Četvrtak, 10.12.2009.

11:36

Aerodrom Beograd snizio cenu takse

Beogradski aerodrom će od 15. decembra sniziti takse za bezbednost za 25 odsto na 3,3 evra, kaže zamenik direktora tog javnog preduzeća Velimir Radosavljević.

Izvor: Beta

Aerodrom Beograd snizio cenu takse IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

grga1810

pre 14 godina

@PEX - pre neki dan na sajtu JAT-a pogledao "live" red letenja i dva tri leta su kasnila samo po 7, 8 sati...bio je jedan let...ne secam se odakle, ali znam da je vreme sletanja bilo "NEPOZNATO"!!! To sam samo video josh jednom u zivotu, i to kada se onaj avion iz Brazila srushio u Atlantski okean...ja se zabezeknuo...

Pex

pre 14 godina

Posle silnih vesti i postova ovde jos neki nisu shvatili da JAT nema veze sa taksama Aerodroma Beograd! JATova karta JESTE 19 evra..a za sve ostalo se obratite Aerodromu Beograd, Jugopetrolu i ostalima. JP naplacuje JATu najskuplje gorivo NA SVETU, zato se mi i davimo u taksi za gorivo..ali to je monopol..zasto nema jos nekoga za prodaju kerozina JATu i ostalima? Zbog cega sa ABa sevaju samo rezervoari Jugopetrola? A JAT kerozin MORA da kupi od monopolisticnog JP jer nema odakle drugo..tako da obidijite malo JAT sa pljuvanjem i idite brate mili drugim kompanijama, a manje pljujte svoje. Posto vam najzad stizu silne low cost kompanije za kojima ste toliko kukali, nadam se da NIKO od vas nece ni prici JATovom avionu jer je ovakav ili onakav.. I naravno, kada vas ispali tamo neki low cost nemojte slucajno..ali 'ni pod razno' da idete JATom da bi ste se vratili kuci..jer je sa low costerima sve moguce pa i da otkazuju letove u poslednjem trenutku, sto se JATu nikada nije dogodilo sem ako nije bila 'visa sila'!

Pedja

pre 14 godina

Vezano za pitanje oko putovanja u EU. Cak i sa vizama ranije, zvanicno su svi govorili da je neophodno nositi kopiju pozivnog/garantnog pisma, ili bilo koji drugi dokument koji bi potvrdio svrhu i duzinu boravka u zoni Schengena. U praksi meni nikad nisu trazili niti jedan dokument, a u Schengen zonu ulazim bar 5 puta mesecno i to na raznim Aerodromima, uglavnom u Nemackoj, Svajcarskoj i Austriji. Pretpostavljam da ce Nemci npr sad biti malo ozbiljniji pa ce na osnovu vizuelne procene osobe nesto pitati ili traziti od papira. Inace, Holandjani su najrigorozniji i znaju da dave satim ljude drzeci ih u imigracionom delu aerodroma Schiphol mada to ne mora biti pravilo. Dakle, naoruzajte se osmehom i bice sve Ok :-)

Pedja

pre 14 godina

Avioprevoznik je taj koji uzima najveci deo iz placenog ukupnog iznosa aviokarte. Ono sto se zove "taksa" zbir je taksi aerodroma polaska, odredisnog ili transfernog aerodroma (ako postoji presedanje), potom taksi koje regulise drzava (Nemacka, Francuska i UK imaju takve takse) i konacno, YQ taksa ili Fuel surcharge tzv. Dodatak za gorivo koji ide avioprevozniku. Ta taksa odnosno njen iznos diskreciono je pravo avioprevozioca, tako da sam Aerodrom sa tim nema nista. Cinjenica je da recimo Jat nikada nije rekao da i od taksi njima ide najveci prihod ali dobro, od njih se to i ocekuje. Sto se tice Aerodroma Keln, oni sa 4U (Germanwings) imaju poseban visegodisnji Ugovor koji im omogucava gotovo mizerne cene handlinga, cime su i takse koje oni definisu na tom Aerodromu drasticno nize. Naravno, jos uvek smo daleko mi od toga. Inace, fingeri A6 do A9 su u potpunosti u regularnoj upotrebi, najveci problem su recimo fingeri C1 i C6 koji se UOPSTE ne koriste zbog skucenosti prostora na C platformi, a koji ce ovim produzenjem platforme najverovatnije biti u upotrebi. Mislim da je to produzenje mozda i najbolja investicija Aerodroma u poslednjih par godina.

Svetski putnik

pre 14 godina

I tih 19e je mnogo,ja sam u Pragu video na aerodromu automatske kabine velicine 2mkvadratna gde imas mesto za stvari i lezaj da se odmoris,cak i odspavas za oko 5€ za 4 sata(u slucaju tranzita kad moras da cekas) pa nije taksa bila tolika a na BG aerodromu nemas cak ni hotel!

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zasto lazete,Taksa je oko 68€ a ne bi trebala da bude veca od 10e a i zasto bi,kakve to usluge Bg Aerodrom pruza kad nemas ni stolicu gde da sednes da se odmoris nego moras u kafanu,da o cistoci wc-a ne govorim,taksistima koji te presreci ispred aerodroma kad odlazis(sve je to deo aerodroma)takodje,mozda bezicni internet za dzabe?More treba oni meni da plate ako se odlucim da sletim na taj sugavi aerodrom a ne ja njima!

Milos

pre 14 godina

Postoji razlika izmedju aerodromske takse i doplatka za gorivo (YQ, fuel surcharge) - aviokompanije sabiraju obe takse i prikazuju ih zajedno, kako bi njihove karte izgledale jeftinije. Taj doplatak za gorivo je nista drugo nego deo cene karte. Kao kada bi vam taksista odvojeno naplacivao voznju i benzin. Aerodromska taksa je nesto drugo.

Ne znam cemu sada investicije u te autobuse, svestan sam da lowcosteri zele jeftiniju uslugu, ali gejtovi iznad A6-A7 se prakticno nikada ni ne koriste. Umesto investicije u autobuse, bolje bi bilo da su sredili te gejtove (krecenje i sl.) i tamo pustali jeftine kompanije po ceni autobuskog transfera putnika. Ako kapacitet vec postoji, zasto ne ponuditi putnicima bolju uslugu.

Boban

pre 14 godina

Predlažem da se uvede još jedna stavka u zakon. Da organizacija koja održava puteve (ili treba da plati njihovo održavanje, opština naprimer) mora da plaća porez po kilometru lošeg puta puta koliko dana je stajalo zapušteno, i da se taj novac onda npr daje u fond iz kojeg će se plaćati osiguranje vozila iz te opštine.

Pa udarite malo i njih po džepu, ne da smo sve mi krivi i još da treba da vozimo slalom od rupe do rupe.

marija

pre 14 godina

Ka pomenuse na TV-u da JAT smanjuje takse ja se taman obradovah, pa pomislih da cu cutiti "taksa sa 50 na 20 eura za jedan pravac". Kad rekose sa 4 na 3, vristala sam sama po kuci ko tresnuta: "jaoooooooo!!!" Jos onako PONOSNO govore o tome, puni sebe, kao da govore "evo odlucili smo da 5 godina vozimo za dzabe!"
Mislim stvaaaarno...

adam

pre 14 godina

Ovde ministar reče nešto oko vikend turizma.Pa taj što bi došao kao vikend turista, kod nas recimo da hoće na Zlatibor.Doći će do BG,za 2.sata, aposle po novom zakonu o saobraćaju da poštuje propise treba mu još 5,do 6,sati do Zlatibora.Doći će ti vikend turisti malo sutra,a možda ni tada.

radnik sa saltera

pre 14 godina

A zato niko ne pokrene pitanje nabavke novog mercedesa sa najluksuznijom opremom koja je bila dostupna u ponudi, za smenjenog Kirsta? Gradjani Srbije, da li znate da je jedan deo toga auta placen, ali se od njegove kupovine odustalo kada je ovaj smenjen. Medjutim deo para je ostalo kod Mercedesa. Da li ce neko da odgovara za to nesavesno trosenje para i bahato ponasanje prema novcima gradjana Srbije? Evo predloga da B92 ispita malverzacije na aerodromu. Nije onda ni cudo sto nece da smanje takse, vaznije im je da pune svoje dzepove. Bagra jedna korumpirana.

lane

pre 14 godina

Zaista se ne secam kada me je neka vest ovako iznervirala. Oni dakle stvarno svi veruju da smo mi idioti. Taksa na aerodromu Nikola Tesla nije 21€ nego tacno 30,17€ sto moze na stranici Germanwingsa da se procita pri kupovini karte. Ne treba napominjati da taksa na aerodromu Köln-Bonn iznosi svega 5,62€ sto je neverovatnih 6 puta manje nego u Beogradu. O kakvoj mi sigurnosti pricamo i cime mi obrazlazemo jedno dobrih 1000 zaposlenih viska nikako mi nije jasno. U Beogradu na aerodromu do ulaska u avion mi je kofer 2 puta skeniran sto je jednom previse a pasos mi je pregledan neverovatnih 3 puta sto je 2 puta previse. Samo jos tetkica u WC-u nije trazila da mi vidi pasos i vizu. Nikada se necemo nauciti i sva ta nasa administracija i zaposljavanje preko tetke tece i slicno ce nas samo jos brze odvesti u propast prema kojoj se ionako krecemo.

bbb

pre 14 godina

Znam da nema puno vezde sa temom ali je ovo jedino mesto gde mozda mogu dobiti odgovor na pitanje - da li nam je za ulazak u sengenski prostor i dalje potrebno garantno pismo, rezervacija hotela ili neka druga potvrda o tome gde cemo tacno i koliko boraviti? Voleo bih da b92 pokrene neku temu o tome jer nam niko nije pojasnio da li je samo posedovanje biometrijskog pasosa dovoljno za putovanje.

bole

pre 14 godina

a što ste pokrali milione evra pri renoviranju aerodroma? pa kako vas bre nije sramota? treba bojkotovati i JAT i bg aerodrom.
BOJKOT!

Novak

pre 14 godina

Mnogo smešna vest.
Informacija te vrste bila bi prava kada bi nam JAT ili G17+ lepo napravili komparativnu tabelu cena aerodromskih taksi za 10 evropskih aerodroma iste velicine i 10 velikih aerodroma. Ovako prezentirana informacija je dezinformacija i ne znači baš ništa. novak

Aleksandar

pre 14 godina

Jedna stvar je meni i dalje u potpunosti nejasna.

Kad god se u medijima pominju aerodromske takse rec je o cifri koja se krece u rasponu od 15 do 20 evra. A kad god sam zaista kupovao kartu takse su uglavnom bile oko 90 e !!!! O cemu se ovde radi?

Dali postoji jos nesto za sta je ne znam? Ko je ovde lud?

AJA

pre 14 godina

Nije mi stvarno jasno da li oni stvarno misle da smo mi ovce ? Ali posto stvarno misle da smo mi ovce idem na drugu poljanu 19.12.Adio !

Bojan Kristo

pre 14 godina

uveli su bezbedonosnu taksu pre dve godine pod izgovorom da su kupili novu opremu ali je kupuju tek sad.U medjuvremenu su oteli oko 12 miliona eura.Cestitam G17...

Bojan Kristo

pre 14 godina

uveli su bezbedonosnu taksu pre dve godine pod izgovorom da su kupili novu opremu ali je kupuju tek sad.U medjuvremenu su oteli oko 12 miliona eura.Cestitam G17...

lane

pre 14 godina

Zaista se ne secam kada me je neka vest ovako iznervirala. Oni dakle stvarno svi veruju da smo mi idioti. Taksa na aerodromu Nikola Tesla nije 21€ nego tacno 30,17€ sto moze na stranici Germanwingsa da se procita pri kupovini karte. Ne treba napominjati da taksa na aerodromu Köln-Bonn iznosi svega 5,62€ sto je neverovatnih 6 puta manje nego u Beogradu. O kakvoj mi sigurnosti pricamo i cime mi obrazlazemo jedno dobrih 1000 zaposlenih viska nikako mi nije jasno. U Beogradu na aerodromu do ulaska u avion mi je kofer 2 puta skeniran sto je jednom previse a pasos mi je pregledan neverovatnih 3 puta sto je 2 puta previse. Samo jos tetkica u WC-u nije trazila da mi vidi pasos i vizu. Nikada se necemo nauciti i sva ta nasa administracija i zaposljavanje preko tetke tece i slicno ce nas samo jos brze odvesti u propast prema kojoj se ionako krecemo.

Novak

pre 14 godina

Mnogo smešna vest.
Informacija te vrste bila bi prava kada bi nam JAT ili G17+ lepo napravili komparativnu tabelu cena aerodromskih taksi za 10 evropskih aerodroma iste velicine i 10 velikih aerodroma. Ovako prezentirana informacija je dezinformacija i ne znači baš ništa. novak

Aleksandar

pre 14 godina

Jedna stvar je meni i dalje u potpunosti nejasna.

Kad god se u medijima pominju aerodromske takse rec je o cifri koja se krece u rasponu od 15 do 20 evra. A kad god sam zaista kupovao kartu takse su uglavnom bile oko 90 e !!!! O cemu se ovde radi?

Dali postoji jos nesto za sta je ne znam? Ko je ovde lud?

bole

pre 14 godina

a što ste pokrali milione evra pri renoviranju aerodroma? pa kako vas bre nije sramota? treba bojkotovati i JAT i bg aerodrom.
BOJKOT!

AJA

pre 14 godina

Nije mi stvarno jasno da li oni stvarno misle da smo mi ovce ? Ali posto stvarno misle da smo mi ovce idem na drugu poljanu 19.12.Adio !

radnik sa saltera

pre 14 godina

A zato niko ne pokrene pitanje nabavke novog mercedesa sa najluksuznijom opremom koja je bila dostupna u ponudi, za smenjenog Kirsta? Gradjani Srbije, da li znate da je jedan deo toga auta placen, ali se od njegove kupovine odustalo kada je ovaj smenjen. Medjutim deo para je ostalo kod Mercedesa. Da li ce neko da odgovara za to nesavesno trosenje para i bahato ponasanje prema novcima gradjana Srbije? Evo predloga da B92 ispita malverzacije na aerodromu. Nije onda ni cudo sto nece da smanje takse, vaznije im je da pune svoje dzepove. Bagra jedna korumpirana.

adam

pre 14 godina

Ovde ministar reče nešto oko vikend turizma.Pa taj što bi došao kao vikend turista, kod nas recimo da hoće na Zlatibor.Doći će do BG,za 2.sata, aposle po novom zakonu o saobraćaju da poštuje propise treba mu još 5,do 6,sati do Zlatibora.Doći će ti vikend turisti malo sutra,a možda ni tada.

marija

pre 14 godina

Ka pomenuse na TV-u da JAT smanjuje takse ja se taman obradovah, pa pomislih da cu cutiti "taksa sa 50 na 20 eura za jedan pravac". Kad rekose sa 4 na 3, vristala sam sama po kuci ko tresnuta: "jaoooooooo!!!" Jos onako PONOSNO govore o tome, puni sebe, kao da govore "evo odlucili smo da 5 godina vozimo za dzabe!"
Mislim stvaaaarno...

Boban

pre 14 godina

Predlažem da se uvede još jedna stavka u zakon. Da organizacija koja održava puteve (ili treba da plati njihovo održavanje, opština naprimer) mora da plaća porez po kilometru lošeg puta puta koliko dana je stajalo zapušteno, i da se taj novac onda npr daje u fond iz kojeg će se plaćati osiguranje vozila iz te opštine.

Pa udarite malo i njih po džepu, ne da smo sve mi krivi i još da treba da vozimo slalom od rupe do rupe.

Milos

pre 14 godina

Postoji razlika izmedju aerodromske takse i doplatka za gorivo (YQ, fuel surcharge) - aviokompanije sabiraju obe takse i prikazuju ih zajedno, kako bi njihove karte izgledale jeftinije. Taj doplatak za gorivo je nista drugo nego deo cene karte. Kao kada bi vam taksista odvojeno naplacivao voznju i benzin. Aerodromska taksa je nesto drugo.

Ne znam cemu sada investicije u te autobuse, svestan sam da lowcosteri zele jeftiniju uslugu, ali gejtovi iznad A6-A7 se prakticno nikada ni ne koriste. Umesto investicije u autobuse, bolje bi bilo da su sredili te gejtove (krecenje i sl.) i tamo pustali jeftine kompanije po ceni autobuskog transfera putnika. Ako kapacitet vec postoji, zasto ne ponuditi putnicima bolju uslugu.

bbb

pre 14 godina

Znam da nema puno vezde sa temom ali je ovo jedino mesto gde mozda mogu dobiti odgovor na pitanje - da li nam je za ulazak u sengenski prostor i dalje potrebno garantno pismo, rezervacija hotela ili neka druga potvrda o tome gde cemo tacno i koliko boraviti? Voleo bih da b92 pokrene neku temu o tome jer nam niko nije pojasnio da li je samo posedovanje biometrijskog pasosa dovoljno za putovanje.

Pex

pre 14 godina

Posle silnih vesti i postova ovde jos neki nisu shvatili da JAT nema veze sa taksama Aerodroma Beograd! JATova karta JESTE 19 evra..a za sve ostalo se obratite Aerodromu Beograd, Jugopetrolu i ostalima. JP naplacuje JATu najskuplje gorivo NA SVETU, zato se mi i davimo u taksi za gorivo..ali to je monopol..zasto nema jos nekoga za prodaju kerozina JATu i ostalima? Zbog cega sa ABa sevaju samo rezervoari Jugopetrola? A JAT kerozin MORA da kupi od monopolisticnog JP jer nema odakle drugo..tako da obidijite malo JAT sa pljuvanjem i idite brate mili drugim kompanijama, a manje pljujte svoje. Posto vam najzad stizu silne low cost kompanije za kojima ste toliko kukali, nadam se da NIKO od vas nece ni prici JATovom avionu jer je ovakav ili onakav.. I naravno, kada vas ispali tamo neki low cost nemojte slucajno..ali 'ni pod razno' da idete JATom da bi ste se vratili kuci..jer je sa low costerima sve moguce pa i da otkazuju letove u poslednjem trenutku, sto se JATu nikada nije dogodilo sem ako nije bila 'visa sila'!

grga1810

pre 14 godina

@PEX - pre neki dan na sajtu JAT-a pogledao "live" red letenja i dva tri leta su kasnila samo po 7, 8 sati...bio je jedan let...ne secam se odakle, ali znam da je vreme sletanja bilo "NEPOZNATO"!!! To sam samo video josh jednom u zivotu, i to kada se onaj avion iz Brazila srushio u Atlantski okean...ja se zabezeknuo...

Pedja

pre 14 godina

Avioprevoznik je taj koji uzima najveci deo iz placenog ukupnog iznosa aviokarte. Ono sto se zove "taksa" zbir je taksi aerodroma polaska, odredisnog ili transfernog aerodroma (ako postoji presedanje), potom taksi koje regulise drzava (Nemacka, Francuska i UK imaju takve takse) i konacno, YQ taksa ili Fuel surcharge tzv. Dodatak za gorivo koji ide avioprevozniku. Ta taksa odnosno njen iznos diskreciono je pravo avioprevozioca, tako da sam Aerodrom sa tim nema nista. Cinjenica je da recimo Jat nikada nije rekao da i od taksi njima ide najveci prihod ali dobro, od njih se to i ocekuje. Sto se tice Aerodroma Keln, oni sa 4U (Germanwings) imaju poseban visegodisnji Ugovor koji im omogucava gotovo mizerne cene handlinga, cime su i takse koje oni definisu na tom Aerodromu drasticno nize. Naravno, jos uvek smo daleko mi od toga. Inace, fingeri A6 do A9 su u potpunosti u regularnoj upotrebi, najveci problem su recimo fingeri C1 i C6 koji se UOPSTE ne koriste zbog skucenosti prostora na C platformi, a koji ce ovim produzenjem platforme najverovatnije biti u upotrebi. Mislim da je to produzenje mozda i najbolja investicija Aerodroma u poslednjih par godina.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zasto lazete,Taksa je oko 68€ a ne bi trebala da bude veca od 10e a i zasto bi,kakve to usluge Bg Aerodrom pruza kad nemas ni stolicu gde da sednes da se odmoris nego moras u kafanu,da o cistoci wc-a ne govorim,taksistima koji te presreci ispred aerodroma kad odlazis(sve je to deo aerodroma)takodje,mozda bezicni internet za dzabe?More treba oni meni da plate ako se odlucim da sletim na taj sugavi aerodrom a ne ja njima!

Pedja

pre 14 godina

Vezano za pitanje oko putovanja u EU. Cak i sa vizama ranije, zvanicno su svi govorili da je neophodno nositi kopiju pozivnog/garantnog pisma, ili bilo koji drugi dokument koji bi potvrdio svrhu i duzinu boravka u zoni Schengena. U praksi meni nikad nisu trazili niti jedan dokument, a u Schengen zonu ulazim bar 5 puta mesecno i to na raznim Aerodromima, uglavnom u Nemackoj, Svajcarskoj i Austriji. Pretpostavljam da ce Nemci npr sad biti malo ozbiljniji pa ce na osnovu vizuelne procene osobe nesto pitati ili traziti od papira. Inace, Holandjani su najrigorozniji i znaju da dave satim ljude drzeci ih u imigracionom delu aerodroma Schiphol mada to ne mora biti pravilo. Dakle, naoruzajte se osmehom i bice sve Ok :-)

Svetski putnik

pre 14 godina

I tih 19e je mnogo,ja sam u Pragu video na aerodromu automatske kabine velicine 2mkvadratna gde imas mesto za stvari i lezaj da se odmoris,cak i odspavas za oko 5€ za 4 sata(u slucaju tranzita kad moras da cekas) pa nije taksa bila tolika a na BG aerodromu nemas cak ni hotel!

lane

pre 14 godina

Zaista se ne secam kada me je neka vest ovako iznervirala. Oni dakle stvarno svi veruju da smo mi idioti. Taksa na aerodromu Nikola Tesla nije 21€ nego tacno 30,17€ sto moze na stranici Germanwingsa da se procita pri kupovini karte. Ne treba napominjati da taksa na aerodromu Köln-Bonn iznosi svega 5,62€ sto je neverovatnih 6 puta manje nego u Beogradu. O kakvoj mi sigurnosti pricamo i cime mi obrazlazemo jedno dobrih 1000 zaposlenih viska nikako mi nije jasno. U Beogradu na aerodromu do ulaska u avion mi je kofer 2 puta skeniran sto je jednom previse a pasos mi je pregledan neverovatnih 3 puta sto je 2 puta previse. Samo jos tetkica u WC-u nije trazila da mi vidi pasos i vizu. Nikada se necemo nauciti i sva ta nasa administracija i zaposljavanje preko tetke tece i slicno ce nas samo jos brze odvesti u propast prema kojoj se ionako krecemo.

bbb

pre 14 godina

Znam da nema puno vezde sa temom ali je ovo jedino mesto gde mozda mogu dobiti odgovor na pitanje - da li nam je za ulazak u sengenski prostor i dalje potrebno garantno pismo, rezervacija hotela ili neka druga potvrda o tome gde cemo tacno i koliko boraviti? Voleo bih da b92 pokrene neku temu o tome jer nam niko nije pojasnio da li je samo posedovanje biometrijskog pasosa dovoljno za putovanje.

adam

pre 14 godina

Ovde ministar reče nešto oko vikend turizma.Pa taj što bi došao kao vikend turista, kod nas recimo da hoće na Zlatibor.Doći će do BG,za 2.sata, aposle po novom zakonu o saobraćaju da poštuje propise treba mu još 5,do 6,sati do Zlatibora.Doći će ti vikend turisti malo sutra,a možda ni tada.

Aleksandar

pre 14 godina

Jedna stvar je meni i dalje u potpunosti nejasna.

Kad god se u medijima pominju aerodromske takse rec je o cifri koja se krece u rasponu od 15 do 20 evra. A kad god sam zaista kupovao kartu takse su uglavnom bile oko 90 e !!!! O cemu se ovde radi?

Dali postoji jos nesto za sta je ne znam? Ko je ovde lud?

bole

pre 14 godina

a što ste pokrali milione evra pri renoviranju aerodroma? pa kako vas bre nije sramota? treba bojkotovati i JAT i bg aerodrom.
BOJKOT!

AJA

pre 14 godina

Nije mi stvarno jasno da li oni stvarno misle da smo mi ovce ? Ali posto stvarno misle da smo mi ovce idem na drugu poljanu 19.12.Adio !

Bojan Kristo

pre 14 godina

uveli su bezbedonosnu taksu pre dve godine pod izgovorom da su kupili novu opremu ali je kupuju tek sad.U medjuvremenu su oteli oko 12 miliona eura.Cestitam G17...

Novak

pre 14 godina

Mnogo smešna vest.
Informacija te vrste bila bi prava kada bi nam JAT ili G17+ lepo napravili komparativnu tabelu cena aerodromskih taksi za 10 evropskih aerodroma iste velicine i 10 velikih aerodroma. Ovako prezentirana informacija je dezinformacija i ne znači baš ništa. novak

radnik sa saltera

pre 14 godina

A zato niko ne pokrene pitanje nabavke novog mercedesa sa najluksuznijom opremom koja je bila dostupna u ponudi, za smenjenog Kirsta? Gradjani Srbije, da li znate da je jedan deo toga auta placen, ali se od njegove kupovine odustalo kada je ovaj smenjen. Medjutim deo para je ostalo kod Mercedesa. Da li ce neko da odgovara za to nesavesno trosenje para i bahato ponasanje prema novcima gradjana Srbije? Evo predloga da B92 ispita malverzacije na aerodromu. Nije onda ni cudo sto nece da smanje takse, vaznije im je da pune svoje dzepove. Bagra jedna korumpirana.

Milos

pre 14 godina

Postoji razlika izmedju aerodromske takse i doplatka za gorivo (YQ, fuel surcharge) - aviokompanije sabiraju obe takse i prikazuju ih zajedno, kako bi njihove karte izgledale jeftinije. Taj doplatak za gorivo je nista drugo nego deo cene karte. Kao kada bi vam taksista odvojeno naplacivao voznju i benzin. Aerodromska taksa je nesto drugo.

Ne znam cemu sada investicije u te autobuse, svestan sam da lowcosteri zele jeftiniju uslugu, ali gejtovi iznad A6-A7 se prakticno nikada ni ne koriste. Umesto investicije u autobuse, bolje bi bilo da su sredili te gejtove (krecenje i sl.) i tamo pustali jeftine kompanije po ceni autobuskog transfera putnika. Ako kapacitet vec postoji, zasto ne ponuditi putnicima bolju uslugu.

Boban

pre 14 godina

Predlažem da se uvede još jedna stavka u zakon. Da organizacija koja održava puteve (ili treba da plati njihovo održavanje, opština naprimer) mora da plaća porez po kilometru lošeg puta puta koliko dana je stajalo zapušteno, i da se taj novac onda npr daje u fond iz kojeg će se plaćati osiguranje vozila iz te opštine.

Pa udarite malo i njih po džepu, ne da smo sve mi krivi i još da treba da vozimo slalom od rupe do rupe.

marija

pre 14 godina

Ka pomenuse na TV-u da JAT smanjuje takse ja se taman obradovah, pa pomislih da cu cutiti "taksa sa 50 na 20 eura za jedan pravac". Kad rekose sa 4 na 3, vristala sam sama po kuci ko tresnuta: "jaoooooooo!!!" Jos onako PONOSNO govore o tome, puni sebe, kao da govore "evo odlucili smo da 5 godina vozimo za dzabe!"
Mislim stvaaaarno...

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zasto lazete,Taksa je oko 68€ a ne bi trebala da bude veca od 10e a i zasto bi,kakve to usluge Bg Aerodrom pruza kad nemas ni stolicu gde da sednes da se odmoris nego moras u kafanu,da o cistoci wc-a ne govorim,taksistima koji te presreci ispred aerodroma kad odlazis(sve je to deo aerodroma)takodje,mozda bezicni internet za dzabe?More treba oni meni da plate ako se odlucim da sletim na taj sugavi aerodrom a ne ja njima!

Pex

pre 14 godina

Posle silnih vesti i postova ovde jos neki nisu shvatili da JAT nema veze sa taksama Aerodroma Beograd! JATova karta JESTE 19 evra..a za sve ostalo se obratite Aerodromu Beograd, Jugopetrolu i ostalima. JP naplacuje JATu najskuplje gorivo NA SVETU, zato se mi i davimo u taksi za gorivo..ali to je monopol..zasto nema jos nekoga za prodaju kerozina JATu i ostalima? Zbog cega sa ABa sevaju samo rezervoari Jugopetrola? A JAT kerozin MORA da kupi od monopolisticnog JP jer nema odakle drugo..tako da obidijite malo JAT sa pljuvanjem i idite brate mili drugim kompanijama, a manje pljujte svoje. Posto vam najzad stizu silne low cost kompanije za kojima ste toliko kukali, nadam se da NIKO od vas nece ni prici JATovom avionu jer je ovakav ili onakav.. I naravno, kada vas ispali tamo neki low cost nemojte slucajno..ali 'ni pod razno' da idete JATom da bi ste se vratili kuci..jer je sa low costerima sve moguce pa i da otkazuju letove u poslednjem trenutku, sto se JATu nikada nije dogodilo sem ako nije bila 'visa sila'!

Svetski putnik

pre 14 godina

I tih 19e je mnogo,ja sam u Pragu video na aerodromu automatske kabine velicine 2mkvadratna gde imas mesto za stvari i lezaj da se odmoris,cak i odspavas za oko 5€ za 4 sata(u slucaju tranzita kad moras da cekas) pa nije taksa bila tolika a na BG aerodromu nemas cak ni hotel!

Pedja

pre 14 godina

Avioprevoznik je taj koji uzima najveci deo iz placenog ukupnog iznosa aviokarte. Ono sto se zove "taksa" zbir je taksi aerodroma polaska, odredisnog ili transfernog aerodroma (ako postoji presedanje), potom taksi koje regulise drzava (Nemacka, Francuska i UK imaju takve takse) i konacno, YQ taksa ili Fuel surcharge tzv. Dodatak za gorivo koji ide avioprevozniku. Ta taksa odnosno njen iznos diskreciono je pravo avioprevozioca, tako da sam Aerodrom sa tim nema nista. Cinjenica je da recimo Jat nikada nije rekao da i od taksi njima ide najveci prihod ali dobro, od njih se to i ocekuje. Sto se tice Aerodroma Keln, oni sa 4U (Germanwings) imaju poseban visegodisnji Ugovor koji im omogucava gotovo mizerne cene handlinga, cime su i takse koje oni definisu na tom Aerodromu drasticno nize. Naravno, jos uvek smo daleko mi od toga. Inace, fingeri A6 do A9 su u potpunosti u regularnoj upotrebi, najveci problem su recimo fingeri C1 i C6 koji se UOPSTE ne koriste zbog skucenosti prostora na C platformi, a koji ce ovim produzenjem platforme najverovatnije biti u upotrebi. Mislim da je to produzenje mozda i najbolja investicija Aerodroma u poslednjih par godina.

Pedja

pre 14 godina

Vezano za pitanje oko putovanja u EU. Cak i sa vizama ranije, zvanicno su svi govorili da je neophodno nositi kopiju pozivnog/garantnog pisma, ili bilo koji drugi dokument koji bi potvrdio svrhu i duzinu boravka u zoni Schengena. U praksi meni nikad nisu trazili niti jedan dokument, a u Schengen zonu ulazim bar 5 puta mesecno i to na raznim Aerodromima, uglavnom u Nemackoj, Svajcarskoj i Austriji. Pretpostavljam da ce Nemci npr sad biti malo ozbiljniji pa ce na osnovu vizuelne procene osobe nesto pitati ili traziti od papira. Inace, Holandjani su najrigorozniji i znaju da dave satim ljude drzeci ih u imigracionom delu aerodroma Schiphol mada to ne mora biti pravilo. Dakle, naoruzajte se osmehom i bice sve Ok :-)

grga1810

pre 14 godina

@PEX - pre neki dan na sajtu JAT-a pogledao "live" red letenja i dva tri leta su kasnila samo po 7, 8 sati...bio je jedan let...ne secam se odakle, ali znam da je vreme sletanja bilo "NEPOZNATO"!!! To sam samo video josh jednom u zivotu, i to kada se onaj avion iz Brazila srushio u Atlantski okean...ja se zabezeknuo...