Aktuelno

Četvrtak, 22.10.2009.

14:23

Stigao Windows 7

Izvor: B92

Stigao Windows 7 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

samo da vam pokazem

pre 14 godina

http://news.netcraft.com/archives/2009/10/27/white_house_goes_open_source.html

i ovo ide u prilog prici o tome da li i ko sve prelazi i dge se sve nalazi linux.

darko

pre 14 godina

Prvo koristim legalno.
Drugu aktivacija preko loadera je ostavljena od viste po meni namerno u cilju promocije novog os.
Mada windows nemoze da vidi loder za jedan dan je moguce napraviti program koji ga vidi i blokira nelegalne korisnike i poslati preko update.
Zasto to neradi meni je jasno.
Znaci neko vreme ce dozvoliti ovako a posle ce onemoguciti.
Kad im je dozvoljeno makar precutno preteska je rec nazvati 80% Srbije lopovima.
Nebrini kad bude para bice i vise legalnih i kad microsoft kaze dosta promocije.

Tux

pre 14 godina

@Zoki

U pravu si, apsolutno. Perl koliko god bio moćan nije baš optimalan i brz, mada je mnooogo dobar za iživljavanje ;-). Sa druge strane, PHP ima i strukturu i efikasno izvršavanje. Postoje doduše komercijalna IDE okruženja za razvoj u PHP-u, ali većina UNIX (c) programera to radi u vimu ili emacsu. Iskreno, kada ovladaš tim alatkama moćnije su od bilo kakvog drugog okruženja.

Međutim, govorio sam o težnji MS-a da svaki svoj proizvod ograniči na svoju platformu. Umesto da poštuju postojeće standarde, oni se trude da ih obore kako bi njihova patentirana rešenja postala standard a zatim naplaćivali njihovu upotrebu. Bilo bi sjajno kada bi napravili nešto što bi služilo svima i bilo opšte prihvaćeno, ali za tako nešto treba sačekati da izgube još malo tržišta pa budu primorani da sarađuju sa drugima. Ko zna, možda nekad u nekom paralelnom univerzumu iz te kompanije izađe nešto dobro i originalno. :-)

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan
"Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad."

Mada mislim da me nisi najbolje razumeo, moje veliko izvinjenje i vama Ivane ali i onima (ovde na forumu RETKIM) korisnicima plaćenih (licenciranih) programa!
Ja sam,pre svega, mislio na operativni sistem MS Windows. I dalje tvrdim da NAJMANJE 80% komentatora imaju (bar "kod kuće") NELEGALNOG softvera - koliko hoćeš.
A to je krivično delo, dakle - KRIMINAL.
I onda hvale to svoje besplatno (jer je ukradeno!).
Kada bih, naprimer, dobio besplatno makar i najjeftiniji auto - bio bih prezadovoljan. A ako ga platim - jaaaako ću razmisliti o tome šta sam platio, valja li to ili ne.
Zato ne mogu da podnesem neobjektivne i paušalne ocene LOPOVA.

Uzgred, i ja sam živeo od AC-a (plaćenog!) a moj prvi susret (rad) sa njim je bio još u verziji 2.6(8) daleke 1988. godine. Ali to je neka druga priča...

I na kraju, na Unix-u (a Linux je unix-oid!) su postojali CAD programi dok je Windows još imao mshearts kao "najjaču" aplikaciju. ;)
Šta mislite zašto iza Catie i SolidWorks-a stoji IBM? ;)

darko

pre 14 godina

Nije slobodan softver utopija neko sadasnji vrh open source je nesposoban koliko tehnicki a vise marketinski i pod tim najmanje mislim lose se reklamiraju vec nece nisu u stanju ili nece da svate obicnog korisnika.
Kad njih najurite mozda i budete imali neke sanse da prodrete do obicnih korisnika.
Dotle na deskop racunarima mala margina .

Zoki

pre 14 godina

@Tux
Osnovni razlog za pojavu PHP je bio potreba Perl/CGI programera za nekim jednostavnim skriptom koji bi se izvršavao na serveru. Na Microsoft IIS platformi je postojao ASP (Active Server Pages), baziran na Visual Basic Scriptu, koji je većini Perl/C programera bio stran. Takođe, implementacije ASP za Apache servere nisu bile posebno uspešne.
Alternativna rešenja su bila preskupa (npr. ColdFusion koji je zahtevao svoj sopstveni server) ili previše komplikovana (npr. JSP, Java Server Pages ili Java Servlets) za jednostavnu i brzu upotrebu.
Osnovni nedostatak PHP je nedostatak razvojnog alata kao što je Microsoft Visual Studio. To je ustvari možda najveća prednost Microsoft ASP.NET platforme u odnosu na konkurente. Drugi problem je bezbednost, i to ozbiljan problem. (Ko ne veruje neka pretraži http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search?advancedsearch=true na PHP)

@Unix/Linux/MacOS
Slobodan softver je realnost, potpuno besplatan softver je utopija. Besplatan softver se naplati kroz onaj softver koji nije besplatan, kroz servise, reklame ili jednostavno, kroz ometanje konkurencije. Internet Explorer je besplatan softver :-) O tome zašto su neke velike kompanije prividno stale iza slobodnog softvera moglo bi se diskutovati. Npr. jedan Oracle će biti srećan ako njegovi klijenti uštede na licencama za operativni sistem, a onda to što su uštedeli potroše kod njih.

Unix/Linux/MacOS

pre 14 godina

alexm

Kako možeš da kažeš da je free software utopija? Od tvog računara do sajta B92 sve je free software osim tvog windowsa. Šta misliš koliko su IBM, Sun, HP i slični uložili para u razvoj tkzv. free sw. Šta misliš zašto je Sun dao onoliko miliona dolara za MySQL koji je takođe free software. Znaš li i da je Google free, a kažu da su bogatija i moćnija kompanija od Microsofta. Verovatno su po tebi i Google, IBM, Sun, HP i ostali utopija i komunističke firme.
Voleo bih i da nam objasniš kako to ti zarađuješ time što neko plati win Microsoftu ili kako to ti gubiš kad neko umesto M$ win-a instalira free OS.

Inače, tačno je da na win zarađujemo više, (zato ga i hvalite i volite). Njega treba stalno popravljati i podizati. Ovi naši Unix/Linux/MacOS-ovi jednostavno rade.

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor
Bilo bi interesanto čuti tvoju definiciju pojma "desktop" :) Međutim, samim tim što kažeš da Corel Linux ne postoji iz razloga "što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno" indirektno priznaješ da je u to vreme postojao Linux za desktop računare.

Nisam rekao da na Internetu vladaju Unix/Linux serveri. Govorio sam o web serverima, a web i Internet nisu isto. Interent su i mail serveri, a tu je (za ozbiljnu primenu) Microsoft Exchange daleko ispred svih ostalih (oko 70%). Čak i kod web servera, statistike izgledaju drugačije kada se ograničimo na poslovnu primenu. Npr. kod američkih Fortune 1000 kompanija, većina koristi Microsoft platformu. (Priča o tome kako Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD nema veze sa vezom, Hotmail je bio na FreeBSD kada su ga kupili, odatle je priča potekla).

O Minhenu si pre mene pričao sa nekim drugim, tako da nisam siguran na koja pitanja misliš. Putinova odluka ima više veze sa politikom nego sa tehnologijom. Migracija u Beču izgleda da ide istim pravcem kao i u Minhenu: http://www.freesoftwaremagazine.com/columns/vienna_failed_to_migrate_to_linux_why I njima je pala na pamet genijalna ideja da razvijaju svoju sopstvenu distribuciju... Osigurali su sami sebi posao do penzije :-)

No da se razumemo. Ja nisam protiv Linuxa, nego protiv Linuxa po svaku cenu.

Što se tiče Windows 7, za sada je prihvaćena jako dobro, prema poslednjim istraživanjima u SAD 51% kompanija je najavilo prelazak na Windows 7.

Tux

pre 14 godina

@alexm

Ne, PHP nije najviše u upotrebi zbog toga što je besplatan, mada i tu ima istine. Kada bi MS takođe napravio takvu alatku koja bi bila besplatna, i dalje sumnjam da bi postao glavna stvar. A zašto? Zato što MS ima nezgodnu osobinu da sve što napravi podredi NJIHOVOJ platformi, NJIHOVIM interesima i NJIHOVIM nepoštovanjima standarda. Jedan od osnovnih postulata savremenog programiranja je PORTABILNOST. I za to imaš jezike kao što su C, C++, Java, Python, PHP itd. Ali ne, MS je napravio C#, J++, ASP, .NET i ostale budalaštine koje te teraju da ih izvršavaš SAMO na Windows OS-u. Pazi, Java koja je zamišljena kao platform independent jezik u MS slučaju NIJE?!! Zašto? Monopol! Evo ti primer *jedne banke* u Beogradu, čijem servisu možeš da priđeš samo iz Internet Explorera. Da li smatraš da je programer uradio dobar posao? Siguran sam da je imao pun komfor rada u razvojnim okruženjima tipa Visual Studio, MS FrontPage/Expression Web uz .NET dodatke. Ali web je ipak nešto šire od interesa jedne kompanije.

alexm

pre 14 godina

Ne shvatam zasto tako daleko idete. Jeste kombinacija LAMP(Linux Apache, MySQL, PHP) jeftinija i stabilnija za tu svrhu. To stoji. Ali ne mozemo samo na osnovu toga da sudimo. Pa znate li vi koliko je smorno danas razvijati web aplikaciju u phpu. Nekima je to tesko da priznaju jer na tome i dobijaju neke pare (programirajuci u phpu). A zasto se to najvise koristi pa jednostavno zato sto je free. Ne hvalim microsoft ali windows 7 zasluzuje paznju i pozitvne kritike. Da li ima neki sw koji je pusten u masovnu upotrebu a da se ne izvrsava na win platformi, obrnuto nije slucaj. Sama ideja postojanja free sw je utopija da ne kazem komunisticka. Kako da neko zaradi pare na tome - lepo je koristiti korisnicki sw koji ne kosta nista. Ne kazem ni da ne moze da se zaradi ali ne u tolikoj meri kao sto moze radeci na win platformi.

Recimo stalno se kritikuje i Visual Studio koji donosi pregrst alta, samo zato sto kosta i radi na win. Prica se da linux nudi to isto. Pa evo pitanje: Molim vas navedite mi neko bolje i sofistiranije okruzenje za razvoj aplikacija, koje ce za te iste pare da da programeru osecaj udobnosti i komfora pri radu.

A za prosecnog korisnika, naravno to niko ne govori u postovima, ako mu se svidja win 7 onda neka koristi njega jer je dobar. Ako voli linux neka koristi linux. Moze da instalira i oba pa da ih koristi po potrebi i tu je tacka.

@Odgovor

pre 14 godina

Kako može sa tobom da se diskutuje kada si ili zlonameran ili neobavešten. GNU jeste napunio neke godine, ali GNU nije desktop linux, nego nešto drugo. Ako treba rado ću objasniti, mada je mislim to dovoljno poznato i da ovo ovde nije mesto za to. Takođe i Red Hat nije "desktop" linux nego nešto drugo. Corel Linux je postojao jako kratko i dugo godina ga nema, ne iz razloga što je Linux loš, već iz razloga što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno. Po tome što si spomenuo GNU, Red Hat i Corel linux vidi se koliko si upućen u priču.

Drago mi je da si priznao da niko ozbiljan ne bi stavio apač na win mašinu za web server i da si priznao da na internetu vladaju Unix/Linux sistemi. Voleo bih samo da nas informišeš kako si saznao da netu ima više Unix/Apache kombinacija od Linux/Apacha, mada svejedno, u čemu je razlika? Znaš li da je Linux razvijen iz Unixa na POSIX standardu, da ne širimo priču o tome.

Ako ponovo spominješ Minhen, zašto nisi odgovorio na pitanja koja sam ti tada postavio? Vidiš drugi gradovi i druge institucije nemaju taj problem. A i oni po svaku cenu ne žele da se vrate na win. Šta ti to govori? Nije ti palo na pamet da možda imaju neki drugi problem koji se ne zove Linux.

I vidi. Koliko vidim sve više ljudi koristi Linux. Microsoft je nedavno sam preporučio korisnicima windowsa da koriste Firefox umesto svog Internet explorera zbog velike i opasne rupe koju su imali u njemu. Koliko znam u isto vreme se pojavila informacija da Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD.
Sve veće IT kompanije su u dobroj priči sa Linuxima, i videćemo za par godina dokle smo stigli. U IT svetu već neko vreme ide izreka "Ništa ne ide tako brzo kao Linux". Kada se pojavi i GoogleOS videćemo kako će sve izgledati.

Ali to nije tema. Drago mi je da je win 7 stigao. Doduše sa dosta kašnjenja (Vista je bila najavljena za 2005/6. god, win 7 je ono što je Vista u najavi trebala da bude.) Nadam se da će biti bolja i stabilnija i da će servis pak 1 izaći što pre.

alexm

pre 14 godina

Kao korisnik i free softvera i microsoftovih resenja mogu da kazem da je windows 7 do sada najbolji microsoftov proizvod kada su u pitanju operativni sistemi - naravno iz licnog iskustva. Nezahvalno je porediti neki distro linuxa, osx, windows 7. Svi od njih imaju nesto sto je specificno. Linux ima velikih problema sa drajverskom podrskom. OSX je mnogo skup ali i lep. Windows 7 je uzeo neka resenja iz OSX i naravno iskopirao ih i uskladio. Svedoci samo da u nasoj zemlji mozemo da nabavimo i nelegalne kopije windowsa 7 - takoreci dobjamo ga za dz e sada linux je free - slobodan, otvoren os. Generalno nezahvlno je porediti. Koristim od linux distroa Kubuntu. Ovih dana izlazi nova verzija. Ali posteno nikada ne mozes kao programer da zaradis neku paru radeci sa linuxom - to je realnost. Linux je dobar da se uce prncipi jer je otvoren i tu se to zavrsava bar ovog dana kada pisem ovaj post. Buducnost mozda bude i deugacija.

pera

pre 14 godina

Autocad i Photoshop- do pre par godina prve stvari koje ti ljudi traze da instaliras na win.Neznaju zasto im treba ali samo ti to stavi imam ja sina/cerku koji ce u tome da radi. I sta se desava 90% njih provali da tu nema sta da trazi,sto kazu ne ume,ne ide u glavu.Brate Ivane tebi svaka cast za ACAD ali 95% njih ga ne zna ili ga uopste ne zanima ACAD!Zasto stalno pominjes "nema nista u linuks-u" pa po toj analogiji i win bez ACAD je nista!Evo i ja znam da crtam u tom tvom ACAD i sta sad.Jednostavno sam provalio da me to ne vuce, ne sluzi kompjuter samo crtanje.

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor

Linux je ove godine postao punoletan, GNU je star 25 godina, RedHat se pojavio pre 15 godina, Corel Linux pre 10. O kakvih "zadnjih par godina" razvoja za desktop pričaš?

Minhenski "Skadar na Bojani" je počeo pre 6.5 godina. Od 14000 računara do sada su na Linux prebacili 2400. Potrošili su 30 miliona evra, koliko su imali u budžetu, sada su dodali još 13 miliona i produžili projekt do 2012. godine. Cilj više nije 100%, nego 80% računara. Cena - sitnica: 3800 evra po računaru, pod uslovom da ne probiju budžet i rokove još koji put.

Apache može da se instalira na Windows, ali takva kombinacija je jako retka na "živim" serverima, osim ako se ne radi o nekoj veoma specifičnoj konfiguraciji, ili o Apache koji dolazi kao deo application servera. Sa druge strane, programeri obično koriste Apache na svojim Windows racunarima, prilikom razvoja i testiranja. Medjutim, veliki broj "živih" Apache servera ne koristi Linux kao operativni sistem, nego BSD ili neku komercijalnu verziju Unixa.

I ja bih voleo da vidim kako se došlo do informacija da M$ drži 75% servera na svetu. Mislim da je vrlo komplikovano doći do nekog broja koji bi obuhvatao sve primene. Većina "živih" web servera koriste Linux ili BSD, ali Microsoft Active Directory drži preko 90% tržišta u svojoj kategoriji.

Tux

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.
(loller, 22. oktobar 2009 22:47)

Auuu čoveče, gde ti ode...
Evo iz prve ruke, kao "vekovni" korisnik Slackwarea, da ti kažem šta sve može sistem za koji tvrdiš da ništa ne može, a Windows uopšte ne koristim i ne nedostaje mi.

1. GIMP umesto Photoshopa. Radi sjajno. Besplatan. Photoshop odavno nisam koristio.

2. QCAD. Radi otprilike 65-70% stvari koje radi AutoCAD, po ceni od oko $100. Je l' ti skupo za program koji će ti verovatno odraditi sve što će ti zatrebati? Koliko ono beše košta AutoCAD?

3. NE. Umesto toga imaš paletu portovanih igara na game engine tipa SDL. Uopšte nije mali broj, a tek što je portovanje lako... Naravno, Windows je glavna ciljna platforma za igre, ali to je glavna namena tog OS-a.

4. Web kamerica: onaj ko se odluči za Linux obično podrazumeva da nešto treba da nauči, takođe. A ako koristi Slackware, onda definitivno mora. Veruj mi, to stvarno nije toliko loše koliko se tebi čini. :-)

5. Conexant HSF 56K, Lucent Winmodemi, Intel AC'97... Stvarno rade. Od toga Intel ima kernel open-source driver a Conexant koristi Windows driver u wrapper funkciji i virtuelnoj mašini - radi bolje nego pod samim Windowsima! E, to je već sramota. Mada, ko još koristi 56K Winmodeme? GPRS i svi noviji su hardverski, a ruteri su "best thing since sliced bread".

6. Verovatno hoćeš da kažeš da Windows kernel nema bagove pošto ih godinama niko u MS-u ne pominje i ne ispravlja. :-)
OK, imaš source linux kernela, imaš dokumentovane bagove, prema tome šta te sprečava da porušiš 70% servera po svetu? ;-)

Odgovor

pre 14 godina

Moram da ti odgovorim:

Prvo - Nađi mi jednog normalnog i ozbiljnog čoveka iz struke koji će za web server postaviti windows sa apačem.
Drugo - Što se tiče većih desktop mreža nisi obavešten. Iznenadio bi se. Stojim ti na raspolaganju.
Treće - Ovakva vest zaslužuje komentar. To što je vama neprijatno kada se spomene Linux ili MacOS to je vaš problem.
Četvrto - postoje Linux distroi koji su okrenuti desktop tržištu. To što neko nezna da ih koristi ne znači da je to loš distro za desktop. Tačno je da se Linux tek poslednjih godina razvija za desktop, i to mu je bilo dovoljno da bude bolji od Windowsa. Zamisli da je i on razvijan onoliko godina koliko je potršeno na windows. Podsetiću te da su kompanije kao Asus, Dell, Acer, HP i druge počele da prodaju svoje proizvode sa instaliranim Linuxom. Oni verovatno znaju šta rade. To što se ljudi boje promena nema veze sa kvalitetom. Sećam se da su imali problem i da sa DOS-a pređu na win 3.11, a slažem se i da ima više ljudi kojima je potrebno da im računar kaže: "Jesi li siguran da želiš da uradiš to što već 5 puta pokušavaš da uradiš?", pre nego što im dozvoli da urade to što su hteli da urade..

Da li znaš da je g.din Putin izdao naredbu da se napravi OS za potrebe državne uprave Rusije baziran na Linuxu. Kina, Japan i Južna koreja već neko vreme zajedno razvijaju svoj Linux. Google će uskoro izbaciti svoj i td. Misliš li da oni nisu ozbiljni korisnici, i da to rade iz razloga što su zadovoljni kvalitetom windowsa.
Što se tiče broja mašina pod Linuxom, da li znaš koliko linux mašina ima recimo u holivudu? Ili recimo na Wall street-u, ili recimo u obrazovnim centrima i gradskim i državnim upravama po svetu? Ako si već spomenuo primer Minhena, da li si sebi postavio pitanje zašto su gradski oci Minhena toliko više para dali za Linux iako su dobili win sa MS Office-om jeftinije. Hoćeš li nas možda ubediti da nemci ne znaju šta rade. Znaš li koliko je gradova u nemačkoj posle Minhena uradilo to isto što je uradio Minhen. Pa posle toga Beč, holanđani, španci, raznorazna ministarstva i tako dalje. Verovatno znaju šta rade.
Zanima me i odakle ti informacija da M$ drži 75% servera na svetu?

I na kraju..nemam ja ništa protiv windowsa. Nadam se da će sedmica biti bolja, i da ću kad sednem za mašinu sa windowsom dobiti osećaj da sedim za računarom, a ne da imam osećaj da se igram svojom Nokijom.

Ivan

pre 14 godina

(Lala iz Banata, 23. oktobar 2009 07:58)

Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad.
Da, imam Autocad Light i platili smo ga oko 1k dolara - ta verzija ima samo 2d i zato je znatno jeftinija.

A sta sam trebao da dobijem alat dzabe sa kojim pravim posao?
Ne razumem??
Ako se bavish gradjevinom da li neko treba da ti pokloni mixer za beton ili moras da das 150 hiljada da ga kupis??

Kakva je to logika?

Ne dobijam za Linux takav program.

Poenta:
DA SU PROGRAMI DZABE NE BI NI POSTOJALI!

Ko bi ulozio u razvoj 50 miliona dolara da napravi program ala Autocad i da ne moze da ga otplati??

Kako bi ljudi projektovali - u cemu bi radili??

Pa Linux nema aplikacije, naravno da je dzabe kad ne radi nista.

Ne mogu da verujem da iko brani tako sumanutu logiku da softver treba besplatan da bude.

Ok - za nashe standarde je puno dati 4.5k za full AutoCad, mozda bi za nase trziste trebale cene da budu manje, ali pogledajte sta vam on pruza. Ja godinama ZIVIM od ovih programa. Meni su oni alatke kao sto je tesaru cekic alat.

Bule

pre 14 godina

----
Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!
(dO, 23. oktobar 2009 01:54)
----

Ovde se diskutuje o Windows 7, ali cak i oni koji ga nisu ptrobali, imaju potrebe da se jave. I sad neko ovakav komentar da shvati ozbiljno?

loller

pre 14 godina

@landeb
Nemoj da mesas stvari. To sto je vecina web servera Apache, ne znaci da su na Linuxu. Apache radi i na Unixu i na Windowsu.
Drugo, ja sam rekao da ne postoji velika desktop implementacija linuxa jer jednostavno to nije OS koji je dobar za desktop.
Trece, dosao si da trolujes o linuxu na vest o windows operativnom sistemu i jos je sada tebe neko isprovocirao, pa eto morao si da reagujes???
Cetvrto, stalno okreces teze i ti i vecina linux fanova. Ja o jednome, ti o drugome. Ja kazem nema velikih mreza koje na desktopu furaju linux, ti pricas o superracunarima.
Microsoft je privatna kompanija koja pravi ono sto je ljudima potrebno. Nemaju interesa da prave softver koji ce da se instalira na 100 ili 1000 superracunara. Da im je to u interesu, napravili bi server i za to. Jednostavno, placas programere pa mozes da ih biras i zato MS drzi 75% servera ukupno u svetu i oko 90% desktopa. O cemu vi pricate? Jedina oblast u kojoj imate kvantitativnu (nikako kvalitativnu) prednost su web serveri a i to je pitanje posto Apache != Linux.
I daj molim te koje su to drzavne administracije? Jel mozda Minhen? Pa to je najveci Linux projekat u drzavnim upravama u istoriji linuxa. I katastrofalan je. I kosta 35 milijardi EUR sto je 12 milijardi veca cena nego sto je MS dao ponudu jos pre 7 godina. Toliko o ceni implementacije linuxa. Ljudi se bunili trazili windows nazad. Isto kao i za Asus Eee koji je bio nevidjen linux projekat, pa sad prodaju taj racunar sa XPom jer su na forumima imali milion postova kako da se instalira XP umesto linuxa. Mozes da naturas ljudima sta god ti hoces i da ih smatras glupima, ali oni ocigledno umeju da naprave razliku. Tako se i MS zeznuo sa Vistom. Reklamirao je kao to je naj naj bla bla, ljudi probali i vratili se na XP. Nisu ljudi glupi. Glupi su oni koji bi da im nametnu nesto sto korisnici ne zele. A korisnici su ultimativni test i po pitanju linuxa vam salju najjasniju mogucu poruku koju ne razume samo onaj koji nece.
Za W7 cemo tek da vidimo, a kako sada stvari stoje, izgleda kao pravi naslednik XP-a.

Linux - Unix - MacOS

pre 14 godina

Lično sam srećan i jako mi znači to što će mi sedmica za svaki ubodeni uređaj postaviti drugačiju ikonu. Najzad ću znati po ikoni kakav sam uređaj gurnuo u komp, a i u trenucima sreće kad sedmica bude radila moći ću da promenim i par slika za moj novi wallpaper. Jupi.... Windows je to..

Kakav je to OS koji ima veličinu od 16gb? Pretpostavljam da su ponovo u kodu programa sakrili Melindinog konja pa ko nađe moći će da kupi još 2 licence za isti proizvod po povlašćenoj ceni od 399.99$.

M$ Win 7 = Šarena laža

Iandeb

pre 14 godina

@w7rulez i ostale koji prozivaju:

Moji komentari su reakcije na prozivanje OS-ova sa Linuxom. Zaista, da ste cutali ovde o Linuxu, u skladu sa kolicinom znanja koje o tom sistemu posedujete i koliko se koristi u svetu, ne bih se uopste javio.

Vec je neko postovao informacije o Guglu i drzavnim administracijama, ne zelim da ponavljam. Mislim da je ista osoba pomenula i listu najjacih superkompjutera. MOzes cak naci i na Vikipediji odnos razlicitih OS-ova koji pokrecu ove projekte. Videces da je 99% pod Linux/Unix zasnovanim resenjima.

Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.

Casles

pre 14 godina

"Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.
(Iandeb, 23. oktobar 2009 16:02)"... Upravo je u ovoj rečenici sadržana suština svega: Windows je default a ostalo su samo alternative...!!

maks

pre 14 godina

Pozdravljam novu verziju i poboljsanje Windowsa!

Treba da postoji vise operativnih sistema i svi oni treba da se razvijaju. Pa nek bira ko sta voli / hoce / moze.

darko

pre 14 godina

citat -Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere. kraj
Nesporim da je linux za mnogo sta bolji i nisam ni osporio da je najbolji za superkompjutere .
Svako ima prava na misljenje .

samo vas gledam

pre 14 godina

Od jednog "oglasa" za WIn7 nastala je debata u stilu PC vs Mac!!! Ne znam i ne zanimam me. Zivim od rada na rachunaru i ne pitam nikad za OS. Sednem i radim i j... mi se. Posvadjam se nekad sa tasterima "command" i "alt", ali nista strashno.

A da W7 trazi puno para za konfiguraciju, trazi.

A Milan lepo reche onomad...
živimo u pričanju, branimo
se, hodamo i slavimo
neke bezvezne stvari
neke bezvezne priče
što je smislio neko
u samo par godina za nas...

iThink

pre 14 godina

Pored sebe imam PC dobijen od posla da mogu da ga zadrzim zauvek, a za sebe kupujem samo Mac. Za taj PC sam vezan koliko i za zavesice nad kadom u kupatilu (u stvari draze su mi te zavesice). Mac je vise od dobrog kompjutera. To je dodatni dizajn u mome stanu, to je objekat koji se dodiruje sa uzitkom, to je elegancija unutrasnjeg sistema sa kojim se tako logicno sporazumevam, to je perfektna sinhronizovanost sa mojim iPhonom... Koliko god Mac na pocetku bio skuplji od PC-ja, barem nikad za 15 godina nisam otisao da ih opravim, niti sam ikada gubio vreme da ih reinstaliram, jer me je napao virus. (Toliko sto se tice promasene investicije) Bas sam zaintrigiran, a sta je to virus? Treba napomenuti i to da korisnici Mac-a ni ne zele da Mac pretekne PC-jeve u prodaji. Nama odgovara ovako bez virusa i sa osecanjem posebnosti. I ne mogu da verujem da ce Microsoft pokusati jos jednom da iskopira Mac i otvori svoje radnje. To ce Apple-u dati jos jedan razlog da naprave smesne skec reklame na racun PC-jeva, u kojima prepoznajemo istinu.

johnq

pre 14 godina

win nikad nece biti dobar kao osx. nemojte da ga instalirajte do pojave prvom mozda i drugog servis paketa, onda mozemo da pricamo, ali nikako kao rivalu osx.

Bojan

pre 14 godina

Koristim XP, probao sam 7 cisto iz znatizelje, i vratio sam se na XP. Nisam se vratio zato sto sam razocaran, sto mi se ne svidja ili zato sto mi nesto ne radi i sl, nego zato sto sam odlucio da predjem na 7-icu kada malo zazivi (za godinu-dve). Uostalom uvek sam se tako ponasao kada je u pitanju prelazak na novi OS. E sad sto se tice Linuxa i Mac-a...Linux sam probao i ne mogu da kazem da mi se ne svidja, naprotiv, ali jednostavno premalo znam o njemu da bih ga koristio svakodnevno. Za Mac nikada u zivotu nisam imao priliku da sednem, bar za sada.

Linux zakon

pre 14 godina

Google 450000 Linux servera,
Yahoo 200000 Linux servera,
Državne uprave: Nemačke, Holandije, Kine, Japana, Australije, Španije, Rusije, Brazila, Južne koreje...itd,
Lista najjačih kompjutera na svetu: broj win masina = 0. Itd, itd...ima toga.

Poz.

Linux rocks

pre 14 godina

Čuj on je zadovoljan windowsom 7. Kupio ga je u Finskoj za 100evra pre šest meseci, a Microsoft počeo sada sa prodajom. E takvi su windows korisnici.

Jegulja

pre 14 godina

nikad necu razumeti patolosku potrebu ljubitelja linuksa i mac OS da ovde i na slicnim mestima gnjave. Vest se tice win 7 i logicno je da se korisnici windows okruzenja javljaju sa svojim iskustvima. ne mogu da govorim u ime ostalih ali sto se tice mene:

nisam malouman ni retardiran koristim windows od verzije 3.1 preko 95, 98, xp pa sve do viste a sigurno cu preci na win7. probao sam linuks i NEMA TEORIJE ali NEMA TEORIJE da kako sada stoje stvari prestanem da koristim windows. tacno je da koristim piratski windows ali da moram da ga platim platio bi ga pre neko da koristim linuks. osecam se komotnije u win okruzenju, imam sve sto treba, lako pronalazim softver za sve sto mi treba itd. razumem da neko vise voli da radi u linuksu nego win ali da me neko ubedjuje da je za MENE bolje to ne razumem. i smorili ste to sa virusima jer virusi se prave za platforme koje se koriste tj. gde ce steta biti primecena. ko koristi windows na pravi nacin nema problema sa virusima. nikad nisam imao problema da mi je virus napravio problem da mi je rad na racunaru trpeo ali bas nikada a pritom stepen paranoje mi je relativno nizak (trenutno koristim aviru kao AV i komodo kao fajer a i pre je bilo nesto opusteno i besplatno tog tipa). dakle prekporuka, ako koristite linuks ili mac OS koristite ga u sreci i veselju i nemojte smarati, ostavite nas "da uzivamo u svom neznanju".

M.Csaba

pre 14 godina

Kako čitam reakcije, sve mi je manje verovatno da 98% ljudi koriste Windows. To je jedna brojka, kojim se Microsoft gađja već godinama, ali realnije reći negde oko (ili ispod) 90%. A i ovaj procenat će se drastično smanjivati u bliskoj budućnosti. Sve više i više proizvođača izbacuje i Linux motore za svoje igrice. u međunarodnom standardu za dokumente, umesto .DOC formata, prihvatili su .ODF tj. OpenOffice, koji mnogo više zna nego Word. Sve normalne vlade migriraju svoje sisteme (i time debelo štede) sa Windowsa na Linux. Problemi sa drajverima za Linux su sve ređe, a prestaće onog trenutka, kad Microsoft izgubi mogućnost ucena nad vendorima. (tj. ako neki proizvođač objavi specifikacije za svoj hardverski proizvod, reskira, da njegov proizvod ne bude elektronski potpisan od strane MS, pa tako i da ne bude prihvaćen od OS-a).
Skupi koristički softveri broje dane. U igri će ostati individualizovani softveri.
Primer je Gimp. To je danas program broj 2 u svetu za manipulaciju slikama. Naravno nije tako dobar kao Photoshop, ali rascep među njima se konstantno sužava, a običnim korisnicima je već i više nego dovoljno ono što Gimp zna.
Inkscape je sa svojim 30 MB instalacionim fajlom je već rasturio CorelDraw. OpenOffice isto tako MS Office i tako dalje. Razvijam programe za Linux. Radim to u slobodnom vremenu. Naše vreme tek dolazi!

darko

pre 14 godina

Dragi moje pristalice lnuxa .
Nemojte vredjati one koji neznaju ,nisu oni glupi vec ih nezanima
Zasto svako mora da obozava kompjutere .
To mi je isto kako kad neko iz muzicke skole vredja nekog ko nema smisla za muziku ali i dalje je voli da slusa.
Mi ovde dosta znamo i volimo to ali ima ko nevoli ,kome je samo srestvo za komunikaciju ko voli samo da igra igrice ide na facebook .Oni imaju prava na to i nisu time glupi ili manje vredni.
Windows 7 je namenjen njima i za njih je pun pogodak .
Za mnoge napredne korisnike isto je pun pokodak
Za mnoge iz sveta biznisa pun pogodak
pROBLEM JE STO NIKAD nemozete da svatite da je kompjuter nekome samo zabava, posao , konzula za igre i nista vise.
Jedino se nadam da kad google zavrsi os hrome uspeti da sredi linux , navodno ima nekih izdanja pred beta ali mislim da su to podvale.
Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere.
Ps redovno koristim i ubuntu.

Linux rocks

pre 14 godina

Vama kojima je M$ Win dobar verovatno je i Coca Cola najzdravije piće. Čuj oni su gigant i koristi ih 99% korisnika računara. Ako su tebi ovo argumenti za kvalitet softwera nebih te dalje zadržavao. Microsoft nikada do sada nije napravijo dobar OS. O nestabilnosti, virusima, backdoor-ovima, licencama i ostalim glupostima nebih govorio. M$ Win je komercijalan sofware i kako bi rekli "konfekcija". Ako želite dobar OS zna se Linux, Unix, MacOS.

igorf

pre 14 godina

Na poslu i za posao koristim linux, kući koristim i windows i linux, jedno vreme sam koristio mac osx na običnom pc-u (kallyway). Svaki o.s je dobar za nešto specifično,a ja ih koristim sve. A iskreno najviše volim linux.

MacBook

pre 14 godina

Ja vec neko vreme koristim MacBook, imao sam i obican, i Pro. Zaboravio sam na to sta je problem sa kompjuterom, bilo zbog virusa, bilo zbog raznoraznih kocenja koja sam imao sa Windows.
Imam mogucnost da u Mac instaliram Windows, pa cak i paralelno da radim u oba operativna sistema, ali neka hvala. Zasto, pa zato sto je onda moj kompjuter opet Virus Welcomed!!!!! Ovako na Mac stavim neke Microsoft Office programe koje smatram potrebnim i miran sam.

Za domaćice

pre 14 godina

Windows je za decu i domaćice, za sve ostalo tu je Linux :)))

Kolegi koji se bavi razvojem softwera i IS bih poručio da promeni tastaturu...

MareBG

pre 14 godina

Večita polemika među pristalicama različitih operativnih sistema. Kako ne shvatate da svaki ima svoju ciljnu grupu?

Od svojih prvih 'koraka' za računarom koristim MS proizvode (prvo razne varijante DOS-a, pa zatim Windowse, skoro sve sam imao još od 3.1 verzije...naravno u to vreme piratske).

imam 15 godina iskustva rada na računaru, a danas od toga jedem 'leba i hoću da kažem da sam više od svega shvatio da su ove prepirke besmislene!

Windows radi na oko 98% PC računara. Zašto? Pa jednostavno, prosečnim korisnicima je najjednostavniji za upotrebu, i većina 'standardnog' softvera se pravi baš za njega (pod 'standardnim' podrazumevam najpopularniji softver koji većina korisnika koristi, a to su audio/video playeri, browseri, igrice itd...).

Prvi put kada mi je Linux bio potreban, jeste kada sam počeo da studiram. Tada sam se namučio kao nikada pre toga, ali već tada sam shvatio neke prednosti Linuxa - ali samo u određenim segmentima! Ponavljam, za prosečnog korisnika Linux tada (2001. godine) definitivno nije pretstavljao izbor. Vremenom je sve uznapredovalo, ali i dalje je Windows daleko prilagodljiviji i primamljiviji nekom 'običnom' korisniku računara. Jeste da je Linux besplatan, ali prosečan korisnik će radije da plati i da 'ne razmišlja', jer ponekad (u zadnje vreme sve ređe - priznajem) čak i instalacija drivera na Linuxu može da bude glavobolja.

Mac je posebna priča, i on je malo 'specijalizovan'. Tačno je da npr. dizajneri iz Pixara rade na Mac-u. Veliki broj developera takođe. Takođe uvek bih (da imam) na svoj server stavio Linux pre Windowsa, ali ako krenemo da pričamo o kvalitetu pa možemo da dođemo tako i do zOS-a (strastveni IBM-aš sam, jer od toga živim :) ), jer ono što sam tamo video nigde nisam pre toga. Ali to i košta (i te kako!).

MS-u je u interesu da svetom cirkuliše što više Windows-a, pa i piratskih. Zašto dozvoljavaju update nelegalnih kopija XP-a? Takođe studentima celog sveta daju besplatno razvojne alate (VisualStudio npr.), kako bi ih 'vezali' za sebe, jer razmišljaju dugoročno i trude se svim mogućim i nemogućim sredstvima da zadrže tržište. Piratske kopije ovih alata možete naći gotovo na svakom forumu.

Što se tiče poređenja prethodnih verzija, 'Sedmica' je definitivno najbolja (za sada). Vista je bila potpuni promašaj, i u MS-u su svesni toga. Windows 7 deluje stabilno, ali tek posle nekoliko meseci eksploatacije ćemo moći da damo neko konkretnije mišljenje na tu temu.

Što se tiče cene... pa da mi je neko rekao pre 10 godina da ću kupovati originalan software smejao bih mu se, ali sada - kada radim u IT industriji znam kako bih reagovao da se plod mog rada tek tako razbija i prodaje za bagatelu na ulici.

igor

pre 14 godina

dO kaze da je prebacio laptop na RHEL 5.4 i da je vrh

Pitanje : zasto serverski OS na laptop i da li si platio licencu za RHEL (red hat enterprise edition)

w7 rulz!

pre 14 godina

@landeb
Samo opusteno, velika je verovatnoca da cete do kraja godine da dogurate do 1% trzista, sto ce da cini manje od pola koliko je w7 imao u beti.
Ajde da okrenemo pricu ovako:
MS naplacuje svoj OS i skoro sve svoje softvere. Linux je besplatan i besplatan je skoro sav softver za njega. I opet Linux koristi manje od 1% ljudi na planeti.
Kada bi MS dao win i office za dzabe, koliki bi procenat ljudi onda koristio Linux?
S druge strane, linux ocigledno nije OS koji moze da podrzi velike sisteme u potpunosti. Evo primer Minhena koji je pre skoro 8 godina krenuo u migraciju na besplatni OS iz domace kuhinje. I sta se desilo? Imaju podrsku grada, nemacke vlade, ceo (linux)svet gleda u njih, a oni uspevaju nadljudskim naporima da migriraju 200 radnih stanica GODISNJE!!! na linux. Pa da li moguce da su nemci tako nesposobni? Ili su se ulenjili? Ili ce biti da je nesto trece u pitanju? Jednostavno linux kao desktop nije OS za takve domete.
Evo nabroj mi neke velike linux projekte? Neke mreze od preko 10K desktopa koji rade pod linuxom?
A opet, nije mi jasno zasto se vas toliko ostrascenih linuxsasa javilo na vest o novom windowsu? U cemu je tu trik?

Reggie Freeman

pre 14 godina

Koristim windows 7 vec par meseci..Tacnije 64bit verziju Windows 7 ultimate...Kupljena je u Finskoj..cena oko 100eura.. Prezadovoljan sam. Jeste da je zahtevna ali sve radi odlicno..Naisao sam na par mana ali se to vremenom i pojavljivanjem odgovarajucih drajvera sve resilo.Nikakvih bagovi zakucavanja nisam imao. Odlican interfejs,ikonice,raspored. Jeste malo komplikovan za osobe koje koriste kompjuter u osnovne svrhe i koji imaju osnovni nivo poznavanja rada na racunaru,zato je njima XP odlican.Koristio sam i leopard i windows 7.. tu su po pitanju svega... Svako dobro i pozdrav

sofronije

pre 14 godina

Kada pogledam svu tehniku oko sebe vidim samo Linux.
... u mobilnom telefonu - Android - Linux
... u ruteru na stolu - Linux
... u bezžičnom access pointu na stolu - Linux
... u LCD TV-u - Linux
... u satelitskom resiveru - Linux
... u Netbooku - Linux
... kada oteram auto u autoservis na dijagnostiku - Linux

itd. itd.

I svi vi što pljujete po Linux-u, kada otvorite 80% sajtova na Internetu ili pošaljete/primite email, ili gledate youtube, dočeka Vas servis koji radi pod Linux-om

Lunux je za profesionalce, Windows je za gejmere, tako je oduvek bilo i biće ...

"Dva put' ništa je ništa, matematika je jasna. Crva nikad nije ni bilo" :-)

moje ime

pre 14 godina

e pljuvaci, stvarno dokle vise taj argument "2 giga rama". to je mozda i nesto vredelo kad je izasla vista (aka glista) a ram kostao preko 100e. sad kad je 2 giga 20e, kad ne znam nikog ko nema 2 giga (i to ne racunam samo one na visti/sedmici, vec i xp i linux i mac), kad komp ispod 2 giga kupuje samo onaj totalno neupucen i koga prodavac zavrne - i dalje se poteze 2-giga-rama-argument. dokle bre vise???

sto se tice win7, odlican os - nije sporno. problem je (ko sto neko vec rece dole) sto je win7 ono sto je vista trebalo da bude. smesno je sto m$ pere ruke od viste (jer je toliko (neopravdano) napljuvana da je ljudima usadjeno u glavu da vista ne valja uopste) i predstavlja win7 kao kompletno novi os, iako to realno nije. ali opet, moj licni utisak je da ovo jeste najbolji windows do sada i da na xp-u ostaju samo zadrti :). naravno, kao i za svaki windows, mozda je pametno sacekati sp1/2 dok se ne ispegla skroz, ali to je vec druga prica. meni je sedmica radila perfektno jos od rc1.

mac je totalno druga prica. ko ga je malo duze koristio shvatice njegove prednosti/mane u odnosu na win, i svako pljuvanje na njegov racun je cisto neznanje. u nekim stvarima je toliko bolji/brzi/jednostavniji od windows-a da je prosto zapanjujuce.

jos samo da dodam, posto neko dole rece da mac moze na pc.. tacno je da moze, ali da bi ga namestio da radi (kako treba), ipak treba imati neko naprednije znanje, tako da prosecan korinik u to ne bi trebalo da se upusta. jedini razlog zasto imam "obican" laptop a ne macbook je duplo veca cena za priblizno slicnu konfiguraciju.

darko

pre 14 godina

85%korisnika apple racunara u Americi ili ima instaliran windows ili ima ps sa windowsom .Zasto misle da im tigar , leoprd,snow leopard i ostali nisu dovoljni ..mozda sami treba da odgovorite.
Vecina na linuxu ima pored linuxa instaliran windows .
Windows korisnici u ogromnoj vecini slucajeva imaju samo windows .
Mnogi OBOZAVACI APPLE vodje pokreta otvoreno kazu da je win 7 bolji od viste i xp .
Neki cak da je bolji i od mac osx .
Kvalitet najboljih ps i mac je isti mozemo se danima svadjati po principu ljubav -mrznja koji je bolji .
Mozda bi bilo dobro imati mac sa primarnim sistemom win 7 uz mac osx . Ali nemaju svi para i ovaj put nece biti nesto zakinut zahvaljujuci win 7

beer baron

pre 14 godina

ma kakav windows 7? 2 giga rama i 256mb na grafickoj da bi se pokrenuo? I jos je neko napisao da win ima vecu podrsku za hardver...pa ja kad instaliram novi Ubuntu prepozna mi sve iz prve(jedino update-uje drajvere za graficku) a win instaliras pa onda jos 20 minuta instaliras drajvere....ko je iole malo duze koristio Ubuntu skontao je da je bar dve godine ispred win-a po mogucnostima...

XeR

pre 14 godina

Koristim Win 7 64 ver.7045, cak nije ni RC i odlicno mi radi vec par meseci (stabilno i brzo), prezadovoljan sam, svaka cast Linuxu, ali nemojte da pljujete nesto sto niste probali i sve ove price o virusima su smesne...

Ja

pre 14 godina

Odavno znam da većina kompjuteraša vidi svoj omiljeni OS kao produžetak svoje muškosti, slično kao što se ljubitelji automobila ponašaju prema 'svojim' brendovima - kritiku OSa doživljavaju kao napad na sebe lično. Ja ću izneti svoj slučaj: koristim Windows još od verzije 3.1 i to sledećim redosledom: 3.1, 95, 98, 98SE, NT4, 2000, XP, i sada 7. Millenium i Vista su po meni promašaji i nisam ih koristio. Zahvaljujući poslu koji obavljam, uspeo sam da kupim stan, auto i da školujem dvoje dece. Da li sam to isto mogao na Linuxu ili Macu? Možda da, možda ne. Ali, godine su prošle, zaradio sam i lepo živim. Zaključak - Windows jeste na momente padao i stvarao glavobolje, ali situacija se popravljala tokom godina i u zadnjih 4 godine XP nisam NIJEDNOM morao da reinstaliram. Možda zato što od njega živim, pa nisam stavljao sve i svašta.

mvgr

pre 14 godina

Koristim Mac od 2004 god. Od kada sam počeo da koristim Mac,Win NIKADA VIŠE.
Ja sam ,,prosečan,, korisnik koji koristi Mac.Naravno da nisam udala i mogu da napravim razliku,Win korisnici recite mi kad će te imati kvalitet zvuka kao na Mac mašinama,kvalitet slike,rezoluciju,jednostavne programe sa minimalnim brojem bagova,OS kojim možete da bez brige krtarite net-om a da se ne bojite virusa,crva i ostale gamadi,... ???
Ja i moja porodica pokrećemo Win samo kad se uželimo igrica. Za sve ostalo tu je Mac Book i Mac mini. A da, imamo i mi PC ali se na njemu vrti Srb linux i Win Xp ali samo zato što knjigovostveni softver radi na njemu.
Ono što kažu Hp-ovi vodeći ljudi jeste samo marketinški trik koji bledi kad prvi put sednete za Mac računar ili PC sa Linux OS-om.
Kao dokaz toga jeste sve veći broj Mac i Linux korisnika.
Da ne bude da pričam svašta probao sam Win7 još u beta fazi i svim njegovim rc fazama. Šminka kojoj trema u odnosu na Vistu malo manje memorije,loš krnel,bagovi koji verovatno nisu još zakrpljeni, nemogućnost pokretanja pojedinih programa,...
A što se cene tiče, uvek možet za svoju dušu iz USA uvesti svoj Mac po mnogo povoljnijim cenama. Postoje, ako nekoga to zanima ljudi koji dovoze Mac-ove sa međunarodnom garancijom po mnogo povoljnijim cenama.
Da li treba trošiti reči da koristeći Mac koristite legalne softvere a koristeći Win koristite takođe legalno ukradene softvere.
Na kraju krajeva, ko voli da uživa u korišćenju svog računara može da bira između stabilne Mac platforme ili delimično nestabilne Win platforme. Tu se negde smestio Linux koji daje više od Win OS-a i to BESPLATNO.

Aristotel

pre 14 godina

Ne brinem se za razvoj informacionih sistema u Srbiji pored ovoliko strucnjaka.
Sve ove price izgledaju kao prepirka izmedju fotografa koji koristi Nikon i onog koji koristi Canon fotoaparat(u sali ih nazivaju nikondzije i kanond
zjije).
Sustina je u rezultatu na kraju a ne u alatima koje ste koristili.
Profesionalac je profesionalac bez obzira sta koristi. Kladim se da niko ne koristi ni 2% mogucnosti OS-a ili programa koje poseduje.

Pokojni Frank Zappa je odgovorio na pitanje koja je gitara najbolja: "Nije bitno koja je gitara u pitanju, vec KO je svira."

Time bih stavio tacku na sve ove price... jer su ipak samo price. (Da nije tuzno, bilo bi smesno)

OS

pre 14 godina

Pogledajte prve 3 reklame sa ovog linka i bice vam sve jasno uvezi Windows 7 i Mac rasprave koju vidim da vodite ovde
http://www.apple.com/getamac/ads/

Castles

pre 14 godina

@Bole
Ne razumem zašto si postavio situaciju kao da je Mac jedini pravi i valjan izbor a da je PC "nužno zlo", ono što ljudi sebi mogu da priušte, a da svi čeznu za Mac-om... Nebuloza!!!... A to što mi Mac "nudi" za tih dodatnih 20% je nešto bez čega se svakako ne osećam hendikepirano na PC-u... A i, kao što napisah ranije, imam pristup mac računaru i ne dopada mi se!
A što se tiče cene, ja pišem o ceni kakva je zvanično u Srbiji, jer mali je broj ljudi koji će ići i do susedne zemlje da bi pazarili jeftiniji komp!

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan:
"Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?"

Najzad poJenta! :)
Dragi naš Ivane (a i većina ostalih), koliko si platio AutoCAD i Solid Works? ;)
DakleM,zaključak:
ovde linux-aši polemišu sa lopovima tj. kriminalcima!
Ili možda grešim?
Dao bih desnu ruku da preko 80% komentatora NEMAJU LEGALAN Windows a brane ga sa "nepodnošljivom lakoćom življenja"! A o aplikativnom softveru da i ne govorimo... :(
HALOOOO! LAKO JE HVALITI NEŠTO ŠTO NISTE PLATILI!!!
Da ste platili, značajno drugačije bi posmatrali mane MS Windowsa, nesumnjivo.

@JCD
"Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a,"

:))))))))))
I Zokijev mačak svojevremeno odlučio da napadne komšijskog velikog šnaucera - i sada više nema mačka. ;)

Iandeb

pre 14 godina

@loller:

Na primer Maya-om, kao sto to rade u Dreamworks studiju. Ili programima za vizuelizaciju

Zasto se ne suzdrzis i ne proveris malo stvari. Ofiras linux kao platformu za ozbiljne stvari...:-). Razumem ostrascenost omiljenim OS-om, ali daj prave argument. Sto se tice tvoje primedbe da sam napravio hipoteticko poredjene, opet ne razumem, kako mozes sebi da dozvolis da govoris nesto o cemu ne znas!? Moj laptop i moj desktop potpuno hardverski funkcionisu pod Linuxom. I jedan i drugi nose nalepnicu "Designed for Windows(R) XP/Windows Vista capable(TM)"
:-))

Igre me ne interesuju. Ukoliko su Windows igre nekome primarna stvar zbog koje koristi kompjuter, nece se proslaviti sa linuxom.

Sculptor

pre 14 godina

Trziste govori sve. Kupac se opredeljuje za kvalitet. Skart mu ne treba, pa makar bio i besplatan.
I pored toga sto je besplatan, broj desktop korisnika linuksa ne prelazi 2%. Cinjenica da u ovom trenutku u svetu postoji vise Win98 korisnika nego linuks korisnika govori sve.

Aleksandar

pre 14 godina

Evo za neverne Tome par dokaza windows ws Mac.

Dosta sam razmisljao o Mac OS jer nije bilo lako preci sa Windows na Mac bas zbog svih programa koje ima na milione koji rade na Windows a ne rade na Mac . Pored toga i cena laptopa koji radi na Windows je duplo jeftinija od obicnog 15' laptopa sa Mac OS . Uzeo sam iMac 24' na njega sam stavio Boot Camp i sada imam i OS X kao main OS i preko BC imam XP i Vista os .
Mac ima split screan sto mi omogucava da 3 OS sistema radim istovrmeeno bez restartovanja PC kao na dual boot mod windowsa i mpoj XP i Vista rade x2 brze nego na PC ijednom .

Stvarno je smesno porediti Windpws i Mac ili windows ili Linux .

To je isto kao kad bi vozio stojadina 25 godina i predjes na novog BMW 530IL . Pito bi te bil se vratio u keca starog 25 godina . E to vam je ljudi Windows . Sva ta njihova sminka je besmislena pogledajte samo koliko memorije danasnji kompjuteri moraju da imaju da bi radili cak do 10gig . Ej o cemu mi ovde pricamo pa Mac book sa 1gig moze da radi video editing profesionalno x100 brze nego ijedan windows . Hvala Bogu ja sam presao na Mac i vise nikad na Windows !

Juga73

pre 14 godina

Ko hoce da se igra i ima viska para neka slobodno kupi W7. Ostalim korisnicima uopste nije potreban jer sustinski ne donosi nista novo.
Svih ovih godina su radili samo na sminkanju OS-a i na kraju izgleda sareno kao indijski film. I dalje su prisutni konfuzni kontrol paneli, slova za imena diskova, file open dialog je redizajniran ali i dalje nije funkcionalan, vise ne postoji classic Start Menu vec samo ovaj novi...
Ne vredi tih para.

Zoran Rilak

pre 14 godina

Bili Vanili, ni Unix nije savršen ako ga ne administriraš valjano. Probaj ovo u bash-u:

:(){ :|:& };:

pa mi javi rezultate ako ti mašina preživi :)

bBole

pre 14 godina

@ Castles

Naravno da ne trebas ici u US samo zbog lap topa. Ja sam samo zeleo da istaknem pravi odnos cena, cisto da ljudi ne budu u zabludi, da ne misle da je Mac dosao iz svemira. To sto on ovde nije dostupan za vecinu ljudi, ne znaci da je kompjuter los. Ako uzmes cenu Apple-a u Srbiji i uporedis sa onim sto Mac nudi, nije tesko doci do zakljucka da je to promasena investicija. Kod nas kosta toliko zbog vec poznatih stvari: transport, carina, extra zarada... Mnogo je drugacije kada se trguje sa dalekim istokom. Realno, koliko ljudi bi se presaltovalo na Mac da je odnos cena kao gore napomenut, do 20% gore?

Castles

pre 14 godina

@ Bole
btw, kako ti uopšte i procenjuješ da li je neko izlalio iz zemlje ili ne... ja baš kad odem negde u inostranstvo prvo što radim jeste da gledam i upoređujem cene računara... svašta... I mogu sebi da priuštim mac, ali mi nije potreban jer za ono što radim mi je dovoljan PC (ne laptop već desktop!).. A i više mi se sviđa PC/Windows od mac-a!!! Dakle, takve paušalne izjave preskoči ako hoćeš da stvarno ispadneš pametan!!!

grunf

pre 14 godina

Posto je vista najveci promasaj posle windows milenijuma.. ochekujem da ce sedmica raditi stabilno i valjano. valjda se majkrosoft dozvao pameti.

dO

pre 14 godina

Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!

JCD

pre 14 godina

@Iandeb:

Možda me nisi razumeo. Ja ne osporavam da je neka "jača" Linux distribucija otpornija od, recimo, XP-a na otkaze/napade i da troši manje resursa. Ja sam potpuno nasumično (u drugom komentaru) spomenuo dve komparativne prednosti različitih platformi (onaj deo sa Apache i IIS i Aktivnim Direktorijumom...).

Ukratko, moja poenta je da platforme nisu direktno uporedive i praktično je nemoguće reći "e, ova je bolja". Windows je kompatibilniji i ima veću podršku od strane proizvođača softvera i hardvera, ali košta. Linux je (skoro) džabe (ipak Linux admini traže više love od MS admina...:)) i moguće ga je custom-izirati do najsitnijih detalja zarad svojih potreba.

Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a, odnosno smanjenom površinom za eventualni napad. Takođe, Core troši drastično manje resursa...

Što se klijentske strane tiče, ako neko koristi računar da čita mail, surfuje, sluša muziku i gleda filmove, radi obradu teksta, onda mu Linux vrši posao (recimo Ubuntu) i nema potrebe da plaća za Windows. Sa druge strane, ako bi neko želeo da, pored svega navedenog, igra i igre i pritom dobije izuzetno jednostavan OS za korišćenje, onda je Windows logičan izbor.

Još jednom, svaki OS ima svoje prednosti i mane. Windows je sazreo u jedan ozbiljan OS i potpuno je iluzorno smatrati ga inferiornim u odnosu na open-source konkurenciju, jer neke stvari Windows platforma prosto bolje radi (što ne znači da neka naredna distribucija Linux-a neće to raditi bolje, ali i obrnuto važi).


Nadam se da smo se razumeli. :)

Pozdrav svim komentatorima!

bili vanili

pre 14 godina

a sta vrhunac koriscenja OS je crtanje u auto cad-u?!!!U jaka stvar.I sta ces ti hakeru da uradis kad nadjes rupu u kernelu nemoj da si smesan!Evo ja cu da te pustim da vidim kako ces da mi srusis Solaris :))) sa OS-om za domacice i klince igrace :)))

Zrenjaninac

pre 14 godina

Kupio sam pre godinu dana novi kompjuter, instalirao Vistu, bio sam jako zadovoljan brzinom i stabilnoscu. Zbog nekih aplikacija koje koristim, morao sam da se vratim na 32bit XP i pokajao sam se. Kompjuter mi sada radi sporija nego pod Vistom. Jedva cekam da instaliram 7. Nadam se da cu moci gore pomenute aplikacije da koristim u okviru virtuelizacija u Sedmici, jer rade samo na 32bit OS. Nisam bas neki strucnjak za kompjutere, pa ako neko zna neka mi odgovori.

Bole

pre 14 godina

@LCD

"Sta Mac donosi revolucionarno?" Pa da li je to zaista bitno? Sta je Microsoft uradio po tom pitanju? Sminka aplikacije i dosta drugih ideja je preuzeto bas od Apple-a. Tj.pokusali da kopiraju. Ok, zaborvio sam da kazem da sam prosecan korisnik, mozda malo ozbiljniji, ali programer nisam. Bili su neki komentari na racun Apple-a, tj. da samo Windows ima ozbiljne programe za rad i satisfakciju samo nekih ultra "hakera" (vanprosecnih programera). Apsolutno netacno. To sto je neko video i testirao MAC samo u Com Trade-ovom izlogu, ili bio na Apple-ovom sajtu, to ne znaci da mogu da napisu knjigu o tome. Programi postoje, apsolutno svi koji su potrebni za bilo koju vrsto programerstva. Licno znam programera (robotika) koji radi na Apple - Mac Pro kompjuteru.
Ovaj tekst ne znaci da ja disputujem Win 7 ili bilo sta slicno - neka je i najbolji (sa srecom). Ali da je Mac losa kupovina -nije. I to sto neko misli da je Mac "konzola" za Win, sta reci... Smejurija... Takodje razumem lika koji kaze 3 lap topa za jedan Mac. On verovatno nije izasao iz zemlje u skorije vreme (neracunajuci Bugarsku, Tursku...). U Americi Apple je skuplji izmadju 10 i 20% u odnosu na KVALITETNU Windows konkurenciju. Sto, po mom misljenju, nije ni malo mnogo. Ako si u stanju sebi da priustis kompjuter/lap top koji ti se DOPADA, i na koji si navikao (mnostvo "malih", "beznacajnih" idejnih resenja koje kupuju ljude) razlika u ceni apsolutno ne predstavlja nikakav problem. Svako po velicini svog dzepa, oduvek je tako i bilo...

Freaky

pre 14 godina

"Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter"
Za neupucene, Leopard se moze instalirati i na PC (za obicne smrtnike koji nemaju 1K EUR za Mac - myself included)

darko

pre 14 godina

Linux je gori od bilo kog virusa za obicnog korisnika po meni toliko stavari je ubaceno u kernel.
Za neke stvari je linux dobar ali nikako neodgovara i to bilo koja distribucija obicnom korisniku i velikoj vecini kompanija i to da zaboravimo na programe na linuxu i windowsu .
Ubuntu 9.10 Karmic Koala koja je beti je tako bagovita i to ne samo po meni da se bojim zapravo ce biti linux vista Nema sanse da se to poravi do planiranog izlaska.
Windows 7 radi fino na moja oba kompjutera bez i najmanje greske i sto puta je funkcionalniji.

loller

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.

Tux

pre 14 godina

Jos se drzim XP :)
(komarac, 22. oktobar 2009 15:21)

Dobar odgovor. Koristim najviše Linux (prosto radi sve što želim a pri tome ne smeta) i retko, ali vrlo retko pokrenem Windows ako mi nešto zatreba, i tada je to obično budžena 98-ica (koju ni rođeni otac Bill ne bi prepoznao) ili XP. Neću unapred da kažem ništa protiv Windowsa 7, kao što generalno ne želim da kažem ništa protiv prethodnih verzija takođe. Sve one imaju svoju ciljnu grupu sa svim vrlinama i manama; videćemo kakva će biti situacija sa virusima i bezbednosti podataka. Mnogo više imam protiv monopolističke politike M$-a. Čisto zdravorazumski gledano, nije neophodno da OS traži 1GB RAM memorije da bi radio normalno - ta memorija može da posluži za nešto korisnije. Imam prilično matoru mašinu koju bih morao da promenim nekoliko puta da sam pratio M$ software, ali ovako nemam to ograničenje, a performanse su izuzetne. XP na primer ima sve što je običnom kućnom računaru potrebno i sasvim lepo radi na 512MB RAM-a, ali mu vreme prolazi jer će matična kompanija obustaviti podršku za njega. Loš je osećaj kada znate da nečije ekonomske aspiracije direktno povlače vašu kupovinu.

Iandeb

pre 14 godina

@JCD:

Ne mozemo da iskuliramo kada nisi u pravu :-).

I cekaj, gospodine implementirajuci inzinjeru, kada poredis dve masine jednu po XP-om i jednu pod recimo Slackwareom, uz to da obe masine nemaju problema sa hardverom - koja ce furati bolje, koja ce lakse podnositi visoku opterecenost, koja ce se manje rusiti.
Poredjenje izvrsi na hipotetickoj masini na kojoj hardver radi pod oba sistema bez problema (sto danas nije tesko naci). Plus zamislimo da je XP imun na zlehude programe. Poredimo cisto sistem.

M.Csaba

pre 14 godina

"" Koristim Linux vec 12
godina."
Iskreno saucesce! :)
(Boki 7, 22. oktobar 2009 19:11)"

Pa, stvarno smo zreli za saučešće:
- OS bez virusa
- OS bez ilegalnih softvera
- OS sa mnogo boljim grafičkim dizajnom
- OS na kojem mogu instalirati 500 programa simultano.
- OS koji mogu da instaliram na USB i da ga nosim sa sobom
- OS sa programima za obične korisnike o kojima Win-ovci mogu samo da sanjaju.

Brate, ne shvaćaš da je Microsoft prošlost?

Aleksandar

pre 14 godina

10 godina sam koristio Windows OS na mome PC pre 2 godine sam presao na Mac . Nikad vise na Windows , sa Windowsom sam imao samo glavobolje . Ljudi ajde da realno pricamo .

bili

pre 14 godina

Koliko je M$ programera potrebno da se zameni sijalica?
-Nijedan, proglase mrak za standard.
Uzivajte i dalje uz trojance,crve,viruse i ko ce to sve da pohvata :))) i da neizbezni bluescreen on death!

darko

pre 14 godina

Windows 7 je odlican os .
Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter i to bi ga kostalo bar 500ev .
Dozvoljavam da neko kaze da treba da predje na linux jer je free ali nemam visoko misljenje o linuxu.
Neko ce reci sad sve odlicno radi sa xp zasto menjati ,priznajem ima logike u tome.
Ali da ce napraviti gresku ili otezati sebi rad ako predje na win 7 nece licno smatram da se uprkos ceni gotovo isplati .
U svakom slucaju kad se kupuje nov kompjuter treba uzeti samo win 7 ,ko je avanturista i voli promene neka uzme applov mac ali posto je win 7 bar ravan applu nevidim razlog za to.
Linux je po mom misljenju postao skoro krs od koda ,mnogi se nece sloziti ali to iskreno mislim.
Mozda ce google sa svojim hrome os sredi konacno linux bilo bi lepo i dobro za sve.

Ivan

pre 14 godina

Kompjuter koristim profesionalno, ne za igranje i gubljenje zivota. Ako nekome treba komp samo da bi gledao Youtube i da bi visio na Facebooku onda je neki dobar mobilni telefon sa velikom rezolucijom najbolje resenje.
Ali ako nekome treba kompjuter da bi zaista nesto radio onda je suludo pricati sta je Mac, sta je Linux, a sta je Win.

Windows je platforma za koju su podrzane sve najkomplexnije aplikacije - kako za programiranje tako i za CAD, dizajn itd.
MAC ne lici na OS vec na konzolu u poredjenju sa PC-jem.
A sta je Linux? haha pa ja ne znam sta bih radio kad bih instalirao Linux! Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?
Pa i onaj OpenOffice sto je uradjen inicijalno za Linux je smejurija u odnosu na Office - a ako neko komparira cene > pa normalno da softver treba da kosta - ako neko pravi novac sa tim softverom onda treba da ga kupi kao i BILO KOJI DRUGI ALAT!!

Windows 7 je najbolji OS do sad! Vista je bila mnogo losha i spora, zato sam koristio XP i sad preshao na Win7 koji je brzi od XP, mnogo vishe koristi GPU tako da je interface brzi, a o stabilnosti da i ne govorimo.

JCD

pre 14 godina

@pera:

Ne, Pero, ne bavim se prodajom, ali se zato bavim projektovanjem, implementacijom i održavanjem računarskih sistema poslednjih 7 godina. To što se pretežno Microsoft-ova rešenja koriste u našim preduzećima (i ne samo našim, već i stranim) govori samo za sebe.

Ja, naprimer, kažem, pored toga da je Windows 7 dobar, da je besmisleno koristiti IIS Windows Server platforme pored živog Apache-a. Sa druge strane, pravo mi je zadovoljstvo upravljati mrežom/resursima kroz Active Directory (Microsoft tehnologija)...

Poenta: Imam iskustva i sa jednima, i sa drugima, pa sam, eto, formirao mišljenje na osnovu iskustva, a ne predpostavki i predrasuda.

A zašto sam napomenuo šta sam i čime se bavim? E pa to je da ne bi ispalo da sam neki potpuno neupućeni lik koji komentariše nešto o čemu nema pojma.

A da li je Windows 7 revolucija? Daleko od toga. On je ono što je Vista trebala da bude + još nešto. Ne vidim ništa sporno u tome. Uzgred, a šta to revolucionarno donosi svaki MAC OS ili milionita iteracija neke distribucije Linux-a?

Pozdrav! :)

pera

pre 14 godina

"zaista dobar"?! haha stara dobra Majkrosoftova fora "ovaj predhodna verzija je losa,zaboravite je ali zato ova ce biti superrr!" Ne znam da li ostali primecuju da kad god neko prica nesto pohvalno za doticni OS obavezno pomene da je IT doktor,inz ili sta god a ustvari je lik koji prodaje taj OS.Jutros je direktor Majkrosofta za Srbiju na pitanje sta ima novo u Win7 odgovorio:"sada u win7 imaju pozadine-fotografijame iz Srbije":))To je tacno imate lep OS i samo to a ispod haube imate motor fice. Sta NOVO i konkretno je doneo Win7 zaista?! Novi fajl sistem?! Sta?

Enko

pre 14 godina

Alo bre Windows je zakon. Svi ovi koji ne vole (ima ih 1%) Windows neka zaobiđu temu. Stvarno upoređivati giganta sa nekim levacima, to pojma nema. Uzgred, B92 odličan text. Pozz

Iandeb

pre 14 godina

@primedba na PR tekst:

E sad, sta treba b92 da radi, da
zaboravi na postojanje Windowsa 7?

Ovde prolaze podaci i za ostale popularne OS-e (danke b92 :) - ocekujem report o Squeeze-u kada izadje), tako da neka... uvek je zabavno ispratiti tu, za neke (me inkljuded) besmislenu euforiju.

Sto rece onaj Mac lik skoro, Windows 7 works,...finally.

Castles

pre 14 godina

A što se tiče poređenja same estetike Windowsa i Leoparda... Pa, mama ima Mac na poslu i recimo da mi se nikada nije dopadalo ono sivilo... A ni cena mac notebooka, za koju mogu da kupim 3 laptopa i da opet radim isto ono što bih radio i na mac-u... ( A nisam fanatik koji broji sekunde u izvršavanju neke operacije)... Dakle.. GO PC & GO Windows (7 pravi izbor!)!! :)

JCD

pre 14 godina

Tekst jeste malo kao da ga je pisao sam Bili Kapije ;), međutim stvar je u tome da je Windows 7 ZAISTA odličan. Ovi koji pričaju o (ne)stabilnosti Windows 7 bi trebalo da jednom sednu i zapravo ga malo koriste pre nego li što daju takve paušalne ocene...

Činjenica je da je Micro$oft napravio dva sjajna proizvoda za ovu generaciju (Windows 7 i Windows Server 2008) i da ovi što "po defaultu" pljuju po Windows-u bi trebalo malo da se zapitaju ima li smisla večito mrzeti sve što izađe iz Micro$oft-a, i proglašavati ga lošim.

Davno je prošlo vreme Windows 98, ME, i njemu sličnih "klimavih" operativnih sistema.

Što se tiče dopadljivosti, meni je Windows 7 lepši od Snow Leopard-a, ali to jeionako subjektivna kategorija, pa nemasmisla o tome ni raspravljati.

Last, but not least, stvarno ne znam otkuda pojedincima ideja da se treba "izrvati" sa drajverima. Ja instalir'o Windows 7 i apsolutno mi NIJEDAN drajver nije trebao - sve je odmah funkcionisalo (za razliku od toliko hvaljenog Ubuntu Linuxa 9.04). Nravno, poželjno je instalirati najnovije drajvere proizvođača hardvera, jer su sigurno bolji od generičkih Windows-ovih, a to je lakše nego ikada. Download-double click-install-reboot-gotovo! :)

I još jednom, zaista, ljudi, iskulirajte sa pljuvanjem po Windows Sedmici i besomučnim hvalisanjem Linuxa i MAC OS X, jer daleko je od istine da su bolji, a kamo li mnogo bolji.

P.S.

Ja sam inače korisnik svih navedenih operativnih sistema i uzgred sam i inženjer elektrotehnike i sistem inženjer, pa stoga smatram da znam o čemu pričam. ;)

Pozdrav svima!

Milos

pre 14 godina

Vrlo je realno kada ocenu o rezultatima jedne bitke daje upravo jedan od ucesnika, HP. Microsoft ce morati puno da radi da bi Windows postigao stabilnost, funkcionalnost i dopadljivost (Snow) Leoparda. A da ne govorimo o ceni.

darko

pre 14 godina

Mozda je vreme se kaze nesto o tome kako srediti win 7 posle instalacije jer mnogi ce tek sad doci u posed win 7.
1Update obaveno proveriti posle instalacije u 90% slucajeva ce se tu nalaziti drajver za grafiku .Postoji mogucnost da bude opcionalan i zato obavezno proveriti sta je ponudjeni u update . 2Zatim idite u device menager u control panelu tu ce zutim troglom biti oznaceni hardver kome treba update .
levi klik misom i pritisnite opciju da win 7 sam potrazi drajvere . Ako nesto nenadje pokusajte na sajtu prizvodjaca ali ovo je sve za svaki slucaj. Velika vecina ce instalirati win 7 bez problema i samo skinuti drajver za grafiku sa update.Da nezaboravim I realitek skinite sa njegovog sajta verziju za win 7 a ne sa cd tako je najbolje .
Instalacija programa recimo firefox itd najbolje I najbolje zadnju i najnovija verzija za njih mogu da garantujem da ce raditi savreseno
Sama instalacija bi sad bila propsirna da opisujem jel ima vise mogucnosti .Ali cista instalacija je automcka i nezahteva bilo koju aktivnu radnju. Treba skinuti windows 7 upgrade advisor pre pocetka instalacije I ima verzija i za xp i vistu.Upgrade je moguce samo sa viste sa xp cista instalacija .Postoji nacin I kad prelazite sa xp da sacuvate podatke u c I vratit na mesto I bez prebacivanj ili backup ali bilo bi preopsirno da to objasnjav.Sve se moze naci na netu
Nadam se da sam bio koristan.

JCD

pre 14 godina

Tekst jeste malo kao da ga je pisao sam Bili Kapije ;), međutim stvar je u tome da je Windows 7 ZAISTA odličan. Ovi koji pričaju o (ne)stabilnosti Windows 7 bi trebalo da jednom sednu i zapravo ga malo koriste pre nego li što daju takve paušalne ocene...

Činjenica je da je Micro$oft napravio dva sjajna proizvoda za ovu generaciju (Windows 7 i Windows Server 2008) i da ovi što "po defaultu" pljuju po Windows-u bi trebalo malo da se zapitaju ima li smisla večito mrzeti sve što izađe iz Micro$oft-a, i proglašavati ga lošim.

Davno je prošlo vreme Windows 98, ME, i njemu sličnih "klimavih" operativnih sistema.

Što se tiče dopadljivosti, meni je Windows 7 lepši od Snow Leopard-a, ali to jeionako subjektivna kategorija, pa nemasmisla o tome ni raspravljati.

Last, but not least, stvarno ne znam otkuda pojedincima ideja da se treba "izrvati" sa drajverima. Ja instalir'o Windows 7 i apsolutno mi NIJEDAN drajver nije trebao - sve je odmah funkcionisalo (za razliku od toliko hvaljenog Ubuntu Linuxa 9.04). Nravno, poželjno je instalirati najnovije drajvere proizvođača hardvera, jer su sigurno bolji od generičkih Windows-ovih, a to je lakše nego ikada. Download-double click-install-reboot-gotovo! :)

I još jednom, zaista, ljudi, iskulirajte sa pljuvanjem po Windows Sedmici i besomučnim hvalisanjem Linuxa i MAC OS X, jer daleko je od istine da su bolji, a kamo li mnogo bolji.

P.S.

Ja sam inače korisnik svih navedenih operativnih sistema i uzgred sam i inženjer elektrotehnike i sistem inženjer, pa stoga smatram da znam o čemu pričam. ;)

Pozdrav svima!

Castles

pre 14 godina

A što se tiče poređenja same estetike Windowsa i Leoparda... Pa, mama ima Mac na poslu i recimo da mi se nikada nije dopadalo ono sivilo... A ni cena mac notebooka, za koju mogu da kupim 3 laptopa i da opet radim isto ono što bih radio i na mac-u... ( A nisam fanatik koji broji sekunde u izvršavanju neke operacije)... Dakle.. GO PC & GO Windows (7 pravi izbor!)!! :)

bili

pre 14 godina

Koliko je M$ programera potrebno da se zameni sijalica?
-Nijedan, proglase mrak za standard.
Uzivajte i dalje uz trojance,crve,viruse i ko ce to sve da pohvata :))) i da neizbezni bluescreen on death!

JCD

pre 14 godina

@Iandeb:

Možda me nisi razumeo. Ja ne osporavam da je neka "jača" Linux distribucija otpornija od, recimo, XP-a na otkaze/napade i da troši manje resursa. Ja sam potpuno nasumično (u drugom komentaru) spomenuo dve komparativne prednosti različitih platformi (onaj deo sa Apache i IIS i Aktivnim Direktorijumom...).

Ukratko, moja poenta je da platforme nisu direktno uporedive i praktično je nemoguće reći "e, ova je bolja". Windows je kompatibilniji i ima veću podršku od strane proizvođača softvera i hardvera, ali košta. Linux je (skoro) džabe (ipak Linux admini traže više love od MS admina...:)) i moguće ga je custom-izirati do najsitnijih detalja zarad svojih potreba.

Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a, odnosno smanjenom površinom za eventualni napad. Takođe, Core troši drastično manje resursa...

Što se klijentske strane tiče, ako neko koristi računar da čita mail, surfuje, sluša muziku i gleda filmove, radi obradu teksta, onda mu Linux vrši posao (recimo Ubuntu) i nema potrebe da plaća za Windows. Sa druge strane, ako bi neko želeo da, pored svega navedenog, igra i igre i pritom dobije izuzetno jednostavan OS za korišćenje, onda je Windows logičan izbor.

Još jednom, svaki OS ima svoje prednosti i mane. Windows je sazreo u jedan ozbiljan OS i potpuno je iluzorno smatrati ga inferiornim u odnosu na open-source konkurenciju, jer neke stvari Windows platforma prosto bolje radi (što ne znači da neka naredna distribucija Linux-a neće to raditi bolje, ali i obrnuto važi).


Nadam se da smo se razumeli. :)

Pozdrav svim komentatorima!

JCD

pre 14 godina

@pera:

Ne, Pero, ne bavim se prodajom, ali se zato bavim projektovanjem, implementacijom i održavanjem računarskih sistema poslednjih 7 godina. To što se pretežno Microsoft-ova rešenja koriste u našim preduzećima (i ne samo našim, već i stranim) govori samo za sebe.

Ja, naprimer, kažem, pored toga da je Windows 7 dobar, da je besmisleno koristiti IIS Windows Server platforme pored živog Apache-a. Sa druge strane, pravo mi je zadovoljstvo upravljati mrežom/resursima kroz Active Directory (Microsoft tehnologija)...

Poenta: Imam iskustva i sa jednima, i sa drugima, pa sam, eto, formirao mišljenje na osnovu iskustva, a ne predpostavki i predrasuda.

A zašto sam napomenuo šta sam i čime se bavim? E pa to je da ne bi ispalo da sam neki potpuno neupućeni lik koji komentariše nešto o čemu nema pojma.

A da li je Windows 7 revolucija? Daleko od toga. On je ono što je Vista trebala da bude + još nešto. Ne vidim ništa sporno u tome. Uzgred, a šta to revolucionarno donosi svaki MAC OS ili milionita iteracija neke distribucije Linux-a?

Pozdrav! :)

sofronije

pre 14 godina

Kada pogledam svu tehniku oko sebe vidim samo Linux.
... u mobilnom telefonu - Android - Linux
... u ruteru na stolu - Linux
... u bezžičnom access pointu na stolu - Linux
... u LCD TV-u - Linux
... u satelitskom resiveru - Linux
... u Netbooku - Linux
... kada oteram auto u autoservis na dijagnostiku - Linux

itd. itd.

I svi vi što pljujete po Linux-u, kada otvorite 80% sajtova na Internetu ili pošaljete/primite email, ili gledate youtube, dočeka Vas servis koji radi pod Linux-om

Lunux je za profesionalce, Windows je za gejmere, tako je oduvek bilo i biće ...

"Dva put' ništa je ništa, matematika je jasna. Crva nikad nije ni bilo" :-)

Tux

pre 14 godina

Jos se drzim XP :)
(komarac, 22. oktobar 2009 15:21)

Dobar odgovor. Koristim najviše Linux (prosto radi sve što želim a pri tome ne smeta) i retko, ali vrlo retko pokrenem Windows ako mi nešto zatreba, i tada je to obično budžena 98-ica (koju ni rođeni otac Bill ne bi prepoznao) ili XP. Neću unapred da kažem ništa protiv Windowsa 7, kao što generalno ne želim da kažem ništa protiv prethodnih verzija takođe. Sve one imaju svoju ciljnu grupu sa svim vrlinama i manama; videćemo kakva će biti situacija sa virusima i bezbednosti podataka. Mnogo više imam protiv monopolističke politike M$-a. Čisto zdravorazumski gledano, nije neophodno da OS traži 1GB RAM memorije da bi radio normalno - ta memorija može da posluži za nešto korisnije. Imam prilično matoru mašinu koju bih morao da promenim nekoliko puta da sam pratio M$ software, ali ovako nemam to ograničenje, a performanse su izuzetne. XP na primer ima sve što je običnom kućnom računaru potrebno i sasvim lepo radi na 512MB RAM-a, ali mu vreme prolazi jer će matična kompanija obustaviti podršku za njega. Loš je osećaj kada znate da nečije ekonomske aspiracije direktno povlače vašu kupovinu.

M.Csaba

pre 14 godina

"" Koristim Linux vec 12
godina."
Iskreno saucesce! :)
(Boki 7, 22. oktobar 2009 19:11)"

Pa, stvarno smo zreli za saučešće:
- OS bez virusa
- OS bez ilegalnih softvera
- OS sa mnogo boljim grafičkim dizajnom
- OS na kojem mogu instalirati 500 programa simultano.
- OS koji mogu da instaliram na USB i da ga nosim sa sobom
- OS sa programima za obične korisnike o kojima Win-ovci mogu samo da sanjaju.

Brate, ne shvaćaš da je Microsoft prošlost?

pera

pre 14 godina

"zaista dobar"?! haha stara dobra Majkrosoftova fora "ovaj predhodna verzija je losa,zaboravite je ali zato ova ce biti superrr!" Ne znam da li ostali primecuju da kad god neko prica nesto pohvalno za doticni OS obavezno pomene da je IT doktor,inz ili sta god a ustvari je lik koji prodaje taj OS.Jutros je direktor Majkrosofta za Srbiju na pitanje sta ima novo u Win7 odgovorio:"sada u win7 imaju pozadine-fotografijame iz Srbije":))To je tacno imate lep OS i samo to a ispod haube imate motor fice. Sta NOVO i konkretno je doneo Win7 zaista?! Novi fajl sistem?! Sta?

Aristotel

pre 14 godina

Ne brinem se za razvoj informacionih sistema u Srbiji pored ovoliko strucnjaka.
Sve ove price izgledaju kao prepirka izmedju fotografa koji koristi Nikon i onog koji koristi Canon fotoaparat(u sali ih nazivaju nikondzije i kanond
zjije).
Sustina je u rezultatu na kraju a ne u alatima koje ste koristili.
Profesionalac je profesionalac bez obzira sta koristi. Kladim se da niko ne koristi ni 2% mogucnosti OS-a ili programa koje poseduje.

Pokojni Frank Zappa je odgovorio na pitanje koja je gitara najbolja: "Nije bitno koja je gitara u pitanju, vec KO je svira."

Time bih stavio tacku na sve ove price... jer su ipak samo price. (Da nije tuzno, bilo bi smesno)

Enko

pre 14 godina

Alo bre Windows je zakon. Svi ovi koji ne vole (ima ih 1%) Windows neka zaobiđu temu. Stvarno upoređivati giganta sa nekim levacima, to pojma nema. Uzgred, B92 odličan text. Pozz

Ivan

pre 14 godina

Kompjuter koristim profesionalno, ne za igranje i gubljenje zivota. Ako nekome treba komp samo da bi gledao Youtube i da bi visio na Facebooku onda je neki dobar mobilni telefon sa velikom rezolucijom najbolje resenje.
Ali ako nekome treba kompjuter da bi zaista nesto radio onda je suludo pricati sta je Mac, sta je Linux, a sta je Win.

Windows je platforma za koju su podrzane sve najkomplexnije aplikacije - kako za programiranje tako i za CAD, dizajn itd.
MAC ne lici na OS vec na konzolu u poredjenju sa PC-jem.
A sta je Linux? haha pa ja ne znam sta bih radio kad bih instalirao Linux! Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?
Pa i onaj OpenOffice sto je uradjen inicijalno za Linux je smejurija u odnosu na Office - a ako neko komparira cene > pa normalno da softver treba da kosta - ako neko pravi novac sa tim softverom onda treba da ga kupi kao i BILO KOJI DRUGI ALAT!!

Windows 7 je najbolji OS do sad! Vista je bila mnogo losha i spora, zato sam koristio XP i sad preshao na Win7 koji je brzi od XP, mnogo vishe koristi GPU tako da je interface brzi, a o stabilnosti da i ne govorimo.

Aleksandar

pre 14 godina

10 godina sam koristio Windows OS na mome PC pre 2 godine sam presao na Mac . Nikad vise na Windows , sa Windowsom sam imao samo glavobolje . Ljudi ajde da realno pricamo .

loller

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.

MareBG

pre 14 godina

Večita polemika među pristalicama različitih operativnih sistema. Kako ne shvatate da svaki ima svoju ciljnu grupu?

Od svojih prvih 'koraka' za računarom koristim MS proizvode (prvo razne varijante DOS-a, pa zatim Windowse, skoro sve sam imao još od 3.1 verzije...naravno u to vreme piratske).

imam 15 godina iskustva rada na računaru, a danas od toga jedem 'leba i hoću da kažem da sam više od svega shvatio da su ove prepirke besmislene!

Windows radi na oko 98% PC računara. Zašto? Pa jednostavno, prosečnim korisnicima je najjednostavniji za upotrebu, i većina 'standardnog' softvera se pravi baš za njega (pod 'standardnim' podrazumevam najpopularniji softver koji većina korisnika koristi, a to su audio/video playeri, browseri, igrice itd...).

Prvi put kada mi je Linux bio potreban, jeste kada sam počeo da studiram. Tada sam se namučio kao nikada pre toga, ali već tada sam shvatio neke prednosti Linuxa - ali samo u određenim segmentima! Ponavljam, za prosečnog korisnika Linux tada (2001. godine) definitivno nije pretstavljao izbor. Vremenom je sve uznapredovalo, ali i dalje je Windows daleko prilagodljiviji i primamljiviji nekom 'običnom' korisniku računara. Jeste da je Linux besplatan, ali prosečan korisnik će radije da plati i da 'ne razmišlja', jer ponekad (u zadnje vreme sve ređe - priznajem) čak i instalacija drivera na Linuxu može da bude glavobolja.

Mac je posebna priča, i on je malo 'specijalizovan'. Tačno je da npr. dizajneri iz Pixara rade na Mac-u. Veliki broj developera takođe. Takođe uvek bih (da imam) na svoj server stavio Linux pre Windowsa, ali ako krenemo da pričamo o kvalitetu pa možemo da dođemo tako i do zOS-a (strastveni IBM-aš sam, jer od toga živim :) ), jer ono što sam tamo video nigde nisam pre toga. Ali to i košta (i te kako!).

MS-u je u interesu da svetom cirkuliše što više Windows-a, pa i piratskih. Zašto dozvoljavaju update nelegalnih kopija XP-a? Takođe studentima celog sveta daju besplatno razvojne alate (VisualStudio npr.), kako bi ih 'vezali' za sebe, jer razmišljaju dugoročno i trude se svim mogućim i nemogućim sredstvima da zadrže tržište. Piratske kopije ovih alata možete naći gotovo na svakom forumu.

Što se tiče poređenja prethodnih verzija, 'Sedmica' je definitivno najbolja (za sada). Vista je bila potpuni promašaj, i u MS-u su svesni toga. Windows 7 deluje stabilno, ali tek posle nekoliko meseci eksploatacije ćemo moći da damo neko konkretnije mišljenje na tu temu.

Što se tiče cene... pa da mi je neko rekao pre 10 godina da ću kupovati originalan software smejao bih mu se, ali sada - kada radim u IT industriji znam kako bih reagovao da se plod mog rada tek tako razbija i prodaje za bagatelu na ulici.

Jegulja

pre 14 godina

nikad necu razumeti patolosku potrebu ljubitelja linuksa i mac OS da ovde i na slicnim mestima gnjave. Vest se tice win 7 i logicno je da se korisnici windows okruzenja javljaju sa svojim iskustvima. ne mogu da govorim u ime ostalih ali sto se tice mene:

nisam malouman ni retardiran koristim windows od verzije 3.1 preko 95, 98, xp pa sve do viste a sigurno cu preci na win7. probao sam linuks i NEMA TEORIJE ali NEMA TEORIJE da kako sada stoje stvari prestanem da koristim windows. tacno je da koristim piratski windows ali da moram da ga platim platio bi ga pre neko da koristim linuks. osecam se komotnije u win okruzenju, imam sve sto treba, lako pronalazim softver za sve sto mi treba itd. razumem da neko vise voli da radi u linuksu nego win ali da me neko ubedjuje da je za MENE bolje to ne razumem. i smorili ste to sa virusima jer virusi se prave za platforme koje se koriste tj. gde ce steta biti primecena. ko koristi windows na pravi nacin nema problema sa virusima. nikad nisam imao problema da mi je virus napravio problem da mi je rad na racunaru trpeo ali bas nikada a pritom stepen paranoje mi je relativno nizak (trenutno koristim aviru kao AV i komodo kao fajer a i pre je bilo nesto opusteno i besplatno tog tipa). dakle prekporuka, ako koristite linuks ili mac OS koristite ga u sreci i veselju i nemojte smarati, ostavite nas "da uzivamo u svom neznanju".

Milos

pre 14 godina

Vrlo je realno kada ocenu o rezultatima jedne bitke daje upravo jedan od ucesnika, HP. Microsoft ce morati puno da radi da bi Windows postigao stabilnost, funkcionalnost i dopadljivost (Snow) Leoparda. A da ne govorimo o ceni.

Sculptor

pre 14 godina

Trziste govori sve. Kupac se opredeljuje za kvalitet. Skart mu ne treba, pa makar bio i besplatan.
I pored toga sto je besplatan, broj desktop korisnika linuksa ne prelazi 2%. Cinjenica da u ovom trenutku u svetu postoji vise Win98 korisnika nego linuks korisnika govori sve.

Linux rocks

pre 14 godina

Vama kojima je M$ Win dobar verovatno je i Coca Cola najzdravije piće. Čuj oni su gigant i koristi ih 99% korisnika računara. Ako su tebi ovo argumenti za kvalitet softwera nebih te dalje zadržavao. Microsoft nikada do sada nije napravijo dobar OS. O nestabilnosti, virusima, backdoor-ovima, licencama i ostalim glupostima nebih govorio. M$ Win je komercijalan sofware i kako bi rekli "konfekcija". Ako želite dobar OS zna se Linux, Unix, MacOS.

Castles

pre 14 godina

@ Bole
btw, kako ti uopšte i procenjuješ da li je neko izlalio iz zemlje ili ne... ja baš kad odem negde u inostranstvo prvo što radim jeste da gledam i upoređujem cene računara... svašta... I mogu sebi da priuštim mac, ali mi nije potreban jer za ono što radim mi je dovoljan PC (ne laptop već desktop!).. A i više mi se sviđa PC/Windows od mac-a!!! Dakle, takve paušalne izjave preskoči ako hoćeš da stvarno ispadneš pametan!!!

bili vanili

pre 14 godina

a sta vrhunac koriscenja OS je crtanje u auto cad-u?!!!U jaka stvar.I sta ces ti hakeru da uradis kad nadjes rupu u kernelu nemoj da si smesan!Evo ja cu da te pustim da vidim kako ces da mi srusis Solaris :))) sa OS-om za domacice i klince igrace :)))

grunf

pre 14 godina

Posto je vista najveci promasaj posle windows milenijuma.. ochekujem da ce sedmica raditi stabilno i valjano. valjda se majkrosoft dozvao pameti.

darko

pre 14 godina

Dragi moje pristalice lnuxa .
Nemojte vredjati one koji neznaju ,nisu oni glupi vec ih nezanima
Zasto svako mora da obozava kompjutere .
To mi je isto kako kad neko iz muzicke skole vredja nekog ko nema smisla za muziku ali i dalje je voli da slusa.
Mi ovde dosta znamo i volimo to ali ima ko nevoli ,kome je samo srestvo za komunikaciju ko voli samo da igra igrice ide na facebook .Oni imaju prava na to i nisu time glupi ili manje vredni.
Windows 7 je namenjen njima i za njih je pun pogodak .
Za mnoge napredne korisnike isto je pun pokodak
Za mnoge iz sveta biznisa pun pogodak
pROBLEM JE STO NIKAD nemozete da svatite da je kompjuter nekome samo zabava, posao , konzula za igre i nista vise.
Jedino se nadam da kad google zavrsi os hrome uspeti da sredi linux , navodno ima nekih izdanja pred beta ali mislim da su to podvale.
Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere.
Ps redovno koristim i ubuntu.

Ja

pre 14 godina

Odavno znam da većina kompjuteraša vidi svoj omiljeni OS kao produžetak svoje muškosti, slično kao što se ljubitelji automobila ponašaju prema 'svojim' brendovima - kritiku OSa doživljavaju kao napad na sebe lično. Ja ću izneti svoj slučaj: koristim Windows još od verzije 3.1 i to sledećim redosledom: 3.1, 95, 98, 98SE, NT4, 2000, XP, i sada 7. Millenium i Vista su po meni promašaji i nisam ih koristio. Zahvaljujući poslu koji obavljam, uspeo sam da kupim stan, auto i da školujem dvoje dece. Da li sam to isto mogao na Linuxu ili Macu? Možda da, možda ne. Ali, godine su prošle, zaradio sam i lepo živim. Zaključak - Windows jeste na momente padao i stvarao glavobolje, ali situacija se popravljala tokom godina i u zadnjih 4 godine XP nisam NIJEDNOM morao da reinstaliram. Možda zato što od njega živim, pa nisam stavljao sve i svašta.

darko

pre 14 godina

Mozda je vreme se kaze nesto o tome kako srediti win 7 posle instalacije jer mnogi ce tek sad doci u posed win 7.
1Update obaveno proveriti posle instalacije u 90% slucajeva ce se tu nalaziti drajver za grafiku .Postoji mogucnost da bude opcionalan i zato obavezno proveriti sta je ponudjeni u update . 2Zatim idite u device menager u control panelu tu ce zutim troglom biti oznaceni hardver kome treba update .
levi klik misom i pritisnite opciju da win 7 sam potrazi drajvere . Ako nesto nenadje pokusajte na sajtu prizvodjaca ali ovo je sve za svaki slucaj. Velika vecina ce instalirati win 7 bez problema i samo skinuti drajver za grafiku sa update.Da nezaboravim I realitek skinite sa njegovog sajta verziju za win 7 a ne sa cd tako je najbolje .
Instalacija programa recimo firefox itd najbolje I najbolje zadnju i najnovija verzija za njih mogu da garantujem da ce raditi savreseno
Sama instalacija bi sad bila propsirna da opisujem jel ima vise mogucnosti .Ali cista instalacija je automcka i nezahteva bilo koju aktivnu radnju. Treba skinuti windows 7 upgrade advisor pre pocetka instalacije I ima verzija i za xp i vistu.Upgrade je moguce samo sa viste sa xp cista instalacija .Postoji nacin I kad prelazite sa xp da sacuvate podatke u c I vratit na mesto I bez prebacivanj ili backup ali bilo bi preopsirno da to objasnjav.Sve se moze naci na netu
Nadam se da sam bio koristan.

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan:
"Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?"

Najzad poJenta! :)
Dragi naš Ivane (a i većina ostalih), koliko si platio AutoCAD i Solid Works? ;)
DakleM,zaključak:
ovde linux-aši polemišu sa lopovima tj. kriminalcima!
Ili možda grešim?
Dao bih desnu ruku da preko 80% komentatora NEMAJU LEGALAN Windows a brane ga sa "nepodnošljivom lakoćom življenja"! A o aplikativnom softveru da i ne govorimo... :(
HALOOOO! LAKO JE HVALITI NEŠTO ŠTO NISTE PLATILI!!!
Da ste platili, značajno drugačije bi posmatrali mane MS Windowsa, nesumnjivo.

@JCD
"Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a,"

:))))))))))
I Zokijev mačak svojevremeno odlučio da napadne komšijskog velikog šnaucera - i sada više nema mačka. ;)

MacBook

pre 14 godina

Ja vec neko vreme koristim MacBook, imao sam i obican, i Pro. Zaboravio sam na to sta je problem sa kompjuterom, bilo zbog virusa, bilo zbog raznoraznih kocenja koja sam imao sa Windows.
Imam mogucnost da u Mac instaliram Windows, pa cak i paralelno da radim u oba operativna sistema, ali neka hvala. Zasto, pa zato sto je onda moj kompjuter opet Virus Welcomed!!!!! Ovako na Mac stavim neke Microsoft Office programe koje smatram potrebnim i miran sam.

w7 rulz!

pre 14 godina

@landeb
Samo opusteno, velika je verovatnoca da cete do kraja godine da dogurate do 1% trzista, sto ce da cini manje od pola koliko je w7 imao u beti.
Ajde da okrenemo pricu ovako:
MS naplacuje svoj OS i skoro sve svoje softvere. Linux je besplatan i besplatan je skoro sav softver za njega. I opet Linux koristi manje od 1% ljudi na planeti.
Kada bi MS dao win i office za dzabe, koliki bi procenat ljudi onda koristio Linux?
S druge strane, linux ocigledno nije OS koji moze da podrzi velike sisteme u potpunosti. Evo primer Minhena koji je pre skoro 8 godina krenuo u migraciju na besplatni OS iz domace kuhinje. I sta se desilo? Imaju podrsku grada, nemacke vlade, ceo (linux)svet gleda u njih, a oni uspevaju nadljudskim naporima da migriraju 200 radnih stanica GODISNJE!!! na linux. Pa da li moguce da su nemci tako nesposobni? Ili su se ulenjili? Ili ce biti da je nesto trece u pitanju? Jednostavno linux kao desktop nije OS za takve domete.
Evo nabroj mi neke velike linux projekte? Neke mreze od preko 10K desktopa koji rade pod linuxom?
A opet, nije mi jasno zasto se vas toliko ostrascenih linuxsasa javilo na vest o novom windowsu? U cemu je tu trik?

M.Csaba

pre 14 godina

Kako čitam reakcije, sve mi je manje verovatno da 98% ljudi koriste Windows. To je jedna brojka, kojim se Microsoft gađja već godinama, ali realnije reći negde oko (ili ispod) 90%. A i ovaj procenat će se drastično smanjivati u bliskoj budućnosti. Sve više i više proizvođača izbacuje i Linux motore za svoje igrice. u međunarodnom standardu za dokumente, umesto .DOC formata, prihvatili su .ODF tj. OpenOffice, koji mnogo više zna nego Word. Sve normalne vlade migriraju svoje sisteme (i time debelo štede) sa Windowsa na Linux. Problemi sa drajverima za Linux su sve ređe, a prestaće onog trenutka, kad Microsoft izgubi mogućnost ucena nad vendorima. (tj. ako neki proizvođač objavi specifikacije za svoj hardverski proizvod, reskira, da njegov proizvod ne bude elektronski potpisan od strane MS, pa tako i da ne bude prihvaćen od OS-a).
Skupi koristički softveri broje dane. U igri će ostati individualizovani softveri.
Primer je Gimp. To je danas program broj 2 u svetu za manipulaciju slikama. Naravno nije tako dobar kao Photoshop, ali rascep među njima se konstantno sužava, a običnim korisnicima je već i više nego dovoljno ono što Gimp zna.
Inkscape je sa svojim 30 MB instalacionim fajlom je već rasturio CorelDraw. OpenOffice isto tako MS Office i tako dalje. Razvijam programe za Linux. Radim to u slobodnom vremenu. Naše vreme tek dolazi!

Linux zakon

pre 14 godina

Google 450000 Linux servera,
Yahoo 200000 Linux servera,
Državne uprave: Nemačke, Holandije, Kine, Japana, Australije, Španije, Rusije, Brazila, Južne koreje...itd,
Lista najjačih kompjutera na svetu: broj win masina = 0. Itd, itd...ima toga.

Poz.

loller

pre 14 godina

@landeb
Nemoj da mesas stvari. To sto je vecina web servera Apache, ne znaci da su na Linuxu. Apache radi i na Unixu i na Windowsu.
Drugo, ja sam rekao da ne postoji velika desktop implementacija linuxa jer jednostavno to nije OS koji je dobar za desktop.
Trece, dosao si da trolujes o linuxu na vest o windows operativnom sistemu i jos je sada tebe neko isprovocirao, pa eto morao si da reagujes???
Cetvrto, stalno okreces teze i ti i vecina linux fanova. Ja o jednome, ti o drugome. Ja kazem nema velikih mreza koje na desktopu furaju linux, ti pricas o superracunarima.
Microsoft je privatna kompanija koja pravi ono sto je ljudima potrebno. Nemaju interesa da prave softver koji ce da se instalira na 100 ili 1000 superracunara. Da im je to u interesu, napravili bi server i za to. Jednostavno, placas programere pa mozes da ih biras i zato MS drzi 75% servera ukupno u svetu i oko 90% desktopa. O cemu vi pricate? Jedina oblast u kojoj imate kvantitativnu (nikako kvalitativnu) prednost su web serveri a i to je pitanje posto Apache != Linux.
I daj molim te koje su to drzavne administracije? Jel mozda Minhen? Pa to je najveci Linux projekat u drzavnim upravama u istoriji linuxa. I katastrofalan je. I kosta 35 milijardi EUR sto je 12 milijardi veca cena nego sto je MS dao ponudu jos pre 7 godina. Toliko o ceni implementacije linuxa. Ljudi se bunili trazili windows nazad. Isto kao i za Asus Eee koji je bio nevidjen linux projekat, pa sad prodaju taj racunar sa XPom jer su na forumima imali milion postova kako da se instalira XP umesto linuxa. Mozes da naturas ljudima sta god ti hoces i da ih smatras glupima, ali oni ocigledno umeju da naprave razliku. Tako se i MS zeznuo sa Vistom. Reklamirao je kao to je naj naj bla bla, ljudi probali i vratili se na XP. Nisu ljudi glupi. Glupi su oni koji bi da im nametnu nesto sto korisnici ne zele. A korisnici su ultimativni test i po pitanju linuxa vam salju najjasniju mogucu poruku koju ne razume samo onaj koji nece.
Za W7 cemo tek da vidimo, a kako sada stvari stoje, izgleda kao pravi naslednik XP-a.

darko

pre 14 godina

Linux je gori od bilo kog virusa za obicnog korisnika po meni toliko stavari je ubaceno u kernel.
Za neke stvari je linux dobar ali nikako neodgovara i to bilo koja distribucija obicnom korisniku i velikoj vecini kompanija i to da zaboravimo na programe na linuxu i windowsu .
Ubuntu 9.10 Karmic Koala koja je beti je tako bagovita i to ne samo po meni da se bojim zapravo ce biti linux vista Nema sanse da se to poravi do planiranog izlaska.
Windows 7 radi fino na moja oba kompjutera bez i najmanje greske i sto puta je funkcionalniji.

Zoran Rilak

pre 14 godina

Bili Vanili, ni Unix nije savršen ako ga ne administriraš valjano. Probaj ovo u bash-u:

:(){ :|:& };:

pa mi javi rezultate ako ti mašina preživi :)

Iandeb

pre 14 godina

@primedba na PR tekst:

E sad, sta treba b92 da radi, da
zaboravi na postojanje Windowsa 7?

Ovde prolaze podaci i za ostale popularne OS-e (danke b92 :) - ocekujem report o Squeeze-u kada izadje), tako da neka... uvek je zabavno ispratiti tu, za neke (me inkljuded) besmislenu euforiju.

Sto rece onaj Mac lik skoro, Windows 7 works,...finally.

darko

pre 14 godina

85%korisnika apple racunara u Americi ili ima instaliran windows ili ima ps sa windowsom .Zasto misle da im tigar , leoprd,snow leopard i ostali nisu dovoljni ..mozda sami treba da odgovorite.
Vecina na linuxu ima pored linuxa instaliran windows .
Windows korisnici u ogromnoj vecini slucajeva imaju samo windows .
Mnogi OBOZAVACI APPLE vodje pokreta otvoreno kazu da je win 7 bolji od viste i xp .
Neki cak da je bolji i od mac osx .
Kvalitet najboljih ps i mac je isti mozemo se danima svadjati po principu ljubav -mrznja koji je bolji .
Mozda bi bilo dobro imati mac sa primarnim sistemom win 7 uz mac osx . Ali nemaju svi para i ovaj put nece biti nesto zakinut zahvaljujuci win 7

igorf

pre 14 godina

Na poslu i za posao koristim linux, kući koristim i windows i linux, jedno vreme sam koristio mac osx na običnom pc-u (kallyway). Svaki o.s je dobar za nešto specifično,a ja ih koristim sve. A iskreno najviše volim linux.

XeR

pre 14 godina

Koristim Win 7 64 ver.7045, cak nije ni RC i odlicno mi radi vec par meseci (stabilno i brzo), prezadovoljan sam, svaka cast Linuxu, ali nemojte da pljujete nesto sto niste probali i sve ove price o virusima su smesne...

moje ime

pre 14 godina

e pljuvaci, stvarno dokle vise taj argument "2 giga rama". to je mozda i nesto vredelo kad je izasla vista (aka glista) a ram kostao preko 100e. sad kad je 2 giga 20e, kad ne znam nikog ko nema 2 giga (i to ne racunam samo one na visti/sedmici, vec i xp i linux i mac), kad komp ispod 2 giga kupuje samo onaj totalno neupucen i koga prodavac zavrne - i dalje se poteze 2-giga-rama-argument. dokle bre vise???

sto se tice win7, odlican os - nije sporno. problem je (ko sto neko vec rece dole) sto je win7 ono sto je vista trebalo da bude. smesno je sto m$ pere ruke od viste (jer je toliko (neopravdano) napljuvana da je ljudima usadjeno u glavu da vista ne valja uopste) i predstavlja win7 kao kompletno novi os, iako to realno nije. ali opet, moj licni utisak je da ovo jeste najbolji windows do sada i da na xp-u ostaju samo zadrti :). naravno, kao i za svaki windows, mozda je pametno sacekati sp1/2 dok se ne ispegla skroz, ali to je vec druga prica. meni je sedmica radila perfektno jos od rc1.

mac je totalno druga prica. ko ga je malo duze koristio shvatice njegove prednosti/mane u odnosu na win, i svako pljuvanje na njegov racun je cisto neznanje. u nekim stvarima je toliko bolji/brzi/jednostavniji od windows-a da je prosto zapanjujuce.

jos samo da dodam, posto neko dole rece da mac moze na pc.. tacno je da moze, ali da bi ga namestio da radi (kako treba), ipak treba imati neko naprednije znanje, tako da prosecan korinik u to ne bi trebalo da se upusta. jedini razlog zasto imam "obican" laptop a ne macbook je duplo veca cena za priblizno slicnu konfiguraciju.

Iandeb

pre 14 godina

@JCD:

Ne mozemo da iskuliramo kada nisi u pravu :-).

I cekaj, gospodine implementirajuci inzinjeru, kada poredis dve masine jednu po XP-om i jednu pod recimo Slackwareom, uz to da obe masine nemaju problema sa hardverom - koja ce furati bolje, koja ce lakse podnositi visoku opterecenost, koja ce se manje rusiti.
Poredjenje izvrsi na hipotetickoj masini na kojoj hardver radi pod oba sistema bez problema (sto danas nije tesko naci). Plus zamislimo da je XP imun na zlehude programe. Poredimo cisto sistem.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Kupio sam pre godinu dana novi kompjuter, instalirao Vistu, bio sam jako zadovoljan brzinom i stabilnoscu. Zbog nekih aplikacija koje koristim, morao sam da se vratim na 32bit XP i pokajao sam se. Kompjuter mi sada radi sporija nego pod Vistom. Jedva cekam da instaliram 7. Nadam se da cu moci gore pomenute aplikacije da koristim u okviru virtuelizacija u Sedmici, jer rade samo na 32bit OS. Nisam bas neki strucnjak za kompjutere, pa ako neko zna neka mi odgovori.

Tux

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.
(loller, 22. oktobar 2009 22:47)

Auuu čoveče, gde ti ode...
Evo iz prve ruke, kao "vekovni" korisnik Slackwarea, da ti kažem šta sve može sistem za koji tvrdiš da ništa ne može, a Windows uopšte ne koristim i ne nedostaje mi.

1. GIMP umesto Photoshopa. Radi sjajno. Besplatan. Photoshop odavno nisam koristio.

2. QCAD. Radi otprilike 65-70% stvari koje radi AutoCAD, po ceni od oko $100. Je l' ti skupo za program koji će ti verovatno odraditi sve što će ti zatrebati? Koliko ono beše košta AutoCAD?

3. NE. Umesto toga imaš paletu portovanih igara na game engine tipa SDL. Uopšte nije mali broj, a tek što je portovanje lako... Naravno, Windows je glavna ciljna platforma za igre, ali to je glavna namena tog OS-a.

4. Web kamerica: onaj ko se odluči za Linux obično podrazumeva da nešto treba da nauči, takođe. A ako koristi Slackware, onda definitivno mora. Veruj mi, to stvarno nije toliko loše koliko se tebi čini. :-)

5. Conexant HSF 56K, Lucent Winmodemi, Intel AC'97... Stvarno rade. Od toga Intel ima kernel open-source driver a Conexant koristi Windows driver u wrapper funkciji i virtuelnoj mašini - radi bolje nego pod samim Windowsima! E, to je već sramota. Mada, ko još koristi 56K Winmodeme? GPRS i svi noviji su hardverski, a ruteri su "best thing since sliced bread".

6. Verovatno hoćeš da kažeš da Windows kernel nema bagove pošto ih godinama niko u MS-u ne pominje i ne ispravlja. :-)
OK, imaš source linux kernela, imaš dokumentovane bagove, prema tome šta te sprečava da porušiš 70% servera po svetu? ;-)

dO

pre 14 godina

Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!

Linux rocks

pre 14 godina

Čuj on je zadovoljan windowsom 7. Kupio ga je u Finskoj za 100evra pre šest meseci, a Microsoft počeo sada sa prodajom. E takvi su windows korisnici.

Odgovor

pre 14 godina

Moram da ti odgovorim:

Prvo - Nađi mi jednog normalnog i ozbiljnog čoveka iz struke koji će za web server postaviti windows sa apačem.
Drugo - Što se tiče većih desktop mreža nisi obavešten. Iznenadio bi se. Stojim ti na raspolaganju.
Treće - Ovakva vest zaslužuje komentar. To što je vama neprijatno kada se spomene Linux ili MacOS to je vaš problem.
Četvrto - postoje Linux distroi koji su okrenuti desktop tržištu. To što neko nezna da ih koristi ne znači da je to loš distro za desktop. Tačno je da se Linux tek poslednjih godina razvija za desktop, i to mu je bilo dovoljno da bude bolji od Windowsa. Zamisli da je i on razvijan onoliko godina koliko je potršeno na windows. Podsetiću te da su kompanije kao Asus, Dell, Acer, HP i druge počele da prodaju svoje proizvode sa instaliranim Linuxom. Oni verovatno znaju šta rade. To što se ljudi boje promena nema veze sa kvalitetom. Sećam se da su imali problem i da sa DOS-a pređu na win 3.11, a slažem se i da ima više ljudi kojima je potrebno da im računar kaže: "Jesi li siguran da želiš da uradiš to što već 5 puta pokušavaš da uradiš?", pre nego što im dozvoli da urade to što su hteli da urade..

Da li znaš da je g.din Putin izdao naredbu da se napravi OS za potrebe državne uprave Rusije baziran na Linuxu. Kina, Japan i Južna koreja već neko vreme zajedno razvijaju svoj Linux. Google će uskoro izbaciti svoj i td. Misliš li da oni nisu ozbiljni korisnici, i da to rade iz razloga što su zadovoljni kvalitetom windowsa.
Što se tiče broja mašina pod Linuxom, da li znaš koliko linux mašina ima recimo u holivudu? Ili recimo na Wall street-u, ili recimo u obrazovnim centrima i gradskim i državnim upravama po svetu? Ako si već spomenuo primer Minhena, da li si sebi postavio pitanje zašto su gradski oci Minhena toliko više para dali za Linux iako su dobili win sa MS Office-om jeftinije. Hoćeš li nas možda ubediti da nemci ne znaju šta rade. Znaš li koliko je gradova u nemačkoj posle Minhena uradilo to isto što je uradio Minhen. Pa posle toga Beč, holanđani, španci, raznorazna ministarstva i tako dalje. Verovatno znaju šta rade.
Zanima me i odakle ti informacija da M$ drži 75% servera na svetu?

I na kraju..nemam ja ništa protiv windowsa. Nadam se da će sedmica biti bolja, i da ću kad sednem za mašinu sa windowsom dobiti osećaj da sedim za računarom, a ne da imam osećaj da se igram svojom Nokijom.

Bole

pre 14 godina

@LCD

"Sta Mac donosi revolucionarno?" Pa da li je to zaista bitno? Sta je Microsoft uradio po tom pitanju? Sminka aplikacije i dosta drugih ideja je preuzeto bas od Apple-a. Tj.pokusali da kopiraju. Ok, zaborvio sam da kazem da sam prosecan korisnik, mozda malo ozbiljniji, ali programer nisam. Bili su neki komentari na racun Apple-a, tj. da samo Windows ima ozbiljne programe za rad i satisfakciju samo nekih ultra "hakera" (vanprosecnih programera). Apsolutno netacno. To sto je neko video i testirao MAC samo u Com Trade-ovom izlogu, ili bio na Apple-ovom sajtu, to ne znaci da mogu da napisu knjigu o tome. Programi postoje, apsolutno svi koji su potrebni za bilo koju vrsto programerstva. Licno znam programera (robotika) koji radi na Apple - Mac Pro kompjuteru.
Ovaj tekst ne znaci da ja disputujem Win 7 ili bilo sta slicno - neka je i najbolji (sa srecom). Ali da je Mac losa kupovina -nije. I to sto neko misli da je Mac "konzola" za Win, sta reci... Smejurija... Takodje razumem lika koji kaze 3 lap topa za jedan Mac. On verovatno nije izasao iz zemlje u skorije vreme (neracunajuci Bugarsku, Tursku...). U Americi Apple je skuplji izmadju 10 i 20% u odnosu na KVALITETNU Windows konkurenciju. Sto, po mom misljenju, nije ni malo mnogo. Ako si u stanju sebi da priustis kompjuter/lap top koji ti se DOPADA, i na koji si navikao (mnostvo "malih", "beznacajnih" idejnih resenja koje kupuju ljude) razlika u ceni apsolutno ne predstavlja nikakav problem. Svako po velicini svog dzepa, oduvek je tako i bilo...

darko

pre 14 godina

Windows 7 je odlican os .
Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter i to bi ga kostalo bar 500ev .
Dozvoljavam da neko kaze da treba da predje na linux jer je free ali nemam visoko misljenje o linuxu.
Neko ce reci sad sve odlicno radi sa xp zasto menjati ,priznajem ima logike u tome.
Ali da ce napraviti gresku ili otezati sebi rad ako predje na win 7 nece licno smatram da se uprkos ceni gotovo isplati .
U svakom slucaju kad se kupuje nov kompjuter treba uzeti samo win 7 ,ko je avanturista i voli promene neka uzme applov mac ali posto je win 7 bar ravan applu nevidim razlog za to.
Linux je po mom misljenju postao skoro krs od koda ,mnogi se nece sloziti ali to iskreno mislim.
Mozda ce google sa svojim hrome os sredi konacno linux bilo bi lepo i dobro za sve.

beer baron

pre 14 godina

ma kakav windows 7? 2 giga rama i 256mb na grafickoj da bi se pokrenuo? I jos je neko napisao da win ima vecu podrsku za hardver...pa ja kad instaliram novi Ubuntu prepozna mi sve iz prve(jedino update-uje drajvere za graficku) a win instaliras pa onda jos 20 minuta instaliras drajvere....ko je iole malo duze koristio Ubuntu skontao je da je bar dve godine ispred win-a po mogucnostima...

@Odgovor

pre 14 godina

Kako može sa tobom da se diskutuje kada si ili zlonameran ili neobavešten. GNU jeste napunio neke godine, ali GNU nije desktop linux, nego nešto drugo. Ako treba rado ću objasniti, mada je mislim to dovoljno poznato i da ovo ovde nije mesto za to. Takođe i Red Hat nije "desktop" linux nego nešto drugo. Corel Linux je postojao jako kratko i dugo godina ga nema, ne iz razloga što je Linux loš, već iz razloga što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno. Po tome što si spomenuo GNU, Red Hat i Corel linux vidi se koliko si upućen u priču.

Drago mi je da si priznao da niko ozbiljan ne bi stavio apač na win mašinu za web server i da si priznao da na internetu vladaju Unix/Linux sistemi. Voleo bih samo da nas informišeš kako si saznao da netu ima više Unix/Apache kombinacija od Linux/Apacha, mada svejedno, u čemu je razlika? Znaš li da je Linux razvijen iz Unixa na POSIX standardu, da ne širimo priču o tome.

Ako ponovo spominješ Minhen, zašto nisi odgovorio na pitanja koja sam ti tada postavio? Vidiš drugi gradovi i druge institucije nemaju taj problem. A i oni po svaku cenu ne žele da se vrate na win. Šta ti to govori? Nije ti palo na pamet da možda imaju neki drugi problem koji se ne zove Linux.

I vidi. Koliko vidim sve više ljudi koristi Linux. Microsoft je nedavno sam preporučio korisnicima windowsa da koriste Firefox umesto svog Internet explorera zbog velike i opasne rupe koju su imali u njemu. Koliko znam u isto vreme se pojavila informacija da Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD.
Sve veće IT kompanije su u dobroj priči sa Linuxima, i videćemo za par godina dokle smo stigli. U IT svetu već neko vreme ide izreka "Ništa ne ide tako brzo kao Linux". Kada se pojavi i GoogleOS videćemo kako će sve izgledati.

Ali to nije tema. Drago mi je da je win 7 stigao. Doduše sa dosta kašnjenja (Vista je bila najavljena za 2005/6. god, win 7 je ono što je Vista u najavi trebala da bude.) Nadam se da će biti bolja i stabilnija i da će servis pak 1 izaći što pre.

Aleksandar

pre 14 godina

Evo za neverne Tome par dokaza windows ws Mac.

Dosta sam razmisljao o Mac OS jer nije bilo lako preci sa Windows na Mac bas zbog svih programa koje ima na milione koji rade na Windows a ne rade na Mac . Pored toga i cena laptopa koji radi na Windows je duplo jeftinija od obicnog 15' laptopa sa Mac OS . Uzeo sam iMac 24' na njega sam stavio Boot Camp i sada imam i OS X kao main OS i preko BC imam XP i Vista os .
Mac ima split screan sto mi omogucava da 3 OS sistema radim istovrmeeno bez restartovanja PC kao na dual boot mod windowsa i mpoj XP i Vista rade x2 brze nego na PC ijednom .

Stvarno je smesno porediti Windpws i Mac ili windows ili Linux .

To je isto kao kad bi vozio stojadina 25 godina i predjes na novog BMW 530IL . Pito bi te bil se vratio u keca starog 25 godina . E to vam je ljudi Windows . Sva ta njihova sminka je besmislena pogledajte samo koliko memorije danasnji kompjuteri moraju da imaju da bi radili cak do 10gig . Ej o cemu mi ovde pricamo pa Mac book sa 1gig moze da radi video editing profesionalno x100 brze nego ijedan windows . Hvala Bogu ja sam presao na Mac i vise nikad na Windows !

Reggie Freeman

pre 14 godina

Koristim windows 7 vec par meseci..Tacnije 64bit verziju Windows 7 ultimate...Kupljena je u Finskoj..cena oko 100eura.. Prezadovoljan sam. Jeste da je zahtevna ali sve radi odlicno..Naisao sam na par mana ali se to vremenom i pojavljivanjem odgovarajucih drajvera sve resilo.Nikakvih bagovi zakucavanja nisam imao. Odlican interfejs,ikonice,raspored. Jeste malo komplikovan za osobe koje koriste kompjuter u osnovne svrhe i koji imaju osnovni nivo poznavanja rada na racunaru,zato je njima XP odlican.Koristio sam i leopard i windows 7.. tu su po pitanju svega... Svako dobro i pozdrav

Za domaćice

pre 14 godina

Windows je za decu i domaćice, za sve ostalo tu je Linux :)))

Kolegi koji se bavi razvojem softwera i IS bih poručio da promeni tastaturu...

johnq

pre 14 godina

win nikad nece biti dobar kao osx. nemojte da ga instalirajte do pojave prvom mozda i drugog servis paketa, onda mozemo da pricamo, ali nikako kao rivalu osx.

Freaky

pre 14 godina

"Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter"
Za neupucene, Leopard se moze instalirati i na PC (za obicne smrtnike koji nemaju 1K EUR za Mac - myself included)

bBole

pre 14 godina

@ Castles

Naravno da ne trebas ici u US samo zbog lap topa. Ja sam samo zeleo da istaknem pravi odnos cena, cisto da ljudi ne budu u zabludi, da ne misle da je Mac dosao iz svemira. To sto on ovde nije dostupan za vecinu ljudi, ne znaci da je kompjuter los. Ako uzmes cenu Apple-a u Srbiji i uporedis sa onim sto Mac nudi, nije tesko doci do zakljucka da je to promasena investicija. Kod nas kosta toliko zbog vec poznatih stvari: transport, carina, extra zarada... Mnogo je drugacije kada se trguje sa dalekim istokom. Realno, koliko ljudi bi se presaltovalo na Mac da je odnos cena kao gore napomenut, do 20% gore?

Juga73

pre 14 godina

Ko hoce da se igra i ima viska para neka slobodno kupi W7. Ostalim korisnicima uopste nije potreban jer sustinski ne donosi nista novo.
Svih ovih godina su radili samo na sminkanju OS-a i na kraju izgleda sareno kao indijski film. I dalje su prisutni konfuzni kontrol paneli, slova za imena diskova, file open dialog je redizajniran ali i dalje nije funkcionalan, vise ne postoji classic Start Menu vec samo ovaj novi...
Ne vredi tih para.

mvgr

pre 14 godina

Koristim Mac od 2004 god. Od kada sam počeo da koristim Mac,Win NIKADA VIŠE.
Ja sam ,,prosečan,, korisnik koji koristi Mac.Naravno da nisam udala i mogu da napravim razliku,Win korisnici recite mi kad će te imati kvalitet zvuka kao na Mac mašinama,kvalitet slike,rezoluciju,jednostavne programe sa minimalnim brojem bagova,OS kojim možete da bez brige krtarite net-om a da se ne bojite virusa,crva i ostale gamadi,... ???
Ja i moja porodica pokrećemo Win samo kad se uželimo igrica. Za sve ostalo tu je Mac Book i Mac mini. A da, imamo i mi PC ali se na njemu vrti Srb linux i Win Xp ali samo zato što knjigovostveni softver radi na njemu.
Ono što kažu Hp-ovi vodeći ljudi jeste samo marketinški trik koji bledi kad prvi put sednete za Mac računar ili PC sa Linux OS-om.
Kao dokaz toga jeste sve veći broj Mac i Linux korisnika.
Da ne bude da pričam svašta probao sam Win7 još u beta fazi i svim njegovim rc fazama. Šminka kojoj trema u odnosu na Vistu malo manje memorije,loš krnel,bagovi koji verovatno nisu još zakrpljeni, nemogućnost pokretanja pojedinih programa,...
A što se cene tiče, uvek možet za svoju dušu iz USA uvesti svoj Mac po mnogo povoljnijim cenama. Postoje, ako nekoga to zanima ljudi koji dovoze Mac-ove sa međunarodnom garancijom po mnogo povoljnijim cenama.
Da li treba trošiti reči da koristeći Mac koristite legalne softvere a koristeći Win koristite takođe legalno ukradene softvere.
Na kraju krajeva, ko voli da uživa u korišćenju svog računara može da bira između stabilne Mac platforme ili delimično nestabilne Win platforme. Tu se negde smestio Linux koji daje više od Win OS-a i to BESPLATNO.

Iandeb

pre 14 godina

@w7rulez i ostale koji prozivaju:

Moji komentari su reakcije na prozivanje OS-ova sa Linuxom. Zaista, da ste cutali ovde o Linuxu, u skladu sa kolicinom znanja koje o tom sistemu posedujete i koliko se koristi u svetu, ne bih se uopste javio.

Vec je neko postovao informacije o Guglu i drzavnim administracijama, ne zelim da ponavljam. Mislim da je ista osoba pomenula i listu najjacih superkompjutera. MOzes cak naci i na Vikipediji odnos razlicitih OS-ova koji pokrecu ove projekte. Videces da je 99% pod Linux/Unix zasnovanim resenjima.

Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.

pera

pre 14 godina

Autocad i Photoshop- do pre par godina prve stvari koje ti ljudi traze da instaliras na win.Neznaju zasto im treba ali samo ti to stavi imam ja sina/cerku koji ce u tome da radi. I sta se desava 90% njih provali da tu nema sta da trazi,sto kazu ne ume,ne ide u glavu.Brate Ivane tebi svaka cast za ACAD ali 95% njih ga ne zna ili ga uopste ne zanima ACAD!Zasto stalno pominjes "nema nista u linuks-u" pa po toj analogiji i win bez ACAD je nista!Evo i ja znam da crtam u tom tvom ACAD i sta sad.Jednostavno sam provalio da me to ne vuce, ne sluzi kompjuter samo crtanje.

Unix/Linux/MacOS

pre 14 godina

alexm

Kako možeš da kažeš da je free software utopija? Od tvog računara do sajta B92 sve je free software osim tvog windowsa. Šta misliš koliko su IBM, Sun, HP i slični uložili para u razvoj tkzv. free sw. Šta misliš zašto je Sun dao onoliko miliona dolara za MySQL koji je takođe free software. Znaš li i da je Google free, a kažu da su bogatija i moćnija kompanija od Microsofta. Verovatno su po tebi i Google, IBM, Sun, HP i ostali utopija i komunističke firme.
Voleo bih i da nam objasniš kako to ti zarađuješ time što neko plati win Microsoftu ili kako to ti gubiš kad neko umesto M$ win-a instalira free OS.

Inače, tačno je da na win zarađujemo više, (zato ga i hvalite i volite). Njega treba stalno popravljati i podizati. Ovi naši Unix/Linux/MacOS-ovi jednostavno rade.

Castles

pre 14 godina

@Bole
Ne razumem zašto si postavio situaciju kao da je Mac jedini pravi i valjan izbor a da je PC "nužno zlo", ono što ljudi sebi mogu da priušte, a da svi čeznu za Mac-om... Nebuloza!!!... A to što mi Mac "nudi" za tih dodatnih 20% je nešto bez čega se svakako ne osećam hendikepirano na PC-u... A i, kao što napisah ranije, imam pristup mac računaru i ne dopada mi se!
A što se tiče cene, ja pišem o ceni kakva je zvanično u Srbiji, jer mali je broj ljudi koji će ići i do susedne zemlje da bi pazarili jeftiniji komp!

maks

pre 14 godina

Pozdravljam novu verziju i poboljsanje Windowsa!

Treba da postoji vise operativnih sistema i svi oni treba da se razvijaju. Pa nek bira ko sta voli / hoce / moze.

Linux - Unix - MacOS

pre 14 godina

Lično sam srećan i jako mi znači to što će mi sedmica za svaki ubodeni uređaj postaviti drugačiju ikonu. Najzad ću znati po ikoni kakav sam uređaj gurnuo u komp, a i u trenucima sreće kad sedmica bude radila moći ću da promenim i par slika za moj novi wallpaper. Jupi.... Windows je to..

Kakav je to OS koji ima veličinu od 16gb? Pretpostavljam da su ponovo u kodu programa sakrili Melindinog konja pa ko nađe moći će da kupi još 2 licence za isti proizvod po povlašćenoj ceni od 399.99$.

M$ Win 7 = Šarena laža

Tux

pre 14 godina

@alexm

Ne, PHP nije najviše u upotrebi zbog toga što je besplatan, mada i tu ima istine. Kada bi MS takođe napravio takvu alatku koja bi bila besplatna, i dalje sumnjam da bi postao glavna stvar. A zašto? Zato što MS ima nezgodnu osobinu da sve što napravi podredi NJIHOVOJ platformi, NJIHOVIM interesima i NJIHOVIM nepoštovanjima standarda. Jedan od osnovnih postulata savremenog programiranja je PORTABILNOST. I za to imaš jezike kao što su C, C++, Java, Python, PHP itd. Ali ne, MS je napravio C#, J++, ASP, .NET i ostale budalaštine koje te teraju da ih izvršavaš SAMO na Windows OS-u. Pazi, Java koja je zamišljena kao platform independent jezik u MS slučaju NIJE?!! Zašto? Monopol! Evo ti primer *jedne banke* u Beogradu, čijem servisu možeš da priđeš samo iz Internet Explorera. Da li smatraš da je programer uradio dobar posao? Siguran sam da je imao pun komfor rada u razvojnim okruženjima tipa Visual Studio, MS FrontPage/Expression Web uz .NET dodatke. Ali web je ipak nešto šire od interesa jedne kompanije.

darko

pre 14 godina

Nije slobodan softver utopija neko sadasnji vrh open source je nesposoban koliko tehnicki a vise marketinski i pod tim najmanje mislim lose se reklamiraju vec nece nisu u stanju ili nece da svate obicnog korisnika.
Kad njih najurite mozda i budete imali neke sanse da prodrete do obicnih korisnika.
Dotle na deskop racunarima mala margina .

igor

pre 14 godina

dO kaze da je prebacio laptop na RHEL 5.4 i da je vrh

Pitanje : zasto serverski OS na laptop i da li si platio licencu za RHEL (red hat enterprise edition)

OS

pre 14 godina

Pogledajte prve 3 reklame sa ovog linka i bice vam sve jasno uvezi Windows 7 i Mac rasprave koju vidim da vodite ovde
http://www.apple.com/getamac/ads/

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan
"Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad."

Mada mislim da me nisi najbolje razumeo, moje veliko izvinjenje i vama Ivane ali i onima (ovde na forumu RETKIM) korisnicima plaćenih (licenciranih) programa!
Ja sam,pre svega, mislio na operativni sistem MS Windows. I dalje tvrdim da NAJMANJE 80% komentatora imaju (bar "kod kuće") NELEGALNOG softvera - koliko hoćeš.
A to je krivično delo, dakle - KRIMINAL.
I onda hvale to svoje besplatno (jer je ukradeno!).
Kada bih, naprimer, dobio besplatno makar i najjeftiniji auto - bio bih prezadovoljan. A ako ga platim - jaaaako ću razmisliti o tome šta sam platio, valja li to ili ne.
Zato ne mogu da podnesem neobjektivne i paušalne ocene LOPOVA.

Uzgred, i ja sam živeo od AC-a (plaćenog!) a moj prvi susret (rad) sa njim je bio još u verziji 2.6(8) daleke 1988. godine. Ali to je neka druga priča...

I na kraju, na Unix-u (a Linux je unix-oid!) su postojali CAD programi dok je Windows još imao mshearts kao "najjaču" aplikaciju. ;)
Šta mislite zašto iza Catie i SolidWorks-a stoji IBM? ;)

iThink

pre 14 godina

Pored sebe imam PC dobijen od posla da mogu da ga zadrzim zauvek, a za sebe kupujem samo Mac. Za taj PC sam vezan koliko i za zavesice nad kadom u kupatilu (u stvari draze su mi te zavesice). Mac je vise od dobrog kompjutera. To je dodatni dizajn u mome stanu, to je objekat koji se dodiruje sa uzitkom, to je elegancija unutrasnjeg sistema sa kojim se tako logicno sporazumevam, to je perfektna sinhronizovanost sa mojim iPhonom... Koliko god Mac na pocetku bio skuplji od PC-ja, barem nikad za 15 godina nisam otisao da ih opravim, niti sam ikada gubio vreme da ih reinstaliram, jer me je napao virus. (Toliko sto se tice promasene investicije) Bas sam zaintrigiran, a sta je to virus? Treba napomenuti i to da korisnici Mac-a ni ne zele da Mac pretekne PC-jeve u prodaji. Nama odgovara ovako bez virusa i sa osecanjem posebnosti. I ne mogu da verujem da ce Microsoft pokusati jos jednom da iskopira Mac i otvori svoje radnje. To ce Apple-u dati jos jedan razlog da naprave smesne skec reklame na racun PC-jeva, u kojima prepoznajemo istinu.

Bojan

pre 14 godina

Koristim XP, probao sam 7 cisto iz znatizelje, i vratio sam se na XP. Nisam se vratio zato sto sam razocaran, sto mi se ne svidja ili zato sto mi nesto ne radi i sl, nego zato sto sam odlucio da predjem na 7-icu kada malo zazivi (za godinu-dve). Uostalom uvek sam se tako ponasao kada je u pitanju prelazak na novi OS. E sad sto se tice Linuxa i Mac-a...Linux sam probao i ne mogu da kazem da mi se ne svidja, naprotiv, ali jednostavno premalo znam o njemu da bih ga koristio svakodnevno. Za Mac nikada u zivotu nisam imao priliku da sednem, bar za sada.

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor
Bilo bi interesanto čuti tvoju definiciju pojma "desktop" :) Međutim, samim tim što kažeš da Corel Linux ne postoji iz razloga "što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno" indirektno priznaješ da je u to vreme postojao Linux za desktop računare.

Nisam rekao da na Internetu vladaju Unix/Linux serveri. Govorio sam o web serverima, a web i Internet nisu isto. Interent su i mail serveri, a tu je (za ozbiljnu primenu) Microsoft Exchange daleko ispred svih ostalih (oko 70%). Čak i kod web servera, statistike izgledaju drugačije kada se ograničimo na poslovnu primenu. Npr. kod američkih Fortune 1000 kompanija, većina koristi Microsoft platformu. (Priča o tome kako Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD nema veze sa vezom, Hotmail je bio na FreeBSD kada su ga kupili, odatle je priča potekla).

O Minhenu si pre mene pričao sa nekim drugim, tako da nisam siguran na koja pitanja misliš. Putinova odluka ima više veze sa politikom nego sa tehnologijom. Migracija u Beču izgleda da ide istim pravcem kao i u Minhenu: http://www.freesoftwaremagazine.com/columns/vienna_failed_to_migrate_to_linux_why I njima je pala na pamet genijalna ideja da razvijaju svoju sopstvenu distribuciju... Osigurali su sami sebi posao do penzije :-)

No da se razumemo. Ja nisam protiv Linuxa, nego protiv Linuxa po svaku cenu.

Što se tiče Windows 7, za sada je prihvaćena jako dobro, prema poslednjim istraživanjima u SAD 51% kompanija je najavilo prelazak na Windows 7.

Zoki

pre 14 godina

@Tux
Osnovni razlog za pojavu PHP je bio potreba Perl/CGI programera za nekim jednostavnim skriptom koji bi se izvršavao na serveru. Na Microsoft IIS platformi je postojao ASP (Active Server Pages), baziran na Visual Basic Scriptu, koji je većini Perl/C programera bio stran. Takođe, implementacije ASP za Apache servere nisu bile posebno uspešne.
Alternativna rešenja su bila preskupa (npr. ColdFusion koji je zahtevao svoj sopstveni server) ili previše komplikovana (npr. JSP, Java Server Pages ili Java Servlets) za jednostavnu i brzu upotrebu.
Osnovni nedostatak PHP je nedostatak razvojnog alata kao što je Microsoft Visual Studio. To je ustvari možda najveća prednost Microsoft ASP.NET platforme u odnosu na konkurente. Drugi problem je bezbednost, i to ozbiljan problem. (Ko ne veruje neka pretraži http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search?advancedsearch=true na PHP)

@Unix/Linux/MacOS
Slobodan softver je realnost, potpuno besplatan softver je utopija. Besplatan softver se naplati kroz onaj softver koji nije besplatan, kroz servise, reklame ili jednostavno, kroz ometanje konkurencije. Internet Explorer je besplatan softver :-) O tome zašto su neke velike kompanije prividno stale iza slobodnog softvera moglo bi se diskutovati. Npr. jedan Oracle će biti srećan ako njegovi klijenti uštede na licencama za operativni sistem, a onda to što su uštedeli potroše kod njih.

Tux

pre 14 godina

@Zoki

U pravu si, apsolutno. Perl koliko god bio moćan nije baš optimalan i brz, mada je mnooogo dobar za iživljavanje ;-). Sa druge strane, PHP ima i strukturu i efikasno izvršavanje. Postoje doduše komercijalna IDE okruženja za razvoj u PHP-u, ali većina UNIX (c) programera to radi u vimu ili emacsu. Iskreno, kada ovladaš tim alatkama moćnije su od bilo kakvog drugog okruženja.

Međutim, govorio sam o težnji MS-a da svaki svoj proizvod ograniči na svoju platformu. Umesto da poštuju postojeće standarde, oni se trude da ih obore kako bi njihova patentirana rešenja postala standard a zatim naplaćivali njihovu upotrebu. Bilo bi sjajno kada bi napravili nešto što bi služilo svima i bilo opšte prihvaćeno, ali za tako nešto treba sačekati da izgube još malo tržišta pa budu primorani da sarađuju sa drugima. Ko zna, možda nekad u nekom paralelnom univerzumu iz te kompanije izađe nešto dobro i originalno. :-)

Iandeb

pre 14 godina

@loller:

Na primer Maya-om, kao sto to rade u Dreamworks studiju. Ili programima za vizuelizaciju

Zasto se ne suzdrzis i ne proveris malo stvari. Ofiras linux kao platformu za ozbiljne stvari...:-). Razumem ostrascenost omiljenim OS-om, ali daj prave argument. Sto se tice tvoje primedbe da sam napravio hipoteticko poredjene, opet ne razumem, kako mozes sebi da dozvolis da govoris nesto o cemu ne znas!? Moj laptop i moj desktop potpuno hardverski funkcionisu pod Linuxom. I jedan i drugi nose nalepnicu "Designed for Windows(R) XP/Windows Vista capable(TM)"
:-))

Igre me ne interesuju. Ukoliko su Windows igre nekome primarna stvar zbog koje koristi kompjuter, nece se proslaviti sa linuxom.

samo vas gledam

pre 14 godina

Od jednog "oglasa" za WIn7 nastala je debata u stilu PC vs Mac!!! Ne znam i ne zanimam me. Zivim od rada na rachunaru i ne pitam nikad za OS. Sednem i radim i j... mi se. Posvadjam se nekad sa tasterima "command" i "alt", ali nista strashno.

A da W7 trazi puno para za konfiguraciju, trazi.

A Milan lepo reche onomad...
živimo u pričanju, branimo
se, hodamo i slavimo
neke bezvezne stvari
neke bezvezne priče
što je smislio neko
u samo par godina za nas...

Casles

pre 14 godina

"Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.
(Iandeb, 23. oktobar 2009 16:02)"... Upravo je u ovoj rečenici sadržana suština svega: Windows je default a ostalo su samo alternative...!!

Bule

pre 14 godina

----
Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!
(dO, 23. oktobar 2009 01:54)
----

Ovde se diskutuje o Windows 7, ali cak i oni koji ga nisu ptrobali, imaju potrebe da se jave. I sad neko ovakav komentar da shvati ozbiljno?

alexm

pre 14 godina

Kao korisnik i free softvera i microsoftovih resenja mogu da kazem da je windows 7 do sada najbolji microsoftov proizvod kada su u pitanju operativni sistemi - naravno iz licnog iskustva. Nezahvalno je porediti neki distro linuxa, osx, windows 7. Svi od njih imaju nesto sto je specificno. Linux ima velikih problema sa drajverskom podrskom. OSX je mnogo skup ali i lep. Windows 7 je uzeo neka resenja iz OSX i naravno iskopirao ih i uskladio. Svedoci samo da u nasoj zemlji mozemo da nabavimo i nelegalne kopije windowsa 7 - takoreci dobjamo ga za dz e sada linux je free - slobodan, otvoren os. Generalno nezahvlno je porediti. Koristim od linux distroa Kubuntu. Ovih dana izlazi nova verzija. Ali posteno nikada ne mozes kao programer da zaradis neku paru radeci sa linuxom - to je realnost. Linux je dobar da se uce prncipi jer je otvoren i tu se to zavrsava bar ovog dana kada pisem ovaj post. Buducnost mozda bude i deugacija.

darko

pre 14 godina

Prvo koristim legalno.
Drugu aktivacija preko loadera je ostavljena od viste po meni namerno u cilju promocije novog os.
Mada windows nemoze da vidi loder za jedan dan je moguce napraviti program koji ga vidi i blokira nelegalne korisnike i poslati preko update.
Zasto to neradi meni je jasno.
Znaci neko vreme ce dozvoliti ovako a posle ce onemoguciti.
Kad im je dozvoljeno makar precutno preteska je rec nazvati 80% Srbije lopovima.
Nebrini kad bude para bice i vise legalnih i kad microsoft kaze dosta promocije.

Ivan

pre 14 godina

(Lala iz Banata, 23. oktobar 2009 07:58)

Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad.
Da, imam Autocad Light i platili smo ga oko 1k dolara - ta verzija ima samo 2d i zato je znatno jeftinija.

A sta sam trebao da dobijem alat dzabe sa kojim pravim posao?
Ne razumem??
Ako se bavish gradjevinom da li neko treba da ti pokloni mixer za beton ili moras da das 150 hiljada da ga kupis??

Kakva je to logika?

Ne dobijam za Linux takav program.

Poenta:
DA SU PROGRAMI DZABE NE BI NI POSTOJALI!

Ko bi ulozio u razvoj 50 miliona dolara da napravi program ala Autocad i da ne moze da ga otplati??

Kako bi ljudi projektovali - u cemu bi radili??

Pa Linux nema aplikacije, naravno da je dzabe kad ne radi nista.

Ne mogu da verujem da iko brani tako sumanutu logiku da softver treba besplatan da bude.

Ok - za nashe standarde je puno dati 4.5k za full AutoCad, mozda bi za nase trziste trebale cene da budu manje, ali pogledajte sta vam on pruza. Ja godinama ZIVIM od ovih programa. Meni su oni alatke kao sto je tesaru cekic alat.

darko

pre 14 godina

citat -Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere. kraj
Nesporim da je linux za mnogo sta bolji i nisam ni osporio da je najbolji za superkompjutere .
Svako ima prava na misljenje .

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor

Linux je ove godine postao punoletan, GNU je star 25 godina, RedHat se pojavio pre 15 godina, Corel Linux pre 10. O kakvih "zadnjih par godina" razvoja za desktop pričaš?

Minhenski "Skadar na Bojani" je počeo pre 6.5 godina. Od 14000 računara do sada su na Linux prebacili 2400. Potrošili su 30 miliona evra, koliko su imali u budžetu, sada su dodali još 13 miliona i produžili projekt do 2012. godine. Cilj više nije 100%, nego 80% računara. Cena - sitnica: 3800 evra po računaru, pod uslovom da ne probiju budžet i rokove još koji put.

Apache može da se instalira na Windows, ali takva kombinacija je jako retka na "živim" serverima, osim ako se ne radi o nekoj veoma specifičnoj konfiguraciji, ili o Apache koji dolazi kao deo application servera. Sa druge strane, programeri obično koriste Apache na svojim Windows racunarima, prilikom razvoja i testiranja. Medjutim, veliki broj "živih" Apache servera ne koristi Linux kao operativni sistem, nego BSD ili neku komercijalnu verziju Unixa.

I ja bih voleo da vidim kako se došlo do informacija da M$ drži 75% servera na svetu. Mislim da je vrlo komplikovano doći do nekog broja koji bi obuhvatao sve primene. Većina "živih" web servera koriste Linux ili BSD, ali Microsoft Active Directory drži preko 90% tržišta u svojoj kategoriji.

alexm

pre 14 godina

Ne shvatam zasto tako daleko idete. Jeste kombinacija LAMP(Linux Apache, MySQL, PHP) jeftinija i stabilnija za tu svrhu. To stoji. Ali ne mozemo samo na osnovu toga da sudimo. Pa znate li vi koliko je smorno danas razvijati web aplikaciju u phpu. Nekima je to tesko da priznaju jer na tome i dobijaju neke pare (programirajuci u phpu). A zasto se to najvise koristi pa jednostavno zato sto je free. Ne hvalim microsoft ali windows 7 zasluzuje paznju i pozitvne kritike. Da li ima neki sw koji je pusten u masovnu upotrebu a da se ne izvrsava na win platformi, obrnuto nije slucaj. Sama ideja postojanja free sw je utopija da ne kazem komunisticka. Kako da neko zaradi pare na tome - lepo je koristiti korisnicki sw koji ne kosta nista. Ne kazem ni da ne moze da se zaradi ali ne u tolikoj meri kao sto moze radeci na win platformi.

Recimo stalno se kritikuje i Visual Studio koji donosi pregrst alta, samo zato sto kosta i radi na win. Prica se da linux nudi to isto. Pa evo pitanje: Molim vas navedite mi neko bolje i sofistiranije okruzenje za razvoj aplikacija, koje ce za te iste pare da da programeru osecaj udobnosti i komfora pri radu.

A za prosecnog korisnika, naravno to niko ne govori u postovima, ako mu se svidja win 7 onda neka koristi njega jer je dobar. Ako voli linux neka koristi linux. Moze da instalira i oba pa da ih koristi po potrebi i tu je tacka.

samo da vam pokazem

pre 14 godina

http://news.netcraft.com/archives/2009/10/27/white_house_goes_open_source.html

i ovo ide u prilog prici o tome da li i ko sve prelazi i dge se sve nalazi linux.

Enko

pre 14 godina

Alo bre Windows je zakon. Svi ovi koji ne vole (ima ih 1%) Windows neka zaobiđu temu. Stvarno upoređivati giganta sa nekim levacima, to pojma nema. Uzgred, B92 odličan text. Pozz

Aleksandar

pre 14 godina

10 godina sam koristio Windows OS na mome PC pre 2 godine sam presao na Mac . Nikad vise na Windows , sa Windowsom sam imao samo glavobolje . Ljudi ajde da realno pricamo .

M.Csaba

pre 14 godina

"" Koristim Linux vec 12
godina."
Iskreno saucesce! :)
(Boki 7, 22. oktobar 2009 19:11)"

Pa, stvarno smo zreli za saučešće:
- OS bez virusa
- OS bez ilegalnih softvera
- OS sa mnogo boljim grafičkim dizajnom
- OS na kojem mogu instalirati 500 programa simultano.
- OS koji mogu da instaliram na USB i da ga nosim sa sobom
- OS sa programima za obične korisnike o kojima Win-ovci mogu samo da sanjaju.

Brate, ne shvaćaš da je Microsoft prošlost?

Ivan

pre 14 godina

Kompjuter koristim profesionalno, ne za igranje i gubljenje zivota. Ako nekome treba komp samo da bi gledao Youtube i da bi visio na Facebooku onda je neki dobar mobilni telefon sa velikom rezolucijom najbolje resenje.
Ali ako nekome treba kompjuter da bi zaista nesto radio onda je suludo pricati sta je Mac, sta je Linux, a sta je Win.

Windows je platforma za koju su podrzane sve najkomplexnije aplikacije - kako za programiranje tako i za CAD, dizajn itd.
MAC ne lici na OS vec na konzolu u poredjenju sa PC-jem.
A sta je Linux? haha pa ja ne znam sta bih radio kad bih instalirao Linux! Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?
Pa i onaj OpenOffice sto je uradjen inicijalno za Linux je smejurija u odnosu na Office - a ako neko komparira cene > pa normalno da softver treba da kosta - ako neko pravi novac sa tim softverom onda treba da ga kupi kao i BILO KOJI DRUGI ALAT!!

Windows 7 je najbolji OS do sad! Vista je bila mnogo losha i spora, zato sam koristio XP i sad preshao na Win7 koji je brzi od XP, mnogo vishe koristi GPU tako da je interface brzi, a o stabilnosti da i ne govorimo.

JCD

pre 14 godina

Tekst jeste malo kao da ga je pisao sam Bili Kapije ;), međutim stvar je u tome da je Windows 7 ZAISTA odličan. Ovi koji pričaju o (ne)stabilnosti Windows 7 bi trebalo da jednom sednu i zapravo ga malo koriste pre nego li što daju takve paušalne ocene...

Činjenica je da je Micro$oft napravio dva sjajna proizvoda za ovu generaciju (Windows 7 i Windows Server 2008) i da ovi što "po defaultu" pljuju po Windows-u bi trebalo malo da se zapitaju ima li smisla večito mrzeti sve što izađe iz Micro$oft-a, i proglašavati ga lošim.

Davno je prošlo vreme Windows 98, ME, i njemu sličnih "klimavih" operativnih sistema.

Što se tiče dopadljivosti, meni je Windows 7 lepši od Snow Leopard-a, ali to jeionako subjektivna kategorija, pa nemasmisla o tome ni raspravljati.

Last, but not least, stvarno ne znam otkuda pojedincima ideja da se treba "izrvati" sa drajverima. Ja instalir'o Windows 7 i apsolutno mi NIJEDAN drajver nije trebao - sve je odmah funkcionisalo (za razliku od toliko hvaljenog Ubuntu Linuxa 9.04). Nravno, poželjno je instalirati najnovije drajvere proizvođača hardvera, jer su sigurno bolji od generičkih Windows-ovih, a to je lakše nego ikada. Download-double click-install-reboot-gotovo! :)

I još jednom, zaista, ljudi, iskulirajte sa pljuvanjem po Windows Sedmici i besomučnim hvalisanjem Linuxa i MAC OS X, jer daleko je od istine da su bolji, a kamo li mnogo bolji.

P.S.

Ja sam inače korisnik svih navedenih operativnih sistema i uzgred sam i inženjer elektrotehnike i sistem inženjer, pa stoga smatram da znam o čemu pričam. ;)

Pozdrav svima!

pera

pre 14 godina

"zaista dobar"?! haha stara dobra Majkrosoftova fora "ovaj predhodna verzija je losa,zaboravite je ali zato ova ce biti superrr!" Ne znam da li ostali primecuju da kad god neko prica nesto pohvalno za doticni OS obavezno pomene da je IT doktor,inz ili sta god a ustvari je lik koji prodaje taj OS.Jutros je direktor Majkrosofta za Srbiju na pitanje sta ima novo u Win7 odgovorio:"sada u win7 imaju pozadine-fotografijame iz Srbije":))To je tacno imate lep OS i samo to a ispod haube imate motor fice. Sta NOVO i konkretno je doneo Win7 zaista?! Novi fajl sistem?! Sta?

bili

pre 14 godina

Koliko je M$ programera potrebno da se zameni sijalica?
-Nijedan, proglase mrak za standard.
Uzivajte i dalje uz trojance,crve,viruse i ko ce to sve da pohvata :))) i da neizbezni bluescreen on death!

darko

pre 14 godina

Mozda je vreme se kaze nesto o tome kako srediti win 7 posle instalacije jer mnogi ce tek sad doci u posed win 7.
1Update obaveno proveriti posle instalacije u 90% slucajeva ce se tu nalaziti drajver za grafiku .Postoji mogucnost da bude opcionalan i zato obavezno proveriti sta je ponudjeni u update . 2Zatim idite u device menager u control panelu tu ce zutim troglom biti oznaceni hardver kome treba update .
levi klik misom i pritisnite opciju da win 7 sam potrazi drajvere . Ako nesto nenadje pokusajte na sajtu prizvodjaca ali ovo je sve za svaki slucaj. Velika vecina ce instalirati win 7 bez problema i samo skinuti drajver za grafiku sa update.Da nezaboravim I realitek skinite sa njegovog sajta verziju za win 7 a ne sa cd tako je najbolje .
Instalacija programa recimo firefox itd najbolje I najbolje zadnju i najnovija verzija za njih mogu da garantujem da ce raditi savreseno
Sama instalacija bi sad bila propsirna da opisujem jel ima vise mogucnosti .Ali cista instalacija je automcka i nezahteva bilo koju aktivnu radnju. Treba skinuti windows 7 upgrade advisor pre pocetka instalacije I ima verzija i za xp i vistu.Upgrade je moguce samo sa viste sa xp cista instalacija .Postoji nacin I kad prelazite sa xp da sacuvate podatke u c I vratit na mesto I bez prebacivanj ili backup ali bilo bi preopsirno da to objasnjav.Sve se moze naci na netu
Nadam se da sam bio koristan.

Milos

pre 14 godina

Vrlo je realno kada ocenu o rezultatima jedne bitke daje upravo jedan od ucesnika, HP. Microsoft ce morati puno da radi da bi Windows postigao stabilnost, funkcionalnost i dopadljivost (Snow) Leoparda. A da ne govorimo o ceni.

Castles

pre 14 godina

A što se tiče poređenja same estetike Windowsa i Leoparda... Pa, mama ima Mac na poslu i recimo da mi se nikada nije dopadalo ono sivilo... A ni cena mac notebooka, za koju mogu da kupim 3 laptopa i da opet radim isto ono što bih radio i na mac-u... ( A nisam fanatik koji broji sekunde u izvršavanju neke operacije)... Dakle.. GO PC & GO Windows (7 pravi izbor!)!! :)

Bole

pre 14 godina

@LCD

"Sta Mac donosi revolucionarno?" Pa da li je to zaista bitno? Sta je Microsoft uradio po tom pitanju? Sminka aplikacije i dosta drugih ideja je preuzeto bas od Apple-a. Tj.pokusali da kopiraju. Ok, zaborvio sam da kazem da sam prosecan korisnik, mozda malo ozbiljniji, ali programer nisam. Bili su neki komentari na racun Apple-a, tj. da samo Windows ima ozbiljne programe za rad i satisfakciju samo nekih ultra "hakera" (vanprosecnih programera). Apsolutno netacno. To sto je neko video i testirao MAC samo u Com Trade-ovom izlogu, ili bio na Apple-ovom sajtu, to ne znaci da mogu da napisu knjigu o tome. Programi postoje, apsolutno svi koji su potrebni za bilo koju vrsto programerstva. Licno znam programera (robotika) koji radi na Apple - Mac Pro kompjuteru.
Ovaj tekst ne znaci da ja disputujem Win 7 ili bilo sta slicno - neka je i najbolji (sa srecom). Ali da je Mac losa kupovina -nije. I to sto neko misli da je Mac "konzola" za Win, sta reci... Smejurija... Takodje razumem lika koji kaze 3 lap topa za jedan Mac. On verovatno nije izasao iz zemlje u skorije vreme (neracunajuci Bugarsku, Tursku...). U Americi Apple je skuplji izmadju 10 i 20% u odnosu na KVALITETNU Windows konkurenciju. Sto, po mom misljenju, nije ni malo mnogo. Ako si u stanju sebi da priustis kompjuter/lap top koji ti se DOPADA, i na koji si navikao (mnostvo "malih", "beznacajnih" idejnih resenja koje kupuju ljude) razlika u ceni apsolutno ne predstavlja nikakav problem. Svako po velicini svog dzepa, oduvek je tako i bilo...

mvgr

pre 14 godina

Koristim Mac od 2004 god. Od kada sam počeo da koristim Mac,Win NIKADA VIŠE.
Ja sam ,,prosečan,, korisnik koji koristi Mac.Naravno da nisam udala i mogu da napravim razliku,Win korisnici recite mi kad će te imati kvalitet zvuka kao na Mac mašinama,kvalitet slike,rezoluciju,jednostavne programe sa minimalnim brojem bagova,OS kojim možete da bez brige krtarite net-om a da se ne bojite virusa,crva i ostale gamadi,... ???
Ja i moja porodica pokrećemo Win samo kad se uželimo igrica. Za sve ostalo tu je Mac Book i Mac mini. A da, imamo i mi PC ali se na njemu vrti Srb linux i Win Xp ali samo zato što knjigovostveni softver radi na njemu.
Ono što kažu Hp-ovi vodeći ljudi jeste samo marketinški trik koji bledi kad prvi put sednete za Mac računar ili PC sa Linux OS-om.
Kao dokaz toga jeste sve veći broj Mac i Linux korisnika.
Da ne bude da pričam svašta probao sam Win7 još u beta fazi i svim njegovim rc fazama. Šminka kojoj trema u odnosu na Vistu malo manje memorije,loš krnel,bagovi koji verovatno nisu još zakrpljeni, nemogućnost pokretanja pojedinih programa,...
A što se cene tiče, uvek možet za svoju dušu iz USA uvesti svoj Mac po mnogo povoljnijim cenama. Postoje, ako nekoga to zanima ljudi koji dovoze Mac-ove sa međunarodnom garancijom po mnogo povoljnijim cenama.
Da li treba trošiti reči da koristeći Mac koristite legalne softvere a koristeći Win koristite takođe legalno ukradene softvere.
Na kraju krajeva, ko voli da uživa u korišćenju svog računara može da bira između stabilne Mac platforme ili delimično nestabilne Win platforme. Tu se negde smestio Linux koji daje više od Win OS-a i to BESPLATNO.

dO

pre 14 godina

Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!

Linux rocks

pre 14 godina

Vama kojima je M$ Win dobar verovatno je i Coca Cola najzdravije piće. Čuj oni su gigant i koristi ih 99% korisnika računara. Ako su tebi ovo argumenti za kvalitet softwera nebih te dalje zadržavao. Microsoft nikada do sada nije napravijo dobar OS. O nestabilnosti, virusima, backdoor-ovima, licencama i ostalim glupostima nebih govorio. M$ Win je komercijalan sofware i kako bi rekli "konfekcija". Ako želite dobar OS zna se Linux, Unix, MacOS.

Aleksandar

pre 14 godina

Evo za neverne Tome par dokaza windows ws Mac.

Dosta sam razmisljao o Mac OS jer nije bilo lako preci sa Windows na Mac bas zbog svih programa koje ima na milione koji rade na Windows a ne rade na Mac . Pored toga i cena laptopa koji radi na Windows je duplo jeftinija od obicnog 15' laptopa sa Mac OS . Uzeo sam iMac 24' na njega sam stavio Boot Camp i sada imam i OS X kao main OS i preko BC imam XP i Vista os .
Mac ima split screan sto mi omogucava da 3 OS sistema radim istovrmeeno bez restartovanja PC kao na dual boot mod windowsa i mpoj XP i Vista rade x2 brze nego na PC ijednom .

Stvarno je smesno porediti Windpws i Mac ili windows ili Linux .

To je isto kao kad bi vozio stojadina 25 godina i predjes na novog BMW 530IL . Pito bi te bil se vratio u keca starog 25 godina . E to vam je ljudi Windows . Sva ta njihova sminka je besmislena pogledajte samo koliko memorije danasnji kompjuteri moraju da imaju da bi radili cak do 10gig . Ej o cemu mi ovde pricamo pa Mac book sa 1gig moze da radi video editing profesionalno x100 brze nego ijedan windows . Hvala Bogu ja sam presao na Mac i vise nikad na Windows !

M.Csaba

pre 14 godina

Kako čitam reakcije, sve mi je manje verovatno da 98% ljudi koriste Windows. To je jedna brojka, kojim se Microsoft gađja već godinama, ali realnije reći negde oko (ili ispod) 90%. A i ovaj procenat će se drastično smanjivati u bliskoj budućnosti. Sve više i više proizvođača izbacuje i Linux motore za svoje igrice. u međunarodnom standardu za dokumente, umesto .DOC formata, prihvatili su .ODF tj. OpenOffice, koji mnogo više zna nego Word. Sve normalne vlade migriraju svoje sisteme (i time debelo štede) sa Windowsa na Linux. Problemi sa drajverima za Linux su sve ređe, a prestaće onog trenutka, kad Microsoft izgubi mogućnost ucena nad vendorima. (tj. ako neki proizvođač objavi specifikacije za svoj hardverski proizvod, reskira, da njegov proizvod ne bude elektronski potpisan od strane MS, pa tako i da ne bude prihvaćen od OS-a).
Skupi koristički softveri broje dane. U igri će ostati individualizovani softveri.
Primer je Gimp. To je danas program broj 2 u svetu za manipulaciju slikama. Naravno nije tako dobar kao Photoshop, ali rascep među njima se konstantno sužava, a običnim korisnicima je već i više nego dovoljno ono što Gimp zna.
Inkscape je sa svojim 30 MB instalacionim fajlom je već rasturio CorelDraw. OpenOffice isto tako MS Office i tako dalje. Razvijam programe za Linux. Radim to u slobodnom vremenu. Naše vreme tek dolazi!

beer baron

pre 14 godina

ma kakav windows 7? 2 giga rama i 256mb na grafickoj da bi se pokrenuo? I jos je neko napisao da win ima vecu podrsku za hardver...pa ja kad instaliram novi Ubuntu prepozna mi sve iz prve(jedino update-uje drajvere za graficku) a win instaliras pa onda jos 20 minuta instaliras drajvere....ko je iole malo duze koristio Ubuntu skontao je da je bar dve godine ispred win-a po mogucnostima...

darko

pre 14 godina

Windows 7 je odlican os .
Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter i to bi ga kostalo bar 500ev .
Dozvoljavam da neko kaze da treba da predje na linux jer je free ali nemam visoko misljenje o linuxu.
Neko ce reci sad sve odlicno radi sa xp zasto menjati ,priznajem ima logike u tome.
Ali da ce napraviti gresku ili otezati sebi rad ako predje na win 7 nece licno smatram da se uprkos ceni gotovo isplati .
U svakom slucaju kad se kupuje nov kompjuter treba uzeti samo win 7 ,ko je avanturista i voli promene neka uzme applov mac ali posto je win 7 bar ravan applu nevidim razlog za to.
Linux je po mom misljenju postao skoro krs od koda ,mnogi se nece sloziti ali to iskreno mislim.
Mozda ce google sa svojim hrome os sredi konacno linux bilo bi lepo i dobro za sve.

bili vanili

pre 14 godina

a sta vrhunac koriscenja OS je crtanje u auto cad-u?!!!U jaka stvar.I sta ces ti hakeru da uradis kad nadjes rupu u kernelu nemoj da si smesan!Evo ja cu da te pustim da vidim kako ces da mi srusis Solaris :))) sa OS-om za domacice i klince igrace :)))

Iandeb

pre 14 godina

@JCD:

Ne mozemo da iskuliramo kada nisi u pravu :-).

I cekaj, gospodine implementirajuci inzinjeru, kada poredis dve masine jednu po XP-om i jednu pod recimo Slackwareom, uz to da obe masine nemaju problema sa hardverom - koja ce furati bolje, koja ce lakse podnositi visoku opterecenost, koja ce se manje rusiti.
Poredjenje izvrsi na hipotetickoj masini na kojoj hardver radi pod oba sistema bez problema (sto danas nije tesko naci). Plus zamislimo da je XP imun na zlehude programe. Poredimo cisto sistem.

loller

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.

sofronije

pre 14 godina

Kada pogledam svu tehniku oko sebe vidim samo Linux.
... u mobilnom telefonu - Android - Linux
... u ruteru na stolu - Linux
... u bezžičnom access pointu na stolu - Linux
... u LCD TV-u - Linux
... u satelitskom resiveru - Linux
... u Netbooku - Linux
... kada oteram auto u autoservis na dijagnostiku - Linux

itd. itd.

I svi vi što pljujete po Linux-u, kada otvorite 80% sajtova na Internetu ili pošaljete/primite email, ili gledate youtube, dočeka Vas servis koji radi pod Linux-om

Lunux je za profesionalce, Windows je za gejmere, tako je oduvek bilo i biće ...

"Dva put' ništa je ništa, matematika je jasna. Crva nikad nije ni bilo" :-)

Linux zakon

pre 14 godina

Google 450000 Linux servera,
Yahoo 200000 Linux servera,
Državne uprave: Nemačke, Holandije, Kine, Japana, Australije, Španije, Rusije, Brazila, Južne koreje...itd,
Lista najjačih kompjutera na svetu: broj win masina = 0. Itd, itd...ima toga.

Poz.

Linux - Unix - MacOS

pre 14 godina

Lično sam srećan i jako mi znači to što će mi sedmica za svaki ubodeni uređaj postaviti drugačiju ikonu. Najzad ću znati po ikoni kakav sam uređaj gurnuo u komp, a i u trenucima sreće kad sedmica bude radila moći ću da promenim i par slika za moj novi wallpaper. Jupi.... Windows je to..

Kakav je to OS koji ima veličinu od 16gb? Pretpostavljam da su ponovo u kodu programa sakrili Melindinog konja pa ko nađe moći će da kupi još 2 licence za isti proizvod po povlašćenoj ceni od 399.99$.

M$ Win 7 = Šarena laža

Sculptor

pre 14 godina

Trziste govori sve. Kupac se opredeljuje za kvalitet. Skart mu ne treba, pa makar bio i besplatan.
I pored toga sto je besplatan, broj desktop korisnika linuksa ne prelazi 2%. Cinjenica da u ovom trenutku u svetu postoji vise Win98 korisnika nego linuks korisnika govori sve.

JCD

pre 14 godina

@pera:

Ne, Pero, ne bavim se prodajom, ali se zato bavim projektovanjem, implementacijom i održavanjem računarskih sistema poslednjih 7 godina. To što se pretežno Microsoft-ova rešenja koriste u našim preduzećima (i ne samo našim, već i stranim) govori samo za sebe.

Ja, naprimer, kažem, pored toga da je Windows 7 dobar, da je besmisleno koristiti IIS Windows Server platforme pored živog Apache-a. Sa druge strane, pravo mi je zadovoljstvo upravljati mrežom/resursima kroz Active Directory (Microsoft tehnologija)...

Poenta: Imam iskustva i sa jednima, i sa drugima, pa sam, eto, formirao mišljenje na osnovu iskustva, a ne predpostavki i predrasuda.

A zašto sam napomenuo šta sam i čime se bavim? E pa to je da ne bi ispalo da sam neki potpuno neupućeni lik koji komentariše nešto o čemu nema pojma.

A da li je Windows 7 revolucija? Daleko od toga. On je ono što je Vista trebala da bude + još nešto. Ne vidim ništa sporno u tome. Uzgred, a šta to revolucionarno donosi svaki MAC OS ili milionita iteracija neke distribucije Linux-a?

Pozdrav! :)

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan:
"Postoji li Autocad za Linux ili Solid Works?"

Najzad poJenta! :)
Dragi naš Ivane (a i većina ostalih), koliko si platio AutoCAD i Solid Works? ;)
DakleM,zaključak:
ovde linux-aši polemišu sa lopovima tj. kriminalcima!
Ili možda grešim?
Dao bih desnu ruku da preko 80% komentatora NEMAJU LEGALAN Windows a brane ga sa "nepodnošljivom lakoćom življenja"! A o aplikativnom softveru da i ne govorimo... :(
HALOOOO! LAKO JE HVALITI NEŠTO ŠTO NISTE PLATILI!!!
Da ste platili, značajno drugačije bi posmatrali mane MS Windowsa, nesumnjivo.

@JCD
"Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a,"

:))))))))))
I Zokijev mačak svojevremeno odlučio da napadne komšijskog velikog šnaucera - i sada više nema mačka. ;)

iThink

pre 14 godina

Pored sebe imam PC dobijen od posla da mogu da ga zadrzim zauvek, a za sebe kupujem samo Mac. Za taj PC sam vezan koliko i za zavesice nad kadom u kupatilu (u stvari draze su mi te zavesice). Mac je vise od dobrog kompjutera. To je dodatni dizajn u mome stanu, to je objekat koji se dodiruje sa uzitkom, to je elegancija unutrasnjeg sistema sa kojim se tako logicno sporazumevam, to je perfektna sinhronizovanost sa mojim iPhonom... Koliko god Mac na pocetku bio skuplji od PC-ja, barem nikad za 15 godina nisam otisao da ih opravim, niti sam ikada gubio vreme da ih reinstaliram, jer me je napao virus. (Toliko sto se tice promasene investicije) Bas sam zaintrigiran, a sta je to virus? Treba napomenuti i to da korisnici Mac-a ni ne zele da Mac pretekne PC-jeve u prodaji. Nama odgovara ovako bez virusa i sa osecanjem posebnosti. I ne mogu da verujem da ce Microsoft pokusati jos jednom da iskopira Mac i otvori svoje radnje. To ce Apple-u dati jos jedan razlog da naprave smesne skec reklame na racun PC-jeva, u kojima prepoznajemo istinu.

Ivan

pre 14 godina

(Lala iz Banata, 23. oktobar 2009 07:58)

Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad.
Da, imam Autocad Light i platili smo ga oko 1k dolara - ta verzija ima samo 2d i zato je znatno jeftinija.

A sta sam trebao da dobijem alat dzabe sa kojim pravim posao?
Ne razumem??
Ako se bavish gradjevinom da li neko treba da ti pokloni mixer za beton ili moras da das 150 hiljada da ga kupis??

Kakva je to logika?

Ne dobijam za Linux takav program.

Poenta:
DA SU PROGRAMI DZABE NE BI NI POSTOJALI!

Ko bi ulozio u razvoj 50 miliona dolara da napravi program ala Autocad i da ne moze da ga otplati??

Kako bi ljudi projektovali - u cemu bi radili??

Pa Linux nema aplikacije, naravno da je dzabe kad ne radi nista.

Ne mogu da verujem da iko brani tako sumanutu logiku da softver treba besplatan da bude.

Ok - za nashe standarde je puno dati 4.5k za full AutoCad, mozda bi za nase trziste trebale cene da budu manje, ali pogledajte sta vam on pruza. Ja godinama ZIVIM od ovih programa. Meni su oni alatke kao sto je tesaru cekic alat.

Juga73

pre 14 godina

Ko hoce da se igra i ima viska para neka slobodno kupi W7. Ostalim korisnicima uopste nije potreban jer sustinski ne donosi nista novo.
Svih ovih godina su radili samo na sminkanju OS-a i na kraju izgleda sareno kao indijski film. I dalje su prisutni konfuzni kontrol paneli, slova za imena diskova, file open dialog je redizajniran ali i dalje nije funkcionalan, vise ne postoji classic Start Menu vec samo ovaj novi...
Ne vredi tih para.

Za domaćice

pre 14 godina

Windows je za decu i domaćice, za sve ostalo tu je Linux :)))

Kolegi koji se bavi razvojem softwera i IS bih poručio da promeni tastaturu...

bBole

pre 14 godina

@ Castles

Naravno da ne trebas ici u US samo zbog lap topa. Ja sam samo zeleo da istaknem pravi odnos cena, cisto da ljudi ne budu u zabludi, da ne misle da je Mac dosao iz svemira. To sto on ovde nije dostupan za vecinu ljudi, ne znaci da je kompjuter los. Ako uzmes cenu Apple-a u Srbiji i uporedis sa onim sto Mac nudi, nije tesko doci do zakljucka da je to promasena investicija. Kod nas kosta toliko zbog vec poznatih stvari: transport, carina, extra zarada... Mnogo je drugacije kada se trguje sa dalekim istokom. Realno, koliko ljudi bi se presaltovalo na Mac da je odnos cena kao gore napomenut, do 20% gore?

w7 rulz!

pre 14 godina

@landeb
Samo opusteno, velika je verovatnoca da cete do kraja godine da dogurate do 1% trzista, sto ce da cini manje od pola koliko je w7 imao u beti.
Ajde da okrenemo pricu ovako:
MS naplacuje svoj OS i skoro sve svoje softvere. Linux je besplatan i besplatan je skoro sav softver za njega. I opet Linux koristi manje od 1% ljudi na planeti.
Kada bi MS dao win i office za dzabe, koliki bi procenat ljudi onda koristio Linux?
S druge strane, linux ocigledno nije OS koji moze da podrzi velike sisteme u potpunosti. Evo primer Minhena koji je pre skoro 8 godina krenuo u migraciju na besplatni OS iz domace kuhinje. I sta se desilo? Imaju podrsku grada, nemacke vlade, ceo (linux)svet gleda u njih, a oni uspevaju nadljudskim naporima da migriraju 200 radnih stanica GODISNJE!!! na linux. Pa da li moguce da su nemci tako nesposobni? Ili su se ulenjili? Ili ce biti da je nesto trece u pitanju? Jednostavno linux kao desktop nije OS za takve domete.
Evo nabroj mi neke velike linux projekte? Neke mreze od preko 10K desktopa koji rade pod linuxom?
A opet, nije mi jasno zasto se vas toliko ostrascenih linuxsasa javilo na vest o novom windowsu? U cemu je tu trik?

darko

pre 14 godina

Linux je gori od bilo kog virusa za obicnog korisnika po meni toliko stavari je ubaceno u kernel.
Za neke stvari je linux dobar ali nikako neodgovara i to bilo koja distribucija obicnom korisniku i velikoj vecini kompanija i to da zaboravimo na programe na linuxu i windowsu .
Ubuntu 9.10 Karmic Koala koja je beti je tako bagovita i to ne samo po meni da se bojim zapravo ce biti linux vista Nema sanse da se to poravi do planiranog izlaska.
Windows 7 radi fino na moja oba kompjutera bez i najmanje greske i sto puta je funkcionalniji.

Freaky

pre 14 godina

"Nevidim razlog zasto bi neko ko je na xp i ima prosecan kompjuter presao na leopard jel bi pored os morao kupiti i applov kompjuter"
Za neupucene, Leopard se moze instalirati i na PC (za obicne smrtnike koji nemaju 1K EUR za Mac - myself included)

Zrenjaninac

pre 14 godina

Kupio sam pre godinu dana novi kompjuter, instalirao Vistu, bio sam jako zadovoljan brzinom i stabilnoscu. Zbog nekih aplikacija koje koristim, morao sam da se vratim na 32bit XP i pokajao sam se. Kompjuter mi sada radi sporija nego pod Vistom. Jedva cekam da instaliram 7. Nadam se da cu moci gore pomenute aplikacije da koristim u okviru virtuelizacija u Sedmici, jer rade samo na 32bit OS. Nisam bas neki strucnjak za kompjutere, pa ako neko zna neka mi odgovori.

Iandeb

pre 14 godina

@primedba na PR tekst:

E sad, sta treba b92 da radi, da
zaboravi na postojanje Windowsa 7?

Ovde prolaze podaci i za ostale popularne OS-e (danke b92 :) - ocekujem report o Squeeze-u kada izadje), tako da neka... uvek je zabavno ispratiti tu, za neke (me inkljuded) besmislenu euforiju.

Sto rece onaj Mac lik skoro, Windows 7 works,...finally.

Linux rocks

pre 14 godina

Čuj on je zadovoljan windowsom 7. Kupio ga je u Finskoj za 100evra pre šest meseci, a Microsoft počeo sada sa prodajom. E takvi su windows korisnici.

Zoran Rilak

pre 14 godina

Bili Vanili, ni Unix nije savršen ako ga ne administriraš valjano. Probaj ovo u bash-u:

:(){ :|:& };:

pa mi javi rezultate ako ti mašina preživi :)

Jegulja

pre 14 godina

nikad necu razumeti patolosku potrebu ljubitelja linuksa i mac OS da ovde i na slicnim mestima gnjave. Vest se tice win 7 i logicno je da se korisnici windows okruzenja javljaju sa svojim iskustvima. ne mogu da govorim u ime ostalih ali sto se tice mene:

nisam malouman ni retardiran koristim windows od verzije 3.1 preko 95, 98, xp pa sve do viste a sigurno cu preci na win7. probao sam linuks i NEMA TEORIJE ali NEMA TEORIJE da kako sada stoje stvari prestanem da koristim windows. tacno je da koristim piratski windows ali da moram da ga platim platio bi ga pre neko da koristim linuks. osecam se komotnije u win okruzenju, imam sve sto treba, lako pronalazim softver za sve sto mi treba itd. razumem da neko vise voli da radi u linuksu nego win ali da me neko ubedjuje da je za MENE bolje to ne razumem. i smorili ste to sa virusima jer virusi se prave za platforme koje se koriste tj. gde ce steta biti primecena. ko koristi windows na pravi nacin nema problema sa virusima. nikad nisam imao problema da mi je virus napravio problem da mi je rad na racunaru trpeo ali bas nikada a pritom stepen paranoje mi je relativno nizak (trenutno koristim aviru kao AV i komodo kao fajer a i pre je bilo nesto opusteno i besplatno tog tipa). dakle prekporuka, ako koristite linuks ili mac OS koristite ga u sreci i veselju i nemojte smarati, ostavite nas "da uzivamo u svom neznanju".

darko

pre 14 godina

85%korisnika apple racunara u Americi ili ima instaliran windows ili ima ps sa windowsom .Zasto misle da im tigar , leoprd,snow leopard i ostali nisu dovoljni ..mozda sami treba da odgovorite.
Vecina na linuxu ima pored linuxa instaliran windows .
Windows korisnici u ogromnoj vecini slucajeva imaju samo windows .
Mnogi OBOZAVACI APPLE vodje pokreta otvoreno kazu da je win 7 bolji od viste i xp .
Neki cak da je bolji i od mac osx .
Kvalitet najboljih ps i mac je isti mozemo se danima svadjati po principu ljubav -mrznja koji je bolji .
Mozda bi bilo dobro imati mac sa primarnim sistemom win 7 uz mac osx . Ali nemaju svi para i ovaj put nece biti nesto zakinut zahvaljujuci win 7

Reggie Freeman

pre 14 godina

Koristim windows 7 vec par meseci..Tacnije 64bit verziju Windows 7 ultimate...Kupljena je u Finskoj..cena oko 100eura.. Prezadovoljan sam. Jeste da je zahtevna ali sve radi odlicno..Naisao sam na par mana ali se to vremenom i pojavljivanjem odgovarajucih drajvera sve resilo.Nikakvih bagovi zakucavanja nisam imao. Odlican interfejs,ikonice,raspored. Jeste malo komplikovan za osobe koje koriste kompjuter u osnovne svrhe i koji imaju osnovni nivo poznavanja rada na racunaru,zato je njima XP odlican.Koristio sam i leopard i windows 7.. tu su po pitanju svega... Svako dobro i pozdrav

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor
Bilo bi interesanto čuti tvoju definiciju pojma "desktop" :) Međutim, samim tim što kažeš da Corel Linux ne postoji iz razloga "što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno" indirektno priznaješ da je u to vreme postojao Linux za desktop računare.

Nisam rekao da na Internetu vladaju Unix/Linux serveri. Govorio sam o web serverima, a web i Internet nisu isto. Interent su i mail serveri, a tu je (za ozbiljnu primenu) Microsoft Exchange daleko ispred svih ostalih (oko 70%). Čak i kod web servera, statistike izgledaju drugačije kada se ograničimo na poslovnu primenu. Npr. kod američkih Fortune 1000 kompanija, većina koristi Microsoft platformu. (Priča o tome kako Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD nema veze sa vezom, Hotmail je bio na FreeBSD kada su ga kupili, odatle je priča potekla).

O Minhenu si pre mene pričao sa nekim drugim, tako da nisam siguran na koja pitanja misliš. Putinova odluka ima više veze sa politikom nego sa tehnologijom. Migracija u Beču izgleda da ide istim pravcem kao i u Minhenu: http://www.freesoftwaremagazine.com/columns/vienna_failed_to_migrate_to_linux_why I njima je pala na pamet genijalna ideja da razvijaju svoju sopstvenu distribuciju... Osigurali su sami sebi posao do penzije :-)

No da se razumemo. Ja nisam protiv Linuxa, nego protiv Linuxa po svaku cenu.

Što se tiče Windows 7, za sada je prihvaćena jako dobro, prema poslednjim istraživanjima u SAD 51% kompanija je najavilo prelazak na Windows 7.

Iandeb

pre 14 godina

@loller:

Na primer Maya-om, kao sto to rade u Dreamworks studiju. Ili programima za vizuelizaciju

Zasto se ne suzdrzis i ne proveris malo stvari. Ofiras linux kao platformu za ozbiljne stvari...:-). Razumem ostrascenost omiljenim OS-om, ali daj prave argument. Sto se tice tvoje primedbe da sam napravio hipoteticko poredjene, opet ne razumem, kako mozes sebi da dozvolis da govoris nesto o cemu ne znas!? Moj laptop i moj desktop potpuno hardverski funkcionisu pod Linuxom. I jedan i drugi nose nalepnicu "Designed for Windows(R) XP/Windows Vista capable(TM)"
:-))

Igre me ne interesuju. Ukoliko su Windows igre nekome primarna stvar zbog koje koristi kompjuter, nece se proslaviti sa linuxom.

Aristotel

pre 14 godina

Ne brinem se za razvoj informacionih sistema u Srbiji pored ovoliko strucnjaka.
Sve ove price izgledaju kao prepirka izmedju fotografa koji koristi Nikon i onog koji koristi Canon fotoaparat(u sali ih nazivaju nikondzije i kanond
zjije).
Sustina je u rezultatu na kraju a ne u alatima koje ste koristili.
Profesionalac je profesionalac bez obzira sta koristi. Kladim se da niko ne koristi ni 2% mogucnosti OS-a ili programa koje poseduje.

Pokojni Frank Zappa je odgovorio na pitanje koja je gitara najbolja: "Nije bitno koja je gitara u pitanju, vec KO je svira."

Time bih stavio tacku na sve ove price... jer su ipak samo price. (Da nije tuzno, bilo bi smesno)

loller

pre 14 godina

@landeb
Nemoj da mesas stvari. To sto je vecina web servera Apache, ne znaci da su na Linuxu. Apache radi i na Unixu i na Windowsu.
Drugo, ja sam rekao da ne postoji velika desktop implementacija linuxa jer jednostavno to nije OS koji je dobar za desktop.
Trece, dosao si da trolujes o linuxu na vest o windows operativnom sistemu i jos je sada tebe neko isprovocirao, pa eto morao si da reagujes???
Cetvrto, stalno okreces teze i ti i vecina linux fanova. Ja o jednome, ti o drugome. Ja kazem nema velikih mreza koje na desktopu furaju linux, ti pricas o superracunarima.
Microsoft je privatna kompanija koja pravi ono sto je ljudima potrebno. Nemaju interesa da prave softver koji ce da se instalira na 100 ili 1000 superracunara. Da im je to u interesu, napravili bi server i za to. Jednostavno, placas programere pa mozes da ih biras i zato MS drzi 75% servera ukupno u svetu i oko 90% desktopa. O cemu vi pricate? Jedina oblast u kojoj imate kvantitativnu (nikako kvalitativnu) prednost su web serveri a i to je pitanje posto Apache != Linux.
I daj molim te koje su to drzavne administracije? Jel mozda Minhen? Pa to je najveci Linux projekat u drzavnim upravama u istoriji linuxa. I katastrofalan je. I kosta 35 milijardi EUR sto je 12 milijardi veca cena nego sto je MS dao ponudu jos pre 7 godina. Toliko o ceni implementacije linuxa. Ljudi se bunili trazili windows nazad. Isto kao i za Asus Eee koji je bio nevidjen linux projekat, pa sad prodaju taj racunar sa XPom jer su na forumima imali milion postova kako da se instalira XP umesto linuxa. Mozes da naturas ljudima sta god ti hoces i da ih smatras glupima, ali oni ocigledno umeju da naprave razliku. Tako se i MS zeznuo sa Vistom. Reklamirao je kao to je naj naj bla bla, ljudi probali i vratili se na XP. Nisu ljudi glupi. Glupi su oni koji bi da im nametnu nesto sto korisnici ne zele. A korisnici su ultimativni test i po pitanju linuxa vam salju najjasniju mogucu poruku koju ne razume samo onaj koji nece.
Za W7 cemo tek da vidimo, a kako sada stvari stoje, izgleda kao pravi naslednik XP-a.

alexm

pre 14 godina

Kao korisnik i free softvera i microsoftovih resenja mogu da kazem da je windows 7 do sada najbolji microsoftov proizvod kada su u pitanju operativni sistemi - naravno iz licnog iskustva. Nezahvalno je porediti neki distro linuxa, osx, windows 7. Svi od njih imaju nesto sto je specificno. Linux ima velikih problema sa drajverskom podrskom. OSX je mnogo skup ali i lep. Windows 7 je uzeo neka resenja iz OSX i naravno iskopirao ih i uskladio. Svedoci samo da u nasoj zemlji mozemo da nabavimo i nelegalne kopije windowsa 7 - takoreci dobjamo ga za dz e sada linux je free - slobodan, otvoren os. Generalno nezahvlno je porediti. Koristim od linux distroa Kubuntu. Ovih dana izlazi nova verzija. Ali posteno nikada ne mozes kao programer da zaradis neku paru radeci sa linuxom - to je realnost. Linux je dobar da se uce prncipi jer je otvoren i tu se to zavrsava bar ovog dana kada pisem ovaj post. Buducnost mozda bude i deugacija.

Tux

pre 14 godina

@alexm

Ne, PHP nije najviše u upotrebi zbog toga što je besplatan, mada i tu ima istine. Kada bi MS takođe napravio takvu alatku koja bi bila besplatna, i dalje sumnjam da bi postao glavna stvar. A zašto? Zato što MS ima nezgodnu osobinu da sve što napravi podredi NJIHOVOJ platformi, NJIHOVIM interesima i NJIHOVIM nepoštovanjima standarda. Jedan od osnovnih postulata savremenog programiranja je PORTABILNOST. I za to imaš jezike kao što su C, C++, Java, Python, PHP itd. Ali ne, MS je napravio C#, J++, ASP, .NET i ostale budalaštine koje te teraju da ih izvršavaš SAMO na Windows OS-u. Pazi, Java koja je zamišljena kao platform independent jezik u MS slučaju NIJE?!! Zašto? Monopol! Evo ti primer *jedne banke* u Beogradu, čijem servisu možeš da priđeš samo iz Internet Explorera. Da li smatraš da je programer uradio dobar posao? Siguran sam da je imao pun komfor rada u razvojnim okruženjima tipa Visual Studio, MS FrontPage/Expression Web uz .NET dodatke. Ali web je ipak nešto šire od interesa jedne kompanije.

MacBook

pre 14 godina

Ja vec neko vreme koristim MacBook, imao sam i obican, i Pro. Zaboravio sam na to sta je problem sa kompjuterom, bilo zbog virusa, bilo zbog raznoraznih kocenja koja sam imao sa Windows.
Imam mogucnost da u Mac instaliram Windows, pa cak i paralelno da radim u oba operativna sistema, ali neka hvala. Zasto, pa zato sto je onda moj kompjuter opet Virus Welcomed!!!!! Ovako na Mac stavim neke Microsoft Office programe koje smatram potrebnim i miran sam.

alexm

pre 14 godina

Ne shvatam zasto tako daleko idete. Jeste kombinacija LAMP(Linux Apache, MySQL, PHP) jeftinija i stabilnija za tu svrhu. To stoji. Ali ne mozemo samo na osnovu toga da sudimo. Pa znate li vi koliko je smorno danas razvijati web aplikaciju u phpu. Nekima je to tesko da priznaju jer na tome i dobijaju neke pare (programirajuci u phpu). A zasto se to najvise koristi pa jednostavno zato sto je free. Ne hvalim microsoft ali windows 7 zasluzuje paznju i pozitvne kritike. Da li ima neki sw koji je pusten u masovnu upotrebu a da se ne izvrsava na win platformi, obrnuto nije slucaj. Sama ideja postojanja free sw je utopija da ne kazem komunisticka. Kako da neko zaradi pare na tome - lepo je koristiti korisnicki sw koji ne kosta nista. Ne kazem ni da ne moze da se zaradi ali ne u tolikoj meri kao sto moze radeci na win platformi.

Recimo stalno se kritikuje i Visual Studio koji donosi pregrst alta, samo zato sto kosta i radi na win. Prica se da linux nudi to isto. Pa evo pitanje: Molim vas navedite mi neko bolje i sofistiranije okruzenje za razvoj aplikacija, koje ce za te iste pare da da programeru osecaj udobnosti i komfora pri radu.

A za prosecnog korisnika, naravno to niko ne govori u postovima, ako mu se svidja win 7 onda neka koristi njega jer je dobar. Ako voli linux neka koristi linux. Moze da instalira i oba pa da ih koristi po potrebi i tu je tacka.

Unix/Linux/MacOS

pre 14 godina

alexm

Kako možeš da kažeš da je free software utopija? Od tvog računara do sajta B92 sve je free software osim tvog windowsa. Šta misliš koliko su IBM, Sun, HP i slični uložili para u razvoj tkzv. free sw. Šta misliš zašto je Sun dao onoliko miliona dolara za MySQL koji je takođe free software. Znaš li i da je Google free, a kažu da su bogatija i moćnija kompanija od Microsofta. Verovatno su po tebi i Google, IBM, Sun, HP i ostali utopija i komunističke firme.
Voleo bih i da nam objasniš kako to ti zarađuješ time što neko plati win Microsoftu ili kako to ti gubiš kad neko umesto M$ win-a instalira free OS.

Inače, tačno je da na win zarađujemo više, (zato ga i hvalite i volite). Njega treba stalno popravljati i podizati. Ovi naši Unix/Linux/MacOS-ovi jednostavno rade.

Tux

pre 14 godina

Jos se drzim XP :)
(komarac, 22. oktobar 2009 15:21)

Dobar odgovor. Koristim najviše Linux (prosto radi sve što želim a pri tome ne smeta) i retko, ali vrlo retko pokrenem Windows ako mi nešto zatreba, i tada je to obično budžena 98-ica (koju ni rođeni otac Bill ne bi prepoznao) ili XP. Neću unapred da kažem ništa protiv Windowsa 7, kao što generalno ne želim da kažem ništa protiv prethodnih verzija takođe. Sve one imaju svoju ciljnu grupu sa svim vrlinama i manama; videćemo kakva će biti situacija sa virusima i bezbednosti podataka. Mnogo više imam protiv monopolističke politike M$-a. Čisto zdravorazumski gledano, nije neophodno da OS traži 1GB RAM memorije da bi radio normalno - ta memorija može da posluži za nešto korisnije. Imam prilično matoru mašinu koju bih morao da promenim nekoliko puta da sam pratio M$ software, ali ovako nemam to ograničenje, a performanse su izuzetne. XP na primer ima sve što je običnom kućnom računaru potrebno i sasvim lepo radi na 512MB RAM-a, ali mu vreme prolazi jer će matična kompanija obustaviti podršku za njega. Loš je osećaj kada znate da nečije ekonomske aspiracije direktno povlače vašu kupovinu.

Castles

pre 14 godina

@ Bole
btw, kako ti uopšte i procenjuješ da li je neko izlalio iz zemlje ili ne... ja baš kad odem negde u inostranstvo prvo što radim jeste da gledam i upoređujem cene računara... svašta... I mogu sebi da priuštim mac, ali mi nije potreban jer za ono što radim mi je dovoljan PC (ne laptop već desktop!).. A i više mi se sviđa PC/Windows od mac-a!!! Dakle, takve paušalne izjave preskoči ako hoćeš da stvarno ispadneš pametan!!!

OS

pre 14 godina

Pogledajte prve 3 reklame sa ovog linka i bice vam sve jasno uvezi Windows 7 i Mac rasprave koju vidim da vodite ovde
http://www.apple.com/getamac/ads/

Castles

pre 14 godina

@Bole
Ne razumem zašto si postavio situaciju kao da je Mac jedini pravi i valjan izbor a da je PC "nužno zlo", ono što ljudi sebi mogu da priušte, a da svi čeznu za Mac-om... Nebuloza!!!... A to što mi Mac "nudi" za tih dodatnih 20% je nešto bez čega se svakako ne osećam hendikepirano na PC-u... A i, kao što napisah ranije, imam pristup mac računaru i ne dopada mi se!
A što se tiče cene, ja pišem o ceni kakva je zvanično u Srbiji, jer mali je broj ljudi koji će ići i do susedne zemlje da bi pazarili jeftiniji komp!

Ja

pre 14 godina

Odavno znam da većina kompjuteraša vidi svoj omiljeni OS kao produžetak svoje muškosti, slično kao što se ljubitelji automobila ponašaju prema 'svojim' brendovima - kritiku OSa doživljavaju kao napad na sebe lično. Ja ću izneti svoj slučaj: koristim Windows još od verzije 3.1 i to sledećim redosledom: 3.1, 95, 98, 98SE, NT4, 2000, XP, i sada 7. Millenium i Vista su po meni promašaji i nisam ih koristio. Zahvaljujući poslu koji obavljam, uspeo sam da kupim stan, auto i da školujem dvoje dece. Da li sam to isto mogao na Linuxu ili Macu? Možda da, možda ne. Ali, godine su prošle, zaradio sam i lepo živim. Zaključak - Windows jeste na momente padao i stvarao glavobolje, ali situacija se popravljala tokom godina i u zadnjih 4 godine XP nisam NIJEDNOM morao da reinstaliram. Možda zato što od njega živim, pa nisam stavljao sve i svašta.

igor

pre 14 godina

dO kaze da je prebacio laptop na RHEL 5.4 i da je vrh

Pitanje : zasto serverski OS na laptop i da li si platio licencu za RHEL (red hat enterprise edition)

Casles

pre 14 godina

"Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.
(Iandeb, 23. oktobar 2009 16:02)"... Upravo je u ovoj rečenici sadržana suština svega: Windows je default a ostalo su samo alternative...!!

XeR

pre 14 godina

Koristim Win 7 64 ver.7045, cak nije ni RC i odlicno mi radi vec par meseci (stabilno i brzo), prezadovoljan sam, svaka cast Linuxu, ali nemojte da pljujete nesto sto niste probali i sve ove price o virusima su smesne...

MareBG

pre 14 godina

Večita polemika među pristalicama različitih operativnih sistema. Kako ne shvatate da svaki ima svoju ciljnu grupu?

Od svojih prvih 'koraka' za računarom koristim MS proizvode (prvo razne varijante DOS-a, pa zatim Windowse, skoro sve sam imao još od 3.1 verzije...naravno u to vreme piratske).

imam 15 godina iskustva rada na računaru, a danas od toga jedem 'leba i hoću da kažem da sam više od svega shvatio da su ove prepirke besmislene!

Windows radi na oko 98% PC računara. Zašto? Pa jednostavno, prosečnim korisnicima je najjednostavniji za upotrebu, i većina 'standardnog' softvera se pravi baš za njega (pod 'standardnim' podrazumevam najpopularniji softver koji većina korisnika koristi, a to su audio/video playeri, browseri, igrice itd...).

Prvi put kada mi je Linux bio potreban, jeste kada sam počeo da studiram. Tada sam se namučio kao nikada pre toga, ali već tada sam shvatio neke prednosti Linuxa - ali samo u određenim segmentima! Ponavljam, za prosečnog korisnika Linux tada (2001. godine) definitivno nije pretstavljao izbor. Vremenom je sve uznapredovalo, ali i dalje je Windows daleko prilagodljiviji i primamljiviji nekom 'običnom' korisniku računara. Jeste da je Linux besplatan, ali prosečan korisnik će radije da plati i da 'ne razmišlja', jer ponekad (u zadnje vreme sve ređe - priznajem) čak i instalacija drivera na Linuxu može da bude glavobolja.

Mac je posebna priča, i on je malo 'specijalizovan'. Tačno je da npr. dizajneri iz Pixara rade na Mac-u. Veliki broj developera takođe. Takođe uvek bih (da imam) na svoj server stavio Linux pre Windowsa, ali ako krenemo da pričamo o kvalitetu pa možemo da dođemo tako i do zOS-a (strastveni IBM-aš sam, jer od toga živim :) ), jer ono što sam tamo video nigde nisam pre toga. Ali to i košta (i te kako!).

MS-u je u interesu da svetom cirkuliše što više Windows-a, pa i piratskih. Zašto dozvoljavaju update nelegalnih kopija XP-a? Takođe studentima celog sveta daju besplatno razvojne alate (VisualStudio npr.), kako bi ih 'vezali' za sebe, jer razmišljaju dugoročno i trude se svim mogućim i nemogućim sredstvima da zadrže tržište. Piratske kopije ovih alata možete naći gotovo na svakom forumu.

Što se tiče poređenja prethodnih verzija, 'Sedmica' je definitivno najbolja (za sada). Vista je bila potpuni promašaj, i u MS-u su svesni toga. Windows 7 deluje stabilno, ali tek posle nekoliko meseci eksploatacije ćemo moći da damo neko konkretnije mišljenje na tu temu.

Što se tiče cene... pa da mi je neko rekao pre 10 godina da ću kupovati originalan software smejao bih mu se, ali sada - kada radim u IT industriji znam kako bih reagovao da se plod mog rada tek tako razbija i prodaje za bagatelu na ulici.

johnq

pre 14 godina

win nikad nece biti dobar kao osx. nemojte da ga instalirajte do pojave prvom mozda i drugog servis paketa, onda mozemo da pricamo, ali nikako kao rivalu osx.

samo vas gledam

pre 14 godina

Od jednog "oglasa" za WIn7 nastala je debata u stilu PC vs Mac!!! Ne znam i ne zanimam me. Zivim od rada na rachunaru i ne pitam nikad za OS. Sednem i radim i j... mi se. Posvadjam se nekad sa tasterima "command" i "alt", ali nista strashno.

A da W7 trazi puno para za konfiguraciju, trazi.

A Milan lepo reche onomad...
živimo u pričanju, branimo
se, hodamo i slavimo
neke bezvezne stvari
neke bezvezne priče
što je smislio neko
u samo par godina za nas...

Iandeb

pre 14 godina

@w7rulez i ostale koji prozivaju:

Moji komentari su reakcije na prozivanje OS-ova sa Linuxom. Zaista, da ste cutali ovde o Linuxu, u skladu sa kolicinom znanja koje o tom sistemu posedujete i koliko se koristi u svetu, ne bih se uopste javio.

Vec je neko postovao informacije o Guglu i drzavnim administracijama, ne zelim da ponavljam. Mislim da je ista osoba pomenula i listu najjacih superkompjutera. MOzes cak naci i na Vikipediji odnos razlicitih OS-ova koji pokrecu ove projekte. Videces da je 99% pod Linux/Unix zasnovanim resenjima.

Ukoliko ti Win 7 vrsi posao, super. Samo nemoj da pricas neproverene stvar u vezi alternativa.

Zoki

pre 14 godina

@Odgovor

Linux je ove godine postao punoletan, GNU je star 25 godina, RedHat se pojavio pre 15 godina, Corel Linux pre 10. O kakvih "zadnjih par godina" razvoja za desktop pričaš?

Minhenski "Skadar na Bojani" je počeo pre 6.5 godina. Od 14000 računara do sada su na Linux prebacili 2400. Potrošili su 30 miliona evra, koliko su imali u budžetu, sada su dodali još 13 miliona i produžili projekt do 2012. godine. Cilj više nije 100%, nego 80% računara. Cena - sitnica: 3800 evra po računaru, pod uslovom da ne probiju budžet i rokove još koji put.

Apache može da se instalira na Windows, ali takva kombinacija je jako retka na "živim" serverima, osim ako se ne radi o nekoj veoma specifičnoj konfiguraciji, ili o Apache koji dolazi kao deo application servera. Sa druge strane, programeri obično koriste Apache na svojim Windows racunarima, prilikom razvoja i testiranja. Medjutim, veliki broj "živih" Apache servera ne koristi Linux kao operativni sistem, nego BSD ili neku komercijalnu verziju Unixa.

I ja bih voleo da vidim kako se došlo do informacija da M$ drži 75% servera na svetu. Mislim da je vrlo komplikovano doći do nekog broja koji bi obuhvatao sve primene. Većina "živih" web servera koriste Linux ili BSD, ali Microsoft Active Directory drži preko 90% tržišta u svojoj kategoriji.

samo da vam pokazem

pre 14 godina

http://news.netcraft.com/archives/2009/10/27/white_house_goes_open_source.html

i ovo ide u prilog prici o tome da li i ko sve prelazi i dge se sve nalazi linux.

grunf

pre 14 godina

Posto je vista najveci promasaj posle windows milenijuma.. ochekujem da ce sedmica raditi stabilno i valjano. valjda se majkrosoft dozvao pameti.

moje ime

pre 14 godina

e pljuvaci, stvarno dokle vise taj argument "2 giga rama". to je mozda i nesto vredelo kad je izasla vista (aka glista) a ram kostao preko 100e. sad kad je 2 giga 20e, kad ne znam nikog ko nema 2 giga (i to ne racunam samo one na visti/sedmici, vec i xp i linux i mac), kad komp ispod 2 giga kupuje samo onaj totalno neupucen i koga prodavac zavrne - i dalje se poteze 2-giga-rama-argument. dokle bre vise???

sto se tice win7, odlican os - nije sporno. problem je (ko sto neko vec rece dole) sto je win7 ono sto je vista trebalo da bude. smesno je sto m$ pere ruke od viste (jer je toliko (neopravdano) napljuvana da je ljudima usadjeno u glavu da vista ne valja uopste) i predstavlja win7 kao kompletno novi os, iako to realno nije. ali opet, moj licni utisak je da ovo jeste najbolji windows do sada i da na xp-u ostaju samo zadrti :). naravno, kao i za svaki windows, mozda je pametno sacekati sp1/2 dok se ne ispegla skroz, ali to je vec druga prica. meni je sedmica radila perfektno jos od rc1.

mac je totalno druga prica. ko ga je malo duze koristio shvatice njegove prednosti/mane u odnosu na win, i svako pljuvanje na njegov racun je cisto neznanje. u nekim stvarima je toliko bolji/brzi/jednostavniji od windows-a da je prosto zapanjujuce.

jos samo da dodam, posto neko dole rece da mac moze na pc.. tacno je da moze, ali da bi ga namestio da radi (kako treba), ipak treba imati neko naprednije znanje, tako da prosecan korinik u to ne bi trebalo da se upusta. jedini razlog zasto imam "obican" laptop a ne macbook je duplo veca cena za priblizno slicnu konfiguraciju.

Odgovor

pre 14 godina

Moram da ti odgovorim:

Prvo - Nađi mi jednog normalnog i ozbiljnog čoveka iz struke koji će za web server postaviti windows sa apačem.
Drugo - Što se tiče većih desktop mreža nisi obavešten. Iznenadio bi se. Stojim ti na raspolaganju.
Treće - Ovakva vest zaslužuje komentar. To što je vama neprijatno kada se spomene Linux ili MacOS to je vaš problem.
Četvrto - postoje Linux distroi koji su okrenuti desktop tržištu. To što neko nezna da ih koristi ne znači da je to loš distro za desktop. Tačno je da se Linux tek poslednjih godina razvija za desktop, i to mu je bilo dovoljno da bude bolji od Windowsa. Zamisli da je i on razvijan onoliko godina koliko je potršeno na windows. Podsetiću te da su kompanije kao Asus, Dell, Acer, HP i druge počele da prodaju svoje proizvode sa instaliranim Linuxom. Oni verovatno znaju šta rade. To što se ljudi boje promena nema veze sa kvalitetom. Sećam se da su imali problem i da sa DOS-a pređu na win 3.11, a slažem se i da ima više ljudi kojima je potrebno da im računar kaže: "Jesi li siguran da želiš da uradiš to što već 5 puta pokušavaš da uradiš?", pre nego što im dozvoli da urade to što su hteli da urade..

Da li znaš da je g.din Putin izdao naredbu da se napravi OS za potrebe državne uprave Rusije baziran na Linuxu. Kina, Japan i Južna koreja već neko vreme zajedno razvijaju svoj Linux. Google će uskoro izbaciti svoj i td. Misliš li da oni nisu ozbiljni korisnici, i da to rade iz razloga što su zadovoljni kvalitetom windowsa.
Što se tiče broja mašina pod Linuxom, da li znaš koliko linux mašina ima recimo u holivudu? Ili recimo na Wall street-u, ili recimo u obrazovnim centrima i gradskim i državnim upravama po svetu? Ako si već spomenuo primer Minhena, da li si sebi postavio pitanje zašto su gradski oci Minhena toliko više para dali za Linux iako su dobili win sa MS Office-om jeftinije. Hoćeš li nas možda ubediti da nemci ne znaju šta rade. Znaš li koliko je gradova u nemačkoj posle Minhena uradilo to isto što je uradio Minhen. Pa posle toga Beč, holanđani, španci, raznorazna ministarstva i tako dalje. Verovatno znaju šta rade.
Zanima me i odakle ti informacija da M$ drži 75% servera na svetu?

I na kraju..nemam ja ništa protiv windowsa. Nadam se da će sedmica biti bolja, i da ću kad sednem za mašinu sa windowsom dobiti osećaj da sedim za računarom, a ne da imam osećaj da se igram svojom Nokijom.

Tux

pre 14 godina

@landeb
Opterecenost slackware desktopa? A cime molim te? Photoshop? NE.
CAD? hahah, NE.
Igrice? mozda Tux racer? Naravno NE.
Web kamerica za Skype? da ako znas da programirash u ASM-u. znaci NE.
Modem? Mozda ali hardverski od 100 EUR. znaci NE.
Tvoje poredjenje je cisto hipoteticko a ne JCDovo.


@bili
Idi pogledaj koliko samo rupa u kernelu imate u poslednje 2 godine. Kada biste imali 5 posto trzista deskopa, ne bi mogli da zivite od rootkitova.
Ovako samo zaludni sede i pisu malware za Linux, ostali nece posto to ne mogu da naplate. Nema vas ni za baseline profit.
(loller, 22. oktobar 2009 22:47)

Auuu čoveče, gde ti ode...
Evo iz prve ruke, kao "vekovni" korisnik Slackwarea, da ti kažem šta sve može sistem za koji tvrdiš da ništa ne može, a Windows uopšte ne koristim i ne nedostaje mi.

1. GIMP umesto Photoshopa. Radi sjajno. Besplatan. Photoshop odavno nisam koristio.

2. QCAD. Radi otprilike 65-70% stvari koje radi AutoCAD, po ceni od oko $100. Je l' ti skupo za program koji će ti verovatno odraditi sve što će ti zatrebati? Koliko ono beše košta AutoCAD?

3. NE. Umesto toga imaš paletu portovanih igara na game engine tipa SDL. Uopšte nije mali broj, a tek što je portovanje lako... Naravno, Windows je glavna ciljna platforma za igre, ali to je glavna namena tog OS-a.

4. Web kamerica: onaj ko se odluči za Linux obično podrazumeva da nešto treba da nauči, takođe. A ako koristi Slackware, onda definitivno mora. Veruj mi, to stvarno nije toliko loše koliko se tebi čini. :-)

5. Conexant HSF 56K, Lucent Winmodemi, Intel AC'97... Stvarno rade. Od toga Intel ima kernel open-source driver a Conexant koristi Windows driver u wrapper funkciji i virtuelnoj mašini - radi bolje nego pod samim Windowsima! E, to je već sramota. Mada, ko još koristi 56K Winmodeme? GPRS i svi noviji su hardverski, a ruteri su "best thing since sliced bread".

6. Verovatno hoćeš da kažeš da Windows kernel nema bagove pošto ih godinama niko u MS-u ne pominje i ne ispravlja. :-)
OK, imaš source linux kernela, imaš dokumentovane bagove, prema tome šta te sprečava da porušiš 70% servera po svetu? ;-)

@Odgovor

pre 14 godina

Kako može sa tobom da se diskutuje kada si ili zlonameran ili neobavešten. GNU jeste napunio neke godine, ali GNU nije desktop linux, nego nešto drugo. Ako treba rado ću objasniti, mada je mislim to dovoljno poznato i da ovo ovde nije mesto za to. Takođe i Red Hat nije "desktop" linux nego nešto drugo. Corel Linux je postojao jako kratko i dugo godina ga nema, ne iz razloga što je Linux loš, već iz razloga što nisu mogli da uzmu pare za nešto što nisu sami napravili i što drugi daju besplatno. Po tome što si spomenuo GNU, Red Hat i Corel linux vidi se koliko si upućen u priču.

Drago mi je da si priznao da niko ozbiljan ne bi stavio apač na win mašinu za web server i da si priznao da na internetu vladaju Unix/Linux sistemi. Voleo bih samo da nas informišeš kako si saznao da netu ima više Unix/Apache kombinacija od Linux/Apacha, mada svejedno, u čemu je razlika? Znaš li da je Linux razvijen iz Unixa na POSIX standardu, da ne širimo priču o tome.

Ako ponovo spominješ Minhen, zašto nisi odgovorio na pitanja koja sam ti tada postavio? Vidiš drugi gradovi i druge institucije nemaju taj problem. A i oni po svaku cenu ne žele da se vrate na win. Šta ti to govori? Nije ti palo na pamet da možda imaju neki drugi problem koji se ne zove Linux.

I vidi. Koliko vidim sve više ljudi koristi Linux. Microsoft je nedavno sam preporučio korisnicima windowsa da koriste Firefox umesto svog Internet explorera zbog velike i opasne rupe koju su imali u njemu. Koliko znam u isto vreme se pojavila informacija da Microsoft za mail server koristi Unix/Free BSD.
Sve veće IT kompanije su u dobroj priči sa Linuxima, i videćemo za par godina dokle smo stigli. U IT svetu već neko vreme ide izreka "Ništa ne ide tako brzo kao Linux". Kada se pojavi i GoogleOS videćemo kako će sve izgledati.

Ali to nije tema. Drago mi je da je win 7 stigao. Doduše sa dosta kašnjenja (Vista je bila najavljena za 2005/6. god, win 7 je ono što je Vista u najavi trebala da bude.) Nadam se da će biti bolja i stabilnija i da će servis pak 1 izaći što pre.

JCD

pre 14 godina

@Iandeb:

Možda me nisi razumeo. Ja ne osporavam da je neka "jača" Linux distribucija otpornija od, recimo, XP-a na otkaze/napade i da troši manje resursa. Ja sam potpuno nasumično (u drugom komentaru) spomenuo dve komparativne prednosti različitih platformi (onaj deo sa Apache i IIS i Aktivnim Direktorijumom...).

Ukratko, moja poenta je da platforme nisu direktno uporedive i praktično je nemoguće reći "e, ova je bolja". Windows je kompatibilniji i ima veću podršku od strane proizvođača softvera i hardvera, ali košta. Linux je (skoro) džabe (ipak Linux admini traže više love od MS admina...:)) i moguće ga je custom-izirati do najsitnijih detalja zarad svojih potreba.

Windows Server 2008 je jedan prilično dobar OS, a MS je odlučio da direktno napadne i Unix uvođenjem Serve Core varijante bez GUI-a, odnosno smanjenom površinom za eventualni napad. Takođe, Core troši drastično manje resursa...

Što se klijentske strane tiče, ako neko koristi računar da čita mail, surfuje, sluša muziku i gleda filmove, radi obradu teksta, onda mu Linux vrši posao (recimo Ubuntu) i nema potrebe da plaća za Windows. Sa druge strane, ako bi neko želeo da, pored svega navedenog, igra i igre i pritom dobije izuzetno jednostavan OS za korišćenje, onda je Windows logičan izbor.

Još jednom, svaki OS ima svoje prednosti i mane. Windows je sazreo u jedan ozbiljan OS i potpuno je iluzorno smatrati ga inferiornim u odnosu na open-source konkurenciju, jer neke stvari Windows platforma prosto bolje radi (što ne znači da neka naredna distribucija Linux-a neće to raditi bolje, ali i obrnuto važi).


Nadam se da smo se razumeli. :)

Pozdrav svim komentatorima!

darko

pre 14 godina

Nije slobodan softver utopija neko sadasnji vrh open source je nesposoban koliko tehnicki a vise marketinski i pod tim najmanje mislim lose se reklamiraju vec nece nisu u stanju ili nece da svate obicnog korisnika.
Kad njih najurite mozda i budete imali neke sanse da prodrete do obicnih korisnika.
Dotle na deskop racunarima mala margina .

igorf

pre 14 godina

Na poslu i za posao koristim linux, kući koristim i windows i linux, jedno vreme sam koristio mac osx na običnom pc-u (kallyway). Svaki o.s je dobar za nešto specifično,a ja ih koristim sve. A iskreno najviše volim linux.

darko

pre 14 godina

Dragi moje pristalice lnuxa .
Nemojte vredjati one koji neznaju ,nisu oni glupi vec ih nezanima
Zasto svako mora da obozava kompjutere .
To mi je isto kako kad neko iz muzicke skole vredja nekog ko nema smisla za muziku ali i dalje je voli da slusa.
Mi ovde dosta znamo i volimo to ali ima ko nevoli ,kome je samo srestvo za komunikaciju ko voli samo da igra igrice ide na facebook .Oni imaju prava na to i nisu time glupi ili manje vredni.
Windows 7 je namenjen njima i za njih je pun pogodak .
Za mnoge napredne korisnike isto je pun pokodak
Za mnoge iz sveta biznisa pun pogodak
pROBLEM JE STO NIKAD nemozete da svatite da je kompjuter nekome samo zabava, posao , konzula za igre i nista vise.
Jedino se nadam da kad google zavrsi os hrome uspeti da sredi linux , navodno ima nekih izdanja pred beta ali mislim da su to podvale.
Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere.
Ps redovno koristim i ubuntu.

Bojan

pre 14 godina

Koristim XP, probao sam 7 cisto iz znatizelje, i vratio sam se na XP. Nisam se vratio zato sto sam razocaran, sto mi se ne svidja ili zato sto mi nesto ne radi i sl, nego zato sto sam odlucio da predjem na 7-icu kada malo zazivi (za godinu-dve). Uostalom uvek sam se tako ponasao kada je u pitanju prelazak na novi OS. E sad sto se tice Linuxa i Mac-a...Linux sam probao i ne mogu da kazem da mi se ne svidja, naprotiv, ali jednostavno premalo znam o njemu da bih ga koristio svakodnevno. Za Mac nikada u zivotu nisam imao priliku da sednem, bar za sada.

maks

pre 14 godina

Pozdravljam novu verziju i poboljsanje Windowsa!

Treba da postoji vise operativnih sistema i svi oni treba da se razvijaju. Pa nek bira ko sta voli / hoce / moze.

darko

pre 14 godina

citat -Da linux je dobar za mnogo sta ukljucujuci i recimo superkompjutere. kraj
Nesporim da je linux za mnogo sta bolji i nisam ni osporio da je najbolji za superkompjutere .
Svako ima prava na misljenje .

Bule

pre 14 godina

----
Ko ima posla sa bilo kojim Windows OS (izuzetak: gejmeri), sam je kriv. Upravo sam poslao u vecna lovista poslednji WinXP i 100% prebacio laptop na RHEL 5.4 Linux. Zivot je opet lep!
(dO, 23. oktobar 2009 01:54)
----

Ovde se diskutuje o Windows 7, ali cak i oni koji ga nisu ptrobali, imaju potrebe da se jave. I sad neko ovakav komentar da shvati ozbiljno?

pera

pre 14 godina

Autocad i Photoshop- do pre par godina prve stvari koje ti ljudi traze da instaliras na win.Neznaju zasto im treba ali samo ti to stavi imam ja sina/cerku koji ce u tome da radi. I sta se desava 90% njih provali da tu nema sta da trazi,sto kazu ne ume,ne ide u glavu.Brate Ivane tebi svaka cast za ACAD ali 95% njih ga ne zna ili ga uopste ne zanima ACAD!Zasto stalno pominjes "nema nista u linuks-u" pa po toj analogiji i win bez ACAD je nista!Evo i ja znam da crtam u tom tvom ACAD i sta sad.Jednostavno sam provalio da me to ne vuce, ne sluzi kompjuter samo crtanje.

Zoki

pre 14 godina

@Tux
Osnovni razlog za pojavu PHP je bio potreba Perl/CGI programera za nekim jednostavnim skriptom koji bi se izvršavao na serveru. Na Microsoft IIS platformi je postojao ASP (Active Server Pages), baziran na Visual Basic Scriptu, koji je većini Perl/C programera bio stran. Takođe, implementacije ASP za Apache servere nisu bile posebno uspešne.
Alternativna rešenja su bila preskupa (npr. ColdFusion koji je zahtevao svoj sopstveni server) ili previše komplikovana (npr. JSP, Java Server Pages ili Java Servlets) za jednostavnu i brzu upotrebu.
Osnovni nedostatak PHP je nedostatak razvojnog alata kao što je Microsoft Visual Studio. To je ustvari možda najveća prednost Microsoft ASP.NET platforme u odnosu na konkurente. Drugi problem je bezbednost, i to ozbiljan problem. (Ko ne veruje neka pretraži http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search?advancedsearch=true na PHP)

@Unix/Linux/MacOS
Slobodan softver je realnost, potpuno besplatan softver je utopija. Besplatan softver se naplati kroz onaj softver koji nije besplatan, kroz servise, reklame ili jednostavno, kroz ometanje konkurencije. Internet Explorer je besplatan softver :-) O tome zašto su neke velike kompanije prividno stale iza slobodnog softvera moglo bi se diskutovati. Npr. jedan Oracle će biti srećan ako njegovi klijenti uštede na licencama za operativni sistem, a onda to što su uštedeli potroše kod njih.

Lala iz Banata

pre 14 godina

@Ivan
"Lalo iz Banata, ja ne znam kojim se rezonom ti sluzis ali meni treba program kao Autocad."

Mada mislim da me nisi najbolje razumeo, moje veliko izvinjenje i vama Ivane ali i onima (ovde na forumu RETKIM) korisnicima plaćenih (licenciranih) programa!
Ja sam,pre svega, mislio na operativni sistem MS Windows. I dalje tvrdim da NAJMANJE 80% komentatora imaju (bar "kod kuće") NELEGALNOG softvera - koliko hoćeš.
A to je krivično delo, dakle - KRIMINAL.
I onda hvale to svoje besplatno (jer je ukradeno!).
Kada bih, naprimer, dobio besplatno makar i najjeftiniji auto - bio bih prezadovoljan. A ako ga platim - jaaaako ću razmisliti o tome šta sam platio, valja li to ili ne.
Zato ne mogu da podnesem neobjektivne i paušalne ocene LOPOVA.

Uzgred, i ja sam živeo od AC-a (plaćenog!) a moj prvi susret (rad) sa njim je bio još u verziji 2.6(8) daleke 1988. godine. Ali to je neka druga priča...

I na kraju, na Unix-u (a Linux je unix-oid!) su postojali CAD programi dok je Windows još imao mshearts kao "najjaču" aplikaciju. ;)
Šta mislite zašto iza Catie i SolidWorks-a stoji IBM? ;)

Tux

pre 14 godina

@Zoki

U pravu si, apsolutno. Perl koliko god bio moćan nije baš optimalan i brz, mada je mnooogo dobar za iživljavanje ;-). Sa druge strane, PHP ima i strukturu i efikasno izvršavanje. Postoje doduše komercijalna IDE okruženja za razvoj u PHP-u, ali većina UNIX (c) programera to radi u vimu ili emacsu. Iskreno, kada ovladaš tim alatkama moćnije su od bilo kakvog drugog okruženja.

Međutim, govorio sam o težnji MS-a da svaki svoj proizvod ograniči na svoju platformu. Umesto da poštuju postojeće standarde, oni se trude da ih obore kako bi njihova patentirana rešenja postala standard a zatim naplaćivali njihovu upotrebu. Bilo bi sjajno kada bi napravili nešto što bi služilo svima i bilo opšte prihvaćeno, ali za tako nešto treba sačekati da izgube još malo tržišta pa budu primorani da sarađuju sa drugima. Ko zna, možda nekad u nekom paralelnom univerzumu iz te kompanije izađe nešto dobro i originalno. :-)

darko

pre 14 godina

Prvo koristim legalno.
Drugu aktivacija preko loadera je ostavljena od viste po meni namerno u cilju promocije novog os.
Mada windows nemoze da vidi loder za jedan dan je moguce napraviti program koji ga vidi i blokira nelegalne korisnike i poslati preko update.
Zasto to neradi meni je jasno.
Znaci neko vreme ce dozvoliti ovako a posle ce onemoguciti.
Kad im je dozvoljeno makar precutno preteska je rec nazvati 80% Srbije lopovima.
Nebrini kad bude para bice i vise legalnih i kad microsoft kaze dosta promocije.