Četvrtak, 03.12.2009.

11:31

Treći dan rasprave u Hagu

Trećeg dana rasprave u Hagu, Belorusija i Azerbejdžan ocenili su da je nezavisnost Kosova nelegalna, a Austrija da je u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvor: Beta

Treæi dan rasprave u Hagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

sinisa

pre 14 godina

U ovom slucaju presudio je zakon jaceg, kao sto je to bio primer hiljadama godina unazad. Ameriku, Veliku Britaniju, Nemacku, Austriju konkretno interesuje raspad Srbije ne iz razloga sto su ugrozena prava Albanaca-nego zbog svoje spoljne politike cije je geslo "umesaj se u sve i izvuci profit"...
Svaka polemika da li Albanci treba da dobiju drzavu je besmislena, po medjunarodnom pravu i rezoluciji 1244-Albanci nemaju sta da traze u medjunarodnom sudu u Hagu. Tu su zato sto je Amerika rekla da moze. Ja sam kosmopolita koji voli sve ljude ovoga sveta: crne, bele, zute sve nacije i sve vere, zato apelujem da ne podrzavaju nesto sto nije ispravno(to i sami znaju), jer ce sutra problem doci i u njihovo dvoriste a politika velikih bezobzirnih sila ostace ista.

Vas Ljubazni Komsija

pre 14 godina

Drago mi je da su gradani srbije uvideli da se, sve drzave koje brane jednostrano proglasenu Nezavisnost Kosova sluze "Politickim" argumentima a da se sve "demokratske" drzave koje su stale na strani srbije
sluze Iskljucivo "PRAVNIM" argumentima! Ipak jos mi je draze to sto ce nakon iznosenja "PRAVNIH" argumenata
u korist Srbije,i okoncanja
procesa pred MSP krenuti novi val priznanja Nezavisnosti,a
buduci da se zalazu za medunarodnu pravdu ocekujem da ce i neke od ovih drzava koje su stale na strani Srbije
priznati Realnost !!!

Voli vas vaš Mita

pre 14 godina

Zao mi vas je ljudi. Svih vas koji verujete u cudo. Ovo verovanje u cuda je nasledjeni, srpski, romantizam iz Milosevicevog doba. Cuda, na zalost mnogih, nece biti. Zar ne shvatate da se ovde vodi raspravo o davno zavrsenoj stvari. Pitanje glasi da li se Kosovo smelo, ili ne otcepiti, a ne da li se smije otcepiti? A vaistinu je ono vec godinama otcepljenjo. I shvatite na kraju da je ovo internacionalni sud, a ne naš.

Djura

pre 14 godina

Ne razumem argument da Azerbejdžan, Slovačka, Kina, Rusija, Španija,... svi imaju svoje probleme pa je jelte njihova podrška pretpostavljam(po ovom argumentu) neiksrena.
Albansku nezavisnost realno podržavaju samo NATO države i još nekoliko Američkih satelita. Pa tek njihova podrška nije niti principijelna, niti demokratska, niti slobodoljubiva nego je baš pre svega podrška aktivne strane u sukobu u prvom redu samoj sebi. Pa naravno da neće reći gospodo mi smo vojni savez koji je izgubio svoj smisao padom Berlinskog zida i sada moramo da napadamo razne države po svetu sa izmišljenim razlozima da nas ljudi ne bi pitali zašto postojimo.
A što se žrtava tiče, žrtava mislim da je bilo više u svim drugim spornim oblastima koje sa nestrpljenom čekaju odluku suda nego na Kosovu.http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_war#Casualties Pogledajte broj civilnih žrtava na ovom linku jer su civilne žrtve jedine relevantne. Na primer,od svih sukoba u na teritoriji bivše SFRJ osim možda u Sloveniji su žrtve bile neuporedivo veće, a da ne govorim o ostatku sveta. Smeta mi jako što se ovde piše o genocidima i "strašnim zločinima" a po broju žrtava ovo je jedan od najblažih sukoba u poslednjih 20-tak godina u celom svetu. ...

ivo

pre 14 godina

Organizirano oduzimanje dokumenata Albancima u bijegu od strane raznih organa Srbije dokaz je planskog protjerivanja.
To nije legalna zaštita teritorije.
Možemo sada 10 godina poslje izvrtati stvari, ali učinjeno je učinjeno i povratka nema.

mirko

pre 14 godina

Znaci sablon za "NATO out of area or out of business" sadrzi strategiju poznatu kao humanitarno bombardovanje. ("NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova.") kao deo pristupa "zavadi pa vladaj" (podeli na dobre i lose, do nedavno KLA je smatrana teroristicka organizacija od strane State Department-a).

Glavni igraci:

Nov 5 1990 US 1991 Foreign Operations Appropriation Law 101-513 ukinuta pomoc, trgovina, krediti i zajmovi i svetske banke i medjunarodnog monetarnog fonda i ukinuto priznanje Jugoslavije, "US" opsti sa republikama individualno, ukinuta novcana pomoc delu Jugoslavije koji ne proglasi nezavisnost u roku od 6 meseci, zasebni izbori i da "US state department" mora da odobri proceduru izbora i rezultata. Western EU document 1342 Part two - s pozicije 11 na 1 za jedinstvo Jugoslavije Nemacka je u 4 ujutro prisila priznanje HR i SL Maastrict je potpisan

Tex Willer

pre 14 godina

Azerbeidjan ima Nagorno Karabah, Spanija ima Baskiju, Rusiaj ima Checheniju, Kina ima Tibet itd itd.
Oni brane integritet Srbije? ili vise svoj.

Aleksandar

pre 14 godina

Mislim da je sve što je rekao Austrijanac tačno stim što se ni jedna od tih teza ne odnosi na Albance. Pravo naroda bi se moglo odnositi na Srbe u Srbiji ili Albance u Albaniji, ovako oni su u Sbiji nacionalna manjina. Drugo, republike su te koje su imale pravo na ocepljenje tako da i tu nema priče. Treće, čudan neki genocid kada se sa 35% pre II svetskog rata dođe na 70% 1999. ili kad sukoba većih razmera nije bilo dok bombe nisu počele da padaju!

pravnik

pre 14 godina

LJudi, obrnite sliku, nije NATO zaustavljao rat, to je samo tvrdnja za javno mnjenje, nikakvog rata ni nije bilo, nego je Srbija legalno i legitimno srečavala teroriste da se otcepe, želja za nelegalnim otcepljenjem je postojala i mnogo pre NATo agresije. Kako to objašnjavate?
Kada je Srpska vojska razbila terorističku nelegalnu vojsku OVK, onda je NATO brže bolje intervenisao da spase svoj plan razbijanja Srbije.

posmatrac

pre 14 godina

molim vas da ne povezujete RS sa Kosovom a u vezi otcjepljenja od BiH. U RS zive i drugi KONSTITUTIVNI narodi hrvati, muslimani, ostali (po ustavu RS), a i oni se nesto pitaju a ne samo Srbi.

pravnik

pre 14 godina

RS je entitet u okviru BIH, činilac, sa državnim prerogativima. Koji ima pravo da se otcepi ako sprovede referendum. Isto kao i Crna Gora od Srbije.
ALi KiM je pokrajina unitaren Srbije, koja nije federacija, koja se ne sastoji iz više država koje imaju pravo da se otcepe. Prema tome nigde u svetu se pokrajine legalno ne otcepljuju, samo nelegalno.
Nije tačno da je KiM bila federalna jedinica Jugoslavije, jer je ona učestvoala u Jugoslaviji preko Srbije čiji je sastavni deo, bez predviđenog pravnog mehanizma da se otcepi. Tako je Srbija i priznata u UN tako je i ušla u Jugoslaviju, tako je i izašla iz nje.
To je razlika.
Molim vas, ovo je važno!

P5

pre 14 godina

Austrijski predstavnik kaže da su deklaraciju (o nezavisnosti) usvojili izabrani predstavnici koji su izrazili volju naroda Kosova. Medjutim, nedavno otvorena istraga o političkim ubistvima i teroru sprovodjenom od strane Tačijevih saradnika po njegovim nalozima, sigurno da ovoj deklaraciji ne može dati demokratski epitet. Da, austrijski predstavnik je slučajno ili namerno izostavio da upotrebi reč "demokratski".
Drugi problem je, što je secesija dozvoljena u slučajevima kada se sprovodi dugogodišnja opresija nad manjinskim stanovništvom - a ta "opresija" stvarna ili ne, prestala je 1999. godine sa dolaskom medjunarodnih snaga. Od onda je proteklo 9 godina, za koje vreme nove srpske vlasti nisu više optuživane da žele da sprovode opresiju, čak su dobile i potvrdu svog demokratskog legitimiteta od strane medjunarodne zajednice. I više od toga, ponudile su Kosovu i Metohiji najviši oblik autonomije, ali onda je došla do izražaja suština namere političke klike Kosova (nedemokratske) koja ne želi ništa drugo do otcepljenja. Prilično jasno, čak i za malicioznog Tihog.

pravnik

pre 14 godina

Stav da je Srbija ubijala Albance, pa da je zato NATO intervenisao i zato je KiM otcepljeno zvuci malo naivno... To je priča za zapadno javno mnenje onih zemalja koje su učestvovale u agresiji. To je opravdanje.
Albanci su organizovali nelagalnu vojsku, OVK, koja se terorizmom borila protiv priznate članice osnivača UN. Kada je srpska država potukla teroriste, onda je stupio NATO.
Albanci su hteli da se otcepe mnogo ranije, isto kao i Baskijci u Španiji i Irci i mnogi drugi regioni u svetu, samo se tamo nije dalo, jer su te zemlje na vreme ušle u NATO i EU i nisu imali socijalistički režim koji je zapad u Slučaju Srbije hteo da sruši po svaku cenu, pa je izabrao preko Kosova. Nema to veze sa Albancima i dobročinstvom. Ako su dobročinitelji što ne pomognu ljudima u Darfuru, za to ih nije briga. To je pokazatelj.

brax

pre 14 godina

tokom rata na kosovo, svi smo videli egzodus prema albaniji, makedoniji..oni sigurno nisu od NATO pobjegli jer NATO smo mi trazili da dodje. da li su albanci bili u beogradu i bacili bombe po srbiji?! ili su nama dosli i izbacili iz kuce. jos uzeli su nam sva licna dokumenta, mislili da mi necemo vise nikad na kosovo! to je bio cilj srpske politike!

White Stripes

pre 14 godina

Da nije bilo "Prizrenske Lige" jos davne 1878 gde su Albanci bucno izrazili svoju zelju o ujedinju sa Kosovom unutar Isamskog carstva, mozda bih i poverovao u tezu rasistickog rezima nad manjinom. Ovako, dogadjaji za vreme Milosevica izgledaju samo kao bezmoralni i bezpravni izgovor za ono sto su Kosovari pripremali decenijama izazivajuci etnicku netrpeljivost prema Srbiji.
Za detalje, pogledajte kratku istoriju Kosova koju je napisao jedan profesor sa Univerziteta u Koloradu:
http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html

Filip

pre 14 godina

Kako lupa Austrijanac - niko ne ugrozava integritet Srbije jer svi taj integritet postuju, a ujedno i priznaju nezavisnost Kosova. U lazi su kratke noge.

bezimena

pre 14 godina

Medjunarodno pravo bi izgubilo svaki smisao, kada bi se dozvolilo bilo kojoj državi da bez posledica ubija i proteruje svoje gradjane, zato što su pripadnici neke nacionalne manjine! Posledica onoga što je Srbija uradila Albancima, svojim gradjanima, na KIM, posle neuspešnih pregovora koje je vodio "prepamteni" VdrK, je rezultirala "nelegalnim" proglašenjem države Kosovo!

One kojima nije jasno pitala bih, da li misle da se roditelju koji je izvršio teško nasilje nad detetom (batinanje, silovanje i sl.), starateljstvo treba oduzeti ili se treba praviti blesav i pustiti ga da i dalje "brine" o detetu, jer je dao "časnu reč" da to više neće raditi!?

p.s. Kada bi BIH počela da ubija i iseljava Srbe u RS situacija bi se mogla porediti, ali kako to nije slučaj, svako poredjenje RS sa KIM je krajnje BESMISLENO!

analista

pre 14 godina

Predstavnik Azerbejxhana prica o kosovu a misli o Nagorno Karabah,
Nek mu neko kazhe da ta dva slucaja nemaju veze, Kosovo je bilo federalna jedinica u SFRJ .

Kosovastar

pre 14 godina

"Napomenuo je da od 1945. godine svetska organizacija nije priznala nijednu jednostrano proglašenu nezavisnost kojoj se protivila matična država."
To je rekao predstavnik Azerbejdzana. Pitanje za njega bi glasio: A kada je bilo konsenzusa odnosno pristanak maticne drzave SFRJ za jednostrano proglasenje nezavisnosti Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije? Ne samo jedna vec CETIRI drzava su dobile nezavisnot od 1945. Pa slicna situacija sa Litvanijom, Letonijom, Estonijom, Eritrejom, Bangladeshom i td. Ovaj covek ne zna sta prica.

Ivan

pre 14 godina

Između Kosova i Republike Srbske ima velike razlike. Albanci so na Kosovu bili uvijek velika večina. Republika Srbska je nastala sa etničnim čiščenjem, te imaju tek sada Srbi večino, što se nesmije nagrađivati. Granice republike Srbske je nacrtao Rat a Kosovo je bilo uvijek pokrajina.

Agim

pre 14 godina

Predstavnik Austrije je sasvim u pravu.NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova. Republika Srpska se ne moze izdvojiti jer je tvroevina nastala posle vrsenja genocida nad muslimanskim narodom.Genocid na Kosovu i u Bosni je upravo pred Haskim sudom dokazano i izrecene su presude.Ovo su cinjenice koje sprski narod zaslugom srpskih politicara jos uvijek ne zele da priznaju.

Roethlisberger

pre 14 godina

Ja mislim da je ova izjava ausrijskog predstavnika u nasem interesu. Covek je jednostavno rekao da ako neki unutrasnji entitet u nekoj drzavi zeli ocepljenje, da to nije narusavanje teritorijalnog intregriteta jedne drzave! Molim lepo. Republika Srpska imam pravo na referendum, i onda samostalnost od tzv.BiH. A kasnije sajedinjenje dve Srpske teritorije u jednu jaku drzavu Srbiju sa Banja Lukom kao glavnim gradom. Nema teritorijalnog narusavanja drugih zemalja, samo slobodna demokratska volja srpskog naroda, jedina demokratska volja na balkanu koju i dalje guse i sakate. Ali, samo polako, bez mrznje, svadje i rata sa muslimanima i Hrvatima. Njima je potreban rat ne nema. Da nisamo ratovali devedesetih sve bismo ovo ostvarili, ali zeznuse nas ''komsije.''

dvostruki standard?

pre 14 godina

Hvala Austriji sto ce biti medju prvim zemljama koje ce priznati nezavisnost Republike Srpske, i svoj stav braniti na nekom novom sudjenju u Hagu koju ce pokrenuti BiH!

jon

pre 14 godina

Prema međunarodnom pravu, secesija je nelegalna samo ako je uzrokovana agresijom iz vana. To u slučaju Kosova jednostavno nije slučaj.
Naime, intervencija NATO-a je poduzeta da se zaustavi rat. Nakon ove intervencije, Kosovo je još dugi niz godina bilo dio Srbije. Srbiji su teritorijalni integritet jamčili Kumanovski sporazum i rezolucija UN-a.
ALi je onda kosovski narod proglasio nezavisnost. To prema međunarodnom pravu nije nelegalno.
Znaju Ameri kako odigrati...i za razliku od Rusije i Kine, pružaju više od deklarativne podrške.

Neo

pre 14 godina

"Prema tome, teritorijalni integritet Srbije nije povređen zato što ga poštuju druge države“, sugerisao je zastupnik Austrije.
Hajde sto je citavo izlaganje Austrijskog zastupnika nebulozno, bolje se nije ni ocekivalo, ali ova recenica je zaista sjajna! Ne razumem kako to Austrija i sve ostale drzave koje su priznale Kosovo "postuju" teritorijalni integritet Srbije, ako podrzavaju otcepljenje integralnog dela njene teritorije. Ako se ovakvi "argumenti" uzmu u obzir, to ce biti prava sramota za medjunarodno pravo.

max

pre 14 godina

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."
Je l' neko rekao Republika Srpska?

Sinke

pre 14 godina

Tihi legalnost proglasenja nezavisnosti obrazlaze time sto druge zemlje "postuju teritorijalni integritet Srbije". Znaci Austrija priznaje i teritorijalni integritet Srbije, i nezavisnost Kosova? Pa dajte ljudi pripremite malo svoje teze, vezbajte pred porodicom i komsijama pre nego sto izadjete pred sudije, ovako sramotite i svoju zemlju i profesiju.

Goran

pre 14 godina

Prema Austrijskom predstavniku, Republika Srpska istog trenutka moze da proglasi nezavinost, kao i svuda gde postoji volja naroda za tako nesto sa izabranim predstavnicima u vlasti, tipa Baskija, Skotska.
Neverovatno je koliku kolicinu gluposti su spremni da iznesu da bi nekako odbranili svoje nakaradne stavove ...

Djuka

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Pa zar upravo to i nije bio slucaj sa Kosovom, po sva tri nabrojana principa:
1. Nezakonita upotreba sile spolja: NATO je BEZ ODLUKE SB UN upotrebio silu protiv SRJ;
2. Krsenje medjunarodnih ugovora: A sta je povelja UN i ugovor koje su potpisale sve zemlje clanice OEBS o nepromenljivosti granica u Evropi;
3.Manjinski rasisticki rezim: Pa upravo rezim koji je uspostavljen nakon NATO okupacije Kosova je manjinjski (Albanci su jedna od manjina u Srbiji) i rasisticki (sto su pokazali u mnooogo navrata u poslednjih 100 godina, a poslednji put 17. marta 2004.).

Miki

pre 14 godina

Evo Austrijanci srusili nas jedini argument.Nasi politicari sa "iskusnim" Jeremicem na celu su izgleda zaboravili da u tom medjunarodnom pravu NIGDE ne pise da je secesija zabranjena.Jadni mi sa ovakvim "iskusnim" politicarima.

ekrem

pre 14 godina

Srbija bi trebala da se stidi drustva u kojem se nalazi,da prestane da stvara lazne utiske i tako vara svoje gradjane i da napokon okrene list i pokrene sve kapacitete za povratak u normalno stanje kao sve druge drzave.Iskreno mislim da je sramota za Srbiju sto se i dalje druzi sa svakim koji bi joj sutra pomogao a u stvari joj bas zemlje koje bi da je brane nanose najvise stete.Sto je dosta dosta je.

Čoveče, kakav fleš!

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja"

Ja stvarno ne znam kako onda vrli predstavnik Austrije tumači NATO agresiju. Ja nisam još nigde čuo, čak ni u Beogradu od raznih NVO da to nije bio otvoreni akt agresije jednog vojnog saveza protiv suverene države izvršen mimo svih pravila Ujedinjenih nacija.

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."

A ovo drugo je tek glupost par excellence. Skeptičan sam prema pravu i pravdi uopšte, ali sud ako donese savetodavno mišljenje u korist legalnosti secesije, neka bar bude toliko principijelan da ovu rečenicu stavi u obrazloženje presude. Pa onda lepo gospodo po celom svetu što tražite secesiju za vaše entitete pozivajte se na ovo mišljenje suda kao na pravni osnov. Niko nije tražio secesiju spolja nego iznutra. Ako vas NATO države ne priznaju po ovom osnovu, kao na primer Abhaziju i Južnu Osetiju, žalite se i vi MSP, pa neka donese 2 različita mišljenja. Neka, neka,...
Amerika jeste jaka, možda i jeste najjača zemlja na svetu ali ima nešto što ipak ni ona ne može da progura. A to je priča da je Kosovo apsolutno jedinstven slučaj u istoriji čitavog ljudskog roda na planeti Zemlji.

Goran

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Gde ces bolji argument za srpsku stranu od ovoga? :)
1. Naravno (i dokazivo) da je prethodila upotreba sile spolja i naravno da je ista bila nezakonita jer nije bila odobrena od SB UN
2. Naravno (i dokazivo) da je nastala krsenjem medjunarodnih ugovora (rezolucija 1244, Helsinski akt)
Treca mogucnost je svakako tacna ali tesko egzaktno dokaziva.

Ivica_K

pre 14 godina

Jel ste primetili da nasa delegacija nije spomenula NATO bombardovanje,i sada ce ispasti da je ovo bio neki gradjanski rat a ne mesanje spolja,Austrijski diplomata je to primetio i zbog toga ovako prica!?

Johny B

pre 14 godina

Ovo sto Austrijanci iznose su miki maus argumenti, ali na nasu zalost ono sto ce se na kraju najvise gledati je koliko zemalja smatra da je otcepljenje bilo u skladu, a koliko zemalja smatra da nije bilo u skladu sa medjunarodnim pravom. Tu su Albanci u prednosti. Iako je nasa diplomatija pokusala da sve sa politickog prebaci na pravni teren, iz izlaganja zemalja koje podrzavaju nezavisnost Kosova se i dalje vidi da je ovo cisto politicki proces i da se oni sluze politickim, a ne pravnim argumentima. Da ima i grama pravde na ovoj planeti, mi bismo glatko dobili ovaj proces. Ali, kao sto ce krajnji rezultat ove rasprave verovatno pokazati, na ovom svetu nema ni tog jednog grama pravde...U svakom slucaju svaka cast nasoj diplomatiji sto se bori, ali tom borbom izgleda ne mozemo puno postici.
Pozdrav svim ljudima koje vole nasu Srbiju

Djuka

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Pa zar upravo to i nije bio slucaj sa Kosovom, po sva tri nabrojana principa:
1. Nezakonita upotreba sile spolja: NATO je BEZ ODLUKE SB UN upotrebio silu protiv SRJ;
2. Krsenje medjunarodnih ugovora: A sta je povelja UN i ugovor koje su potpisale sve zemlje clanice OEBS o nepromenljivosti granica u Evropi;
3.Manjinski rasisticki rezim: Pa upravo rezim koji je uspostavljen nakon NATO okupacije Kosova je manjinjski (Albanci su jedna od manjina u Srbiji) i rasisticki (sto su pokazali u mnooogo navrata u poslednjih 100 godina, a poslednji put 17. marta 2004.).

Goran

pre 14 godina

Prema Austrijskom predstavniku, Republika Srpska istog trenutka moze da proglasi nezavinost, kao i svuda gde postoji volja naroda za tako nesto sa izabranim predstavnicima u vlasti, tipa Baskija, Skotska.
Neverovatno je koliku kolicinu gluposti su spremni da iznesu da bi nekako odbranili svoje nakaradne stavove ...

brax

pre 14 godina

tokom rata na kosovo, svi smo videli egzodus prema albaniji, makedoniji..oni sigurno nisu od NATO pobjegli jer NATO smo mi trazili da dodje. da li su albanci bili u beogradu i bacili bombe po srbiji?! ili su nama dosli i izbacili iz kuce. jos uzeli su nam sva licna dokumenta, mislili da mi necemo vise nikad na kosovo! to je bio cilj srpske politike!

Tex Willer

pre 14 godina

Azerbeidjan ima Nagorno Karabah, Spanija ima Baskiju, Rusiaj ima Checheniju, Kina ima Tibet itd itd.
Oni brane integritet Srbije? ili vise svoj.

analista

pre 14 godina

Predstavnik Azerbejxhana prica o kosovu a misli o Nagorno Karabah,
Nek mu neko kazhe da ta dva slucaja nemaju veze, Kosovo je bilo federalna jedinica u SFRJ .

Čoveče, kakav fleš!

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja"

Ja stvarno ne znam kako onda vrli predstavnik Austrije tumači NATO agresiju. Ja nisam još nigde čuo, čak ni u Beogradu od raznih NVO da to nije bio otvoreni akt agresije jednog vojnog saveza protiv suverene države izvršen mimo svih pravila Ujedinjenih nacija.

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."

A ovo drugo je tek glupost par excellence. Skeptičan sam prema pravu i pravdi uopšte, ali sud ako donese savetodavno mišljenje u korist legalnosti secesije, neka bar bude toliko principijelan da ovu rečenicu stavi u obrazloženje presude. Pa onda lepo gospodo po celom svetu što tražite secesiju za vaše entitete pozivajte se na ovo mišljenje suda kao na pravni osnov. Niko nije tražio secesiju spolja nego iznutra. Ako vas NATO države ne priznaju po ovom osnovu, kao na primer Abhaziju i Južnu Osetiju, žalite se i vi MSP, pa neka donese 2 različita mišljenja. Neka, neka,...
Amerika jeste jaka, možda i jeste najjača zemlja na svetu ali ima nešto što ipak ni ona ne može da progura. A to je priča da je Kosovo apsolutno jedinstven slučaj u istoriji čitavog ljudskog roda na planeti Zemlji.

ivo

pre 14 godina

Organizirano oduzimanje dokumenata Albancima u bijegu od strane raznih organa Srbije dokaz je planskog protjerivanja.
To nije legalna zaštita teritorije.
Možemo sada 10 godina poslje izvrtati stvari, ali učinjeno je učinjeno i povratka nema.

Agim

pre 14 godina

Predstavnik Austrije je sasvim u pravu.NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova. Republika Srpska se ne moze izdvojiti jer je tvroevina nastala posle vrsenja genocida nad muslimanskim narodom.Genocid na Kosovu i u Bosni je upravo pred Haskim sudom dokazano i izrecene su presude.Ovo su cinjenice koje sprski narod zaslugom srpskih politicara jos uvijek ne zele da priznaju.

Ivan

pre 14 godina

Između Kosova i Republike Srbske ima velike razlike. Albanci so na Kosovu bili uvijek velika večina. Republika Srbska je nastala sa etničnim čiščenjem, te imaju tek sada Srbi večino, što se nesmije nagrađivati. Granice republike Srbske je nacrtao Rat a Kosovo je bilo uvijek pokrajina.

Kosovastar

pre 14 godina

"Napomenuo je da od 1945. godine svetska organizacija nije priznala nijednu jednostrano proglašenu nezavisnost kojoj se protivila matična država."
To je rekao predstavnik Azerbejdzana. Pitanje za njega bi glasio: A kada je bilo konsenzusa odnosno pristanak maticne drzave SFRJ za jednostrano proglasenje nezavisnosti Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije? Ne samo jedna vec CETIRI drzava su dobile nezavisnot od 1945. Pa slicna situacija sa Litvanijom, Letonijom, Estonijom, Eritrejom, Bangladeshom i td. Ovaj covek ne zna sta prica.

bezimena

pre 14 godina

Medjunarodno pravo bi izgubilo svaki smisao, kada bi se dozvolilo bilo kojoj državi da bez posledica ubija i proteruje svoje gradjane, zato što su pripadnici neke nacionalne manjine! Posledica onoga što je Srbija uradila Albancima, svojim gradjanima, na KIM, posle neuspešnih pregovora koje je vodio "prepamteni" VdrK, je rezultirala "nelegalnim" proglašenjem države Kosovo!

One kojima nije jasno pitala bih, da li misle da se roditelju koji je izvršio teško nasilje nad detetom (batinanje, silovanje i sl.), starateljstvo treba oduzeti ili se treba praviti blesav i pustiti ga da i dalje "brine" o detetu, jer je dao "časnu reč" da to više neće raditi!?

p.s. Kada bi BIH počela da ubija i iseljava Srbe u RS situacija bi se mogla porediti, ali kako to nije slučaj, svako poredjenje RS sa KIM je krajnje BESMISLENO!

ekrem

pre 14 godina

Srbija bi trebala da se stidi drustva u kojem se nalazi,da prestane da stvara lazne utiske i tako vara svoje gradjane i da napokon okrene list i pokrene sve kapacitete za povratak u normalno stanje kao sve druge drzave.Iskreno mislim da je sramota za Srbiju sto se i dalje druzi sa svakim koji bi joj sutra pomogao a u stvari joj bas zemlje koje bi da je brane nanose najvise stete.Sto je dosta dosta je.

dvostruki standard?

pre 14 godina

Hvala Austriji sto ce biti medju prvim zemljama koje ce priznati nezavisnost Republike Srpske, i svoj stav braniti na nekom novom sudjenju u Hagu koju ce pokrenuti BiH!

Johny B

pre 14 godina

Ovo sto Austrijanci iznose su miki maus argumenti, ali na nasu zalost ono sto ce se na kraju najvise gledati je koliko zemalja smatra da je otcepljenje bilo u skladu, a koliko zemalja smatra da nije bilo u skladu sa medjunarodnim pravom. Tu su Albanci u prednosti. Iako je nasa diplomatija pokusala da sve sa politickog prebaci na pravni teren, iz izlaganja zemalja koje podrzavaju nezavisnost Kosova se i dalje vidi da je ovo cisto politicki proces i da se oni sluze politickim, a ne pravnim argumentima. Da ima i grama pravde na ovoj planeti, mi bismo glatko dobili ovaj proces. Ali, kao sto ce krajnji rezultat ove rasprave verovatno pokazati, na ovom svetu nema ni tog jednog grama pravde...U svakom slucaju svaka cast nasoj diplomatiji sto se bori, ali tom borbom izgleda ne mozemo puno postici.
Pozdrav svim ljudima koje vole nasu Srbiju

Ivica_K

pre 14 godina

Jel ste primetili da nasa delegacija nije spomenula NATO bombardovanje,i sada ce ispasti da je ovo bio neki gradjanski rat a ne mesanje spolja,Austrijski diplomata je to primetio i zbog toga ovako prica!?

Sinke

pre 14 godina

Tihi legalnost proglasenja nezavisnosti obrazlaze time sto druge zemlje "postuju teritorijalni integritet Srbije". Znaci Austrija priznaje i teritorijalni integritet Srbije, i nezavisnost Kosova? Pa dajte ljudi pripremite malo svoje teze, vezbajte pred porodicom i komsijama pre nego sto izadjete pred sudije, ovako sramotite i svoju zemlju i profesiju.

max

pre 14 godina

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."
Je l' neko rekao Republika Srpska?

Goran

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Gde ces bolji argument za srpsku stranu od ovoga? :)
1. Naravno (i dokazivo) da je prethodila upotreba sile spolja i naravno da je ista bila nezakonita jer nije bila odobrena od SB UN
2. Naravno (i dokazivo) da je nastala krsenjem medjunarodnih ugovora (rezolucija 1244, Helsinski akt)
Treca mogucnost je svakako tacna ali tesko egzaktno dokaziva.

posmatrac

pre 14 godina

molim vas da ne povezujete RS sa Kosovom a u vezi otcjepljenja od BiH. U RS zive i drugi KONSTITUTIVNI narodi hrvati, muslimani, ostali (po ustavu RS), a i oni se nesto pitaju a ne samo Srbi.

Voli vas vaš Mita

pre 14 godina

Zao mi vas je ljudi. Svih vas koji verujete u cudo. Ovo verovanje u cuda je nasledjeni, srpski, romantizam iz Milosevicevog doba. Cuda, na zalost mnogih, nece biti. Zar ne shvatate da se ovde vodi raspravo o davno zavrsenoj stvari. Pitanje glasi da li se Kosovo smelo, ili ne otcepiti, a ne da li se smije otcepiti? A vaistinu je ono vec godinama otcepljenjo. I shvatite na kraju da je ovo internacionalni sud, a ne naš.

pravnik

pre 14 godina

LJudi, obrnite sliku, nije NATO zaustavljao rat, to je samo tvrdnja za javno mnjenje, nikakvog rata ni nije bilo, nego je Srbija legalno i legitimno srečavala teroriste da se otcepe, želja za nelegalnim otcepljenjem je postojala i mnogo pre NATo agresije. Kako to objašnjavate?
Kada je Srpska vojska razbila terorističku nelegalnu vojsku OVK, onda je NATO brže bolje intervenisao da spase svoj plan razbijanja Srbije.

pravnik

pre 14 godina

Stav da je Srbija ubijala Albance, pa da je zato NATO intervenisao i zato je KiM otcepljeno zvuci malo naivno... To je priča za zapadno javno mnenje onih zemalja koje su učestvovale u agresiji. To je opravdanje.
Albanci su organizovali nelagalnu vojsku, OVK, koja se terorizmom borila protiv priznate članice osnivača UN. Kada je srpska država potukla teroriste, onda je stupio NATO.
Albanci su hteli da se otcepe mnogo ranije, isto kao i Baskijci u Španiji i Irci i mnogi drugi regioni u svetu, samo se tamo nije dalo, jer su te zemlje na vreme ušle u NATO i EU i nisu imali socijalistički režim koji je zapad u Slučaju Srbije hteo da sruši po svaku cenu, pa je izabrao preko Kosova. Nema to veze sa Albancima i dobročinstvom. Ako su dobročinitelji što ne pomognu ljudima u Darfuru, za to ih nije briga. To je pokazatelj.

Filip

pre 14 godina

Kako lupa Austrijanac - niko ne ugrozava integritet Srbije jer svi taj integritet postuju, a ujedno i priznaju nezavisnost Kosova. U lazi su kratke noge.

Miki

pre 14 godina

Evo Austrijanci srusili nas jedini argument.Nasi politicari sa "iskusnim" Jeremicem na celu su izgleda zaboravili da u tom medjunarodnom pravu NIGDE ne pise da je secesija zabranjena.Jadni mi sa ovakvim "iskusnim" politicarima.

White Stripes

pre 14 godina

Da nije bilo "Prizrenske Lige" jos davne 1878 gde su Albanci bucno izrazili svoju zelju o ujedinju sa Kosovom unutar Isamskog carstva, mozda bih i poverovao u tezu rasistickog rezima nad manjinom. Ovako, dogadjaji za vreme Milosevica izgledaju samo kao bezmoralni i bezpravni izgovor za ono sto su Kosovari pripremali decenijama izazivajuci etnicku netrpeljivost prema Srbiji.
Za detalje, pogledajte kratku istoriju Kosova koju je napisao jedan profesor sa Univerziteta u Koloradu:
http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html

Neo

pre 14 godina

"Prema tome, teritorijalni integritet Srbije nije povređen zato što ga poštuju druge države“, sugerisao je zastupnik Austrije.
Hajde sto je citavo izlaganje Austrijskog zastupnika nebulozno, bolje se nije ni ocekivalo, ali ova recenica je zaista sjajna! Ne razumem kako to Austrija i sve ostale drzave koje su priznale Kosovo "postuju" teritorijalni integritet Srbije, ako podrzavaju otcepljenje integralnog dela njene teritorije. Ako se ovakvi "argumenti" uzmu u obzir, to ce biti prava sramota za medjunarodno pravo.

pravnik

pre 14 godina

RS je entitet u okviru BIH, činilac, sa državnim prerogativima. Koji ima pravo da se otcepi ako sprovede referendum. Isto kao i Crna Gora od Srbije.
ALi KiM je pokrajina unitaren Srbije, koja nije federacija, koja se ne sastoji iz više država koje imaju pravo da se otcepe. Prema tome nigde u svetu se pokrajine legalno ne otcepljuju, samo nelegalno.
Nije tačno da je KiM bila federalna jedinica Jugoslavije, jer je ona učestvoala u Jugoslaviji preko Srbije čiji je sastavni deo, bez predviđenog pravnog mehanizma da se otcepi. Tako je Srbija i priznata u UN tako je i ušla u Jugoslaviju, tako je i izašla iz nje.
To je razlika.
Molim vas, ovo je važno!

Aleksandar

pre 14 godina

Mislim da je sve što je rekao Austrijanac tačno stim što se ni jedna od tih teza ne odnosi na Albance. Pravo naroda bi se moglo odnositi na Srbe u Srbiji ili Albance u Albaniji, ovako oni su u Sbiji nacionalna manjina. Drugo, republike su te koje su imale pravo na ocepljenje tako da i tu nema priče. Treće, čudan neki genocid kada se sa 35% pre II svetskog rata dođe na 70% 1999. ili kad sukoba većih razmera nije bilo dok bombe nisu počele da padaju!

Vas Ljubazni Komsija

pre 14 godina

Drago mi je da su gradani srbije uvideli da se, sve drzave koje brane jednostrano proglasenu Nezavisnost Kosova sluze "Politickim" argumentima a da se sve "demokratske" drzave koje su stale na strani srbije
sluze Iskljucivo "PRAVNIM" argumentima! Ipak jos mi je draze to sto ce nakon iznosenja "PRAVNIH" argumenata
u korist Srbije,i okoncanja
procesa pred MSP krenuti novi val priznanja Nezavisnosti,a
buduci da se zalazu za medunarodnu pravdu ocekujem da ce i neke od ovih drzava koje su stale na strani Srbije
priznati Realnost !!!

jon

pre 14 godina

Prema međunarodnom pravu, secesija je nelegalna samo ako je uzrokovana agresijom iz vana. To u slučaju Kosova jednostavno nije slučaj.
Naime, intervencija NATO-a je poduzeta da se zaustavi rat. Nakon ove intervencije, Kosovo je još dugi niz godina bilo dio Srbije. Srbiji su teritorijalni integritet jamčili Kumanovski sporazum i rezolucija UN-a.
ALi je onda kosovski narod proglasio nezavisnost. To prema međunarodnom pravu nije nelegalno.
Znaju Ameri kako odigrati...i za razliku od Rusije i Kine, pružaju više od deklarativne podrške.

Roethlisberger

pre 14 godina

Ja mislim da je ova izjava ausrijskog predstavnika u nasem interesu. Covek je jednostavno rekao da ako neki unutrasnji entitet u nekoj drzavi zeli ocepljenje, da to nije narusavanje teritorijalnog intregriteta jedne drzave! Molim lepo. Republika Srpska imam pravo na referendum, i onda samostalnost od tzv.BiH. A kasnije sajedinjenje dve Srpske teritorije u jednu jaku drzavu Srbiju sa Banja Lukom kao glavnim gradom. Nema teritorijalnog narusavanja drugih zemalja, samo slobodna demokratska volja srpskog naroda, jedina demokratska volja na balkanu koju i dalje guse i sakate. Ali, samo polako, bez mrznje, svadje i rata sa muslimanima i Hrvatima. Njima je potreban rat ne nema. Da nisamo ratovali devedesetih sve bismo ovo ostvarili, ali zeznuse nas ''komsije.''

P5

pre 14 godina

Austrijski predstavnik kaže da su deklaraciju (o nezavisnosti) usvojili izabrani predstavnici koji su izrazili volju naroda Kosova. Medjutim, nedavno otvorena istraga o političkim ubistvima i teroru sprovodjenom od strane Tačijevih saradnika po njegovim nalozima, sigurno da ovoj deklaraciji ne može dati demokratski epitet. Da, austrijski predstavnik je slučajno ili namerno izostavio da upotrebi reč "demokratski".
Drugi problem je, što je secesija dozvoljena u slučajevima kada se sprovodi dugogodišnja opresija nad manjinskim stanovništvom - a ta "opresija" stvarna ili ne, prestala je 1999. godine sa dolaskom medjunarodnih snaga. Od onda je proteklo 9 godina, za koje vreme nove srpske vlasti nisu više optuživane da žele da sprovode opresiju, čak su dobile i potvrdu svog demokratskog legitimiteta od strane medjunarodne zajednice. I više od toga, ponudile su Kosovu i Metohiji najviši oblik autonomije, ali onda je došla do izražaja suština namere političke klike Kosova (nedemokratske) koja ne želi ništa drugo do otcepljenja. Prilično jasno, čak i za malicioznog Tihog.

Djura

pre 14 godina

Ne razumem argument da Azerbejdžan, Slovačka, Kina, Rusija, Španija,... svi imaju svoje probleme pa je jelte njihova podrška pretpostavljam(po ovom argumentu) neiksrena.
Albansku nezavisnost realno podržavaju samo NATO države i još nekoliko Američkih satelita. Pa tek njihova podrška nije niti principijelna, niti demokratska, niti slobodoljubiva nego je baš pre svega podrška aktivne strane u sukobu u prvom redu samoj sebi. Pa naravno da neće reći gospodo mi smo vojni savez koji je izgubio svoj smisao padom Berlinskog zida i sada moramo da napadamo razne države po svetu sa izmišljenim razlozima da nas ljudi ne bi pitali zašto postojimo.
A što se žrtava tiče, žrtava mislim da je bilo više u svim drugim spornim oblastima koje sa nestrpljenom čekaju odluku suda nego na Kosovu.http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_war#Casualties Pogledajte broj civilnih žrtava na ovom linku jer su civilne žrtve jedine relevantne. Na primer,od svih sukoba u na teritoriji bivše SFRJ osim možda u Sloveniji su žrtve bile neuporedivo veće, a da ne govorim o ostatku sveta. Smeta mi jako što se ovde piše o genocidima i "strašnim zločinima" a po broju žrtava ovo je jedan od najblažih sukoba u poslednjih 20-tak godina u celom svetu. ...

mirko

pre 14 godina

Znaci sablon za "NATO out of area or out of business" sadrzi strategiju poznatu kao humanitarno bombardovanje. ("NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova.") kao deo pristupa "zavadi pa vladaj" (podeli na dobre i lose, do nedavno KLA je smatrana teroristicka organizacija od strane State Department-a).

Glavni igraci:

Nov 5 1990 US 1991 Foreign Operations Appropriation Law 101-513 ukinuta pomoc, trgovina, krediti i zajmovi i svetske banke i medjunarodnog monetarnog fonda i ukinuto priznanje Jugoslavije, "US" opsti sa republikama individualno, ukinuta novcana pomoc delu Jugoslavije koji ne proglasi nezavisnost u roku od 6 meseci, zasebni izbori i da "US state department" mora da odobri proceduru izbora i rezultata. Western EU document 1342 Part two - s pozicije 11 na 1 za jedinstvo Jugoslavije Nemacka je u 4 ujutro prisila priznanje HR i SL Maastrict je potpisan

sinisa

pre 14 godina

U ovom slucaju presudio je zakon jaceg, kao sto je to bio primer hiljadama godina unazad. Ameriku, Veliku Britaniju, Nemacku, Austriju konkretno interesuje raspad Srbije ne iz razloga sto su ugrozena prava Albanaca-nego zbog svoje spoljne politike cije je geslo "umesaj se u sve i izvuci profit"...
Svaka polemika da li Albanci treba da dobiju drzavu je besmislena, po medjunarodnom pravu i rezoluciji 1244-Albanci nemaju sta da traze u medjunarodnom sudu u Hagu. Tu su zato sto je Amerika rekla da moze. Ja sam kosmopolita koji voli sve ljude ovoga sveta: crne, bele, zute sve nacije i sve vere, zato apelujem da ne podrzavaju nesto sto nije ispravno(to i sami znaju), jer ce sutra problem doci i u njihovo dvoriste a politika velikih bezobzirnih sila ostace ista.

Agim

pre 14 godina

Predstavnik Austrije je sasvim u pravu.NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova. Republika Srpska se ne moze izdvojiti jer je tvroevina nastala posle vrsenja genocida nad muslimanskim narodom.Genocid na Kosovu i u Bosni je upravo pred Haskim sudom dokazano i izrecene su presude.Ovo su cinjenice koje sprski narod zaslugom srpskih politicara jos uvijek ne zele da priznaju.

ekrem

pre 14 godina

Srbija bi trebala da se stidi drustva u kojem se nalazi,da prestane da stvara lazne utiske i tako vara svoje gradjane i da napokon okrene list i pokrene sve kapacitete za povratak u normalno stanje kao sve druge drzave.Iskreno mislim da je sramota za Srbiju sto se i dalje druzi sa svakim koji bi joj sutra pomogao a u stvari joj bas zemlje koje bi da je brane nanose najvise stete.Sto je dosta dosta je.

Ivan

pre 14 godina

Između Kosova i Republike Srbske ima velike razlike. Albanci so na Kosovu bili uvijek velika večina. Republika Srbska je nastala sa etničnim čiščenjem, te imaju tek sada Srbi večino, što se nesmije nagrađivati. Granice republike Srbske je nacrtao Rat a Kosovo je bilo uvijek pokrajina.

pravnik

pre 14 godina

LJudi, obrnite sliku, nije NATO zaustavljao rat, to je samo tvrdnja za javno mnjenje, nikakvog rata ni nije bilo, nego je Srbija legalno i legitimno srečavala teroriste da se otcepe, želja za nelegalnim otcepljenjem je postojala i mnogo pre NATo agresije. Kako to objašnjavate?
Kada je Srpska vojska razbila terorističku nelegalnu vojsku OVK, onda je NATO brže bolje intervenisao da spase svoj plan razbijanja Srbije.

pravnik

pre 14 godina

RS je entitet u okviru BIH, činilac, sa državnim prerogativima. Koji ima pravo da se otcepi ako sprovede referendum. Isto kao i Crna Gora od Srbije.
ALi KiM je pokrajina unitaren Srbije, koja nije federacija, koja se ne sastoji iz više država koje imaju pravo da se otcepe. Prema tome nigde u svetu se pokrajine legalno ne otcepljuju, samo nelegalno.
Nije tačno da je KiM bila federalna jedinica Jugoslavije, jer je ona učestvoala u Jugoslaviji preko Srbije čiji je sastavni deo, bez predviđenog pravnog mehanizma da se otcepi. Tako je Srbija i priznata u UN tako je i ušla u Jugoslaviju, tako je i izašla iz nje.
To je razlika.
Molim vas, ovo je važno!

Miki

pre 14 godina

Evo Austrijanci srusili nas jedini argument.Nasi politicari sa "iskusnim" Jeremicem na celu su izgleda zaboravili da u tom medjunarodnom pravu NIGDE ne pise da je secesija zabranjena.Jadni mi sa ovakvim "iskusnim" politicarima.

bezimena

pre 14 godina

Medjunarodno pravo bi izgubilo svaki smisao, kada bi se dozvolilo bilo kojoj državi da bez posledica ubija i proteruje svoje gradjane, zato što su pripadnici neke nacionalne manjine! Posledica onoga što je Srbija uradila Albancima, svojim gradjanima, na KIM, posle neuspešnih pregovora koje je vodio "prepamteni" VdrK, je rezultirala "nelegalnim" proglašenjem države Kosovo!

One kojima nije jasno pitala bih, da li misle da se roditelju koji je izvršio teško nasilje nad detetom (batinanje, silovanje i sl.), starateljstvo treba oduzeti ili se treba praviti blesav i pustiti ga da i dalje "brine" o detetu, jer je dao "časnu reč" da to više neće raditi!?

p.s. Kada bi BIH počela da ubija i iseljava Srbe u RS situacija bi se mogla porediti, ali kako to nije slučaj, svako poredjenje RS sa KIM je krajnje BESMISLENO!

pravnik

pre 14 godina

Stav da je Srbija ubijala Albance, pa da je zato NATO intervenisao i zato je KiM otcepljeno zvuci malo naivno... To je priča za zapadno javno mnenje onih zemalja koje su učestvovale u agresiji. To je opravdanje.
Albanci su organizovali nelagalnu vojsku, OVK, koja se terorizmom borila protiv priznate članice osnivača UN. Kada je srpska država potukla teroriste, onda je stupio NATO.
Albanci su hteli da se otcepe mnogo ranije, isto kao i Baskijci u Španiji i Irci i mnogi drugi regioni u svetu, samo se tamo nije dalo, jer su te zemlje na vreme ušle u NATO i EU i nisu imali socijalistički režim koji je zapad u Slučaju Srbije hteo da sruši po svaku cenu, pa je izabrao preko Kosova. Nema to veze sa Albancima i dobročinstvom. Ako su dobročinitelji što ne pomognu ljudima u Darfuru, za to ih nije briga. To je pokazatelj.

Filip

pre 14 godina

Kako lupa Austrijanac - niko ne ugrozava integritet Srbije jer svi taj integritet postuju, a ujedno i priznaju nezavisnost Kosova. U lazi su kratke noge.

Aleksandar

pre 14 godina

Mislim da je sve što je rekao Austrijanac tačno stim što se ni jedna od tih teza ne odnosi na Albance. Pravo naroda bi se moglo odnositi na Srbe u Srbiji ili Albance u Albaniji, ovako oni su u Sbiji nacionalna manjina. Drugo, republike su te koje su imale pravo na ocepljenje tako da i tu nema priče. Treće, čudan neki genocid kada se sa 35% pre II svetskog rata dođe na 70% 1999. ili kad sukoba većih razmera nije bilo dok bombe nisu počele da padaju!

brax

pre 14 godina

tokom rata na kosovo, svi smo videli egzodus prema albaniji, makedoniji..oni sigurno nisu od NATO pobjegli jer NATO smo mi trazili da dodje. da li su albanci bili u beogradu i bacili bombe po srbiji?! ili su nama dosli i izbacili iz kuce. jos uzeli su nam sva licna dokumenta, mislili da mi necemo vise nikad na kosovo! to je bio cilj srpske politike!

Kosovastar

pre 14 godina

"Napomenuo je da od 1945. godine svetska organizacija nije priznala nijednu jednostrano proglašenu nezavisnost kojoj se protivila matična država."
To je rekao predstavnik Azerbejdzana. Pitanje za njega bi glasio: A kada je bilo konsenzusa odnosno pristanak maticne drzave SFRJ za jednostrano proglasenje nezavisnosti Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije? Ne samo jedna vec CETIRI drzava su dobile nezavisnot od 1945. Pa slicna situacija sa Litvanijom, Letonijom, Estonijom, Eritrejom, Bangladeshom i td. Ovaj covek ne zna sta prica.

analista

pre 14 godina

Predstavnik Azerbejxhana prica o kosovu a misli o Nagorno Karabah,
Nek mu neko kazhe da ta dva slucaja nemaju veze, Kosovo je bilo federalna jedinica u SFRJ .

P5

pre 14 godina

Austrijski predstavnik kaže da su deklaraciju (o nezavisnosti) usvojili izabrani predstavnici koji su izrazili volju naroda Kosova. Medjutim, nedavno otvorena istraga o političkim ubistvima i teroru sprovodjenom od strane Tačijevih saradnika po njegovim nalozima, sigurno da ovoj deklaraciji ne može dati demokratski epitet. Da, austrijski predstavnik je slučajno ili namerno izostavio da upotrebi reč "demokratski".
Drugi problem je, što je secesija dozvoljena u slučajevima kada se sprovodi dugogodišnja opresija nad manjinskim stanovništvom - a ta "opresija" stvarna ili ne, prestala je 1999. godine sa dolaskom medjunarodnih snaga. Od onda je proteklo 9 godina, za koje vreme nove srpske vlasti nisu više optuživane da žele da sprovode opresiju, čak su dobile i potvrdu svog demokratskog legitimiteta od strane medjunarodne zajednice. I više od toga, ponudile su Kosovu i Metohiji najviši oblik autonomije, ali onda je došla do izražaja suština namere političke klike Kosova (nedemokratske) koja ne želi ništa drugo do otcepljenja. Prilično jasno, čak i za malicioznog Tihog.

Djuka

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Pa zar upravo to i nije bio slucaj sa Kosovom, po sva tri nabrojana principa:
1. Nezakonita upotreba sile spolja: NATO je BEZ ODLUKE SB UN upotrebio silu protiv SRJ;
2. Krsenje medjunarodnih ugovora: A sta je povelja UN i ugovor koje su potpisale sve zemlje clanice OEBS o nepromenljivosti granica u Evropi;
3.Manjinski rasisticki rezim: Pa upravo rezim koji je uspostavljen nakon NATO okupacije Kosova je manjinjski (Albanci su jedna od manjina u Srbiji) i rasisticki (sto su pokazali u mnooogo navrata u poslednjih 100 godina, a poslednji put 17. marta 2004.).

jon

pre 14 godina

Prema međunarodnom pravu, secesija je nelegalna samo ako je uzrokovana agresijom iz vana. To u slučaju Kosova jednostavno nije slučaj.
Naime, intervencija NATO-a je poduzeta da se zaustavi rat. Nakon ove intervencije, Kosovo je još dugi niz godina bilo dio Srbije. Srbiji su teritorijalni integritet jamčili Kumanovski sporazum i rezolucija UN-a.
ALi je onda kosovski narod proglasio nezavisnost. To prema međunarodnom pravu nije nelegalno.
Znaju Ameri kako odigrati...i za razliku od Rusije i Kine, pružaju više od deklarativne podrške.

dvostruki standard?

pre 14 godina

Hvala Austriji sto ce biti medju prvim zemljama koje ce priznati nezavisnost Republike Srpske, i svoj stav braniti na nekom novom sudjenju u Hagu koju ce pokrenuti BiH!

posmatrac

pre 14 godina

molim vas da ne povezujete RS sa Kosovom a u vezi otcjepljenja od BiH. U RS zive i drugi KONSTITUTIVNI narodi hrvati, muslimani, ostali (po ustavu RS), a i oni se nesto pitaju a ne samo Srbi.

White Stripes

pre 14 godina

Da nije bilo "Prizrenske Lige" jos davne 1878 gde su Albanci bucno izrazili svoju zelju o ujedinju sa Kosovom unutar Isamskog carstva, mozda bih i poverovao u tezu rasistickog rezima nad manjinom. Ovako, dogadjaji za vreme Milosevica izgledaju samo kao bezmoralni i bezpravni izgovor za ono sto su Kosovari pripremali decenijama izazivajuci etnicku netrpeljivost prema Srbiji.
Za detalje, pogledajte kratku istoriju Kosova koju je napisao jedan profesor sa Univerziteta u Koloradu:
http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html

Djura

pre 14 godina

Ne razumem argument da Azerbejdžan, Slovačka, Kina, Rusija, Španija,... svi imaju svoje probleme pa je jelte njihova podrška pretpostavljam(po ovom argumentu) neiksrena.
Albansku nezavisnost realno podržavaju samo NATO države i još nekoliko Američkih satelita. Pa tek njihova podrška nije niti principijelna, niti demokratska, niti slobodoljubiva nego je baš pre svega podrška aktivne strane u sukobu u prvom redu samoj sebi. Pa naravno da neće reći gospodo mi smo vojni savez koji je izgubio svoj smisao padom Berlinskog zida i sada moramo da napadamo razne države po svetu sa izmišljenim razlozima da nas ljudi ne bi pitali zašto postojimo.
A što se žrtava tiče, žrtava mislim da je bilo više u svim drugim spornim oblastima koje sa nestrpljenom čekaju odluku suda nego na Kosovu.http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_war#Casualties Pogledajte broj civilnih žrtava na ovom linku jer su civilne žrtve jedine relevantne. Na primer,od svih sukoba u na teritoriji bivše SFRJ osim možda u Sloveniji su žrtve bile neuporedivo veće, a da ne govorim o ostatku sveta. Smeta mi jako što se ovde piše o genocidima i "strašnim zločinima" a po broju žrtava ovo je jedan od najblažih sukoba u poslednjih 20-tak godina u celom svetu. ...

Johny B

pre 14 godina

Ovo sto Austrijanci iznose su miki maus argumenti, ali na nasu zalost ono sto ce se na kraju najvise gledati je koliko zemalja smatra da je otcepljenje bilo u skladu, a koliko zemalja smatra da nije bilo u skladu sa medjunarodnim pravom. Tu su Albanci u prednosti. Iako je nasa diplomatija pokusala da sve sa politickog prebaci na pravni teren, iz izlaganja zemalja koje podrzavaju nezavisnost Kosova se i dalje vidi da je ovo cisto politicki proces i da se oni sluze politickim, a ne pravnim argumentima. Da ima i grama pravde na ovoj planeti, mi bismo glatko dobili ovaj proces. Ali, kao sto ce krajnji rezultat ove rasprave verovatno pokazati, na ovom svetu nema ni tog jednog grama pravde...U svakom slucaju svaka cast nasoj diplomatiji sto se bori, ali tom borbom izgleda ne mozemo puno postici.
Pozdrav svim ljudima koje vole nasu Srbiju

ivo

pre 14 godina

Organizirano oduzimanje dokumenata Albancima u bijegu od strane raznih organa Srbije dokaz je planskog protjerivanja.
To nije legalna zaštita teritorije.
Možemo sada 10 godina poslje izvrtati stvari, ali učinjeno je učinjeno i povratka nema.

Goran

pre 14 godina

Prema Austrijskom predstavniku, Republika Srpska istog trenutka moze da proglasi nezavinost, kao i svuda gde postoji volja naroda za tako nesto sa izabranim predstavnicima u vlasti, tipa Baskija, Skotska.
Neverovatno je koliku kolicinu gluposti su spremni da iznesu da bi nekako odbranili svoje nakaradne stavove ...

Roethlisberger

pre 14 godina

Ja mislim da je ova izjava ausrijskog predstavnika u nasem interesu. Covek je jednostavno rekao da ako neki unutrasnji entitet u nekoj drzavi zeli ocepljenje, da to nije narusavanje teritorijalnog intregriteta jedne drzave! Molim lepo. Republika Srpska imam pravo na referendum, i onda samostalnost od tzv.BiH. A kasnije sajedinjenje dve Srpske teritorije u jednu jaku drzavu Srbiju sa Banja Lukom kao glavnim gradom. Nema teritorijalnog narusavanja drugih zemalja, samo slobodna demokratska volja srpskog naroda, jedina demokratska volja na balkanu koju i dalje guse i sakate. Ali, samo polako, bez mrznje, svadje i rata sa muslimanima i Hrvatima. Njima je potreban rat ne nema. Da nisamo ratovali devedesetih sve bismo ovo ostvarili, ali zeznuse nas ''komsije.''

max

pre 14 godina

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."
Je l' neko rekao Republika Srpska?

Tex Willer

pre 14 godina

Azerbeidjan ima Nagorno Karabah, Spanija ima Baskiju, Rusiaj ima Checheniju, Kina ima Tibet itd itd.
Oni brane integritet Srbije? ili vise svoj.

Goran

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja; kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, na primer u nekadašnjoj Rodeziji."
Gde ces bolji argument za srpsku stranu od ovoga? :)
1. Naravno (i dokazivo) da je prethodila upotreba sile spolja i naravno da je ista bila nezakonita jer nije bila odobrena od SB UN
2. Naravno (i dokazivo) da je nastala krsenjem medjunarodnih ugovora (rezolucija 1244, Helsinski akt)
Treca mogucnost je svakako tacna ali tesko egzaktno dokaziva.

Sinke

pre 14 godina

Tihi legalnost proglasenja nezavisnosti obrazlaze time sto druge zemlje "postuju teritorijalni integritet Srbije". Znaci Austrija priznaje i teritorijalni integritet Srbije, i nezavisnost Kosova? Pa dajte ljudi pripremite malo svoje teze, vezbajte pred porodicom i komsijama pre nego sto izadjete pred sudije, ovako sramotite i svoju zemlju i profesiju.

Čoveče, kakav fleš!

pre 14 godina

"Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja"

Ja stvarno ne znam kako onda vrli predstavnik Austrije tumači NATO agresiju. Ja nisam još nigde čuo, čak ni u Beogradu od raznih NVO da to nije bio otvoreni akt agresije jednog vojnog saveza protiv suverene države izvršen mimo svih pravila Ujedinjenih nacija.

"Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju."

A ovo drugo je tek glupost par excellence. Skeptičan sam prema pravu i pravdi uopšte, ali sud ako donese savetodavno mišljenje u korist legalnosti secesije, neka bar bude toliko principijelan da ovu rečenicu stavi u obrazloženje presude. Pa onda lepo gospodo po celom svetu što tražite secesiju za vaše entitete pozivajte se na ovo mišljenje suda kao na pravni osnov. Niko nije tražio secesiju spolja nego iznutra. Ako vas NATO države ne priznaju po ovom osnovu, kao na primer Abhaziju i Južnu Osetiju, žalite se i vi MSP, pa neka donese 2 različita mišljenja. Neka, neka,...
Amerika jeste jaka, možda i jeste najjača zemlja na svetu ali ima nešto što ipak ni ona ne može da progura. A to je priča da je Kosovo apsolutno jedinstven slučaj u istoriji čitavog ljudskog roda na planeti Zemlji.

Voli vas vaš Mita

pre 14 godina

Zao mi vas je ljudi. Svih vas koji verujete u cudo. Ovo verovanje u cuda je nasledjeni, srpski, romantizam iz Milosevicevog doba. Cuda, na zalost mnogih, nece biti. Zar ne shvatate da se ovde vodi raspravo o davno zavrsenoj stvari. Pitanje glasi da li se Kosovo smelo, ili ne otcepiti, a ne da li se smije otcepiti? A vaistinu je ono vec godinama otcepljenjo. I shvatite na kraju da je ovo internacionalni sud, a ne naš.

Neo

pre 14 godina

"Prema tome, teritorijalni integritet Srbije nije povređen zato što ga poštuju druge države“, sugerisao je zastupnik Austrije.
Hajde sto je citavo izlaganje Austrijskog zastupnika nebulozno, bolje se nije ni ocekivalo, ali ova recenica je zaista sjajna! Ne razumem kako to Austrija i sve ostale drzave koje su priznale Kosovo "postuju" teritorijalni integritet Srbije, ako podrzavaju otcepljenje integralnog dela njene teritorije. Ako se ovakvi "argumenti" uzmu u obzir, to ce biti prava sramota za medjunarodno pravo.

Vas Ljubazni Komsija

pre 14 godina

Drago mi je da su gradani srbije uvideli da se, sve drzave koje brane jednostrano proglasenu Nezavisnost Kosova sluze "Politickim" argumentima a da se sve "demokratske" drzave koje su stale na strani srbije
sluze Iskljucivo "PRAVNIM" argumentima! Ipak jos mi je draze to sto ce nakon iznosenja "PRAVNIH" argumenata
u korist Srbije,i okoncanja
procesa pred MSP krenuti novi val priznanja Nezavisnosti,a
buduci da se zalazu za medunarodnu pravdu ocekujem da ce i neke od ovih drzava koje su stale na strani Srbije
priznati Realnost !!!

Ivica_K

pre 14 godina

Jel ste primetili da nasa delegacija nije spomenula NATO bombardovanje,i sada ce ispasti da je ovo bio neki gradjanski rat a ne mesanje spolja,Austrijski diplomata je to primetio i zbog toga ovako prica!?

mirko

pre 14 godina

Znaci sablon za "NATO out of area or out of business" sadrzi strategiju poznatu kao humanitarno bombardovanje. ("NATO je intervenisao da bi se zaustavio genocid nad Kosovskim Albancima dok se Nezavisnost Kosova dogodila 9 godina kasnije i nikakvim upotrebom sile sa vana vec voljom naroda Kosova.") kao deo pristupa "zavadi pa vladaj" (podeli na dobre i lose, do nedavno KLA je smatrana teroristicka organizacija od strane State Department-a).

Glavni igraci:

Nov 5 1990 US 1991 Foreign Operations Appropriation Law 101-513 ukinuta pomoc, trgovina, krediti i zajmovi i svetske banke i medjunarodnog monetarnog fonda i ukinuto priznanje Jugoslavije, "US" opsti sa republikama individualno, ukinuta novcana pomoc delu Jugoslavije koji ne proglasi nezavisnost u roku od 6 meseci, zasebni izbori i da "US state department" mora da odobri proceduru izbora i rezultata. Western EU document 1342 Part two - s pozicije 11 na 1 za jedinstvo Jugoslavije Nemacka je u 4 ujutro prisila priznanje HR i SL Maastrict je potpisan

sinisa

pre 14 godina

U ovom slucaju presudio je zakon jaceg, kao sto je to bio primer hiljadama godina unazad. Ameriku, Veliku Britaniju, Nemacku, Austriju konkretno interesuje raspad Srbije ne iz razloga sto su ugrozena prava Albanaca-nego zbog svoje spoljne politike cije je geslo "umesaj se u sve i izvuci profit"...
Svaka polemika da li Albanci treba da dobiju drzavu je besmislena, po medjunarodnom pravu i rezoluciji 1244-Albanci nemaju sta da traze u medjunarodnom sudu u Hagu. Tu su zato sto je Amerika rekla da moze. Ja sam kosmopolita koji voli sve ljude ovoga sveta: crne, bele, zute sve nacije i sve vere, zato apelujem da ne podrzavaju nesto sto nije ispravno(to i sami znaju), jer ce sutra problem doci i u njihovo dvoriste a politika velikih bezobzirnih sila ostace ista.