Četvrtak, 05.11.2009.

12:29

Bez viza već od 19. decembra?

U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se ukidanje viza EU za državljne Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine.

Izvor: B92

Bez viza veæ od 19. decembra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

142 Komentari

Sortiraj po:

bojan

pre 14 godina

Ja sam iz Slovenije i sretan sam zbog ovoga da čete moći putovati normalno bez raznih birokratskih s****a i bezveznog bacanja novca. Sanjam o celom svetu koji živi u miru ko jedna sretna porodica i gde je što manje likova koji žele neka s****a. Nadam se da sledeče godine ponovo dodjem u beograd gde mi je bilo odlično lani, isto želim naravno i vama kod nas.

milan

pre 14 godina

znaci bezvizni rezim vazi za sve zemlje EU osim Britanije i Irske,plus Island,Norveska,Svajcarska i Lihtenstajn.znaci ukupno 29 zemalja.

Aleksandar

pre 14 godina

Samo da se razumemo oko jedne stvari. Ovo ne znaci da nas EU manje ili vishe voli, ili da su nas do sada drzali u kavezu pa sada naprasno odlucili da nam otvore vrata.

I ranije je svako ko je imao PRAVI pasos na PRAVO ime, i nije bio pod krivicnim istragama i tako jos te stvari mogao da putuje u EU (naravno uz sve te mukotrpne procedure oko dobijanja viza).

Ovo je rezultat rada nas samih (nase vlade). Sada nasa vlada cini sve da se falsifikovani pasosi ne pojavljuju tako lako, i da granicni policajac moze da dobije informacije o kriminalnoj istoriji putnika na licu mesta! Znaci sada je EU dovoljno samo vas pasos da tacno zna ko ulazi u shengen zonu, dok ranije taj pasos nista nije znacio, niti su granicari imali ikakve informacije o vama. IZ TOG RAZLOGA je ranije trabala viza, koja se naravno placala jel su ranije radnici u ambasadi morali da odrade sav taj posao ne bili znali da li je vas pasos LAZAN, i da li ste vi osumljiceni za nesto!

Znaci, mi smo omogucili EU da dobiju informacije koje im trebaju na samoj granici, i oni su naravno odlucili da ukinu vize - to je i njima LAKSE!

Jos jednom, za zemlje EU nema razlike, niti nas sada manje niti vishe vole, samo umesto da mi sami donosimo informacije (papirologiju) o nama, i da njihovi ambasadori sakupljaju informacije o nama, nasa vlada je omogucila da granicari to mogu da dobiju "real-time", i pokazala (dokalzala) da su te informacije tacne, precizne, ...

Samo jos da podelim informaciju koju mozda malo gradjana zna, a to je da smo i ranije "teorijski" mogli da putujemo bez viza - postojala je mogucnost da vizu dobijemo na samoj granici, uz par sati cekanja, da oni obave isti posao koji bi obavili u ambasadi. Takodje granicar je imao pravo da vam da "ad-hoc" vizu, to jest, prvo vas pusti u zemlju, a posle vas proverava.

Ja sam od 90 i neke do 2003 napunio 3 pasosa sengen (i ostalim) vizama I nakon toga sam prestao da ih vadim, ali sam obicno nosio sva 3 stara pasosa sa sobom. Od tada sam nebrojano mnogo puta isao u zemlje EU bez viza, samo bi na granici, pre nego sto dam pasos rekao da zelim da apliciram za vizu - i u vecini slucajeva bi sam granicar pogledao moja 3 pasosa i samo me pustio, a nekad bih morao da cekam ali ne vise od 2-3 sata. Po neki put bih zaboravio moje stare pasose, i na isti nacin usao u zemlje EU - dobio vizu na granici bez muke.

Dragan

pre 14 godina

A danas u 14:25 je objavljena vest: " da će Evropska unija odobriti viznu liberalizaciju". Prema tome, da li se radi o ukidanju viza ili o liberalizaciji? Da li će važiti za SVE građane ili samo pojedine (SVE nigde ne pročitah).
Nešto slabo vidim, ka da mi je neko zamazao oči.

bezimena

pre 14 godina

Ajmo sad gradjani glavnog nam grada, svi u red, pred granicu! Ionako ste uvek imali para, putovali ste i kad su trebale vize, nije mi jasno cemu se radujete?

Jana

pre 14 godina

živim u sloveniji...Bravo slovenci!!!! Bravo predsedniče Tadiću-bio si u uspešnoj poseti ovde! Konačno moja ćerka može da dođe kod mene bez troškova i čekanja za dobijanje vize (taksa, telefoniranje, odlazak u Beograd, čekanje, ja šaljem garanciju, uf nije bilo lako)
Jupiiiiiiiii

Kojic Danijel

pre 14 godina

Najzad i nama nesto lepo da se saopsti, e pa najzad da obidjem silne tetke po Austriji i Nemackoj onako natenane kad se meni hoce he-he, e pa da sacekamo jednu Novu godinu i u Becu a mozda i u Stuttgartu...Hvala braci Slovencima sto su pokrenuli to pitanje da se vize ukinu ranije tj.19 dec. A da to nisu prazne price moja familija iz inostranstva to potvrdjuje, a Nemacki mediji ne trose reci dzabe.

Antonio

pre 14 godina

Čestitam na oslobađanju od viza!
Nadam se da ćete sada uistinu imati priliku vidjeti Europu. Prelijepa je!
Vjerujem da ste iznimno ponosni i sretni. Ja, iskreno, ne znam kakav je to osjećaj jer mi u Hrvatskoj nikada nismo trebali vize za otići u Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku...
Mi već godinama ne trebamo putovnicu, već samo osobnu iskaznicu, za ulaz u Italiju, SLoveniju, BIH, Crnu Goru i Mađarsku.
Vidimo se na nekom turističkom mjestu širom Europe!

Bilja

pre 14 godina

Sjajno!
Ipak, mi koji smo i prethodnih godina redovno putovali u UE trazeci Shengen vize treba da budemo svesni da, posto smo im toliko dokumenata dostavili, sigurno znaju sve o nama.
Jos jedna interesantna cinjenica - u Grcku cemo po prvi put u poslednjig 60-tak godina putovati bez viza.

stranger in the night

pre 14 godina

Ja sam, cim sam zavrsio skolu i poceo da radim postao svestan da u Srbiji normalnog zivota nema, i da oni koji treba da rade za narod rade ustvari protiv naroda tj. za sebe. Lepo sam se spakovao i pobegao od blagodeti koje mi je vlast davala. Ovome se radujem iz razloga sto mi kao prvo konacno mogu moji roditelji i prijatelji doci da vide gde sam to sad ja, sta radim, kako zivim, ali takodje i zbog toga sto ce (konacno) ljudi koji su toliko godina drzali monopol u Srbiji i pljackali napaceni narod, morati sad da okrenu drugi list i igraju drugaciju igru.

Giovanni

pre 14 godina

OOOO neee! Sada ce da nagrnu rodjaci, prijatelji i svi zivi kod mene... Vize su me bas divno cuvale, ko hoce da dodje, moram prvo ja da ga pozovem. Vracam se kuci! :)
Salim se... Super vesti! Konacno i to docekasmo, posto me je uvek izludjivalo to sa vizama i ogranicenjima, ko u Getou. Narocito sam bio iritiran, isao sam kod rodjaka u Hrvatsku i oni predlagali mi da "trknemo" u Sloveniju ili Italiju na izlet, ali kada te zatvore, onda te zatvore... :)

Henri

pre 14 godina

Braćo SRBI hvala za zahvale koje nam šaljete, Slovencima ali ja lično mislim da ste to zaslužili a nije ni trebalo biti tako vidimo se uskoro! Srećno i pozdrav iz Slovenije

daleko sam ja

pre 14 godina

Konacno je EU (mozda) pobedila nase politicare koi su na svaki moguci nacin probali da se vize ne ukinu. Nije im uspelo jer je EU to uradila protiv njihove volje. Da su se pitali SPC, SANU i politicari u Srbiji nikada se ne bi vize ukinule. Srecom EU ih nije pitala pa je opet kazem protiv njihove volje i zelje spasila narod. Hvala EU a posebno Sloveniji. Politicari se jadnici zbunili sta ih je snaslo pa ni jedan ne daje izjave ili bilo sta povodom ukidanja viza, hahahahh.

sofija

pre 14 godina

Reche neko ispod u komentaru chemu se radujemo kad nemamo para za put. Pa nadje se, bez viza u Bech, Prag, Budimpeshtu bez problema! Zato smo i chekali ovo..Nova godina na nekom od prelepih evropskih trgova! Srecan put Srbijo! :)

ajzak

pre 14 godina

hehe, vidim da ce ministarstvo za dijasporu da postane najvaznija institucija u srbiji kad svi pobegnu preko... sjajna vest, cekam permesso 2 godine, sad cu da odem i zavrsim ga za 2 dana... italijo stizem!!!

konacno

pre 14 godina

Sta ce nama bez viza putovanja na taj 'truli' zapad kad vec mozemo da putujemo u ''majcicu'' Rusiju bez viza. Hocu u Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Kubu a ne u taj truli Zapad. Sad kad narod pocne da putuje videce kako je na zapadu i te ''patriostke'' snage nece moci da drze narod u logoru zvani Srbistan.

Saša

pre 14 godina

Ljudi, zapamtite već jednom da Slovenci ništa ne rade džabe, sve je to već izkalkulisano odavno, (novogodišnji aranžmani, zimovanja, božićne rasprodaje...). Što se mene tiče, ček'o bih još 10 dana.

Max

pre 14 godina

OK, dakle neko kao ja, ko povremeno mora u EU poslom, sedne u kola i ide. A sad mogu da povedem i porodicu u turističku šetnju dok ja sastančim :-) Sjajno!
Ne razumem ljude koji kukaju da narod nema para da putuje, pa kao da svi građani EU svaki čas putuju! Svako ko je željan rodbine u inostranstvu sakupiće toliko da ode u posetu.

nebojsa

pre 14 godina

Čestitam gospodinu Dačiću na dobro obavljenom poslu oko izdavanja pasoša. Jer da je bilo po strućnjacima od 5. oktobra oni posao još ne bi ni čestito počeli.

bec

pre 14 godina

opet se ne bih prebrzo radovala, nista dok ne vidim crno na belo, i sve vreme mi je sumljivo zasto mi uvek unapred govorimo pre nego sto se ista desilo, ili je to zelja ili smo mi vidoviti..ili volimo da preuvelicavamo

srecan

pre 14 godina

Vec sam rezervisao novu godinu u Madridu sa osobom koju volim do neba! Nisam imao nista protiv toga da vadim vizu po poslednji put, ali ova vest me je totalno odusevila i to znaci da ce mi novi pasos biti cist, a ta viza bi me samo podsecala na odvratan period cekanja i ponizavanja ispred ambasada. Stvarno sam srecan!

Nenad

pre 14 godina

Hvala Evropi, našoj kućici budućoj. Čestitam svima i onima koji to mogu želim da se lepo provedu za novaka u EU :D. A ostali dogodine da odu obavezno da vide bar 1 zemlju. Nemamo sada opravdanja da ne idemo :D

za sve nas

pre 14 godina

Hvala Bogu, ili kome već treba...
U ime moje, mog deteta, moje svekrve, mojih roditelja, zaove, komšija, i svih nas koji poslednjih godina ili decenija imamo svoje najrođenije i najvoljenije "s one strane".
Ne može se to prepričati...Hvala.

sasa

pre 14 godina

cemu li se vi radujete????? ne znam samo sa cime cete da idete u tu evropu kad cela zemlja dzabalebari...e a oni koji putuju, mora da se vidi odakle im novci jer u ovoj zemlji nema love od postenog rada...svi znaju o tome da je javna tajna ali niko ne sme da zucne o tome!

Vazild

pre 14 godina

A ja danas izvadio sengen, za sebe i zenu (godisnji), i pukao 200€!!! Magarac, uskratili mi mogucnost da se hvalim!!!! I to SLOVENACKI!!!!

mmisa

pre 14 godina

Skoro sam sagoreo u iscekivanju ovoga. Samo saznanje da se moze bez ludackih priprema otici bilo gde je fantasticno. Peplavljuju me emocije i po neka suza sleti. Konacno ce nasa deca moci da vide kako izgleda ziveti normalno. Pa onda na volju im. Iskreno i ja sam skoro zaboravio kako to normalno izgleda.

GuC

pre 14 godina

Naravno da je odlicna vest, ali posle par minuta ipak sam se razalostila, za svim izgubljenim godinama, i to sve zbog "koga" i "cega".
Pripadam generaciji koje je imala srecu da zivi "kao sav evropski svet", da putuje i da ima potrebu da putuje, saznaje, uci, razume druge kulture, jezike, trendove...meni je zao generacija koje su sazrele u u ovom getu, koje, ne da nemaju novca za put, nego i ne znaju zasto bi iz Srbije trebalo putovati ... a Ponte roso je odavno lepi, cisti, gradski trgic...cak je i pravoslavna crkva potpuno obnovljena, izgleda bas shik:)

I.s.

pre 14 godina

Daj Boze da bude! Necu se prerano radovati ipak. Ali, i ako bude, mozemo da zahvalimo samo Americi koja je konacno izvrsila pritisak na EU da otvori vrata Balkanu.

Amater

pre 14 godina

"Beli Sengen" ne znaci da nasi gradjani mogu neograniceno dugo da borave u zemljama EU niti da posle recimo mesec dana boravka u jednoj zemlji EU mogu odmah posle dva dana da otputuju u drugu zemlju EU i da tamo ostanu 6 meseci... A svakako da Beli Sengen u potpunosti onemogucava dobijanje zaposlenja u zemljama EU... Ali za "normalan" turizam koji ne podrazumeva 4 meseca neprekidnog boravka u EU, ovaj "Beli Sengen" je fantasticna stvar.

Slobodan

pre 14 godina

Kao da sam osetio! Danas me je put naveo na zeleznicku stanicu da pitam koliko kosta povratna karta do Budimpeste iz NS-a. Bice docek u inostranstvu!!!

sasa jokic

pre 14 godina

Dobre vesti za gradjane Srbije, lose za SRS, DSS, i SNS. Vreme je da gradjani Srbije (vecina) krenu da putuju i vide gde je svet otisao dok smo mi ratovali zarad vlasti i bogacenja nekoliko familija. Super vest!

Dusan

pre 14 godina

Nema cekanja u redu po ambasadama, skupljanje dokumentacije za vizu, iscekivanje da li cu dobiti vizu, turisticki obilasci ambasade (razgovor za vizu)....ah gde je sad draz u putovanju :)

Slobodan

pre 14 godina

Prodajem sve i idem odavde, nikad, ali nikad se neću vraćati! Živeo sam pre već u inostranstvu i znam šta govorim, vratio sam da obavim sve pripreme za konačni odlazak. Zbogom državo koja svoje građane tretira kao ovce za šišanje i glave za ispiranje, zbogom propali umetnici i emotivni vampiri, isprani nacionalisti i nesposobni samozvani političari više mi nemožete ništa! Idem da oženim meleskinju i da uživam u Japanskoj kuhinji i normalnom životu. So long s......!

vizoslav

pre 14 godina

Samo molim da se ljudima koji nisu dovoljno obavesteni objasni da mi nismo do sada bili u kavezu pa nas je sad neko pustio. elem,i do sada se moglo putovati uz malo vise papirologije ali ko je zeleo taj je i mogao da ode bilo gde. Srecan sam zbog ove vesti!!! a sto se para tice, znam tesko je vecini gradjana ali se nikada necu sloziti da nismo spremni da priustimo, pa makar odlazak do Budimpeste. Ja sam preko agencije pre 3god. kao student platio 65e! prevoz i tri nocenja u Budimpesti sa docekom na trgu. Verujem da ima puno snalazljivih ljudi koji ce se poput mene informisati i naci sasvim pristojne ponude hotela ili hostela po evropi.
p.s. Vidimo se u Parizu!!!

Srdjan, Ceska

pre 14 godina

Znaci ove Nove godine cemo moci samo Slovence da vidimo u Beogradu:-)))) Pozdravljam i konacno Evropa skida mrlju sa svog lica.

P.S. Ostala Vam je jos Bosna i Albanija!!!!

samo polako

pre 14 godina

Prvo sacekajte taj 19. Decembar, pa onda se radujte!
.... uplatio sam zimovanje za kraj Januara (ako neko ne zna to je mesec posle Decembra) i gle cuda trazili mi da izvadim Francusku vizu???
Da li neko zna resenje ove jednacine?

Marko

pre 14 godina

Napokon mogu moji da dodju kod mene bez viza, moja mama ne moze ni rodjeno dete da obidje koje studira u inostranstvu...:D Naravno, i cura...;D Samo napred!!

Dharma

pre 14 godina

Lepa vest, zaista.
Nažalost, kao studentu iz jedne prosečne porodice (u kojoj jedan roditelj radi za osrednju platu, a drugi je dobio otkaz pre godinu dve i od tada uspevao da nađe tek neki poslić na crno...) meni ovo ne znači mnogo, jer nemam novac za putovanja.
Kad bi država makar omogućila budžetska mesta za master možda bi se našlo. Ali očigledno državu ne zanima da ulaže u obrazovanje - na mom fakultetu nema niti jednog budžetskog mesta na master studijama!

Munze Konza

pre 14 godina

Strpaju te u zatvor na neodređeno, onda te puste 10 dana pre nekog zamišljenog i samo njima znanog roka, i sad treba da se obesimo od sreće. Ja sam obišao pola Evrope, jesam srpski nacionalista, nisam zadrt, nisam mafijaš, govorim par jezika, imam super posao, lepu platu, i ne osećam se ni malo inferiornijim od bilo kog Evropljanina. Nisu trebali ni da uvode vize, ne znam šta sad očekuju od nas zbog toga. Ja ću da vodim dete da vidi Luvr. Putovaćemo 5 dana do Pariza, staćemo kod svake austrijske, švapske i francuske bandere i jedva čekam!

Nada

pre 14 godina

Divna vest! Nadam se da u medjuvremenu nece biti nekih izmena, npr. zatvaranja granica zbog epidemije gripa. Ko prezivi zdravstveni sistem u Srbiji taj ce pricati, a i putovati

Aleksandar

pre 14 godina

O fala (nije za objavljivanje)
Samo jos da dobijemo low cost letove i sve ce biti u redu. Tada cu imati neke sanse da zapalim iz ove drzave.

SM

pre 14 godina

Mene konkretno zanima da li cemo moci da predjemo granicu autom i tamo pazarimo gorivo? 95% stanovnistva moze sa sada samo da sanja Pariz, London etc.

Cane

pre 14 godina

...ovo je prelepa, ali prelepa vest. Hvala vam EU! Neizmerno vam hvala zbog omladine koja ce sada moci da putuje bez viza. Hvala Slovencima, Italijanima, Austrijancima,Oli Renu i svim nasim prijateljima u EU. Thank you Europe. Da vas cujem sad DSS, NS, SRS i vas novoformirani "pro-evropski" ogranak SNS - nesposobnjakovici jedni i naduvenci!!!

nebojsa

pre 14 godina

...
vidi se da neki bas zive u getu, brate slovenija je ulaz u eu, i samo je tu granica, das "novi" pasos i ides do portugala ako hoces nigde nema granica, ni rampi ni slicnoga. i naravno da ne postoje nikakve kategorije, jer onda to nebi imalo nikakvog smisla, jedino sto ce verovatno biti uslov kao za rumune i bugare kada su se nasli na beloj listi da mozes da se zadrzis 3 meseca najvise na teritoriji eu, a onda da se vratis u maticnu zemlju, provedes najmanje 3 meseca, i stices pravo da opet ides preko. (ponavljam to je bio uslov rumunima i bugarima). pozdrav i srecan put,i jedva cekam da dodjete i vidite bar koliko je samo garderoba jeftinija od srbije, jer dole pojedinci koriste i duvaju cene.

Nikola

pre 14 godina

Jedva čekam. 20. decembra idem u Rim na jutarnju kafu, a do podneva se nadam da ću biti u Beču za ručak :))

Ovo se dalo i očekivati da će vize biti ukinute desetak dana pre zvaničnog datuma, kao što se to desilo kad je Mađarska i ostale zemlje, ušla u uniju 2008. Njima su vize ukinute 21. decembra.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Prva pametna odluka prema Balkanu od strane EU u zadnjih 20 god,da ljudi mogu da putuju(Sv.Nikola,zastitinik putnika) i organizuju se vec za docek Nove Godine u jednom od EU drzava!Pozdravljam!

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Posto vidim da nekima jos uvek nije jasno u SVE zemlje EU moci ce da idu SVI iz Srbije i SVE kategorije stanovnistva samo ako imaju NOVI pasos.

Nezir

pre 14 godina

Sretno braco! Zelim vas sve najbolje i u drugim pravcima. Iako znam da trenutna ekonomska situacia nije bas onako dobra u Srbiji, mislim da ce ona da se pobolsa uskoro. Sto se tice nasim politicartima ovde u Kosovo, oni vec misle da su u EU posto slobodno krecu gde god hocu, a siromasni ljudi (bez obzira na nacionalnost) pate za parce hleba.

Scele

pre 14 godina

Najzad! Ovo bi bilo fenomenalno, taman za novu godinu negde otputovati. Bilo je i vreme više da nas puste da putujemo. I još poruka za ove što kukaju "nema se, kako ćemo..." Povratna vozna karta do Budimpešte je 30 EUR. Noćenje u hostelu 5 EUR. Da se dnevno potroši oko 20-tak EUR. 4 dana u Budimpešti za svakog srednjoškolca ili studenta znači mnogo, a ne može me niko ubediti da mlad zdrav prav čovek ne može da zaradi 100 eur i izdvoji te pare za jedno fino kulturno i civilizacijsko uzdizanje. Zato ŠIC hejterima, vi ostanite i trunite u vašim pećinama, mi idemo u Evropu da putujemo!

Ilija

pre 14 godina

Ovo je predivno :) Ako nam ukinu vize od 19.12. to znaci da sam ustedeo pare za izdavanje iste jer sam i ovako predvideo da za NG idem u madjarsku. . . Lepo, lepo :) Samo da neko od nasih ne pokvari sve kao sto imaju obicaj. . .

jolly

pre 14 godina

Pomesana su mi osecanja - radost i nekakva strepnja. Radost zbog konacne slobode kretanja, a strepnja zbog pojedinaca koji ne znaju sta bi sa tom slobodom kad je dobiju. Hm... ajd' da vidimo kako ce ovo da funkcionise.

Maja

pre 14 godina

verujem, ne verujum, kako je pevao Bajaga...
Bice to zaista predivna vest za pocetak Nove godine, pa da prijatelje i rodjake mozemo da posecujemo bez osecanja stida koji nam je godinama priredjivalo cekanje u redovima za vize.Hvala za podrsku.

novosadjanin

pre 14 godina

Iako imam vazeci multi sengen jos godinu dana, kad sam video sad ovu vest stvarno sam se najezio od srece. Razmisljam samo koliko smo uzalud godina izgubili cekajuci na ovaj trenutak. Bogu hvala da cemo bar moci da putujemo. Evo meni iz N.Sada treba oko 3,5h do Budimpeste...pa onda malo mlade piroske, malo Ikea, malo Balaton...pravo vreme dolazi. I hvala Slovenicma, NEMA VISE PROSIMO POCAKAJTE! :)

ivan

pre 14 godina

...Kriminalci su se i dosad snalazili za vize bez problema, a običan narod je morao da se gužva ispred ambasada. Da ne pominjem uticaj na mladu generaciju koja će odsad moći slobodno da putuje, bez ograničenja, bez taksi, spontano, uz malo para.

MBg

pre 14 godina

Nisam ni kriminalac, ni lopov ni politicar (hvala Bogu), ali sam svih ovih godina putovao u zemlje Sengenskog prostora. Gnjavili su me svakojakim potvrdama koje su trazili (na koje njihov gradjanin nikada ne bi pristao da prikaze ambasadi druge zemlje). Jedva cekam, jer 8.1. imam rezervisano skijanje. Pozitivno brojanje za SLO

Stefan

pre 14 godina

Ako imamo normalne putne isprave i nikakve probleme sa zakonom, zabranama ulaska u neke zemlje itd mozemo od izgleda decembra bez viza, kad god pozelimo, u sledece zemlje:
Austriju, Belgiju, Cesku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemacku, Grcku, Madjarsku, Island, Italiju, Latviju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvesku, Poljsku, Portugaliju, Slovacku, Sloveniju, Spaniju, Svedsku i Svajcarsku.
Spakujemo se, kupimo kartu i sednemo na bus/avion i to je to. Ili samo u kola i pravac Evropa.


Srecan put svima koji imaju sredstva da proputuju malo bez paklene papirologije. Cestitam !

Šamar

pre 14 godina

Ovo ja vidim kao šamar našim bajnim političarima. Oni su jedini krivi za to gde smo i šta smo.

Slovenci su po ko zna koji put pokazali kako se to radi, logično, ispravno i iskreno!

A ovi što "navijaju" za Rusiju, srećan im put, ali na istok.

Prasulence

pre 14 godina

Bas sam razmisljala kako da odem negde na lep docek Nove godine kad se granice otvaraju tek 1.1, a ako se ovo stvarno ostvari bice mi najsrecnija Nova godina gde god je docekala. Slovenci hvala i svaka cast na predlogu! Presrecna sam

Aleksandar G.

pre 14 godina

Hvala prijateljima iz Slovenije sto su napravili prvi korak u nameri da otvore svoje granice za nas!
Da li je u pitanju i neki interes, to me uopste nije briga.
Meni je bitno da sam letos (kao i uvek do sada) u Mariboru docekan rasirenih ruku, kako od svojih prijatelja, tako i od onih koje prvi put vidim u zivotu...i to mi je sasvim dovoljno da nikada nista lose ne mislim o Sloveniji i Slovencima.
Hvala jos jednom!

naravno da može!

pre 14 godina

"Ovim predlogom se, uz podršku Slovenije, tim državama obećava lep božićni poklon, jer će građani već u vreme božićnih i novogodišnjih praznika moći da putuju u države 'šengena' bez viza", ističe Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije."

Preko Slovenije do Evrope!

Zimonjic/Srebotnik

pre 14 godina

Hvala Srpskoj vladi na otklanjanja ovih viznih prepreka. Hvala i Slovenackoj vladi koja nas podseca ko nam je najblizi prijatelj. Slovenci su pametni ljudi, koji vide da od ovih ustupaka mogu imati ekonomske koristi, ali sam isto tako ubedjen da u njihovoj odluci ima nekakve simpatije prema Srbiji i da to zele da pokazu. Mi imamo mogucnost da se jos tesnije povezemo sa Slovenijom, jer nam mogu biti dobar mentor, a zbog povezane istorije mozemo se lakse razumevati i komunicirati ideje. Gledajte da ne izgubite tu zlatnu nit, jer mi ne mozemo sami na ovom svetu, a neki drugi nas takodje mogu zatrebati.

!

pre 14 godina

Sve zagovornike teze da ce mafija iz Srbije otici u EU bih zeleo da podsetim da je mafija ovoj duboko korupriranoj zemlji, vec odavno poseduje Sengen pasose.
Uostalom zasto bi i isli, ovde je za njih raj, zar ne?

Lazz

pre 14 godina

Makar nikada nigde ne putovao(a putovacu sigurno),divan je osecaj kada se vratanca od kaveza odskrinu...Nadam se da ce i nesrecni ljudi puni defetizma malo promoliti nosic vani, i da ce im to pomoci da se deksenofobisu..Pozz!!!

Cheeeja

pre 14 godina

Hvala vam puno shto ste nam omogucili da se osecamo kao ljudi posle toliko godina!Josh nam jedna sitnica fali pa da nesmetano putujemo-NOVAC :-)

ruzalinux

pre 14 godina

Napokon i nas neko da pogleda na bolje, a ko ce drugi nego braca slovenci, valjda ce time da shvate i drugi lideri zemalja da nismo los narod i zasluzujemo bolje, a zbog pojedinaca cemo uvek ispastati. Hvala slovencima na ovako lep cin.

DJ

pre 14 godina

Pametno sa njihove strane. Znaju da ima ljudi koji ce vec 01.01 zeleti da budu na granici. Ovim korakom, vece su sanse da ce dovesti turiste za novogodisnje praznike, koji ce vec u 12:00:01 preci u Austriju ili Italiju (verovatno ponovo na Ponte Rosso, kao u dobra stara vremena).

Mira

pre 14 godina

Nije hvalospev,ali Srbi i Slvenci su uvek bili bratski narod. Tradicionalno za novogodišnje praznike u Beogradu najviše je bilo Slovenaca, a od Sv.Nikole eto Srba dostojanstveno u Sloveniji.

Bravo, Slovenci!

pre 14 godina

19. decembar zaista jeste najlepši datum za ukidanje viza, jedino je slovenačko objašnjenje nedovoljno precizno. Sveti Nikola (19. decembar po kalendaru koji je u upotrebi u SPC), izvorno i jeste Santa Claus, ili Sent Nicolas, dobroćudni čikica sa dugom sedom bradom, kome se deca neizmerno raduju 25. decembra. Simbolika 19. decembra, odn. svetog Nikole, u Srbiji upravo se i odnosi na putovanja, jer je ovaj svetac poznat kao zaštitnik moreplovaca i svih putnika.

Branko

pre 14 godina

Nije u pitanju ljubav prema SRB .Kao što hrvatska nas zove na more ,tako i slovenija nas zove na zimovanje . U pitanju je interes - zarada ,kako i njima ne cvetaju ruže .U krizi su kao i mi a biznis je uvek ispred politike

Nenad

pre 14 godina

Ta ista Evropa nas drzi ni krive ni duzne u zatvoru vec 20 godina, a sada ce kao da nam ucini i pusti nas sa robije 10 dana pre isteka kazne. Normalan covek za sve to vreme nije mogao nigde da mrdne a mafija, tajkuni i politicari (zbog kojih su kao uvedene vize) se vozikaju na sve strane. Evropa ce se iznenaditi kada se pojavimo i kada nas vidi mentalno zarasle, pune predrasuda, mrznje i nerazumevanja njenih liberalnih tokova, ne svesna da nas je upravo ona ovakvim napravila.

Djordje

pre 14 godina

Sta znaci to sto od 1. januara gradjani Srbije mogu putovati u zemlje EU bez viza? Da li bezvizni rezim vazi za sve kategorije stanovnistva ili samo za pojedine? Mislim da ce se narod vrlo neprijatno iznenaditi 1. januara jer vlast nije lepo objasnila ko moze i kako se moze putovati bez viza!

observer

pre 14 godina

EU će proći kao Trojanci nekon što su naivno otvorili kapije grada, a onda im sledi gorko iznenađenje u vidu srpske mafije, tajkuna, ratnih zločinaca i sličnih koji bez viza slobodno putuju Evropom. Običan, pošten svet će i dalje gledati kako da preživi od prvog do prvog, i put u EU će mu i dalje biti misaona imenica. Ako je EU ikad napravila loš potez po samu sebe onda je to ovaj. Morala je prvo insistirati da se Srbija obračuna sa kriminalom, da ga desetkuje jer sada je njime preplavljena. Kada se otvore granice, to će se preliti u EU, a tada će biti kasno. To bi bilo bolje i za EU i za Srbiju.

decenija sengena

pre 14 godina

Ajde da vidimo i to cudo! U suprotnom cu da lepo izlomim nas moderni biometrijski pasos na koji sam cekao od 3 ujutru, i zatrazim zvanicno od svake zemlje zasebno da mi odobre koriscenje SRFJ pasosa koji jos imam u sefu :) :) :)

Salu na stranu, voleo bih da mogu za Bozic da odem u negde u Europu a da mi ne gledaju sengen markicu u pasosu!

Bravo, Slovenci!

pre 14 godina

19. decembar zaista jeste najlepši datum za ukidanje viza, jedino je slovenačko objašnjenje nedovoljno precizno. Sveti Nikola (19. decembar po kalendaru koji je u upotrebi u SPC), izvorno i jeste Santa Claus, ili Sent Nicolas, dobroćudni čikica sa dugom sedom bradom, kome se deca neizmerno raduju 25. decembra. Simbolika 19. decembra, odn. svetog Nikole, u Srbiji upravo se i odnosi na putovanja, jer je ovaj svetac poznat kao zaštitnik moreplovaca i svih putnika.

Nenad

pre 14 godina

Ta ista Evropa nas drzi ni krive ni duzne u zatvoru vec 20 godina, a sada ce kao da nam ucini i pusti nas sa robije 10 dana pre isteka kazne. Normalan covek za sve to vreme nije mogao nigde da mrdne a mafija, tajkuni i politicari (zbog kojih su kao uvedene vize) se vozikaju na sve strane. Evropa ce se iznenaditi kada se pojavimo i kada nas vidi mentalno zarasle, pune predrasuda, mrznje i nerazumevanja njenih liberalnih tokova, ne svesna da nas je upravo ona ovakvim napravila.

Branko

pre 14 godina

Nije u pitanju ljubav prema SRB .Kao što hrvatska nas zove na more ,tako i slovenija nas zove na zimovanje . U pitanju je interes - zarada ,kako i njima ne cvetaju ruže .U krizi su kao i mi a biznis je uvek ispred politike

DJ

pre 14 godina

Pametno sa njihove strane. Znaju da ima ljudi koji ce vec 01.01 zeleti da budu na granici. Ovim korakom, vece su sanse da ce dovesti turiste za novogodisnje praznike, koji ce vec u 12:00:01 preci u Austriju ili Italiju (verovatno ponovo na Ponte Rosso, kao u dobra stara vremena).

Mira

pre 14 godina

Nije hvalospev,ali Srbi i Slvenci su uvek bili bratski narod. Tradicionalno za novogodišnje praznike u Beogradu najviše je bilo Slovenaca, a od Sv.Nikole eto Srba dostojanstveno u Sloveniji.

decenija sengena

pre 14 godina

Ajde da vidimo i to cudo! U suprotnom cu da lepo izlomim nas moderni biometrijski pasos na koji sam cekao od 3 ujutru, i zatrazim zvanicno od svake zemlje zasebno da mi odobre koriscenje SRFJ pasosa koji jos imam u sefu :) :) :)

Salu na stranu, voleo bih da mogu za Bozic da odem u negde u Europu a da mi ne gledaju sengen markicu u pasosu!

observer

pre 14 godina

EU će proći kao Trojanci nekon što su naivno otvorili kapije grada, a onda im sledi gorko iznenađenje u vidu srpske mafije, tajkuna, ratnih zločinaca i sličnih koji bez viza slobodno putuju Evropom. Običan, pošten svet će i dalje gledati kako da preživi od prvog do prvog, i put u EU će mu i dalje biti misaona imenica. Ako je EU ikad napravila loš potez po samu sebe onda je to ovaj. Morala je prvo insistirati da se Srbija obračuna sa kriminalom, da ga desetkuje jer sada je njime preplavljena. Kada se otvore granice, to će se preliti u EU, a tada će biti kasno. To bi bilo bolje i za EU i za Srbiju.

Slobodan

pre 14 godina

Prodajem sve i idem odavde, nikad, ali nikad se neću vraćati! Živeo sam pre već u inostranstvu i znam šta govorim, vratio sam da obavim sve pripreme za konačni odlazak. Zbogom državo koja svoje građane tretira kao ovce za šišanje i glave za ispiranje, zbogom propali umetnici i emotivni vampiri, isprani nacionalisti i nesposobni samozvani političari više mi nemožete ništa! Idem da oženim meleskinju i da uživam u Japanskoj kuhinji i normalnom životu. So long s......!

sasa jokic

pre 14 godina

Dobre vesti za gradjane Srbije, lose za SRS, DSS, i SNS. Vreme je da gradjani Srbije (vecina) krenu da putuju i vide gde je svet otisao dok smo mi ratovali zarad vlasti i bogacenja nekoliko familija. Super vest!

Nezir

pre 14 godina

Sretno braco! Zelim vas sve najbolje i u drugim pravcima. Iako znam da trenutna ekonomska situacia nije bas onako dobra u Srbiji, mislim da ce ona da se pobolsa uskoro. Sto se tice nasim politicartima ovde u Kosovo, oni vec misle da su u EU posto slobodno krecu gde god hocu, a siromasni ljudi (bez obzira na nacionalnost) pate za parce hleba.

Scele

pre 14 godina

Najzad! Ovo bi bilo fenomenalno, taman za novu godinu negde otputovati. Bilo je i vreme više da nas puste da putujemo. I još poruka za ove što kukaju "nema se, kako ćemo..." Povratna vozna karta do Budimpešte je 30 EUR. Noćenje u hostelu 5 EUR. Da se dnevno potroši oko 20-tak EUR. 4 dana u Budimpešti za svakog srednjoškolca ili studenta znači mnogo, a ne može me niko ubediti da mlad zdrav prav čovek ne može da zaradi 100 eur i izdvoji te pare za jedno fino kulturno i civilizacijsko uzdizanje. Zato ŠIC hejterima, vi ostanite i trunite u vašim pećinama, mi idemo u Evropu da putujemo!

Djordje

pre 14 godina

Sta znaci to sto od 1. januara gradjani Srbije mogu putovati u zemlje EU bez viza? Da li bezvizni rezim vazi za sve kategorije stanovnistva ili samo za pojedine? Mislim da ce se narod vrlo neprijatno iznenaditi 1. januara jer vlast nije lepo objasnila ko moze i kako se moze putovati bez viza!

!

pre 14 godina

Sve zagovornike teze da ce mafija iz Srbije otici u EU bih zeleo da podsetim da je mafija ovoj duboko korupriranoj zemlji, vec odavno poseduje Sengen pasose.
Uostalom zasto bi i isli, ovde je za njih raj, zar ne?

Šamar

pre 14 godina

Ovo ja vidim kao šamar našim bajnim političarima. Oni su jedini krivi za to gde smo i šta smo.

Slovenci su po ko zna koji put pokazali kako se to radi, logično, ispravno i iskreno!

A ovi što "navijaju" za Rusiju, srećan im put, ali na istok.

Cane

pre 14 godina

...ovo je prelepa, ali prelepa vest. Hvala vam EU! Neizmerno vam hvala zbog omladine koja ce sada moci da putuje bez viza. Hvala Slovencima, Italijanima, Austrijancima,Oli Renu i svim nasim prijateljima u EU. Thank you Europe. Da vas cujem sad DSS, NS, SRS i vas novoformirani "pro-evropski" ogranak SNS - nesposobnjakovici jedni i naduvenci!!!

Stefan

pre 14 godina

Ako imamo normalne putne isprave i nikakve probleme sa zakonom, zabranama ulaska u neke zemlje itd mozemo od izgleda decembra bez viza, kad god pozelimo, u sledece zemlje:
Austriju, Belgiju, Cesku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemacku, Grcku, Madjarsku, Island, Italiju, Latviju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvesku, Poljsku, Portugaliju, Slovacku, Sloveniju, Spaniju, Svedsku i Svajcarsku.
Spakujemo se, kupimo kartu i sednemo na bus/avion i to je to. Ili samo u kola i pravac Evropa.


Srecan put svima koji imaju sredstva da proputuju malo bez paklene papirologije. Cestitam !

Amater

pre 14 godina

"Beli Sengen" ne znaci da nasi gradjani mogu neograniceno dugo da borave u zemljama EU niti da posle recimo mesec dana boravka u jednoj zemlji EU mogu odmah posle dva dana da otputuju u drugu zemlju EU i da tamo ostanu 6 meseci... A svakako da Beli Sengen u potpunosti onemogucava dobijanje zaposlenja u zemljama EU... Ali za "normalan" turizam koji ne podrazumeva 4 meseca neprekidnog boravka u EU, ovaj "Beli Sengen" je fantasticna stvar.

Dusan

pre 14 godina

Nema cekanja u redu po ambasadama, skupljanje dokumentacije za vizu, iscekivanje da li cu dobiti vizu, turisticki obilasci ambasade (razgovor za vizu)....ah gde je sad draz u putovanju :)

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Posto vidim da nekima jos uvek nije jasno u SVE zemlje EU moci ce da idu SVI iz Srbije i SVE kategorije stanovnistva samo ako imaju NOVI pasos.

nebojsa

pre 14 godina

...
vidi se da neki bas zive u getu, brate slovenija je ulaz u eu, i samo je tu granica, das "novi" pasos i ides do portugala ako hoces nigde nema granica, ni rampi ni slicnoga. i naravno da ne postoje nikakve kategorije, jer onda to nebi imalo nikakvog smisla, jedino sto ce verovatno biti uslov kao za rumune i bugare kada su se nasli na beloj listi da mozes da se zadrzis 3 meseca najvise na teritoriji eu, a onda da se vratis u maticnu zemlju, provedes najmanje 3 meseca, i stices pravo da opet ides preko. (ponavljam to je bio uslov rumunima i bugarima). pozdrav i srecan put,i jedva cekam da dodjete i vidite bar koliko je samo garderoba jeftinija od srbije, jer dole pojedinci koriste i duvaju cene.

Dharma

pre 14 godina

Lepa vest, zaista.
Nažalost, kao studentu iz jedne prosečne porodice (u kojoj jedan roditelj radi za osrednju platu, a drugi je dobio otkaz pre godinu dve i od tada uspevao da nađe tek neki poslić na crno...) meni ovo ne znači mnogo, jer nemam novac za putovanja.
Kad bi država makar omogućila budžetska mesta za master možda bi se našlo. Ali očigledno državu ne zanima da ulaže u obrazovanje - na mom fakultetu nema niti jednog budžetskog mesta na master studijama!

Marko

pre 14 godina

Napokon mogu moji da dodju kod mene bez viza, moja mama ne moze ni rodjeno dete da obidje koje studira u inostranstvu...:D Naravno, i cura...;D Samo napred!!

Lazz

pre 14 godina

Makar nikada nigde ne putovao(a putovacu sigurno),divan je osecaj kada se vratanca od kaveza odskrinu...Nadam se da ce i nesrecni ljudi puni defetizma malo promoliti nosic vani, i da ce im to pomoci da se deksenofobisu..Pozz!!!

Aleksandar G.

pre 14 godina

Hvala prijateljima iz Slovenije sto su napravili prvi korak u nameri da otvore svoje granice za nas!
Da li je u pitanju i neki interes, to me uopste nije briga.
Meni je bitno da sam letos (kao i uvek do sada) u Mariboru docekan rasirenih ruku, kako od svojih prijatelja, tako i od onih koje prvi put vidim u zivotu...i to mi je sasvim dovoljno da nikada nista lose ne mislim o Sloveniji i Slovencima.
Hvala jos jednom!

Slobodan

pre 14 godina

Kao da sam osetio! Danas me je put naveo na zeleznicku stanicu da pitam koliko kosta povratna karta do Budimpeste iz NS-a. Bice docek u inostranstvu!!!

vizoslav

pre 14 godina

Samo molim da se ljudima koji nisu dovoljno obavesteni objasni da mi nismo do sada bili u kavezu pa nas je sad neko pustio. elem,i do sada se moglo putovati uz malo vise papirologije ali ko je zeleo taj je i mogao da ode bilo gde. Srecan sam zbog ove vesti!!! a sto se para tice, znam tesko je vecini gradjana ali se nikada necu sloziti da nismo spremni da priustimo, pa makar odlazak do Budimpeste. Ja sam preko agencije pre 3god. kao student platio 65e! prevoz i tri nocenja u Budimpesti sa docekom na trgu. Verujem da ima puno snalazljivih ljudi koji ce se poput mene informisati i naci sasvim pristojne ponude hotela ili hostela po evropi.
p.s. Vidimo se u Parizu!!!

mmisa

pre 14 godina

Skoro sam sagoreo u iscekivanju ovoga. Samo saznanje da se moze bez ludackih priprema otici bilo gde je fantasticno. Peplavljuju me emocije i po neka suza sleti. Konacno ce nasa deca moci da vide kako izgleda ziveti normalno. Pa onda na volju im. Iskreno i ja sam skoro zaboravio kako to normalno izgleda.

GuC

pre 14 godina

Naravno da je odlicna vest, ali posle par minuta ipak sam se razalostila, za svim izgubljenim godinama, i to sve zbog "koga" i "cega".
Pripadam generaciji koje je imala srecu da zivi "kao sav evropski svet", da putuje i da ima potrebu da putuje, saznaje, uci, razume druge kulture, jezike, trendove...meni je zao generacija koje su sazrele u u ovom getu, koje, ne da nemaju novca za put, nego i ne znaju zasto bi iz Srbije trebalo putovati ... a Ponte roso je odavno lepi, cisti, gradski trgic...cak je i pravoslavna crkva potpuno obnovljena, izgleda bas shik:)

ivan

pre 14 godina

...Kriminalci su se i dosad snalazili za vize bez problema, a običan narod je morao da se gužva ispred ambasada. Da ne pominjem uticaj na mladu generaciju koja će odsad moći slobodno da putuje, bez ograničenja, bez taksi, spontano, uz malo para.

novosadjanin

pre 14 godina

Iako imam vazeci multi sengen jos godinu dana, kad sam video sad ovu vest stvarno sam se najezio od srece. Razmisljam samo koliko smo uzalud godina izgubili cekajuci na ovaj trenutak. Bogu hvala da cemo bar moci da putujemo. Evo meni iz N.Sada treba oko 3,5h do Budimpeste...pa onda malo mlade piroske, malo Ikea, malo Balaton...pravo vreme dolazi. I hvala Slovenicma, NEMA VISE PROSIMO POCAKAJTE! :)

Zimonjic/Srebotnik

pre 14 godina

Hvala Srpskoj vladi na otklanjanja ovih viznih prepreka. Hvala i Slovenackoj vladi koja nas podseca ko nam je najblizi prijatelj. Slovenci su pametni ljudi, koji vide da od ovih ustupaka mogu imati ekonomske koristi, ali sam isto tako ubedjen da u njihovoj odluci ima nekakve simpatije prema Srbiji i da to zele da pokazu. Mi imamo mogucnost da se jos tesnije povezemo sa Slovenijom, jer nam mogu biti dobar mentor, a zbog povezane istorije mozemo se lakse razumevati i komunicirati ideje. Gledajte da ne izgubite tu zlatnu nit, jer mi ne mozemo sami na ovom svetu, a neki drugi nas takodje mogu zatrebati.

Aleksandar

pre 14 godina

O fala (nije za objavljivanje)
Samo jos da dobijemo low cost letove i sve ce biti u redu. Tada cu imati neke sanse da zapalim iz ove drzave.

Munze Konza

pre 14 godina

Strpaju te u zatvor na neodređeno, onda te puste 10 dana pre nekog zamišljenog i samo njima znanog roka, i sad treba da se obesimo od sreće. Ja sam obišao pola Evrope, jesam srpski nacionalista, nisam zadrt, nisam mafijaš, govorim par jezika, imam super posao, lepu platu, i ne osećam se ni malo inferiornijim od bilo kog Evropljanina. Nisu trebali ni da uvode vize, ne znam šta sad očekuju od nas zbog toga. Ja ću da vodim dete da vidi Luvr. Putovaćemo 5 dana do Pariza, staćemo kod svake austrijske, švapske i francuske bandere i jedva čekam!

Prasulence

pre 14 godina

Bas sam razmisljala kako da odem negde na lep docek Nove godine kad se granice otvaraju tek 1.1, a ako se ovo stvarno ostvari bice mi najsrecnija Nova godina gde god je docekala. Slovenci hvala i svaka cast na predlogu! Presrecna sam

I.s.

pre 14 godina

Daj Boze da bude! Necu se prerano radovati ipak. Ali, i ako bude, mozemo da zahvalimo samo Americi koja je konacno izvrsila pritisak na EU da otvori vrata Balkanu.

samo polako

pre 14 godina

Prvo sacekajte taj 19. Decembar, pa onda se radujte!
.... uplatio sam zimovanje za kraj Januara (ako neko ne zna to je mesec posle Decembra) i gle cuda trazili mi da izvadim Francusku vizu???
Da li neko zna resenje ove jednacine?

naravno da može!

pre 14 godina

"Ovim predlogom se, uz podršku Slovenije, tim državama obećava lep božićni poklon, jer će građani već u vreme božićnih i novogodišnjih praznika moći da putuju u države 'šengena' bez viza", ističe Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije."

Preko Slovenije do Evrope!

Srdjan, Ceska

pre 14 godina

Znaci ove Nove godine cemo moci samo Slovence da vidimo u Beogradu:-)))) Pozdravljam i konacno Evropa skida mrlju sa svog lica.

P.S. Ostala Vam je jos Bosna i Albanija!!!!

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Prva pametna odluka prema Balkanu od strane EU u zadnjih 20 god,da ljudi mogu da putuju(Sv.Nikola,zastitinik putnika) i organizuju se vec za docek Nove Godine u jednom od EU drzava!Pozdravljam!

Maja

pre 14 godina

verujem, ne verujum, kako je pevao Bajaga...
Bice to zaista predivna vest za pocetak Nove godine, pa da prijatelje i rodjake mozemo da posecujemo bez osecanja stida koji nam je godinama priredjivalo cekanje u redovima za vize.Hvala za podrsku.

Nada

pre 14 godina

Divna vest! Nadam se da u medjuvremenu nece biti nekih izmena, npr. zatvaranja granica zbog epidemije gripa. Ko prezivi zdravstveni sistem u Srbiji taj ce pricati, a i putovati

Nikola

pre 14 godina

Jedva čekam. 20. decembra idem u Rim na jutarnju kafu, a do podneva se nadam da ću biti u Beču za ručak :))

Ovo se dalo i očekivati da će vize biti ukinute desetak dana pre zvaničnog datuma, kao što se to desilo kad je Mađarska i ostale zemlje, ušla u uniju 2008. Njima su vize ukinute 21. decembra.

MBg

pre 14 godina

Nisam ni kriminalac, ni lopov ni politicar (hvala Bogu), ali sam svih ovih godina putovao u zemlje Sengenskog prostora. Gnjavili su me svakojakim potvrdama koje su trazili (na koje njihov gradjanin nikada ne bi pristao da prikaze ambasadi druge zemlje). Jedva cekam, jer 8.1. imam rezervisano skijanje. Pozitivno brojanje za SLO

SM

pre 14 godina

Mene konkretno zanima da li cemo moci da predjemo granicu autom i tamo pazarimo gorivo? 95% stanovnistva moze sa sada samo da sanja Pariz, London etc.

Ilija

pre 14 godina

Ovo je predivno :) Ako nam ukinu vize od 19.12. to znaci da sam ustedeo pare za izdavanje iste jer sam i ovako predvideo da za NG idem u madjarsku. . . Lepo, lepo :) Samo da neko od nasih ne pokvari sve kao sto imaju obicaj. . .

srecan

pre 14 godina

Vec sam rezervisao novu godinu u Madridu sa osobom koju volim do neba! Nisam imao nista protiv toga da vadim vizu po poslednji put, ali ova vest me je totalno odusevila i to znaci da ce mi novi pasos biti cist, a ta viza bi me samo podsecala na odvratan period cekanja i ponizavanja ispred ambasada. Stvarno sam srecan!

ruzalinux

pre 14 godina

Napokon i nas neko da pogleda na bolje, a ko ce drugi nego braca slovenci, valjda ce time da shvate i drugi lideri zemalja da nismo los narod i zasluzujemo bolje, a zbog pojedinaca cemo uvek ispastati. Hvala slovencima na ovako lep cin.

Cheeeja

pre 14 godina

Hvala vam puno shto ste nam omogucili da se osecamo kao ljudi posle toliko godina!Josh nam jedna sitnica fali pa da nesmetano putujemo-NOVAC :-)

daleko sam ja

pre 14 godina

Konacno je EU (mozda) pobedila nase politicare koi su na svaki moguci nacin probali da se vize ne ukinu. Nije im uspelo jer je EU to uradila protiv njihove volje. Da su se pitali SPC, SANU i politicari u Srbiji nikada se ne bi vize ukinule. Srecom EU ih nije pitala pa je opet kazem protiv njihove volje i zelje spasila narod. Hvala EU a posebno Sloveniji. Politicari se jadnici zbunili sta ih je snaslo pa ni jedan ne daje izjave ili bilo sta povodom ukidanja viza, hahahahh.

Max

pre 14 godina

OK, dakle neko kao ja, ko povremeno mora u EU poslom, sedne u kola i ide. A sad mogu da povedem i porodicu u turističku šetnju dok ja sastančim :-) Sjajno!
Ne razumem ljude koji kukaju da narod nema para da putuje, pa kao da svi građani EU svaki čas putuju! Svako ko je željan rodbine u inostranstvu sakupiće toliko da ode u posetu.

Henri

pre 14 godina

Braćo SRBI hvala za zahvale koje nam šaljete, Slovencima ali ja lično mislim da ste to zaslužili a nije ni trebalo biti tako vidimo se uskoro! Srećno i pozdrav iz Slovenije

Antonio

pre 14 godina

Čestitam na oslobađanju od viza!
Nadam se da ćete sada uistinu imati priliku vidjeti Europu. Prelijepa je!
Vjerujem da ste iznimno ponosni i sretni. Ja, iskreno, ne znam kakav je to osjećaj jer mi u Hrvatskoj nikada nismo trebali vize za otići u Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku...
Mi već godinama ne trebamo putovnicu, već samo osobnu iskaznicu, za ulaz u Italiju, SLoveniju, BIH, Crnu Goru i Mađarsku.
Vidimo se na nekom turističkom mjestu širom Europe!

jolly

pre 14 godina

Pomesana su mi osecanja - radost i nekakva strepnja. Radost zbog konacne slobode kretanja, a strepnja zbog pojedinaca koji ne znaju sta bi sa tom slobodom kad je dobiju. Hm... ajd' da vidimo kako ce ovo da funkcionise.

stranger in the night

pre 14 godina

Ja sam, cim sam zavrsio skolu i poceo da radim postao svestan da u Srbiji normalnog zivota nema, i da oni koji treba da rade za narod rade ustvari protiv naroda tj. za sebe. Lepo sam se spakovao i pobegao od blagodeti koje mi je vlast davala. Ovome se radujem iz razloga sto mi kao prvo konacno mogu moji roditelji i prijatelji doci da vide gde sam to sad ja, sta radim, kako zivim, ali takodje i zbog toga sto ce (konacno) ljudi koji su toliko godina drzali monopol u Srbiji i pljackali napaceni narod, morati sad da okrenu drugi list i igraju drugaciju igru.

Vazild

pre 14 godina

A ja danas izvadio sengen, za sebe i zenu (godisnji), i pukao 200€!!! Magarac, uskratili mi mogucnost da se hvalim!!!! I to SLOVENACKI!!!!

konacno

pre 14 godina

Sta ce nama bez viza putovanja na taj 'truli' zapad kad vec mozemo da putujemo u ''majcicu'' Rusiju bez viza. Hocu u Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Kubu a ne u taj truli Zapad. Sad kad narod pocne da putuje videce kako je na zapadu i te ''patriostke'' snage nece moci da drze narod u logoru zvani Srbistan.

Nenad

pre 14 godina

Hvala Evropi, našoj kućici budućoj. Čestitam svima i onima koji to mogu želim da se lepo provedu za novaka u EU :D. A ostali dogodine da odu obavezno da vide bar 1 zemlju. Nemamo sada opravdanja da ne idemo :D

sofija

pre 14 godina

Reche neko ispod u komentaru chemu se radujemo kad nemamo para za put. Pa nadje se, bez viza u Bech, Prag, Budimpeshtu bez problema! Zato smo i chekali ovo..Nova godina na nekom od prelepih evropskih trgova! Srecan put Srbijo! :)

Bilja

pre 14 godina

Sjajno!
Ipak, mi koji smo i prethodnih godina redovno putovali u UE trazeci Shengen vize treba da budemo svesni da, posto smo im toliko dokumenata dostavili, sigurno znaju sve o nama.
Jos jedna interesantna cinjenica - u Grcku cemo po prvi put u poslednjig 60-tak godina putovati bez viza.

za sve nas

pre 14 godina

Hvala Bogu, ili kome već treba...
U ime moje, mog deteta, moje svekrve, mojih roditelja, zaove, komšija, i svih nas koji poslednjih godina ili decenija imamo svoje najrođenije i najvoljenije "s one strane".
Ne može se to prepričati...Hvala.

sasa

pre 14 godina

cemu li se vi radujete????? ne znam samo sa cime cete da idete u tu evropu kad cela zemlja dzabalebari...e a oni koji putuju, mora da se vidi odakle im novci jer u ovoj zemlji nema love od postenog rada...svi znaju o tome da je javna tajna ali niko ne sme da zucne o tome!

nebojsa

pre 14 godina

Čestitam gospodinu Dačiću na dobro obavljenom poslu oko izdavanja pasoša. Jer da je bilo po strućnjacima od 5. oktobra oni posao još ne bi ni čestito počeli.

Saša

pre 14 godina

Ljudi, zapamtite već jednom da Slovenci ništa ne rade džabe, sve je to već izkalkulisano odavno, (novogodišnji aranžmani, zimovanja, božićne rasprodaje...). Što se mene tiče, ček'o bih još 10 dana.

bezimena

pre 14 godina

Ajmo sad gradjani glavnog nam grada, svi u red, pred granicu! Ionako ste uvek imali para, putovali ste i kad su trebale vize, nije mi jasno cemu se radujete?

Jana

pre 14 godina

živim u sloveniji...Bravo slovenci!!!! Bravo predsedniče Tadiću-bio si u uspešnoj poseti ovde! Konačno moja ćerka može da dođe kod mene bez troškova i čekanja za dobijanje vize (taksa, telefoniranje, odlazak u Beograd, čekanje, ja šaljem garanciju, uf nije bilo lako)
Jupiiiiiiiii

Giovanni

pre 14 godina

OOOO neee! Sada ce da nagrnu rodjaci, prijatelji i svi zivi kod mene... Vize su me bas divno cuvale, ko hoce da dodje, moram prvo ja da ga pozovem. Vracam se kuci! :)
Salim se... Super vesti! Konacno i to docekasmo, posto me je uvek izludjivalo to sa vizama i ogranicenjima, ko u Getou. Narocito sam bio iritiran, isao sam kod rodjaka u Hrvatsku i oni predlagali mi da "trknemo" u Sloveniju ili Italiju na izlet, ali kada te zatvore, onda te zatvore... :)

Kojic Danijel

pre 14 godina

Najzad i nama nesto lepo da se saopsti, e pa najzad da obidjem silne tetke po Austriji i Nemackoj onako natenane kad se meni hoce he-he, e pa da sacekamo jednu Novu godinu i u Becu a mozda i u Stuttgartu...Hvala braci Slovencima sto su pokrenuli to pitanje da se vize ukinu ranije tj.19 dec. A da to nisu prazne price moja familija iz inostranstva to potvrdjuje, a Nemacki mediji ne trose reci dzabe.

bojan

pre 14 godina

Ja sam iz Slovenije i sretan sam zbog ovoga da čete moći putovati normalno bez raznih birokratskih s****a i bezveznog bacanja novca. Sanjam o celom svetu koji živi u miru ko jedna sretna porodica i gde je što manje likova koji žele neka s****a. Nadam se da sledeče godine ponovo dodjem u beograd gde mi je bilo odlično lani, isto želim naravno i vama kod nas.

ajzak

pre 14 godina

hehe, vidim da ce ministarstvo za dijasporu da postane najvaznija institucija u srbiji kad svi pobegnu preko... sjajna vest, cekam permesso 2 godine, sad cu da odem i zavrsim ga za 2 dana... italijo stizem!!!

bec

pre 14 godina

opet se ne bih prebrzo radovala, nista dok ne vidim crno na belo, i sve vreme mi je sumljivo zasto mi uvek unapred govorimo pre nego sto se ista desilo, ili je to zelja ili smo mi vidoviti..ili volimo da preuvelicavamo

Dragan

pre 14 godina

A danas u 14:25 je objavljena vest: " da će Evropska unija odobriti viznu liberalizaciju". Prema tome, da li se radi o ukidanju viza ili o liberalizaciji? Da li će važiti za SVE građane ili samo pojedine (SVE nigde ne pročitah).
Nešto slabo vidim, ka da mi je neko zamazao oči.

Aleksandar

pre 14 godina

Samo da se razumemo oko jedne stvari. Ovo ne znaci da nas EU manje ili vishe voli, ili da su nas do sada drzali u kavezu pa sada naprasno odlucili da nam otvore vrata.

I ranije je svako ko je imao PRAVI pasos na PRAVO ime, i nije bio pod krivicnim istragama i tako jos te stvari mogao da putuje u EU (naravno uz sve te mukotrpne procedure oko dobijanja viza).

Ovo je rezultat rada nas samih (nase vlade). Sada nasa vlada cini sve da se falsifikovani pasosi ne pojavljuju tako lako, i da granicni policajac moze da dobije informacije o kriminalnoj istoriji putnika na licu mesta! Znaci sada je EU dovoljno samo vas pasos da tacno zna ko ulazi u shengen zonu, dok ranije taj pasos nista nije znacio, niti su granicari imali ikakve informacije o vama. IZ TOG RAZLOGA je ranije trabala viza, koja se naravno placala jel su ranije radnici u ambasadi morali da odrade sav taj posao ne bili znali da li je vas pasos LAZAN, i da li ste vi osumljiceni za nesto!

Znaci, mi smo omogucili EU da dobiju informacije koje im trebaju na samoj granici, i oni su naravno odlucili da ukinu vize - to je i njima LAKSE!

Jos jednom, za zemlje EU nema razlike, niti nas sada manje niti vishe vole, samo umesto da mi sami donosimo informacije (papirologiju) o nama, i da njihovi ambasadori sakupljaju informacije o nama, nasa vlada je omogucila da granicari to mogu da dobiju "real-time", i pokazala (dokalzala) da su te informacije tacne, precizne, ...

Samo jos da podelim informaciju koju mozda malo gradjana zna, a to je da smo i ranije "teorijski" mogli da putujemo bez viza - postojala je mogucnost da vizu dobijemo na samoj granici, uz par sati cekanja, da oni obave isti posao koji bi obavili u ambasadi. Takodje granicar je imao pravo da vam da "ad-hoc" vizu, to jest, prvo vas pusti u zemlju, a posle vas proverava.

Ja sam od 90 i neke do 2003 napunio 3 pasosa sengen (i ostalim) vizama I nakon toga sam prestao da ih vadim, ali sam obicno nosio sva 3 stara pasosa sa sobom. Od tada sam nebrojano mnogo puta isao u zemlje EU bez viza, samo bi na granici, pre nego sto dam pasos rekao da zelim da apliciram za vizu - i u vecini slucajeva bi sam granicar pogledao moja 3 pasosa i samo me pustio, a nekad bih morao da cekam ali ne vise od 2-3 sata. Po neki put bih zaboravio moje stare pasose, i na isti nacin usao u zemlje EU - dobio vizu na granici bez muke.

milan

pre 14 godina

znaci bezvizni rezim vazi za sve zemlje EU osim Britanije i Irske,plus Island,Norveska,Svajcarska i Lihtenstajn.znaci ukupno 29 zemalja.

observer

pre 14 godina

EU će proći kao Trojanci nekon što su naivno otvorili kapije grada, a onda im sledi gorko iznenađenje u vidu srpske mafije, tajkuna, ratnih zločinaca i sličnih koji bez viza slobodno putuju Evropom. Običan, pošten svet će i dalje gledati kako da preživi od prvog do prvog, i put u EU će mu i dalje biti misaona imenica. Ako je EU ikad napravila loš potez po samu sebe onda je to ovaj. Morala je prvo insistirati da se Srbija obračuna sa kriminalom, da ga desetkuje jer sada je njime preplavljena. Kada se otvore granice, to će se preliti u EU, a tada će biti kasno. To bi bilo bolje i za EU i za Srbiju.

Djordje

pre 14 godina

Sta znaci to sto od 1. januara gradjani Srbije mogu putovati u zemlje EU bez viza? Da li bezvizni rezim vazi za sve kategorije stanovnistva ili samo za pojedine? Mislim da ce se narod vrlo neprijatno iznenaditi 1. januara jer vlast nije lepo objasnila ko moze i kako se moze putovati bez viza!

Nenad

pre 14 godina

Ta ista Evropa nas drzi ni krive ni duzne u zatvoru vec 20 godina, a sada ce kao da nam ucini i pusti nas sa robije 10 dana pre isteka kazne. Normalan covek za sve to vreme nije mogao nigde da mrdne a mafija, tajkuni i politicari (zbog kojih su kao uvedene vize) se vozikaju na sve strane. Evropa ce se iznenaditi kada se pojavimo i kada nas vidi mentalno zarasle, pune predrasuda, mrznje i nerazumevanja njenih liberalnih tokova, ne svesna da nas je upravo ona ovakvim napravila.

Mira

pre 14 godina

Nije hvalospev,ali Srbi i Slvenci su uvek bili bratski narod. Tradicionalno za novogodišnje praznike u Beogradu najviše je bilo Slovenaca, a od Sv.Nikole eto Srba dostojanstveno u Sloveniji.

Branko

pre 14 godina

Nije u pitanju ljubav prema SRB .Kao što hrvatska nas zove na more ,tako i slovenija nas zove na zimovanje . U pitanju je interes - zarada ,kako i njima ne cvetaju ruže .U krizi su kao i mi a biznis je uvek ispred politike

Bravo, Slovenci!

pre 14 godina

19. decembar zaista jeste najlepši datum za ukidanje viza, jedino je slovenačko objašnjenje nedovoljno precizno. Sveti Nikola (19. decembar po kalendaru koji je u upotrebi u SPC), izvorno i jeste Santa Claus, ili Sent Nicolas, dobroćudni čikica sa dugom sedom bradom, kome se deca neizmerno raduju 25. decembra. Simbolika 19. decembra, odn. svetog Nikole, u Srbiji upravo se i odnosi na putovanja, jer je ovaj svetac poznat kao zaštitnik moreplovaca i svih putnika.

Slobodan

pre 14 godina

Prodajem sve i idem odavde, nikad, ali nikad se neću vraćati! Živeo sam pre već u inostranstvu i znam šta govorim, vratio sam da obavim sve pripreme za konačni odlazak. Zbogom državo koja svoje građane tretira kao ovce za šišanje i glave za ispiranje, zbogom propali umetnici i emotivni vampiri, isprani nacionalisti i nesposobni samozvani političari više mi nemožete ništa! Idem da oženim meleskinju i da uživam u Japanskoj kuhinji i normalnom životu. So long s......!

DJ

pre 14 godina

Pametno sa njihove strane. Znaju da ima ljudi koji ce vec 01.01 zeleti da budu na granici. Ovim korakom, vece su sanse da ce dovesti turiste za novogodisnje praznike, koji ce vec u 12:00:01 preci u Austriju ili Italiju (verovatno ponovo na Ponte Rosso, kao u dobra stara vremena).

Munze Konza

pre 14 godina

Strpaju te u zatvor na neodređeno, onda te puste 10 dana pre nekog zamišljenog i samo njima znanog roka, i sad treba da se obesimo od sreće. Ja sam obišao pola Evrope, jesam srpski nacionalista, nisam zadrt, nisam mafijaš, govorim par jezika, imam super posao, lepu platu, i ne osećam se ni malo inferiornijim od bilo kog Evropljanina. Nisu trebali ni da uvode vize, ne znam šta sad očekuju od nas zbog toga. Ja ću da vodim dete da vidi Luvr. Putovaćemo 5 dana do Pariza, staćemo kod svake austrijske, švapske i francuske bandere i jedva čekam!

decenija sengena

pre 14 godina

Ajde da vidimo i to cudo! U suprotnom cu da lepo izlomim nas moderni biometrijski pasos na koji sam cekao od 3 ujutru, i zatrazim zvanicno od svake zemlje zasebno da mi odobre koriscenje SRFJ pasosa koji jos imam u sefu :) :) :)

Salu na stranu, voleo bih da mogu za Bozic da odem u negde u Europu a da mi ne gledaju sengen markicu u pasosu!

Cane

pre 14 godina

...ovo je prelepa, ali prelepa vest. Hvala vam EU! Neizmerno vam hvala zbog omladine koja ce sada moci da putuje bez viza. Hvala Slovencima, Italijanima, Austrijancima,Oli Renu i svim nasim prijateljima u EU. Thank you Europe. Da vas cujem sad DSS, NS, SRS i vas novoformirani "pro-evropski" ogranak SNS - nesposobnjakovici jedni i naduvenci!!!

Nikola

pre 14 godina

Jedva čekam. 20. decembra idem u Rim na jutarnju kafu, a do podneva se nadam da ću biti u Beču za ručak :))

Ovo se dalo i očekivati da će vize biti ukinute desetak dana pre zvaničnog datuma, kao što se to desilo kad je Mađarska i ostale zemlje, ušla u uniju 2008. Njima su vize ukinute 21. decembra.

Šamar

pre 14 godina

Ovo ja vidim kao šamar našim bajnim političarima. Oni su jedini krivi za to gde smo i šta smo.

Slovenci su po ko zna koji put pokazali kako se to radi, logično, ispravno i iskreno!

A ovi što "navijaju" za Rusiju, srećan im put, ali na istok.

sasa jokic

pre 14 godina

Dobre vesti za gradjane Srbije, lose za SRS, DSS, i SNS. Vreme je da gradjani Srbije (vecina) krenu da putuju i vide gde je svet otisao dok smo mi ratovali zarad vlasti i bogacenja nekoliko familija. Super vest!

sasa

pre 14 godina

cemu li se vi radujete????? ne znam samo sa cime cete da idete u tu evropu kad cela zemlja dzabalebari...e a oni koji putuju, mora da se vidi odakle im novci jer u ovoj zemlji nema love od postenog rada...svi znaju o tome da je javna tajna ali niko ne sme da zucne o tome!

Saša

pre 14 godina

Ljudi, zapamtite već jednom da Slovenci ništa ne rade džabe, sve je to već izkalkulisano odavno, (novogodišnji aranžmani, zimovanja, božićne rasprodaje...). Što se mene tiče, ček'o bih još 10 dana.

samo polako

pre 14 godina

Prvo sacekajte taj 19. Decembar, pa onda se radujte!
.... uplatio sam zimovanje za kraj Januara (ako neko ne zna to je mesec posle Decembra) i gle cuda trazili mi da izvadim Francusku vizu???
Da li neko zna resenje ove jednacine?

vizoslav

pre 14 godina

Samo molim da se ljudima koji nisu dovoljno obavesteni objasni da mi nismo do sada bili u kavezu pa nas je sad neko pustio. elem,i do sada se moglo putovati uz malo vise papirologije ali ko je zeleo taj je i mogao da ode bilo gde. Srecan sam zbog ove vesti!!! a sto se para tice, znam tesko je vecini gradjana ali se nikada necu sloziti da nismo spremni da priustimo, pa makar odlazak do Budimpeste. Ja sam preko agencije pre 3god. kao student platio 65e! prevoz i tri nocenja u Budimpesti sa docekom na trgu. Verujem da ima puno snalazljivih ljudi koji ce se poput mene informisati i naci sasvim pristojne ponude hotela ili hostela po evropi.
p.s. Vidimo se u Parizu!!!

SM

pre 14 godina

Mene konkretno zanima da li cemo moci da predjemo granicu autom i tamo pazarimo gorivo? 95% stanovnistva moze sa sada samo da sanja Pariz, London etc.

Dharma

pre 14 godina

Lepa vest, zaista.
Nažalost, kao studentu iz jedne prosečne porodice (u kojoj jedan roditelj radi za osrednju platu, a drugi je dobio otkaz pre godinu dve i od tada uspevao da nađe tek neki poslić na crno...) meni ovo ne znači mnogo, jer nemam novac za putovanja.
Kad bi država makar omogućila budžetska mesta za master možda bi se našlo. Ali očigledno državu ne zanima da ulaže u obrazovanje - na mom fakultetu nema niti jednog budžetskog mesta na master studijama!

I.s.

pre 14 godina

Daj Boze da bude! Necu se prerano radovati ipak. Ali, i ako bude, mozemo da zahvalimo samo Americi koja je konacno izvrsila pritisak na EU da otvori vrata Balkanu.

Srdjan, Ceska

pre 14 godina

Znaci ove Nove godine cemo moci samo Slovence da vidimo u Beogradu:-)))) Pozdravljam i konacno Evropa skida mrlju sa svog lica.

P.S. Ostala Vam je jos Bosna i Albanija!!!!

bezimena

pre 14 godina

Ajmo sad gradjani glavnog nam grada, svi u red, pred granicu! Ionako ste uvek imali para, putovali ste i kad su trebale vize, nije mi jasno cemu se radujete?

ruzalinux

pre 14 godina

Napokon i nas neko da pogleda na bolje, a ko ce drugi nego braca slovenci, valjda ce time da shvate i drugi lideri zemalja da nismo los narod i zasluzujemo bolje, a zbog pojedinaca cemo uvek ispastati. Hvala slovencima na ovako lep cin.

Scele

pre 14 godina

Najzad! Ovo bi bilo fenomenalno, taman za novu godinu negde otputovati. Bilo je i vreme više da nas puste da putujemo. I još poruka za ove što kukaju "nema se, kako ćemo..." Povratna vozna karta do Budimpešte je 30 EUR. Noćenje u hostelu 5 EUR. Da se dnevno potroši oko 20-tak EUR. 4 dana u Budimpešti za svakog srednjoškolca ili studenta znači mnogo, a ne može me niko ubediti da mlad zdrav prav čovek ne može da zaradi 100 eur i izdvoji te pare za jedno fino kulturno i civilizacijsko uzdizanje. Zato ŠIC hejterima, vi ostanite i trunite u vašim pećinama, mi idemo u Evropu da putujemo!

Zimonjic/Srebotnik

pre 14 godina

Hvala Srpskoj vladi na otklanjanja ovih viznih prepreka. Hvala i Slovenackoj vladi koja nas podseca ko nam je najblizi prijatelj. Slovenci su pametni ljudi, koji vide da od ovih ustupaka mogu imati ekonomske koristi, ali sam isto tako ubedjen da u njihovoj odluci ima nekakve simpatije prema Srbiji i da to zele da pokazu. Mi imamo mogucnost da se jos tesnije povezemo sa Slovenijom, jer nam mogu biti dobar mentor, a zbog povezane istorije mozemo se lakse razumevati i komunicirati ideje. Gledajte da ne izgubite tu zlatnu nit, jer mi ne mozemo sami na ovom svetu, a neki drugi nas takodje mogu zatrebati.

novosadjanin

pre 14 godina

Iako imam vazeci multi sengen jos godinu dana, kad sam video sad ovu vest stvarno sam se najezio od srece. Razmisljam samo koliko smo uzalud godina izgubili cekajuci na ovaj trenutak. Bogu hvala da cemo bar moci da putujemo. Evo meni iz N.Sada treba oko 3,5h do Budimpeste...pa onda malo mlade piroske, malo Ikea, malo Balaton...pravo vreme dolazi. I hvala Slovenicma, NEMA VISE PROSIMO POCAKAJTE! :)

Prasulence

pre 14 godina

Bas sam razmisljala kako da odem negde na lep docek Nove godine kad se granice otvaraju tek 1.1, a ako se ovo stvarno ostvari bice mi najsrecnija Nova godina gde god je docekala. Slovenci hvala i svaka cast na predlogu! Presrecna sam

konacno

pre 14 godina

Sta ce nama bez viza putovanja na taj 'truli' zapad kad vec mozemo da putujemo u ''majcicu'' Rusiju bez viza. Hocu u Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Kubu a ne u taj truli Zapad. Sad kad narod pocne da putuje videce kako je na zapadu i te ''patriostke'' snage nece moci da drze narod u logoru zvani Srbistan.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Hvala prijateljima iz Slovenije sto su napravili prvi korak u nameri da otvore svoje granice za nas!
Da li je u pitanju i neki interes, to me uopste nije briga.
Meni je bitno da sam letos (kao i uvek do sada) u Mariboru docekan rasirenih ruku, kako od svojih prijatelja, tako i od onih koje prvi put vidim u zivotu...i to mi je sasvim dovoljno da nikada nista lose ne mislim o Sloveniji i Slovencima.
Hvala jos jednom!

Amater

pre 14 godina

"Beli Sengen" ne znaci da nasi gradjani mogu neograniceno dugo da borave u zemljama EU niti da posle recimo mesec dana boravka u jednoj zemlji EU mogu odmah posle dva dana da otputuju u drugu zemlju EU i da tamo ostanu 6 meseci... A svakako da Beli Sengen u potpunosti onemogucava dobijanje zaposlenja u zemljama EU... Ali za "normalan" turizam koji ne podrazumeva 4 meseca neprekidnog boravka u EU, ovaj "Beli Sengen" je fantasticna stvar.

Nezir

pre 14 godina

Sretno braco! Zelim vas sve najbolje i u drugim pravcima. Iako znam da trenutna ekonomska situacia nije bas onako dobra u Srbiji, mislim da ce ona da se pobolsa uskoro. Sto se tice nasim politicartima ovde u Kosovo, oni vec misle da su u EU posto slobodno krecu gde god hocu, a siromasni ljudi (bez obzira na nacionalnost) pate za parce hleba.

Antonio

pre 14 godina

Čestitam na oslobađanju od viza!
Nadam se da ćete sada uistinu imati priliku vidjeti Europu. Prelijepa je!
Vjerujem da ste iznimno ponosni i sretni. Ja, iskreno, ne znam kakav je to osjećaj jer mi u Hrvatskoj nikada nismo trebali vize za otići u Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku...
Mi već godinama ne trebamo putovnicu, već samo osobnu iskaznicu, za ulaz u Italiju, SLoveniju, BIH, Crnu Goru i Mađarsku.
Vidimo se na nekom turističkom mjestu širom Europe!

bec

pre 14 godina

opet se ne bih prebrzo radovala, nista dok ne vidim crno na belo, i sve vreme mi je sumljivo zasto mi uvek unapred govorimo pre nego sto se ista desilo, ili je to zelja ili smo mi vidoviti..ili volimo da preuvelicavamo

naravno da može!

pre 14 godina

"Ovim predlogom se, uz podršku Slovenije, tim državama obećava lep božićni poklon, jer će građani već u vreme božićnih i novogodišnjih praznika moći da putuju u države 'šengena' bez viza", ističe Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije."

Preko Slovenije do Evrope!

MBg

pre 14 godina

Nisam ni kriminalac, ni lopov ni politicar (hvala Bogu), ali sam svih ovih godina putovao u zemlje Sengenskog prostora. Gnjavili su me svakojakim potvrdama koje su trazili (na koje njihov gradjanin nikada ne bi pristao da prikaze ambasadi druge zemlje). Jedva cekam, jer 8.1. imam rezervisano skijanje. Pozitivno brojanje za SLO

Cheeeja

pre 14 godina

Hvala vam puno shto ste nam omogucili da se osecamo kao ljudi posle toliko godina!Josh nam jedna sitnica fali pa da nesmetano putujemo-NOVAC :-)

Aleksandar

pre 14 godina

O fala (nije za objavljivanje)
Samo jos da dobijemo low cost letove i sve ce biti u redu. Tada cu imati neke sanse da zapalim iz ove drzave.

Aleksandar

pre 14 godina

Samo da se razumemo oko jedne stvari. Ovo ne znaci da nas EU manje ili vishe voli, ili da su nas do sada drzali u kavezu pa sada naprasno odlucili da nam otvore vrata.

I ranije je svako ko je imao PRAVI pasos na PRAVO ime, i nije bio pod krivicnim istragama i tako jos te stvari mogao da putuje u EU (naravno uz sve te mukotrpne procedure oko dobijanja viza).

Ovo je rezultat rada nas samih (nase vlade). Sada nasa vlada cini sve da se falsifikovani pasosi ne pojavljuju tako lako, i da granicni policajac moze da dobije informacije o kriminalnoj istoriji putnika na licu mesta! Znaci sada je EU dovoljno samo vas pasos da tacno zna ko ulazi u shengen zonu, dok ranije taj pasos nista nije znacio, niti su granicari imali ikakve informacije o vama. IZ TOG RAZLOGA je ranije trabala viza, koja se naravno placala jel su ranije radnici u ambasadi morali da odrade sav taj posao ne bili znali da li je vas pasos LAZAN, i da li ste vi osumljiceni za nesto!

Znaci, mi smo omogucili EU da dobiju informacije koje im trebaju na samoj granici, i oni su naravno odlucili da ukinu vize - to je i njima LAKSE!

Jos jednom, za zemlje EU nema razlike, niti nas sada manje niti vishe vole, samo umesto da mi sami donosimo informacije (papirologiju) o nama, i da njihovi ambasadori sakupljaju informacije o nama, nasa vlada je omogucila da granicari to mogu da dobiju "real-time", i pokazala (dokalzala) da su te informacije tacne, precizne, ...

Samo jos da podelim informaciju koju mozda malo gradjana zna, a to je da smo i ranije "teorijski" mogli da putujemo bez viza - postojala je mogucnost da vizu dobijemo na samoj granici, uz par sati cekanja, da oni obave isti posao koji bi obavili u ambasadi. Takodje granicar je imao pravo da vam da "ad-hoc" vizu, to jest, prvo vas pusti u zemlju, a posle vas proverava.

Ja sam od 90 i neke do 2003 napunio 3 pasosa sengen (i ostalim) vizama I nakon toga sam prestao da ih vadim, ali sam obicno nosio sva 3 stara pasosa sa sobom. Od tada sam nebrojano mnogo puta isao u zemlje EU bez viza, samo bi na granici, pre nego sto dam pasos rekao da zelim da apliciram za vizu - i u vecini slucajeva bi sam granicar pogledao moja 3 pasosa i samo me pustio, a nekad bih morao da cekam ali ne vise od 2-3 sata. Po neki put bih zaboravio moje stare pasose, i na isti nacin usao u zemlje EU - dobio vizu na granici bez muke.

Ilija

pre 14 godina

Ovo je predivno :) Ako nam ukinu vize od 19.12. to znaci da sam ustedeo pare za izdavanje iste jer sam i ovako predvideo da za NG idem u madjarsku. . . Lepo, lepo :) Samo da neko od nasih ne pokvari sve kao sto imaju obicaj. . .

Vuk sa Vucjaka

pre 14 godina

Posto vidim da nekima jos uvek nije jasno u SVE zemlje EU moci ce da idu SVI iz Srbije i SVE kategorije stanovnistva samo ako imaju NOVI pasos.

Slobodan

pre 14 godina

Kao da sam osetio! Danas me je put naveo na zeleznicku stanicu da pitam koliko kosta povratna karta do Budimpeste iz NS-a. Bice docek u inostranstvu!!!

jolly

pre 14 godina

Pomesana su mi osecanja - radost i nekakva strepnja. Radost zbog konacne slobode kretanja, a strepnja zbog pojedinaca koji ne znaju sta bi sa tom slobodom kad je dobiju. Hm... ajd' da vidimo kako ce ovo da funkcionise.

Henri

pre 14 godina

Braćo SRBI hvala za zahvale koje nam šaljete, Slovencima ali ja lično mislim da ste to zaslužili a nije ni trebalo biti tako vidimo se uskoro! Srećno i pozdrav iz Slovenije

Lazz

pre 14 godina

Makar nikada nigde ne putovao(a putovacu sigurno),divan je osecaj kada se vratanca od kaveza odskrinu...Nadam se da ce i nesrecni ljudi puni defetizma malo promoliti nosic vani, i da ce im to pomoci da se deksenofobisu..Pozz!!!

Stefan

pre 14 godina

Ako imamo normalne putne isprave i nikakve probleme sa zakonom, zabranama ulaska u neke zemlje itd mozemo od izgleda decembra bez viza, kad god pozelimo, u sledece zemlje:
Austriju, Belgiju, Cesku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemacku, Grcku, Madjarsku, Island, Italiju, Latviju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvesku, Poljsku, Portugaliju, Slovacku, Sloveniju, Spaniju, Svedsku i Svajcarsku.
Spakujemo se, kupimo kartu i sednemo na bus/avion i to je to. Ili samo u kola i pravac Evropa.


Srecan put svima koji imaju sredstva da proputuju malo bez paklene papirologije. Cestitam !

Maja

pre 14 godina

verujem, ne verujum, kako je pevao Bajaga...
Bice to zaista predivna vest za pocetak Nove godine, pa da prijatelje i rodjake mozemo da posecujemo bez osecanja stida koji nam je godinama priredjivalo cekanje u redovima za vize.Hvala za podrsku.

nebojsa

pre 14 godina

...
vidi se da neki bas zive u getu, brate slovenija je ulaz u eu, i samo je tu granica, das "novi" pasos i ides do portugala ako hoces nigde nema granica, ni rampi ni slicnoga. i naravno da ne postoje nikakve kategorije, jer onda to nebi imalo nikakvog smisla, jedino sto ce verovatno biti uslov kao za rumune i bugare kada su se nasli na beloj listi da mozes da se zadrzis 3 meseca najvise na teritoriji eu, a onda da se vratis u maticnu zemlju, provedes najmanje 3 meseca, i stices pravo da opet ides preko. (ponavljam to je bio uslov rumunima i bugarima). pozdrav i srecan put,i jedva cekam da dodjete i vidite bar koliko je samo garderoba jeftinija od srbije, jer dole pojedinci koriste i duvaju cene.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Prva pametna odluka prema Balkanu od strane EU u zadnjih 20 god,da ljudi mogu da putuju(Sv.Nikola,zastitinik putnika) i organizuju se vec za docek Nove Godine u jednom od EU drzava!Pozdravljam!

Marko

pre 14 godina

Napokon mogu moji da dodju kod mene bez viza, moja mama ne moze ni rodjeno dete da obidje koje studira u inostranstvu...:D Naravno, i cura...;D Samo napred!!

GuC

pre 14 godina

Naravno da je odlicna vest, ali posle par minuta ipak sam se razalostila, za svim izgubljenim godinama, i to sve zbog "koga" i "cega".
Pripadam generaciji koje je imala srecu da zivi "kao sav evropski svet", da putuje i da ima potrebu da putuje, saznaje, uci, razume druge kulture, jezike, trendove...meni je zao generacija koje su sazrele u u ovom getu, koje, ne da nemaju novca za put, nego i ne znaju zasto bi iz Srbije trebalo putovati ... a Ponte roso je odavno lepi, cisti, gradski trgic...cak je i pravoslavna crkva potpuno obnovljena, izgleda bas shik:)

Nada

pre 14 godina

Divna vest! Nadam se da u medjuvremenu nece biti nekih izmena, npr. zatvaranja granica zbog epidemije gripa. Ko prezivi zdravstveni sistem u Srbiji taj ce pricati, a i putovati

daleko sam ja

pre 14 godina

Konacno je EU (mozda) pobedila nase politicare koi su na svaki moguci nacin probali da se vize ne ukinu. Nije im uspelo jer je EU to uradila protiv njihove volje. Da su se pitali SPC, SANU i politicari u Srbiji nikada se ne bi vize ukinule. Srecom EU ih nije pitala pa je opet kazem protiv njihove volje i zelje spasila narod. Hvala EU a posebno Sloveniji. Politicari se jadnici zbunili sta ih je snaslo pa ni jedan ne daje izjave ili bilo sta povodom ukidanja viza, hahahahh.

mmisa

pre 14 godina

Skoro sam sagoreo u iscekivanju ovoga. Samo saznanje da se moze bez ludackih priprema otici bilo gde je fantasticno. Peplavljuju me emocije i po neka suza sleti. Konacno ce nasa deca moci da vide kako izgleda ziveti normalno. Pa onda na volju im. Iskreno i ja sam skoro zaboravio kako to normalno izgleda.

sofija

pre 14 godina

Reche neko ispod u komentaru chemu se radujemo kad nemamo para za put. Pa nadje se, bez viza u Bech, Prag, Budimpeshtu bez problema! Zato smo i chekali ovo..Nova godina na nekom od prelepih evropskih trgova! Srecan put Srbijo! :)

ajzak

pre 14 godina

hehe, vidim da ce ministarstvo za dijasporu da postane najvaznija institucija u srbiji kad svi pobegnu preko... sjajna vest, cekam permesso 2 godine, sad cu da odem i zavrsim ga za 2 dana... italijo stizem!!!

Dusan

pre 14 godina

Nema cekanja u redu po ambasadama, skupljanje dokumentacije za vizu, iscekivanje da li cu dobiti vizu, turisticki obilasci ambasade (razgovor za vizu)....ah gde je sad draz u putovanju :)

nebojsa

pre 14 godina

Čestitam gospodinu Dačiću na dobro obavljenom poslu oko izdavanja pasoša. Jer da je bilo po strućnjacima od 5. oktobra oni posao još ne bi ni čestito počeli.

Jana

pre 14 godina

živim u sloveniji...Bravo slovenci!!!! Bravo predsedniče Tadiću-bio si u uspešnoj poseti ovde! Konačno moja ćerka može da dođe kod mene bez troškova i čekanja za dobijanje vize (taksa, telefoniranje, odlazak u Beograd, čekanje, ja šaljem garanciju, uf nije bilo lako)
Jupiiiiiiiii

Nenad

pre 14 godina

Hvala Evropi, našoj kućici budućoj. Čestitam svima i onima koji to mogu želim da se lepo provedu za novaka u EU :D. A ostali dogodine da odu obavezno da vide bar 1 zemlju. Nemamo sada opravdanja da ne idemo :D

stranger in the night

pre 14 godina

Ja sam, cim sam zavrsio skolu i poceo da radim postao svestan da u Srbiji normalnog zivota nema, i da oni koji treba da rade za narod rade ustvari protiv naroda tj. za sebe. Lepo sam se spakovao i pobegao od blagodeti koje mi je vlast davala. Ovome se radujem iz razloga sto mi kao prvo konacno mogu moji roditelji i prijatelji doci da vide gde sam to sad ja, sta radim, kako zivim, ali takodje i zbog toga sto ce (konacno) ljudi koji su toliko godina drzali monopol u Srbiji i pljackali napaceni narod, morati sad da okrenu drugi list i igraju drugaciju igru.

ivan

pre 14 godina

...Kriminalci su se i dosad snalazili za vize bez problema, a običan narod je morao da se gužva ispred ambasada. Da ne pominjem uticaj na mladu generaciju koja će odsad moći slobodno da putuje, bez ograničenja, bez taksi, spontano, uz malo para.

Kojic Danijel

pre 14 godina

Najzad i nama nesto lepo da se saopsti, e pa najzad da obidjem silne tetke po Austriji i Nemackoj onako natenane kad se meni hoce he-he, e pa da sacekamo jednu Novu godinu i u Becu a mozda i u Stuttgartu...Hvala braci Slovencima sto su pokrenuli to pitanje da se vize ukinu ranije tj.19 dec. A da to nisu prazne price moja familija iz inostranstva to potvrdjuje, a Nemacki mediji ne trose reci dzabe.

Dragan

pre 14 godina

A danas u 14:25 je objavljena vest: " da će Evropska unija odobriti viznu liberalizaciju". Prema tome, da li se radi o ukidanju viza ili o liberalizaciji? Da li će važiti za SVE građane ili samo pojedine (SVE nigde ne pročitah).
Nešto slabo vidim, ka da mi je neko zamazao oči.

!

pre 14 godina

Sve zagovornike teze da ce mafija iz Srbije otici u EU bih zeleo da podsetim da je mafija ovoj duboko korupriranoj zemlji, vec odavno poseduje Sengen pasose.
Uostalom zasto bi i isli, ovde je za njih raj, zar ne?

Vazild

pre 14 godina

A ja danas izvadio sengen, za sebe i zenu (godisnji), i pukao 200€!!! Magarac, uskratili mi mogucnost da se hvalim!!!! I to SLOVENACKI!!!!

Giovanni

pre 14 godina

OOOO neee! Sada ce da nagrnu rodjaci, prijatelji i svi zivi kod mene... Vize su me bas divno cuvale, ko hoce da dodje, moram prvo ja da ga pozovem. Vracam se kuci! :)
Salim se... Super vesti! Konacno i to docekasmo, posto me je uvek izludjivalo to sa vizama i ogranicenjima, ko u Getou. Narocito sam bio iritiran, isao sam kod rodjaka u Hrvatsku i oni predlagali mi da "trknemo" u Sloveniju ili Italiju na izlet, ali kada te zatvore, onda te zatvore... :)

za sve nas

pre 14 godina

Hvala Bogu, ili kome već treba...
U ime moje, mog deteta, moje svekrve, mojih roditelja, zaove, komšija, i svih nas koji poslednjih godina ili decenija imamo svoje najrođenije i najvoljenije "s one strane".
Ne može se to prepričati...Hvala.

srecan

pre 14 godina

Vec sam rezervisao novu godinu u Madridu sa osobom koju volim do neba! Nisam imao nista protiv toga da vadim vizu po poslednji put, ali ova vest me je totalno odusevila i to znaci da ce mi novi pasos biti cist, a ta viza bi me samo podsecala na odvratan period cekanja i ponizavanja ispred ambasada. Stvarno sam srecan!

Max

pre 14 godina

OK, dakle neko kao ja, ko povremeno mora u EU poslom, sedne u kola i ide. A sad mogu da povedem i porodicu u turističku šetnju dok ja sastančim :-) Sjajno!
Ne razumem ljude koji kukaju da narod nema para da putuje, pa kao da svi građani EU svaki čas putuju! Svako ko je željan rodbine u inostranstvu sakupiće toliko da ode u posetu.

Bilja

pre 14 godina

Sjajno!
Ipak, mi koji smo i prethodnih godina redovno putovali u UE trazeci Shengen vize treba da budemo svesni da, posto smo im toliko dokumenata dostavili, sigurno znaju sve o nama.
Jos jedna interesantna cinjenica - u Grcku cemo po prvi put u poslednjig 60-tak godina putovati bez viza.

milan

pre 14 godina

znaci bezvizni rezim vazi za sve zemlje EU osim Britanije i Irske,plus Island,Norveska,Svajcarska i Lihtenstajn.znaci ukupno 29 zemalja.

bojan

pre 14 godina

Ja sam iz Slovenije i sretan sam zbog ovoga da čete moći putovati normalno bez raznih birokratskih s****a i bezveznog bacanja novca. Sanjam o celom svetu koji živi u miru ko jedna sretna porodica i gde je što manje likova koji žele neka s****a. Nadam se da sledeče godine ponovo dodjem u beograd gde mi je bilo odlično lani, isto želim naravno i vama kod nas.