Ponedeljak, 26.10.2009.

20:48

25 godina od debija Majkla Džordana

Na današnji dan pre tačno 25 godina svoju prvu utakmicu u NBA ligi odigrao je legendarni Majkl Džordan.

Izvor: B92

25 godina od debija Majkla Džordana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

paradajzer

pre 14 godina

Uzrastao sam u vreme kad sa vratio nazad u NBA po zadnja 3 prstena! Taj covek nije covek, on je bice sa neke druge planete! Postoje dobri kosarkasi, postoje legende, a na vrhu je Dzordan!

DeDa

pre 14 godina

Majkl je bio sjajan igrac.Bilo ga je divno gledati kako dribla sa sjajnim promenama iza ledja, kroz noge, kako zverski zakucava, ili pametno ode na drugi obruc a strvina od centra ne zna gde se covek izgubio. O smirenosti u vaznim trenutcima ne treba posebno govoriti.Majkl je razumeo i citao igru protivnika, igrao i napad i odbranu, razmisljao na zemlji i u vazduhu.To danasnji fizikalci ne umeju .
Ali Cemberlen je po meni broj jedan. On je bio toliko dominantan da su morali da menjaju pravila kako bi meceve ucinili neizvesnijim ili je pretila opasnost da ljudi batale da gledaju sport gde neki covek daje koseve kad hoce i koliko hoce i gde se zna pobednik.Slicno kao sto su u F1 menjali pravila zbog Ferarija i Sumahera.

andromeda

pre 14 godina

Cuj 25 godina od debija, pa ce da bude ili je vec bilo 10 godina od odlaska u penziju, pa 30 godina otkada je poceo da igra za svoj univerzitet. Kakve su to gluposti od jubileja.
A da je bio medju najboljim kosarkasima ikada, jeste. neka moja lista bi bila:
1. Rasel
2. Magic
3. Jordan
4. Bird
5. Chemberlan
...
...
1000. Kobe

BOND

pre 14 godina

Samo zbog njega sam zavoleo kosarku kad sam video tu magiju na TV-u bio sam odusevljen.Vise i ne gledam,odnosno vise i ne volim NBA od kad nema Jordana.E da ga je jos trenirao Dule Vujosevic mogu da zamislim tek tad sta bi bio:))

Montenegrin

pre 14 godina

Poceo sam pratiti NBA sa Detroitovom sjajnom generacijom i njihovim duplim prstenom. Ajzea Tomas, Dzo Dumars, Vini Dzonson, Rodman, Laimber - prljavi momci i najveci neprijatelji bullsa...
Ajzea je sigurno najtipicniji i najbolji play ikada.
Magic je all-rounder, malo ko je osjecao igru kao on. Dreksler je dugo vremena bio jedini konkurent MJ kao suter (ako se moze Majklu biti konkurent).
Bird, Vorti, Stokton, Meloun, Barkli, Hakim, Juing, Admiral... Ta kosarka je imala magiju.
U takvoj generaciji Jordanova zelja za pobjedom je bila najjaca. Kada je napokon dobio par dobrih saigraca docekao je momenat da postane sampion, od tada su svi mogli da budu sampioni samo kada se povlacio u par navrata.
Pratio sam sva finala, prvo sa Lejkersima i cuveni Divcev kos kad je stavi ruku na usta :), sa Portlandom (Porter, Dreksler, Robinson, Ejndz, Vilijams...) je bilo na ivici noza, sa Feniksom - sjajna kosarka, sa Sietlom sam mislio da ce pri put biti porazeni u finalu od strane Kempa, Pejtona, Mekmilana, Perkinsa... ali i to je najveci priveo lagano kraju.

Podatak da je ove godine treci na svjetskoj listu sportista po zaradi dovoljno govori koliki je trag ostavio i koliko je velik bio.

Od novijih igraca samo me Kobe podsjeca na magicnu kosarku - on je sigurno medju 5 najboljih ikad.

sizzeb

pre 14 godina

Dva kralja MJ...
Prvi je kralj kosarke:Michael Jordan
drugi je kralj popa:Michael Jackson
tesko ko ce njih dvojicu smaknuti sa trona...mnogi pokusavaju da ih kopiraju ali to je samo cist Copy pa Paste...neka neko napravi korak napred...

zg-boy

pre 14 godina

Kad ste već počeli s nabrajanjem svih zvijezda njegovog vremena, postoji još jedan zbog kojeg je Michael plakao u početku karijere... Isiah Thomas

Nikola

pre 14 godina

On jeste jedan od najboljih svih vremena!!! Ali samo jedan od njih!!! Suvise je ironija pricati da je najbolji svih vremena..?! Sta onda reci za Cemberlena, Rasela, Robertsona, Malevica, Megika, Birda... Nemoguce je odrediti najboljeg svih vremena! Sve je stvar UKUSA!!!I dan danas ima sjajnih igraca,i oni ce nekad biti najveci svih vremena,ko me demantuje taj i nije gledao danasnji nba! pozz

nikola

pre 14 godina

Ja sam odrastao u doba Medžika, Džordana, Lerija Birda, Olajdžuvona, Pipena... bila je to košarka lepa na oko... svi su više nego vrhunski, ali je Majkl podigao košarku na jedan viši nivo i uneo nešto što i današnji basketaneri kopiraju... u tome je razlika... mislim da je bio najveći

Sale_Ars

pre 14 godina

anarb i ksander, kao i vecini
Svaka cast na postovima.

nenad,
Mala ispravka:
Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu ali nisu znali sta ce s tim.

pharaoh,
Nije daleko od istine ali MJ 1., Magic 2.

marko,
Ipak mislim da situacija nije ista kao u slucaju Maradone i Pelea jer tu jeste oko 50/50 ali u ovom slucaju je 4/5 za MJ-a, a 1/5 za Magica.

PFC,
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
sta je sa Birdom, Dr. J. i Drehlerom zar stvarno oni nemaju mesta tu? Po meni sva trojica mogu da budu umesto Brajanta na 3. A i bas da je toliko Brajant bolji od Vejda i McGradya ne bi se kladio.

Stvarno bi trebalo ovako:
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Lary Bird, Dr J.

Nesto i od mene:
Sta drugo, suze su mi krenule gledajuci video, to govori vise od bilo kojih reci.

wlado

pre 14 godina

plakao sam kada se povlacio prvi put, imao sam 13 godina...

mama me je pitala sine jer stvarno zbog majkla ili te neko dira u skoli...hehehe !!

i bi zbog majkla !

Veljko

pre 14 godina

@anarb

U pravu si 100%. Bio sam zaludjen za kosarku iz tog vremena kao i ti, a ovo sad mi je tesko da gledam. Ima par ekipa koje deluju kao celina, ostalo je anti-kosarka. A ta evropska divizija je najveca glupost. Evropska kosarka je mnogo daleko od NBA, jer je i ona propala kao i taj NBA.

marinko

pre 14 godina

Јесу њему често свирали кораке на колеџу, па је Дин смит морао правити семинаре за судије да се види колико брзо спуша лопту и све је тако брзо да се не види без слоумошна. После и кад виде кораке, нико не смије да суди.
Али био је најачи, увијек би био доминантан. Савршено руковање лоптом и шут. Креће се и лијево и десно, и напријед и назад, и у вис...

abcde..

pre 14 godina

daj bre klinci sto se lozite na taj No Balls Assholes i lupate gluposti,pocnite da mislite glavom a ne nintendom i izadjite malo na svez vazduh nedaj boze i odigrate neki sport sa loptom (to je onaj predmet okruglog oblika koji na TVu neke cike sutiraju,bacaju itd).A sto se ticce tog klempavog on mi i do danas duguje $250 za izgubljeni basket 90te god na Floridi kakav on kakvi bakraci,kako li vam ga propaganda medija i inih uvalila svaka im cast)Nego ne lupetajte i ne idolizujte (ne lizite)nikog i na cist vazduh TV i video igrice posisase vam to malo mozga sto imate!

marsupilami

pre 14 godina

Zaboravili ste da dodate i nekoliko izbora u najbolju defanzivnu petorku lige. Mislim, tek toliko da mladji steknu uvid u kompletnost ovog košarkaša..
Šta još reći/napisati o njemu.. ili da krenem od kraja, od lejkersa, šampiona 2009. Po meni, nba se toliko srozala u poslednjoj deceniji, toliko da bi ovoj generaciji lejkersa, sa sve brajantom i gasolom, pre 15-20 godina, bila frka da se plasira u play off, a i ako bi se plasirali tamo bi ih dočekala recimo ekipa supersoniksa sa kempom i pejtonom i tu bi im bio kraj.
A džordan, najveći svih vremena, jedan jedini, neponovljivi, glasam za finale '92. sa portlandom.. usput, nikad nisam navijao za njega i bulse

anarb

pre 14 godina

Suzdrzavam se da komentarisem na ovom sajtu, jer mislim da mu jos samo moje misljenje fali pa da odeljak sa komentarima postane bizaran, aliiiii......

Za ovu ''vest'' nisam uspeo da se suzdrzim.


Kosarku sam poceo da gledam 1990 sa 8 godina, a NBA da pratim 1992 sa 10g. Bio sam ovisnik od NBA lige, imao sve vrste kartica koje su mi porodicni prijatelji i rodbina donosili iz Amerike, skupljao postere iz "tempa" i "super sporta", sekao novinske clanke, budio se u 3h da gledam prenose iako je skola pocinjala u 7.30h,...

Kad se setim Juinga i Hakima i njihovih dvoboja, kada sam prvi put cuo za fade away, pa Stoktona i Melouna i njihovog pick & roll-a, napada u trouglu Cikago bulsa, zakucavanja Dominika Vilkinsa i Spad Veba, prici o Medziku i njegovom preranom odlasku iz nba, pa zalizane kose onog ludaka sa klupe Rajlija,sposobnosti letenja Klajd Drekslera,pa onog smesnog sudije sto se unosi Barkliju u facu, pa proglasenje 50 naj igraca na poluvremenu onog all star susreta....

Evo i sad se najezim koji je to SPORT bio!

Dzordan je bio posebna prica, iako sam uvek navijao protiv njega, covek je bio nezaustavljiv (i sad se secam one trojke protiv Jute), ali voleli ga ili ne morate mu priznati da je bio najveci mudonja od svih kosarkasa, a tada je to bilo zaista tesko, jer nisu basket igrali ovi danasnji marketing-menadzment indijanci vec ozbiljne baje.

I onda... odose svi ti igraci 1 po 1 u penziju i dodjose ove medijske masine koje odbranu igraju samo kad im se obeca bonus na platu, dodaju samo kad ne vide kos, i igraju za reprezentaciju samo kad im stigne naredjenje iz Bele kuce, takmicenje u zakucavanjima postalo smesno i deci od 7 godina, poceli da igraju neku idiotsku zonu,muda ostala u djakuziju, hoce da naprave evropsku diviziju, Stern posenilio....

Probao sam da odgledam jedan play off mec pre 2 godine (u reprizi sa secenim periodima izmedju cetvrtina) i toliko sam se smorio od onog siledzije iz Klivlenda (shupa od ekipe u 90im)sto tripuje da je MJ, i od celog tog cirkusa koji pokusava da bude kosarka, da sam na pocetku druge cetvrtine prebacio na Sundjer Boba, gde bar Patrik dobro lupa gluposti.

Steta sto KOSARKASA poput MJa i ostalih iz 80ih i 90ih vise nikada, nikada nece biti.

Zato mozemo biti srecni, mi koji smo imali privilegiju da gledamo najbolju kosarku i kosarkase u citavoj istoriji covecanstva.

Hvala im zbog toga, a specijalno MJu koji je bio lider cele generacije.

xyz

pre 14 godina

@(ksander, 26. oktobar 2009 22:29)

jako rjetko ostavljam komentare,al na ovo sam morao reagirat! rekao si da je kukoc najslabija karika bullsa???!!! blago receno ti nemas pojma!nema veze sto je hrvat,ali treba bit realan...

nly

pre 14 godina

Jeste najbolji i to mu ne sporim, ali na ovom klipu je brat bratu cak i po NBA kriterijumu jedno 7-8 puta napravio čiste korake a pola od toga bi bili koraci i u rukometu. Ko ne veruje nek broji. Ime je cudo i letecem Majklu niko ne svira korake... ali ne bi se on naigrao kod mene u naselju.

Manu

pre 14 godina

najbolji ne samo kosarkas nego i sportista svih vremena. ima' je radnu etiku ka niko. Dajte mu fudbalsku loptu mjesec dana i dobice ponudu od Barcelone.
Cast mi je sto ce mi potomci za 1000 godina znat nesto o meni "On je zivio kad i Jordan"....thank you Michael jordan.....

kolektivno samoubistvo kao resenje

pre 14 godina

Glavna i odgovorna sposobnost koja je nacinila Majkl Dzordana legendom, je da iz svojih saigraca izvuce 120 % koncentracije, brzine i snage, jer treba stici i proceniti kada ce bacati povratni pas a kada ce da kuca preko Ewing-a. :)

jedan jedini... M.J.

holifild

pre 14 godina

Niko nece pamtiti dzordana po tome sto je davao mnogo koseva..vec zato sto je uvek bio najbolji kad je bilo najpotrebnije za tim.Da se nije povredio mislim da bi Washington napravio sa njim i hamiltonom cudo one godine...!!Sto se tice finala,meni je omiljeno ono protiv Finiksa 93!(barkley:)

jedan Majklov potez ce mi uvek ostati u secanju,protiv Niksa,kad zalama dva igraca,ovi ostaju okrenutim glavama u autu,mj se zalece i kuca preko Juinga..sve to u dve sekunde:))

Hvala ti za sve!!!!

Jedan je -MICHAEL JORDAN 23 23

23 23 23!!!!!!!!!!!!

gliga

pre 14 godina

On je broj 1 bio uvek i ostao i niko ne moze da ga dostigne takav igrac se samo jednom radja covek koji je u pravom smislu razumeo kosarku i igrao je srcem i glavom!!!Jednostavo NAJBOLJI!!!

dzon stokton

pre 14 godina

Vrlo retko ostavljam komentare na bilo koje vesti, ali ovo sada je zaista izuzetak. MJ je bio jedan od najvecih sportista svih vremena, to mozemo bolje da vidimo tek sada posle njegovog povlacenja. Hvala ti covece za sve neprospavane noci, za to sto postojis i sto si svoju velicinu umeo na svoj nacin da nosis. Jedan je MJ-23.

spiridon

pre 14 godina

logicno je da ljudi pominju one kojih se secaju, i koji su blizu sadasnjosti... ipak misli da je smesno pominjati Lebrona pored Vilta Cembrlena, on je bio prvi covek koji je bio toliko dominantan da su zbog njega menjali pravila igre, dizali kos, uveli 5 sec u reketu, i td. na drugom mestu Medzik, samo ime mu kaze i naravno Majkl, po meni je najbolji potez protiv jute u finalu, kada ga je cuvao onaj nesrecnik koji ga je nedavno prozivao.. ili blokada na svojoj strani i zakucavanje na protivnickoj...
Majkl jednostavno Najveci.

Dexter

pre 14 godina

Do svoje 17,18-te godine za mene je postojao samo jedan sport - fudbal,a onda' se pojavio ON "Leteci Majkl"....
Videvsi sta covek radi sa loptom,sta sve pogadja,kojom brzinom se krece,kakav skok i razorna zakucavanja poseduje...ostao sam bez texta.Inspirisao me je da uzmem basketaru i izletim na teren u kraju.Hvala mu na tome,to su neki trenuci koje cu pamtiti dok sam ziv :))))

vreme letenja MJ23

pre 14 godina

@(marko, 26. oktobar 2009 21:54)

Jedna sitna ispravka, mislim da se Magic vise ne bori sa bolescu, prosto, on je izlecen ;)

azira

pre 14 godina

da, jedan od najboljih ikada (magic, bird, oscar robertson, wilt chamberlain), ali, ironije li, upravo i najzaslužniji za negledljivost današnje nba košarke - jedan čovek-tim, ostali mu dodaju lopte (brayant, james i sl.), čast izuzecima (sunsi, spursi, šampionski tim detroita i donekle bostona). što reče generalni menadžer houston rocketsa "neka nam kobi i da 25 poena, presrećni smo ako za to potroši 40 lopti".
p.s. glasam za chicago bulls vs. utah jazz finala kao najbolja - najbolji napad u trouglu vs. najbolji pick&roll.

srcem svim

pre 14 godina

Bila je cast roditi se u njegovo vreme i biti svestan sta sve covek moze da uradi. Najveca razlika u svim sportovima izmedju najboljeg i drugog, treceg, cetvrtog... MJ 23 - jedan, jedini i neponovljivi!

predrag

pre 14 godina

stvarno je jedinstven..legenda...u stanju da promasi 15 suteva na tekmi ,ali sut za pobedu je njegov! bez obzira na sve...to je samo mali dio kosarkaskog savrsenstva...kapa dole majstore,sinovi moji ce slusati o tebi....

Velibor

pre 14 godina

Igrač koji je promenio košarku. Čitave generacije su pokušavale da ga imitiraju, diveći mu se... Kada već pominjemo nezaboravne play-off serije, finale protiv Phoenix-a '93. je bila najbolja košarka koju sam gledao ikada. Tako nešto se neće ponoviti. Jordan, Pippen, Grant, BJ Armstrong vs. Barkley, Danny Ainge, Kevin Johnson, Thunder Dane Majerle, Tom Chambers, Cedric Ceballos, Oliver Miller & Richard Dumas... Ako sam nekog vrednog sećanja izostavio, ne zamerite mi. Navijao sam za Suns-e, ali, nije vredelo. Dovoljno je reći samo Michael Jordan.

comy SB

pre 14 godina

kosarka, 80-tih godina je bila na svom vrhuncu i tesko da ce taj kvalitet da se ponovi u dogledno vreme....a on (MAJKL)je tada bio kralj...sta reci ...bravo najveci

PFC

pre 14 godina

1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
............
............
............
............
............
............
............
Lebron Dzejms,Dvejn Vejd,Trejsi McGrady i ostali..

Pera Kojot

pre 14 godina

Jedan je Michael Jordan. Hvala tebi, Pipenu, Rodmanu i ostatku ekipe zato što ste me držali budnog cijelu noć da posmatram epske okršaje sa Stoktonom, Malone-om, Hornasekom.
Bio si ubjedljivo najdominantniji sportista.

ksander

pre 14 godina

Imao sam privilegiju da Jordana gledam maltene veci deo njegove karijere,iskren da budem mislim da je najveci svih vremena ali sam ga mrzeo.Za mene je ser Charls uvek bio car i ono finale phoenix-chicago ne mogu da mu oprostim.Definitivno su to bili dani sto rece covek pre mene,koliko god se ovi i nba lige trudili da velicaju finala iz nekoliko prethodnih godina to im bas i nepolazi za rukom.Pa setite se te ekipe Chicaga pa Kukoc je bio najslabija karika pa vi vidite a danas velicaju npr.Barnjanija koji Kukiju moze samo da donese vode kad je ovaj zedan, a da nespominjem onog Boguta ili naseg Radmanovica.Tih godina se tamo igralo za sve pare,ajde setite se Hakimovog suta se bacanjem u nazad,duela njega i Pat Ewinga,detroit bad boysa,Phoenixa sa K.J-om,Barklijem,Denom Majerlijem...,Jutom sa Melounom i Stoktonom ma necu vise ni da nabrajam.Sve je poslo naopako kad je majkl otisao.Sad se New Yorku kunu u neke bezveznjake Galinarija i ostale a kad je u Medisonu Starks cuvao Majkla,Rastuzio sam se necu vise ni da pisem ni da gledam NBA.

marko

pre 14 godina

Jeste fenomenalan igrač bio, ali je po meni ipak (naj)bolji bio Medžik. Takav se igrač samo jednom rađa.
(pharaoh, 26. oktobar 2009 21:00)
Medzik Dzonson i Majl Dzordan i jesu najbolji igraci svijeta svih vremena.Njima bi covjek samo mogao dodati jos Vilta Cembrlenda...I ko god kaze da je neko od njih trojice najbolji igrac svih vremena bice potpuno upravu.Svaki je dao novu dimenziju ovoj igri i jednostavno su obiljezili epohe u kojima su iggrali...Doduse Dzonson i Dzordan su jedan dio karijere igrali zajedno (mislim u isto vrijeme ne u istom klubu) i steta je sto je Dzonson te 92 otisao iz kosarke.Pogotovo sto je otisao u legendu zbog teske bolesti s kojom se i dan danas bori i borice se dok je ziv...Jednostavno i bez Dzordana i bez Dzonsona ali i bez Cembrlenda kosarka ne bi bila isti sport...
Ja i dalje mislim da je Dzordan najbolji igrac svih vremena iako nemam nijedan argument protiv toga da je Dzonson najbolji kao sto ne bih imao ni kad bi se pojavio neko ko bi tvrdio da je to Cembrlend.
To je kao i Pele i Maradona... Pola planete misli da je Pele pola Maradona najbolji fudbaler svih vremena.

Dobar je Dzontra...

pre 14 godina

Evo jos jednog zanimljivog podatka za MJ-a, drzi rekord po broju uzastopno postignutih poena za svoj tim, isti broj kao sto je na dresu nosio...

Kol

pre 14 godina

Jednostavno najbolji svih vremena, svaka cast brajantu, lebronu i ostalima ali samo je jedan Majkl Dzordan! Ko je imao prilike da gleda dokumentarac MJ to the max, e tu Dzordan na kraju lepo kaze "Hocu da ljudi za 20 godina kazu da Majkl Dzordan i dalje igra kosarku dominirao bi" i u pravu je da i dan danas igra bio bi dominantan!

nenad

pre 14 godina

Sta reci?!Jednostavno bio je najbolji i bice jos dugo tako!Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu,ali nikako nisu mogli da ga zaustave!

Nikola87kg

pre 14 godina

eee, pitanje je da li bi M.J. bio najbolji košarkaš svih vremena da su Olajdžuvon i Sem Bouvi držali grb Crvene Zvezde u svojoj sobi :)))))

anarb

pre 14 godina

Suzdrzavam se da komentarisem na ovom sajtu, jer mislim da mu jos samo moje misljenje fali pa da odeljak sa komentarima postane bizaran, aliiiii......

Za ovu ''vest'' nisam uspeo da se suzdrzim.


Kosarku sam poceo da gledam 1990 sa 8 godina, a NBA da pratim 1992 sa 10g. Bio sam ovisnik od NBA lige, imao sve vrste kartica koje su mi porodicni prijatelji i rodbina donosili iz Amerike, skupljao postere iz "tempa" i "super sporta", sekao novinske clanke, budio se u 3h da gledam prenose iako je skola pocinjala u 7.30h,...

Kad se setim Juinga i Hakima i njihovih dvoboja, kada sam prvi put cuo za fade away, pa Stoktona i Melouna i njihovog pick & roll-a, napada u trouglu Cikago bulsa, zakucavanja Dominika Vilkinsa i Spad Veba, prici o Medziku i njegovom preranom odlasku iz nba, pa zalizane kose onog ludaka sa klupe Rajlija,sposobnosti letenja Klajd Drekslera,pa onog smesnog sudije sto se unosi Barkliju u facu, pa proglasenje 50 naj igraca na poluvremenu onog all star susreta....

Evo i sad se najezim koji je to SPORT bio!

Dzordan je bio posebna prica, iako sam uvek navijao protiv njega, covek je bio nezaustavljiv (i sad se secam one trojke protiv Jute), ali voleli ga ili ne morate mu priznati da je bio najveci mudonja od svih kosarkasa, a tada je to bilo zaista tesko, jer nisu basket igrali ovi danasnji marketing-menadzment indijanci vec ozbiljne baje.

I onda... odose svi ti igraci 1 po 1 u penziju i dodjose ove medijske masine koje odbranu igraju samo kad im se obeca bonus na platu, dodaju samo kad ne vide kos, i igraju za reprezentaciju samo kad im stigne naredjenje iz Bele kuce, takmicenje u zakucavanjima postalo smesno i deci od 7 godina, poceli da igraju neku idiotsku zonu,muda ostala u djakuziju, hoce da naprave evropsku diviziju, Stern posenilio....

Probao sam da odgledam jedan play off mec pre 2 godine (u reprizi sa secenim periodima izmedju cetvrtina) i toliko sam se smorio od onog siledzije iz Klivlenda (shupa od ekipe u 90im)sto tripuje da je MJ, i od celog tog cirkusa koji pokusava da bude kosarka, da sam na pocetku druge cetvrtine prebacio na Sundjer Boba, gde bar Patrik dobro lupa gluposti.

Steta sto KOSARKASA poput MJa i ostalih iz 80ih i 90ih vise nikada, nikada nece biti.

Zato mozemo biti srecni, mi koji smo imali privilegiju da gledamo najbolju kosarku i kosarkase u citavoj istoriji covecanstva.

Hvala im zbog toga, a specijalno MJu koji je bio lider cele generacije.

ksander

pre 14 godina

Imao sam privilegiju da Jordana gledam maltene veci deo njegove karijere,iskren da budem mislim da je najveci svih vremena ali sam ga mrzeo.Za mene je ser Charls uvek bio car i ono finale phoenix-chicago ne mogu da mu oprostim.Definitivno su to bili dani sto rece covek pre mene,koliko god se ovi i nba lige trudili da velicaju finala iz nekoliko prethodnih godina to im bas i nepolazi za rukom.Pa setite se te ekipe Chicaga pa Kukoc je bio najslabija karika pa vi vidite a danas velicaju npr.Barnjanija koji Kukiju moze samo da donese vode kad je ovaj zedan, a da nespominjem onog Boguta ili naseg Radmanovica.Tih godina se tamo igralo za sve pare,ajde setite se Hakimovog suta se bacanjem u nazad,duela njega i Pat Ewinga,detroit bad boysa,Phoenixa sa K.J-om,Barklijem,Denom Majerlijem...,Jutom sa Melounom i Stoktonom ma necu vise ni da nabrajam.Sve je poslo naopako kad je majkl otisao.Sad se New Yorku kunu u neke bezveznjake Galinarija i ostale a kad je u Medisonu Starks cuvao Majkla,Rastuzio sam se necu vise ni da pisem ni da gledam NBA.

Kol

pre 14 godina

Jednostavno najbolji svih vremena, svaka cast brajantu, lebronu i ostalima ali samo je jedan Majkl Dzordan! Ko je imao prilike da gleda dokumentarac MJ to the max, e tu Dzordan na kraju lepo kaze "Hocu da ljudi za 20 godina kazu da Majkl Dzordan i dalje igra kosarku dominirao bi" i u pravu je da i dan danas igra bio bi dominantan!

Nikola87kg

pre 14 godina

eee, pitanje je da li bi M.J. bio najbolji košarkaš svih vremena da su Olajdžuvon i Sem Bouvi držali grb Crvene Zvezde u svojoj sobi :)))))

marsupilami

pre 14 godina

Zaboravili ste da dodate i nekoliko izbora u najbolju defanzivnu petorku lige. Mislim, tek toliko da mladji steknu uvid u kompletnost ovog košarkaša..
Šta još reći/napisati o njemu.. ili da krenem od kraja, od lejkersa, šampiona 2009. Po meni, nba se toliko srozala u poslednjoj deceniji, toliko da bi ovoj generaciji lejkersa, sa sve brajantom i gasolom, pre 15-20 godina, bila frka da se plasira u play off, a i ako bi se plasirali tamo bi ih dočekala recimo ekipa supersoniksa sa kempom i pejtonom i tu bi im bio kraj.
A džordan, najveći svih vremena, jedan jedini, neponovljivi, glasam za finale '92. sa portlandom.. usput, nikad nisam navijao za njega i bulse

marko

pre 14 godina

Jeste fenomenalan igrač bio, ali je po meni ipak (naj)bolji bio Medžik. Takav se igrač samo jednom rađa.
(pharaoh, 26. oktobar 2009 21:00)
Medzik Dzonson i Majl Dzordan i jesu najbolji igraci svijeta svih vremena.Njima bi covjek samo mogao dodati jos Vilta Cembrlenda...I ko god kaze da je neko od njih trojice najbolji igrac svih vremena bice potpuno upravu.Svaki je dao novu dimenziju ovoj igri i jednostavno su obiljezili epohe u kojima su iggrali...Doduse Dzonson i Dzordan su jedan dio karijere igrali zajedno (mislim u isto vrijeme ne u istom klubu) i steta je sto je Dzonson te 92 otisao iz kosarke.Pogotovo sto je otisao u legendu zbog teske bolesti s kojom se i dan danas bori i borice se dok je ziv...Jednostavno i bez Dzordana i bez Dzonsona ali i bez Cembrlenda kosarka ne bi bila isti sport...
Ja i dalje mislim da je Dzordan najbolji igrac svih vremena iako nemam nijedan argument protiv toga da je Dzonson najbolji kao sto ne bih imao ni kad bi se pojavio neko ko bi tvrdio da je to Cembrlend.
To je kao i Pele i Maradona... Pola planete misli da je Pele pola Maradona najbolji fudbaler svih vremena.

Dobar je Dzontra...

pre 14 godina

Evo jos jednog zanimljivog podatka za MJ-a, drzi rekord po broju uzastopno postignutih poena za svoj tim, isti broj kao sto je na dresu nosio...

dzon stokton

pre 14 godina

Vrlo retko ostavljam komentare na bilo koje vesti, ali ovo sada je zaista izuzetak. MJ je bio jedan od najvecih sportista svih vremena, to mozemo bolje da vidimo tek sada posle njegovog povlacenja. Hvala ti covece za sve neprospavane noci, za to sto postojis i sto si svoju velicinu umeo na svoj nacin da nosis. Jedan je MJ-23.

holifild

pre 14 godina

Niko nece pamtiti dzordana po tome sto je davao mnogo koseva..vec zato sto je uvek bio najbolji kad je bilo najpotrebnije za tim.Da se nije povredio mislim da bi Washington napravio sa njim i hamiltonom cudo one godine...!!Sto se tice finala,meni je omiljeno ono protiv Finiksa 93!(barkley:)

jedan Majklov potez ce mi uvek ostati u secanju,protiv Niksa,kad zalama dva igraca,ovi ostaju okrenutim glavama u autu,mj se zalece i kuca preko Juinga..sve to u dve sekunde:))

Hvala ti za sve!!!!

Jedan je -MICHAEL JORDAN 23 23

23 23 23!!!!!!!!!!!!

predrag

pre 14 godina

stvarno je jedinstven..legenda...u stanju da promasi 15 suteva na tekmi ,ali sut za pobedu je njegov! bez obzira na sve...to je samo mali dio kosarkaskog savrsenstva...kapa dole majstore,sinovi moji ce slusati o tebi....

Velibor

pre 14 godina

Igrač koji je promenio košarku. Čitave generacije su pokušavale da ga imitiraju, diveći mu se... Kada već pominjemo nezaboravne play-off serije, finale protiv Phoenix-a '93. je bila najbolja košarka koju sam gledao ikada. Tako nešto se neće ponoviti. Jordan, Pippen, Grant, BJ Armstrong vs. Barkley, Danny Ainge, Kevin Johnson, Thunder Dane Majerle, Tom Chambers, Cedric Ceballos, Oliver Miller & Richard Dumas... Ako sam nekog vrednog sećanja izostavio, ne zamerite mi. Navijao sam za Suns-e, ali, nije vredelo. Dovoljno je reći samo Michael Jordan.

comy SB

pre 14 godina

kosarka, 80-tih godina je bila na svom vrhuncu i tesko da ce taj kvalitet da se ponovi u dogledno vreme....a on (MAJKL)je tada bio kralj...sta reci ...bravo najveci

Dexter

pre 14 godina

Do svoje 17,18-te godine za mene je postojao samo jedan sport - fudbal,a onda' se pojavio ON "Leteci Majkl"....
Videvsi sta covek radi sa loptom,sta sve pogadja,kojom brzinom se krece,kakav skok i razorna zakucavanja poseduje...ostao sam bez texta.Inspirisao me je da uzmem basketaru i izletim na teren u kraju.Hvala mu na tome,to su neki trenuci koje cu pamtiti dok sam ziv :))))

srcem svim

pre 14 godina

Bila je cast roditi se u njegovo vreme i biti svestan sta sve covek moze da uradi. Najveca razlika u svim sportovima izmedju najboljeg i drugog, treceg, cetvrtog... MJ 23 - jedan, jedini i neponovljivi!

vreme letenja MJ23

pre 14 godina

@(marko, 26. oktobar 2009 21:54)

Jedna sitna ispravka, mislim da se Magic vise ne bori sa bolescu, prosto, on je izlecen ;)

nenad

pre 14 godina

Sta reci?!Jednostavno bio je najbolji i bice jos dugo tako!Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu,ali nikako nisu mogli da ga zaustave!

gliga

pre 14 godina

On je broj 1 bio uvek i ostao i niko ne moze da ga dostigne takav igrac se samo jednom radja covek koji je u pravom smislu razumeo kosarku i igrao je srcem i glavom!!!Jednostavo NAJBOLJI!!!

spiridon

pre 14 godina

logicno je da ljudi pominju one kojih se secaju, i koji su blizu sadasnjosti... ipak misli da je smesno pominjati Lebrona pored Vilta Cembrlena, on je bio prvi covek koji je bio toliko dominantan da su zbog njega menjali pravila igre, dizali kos, uveli 5 sec u reketu, i td. na drugom mestu Medzik, samo ime mu kaze i naravno Majkl, po meni je najbolji potez protiv jute u finalu, kada ga je cuvao onaj nesrecnik koji ga je nedavno prozivao.. ili blokada na svojoj strani i zakucavanje na protivnickoj...
Majkl jednostavno Najveci.

Manu

pre 14 godina

najbolji ne samo kosarkas nego i sportista svih vremena. ima' je radnu etiku ka niko. Dajte mu fudbalsku loptu mjesec dana i dobice ponudu od Barcelone.
Cast mi je sto ce mi potomci za 1000 godina znat nesto o meni "On je zivio kad i Jordan"....thank you Michael jordan.....

Pera Kojot

pre 14 godina

Jedan je Michael Jordan. Hvala tebi, Pipenu, Rodmanu i ostatku ekipe zato što ste me držali budnog cijelu noć da posmatram epske okršaje sa Stoktonom, Malone-om, Hornasekom.
Bio si ubjedljivo najdominantniji sportista.

azira

pre 14 godina

da, jedan od najboljih ikada (magic, bird, oscar robertson, wilt chamberlain), ali, ironije li, upravo i najzaslužniji za negledljivost današnje nba košarke - jedan čovek-tim, ostali mu dodaju lopte (brayant, james i sl.), čast izuzecima (sunsi, spursi, šampionski tim detroita i donekle bostona). što reče generalni menadžer houston rocketsa "neka nam kobi i da 25 poena, presrećni smo ako za to potroši 40 lopti".
p.s. glasam za chicago bulls vs. utah jazz finala kao najbolja - najbolji napad u trouglu vs. najbolji pick&roll.

xyz

pre 14 godina

@(ksander, 26. oktobar 2009 22:29)

jako rjetko ostavljam komentare,al na ovo sam morao reagirat! rekao si da je kukoc najslabija karika bullsa???!!! blago receno ti nemas pojma!nema veze sto je hrvat,ali treba bit realan...

PFC

pre 14 godina

1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
............
............
............
............
............
............
............
Lebron Dzejms,Dvejn Vejd,Trejsi McGrady i ostali..

kolektivno samoubistvo kao resenje

pre 14 godina

Glavna i odgovorna sposobnost koja je nacinila Majkl Dzordana legendom, je da iz svojih saigraca izvuce 120 % koncentracije, brzine i snage, jer treba stici i proceniti kada ce bacati povratni pas a kada ce da kuca preko Ewing-a. :)

jedan jedini... M.J.

nly

pre 14 godina

Jeste najbolji i to mu ne sporim, ali na ovom klipu je brat bratu cak i po NBA kriterijumu jedno 7-8 puta napravio čiste korake a pola od toga bi bili koraci i u rukometu. Ko ne veruje nek broji. Ime je cudo i letecem Majklu niko ne svira korake... ali ne bi se on naigrao kod mene u naselju.

marinko

pre 14 godina

Јесу њему често свирали кораке на колеџу, па је Дин смит морао правити семинаре за судије да се види колико брзо спуша лопту и све је тако брзо да се не види без слоумошна. После и кад виде кораке, нико не смије да суди.
Али био је најачи, увијек би био доминантан. Савршено руковање лоптом и шут. Креће се и лијево и десно, и напријед и назад, и у вис...

wlado

pre 14 godina

plakao sam kada se povlacio prvi put, imao sam 13 godina...

mama me je pitala sine jer stvarno zbog majkla ili te neko dira u skoli...hehehe !!

i bi zbog majkla !

Veljko

pre 14 godina

@anarb

U pravu si 100%. Bio sam zaludjen za kosarku iz tog vremena kao i ti, a ovo sad mi je tesko da gledam. Ima par ekipa koje deluju kao celina, ostalo je anti-kosarka. A ta evropska divizija je najveca glupost. Evropska kosarka je mnogo daleko od NBA, jer je i ona propala kao i taj NBA.

sizzeb

pre 14 godina

Dva kralja MJ...
Prvi je kralj kosarke:Michael Jordan
drugi je kralj popa:Michael Jackson
tesko ko ce njih dvojicu smaknuti sa trona...mnogi pokusavaju da ih kopiraju ali to je samo cist Copy pa Paste...neka neko napravi korak napred...

BOND

pre 14 godina

Samo zbog njega sam zavoleo kosarku kad sam video tu magiju na TV-u bio sam odusevljen.Vise i ne gledam,odnosno vise i ne volim NBA od kad nema Jordana.E da ga je jos trenirao Dule Vujosevic mogu da zamislim tek tad sta bi bio:))

Sale_Ars

pre 14 godina

anarb i ksander, kao i vecini
Svaka cast na postovima.

nenad,
Mala ispravka:
Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu ali nisu znali sta ce s tim.

pharaoh,
Nije daleko od istine ali MJ 1., Magic 2.

marko,
Ipak mislim da situacija nije ista kao u slucaju Maradone i Pelea jer tu jeste oko 50/50 ali u ovom slucaju je 4/5 za MJ-a, a 1/5 za Magica.

PFC,
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
sta je sa Birdom, Dr. J. i Drehlerom zar stvarno oni nemaju mesta tu? Po meni sva trojica mogu da budu umesto Brajanta na 3. A i bas da je toliko Brajant bolji od Vejda i McGradya ne bi se kladio.

Stvarno bi trebalo ovako:
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Lary Bird, Dr J.

Nesto i od mene:
Sta drugo, suze su mi krenule gledajuci video, to govori vise od bilo kojih reci.

nikola

pre 14 godina

Ja sam odrastao u doba Medžika, Džordana, Lerija Birda, Olajdžuvona, Pipena... bila je to košarka lepa na oko... svi su više nego vrhunski, ali je Majkl podigao košarku na jedan viši nivo i uneo nešto što i današnji basketaneri kopiraju... u tome je razlika... mislim da je bio najveći

Montenegrin

pre 14 godina

Poceo sam pratiti NBA sa Detroitovom sjajnom generacijom i njihovim duplim prstenom. Ajzea Tomas, Dzo Dumars, Vini Dzonson, Rodman, Laimber - prljavi momci i najveci neprijatelji bullsa...
Ajzea je sigurno najtipicniji i najbolji play ikada.
Magic je all-rounder, malo ko je osjecao igru kao on. Dreksler je dugo vremena bio jedini konkurent MJ kao suter (ako se moze Majklu biti konkurent).
Bird, Vorti, Stokton, Meloun, Barkli, Hakim, Juing, Admiral... Ta kosarka je imala magiju.
U takvoj generaciji Jordanova zelja za pobjedom je bila najjaca. Kada je napokon dobio par dobrih saigraca docekao je momenat da postane sampion, od tada su svi mogli da budu sampioni samo kada se povlacio u par navrata.
Pratio sam sva finala, prvo sa Lejkersima i cuveni Divcev kos kad je stavi ruku na usta :), sa Portlandom (Porter, Dreksler, Robinson, Ejndz, Vilijams...) je bilo na ivici noza, sa Feniksom - sjajna kosarka, sa Sietlom sam mislio da ce pri put biti porazeni u finalu od strane Kempa, Pejtona, Mekmilana, Perkinsa... ali i to je najveci priveo lagano kraju.

Podatak da je ove godine treci na svjetskoj listu sportista po zaradi dovoljno govori koliki je trag ostavio i koliko je velik bio.

Od novijih igraca samo me Kobe podsjeca na magicnu kosarku - on je sigurno medju 5 najboljih ikad.

abcde..

pre 14 godina

daj bre klinci sto se lozite na taj No Balls Assholes i lupate gluposti,pocnite da mislite glavom a ne nintendom i izadjite malo na svez vazduh nedaj boze i odigrate neki sport sa loptom (to je onaj predmet okruglog oblika koji na TVu neke cike sutiraju,bacaju itd).A sto se ticce tog klempavog on mi i do danas duguje $250 za izgubljeni basket 90te god na Floridi kakav on kakvi bakraci,kako li vam ga propaganda medija i inih uvalila svaka im cast)Nego ne lupetajte i ne idolizujte (ne lizite)nikog i na cist vazduh TV i video igrice posisase vam to malo mozga sto imate!

DeDa

pre 14 godina

Majkl je bio sjajan igrac.Bilo ga je divno gledati kako dribla sa sjajnim promenama iza ledja, kroz noge, kako zverski zakucava, ili pametno ode na drugi obruc a strvina od centra ne zna gde se covek izgubio. O smirenosti u vaznim trenutcima ne treba posebno govoriti.Majkl je razumeo i citao igru protivnika, igrao i napad i odbranu, razmisljao na zemlji i u vazduhu.To danasnji fizikalci ne umeju .
Ali Cemberlen je po meni broj jedan. On je bio toliko dominantan da su morali da menjaju pravila kako bi meceve ucinili neizvesnijim ili je pretila opasnost da ljudi batale da gledaju sport gde neki covek daje koseve kad hoce i koliko hoce i gde se zna pobednik.Slicno kao sto su u F1 menjali pravila zbog Ferarija i Sumahera.

andromeda

pre 14 godina

Cuj 25 godina od debija, pa ce da bude ili je vec bilo 10 godina od odlaska u penziju, pa 30 godina otkada je poceo da igra za svoj univerzitet. Kakve su to gluposti od jubileja.
A da je bio medju najboljim kosarkasima ikada, jeste. neka moja lista bi bila:
1. Rasel
2. Magic
3. Jordan
4. Bird
5. Chemberlan
...
...
1000. Kobe

zg-boy

pre 14 godina

Kad ste već počeli s nabrajanjem svih zvijezda njegovog vremena, postoji još jedan zbog kojeg je Michael plakao u početku karijere... Isiah Thomas

Nikola

pre 14 godina

On jeste jedan od najboljih svih vremena!!! Ali samo jedan od njih!!! Suvise je ironija pricati da je najbolji svih vremena..?! Sta onda reci za Cemberlena, Rasela, Robertsona, Malevica, Megika, Birda... Nemoguce je odrediti najboljeg svih vremena! Sve je stvar UKUSA!!!I dan danas ima sjajnih igraca,i oni ce nekad biti najveci svih vremena,ko me demantuje taj i nije gledao danasnji nba! pozz

paradajzer

pre 14 godina

Uzrastao sam u vreme kad sa vratio nazad u NBA po zadnja 3 prstena! Taj covek nije covek, on je bice sa neke druge planete! Postoje dobri kosarkasi, postoje legende, a na vrhu je Dzordan!

nly

pre 14 godina

Jeste najbolji i to mu ne sporim, ali na ovom klipu je brat bratu cak i po NBA kriterijumu jedno 7-8 puta napravio čiste korake a pola od toga bi bili koraci i u rukometu. Ko ne veruje nek broji. Ime je cudo i letecem Majklu niko ne svira korake... ali ne bi se on naigrao kod mene u naselju.

PFC

pre 14 godina

1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
............
............
............
............
............
............
............
Lebron Dzejms,Dvejn Vejd,Trejsi McGrady i ostali..

azira

pre 14 godina

da, jedan od najboljih ikada (magic, bird, oscar robertson, wilt chamberlain), ali, ironije li, upravo i najzaslužniji za negledljivost današnje nba košarke - jedan čovek-tim, ostali mu dodaju lopte (brayant, james i sl.), čast izuzecima (sunsi, spursi, šampionski tim detroita i donekle bostona). što reče generalni menadžer houston rocketsa "neka nam kobi i da 25 poena, presrećni smo ako za to potroši 40 lopti".
p.s. glasam za chicago bulls vs. utah jazz finala kao najbolja - najbolji napad u trouglu vs. najbolji pick&roll.

marko

pre 14 godina

Jeste fenomenalan igrač bio, ali je po meni ipak (naj)bolji bio Medžik. Takav se igrač samo jednom rađa.
(pharaoh, 26. oktobar 2009 21:00)
Medzik Dzonson i Majl Dzordan i jesu najbolji igraci svijeta svih vremena.Njima bi covjek samo mogao dodati jos Vilta Cembrlenda...I ko god kaze da je neko od njih trojice najbolji igrac svih vremena bice potpuno upravu.Svaki je dao novu dimenziju ovoj igri i jednostavno su obiljezili epohe u kojima su iggrali...Doduse Dzonson i Dzordan su jedan dio karijere igrali zajedno (mislim u isto vrijeme ne u istom klubu) i steta je sto je Dzonson te 92 otisao iz kosarke.Pogotovo sto je otisao u legendu zbog teske bolesti s kojom se i dan danas bori i borice se dok je ziv...Jednostavno i bez Dzordana i bez Dzonsona ali i bez Cembrlenda kosarka ne bi bila isti sport...
Ja i dalje mislim da je Dzordan najbolji igrac svih vremena iako nemam nijedan argument protiv toga da je Dzonson najbolji kao sto ne bih imao ni kad bi se pojavio neko ko bi tvrdio da je to Cembrlend.
To je kao i Pele i Maradona... Pola planete misli da je Pele pola Maradona najbolji fudbaler svih vremena.

ksander

pre 14 godina

Imao sam privilegiju da Jordana gledam maltene veci deo njegove karijere,iskren da budem mislim da je najveci svih vremena ali sam ga mrzeo.Za mene je ser Charls uvek bio car i ono finale phoenix-chicago ne mogu da mu oprostim.Definitivno su to bili dani sto rece covek pre mene,koliko god se ovi i nba lige trudili da velicaju finala iz nekoliko prethodnih godina to im bas i nepolazi za rukom.Pa setite se te ekipe Chicaga pa Kukoc je bio najslabija karika pa vi vidite a danas velicaju npr.Barnjanija koji Kukiju moze samo da donese vode kad je ovaj zedan, a da nespominjem onog Boguta ili naseg Radmanovica.Tih godina se tamo igralo za sve pare,ajde setite se Hakimovog suta se bacanjem u nazad,duela njega i Pat Ewinga,detroit bad boysa,Phoenixa sa K.J-om,Barklijem,Denom Majerlijem...,Jutom sa Melounom i Stoktonom ma necu vise ni da nabrajam.Sve je poslo naopako kad je majkl otisao.Sad se New Yorku kunu u neke bezveznjake Galinarija i ostale a kad je u Medisonu Starks cuvao Majkla,Rastuzio sam se necu vise ni da pisem ni da gledam NBA.

Nikola87kg

pre 14 godina

eee, pitanje je da li bi M.J. bio najbolji košarkaš svih vremena da su Olajdžuvon i Sem Bouvi držali grb Crvene Zvezde u svojoj sobi :)))))

abcde..

pre 14 godina

daj bre klinci sto se lozite na taj No Balls Assholes i lupate gluposti,pocnite da mislite glavom a ne nintendom i izadjite malo na svez vazduh nedaj boze i odigrate neki sport sa loptom (to je onaj predmet okruglog oblika koji na TVu neke cike sutiraju,bacaju itd).A sto se ticce tog klempavog on mi i do danas duguje $250 za izgubljeni basket 90te god na Floridi kakav on kakvi bakraci,kako li vam ga propaganda medija i inih uvalila svaka im cast)Nego ne lupetajte i ne idolizujte (ne lizite)nikog i na cist vazduh TV i video igrice posisase vam to malo mozga sto imate!

Nikola

pre 14 godina

On jeste jedan od najboljih svih vremena!!! Ali samo jedan od njih!!! Suvise je ironija pricati da je najbolji svih vremena..?! Sta onda reci za Cemberlena, Rasela, Robertsona, Malevica, Megika, Birda... Nemoguce je odrediti najboljeg svih vremena! Sve je stvar UKUSA!!!I dan danas ima sjajnih igraca,i oni ce nekad biti najveci svih vremena,ko me demantuje taj i nije gledao danasnji nba! pozz

andromeda

pre 14 godina

Cuj 25 godina od debija, pa ce da bude ili je vec bilo 10 godina od odlaska u penziju, pa 30 godina otkada je poceo da igra za svoj univerzitet. Kakve su to gluposti od jubileja.
A da je bio medju najboljim kosarkasima ikada, jeste. neka moja lista bi bila:
1. Rasel
2. Magic
3. Jordan
4. Bird
5. Chemberlan
...
...
1000. Kobe

zg-boy

pre 14 godina

Kad ste već počeli s nabrajanjem svih zvijezda njegovog vremena, postoji još jedan zbog kojeg je Michael plakao u početku karijere... Isiah Thomas

anarb

pre 14 godina

Suzdrzavam se da komentarisem na ovom sajtu, jer mislim da mu jos samo moje misljenje fali pa da odeljak sa komentarima postane bizaran, aliiiii......

Za ovu ''vest'' nisam uspeo da se suzdrzim.


Kosarku sam poceo da gledam 1990 sa 8 godina, a NBA da pratim 1992 sa 10g. Bio sam ovisnik od NBA lige, imao sve vrste kartica koje su mi porodicni prijatelji i rodbina donosili iz Amerike, skupljao postere iz "tempa" i "super sporta", sekao novinske clanke, budio se u 3h da gledam prenose iako je skola pocinjala u 7.30h,...

Kad se setim Juinga i Hakima i njihovih dvoboja, kada sam prvi put cuo za fade away, pa Stoktona i Melouna i njihovog pick & roll-a, napada u trouglu Cikago bulsa, zakucavanja Dominika Vilkinsa i Spad Veba, prici o Medziku i njegovom preranom odlasku iz nba, pa zalizane kose onog ludaka sa klupe Rajlija,sposobnosti letenja Klajd Drekslera,pa onog smesnog sudije sto se unosi Barkliju u facu, pa proglasenje 50 naj igraca na poluvremenu onog all star susreta....

Evo i sad se najezim koji je to SPORT bio!

Dzordan je bio posebna prica, iako sam uvek navijao protiv njega, covek je bio nezaustavljiv (i sad se secam one trojke protiv Jute), ali voleli ga ili ne morate mu priznati da je bio najveci mudonja od svih kosarkasa, a tada je to bilo zaista tesko, jer nisu basket igrali ovi danasnji marketing-menadzment indijanci vec ozbiljne baje.

I onda... odose svi ti igraci 1 po 1 u penziju i dodjose ove medijske masine koje odbranu igraju samo kad im se obeca bonus na platu, dodaju samo kad ne vide kos, i igraju za reprezentaciju samo kad im stigne naredjenje iz Bele kuce, takmicenje u zakucavanjima postalo smesno i deci od 7 godina, poceli da igraju neku idiotsku zonu,muda ostala u djakuziju, hoce da naprave evropsku diviziju, Stern posenilio....

Probao sam da odgledam jedan play off mec pre 2 godine (u reprizi sa secenim periodima izmedju cetvrtina) i toliko sam se smorio od onog siledzije iz Klivlenda (shupa od ekipe u 90im)sto tripuje da je MJ, i od celog tog cirkusa koji pokusava da bude kosarka, da sam na pocetku druge cetvrtine prebacio na Sundjer Boba, gde bar Patrik dobro lupa gluposti.

Steta sto KOSARKASA poput MJa i ostalih iz 80ih i 90ih vise nikada, nikada nece biti.

Zato mozemo biti srecni, mi koji smo imali privilegiju da gledamo najbolju kosarku i kosarkase u citavoj istoriji covecanstva.

Hvala im zbog toga, a specijalno MJu koji je bio lider cele generacije.

xyz

pre 14 godina

@(ksander, 26. oktobar 2009 22:29)

jako rjetko ostavljam komentare,al na ovo sam morao reagirat! rekao si da je kukoc najslabija karika bullsa???!!! blago receno ti nemas pojma!nema veze sto je hrvat,ali treba bit realan...

sizzeb

pre 14 godina

Dva kralja MJ...
Prvi je kralj kosarke:Michael Jordan
drugi je kralj popa:Michael Jackson
tesko ko ce njih dvojicu smaknuti sa trona...mnogi pokusavaju da ih kopiraju ali to je samo cist Copy pa Paste...neka neko napravi korak napred...

Manu

pre 14 godina

najbolji ne samo kosarkas nego i sportista svih vremena. ima' je radnu etiku ka niko. Dajte mu fudbalsku loptu mjesec dana i dobice ponudu od Barcelone.
Cast mi je sto ce mi potomci za 1000 godina znat nesto o meni "On je zivio kad i Jordan"....thank you Michael jordan.....

BOND

pre 14 godina

Samo zbog njega sam zavoleo kosarku kad sam video tu magiju na TV-u bio sam odusevljen.Vise i ne gledam,odnosno vise i ne volim NBA od kad nema Jordana.E da ga je jos trenirao Dule Vujosevic mogu da zamislim tek tad sta bi bio:))

srcem svim

pre 14 godina

Bila je cast roditi se u njegovo vreme i biti svestan sta sve covek moze da uradi. Najveca razlika u svim sportovima izmedju najboljeg i drugog, treceg, cetvrtog... MJ 23 - jedan, jedini i neponovljivi!

Pera Kojot

pre 14 godina

Jedan je Michael Jordan. Hvala tebi, Pipenu, Rodmanu i ostatku ekipe zato što ste me držali budnog cijelu noć da posmatram epske okršaje sa Stoktonom, Malone-om, Hornasekom.
Bio si ubjedljivo najdominantniji sportista.

marsupilami

pre 14 godina

Zaboravili ste da dodate i nekoliko izbora u najbolju defanzivnu petorku lige. Mislim, tek toliko da mladji steknu uvid u kompletnost ovog košarkaša..
Šta još reći/napisati o njemu.. ili da krenem od kraja, od lejkersa, šampiona 2009. Po meni, nba se toliko srozala u poslednjoj deceniji, toliko da bi ovoj generaciji lejkersa, sa sve brajantom i gasolom, pre 15-20 godina, bila frka da se plasira u play off, a i ako bi se plasirali tamo bi ih dočekala recimo ekipa supersoniksa sa kempom i pejtonom i tu bi im bio kraj.
A džordan, najveći svih vremena, jedan jedini, neponovljivi, glasam za finale '92. sa portlandom.. usput, nikad nisam navijao za njega i bulse

comy SB

pre 14 godina

kosarka, 80-tih godina je bila na svom vrhuncu i tesko da ce taj kvalitet da se ponovi u dogledno vreme....a on (MAJKL)je tada bio kralj...sta reci ...bravo najveci

Montenegrin

pre 14 godina

Poceo sam pratiti NBA sa Detroitovom sjajnom generacijom i njihovim duplim prstenom. Ajzea Tomas, Dzo Dumars, Vini Dzonson, Rodman, Laimber - prljavi momci i najveci neprijatelji bullsa...
Ajzea je sigurno najtipicniji i najbolji play ikada.
Magic je all-rounder, malo ko je osjecao igru kao on. Dreksler je dugo vremena bio jedini konkurent MJ kao suter (ako se moze Majklu biti konkurent).
Bird, Vorti, Stokton, Meloun, Barkli, Hakim, Juing, Admiral... Ta kosarka je imala magiju.
U takvoj generaciji Jordanova zelja za pobjedom je bila najjaca. Kada je napokon dobio par dobrih saigraca docekao je momenat da postane sampion, od tada su svi mogli da budu sampioni samo kada se povlacio u par navrata.
Pratio sam sva finala, prvo sa Lejkersima i cuveni Divcev kos kad je stavi ruku na usta :), sa Portlandom (Porter, Dreksler, Robinson, Ejndz, Vilijams...) je bilo na ivici noza, sa Feniksom - sjajna kosarka, sa Sietlom sam mislio da ce pri put biti porazeni u finalu od strane Kempa, Pejtona, Mekmilana, Perkinsa... ali i to je najveci priveo lagano kraju.

Podatak da je ove godine treci na svjetskoj listu sportista po zaradi dovoljno govori koliki je trag ostavio i koliko je velik bio.

Od novijih igraca samo me Kobe podsjeca na magicnu kosarku - on je sigurno medju 5 najboljih ikad.

Sale_Ars

pre 14 godina

anarb i ksander, kao i vecini
Svaka cast na postovima.

nenad,
Mala ispravka:
Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu ali nisu znali sta ce s tim.

pharaoh,
Nije daleko od istine ali MJ 1., Magic 2.

marko,
Ipak mislim da situacija nije ista kao u slucaju Maradone i Pelea jer tu jeste oko 50/50 ali u ovom slucaju je 4/5 za MJ-a, a 1/5 za Magica.

PFC,
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Kobi Brajant
sta je sa Birdom, Dr. J. i Drehlerom zar stvarno oni nemaju mesta tu? Po meni sva trojica mogu da budu umesto Brajanta na 3. A i bas da je toliko Brajant bolji od Vejda i McGradya ne bi se kladio.

Stvarno bi trebalo ovako:
1.Majkl Jordan
2.Medzik Dzonson
3.Lary Bird, Dr J.

Nesto i od mene:
Sta drugo, suze su mi krenule gledajuci video, to govori vise od bilo kojih reci.

predrag

pre 14 godina

stvarno je jedinstven..legenda...u stanju da promasi 15 suteva na tekmi ,ali sut za pobedu je njegov! bez obzira na sve...to je samo mali dio kosarkaskog savrsenstva...kapa dole majstore,sinovi moji ce slusati o tebi....

vreme letenja MJ23

pre 14 godina

@(marko, 26. oktobar 2009 21:54)

Jedna sitna ispravka, mislim da se Magic vise ne bori sa bolescu, prosto, on je izlecen ;)

gliga

pre 14 godina

On je broj 1 bio uvek i ostao i niko ne moze da ga dostigne takav igrac se samo jednom radja covek koji je u pravom smislu razumeo kosarku i igrao je srcem i glavom!!!Jednostavo NAJBOLJI!!!

Dexter

pre 14 godina

Do svoje 17,18-te godine za mene je postojao samo jedan sport - fudbal,a onda' se pojavio ON "Leteci Majkl"....
Videvsi sta covek radi sa loptom,sta sve pogadja,kojom brzinom se krece,kakav skok i razorna zakucavanja poseduje...ostao sam bez texta.Inspirisao me je da uzmem basketaru i izletim na teren u kraju.Hvala mu na tome,to su neki trenuci koje cu pamtiti dok sam ziv :))))

dzon stokton

pre 14 godina

Vrlo retko ostavljam komentare na bilo koje vesti, ali ovo sada je zaista izuzetak. MJ je bio jedan od najvecih sportista svih vremena, to mozemo bolje da vidimo tek sada posle njegovog povlacenja. Hvala ti covece za sve neprospavane noci, za to sto postojis i sto si svoju velicinu umeo na svoj nacin da nosis. Jedan je MJ-23.

spiridon

pre 14 godina

logicno je da ljudi pominju one kojih se secaju, i koji su blizu sadasnjosti... ipak misli da je smesno pominjati Lebrona pored Vilta Cembrlena, on je bio prvi covek koji je bio toliko dominantan da su zbog njega menjali pravila igre, dizali kos, uveli 5 sec u reketu, i td. na drugom mestu Medzik, samo ime mu kaze i naravno Majkl, po meni je najbolji potez protiv jute u finalu, kada ga je cuvao onaj nesrecnik koji ga je nedavno prozivao.. ili blokada na svojoj strani i zakucavanje na protivnickoj...
Majkl jednostavno Najveci.

holifild

pre 14 godina

Niko nece pamtiti dzordana po tome sto je davao mnogo koseva..vec zato sto je uvek bio najbolji kad je bilo najpotrebnije za tim.Da se nije povredio mislim da bi Washington napravio sa njim i hamiltonom cudo one godine...!!Sto se tice finala,meni je omiljeno ono protiv Finiksa 93!(barkley:)

jedan Majklov potez ce mi uvek ostati u secanju,protiv Niksa,kad zalama dva igraca,ovi ostaju okrenutim glavama u autu,mj se zalece i kuca preko Juinga..sve to u dve sekunde:))

Hvala ti za sve!!!!

Jedan je -MICHAEL JORDAN 23 23

23 23 23!!!!!!!!!!!!

nikola

pre 14 godina

Ja sam odrastao u doba Medžika, Džordana, Lerija Birda, Olajdžuvona, Pipena... bila je to košarka lepa na oko... svi su više nego vrhunski, ali je Majkl podigao košarku na jedan viši nivo i uneo nešto što i današnji basketaneri kopiraju... u tome je razlika... mislim da je bio najveći

DeDa

pre 14 godina

Majkl je bio sjajan igrac.Bilo ga je divno gledati kako dribla sa sjajnim promenama iza ledja, kroz noge, kako zverski zakucava, ili pametno ode na drugi obruc a strvina od centra ne zna gde se covek izgubio. O smirenosti u vaznim trenutcima ne treba posebno govoriti.Majkl je razumeo i citao igru protivnika, igrao i napad i odbranu, razmisljao na zemlji i u vazduhu.To danasnji fizikalci ne umeju .
Ali Cemberlen je po meni broj jedan. On je bio toliko dominantan da su morali da menjaju pravila kako bi meceve ucinili neizvesnijim ili je pretila opasnost da ljudi batale da gledaju sport gde neki covek daje koseve kad hoce i koliko hoce i gde se zna pobednik.Slicno kao sto su u F1 menjali pravila zbog Ferarija i Sumahera.

Kol

pre 14 godina

Jednostavno najbolji svih vremena, svaka cast brajantu, lebronu i ostalima ali samo je jedan Majkl Dzordan! Ko je imao prilike da gleda dokumentarac MJ to the max, e tu Dzordan na kraju lepo kaze "Hocu da ljudi za 20 godina kazu da Majkl Dzordan i dalje igra kosarku dominirao bi" i u pravu je da i dan danas igra bio bi dominantan!

Dobar je Dzontra...

pre 14 godina

Evo jos jednog zanimljivog podatka za MJ-a, drzi rekord po broju uzastopno postignutih poena za svoj tim, isti broj kao sto je na dresu nosio...

nenad

pre 14 godina

Sta reci?!Jednostavno bio je najbolji i bice jos dugo tako!Drugi su znali sta ce on da uradi kad uzme loptu,ali nikako nisu mogli da ga zaustave!

Velibor

pre 14 godina

Igrač koji je promenio košarku. Čitave generacije su pokušavale da ga imitiraju, diveći mu se... Kada već pominjemo nezaboravne play-off serije, finale protiv Phoenix-a '93. je bila najbolja košarka koju sam gledao ikada. Tako nešto se neće ponoviti. Jordan, Pippen, Grant, BJ Armstrong vs. Barkley, Danny Ainge, Kevin Johnson, Thunder Dane Majerle, Tom Chambers, Cedric Ceballos, Oliver Miller & Richard Dumas... Ako sam nekog vrednog sećanja izostavio, ne zamerite mi. Navijao sam za Suns-e, ali, nije vredelo. Dovoljno je reći samo Michael Jordan.

kolektivno samoubistvo kao resenje

pre 14 godina

Glavna i odgovorna sposobnost koja je nacinila Majkl Dzordana legendom, je da iz svojih saigraca izvuce 120 % koncentracije, brzine i snage, jer treba stici i proceniti kada ce bacati povratni pas a kada ce da kuca preko Ewing-a. :)

jedan jedini... M.J.

marinko

pre 14 godina

Јесу њему често свирали кораке на колеџу, па је Дин смит морао правити семинаре за судије да се види колико брзо спуша лопту и све је тако брзо да се не види без слоумошна. После и кад виде кораке, нико не смије да суди.
Али био је најачи, увијек би био доминантан. Савршено руковање лоптом и шут. Креће се и лијево и десно, и напријед и назад, и у вис...

Veljko

pre 14 godina

@anarb

U pravu si 100%. Bio sam zaludjen za kosarku iz tog vremena kao i ti, a ovo sad mi je tesko da gledam. Ima par ekipa koje deluju kao celina, ostalo je anti-kosarka. A ta evropska divizija je najveca glupost. Evropska kosarka je mnogo daleko od NBA, jer je i ona propala kao i taj NBA.

wlado

pre 14 godina

plakao sam kada se povlacio prvi put, imao sam 13 godina...

mama me je pitala sine jer stvarno zbog majkla ili te neko dira u skoli...hehehe !!

i bi zbog majkla !

paradajzer

pre 14 godina

Uzrastao sam u vreme kad sa vratio nazad u NBA po zadnja 3 prstena! Taj covek nije covek, on je bice sa neke druge planete! Postoje dobri kosarkasi, postoje legende, a na vrhu je Dzordan!