Ponedeljak, 23.11.2009.

11:53

Homen: Bez uticaja politike

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen potvrdio je da će Visoki savet sudstva do 1. decembra završiti izbor nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji.

Izvor: B92

Homen: Bez uticaja politike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Pravnik u sudu

pre 14 godina

U sudu postoji sistem u kome su evidentiraju predmeti. Ima svojih mana, ali je svakako bolji od sistema koji je ranije postojao - drvene kutije u kojoj su stajale kartice sa podacima o predmetima.
Problem je sto se podaci o predmetima ne azuriraju redovno, ni u kompjuteru, ni u karticama. Takvo stanje odgovara svima koji godinama prave dodatnu zbrku u pravosudju, a rezultat je nepostojanja nadzora nad ljudima koji su duzni da upisuju te podatke (sudske administracije) i naravno, onih koji su zaduzeni za vodjenje sudskih postupaka (sudija).

Ono o cemu g-din Homen (prilicno nejasno) govori je da ce se uvesti sistem da ce radnik na prijemnom salteru odmah upisivati pristigle predmete u kompjuterski sistem. Kako je to do sada bilo? Radnik na salteru je samo upisivao vreme prijema, eventualno dodeljivao broj, a onda je radnik na upisniku upisivao ime sudije - po pravilu po slucajnom rasporedu, ali bilo je mogucnosti i da se preskoce brojevi i odredjeni predmeti "upare" sa odredjenim sudijom...

Naravno da je ovo nejasno samo ljudima koji vec ne rade u sudu. Nama malobrojnima koji tamo radimo, a kojima je preko glave neorganizacije, nerada i korupcije svaka reforma je dobrodosla.

matori

pre 14 godina

Gledao sam i slušao šta sve napriča ovaj "stručnjak"...
Ostadoh bez daha i bez teksta!
Toliko slepog ubeđenja u potpuni diletantizam, još nisam imao prilike da čujem.
A nije on jedini u našoj nam vlasti...

Stop korupciji!

pre 14 godina

Izbor sudija i sudskog osoblja necu da komentarisem, vec je svima jasno sta se radi sa pravosudjem.
Kompijuterizaciju i osavremenjivanje pravosudja pozdravaljam ali na legalan i pre svega transparentan nacin.
Medjutim, apelovao bih na b92 da se bavi malo istrazivackim novinarstvom i kopa malo dublje kada je u pitanju prestojeca kompijuterizacija sudstva. Vec neko vreme kolaju price o korupciji na visokom nivou u ministarstvu pravde, koje se izgleda pokazuju sada tacnim. Mislim da sve koji ostaju u pravosudju a i sve gradjane treba da zanima sledece: ko izradjuje program /softwere za novu mrezu sudova i po kojoj ceni, ko ce i kada da isporuci hardwere (racunare, servere, stampace) i po kojoj ceni, da li je bilo tendera za hardwere i softwere, na kojoj platformi ce se novi sistem raditi, ko ce da kontrolisati koje informacije ulaze i izlaze iz tog sistema, ko ce placati odrzavanje sistema i po kojoj ceni, kojim tempom ce biti izvrsena kompjuterizacija sudstva i odnos sa najavljenim otpustanjima...?
Poznato je da neke privatne firme koje opsluzuju sudove prosto ucenjuju (nedavanjem kodova za program) iste placanjem jako velikih novcanih iznosa za prosto odrzavanje sistema, da ne govorimo o izmenama u programu. Cini mi se da ce pod izgovorom reforme takvo stanje biti legalizovano, a da cemo cenu takvog rada opet placati mi gradjani, uz naravno lepu proviziju nekoga iz vlasti!

Statisticar

pre 14 godina

"Izvinite sto ste cekali. Znate, mi smo se kompjuterizovali pa sad radimo znatno sporije ..." Boze, koliko sam puta ovo cuo ili osetio u apotekama, domovima zdravlja, na domacim i stranim granicnim prelazima, na raznim drugim salterima, ...

bezimena

pre 14 godina

"...politika neće imati upliva u izbor budućih nosilaca pravosudnih funkcija, izjavio je Homen".

Ma kakvi, dovoljno je što su stranke izabrale Visoki savet sudstva.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovog Homena treba nauciti da je kompjuter glup ili pametan isto koliko i covek koji radi za njim. Ne moze kompjuter sve sam da radi, da moze, ovo ne bi bila 2009 godina, nego 3009-ta.

Kompjuterizacija je samo zamena da se ne bi radilo rucno. Osoba koja vam je do sada zvrljala po papirima, sada ce to raditi isto, samo na kompu.

vule

pre 14 godina

ja živim u jednom malom mestu u unutrašnjosti i to što gospodin Homen kaže da se politika ne meša urad sudija videćemo posle reizbora ali posmartram i slušam kako lokalni politički moćnici na čelu sa našim narodnim poslanikom koji je normalno iz glavne političke partije na vlasti kroji sudbinu svih kandidata za sudije i zamenike tužioca. U našem gradu pojedini kandidati već uveliko časte i hvale se kako su već izabrani ili reizabrani. Zato gospodine Homen nemojte da pričate da se politika ne meša u sudstvo, meša se itekako ali ako vi mislite da uticaj politike u reizbor sudstva nije mešanje u rad sudstva onda...

Miloš

pre 14 godina

Dobro je da ste se setili da uvedete računare u upotrebu. Još samo kad bi se setili da povežete sve državne službe (sup, opštine, biroe, katastre..) u jednu veliku informatinu mrežu pa da nemoramo da gubimo 5 dana u redovima za parče papira bilo bi skroz super.

Sladjana

pre 14 godina

"... rekao je Homen, ističući da će ubuduće kompjuter sam dodeljivati broj predmeta i određivati sudije, tako da neće biti potrebe za administracijom."
Molim vas ova Homenova izjava mora u Utisak nedelje, obavezno! Da li to znači da će kompjuter da iznosi predmete sudiji pred sudjenje, da će kompjuter sam u sebe da unosi podatke o broju primljenih, rešenih i nerešenih prijava, da sam unosi dokaze u živ fizički predmet, da lepi zapisnike, da sam šalje pozive i druga pismena strankama, da određuje veštake i bira struku veštaka, da će kompjuter donositi predmet iz arhive, da će kompjuter sam plaćati naknade veštacima, svedocima, advokatima, da će im kompjuter sastavljati izveštaje koje stalno traže i izvlače negativne stvari a nikada o ukupnim rezultatima rada pravosuđa ne raspravljaju itd?! Čovek je jeo bunike. Prvo, sistem mora da bude takav da omogućava građanima da znaju u kojoj fazi im je postupak. Drugo, i tamo gde se predmeti vode kompjuterski, isto to radi se i ručno, znači administracija radi dupli posao. Treće, pravosudni organi bi trebalo da budu povezani međusobno, a sa policijom je tek miosaona imenica. Homen je, za početak, mogao da približi pravosuđe građanima tako što bi na primer rekao koliko je obiman i složen posao u pravosuđu, da reforma mora da bude osmišljena tako da se zna šta donosi, kao i da im obezbedi vodiča za sudska odeljenja raštrkana po Gradu. I nije tačno da je u pravosuđu primljeno toliko ljudi. U pravosuđu je uvek bilo tek nešto više od 14.000 zaposlenih. Ako hoće da pljuju po prethodnicima, neka nadju nešto drugo. Uostalom, iz pravosuđa je krajem 2007. već otišlo 1.183 zaposlenih a ova vlast je nakon toga zapošljavala svoje. Drugim rečima, neka odu prvi oni koji su među poslednjima došli. I na kraju, može li neki program koji će da radi sve što rade ovakvi državni sekretari kako bi poštedeli gluposti i novca građane Srbije!

molicu lepo

pre 14 godina

kaze da je u zadnjih 5 godina zaposleno 3 hiljade ljudi a sad otpustaju 2 hiljade. ne vidim u cemu je usteda?!? plus date pare za kompjuterizaciju...kod mene su dva i dva uvek cetiri a kod vas?

krle

pre 14 godina

To što se Zakon o parničnom postupku menja uvođenjem odredbe da suđenje u drugom stepenu ne može trajati duže od šest meseci je najobičnija floskula koja se ne može i neće poštovati. Problem je u tome što ne postoji sankcija u slučaju nepoštovanja ovog roka. U našim zakonima, u raznim oblastima prava, ima sijaset ovakvih instruktivnih rokova, ali se nikada ne poštuju a razlog sam već naveo-nema sankcije za njihovo nepoštovanje. Zamislite situaciju u kojoj jedno drugostepeno veće ne donese odluku u roku od 6 meseci. Šta raditi? Dati predmet novom veću koje će imati pravo na novih 6 meseci? Rešenje je u tome da se uvede jedinstven kompjuterski sistem na nivou RS koji će pratiti kada predmet stiže kod sudije ili tužioca, koliko se kod njega zadržava i kakva je odluka doneta. Tako bi na mesta nosioca pravosudnih funkcija bili birani pravi stručnjaci, a ne politički miljenici kao što se sada dešava.

vule

pre 14 godina

ja živim u jednom malom mestu u unutrašnjosti i to što gospodin Homen kaže da se politika ne meša urad sudija videćemo posle reizbora ali posmartram i slušam kako lokalni politički moćnici na čelu sa našim narodnim poslanikom koji je normalno iz glavne političke partije na vlasti kroji sudbinu svih kandidata za sudije i zamenike tužioca. U našem gradu pojedini kandidati već uveliko časte i hvale se kako su već izabrani ili reizabrani. Zato gospodine Homen nemojte da pričate da se politika ne meša u sudstvo, meša se itekako ali ako vi mislite da uticaj politike u reizbor sudstva nije mešanje u rad sudstva onda...

Sladjana

pre 14 godina

"... rekao je Homen, ističući da će ubuduće kompjuter sam dodeljivati broj predmeta i određivati sudije, tako da neće biti potrebe za administracijom."
Molim vas ova Homenova izjava mora u Utisak nedelje, obavezno! Da li to znači da će kompjuter da iznosi predmete sudiji pred sudjenje, da će kompjuter sam u sebe da unosi podatke o broju primljenih, rešenih i nerešenih prijava, da sam unosi dokaze u živ fizički predmet, da lepi zapisnike, da sam šalje pozive i druga pismena strankama, da određuje veštake i bira struku veštaka, da će kompjuter donositi predmet iz arhive, da će kompjuter sam plaćati naknade veštacima, svedocima, advokatima, da će im kompjuter sastavljati izveštaje koje stalno traže i izvlače negativne stvari a nikada o ukupnim rezultatima rada pravosuđa ne raspravljaju itd?! Čovek je jeo bunike. Prvo, sistem mora da bude takav da omogućava građanima da znaju u kojoj fazi im je postupak. Drugo, i tamo gde se predmeti vode kompjuterski, isto to radi se i ručno, znači administracija radi dupli posao. Treće, pravosudni organi bi trebalo da budu povezani međusobno, a sa policijom je tek miosaona imenica. Homen je, za početak, mogao da približi pravosuđe građanima tako što bi na primer rekao koliko je obiman i složen posao u pravosuđu, da reforma mora da bude osmišljena tako da se zna šta donosi, kao i da im obezbedi vodiča za sudska odeljenja raštrkana po Gradu. I nije tačno da je u pravosuđu primljeno toliko ljudi. U pravosuđu je uvek bilo tek nešto više od 14.000 zaposlenih. Ako hoće da pljuju po prethodnicima, neka nadju nešto drugo. Uostalom, iz pravosuđa je krajem 2007. već otišlo 1.183 zaposlenih a ova vlast je nakon toga zapošljavala svoje. Drugim rečima, neka odu prvi oni koji su među poslednjima došli. I na kraju, može li neki program koji će da radi sve što rade ovakvi državni sekretari kako bi poštedeli gluposti i novca građane Srbije!

Miloš

pre 14 godina

Dobro je da ste se setili da uvedete računare u upotrebu. Još samo kad bi se setili da povežete sve državne službe (sup, opštine, biroe, katastre..) u jednu veliku informatinu mrežu pa da nemoramo da gubimo 5 dana u redovima za parče papira bilo bi skroz super.

molicu lepo

pre 14 godina

kaze da je u zadnjih 5 godina zaposleno 3 hiljade ljudi a sad otpustaju 2 hiljade. ne vidim u cemu je usteda?!? plus date pare za kompjuterizaciju...kod mene su dva i dva uvek cetiri a kod vas?

krle

pre 14 godina

To što se Zakon o parničnom postupku menja uvođenjem odredbe da suđenje u drugom stepenu ne može trajati duže od šest meseci je najobičnija floskula koja se ne može i neće poštovati. Problem je u tome što ne postoji sankcija u slučaju nepoštovanja ovog roka. U našim zakonima, u raznim oblastima prava, ima sijaset ovakvih instruktivnih rokova, ali se nikada ne poštuju a razlog sam već naveo-nema sankcije za njihovo nepoštovanje. Zamislite situaciju u kojoj jedno drugostepeno veće ne donese odluku u roku od 6 meseci. Šta raditi? Dati predmet novom veću koje će imati pravo na novih 6 meseci? Rešenje je u tome da se uvede jedinstven kompjuterski sistem na nivou RS koji će pratiti kada predmet stiže kod sudije ili tužioca, koliko se kod njega zadržava i kakva je odluka doneta. Tako bi na mesta nosioca pravosudnih funkcija bili birani pravi stručnjaci, a ne politički miljenici kao što se sada dešava.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovog Homena treba nauciti da je kompjuter glup ili pametan isto koliko i covek koji radi za njim. Ne moze kompjuter sve sam da radi, da moze, ovo ne bi bila 2009 godina, nego 3009-ta.

Kompjuterizacija je samo zamena da se ne bi radilo rucno. Osoba koja vam je do sada zvrljala po papirima, sada ce to raditi isto, samo na kompu.

bezimena

pre 14 godina

"...politika neće imati upliva u izbor budućih nosilaca pravosudnih funkcija, izjavio je Homen".

Ma kakvi, dovoljno je što su stranke izabrale Visoki savet sudstva.

Stop korupciji!

pre 14 godina

Izbor sudija i sudskog osoblja necu da komentarisem, vec je svima jasno sta se radi sa pravosudjem.
Kompijuterizaciju i osavremenjivanje pravosudja pozdravaljam ali na legalan i pre svega transparentan nacin.
Medjutim, apelovao bih na b92 da se bavi malo istrazivackim novinarstvom i kopa malo dublje kada je u pitanju prestojeca kompijuterizacija sudstva. Vec neko vreme kolaju price o korupciji na visokom nivou u ministarstvu pravde, koje se izgleda pokazuju sada tacnim. Mislim da sve koji ostaju u pravosudju a i sve gradjane treba da zanima sledece: ko izradjuje program /softwere za novu mrezu sudova i po kojoj ceni, ko ce i kada da isporuci hardwere (racunare, servere, stampace) i po kojoj ceni, da li je bilo tendera za hardwere i softwere, na kojoj platformi ce se novi sistem raditi, ko ce da kontrolisati koje informacije ulaze i izlaze iz tog sistema, ko ce placati odrzavanje sistema i po kojoj ceni, kojim tempom ce biti izvrsena kompjuterizacija sudstva i odnos sa najavljenim otpustanjima...?
Poznato je da neke privatne firme koje opsluzuju sudove prosto ucenjuju (nedavanjem kodova za program) iste placanjem jako velikih novcanih iznosa za prosto odrzavanje sistema, da ne govorimo o izmenama u programu. Cini mi se da ce pod izgovorom reforme takvo stanje biti legalizovano, a da cemo cenu takvog rada opet placati mi gradjani, uz naravno lepu proviziju nekoga iz vlasti!

matori

pre 14 godina

Gledao sam i slušao šta sve napriča ovaj "stručnjak"...
Ostadoh bez daha i bez teksta!
Toliko slepog ubeđenja u potpuni diletantizam, još nisam imao prilike da čujem.
A nije on jedini u našoj nam vlasti...

Statisticar

pre 14 godina

"Izvinite sto ste cekali. Znate, mi smo se kompjuterizovali pa sad radimo znatno sporije ..." Boze, koliko sam puta ovo cuo ili osetio u apotekama, domovima zdravlja, na domacim i stranim granicnim prelazima, na raznim drugim salterima, ...

Pravnik u sudu

pre 14 godina

U sudu postoji sistem u kome su evidentiraju predmeti. Ima svojih mana, ali je svakako bolji od sistema koji je ranije postojao - drvene kutije u kojoj su stajale kartice sa podacima o predmetima.
Problem je sto se podaci o predmetima ne azuriraju redovno, ni u kompjuteru, ni u karticama. Takvo stanje odgovara svima koji godinama prave dodatnu zbrku u pravosudju, a rezultat je nepostojanja nadzora nad ljudima koji su duzni da upisuju te podatke (sudske administracije) i naravno, onih koji su zaduzeni za vodjenje sudskih postupaka (sudija).

Ono o cemu g-din Homen (prilicno nejasno) govori je da ce se uvesti sistem da ce radnik na prijemnom salteru odmah upisivati pristigle predmete u kompjuterski sistem. Kako je to do sada bilo? Radnik na salteru je samo upisivao vreme prijema, eventualno dodeljivao broj, a onda je radnik na upisniku upisivao ime sudije - po pravilu po slucajnom rasporedu, ali bilo je mogucnosti i da se preskoce brojevi i odredjeni predmeti "upare" sa odredjenim sudijom...

Naravno da je ovo nejasno samo ljudima koji vec ne rade u sudu. Nama malobrojnima koji tamo radimo, a kojima je preko glave neorganizacije, nerada i korupcije svaka reforma je dobrodosla.

Sladjana

pre 14 godina

"... rekao je Homen, ističući da će ubuduće kompjuter sam dodeljivati broj predmeta i određivati sudije, tako da neće biti potrebe za administracijom."
Molim vas ova Homenova izjava mora u Utisak nedelje, obavezno! Da li to znači da će kompjuter da iznosi predmete sudiji pred sudjenje, da će kompjuter sam u sebe da unosi podatke o broju primljenih, rešenih i nerešenih prijava, da sam unosi dokaze u živ fizički predmet, da lepi zapisnike, da sam šalje pozive i druga pismena strankama, da određuje veštake i bira struku veštaka, da će kompjuter donositi predmet iz arhive, da će kompjuter sam plaćati naknade veštacima, svedocima, advokatima, da će im kompjuter sastavljati izveštaje koje stalno traže i izvlače negativne stvari a nikada o ukupnim rezultatima rada pravosuđa ne raspravljaju itd?! Čovek je jeo bunike. Prvo, sistem mora da bude takav da omogućava građanima da znaju u kojoj fazi im je postupak. Drugo, i tamo gde se predmeti vode kompjuterski, isto to radi se i ručno, znači administracija radi dupli posao. Treće, pravosudni organi bi trebalo da budu povezani međusobno, a sa policijom je tek miosaona imenica. Homen je, za početak, mogao da približi pravosuđe građanima tako što bi na primer rekao koliko je obiman i složen posao u pravosuđu, da reforma mora da bude osmišljena tako da se zna šta donosi, kao i da im obezbedi vodiča za sudska odeljenja raštrkana po Gradu. I nije tačno da je u pravosuđu primljeno toliko ljudi. U pravosuđu je uvek bilo tek nešto više od 14.000 zaposlenih. Ako hoće da pljuju po prethodnicima, neka nadju nešto drugo. Uostalom, iz pravosuđa je krajem 2007. već otišlo 1.183 zaposlenih a ova vlast je nakon toga zapošljavala svoje. Drugim rečima, neka odu prvi oni koji su među poslednjima došli. I na kraju, može li neki program koji će da radi sve što rade ovakvi državni sekretari kako bi poštedeli gluposti i novca građane Srbije!

Statisticar

pre 14 godina

"Izvinite sto ste cekali. Znate, mi smo se kompjuterizovali pa sad radimo znatno sporije ..." Boze, koliko sam puta ovo cuo ili osetio u apotekama, domovima zdravlja, na domacim i stranim granicnim prelazima, na raznim drugim salterima, ...

molicu lepo

pre 14 godina

kaze da je u zadnjih 5 godina zaposleno 3 hiljade ljudi a sad otpustaju 2 hiljade. ne vidim u cemu je usteda?!? plus date pare za kompjuterizaciju...kod mene su dva i dva uvek cetiri a kod vas?

Aleksandar

pre 14 godina

Ovog Homena treba nauciti da je kompjuter glup ili pametan isto koliko i covek koji radi za njim. Ne moze kompjuter sve sam da radi, da moze, ovo ne bi bila 2009 godina, nego 3009-ta.

Kompjuterizacija je samo zamena da se ne bi radilo rucno. Osoba koja vam je do sada zvrljala po papirima, sada ce to raditi isto, samo na kompu.

Miloš

pre 14 godina

Dobro je da ste se setili da uvedete računare u upotrebu. Još samo kad bi se setili da povežete sve državne službe (sup, opštine, biroe, katastre..) u jednu veliku informatinu mrežu pa da nemoramo da gubimo 5 dana u redovima za parče papira bilo bi skroz super.

krle

pre 14 godina

To što se Zakon o parničnom postupku menja uvođenjem odredbe da suđenje u drugom stepenu ne može trajati duže od šest meseci je najobičnija floskula koja se ne može i neće poštovati. Problem je u tome što ne postoji sankcija u slučaju nepoštovanja ovog roka. U našim zakonima, u raznim oblastima prava, ima sijaset ovakvih instruktivnih rokova, ali se nikada ne poštuju a razlog sam već naveo-nema sankcije za njihovo nepoštovanje. Zamislite situaciju u kojoj jedno drugostepeno veće ne donese odluku u roku od 6 meseci. Šta raditi? Dati predmet novom veću koje će imati pravo na novih 6 meseci? Rešenje je u tome da se uvede jedinstven kompjuterski sistem na nivou RS koji će pratiti kada predmet stiže kod sudije ili tužioca, koliko se kod njega zadržava i kakva je odluka doneta. Tako bi na mesta nosioca pravosudnih funkcija bili birani pravi stručnjaci, a ne politički miljenici kao što se sada dešava.

vule

pre 14 godina

ja živim u jednom malom mestu u unutrašnjosti i to što gospodin Homen kaže da se politika ne meša urad sudija videćemo posle reizbora ali posmartram i slušam kako lokalni politički moćnici na čelu sa našim narodnim poslanikom koji je normalno iz glavne političke partije na vlasti kroji sudbinu svih kandidata za sudije i zamenike tužioca. U našem gradu pojedini kandidati već uveliko časte i hvale se kako su već izabrani ili reizabrani. Zato gospodine Homen nemojte da pričate da se politika ne meša u sudstvo, meša se itekako ali ako vi mislite da uticaj politike u reizbor sudstva nije mešanje u rad sudstva onda...

bezimena

pre 14 godina

"...politika neće imati upliva u izbor budućih nosilaca pravosudnih funkcija, izjavio je Homen".

Ma kakvi, dovoljno je što su stranke izabrale Visoki savet sudstva.

Stop korupciji!

pre 14 godina

Izbor sudija i sudskog osoblja necu da komentarisem, vec je svima jasno sta se radi sa pravosudjem.
Kompijuterizaciju i osavremenjivanje pravosudja pozdravaljam ali na legalan i pre svega transparentan nacin.
Medjutim, apelovao bih na b92 da se bavi malo istrazivackim novinarstvom i kopa malo dublje kada je u pitanju prestojeca kompijuterizacija sudstva. Vec neko vreme kolaju price o korupciji na visokom nivou u ministarstvu pravde, koje se izgleda pokazuju sada tacnim. Mislim da sve koji ostaju u pravosudju a i sve gradjane treba da zanima sledece: ko izradjuje program /softwere za novu mrezu sudova i po kojoj ceni, ko ce i kada da isporuci hardwere (racunare, servere, stampace) i po kojoj ceni, da li je bilo tendera za hardwere i softwere, na kojoj platformi ce se novi sistem raditi, ko ce da kontrolisati koje informacije ulaze i izlaze iz tog sistema, ko ce placati odrzavanje sistema i po kojoj ceni, kojim tempom ce biti izvrsena kompjuterizacija sudstva i odnos sa najavljenim otpustanjima...?
Poznato je da neke privatne firme koje opsluzuju sudove prosto ucenjuju (nedavanjem kodova za program) iste placanjem jako velikih novcanih iznosa za prosto odrzavanje sistema, da ne govorimo o izmenama u programu. Cini mi se da ce pod izgovorom reforme takvo stanje biti legalizovano, a da cemo cenu takvog rada opet placati mi gradjani, uz naravno lepu proviziju nekoga iz vlasti!

matori

pre 14 godina

Gledao sam i slušao šta sve napriča ovaj "stručnjak"...
Ostadoh bez daha i bez teksta!
Toliko slepog ubeđenja u potpuni diletantizam, još nisam imao prilike da čujem.
A nije on jedini u našoj nam vlasti...

Pravnik u sudu

pre 14 godina

U sudu postoji sistem u kome su evidentiraju predmeti. Ima svojih mana, ali je svakako bolji od sistema koji je ranije postojao - drvene kutije u kojoj su stajale kartice sa podacima o predmetima.
Problem je sto se podaci o predmetima ne azuriraju redovno, ni u kompjuteru, ni u karticama. Takvo stanje odgovara svima koji godinama prave dodatnu zbrku u pravosudju, a rezultat je nepostojanja nadzora nad ljudima koji su duzni da upisuju te podatke (sudske administracije) i naravno, onih koji su zaduzeni za vodjenje sudskih postupaka (sudija).

Ono o cemu g-din Homen (prilicno nejasno) govori je da ce se uvesti sistem da ce radnik na prijemnom salteru odmah upisivati pristigle predmete u kompjuterski sistem. Kako je to do sada bilo? Radnik na salteru je samo upisivao vreme prijema, eventualno dodeljivao broj, a onda je radnik na upisniku upisivao ime sudije - po pravilu po slucajnom rasporedu, ali bilo je mogucnosti i da se preskoce brojevi i odredjeni predmeti "upare" sa odredjenim sudijom...

Naravno da je ovo nejasno samo ljudima koji vec ne rade u sudu. Nama malobrojnima koji tamo radimo, a kojima je preko glave neorganizacije, nerada i korupcije svaka reforma je dobrodosla.