Petak, 09.10.2009.

11:12

Nobelova nagrada Baraku Obami

Američki predsednik Barak Obama rekao je da je počastvovan što mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir, ali da nije siguran da je učinio dovoljno da je zasluži.

Izvor: Beta

Nobelova nagrada Baraku Obami IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

200 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Popovic

pre 14 godina

Razumem zasto ste ogorceni, i skoro svaki argument je na mestu. Medjutim ne treba zaboraviti:
1) On je najmiroljubiviji predsednik SAD u novijoj istoriji, a ono za sta se zalaze je neverovatan zaokret i treba mu ovakva podrska za to; vidite i sami da je malo sta uradio, upravo zbog toga sto je to skoro nemoguce (uklj. i unutrasnju politiku)
2) setite se ko je sve dobio tu istu nagradu, on je za njih Mahatma; ja bih voleo jednog dana da je dobijem samo da mogu da kazem za govornicom zbog koga je sve odbijam i da odem kuci da spavam.
3)"Nobelova nagrada" i "multipolaran svet" u istoj recenici moze imati jaci odjek nego sto naslucujemo

koki

pre 14 godina

Pametno, da ne kazem lukavo dodeljena nagrada, jer ona obavezuje na neki nacin. Sama retorika Obame je prmenila globalnu klimu, tako da uliva nadu. Mada daleko od toga da zavisi sve od njega, jer problemi sa Iranom i S. Korejom su preozbiljni. U svakom slucaju, istorija nas je nadam se naucila da je bolje spreciti, nego leciti, koliko god to bilo nepopularno. Nuklearno oruzje u rukama Irana znaci i nuklearni rat, a to necemo, zar ne?

Lela

pre 14 godina

Ipak je tipični Amer: šta god postoji na kugli zemaljskoj, sve je njihovo i na sve imaju pravo, makar i nezasluženo. Svi mi mali naivci i poštenjaci, koji zaista i vjerujemo da postoji nešto što se zove pravda i poštenje, završit ćemo pod njihovim nogama. Sad su još udarili bombama i po Mjesecu.

realnost

pre 14 godina

Ovo je na zalost realna slika sveta danas.Na ovaj nacin umanjen je prestiz jedne od najvaznijih nagrada koje se dodeljuju u svetu, samo da bi se idealizovao covek koji je ja za manje od deset meseci toliko toga obecao, a tako malo uradio.
Slazem se i sa drugim komentarima da je sramota da nagradu dobije predsednik drzave koja je u aktivnom ratu. Jos nesto, SAD su okupirale i izvrsile agresiju na Irak, koji je medjunarodno priznata drzava, clan UN i time pokazale sta misle o svetskom miru, medjunarodnom pravu. I ne zaboravite, covek je predsednik drzave koja ima logor u kojem ne vazi medjunarodno pravo i Zenevska konvencija, zasto ga ne zatvori?
Njegov doprinos je to sto se zalozio za smanjenje kolicine nuklearnog oruzja u svetu, sto je licemerje, narocito ako se zna koja drzava je prva i jedina upotrebila to oruzje do sada.

lala

pre 14 godina

"A sada, da razoruzamo Iran, oslobodimo Irance, podrzimo demokratiju i spasimo svet od velike opasnosti!" - rece Obama dodavsi: "World peace!"

Vlada

pre 14 godina

Nominacija za Nobelovu nagradu za mir je usledila dve nedelje po Obaminom ulasku u Belu kucu! A evo i vrednih zasluge: 1) Nije povukao trupe iz Iraka, vec ih je poslao još. 2) Isto je ucinio i u Afganistanu. 3) Nije zatvorio Guantanamo. 4) Ostavio je istog šefa Pentagona i reaktivirao masu Klintonovih sticenika. 5) odradio samo 9 meseci mandata. 6) priprema sukob sa Iranom i severnom Korejom. 7) Zadrazao sankcije Kubi i masi drugih zemalja. Dakle, sta je ucinio za mir? Zaboravimo malo na vizije; put u pakao je cesto poplocan najboljim namerama.

NK

pre 14 godina

Pa dobro ljudi, nije on zapoceo ni jedan od ta dva rata, naprotiv, glasao je protiv ratovanja. Niti je on otvorio Gvantanamo. Problem je sto se ne moze iz rata izaci samo tako sto se jednog dana povuku trupe; tj, moze, ali cesto su posledice takvih nepromisljenih akcija vrlo lose. Ako se trupe povuku, a Irak i Avganistan ostanu nestabilni, taj vakuum ce iskoristiti svakakvi nasilnici i situacija ce vrlo brzo postati vrlo losa po lokalno stanovnistvo. Zato treba izaci sto pre, ali pametno i promisljeno. To je cilj slanja novih trupa: stabilizacija, a ne jos ratovanja.
A slicno i za Gvantanamo. Ne mogu se zatvorenici ispratiti do izlaza i zatvoriti vrata. Dajte mu malo vremena.

Sto se Nobela tice, ne znam dal' je rano ali znam da te nagrade imaju mnogo vise smisla ako PROMOVISU i inspirisu dobra dela u BUDUCNOSTI. Nije cilj samo dodeliti medalju za prosle acije. Zato pretpostavljam da je komitet odlucio da nagradi Obamu u nadi da ce njegov pristup diplomatiji i ne-ratovanju biti rasireniji u buducnosti.

Moram da kazem, malo me cudi kako malo komentatora izgleda shvataju kako je Bus bio kriminalan i kako je Obami "srce na mestu", a Republikanci ga koce na svakom koraku.

Katarina

pre 14 godina

Uz kurtoazne cestitke laueratu, ne mogu a da ne primetim da su Norvezani pokazali vise nego prijateljki gest pomazuci ekonomiju SAD sa ovih 1,5 muliona. Ocekivala sam da ce g. Obama nagradu odbiti, ali izgleda da je dolar zaista pred krahom, pa svaka crkavica za budzet dobro dodje.

sasa

pre 14 godina

Sta reci strasno! Nista nam drugo ne preostaje! Da smo subjektivni, jesmo! Ali pola sveta je zacudjeno odlukom, zar su svi subjektivni! Procitaje sta je rekao Leh Valensa! Sta da kazu oni koji su sav svoj zivot posvetili miru, neki i zivote dali, kada cuju da je neko samo 9 meseci nakon postavljanja za predsednika dobio istu nagradu.
Ni dinar nije ovoliko devalvirao u najgorim vremenima kao sad Nobelova nagrada za mir!
Trebalo bi je ukinuti!

qwer

pre 14 godina

Kada se uzme u obzir sta je nas narod prosao u poslednjih 20 godina ovakvi komentari se mogu donekle shvatiti.
Od komentara da je Bus mladji bolji predsednik od Obame do toga da su Cavez i Kastro (podjite u Venecuelu i Kubu pa onda pricajte o slobodama i pravima) borci za slobodu a sve to zacinjeno mastovitim teorijama zavera svetskih mocnika mahom protiv Srbije. Komunizam i kvazi socijalizam je ostavio dubok trag u nasem narodu i potpuno mu iskrivio percepciju.

Obama je mnogo toga preokrenuo u politici Amerike a preokreuce jos vise. Ali morate shvatiti da postoje jake snage u Americi koje zele natavak Busove politike pa bilo koja vest koja podize Obami rejting je dobra.

Cim oni tako cesto kritikuju Obamu znam da radi dobar posao.

Tibor

pre 14 godina

Nije da se ne slazem, ali je ipak malo prerano.

Ako ovako nastavi za 2 ili 3 godine onda DA. Ali se sada jos uvek nije dokazao do kraja, mada je na dobrom putu, ali ima mnogo toga jos da uradi i da se dokaze.

Prerana i izhitrena odluka.

Stevan

pre 14 godina

Zgrozen sam cinjenicom da je iko dobio nagradu za mir zato sto se izjasnio protiv nuklearnog naoruzanja i zbog zagovaranja politike protiv globalnog zagrevanja....Odkad se nagrada daje za stimulans i skretanje paznje?! Bas me zanima misljenje Filipa Vujanovica,Borisa Tadica,Djordja Ivanova ili bilo kog predsednika neke manje drzave!!Pa zar se oni ne slazu sa Obamom po tom pitanju?! Ovo je stvarno smesno.Nobelova nagrada se osramotila po ko zna koji put...
Ne zaboravimo da je Obama poslao nove trupe u Avganistan,verovatno,u cilju mira!

beket

pre 14 godina

da li je moguć bolji svet? kad se čitaju svi ovi komentari - čini se da nije...
... treba podsetiti da ova nagrada ide pojedincu kao simbolu, a da su zapravo sami amerikanci napravili pomak kad su njega izabrali za predsednika!

a sad i on zna da ceo svet od njega očekuje da bude bolji od svojih prethodnika

Smehotres

pre 14 godina

Smesno :) pa covek ni jedno od svojih prvih predizbornih obecanja nije ispunio tj. nije ugasio konc logor Gvantanamo sto je mozda i direktno vezano za mir ....

Jusuf

pre 14 godina

Sasvim zasluzena nagrada !Barak Obama, u odnosu na svog prethodnika, ucinio je mnogo u pozitivnom smislu ! Dok je Bus spoljnu politiku unakazio, a ekonomiju SAD doveo u kolaps, pretsednik Obama je poboljsao politicke odnose sa vecinom zemalja u svetu, a na putu je da ozdravi ekonomske odnose u zemlji, i unapredi iste sa svim zemljama Njegov doprinos je ogroman!

anonimus

pre 14 godina

Iskreno, ocekivao sam da nagradu dobije Holbruk, ili neka slicna cvecka, sto zbog prethonih zasluga sto zbog trenutnih mirotvorackih radova po Pakistanu i Afganistanu.

Ali ovo prevazilazi moju mastu! Sjajno!

Nindza

pre 14 godina

Ovo je toliko bljutavo da je cak i sam Obama morao da "reaguje".
Izvinite, ali "necemo praviti stit u Poljskoj nego u Turskoj ili na Balkanu", niposto ne znaci borbu protiv nuklearnog naoruzanja, nego pomeranje istog.
I drugo, stit ne vredi pisljiva boba, jer je taktika da na svaku bojevu glavu ide jos nekoliko "coraka", i ja bih voleo da vidim taj stit koji ce da razabere koje su rakete prave, kad neko lansira 10 pravih i jos 100 coraka. Taj stit se pravi zbog brzeg protiv-udara VAN teritorije SAD, a ne da sprecava necije rakete...
To je jasno svima, a jasno je i Obami, i ako je nesto pohvalno, to je sto je posteno priznao i kulturno uvio cinjenicu da je ova dodela totalna glupost.

EU Citizen

pre 14 godina

Ja sam se slatko nasmejao, vesela internacionalna levičarska bratija je već potpuno izgubila kompas u očajničkim pokušajima da svoje miljenike "napumpa" pozitivnim PR-om po svaku cenu, da ne shvata kada od uobičajenih farsi sa političkim kandidatima za dodelu nagrade za književnost (a nijedan od desetak najvećih pisaca za poslednjih stotinak godina je nije dobio, od Džojsa, preko Nabokova, Virdžinije Vulf, Kafke ili Rilkea, sve do Borhesa i Tomasa Pinčona) prelazi u potpunu grotesku, i čoveku koji do sada nije ni za mir ni za bilo šta drugo uradio apsolutno ništa, osim što je pokazivao bele zube i, što reče Berluskoni, preplanuo ten, :)) i pričao bajke, dodele nagradu za mir. Objektivno gledajući, čak i ako se, kao kontroverzno, izuzme to što je u Iraku i Avganistanu zbacio rabidne tiranije i pretvorio ih u kako tako normalna mesta za život, od pseudointelektualne "Kominterne" koja ove počasne značke deli satanizovani Džordž Buš Mlađi je samo za sve pozitivne stvari koje je uradio u Africi u vreme svoja dva mandata zaslužio ovu nagradu tri puta više od ovog iznutra šupljeg manekena. Ono što je veoma dobro na ovakvoj odluci, jeste što je to sasvim sigurno jedan od poslednjih udaraca ovom svakom obdarenom s trocifrenim koeficijentom inteligencije odavno nadasve sumnjivom priznanju "za zasluge u izgradnji socijalizma", te će štetočinsko preduzeće zvano Nobelova nagrada posle ovakve blamaže po svoj prilici ubrzano krenuti putem smetlišta istorije na kome je trebalo davno da završi.

a cilj je....

pre 14 godina

najkontraverznija odluka Nobelovog komiteta do sada. Cilj je prikazati Obamu kao mirotvorca a SAD kao svetionik demokratije. Na drugoj strani su toliko omrazeni Ugo Caves, Ahmedinedzad, Kastro, Putin i ko zna ko jos, koji se sve vreme bore za istinu i pravdu u svetu. SAD i politika ove drzave su izvor kriza i sukoba u svetu na neposredan ili posredan nacin.

petar mihajlovic

pre 14 godina

Pisem iz SAD, iz Masacusetsa. Nobelovoj nagradi se cude i ovde, i Obamine pristalice misle da je to nesto sto tek treba da se zasluzi, cak brinu da ce nagrada samo da mu oteza posao. Jutros je na radiju bio komicni sou, glumljeni intervju sa Obamom, u toku koga se ispostavlja da je Obama zapravi isus Hrist koji je dosao da spase covecanstvo.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Ovi iz Komiteta kao da namerno zaobilaze Srbe ? Pa ja mislim da nijedna nacija na svetu nema toliko "boraca" za "pravdu" i za "postovanje medjunarodnog prava i poretka", ustvari ova nobelova nagrada se mogla odmah dodeliti Srbiji koja deklarisano vodi samo jos "MIRNU" diplomatsku BORBU ! Ali sad sta je tu je ! Cestitke Predsedniku Obami sa nadom da ce i opravdati dobijanje ove NAGRADE !

Rale

pre 14 godina

I onda se neko buni sto se kod nas namesta da neka firma dobije tender, da neki film umesto drugog ode na festival. Vidite da se to i napolju radi. Radilo se to oduvek, ali su ovaj put bas nisu ni potrudili da prikriju ili da zaviju kako bi smo poverovali da stvarno misle tako. Ne samo kod nas, nego i u svetu, dakle, nesto debelo nije u redu.

zoran

pre 14 godina

Bravo za B92 na odabiru fotografije za ovaj clanak.
Izgleda kao pomracenje Sunca.

Lep simbol za ovo sto se desava u vezi "demokratsko" izabranog nosioca Nobelove nagrade za mir.
Pomracenje...

Bojan

pre 14 godina

Ljudi, pa i ja sam za razoruzanje i manje nuklearnog naoruzanja, majke mi, iskreno se za to zalazem, sta vise predlazem da ga potpuno ukunu.Mislim da sam zasluzio Nobela!!! Ponovicu ovo vise puta ako treba.

Vizionar

pre 14 godina

E, baš sam pre neki dan, u razgovoru s prijateljima, rekao u šali kako Obama nije neka cvećka, ali kad se uporedi sa njegovim prethodnicima (Buš, Klinton, pa Buš junior), zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Izgleda kao da me čuo neko iz Nobelovog komiteta i moju šalu shvatio ozbiljno.:)

reader

pre 14 godina

Ludo se zabavljam vec dva sata citajuci komentare po sajtovima svetskih medija ...Da je neko hteo da vise napakosti Obami, ne bi mogao, pored ovog Komiteta za Nobelovu nagradu. Kakva greska u koracima.

slavica

pre 14 godina

pa stvarno ne razumem ovako mnostvo losih komentara. Obama je prvi (jedini amerikanac?) koji je preuzeo na sebe inicuijativu da sa rusima ne produbljuje kontakt vec da povuce antiraketni stit. Znamo da je u rusiji naisao na pravi odgovor. Zar to nije istorisjki momenat. Zatim cinjenica je da Obama vodi jednu mudru i miroljubivu politiku priblizavanja Islamskom svetu. Kakve rezultate je dao? Pa ocito neki mogu da prepoznaju dugorocne beneficije njegove zapocete politike. Ja mislim da takva politika zasluzuje pohvale i ohrabrenje. Dobio je Nobela za MIR je r je predvodnik promena u svetu, i jer su neki pametni ljudi to prepoznali. Zato sto ce posledice ovakvog kursa doneti velike promene na medjunarodnoj politickoj sceni u narednim godinama. On ima moc, i ima odgovornost, za razliku od nekih drugih predsednika, da sprovodi promene.

kom@

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je poslednji rok za nominacije za Nobelovu nagradu bio 1.Februar. Obama je inagurisan 20.Januara.

Dakle, nije dobio nagradu samo za ono što (ni)je uradio na mestu predsednika već je za to bilo dovoljno i obećanja koja je nosio sa sobom.

Nobelova nagrada za mir je izgleda često korišćena u političke svrhe, i nije naodmet reći da joj je to i namena.
Međutim, ne treba tražiti samo negativne kontekste, postoji mogućnost da u pozadini ovakve odluke stoji želja da Obamu nekako moralno obavežu da uradi nešto konkretno od onog što je do sada (samo)rečito iskazao i što bi svakako imalo najveće posledice po svetski mir.

("Na te tri isprazne reči 'sloboda, jednakost, bratstvo' mi imamo odgovor u vidu naše 3 konkretne: pešadija, konjica, artiljerija"
-Pruski oficir u odgovoru na krilaticu francuske revolucije)

ukinuti nobela

pre 14 godina

Ovo je nečuveno... čovek radi jedan od najtežih i najodgovornijih poslova na planeti, a oni mu samo otežavaju da ga obavlja efikasno, obavezujući ga i uslovljavajući ga ovom nagradom. Nadam se da će predsednik Obama imati dovoljno snage i razuma da se u svojim vojnim odlukama ne obazire na ovu lakrdiju.

Tamara

pre 14 godina

Nadala sam se da će Obama reći: "Hvala vam, ali nisam je još zaslužio." -i tad bi zaista bio velik. Ali on na to, izgleda, nije ni pomislio.

Oliver

pre 14 godina

Ova nagrada je dokaz kolika je iluzija Barak Obama.Ovom nagradom svetske elite preklinju Obamu,coveka mira,da ne pojacava rat u Avganistanu,da ne preduzima akcije protiv Irana i njegovog nuklearnog kapaciteta i da nastavi svoje napore da oslabi Sjedinjene Drzave.Svetske liberalne, levicarske elite vole oslabljene,neutralisane Sjedinjene Drzave i ovo je njihov nacin da podrze taj koncept.Kredibilitet Nobelove nagrade pada sve vise iz godine u godinu,a sada je dostigao najnizu tacku.Regan je dobio hladni rat,oslobodio milione ljudi,i nikada nije nagradjen Nobelom.

Trezvenjak

pre 14 godina

Ako tu nagradu shvatimo kao neku vrstu Oskara popularnosti, odluka je skroz na mestu. A za tu popularnost nije potrebno mnogo: dovoljno je da se predsednik jedine preostale supersile ne zove G.W. Bush, pa da ga ljudi obozavaju do blesavosti.

ivan

pre 14 godina

Obzirom da je prosle godine nagradu dobio covek koji je mir uspostavljao na nacin na koji uterivac naplacuje dugove, meni je ovo skroz ok. Dobija je covek koji je dosao na celo drzave koja je zadnjih 10 godina sa svetom razgovarala kao lokalni siledzija, i poceo da razgovara normalno i ljudski. Sto se mene tice sasvim dovoljno za nagradu.

Kiklop

pre 14 godina

Obama-Pravda koja i dolazi. To je Nobelov Komitet porucio u ovoj dodeli Nagrade za mir. A mi Srbi kakvi smo, najbolje bi bilo da se kod nas organizuje i dodeljuje nagrada za Nemir, prvih deset bilo bi garantovano dodeljeno zvezadama naseg politickog neba. Ostaje nam jos dugo da ucimo sta je i kako se respektuje vrednost.

Roki

pre 14 godina

Smesno,zalosno? Smesno,zalosno? Hm,ne mogu da odlucim. Ja bih se stideo da sam u drustvu ljudi kao sto su Al Gor i Marti Ahtisari. Nobelova nagrada za mir je najveca lakrdija u istoriji covecanstva. U poslednjih sto pedeset godina samo dve nedelje ukupno u svetu nije vodjen nijedan rat. A upravo najveci zagovaraci ratova se mogu pohvaliti ovom nagradom. Trenutno boravim u Poljskoj i imao sam prilike da u muzeju Varsavskog Ustanka pogledam govor coveka koji je Jevrej i kome je cela porodica pobijena u Dr. svetskom ratu. On je uspeo da prezivi i do kraja svog zivota (umro je pre desetak dana) je putem tv-a i radija ucio mlade Poljake da ne mrze Nemce i Ruse zbog zla koje su im naneli u prethodnih sezdeset godina. Obama ovom coveku nije ni do kolena.

voja

pre 14 godina

Uz svo postovanje prema Obami i veru da ce zaista nesto uraditi ovo je trebalo uraditi kada to i uradi. Predsednik zemlje koja ima Gvantanamo (a da ne govorimo o ratovima) ne moze dobiti Nobelovu nagradu za mir dok nesto zaista i ne ucini da je zasluzi.
Ova vest je zaista odraz stanja u svetu...

Ljiljana-M

pre 14 godina

Reakcija Bele kuce na ovu odluku je: "WoW"
Britanski mediji ismevaju norveski Komitet za dodelu nagrade za mir:
"Neka je sledeci put dodele Mis World", reci su komentatora britanskih medija.

Michael Binyon, komentator britanskog Tajmsa smatra da dodela ova nagrade mir direktno ismeva Nobelovu nagradu.
"Nagrada je smesna sa svojim pretpostavkama, omalovazavajuca u svojim intencijama i ponizavajuca u pokusaju da izgradi jednog coveka koji je tek zapoceo svoj mandat predsednika i koji jos manje moze da pokaze cvrste rezultate u mirotvorstvu"

Norveski Nobelov komitet je vec godinama na udaru kritike norveskih intelektualnih krugova.
Danas su ovu okarakterisali kao smelu i kontroverznu za razliku od one dodeljene Henriju Kisindzeru koji je u vreme kada je dobio ovu nagradu imao u svojoj agendi i mirotvorstvo i sprovodjenje bombardovanja Kambodze. Tada je Tom Lehrer izjavio da je posle te dodele svaka satira nemoguca. Pitanje je da li ce posle ove dodele bilo kakva satira biti moguca?

Pera Detlic

pre 14 godina

Nemam nista protiv Baraka Obame, ali sta je on to u svom kratkom mandatu uradio pa da dobije Nobelovu nagradu za mir? Ovo kompromituje i samu nagradu ali i Obamu

swe swe

pre 14 godina

Cemu se cudite??
Norvezani su bili malo nesigurni da ce ih predsjednik Obama posjetiti tokom svog mandata, tako da su napravili ovaj skech da bi ih morao posjetiti...
Jednostavno :o)

Pantagruel

pre 14 godina

Krajnja devalvacija nagrade koja je i do sada dodeljivana iz političkih motiva. Takoreći još nije ni ugrejao predsedničku fotelju, a oni mu daju nešto što čovek treba da zasluži izvanrednim dostignućem za svetski mir i naporima ulaganim čitavog života. Nemam ništa protiv njega, čak mi je simpatičan i da sam Amerikanac, verovatno bih glasao za njega, ali što ne ide, prosto ne ide.

Petar

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima". Komitet posebno ističe značaj Obamine vizije i delovanja za svet bez nuklearnog oružja.
ДИВНО! Човек се честито није ни устоличио, а већ Нобелова награда. Напори и визија су једно, а стварност и реализација су нешто треће.
Млого јака земља, та Америка.
А норвешки комитет за доделу Нобелове награде и овог пута је доказао свој "интегритет". Зар немогадоше да сачекају резултате кроз пар година?

strumfeta

pre 14 godina

Imam puno pohvala za Obamu, ali ocigledno je da ga guraju. Nadam se samo da to nije prljava igra, da ga ne guraju u smrt, tj. sledeci atentat. Trebalo je da odbije.

filosof

pre 14 godina

Evidentno je da je u svetu sve tanji spisak zaslužnih građana ove planete na polju jedine ljudske tekovine na kojoj nije postignut ama baš nikakav napredak od postanja do današnji dana!
Letimo u svemir,osvajamo naj dublja mora i okeane i najnegostuljubivije planinske vrhove,koristimo mikro čip i robote,nano i stelt tehnologiju igramo se sa kloniranjem i reprogramiranjem DNK na pragu smo pronalaženja "božije čestice"!
Ali zato nemožemo da postignemo taj kolosalan korak da oružje zaćuti makar jedan jedini dan na ovoj planeti.
Po meni Obama još uvek nije ništa konkretno doprineo na polju razoružanja i mir u svetu.A poslednje najave da će u Avganistan biti poslat dodatani kontigent Američkih vojnika još više potkrepljuje ovo priču.

Buduci nobelovac

pre 14 godina

1. Predlazem da se napravi lek protiv raka i AIDS-a.
2. Zalazem se da se naprave antigravitacione letelice.
3. Takodje se zalazem da se od olova nekako pravi zlato.
4. Jako sam zainteresovan za mir u celoj galaksiji.

Molim nekoga da me kandiduje (delimo kes od svake nagrade).

Nena

pre 14 godina

Iskreno sam obradovana ovom vešću.Smatram da u ovom trenutku prvi čovek vodeće sile sveta zaslužuje ovu nagradu.Za to je mnogo razloga,a oni koji to ne priznaju,ne žele ili mislim ne umeju da sagledaju dosadašnju svetsku istoriju.Za one koji sa odobravanjem i razumevanjem tumače ovu nagradu,ne treba dodatnih komentara.Za one koji je ne razumeju samo jedna kratka opaska:Verovatno su očekivali obnaženog nabildovanog,u borbi sa medvedima dokazanog premijera za ovu nagradu!Nažalost to nije dovoljno za NOBELA.

Grom i kakao

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima"

Pa ovo je smesno...

DR

pre 14 godina

To se zove lepa vest!
Nadam se da cu imati prilike da ga upoznam.
Neki su ljudi prosto stvoreni za velika priznanja, a drugi da kukaju nad svojim.

Boxi

pre 14 godina

Kakav smo mi to narod kad se sa svime sprdamo i sve izvrgavamo ruglu ?
Barak Obama je u ovom trenutku svakako čovek koji je Nobelovu nagradu za mir najviše zaslužio !! Slušate li vi uopšte šta taj čovek govori i za šta se zalaže ? On je prevrnuo američku politiku "kao rukavicu"..i umesto Klintona i Buša koji su samo tražili povode za ratove (zar i mi nismo bili žrtve) stavio sebi i SAD u zadatak da iz ratova u Avganistanu i Iranu izadju..Uz to, svesrdno se zalaže da se izbegne sukob sa Iranom, kao i da se na BLiskom istoku uspostavi mir i saradnja..
SIMBOLIČKI značaj njegovog političkog delovanja u ovih godinu dana je nemerljiv, a prave rezultate njegova politika očekuje u narednom periodu.
Eh, da svet ima više politišara kao što je Obama, bio bi i bolje mesto za život !

Misha

pre 14 godina

Ovaj covek stvarno odaje utisak nekog ko je veoma pozitivna licnost. Ja se samo bojim da njegov izbor za predsednika Amerike nisu napravili oni koji stvarno biraju predsednika Amerike kako bi ublazili prezir celog sveta prema njihovoj prepotentnoj (nasilnickoj) politici koju je forsirao mudri Bush. A da zapravo, dok ljudi gledaju u Obamu, oni izvan ociju svetske javnosti spremaju nova zla istom tom svetu.

Ivica_K

pre 14 godina

Predsednik USA Barak Obama za mesec dana salje u Avganistan dodatnih 100 000 vojnika koji svakodnevno tamo takozvanim greskama ubijaju civile zene i decu.

I ja cekam Nobelovu nagradu

pre 14 godina

Ja stvarno ocekujem da Obama bude bolji od prethodnih Predsednika, ali do sada on je samo obecavao, treba mu prvo dati priliku da sprovede u delo svoja obecanja. Nagrada moze posle toga.
Ja obecavam da cu otkriti lek protiv raka prema tome treba da mi dodele Nobelovu nagradu za medicinu.

Nenad

pre 14 godina

Pa ovo je najsmesnija vest godine. A koji je to mir Obama napravio? Mozda je to nastavak sankcija Kubi, Irak, pojacanje trupa u Avganistanu? Jedino sto je vic slabiji od onog kada je Al Gore dobio istu nagradu i to za svoj rad na ocuvanju prirode. Covek koji je po Srbiji, Kosovu, Bosni i Jadranu posejao tone i tone tzv. osiromasenog uranijuma.

Novi Sad

pre 14 godina

Pa dobro... Na "vlasti" je vec skoro godinu dana, a nije zapoceo ni jedan nov rat. To je za americkog predsednika veliki uspeh!
Ha, ha, kakva komedija...

Joao

pre 14 godina

Kakva smejurija! Još nije pošteno ni zapamtio raspored stvari u Ovalnoj sobi, a već je nobelovac! Ovaj svet je postao sopstvena karikatura. Bravo nizašta!

PS Iz pouzdanih izvora saznajemo - Medvedev odgovara Oktobarskom nagradom grada Beograda!

Vladimirr

pre 14 godina

Ja cenim napore Baraka Obame za postizanje mira etc., ali stvarno je neukusno davati tu nagradu nekom ko je jos na funkciji, sta vise, tu funkciju je tek zapoceo...

sw

pre 14 godina

Od kada je Henri Kisindzer dobio nagradu za mir ta institucija je postala apsolutno irelevantna. Ponavljam HENRI KISINDZER je dobio nagradu za mir!!! Zasto onda ne i Obama, on barem jos uvek zvanicno nije zapoceo nijedan rat...

s.gresnica

pre 14 godina

Mir,mir, niko nije kriv...nego,pozivam sve vas na mir,a onda posle toga se prijavljujem da me ispale na mjesec ako danas otkriju vodu gore.Lijepo sam predlozila ,sleduje me nagrada.

nije zlato sve što sija

pre 14 godina

Preporučujem svakom da pogleda dokumentarac ''Obama Deception'' , i da formira svoje mišljenje kada stvar sagleda sa obe strane..

analiticar

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti. Pa kako bi to izgledalo kada bi posle svih onih mracnih tipova nagradu dobio neko, ko je stvarno zasluzuje? Mislim, kako bi se covek osecao u takvom drustvu?
Osim toga Obama u funkciji sefa Bele kuce, za razliku od nekolicine njegovih prethodnika, nije uradou skoro nista. I to je njegov istinski doprinos miru u svetu.

Dragana

pre 14 godina

Ajte ljudi, alo razmislite. Do sada je malo uradio jer sve drugo bi bilo isto kao i kod prethodnika: niej zapoceo nijedan rat a ove ce polako da povlaci jer bi prosao ko Kenedi. Ova nagrada je stimulacija i mislim da je to dobro jer je covek protiv nuklearnog naoruzavanja (zasto da Iran i Koreja prete celom svetu, u pitanju su neuracunljivi vladari), skida stit, unapredjuje odnos sa Rusijom, ne zapocinje nove ratove, dakle stavlja stop na americke imperijalisticke ambicije jer mu licno nije do bogacenja kao Busu koji je sve to radio zbog nafte (Busovi vlasnici naftnih kompanija po Americi). Dakle, pozdravljam ovo kao, nadam se, novu etapu svetskog poretka...

slavko

pre 14 godina

Strašno je što se ovakve stvari dešavaju u ovom milenijumu. Čovek dobije nobelovu nagradu za mir a da ništa nije uradio povodom mira, niti bilo čega! Još jedna potvrda da se totalna centralizacija bliži i da se nagrade dodeljuju u skladu sa trendom i sa popularnošću. Razočaranost je svakim danom sve veća u pogledu Obame koji skora da ništa nije uradio od onoga što je obećao...

zoran

pre 14 godina

No, ne znam, da li znate da pre proglasenja onih koji su dobili nagrade, postoji prvo nominacija. Znate koliko je dana Obama bio u svojoj kancelariji kada je to uradjeno? Punih 11 DANA...jedanaest dana..!!!!!

Nema sta..mora da neki vidoviti ljudi sede u komisiji za dodelu nagrada.

Ko li njega gura..?? To je pitanje. Ova nagrada je i onako postala sprdnja.

Dex

pre 14 godina

Pre 100 godina TESLA je rekao da ne zeli da primi Nobelovu nagradu jer ne zeli da bude u drustvu takvih ljudi. Neverovatno koliko je i tada bio u pravu.

CCCC

pre 14 godina

Srbi cuvajte se sami sebe. Citam ove komentare i nije mi jasno sto napadamo Americku politiku. Zapitajte se samo sta bi bilo da smo mi sila kao SAD? Verovatno ne bi postojale druge drzave. Bili smo ucesnici oba svetska rata zajedno sa Rusijom, Nemackom, Francuskom, Britanijom i SAD. Da ne nabrajam ostale ratove Srbije. Mozemo da poricemo koliko hocemo, ali smo agresivan narod.
Sto se tice Obamine nagrade, u cemu je problem? Nece graditi stit, sto je bila potencijalna varnica za pocetak WWIII. Bar malo je uradio. Nije Americka vojna strategija kao riziko pa da mozes tek tako da vratis sve vojnike kuci. Jeste obecao da ce sve to uraditi, zato je sad i predsednik. Sta su nama obecali pre 9 godina i 4 dana ;-)
Pozdrav svima

psi

pre 14 godina

1971. godine je Vili Brandt dobio nagradu SAMO (?!) zato sto je kleknuo pred spomenikom herojima ustanka u Varšavskom getu 1943. godine kojeg su njemački vojnici ugušili u krvi. Ko ne vidi velicinu ovog pada na koljena propustice svaku kolektivnu euforiju.

Stvarno mi je zao ako su kod nas toliki ljudi propustili da budu dio euforije koju je izazvao Obama u cijelom svijetu. Kod mnogih je probudio nadu , a dokazi su njegov govor u Kairu, u Pragu u Berlinu jos prije izbora, nadu u buduci svijet bez arogantcije dosadasnje Amerike ,u svijet bez rasizma,u moguci svijet bez atomskog naouruzanja.
Stvarno mi nije jasno zasto je ovdje toliko ljudi izricito protiv Obame? Nije Amerika dobila nagradu nego osoba Obama- cemu pominjanje Hiroshime u tom konekstu?

Yes we can!!

Kiza

pre 14 godina

Za mene je ovo zasluzeno. Ne zbog toga sto je navedeno u obrazlozenju nagrade (jer se to vise tice buducnosti), vec zbog toga sto je njegov izbor za Predsednika USA ogromno politicko dostignuce. Covek koji je pripadnik manjine je prvi put u istoriji demokratski pobedio pripadnika vecine; prvi put su ljudi glasali za kandidata koji je drugaciji od njih, jer su mislili da je bolji. Ja se secam kada su Predsednici SFRJ bili Fadilj Hodza i Sinan Hasani, ali oni nisu dobili te pozicije glasanjem vec prostom rotacijom. Ovo sto se desilo je slicno kao kada kada bi Srbija u direktnom glasanju izglasala Albanca (Vetona Suroija npr) za svog Predsednika ili Hrvatska Srbina (Pupovca na primer). Kao sto je korak na mesec bio veliki, izbor Obame je i veci; desilo se nesto sto sam bio siguran da se nece desiti za mog zivota.

IKS

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasna fama stvorena oko Obame. Mislim, lik je skroz ok, ali nista specijalno bolji, sarmantniji, pametniji ili sta god od ostalih politicara...

zoran

pre 14 godina

Rat u Avganistanu vec zovu Obamin rat zato sto je njegova odluka je da ga nastavi i intenzivira.
Zao mi je sto Obama ne uvodi promene kojima smo se nadali.
Sigurno je da nije zasluzio nagradu jer poziva na mir a vodi rat.

Gradimir

pre 14 godina

Prijatelji, sve je to stvar politike i trgovine. Barak je dobio nagradu iskljucivo zato da se umiri njegova i savest Amerikanaca sto su izgubili olimpijadu u Cikagu, pa da se obraduju ovim od soka od pre neki dan. U svakom od nas su veliki lideri i nemojte se ustrucavati govoriti i iznositi stavove pred velikom gomilom ljudi, to je razlika izmedju pravog lidera i lidera na papiru.
Podrska svima na putu do uspeha!

Aleksandar

pre 14 godina

Covek ne mora da ratuje, ali motivi kojima se on vodi dovode do ratova.
A to je americka ekonomija, potraga za naftom i slicno.

Kada americki vojnici budu ravnopravni sa ostalima pred medjunarodnim sudom, onda mozemo reci da je Obama nesto i uradio za mir.

Dragan

pre 14 godina

Krajnje je vreme da se Oskar i Nobelova nagrada integrišu u jednu nagradu... Posle Begina, Valese, Peresa, Gora, Ahtisarija... ovo nije nikakvo čudo

Andreja

pre 14 godina

Mislim da je ovo prvi uspeh Obame jer mu je u Americi rejting debelo opao. Valjda će nakon ovog priznanja imati mnogo više "autoriteta" na domaćem terenu da sprovede reforme koje koči rigidni američki aparat koji je dodatno podivljao nakon Bušove ere.

CityWatch

pre 14 godina

Davno kompromitovana nagrada. Ove godine dobio je predsednik cija zemlja vodi dva paralelna veca sukoba i ko zna koliko manjih. Izgovor je nebitan i takodje kompromitovan. Vizija bez nuklearnog naoruzanja samo je paravan za ono sto bi usledilo po eventualnom ukidanju nuklearnog naoruzanja. Uostalom, koliko ljudi na svetu izistincki deli tu viziju pa nisu dobili nikakvu nagradu?

shofer

pre 14 godina

Čoveče, koji marketing....Kao nada, vera, bolje sutra, trt, mrt,...Jedan od najstarijih i najjednostavnijih markentiških trikova je ladno prošao povodom izbora sadašnjeg predsednika USA. Nagrada za mir a Amerika ratuje na skoro svim kontinentima, što javno što tajno. Sramota i licemerje.
Moram priznati da i naša Vlada prati ove svetske trendove, pošto je kod nas sve na istom principu-marketingu.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pa dobro, G.Obama, posebno ako ga uporedimo sa njegova tri predhodnika (Klinton u sendviču dva Buša) i predhodnikom nobelovcem za istu stvar (M.Ahtisari) zalužije kredit. U poredjenju sa njima G.Obama je prava Kosovka devojka.

mali brat

pre 14 godina

I ja sam svojevremeno predlozio isto to, pa nikom nista. A bas bi mi dobro dosla kinta koja sleduje uz Nobela. Mala sala od malog brata. Samo napred Obi.

milan

pre 14 godina

Ova nagrada postaje sve besmislenija i besmislenija. Imam veliko postovanje prema ovom coveku, ali stvarno ne vidim na koji nacin je on doprineo miru u svetu. Zato sto i dalje nisu napali Iran? Obamina administracija je zvanicno rekla da nece prestati okupaciju Afganistana. Ako se secate, oni su tamo otisli zbog AlKaide koju su sada svi zaboravili. Stvarno ovo je smesno.

Anne

pre 14 godina

Citam, ne mogu da verujem, pa se nasmejem... jer je smesno da novi predsednik zemlje koja je napavila ogroman procenat trenutnih problema u svetu, samo ANULIRAJUCI par odluka prethodnog predsednika, dobija Nobelovu nagradu...
Eh da Nobel zna ovo, sam bi sebe digao u vazduh...

Nikola

pre 14 godina

Šta je sledeće? Sveti Barak??
Nemam ništa protiv njega, ali mogli su da sačekaju još barem 10 godina pa da sa malo veće vremenske distance daju nagradu.

V

pre 14 godina

Kada ujutru ustanete i uveče pođete na spavanje, promislite o tome ko zapravo omogućava san koji ste imali i sve ono što možete i kako da uradite tokom dana, a da se toga ne biste odrekli. A ako ne shvatite da su to tekovine zapadne demokratije i da bi sve to palo kao od šale sa azijskim uzurpatorskim, despotskim, autokratskim sisitemima koje neki tako rado i neznalački propovedaju kao bolju srpsku opciju, onda zaista ništa. Bitno je da nam to ne nametnete, ni po koju cenu.
Čestitke za izbor Obame.

Mickey Mouse

pre 14 godina

Pa još ništa nije uradio što je kao bio obećao - nije popravio odnose sa Kubom, nije zatvorio Gvantanamo, nije okončao rat u Avganistanu niti povukao trupe iz Iraka...stvarno, čemu ova nagrada?

boli mozak

pre 14 godina

Jadno, ali nije iznenađenje. Nobelova nagrada za mir je izgubila svaki kredibilitet još kad su je prvi put dobili Arapi i Izraelci koji su potpisali primirje. Mene čudi kako je nisu dobili potpisnici Daytona...

Ђорђе

pre 14 godina

Јел у залагање за мир спада и удвостручавање броја војника у Афганистану и наставак окупације Ирака?

Reaktor

pre 14 godina

Koliko znam ova nagrada se, bar u nauci, dodeljuje tek kad se neciji doprinos visestruko proveri i potvrdi. Obicno prodje i po 10-20 godina od objavljivanja nagradjenih rezultata do dodele nagrade. Mislim da je ovo veoma preuranjeno. Ne ulazim uopste u to da li ima ili nema zasluga za mir! Bar da su sacekali kraj mandata, a ovako stvarno smrdi!

Ognjen Radonjic

pre 14 godina

"Zeitgeist" !!! Nobelova nagrada za mir je vec nekoliko godina primer licemerja i opravdanja neoliberalizma i americkog intervencionizma. Od UN i Kofi Anana u eri najvece nesposobnosti te institucije, preko Martija Ahtisarija pa do Baraka Obame, Nobelov komitet je u potpunosti srozao ugled ove nekad cenjene nagrade. Zeitgeist!

miljan

pre 14 godina

covek dobio nobelovu nagradu na osnovu obecanja. samo jos da ih ispostuje.
mada za razliku od prethodnog predsednika usa, ne bih ime da mu pominjem, obama je definitivno napredak ka miru

Slon Lepotan Dondolan

pre 14 godina

Svasta k'o na vasaru. Odavno je poznato da je Nobelova nagrada za mir moneta za politicko potkusurivanje, ali ovo je bas prekardasilo.

Dusan

pre 14 godina

"Требало би забранити говоре. Нека свако уради оно што је хтео да каже".
Душко Радовић

Milos

pre 14 godina

Ne umanjujuci znacaj njegovih zelja i ideja, ipak je njegova jedina prava zasluga do danas to sto je pobedio Busa na izborima. Mozda ipak nije bilo pravo vreme za Nobelovu nagradu, jer po tim kriterijumima, i Kostunica je trebalo da je dobije?!

Roki

pre 14 godina

"Obama je nagradu dobio zbog poziva za smanjenje svetskih zaliha nuklearnog naoružanja i zalaganja za mir u svetu, prenela je agencija Rojters."
Po tom kriterijumu onda i svaka Miss-ica treba da dobije Nobelovu nagradu! :)
Jer to su upravo zalaganja i svake prosecne Missice, kad ih pitaju za sta se zalazu :)

HOCEMO NOBELOVU NAGRADU ZA MISSICE ! :)

Branko Filipovic

pre 14 godina

hahahaha ovo je smejurija.. Čovek je obećao završetak rata u Avganistanu, a Italijani stižu sve više u kovčezima.. Obećao je zatvaranje Gvantanama, a on samo što ga nije proširio...

Inače, najveći protivkandidat mu je bio Bill Clinton zbog spašavanja američke novinarke iz severnokorejskih diktatorskih čeljusti! Sledeće godine će i on da dobije kad spasi nekog stranca u Beogradu !

Svete, i Bogu si težak!

Drasko

pre 14 godina

Svasta!!! Koliko god da gotivim sadasnjeg predsjednika SAD, dati mu Nobleovu nagradu, samo zbog zalaganja za mir, a bez nekih konkretnih rezultata, je stvarno smijesno!!!

Goran

pre 14 godina

Mada je Obama bolji od Busa, ovo je stvarno previse. Ratovi u Iraku i Avganistanu su losi bez obzira na to da li je na vlasti Bus uli Obama.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Šta je konkretno uradio za mir da bi dobio ovu nagradu? Možda zatvorio Guantanamo! Ne, nije! Možda povukao vojsku iz Afganistana i Iraka. Nije ni to. Da nije možda naredio Izraelu da sjedne za sto sa Palestincima. Nije. Šta je onda uradio da bi zaslužio ovu nagradu? Jedno veliko ništa! Izgleda je dobio pozitivne ocjene na osnovu toga što je prvi Afro Amerikanac koji je postao predsjednik SAD-a ali za to se ne dobija Nobelova nagrada za mir.

Mada me ne može ništa inenaditi jer je istu dobio i Marti Ahtisaari.

Proka

pre 14 godina

Ovi su skroz prolupali, mada nakon Ahtisarija nista me ne cudi. Obama vodi dva rata u kome stradaju hiljade i hiljade civila - prestali su da broje zrtve 2007. kada je broj ubijenih civila dostigao 1,033,000. Samo se zamislite, milion i trideset tri hiljade ljudi je stradalo zbog americkog rata. Nije pod Sadamom Huseinom tekao med i mleko ali bi 99% ovih ljudi bilo zivo i danas. A sta je uradio Obama tim povodom? U kampanji je pricao kako ce da se povuku iz Iraka i Avganistana a prvo sto je uradio kad je dosao na vlast je da je poslao jos par hiljada vojnika u Avganistan. Toliko o tome.

Dejan

pre 14 godina

Apsurdno je da predsednik zemlje koja raspolaže sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja, koja istražuje mogućnosti svemirskog ratovanja, sa najnaprednijom ratnom tehnologijom, čiji se vojnici nalaze u 135 zemalja sveta dobije Nobelovu nagradu za mir.
A to što se zalaže protiv nuklearnog naoružavanja je samo iz straha da koja raketa slučajno ne doleti na američko tlo, za ostatak sveta se on ne brine.
To je isto kao kada bi svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji zabranio da ostali bokseri imaju preko 40 kg. Licimerje.....

taraba

pre 14 godina

ko nije bio u americi, ni ne zna sta je prava demokratija mislim da je zaslugama i radom to i zasluzio. samo kad bi se taj njegov virus na sve prosirio bilo bi dobro

zoran

pre 14 godina

Proveo 6 meseci na radnom mestu i dobio Nobelovu nagradu.
Ovaj svet je zalostan i targican.
Mir...koji Mir..sa pretnjama Iranu, ubijanjem civila po Avganistanu !!

Sa povlacanjem plana o instalaciji raketa u Poljskoj i Ceskoj, jer su ekonomski skroz pukli..??
Sa okupacijom Kosova..

drustvo voli kokoske

pre 14 godina

Nagrada za bliske
Ovakvo deljenje Nobelovih nagrada za mir kao i one za knjizevnost na prvi pogled delovala mi je kao diskreditovanje ove poznate institucije. Medjutim da li je?
Prosle godine nagradu za mir dobio je istaknuti diplomata i mirotvorac Martti A. dobro poznat na prostorima bivse yu ponajvise po svojoj "nepristrasnosti"... Setimo se samo da je godinu dana pre toga laureat iste nagrade bio u ime IPCC-a Gore A. Ponovo dobro poznat na domacim prostorima po istom i slicnom kao Martti A.
Uostalom kao sto nagrada za knjizevnost redovno odlazi piscima koji su blisko koketirali sa fasizmom i bez malo otvoreno mrzeli cele narode tako i ova za mir ima svoje karakteristike. Jedina je koja se dodeljuje u Norveskoj od Norveskog zirija.
Taj krhki ziri koj postavlja norveski parlament broj pet (politicki veoma aktivnih) clanova koji su pred sobom imali rekordan broj od 205 nominacija ove godine.
Izbor Obama B. vidim kao iskrenu zelju norveskog parlamenta da ugosti dobitnika jer se oseca pomalo zaboravljenom i zapostavljenom od strane svog jedinog velikog saveznika. A sto se tice domacih prostora ostaje i dalje samo tanana nada da se Obama B. nece pamtiti po istom ili slicnom kao predhodni laureati ove za neobavestene i dalje respektivne nagrade...

mirko mirkovic - miro

pre 14 godina

Barak Obama mi je simpatican ali, zar za Nobelovu nagradu ne treba nesto konkretno uciniti. Je li zaista dovoljno uzeti mikrofon i reci: mir!

USA u srcu

pre 14 godina

Bravo za Obamu! Kad cemo se mi osloboditi misljenja da su Amerikanci samo, tu kad treba bombardovati. Bombardovati na americki nacin, znaci miriti narode u svetu, i produzavati vek ove nam jednom date zemljice.

nikolak

pre 14 godina

nagrada za MIR???
pa sta je on ucinio da dobije tu nagradu ??? jel mozda povukao vojsku iz iraka ili avganistana jel nesto ucinio na bliski isto???itd...

Alek

pre 14 godina

Ne moraju vise ni da dodeljuju Nobelovu nagradu. Jadni naucnici ubise se da pronadju neki novi lek, izmisle/otkriju nesto novo, a Obama dobi samo za pricu. Koliko je pre njega se zalozilo za to isto pa nije dobilo nagradu. Licemerje.

gastarbajter

pre 14 godina

Koja glupost, a danas treba da bombarduju Mesec. Dosta im je bombardovanja Zemlje. Da se i zadnji americki vojnik vratio u SAD pa da razumem.

Xpres

pre 14 godina

Nemam nista protiv Obame, mozda u istoriju i udje kao jedan od najboljih americkih predsednika. Medjutim Nobelova nagrada za mir je u najmanju ruku stigla prerano. Covijek jos nista nije uradio da bi trebao dobiti tako prestiznu nagradu. Kada bolje razmislim nagrada i nije vise toliko prestizna gledajuci ko je sve dobija u zadnje vrijeme. U svakom slucaju dobar markentiski potez za Norvesku.

Jovan Miltonovic

pre 14 godina

Ja zaista ne znam koga je jos briga ko je dobio Nobelovu nagradu za mir? U proslosti su toliki broj kompromitovanih ljudi dobili ovu nagradu da ona vise nista ne predstavlja. Ono sto mi je mnogo zanimljivije je ta pomama Barakom Obamom, kao da ce on nesto pozitivno da uradi, pa prvo sto je uradio je bilo odobravanje ogromnog kontigenta vojske za Avganistan, da ne spominjem pomocnike koje je angazovao ili odluku o produzenju sankcija Kubi. Sve u svemu, jos jednom se pokazalo koliko su ljudi glupi, ali to i nije bas neko veliko saznanje.

DAnetheMAin

pre 14 godina

I sta sad? Covek pozvao, svet proslavio, dobio nagradu, svet proslavio i recimo izgubi na sledecim izborima... Da li ce se broj nuklearnih bojevih glava smanjiti? Dokle cemo da nagradjujemo pozive, razumevanje, slaganje i neslaganje itd. Ja moju platu nikada nisam dobio samo zato sto sam razumeo sta treba da radim ili zato sto sam pozivao ljude da urade nesto sto nisu uradili, dobio sam je samo ako je neko zaradio novac na osnovu mog rada pa je meni dao moj deo. I ako nekom nije jasno, ne odnosi se ovaj komentar samo na Obamu i nuklearne rakete, zemljo Srbijo...

Ivona

pre 14 godina

Ko sve nije dobio tu nagradu poslednjih godina, stvarno da se covek zapita.
Obama samo sto je postao predsednik i vec Nobelova, a nista jos nije uradio. Svasta

Kojot

pre 14 godina

Predsednik zemlje koja je aktivno učestvovala u svim najvećim vojnim sukobima posle II svetskog rata. dobija Nobelovu nagradu za mir??!!
Zemlje koja je bacila prvu atomsku bombu!
Zemlje koja ima nuklearnih bojevih glava više od ostatka sveta!
Uz dužno poštovanje prema dotičnom gospodinu kao neko ko će možda u budućnosti doneti neke pozitivne promene u spoljnoj politici svoje zemlje.
Do sada nevidjeno licemerstvo i to od strane Komiteta Nobelove fondacije!

Marko - Vracar

pre 14 godina

Ja nema nista protiv ovog coveka (doduse ni za), ali ovo je uvredljivo. Pa zar zbog "poziva" i par meseci usputnog angazovanja da se dobije Nobelova nagrada!?
Pa taman da te to jedino cime se bavio za svo vreme svog predsednikovanja (9 meseci), ne bi trebao da dobije ovu nagradu.

(Vlast)a

pre 14 godina

Cestitke!
Nadam se da je ovo nagrada vise kao podsticaj nego kao priznanje za postignuto.
Za razliku od mnogih drugih, americki predsednik jos uvek budi nadu. Nadamo se da ce bar deo nasih ocekivanja biti ostvareno.

Kojot

pre 14 godina

Predsednik zemlje koja je aktivno učestvovala u svim najvećim vojnim sukobima posle II svetskog rata. dobija Nobelovu nagradu za mir??!!
Zemlje koja je bacila prvu atomsku bombu!
Zemlje koja ima nuklearnih bojevih glava više od ostatka sveta!
Uz dužno poštovanje prema dotičnom gospodinu kao neko ko će možda u budućnosti doneti neke pozitivne promene u spoljnoj politici svoje zemlje.
Do sada nevidjeno licemerstvo i to od strane Komiteta Nobelove fondacije!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Šta je konkretno uradio za mir da bi dobio ovu nagradu? Možda zatvorio Guantanamo! Ne, nije! Možda povukao vojsku iz Afganistana i Iraka. Nije ni to. Da nije možda naredio Izraelu da sjedne za sto sa Palestincima. Nije. Šta je onda uradio da bi zaslužio ovu nagradu? Jedno veliko ništa! Izgleda je dobio pozitivne ocjene na osnovu toga što je prvi Afro Amerikanac koji je postao predsjednik SAD-a ali za to se ne dobija Nobelova nagrada za mir.

Mada me ne može ništa inenaditi jer je istu dobio i Marti Ahtisaari.

Dusan

pre 14 godina

"Требало би забранити говоре. Нека свако уради оно што је хтео да каже".
Душко Радовић

Ognjen Radonjic

pre 14 godina

"Zeitgeist" !!! Nobelova nagrada za mir je vec nekoliko godina primer licemerja i opravdanja neoliberalizma i americkog intervencionizma. Od UN i Kofi Anana u eri najvece nesposobnosti te institucije, preko Martija Ahtisarija pa do Baraka Obame, Nobelov komitet je u potpunosti srozao ugled ove nekad cenjene nagrade. Zeitgeist!

Roki

pre 14 godina

"Obama je nagradu dobio zbog poziva za smanjenje svetskih zaliha nuklearnog naoružanja i zalaganja za mir u svetu, prenela je agencija Rojters."
Po tom kriterijumu onda i svaka Miss-ica treba da dobije Nobelovu nagradu! :)
Jer to su upravo zalaganja i svake prosecne Missice, kad ih pitaju za sta se zalazu :)

HOCEMO NOBELOVU NAGRADU ZA MISSICE ! :)

mirko mirkovic - miro

pre 14 godina

Barak Obama mi je simpatican ali, zar za Nobelovu nagradu ne treba nesto konkretno uciniti. Je li zaista dovoljno uzeti mikrofon i reci: mir!

Dex

pre 14 godina

Pre 100 godina TESLA je rekao da ne zeli da primi Nobelovu nagradu jer ne zeli da bude u drustvu takvih ljudi. Neverovatno koliko je i tada bio u pravu.

Dejan

pre 14 godina

Apsurdno je da predsednik zemlje koja raspolaže sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja, koja istražuje mogućnosti svemirskog ratovanja, sa najnaprednijom ratnom tehnologijom, čiji se vojnici nalaze u 135 zemalja sveta dobije Nobelovu nagradu za mir.
A to što se zalaže protiv nuklearnog naoružavanja je samo iz straha da koja raketa slučajno ne doleti na američko tlo, za ostatak sveta se on ne brine.
To je isto kao kada bi svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji zabranio da ostali bokseri imaju preko 40 kg. Licimerje.....

Proka

pre 14 godina

Ovi su skroz prolupali, mada nakon Ahtisarija nista me ne cudi. Obama vodi dva rata u kome stradaju hiljade i hiljade civila - prestali su da broje zrtve 2007. kada je broj ubijenih civila dostigao 1,033,000. Samo se zamislite, milion i trideset tri hiljade ljudi je stradalo zbog americkog rata. Nije pod Sadamom Huseinom tekao med i mleko ali bi 99% ovih ljudi bilo zivo i danas. A sta je uradio Obama tim povodom? U kampanji je pricao kako ce da se povuku iz Iraka i Avganistana a prvo sto je uradio kad je dosao na vlast je da je poslao jos par hiljada vojnika u Avganistan. Toliko o tome.

Ivona

pre 14 godina

Ko sve nije dobio tu nagradu poslednjih godina, stvarno da se covek zapita.
Obama samo sto je postao predsednik i vec Nobelova, a nista jos nije uradio. Svasta

zoran

pre 14 godina

Proveo 6 meseci na radnom mestu i dobio Nobelovu nagradu.
Ovaj svet je zalostan i targican.
Mir...koji Mir..sa pretnjama Iranu, ubijanjem civila po Avganistanu !!

Sa povlacanjem plana o instalaciji raketa u Poljskoj i Ceskoj, jer su ekonomski skroz pukli..??
Sa okupacijom Kosova..

Joao

pre 14 godina

Kakva smejurija! Još nije pošteno ni zapamtio raspored stvari u Ovalnoj sobi, a već je nobelovac! Ovaj svet je postao sopstvena karikatura. Bravo nizašta!

PS Iz pouzdanih izvora saznajemo - Medvedev odgovara Oktobarskom nagradom grada Beograda!

gastarbajter

pre 14 godina

Koja glupost, a danas treba da bombarduju Mesec. Dosta im je bombardovanja Zemlje. Da se i zadnji americki vojnik vratio u SAD pa da razumem.

Branko Filipovic

pre 14 godina

hahahaha ovo je smejurija.. Čovek je obećao završetak rata u Avganistanu, a Italijani stižu sve više u kovčezima.. Obećao je zatvaranje Gvantanama, a on samo što ga nije proširio...

Inače, najveći protivkandidat mu je bio Bill Clinton zbog spašavanja američke novinarke iz severnokorejskih diktatorskih čeljusti! Sledeće godine će i on da dobije kad spasi nekog stranca u Beogradu !

Svete, i Bogu si težak!

zoran

pre 14 godina

No, ne znam, da li znate da pre proglasenja onih koji su dobili nagrade, postoji prvo nominacija. Znate koliko je dana Obama bio u svojoj kancelariji kada je to uradjeno? Punih 11 DANA...jedanaest dana..!!!!!

Nema sta..mora da neki vidoviti ljudi sede u komisiji za dodelu nagrada.

Ko li njega gura..?? To je pitanje. Ova nagrada je i onako postala sprdnja.

Novi Sad

pre 14 godina

Pa dobro... Na "vlasti" je vec skoro godinu dana, a nije zapoceo ni jedan nov rat. To je za americkog predsednika veliki uspeh!
Ha, ha, kakva komedija...

Slon Lepotan Dondolan

pre 14 godina

Svasta k'o na vasaru. Odavno je poznato da je Nobelova nagrada za mir moneta za politicko potkusurivanje, ali ovo je bas prekardasilo.

Vladimirr

pre 14 godina

Ja cenim napore Baraka Obame za postizanje mira etc., ali stvarno je neukusno davati tu nagradu nekom ko je jos na funkciji, sta vise, tu funkciju je tek zapoceo...

Buduci nobelovac

pre 14 godina

1. Predlazem da se napravi lek protiv raka i AIDS-a.
2. Zalazem se da se naprave antigravitacione letelice.
3. Takodje se zalazem da se od olova nekako pravi zlato.
4. Jako sam zainteresovan za mir u celoj galaksiji.

Molim nekoga da me kandiduje (delimo kes od svake nagrade).

Aleksandar

pre 14 godina

Covek ne mora da ratuje, ali motivi kojima se on vodi dovode do ratova.
A to je americka ekonomija, potraga za naftom i slicno.

Kada americki vojnici budu ravnopravni sa ostalima pred medjunarodnim sudom, onda mozemo reci da je Obama nesto i uradio za mir.

Grom i kakao

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima"

Pa ovo je smesno...

Dragan

pre 14 godina

Krajnje je vreme da se Oskar i Nobelova nagrada integrišu u jednu nagradu... Posle Begina, Valese, Peresa, Gora, Ahtisarija... ovo nije nikakvo čudo

Jovan Miltonovic

pre 14 godina

Ja zaista ne znam koga je jos briga ko je dobio Nobelovu nagradu za mir? U proslosti su toliki broj kompromitovanih ljudi dobili ovu nagradu da ona vise nista ne predstavlja. Ono sto mi je mnogo zanimljivije je ta pomama Barakom Obamom, kao da ce on nesto pozitivno da uradi, pa prvo sto je uradio je bilo odobravanje ogromnog kontigenta vojske za Avganistan, da ne spominjem pomocnike koje je angazovao ili odluku o produzenju sankcija Kubi. Sve u svemu, jos jednom se pokazalo koliko su ljudi glupi, ali to i nije bas neko veliko saznanje.

Roki

pre 14 godina

Smesno,zalosno? Smesno,zalosno? Hm,ne mogu da odlucim. Ja bih se stideo da sam u drustvu ljudi kao sto su Al Gor i Marti Ahtisari. Nobelova nagrada za mir je najveca lakrdija u istoriji covecanstva. U poslednjih sto pedeset godina samo dve nedelje ukupno u svetu nije vodjen nijedan rat. A upravo najveci zagovaraci ratova se mogu pohvaliti ovom nagradom. Trenutno boravim u Poljskoj i imao sam prilike da u muzeju Varsavskog Ustanka pogledam govor coveka koji je Jevrej i kome je cela porodica pobijena u Dr. svetskom ratu. On je uspeo da prezivi i do kraja svog zivota (umro je pre desetak dana) je putem tv-a i radija ucio mlade Poljake da ne mrze Nemce i Ruse zbog zla koje su im naneli u prethodnih sezdeset godina. Obama ovom coveku nije ni do kolena.

Nenad

pre 14 godina

Pa ovo je najsmesnija vest godine. A koji je to mir Obama napravio? Mozda je to nastavak sankcija Kubi, Irak, pojacanje trupa u Avganistanu? Jedino sto je vic slabiji od onog kada je Al Gore dobio istu nagradu i to za svoj rad na ocuvanju prirode. Covek koji je po Srbiji, Kosovu, Bosni i Jadranu posejao tone i tone tzv. osiromasenog uranijuma.

Xpres

pre 14 godina

Nemam nista protiv Obame, mozda u istoriju i udje kao jedan od najboljih americkih predsednika. Medjutim Nobelova nagrada za mir je u najmanju ruku stigla prerano. Covijek jos nista nije uradio da bi trebao dobiti tako prestiznu nagradu. Kada bolje razmislim nagrada i nije vise toliko prestizna gledajuci ko je sve dobija u zadnje vrijeme. U svakom slucaju dobar markentiski potez za Norvesku.

sw

pre 14 godina

Od kada je Henri Kisindzer dobio nagradu za mir ta institucija je postala apsolutno irelevantna. Ponavljam HENRI KISINDZER je dobio nagradu za mir!!! Zasto onda ne i Obama, on barem jos uvek zvanicno nije zapoceo nijedan rat...

Bojan

pre 14 godina

Ljudi, pa i ja sam za razoruzanje i manje nuklearnog naoruzanja, majke mi, iskreno se za to zalazem, sta vise predlazem da ga potpuno ukunu.Mislim da sam zasluzio Nobela!!! Ponovicu ovo vise puta ako treba.

EU Citizen

pre 14 godina

Ja sam se slatko nasmejao, vesela internacionalna levičarska bratija je već potpuno izgubila kompas u očajničkim pokušajima da svoje miljenike "napumpa" pozitivnim PR-om po svaku cenu, da ne shvata kada od uobičajenih farsi sa političkim kandidatima za dodelu nagrade za književnost (a nijedan od desetak najvećih pisaca za poslednjih stotinak godina je nije dobio, od Džojsa, preko Nabokova, Virdžinije Vulf, Kafke ili Rilkea, sve do Borhesa i Tomasa Pinčona) prelazi u potpunu grotesku, i čoveku koji do sada nije ni za mir ni za bilo šta drugo uradio apsolutno ništa, osim što je pokazivao bele zube i, što reče Berluskoni, preplanuo ten, :)) i pričao bajke, dodele nagradu za mir. Objektivno gledajući, čak i ako se, kao kontroverzno, izuzme to što je u Iraku i Avganistanu zbacio rabidne tiranije i pretvorio ih u kako tako normalna mesta za život, od pseudointelektualne "Kominterne" koja ove počasne značke deli satanizovani Džordž Buš Mlađi je samo za sve pozitivne stvari koje je uradio u Africi u vreme svoja dva mandata zaslužio ovu nagradu tri puta više od ovog iznutra šupljeg manekena. Ono što je veoma dobro na ovakvoj odluci, jeste što je to sasvim sigurno jedan od poslednjih udaraca ovom svakom obdarenom s trocifrenim koeficijentom inteligencije odavno nadasve sumnjivom priznanju "za zasluge u izgradnji socijalizma", te će štetočinsko preduzeće zvano Nobelova nagrada posle ovakve blamaže po svoj prilici ubrzano krenuti putem smetlišta istorije na kome je trebalo davno da završi.

Ivica_K

pre 14 godina

Predsednik USA Barak Obama za mesec dana salje u Avganistan dodatnih 100 000 vojnika koji svakodnevno tamo takozvanim greskama ubijaju civile zene i decu.

Anne

pre 14 godina

Citam, ne mogu da verujem, pa se nasmejem... jer je smesno da novi predsednik zemlje koja je napavila ogroman procenat trenutnih problema u svetu, samo ANULIRAJUCI par odluka prethodnog predsednika, dobija Nobelovu nagradu...
Eh da Nobel zna ovo, sam bi sebe digao u vazduh...

a cilj je....

pre 14 godina

najkontraverznija odluka Nobelovog komiteta do sada. Cilj je prikazati Obamu kao mirotvorca a SAD kao svetionik demokratije. Na drugoj strani su toliko omrazeni Ugo Caves, Ahmedinedzad, Kastro, Putin i ko zna ko jos, koji se sve vreme bore za istinu i pravdu u svetu. SAD i politika ove drzave su izvor kriza i sukoba u svetu na neposredan ili posredan nacin.

reader

pre 14 godina

Ludo se zabavljam vec dva sata citajuci komentare po sajtovima svetskih medija ...Da je neko hteo da vise napakosti Obami, ne bi mogao, pored ovog Komiteta za Nobelovu nagradu. Kakva greska u koracima.

shofer

pre 14 godina

Čoveče, koji marketing....Kao nada, vera, bolje sutra, trt, mrt,...Jedan od najstarijih i najjednostavnijih markentiških trikova je ladno prošao povodom izbora sadašnjeg predsednika USA. Nagrada za mir a Amerika ratuje na skoro svim kontinentima, što javno što tajno. Sramota i licemerje.
Moram priznati da i naša Vlada prati ove svetske trendove, pošto je kod nas sve na istom principu-marketingu.

taraba

pre 14 godina

ko nije bio u americi, ni ne zna sta je prava demokratija mislim da je zaslugama i radom to i zasluzio. samo kad bi se taj njegov virus na sve prosirio bilo bi dobro

Ђорђе

pre 14 godina

Јел у залагање за мир спада и удвостручавање броја војника у Афганистану и наставак окупације Ирака?

petar mihajlovic

pre 14 godina

Pisem iz SAD, iz Masacusetsa. Nobelovoj nagradi se cude i ovde, i Obamine pristalice misle da je to nesto sto tek treba da se zasluzi, cak brinu da ce nagrada samo da mu oteza posao. Jutros je na radiju bio komicni sou, glumljeni intervju sa Obamom, u toku koga se ispostavlja da je Obama zapravi isus Hrist koji je dosao da spase covecanstvo.

nikolak

pre 14 godina

nagrada za MIR???
pa sta je on ucinio da dobije tu nagradu ??? jel mozda povukao vojsku iz iraka ili avganistana jel nesto ucinio na bliski isto???itd...

psi

pre 14 godina

1971. godine je Vili Brandt dobio nagradu SAMO (?!) zato sto je kleknuo pred spomenikom herojima ustanka u Varšavskom getu 1943. godine kojeg su njemački vojnici ugušili u krvi. Ko ne vidi velicinu ovog pada na koljena propustice svaku kolektivnu euforiju.

Stvarno mi je zao ako su kod nas toliki ljudi propustili da budu dio euforije koju je izazvao Obama u cijelom svijetu. Kod mnogih je probudio nadu , a dokazi su njegov govor u Kairu, u Pragu u Berlinu jos prije izbora, nadu u buduci svijet bez arogantcije dosadasnje Amerike ,u svijet bez rasizma,u moguci svijet bez atomskog naouruzanja.
Stvarno mi nije jasno zasto je ovdje toliko ljudi izricito protiv Obame? Nije Amerika dobila nagradu nego osoba Obama- cemu pominjanje Hiroshime u tom konekstu?

Yes we can!!

Marko - Vracar

pre 14 godina

Ja nema nista protiv ovog coveka (doduse ni za), ali ovo je uvredljivo. Pa zar zbog "poziva" i par meseci usputnog angazovanja da se dobije Nobelova nagrada!?
Pa taman da te to jedino cime se bavio za svo vreme svog predsednikovanja (9 meseci), ne bi trebao da dobije ovu nagradu.

DAnetheMAin

pre 14 godina

I sta sad? Covek pozvao, svet proslavio, dobio nagradu, svet proslavio i recimo izgubi na sledecim izborima... Da li ce se broj nuklearnih bojevih glava smanjiti? Dokle cemo da nagradjujemo pozive, razumevanje, slaganje i neslaganje itd. Ja moju platu nikada nisam dobio samo zato sto sam razumeo sta treba da radim ili zato sto sam pozivao ljude da urade nesto sto nisu uradili, dobio sam je samo ako je neko zaradio novac na osnovu mog rada pa je meni dao moj deo. I ako nekom nije jasno, ne odnosi se ovaj komentar samo na Obamu i nuklearne rakete, zemljo Srbijo...

zoran

pre 14 godina

Bravo za B92 na odabiru fotografije za ovaj clanak.
Izgleda kao pomracenje Sunca.

Lep simbol za ovo sto se desava u vezi "demokratsko" izabranog nosioca Nobelove nagrade za mir.
Pomracenje...

zoran

pre 14 godina

Rat u Avganistanu vec zovu Obamin rat zato sto je njegova odluka je da ga nastavi i intenzivira.
Zao mi je sto Obama ne uvodi promene kojima smo se nadali.
Sigurno je da nije zasluzio nagradu jer poziva na mir a vodi rat.

Nikola

pre 14 godina

Šta je sledeće? Sveti Barak??
Nemam ništa protiv njega, ali mogli su da sačekaju još barem 10 godina pa da sa malo veće vremenske distance daju nagradu.

Alek

pre 14 godina

Ne moraju vise ni da dodeljuju Nobelovu nagradu. Jadni naucnici ubise se da pronadju neki novi lek, izmisle/otkriju nesto novo, a Obama dobi samo za pricu. Koliko je pre njega se zalozilo za to isto pa nije dobilo nagradu. Licemerje.

CityWatch

pre 14 godina

Davno kompromitovana nagrada. Ove godine dobio je predsednik cija zemlja vodi dva paralelna veca sukoba i ko zna koliko manjih. Izgovor je nebitan i takodje kompromitovan. Vizija bez nuklearnog naoruzanja samo je paravan za ono sto bi usledilo po eventualnom ukidanju nuklearnog naoruzanja. Uostalom, koliko ljudi na svetu izistincki deli tu viziju pa nisu dobili nikakvu nagradu?

I ja cekam Nobelovu nagradu

pre 14 godina

Ja stvarno ocekujem da Obama bude bolji od prethodnih Predsednika, ali do sada on je samo obecavao, treba mu prvo dati priliku da sprovede u delo svoja obecanja. Nagrada moze posle toga.
Ja obecavam da cu otkriti lek protiv raka prema tome treba da mi dodele Nobelovu nagradu za medicinu.

Mickey Mouse

pre 14 godina

Pa još ništa nije uradio što je kao bio obećao - nije popravio odnose sa Kubom, nije zatvorio Gvantanamo, nije okončao rat u Avganistanu niti povukao trupe iz Iraka...stvarno, čemu ova nagrada?

Boxi

pre 14 godina

Kakav smo mi to narod kad se sa svime sprdamo i sve izvrgavamo ruglu ?
Barak Obama je u ovom trenutku svakako čovek koji je Nobelovu nagradu za mir najviše zaslužio !! Slušate li vi uopšte šta taj čovek govori i za šta se zalaže ? On je prevrnuo američku politiku "kao rukavicu"..i umesto Klintona i Buša koji su samo tražili povode za ratove (zar i mi nismo bili žrtve) stavio sebi i SAD u zadatak da iz ratova u Avganistanu i Iranu izadju..Uz to, svesrdno se zalaže da se izbegne sukob sa Iranom, kao i da se na BLiskom istoku uspostavi mir i saradnja..
SIMBOLIČKI značaj njegovog političkog delovanja u ovih godinu dana je nemerljiv, a prave rezultate njegova politika očekuje u narednom periodu.
Eh, da svet ima više politišara kao što je Obama, bio bi i bolje mesto za život !

Drasko

pre 14 godina

Svasta!!! Koliko god da gotivim sadasnjeg predsjednika SAD, dati mu Nobleovu nagradu, samo zbog zalaganja za mir, a bez nekih konkretnih rezultata, je stvarno smijesno!!!

CCCC

pre 14 godina

Srbi cuvajte se sami sebe. Citam ove komentare i nije mi jasno sto napadamo Americku politiku. Zapitajte se samo sta bi bilo da smo mi sila kao SAD? Verovatno ne bi postojale druge drzave. Bili smo ucesnici oba svetska rata zajedno sa Rusijom, Nemackom, Francuskom, Britanijom i SAD. Da ne nabrajam ostale ratove Srbije. Mozemo da poricemo koliko hocemo, ali smo agresivan narod.
Sto se tice Obamine nagrade, u cemu je problem? Nece graditi stit, sto je bila potencijalna varnica za pocetak WWIII. Bar malo je uradio. Nije Americka vojna strategija kao riziko pa da mozes tek tako da vratis sve vojnike kuci. Jeste obecao da ce sve to uraditi, zato je sad i predsednik. Sta su nama obecali pre 9 godina i 4 dana ;-)
Pozdrav svima

milan

pre 14 godina

Ova nagrada postaje sve besmislenija i besmislenija. Imam veliko postovanje prema ovom coveku, ali stvarno ne vidim na koji nacin je on doprineo miru u svetu. Zato sto i dalje nisu napali Iran? Obamina administracija je zvanicno rekla da nece prestati okupaciju Afganistana. Ako se secate, oni su tamo otisli zbog AlKaide koju su sada svi zaboravili. Stvarno ovo je smesno.

Pera Detlic

pre 14 godina

Nemam nista protiv Baraka Obame, ali sta je on to u svom kratkom mandatu uradio pa da dobije Nobelovu nagradu za mir? Ovo kompromituje i samu nagradu ali i Obamu

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pa dobro, G.Obama, posebno ako ga uporedimo sa njegova tri predhodnika (Klinton u sendviču dva Buša) i predhodnikom nobelovcem za istu stvar (M.Ahtisari) zalužije kredit. U poredjenju sa njima G.Obama je prava Kosovka devojka.

analiticar

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti. Pa kako bi to izgledalo kada bi posle svih onih mracnih tipova nagradu dobio neko, ko je stvarno zasluzuje? Mislim, kako bi se covek osecao u takvom drustvu?
Osim toga Obama u funkciji sefa Bele kuce, za razliku od nekolicine njegovih prethodnika, nije uradou skoro nista. I to je njegov istinski doprinos miru u svetu.

Petar

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima". Komitet posebno ističe značaj Obamine vizije i delovanja za svet bez nuklearnog oružja.
ДИВНО! Човек се честито није ни устоличио, а већ Нобелова награда. Напори и визија су једно, а стварност и реализација су нешто треће.
Млого јака земља, та Америка.
А норвешки комитет за доделу Нобелове награде и овог пута је доказао свој "интегритет". Зар немогадоше да сачекају резултате кроз пар година?

boli mozak

pre 14 godina

Jadno, ali nije iznenađenje. Nobelova nagrada za mir je izgubila svaki kredibilitet još kad su je prvi put dobili Arapi i Izraelci koji su potpisali primirje. Mene čudi kako je nisu dobili potpisnici Daytona...

voja

pre 14 godina

Uz svo postovanje prema Obami i veru da ce zaista nesto uraditi ovo je trebalo uraditi kada to i uradi. Predsednik zemlje koja ima Gvantanamo (a da ne govorimo o ratovima) ne moze dobiti Nobelovu nagradu za mir dok nesto zaista i ne ucini da je zasluzi.
Ova vest je zaista odraz stanja u svetu...

slavko

pre 14 godina

Strašno je što se ovakve stvari dešavaju u ovom milenijumu. Čovek dobije nobelovu nagradu za mir a da ništa nije uradio povodom mira, niti bilo čega! Još jedna potvrda da se totalna centralizacija bliži i da se nagrade dodeljuju u skladu sa trendom i sa popularnošću. Razočaranost je svakim danom sve veća u pogledu Obame koji skora da ništa nije uradio od onoga što je obećao...

Ljiljana-M

pre 14 godina

Reakcija Bele kuce na ovu odluku je: "WoW"
Britanski mediji ismevaju norveski Komitet za dodelu nagrade za mir:
"Neka je sledeci put dodele Mis World", reci su komentatora britanskih medija.

Michael Binyon, komentator britanskog Tajmsa smatra da dodela ova nagrade mir direktno ismeva Nobelovu nagradu.
"Nagrada je smesna sa svojim pretpostavkama, omalovazavajuca u svojim intencijama i ponizavajuca u pokusaju da izgradi jednog coveka koji je tek zapoceo svoj mandat predsednika i koji jos manje moze da pokaze cvrste rezultate u mirotvorstvu"

Norveski Nobelov komitet je vec godinama na udaru kritike norveskih intelektualnih krugova.
Danas su ovu okarakterisali kao smelu i kontroverznu za razliku od one dodeljene Henriju Kisindzeru koji je u vreme kada je dobio ovu nagradu imao u svojoj agendi i mirotvorstvo i sprovodjenje bombardovanja Kambodze. Tada je Tom Lehrer izjavio da je posle te dodele svaka satira nemoguca. Pitanje je da li ce posle ove dodele bilo kakva satira biti moguca?

Smehotres

pre 14 godina

Smesno :) pa covek ni jedno od svojih prvih predizbornih obecanja nije ispunio tj. nije ugasio konc logor Gvantanamo sto je mozda i direktno vezano za mir ....

Pantagruel

pre 14 godina

Krajnja devalvacija nagrade koja je i do sada dodeljivana iz političkih motiva. Takoreći još nije ni ugrejao predsedničku fotelju, a oni mu daju nešto što čovek treba da zasluži izvanrednim dostignućem za svetski mir i naporima ulaganim čitavog života. Nemam ništa protiv njega, čak mi je simpatičan i da sam Amerikanac, verovatno bih glasao za njega, ali što ne ide, prosto ne ide.

Tamara

pre 14 godina

Nadala sam se da će Obama reći: "Hvala vam, ali nisam je još zaslužio." -i tad bi zaista bio velik. Ali on na to, izgleda, nije ni pomislio.

Reaktor

pre 14 godina

Koliko znam ova nagrada se, bar u nauci, dodeljuje tek kad se neciji doprinos visestruko proveri i potvrdi. Obicno prodje i po 10-20 godina od objavljivanja nagradjenih rezultata do dodele nagrade. Mislim da je ovo veoma preuranjeno. Ne ulazim uopste u to da li ima ili nema zasluga za mir! Bar da su sacekali kraj mandata, a ovako stvarno smrdi!

nije zlato sve što sija

pre 14 godina

Preporučujem svakom da pogleda dokumentarac ''Obama Deception'' , i da formira svoje mišljenje kada stvar sagleda sa obe strane..

anonimus

pre 14 godina

Iskreno, ocekivao sam da nagradu dobije Holbruk, ili neka slicna cvecka, sto zbog prethonih zasluga sto zbog trenutnih mirotvorackih radova po Pakistanu i Afganistanu.

Ali ovo prevazilazi moju mastu! Sjajno!

Kiza

pre 14 godina

Za mene je ovo zasluzeno. Ne zbog toga sto je navedeno u obrazlozenju nagrade (jer se to vise tice buducnosti), vec zbog toga sto je njegov izbor za Predsednika USA ogromno politicko dostignuce. Covek koji je pripadnik manjine je prvi put u istoriji demokratski pobedio pripadnika vecine; prvi put su ljudi glasali za kandidata koji je drugaciji od njih, jer su mislili da je bolji. Ja se secam kada su Predsednici SFRJ bili Fadilj Hodza i Sinan Hasani, ali oni nisu dobili te pozicije glasanjem vec prostom rotacijom. Ovo sto se desilo je slicno kao kada kada bi Srbija u direktnom glasanju izglasala Albanca (Vetona Suroija npr) za svog Predsednika ili Hrvatska Srbina (Pupovca na primer). Kao sto je korak na mesec bio veliki, izbor Obame je i veci; desilo se nesto sto sam bio siguran da se nece desiti za mog zivota.

s.gresnica

pre 14 godina

Mir,mir, niko nije kriv...nego,pozivam sve vas na mir,a onda posle toga se prijavljujem da me ispale na mjesec ako danas otkriju vodu gore.Lijepo sam predlozila ,sleduje me nagrada.

filosof

pre 14 godina

Evidentno je da je u svetu sve tanji spisak zaslužnih građana ove planete na polju jedine ljudske tekovine na kojoj nije postignut ama baš nikakav napredak od postanja do današnji dana!
Letimo u svemir,osvajamo naj dublja mora i okeane i najnegostuljubivije planinske vrhove,koristimo mikro čip i robote,nano i stelt tehnologiju igramo se sa kloniranjem i reprogramiranjem DNK na pragu smo pronalaženja "božije čestice"!
Ali zato nemožemo da postignemo taj kolosalan korak da oružje zaćuti makar jedan jedini dan na ovoj planeti.
Po meni Obama još uvek nije ništa konkretno doprineo na polju razoružanja i mir u svetu.A poslednje najave da će u Avganistan biti poslat dodatani kontigent Američkih vojnika još više potkrepljuje ovo priču.

Trezvenjak

pre 14 godina

Ako tu nagradu shvatimo kao neku vrstu Oskara popularnosti, odluka je skroz na mestu. A za tu popularnost nije potrebno mnogo: dovoljno je da se predsednik jedine preostale supersile ne zove G.W. Bush, pa da ga ljudi obozavaju do blesavosti.

Nena

pre 14 godina

Iskreno sam obradovana ovom vešću.Smatram da u ovom trenutku prvi čovek vodeće sile sveta zaslužuje ovu nagradu.Za to je mnogo razloga,a oni koji to ne priznaju,ne žele ili mislim ne umeju da sagledaju dosadašnju svetsku istoriju.Za one koji sa odobravanjem i razumevanjem tumače ovu nagradu,ne treba dodatnih komentara.Za one koji je ne razumeju samo jedna kratka opaska:Verovatno su očekivali obnaženog nabildovanog,u borbi sa medvedima dokazanog premijera za ovu nagradu!Nažalost to nije dovoljno za NOBELA.

USA u srcu

pre 14 godina

Bravo za Obamu! Kad cemo se mi osloboditi misljenja da su Amerikanci samo, tu kad treba bombardovati. Bombardovati na americki nacin, znaci miriti narode u svetu, i produzavati vek ove nam jednom date zemljice.

Goran

pre 14 godina

Mada je Obama bolji od Busa, ovo je stvarno previse. Ratovi u Iraku i Avganistanu su losi bez obzira na to da li je na vlasti Bus uli Obama.

Nindza

pre 14 godina

Ovo je toliko bljutavo da je cak i sam Obama morao da "reaguje".
Izvinite, ali "necemo praviti stit u Poljskoj nego u Turskoj ili na Balkanu", niposto ne znaci borbu protiv nuklearnog naoruzanja, nego pomeranje istog.
I drugo, stit ne vredi pisljiva boba, jer je taktika da na svaku bojevu glavu ide jos nekoliko "coraka", i ja bih voleo da vidim taj stit koji ce da razabere koje su rakete prave, kad neko lansira 10 pravih i jos 100 coraka. Taj stit se pravi zbog brzeg protiv-udara VAN teritorije SAD, a ne da sprecava necije rakete...
To je jasno svima, a jasno je i Obami, i ako je nesto pohvalno, to je sto je posteno priznao i kulturno uvio cinjenicu da je ova dodela totalna glupost.

drustvo voli kokoske

pre 14 godina

Nagrada za bliske
Ovakvo deljenje Nobelovih nagrada za mir kao i one za knjizevnost na prvi pogled delovala mi je kao diskreditovanje ove poznate institucije. Medjutim da li je?
Prosle godine nagradu za mir dobio je istaknuti diplomata i mirotvorac Martti A. dobro poznat na prostorima bivse yu ponajvise po svojoj "nepristrasnosti"... Setimo se samo da je godinu dana pre toga laureat iste nagrade bio u ime IPCC-a Gore A. Ponovo dobro poznat na domacim prostorima po istom i slicnom kao Martti A.
Uostalom kao sto nagrada za knjizevnost redovno odlazi piscima koji su blisko koketirali sa fasizmom i bez malo otvoreno mrzeli cele narode tako i ova za mir ima svoje karakteristike. Jedina je koja se dodeljuje u Norveskoj od Norveskog zirija.
Taj krhki ziri koj postavlja norveski parlament broj pet (politicki veoma aktivnih) clanova koji su pred sobom imali rekordan broj od 205 nominacija ove godine.
Izbor Obama B. vidim kao iskrenu zelju norveskog parlamenta da ugosti dobitnika jer se oseca pomalo zaboravljenom i zapostavljenom od strane svog jedinog velikog saveznika. A sto se tice domacih prostora ostaje i dalje samo tanana nada da se Obama B. nece pamtiti po istom ili slicnom kao predhodni laureati ove za neobavestene i dalje respektivne nagrade...

V

pre 14 godina

Kada ujutru ustanete i uveče pođete na spavanje, promislite o tome ko zapravo omogućava san koji ste imali i sve ono što možete i kako da uradite tokom dana, a da se toga ne biste odrekli. A ako ne shvatite da su to tekovine zapadne demokratije i da bi sve to palo kao od šale sa azijskim uzurpatorskim, despotskim, autokratskim sisitemima koje neki tako rado i neznalački propovedaju kao bolju srpsku opciju, onda zaista ništa. Bitno je da nam to ne nametnete, ni po koju cenu.
Čestitke za izbor Obame.

swe swe

pre 14 godina

Cemu se cudite??
Norvezani su bili malo nesigurni da ce ih predsjednik Obama posjetiti tokom svog mandata, tako da su napravili ovaj skech da bi ih morao posjetiti...
Jednostavno :o)

kom@

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je poslednji rok za nominacije za Nobelovu nagradu bio 1.Februar. Obama je inagurisan 20.Januara.

Dakle, nije dobio nagradu samo za ono što (ni)je uradio na mestu predsednika već je za to bilo dovoljno i obećanja koja je nosio sa sobom.

Nobelova nagrada za mir je izgleda često korišćena u političke svrhe, i nije naodmet reći da joj je to i namena.
Međutim, ne treba tražiti samo negativne kontekste, postoji mogućnost da u pozadini ovakve odluke stoji želja da Obamu nekako moralno obavežu da uradi nešto konkretno od onog što je do sada (samo)rečito iskazao i što bi svakako imalo najveće posledice po svetski mir.

("Na te tri isprazne reči 'sloboda, jednakost, bratstvo' mi imamo odgovor u vidu naše 3 konkretne: pešadija, konjica, artiljerija"
-Pruski oficir u odgovoru na krilaticu francuske revolucije)

Vizionar

pre 14 godina

E, baš sam pre neki dan, u razgovoru s prijateljima, rekao u šali kako Obama nije neka cvećka, ali kad se uporedi sa njegovim prethodnicima (Buš, Klinton, pa Buš junior), zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Izgleda kao da me čuo neko iz Nobelovog komiteta i moju šalu shvatio ozbiljno.:)

Milos

pre 14 godina

Ne umanjujuci znacaj njegovih zelja i ideja, ipak je njegova jedina prava zasluga do danas to sto je pobedio Busa na izborima. Mozda ipak nije bilo pravo vreme za Nobelovu nagradu, jer po tim kriterijumima, i Kostunica je trebalo da je dobije?!

Stevan

pre 14 godina

Zgrozen sam cinjenicom da je iko dobio nagradu za mir zato sto se izjasnio protiv nuklearnog naoruzanja i zbog zagovaranja politike protiv globalnog zagrevanja....Odkad se nagrada daje za stimulans i skretanje paznje?! Bas me zanima misljenje Filipa Vujanovica,Borisa Tadica,Djordja Ivanova ili bilo kog predsednika neke manje drzave!!Pa zar se oni ne slazu sa Obamom po tom pitanju?! Ovo je stvarno smesno.Nobelova nagrada se osramotila po ko zna koji put...
Ne zaboravimo da je Obama poslao nove trupe u Avganistan,verovatno,u cilju mira!

Rale

pre 14 godina

I onda se neko buni sto se kod nas namesta da neka firma dobije tender, da neki film umesto drugog ode na festival. Vidite da se to i napolju radi. Radilo se to oduvek, ali su ovaj put bas nisu ni potrudili da prikriju ili da zaviju kako bi smo poverovali da stvarno misle tako. Ne samo kod nas, nego i u svetu, dakle, nesto debelo nije u redu.

IKS

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasna fama stvorena oko Obame. Mislim, lik je skroz ok, ali nista specijalno bolji, sarmantniji, pametniji ili sta god od ostalih politicara...

Dragana

pre 14 godina

Ajte ljudi, alo razmislite. Do sada je malo uradio jer sve drugo bi bilo isto kao i kod prethodnika: niej zapoceo nijedan rat a ove ce polako da povlaci jer bi prosao ko Kenedi. Ova nagrada je stimulacija i mislim da je to dobro jer je covek protiv nuklearnog naoruzavanja (zasto da Iran i Koreja prete celom svetu, u pitanju su neuracunljivi vladari), skida stit, unapredjuje odnos sa Rusijom, ne zapocinje nove ratove, dakle stavlja stop na americke imperijalisticke ambicije jer mu licno nije do bogacenja kao Busu koji je sve to radio zbog nafte (Busovi vlasnici naftnih kompanija po Americi). Dakle, pozdravljam ovo kao, nadam se, novu etapu svetskog poretka...

Oliver

pre 14 godina

Ova nagrada je dokaz kolika je iluzija Barak Obama.Ovom nagradom svetske elite preklinju Obamu,coveka mira,da ne pojacava rat u Avganistanu,da ne preduzima akcije protiv Irana i njegovog nuklearnog kapaciteta i da nastavi svoje napore da oslabi Sjedinjene Drzave.Svetske liberalne, levicarske elite vole oslabljene,neutralisane Sjedinjene Drzave i ovo je njihov nacin da podrze taj koncept.Kredibilitet Nobelove nagrade pada sve vise iz godine u godinu,a sada je dostigao najnizu tacku.Regan je dobio hladni rat,oslobodio milione ljudi,i nikada nije nagradjen Nobelom.

Misha

pre 14 godina

Ovaj covek stvarno odaje utisak nekog ko je veoma pozitivna licnost. Ja se samo bojim da njegov izbor za predsednika Amerike nisu napravili oni koji stvarno biraju predsednika Amerike kako bi ublazili prezir celog sveta prema njihovoj prepotentnoj (nasilnickoj) politici koju je forsirao mudri Bush. A da zapravo, dok ljudi gledaju u Obamu, oni izvan ociju svetske javnosti spremaju nova zla istom tom svetu.

slavica

pre 14 godina

pa stvarno ne razumem ovako mnostvo losih komentara. Obama je prvi (jedini amerikanac?) koji je preuzeo na sebe inicuijativu da sa rusima ne produbljuje kontakt vec da povuce antiraketni stit. Znamo da je u rusiji naisao na pravi odgovor. Zar to nije istorisjki momenat. Zatim cinjenica je da Obama vodi jednu mudru i miroljubivu politiku priblizavanja Islamskom svetu. Kakve rezultate je dao? Pa ocito neki mogu da prepoznaju dugorocne beneficije njegove zapocete politike. Ja mislim da takva politika zasluzuje pohvale i ohrabrenje. Dobio je Nobela za MIR je r je predvodnik promena u svetu, i jer su neki pametni ljudi to prepoznali. Zato sto ce posledice ovakvog kursa doneti velike promene na medjunarodnoj politickoj sceni u narednim godinama. On ima moc, i ima odgovornost, za razliku od nekih drugih predsednika, da sprovodi promene.

ivan

pre 14 godina

Obzirom da je prosle godine nagradu dobio covek koji je mir uspostavljao na nacin na koji uterivac naplacuje dugove, meni je ovo skroz ok. Dobija je covek koji je dosao na celo drzave koja je zadnjih 10 godina sa svetom razgovarala kao lokalni siledzija, i poceo da razgovara normalno i ljudski. Sto se mene tice sasvim dovoljno za nagradu.

miljan

pre 14 godina

covek dobio nobelovu nagradu na osnovu obecanja. samo jos da ih ispostuje.
mada za razliku od prethodnog predsednika usa, ne bih ime da mu pominjem, obama je definitivno napredak ka miru

beket

pre 14 godina

da li je moguć bolji svet? kad se čitaju svi ovi komentari - čini se da nije...
... treba podsetiti da ova nagrada ide pojedincu kao simbolu, a da su zapravo sami amerikanci napravili pomak kad su njega izabrali za predsednika!

a sad i on zna da ceo svet od njega očekuje da bude bolji od svojih prethodnika

Tibor

pre 14 godina

Nije da se ne slazem, ali je ipak malo prerano.

Ako ovako nastavi za 2 ili 3 godine onda DA. Ali se sada jos uvek nije dokazao do kraja, mada je na dobrom putu, ali ima mnogo toga jos da uradi i da se dokaze.

Prerana i izhitrena odluka.

qwer

pre 14 godina

Kada se uzme u obzir sta je nas narod prosao u poslednjih 20 godina ovakvi komentari se mogu donekle shvatiti.
Od komentara da je Bus mladji bolji predsednik od Obame do toga da su Cavez i Kastro (podjite u Venecuelu i Kubu pa onda pricajte o slobodama i pravima) borci za slobodu a sve to zacinjeno mastovitim teorijama zavera svetskih mocnika mahom protiv Srbije. Komunizam i kvazi socijalizam je ostavio dubok trag u nasem narodu i potpuno mu iskrivio percepciju.

Obama je mnogo toga preokrenuo u politici Amerike a preokreuce jos vise. Ali morate shvatiti da postoje jake snage u Americi koje zele natavak Busove politike pa bilo koja vest koja podize Obami rejting je dobra.

Cim oni tako cesto kritikuju Obamu znam da radi dobar posao.

(Vlast)a

pre 14 godina

Cestitke!
Nadam se da je ovo nagrada vise kao podsticaj nego kao priznanje za postignuto.
Za razliku od mnogih drugih, americki predsednik jos uvek budi nadu. Nadamo se da ce bar deo nasih ocekivanja biti ostvareno.

DR

pre 14 godina

To se zove lepa vest!
Nadam se da cu imati prilike da ga upoznam.
Neki su ljudi prosto stvoreni za velika priznanja, a drugi da kukaju nad svojim.

strumfeta

pre 14 godina

Imam puno pohvala za Obamu, ali ocigledno je da ga guraju. Nadam se samo da to nije prljava igra, da ga ne guraju u smrt, tj. sledeci atentat. Trebalo je da odbije.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Ovi iz Komiteta kao da namerno zaobilaze Srbe ? Pa ja mislim da nijedna nacija na svetu nema toliko "boraca" za "pravdu" i za "postovanje medjunarodnog prava i poretka", ustvari ova nobelova nagrada se mogla odmah dodeliti Srbiji koja deklarisano vodi samo jos "MIRNU" diplomatsku BORBU ! Ali sad sta je tu je ! Cestitke Predsedniku Obami sa nadom da ce i opravdati dobijanje ove NAGRADE !

Jusuf

pre 14 godina

Sasvim zasluzena nagrada !Barak Obama, u odnosu na svog prethodnika, ucinio je mnogo u pozitivnom smislu ! Dok je Bus spoljnu politiku unakazio, a ekonomiju SAD doveo u kolaps, pretsednik Obama je poboljsao politicke odnose sa vecinom zemalja u svetu, a na putu je da ozdravi ekonomske odnose u zemlji, i unapredi iste sa svim zemljama Njegov doprinos je ogroman!

Gradimir

pre 14 godina

Prijatelji, sve je to stvar politike i trgovine. Barak je dobio nagradu iskljucivo zato da se umiri njegova i savest Amerikanaca sto su izgubili olimpijadu u Cikagu, pa da se obraduju ovim od soka od pre neki dan. U svakom od nas su veliki lideri i nemojte se ustrucavati govoriti i iznositi stavove pred velikom gomilom ljudi, to je razlika izmedju pravog lidera i lidera na papiru.
Podrska svima na putu do uspeha!

realnost

pre 14 godina

Ovo je na zalost realna slika sveta danas.Na ovaj nacin umanjen je prestiz jedne od najvaznijih nagrada koje se dodeljuju u svetu, samo da bi se idealizovao covek koji je ja za manje od deset meseci toliko toga obecao, a tako malo uradio.
Slazem se i sa drugim komentarima da je sramota da nagradu dobije predsednik drzave koja je u aktivnom ratu. Jos nesto, SAD su okupirale i izvrsile agresiju na Irak, koji je medjunarodno priznata drzava, clan UN i time pokazale sta misle o svetskom miru, medjunarodnom pravu. I ne zaboravite, covek je predsednik drzave koja ima logor u kojem ne vazi medjunarodno pravo i Zenevska konvencija, zasto ga ne zatvori?
Njegov doprinos je to sto se zalozio za smanjenje kolicine nuklearnog oruzja u svetu, sto je licemerje, narocito ako se zna koja drzava je prva i jedina upotrebila to oruzje do sada.

ukinuti nobela

pre 14 godina

Ovo je nečuveno... čovek radi jedan od najtežih i najodgovornijih poslova na planeti, a oni mu samo otežavaju da ga obavlja efikasno, obavezujući ga i uslovljavajući ga ovom nagradom. Nadam se da će predsednik Obama imati dovoljno snage i razuma da se u svojim vojnim odlukama ne obazire na ovu lakrdiju.

Vlada

pre 14 godina

Nominacija za Nobelovu nagradu za mir je usledila dve nedelje po Obaminom ulasku u Belu kucu! A evo i vrednih zasluge: 1) Nije povukao trupe iz Iraka, vec ih je poslao još. 2) Isto je ucinio i u Afganistanu. 3) Nije zatvorio Guantanamo. 4) Ostavio je istog šefa Pentagona i reaktivirao masu Klintonovih sticenika. 5) odradio samo 9 meseci mandata. 6) priprema sukob sa Iranom i severnom Korejom. 7) Zadrazao sankcije Kubi i masi drugih zemalja. Dakle, sta je ucinio za mir? Zaboravimo malo na vizije; put u pakao je cesto poplocan najboljim namerama.

Kiklop

pre 14 godina

Obama-Pravda koja i dolazi. To je Nobelov Komitet porucio u ovoj dodeli Nagrade za mir. A mi Srbi kakvi smo, najbolje bi bilo da se kod nas organizuje i dodeljuje nagrada za Nemir, prvih deset bilo bi garantovano dodeljeno zvezadama naseg politickog neba. Ostaje nam jos dugo da ucimo sta je i kako se respektuje vrednost.

mali brat

pre 14 godina

I ja sam svojevremeno predlozio isto to, pa nikom nista. A bas bi mi dobro dosla kinta koja sleduje uz Nobela. Mala sala od malog brata. Samo napred Obi.

sasa

pre 14 godina

Sta reci strasno! Nista nam drugo ne preostaje! Da smo subjektivni, jesmo! Ali pola sveta je zacudjeno odlukom, zar su svi subjektivni! Procitaje sta je rekao Leh Valensa! Sta da kazu oni koji su sav svoj zivot posvetili miru, neki i zivote dali, kada cuju da je neko samo 9 meseci nakon postavljanja za predsednika dobio istu nagradu.
Ni dinar nije ovoliko devalvirao u najgorim vremenima kao sad Nobelova nagrada za mir!
Trebalo bi je ukinuti!

lala

pre 14 godina

"A sada, da razoruzamo Iran, oslobodimo Irance, podrzimo demokratiju i spasimo svet od velike opasnosti!" - rece Obama dodavsi: "World peace!"

NK

pre 14 godina

Pa dobro ljudi, nije on zapoceo ni jedan od ta dva rata, naprotiv, glasao je protiv ratovanja. Niti je on otvorio Gvantanamo. Problem je sto se ne moze iz rata izaci samo tako sto se jednog dana povuku trupe; tj, moze, ali cesto su posledice takvih nepromisljenih akcija vrlo lose. Ako se trupe povuku, a Irak i Avganistan ostanu nestabilni, taj vakuum ce iskoristiti svakakvi nasilnici i situacija ce vrlo brzo postati vrlo losa po lokalno stanovnistvo. Zato treba izaci sto pre, ali pametno i promisljeno. To je cilj slanja novih trupa: stabilizacija, a ne jos ratovanja.
A slicno i za Gvantanamo. Ne mogu se zatvorenici ispratiti do izlaza i zatvoriti vrata. Dajte mu malo vremena.

Sto se Nobela tice, ne znam dal' je rano ali znam da te nagrade imaju mnogo vise smisla ako PROMOVISU i inspirisu dobra dela u BUDUCNOSTI. Nije cilj samo dodeliti medalju za prosle acije. Zato pretpostavljam da je komitet odlucio da nagradi Obamu u nadi da ce njegov pristup diplomatiji i ne-ratovanju biti rasireniji u buducnosti.

Moram da kazem, malo me cudi kako malo komentatora izgleda shvataju kako je Bus bio kriminalan i kako je Obami "srce na mestu", a Republikanci ga koce na svakom koraku.

koki

pre 14 godina

Pametno, da ne kazem lukavo dodeljena nagrada, jer ona obavezuje na neki nacin. Sama retorika Obame je prmenila globalnu klimu, tako da uliva nadu. Mada daleko od toga da zavisi sve od njega, jer problemi sa Iranom i S. Korejom su preozbiljni. U svakom slucaju, istorija nas je nadam se naucila da je bolje spreciti, nego leciti, koliko god to bilo nepopularno. Nuklearno oruzje u rukama Irana znaci i nuklearni rat, a to necemo, zar ne?

Andreja

pre 14 godina

Mislim da je ovo prvi uspeh Obame jer mu je u Americi rejting debelo opao. Valjda će nakon ovog priznanja imati mnogo više "autoriteta" na domaćem terenu da sprovede reforme koje koči rigidni američki aparat koji je dodatno podivljao nakon Bušove ere.

Katarina

pre 14 godina

Uz kurtoazne cestitke laueratu, ne mogu a da ne primetim da su Norvezani pokazali vise nego prijateljki gest pomazuci ekonomiju SAD sa ovih 1,5 muliona. Ocekivala sam da ce g. Obama nagradu odbiti, ali izgleda da je dolar zaista pred krahom, pa svaka crkavica za budzet dobro dodje.

Lela

pre 14 godina

Ipak je tipični Amer: šta god postoji na kugli zemaljskoj, sve je njihovo i na sve imaju pravo, makar i nezasluženo. Svi mi mali naivci i poštenjaci, koji zaista i vjerujemo da postoji nešto što se zove pravda i poštenje, završit ćemo pod njihovim nogama. Sad su još udarili bombama i po Mjesecu.

Nikola Popovic

pre 14 godina

Razumem zasto ste ogorceni, i skoro svaki argument je na mestu. Medjutim ne treba zaboraviti:
1) On je najmiroljubiviji predsednik SAD u novijoj istoriji, a ono za sta se zalaze je neverovatan zaokret i treba mu ovakva podrska za to; vidite i sami da je malo sta uradio, upravo zbog toga sto je to skoro nemoguce (uklj. i unutrasnju politiku)
2) setite se ko je sve dobio tu istu nagradu, on je za njih Mahatma; ja bih voleo jednog dana da je dobijem samo da mogu da kazem za govornicom zbog koga je sve odbijam i da odem kuci da spavam.
3)"Nobelova nagrada" i "multipolaran svet" u istoj recenici moze imati jaci odjek nego sto naslucujemo

USA u srcu

pre 14 godina

Bravo za Obamu! Kad cemo se mi osloboditi misljenja da su Amerikanci samo, tu kad treba bombardovati. Bombardovati na americki nacin, znaci miriti narode u svetu, i produzavati vek ove nam jednom date zemljice.

taraba

pre 14 godina

ko nije bio u americi, ni ne zna sta je prava demokratija mislim da je zaslugama i radom to i zasluzio. samo kad bi se taj njegov virus na sve prosirio bilo bi dobro

Nena

pre 14 godina

Iskreno sam obradovana ovom vešću.Smatram da u ovom trenutku prvi čovek vodeće sile sveta zaslužuje ovu nagradu.Za to je mnogo razloga,a oni koji to ne priznaju,ne žele ili mislim ne umeju da sagledaju dosadašnju svetsku istoriju.Za one koji sa odobravanjem i razumevanjem tumače ovu nagradu,ne treba dodatnih komentara.Za one koji je ne razumeju samo jedna kratka opaska:Verovatno su očekivali obnaženog nabildovanog,u borbi sa medvedima dokazanog premijera za ovu nagradu!Nažalost to nije dovoljno za NOBELA.

Kojot

pre 14 godina

Predsednik zemlje koja je aktivno učestvovala u svim najvećim vojnim sukobima posle II svetskog rata. dobija Nobelovu nagradu za mir??!!
Zemlje koja je bacila prvu atomsku bombu!
Zemlje koja ima nuklearnih bojevih glava više od ostatka sveta!
Uz dužno poštovanje prema dotičnom gospodinu kao neko ko će možda u budućnosti doneti neke pozitivne promene u spoljnoj politici svoje zemlje.
Do sada nevidjeno licemerstvo i to od strane Komiteta Nobelove fondacije!

psi

pre 14 godina

1971. godine je Vili Brandt dobio nagradu SAMO (?!) zato sto je kleknuo pred spomenikom herojima ustanka u Varšavskom getu 1943. godine kojeg su njemački vojnici ugušili u krvi. Ko ne vidi velicinu ovog pada na koljena propustice svaku kolektivnu euforiju.

Stvarno mi je zao ako su kod nas toliki ljudi propustili da budu dio euforije koju je izazvao Obama u cijelom svijetu. Kod mnogih je probudio nadu , a dokazi su njegov govor u Kairu, u Pragu u Berlinu jos prije izbora, nadu u buduci svijet bez arogantcije dosadasnje Amerike ,u svijet bez rasizma,u moguci svijet bez atomskog naouruzanja.
Stvarno mi nije jasno zasto je ovdje toliko ljudi izricito protiv Obame? Nije Amerika dobila nagradu nego osoba Obama- cemu pominjanje Hiroshime u tom konekstu?

Yes we can!!

Boxi

pre 14 godina

Kakav smo mi to narod kad se sa svime sprdamo i sve izvrgavamo ruglu ?
Barak Obama je u ovom trenutku svakako čovek koji je Nobelovu nagradu za mir najviše zaslužio !! Slušate li vi uopšte šta taj čovek govori i za šta se zalaže ? On je prevrnuo američku politiku "kao rukavicu"..i umesto Klintona i Buša koji su samo tražili povode za ratove (zar i mi nismo bili žrtve) stavio sebi i SAD u zadatak da iz ratova u Avganistanu i Iranu izadju..Uz to, svesrdno se zalaže da se izbegne sukob sa Iranom, kao i da se na BLiskom istoku uspostavi mir i saradnja..
SIMBOLIČKI značaj njegovog političkog delovanja u ovih godinu dana je nemerljiv, a prave rezultate njegova politika očekuje u narednom periodu.
Eh, da svet ima više politišara kao što je Obama, bio bi i bolje mesto za život !

V

pre 14 godina

Kada ujutru ustanete i uveče pođete na spavanje, promislite o tome ko zapravo omogućava san koji ste imali i sve ono što možete i kako da uradite tokom dana, a da se toga ne biste odrekli. A ako ne shvatite da su to tekovine zapadne demokratije i da bi sve to palo kao od šale sa azijskim uzurpatorskim, despotskim, autokratskim sisitemima koje neki tako rado i neznalački propovedaju kao bolju srpsku opciju, onda zaista ništa. Bitno je da nam to ne nametnete, ni po koju cenu.
Čestitke za izbor Obame.

CCCC

pre 14 godina

Srbi cuvajte se sami sebe. Citam ove komentare i nije mi jasno sto napadamo Americku politiku. Zapitajte se samo sta bi bilo da smo mi sila kao SAD? Verovatno ne bi postojale druge drzave. Bili smo ucesnici oba svetska rata zajedno sa Rusijom, Nemackom, Francuskom, Britanijom i SAD. Da ne nabrajam ostale ratove Srbije. Mozemo da poricemo koliko hocemo, ali smo agresivan narod.
Sto se tice Obamine nagrade, u cemu je problem? Nece graditi stit, sto je bila potencijalna varnica za pocetak WWIII. Bar malo je uradio. Nije Americka vojna strategija kao riziko pa da mozes tek tako da vratis sve vojnike kuci. Jeste obecao da ce sve to uraditi, zato je sad i predsednik. Sta su nama obecali pre 9 godina i 4 dana ;-)
Pozdrav svima

DR

pre 14 godina

To se zove lepa vest!
Nadam se da cu imati prilike da ga upoznam.
Neki su ljudi prosto stvoreni za velika priznanja, a drugi da kukaju nad svojim.

Kiza

pre 14 godina

Za mene je ovo zasluzeno. Ne zbog toga sto je navedeno u obrazlozenju nagrade (jer se to vise tice buducnosti), vec zbog toga sto je njegov izbor za Predsednika USA ogromno politicko dostignuce. Covek koji je pripadnik manjine je prvi put u istoriji demokratski pobedio pripadnika vecine; prvi put su ljudi glasali za kandidata koji je drugaciji od njih, jer su mislili da je bolji. Ja se secam kada su Predsednici SFRJ bili Fadilj Hodza i Sinan Hasani, ali oni nisu dobili te pozicije glasanjem vec prostom rotacijom. Ovo sto se desilo je slicno kao kada kada bi Srbija u direktnom glasanju izglasala Albanca (Vetona Suroija npr) za svog Predsednika ili Hrvatska Srbina (Pupovca na primer). Kao sto je korak na mesec bio veliki, izbor Obame je i veci; desilo se nesto sto sam bio siguran da se nece desiti za mog zivota.

slavica

pre 14 godina

pa stvarno ne razumem ovako mnostvo losih komentara. Obama je prvi (jedini amerikanac?) koji je preuzeo na sebe inicuijativu da sa rusima ne produbljuje kontakt vec da povuce antiraketni stit. Znamo da je u rusiji naisao na pravi odgovor. Zar to nije istorisjki momenat. Zatim cinjenica je da Obama vodi jednu mudru i miroljubivu politiku priblizavanja Islamskom svetu. Kakve rezultate je dao? Pa ocito neki mogu da prepoznaju dugorocne beneficije njegove zapocete politike. Ja mislim da takva politika zasluzuje pohvale i ohrabrenje. Dobio je Nobela za MIR je r je predvodnik promena u svetu, i jer su neki pametni ljudi to prepoznali. Zato sto ce posledice ovakvog kursa doneti velike promene na medjunarodnoj politickoj sceni u narednim godinama. On ima moc, i ima odgovornost, za razliku od nekih drugih predsednika, da sprovodi promene.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Šta je konkretno uradio za mir da bi dobio ovu nagradu? Možda zatvorio Guantanamo! Ne, nije! Možda povukao vojsku iz Afganistana i Iraka. Nije ni to. Da nije možda naredio Izraelu da sjedne za sto sa Palestincima. Nije. Šta je onda uradio da bi zaslužio ovu nagradu? Jedno veliko ništa! Izgleda je dobio pozitivne ocjene na osnovu toga što je prvi Afro Amerikanac koji je postao predsjednik SAD-a ali za to se ne dobija Nobelova nagrada za mir.

Mada me ne može ništa inenaditi jer je istu dobio i Marti Ahtisaari.

Dragana

pre 14 godina

Ajte ljudi, alo razmislite. Do sada je malo uradio jer sve drugo bi bilo isto kao i kod prethodnika: niej zapoceo nijedan rat a ove ce polako da povlaci jer bi prosao ko Kenedi. Ova nagrada je stimulacija i mislim da je to dobro jer je covek protiv nuklearnog naoruzavanja (zasto da Iran i Koreja prete celom svetu, u pitanju su neuracunljivi vladari), skida stit, unapredjuje odnos sa Rusijom, ne zapocinje nove ratove, dakle stavlja stop na americke imperijalisticke ambicije jer mu licno nije do bogacenja kao Busu koji je sve to radio zbog nafte (Busovi vlasnici naftnih kompanija po Americi). Dakle, pozdravljam ovo kao, nadam se, novu etapu svetskog poretka...

Ognjen Radonjic

pre 14 godina

"Zeitgeist" !!! Nobelova nagrada za mir je vec nekoliko godina primer licemerja i opravdanja neoliberalizma i americkog intervencionizma. Od UN i Kofi Anana u eri najvece nesposobnosti te institucije, preko Martija Ahtisarija pa do Baraka Obame, Nobelov komitet je u potpunosti srozao ugled ove nekad cenjene nagrade. Zeitgeist!

Kiklop

pre 14 godina

Obama-Pravda koja i dolazi. To je Nobelov Komitet porucio u ovoj dodeli Nagrade za mir. A mi Srbi kakvi smo, najbolje bi bilo da se kod nas organizuje i dodeljuje nagrada za Nemir, prvih deset bilo bi garantovano dodeljeno zvezadama naseg politickog neba. Ostaje nam jos dugo da ucimo sta je i kako se respektuje vrednost.

(Vlast)a

pre 14 godina

Cestitke!
Nadam se da je ovo nagrada vise kao podsticaj nego kao priznanje za postignuto.
Za razliku od mnogih drugih, americki predsednik jos uvek budi nadu. Nadamo se da ce bar deo nasih ocekivanja biti ostvareno.

Jusuf

pre 14 godina

Sasvim zasluzena nagrada !Barak Obama, u odnosu na svog prethodnika, ucinio je mnogo u pozitivnom smislu ! Dok je Bus spoljnu politiku unakazio, a ekonomiju SAD doveo u kolaps, pretsednik Obama je poboljsao politicke odnose sa vecinom zemalja u svetu, a na putu je da ozdravi ekonomske odnose u zemlji, i unapredi iste sa svim zemljama Njegov doprinos je ogroman!

ukinuti nobela

pre 14 godina

Ovo je nečuveno... čovek radi jedan od najtežih i najodgovornijih poslova na planeti, a oni mu samo otežavaju da ga obavlja efikasno, obavezujući ga i uslovljavajući ga ovom nagradom. Nadam se da će predsednik Obama imati dovoljno snage i razuma da se u svojim vojnim odlukama ne obazire na ovu lakrdiju.

mali brat

pre 14 godina

I ja sam svojevremeno predlozio isto to, pa nikom nista. A bas bi mi dobro dosla kinta koja sleduje uz Nobela. Mala sala od malog brata. Samo napred Obi.

mirko mirkovic - miro

pre 14 godina

Barak Obama mi je simpatican ali, zar za Nobelovu nagradu ne treba nesto konkretno uciniti. Je li zaista dovoljno uzeti mikrofon i reci: mir!

qwer

pre 14 godina

Kada se uzme u obzir sta je nas narod prosao u poslednjih 20 godina ovakvi komentari se mogu donekle shvatiti.
Od komentara da je Bus mladji bolji predsednik od Obame do toga da su Cavez i Kastro (podjite u Venecuelu i Kubu pa onda pricajte o slobodama i pravima) borci za slobodu a sve to zacinjeno mastovitim teorijama zavera svetskih mocnika mahom protiv Srbije. Komunizam i kvazi socijalizam je ostavio dubok trag u nasem narodu i potpuno mu iskrivio percepciju.

Obama je mnogo toga preokrenuo u politici Amerike a preokreuce jos vise. Ali morate shvatiti da postoje jake snage u Americi koje zele natavak Busove politike pa bilo koja vest koja podize Obami rejting je dobra.

Cim oni tako cesto kritikuju Obamu znam da radi dobar posao.

Ivona

pre 14 godina

Ko sve nije dobio tu nagradu poslednjih godina, stvarno da se covek zapita.
Obama samo sto je postao predsednik i vec Nobelova, a nista jos nije uradio. Svasta

Grom i kakao

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima"

Pa ovo je smesno...

Gradimir

pre 14 godina

Prijatelji, sve je to stvar politike i trgovine. Barak je dobio nagradu iskljucivo zato da se umiri njegova i savest Amerikanaca sto su izgubili olimpijadu u Cikagu, pa da se obraduju ovim od soka od pre neki dan. U svakom od nas su veliki lideri i nemojte se ustrucavati govoriti i iznositi stavove pred velikom gomilom ljudi, to je razlika izmedju pravog lidera i lidera na papiru.
Podrska svima na putu do uspeha!

EU Citizen

pre 14 godina

Ja sam se slatko nasmejao, vesela internacionalna levičarska bratija je već potpuno izgubila kompas u očajničkim pokušajima da svoje miljenike "napumpa" pozitivnim PR-om po svaku cenu, da ne shvata kada od uobičajenih farsi sa političkim kandidatima za dodelu nagrade za književnost (a nijedan od desetak najvećih pisaca za poslednjih stotinak godina je nije dobio, od Džojsa, preko Nabokova, Virdžinije Vulf, Kafke ili Rilkea, sve do Borhesa i Tomasa Pinčona) prelazi u potpunu grotesku, i čoveku koji do sada nije ni za mir ni za bilo šta drugo uradio apsolutno ništa, osim što je pokazivao bele zube i, što reče Berluskoni, preplanuo ten, :)) i pričao bajke, dodele nagradu za mir. Objektivno gledajući, čak i ako se, kao kontroverzno, izuzme to što je u Iraku i Avganistanu zbacio rabidne tiranije i pretvorio ih u kako tako normalna mesta za život, od pseudointelektualne "Kominterne" koja ove počasne značke deli satanizovani Džordž Buš Mlađi je samo za sve pozitivne stvari koje je uradio u Africi u vreme svoja dva mandata zaslužio ovu nagradu tri puta više od ovog iznutra šupljeg manekena. Ono što je veoma dobro na ovakvoj odluci, jeste što je to sasvim sigurno jedan od poslednjih udaraca ovom svakom obdarenom s trocifrenim koeficijentom inteligencije odavno nadasve sumnjivom priznanju "za zasluge u izgradnji socijalizma", te će štetočinsko preduzeće zvano Nobelova nagrada posle ovakve blamaže po svoj prilici ubrzano krenuti putem smetlišta istorije na kome je trebalo davno da završi.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Ovi iz Komiteta kao da namerno zaobilaze Srbe ? Pa ja mislim da nijedna nacija na svetu nema toliko "boraca" za "pravdu" i za "postovanje medjunarodnog prava i poretka", ustvari ova nobelova nagrada se mogla odmah dodeliti Srbiji koja deklarisano vodi samo jos "MIRNU" diplomatsku BORBU ! Ali sad sta je tu je ! Cestitke Predsedniku Obami sa nadom da ce i opravdati dobijanje ove NAGRADE !

zoran

pre 14 godina

Proveo 6 meseci na radnom mestu i dobio Nobelovu nagradu.
Ovaj svet je zalostan i targican.
Mir...koji Mir..sa pretnjama Iranu, ubijanjem civila po Avganistanu !!

Sa povlacanjem plana o instalaciji raketa u Poljskoj i Ceskoj, jer su ekonomski skroz pukli..??
Sa okupacijom Kosova..

Andreja

pre 14 godina

Mislim da je ovo prvi uspeh Obame jer mu je u Americi rejting debelo opao. Valjda će nakon ovog priznanja imati mnogo više "autoriteta" na domaćem terenu da sprovede reforme koje koči rigidni američki aparat koji je dodatno podivljao nakon Bušove ere.

gastarbajter

pre 14 godina

Koja glupost, a danas treba da bombarduju Mesec. Dosta im je bombardovanja Zemlje. Da se i zadnji americki vojnik vratio u SAD pa da razumem.

Dejan

pre 14 godina

Apsurdno je da predsednik zemlje koja raspolaže sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja, koja istražuje mogućnosti svemirskog ratovanja, sa najnaprednijom ratnom tehnologijom, čiji se vojnici nalaze u 135 zemalja sveta dobije Nobelovu nagradu za mir.
A to što se zalaže protiv nuklearnog naoružavanja je samo iz straha da koja raketa slučajno ne doleti na američko tlo, za ostatak sveta se on ne brine.
To je isto kao kada bi svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji zabranio da ostali bokseri imaju preko 40 kg. Licimerje.....

Roki

pre 14 godina

"Obama je nagradu dobio zbog poziva za smanjenje svetskih zaliha nuklearnog naoružanja i zalaganja za mir u svetu, prenela je agencija Rojters."
Po tom kriterijumu onda i svaka Miss-ica treba da dobije Nobelovu nagradu! :)
Jer to su upravo zalaganja i svake prosecne Missice, kad ih pitaju za sta se zalazu :)

HOCEMO NOBELOVU NAGRADU ZA MISSICE ! :)

Proka

pre 14 godina

Ovi su skroz prolupali, mada nakon Ahtisarija nista me ne cudi. Obama vodi dva rata u kome stradaju hiljade i hiljade civila - prestali su da broje zrtve 2007. kada je broj ubijenih civila dostigao 1,033,000. Samo se zamislite, milion i trideset tri hiljade ljudi je stradalo zbog americkog rata. Nije pod Sadamom Huseinom tekao med i mleko ali bi 99% ovih ljudi bilo zivo i danas. A sta je uradio Obama tim povodom? U kampanji je pricao kako ce da se povuku iz Iraka i Avganistana a prvo sto je uradio kad je dosao na vlast je da je poslao jos par hiljada vojnika u Avganistan. Toliko o tome.

a cilj je....

pre 14 godina

najkontraverznija odluka Nobelovog komiteta do sada. Cilj je prikazati Obamu kao mirotvorca a SAD kao svetionik demokratije. Na drugoj strani su toliko omrazeni Ugo Caves, Ahmedinedzad, Kastro, Putin i ko zna ko jos, koji se sve vreme bore za istinu i pravdu u svetu. SAD i politika ove drzave su izvor kriza i sukoba u svetu na neposredan ili posredan nacin.

beket

pre 14 godina

da li je moguć bolji svet? kad se čitaju svi ovi komentari - čini se da nije...
... treba podsetiti da ova nagrada ide pojedincu kao simbolu, a da su zapravo sami amerikanci napravili pomak kad su njega izabrali za predsednika!

a sad i on zna da ceo svet od njega očekuje da bude bolji od svojih prethodnika

nikolak

pre 14 godina

nagrada za MIR???
pa sta je on ucinio da dobije tu nagradu ??? jel mozda povukao vojsku iz iraka ili avganistana jel nesto ucinio na bliski isto???itd...

Marko - Vracar

pre 14 godina

Ja nema nista protiv ovog coveka (doduse ni za), ali ovo je uvredljivo. Pa zar zbog "poziva" i par meseci usputnog angazovanja da se dobije Nobelova nagrada!?
Pa taman da te to jedino cime se bavio za svo vreme svog predsednikovanja (9 meseci), ne bi trebao da dobije ovu nagradu.

zoran

pre 14 godina

No, ne znam, da li znate da pre proglasenja onih koji su dobili nagrade, postoji prvo nominacija. Znate koliko je dana Obama bio u svojoj kancelariji kada je to uradjeno? Punih 11 DANA...jedanaest dana..!!!!!

Nema sta..mora da neki vidoviti ljudi sede u komisiji za dodelu nagrada.

Ko li njega gura..?? To je pitanje. Ova nagrada je i onako postala sprdnja.

Xpres

pre 14 godina

Nemam nista protiv Obame, mozda u istoriju i udje kao jedan od najboljih americkih predsednika. Medjutim Nobelova nagrada za mir je u najmanju ruku stigla prerano. Covijek jos nista nije uradio da bi trebao dobiti tako prestiznu nagradu. Kada bolje razmislim nagrada i nije vise toliko prestizna gledajuci ko je sve dobija u zadnje vrijeme. U svakom slucaju dobar markentiski potez za Norvesku.

Vladimirr

pre 14 godina

Ja cenim napore Baraka Obame za postizanje mira etc., ali stvarno je neukusno davati tu nagradu nekom ko je jos na funkciji, sta vise, tu funkciju je tek zapoceo...

Slon Lepotan Dondolan

pre 14 godina

Svasta k'o na vasaru. Odavno je poznato da je Nobelova nagrada za mir moneta za politicko potkusurivanje, ali ovo je bas prekardasilo.

Jovan Miltonovic

pre 14 godina

Ja zaista ne znam koga je jos briga ko je dobio Nobelovu nagradu za mir? U proslosti su toliki broj kompromitovanih ljudi dobili ovu nagradu da ona vise nista ne predstavlja. Ono sto mi je mnogo zanimljivije je ta pomama Barakom Obamom, kao da ce on nesto pozitivno da uradi, pa prvo sto je uradio je bilo odobravanje ogromnog kontigenta vojske za Avganistan, da ne spominjem pomocnike koje je angazovao ili odluku o produzenju sankcija Kubi. Sve u svemu, jos jednom se pokazalo koliko su ljudi glupi, ali to i nije bas neko veliko saznanje.

Dusan

pre 14 godina

"Требало би забранити говоре. Нека свако уради оно што је хтео да каже".
Душко Радовић

Branko Filipovic

pre 14 godina

hahahaha ovo je smejurija.. Čovek je obećao završetak rata u Avganistanu, a Italijani stižu sve više u kovčezima.. Obećao je zatvaranje Gvantanama, a on samo što ga nije proširio...

Inače, najveći protivkandidat mu je bio Bill Clinton zbog spašavanja američke novinarke iz severnokorejskih diktatorskih čeljusti! Sledeće godine će i on da dobije kad spasi nekog stranca u Beogradu !

Svete, i Bogu si težak!

I ja cekam Nobelovu nagradu

pre 14 godina

Ja stvarno ocekujem da Obama bude bolji od prethodnih Predsednika, ali do sada on je samo obecavao, treba mu prvo dati priliku da sprovede u delo svoja obecanja. Nagrada moze posle toga.
Ja obecavam da cu otkriti lek protiv raka prema tome treba da mi dodele Nobelovu nagradu za medicinu.

Nenad

pre 14 godina

Pa ovo je najsmesnija vest godine. A koji je to mir Obama napravio? Mozda je to nastavak sankcija Kubi, Irak, pojacanje trupa u Avganistanu? Jedino sto je vic slabiji od onog kada je Al Gore dobio istu nagradu i to za svoj rad na ocuvanju prirode. Covek koji je po Srbiji, Kosovu, Bosni i Jadranu posejao tone i tone tzv. osiromasenog uranijuma.

Stevan

pre 14 godina

Zgrozen sam cinjenicom da je iko dobio nagradu za mir zato sto se izjasnio protiv nuklearnog naoruzanja i zbog zagovaranja politike protiv globalnog zagrevanja....Odkad se nagrada daje za stimulans i skretanje paznje?! Bas me zanima misljenje Filipa Vujanovica,Borisa Tadica,Djordja Ivanova ili bilo kog predsednika neke manje drzave!!Pa zar se oni ne slazu sa Obamom po tom pitanju?! Ovo je stvarno smesno.Nobelova nagrada se osramotila po ko zna koji put...
Ne zaboravimo da je Obama poslao nove trupe u Avganistan,verovatno,u cilju mira!

ivan

pre 14 godina

Obzirom da je prosle godine nagradu dobio covek koji je mir uspostavljao na nacin na koji uterivac naplacuje dugove, meni je ovo skroz ok. Dobija je covek koji je dosao na celo drzave koja je zadnjih 10 godina sa svetom razgovarala kao lokalni siledzija, i poceo da razgovara normalno i ljudski. Sto se mene tice sasvim dovoljno za nagradu.

Joao

pre 14 godina

Kakva smejurija! Još nije pošteno ni zapamtio raspored stvari u Ovalnoj sobi, a već je nobelovac! Ovaj svet je postao sopstvena karikatura. Bravo nizašta!

PS Iz pouzdanih izvora saznajemo - Medvedev odgovara Oktobarskom nagradom grada Beograda!

Buduci nobelovac

pre 14 godina

1. Predlazem da se napravi lek protiv raka i AIDS-a.
2. Zalazem se da se naprave antigravitacione letelice.
3. Takodje se zalazem da se od olova nekako pravi zlato.
4. Jako sam zainteresovan za mir u celoj galaksiji.

Molim nekoga da me kandiduje (delimo kes od svake nagrade).

Drasko

pre 14 godina

Svasta!!! Koliko god da gotivim sadasnjeg predsjednika SAD, dati mu Nobleovu nagradu, samo zbog zalaganja za mir, a bez nekih konkretnih rezultata, je stvarno smijesno!!!

IKS

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasna fama stvorena oko Obame. Mislim, lik je skroz ok, ali nista specijalno bolji, sarmantniji, pametniji ili sta god od ostalih politicara...

Dex

pre 14 godina

Pre 100 godina TESLA je rekao da ne zeli da primi Nobelovu nagradu jer ne zeli da bude u drustvu takvih ljudi. Neverovatno koliko je i tada bio u pravu.

Vizionar

pre 14 godina

E, baš sam pre neki dan, u razgovoru s prijateljima, rekao u šali kako Obama nije neka cvećka, ali kad se uporedi sa njegovim prethodnicima (Buš, Klinton, pa Buš junior), zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Izgleda kao da me čuo neko iz Nobelovog komiteta i moju šalu shvatio ozbiljno.:)

DAnetheMAin

pre 14 godina

I sta sad? Covek pozvao, svet proslavio, dobio nagradu, svet proslavio i recimo izgubi na sledecim izborima... Da li ce se broj nuklearnih bojevih glava smanjiti? Dokle cemo da nagradjujemo pozive, razumevanje, slaganje i neslaganje itd. Ja moju platu nikada nisam dobio samo zato sto sam razumeo sta treba da radim ili zato sto sam pozivao ljude da urade nesto sto nisu uradili, dobio sam je samo ako je neko zaradio novac na osnovu mog rada pa je meni dao moj deo. I ako nekom nije jasno, ne odnosi se ovaj komentar samo na Obamu i nuklearne rakete, zemljo Srbijo...

Aleksandar

pre 14 godina

Covek ne mora da ratuje, ali motivi kojima se on vodi dovode do ratova.
A to je americka ekonomija, potraga za naftom i slicno.

Kada americki vojnici budu ravnopravni sa ostalima pred medjunarodnim sudom, onda mozemo reci da je Obama nesto i uradio za mir.

Novi Sad

pre 14 godina

Pa dobro... Na "vlasti" je vec skoro godinu dana, a nije zapoceo ni jedan nov rat. To je za americkog predsednika veliki uspeh!
Ha, ha, kakva komedija...

Misha

pre 14 godina

Ovaj covek stvarno odaje utisak nekog ko je veoma pozitivna licnost. Ja se samo bojim da njegov izbor za predsednika Amerike nisu napravili oni koji stvarno biraju predsednika Amerike kako bi ublazili prezir celog sveta prema njihovoj prepotentnoj (nasilnickoj) politici koju je forsirao mudri Bush. A da zapravo, dok ljudi gledaju u Obamu, oni izvan ociju svetske javnosti spremaju nova zla istom tom svetu.

shofer

pre 14 godina

Čoveče, koji marketing....Kao nada, vera, bolje sutra, trt, mrt,...Jedan od najstarijih i najjednostavnijih markentiških trikova je ladno prošao povodom izbora sadašnjeg predsednika USA. Nagrada za mir a Amerika ratuje na skoro svim kontinentima, što javno što tajno. Sramota i licemerje.
Moram priznati da i naša Vlada prati ove svetske trendove, pošto je kod nas sve na istom principu-marketingu.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pa dobro, G.Obama, posebno ako ga uporedimo sa njegova tri predhodnika (Klinton u sendviču dva Buša) i predhodnikom nobelovcem za istu stvar (M.Ahtisari) zalužije kredit. U poredjenju sa njima G.Obama je prava Kosovka devojka.

strumfeta

pre 14 godina

Imam puno pohvala za Obamu, ali ocigledno je da ga guraju. Nadam se samo da to nije prljava igra, da ga ne guraju u smrt, tj. sledeci atentat. Trebalo je da odbije.

Pantagruel

pre 14 godina

Krajnja devalvacija nagrade koja je i do sada dodeljivana iz političkih motiva. Takoreći još nije ni ugrejao predsedničku fotelju, a oni mu daju nešto što čovek treba da zasluži izvanrednim dostignućem za svetski mir i naporima ulaganim čitavog života. Nemam ništa protiv njega, čak mi je simpatičan i da sam Amerikanac, verovatno bih glasao za njega, ali što ne ide, prosto ne ide.

Alek

pre 14 godina

Ne moraju vise ni da dodeljuju Nobelovu nagradu. Jadni naucnici ubise se da pronadju neki novi lek, izmisle/otkriju nesto novo, a Obama dobi samo za pricu. Koliko je pre njega se zalozilo za to isto pa nije dobilo nagradu. Licemerje.

drustvo voli kokoske

pre 14 godina

Nagrada za bliske
Ovakvo deljenje Nobelovih nagrada za mir kao i one za knjizevnost na prvi pogled delovala mi je kao diskreditovanje ove poznate institucije. Medjutim da li je?
Prosle godine nagradu za mir dobio je istaknuti diplomata i mirotvorac Martti A. dobro poznat na prostorima bivse yu ponajvise po svojoj "nepristrasnosti"... Setimo se samo da je godinu dana pre toga laureat iste nagrade bio u ime IPCC-a Gore A. Ponovo dobro poznat na domacim prostorima po istom i slicnom kao Martti A.
Uostalom kao sto nagrada za knjizevnost redovno odlazi piscima koji su blisko koketirali sa fasizmom i bez malo otvoreno mrzeli cele narode tako i ova za mir ima svoje karakteristike. Jedina je koja se dodeljuje u Norveskoj od Norveskog zirija.
Taj krhki ziri koj postavlja norveski parlament broj pet (politicki veoma aktivnih) clanova koji su pred sobom imali rekordan broj od 205 nominacija ove godine.
Izbor Obama B. vidim kao iskrenu zelju norveskog parlamenta da ugosti dobitnika jer se oseca pomalo zaboravljenom i zapostavljenom od strane svog jedinog velikog saveznika. A sto se tice domacih prostora ostaje i dalje samo tanana nada da se Obama B. nece pamtiti po istom ili slicnom kao predhodni laureati ove za neobavestene i dalje respektivne nagrade...

milan

pre 14 godina

Ova nagrada postaje sve besmislenija i besmislenija. Imam veliko postovanje prema ovom coveku, ali stvarno ne vidim na koji nacin je on doprineo miru u svetu. Zato sto i dalje nisu napali Iran? Obamina administracija je zvanicno rekla da nece prestati okupaciju Afganistana. Ako se secate, oni su tamo otisli zbog AlKaide koju su sada svi zaboravili. Stvarno ovo je smesno.

Milos

pre 14 godina

Ne umanjujuci znacaj njegovih zelja i ideja, ipak je njegova jedina prava zasluga do danas to sto je pobedio Busa na izborima. Mozda ipak nije bilo pravo vreme za Nobelovu nagradu, jer po tim kriterijumima, i Kostunica je trebalo da je dobije?!

Goran

pre 14 godina

Mada je Obama bolji od Busa, ovo je stvarno previse. Ratovi u Iraku i Avganistanu su losi bez obzira na to da li je na vlasti Bus uli Obama.

Dragan

pre 14 godina

Krajnje je vreme da se Oskar i Nobelova nagrada integrišu u jednu nagradu... Posle Begina, Valese, Peresa, Gora, Ahtisarija... ovo nije nikakvo čudo

Nikola

pre 14 godina

Šta je sledeće? Sveti Barak??
Nemam ništa protiv njega, ali mogli su da sačekaju još barem 10 godina pa da sa malo veće vremenske distance daju nagradu.

Ivica_K

pre 14 godina

Predsednik USA Barak Obama za mesec dana salje u Avganistan dodatnih 100 000 vojnika koji svakodnevno tamo takozvanim greskama ubijaju civile zene i decu.

Tamara

pre 14 godina

Nadala sam se da će Obama reći: "Hvala vam, ali nisam je još zaslužio." -i tad bi zaista bio velik. Ali on na to, izgleda, nije ni pomislio.

Oliver

pre 14 godina

Ova nagrada je dokaz kolika je iluzija Barak Obama.Ovom nagradom svetske elite preklinju Obamu,coveka mira,da ne pojacava rat u Avganistanu,da ne preduzima akcije protiv Irana i njegovog nuklearnog kapaciteta i da nastavi svoje napore da oslabi Sjedinjene Drzave.Svetske liberalne, levicarske elite vole oslabljene,neutralisane Sjedinjene Drzave i ovo je njihov nacin da podrze taj koncept.Kredibilitet Nobelove nagrade pada sve vise iz godine u godinu,a sada je dostigao najnizu tacku.Regan je dobio hladni rat,oslobodio milione ljudi,i nikada nije nagradjen Nobelom.

Smehotres

pre 14 godina

Smesno :) pa covek ni jedno od svojih prvih predizbornih obecanja nije ispunio tj. nije ugasio konc logor Gvantanamo sto je mozda i direktno vezano za mir ....

sw

pre 14 godina

Od kada je Henri Kisindzer dobio nagradu za mir ta institucija je postala apsolutno irelevantna. Ponavljam HENRI KISINDZER je dobio nagradu za mir!!! Zasto onda ne i Obama, on barem jos uvek zvanicno nije zapoceo nijedan rat...

Roki

pre 14 godina

Smesno,zalosno? Smesno,zalosno? Hm,ne mogu da odlucim. Ja bih se stideo da sam u drustvu ljudi kao sto su Al Gor i Marti Ahtisari. Nobelova nagrada za mir je najveca lakrdija u istoriji covecanstva. U poslednjih sto pedeset godina samo dve nedelje ukupno u svetu nije vodjen nijedan rat. A upravo najveci zagovaraci ratova se mogu pohvaliti ovom nagradom. Trenutno boravim u Poljskoj i imao sam prilike da u muzeju Varsavskog Ustanka pogledam govor coveka koji je Jevrej i kome je cela porodica pobijena u Dr. svetskom ratu. On je uspeo da prezivi i do kraja svog zivota (umro je pre desetak dana) je putem tv-a i radija ucio mlade Poljake da ne mrze Nemce i Ruse zbog zla koje su im naneli u prethodnih sezdeset godina. Obama ovom coveku nije ni do kolena.

petar mihajlovic

pre 14 godina

Pisem iz SAD, iz Masacusetsa. Nobelovoj nagradi se cude i ovde, i Obamine pristalice misle da je to nesto sto tek treba da se zasluzi, cak brinu da ce nagrada samo da mu oteza posao. Jutros je na radiju bio komicni sou, glumljeni intervju sa Obamom, u toku koga se ispostavlja da je Obama zapravi isus Hrist koji je dosao da spase covecanstvo.

miljan

pre 14 godina

covek dobio nobelovu nagradu na osnovu obecanja. samo jos da ih ispostuje.
mada za razliku od prethodnog predsednika usa, ne bih ime da mu pominjem, obama je definitivno napredak ka miru

zoran

pre 14 godina

Rat u Avganistanu vec zovu Obamin rat zato sto je njegova odluka je da ga nastavi i intenzivira.
Zao mi je sto Obama ne uvodi promene kojima smo se nadali.
Sigurno je da nije zasluzio nagradu jer poziva na mir a vodi rat.

nije zlato sve što sija

pre 14 godina

Preporučujem svakom da pogleda dokumentarac ''Obama Deception'' , i da formira svoje mišljenje kada stvar sagleda sa obe strane..

analiticar

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti. Pa kako bi to izgledalo kada bi posle svih onih mracnih tipova nagradu dobio neko, ko je stvarno zasluzuje? Mislim, kako bi se covek osecao u takvom drustvu?
Osim toga Obama u funkciji sefa Bele kuce, za razliku od nekolicine njegovih prethodnika, nije uradou skoro nista. I to je njegov istinski doprinos miru u svetu.

Bojan

pre 14 godina

Ljudi, pa i ja sam za razoruzanje i manje nuklearnog naoruzanja, majke mi, iskreno se za to zalazem, sta vise predlazem da ga potpuno ukunu.Mislim da sam zasluzio Nobela!!! Ponovicu ovo vise puta ako treba.

Tibor

pre 14 godina

Nije da se ne slazem, ali je ipak malo prerano.

Ako ovako nastavi za 2 ili 3 godine onda DA. Ali se sada jos uvek nije dokazao do kraja, mada je na dobrom putu, ali ima mnogo toga jos da uradi i da se dokaze.

Prerana i izhitrena odluka.

NK

pre 14 godina

Pa dobro ljudi, nije on zapoceo ni jedan od ta dva rata, naprotiv, glasao je protiv ratovanja. Niti je on otvorio Gvantanamo. Problem je sto se ne moze iz rata izaci samo tako sto se jednog dana povuku trupe; tj, moze, ali cesto su posledice takvih nepromisljenih akcija vrlo lose. Ako se trupe povuku, a Irak i Avganistan ostanu nestabilni, taj vakuum ce iskoristiti svakakvi nasilnici i situacija ce vrlo brzo postati vrlo losa po lokalno stanovnistvo. Zato treba izaci sto pre, ali pametno i promisljeno. To je cilj slanja novih trupa: stabilizacija, a ne jos ratovanja.
A slicno i za Gvantanamo. Ne mogu se zatvorenici ispratiti do izlaza i zatvoriti vrata. Dajte mu malo vremena.

Sto se Nobela tice, ne znam dal' je rano ali znam da te nagrade imaju mnogo vise smisla ako PROMOVISU i inspirisu dobra dela u BUDUCNOSTI. Nije cilj samo dodeliti medalju za prosle acije. Zato pretpostavljam da je komitet odlucio da nagradi Obamu u nadi da ce njegov pristup diplomatiji i ne-ratovanju biti rasireniji u buducnosti.

Moram da kazem, malo me cudi kako malo komentatora izgleda shvataju kako je Bus bio kriminalan i kako je Obami "srce na mestu", a Republikanci ga koce na svakom koraku.

Nindza

pre 14 godina

Ovo je toliko bljutavo da je cak i sam Obama morao da "reaguje".
Izvinite, ali "necemo praviti stit u Poljskoj nego u Turskoj ili na Balkanu", niposto ne znaci borbu protiv nuklearnog naoruzanja, nego pomeranje istog.
I drugo, stit ne vredi pisljiva boba, jer je taktika da na svaku bojevu glavu ide jos nekoliko "coraka", i ja bih voleo da vidim taj stit koji ce da razabere koje su rakete prave, kad neko lansira 10 pravih i jos 100 coraka. Taj stit se pravi zbog brzeg protiv-udara VAN teritorije SAD, a ne da sprecava necije rakete...
To je jasno svima, a jasno je i Obami, i ako je nesto pohvalno, to je sto je posteno priznao i kulturno uvio cinjenicu da je ova dodela totalna glupost.

realnost

pre 14 godina

Ovo je na zalost realna slika sveta danas.Na ovaj nacin umanjen je prestiz jedne od najvaznijih nagrada koje se dodeljuju u svetu, samo da bi se idealizovao covek koji je ja za manje od deset meseci toliko toga obecao, a tako malo uradio.
Slazem se i sa drugim komentarima da je sramota da nagradu dobije predsednik drzave koja je u aktivnom ratu. Jos nesto, SAD su okupirale i izvrsile agresiju na Irak, koji je medjunarodno priznata drzava, clan UN i time pokazale sta misle o svetskom miru, medjunarodnom pravu. I ne zaboravite, covek je predsednik drzave koja ima logor u kojem ne vazi medjunarodno pravo i Zenevska konvencija, zasto ga ne zatvori?
Njegov doprinos je to sto se zalozio za smanjenje kolicine nuklearnog oruzja u svetu, sto je licemerje, narocito ako se zna koja drzava je prva i jedina upotrebila to oruzje do sada.

slavko

pre 14 godina

Strašno je što se ovakve stvari dešavaju u ovom milenijumu. Čovek dobije nobelovu nagradu za mir a da ništa nije uradio povodom mira, niti bilo čega! Još jedna potvrda da se totalna centralizacija bliži i da se nagrade dodeljuju u skladu sa trendom i sa popularnošću. Razočaranost je svakim danom sve veća u pogledu Obame koji skora da ništa nije uradio od onoga što je obećao...

voja

pre 14 godina

Uz svo postovanje prema Obami i veru da ce zaista nesto uraditi ovo je trebalo uraditi kada to i uradi. Predsednik zemlje koja ima Gvantanamo (a da ne govorimo o ratovima) ne moze dobiti Nobelovu nagradu za mir dok nesto zaista i ne ucini da je zasluzi.
Ova vest je zaista odraz stanja u svetu...

Pera Detlic

pre 14 godina

Nemam nista protiv Baraka Obame, ali sta je on to u svom kratkom mandatu uradio pa da dobije Nobelovu nagradu za mir? Ovo kompromituje i samu nagradu ali i Obamu

zoran

pre 14 godina

Bravo za B92 na odabiru fotografije za ovaj clanak.
Izgleda kao pomracenje Sunca.

Lep simbol za ovo sto se desava u vezi "demokratsko" izabranog nosioca Nobelove nagrade za mir.
Pomracenje...

Ђорђе

pre 14 godina

Јел у залагање за мир спада и удвостручавање броја војника у Афганистану и наставак окупације Ирака?

Mickey Mouse

pre 14 godina

Pa još ništa nije uradio što je kao bio obećao - nije popravio odnose sa Kubom, nije zatvorio Gvantanamo, nije okončao rat u Avganistanu niti povukao trupe iz Iraka...stvarno, čemu ova nagrada?

Anne

pre 14 godina

Citam, ne mogu da verujem, pa se nasmejem... jer je smesno da novi predsednik zemlje koja je napavila ogroman procenat trenutnih problema u svetu, samo ANULIRAJUCI par odluka prethodnog predsednika, dobija Nobelovu nagradu...
Eh da Nobel zna ovo, sam bi sebe digao u vazduh...

CityWatch

pre 14 godina

Davno kompromitovana nagrada. Ove godine dobio je predsednik cija zemlja vodi dva paralelna veca sukoba i ko zna koliko manjih. Izgovor je nebitan i takodje kompromitovan. Vizija bez nuklearnog naoruzanja samo je paravan za ono sto bi usledilo po eventualnom ukidanju nuklearnog naoruzanja. Uostalom, koliko ljudi na svetu izistincki deli tu viziju pa nisu dobili nikakvu nagradu?

filosof

pre 14 godina

Evidentno je da je u svetu sve tanji spisak zaslužnih građana ove planete na polju jedine ljudske tekovine na kojoj nije postignut ama baš nikakav napredak od postanja do današnji dana!
Letimo u svemir,osvajamo naj dublja mora i okeane i najnegostuljubivije planinske vrhove,koristimo mikro čip i robote,nano i stelt tehnologiju igramo se sa kloniranjem i reprogramiranjem DNK na pragu smo pronalaženja "božije čestice"!
Ali zato nemožemo da postignemo taj kolosalan korak da oružje zaćuti makar jedan jedini dan na ovoj planeti.
Po meni Obama još uvek nije ništa konkretno doprineo na polju razoružanja i mir u svetu.A poslednje najave da će u Avganistan biti poslat dodatani kontigent Američkih vojnika još više potkrepljuje ovo priču.

Ljiljana-M

pre 14 godina

Reakcija Bele kuce na ovu odluku je: "WoW"
Britanski mediji ismevaju norveski Komitet za dodelu nagrade za mir:
"Neka je sledeci put dodele Mis World", reci su komentatora britanskih medija.

Michael Binyon, komentator britanskog Tajmsa smatra da dodela ova nagrade mir direktno ismeva Nobelovu nagradu.
"Nagrada je smesna sa svojim pretpostavkama, omalovazavajuca u svojim intencijama i ponizavajuca u pokusaju da izgradi jednog coveka koji je tek zapoceo svoj mandat predsednika i koji jos manje moze da pokaze cvrste rezultate u mirotvorstvu"

Norveski Nobelov komitet je vec godinama na udaru kritike norveskih intelektualnih krugova.
Danas su ovu okarakterisali kao smelu i kontroverznu za razliku od one dodeljene Henriju Kisindzeru koji je u vreme kada je dobio ovu nagradu imao u svojoj agendi i mirotvorstvo i sprovodjenje bombardovanja Kambodze. Tada je Tom Lehrer izjavio da je posle te dodele svaka satira nemoguca. Pitanje je da li ce posle ove dodele bilo kakva satira biti moguca?

Petar

pre 14 godina

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima". Komitet posebno ističe značaj Obamine vizije i delovanja za svet bez nuklearnog oružja.
ДИВНО! Човек се честито није ни устоличио, а већ Нобелова награда. Напори и визија су једно, а стварност и реализација су нешто треће.
Млого јака земља, та Америка.
А норвешки комитет за доделу Нобелове награде и овог пута је доказао свој "интегритет". Зар немогадоше да сачекају резултате кроз пар година?

swe swe

pre 14 godina

Cemu se cudite??
Norvezani su bili malo nesigurni da ce ih predsjednik Obama posjetiti tokom svog mandata, tako da su napravili ovaj skech da bi ih morao posjetiti...
Jednostavno :o)

reader

pre 14 godina

Ludo se zabavljam vec dva sata citajuci komentare po sajtovima svetskih medija ...Da je neko hteo da vise napakosti Obami, ne bi mogao, pored ovog Komiteta za Nobelovu nagradu. Kakva greska u koracima.

sasa

pre 14 godina

Sta reci strasno! Nista nam drugo ne preostaje! Da smo subjektivni, jesmo! Ali pola sveta je zacudjeno odlukom, zar su svi subjektivni! Procitaje sta je rekao Leh Valensa! Sta da kazu oni koji su sav svoj zivot posvetili miru, neki i zivote dali, kada cuju da je neko samo 9 meseci nakon postavljanja za predsednika dobio istu nagradu.
Ni dinar nije ovoliko devalvirao u najgorim vremenima kao sad Nobelova nagrada za mir!
Trebalo bi je ukinuti!

Lela

pre 14 godina

Ipak je tipični Amer: šta god postoji na kugli zemaljskoj, sve je njihovo i na sve imaju pravo, makar i nezasluženo. Svi mi mali naivci i poštenjaci, koji zaista i vjerujemo da postoji nešto što se zove pravda i poštenje, završit ćemo pod njihovim nogama. Sad su još udarili bombama i po Mjesecu.

boli mozak

pre 14 godina

Jadno, ali nije iznenađenje. Nobelova nagrada za mir je izgubila svaki kredibilitet još kad su je prvi put dobili Arapi i Izraelci koji su potpisali primirje. Mene čudi kako je nisu dobili potpisnici Daytona...

Reaktor

pre 14 godina

Koliko znam ova nagrada se, bar u nauci, dodeljuje tek kad se neciji doprinos visestruko proveri i potvrdi. Obicno prodje i po 10-20 godina od objavljivanja nagradjenih rezultata do dodele nagrade. Mislim da je ovo veoma preuranjeno. Ne ulazim uopste u to da li ima ili nema zasluga za mir! Bar da su sacekali kraj mandata, a ovako stvarno smrdi!

s.gresnica

pre 14 godina

Mir,mir, niko nije kriv...nego,pozivam sve vas na mir,a onda posle toga se prijavljujem da me ispale na mjesec ako danas otkriju vodu gore.Lijepo sam predlozila ,sleduje me nagrada.

Trezvenjak

pre 14 godina

Ako tu nagradu shvatimo kao neku vrstu Oskara popularnosti, odluka je skroz na mestu. A za tu popularnost nije potrebno mnogo: dovoljno je da se predsednik jedine preostale supersile ne zove G.W. Bush, pa da ga ljudi obozavaju do blesavosti.

anonimus

pre 14 godina

Iskreno, ocekivao sam da nagradu dobije Holbruk, ili neka slicna cvecka, sto zbog prethonih zasluga sto zbog trenutnih mirotvorackih radova po Pakistanu i Afganistanu.

Ali ovo prevazilazi moju mastu! Sjajno!

Katarina

pre 14 godina

Uz kurtoazne cestitke laueratu, ne mogu a da ne primetim da su Norvezani pokazali vise nego prijateljki gest pomazuci ekonomiju SAD sa ovih 1,5 muliona. Ocekivala sam da ce g. Obama nagradu odbiti, ali izgleda da je dolar zaista pred krahom, pa svaka crkavica za budzet dobro dodje.

lala

pre 14 godina

"A sada, da razoruzamo Iran, oslobodimo Irance, podrzimo demokratiju i spasimo svet od velike opasnosti!" - rece Obama dodavsi: "World peace!"

koki

pre 14 godina

Pametno, da ne kazem lukavo dodeljena nagrada, jer ona obavezuje na neki nacin. Sama retorika Obame je prmenila globalnu klimu, tako da uliva nadu. Mada daleko od toga da zavisi sve od njega, jer problemi sa Iranom i S. Korejom su preozbiljni. U svakom slucaju, istorija nas je nadam se naucila da je bolje spreciti, nego leciti, koliko god to bilo nepopularno. Nuklearno oruzje u rukama Irana znaci i nuklearni rat, a to necemo, zar ne?

Nikola Popovic

pre 14 godina

Razumem zasto ste ogorceni, i skoro svaki argument je na mestu. Medjutim ne treba zaboraviti:
1) On je najmiroljubiviji predsednik SAD u novijoj istoriji, a ono za sta se zalaze je neverovatan zaokret i treba mu ovakva podrska za to; vidite i sami da je malo sta uradio, upravo zbog toga sto je to skoro nemoguce (uklj. i unutrasnju politiku)
2) setite se ko je sve dobio tu istu nagradu, on je za njih Mahatma; ja bih voleo jednog dana da je dobijem samo da mogu da kazem za govornicom zbog koga je sve odbijam i da odem kuci da spavam.
3)"Nobelova nagrada" i "multipolaran svet" u istoj recenici moze imati jaci odjek nego sto naslucujemo

Rale

pre 14 godina

I onda se neko buni sto se kod nas namesta da neka firma dobije tender, da neki film umesto drugog ode na festival. Vidite da se to i napolju radi. Radilo se to oduvek, ali su ovaj put bas nisu ni potrudili da prikriju ili da zaviju kako bi smo poverovali da stvarno misle tako. Ne samo kod nas, nego i u svetu, dakle, nesto debelo nije u redu.

kom@

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je poslednji rok za nominacije za Nobelovu nagradu bio 1.Februar. Obama je inagurisan 20.Januara.

Dakle, nije dobio nagradu samo za ono što (ni)je uradio na mestu predsednika već je za to bilo dovoljno i obećanja koja je nosio sa sobom.

Nobelova nagrada za mir je izgleda često korišćena u političke svrhe, i nije naodmet reći da joj je to i namena.
Međutim, ne treba tražiti samo negativne kontekste, postoji mogućnost da u pozadini ovakve odluke stoji želja da Obamu nekako moralno obavežu da uradi nešto konkretno od onog što je do sada (samo)rečito iskazao i što bi svakako imalo najveće posledice po svetski mir.

("Na te tri isprazne reči 'sloboda, jednakost, bratstvo' mi imamo odgovor u vidu naše 3 konkretne: pešadija, konjica, artiljerija"
-Pruski oficir u odgovoru na krilaticu francuske revolucije)

Vlada

pre 14 godina

Nominacija za Nobelovu nagradu za mir je usledila dve nedelje po Obaminom ulasku u Belu kucu! A evo i vrednih zasluge: 1) Nije povukao trupe iz Iraka, vec ih je poslao još. 2) Isto je ucinio i u Afganistanu. 3) Nije zatvorio Guantanamo. 4) Ostavio je istog šefa Pentagona i reaktivirao masu Klintonovih sticenika. 5) odradio samo 9 meseci mandata. 6) priprema sukob sa Iranom i severnom Korejom. 7) Zadrazao sankcije Kubi i masi drugih zemalja. Dakle, sta je ucinio za mir? Zaboravimo malo na vizije; put u pakao je cesto poplocan najboljim namerama.