Sreda, 28.10.2009.

11:16

Pakova: Odnosi sa Kosovom, pa EU

Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, poručila je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak na okruglom stolu u Berlinu.

Izvor: Beta

Pakova: Odnosi sa Kosovom, pa EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

neminovno

pre 14 godina

Odnosi samih Srba i Albanaca na Kosovu su razliciti. Dok se neki postuju i vole (verovali ili ne), drugi se prezirom obracaju ili pak ignorisu. (Licno iskustvo moje posete - leta 2009). Albanac sam, sestra mi zivi u podrucju pretezno gde Srbi zive. I dok se jedna starija gospodja 'Rada' (divna zena), raduje poseti moje majke svojoj cerci, drugi mi gledaju na "kevu" k'o da je Lucifer licno dosao na obracun. Iako moja porodica i ja, niti smo politizovani, niti dopustamo da nam bilo koja ideja bude prioritet pre osnovnih stvari, kao sto su postovanje, mir i ljubav. Sve u svemu, zelim reci "stvari se menjaju, da kazem -donekle normalizuju". Licna iskustva i suprotnih misljenja, bila su i bice uvek razlicitog karaktera i to nema samo nesto veze sa zbivanjima proteklih nekoliko decenija na Kosovu (ili ako hocete tako - na citavom Balkanu). Toga ima svugde. Kod samih Srba u Srbija, kao i Albanaca na Kosovu ili nekih drugih bilo gde u svetu.

Svi znamo da je narod najveca i "najefikasnija" a istovremeno i "najgluplja" alatka koju politicari kao "strucnjaci" za sopstvene svrhe upotrebljavaju.
Mi smo "glupi" jer ne zivimo za nas same, vec za njihovo dobro.

Ovo sta gospodja Pakova pledira, moze se gledati kako god hoce (nazalost kod nas se to gleda cisto iz politickih tj. nacionalnih uglova.
Jedno je TACNO - ODNOSI SE MORAJU POBOLJSATI, I DO TOGA CE DOCI, pre ili kasnije.... pitanje je samo vremena.

Ishod (sada nagadjam), obmana obeju strana, zadovoljstvo - nicije, a normalizacija odnosa NEMINOVNA.

Znam, trajace dugo.

Pozdrav svima. Mrzite me (ko hoce), to mene ne sprecava da vas ja SVE volim.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

A moglo bi to i ovako:

Ni eventualna podela Srbije ne bi rešila postojeći problem. On može biti rešen jedino ako Albanci na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke, poručila je evropska parlamentarka.

"Albanci na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta država Srbija ostane održiva. To je u interesu Albanaca i celog regiona", rekla je ona.

Albanci sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Srbije, ocenila je Doris Pak.

Dr.Vujasinovic

pre 14 godina

Ja pak mislim da gospodja Pak nije relevantan faktor i zato bi trebalo njene izjave spakovati u domenu nezrelih politickih besedi...

taraba

pre 14 godina

kada je nekadasnja drzava DDR spojila sa zapadnom nemackom tek onda su bili uznenadjeni sta je sloboda. dotle su mislili da su najsrecniji i najslobodniji narod na svetu. a kako dosta njih misli da cemo sledece godine po standardu presisati svajcarsku i onu sicu od sedam industriskih zemalja, sad cemo mi to samo da zvrsimo prvo auto put. bolje da mislimo na nasu decu sta ce oni u buducnosti da rade a ne od narodne kuhinje da zive

smile

pre 14 godina

Jedina stvar koja u ovoj izjavi stoji je da treba srediti odnos Kosova i Srbije pa onda ući u EU.
Dakle, vratiti Kosovo Srbiji pa onda ući u EU. Tako je najbolje za sve.

Zoki

pre 14 godina

Vidim po ovim komentarima da nas narod jos uvek zivi u snovima i mastama.Tacno je da 27 drzava moraju biti jednoglasna ako se Srbiji postavi novi uslov za ulazak u EU, ALI nesto mnogi zaboravljaju a to je da isto tako 27 drzava moraju jednoglasno da donesu odluku da li treba nasu zemlju primiti ili ne. Veoma dobro znamo da su najjace i najuticajnije drzave EU mnogo bolji prijatelji Albancima nego nama i verujem da svi znaju (osim nas koji se jos uvek pravimo ludi) da Srbija Nikad nece ucu u EU dok prvo na neki obilazni nacin ne prizna Kosovo. Ako i dalje nastavimo sa ovom politikom 90tih bice NI KOSOVO, NI EU.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ako Srbija nikada i ne postane clanica EU, sta fali SVAJCARSKOJ ? Uz to bih jos podsetio da Svajcarska nije "strateski partner" ni sa Kinom niti sa Rusijom a Srbija jeste i onda svako moze lako zakljuciti da Srbija samo sa ova dva "spoljnopoliticka stuba" ima sve sanse da u najmanju ruku dostigne bar duplo veci standard nego sto ga ima Svajcarska ! Kada Srbija bude "prestigla" Svajcarsku, sasvim je logicno ocekivati da i Kosovo pokaze spremnost na razgovor o povratku u okvir Srbije ! Vreme radi za Srbiju !

Independence & Democracy

pre 14 godina

Ja sam od veceras - evroskeptik. Nista mi ne fali. I britanski konzervativci su, pa ih niko ne optuzuje da nisu demokrate. Sloboda je nemerljiva.

Robben

pre 14 godina

Srbija neće sa Kosovom u svom sastavu NIKAD ući u EU, prije će se ta EU raspasti. Ovdje se puno priča o Doris Pack koliko je ona važna, u čije ime govori itd. Ona govori u ime Njemačke, to je valjda jasno. Nema tu puno filozofije niti marginaliziranja kao da je riječ o jednoj Sloveniji koja ucjenjuje i usporava Hrvatsku. Ovo je najveća ekonomska sila EU, dio osovine koji svoj stav prema Srbiji oblikuje iz svog povijesnog konteksta, a taj se kontekst stavlja u sukob interesa velikih sila na prostoru bivše SFRJ. Znači, Srbija sa ili bez Kosova, odnosno Kosovo u Srbiji ili kao djelomično priznati međunarodni subjekt neće biti primljen u EU dokle god se Beograd i Priština ne dogovore. Za primanje u članstvo je potrebna suglasnost svih članica, a kako stvari stoje uvijek će postojati neka koja blokira konačno rješenje. Suradnja sa Hagom je uvjet za odmrzavanje sporazuma za pridruživanje; sljedeći korak, dobivanje statusa kandidata i početak pregovora će uključiti neki dodatni uvjet, ali ne nužno. Srbija je u toliko katastrofalnom stanju po pitanju stupnja usklađenosti sa EU regulativom da je to praktički samo po sebi ogroman i težak preduvjet. Tek kada se pregovori približe krajnjoj fazi (otvorena sva poglavlja) može se očekivati pitanje odnosa sa susjedima odnosno definiranje granica, tj. problem Kosova. Do tada se zemlja "mora" dodatno zadužiti da bi politički establišment preživio i osigurao efikasnu pacifikaciju onoga dijela Srbije koji ne shvaća da je ova priča napisana još 1992, kada je G.Bush prepustio Clintonu strateški zaokret identificirajući Srbiju kao svoju drugu Rusiju (toplo-hladno).

vrlo verovatno

pre 14 godina

Pa posle Kosova, jos neki zahtev, pa jos jedan, i jos jedan... i tako uslov za uslovom... i eto nas u EU tamo neke 2034... Naravno ako se EU do tada ne raspadne... :D

Djole

pre 14 godina

Meni se cini da kosovski Albanci imaju problem sa Srbijom, a ne Srbija sa njima. Sa druge strane, mislim da nije fer osudjivati i ucenjivati jednu uoblicenu drzavu zbog toga sto na drugu stranu, upravo zbog toga sto je jedan otudjeni geografski pojam, nije moguce vrsiti pritisak. Nadam se da ce u EU na kraju ipak preovladati glas razuma, jer dalje ucenjivanje drzave Srbije moze da dovede do jacanja nekih mracnih snaga iz proslosti, pa bi domino efekat nakon destabilizacije mogao da donese mnogo vise problema od ovih danasnjih koji su krajnje deklarativni. Cela ta stara EU garda, kojoj pripada i Ms. Pak treba da ima na umu da sve vreme posmatraju ono sto su na pocetku trazili da vide.

lucidni Milojko

pre 14 godina

I kad bismo se sa Kosovom izmirili, ne bismo se vise medjusobno prepoznali. Dugo je proslo vremena od rastave. Jos samo da Medjunarodni sud overi razvod braka, i kud koji mili moji. Jel tako? Kuda? U EU?

Vladimirr

pre 14 godina

Doris Pak je poznati podrzavalac Albanaca, njihov lobi. Ova izjava je jos i umerena... Na srecu, gospodja Pak bas i nije mocan i popularan faktor. Mislim, ja bih prvi priznao Kosovo, ali je sveto pravo drzave Srbije da to ne uradi, ako nece. Pogledajte Kipar...

Mikula mali

pre 14 godina

O eventuelnom ulasku Srbije u EU ce odlucivati samo "veliki" iz EU. Lisabonskim ugovorom "male" ne šiša niko više, a na njih bismo se mi kao oslonili. Kosovo pa EU, ili oboje skupa, bilo bi bezbolnije.

Ratko Adžic, Kadarići

pre 14 godina

Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, je nejasno? Ja znam, da Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sama sa sobom. Pod time se podrazumeva lecenje od raznih Karadzica, Plavsica, Mladica, kosovskih generala, kosovskih bitaka, priznanje zlocina koji su odavde inicirani, sudjenje hiljadama slobodnošetajucih "malih" ratnih zlocinaca, itd... Temeljitu i duboku katarzu treba ovo drustvo, koje nikad nije zivelo u demokratiji, niti danas zna sta je to. Ceka se radjanje srpskog Vili Branta, koji ce otici i kleknuti pred zrtvama Srebrenice. A Kosovo je tok nezaustavljivi. Nema EU bez Kosova, to pevaju i vrapci. Inace bi se EU nasim ulaskom sunovratila u duboki ratni ponor, nevidjen posle II svetskog rata.

Bijek

pre 14 godina

Ne postoji komšijski odnos sa Srbima koji žive na Kosovu zato što Kosovo ipak nije nezaisno.
Vidim da Doris Pak dobro lobira za kosovske Albance.

Ana

pre 14 godina

Bila sam ovog leta u Barseloni i na zidu, na mestu gde je velika turisticka atrakcija je pisalo "Katalonija nije Spanija". Nismo mi jedini koji imaju Kosovo. Spanija je u EU i ne znam kako bi ova gospodja mogla da ih ubedi da priznaju Kosovo kao drzavu.

amater

pre 14 godina

Pak mozda pravi losu procenu: Srbija je dobila zeleno svetlo za priblizavanje uniji kada je odabrana politika mira i iskljucivo pravne borbe za Kosovo. Tek ako citava unija prizna nezavisnost Kosova politika unije se moze menjati, ali i zato su mozda potrebni relativno losi koraci u Beogradu.

bt

pre 14 godina

Упркос томе што Дорис прича, постепено признавање новог "суседа" уствари тече без већих проблема. Прихватили смо Еулекс који спроводи Ахтисаријев план (а тобоже некакав план у 6 тачака за које нико не зна ни шта су), прихватили смо да се не испуне многе тачке из Резолуције 1244 (рецимо о повратку одређеног контигента српске полиције на КиМ), прихватили смо да УНМИК више нико нигде не помиње, прихватили смо да ће за грађане КиМ чак и са новим пасошима и даље бити потребне визе, прихватићемо и успостављање царинских пунктова од 1. јануара 2010 (тобоже због укидања виза)... Све ове изјаве Дорис Пак имају за циљ да прикрију важност фактичких мера којима Влада Србије постепено признаје Косово и дају лажни значај формалном признању које се на крају неће ни тражити. Да није тако, не би ЕУ чекала 10 година од смене Милошевића за тричаву визну либерализацију, која је могла на исти начин и под истим условима да се обави још 2001. године. Зашто није - требало је имати адут уцене према Србији који ће се употребити тек након проглашења независности, и тако је управо и било.

Ljiljana

pre 14 godina

Ne treba nama da Doris Pak sugerise sta da radimo zbog EU sa Kosovom, mi treba konacno da uspostavimo dijalog sa Pristinom i da zivot profunkcionise prvenstveno na ekonomskom planu, porezi carine i sl. koji i dalje idu u zonu sive ekonomije sa obe strane, a da nasi sunarodnici u enklavama, malobrojni koji su resili da ostanu na svome, imaju dostojan zivot, pravo na rad, kretanje, lecenje i slicno, i da prestanu da budu moneta za potkusurivanje dnevne politike Beograda, a priznali mi Kosovo ili ne, oni moraju da komuniciraju sa kosovskim institucijama, jer je Beograd na zalost daleko.Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Miki

pre 14 godina

Ne znam da li je Pakova ovo lupila u svoje ime, ili nam to preko sitnijih činovnika EU nešto šapuće.
I zašto to radi sada kada još nismo ni kandidati za ulazak, i ko zna kada ćemo biti

vlajko

pre 14 godina

Non stop neki novi uslovi, neke nove ucene... Ta gospoda kao da zele ekstremizam u Srbiji, pa ekstremistima daju materijala i opravdanja za sve sto oni izjave. Boze, moze li to malo sve da se radi sa evropske strane sa malo vise razumevanja i takticnosti. Da je Amerika pa bi odma gledao ko njoj lovu dotura, u cijem je lobiju/dzepu (Albanskom). Da li to isto tako funkcionise i u Evropi, ili ona voli da bude dusebriznica i pametnica... sta li je?

swayzak

pre 14 godina

Odluke o članstvu u EU se donose jednoglasno a ne većinom, tako da je netačno da će samo velike države u EU koje su priznale Kosovo da odlučuju o sudbini našeg članstva i eventualno članstva Kosova.

Вуја

pre 14 godina

Госпођо Дорис Пак када се будете ви одрекли свог дела територије ,тада ће србија истог момента да се одрекне косова,а пошто ви нећете да се одрекнете свог дела територије а приморавате друге да се одрекну ,та политика ће вам се кад тад олупати о главу ,вама и вама случним који воде такву политику

MisaPisa

pre 14 godina

"Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo OSTANE DRZAVA. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Mislim da svi vi gledate sa pogresne strane izjavu doticne gospodje.

Ona nam je dala dobar savet a to je da niko ne treba da izlazimo tamo na izbore jer u tom slucaju nema Kosova kao drzave.

Nije istina

pre 14 godina

Nemojte se sekirati. To je kao kad bi recepcioner iz skupstine izjavio da donosenje zakona zavisi od njega. Osim toga, sta ce da urade po pitanju Spanije, Grcke, Kipra, Rumunije, Slovacke po pitanju Kosova, da ih izbace sve zajedno iz EU? Samo opusteno.

swayzak

pre 14 godina

Jedno je uslovljavanje članstva u EU pitanjem saradnje sa Haškim sudom, a drugo je traženje da se prizna otcepljeni deo sopstvene teritorije koji čak nisu priznale ni sve članice EU. Bez obzira kome se u domaćoj javnosti to ne sviđa, Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo kao nezavisnu državu niti EU može jedinstveno time da uslovljava Srbiju pre svega zato što ne postoji koncenzus po tom pitanju i u njihovim redovima. Jedino na čemu mogu da insistiraju je konstruktivan stav prema vlastima na Kosovu jer su svesni da ako Srbija uđe u EU pre Kosova, ono nikada neće biti punopravni član EU jer će Srbija to sigurno blokirati. Ovako će sigurno tražiti neke garancije od Srbije da se to neće desiti, ili će pak odlagati učlanjenje Srbije dok Kosovo ne bude bilo spremno za to. U tom smislu me ne bi čudilo da se intenzivira diplomatija između Beograda i Prištine da bi se makar ublažio tvrd stav koje obe strane zagovaraju.

100K

pre 14 godina

Ne ide to tako.
Po Doris, Nemačka priznaje Kosovo, pa bi trebalo uceniti Srbiju da i ona mora da prizna Kosovo ako hoće u EU.
Po toj logici, Španija koja ne priznaje Kosovo bi mogla da uslovi ulazak Hrvatske u EU povlačenjem priznanja Kosova.
EU o Kosovu nema jedinstven stav i zato je donošenje pojedinačnih odluka o priznavanju Kosova (umesto nekakve jedinstvene odluke EU) bila vrlo loša strategija i zbog toga formalno priznavanje Kosova neće biti uslov za Srbiju. Ne može, dok god nisu svi u EU jedinstveni po tom pitanju, tj. ne može se od novih članica ultimativno zahtevati nešto što ne ispunjavaju ni postojeće članice. EU ne funkcioniše tako.
Nekakva normalizacija odnosa na terenu između Srbije i Kosova, pak, jeste uslov, ali bez formalnog priznanja.

Pitanje

pre 14 godina

Ne mogu a da se ne zapitam sljedece. Ako se po gdji. Pak Srbiji za ulazak u punopravno clanstvo u EU kao uslov namece pitanje priznavanje Kosova, da li to znaci da ce se po istom principu istovremeno u parelelnom procesu revidirati clanstvo onih zemalja clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Da bi ovo bio uslov za Srbiju moraju se složiti svih 27 članica EU a toga neće biti jer pet njenih članica neće ni pod razno priznati nezavisnost kosovskog eksperimenta što neki nazivaju državom. Možda neko zaista ne želi da Srbija postane članicom EU jer će Srbija Kosovo priznati kada na vrbi rodi grožđe.

Doris Pack je i ranije imala svojih samostalnih istupa koje je poslije korigovala.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Aha! Da baš od Srba to zavisi. Zavisi od onih koji vladaju Kosovom a ne od Srba. Srbima treba omogućiti da ostvaruju osnovna ljudska prava koja ne bi smjela biti upitna ni u jednoj normalnoj zemlji ili na nekoj nezavisnoj teritoriji a umjesto toga imamo da se ta osnovna ljudska prava Srbima ne omogućavaju ili još gore uslovljavaju nečim. Ako se traži da Srbi budu ikebana u vlasti onih koji su svoje ruke okrvavili nad tim istim Srbima koji opstruišu povratak protjeranih ne može se očekivati pristanak i klimanje glavom.

Uostalom EU je samo jedna zajednica koja ima svoj rok trajanja.

Kosovo nije država! Kosovo je neuspjeli eksperiment SAD-a i njenih satelita iz EU koji ne funkcioniše onako kako su oni to zamislili.

Nemoguće je od Srbije očekivati da prizna nekakvu nezavisnost Kosova kada u toj istoj EU pet zemalja neće priznati tu nezavisnost. Neke to neće učiniti čak iako bi Srbija priznala ali to se neće dogoditi. Izgleda da je ipak tačno da sve konce u rukama drži Srbija i pored toga što su tzv. nezavisnost Kosova priznali SAD, Njemačka, Francuska, Britanija i sve ostale visokorazvijene zemlje. Ako za sve zemlje važe ista pravila za ulazak u EU zašto bi Srbija pristala da za nju važe neka druga.

Srbija sa vlašću na Kosovu nema s kime ni pregovarati a kamoli sarađivati. Jedino ako očekujete da DS sarađuje sa Tačijem što nije uopšte realno.

Milan

pre 14 godina

A jel mozete vi u EU da se prvo dogovorite da svi priznate Kosovo? Te price prvo ispricajete Spancima, Rumunima, Kipranima, itd... onda dodjite lepo u BG pa recite sta imate.

Johnny

pre 14 godina

O kojim Srbima na Kosovu govorite gospodjo Pak? O onima u zoni odgovornosti KFOR-ovih vojnika iz vase zemlje?
Na prste se mogu izbrojati Srbi u zoni Jug koji je u nadleznosti nemackog kontigenta KFOR-a(Prizren i okolina).Stidite se gospodjo Pak,ova izjava pokazuje da nemate ni trunke dostojanstva i obraza!

Rade

pre 14 godina

Meni je bas smesno, sto svi uvek pricaju o Srbiji. Ali sta vazi za Srbiju, vazi i za Kosovo. Srbi i Albanci se medjusobno ignorisu, a dobrosusedske odnose zavise i od njih. Znaci kao sto ja to vidim, blokiracemo jedan drugoga.

urlik

pre 14 godina

Pitao bih doticnu gospodju, mada ne znam ni odakle je dosla, da li bi isto pricala kada bi i neki deo teritorije zemlje odakle je jednostrano proglasio nezavisnost...bas me zanima sta bi rekla...

SRBIN!

pre 14 godina

Mozda i ja mislim da se Kosovo nikada nece vratiti pod krilo Srbije,mozda i hoce,ko to zna,ali nece nijedna DORIS da mi govori da li ce ili nece,pogotovu da me uslovljava,ona je obican smrtnik,kao i svi mi i granice se menjaju,nije Srbija ni prva ni poslednja drzava na svetu sa tim problemom!

DzoniKG

pre 14 godina

I ja mislim da Srbi sa severa kosova treba da uzmu sudbinu u svoje ruke i da ih pristina prizna a takodje i da FBiH nikad ne udje u EU dok ne prizna svog suseda Republiku Srpsku.Mene ta EU manje vise i ne zanima pod tim uslovima jer vidim kako se zivi u recimo Bugarskoj clanici te EU ,ja hocu da dodje vlast koja ce da radi nesto ,koja nece samo da uzima kredite i trosi a dali cu biti u EU ili necu mi 9 rupa na svirali ako zato moram da prodam sve.

Neveselo!

pre 14 godina

Eto, dan nakon posete predsednika Turske Srbiji! A šta je turski predsednik rekao u Beogradu u vezi EU integracije Turske, a važi i za Srbiju? Šta je radio turski premijer u Teheranu? Šta je radio Medvedev u Beogradu? Nešto se ovde na Balkanu polako, ali ozbiljno klima u odnosu na EU, a uz tihu i neprimetnu podršku Vašingtona. Moguće je da se u narednom periodu EU predomisli i u odnosu na Bugarsku i Rumuniju (samo ako se Moskva i Vašington tako dogovore). Što se tiče izjave Doris Pak, nije problem samo Srbija u odnosu na Kosovo, već i BiH, Grčka u odnosu na Makedoniju, kao i potencijalni Grčko-Albanski spor oko manjina uz granicu ove dve države. Tome treba dodati i mađarsko-rumunski problem koji je nedavno, prilikom Tadićeve posete Budimpešti, između redova pomenuo mađarski premijer. Da je EU bila kadra da sve ovo manje-više efikasno rešava, do sada bi već rešila. Upozorenja Doris Pak (u kakvom god svojstvu bila izrečena) svakako da ne doprinose rešavanju problema i sporova, nego ih samo mogu još više zaoštriti.

Nindza

pre 14 godina

Prvo, ko nju pita?

Drugo, besna je sto je pukla pare da izazove nemire u Srbiji, pa nije izazvalo efekat, i sada se jedi zbog toga.

Trece, bice ono sto Amerikanci kazu.

Cevrto, necemo umreti bez EU, ni Norveska nije u istoj, pa ne vidim da pate.

Zakljucak: moze samo da se jedi.

Igor

pre 14 godina

Želim u Evropu i godinama se aktivno zalažem i doprinosim da se to i desi. Na žalost ovakve plitkoumne i jednostrane izjave pojedinih evropskih političara me plaše. Doris Pak i njoj slični su najveća podrška ekstremnim političkim opcijama u Srbiji. Ako ovo postane novi uslov za Srbiju možemo da se pozdravimo sa ovom garniturom na vlasti, koja je makar na rečima za Evropu i polako da se pripremamo da nam Neobavešteni ponovo postane premijer, a napredni ekstrem predsednik... Žalosno...

Skeptik

pre 14 godina

Tačno je da je Doris Pak samo poslanica u Evropskom parlamentu ali je takođe činjenica da većinu u Evropskom parlamentu čine poslanici iz zemalja koji su priznali Kosovo. Samo mi nije jasno što Doris Pak onda ne izbaci recimo Španiju iz EU jer i oni ne priznaju Kosovo. I kako će recimo BIH da prizna Kosovo kad će Srbi da ulože veto na svaku takvu odluku.

VlaD

pre 14 godina

"Srbi sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje" - Da li se gospodja Pak ikada zapitala da li su trebali mozda Albanci sa Kosova pre deset godina da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje Srbije!? Naravno da nije nego je "donirana" i ohrabrena teroristicka OVK! I sada su naravno Srbi problem na Kosovu! Verovatno je i problem taj sto imaju neverovatne moci "samonestajanja", toliko su dobri u tome da vise niko ne moze da ih nadje... Prilicno licemerno od gospodje Pak, ali i ovakve izjave su nam pravi pokazatelj koliko Albanska mafija ima uticaja i jake lobije svuda po svetu... Sledeca vest ce biti kako necemo uci u EU dok javno ne kazemo da "zuta kuca" ne postoji, pa onda dok ne pocnemo da isplacujemo dug Kosova, pa onda dok ne pocnemo da finansiramo "ugrozeno" Kosovo, i tako u nedogled...

EU stizemo! Samo vi krenite, a mi cemo odmah za vama...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ništa novo. Golubica Doris velika prijateljica Srba ne može iz svoje kože. Ona i njoj slični nisu bitni. Bitna je sudbina EU, tog najvećeg eksperimenta u istoriji čovečanstva. Po svojoj eksperimentalnosti EU daleko premašuje socijalizam i komunizam. Za veliku većinu ljudi, čije su države u EU, EU postoji samo kao verovanje a u realnisti samo za izabrane koji uživaju sve materijalno blagodeti.
EU je opijum za napaćene narode istočne Evrope. Jedan opijum (komunizam) zamenjen je drugim (EU). A bivši bratski YU narodi, posle uspešno izvršenog udruživanja rada, sa bogatim iskustvima na tom planu, zdušno krenuše na novi zadatak - udruživanje Evrope. E pa srećno i uspešno.
Svi andjeli sa vama.

Pera Detlic

pre 14 godina

Kad god ova zena nesto izjavi, uvek se zapitam a ko je ona uopste? Sta je njena funkcija? Poslanik u EP? Cini mi se da pored svih prica o demokratiji, rocedurama, standardima i sl., u EU ipak kolo vode i sve vazne odkluke donose sive eminencije i neformalni centri moci. Mozda ovo nije zvanican stav EU, ali vewrujem da ce upravo tako i biti.
A sto se tice brige za otvaranjem "Pandorine kutije", p zar nije cinicno da se ta briga primenjuje na tu smesnu "drzavu" Kosovo, a nikom nije to palo napamet kada se Kosovo otcepilo od Srbije, kada se podrzao raspad SFRJ...
Posle ovog zaista verujem da je poseta Medvedeva bila istorijska, a Brisle kao "stub" spoljne politike trebaoi bi da dobije znacaj koji mu i pripada - cisto dekorativni element

Vlada

pre 14 godina

Tesi me jedino sto ce i ova nasa tuzna autisticna drzava morati na kraju da prihvati ciunjenice - Kosovo nije niti ce biti deo Srbije. A uci cemo u EU, a gradjani ce poceti da menjaju misljenje nabolje kada budu videli svet. To je neumitno.

samo_kazem

pre 14 godina

Ne mogu a da ne primetim da gospodja Pak veoma cesto ima neki komentar/kritiku za Srbiju i uvek se to svodi na insistiranje da Srbija prizna Kosovo; i to najcesce cujemo od nje, retko kad od nekog drugog iz EP.
Koliko znam (moguce i da gresim), Doris Pak je izvestilac EP za BIH, ne za Kosovo, ne za Srbiju. Mozda bi vise trebala da se bavi Bosnom?
Ja ne kazem da Kosovo nece biti uslov za Srbiju, ali to sigurno nece odrediti gospodja Pak, niti je njena nadleznost, ona je parlamentarac, o tome ce odluke donositi evropska komisija i savet ministara. Ne kazem da Srbija nece imati problema na putu u EU, ali mozemo biti zadovoljni sto EK za nas ima puno vise razumevanja nego Doris Pak.

Who cares

pre 14 godina

To je licni stav, a ne stav EU pa ga tako treba i shvatiti. Ne treba da pokazujemo komplekse i reagujemo na svaku ovakvu izjavu, vec da budemo dosledni u svojim stavovima.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Bojim se da je gospodja Pack u pravu. Srbiji se nece dozvoliti da kad jednog dana udje u EU to clanstvo iskoristi za pritisak na Kosovo. Oni koji se pitaju zasto se Kosovo ne moze podjeliti, odgovor je vrlo jednostavan sto bi cijepanje Kosova izazvalo promjenu granica na ovom prostoru i otvorilo Pandorinu kutiju. Kosovo je dobilo nezavisnost pod jednim uvjetom - da se nikada nesmije ujediniti s Albanijom. Ako bi se islo na izdvajanje njegovog sjevera, vlada u Pristini ce smatrati da nema prepreka da se Kosovo sjedini s Albanijom. Ili, da ce taj cin dati povoda bosanskim Srbima da se odvoje od BiH! Iz tog razloga, niti ce biti podjele Kosova ni, njegovog sjedinjenja sa Albanijom kao sto je nerealno ocekivati da se RS odvoji od BiH i pripoji Srbiji. Europa je neumoljiva po pitanju nasilne promjene granica. Srbiji jedino ostaje da prihvati Kosovo de facto i suraduje s njime koliko god je to moguce jer to ce biti njezin najvazniji uvjet za EU.

z

pre 14 godina

Ocigledno da postoji struja u EU koja ne zeli da dozvoli Srbiji ulazak ni pod kojim uslovima. Predlazu uslove za koje znaju da Srbija nece prihvatiti... Kao da zele da na vlast u Srbiji dodju oni koji takodje ne zele Srbiju u EU. Verovatnije je da ce se to desiti nego varijanta da Srbija prizna Kosovo. Na srecu, stav Doris Pak nije zvanicni stav cele EU i to su mnogo puta do sada izjavili razni zvanicnici EU, neki na mnogo uticajnijim pozicijama nego sto je ona.

Igor, NS

pre 14 godina

Gospodja Pak je, siguran sam, mislila da o tome treba polemisati tek nakon odluke, misljenja Medjunarodnog suda pravde - omaskom nije pomenula. A, imam i jedno resenje: podrska stvaranju drzave imena Severni Kosmet na primer, ucinila bi da Srbija ne bude prvi sused Kosovu, sto je uzrok problema za gospodju Pak, pa, kao sto i Grcka ili Slovacka ne priznaju Kosovo, a to im se ne zamera jer nisu prvi susedi, isti bi slucaj bio i sa Srbijom! Svi bi bili zadovoljni!(?)

igor

pre 14 godina

Dvomisao znači umeće da se u svesti istovremeno drže dva protivrečna verovanja, i da se prihvate oba. Partijski intelektualac zna u kom pravcu treba da menja svoje pamćenje; on je dakle svestan da izneverava stvarnost; ali primenom dvomisli on se isto tako uverava da stvarnost nije povređena.

Džordž Orvel, 1984

Mislim da je izjava Doris Pak savršen primer dvomisli...Niko nije nagovarao Albance da izlaze na izbore u Srbiji,čak šta više poklonili su im državu kad su rekli da ne mogu da žive sa Srbima...Ali eventualna podela Kosova ne dolazi u obzir i Srbi na Kosovu treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke,kako bi doprineti da država Kosovo ostane održiva.

Fantastično,zar ne ?

zg euroskeptik

pre 14 godina

Možete se pozivati koliko hoćete na moralne norme, dvostruke kriterije, ranija obećanja da neće biti novih uvjeta i što god još hoćete, ali nećete promijeniti činjenicu da vam odnosi s Kosovom jesu uvjet.

Djordje

pre 14 godina

1. A zasto podela Kosova ne bi resila problem?
2. A zasto se ovakvi mudri i principijelni saveti ne dele i vlastima u Sarajevu u vezi priznavanja Republike Srpske?
3. A zasto Gospodja Pak ne uzme u obzir da se odluke o prijemu novih clanica ne donose u Parlamentu EU i da ovo pitanje nije u njenoj nadleznosti?

Marko Tasic

pre 14 godina

Vidim da Kipar i Srbija imaju ravnopravan tretman u očima pojedinih ljudi u EU. Nije mi jasno zašto nisu bili pritiskani političari iz Tirane da savetuju svojim sunarodnicima u Srbiji da učestvuju 90tih godina u političkom životu i time preuzmu sudbinu u svoje ruke i zajedno sa opozicijom u Srbiji obore Miloševića sa vlasti?

mario

pre 14 godina

I eto danas vjesti Holandija nema namjeru da promjeni svoj stav,Doris kaže rješiti Kosovo pa EU.
Kosovo su priznale 22 ćlanice EU i to one najutjecajnije,a neke odluke po Lisabonskom sporazumu će se donositi samo večinom glasova,a ovo je više od večine.

Djordje

pre 14 godina

1. A zasto podela Kosova ne bi resila problem?
2. A zasto se ovakvi mudri i principijelni saveti ne dele i vlastima u Sarajevu u vezi priznavanja Republike Srpske?
3. A zasto Gospodja Pak ne uzme u obzir da se odluke o prijemu novih clanica ne donose u Parlamentu EU i da ovo pitanje nije u njenoj nadleznosti?

Marko Tasic

pre 14 godina

Vidim da Kipar i Srbija imaju ravnopravan tretman u očima pojedinih ljudi u EU. Nije mi jasno zašto nisu bili pritiskani političari iz Tirane da savetuju svojim sunarodnicima u Srbiji da učestvuju 90tih godina u političkom životu i time preuzmu sudbinu u svoje ruke i zajedno sa opozicijom u Srbiji obore Miloševića sa vlasti?

igor

pre 14 godina

Dvomisao znači umeće da se u svesti istovremeno drže dva protivrečna verovanja, i da se prihvate oba. Partijski intelektualac zna u kom pravcu treba da menja svoje pamćenje; on je dakle svestan da izneverava stvarnost; ali primenom dvomisli on se isto tako uverava da stvarnost nije povređena.

Džordž Orvel, 1984

Mislim da je izjava Doris Pak savršen primer dvomisli...Niko nije nagovarao Albance da izlaze na izbore u Srbiji,čak šta više poklonili su im državu kad su rekli da ne mogu da žive sa Srbima...Ali eventualna podela Kosova ne dolazi u obzir i Srbi na Kosovu treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke,kako bi doprineti da država Kosovo ostane održiva.

Fantastično,zar ne ?

Who cares

pre 14 godina

To je licni stav, a ne stav EU pa ga tako treba i shvatiti. Ne treba da pokazujemo komplekse i reagujemo na svaku ovakvu izjavu, vec da budemo dosledni u svojim stavovima.

z

pre 14 godina

Ocigledno da postoji struja u EU koja ne zeli da dozvoli Srbiji ulazak ni pod kojim uslovima. Predlazu uslove za koje znaju da Srbija nece prihvatiti... Kao da zele da na vlast u Srbiji dodju oni koji takodje ne zele Srbiju u EU. Verovatnije je da ce se to desiti nego varijanta da Srbija prizna Kosovo. Na srecu, stav Doris Pak nije zvanicni stav cele EU i to su mnogo puta do sada izjavili razni zvanicnici EU, neki na mnogo uticajnijim pozicijama nego sto je ona.

samo_kazem

pre 14 godina

Ne mogu a da ne primetim da gospodja Pak veoma cesto ima neki komentar/kritiku za Srbiju i uvek se to svodi na insistiranje da Srbija prizna Kosovo; i to najcesce cujemo od nje, retko kad od nekog drugog iz EP.
Koliko znam (moguce i da gresim), Doris Pak je izvestilac EP za BIH, ne za Kosovo, ne za Srbiju. Mozda bi vise trebala da se bavi Bosnom?
Ja ne kazem da Kosovo nece biti uslov za Srbiju, ali to sigurno nece odrediti gospodja Pak, niti je njena nadleznost, ona je parlamentarac, o tome ce odluke donositi evropska komisija i savet ministara. Ne kazem da Srbija nece imati problema na putu u EU, ali mozemo biti zadovoljni sto EK za nas ima puno vise razumevanja nego Doris Pak.

Pera Detlic

pre 14 godina

Kad god ova zena nesto izjavi, uvek se zapitam a ko je ona uopste? Sta je njena funkcija? Poslanik u EP? Cini mi se da pored svih prica o demokratiji, rocedurama, standardima i sl., u EU ipak kolo vode i sve vazne odkluke donose sive eminencije i neformalni centri moci. Mozda ovo nije zvanican stav EU, ali vewrujem da ce upravo tako i biti.
A sto se tice brige za otvaranjem "Pandorine kutije", p zar nije cinicno da se ta briga primenjuje na tu smesnu "drzavu" Kosovo, a nikom nije to palo napamet kada se Kosovo otcepilo od Srbije, kada se podrzao raspad SFRJ...
Posle ovog zaista verujem da je poseta Medvedeva bila istorijska, a Brisle kao "stub" spoljne politike trebaoi bi da dobije znacaj koji mu i pripada - cisto dekorativni element

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ništa novo. Golubica Doris velika prijateljica Srba ne može iz svoje kože. Ona i njoj slični nisu bitni. Bitna je sudbina EU, tog najvećeg eksperimenta u istoriji čovečanstva. Po svojoj eksperimentalnosti EU daleko premašuje socijalizam i komunizam. Za veliku većinu ljudi, čije su države u EU, EU postoji samo kao verovanje a u realnisti samo za izabrane koji uživaju sve materijalno blagodeti.
EU je opijum za napaćene narode istočne Evrope. Jedan opijum (komunizam) zamenjen je drugim (EU). A bivši bratski YU narodi, posle uspešno izvršenog udruživanja rada, sa bogatim iskustvima na tom planu, zdušno krenuše na novi zadatak - udruživanje Evrope. E pa srećno i uspešno.
Svi andjeli sa vama.

SRBIN!

pre 14 godina

Mozda i ja mislim da se Kosovo nikada nece vratiti pod krilo Srbije,mozda i hoce,ko to zna,ali nece nijedna DORIS da mi govori da li ce ili nece,pogotovu da me uslovljava,ona je obican smrtnik,kao i svi mi i granice se menjaju,nije Srbija ni prva ni poslednja drzava na svetu sa tim problemom!

Igor, NS

pre 14 godina

Gospodja Pak je, siguran sam, mislila da o tome treba polemisati tek nakon odluke, misljenja Medjunarodnog suda pravde - omaskom nije pomenula. A, imam i jedno resenje: podrska stvaranju drzave imena Severni Kosmet na primer, ucinila bi da Srbija ne bude prvi sused Kosovu, sto je uzrok problema za gospodju Pak, pa, kao sto i Grcka ili Slovacka ne priznaju Kosovo, a to im se ne zamera jer nisu prvi susedi, isti bi slucaj bio i sa Srbijom! Svi bi bili zadovoljni!(?)

Vlada

pre 14 godina

Tesi me jedino sto ce i ova nasa tuzna autisticna drzava morati na kraju da prihvati ciunjenice - Kosovo nije niti ce biti deo Srbije. A uci cemo u EU, a gradjani ce poceti da menjaju misljenje nabolje kada budu videli svet. To je neumitno.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Bojim se da je gospodja Pack u pravu. Srbiji se nece dozvoliti da kad jednog dana udje u EU to clanstvo iskoristi za pritisak na Kosovo. Oni koji se pitaju zasto se Kosovo ne moze podjeliti, odgovor je vrlo jednostavan sto bi cijepanje Kosova izazvalo promjenu granica na ovom prostoru i otvorilo Pandorinu kutiju. Kosovo je dobilo nezavisnost pod jednim uvjetom - da se nikada nesmije ujediniti s Albanijom. Ako bi se islo na izdvajanje njegovog sjevera, vlada u Pristini ce smatrati da nema prepreka da se Kosovo sjedini s Albanijom. Ili, da ce taj cin dati povoda bosanskim Srbima da se odvoje od BiH! Iz tog razloga, niti ce biti podjele Kosova ni, njegovog sjedinjenja sa Albanijom kao sto je nerealno ocekivati da se RS odvoji od BiH i pripoji Srbiji. Europa je neumoljiva po pitanju nasilne promjene granica. Srbiji jedino ostaje da prihvati Kosovo de facto i suraduje s njime koliko god je to moguce jer to ce biti njezin najvazniji uvjet za EU.

mario

pre 14 godina

I eto danas vjesti Holandija nema namjeru da promjeni svoj stav,Doris kaže rješiti Kosovo pa EU.
Kosovo su priznale 22 ćlanice EU i to one najutjecajnije,a neke odluke po Lisabonskom sporazumu će se donositi samo večinom glasova,a ovo je više od večine.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Možete se pozivati koliko hoćete na moralne norme, dvostruke kriterije, ranija obećanja da neće biti novih uvjeta i što god još hoćete, ali nećete promijeniti činjenicu da vam odnosi s Kosovom jesu uvjet.

Nindza

pre 14 godina

Prvo, ko nju pita?

Drugo, besna je sto je pukla pare da izazove nemire u Srbiji, pa nije izazvalo efekat, i sada se jedi zbog toga.

Trece, bice ono sto Amerikanci kazu.

Cevrto, necemo umreti bez EU, ni Norveska nije u istoj, pa ne vidim da pate.

Zakljucak: moze samo da se jedi.

Ratko Adžic, Kadarići

pre 14 godina

Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, je nejasno? Ja znam, da Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sama sa sobom. Pod time se podrazumeva lecenje od raznih Karadzica, Plavsica, Mladica, kosovskih generala, kosovskih bitaka, priznanje zlocina koji su odavde inicirani, sudjenje hiljadama slobodnošetajucih "malih" ratnih zlocinaca, itd... Temeljitu i duboku katarzu treba ovo drustvo, koje nikad nije zivelo u demokratiji, niti danas zna sta je to. Ceka se radjanje srpskog Vili Branta, koji ce otici i kleknuti pred zrtvama Srebrenice. A Kosovo je tok nezaustavljivi. Nema EU bez Kosova, to pevaju i vrapci. Inace bi se EU nasim ulaskom sunovratila u duboki ratni ponor, nevidjen posle II svetskog rata.

Вуја

pre 14 godina

Госпођо Дорис Пак када се будете ви одрекли свог дела територије ,тада ће србија истог момента да се одрекне косова,а пошто ви нећете да се одрекнете свог дела територије а приморавате друге да се одрекну ,та политика ће вам се кад тад олупати о главу ,вама и вама случним који воде такву политику

Bijek

pre 14 godina

Ne postoji komšijski odnos sa Srbima koji žive na Kosovu zato što Kosovo ipak nije nezaisno.
Vidim da Doris Pak dobro lobira za kosovske Albance.

MisaPisa

pre 14 godina

"Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo OSTANE DRZAVA. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Mislim da svi vi gledate sa pogresne strane izjavu doticne gospodje.

Ona nam je dala dobar savet a to je da niko ne treba da izlazimo tamo na izbore jer u tom slucaju nema Kosova kao drzave.

Nije istina

pre 14 godina

Nemojte se sekirati. To je kao kad bi recepcioner iz skupstine izjavio da donosenje zakona zavisi od njega. Osim toga, sta ce da urade po pitanju Spanije, Grcke, Kipra, Rumunije, Slovacke po pitanju Kosova, da ih izbace sve zajedno iz EU? Samo opusteno.

Ana

pre 14 godina

Bila sam ovog leta u Barseloni i na zidu, na mestu gde je velika turisticka atrakcija je pisalo "Katalonija nije Spanija". Nismo mi jedini koji imaju Kosovo. Spanija je u EU i ne znam kako bi ova gospodja mogla da ih ubedi da priznaju Kosovo kao drzavu.

Johnny

pre 14 godina

O kojim Srbima na Kosovu govorite gospodjo Pak? O onima u zoni odgovornosti KFOR-ovih vojnika iz vase zemlje?
Na prste se mogu izbrojati Srbi u zoni Jug koji je u nadleznosti nemackog kontigenta KFOR-a(Prizren i okolina).Stidite se gospodjo Pak,ova izjava pokazuje da nemate ni trunke dostojanstva i obraza!

100K

pre 14 godina

Ne ide to tako.
Po Doris, Nemačka priznaje Kosovo, pa bi trebalo uceniti Srbiju da i ona mora da prizna Kosovo ako hoće u EU.
Po toj logici, Španija koja ne priznaje Kosovo bi mogla da uslovi ulazak Hrvatske u EU povlačenjem priznanja Kosova.
EU o Kosovu nema jedinstven stav i zato je donošenje pojedinačnih odluka o priznavanju Kosova (umesto nekakve jedinstvene odluke EU) bila vrlo loša strategija i zbog toga formalno priznavanje Kosova neće biti uslov za Srbiju. Ne može, dok god nisu svi u EU jedinstveni po tom pitanju, tj. ne može se od novih članica ultimativno zahtevati nešto što ne ispunjavaju ni postojeće članice. EU ne funkcioniše tako.
Nekakva normalizacija odnosa na terenu između Srbije i Kosova, pak, jeste uslov, ali bez formalnog priznanja.

Zoki

pre 14 godina

Vidim po ovim komentarima da nas narod jos uvek zivi u snovima i mastama.Tacno je da 27 drzava moraju biti jednoglasna ako se Srbiji postavi novi uslov za ulazak u EU, ALI nesto mnogi zaboravljaju a to je da isto tako 27 drzava moraju jednoglasno da donesu odluku da li treba nasu zemlju primiti ili ne. Veoma dobro znamo da su najjace i najuticajnije drzave EU mnogo bolji prijatelji Albancima nego nama i verujem da svi znaju (osim nas koji se jos uvek pravimo ludi) da Srbija Nikad nece ucu u EU dok prvo na neki obilazni nacin ne prizna Kosovo. Ako i dalje nastavimo sa ovom politikom 90tih bice NI KOSOVO, NI EU.

Milan

pre 14 godina

A jel mozete vi u EU da se prvo dogovorite da svi priznate Kosovo? Te price prvo ispricajete Spancima, Rumunima, Kipranima, itd... onda dodjite lepo u BG pa recite sta imate.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Da bi ovo bio uslov za Srbiju moraju se složiti svih 27 članica EU a toga neće biti jer pet njenih članica neće ni pod razno priznati nezavisnost kosovskog eksperimenta što neki nazivaju državom. Možda neko zaista ne želi da Srbija postane članicom EU jer će Srbija Kosovo priznati kada na vrbi rodi grožđe.

Doris Pack je i ranije imala svojih samostalnih istupa koje je poslije korigovala.

Miki

pre 14 godina

Ne znam da li je Pakova ovo lupila u svoje ime, ili nam to preko sitnijih činovnika EU nešto šapuće.
I zašto to radi sada kada još nismo ni kandidati za ulazak, i ko zna kada ćemo biti

VlaD

pre 14 godina

"Srbi sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje" - Da li se gospodja Pak ikada zapitala da li su trebali mozda Albanci sa Kosova pre deset godina da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje Srbije!? Naravno da nije nego je "donirana" i ohrabrena teroristicka OVK! I sada su naravno Srbi problem na Kosovu! Verovatno je i problem taj sto imaju neverovatne moci "samonestajanja", toliko su dobri u tome da vise niko ne moze da ih nadje... Prilicno licemerno od gospodje Pak, ali i ovakve izjave su nam pravi pokazatelj koliko Albanska mafija ima uticaja i jake lobije svuda po svetu... Sledeca vest ce biti kako necemo uci u EU dok javno ne kazemo da "zuta kuca" ne postoji, pa onda dok ne pocnemo da isplacujemo dug Kosova, pa onda dok ne pocnemo da finansiramo "ugrozeno" Kosovo, i tako u nedogled...

EU stizemo! Samo vi krenite, a mi cemo odmah za vama...

DzoniKG

pre 14 godina

I ja mislim da Srbi sa severa kosova treba da uzmu sudbinu u svoje ruke i da ih pristina prizna a takodje i da FBiH nikad ne udje u EU dok ne prizna svog suseda Republiku Srpsku.Mene ta EU manje vise i ne zanima pod tim uslovima jer vidim kako se zivi u recimo Bugarskoj clanici te EU ,ja hocu da dodje vlast koja ce da radi nesto ,koja nece samo da uzima kredite i trosi a dali cu biti u EU ili necu mi 9 rupa na svirali ako zato moram da prodam sve.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Aha! Da baš od Srba to zavisi. Zavisi od onih koji vladaju Kosovom a ne od Srba. Srbima treba omogućiti da ostvaruju osnovna ljudska prava koja ne bi smjela biti upitna ni u jednoj normalnoj zemlji ili na nekoj nezavisnoj teritoriji a umjesto toga imamo da se ta osnovna ljudska prava Srbima ne omogućavaju ili još gore uslovljavaju nečim. Ako se traži da Srbi budu ikebana u vlasti onih koji su svoje ruke okrvavili nad tim istim Srbima koji opstruišu povratak protjeranih ne može se očekivati pristanak i klimanje glavom.

Uostalom EU je samo jedna zajednica koja ima svoj rok trajanja.

Kosovo nije država! Kosovo je neuspjeli eksperiment SAD-a i njenih satelita iz EU koji ne funkcioniše onako kako su oni to zamislili.

Nemoguće je od Srbije očekivati da prizna nekakvu nezavisnost Kosova kada u toj istoj EU pet zemalja neće priznati tu nezavisnost. Neke to neće učiniti čak iako bi Srbija priznala ali to se neće dogoditi. Izgleda da je ipak tačno da sve konce u rukama drži Srbija i pored toga što su tzv. nezavisnost Kosova priznali SAD, Njemačka, Francuska, Britanija i sve ostale visokorazvijene zemlje. Ako za sve zemlje važe ista pravila za ulazak u EU zašto bi Srbija pristala da za nju važe neka druga.

Srbija sa vlašću na Kosovu nema s kime ni pregovarati a kamoli sarađivati. Jedino ako očekujete da DS sarađuje sa Tačijem što nije uopšte realno.

Ljiljana

pre 14 godina

Ne treba nama da Doris Pak sugerise sta da radimo zbog EU sa Kosovom, mi treba konacno da uspostavimo dijalog sa Pristinom i da zivot profunkcionise prvenstveno na ekonomskom planu, porezi carine i sl. koji i dalje idu u zonu sive ekonomije sa obe strane, a da nasi sunarodnici u enklavama, malobrojni koji su resili da ostanu na svome, imaju dostojan zivot, pravo na rad, kretanje, lecenje i slicno, i da prestanu da budu moneta za potkusurivanje dnevne politike Beograda, a priznali mi Kosovo ili ne, oni moraju da komuniciraju sa kosovskim institucijama, jer je Beograd na zalost daleko.Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Pitanje

pre 14 godina

Ne mogu a da se ne zapitam sljedece. Ako se po gdji. Pak Srbiji za ulazak u punopravno clanstvo u EU kao uslov namece pitanje priznavanje Kosova, da li to znaci da ce se po istom principu istovremeno u parelelnom procesu revidirati clanstvo onih zemalja clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova?

Independence & Democracy

pre 14 godina

Ja sam od veceras - evroskeptik. Nista mi ne fali. I britanski konzervativci su, pa ih niko ne optuzuje da nisu demokrate. Sloboda je nemerljiva.

vrlo verovatno

pre 14 godina

Pa posle Kosova, jos neki zahtev, pa jos jedan, i jos jedan... i tako uslov za uslovom... i eto nas u EU tamo neke 2034... Naravno ako se EU do tada ne raspadne... :D

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ako Srbija nikada i ne postane clanica EU, sta fali SVAJCARSKOJ ? Uz to bih jos podsetio da Svajcarska nije "strateski partner" ni sa Kinom niti sa Rusijom a Srbija jeste i onda svako moze lako zakljuciti da Srbija samo sa ova dva "spoljnopoliticka stuba" ima sve sanse da u najmanju ruku dostigne bar duplo veci standard nego sto ga ima Svajcarska ! Kada Srbija bude "prestigla" Svajcarsku, sasvim je logicno ocekivati da i Kosovo pokaze spremnost na razgovor o povratku u okvir Srbije ! Vreme radi za Srbiju !

Neveselo!

pre 14 godina

Eto, dan nakon posete predsednika Turske Srbiji! A šta je turski predsednik rekao u Beogradu u vezi EU integracije Turske, a važi i za Srbiju? Šta je radio turski premijer u Teheranu? Šta je radio Medvedev u Beogradu? Nešto se ovde na Balkanu polako, ali ozbiljno klima u odnosu na EU, a uz tihu i neprimetnu podršku Vašingtona. Moguće je da se u narednom periodu EU predomisli i u odnosu na Bugarsku i Rumuniju (samo ako se Moskva i Vašington tako dogovore). Što se tiče izjave Doris Pak, nije problem samo Srbija u odnosu na Kosovo, već i BiH, Grčka u odnosu na Makedoniju, kao i potencijalni Grčko-Albanski spor oko manjina uz granicu ove dve države. Tome treba dodati i mađarsko-rumunski problem koji je nedavno, prilikom Tadićeve posete Budimpešti, između redova pomenuo mađarski premijer. Da je EU bila kadra da sve ovo manje-više efikasno rešava, do sada bi već rešila. Upozorenja Doris Pak (u kakvom god svojstvu bila izrečena) svakako da ne doprinose rešavanju problema i sporova, nego ih samo mogu još više zaoštriti.

bt

pre 14 godina

Упркос томе што Дорис прича, постепено признавање новог "суседа" уствари тече без већих проблема. Прихватили смо Еулекс који спроводи Ахтисаријев план (а тобоже некакав план у 6 тачака за које нико не зна ни шта су), прихватили смо да се не испуне многе тачке из Резолуције 1244 (рецимо о повратку одређеног контигента српске полиције на КиМ), прихватили смо да УНМИК више нико нигде не помиње, прихватили смо да ће за грађане КиМ чак и са новим пасошима и даље бити потребне визе, прихватићемо и успостављање царинских пунктова од 1. јануара 2010 (тобоже због укидања виза)... Све ове изјаве Дорис Пак имају за циљ да прикрију важност фактичких мера којима Влада Србије постепено признаје Косово и дају лажни значај формалном признању које се на крају неће ни тражити. Да није тако, не би ЕУ чекала 10 година од смене Милошевића за тричаву визну либерализацију, која је могла на исти начин и под истим условима да се обави још 2001. године. Зашто није - требало је имати адут уцене према Србији који ће се употребити тек након проглашења независности, и тако је управо и било.

urlik

pre 14 godina

Pitao bih doticnu gospodju, mada ne znam ni odakle je dosla, da li bi isto pricala kada bi i neki deo teritorije zemlje odakle je jednostrano proglasio nezavisnost...bas me zanima sta bi rekla...

Skeptik

pre 14 godina

Tačno je da je Doris Pak samo poslanica u Evropskom parlamentu ali je takođe činjenica da većinu u Evropskom parlamentu čine poslanici iz zemalja koji su priznali Kosovo. Samo mi nije jasno što Doris Pak onda ne izbaci recimo Španiju iz EU jer i oni ne priznaju Kosovo. I kako će recimo BIH da prizna Kosovo kad će Srbi da ulože veto na svaku takvu odluku.

swayzak

pre 14 godina

Jedno je uslovljavanje članstva u EU pitanjem saradnje sa Haškim sudom, a drugo je traženje da se prizna otcepljeni deo sopstvene teritorije koji čak nisu priznale ni sve članice EU. Bez obzira kome se u domaćoj javnosti to ne sviđa, Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo kao nezavisnu državu niti EU može jedinstveno time da uslovljava Srbiju pre svega zato što ne postoji koncenzus po tom pitanju i u njihovim redovima. Jedino na čemu mogu da insistiraju je konstruktivan stav prema vlastima na Kosovu jer su svesni da ako Srbija uđe u EU pre Kosova, ono nikada neće biti punopravni član EU jer će Srbija to sigurno blokirati. Ovako će sigurno tražiti neke garancije od Srbije da se to neće desiti, ili će pak odlagati učlanjenje Srbije dok Kosovo ne bude bilo spremno za to. U tom smislu me ne bi čudilo da se intenzivira diplomatija između Beograda i Prištine da bi se makar ublažio tvrd stav koje obe strane zagovaraju.

amater

pre 14 godina

Pak mozda pravi losu procenu: Srbija je dobila zeleno svetlo za priblizavanje uniji kada je odabrana politika mira i iskljucivo pravne borbe za Kosovo. Tek ako citava unija prizna nezavisnost Kosova politika unije se moze menjati, ali i zato su mozda potrebni relativno losi koraci u Beogradu.

swayzak

pre 14 godina

Odluke o članstvu u EU se donose jednoglasno a ne većinom, tako da je netačno da će samo velike države u EU koje su priznale Kosovo da odlučuju o sudbini našeg članstva i eventualno članstva Kosova.

Vladimirr

pre 14 godina

Doris Pak je poznati podrzavalac Albanaca, njihov lobi. Ova izjava je jos i umerena... Na srecu, gospodja Pak bas i nije mocan i popularan faktor. Mislim, ja bih prvi priznao Kosovo, ali je sveto pravo drzave Srbije da to ne uradi, ako nece. Pogledajte Kipar...

vlajko

pre 14 godina

Non stop neki novi uslovi, neke nove ucene... Ta gospoda kao da zele ekstremizam u Srbiji, pa ekstremistima daju materijala i opravdanja za sve sto oni izjave. Boze, moze li to malo sve da se radi sa evropske strane sa malo vise razumevanja i takticnosti. Da je Amerika pa bi odma gledao ko njoj lovu dotura, u cijem je lobiju/dzepu (Albanskom). Da li to isto tako funkcionise i u Evropi, ili ona voli da bude dusebriznica i pametnica... sta li je?

Mikula mali

pre 14 godina

O eventuelnom ulasku Srbije u EU ce odlucivati samo "veliki" iz EU. Lisabonskim ugovorom "male" ne šiša niko više, a na njih bismo se mi kao oslonili. Kosovo pa EU, ili oboje skupa, bilo bi bezbolnije.

lucidni Milojko

pre 14 godina

I kad bismo se sa Kosovom izmirili, ne bismo se vise medjusobno prepoznali. Dugo je proslo vremena od rastave. Jos samo da Medjunarodni sud overi razvod braka, i kud koji mili moji. Jel tako? Kuda? U EU?

Rade

pre 14 godina

Meni je bas smesno, sto svi uvek pricaju o Srbiji. Ali sta vazi za Srbiju, vazi i za Kosovo. Srbi i Albanci se medjusobno ignorisu, a dobrosusedske odnose zavise i od njih. Znaci kao sto ja to vidim, blokiracemo jedan drugoga.

smile

pre 14 godina

Jedina stvar koja u ovoj izjavi stoji je da treba srediti odnos Kosova i Srbije pa onda ući u EU.
Dakle, vratiti Kosovo Srbiji pa onda ući u EU. Tako je najbolje za sve.

Igor

pre 14 godina

Želim u Evropu i godinama se aktivno zalažem i doprinosim da se to i desi. Na žalost ovakve plitkoumne i jednostrane izjave pojedinih evropskih političara me plaše. Doris Pak i njoj slični su najveća podrška ekstremnim političkim opcijama u Srbiji. Ako ovo postane novi uslov za Srbiju možemo da se pozdravimo sa ovom garniturom na vlasti, koja je makar na rečima za Evropu i polako da se pripremamo da nam Neobavešteni ponovo postane premijer, a napredni ekstrem predsednik... Žalosno...

Djole

pre 14 godina

Meni se cini da kosovski Albanci imaju problem sa Srbijom, a ne Srbija sa njima. Sa druge strane, mislim da nije fer osudjivati i ucenjivati jednu uoblicenu drzavu zbog toga sto na drugu stranu, upravo zbog toga sto je jedan otudjeni geografski pojam, nije moguce vrsiti pritisak. Nadam se da ce u EU na kraju ipak preovladati glas razuma, jer dalje ucenjivanje drzave Srbije moze da dovede do jacanja nekih mracnih snaga iz proslosti, pa bi domino efekat nakon destabilizacije mogao da donese mnogo vise problema od ovih danasnjih koji su krajnje deklarativni. Cela ta stara EU garda, kojoj pripada i Ms. Pak treba da ima na umu da sve vreme posmatraju ono sto su na pocetku trazili da vide.

Robben

pre 14 godina

Srbija neće sa Kosovom u svom sastavu NIKAD ući u EU, prije će se ta EU raspasti. Ovdje se puno priča o Doris Pack koliko je ona važna, u čije ime govori itd. Ona govori u ime Njemačke, to je valjda jasno. Nema tu puno filozofije niti marginaliziranja kao da je riječ o jednoj Sloveniji koja ucjenjuje i usporava Hrvatsku. Ovo je najveća ekonomska sila EU, dio osovine koji svoj stav prema Srbiji oblikuje iz svog povijesnog konteksta, a taj se kontekst stavlja u sukob interesa velikih sila na prostoru bivše SFRJ. Znači, Srbija sa ili bez Kosova, odnosno Kosovo u Srbiji ili kao djelomično priznati međunarodni subjekt neće biti primljen u EU dokle god se Beograd i Priština ne dogovore. Za primanje u članstvo je potrebna suglasnost svih članica, a kako stvari stoje uvijek će postojati neka koja blokira konačno rješenje. Suradnja sa Hagom je uvjet za odmrzavanje sporazuma za pridruživanje; sljedeći korak, dobivanje statusa kandidata i početak pregovora će uključiti neki dodatni uvjet, ali ne nužno. Srbija je u toliko katastrofalnom stanju po pitanju stupnja usklađenosti sa EU regulativom da je to praktički samo po sebi ogroman i težak preduvjet. Tek kada se pregovori približe krajnjoj fazi (otvorena sva poglavlja) može se očekivati pitanje odnosa sa susjedima odnosno definiranje granica, tj. problem Kosova. Do tada se zemlja "mora" dodatno zadužiti da bi politički establišment preživio i osigurao efikasnu pacifikaciju onoga dijela Srbije koji ne shvaća da je ova priča napisana još 1992, kada je G.Bush prepustio Clintonu strateški zaokret identificirajući Srbiju kao svoju drugu Rusiju (toplo-hladno).

Dalibor Lanik

pre 14 godina

A moglo bi to i ovako:

Ni eventualna podela Srbije ne bi rešila postojeći problem. On može biti rešen jedino ako Albanci na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke, poručila je evropska parlamentarka.

"Albanci na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta država Srbija ostane održiva. To je u interesu Albanaca i celog regiona", rekla je ona.

Albanci sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Srbije, ocenila je Doris Pak.

Dr.Vujasinovic

pre 14 godina

Ja pak mislim da gospodja Pak nije relevantan faktor i zato bi trebalo njene izjave spakovati u domenu nezrelih politickih besedi...

taraba

pre 14 godina

kada je nekadasnja drzava DDR spojila sa zapadnom nemackom tek onda su bili uznenadjeni sta je sloboda. dotle su mislili da su najsrecniji i najslobodniji narod na svetu. a kako dosta njih misli da cemo sledece godine po standardu presisati svajcarsku i onu sicu od sedam industriskih zemalja, sad cemo mi to samo da zvrsimo prvo auto put. bolje da mislimo na nasu decu sta ce oni u buducnosti da rade a ne od narodne kuhinje da zive

neminovno

pre 14 godina

Odnosi samih Srba i Albanaca na Kosovu su razliciti. Dok se neki postuju i vole (verovali ili ne), drugi se prezirom obracaju ili pak ignorisu. (Licno iskustvo moje posete - leta 2009). Albanac sam, sestra mi zivi u podrucju pretezno gde Srbi zive. I dok se jedna starija gospodja 'Rada' (divna zena), raduje poseti moje majke svojoj cerci, drugi mi gledaju na "kevu" k'o da je Lucifer licno dosao na obracun. Iako moja porodica i ja, niti smo politizovani, niti dopustamo da nam bilo koja ideja bude prioritet pre osnovnih stvari, kao sto su postovanje, mir i ljubav. Sve u svemu, zelim reci "stvari se menjaju, da kazem -donekle normalizuju". Licna iskustva i suprotnih misljenja, bila su i bice uvek razlicitog karaktera i to nema samo nesto veze sa zbivanjima proteklih nekoliko decenija na Kosovu (ili ako hocete tako - na citavom Balkanu). Toga ima svugde. Kod samih Srba u Srbija, kao i Albanaca na Kosovu ili nekih drugih bilo gde u svetu.

Svi znamo da je narod najveca i "najefikasnija" a istovremeno i "najgluplja" alatka koju politicari kao "strucnjaci" za sopstvene svrhe upotrebljavaju.
Mi smo "glupi" jer ne zivimo za nas same, vec za njihovo dobro.

Ovo sta gospodja Pakova pledira, moze se gledati kako god hoce (nazalost kod nas se to gleda cisto iz politickih tj. nacionalnih uglova.
Jedno je TACNO - ODNOSI SE MORAJU POBOLJSATI, I DO TOGA CE DOCI, pre ili kasnije.... pitanje je samo vremena.

Ishod (sada nagadjam), obmana obeju strana, zadovoljstvo - nicije, a normalizacija odnosa NEMINOVNA.

Znam, trajace dugo.

Pozdrav svima. Mrzite me (ko hoce), to mene ne sprecava da vas ja SVE volim.

Vlada

pre 14 godina

Tesi me jedino sto ce i ova nasa tuzna autisticna drzava morati na kraju da prihvati ciunjenice - Kosovo nije niti ce biti deo Srbije. A uci cemo u EU, a gradjani ce poceti da menjaju misljenje nabolje kada budu videli svet. To je neumitno.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Bojim se da je gospodja Pack u pravu. Srbiji se nece dozvoliti da kad jednog dana udje u EU to clanstvo iskoristi za pritisak na Kosovo. Oni koji se pitaju zasto se Kosovo ne moze podjeliti, odgovor je vrlo jednostavan sto bi cijepanje Kosova izazvalo promjenu granica na ovom prostoru i otvorilo Pandorinu kutiju. Kosovo je dobilo nezavisnost pod jednim uvjetom - da se nikada nesmije ujediniti s Albanijom. Ako bi se islo na izdvajanje njegovog sjevera, vlada u Pristini ce smatrati da nema prepreka da se Kosovo sjedini s Albanijom. Ili, da ce taj cin dati povoda bosanskim Srbima da se odvoje od BiH! Iz tog razloga, niti ce biti podjele Kosova ni, njegovog sjedinjenja sa Albanijom kao sto je nerealno ocekivati da se RS odvoji od BiH i pripoji Srbiji. Europa je neumoljiva po pitanju nasilne promjene granica. Srbiji jedino ostaje da prihvati Kosovo de facto i suraduje s njime koliko god je to moguce jer to ce biti njezin najvazniji uvjet za EU.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Možete se pozivati koliko hoćete na moralne norme, dvostruke kriterije, ranija obećanja da neće biti novih uvjeta i što god još hoćete, ali nećete promijeniti činjenicu da vam odnosi s Kosovom jesu uvjet.

mario

pre 14 godina

I eto danas vjesti Holandija nema namjeru da promjeni svoj stav,Doris kaže rješiti Kosovo pa EU.
Kosovo su priznale 22 ćlanice EU i to one najutjecajnije,a neke odluke po Lisabonskom sporazumu će se donositi samo večinom glasova,a ovo je više od večine.

Djordje

pre 14 godina

1. A zasto podela Kosova ne bi resila problem?
2. A zasto se ovakvi mudri i principijelni saveti ne dele i vlastima u Sarajevu u vezi priznavanja Republike Srpske?
3. A zasto Gospodja Pak ne uzme u obzir da se odluke o prijemu novih clanica ne donose u Parlamentu EU i da ovo pitanje nije u njenoj nadleznosti?

Ratko Adžic, Kadarići

pre 14 godina

Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, je nejasno? Ja znam, da Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sama sa sobom. Pod time se podrazumeva lecenje od raznih Karadzica, Plavsica, Mladica, kosovskih generala, kosovskih bitaka, priznanje zlocina koji su odavde inicirani, sudjenje hiljadama slobodnošetajucih "malih" ratnih zlocinaca, itd... Temeljitu i duboku katarzu treba ovo drustvo, koje nikad nije zivelo u demokratiji, niti danas zna sta je to. Ceka se radjanje srpskog Vili Branta, koji ce otici i kleknuti pred zrtvama Srebrenice. A Kosovo je tok nezaustavljivi. Nema EU bez Kosova, to pevaju i vrapci. Inace bi se EU nasim ulaskom sunovratila u duboki ratni ponor, nevidjen posle II svetskog rata.

Who cares

pre 14 godina

To je licni stav, a ne stav EU pa ga tako treba i shvatiti. Ne treba da pokazujemo komplekse i reagujemo na svaku ovakvu izjavu, vec da budemo dosledni u svojim stavovima.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ako Srbija nikada i ne postane clanica EU, sta fali SVAJCARSKOJ ? Uz to bih jos podsetio da Svajcarska nije "strateski partner" ni sa Kinom niti sa Rusijom a Srbija jeste i onda svako moze lako zakljuciti da Srbija samo sa ova dva "spoljnopoliticka stuba" ima sve sanse da u najmanju ruku dostigne bar duplo veci standard nego sto ga ima Svajcarska ! Kada Srbija bude "prestigla" Svajcarsku, sasvim je logicno ocekivati da i Kosovo pokaze spremnost na razgovor o povratku u okvir Srbije ! Vreme radi za Srbiju !

Marko Tasic

pre 14 godina

Vidim da Kipar i Srbija imaju ravnopravan tretman u očima pojedinih ljudi u EU. Nije mi jasno zašto nisu bili pritiskani političari iz Tirane da savetuju svojim sunarodnicima u Srbiji da učestvuju 90tih godina u političkom životu i time preuzmu sudbinu u svoje ruke i zajedno sa opozicijom u Srbiji obore Miloševića sa vlasti?

Ljiljana

pre 14 godina

Ne treba nama da Doris Pak sugerise sta da radimo zbog EU sa Kosovom, mi treba konacno da uspostavimo dijalog sa Pristinom i da zivot profunkcionise prvenstveno na ekonomskom planu, porezi carine i sl. koji i dalje idu u zonu sive ekonomije sa obe strane, a da nasi sunarodnici u enklavama, malobrojni koji su resili da ostanu na svome, imaju dostojan zivot, pravo na rad, kretanje, lecenje i slicno, i da prestanu da budu moneta za potkusurivanje dnevne politike Beograda, a priznali mi Kosovo ili ne, oni moraju da komuniciraju sa kosovskim institucijama, jer je Beograd na zalost daleko.Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Igor, NS

pre 14 godina

Gospodja Pak je, siguran sam, mislila da o tome treba polemisati tek nakon odluke, misljenja Medjunarodnog suda pravde - omaskom nije pomenula. A, imam i jedno resenje: podrska stvaranju drzave imena Severni Kosmet na primer, ucinila bi da Srbija ne bude prvi sused Kosovu, sto je uzrok problema za gospodju Pak, pa, kao sto i Grcka ili Slovacka ne priznaju Kosovo, a to im se ne zamera jer nisu prvi susedi, isti bi slucaj bio i sa Srbijom! Svi bi bili zadovoljni!(?)

igor

pre 14 godina

Dvomisao znači umeće da se u svesti istovremeno drže dva protivrečna verovanja, i da se prihvate oba. Partijski intelektualac zna u kom pravcu treba da menja svoje pamćenje; on je dakle svestan da izneverava stvarnost; ali primenom dvomisli on se isto tako uverava da stvarnost nije povređena.

Džordž Orvel, 1984

Mislim da je izjava Doris Pak savršen primer dvomisli...Niko nije nagovarao Albance da izlaze na izbore u Srbiji,čak šta više poklonili su im državu kad su rekli da ne mogu da žive sa Srbima...Ali eventualna podela Kosova ne dolazi u obzir i Srbi na Kosovu treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke,kako bi doprineti da država Kosovo ostane održiva.

Fantastično,zar ne ?

Bijek

pre 14 godina

Ne postoji komšijski odnos sa Srbima koji žive na Kosovu zato što Kosovo ipak nije nezaisno.
Vidim da Doris Pak dobro lobira za kosovske Albance.

z

pre 14 godina

Ocigledno da postoji struja u EU koja ne zeli da dozvoli Srbiji ulazak ni pod kojim uslovima. Predlazu uslove za koje znaju da Srbija nece prihvatiti... Kao da zele da na vlast u Srbiji dodju oni koji takodje ne zele Srbiju u EU. Verovatnije je da ce se to desiti nego varijanta da Srbija prizna Kosovo. Na srecu, stav Doris Pak nije zvanicni stav cele EU i to su mnogo puta do sada izjavili razni zvanicnici EU, neki na mnogo uticajnijim pozicijama nego sto je ona.

smile

pre 14 godina

Jedina stvar koja u ovoj izjavi stoji je da treba srediti odnos Kosova i Srbije pa onda ući u EU.
Dakle, vratiti Kosovo Srbiji pa onda ući u EU. Tako je najbolje za sve.

Nindza

pre 14 godina

Prvo, ko nju pita?

Drugo, besna je sto je pukla pare da izazove nemire u Srbiji, pa nije izazvalo efekat, i sada se jedi zbog toga.

Trece, bice ono sto Amerikanci kazu.

Cevrto, necemo umreti bez EU, ni Norveska nije u istoj, pa ne vidim da pate.

Zakljucak: moze samo da se jedi.

Vladimirr

pre 14 godina

Doris Pak je poznati podrzavalac Albanaca, njihov lobi. Ova izjava je jos i umerena... Na srecu, gospodja Pak bas i nije mocan i popularan faktor. Mislim, ja bih prvi priznao Kosovo, ali je sveto pravo drzave Srbije da to ne uradi, ako nece. Pogledajte Kipar...

Zoki

pre 14 godina

Vidim po ovim komentarima da nas narod jos uvek zivi u snovima i mastama.Tacno je da 27 drzava moraju biti jednoglasna ako se Srbiji postavi novi uslov za ulazak u EU, ALI nesto mnogi zaboravljaju a to je da isto tako 27 drzava moraju jednoglasno da donesu odluku da li treba nasu zemlju primiti ili ne. Veoma dobro znamo da su najjace i najuticajnije drzave EU mnogo bolji prijatelji Albancima nego nama i verujem da svi znaju (osim nas koji se jos uvek pravimo ludi) da Srbija Nikad nece ucu u EU dok prvo na neki obilazni nacin ne prizna Kosovo. Ako i dalje nastavimo sa ovom politikom 90tih bice NI KOSOVO, NI EU.

samo_kazem

pre 14 godina

Ne mogu a da ne primetim da gospodja Pak veoma cesto ima neki komentar/kritiku za Srbiju i uvek se to svodi na insistiranje da Srbija prizna Kosovo; i to najcesce cujemo od nje, retko kad od nekog drugog iz EP.
Koliko znam (moguce i da gresim), Doris Pak je izvestilac EP za BIH, ne za Kosovo, ne za Srbiju. Mozda bi vise trebala da se bavi Bosnom?
Ja ne kazem da Kosovo nece biti uslov za Srbiju, ali to sigurno nece odrediti gospodja Pak, niti je njena nadleznost, ona je parlamentarac, o tome ce odluke donositi evropska komisija i savet ministara. Ne kazem da Srbija nece imati problema na putu u EU, ali mozemo biti zadovoljni sto EK za nas ima puno vise razumevanja nego Doris Pak.

Johnny

pre 14 godina

O kojim Srbima na Kosovu govorite gospodjo Pak? O onima u zoni odgovornosti KFOR-ovih vojnika iz vase zemlje?
Na prste se mogu izbrojati Srbi u zoni Jug koji je u nadleznosti nemackog kontigenta KFOR-a(Prizren i okolina).Stidite se gospodjo Pak,ova izjava pokazuje da nemate ni trunke dostojanstva i obraza!

Вуја

pre 14 godina

Госпођо Дорис Пак када се будете ви одрекли свог дела територије ,тада ће србија истог момента да се одрекне косова,а пошто ви нећете да се одрекнете свог дела територије а приморавате друге да се одрекну ,та политика ће вам се кад тад олупати о главу ,вама и вама случним који воде такву политику

MisaPisa

pre 14 godina

"Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo OSTANE DRZAVA. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Mislim da svi vi gledate sa pogresne strane izjavu doticne gospodje.

Ona nam je dala dobar savet a to je da niko ne treba da izlazimo tamo na izbore jer u tom slucaju nema Kosova kao drzave.

Ana

pre 14 godina

Bila sam ovog leta u Barseloni i na zidu, na mestu gde je velika turisticka atrakcija je pisalo "Katalonija nije Spanija". Nismo mi jedini koji imaju Kosovo. Spanija je u EU i ne znam kako bi ova gospodja mogla da ih ubedi da priznaju Kosovo kao drzavu.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Da bi ovo bio uslov za Srbiju moraju se složiti svih 27 članica EU a toga neće biti jer pet njenih članica neće ni pod razno priznati nezavisnost kosovskog eksperimenta što neki nazivaju državom. Možda neko zaista ne želi da Srbija postane članicom EU jer će Srbija Kosovo priznati kada na vrbi rodi grožđe.

Doris Pack je i ranije imala svojih samostalnih istupa koje je poslije korigovala.

Milan

pre 14 godina

A jel mozete vi u EU da se prvo dogovorite da svi priznate Kosovo? Te price prvo ispricajete Spancima, Rumunima, Kipranima, itd... onda dodjite lepo u BG pa recite sta imate.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Aha! Da baš od Srba to zavisi. Zavisi od onih koji vladaju Kosovom a ne od Srba. Srbima treba omogućiti da ostvaruju osnovna ljudska prava koja ne bi smjela biti upitna ni u jednoj normalnoj zemlji ili na nekoj nezavisnoj teritoriji a umjesto toga imamo da se ta osnovna ljudska prava Srbima ne omogućavaju ili još gore uslovljavaju nečim. Ako se traži da Srbi budu ikebana u vlasti onih koji su svoje ruke okrvavili nad tim istim Srbima koji opstruišu povratak protjeranih ne može se očekivati pristanak i klimanje glavom.

Uostalom EU je samo jedna zajednica koja ima svoj rok trajanja.

Kosovo nije država! Kosovo je neuspjeli eksperiment SAD-a i njenih satelita iz EU koji ne funkcioniše onako kako su oni to zamislili.

Nemoguće je od Srbije očekivati da prizna nekakvu nezavisnost Kosova kada u toj istoj EU pet zemalja neće priznati tu nezavisnost. Neke to neće učiniti čak iako bi Srbija priznala ali to se neće dogoditi. Izgleda da je ipak tačno da sve konce u rukama drži Srbija i pored toga što su tzv. nezavisnost Kosova priznali SAD, Njemačka, Francuska, Britanija i sve ostale visokorazvijene zemlje. Ako za sve zemlje važe ista pravila za ulazak u EU zašto bi Srbija pristala da za nju važe neka druga.

Srbija sa vlašću na Kosovu nema s kime ni pregovarati a kamoli sarađivati. Jedino ako očekujete da DS sarađuje sa Tačijem što nije uopšte realno.

Nije istina

pre 14 godina

Nemojte se sekirati. To je kao kad bi recepcioner iz skupstine izjavio da donosenje zakona zavisi od njega. Osim toga, sta ce da urade po pitanju Spanije, Grcke, Kipra, Rumunije, Slovacke po pitanju Kosova, da ih izbace sve zajedno iz EU? Samo opusteno.

SRBIN!

pre 14 godina

Mozda i ja mislim da se Kosovo nikada nece vratiti pod krilo Srbije,mozda i hoce,ko to zna,ali nece nijedna DORIS da mi govori da li ce ili nece,pogotovu da me uslovljava,ona je obican smrtnik,kao i svi mi i granice se menjaju,nije Srbija ni prva ni poslednja drzava na svetu sa tim problemom!

Igor

pre 14 godina

Želim u Evropu i godinama se aktivno zalažem i doprinosim da se to i desi. Na žalost ovakve plitkoumne i jednostrane izjave pojedinih evropskih političara me plaše. Doris Pak i njoj slični su najveća podrška ekstremnim političkim opcijama u Srbiji. Ako ovo postane novi uslov za Srbiju možemo da se pozdravimo sa ovom garniturom na vlasti, koja je makar na rečima za Evropu i polako da se pripremamo da nam Neobavešteni ponovo postane premijer, a napredni ekstrem predsednik... Žalosno...

VlaD

pre 14 godina

"Srbi sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje" - Da li se gospodja Pak ikada zapitala da li su trebali mozda Albanci sa Kosova pre deset godina da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje Srbije!? Naravno da nije nego je "donirana" i ohrabrena teroristicka OVK! I sada su naravno Srbi problem na Kosovu! Verovatno je i problem taj sto imaju neverovatne moci "samonestajanja", toliko su dobri u tome da vise niko ne moze da ih nadje... Prilicno licemerno od gospodje Pak, ali i ovakve izjave su nam pravi pokazatelj koliko Albanska mafija ima uticaja i jake lobije svuda po svetu... Sledeca vest ce biti kako necemo uci u EU dok javno ne kazemo da "zuta kuca" ne postoji, pa onda dok ne pocnemo da isplacujemo dug Kosova, pa onda dok ne pocnemo da finansiramo "ugrozeno" Kosovo, i tako u nedogled...

EU stizemo! Samo vi krenite, a mi cemo odmah za vama...

100K

pre 14 godina

Ne ide to tako.
Po Doris, Nemačka priznaje Kosovo, pa bi trebalo uceniti Srbiju da i ona mora da prizna Kosovo ako hoće u EU.
Po toj logici, Španija koja ne priznaje Kosovo bi mogla da uslovi ulazak Hrvatske u EU povlačenjem priznanja Kosova.
EU o Kosovu nema jedinstven stav i zato je donošenje pojedinačnih odluka o priznavanju Kosova (umesto nekakve jedinstvene odluke EU) bila vrlo loša strategija i zbog toga formalno priznavanje Kosova neće biti uslov za Srbiju. Ne može, dok god nisu svi u EU jedinstveni po tom pitanju, tj. ne može se od novih članica ultimativno zahtevati nešto što ne ispunjavaju ni postojeće članice. EU ne funkcioniše tako.
Nekakva normalizacija odnosa na terenu između Srbije i Kosova, pak, jeste uslov, ali bez formalnog priznanja.

Pitanje

pre 14 godina

Ne mogu a da se ne zapitam sljedece. Ako se po gdji. Pak Srbiji za ulazak u punopravno clanstvo u EU kao uslov namece pitanje priznavanje Kosova, da li to znaci da ce se po istom principu istovremeno u parelelnom procesu revidirati clanstvo onih zemalja clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova?

Dr.Vujasinovic

pre 14 godina

Ja pak mislim da gospodja Pak nije relevantan faktor i zato bi trebalo njene izjave spakovati u domenu nezrelih politickih besedi...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Ništa novo. Golubica Doris velika prijateljica Srba ne može iz svoje kože. Ona i njoj slični nisu bitni. Bitna je sudbina EU, tog najvećeg eksperimenta u istoriji čovečanstva. Po svojoj eksperimentalnosti EU daleko premašuje socijalizam i komunizam. Za veliku većinu ljudi, čije su države u EU, EU postoji samo kao verovanje a u realnisti samo za izabrane koji uživaju sve materijalno blagodeti.
EU je opijum za napaćene narode istočne Evrope. Jedan opijum (komunizam) zamenjen je drugim (EU). A bivši bratski YU narodi, posle uspešno izvršenog udruživanja rada, sa bogatim iskustvima na tom planu, zdušno krenuše na novi zadatak - udruživanje Evrope. E pa srećno i uspešno.
Svi andjeli sa vama.

Pera Detlic

pre 14 godina

Kad god ova zena nesto izjavi, uvek se zapitam a ko je ona uopste? Sta je njena funkcija? Poslanik u EP? Cini mi se da pored svih prica o demokratiji, rocedurama, standardima i sl., u EU ipak kolo vode i sve vazne odkluke donose sive eminencije i neformalni centri moci. Mozda ovo nije zvanican stav EU, ali vewrujem da ce upravo tako i biti.
A sto se tice brige za otvaranjem "Pandorine kutije", p zar nije cinicno da se ta briga primenjuje na tu smesnu "drzavu" Kosovo, a nikom nije to palo napamet kada se Kosovo otcepilo od Srbije, kada se podrzao raspad SFRJ...
Posle ovog zaista verujem da je poseta Medvedeva bila istorijska, a Brisle kao "stub" spoljne politike trebaoi bi da dobije znacaj koji mu i pripada - cisto dekorativni element

vlajko

pre 14 godina

Non stop neki novi uslovi, neke nove ucene... Ta gospoda kao da zele ekstremizam u Srbiji, pa ekstremistima daju materijala i opravdanja za sve sto oni izjave. Boze, moze li to malo sve da se radi sa evropske strane sa malo vise razumevanja i takticnosti. Da je Amerika pa bi odma gledao ko njoj lovu dotura, u cijem je lobiju/dzepu (Albanskom). Da li to isto tako funkcionise i u Evropi, ili ona voli da bude dusebriznica i pametnica... sta li je?

swayzak

pre 14 godina

Odluke o članstvu u EU se donose jednoglasno a ne većinom, tako da je netačno da će samo velike države u EU koje su priznale Kosovo da odlučuju o sudbini našeg članstva i eventualno članstva Kosova.

lucidni Milojko

pre 14 godina

I kad bismo se sa Kosovom izmirili, ne bismo se vise medjusobno prepoznali. Dugo je proslo vremena od rastave. Jos samo da Medjunarodni sud overi razvod braka, i kud koji mili moji. Jel tako? Kuda? U EU?

Djole

pre 14 godina

Meni se cini da kosovski Albanci imaju problem sa Srbijom, a ne Srbija sa njima. Sa druge strane, mislim da nije fer osudjivati i ucenjivati jednu uoblicenu drzavu zbog toga sto na drugu stranu, upravo zbog toga sto je jedan otudjeni geografski pojam, nije moguce vrsiti pritisak. Nadam se da ce u EU na kraju ipak preovladati glas razuma, jer dalje ucenjivanje drzave Srbije moze da dovede do jacanja nekih mracnih snaga iz proslosti, pa bi domino efekat nakon destabilizacije mogao da donese mnogo vise problema od ovih danasnjih koji su krajnje deklarativni. Cela ta stara EU garda, kojoj pripada i Ms. Pak treba da ima na umu da sve vreme posmatraju ono sto su na pocetku trazili da vide.

DzoniKG

pre 14 godina

I ja mislim da Srbi sa severa kosova treba da uzmu sudbinu u svoje ruke i da ih pristina prizna a takodje i da FBiH nikad ne udje u EU dok ne prizna svog suseda Republiku Srpsku.Mene ta EU manje vise i ne zanima pod tim uslovima jer vidim kako se zivi u recimo Bugarskoj clanici te EU ,ja hocu da dodje vlast koja ce da radi nesto ,koja nece samo da uzima kredite i trosi a dali cu biti u EU ili necu mi 9 rupa na svirali ako zato moram da prodam sve.

Skeptik

pre 14 godina

Tačno je da je Doris Pak samo poslanica u Evropskom parlamentu ali je takođe činjenica da većinu u Evropskom parlamentu čine poslanici iz zemalja koji su priznali Kosovo. Samo mi nije jasno što Doris Pak onda ne izbaci recimo Španiju iz EU jer i oni ne priznaju Kosovo. I kako će recimo BIH da prizna Kosovo kad će Srbi da ulože veto na svaku takvu odluku.

urlik

pre 14 godina

Pitao bih doticnu gospodju, mada ne znam ni odakle je dosla, da li bi isto pricala kada bi i neki deo teritorije zemlje odakle je jednostrano proglasio nezavisnost...bas me zanima sta bi rekla...

swayzak

pre 14 godina

Jedno je uslovljavanje članstva u EU pitanjem saradnje sa Haškim sudom, a drugo je traženje da se prizna otcepljeni deo sopstvene teritorije koji čak nisu priznale ni sve članice EU. Bez obzira kome se u domaćoj javnosti to ne sviđa, Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo kao nezavisnu državu niti EU može jedinstveno time da uslovljava Srbiju pre svega zato što ne postoji koncenzus po tom pitanju i u njihovim redovima. Jedino na čemu mogu da insistiraju je konstruktivan stav prema vlastima na Kosovu jer su svesni da ako Srbija uđe u EU pre Kosova, ono nikada neće biti punopravni član EU jer će Srbija to sigurno blokirati. Ovako će sigurno tražiti neke garancije od Srbije da se to neće desiti, ili će pak odlagati učlanjenje Srbije dok Kosovo ne bude bilo spremno za to. U tom smislu me ne bi čudilo da se intenzivira diplomatija između Beograda i Prištine da bi se makar ublažio tvrd stav koje obe strane zagovaraju.

Robben

pre 14 godina

Srbija neće sa Kosovom u svom sastavu NIKAD ući u EU, prije će se ta EU raspasti. Ovdje se puno priča o Doris Pack koliko je ona važna, u čije ime govori itd. Ona govori u ime Njemačke, to je valjda jasno. Nema tu puno filozofije niti marginaliziranja kao da je riječ o jednoj Sloveniji koja ucjenjuje i usporava Hrvatsku. Ovo je najveća ekonomska sila EU, dio osovine koji svoj stav prema Srbiji oblikuje iz svog povijesnog konteksta, a taj se kontekst stavlja u sukob interesa velikih sila na prostoru bivše SFRJ. Znači, Srbija sa ili bez Kosova, odnosno Kosovo u Srbiji ili kao djelomično priznati međunarodni subjekt neće biti primljen u EU dokle god se Beograd i Priština ne dogovore. Za primanje u članstvo je potrebna suglasnost svih članica, a kako stvari stoje uvijek će postojati neka koja blokira konačno rješenje. Suradnja sa Hagom je uvjet za odmrzavanje sporazuma za pridruživanje; sljedeći korak, dobivanje statusa kandidata i početak pregovora će uključiti neki dodatni uvjet, ali ne nužno. Srbija je u toliko katastrofalnom stanju po pitanju stupnja usklađenosti sa EU regulativom da je to praktički samo po sebi ogroman i težak preduvjet. Tek kada se pregovori približe krajnjoj fazi (otvorena sva poglavlja) može se očekivati pitanje odnosa sa susjedima odnosno definiranje granica, tj. problem Kosova. Do tada se zemlja "mora" dodatno zadužiti da bi politički establišment preživio i osigurao efikasnu pacifikaciju onoga dijela Srbije koji ne shvaća da je ova priča napisana još 1992, kada je G.Bush prepustio Clintonu strateški zaokret identificirajući Srbiju kao svoju drugu Rusiju (toplo-hladno).

Neveselo!

pre 14 godina

Eto, dan nakon posete predsednika Turske Srbiji! A šta je turski predsednik rekao u Beogradu u vezi EU integracije Turske, a važi i za Srbiju? Šta je radio turski premijer u Teheranu? Šta je radio Medvedev u Beogradu? Nešto se ovde na Balkanu polako, ali ozbiljno klima u odnosu na EU, a uz tihu i neprimetnu podršku Vašingtona. Moguće je da se u narednom periodu EU predomisli i u odnosu na Bugarsku i Rumuniju (samo ako se Moskva i Vašington tako dogovore). Što se tiče izjave Doris Pak, nije problem samo Srbija u odnosu na Kosovo, već i BiH, Grčka u odnosu na Makedoniju, kao i potencijalni Grčko-Albanski spor oko manjina uz granicu ove dve države. Tome treba dodati i mađarsko-rumunski problem koji je nedavno, prilikom Tadićeve posete Budimpešti, između redova pomenuo mađarski premijer. Da je EU bila kadra da sve ovo manje-više efikasno rešava, do sada bi već rešila. Upozorenja Doris Pak (u kakvom god svojstvu bila izrečena) svakako da ne doprinose rešavanju problema i sporova, nego ih samo mogu još više zaoštriti.

Mikula mali

pre 14 godina

O eventuelnom ulasku Srbije u EU ce odlucivati samo "veliki" iz EU. Lisabonskim ugovorom "male" ne šiša niko više, a na njih bismo se mi kao oslonili. Kosovo pa EU, ili oboje skupa, bilo bi bezbolnije.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

A moglo bi to i ovako:

Ni eventualna podela Srbije ne bi rešila postojeći problem. On može biti rešen jedino ako Albanci na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke, poručila je evropska parlamentarka.

"Albanci na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta država Srbija ostane održiva. To je u interesu Albanaca i celog regiona", rekla je ona.

Albanci sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Srbije, ocenila je Doris Pak.

amater

pre 14 godina

Pak mozda pravi losu procenu: Srbija je dobila zeleno svetlo za priblizavanje uniji kada je odabrana politika mira i iskljucivo pravne borbe za Kosovo. Tek ako citava unija prizna nezavisnost Kosova politika unije se moze menjati, ali i zato su mozda potrebni relativno losi koraci u Beogradu.

vrlo verovatno

pre 14 godina

Pa posle Kosova, jos neki zahtev, pa jos jedan, i jos jedan... i tako uslov za uslovom... i eto nas u EU tamo neke 2034... Naravno ako se EU do tada ne raspadne... :D

Independence & Democracy

pre 14 godina

Ja sam od veceras - evroskeptik. Nista mi ne fali. I britanski konzervativci su, pa ih niko ne optuzuje da nisu demokrate. Sloboda je nemerljiva.

Rade

pre 14 godina

Meni je bas smesno, sto svi uvek pricaju o Srbiji. Ali sta vazi za Srbiju, vazi i za Kosovo. Srbi i Albanci se medjusobno ignorisu, a dobrosusedske odnose zavise i od njih. Znaci kao sto ja to vidim, blokiracemo jedan drugoga.

bt

pre 14 godina

Упркос томе што Дорис прича, постепено признавање новог "суседа" уствари тече без већих проблема. Прихватили смо Еулекс који спроводи Ахтисаријев план (а тобоже некакав план у 6 тачака за које нико не зна ни шта су), прихватили смо да се не испуне многе тачке из Резолуције 1244 (рецимо о повратку одређеног контигента српске полиције на КиМ), прихватили смо да УНМИК више нико нигде не помиње, прихватили смо да ће за грађане КиМ чак и са новим пасошима и даље бити потребне визе, прихватићемо и успостављање царинских пунктова од 1. јануара 2010 (тобоже због укидања виза)... Све ове изјаве Дорис Пак имају за циљ да прикрију важност фактичких мера којима Влада Србије постепено признаје Косово и дају лажни значај формалном признању које се на крају неће ни тражити. Да није тако, не би ЕУ чекала 10 година од смене Милошевића за тричаву визну либерализацију, која је могла на исти начин и под истим условима да се обави још 2001. године. Зашто није - требало је имати адут уцене према Србији који ће се употребити тек након проглашења независности, и тако је управо и било.

Miki

pre 14 godina

Ne znam da li je Pakova ovo lupila u svoje ime, ili nam to preko sitnijih činovnika EU nešto šapuće.
I zašto to radi sada kada još nismo ni kandidati za ulazak, i ko zna kada ćemo biti

taraba

pre 14 godina

kada je nekadasnja drzava DDR spojila sa zapadnom nemackom tek onda su bili uznenadjeni sta je sloboda. dotle su mislili da su najsrecniji i najslobodniji narod na svetu. a kako dosta njih misli da cemo sledece godine po standardu presisati svajcarsku i onu sicu od sedam industriskih zemalja, sad cemo mi to samo da zvrsimo prvo auto put. bolje da mislimo na nasu decu sta ce oni u buducnosti da rade a ne od narodne kuhinje da zive

neminovno

pre 14 godina

Odnosi samih Srba i Albanaca na Kosovu su razliciti. Dok se neki postuju i vole (verovali ili ne), drugi se prezirom obracaju ili pak ignorisu. (Licno iskustvo moje posete - leta 2009). Albanac sam, sestra mi zivi u podrucju pretezno gde Srbi zive. I dok se jedna starija gospodja 'Rada' (divna zena), raduje poseti moje majke svojoj cerci, drugi mi gledaju na "kevu" k'o da je Lucifer licno dosao na obracun. Iako moja porodica i ja, niti smo politizovani, niti dopustamo da nam bilo koja ideja bude prioritet pre osnovnih stvari, kao sto su postovanje, mir i ljubav. Sve u svemu, zelim reci "stvari se menjaju, da kazem -donekle normalizuju". Licna iskustva i suprotnih misljenja, bila su i bice uvek razlicitog karaktera i to nema samo nesto veze sa zbivanjima proteklih nekoliko decenija na Kosovu (ili ako hocete tako - na citavom Balkanu). Toga ima svugde. Kod samih Srba u Srbija, kao i Albanaca na Kosovu ili nekih drugih bilo gde u svetu.

Svi znamo da je narod najveca i "najefikasnija" a istovremeno i "najgluplja" alatka koju politicari kao "strucnjaci" za sopstvene svrhe upotrebljavaju.
Mi smo "glupi" jer ne zivimo za nas same, vec za njihovo dobro.

Ovo sta gospodja Pakova pledira, moze se gledati kako god hoce (nazalost kod nas se to gleda cisto iz politickih tj. nacionalnih uglova.
Jedno je TACNO - ODNOSI SE MORAJU POBOLJSATI, I DO TOGA CE DOCI, pre ili kasnije.... pitanje je samo vremena.

Ishod (sada nagadjam), obmana obeju strana, zadovoljstvo - nicije, a normalizacija odnosa NEMINOVNA.

Znam, trajace dugo.

Pozdrav svima. Mrzite me (ko hoce), to mene ne sprecava da vas ja SVE volim.