina imacemo jos gomilu zemalja koje ce imati atomsko naoruzanje, a onda neka nam je svima bog na pomoci. Ovaj sud moze, bar malo, da ublazi ovo brutalno gazenje medjunarodnog prava, iako fakticku situaciju tek mogu da promijene ti "veliki".

Vlada

pre 14 godina

G-dine Tirk, da li u obzir trba uzeti humanitarni element po kome je ubijeno više stotina hiljada albanaca, akciju potkovica kojom su svi albanci organizovano proterivani i druge slične priče, ili bi trebalo uzeti i kasnije dokazane čiwenice da je žrtava bilo ni za poređenje manje, da je Račak isceniran, da je potkovicu izmislio upravo antisrpski lobi i sve ono što je iz dana u dan sve jasnije?

kod mene jutro

pre 14 godina

Ako je već secesija KiM urađena tako da se može PROIZVOLJNO tumačiti, kakvo god da bude MIŠLJENJE MSP, JA ću ga tumačiti kao presudu u korist Srbije, jer mi to međunarodno pravo NE ZABRANJUJE!
Ja već SLAVILA a Slovenac nek "protumači" ŠTA, pošto je današnje međunarodno pravo JASNO KO NOĆ!

Prota Mateja

pre 14 godina

Voleo bi da vidim da ovaj profesor medjunarodnog prava ovako lezerno tumaci kada je njegova drzava u pitanju. Meni je sasvim jasno kakav odnos ovaj covek ima prema mojoj zemlji, zasto to nije jasno nasim polticarima na vlasti to valjda oni sami bolje znaju. Ja takve ljude sigurno nebi primio u svoju kucu.

smile

pre 14 godina

Cilj tužbe je da se zaustave nova priznavanja Kosova. Svaka presuda "mišljenje" koje nedaje eksplicitno za pravo nezavisnosti Kosova je diplomatska pobeda za Srbiju.
Od stepena koliko će presuda biti u našu korist zavisi i kakvi će koraci biti preduzimani sa naše strane.
Treba sačekati konačnu presudu "mišljenje" pa onda komentarisati. Do sada je već izjavljeno sve što je trebalo da bude izjavljeno.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

U pravnim državama (što će reći u državama gde je pravo iznad države) sve što kaže MSP je obavezujuće, pa ne zbog nekakvih normi nego iz prostog razloga jer je reč o pravnim državama.
Države koje ne budu poštovale reč MSP po pitanju KIM jednostavno nisu pravne države.

Z

pre 14 godina

MSP moze da donese i obavezujucu presudu, uglavnom tako i radi. Preduslov je da se OBE strane obavezu da ce postovati odluku suda. To se desava onda kad postoji stvarna zelja sa se spor zauvek resi. Zasto Srbija nije izabrala ovaj drugi put umesto da od svega ovoga pravi politicki cirkus?

shobaya

pre 14 godina

Odluka Medjunarodnog suda nece doneti nista epohalno, zaustavice dalja priznanja albanske paradrzavice ali Srbija nece povratiti vlast nad celim Kosovom. Ostaje sve isto kao i sada: "drzava kosova" ostaje kontrolisani i izdrzavani protektorat u kojem ce Albanci da glume kako su "nezavisni i suvereni" dok ce prava vlast biti negde drugde. Stranci ce i dalje kontrolisati vojsku, policiju, sudstvo ali i politicare u "drzavi kosova, sever Kosova ce se kao i do sada polako utapati u drzavu Srbiju... Na svu srecu Srbija, odnosno srpski poreski obveznici vise ne moraju da trose pare na kosovske Albance a Amerikanci i EU neka i dalje salju milijarde dolara/eura u "drzavu kosova" i mozda uspeju da za nekih 20tak godina tamo naprave nekakvo demokratsko drustvo koje ce tiho ugurati u EU - ali ni tada "drzava kosova" nece imati status prave i punopravne drzave.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Mislim da će sud donijeti presudu nešto između za i protiv, tako da ju svatko može tumačiti kako mu odgovara. Neće donijeti odluku protiv Amerike (kao što ne bi ni protiv Rusije da se Gruzija požali na otcjepljenje Abhazije i Južne Osetije, ali ni u potpunosti za Kosovo da ne bi postalo presedan. Kako god bilo, faktično stanje na terenu će ostati, a to će reći da nikakva kontrola Srbije nad Kosovom ne postoji od 1999..