Subota, 05.12.2009.

20:17

Mesić: Ne davati lažne nade

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da se odnosi između Hrvatske i Srbije popravljaju, ali se opet “javlja pitanje BiH, tačnije Republike Srpske”.

Izvor: B92

Mesiæ: Ne davati lažne nade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Susjed

pre 14 godina

Interesantno koliko Srba ima prigovore na Mesića a dok je Sanader bio što je bio, neviđeno ga se hvalilo na srpskim forumima?! pa nije valjda zbog onog jednog "Hristos vaskrese..."? Pa to je jedan potez pružanaj ruke prema Srbima u Hrv, a Mesić ih je imao puno puno više, to pitajte Srbe iz Hrvatske. A to što vi u Srbiji samo gledate što je rekao kad se Juga već raspala (najmanje njegovom zaslugom) 1991., možda to znači da vi živite u prošlosti?

Ivan

pre 14 godina

Ne brini Mesiću ni za Bih ni za Srbiju. Za razliku od Hrvatske obe gore pomenute zemlje su multietničke i takve će ostati.
Neće ni Bošnjaci ni Srbi opet nasesti i primiti za oružje kako bi vi hteli. Sve ide mirnim putem.
A vidim da vas baš nervira to što VEĆI susjed Srbija krupnim koracima ide dalje i uskoro će prestići Hrvatsku na svim poljima. Tu se krije tvoj strah pa pominješ ratove, Mesiću.

Spectator

pre 14 godina

Kako podijeliti tigrovu kozu i da svi budu zadovoljni? Problem o kojem gosp.Mesic govori je realno-politcki! Pretpostavimo da bi se takozvana RS htjela odvojiti od BiH. Niti Bosnjaci niti bosanski Hrvati joj ne bi dali da "ponese" sa sobom recimo Banjaluku, Bosanski Brod, Modricu, Derventu...! To je jednostvano nemoguce! Jer Srbi tu nisu cinili niti 30% populacije. Facit: naravno da bi doslo do rata. Jedino moguce rjesnje ovog gordiskog cvora vidim u kantonizaciji BiH, slicno kao u Svicarskoj - s jakim kantonima i reduciranim ingerencijama sredisnje vlasti.

Nikola

pre 14 godina

"Ja sam rekao Hrvatima iz Bosne i Hercegovine...", i zbog toga je to neizostavno tacno, jer sam ja najmudriji, najpametniji, najlepsi... 'Ajde, molim te!
Nekako mi se ipak cini da Stipe, po svom starom obicaju, jedno misli, a drugo govori. Nekako i on jedva ceka da Republika Srpska uradi to cemu se on navodno protivi, da bi ih i Hrvati iskoristili kao trojanskog konja.

fanta

pre 14 godina

Sama cinjenica da je gospodin Mesic gostovao u Pescaniku ga opredeljuje. Da ne pricam o tome da mu je svaka na mestu i da je od ovakve harizme i rezonovanja politicke realnosti, nas Predsednik Tadic udaljen dve svetlosne godine. Jedna druga stvar: ne bese to tako davno kada su gledaoci i citaoci B92 i slusaoci Pescanika imali, najblaze receno, veoma slicna razmisljanja... Reakcije na govor gospodina Mesica je samo jedan od primera koliko smo se udaljili jedni od drugih, i koliko su nam poimanja stvarnosti i vizije o buducnosti postali razliciti. Hvala B92 na objavljivanju ovog komentara i na prenosenju Pescanika u etar. Long live!

Dragana

pre 14 godina

Gospode Boze, pa taj covek zaista misli da cemo mu poverovati i postupiti po njegovom "uputstvu". Komsija, gledaj svoja posla, jer sve sto nam iz vase lijepe dolazi, veruj mi kroz devet sita sejemo, ali nam na situ uvek jedno isto ostaje - lose namere. Mi cemo uraditi onako kako nam propisi i dobrobit nasa nalazu, a posavetovacemo se svakako, ali sa prijateljima kojima verujemo.

nikola jankovic,pula

pre 14 godina

Potpuno na isti nacin Mesica napadaju nacionalisti Srbi i Hrvati. Nema nikakve razlike. Jedino sto ga ovdje nazivaju srbofilom, balijom i cetnikom a u Srbiji Ustasom. On je najslabiji bas tamo gdje zive ekstremisti .U Imotskoj krajini, okolici Zadra, Benkovcu, Gospicu. Razmislite zasto u Istri ima preko 90% glasova ili na Rijeci i Kvarneru oko 80%, Varazdinu 80%, Zagrebu 75 % a u Imotskom 10%, Gospicu 15%...Samo malo razmislite i vidjecete tko je zapravo Mesic i kakav je to politicar.
Njegovi nastupi su jasni, konkretni. Udara na osnovu problema. Primitivizam i klerikalizam. Crkvu zeli vidjeti gdje joj je i mjesto. Naravno, ne u politici.
Ja sam Srbin i znam koliko je Mesic radio za nasa prava i u tjeku devedesetih i od kada je predsjednik.
Puna podrska njemu iz Istre u kojoj ga vole i Hrvati i Talijani i Srbi i Bosnjaci i svi ostali.
Bravo Stipe!!!

Brady

pre 14 godina

Gospodin Mesic ocigledno preti ratom na svaki pomen iskazivanja demokratske volje srpskog naroda u Rep. Srpskoj. E ovoga puta necete uspeti gospodine Mesicu. Nema vise ratovanja, sto se Srba tice nije ga ni trebalo biti, granice postoje i sad svako na svoju stranu, bas onako kao sto ste vi ucinili sa Jugoslavijom 1991. godine. Nemojte vi uciti nas koji je nas glavni grad, kao sto nismo ni mi vas 1991.

neshonni

pre 14 godina

Na prvi pogled čini se da Mesić iznosi racionalna razmišljanja o pitanjima koja su nas i koja nas i dalje zaokupljaju. Sa nekim stvarima koje je izneo bi se čovek i složio ali sa mnogima ne. Licemerno je isticati da se u RS dogodilo etničko čišćenje i da se ništa ne čini na povratku izbeglica a istovremeno ne pomenuti još masovnije etničko čišćenje Srba iz Dalmacije, Banije, Korduna,Like i Slavonije gde su vekovima živeli. Od 12% Srba koji su pre ovog nesretnog rata živelo u Hrvatskoj ostalo je danas svega 4% uglavnom starije populacije i država kojoj je on bio predsednik u prethodnom periodu ništa nije učinila za njihov povratak. Licemerno je isticati da je samo Milošević kriv za izbijanje sukoba u SFRJ..kao što je on hteo Veliku Srbiju i Tudjman kome je Mesić tada bio desna ruka je želeo Veliku Hrvatsku. Setimo se samo zapaljivih izjava iz Beograda ali i iz Zagreba a neke od njih su dolazile iz usta upravo Mesića pogotovo kada se obraćao emigrantskim ustaškim pokretima po svetu. On je izvršio svoj zadatak razbijanja SFRJ i nikoga savesnog, kao što je on tobože sada kada opominje Dodika, nije bilo da njega opomene kako njegova politika vodi ka destrukciji, razaranju i milionskim ljudskim žrtvama! Priznao je Kosovo, albansko Kosovo..muslimansko većinsko u kojem se takodje mogu ako već ne spremaju islamski fundamentalisti da u narednih 50 ili 70 godina kako kaže prave probleme sekularnoj EU i naravno nama na Balkanu. Po Mesiću na Kosovu nema opasnosti u vezi navedenog ali bi sigurno postojala u slučaju odvajanja RS od B i H kao i hrvatskih kantona kada bi na mapi ostala mala muslimanska državica...licemerno. Albanci su još od a i pre Prizrenske lige 1878.god sebi zacrtali cilj stvaranja Velike Albanije. Proglašenje nezavisnog Kosova je samo etapa u ostvarenju istoga i koji se odvija uz svesrdnu podršku "dalekovidih" medju kojima je Mesić. A kada Dodik govori isto tako u ime srpskog naroda u RS o istorijskoj težnji da bude sastavni deo Srbije, Mesić na sva zvona kritikuje istoga kako razbija B i H ponavljam ne videći sebe u istoj ulozi kada je bila u pitanju SFRJ i tobože poručuje Hrvatima u B i H kako je njihov glavni grad Sarajevo koji je nakon rata postao 99% muslimanski u kojem jedva da ima kojeg Srbina ili Hrvata..smešno!

Ivan

pre 14 godina

Mesic se ponasa kao da je i dalje predsednik Jugoslavije i deli lekcije o odnosima druge dve drzave. Ne moze tako crno belo da se gleda, mogu da imaju dva glavna grada Banjaluku i Sarajevo, na primer.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ovog coveka veoma cenim ali on nije uspeo da bude balansiran u emisiji "Pescanik". "Ostala bi jedna mala islamska drzava koja bi bila okruzena neprijateljima". Ko bi bio neprijatelj ovoj maloj islamskoj drzavi? Zar ne kazete isto kao i pokojni Tudjman:"Hrvatska ce da vodi Bosnjake u EU". Zar vam se cini da Bosnjaci su krave pa mozete sa uzdijama da vodite do ljivade? Drugo, granice se ne menjaju samo ratom. Najbolji primer je Ceska i Slovacka. Trece, zasto ne spomenujete koliko Srba i Bosnjaka zive danas u Herceg-Bosnu, kada spomenjujete Republiku Srpsku? (8% Bosnjaka i Hrvata).

deki

pre 14 godina

Mesicu ne mesaj se u unutrasnje stvari tudje zemlje! I ako ti pravis gresku, ne pozivaj Srbiju na isto.
Medjutim, verovatno ces da dobijes ovo drugo - u Srbiji moze da pobedi opozicija, i sta onda?

istrian

pre 14 godina

Zbog ovakve odgovorne politike i hrabrih rijeci Mesic i dobija po 90% glasova u etnicki mjesanim krajevima kakva je npr Istra. Kod nas dobija 90% glasova a u mom Rovinju cak 94%.
Razmislite o tome.
Steta sto Srbija nema tako odgovornog politicara.
I da, na kraju, naravno da nije Mesic rasturio SFRJ. On je na vlasti tek od 1991.godine a Milosevic je jos 1987.zapoceo svoj pohod. Sjetitie se mitinga, rusenja vlasti Kosova i Vojvodine, upada u monetarni sistem, opstruiranja Vlade SFRJ. Tudjan je odogovorio potom na isti nacin, i Slovenci. Tako je nestala SFRJ.
Mesic je samo konstatirao stanje.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahvaljujuci RAZUMNOJ politici koju je dva mandata vodio Gosp. Mesic, Hrvatska je bila i ostala "Lider na Balkanu" i najveci "Faktor stabilnosti" u REGIONU !
Od gospodina Mesica koga inace izuzetno CENIM, cuo sam sve ono sto sam prizeljkivao da cujem od srpskih politicara a nikada nisam CUO !
Iskreno se pitam, jos koliko dugo Srbi nameravaju da unose nestabilnost na ovim prostorima ?

stipe

pre 14 godina

Gosp. Mesicu izvolite trosite svoje vreme na vasim problemima, a druge ostavite na miru .Bolje bi vam bilo da vec napokon nadjete te dnevnike o granatiranju a tek onda da savjetujes ko sta treba da napravi. O tim dnevnicima ti pojma nemas a drugima savjetujes sta trebaju da rade

NIkola

pre 14 godina

Mora se priznati realnost na terenu a to je da je Bosna podeljena i da su te granice utvrdjene jos pre 14 godina. Svako nepriznavanje realnosti je opasno i steti celoj regiji. Cak i u toj FBiH ne postoji nijedan multietnicki grad, jedini je Mostar ali je on podeljen rekom isto kao kosovska mitrovica i kad predju jedni na drugu stranu vec smo videli sta se sve desava.

različitost lijepe naše

pre 14 godina

Sada je valjda svima jasno zašto je Mesić na izboru za predsjednika u Istri i Rijeci dobio 85 posto, Zagrebu 65 a u Imotskom, Lici, Zadru, Hercegovini oko 10 posto.

ratko

pre 14 godina

Ako se izdvoji RS iz Bosne, ode i Sandzak iz Srbije, a onda eto i Vojvodine van Srbije jer ni Lale nisu nesto raspolozene za rat..
Tako ja shvatam Mesicevu poruku...

Sima

pre 14 godina

Ne mogu da ne odgovorim. Arhitektura na ovim prostorima nikada nije završena, drugo je što bi mnogi hteli da jeste, ali ima mngo onih što ne žele da jeste.

Nije tačno da sve mora ratom. Može i mirnim putem da se granice menjaju.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Dodik se drži oprobane Beogradske taktike zvane INAT: Ustrajte u borbi za onim što vam ne pripada, dok ne izgubite sve ono što ste imali...

istrijanin

pre 14 godina

Doista mi nije jasno zašto se svaka izjava predsjednika Mesića u Srbiji zlonamjerno prihvaća. Pa njega u Hrvatskoj nazivaju srbofil i jugo nostalgičar. To što se samo on u Hrvatskoj bavi ovim nezahvalnim pitanjima je samo izraz njegove želje za boljitkom i srećom svih naroda na ovim prostorima. Zato kod nas ima brojne neprijatelje.

Sta fali...

pre 14 godina

Imamo islamsku republiku Kosovo koju je Hrvatska priznala i danas pred MSP brani. Kontradiktoran je Mesic sam sebi, bosnjacima drzavu...

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Koji licemer. Pa samo koji dan ranije hrvatski predstavnik u medjunarodnom sudu pravde izjavi da nije protivno povelji UN ako jedna manjina hoce da se otcepi i nije zadovoljna i ne zeli da zivi u zajednickoj drzavi sa drugim narodom.

Biba

pre 14 godina

Arhitektura je aktivna nauka koji se konstantno menja. Nezavisno od toga da li se to pojedincu svidja. Zasto nije rekao kosovskim Albancima da je njihov glavni grad Beograd nego ih je oduvek pozivao na rusenje ustavnog poretka Srbije. Sta je rekao Hrvatima u BIH je njihova interna stvar koja nas uopste ne zanima. Pogotovo nas ne zanima sta ce ostati od BIH posle osamostaljenja Republike Srpske. Srbija u svojoj arhitekturi danas ima previse problema da bi je brinulo sta ce biti sa bivsim bratskim narodnostima. Neka sami preuzmu odgovornost za sebe i snose posledice svojih odluka. Ako neki deo sveta odobrava "nezavisnost" Kosova ne moze se protiviti nezavisnosti Republike Srpske koja na to ima puno pravo. Ili su mozda dupli standardi sasvim u redu? Mesicu zelimo prijatne penzionerske dane a pitanja vezana za srpski narod nisu njegova briga.

stipe

pre 14 godina

Svasta - znaci na kraju bi Dodik, Republika Srpska i Srbija bili krivi sto bi Hrvatska "morala" da anektira, kako Mesic kaze, tzv. Herceg Bosnu... Pa mislim da upravo on ovakvim izjavama podriva stabilnost regiona - sto mu je ocigledno i cilj, jer Hrvatskoj ne odgovara napredna Srbija koja je deo evro-atlanskih integracija. Jednostavno, u situaciji kada bi i Srbija i Hrvatska bile normalne drzave niko ne bi ni obracao paznju na Hrvatsku. Sve sto su postigli do sada, postigli su zato sto ih je zapad gurao da budu ravnoteza Srbiji.

Koki

pre 14 godina

Srbija nije ni trazila da se napravi "mala islamska republika" koja bi bila "okruzena neprijateljima" pa ne bi trebala ni da brine kako ce postojati "ta republika" ukoliko svako nadje svoj put. Zasto bi bila okruzena neprijateljima kad su stvari jasne i ciste i kad su (valjda) neprijateljstva na Balkanu zaboravljena? I do kada ce Guru Mesic da se bavi komsijama? Radi li taj covjek ista sem sto kritikuje?

Achilles

pre 14 godina

Pre svega, obratimo pažnju na sledeće izjave Stjepana Mesića: ''Arhitektura naših prostora je završila, ako bi neko sada menjao tu arhitekturu, to može samo ratom''. Dakle, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i teroristočka aktivnost Albanaca, onda je to po mišljenju dotičnog gospodina dozvoljena ''arhitektura''? (Krajinu sada ne bih pominjao, isuviše je opširna tema) Dalje, imamo sledeću izjavu: ''Ostala bi jedna mala islamska država koja bi bila okružena neprijateljima''. Mesiću, ovde su dve stvari nejasne - 1) Zašto bi se to okarakterisalo kao islamska država? 2) Ako kažete da bi ta ''islamska'' država bila okružena neprijateljima, zar onda taj deo Bosne već nije u ''zagrljaju'' neprijateljski nastrojenih snaga? Ovo implicira da indirektno priznajete ''rogove u vreći'' Bosne i Hercegovine što nam ukazuje da ste itekako svesni paradoksalnosti ove republike. Epilog svega je da vi nemate pojma o čemu pričate već samo koristite ''zalazak'' vaše predsedničke karijere radi glume milostivog Samarićanina. Licemerno i nadasve providno.

Hanibal Lektor

pre 14 godina

RS ima sva prava na samostalnu drzavu ako narod tako odluci! To pravo se moze izvesti iz Povelje UN i relevantnih medjunarodnih konvencija!

Zasto se Mesic uopste opterecuje, ako se izdvoji srpski entitet, Hrvatima i muslimanima i dalje Sarajevo moze biti glavni grad, u drzavi gde ce ziveti u harmoniji, sreci, uzajamnoj saradnji, razumevanju, uvazavanju razlika, gde ptice cvrkucu, sunce sija, vetar pirka, potok tiho zubori...

igor

pre 14 godina

Neka pita nekoga u Sirokom ili Mostaru koji je njegov glavni grad? Svako ce mu reci - Zagreb jer skoro svi Hrvati u BiH imaju hrvatsko drzavljanstvo i dokumente...a kada pita bilo kog Srbina iz Bjeljine ili R. Srpske reci ce Banja Luka kao sto i jeste po "Dejtonu". Velika je to razlika g. Mesicu. Samo je vasa politika ista kao 1990. ili u prevodu "drugog kudi - svoje radi". Sarajevo ne moze biti glavni grad ni Srbima ni Hrvatima jer ih tamo nema a to sto ih nema pitajte svoga prijatelja iz '90.-tih g. Silajdzica sa kojim ste zajedno "odradili posao" razdvajanja.
Pokusajte u Sarajevu negde naruciti prasece pecenje i ako prezivite sve ce Vam biti jasno.

bobi445

pre 14 godina

Zasto okruzena neprijateljima? Iz Srbije niko nije rekao da su Muslimani u Bosni neprijatelji a ti Mesicu si sada upravo rekao da su Muslimani za Hrvate neprijatelji!

Srx

pre 14 godina

Covek se u poslednje vreme stalno nesto obraca Srbiji, Srbima, daje lekcije a sve to upakovano kroz ton "dobrog komsije". A ustvari covek je upravo izjavio da ce ponovo RATOVATI ako Republika Srpska proba da se osamostali. Pomislis da se neki ljudi, narodi i politika mogu promeniti, medjutim nekima rata nikad dosta...

(Vlast)a

pre 14 godina

Normalni ljudi se menjaju, grese, manje ili vise priznaju svoje greske i trude se da nesto nauce i promene. G.Mesic koji je bio na celu predsednistva SFRJ mi se nije svidjao (kao ni svih ostalih sedam), ali, kako neko rece: skidam kapu ovom, na kraju predsednickog mandata.
Optuzivati Mesica da je srusio ono sto su svi zajedno rusili i cemu nije bilo spasa...to znaci da smo spremni i za bombardovanje i za sankcije i za srpske puske o srpskom ramenu...

hibiskus

pre 14 godina

Vidi sto je Mesic pametan, arhitektura nasih prostora zavrsena, a u Hagu se vodi proces oko "arhitekture" Srbije.
E ko je izmislio politiku "leba nemao"...

branko

pre 14 godina

Isto kao što je Mesiću Beograd bio glavni grad, a Jugoslavija država. Koliko se sećam on se radovao što Jugoslavija (SFRJ) više ne postoji, a sada se brine za BiH ?!? Kakav licemer.

Stefan

pre 14 godina

Ako Hrvatska tvrdi nda je imala legitimno pravo da se otcepi od Jugoslavije i ako tvrdi da je i Kosovo imalo pravo da se otcepi od Srbije, po kom onda to rezonu RS mora da bude deo BiH. Lepo na referendum i da se prijateljski rastanu. A i mimo toga, zar Mesic nema preca posla po Hrvatskoj, kao na primer povratak izbeglica, ekonomska situacija i sl. Sta cacka RS?

Shomi

pre 14 godina

On je svoj zadatak izvrsio pocetkom '90 i o tome se javno izjasnio u Saboru.
Posle toga Mesic vise nema sta da propoveda bilo kome na prostorima van Croatiae.

branko

pre 14 godina

Isto kao što je Mesiću Beograd bio glavni grad, a Jugoslavija država. Koliko se sećam on se radovao što Jugoslavija (SFRJ) više ne postoji, a sada se brine za BiH ?!? Kakav licemer.

Stefan

pre 14 godina

Ako Hrvatska tvrdi nda je imala legitimno pravo da se otcepi od Jugoslavije i ako tvrdi da je i Kosovo imalo pravo da se otcepi od Srbije, po kom onda to rezonu RS mora da bude deo BiH. Lepo na referendum i da se prijateljski rastanu. A i mimo toga, zar Mesic nema preca posla po Hrvatskoj, kao na primer povratak izbeglica, ekonomska situacija i sl. Sta cacka RS?

bobi445

pre 14 godina

Zasto okruzena neprijateljima? Iz Srbije niko nije rekao da su Muslimani u Bosni neprijatelji a ti Mesicu si sada upravo rekao da su Muslimani za Hrvate neprijatelji!

Achilles

pre 14 godina

Pre svega, obratimo pažnju na sledeće izjave Stjepana Mesića: ''Arhitektura naših prostora je završila, ako bi neko sada menjao tu arhitekturu, to može samo ratom''. Dakle, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i teroristočka aktivnost Albanaca, onda je to po mišljenju dotičnog gospodina dozvoljena ''arhitektura''? (Krajinu sada ne bih pominjao, isuviše je opširna tema) Dalje, imamo sledeću izjavu: ''Ostala bi jedna mala islamska država koja bi bila okružena neprijateljima''. Mesiću, ovde su dve stvari nejasne - 1) Zašto bi se to okarakterisalo kao islamska država? 2) Ako kažete da bi ta ''islamska'' država bila okružena neprijateljima, zar onda taj deo Bosne već nije u ''zagrljaju'' neprijateljski nastrojenih snaga? Ovo implicira da indirektno priznajete ''rogove u vreći'' Bosne i Hercegovine što nam ukazuje da ste itekako svesni paradoksalnosti ove republike. Epilog svega je da vi nemate pojma o čemu pričate već samo koristite ''zalazak'' vaše predsedničke karijere radi glume milostivog Samarićanina. Licemerno i nadasve providno.

Shomi

pre 14 godina

On je svoj zadatak izvrsio pocetkom '90 i o tome se javno izjasnio u Saboru.
Posle toga Mesic vise nema sta da propoveda bilo kome na prostorima van Croatiae.

Hanibal Lektor

pre 14 godina

RS ima sva prava na samostalnu drzavu ako narod tako odluci! To pravo se moze izvesti iz Povelje UN i relevantnih medjunarodnih konvencija!

Zasto se Mesic uopste opterecuje, ako se izdvoji srpski entitet, Hrvatima i muslimanima i dalje Sarajevo moze biti glavni grad, u drzavi gde ce ziveti u harmoniji, sreci, uzajamnoj saradnji, razumevanju, uvazavanju razlika, gde ptice cvrkucu, sunce sija, vetar pirka, potok tiho zubori...

hibiskus

pre 14 godina

Vidi sto je Mesic pametan, arhitektura nasih prostora zavrsena, a u Hagu se vodi proces oko "arhitekture" Srbije.
E ko je izmislio politiku "leba nemao"...

Srx

pre 14 godina

Covek se u poslednje vreme stalno nesto obraca Srbiji, Srbima, daje lekcije a sve to upakovano kroz ton "dobrog komsije". A ustvari covek je upravo izjavio da ce ponovo RATOVATI ako Republika Srpska proba da se osamostali. Pomislis da se neki ljudi, narodi i politika mogu promeniti, medjutim nekima rata nikad dosta...

igor

pre 14 godina

Neka pita nekoga u Sirokom ili Mostaru koji je njegov glavni grad? Svako ce mu reci - Zagreb jer skoro svi Hrvati u BiH imaju hrvatsko drzavljanstvo i dokumente...a kada pita bilo kog Srbina iz Bjeljine ili R. Srpske reci ce Banja Luka kao sto i jeste po "Dejtonu". Velika je to razlika g. Mesicu. Samo je vasa politika ista kao 1990. ili u prevodu "drugog kudi - svoje radi". Sarajevo ne moze biti glavni grad ni Srbima ni Hrvatima jer ih tamo nema a to sto ih nema pitajte svoga prijatelja iz '90.-tih g. Silajdzica sa kojim ste zajedno "odradili posao" razdvajanja.
Pokusajte u Sarajevu negde naruciti prasece pecenje i ako prezivite sve ce Vam biti jasno.

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Koji licemer. Pa samo koji dan ranije hrvatski predstavnik u medjunarodnom sudu pravde izjavi da nije protivno povelji UN ako jedna manjina hoce da se otcepi i nije zadovoljna i ne zeli da zivi u zajednickoj drzavi sa drugim narodom.

Biba

pre 14 godina

Arhitektura je aktivna nauka koji se konstantno menja. Nezavisno od toga da li se to pojedincu svidja. Zasto nije rekao kosovskim Albancima da je njihov glavni grad Beograd nego ih je oduvek pozivao na rusenje ustavnog poretka Srbije. Sta je rekao Hrvatima u BIH je njihova interna stvar koja nas uopste ne zanima. Pogotovo nas ne zanima sta ce ostati od BIH posle osamostaljenja Republike Srpske. Srbija u svojoj arhitekturi danas ima previse problema da bi je brinulo sta ce biti sa bivsim bratskim narodnostima. Neka sami preuzmu odgovornost za sebe i snose posledice svojih odluka. Ako neki deo sveta odobrava "nezavisnost" Kosova ne moze se protiviti nezavisnosti Republike Srpske koja na to ima puno pravo. Ili su mozda dupli standardi sasvim u redu? Mesicu zelimo prijatne penzionerske dane a pitanja vezana za srpski narod nisu njegova briga.

stipe

pre 14 godina

Svasta - znaci na kraju bi Dodik, Republika Srpska i Srbija bili krivi sto bi Hrvatska "morala" da anektira, kako Mesic kaze, tzv. Herceg Bosnu... Pa mislim da upravo on ovakvim izjavama podriva stabilnost regiona - sto mu je ocigledno i cilj, jer Hrvatskoj ne odgovara napredna Srbija koja je deo evro-atlanskih integracija. Jednostavno, u situaciji kada bi i Srbija i Hrvatska bile normalne drzave niko ne bi ni obracao paznju na Hrvatsku. Sve sto su postigli do sada, postigli su zato sto ih je zapad gurao da budu ravnoteza Srbiji.

Sta fali...

pre 14 godina

Imamo islamsku republiku Kosovo koju je Hrvatska priznala i danas pred MSP brani. Kontradiktoran je Mesic sam sebi, bosnjacima drzavu...

NIkola

pre 14 godina

Mora se priznati realnost na terenu a to je da je Bosna podeljena i da su te granice utvrdjene jos pre 14 godina. Svako nepriznavanje realnosti je opasno i steti celoj regiji. Cak i u toj FBiH ne postoji nijedan multietnicki grad, jedini je Mostar ali je on podeljen rekom isto kao kosovska mitrovica i kad predju jedni na drugu stranu vec smo videli sta se sve desava.

Koki

pre 14 godina

Srbija nije ni trazila da se napravi "mala islamska republika" koja bi bila "okruzena neprijateljima" pa ne bi trebala ni da brine kako ce postojati "ta republika" ukoliko svako nadje svoj put. Zasto bi bila okruzena neprijateljima kad su stvari jasne i ciste i kad su (valjda) neprijateljstva na Balkanu zaboravljena? I do kada ce Guru Mesic da se bavi komsijama? Radi li taj covjek ista sem sto kritikuje?

Josip Vasilj

pre 14 godina

Dodik se drži oprobane Beogradske taktike zvane INAT: Ustrajte u borbi za onim što vam ne pripada, dok ne izgubite sve ono što ste imali...

Sima

pre 14 godina

Ne mogu da ne odgovorim. Arhitektura na ovim prostorima nikada nije završena, drugo je što bi mnogi hteli da jeste, ali ima mngo onih što ne žele da jeste.

Nije tačno da sve mora ratom. Može i mirnim putem da se granice menjaju.

istrijanin

pre 14 godina

Doista mi nije jasno zašto se svaka izjava predsjednika Mesića u Srbiji zlonamjerno prihvaća. Pa njega u Hrvatskoj nazivaju srbofil i jugo nostalgičar. To što se samo on u Hrvatskoj bavi ovim nezahvalnim pitanjima je samo izraz njegove želje za boljitkom i srećom svih naroda na ovim prostorima. Zato kod nas ima brojne neprijatelje.

neshonni

pre 14 godina

Na prvi pogled čini se da Mesić iznosi racionalna razmišljanja o pitanjima koja su nas i koja nas i dalje zaokupljaju. Sa nekim stvarima koje je izneo bi se čovek i složio ali sa mnogima ne. Licemerno je isticati da se u RS dogodilo etničko čišćenje i da se ništa ne čini na povratku izbeglica a istovremeno ne pomenuti još masovnije etničko čišćenje Srba iz Dalmacije, Banije, Korduna,Like i Slavonije gde su vekovima živeli. Od 12% Srba koji su pre ovog nesretnog rata živelo u Hrvatskoj ostalo je danas svega 4% uglavnom starije populacije i država kojoj je on bio predsednik u prethodnom periodu ništa nije učinila za njihov povratak. Licemerno je isticati da je samo Milošević kriv za izbijanje sukoba u SFRJ..kao što je on hteo Veliku Srbiju i Tudjman kome je Mesić tada bio desna ruka je želeo Veliku Hrvatsku. Setimo se samo zapaljivih izjava iz Beograda ali i iz Zagreba a neke od njih su dolazile iz usta upravo Mesića pogotovo kada se obraćao emigrantskim ustaškim pokretima po svetu. On je izvršio svoj zadatak razbijanja SFRJ i nikoga savesnog, kao što je on tobože sada kada opominje Dodika, nije bilo da njega opomene kako njegova politika vodi ka destrukciji, razaranju i milionskim ljudskim žrtvama! Priznao je Kosovo, albansko Kosovo..muslimansko većinsko u kojem se takodje mogu ako već ne spremaju islamski fundamentalisti da u narednih 50 ili 70 godina kako kaže prave probleme sekularnoj EU i naravno nama na Balkanu. Po Mesiću na Kosovu nema opasnosti u vezi navedenog ali bi sigurno postojala u slučaju odvajanja RS od B i H kao i hrvatskih kantona kada bi na mapi ostala mala muslimanska državica...licemerno. Albanci su još od a i pre Prizrenske lige 1878.god sebi zacrtali cilj stvaranja Velike Albanije. Proglašenje nezavisnog Kosova je samo etapa u ostvarenju istoga i koji se odvija uz svesrdnu podršku "dalekovidih" medju kojima je Mesić. A kada Dodik govori isto tako u ime srpskog naroda u RS o istorijskoj težnji da bude sastavni deo Srbije, Mesić na sva zvona kritikuje istoga kako razbija B i H ponavljam ne videći sebe u istoj ulozi kada je bila u pitanju SFRJ i tobože poručuje Hrvatima u B i H kako je njihov glavni grad Sarajevo koji je nakon rata postao 99% muslimanski u kojem jedva da ima kojeg Srbina ili Hrvata..smešno!

različitost lijepe naše

pre 14 godina

Sada je valjda svima jasno zašto je Mesić na izboru za predsjednika u Istri i Rijeci dobio 85 posto, Zagrebu 65 a u Imotskom, Lici, Zadru, Hercegovini oko 10 posto.

Brady

pre 14 godina

Gospodin Mesic ocigledno preti ratom na svaki pomen iskazivanja demokratske volje srpskog naroda u Rep. Srpskoj. E ovoga puta necete uspeti gospodine Mesicu. Nema vise ratovanja, sto se Srba tice nije ga ni trebalo biti, granice postoje i sad svako na svoju stranu, bas onako kao sto ste vi ucinili sa Jugoslavijom 1991. godine. Nemojte vi uciti nas koji je nas glavni grad, kao sto nismo ni mi vas 1991.

nikola jankovic,pula

pre 14 godina

Potpuno na isti nacin Mesica napadaju nacionalisti Srbi i Hrvati. Nema nikakve razlike. Jedino sto ga ovdje nazivaju srbofilom, balijom i cetnikom a u Srbiji Ustasom. On je najslabiji bas tamo gdje zive ekstremisti .U Imotskoj krajini, okolici Zadra, Benkovcu, Gospicu. Razmislite zasto u Istri ima preko 90% glasova ili na Rijeci i Kvarneru oko 80%, Varazdinu 80%, Zagrebu 75 % a u Imotskom 10%, Gospicu 15%...Samo malo razmislite i vidjecete tko je zapravo Mesic i kakav je to politicar.
Njegovi nastupi su jasni, konkretni. Udara na osnovu problema. Primitivizam i klerikalizam. Crkvu zeli vidjeti gdje joj je i mjesto. Naravno, ne u politici.
Ja sam Srbin i znam koliko je Mesic radio za nasa prava i u tjeku devedesetih i od kada je predsjednik.
Puna podrska njemu iz Istre u kojoj ga vole i Hrvati i Talijani i Srbi i Bosnjaci i svi ostali.
Bravo Stipe!!!

ratko

pre 14 godina

Ako se izdvoji RS iz Bosne, ode i Sandzak iz Srbije, a onda eto i Vojvodine van Srbije jer ni Lale nisu nesto raspolozene za rat..
Tako ja shvatam Mesicevu poruku...

Ivan

pre 14 godina

Ne brini Mesiću ni za Bih ni za Srbiju. Za razliku od Hrvatske obe gore pomenute zemlje su multietničke i takve će ostati.
Neće ni Bošnjaci ni Srbi opet nasesti i primiti za oružje kako bi vi hteli. Sve ide mirnim putem.
A vidim da vas baš nervira to što VEĆI susjed Srbija krupnim koracima ide dalje i uskoro će prestići Hrvatsku na svim poljima. Tu se krije tvoj strah pa pominješ ratove, Mesiću.

(Vlast)a

pre 14 godina

Normalni ljudi se menjaju, grese, manje ili vise priznaju svoje greske i trude se da nesto nauce i promene. G.Mesic koji je bio na celu predsednistva SFRJ mi se nije svidjao (kao ni svih ostalih sedam), ali, kako neko rece: skidam kapu ovom, na kraju predsednickog mandata.
Optuzivati Mesica da je srusio ono sto su svi zajedno rusili i cemu nije bilo spasa...to znaci da smo spremni i za bombardovanje i za sankcije i za srpske puske o srpskom ramenu...

Dragana

pre 14 godina

Gospode Boze, pa taj covek zaista misli da cemo mu poverovati i postupiti po njegovom "uputstvu". Komsija, gledaj svoja posla, jer sve sto nam iz vase lijepe dolazi, veruj mi kroz devet sita sejemo, ali nam na situ uvek jedno isto ostaje - lose namere. Mi cemo uraditi onako kako nam propisi i dobrobit nasa nalazu, a posavetovacemo se svakako, ali sa prijateljima kojima verujemo.

Ivan

pre 14 godina

Mesic se ponasa kao da je i dalje predsednik Jugoslavije i deli lekcije o odnosima druge dve drzave. Ne moze tako crno belo da se gleda, mogu da imaju dva glavna grada Banjaluku i Sarajevo, na primer.

Nikola

pre 14 godina

"Ja sam rekao Hrvatima iz Bosne i Hercegovine...", i zbog toga je to neizostavno tacno, jer sam ja najmudriji, najpametniji, najlepsi... 'Ajde, molim te!
Nekako mi se ipak cini da Stipe, po svom starom obicaju, jedno misli, a drugo govori. Nekako i on jedva ceka da Republika Srpska uradi to cemu se on navodno protivi, da bi ih i Hrvati iskoristili kao trojanskog konja.

istrian

pre 14 godina

Zbog ovakve odgovorne politike i hrabrih rijeci Mesic i dobija po 90% glasova u etnicki mjesanim krajevima kakva je npr Istra. Kod nas dobija 90% glasova a u mom Rovinju cak 94%.
Razmislite o tome.
Steta sto Srbija nema tako odgovornog politicara.
I da, na kraju, naravno da nije Mesic rasturio SFRJ. On je na vlasti tek od 1991.godine a Milosevic je jos 1987.zapoceo svoj pohod. Sjetitie se mitinga, rusenja vlasti Kosova i Vojvodine, upada u monetarni sistem, opstruiranja Vlade SFRJ. Tudjan je odogovorio potom na isti nacin, i Slovenci. Tako je nestala SFRJ.
Mesic je samo konstatirao stanje.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahvaljujuci RAZUMNOJ politici koju je dva mandata vodio Gosp. Mesic, Hrvatska je bila i ostala "Lider na Balkanu" i najveci "Faktor stabilnosti" u REGIONU !
Od gospodina Mesica koga inace izuzetno CENIM, cuo sam sve ono sto sam prizeljkivao da cujem od srpskih politicara a nikada nisam CUO !
Iskreno se pitam, jos koliko dugo Srbi nameravaju da unose nestabilnost na ovim prostorima ?

deki

pre 14 godina

Mesicu ne mesaj se u unutrasnje stvari tudje zemlje! I ako ti pravis gresku, ne pozivaj Srbiju na isto.
Medjutim, verovatno ces da dobijes ovo drugo - u Srbiji moze da pobedi opozicija, i sta onda?

stipe

pre 14 godina

Gosp. Mesicu izvolite trosite svoje vreme na vasim problemima, a druge ostavite na miru .Bolje bi vam bilo da vec napokon nadjete te dnevnike o granatiranju a tek onda da savjetujes ko sta treba da napravi. O tim dnevnicima ti pojma nemas a drugima savjetujes sta trebaju da rade

fanta

pre 14 godina

Sama cinjenica da je gospodin Mesic gostovao u Pescaniku ga opredeljuje. Da ne pricam o tome da mu je svaka na mestu i da je od ovakve harizme i rezonovanja politicke realnosti, nas Predsednik Tadic udaljen dve svetlosne godine. Jedna druga stvar: ne bese to tako davno kada su gledaoci i citaoci B92 i slusaoci Pescanika imali, najblaze receno, veoma slicna razmisljanja... Reakcije na govor gospodina Mesica je samo jedan od primera koliko smo se udaljili jedni od drugih, i koliko su nam poimanja stvarnosti i vizije o buducnosti postali razliciti. Hvala B92 na objavljivanju ovog komentara i na prenosenju Pescanika u etar. Long live!

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ovog coveka veoma cenim ali on nije uspeo da bude balansiran u emisiji "Pescanik". "Ostala bi jedna mala islamska drzava koja bi bila okruzena neprijateljima". Ko bi bio neprijatelj ovoj maloj islamskoj drzavi? Zar ne kazete isto kao i pokojni Tudjman:"Hrvatska ce da vodi Bosnjake u EU". Zar vam se cini da Bosnjaci su krave pa mozete sa uzdijama da vodite do ljivade? Drugo, granice se ne menjaju samo ratom. Najbolji primer je Ceska i Slovacka. Trece, zasto ne spomenujete koliko Srba i Bosnjaka zive danas u Herceg-Bosnu, kada spomenjujete Republiku Srpsku? (8% Bosnjaka i Hrvata).

Spectator

pre 14 godina

Kako podijeliti tigrovu kozu i da svi budu zadovoljni? Problem o kojem gosp.Mesic govori je realno-politcki! Pretpostavimo da bi se takozvana RS htjela odvojiti od BiH. Niti Bosnjaci niti bosanski Hrvati joj ne bi dali da "ponese" sa sobom recimo Banjaluku, Bosanski Brod, Modricu, Derventu...! To je jednostvano nemoguce! Jer Srbi tu nisu cinili niti 30% populacije. Facit: naravno da bi doslo do rata. Jedino moguce rjesnje ovog gordiskog cvora vidim u kantonizaciji BiH, slicno kao u Svicarskoj - s jakim kantonima i reduciranim ingerencijama sredisnje vlasti.

Susjed

pre 14 godina

Interesantno koliko Srba ima prigovore na Mesića a dok je Sanader bio što je bio, neviđeno ga se hvalilo na srpskim forumima?! pa nije valjda zbog onog jednog "Hristos vaskrese..."? Pa to je jedan potez pružanaj ruke prema Srbima u Hrv, a Mesić ih je imao puno puno više, to pitajte Srbe iz Hrvatske. A to što vi u Srbiji samo gledate što je rekao kad se Juga već raspala (najmanje njegovom zaslugom) 1991., možda to znači da vi živite u prošlosti?

(Vlast)a

pre 14 godina

Normalni ljudi se menjaju, grese, manje ili vise priznaju svoje greske i trude se da nesto nauce i promene. G.Mesic koji je bio na celu predsednistva SFRJ mi se nije svidjao (kao ni svih ostalih sedam), ali, kako neko rece: skidam kapu ovom, na kraju predsednickog mandata.
Optuzivati Mesica da je srusio ono sto su svi zajedno rusili i cemu nije bilo spasa...to znaci da smo spremni i za bombardovanje i za sankcije i za srpske puske o srpskom ramenu...

Josip Vasilj

pre 14 godina

Dodik se drži oprobane Beogradske taktike zvane INAT: Ustrajte u borbi za onim što vam ne pripada, dok ne izgubite sve ono što ste imali...

istrijanin

pre 14 godina

Doista mi nije jasno zašto se svaka izjava predsjednika Mesića u Srbiji zlonamjerno prihvaća. Pa njega u Hrvatskoj nazivaju srbofil i jugo nostalgičar. To što se samo on u Hrvatskoj bavi ovim nezahvalnim pitanjima je samo izraz njegove želje za boljitkom i srećom svih naroda na ovim prostorima. Zato kod nas ima brojne neprijatelje.

ratko

pre 14 godina

Ako se izdvoji RS iz Bosne, ode i Sandzak iz Srbije, a onda eto i Vojvodine van Srbije jer ni Lale nisu nesto raspolozene za rat..
Tako ja shvatam Mesicevu poruku...

branko

pre 14 godina

Isto kao što je Mesiću Beograd bio glavni grad, a Jugoslavija država. Koliko se sećam on se radovao što Jugoslavija (SFRJ) više ne postoji, a sada se brine za BiH ?!? Kakav licemer.

Stefan

pre 14 godina

Ako Hrvatska tvrdi nda je imala legitimno pravo da se otcepi od Jugoslavije i ako tvrdi da je i Kosovo imalo pravo da se otcepi od Srbije, po kom onda to rezonu RS mora da bude deo BiH. Lepo na referendum i da se prijateljski rastanu. A i mimo toga, zar Mesic nema preca posla po Hrvatskoj, kao na primer povratak izbeglica, ekonomska situacija i sl. Sta cacka RS?

Spectator

pre 14 godina

Kako podijeliti tigrovu kozu i da svi budu zadovoljni? Problem o kojem gosp.Mesic govori je realno-politcki! Pretpostavimo da bi se takozvana RS htjela odvojiti od BiH. Niti Bosnjaci niti bosanski Hrvati joj ne bi dali da "ponese" sa sobom recimo Banjaluku, Bosanski Brod, Modricu, Derventu...! To je jednostvano nemoguce! Jer Srbi tu nisu cinili niti 30% populacije. Facit: naravno da bi doslo do rata. Jedino moguce rjesnje ovog gordiskog cvora vidim u kantonizaciji BiH, slicno kao u Svicarskoj - s jakim kantonima i reduciranim ingerencijama sredisnje vlasti.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahvaljujuci RAZUMNOJ politici koju je dva mandata vodio Gosp. Mesic, Hrvatska je bila i ostala "Lider na Balkanu" i najveci "Faktor stabilnosti" u REGIONU !
Od gospodina Mesica koga inace izuzetno CENIM, cuo sam sve ono sto sam prizeljkivao da cujem od srpskih politicara a nikada nisam CUO !
Iskreno se pitam, jos koliko dugo Srbi nameravaju da unose nestabilnost na ovim prostorima ?

fanta

pre 14 godina

Sama cinjenica da je gospodin Mesic gostovao u Pescaniku ga opredeljuje. Da ne pricam o tome da mu je svaka na mestu i da je od ovakve harizme i rezonovanja politicke realnosti, nas Predsednik Tadic udaljen dve svetlosne godine. Jedna druga stvar: ne bese to tako davno kada su gledaoci i citaoci B92 i slusaoci Pescanika imali, najblaze receno, veoma slicna razmisljanja... Reakcije na govor gospodina Mesica je samo jedan od primera koliko smo se udaljili jedni od drugih, i koliko su nam poimanja stvarnosti i vizije o buducnosti postali razliciti. Hvala B92 na objavljivanju ovog komentara i na prenosenju Pescanika u etar. Long live!

istrian

pre 14 godina

Zbog ovakve odgovorne politike i hrabrih rijeci Mesic i dobija po 90% glasova u etnicki mjesanim krajevima kakva je npr Istra. Kod nas dobija 90% glasova a u mom Rovinju cak 94%.
Razmislite o tome.
Steta sto Srbija nema tako odgovornog politicara.
I da, na kraju, naravno da nije Mesic rasturio SFRJ. On je na vlasti tek od 1991.godine a Milosevic je jos 1987.zapoceo svoj pohod. Sjetitie se mitinga, rusenja vlasti Kosova i Vojvodine, upada u monetarni sistem, opstruiranja Vlade SFRJ. Tudjan je odogovorio potom na isti nacin, i Slovenci. Tako je nestala SFRJ.
Mesic je samo konstatirao stanje.

nikola jankovic,pula

pre 14 godina

Potpuno na isti nacin Mesica napadaju nacionalisti Srbi i Hrvati. Nema nikakve razlike. Jedino sto ga ovdje nazivaju srbofilom, balijom i cetnikom a u Srbiji Ustasom. On je najslabiji bas tamo gdje zive ekstremisti .U Imotskoj krajini, okolici Zadra, Benkovcu, Gospicu. Razmislite zasto u Istri ima preko 90% glasova ili na Rijeci i Kvarneru oko 80%, Varazdinu 80%, Zagrebu 75 % a u Imotskom 10%, Gospicu 15%...Samo malo razmislite i vidjecete tko je zapravo Mesic i kakav je to politicar.
Njegovi nastupi su jasni, konkretni. Udara na osnovu problema. Primitivizam i klerikalizam. Crkvu zeli vidjeti gdje joj je i mjesto. Naravno, ne u politici.
Ja sam Srbin i znam koliko je Mesic radio za nasa prava i u tjeku devedesetih i od kada je predsjednik.
Puna podrska njemu iz Istre u kojoj ga vole i Hrvati i Talijani i Srbi i Bosnjaci i svi ostali.
Bravo Stipe!!!

bobi445

pre 14 godina

Zasto okruzena neprijateljima? Iz Srbije niko nije rekao da su Muslimani u Bosni neprijatelji a ti Mesicu si sada upravo rekao da su Muslimani za Hrvate neprijatelji!

Hanibal Lektor

pre 14 godina

RS ima sva prava na samostalnu drzavu ako narod tako odluci! To pravo se moze izvesti iz Povelje UN i relevantnih medjunarodnih konvencija!

Zasto se Mesic uopste opterecuje, ako se izdvoji srpski entitet, Hrvatima i muslimanima i dalje Sarajevo moze biti glavni grad, u drzavi gde ce ziveti u harmoniji, sreci, uzajamnoj saradnji, razumevanju, uvazavanju razlika, gde ptice cvrkucu, sunce sija, vetar pirka, potok tiho zubori...

Achilles

pre 14 godina

Pre svega, obratimo pažnju na sledeće izjave Stjepana Mesića: ''Arhitektura naših prostora je završila, ako bi neko sada menjao tu arhitekturu, to može samo ratom''. Dakle, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i teroristočka aktivnost Albanaca, onda je to po mišljenju dotičnog gospodina dozvoljena ''arhitektura''? (Krajinu sada ne bih pominjao, isuviše je opširna tema) Dalje, imamo sledeću izjavu: ''Ostala bi jedna mala islamska država koja bi bila okružena neprijateljima''. Mesiću, ovde su dve stvari nejasne - 1) Zašto bi se to okarakterisalo kao islamska država? 2) Ako kažete da bi ta ''islamska'' država bila okružena neprijateljima, zar onda taj deo Bosne već nije u ''zagrljaju'' neprijateljski nastrojenih snaga? Ovo implicira da indirektno priznajete ''rogove u vreći'' Bosne i Hercegovine što nam ukazuje da ste itekako svesni paradoksalnosti ove republike. Epilog svega je da vi nemate pojma o čemu pričate već samo koristite ''zalazak'' vaše predsedničke karijere radi glume milostivog Samarićanina. Licemerno i nadasve providno.

Shomi

pre 14 godina

On je svoj zadatak izvrsio pocetkom '90 i o tome se javno izjasnio u Saboru.
Posle toga Mesic vise nema sta da propoveda bilo kome na prostorima van Croatiae.

Srx

pre 14 godina

Covek se u poslednje vreme stalno nesto obraca Srbiji, Srbima, daje lekcije a sve to upakovano kroz ton "dobrog komsije". A ustvari covek je upravo izjavio da ce ponovo RATOVATI ako Republika Srpska proba da se osamostali. Pomislis da se neki ljudi, narodi i politika mogu promeniti, medjutim nekima rata nikad dosta...

Sta fali...

pre 14 godina

Imamo islamsku republiku Kosovo koju je Hrvatska priznala i danas pred MSP brani. Kontradiktoran je Mesic sam sebi, bosnjacima drzavu...

Brady

pre 14 godina

Gospodin Mesic ocigledno preti ratom na svaki pomen iskazivanja demokratske volje srpskog naroda u Rep. Srpskoj. E ovoga puta necete uspeti gospodine Mesicu. Nema vise ratovanja, sto se Srba tice nije ga ni trebalo biti, granice postoje i sad svako na svoju stranu, bas onako kao sto ste vi ucinili sa Jugoslavijom 1991. godine. Nemojte vi uciti nas koji je nas glavni grad, kao sto nismo ni mi vas 1991.

Ivan

pre 14 godina

Ne brini Mesiću ni za Bih ni za Srbiju. Za razliku od Hrvatske obe gore pomenute zemlje su multietničke i takve će ostati.
Neće ni Bošnjaci ni Srbi opet nasesti i primiti za oružje kako bi vi hteli. Sve ide mirnim putem.
A vidim da vas baš nervira to što VEĆI susjed Srbija krupnim koracima ide dalje i uskoro će prestići Hrvatsku na svim poljima. Tu se krije tvoj strah pa pominješ ratove, Mesiću.

Biba

pre 14 godina

Arhitektura je aktivna nauka koji se konstantno menja. Nezavisno od toga da li se to pojedincu svidja. Zasto nije rekao kosovskim Albancima da je njihov glavni grad Beograd nego ih je oduvek pozivao na rusenje ustavnog poretka Srbije. Sta je rekao Hrvatima u BIH je njihova interna stvar koja nas uopste ne zanima. Pogotovo nas ne zanima sta ce ostati od BIH posle osamostaljenja Republike Srpske. Srbija u svojoj arhitekturi danas ima previse problema da bi je brinulo sta ce biti sa bivsim bratskim narodnostima. Neka sami preuzmu odgovornost za sebe i snose posledice svojih odluka. Ako neki deo sveta odobrava "nezavisnost" Kosova ne moze se protiviti nezavisnosti Republike Srpske koja na to ima puno pravo. Ili su mozda dupli standardi sasvim u redu? Mesicu zelimo prijatne penzionerske dane a pitanja vezana za srpski narod nisu njegova briga.

hibiskus

pre 14 godina

Vidi sto je Mesic pametan, arhitektura nasih prostora zavrsena, a u Hagu se vodi proces oko "arhitekture" Srbije.
E ko je izmislio politiku "leba nemao"...

stipe

pre 14 godina

Svasta - znaci na kraju bi Dodik, Republika Srpska i Srbija bili krivi sto bi Hrvatska "morala" da anektira, kako Mesic kaze, tzv. Herceg Bosnu... Pa mislim da upravo on ovakvim izjavama podriva stabilnost regiona - sto mu je ocigledno i cilj, jer Hrvatskoj ne odgovara napredna Srbija koja je deo evro-atlanskih integracija. Jednostavno, u situaciji kada bi i Srbija i Hrvatska bile normalne drzave niko ne bi ni obracao paznju na Hrvatsku. Sve sto su postigli do sada, postigli su zato sto ih je zapad gurao da budu ravnoteza Srbiji.

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Koji licemer. Pa samo koji dan ranije hrvatski predstavnik u medjunarodnom sudu pravde izjavi da nije protivno povelji UN ako jedna manjina hoce da se otcepi i nije zadovoljna i ne zeli da zivi u zajednickoj drzavi sa drugim narodom.

Koki

pre 14 godina

Srbija nije ni trazila da se napravi "mala islamska republika" koja bi bila "okruzena neprijateljima" pa ne bi trebala ni da brine kako ce postojati "ta republika" ukoliko svako nadje svoj put. Zasto bi bila okruzena neprijateljima kad su stvari jasne i ciste i kad su (valjda) neprijateljstva na Balkanu zaboravljena? I do kada ce Guru Mesic da se bavi komsijama? Radi li taj covjek ista sem sto kritikuje?

igor

pre 14 godina

Neka pita nekoga u Sirokom ili Mostaru koji je njegov glavni grad? Svako ce mu reci - Zagreb jer skoro svi Hrvati u BiH imaju hrvatsko drzavljanstvo i dokumente...a kada pita bilo kog Srbina iz Bjeljine ili R. Srpske reci ce Banja Luka kao sto i jeste po "Dejtonu". Velika je to razlika g. Mesicu. Samo je vasa politika ista kao 1990. ili u prevodu "drugog kudi - svoje radi". Sarajevo ne moze biti glavni grad ni Srbima ni Hrvatima jer ih tamo nema a to sto ih nema pitajte svoga prijatelja iz '90.-tih g. Silajdzica sa kojim ste zajedno "odradili posao" razdvajanja.
Pokusajte u Sarajevu negde naruciti prasece pecenje i ako prezivite sve ce Vam biti jasno.

stipe

pre 14 godina

Gosp. Mesicu izvolite trosite svoje vreme na vasim problemima, a druge ostavite na miru .Bolje bi vam bilo da vec napokon nadjete te dnevnike o granatiranju a tek onda da savjetujes ko sta treba da napravi. O tim dnevnicima ti pojma nemas a drugima savjetujes sta trebaju da rade

NIkola

pre 14 godina

Mora se priznati realnost na terenu a to je da je Bosna podeljena i da su te granice utvrdjene jos pre 14 godina. Svako nepriznavanje realnosti je opasno i steti celoj regiji. Cak i u toj FBiH ne postoji nijedan multietnicki grad, jedini je Mostar ali je on podeljen rekom isto kao kosovska mitrovica i kad predju jedni na drugu stranu vec smo videli sta se sve desava.

Nikola

pre 14 godina

"Ja sam rekao Hrvatima iz Bosne i Hercegovine...", i zbog toga je to neizostavno tacno, jer sam ja najmudriji, najpametniji, najlepsi... 'Ajde, molim te!
Nekako mi se ipak cini da Stipe, po svom starom obicaju, jedno misli, a drugo govori. Nekako i on jedva ceka da Republika Srpska uradi to cemu se on navodno protivi, da bi ih i Hrvati iskoristili kao trojanskog konja.

neshonni

pre 14 godina

Na prvi pogled čini se da Mesić iznosi racionalna razmišljanja o pitanjima koja su nas i koja nas i dalje zaokupljaju. Sa nekim stvarima koje je izneo bi se čovek i složio ali sa mnogima ne. Licemerno je isticati da se u RS dogodilo etničko čišćenje i da se ništa ne čini na povratku izbeglica a istovremeno ne pomenuti još masovnije etničko čišćenje Srba iz Dalmacije, Banije, Korduna,Like i Slavonije gde su vekovima živeli. Od 12% Srba koji su pre ovog nesretnog rata živelo u Hrvatskoj ostalo je danas svega 4% uglavnom starije populacije i država kojoj je on bio predsednik u prethodnom periodu ništa nije učinila za njihov povratak. Licemerno je isticati da je samo Milošević kriv za izbijanje sukoba u SFRJ..kao što je on hteo Veliku Srbiju i Tudjman kome je Mesić tada bio desna ruka je želeo Veliku Hrvatsku. Setimo se samo zapaljivih izjava iz Beograda ali i iz Zagreba a neke od njih su dolazile iz usta upravo Mesića pogotovo kada se obraćao emigrantskim ustaškim pokretima po svetu. On je izvršio svoj zadatak razbijanja SFRJ i nikoga savesnog, kao što je on tobože sada kada opominje Dodika, nije bilo da njega opomene kako njegova politika vodi ka destrukciji, razaranju i milionskim ljudskim žrtvama! Priznao je Kosovo, albansko Kosovo..muslimansko većinsko u kojem se takodje mogu ako već ne spremaju islamski fundamentalisti da u narednih 50 ili 70 godina kako kaže prave probleme sekularnoj EU i naravno nama na Balkanu. Po Mesiću na Kosovu nema opasnosti u vezi navedenog ali bi sigurno postojala u slučaju odvajanja RS od B i H kao i hrvatskih kantona kada bi na mapi ostala mala muslimanska državica...licemerno. Albanci su još od a i pre Prizrenske lige 1878.god sebi zacrtali cilj stvaranja Velike Albanije. Proglašenje nezavisnog Kosova je samo etapa u ostvarenju istoga i koji se odvija uz svesrdnu podršku "dalekovidih" medju kojima je Mesić. A kada Dodik govori isto tako u ime srpskog naroda u RS o istorijskoj težnji da bude sastavni deo Srbije, Mesić na sva zvona kritikuje istoga kako razbija B i H ponavljam ne videći sebe u istoj ulozi kada je bila u pitanju SFRJ i tobože poručuje Hrvatima u B i H kako je njihov glavni grad Sarajevo koji je nakon rata postao 99% muslimanski u kojem jedva da ima kojeg Srbina ili Hrvata..smešno!

Sima

pre 14 godina

Ne mogu da ne odgovorim. Arhitektura na ovim prostorima nikada nije završena, drugo je što bi mnogi hteli da jeste, ali ima mngo onih što ne žele da jeste.

Nije tačno da sve mora ratom. Može i mirnim putem da se granice menjaju.

Dragana

pre 14 godina

Gospode Boze, pa taj covek zaista misli da cemo mu poverovati i postupiti po njegovom "uputstvu". Komsija, gledaj svoja posla, jer sve sto nam iz vase lijepe dolazi, veruj mi kroz devet sita sejemo, ali nam na situ uvek jedno isto ostaje - lose namere. Mi cemo uraditi onako kako nam propisi i dobrobit nasa nalazu, a posavetovacemo se svakako, ali sa prijateljima kojima verujemo.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ovog coveka veoma cenim ali on nije uspeo da bude balansiran u emisiji "Pescanik". "Ostala bi jedna mala islamska drzava koja bi bila okruzena neprijateljima". Ko bi bio neprijatelj ovoj maloj islamskoj drzavi? Zar ne kazete isto kao i pokojni Tudjman:"Hrvatska ce da vodi Bosnjake u EU". Zar vam se cini da Bosnjaci su krave pa mozete sa uzdijama da vodite do ljivade? Drugo, granice se ne menjaju samo ratom. Najbolji primer je Ceska i Slovacka. Trece, zasto ne spomenujete koliko Srba i Bosnjaka zive danas u Herceg-Bosnu, kada spomenjujete Republiku Srpsku? (8% Bosnjaka i Hrvata).

deki

pre 14 godina

Mesicu ne mesaj se u unutrasnje stvari tudje zemlje! I ako ti pravis gresku, ne pozivaj Srbiju na isto.
Medjutim, verovatno ces da dobijes ovo drugo - u Srbiji moze da pobedi opozicija, i sta onda?

Ivan

pre 14 godina

Mesic se ponasa kao da je i dalje predsednik Jugoslavije i deli lekcije o odnosima druge dve drzave. Ne moze tako crno belo da se gleda, mogu da imaju dva glavna grada Banjaluku i Sarajevo, na primer.

različitost lijepe naše

pre 14 godina

Sada je valjda svima jasno zašto je Mesić na izboru za predsjednika u Istri i Rijeci dobio 85 posto, Zagrebu 65 a u Imotskom, Lici, Zadru, Hercegovini oko 10 posto.

Susjed

pre 14 godina

Interesantno koliko Srba ima prigovore na Mesića a dok je Sanader bio što je bio, neviđeno ga se hvalilo na srpskim forumima?! pa nije valjda zbog onog jednog "Hristos vaskrese..."? Pa to je jedan potez pružanaj ruke prema Srbima u Hrv, a Mesić ih je imao puno puno više, to pitajte Srbe iz Hrvatske. A to što vi u Srbiji samo gledate što je rekao kad se Juga već raspala (najmanje njegovom zaslugom) 1991., možda to znači da vi živite u prošlosti?