Sreda, 07.10.2009.

15:37

Tadić: Srbija ne sme biti izolovana

Srbija će u najskorije vreme otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i već je određen ambasador, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Tadiæ: Srbija ne sme biti izolovana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

bezimena

pre 14 godina

Srbija će biti izolovana dokle god glumi "neutralnost", koja NE POSTOJI, i dokle god nije sposobna da prihvati civlizacijske vrednosti kontinenta na kome se nalazi!

Članstvo u NATO-u je jedina garancija mira u Evropi i zato Srbija mora, zbog svoje bezbednosti, da bude njen deo! Pričati o "ničim izazvanom" bombardovanju (od kojeg je proteklo već 10 godina) je neozbiljno! Bila su i dva svetska rata, u kojima smo daleko i nemerljivo više stradali od Austrijanaca, Madjara, Nemaca i dr. pa su se nakon završetka ratova gradili dobri odnosi! Kada se oružje položi, nema više neprijateljstava, saradjuje se, život ide dalje! Tako je od kad je sveta i veka!

gdja Nata

pre 14 godina

Clanstvo u Partnerstvu za mir je maximum do koga Srbija treba da saradjuje sa NATO-om. I to je mnogo za organizaciju koja je bacila preko 14 hiljada bombi na Srbiju.

Mirko

pre 14 godina

Ambasador, saradnja, bezbednost, vezbe, trgovina oruzljem, skolovanje,...sve je pozeljno i to zbog opasnosti po nasu drzavu ako se ovo ne bi desilo. Clanstvo? NIKADA, dok je zemlje Srbije na kugli zemaljskoj!

Mashinovodja

pre 14 godina

Da, tako je, Srbija ne sme biti izolovana. Osim kad sama sebe izoluje bezumnom politikom svojih kratkovidih i nesposobnih političara...

NE!

pre 14 godina

Interesantno je da se za ulazak u NATO najvise zalazu oni koji nisu ni sluzili vojsku. Oni gledaju na ulazak u NATO kao na nesto sto ce njima licno doneti vecu platu. Njih ne zanima da li ce neko od njihovih sunarodnika zavrsiti zivot u Avganistanskoj pustinji.

NATO odavno nije odbrambeni savez. NATO je agresivna organizacija koja stiti interese svojih najjacih clanova. Ulazak u NATO nije nikakav uslov ni za sta. NATO u Srbiji moze samo da dobije nove poligone, baze i topovsko meso. Bicemo prisiljeni da kupujemo ono oruzje koje nam oni namene. I bicemo u obavezi da dajemo danak u krvi.

Ivana

pre 14 godina

Srbija nema drugog puta nego u NATO jer je na onome sto i dalje smatra svojojm teritorijom najveca NATO baza u Evropi. Dakle, neutralnost je prazna i apsurdna prica.

USA u srcu

pre 14 godina

Tadić: Srbija ne sme biti izolovana.
Ja: Srbija se ne sme nikad samoizilovati. Dobro je da je Srbija clanica NATO programa Partnerstvo za mir. Ova saradnja i skoro otvaranje Misija Srbije u Briselu su prva dva koraka ka apsolutnom clanstvu, u NATO. Tadić je takodje podsetio, da je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je "činjenica koju ćemo uvek imati na umu". U prevodu: Ko šiša Parlament. Put u NATO je neminovan. Polako se priprema "teren" u narodu.

Ingram

pre 14 godina

Zasto NATO pakt uopste i postoji jos uvek?
Takodje, osim sto cemo biti moralno ponizeni, ojadice nas i novcano, oni oruzje i opremu ne poklanjaju, dace nam kredite da kupimo njihovo oruzje, a sve cemo to morati da vracamo generacijama...

BB

pre 14 godina

Ovo je zamajavanje vojnih kadrova. Srbija teži NATO integracijama prema Tadićevoj politici, sa time da oko noge ima "kuglu" odluku parlamenta o neutralnosti. Paradoks. To liči na Srbiju. Plaćamo vojsku koja praktično i nema nikakva ovlašćenja. Sve liči na igrariju. Integracija u NATO pa da se poreski obveznici olakšaju. Šta će nam skupa vojska koja nigde ne može da mrdne? A ovakve skupe predstave tipa remonta MIG-ova koji se ruše, vojne vežbe za demonstarciju sile koja je izgubila sve ratove "ničim izazavane" TO NAM NE TREBA!

Beogradjanin

pre 14 godina

Nemci su uspeli da zaborave sta su um Rusi radili nakon osvajanja Berlina i istocne Nemacke (silovanja, pljacke, ubijanje civila po ulicama), takodje su u Nato i imaju odlicne odnose i sa Amerikom. Japan je takodje prezalio mrtve nakon Hiroshime i Nagasakija i imaju sjajne odnose sa Amerikom...Jel smo mi to opet najnapaceniji i vece patriote od Japanaca koji su se samoubijali a sve za cara ili pametniji od Nemaca, te se opet koprcamo i vicemo, NE Nato? DA Nato, jer je vreme da donosimo odluke razumom. A samim ulaskom, svi oni sa viskom energije koji terorisu i ubijaju po ulicama i stadionima, mogu slobodno da se prijave za Afganistan i Irak i pokazu svoju hrabrost na nekom ko je takodje naoruzan i moze da se brani.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

... Gosp. Tadic prica price razvidne i za onu najmanju djecu. Kako je po njemu moguce da Srbija bude u isto vrijeme "srediste integracijskih procesa" te samo malo kasnije kaze kako Srbija ima deklaraciju o neutralnosti koja je "neosporna cinjenica" i koje bi se valjda Srbija trebala drzati kao "pijan plota"? Kada ce prestati ova sizofrena politika "ni tamo ni ovamo". Sto je previse, previse je. Svaka ozbiljna drzava se treba jasno odrediti prema svojim strateskim ciljevima, Srbija izgleda to ili ne zna ili ne zeli!

Bojan

pre 14 godina

Pitam se samo, kako su Nemacka i Japan uspeli da oproste Americi (Nato), nakon nevidjenog razaranja u istoriji, a mi nismo i gde je Nemacka sada a gde mi? Jel to oni imaju vise pameti od nas? Srce kaze NE, ali razum DA za Nato.

sasa jokic

pre 14 godina

Borise znam da znas, ali da Te podsetim da je ta rezolucija izglasana pod pritiskom i za vreme vladavine Vojislava Kostunice alter ega Slobodana Milosevica. Mi moramo pristupiti NATO i tacka!!!!Inace odosmo pod led.

Petar S.

pre 14 godina

Srbija mora imati svoju vojsku, jer je to najjeftiniji vid odbrane.
Neverne Tome neka izvole pitati Irak koliko ih kosta "zastita", s' jedinom razlikom sto Irak to moze da sebi priusti (plati).
Sto se tice saradnje sa NATOom, to je ok, dok god Srbija zadrzi -zdravu- distancu od iste.

Edis

pre 14 godina

Pa ljudi o cemu mi ovde pricamo, nama je u interesu da udjemo u NATO, zar o tome mora i dalje da se prica, ako ne udjemo nema nama nista od EU. To sto nas je bombardovao NATO treba da zahvalimo Milosevicu i njegovoj politici i junastvu, zbog koje je izginulo toliko mladih ljudi, necijih jedinaca i zbog koje je Srbija zavijena u crno. Sve ovo mozemo da pricamo i presipamo iz supljeg u prazno, bez NATO-a i EU nama nema prosperiteta i napredovanja, to je realnost. Dosta je te price da je NATO agresor i zlocinacko uduzenje i da je Rusija najbolja, pa i ona ima svoje vojne atasee u NATO-u i sta onda pricamo....

grom

pre 14 godina

Srbija će u najskorije vreme otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i već je određen ambasador, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.
To sad ti je brate riba u vodi a tiganj na zaru, pa ti vidi sta je tu istina a sta pusta zelja

Realista

pre 14 godina

Najbolje je ostati neutralan poput Austrije, Svajcarske, Svedske... Jer Srbija nikada vise ne sme da ratuje, niti srpski vojnik sme da nekome nanosi nesrecu kao sto ne zelimo ni druge vojnike u nasoj zemlji. Treba imati malu profesionalnu dobro obucenu i opremljenu vojsku i nista vise.
Ne znam ni jednu zemlju na svetu koja nema vojsku, ovakvu ili onakvu ali je vojska.
Dosta smo propatili kroz istoriju i trebamo da zaboravimo na ratove bilo u nasoj zemlji ili u NATO misijama sirom sveta.
Jer ako su srpski vojnici u nekom ratnom podrucju sa oruzjem, ja ne znam kako to drugacije da tumacim nego i da je Srbija u ratu.

Vassilije

pre 14 godina

Mozemo da zaboravimo na upliv znacajnijih investicija ako ne udjemo u nato (citaj:sigurna zona). Svaki ozbiljniji biznis podrazumeva i ozbiljno obezbedjenje, tako daaaa....Hteli, ne hteli MORAMO...Usput nase usijane "glave" uvek mozemo poslati negde gde ce imati priliku da testiraju svoju "hrabrost i junastvo", tako da nase ulice, skole, stadioni vise ne budu sigurni poligoni tih istih usijanih "glava" !

ivan

pre 14 godina

Pogledajte kako izgleda karta Evrope pa onda pogledajte granice na Balkanu i malo sire. Videcete da polako poprimaju oblike granica od pre 1912 godine a ako se nastavi tim putem imacemo granice iz 1860 i neke. Pa onda ajd' sve iz pocetka. I neka mi neko kaze da se istorija ne ponavlja.

vrlo prosto

pre 14 godina

Ako zelis da zivis u miru, spremaj se za rat. Moze se ovde mudrovati koliko god hocete, ali nema ni jedne ozbiljne zemlje koja nema ozbiljnu vojsku. Pa i drzave koje se zaklinju u demokratiju i slobode imaju super mocne armije. Srbiji je potrebna jaka armija.

zzz

pre 14 godina

Srbija ne treba nikad uci u NATO, neka nastavi ovako kako je krenula i necemo imati problema ni sa kim. Mozda smo OPROSTILI (jer drugo i ne mozemo) ali NISMO zaboravili 1999.

Blazenka

pre 14 godina

Ja sam protiv toga da udjemo u NATO. Nisam od onih koji mrze Ameriku, ja sam protiv svih vojski ovog sveta.
Smatram da ljudski um u 21. veku moze vec da razmislja, a ne da ubija one koji ne misle isto ili su druge kulture.

Ja

pre 14 godina

Vojni rok je sa 12 meseci skraćen na 6 meseci a biće uskoro potpuno ukinut. Uvodi se modernije naoružanje (M21), sarađuje se sa NATO-om i susedima (vežba je bila zajednička srpsko-rumunska), ko hoće služi civilno, pa ne vidim zašto se komentatori bune? Jeste da je JNA bila trula ali verujem da je ova vojska bar malo bolja i profesionalnija. I mislim da treba da uđemo u NATO, jer sve zemlje Evrope su već tamo. Pa ako to ne smeta svim našim rođacima i prijateljima koji tamo rade, što bi nama? Bolje sa njima nego protiv njih.

referendum, jer narod se ovde pita

pre 14 godina

Malo li je sto se vec sad nasi pokojni vojnici prevrcu u grobu jer nemamo ni posteno organizovanu vojsku, a drzavni vrh zeli i buduce narastaje da salje da ginu... A u cije ime dragi predsednice? U ime onih sto su nas bombardovali? Neka hvala!
Inace Srbiji treba vojska, ali profesionalna i neutralna! Ko razume shvatice...

Posmatrac

pre 14 godina

A sad ste odlucni, kako je to bilo tako tesko proslih par nedelja? Nema u ovoj zemlji ni o od odlucnosti. Da je bilo Taton bi sad bio kuci sa svojima...

Vokshi

pre 14 godina

U Hagu su osudjeni i po belosvetskim robijasnicama izdrzavaju kaznu oficiri i generali, ne paravojnih formacija i nedefinisanog basibozluka, vec VJ. Oni nisu osudjeni samo zato sto su svoje oruzje okitili cvecem. Ako Srbija jednog dana, sto joj od srca zelim, udje u NATO, onda ne treba sumnjati da ce sav kadar koji ce jednog dana prisiti NATO oznake, prvo proci kroz moralno sito i reseto. Upravo to je jedan od glavnih razloga sto mnogi ne zele u zapadnu alijansu.

Marko

pre 14 godina

To nije moja vojska. Koga su oni 'branili' taj je prosao kao bos po trnju. Rasformirati i dodeliti oficirma zemlju u pogranicnim oblastima da se bave zemljoradnjom, a pare iz vojnog budzeta podeliti za unapredjenje skolskih programa i podrsku seljacima za nabavku savremenih masina. Tako ce najbolje braniti zemlju, jer sa svojom zastarelom tehnikom i ovakvim rukovodstvom, ko zna sa kime ce da ratuju za 10 ak godina. Ima li neko jaci da nisu probali ?

(Vlast)a

pre 14 godina

Da nesto pitam:
ako smo mi mala,siromasna drzava u velikim dugovima i kreditima, zasto trosimo pare na igranje umesto da prihvatimo clanstvo u paktu koji bi nas uspesnije stitio i snosio troskove zajednickog i efikasnijeg uvezbavanja.
Na drugoj strani gladni, nezaposleni, sludjeni, cirkusi za docek nekih politicara, pravljenje raznih parada i gluposti zarad povecanja rejtinga prilicno neugledne vlasti, u zemlji u kojoj ne moze da se garantuje ni jedna parada ponosa, grupa stranih navijaca ili bilo sta tako malo i benigno.

comentateur

pre 14 godina

chemu ta vojska sluzi??? vjerojatno samo da sishe pare poreskih obveznika. a kako funkcionise mogli smo da se uverimo svih ovih godina. ratni zlocini, pljacke, mucenje zarobljenika, shkandali svih vrsta,....

Filip

pre 14 godina

Nije vojska nikad cinila zlocine, vec paravojske, ludaci, lopovi i fanatici. Nek' nam nikad vojska ne zatreba, ali nek je imamo spremnu. Vojska je znacajan faktor stabilnosti za svaku zemlju, pogotovo onu koja kao nasa ima grupe koje bi rado uzimale "svoje". Ako su vezbali - dobri su i nasi su.

Odlučan odgovor

pre 14 godina

Nadam da neće doći do "definisanja pravnog okvira u kojem se razvijaju naše oružane snage i definiše sadejstvo i saradnja svih bezbednosnih struktura", jer, smatram da je nedopustivo prisustvo ministra policije na vojnoj vežbi, čime se šalje "poruka" opasne koncetracije sile u "rukama jednog čovek" i kompromituje državni "aparat organizovane sile", koja time može lako biti zloupotrebljena protivno interesima građana i mira u regionu i šire?! Sadejstvo vidova i rodova vojske, jeste u funkciji odbrane od spoljnog neprijatelja, dok je funkcija policije, kao para-vojne formacije da obezbeđuje unutrašnji red i mir "provođenjem zakona"(to enforce a law)?!
Takođe, bezbednosne službe, vojne i civilne, imaju jasno definisane nadležnosti i nije dobro kada su međusobno isprepletane...

Filip

pre 14 godina

Nije vojska nikad cinila zlocine, vec paravojske, ludaci, lopovi i fanatici. Nek' nam nikad vojska ne zatreba, ali nek je imamo spremnu. Vojska je znacajan faktor stabilnosti za svaku zemlju, pogotovo onu koja kao nasa ima grupe koje bi rado uzimale "svoje". Ako su vezbali - dobri su i nasi su.

(Vlast)a

pre 14 godina

Da nesto pitam:
ako smo mi mala,siromasna drzava u velikim dugovima i kreditima, zasto trosimo pare na igranje umesto da prihvatimo clanstvo u paktu koji bi nas uspesnije stitio i snosio troskove zajednickog i efikasnijeg uvezbavanja.
Na drugoj strani gladni, nezaposleni, sludjeni, cirkusi za docek nekih politicara, pravljenje raznih parada i gluposti zarad povecanja rejtinga prilicno neugledne vlasti, u zemlji u kojoj ne moze da se garantuje ni jedna parada ponosa, grupa stranih navijaca ili bilo sta tako malo i benigno.

comentateur

pre 14 godina

chemu ta vojska sluzi??? vjerojatno samo da sishe pare poreskih obveznika. a kako funkcionise mogli smo da se uverimo svih ovih godina. ratni zlocini, pljacke, mucenje zarobljenika, shkandali svih vrsta,....

Marko

pre 14 godina

To nije moja vojska. Koga su oni 'branili' taj je prosao kao bos po trnju. Rasformirati i dodeliti oficirma zemlju u pogranicnim oblastima da se bave zemljoradnjom, a pare iz vojnog budzeta podeliti za unapredjenje skolskih programa i podrsku seljacima za nabavku savremenih masina. Tako ce najbolje braniti zemlju, jer sa svojom zastarelom tehnikom i ovakvim rukovodstvom, ko zna sa kime ce da ratuju za 10 ak godina. Ima li neko jaci da nisu probali ?

Realista

pre 14 godina

Najbolje je ostati neutralan poput Austrije, Svajcarske, Svedske... Jer Srbija nikada vise ne sme da ratuje, niti srpski vojnik sme da nekome nanosi nesrecu kao sto ne zelimo ni druge vojnike u nasoj zemlji. Treba imati malu profesionalnu dobro obucenu i opremljenu vojsku i nista vise.
Ne znam ni jednu zemlju na svetu koja nema vojsku, ovakvu ili onakvu ali je vojska.
Dosta smo propatili kroz istoriju i trebamo da zaboravimo na ratove bilo u nasoj zemlji ili u NATO misijama sirom sveta.
Jer ako su srpski vojnici u nekom ratnom podrucju sa oruzjem, ja ne znam kako to drugacije da tumacim nego i da je Srbija u ratu.

referendum, jer narod se ovde pita

pre 14 godina

Malo li je sto se vec sad nasi pokojni vojnici prevrcu u grobu jer nemamo ni posteno organizovanu vojsku, a drzavni vrh zeli i buduce narastaje da salje da ginu... A u cije ime dragi predsednice? U ime onih sto su nas bombardovali? Neka hvala!
Inace Srbiji treba vojska, ali profesionalna i neutralna! Ko razume shvatice...

Ja

pre 14 godina

Vojni rok je sa 12 meseci skraćen na 6 meseci a biće uskoro potpuno ukinut. Uvodi se modernije naoružanje (M21), sarađuje se sa NATO-om i susedima (vežba je bila zajednička srpsko-rumunska), ko hoće služi civilno, pa ne vidim zašto se komentatori bune? Jeste da je JNA bila trula ali verujem da je ova vojska bar malo bolja i profesionalnija. I mislim da treba da uđemo u NATO, jer sve zemlje Evrope su već tamo. Pa ako to ne smeta svim našim rođacima i prijateljima koji tamo rade, što bi nama? Bolje sa njima nego protiv njih.

Vokshi

pre 14 godina

U Hagu su osudjeni i po belosvetskim robijasnicama izdrzavaju kaznu oficiri i generali, ne paravojnih formacija i nedefinisanog basibozluka, vec VJ. Oni nisu osudjeni samo zato sto su svoje oruzje okitili cvecem. Ako Srbija jednog dana, sto joj od srca zelim, udje u NATO, onda ne treba sumnjati da ce sav kadar koji ce jednog dana prisiti NATO oznake, prvo proci kroz moralno sito i reseto. Upravo to je jedan od glavnih razloga sto mnogi ne zele u zapadnu alijansu.

Blazenka

pre 14 godina

Ja sam protiv toga da udjemo u NATO. Nisam od onih koji mrze Ameriku, ja sam protiv svih vojski ovog sveta.
Smatram da ljudski um u 21. veku moze vec da razmislja, a ne da ubija one koji ne misle isto ili su druge kulture.

Posmatrac

pre 14 godina

A sad ste odlucni, kako je to bilo tako tesko proslih par nedelja? Nema u ovoj zemlji ni o od odlucnosti. Da je bilo Taton bi sad bio kuci sa svojima...

Vassilije

pre 14 godina

Mozemo da zaboravimo na upliv znacajnijih investicija ako ne udjemo u nato (citaj:sigurna zona). Svaki ozbiljniji biznis podrazumeva i ozbiljno obezbedjenje, tako daaaa....Hteli, ne hteli MORAMO...Usput nase usijane "glave" uvek mozemo poslati negde gde ce imati priliku da testiraju svoju "hrabrost i junastvo", tako da nase ulice, skole, stadioni vise ne budu sigurni poligoni tih istih usijanih "glava" !

vrlo prosto

pre 14 godina

Ako zelis da zivis u miru, spremaj se za rat. Moze se ovde mudrovati koliko god hocete, ali nema ni jedne ozbiljne zemlje koja nema ozbiljnu vojsku. Pa i drzave koje se zaklinju u demokratiju i slobode imaju super mocne armije. Srbiji je potrebna jaka armija.

zzz

pre 14 godina

Srbija ne treba nikad uci u NATO, neka nastavi ovako kako je krenula i necemo imati problema ni sa kim. Mozda smo OPROSTILI (jer drugo i ne mozemo) ali NISMO zaboravili 1999.

Edis

pre 14 godina

Pa ljudi o cemu mi ovde pricamo, nama je u interesu da udjemo u NATO, zar o tome mora i dalje da se prica, ako ne udjemo nema nama nista od EU. To sto nas je bombardovao NATO treba da zahvalimo Milosevicu i njegovoj politici i junastvu, zbog koje je izginulo toliko mladih ljudi, necijih jedinaca i zbog koje je Srbija zavijena u crno. Sve ovo mozemo da pricamo i presipamo iz supljeg u prazno, bez NATO-a i EU nama nema prosperiteta i napredovanja, to je realnost. Dosta je te price da je NATO agresor i zlocinacko uduzenje i da je Rusija najbolja, pa i ona ima svoje vojne atasee u NATO-u i sta onda pricamo....

Petar S.

pre 14 godina

Srbija mora imati svoju vojsku, jer je to najjeftiniji vid odbrane.
Neverne Tome neka izvole pitati Irak koliko ih kosta "zastita", s' jedinom razlikom sto Irak to moze da sebi priusti (plati).
Sto se tice saradnje sa NATOom, to je ok, dok god Srbija zadrzi -zdravu- distancu od iste.

Odlučan odgovor

pre 14 godina

Nadam da neće doći do "definisanja pravnog okvira u kojem se razvijaju naše oružane snage i definiše sadejstvo i saradnja svih bezbednosnih struktura", jer, smatram da je nedopustivo prisustvo ministra policije na vojnoj vežbi, čime se šalje "poruka" opasne koncetracije sile u "rukama jednog čovek" i kompromituje državni "aparat organizovane sile", koja time može lako biti zloupotrebljena protivno interesima građana i mira u regionu i šire?! Sadejstvo vidova i rodova vojske, jeste u funkciji odbrane od spoljnog neprijatelja, dok je funkcija policije, kao para-vojne formacije da obezbeđuje unutrašnji red i mir "provođenjem zakona"(to enforce a law)?!
Takođe, bezbednosne službe, vojne i civilne, imaju jasno definisane nadležnosti i nije dobro kada su međusobno isprepletane...

ivan

pre 14 godina

Pogledajte kako izgleda karta Evrope pa onda pogledajte granice na Balkanu i malo sire. Videcete da polako poprimaju oblike granica od pre 1912 godine a ako se nastavi tim putem imacemo granice iz 1860 i neke. Pa onda ajd' sve iz pocetka. I neka mi neko kaze da se istorija ne ponavlja.

Bojan

pre 14 godina

Pitam se samo, kako su Nemacka i Japan uspeli da oproste Americi (Nato), nakon nevidjenog razaranja u istoriji, a mi nismo i gde je Nemacka sada a gde mi? Jel to oni imaju vise pameti od nas? Srce kaze NE, ali razum DA za Nato.

sasa jokic

pre 14 godina

Borise znam da znas, ali da Te podsetim da je ta rezolucija izglasana pod pritiskom i za vreme vladavine Vojislava Kostunice alter ega Slobodana Milosevica. Mi moramo pristupiti NATO i tacka!!!!Inace odosmo pod led.

grom

pre 14 godina

Srbija će u najskorije vreme otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i već je određen ambasador, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.
To sad ti je brate riba u vodi a tiganj na zaru, pa ti vidi sta je tu istina a sta pusta zelja

Beogradjanin

pre 14 godina

Nemci su uspeli da zaborave sta su um Rusi radili nakon osvajanja Berlina i istocne Nemacke (silovanja, pljacke, ubijanje civila po ulicama), takodje su u Nato i imaju odlicne odnose i sa Amerikom. Japan je takodje prezalio mrtve nakon Hiroshime i Nagasakija i imaju sjajne odnose sa Amerikom...Jel smo mi to opet najnapaceniji i vece patriote od Japanaca koji su se samoubijali a sve za cara ili pametniji od Nemaca, te se opet koprcamo i vicemo, NE Nato? DA Nato, jer je vreme da donosimo odluke razumom. A samim ulaskom, svi oni sa viskom energije koji terorisu i ubijaju po ulicama i stadionima, mogu slobodno da se prijave za Afganistan i Irak i pokazu svoju hrabrost na nekom ko je takodje naoruzan i moze da se brani.

Ivana

pre 14 godina

Srbija nema drugog puta nego u NATO jer je na onome sto i dalje smatra svojojm teritorijom najveca NATO baza u Evropi. Dakle, neutralnost je prazna i apsurdna prica.

Mashinovodja

pre 14 godina

Da, tako je, Srbija ne sme biti izolovana. Osim kad sama sebe izoluje bezumnom politikom svojih kratkovidih i nesposobnih političara...

USA u srcu

pre 14 godina

Tadić: Srbija ne sme biti izolovana.
Ja: Srbija se ne sme nikad samoizilovati. Dobro je da je Srbija clanica NATO programa Partnerstvo za mir. Ova saradnja i skoro otvaranje Misija Srbije u Briselu su prva dva koraka ka apsolutnom clanstvu, u NATO. Tadić je takodje podsetio, da je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je "činjenica koju ćemo uvek imati na umu". U prevodu: Ko šiša Parlament. Put u NATO je neminovan. Polako se priprema "teren" u narodu.

BB

pre 14 godina

Ovo je zamajavanje vojnih kadrova. Srbija teži NATO integracijama prema Tadićevoj politici, sa time da oko noge ima "kuglu" odluku parlamenta o neutralnosti. Paradoks. To liči na Srbiju. Plaćamo vojsku koja praktično i nema nikakva ovlašćenja. Sve liči na igrariju. Integracija u NATO pa da se poreski obveznici olakšaju. Šta će nam skupa vojska koja nigde ne može da mrdne? A ovakve skupe predstave tipa remonta MIG-ova koji se ruše, vojne vežbe za demonstarciju sile koja je izgubila sve ratove "ničim izazavane" TO NAM NE TREBA!

Ingram

pre 14 godina

Zasto NATO pakt uopste i postoji jos uvek?
Takodje, osim sto cemo biti moralno ponizeni, ojadice nas i novcano, oni oruzje i opremu ne poklanjaju, dace nam kredite da kupimo njihovo oruzje, a sve cemo to morati da vracamo generacijama...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

... Gosp. Tadic prica price razvidne i za onu najmanju djecu. Kako je po njemu moguce da Srbija bude u isto vrijeme "srediste integracijskih procesa" te samo malo kasnije kaze kako Srbija ima deklaraciju o neutralnosti koja je "neosporna cinjenica" i koje bi se valjda Srbija trebala drzati kao "pijan plota"? Kada ce prestati ova sizofrena politika "ni tamo ni ovamo". Sto je previse, previse je. Svaka ozbiljna drzava se treba jasno odrediti prema svojim strateskim ciljevima, Srbija izgleda to ili ne zna ili ne zeli!

NE!

pre 14 godina

Interesantno je da se za ulazak u NATO najvise zalazu oni koji nisu ni sluzili vojsku. Oni gledaju na ulazak u NATO kao na nesto sto ce njima licno doneti vecu platu. Njih ne zanima da li ce neko od njihovih sunarodnika zavrsiti zivot u Avganistanskoj pustinji.

NATO odavno nije odbrambeni savez. NATO je agresivna organizacija koja stiti interese svojih najjacih clanova. Ulazak u NATO nije nikakav uslov ni za sta. NATO u Srbiji moze samo da dobije nove poligone, baze i topovsko meso. Bicemo prisiljeni da kupujemo ono oruzje koje nam oni namene. I bicemo u obavezi da dajemo danak u krvi.

Mirko

pre 14 godina

Ambasador, saradnja, bezbednost, vezbe, trgovina oruzljem, skolovanje,...sve je pozeljno i to zbog opasnosti po nasu drzavu ako se ovo ne bi desilo. Clanstvo? NIKADA, dok je zemlje Srbije na kugli zemaljskoj!

gdja Nata

pre 14 godina

Clanstvo u Partnerstvu za mir je maximum do koga Srbija treba da saradjuje sa NATO-om. I to je mnogo za organizaciju koja je bacila preko 14 hiljada bombi na Srbiju.

bezimena

pre 14 godina

Srbija će biti izolovana dokle god glumi "neutralnost", koja NE POSTOJI, i dokle god nije sposobna da prihvati civlizacijske vrednosti kontinenta na kome se nalazi!

Članstvo u NATO-u je jedina garancija mira u Evropi i zato Srbija mora, zbog svoje bezbednosti, da bude njen deo! Pričati o "ničim izazvanom" bombardovanju (od kojeg je proteklo već 10 godina) je neozbiljno! Bila su i dva svetska rata, u kojima smo daleko i nemerljivo više stradali od Austrijanaca, Madjara, Nemaca i dr. pa su se nakon završetka ratova gradili dobri odnosi! Kada se oružje položi, nema više neprijateljstava, saradjuje se, život ide dalje! Tako je od kad je sveta i veka!

comentateur

pre 14 godina

chemu ta vojska sluzi??? vjerojatno samo da sishe pare poreskih obveznika. a kako funkcionise mogli smo da se uverimo svih ovih godina. ratni zlocini, pljacke, mucenje zarobljenika, shkandali svih vrsta,....

(Vlast)a

pre 14 godina

Da nesto pitam:
ako smo mi mala,siromasna drzava u velikim dugovima i kreditima, zasto trosimo pare na igranje umesto da prihvatimo clanstvo u paktu koji bi nas uspesnije stitio i snosio troskove zajednickog i efikasnijeg uvezbavanja.
Na drugoj strani gladni, nezaposleni, sludjeni, cirkusi za docek nekih politicara, pravljenje raznih parada i gluposti zarad povecanja rejtinga prilicno neugledne vlasti, u zemlji u kojoj ne moze da se garantuje ni jedna parada ponosa, grupa stranih navijaca ili bilo sta tako malo i benigno.

Marko

pre 14 godina

To nije moja vojska. Koga su oni 'branili' taj je prosao kao bos po trnju. Rasformirati i dodeliti oficirma zemlju u pogranicnim oblastima da se bave zemljoradnjom, a pare iz vojnog budzeta podeliti za unapredjenje skolskih programa i podrsku seljacima za nabavku savremenih masina. Tako ce najbolje braniti zemlju, jer sa svojom zastarelom tehnikom i ovakvim rukovodstvom, ko zna sa kime ce da ratuju za 10 ak godina. Ima li neko jaci da nisu probali ?

Vokshi

pre 14 godina

U Hagu su osudjeni i po belosvetskim robijasnicama izdrzavaju kaznu oficiri i generali, ne paravojnih formacija i nedefinisanog basibozluka, vec VJ. Oni nisu osudjeni samo zato sto su svoje oruzje okitili cvecem. Ako Srbija jednog dana, sto joj od srca zelim, udje u NATO, onda ne treba sumnjati da ce sav kadar koji ce jednog dana prisiti NATO oznake, prvo proci kroz moralno sito i reseto. Upravo to je jedan od glavnih razloga sto mnogi ne zele u zapadnu alijansu.

Ja

pre 14 godina

Vojni rok je sa 12 meseci skraćen na 6 meseci a biće uskoro potpuno ukinut. Uvodi se modernije naoružanje (M21), sarađuje se sa NATO-om i susedima (vežba je bila zajednička srpsko-rumunska), ko hoće služi civilno, pa ne vidim zašto se komentatori bune? Jeste da je JNA bila trula ali verujem da je ova vojska bar malo bolja i profesionalnija. I mislim da treba da uđemo u NATO, jer sve zemlje Evrope su već tamo. Pa ako to ne smeta svim našim rođacima i prijateljima koji tamo rade, što bi nama? Bolje sa njima nego protiv njih.

zzz

pre 14 godina

Srbija ne treba nikad uci u NATO, neka nastavi ovako kako je krenula i necemo imati problema ni sa kim. Mozda smo OPROSTILI (jer drugo i ne mozemo) ali NISMO zaboravili 1999.

Filip

pre 14 godina

Nije vojska nikad cinila zlocine, vec paravojske, ludaci, lopovi i fanatici. Nek' nam nikad vojska ne zatreba, ali nek je imamo spremnu. Vojska je znacajan faktor stabilnosti za svaku zemlju, pogotovo onu koja kao nasa ima grupe koje bi rado uzimale "svoje". Ako su vezbali - dobri su i nasi su.

referendum, jer narod se ovde pita

pre 14 godina

Malo li je sto se vec sad nasi pokojni vojnici prevrcu u grobu jer nemamo ni posteno organizovanu vojsku, a drzavni vrh zeli i buduce narastaje da salje da ginu... A u cije ime dragi predsednice? U ime onih sto su nas bombardovali? Neka hvala!
Inace Srbiji treba vojska, ali profesionalna i neutralna! Ko razume shvatice...

Edis

pre 14 godina

Pa ljudi o cemu mi ovde pricamo, nama je u interesu da udjemo u NATO, zar o tome mora i dalje da se prica, ako ne udjemo nema nama nista od EU. To sto nas je bombardovao NATO treba da zahvalimo Milosevicu i njegovoj politici i junastvu, zbog koje je izginulo toliko mladih ljudi, necijih jedinaca i zbog koje je Srbija zavijena u crno. Sve ovo mozemo da pricamo i presipamo iz supljeg u prazno, bez NATO-a i EU nama nema prosperiteta i napredovanja, to je realnost. Dosta je te price da je NATO agresor i zlocinacko uduzenje i da je Rusija najbolja, pa i ona ima svoje vojne atasee u NATO-u i sta onda pricamo....

Odlučan odgovor

pre 14 godina

Nadam da neće doći do "definisanja pravnog okvira u kojem se razvijaju naše oružane snage i definiše sadejstvo i saradnja svih bezbednosnih struktura", jer, smatram da je nedopustivo prisustvo ministra policije na vojnoj vežbi, čime se šalje "poruka" opasne koncetracije sile u "rukama jednog čovek" i kompromituje državni "aparat organizovane sile", koja time može lako biti zloupotrebljena protivno interesima građana i mira u regionu i šire?! Sadejstvo vidova i rodova vojske, jeste u funkciji odbrane od spoljnog neprijatelja, dok je funkcija policije, kao para-vojne formacije da obezbeđuje unutrašnji red i mir "provođenjem zakona"(to enforce a law)?!
Takođe, bezbednosne službe, vojne i civilne, imaju jasno definisane nadležnosti i nije dobro kada su međusobno isprepletane...

Blazenka

pre 14 godina

Ja sam protiv toga da udjemo u NATO. Nisam od onih koji mrze Ameriku, ja sam protiv svih vojski ovog sveta.
Smatram da ljudski um u 21. veku moze vec da razmislja, a ne da ubija one koji ne misle isto ili su druge kulture.

Vassilije

pre 14 godina

Mozemo da zaboravimo na upliv znacajnijih investicija ako ne udjemo u nato (citaj:sigurna zona). Svaki ozbiljniji biznis podrazumeva i ozbiljno obezbedjenje, tako daaaa....Hteli, ne hteli MORAMO...Usput nase usijane "glave" uvek mozemo poslati negde gde ce imati priliku da testiraju svoju "hrabrost i junastvo", tako da nase ulice, skole, stadioni vise ne budu sigurni poligoni tih istih usijanih "glava" !

vrlo prosto

pre 14 godina

Ako zelis da zivis u miru, spremaj se za rat. Moze se ovde mudrovati koliko god hocete, ali nema ni jedne ozbiljne zemlje koja nema ozbiljnu vojsku. Pa i drzave koje se zaklinju u demokratiju i slobode imaju super mocne armije. Srbiji je potrebna jaka armija.

Petar S.

pre 14 godina

Srbija mora imati svoju vojsku, jer je to najjeftiniji vid odbrane.
Neverne Tome neka izvole pitati Irak koliko ih kosta "zastita", s' jedinom razlikom sto Irak to moze da sebi priusti (plati).
Sto se tice saradnje sa NATOom, to je ok, dok god Srbija zadrzi -zdravu- distancu od iste.

Realista

pre 14 godina

Najbolje je ostati neutralan poput Austrije, Svajcarske, Svedske... Jer Srbija nikada vise ne sme da ratuje, niti srpski vojnik sme da nekome nanosi nesrecu kao sto ne zelimo ni druge vojnike u nasoj zemlji. Treba imati malu profesionalnu dobro obucenu i opremljenu vojsku i nista vise.
Ne znam ni jednu zemlju na svetu koja nema vojsku, ovakvu ili onakvu ali je vojska.
Dosta smo propatili kroz istoriju i trebamo da zaboravimo na ratove bilo u nasoj zemlji ili u NATO misijama sirom sveta.
Jer ako su srpski vojnici u nekom ratnom podrucju sa oruzjem, ja ne znam kako to drugacije da tumacim nego i da je Srbija u ratu.

ivan

pre 14 godina

Pogledajte kako izgleda karta Evrope pa onda pogledajte granice na Balkanu i malo sire. Videcete da polako poprimaju oblike granica od pre 1912 godine a ako se nastavi tim putem imacemo granice iz 1860 i neke. Pa onda ajd' sve iz pocetka. I neka mi neko kaze da se istorija ne ponavlja.

gdja Nata

pre 14 godina

Clanstvo u Partnerstvu za mir je maximum do koga Srbija treba da saradjuje sa NATO-om. I to je mnogo za organizaciju koja je bacila preko 14 hiljada bombi na Srbiju.

sasa jokic

pre 14 godina

Borise znam da znas, ali da Te podsetim da je ta rezolucija izglasana pod pritiskom i za vreme vladavine Vojislava Kostunice alter ega Slobodana Milosevica. Mi moramo pristupiti NATO i tacka!!!!Inace odosmo pod led.

Posmatrac

pre 14 godina

A sad ste odlucni, kako je to bilo tako tesko proslih par nedelja? Nema u ovoj zemlji ni o od odlucnosti. Da je bilo Taton bi sad bio kuci sa svojima...

Bojan

pre 14 godina

Pitam se samo, kako su Nemacka i Japan uspeli da oproste Americi (Nato), nakon nevidjenog razaranja u istoriji, a mi nismo i gde je Nemacka sada a gde mi? Jel to oni imaju vise pameti od nas? Srce kaze NE, ali razum DA za Nato.

BB

pre 14 godina

Ovo je zamajavanje vojnih kadrova. Srbija teži NATO integracijama prema Tadićevoj politici, sa time da oko noge ima "kuglu" odluku parlamenta o neutralnosti. Paradoks. To liči na Srbiju. Plaćamo vojsku koja praktično i nema nikakva ovlašćenja. Sve liči na igrariju. Integracija u NATO pa da se poreski obveznici olakšaju. Šta će nam skupa vojska koja nigde ne može da mrdne? A ovakve skupe predstave tipa remonta MIG-ova koji se ruše, vojne vežbe za demonstarciju sile koja je izgubila sve ratove "ničim izazavane" TO NAM NE TREBA!

Ivana

pre 14 godina

Srbija nema drugog puta nego u NATO jer je na onome sto i dalje smatra svojojm teritorijom najveca NATO baza u Evropi. Dakle, neutralnost je prazna i apsurdna prica.

USA u srcu

pre 14 godina

Tadić: Srbija ne sme biti izolovana.
Ja: Srbija se ne sme nikad samoizilovati. Dobro je da je Srbija clanica NATO programa Partnerstvo za mir. Ova saradnja i skoro otvaranje Misija Srbije u Briselu su prva dva koraka ka apsolutnom clanstvu, u NATO. Tadić je takodje podsetio, da je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je "činjenica koju ćemo uvek imati na umu". U prevodu: Ko šiša Parlament. Put u NATO je neminovan. Polako se priprema "teren" u narodu.

NE!

pre 14 godina

Interesantno je da se za ulazak u NATO najvise zalazu oni koji nisu ni sluzili vojsku. Oni gledaju na ulazak u NATO kao na nesto sto ce njima licno doneti vecu platu. Njih ne zanima da li ce neko od njihovih sunarodnika zavrsiti zivot u Avganistanskoj pustinji.

NATO odavno nije odbrambeni savez. NATO je agresivna organizacija koja stiti interese svojih najjacih clanova. Ulazak u NATO nije nikakav uslov ni za sta. NATO u Srbiji moze samo da dobije nove poligone, baze i topovsko meso. Bicemo prisiljeni da kupujemo ono oruzje koje nam oni namene. I bicemo u obavezi da dajemo danak u krvi.

Mirko

pre 14 godina

Ambasador, saradnja, bezbednost, vezbe, trgovina oruzljem, skolovanje,...sve je pozeljno i to zbog opasnosti po nasu drzavu ako se ovo ne bi desilo. Clanstvo? NIKADA, dok je zemlje Srbije na kugli zemaljskoj!

Beogradjanin

pre 14 godina

Nemci su uspeli da zaborave sta su um Rusi radili nakon osvajanja Berlina i istocne Nemacke (silovanja, pljacke, ubijanje civila po ulicama), takodje su u Nato i imaju odlicne odnose i sa Amerikom. Japan je takodje prezalio mrtve nakon Hiroshime i Nagasakija i imaju sjajne odnose sa Amerikom...Jel smo mi to opet najnapaceniji i vece patriote od Japanaca koji su se samoubijali a sve za cara ili pametniji od Nemaca, te se opet koprcamo i vicemo, NE Nato? DA Nato, jer je vreme da donosimo odluke razumom. A samim ulaskom, svi oni sa viskom energije koji terorisu i ubijaju po ulicama i stadionima, mogu slobodno da se prijave za Afganistan i Irak i pokazu svoju hrabrost na nekom ko je takodje naoruzan i moze da se brani.

grom

pre 14 godina

Srbija će u najskorije vreme otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i već je određen ambasador, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.
To sad ti je brate riba u vodi a tiganj na zaru, pa ti vidi sta je tu istina a sta pusta zelja

Ingram

pre 14 godina

Zasto NATO pakt uopste i postoji jos uvek?
Takodje, osim sto cemo biti moralno ponizeni, ojadice nas i novcano, oni oruzje i opremu ne poklanjaju, dace nam kredite da kupimo njihovo oruzje, a sve cemo to morati da vracamo generacijama...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

... Gosp. Tadic prica price razvidne i za onu najmanju djecu. Kako je po njemu moguce da Srbija bude u isto vrijeme "srediste integracijskih procesa" te samo malo kasnije kaze kako Srbija ima deklaraciju o neutralnosti koja je "neosporna cinjenica" i koje bi se valjda Srbija trebala drzati kao "pijan plota"? Kada ce prestati ova sizofrena politika "ni tamo ni ovamo". Sto je previse, previse je. Svaka ozbiljna drzava se treba jasno odrediti prema svojim strateskim ciljevima, Srbija izgleda to ili ne zna ili ne zeli!

Mashinovodja

pre 14 godina

Da, tako je, Srbija ne sme biti izolovana. Osim kad sama sebe izoluje bezumnom politikom svojih kratkovidih i nesposobnih političara...

bezimena

pre 14 godina

Srbija će biti izolovana dokle god glumi "neutralnost", koja NE POSTOJI, i dokle god nije sposobna da prihvati civlizacijske vrednosti kontinenta na kome se nalazi!

Članstvo u NATO-u je jedina garancija mira u Evropi i zato Srbija mora, zbog svoje bezbednosti, da bude njen deo! Pričati o "ničim izazvanom" bombardovanju (od kojeg je proteklo već 10 godina) je neozbiljno! Bila su i dva svetska rata, u kojima smo daleko i nemerljivo više stradali od Austrijanaca, Madjara, Nemaca i dr. pa su se nakon završetka ratova gradili dobri odnosi! Kada se oružje položi, nema više neprijateljstava, saradjuje se, život ide dalje! Tako je od kad je sveta i veka!