Subota, 24.10.2009.

12:32

Srpske firme bez proizvoda za Ruse?

Na ruskom tržištu vlada konkurencija kao i u zapadnoj Evropi i srpske firme nemaju proizvode koje mogu da ponude tom tržištu", kaže Nikola Pavičić iz Sintelona.

Izvor: Tanjug

Srpske firme bez proizvoda za Ruse? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

milan-Nis

pre 14 godina

Jasno je k'o dan,da u Rusiju i na rusko trziste mozemo samo preko EU i najveca je obmana da Srbija nemoze da proizvede koliko Rusija moze da potrosi,jer to je samo jedna strana medalje,druga je sadrzana u samom tekstu,a to je da Rusija DANAS trazi kvalitet po niskoj ceni,pa onda dodjete u situaciju da Poljska koja ima itekako zategnute odnose sa Rusijom izvozi u tu istu Rusiju 50% poljoprivrednih proizvoda,zato sto dobija subvencije iz EU za poljoprivredu i ima nove tehnologije koje donose nisku cenu i visok kvalitet!
U tome je cela poenta,nijedan Medvedev ni Putin na svetu nece VISE naterati Ruse da kupuju ono sto ne zele,to vreme je davno za nama!

Goran

pre 14 godina

Da bi se ozbiljnije izvozilo za Rusiju neophodno je unaprediti nasu infrastrukturu, prvenstveno mislim na zeleznicu. Mi smo odavno iskocili sa pravog koloseka kada je zeleznicki saobracaj u pitanju, gde je trosak transporta po jedinici proizvoda mnogo manji nego u slucaju transporta kamionom.
Druga stvar je sto se na takvo trziste moze uspesno nastupati samo uz sistematski organizovan nastup.
Mislim da je nama interesantnije trziste Rumunije i Bugarske, koje ima skoro 40 miliona stanovnika a gde stvarno imamo sta da ponudimo.
Trebamo prvo ojacati izvozno na celoj regiji Balkana pa onda ozbiljnije nastupati i na velikim trzistima.Ovo trazi veliki obrtni kapital koji mislim da malo nasih firma ima u danasnje vreme.

ACA_USA

pre 14 godina

Nas probelm je jednostavan.
Oni koji imaju para nasa roba ne treba jer je ili nekvaltetna ili skupa.
Drugi koji bi je i pozeleli nemaju para da priuste(van Moske i Petersburga).

milic

pre 14 godina

Gospodo draga to je jasno vec godinama,a ko je to ovde mislio da moze da se proda rusima bilo sta.Ja sam imao priliku da prisustvujem na dosta sajmova u Moskvi gde nase firme (ne)predstavljaju nasu privredu!A koliko to ima nasih firmi na trzistu Rusije.Mnogo,posebno onih koje su registrovane na Kipru,Austriji,Svajcarskoj i mnogim drugim zemljama koje vode bivsi geneksovci i udbasi.Zapitajmo se malo da li mi uopste imamo drzavu,ekonomiju,privredu,industriju ili samo zelju i potrebu da se prica o nekom rastu,napretku,partnerstvu kojeg nema na vidiku!A ko to sve ima privatne aranzmane na ruskom trzistu zloupotrebljavajuci ime Srbija i vrlo korektan odnos Rusa prema nasoj zemlji,kako gradjana tako i njihove vlasne strukture!Na zalost imao sam priliku da gledam to svojim ocima!

Svrbijanac

pre 14 godina

@Deki

Ti stvarno ne znas gde je Rusija od nas. Oni se ne bi dvoumili da li da kupe spansku keramiku ili nasu. O italijanskom namestaju da ne govorim. I oni piju koka kolu a ne golf kolu. Voze mnogo bolje automobile. Ako mislis da bi kupili juga grdno se varas. Na zalost, kao i mnogi.

Mozda bi ti kupio Ladu zato sto je ruska, ili neki ruski mobilni telefon?

ekonomista

pre 14 godina

Itekako imamo ljude koji Znaju Ruski(tamo su zavrsili fakultete),znaju trziste,mentalitet, i sve o toj ogromnoj zemlji.
Nazalost ti ljudi vec godinama nisu iskorisceni.
Nadje se roba i proizvedena u Srbiji koja moze da se proda u Rusiji.
Batalite tu glupu pricu o jabukama i o poljoprivrednim proizvodima koje samo Srbija ima,koji su najbolji,najuukusniji(sto nezna niko da ih spakuje to je stvar mentaliteta).
Veliki problem sa izvozom proizvoda iz Srbije u Rusiju a da se pri tome koriste bescarinske olaksice,stvara Ruska strana,jer se tamo vrlo,vrlo malo robe carini-prijavljuje na ispravan i stvaran nacin,90% robe se carini pomocu trikova,pa onda pada u vodu svaki ugovor o bescarinskoj razmeni.

P.S.za informaciju u Rusiju se iz Srbije izvoze i bazenski filteri i to u pristojnim kolicinama,proizvedeni u Srbiji.

Deki

pre 14 godina

Ljudi, najbolje da na svaki nas proizvod stavimo srpsku zastavu i pravoslavni krst! Mislim da ce onda kupovati kao ludi - pa mi smo pravoslavna slovenska braca!

Zoks

pre 14 godina

Tvrdnja ne stoji - jos kako siromasnim Rusima treba drugorazredne i trecerazredne robe, ali poruka je odlicna: udruzujte se sa zapadnim partnerima ili nema izvoza!

Marko

pre 14 godina

Mene plaši samo to što mi nemamo tehnologiju, pa tako nikada nećemo biti konkurentni kao zapadna Evropa, ili Rusija koja može tu tehniku da kupi a možda i sličnu napravi. Kako to rešiti a izbeći da isključivo sve strane firme dođu sa tehnikom, tehnologijom za savremenu proizvodju. To je meni dugoročno najveća briga, i bez toga nam nema Evropskih plata, kada mi sa manje produktivnom tehnikom želimo da ostvarimo dobit koja bi omogućila plate kao na zapadu. Uviđate li povezanost plata i tehnike? Ako njihova mašina za isti period napravi 5x više robe i to sa mnaje škarta, normalno da ostaje prostora da radnici imaju veću platu. Sve dok mi tehnološki ne stignemo zapad imaćemo manje plate od njih. Kako ih stići, pitanje je sad.

mmisa

pre 14 godina

Najveci ruski izvozni artikli su energetske i ostale sirovine. To dovoljno govori o stepenu razvijenosti privrede a samim tim i o standardu
stanovnistva a samim tim o razvijenosti trzista. To jeste potencijalno ogromno trziste ali upravo to govori da je ono moguce za snazne i bogate kompanije koje mogu da ulazu danas da bi zaradjivale u buducnosti. Mi nemamo takve kompanije a i ne mozemo da cekamo buducnost. Nama novac treba danas i odmah. Dakle poznajuci nasu situaciju, danas i odmah, nemamo sta da izvezemo a jos manje da tamo budemo konkurentni. Ne mozemo se oslanjati na iskustva kompanija koje su tamo vec godinama jer je u vreme pocetka njihovog poslovanja na ruskom trzistu situacija bila sasvim drugacija.
Sto se tice odobrenog kredita bojim se da ce on lose uticati na nase kretanje ka Evropi. Nasa vlast ce se jednostavno uljuljkati novcem koji je dobila bez nekih ostrih uslovljavanja i gurnuti u stranu evropski put koji namece cvrsta pravila. Kod nas su se slicne stvari vec dogadjale.

taraba

pre 14 godina

pa nadje se neki da ce nositi nesto sa istoka, ako mu poklonis. zapad ko i uvek, a oni so ko i mi. protiv zapada ali bi sve njihovo da imamo.

dzibra

pre 14 godina

sa kvalitetnom a neskupom rakijom bi ih odvikli od vodke i posle bi im se svideo i merimin sapun a i yugo 45.
a o sporetima smederevcima i pirotskim cilimima bi se za vreme ruskih zimi pricalo samo u superlativima.

krilja sovjetov

pre 14 godina

Gomila gluposti.

Realno, zapadna roba u Rusiji ima domet samo do Moskve i StPetersburga, gde stanovnistvo ima kontakt sa njom, priliku da je kupi i, sto je najvaznije, novca da je kupi.

Jedna je stvar ono sto se vidi na putu od Seremetjeva do Crvenog trga, a sasvim druga ono sto vidite u Penzi, Tambovu, Tuli, Voronjezu, Jaroslavu, da do Urala, Sibira i Kavkaza ne idemo.

Cak i u Moskvi vise od pola stanovnistva zivi u naseljima koja su ispod standarda bilo kojeg beogradskog beton bloka, ima male plate i novac trosi po lokalnim prodavnicama u odnosu na koje su nasi mini-marketi spektakularno opskrbljeni.

Ako umete da radite posao (mislim i na proizvodjace i na trgovce), u Rusiji cete imati ogromno trziste, van Podmoskovlja i Pitera to je preko 130 miliona ljudi.

Lepo ime

pre 14 godina

Priča o izvozu naše hrane u Rusiju je samo za domaće tržište.Za nastup na velikom tržištu kao što je Rusija ili EU mora se garantovati ujednačen kvalitet, obim isporuke, dinamika isporuke, prateća dokumentacija.Nema uvaljivanja manipulisanja cenama i ucenjivanja.Pored našeg mentaliteta i načina poslvanja problem je KOLIČINA hrane koju mi možemo da ponudimo.
Pored toga za neupućene, Rusija ima svoje standarde koji moraju biti zadovoljeni da bi se došlo u priliku da se uopšte može pričati o plasmanu na tržište RF( potpuno ista priča kao sa EU).Rusija ima standard gost R koji je strožiji i zahtevniji od H.A.C.C.P. i to što neki naš proizvođač zadovoljava H.A.C.C.P. Ruse ne zanima.E, sad zanima me koliko naših proizvođača ima taj standard.
Ono što moigu da kažem 1005, jer sam bio na jednom sastanku u Privrednoj komori, gde je Rus tražio da svi proizvodi budu analizirani u skladu sa njihovim standardom, kod nas nema laboratorija koje su uvele njihove standarde i metode.Istina, ministastvo poljoprivrede je preporučilo SP laboratoriju jer imaju s anjima dil u svim poslovima ovde.I tu dolazimo do toga šta je kod nas problem.Država koje ništa neće preduzeti dok se ne uguraju povlašćenim pare u džep.A to šti bi neko mogao raditi i zaraditi to njih ne zanima.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

Dejan

pre 14 godina

Pa naravno, ne znam samo kako mislimo da izvozimo ako nemamo proizvodnju. Svi bi samo prodavali, uvozili i izvozili a niko da proizvede nesto. Maglu mozemo valjda da izvozimo i to prvoklasnu.

Nislija

pre 14 godina

Ma o cemu se ovde govori!?Njihova najveca autoindustrija puca ne zbog toga sto nemoze da proda svoje nekvalitetne LADE nego zato sto ima visak radne snage i prezaduzena je!Necete valjda da kazete da u tamo nekoj guberniji je potrosac toliko sofisticiran da za razumnu tj bezcarinsku cenu nece da kupi recimo PLAZMU keks,SIMPOV namestaj...Imamo mi sta da im prodamo samo sto oni od nas nece da kupe.Oni hoce nama da prodaju i uzmu sve ono sto vredi a vec su poceli 2003.12.3.

striza

pre 14 godina

Sintelon je monopolista na domacem trzistu a inace zive od izvoza koji iznosi 70% njihove proizvodnje. Vecinski vlasnik je americki investicioni fond a svi ga smatraju domacom fabrikom i jos bi da subvencionisu prodaju njihovih proizvoda. Lopovluk. Pavicic reklamira Sintelon ovim putem a inace uvozna belgijska roba ukljucujuci sve dazbine sadrzane u ceni kostanja su jeftiniji i boljeg kvaliteta. Sa onoliko akcija koje je kupio sigurno ima vremena da se bavi pitanjem izvoza hrane u Rusiju.

MOSCOW

pre 14 godina

Nije da nas Rusi obozavaju ali nas sigurno vole vise nego druge. Nasa roba je njima oduvjek bila simbol kvaliteta i imali smo i te kakve privilegije za proboj na ovo trziste koje, nazalost, nismo iskoristili. Trba napomenuti i da imamo bezcarinski rezim. Ovdje je veoma izrazen potrosacki metalitet jer ljudi imaju novac a mogu da kupe sve pa i ono cega kod nas nema, a do juce su mogli o tome samo da sanjaju. Treba biti izuzetno nesposoban neiskoristiti sve prednosti, ali to smo mi...

B

pre 14 godina

Dobro jutro, dobar dan i laku noc, braco Srbi! To kakva je Rusija i kako se u njoj radi pitajte one sto su ostali u NIS, ako ne znate nikoga ko u Rusiji zivi i radi. I manite se Kaljinke, to nikoga, a narocito ruske poslovne ljude, ne interesuje, nego zasucite rukave, inace nam nema spasa. Niko nema ni zelje ni vremena da se bakce sa zastarelima, lenjima i nesposobnima.

Petar

pre 14 godina

Jedino i gde se nasi finalni proizvodi prodaju su zemlje u okruzenju i to one slicnije nama: Makedonija, Bosna, Kosovo i CG. I to samo zato sto su i njihovi proizvodi jednako konkurentni kao nasi.

Milan

pre 14 godina

Mnogi kod nas misle da na rusko trziste mozemo kao prije trecu klasu za prvu da prodajemo. Rusima su nase konkurencije oci otvorile a njihovo trziste je jos teze nego neko na zapadu da je pritisak na formiranje cena jos veci pa bi bilo dobro da se ne oslonimo suvise na gledanje kroz prste.

B

pre 14 godina

Dobro jutro, dobar dan i laku noc, braco Srbi! To kakva je Rusija i kako se u njoj radi pitajte one sto su ostali u NIS, ako ne znate nikoga ko u Rusiji zivi i radi. I manite se Kaljinke, to nikoga, a narocito ruske poslovne ljude, ne interesuje, nego zasucite rukave, inace nam nema spasa. Niko nema ni zelje ni vremena da se bakce sa zastarelima, lenjima i nesposobnima.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

Petar

pre 14 godina

Jedino i gde se nasi finalni proizvodi prodaju su zemlje u okruzenju i to one slicnije nama: Makedonija, Bosna, Kosovo i CG. I to samo zato sto su i njihovi proizvodi jednako konkurentni kao nasi.

striza

pre 14 godina

Sintelon je monopolista na domacem trzistu a inace zive od izvoza koji iznosi 70% njihove proizvodnje. Vecinski vlasnik je americki investicioni fond a svi ga smatraju domacom fabrikom i jos bi da subvencionisu prodaju njihovih proizvoda. Lopovluk. Pavicic reklamira Sintelon ovim putem a inace uvozna belgijska roba ukljucujuci sve dazbine sadrzane u ceni kostanja su jeftiniji i boljeg kvaliteta. Sa onoliko akcija koje je kupio sigurno ima vremena da se bavi pitanjem izvoza hrane u Rusiju.

Dejan

pre 14 godina

Pa naravno, ne znam samo kako mislimo da izvozimo ako nemamo proizvodnju. Svi bi samo prodavali, uvozili i izvozili a niko da proizvede nesto. Maglu mozemo valjda da izvozimo i to prvoklasnu.

MOSCOW

pre 14 godina

Nije da nas Rusi obozavaju ali nas sigurno vole vise nego druge. Nasa roba je njima oduvjek bila simbol kvaliteta i imali smo i te kakve privilegije za proboj na ovo trziste koje, nazalost, nismo iskoristili. Trba napomenuti i da imamo bezcarinski rezim. Ovdje je veoma izrazen potrosacki metalitet jer ljudi imaju novac a mogu da kupe sve pa i ono cega kod nas nema, a do juce su mogli o tome samo da sanjaju. Treba biti izuzetno nesposoban neiskoristiti sve prednosti, ali to smo mi...

Milan

pre 14 godina

Mnogi kod nas misle da na rusko trziste mozemo kao prije trecu klasu za prvu da prodajemo. Rusima su nase konkurencije oci otvorile a njihovo trziste je jos teze nego neko na zapadu da je pritisak na formiranje cena jos veci pa bi bilo dobro da se ne oslonimo suvise na gledanje kroz prste.

Nislija

pre 14 godina

Ma o cemu se ovde govori!?Njihova najveca autoindustrija puca ne zbog toga sto nemoze da proda svoje nekvalitetne LADE nego zato sto ima visak radne snage i prezaduzena je!Necete valjda da kazete da u tamo nekoj guberniji je potrosac toliko sofisticiran da za razumnu tj bezcarinsku cenu nece da kupi recimo PLAZMU keks,SIMPOV namestaj...Imamo mi sta da im prodamo samo sto oni od nas nece da kupe.Oni hoce nama da prodaju i uzmu sve ono sto vredi a vec su poceli 2003.12.3.

krilja sovjetov

pre 14 godina

Gomila gluposti.

Realno, zapadna roba u Rusiji ima domet samo do Moskve i StPetersburga, gde stanovnistvo ima kontakt sa njom, priliku da je kupi i, sto je najvaznije, novca da je kupi.

Jedna je stvar ono sto se vidi na putu od Seremetjeva do Crvenog trga, a sasvim druga ono sto vidite u Penzi, Tambovu, Tuli, Voronjezu, Jaroslavu, da do Urala, Sibira i Kavkaza ne idemo.

Cak i u Moskvi vise od pola stanovnistva zivi u naseljima koja su ispod standarda bilo kojeg beogradskog beton bloka, ima male plate i novac trosi po lokalnim prodavnicama u odnosu na koje su nasi mini-marketi spektakularno opskrbljeni.

Ako umete da radite posao (mislim i na proizvodjace i na trgovce), u Rusiji cete imati ogromno trziste, van Podmoskovlja i Pitera to je preko 130 miliona ljudi.

Lepo ime

pre 14 godina

Priča o izvozu naše hrane u Rusiju je samo za domaće tržište.Za nastup na velikom tržištu kao što je Rusija ili EU mora se garantovati ujednačen kvalitet, obim isporuke, dinamika isporuke, prateća dokumentacija.Nema uvaljivanja manipulisanja cenama i ucenjivanja.Pored našeg mentaliteta i načina poslvanja problem je KOLIČINA hrane koju mi možemo da ponudimo.
Pored toga za neupućene, Rusija ima svoje standarde koji moraju biti zadovoljeni da bi se došlo u priliku da se uopšte može pričati o plasmanu na tržište RF( potpuno ista priča kao sa EU).Rusija ima standard gost R koji je strožiji i zahtevniji od H.A.C.C.P. i to što neki naš proizvođač zadovoljava H.A.C.C.P. Ruse ne zanima.E, sad zanima me koliko naših proizvođača ima taj standard.
Ono što moigu da kažem 1005, jer sam bio na jednom sastanku u Privrednoj komori, gde je Rus tražio da svi proizvodi budu analizirani u skladu sa njihovim standardom, kod nas nema laboratorija koje su uvele njihove standarde i metode.Istina, ministastvo poljoprivrede je preporučilo SP laboratoriju jer imaju s anjima dil u svim poslovima ovde.I tu dolazimo do toga šta je kod nas problem.Država koje ništa neće preduzeti dok se ne uguraju povlašćenim pare u džep.A to šti bi neko mogao raditi i zaraditi to njih ne zanima.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

dzibra

pre 14 godina

sa kvalitetnom a neskupom rakijom bi ih odvikli od vodke i posle bi im se svideo i merimin sapun a i yugo 45.
a o sporetima smederevcima i pirotskim cilimima bi se za vreme ruskih zimi pricalo samo u superlativima.

ekonomista

pre 14 godina

Itekako imamo ljude koji Znaju Ruski(tamo su zavrsili fakultete),znaju trziste,mentalitet, i sve o toj ogromnoj zemlji.
Nazalost ti ljudi vec godinama nisu iskorisceni.
Nadje se roba i proizvedena u Srbiji koja moze da se proda u Rusiji.
Batalite tu glupu pricu o jabukama i o poljoprivrednim proizvodima koje samo Srbija ima,koji su najbolji,najuukusniji(sto nezna niko da ih spakuje to je stvar mentaliteta).
Veliki problem sa izvozom proizvoda iz Srbije u Rusiju a da se pri tome koriste bescarinske olaksice,stvara Ruska strana,jer se tamo vrlo,vrlo malo robe carini-prijavljuje na ispravan i stvaran nacin,90% robe se carini pomocu trikova,pa onda pada u vodu svaki ugovor o bescarinskoj razmeni.

P.S.za informaciju u Rusiju se iz Srbije izvoze i bazenski filteri i to u pristojnim kolicinama,proizvedeni u Srbiji.

Marko

pre 14 godina

Mene plaši samo to što mi nemamo tehnologiju, pa tako nikada nećemo biti konkurentni kao zapadna Evropa, ili Rusija koja može tu tehniku da kupi a možda i sličnu napravi. Kako to rešiti a izbeći da isključivo sve strane firme dođu sa tehnikom, tehnologijom za savremenu proizvodju. To je meni dugoročno najveća briga, i bez toga nam nema Evropskih plata, kada mi sa manje produktivnom tehnikom želimo da ostvarimo dobit koja bi omogućila plate kao na zapadu. Uviđate li povezanost plata i tehnike? Ako njihova mašina za isti period napravi 5x više robe i to sa mnaje škarta, normalno da ostaje prostora da radnici imaju veću platu. Sve dok mi tehnološki ne stignemo zapad imaćemo manje plate od njih. Kako ih stići, pitanje je sad.

mmisa

pre 14 godina

Najveci ruski izvozni artikli su energetske i ostale sirovine. To dovoljno govori o stepenu razvijenosti privrede a samim tim i o standardu
stanovnistva a samim tim o razvijenosti trzista. To jeste potencijalno ogromno trziste ali upravo to govori da je ono moguce za snazne i bogate kompanije koje mogu da ulazu danas da bi zaradjivale u buducnosti. Mi nemamo takve kompanije a i ne mozemo da cekamo buducnost. Nama novac treba danas i odmah. Dakle poznajuci nasu situaciju, danas i odmah, nemamo sta da izvezemo a jos manje da tamo budemo konkurentni. Ne mozemo se oslanjati na iskustva kompanija koje su tamo vec godinama jer je u vreme pocetka njihovog poslovanja na ruskom trzistu situacija bila sasvim drugacija.
Sto se tice odobrenog kredita bojim se da ce on lose uticati na nase kretanje ka Evropi. Nasa vlast ce se jednostavno uljuljkati novcem koji je dobila bez nekih ostrih uslovljavanja i gurnuti u stranu evropski put koji namece cvrsta pravila. Kod nas su se slicne stvari vec dogadjale.

Deki

pre 14 godina

Ljudi, najbolje da na svaki nas proizvod stavimo srpsku zastavu i pravoslavni krst! Mislim da ce onda kupovati kao ludi - pa mi smo pravoslavna slovenska braca!

Zoks

pre 14 godina

Tvrdnja ne stoji - jos kako siromasnim Rusima treba drugorazredne i trecerazredne robe, ali poruka je odlicna: udruzujte se sa zapadnim partnerima ili nema izvoza!

milic

pre 14 godina

Gospodo draga to je jasno vec godinama,a ko je to ovde mislio da moze da se proda rusima bilo sta.Ja sam imao priliku da prisustvujem na dosta sajmova u Moskvi gde nase firme (ne)predstavljaju nasu privredu!A koliko to ima nasih firmi na trzistu Rusije.Mnogo,posebno onih koje su registrovane na Kipru,Austriji,Svajcarskoj i mnogim drugim zemljama koje vode bivsi geneksovci i udbasi.Zapitajmo se malo da li mi uopste imamo drzavu,ekonomiju,privredu,industriju ili samo zelju i potrebu da se prica o nekom rastu,napretku,partnerstvu kojeg nema na vidiku!A ko to sve ima privatne aranzmane na ruskom trzistu zloupotrebljavajuci ime Srbija i vrlo korektan odnos Rusa prema nasoj zemlji,kako gradjana tako i njihove vlasne strukture!Na zalost imao sam priliku da gledam to svojim ocima!

taraba

pre 14 godina

pa nadje se neki da ce nositi nesto sa istoka, ako mu poklonis. zapad ko i uvek, a oni so ko i mi. protiv zapada ali bi sve njihovo da imamo.

Svrbijanac

pre 14 godina

@Deki

Ti stvarno ne znas gde je Rusija od nas. Oni se ne bi dvoumili da li da kupe spansku keramiku ili nasu. O italijanskom namestaju da ne govorim. I oni piju koka kolu a ne golf kolu. Voze mnogo bolje automobile. Ako mislis da bi kupili juga grdno se varas. Na zalost, kao i mnogi.

Mozda bi ti kupio Ladu zato sto je ruska, ili neki ruski mobilni telefon?

ACA_USA

pre 14 godina

Nas probelm je jednostavan.
Oni koji imaju para nasa roba ne treba jer je ili nekvaltetna ili skupa.
Drugi koji bi je i pozeleli nemaju para da priuste(van Moske i Petersburga).

milan-Nis

pre 14 godina

Jasno je k'o dan,da u Rusiju i na rusko trziste mozemo samo preko EU i najveca je obmana da Srbija nemoze da proizvede koliko Rusija moze da potrosi,jer to je samo jedna strana medalje,druga je sadrzana u samom tekstu,a to je da Rusija DANAS trazi kvalitet po niskoj ceni,pa onda dodjete u situaciju da Poljska koja ima itekako zategnute odnose sa Rusijom izvozi u tu istu Rusiju 50% poljoprivrednih proizvoda,zato sto dobija subvencije iz EU za poljoprivredu i ima nove tehnologije koje donose nisku cenu i visok kvalitet!
U tome je cela poenta,nijedan Medvedev ni Putin na svetu nece VISE naterati Ruse da kupuju ono sto ne zele,to vreme je davno za nama!

Goran

pre 14 godina

Da bi se ozbiljnije izvozilo za Rusiju neophodno je unaprediti nasu infrastrukturu, prvenstveno mislim na zeleznicu. Mi smo odavno iskocili sa pravog koloseka kada je zeleznicki saobracaj u pitanju, gde je trosak transporta po jedinici proizvoda mnogo manji nego u slucaju transporta kamionom.
Druga stvar je sto se na takvo trziste moze uspesno nastupati samo uz sistematski organizovan nastup.
Mislim da je nama interesantnije trziste Rumunije i Bugarske, koje ima skoro 40 miliona stanovnika a gde stvarno imamo sta da ponudimo.
Trebamo prvo ojacati izvozno na celoj regiji Balkana pa onda ozbiljnije nastupati i na velikim trzistima.Ovo trazi veliki obrtni kapital koji mislim da malo nasih firma ima u danasnje vreme.

Nislija

pre 14 godina

Ma o cemu se ovde govori!?Njihova najveca autoindustrija puca ne zbog toga sto nemoze da proda svoje nekvalitetne LADE nego zato sto ima visak radne snage i prezaduzena je!Necete valjda da kazete da u tamo nekoj guberniji je potrosac toliko sofisticiran da za razumnu tj bezcarinsku cenu nece da kupi recimo PLAZMU keks,SIMPOV namestaj...Imamo mi sta da im prodamo samo sto oni od nas nece da kupe.Oni hoce nama da prodaju i uzmu sve ono sto vredi a vec su poceli 2003.12.3.

MOSCOW

pre 14 godina

Nije da nas Rusi obozavaju ali nas sigurno vole vise nego druge. Nasa roba je njima oduvjek bila simbol kvaliteta i imali smo i te kakve privilegije za proboj na ovo trziste koje, nazalost, nismo iskoristili. Trba napomenuti i da imamo bezcarinski rezim. Ovdje je veoma izrazen potrosacki metalitet jer ljudi imaju novac a mogu da kupe sve pa i ono cega kod nas nema, a do juce su mogli o tome samo da sanjaju. Treba biti izuzetno nesposoban neiskoristiti sve prednosti, ali to smo mi...

Deki

pre 14 godina

Ljudi, najbolje da na svaki nas proizvod stavimo srpsku zastavu i pravoslavni krst! Mislim da ce onda kupovati kao ludi - pa mi smo pravoslavna slovenska braca!

Petar

pre 14 godina

Jedino i gde se nasi finalni proizvodi prodaju su zemlje u okruzenju i to one slicnije nama: Makedonija, Bosna, Kosovo i CG. I to samo zato sto su i njihovi proizvodi jednako konkurentni kao nasi.

B

pre 14 godina

Dobro jutro, dobar dan i laku noc, braco Srbi! To kakva je Rusija i kako se u njoj radi pitajte one sto su ostali u NIS, ako ne znate nikoga ko u Rusiji zivi i radi. I manite se Kaljinke, to nikoga, a narocito ruske poslovne ljude, ne interesuje, nego zasucite rukave, inace nam nema spasa. Niko nema ni zelje ni vremena da se bakce sa zastarelima, lenjima i nesposobnima.

krilja sovjetov

pre 14 godina

Gomila gluposti.

Realno, zapadna roba u Rusiji ima domet samo do Moskve i StPetersburga, gde stanovnistvo ima kontakt sa njom, priliku da je kupi i, sto je najvaznije, novca da je kupi.

Jedna je stvar ono sto se vidi na putu od Seremetjeva do Crvenog trga, a sasvim druga ono sto vidite u Penzi, Tambovu, Tuli, Voronjezu, Jaroslavu, da do Urala, Sibira i Kavkaza ne idemo.

Cak i u Moskvi vise od pola stanovnistva zivi u naseljima koja su ispod standarda bilo kojeg beogradskog beton bloka, ima male plate i novac trosi po lokalnim prodavnicama u odnosu na koje su nasi mini-marketi spektakularno opskrbljeni.

Ako umete da radite posao (mislim i na proizvodjace i na trgovce), u Rusiji cete imati ogromno trziste, van Podmoskovlja i Pitera to je preko 130 miliona ljudi.

Zoks

pre 14 godina

Tvrdnja ne stoji - jos kako siromasnim Rusima treba drugorazredne i trecerazredne robe, ali poruka je odlicna: udruzujte se sa zapadnim partnerima ili nema izvoza!

striza

pre 14 godina

Sintelon je monopolista na domacem trzistu a inace zive od izvoza koji iznosi 70% njihove proizvodnje. Vecinski vlasnik je americki investicioni fond a svi ga smatraju domacom fabrikom i jos bi da subvencionisu prodaju njihovih proizvoda. Lopovluk. Pavicic reklamira Sintelon ovim putem a inace uvozna belgijska roba ukljucujuci sve dazbine sadrzane u ceni kostanja su jeftiniji i boljeg kvaliteta. Sa onoliko akcija koje je kupio sigurno ima vremena da se bavi pitanjem izvoza hrane u Rusiju.

Svrbijanac

pre 14 godina

@Deki

Ti stvarno ne znas gde je Rusija od nas. Oni se ne bi dvoumili da li da kupe spansku keramiku ili nasu. O italijanskom namestaju da ne govorim. I oni piju koka kolu a ne golf kolu. Voze mnogo bolje automobile. Ako mislis da bi kupili juga grdno se varas. Na zalost, kao i mnogi.

Mozda bi ti kupio Ladu zato sto je ruska, ili neki ruski mobilni telefon?

dzibra

pre 14 godina

sa kvalitetnom a neskupom rakijom bi ih odvikli od vodke i posle bi im se svideo i merimin sapun a i yugo 45.
a o sporetima smederevcima i pirotskim cilimima bi se za vreme ruskih zimi pricalo samo u superlativima.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

Stojan

pre 14 godina

Problem plasmana nase robe na rusko trziste je malo kompleksniji.
1.Mi nemamo osposobljene kadrove-menadzere za rad sa Rusima,koji znaju ruski jezik (ali ne onaj iz osnovne skole),znaju rusko trziste, konkurenciju, mentalitet ruskog kupca.
Takve ljude nemamo cak ni u Komori, Ministarstvima.
Primer je nedavna izjava savetnika SIEPE koju ste vi na B92 objavili,da su za tri godine,koliko ucestvuju na sajmovima u Moskvi, NAUCILI kako je tesko raditi na ruskom trzistu jer je konkurencija velika!?
A to je vidljivo golim okom,cim krenete taksijem sa aerodroma Seremetjevo ka gradu.
Ili izjava, opet na B92, nekog mladog potpredsednika Komore kako treba u Rusiji otvarati logisticke centre sa nasom robom.Pa neko tu robu tamo mora da proda,ne mislite valjda da ce Rusi da cekaju u redovima pred tim centrima da kupe nasu robu kao u vreme SSSR?!
I da li je neko napravio analizu za tu robu koju ce tamo da salju, da li je ona uopste konkurentna i da li ce se prodati ili ce zavrsiti na mestu za utilizaciju robe kojoj je istekao rok upotrebe.
2.Cena nasih proizvoda-cinjenica je da je nasa roba u vecini slucajeva skupa i nije konkurentna na ruskom trzistu,uprkos tome sto je oslobodjena carine.
3.Kvalitet nasih proizvoda-primera iz prakse koliko smo nekvalitetni,koliko hocete,malo je prostora da se ovde o tome opsirnije i konkretnije pise.
Da ne govorim o pakovanju (dizajnu i ambalazi) nasih proizvoda i sl.
3.Transport-velika stavka koja utice na konkurentnost nasih proizvoda.
Uglavnom se sve prevozi kamionima sto je i najskuplje i utice na cenu robe.Treba da se resi pitanje prevoza zeleznicom, da se koristi kombinovani recno-morski i zeleznicki transport (Beograd-Dunavom do crnomorske luke-Konstanca,primera radi,potom do Novorosijska, a odatle zeleznicom do Moskve), ili da se razmislja o uvodjenju avio kargo linija sa Rusima.
Dok se pitanje transporta ne resi,nema ni veceg izvoza u tu zemlju.
Mogao bih da pisem jos dosta o problemu ekonomske saradnje sa Rusima i kako je unaprediti, ali to ostavljam nasim "strucnjacima" koji su placeni da to resavaju.

mmisa

pre 14 godina

Najveci ruski izvozni artikli su energetske i ostale sirovine. To dovoljno govori o stepenu razvijenosti privrede a samim tim i o standardu
stanovnistva a samim tim o razvijenosti trzista. To jeste potencijalno ogromno trziste ali upravo to govori da je ono moguce za snazne i bogate kompanije koje mogu da ulazu danas da bi zaradjivale u buducnosti. Mi nemamo takve kompanije a i ne mozemo da cekamo buducnost. Nama novac treba danas i odmah. Dakle poznajuci nasu situaciju, danas i odmah, nemamo sta da izvezemo a jos manje da tamo budemo konkurentni. Ne mozemo se oslanjati na iskustva kompanija koje su tamo vec godinama jer je u vreme pocetka njihovog poslovanja na ruskom trzistu situacija bila sasvim drugacija.
Sto se tice odobrenog kredita bojim se da ce on lose uticati na nase kretanje ka Evropi. Nasa vlast ce se jednostavno uljuljkati novcem koji je dobila bez nekih ostrih uslovljavanja i gurnuti u stranu evropski put koji namece cvrsta pravila. Kod nas su se slicne stvari vec dogadjale.

taraba

pre 14 godina

pa nadje se neki da ce nositi nesto sa istoka, ako mu poklonis. zapad ko i uvek, a oni so ko i mi. protiv zapada ali bi sve njihovo da imamo.

Milan

pre 14 godina

Mnogi kod nas misle da na rusko trziste mozemo kao prije trecu klasu za prvu da prodajemo. Rusima su nase konkurencije oci otvorile a njihovo trziste je jos teze nego neko na zapadu da je pritisak na formiranje cena jos veci pa bi bilo dobro da se ne oslonimo suvise na gledanje kroz prste.

ACA_USA

pre 14 godina

Nas probelm je jednostavan.
Oni koji imaju para nasa roba ne treba jer je ili nekvaltetna ili skupa.
Drugi koji bi je i pozeleli nemaju para da priuste(van Moske i Petersburga).

Lepo ime

pre 14 godina

Priča o izvozu naše hrane u Rusiju je samo za domaće tržište.Za nastup na velikom tržištu kao što je Rusija ili EU mora se garantovati ujednačen kvalitet, obim isporuke, dinamika isporuke, prateća dokumentacija.Nema uvaljivanja manipulisanja cenama i ucenjivanja.Pored našeg mentaliteta i načina poslvanja problem je KOLIČINA hrane koju mi možemo da ponudimo.
Pored toga za neupućene, Rusija ima svoje standarde koji moraju biti zadovoljeni da bi se došlo u priliku da se uopšte može pričati o plasmanu na tržište RF( potpuno ista priča kao sa EU).Rusija ima standard gost R koji je strožiji i zahtevniji od H.A.C.C.P. i to što neki naš proizvođač zadovoljava H.A.C.C.P. Ruse ne zanima.E, sad zanima me koliko naših proizvođača ima taj standard.
Ono što moigu da kažem 1005, jer sam bio na jednom sastanku u Privrednoj komori, gde je Rus tražio da svi proizvodi budu analizirani u skladu sa njihovim standardom, kod nas nema laboratorija koje su uvele njihove standarde i metode.Istina, ministastvo poljoprivrede je preporučilo SP laboratoriju jer imaju s anjima dil u svim poslovima ovde.I tu dolazimo do toga šta je kod nas problem.Država koje ništa neće preduzeti dok se ne uguraju povlašćenim pare u džep.A to šti bi neko mogao raditi i zaraditi to njih ne zanima.

Marko

pre 14 godina

Mene plaši samo to što mi nemamo tehnologiju, pa tako nikada nećemo biti konkurentni kao zapadna Evropa, ili Rusija koja može tu tehniku da kupi a možda i sličnu napravi. Kako to rešiti a izbeći da isključivo sve strane firme dođu sa tehnikom, tehnologijom za savremenu proizvodju. To je meni dugoročno najveća briga, i bez toga nam nema Evropskih plata, kada mi sa manje produktivnom tehnikom želimo da ostvarimo dobit koja bi omogućila plate kao na zapadu. Uviđate li povezanost plata i tehnike? Ako njihova mašina za isti period napravi 5x više robe i to sa mnaje škarta, normalno da ostaje prostora da radnici imaju veću platu. Sve dok mi tehnološki ne stignemo zapad imaćemo manje plate od njih. Kako ih stići, pitanje je sad.

milan-Nis

pre 14 godina

Jasno je k'o dan,da u Rusiju i na rusko trziste mozemo samo preko EU i najveca je obmana da Srbija nemoze da proizvede koliko Rusija moze da potrosi,jer to je samo jedna strana medalje,druga je sadrzana u samom tekstu,a to je da Rusija DANAS trazi kvalitet po niskoj ceni,pa onda dodjete u situaciju da Poljska koja ima itekako zategnute odnose sa Rusijom izvozi u tu istu Rusiju 50% poljoprivrednih proizvoda,zato sto dobija subvencije iz EU za poljoprivredu i ima nove tehnologije koje donose nisku cenu i visok kvalitet!
U tome je cela poenta,nijedan Medvedev ni Putin na svetu nece VISE naterati Ruse da kupuju ono sto ne zele,to vreme je davno za nama!

Dejan

pre 14 godina

Pa naravno, ne znam samo kako mislimo da izvozimo ako nemamo proizvodnju. Svi bi samo prodavali, uvozili i izvozili a niko da proizvede nesto. Maglu mozemo valjda da izvozimo i to prvoklasnu.

ekonomista

pre 14 godina

Itekako imamo ljude koji Znaju Ruski(tamo su zavrsili fakultete),znaju trziste,mentalitet, i sve o toj ogromnoj zemlji.
Nazalost ti ljudi vec godinama nisu iskorisceni.
Nadje se roba i proizvedena u Srbiji koja moze da se proda u Rusiji.
Batalite tu glupu pricu o jabukama i o poljoprivrednim proizvodima koje samo Srbija ima,koji su najbolji,najuukusniji(sto nezna niko da ih spakuje to je stvar mentaliteta).
Veliki problem sa izvozom proizvoda iz Srbije u Rusiju a da se pri tome koriste bescarinske olaksice,stvara Ruska strana,jer se tamo vrlo,vrlo malo robe carini-prijavljuje na ispravan i stvaran nacin,90% robe se carini pomocu trikova,pa onda pada u vodu svaki ugovor o bescarinskoj razmeni.

P.S.za informaciju u Rusiju se iz Srbije izvoze i bazenski filteri i to u pristojnim kolicinama,proizvedeni u Srbiji.

milic

pre 14 godina

Gospodo draga to je jasno vec godinama,a ko je to ovde mislio da moze da se proda rusima bilo sta.Ja sam imao priliku da prisustvujem na dosta sajmova u Moskvi gde nase firme (ne)predstavljaju nasu privredu!A koliko to ima nasih firmi na trzistu Rusije.Mnogo,posebno onih koje su registrovane na Kipru,Austriji,Svajcarskoj i mnogim drugim zemljama koje vode bivsi geneksovci i udbasi.Zapitajmo se malo da li mi uopste imamo drzavu,ekonomiju,privredu,industriju ili samo zelju i potrebu da se prica o nekom rastu,napretku,partnerstvu kojeg nema na vidiku!A ko to sve ima privatne aranzmane na ruskom trzistu zloupotrebljavajuci ime Srbija i vrlo korektan odnos Rusa prema nasoj zemlji,kako gradjana tako i njihove vlasne strukture!Na zalost imao sam priliku da gledam to svojim ocima!

Goran

pre 14 godina

Da bi se ozbiljnije izvozilo za Rusiju neophodno je unaprediti nasu infrastrukturu, prvenstveno mislim na zeleznicu. Mi smo odavno iskocili sa pravog koloseka kada je zeleznicki saobracaj u pitanju, gde je trosak transporta po jedinici proizvoda mnogo manji nego u slucaju transporta kamionom.
Druga stvar je sto se na takvo trziste moze uspesno nastupati samo uz sistematski organizovan nastup.
Mislim da je nama interesantnije trziste Rumunije i Bugarske, koje ima skoro 40 miliona stanovnika a gde stvarno imamo sta da ponudimo.
Trebamo prvo ojacati izvozno na celoj regiji Balkana pa onda ozbiljnije nastupati i na velikim trzistima.Ovo trazi veliki obrtni kapital koji mislim da malo nasih firma ima u danasnje vreme.