Četvrtak, 12.11.2009.

09:26

PDV na računare biće 18 odsto

računari bi u Srbiji uskoro ponovo mogli da budu oporezovani sa 18 procenata, iako je u ovoj godini promet računara u odnosu na 2008. smanjen za oko 35 odsto

Izvor: Blic

PDV na raèunare biæe 18 odsto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

cika pop

pre 14 godina

Zasto ste uveli PDV? Povecalij ste broj stvari koje su oporezovane, ali na neke druge ste smanjili stopu poreza koja se primenjuje.. U zbiru je isto. Sacekali 2-3 godine i sve artikle vratili na vecu stopu, ali ostavili veci br. oporezovanih stvari.. Dobra fora! Cestitam, ni ja to ne bih bolje uradio..

Parice

pre 14 godina

Da dopunim podatke. Idite na http://www.rdslink.ro/fiber/fiber_abonamente.htm da se šokirate. Pazite, 100 Mbps u Rumuniji, BEZ OGRANIČENJA saobraćaja košta 9,5€. Pazite - DEVET I PO EVRA MESEČNO, POREZ UKLJUČEN U CENU. Minut razgovora sa Amerikom ili Kanadom oko 7,5 dinara.

Internet preko mobilnog? 7.2Mbps za 11€.

Preračunato na to koju brzinu ja imam i koliko plaćam to je tačno 75 PUTA SKUPLJE OVDE. U procentima 7500% skuplje.

Dežurni mogu da klikću na "ne preporučujem" koliko hoće, podaci su surovi i istiniti.

Nenad Kanelić

pre 14 godina

Sramota, tuzan sam jer se ova drzava jedina od preostalih clanica bivse SFRJ nije oducila od recepata koji su i ubili prethodnu. Porez na racunare...? Skupa i nekvalitenta oprema ce bit jos skuplja, lopovi i sverceri ce zaradjivati ponovo. A cene kod nas nisu najvece samo zbog marzi, poreza i carina. nego i zbog obracunskog kursa eur-a. Ako je na ulici euro 95, kod preprodavaca racunarske opreme je najscesce 200. Pa vi kupujte....

Dejan

pre 14 godina

Kako nikako da se sete da povecaju porez na cigarete i alkohol?

Inace tacno je da nije bilo PDV-a za vreme Djindjica jer nije ni postojao. Tada je bio porez na promet od 20%.

JE

pre 14 godina

Danas vecina ovih sto vise na fb do juce je nas kompjuterase proglasavala ludacima i zaludjenicima,a kad su shvatili da je to super nacin za poziranje i reklamiranje i sklapanje kontakata,svi su se preobukli u nase odore..ali ok nema veze..uvek je tako bilo..sad jes da je to vecina konzumenata sunda i kica na tv/u..pa dolazimo u nenormalnu i nelogicnu situaciju sa ovim povecanjem poreza.ko razume..shvatice.

ZeXTree

pre 14 godina

Tacno oporezujte kic i sund kao sto je PINK i Trenutak ISTINE koji ovu omladinu i obrazovanje "gura" u propast, a nasli ste gde cete pare da "pare" kakve su to pare, pa bre najgoru informacionu tehniku imamo u okruzenju i najskuplju komunikaciju, Sram vas bilo!!!

Dejan

pre 14 godina

Neko je napisao da imamo najvece cene tehnike u odnosu na okolne zemlje. Porezi su nam priblizno isti ili manji u odnosu na okolne zemlje.

Nasi trgovci kada imaju priliku oni povecavaju marze.

Do sada smanjenje poreskih stopa nije uticalo na snizavanje cena ka krajnjim korisnicima vec samo ka povecanju zarade trgovaca.

Nasi trgovci morace vise da se potrude i da vise rade. Ukoliko ipak rese da zadrze svoje previsoke marze doci ce do pada prodaje, pa neka biraju.

Parice

pre 14 godina

Tako to ide kad naš skup ministara koji sebe naziva Vlada sa sedištem u glavnom administrativnom centru RS nema apsolutno nikakvu ideju, viziju, niti strategiju. Izgleda ni međusobno ne "komuniciraju" (tako se to sad kaže za "razgovaraju"), pa svako daje izjave kako je usnio sinoćke. Šta je prioritet, šta ne, pojma oni nemaju.

Problem je taj što više oni naplate, što više zategnu, to sve nije dosta već je rupa sve veća i veća. Kamo sreće da je crna rupa, pa da ih sve usisa i da ih više ne vidimo. Iz crne rupe ni svetlost ne može da izađe, tako da im ni likove više nikada ne vidimo.

Pogledajte samo Rumuniju npr. Sećamo se gde su bili šta su bili. Danas su po brzinama Interneta treći u Evropi, a po cenama nižim od nas. Ovde kad imaš UL od 250 Kbps srećan si, onda odem na torrent i "ladno" povučem od jednog Rumuna 400 KBs (4Mbps UL).

srculence

pre 14 godina

Bravo! Dokaz slabe memorije srpske nacije - Demokratska stranka je, kao jedno od preizbornih obecanja 2007. god. obecala smanjenje ovog poreza sa 18 na 8% - zar smo zaboravili one divne plavo zute bilborde sa 8%... prosli izbori, narod im trenutno ne treba do nekih narednih izbora ali novac treba... vrati porez ponovo na 18%! Setice se nacije ponovo pred izbore... Srbija, zalosno!!!

Van Helsing

pre 14 godina

Koliko se sećam, PDV od 8% bio je jedno od obećanja Bože Đelića pred izbore kada je on trebalo da bude premijer pa umesto njega ostaviše Koštunicu. Mislim da bi država Srbija imala više koristi od kompjuterizacije koja nije do kraja izvršena, nego od razlike u PDV-u. Ne samo da bi trebalo ostaviti niži PDV već i obezbediti celom stanovništvu da može da koristi jeftin flat internet spram svog standarda. Možda drugovi i drugarice na vlasti ne vide direktnu korist od toga, ali ona svakako postoji na duži rok.

Barrister

pre 14 godina

PDV na računare, u našoj situaciji, treba da bude 0 % a profesorka hoće da ga poveća na 18 % ! Pre godinu dana je htela da poskupi registraciju vozila 300 % !
Švercovali smo kućni računar ZX Spectrum 48K pre 25 godina (jer su komunjare zabranjivale uvoz !), a sada ćemo PC-e !
Nema napretka društva bez podizanja nivoa obrazovanosti, a računari i, naročito, Internet tu igraju ogromnu ulogu - bez toga se više ne može !
Neće nama svanuti dok se ne otarasimo komunjarskih profesorskih narcisoidnih neznalica !

no name

pre 14 godina

Udarite PDV na cigarete od recimo 500%. Tim udarcem ste rešili problem PDV-a jer se na poslu sa cigaretama i sada okreću velike pare, a i država će biti glavni učesnik u kampanji za zdraviji život svojih građana. Pitam vlast da li su Vam potrebnije pare od PDV-a na kompjutere ili pare od PDV-a na cigarete i zdravlje građana?

Dokle Više

pre 14 godina

Ovo postaje farsa. Porezi na SVE su veći, skaču cene SVEGA, a plate ISTE ili manje... Nije da smo sa starim platama živeli dobro već naprotiv. Pa ko je ovde lud. Pa zaista... treba pokriti rupe u budžetu, kažu oni... Naš budžet nema rupe već jednu VEEELIKU crnu rupu, odnosno one koji vode ovu državu!
Najcrnje od svega je pored toga što imamo izbore, NEMAMO koga da izaberemo na njima :( to je ono što me najviše deprimira i nervira. Biramo isključivo manje zlo, a ne veće dobro.

Citat:
Ahaha, jos jedan doprinos nesposobne srbijanske drzave opismenjavanju plebsa......
(Vojvodjanin, 12. novembar 2009 11:17)
Prvo ovo nije srbijanska država već srpska država. Znamo ko upotrebljava srbijanska i u kom kontekstu.
Drugo ne može država da bude nesposobna već samo ljudi koji je vode.
Zlonamerne komentare zadrži za sebe!

Neo

pre 14 godina

Povecanje poreza ce na zalost osetiti najvise krajnji potrosaci i to nije dobro.Medjutim vlasnika IT firmi mi uopste nije zao, naprotiv.Imamo najskuplji hardver u Evropi i pored malog poreza a kvalitet istog je cesto diskutabilan.Kod servisa se ponasaju krajnje drsko i neodgovorno(cast izuzecima).Pouzdano znam da sve moguce obaveze prema drzavi i zaposlenima izbegavaju, ucenjuju radnike drzeci ih na crno i mizerno placene.Kljucni problem se nalazi tu i primarni posao drzave je da procisti trziste od takvih a tek onda da se bavi pitanjem poreza koji bi trebao da ostane na dosadasnjem nivou.Od toga koristi mora imati korisnik IT tehnologije prvenstveno radi unapredjenja komunikacije i efikasnosti poslovanja a ne bahati i polupismeni vlasnici pojedinih IT firmi.

Страшно

pre 14 godina

Ово је заиста страшно! Немам речи. Неко је споменуо и то свако са 5 грама мозга и 2 минута времена на интернету може видети да смо једна од НАЈСКУПЉИХ земаља у Европи то цени технике уопште. Што се бојкота тиче, мислим да ће га бити зато што људи неће моћи да купују, а не да некоме терају инат. Ја планирам 2010. године да купим лаптоп, али већ овог тренутка гледам како да га купим вани. У Србији се више неисплати живети.

dzo

pre 14 godina

stvarno ste glupavi, tj niste, znate tacno sta radite i zasto, ali mi nije jasno kako i dalje mozete da se pojavljujete u javnosti sa svim onim sto ste ucinili.

Betty

pre 14 godina

Mnogi nemaju da plate ni komunalije, a kamoli veći porez na stan u kome ima mnogo duša ionako. Da progaju stan ne mogu, jer gde će njih npr. petoro iz dvosobnog stana. Ej ljudi, sistem oporezivanja je prema guberu i ostvarivosti, a ne prema pohlepi. Neverovatno je kako predlagači raznih zakona nemaju dodir sa realnošću. Ni zabrana javnih okupljanja ne može da spreči bes obespravljenih. Da se poveća porez na obrazovanje???? Računar spada u tu kategoriju. Ne znam izgleda da ima mnogo onih koji bi da umesto asfalta vratim makadam...

Petar

pre 14 godina

Ma da kompljuteri zrače i loše utiču na mladež...

... ma samo da nam cigarete i alkohol ne diraju! Te da fiskalne kase ne ugrožavaju određene profesije!

U našoj zemlji su demokratske promene donele samo mogućnost da se bezočni, alavi i neodgovorni smenjuju po pravilu "biranja".

Sram ih bilo!

Bole

pre 14 godina

Kao sto sam vec citirao Mirko Cvetkovic koji je rekao pre 10 dana da nece biti uvodjenja novih poreza, to i dalje vazi, samo sto im se omaklo, pa su nakon toga najavili 3-4 nova poreza. Naplatite nam i porez na kiseonik, posto je potrosnja zaista velika!

marija

pre 14 godina

A odluku o povecanju poreza na racunare je doneo neko ko djedva zna da se potpise. Sram vas bilo! Ne daj Boze da nam deca bar koliko-toliko idu u korak s vremenom! Nema zivota mladim ljudima ovde sa takvim mastodontima.

todos

pre 14 godina

Bez ko entara!!! ni jedna olakšica ne može dugo da živi. pa skoro su vratili na 8%, a sad bi opet da bude 18%. Narod je sve pismeniji što se tiče kompjutera, dokaz su klinci koji rasturaju računare. i sad im treba uzeti nove komponente. Eee Srbijo dobro razmisli ko te vodi.

Vlada

pre 14 godina

Ma ovo je standardna priča da bi se povećala prodaja pred Novu godinu, znaš, "bolje kupi sad, posle će da bude skuplje". Ovo je fora prodavaca opreme, verovatno prvog citiranog.

pedja

pre 14 godina

Pa sta je sad tu problem? Dovoljno smo informaticki napredovali pa sad vise nema potrebe za stimulacijama.
A i Internet nam je prebrz, treba i njega usporiti, cisto radi stednje. :)

Igor

pre 14 godina

Pa eto belog sengena pa
ja vise sigurno necu kupovati tehniku u Srbiji.
Em sto su marze nenormalne em sada kompjuteri najskuplji a kvalitet uvezenog je diskutabilan.

Zapravo sve ove mere povecanja poreza na imovinu stednju i komjutere jasno ukazuje da je drzava otisla sa pamecu skroz.

наставник

pre 14 godina

За све што се односи на образовање и образованост (књиге,научни и образовни часописи,рачунари и компоненте сл)треба и укинути ПДВ.Ови хоће да повећају, да образовање учине што мање доступним. Невероватно иако очекивано.
Ма нема изласка на гласање док се не буде у могућности да се бира. Па да га ја питам шта ради, кад убацује картици, зашто није на радном месту, што ћути...

Zmaj

pre 14 godina

Lopovi. Nema drugog objasnjenja. A kad povecaju pdv na 18% na racunare, ocekuju da ce prodaja da poraste? Setite se svega ovoga kad budete glasali sledeci put...

jova

pre 14 godina

Odlicno! Novi zakon o informisanju, dodatni porez na mobilnu telefoniju, povecati porez na racunare, sledi jos samo spaljivanje knjiga.

Juhu!

Alex

pre 14 godina

Sta to vise pricaju novinari o porezima ... pa zar ne rece premijer skoro kako nece biti povecanja poreza, valjda on najbolje zna? ;)

jj

pre 14 godina

Zaboravlja se da u Hrvatskoj koja ima prosecnu platu od 720 evra nema poreza na imovinu. Kod nas se planira ukidanje poreskih olaksice na starost objekta, clanove domacinstva i vlasnika. U celoj Makedoniji je poreska stopa 0,1 % na trzisnu vrednost, u Crnoj Gori sa primanjima slicnim nasim stope se krecu od 0,08 do 0,8 %, gradovi i opstine biraju stopu, Podgorica i vecina gradova je odabrala stopu od 0,25 % na trzisnu vrednost i na taj iznos se dobijaju olaksice za starost objekta ,lokaciju i jos 20 % za vlasnika plus makismalnih 30 % na clanove domacinstva. U Republici Srpskoj gde je takodje plata slicna nasoj,se uvodi novi obracun poreza 0d 2010 god. po stopama od 0,05 do 0,5 % na trznisnu vrednost nekretnine, opstine biraju stope, a vlasnik je oslobodjen placanja na 50 metara kvadratnih plus jos 10 metara za svakog clana domacinstva. U mnogo bogatijoj Italiji je poreska stopa od 0,4 do 0,7 %, tako da ispade po ovom tekstu da bi Beogradjani, Novosadjani ... trebali da placaju po nasim strucnjacima vece poreze od stanovnika Rima,Milana... a zaboravlja se takodje da su tamo i prosecne plate vece bar najmanje 2 puta.

Joe

pre 14 godina

Imamo najskuplje komponente i kompjutere evropi, a mali porez. Pogađajte gde su pare? Sigurno neće da se odreknu svojih velikih zarada kad se porez podigne, nego će da povećaju i onako velike cene.

Borko

pre 14 godina

Ovo za imovinu i ajde nekako, nije fer da najbogatiji placaju smehotresne sume, ali ovo za racunare i plate. Ovo prvo, majku mu i onako smo teski seljoberi i nemamo kompjutere, slabo to ide a ovi oce i to da macnu, a ovo za plate...pa nekako mi deluje bolesno da:
Radite, platite porez zato sto vam puca kicma
Uplate vam pare u banku, banka uzme svoj deo za odrzavanje racuna i ne da kamatu
Platite sve racune DRZAVI na sta DRZAVA zaracuna POREZ na razun koji NJOJ placate
A posle toga placate poreze na sve i svasta...a dali ste porez jos kada ste zaradili platu. A da to nije malo mnogo? Mislim onako, malo, plus akcize za benzin koje uvecaju cenu istog za 3 puta???

Bogi

pre 14 godina

Trenutno posedujem kompjuter koji je kupljen dok su bile visoke dazbine. Planirao sam sledece godine da kupim nesto modernije, ali cu izgleda opet morati da dajem vise novca :(

nebota

pre 14 godina

Koliko se secam jedno od predizbornih obecanja gospodina Tadica bilo je i to da ce porez na racunarske komponente biti 8%. Eto koliko dugo je to obecanje zivelo. Ko se snashao - snashao se. Nadam se da data obecanja u buduce nece umirati sredinom mandata.

Zmaj

pre 14 godina

Lopovi. Nema drugog objasnjenja. A kad povecaju pdv na 18% na racunare, ocekuju da ce prodaja da poraste? Setite se svega ovoga kad budete glasali sledeci put...

jova

pre 14 godina

Odlicno! Novi zakon o informisanju, dodatni porez na mobilnu telefoniju, povecati porez na racunare, sledi jos samo spaljivanje knjiga.

Juhu!

Borko

pre 14 godina

Ovo za imovinu i ajde nekako, nije fer da najbogatiji placaju smehotresne sume, ali ovo za racunare i plate. Ovo prvo, majku mu i onako smo teski seljoberi i nemamo kompjutere, slabo to ide a ovi oce i to da macnu, a ovo za plate...pa nekako mi deluje bolesno da:
Radite, platite porez zato sto vam puca kicma
Uplate vam pare u banku, banka uzme svoj deo za odrzavanje racuna i ne da kamatu
Platite sve racune DRZAVI na sta DRZAVA zaracuna POREZ na razun koji NJOJ placate
A posle toga placate poreze na sve i svasta...a dali ste porez jos kada ste zaradili platu. A da to nije malo mnogo? Mislim onako, malo, plus akcize za benzin koje uvecaju cenu istog za 3 puta???

pedja

pre 14 godina

Pa sta je sad tu problem? Dovoljno smo informaticki napredovali pa sad vise nema potrebe za stimulacijama.
A i Internet nam je prebrz, treba i njega usporiti, cisto radi stednje. :)

no name

pre 14 godina

Udarite PDV na cigarete od recimo 500%. Tim udarcem ste rešili problem PDV-a jer se na poslu sa cigaretama i sada okreću velike pare, a i država će biti glavni učesnik u kampanji za zdraviji život svojih građana. Pitam vlast da li su Vam potrebnije pare od PDV-a na kompjutere ili pare od PDV-a na cigarete i zdravlje građana?

nebota

pre 14 godina

Koliko se secam jedno od predizbornih obecanja gospodina Tadica bilo je i to da ce porez na racunarske komponente biti 8%. Eto koliko dugo je to obecanje zivelo. Ko se snashao - snashao se. Nadam se da data obecanja u buduce nece umirati sredinom mandata.

jj

pre 14 godina

Zaboravlja se da u Hrvatskoj koja ima prosecnu platu od 720 evra nema poreza na imovinu. Kod nas se planira ukidanje poreskih olaksice na starost objekta, clanove domacinstva i vlasnika. U celoj Makedoniji je poreska stopa 0,1 % na trzisnu vrednost, u Crnoj Gori sa primanjima slicnim nasim stope se krecu od 0,08 do 0,8 %, gradovi i opstine biraju stopu, Podgorica i vecina gradova je odabrala stopu od 0,25 % na trzisnu vrednost i na taj iznos se dobijaju olaksice za starost objekta ,lokaciju i jos 20 % za vlasnika plus makismalnih 30 % na clanove domacinstva. U Republici Srpskoj gde je takodje plata slicna nasoj,se uvodi novi obracun poreza 0d 2010 god. po stopama od 0,05 do 0,5 % na trznisnu vrednost nekretnine, opstine biraju stope, a vlasnik je oslobodjen placanja na 50 metara kvadratnih plus jos 10 metara za svakog clana domacinstva. U mnogo bogatijoj Italiji je poreska stopa od 0,4 do 0,7 %, tako da ispade po ovom tekstu da bi Beogradjani, Novosadjani ... trebali da placaju po nasim strucnjacima vece poreze od stanovnika Rima,Milana... a zaboravlja se takodje da su tamo i prosecne plate vece bar najmanje 2 puta.

Petar

pre 14 godina

Ma da kompljuteri zrače i loše utiču na mladež...

... ma samo da nam cigarete i alkohol ne diraju! Te da fiskalne kase ne ugrožavaju određene profesije!

U našoj zemlji su demokratske promene donele samo mogućnost da se bezočni, alavi i neodgovorni smenjuju po pravilu "biranja".

Sram ih bilo!

Bole

pre 14 godina

Kao sto sam vec citirao Mirko Cvetkovic koji je rekao pre 10 dana da nece biti uvodjenja novih poreza, to i dalje vazi, samo sto im se omaklo, pa su nakon toga najavili 3-4 nova poreza. Naplatite nam i porez na kiseonik, posto je potrosnja zaista velika!

Joe

pre 14 godina

Imamo najskuplje komponente i kompjutere evropi, a mali porez. Pogađajte gde su pare? Sigurno neće da se odreknu svojih velikih zarada kad se porez podigne, nego će da povećaju i onako velike cene.

Barrister

pre 14 godina

PDV na računare, u našoj situaciji, treba da bude 0 % a profesorka hoće da ga poveća na 18 % ! Pre godinu dana je htela da poskupi registraciju vozila 300 % !
Švercovali smo kućni računar ZX Spectrum 48K pre 25 godina (jer su komunjare zabranjivale uvoz !), a sada ćemo PC-e !
Nema napretka društva bez podizanja nivoa obrazovanosti, a računari i, naročito, Internet tu igraju ogromnu ulogu - bez toga se više ne može !
Neće nama svanuti dok se ne otarasimo komunjarskih profesorskih narcisoidnih neznalica !

marija

pre 14 godina

A odluku o povecanju poreza na racunare je doneo neko ko djedva zna da se potpise. Sram vas bilo! Ne daj Boze da nam deca bar koliko-toliko idu u korak s vremenom! Nema zivota mladim ljudima ovde sa takvim mastodontima.

Igor

pre 14 godina

Pa eto belog sengena pa
ja vise sigurno necu kupovati tehniku u Srbiji.
Em sto su marze nenormalne em sada kompjuteri najskuplji a kvalitet uvezenog je diskutabilan.

Zapravo sve ove mere povecanja poreza na imovinu stednju i komjutere jasno ukazuje da je drzava otisla sa pamecu skroz.

todos

pre 14 godina

Bez ko entara!!! ni jedna olakšica ne može dugo da živi. pa skoro su vratili na 8%, a sad bi opet da bude 18%. Narod je sve pismeniji što se tiče kompjutera, dokaz su klinci koji rasturaju računare. i sad im treba uzeti nove komponente. Eee Srbijo dobro razmisli ko te vodi.

Bogi

pre 14 godina

Trenutno posedujem kompjuter koji je kupljen dok su bile visoke dazbine. Planirao sam sledece godine da kupim nesto modernije, ali cu izgleda opet morati da dajem vise novca :(

Betty

pre 14 godina

Mnogi nemaju da plate ni komunalije, a kamoli veći porez na stan u kome ima mnogo duša ionako. Da progaju stan ne mogu, jer gde će njih npr. petoro iz dvosobnog stana. Ej ljudi, sistem oporezivanja je prema guberu i ostvarivosti, a ne prema pohlepi. Neverovatno je kako predlagači raznih zakona nemaju dodir sa realnošću. Ni zabrana javnih okupljanja ne može da spreči bes obespravljenih. Da se poveća porez na obrazovanje???? Računar spada u tu kategoriju. Ne znam izgleda da ima mnogo onih koji bi da umesto asfalta vratim makadam...

наставник

pre 14 godina

За све што се односи на образовање и образованост (књиге,научни и образовни часописи,рачунари и компоненте сл)треба и укинути ПДВ.Ови хоће да повећају, да образовање учине што мање доступним. Невероватно иако очекивано.
Ма нема изласка на гласање док се не буде у могућности да се бира. Па да га ја питам шта ради, кад убацује картици, зашто није на радном месту, што ћути...

Страшно

pre 14 godina

Ово је заиста страшно! Немам речи. Неко је споменуо и то свако са 5 грама мозга и 2 минута времена на интернету може видети да смо једна од НАЈСКУПЉИХ земаља у Европи то цени технике уопште. Што се бојкота тиче, мислим да ће га бити зато што људи неће моћи да купују, а не да некоме терају инат. Ја планирам 2010. године да купим лаптоп, али већ овог тренутка гледам како да га купим вани. У Србији се више неисплати живети.

Van Helsing

pre 14 godina

Koliko se sećam, PDV od 8% bio je jedno od obećanja Bože Đelića pred izbore kada je on trebalo da bude premijer pa umesto njega ostaviše Koštunicu. Mislim da bi država Srbija imala više koristi od kompjuterizacije koja nije do kraja izvršena, nego od razlike u PDV-u. Ne samo da bi trebalo ostaviti niži PDV već i obezbediti celom stanovništvu da može da koristi jeftin flat internet spram svog standarda. Možda drugovi i drugarice na vlasti ne vide direktnu korist od toga, ali ona svakako postoji na duži rok.

dzo

pre 14 godina

stvarno ste glupavi, tj niste, znate tacno sta radite i zasto, ali mi nije jasno kako i dalje mozete da se pojavljujete u javnosti sa svim onim sto ste ucinili.

Neo

pre 14 godina

Povecanje poreza ce na zalost osetiti najvise krajnji potrosaci i to nije dobro.Medjutim vlasnika IT firmi mi uopste nije zao, naprotiv.Imamo najskuplji hardver u Evropi i pored malog poreza a kvalitet istog je cesto diskutabilan.Kod servisa se ponasaju krajnje drsko i neodgovorno(cast izuzecima).Pouzdano znam da sve moguce obaveze prema drzavi i zaposlenima izbegavaju, ucenjuju radnike drzeci ih na crno i mizerno placene.Kljucni problem se nalazi tu i primarni posao drzave je da procisti trziste od takvih a tek onda da se bavi pitanjem poreza koji bi trebao da ostane na dosadasnjem nivou.Od toga koristi mora imati korisnik IT tehnologije prvenstveno radi unapredjenja komunikacije i efikasnosti poslovanja a ne bahati i polupismeni vlasnici pojedinih IT firmi.

Parice

pre 14 godina

Da dopunim podatke. Idite na http://www.rdslink.ro/fiber/fiber_abonamente.htm da se šokirate. Pazite, 100 Mbps u Rumuniji, BEZ OGRANIČENJA saobraćaja košta 9,5€. Pazite - DEVET I PO EVRA MESEČNO, POREZ UKLJUČEN U CENU. Minut razgovora sa Amerikom ili Kanadom oko 7,5 dinara.

Internet preko mobilnog? 7.2Mbps za 11€.

Preračunato na to koju brzinu ja imam i koliko plaćam to je tačno 75 PUTA SKUPLJE OVDE. U procentima 7500% skuplje.

Dežurni mogu da klikću na "ne preporučujem" koliko hoće, podaci su surovi i istiniti.

Dokle Više

pre 14 godina

Ovo postaje farsa. Porezi na SVE su veći, skaču cene SVEGA, a plate ISTE ili manje... Nije da smo sa starim platama živeli dobro već naprotiv. Pa ko je ovde lud. Pa zaista... treba pokriti rupe u budžetu, kažu oni... Naš budžet nema rupe već jednu VEEELIKU crnu rupu, odnosno one koji vode ovu državu!
Najcrnje od svega je pored toga što imamo izbore, NEMAMO koga da izaberemo na njima :( to je ono što me najviše deprimira i nervira. Biramo isključivo manje zlo, a ne veće dobro.

Citat:
Ahaha, jos jedan doprinos nesposobne srbijanske drzave opismenjavanju plebsa......
(Vojvodjanin, 12. novembar 2009 11:17)
Prvo ovo nije srbijanska država već srpska država. Znamo ko upotrebljava srbijanska i u kom kontekstu.
Drugo ne može država da bude nesposobna već samo ljudi koji je vode.
Zlonamerne komentare zadrži za sebe!

Alex

pre 14 godina

Sta to vise pricaju novinari o porezima ... pa zar ne rece premijer skoro kako nece biti povecanja poreza, valjda on najbolje zna? ;)

Vlada

pre 14 godina

Ma ovo je standardna priča da bi se povećala prodaja pred Novu godinu, znaš, "bolje kupi sad, posle će da bude skuplje". Ovo je fora prodavaca opreme, verovatno prvog citiranog.

srculence

pre 14 godina

Bravo! Dokaz slabe memorije srpske nacije - Demokratska stranka je, kao jedno od preizbornih obecanja 2007. god. obecala smanjenje ovog poreza sa 18 na 8% - zar smo zaboravili one divne plavo zute bilborde sa 8%... prosli izbori, narod im trenutno ne treba do nekih narednih izbora ali novac treba... vrati porez ponovo na 18%! Setice se nacije ponovo pred izbore... Srbija, zalosno!!!

Dejan

pre 14 godina

Kako nikako da se sete da povecaju porez na cigarete i alkohol?

Inace tacno je da nije bilo PDV-a za vreme Djindjica jer nije ni postojao. Tada je bio porez na promet od 20%.

ZeXTree

pre 14 godina

Tacno oporezujte kic i sund kao sto je PINK i Trenutak ISTINE koji ovu omladinu i obrazovanje "gura" u propast, a nasli ste gde cete pare da "pare" kakve su to pare, pa bre najgoru informacionu tehniku imamo u okruzenju i najskuplju komunikaciju, Sram vas bilo!!!

Dejan

pre 14 godina

Neko je napisao da imamo najvece cene tehnike u odnosu na okolne zemlje. Porezi su nam priblizno isti ili manji u odnosu na okolne zemlje.

Nasi trgovci kada imaju priliku oni povecavaju marze.

Do sada smanjenje poreskih stopa nije uticalo na snizavanje cena ka krajnjim korisnicima vec samo ka povecanju zarade trgovaca.

Nasi trgovci morace vise da se potrude i da vise rade. Ukoliko ipak rese da zadrze svoje previsoke marze doci ce do pada prodaje, pa neka biraju.

Nenad Kanelić

pre 14 godina

Sramota, tuzan sam jer se ova drzava jedina od preostalih clanica bivse SFRJ nije oducila od recepata koji su i ubili prethodnu. Porez na racunare...? Skupa i nekvalitenta oprema ce bit jos skuplja, lopovi i sverceri ce zaradjivati ponovo. A cene kod nas nisu najvece samo zbog marzi, poreza i carina. nego i zbog obracunskog kursa eur-a. Ako je na ulici euro 95, kod preprodavaca racunarske opreme je najscesce 200. Pa vi kupujte....

cika pop

pre 14 godina

Zasto ste uveli PDV? Povecalij ste broj stvari koje su oporezovane, ali na neke druge ste smanjili stopu poreza koja se primenjuje.. U zbiru je isto. Sacekali 2-3 godine i sve artikle vratili na vecu stopu, ali ostavili veci br. oporezovanih stvari.. Dobra fora! Cestitam, ni ja to ne bih bolje uradio..

Parice

pre 14 godina

Tako to ide kad naš skup ministara koji sebe naziva Vlada sa sedištem u glavnom administrativnom centru RS nema apsolutno nikakvu ideju, viziju, niti strategiju. Izgleda ni međusobno ne "komuniciraju" (tako se to sad kaže za "razgovaraju"), pa svako daje izjave kako je usnio sinoćke. Šta je prioritet, šta ne, pojma oni nemaju.

Problem je taj što više oni naplate, što više zategnu, to sve nije dosta već je rupa sve veća i veća. Kamo sreće da je crna rupa, pa da ih sve usisa i da ih više ne vidimo. Iz crne rupe ni svetlost ne može da izađe, tako da im ni likove više nikada ne vidimo.

Pogledajte samo Rumuniju npr. Sećamo se gde su bili šta su bili. Danas su po brzinama Interneta treći u Evropi, a po cenama nižim od nas. Ovde kad imaš UL od 250 Kbps srećan si, onda odem na torrent i "ladno" povučem od jednog Rumuna 400 KBs (4Mbps UL).

JE

pre 14 godina

Danas vecina ovih sto vise na fb do juce je nas kompjuterase proglasavala ludacima i zaludjenicima,a kad su shvatili da je to super nacin za poziranje i reklamiranje i sklapanje kontakata,svi su se preobukli u nase odore..ali ok nema veze..uvek je tako bilo..sad jes da je to vecina konzumenata sunda i kica na tv/u..pa dolazimo u nenormalnu i nelogicnu situaciju sa ovim povecanjem poreza.ko razume..shvatice.

Vlada

pre 14 godina

Ma ovo je standardna priča da bi se povećala prodaja pred Novu godinu, znaš, "bolje kupi sad, posle će da bude skuplje". Ovo je fora prodavaca opreme, verovatno prvog citiranog.

Zmaj

pre 14 godina

Lopovi. Nema drugog objasnjenja. A kad povecaju pdv na 18% na racunare, ocekuju da ce prodaja da poraste? Setite se svega ovoga kad budete glasali sledeci put...

Dokle Više

pre 14 godina

Ovo postaje farsa. Porezi na SVE su veći, skaču cene SVEGA, a plate ISTE ili manje... Nije da smo sa starim platama živeli dobro već naprotiv. Pa ko je ovde lud. Pa zaista... treba pokriti rupe u budžetu, kažu oni... Naš budžet nema rupe već jednu VEEELIKU crnu rupu, odnosno one koji vode ovu državu!
Najcrnje od svega je pored toga što imamo izbore, NEMAMO koga da izaberemo na njima :( to je ono što me najviše deprimira i nervira. Biramo isključivo manje zlo, a ne veće dobro.

Citat:
Ahaha, jos jedan doprinos nesposobne srbijanske drzave opismenjavanju plebsa......
(Vojvodjanin, 12. novembar 2009 11:17)
Prvo ovo nije srbijanska država već srpska država. Znamo ko upotrebljava srbijanska i u kom kontekstu.
Drugo ne može država da bude nesposobna već samo ljudi koji je vode.
Zlonamerne komentare zadrži za sebe!

Borko

pre 14 godina

Ovo za imovinu i ajde nekako, nije fer da najbogatiji placaju smehotresne sume, ali ovo za racunare i plate. Ovo prvo, majku mu i onako smo teski seljoberi i nemamo kompjutere, slabo to ide a ovi oce i to da macnu, a ovo za plate...pa nekako mi deluje bolesno da:
Radite, platite porez zato sto vam puca kicma
Uplate vam pare u banku, banka uzme svoj deo za odrzavanje racuna i ne da kamatu
Platite sve racune DRZAVI na sta DRZAVA zaracuna POREZ na razun koji NJOJ placate
A posle toga placate poreze na sve i svasta...a dali ste porez jos kada ste zaradili platu. A da to nije malo mnogo? Mislim onako, malo, plus akcize za benzin koje uvecaju cenu istog za 3 puta???

Joe

pre 14 godina

Imamo najskuplje komponente i kompjutere evropi, a mali porez. Pogađajte gde su pare? Sigurno neće da se odreknu svojih velikih zarada kad se porez podigne, nego će da povećaju i onako velike cene.

Neo

pre 14 godina

Povecanje poreza ce na zalost osetiti najvise krajnji potrosaci i to nije dobro.Medjutim vlasnika IT firmi mi uopste nije zao, naprotiv.Imamo najskuplji hardver u Evropi i pored malog poreza a kvalitet istog je cesto diskutabilan.Kod servisa se ponasaju krajnje drsko i neodgovorno(cast izuzecima).Pouzdano znam da sve moguce obaveze prema drzavi i zaposlenima izbegavaju, ucenjuju radnike drzeci ih na crno i mizerno placene.Kljucni problem se nalazi tu i primarni posao drzave je da procisti trziste od takvih a tek onda da se bavi pitanjem poreza koji bi trebao da ostane na dosadasnjem nivou.Od toga koristi mora imati korisnik IT tehnologije prvenstveno radi unapredjenja komunikacije i efikasnosti poslovanja a ne bahati i polupismeni vlasnici pojedinih IT firmi.

jj

pre 14 godina

Zaboravlja se da u Hrvatskoj koja ima prosecnu platu od 720 evra nema poreza na imovinu. Kod nas se planira ukidanje poreskih olaksice na starost objekta, clanove domacinstva i vlasnika. U celoj Makedoniji je poreska stopa 0,1 % na trzisnu vrednost, u Crnoj Gori sa primanjima slicnim nasim stope se krecu od 0,08 do 0,8 %, gradovi i opstine biraju stopu, Podgorica i vecina gradova je odabrala stopu od 0,25 % na trzisnu vrednost i na taj iznos se dobijaju olaksice za starost objekta ,lokaciju i jos 20 % za vlasnika plus makismalnih 30 % na clanove domacinstva. U Republici Srpskoj gde je takodje plata slicna nasoj,se uvodi novi obracun poreza 0d 2010 god. po stopama od 0,05 do 0,5 % na trznisnu vrednost nekretnine, opstine biraju stope, a vlasnik je oslobodjen placanja na 50 metara kvadratnih plus jos 10 metara za svakog clana domacinstva. U mnogo bogatijoj Italiji je poreska stopa od 0,4 do 0,7 %, tako da ispade po ovom tekstu da bi Beogradjani, Novosadjani ... trebali da placaju po nasim strucnjacima vece poreze od stanovnika Rima,Milana... a zaboravlja se takodje da su tamo i prosecne plate vece bar najmanje 2 puta.

Parice

pre 14 godina

Tako to ide kad naš skup ministara koji sebe naziva Vlada sa sedištem u glavnom administrativnom centru RS nema apsolutno nikakvu ideju, viziju, niti strategiju. Izgleda ni međusobno ne "komuniciraju" (tako se to sad kaže za "razgovaraju"), pa svako daje izjave kako je usnio sinoćke. Šta je prioritet, šta ne, pojma oni nemaju.

Problem je taj što više oni naplate, što više zategnu, to sve nije dosta već je rupa sve veća i veća. Kamo sreće da je crna rupa, pa da ih sve usisa i da ih više ne vidimo. Iz crne rupe ni svetlost ne može da izađe, tako da im ni likove više nikada ne vidimo.

Pogledajte samo Rumuniju npr. Sećamo se gde su bili šta su bili. Danas su po brzinama Interneta treći u Evropi, a po cenama nižim od nas. Ovde kad imaš UL od 250 Kbps srećan si, onda odem na torrent i "ladno" povučem od jednog Rumuna 400 KBs (4Mbps UL).

Dejan

pre 14 godina

Neko je napisao da imamo najvece cene tehnike u odnosu na okolne zemlje. Porezi su nam priblizno isti ili manji u odnosu na okolne zemlje.

Nasi trgovci kada imaju priliku oni povecavaju marze.

Do sada smanjenje poreskih stopa nije uticalo na snizavanje cena ka krajnjim korisnicima vec samo ka povecanju zarade trgovaca.

Nasi trgovci morace vise da se potrude i da vise rade. Ukoliko ipak rese da zadrze svoje previsoke marze doci ce do pada prodaje, pa neka biraju.

Igor

pre 14 godina

Pa eto belog sengena pa
ja vise sigurno necu kupovati tehniku u Srbiji.
Em sto su marze nenormalne em sada kompjuteri najskuplji a kvalitet uvezenog je diskutabilan.

Zapravo sve ove mere povecanja poreza na imovinu stednju i komjutere jasno ukazuje da je drzava otisla sa pamecu skroz.

Petar

pre 14 godina

Ma da kompljuteri zrače i loše utiču na mladež...

... ma samo da nam cigarete i alkohol ne diraju! Te da fiskalne kase ne ugrožavaju određene profesije!

U našoj zemlji su demokratske promene donele samo mogućnost da se bezočni, alavi i neodgovorni smenjuju po pravilu "biranja".

Sram ih bilo!

no name

pre 14 godina

Udarite PDV na cigarete od recimo 500%. Tim udarcem ste rešili problem PDV-a jer se na poslu sa cigaretama i sada okreću velike pare, a i država će biti glavni učesnik u kampanji za zdraviji život svojih građana. Pitam vlast da li su Vam potrebnije pare od PDV-a na kompjutere ili pare od PDV-a na cigarete i zdravlje građana?

Barrister

pre 14 godina

PDV na računare, u našoj situaciji, treba da bude 0 % a profesorka hoće da ga poveća na 18 % ! Pre godinu dana je htela da poskupi registraciju vozila 300 % !
Švercovali smo kućni računar ZX Spectrum 48K pre 25 godina (jer su komunjare zabranjivale uvoz !), a sada ćemo PC-e !
Nema napretka društva bez podizanja nivoa obrazovanosti, a računari i, naročito, Internet tu igraju ogromnu ulogu - bez toga se više ne može !
Neće nama svanuti dok se ne otarasimo komunjarskih profesorskih narcisoidnih neznalica !

pedja

pre 14 godina

Pa sta je sad tu problem? Dovoljno smo informaticki napredovali pa sad vise nema potrebe za stimulacijama.
A i Internet nam je prebrz, treba i njega usporiti, cisto radi stednje. :)

наставник

pre 14 godina

За све што се односи на образовање и образованост (књиге,научни и образовни часописи,рачунари и компоненте сл)треба и укинути ПДВ.Ови хоће да повећају, да образовање учине што мање доступним. Невероватно иако очекивано.
Ма нема изласка на гласање док се не буде у могућности да се бира. Па да га ја питам шта ради, кад убацује картици, зашто није на радном месту, што ћути...

nebota

pre 14 godina

Koliko se secam jedno od predizbornih obecanja gospodina Tadica bilo je i to da ce porez na racunarske komponente biti 8%. Eto koliko dugo je to obecanje zivelo. Ko se snashao - snashao se. Nadam se da data obecanja u buduce nece umirati sredinom mandata.

jova

pre 14 godina

Odlicno! Novi zakon o informisanju, dodatni porez na mobilnu telefoniju, povecati porez na racunare, sledi jos samo spaljivanje knjiga.

Juhu!

Bole

pre 14 godina

Kao sto sam vec citirao Mirko Cvetkovic koji je rekao pre 10 dana da nece biti uvodjenja novih poreza, to i dalje vazi, samo sto im se omaklo, pa su nakon toga najavili 3-4 nova poreza. Naplatite nam i porez na kiseonik, posto je potrosnja zaista velika!

JE

pre 14 godina

Danas vecina ovih sto vise na fb do juce je nas kompjuterase proglasavala ludacima i zaludjenicima,a kad su shvatili da je to super nacin za poziranje i reklamiranje i sklapanje kontakata,svi su se preobukli u nase odore..ali ok nema veze..uvek je tako bilo..sad jes da je to vecina konzumenata sunda i kica na tv/u..pa dolazimo u nenormalnu i nelogicnu situaciju sa ovim povecanjem poreza.ko razume..shvatice.

Bogi

pre 14 godina

Trenutno posedujem kompjuter koji je kupljen dok su bile visoke dazbine. Planirao sam sledece godine da kupim nesto modernije, ali cu izgleda opet morati da dajem vise novca :(

Alex

pre 14 godina

Sta to vise pricaju novinari o porezima ... pa zar ne rece premijer skoro kako nece biti povecanja poreza, valjda on najbolje zna? ;)

marija

pre 14 godina

A odluku o povecanju poreza na racunare je doneo neko ko djedva zna da se potpise. Sram vas bilo! Ne daj Boze da nam deca bar koliko-toliko idu u korak s vremenom! Nema zivota mladim ljudima ovde sa takvim mastodontima.

todos

pre 14 godina

Bez ko entara!!! ni jedna olakšica ne može dugo da živi. pa skoro su vratili na 8%, a sad bi opet da bude 18%. Narod je sve pismeniji što se tiče kompjutera, dokaz su klinci koji rasturaju računare. i sad im treba uzeti nove komponente. Eee Srbijo dobro razmisli ko te vodi.

dzo

pre 14 godina

stvarno ste glupavi, tj niste, znate tacno sta radite i zasto, ali mi nije jasno kako i dalje mozete da se pojavljujete u javnosti sa svim onim sto ste ucinili.

Betty

pre 14 godina

Mnogi nemaju da plate ni komunalije, a kamoli veći porez na stan u kome ima mnogo duša ionako. Da progaju stan ne mogu, jer gde će njih npr. petoro iz dvosobnog stana. Ej ljudi, sistem oporezivanja je prema guberu i ostvarivosti, a ne prema pohlepi. Neverovatno je kako predlagači raznih zakona nemaju dodir sa realnošću. Ni zabrana javnih okupljanja ne može da spreči bes obespravljenih. Da se poveća porez na obrazovanje???? Računar spada u tu kategoriju. Ne znam izgleda da ima mnogo onih koji bi da umesto asfalta vratim makadam...

Страшно

pre 14 godina

Ово је заиста страшно! Немам речи. Неко је споменуо и то свако са 5 грама мозга и 2 минута времена на интернету може видети да смо једна од НАЈСКУПЉИХ земаља у Европи то цени технике уопште. Што се бојкота тиче, мислим да ће га бити зато што људи неће моћи да купују, а не да некоме терају инат. Ја планирам 2010. године да купим лаптоп, али већ овог тренутка гледам како да га купим вани. У Србији се више неисплати живети.

Van Helsing

pre 14 godina

Koliko se sećam, PDV od 8% bio je jedno od obećanja Bože Đelića pred izbore kada je on trebalo da bude premijer pa umesto njega ostaviše Koštunicu. Mislim da bi država Srbija imala više koristi od kompjuterizacije koja nije do kraja izvršena, nego od razlike u PDV-u. Ne samo da bi trebalo ostaviti niži PDV već i obezbediti celom stanovništvu da može da koristi jeftin flat internet spram svog standarda. Možda drugovi i drugarice na vlasti ne vide direktnu korist od toga, ali ona svakako postoji na duži rok.

srculence

pre 14 godina

Bravo! Dokaz slabe memorije srpske nacije - Demokratska stranka je, kao jedno od preizbornih obecanja 2007. god. obecala smanjenje ovog poreza sa 18 na 8% - zar smo zaboravili one divne plavo zute bilborde sa 8%... prosli izbori, narod im trenutno ne treba do nekih narednih izbora ali novac treba... vrati porez ponovo na 18%! Setice se nacije ponovo pred izbore... Srbija, zalosno!!!

ZeXTree

pre 14 godina

Tacno oporezujte kic i sund kao sto je PINK i Trenutak ISTINE koji ovu omladinu i obrazovanje "gura" u propast, a nasli ste gde cete pare da "pare" kakve su to pare, pa bre najgoru informacionu tehniku imamo u okruzenju i najskuplju komunikaciju, Sram vas bilo!!!

Dejan

pre 14 godina

Kako nikako da se sete da povecaju porez na cigarete i alkohol?

Inace tacno je da nije bilo PDV-a za vreme Djindjica jer nije ni postojao. Tada je bio porez na promet od 20%.

Nenad Kanelić

pre 14 godina

Sramota, tuzan sam jer se ova drzava jedina od preostalih clanica bivse SFRJ nije oducila od recepata koji su i ubili prethodnu. Porez na racunare...? Skupa i nekvalitenta oprema ce bit jos skuplja, lopovi i sverceri ce zaradjivati ponovo. A cene kod nas nisu najvece samo zbog marzi, poreza i carina. nego i zbog obracunskog kursa eur-a. Ako je na ulici euro 95, kod preprodavaca racunarske opreme je najscesce 200. Pa vi kupujte....

Parice

pre 14 godina

Da dopunim podatke. Idite na http://www.rdslink.ro/fiber/fiber_abonamente.htm da se šokirate. Pazite, 100 Mbps u Rumuniji, BEZ OGRANIČENJA saobraćaja košta 9,5€. Pazite - DEVET I PO EVRA MESEČNO, POREZ UKLJUČEN U CENU. Minut razgovora sa Amerikom ili Kanadom oko 7,5 dinara.

Internet preko mobilnog? 7.2Mbps za 11€.

Preračunato na to koju brzinu ja imam i koliko plaćam to je tačno 75 PUTA SKUPLJE OVDE. U procentima 7500% skuplje.

Dežurni mogu da klikću na "ne preporučujem" koliko hoće, podaci su surovi i istiniti.

cika pop

pre 14 godina

Zasto ste uveli PDV? Povecalij ste broj stvari koje su oporezovane, ali na neke druge ste smanjili stopu poreza koja se primenjuje.. U zbiru je isto. Sacekali 2-3 godine i sve artikle vratili na vecu stopu, ali ostavili veci br. oporezovanih stvari.. Dobra fora! Cestitam, ni ja to ne bih bolje uradio..