Nedelja, 06.12.2009.

21:21

Primena novog zakona

Izvor: B92

Primena novog zakona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

131 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan

pre 14 godina

Zanima me da li neko mozda zna po kom zakonu ce se suditi za ranije ucinjene prekrsaje ciji su postupci u toku? hvala unapred

Osvetnik

pre 14 godina

Odgovor za Zlocka i ostale zainteresovane:
Danas 11.12.2009 na TV policijski general Stojadin Janković (mislim da je načelnik saobraćajne policije) kada je govorio o korupciji policajaca rekao da to prijavljujemo njemu. Mislim da možemo da prijavljujemo i ostale policijske bisere.
Ako nas nekoliko tvrdi da je taj i taj policajac prošao kroz crveno, ili ga slika parkiranog na pešačkom prelazu, neka mu služi na čast ako prijavu odbaci

Raca

pre 14 godina

I ja verujem u to,jer ce sa ovako ne prilagodjenim pojedinim ogranicenjima i represivnom kaznenom politikom i vise od pola vozaca biti prinudjeno da zbog nemogucnosti izmirivanja svih dugova nastalih novim zakonom biti prinudjeno da ne koristi automobil

slayer

pre 14 godina

Opet ce novi zakon o saobracaju najvise pogoditi ljude koji nisu u mogucnosti da voze nove automobile.A takodje u Srbiji jos uvek zakoni za nekoga vaze,za nekoga ne.

Marx

pre 14 godina

E, moj profesore (prava) i Vladane (studente prava),

kad vec citate, naucite sta citate. Cl. 330, st. 4, procitajte celu recenicu, a ne samo deo. U prevodu, bice kaznjeni zato sto su dopustili licu koje nadziru da vozi pod uticajem alkohola.

Protivnik novog zakona

pre 14 godina

Novi zakon je površan i represivan i omogućava maltretiranje gradjana - učesnika u saobraćaju koji ionako imaju dovoljno problema u ovoj nesređenoj zemlji.
I sve to u ime onih koji ginu u saobraćaju...kakvo licemerje ! Zato što se gine, povećaj kazne... pa se neće ginuti... i mi treba to da progutamo - sramota !
Zbog čega se nasilnici u vožnji i dosad nisu kažnjavali za bahatu vožnju - nije postojao propis !? Sramota.

djole

pre 14 godina

Zelim da pitam koliko bodova saobracajcu ako slaze u zapisniku? Pitam jer sam osetio na sopstvenoj kozi.Hvala bogu,ubrzo sam prodao auto i otisao u inostranstvo pa vise nemogu da me kaznjavaju.Jutro,radni dan,8.00.Nikoga na putu,samo ja i patrola.Vozim desnom stranom,40km/h,vezan pojas,vozilo(z101)spolja kompletno,cisto.Zaustavljaju me.Pitam sta je razlog(znam,ako me odvede na vanredni tehnicki dobice tamo makar kafu fraj).Bez objasnjenja,jos me pita gde radim(provera da li sam platezan)!!!Odlazim ljut na tehnicki i tamo utvrdjuju da levi prednji koci 10%manje od levog.Potpisujem zapisnik, a sta cu!Epilog-odlazim kod sudije za prekrsaje da platim kao i svaki zakonoposlusni gradjanin.U zapisniku stoji-nespravna rucna kocnica!!!(na pregledu pokazala-ispravno).Ne verujem usima.Citam zapisnik.Sta reci.To je zemlja Srbija i to su njeni zakoni.Ni sa ovim-nista bolje.Jesam za strogo postovanje pravila u saobracaju ali kod nas,sa nasom policijom,SMESNO!!!

Sinisa

pre 14 godina

Samo se nadam da ce novi zakon vaziti za sve gradjane isto, tj. da ce zakon biti isti za BMW-ove, mercedese, zatamnjene dzipove itd.

zlocko

pre 14 godina

Od nocas je stupio na snagu nov Zakon o saobracaju. Prvog koga sam video da ga je prekrsio, jutros u 7.25h na raskrsnici kod Medicinske skole u Kragujevcu je polisijski auto, koji je prosao na crveno, bez rotacije, a isao je iz pravca nadvoznjaka ka parku...kragujevcani znaju o cemu pricam. Kome da ga prijavim?

Sekirica Joe

pre 14 godina

Draga nasa milicijo, cestitam vam na novom Zakonu za otimanje para od, i ovako, napacenog naroda. Iskreno se nadam da ce osim vozaca automobila i kamiona (koji placaju 99% kazni) od danas biti ukljuceni i vozaci traktora, biciklisti, pesaci i drugi ucesnici u saobracaju. Takodje se iskreno nadam da vam vise vasi sefovi vise nece davati instrukcije da "ugrozene" poljoprivrednike ne zaustavljate i ne kaznjavate, obzirom da njihova NEOSVETLJENA vozila su izbacila na nase puteve samo neku desetinu kilograma blata, da bicikliste bez svetala je porazavajuce zaustaviti i iskljuciti iz saobracaja, a da pesak koji prelazi van pesackog prelaza (i ako je isti samo 10 metara dalje) je sasvim normalna pojava. Ujedno zelim da zamolite vase sefove da vam pripreme formular odgovarajuceg obrazlozenja za sve komercijaliste na terenu koji ce svojim predpostavljenima morati da objasnjavaju zasto su zakasnili na 101 mesto i zasto im je sada potrebno 14 sati za ono sto su mogli da odrade za 8 sati. Nadam se da cete uskoro primati nove radnike, obzirom da ce se nezaposlenost povecati (i pored pomenutog formulara). Odmah da se razumemo: alkohol, mobilni telefon, prolazak na crveno, ekstremna voznja su stvari za koje je novi Zakon vise nego neophodan. Svetla su na otvorenim putevima i danju neophodna (da ne govorim po kisi i sl.) ali meni samo nije jasno zasto nije propisana za vozace obavezna obuka zamene sijalica na automobilu? Meni, i ako sam jednom prilikom gledao u servisu kako se to radi, i dalje nije jasno i smatram da u servisnom paketu (sa sve prvom pomoci) nemam neophodni alat za takvo nesto. O ogranicenjima brzine da ni ne govorim. Mislim da bi prilikom tehnickog pregleda trebalo da se (kao u F1) uvede obavezna instalacija limitira broja obrtaja na 120 km/h (obzirom da je to najveca dozvoljena brzina u Srbiji) naravno o trošku vlasnika vozila. Ako se stvarno želi bezbednost, onda treba učiniti maksimum. Kakva procedura je predvidjena kada pored npr. mene proleti vozilo milicije bez bilo kakve uključene signalizacije? Mene su u auto skoli ucili da je vozilo milicije i sl. sluzbi bez ukljucene odgovarajuce signalizacije kao svako drugo vozilo. Molim vas da kao servis u sluzbi gradjana (ne Vlade, vec obicnih, malih, stinih kao miseva gradjana), nam svima pomognete u razumevanju i sprovedjenju novog Zakona na kome vam jos jednom cestitam.

Iskreno vas,
od danas potencijalni ne zaposleni pesak

srdjan

pre 14 godina

par stvari i obrazlozenja koja bi promenio,neka bitnija

uveo bi van naseljenog mesta 90kmh-jer ako neko vozi 50-60 naravno da ce svako da se zaleti da ga obidje,a da li biste vi kada neko ide ispred vas 85-90 tek tako krenuli u preticanje ili se nekome zabili u branik-NE BI

obavezno gasenje semafora na neprometnim saobracajnicama uvece,posto vec nema senzora i slicnih stvari,neka se semafori gase,a ne da covek do kuce ceka 15min a zive duse oko njega nema

uvece na neprometnim saobracajnicama povecavanje brzine za 10km-h i smanjenje kazne za odredjeni procenat,jer nije isto neko u spicu kroz neku siroku ulicu danju da vozi 70 ili nocu gde nema nikog nigde

ko je pijan da mu se uzme dozvola i o svom trosku da ide na savetovanje protiv alkoholizma

obaveza svetala motoristima samo

ostali sto kukaju da vam brzina pobi decu-e nije brzina nego roditelji koji pretrcavaju sa decom iako je pesacki samo 25m od mesta gde pretrcavaju-redovna pojava,ili preko pesackog pretrcavaju,naucite dete da se ne boji i da ne leti preko ulice i ne trci za loptom-drakonske kazne za roditelje


i naravno obelezena policijska vozila pored puta na obelezenim mestima,pa makar i prazna samo sa stoje tu,a ne u kafani.

i nije mi jasno,kako moze mobilni tel da bude opasniji od cigarete zapaljene,gde MORAS da pogledas gde je piksla,gde ti dim udje u oci,zagrcnes se,ispadne ti pa moze da te opece tu je odma panika...toliko od mene za sada ima sitnica jos ali ovo primarno sto bih ja promenio

Ivan

pre 14 godina

Meni i dalje nije jasno kako je moguce da voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru nosi samo jedan kazneni poen i ne smatra se nasilnickom voznjom?!?!
Mislim da je vecina vozaca koji su ovde ostavili komentare imala barem jedan susret ovog tipa, gde buzdovan (jako cesto i buzdovanka) koji se krece u suprotnom (zabranjenom) smeru ne samo da nece da se pomeri u stranu da vas propusti, vec ne zeli ni da se zaustavi na takvom mestu da vama omoguci da se njemu sklonite sa puta...

A sad ono bitnije - u vezi ogranicenja brzine koja se spominje u najvecem broju komentara Ocigledno je malo ljudi procitalo novi ZOBS, pogotovo u delu koji se odnosi na ogranicenje brzine u naseljenim mestima. Cinjenica je da je opste ogranicenje brzine u naseljenim mestima smanjeno na 50km/h, ali u istom clanu ZOBS-a pise:
"na putu u naselju, čiji saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, može da se saobraćajnim znakom dozvoli kretanje vozilom brzinom i
do 80 km/h."
Ogranicenje brzine na 50km/h je za mene sasvim prihvatljivo u uzem gradskom jezgru, kao i na onim mestima gde je prisutan veliki broj pesaka na trotoaru ili gde je vozacima vidiljivost ogranicena npr. parkiranim vozilima. Pored toga u centru Beograda je zbog guzvi u periodu 9-19h postalo nemoguce voziti brze od 30km/h tako da ne verujem da ce (u Beogradu) ovo ogranicenje nekome smetati.

Medjutim, ako bi se stvarno vodili nekim evropskim merilima (jer, zaboga, po njima je i pisan ovaj zakon), vecina novobeogradskih bulevara ima te saobracajno-tehnicke elemente koji omogucavaju da se zadrzi ogranicenje brzine od 60km/h ili da se cak poveca na 70km/h (u sta cisto sumnjam, ali lepo je nadati se).
Isto vazi i za pravac pored sajma (Bul. V. Misica-Radnicka ulica), Trgovacku ulicu (do Solunskih boraca), Bulevar oslobodjenja (od Autokomande do Kruznog puta), Bulevar Vojvode Putnika (od Prokopa do Stadiona JNA) i naravno auto-put za Novi Sad od lakat krivine do Batajnice - saobracajnice koje su inace najpoznatije radar aleje u Beogradu :)))

Salu na stranu, sve ove saobracajnice poseduju fizicku barijeru koja razvaja saobracaj u suprotnim smerovima, a trotoar je odvojen od kolovoza zelenom povrsinom dovoljne sirine da pesaci nisu ugrozeni motornim saobracajem. Doduse ja sam za to da se postave dodatne barijere koje ce odvratiti pesake da pretrcavaju ovakve saobracajnice mimo pesackih prelaza, ali to ne predstavlja veliki posao u odnosu na povecanje protocnosti saobracaja i smanjenje guzvi.

Isto se moze primeniti i u Novom Sadu, Nisu i svim mestima gde saobracajnice to dozovoljavaju...

A ako se vlas(t)i ne dosete ovoga (sto je inace normalna praksa u EU), vec postave svuda ogranicenje od 50km/h, na nama vozacima ostaje da se organizujemo i izvrsimo pritisak na vlasti da menjaju ono sto ne valja.
Ako se ne varam 50.000 potpisa je dovoljno da se pokrene izmena bilo kog zakona u Srbiji, a nesto mislim da ce se za izmene ZOBS-a lako skupiti i mnogo vise.. :)

p.s. Princip samoorganizovanja vazi i za "zaboravljene" znakove ogranicenja ili zabrane koje policija obilato koristi za sacekuse. Ti znaci se nece sami od sebe skinuti vec kako kaze clan 133. stav 3.:
"Saobraćajna signalizacija mora se ukloniti, dopuniti ili zameniti, ako njeno
značenje ne odgovara izmenjenim uslovima saobraćaja na putu ili zahtevima
bezbednosti saobraćaja."
To znaci da vi, vozaci, treba da urgirate kod nadleznog preduzeca za puteve ili sekretarijatu za saobracaj, da bi se nesto promenilo. Zovite ih, pisite im dopise, saljite im faksove, kucajte im na vrata barem jednom dnevno - jednom recju dosadjujte im dok na kraju ne popuste... A ako ne popuste onda menjajte njih ;)

borko

pre 14 godina

E, mislim da niste u pravu... ovaj zakon će sigurno da dovede do smanjenja nezgoda za najmanje 50%. Kako? Pa biće 50% manje vozila/vozača u saobraćaju: pola njih će biti u zatvoru, a drugoj polovini će biti oduzeta vozila ili naplaćene takve kazne da će morati prodati kola da bi preživeli... Rešen problem saobraćajnih nezgoda u prvih mesec dana!

stasha

pre 14 godina

kako ce da se primenjuje zakon,a slazem se da treba,kad nemamo gde da se parkiramo?mi nemamo dovoljan broj parking mesta da bi postovali propisno parkiranje.

Nesa

pre 14 godina

Ova nova PRVA POMOĆ nema nigde da se kupi, šta raditi?
Da li vi iz b92 možete da pozovete nekog koji je nadležan da svima nama objasni gde,kako i po kojoj ceni može da se kupi nova PRVA POMOĆ i da li uopšte ona postoji,

Hvala

resili smo problem

pre 14 godina

Ne znam za slučaj da je represija rešila problem. Ovaj zakon je represivan. Da li se u njemu pominje obaveza države da pravi i održava puteve (naravno ne). Kakav nam je autoput BG-NS (sramota jer to i nije auto-put, ali je putarina skuplja nego igde u EU). Zašto 50km/h u naseljenim mestima? Treba novaca sakupiti? A tamo gde je stajalo 40 ili 30 km/h, da li sada i tamo ide za 10 dole? Znači još danas je 60 prilagođena brzina, a sutra je to ne prilagođena brzina (svašta se desi u jednom danu). Kako to da je ograničenje u Hrvatskoj u naseljenim mestima 70km/h, a kod nas će biti 50? Po čemu se naša naseljene mesta razlikuju od njihovih? Gde to u EU imamo takvo ograničenje, u kojoj zemlji?

profesor

pre 14 godina

Stvarno u cl 330 pise da ovi koje Vladan pominje moraju u zatvor, ni krivi ni duzni. Prvo nisam shvatio Vladana, pa posle nisam mogao da verujem. A ako zdravorazumski tumacimo sta je pisac HTEO da kaze.... SRAMOTA!!!

Dragan

pre 14 godina

U ovom novom zakonu ima puno novina koje prate razvoj tehnologija,sto je i u redu. Nigde nisam procitao da je MUP ukinuo nacin stimulisanja i destimulisanja saobracajnih policajaca,po kome svaki saobracajni policajac ukoliko ne ispuni propisanu mesecnu kvotu naplacenih kazni biva destimulisan sa umanjenjem licnog dohodka za 15% i obrnuto.Mislim da se iz ovoga naslucuje da je svrha zakona samo punjenje budzeta i nista vise.Nikakvim zakonom se budale nemogu opametiti.A sto se tice mrtih da to drzavu interesuje nebi ni radila ono sto je radila devedesetih godina.

Vladan

pre 14 godina

[Cl. 330, st. 4.] Instruktori voznje i ispitivaci na prakticnom delu vozackog ispita ce po osnovu zanimanja i zivotnog poziva morati u zatvor na 15 dana! Ispitivaci, istina, samo kada ucestvuju u saobracaju!!

Milan Rimski

pre 14 godina

Sve je to lepo zamisljeno,ali postoji i opcija da vozaci nemaju para da plate kazne, a zatvori nam rade sa 150% kapaciteta!!!!!

Posmatrac

pre 14 godina

Zemlji Srbiji samo Milos Obrenovic! Preko kolena pa udri! Svi hoce red, a kada se neko drzne, da taj red uspostavi krece bujica... Dodjite malo u Svajcarsku, da vidite sta je ZAKON u saobracaju!Neka nam je Bog u pomoci, samo mogu to dda kazem! Hvala na ukazanom prostoru, zelim doslednost u sprovodjenju novih mera u saobracaju, u suprotnom samo avionom, i ne izlazim iz svoje kuce, o volanu ni govora!

Lemi

pre 14 godina

E moj pele grcka,turska ,poljska ,bugarska...itd to nije srbija tamo policija radi,podvlacim radi svoj posao,
nasi su placeni izgleda ne po ucinku nego po koeficijentu inteligencije -mada mi se cini da su tu definitivno preplaceni ,drugo nasi policajci nose uniforme i to treba da im se plati , a to sta ce da odrade za tu platu koja kolko cujem nije nimalo za zanemariti u odnosu na druge budzetske firme , to nasem pacicu, tadicu , djelicu i ostalim frajerima nije bitno bitno je jedino uterati strah u kosti narodu i skrenuti paznju sa drugih problema i krvopija ovog jadnog naroda , mislim naravno na miskovica , na strajkove ,na pljacku od privatizacije , na gladne , i sta sad oce, da ono malo naroda sto ima koji dinar da sipa taj skart od benza u svoje krseve i njima da uzme zadnji dinar na konto kazni i da ih baci na biciklove ko kineze, dokle bre tako ?????

Krivac po novom zakonu

pre 14 godina

Cilj im je da smanje mrtve za 50%. Super, i ja sam za to. A zašto ostavljaju onih drugih 50% mučenika? Zato što znaju, tugo naša, da tih 50% ide na druge, nedodirljive učesnike. Nedodirljivu policiju koja i sama pravi gomilu prekršaja (ako postoji bilo koji vozač koji nije video ni jedan grubi prekršaj policajaca u poslednjih mesec dana neka se javi a urednik ovog sajta neka odmah izbaci moj dopis sa ove stranice). Tu mislim i na "Održavaoce" puteva i ulica sa udarnim rupama, pueve i ulice neobeležene, sa besmislenim saobraćajnim znacima, a sve bez ikakve zakonske odredbe koja bi ih na to primorala.
Obratite pažnju na ovu mudrost: "Ako horizontalna i vertikalna signalizacija pokazuju suprotno, važi vertikalna signalizacija"!? Pa to tako može da stoji ( i stoji) godinama jer nema predviđene nikakve kazne za zevzeka koji je to postavio a nije ni predviđen nikakav rok ili nadležnost i odgovornost onoga koji to treba da ispravi. Takvih primera ima gomila ko će sve da ih nabraja.
Danas u Dnevniku II prilog o problemu pešačkog prelaza na Vidikovcu (Beograd). Tu je kažu bilo samo!! 35 nezgoda, pa ne treba da se stavlja ležeći policajac. Na tom, kritičnom, prelazu stoji policajac, ne običan nego neki šef, i mirno saopštava da je tu sve po zakonu, signalizacija, ograničenje brzine, itd. On utegnut, uredan, sa svim mogućim oznakama na uniformi, a iza njega pešački prelaz koji se jedva vidi koliko je boja izbledela.

Imam još jednu primedbu na svetla koja treba da su stalno upaljena. Upaliću ih, nema problema, kupio sam i dva kompleta sijalica da mi se ne desi da ih nemam spremne, ali nisam još uspeo da uvežbam zamenu na levom svetlu mog novog Punta. Jednostavno, levi far nije dostupan i onako kako je predviđeno uputstvom koje dobijate uz auto, to se ne može uraditi. Ko noću, na drumu, promeni sijalicu za manje od sat vremena, ili ko je promeni bilo kako, pa i uz ljubaznu pomoć policije koja i sama ima takve puntiće, i koji su često bez nekog svetla, (ne mogu da se uzdržim da ih ne korim)neka objave i nama ostalima, kako se to radi. Jer u suprotnom ko će se naplaćati kazni. A Punto je nov auto, naš ponos i dika, koji je prošao homologaciju (ako sam se dobro izrazio) i uputstvo koje uz njega dobijamo je zakonska obaveza proizvođača. Naravno ni tu za njih nema predviđenih kazni ni predviđenih kaznenih poena, oni nisu bedni vozači. Njihov doprinos spada u onih drugih 50% unesrećenih koji su ostavljeni za neki drugi, budući, zakon.

saveur

pre 14 godina

A kad će zakon o efikasnosti saobraćaja? O tome izgleda niko ne vodi računa. Važno je samo da mogu da se uzmu što veće pare kažnjavanjem, a to što ljudi izgube silno vreme u prevozu nikog u vlasti ne dotiče.

transporter

pre 14 godina

novi zakon kao i stari je katastrofalan za domaće prevoznike a naročito mala preduzeća jer kazne za doo su drastično povećane a auto prevoznici inače direktna konkurencija i dalje imaju puno blaže kazne ,cene transporta su i dalje male i imaju tendenciju pada a cena goriva je blago rečeno ogromna posla za povratne ture u srbiji i nema a naplata je bože pomozi i sve kad se uzme u obzir spašavat ćemo nekoliko života od podivljhalih prevoznika jer ćemo ih drastično kažnjavati a za uzvrat dobijaćemo zatvaranje istih gomile ljudi na ulicama i još veću bedu ,dok mercedese i džipove raznih sumljivih tipova i dalje po burazerskoj liniji puštaćemo da voze kako hoće. jednom reči udarili ste na domaći transport a glavonje će i dalje divljati a nadležne pozivam da daju procenat udesa i smrtnih slučajeva koje su prouzrokovali šleperi i procenat prouzrokovan vožnjom u pijanom stanju vozača besnih automobila,jer policija trlja ruke kad vidi šleper i to još doo.

Povratak u kameno doba

pre 14 godina

Kako je krenulo, evo kako će izgledati sledeći zakon o saobraćaju (kad nadležni uvide da ni ovaj neće smanjiti broj žrtava):

Član 1.
Zabranjuje se saobraćaj svim motornim vozilima na teritoriji Republike Srbije.

Član 2.
Učesnik u saobraćaju koji postupi protivno članu 1. ovog zakona, kazniće se zatvorom u trajanju od 40 godina i zapleniće mu se sva pokretna i nepokretna imovina.

Peke-tzar

pre 14 godina

Pogledajte i raskrsnicu III Bulevara i Oml.Brigada na Novom Beogradu. Prolazi se na crveno bar 1 nedeljno. Tuda idem na posalo pa da li je moguce novim zakonom slikati vozaca koji pravi prekrsaj digitalnim fotoaparatom ili mob.telefonom i to poslati policiji . Jel to validan dokaz? Ako je u dobroj rezoluciji snimljeno.

Miroslav

pre 14 godina

Ja cu da prijavim prvog policajca koji mi za ucinjeni prekrsaj ne bude pisao kaznu, a bude trazio novac. Cisto da se zna. Red moramo uvesti.

T-7-

pre 14 godina

Средства од новчаних казни из члана 17. став 2. тачка 2) овог закона, у висини од 70% припадају буџету Републике, а у висини од 30% припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен. Од 70 % средстава која припадају буџету Републике, 75 % се користи за опремање јединица саобраћајне полиције. Од 30% средстава која припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен, 50% средстава се користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен.
Средства из става 1. овог члана користе се за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима.

Dakle, od 100 dinara kazne-prva podela: 70 din u budzet Republike i 30 din lokalno. a raspodela: 52,5 din opremanje policije; 15 din za popravljanje infrastrukture. Znaci infrastruktura nam je savrsena, ali je neophodno 3 puta više opreme policiji za utvrđivanje prekršaja i bezbednost ce biti potpuna!
Nekako bi mi bila draža obrnuta raspodela.

zakon

pre 14 godina

Mi nemamo ni nemancki mentalitet ni nemacke automobile ni nemacke puteve ni nemacku policiju ni nemacke sudije, kako onda mislite da sprovodite nemacki zakon?

Posle ovog zakona voznja automobila u Srbiji postaje cist luksuz, prvo smo kaznjeni ogromnim carinama i porezima kad kupujemo auto, onda smo kaznjeni politikantskom cenom bezina, kazne nas na svakoj registraciji i prenosu vlasnistva i sad ce na kraju i novim zakonom da nas kazne.

Neka ministar uzme digitron pa neka izracuna koliko prosecnog srbina u prosecnim kolima mesecno kosta voznja i odrzavanje. Onda neka mi prica o povecanju bezbednosti.

UUUUH!!!

pre 14 godina

Draga policijo, najlepse vas molim za kameru na raskrnici Bulevar Despota Stefana i Vojvode Dobrnjca, jer vam tu redovno prolaze kroz crveno. Ako ne zbog mene, ono zbog vas. Isplatice se. Ma isplatice se svaka na svakoj raskrsnici tog Bulevara! Kad smo kod toga, sta ce biti s autobusima koji REDOVNO prolaze kroz crveno i hoce li kamere koje postavljate imati nekakvu svrhu ili ce se i one "zamagliti" kad su u pitanju jace kubikaze, kako se nebiste "blamirali"?
A obzirom da sam tek kupila nove letnje gume, da mi sledi rodjendan detetu, dve Badnje veceri, dva Bozica, Nova godina, (moj rodjendan da zanemarimo), cizmice za dete koje kostaju ko za odrasle, moja slava, a da mi pored svega ovog kasni plata, mogu samo da kazem da ste uboli vreme za stupanje na snagu novog Zakona
Inace, Zakon apsolutno podrzavam (osim zutog svetla i iskakanja iz zbunja), ako ne bude sprovodjen dripacki!

milos

pre 14 godina

najveci problem je sto u srbiji svi misle da znaju najvise i da su najbolji, najpametniji, najbolji vozaci, najiskusniji...i da ne nabrajam vise nemam toliko godina zivota za nesto sto je jasno kao dan...tako da svi ovi komentari i reakcije su upravo odgovor na bas to! sramota koliko su svi pametni!i sretno u saobracaju svakome ko pusta pesaka i ne vozi sumanuto brzo! good luck and good night....

dusan

pre 14 godina

Istina jeste da se potrosnja sa upaljenim svetlima povecava u gramima, pa pojedinacno vozilo to nece primetiti u kracem periodu. Na nivou drzave, godisnje to je najmanje nekoliko stotina skupljanja novca za malog bolesnika za kojega drzava nema da plati. Visak potrosenog goriva pretvara se i u visak zagadjenja, pa ono sto ste spasli na jednoj strani... Poznato je da motor relativno ima najgori sadrzaj zagadjenja na ler gasu, a upaljeni farovi vam vidljivo remete ler gas na svim kolima starije generacije i manje snage. Mislim da se vishe treba ugledati na druge, stvar koja mi se svidja to su LEDovi na novim kolima!
Nas "savremeni" zakon uopste ne definise da li su LEDovska DNEVNA svetla na npr nemackim novim automobilima OK, nego ce policajac o tome da rasudjuje, pa ce jos ako je lose volje da naplati kaznu sto nisu upaljena "nasha" oborena svetla.

Škomi

pre 14 godina

E ako će upaljena svetla da povećaju potrošnju onda... Već 5 godina vozima sa upaljenim kratkim svetlima, dan-noć, leto-zima, i auto mi ni gram nije više trošio od onoga što mu je pisalo u knjižici... Smešni ste...

Ivan

pre 14 godina

Ajd ovo oko zutog svetla da prokomentarisem. Cak ni u bg-u nema svuda da treperi zeleno svetlo pre nego se promeni na zuto. A u ostatku Srbije da ne pricam...

peraNS

pre 14 godina

Podrzavam upaljenja svetla (posto i onako ne mogu da ih pogasim). Inace kao da drzava ne namerava da primenjuje zakon od 10tog posto meni traze tehnicki a po novom zakonu bi nov auto trebao da ide na tehnicki tek posle 2 godine. Za bodove isto nemaju resenje. Verovatno nemaju ni ziro racun, te ce se primena svesti na dublje dzepove policajaca.

dragan

pre 14 godina

1 poen dobijate za nepropisno parkiranje, npr na Gazeli ili slicno gde izazivate opasnost, a ne za parkiranje kakvo ste navikli svaki dan. Zimske gume se ne propisuju, nego se ostavlja mogucnost da ih neko ovlascen zahteva prema situaciji i mestu. Zakon imate na sajtovima skupstine i policije - razocaran sam kolicinom gluposti koje mediji lansiraju u vezi sa zakonom.

radivoj predragovic

pre 14 godina

vec vidjeno
u susednoj makedoniji je takodje na snazi da se kazne za saobracajne prekrsaje ne naplacuju na licu mesta. vracajuci se letos iz grcke kroz makedonju smo prolazili oko ponoci. na delu auto-puta su bili radovi i bila je smanjena brzina na 60km/h, sto ja naravno nisam video i snimio me je radar sa brzinom od 90 km/h. kada su mi rekli da moram kaznu da platim na salteru poste koja radi od 07.00 ujutru meni se smracilo. ali to je bilo samo da me zaplase jer mi je plicajac uzeo 75 eura da mi "ucini" da on umesto mene plati tu kaznu ujutru kada posta pocne sa radom. naravno da mi za uzeti novac nije izdao nikakvu potvrdu.

Igor

pre 14 godina

Podrzavam,jer je kod nas na putevima "divlji zapad"!
Jedino mi je nerazumno da moramo da imamo zimske gume do 1.marta,iako sneg pada u bgd retko i malo. Dovoljne su all season gume.

Inace,ko normalno vozi i postuje pravila,nema tu nista strasno u novom zakonu.

Još nije kasno

pre 14 godina

Pošto su našim vlastima puna usta "demokratije" i "poštovanja volje građana", pozivam ih da pogledaju ovu stranicu s komentarima i vide kakvo je zaista raspoloženje tih istih građana prema tom njihovom zakonu o saobraćaju. Ako vlast zaista želi demokratiju i poštovanje volje većine, najmanje što mogu da urade to je da ispoštuju očiglednu volju većine i spreče stupanje na snagu tog zakona.

boban

pre 14 godina

meni je ovo ljudi pljacka na kulturan nacin, ukoliko kao i do sada nebude imao ko da sprovede ovaj zakon a policija shvati da nije ona zakon nego je tu da ga sprovede nece se bitnije nista promeniti cak ce i budzet da opadne.jer stvari stoje ovako ko ce da im puni ionako supalj budzet ako se svi mi upristoimo...ako im je najbitnije upaljeno svetlo,rezervne sijalice i prsluk ...ustvari kakva drzava takav i zakon----srecno svima ili parkiraj do marta dok se neslegne prasina

rudarac

pre 14 godina

moram ovo da podelim sa vama...
pre 15 min sam se setao ulicom bul. mihajla pupina. i vidim soje parkirana dva policijska pezoa. rekoh, super, sad konacno da razresim dilemu zimskih guma - treba ili ne. da li vrede all season ili mora m+s.
ja: dobro vece, da li trebaju po novom zakonu zimske gume?
sluzbeno lice: treba...
ja: da li moraju m+s ili mogu all season
sluzbeno lice: ne to su letnje, mora da pise zimske
ja: a kako to pise, jel wintera?
sluzbeno lice: e te, lepo idi i trazi na prednje tockove da ti stave zimske i ne brini!
ja: dobro, a da li vi imate zimske gume (pogledam - nemaju imaju nove all season)
sluzbeno lice: ne znam nisam gledao
ja: dobro a kako ce te vi znati 15 decembra kad me zaustavite da li imam zimske ili ne...
sluzbeno lice: nista ne brini znacemo, a cime set bavis?
ja: masinski inzenjer...
tu me oni nesto iznapusavaju, onako barapski, nisam ih razumeo. okrenem se i odem. opet bez odgovora. kazem opet jer ni na 987 nisu znali da mi kazu. ili ja nista ne razumem i nemam pojma.

zoran

pre 14 godina

Posle jednog od komentara gde pise kako ce na ulicama biti samo dzipovi, kOnacno sam shvatio sustinu zakona o saobracaju, ne samo kod nas, nego i u svetu. Setim se od pre nekoliko nedelja, kada je u Bgd bio prvi sneg, ona lapavica, potpuni kolaps, istina zbog krseva sa
letnjim gumama i nekulture. U suprotnoj traci gledam lika u dzipu od jedno 100000 Eu kako
histerise sto stoji, a sirena svira li svira iako je sve zakrceno. On pogleda u mene (prozor naspram prozora) i odrza mi predavanje kako sam ja i svi vi ovde glupi kao ... Ovakvim zakonima, ne samo kod nas, nego i u svetu, se sa puteva i ulica sklanja sirotinja i srednja klasa kako bi visha mogla na miru da vozi. Otuda i vidite toliko nelogicnosti u zakonu koji treba da bude prevencija, a ako ga shvatite kao represiju, sve postaje logicno.

vozim 41 godinu

pre 14 godina

Ovih dana se mnogo prica o smanjenju troskov a drzave. Pa u v ezi ovoga Zakona hocu da kazem samo nesto: Ako se na putnickom automobilu upale poziciona svetla, to je potrebna dodatna energija od 100 W.Za kaamione i autobuse to je znatno veca cifra. Pa neka neko izracuna, ko zna koliko ima vozila u Srbiji, ako svako od vozila pali svetla po 1 sat samo u dnevnom periodu, koliko ce biti uvecana potrosnja benzina,odnosno nafte za godinu dana. Da li iko moze da tvrdi da ce se broj zrtava smanjiti zbog upaljenih svetala. Pre nekih gfodinu dana, nase novine su objavile rezultate istrazivanja efekata upaljenih svetala u toku dana, koje je sproveo jedan austrijski institut koji se bavi ovom problematikom.Rezultat je bio da nema nikakvoga efekta od upaljenih svetala. Sta vise reci?

wlado

pre 14 godina

jednostavno ima toliko novih pravila koja dolaze u sukob sa izradom automobila i pogotovo nasih drumova

samo jedan primer...u austriji jeste kazne te ako prodjes na zuto, ali zato zeleno svetlo treperi makar 4 sekunde da bi vozac skontao da ce uskoro zuto i da koci...a ovde? ides 45kmh, i prodjes na zuto, i hop vidi policija u retrovizoru....smesno da nije tuzno

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

@Bojan

tako je Bojane, slazem se ali da mi Vi platite sijalice, izgoreli far i razliku u potrosnji.
Inace mogli bi, radi ocuvanja ljudskih zivota svi da obojimo automobile u istu najuocljiviju boju (zaboravio sam da li je to crvena, srebrna ili neka druga), mogli bi i da na krov ugradimo sijalice kao avioni koje bi neprestano radili kao zmigavci, a mozda bi mogli i da obucemo i fluorescentno zute gace jer su nam srpska du... skoro vece povrsine od ledja i prsluka. Sve bi to bilo bolje nego da se izgubi jedan zivot, medjutim negde treba da postoji granica povucena mozgom. Upaljeno svetlo leti na 40 stepeni je van te granice. Zivot nije cirkus.
Ako znate nemacki pogledajte na internetu iskustva austrijanaca koji su ovu uredbu povukli...

Ljuba

pre 14 godina

Gospodine Dačiću, svaka vam čast i za viznu liberalizaciju i za akciju prema navijačima. Ali, moj glas na izborima dobiti NEĆETE, upravo zbog ovog tiranijskog zakona o saobraćaju. Ni vi, predsedniče Tadiću, nemate više moj glas zato što ste taj zakon podržali. Vreme je da obojica odete u istoriju, a moj glas će dobiti ona stranka koja bude obećala stavljanje van snage ovog sramnog zakona.

aleksandra

pre 14 godina

@bg-liga
Drago mi je da sam Vas nasmejala! Ali Vam ne bih savetovala da nudite 1000 do 2000 dinara da Vas policajac ne kazni. Dajte nam primer "bg-ligo" da Vi niste korumpriani, jer ako niste korumpirani onda cete platiti svoju kaznu i necete pokusavati da podmitite policajca.

pera

pre 14 godina

2 boda za nepropustanje pesaka?? Na Zvezdari samo na potezu oko Cvetkove pijace u duzini oko 500m ima oko 5 poesackih prelaza. Ako ja tu da svaki dan prodjem ujutru i popodne kad se vracam s posla i ako ne stanem SVAKI put kad neki pesak pomisli da predje ulicu na jednom od tih 5 prelaza za koliko cu vremena da spiskam tih 18 bodova? Teske nesrece se ne desavaju zato sto neko nije propustio pesaka ili zato sto je neko vozio 55kmh umesto 50 vec zato sto je neko vozio pijan, preko 150 kmh po gradu, sa neispravnim autom, losim gumama itd. Plasim se da ce ti bahati i dalje tako voziti a da cemo mi koji vozimo normalno, za sitne "prekrsaje" vrlo brzo nakupiti 18 poena. Paljenje farova ima svrhe ali na otvorenom putu. Po gradu u sred leta ne viidm svrhu. Pogotovo sto na svim novijim vozilma malo ljudi ume da zameni sijalice, cek i u servisima moraju da se pomuce da bi ih zamenili. Sve u svemu auto skole ce namlatiti gomilu para kao i drzava...

Pele

pre 14 godina

Кako izgleda vožnja po Srbiji svi znamo. Ako vidiš miliciju ablenduješ pa svi uspore a sada treba da znam spisak kamera po Bgd. Aman stavite znake za kamere, postavite kola milicije da svi vide. Kao da niko nije vozio po zapadu. Vozio sam dosuše samo po Grčkoj i svugde je bio znak za kameru a milicijska kola su se jasno videla i nije mi palo na pamet da prekršim propis.

Bojan RF

pre 14 godina

Ja i da 'ocu ne mogu da ugasim kratka svetla, samo kad izvucem kljuc! I ne svirajte mnogo, bolje je da se sacuva jedan zivot nego da pregori 2 000 000 sijalica, 300 000 lamela i ostale gvosdjurije!
Ako vam je tesko da vozite brzinom koja je predvidjena, koliko god da vam se to cini glupim, onda nemojte da vozite, idite bre peske. Zakon mora da se postuje.

KGB otpor

pre 14 godina

Prolaz kroz zuto svetlo je vrh vrhova.Onaj koji ga je predlozio je "nadprosecno" inteligentan.A ovolika solidarnost me je odusevila,svaka cast sto se ovako inteligentno suprostavljate represiji.

mikele

pre 14 godina

Prvo i osnovno, uvesti nultu toleranciju za alkohol!!! Sve je posle lakše. I ovi kvazi vozači sa 300Nm obrtnog momenta i zilion kilovata( konja). Pa šta vi mislite, koliko Nm ili kW ili KS ima jedan ferari,lambo ili porše? Pa svi oni lagano idu i 15 i 30 kmh gde je tako propisano. A to što vi gospodo svoje komplekse lečite snagom automobila, tu nijedan zakon neće pomoći već samo kućno vaspitanje i obrazovanje, koje ovde očito nedostaje. A da će biti mita i korupcije, u to ne sumnjamo, zapravo tek sad očekujemo da cveta. Mada, sve će biti u redu, samo da promenimo ovu poražavajuću statistiku. Ajd uzdravlje svima i požurite polako.

vozač

pre 14 godina

Ni na jednom internet forumu niji podržan ovakav zakon o saobraćuju, međutim to nije bilo dovoljno, da neko od nadležnih razmisli o svrsishodnosti takvog zakona i najčešće primedbe razmotri i koriguje, da se razumemo ima i dobrih stvari (npr. mobilni telefon, bodovi-pitanje je primene), ali je većina katastrofalna (smanjivanje ograničenja, dnevna svetla (osećam se kao idiot sa upaljenim svetlima po suncu, a možda to i hoće da naprave od nas). Šta reći, samo srećno, kao rudari.

ZMAJ

pre 14 godina

DRAGI BEOGRADJANI...
Evo mog malog doprinosa Vama...
Draga policija je postavila 61 novu kameru sa radarima...
CUVAJ TE SE!!!
*Policijske kamere sa radarima su na sledecim lokacijama:
1.**Kružni tok kod Bogoslovije
2.**raskrsnica Cvijiceve ulice i Bulevara despota Stefana
3.raskrsnica ulica Mije Kovacevica i Carlija Caplina
4.raskrsnica ulica Cvijiceve i Starine Novaka
5.**raskrsnica ulica Francuske i cara Dušana
6.Bul. despota Stefana
7.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Ruzveltove
8.Vasina, ostrvo kod Studentskog trga
9.Trg Republike, Ruski car
10.Trg Republike, pešacko ostrvo
11.raskrsnica ulica cara Dušana i Tadeuša Košcuška
12.raskrsnica ulica Brace Jugovica i Makedonske
13.raskrsnica ulica Dunavske i Francuske
14.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Takovske
15.ugao Ulice Dragoslava Jovanovica i Trga Nikole Pašica
16.na samom trgu Nikole Pašica
17.**Ulica Kralja Milana, kod Skupštine Srbije
18.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, na pešackom ostrvu
19.kod Terazijske cesme
20.raskrsnica ulica Takovske i Kraljice Marije
21.raskrsnica ulica Brankove i Narodnog fronta
22.raskrsnica ulica Brankove i Pop Lukine
23.raskrsnica ulica Karadordeve i Bulevara vojvode Bojovica
24.raskrsnica ulica Nemanjine i Savske
25.raskrsnica ulica Savske i Nemanjine, Savska bb na pešackom ostrvu
26.Karadordeva, ostrvo kod autobuske stanice
27.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kod tramvajskih šina
28.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Višegradske
29.**raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Bulevara Vojvode Putnika
30.Mostarska petlja
31.Kružni tok kod bolnice "Dr Dragiša Mišovic"
32.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Dr Milutina Ivkovica
33.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Humske
34.kružni tok "Topciderska zvezda"
35.petlja ulica Vojislava Ilica i Stevana Prvovencanog (auto put Beograd-Niš)
36.raskrsnica ulica Vojislava Ilica i Ustanicke
37.raskrsnica Radnicke ulice i Obrenovackog puta
38.Bulevar vojvode Mišica, kod ulaza Beogradskog sajma
39.raskrsnica ulica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina
40.raskrsnica Crnotravske ulice i Bulevara oslobodenja
41.**raskrsnica ulica Crnotravske i Borske
42.Bulevar oslobodenja, kružni tok na Auto komandi
43.raskrsnica Crnotravske i Raške ulice
44.raskrsnica Bulevara Mihaila Pupina I Milentija Popovica
45.kod **Sava** centra i hotela Interkontinental
46.Ukljucenje na most Gazela sa Novog Beograda na sredini izmedu traka kod prikjucenja puteva
47.Bulevar Mihaila Pupina
48.kružni tok kod Beogradske arene
49.Skver kod opštine Novi Beograd, na ostrvu u Ulici omladinskih brigada
50.raskrsnica Bulevara umetnosti i Bulevara Nikole Tesle
51.petlja Ulice omladinskih brigada i Bulevara Arsenija Carnojevica
52.**raskrsnica ulice Ušce i Bulevara Nikole Tesle
53.ukljucenje na tramvajski most sa Novog Beograda
54.raskrsnica Karadordevog trga i Bulevara Nikole Tesle
55.raskrsnica ulica Pariske komune i Tošin bunar, kod Studentskog grad
56.raskrsnica ulica Proleterske solidarnosti I Jurija Gagarina
57.Ugao ulica Nemanjine i Deligradske, kod restorana McDonalds
58.Trg Slavija, kružni tok
59.petlja kod restorana "Franš"
60.Ustanicka ulica, kod Specijalnog suda
61.ulaz na Pancevacki most, železnicka stanica Sever*

Зоран

pre 14 godina

Најбољи пример зашто у Србији није боље сте управо ви којима овакав закон смета и жалите се на "ситнице" типа само метар од пешачког прелаза. Посебно је карактеристично како реагујете на законe о саобраћају. Ту показујете право лице. Ви за ред не знате нити га желите. Зато у Србији никад реда неће ни бити. Они који желе ред одлазе из Србије.

Зоран

pre 14 godina

Драгане, закон о саобраћају у Србији престрог? Ниси ти навикао на ред. Ту је проблем. У Србији је само један проблем: Закон се не примењује подједнако према свима. Иначе закони нису престроги, као ни овај последњи о саобраћају. Ево ти мало Америке: Прешао сам аутобус са ђацима који еј буио паркиран и укључио светла као и стоп знак. Нисам видео, замислио се и прешао га. А у обавези си да станеш 3 метра иза њега, као и они што иду из супротног смера. Он ми свирнуо, али џабе, није било шансе да станем, нисам га видео на време. Он има право да ме пријави и његова реч је златна. Казна је: 500-600 долара (то еј најмањи проблем). Скаче ми осигурање једно 3, 4 године до казна не застари. Одузимају ми дозволу на месец, два. Добијам 5, 6 казнених поена, а за брзу вожњу добијеш 1, евенутално. А овде где смо ми излазим у новинама, јер им је такав обичај. Ви НЕ ЖЕЛИТЕ ред. Нећете га ни имати никад.

Renault 18

pre 14 godina

"Zakon pisan po ugledu na nemacki" !!!!!?????

Ko nije ziveo u Nemackoj ne moze da zamisli kako je ovo glupavo smesna tvrdnja.
Sreca nasa da nije pisan po ugledu na engleski jer bi inace morali da vozimo levom stranom.

bg sindikat

pre 14 godina

Naše društvo je veoma neuređeno, sa ogromnim problemima (koje pre svega proizilaze iz korupcije), pa će samim tim i primena ovog zakona biti neadekvatna. Već su mnogi pre mene ostavljali komentare o tome kako se selektivno i neadekvatno primenjuje postojeći zakon i to je uglavnom tačno, a na žalost ovaj novi u samom startu ima nelogičnosti za koje je pitanje da li će se vremenom ispraviti (po dosadašnjem iskustvu, hmmm).

I tako, krug je zatvoren, vlast "nije imala snage da promeni sistem", već im je lakše bilo da pojačaju represiju putem novog kaznenog sistema - to neće dati efekat koji navodno žele, već će samo pojačati osećaj nepravde koji svi koji nisu na vrhu piramide već imaju prema postojećem sistemu. Dok god se sistem istinski ne promeni, od svih "dobrih" ili "nametnutih im sa strane" namera zakonodavca ostaće samo - kao i do sada, OČAJNA primena i onda imamo sve one posledice koje vređaju zdrav razum, pokazuju da logika nema pravo glasa, a na kraju samo provociraju ovolike komentare...

A kad i ko će da promeni loš sistem?

Protiv novog Zakona

pre 14 godina

Dosadašnji zakon se primenjivao samo na sirotinju u jugićima, kečevima, dok su tatini balavci u besnim džipovima prolazili nekažnjeno. Ako se ovaj novi Zakon protiv saobraćaja (mislim da mu je to sasvim prikladan naziv) bude primenjivao kao i dosadašnji Zakon, imaćemo apsurd da ćemo kroz par godina na ulicama upravo imati isključivo džipove što divljaju 150 na sat po gradu. Njih policija neće dirati kao ni do sada, dok sirotinje više neće ni biti u saobraćaju jer će dotle svi "zaraditi" tih famoznih 18 poena zbog najbanalnijih prekršaja.

Ljuba

pre 14 godina

Ovaj zakon je klasičan primer kako vlast gde sede nesposobni ljudi tretira građane: kao stoku!
Moj primer, 51 god, bez posla 6 godina, vozim krša starog 22 god bez perspektive da ću ikada sesti u bolji auto, u zadnjih 10 godina samo 1 prekršaj i to na kvarno (otvoren put, policajac se na kvarno sakrio pa snima brzinu i to tamo gde nema ni kuća ni naroda al ostao znak).
Od sada neću da registrujem auto uopšte, ima da ga vozim dok ide a ako me uhvate onda lepo u zatvor pa posle opet isto...Ako vlast misli da u srpskim zatvorima ima mesta za milion ljudi onda u redu, bar ću par meseci imati 3 redobna obroka besplatno.

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

Upaljena svetla leti na 35-40 stepeni spoljne temperature. Kolika ce da bude temperatura u faru ? Kako to utice na sijalice ?

Dragan

pre 14 godina

Novi zakon je prestrog i ne logican ali citajuci komentare ima dosta razlicitih misljenja. Jedno sto mogu reci braco Srbi , u Srbiji je svest 90 posto ljudi ispod normalnog u poredjenju sa naprednim zemljama kao Evropske Japana , amerike, vecina je u pravu zakon je za otimacinu para , svugde gde ima kamera u evropi ima i znak da je na deonici postavljena ista za kontrolu brzine. Pitanje je kako promeniti svest vozaca da li upotrebljavati i sprovoditi stare zakone ili koristiti nove rigorozne , Ali misljenja sam da je novi zakon samo za punjenje budjeta i drzavnih kasa, bas njih briga ko gine na tim putevima jer kakvi su i u kom su stanju cudo bi bilo da nema udesa. a ako treba voziti 60 tamo gde moze 100 i to samo da bi se naplacivalo kazne to je klasicna priprema za pjlacku vozaca, ah da oni koji donose te zakone sigurno ga nece postovati ....A silezdije na putevima oni ce i dalje da teraju svoje problem je jer ce normalan i posten svet ta naje... najvise jer na njima je najlakse trenirati strogocu.

Зоран

pre 14 godina

Milutin Mladjenovic, знаш колико је ограничење брзина на америчким ауто путевима? 120 на сат. Знаш да испод 2000 кубика и 100 коња нема возило. Мора Србија да пропадне, озбиљно ти кажем.

Pele

pre 14 godina

Meni samo nije jasno da se milicija sakriva u žbunju, iskače i naplaćuje kazne. Zar nije logično da se vozilo milicije vidi i da se onda poštuju svi saobraćajni znaci. Ili da se zna gde su kamere i obratiće se još više pažnje na uslove vožnje. Ovim našima je samo cilj novac da uzmu a ne bezbedna vožnja.

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Evo šta ja mislim o ovom novom zakonu o saobraćaju:

-pročitao sam sve odredbe, pola njih je moguće tumačiti odokativno, to jest po volji i ubedjenju onih koji ga sprovode na terenu, to je osnova da on uopšte (ne)funkcioniše.

-mnoge odredbe su kontradiktorne, dvosmislene, nerazumne...u jednoj reči kako rekoh ko rodjene za zloupotrebu i jedne i druge strane, a naravno više sa strane onog ko taj zakon sprovodi .

-ima odredbi koje ne prate inovativne i nove tehnologije kod novih modela automobila.
Tako da recimo moj automobil fabrički ne poseduje rezervi točak, to jest umesto njega imam drugo sredstvo koje menja rezevni točak dok ne stignem do prvog vulkanizera.
Frapantno je, da to ne zna pisac zakona, nije valjda da isti ne prate šta se dešava u svetu novih tehnologija kod auta industije.

-Kada sam pročitao odredbe zakona koja ograničavaju brzinu vožnje autom, shvatio sam, da treba tužiti proizviodjače što nam prodaju vozila koja mogu da razviju: 200, 240, 260 i više kilometara.
Čemu , kome ti auti su namenjeni, kada u Srbiji recimo od vikenda nećemo moći da vozimo više od 12o, ni manje od 10 km.

-Da se razumemo, da zaključim ovaj pledoaje o novom zakonu...isti neće ni za promil smanjiti broj nesreća, povreda, pogibija i šteta!

Evo zašto: broj naših saobraćajnih nezgoda nema veze sa putevima, zakonima, propisima, znakovima...jok, sve nezgode u Srbiji su plod bahatosti, karaktera ljudi, nediscipline, opšte kulture u društvu i nametnutih nam nepisanih pravila.

Dobro, neko će reći, kako takve upodobiti, smiriti, privesti pameti i normalnom ponašanju ?
Evo kako:
Da li ste primetili da naš čovek, vozač, ili turista kad ode u neku kultivisanu i civilizovanu zemlju-radi ono isto što radi u Srbiji, to jest baca opuške, papire i djubre po ulici ? Ne, naravno, jer vidi da to tamo niko ne radi, i svi bi mu se smejali i mislili da je lud.

E to je recept za Srbiju, treba da većina nas budemo normalni, kulturni, odgovorni, pa kada svi skočimo na bahatog vozača, on će shvatiti da je konačno dobio status "PRASETA u Teheranu" i urodjenoj Srbiji, i u tom smislu će se i ponašati.

Problem u Srbiji je taj, što je pola Srbije neodgovorno, nedisciplinovano, bezobrazno, a druga normalna polovina im se uopšte ne suprostavlja, naprotiv kada vidi da to prolazi nekažnjeno i ona to isto radi.

Dakle, zakoni strogi da, zakoni dvosmisleni Ne, zakoni za sve Da, zakoni samo za slabe i neuticajne gradjane NE.Kad se tako primenjuju zakoni, nije ni čudo što kod nas čak i manjina teroriše pristojnu većinu koja poštuje sve zakone.

-

Kalimero

pre 14 godina

Ako se neko zapitao zbog čega je poslednjih nekoliko meseci neuobičajeno malo saobraćajne policije na ulicama, ja sam od mog prijatelja saobraćajca čuo odgovor koji me, blago rečeno, užasnuo. Od svojih nadređenih dobili su, ne naređenje, već bolje reći "instrukcije" da ne diraju previše prekršioce u saobraćaju, sve do stupanja na snagu novog Zakona o saobraćaju, 10. decembra. Cilj je taj, da sve do 10. decembra broj udesa bude povećan, kako bi posle tog datuma i početka primene novog Zakona kontrole počele rigorozno da se sprovode, da pljušte kazne i da se broj saobraćajki samim tim vrati na neki razuman nivo. Posle šest meseci, nadležni će se pojaviti u javnosti i reći, bravo mi i naš novi zakon, otkako je počela njegova primena broj udesa je opao 5 puta. Ako je sve ovo što sam čuo tačno (a nemam razloga da ne verujem tom čoveku) onda je to zaista monstruozno da se na taj način igraju ljudskim životima da bi sebi izvukli poene a i opravdali novi Zakon. A onda se postavlja i pitanje, je li novi Zakon uopšte i potreban, ili je samo bilo dovoljno primenjivati ovaj dosadašnji.

dej@n

pre 14 godina

Koliko je zakon apsurdan mozete videti u Press-u od 06.12.2009 gde ima clanak o coveku koji pao sa bicikle i platio kaznu od 8000 dinara.Naime,vozio je bajs nekim seoskim putem kod Kraljeva,naleteo na sljunak okliznuo i pao,Ode covek u urgentni centar jer je polomio ruku i onako dok je cekao dodje dezurni policajac i pitao ga sta mu se desilo.Kad mu je ovaj rekao on mu uze licnu kartu i prepisao podatke.Posle nekog vremena dodje mu postom poziv kod sudije za prekrsaj i on ode.Na njegovo pitanje o cemu se radi sudija mu kaze da je samim padom sa bicikle ometao i ugrozavao saobracaj na tom delu pute koji verovatno koriste traktori i lokalni neregistrovani automobili.Covek ostade u cudu i plati kaznu.A taj clan zakona je bio u starom zakonu i osto u ovom novom.A da!Pazite kako se parkirate u SVOJE dvoriste i da ne udarite u SVOJE drvo,jer ako se povredite i zbog toga se placa kazna.Jer ste ometali i ugrozavali saobracaj.Ludilo!!!!!

Зоран

pre 14 godina

Наслов вам нијe баш добар. Требало је да гласи: Од 10. децембра покушај примене новог закона. Ми са законима немамо проблема, имамо их више него Американци. Проблем је њихова примена.

Milovan

pre 14 godina

Treba ispraviti par komentara.U Austiji su uveli pa ukinuli obavezu paljena svetala. U Hrvatskoj su uveli pa ogranicili samo na zimski period. Samo mi izmisljamo toplu vodu...

sonebg

pre 14 godina

Prosle nedelje sam se vratio sa puta iz Austrije.Vozeci kroz Hrvatsku Sloveniju Austriju i nazad preko Madjarske nigde na putu nisam video saobracajnog policajca. U Austriji takodje za sedam dana nisam video saobracajnu policiju. Ogranicenja su 50,90,110 i 130. I svi ih postuju pogotovo na lokalnim putevima. Ali su ogranicenja krajnje normalna i logicna. Svakom znaku se 100% veruje a ne kao kod nas gde sluze da bi se otele pare vozacima. Imao sam prilike da vozim putem izmedju dva sela od zadnje kuce u jednom selu do prve u drugom ima max. 150m ali je na tih 150m brzina podignuta na 90km naravno posto se radi o naseljenom mestu odmah na ulazu je spustena na 50km. Kod nas bi zaboravili a iz kukuruza bi iskocio saobracajac. Ko je iz Beograda i zna za Rakovacki put gde od krivine kod "Interspida" do krivine kod pumpe ima dobrh 2km pravca kuce ili bilo cega nigde na vidiku put dobar a ogranicenje 40km. Ja sam tu platio pre par meseci kaznu zbog prekoracenja brzine isao sam strasnom brzinom od 58km. Mislim da je bolje da guram auto. Ibarska magistrala do Cacka 70% ogranicenje 60. Pa kad da stignem u recimo Cacak. Ne mogu putari da ne zakrpe rupu na putu i da stave ogranicenje 40 nego moraju da poprave put. Samo kod nas ima da policija zaskace vozace od granice do Subotice na cetiri mesta policija ispod podvoznjaka sa radarima mislim......... pa ko ce da prodje kroz Srbiju i da ga pljackaju. Brane radar detektore a u EU nemogu da postave radarsku kontrolu ako ne objave gde su. Kod Beca na auto putu lepo pise preko celog nadvoznjaka na izmenjivom svetlecem znaku KONTROLA BRZINE a ispod ocitava moju trenutnu brzinu posle 150-200m nailazi se na radar bez ikoga nema saobracajca da ti pise kaznu za prljave tablice. E to je zakon o BEZBEDNOSTI saobracaja a ne zakon za PUNJENJE BUDZETA.

DZoniKG

pre 14 godina

I opet ce samo slabiji da naj***.Pre mesec dana mene policajac zaustavalja jer sam prosao na bukvalno 1 metar pored pesackog prelaza peske.Mislio sam da se zeza a u isto vreme jedan sa trkackim motorom preko tog istog pesackog prelazi sa bar 150 na sat a ogranicenje sigurno nije vece od 50.Pitam sto ga nije zaustavio (bila su 2 policajca) ladno kaze "znam da nece da stane pa ne bi da se blamiram" Sta reci vise,i resio sam da ne platim i vec mi 2 puta dolazili policajci kuci da mi prete zatvorom ako ne platim.

milos Milosavljevic

pre 14 godina

Upotreba mobilnog telefona je 5 puta ozbiljniji prkrsaj od voznje u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici.do skora ta odredba o telefonima nije ni postojala a jednosmerne ulice su uvek postojale??? E svaka vam cast...

vladabre

pre 14 godina

@ Bane NS, 7. decembar 2009 10:16)
zaustavni put tvog automobila je 30 i kusur metara ali se na to dodaje i vreme tj. razdaljina potrebno za tvoju reakciju pritiskanja papucice kocnice!!!
uzima se da je prosek pri brzini od 60kmh oko 27 metara

D.N.

pre 14 godina

Pre mesec dana u Velikoj Plani svojim ocima sam video slucaj- "vozilo za obuku vozaca kamion C kat. instruktor sedi pored ucenika-vozaca i razgovara telefonom,ucenik-vozac VOZI kamion i takodje razgovara telefonom" !
Sada mene interesuje KO CE I KAKO DA DOKAZE da je vozac za vreme voznje telefonirao?To pitam zato sto mislim da je jedan od vecih problema saobracajnih guzvi u Beogradu telefoniranje pri voznji i manjak koncentracije i nemogucnost racionalnog i visprenog odnosa u saobracaju.

dule nbg

pre 14 godina

Vidim da je vecina protiv novog zakona koji jos nije ni zaziveo.. Ne mogu da voze 80 po gradu jel imaju auto od 2000ccm(predlog jednog komentatora da se povecva ogranicenje)..
E pa ovako, ja sam za novi zakon sve dok se ne pokaze losim jer ovo sto se sad desava na srpskim ulicam i putevim je UZAS!!! I siguran sam da ce ovaj zakon to poboljsati, a koliko videcemo. Pa menjacemo ga ljudi, to se radi u normalnim zemljama..

A to sto mangupi nece moci za 2000din da rese problem sa policajcem nego ce davati 100-2000EuR (isto komentar jedan), meni evo sve suze niz ledja teku zbog njih.. Pozdrav normalnima

Sonja

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i bez zelje da bilo koga vredjam, OPASNO je dati ovoliku moc bilo kome, a kamoli policiji kojoj obrazovanje, kultura i tome slicno, nazalost, nisu jaca strana.

Зоран

pre 14 godina

Марко, па зар полицајац треба да те позовe и јави да пазиш како возиш и поштујеш закон, јер сад стоји на раскрсници где ти пролазиш? Казна брате. Само казна. Нека излазе из жбуња, нека деру са казнама, тако треба. Нисам приметио да судије иду за лоповима и причају им да не краду. Него их сачекају кад украду и уделе казну.

David

pre 14 godina

Ovo mi se totalno ne uklapa..ili je za upotrebu mobilnog tel. suvise ostra kazna..ili za crveno svetlo isuvise blaga..

5 bodova dobiće svaki vozač zbog upotrebe mobilnog telefona u vožnji

- 6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno

legenda

pre 14 godina

Evo kako ce to u praksi da izgleda sa nasim saobracajcima:
1 bod - 1000 din
2 boda - 1500 din
3 boda - 2000 din
nastavite..

U stvari je neverovatno da coveku koji vozi sa vise od 2 promila nece na mestu biti oduzeta dozvola. U nekim drzavama to vec spada u krivicno delo, ne u prekrsaj.

PM

pre 14 godina

Apsolutno se slazem sa vecinom ovde iznetih komentara. Mi nemamo mogucnosti (zelje i volje) da primenimo ovaj zakon. Policija je korumpirana, bas kao i drzava. Jos pre par meseci sam rekao da cu od 10.12. voziti samo kad moram, i to cu i ispuniti. I naravno da ce lovatori i mafioze i dalje voziti kako im se prohte, svojom brzinom skidajuci kapu sa glave policajcu koji ce pored puta u tom trenutku pisati kaznu vozacu fiata ili starog golfa... Sramn vas, bre, bilo.

Marko NS

pre 14 godina

Vozim vec 15 godina i iza sebe imam 1.200.000 km (milion i dvesta hiljada!), i proputovao sam sve zemlje Evrope izuzev skandinavije i to sve putnickim autom. Zakon je dosta restriktivan i po mom misljenju vrlo dobar, ali je problem u njegovom tumacenju, posto sam imao priliku da razgovaram sa nekoliko saobracajnih policajaca o njemu, i zakljucio da su svi da jednog "napaljeni", i da jedva cekaju da stupi na snagu kako bi izlecili neke svoje komplekse i krenuli u neki svoj privatni rat (citaj ODMAZDU). Nepostoji vozac koji za nedelju dana nece skupiti bar 10 bodova, osim ako mu auto stoji u garazi.
Nigde na zapadu nije sustina u novcanoj sankciji, sustina je u edukativnom karakteru policije, a ako je tezi oblik preksaja onda se novcana kazna primenjuje. Naprimer, nenormalno je da saobracajni policajac iskace iz zbunja pored puta i zaustavlja vas zbog prekoracenja brzine na otvorenom putu na kom su putari zaboravili da sklone znak ogranicenja 40 km/h (obilaznica oko Rume), ili da mirno gledaju kako traktori sa njiva iznose tone blata na kolovoz pritom neosvetljeni. Apelujem na MUP da pre svega posalje komandire stanica saob. policije na neki test znanja i psiho test, pa zatim i njihove potcinjene i neka prestanu sa ruznom navikom normiranja broja prijava koje mora policajac u toku meseca da napise.
Uzdravlje!

novosadjanka

pre 14 godina

Naravno da svaki zakon ima smisla ako se sprovodi neselektivno. Bojim se da ce sa ovim zakonom biti isto kao i sa svim ostalim zakonima u nasoj zemlji - za neke ce da vazi, a za mnoge ne. Zavisi kako se ko bude "snasao". Uopste kod nas sve gubi smisao, jer jedini stvarno vazeci zakon su mito i korupcija!!!

Bojan

pre 14 godina

Na zalost, jedino sto ce se promeniti je da umesto dosadasnjih 1000-2000 za prekrsaj, policajcima ce biti davano 100-200eu za prekrsaj za koji se sada ide u zatvor. Ko misli isto kao i ja neka preporuci. Hvala.

Zoran

pre 14 godina

Da li se zna da li je striktno zabranjeno voziti na zadnjem sedistu dete mladje od 3 godine u narucju punoletne osobe ili je to ipak moguce?
Onako kako pise u zakonu, ispada da specijalno sedista mora uvek da bude ugradjeno sto ima smisla ako su u vozilu samo vozac i dete, ali...da li to znaci da posto nemam potrebu za tim sedistem nikada vise nikoga sa mladjim detetom necu moci da prevezem?
I ako je to tacno - zasto se onda takav prevoz bez sedista u taksiju smatra bezbednim?

Dejan

pre 14 godina

i postojeci zakon je dobar kada bi vazio za sve i kada bi se dosledno primenjivao.
meni su pisali prijavu zato sto sam u 03:50 vozio 100km/h na ibarskoj magistrali. napomenuo bih da je put bio suv,na uskrs pre 2 godine i da sam na putu od zabljaka do beograda sreo cirka 20 auta. naravno, kaze meni patrola iz vranica kako sam vozio kroz naseljeno mesto, a tu gde su oni stajali postoje 2 stovarista i jedna kafana. naravno sudija me je klepio 100 evra i 1 godinu uslovno.
ne znam samo onda cemu uopste sluze nasi putevi.
najbolje svi da vozimo bicikl jer ako budemo postovali njihova bolesna ogranicenja necemo stici nigde.

vozač

pre 14 godina

Ovo mi je genijalno za nasilnicku voznju: 'када возач два или више пута прође светлосни саобраћајни знак када му је тим знаком забрањен пролаз, ако између два узастопна проласка није прошло више од 10 минута,' doe iz ZOBS, a ako je proslo 11 minuta onda je ok...ovo je strasno...

Filip

pre 14 godina

Posto ja vozim u Beogradu najvise tojest u gradu gde se samim tim cesto skrece ili menja traka impresioniram sam koliko ljude mrzi da koriste pokazivce pravca, toliko da je nekima preslo u naviku da ih uopste ne koriste. Pa ako je cilj ovoga zakona prevencija zasto je kazna za to samo "1bod" koliko je i za nepropisno parkiranje, i u prethodnom zakonu je postojala kazna za to ali me bas zanima koliko ih je napisano. Kaznjavanje zbog tog tipa preksaja ili na primer ne primer ne propustanje pesaka "2boda"(inace ako ti udje u naviku da ne prpustas pesake mozes ubiti nekog) direktno uticu na podizanje kulture u saobracaju. Toliko o prevenciji ajmo sada iskreno o punjenju bubudzeta..

Milos

pre 14 godina

Sto sam vozio vozio sam, meni se vise ne isplati da sedam u kola, ja vozim yuga iz 92 godine, imao sam prilike da se uverim kako prolazimo mi vozaci yuga, fice, stojadina, peglice, vartburga i trabanta sto od policije sto od "jacih" vozaca. Od 10 decembra moj yugo ide u penziju a i ja sa njim, imam posao gde se jako tesko zaradjue novac i to mali novac nikad nisam imao prilike da kupim bolji auto od tog mog yuga i sada me drzava svesno brse sa svog spiska, a ja nikada nisam za 10 godina niti jedan prekrsaj napravio niti bilo koga ugrozio u saobracaju. Tacno znam na kome ce kola da se slome ovim novim zakonom, vec danas sam video kako policajci na raskrsnici jedva cekaju za neki dan da mi "uzmu meru" ja mozda jesam ovan sto zivim tako kako zivim ali ovog ovna vise nece da sisa ova zemlja i ovaj ovan vise nece da pase u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Blakanu. Ostajte zbogom!

vozac

pre 14 godina

samo vi gospodine ministre i ostali u vrhu hijerarhije policijske,primenite ali bukvalno dosledno na sve gradjane,stanovnike,i putnike u zemlji srbiji ovaj zakon ,i bez bilo kakve rodbinske,prijateljske ili svalerske veze i na vase i ministre i nece biti problema.tamo gde prvi tajkun ili lokalni mangup prodje nekaznjeno,ta vest ide toliko brzo da nikakva cenzura ne prolazi

Tasha

pre 14 godina

Represivan zakon u zemlji bezakonja vodi samo u korupciju, a neogranicena moc koja se daje u ruke miliciji je zaista zastrasujuca. Jedino sto ja mogu da ocekujem od ovog zakona je maltretiranje i novi udar na kucni budzet.

profesor

pre 14 godina

I sam sam nezadovoljan primenom sadasnjeg zakona, ne verujem u primenu novog, ali jednu stvar moramo da shvatimo: nemojte svaljivati krivicu na policiju - nas problem je opste stanje drustva, i policajcima uopste nije lako. Nisam ni pripdanik ni simpatizer snaga reda i mira. Probleme saobracajaca poceo sam da shvatam zadnjih godina, od kada radim u prosveti: u opstem rasulu, nedisciplini i nepostovanju bilo kakvih normi jako je tesko parcijalno popraviti bilo koju stvar.

martin

pre 14 godina

treba iskljuciti ljudski faktor iz donosenja odluka..
kamere na svakom koraku, automatsko upisivanje u bazu i slanje kazne..

oprema bi se isplatila u roku od mesec dana a u roku od dva meseca bi se uveo red u saobracaj....

toliko...

TOMPUS

pre 14 godina

Ljudi,ovaj zakon je osmisljen da se uzmu pare!!Dva puta godisnje tehnicki pregled,gde to ima???Gume??? Prosetajte se parkinzima Njujorka,svaki stariji automobil ima celave gume. Tehnicki pregled je besplatan,ali uopste ih ne interesuju gume vec samo emisija gasova.DA li je iko od nasih uzimao casove voznje pre poloaganja ispita??NIJE!!! Svrha ZUTOG svetla je da obavesti vozaca koji je dalje od semafora da uspori.Zato i postoji razlika od par sekundi izmedju jednog i drugog crvenog semafora.Postoji nepisano pravilo da vozis brzinom kojom i kolona vozi ili se drzi najsporije trake.Cemu najsporija traka kada bi se svi pridrzavali ogranicenja.Za moj Tuareg registracija je 78$ a u Srbiji verovali ili ne preko 100.000 dinara!!!!!Da li je to normalno???!!Sta se desava sa lancanim sudarima,jer i tu pisu poene i kazne??Magla ??!Vreme je zlato Dachicu za vas,i vozite vase audije ne preko 120km/h na auto-putu,ZAR NE??! Kako ce te dokazati da je neko pricao mobilnim?? Moja rech protiv saobracajnog policajca??Sudije su u Srbiji uvek na strani drzave jer tako pune budzet.U startu moguca pljacka.Kome da tuzim sudiju zato sto nisam pricao mobilnim??

komarac

pre 14 godina

Kao neko ko zivi u Njemackoj i par puta ide po zemljama ex YU par napomena.

1. Policija u njemackoj je veoma "diskretna". Ne stoje kao kod nas kod svakog 40 km/h znaka da bi bas na tom mjestu hvaltali vozace vec kontrolisu kompletan saobracaj. Dakle, kontrolisu se i autoputevi, i magistrale, i lokalne ceste, nebitno da lije ogranicenje 100, 70 ili 50. Dalje, ako prekoracite brzinu, obicno dobijete postom pismo sa vasom slikom za volanom, obavijesti da ste na toj i toj cesti u toliko i toliko sati vozili toliko i toliko a propisano je X km/h... :) Naravno, sa sve uplatnicom.

2. Tacno je da svjetla nisu obavezna u Njemackoj. ali, primjetio sam da mnogi vozaci (pa i ja medju njima) cesto preko dana vozimo upaljenih svjetala, pogotov kad je malo losije vrijeme jer to pomaze da se bolje uoci auto.

3. Za one koji ce preko granice, Hrvatska u zimskom racunanju vremena, Slovenija, Austrija, BiH su svjetla obavezna.

4. Mnogi "gastosi" se zale kako su vozaci prema njima bezobrazni. To sam nekoliko vidio i sam primjetio, ali se uvijek trudim da ignorisem. Istina je takodje da, pogotovo mladjarija, dodje malo jacim autima i divlja a siguran sam da to ovdje ne rade. :)

Zakon bi trebao pomoci da se kaubojska voznja sredi, da policija ne stoji samo tamo gdje je najlakse za uloviti nekog ko prebrzo vozi vec da se kontrolise kompletan promet. Problem je u tome sto ljudi preagresivno voze, voze se auta loseg kvaliteta, kocioni oput je predugacak itd itd.

Pretpostalvjam da se strancima nece davati cedulje za uplatu vec da ce za njih kazne biti naplacivane na licu mjesta.

Neko je u komentarima pisao o kocionom putu tj. njegovoj duzini, to se lako izracuna formulom :

(brzina : 10) x (brzina :10)
ako vozite 50 Km/h zaustavni put je 25m.
Takodje, reakcija se izracunava sa formulom (brzina : 109 x 3, znaci ako vozite 50 km(h, 15m je za reakciju i 25m za kocioni put, to je vec 40m. Ljudi cesto zanemaruju ovo i voze na braniku (ovo znaju Beogradjani vrlo dobro :-) )

UUUUUH!

pre 14 godina

Kako vas bre nije sramota da uopste pominjete kaznjavanje zbog nepropisnog parkiranja?! Ako cete to zaista primenjivati ja vam odmah mogu reci gde da dodjete. Ugao Vojvode Dobrnjca i Djure Strugara, ispred kafane Hercegovina. Cik ako smete! Ali to mesto pauk uporno obilazi zbog klijentele. Napravi tri kruga oko parkica i zaobidje auto koji je parkiran bukvalno PO SRED raskrsnice i pored praznih mesta za prkiranje.Pa posle kukaju kako im se pauk ne isplati!!! Jos jedan paradoks: mi kao ovce placamo mesecnu kartu za parkiranje u kraju u kome zivimo, a ko dodje parkira na mestu na kome je to zabranjeno i nikom nista! A ovi iz Parking servisa obilaze i proveravaju da li je isteklo vreme parkiranja onima koji su platili, nebi li im zalepili kaznu! Primer: Knez Miletina ulica kojom svaki dan prolazim.
Problem su i nepregledne raskrsnice jer sa svih strana imate parkirane automobile. Mi smo konkretno popili kaznu zbog trougla. Navodno "nismo pripustili auto". Pa hteli mi! Stali, sunjali se, gledali...al kako da pripustis kad ga i ne vidis da dolazi jer je Parking servis uredno obelezio mesta za parkiranje i time smanjio vidljivost?! Pa nismo mi kamikaze!
A kako planirate da na autoputu zaustavite mecku koja ide 300 na sat? Nemate kruzere, nemate kamere, nemate komunikaciju s granicnim prelazima... Ili cete kao i do sada ceznjivo da se okrenete za njim?
Zakljucak: sledi selektivna primena Zakona, prvog i petnaestog u mesecu...

aleksandra

pre 14 godina

@milovan

Ja ne znam gde Vi zivite,ja zivim u Nemackoj. U Nemackoj nema ogranicenja brzine na auto putevima ali stoji znak na kome pise preporucena brzina 130km/h. Sva ostala ogranicenja postoje, izmedju ostalog i jedno, specificno za Nemacku, koje biste Vi okarakterisali kao bolesno tkzv. "Schrittgeschwindigkeit" sto znaci tempom kojim hodamo, sto zakon kaze do 10km/h. Taj je znak svuda gde mogu da budu deca,stari ljudi, trudne zene i gradjani sa teskim fisizckim nedostatkom. 50km/h je u naseljenom mestu, na tkzv. "seoskom putu" je 90km/h, na putu za saobracaj motornih vozila je 100km/h an na nekim delovima auto puta je isto 100km/h od 22:00 do 6:00 zbog zastite coveka i njegove okoline od buke.

Goran

pre 14 godina

Koja je razlika izmedju ove tri stvari:

- 15 bodova - vožnja u stanju potpune alkoholisanosti

- 10 bodova dobiće svaki teško pijani vozač

- 12 bodova za stanje veoma teške alkoholisanosti.

Znaci postoje tri kategorije pijanstva : teska, veoma teska i potpuna alkoholisanost. Nije mi jasno sta je tu sta.

Inace, suludo mi je da neko zaboravi vozacku dozvolu i dobije 14 bodova kao da je pijan vozio.

bg-liga

pre 14 godina

@aleksandra

E, slatko me nasmeja - policajac ce od sad biti samo "beleznik", te nema korupcije! Pa, dam mu 1000-2000 da me ne zabelezi, svodi se na isto.

Inace, iako mislim da nema uslova da se potpuno sprovodi ovaj zakon, iako znam da ce se sprovoditi vrlo selektivno i uz isti nio korupcije kao i do sad, korak napred je napravljen ako i makar jedan deo vozaca pocne da se ponasa u skladu sa novim pravilima. Ostalo ce da ceka neka bolja vremena.

Lemi

pre 14 godina

Jedan od najstrozijih zakona
dat na sprovodjenje jednoj od najkorumpiranijih policija,
No ove postojece kazne nisu male ,samo da je imao ko da ih
naplati a ne da se cenka ko na pijaci dal da pise jel da ne pise, ili ono cuveno pitanje ,sta ce mo ,
Zasto niko ne pomene da jedino nasa policija ne radi po kisi ,jel sede po kafanama , ili su u kolima i cekaju prolece, posto sam iz NS mogu da kazem da vec i vrapci znaju gde su sacekuse nasih cuvara reda i mira.U ulici Filipa visnjica svako jutro od 7-30 do 10 parkirana 2-3 vozila nasih cuvara reda ispred kafanice mislim da se zove dunav jel nesto slicno, a kada je kisa zaglave i na rucku, i sada ce ove sumanute
kazne nesto da promene ,smesno do bola ,juce sam sa voznjom gradskom od 50 dozvoljenih km/h pokazivao supruzi kolko smo upravo izgubili kinte za voznju od centra do limana 4 cca 3-4 km -prolazak kroz zuto-1 kd,pesak mene propustio mada sam stao i molio ga sa predje -1 kd, na keju u jednom momento vozio 60 km/h 1-kd, dete nije htelo da se veze na zadnjem sedistu 1-kd SUMA: 15 dana zatvora,2 meseca rada da bi namirio sve kazne.

Rodjeni Beogradjanin, vrsta koja nestaje

pre 14 godina

Velikim slovima NEMA sanse da novi zakon zazivi a evo i zasto.
Moral i nekultura a tim i vozacka je na ZASTRASUJUCEM nivou. Potreban je policajac na svakih 100m na svakoj raskrsnici na svakom pesackom. Neko ce uredno proci patrolu, jer ce mu amblendovati sa druge strane a posle 100m ce da nastavi divljanje. Za parkiranje po trotoarima, takodje nemaju moralno ovlascenje, jer parkinga jednostavno NEMA dovoljno. Policija treba da bude spremna i da potegne oruzje (dobicu kritike za ovo) jer nikad ne znas ko sedi iza zatamljenog stakla i da li je spreman da puca, a ovih dana vidjamo i maloletnike da su spremni da potegnu oruzje. A policija ce da uradi sledece, dobice zadatak svaka od patrola da nahvata u svojoj smeni recimo 10 "losih vozaca". Naravno, nahvatace recimo mene, koji je jednim tockom bio u suprotnoj traci, dok je obilazio a nece se posvetiti onome ko je prosao 100km/sat pored, jer jednostavno nece da se cimaju (desilo mi se). Dok upali auto ili javi sledecoj patroli za tog, ode voz... Na kraju dana ce imati mene i jos 9 slicnih i "uspesno" ce zavrsiti smenu. I opet ce srz problema ce ostati netaknut.

aleksandra

pre 14 godina

Na komentar citaoca koji se zove "Gogi":
To je zakon koji vazi u zemljama evropske unije.Ako jedan gradjanin u Nemackoj koji vozi Audi R8 nema problema da vozi 50km/h u gradu, sto je inace u svim naseljenim mestima u zemljama evropske unije isto,zasto bi to bio problem u Srbiji? Ili da se vrati taksijem posle konzumiranja alkohola svojoj kuci?U Danskoj,Holandiji i zemljama u kojima je razvijen i biciklicticke saobracaj je zabranjeno voziti bicikl kad se popije jer je opasno. Da li ste "Gogi" mozda videli kako izgleda dete koje je nize od 1m i 50 cm, sedelo na sedistu suvozaca i nastradalo u nesreci? Drugo, sprovodjenje ovog zakona ne daje potpunu vlast jednog saobracajnog policajca, on je samo "beleznik", jer ne moze se vise podmititi novcem. U Srbiji ne zive divljaci, zasto onda mislite da to jesmo kad negirate nesto sto nam prilici da smo i te kako sposobni da sprovedemo?

Bojan

pre 14 godina

Kolko se secam, ovaj zakon se sprema vec duze od godinu ipo dana i ceka na njegovu primenu. I posle svih tih priprema i cekanja, oni nisu uspeli do 10. decembra da nabave servere i pripreme bazu podataka, pri cemu je to kljucna stvar kod primene ovog zakona. E to je Srbija !!

dusan

pre 14 godina

Prica o primeni novog zakona lici mi na price o piramidalnim sistemima zarade - malo analize pokazuje da tamo ne mozete nista da zaradite, jednostavno nema odakle!
Da li znate kako se prave liste korumpiranosti drzava? Ti sto prave liste ne pokusavaju da saznaju jesu li Pera i Zika nesto korumpirali, nego proucavaju SISTEMSKA resenja.
Ako nam vec nije "povecao" rejting na listi korumpiranosti, ovaj zakon sigurno hoce. Ima li negde objavljena analiza zasto se sadasnji zakon ne primenjuje?

panta

pre 14 godina

Broj zrtava bi se smanjio i kada bi se smanjio broj krseva od 20 i vise godina na putu. Nazalost i sam sam vlasnik jednog starog 23god, ali odakle za bolji auto kad su precenjena. Smanjite carinu i namete za vozila, jer nigde polovna vozila nemaju tako visoku cenu kao kod nas u Srbiji.

Bane NS

pre 14 godina

@Gogi

tvoje zapažanje za pripadnice lepšeg pola je na mestu, zaista noću na bulevarima koji su dobro osvetljeni zaborave da upale svetlo, međutim pošto će po novom zakonu svetla biti obavezna i danju mislim da im se ta olakšavajuća okolnost da su vozile osvetljenim gradom neće uzimati u obzir.

Inače, koliko sam video ograničenje ispred škola će biti 30km/h i baš sam pokušao da vozim svoj auto od 120ks i preko 300Nm obrtnog momenta tom brzinom, i mogu vam reći malo je komplikovano, mislim to je neka brzina između prve i druge, odnosno više za drugu jer ko će u vožnji kada treba da smanji na tu brzinu da vraća u prvu, ali je broj obrtaja takav da jednostavno auto kao da vam ne dozvoljava da ga zadržite na tom broju obrtaja nego traži gas da bi na nekom višem mogao konstatno da radi, čudan osećaj. A još je u pitanju snažan dizel, mogu misliti kako će biti onima sa benzincima.

Takođe, gledao sam na TV-u repotrtažu kako su ova ograničenja neophodna jer eto malo je onih koji znaju recimo da vam sa 60km/h treba, ako se dobro sećam, prema njihovim rečima valjda 54 metra da bi ste se zaustavili i to je neki standard koji su oni usvojili kao zvaničan, dok recimo u specifikacijama mog auta stoji da mu je zaustavni put ne sa 60km/h nego sa 100km/h oko 32 metra, dok recimo Laguna mog prijatelja je kada se pojavila odnela nagradu za najbolje kočnice u klasi jer je valjda bila jedina kojoj je zaustavni put sa 100 km/h bio kraći od 30 metara. E sada naravno, ne voze u saobraćaju svi takve automobile pa to ne može ni da posluži kao reper, ima tu i starijih automobila, zatim nižih klasa itd, ali i ja mislim da ako već nisu hteli da ih povećaju onda su bar mogli da zadrže stara ograničenja jer ako su pre 40 godina bila dobra za fiće sa doboš kočnicama, neće škoditi ni današnjim automobilima bez obzira kojoj klasi pripadala i koliko bila stara, nema potrebe da ih smanjuju.

I za kraj i dalje smatram da je odgovornost za broj nezgoda i poginulih u saobraćaju prebačena isključivo na vozače što jednostavno nije fer, jer kvalitetnim i obeleženim putevima, zatim bogatom saobraćajnom infrastrukturom i mrežom puteva kojima bi se rasteretio saobraćaj i stalnom težnjom i stimulacijama države tj. olakšicama za podmlađivanje voznog parka takođe se podiže bezbednost saobraćaja i to su sistemi prevencije, a ako neko i mimo toga ne poštuje zakon onda treba biti restriktivan.

Samo jedan primer, juče sam sa dva drugara išao za Suboticu "autoputem" tj. koridorom 10, to je jedna traka u jednom i druga traka u drugom smeru, ne razlikuje se od magistralnog puta, ima doduše zaustavnu traku sa jedne i druge strane ali mi se čini da te zaustavne trake čak nisu ni propisane širine, takođe većim delom puta je dupla puna linija, put je inače jako opterećen i ima dosta šlepera koji idu ka i od granice, preticanje se obavlja po sledećem principu, vozilo koje pokušavate da preteknete pomera se u desnu zaustavnu traku, kako zaustavna traka nije dovoljne širine polovina vozila koje pretičete ostaje u kolovoznoj traci, vi krećete u obilazak tako što ste do pola u svojoj a pola u suprotnoj traci, vozila koja nailaze iz suprotnog smera se takođe pomeraju u svoju zaustavnu traku kako bi vam oslobodila prolaz sredinom puta, to je krajnje nepropisno i vrlo, vrlo rizično i nebezbedno preticanje, ali druga opcija je da se vučete iza kamiona brzinom od 60km/h nekih 100 km putem koji ste platili 330 dinara, da, da, taj put se plaća kao da je autoput a sa njim nema nikakve veze. Inače kako nije obezbeđen kao pravi autoput ima gomilu divljih priključenja gde je na jednom od takvih nanet šljunak na glavni put koji nam je između ostalog i razbio staklo na autu, iako smo držali odstojanje kamen koji je izleteo ispod točka kamiona nakon što je prešao preko tog šljunka pao parabolom tačno pod pravim uglom na vetrobran, sada mislim da je bolje da smo bili bleže kamionu onda bi kamen uzlaznom putanjom od točka na gore samo skliznuo sa stakla, a ovako smo ga pokupili u padu, eto, to je vožnja našim "autoputem", tamo i nazad 660 dinara, jedno staklo i gomila automobila koja su nas iz suprotnog smera terala u zaustavnu traku dok su obilazila kojekave šlepere, znači gomila kritičnih situacija. Eto, ali novi zakon će nas sigurno spasiti. I što je bio zaključak mog druga na kraju svega, država svake godine poskupljuje registraciju, povećava akcize na gorivo, poskupljuje putarine ili uvodi vinjete, sve više i više novčane kazne a sa druge strane uprkos ogomnim nametima koje moramo da plaćamo ako hoćemo da vozimo automobil ne uzvraća nikakvim unapređenjem kvaliteta saobraćajne infrastrukture, putevi su isti kao što su bili 90-tih ali je zato voziti auto danas 10 puta skuplje nego tada.

Saša

pre 14 godina

Do sada sam sliušao-čitao samo o obavezama vozača i putara a nigde ni traga od obaveze Policije?! Na zapadu ako sve merimo prema zapadu Policija nikad ne stoji pored puta nego su u saobraćaju i iz saobraćaja zaustavljaiu one vozače koji su napravili prekršaj, ali to urade tako da ne ugrožavaju saobraćaj naravno prvo postavljaju zaštitne čunjeve pa tek posle toga naprave kontrolu. U kontroli nikag nosmo na TI niti pita gde si krenuo niti gde ideš. ako Vas je zaustavio zbog neke neispravnosti i ustanovi da nije u pravu neće Vam dokazivati da je jači od Vas pa da traži koliko ima zihernadli u prvoj pomoći i ostale samo njima znane zakone ( povuci ručnu pa kreni itd). U mnogim sličajevima su me zaustavljali policajci koji nisu saobraćajci pa ne znam dali će biti dalje to praksa. Dali će policija moći da nas zaustavlja samo zato što mu se hoće ili samo ako smo napravili prekršaj ili je auto u vidno oštećenom stanju.
Koja su obaveze Policije i kako se možemo boriti protiv nesavesnih policjaca ( nisu vezani u kolima, voze prebrzo bez adekvatnih signala,preticanje na punoj liniji, nispravna vozila policije npr. u mom gradu policiji neradi pozicija na zadnjim svetlima već par meseci, nemaju fluoroscentne narukvice ni prsluke, zaustavljane u mrku kada nemožemo sa sigurnošću da vizuelno utvrdimo da li je to stvarno policija, jer je bilo slučajeva da Vas zaustavlja neko ko nije policija samo je slična uniforma.
Naravno da sam za nove zakone u bezbednosti i nadam se da će Policija da uradi svoje i da će puteve očistiti od nasilnika.

sandinista

pre 14 godina

Nemam nista protiv novog, strozijeg zakona, ali mislim da nije poenta u zastrasivanju ljudi vec u boljoj i pre svega "pravednijoj" primeni postojeceg zakona.
Za 8 godina aktivnog vozackog staza i ko zna koliko godina pesackog, jos nisam video da je saobracajna policija sankcionisala "divlje" vozace, a video sam ih mnogo. Ali ce zato zaustaviti svakoga ko im se ucini bezopasnim.
Da ne pricam o intervencijama i protekcijama koje ljudi potezu kad dodju u situaciju da ih zaustavi saobracajna policija.
Bolje uloziti sredstva u obuku i zastitu tih ljudi koji rade veoma odgovoran i vazan posao i povezati ih direktno sa sudijama za prekrsaje.
Ovako - mrka kapa, opet ce raditi veze i protekcije, a automobile sa 4-rocifrenim tablicama i zatamnjenim staklima niko nece zaustavljati.
I onda se pitaju zasto izgube lokalne izbore. E, pa to se i Sloba pitao posle petog.

Zeljko

pre 14 godina

Nisam siguran da je stari ZOBS bio loš - SAMO SE SELEKTIVNO sprovodio!!! Ni novi zakon neće doneti poboljšanja ako bude izostavljao tatine sinove, političare, estradne zvazde, javne ličnosti i drugare. Zakon koji se sprovodi prema svakom građaninu podjednako i pravedno je dobar zakon!!! "Od četvrtka, 10. decembra, počinje delimična primena novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju" A zbog čega država nije, kao i sa nekim drugim zakonima, sačekala da se stvore svi neophodni uslovi pa tek onda počela primenu!? Zar nije logično da su prvo obučili pripadnike saobraćajne policije, sudstvo, radnike koji se bave javnim prevozom i održavanjem putne infrastrukture i na kraju određeno vreme pismeno i usmeno obaveštavali vozače i ostale učesnike u saobračaju o novim tačkama zakona. Takođe i da su prilagodili horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, pozatvarali i pokažnjavali bahate firme koje se bave pružanjem usluga tehničkog pregleda vozila...
Da ne nabrajam sve tačke, ali ovo je jedna stvar na kojoj će, ako se ne ispravi, mnogi nagrabusiti; "6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." - Na mnogim semaforima ne postoji trepćuće zeleno svetlo koje bi upozorilo da će uskoro da se upali žuto svetlo! - Lepo za naplatu kazni... Kao i što će brzina u naseljenom mestu biti ogranićena na 50km/h. Da li će stići da promene sve saobraćajne znake na kojima je 60 km/h i koje znake i propise poštovati u tom "pravno-saobraćajnom haosu-vakuumu"!?
Takođe ne vidim koliko bodova dobija vozač traktora koji sa njive na kolovoz nanese velike količine blata ili ima prikljuno vozilo koje nije propisno označeno ili osvetljeno!
Za sada toliko....a ima toga još.....

Milovan

pre 14 godina

Uzor im je bio Nemacki zakon?
-U Nemackoj ne postoje bolesna ogranicenja brzine.
-Ne postoji obaveza upaljenih svetala. NIkad nije ni uvodjena a i zemlje koje su imale obavezu su je ukinile. To su preuzeli iz severnih zemalja koje sest meseci imaju noc??? Da su definisali van naseljenih mesta od novembra do marta pa da ima nekog smisla.
Sve u svemu na taj nacin se ne cuvaju zivotu vec se samo iritiraju vozaci.Nigde u evropi nema toliko minicije po putevima. Stoje bas na onim mestima gde su nelogicna ogranicenja. Na ibarskoj magistrali postoje ogranicenja od 40 km/h postavljena pre 30 godina.
Ogranicenja pre svega moraju da budu postavljena sa razlogom.

Nislija

pre 14 godina

@Gogi
Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila!

U naseljenom mestu se ogranicenje brzine racuna tako da pri brzini izmedju 40-60km/h pesak koga si ti (nedaj boze) udario ima neke sanse da prezivi a da ti nisi stigao ni da dodirnes pedalu kocnice. Dakle ti ces biti siguran u svom novom, savremenom, TIHOM automobilu ali nisam siguran za pesake.

Stefan

pre 14 godina

Slazem se sa zakonom, ali ja sam poceo da vozim casove a punim 18 godina tek u aprilu ii? Platio sam po starom zakon pa cu morati i da platim i po novom zakoni voleo bi da objasne nadlezni posto je tako moje celo odeljenje pocelo a ni 1 ne puni 18 godina do marta

Doo

pre 14 godina

na crveno i zuto?

Pa koja je svrha zutog svetla onda?

Na crveno nikada nisam prosao ali na zuto jesam i to ne par puta ali ne zato sto sam hteo vec nisam naglo kocio a koliko se secam u zakonu je ako vozilo ne moze bezbedno da se zaustavi tj na sred raskrsnice...

jos jedna stvar na koju ce policija da nas cedi, kao kada me zaustave "niste se na vreme prestrojili" a niko ne zeli da me pusti da se prestrojim u traku koja je puna vozila iako sam dao migavac gde je po zakonu duznost vozaca da me pusti da se prestrojim ali sam ja na kraju bio kriv sto se nisam prestrojio...

U Italiji npr cim dam migavac da se prestrojim vidim u retrovizoru vozaca da KOCI da bi me pusti, tj imao sam utisak da ne moram ni da gledam vec samo na vreme migavac i sve ok. Tako je i kod nas u zakonu bilo i pre ali niko nije postovao, jos ablenduju :)

Ajde videcemo, daj boze da smanji broj nesreca! Ja sam i do sada postovao propise, vozio malo brze nego propisano ali retko preko 80... Hvala bogu ni jedan sudar za vise od 10g voznje

Gogi

pre 14 godina

Zakon koji je represivan prema vozačima, a policajcima daje ulogu kadije!

1. Ako hoćete da ovakav bude Zakon, onda insistiramo da se svim sadašnjim psiholozima, koji su izdavali (i još uvek izdaju) potvrdu da policajci može vršiti tu dužnost, trajno zabrani rad u struci! Takođe, da se drastično smanji registracija. DA VAS VOZE U ONIM AUDIJIMA I MERCEDESIMA PO OGRANIČENJU, KAO I POLICIJA DA POŠTUJE OSIM U SLUČAJU KADA JE UKLJUČENA ROTACIJA (mada, uvek je pale kada ih mrzi da čekaju zeleno svetlo na semaforu).

2. Da li je moguće da nemate veze s mozgom, pa pravite Zakon na "OooRuk", koji ima neoprostivo mnogo nelogičnosti i fleksibilnosti?! Fleksibilnost u smislu raspoloženja ili ljudskosti policajaca koji će odlučivati šta je bahata vožnja, šta je nebezbedno preticanje, šta je teška alkoholisanost, a šta nije (ima ljudi koji popiju 2 čašice i nemaju veze s mozgom i ekstremitetima)...

Ono što gledam skoro svaku noć u Beogradu je da pripadnice lepšeg pola (ima i muškaraca, ali zaista mnogo dama)zaborave da uključe svetla (zbog jakog spoljnjeg svetla)... Nije fer da im se maltene uzme vozačka zbog toga. U gradu, gde je osvetljenje treba mnogo manje bodova.

3. Da li je moguće da ne shvatate ključnu grešku i uzroke udesa?! Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila! Treba povećati ograničenja, a ne smanjiti ih, ali u slučaju prekoračenja te brzine, kazne da budu strahovite - i novčane i zatvorske!

p.s. Ko bude replicirao i pametovao kako treba da se smanje ograničenja, neka vozi samo mesec dana neko novo auto od 2.000 cc pa naviše po ograničenjima, pa nek se javi ako mu pođe za rukom.

speed4you

pre 14 godina

super je to sto hoce da prepolove broj nastradalih...ali kakve veze imaju kazneni poeni sa katastrofalnom infrastrukturom za koju izgleda niko nije odgovoran...

skeptik

pre 14 godina

Nije problem u zakonu vec u implementaciji. I ovaj sadasnji bi bio dovoljno dobar kada bi se primenjivao. Sumnjam da ce se nesto znacajno promeniti sa novim zakonom. Prvih par meseci ce biti frka, a posle sve po starom... vozaci svako za svoj gros a policija sa novcanicama u dzepu.

Osecam da ce trgovina poenima postati unosan biznis.

BojanNS

pre 14 godina

"6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." Po kojoj je logici ovo za zuto svetlo, pa sigurno necu da kocim na zuto da me neko od nazad udari.

Zika

pre 14 godina

Zakon se moze naci na sajtu Skupstine Srbije. Ispravite me ako gresim, ali poen za nepropisno parkiranje je bio planiran po starom Nacrtu. Zakon koji je usvojen predvidja samo novcanu kaznu za nepropisno parkiranje (5000 RSD). Ne plasirajte pogresne informacije.

pametan

pre 14 godina

dajte koga lazu,kad kazu prevencija :(
naterati ljude da voze 50km/h je smesno da nema dalje.pa biciklo se krece oko 40+km/h
za bodove da i ne komentarisem,jer dobiti vise poena za radar detektor u auto, u poredjenju sa kretanjem u pogresnom pravcu je zaista vise nego smesno.
u americi je to(radar detekrot) totalno legalno u 49 od 50 drzava,ali naravno mi smo pametniji od svih...
...kao i uvek!!!

Tigric

pre 14 godina

Zivim u inostranstvu i evo danima se mucim da nadjem na netu kompletan ZOBS. Da li mi neko moze pomoci, reci na kom sajtu mogu da procitam kompletan ZOBS i zakon o registraciji vozila. Cuo sam imedju ostalog da ce vozila starija od 15god morati 2puta godisnje na tehn. pregled. Unapred zahvalan citalac B92 online iz Svedske.

ludi zec

pre 14 godina

“Ukoliko se učesnici slažu i nesporno im je ko je odgovoran i šta je oštećeno na vozilima, kada popune te obrasce, odu zajedno u osiguravajuće društvo i to reše. Mogu da zovu MUP da izađe na uviđaj, ALI ĆE TO MORATI DA PLATE.”

A šta ako se učesnici u nesreći ne slažu ko je odgovoran?!

BojanNS

pre 14 godina

"6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." Po kojoj je logici ovo za zuto svetlo, pa sigurno necu da kocim na zuto da me neko od nazad udari.

Marko NS

pre 14 godina

Vozim vec 15 godina i iza sebe imam 1.200.000 km (milion i dvesta hiljada!), i proputovao sam sve zemlje Evrope izuzev skandinavije i to sve putnickim autom. Zakon je dosta restriktivan i po mom misljenju vrlo dobar, ali je problem u njegovom tumacenju, posto sam imao priliku da razgovaram sa nekoliko saobracajnih policajaca o njemu, i zakljucio da su svi da jednog "napaljeni", i da jedva cekaju da stupi na snagu kako bi izlecili neke svoje komplekse i krenuli u neki svoj privatni rat (citaj ODMAZDU). Nepostoji vozac koji za nedelju dana nece skupiti bar 10 bodova, osim ako mu auto stoji u garazi.
Nigde na zapadu nije sustina u novcanoj sankciji, sustina je u edukativnom karakteru policije, a ako je tezi oblik preksaja onda se novcana kazna primenjuje. Naprimer, nenormalno je da saobracajni policajac iskace iz zbunja pored puta i zaustavlja vas zbog prekoracenja brzine na otvorenom putu na kom su putari zaboravili da sklone znak ogranicenja 40 km/h (obilaznica oko Rume), ili da mirno gledaju kako traktori sa njiva iznose tone blata na kolovoz pritom neosvetljeni. Apelujem na MUP da pre svega posalje komandire stanica saob. policije na neki test znanja i psiho test, pa zatim i njihove potcinjene i neka prestanu sa ruznom navikom normiranja broja prijava koje mora policajac u toku meseca da napise.
Uzdravlje!

Bane NS

pre 14 godina

@Gogi

tvoje zapažanje za pripadnice lepšeg pola je na mestu, zaista noću na bulevarima koji su dobro osvetljeni zaborave da upale svetlo, međutim pošto će po novom zakonu svetla biti obavezna i danju mislim da im se ta olakšavajuća okolnost da su vozile osvetljenim gradom neće uzimati u obzir.

Inače, koliko sam video ograničenje ispred škola će biti 30km/h i baš sam pokušao da vozim svoj auto od 120ks i preko 300Nm obrtnog momenta tom brzinom, i mogu vam reći malo je komplikovano, mislim to je neka brzina između prve i druge, odnosno više za drugu jer ko će u vožnji kada treba da smanji na tu brzinu da vraća u prvu, ali je broj obrtaja takav da jednostavno auto kao da vam ne dozvoljava da ga zadržite na tom broju obrtaja nego traži gas da bi na nekom višem mogao konstatno da radi, čudan osećaj. A još je u pitanju snažan dizel, mogu misliti kako će biti onima sa benzincima.

Takođe, gledao sam na TV-u repotrtažu kako su ova ograničenja neophodna jer eto malo je onih koji znaju recimo da vam sa 60km/h treba, ako se dobro sećam, prema njihovim rečima valjda 54 metra da bi ste se zaustavili i to je neki standard koji su oni usvojili kao zvaničan, dok recimo u specifikacijama mog auta stoji da mu je zaustavni put ne sa 60km/h nego sa 100km/h oko 32 metra, dok recimo Laguna mog prijatelja je kada se pojavila odnela nagradu za najbolje kočnice u klasi jer je valjda bila jedina kojoj je zaustavni put sa 100 km/h bio kraći od 30 metara. E sada naravno, ne voze u saobraćaju svi takve automobile pa to ne može ni da posluži kao reper, ima tu i starijih automobila, zatim nižih klasa itd, ali i ja mislim da ako već nisu hteli da ih povećaju onda su bar mogli da zadrže stara ograničenja jer ako su pre 40 godina bila dobra za fiće sa doboš kočnicama, neće škoditi ni današnjim automobilima bez obzira kojoj klasi pripadala i koliko bila stara, nema potrebe da ih smanjuju.

I za kraj i dalje smatram da je odgovornost za broj nezgoda i poginulih u saobraćaju prebačena isključivo na vozače što jednostavno nije fer, jer kvalitetnim i obeleženim putevima, zatim bogatom saobraćajnom infrastrukturom i mrežom puteva kojima bi se rasteretio saobraćaj i stalnom težnjom i stimulacijama države tj. olakšicama za podmlađivanje voznog parka takođe se podiže bezbednost saobraćaja i to su sistemi prevencije, a ako neko i mimo toga ne poštuje zakon onda treba biti restriktivan.

Samo jedan primer, juče sam sa dva drugara išao za Suboticu "autoputem" tj. koridorom 10, to je jedna traka u jednom i druga traka u drugom smeru, ne razlikuje se od magistralnog puta, ima doduše zaustavnu traku sa jedne i druge strane ali mi se čini da te zaustavne trake čak nisu ni propisane širine, takođe većim delom puta je dupla puna linija, put je inače jako opterećen i ima dosta šlepera koji idu ka i od granice, preticanje se obavlja po sledećem principu, vozilo koje pokušavate da preteknete pomera se u desnu zaustavnu traku, kako zaustavna traka nije dovoljne širine polovina vozila koje pretičete ostaje u kolovoznoj traci, vi krećete u obilazak tako što ste do pola u svojoj a pola u suprotnoj traci, vozila koja nailaze iz suprotnog smera se takođe pomeraju u svoju zaustavnu traku kako bi vam oslobodila prolaz sredinom puta, to je krajnje nepropisno i vrlo, vrlo rizično i nebezbedno preticanje, ali druga opcija je da se vučete iza kamiona brzinom od 60km/h nekih 100 km putem koji ste platili 330 dinara, da, da, taj put se plaća kao da je autoput a sa njim nema nikakve veze. Inače kako nije obezbeđen kao pravi autoput ima gomilu divljih priključenja gde je na jednom od takvih nanet šljunak na glavni put koji nam je između ostalog i razbio staklo na autu, iako smo držali odstojanje kamen koji je izleteo ispod točka kamiona nakon što je prešao preko tog šljunka pao parabolom tačno pod pravim uglom na vetrobran, sada mislim da je bolje da smo bili bleže kamionu onda bi kamen uzlaznom putanjom od točka na gore samo skliznuo sa stakla, a ovako smo ga pokupili u padu, eto, to je vožnja našim "autoputem", tamo i nazad 660 dinara, jedno staklo i gomila automobila koja su nas iz suprotnog smera terala u zaustavnu traku dok su obilazila kojekave šlepere, znači gomila kritičnih situacija. Eto, ali novi zakon će nas sigurno spasiti. I što je bio zaključak mog druga na kraju svega, država svake godine poskupljuje registraciju, povećava akcize na gorivo, poskupljuje putarine ili uvodi vinjete, sve više i više novčane kazne a sa druge strane uprkos ogomnim nametima koje moramo da plaćamo ako hoćemo da vozimo automobil ne uzvraća nikakvim unapređenjem kvaliteta saobraćajne infrastrukture, putevi su isti kao što su bili 90-tih ali je zato voziti auto danas 10 puta skuplje nego tada.

skeptik

pre 14 godina

Nije problem u zakonu vec u implementaciji. I ovaj sadasnji bi bio dovoljno dobar kada bi se primenjivao. Sumnjam da ce se nesto znacajno promeniti sa novim zakonom. Prvih par meseci ce biti frka, a posle sve po starom... vozaci svako za svoj gros a policija sa novcanicama u dzepu.

Osecam da ce trgovina poenima postati unosan biznis.

Milovan

pre 14 godina

Uzor im je bio Nemacki zakon?
-U Nemackoj ne postoje bolesna ogranicenja brzine.
-Ne postoji obaveza upaljenih svetala. NIkad nije ni uvodjena a i zemlje koje su imale obavezu su je ukinile. To su preuzeli iz severnih zemalja koje sest meseci imaju noc??? Da su definisali van naseljenih mesta od novembra do marta pa da ima nekog smisla.
Sve u svemu na taj nacin se ne cuvaju zivotu vec se samo iritiraju vozaci.Nigde u evropi nema toliko minicije po putevima. Stoje bas na onim mestima gde su nelogicna ogranicenja. Na ibarskoj magistrali postoje ogranicenja od 40 km/h postavljena pre 30 godina.
Ogranicenja pre svega moraju da budu postavljena sa razlogom.

rudarac

pre 14 godina

moram ovo da podelim sa vama...
pre 15 min sam se setao ulicom bul. mihajla pupina. i vidim soje parkirana dva policijska pezoa. rekoh, super, sad konacno da razresim dilemu zimskih guma - treba ili ne. da li vrede all season ili mora m+s.
ja: dobro vece, da li trebaju po novom zakonu zimske gume?
sluzbeno lice: treba...
ja: da li moraju m+s ili mogu all season
sluzbeno lice: ne to su letnje, mora da pise zimske
ja: a kako to pise, jel wintera?
sluzbeno lice: e te, lepo idi i trazi na prednje tockove da ti stave zimske i ne brini!
ja: dobro, a da li vi imate zimske gume (pogledam - nemaju imaju nove all season)
sluzbeno lice: ne znam nisam gledao
ja: dobro a kako ce te vi znati 15 decembra kad me zaustavite da li imam zimske ili ne...
sluzbeno lice: nista ne brini znacemo, a cime set bavis?
ja: masinski inzenjer...
tu me oni nesto iznapusavaju, onako barapski, nisam ih razumeo. okrenem se i odem. opet bez odgovora. kazem opet jer ni na 987 nisu znali da mi kazu. ili ja nista ne razumem i nemam pojma.

UUUUUH!

pre 14 godina

Kako vas bre nije sramota da uopste pominjete kaznjavanje zbog nepropisnog parkiranja?! Ako cete to zaista primenjivati ja vam odmah mogu reci gde da dodjete. Ugao Vojvode Dobrnjca i Djure Strugara, ispred kafane Hercegovina. Cik ako smete! Ali to mesto pauk uporno obilazi zbog klijentele. Napravi tri kruga oko parkica i zaobidje auto koji je parkiran bukvalno PO SRED raskrsnice i pored praznih mesta za prkiranje.Pa posle kukaju kako im se pauk ne isplati!!! Jos jedan paradoks: mi kao ovce placamo mesecnu kartu za parkiranje u kraju u kome zivimo, a ko dodje parkira na mestu na kome je to zabranjeno i nikom nista! A ovi iz Parking servisa obilaze i proveravaju da li je isteklo vreme parkiranja onima koji su platili, nebi li im zalepili kaznu! Primer: Knez Miletina ulica kojom svaki dan prolazim.
Problem su i nepregledne raskrsnice jer sa svih strana imate parkirane automobile. Mi smo konkretno popili kaznu zbog trougla. Navodno "nismo pripustili auto". Pa hteli mi! Stali, sunjali se, gledali...al kako da pripustis kad ga i ne vidis da dolazi jer je Parking servis uredno obelezio mesta za parkiranje i time smanjio vidljivost?! Pa nismo mi kamikaze!
A kako planirate da na autoputu zaustavite mecku koja ide 300 na sat? Nemate kruzere, nemate kamere, nemate komunikaciju s granicnim prelazima... Ili cete kao i do sada ceznjivo da se okrenete za njim?
Zakljucak: sledi selektivna primena Zakona, prvog i petnaestog u mesecu...

speed4you

pre 14 godina

super je to sto hoce da prepolove broj nastradalih...ali kakve veze imaju kazneni poeni sa katastrofalnom infrastrukturom za koju izgleda niko nije odgovoran...

TOMPUS

pre 14 godina

Ljudi,ovaj zakon je osmisljen da se uzmu pare!!Dva puta godisnje tehnicki pregled,gde to ima???Gume??? Prosetajte se parkinzima Njujorka,svaki stariji automobil ima celave gume. Tehnicki pregled je besplatan,ali uopste ih ne interesuju gume vec samo emisija gasova.DA li je iko od nasih uzimao casove voznje pre poloaganja ispita??NIJE!!! Svrha ZUTOG svetla je da obavesti vozaca koji je dalje od semafora da uspori.Zato i postoji razlika od par sekundi izmedju jednog i drugog crvenog semafora.Postoji nepisano pravilo da vozis brzinom kojom i kolona vozi ili se drzi najsporije trake.Cemu najsporija traka kada bi se svi pridrzavali ogranicenja.Za moj Tuareg registracija je 78$ a u Srbiji verovali ili ne preko 100.000 dinara!!!!!Da li je to normalno???!!Sta se desava sa lancanim sudarima,jer i tu pisu poene i kazne??Magla ??!Vreme je zlato Dachicu za vas,i vozite vase audije ne preko 120km/h na auto-putu,ZAR NE??! Kako ce te dokazati da je neko pricao mobilnim?? Moja rech protiv saobracajnog policajca??Sudije su u Srbiji uvek na strani drzave jer tako pune budzet.U startu moguca pljacka.Kome da tuzim sudiju zato sto nisam pricao mobilnim??

Gogi

pre 14 godina

Zakon koji je represivan prema vozačima, a policajcima daje ulogu kadije!

1. Ako hoćete da ovakav bude Zakon, onda insistiramo da se svim sadašnjim psiholozima, koji su izdavali (i još uvek izdaju) potvrdu da policajci može vršiti tu dužnost, trajno zabrani rad u struci! Takođe, da se drastično smanji registracija. DA VAS VOZE U ONIM AUDIJIMA I MERCEDESIMA PO OGRANIČENJU, KAO I POLICIJA DA POŠTUJE OSIM U SLUČAJU KADA JE UKLJUČENA ROTACIJA (mada, uvek je pale kada ih mrzi da čekaju zeleno svetlo na semaforu).

2. Da li je moguće da nemate veze s mozgom, pa pravite Zakon na "OooRuk", koji ima neoprostivo mnogo nelogičnosti i fleksibilnosti?! Fleksibilnost u smislu raspoloženja ili ljudskosti policajaca koji će odlučivati šta je bahata vožnja, šta je nebezbedno preticanje, šta je teška alkoholisanost, a šta nije (ima ljudi koji popiju 2 čašice i nemaju veze s mozgom i ekstremitetima)...

Ono što gledam skoro svaku noć u Beogradu je da pripadnice lepšeg pola (ima i muškaraca, ali zaista mnogo dama)zaborave da uključe svetla (zbog jakog spoljnjeg svetla)... Nije fer da im se maltene uzme vozačka zbog toga. U gradu, gde je osvetljenje treba mnogo manje bodova.

3. Da li je moguće da ne shvatate ključnu grešku i uzroke udesa?! Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila! Treba povećati ograničenja, a ne smanjiti ih, ali u slučaju prekoračenja te brzine, kazne da budu strahovite - i novčane i zatvorske!

p.s. Ko bude replicirao i pametovao kako treba da se smanje ograničenja, neka vozi samo mesec dana neko novo auto od 2.000 cc pa naviše po ograničenjima, pa nek se javi ako mu pođe za rukom.

sonebg

pre 14 godina

Prosle nedelje sam se vratio sa puta iz Austrije.Vozeci kroz Hrvatsku Sloveniju Austriju i nazad preko Madjarske nigde na putu nisam video saobracajnog policajca. U Austriji takodje za sedam dana nisam video saobracajnu policiju. Ogranicenja su 50,90,110 i 130. I svi ih postuju pogotovo na lokalnim putevima. Ali su ogranicenja krajnje normalna i logicna. Svakom znaku se 100% veruje a ne kao kod nas gde sluze da bi se otele pare vozacima. Imao sam prilike da vozim putem izmedju dva sela od zadnje kuce u jednom selu do prve u drugom ima max. 150m ali je na tih 150m brzina podignuta na 90km naravno posto se radi o naseljenom mestu odmah na ulazu je spustena na 50km. Kod nas bi zaboravili a iz kukuruza bi iskocio saobracajac. Ko je iz Beograda i zna za Rakovacki put gde od krivine kod "Interspida" do krivine kod pumpe ima dobrh 2km pravca kuce ili bilo cega nigde na vidiku put dobar a ogranicenje 40km. Ja sam tu platio pre par meseci kaznu zbog prekoracenja brzine isao sam strasnom brzinom od 58km. Mislim da je bolje da guram auto. Ibarska magistrala do Cacka 70% ogranicenje 60. Pa kad da stignem u recimo Cacak. Ne mogu putari da ne zakrpe rupu na putu i da stave ogranicenje 40 nego moraju da poprave put. Samo kod nas ima da policija zaskace vozace od granice do Subotice na cetiri mesta policija ispod podvoznjaka sa radarima mislim......... pa ko ce da prodje kroz Srbiju i da ga pljackaju. Brane radar detektore a u EU nemogu da postave radarsku kontrolu ako ne objave gde su. Kod Beca na auto putu lepo pise preko celog nadvoznjaka na izmenjivom svetlecem znaku KONTROLA BRZINE a ispod ocitava moju trenutnu brzinu posle 150-200m nailazi se na radar bez ikoga nema saobracajca da ti pise kaznu za prljave tablice. E to je zakon o BEZBEDNOSTI saobracaja a ne zakon za PUNJENJE BUDZETA.

Bojan

pre 14 godina

Na zalost, jedino sto ce se promeniti je da umesto dosadasnjih 1000-2000 za prekrsaj, policajcima ce biti davano 100-200eu za prekrsaj za koji se sada ide u zatvor. Ko misli isto kao i ja neka preporuci. Hvala.

Milos

pre 14 godina

Sto sam vozio vozio sam, meni se vise ne isplati da sedam u kola, ja vozim yuga iz 92 godine, imao sam prilike da se uverim kako prolazimo mi vozaci yuga, fice, stojadina, peglice, vartburga i trabanta sto od policije sto od "jacih" vozaca. Od 10 decembra moj yugo ide u penziju a i ja sa njim, imam posao gde se jako tesko zaradjue novac i to mali novac nikad nisam imao prilike da kupim bolji auto od tog mog yuga i sada me drzava svesno brse sa svog spiska, a ja nikada nisam za 10 godina niti jedan prekrsaj napravio niti bilo koga ugrozio u saobracaju. Tacno znam na kome ce kola da se slome ovim novim zakonom, vec danas sam video kako policajci na raskrsnici jedva cekaju za neki dan da mi "uzmu meru" ja mozda jesam ovan sto zivim tako kako zivim ali ovog ovna vise nece da sisa ova zemlja i ovaj ovan vise nece da pase u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Blakanu. Ostajte zbogom!

Doo

pre 14 godina

na crveno i zuto?

Pa koja je svrha zutog svetla onda?

Na crveno nikada nisam prosao ali na zuto jesam i to ne par puta ali ne zato sto sam hteo vec nisam naglo kocio a koliko se secam u zakonu je ako vozilo ne moze bezbedno da se zaustavi tj na sred raskrsnice...

jos jedna stvar na koju ce policija da nas cedi, kao kada me zaustave "niste se na vreme prestrojili" a niko ne zeli da me pusti da se prestrojim u traku koja je puna vozila iako sam dao migavac gde je po zakonu duznost vozaca da me pusti da se prestrojim ali sam ja na kraju bio kriv sto se nisam prestrojio...

U Italiji npr cim dam migavac da se prestrojim vidim u retrovizoru vozaca da KOCI da bi me pusti, tj imao sam utisak da ne moram ni da gledam vec samo na vreme migavac i sve ok. Tako je i kod nas u zakonu bilo i pre ali niko nije postovao, jos ablenduju :)

Ajde videcemo, daj boze da smanji broj nesreca! Ja sam i do sada postovao propise, vozio malo brze nego propisano ali retko preko 80... Hvala bogu ni jedan sudar za vise od 10g voznje

Lemi

pre 14 godina

Jedan od najstrozijih zakona
dat na sprovodjenje jednoj od najkorumpiranijih policija,
No ove postojece kazne nisu male ,samo da je imao ko da ih
naplati a ne da se cenka ko na pijaci dal da pise jel da ne pise, ili ono cuveno pitanje ,sta ce mo ,
Zasto niko ne pomene da jedino nasa policija ne radi po kisi ,jel sede po kafanama , ili su u kolima i cekaju prolece, posto sam iz NS mogu da kazem da vec i vrapci znaju gde su sacekuse nasih cuvara reda i mira.U ulici Filipa visnjica svako jutro od 7-30 do 10 parkirana 2-3 vozila nasih cuvara reda ispred kafanice mislim da se zove dunav jel nesto slicno, a kada je kisa zaglave i na rucku, i sada ce ove sumanute
kazne nesto da promene ,smesno do bola ,juce sam sa voznjom gradskom od 50 dozvoljenih km/h pokazivao supruzi kolko smo upravo izgubili kinte za voznju od centra do limana 4 cca 3-4 km -prolazak kroz zuto-1 kd,pesak mene propustio mada sam stao i molio ga sa predje -1 kd, na keju u jednom momento vozio 60 km/h 1-kd, dete nije htelo da se veze na zadnjem sedistu 1-kd SUMA: 15 dana zatvora,2 meseca rada da bi namirio sve kazne.

Rodjeni Beogradjanin, vrsta koja nestaje

pre 14 godina

Velikim slovima NEMA sanse da novi zakon zazivi a evo i zasto.
Moral i nekultura a tim i vozacka je na ZASTRASUJUCEM nivou. Potreban je policajac na svakih 100m na svakoj raskrsnici na svakom pesackom. Neko ce uredno proci patrolu, jer ce mu amblendovati sa druge strane a posle 100m ce da nastavi divljanje. Za parkiranje po trotoarima, takodje nemaju moralno ovlascenje, jer parkinga jednostavno NEMA dovoljno. Policija treba da bude spremna i da potegne oruzje (dobicu kritike za ovo) jer nikad ne znas ko sedi iza zatamljenog stakla i da li je spreman da puca, a ovih dana vidjamo i maloletnike da su spremni da potegnu oruzje. A policija ce da uradi sledece, dobice zadatak svaka od patrola da nahvata u svojoj smeni recimo 10 "losih vozaca". Naravno, nahvatace recimo mene, koji je jednim tockom bio u suprotnoj traci, dok je obilazio a nece se posvetiti onome ko je prosao 100km/sat pored, jer jednostavno nece da se cimaju (desilo mi se). Dok upali auto ili javi sledecoj patroli za tog, ode voz... Na kraju dana ce imati mene i jos 9 slicnih i "uspesno" ce zavrsiti smenu. I opet ce srz problema ce ostati netaknut.

Ljuba

pre 14 godina

Ovaj zakon je klasičan primer kako vlast gde sede nesposobni ljudi tretira građane: kao stoku!
Moj primer, 51 god, bez posla 6 godina, vozim krša starog 22 god bez perspektive da ću ikada sesti u bolji auto, u zadnjih 10 godina samo 1 prekršaj i to na kvarno (otvoren put, policajac se na kvarno sakrio pa snima brzinu i to tamo gde nema ni kuća ni naroda al ostao znak).
Od sada neću da registrujem auto uopšte, ima da ga vozim dok ide a ako me uhvate onda lepo u zatvor pa posle opet isto...Ako vlast misli da u srpskim zatvorima ima mesta za milion ljudi onda u redu, bar ću par meseci imati 3 redobna obroka besplatno.

Sonja

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i bez zelje da bilo koga vredjam, OPASNO je dati ovoliku moc bilo kome, a kamoli policiji kojoj obrazovanje, kultura i tome slicno, nazalost, nisu jaca strana.

martin

pre 14 godina

treba iskljuciti ljudski faktor iz donosenja odluka..
kamere na svakom koraku, automatsko upisivanje u bazu i slanje kazne..

oprema bi se isplatila u roku od mesec dana a u roku od dva meseca bi se uveo red u saobracaj....

toliko...

zoran

pre 14 godina

Posle jednog od komentara gde pise kako ce na ulicama biti samo dzipovi, kOnacno sam shvatio sustinu zakona o saobracaju, ne samo kod nas, nego i u svetu. Setim se od pre nekoliko nedelja, kada je u Bgd bio prvi sneg, ona lapavica, potpuni kolaps, istina zbog krseva sa
letnjim gumama i nekulture. U suprotnoj traci gledam lika u dzipu od jedno 100000 Eu kako
histerise sto stoji, a sirena svira li svira iako je sve zakrceno. On pogleda u mene (prozor naspram prozora) i odrza mi predavanje kako sam ja i svi vi ovde glupi kao ... Ovakvim zakonima, ne samo kod nas, nego i u svetu, se sa puteva i ulica sklanja sirotinja i srednja klasa kako bi visha mogla na miru da vozi. Otuda i vidite toliko nelogicnosti u zakonu koji treba da bude prevencija, a ako ga shvatite kao represiju, sve postaje logicno.

ludi zec

pre 14 godina

“Ukoliko se učesnici slažu i nesporno im je ko je odgovoran i šta je oštećeno na vozilima, kada popune te obrasce, odu zajedno u osiguravajuće društvo i to reše. Mogu da zovu MUP da izađe na uviđaj, ALI ĆE TO MORATI DA PLATE.”

A šta ako se učesnici u nesreći ne slažu ko je odgovoran?!

pametan

pre 14 godina

dajte koga lazu,kad kazu prevencija :(
naterati ljude da voze 50km/h je smesno da nema dalje.pa biciklo se krece oko 40+km/h
za bodove da i ne komentarisem,jer dobiti vise poena za radar detektor u auto, u poredjenju sa kretanjem u pogresnom pravcu je zaista vise nego smesno.
u americi je to(radar detekrot) totalno legalno u 49 od 50 drzava,ali naravno mi smo pametniji od svih...
...kao i uvek!!!

Goran

pre 14 godina

Koja je razlika izmedju ove tri stvari:

- 15 bodova - vožnja u stanju potpune alkoholisanosti

- 10 bodova dobiće svaki teško pijani vozač

- 12 bodova za stanje veoma teške alkoholisanosti.

Znaci postoje tri kategorije pijanstva : teska, veoma teska i potpuna alkoholisanost. Nije mi jasno sta je tu sta.

Inace, suludo mi je da neko zaboravi vozacku dozvolu i dobije 14 bodova kao da je pijan vozio.

Tasha

pre 14 godina

Represivan zakon u zemlji bezakonja vodi samo u korupciju, a neogranicena moc koja se daje u ruke miliciji je zaista zastrasujuca. Jedino sto ja mogu da ocekujem od ovog zakona je maltretiranje i novi udar na kucni budzet.

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Evo šta ja mislim o ovom novom zakonu o saobraćaju:

-pročitao sam sve odredbe, pola njih je moguće tumačiti odokativno, to jest po volji i ubedjenju onih koji ga sprovode na terenu, to je osnova da on uopšte (ne)funkcioniše.

-mnoge odredbe su kontradiktorne, dvosmislene, nerazumne...u jednoj reči kako rekoh ko rodjene za zloupotrebu i jedne i druge strane, a naravno više sa strane onog ko taj zakon sprovodi .

-ima odredbi koje ne prate inovativne i nove tehnologije kod novih modela automobila.
Tako da recimo moj automobil fabrički ne poseduje rezervi točak, to jest umesto njega imam drugo sredstvo koje menja rezevni točak dok ne stignem do prvog vulkanizera.
Frapantno je, da to ne zna pisac zakona, nije valjda da isti ne prate šta se dešava u svetu novih tehnologija kod auta industije.

-Kada sam pročitao odredbe zakona koja ograničavaju brzinu vožnje autom, shvatio sam, da treba tužiti proizviodjače što nam prodaju vozila koja mogu da razviju: 200, 240, 260 i više kilometara.
Čemu , kome ti auti su namenjeni, kada u Srbiji recimo od vikenda nećemo moći da vozimo više od 12o, ni manje od 10 km.

-Da se razumemo, da zaključim ovaj pledoaje o novom zakonu...isti neće ni za promil smanjiti broj nesreća, povreda, pogibija i šteta!

Evo zašto: broj naših saobraćajnih nezgoda nema veze sa putevima, zakonima, propisima, znakovima...jok, sve nezgode u Srbiji su plod bahatosti, karaktera ljudi, nediscipline, opšte kulture u društvu i nametnutih nam nepisanih pravila.

Dobro, neko će reći, kako takve upodobiti, smiriti, privesti pameti i normalnom ponašanju ?
Evo kako:
Da li ste primetili da naš čovek, vozač, ili turista kad ode u neku kultivisanu i civilizovanu zemlju-radi ono isto što radi u Srbiji, to jest baca opuške, papire i djubre po ulici ? Ne, naravno, jer vidi da to tamo niko ne radi, i svi bi mu se smejali i mislili da je lud.

E to je recept za Srbiju, treba da većina nas budemo normalni, kulturni, odgovorni, pa kada svi skočimo na bahatog vozača, on će shvatiti da je konačno dobio status "PRASETA u Teheranu" i urodjenoj Srbiji, i u tom smislu će se i ponašati.

Problem u Srbiji je taj, što je pola Srbije neodgovorno, nedisciplinovano, bezobrazno, a druga normalna polovina im se uopšte ne suprostavlja, naprotiv kada vidi da to prolazi nekažnjeno i ona to isto radi.

Dakle, zakoni strogi da, zakoni dvosmisleni Ne, zakoni za sve Da, zakoni samo za slabe i neuticajne gradjane NE.Kad se tako primenjuju zakoni, nije ni čudo što kod nas čak i manjina teroriše pristojnu većinu koja poštuje sve zakone.

-

Renault 18

pre 14 godina

"Zakon pisan po ugledu na nemacki" !!!!!?????

Ko nije ziveo u Nemackoj ne moze da zamisli kako je ovo glupavo smesna tvrdnja.
Sreca nasa da nije pisan po ugledu na engleski jer bi inace morali da vozimo levom stranom.

Kalimero

pre 14 godina

Ako se neko zapitao zbog čega je poslednjih nekoliko meseci neuobičajeno malo saobraćajne policije na ulicama, ja sam od mog prijatelja saobraćajca čuo odgovor koji me, blago rečeno, užasnuo. Od svojih nadređenih dobili su, ne naređenje, već bolje reći "instrukcije" da ne diraju previše prekršioce u saobraćaju, sve do stupanja na snagu novog Zakona o saobraćaju, 10. decembra. Cilj je taj, da sve do 10. decembra broj udesa bude povećan, kako bi posle tog datuma i početka primene novog Zakona kontrole počele rigorozno da se sprovode, da pljušte kazne i da se broj saobraćajki samim tim vrati na neki razuman nivo. Posle šest meseci, nadležni će se pojaviti u javnosti i reći, bravo mi i naš novi zakon, otkako je počela njegova primena broj udesa je opao 5 puta. Ako je sve ovo što sam čuo tačno (a nemam razloga da ne verujem tom čoveku) onda je to zaista monstruozno da se na taj način igraju ljudskim životima da bi sebi izvukli poene a i opravdali novi Zakon. A onda se postavlja i pitanje, je li novi Zakon uopšte i potreban, ili je samo bilo dovoljno primenjivati ovaj dosadašnji.

Saša

pre 14 godina

Do sada sam sliušao-čitao samo o obavezama vozača i putara a nigde ni traga od obaveze Policije?! Na zapadu ako sve merimo prema zapadu Policija nikad ne stoji pored puta nego su u saobraćaju i iz saobraćaja zaustavljaiu one vozače koji su napravili prekršaj, ali to urade tako da ne ugrožavaju saobraćaj naravno prvo postavljaju zaštitne čunjeve pa tek posle toga naprave kontrolu. U kontroli nikag nosmo na TI niti pita gde si krenuo niti gde ideš. ako Vas je zaustavio zbog neke neispravnosti i ustanovi da nije u pravu neće Vam dokazivati da je jači od Vas pa da traži koliko ima zihernadli u prvoj pomoći i ostale samo njima znane zakone ( povuci ručnu pa kreni itd). U mnogim sličajevima su me zaustavljali policajci koji nisu saobraćajci pa ne znam dali će biti dalje to praksa. Dali će policija moći da nas zaustavlja samo zato što mu se hoće ili samo ako smo napravili prekršaj ili je auto u vidno oštećenom stanju.
Koja su obaveze Policije i kako se možemo boriti protiv nesavesnih policjaca ( nisu vezani u kolima, voze prebrzo bez adekvatnih signala,preticanje na punoj liniji, nispravna vozila policije npr. u mom gradu policiji neradi pozicija na zadnjim svetlima već par meseci, nemaju fluoroscentne narukvice ni prsluke, zaustavljane u mrku kada nemožemo sa sigurnošću da vizuelno utvrdimo da li je to stvarno policija, jer je bilo slučajeva da Vas zaustavlja neko ko nije policija samo je slična uniforma.
Naravno da sam za nove zakone u bezbednosti i nadam se da će Policija da uradi svoje i da će puteve očistiti od nasilnika.

zakon

pre 14 godina

Mi nemamo ni nemancki mentalitet ni nemacke automobile ni nemacke puteve ni nemacku policiju ni nemacke sudije, kako onda mislite da sprovodite nemacki zakon?

Posle ovog zakona voznja automobila u Srbiji postaje cist luksuz, prvo smo kaznjeni ogromnim carinama i porezima kad kupujemo auto, onda smo kaznjeni politikantskom cenom bezina, kazne nas na svakoj registraciji i prenosu vlasnistva i sad ce na kraju i novim zakonom da nas kazne.

Neka ministar uzme digitron pa neka izracuna koliko prosecnog srbina u prosecnim kolima mesecno kosta voznja i odrzavanje. Onda neka mi prica o povecanju bezbednosti.

wlado

pre 14 godina

jednostavno ima toliko novih pravila koja dolaze u sukob sa izradom automobila i pogotovo nasih drumova

samo jedan primer...u austriji jeste kazne te ako prodjes na zuto, ali zato zeleno svetlo treperi makar 4 sekunde da bi vozac skontao da ce uskoro zuto i da koci...a ovde? ides 45kmh, i prodjes na zuto, i hop vidi policija u retrovizoru....smesno da nije tuzno

Povratak u kameno doba

pre 14 godina

Kako je krenulo, evo kako će izgledati sledeći zakon o saobraćaju (kad nadležni uvide da ni ovaj neće smanjiti broj žrtava):

Član 1.
Zabranjuje se saobraćaj svim motornim vozilima na teritoriji Republike Srbije.

Član 2.
Učesnik u saobraćaju koji postupi protivno članu 1. ovog zakona, kazniće se zatvorom u trajanju od 40 godina i zapleniće mu se sva pokretna i nepokretna imovina.

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

@Bojan

tako je Bojane, slazem se ali da mi Vi platite sijalice, izgoreli far i razliku u potrosnji.
Inace mogli bi, radi ocuvanja ljudskih zivota svi da obojimo automobile u istu najuocljiviju boju (zaboravio sam da li je to crvena, srebrna ili neka druga), mogli bi i da na krov ugradimo sijalice kao avioni koje bi neprestano radili kao zmigavci, a mozda bi mogli i da obucemo i fluorescentno zute gace jer su nam srpska du... skoro vece povrsine od ledja i prsluka. Sve bi to bilo bolje nego da se izgubi jedan zivot, medjutim negde treba da postoji granica povucena mozgom. Upaljeno svetlo leti na 40 stepeni je van te granice. Zivot nije cirkus.
Ako znate nemacki pogledajte na internetu iskustva austrijanaca koji su ovu uredbu povukli...

Protiv novog Zakona

pre 14 godina

Dosadašnji zakon se primenjivao samo na sirotinju u jugićima, kečevima, dok su tatini balavci u besnim džipovima prolazili nekažnjeno. Ako se ovaj novi Zakon protiv saobraćaja (mislim da mu je to sasvim prikladan naziv) bude primenjivao kao i dosadašnji Zakon, imaćemo apsurd da ćemo kroz par godina na ulicama upravo imati isključivo džipove što divljaju 150 na sat po gradu. Njih policija neće dirati kao ni do sada, dok sirotinje više neće ni biti u saobraćaju jer će dotle svi "zaraditi" tih famoznih 18 poena zbog najbanalnijih prekršaja.

DZoniKG

pre 14 godina

I opet ce samo slabiji da naj***.Pre mesec dana mene policajac zaustavalja jer sam prosao na bukvalno 1 metar pored pesackog prelaza peske.Mislio sam da se zeza a u isto vreme jedan sa trkackim motorom preko tog istog pesackog prelazi sa bar 150 na sat a ogranicenje sigurno nije vece od 50.Pitam sto ga nije zaustavio (bila su 2 policajca) ladno kaze "znam da nece da stane pa ne bi da se blamiram" Sta reci vise,i resio sam da ne platim i vec mi 2 puta dolazili policajci kuci da mi prete zatvorom ako ne platim.

Pele

pre 14 godina

Meni samo nije jasno da se milicija sakriva u žbunju, iskače i naplaćuje kazne. Zar nije logično da se vozilo milicije vidi i da se onda poštuju svi saobraćajni znaci. Ili da se zna gde su kamere i obratiće se još više pažnje na uslove vožnje. Ovim našima je samo cilj novac da uzmu a ne bezbedna vožnja.

Zeljko

pre 14 godina

Nisam siguran da je stari ZOBS bio loš - SAMO SE SELEKTIVNO sprovodio!!! Ni novi zakon neće doneti poboljšanja ako bude izostavljao tatine sinove, političare, estradne zvazde, javne ličnosti i drugare. Zakon koji se sprovodi prema svakom građaninu podjednako i pravedno je dobar zakon!!! "Od četvrtka, 10. decembra, počinje delimična primena novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju" A zbog čega država nije, kao i sa nekim drugim zakonima, sačekala da se stvore svi neophodni uslovi pa tek onda počela primenu!? Zar nije logično da su prvo obučili pripadnike saobraćajne policije, sudstvo, radnike koji se bave javnim prevozom i održavanjem putne infrastrukture i na kraju određeno vreme pismeno i usmeno obaveštavali vozače i ostale učesnike u saobračaju o novim tačkama zakona. Takođe i da su prilagodili horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, pozatvarali i pokažnjavali bahate firme koje se bave pružanjem usluga tehničkog pregleda vozila...
Da ne nabrajam sve tačke, ali ovo je jedna stvar na kojoj će, ako se ne ispravi, mnogi nagrabusiti; "6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." - Na mnogim semaforima ne postoji trepćuće zeleno svetlo koje bi upozorilo da će uskoro da se upali žuto svetlo! - Lepo za naplatu kazni... Kao i što će brzina u naseljenom mestu biti ogranićena na 50km/h. Da li će stići da promene sve saobraćajne znake na kojima je 60 km/h i koje znake i propise poštovati u tom "pravno-saobraćajnom haosu-vakuumu"!?
Takođe ne vidim koliko bodova dobija vozač traktora koji sa njive na kolovoz nanese velike količine blata ili ima prikljuno vozilo koje nije propisno označeno ili osvetljeno!
Za sada toliko....a ima toga još.....

KGB otpor

pre 14 godina

Prolaz kroz zuto svetlo je vrh vrhova.Onaj koji ga je predlozio je "nadprosecno" inteligentan.A ovolika solidarnost me je odusevila,svaka cast sto se ovako inteligentno suprostavljate represiji.

aleksandra

pre 14 godina

@milovan

Ja ne znam gde Vi zivite,ja zivim u Nemackoj. U Nemackoj nema ogranicenja brzine na auto putevima ali stoji znak na kome pise preporucena brzina 130km/h. Sva ostala ogranicenja postoje, izmedju ostalog i jedno, specificno za Nemacku, koje biste Vi okarakterisali kao bolesno tkzv. "Schrittgeschwindigkeit" sto znaci tempom kojim hodamo, sto zakon kaze do 10km/h. Taj je znak svuda gde mogu da budu deca,stari ljudi, trudne zene i gradjani sa teskim fisizckim nedostatkom. 50km/h je u naseljenom mestu, na tkzv. "seoskom putu" je 90km/h, na putu za saobracaj motornih vozila je 100km/h an na nekim delovima auto puta je isto 100km/h od 22:00 do 6:00 zbog zastite coveka i njegove okoline od buke.

legenda

pre 14 godina

Evo kako ce to u praksi da izgleda sa nasim saobracajcima:
1 bod - 1000 din
2 boda - 1500 din
3 boda - 2000 din
nastavite..

U stvari je neverovatno da coveku koji vozi sa vise od 2 promila nece na mestu biti oduzeta dozvola. U nekim drzavama to vec spada u krivicno delo, ne u prekrsaj.

T-7-

pre 14 godina

Средства од новчаних казни из члана 17. став 2. тачка 2) овог закона, у висини од 70% припадају буџету Републике, а у висини од 30% припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен. Од 70 % средстава која припадају буџету Републике, 75 % се користи за опремање јединица саобраћајне полиције. Од 30% средстава која припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен, 50% средстава се користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен.
Средства из става 1. овог члана користе се за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима.

Dakle, od 100 dinara kazne-prva podela: 70 din u budzet Republike i 30 din lokalno. a raspodela: 52,5 din opremanje policije; 15 din za popravljanje infrastrukture. Znaci infrastruktura nam je savrsena, ali je neophodno 3 puta više opreme policiji za utvrđivanje prekršaja i bezbednost ce biti potpuna!
Nekako bi mi bila draža obrnuta raspodela.

sandinista

pre 14 godina

Nemam nista protiv novog, strozijeg zakona, ali mislim da nije poenta u zastrasivanju ljudi vec u boljoj i pre svega "pravednijoj" primeni postojeceg zakona.
Za 8 godina aktivnog vozackog staza i ko zna koliko godina pesackog, jos nisam video da je saobracajna policija sankcionisala "divlje" vozace, a video sam ih mnogo. Ali ce zato zaustaviti svakoga ko im se ucini bezopasnim.
Da ne pricam o intervencijama i protekcijama koje ljudi potezu kad dodju u situaciju da ih zaustavi saobracajna policija.
Bolje uloziti sredstva u obuku i zastitu tih ljudi koji rade veoma odgovoran i vazan posao i povezati ih direktno sa sudijama za prekrsaje.
Ovako - mrka kapa, opet ce raditi veze i protekcije, a automobile sa 4-rocifrenim tablicama i zatamnjenim staklima niko nece zaustavljati.
I onda se pitaju zasto izgube lokalne izbore. E, pa to se i Sloba pitao posle petog.

Bojan RF

pre 14 godina

Ja i da 'ocu ne mogu da ugasim kratka svetla, samo kad izvucem kljuc! I ne svirajte mnogo, bolje je da se sacuva jedan zivot nego da pregori 2 000 000 sijalica, 300 000 lamela i ostale gvosdjurije!
Ako vam je tesko da vozite brzinom koja je predvidjena, koliko god da vam se to cini glupim, onda nemojte da vozite, idite bre peske. Zakon mora da se postuje.

Ljuba

pre 14 godina

Gospodine Dačiću, svaka vam čast i za viznu liberalizaciju i za akciju prema navijačima. Ali, moj glas na izborima dobiti NEĆETE, upravo zbog ovog tiranijskog zakona o saobraćaju. Ni vi, predsedniče Tadiću, nemate više moj glas zato što ste taj zakon podržali. Vreme je da obojica odete u istoriju, a moj glas će dobiti ona stranka koja bude obećala stavljanje van snage ovog sramnog zakona.

Зоран

pre 14 godina

Драгане, закон о саобраћају у Србији престрог? Ниси ти навикао на ред. Ту је проблем. У Србији је само један проблем: Закон се не примењује подједнако према свима. Иначе закони нису престроги, као ни овај последњи о саобраћају. Ево ти мало Америке: Прешао сам аутобус са ђацима који еј буио паркиран и укључио светла као и стоп знак. Нисам видео, замислио се и прешао га. А у обавези си да станеш 3 метра иза њега, као и они што иду из супротног смера. Он ми свирнуо, али џабе, није било шансе да станем, нисам га видео на време. Он има право да ме пријави и његова реч је златна. Казна је: 500-600 долара (то еј најмањи проблем). Скаче ми осигурање једно 3, 4 године до казна не застари. Одузимају ми дозволу на месец, два. Добијам 5, 6 казнених поена, а за брзу вожњу добијеш 1, евенутално. А овде где смо ми излазим у новинама, јер им је такав обичај. Ви НЕ ЖЕЛИТЕ ред. Нећете га ни имати никад.

panta

pre 14 godina

Broj zrtava bi se smanjio i kada bi se smanjio broj krseva od 20 i vise godina na putu. Nazalost i sam sam vlasnik jednog starog 23god, ali odakle za bolji auto kad su precenjena. Smanjite carinu i namete za vozila, jer nigde polovna vozila nemaju tako visoku cenu kao kod nas u Srbiji.

Зоран

pre 14 godina

Наслов вам нијe баш добар. Требало је да гласи: Од 10. децембра покушај примене новог закона. Ми са законима немамо проблема, имамо их више него Американци. Проблем је њихова примена.

dej@n

pre 14 godina

Koliko je zakon apsurdan mozete videti u Press-u od 06.12.2009 gde ima clanak o coveku koji pao sa bicikle i platio kaznu od 8000 dinara.Naime,vozio je bajs nekim seoskim putem kod Kraljeva,naleteo na sljunak okliznuo i pao,Ode covek u urgentni centar jer je polomio ruku i onako dok je cekao dodje dezurni policajac i pitao ga sta mu se desilo.Kad mu je ovaj rekao on mu uze licnu kartu i prepisao podatke.Posle nekog vremena dodje mu postom poziv kod sudije za prekrsaj i on ode.Na njegovo pitanje o cemu se radi sudija mu kaze da je samim padom sa bicikle ometao i ugrozavao saobracaj na tom delu pute koji verovatno koriste traktori i lokalni neregistrovani automobili.Covek ostade u cudu i plati kaznu.A taj clan zakona je bio u starom zakonu i osto u ovom novom.A da!Pazite kako se parkirate u SVOJE dvoriste i da ne udarite u SVOJE drvo,jer ako se povredite i zbog toga se placa kazna.Jer ste ometali i ugrozavali saobracaj.Ludilo!!!!!

Zoran

pre 14 godina

Da li se zna da li je striktno zabranjeno voziti na zadnjem sedistu dete mladje od 3 godine u narucju punoletne osobe ili je to ipak moguce?
Onako kako pise u zakonu, ispada da specijalno sedista mora uvek da bude ugradjeno sto ima smisla ako su u vozilu samo vozac i dete, ali...da li to znaci da posto nemam potrebu za tim sedistem nikada vise nikoga sa mladjim detetom necu moci da prevezem?
I ako je to tacno - zasto se onda takav prevoz bez sedista u taksiju smatra bezbednim?

PM

pre 14 godina

Apsolutno se slazem sa vecinom ovde iznetih komentara. Mi nemamo mogucnosti (zelje i volje) da primenimo ovaj zakon. Policija je korumpirana, bas kao i drzava. Jos pre par meseci sam rekao da cu od 10.12. voziti samo kad moram, i to cu i ispuniti. I naravno da ce lovatori i mafioze i dalje voziti kako im se prohte, svojom brzinom skidajuci kapu sa glave policajcu koji ce pored puta u tom trenutku pisati kaznu vozacu fiata ili starog golfa... Sramn vas, bre, bilo.

ZMAJ

pre 14 godina

DRAGI BEOGRADJANI...
Evo mog malog doprinosa Vama...
Draga policija je postavila 61 novu kameru sa radarima...
CUVAJ TE SE!!!
*Policijske kamere sa radarima su na sledecim lokacijama:
1.**Kružni tok kod Bogoslovije
2.**raskrsnica Cvijiceve ulice i Bulevara despota Stefana
3.raskrsnica ulica Mije Kovacevica i Carlija Caplina
4.raskrsnica ulica Cvijiceve i Starine Novaka
5.**raskrsnica ulica Francuske i cara Dušana
6.Bul. despota Stefana
7.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Ruzveltove
8.Vasina, ostrvo kod Studentskog trga
9.Trg Republike, Ruski car
10.Trg Republike, pešacko ostrvo
11.raskrsnica ulica cara Dušana i Tadeuša Košcuška
12.raskrsnica ulica Brace Jugovica i Makedonske
13.raskrsnica ulica Dunavske i Francuske
14.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Takovske
15.ugao Ulice Dragoslava Jovanovica i Trga Nikole Pašica
16.na samom trgu Nikole Pašica
17.**Ulica Kralja Milana, kod Skupštine Srbije
18.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, na pešackom ostrvu
19.kod Terazijske cesme
20.raskrsnica ulica Takovske i Kraljice Marije
21.raskrsnica ulica Brankove i Narodnog fronta
22.raskrsnica ulica Brankove i Pop Lukine
23.raskrsnica ulica Karadordeve i Bulevara vojvode Bojovica
24.raskrsnica ulica Nemanjine i Savske
25.raskrsnica ulica Savske i Nemanjine, Savska bb na pešackom ostrvu
26.Karadordeva, ostrvo kod autobuske stanice
27.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kod tramvajskih šina
28.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Višegradske
29.**raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Bulevara Vojvode Putnika
30.Mostarska petlja
31.Kružni tok kod bolnice "Dr Dragiša Mišovic"
32.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Dr Milutina Ivkovica
33.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Humske
34.kružni tok "Topciderska zvezda"
35.petlja ulica Vojislava Ilica i Stevana Prvovencanog (auto put Beograd-Niš)
36.raskrsnica ulica Vojislava Ilica i Ustanicke
37.raskrsnica Radnicke ulice i Obrenovackog puta
38.Bulevar vojvode Mišica, kod ulaza Beogradskog sajma
39.raskrsnica ulica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina
40.raskrsnica Crnotravske ulice i Bulevara oslobodenja
41.**raskrsnica ulica Crnotravske i Borske
42.Bulevar oslobodenja, kružni tok na Auto komandi
43.raskrsnica Crnotravske i Raške ulice
44.raskrsnica Bulevara Mihaila Pupina I Milentija Popovica
45.kod **Sava** centra i hotela Interkontinental
46.Ukljucenje na most Gazela sa Novog Beograda na sredini izmedu traka kod prikjucenja puteva
47.Bulevar Mihaila Pupina
48.kružni tok kod Beogradske arene
49.Skver kod opštine Novi Beograd, na ostrvu u Ulici omladinskih brigada
50.raskrsnica Bulevara umetnosti i Bulevara Nikole Tesle
51.petlja Ulice omladinskih brigada i Bulevara Arsenija Carnojevica
52.**raskrsnica ulice Ušce i Bulevara Nikole Tesle
53.ukljucenje na tramvajski most sa Novog Beograda
54.raskrsnica Karadordevog trga i Bulevara Nikole Tesle
55.raskrsnica ulica Pariske komune i Tošin bunar, kod Studentskog grad
56.raskrsnica ulica Proleterske solidarnosti I Jurija Gagarina
57.Ugao ulica Nemanjine i Deligradske, kod restorana McDonalds
58.Trg Slavija, kružni tok
59.petlja kod restorana "Franš"
60.Ustanicka ulica, kod Specijalnog suda
61.ulaz na Pancevacki most, železnicka stanica Sever*

bg-liga

pre 14 godina

@aleksandra

E, slatko me nasmeja - policajac ce od sad biti samo "beleznik", te nema korupcije! Pa, dam mu 1000-2000 da me ne zabelezi, svodi se na isto.

Inace, iako mislim da nema uslova da se potpuno sprovodi ovaj zakon, iako znam da ce se sprovoditi vrlo selektivno i uz isti nio korupcije kao i do sad, korak napred je napravljen ako i makar jedan deo vozaca pocne da se ponasa u skladu sa novim pravilima. Ostalo ce da ceka neka bolja vremena.

Miroslav

pre 14 godina

Ja cu da prijavim prvog policajca koji mi za ucinjeni prekrsaj ne bude pisao kaznu, a bude trazio novac. Cisto da se zna. Red moramo uvesti.

Dejan

pre 14 godina

i postojeci zakon je dobar kada bi vazio za sve i kada bi se dosledno primenjivao.
meni su pisali prijavu zato sto sam u 03:50 vozio 100km/h na ibarskoj magistrali. napomenuo bih da je put bio suv,na uskrs pre 2 godine i da sam na putu od zabljaka do beograda sreo cirka 20 auta. naravno, kaze meni patrola iz vranica kako sam vozio kroz naseljeno mesto, a tu gde su oni stajali postoje 2 stovarista i jedna kafana. naravno sudija me je klepio 100 evra i 1 godinu uslovno.
ne znam samo onda cemu uopste sluze nasi putevi.
najbolje svi da vozimo bicikl jer ako budemo postovali njihova bolesna ogranicenja necemo stici nigde.

Ivan

pre 14 godina

Ajd ovo oko zutog svetla da prokomentarisem. Cak ni u bg-u nema svuda da treperi zeleno svetlo pre nego se promeni na zuto. A u ostatku Srbije da ne pricam...

Milovan

pre 14 godina

Treba ispraviti par komentara.U Austiji su uveli pa ukinuli obavezu paljena svetala. U Hrvatskoj su uveli pa ogranicili samo na zimski period. Samo mi izmisljamo toplu vodu...

pera

pre 14 godina

2 boda za nepropustanje pesaka?? Na Zvezdari samo na potezu oko Cvetkove pijace u duzini oko 500m ima oko 5 poesackih prelaza. Ako ja tu da svaki dan prodjem ujutru i popodne kad se vracam s posla i ako ne stanem SVAKI put kad neki pesak pomisli da predje ulicu na jednom od tih 5 prelaza za koliko cu vremena da spiskam tih 18 bodova? Teske nesrece se ne desavaju zato sto neko nije propustio pesaka ili zato sto je neko vozio 55kmh umesto 50 vec zato sto je neko vozio pijan, preko 150 kmh po gradu, sa neispravnim autom, losim gumama itd. Plasim se da ce ti bahati i dalje tako voziti a da cemo mi koji vozimo normalno, za sitne "prekrsaje" vrlo brzo nakupiti 18 poena. Paljenje farova ima svrhe ali na otvorenom putu. Po gradu u sred leta ne viidm svrhu. Pogotovo sto na svim novijim vozilma malo ljudi ume da zameni sijalice, cek i u servisima moraju da se pomuce da bi ih zamenili. Sve u svemu auto skole ce namlatiti gomilu para kao i drzava...

Bojan

pre 14 godina

Kolko se secam, ovaj zakon se sprema vec duze od godinu ipo dana i ceka na njegovu primenu. I posle svih tih priprema i cekanja, oni nisu uspeli do 10. decembra da nabave servere i pripreme bazu podataka, pri cemu je to kljucna stvar kod primene ovog zakona. E to je Srbija !!

komarac

pre 14 godina

Kao neko ko zivi u Njemackoj i par puta ide po zemljama ex YU par napomena.

1. Policija u njemackoj je veoma "diskretna". Ne stoje kao kod nas kod svakog 40 km/h znaka da bi bas na tom mjestu hvaltali vozace vec kontrolisu kompletan saobracaj. Dakle, kontrolisu se i autoputevi, i magistrale, i lokalne ceste, nebitno da lije ogranicenje 100, 70 ili 50. Dalje, ako prekoracite brzinu, obicno dobijete postom pismo sa vasom slikom za volanom, obavijesti da ste na toj i toj cesti u toliko i toliko sati vozili toliko i toliko a propisano je X km/h... :) Naravno, sa sve uplatnicom.

2. Tacno je da svjetla nisu obavezna u Njemackoj. ali, primjetio sam da mnogi vozaci (pa i ja medju njima) cesto preko dana vozimo upaljenih svjetala, pogotov kad je malo losije vrijeme jer to pomaze da se bolje uoci auto.

3. Za one koji ce preko granice, Hrvatska u zimskom racunanju vremena, Slovenija, Austrija, BiH su svjetla obavezna.

4. Mnogi "gastosi" se zale kako su vozaci prema njima bezobrazni. To sam nekoliko vidio i sam primjetio, ali se uvijek trudim da ignorisem. Istina je takodje da, pogotovo mladjarija, dodje malo jacim autima i divlja a siguran sam da to ovdje ne rade. :)

Zakon bi trebao pomoci da se kaubojska voznja sredi, da policija ne stoji samo tamo gdje je najlakse za uloviti nekog ko prebrzo vozi vec da se kontrolise kompletan promet. Problem je u tome sto ljudi preagresivno voze, voze se auta loseg kvaliteta, kocioni oput je predugacak itd itd.

Pretpostalvjam da se strancima nece davati cedulje za uplatu vec da ce za njih kazne biti naplacivane na licu mjesta.

Neko je u komentarima pisao o kocionom putu tj. njegovoj duzini, to se lako izracuna formulom :

(brzina : 10) x (brzina :10)
ako vozite 50 Km/h zaustavni put je 25m.
Takodje, reakcija se izracunava sa formulom (brzina : 109 x 3, znaci ako vozite 50 km(h, 15m je za reakciju i 25m za kocioni put, to je vec 40m. Ljudi cesto zanemaruju ovo i voze na braniku (ovo znaju Beogradjani vrlo dobro :-) )

novosadjanka

pre 14 godina

Naravno da svaki zakon ima smisla ako se sprovodi neselektivno. Bojim se da ce sa ovim zakonom biti isto kao i sa svim ostalim zakonima u nasoj zemlji - za neke ce da vazi, a za mnoge ne. Zavisi kako se ko bude "snasao". Uopste kod nas sve gubi smisao, jer jedini stvarno vazeci zakon su mito i korupcija!!!

vozim 41 godinu

pre 14 godina

Ovih dana se mnogo prica o smanjenju troskov a drzave. Pa u v ezi ovoga Zakona hocu da kazem samo nesto: Ako se na putnickom automobilu upale poziciona svetla, to je potrebna dodatna energija od 100 W.Za kaamione i autobuse to je znatno veca cifra. Pa neka neko izracuna, ko zna koliko ima vozila u Srbiji, ako svako od vozila pali svetla po 1 sat samo u dnevnom periodu, koliko ce biti uvecana potrosnja benzina,odnosno nafte za godinu dana. Da li iko moze da tvrdi da ce se broj zrtava smanjiti zbog upaljenih svetala. Pre nekih gfodinu dana, nase novine su objavile rezultate istrazivanja efekata upaljenih svetala u toku dana, koje je sproveo jedan austrijski institut koji se bavi ovom problematikom.Rezultat je bio da nema nikakvoga efekta od upaljenih svetala. Sta vise reci?

Još nije kasno

pre 14 godina

Pošto su našim vlastima puna usta "demokratije" i "poštovanja volje građana", pozivam ih da pogledaju ovu stranicu s komentarima i vide kakvo je zaista raspoloženje tih istih građana prema tom njihovom zakonu o saobraćaju. Ako vlast zaista želi demokratiju i poštovanje volje većine, najmanje što mogu da urade to je da ispoštuju očiglednu volju većine i spreče stupanje na snagu tog zakona.

resili smo problem

pre 14 godina

Ne znam za slučaj da je represija rešila problem. Ovaj zakon je represivan. Da li se u njemu pominje obaveza države da pravi i održava puteve (naravno ne). Kakav nam je autoput BG-NS (sramota jer to i nije auto-put, ali je putarina skuplja nego igde u EU). Zašto 50km/h u naseljenim mestima? Treba novaca sakupiti? A tamo gde je stajalo 40 ili 30 km/h, da li sada i tamo ide za 10 dole? Znači još danas je 60 prilagođena brzina, a sutra je to ne prilagođena brzina (svašta se desi u jednom danu). Kako to da je ograničenje u Hrvatskoj u naseljenim mestima 70km/h, a kod nas će biti 50? Po čemu se naša naseljene mesta razlikuju od njihovih? Gde to u EU imamo takvo ograničenje, u kojoj zemlji?

Dragan

pre 14 godina

Novi zakon je prestrog i ne logican ali citajuci komentare ima dosta razlicitih misljenja. Jedno sto mogu reci braco Srbi , u Srbiji je svest 90 posto ljudi ispod normalnog u poredjenju sa naprednim zemljama kao Evropske Japana , amerike, vecina je u pravu zakon je za otimacinu para , svugde gde ima kamera u evropi ima i znak da je na deonici postavljena ista za kontrolu brzine. Pitanje je kako promeniti svest vozaca da li upotrebljavati i sprovoditi stare zakone ili koristiti nove rigorozne , Ali misljenja sam da je novi zakon samo za punjenje budjeta i drzavnih kasa, bas njih briga ko gine na tim putevima jer kakvi su i u kom su stanju cudo bi bilo da nema udesa. a ako treba voziti 60 tamo gde moze 100 i to samo da bi se naplacivalo kazne to je klasicna priprema za pjlacku vozaca, ah da oni koji donose te zakone sigurno ga nece postovati ....A silezdije na putevima oni ce i dalje da teraju svoje problem je jer ce normalan i posten svet ta naje... najvise jer na njima je najlakse trenirati strogocu.

Krivac po novom zakonu

pre 14 godina

Cilj im je da smanje mrtve za 50%. Super, i ja sam za to. A zašto ostavljaju onih drugih 50% mučenika? Zato što znaju, tugo naša, da tih 50% ide na druge, nedodirljive učesnike. Nedodirljivu policiju koja i sama pravi gomilu prekršaja (ako postoji bilo koji vozač koji nije video ni jedan grubi prekršaj policajaca u poslednjih mesec dana neka se javi a urednik ovog sajta neka odmah izbaci moj dopis sa ove stranice). Tu mislim i na "Održavaoce" puteva i ulica sa udarnim rupama, pueve i ulice neobeležene, sa besmislenim saobraćajnim znacima, a sve bez ikakve zakonske odredbe koja bi ih na to primorala.
Obratite pažnju na ovu mudrost: "Ako horizontalna i vertikalna signalizacija pokazuju suprotno, važi vertikalna signalizacija"!? Pa to tako može da stoji ( i stoji) godinama jer nema predviđene nikakve kazne za zevzeka koji je to postavio a nije ni predviđen nikakav rok ili nadležnost i odgovornost onoga koji to treba da ispravi. Takvih primera ima gomila ko će sve da ih nabraja.
Danas u Dnevniku II prilog o problemu pešačkog prelaza na Vidikovcu (Beograd). Tu je kažu bilo samo!! 35 nezgoda, pa ne treba da se stavlja ležeći policajac. Na tom, kritičnom, prelazu stoji policajac, ne običan nego neki šef, i mirno saopštava da je tu sve po zakonu, signalizacija, ograničenje brzine, itd. On utegnut, uredan, sa svim mogućim oznakama na uniformi, a iza njega pešački prelaz koji se jedva vidi koliko je boja izbledela.

Imam još jednu primedbu na svetla koja treba da su stalno upaljena. Upaliću ih, nema problema, kupio sam i dva kompleta sijalica da mi se ne desi da ih nemam spremne, ali nisam još uspeo da uvežbam zamenu na levom svetlu mog novog Punta. Jednostavno, levi far nije dostupan i onako kako je predviđeno uputstvom koje dobijate uz auto, to se ne može uraditi. Ko noću, na drumu, promeni sijalicu za manje od sat vremena, ili ko je promeni bilo kako, pa i uz ljubaznu pomoć policije koja i sama ima takve puntiće, i koji su često bez nekog svetla, (ne mogu da se uzdržim da ih ne korim)neka objave i nama ostalima, kako se to radi. Jer u suprotnom ko će se naplaćati kazni. A Punto je nov auto, naš ponos i dika, koji je prošao homologaciju (ako sam se dobro izrazio) i uputstvo koje uz njega dobijamo je zakonska obaveza proizvođača. Naravno ni tu za njih nema predviđenih kazni ni predviđenih kaznenih poena, oni nisu bedni vozači. Njihov doprinos spada u onih drugih 50% unesrećenih koji su ostavljeni za neki drugi, budući, zakon.

milos Milosavljevic

pre 14 godina

Upotreba mobilnog telefona je 5 puta ozbiljniji prkrsaj od voznje u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici.do skora ta odredba o telefonima nije ni postojala a jednosmerne ulice su uvek postojale??? E svaka vam cast...

Zika

pre 14 godina

Zakon se moze naci na sajtu Skupstine Srbije. Ispravite me ako gresim, ali poen za nepropisno parkiranje je bio planiran po starom Nacrtu. Zakon koji je usvojen predvidja samo novcanu kaznu za nepropisno parkiranje (5000 RSD). Ne plasirajte pogresne informacije.

vozač

pre 14 godina

Ni na jednom internet forumu niji podržan ovakav zakon o saobraćuju, međutim to nije bilo dovoljno, da neko od nadležnih razmisli o svrsishodnosti takvog zakona i najčešće primedbe razmotri i koriguje, da se razumemo ima i dobrih stvari (npr. mobilni telefon, bodovi-pitanje je primene), ali je većina katastrofalna (smanjivanje ograničenja, dnevna svetla (osećam se kao idiot sa upaljenim svetlima po suncu, a možda to i hoće da naprave od nas). Šta reći, samo srećno, kao rudari.

Nislija

pre 14 godina

@Gogi
Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila!

U naseljenom mestu se ogranicenje brzine racuna tako da pri brzini izmedju 40-60km/h pesak koga si ti (nedaj boze) udario ima neke sanse da prezivi a da ti nisi stigao ni da dodirnes pedalu kocnice. Dakle ti ces biti siguran u svom novom, savremenom, TIHOM automobilu ali nisam siguran za pesake.

UUUUH!!!

pre 14 godina

Draga policijo, najlepse vas molim za kameru na raskrnici Bulevar Despota Stefana i Vojvode Dobrnjca, jer vam tu redovno prolaze kroz crveno. Ako ne zbog mene, ono zbog vas. Isplatice se. Ma isplatice se svaka na svakoj raskrsnici tog Bulevara! Kad smo kod toga, sta ce biti s autobusima koji REDOVNO prolaze kroz crveno i hoce li kamere koje postavljate imati nekakvu svrhu ili ce se i one "zamagliti" kad su u pitanju jace kubikaze, kako se nebiste "blamirali"?
A obzirom da sam tek kupila nove letnje gume, da mi sledi rodjendan detetu, dve Badnje veceri, dva Bozica, Nova godina, (moj rodjendan da zanemarimo), cizmice za dete koje kostaju ko za odrasle, moja slava, a da mi pored svega ovog kasni plata, mogu samo da kazem da ste uboli vreme za stupanje na snagu novog Zakona
Inace, Zakon apsolutno podrzavam (osim zutog svetla i iskakanja iz zbunja), ako ne bude sprovodjen dripacki!

dusan

pre 14 godina

Prica o primeni novog zakona lici mi na price o piramidalnim sistemima zarade - malo analize pokazuje da tamo ne mozete nista da zaradite, jednostavno nema odakle!
Da li znate kako se prave liste korumpiranosti drzava? Ti sto prave liste ne pokusavaju da saznaju jesu li Pera i Zika nesto korumpirali, nego proucavaju SISTEMSKA resenja.
Ako nam vec nije "povecao" rejting na listi korumpiranosti, ovaj zakon sigurno hoce. Ima li negde objavljena analiza zasto se sadasnji zakon ne primenjuje?

mikele

pre 14 godina

Prvo i osnovno, uvesti nultu toleranciju za alkohol!!! Sve je posle lakše. I ovi kvazi vozači sa 300Nm obrtnog momenta i zilion kilovata( konja). Pa šta vi mislite, koliko Nm ili kW ili KS ima jedan ferari,lambo ili porše? Pa svi oni lagano idu i 15 i 30 kmh gde je tako propisano. A to što vi gospodo svoje komplekse lečite snagom automobila, tu nijedan zakon neće pomoći već samo kućno vaspitanje i obrazovanje, koje ovde očito nedostaje. A da će biti mita i korupcije, u to ne sumnjamo, zapravo tek sad očekujemo da cveta. Mada, sve će biti u redu, samo da promenimo ovu poražavajuću statistiku. Ajd uzdravlje svima i požurite polako.

bg sindikat

pre 14 godina

Naše društvo je veoma neuređeno, sa ogromnim problemima (koje pre svega proizilaze iz korupcije), pa će samim tim i primena ovog zakona biti neadekvatna. Već su mnogi pre mene ostavljali komentare o tome kako se selektivno i neadekvatno primenjuje postojeći zakon i to je uglavnom tačno, a na žalost ovaj novi u samom startu ima nelogičnosti za koje je pitanje da li će se vremenom ispraviti (po dosadašnjem iskustvu, hmmm).

I tako, krug je zatvoren, vlast "nije imala snage da promeni sistem", već im je lakše bilo da pojačaju represiju putem novog kaznenog sistema - to neće dati efekat koji navodno žele, već će samo pojačati osećaj nepravde koji svi koji nisu na vrhu piramide već imaju prema postojećem sistemu. Dok god se sistem istinski ne promeni, od svih "dobrih" ili "nametnutih im sa strane" namera zakonodavca ostaće samo - kao i do sada, OČAJNA primena i onda imamo sve one posledice koje vređaju zdrav razum, pokazuju da logika nema pravo glasa, a na kraju samo provociraju ovolike komentare...

A kad i ko će da promeni loš sistem?

Peke-tzar

pre 14 godina

Pogledajte i raskrsnicu III Bulevara i Oml.Brigada na Novom Beogradu. Prolazi se na crveno bar 1 nedeljno. Tuda idem na posalo pa da li je moguce novim zakonom slikati vozaca koji pravi prekrsaj digitalnim fotoaparatom ili mob.telefonom i to poslati policiji . Jel to validan dokaz? Ako je u dobroj rezoluciji snimljeno.

Filip

pre 14 godina

Posto ja vozim u Beogradu najvise tojest u gradu gde se samim tim cesto skrece ili menja traka impresioniram sam koliko ljude mrzi da koriste pokazivce pravca, toliko da je nekima preslo u naviku da ih uopste ne koriste. Pa ako je cilj ovoga zakona prevencija zasto je kazna za to samo "1bod" koliko je i za nepropisno parkiranje, i u prethodnom zakonu je postojala kazna za to ali me bas zanima koliko ih je napisano. Kaznjavanje zbog tog tipa preksaja ili na primer ne primer ne propustanje pesaka "2boda"(inace ako ti udje u naviku da ne prpustas pesake mozes ubiti nekog) direktno uticu na podizanje kulture u saobracaju. Toliko o prevenciji ajmo sada iskreno o punjenju bubudzeta..

David

pre 14 godina

Ovo mi se totalno ne uklapa..ili je za upotrebu mobilnog tel. suvise ostra kazna..ili za crveno svetlo isuvise blaga..

5 bodova dobiće svaki vozač zbog upotrebe mobilnog telefona u vožnji

- 6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno

Milan Rimski

pre 14 godina

Sve je to lepo zamisljeno,ali postoji i opcija da vozaci nemaju para da plate kazne, a zatvori nam rade sa 150% kapaciteta!!!!!

Tigric

pre 14 godina

Zivim u inostranstvu i evo danima se mucim da nadjem na netu kompletan ZOBS. Da li mi neko moze pomoci, reci na kom sajtu mogu da procitam kompletan ZOBS i zakon o registraciji vozila. Cuo sam imedju ostalog da ce vozila starija od 15god morati 2puta godisnje na tehn. pregled. Unapred zahvalan citalac B92 online iz Svedske.

vozac

pre 14 godina

samo vi gospodine ministre i ostali u vrhu hijerarhije policijske,primenite ali bukvalno dosledno na sve gradjane,stanovnike,i putnike u zemlji srbiji ovaj zakon ,i bez bilo kakve rodbinske,prijateljske ili svalerske veze i na vase i ministre i nece biti problema.tamo gde prvi tajkun ili lokalni mangup prodje nekaznjeno,ta vest ide toliko brzo da nikakva cenzura ne prolazi

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

Upaljena svetla leti na 35-40 stepeni spoljne temperature. Kolika ce da bude temperatura u faru ? Kako to utice na sijalice ?

aleksandra

pre 14 godina

Na komentar citaoca koji se zove "Gogi":
To je zakon koji vazi u zemljama evropske unije.Ako jedan gradjanin u Nemackoj koji vozi Audi R8 nema problema da vozi 50km/h u gradu, sto je inace u svim naseljenim mestima u zemljama evropske unije isto,zasto bi to bio problem u Srbiji? Ili da se vrati taksijem posle konzumiranja alkohola svojoj kuci?U Danskoj,Holandiji i zemljama u kojima je razvijen i biciklicticke saobracaj je zabranjeno voziti bicikl kad se popije jer je opasno. Da li ste "Gogi" mozda videli kako izgleda dete koje je nize od 1m i 50 cm, sedelo na sedistu suvozaca i nastradalo u nesreci? Drugo, sprovodjenje ovog zakona ne daje potpunu vlast jednog saobracajnog policajca, on je samo "beleznik", jer ne moze se vise podmititi novcem. U Srbiji ne zive divljaci, zasto onda mislite da to jesmo kad negirate nesto sto nam prilici da smo i te kako sposobni da sprovedemo?

radivoj predragovic

pre 14 godina

vec vidjeno
u susednoj makedoniji je takodje na snazi da se kazne za saobracajne prekrsaje ne naplacuju na licu mesta. vracajuci se letos iz grcke kroz makedonju smo prolazili oko ponoci. na delu auto-puta su bili radovi i bila je smanjena brzina na 60km/h, sto ja naravno nisam video i snimio me je radar sa brzinom od 90 km/h. kada su mi rekli da moram kaznu da platim na salteru poste koja radi od 07.00 ujutru meni se smracilo. ali to je bilo samo da me zaplase jer mi je plicajac uzeo 75 eura da mi "ucini" da on umesto mene plati tu kaznu ujutru kada posta pocne sa radom. naravno da mi za uzeti novac nije izdao nikakvu potvrdu.

Sinisa

pre 14 godina

Samo se nadam da ce novi zakon vaziti za sve gradjane isto, tj. da ce zakon biti isti za BMW-ove, mercedese, zatamnjene dzipove itd.

boban

pre 14 godina

meni je ovo ljudi pljacka na kulturan nacin, ukoliko kao i do sada nebude imao ko da sprovede ovaj zakon a policija shvati da nije ona zakon nego je tu da ga sprovede nece se bitnije nista promeniti cak ce i budzet da opadne.jer stvari stoje ovako ko ce da im puni ionako supalj budzet ako se svi mi upristoimo...ako im je najbitnije upaljeno svetlo,rezervne sijalice i prsluk ...ustvari kakva drzava takav i zakon----srecno svima ili parkiraj do marta dok se neslegne prasina

Зоран

pre 14 godina

Најбољи пример зашто у Србији није боље сте управо ви којима овакав закон смета и жалите се на "ситнице" типа само метар од пешачког прелаза. Посебно је карактеристично како реагујете на законe о саобраћају. Ту показујете право лице. Ви за ред не знате нити га желите. Зато у Србији никад реда неће ни бити. Они који желе ред одлазе из Србије.

saveur

pre 14 godina

A kad će zakon o efikasnosti saobraćaja? O tome izgleda niko ne vodi računa. Važno je samo da mogu da se uzmu što veće pare kažnjavanjem, a to što ljudi izgube silno vreme u prevozu nikog u vlasti ne dotiče.

dragan

pre 14 godina

1 poen dobijate za nepropisno parkiranje, npr na Gazeli ili slicno gde izazivate opasnost, a ne za parkiranje kakvo ste navikli svaki dan. Zimske gume se ne propisuju, nego se ostavlja mogucnost da ih neko ovlascen zahteva prema situaciji i mestu. Zakon imate na sajtovima skupstine i policije - razocaran sam kolicinom gluposti koje mediji lansiraju u vezi sa zakonom.

dusan

pre 14 godina

Istina jeste da se potrosnja sa upaljenim svetlima povecava u gramima, pa pojedinacno vozilo to nece primetiti u kracem periodu. Na nivou drzave, godisnje to je najmanje nekoliko stotina skupljanja novca za malog bolesnika za kojega drzava nema da plati. Visak potrosenog goriva pretvara se i u visak zagadjenja, pa ono sto ste spasli na jednoj strani... Poznato je da motor relativno ima najgori sadrzaj zagadjenja na ler gasu, a upaljeni farovi vam vidljivo remete ler gas na svim kolima starije generacije i manje snage. Mislim da se vishe treba ugledati na druge, stvar koja mi se svidja to su LEDovi na novim kolima!
Nas "savremeni" zakon uopste ne definise da li su LEDovska DNEVNA svetla na npr nemackim novim automobilima OK, nego ce policajac o tome da rasudjuje, pa ce jos ako je lose volje da naplati kaznu sto nisu upaljena "nasha" oborena svetla.

Dragan

pre 14 godina

U ovom novom zakonu ima puno novina koje prate razvoj tehnologija,sto je i u redu. Nigde nisam procitao da je MUP ukinuo nacin stimulisanja i destimulisanja saobracajnih policajaca,po kome svaki saobracajni policajac ukoliko ne ispuni propisanu mesecnu kvotu naplacenih kazni biva destimulisan sa umanjenjem licnog dohodka za 15% i obrnuto.Mislim da se iz ovoga naslucuje da je svrha zakona samo punjenje budzeta i nista vise.Nikakvim zakonom se budale nemogu opametiti.A sto se tice mrtih da to drzavu interesuje nebi ni radila ono sto je radila devedesetih godina.

Pele

pre 14 godina

Кako izgleda vožnja po Srbiji svi znamo. Ako vidiš miliciju ablenduješ pa svi uspore a sada treba da znam spisak kamera po Bgd. Aman stavite znake za kamere, postavite kola milicije da svi vide. Kao da niko nije vozio po zapadu. Vozio sam dosuše samo po Grčkoj i svugde je bio znak za kameru a milicijska kola su se jasno videla i nije mi palo na pamet da prekršim propis.

vozač

pre 14 godina

Ovo mi je genijalno za nasilnicku voznju: 'када возач два или више пута прође светлосни саобраћајни знак када му је тим знаком забрањен пролаз, ако између два узастопна проласка није прошло више од 10 минута,' doe iz ZOBS, a ako je proslo 11 minuta onda je ok...ovo je strasno...

D.N.

pre 14 godina

Pre mesec dana u Velikoj Plani svojim ocima sam video slucaj- "vozilo za obuku vozaca kamion C kat. instruktor sedi pored ucenika-vozaca i razgovara telefonom,ucenik-vozac VOZI kamion i takodje razgovara telefonom" !
Sada mene interesuje KO CE I KAKO DA DOKAZE da je vozac za vreme voznje telefonirao?To pitam zato sto mislim da je jedan od vecih problema saobracajnih guzvi u Beogradu telefoniranje pri voznji i manjak koncentracije i nemogucnost racionalnog i visprenog odnosa u saobracaju.

zlocko

pre 14 godina

Od nocas je stupio na snagu nov Zakon o saobracaju. Prvog koga sam video da ga je prekrsio, jutros u 7.25h na raskrsnici kod Medicinske skole u Kragujevcu je polisijski auto, koji je prosao na crveno, bez rotacije, a isao je iz pravca nadvoznjaka ka parku...kragujevcani znaju o cemu pricam. Kome da ga prijavim?

Зоран

pre 14 godina

Milutin Mladjenovic, знаш колико је ограничење брзина на америчким ауто путевима? 120 на сат. Знаш да испод 2000 кубика и 100 коња нема возило. Мора Србија да пропадне, озбиљно ти кажем.

Igor

pre 14 godina

Podrzavam,jer je kod nas na putevima "divlji zapad"!
Jedino mi je nerazumno da moramo da imamo zimske gume do 1.marta,iako sneg pada u bgd retko i malo. Dovoljne su all season gume.

Inace,ko normalno vozi i postuje pravila,nema tu nista strasno u novom zakonu.

transporter

pre 14 godina

novi zakon kao i stari je katastrofalan za domaće prevoznike a naročito mala preduzeća jer kazne za doo su drastično povećane a auto prevoznici inače direktna konkurencija i dalje imaju puno blaže kazne ,cene transporta su i dalje male i imaju tendenciju pada a cena goriva je blago rečeno ogromna posla za povratne ture u srbiji i nema a naplata je bože pomozi i sve kad se uzme u obzir spašavat ćemo nekoliko života od podivljhalih prevoznika jer ćemo ih drastično kažnjavati a za uzvrat dobijaćemo zatvaranje istih gomile ljudi na ulicama i još veću bedu ,dok mercedese i džipove raznih sumljivih tipova i dalje po burazerskoj liniji puštaćemo da voze kako hoće. jednom reči udarili ste na domaći transport a glavonje će i dalje divljati a nadležne pozivam da daju procenat udesa i smrtnih slučajeva koje su prouzrokovali šleperi i procenat prouzrokovan vožnjom u pijanom stanju vozača besnih automobila,jer policija trlja ruke kad vidi šleper i to još doo.

Lemi

pre 14 godina

E moj pele grcka,turska ,poljska ,bugarska...itd to nije srbija tamo policija radi,podvlacim radi svoj posao,
nasi su placeni izgleda ne po ucinku nego po koeficijentu inteligencije -mada mi se cini da su tu definitivno preplaceni ,drugo nasi policajci nose uniforme i to treba da im se plati , a to sta ce da odrade za tu platu koja kolko cujem nije nimalo za zanemariti u odnosu na druge budzetske firme , to nasem pacicu, tadicu , djelicu i ostalim frajerima nije bitno bitno je jedino uterati strah u kosti narodu i skrenuti paznju sa drugih problema i krvopija ovog jadnog naroda , mislim naravno na miskovica , na strajkove ,na pljacku od privatizacije , na gladne , i sta sad oce, da ono malo naroda sto ima koji dinar da sipa taj skart od benza u svoje krseve i njima da uzme zadnji dinar na konto kazni i da ih baci na biciklove ko kineze, dokle bre tako ?????

milos

pre 14 godina

najveci problem je sto u srbiji svi misle da znaju najvise i da su najbolji, najpametniji, najbolji vozaci, najiskusniji...i da ne nabrajam vise nemam toliko godina zivota za nesto sto je jasno kao dan...tako da svi ovi komentari i reakcije su upravo odgovor na bas to! sramota koliko su svi pametni!i sretno u saobracaju svakome ko pusta pesaka i ne vozi sumanuto brzo! good luck and good night....

vladabre

pre 14 godina

@ Bane NS, 7. decembar 2009 10:16)
zaustavni put tvog automobila je 30 i kusur metara ali se na to dodaje i vreme tj. razdaljina potrebno za tvoju reakciju pritiskanja papucice kocnice!!!
uzima se da je prosek pri brzini od 60kmh oko 27 metara

djole

pre 14 godina

Zelim da pitam koliko bodova saobracajcu ako slaze u zapisniku? Pitam jer sam osetio na sopstvenoj kozi.Hvala bogu,ubrzo sam prodao auto i otisao u inostranstvo pa vise nemogu da me kaznjavaju.Jutro,radni dan,8.00.Nikoga na putu,samo ja i patrola.Vozim desnom stranom,40km/h,vezan pojas,vozilo(z101)spolja kompletno,cisto.Zaustavljaju me.Pitam sta je razlog(znam,ako me odvede na vanredni tehnicki dobice tamo makar kafu fraj).Bez objasnjenja,jos me pita gde radim(provera da li sam platezan)!!!Odlazim ljut na tehnicki i tamo utvrdjuju da levi prednji koci 10%manje od levog.Potpisujem zapisnik, a sta cu!Epilog-odlazim kod sudije za prekrsaje da platim kao i svaki zakonoposlusni gradjanin.U zapisniku stoji-nespravna rucna kocnica!!!(na pregledu pokazala-ispravno).Ne verujem usima.Citam zapisnik.Sta reci.To je zemlja Srbija i to su njeni zakoni.Ni sa ovim-nista bolje.Jesam za strogo postovanje pravila u saobracaju ali kod nas,sa nasom policijom,SMESNO!!!

Posmatrac

pre 14 godina

Zemlji Srbiji samo Milos Obrenovic! Preko kolena pa udri! Svi hoce red, a kada se neko drzne, da taj red uspostavi krece bujica... Dodjite malo u Svajcarsku, da vidite sta je ZAKON u saobracaju!Neka nam je Bog u pomoci, samo mogu to dda kazem! Hvala na ukazanom prostoru, zelim doslednost u sprovodjenju novih mera u saobracaju, u suprotnom samo avionom, i ne izlazim iz svoje kuce, o volanu ni govora!

dule nbg

pre 14 godina

Vidim da je vecina protiv novog zakona koji jos nije ni zaziveo.. Ne mogu da voze 80 po gradu jel imaju auto od 2000ccm(predlog jednog komentatora da se povecva ogranicenje)..
E pa ovako, ja sam za novi zakon sve dok se ne pokaze losim jer ovo sto se sad desava na srpskim ulicam i putevim je UZAS!!! I siguran sam da ce ovaj zakon to poboljsati, a koliko videcemo. Pa menjacemo ga ljudi, to se radi u normalnim zemljama..

A to sto mangupi nece moci za 2000din da rese problem sa policajcem nego ce davati 100-2000EuR (isto komentar jedan), meni evo sve suze niz ledja teku zbog njih.. Pozdrav normalnima

Nesa

pre 14 godina

Ova nova PRVA POMOĆ nema nigde da se kupi, šta raditi?
Da li vi iz b92 možete da pozovete nekog koji je nadležan da svima nama objasni gde,kako i po kojoj ceni može da se kupi nova PRVA POMOĆ i da li uopšte ona postoji,

Hvala

Ivan

pre 14 godina

Meni i dalje nije jasno kako je moguce da voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru nosi samo jedan kazneni poen i ne smatra se nasilnickom voznjom?!?!
Mislim da je vecina vozaca koji su ovde ostavili komentare imala barem jedan susret ovog tipa, gde buzdovan (jako cesto i buzdovanka) koji se krece u suprotnom (zabranjenom) smeru ne samo da nece da se pomeri u stranu da vas propusti, vec ne zeli ni da se zaustavi na takvom mestu da vama omoguci da se njemu sklonite sa puta...

A sad ono bitnije - u vezi ogranicenja brzine koja se spominje u najvecem broju komentara Ocigledno je malo ljudi procitalo novi ZOBS, pogotovo u delu koji se odnosi na ogranicenje brzine u naseljenim mestima. Cinjenica je da je opste ogranicenje brzine u naseljenim mestima smanjeno na 50km/h, ali u istom clanu ZOBS-a pise:
"na putu u naselju, čiji saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, može da se saobraćajnim znakom dozvoli kretanje vozilom brzinom i
do 80 km/h."
Ogranicenje brzine na 50km/h je za mene sasvim prihvatljivo u uzem gradskom jezgru, kao i na onim mestima gde je prisutan veliki broj pesaka na trotoaru ili gde je vozacima vidiljivost ogranicena npr. parkiranim vozilima. Pored toga u centru Beograda je zbog guzvi u periodu 9-19h postalo nemoguce voziti brze od 30km/h tako da ne verujem da ce (u Beogradu) ovo ogranicenje nekome smetati.

Medjutim, ako bi se stvarno vodili nekim evropskim merilima (jer, zaboga, po njima je i pisan ovaj zakon), vecina novobeogradskih bulevara ima te saobracajno-tehnicke elemente koji omogucavaju da se zadrzi ogranicenje brzine od 60km/h ili da se cak poveca na 70km/h (u sta cisto sumnjam, ali lepo je nadati se).
Isto vazi i za pravac pored sajma (Bul. V. Misica-Radnicka ulica), Trgovacku ulicu (do Solunskih boraca), Bulevar oslobodjenja (od Autokomande do Kruznog puta), Bulevar Vojvode Putnika (od Prokopa do Stadiona JNA) i naravno auto-put za Novi Sad od lakat krivine do Batajnice - saobracajnice koje su inace najpoznatije radar aleje u Beogradu :)))

Salu na stranu, sve ove saobracajnice poseduju fizicku barijeru koja razvaja saobracaj u suprotnim smerovima, a trotoar je odvojen od kolovoza zelenom povrsinom dovoljne sirine da pesaci nisu ugrozeni motornim saobracajem. Doduse ja sam za to da se postave dodatne barijere koje ce odvratiti pesake da pretrcavaju ovakve saobracajnice mimo pesackih prelaza, ali to ne predstavlja veliki posao u odnosu na povecanje protocnosti saobracaja i smanjenje guzvi.

Isto se moze primeniti i u Novom Sadu, Nisu i svim mestima gde saobracajnice to dozovoljavaju...

A ako se vlas(t)i ne dosete ovoga (sto je inace normalna praksa u EU), vec postave svuda ogranicenje od 50km/h, na nama vozacima ostaje da se organizujemo i izvrsimo pritisak na vlasti da menjaju ono sto ne valja.
Ako se ne varam 50.000 potpisa je dovoljno da se pokrene izmena bilo kog zakona u Srbiji, a nesto mislim da ce se za izmene ZOBS-a lako skupiti i mnogo vise.. :)

p.s. Princip samoorganizovanja vazi i za "zaboravljene" znakove ogranicenja ili zabrane koje policija obilato koristi za sacekuse. Ti znaci se nece sami od sebe skinuti vec kako kaze clan 133. stav 3.:
"Saobraćajna signalizacija mora se ukloniti, dopuniti ili zameniti, ako njeno
značenje ne odgovara izmenjenim uslovima saobraćaja na putu ili zahtevima
bezbednosti saobraćaja."
To znaci da vi, vozaci, treba da urgirate kod nadleznog preduzeca za puteve ili sekretarijatu za saobracaj, da bi se nesto promenilo. Zovite ih, pisite im dopise, saljite im faksove, kucajte im na vrata barem jednom dnevno - jednom recju dosadjujte im dok na kraju ne popuste... A ako ne popuste onda menjajte njih ;)

Sekirica Joe

pre 14 godina

Draga nasa milicijo, cestitam vam na novom Zakonu za otimanje para od, i ovako, napacenog naroda. Iskreno se nadam da ce osim vozaca automobila i kamiona (koji placaju 99% kazni) od danas biti ukljuceni i vozaci traktora, biciklisti, pesaci i drugi ucesnici u saobracaju. Takodje se iskreno nadam da vam vise vasi sefovi vise nece davati instrukcije da "ugrozene" poljoprivrednike ne zaustavljate i ne kaznjavate, obzirom da njihova NEOSVETLJENA vozila su izbacila na nase puteve samo neku desetinu kilograma blata, da bicikliste bez svetala je porazavajuce zaustaviti i iskljuciti iz saobracaja, a da pesak koji prelazi van pesackog prelaza (i ako je isti samo 10 metara dalje) je sasvim normalna pojava. Ujedno zelim da zamolite vase sefove da vam pripreme formular odgovarajuceg obrazlozenja za sve komercijaliste na terenu koji ce svojim predpostavljenima morati da objasnjavaju zasto su zakasnili na 101 mesto i zasto im je sada potrebno 14 sati za ono sto su mogli da odrade za 8 sati. Nadam se da cete uskoro primati nove radnike, obzirom da ce se nezaposlenost povecati (i pored pomenutog formulara). Odmah da se razumemo: alkohol, mobilni telefon, prolazak na crveno, ekstremna voznja su stvari za koje je novi Zakon vise nego neophodan. Svetla su na otvorenim putevima i danju neophodna (da ne govorim po kisi i sl.) ali meni samo nije jasno zasto nije propisana za vozace obavezna obuka zamene sijalica na automobilu? Meni, i ako sam jednom prilikom gledao u servisu kako se to radi, i dalje nije jasno i smatram da u servisnom paketu (sa sve prvom pomoci) nemam neophodni alat za takvo nesto. O ogranicenjima brzine da ni ne govorim. Mislim da bi prilikom tehnickog pregleda trebalo da se (kao u F1) uvede obavezna instalacija limitira broja obrtaja na 120 km/h (obzirom da je to najveca dozvoljena brzina u Srbiji) naravno o trošku vlasnika vozila. Ako se stvarno želi bezbednost, onda treba učiniti maksimum. Kakva procedura je predvidjena kada pored npr. mene proleti vozilo milicije bez bilo kakve uključene signalizacije? Mene su u auto skoli ucili da je vozilo milicije i sl. sluzbi bez ukljucene odgovarajuce signalizacije kao svako drugo vozilo. Molim vas da kao servis u sluzbi gradjana (ne Vlade, vec obicnih, malih, stinih kao miseva gradjana), nam svima pomognete u razumevanju i sprovedjenju novog Zakona na kome vam jos jednom cestitam.

Iskreno vas,
od danas potencijalni ne zaposleni pesak

stasha

pre 14 godina

kako ce da se primenjuje zakon,a slazem se da treba,kad nemamo gde da se parkiramo?mi nemamo dovoljan broj parking mesta da bi postovali propisno parkiranje.

profesor

pre 14 godina

I sam sam nezadovoljan primenom sadasnjeg zakona, ne verujem u primenu novog, ali jednu stvar moramo da shvatimo: nemojte svaljivati krivicu na policiju - nas problem je opste stanje drustva, i policajcima uopste nije lako. Nisam ni pripdanik ni simpatizer snaga reda i mira. Probleme saobracajaca poceo sam da shvatam zadnjih godina, od kada radim u prosveti: u opstem rasulu, nedisciplini i nepostovanju bilo kakvih normi jako je tesko parcijalno popraviti bilo koju stvar.

Зоран

pre 14 godina

Марко, па зар полицајац треба да те позовe и јави да пазиш како возиш и поштујеш закон, јер сад стоји на раскрсници где ти пролазиш? Казна брате. Само казна. Нека излазе из жбуња, нека деру са казнама, тако треба. Нисам приметио да судије иду за лоповима и причају им да не краду. Него их сачекају кад украду и уделе казну.

peraNS

pre 14 godina

Podrzavam upaljenja svetla (posto i onako ne mogu da ih pogasim). Inace kao da drzava ne namerava da primenjuje zakon od 10tog posto meni traze tehnicki a po novom zakonu bi nov auto trebao da ide na tehnicki tek posle 2 godine. Za bodove isto nemaju resenje. Verovatno nemaju ni ziro racun, te ce se primena svesti na dublje dzepove policajaca.

Marx

pre 14 godina

E, moj profesore (prava) i Vladane (studente prava),

kad vec citate, naucite sta citate. Cl. 330, st. 4, procitajte celu recenicu, a ne samo deo. U prevodu, bice kaznjeni zato sto su dopustili licu koje nadziru da vozi pod uticajem alkohola.

Škomi

pre 14 godina

E ako će upaljena svetla da povećaju potrošnju onda... Već 5 godina vozima sa upaljenim kratkim svetlima, dan-noć, leto-zima, i auto mi ni gram nije više trošio od onoga što mu je pisalo u knjižici... Smešni ste...

borko

pre 14 godina

E, mislim da niste u pravu... ovaj zakon će sigurno da dovede do smanjenja nezgoda za najmanje 50%. Kako? Pa biće 50% manje vozila/vozača u saobraćaju: pola njih će biti u zatvoru, a drugoj polovini će biti oduzeta vozila ili naplaćene takve kazne da će morati prodati kola da bi preživeli... Rešen problem saobraćajnih nezgoda u prvih mesec dana!

aleksandra

pre 14 godina

@bg-liga
Drago mi je da sam Vas nasmejala! Ali Vam ne bih savetovala da nudite 1000 do 2000 dinara da Vas policajac ne kazni. Dajte nam primer "bg-ligo" da Vi niste korumpriani, jer ako niste korumpirani onda cete platiti svoju kaznu i necete pokusavati da podmitite policajca.

Vladan

pre 14 godina

[Cl. 330, st. 4.] Instruktori voznje i ispitivaci na prakticnom delu vozackog ispita ce po osnovu zanimanja i zivotnog poziva morati u zatvor na 15 dana! Ispitivaci, istina, samo kada ucestvuju u saobracaju!!

Protivnik novog zakona

pre 14 godina

Novi zakon je površan i represivan i omogućava maltretiranje gradjana - učesnika u saobraćaju koji ionako imaju dovoljno problema u ovoj nesređenoj zemlji.
I sve to u ime onih koji ginu u saobraćaju...kakvo licemerje ! Zato što se gine, povećaj kazne... pa se neće ginuti... i mi treba to da progutamo - sramota !
Zbog čega se nasilnici u vožnji i dosad nisu kažnjavali za bahatu vožnju - nije postojao propis !? Sramota.

Stefan

pre 14 godina

Slazem se sa zakonom, ali ja sam poceo da vozim casove a punim 18 godina tek u aprilu ii? Platio sam po starom zakon pa cu morati i da platim i po novom zakoni voleo bi da objasne nadlezni posto je tako moje celo odeljenje pocelo a ni 1 ne puni 18 godina do marta

slayer

pre 14 godina

Opet ce novi zakon o saobracaju najvise pogoditi ljude koji nisu u mogucnosti da voze nove automobile.A takodje u Srbiji jos uvek zakoni za nekoga vaze,za nekoga ne.

profesor

pre 14 godina

Stvarno u cl 330 pise da ovi koje Vladan pominje moraju u zatvor, ni krivi ni duzni. Prvo nisam shvatio Vladana, pa posle nisam mogao da verujem. A ako zdravorazumski tumacimo sta je pisac HTEO da kaze.... SRAMOTA!!!

srdjan

pre 14 godina

par stvari i obrazlozenja koja bi promenio,neka bitnija

uveo bi van naseljenog mesta 90kmh-jer ako neko vozi 50-60 naravno da ce svako da se zaleti da ga obidje,a da li biste vi kada neko ide ispred vas 85-90 tek tako krenuli u preticanje ili se nekome zabili u branik-NE BI

obavezno gasenje semafora na neprometnim saobracajnicama uvece,posto vec nema senzora i slicnih stvari,neka se semafori gase,a ne da covek do kuce ceka 15min a zive duse oko njega nema

uvece na neprometnim saobracajnicama povecavanje brzine za 10km-h i smanjenje kazne za odredjeni procenat,jer nije isto neko u spicu kroz neku siroku ulicu danju da vozi 70 ili nocu gde nema nikog nigde

ko je pijan da mu se uzme dozvola i o svom trosku da ide na savetovanje protiv alkoholizma

obaveza svetala motoristima samo

ostali sto kukaju da vam brzina pobi decu-e nije brzina nego roditelji koji pretrcavaju sa decom iako je pesacki samo 25m od mesta gde pretrcavaju-redovna pojava,ili preko pesackog pretrcavaju,naucite dete da se ne boji i da ne leti preko ulice i ne trci za loptom-drakonske kazne za roditelje


i naravno obelezena policijska vozila pored puta na obelezenim mestima,pa makar i prazna samo sa stoje tu,a ne u kafani.

i nije mi jasno,kako moze mobilni tel da bude opasniji od cigarete zapaljene,gde MORAS da pogledas gde je piksla,gde ti dim udje u oci,zagrcnes se,ispadne ti pa moze da te opece tu je odma panika...toliko od mene za sada ima sitnica jos ali ovo primarno sto bih ja promenio

Raca

pre 14 godina

I ja verujem u to,jer ce sa ovako ne prilagodjenim pojedinim ogranicenjima i represivnom kaznenom politikom i vise od pola vozaca biti prinudjeno da zbog nemogucnosti izmirivanja svih dugova nastalih novim zakonom biti prinudjeno da ne koristi automobil

Osvetnik

pre 14 godina

Odgovor za Zlocka i ostale zainteresovane:
Danas 11.12.2009 na TV policijski general Stojadin Janković (mislim da je načelnik saobraćajne policije) kada je govorio o korupciji policajaca rekao da to prijavljujemo njemu. Mislim da možemo da prijavljujemo i ostale policijske bisere.
Ako nas nekoliko tvrdi da je taj i taj policajac prošao kroz crveno, ili ga slika parkiranog na pešačkom prelazu, neka mu služi na čast ako prijavu odbaci

Slobodan

pre 14 godina

Zanima me da li neko mozda zna po kom zakonu ce se suditi za ranije ucinjene prekrsaje ciji su postupci u toku? hvala unapred

aleksandra

pre 14 godina

Na komentar citaoca koji se zove "Gogi":
To je zakon koji vazi u zemljama evropske unije.Ako jedan gradjanin u Nemackoj koji vozi Audi R8 nema problema da vozi 50km/h u gradu, sto je inace u svim naseljenim mestima u zemljama evropske unije isto,zasto bi to bio problem u Srbiji? Ili da se vrati taksijem posle konzumiranja alkohola svojoj kuci?U Danskoj,Holandiji i zemljama u kojima je razvijen i biciklicticke saobracaj je zabranjeno voziti bicikl kad se popije jer je opasno. Da li ste "Gogi" mozda videli kako izgleda dete koje je nize od 1m i 50 cm, sedelo na sedistu suvozaca i nastradalo u nesreci? Drugo, sprovodjenje ovog zakona ne daje potpunu vlast jednog saobracajnog policajca, on je samo "beleznik", jer ne moze se vise podmititi novcem. U Srbiji ne zive divljaci, zasto onda mislite da to jesmo kad negirate nesto sto nam prilici da smo i te kako sposobni da sprovedemo?

Зоран

pre 14 godina

Најбољи пример зашто у Србији није боље сте управо ви којима овакав закон смета и жалите се на "ситнице" типа само метар од пешачког прелаза. Посебно је карактеристично како реагујете на законe о саобраћају. Ту показујете право лице. Ви за ред не знате нити га желите. Зато у Србији никад реда неће ни бити. Они који желе ред одлазе из Србије.

Зоран

pre 14 godina

Драгане, закон о саобраћају у Србији престрог? Ниси ти навикао на ред. Ту је проблем. У Србији је само један проблем: Закон се не примењује подједнако према свима. Иначе закони нису престроги, као ни овај последњи о саобраћају. Ево ти мало Америке: Прешао сам аутобус са ђацима који еј буио паркиран и укључио светла као и стоп знак. Нисам видео, замислио се и прешао га. А у обавези си да станеш 3 метра иза њега, као и они што иду из супротног смера. Он ми свирнуо, али џабе, није било шансе да станем, нисам га видео на време. Он има право да ме пријави и његова реч је златна. Казна је: 500-600 долара (то еј најмањи проблем). Скаче ми осигурање једно 3, 4 године до казна не застари. Одузимају ми дозволу на месец, два. Добијам 5, 6 казнених поена, а за брзу вожњу добијеш 1, евенутално. А овде где смо ми излазим у новинама, јер им је такав обичај. Ви НЕ ЖЕЛИТЕ ред. Нећете га ни имати никад.

Bojan RF

pre 14 godina

Ja i da 'ocu ne mogu da ugasim kratka svetla, samo kad izvucem kljuc! I ne svirajte mnogo, bolje je da se sacuva jedan zivot nego da pregori 2 000 000 sijalica, 300 000 lamela i ostale gvosdjurije!
Ako vam je tesko da vozite brzinom koja je predvidjena, koliko god da vam se to cini glupim, onda nemojte da vozite, idite bre peske. Zakon mora da se postuje.

Gogi

pre 14 godina

Zakon koji je represivan prema vozačima, a policajcima daje ulogu kadije!

1. Ako hoćete da ovakav bude Zakon, onda insistiramo da se svim sadašnjim psiholozima, koji su izdavali (i još uvek izdaju) potvrdu da policajci može vršiti tu dužnost, trajno zabrani rad u struci! Takođe, da se drastično smanji registracija. DA VAS VOZE U ONIM AUDIJIMA I MERCEDESIMA PO OGRANIČENJU, KAO I POLICIJA DA POŠTUJE OSIM U SLUČAJU KADA JE UKLJUČENA ROTACIJA (mada, uvek je pale kada ih mrzi da čekaju zeleno svetlo na semaforu).

2. Da li je moguće da nemate veze s mozgom, pa pravite Zakon na "OooRuk", koji ima neoprostivo mnogo nelogičnosti i fleksibilnosti?! Fleksibilnost u smislu raspoloženja ili ljudskosti policajaca koji će odlučivati šta je bahata vožnja, šta je nebezbedno preticanje, šta je teška alkoholisanost, a šta nije (ima ljudi koji popiju 2 čašice i nemaju veze s mozgom i ekstremitetima)...

Ono što gledam skoro svaku noć u Beogradu je da pripadnice lepšeg pola (ima i muškaraca, ali zaista mnogo dama)zaborave da uključe svetla (zbog jakog spoljnjeg svetla)... Nije fer da im se maltene uzme vozačka zbog toga. U gradu, gde je osvetljenje treba mnogo manje bodova.

3. Da li je moguće da ne shvatate ključnu grešku i uzroke udesa?! Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila! Treba povećati ograničenja, a ne smanjiti ih, ali u slučaju prekoračenja te brzine, kazne da budu strahovite - i novčane i zatvorske!

p.s. Ko bude replicirao i pametovao kako treba da se smanje ograničenja, neka vozi samo mesec dana neko novo auto od 2.000 cc pa naviše po ograničenjima, pa nek se javi ako mu pođe za rukom.

pametan

pre 14 godina

dajte koga lazu,kad kazu prevencija :(
naterati ljude da voze 50km/h je smesno da nema dalje.pa biciklo se krece oko 40+km/h
za bodove da i ne komentarisem,jer dobiti vise poena za radar detektor u auto, u poredjenju sa kretanjem u pogresnom pravcu je zaista vise nego smesno.
u americi je to(radar detekrot) totalno legalno u 49 od 50 drzava,ali naravno mi smo pametniji od svih...
...kao i uvek!!!

Зоран

pre 14 godina

Марко, па зар полицајац треба да те позовe и јави да пазиш како возиш и поштујеш закон, јер сад стоји на раскрсници где ти пролазиш? Казна брате. Само казна. Нека излазе из жбуња, нека деру са казнама, тако треба. Нисам приметио да судије иду за лоповима и причају им да не краду. Него их сачекају кад украду и уделе казну.

dule nbg

pre 14 godina

Vidim da je vecina protiv novog zakona koji jos nije ni zaziveo.. Ne mogu da voze 80 po gradu jel imaju auto od 2000ccm(predlog jednog komentatora da se povecva ogranicenje)..
E pa ovako, ja sam za novi zakon sve dok se ne pokaze losim jer ovo sto se sad desava na srpskim ulicam i putevim je UZAS!!! I siguran sam da ce ovaj zakon to poboljsati, a koliko videcemo. Pa menjacemo ga ljudi, to se radi u normalnim zemljama..

A to sto mangupi nece moci za 2000din da rese problem sa policajcem nego ce davati 100-2000EuR (isto komentar jedan), meni evo sve suze niz ledja teku zbog njih.. Pozdrav normalnima

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

Upaljena svetla leti na 35-40 stepeni spoljne temperature. Kolika ce da bude temperatura u faru ? Kako to utice na sijalice ?

Stefan

pre 14 godina

Slazem se sa zakonom, ali ja sam poceo da vozim casove a punim 18 godina tek u aprilu ii? Platio sam po starom zakon pa cu morati i da platim i po novom zakoni voleo bi da objasne nadlezni posto je tako moje celo odeljenje pocelo a ni 1 ne puni 18 godina do marta

Škomi

pre 14 godina

E ako će upaljena svetla da povećaju potrošnju onda... Već 5 godina vozima sa upaljenim kratkim svetlima, dan-noć, leto-zima, i auto mi ni gram nije više trošio od onoga što mu je pisalo u knjižici... Smešni ste...

Dejan

pre 14 godina

i postojeci zakon je dobar kada bi vazio za sve i kada bi se dosledno primenjivao.
meni su pisali prijavu zato sto sam u 03:50 vozio 100km/h na ibarskoj magistrali. napomenuo bih da je put bio suv,na uskrs pre 2 godine i da sam na putu od zabljaka do beograda sreo cirka 20 auta. naravno, kaze meni patrola iz vranica kako sam vozio kroz naseljeno mesto, a tu gde su oni stajali postoje 2 stovarista i jedna kafana. naravno sudija me je klepio 100 evra i 1 godinu uslovno.
ne znam samo onda cemu uopste sluze nasi putevi.
najbolje svi da vozimo bicikl jer ako budemo postovali njihova bolesna ogranicenja necemo stici nigde.

aleksandra

pre 14 godina

@bg-liga
Drago mi je da sam Vas nasmejala! Ali Vam ne bih savetovala da nudite 1000 do 2000 dinara da Vas policajac ne kazni. Dajte nam primer "bg-ligo" da Vi niste korumpriani, jer ako niste korumpirani onda cete platiti svoju kaznu i necete pokusavati da podmitite policajca.

milos

pre 14 godina

najveci problem je sto u srbiji svi misle da znaju najvise i da su najbolji, najpametniji, najbolji vozaci, najiskusniji...i da ne nabrajam vise nemam toliko godina zivota za nesto sto je jasno kao dan...tako da svi ovi komentari i reakcije su upravo odgovor na bas to! sramota koliko su svi pametni!i sretno u saobracaju svakome ko pusta pesaka i ne vozi sumanuto brzo! good luck and good night....

Nislija

pre 14 godina

@Gogi
Savremeni automobili su tihi, jaki i što je najbitnije, sigurniji od starih. Zaustavni put je duplo kraći od vozila iz vremena od kada datira matrica saobraćajnih znakova i pravila!

U naseljenom mestu se ogranicenje brzine racuna tako da pri brzini izmedju 40-60km/h pesak koga si ti (nedaj boze) udario ima neke sanse da prezivi a da ti nisi stigao ni da dodirnes pedalu kocnice. Dakle ti ces biti siguran u svom novom, savremenom, TIHOM automobilu ali nisam siguran za pesake.

mikele

pre 14 godina

Prvo i osnovno, uvesti nultu toleranciju za alkohol!!! Sve je posle lakše. I ovi kvazi vozači sa 300Nm obrtnog momenta i zilion kilovata( konja). Pa šta vi mislite, koliko Nm ili kW ili KS ima jedan ferari,lambo ili porše? Pa svi oni lagano idu i 15 i 30 kmh gde je tako propisano. A to što vi gospodo svoje komplekse lečite snagom automobila, tu nijedan zakon neće pomoći već samo kućno vaspitanje i obrazovanje, koje ovde očito nedostaje. A da će biti mita i korupcije, u to ne sumnjamo, zapravo tek sad očekujemo da cveta. Mada, sve će biti u redu, samo da promenimo ovu poražavajuću statistiku. Ajd uzdravlje svima i požurite polako.

BojanNS

pre 14 godina

"6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." Po kojoj je logici ovo za zuto svetlo, pa sigurno necu da kocim na zuto da me neko od nazad udari.

Igor

pre 14 godina

Podrzavam,jer je kod nas na putevima "divlji zapad"!
Jedino mi je nerazumno da moramo da imamo zimske gume do 1.marta,iako sneg pada u bgd retko i malo. Dovoljne su all season gume.

Inace,ko normalno vozi i postuje pravila,nema tu nista strasno u novom zakonu.

Bane NS

pre 14 godina

@Gogi

tvoje zapažanje za pripadnice lepšeg pola je na mestu, zaista noću na bulevarima koji su dobro osvetljeni zaborave da upale svetlo, međutim pošto će po novom zakonu svetla biti obavezna i danju mislim da im se ta olakšavajuća okolnost da su vozile osvetljenim gradom neće uzimati u obzir.

Inače, koliko sam video ograničenje ispred škola će biti 30km/h i baš sam pokušao da vozim svoj auto od 120ks i preko 300Nm obrtnog momenta tom brzinom, i mogu vam reći malo je komplikovano, mislim to je neka brzina između prve i druge, odnosno više za drugu jer ko će u vožnji kada treba da smanji na tu brzinu da vraća u prvu, ali je broj obrtaja takav da jednostavno auto kao da vam ne dozvoljava da ga zadržite na tom broju obrtaja nego traži gas da bi na nekom višem mogao konstatno da radi, čudan osećaj. A još je u pitanju snažan dizel, mogu misliti kako će biti onima sa benzincima.

Takođe, gledao sam na TV-u repotrtažu kako su ova ograničenja neophodna jer eto malo je onih koji znaju recimo da vam sa 60km/h treba, ako se dobro sećam, prema njihovim rečima valjda 54 metra da bi ste se zaustavili i to je neki standard koji su oni usvojili kao zvaničan, dok recimo u specifikacijama mog auta stoji da mu je zaustavni put ne sa 60km/h nego sa 100km/h oko 32 metra, dok recimo Laguna mog prijatelja je kada se pojavila odnela nagradu za najbolje kočnice u klasi jer je valjda bila jedina kojoj je zaustavni put sa 100 km/h bio kraći od 30 metara. E sada naravno, ne voze u saobraćaju svi takve automobile pa to ne može ni da posluži kao reper, ima tu i starijih automobila, zatim nižih klasa itd, ali i ja mislim da ako već nisu hteli da ih povećaju onda su bar mogli da zadrže stara ograničenja jer ako su pre 40 godina bila dobra za fiće sa doboš kočnicama, neće škoditi ni današnjim automobilima bez obzira kojoj klasi pripadala i koliko bila stara, nema potrebe da ih smanjuju.

I za kraj i dalje smatram da je odgovornost za broj nezgoda i poginulih u saobraćaju prebačena isključivo na vozače što jednostavno nije fer, jer kvalitetnim i obeleženim putevima, zatim bogatom saobraćajnom infrastrukturom i mrežom puteva kojima bi se rasteretio saobraćaj i stalnom težnjom i stimulacijama države tj. olakšicama za podmlađivanje voznog parka takođe se podiže bezbednost saobraćaja i to su sistemi prevencije, a ako neko i mimo toga ne poštuje zakon onda treba biti restriktivan.

Samo jedan primer, juče sam sa dva drugara išao za Suboticu "autoputem" tj. koridorom 10, to je jedna traka u jednom i druga traka u drugom smeru, ne razlikuje se od magistralnog puta, ima doduše zaustavnu traku sa jedne i druge strane ali mi se čini da te zaustavne trake čak nisu ni propisane širine, takođe većim delom puta je dupla puna linija, put je inače jako opterećen i ima dosta šlepera koji idu ka i od granice, preticanje se obavlja po sledećem principu, vozilo koje pokušavate da preteknete pomera se u desnu zaustavnu traku, kako zaustavna traka nije dovoljne širine polovina vozila koje pretičete ostaje u kolovoznoj traci, vi krećete u obilazak tako što ste do pola u svojoj a pola u suprotnoj traci, vozila koja nailaze iz suprotnog smera se takođe pomeraju u svoju zaustavnu traku kako bi vam oslobodila prolaz sredinom puta, to je krajnje nepropisno i vrlo, vrlo rizično i nebezbedno preticanje, ali druga opcija je da se vučete iza kamiona brzinom od 60km/h nekih 100 km putem koji ste platili 330 dinara, da, da, taj put se plaća kao da je autoput a sa njim nema nikakve veze. Inače kako nije obezbeđen kao pravi autoput ima gomilu divljih priključenja gde je na jednom od takvih nanet šljunak na glavni put koji nam je između ostalog i razbio staklo na autu, iako smo držali odstojanje kamen koji je izleteo ispod točka kamiona nakon što je prešao preko tog šljunka pao parabolom tačno pod pravim uglom na vetrobran, sada mislim da je bolje da smo bili bleže kamionu onda bi kamen uzlaznom putanjom od točka na gore samo skliznuo sa stakla, a ovako smo ga pokupili u padu, eto, to je vožnja našim "autoputem", tamo i nazad 660 dinara, jedno staklo i gomila automobila koja su nas iz suprotnog smera terala u zaustavnu traku dok su obilazila kojekave šlepere, znači gomila kritičnih situacija. Eto, ali novi zakon će nas sigurno spasiti. I što je bio zaključak mog druga na kraju svega, država svake godine poskupljuje registraciju, povećava akcize na gorivo, poskupljuje putarine ili uvodi vinjete, sve više i više novčane kazne a sa druge strane uprkos ogomnim nametima koje moramo da plaćamo ako hoćemo da vozimo automobil ne uzvraća nikakvim unapređenjem kvaliteta saobraćajne infrastrukture, putevi su isti kao što su bili 90-tih ali je zato voziti auto danas 10 puta skuplje nego tada.

TOMPUS

pre 14 godina

Ljudi,ovaj zakon je osmisljen da se uzmu pare!!Dva puta godisnje tehnicki pregled,gde to ima???Gume??? Prosetajte se parkinzima Njujorka,svaki stariji automobil ima celave gume. Tehnicki pregled je besplatan,ali uopste ih ne interesuju gume vec samo emisija gasova.DA li je iko od nasih uzimao casove voznje pre poloaganja ispita??NIJE!!! Svrha ZUTOG svetla je da obavesti vozaca koji je dalje od semafora da uspori.Zato i postoji razlika od par sekundi izmedju jednog i drugog crvenog semafora.Postoji nepisano pravilo da vozis brzinom kojom i kolona vozi ili se drzi najsporije trake.Cemu najsporija traka kada bi se svi pridrzavali ogranicenja.Za moj Tuareg registracija je 78$ a u Srbiji verovali ili ne preko 100.000 dinara!!!!!Da li je to normalno???!!Sta se desava sa lancanim sudarima,jer i tu pisu poene i kazne??Magla ??!Vreme je zlato Dachicu za vas,i vozite vase audije ne preko 120km/h na auto-putu,ZAR NE??! Kako ce te dokazati da je neko pricao mobilnim?? Moja rech protiv saobracajnog policajca??Sudije su u Srbiji uvek na strani drzave jer tako pune budzet.U startu moguca pljacka.Kome da tuzim sudiju zato sto nisam pricao mobilnim??

Milovan

pre 14 godina

Uzor im je bio Nemacki zakon?
-U Nemackoj ne postoje bolesna ogranicenja brzine.
-Ne postoji obaveza upaljenih svetala. NIkad nije ni uvodjena a i zemlje koje su imale obavezu su je ukinile. To su preuzeli iz severnih zemalja koje sest meseci imaju noc??? Da su definisali van naseljenih mesta od novembra do marta pa da ima nekog smisla.
Sve u svemu na taj nacin se ne cuvaju zivotu vec se samo iritiraju vozaci.Nigde u evropi nema toliko minicije po putevima. Stoje bas na onim mestima gde su nelogicna ogranicenja. Na ibarskoj magistrali postoje ogranicenja od 40 km/h postavljena pre 30 godina.
Ogranicenja pre svega moraju da budu postavljena sa razlogom.

vozim 41 godinu

pre 14 godina

Ovih dana se mnogo prica o smanjenju troskov a drzave. Pa u v ezi ovoga Zakona hocu da kazem samo nesto: Ako se na putnickom automobilu upale poziciona svetla, to je potrebna dodatna energija od 100 W.Za kaamione i autobuse to je znatno veca cifra. Pa neka neko izracuna, ko zna koliko ima vozila u Srbiji, ako svako od vozila pali svetla po 1 sat samo u dnevnom periodu, koliko ce biti uvecana potrosnja benzina,odnosno nafte za godinu dana. Da li iko moze da tvrdi da ce se broj zrtava smanjiti zbog upaljenih svetala. Pre nekih gfodinu dana, nase novine su objavile rezultate istrazivanja efekata upaljenih svetala u toku dana, koje je sproveo jedan austrijski institut koji se bavi ovom problematikom.Rezultat je bio da nema nikakvoga efekta od upaljenih svetala. Sta vise reci?

Ljuba

pre 14 godina

Gospodine Dačiću, svaka vam čast i za viznu liberalizaciju i za akciju prema navijačima. Ali, moj glas na izborima dobiti NEĆETE, upravo zbog ovog tiranijskog zakona o saobraćaju. Ni vi, predsedniče Tadiću, nemate više moj glas zato što ste taj zakon podržali. Vreme je da obojica odete u istoriju, a moj glas će dobiti ona stranka koja bude obećala stavljanje van snage ovog sramnog zakona.

Još nije kasno

pre 14 godina

Pošto su našim vlastima puna usta "demokratije" i "poštovanja volje građana", pozivam ih da pogledaju ovu stranicu s komentarima i vide kakvo je zaista raspoloženje tih istih građana prema tom njihovom zakonu o saobraćaju. Ako vlast zaista želi demokratiju i poštovanje volje većine, najmanje što mogu da urade to je da ispoštuju očiglednu volju većine i spreče stupanje na snagu tog zakona.

profesor

pre 14 godina

I sam sam nezadovoljan primenom sadasnjeg zakona, ne verujem u primenu novog, ali jednu stvar moramo da shvatimo: nemojte svaljivati krivicu na policiju - nas problem je opste stanje drustva, i policajcima uopste nije lako. Nisam ni pripdanik ni simpatizer snaga reda i mira. Probleme saobracajaca poceo sam da shvatam zadnjih godina, od kada radim u prosveti: u opstem rasulu, nedisciplini i nepostovanju bilo kakvih normi jako je tesko parcijalno popraviti bilo koju stvar.

Posmatrac

pre 14 godina

Zemlji Srbiji samo Milos Obrenovic! Preko kolena pa udri! Svi hoce red, a kada se neko drzne, da taj red uspostavi krece bujica... Dodjite malo u Svajcarsku, da vidite sta je ZAKON u saobracaju!Neka nam je Bog u pomoci, samo mogu to dda kazem! Hvala na ukazanom prostoru, zelim doslednost u sprovodjenju novih mera u saobracaju, u suprotnom samo avionom, i ne izlazim iz svoje kuce, o volanu ni govora!

pera

pre 14 godina

2 boda za nepropustanje pesaka?? Na Zvezdari samo na potezu oko Cvetkove pijace u duzini oko 500m ima oko 5 poesackih prelaza. Ako ja tu da svaki dan prodjem ujutru i popodne kad se vracam s posla i ako ne stanem SVAKI put kad neki pesak pomisli da predje ulicu na jednom od tih 5 prelaza za koliko cu vremena da spiskam tih 18 bodova? Teske nesrece se ne desavaju zato sto neko nije propustio pesaka ili zato sto je neko vozio 55kmh umesto 50 vec zato sto je neko vozio pijan, preko 150 kmh po gradu, sa neispravnim autom, losim gumama itd. Plasim se da ce ti bahati i dalje tako voziti a da cemo mi koji vozimo normalno, za sitne "prekrsaje" vrlo brzo nakupiti 18 poena. Paljenje farova ima svrhe ali na otvorenom putu. Po gradu u sred leta ne viidm svrhu. Pogotovo sto na svim novijim vozilma malo ljudi ume da zameni sijalice, cek i u servisima moraju da se pomuce da bi ih zamenili. Sve u svemu auto skole ce namlatiti gomilu para kao i drzava...

Rodjeni Beogradjanin, vrsta koja nestaje

pre 14 godina

Velikim slovima NEMA sanse da novi zakon zazivi a evo i zasto.
Moral i nekultura a tim i vozacka je na ZASTRASUJUCEM nivou. Potreban je policajac na svakih 100m na svakoj raskrsnici na svakom pesackom. Neko ce uredno proci patrolu, jer ce mu amblendovati sa druge strane a posle 100m ce da nastavi divljanje. Za parkiranje po trotoarima, takodje nemaju moralno ovlascenje, jer parkinga jednostavno NEMA dovoljno. Policija treba da bude spremna i da potegne oruzje (dobicu kritike za ovo) jer nikad ne znas ko sedi iza zatamljenog stakla i da li je spreman da puca, a ovih dana vidjamo i maloletnike da su spremni da potegnu oruzje. A policija ce da uradi sledece, dobice zadatak svaka od patrola da nahvata u svojoj smeni recimo 10 "losih vozaca". Naravno, nahvatace recimo mene, koji je jednim tockom bio u suprotnoj traci, dok je obilazio a nece se posvetiti onome ko je prosao 100km/sat pored, jer jednostavno nece da se cimaju (desilo mi se). Dok upali auto ili javi sledecoj patroli za tog, ode voz... Na kraju dana ce imati mene i jos 9 slicnih i "uspesno" ce zavrsiti smenu. I opet ce srz problema ce ostati netaknut.

Povratak u kameno doba

pre 14 godina

Kako je krenulo, evo kako će izgledati sledeći zakon o saobraćaju (kad nadležni uvide da ni ovaj neće smanjiti broj žrtava):

Član 1.
Zabranjuje se saobraćaj svim motornim vozilima na teritoriji Republike Srbije.

Član 2.
Učesnik u saobraćaju koji postupi protivno članu 1. ovog zakona, kazniće se zatvorom u trajanju od 40 godina i zapleniće mu se sva pokretna i nepokretna imovina.

resili smo problem

pre 14 godina

Ne znam za slučaj da je represija rešila problem. Ovaj zakon je represivan. Da li se u njemu pominje obaveza države da pravi i održava puteve (naravno ne). Kakav nam je autoput BG-NS (sramota jer to i nije auto-put, ali je putarina skuplja nego igde u EU). Zašto 50km/h u naseljenim mestima? Treba novaca sakupiti? A tamo gde je stajalo 40 ili 30 km/h, da li sada i tamo ide za 10 dole? Znači još danas je 60 prilagođena brzina, a sutra je to ne prilagođena brzina (svašta se desi u jednom danu). Kako to da je ograničenje u Hrvatskoj u naseljenim mestima 70km/h, a kod nas će biti 50? Po čemu se naša naseljene mesta razlikuju od njihovih? Gde to u EU imamo takvo ograničenje, u kojoj zemlji?

David

pre 14 godina

Ovo mi se totalno ne uklapa..ili je za upotrebu mobilnog tel. suvise ostra kazna..ili za crveno svetlo isuvise blaga..

5 bodova dobiće svaki vozač zbog upotrebe mobilnog telefona u vožnji

- 6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno

peraNS

pre 14 godina

Podrzavam upaljenja svetla (posto i onako ne mogu da ih pogasim). Inace kao da drzava ne namerava da primenjuje zakon od 10tog posto meni traze tehnicki a po novom zakonu bi nov auto trebao da ide na tehnicki tek posle 2 godine. Za bodove isto nemaju resenje. Verovatno nemaju ni ziro racun, te ce se primena svesti na dublje dzepove policajaca.

Зоран

pre 14 godina

Milutin Mladjenovic, знаш колико је ограничење брзина на америчким ауто путевима? 120 на сат. Знаш да испод 2000 кубика и 100 коња нема возило. Мора Србија да пропадне, озбиљно ти кажем.

DrugiTehnickiPregled

pre 14 godina

@Bojan

tako je Bojane, slazem se ali da mi Vi platite sijalice, izgoreli far i razliku u potrosnji.
Inace mogli bi, radi ocuvanja ljudskih zivota svi da obojimo automobile u istu najuocljiviju boju (zaboravio sam da li je to crvena, srebrna ili neka druga), mogli bi i da na krov ugradimo sijalice kao avioni koje bi neprestano radili kao zmigavci, a mozda bi mogli i da obucemo i fluorescentno zute gace jer su nam srpska du... skoro vece povrsine od ledja i prsluka. Sve bi to bilo bolje nego da se izgubi jedan zivot, medjutim negde treba da postoji granica povucena mozgom. Upaljeno svetlo leti na 40 stepeni je van te granice. Zivot nije cirkus.
Ako znate nemacki pogledajte na internetu iskustva austrijanaca koji su ovu uredbu povukli...

UUUUH!!!

pre 14 godina

Draga policijo, najlepse vas molim za kameru na raskrnici Bulevar Despota Stefana i Vojvode Dobrnjca, jer vam tu redovno prolaze kroz crveno. Ako ne zbog mene, ono zbog vas. Isplatice se. Ma isplatice se svaka na svakoj raskrsnici tog Bulevara! Kad smo kod toga, sta ce biti s autobusima koji REDOVNO prolaze kroz crveno i hoce li kamere koje postavljate imati nekakvu svrhu ili ce se i one "zamagliti" kad su u pitanju jace kubikaze, kako se nebiste "blamirali"?
A obzirom da sam tek kupila nove letnje gume, da mi sledi rodjendan detetu, dve Badnje veceri, dva Bozica, Nova godina, (moj rodjendan da zanemarimo), cizmice za dete koje kostaju ko za odrasle, moja slava, a da mi pored svega ovog kasni plata, mogu samo da kazem da ste uboli vreme za stupanje na snagu novog Zakona
Inace, Zakon apsolutno podrzavam (osim zutog svetla i iskakanja iz zbunja), ako ne bude sprovodjen dripacki!

speed4you

pre 14 godina

super je to sto hoce da prepolove broj nastradalih...ali kakve veze imaju kazneni poeni sa katastrofalnom infrastrukturom za koju izgleda niko nije odgovoran...

Peke-tzar

pre 14 godina

Pogledajte i raskrsnicu III Bulevara i Oml.Brigada na Novom Beogradu. Prolazi se na crveno bar 1 nedeljno. Tuda idem na posalo pa da li je moguce novim zakonom slikati vozaca koji pravi prekrsaj digitalnim fotoaparatom ili mob.telefonom i to poslati policiji . Jel to validan dokaz? Ako je u dobroj rezoluciji snimljeno.

Bojan

pre 14 godina

Na zalost, jedino sto ce se promeniti je da umesto dosadasnjih 1000-2000 za prekrsaj, policajcima ce biti davano 100-200eu za prekrsaj za koji se sada ide u zatvor. Ko misli isto kao i ja neka preporuci. Hvala.

ludi zec

pre 14 godina

“Ukoliko se učesnici slažu i nesporno im je ko je odgovoran i šta je oštećeno na vozilima, kada popune te obrasce, odu zajedno u osiguravajuće društvo i to reše. Mogu da zovu MUP da izađe na uviđaj, ALI ĆE TO MORATI DA PLATE.”

A šta ako se učesnici u nesreći ne slažu ko je odgovoran?!

panta

pre 14 godina

Broj zrtava bi se smanjio i kada bi se smanjio broj krseva od 20 i vise godina na putu. Nazalost i sam sam vlasnik jednog starog 23god, ali odakle za bolji auto kad su precenjena. Smanjite carinu i namete za vozila, jer nigde polovna vozila nemaju tako visoku cenu kao kod nas u Srbiji.

UUUUUH!

pre 14 godina

Kako vas bre nije sramota da uopste pominjete kaznjavanje zbog nepropisnog parkiranja?! Ako cete to zaista primenjivati ja vam odmah mogu reci gde da dodjete. Ugao Vojvode Dobrnjca i Djure Strugara, ispred kafane Hercegovina. Cik ako smete! Ali to mesto pauk uporno obilazi zbog klijentele. Napravi tri kruga oko parkica i zaobidje auto koji je parkiran bukvalno PO SRED raskrsnice i pored praznih mesta za prkiranje.Pa posle kukaju kako im se pauk ne isplati!!! Jos jedan paradoks: mi kao ovce placamo mesecnu kartu za parkiranje u kraju u kome zivimo, a ko dodje parkira na mestu na kome je to zabranjeno i nikom nista! A ovi iz Parking servisa obilaze i proveravaju da li je isteklo vreme parkiranja onima koji su platili, nebi li im zalepili kaznu! Primer: Knez Miletina ulica kojom svaki dan prolazim.
Problem su i nepregledne raskrsnice jer sa svih strana imate parkirane automobile. Mi smo konkretno popili kaznu zbog trougla. Navodno "nismo pripustili auto". Pa hteli mi! Stali, sunjali se, gledali...al kako da pripustis kad ga i ne vidis da dolazi jer je Parking servis uredno obelezio mesta za parkiranje i time smanjio vidljivost?! Pa nismo mi kamikaze!
A kako planirate da na autoputu zaustavite mecku koja ide 300 na sat? Nemate kruzere, nemate kamere, nemate komunikaciju s granicnim prelazima... Ili cete kao i do sada ceznjivo da se okrenete za njim?
Zakljucak: sledi selektivna primena Zakona, prvog i petnaestog u mesecu...

dusan

pre 14 godina

Istina jeste da se potrosnja sa upaljenim svetlima povecava u gramima, pa pojedinacno vozilo to nece primetiti u kracem periodu. Na nivou drzave, godisnje to je najmanje nekoliko stotina skupljanja novca za malog bolesnika za kojega drzava nema da plati. Visak potrosenog goriva pretvara se i u visak zagadjenja, pa ono sto ste spasli na jednoj strani... Poznato je da motor relativno ima najgori sadrzaj zagadjenja na ler gasu, a upaljeni farovi vam vidljivo remete ler gas na svim kolima starije generacije i manje snage. Mislim da se vishe treba ugledati na druge, stvar koja mi se svidja to su LEDovi na novim kolima!
Nas "savremeni" zakon uopste ne definise da li su LEDovska DNEVNA svetla na npr nemackim novim automobilima OK, nego ce policajac o tome da rasudjuje, pa ce jos ako je lose volje da naplati kaznu sto nisu upaljena "nasha" oborena svetla.

zakon

pre 14 godina

Mi nemamo ni nemancki mentalitet ni nemacke automobile ni nemacke puteve ni nemacku policiju ni nemacke sudije, kako onda mislite da sprovodite nemacki zakon?

Posle ovog zakona voznja automobila u Srbiji postaje cist luksuz, prvo smo kaznjeni ogromnim carinama i porezima kad kupujemo auto, onda smo kaznjeni politikantskom cenom bezina, kazne nas na svakoj registraciji i prenosu vlasnistva i sad ce na kraju i novim zakonom da nas kazne.

Neka ministar uzme digitron pa neka izracuna koliko prosecnog srbina u prosecnim kolima mesecno kosta voznja i odrzavanje. Onda neka mi prica o povecanju bezbednosti.

Lemi

pre 14 godina

E moj pele grcka,turska ,poljska ,bugarska...itd to nije srbija tamo policija radi,podvlacim radi svoj posao,
nasi su placeni izgleda ne po ucinku nego po koeficijentu inteligencije -mada mi se cini da su tu definitivno preplaceni ,drugo nasi policajci nose uniforme i to treba da im se plati , a to sta ce da odrade za tu platu koja kolko cujem nije nimalo za zanemariti u odnosu na druge budzetske firme , to nasem pacicu, tadicu , djelicu i ostalim frajerima nije bitno bitno je jedino uterati strah u kosti narodu i skrenuti paznju sa drugih problema i krvopija ovog jadnog naroda , mislim naravno na miskovica , na strajkove ,na pljacku od privatizacije , na gladne , i sta sad oce, da ono malo naroda sto ima koji dinar da sipa taj skart od benza u svoje krseve i njima da uzme zadnji dinar na konto kazni i da ih baci na biciklove ko kineze, dokle bre tako ?????

bg-liga

pre 14 godina

@aleksandra

E, slatko me nasmeja - policajac ce od sad biti samo "beleznik", te nema korupcije! Pa, dam mu 1000-2000 da me ne zabelezi, svodi se na isto.

Inace, iako mislim da nema uslova da se potpuno sprovodi ovaj zakon, iako znam da ce se sprovoditi vrlo selektivno i uz isti nio korupcije kao i do sad, korak napred je napravljen ako i makar jedan deo vozaca pocne da se ponasa u skladu sa novim pravilima. Ostalo ce da ceka neka bolja vremena.

martin

pre 14 godina

treba iskljuciti ljudski faktor iz donosenja odluka..
kamere na svakom koraku, automatsko upisivanje u bazu i slanje kazne..

oprema bi se isplatila u roku od mesec dana a u roku od dva meseca bi se uveo red u saobracaj....

toliko...

vozač

pre 14 godina

Ovo mi je genijalno za nasilnicku voznju: 'када возач два или више пута прође светлосни саобраћајни знак када му је тим знаком забрањен пролаз, ако између два узастопна проласка није прошло више од 10 минута,' doe iz ZOBS, a ako je proslo 11 minuta onda je ok...ovo je strasno...

ZMAJ

pre 14 godina

DRAGI BEOGRADJANI...
Evo mog malog doprinosa Vama...
Draga policija je postavila 61 novu kameru sa radarima...
CUVAJ TE SE!!!
*Policijske kamere sa radarima su na sledecim lokacijama:
1.**Kružni tok kod Bogoslovije
2.**raskrsnica Cvijiceve ulice i Bulevara despota Stefana
3.raskrsnica ulica Mije Kovacevica i Carlija Caplina
4.raskrsnica ulica Cvijiceve i Starine Novaka
5.**raskrsnica ulica Francuske i cara Dušana
6.Bul. despota Stefana
7.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Ruzveltove
8.Vasina, ostrvo kod Studentskog trga
9.Trg Republike, Ruski car
10.Trg Republike, pešacko ostrvo
11.raskrsnica ulica cara Dušana i Tadeuša Košcuška
12.raskrsnica ulica Brace Jugovica i Makedonske
13.raskrsnica ulica Dunavske i Francuske
14.raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra I Takovske
15.ugao Ulice Dragoslava Jovanovica i Trga Nikole Pašica
16.na samom trgu Nikole Pašica
17.**Ulica Kralja Milana, kod Skupštine Srbije
18.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, na pešackom ostrvu
19.kod Terazijske cesme
20.raskrsnica ulica Takovske i Kraljice Marije
21.raskrsnica ulica Brankove i Narodnog fronta
22.raskrsnica ulica Brankove i Pop Lukine
23.raskrsnica ulica Karadordeve i Bulevara vojvode Bojovica
24.raskrsnica ulica Nemanjine i Savske
25.raskrsnica ulica Savske i Nemanjine, Savska bb na pešackom ostrvu
26.Karadordeva, ostrvo kod autobuske stanice
27.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kod tramvajskih šina
28.raskrsnica ulica Kneza Miloša i Višegradske
29.**raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Bulevara Vojvode Putnika
30.Mostarska petlja
31.Kružni tok kod bolnice "Dr Dragiša Mišovic"
32.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Dr Milutina Ivkovica
33.raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karadordevica i Humske
34.kružni tok "Topciderska zvezda"
35.petlja ulica Vojislava Ilica i Stevana Prvovencanog (auto put Beograd-Niš)
36.raskrsnica ulica Vojislava Ilica i Ustanicke
37.raskrsnica Radnicke ulice i Obrenovackog puta
38.Bulevar vojvode Mišica, kod ulaza Beogradskog sajma
39.raskrsnica ulica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina
40.raskrsnica Crnotravske ulice i Bulevara oslobodenja
41.**raskrsnica ulica Crnotravske i Borske
42.Bulevar oslobodenja, kružni tok na Auto komandi
43.raskrsnica Crnotravske i Raške ulice
44.raskrsnica Bulevara Mihaila Pupina I Milentija Popovica
45.kod **Sava** centra i hotela Interkontinental
46.Ukljucenje na most Gazela sa Novog Beograda na sredini izmedu traka kod prikjucenja puteva
47.Bulevar Mihaila Pupina
48.kružni tok kod Beogradske arene
49.Skver kod opštine Novi Beograd, na ostrvu u Ulici omladinskih brigada
50.raskrsnica Bulevara umetnosti i Bulevara Nikole Tesle
51.petlja Ulice omladinskih brigada i Bulevara Arsenija Carnojevica
52.**raskrsnica ulice Ušce i Bulevara Nikole Tesle
53.ukljucenje na tramvajski most sa Novog Beograda
54.raskrsnica Karadordevog trga i Bulevara Nikole Tesle
55.raskrsnica ulica Pariske komune i Tošin bunar, kod Studentskog grad
56.raskrsnica ulica Proleterske solidarnosti I Jurija Gagarina
57.Ugao ulica Nemanjine i Deligradske, kod restorana McDonalds
58.Trg Slavija, kružni tok
59.petlja kod restorana "Franš"
60.Ustanicka ulica, kod Specijalnog suda
61.ulaz na Pancevacki most, železnicka stanica Sever*

Dragan

pre 14 godina

U ovom novom zakonu ima puno novina koje prate razvoj tehnologija,sto je i u redu. Nigde nisam procitao da je MUP ukinuo nacin stimulisanja i destimulisanja saobracajnih policajaca,po kome svaki saobracajni policajac ukoliko ne ispuni propisanu mesecnu kvotu naplacenih kazni biva destimulisan sa umanjenjem licnog dohodka za 15% i obrnuto.Mislim da se iz ovoga naslucuje da je svrha zakona samo punjenje budzeta i nista vise.Nikakvim zakonom se budale nemogu opametiti.A sto se tice mrtih da to drzavu interesuje nebi ni radila ono sto je radila devedesetih godina.

Protivnik novog zakona

pre 14 godina

Novi zakon je površan i represivan i omogućava maltretiranje gradjana - učesnika u saobraćaju koji ionako imaju dovoljno problema u ovoj nesređenoj zemlji.
I sve to u ime onih koji ginu u saobraćaju...kakvo licemerje ! Zato što se gine, povećaj kazne... pa se neće ginuti... i mi treba to da progutamo - sramota !
Zbog čega se nasilnici u vožnji i dosad nisu kažnjavali za bahatu vožnju - nije postojao propis !? Sramota.

Zika

pre 14 godina

Zakon se moze naci na sajtu Skupstine Srbije. Ispravite me ako gresim, ali poen za nepropisno parkiranje je bio planiran po starom Nacrtu. Zakon koji je usvojen predvidja samo novcanu kaznu za nepropisno parkiranje (5000 RSD). Ne plasirajte pogresne informacije.

skeptik

pre 14 godina

Nije problem u zakonu vec u implementaciji. I ovaj sadasnji bi bio dovoljno dobar kada bi se primenjivao. Sumnjam da ce se nesto znacajno promeniti sa novim zakonom. Prvih par meseci ce biti frka, a posle sve po starom... vozaci svako za svoj gros a policija sa novcanicama u dzepu.

Osecam da ce trgovina poenima postati unosan biznis.

Doo

pre 14 godina

na crveno i zuto?

Pa koja je svrha zutog svetla onda?

Na crveno nikada nisam prosao ali na zuto jesam i to ne par puta ali ne zato sto sam hteo vec nisam naglo kocio a koliko se secam u zakonu je ako vozilo ne moze bezbedno da se zaustavi tj na sred raskrsnice...

jos jedna stvar na koju ce policija da nas cedi, kao kada me zaustave "niste se na vreme prestrojili" a niko ne zeli da me pusti da se prestrojim u traku koja je puna vozila iako sam dao migavac gde je po zakonu duznost vozaca da me pusti da se prestrojim ali sam ja na kraju bio kriv sto se nisam prestrojio...

U Italiji npr cim dam migavac da se prestrojim vidim u retrovizoru vozaca da KOCI da bi me pusti, tj imao sam utisak da ne moram ni da gledam vec samo na vreme migavac i sve ok. Tako je i kod nas u zakonu bilo i pre ali niko nije postovao, jos ablenduju :)

Ajde videcemo, daj boze da smanji broj nesreca! Ja sam i do sada postovao propise, vozio malo brze nego propisano ali retko preko 80... Hvala bogu ni jedan sudar za vise od 10g voznje

dusan

pre 14 godina

Prica o primeni novog zakona lici mi na price o piramidalnim sistemima zarade - malo analize pokazuje da tamo ne mozete nista da zaradite, jednostavno nema odakle!
Da li znate kako se prave liste korumpiranosti drzava? Ti sto prave liste ne pokusavaju da saznaju jesu li Pera i Zika nesto korumpirali, nego proucavaju SISTEMSKA resenja.
Ako nam vec nije "povecao" rejting na listi korumpiranosti, ovaj zakon sigurno hoce. Ima li negde objavljena analiza zasto se sadasnji zakon ne primenjuje?

Marko NS

pre 14 godina

Vozim vec 15 godina i iza sebe imam 1.200.000 km (milion i dvesta hiljada!), i proputovao sam sve zemlje Evrope izuzev skandinavije i to sve putnickim autom. Zakon je dosta restriktivan i po mom misljenju vrlo dobar, ali je problem u njegovom tumacenju, posto sam imao priliku da razgovaram sa nekoliko saobracajnih policajaca o njemu, i zakljucio da su svi da jednog "napaljeni", i da jedva cekaju da stupi na snagu kako bi izlecili neke svoje komplekse i krenuli u neki svoj privatni rat (citaj ODMAZDU). Nepostoji vozac koji za nedelju dana nece skupiti bar 10 bodova, osim ako mu auto stoji u garazi.
Nigde na zapadu nije sustina u novcanoj sankciji, sustina je u edukativnom karakteru policije, a ako je tezi oblik preksaja onda se novcana kazna primenjuje. Naprimer, nenormalno je da saobracajni policajac iskace iz zbunja pored puta i zaustavlja vas zbog prekoracenja brzine na otvorenom putu na kom su putari zaboravili da sklone znak ogranicenja 40 km/h (obilaznica oko Rume), ili da mirno gledaju kako traktori sa njiva iznose tone blata na kolovoz pritom neosvetljeni. Apelujem na MUP da pre svega posalje komandire stanica saob. policije na neki test znanja i psiho test, pa zatim i njihove potcinjene i neka prestanu sa ruznom navikom normiranja broja prijava koje mora policajac u toku meseca da napise.
Uzdravlje!

Kalimero

pre 14 godina

Ako se neko zapitao zbog čega je poslednjih nekoliko meseci neuobičajeno malo saobraćajne policije na ulicama, ja sam od mog prijatelja saobraćajca čuo odgovor koji me, blago rečeno, užasnuo. Od svojih nadređenih dobili su, ne naređenje, već bolje reći "instrukcije" da ne diraju previše prekršioce u saobraćaju, sve do stupanja na snagu novog Zakona o saobraćaju, 10. decembra. Cilj je taj, da sve do 10. decembra broj udesa bude povećan, kako bi posle tog datuma i početka primene novog Zakona kontrole počele rigorozno da se sprovode, da pljušte kazne i da se broj saobraćajki samim tim vrati na neki razuman nivo. Posle šest meseci, nadležni će se pojaviti u javnosti i reći, bravo mi i naš novi zakon, otkako je počela njegova primena broj udesa je opao 5 puta. Ako je sve ovo što sam čuo tačno (a nemam razloga da ne verujem tom čoveku) onda je to zaista monstruozno da se na taj način igraju ljudskim životima da bi sebi izvukli poene a i opravdali novi Zakon. A onda se postavlja i pitanje, je li novi Zakon uopšte i potreban, ili je samo bilo dovoljno primenjivati ovaj dosadašnji.

Renault 18

pre 14 godina

"Zakon pisan po ugledu na nemacki" !!!!!?????

Ko nije ziveo u Nemackoj ne moze da zamisli kako je ovo glupavo smesna tvrdnja.
Sreca nasa da nije pisan po ugledu na engleski jer bi inace morali da vozimo levom stranom.

KGB otpor

pre 14 godina

Prolaz kroz zuto svetlo je vrh vrhova.Onaj koji ga je predlozio je "nadprosecno" inteligentan.A ovolika solidarnost me je odusevila,svaka cast sto se ovako inteligentno suprostavljate represiji.

Miroslav

pre 14 godina

Ja cu da prijavim prvog policajca koji mi za ucinjeni prekrsaj ne bude pisao kaznu, a bude trazio novac. Cisto da se zna. Red moramo uvesti.

transporter

pre 14 godina

novi zakon kao i stari je katastrofalan za domaće prevoznike a naročito mala preduzeća jer kazne za doo su drastično povećane a auto prevoznici inače direktna konkurencija i dalje imaju puno blaže kazne ,cene transporta su i dalje male i imaju tendenciju pada a cena goriva je blago rečeno ogromna posla za povratne ture u srbiji i nema a naplata je bože pomozi i sve kad se uzme u obzir spašavat ćemo nekoliko života od podivljhalih prevoznika jer ćemo ih drastično kažnjavati a za uzvrat dobijaćemo zatvaranje istih gomile ljudi na ulicama i još veću bedu ,dok mercedese i džipove raznih sumljivih tipova i dalje po burazerskoj liniji puštaćemo da voze kako hoće. jednom reči udarili ste na domaći transport a glavonje će i dalje divljati a nadležne pozivam da daju procenat udesa i smrtnih slučajeva koje su prouzrokovali šleperi i procenat prouzrokovan vožnjom u pijanom stanju vozača besnih automobila,jer policija trlja ruke kad vidi šleper i to još doo.

saveur

pre 14 godina

A kad će zakon o efikasnosti saobraćaja? O tome izgleda niko ne vodi računa. Važno je samo da mogu da se uzmu što veće pare kažnjavanjem, a to što ljudi izgube silno vreme u prevozu nikog u vlasti ne dotiče.

borko

pre 14 godina

E, mislim da niste u pravu... ovaj zakon će sigurno da dovede do smanjenja nezgoda za najmanje 50%. Kako? Pa biće 50% manje vozila/vozača u saobraćaju: pola njih će biti u zatvoru, a drugoj polovini će biti oduzeta vozila ili naplaćene takve kazne da će morati prodati kola da bi preživeli... Rešen problem saobraćajnih nezgoda u prvih mesec dana!

srdjan

pre 14 godina

par stvari i obrazlozenja koja bi promenio,neka bitnija

uveo bi van naseljenog mesta 90kmh-jer ako neko vozi 50-60 naravno da ce svako da se zaleti da ga obidje,a da li biste vi kada neko ide ispred vas 85-90 tek tako krenuli u preticanje ili se nekome zabili u branik-NE BI

obavezno gasenje semafora na neprometnim saobracajnicama uvece,posto vec nema senzora i slicnih stvari,neka se semafori gase,a ne da covek do kuce ceka 15min a zive duse oko njega nema

uvece na neprometnim saobracajnicama povecavanje brzine za 10km-h i smanjenje kazne za odredjeni procenat,jer nije isto neko u spicu kroz neku siroku ulicu danju da vozi 70 ili nocu gde nema nikog nigde

ko je pijan da mu se uzme dozvola i o svom trosku da ide na savetovanje protiv alkoholizma

obaveza svetala motoristima samo

ostali sto kukaju da vam brzina pobi decu-e nije brzina nego roditelji koji pretrcavaju sa decom iako je pesacki samo 25m od mesta gde pretrcavaju-redovna pojava,ili preko pesackog pretrcavaju,naucite dete da se ne boji i da ne leti preko ulice i ne trci za loptom-drakonske kazne za roditelje


i naravno obelezena policijska vozila pored puta na obelezenim mestima,pa makar i prazna samo sa stoje tu,a ne u kafani.

i nije mi jasno,kako moze mobilni tel da bude opasniji od cigarete zapaljene,gde MORAS da pogledas gde je piksla,gde ti dim udje u oci,zagrcnes se,ispadne ti pa moze da te opece tu je odma panika...toliko od mene za sada ima sitnica jos ali ovo primarno sto bih ja promenio

Sekirica Joe

pre 14 godina

Draga nasa milicijo, cestitam vam na novom Zakonu za otimanje para od, i ovako, napacenog naroda. Iskreno se nadam da ce osim vozaca automobila i kamiona (koji placaju 99% kazni) od danas biti ukljuceni i vozaci traktora, biciklisti, pesaci i drugi ucesnici u saobracaju. Takodje se iskreno nadam da vam vise vasi sefovi vise nece davati instrukcije da "ugrozene" poljoprivrednike ne zaustavljate i ne kaznjavate, obzirom da njihova NEOSVETLJENA vozila su izbacila na nase puteve samo neku desetinu kilograma blata, da bicikliste bez svetala je porazavajuce zaustaviti i iskljuciti iz saobracaja, a da pesak koji prelazi van pesackog prelaza (i ako je isti samo 10 metara dalje) je sasvim normalna pojava. Ujedno zelim da zamolite vase sefove da vam pripreme formular odgovarajuceg obrazlozenja za sve komercijaliste na terenu koji ce svojim predpostavljenima morati da objasnjavaju zasto su zakasnili na 101 mesto i zasto im je sada potrebno 14 sati za ono sto su mogli da odrade za 8 sati. Nadam se da cete uskoro primati nove radnike, obzirom da ce se nezaposlenost povecati (i pored pomenutog formulara). Odmah da se razumemo: alkohol, mobilni telefon, prolazak na crveno, ekstremna voznja su stvari za koje je novi Zakon vise nego neophodan. Svetla su na otvorenim putevima i danju neophodna (da ne govorim po kisi i sl.) ali meni samo nije jasno zasto nije propisana za vozace obavezna obuka zamene sijalica na automobilu? Meni, i ako sam jednom prilikom gledao u servisu kako se to radi, i dalje nije jasno i smatram da u servisnom paketu (sa sve prvom pomoci) nemam neophodni alat za takvo nesto. O ogranicenjima brzine da ni ne govorim. Mislim da bi prilikom tehnickog pregleda trebalo da se (kao u F1) uvede obavezna instalacija limitira broja obrtaja na 120 km/h (obzirom da je to najveca dozvoljena brzina u Srbiji) naravno o trošku vlasnika vozila. Ako se stvarno želi bezbednost, onda treba učiniti maksimum. Kakva procedura je predvidjena kada pored npr. mene proleti vozilo milicije bez bilo kakve uključene signalizacije? Mene su u auto skoli ucili da je vozilo milicije i sl. sluzbi bez ukljucene odgovarajuce signalizacije kao svako drugo vozilo. Molim vas da kao servis u sluzbi gradjana (ne Vlade, vec obicnih, malih, stinih kao miseva gradjana), nam svima pomognete u razumevanju i sprovedjenju novog Zakona na kome vam jos jednom cestitam.

Iskreno vas,
od danas potencijalni ne zaposleni pesak

Bojan

pre 14 godina

Kolko se secam, ovaj zakon se sprema vec duze od godinu ipo dana i ceka na njegovu primenu. I posle svih tih priprema i cekanja, oni nisu uspeli do 10. decembra da nabave servere i pripreme bazu podataka, pri cemu je to kljucna stvar kod primene ovog zakona. E to je Srbija !!

milos Milosavljevic

pre 14 godina

Upotreba mobilnog telefona je 5 puta ozbiljniji prkrsaj od voznje u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici.do skora ta odredba o telefonima nije ni postojala a jednosmerne ulice su uvek postojale??? E svaka vam cast...

zoran

pre 14 godina

Posle jednog od komentara gde pise kako ce na ulicama biti samo dzipovi, kOnacno sam shvatio sustinu zakona o saobracaju, ne samo kod nas, nego i u svetu. Setim se od pre nekoliko nedelja, kada je u Bgd bio prvi sneg, ona lapavica, potpuni kolaps, istina zbog krseva sa
letnjim gumama i nekulture. U suprotnoj traci gledam lika u dzipu od jedno 100000 Eu kako
histerise sto stoji, a sirena svira li svira iako je sve zakrceno. On pogleda u mene (prozor naspram prozora) i odrza mi predavanje kako sam ja i svi vi ovde glupi kao ... Ovakvim zakonima, ne samo kod nas, nego i u svetu, se sa puteva i ulica sklanja sirotinja i srednja klasa kako bi visha mogla na miru da vozi. Otuda i vidite toliko nelogicnosti u zakonu koji treba da bude prevencija, a ako ga shvatite kao represiju, sve postaje logicno.

rudarac

pre 14 godina

moram ovo da podelim sa vama...
pre 15 min sam se setao ulicom bul. mihajla pupina. i vidim soje parkirana dva policijska pezoa. rekoh, super, sad konacno da razresim dilemu zimskih guma - treba ili ne. da li vrede all season ili mora m+s.
ja: dobro vece, da li trebaju po novom zakonu zimske gume?
sluzbeno lice: treba...
ja: da li moraju m+s ili mogu all season
sluzbeno lice: ne to su letnje, mora da pise zimske
ja: a kako to pise, jel wintera?
sluzbeno lice: e te, lepo idi i trazi na prednje tockove da ti stave zimske i ne brini!
ja: dobro, a da li vi imate zimske gume (pogledam - nemaju imaju nove all season)
sluzbeno lice: ne znam nisam gledao
ja: dobro a kako ce te vi znati 15 decembra kad me zaustavite da li imam zimske ili ne...
sluzbeno lice: nista ne brini znacemo, a cime set bavis?
ja: masinski inzenjer...
tu me oni nesto iznapusavaju, onako barapski, nisam ih razumeo. okrenem se i odem. opet bez odgovora. kazem opet jer ni na 987 nisu znali da mi kazu. ili ja nista ne razumem i nemam pojma.

dragan

pre 14 godina

1 poen dobijate za nepropisno parkiranje, npr na Gazeli ili slicno gde izazivate opasnost, a ne za parkiranje kakvo ste navikli svaki dan. Zimske gume se ne propisuju, nego se ostavlja mogucnost da ih neko ovlascen zahteva prema situaciji i mestu. Zakon imate na sajtovima skupstine i policije - razocaran sam kolicinom gluposti koje mediji lansiraju u vezi sa zakonom.

aleksandra

pre 14 godina

@milovan

Ja ne znam gde Vi zivite,ja zivim u Nemackoj. U Nemackoj nema ogranicenja brzine na auto putevima ali stoji znak na kome pise preporucena brzina 130km/h. Sva ostala ogranicenja postoje, izmedju ostalog i jedno, specificno za Nemacku, koje biste Vi okarakterisali kao bolesno tkzv. "Schrittgeschwindigkeit" sto znaci tempom kojim hodamo, sto zakon kaze do 10km/h. Taj je znak svuda gde mogu da budu deca,stari ljudi, trudne zene i gradjani sa teskim fisizckim nedostatkom. 50km/h je u naseljenom mestu, na tkzv. "seoskom putu" je 90km/h, na putu za saobracaj motornih vozila je 100km/h an na nekim delovima auto puta je isto 100km/h od 22:00 do 6:00 zbog zastite coveka i njegove okoline od buke.

komarac

pre 14 godina

Kao neko ko zivi u Njemackoj i par puta ide po zemljama ex YU par napomena.

1. Policija u njemackoj je veoma "diskretna". Ne stoje kao kod nas kod svakog 40 km/h znaka da bi bas na tom mjestu hvaltali vozace vec kontrolisu kompletan saobracaj. Dakle, kontrolisu se i autoputevi, i magistrale, i lokalne ceste, nebitno da lije ogranicenje 100, 70 ili 50. Dalje, ako prekoracite brzinu, obicno dobijete postom pismo sa vasom slikom za volanom, obavijesti da ste na toj i toj cesti u toliko i toliko sati vozili toliko i toliko a propisano je X km/h... :) Naravno, sa sve uplatnicom.

2. Tacno je da svjetla nisu obavezna u Njemackoj. ali, primjetio sam da mnogi vozaci (pa i ja medju njima) cesto preko dana vozimo upaljenih svjetala, pogotov kad je malo losije vrijeme jer to pomaze da se bolje uoci auto.

3. Za one koji ce preko granice, Hrvatska u zimskom racunanju vremena, Slovenija, Austrija, BiH su svjetla obavezna.

4. Mnogi "gastosi" se zale kako su vozaci prema njima bezobrazni. To sam nekoliko vidio i sam primjetio, ali se uvijek trudim da ignorisem. Istina je takodje da, pogotovo mladjarija, dodje malo jacim autima i divlja a siguran sam da to ovdje ne rade. :)

Zakon bi trebao pomoci da se kaubojska voznja sredi, da policija ne stoji samo tamo gdje je najlakse za uloviti nekog ko prebrzo vozi vec da se kontrolise kompletan promet. Problem je u tome sto ljudi preagresivno voze, voze se auta loseg kvaliteta, kocioni oput je predugacak itd itd.

Pretpostalvjam da se strancima nece davati cedulje za uplatu vec da ce za njih kazne biti naplacivane na licu mjesta.

Neko je u komentarima pisao o kocionom putu tj. njegovoj duzini, to se lako izracuna formulom :

(brzina : 10) x (brzina :10)
ako vozite 50 Km/h zaustavni put je 25m.
Takodje, reakcija se izracunava sa formulom (brzina : 109 x 3, znaci ako vozite 50 km(h, 15m je za reakciju i 25m za kocioni put, to je vec 40m. Ljudi cesto zanemaruju ovo i voze na braniku (ovo znaju Beogradjani vrlo dobro :-) )

Milos

pre 14 godina

Sto sam vozio vozio sam, meni se vise ne isplati da sedam u kola, ja vozim yuga iz 92 godine, imao sam prilike da se uverim kako prolazimo mi vozaci yuga, fice, stojadina, peglice, vartburga i trabanta sto od policije sto od "jacih" vozaca. Od 10 decembra moj yugo ide u penziju a i ja sa njim, imam posao gde se jako tesko zaradjue novac i to mali novac nikad nisam imao prilike da kupim bolji auto od tog mog yuga i sada me drzava svesno brse sa svog spiska, a ja nikada nisam za 10 godina niti jedan prekrsaj napravio niti bilo koga ugrozio u saobracaju. Tacno znam na kome ce kola da se slome ovim novim zakonom, vec danas sam video kako policajci na raskrsnici jedva cekaju za neki dan da mi "uzmu meru" ja mozda jesam ovan sto zivim tako kako zivim ali ovog ovna vise nece da sisa ova zemlja i ovaj ovan vise nece da pase u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Blakanu. Ostajte zbogom!

Зоран

pre 14 godina

Наслов вам нијe баш добар. Требало је да гласи: Од 10. децембра покушај примене новог закона. Ми са законима немамо проблема, имамо их више него Американци. Проблем је њихова примена.

vozač

pre 14 godina

Ni na jednom internet forumu niji podržan ovakav zakon o saobraćuju, međutim to nije bilo dovoljno, da neko od nadležnih razmisli o svrsishodnosti takvog zakona i najčešće primedbe razmotri i koriguje, da se razumemo ima i dobrih stvari (npr. mobilni telefon, bodovi-pitanje je primene), ali je većina katastrofalna (smanjivanje ograničenja, dnevna svetla (osećam se kao idiot sa upaljenim svetlima po suncu, a možda to i hoće da naprave od nas). Šta reći, samo srećno, kao rudari.

Dragan

pre 14 godina

Novi zakon je prestrog i ne logican ali citajuci komentare ima dosta razlicitih misljenja. Jedno sto mogu reci braco Srbi , u Srbiji je svest 90 posto ljudi ispod normalnog u poredjenju sa naprednim zemljama kao Evropske Japana , amerike, vecina je u pravu zakon je za otimacinu para , svugde gde ima kamera u evropi ima i znak da je na deonici postavljena ista za kontrolu brzine. Pitanje je kako promeniti svest vozaca da li upotrebljavati i sprovoditi stare zakone ili koristiti nove rigorozne , Ali misljenja sam da je novi zakon samo za punjenje budjeta i drzavnih kasa, bas njih briga ko gine na tim putevima jer kakvi su i u kom su stanju cudo bi bilo da nema udesa. a ako treba voziti 60 tamo gde moze 100 i to samo da bi se naplacivalo kazne to je klasicna priprema za pjlacku vozaca, ah da oni koji donose te zakone sigurno ga nece postovati ....A silezdije na putevima oni ce i dalje da teraju svoje problem je jer ce normalan i posten svet ta naje... najvise jer na njima je najlakse trenirati strogocu.

Pele

pre 14 godina

Meni samo nije jasno da se milicija sakriva u žbunju, iskače i naplaćuje kazne. Zar nije logično da se vozilo milicije vidi i da se onda poštuju svi saobraćajni znaci. Ili da se zna gde su kamere i obratiće se još više pažnje na uslove vožnje. Ovim našima je samo cilj novac da uzmu a ne bezbedna vožnja.

T-7-

pre 14 godina

Средства од новчаних казни из члана 17. став 2. тачка 2) овог закона, у висини од 70% припадају буџету Републике, а у висини од 30% припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен. Од 70 % средстава која припадају буџету Републике, 75 % се користи за опремање јединица саобраћајне полиције. Од 30% средстава која припадају буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен, 50% средстава се користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен.
Средства из става 1. овог члана користе се за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима.

Dakle, od 100 dinara kazne-prva podela: 70 din u budzet Republike i 30 din lokalno. a raspodela: 52,5 din opremanje policije; 15 din za popravljanje infrastrukture. Znaci infrastruktura nam je savrsena, ali je neophodno 3 puta više opreme policiji za utvrđivanje prekršaja i bezbednost ce biti potpuna!
Nekako bi mi bila draža obrnuta raspodela.

djole

pre 14 godina

Zelim da pitam koliko bodova saobracajcu ako slaze u zapisniku? Pitam jer sam osetio na sopstvenoj kozi.Hvala bogu,ubrzo sam prodao auto i otisao u inostranstvo pa vise nemogu da me kaznjavaju.Jutro,radni dan,8.00.Nikoga na putu,samo ja i patrola.Vozim desnom stranom,40km/h,vezan pojas,vozilo(z101)spolja kompletno,cisto.Zaustavljaju me.Pitam sta je razlog(znam,ako me odvede na vanredni tehnicki dobice tamo makar kafu fraj).Bez objasnjenja,jos me pita gde radim(provera da li sam platezan)!!!Odlazim ljut na tehnicki i tamo utvrdjuju da levi prednji koci 10%manje od levog.Potpisujem zapisnik, a sta cu!Epilog-odlazim kod sudije za prekrsaje da platim kao i svaki zakonoposlusni gradjanin.U zapisniku stoji-nespravna rucna kocnica!!!(na pregledu pokazala-ispravno).Ne verujem usima.Citam zapisnik.Sta reci.To je zemlja Srbija i to su njeni zakoni.Ni sa ovim-nista bolje.Jesam za strogo postovanje pravila u saobracaju ali kod nas,sa nasom policijom,SMESNO!!!

sandinista

pre 14 godina

Nemam nista protiv novog, strozijeg zakona, ali mislim da nije poenta u zastrasivanju ljudi vec u boljoj i pre svega "pravednijoj" primeni postojeceg zakona.
Za 8 godina aktivnog vozackog staza i ko zna koliko godina pesackog, jos nisam video da je saobracajna policija sankcionisala "divlje" vozace, a video sam ih mnogo. Ali ce zato zaustaviti svakoga ko im se ucini bezopasnim.
Da ne pricam o intervencijama i protekcijama koje ljudi potezu kad dodju u situaciju da ih zaustavi saobracajna policija.
Bolje uloziti sredstva u obuku i zastitu tih ljudi koji rade veoma odgovoran i vazan posao i povezati ih direktno sa sudijama za prekrsaje.
Ovako - mrka kapa, opet ce raditi veze i protekcije, a automobile sa 4-rocifrenim tablicama i zatamnjenim staklima niko nece zaustavljati.
I onda se pitaju zasto izgube lokalne izbore. E, pa to se i Sloba pitao posle petog.

Lemi

pre 14 godina

Jedan od najstrozijih zakona
dat na sprovodjenje jednoj od najkorumpiranijih policija,
No ove postojece kazne nisu male ,samo da je imao ko da ih
naplati a ne da se cenka ko na pijaci dal da pise jel da ne pise, ili ono cuveno pitanje ,sta ce mo ,
Zasto niko ne pomene da jedino nasa policija ne radi po kisi ,jel sede po kafanama , ili su u kolima i cekaju prolece, posto sam iz NS mogu da kazem da vec i vrapci znaju gde su sacekuse nasih cuvara reda i mira.U ulici Filipa visnjica svako jutro od 7-30 do 10 parkirana 2-3 vozila nasih cuvara reda ispred kafanice mislim da se zove dunav jel nesto slicno, a kada je kisa zaglave i na rucku, i sada ce ove sumanute
kazne nesto da promene ,smesno do bola ,juce sam sa voznjom gradskom od 50 dozvoljenih km/h pokazivao supruzi kolko smo upravo izgubili kinte za voznju od centra do limana 4 cca 3-4 km -prolazak kroz zuto-1 kd,pesak mene propustio mada sam stao i molio ga sa predje -1 kd, na keju u jednom momento vozio 60 km/h 1-kd, dete nije htelo da se veze na zadnjem sedistu 1-kd SUMA: 15 dana zatvora,2 meseca rada da bi namirio sve kazne.

Goran

pre 14 godina

Koja je razlika izmedju ove tri stvari:

- 15 bodova - vožnja u stanju potpune alkoholisanosti

- 10 bodova dobiće svaki teško pijani vozač

- 12 bodova za stanje veoma teške alkoholisanosti.

Znaci postoje tri kategorije pijanstva : teska, veoma teska i potpuna alkoholisanost. Nije mi jasno sta je tu sta.

Inace, suludo mi je da neko zaboravi vozacku dozvolu i dobije 14 bodova kao da je pijan vozio.

Tasha

pre 14 godina

Represivan zakon u zemlji bezakonja vodi samo u korupciju, a neogranicena moc koja se daje u ruke miliciji je zaista zastrasujuca. Jedino sto ja mogu da ocekujem od ovog zakona je maltretiranje i novi udar na kucni budzet.

legenda

pre 14 godina

Evo kako ce to u praksi da izgleda sa nasim saobracajcima:
1 bod - 1000 din
2 boda - 1500 din
3 boda - 2000 din
nastavite..

U stvari je neverovatno da coveku koji vozi sa vise od 2 promila nece na mestu biti oduzeta dozvola. U nekim drzavama to vec spada u krivicno delo, ne u prekrsaj.

dej@n

pre 14 godina

Koliko je zakon apsurdan mozete videti u Press-u od 06.12.2009 gde ima clanak o coveku koji pao sa bicikle i platio kaznu od 8000 dinara.Naime,vozio je bajs nekim seoskim putem kod Kraljeva,naleteo na sljunak okliznuo i pao,Ode covek u urgentni centar jer je polomio ruku i onako dok je cekao dodje dezurni policajac i pitao ga sta mu se desilo.Kad mu je ovaj rekao on mu uze licnu kartu i prepisao podatke.Posle nekog vremena dodje mu postom poziv kod sudije za prekrsaj i on ode.Na njegovo pitanje o cemu se radi sudija mu kaze da je samim padom sa bicikle ometao i ugrozavao saobracaj na tom delu pute koji verovatno koriste traktori i lokalni neregistrovani automobili.Covek ostade u cudu i plati kaznu.A taj clan zakona je bio u starom zakonu i osto u ovom novom.A da!Pazite kako se parkirate u SVOJE dvoriste i da ne udarite u SVOJE drvo,jer ako se povredite i zbog toga se placa kazna.Jer ste ometali i ugrozavali saobracaj.Ludilo!!!!!

Milovan

pre 14 godina

Treba ispraviti par komentara.U Austiji su uveli pa ukinuli obavezu paljena svetala. U Hrvatskoj su uveli pa ogranicili samo na zimski period. Samo mi izmisljamo toplu vodu...

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Evo šta ja mislim o ovom novom zakonu o saobraćaju:

-pročitao sam sve odredbe, pola njih je moguće tumačiti odokativno, to jest po volji i ubedjenju onih koji ga sprovode na terenu, to je osnova da on uopšte (ne)funkcioniše.

-mnoge odredbe su kontradiktorne, dvosmislene, nerazumne...u jednoj reči kako rekoh ko rodjene za zloupotrebu i jedne i druge strane, a naravno više sa strane onog ko taj zakon sprovodi .

-ima odredbi koje ne prate inovativne i nove tehnologije kod novih modela automobila.
Tako da recimo moj automobil fabrički ne poseduje rezervi točak, to jest umesto njega imam drugo sredstvo koje menja rezevni točak dok ne stignem do prvog vulkanizera.
Frapantno je, da to ne zna pisac zakona, nije valjda da isti ne prate šta se dešava u svetu novih tehnologija kod auta industije.

-Kada sam pročitao odredbe zakona koja ograničavaju brzinu vožnje autom, shvatio sam, da treba tužiti proizviodjače što nam prodaju vozila koja mogu da razviju: 200, 240, 260 i više kilometara.
Čemu , kome ti auti su namenjeni, kada u Srbiji recimo od vikenda nećemo moći da vozimo više od 12o, ni manje od 10 km.

-Da se razumemo, da zaključim ovaj pledoaje o novom zakonu...isti neće ni za promil smanjiti broj nesreća, povreda, pogibija i šteta!

Evo zašto: broj naših saobraćajnih nezgoda nema veze sa putevima, zakonima, propisima, znakovima...jok, sve nezgode u Srbiji su plod bahatosti, karaktera ljudi, nediscipline, opšte kulture u društvu i nametnutih nam nepisanih pravila.

Dobro, neko će reći, kako takve upodobiti, smiriti, privesti pameti i normalnom ponašanju ?
Evo kako:
Da li ste primetili da naš čovek, vozač, ili turista kad ode u neku kultivisanu i civilizovanu zemlju-radi ono isto što radi u Srbiji, to jest baca opuške, papire i djubre po ulici ? Ne, naravno, jer vidi da to tamo niko ne radi, i svi bi mu se smejali i mislili da je lud.

E to je recept za Srbiju, treba da većina nas budemo normalni, kulturni, odgovorni, pa kada svi skočimo na bahatog vozača, on će shvatiti da je konačno dobio status "PRASETA u Teheranu" i urodjenoj Srbiji, i u tom smislu će se i ponašati.

Problem u Srbiji je taj, što je pola Srbije neodgovorno, nedisciplinovano, bezobrazno, a druga normalna polovina im se uopšte ne suprostavlja, naprotiv kada vidi da to prolazi nekažnjeno i ona to isto radi.

Dakle, zakoni strogi da, zakoni dvosmisleni Ne, zakoni za sve Da, zakoni samo za slabe i neuticajne gradjane NE.Kad se tako primenjuju zakoni, nije ni čudo što kod nas čak i manjina teroriše pristojnu većinu koja poštuje sve zakone.

-

Ljuba

pre 14 godina

Ovaj zakon je klasičan primer kako vlast gde sede nesposobni ljudi tretira građane: kao stoku!
Moj primer, 51 god, bez posla 6 godina, vozim krša starog 22 god bez perspektive da ću ikada sesti u bolji auto, u zadnjih 10 godina samo 1 prekršaj i to na kvarno (otvoren put, policajac se na kvarno sakrio pa snima brzinu i to tamo gde nema ni kuća ni naroda al ostao znak).
Od sada neću da registrujem auto uopšte, ima da ga vozim dok ide a ako me uhvate onda lepo u zatvor pa posle opet isto...Ako vlast misli da u srpskim zatvorima ima mesta za milion ljudi onda u redu, bar ću par meseci imati 3 redobna obroka besplatno.

radivoj predragovic

pre 14 godina

vec vidjeno
u susednoj makedoniji je takodje na snazi da se kazne za saobracajne prekrsaje ne naplacuju na licu mesta. vracajuci se letos iz grcke kroz makedonju smo prolazili oko ponoci. na delu auto-puta su bili radovi i bila je smanjena brzina na 60km/h, sto ja naravno nisam video i snimio me je radar sa brzinom od 90 km/h. kada su mi rekli da moram kaznu da platim na salteru poste koja radi od 07.00 ujutru meni se smracilo. ali to je bilo samo da me zaplase jer mi je plicajac uzeo 75 eura da mi "ucini" da on umesto mene plati tu kaznu ujutru kada posta pocne sa radom. naravno da mi za uzeti novac nije izdao nikakvu potvrdu.

Milan Rimski

pre 14 godina

Sve je to lepo zamisljeno,ali postoji i opcija da vozaci nemaju para da plate kazne, a zatvori nam rade sa 150% kapaciteta!!!!!

Vladan

pre 14 godina

[Cl. 330, st. 4.] Instruktori voznje i ispitivaci na prakticnom delu vozackog ispita ce po osnovu zanimanja i zivotnog poziva morati u zatvor na 15 dana! Ispitivaci, istina, samo kada ucestvuju u saobracaju!!

Sinisa

pre 14 godina

Samo se nadam da ce novi zakon vaziti za sve gradjane isto, tj. da ce zakon biti isti za BMW-ove, mercedese, zatamnjene dzipove itd.

Marx

pre 14 godina

E, moj profesore (prava) i Vladane (studente prava),

kad vec citate, naucite sta citate. Cl. 330, st. 4, procitajte celu recenicu, a ne samo deo. U prevodu, bice kaznjeni zato sto su dopustili licu koje nadziru da vozi pod uticajem alkohola.

Raca

pre 14 godina

I ja verujem u to,jer ce sa ovako ne prilagodjenim pojedinim ogranicenjima i represivnom kaznenom politikom i vise od pola vozaca biti prinudjeno da zbog nemogucnosti izmirivanja svih dugova nastalih novim zakonom biti prinudjeno da ne koristi automobil

Zeljko

pre 14 godina

Nisam siguran da je stari ZOBS bio loš - SAMO SE SELEKTIVNO sprovodio!!! Ni novi zakon neće doneti poboljšanja ako bude izostavljao tatine sinove, političare, estradne zvazde, javne ličnosti i drugare. Zakon koji se sprovodi prema svakom građaninu podjednako i pravedno je dobar zakon!!! "Od četvrtka, 10. decembra, počinje delimična primena novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju" A zbog čega država nije, kao i sa nekim drugim zakonima, sačekala da se stvore svi neophodni uslovi pa tek onda počela primenu!? Zar nije logično da su prvo obučili pripadnike saobraćajne policije, sudstvo, radnike koji se bave javnim prevozom i održavanjem putne infrastrukture i na kraju određeno vreme pismeno i usmeno obaveštavali vozače i ostale učesnike u saobračaju o novim tačkama zakona. Takođe i da su prilagodili horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, pozatvarali i pokažnjavali bahate firme koje se bave pružanjem usluga tehničkog pregleda vozila...
Da ne nabrajam sve tačke, ali ovo je jedna stvar na kojoj će, ako se ne ispravi, mnogi nagrabusiti; "6 bodova dobijaju se za prolazak kroz crveno i žuto svetlo..." - Na mnogim semaforima ne postoji trepćuće zeleno svetlo koje bi upozorilo da će uskoro da se upali žuto svetlo! - Lepo za naplatu kazni... Kao i što će brzina u naseljenom mestu biti ogranićena na 50km/h. Da li će stići da promene sve saobraćajne znake na kojima je 60 km/h i koje znake i propise poštovati u tom "pravno-saobraćajnom haosu-vakuumu"!?
Takođe ne vidim koliko bodova dobija vozač traktora koji sa njive na kolovoz nanese velike količine blata ili ima prikljuno vozilo koje nije propisno označeno ili osvetljeno!
Za sada toliko....a ima toga još.....

Filip

pre 14 godina

Posto ja vozim u Beogradu najvise tojest u gradu gde se samim tim cesto skrece ili menja traka impresioniram sam koliko ljude mrzi da koriste pokazivce pravca, toliko da je nekima preslo u naviku da ih uopste ne koriste. Pa ako je cilj ovoga zakona prevencija zasto je kazna za to samo "1bod" koliko je i za nepropisno parkiranje, i u prethodnom zakonu je postojala kazna za to ali me bas zanima koliko ih je napisano. Kaznjavanje zbog tog tipa preksaja ili na primer ne primer ne propustanje pesaka "2boda"(inace ako ti udje u naviku da ne prpustas pesake mozes ubiti nekog) direktno uticu na podizanje kulture u saobracaju. Toliko o prevenciji ajmo sada iskreno o punjenju bubudzeta..

Zoran

pre 14 godina

Da li se zna da li je striktno zabranjeno voziti na zadnjem sedistu dete mladje od 3 godine u narucju punoletne osobe ili je to ipak moguce?
Onako kako pise u zakonu, ispada da specijalno sedista mora uvek da bude ugradjeno sto ima smisla ako su u vozilu samo vozac i dete, ali...da li to znaci da posto nemam potrebu za tim sedistem nikada vise nikoga sa mladjim detetom necu moci da prevezem?
I ako je to tacno - zasto se onda takav prevoz bez sedista u taksiju smatra bezbednim?

Pele

pre 14 godina

Кako izgleda vožnja po Srbiji svi znamo. Ako vidiš miliciju ablenduješ pa svi uspore a sada treba da znam spisak kamera po Bgd. Aman stavite znake za kamere, postavite kola milicije da svi vide. Kao da niko nije vozio po zapadu. Vozio sam dosuše samo po Grčkoj i svugde je bio znak za kameru a milicijska kola su se jasno videla i nije mi palo na pamet da prekršim propis.

wlado

pre 14 godina

jednostavno ima toliko novih pravila koja dolaze u sukob sa izradom automobila i pogotovo nasih drumova

samo jedan primer...u austriji jeste kazne te ako prodjes na zuto, ali zato zeleno svetlo treperi makar 4 sekunde da bi vozac skontao da ce uskoro zuto i da koci...a ovde? ides 45kmh, i prodjes na zuto, i hop vidi policija u retrovizoru....smesno da nije tuzno

boban

pre 14 godina

meni je ovo ljudi pljacka na kulturan nacin, ukoliko kao i do sada nebude imao ko da sprovede ovaj zakon a policija shvati da nije ona zakon nego je tu da ga sprovede nece se bitnije nista promeniti cak ce i budzet da opadne.jer stvari stoje ovako ko ce da im puni ionako supalj budzet ako se svi mi upristoimo...ako im je najbitnije upaljeno svetlo,rezervne sijalice i prsluk ...ustvari kakva drzava takav i zakon----srecno svima ili parkiraj do marta dok se neslegne prasina

Ivan

pre 14 godina

Ajd ovo oko zutog svetla da prokomentarisem. Cak ni u bg-u nema svuda da treperi zeleno svetlo pre nego se promeni na zuto. A u ostatku Srbije da ne pricam...

Krivac po novom zakonu

pre 14 godina

Cilj im je da smanje mrtve za 50%. Super, i ja sam za to. A zašto ostavljaju onih drugih 50% mučenika? Zato što znaju, tugo naša, da tih 50% ide na druge, nedodirljive učesnike. Nedodirljivu policiju koja i sama pravi gomilu prekršaja (ako postoji bilo koji vozač koji nije video ni jedan grubi prekršaj policajaca u poslednjih mesec dana neka se javi a urednik ovog sajta neka odmah izbaci moj dopis sa ove stranice). Tu mislim i na "Održavaoce" puteva i ulica sa udarnim rupama, pueve i ulice neobeležene, sa besmislenim saobraćajnim znacima, a sve bez ikakve zakonske odredbe koja bi ih na to primorala.
Obratite pažnju na ovu mudrost: "Ako horizontalna i vertikalna signalizacija pokazuju suprotno, važi vertikalna signalizacija"!? Pa to tako može da stoji ( i stoji) godinama jer nema predviđene nikakve kazne za zevzeka koji je to postavio a nije ni predviđen nikakav rok ili nadležnost i odgovornost onoga koji to treba da ispravi. Takvih primera ima gomila ko će sve da ih nabraja.
Danas u Dnevniku II prilog o problemu pešačkog prelaza na Vidikovcu (Beograd). Tu je kažu bilo samo!! 35 nezgoda, pa ne treba da se stavlja ležeći policajac. Na tom, kritičnom, prelazu stoji policajac, ne običan nego neki šef, i mirno saopštava da je tu sve po zakonu, signalizacija, ograničenje brzine, itd. On utegnut, uredan, sa svim mogućim oznakama na uniformi, a iza njega pešački prelaz koji se jedva vidi koliko je boja izbledela.

Imam još jednu primedbu na svetla koja treba da su stalno upaljena. Upaliću ih, nema problema, kupio sam i dva kompleta sijalica da mi se ne desi da ih nemam spremne, ali nisam još uspeo da uvežbam zamenu na levom svetlu mog novog Punta. Jednostavno, levi far nije dostupan i onako kako je predviđeno uputstvom koje dobijate uz auto, to se ne može uraditi. Ko noću, na drumu, promeni sijalicu za manje od sat vremena, ili ko je promeni bilo kako, pa i uz ljubaznu pomoć policije koja i sama ima takve puntiće, i koji su često bez nekog svetla, (ne mogu da se uzdržim da ih ne korim)neka objave i nama ostalima, kako se to radi. Jer u suprotnom ko će se naplaćati kazni. A Punto je nov auto, naš ponos i dika, koji je prošao homologaciju (ako sam se dobro izrazio) i uputstvo koje uz njega dobijamo je zakonska obaveza proizvođača. Naravno ni tu za njih nema predviđenih kazni ni predviđenih kaznenih poena, oni nisu bedni vozači. Njihov doprinos spada u onih drugih 50% unesrećenih koji su ostavljeni za neki drugi, budući, zakon.

Nesa

pre 14 godina

Ova nova PRVA POMOĆ nema nigde da se kupi, šta raditi?
Da li vi iz b92 možete da pozovete nekog koji je nadležan da svima nama objasni gde,kako i po kojoj ceni može da se kupi nova PRVA POMOĆ i da li uopšte ona postoji,

Hvala

stasha

pre 14 godina

kako ce da se primenjuje zakon,a slazem se da treba,kad nemamo gde da se parkiramo?mi nemamo dovoljan broj parking mesta da bi postovali propisno parkiranje.

slayer

pre 14 godina

Opet ce novi zakon o saobracaju najvise pogoditi ljude koji nisu u mogucnosti da voze nove automobile.A takodje u Srbiji jos uvek zakoni za nekoga vaze,za nekoga ne.

Tigric

pre 14 godina

Zivim u inostranstvu i evo danima se mucim da nadjem na netu kompletan ZOBS. Da li mi neko moze pomoci, reci na kom sajtu mogu da procitam kompletan ZOBS i zakon o registraciji vozila. Cuo sam imedju ostalog da ce vozila starija od 15god morati 2puta godisnje na tehn. pregled. Unapred zahvalan citalac B92 online iz Svedske.

Saša

pre 14 godina

Do sada sam sliušao-čitao samo o obavezama vozača i putara a nigde ni traga od obaveze Policije?! Na zapadu ako sve merimo prema zapadu Policija nikad ne stoji pored puta nego su u saobraćaju i iz saobraćaja zaustavljaiu one vozače koji su napravili prekršaj, ali to urade tako da ne ugrožavaju saobraćaj naravno prvo postavljaju zaštitne čunjeve pa tek posle toga naprave kontrolu. U kontroli nikag nosmo na TI niti pita gde si krenuo niti gde ideš. ako Vas je zaustavio zbog neke neispravnosti i ustanovi da nije u pravu neće Vam dokazivati da je jači od Vas pa da traži koliko ima zihernadli u prvoj pomoći i ostale samo njima znane zakone ( povuci ručnu pa kreni itd). U mnogim sličajevima su me zaustavljali policajci koji nisu saobraćajci pa ne znam dali će biti dalje to praksa. Dali će policija moći da nas zaustavlja samo zato što mu se hoće ili samo ako smo napravili prekršaj ili je auto u vidno oštećenom stanju.
Koja su obaveze Policije i kako se možemo boriti protiv nesavesnih policjaca ( nisu vezani u kolima, voze prebrzo bez adekvatnih signala,preticanje na punoj liniji, nispravna vozila policije npr. u mom gradu policiji neradi pozicija na zadnjim svetlima već par meseci, nemaju fluoroscentne narukvice ni prsluke, zaustavljane u mrku kada nemožemo sa sigurnošću da vizuelno utvrdimo da li je to stvarno policija, jer je bilo slučajeva da Vas zaustavlja neko ko nije policija samo je slična uniforma.
Naravno da sam za nove zakone u bezbednosti i nadam se da će Policija da uradi svoje i da će puteve očistiti od nasilnika.

vozac

pre 14 godina

samo vi gospodine ministre i ostali u vrhu hijerarhije policijske,primenite ali bukvalno dosledno na sve gradjane,stanovnike,i putnike u zemlji srbiji ovaj zakon ,i bez bilo kakve rodbinske,prijateljske ili svalerske veze i na vase i ministre i nece biti problema.tamo gde prvi tajkun ili lokalni mangup prodje nekaznjeno,ta vest ide toliko brzo da nikakva cenzura ne prolazi

novosadjanka

pre 14 godina

Naravno da svaki zakon ima smisla ako se sprovodi neselektivno. Bojim se da ce sa ovim zakonom biti isto kao i sa svim ostalim zakonima u nasoj zemlji - za neke ce da vazi, a za mnoge ne. Zavisi kako se ko bude "snasao". Uopste kod nas sve gubi smisao, jer jedini stvarno vazeci zakon su mito i korupcija!!!

PM

pre 14 godina

Apsolutno se slazem sa vecinom ovde iznetih komentara. Mi nemamo mogucnosti (zelje i volje) da primenimo ovaj zakon. Policija je korumpirana, bas kao i drzava. Jos pre par meseci sam rekao da cu od 10.12. voziti samo kad moram, i to cu i ispuniti. I naravno da ce lovatori i mafioze i dalje voziti kako im se prohte, svojom brzinom skidajuci kapu sa glave policajcu koji ce pored puta u tom trenutku pisati kaznu vozacu fiata ili starog golfa... Sramn vas, bre, bilo.

vladabre

pre 14 godina

@ Bane NS, 7. decembar 2009 10:16)
zaustavni put tvog automobila je 30 i kusur metara ali se na to dodaje i vreme tj. razdaljina potrebno za tvoju reakciju pritiskanja papucice kocnice!!!
uzima se da je prosek pri brzini od 60kmh oko 27 metara

sonebg

pre 14 godina

Prosle nedelje sam se vratio sa puta iz Austrije.Vozeci kroz Hrvatsku Sloveniju Austriju i nazad preko Madjarske nigde na putu nisam video saobracajnog policajca. U Austriji takodje za sedam dana nisam video saobracajnu policiju. Ogranicenja su 50,90,110 i 130. I svi ih postuju pogotovo na lokalnim putevima. Ali su ogranicenja krajnje normalna i logicna. Svakom znaku se 100% veruje a ne kao kod nas gde sluze da bi se otele pare vozacima. Imao sam prilike da vozim putem izmedju dva sela od zadnje kuce u jednom selu do prve u drugom ima max. 150m ali je na tih 150m brzina podignuta na 90km naravno posto se radi o naseljenom mestu odmah na ulazu je spustena na 50km. Kod nas bi zaboravili a iz kukuruza bi iskocio saobracajac. Ko je iz Beograda i zna za Rakovacki put gde od krivine kod "Interspida" do krivine kod pumpe ima dobrh 2km pravca kuce ili bilo cega nigde na vidiku put dobar a ogranicenje 40km. Ja sam tu platio pre par meseci kaznu zbog prekoracenja brzine isao sam strasnom brzinom od 58km. Mislim da je bolje da guram auto. Ibarska magistrala do Cacka 70% ogranicenje 60. Pa kad da stignem u recimo Cacak. Ne mogu putari da ne zakrpe rupu na putu i da stave ogranicenje 40 nego moraju da poprave put. Samo kod nas ima da policija zaskace vozace od granice do Subotice na cetiri mesta policija ispod podvoznjaka sa radarima mislim......... pa ko ce da prodje kroz Srbiju i da ga pljackaju. Brane radar detektore a u EU nemogu da postave radarsku kontrolu ako ne objave gde su. Kod Beca na auto putu lepo pise preko celog nadvoznjaka na izmenjivom svetlecem znaku KONTROLA BRZINE a ispod ocitava moju trenutnu brzinu posle 150-200m nailazi se na radar bez ikoga nema saobracajca da ti pise kaznu za prljave tablice. E to je zakon o BEZBEDNOSTI saobracaja a ne zakon za PUNJENJE BUDZETA.

Sonja

pre 14 godina

Uz duzno postovanje i bez zelje da bilo koga vredjam, OPASNO je dati ovoliku moc bilo kome, a kamoli policiji kojoj obrazovanje, kultura i tome slicno, nazalost, nisu jaca strana.

DZoniKG

pre 14 godina

I opet ce samo slabiji da naj***.Pre mesec dana mene policajac zaustavalja jer sam prosao na bukvalno 1 metar pored pesackog prelaza peske.Mislio sam da se zeza a u isto vreme jedan sa trkackim motorom preko tog istog pesackog prelazi sa bar 150 na sat a ogranicenje sigurno nije vece od 50.Pitam sto ga nije zaustavio (bila su 2 policajca) ladno kaze "znam da nece da stane pa ne bi da se blamiram" Sta reci vise,i resio sam da ne platim i vec mi 2 puta dolazili policajci kuci da mi prete zatvorom ako ne platim.

D.N.

pre 14 godina

Pre mesec dana u Velikoj Plani svojim ocima sam video slucaj- "vozilo za obuku vozaca kamion C kat. instruktor sedi pored ucenika-vozaca i razgovara telefonom,ucenik-vozac VOZI kamion i takodje razgovara telefonom" !
Sada mene interesuje KO CE I KAKO DA DOKAZE da je vozac za vreme voznje telefonirao?To pitam zato sto mislim da je jedan od vecih problema saobracajnih guzvi u Beogradu telefoniranje pri voznji i manjak koncentracije i nemogucnost racionalnog i visprenog odnosa u saobracaju.

bg sindikat

pre 14 godina

Naše društvo je veoma neuređeno, sa ogromnim problemima (koje pre svega proizilaze iz korupcije), pa će samim tim i primena ovog zakona biti neadekvatna. Već su mnogi pre mene ostavljali komentare o tome kako se selektivno i neadekvatno primenjuje postojeći zakon i to je uglavnom tačno, a na žalost ovaj novi u samom startu ima nelogičnosti za koje je pitanje da li će se vremenom ispraviti (po dosadašnjem iskustvu, hmmm).

I tako, krug je zatvoren, vlast "nije imala snage da promeni sistem", već im je lakše bilo da pojačaju represiju putem novog kaznenog sistema - to neće dati efekat koji navodno žele, već će samo pojačati osećaj nepravde koji svi koji nisu na vrhu piramide već imaju prema postojećem sistemu. Dok god se sistem istinski ne promeni, od svih "dobrih" ili "nametnutih im sa strane" namera zakonodavca ostaće samo - kao i do sada, OČAJNA primena i onda imamo sve one posledice koje vređaju zdrav razum, pokazuju da logika nema pravo glasa, a na kraju samo provociraju ovolike komentare...

A kad i ko će da promeni loš sistem?

Protiv novog Zakona

pre 14 godina

Dosadašnji zakon se primenjivao samo na sirotinju u jugićima, kečevima, dok su tatini balavci u besnim džipovima prolazili nekažnjeno. Ako se ovaj novi Zakon protiv saobraćaja (mislim da mu je to sasvim prikladan naziv) bude primenjivao kao i dosadašnji Zakon, imaćemo apsurd da ćemo kroz par godina na ulicama upravo imati isključivo džipove što divljaju 150 na sat po gradu. Njih policija neće dirati kao ni do sada, dok sirotinje više neće ni biti u saobraćaju jer će dotle svi "zaraditi" tih famoznih 18 poena zbog najbanalnijih prekršaja.

profesor

pre 14 godina

Stvarno u cl 330 pise da ovi koje Vladan pominje moraju u zatvor, ni krivi ni duzni. Prvo nisam shvatio Vladana, pa posle nisam mogao da verujem. A ako zdravorazumski tumacimo sta je pisac HTEO da kaze.... SRAMOTA!!!

Ivan

pre 14 godina

Meni i dalje nije jasno kako je moguce da voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru nosi samo jedan kazneni poen i ne smatra se nasilnickom voznjom?!?!
Mislim da je vecina vozaca koji su ovde ostavili komentare imala barem jedan susret ovog tipa, gde buzdovan (jako cesto i buzdovanka) koji se krece u suprotnom (zabranjenom) smeru ne samo da nece da se pomeri u stranu da vas propusti, vec ne zeli ni da se zaustavi na takvom mestu da vama omoguci da se njemu sklonite sa puta...

A sad ono bitnije - u vezi ogranicenja brzine koja se spominje u najvecem broju komentara Ocigledno je malo ljudi procitalo novi ZOBS, pogotovo u delu koji se odnosi na ogranicenje brzine u naseljenim mestima. Cinjenica je da je opste ogranicenje brzine u naseljenim mestima smanjeno na 50km/h, ali u istom clanu ZOBS-a pise:
"na putu u naselju, čiji saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, može da se saobraćajnim znakom dozvoli kretanje vozilom brzinom i
do 80 km/h."
Ogranicenje brzine na 50km/h je za mene sasvim prihvatljivo u uzem gradskom jezgru, kao i na onim mestima gde je prisutan veliki broj pesaka na trotoaru ili gde je vozacima vidiljivost ogranicena npr. parkiranim vozilima. Pored toga u centru Beograda je zbog guzvi u periodu 9-19h postalo nemoguce voziti brze od 30km/h tako da ne verujem da ce (u Beogradu) ovo ogranicenje nekome smetati.

Medjutim, ako bi se stvarno vodili nekim evropskim merilima (jer, zaboga, po njima je i pisan ovaj zakon), vecina novobeogradskih bulevara ima te saobracajno-tehnicke elemente koji omogucavaju da se zadrzi ogranicenje brzine od 60km/h ili da se cak poveca na 70km/h (u sta cisto sumnjam, ali lepo je nadati se).
Isto vazi i za pravac pored sajma (Bul. V. Misica-Radnicka ulica), Trgovacku ulicu (do Solunskih boraca), Bulevar oslobodjenja (od Autokomande do Kruznog puta), Bulevar Vojvode Putnika (od Prokopa do Stadiona JNA) i naravno auto-put za Novi Sad od lakat krivine do Batajnice - saobracajnice koje su inace najpoznatije radar aleje u Beogradu :)))

Salu na stranu, sve ove saobracajnice poseduju fizicku barijeru koja razvaja saobracaj u suprotnim smerovima, a trotoar je odvojen od kolovoza zelenom povrsinom dovoljne sirine da pesaci nisu ugrozeni motornim saobracajem. Doduse ja sam za to da se postave dodatne barijere koje ce odvratiti pesake da pretrcavaju ovakve saobracajnice mimo pesackih prelaza, ali to ne predstavlja veliki posao u odnosu na povecanje protocnosti saobracaja i smanjenje guzvi.

Isto se moze primeniti i u Novom Sadu, Nisu i svim mestima gde saobracajnice to dozovoljavaju...

A ako se vlas(t)i ne dosete ovoga (sto je inace normalna praksa u EU), vec postave svuda ogranicenje od 50km/h, na nama vozacima ostaje da se organizujemo i izvrsimo pritisak na vlasti da menjaju ono sto ne valja.
Ako se ne varam 50.000 potpisa je dovoljno da se pokrene izmena bilo kog zakona u Srbiji, a nesto mislim da ce se za izmene ZOBS-a lako skupiti i mnogo vise.. :)

p.s. Princip samoorganizovanja vazi i za "zaboravljene" znakove ogranicenja ili zabrane koje policija obilato koristi za sacekuse. Ti znaci se nece sami od sebe skinuti vec kako kaze clan 133. stav 3.:
"Saobraćajna signalizacija mora se ukloniti, dopuniti ili zameniti, ako njeno
značenje ne odgovara izmenjenim uslovima saobraćaja na putu ili zahtevima
bezbednosti saobraćaja."
To znaci da vi, vozaci, treba da urgirate kod nadleznog preduzeca za puteve ili sekretarijatu za saobracaj, da bi se nesto promenilo. Zovite ih, pisite im dopise, saljite im faksove, kucajte im na vrata barem jednom dnevno - jednom recju dosadjujte im dok na kraju ne popuste... A ako ne popuste onda menjajte njih ;)

zlocko

pre 14 godina

Od nocas je stupio na snagu nov Zakon o saobracaju. Prvog koga sam video da ga je prekrsio, jutros u 7.25h na raskrsnici kod Medicinske skole u Kragujevcu je polisijski auto, koji je prosao na crveno, bez rotacije, a isao je iz pravca nadvoznjaka ka parku...kragujevcani znaju o cemu pricam. Kome da ga prijavim?

Osvetnik

pre 14 godina

Odgovor za Zlocka i ostale zainteresovane:
Danas 11.12.2009 na TV policijski general Stojadin Janković (mislim da je načelnik saobraćajne policije) kada je govorio o korupciji policajaca rekao da to prijavljujemo njemu. Mislim da možemo da prijavljujemo i ostale policijske bisere.
Ako nas nekoliko tvrdi da je taj i taj policajac prošao kroz crveno, ili ga slika parkiranog na pešačkom prelazu, neka mu služi na čast ako prijavu odbaci

Slobodan

pre 14 godina

Zanima me da li neko mozda zna po kom zakonu ce se suditi za ranije ucinjene prekrsaje ciji su postupci u toku? hvala unapred