Subota, 28.11.2009.

00:30

Stevanović: Budžetski proces je loš

Revizorski izveštaj samo je potvrdio sumnju da se ne zna gde idu pare građana, rekao je za B92 Aleksandar Stevanović iz Centra za tržišna istraživanja.

Izvor: B92

Stevanoviæ: Budžetski proces je loš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 14 godina

Pa naravno da se ne zna gde idu pare gradjana. Ko je jos lud od politicara da krade i da to evidentira u nekoj knjizi.

A posto politicari i ministri se ovako ponasaju prema budzetu, po Ustavu i Zakonu svima njima bi trebalo skinuti imunitete i strpati u zatvor.
Ali ovo ce biti jos jedna od stvari koja ce biti zaboravljena.

Zorule

pre 14 godina

Kada bi se procesljalo od 2000 do sada, verovatno bi najokoreliji kriminalci pali u nesvest sta i koliko je pokradeno. Ne zaboravimo koliko je milijardi Srbija dobila bespovratne pomoci, koliko je dobijeno privatizacijama, a koliko je na sve to uzeto kredita!
Rezultat svega je da je prosecna plata 330 evra, a napr. u Hrvatsko 720 evra. Moze i ovako: Srbija sa 9.3 miliona stanovnika planira budzet ili prihode za 2010 6.88 milijardi eura, a ista bivsa jugoslovenska republika Hrvatska sa 4.5 miliona stanovnika planira budzet od preko 15 milijardi eura iako se i tamo kraducka svih ovih godina. ZAKLJUCAK: POSTALI SMO TESKA SIROTINJA, OJADJENI, UPROPASCENA ZEMLJA, OPLJACKANA. PITANJE JE DOKLE OVAKO???

bt

pre 14 godina

Pa ovde su stvari barem jasne. Zašto bi nekome na vlasti odgovaralo da polaže račune o svojim novčanim malverzacijama (pardon, oni to zovu "upravljanje budžetskim sredstvima") ako ne moraju. Zašto da voda bude bistra kad je lov u mutnom bolji, naravno za one koji troše tuđe, nezarađene novce. Ovo sve potvrđuje koliko smo daleko, daleko od demokratije koju su svi na sav glas i tako lako izglasali onog čuvenog 5. oktobra.

Dejan

pre 14 godina

Funkcionerima uopste nije bitno na celu kog organa su. Bitno je kolikim budzetom raspolazu. Sto veci budzet, vece su i mogucnosti.

Tenderi su trebali da sprece zloupotrebu ali se to kod nas izrodilo u zloupotrebu najgore vrste. Sve je naizgled zakonito ali se proizvodi i usluge nabavljaju po izuzetno visokim cenama. Recimo konkursna dokumentacija za ucesce na tenderu je bez nekog razloga izuzetno obimna i teska za sakupiti. Mala preduzeca ne mogu da preskoce prag da sakupe tako skupu dokumentaciju i na tenderu se pojavi jedan, dva ili mozda tri ponudjaca. To se kod nas izrodi u medjusobno dogovaranje. Ukoliko se izabere jedan ponudjac a ne postoji dogovor onda se onaj drugi zali. Da tender ne bi propao poniste ga i predju u postupak pregovaranja, u pregovaranju se dogovore da kolac podele po pola. I tako se kupuju stvari sa cenom i dva tri puta vecom od maloprodajne.

Jos jedna cesta zloupotreba je da povlasceni ponudjac koji je bio najpovoljniji prilikom realizacije nikada ne mora da uradi posao u kvalitetu i kolicini koja je trazena ili mu se omoguci da nizu cenu kasnije nadoknadi naknadnim radovima.

Kupuju se stvari za koje se trazi namena kada se kupe.

Cesto se recimo kupuju softveri koji vec postoje a koji su ranije razvijeni u kuci. Sredstva za strucno obrazovanje se cesto koriste za turisticka putovanja i komercijalne seminare bez vrednosti naravno bez ikakve korisnosti osim po onoga koji turisticki putuje.

Za nabavke male vrednosti (do 3 miliona) prakticno nema nikakve javnosti. Trazi se ponuda od par firmi i izabere se najpovoljnija (jedna prava i jos jedna usluzna ponuda).

Sistem je tako osmisljen da omoguci sto jednostavniju zloupotrebu a da zadovolji neku formu.

goxy

pre 14 godina

Dragutinovicku ispitati!!!
jos kad je vidim kako se nonsalantno ponasa, smuci mi se.
Jos doticna ima obraz da kaze kako to nije nista, tj nasledjeno i kako taj dug treba otpisati.
Sad treba sacekati reakciju drzvnog tuzioca, mada verujem da od toga nema nista...
Dragutinovicka, sram te bilo!!!

Trajilo Ekonomista

pre 14 godina

U Srbiji se drzavni novac trosi bez kontrole. Ministar finansija uopste ne zna kako se Srpski Budzet trosi. Gospodo revizori, nije li vreme da se izvrsi istraga gde je potroseno vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija dobila od EU i vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija sakupila prodajuci srpska preduzeca i imovinu - takozvana privatizacija? Znaci, potroseno je vise od 12 milijarde Evra a nista nije izgradjeno a mnogi su projekti samo zapoceti ali nista nije zavrseno. Svake godine zavrsavaju po nekoliko kilometara puteva ali ni to nisu platili izvodjacima. Ocigledno se radi o velikoj pljacki Srbije pa bi svi ti partijski funkcioneri trebali da pred narodom odgovaraju iako ih narod nije nigde izglasao. Oni sami sebe postavljaju u vladi Srbije i po drzavnim preduzecima. Ne treba da zaboravite da je vasa duznost da otkrijete pljacke i to javno objavite.

GuLa

pre 14 godina

Evo opet ja, i neću prestati dok se ne obistini: Treba nam nezavisna organizacija koja prati budžet, i to u svim njegovim delovima, tako da građani mogu u svako doba na internetu saznati šta se događa sa njihovim parama. Očigledno je da je u svim našim vladama poreska suma postala igračka kojom se ispunjavanju želje i namere vlasti kako se kom u vladi sviđa, a barata se sumama kao krompirima. Hoću da vidim budžete unapred, namensko troženje za vreme i godišnje izveštaje posle završene fiskalne godine, inače uludo plaćam porez. I još nešto: draga nam vlado, može da vam se desi da kad se građani osveste, prestanu da plaćaju porez đuture, pa šta će onda biti? To nije nepoznat fenomen...

matori

pre 14 godina

Juče sam potrošio pola dana da pročitam Izveštaj (nalazi se na sajtu Skupštine)...
Nemam reči...!
Opisana je (verovatno) najveća moguća svinjarija vlasti u jednoj (navodno) pravnoj državi!
I to samo za period od jedne (2008.) godine.
Unazad 5 godina nije bilo čak ni završnog računa budžeta Srbije!
Ne mogu ni da zamislim, šta bi sve izašlo na videlo, kada bi neko napravio reviziju za ceo taj period.
Vlada (a posebno neki u sadašnjoj i neki iz prethodnih Vlada) ne bi trebali da podnesu ostavku - trebalo bi ih najuriti, uhapsiti i odneti pravo u zatvor, minimum na 20 godina!

neshapop

pre 14 godina

To da se sredstva trose nenamenski dalo se predpostaviti i bez komisije,ali dobro je da je neko to konacno izneo javno, mada se opet nece desiti nista po pitanju odgovornosti onih koji su sredstva trosili nenamenski. U normalnim uslovima bi za ove stvari pala vlada i neko bi zavrsio iza resetaka, ali ipak ovoje je SRBIJA. Turci vratite se, izvinucemo vam se sto ste morali da nas trpite 500 godina, vratite se sad cemo znati da vas cenimo.

Zoki Poki

pre 14 godina

Да ли неко памти функционере којеонобеше странке Колесара и Јањушевића? Чини ми се да се историја понавља у неправилним циклусима и на неочекиваним местима.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na zapadu nista novo, u Srbiji vec 20 godina iste price (jedni te isti sa manjim izmenama vladaju, kradu unistavaju narod i drzavu,popovi vode politiku a politicari izvrsavaju, Amfilohije bio nekada u komunizmu, socijalizmu, "demokratiji", isto.) Sta da vam kazem narode kada cete svi opet skociti da ih glasate i izglasate u crkvama i politici. Kakav narod takvi popovi i politicari, jer crkva i drzavni vrh su slika jedne drzave i drustva.

Vojislav

pre 14 godina

Zaprepašćen sam činjenicom da je novac prikupljen od privatizacije "pozajmljen" javnim preduzećima u iznosu od oko 15 mil i da ministarka finansija samouvereno kaže da će se taj dug otpisati zbog nemogućnosti naplate. To je gospodo krivično delo, jer taj novac je trebalo isplatiti građanima Srbije koji su svojim minulim radom sve to zaradili. Iz ovog nepotpunog izveštaja je vidljivo da se novac poreskih obveznika nemilice troši i da uzima ko koliko hoće. Bez krivične odgovornosti svih koji nisu poštovali zakon sve je čisti kriminal. Ko ima pravo, sem građana Srbije, da otpisuje novac koji je pripadao njima.? Ovim činom stvarate direktno prostor za krađu i lopovluk neslućenih razmera. Što se uostalom i dešava pred očima javnosti u Srbiji. Institucije koje treba da reaguju bave se drugim sporednim stvarima. Na ovoj malverzaciji i oko NIS-a uhvatili bi krupnu ribu u velikom broju. Za poštenu i radnu Srbiju.

Dobrica

pre 14 godina

Dobro, posto se svaki dan hapse oni koji vrse utaju poreza ajmo sada dragi Ivice da hapsimo i one sto pare od ubiranja poreza rasporedjuju uz "nepravilnosti". Radi se o potpuno istom krivicnom delu. E, sto vazi za vojvodu ne vazi za vola je li?

marija

pre 14 godina

Sad o tome pisete...
Na jednom skupu u Kragujevcu, slusala sam jednog deckam kako je lokalnim mocnicima odrzao predavanje o nenamenskom trosenju novca iz budzeta grada Kragujevca...
Posle toga sam ga prepoznala u novinama, kada su ga prozivali da je insajder nekih dnevnih listova,koji su pokrenuli aferu o namestanju tendera u Kragujevcu.
Sada vidim da je decko bio u pravu...Jel je insistirao da se novac nenamenski trosi, tajnim-pregovarackim postupcima javnih nabavki...
Pozovite njega, pa ce Vam reci i mnogo vise od ovih iz DRI. Ali problem u Srbiji sto takvih postenih i pametnih ljudi ima svuda, ali ih niko ne uvazava, dok ne dodju gospoda iz EU i zavrnu "cesmu"

Dejan

pre 14 godina

I za tu "novinu" su parama građana plaćeni revizori.

Dok sam živeo u Londonu tokom 90-ih i slušao prezentacije njihovog budžeta za dolazeću godinu uvek se u izlaganju provlačila jasna matematika - ako u jednoj oblasti podignu porez za određeni procenat imaće sredstva za određeni projekat ili će moći da olakšaju poresku opterećenost u drugoj i tome slična. A u slučaju da se raspravljalo u ugađanju određenoj grupi naglašavalo se u kojoj oblasti će građani to osetiti kroz veće poresko opterećenje.

Ovde? Hoćemo penzije izjednačene sa platama - VAŽI! Hoćemo da nam platite iz budžeta troškove studiranja - VAŽI! Hoćemo veće plate u zdravstvu, školstvu - VAŽI! VAŽI! A onda presipaj iz šupljeg u prazno da bi se ispunila neosnovana obećanja, pa postavljaj policijske patrole na putevima da napune budžet sa kaznama...

A kontrola plaćanja poreza, ono što je glavni izvor prihoda svake vlade? Nećemo da znate koliko mi advokati stvarno zarađujemo, pa da nas oporezujete za ono što stvarno zarađujemo - VAŽI!

I onda nam treba neki Ernst PriceWaterMG & Young da nam kaže da nam budžetski proces ne valja.

SRAMOTA OD DRŽAVE I VLADE

dule

pre 14 godina

Gde su sad gospoda iz vladajuće koalicije da nam kažu koliko bi se sa tim sredstvima napravilo novih vrtića, škola, bolnica, nabavilo mamografa, magnetnih rezonanci, otvorilo novih radnih mesta....
Demagozi će ovog puta ostati nemi.

Goran

pre 14 godina

Izveštaj je juče objvaljen na www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/izvestaji.asp
Ne znam šta će dalje a njim biti, ali od pre par meseci se pripremaju Izmene i dopune Zakona koje če omogućiti Vladi da lakše menja Državnog revizora ukoliko jj nije po meri. Pa vi procenite o čemu se radi. Da je neka ozbiljna kompanija dobila ovakav revizorski izveštaj, pogodite šta bi bilo sa menadžmentom?

BB

pre 14 godina

To je cena široke koalicije i najveće vlade u regionu, kao i bahatosti političara i umišljenih državnih činovnika. Nije ni čudo, kada kradu! Čast izuzecima.

Deki

pre 14 godina

Sad kad Dinkic i ostali spin doktori ospu paljbu po revizorima, pa izvade neke teme iz naftalina, obavezno pominjuci Kostunicu i Milosevica, Fiat i beli sengen, pa ce se za koji dan o revizorskim izvestaju sve manje pricati...Sta bi tek bilo da je nezavisna revizorska kuca radila reviziju?

slavisa

pre 14 godina

Nista novo nismo saznali, i nista se i dalje nece promeniti... osim sto ce mozda neki od tih "nestrucnih" revizora dobiti otkaz, ili otici u penziju - naci ce se neko resenje.

slavisa

pre 14 godina

Nista novo nismo saznali, i nista se i dalje nece promeniti... osim sto ce mozda neki od tih "nestrucnih" revizora dobiti otkaz, ili otici u penziju - naci ce se neko resenje.

Deki

pre 14 godina

Sad kad Dinkic i ostali spin doktori ospu paljbu po revizorima, pa izvade neke teme iz naftalina, obavezno pominjuci Kostunicu i Milosevica, Fiat i beli sengen, pa ce se za koji dan o revizorskim izvestaju sve manje pricati...Sta bi tek bilo da je nezavisna revizorska kuca radila reviziju?

Vojislav

pre 14 godina

Zaprepašćen sam činjenicom da je novac prikupljen od privatizacije "pozajmljen" javnim preduzećima u iznosu od oko 15 mil i da ministarka finansija samouvereno kaže da će se taj dug otpisati zbog nemogućnosti naplate. To je gospodo krivično delo, jer taj novac je trebalo isplatiti građanima Srbije koji su svojim minulim radom sve to zaradili. Iz ovog nepotpunog izveštaja je vidljivo da se novac poreskih obveznika nemilice troši i da uzima ko koliko hoće. Bez krivične odgovornosti svih koji nisu poštovali zakon sve je čisti kriminal. Ko ima pravo, sem građana Srbije, da otpisuje novac koji je pripadao njima.? Ovim činom stvarate direktno prostor za krađu i lopovluk neslućenih razmera. Što se uostalom i dešava pred očima javnosti u Srbiji. Institucije koje treba da reaguju bave se drugim sporednim stvarima. Na ovoj malverzaciji i oko NIS-a uhvatili bi krupnu ribu u velikom broju. Za poštenu i radnu Srbiju.

Dejan

pre 14 godina

I za tu "novinu" su parama građana plaćeni revizori.

Dok sam živeo u Londonu tokom 90-ih i slušao prezentacije njihovog budžeta za dolazeću godinu uvek se u izlaganju provlačila jasna matematika - ako u jednoj oblasti podignu porez za određeni procenat imaće sredstva za određeni projekat ili će moći da olakšaju poresku opterećenost u drugoj i tome slična. A u slučaju da se raspravljalo u ugađanju određenoj grupi naglašavalo se u kojoj oblasti će građani to osetiti kroz veće poresko opterećenje.

Ovde? Hoćemo penzije izjednačene sa platama - VAŽI! Hoćemo da nam platite iz budžeta troškove studiranja - VAŽI! Hoćemo veće plate u zdravstvu, školstvu - VAŽI! VAŽI! A onda presipaj iz šupljeg u prazno da bi se ispunila neosnovana obećanja, pa postavljaj policijske patrole na putevima da napune budžet sa kaznama...

A kontrola plaćanja poreza, ono što je glavni izvor prihoda svake vlade? Nećemo da znate koliko mi advokati stvarno zarađujemo, pa da nas oporezujete za ono što stvarno zarađujemo - VAŽI!

I onda nam treba neki Ernst PriceWaterMG & Young da nam kaže da nam budžetski proces ne valja.

SRAMOTA OD DRŽAVE I VLADE

dule

pre 14 godina

Gde su sad gospoda iz vladajuće koalicije da nam kažu koliko bi se sa tim sredstvima napravilo novih vrtića, škola, bolnica, nabavilo mamografa, magnetnih rezonanci, otvorilo novih radnih mesta....
Demagozi će ovog puta ostati nemi.

Dobrica

pre 14 godina

Dobro, posto se svaki dan hapse oni koji vrse utaju poreza ajmo sada dragi Ivice da hapsimo i one sto pare od ubiranja poreza rasporedjuju uz "nepravilnosti". Radi se o potpuno istom krivicnom delu. E, sto vazi za vojvodu ne vazi za vola je li?

Goran

pre 14 godina

Izveštaj je juče objvaljen na www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/izvestaji.asp
Ne znam šta će dalje a njim biti, ali od pre par meseci se pripremaju Izmene i dopune Zakona koje če omogućiti Vladi da lakše menja Državnog revizora ukoliko jj nije po meri. Pa vi procenite o čemu se radi. Da je neka ozbiljna kompanija dobila ovakav revizorski izveštaj, pogodite šta bi bilo sa menadžmentom?

marija

pre 14 godina

Sad o tome pisete...
Na jednom skupu u Kragujevcu, slusala sam jednog deckam kako je lokalnim mocnicima odrzao predavanje o nenamenskom trosenju novca iz budzeta grada Kragujevca...
Posle toga sam ga prepoznala u novinama, kada su ga prozivali da je insajder nekih dnevnih listova,koji su pokrenuli aferu o namestanju tendera u Kragujevcu.
Sada vidim da je decko bio u pravu...Jel je insistirao da se novac nenamenski trosi, tajnim-pregovarackim postupcima javnih nabavki...
Pozovite njega, pa ce Vam reci i mnogo vise od ovih iz DRI. Ali problem u Srbiji sto takvih postenih i pametnih ljudi ima svuda, ali ih niko ne uvazava, dok ne dodju gospoda iz EU i zavrnu "cesmu"

BB

pre 14 godina

To je cena široke koalicije i najveće vlade u regionu, kao i bahatosti političara i umišljenih državnih činovnika. Nije ni čudo, kada kradu! Čast izuzecima.

matori

pre 14 godina

Juče sam potrošio pola dana da pročitam Izveštaj (nalazi se na sajtu Skupštine)...
Nemam reči...!
Opisana je (verovatno) najveća moguća svinjarija vlasti u jednoj (navodno) pravnoj državi!
I to samo za period od jedne (2008.) godine.
Unazad 5 godina nije bilo čak ni završnog računa budžeta Srbije!
Ne mogu ni da zamislim, šta bi sve izašlo na videlo, kada bi neko napravio reviziju za ceo taj period.
Vlada (a posebno neki u sadašnjoj i neki iz prethodnih Vlada) ne bi trebali da podnesu ostavku - trebalo bi ih najuriti, uhapsiti i odneti pravo u zatvor, minimum na 20 godina!

Aleksandar

pre 14 godina

Pa naravno da se ne zna gde idu pare gradjana. Ko je jos lud od politicara da krade i da to evidentira u nekoj knjizi.

A posto politicari i ministri se ovako ponasaju prema budzetu, po Ustavu i Zakonu svima njima bi trebalo skinuti imunitete i strpati u zatvor.
Ali ovo ce biti jos jedna od stvari koja ce biti zaboravljena.

Zorule

pre 14 godina

Kada bi se procesljalo od 2000 do sada, verovatno bi najokoreliji kriminalci pali u nesvest sta i koliko je pokradeno. Ne zaboravimo koliko je milijardi Srbija dobila bespovratne pomoci, koliko je dobijeno privatizacijama, a koliko je na sve to uzeto kredita!
Rezultat svega je da je prosecna plata 330 evra, a napr. u Hrvatsko 720 evra. Moze i ovako: Srbija sa 9.3 miliona stanovnika planira budzet ili prihode za 2010 6.88 milijardi eura, a ista bivsa jugoslovenska republika Hrvatska sa 4.5 miliona stanovnika planira budzet od preko 15 milijardi eura iako se i tamo kraducka svih ovih godina. ZAKLJUCAK: POSTALI SMO TESKA SIROTINJA, OJADJENI, UPROPASCENA ZEMLJA, OPLJACKANA. PITANJE JE DOKLE OVAKO???

neshapop

pre 14 godina

To da se sredstva trose nenamenski dalo se predpostaviti i bez komisije,ali dobro je da je neko to konacno izneo javno, mada se opet nece desiti nista po pitanju odgovornosti onih koji su sredstva trosili nenamenski. U normalnim uslovima bi za ove stvari pala vlada i neko bi zavrsio iza resetaka, ali ipak ovoje je SRBIJA. Turci vratite se, izvinucemo vam se sto ste morali da nas trpite 500 godina, vratite se sad cemo znati da vas cenimo.

GuLa

pre 14 godina

Evo opet ja, i neću prestati dok se ne obistini: Treba nam nezavisna organizacija koja prati budžet, i to u svim njegovim delovima, tako da građani mogu u svako doba na internetu saznati šta se događa sa njihovim parama. Očigledno je da je u svim našim vladama poreska suma postala igračka kojom se ispunjavanju želje i namere vlasti kako se kom u vladi sviđa, a barata se sumama kao krompirima. Hoću da vidim budžete unapred, namensko troženje za vreme i godišnje izveštaje posle završene fiskalne godine, inače uludo plaćam porez. I još nešto: draga nam vlado, može da vam se desi da kad se građani osveste, prestanu da plaćaju porez đuture, pa šta će onda biti? To nije nepoznat fenomen...

bt

pre 14 godina

Pa ovde su stvari barem jasne. Zašto bi nekome na vlasti odgovaralo da polaže račune o svojim novčanim malverzacijama (pardon, oni to zovu "upravljanje budžetskim sredstvima") ako ne moraju. Zašto da voda bude bistra kad je lov u mutnom bolji, naravno za one koji troše tuđe, nezarađene novce. Ovo sve potvrđuje koliko smo daleko, daleko od demokratije koju su svi na sav glas i tako lako izglasali onog čuvenog 5. oktobra.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na zapadu nista novo, u Srbiji vec 20 godina iste price (jedni te isti sa manjim izmenama vladaju, kradu unistavaju narod i drzavu,popovi vode politiku a politicari izvrsavaju, Amfilohije bio nekada u komunizmu, socijalizmu, "demokratiji", isto.) Sta da vam kazem narode kada cete svi opet skociti da ih glasate i izglasate u crkvama i politici. Kakav narod takvi popovi i politicari, jer crkva i drzavni vrh su slika jedne drzave i drustva.

Trajilo Ekonomista

pre 14 godina

U Srbiji se drzavni novac trosi bez kontrole. Ministar finansija uopste ne zna kako se Srpski Budzet trosi. Gospodo revizori, nije li vreme da se izvrsi istraga gde je potroseno vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija dobila od EU i vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija sakupila prodajuci srpska preduzeca i imovinu - takozvana privatizacija? Znaci, potroseno je vise od 12 milijarde Evra a nista nije izgradjeno a mnogi su projekti samo zapoceti ali nista nije zavrseno. Svake godine zavrsavaju po nekoliko kilometara puteva ali ni to nisu platili izvodjacima. Ocigledno se radi o velikoj pljacki Srbije pa bi svi ti partijski funkcioneri trebali da pred narodom odgovaraju iako ih narod nije nigde izglasao. Oni sami sebe postavljaju u vladi Srbije i po drzavnim preduzecima. Ne treba da zaboravite da je vasa duznost da otkrijete pljacke i to javno objavite.

goxy

pre 14 godina

Dragutinovicku ispitati!!!
jos kad je vidim kako se nonsalantno ponasa, smuci mi se.
Jos doticna ima obraz da kaze kako to nije nista, tj nasledjeno i kako taj dug treba otpisati.
Sad treba sacekati reakciju drzvnog tuzioca, mada verujem da od toga nema nista...
Dragutinovicka, sram te bilo!!!

Dejan

pre 14 godina

Funkcionerima uopste nije bitno na celu kog organa su. Bitno je kolikim budzetom raspolazu. Sto veci budzet, vece su i mogucnosti.

Tenderi su trebali da sprece zloupotrebu ali se to kod nas izrodilo u zloupotrebu najgore vrste. Sve je naizgled zakonito ali se proizvodi i usluge nabavljaju po izuzetno visokim cenama. Recimo konkursna dokumentacija za ucesce na tenderu je bez nekog razloga izuzetno obimna i teska za sakupiti. Mala preduzeca ne mogu da preskoce prag da sakupe tako skupu dokumentaciju i na tenderu se pojavi jedan, dva ili mozda tri ponudjaca. To se kod nas izrodi u medjusobno dogovaranje. Ukoliko se izabere jedan ponudjac a ne postoji dogovor onda se onaj drugi zali. Da tender ne bi propao poniste ga i predju u postupak pregovaranja, u pregovaranju se dogovore da kolac podele po pola. I tako se kupuju stvari sa cenom i dva tri puta vecom od maloprodajne.

Jos jedna cesta zloupotreba je da povlasceni ponudjac koji je bio najpovoljniji prilikom realizacije nikada ne mora da uradi posao u kvalitetu i kolicini koja je trazena ili mu se omoguci da nizu cenu kasnije nadoknadi naknadnim radovima.

Kupuju se stvari za koje se trazi namena kada se kupe.

Cesto se recimo kupuju softveri koji vec postoje a koji su ranije razvijeni u kuci. Sredstva za strucno obrazovanje se cesto koriste za turisticka putovanja i komercijalne seminare bez vrednosti naravno bez ikakve korisnosti osim po onoga koji turisticki putuje.

Za nabavke male vrednosti (do 3 miliona) prakticno nema nikakve javnosti. Trazi se ponuda od par firmi i izabere se najpovoljnija (jedna prava i jos jedna usluzna ponuda).

Sistem je tako osmisljen da omoguci sto jednostavniju zloupotrebu a da zadovolji neku formu.

Zoki Poki

pre 14 godina

Да ли неко памти функционере којеонобеше странке Колесара и Јањушевића? Чини ми се да се историја понавља у неправилним циклусима и на неочекиваним местима.

neshapop

pre 14 godina

To da se sredstva trose nenamenski dalo se predpostaviti i bez komisije,ali dobro je da je neko to konacno izneo javno, mada se opet nece desiti nista po pitanju odgovornosti onih koji su sredstva trosili nenamenski. U normalnim uslovima bi za ove stvari pala vlada i neko bi zavrsio iza resetaka, ali ipak ovoje je SRBIJA. Turci vratite se, izvinucemo vam se sto ste morali da nas trpite 500 godina, vratite se sad cemo znati da vas cenimo.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na zapadu nista novo, u Srbiji vec 20 godina iste price (jedni te isti sa manjim izmenama vladaju, kradu unistavaju narod i drzavu,popovi vode politiku a politicari izvrsavaju, Amfilohije bio nekada u komunizmu, socijalizmu, "demokratiji", isto.) Sta da vam kazem narode kada cete svi opet skociti da ih glasate i izglasate u crkvama i politici. Kakav narod takvi popovi i politicari, jer crkva i drzavni vrh su slika jedne drzave i drustva.

marija

pre 14 godina

Sad o tome pisete...
Na jednom skupu u Kragujevcu, slusala sam jednog deckam kako je lokalnim mocnicima odrzao predavanje o nenamenskom trosenju novca iz budzeta grada Kragujevca...
Posle toga sam ga prepoznala u novinama, kada su ga prozivali da je insajder nekih dnevnih listova,koji su pokrenuli aferu o namestanju tendera u Kragujevcu.
Sada vidim da je decko bio u pravu...Jel je insistirao da se novac nenamenski trosi, tajnim-pregovarackim postupcima javnih nabavki...
Pozovite njega, pa ce Vam reci i mnogo vise od ovih iz DRI. Ali problem u Srbiji sto takvih postenih i pametnih ljudi ima svuda, ali ih niko ne uvazava, dok ne dodju gospoda iz EU i zavrnu "cesmu"

BB

pre 14 godina

To je cena široke koalicije i najveće vlade u regionu, kao i bahatosti političara i umišljenih državnih činovnika. Nije ni čudo, kada kradu! Čast izuzecima.

Zoki Poki

pre 14 godina

Да ли неко памти функционере којеонобеше странке Колесара и Јањушевића? Чини ми се да се историја понавља у неправилним циклусима и на неочекиваним местима.

slavisa

pre 14 godina

Nista novo nismo saznali, i nista se i dalje nece promeniti... osim sto ce mozda neki od tih "nestrucnih" revizora dobiti otkaz, ili otici u penziju - naci ce se neko resenje.

Deki

pre 14 godina

Sad kad Dinkic i ostali spin doktori ospu paljbu po revizorima, pa izvade neke teme iz naftalina, obavezno pominjuci Kostunicu i Milosevica, Fiat i beli sengen, pa ce se za koji dan o revizorskim izvestaju sve manje pricati...Sta bi tek bilo da je nezavisna revizorska kuca radila reviziju?

Goran

pre 14 godina

Izveštaj je juče objvaljen na www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/izvestaji.asp
Ne znam šta će dalje a njim biti, ali od pre par meseci se pripremaju Izmene i dopune Zakona koje če omogućiti Vladi da lakše menja Državnog revizora ukoliko jj nije po meri. Pa vi procenite o čemu se radi. Da je neka ozbiljna kompanija dobila ovakav revizorski izveštaj, pogodite šta bi bilo sa menadžmentom?

dule

pre 14 godina

Gde su sad gospoda iz vladajuće koalicije da nam kažu koliko bi se sa tim sredstvima napravilo novih vrtića, škola, bolnica, nabavilo mamografa, magnetnih rezonanci, otvorilo novih radnih mesta....
Demagozi će ovog puta ostati nemi.

Dejan

pre 14 godina

I za tu "novinu" su parama građana plaćeni revizori.

Dok sam živeo u Londonu tokom 90-ih i slušao prezentacije njihovog budžeta za dolazeću godinu uvek se u izlaganju provlačila jasna matematika - ako u jednoj oblasti podignu porez za određeni procenat imaće sredstva za određeni projekat ili će moći da olakšaju poresku opterećenost u drugoj i tome slična. A u slučaju da se raspravljalo u ugađanju određenoj grupi naglašavalo se u kojoj oblasti će građani to osetiti kroz veće poresko opterećenje.

Ovde? Hoćemo penzije izjednačene sa platama - VAŽI! Hoćemo da nam platite iz budžeta troškove studiranja - VAŽI! Hoćemo veće plate u zdravstvu, školstvu - VAŽI! VAŽI! A onda presipaj iz šupljeg u prazno da bi se ispunila neosnovana obećanja, pa postavljaj policijske patrole na putevima da napune budžet sa kaznama...

A kontrola plaćanja poreza, ono što je glavni izvor prihoda svake vlade? Nećemo da znate koliko mi advokati stvarno zarađujemo, pa da nas oporezujete za ono što stvarno zarađujemo - VAŽI!

I onda nam treba neki Ernst PriceWaterMG & Young da nam kaže da nam budžetski proces ne valja.

SRAMOTA OD DRŽAVE I VLADE

Dobrica

pre 14 godina

Dobro, posto se svaki dan hapse oni koji vrse utaju poreza ajmo sada dragi Ivice da hapsimo i one sto pare od ubiranja poreza rasporedjuju uz "nepravilnosti". Radi se o potpuno istom krivicnom delu. E, sto vazi za vojvodu ne vazi za vola je li?

Vojislav

pre 14 godina

Zaprepašćen sam činjenicom da je novac prikupljen od privatizacije "pozajmljen" javnim preduzećima u iznosu od oko 15 mil i da ministarka finansija samouvereno kaže da će se taj dug otpisati zbog nemogućnosti naplate. To je gospodo krivično delo, jer taj novac je trebalo isplatiti građanima Srbije koji su svojim minulim radom sve to zaradili. Iz ovog nepotpunog izveštaja je vidljivo da se novac poreskih obveznika nemilice troši i da uzima ko koliko hoće. Bez krivične odgovornosti svih koji nisu poštovali zakon sve je čisti kriminal. Ko ima pravo, sem građana Srbije, da otpisuje novac koji je pripadao njima.? Ovim činom stvarate direktno prostor za krađu i lopovluk neslućenih razmera. Što se uostalom i dešava pred očima javnosti u Srbiji. Institucije koje treba da reaguju bave se drugim sporednim stvarima. Na ovoj malverzaciji i oko NIS-a uhvatili bi krupnu ribu u velikom broju. Za poštenu i radnu Srbiju.

matori

pre 14 godina

Juče sam potrošio pola dana da pročitam Izveštaj (nalazi se na sajtu Skupštine)...
Nemam reči...!
Opisana je (verovatno) najveća moguća svinjarija vlasti u jednoj (navodno) pravnoj državi!
I to samo za period od jedne (2008.) godine.
Unazad 5 godina nije bilo čak ni završnog računa budžeta Srbije!
Ne mogu ni da zamislim, šta bi sve izašlo na videlo, kada bi neko napravio reviziju za ceo taj period.
Vlada (a posebno neki u sadašnjoj i neki iz prethodnih Vlada) ne bi trebali da podnesu ostavku - trebalo bi ih najuriti, uhapsiti i odneti pravo u zatvor, minimum na 20 godina!

goxy

pre 14 godina

Dragutinovicku ispitati!!!
jos kad je vidim kako se nonsalantno ponasa, smuci mi se.
Jos doticna ima obraz da kaze kako to nije nista, tj nasledjeno i kako taj dug treba otpisati.
Sad treba sacekati reakciju drzvnog tuzioca, mada verujem da od toga nema nista...
Dragutinovicka, sram te bilo!!!

bt

pre 14 godina

Pa ovde su stvari barem jasne. Zašto bi nekome na vlasti odgovaralo da polaže račune o svojim novčanim malverzacijama (pardon, oni to zovu "upravljanje budžetskim sredstvima") ako ne moraju. Zašto da voda bude bistra kad je lov u mutnom bolji, naravno za one koji troše tuđe, nezarađene novce. Ovo sve potvrđuje koliko smo daleko, daleko od demokratije koju su svi na sav glas i tako lako izglasali onog čuvenog 5. oktobra.

Trajilo Ekonomista

pre 14 godina

U Srbiji se drzavni novac trosi bez kontrole. Ministar finansija uopste ne zna kako se Srpski Budzet trosi. Gospodo revizori, nije li vreme da se izvrsi istraga gde je potroseno vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija dobila od EU i vise od 5 milijarde Evra koje je Srbija sakupila prodajuci srpska preduzeca i imovinu - takozvana privatizacija? Znaci, potroseno je vise od 12 milijarde Evra a nista nije izgradjeno a mnogi su projekti samo zapoceti ali nista nije zavrseno. Svake godine zavrsavaju po nekoliko kilometara puteva ali ni to nisu platili izvodjacima. Ocigledno se radi o velikoj pljacki Srbije pa bi svi ti partijski funkcioneri trebali da pred narodom odgovaraju iako ih narod nije nigde izglasao. Oni sami sebe postavljaju u vladi Srbije i po drzavnim preduzecima. Ne treba da zaboravite da je vasa duznost da otkrijete pljacke i to javno objavite.

GuLa

pre 14 godina

Evo opet ja, i neću prestati dok se ne obistini: Treba nam nezavisna organizacija koja prati budžet, i to u svim njegovim delovima, tako da građani mogu u svako doba na internetu saznati šta se događa sa njihovim parama. Očigledno je da je u svim našim vladama poreska suma postala igračka kojom se ispunjavanju želje i namere vlasti kako se kom u vladi sviđa, a barata se sumama kao krompirima. Hoću da vidim budžete unapred, namensko troženje za vreme i godišnje izveštaje posle završene fiskalne godine, inače uludo plaćam porez. I još nešto: draga nam vlado, može da vam se desi da kad se građani osveste, prestanu da plaćaju porez đuture, pa šta će onda biti? To nije nepoznat fenomen...

Dejan

pre 14 godina

Funkcionerima uopste nije bitno na celu kog organa su. Bitno je kolikim budzetom raspolazu. Sto veci budzet, vece su i mogucnosti.

Tenderi su trebali da sprece zloupotrebu ali se to kod nas izrodilo u zloupotrebu najgore vrste. Sve je naizgled zakonito ali se proizvodi i usluge nabavljaju po izuzetno visokim cenama. Recimo konkursna dokumentacija za ucesce na tenderu je bez nekog razloga izuzetno obimna i teska za sakupiti. Mala preduzeca ne mogu da preskoce prag da sakupe tako skupu dokumentaciju i na tenderu se pojavi jedan, dva ili mozda tri ponudjaca. To se kod nas izrodi u medjusobno dogovaranje. Ukoliko se izabere jedan ponudjac a ne postoji dogovor onda se onaj drugi zali. Da tender ne bi propao poniste ga i predju u postupak pregovaranja, u pregovaranju se dogovore da kolac podele po pola. I tako se kupuju stvari sa cenom i dva tri puta vecom od maloprodajne.

Jos jedna cesta zloupotreba je da povlasceni ponudjac koji je bio najpovoljniji prilikom realizacije nikada ne mora da uradi posao u kvalitetu i kolicini koja je trazena ili mu se omoguci da nizu cenu kasnije nadoknadi naknadnim radovima.

Kupuju se stvari za koje se trazi namena kada se kupe.

Cesto se recimo kupuju softveri koji vec postoje a koji su ranije razvijeni u kuci. Sredstva za strucno obrazovanje se cesto koriste za turisticka putovanja i komercijalne seminare bez vrednosti naravno bez ikakve korisnosti osim po onoga koji turisticki putuje.

Za nabavke male vrednosti (do 3 miliona) prakticno nema nikakve javnosti. Trazi se ponuda od par firmi i izabere se najpovoljnija (jedna prava i jos jedna usluzna ponuda).

Sistem je tako osmisljen da omoguci sto jednostavniju zloupotrebu a da zadovolji neku formu.

Zorule

pre 14 godina

Kada bi se procesljalo od 2000 do sada, verovatno bi najokoreliji kriminalci pali u nesvest sta i koliko je pokradeno. Ne zaboravimo koliko je milijardi Srbija dobila bespovratne pomoci, koliko je dobijeno privatizacijama, a koliko je na sve to uzeto kredita!
Rezultat svega je da je prosecna plata 330 evra, a napr. u Hrvatsko 720 evra. Moze i ovako: Srbija sa 9.3 miliona stanovnika planira budzet ili prihode za 2010 6.88 milijardi eura, a ista bivsa jugoslovenska republika Hrvatska sa 4.5 miliona stanovnika planira budzet od preko 15 milijardi eura iako se i tamo kraducka svih ovih godina. ZAKLJUCAK: POSTALI SMO TESKA SIROTINJA, OJADJENI, UPROPASCENA ZEMLJA, OPLJACKANA. PITANJE JE DOKLE OVAKO???

Aleksandar

pre 14 godina

Pa naravno da se ne zna gde idu pare gradjana. Ko je jos lud od politicara da krade i da to evidentira u nekoj knjizi.

A posto politicari i ministri se ovako ponasaju prema budzetu, po Ustavu i Zakonu svima njima bi trebalo skinuti imunitete i strpati u zatvor.
Ali ovo ce biti jos jedna od stvari koja ce biti zaboravljena.