Subota, 12.12.2009.

11:05

Efekti novog zakona već uočljivi?

Izvor: B92

Efekti novog zakona veæ uoèljivi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodinac

pre 14 godina

Od primene novog zakona ja sam uočio jedino bahatost policije, hitne pomoći, GSP i taxi vozila. Do juče su svi kršili propise, punu liniju, zaustavnu traku na auto putu, crveno svetlo, jednosmerne ulice i... ali je sada mnogo manje putničkih vozila koji prave takve prekršaje.
Nažalost, vozila navedenih službi i dalje štrče, i ukoliko se nešto ne uradi na snakcionisanju istih, ubrzo će situacija biti kao i pre novog zakona.

maxim

pre 14 godina

hoce li vam ikad ista biti po volji samo se zalite ko babe, da ste postovali stari zakon ne bi nam novi ni trebao. Treba jos stroziji da bude nego sto je i ovaj sad, pa bi se naucili nekog reda!!!

Alex

pre 14 godina

Komentar da je prvog dana primene zakona broj saobraćajnih nezgoda duplo manji od prethodnog dana se u normalnom svetu naziva GLUPOŠĆOM.
Naravno da je jednog dana u odnosu na prethodni vrlo često dva puta više ili manje sobraćajnih nesreća. Nekada je to i 3-4 puta, jer se naravno retko dešava da je u više uzastopnih dana broj nesreća isti.
Statistika se daje na osnovu nekog većeg perioda (mesec, kvartal, godina).
A verovatno će biti i manji broj naplaćenih kazni, jer će biti više korupcije.

sreten

pre 14 godina

@driver

stavi pojas, gume, papire, obaveznu opremu, dete u sediste i cepaj majstore, vozi do mile volje, samo nemoj kao Kalimero svi da vicemo NEPRAVDA i da ginemo po putevima

Alex

pre 14 godina

Ja sam jutros oko 4:30 u naselju Braća Jerković video policijski BMW sa tablicama 61-71 koji je na moje oči prošao na dva crvena svetla zaredom. Prvo crveno svetlo je prošao tako što je zaobišao mene koji sam stajao na raskrsnici i čekao da se upali zeleno svetlo. Koliko se meni čini ovo je zakonom definisano kao nasilnička vožnja.
Ko će kažnjavati za ovakvo bahato ponašanje. I na sve to, mi uzimamo da je njegova reč neprikosnovena!?!?!

Alex

pre 14 godina

Imam nameru da napravim web sajt: www.policijauhvacenanadelu.com
Tu bih dozvolio svima da iznesu svoja svedočanstva o primerima korupcije i bahatog ponašanja policije, a pre svega saobraćajne policije. Naravno, tu bi se postavljale i fotografije i video sadržaj.
Mislim da je to jedan od načina da se takvima stane na kraj.
Inače nisam protiv discipline u saobraćaju i velikih kazni. Samo sam protiv toga da grupi koja je dokazana kao najkorumpiranija u Evropi dozvolimo apsolutnu vlas i moć nad sudbinama učesnika u saobraćaju.

Dexterijus

pre 14 godina

Jutros u objavili u Pancevu za 72 sata samo jedna saobracajka,bez povredjenih i poginulih.Pa izgleda da deluje.
U Grckoj je alkohol dozvoljen do 0.8 promila, nevidim u cemu je stos,mogli su da ostave 0.5 ali da povecaju kazne ko to prekoraci.
Od Soluna do Atine pun autoput 600km - putarina je 2 eura, od BG-Nis 250km 10eura.
U FRancuskoj 100km kosta 2e,znaci 250 kosta 5 eura.
Lopovija ova demokratija....

BgdZ

pre 14 godina

Izgleda da novi ZOBS pocinje da daje rezultate: Ovih dana u Beogradu skoro svi voze kao da upravo polazu Vozacki, a na zadnjem sedistu imaju Policajca clana komisije. Doduse, vreme putovanja se dupliralo bas kao i potrosnja i zagadjenje, ali to je samo kolateralna steta.
A sad ozbiljno:
- U zadnjih 5 godina redovno koristim zimske gume u ovo doba godine cak i u gradu i svima ih preporucujem.
- Odavno posedujem svetleci prsluk
- ne telefoniram u voznji, a kad idem na duzi put nosim Bleutooth slusalicu
- Vozim vec 2. po redu auto na TNG i oba su atestirana
- Slazem se sa 90% sadrzine novog Zakona.
- A I PORED SVEGA TVRDIM DA JE ZAKON KATASTROFALAN!

Svi smo svesni da postoji svega par % vozaca koji prave najteze prekrsaje (Voznja preko 100 km/h u gradu, nepostovanje crvenog svetla, pune linije, pesackog, itd). To priznaju i oni koji nas ovih dana na TV-u ubedjuju u savrsenstvo ovog Zakona. A Zakon su usmerili protiv svih nas, ostalih.
Kazu: "Voz. Dozvola je privilegija a ne pravo", "Imamo slobodu izbora - mozemo ici i GSP-om".
E pa, ne mozemo svi. Radim u privatnoj firmi i zbog prirode posla moram da svakog dana koristim auto (i to moj licni, nema sluzbenog) za voznje po Bgd-u a povremeno i van njega. Od kad je pocela primena Zakona preko Brankovog mosta se ide 20km/h.Uzrok: niko vise ne sme da ide zutom trakom. Ljudi u strahu skrecu u desno(da bi se spustili u Karadjordjevu) tek na 5m pre odvajanja. Ako zutom trakom naidju 2-3 autobusa mozete da birate: stati da oni prodju i potpuno zaustaviti kolonu iza vas dugu par km, ili odustati od svoje rute i produziti pravo na Terazije, pa kroz tunel, pa...A ako ipak stignete u Karadjordjevu (koja je i dalje razrovana i puna ispupcenja od prosutog betona(!), stici cete i do ulice koja vodi oko Kalemegdana. Pomislicete: najzad malo normalnog pravca bez semafora, ali naici cete na znak ogranicenja od 40km/h! I ako izbegnete sve zamke i iskusenja:
- da vas kazne jer ste usli u zuto svetlo noseni kolonom vozila,
- da vas neko udari otpozadi jer ste stali da propustite pesaka,
- da pregazite nekog ko izlece na ulicu van zebre, skrivajuci se iza nepropisno parkiranih,
- da se sudarite sa nekim koga niste videli kao ni on vas zbog istih nepropisno parkiranih
- da vas snimi kamera ili radar kako jurite 45 umesto 40 (ili 57 umesto 50),

i ako ste sve to uspesno prosli i stigli na posao radni dan moze da pocne.

A sad se setite momka koji je vozeci AUDI A8 na Gazeli 200km/h naleteo na kola otpozadi i ubio neduznu devojku. Posle su rekli: "Vec je poznat Policiji, sa 22 godine ima 20 prijava zbog saobac. prekrsaja, od toga 10 teskih". Da nije i on neki navijac ili vodja? Zasto je on tog dana uopste vozio umesto da lezi 10 ili 20 godina? Po starom Zakonu takvima nisu mogli nista, a sad ce ih sve za cas srediti!
Kazu: "Zakon deluje, 1. dana niko nije poginuo a prethodnog jesu dvoje." Demantovao ih je nesrecni biciklista koga je neko kolima udario u Zemunu. Kazu: Brzina 50 je uvedena jer su mnogo vece sanse da pesak prezivi udar nego pri 60". Da, ali pri 30 ili 40 su jos vece sanse za prezivljavanje, a najvece su kad kola stoje! Koliko pamtim izvestaje o takvim nesrecama uglavnom se radi o kolima koja "su isla veoma brzo i isto tako pobegla sa lica mesta", a nisu isla 50 ili 60. S druge strane u uskim ulicama u Centru (Dorcol, Vracar i sl.) svako ko ima mozga i malo iskustva ici ce znatno sporije od 50. A posto ce putari i ostali "zaboraviti" da u ulicama kao sto su Jurija Gagarina, Bul. Nikole Tesle i sl. stave znak koji dozvoljava nesto vecu brzinu, uskoro cemo svi zaboraviti kako se ubacuje u IV brzinu.
Ili cemo svi kupiti domaceg Punta! Mozda je to bio i cilj?

Driver

pre 14 godina

@
(sreten, 14. decembar 2009 11:29)

NIJE NORMALNO da sve vreme voznje gledas u kilometar sat da ne bi prekoracio brzinu ni malo
NIJE NORMALNO da na vecini puteva van naseljenog mesta stoji znak kojim se smanjuje brzina na 60 i 40
NIJE NORMALNO da placas kaznu zbog papira koji treba da ti da osiguravajuce drustvo, ali nije postojao kada si registrovao auto
NIJE NORMALNO po gradu voziti sa zimskom opremom
NIJE NORMALNO vezivati se u licnom automobilu kada isti propisi ne vaze za autobuse (gde vas vozni ko zna kakav vozac)

Marx

pre 14 godina

(Damon Hill, 13. decembar 2009 13:19)

Pa, dobro, jesi li napravio prekrsaj ili nisi? Ako jesi, to je tvoj problem! Bice da si prosao mnogo bolje.

TAXIMEN

pre 14 godina

Jeste, na savesne je uticalo da budu još savesniji, ali oni koji su se uvek bahato ponašali i dalje se tako ponašaju, teško ih je dovesti u red, naročito oni ćelavi bez vrata koji misle da su nedodirljivi. Upravo jutros mi se desilo, dok sam prvi stajao na crvenom, a iza mene još oko 3-4 auta, pored nas levom stranom je protutnjao BMWx5, naravno i prošao kroz crveno. Pravo je čudo što nije izazvao nezgodu, zahvaljujući onim savesnim vozačima koji su pažljivo krenuli na zeleno. Dalje, u subotu je gospođa Jugićem uveče oko 9h u koloni kroz raskrsnicu prošla sa UGAŠENIM svetlima. Znači ko je bio savestan i ostao je, a ostalima nek je bog od pomoći. Samo molim boga da Policija skupi m..da da zaustavi i kazni gore pomenute u zatamnjenim džipovima i sl. a ne samo sirotinju.

komsinica

pre 14 godina

Posotvani drugovi policajci!! Resite problem blokirane desne trake u Gavrila Principa, kod broja 24, jer u njoj vlasnik kafica i inspektor MUP-a istu blokira tako sto svoj AUDI A6 (ili Mercedes novije generacije) crne boje ostavlja u samoj kolovoznoj traci pored baste svog lokala, gde tako sedi po vascele dane. Tom ulicom prolaze brojne linije gradskog prevoza. Dok saobracajci budu pusili na ulici (svom radnom mestu) i kucali SMS poruke kada god ih vidim, a ne budu nalagali pomeranje vozila, sasvim mi je svejedno koji je zakon na snazi. A spregu inspektor - saobracajac (tzv. "kolega" vezu) RAZBUCATI VISE!!!!! Stvarno mi je dosta.... PS
I sve to - neposredno posle znaka za zabranu parkiranja i zaustavljanja!!
Dokle vise nekaznjenog bahacenja po ulicama?????

stv

pre 14 godina

Ovaj zakon je perpetum mobile za državu.Ništa neradi a ubire veliki prihod.
Slažem se da smo bahati vozači i da nas treba upristojiti,ali postoje bolji načini od ovoga.Svaki zakon u jednoj državi treba da štiti građane a ne da ih iritira.
A iritiraju mnoge nelogičnosti i neozbiljnosti.
Ko poseduje zadnje pojaseve a nevežu se putnici plaća kaznu jer ugrožava bezbednost.
Ko nema zadnje pojaseve nema ovaj problem i ne ugrožava bezbednost !?
Ima li logike ovde ?
Uz sve nelogičnosti vrhunac je ono sa zapisnikom policajca koji je validan dokument za osudu vozača.
Kako neko da dokaže da je policajac pogrešio,možda bio bahat,da je izmislio i td.
Da vidim ko će sada smeti da se raspravlja sa policajcem a da se ovaj ne sveti i ne iživljava.

Jedno hipotetičko pitanje:
na semaforu crveno svetlo,prisutan policajac daje signal da se prođe. Vozač prođe i kamera ga snimi a da on to nezna. Na snimku se policajac nevidi. Koje su pravne mogućnosti vozača?
Ko održava puteve treba da signalima obeleži nepravilnosti ali niko ga nejuri da popravi put za koji je zadužen .Saobraćajni inžinjer odredi da je max brzina 70, a dođe neki putar i postavi znak od 20 i čija je procena validna ? Da nepričamo da se dešava da poprave put a zaborave znak.
Ludilo !

sreten

pre 14 godina

Vidim, pljuvacina po novom zakonu. Kada bi bilo normalnih, ne bi niko razglabao o zakonu.
NORMALNO je da STANES na STOP.
NORMALNO je da STANES na CRVENO.
NORMALNO je da PUSTIS PESAKA. NENORMALNO je da PRICAS MOBILNIM I VOZIS, do pre 10 godina nisi imao ni fiksni kod kuce.
NENORMALNO je da VOZIS 100 na sat PO GRADU.
NORMALNO je da PUSTIS drugog DA SE PRESTROJI.
Gde god da ides pre ces stici od bilo koga od tih 150 ljudi u GSBusu, zato PUSTI AUTOBUS.
VEZI DETE U SEDISTE zbog deteta, RAZBICE GLAVU ako naglo zakocis pri 20km/h.

A u Americi? U CA pikavac kroz prozor kosta 1000 USD.

Nemos

pre 14 godina

NOVI ZAKON APSOLUTNO NEMA NIKAVE VEZE SA BEZBEDNOŠĆU U SAOBRAĆAJU VEĆ JE PROJEKTOVAN DA SE RUPČAGA U BUDŽETU JOŠ VIŠE KRPI IZ DŽEPOVA GRAĐANA NEGO DO SAD!
Ovo samo glup čovek može da poveruje da je motiv za novi zakon bio da se poveća bezbednost u saobraćaju...
Navešću neke argumente:
1.ALKOHOL
Da su hteli da postignu to da ljudi ne voze kada konzumiraju alkohol onda bi stavili granicu od 0 promila.
Ne, smanjili su sa 0,5 na 0,3 da bi mogli da uzmu pare čak i od nekih ljudi koji su popili samo jedno piće.
Rutinska kontrola? To ne postoji u velikim evropskim gradovima... Niko u Londonu neće zaustaviti nikog dok ne napravi prekršaj! Može da ima i 5 promila alkohola, dok ne napravi prekršaj neće biti zausavljen ali zato je nagrabusio ako napravi neku glupost pod dejstvom bilo kojeg opijata. Neretko se dešava da mu se doživotno zabrani upravljanje motornim vozilima.
Da su hteli da spreče ljude da voze pod dejstvom alkohola mogli su da uvedu obavezu da sve ugostiteljske radnje koje služe alkohol moraju da imaju uslužni alkometar gde mušterije mogu da se testiraju za npr 50 ili 100din i da ne sedaju uopšte za volan dok im je nivo alkohola u krvi preko granice dozvoljenog.
E da to je dobra prevencija ali od toga PARA DRŽAVI NEMA!

2. PREKORAČENJE BRZINE
Nigde u životu nisam video da se policija krije kada kontroliše brzinu na nekoj deonici kao kod nas!
Kriju se bolje nego komandosi i paparaci zajedno!
Da ne kažem da apsolutno nisu poštovali pravilnik o merenju brzine dok je važio stari zakon. Lično sam kod sudije za prekršaje 4. puta dobio oslobađajuću presudu zbog nepoštovanja pravilnika od strane saobraćajaca.
Dakle nije motiv da ih ljudi vide i da voze sporije nego da ih ne vide i da plate kaznu!
Vozio sam dva meseca po Švajcarskoj koja ima kamere na svim kritičnim deonicama koje snimaju vozila koja se kreću nedozvoljenom brzinom.
Upozorenja na sve strane! Imaju ljudi čak i SMS obaveštavanje! Stizala mi je besplatna poruka svaki put kada sam bio na kilometar od kamere da me obavesti da se približavam kameri i da usporim! Da ne pričam o tome da je iz istog razloga radar detektor ne zabranjen nego POŽELJAN!

DAKLE U UREĐENIM DRŽAVAMA JE MOTIV DA SE SMANJI RIZIK OD SAOBRAĆAJNIH NESREĆA DOK JE U SRBIJI MOTIV DA SE LJUDIMA UZME ŠTO VIŠE PARA!

Jessy White

pre 14 godina

Za Indijanu i Ilinois mozes da dobijes istog dana dozvolu,i nepostoje nikakvi dnevnici a pogotovo ne privremena dozvola.Za 20 $ dobijes dozvolu i vozis.Zaboravio je "the cika" da je registracija bilo kog vozila,78 $ = 5000 din !!!! Ali najbitniji je zakon o "prejakoj" ili "bucnoj" muzici. Zamislite takav zakon da neko podnese u LA-ju ili Njujorku,pa drzavni tuzilac bi tom predlagacu izrekao dozivotno obavljanje javne funkcije.Izbila bi revolucija a ne neredi u crnackim kvartovima!! Upravo zakon preko 2000 kubika i ovaj o "buci" u svom autu je dokaz da je Srbija postala totalitarna policijska drzava.Ovo o kubikazi je paralela sa jednom poznatom avio-kompanijom koja je probala da debelim ljudima naplati skuplju kartu.Drzava,mediji,odrali su tu kompaniju da nikad vise nije stala na noge.Trebali ste sinoc da gledate utisak nedelje i da slusate jednog izuzetnog hrabrog i inteligentnog gospodina Prokopijevica,koji bi da se ja pitam danas postao ministar policije,i jednog mladog ambicioznog nevidjenog demagoga,pa da cujete milion zasto i kako smo postali 2009 -te policijska drzava sa represivnim zakonima kojih mozda ima u Iranu i Koreji.Samo zakon o saobracaju je na 170 strana a celi americki ustav nije ni upola toga,pametnome dosta.

dovla

pre 14 godina

Šta je učinjeno da se putevi prilagode bezbednijoj vožnji? Šta je urađeno na poboljšanju signalizacije? Ništa! Urađeno je jedino što se godinama i radilo, drastično su povećane kazne. Da li je jedino rešenje koje postoji kazna. Da li mi koji vozimo i koji sve plaćamo, treba još više da plaćamo da bi prestale nesreće na putevima? Genijalno ! Neko (?) će i zaraditi. Šta ćemo mi koji svoje stara vozila vozimo po rupama i grbama i sve plaćamo od svojih plata? Još više da plaćamo. Najskuplje gorivo, putarine i kazne... Kada je bezbednost u pitanju ništa nije skupo ! Svaka vam čast!

тхе чика

pre 14 godina

Богами, начитах се коментара како у Америку ово, у Америку оно, па морам нешто да добацим, онако, са врућег терена у гостима, али првоЧ нови Закон о саобраћају није лош као закон, али ни стари није био лош, него су они који су требали да га примењују лоши, неспособни и неодговорни, њима нико не може ништа и никада нико није одговарао због тога што је узео 20 еврића за пролазак на црвено. Да је полиција у Немачкој поткупљива ко дупе, као наша што је и да нема систем унутрашње контроле, више би Шваба погинуло за један викенд на аутобану него што их је страдало код Стаљинграда.
А сад поводом ових тлапњи о Америци. Није тачно да одеш у ДМВ и добијеш дозволу, бар не у свим државама. Можда има и таква, али мрзи ме да орем по сајтовима њихових ДМВ-а, па ћу рећи за исток и средњи исток. Ако немаш њихову дозволу, оно међународно сра## ти важи 60 дана. Онда одеш да одслушаш 3 сата лекција о алкохолу, онда полажеш. Тестове и вожњу. Ако никад ниси имао дозволу, добијеш после провере ученичку, мораш да возиш 60 сати са неким ко је има бар 3 године (и има добру историју као возач), а мора да се води и дневник, јер има тачно прописано шта мора да се одвози. Онда добијеш привремену дозволу коју тек после ваљда 18 месеци беспрекорне вожње без казне можеш да мењаш за сталну. Имају систем бодова, поновног полагања, гадне казне, на свако СОТОП МОРА ДА СЕ СТАНЕ, не успори, па макар СТОП било и на паркингу у тржном центру, ограниченја су језива, већина њих никада не пређе 120 км/сат, па то компензују куповином СУВ-а. Што се тиче куповине кола на кредит и регистрације и осигурања, волео бих да видим која ће то банка у САД да да кредит некоме без добре кредитне историје, а ако знате поставите линк, или које осигурање ће да да разумну цену некоме ко има лош возачки досје. Стога, немојте да нудите Америку као пример, већина нас би после 5 дана стани-крени-стани-крени повиленила и направила бар 3 прекршаја по њиховим законима.
Није проблем у закону него у механизму примене и ономе ко треба да га примени, а то су наша полиција и судство, јер се не зна шта је од та два горе и трулије.

LaMar

pre 14 godina

Letos u Grckoj ja preteknem autobus koji je stajao da pusti putnike i predjem preko duple linije, zaustavi me policajac i ni rec da kaze samo pise i kad ga ja [pitam on kaze "objasnicu vam kada zavrsim"...Napisa covek kaznu 400E i onda samo kaze "mozete da platite za ovih par dana i placate samo pola kazne, dovidjenja"...Ostatak odmora sam vozio kao da polazem vonju...Kada tako pocnu policajci kod nas da se ponasaju, kada ne bude automobila sa neispravnim svetlima i kocnicama...bice nam bolje...
P.S. Male su kazne

Berluskoni

pre 14 godina

Lepo 50 keka u dozvolu, ionako ne smeju da naplacuju za drzavu, sad ce da naplacuju za sebe. Promenili su zakone ali nisu ljude na terenu, tako da se u sustini nista drasticno nije promenilo.

tasenka

pre 14 godina

I ja sam primetila promene u saobracaju, svi su vozili bojazljivo i sa upaljenim svetlima, uglavnom vezani i slicno ali su se odjednom u pojedinim delovima grada stvorile neopisive guzve i zastoji na raskrsnicama kojih ranijih godina mogla bih reci na tim mestima nije bilo.... sve u svemu sto neko rece verovatno ce sve to trajati neko vreme a onda ce ponovo biti po starom, mada podrzavam u sustini jer zaista puno ljudi gine na putevima, mada je kljuc u postenju policajca na putu koji sada ima neprikosnovenu rec na sudu protiv koje se ne moze nista.....a u zemlji srbiji ja mislim tesko ...mozda istorijska distanca pokaze drugacije pod uslovom da traje duze od jednog dana....

. . .

pre 14 godina

a bas verujem da je bilo duplo manje saobracajnih nesreca, pogotov zato sto sam na putu od kuce do posla prosla pored 9 saobracajki za svega 5 km! i to su sve bile ispred semafora poxto su ljudi naglo kocili, a treptajuceg zelenog naravno nema! a jos gore je sto su semafori po gradu sinhronizovani na brzinu os oko 70km/h....

raaajt

pre 14 godina

ja i pola moje ekipe poslednjih 10 godina vozimo pijani, bez dozvole, neregistrovani, itd. od pre par dana, svi disciplinovano u javni prevoz i taksije. znači, ovo fercera.

nemanja

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"
@disco
E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

@disco
upravo tako, mada, sta se desava ako se postuje to pravilo: neki vrsni sofer ce samo da te volsebno zaobidje i stane ispred tebe na sred raskrsnice, pritom trubeci i gestikulirajuci.. i to ti je kao normalan vozac tj. profi gradski maher u saobracaju. jedam me je tako zaobisao preko trotoara sa punim gasom i stao na sred do tada ne zacepljene raskrsnice.

sale

pre 14 godina

evo, i ja sam primetio efekat novog zakona...

na pesackom prelazu preko puta moje zgrade nije vise parkirano 5 vozila koja su tu bila proteklih meseci...

sad ih ima 8 ili 9....

a saobracajac kome sam jutros na to skrenu paznju me je obavestio da nije njegov posao da pise kazne za nepropisno parkiranje....

toliko...

bratislav

pre 14 godina

gospodo mi smo demokratsko drustvo u pokusaju jos malo pa ce nam naplacivati i vazduh koji disemo.uzet je nemački zakon samo nisu uzete nemacke plate i standard gradimo kucu od krova.dali gospoda koja su pisala zakon nekada putuju negde svojim kolima i po kakvom putu.ovo je dopuna budzetu posto ce one pare od mmf otici u druge svrhe.ne znam jos koliko ce agencija smisliti da zaposle svoje rođake.neka nam je BOG u pomoci ako i on moze da nam pomogne jer su sad policajci bogovi

peshak

pre 14 godina

nisam vozac, pa necu sa te strane da tvrdim da li je zakon dobar ili nije, ali kao neko ko mnogo vremena provodi u pesacenju, moram reci da se prvi put u zivotu ne plasim da prelazim ulicu u Beogradu! Ljudi zapravo zastanu kad zakoracim da predjem ulicu, a ne pokusaju da me zaplase time sto se punim gasom zalete na mene...

Damon Hill

pre 14 godina

Efekti su zaista vec uocljivi, saobracajci sada mnogo vise zaradjuju! Juce su mi uzeli 5000din da mi ne bi pisali prijavu, kazu, toliko ti je sad najmanja kazna!

Doo

pre 14 godina

@pera

ustvari jedina dobta stvar u zakonu je bas to za crveno. Najvece guzve u beogradu su upravo zbog ulazenja u raskrsnicu iako je ulica zakrcena sto dovodi do zakrcenja raskrsnice i nr mogucnost prolaska vozila iz drugog pravca.
Veoma je jednostavno, kada se upali zeleno a ulica je puna vozila ne ulazi se u raskrsnicu, vec tek kada se pomere automobili. rezultat je, isto vreme cete cekati da se pomeri red stim sto umesto pola metra ispred vas stajacete vise, a kada se upali vama crveno voxila iz drugog pravca ce proci ne smetano pa isto tako i vi kada vam se upali zeleno.

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo mi zvuči isto kad su šestog oktobra rekli da sad živimo u demokratskom društvu, i kako će bavljenje politikom biti mnogo dosadna stvar...

Aleksandar

pre 14 godina

@Tajkunski ZAKONI, istina, u USA covek moze da ujutru ode u banku, digne kredit, ode kod dilera i kupi automobil, registruje ga, otvori osiguranje, skokne do DMV-a i posle par sati cekanja dobije dozvolu, i sve to zavrsi pre rucka za manje para (izuzev kupovine vozila, naravno) nego sto ovde kosta samo polaganje. No, postoji i druga medalja te price - statisticki dokazano, 90% novopecenih vozaca u prve 2-3 nedelje nabije ceh od $2-4k na raznim kaznama zbog nepoznavanja propisa i tako na primeru (dzepu) nauce kako da voze, downside toga je sto za vreme svog `ucenja` ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju. Kod nas je apsolutno obrnuto - iscimas se i naplacas svega i svacega dok na kraju ne polozis, a onda mozes da radis sta god ti dusa pozeli (narocito sa ovoliko korumpiranom policijom). Ne verujem da bi americki sistem ikada mogao kod nas da se primeni, jednostavno nismo mi takvog mentalnog kova. Da se razumemo, meni se njihov sistem daleko vise svidja, al' kada bi se i uveo verujem da bi kod nas jos vise negodovali obzirom na drakonske kazne koje mogu da uslede zbog svakodnevnih pojava kod nas - poput parkiranja pored hidranta.

Van Helsing

pre 14 godina

Još jedan dokaz da idemo sve više u policijsku državu i totalitarizam. Lepo reče čovek koliko u Americi košta polaganje vožnje, samo se malo preračunao. Nije $50 nego $20, i to pokriva do 3 polaganja testova, do 3 polaganja vožnje i fotografisanje i izradu vozačke dozvole koja je istovremeno i lična karta i traje do navršenih 65 godina života, kada treba da se polaže test vida. I ta vozačka dozvola se dobija tog momenta, a ne čeka se mesec dana kao što mi čekamo novu ličnu kartu. I nije obavezna nikakva auto škola, koja kod nas košta 500-600€.

savesni vozac

pre 14 godina

Zgrozila sam se kada sam videla veceras u dobrom automobilu, majku koja u krilu drzi bebu od 8-9 meseci i vozi na suvozacevom mestu sedi dete od 3-4 godine, ostala sam zabezeknuta prizorom koji vidim! Ma ne da trebaju kazne za ovakve vozace vec odma oduzimanje dozvole. Bahato ponasanje i nepostovanje zakona cemu nas to vodi ? Neka misli ko sta hoce ali treba biti rigorozan , ali bojim se da ce kao i do sada stradati samo 'boranija' gde i sebe ubrajam !

Balansero

pre 14 godina

Primena? Koliko je ljudi kaznjeno ili upozoreno po osnovi primene novog zakona pa da mozemo da govorimo o efektima primene?
Cista medijska kampanja i nista drugo. Kad ona prestane bicemo opet na istom.

Inace novi zakon je pisala policija i to je ocigledno na osnovu niza gluposti (ne znam kako drugacije da ih nazovem).
Zabranjena je recimo upotreba i POSEDOVANJE radar detektora!? Pa nije to oruzje pa da ne smes da ga imas bez dozvole. U mnogim zemljama je dozvoljena upotreba istih (ne i uredjaja za ometanje) jer je utvrdjeno da vozaci koji ih koriste voze pazljivije i manje prekoracuju brzinu. Ti uredjaji su iz licnog iskustva efikasni u 50% slucajeva i to samo ako je prekoracenje umereno pa vozac ima vremena da uspori.
O farsi sa auto skolama da i ne govorim. A tek ovo oko obavezne opreme. Napravili su famu a niko zaista ne zna sta je tacno obavezno. Formulari za udese sa manjom stetom?! Niko nema pojma kako ce to da sprovede s obzirom da osiguravajuce kuce mogu na taj nacin da budu zestoko obmanute. Itd itd.

Pri tome je pola vlade bilo na otvaranju "moderne" petlje kod Orlovace gde ni dan danas ne umem da rastumacim gde treba da se prestrojim i kako da na vreme izbegnem bankinu kod racvanja puta iz pravca Cacka neposredno pre Petlovog brda. Duplu punu nekaznjeno gaze svaki dan. A kako i ne bi kad na prilazu prestonici imamo JEDNU traku!
O genijalnoj modernizaciji voznog parka u Srbiji, Puntima koji nemaju ABS, air-bag za suvozaca i pojaseve na zadnjem sedistu kao standardnu opremu ne treba trositi reci. Sto rece neko, na tv-u vidimo kako im se sasija zavaruje rucno i to u pokretu.

E da je samo do zakona, lako bi smo popravili bezbednost u saobracaju.

Serbinhio

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona o saobraćaju registoravano je upola manje saobraćajnih nesreća nego prethodnog dana."

Ko god je studirao statistiku zna da ne mozemo praviti zakljucke posle jednog jedinog rezultata. Ovo se radiposle godinu dana pa se uporedjuje posle toga. Nadam se zakon uspe da smanji broj saobracajnih nesreca.

vozac

pre 14 godina

drugog dana sam putovao na relaciji novi sad - kragujevac,autoputem za nis,i svaka cast za ogranicenje brzine,umesto da voze 120,vozili su min.150,a sto se tice mobilnog,nisam stigao,uslikati sve,a kroz bgd,sa 50 na sat je posebna prica,jer ti skoro svi j...,a policija,se verovatno sakrila,da prostudira detalje zakona.jedino su se dobro oparili prodavci prsluka i prve pomoci.

disco

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"

E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

Inace sto se zakona tice, svaki komentar iole razumnog coveka je vise nego islisan... potpuno s..nj...

profesor

pre 14 godina

Tesko da stvar koja nema logiku moze da ima dugorocniji znacaj.
Uvek me je intrigiralo, od ukupnog broja nastradalih, koliki je deo onih od zakona izuzetih, a koji deo su njihove zrtve?
Kako je na TV meni logicno objasnio poslanik stranke ciji nisam simpatizer, zakon NEMA logiku.
Ja bih dodao, pored drugih nelogicnosti, kako je napisan, zakon krsi jedno od osnovnih pravnih nacela, da covek ne moze da bude dva puta kaznjen za isto delo, govorim o "postignutih" 18 poena. Kako li je to ostalim evropskim zakonima? Pretpostavljam da to nije tako naivno upakovano kao kod nas.

Raca

pre 14 godina

Setite se da je i pre neku godinu,kada su drasticno povecane visine novcanih kazni,nastalo "zatisje" u krsenju istih,da bi samo za par meseci nastavilo se sa voznjom koja se kosila sa zakonskim odredbama.Bojim se da je i sada isti slucaj i da cemo preslikati situaciju iz Hrvatske ,gde su Hrvati uspeli da naprave dugogodisnje cekanje na odsluzenje zatvorskih kazni nastalih sobracajnim prekrsajima.

kole

pre 14 godina

Samo polako. Tek je dva dana prošlo zakon se već smatra uspešnim. Svakog čuda za 3 dana dosta.
Jedno je sigurno budžet će bolje da se puni.

Mamor

pre 14 godina

Obican svet, uplasen visokim kaznama, ce pazljivije voziti. Povlasteni i bogati, kao i do sada, nece morati.
Posto onih prvih ima neuporedivo vise, bice primetan pad broja nesreca. Ne ocekujte pravdu, to i nije cilj novog zakona, vec smanjen broj nastradalih.
Ako zelite biti neodgovorni pred zakonom i uzivati u voznji, obogatite se ili napravite karijeru politickoj partiji.
Uostalom, to vazi za sve segmente ljudskog ponasanja.
Pogotovo u balkanskim kvazi-drzavicama.

nEUrosceptic

pre 14 godina

Evo ovako. Danas su mi trubili 5 puta, od čega 2 puta zato što sam propuštao pešake na (njihovo) zeleno, a 3 puta jer sam išao 50 i nisam mogao desno od vozila GSB-a odmah. Primećujem bar 10 puta veću nervozu u saobraćaju nego ranije. Šlag na torti: taksista na crveno okreće polukružno bez upaljenih svetala pričajući mobilnim. Efekti novog zakona već uočljivi voistinu.

pera

pre 14 godina

Svaki normalan vozac ce vam reci da je ovaj zakon debilan. Mada moram priznati ima i nekih dobrih strana.
Svidjaju mi se neke kazne za na primer voznju u pijanom stanju, prolazak kroz crveno, prekoracenje brzine za preko 50km na cas i ima jos par tako nekih stvari koje su stvarno dobre. Ali te dobre stvari je trebalo samo implementirati u stari zakon, koji je po meni bio odlican, samo da se primenjivao kako treba a ne selektivno, pa udri po sirotinji. Kada bi se te dobre stvari ubacile u stari zakonon onda je trebalo jos samo povecati novcane kazne za po pet ili destet puta. Takav zakon bi bio ekstra a ne ova glupost.
Ovaj sto je pisao ovakav zakon je sigurno pesak, odnosno nije vozac ili ako je vozac onda mora da je zena.
Uostalom ovo je samo losa kopija engleskog zakona koji moze da funkcionise u Londonu zato sto London ima dobro uredjene i kvalitetne saobracajnice ali kod nas to je sumanuto!!!!
Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno? U tom slucaju kamera, koja ce stajati na svakom semaforu, ne zna kada si ti prosao kroz taj semafor i ona vidi samo da je zadnja tablica na sedini raskrsnice i onda te uslika i takvu sliku dobijes na kucnu adresu sa jos ne znam ni ja vise koliko bodova
Sve u svemu ovo je jedno veliko SR*NJ*
Nek nam je BOG u pomoci :((((((((((((((((((

Tajkunski ZAKONI

pre 14 godina

Na celoj zapadnoj hemisferi voziti kola je potreba a ne luksuz!!!!Zasto ako tezimo da budemo demokratsko drustvo,a ne policijska drzava u sluzbi tajkuna i prevaranata,nisu uzeta americka iskustva,pocevsi od polaganja vozackog ispita?? Oni olaksavaju a ne zagorcavaju zivot poreskim obveznicima.Po kom to demokratskom zakonu ja sam obavezan da uzmem makar i jedan cas voznje??Vezbam zajedno sa nekim ko ima dozvolu,polazem sa kolima mog prijatelja ,i to je to. Nasi "pametni" sekretari nekakvih agencija i generali policije bi verovatno izmislili kako je to nemoguce,nebezbedno i ko zna sta jos.Problem je sto te u Americi da dobijes dozvolu i stavis je u novcanik kosta ne vise od 50$ a u Srbiji oko 1000$!!!! Pogledajte njihove saobracajne znakove sa vremenskim ogranicenjem,od 07 - 17 h pored skola je 20 milja a posle 17 h je 40 milja.Da li mislite da su nedemokratsko drustvo zato sto njihov milicioner je u obavezi da ti pomogne da sklonis kola ako ti se pokvare na putu,sacuvaj me se boze da ti naplati ili ne daj boze te kazni. Treba videti tu humanost milicije pogotovo kad zaveje sneg.Slete kola u sanac,milicioner ti ne gleda da li imas letnje gume ili lance,nije ociscen put od snega ,nije bacena so, uhvatio se led ispod nadvoznjaka,sve je to visa sila.Izleti ti jelen ili srndac,pa ti si vozio po putu a ne po shumi.Za sve i svasta su neradnici izmislili takse, da otimaju,jos malo izmislice i dozvolu za bicikl!!Trebaju ti generali ili ko vec da ode u neku sportsku prodavnicu i kupe luk i strelu ili samostrel bez licne karte pa da se zapitaju kako je to moguce??Trebaju da vide saobracajni znak za radarsku kontrolu pa da se pitaju koja je svrha tog znaka??Demokratija ili pljacka ,procenite sami?? Sve cesci kolapsi saobracaja u Beogradu bice signal da su neodrzivi neki propisi, a da li ce neki sekretarcic odgovarati zbog kolapsa,nece,jer oni prebace odgovornost na skupstinu,i nikom nista.

Magnus&Bunker

pre 14 godina

Jedan dan 200 nesreca, drugog 100. Period od dva dana bas i nije reprezentativan uzorak da bi rekli da je to zbog novog zakona. Mozda je prethodnog dana put bio klizaviji, mozda je bila smanjena vidljivost, mozda, mozda, mozda...

dragan

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona..."
Ključna reč je primena, nije je bilo ranije. Ako i kod novog zakona izostane, vraćamo se na staro

nEUrosceptic

pre 14 godina

Evo ovako. Danas su mi trubili 5 puta, od čega 2 puta zato što sam propuštao pešake na (njihovo) zeleno, a 3 puta jer sam išao 50 i nisam mogao desno od vozila GSB-a odmah. Primećujem bar 10 puta veću nervozu u saobraćaju nego ranije. Šlag na torti: taksista na crveno okreće polukružno bez upaljenih svetala pričajući mobilnim. Efekti novog zakona već uočljivi voistinu.

Tajkunski ZAKONI

pre 14 godina

Na celoj zapadnoj hemisferi voziti kola je potreba a ne luksuz!!!!Zasto ako tezimo da budemo demokratsko drustvo,a ne policijska drzava u sluzbi tajkuna i prevaranata,nisu uzeta americka iskustva,pocevsi od polaganja vozackog ispita?? Oni olaksavaju a ne zagorcavaju zivot poreskim obveznicima.Po kom to demokratskom zakonu ja sam obavezan da uzmem makar i jedan cas voznje??Vezbam zajedno sa nekim ko ima dozvolu,polazem sa kolima mog prijatelja ,i to je to. Nasi "pametni" sekretari nekakvih agencija i generali policije bi verovatno izmislili kako je to nemoguce,nebezbedno i ko zna sta jos.Problem je sto te u Americi da dobijes dozvolu i stavis je u novcanik kosta ne vise od 50$ a u Srbiji oko 1000$!!!! Pogledajte njihove saobracajne znakove sa vremenskim ogranicenjem,od 07 - 17 h pored skola je 20 milja a posle 17 h je 40 milja.Da li mislite da su nedemokratsko drustvo zato sto njihov milicioner je u obavezi da ti pomogne da sklonis kola ako ti se pokvare na putu,sacuvaj me se boze da ti naplati ili ne daj boze te kazni. Treba videti tu humanost milicije pogotovo kad zaveje sneg.Slete kola u sanac,milicioner ti ne gleda da li imas letnje gume ili lance,nije ociscen put od snega ,nije bacena so, uhvatio se led ispod nadvoznjaka,sve je to visa sila.Izleti ti jelen ili srndac,pa ti si vozio po putu a ne po shumi.Za sve i svasta su neradnici izmislili takse, da otimaju,jos malo izmislice i dozvolu za bicikl!!Trebaju ti generali ili ko vec da ode u neku sportsku prodavnicu i kupe luk i strelu ili samostrel bez licne karte pa da se zapitaju kako je to moguce??Trebaju da vide saobracajni znak za radarsku kontrolu pa da se pitaju koja je svrha tog znaka??Demokratija ili pljacka ,procenite sami?? Sve cesci kolapsi saobracaja u Beogradu bice signal da su neodrzivi neki propisi, a da li ce neki sekretarcic odgovarati zbog kolapsa,nece,jer oni prebace odgovornost na skupstinu,i nikom nista.

Mamor

pre 14 godina

Obican svet, uplasen visokim kaznama, ce pazljivije voziti. Povlasteni i bogati, kao i do sada, nece morati.
Posto onih prvih ima neuporedivo vise, bice primetan pad broja nesreca. Ne ocekujte pravdu, to i nije cilj novog zakona, vec smanjen broj nastradalih.
Ako zelite biti neodgovorni pred zakonom i uzivati u voznji, obogatite se ili napravite karijeru politickoj partiji.
Uostalom, to vazi za sve segmente ljudskog ponasanja.
Pogotovo u balkanskim kvazi-drzavicama.

kole

pre 14 godina

Samo polako. Tek je dva dana prošlo zakon se već smatra uspešnim. Svakog čuda za 3 dana dosta.
Jedno je sigurno budžet će bolje da se puni.

Magnus&Bunker

pre 14 godina

Jedan dan 200 nesreca, drugog 100. Period od dva dana bas i nije reprezentativan uzorak da bi rekli da je to zbog novog zakona. Mozda je prethodnog dana put bio klizaviji, mozda je bila smanjena vidljivost, mozda, mozda, mozda...

Nemos

pre 14 godina

NOVI ZAKON APSOLUTNO NEMA NIKAVE VEZE SA BEZBEDNOŠĆU U SAOBRAĆAJU VEĆ JE PROJEKTOVAN DA SE RUPČAGA U BUDŽETU JOŠ VIŠE KRPI IZ DŽEPOVA GRAĐANA NEGO DO SAD!
Ovo samo glup čovek može da poveruje da je motiv za novi zakon bio da se poveća bezbednost u saobraćaju...
Navešću neke argumente:
1.ALKOHOL
Da su hteli da postignu to da ljudi ne voze kada konzumiraju alkohol onda bi stavili granicu od 0 promila.
Ne, smanjili su sa 0,5 na 0,3 da bi mogli da uzmu pare čak i od nekih ljudi koji su popili samo jedno piće.
Rutinska kontrola? To ne postoji u velikim evropskim gradovima... Niko u Londonu neće zaustaviti nikog dok ne napravi prekršaj! Može da ima i 5 promila alkohola, dok ne napravi prekršaj neće biti zausavljen ali zato je nagrabusio ako napravi neku glupost pod dejstvom bilo kojeg opijata. Neretko se dešava da mu se doživotno zabrani upravljanje motornim vozilima.
Da su hteli da spreče ljude da voze pod dejstvom alkohola mogli su da uvedu obavezu da sve ugostiteljske radnje koje služe alkohol moraju da imaju uslužni alkometar gde mušterije mogu da se testiraju za npr 50 ili 100din i da ne sedaju uopšte za volan dok im je nivo alkohola u krvi preko granice dozvoljenog.
E da to je dobra prevencija ali od toga PARA DRŽAVI NEMA!

2. PREKORAČENJE BRZINE
Nigde u životu nisam video da se policija krije kada kontroliše brzinu na nekoj deonici kao kod nas!
Kriju se bolje nego komandosi i paparaci zajedno!
Da ne kažem da apsolutno nisu poštovali pravilnik o merenju brzine dok je važio stari zakon. Lično sam kod sudije za prekršaje 4. puta dobio oslobađajuću presudu zbog nepoštovanja pravilnika od strane saobraćajaca.
Dakle nije motiv da ih ljudi vide i da voze sporije nego da ih ne vide i da plate kaznu!
Vozio sam dva meseca po Švajcarskoj koja ima kamere na svim kritičnim deonicama koje snimaju vozila koja se kreću nedozvoljenom brzinom.
Upozorenja na sve strane! Imaju ljudi čak i SMS obaveštavanje! Stizala mi je besplatna poruka svaki put kada sam bio na kilometar od kamere da me obavesti da se približavam kameri i da usporim! Da ne pričam o tome da je iz istog razloga radar detektor ne zabranjen nego POŽELJAN!

DAKLE U UREĐENIM DRŽAVAMA JE MOTIV DA SE SMANJI RIZIK OD SAOBRAĆAJNIH NESREĆA DOK JE U SRBIJI MOTIV DA SE LJUDIMA UZME ŠTO VIŠE PARA!

dragan

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona..."
Ključna reč je primena, nije je bilo ranije. Ako i kod novog zakona izostane, vraćamo se na staro

pera

pre 14 godina

Svaki normalan vozac ce vam reci da je ovaj zakon debilan. Mada moram priznati ima i nekih dobrih strana.
Svidjaju mi se neke kazne za na primer voznju u pijanom stanju, prolazak kroz crveno, prekoracenje brzine za preko 50km na cas i ima jos par tako nekih stvari koje su stvarno dobre. Ali te dobre stvari je trebalo samo implementirati u stari zakon, koji je po meni bio odlican, samo da se primenjivao kako treba a ne selektivno, pa udri po sirotinji. Kada bi se te dobre stvari ubacile u stari zakonon onda je trebalo jos samo povecati novcane kazne za po pet ili destet puta. Takav zakon bi bio ekstra a ne ova glupost.
Ovaj sto je pisao ovakav zakon je sigurno pesak, odnosno nije vozac ili ako je vozac onda mora da je zena.
Uostalom ovo je samo losa kopija engleskog zakona koji moze da funkcionise u Londonu zato sto London ima dobro uredjene i kvalitetne saobracajnice ali kod nas to je sumanuto!!!!
Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno? U tom slucaju kamera, koja ce stajati na svakom semaforu, ne zna kada si ti prosao kroz taj semafor i ona vidi samo da je zadnja tablica na sedini raskrsnice i onda te uslika i takvu sliku dobijes na kucnu adresu sa jos ne znam ni ja vise koliko bodova
Sve u svemu ovo je jedno veliko SR*NJ*
Nek nam je BOG u pomoci :((((((((((((((((((

Damon Hill

pre 14 godina

Efekti su zaista vec uocljivi, saobracajci sada mnogo vise zaradjuju! Juce su mi uzeli 5000din da mi ne bi pisali prijavu, kazu, toliko ti je sad najmanja kazna!

sale

pre 14 godina

evo, i ja sam primetio efekat novog zakona...

na pesackom prelazu preko puta moje zgrade nije vise parkirano 5 vozila koja su tu bila proteklih meseci...

sad ih ima 8 ili 9....

a saobracajac kome sam jutros na to skrenu paznju me je obavestio da nije njegov posao da pise kazne za nepropisno parkiranje....

toliko...

sreten

pre 14 godina

Vidim, pljuvacina po novom zakonu. Kada bi bilo normalnih, ne bi niko razglabao o zakonu.
NORMALNO je da STANES na STOP.
NORMALNO je da STANES na CRVENO.
NORMALNO je da PUSTIS PESAKA. NENORMALNO je da PRICAS MOBILNIM I VOZIS, do pre 10 godina nisi imao ni fiksni kod kuce.
NENORMALNO je da VOZIS 100 na sat PO GRADU.
NORMALNO je da PUSTIS drugog DA SE PRESTROJI.
Gde god da ides pre ces stici od bilo koga od tih 150 ljudi u GSBusu, zato PUSTI AUTOBUS.
VEZI DETE U SEDISTE zbog deteta, RAZBICE GLAVU ako naglo zakocis pri 20km/h.

A u Americi? U CA pikavac kroz prozor kosta 1000 USD.

disco

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"

E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

Inace sto se zakona tice, svaki komentar iole razumnog coveka je vise nego islisan... potpuno s..nj...

savesni vozac

pre 14 godina

Zgrozila sam se kada sam videla veceras u dobrom automobilu, majku koja u krilu drzi bebu od 8-9 meseci i vozi na suvozacevom mestu sedi dete od 3-4 godine, ostala sam zabezeknuta prizorom koji vidim! Ma ne da trebaju kazne za ovakve vozace vec odma oduzimanje dozvole. Bahato ponasanje i nepostovanje zakona cemu nas to vodi ? Neka misli ko sta hoce ali treba biti rigorozan , ali bojim se da ce kao i do sada stradati samo 'boranija' gde i sebe ubrajam !

LaMar

pre 14 godina

Letos u Grckoj ja preteknem autobus koji je stajao da pusti putnike i predjem preko duple linije, zaustavi me policajac i ni rec da kaze samo pise i kad ga ja [pitam on kaze "objasnicu vam kada zavrsim"...Napisa covek kaznu 400E i onda samo kaze "mozete da platite za ovih par dana i placate samo pola kazne, dovidjenja"...Ostatak odmora sam vozio kao da polazem vonju...Kada tako pocnu policajci kod nas da se ponasaju, kada ne bude automobila sa neispravnim svetlima i kocnicama...bice nam bolje...
P.S. Male su kazne

Balansero

pre 14 godina

Primena? Koliko je ljudi kaznjeno ili upozoreno po osnovi primene novog zakona pa da mozemo da govorimo o efektima primene?
Cista medijska kampanja i nista drugo. Kad ona prestane bicemo opet na istom.

Inace novi zakon je pisala policija i to je ocigledno na osnovu niza gluposti (ne znam kako drugacije da ih nazovem).
Zabranjena je recimo upotreba i POSEDOVANJE radar detektora!? Pa nije to oruzje pa da ne smes da ga imas bez dozvole. U mnogim zemljama je dozvoljena upotreba istih (ne i uredjaja za ometanje) jer je utvrdjeno da vozaci koji ih koriste voze pazljivije i manje prekoracuju brzinu. Ti uredjaji su iz licnog iskustva efikasni u 50% slucajeva i to samo ako je prekoracenje umereno pa vozac ima vremena da uspori.
O farsi sa auto skolama da i ne govorim. A tek ovo oko obavezne opreme. Napravili su famu a niko zaista ne zna sta je tacno obavezno. Formulari za udese sa manjom stetom?! Niko nema pojma kako ce to da sprovede s obzirom da osiguravajuce kuce mogu na taj nacin da budu zestoko obmanute. Itd itd.

Pri tome je pola vlade bilo na otvaranju "moderne" petlje kod Orlovace gde ni dan danas ne umem da rastumacim gde treba da se prestrojim i kako da na vreme izbegnem bankinu kod racvanja puta iz pravca Cacka neposredno pre Petlovog brda. Duplu punu nekaznjeno gaze svaki dan. A kako i ne bi kad na prilazu prestonici imamo JEDNU traku!
O genijalnoj modernizaciji voznog parka u Srbiji, Puntima koji nemaju ABS, air-bag za suvozaca i pojaseve na zadnjem sedistu kao standardnu opremu ne treba trositi reci. Sto rece neko, na tv-u vidimo kako im se sasija zavaruje rucno i to u pokretu.

E da je samo do zakona, lako bi smo popravili bezbednost u saobracaju.

Jessy White

pre 14 godina

Za Indijanu i Ilinois mozes da dobijes istog dana dozvolu,i nepostoje nikakvi dnevnici a pogotovo ne privremena dozvola.Za 20 $ dobijes dozvolu i vozis.Zaboravio je "the cika" da je registracija bilo kog vozila,78 $ = 5000 din !!!! Ali najbitniji je zakon o "prejakoj" ili "bucnoj" muzici. Zamislite takav zakon da neko podnese u LA-ju ili Njujorku,pa drzavni tuzilac bi tom predlagacu izrekao dozivotno obavljanje javne funkcije.Izbila bi revolucija a ne neredi u crnackim kvartovima!! Upravo zakon preko 2000 kubika i ovaj o "buci" u svom autu je dokaz da je Srbija postala totalitarna policijska drzava.Ovo o kubikazi je paralela sa jednom poznatom avio-kompanijom koja je probala da debelim ljudima naplati skuplju kartu.Drzava,mediji,odrali su tu kompaniju da nikad vise nije stala na noge.Trebali ste sinoc da gledate utisak nedelje i da slusate jednog izuzetnog hrabrog i inteligentnog gospodina Prokopijevica,koji bi da se ja pitam danas postao ministar policije,i jednog mladog ambicioznog nevidjenog demagoga,pa da cujete milion zasto i kako smo postali 2009 -te policijska drzava sa represivnim zakonima kojih mozda ima u Iranu i Koreji.Samo zakon o saobracaju je na 170 strana a celi americki ustav nije ni upola toga,pametnome dosta.

nemanja

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"
@disco
E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

@disco
upravo tako, mada, sta se desava ako se postuje to pravilo: neki vrsni sofer ce samo da te volsebno zaobidje i stane ispred tebe na sred raskrsnice, pritom trubeci i gestikulirajuci.. i to ti je kao normalan vozac tj. profi gradski maher u saobracaju. jedam me je tako zaobisao preko trotoara sa punim gasom i stao na sred do tada ne zacepljene raskrsnice.

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo mi zvuči isto kad su šestog oktobra rekli da sad živimo u demokratskom društvu, i kako će bavljenje politikom biti mnogo dosadna stvar...

komsinica

pre 14 godina

Posotvani drugovi policajci!! Resite problem blokirane desne trake u Gavrila Principa, kod broja 24, jer u njoj vlasnik kafica i inspektor MUP-a istu blokira tako sto svoj AUDI A6 (ili Mercedes novije generacije) crne boje ostavlja u samoj kolovoznoj traci pored baste svog lokala, gde tako sedi po vascele dane. Tom ulicom prolaze brojne linije gradskog prevoza. Dok saobracajci budu pusili na ulici (svom radnom mestu) i kucali SMS poruke kada god ih vidim, a ne budu nalagali pomeranje vozila, sasvim mi je svejedno koji je zakon na snazi. A spregu inspektor - saobracajac (tzv. "kolega" vezu) RAZBUCATI VISE!!!!! Stvarno mi je dosta.... PS
I sve to - neposredno posle znaka za zabranu parkiranja i zaustavljanja!!
Dokle vise nekaznjenog bahacenja po ulicama?????

Serbinhio

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona o saobraćaju registoravano je upola manje saobraćajnih nesreća nego prethodnog dana."

Ko god je studirao statistiku zna da ne mozemo praviti zakljucke posle jednog jedinog rezultata. Ovo se radiposle godinu dana pa se uporedjuje posle toga. Nadam se zakon uspe da smanji broj saobracajnih nesreca.

Doo

pre 14 godina

@pera

ustvari jedina dobta stvar u zakonu je bas to za crveno. Najvece guzve u beogradu su upravo zbog ulazenja u raskrsnicu iako je ulica zakrcena sto dovodi do zakrcenja raskrsnice i nr mogucnost prolaska vozila iz drugog pravca.
Veoma je jednostavno, kada se upali zeleno a ulica je puna vozila ne ulazi se u raskrsnicu, vec tek kada se pomere automobili. rezultat je, isto vreme cete cekati da se pomeri red stim sto umesto pola metra ispred vas stajacete vise, a kada se upali vama crveno voxila iz drugog pravca ce proci ne smetano pa isto tako i vi kada vam se upali zeleno.

bratislav

pre 14 godina

gospodo mi smo demokratsko drustvo u pokusaju jos malo pa ce nam naplacivati i vazduh koji disemo.uzet je nemački zakon samo nisu uzete nemacke plate i standard gradimo kucu od krova.dali gospoda koja su pisala zakon nekada putuju negde svojim kolima i po kakvom putu.ovo je dopuna budzetu posto ce one pare od mmf otici u druge svrhe.ne znam jos koliko ce agencija smisliti da zaposle svoje rođake.neka nam je BOG u pomoci ako i on moze da nam pomogne jer su sad policajci bogovi

stv

pre 14 godina

Ovaj zakon je perpetum mobile za državu.Ništa neradi a ubire veliki prihod.
Slažem se da smo bahati vozači i da nas treba upristojiti,ali postoje bolji načini od ovoga.Svaki zakon u jednoj državi treba da štiti građane a ne da ih iritira.
A iritiraju mnoge nelogičnosti i neozbiljnosti.
Ko poseduje zadnje pojaseve a nevežu se putnici plaća kaznu jer ugrožava bezbednost.
Ko nema zadnje pojaseve nema ovaj problem i ne ugrožava bezbednost !?
Ima li logike ovde ?
Uz sve nelogičnosti vrhunac je ono sa zapisnikom policajca koji je validan dokument za osudu vozača.
Kako neko da dokaže da je policajac pogrešio,možda bio bahat,da je izmislio i td.
Da vidim ko će sada smeti da se raspravlja sa policajcem a da se ovaj ne sveti i ne iživljava.

Jedno hipotetičko pitanje:
na semaforu crveno svetlo,prisutan policajac daje signal da se prođe. Vozač prođe i kamera ga snimi a da on to nezna. Na snimku se policajac nevidi. Koje su pravne mogućnosti vozača?
Ko održava puteve treba da signalima obeleži nepravilnosti ali niko ga nejuri da popravi put za koji je zadužen .Saobraćajni inžinjer odredi da je max brzina 70, a dođe neki putar i postavi znak od 20 i čija je procena validna ? Da nepričamo da se dešava da poprave put a zaborave znak.
Ludilo !

Van Helsing

pre 14 godina

Još jedan dokaz da idemo sve više u policijsku državu i totalitarizam. Lepo reče čovek koliko u Americi košta polaganje vožnje, samo se malo preračunao. Nije $50 nego $20, i to pokriva do 3 polaganja testova, do 3 polaganja vožnje i fotografisanje i izradu vozačke dozvole koja je istovremeno i lična karta i traje do navršenih 65 godina života, kada treba da se polaže test vida. I ta vozačka dozvola se dobija tog momenta, a ne čeka se mesec dana kao što mi čekamo novu ličnu kartu. I nije obavezna nikakva auto škola, koja kod nas košta 500-600€.

BgdZ

pre 14 godina

Izgleda da novi ZOBS pocinje da daje rezultate: Ovih dana u Beogradu skoro svi voze kao da upravo polazu Vozacki, a na zadnjem sedistu imaju Policajca clana komisije. Doduse, vreme putovanja se dupliralo bas kao i potrosnja i zagadjenje, ali to je samo kolateralna steta.
A sad ozbiljno:
- U zadnjih 5 godina redovno koristim zimske gume u ovo doba godine cak i u gradu i svima ih preporucujem.
- Odavno posedujem svetleci prsluk
- ne telefoniram u voznji, a kad idem na duzi put nosim Bleutooth slusalicu
- Vozim vec 2. po redu auto na TNG i oba su atestirana
- Slazem se sa 90% sadrzine novog Zakona.
- A I PORED SVEGA TVRDIM DA JE ZAKON KATASTROFALAN!

Svi smo svesni da postoji svega par % vozaca koji prave najteze prekrsaje (Voznja preko 100 km/h u gradu, nepostovanje crvenog svetla, pune linije, pesackog, itd). To priznaju i oni koji nas ovih dana na TV-u ubedjuju u savrsenstvo ovog Zakona. A Zakon su usmerili protiv svih nas, ostalih.
Kazu: "Voz. Dozvola je privilegija a ne pravo", "Imamo slobodu izbora - mozemo ici i GSP-om".
E pa, ne mozemo svi. Radim u privatnoj firmi i zbog prirode posla moram da svakog dana koristim auto (i to moj licni, nema sluzbenog) za voznje po Bgd-u a povremeno i van njega. Od kad je pocela primena Zakona preko Brankovog mosta se ide 20km/h.Uzrok: niko vise ne sme da ide zutom trakom. Ljudi u strahu skrecu u desno(da bi se spustili u Karadjordjevu) tek na 5m pre odvajanja. Ako zutom trakom naidju 2-3 autobusa mozete da birate: stati da oni prodju i potpuno zaustaviti kolonu iza vas dugu par km, ili odustati od svoje rute i produziti pravo na Terazije, pa kroz tunel, pa...A ako ipak stignete u Karadjordjevu (koja je i dalje razrovana i puna ispupcenja od prosutog betona(!), stici cete i do ulice koja vodi oko Kalemegdana. Pomislicete: najzad malo normalnog pravca bez semafora, ali naici cete na znak ogranicenja od 40km/h! I ako izbegnete sve zamke i iskusenja:
- da vas kazne jer ste usli u zuto svetlo noseni kolonom vozila,
- da vas neko udari otpozadi jer ste stali da propustite pesaka,
- da pregazite nekog ko izlece na ulicu van zebre, skrivajuci se iza nepropisno parkiranih,
- da se sudarite sa nekim koga niste videli kao ni on vas zbog istih nepropisno parkiranih
- da vas snimi kamera ili radar kako jurite 45 umesto 40 (ili 57 umesto 50),

i ako ste sve to uspesno prosli i stigli na posao radni dan moze da pocne.

A sad se setite momka koji je vozeci AUDI A8 na Gazeli 200km/h naleteo na kola otpozadi i ubio neduznu devojku. Posle su rekli: "Vec je poznat Policiji, sa 22 godine ima 20 prijava zbog saobac. prekrsaja, od toga 10 teskih". Da nije i on neki navijac ili vodja? Zasto je on tog dana uopste vozio umesto da lezi 10 ili 20 godina? Po starom Zakonu takvima nisu mogli nista, a sad ce ih sve za cas srediti!
Kazu: "Zakon deluje, 1. dana niko nije poginuo a prethodnog jesu dvoje." Demantovao ih je nesrecni biciklista koga je neko kolima udario u Zemunu. Kazu: Brzina 50 je uvedena jer su mnogo vece sanse da pesak prezivi udar nego pri 60". Da, ali pri 30 ili 40 su jos vece sanse za prezivljavanje, a najvece su kad kola stoje! Koliko pamtim izvestaje o takvim nesrecama uglavnom se radi o kolima koja "su isla veoma brzo i isto tako pobegla sa lica mesta", a nisu isla 50 ili 60. S druge strane u uskim ulicama u Centru (Dorcol, Vracar i sl.) svako ko ima mozga i malo iskustva ici ce znatno sporije od 50. A posto ce putari i ostali "zaboraviti" da u ulicama kao sto su Jurija Gagarina, Bul. Nikole Tesle i sl. stave znak koji dozvoljava nesto vecu brzinu, uskoro cemo svi zaboraviti kako se ubacuje u IV brzinu.
Ili cemo svi kupiti domaceg Punta! Mozda je to bio i cilj?

Driver

pre 14 godina

@
(sreten, 14. decembar 2009 11:29)

NIJE NORMALNO da sve vreme voznje gledas u kilometar sat da ne bi prekoracio brzinu ni malo
NIJE NORMALNO da na vecini puteva van naseljenog mesta stoji znak kojim se smanjuje brzina na 60 i 40
NIJE NORMALNO da placas kaznu zbog papira koji treba da ti da osiguravajuce drustvo, ali nije postojao kada si registrovao auto
NIJE NORMALNO po gradu voziti sa zimskom opremom
NIJE NORMALNO vezivati se u licnom automobilu kada isti propisi ne vaze za autobuse (gde vas vozni ko zna kakav vozac)

peshak

pre 14 godina

nisam vozac, pa necu sa te strane da tvrdim da li je zakon dobar ili nije, ali kao neko ko mnogo vremena provodi u pesacenju, moram reci da se prvi put u zivotu ne plasim da prelazim ulicu u Beogradu! Ljudi zapravo zastanu kad zakoracim da predjem ulicu, a ne pokusaju da me zaplase time sto se punim gasom zalete na mene...

тхе чика

pre 14 godina

Богами, начитах се коментара како у Америку ово, у Америку оно, па морам нешто да добацим, онако, са врућег терена у гостима, али првоЧ нови Закон о саобраћају није лош као закон, али ни стари није био лош, него су они који су требали да га примењују лоши, неспособни и неодговорни, њима нико не може ништа и никада нико није одговарао због тога што је узео 20 еврића за пролазак на црвено. Да је полиција у Немачкој поткупљива ко дупе, као наша што је и да нема систем унутрашње контроле, више би Шваба погинуло за један викенд на аутобану него што их је страдало код Стаљинграда.
А сад поводом ових тлапњи о Америци. Није тачно да одеш у ДМВ и добијеш дозволу, бар не у свим државама. Можда има и таква, али мрзи ме да орем по сајтовима њихових ДМВ-а, па ћу рећи за исток и средњи исток. Ако немаш њихову дозволу, оно међународно сра## ти важи 60 дана. Онда одеш да одслушаш 3 сата лекција о алкохолу, онда полажеш. Тестове и вожњу. Ако никад ниси имао дозволу, добијеш после провере ученичку, мораш да возиш 60 сати са неким ко је има бар 3 године (и има добру историју као возач), а мора да се води и дневник, јер има тачно прописано шта мора да се одвози. Онда добијеш привремену дозволу коју тек после ваљда 18 месеци беспрекорне вожње без казне можеш да мењаш за сталну. Имају систем бодова, поновног полагања, гадне казне, на свако СОТОП МОРА ДА СЕ СТАНЕ, не успори, па макар СТОП било и на паркингу у тржном центру, ограниченја су језива, већина њих никада не пређе 120 км/сат, па то компензују куповином СУВ-а. Што се тиче куповине кола на кредит и регистрације и осигурања, волео бих да видим која ће то банка у САД да да кредит некоме без добре кредитне историје, а ако знате поставите линк, или које осигурање ће да да разумну цену некоме ко има лош возачки досје. Стога, немојте да нудите Америку као пример, већина нас би после 5 дана стани-крени-стани-крени повиленила и направила бар 3 прекршаја по њиховим законима.
Није проблем у закону него у механизму примене и ономе ко треба да га примени, а то су наша полиција и судство, јер се не зна шта је од та два горе и трулије.

. . .

pre 14 godina

a bas verujem da je bilo duplo manje saobracajnih nesreca, pogotov zato sto sam na putu od kuce do posla prosla pored 9 saobracajki za svega 5 km! i to su sve bile ispred semafora poxto su ljudi naglo kocili, a treptajuceg zelenog naravno nema! a jos gore je sto su semafori po gradu sinhronizovani na brzinu os oko 70km/h....

dovla

pre 14 godina

Šta je učinjeno da se putevi prilagode bezbednijoj vožnji? Šta je urađeno na poboljšanju signalizacije? Ništa! Urađeno je jedino što se godinama i radilo, drastično su povećane kazne. Da li je jedino rešenje koje postoji kazna. Da li mi koji vozimo i koji sve plaćamo, treba još više da plaćamo da bi prestale nesreće na putevima? Genijalno ! Neko (?) će i zaraditi. Šta ćemo mi koji svoje stara vozila vozimo po rupama i grbama i sve plaćamo od svojih plata? Još više da plaćamo. Najskuplje gorivo, putarine i kazne... Kada je bezbednost u pitanju ništa nije skupo ! Svaka vam čast!

Raca

pre 14 godina

Setite se da je i pre neku godinu,kada su drasticno povecane visine novcanih kazni,nastalo "zatisje" u krsenju istih,da bi samo za par meseci nastavilo se sa voznjom koja se kosila sa zakonskim odredbama.Bojim se da je i sada isti slucaj i da cemo preslikati situaciju iz Hrvatske ,gde su Hrvati uspeli da naprave dugogodisnje cekanje na odsluzenje zatvorskih kazni nastalih sobracajnim prekrsajima.

Aleksandar

pre 14 godina

@Tajkunski ZAKONI, istina, u USA covek moze da ujutru ode u banku, digne kredit, ode kod dilera i kupi automobil, registruje ga, otvori osiguranje, skokne do DMV-a i posle par sati cekanja dobije dozvolu, i sve to zavrsi pre rucka za manje para (izuzev kupovine vozila, naravno) nego sto ovde kosta samo polaganje. No, postoji i druga medalja te price - statisticki dokazano, 90% novopecenih vozaca u prve 2-3 nedelje nabije ceh od $2-4k na raznim kaznama zbog nepoznavanja propisa i tako na primeru (dzepu) nauce kako da voze, downside toga je sto za vreme svog `ucenja` ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju. Kod nas je apsolutno obrnuto - iscimas se i naplacas svega i svacega dok na kraju ne polozis, a onda mozes da radis sta god ti dusa pozeli (narocito sa ovoliko korumpiranom policijom). Ne verujem da bi americki sistem ikada mogao kod nas da se primeni, jednostavno nismo mi takvog mentalnog kova. Da se razumemo, meni se njihov sistem daleko vise svidja, al' kada bi se i uveo verujem da bi kod nas jos vise negodovali obzirom na drakonske kazne koje mogu da uslede zbog svakodnevnih pojava kod nas - poput parkiranja pored hidranta.

Berluskoni

pre 14 godina

Lepo 50 keka u dozvolu, ionako ne smeju da naplacuju za drzavu, sad ce da naplacuju za sebe. Promenili su zakone ali nisu ljude na terenu, tako da se u sustini nista drasticno nije promenilo.

TAXIMEN

pre 14 godina

Jeste, na savesne je uticalo da budu još savesniji, ali oni koji su se uvek bahato ponašali i dalje se tako ponašaju, teško ih je dovesti u red, naročito oni ćelavi bez vrata koji misle da su nedodirljivi. Upravo jutros mi se desilo, dok sam prvi stajao na crvenom, a iza mene još oko 3-4 auta, pored nas levom stranom je protutnjao BMWx5, naravno i prošao kroz crveno. Pravo je čudo što nije izazvao nezgodu, zahvaljujući onim savesnim vozačima koji su pažljivo krenuli na zeleno. Dalje, u subotu je gospođa Jugićem uveče oko 9h u koloni kroz raskrsnicu prošla sa UGAŠENIM svetlima. Znači ko je bio savestan i ostao je, a ostalima nek je bog od pomoći. Samo molim boga da Policija skupi m..da da zaustavi i kazni gore pomenute u zatamnjenim džipovima i sl. a ne samo sirotinju.

raaajt

pre 14 godina

ja i pola moje ekipe poslednjih 10 godina vozimo pijani, bez dozvole, neregistrovani, itd. od pre par dana, svi disciplinovano u javni prevoz i taksije. znači, ovo fercera.

Alex

pre 14 godina

Ja sam jutros oko 4:30 u naselju Braća Jerković video policijski BMW sa tablicama 61-71 koji je na moje oči prošao na dva crvena svetla zaredom. Prvo crveno svetlo je prošao tako što je zaobišao mene koji sam stajao na raskrsnici i čekao da se upali zeleno svetlo. Koliko se meni čini ovo je zakonom definisano kao nasilnička vožnja.
Ko će kažnjavati za ovakvo bahato ponašanje. I na sve to, mi uzimamo da je njegova reč neprikosnovena!?!?!

vozac

pre 14 godina

drugog dana sam putovao na relaciji novi sad - kragujevac,autoputem za nis,i svaka cast za ogranicenje brzine,umesto da voze 120,vozili su min.150,a sto se tice mobilnog,nisam stigao,uslikati sve,a kroz bgd,sa 50 na sat je posebna prica,jer ti skoro svi j...,a policija,se verovatno sakrila,da prostudira detalje zakona.jedino su se dobro oparili prodavci prsluka i prve pomoci.

tasenka

pre 14 godina

I ja sam primetila promene u saobracaju, svi su vozili bojazljivo i sa upaljenim svetlima, uglavnom vezani i slicno ali su se odjednom u pojedinim delovima grada stvorile neopisive guzve i zastoji na raskrsnicama kojih ranijih godina mogla bih reci na tim mestima nije bilo.... sve u svemu sto neko rece verovatno ce sve to trajati neko vreme a onda ce ponovo biti po starom, mada podrzavam u sustini jer zaista puno ljudi gine na putevima, mada je kljuc u postenju policajca na putu koji sada ima neprikosnovenu rec na sudu protiv koje se ne moze nista.....a u zemlji srbiji ja mislim tesko ...mozda istorijska distanca pokaze drugacije pod uslovom da traje duze od jednog dana....

profesor

pre 14 godina

Tesko da stvar koja nema logiku moze da ima dugorocniji znacaj.
Uvek me je intrigiralo, od ukupnog broja nastradalih, koliki je deo onih od zakona izuzetih, a koji deo su njihove zrtve?
Kako je na TV meni logicno objasnio poslanik stranke ciji nisam simpatizer, zakon NEMA logiku.
Ja bih dodao, pored drugih nelogicnosti, kako je napisan, zakon krsi jedno od osnovnih pravnih nacela, da covek ne moze da bude dva puta kaznjen za isto delo, govorim o "postignutih" 18 poena. Kako li je to ostalim evropskim zakonima? Pretpostavljam da to nije tako naivno upakovano kao kod nas.

Alex

pre 14 godina

Imam nameru da napravim web sajt: www.policijauhvacenanadelu.com
Tu bih dozvolio svima da iznesu svoja svedočanstva o primerima korupcije i bahatog ponašanja policije, a pre svega saobraćajne policije. Naravno, tu bi se postavljale i fotografije i video sadržaj.
Mislim da je to jedan od načina da se takvima stane na kraj.
Inače nisam protiv discipline u saobraćaju i velikih kazni. Samo sam protiv toga da grupi koja je dokazana kao najkorumpiranija u Evropi dozvolimo apsolutnu vlas i moć nad sudbinama učesnika u saobraćaju.

maxim

pre 14 godina

hoce li vam ikad ista biti po volji samo se zalite ko babe, da ste postovali stari zakon ne bi nam novi ni trebao. Treba jos stroziji da bude nego sto je i ovaj sad, pa bi se naucili nekog reda!!!

Dexterijus

pre 14 godina

Jutros u objavili u Pancevu za 72 sata samo jedna saobracajka,bez povredjenih i poginulih.Pa izgleda da deluje.
U Grckoj je alkohol dozvoljen do 0.8 promila, nevidim u cemu je stos,mogli su da ostave 0.5 ali da povecaju kazne ko to prekoraci.
Od Soluna do Atine pun autoput 600km - putarina je 2 eura, od BG-Nis 250km 10eura.
U FRancuskoj 100km kosta 2e,znaci 250 kosta 5 eura.
Lopovija ova demokratija....

Alex

pre 14 godina

Komentar da je prvog dana primene zakona broj saobraćajnih nezgoda duplo manji od prethodnog dana se u normalnom svetu naziva GLUPOŠĆOM.
Naravno da je jednog dana u odnosu na prethodni vrlo često dva puta više ili manje sobraćajnih nesreća. Nekada je to i 3-4 puta, jer se naravno retko dešava da je u više uzastopnih dana broj nesreća isti.
Statistika se daje na osnovu nekog većeg perioda (mesec, kvartal, godina).
A verovatno će biti i manji broj naplaćenih kazni, jer će biti više korupcije.

sreten

pre 14 godina

@driver

stavi pojas, gume, papire, obaveznu opremu, dete u sediste i cepaj majstore, vozi do mile volje, samo nemoj kao Kalimero svi da vicemo NEPRAVDA i da ginemo po putevima

Marx

pre 14 godina

(Damon Hill, 13. decembar 2009 13:19)

Pa, dobro, jesi li napravio prekrsaj ili nisi? Ako jesi, to je tvoj problem! Bice da si prosao mnogo bolje.

Vojvodinac

pre 14 godina

Od primene novog zakona ja sam uočio jedino bahatost policije, hitne pomoći, GSP i taxi vozila. Do juče su svi kršili propise, punu liniju, zaustavnu traku na auto putu, crveno svetlo, jednosmerne ulice i... ali je sada mnogo manje putničkih vozila koji prave takve prekršaje.
Nažalost, vozila navedenih službi i dalje štrče, i ukoliko se nešto ne uradi na snakcionisanju istih, ubrzo će situacija biti kao i pre novog zakona.

pera

pre 14 godina

Svaki normalan vozac ce vam reci da je ovaj zakon debilan. Mada moram priznati ima i nekih dobrih strana.
Svidjaju mi se neke kazne za na primer voznju u pijanom stanju, prolazak kroz crveno, prekoracenje brzine za preko 50km na cas i ima jos par tako nekih stvari koje su stvarno dobre. Ali te dobre stvari je trebalo samo implementirati u stari zakon, koji je po meni bio odlican, samo da se primenjivao kako treba a ne selektivno, pa udri po sirotinji. Kada bi se te dobre stvari ubacile u stari zakonon onda je trebalo jos samo povecati novcane kazne za po pet ili destet puta. Takav zakon bi bio ekstra a ne ova glupost.
Ovaj sto je pisao ovakav zakon je sigurno pesak, odnosno nije vozac ili ako je vozac onda mora da je zena.
Uostalom ovo je samo losa kopija engleskog zakona koji moze da funkcionise u Londonu zato sto London ima dobro uredjene i kvalitetne saobracajnice ali kod nas to je sumanuto!!!!
Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno? U tom slucaju kamera, koja ce stajati na svakom semaforu, ne zna kada si ti prosao kroz taj semafor i ona vidi samo da je zadnja tablica na sedini raskrsnice i onda te uslika i takvu sliku dobijes na kucnu adresu sa jos ne znam ni ja vise koliko bodova
Sve u svemu ovo je jedno veliko SR*NJ*
Nek nam je BOG u pomoci :((((((((((((((((((

Tajkunski ZAKONI

pre 14 godina

Na celoj zapadnoj hemisferi voziti kola je potreba a ne luksuz!!!!Zasto ako tezimo da budemo demokratsko drustvo,a ne policijska drzava u sluzbi tajkuna i prevaranata,nisu uzeta americka iskustva,pocevsi od polaganja vozackog ispita?? Oni olaksavaju a ne zagorcavaju zivot poreskim obveznicima.Po kom to demokratskom zakonu ja sam obavezan da uzmem makar i jedan cas voznje??Vezbam zajedno sa nekim ko ima dozvolu,polazem sa kolima mog prijatelja ,i to je to. Nasi "pametni" sekretari nekakvih agencija i generali policije bi verovatno izmislili kako je to nemoguce,nebezbedno i ko zna sta jos.Problem je sto te u Americi da dobijes dozvolu i stavis je u novcanik kosta ne vise od 50$ a u Srbiji oko 1000$!!!! Pogledajte njihove saobracajne znakove sa vremenskim ogranicenjem,od 07 - 17 h pored skola je 20 milja a posle 17 h je 40 milja.Da li mislite da su nedemokratsko drustvo zato sto njihov milicioner je u obavezi da ti pomogne da sklonis kola ako ti se pokvare na putu,sacuvaj me se boze da ti naplati ili ne daj boze te kazni. Treba videti tu humanost milicije pogotovo kad zaveje sneg.Slete kola u sanac,milicioner ti ne gleda da li imas letnje gume ili lance,nije ociscen put od snega ,nije bacena so, uhvatio se led ispod nadvoznjaka,sve je to visa sila.Izleti ti jelen ili srndac,pa ti si vozio po putu a ne po shumi.Za sve i svasta su neradnici izmislili takse, da otimaju,jos malo izmislice i dozvolu za bicikl!!Trebaju ti generali ili ko vec da ode u neku sportsku prodavnicu i kupe luk i strelu ili samostrel bez licne karte pa da se zapitaju kako je to moguce??Trebaju da vide saobracajni znak za radarsku kontrolu pa da se pitaju koja je svrha tog znaka??Demokratija ili pljacka ,procenite sami?? Sve cesci kolapsi saobracaja u Beogradu bice signal da su neodrzivi neki propisi, a da li ce neki sekretarcic odgovarati zbog kolapsa,nece,jer oni prebace odgovornost na skupstinu,i nikom nista.

Mamor

pre 14 godina

Obican svet, uplasen visokim kaznama, ce pazljivije voziti. Povlasteni i bogati, kao i do sada, nece morati.
Posto onih prvih ima neuporedivo vise, bice primetan pad broja nesreca. Ne ocekujte pravdu, to i nije cilj novog zakona, vec smanjen broj nastradalih.
Ako zelite biti neodgovorni pred zakonom i uzivati u voznji, obogatite se ili napravite karijeru politickoj partiji.
Uostalom, to vazi za sve segmente ljudskog ponasanja.
Pogotovo u balkanskim kvazi-drzavicama.

raaajt

pre 14 godina

ja i pola moje ekipe poslednjih 10 godina vozimo pijani, bez dozvole, neregistrovani, itd. od pre par dana, svi disciplinovano u javni prevoz i taksije. znači, ovo fercera.

nEUrosceptic

pre 14 godina

Evo ovako. Danas su mi trubili 5 puta, od čega 2 puta zato što sam propuštao pešake na (njihovo) zeleno, a 3 puta jer sam išao 50 i nisam mogao desno od vozila GSB-a odmah. Primećujem bar 10 puta veću nervozu u saobraćaju nego ranije. Šlag na torti: taksista na crveno okreće polukružno bez upaljenih svetala pričajući mobilnim. Efekti novog zakona već uočljivi voistinu.

sreten

pre 14 godina

Vidim, pljuvacina po novom zakonu. Kada bi bilo normalnih, ne bi niko razglabao o zakonu.
NORMALNO je da STANES na STOP.
NORMALNO je da STANES na CRVENO.
NORMALNO je da PUSTIS PESAKA. NENORMALNO je da PRICAS MOBILNIM I VOZIS, do pre 10 godina nisi imao ni fiksni kod kuce.
NENORMALNO je da VOZIS 100 na sat PO GRADU.
NORMALNO je da PUSTIS drugog DA SE PRESTROJI.
Gde god da ides pre ces stici od bilo koga od tih 150 ljudi u GSBusu, zato PUSTI AUTOBUS.
VEZI DETE U SEDISTE zbog deteta, RAZBICE GLAVU ako naglo zakocis pri 20km/h.

A u Americi? U CA pikavac kroz prozor kosta 1000 USD.

maxim

pre 14 godina

hoce li vam ikad ista biti po volji samo se zalite ko babe, da ste postovali stari zakon ne bi nam novi ni trebao. Treba jos stroziji da bude nego sto je i ovaj sad, pa bi se naucili nekog reda!!!

Damon Hill

pre 14 godina

Efekti su zaista vec uocljivi, saobracajci sada mnogo vise zaradjuju! Juce su mi uzeli 5000din da mi ne bi pisali prijavu, kazu, toliko ti je sad najmanja kazna!

peshak

pre 14 godina

nisam vozac, pa necu sa te strane da tvrdim da li je zakon dobar ili nije, ali kao neko ko mnogo vremena provodi u pesacenju, moram reci da se prvi put u zivotu ne plasim da prelazim ulicu u Beogradu! Ljudi zapravo zastanu kad zakoracim da predjem ulicu, a ne pokusaju da me zaplase time sto se punim gasom zalete na mene...

bratislav

pre 14 godina

gospodo mi smo demokratsko drustvo u pokusaju jos malo pa ce nam naplacivati i vazduh koji disemo.uzet je nemački zakon samo nisu uzete nemacke plate i standard gradimo kucu od krova.dali gospoda koja su pisala zakon nekada putuju negde svojim kolima i po kakvom putu.ovo je dopuna budzetu posto ce one pare od mmf otici u druge svrhe.ne znam jos koliko ce agencija smisliti da zaposle svoje rođake.neka nam je BOG u pomoci ako i on moze da nam pomogne jer su sad policajci bogovi

Jessy White

pre 14 godina

Za Indijanu i Ilinois mozes da dobijes istog dana dozvolu,i nepostoje nikakvi dnevnici a pogotovo ne privremena dozvola.Za 20 $ dobijes dozvolu i vozis.Zaboravio je "the cika" da je registracija bilo kog vozila,78 $ = 5000 din !!!! Ali najbitniji je zakon o "prejakoj" ili "bucnoj" muzici. Zamislite takav zakon da neko podnese u LA-ju ili Njujorku,pa drzavni tuzilac bi tom predlagacu izrekao dozivotno obavljanje javne funkcije.Izbila bi revolucija a ne neredi u crnackim kvartovima!! Upravo zakon preko 2000 kubika i ovaj o "buci" u svom autu je dokaz da je Srbija postala totalitarna policijska drzava.Ovo o kubikazi je paralela sa jednom poznatom avio-kompanijom koja je probala da debelim ljudima naplati skuplju kartu.Drzava,mediji,odrali su tu kompaniju da nikad vise nije stala na noge.Trebali ste sinoc da gledate utisak nedelje i da slusate jednog izuzetnog hrabrog i inteligentnog gospodina Prokopijevica,koji bi da se ja pitam danas postao ministar policije,i jednog mladog ambicioznog nevidjenog demagoga,pa da cujete milion zasto i kako smo postali 2009 -te policijska drzava sa represivnim zakonima kojih mozda ima u Iranu i Koreji.Samo zakon o saobracaju je na 170 strana a celi americki ustav nije ni upola toga,pametnome dosta.

Nemos

pre 14 godina

NOVI ZAKON APSOLUTNO NEMA NIKAVE VEZE SA BEZBEDNOŠĆU U SAOBRAĆAJU VEĆ JE PROJEKTOVAN DA SE RUPČAGA U BUDŽETU JOŠ VIŠE KRPI IZ DŽEPOVA GRAĐANA NEGO DO SAD!
Ovo samo glup čovek može da poveruje da je motiv za novi zakon bio da se poveća bezbednost u saobraćaju...
Navešću neke argumente:
1.ALKOHOL
Da su hteli da postignu to da ljudi ne voze kada konzumiraju alkohol onda bi stavili granicu od 0 promila.
Ne, smanjili su sa 0,5 na 0,3 da bi mogli da uzmu pare čak i od nekih ljudi koji su popili samo jedno piće.
Rutinska kontrola? To ne postoji u velikim evropskim gradovima... Niko u Londonu neće zaustaviti nikog dok ne napravi prekršaj! Može da ima i 5 promila alkohola, dok ne napravi prekršaj neće biti zausavljen ali zato je nagrabusio ako napravi neku glupost pod dejstvom bilo kojeg opijata. Neretko se dešava da mu se doživotno zabrani upravljanje motornim vozilima.
Da su hteli da spreče ljude da voze pod dejstvom alkohola mogli su da uvedu obavezu da sve ugostiteljske radnje koje služe alkohol moraju da imaju uslužni alkometar gde mušterije mogu da se testiraju za npr 50 ili 100din i da ne sedaju uopšte za volan dok im je nivo alkohola u krvi preko granice dozvoljenog.
E da to je dobra prevencija ali od toga PARA DRŽAVI NEMA!

2. PREKORAČENJE BRZINE
Nigde u životu nisam video da se policija krije kada kontroliše brzinu na nekoj deonici kao kod nas!
Kriju se bolje nego komandosi i paparaci zajedno!
Da ne kažem da apsolutno nisu poštovali pravilnik o merenju brzine dok je važio stari zakon. Lično sam kod sudije za prekršaje 4. puta dobio oslobađajuću presudu zbog nepoštovanja pravilnika od strane saobraćajaca.
Dakle nije motiv da ih ljudi vide i da voze sporije nego da ih ne vide i da plate kaznu!
Vozio sam dva meseca po Švajcarskoj koja ima kamere na svim kritičnim deonicama koje snimaju vozila koja se kreću nedozvoljenom brzinom.
Upozorenja na sve strane! Imaju ljudi čak i SMS obaveštavanje! Stizala mi je besplatna poruka svaki put kada sam bio na kilometar od kamere da me obavesti da se približavam kameri i da usporim! Da ne pričam o tome da je iz istog razloga radar detektor ne zabranjen nego POŽELJAN!

DAKLE U UREĐENIM DRŽAVAMA JE MOTIV DA SE SMANJI RIZIK OD SAOBRAĆAJNIH NESREĆA DOK JE U SRBIJI MOTIV DA SE LJUDIMA UZME ŠTO VIŠE PARA!

Driver

pre 14 godina

@
(sreten, 14. decembar 2009 11:29)

NIJE NORMALNO da sve vreme voznje gledas u kilometar sat da ne bi prekoracio brzinu ni malo
NIJE NORMALNO da na vecini puteva van naseljenog mesta stoji znak kojim se smanjuje brzina na 60 i 40
NIJE NORMALNO da placas kaznu zbog papira koji treba da ti da osiguravajuce drustvo, ali nije postojao kada si registrovao auto
NIJE NORMALNO po gradu voziti sa zimskom opremom
NIJE NORMALNO vezivati se u licnom automobilu kada isti propisi ne vaze za autobuse (gde vas vozni ko zna kakav vozac)

тхе чика

pre 14 godina

Богами, начитах се коментара како у Америку ово, у Америку оно, па морам нешто да добацим, онако, са врућег терена у гостима, али првоЧ нови Закон о саобраћају није лош као закон, али ни стари није био лош, него су они који су требали да га примењују лоши, неспособни и неодговорни, њима нико не може ништа и никада нико није одговарао због тога што је узео 20 еврића за пролазак на црвено. Да је полиција у Немачкој поткупљива ко дупе, као наша што је и да нема систем унутрашње контроле, више би Шваба погинуло за један викенд на аутобану него што их је страдало код Стаљинграда.
А сад поводом ових тлапњи о Америци. Није тачно да одеш у ДМВ и добијеш дозволу, бар не у свим државама. Можда има и таква, али мрзи ме да орем по сајтовима њихових ДМВ-а, па ћу рећи за исток и средњи исток. Ако немаш њихову дозволу, оно међународно сра## ти важи 60 дана. Онда одеш да одслушаш 3 сата лекција о алкохолу, онда полажеш. Тестове и вожњу. Ако никад ниси имао дозволу, добијеш после провере ученичку, мораш да возиш 60 сати са неким ко је има бар 3 године (и има добру историју као возач), а мора да се води и дневник, јер има тачно прописано шта мора да се одвози. Онда добијеш привремену дозволу коју тек после ваљда 18 месеци беспрекорне вожње без казне можеш да мењаш за сталну. Имају систем бодова, поновног полагања, гадне казне, на свако СОТОП МОРА ДА СЕ СТАНЕ, не успори, па макар СТОП било и на паркингу у тржном центру, ограниченја су језива, већина њих никада не пређе 120 км/сат, па то компензују куповином СУВ-а. Што се тиче куповине кола на кредит и регистрације и осигурања, волео бих да видим која ће то банка у САД да да кредит некоме без добре кредитне историје, а ако знате поставите линк, или које осигурање ће да да разумну цену некоме ко има лош возачки досје. Стога, немојте да нудите Америку као пример, већина нас би после 5 дана стани-крени-стани-крени повиленила и направила бар 3 прекршаја по њиховим законима.
Није проблем у закону него у механизму примене и ономе ко треба да га примени, а то су наша полиција и судство, јер се не зна шта је од та два горе и трулије.

savesni vozac

pre 14 godina

Zgrozila sam se kada sam videla veceras u dobrom automobilu, majku koja u krilu drzi bebu od 8-9 meseci i vozi na suvozacevom mestu sedi dete od 3-4 godine, ostala sam zabezeknuta prizorom koji vidim! Ma ne da trebaju kazne za ovakve vozace vec odma oduzimanje dozvole. Bahato ponasanje i nepostovanje zakona cemu nas to vodi ? Neka misli ko sta hoce ali treba biti rigorozan , ali bojim se da ce kao i do sada stradati samo 'boranija' gde i sebe ubrajam !

kole

pre 14 godina

Samo polako. Tek je dva dana prošlo zakon se već smatra uspešnim. Svakog čuda za 3 dana dosta.
Jedno je sigurno budžet će bolje da se puni.

LaMar

pre 14 godina

Letos u Grckoj ja preteknem autobus koji je stajao da pusti putnike i predjem preko duple linije, zaustavi me policajac i ni rec da kaze samo pise i kad ga ja [pitam on kaze "objasnicu vam kada zavrsim"...Napisa covek kaznu 400E i onda samo kaze "mozete da platite za ovih par dana i placate samo pola kazne, dovidjenja"...Ostatak odmora sam vozio kao da polazem vonju...Kada tako pocnu policajci kod nas da se ponasaju, kada ne bude automobila sa neispravnim svetlima i kocnicama...bice nam bolje...
P.S. Male su kazne

profesor

pre 14 godina

Tesko da stvar koja nema logiku moze da ima dugorocniji znacaj.
Uvek me je intrigiralo, od ukupnog broja nastradalih, koliki je deo onih od zakona izuzetih, a koji deo su njihove zrtve?
Kako je na TV meni logicno objasnio poslanik stranke ciji nisam simpatizer, zakon NEMA logiku.
Ja bih dodao, pored drugih nelogicnosti, kako je napisan, zakon krsi jedno od osnovnih pravnih nacela, da covek ne moze da bude dva puta kaznjen za isto delo, govorim o "postignutih" 18 poena. Kako li je to ostalim evropskim zakonima? Pretpostavljam da to nije tako naivno upakovano kao kod nas.

Balansero

pre 14 godina

Primena? Koliko je ljudi kaznjeno ili upozoreno po osnovi primene novog zakona pa da mozemo da govorimo o efektima primene?
Cista medijska kampanja i nista drugo. Kad ona prestane bicemo opet na istom.

Inace novi zakon je pisala policija i to je ocigledno na osnovu niza gluposti (ne znam kako drugacije da ih nazovem).
Zabranjena je recimo upotreba i POSEDOVANJE radar detektora!? Pa nije to oruzje pa da ne smes da ga imas bez dozvole. U mnogim zemljama je dozvoljena upotreba istih (ne i uredjaja za ometanje) jer je utvrdjeno da vozaci koji ih koriste voze pazljivije i manje prekoracuju brzinu. Ti uredjaji su iz licnog iskustva efikasni u 50% slucajeva i to samo ako je prekoracenje umereno pa vozac ima vremena da uspori.
O farsi sa auto skolama da i ne govorim. A tek ovo oko obavezne opreme. Napravili su famu a niko zaista ne zna sta je tacno obavezno. Formulari za udese sa manjom stetom?! Niko nema pojma kako ce to da sprovede s obzirom da osiguravajuce kuce mogu na taj nacin da budu zestoko obmanute. Itd itd.

Pri tome je pola vlade bilo na otvaranju "moderne" petlje kod Orlovace gde ni dan danas ne umem da rastumacim gde treba da se prestrojim i kako da na vreme izbegnem bankinu kod racvanja puta iz pravca Cacka neposredno pre Petlovog brda. Duplu punu nekaznjeno gaze svaki dan. A kako i ne bi kad na prilazu prestonici imamo JEDNU traku!
O genijalnoj modernizaciji voznog parka u Srbiji, Puntima koji nemaju ABS, air-bag za suvozaca i pojaseve na zadnjem sedistu kao standardnu opremu ne treba trositi reci. Sto rece neko, na tv-u vidimo kako im se sasija zavaruje rucno i to u pokretu.

E da je samo do zakona, lako bi smo popravili bezbednost u saobracaju.

sreten

pre 14 godina

@driver

stavi pojas, gume, papire, obaveznu opremu, dete u sediste i cepaj majstore, vozi do mile volje, samo nemoj kao Kalimero svi da vicemo NEPRAVDA i da ginemo po putevima

Raca

pre 14 godina

Setite se da je i pre neku godinu,kada su drasticno povecane visine novcanih kazni,nastalo "zatisje" u krsenju istih,da bi samo za par meseci nastavilo se sa voznjom koja se kosila sa zakonskim odredbama.Bojim se da je i sada isti slucaj i da cemo preslikati situaciju iz Hrvatske ,gde su Hrvati uspeli da naprave dugogodisnje cekanje na odsluzenje zatvorskih kazni nastalih sobracajnim prekrsajima.

vozac

pre 14 godina

drugog dana sam putovao na relaciji novi sad - kragujevac,autoputem za nis,i svaka cast za ogranicenje brzine,umesto da voze 120,vozili su min.150,a sto se tice mobilnog,nisam stigao,uslikati sve,a kroz bgd,sa 50 na sat je posebna prica,jer ti skoro svi j...,a policija,se verovatno sakrila,da prostudira detalje zakona.jedino su se dobro oparili prodavci prsluka i prve pomoci.

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo mi zvuči isto kad su šestog oktobra rekli da sad živimo u demokratskom društvu, i kako će bavljenje politikom biti mnogo dosadna stvar...

nemanja

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"
@disco
E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

@disco
upravo tako, mada, sta se desava ako se postuje to pravilo: neki vrsni sofer ce samo da te volsebno zaobidje i stane ispred tebe na sred raskrsnice, pritom trubeci i gestikulirajuci.. i to ti je kao normalan vozac tj. profi gradski maher u saobracaju. jedam me je tako zaobisao preko trotoara sa punim gasom i stao na sred do tada ne zacepljene raskrsnice.

disco

pre 14 godina

@pera
"Sta cemo sa kamerama za crveno svetlo? Sta cemo kada udjes u raskrsnicu u Kneza Milosa na zeleno svetlo i guzva te uhvati na sred te raskrsnice a u medjuvremenu se zeleno promeni u crveno?"

E pa takve kao ti bi najstrozije kaznjavao jer sa takvim ponasanjem pravite najvece guzve (posebno na raskrsnicama Kralja Milana-Kneza Milosa, 29. Novembra-Dzordza Vasingtona, Takovska-Dzordza Vasingtona itd...)...
Ne znam gde si ucio i kada da vozis ali ja sam polagao pre 20 godina i jedna od prvih stvari koju su bar tada ucili (mozda su kasnije usled javasluka izostavili), je da se u raskrsnicu ne ulazi iako je zeleno svatlo ukoliko ne mozes da prodjes odnosno ako ces ostati usred iste!

Inace sto se zakona tice, svaki komentar iole razumnog coveka je vise nego islisan... potpuno s..nj...

Doo

pre 14 godina

@pera

ustvari jedina dobta stvar u zakonu je bas to za crveno. Najvece guzve u beogradu su upravo zbog ulazenja u raskrsnicu iako je ulica zakrcena sto dovodi do zakrcenja raskrsnice i nr mogucnost prolaska vozila iz drugog pravca.
Veoma je jednostavno, kada se upali zeleno a ulica je puna vozila ne ulazi se u raskrsnicu, vec tek kada se pomere automobili. rezultat je, isto vreme cete cekati da se pomeri red stim sto umesto pola metra ispred vas stajacete vise, a kada se upali vama crveno voxila iz drugog pravca ce proci ne smetano pa isto tako i vi kada vam se upali zeleno.

sale

pre 14 godina

evo, i ja sam primetio efekat novog zakona...

na pesackom prelazu preko puta moje zgrade nije vise parkirano 5 vozila koja su tu bila proteklih meseci...

sad ih ima 8 ili 9....

a saobracajac kome sam jutros na to skrenu paznju me je obavestio da nije njegov posao da pise kazne za nepropisno parkiranje....

toliko...

Magnus&Bunker

pre 14 godina

Jedan dan 200 nesreca, drugog 100. Period od dva dana bas i nije reprezentativan uzorak da bi rekli da je to zbog novog zakona. Mozda je prethodnog dana put bio klizaviji, mozda je bila smanjena vidljivost, mozda, mozda, mozda...

Van Helsing

pre 14 godina

Još jedan dokaz da idemo sve više u policijsku državu i totalitarizam. Lepo reče čovek koliko u Americi košta polaganje vožnje, samo se malo preračunao. Nije $50 nego $20, i to pokriva do 3 polaganja testova, do 3 polaganja vožnje i fotografisanje i izradu vozačke dozvole koja je istovremeno i lična karta i traje do navršenih 65 godina života, kada treba da se polaže test vida. I ta vozačka dozvola se dobija tog momenta, a ne čeka se mesec dana kao što mi čekamo novu ličnu kartu. I nije obavezna nikakva auto škola, koja kod nas košta 500-600€.

Aleksandar

pre 14 godina

@Tajkunski ZAKONI, istina, u USA covek moze da ujutru ode u banku, digne kredit, ode kod dilera i kupi automobil, registruje ga, otvori osiguranje, skokne do DMV-a i posle par sati cekanja dobije dozvolu, i sve to zavrsi pre rucka za manje para (izuzev kupovine vozila, naravno) nego sto ovde kosta samo polaganje. No, postoji i druga medalja te price - statisticki dokazano, 90% novopecenih vozaca u prve 2-3 nedelje nabije ceh od $2-4k na raznim kaznama zbog nepoznavanja propisa i tako na primeru (dzepu) nauce kako da voze, downside toga je sto za vreme svog `ucenja` ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju. Kod nas je apsolutno obrnuto - iscimas se i naplacas svega i svacega dok na kraju ne polozis, a onda mozes da radis sta god ti dusa pozeli (narocito sa ovoliko korumpiranom policijom). Ne verujem da bi americki sistem ikada mogao kod nas da se primeni, jednostavno nismo mi takvog mentalnog kova. Da se razumemo, meni se njihov sistem daleko vise svidja, al' kada bi se i uveo verujem da bi kod nas jos vise negodovali obzirom na drakonske kazne koje mogu da uslede zbog svakodnevnih pojava kod nas - poput parkiranja pored hidranta.

Berluskoni

pre 14 godina

Lepo 50 keka u dozvolu, ionako ne smeju da naplacuju za drzavu, sad ce da naplacuju za sebe. Promenili su zakone ali nisu ljude na terenu, tako da se u sustini nista drasticno nije promenilo.

dovla

pre 14 godina

Šta je učinjeno da se putevi prilagode bezbednijoj vožnji? Šta je urađeno na poboljšanju signalizacije? Ništa! Urađeno je jedino što se godinama i radilo, drastično su povećane kazne. Da li je jedino rešenje koje postoji kazna. Da li mi koji vozimo i koji sve plaćamo, treba još više da plaćamo da bi prestale nesreće na putevima? Genijalno ! Neko (?) će i zaraditi. Šta ćemo mi koji svoje stara vozila vozimo po rupama i grbama i sve plaćamo od svojih plata? Još više da plaćamo. Najskuplje gorivo, putarine i kazne... Kada je bezbednost u pitanju ništa nije skupo ! Svaka vam čast!

stv

pre 14 godina

Ovaj zakon je perpetum mobile za državu.Ništa neradi a ubire veliki prihod.
Slažem se da smo bahati vozači i da nas treba upristojiti,ali postoje bolji načini od ovoga.Svaki zakon u jednoj državi treba da štiti građane a ne da ih iritira.
A iritiraju mnoge nelogičnosti i neozbiljnosti.
Ko poseduje zadnje pojaseve a nevežu se putnici plaća kaznu jer ugrožava bezbednost.
Ko nema zadnje pojaseve nema ovaj problem i ne ugrožava bezbednost !?
Ima li logike ovde ?
Uz sve nelogičnosti vrhunac je ono sa zapisnikom policajca koji je validan dokument za osudu vozača.
Kako neko da dokaže da je policajac pogrešio,možda bio bahat,da je izmislio i td.
Da vidim ko će sada smeti da se raspravlja sa policajcem a da se ovaj ne sveti i ne iživljava.

Jedno hipotetičko pitanje:
na semaforu crveno svetlo,prisutan policajac daje signal da se prođe. Vozač prođe i kamera ga snimi a da on to nezna. Na snimku se policajac nevidi. Koje su pravne mogućnosti vozača?
Ko održava puteve treba da signalima obeleži nepravilnosti ali niko ga nejuri da popravi put za koji je zadužen .Saobraćajni inžinjer odredi da je max brzina 70, a dođe neki putar i postavi znak od 20 i čija je procena validna ? Da nepričamo da se dešava da poprave put a zaborave znak.
Ludilo !

BgdZ

pre 14 godina

Izgleda da novi ZOBS pocinje da daje rezultate: Ovih dana u Beogradu skoro svi voze kao da upravo polazu Vozacki, a na zadnjem sedistu imaju Policajca clana komisije. Doduse, vreme putovanja se dupliralo bas kao i potrosnja i zagadjenje, ali to je samo kolateralna steta.
A sad ozbiljno:
- U zadnjih 5 godina redovno koristim zimske gume u ovo doba godine cak i u gradu i svima ih preporucujem.
- Odavno posedujem svetleci prsluk
- ne telefoniram u voznji, a kad idem na duzi put nosim Bleutooth slusalicu
- Vozim vec 2. po redu auto na TNG i oba su atestirana
- Slazem se sa 90% sadrzine novog Zakona.
- A I PORED SVEGA TVRDIM DA JE ZAKON KATASTROFALAN!

Svi smo svesni da postoji svega par % vozaca koji prave najteze prekrsaje (Voznja preko 100 km/h u gradu, nepostovanje crvenog svetla, pune linije, pesackog, itd). To priznaju i oni koji nas ovih dana na TV-u ubedjuju u savrsenstvo ovog Zakona. A Zakon su usmerili protiv svih nas, ostalih.
Kazu: "Voz. Dozvola je privilegija a ne pravo", "Imamo slobodu izbora - mozemo ici i GSP-om".
E pa, ne mozemo svi. Radim u privatnoj firmi i zbog prirode posla moram da svakog dana koristim auto (i to moj licni, nema sluzbenog) za voznje po Bgd-u a povremeno i van njega. Od kad je pocela primena Zakona preko Brankovog mosta se ide 20km/h.Uzrok: niko vise ne sme da ide zutom trakom. Ljudi u strahu skrecu u desno(da bi se spustili u Karadjordjevu) tek na 5m pre odvajanja. Ako zutom trakom naidju 2-3 autobusa mozete da birate: stati da oni prodju i potpuno zaustaviti kolonu iza vas dugu par km, ili odustati od svoje rute i produziti pravo na Terazije, pa kroz tunel, pa...A ako ipak stignete u Karadjordjevu (koja je i dalje razrovana i puna ispupcenja od prosutog betona(!), stici cete i do ulice koja vodi oko Kalemegdana. Pomislicete: najzad malo normalnog pravca bez semafora, ali naici cete na znak ogranicenja od 40km/h! I ako izbegnete sve zamke i iskusenja:
- da vas kazne jer ste usli u zuto svetlo noseni kolonom vozila,
- da vas neko udari otpozadi jer ste stali da propustite pesaka,
- da pregazite nekog ko izlece na ulicu van zebre, skrivajuci se iza nepropisno parkiranih,
- da se sudarite sa nekim koga niste videli kao ni on vas zbog istih nepropisno parkiranih
- da vas snimi kamera ili radar kako jurite 45 umesto 40 (ili 57 umesto 50),

i ako ste sve to uspesno prosli i stigli na posao radni dan moze da pocne.

A sad se setite momka koji je vozeci AUDI A8 na Gazeli 200km/h naleteo na kola otpozadi i ubio neduznu devojku. Posle su rekli: "Vec je poznat Policiji, sa 22 godine ima 20 prijava zbog saobac. prekrsaja, od toga 10 teskih". Da nije i on neki navijac ili vodja? Zasto je on tog dana uopste vozio umesto da lezi 10 ili 20 godina? Po starom Zakonu takvima nisu mogli nista, a sad ce ih sve za cas srediti!
Kazu: "Zakon deluje, 1. dana niko nije poginuo a prethodnog jesu dvoje." Demantovao ih je nesrecni biciklista koga je neko kolima udario u Zemunu. Kazu: Brzina 50 je uvedena jer su mnogo vece sanse da pesak prezivi udar nego pri 60". Da, ali pri 30 ili 40 su jos vece sanse za prezivljavanje, a najvece su kad kola stoje! Koliko pamtim izvestaje o takvim nesrecama uglavnom se radi o kolima koja "su isla veoma brzo i isto tako pobegla sa lica mesta", a nisu isla 50 ili 60. S druge strane u uskim ulicama u Centru (Dorcol, Vracar i sl.) svako ko ima mozga i malo iskustva ici ce znatno sporije od 50. A posto ce putari i ostali "zaboraviti" da u ulicama kao sto su Jurija Gagarina, Bul. Nikole Tesle i sl. stave znak koji dozvoljava nesto vecu brzinu, uskoro cemo svi zaboraviti kako se ubacuje u IV brzinu.
Ili cemo svi kupiti domaceg Punta! Mozda je to bio i cilj?

Dexterijus

pre 14 godina

Jutros u objavili u Pancevu za 72 sata samo jedna saobracajka,bez povredjenih i poginulih.Pa izgleda da deluje.
U Grckoj je alkohol dozvoljen do 0.8 promila, nevidim u cemu je stos,mogli su da ostave 0.5 ali da povecaju kazne ko to prekoraci.
Od Soluna do Atine pun autoput 600km - putarina je 2 eura, od BG-Nis 250km 10eura.
U FRancuskoj 100km kosta 2e,znaci 250 kosta 5 eura.
Lopovija ova demokratija....

dragan

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona..."
Ključna reč je primena, nije je bilo ranije. Ako i kod novog zakona izostane, vraćamo se na staro

tasenka

pre 14 godina

I ja sam primetila promene u saobracaju, svi su vozili bojazljivo i sa upaljenim svetlima, uglavnom vezani i slicno ali su se odjednom u pojedinim delovima grada stvorile neopisive guzve i zastoji na raskrsnicama kojih ranijih godina mogla bih reci na tim mestima nije bilo.... sve u svemu sto neko rece verovatno ce sve to trajati neko vreme a onda ce ponovo biti po starom, mada podrzavam u sustini jer zaista puno ljudi gine na putevima, mada je kljuc u postenju policajca na putu koji sada ima neprikosnovenu rec na sudu protiv koje se ne moze nista.....a u zemlji srbiji ja mislim tesko ...mozda istorijska distanca pokaze drugacije pod uslovom da traje duze od jednog dana....

komsinica

pre 14 godina

Posotvani drugovi policajci!! Resite problem blokirane desne trake u Gavrila Principa, kod broja 24, jer u njoj vlasnik kafica i inspektor MUP-a istu blokira tako sto svoj AUDI A6 (ili Mercedes novije generacije) crne boje ostavlja u samoj kolovoznoj traci pored baste svog lokala, gde tako sedi po vascele dane. Tom ulicom prolaze brojne linije gradskog prevoza. Dok saobracajci budu pusili na ulici (svom radnom mestu) i kucali SMS poruke kada god ih vidim, a ne budu nalagali pomeranje vozila, sasvim mi je svejedno koji je zakon na snazi. A spregu inspektor - saobracajac (tzv. "kolega" vezu) RAZBUCATI VISE!!!!! Stvarno mi je dosta.... PS
I sve to - neposredno posle znaka za zabranu parkiranja i zaustavljanja!!
Dokle vise nekaznjenog bahacenja po ulicama?????

Vojvodinac

pre 14 godina

Od primene novog zakona ja sam uočio jedino bahatost policije, hitne pomoći, GSP i taxi vozila. Do juče su svi kršili propise, punu liniju, zaustavnu traku na auto putu, crveno svetlo, jednosmerne ulice i... ali je sada mnogo manje putničkih vozila koji prave takve prekršaje.
Nažalost, vozila navedenih službi i dalje štrče, i ukoliko se nešto ne uradi na snakcionisanju istih, ubrzo će situacija biti kao i pre novog zakona.

Serbinhio

pre 14 godina

"Prvog dana primene novog zakona o saobraćaju registoravano je upola manje saobraćajnih nesreća nego prethodnog dana."

Ko god je studirao statistiku zna da ne mozemo praviti zakljucke posle jednog jedinog rezultata. Ovo se radiposle godinu dana pa se uporedjuje posle toga. Nadam se zakon uspe da smanji broj saobracajnih nesreca.

. . .

pre 14 godina

a bas verujem da je bilo duplo manje saobracajnih nesreca, pogotov zato sto sam na putu od kuce do posla prosla pored 9 saobracajki za svega 5 km! i to su sve bile ispred semafora poxto su ljudi naglo kocili, a treptajuceg zelenog naravno nema! a jos gore je sto su semafori po gradu sinhronizovani na brzinu os oko 70km/h....

TAXIMEN

pre 14 godina

Jeste, na savesne je uticalo da budu još savesniji, ali oni koji su se uvek bahato ponašali i dalje se tako ponašaju, teško ih je dovesti u red, naročito oni ćelavi bez vrata koji misle da su nedodirljivi. Upravo jutros mi se desilo, dok sam prvi stajao na crvenom, a iza mene još oko 3-4 auta, pored nas levom stranom je protutnjao BMWx5, naravno i prošao kroz crveno. Pravo je čudo što nije izazvao nezgodu, zahvaljujući onim savesnim vozačima koji su pažljivo krenuli na zeleno. Dalje, u subotu je gospođa Jugićem uveče oko 9h u koloni kroz raskrsnicu prošla sa UGAŠENIM svetlima. Znači ko je bio savestan i ostao je, a ostalima nek je bog od pomoći. Samo molim boga da Policija skupi m..da da zaustavi i kazni gore pomenute u zatamnjenim džipovima i sl. a ne samo sirotinju.

Marx

pre 14 godina

(Damon Hill, 13. decembar 2009 13:19)

Pa, dobro, jesi li napravio prekrsaj ili nisi? Ako jesi, to je tvoj problem! Bice da si prosao mnogo bolje.

Alex

pre 14 godina

Ja sam jutros oko 4:30 u naselju Braća Jerković video policijski BMW sa tablicama 61-71 koji je na moje oči prošao na dva crvena svetla zaredom. Prvo crveno svetlo je prošao tako što je zaobišao mene koji sam stajao na raskrsnici i čekao da se upali zeleno svetlo. Koliko se meni čini ovo je zakonom definisano kao nasilnička vožnja.
Ko će kažnjavati za ovakvo bahato ponašanje. I na sve to, mi uzimamo da je njegova reč neprikosnovena!?!?!

Alex

pre 14 godina

Komentar da je prvog dana primene zakona broj saobraćajnih nezgoda duplo manji od prethodnog dana se u normalnom svetu naziva GLUPOŠĆOM.
Naravno da je jednog dana u odnosu na prethodni vrlo često dva puta više ili manje sobraćajnih nesreća. Nekada je to i 3-4 puta, jer se naravno retko dešava da je u više uzastopnih dana broj nesreća isti.
Statistika se daje na osnovu nekog većeg perioda (mesec, kvartal, godina).
A verovatno će biti i manji broj naplaćenih kazni, jer će biti više korupcije.

Alex

pre 14 godina

Imam nameru da napravim web sajt: www.policijauhvacenanadelu.com
Tu bih dozvolio svima da iznesu svoja svedočanstva o primerima korupcije i bahatog ponašanja policije, a pre svega saobraćajne policije. Naravno, tu bi se postavljale i fotografije i video sadržaj.
Mislim da je to jedan od načina da se takvima stane na kraj.
Inače nisam protiv discipline u saobraćaju i velikih kazni. Samo sam protiv toga da grupi koja je dokazana kao najkorumpiranija u Evropi dozvolimo apsolutnu vlas i moć nad sudbinama učesnika u saobraćaju.