Utorak, 08.12.2009.

23:24

"Hrvatima federalna jedinica u BiH"

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je ponovio da Hrvati u BiH žele da imaju hrvatsku federalnu jedinicu sa sedištem u Mostaru.

Izvor: Tanjug

"Hrvatima federalna jedinica u BiH" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

nikola

pre 14 godina

Bas me interesira kuda bi isla linija tog 3 entiteta. Zapadna Hercegovina u kojoj u zivi 80.000 Hrvata. Ok tu je vecina izrazito Hrvatska. Hercegovacko neretvanski kanton ima izrazitu hrvatsku vecinu samo u Neumu i Citluku. Mostar je podjeljen tocno na pola, Kao i Stolac. Kao i Capljina. O sredisnjoj Bosni da i ne govorimo.Sve izmjesano.4 grada bi bukvalno bili podeljeni na pola. Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez i Busovaca. Travnik je vecinom bosnjacki.Kiseljak i Kresevo hrvatski ali potpuno odvojeni od ostatka sredisnje Bosne.Vise pripadaju Sarajevu.
U Zenici 15.000 Hrvata cini oko 10-ak% stanovnika. Vares ima oko 35% Hrvata, Kakanj mozda 20%. Breza 10%. Zepce ima hrvatsku vecinu ali jedva. Potpuno je odovjeno od ostatka hrvatske BIH. Usora sa oko 95% Hrvata nerealna u bilo kojoj varijanti 3 entiteta. Jednostavno je jaci zemljopis.
Tuzlanski kraj ima oko 60.000 Hrvata. Sa Brckom i 80.000. Ti ljudi bi tesko cak i zeljeli da udju u neki Covicev entitet.Tu je SDP dominantna u hrvatskom puku. Isto je i Sarajevu sa tamosnjih 30.000 Hrvata i u Bihacu.
Bosanska Posavina je daleko od Hercegovine i mislim da i tu ne postoji neka zelja za tim da im glavni centar bude neko Grude. Oni su vise u zelji da se ponovni uspostavi hrvatska vecina u B.Brodu, Derventi, Modrici, Kotor Varosu, Komusini...
Bliza im je Tuzla ili Sarajevo od Gruda ili Posusja.
Jednostavno, 3 entitet je malo moguc. Cak nemoguc. Iz tisucu razloga.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Neće je nikada dobiti iz prostog razloga što ne može i jare i pare tj. i entitet u BiH i etnički čista Hrvatska. O željama da uzmu komad RS-a neću ni pominjati jer je to prosto nemoguće. Uostalom ni Hrvati nisu bili većina u centralnoj Hercegovini a sada jesu. Tako da neće dobiti entitet makar na glavi dubili!

vlado ilic

pre 14 godina

Puno se prostora daje Draganu Covicu. Njegova je zvijezada u padu. Njega vec na narednim izborima nece ni biti.
Ja sam iz Ilijaskog naselja Ljubina ,Kanton Sarajevo. Naselje je 100% naseljeno Hrvatima.
I kod nas je HDZ pokusavao napraviti nekakvu hrvatsku opcina Cemerno tako sto ce dva naselja Ilijasa i dva naselja opcine Breza uci u tu novu opcinu. Zeljelu su napraviti nacionalni tor.
Nekoliko tjedana posle te ideje odrzani su lokalni izbori (2008) i na mom glasackom mjestu su bili ovi rezultati:
1) HSS BIH 197
2) SDP BIH 194
3) ZA Boljitak 46
4) Nasa stranka 22
5) HDZ BIH 11 (Dragan Covic)
Ostali 15 glasova
To je snaga HDZ. ...

mateo divkovic, tuzla

pre 14 godina

Ja ne znam u cije ime govori gospodin Covic? Mozda u ime njegove partije, negovog HDZ BIH ali ne i cijelog hrvatskog naroda.
Vecina Hrvata u BIH , pogorovo u Bosni, ne glasa za HDZ, nego za SDP, Narodnu stranku za Boljitak, HSS BIH,Nasu stranku...
Hrvata je u Tuzli oko 20% a HDZ dobija 2 do 3% glasova. Slicno je u Sarajevu, Zenici, Bihacu. Dajle u svim i urbanim sredinama. U Mostaru je partija koju vode braca Lijanovic dobila vise glasova od Coviceve partije. U Sirokom Brijegu je rezultata poravnan. U Posavini, pogotovo opcinama koje su u sastavu entiteta RS HDZ i ne postoji nego je dominantan HSS BIH koji ima jaku probosansku crtu.
Moze Covic kao i Dodik zamagljivati svoja krivicna djela i sve bacati na razinu hratstva da bi se zaboravile sve sto je radjeno po bankama, tvrtkama, zupanijama, opcinama po nalogu Covica ali ce ga pravda stici i naravno da nece biti novog entiteta u BIH.
Potrebnana nam je jaka, funcionalna drzava BIH!!!

siroki brijeg umesto mostara

pre 14 godina

Mostar tesko, mozda Siroki Brijeg ili tako nesto, ali Mostar je koliko hrvatski toliko i bosnjacki. Posebno staro jezgro.

veljko

pre 14 godina

Podržavam stvaranje trećeg entiteta ali ne zato što "volim" hrvate već zato što bi se stvaranjem hrvatskog entiteta ili federalne jedinice rsteretio pritisak bošnjačkih političara na srpsku republiku. Što se tiče nekih zahtjeva o otkidanju teritorija današnje republike srpske tj. posavine i utapanje tog djela RS-a u novi hrvatski entitet moram da kažem hrvatima da od toga nema ništa. Posavina je dio RS-a i tako će i ostati. Tvrdnjom da na posavinu hrvati imaju pravo zato što je tu nekad živjelo oko 200 000 hrvata je posve nerealna jer po tom rezonu i srbi onda imaju pravo na djelove hrvatske jer je tamo živjelo po popisu iz 1991 580 000 srba a danas ih ima 200 000 a vjerujem da je broj čak i manji od zvaničnog. U ovom ratu je svako ponešto izgubio i to je realnost...

Comi

pre 14 godina

Bas me briga za Hrvate u BiH, sami su izabrali muslimane za saveznike i neka se sada cupaju od njih kako sami znaju. Ionako su ih zvali 'cvijecem Hrvatskog naroda' pa neka ih sada zalivaju, neguju i sta vec...Republika Srpska treba da bude po strani i da se razvija i jaca. Ova Bosna je tako vestacka tvorevina da vec postaje apsurdno. Daj boze jednog dana pa da Republika Srpska izadje iz te frankenstajn drzave...

Mirko

pre 14 godina

Ovo nije tema za Republiku Srpsku! Neka se drugi entitet organizuje kako hoce. Na saveznom nivou treba da ostanu samo DVA glasa. A drugi entitet moze da podeli taj jedan glas na 2,3 ili 5 glasova. Nesto kao sto je Tito uradio sa Srbijom u SFRJ.

Starac

pre 14 godina

Hm, lukavi Latini. Bojim se dve stvari. Prvo, ako se pristane na ovo, to znaci grubo krsenje Dejtonskog sporazuma i na mala vrata daje mogucnost nekom drugom da vrsi pritisak na RS. Druga stvar je sto ovo moze da dovede do zahteva za promenuu nacinu glasanja, sa trenutnog na vecinsko i to na nivou entiteta.
RS treba da stoji po strani i ceka ishod. Budimo ovaj put mudri i pustimo druge da resevaju svoje probleme, mimo nas

Dejan

pre 14 godina

Mislim da bi Srbi iz Bih trebali da prihvate zelje Hrvata da imaju federalnu jedinicu. Zauzvrta bi Hrvati trebalo da podrze zelje Srba za vecom decentralizacijom vlasti u BiH i stavljanjem prava na samooprdeljenje u Ustav BiH.

Југослав

pre 14 godina

Колико ми је познато, хрватски представник је потписао споразум у Дејтону, који им је у то време био пуна капа. Е сада би да га мало ревидирају и померају границе, праве нови ентитет иако имају муслиманско-хрватску федерацију. А бај д веј, то је тад била мх федерација а данас се спомињу неки бошњаци и то после само петнаестак година?! Како то?! Сви они би највише волели да РС не постоји.
Неће моћи ове ноћи. Само да и ми Срби будемо мудри, за промену. И остварићемо све што желимо. Само полако. Већ их доводимо на ивицу живаца, не знају шта ће!

Сашa

pre 14 godina

Наравно да и Хрвати треба да имају ентитет и везе са Хрватском идентично као и Српска са Србијом. Док је Силајџића у политичком животу БиХ ко зна ко ће још тражити ентитет!?

Grunf

pre 14 godina

Hrvati u BiH su 1994. žrtvovani od strane HR kako Zagreb nebi ostao bez podrške SAD i EU u pitanju problema pobunjenih Srba na svojoj teritoriji. Tada je stvorena Fedreacija BiH no niko nije slutio tada da će BiH izgledati onako kako ju je Dejton iscrtao. Koliko god bilo tačno da je HR za hercegovačke Hrvate učinila više no SR za krajiške Srbe (imala je HR i vojsku tamo) ipak ih je ostavila na cjedilu. Sad kad se tamošnji Hrvati pitaju o sebi normalno je da neće propustiti priliku ustavnih reformi da obezbijede sopstvenu autonomiju.

Pošteno

pre 14 godina

Podržavam!
Lakše će se odlučivati, sprečiće se separatizam RS jer neće biti izgovora o centralizmu, a mogli bi se pripojiti i opštine sa hrvatskom većinom iz oba entiteta. Muslimani neće više biti dominanti, Srbi će morati da se dogovaraju sa ostalima, a i Hrvati neće više imati zbog čega da kukaju, jer će pošteno dobiti svoje parče torte.

Janko

pre 14 godina

Pogrešan pristup, a da ima veze sa Dodikom - ima. Umesto da se zamlaćuju treba i RS da ukinu i da sednu svi zajedno i naprave pristojnu državu. Ovo što imaju bosanci (svih nacionalnosti) nisu zaslužili. Podržavam sledeći krug čišćenja od destruktivnih političara!

Milan

pre 14 godina

Hrvati u BiH su vise puta preglasavani i ignorisani. Podrzavam stvaranje Hrvatskog entiteta u BiH -- Hrvatske Republike Herceg Bosna. Oni su konstitutivan narod i nema razloga da njihova elementarna ljudska prava i dalje budu ugnjetavana od strane drugih koji zele da dominiraju nad celom BiH.

Nenad

pre 14 godina

Samo napred! Podržavam da i Hrvati dobiju ravnopravan položaj kao što ga imaju Bosanci i Srbi u BiH. Na taj način Bosanski političari neće moći više da huškaju na prenos nadležnosti sa RS na BiH jer će sa druge strane imati 2 strane (po prvi put zajedno okupljene srbe i hrvate, i njihove države indirektno) koji se tome protive. Ne treba RS da se otcepljuje, neka Bosna ostane ovakva, u EU ćemo svakako svi biti isto, ali neka izdrži dotle još 15 godina najviše da je ne ukinu. Ako hrvati mogu u tome da pomognu indirektno, podržimo ih!

komentator

pre 14 godina

I treba, to će oslabiti osiljeno Sarajevo, koje misli da je BiH samo Muslimanska tj. Bošnjačka država i svojim ponašanjem sve tera iz BiH. BiH treba rasformirati po principu hrvatsko Hrvatima, srpsko Srbima, a ono što ostane neka bude Muslimanska Bosna i da svi onda živimo u miru i slozi i prosperitetu na Balkanu i zajedno u EU, svako na svome. BiH je neodrživa, a pogotovo što se silom Srbi teraju u unitarnu BiH bez prava na samoopredeljenje.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Iako podrzavam ideju formiranja hrvatske federalne jedinice u BiH iz vise razloga, to ste trebali da trazite pre zakljucenja Dejtonskog sporazuma. Vi ste se tada pravili fini i igrali na kratu zrtve a sada kada se slegla prasina zelite nesto da sustinski menjate. Kao sto ovde vec neko rece, imate dug put ispred vas.

Ivo

pre 14 godina

Uvodjenjeg treceg entiteta i legitimiziranjem da se odluke donose na vecinskoj bazi (s najmanje 2 od 3 entiteta) razbio bi se dugogodisnji deadlock i totalna neefikasnost politike u BIH gde je jedan uvek za a jedan uvek protiv i nista se ne mice nikamo. Takav novi odnos bi primorao sve da suradjuju i budu razvijaju kompromise.

JohnyBgood

pre 14 godina

Naravno da je 3-ca jedinica jedino pravedno resenje. Jedino mi se cini da to treba napraviti ne tako da se izdvaja svaka opstina sa hrvatskom vecinom i napravi nekakva gomila enklava nego neka lepo naprave jedinicu u kojoj su Hrvati vecina ali drugih, pre svega Bosnjaka, ima od prilike onoliko koliko i Hrvata u drugim entitetima. To bi ucinilo da svako bude vecina negde ali manjina drugde, sto bi bila najbolja garancija da se svacija prava postuju, kako na nivou cele BiH tako u okviru svake federalne jedinice.

јов

pre 14 godina

То су хтели и Срби у Хрватској пре 20 година па сте због тога започели рат. Шта ће сада да буде? Да живимо у истој веле држави званој Европа са вама који сте од нас хтели да побегнете већ 3 пута? Где ће нас то одвести?

Judge Dred

pre 14 godina

"...preneo stav da gradonačelnik Mostara treba da bude Hrvat."
Znači može da bude i mentalno zaostao, ali ako je hrvat to ga odma kvalifikuje za gradonačelnika?
Balkane, balkane, balkane moj...

smile

pre 14 godina

Eto još malo realnosti na Balkanu. Bilo je pitanje vremena kada će hrvati to zatražiti. Imaju na to puno pravo jer su državotvoran narod kao srbi i muslimani sa pravon na otcepljenje.
Dali je ovo najava cepanja BiH?
Sumnjam da će im to lako proći, ali sobzirom da su uporni i da već imaju iskustva sa razbijanjem države ništa nije nemoguće.

doktor

pre 14 godina

I kad bi Hrvati dobili federalnu jedinicu, Muslimani bi za to opet optuzivali Srbe. Obrni, okreni Srbi ce biti krivi za svaciji uspeh i neuspeh u BiH.

komentator

pre 14 godina

I treba, to će oslabiti osiljeno Sarajevo, koje misli da je BiH samo Muslimanska tj. Bošnjačka država i svojim ponašanjem sve tera iz BiH. BiH treba rasformirati po principu hrvatsko Hrvatima, srpsko Srbima, a ono što ostane neka bude Muslimanska Bosna i da svi onda živimo u miru i slozi i prosperitetu na Balkanu i zajedno u EU, svako na svome. BiH je neodrživa, a pogotovo što se silom Srbi teraju u unitarnu BiH bez prava na samoopredeljenje.

doktor

pre 14 godina

I kad bi Hrvati dobili federalnu jedinicu, Muslimani bi za to opet optuzivali Srbe. Obrni, okreni Srbi ce biti krivi za svaciji uspeh i neuspeh u BiH.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Iako podrzavam ideju formiranja hrvatske federalne jedinice u BiH iz vise razloga, to ste trebali da trazite pre zakljucenja Dejtonskog sporazuma. Vi ste se tada pravili fini i igrali na kratu zrtve a sada kada se slegla prasina zelite nesto da sustinski menjate. Kao sto ovde vec neko rece, imate dug put ispred vas.

Judge Dred

pre 14 godina

"...preneo stav da gradonačelnik Mostara treba da bude Hrvat."
Znači može da bude i mentalno zaostao, ali ako je hrvat to ga odma kvalifikuje za gradonačelnika?
Balkane, balkane, balkane moj...

јов

pre 14 godina

То су хтели и Срби у Хрватској пре 20 година па сте због тога започели рат. Шта ће сада да буде? Да живимо у истој веле држави званој Европа са вама који сте од нас хтели да побегнете већ 3 пута? Где ће нас то одвести?

smile

pre 14 godina

Eto još malo realnosti na Balkanu. Bilo je pitanje vremena kada će hrvati to zatražiti. Imaju na to puno pravo jer su državotvoran narod kao srbi i muslimani sa pravon na otcepljenje.
Dali je ovo najava cepanja BiH?
Sumnjam da će im to lako proći, ali sobzirom da su uporni i da već imaju iskustva sa razbijanjem države ništa nije nemoguće.

Југослав

pre 14 godina

Колико ми је познато, хрватски представник је потписао споразум у Дејтону, који им је у то време био пуна капа. Е сада би да га мало ревидирају и померају границе, праве нови ентитет иако имају муслиманско-хрватску федерацију. А бај д веј, то је тад била мх федерација а данас се спомињу неки бошњаци и то после само петнаестак година?! Како то?! Сви они би највише волели да РС не постоји.
Неће моћи ове ноћи. Само да и ми Срби будемо мудри, за промену. И остварићемо све што желимо. Само полако. Већ их доводимо на ивицу живаца, не знају шта ће!

Comi

pre 14 godina

Bas me briga za Hrvate u BiH, sami su izabrali muslimane za saveznike i neka se sada cupaju od njih kako sami znaju. Ionako su ih zvali 'cvijecem Hrvatskog naroda' pa neka ih sada zalivaju, neguju i sta vec...Republika Srpska treba da bude po strani i da se razvija i jaca. Ova Bosna je tako vestacka tvorevina da vec postaje apsurdno. Daj boze jednog dana pa da Republika Srpska izadje iz te frankenstajn drzave...

Nenad

pre 14 godina

Samo napred! Podržavam da i Hrvati dobiju ravnopravan položaj kao što ga imaju Bosanci i Srbi u BiH. Na taj način Bosanski političari neće moći više da huškaju na prenos nadležnosti sa RS na BiH jer će sa druge strane imati 2 strane (po prvi put zajedno okupljene srbe i hrvate, i njihove države indirektno) koji se tome protive. Ne treba RS da se otcepljuje, neka Bosna ostane ovakva, u EU ćemo svakako svi biti isto, ali neka izdrži dotle još 15 godina najviše da je ne ukinu. Ako hrvati mogu u tome da pomognu indirektno, podržimo ih!

Milan

pre 14 godina

Hrvati u BiH su vise puta preglasavani i ignorisani. Podrzavam stvaranje Hrvatskog entiteta u BiH -- Hrvatske Republike Herceg Bosna. Oni su konstitutivan narod i nema razloga da njihova elementarna ljudska prava i dalje budu ugnjetavana od strane drugih koji zele da dominiraju nad celom BiH.

Dejan

pre 14 godina

Mislim da bi Srbi iz Bih trebali da prihvate zelje Hrvata da imaju federalnu jedinicu. Zauzvrta bi Hrvati trebalo da podrze zelje Srba za vecom decentralizacijom vlasti u BiH i stavljanjem prava na samooprdeljenje u Ustav BiH.

Grunf

pre 14 godina

Hrvati u BiH su 1994. žrtvovani od strane HR kako Zagreb nebi ostao bez podrške SAD i EU u pitanju problema pobunjenih Srba na svojoj teritoriji. Tada je stvorena Fedreacija BiH no niko nije slutio tada da će BiH izgledati onako kako ju je Dejton iscrtao. Koliko god bilo tačno da je HR za hercegovačke Hrvate učinila više no SR za krajiške Srbe (imala je HR i vojsku tamo) ipak ih je ostavila na cjedilu. Sad kad se tamošnji Hrvati pitaju o sebi normalno je da neće propustiti priliku ustavnih reformi da obezbijede sopstvenu autonomiju.

Mirko

pre 14 godina

Ovo nije tema za Republiku Srpsku! Neka se drugi entitet organizuje kako hoce. Na saveznom nivou treba da ostanu samo DVA glasa. A drugi entitet moze da podeli taj jedan glas na 2,3 ili 5 glasova. Nesto kao sto je Tito uradio sa Srbijom u SFRJ.

Starac

pre 14 godina

Hm, lukavi Latini. Bojim se dve stvari. Prvo, ako se pristane na ovo, to znaci grubo krsenje Dejtonskog sporazuma i na mala vrata daje mogucnost nekom drugom da vrsi pritisak na RS. Druga stvar je sto ovo moze da dovede do zahteva za promenuu nacinu glasanja, sa trenutnog na vecinsko i to na nivou entiteta.
RS treba da stoji po strani i ceka ishod. Budimo ovaj put mudri i pustimo druge da resevaju svoje probleme, mimo nas

Сашa

pre 14 godina

Наравно да и Хрвати треба да имају ентитет и везе са Хрватском идентично као и Српска са Србијом. Док је Силајџића у политичком животу БиХ ко зна ко ће још тражити ентитет!?

veljko

pre 14 godina

Podržavam stvaranje trećeg entiteta ali ne zato što "volim" hrvate već zato što bi se stvaranjem hrvatskog entiteta ili federalne jedinice rsteretio pritisak bošnjačkih političara na srpsku republiku. Što se tiče nekih zahtjeva o otkidanju teritorija današnje republike srpske tj. posavine i utapanje tog djela RS-a u novi hrvatski entitet moram da kažem hrvatima da od toga nema ništa. Posavina je dio RS-a i tako će i ostati. Tvrdnjom da na posavinu hrvati imaju pravo zato što je tu nekad živjelo oko 200 000 hrvata je posve nerealna jer po tom rezonu i srbi onda imaju pravo na djelove hrvatske jer je tamo živjelo po popisu iz 1991 580 000 srba a danas ih ima 200 000 a vjerujem da je broj čak i manji od zvaničnog. U ovom ratu je svako ponešto izgubio i to je realnost...

Janko

pre 14 godina

Pogrešan pristup, a da ima veze sa Dodikom - ima. Umesto da se zamlaćuju treba i RS da ukinu i da sednu svi zajedno i naprave pristojnu državu. Ovo što imaju bosanci (svih nacionalnosti) nisu zaslužili. Podržavam sledeći krug čišćenja od destruktivnih političara!

JohnyBgood

pre 14 godina

Naravno da je 3-ca jedinica jedino pravedno resenje. Jedino mi se cini da to treba napraviti ne tako da se izdvaja svaka opstina sa hrvatskom vecinom i napravi nekakva gomila enklava nego neka lepo naprave jedinicu u kojoj su Hrvati vecina ali drugih, pre svega Bosnjaka, ima od prilike onoliko koliko i Hrvata u drugim entitetima. To bi ucinilo da svako bude vecina negde ali manjina drugde, sto bi bila najbolja garancija da se svacija prava postuju, kako na nivou cele BiH tako u okviru svake federalne jedinice.

vlado ilic

pre 14 godina

Puno se prostora daje Draganu Covicu. Njegova je zvijezada u padu. Njega vec na narednim izborima nece ni biti.
Ja sam iz Ilijaskog naselja Ljubina ,Kanton Sarajevo. Naselje je 100% naseljeno Hrvatima.
I kod nas je HDZ pokusavao napraviti nekakvu hrvatsku opcina Cemerno tako sto ce dva naselja Ilijasa i dva naselja opcine Breza uci u tu novu opcinu. Zeljelu su napraviti nacionalni tor.
Nekoliko tjedana posle te ideje odrzani su lokalni izbori (2008) i na mom glasackom mjestu su bili ovi rezultati:
1) HSS BIH 197
2) SDP BIH 194
3) ZA Boljitak 46
4) Nasa stranka 22
5) HDZ BIH 11 (Dragan Covic)
Ostali 15 glasova
To je snaga HDZ. ...

Ivo

pre 14 godina

Uvodjenjeg treceg entiteta i legitimiziranjem da se odluke donose na vecinskoj bazi (s najmanje 2 od 3 entiteta) razbio bi se dugogodisnji deadlock i totalna neefikasnost politike u BIH gde je jedan uvek za a jedan uvek protiv i nista se ne mice nikamo. Takav novi odnos bi primorao sve da suradjuju i budu razvijaju kompromise.

mateo divkovic, tuzla

pre 14 godina

Ja ne znam u cije ime govori gospodin Covic? Mozda u ime njegove partije, negovog HDZ BIH ali ne i cijelog hrvatskog naroda.
Vecina Hrvata u BIH , pogorovo u Bosni, ne glasa za HDZ, nego za SDP, Narodnu stranku za Boljitak, HSS BIH,Nasu stranku...
Hrvata je u Tuzli oko 20% a HDZ dobija 2 do 3% glasova. Slicno je u Sarajevu, Zenici, Bihacu. Dajle u svim i urbanim sredinama. U Mostaru je partija koju vode braca Lijanovic dobila vise glasova od Coviceve partije. U Sirokom Brijegu je rezultata poravnan. U Posavini, pogotovo opcinama koje su u sastavu entiteta RS HDZ i ne postoji nego je dominantan HSS BIH koji ima jaku probosansku crtu.
Moze Covic kao i Dodik zamagljivati svoja krivicna djela i sve bacati na razinu hratstva da bi se zaboravile sve sto je radjeno po bankama, tvrtkama, zupanijama, opcinama po nalogu Covica ali ce ga pravda stici i naravno da nece biti novog entiteta u BIH.
Potrebnana nam je jaka, funcionalna drzava BIH!!!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Neće je nikada dobiti iz prostog razloga što ne može i jare i pare tj. i entitet u BiH i etnički čista Hrvatska. O željama da uzmu komad RS-a neću ni pominjati jer je to prosto nemoguće. Uostalom ni Hrvati nisu bili većina u centralnoj Hercegovini a sada jesu. Tako da neće dobiti entitet makar na glavi dubili!

Pošteno

pre 14 godina

Podržavam!
Lakše će se odlučivati, sprečiće se separatizam RS jer neće biti izgovora o centralizmu, a mogli bi se pripojiti i opštine sa hrvatskom većinom iz oba entiteta. Muslimani neće više biti dominanti, Srbi će morati da se dogovaraju sa ostalima, a i Hrvati neće više imati zbog čega da kukaju, jer će pošteno dobiti svoje parče torte.

siroki brijeg umesto mostara

pre 14 godina

Mostar tesko, mozda Siroki Brijeg ili tako nesto, ali Mostar je koliko hrvatski toliko i bosnjacki. Posebno staro jezgro.

nikola

pre 14 godina

Bas me interesira kuda bi isla linija tog 3 entiteta. Zapadna Hercegovina u kojoj u zivi 80.000 Hrvata. Ok tu je vecina izrazito Hrvatska. Hercegovacko neretvanski kanton ima izrazitu hrvatsku vecinu samo u Neumu i Citluku. Mostar je podjeljen tocno na pola, Kao i Stolac. Kao i Capljina. O sredisnjoj Bosni da i ne govorimo.Sve izmjesano.4 grada bi bukvalno bili podeljeni na pola. Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez i Busovaca. Travnik je vecinom bosnjacki.Kiseljak i Kresevo hrvatski ali potpuno odvojeni od ostatka sredisnje Bosne.Vise pripadaju Sarajevu.
U Zenici 15.000 Hrvata cini oko 10-ak% stanovnika. Vares ima oko 35% Hrvata, Kakanj mozda 20%. Breza 10%. Zepce ima hrvatsku vecinu ali jedva. Potpuno je odovjeno od ostatka hrvatske BIH. Usora sa oko 95% Hrvata nerealna u bilo kojoj varijanti 3 entiteta. Jednostavno je jaci zemljopis.
Tuzlanski kraj ima oko 60.000 Hrvata. Sa Brckom i 80.000. Ti ljudi bi tesko cak i zeljeli da udju u neki Covicev entitet.Tu je SDP dominantna u hrvatskom puku. Isto je i Sarajevu sa tamosnjih 30.000 Hrvata i u Bihacu.
Bosanska Posavina je daleko od Hercegovine i mislim da i tu ne postoji neka zelja za tim da im glavni centar bude neko Grude. Oni su vise u zelji da se ponovni uspostavi hrvatska vecina u B.Brodu, Derventi, Modrici, Kotor Varosu, Komusini...
Bliza im je Tuzla ili Sarajevo od Gruda ili Posusja.
Jednostavno, 3 entitet je malo moguc. Cak nemoguc. Iz tisucu razloga.

Janko

pre 14 godina

Pogrešan pristup, a da ima veze sa Dodikom - ima. Umesto da se zamlaćuju treba i RS da ukinu i da sednu svi zajedno i naprave pristojnu državu. Ovo što imaju bosanci (svih nacionalnosti) nisu zaslužili. Podržavam sledeći krug čišćenja od destruktivnih političara!

Pošteno

pre 14 godina

Podržavam!
Lakše će se odlučivati, sprečiće se separatizam RS jer neće biti izgovora o centralizmu, a mogli bi se pripojiti i opštine sa hrvatskom većinom iz oba entiteta. Muslimani neće više biti dominanti, Srbi će morati da se dogovaraju sa ostalima, a i Hrvati neće više imati zbog čega da kukaju, jer će pošteno dobiti svoje parče torte.

Ivo

pre 14 godina

Uvodjenjeg treceg entiteta i legitimiziranjem da se odluke donose na vecinskoj bazi (s najmanje 2 od 3 entiteta) razbio bi se dugogodisnji deadlock i totalna neefikasnost politike u BIH gde je jedan uvek za a jedan uvek protiv i nista se ne mice nikamo. Takav novi odnos bi primorao sve da suradjuju i budu razvijaju kompromise.

Milan

pre 14 godina

Hrvati u BiH su vise puta preglasavani i ignorisani. Podrzavam stvaranje Hrvatskog entiteta u BiH -- Hrvatske Republike Herceg Bosna. Oni su konstitutivan narod i nema razloga da njihova elementarna ljudska prava i dalje budu ugnjetavana od strane drugih koji zele da dominiraju nad celom BiH.

Југослав

pre 14 godina

Колико ми је познато, хрватски представник је потписао споразум у Дејтону, који им је у то време био пуна капа. Е сада би да га мало ревидирају и померају границе, праве нови ентитет иако имају муслиманско-хрватску федерацију. А бај д веј, то је тад била мх федерација а данас се спомињу неки бошњаци и то после само петнаестак година?! Како то?! Сви они би највише волели да РС не постоји.
Неће моћи ове ноћи. Само да и ми Срби будемо мудри, за промену. И остварићемо све што желимо. Само полако. Већ их доводимо на ивицу живаца, не знају шта ће!

komentator

pre 14 godina

I treba, to će oslabiti osiljeno Sarajevo, koje misli da je BiH samo Muslimanska tj. Bošnjačka država i svojim ponašanjem sve tera iz BiH. BiH treba rasformirati po principu hrvatsko Hrvatima, srpsko Srbima, a ono što ostane neka bude Muslimanska Bosna i da svi onda živimo u miru i slozi i prosperitetu na Balkanu i zajedno u EU, svako na svome. BiH je neodrživa, a pogotovo što se silom Srbi teraju u unitarnu BiH bez prava na samoopredeljenje.

Nenad

pre 14 godina

Samo napred! Podržavam da i Hrvati dobiju ravnopravan položaj kao što ga imaju Bosanci i Srbi u BiH. Na taj način Bosanski političari neće moći više da huškaju na prenos nadležnosti sa RS na BiH jer će sa druge strane imati 2 strane (po prvi put zajedno okupljene srbe i hrvate, i njihove države indirektno) koji se tome protive. Ne treba RS da se otcepljuje, neka Bosna ostane ovakva, u EU ćemo svakako svi biti isto, ali neka izdrži dotle još 15 godina najviše da je ne ukinu. Ako hrvati mogu u tome da pomognu indirektno, podržimo ih!

јов

pre 14 godina

То су хтели и Срби у Хрватској пре 20 година па сте због тога започели рат. Шта ће сада да буде? Да живимо у истој веле држави званој Европа са вама који сте од нас хтели да побегнете већ 3 пута? Где ће нас то одвести?

Judge Dred

pre 14 godina

"...preneo stav da gradonačelnik Mostara treba da bude Hrvat."
Znači može da bude i mentalno zaostao, ali ako je hrvat to ga odma kvalifikuje za gradonačelnika?
Balkane, balkane, balkane moj...

JohnyBgood

pre 14 godina

Naravno da je 3-ca jedinica jedino pravedno resenje. Jedino mi se cini da to treba napraviti ne tako da se izdvaja svaka opstina sa hrvatskom vecinom i napravi nekakva gomila enklava nego neka lepo naprave jedinicu u kojoj su Hrvati vecina ali drugih, pre svega Bosnjaka, ima od prilike onoliko koliko i Hrvata u drugim entitetima. To bi ucinilo da svako bude vecina negde ali manjina drugde, sto bi bila najbolja garancija da se svacija prava postuju, kako na nivou cele BiH tako u okviru svake federalne jedinice.

Comi

pre 14 godina

Bas me briga za Hrvate u BiH, sami su izabrali muslimane za saveznike i neka se sada cupaju od njih kako sami znaju. Ionako su ih zvali 'cvijecem Hrvatskog naroda' pa neka ih sada zalivaju, neguju i sta vec...Republika Srpska treba da bude po strani i da se razvija i jaca. Ova Bosna je tako vestacka tvorevina da vec postaje apsurdno. Daj boze jednog dana pa da Republika Srpska izadje iz te frankenstajn drzave...

doktor

pre 14 godina

I kad bi Hrvati dobili federalnu jedinicu, Muslimani bi za to opet optuzivali Srbe. Obrni, okreni Srbi ce biti krivi za svaciji uspeh i neuspeh u BiH.

mateo divkovic, tuzla

pre 14 godina

Ja ne znam u cije ime govori gospodin Covic? Mozda u ime njegove partije, negovog HDZ BIH ali ne i cijelog hrvatskog naroda.
Vecina Hrvata u BIH , pogorovo u Bosni, ne glasa za HDZ, nego za SDP, Narodnu stranku za Boljitak, HSS BIH,Nasu stranku...
Hrvata je u Tuzli oko 20% a HDZ dobija 2 do 3% glasova. Slicno je u Sarajevu, Zenici, Bihacu. Dajle u svim i urbanim sredinama. U Mostaru je partija koju vode braca Lijanovic dobila vise glasova od Coviceve partije. U Sirokom Brijegu je rezultata poravnan. U Posavini, pogotovo opcinama koje su u sastavu entiteta RS HDZ i ne postoji nego je dominantan HSS BIH koji ima jaku probosansku crtu.
Moze Covic kao i Dodik zamagljivati svoja krivicna djela i sve bacati na razinu hratstva da bi se zaboravile sve sto je radjeno po bankama, tvrtkama, zupanijama, opcinama po nalogu Covica ali ce ga pravda stici i naravno da nece biti novog entiteta u BIH.
Potrebnana nam je jaka, funcionalna drzava BIH!!!

veljko

pre 14 godina

Podržavam stvaranje trećeg entiteta ali ne zato što "volim" hrvate već zato što bi se stvaranjem hrvatskog entiteta ili federalne jedinice rsteretio pritisak bošnjačkih političara na srpsku republiku. Što se tiče nekih zahtjeva o otkidanju teritorija današnje republike srpske tj. posavine i utapanje tog djela RS-a u novi hrvatski entitet moram da kažem hrvatima da od toga nema ništa. Posavina je dio RS-a i tako će i ostati. Tvrdnjom da na posavinu hrvati imaju pravo zato što je tu nekad živjelo oko 200 000 hrvata je posve nerealna jer po tom rezonu i srbi onda imaju pravo na djelove hrvatske jer je tamo živjelo po popisu iz 1991 580 000 srba a danas ih ima 200 000 a vjerujem da je broj čak i manji od zvaničnog. U ovom ratu je svako ponešto izgubio i to je realnost...

Dejan

pre 14 godina

Mislim da bi Srbi iz Bih trebali da prihvate zelje Hrvata da imaju federalnu jedinicu. Zauzvrta bi Hrvati trebalo da podrze zelje Srba za vecom decentralizacijom vlasti u BiH i stavljanjem prava na samooprdeljenje u Ustav BiH.

siroki brijeg umesto mostara

pre 14 godina

Mostar tesko, mozda Siroki Brijeg ili tako nesto, ali Mostar je koliko hrvatski toliko i bosnjacki. Posebno staro jezgro.

Starac

pre 14 godina

Hm, lukavi Latini. Bojim se dve stvari. Prvo, ako se pristane na ovo, to znaci grubo krsenje Dejtonskog sporazuma i na mala vrata daje mogucnost nekom drugom da vrsi pritisak na RS. Druga stvar je sto ovo moze da dovede do zahteva za promenuu nacinu glasanja, sa trenutnog na vecinsko i to na nivou entiteta.
RS treba da stoji po strani i ceka ishod. Budimo ovaj put mudri i pustimo druge da resevaju svoje probleme, mimo nas

Grunf

pre 14 godina

Hrvati u BiH su 1994. žrtvovani od strane HR kako Zagreb nebi ostao bez podrške SAD i EU u pitanju problema pobunjenih Srba na svojoj teritoriji. Tada je stvorena Fedreacija BiH no niko nije slutio tada da će BiH izgledati onako kako ju je Dejton iscrtao. Koliko god bilo tačno da je HR za hercegovačke Hrvate učinila više no SR za krajiške Srbe (imala je HR i vojsku tamo) ipak ih je ostavila na cjedilu. Sad kad se tamošnji Hrvati pitaju o sebi normalno je da neće propustiti priliku ustavnih reformi da obezbijede sopstvenu autonomiju.

Mirko

pre 14 godina

Ovo nije tema za Republiku Srpsku! Neka se drugi entitet organizuje kako hoce. Na saveznom nivou treba da ostanu samo DVA glasa. A drugi entitet moze da podeli taj jedan glas na 2,3 ili 5 glasova. Nesto kao sto je Tito uradio sa Srbijom u SFRJ.

smile

pre 14 godina

Eto još malo realnosti na Balkanu. Bilo je pitanje vremena kada će hrvati to zatražiti. Imaju na to puno pravo jer su državotvoran narod kao srbi i muslimani sa pravon na otcepljenje.
Dali je ovo najava cepanja BiH?
Sumnjam da će im to lako proći, ali sobzirom da su uporni i da već imaju iskustva sa razbijanjem države ništa nije nemoguće.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Neće je nikada dobiti iz prostog razloga što ne može i jare i pare tj. i entitet u BiH i etnički čista Hrvatska. O željama da uzmu komad RS-a neću ni pominjati jer je to prosto nemoguće. Uostalom ni Hrvati nisu bili većina u centralnoj Hercegovini a sada jesu. Tako da neće dobiti entitet makar na glavi dubili!

nikola

pre 14 godina

Bas me interesira kuda bi isla linija tog 3 entiteta. Zapadna Hercegovina u kojoj u zivi 80.000 Hrvata. Ok tu je vecina izrazito Hrvatska. Hercegovacko neretvanski kanton ima izrazitu hrvatsku vecinu samo u Neumu i Citluku. Mostar je podjeljen tocno na pola, Kao i Stolac. Kao i Capljina. O sredisnjoj Bosni da i ne govorimo.Sve izmjesano.4 grada bi bukvalno bili podeljeni na pola. Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez i Busovaca. Travnik je vecinom bosnjacki.Kiseljak i Kresevo hrvatski ali potpuno odvojeni od ostatka sredisnje Bosne.Vise pripadaju Sarajevu.
U Zenici 15.000 Hrvata cini oko 10-ak% stanovnika. Vares ima oko 35% Hrvata, Kakanj mozda 20%. Breza 10%. Zepce ima hrvatsku vecinu ali jedva. Potpuno je odovjeno od ostatka hrvatske BIH. Usora sa oko 95% Hrvata nerealna u bilo kojoj varijanti 3 entiteta. Jednostavno je jaci zemljopis.
Tuzlanski kraj ima oko 60.000 Hrvata. Sa Brckom i 80.000. Ti ljudi bi tesko cak i zeljeli da udju u neki Covicev entitet.Tu je SDP dominantna u hrvatskom puku. Isto je i Sarajevu sa tamosnjih 30.000 Hrvata i u Bihacu.
Bosanska Posavina je daleko od Hercegovine i mislim da i tu ne postoji neka zelja za tim da im glavni centar bude neko Grude. Oni su vise u zelji da se ponovni uspostavi hrvatska vecina u B.Brodu, Derventi, Modrici, Kotor Varosu, Komusini...
Bliza im je Tuzla ili Sarajevo od Gruda ili Posusja.
Jednostavno, 3 entitet je malo moguc. Cak nemoguc. Iz tisucu razloga.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Iako podrzavam ideju formiranja hrvatske federalne jedinice u BiH iz vise razloga, to ste trebali da trazite pre zakljucenja Dejtonskog sporazuma. Vi ste se tada pravili fini i igrali na kratu zrtve a sada kada se slegla prasina zelite nesto da sustinski menjate. Kao sto ovde vec neko rece, imate dug put ispred vas.

Сашa

pre 14 godina

Наравно да и Хрвати треба да имају ентитет и везе са Хрватском идентично као и Српска са Србијом. Док је Силајџића у политичком животу БиХ ко зна ко ће још тражити ентитет!?

vlado ilic

pre 14 godina

Puno se prostora daje Draganu Covicu. Njegova je zvijezada u padu. Njega vec na narednim izborima nece ni biti.
Ja sam iz Ilijaskog naselja Ljubina ,Kanton Sarajevo. Naselje je 100% naseljeno Hrvatima.
I kod nas je HDZ pokusavao napraviti nekakvu hrvatsku opcina Cemerno tako sto ce dva naselja Ilijasa i dva naselja opcine Breza uci u tu novu opcinu. Zeljelu su napraviti nacionalni tor.
Nekoliko tjedana posle te ideje odrzani su lokalni izbori (2008) i na mom glasackom mjestu su bili ovi rezultati:
1) HSS BIH 197
2) SDP BIH 194
3) ZA Boljitak 46
4) Nasa stranka 22
5) HDZ BIH 11 (Dragan Covic)
Ostali 15 glasova
To je snaga HDZ. ...