Ponedeljak, 05.10.2009.

16:25

Protest učenika i roditelja

U znak protesta zato što je odlukom direktorke odeljenje rasformirano, učenici V4 osnovne škole "Duško Radović" na Novom Beogradu nisu pohađali nastavu.

Izvor: B92

Protest uèenika i roditelja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Ribolovac

pre 14 godina

Zar je moguce da jos ima onih koji podrzavaju ovakve odluke i nacin na koji se one sprovode. Zar je moguce da trebamo svoju decu uciti da slepo prihvataju odluke kojim se ispravlja neciji nemar a direktno se ticu njih samih. Pratio sam ovu vest od njenog pojavljivanja u medijima i iz usta Ministra prosvete cuo da su skolski odbori za ovu odluku ministarstva znali jos sredinom jula. ZASTO SE CEKALO DO SADA? Zasto racionalizacija jednostavno nije uradjena po uputstvu ministarstva na vreme. Zar za nekoga moze biti normalno to da se JEDNO odeljenje rastura u jeku skolske godine jedino i iskljucivo zbog propusta strucnih sluzbi skole. Meni to, a sada se obracam onima koji kritikuju roditelje i decu koja nisu ni za sta kriva, draga gospodo lici na nemar i totalnu bezobzirnost u odnosu prema deci i to od strane onih koji tu i jesu postavljeni upravo zbog te dece. Priznajem, simptomaticno je to da se sve desilo upravo 05.oktobra. Znam mnoge koji su tog datuma, pre vise godina, istrajali u svojim zahtevima. Roditeljima i deci toplo preporucujem da budu uporni i da ne prihvataju nista manje od onog za sta smatraju da je najbolje za njihovu decu. Ako nista drugo, lakse ce im objasniti zbog cega je 05. Oktobar tako bitan za sve nas.
Ljubite svoju decicu, njima je to sada najpotrebnije…

Ika

pre 14 godina

Moramo imati na umu da nije u pitanju podjednako rasporedjivanje jabuka u odredjeni broj posuda, vec se radi o zivim bicima, deci. Na papiru je sve lako, dok je u stvarnom zivotu ipak drugacije. Majka sam deteta cije je odeljenje rasformirano tri nedelje od pocetka skolske godine, pa je tako promenio odeljenje, razrednog staresinu i vise od polovine nastavnika, bez bilo kakvog upozorenja od strane direktora skole. Nije istina da se ovo desava samo u Beogradu,a da su nasa deca iz unutrasnjosti postedjena.

Moravac

pre 14 godina

U pitanju je NACIN i VREME kako je odeljenje rasformirano a ne ZASTO je rasforimirano.
Podrska deci i roditeljima da ih direktori ne smatraju za dzakove krompira.

masa

pre 14 godina

Majka sam jednog petaka skole u Beogradu u kojoj se dogadja ista stvar. U nasoj skoli direktor je pokusao, da odgovornost za odluku, na koji nacin ce podeliti odeljenja, zasnuje na anketi koja je sprovedna medju decom. U toj anketi deca je trebalo da napisu sa kim se najradje druze, a sa kim ne. Naravno da deca nisu znala cemu ta anketa sluzi i naravno da su pisala svasta. Neka nisu navela sve drugove i drugarice koje su zelela, neka su u rubriku "nerado se druzim sa.." navela ime najboljeg druga i drugarice sa kojima su se bas toga dana posvadjali. Kada su saznali cemu ta anketa sluzi shvatili su da bi je, da su znali, drugacije ispunili. Deca veruju da su odgovorna za to kako ce odeljenja biti podeljena i naravno da tesko prihvataju podelu. Strasno je to sto se takve stvari rade neprofesionalno i najverovatnije samo u interesu davanja tamo nekog izvestaja, tamo nekom MP, da bi MP podnelo izvestaj tamo nekom MMF. A svrha toga? U nasoj skoli nece biti smanjenja broja nastavnika, mozda ce se samo nekima smanjiti fond casova. O cijim se interesima ovde vodi racuna?

Dragana

pre 14 godina

Nažalost, ljudima je izgleda najmanje stalo do dece. Kada bi se potrudili sigurna sam da bi mogli uštedeti na drugi način a da deca u tom predpubertetskom dobu ne ispaštaju.

boris

pre 14 godina

Pričaju od 14000 iz administracije a počinju od prosvete. Sramota da se štedi na deci dok se agencije osnivaju. Muka mi je više da gledam šta se radi. 90-tih je bilo nade a sada i ona nestaje.

nikolina

pre 14 godina

Svaka čast roditeljima na istrajnosti i hrabrosti. Ušteda na deci je sramotna obzirom koliko bahato koriste novac političari. To je na žalost naša realnost ali kada bi bilo više ovakvih ljudi možda bi ova država postala humanija

Jelena

pre 14 godina

U potpunosti podržavam roditelje. Smatram da se svako bori za svoja prava bilo bi više dostojanstva u ovoj državi. Samo napred, istrajte!

MAMA

pre 14 godina

Ja sam mama jednog od ucenika tog V4. Za one koji nas osudjuju imam pitanje sta bi rekli da znaju da je rec o odeljenju sa istim brojem decaka i devojcica, o odeljenju sa najboljim uspehom, o odeljenju u kom je najveci broj dece koji se vec selio i prezivljavao adaptaciju, o odeljenju gde je najveci broj dece koji u istoj skoli imaju bracu i sestre a nije se vodilo racuna o uklapanju smene, da pedagog i psiholog dete koje zivi samo sa majkom prebaci u smenu suprotnu od majke koja ce ga vidjati u 11 uvece, o pedagogu koji kaze detetu koje se vec selilo ti si taj maler zbog kog su sad i tvoji drugari, da strucna sluzba ne pozove roditelje vec deca saznaju da ce ih rasformirati od drugih petaka koji ih danima zadirkuju i kazu necemo vas primiti a nasa deca danima placu i pitaju sta smo mi krivi....

slavica

pre 14 godina

Mislim da je ovo veoma neodgovorno od strane sluzbe i direktora jer su trebali na vreme da ozbiljno pristupe problemu. Deca nisu nista kriva i ne treba ih izlagati dodatano stresu , dovoljno je to sto su u strahu od nepoznatog bili na samom pocetku petog razreda . Taman kada su se navikli i prilagodili novim nastavnicima neko pokusava da ispravi svoje omaske i da prikrije svoje propuste. Sta je gospodja direktorka ocekivala - da ce sve glatko proci i da je samo ona bitna u celoj stvari. Gde je tu strucni pristup i resenje problema. Da li su deca duzna da snose posledice necijeg nemara ? Bilo bi lepo da za ovo neko ko je odgovoran snosi posledice a ne deca koja su u celoj ovoj prici ispali mali pioncici. Naravno da je resenje bilo da se svi stave u sesir i formiraju nova odeljenja tako bi svi imali jednak tretman a i odeljenja bi bila donekle ujednacena. Iskreno se nadam da ce se ovim pozabaviti oni koji su "strucni" . Bilo bi lepo konsultovati strucna lica - posto ocigledno da u ovoj skoli takvih nema. Moja najstarija kcer je prosla pricu formiranja novog razreda ali na pocetku petog pa to i nije bio problem jer su svi djaci uzeti u obzir i napravljeno je nova tri od postojeca cetiri odeljenja, svi su imali isti tretman.
samo mogu da zakljucim jedno a to je da je ovo sramotno i da roditelji ne treba da odstanu

(Bucka, Beograd)

Osteceni

pre 14 godina

Roditelji se ne bune protiv odluke da se rasformira odeljenje, to jednostavno mora da se uradi, MMF, racionalizacija, nema para, itd.

Bune se protiv nacina na koji je to uradjeno. Otvoreno krsenje zakona - diskriminacija. Nisu ni obavestena ostala odeljenja, a i ovo je obavesteno o tome sta mu se desava, onako, usput. Mnoge skole prolaze kroz isto i sprovode to onako kako treba. Mora se voditi racuna o smenama i uklapanju prvenstveno sa bracom, sestrama i roditeljima, pa i drugovima. To odeljenje ima 3 porodice sa 3je dece, jednu sa 4voro. Struktura odeljenja je 18 (to su ovi u problemu), 19, 20 i 21.

Skola je zbrzala i iskoristila normalno, nesmanjeno finansiranje dokle je mogla, a da nije vodila racuna o deci i pravom tajmingu.

Nisu to krompiri, pa daj pet levo, a tri desno.

Miki

pre 14 godina

Ja sam jedan od roditelja cije dete nije krenulo u skolu. Ne zbog toga sto menja odeljenje, vec zbog toga sto je nad njim vrsena diskriminacija i sto su ga povredili. Zbog toga nemam poverenje vise u direktora skole i sluzbu. Odeljenja su trebala biti formirana pre pocetka skolske godine. Spram rasporeda mi roditelji smo prilagodjavali nase radno vreme, decije vanskolske aktivnosti i druge obaveze. Polazak u peti razred je specifican, drugaciji je tip nastave. Sad imamo dupli stres za decu.

Deca su saznala za odluku od druge dece, naravno uz zadirkivanje, a mi tek od nase uplakane dece. Zar je tesko bilo prvo pozvati roditelje na razgovor?

Nakon naseg iskazanog nezadovoljstva deca su odvodjena pojedinacno na razgovore gde su ih "obradjivale" strucne sluzbe. Molim vas, kakav je to nacin.

Nije uzeto u obzir da je u tom odeljenju vec petoro dece doslo iz drugih skola u prethodnom periodu. Nije se vodilo racuna kako ce njima biti tesko da se po treci put socijalizuju.

Rasformirano je odeljenje koje po svim pedagoskim kriterijumima jako dobro (isti broj devojcica i decaka npr) pa su tako prebacivani u druga odeljenja da sad moje dete ide u odeljenje sa 21 devojcicom i 5 decaka??? Ma kakve strucne sluzbe...amaterizam.

Razumem ja prosvetne radnike, borbu za licne dohodke u nazalost lose placenoj sluzbi, ali bre postoje i neke granice. Uputstvo ministarstva prosvete nije postovano od strane skole jer je u prvi plan bio stavljen interes nastavnika, da probaju da odrze fond casova - pa sta bude bude, ako prodje prodje. A INTERES DECE I RODITELJA - MA KO IH BRE SISA!!! E NECE MOCI!!!

roditelj

pre 14 godina

Rec je o drzavnoj skoli, koju dakle svi zajedno placamo i ne vidim sta je lose da se racionalizuje, dok god se ne narusava neki minimum obrazovanja koji deca treba da pokupe iz tih skola. Za ove sto pominju zapad, deca bar u Americi i Kanadi svake godine menjaju odeljenja, maksimum je 26 ucenika po drzavnim skolama, a cesto mesaju djake iz 3. i 4. razreda recimo da bi ustedeli na uciteljima. Privatne skole mogu imati i po pet djaka, ali to placate red velicine 10-15 hiljada evra godisnje, zavisno od skole. Cela prica o odrzavanju u zivotu skola sa po 20-30 djaka po unutrasnjosti, ili odeljenja za po 20 djaka je besmislena i bacanje novca. Mnogo bi bolje bilo da se reorganizuju skole, a novac koji ustede iskoriste za bolji kvalitet ucila, kompjutere i ostalo - od toga bi svi imali korist. A ne ovako, roniti suze nad mojom ucveljenom decom koja eto zamisli uzasa, moraju da sticu nova prijateljstva sa 11-12 godina?!

Vesna

pre 14 godina

Oko cega se pravi ovoliki problem??? Divni su mi ovi roditelji koji slepo podrzavaju svoju decu. Nece im biti nista, cak ce i upoznati nove drugare. Uostalom, zar u skoli ne treba da se uci? Moje odeljenje su rasturali u petom razredu i nikome nije padalo na pamet da se buni, a kamo li protestuje!!! Jos sa roditeljima???

katica

pre 14 godina

Kao neko ko radi u prosveti, a i kao roditelj deteta približno tog uzrasta, mislim da su protesti roditelja sasvim opravdani. U datoj situaciji, škola (direktor, pedagoško - psihološka služba) je napravila vrlo ozbiljne propuste koji su izazvali trenutnu situaciju. Deca tog uzrasta su vezana za svoje drugove iz odeljenja i za svoje socijalno okruženje, i promene ove vrste mogu vrlo teško da im padnu. Najpravednije bi bilo da je rukovodstvo, primivši dopis u julu, pred početak škoske godine napravilo sastanak sa svim roditeljima petih razreda, psiholozi napravili ispitivanja o odnosima u odeljenju - ko se sa kim druži, kakav sastav odeljenja treba napraviti, i u odnosu na to oformilo tri potpuno nova odeljenja, čime bi se izbeglo da samo jedno odeljenje bude 'žrtvovano'.
Mislim da je potrebno javnost obaveštavati o ovakvim stvarima, jer bi se svako od nas osećao isto da mu je dete baš u tom, na ovakav skandalozan način, rasformiranom odeljenju.

Ana

pre 14 godina

umesto da trazite bolje vi pozivate na skromnost, decu i roditelje? pa malo li je sta smo prethodnih godina istrpeli, ni zivotinja ne bi! 35 ucenika u odeljenju, racionalizacija u skoli, sto ne racionalizuju cene ekskurzija u koje se svi zivi ugradjuju a roditelji pustaju decu da ne budu izdvojeni, van ostalih? opet ne valjaju roditelji, razmazili?! pa ko je u srbiji jos razmazen sem politicara i lopova?! ma dajte, molim vas, glupo je i pricati na ovu temu, sto neko rece ovde, monstruozono!
kakav je kvalitet nastave sa 35 i sa 20 u odeljenju, da li se time bavite? ma samo neka sto vise njih zajedno razmenjuju na 25 kvadrata viruse i bakterije, super, kad jos dodate kvalitet zivota, ishrane, lecenja...milina!

Mare

pre 14 godina

Pa, pravednije bi bilo da su uzeli svu decu 5. razreda i sve ih prerasporedili po odeljenjima, ali ni ovo nije strasno. Bilo bi dobro da roditelji ne prenose svoje frustracije na decu i prave im probleme tamo gde ne bi trebalo da ih bude.

dunjina keva

pre 14 godina

Citam sve ovo i nekako mi... Tuzno.
I nas su rasformiravali. Sta vise, od jedne morali su da prave dve skole. Tacnije, da izgrade novu skolu.
Ej, ljudi! Dve skole!
Naravno da smo kukali kao sinje kukavice, ali sve su to drugari iz kraja, iz drugog razreda...
Klinci, prosla sam kroz to i nije toliko strasno.
I nas su u drugom, pa u petom, pa u sestom razredu rasformirali i premestili u novu skolu...
Mene, na zalost, vise brine sto moj brat dok ovo pisem ostaje bez posla, jer su mu rasformirali odeljenja, smanjili normu, platu...
Koliko se radjamo i poradjamo, sledece godine ostace i bez ovo malo plate...
Samo se pitam, kada ce on, kao profesor srpskog jezika i knjizevnosti, da se usudi da dobije svoju decu...
Pa, makar i njih jednog dana premestali iz razreda u razred...
Toliko nas je MNOGO bilo...

bezimena

pre 14 godina

"I posle zvona koje je označilo početak prvog časa, učenici V4, sa svojim roditeljima, ostali su u školskom dvorištu. Oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da školovanje treba da nastave u drugim odeljenjima petog razreda, a ne sa svojim drugarima i razrednom".

Deca "protestuju" uz POMOĆ RODITELJA, koji svojim primerom pokazuju deci kako se ruši autiritet škole, koju će kasnije da krive što su im deca neposlušna, nedisciplinovana i sl.

Deca nisu vezana pupčanom vrpcom za jedno odredjeno odeljenje, niti je za njihov individualni uspeh bitno da nastavu pohadjaju sa "drugarima" (drugarstva deca lako stiču i u novoj sredini)! Van pameti je da za 78 učenika postoji ČETRI odeljenja, direktorka je jedino pogrešila što nije pre početka š.g. napravila ovakav raspored!

pivljanin

pre 14 godina

U Vojvodini su još pre početka školske godine mnogo odeljenja rasformirana. Zašto bi Beograd bio izuzetak i zašto se u Beogradu tek sada(mesec dana od početka školske godine) vrši racionalizacija? Direktora škole treba kazniti što to nije uradio na vreme i što je "frizirao" podatke o broju učenika. A ima još jedno rešenje: neka roditelji iz svog dzepa finansiraju postojanje "patuljastih" odeljenja.

Jelena

pre 14 godina

Pocelo je. PO skolama je haos, zbog preporuke MP da se odeljenja koja imaju manje od 25 ucenika rasformiraju i preraspodele, pri cemu su na udaru beogradske osnovne skole. Po unutrasnjosti Srbije i dalje imate skole sa po 5-10 ucenika.
Inace, 2011 ce poceti da zatvaraju skole koje ne zadovoljavaju administrativne uslove iz preporuka MP.
Dakle, i ovi su poceli, kao i Milosevic pred pad, da vladaju preporukama i uredbama.

XY

pre 14 godina

Kao i obicno. Mnogo (razmazene) buke ni oko cega. To je zivot, koji nije ni lak ni fer, pa bolje da se sto pre naviknu. A roditelji valjda to umeju i mogu da im objasne?

gigi

pre 14 godina

Ove promene su deo plana MMF-a i ne znam koga jos. Smanjuje se broj zaposlenih i povecava se broj dece po odeljenju. Bas se pitam kakvog ce to efekta imati na kvalitet rada! Kao devedesete, sa 35 ucenika u odeljenju :( Ne znam zasto ostali roditelji nisu protestvovali, nego su dozvolili da im se deca nakon 4 godine prebacuju u druga odeljenja. Podrska protestu! Od kojeg, jasno je, nece nista biti. A o otpustenim prosvetarima necu ni komentarisati.... Toliko o 5. oktobru!

bezimena

pre 14 godina

"I posle zvona koje je označilo početak prvog časa, učenici V4, sa svojim roditeljima, ostali su u školskom dvorištu. Oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da školovanje treba da nastave u drugim odeljenjima petog razreda, a ne sa svojim drugarima i razrednom".

Deca "protestuju" uz POMOĆ RODITELJA, koji svojim primerom pokazuju deci kako se ruši autiritet škole, koju će kasnije da krive što su im deca neposlušna, nedisciplinovana i sl.

Deca nisu vezana pupčanom vrpcom za jedno odredjeno odeljenje, niti je za njihov individualni uspeh bitno da nastavu pohadjaju sa "drugarima" (drugarstva deca lako stiču i u novoj sredini)! Van pameti je da za 78 učenika postoji ČETRI odeljenja, direktorka je jedino pogrešila što nije pre početka š.g. napravila ovakav raspored!

XY

pre 14 godina

Kao i obicno. Mnogo (razmazene) buke ni oko cega. To je zivot, koji nije ni lak ni fer, pa bolje da se sto pre naviknu. A roditelji valjda to umeju i mogu da im objasne?

gigi

pre 14 godina

Ove promene su deo plana MMF-a i ne znam koga jos. Smanjuje se broj zaposlenih i povecava se broj dece po odeljenju. Bas se pitam kakvog ce to efekta imati na kvalitet rada! Kao devedesete, sa 35 ucenika u odeljenju :( Ne znam zasto ostali roditelji nisu protestvovali, nego su dozvolili da im se deca nakon 4 godine prebacuju u druga odeljenja. Podrska protestu! Od kojeg, jasno je, nece nista biti. A o otpustenim prosvetarima necu ni komentarisati.... Toliko o 5. oktobru!

Miki

pre 14 godina

Ja sam jedan od roditelja cije dete nije krenulo u skolu. Ne zbog toga sto menja odeljenje, vec zbog toga sto je nad njim vrsena diskriminacija i sto su ga povredili. Zbog toga nemam poverenje vise u direktora skole i sluzbu. Odeljenja su trebala biti formirana pre pocetka skolske godine. Spram rasporeda mi roditelji smo prilagodjavali nase radno vreme, decije vanskolske aktivnosti i druge obaveze. Polazak u peti razred je specifican, drugaciji je tip nastave. Sad imamo dupli stres za decu.

Deca su saznala za odluku od druge dece, naravno uz zadirkivanje, a mi tek od nase uplakane dece. Zar je tesko bilo prvo pozvati roditelje na razgovor?

Nakon naseg iskazanog nezadovoljstva deca su odvodjena pojedinacno na razgovore gde su ih "obradjivale" strucne sluzbe. Molim vas, kakav je to nacin.

Nije uzeto u obzir da je u tom odeljenju vec petoro dece doslo iz drugih skola u prethodnom periodu. Nije se vodilo racuna kako ce njima biti tesko da se po treci put socijalizuju.

Rasformirano je odeljenje koje po svim pedagoskim kriterijumima jako dobro (isti broj devojcica i decaka npr) pa su tako prebacivani u druga odeljenja da sad moje dete ide u odeljenje sa 21 devojcicom i 5 decaka??? Ma kakve strucne sluzbe...amaterizam.

Razumem ja prosvetne radnike, borbu za licne dohodke u nazalost lose placenoj sluzbi, ali bre postoje i neke granice. Uputstvo ministarstva prosvete nije postovano od strane skole jer je u prvi plan bio stavljen interes nastavnika, da probaju da odrze fond casova - pa sta bude bude, ako prodje prodje. A INTERES DECE I RODITELJA - MA KO IH BRE SISA!!! E NECE MOCI!!!

Jelena

pre 14 godina

Pocelo je. PO skolama je haos, zbog preporuke MP da se odeljenja koja imaju manje od 25 ucenika rasformiraju i preraspodele, pri cemu su na udaru beogradske osnovne skole. Po unutrasnjosti Srbije i dalje imate skole sa po 5-10 ucenika.
Inace, 2011 ce poceti da zatvaraju skole koje ne zadovoljavaju administrativne uslove iz preporuka MP.
Dakle, i ovi su poceli, kao i Milosevic pred pad, da vladaju preporukama i uredbama.

pivljanin

pre 14 godina

U Vojvodini su još pre početka školske godine mnogo odeljenja rasformirana. Zašto bi Beograd bio izuzetak i zašto se u Beogradu tek sada(mesec dana od početka školske godine) vrši racionalizacija? Direktora škole treba kazniti što to nije uradio na vreme i što je "frizirao" podatke o broju učenika. A ima još jedno rešenje: neka roditelji iz svog dzepa finansiraju postojanje "patuljastih" odeljenja.

Ana

pre 14 godina

umesto da trazite bolje vi pozivate na skromnost, decu i roditelje? pa malo li je sta smo prethodnih godina istrpeli, ni zivotinja ne bi! 35 ucenika u odeljenju, racionalizacija u skoli, sto ne racionalizuju cene ekskurzija u koje se svi zivi ugradjuju a roditelji pustaju decu da ne budu izdvojeni, van ostalih? opet ne valjaju roditelji, razmazili?! pa ko je u srbiji jos razmazen sem politicara i lopova?! ma dajte, molim vas, glupo je i pricati na ovu temu, sto neko rece ovde, monstruozono!
kakav je kvalitet nastave sa 35 i sa 20 u odeljenju, da li se time bavite? ma samo neka sto vise njih zajedno razmenjuju na 25 kvadrata viruse i bakterije, super, kad jos dodate kvalitet zivota, ishrane, lecenja...milina!

MAMA

pre 14 godina

Ja sam mama jednog od ucenika tog V4. Za one koji nas osudjuju imam pitanje sta bi rekli da znaju da je rec o odeljenju sa istim brojem decaka i devojcica, o odeljenju sa najboljim uspehom, o odeljenju u kom je najveci broj dece koji se vec selio i prezivljavao adaptaciju, o odeljenju gde je najveci broj dece koji u istoj skoli imaju bracu i sestre a nije se vodilo racuna o uklapanju smene, da pedagog i psiholog dete koje zivi samo sa majkom prebaci u smenu suprotnu od majke koja ce ga vidjati u 11 uvece, o pedagogu koji kaze detetu koje se vec selilo ti si taj maler zbog kog su sad i tvoji drugari, da strucna sluzba ne pozove roditelje vec deca saznaju da ce ih rasformirati od drugih petaka koji ih danima zadirkuju i kazu necemo vas primiti a nasa deca danima placu i pitaju sta smo mi krivi....

katica

pre 14 godina

Kao neko ko radi u prosveti, a i kao roditelj deteta približno tog uzrasta, mislim da su protesti roditelja sasvim opravdani. U datoj situaciji, škola (direktor, pedagoško - psihološka služba) je napravila vrlo ozbiljne propuste koji su izazvali trenutnu situaciju. Deca tog uzrasta su vezana za svoje drugove iz odeljenja i za svoje socijalno okruženje, i promene ove vrste mogu vrlo teško da im padnu. Najpravednije bi bilo da je rukovodstvo, primivši dopis u julu, pred početak škoske godine napravilo sastanak sa svim roditeljima petih razreda, psiholozi napravili ispitivanja o odnosima u odeljenju - ko se sa kim druži, kakav sastav odeljenja treba napraviti, i u odnosu na to oformilo tri potpuno nova odeljenja, čime bi se izbeglo da samo jedno odeljenje bude 'žrtvovano'.
Mislim da je potrebno javnost obaveštavati o ovakvim stvarima, jer bi se svako od nas osećao isto da mu je dete baš u tom, na ovakav skandalozan način, rasformiranom odeljenju.

dunjina keva

pre 14 godina

Citam sve ovo i nekako mi... Tuzno.
I nas su rasformiravali. Sta vise, od jedne morali su da prave dve skole. Tacnije, da izgrade novu skolu.
Ej, ljudi! Dve skole!
Naravno da smo kukali kao sinje kukavice, ali sve su to drugari iz kraja, iz drugog razreda...
Klinci, prosla sam kroz to i nije toliko strasno.
I nas su u drugom, pa u petom, pa u sestom razredu rasformirali i premestili u novu skolu...
Mene, na zalost, vise brine sto moj brat dok ovo pisem ostaje bez posla, jer su mu rasformirali odeljenja, smanjili normu, platu...
Koliko se radjamo i poradjamo, sledece godine ostace i bez ovo malo plate...
Samo se pitam, kada ce on, kao profesor srpskog jezika i knjizevnosti, da se usudi da dobije svoju decu...
Pa, makar i njih jednog dana premestali iz razreda u razred...
Toliko nas je MNOGO bilo...

Osteceni

pre 14 godina

Roditelji se ne bune protiv odluke da se rasformira odeljenje, to jednostavno mora da se uradi, MMF, racionalizacija, nema para, itd.

Bune se protiv nacina na koji je to uradjeno. Otvoreno krsenje zakona - diskriminacija. Nisu ni obavestena ostala odeljenja, a i ovo je obavesteno o tome sta mu se desava, onako, usput. Mnoge skole prolaze kroz isto i sprovode to onako kako treba. Mora se voditi racuna o smenama i uklapanju prvenstveno sa bracom, sestrama i roditeljima, pa i drugovima. To odeljenje ima 3 porodice sa 3je dece, jednu sa 4voro. Struktura odeljenja je 18 (to su ovi u problemu), 19, 20 i 21.

Skola je zbrzala i iskoristila normalno, nesmanjeno finansiranje dokle je mogla, a da nije vodila racuna o deci i pravom tajmingu.

Nisu to krompiri, pa daj pet levo, a tri desno.

nikolina

pre 14 godina

Svaka čast roditeljima na istrajnosti i hrabrosti. Ušteda na deci je sramotna obzirom koliko bahato koriste novac političari. To je na žalost naša realnost ali kada bi bilo više ovakvih ljudi možda bi ova država postala humanija

boris

pre 14 godina

Pričaju od 14000 iz administracije a počinju od prosvete. Sramota da se štedi na deci dok se agencije osnivaju. Muka mi je više da gledam šta se radi. 90-tih je bilo nade a sada i ona nestaje.

slavica

pre 14 godina

Mislim da je ovo veoma neodgovorno od strane sluzbe i direktora jer su trebali na vreme da ozbiljno pristupe problemu. Deca nisu nista kriva i ne treba ih izlagati dodatano stresu , dovoljno je to sto su u strahu od nepoznatog bili na samom pocetku petog razreda . Taman kada su se navikli i prilagodili novim nastavnicima neko pokusava da ispravi svoje omaske i da prikrije svoje propuste. Sta je gospodja direktorka ocekivala - da ce sve glatko proci i da je samo ona bitna u celoj stvari. Gde je tu strucni pristup i resenje problema. Da li su deca duzna da snose posledice necijeg nemara ? Bilo bi lepo da za ovo neko ko je odgovoran snosi posledice a ne deca koja su u celoj ovoj prici ispali mali pioncici. Naravno da je resenje bilo da se svi stave u sesir i formiraju nova odeljenja tako bi svi imali jednak tretman a i odeljenja bi bila donekle ujednacena. Iskreno se nadam da ce se ovim pozabaviti oni koji su "strucni" . Bilo bi lepo konsultovati strucna lica - posto ocigledno da u ovoj skoli takvih nema. Moja najstarija kcer je prosla pricu formiranja novog razreda ali na pocetku petog pa to i nije bio problem jer su svi djaci uzeti u obzir i napravljeno je nova tri od postojeca cetiri odeljenja, svi su imali isti tretman.
samo mogu da zakljucim jedno a to je da je ovo sramotno i da roditelji ne treba da odstanu

(Bucka, Beograd)

Jelena

pre 14 godina

U potpunosti podržavam roditelje. Smatram da se svako bori za svoja prava bilo bi više dostojanstva u ovoj državi. Samo napred, istrajte!

Dragana

pre 14 godina

Nažalost, ljudima je izgleda najmanje stalo do dece. Kada bi se potrudili sigurna sam da bi mogli uštedeti na drugi način a da deca u tom predpubertetskom dobu ne ispaštaju.

Mare

pre 14 godina

Pa, pravednije bi bilo da su uzeli svu decu 5. razreda i sve ih prerasporedili po odeljenjima, ali ni ovo nije strasno. Bilo bi dobro da roditelji ne prenose svoje frustracije na decu i prave im probleme tamo gde ne bi trebalo da ih bude.

Vesna

pre 14 godina

Oko cega se pravi ovoliki problem??? Divni su mi ovi roditelji koji slepo podrzavaju svoju decu. Nece im biti nista, cak ce i upoznati nove drugare. Uostalom, zar u skoli ne treba da se uci? Moje odeljenje su rasturali u petom razredu i nikome nije padalo na pamet da se buni, a kamo li protestuje!!! Jos sa roditeljima???

Moravac

pre 14 godina

U pitanju je NACIN i VREME kako je odeljenje rasformirano a ne ZASTO je rasforimirano.
Podrska deci i roditeljima da ih direktori ne smatraju za dzakove krompira.

Ribolovac

pre 14 godina

Zar je moguce da jos ima onih koji podrzavaju ovakve odluke i nacin na koji se one sprovode. Zar je moguce da trebamo svoju decu uciti da slepo prihvataju odluke kojim se ispravlja neciji nemar a direktno se ticu njih samih. Pratio sam ovu vest od njenog pojavljivanja u medijima i iz usta Ministra prosvete cuo da su skolski odbori za ovu odluku ministarstva znali jos sredinom jula. ZASTO SE CEKALO DO SADA? Zasto racionalizacija jednostavno nije uradjena po uputstvu ministarstva na vreme. Zar za nekoga moze biti normalno to da se JEDNO odeljenje rastura u jeku skolske godine jedino i iskljucivo zbog propusta strucnih sluzbi skole. Meni to, a sada se obracam onima koji kritikuju roditelje i decu koja nisu ni za sta kriva, draga gospodo lici na nemar i totalnu bezobzirnost u odnosu prema deci i to od strane onih koji tu i jesu postavljeni upravo zbog te dece. Priznajem, simptomaticno je to da se sve desilo upravo 05.oktobra. Znam mnoge koji su tog datuma, pre vise godina, istrajali u svojim zahtevima. Roditeljima i deci toplo preporucujem da budu uporni i da ne prihvataju nista manje od onog za sta smatraju da je najbolje za njihovu decu. Ako nista drugo, lakse ce im objasniti zbog cega je 05. Oktobar tako bitan za sve nas.
Ljubite svoju decicu, njima je to sada najpotrebnije…

roditelj

pre 14 godina

Rec je o drzavnoj skoli, koju dakle svi zajedno placamo i ne vidim sta je lose da se racionalizuje, dok god se ne narusava neki minimum obrazovanja koji deca treba da pokupe iz tih skola. Za ove sto pominju zapad, deca bar u Americi i Kanadi svake godine menjaju odeljenja, maksimum je 26 ucenika po drzavnim skolama, a cesto mesaju djake iz 3. i 4. razreda recimo da bi ustedeli na uciteljima. Privatne skole mogu imati i po pet djaka, ali to placate red velicine 10-15 hiljada evra godisnje, zavisno od skole. Cela prica o odrzavanju u zivotu skola sa po 20-30 djaka po unutrasnjosti, ili odeljenja za po 20 djaka je besmislena i bacanje novca. Mnogo bi bolje bilo da se reorganizuju skole, a novac koji ustede iskoriste za bolji kvalitet ucila, kompjutere i ostalo - od toga bi svi imali korist. A ne ovako, roniti suze nad mojom ucveljenom decom koja eto zamisli uzasa, moraju da sticu nova prijateljstva sa 11-12 godina?!

masa

pre 14 godina

Majka sam jednog petaka skole u Beogradu u kojoj se dogadja ista stvar. U nasoj skoli direktor je pokusao, da odgovornost za odluku, na koji nacin ce podeliti odeljenja, zasnuje na anketi koja je sprovedna medju decom. U toj anketi deca je trebalo da napisu sa kim se najradje druze, a sa kim ne. Naravno da deca nisu znala cemu ta anketa sluzi i naravno da su pisala svasta. Neka nisu navela sve drugove i drugarice koje su zelela, neka su u rubriku "nerado se druzim sa.." navela ime najboljeg druga i drugarice sa kojima su se bas toga dana posvadjali. Kada su saznali cemu ta anketa sluzi shvatili su da bi je, da su znali, drugacije ispunili. Deca veruju da su odgovorna za to kako ce odeljenja biti podeljena i naravno da tesko prihvataju podelu. Strasno je to sto se takve stvari rade neprofesionalno i najverovatnije samo u interesu davanja tamo nekog izvestaja, tamo nekom MP, da bi MP podnelo izvestaj tamo nekom MMF. A svrha toga? U nasoj skoli nece biti smanjenja broja nastavnika, mozda ce se samo nekima smanjiti fond casova. O cijim se interesima ovde vodi racuna?

Ika

pre 14 godina

Moramo imati na umu da nije u pitanju podjednako rasporedjivanje jabuka u odredjeni broj posuda, vec se radi o zivim bicima, deci. Na papiru je sve lako, dok je u stvarnom zivotu ipak drugacije. Majka sam deteta cije je odeljenje rasformirano tri nedelje od pocetka skolske godine, pa je tako promenio odeljenje, razrednog staresinu i vise od polovine nastavnika, bez bilo kakvog upozorenja od strane direktora skole. Nije istina da se ovo desava samo u Beogradu,a da su nasa deca iz unutrasnjosti postedjena.

bezimena

pre 14 godina

"I posle zvona koje je označilo početak prvog časa, učenici V4, sa svojim roditeljima, ostali su u školskom dvorištu. Oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da školovanje treba da nastave u drugim odeljenjima petog razreda, a ne sa svojim drugarima i razrednom".

Deca "protestuju" uz POMOĆ RODITELJA, koji svojim primerom pokazuju deci kako se ruši autiritet škole, koju će kasnije da krive što su im deca neposlušna, nedisciplinovana i sl.

Deca nisu vezana pupčanom vrpcom za jedno odredjeno odeljenje, niti je za njihov individualni uspeh bitno da nastavu pohadjaju sa "drugarima" (drugarstva deca lako stiču i u novoj sredini)! Van pameti je da za 78 učenika postoji ČETRI odeljenja, direktorka je jedino pogrešila što nije pre početka š.g. napravila ovakav raspored!

XY

pre 14 godina

Kao i obicno. Mnogo (razmazene) buke ni oko cega. To je zivot, koji nije ni lak ni fer, pa bolje da se sto pre naviknu. A roditelji valjda to umeju i mogu da im objasne?

Vesna

pre 14 godina

Oko cega se pravi ovoliki problem??? Divni su mi ovi roditelji koji slepo podrzavaju svoju decu. Nece im biti nista, cak ce i upoznati nove drugare. Uostalom, zar u skoli ne treba da se uci? Moje odeljenje su rasturali u petom razredu i nikome nije padalo na pamet da se buni, a kamo li protestuje!!! Jos sa roditeljima???

roditelj

pre 14 godina

Rec je o drzavnoj skoli, koju dakle svi zajedno placamo i ne vidim sta je lose da se racionalizuje, dok god se ne narusava neki minimum obrazovanja koji deca treba da pokupe iz tih skola. Za ove sto pominju zapad, deca bar u Americi i Kanadi svake godine menjaju odeljenja, maksimum je 26 ucenika po drzavnim skolama, a cesto mesaju djake iz 3. i 4. razreda recimo da bi ustedeli na uciteljima. Privatne skole mogu imati i po pet djaka, ali to placate red velicine 10-15 hiljada evra godisnje, zavisno od skole. Cela prica o odrzavanju u zivotu skola sa po 20-30 djaka po unutrasnjosti, ili odeljenja za po 20 djaka je besmislena i bacanje novca. Mnogo bi bolje bilo da se reorganizuju skole, a novac koji ustede iskoriste za bolji kvalitet ucila, kompjutere i ostalo - od toga bi svi imali korist. A ne ovako, roniti suze nad mojom ucveljenom decom koja eto zamisli uzasa, moraju da sticu nova prijateljstva sa 11-12 godina?!

pivljanin

pre 14 godina

U Vojvodini su još pre početka školske godine mnogo odeljenja rasformirana. Zašto bi Beograd bio izuzetak i zašto se u Beogradu tek sada(mesec dana od početka školske godine) vrši racionalizacija? Direktora škole treba kazniti što to nije uradio na vreme i što je "frizirao" podatke o broju učenika. A ima još jedno rešenje: neka roditelji iz svog dzepa finansiraju postojanje "patuljastih" odeljenja.

gigi

pre 14 godina

Ove promene su deo plana MMF-a i ne znam koga jos. Smanjuje se broj zaposlenih i povecava se broj dece po odeljenju. Bas se pitam kakvog ce to efekta imati na kvalitet rada! Kao devedesete, sa 35 ucenika u odeljenju :( Ne znam zasto ostali roditelji nisu protestvovali, nego su dozvolili da im se deca nakon 4 godine prebacuju u druga odeljenja. Podrska protestu! Od kojeg, jasno je, nece nista biti. A o otpustenim prosvetarima necu ni komentarisati.... Toliko o 5. oktobru!

Mare

pre 14 godina

Pa, pravednije bi bilo da su uzeli svu decu 5. razreda i sve ih prerasporedili po odeljenjima, ali ni ovo nije strasno. Bilo bi dobro da roditelji ne prenose svoje frustracije na decu i prave im probleme tamo gde ne bi trebalo da ih bude.

Jelena

pre 14 godina

Pocelo je. PO skolama je haos, zbog preporuke MP da se odeljenja koja imaju manje od 25 ucenika rasformiraju i preraspodele, pri cemu su na udaru beogradske osnovne skole. Po unutrasnjosti Srbije i dalje imate skole sa po 5-10 ucenika.
Inace, 2011 ce poceti da zatvaraju skole koje ne zadovoljavaju administrativne uslove iz preporuka MP.
Dakle, i ovi su poceli, kao i Milosevic pred pad, da vladaju preporukama i uredbama.

Miki

pre 14 godina

Ja sam jedan od roditelja cije dete nije krenulo u skolu. Ne zbog toga sto menja odeljenje, vec zbog toga sto je nad njim vrsena diskriminacija i sto su ga povredili. Zbog toga nemam poverenje vise u direktora skole i sluzbu. Odeljenja su trebala biti formirana pre pocetka skolske godine. Spram rasporeda mi roditelji smo prilagodjavali nase radno vreme, decije vanskolske aktivnosti i druge obaveze. Polazak u peti razred je specifican, drugaciji je tip nastave. Sad imamo dupli stres za decu.

Deca su saznala za odluku od druge dece, naravno uz zadirkivanje, a mi tek od nase uplakane dece. Zar je tesko bilo prvo pozvati roditelje na razgovor?

Nakon naseg iskazanog nezadovoljstva deca su odvodjena pojedinacno na razgovore gde su ih "obradjivale" strucne sluzbe. Molim vas, kakav je to nacin.

Nije uzeto u obzir da je u tom odeljenju vec petoro dece doslo iz drugih skola u prethodnom periodu. Nije se vodilo racuna kako ce njima biti tesko da se po treci put socijalizuju.

Rasformirano je odeljenje koje po svim pedagoskim kriterijumima jako dobro (isti broj devojcica i decaka npr) pa su tako prebacivani u druga odeljenja da sad moje dete ide u odeljenje sa 21 devojcicom i 5 decaka??? Ma kakve strucne sluzbe...amaterizam.

Razumem ja prosvetne radnike, borbu za licne dohodke u nazalost lose placenoj sluzbi, ali bre postoje i neke granice. Uputstvo ministarstva prosvete nije postovano od strane skole jer je u prvi plan bio stavljen interes nastavnika, da probaju da odrze fond casova - pa sta bude bude, ako prodje prodje. A INTERES DECE I RODITELJA - MA KO IH BRE SISA!!! E NECE MOCI!!!

slavica

pre 14 godina

Mislim da je ovo veoma neodgovorno od strane sluzbe i direktora jer su trebali na vreme da ozbiljno pristupe problemu. Deca nisu nista kriva i ne treba ih izlagati dodatano stresu , dovoljno je to sto su u strahu od nepoznatog bili na samom pocetku petog razreda . Taman kada su se navikli i prilagodili novim nastavnicima neko pokusava da ispravi svoje omaske i da prikrije svoje propuste. Sta je gospodja direktorka ocekivala - da ce sve glatko proci i da je samo ona bitna u celoj stvari. Gde je tu strucni pristup i resenje problema. Da li su deca duzna da snose posledice necijeg nemara ? Bilo bi lepo da za ovo neko ko je odgovoran snosi posledice a ne deca koja su u celoj ovoj prici ispali mali pioncici. Naravno da je resenje bilo da se svi stave u sesir i formiraju nova odeljenja tako bi svi imali jednak tretman a i odeljenja bi bila donekle ujednacena. Iskreno se nadam da ce se ovim pozabaviti oni koji su "strucni" . Bilo bi lepo konsultovati strucna lica - posto ocigledno da u ovoj skoli takvih nema. Moja najstarija kcer je prosla pricu formiranja novog razreda ali na pocetku petog pa to i nije bio problem jer su svi djaci uzeti u obzir i napravljeno je nova tri od postojeca cetiri odeljenja, svi su imali isti tretman.
samo mogu da zakljucim jedno a to je da je ovo sramotno i da roditelji ne treba da odstanu

(Bucka, Beograd)

Jelena

pre 14 godina

U potpunosti podržavam roditelje. Smatram da se svako bori za svoja prava bilo bi više dostojanstva u ovoj državi. Samo napred, istrajte!

MAMA

pre 14 godina

Ja sam mama jednog od ucenika tog V4. Za one koji nas osudjuju imam pitanje sta bi rekli da znaju da je rec o odeljenju sa istim brojem decaka i devojcica, o odeljenju sa najboljim uspehom, o odeljenju u kom je najveci broj dece koji se vec selio i prezivljavao adaptaciju, o odeljenju gde je najveci broj dece koji u istoj skoli imaju bracu i sestre a nije se vodilo racuna o uklapanju smene, da pedagog i psiholog dete koje zivi samo sa majkom prebaci u smenu suprotnu od majke koja ce ga vidjati u 11 uvece, o pedagogu koji kaze detetu koje se vec selilo ti si taj maler zbog kog su sad i tvoji drugari, da strucna sluzba ne pozove roditelje vec deca saznaju da ce ih rasformirati od drugih petaka koji ih danima zadirkuju i kazu necemo vas primiti a nasa deca danima placu i pitaju sta smo mi krivi....

katica

pre 14 godina

Kao neko ko radi u prosveti, a i kao roditelj deteta približno tog uzrasta, mislim da su protesti roditelja sasvim opravdani. U datoj situaciji, škola (direktor, pedagoško - psihološka služba) je napravila vrlo ozbiljne propuste koji su izazvali trenutnu situaciju. Deca tog uzrasta su vezana za svoje drugove iz odeljenja i za svoje socijalno okruženje, i promene ove vrste mogu vrlo teško da im padnu. Najpravednije bi bilo da je rukovodstvo, primivši dopis u julu, pred početak škoske godine napravilo sastanak sa svim roditeljima petih razreda, psiholozi napravili ispitivanja o odnosima u odeljenju - ko se sa kim druži, kakav sastav odeljenja treba napraviti, i u odnosu na to oformilo tri potpuno nova odeljenja, čime bi se izbeglo da samo jedno odeljenje bude 'žrtvovano'.
Mislim da je potrebno javnost obaveštavati o ovakvim stvarima, jer bi se svako od nas osećao isto da mu je dete baš u tom, na ovakav skandalozan način, rasformiranom odeljenju.

dunjina keva

pre 14 godina

Citam sve ovo i nekako mi... Tuzno.
I nas su rasformiravali. Sta vise, od jedne morali su da prave dve skole. Tacnije, da izgrade novu skolu.
Ej, ljudi! Dve skole!
Naravno da smo kukali kao sinje kukavice, ali sve su to drugari iz kraja, iz drugog razreda...
Klinci, prosla sam kroz to i nije toliko strasno.
I nas su u drugom, pa u petom, pa u sestom razredu rasformirali i premestili u novu skolu...
Mene, na zalost, vise brine sto moj brat dok ovo pisem ostaje bez posla, jer su mu rasformirali odeljenja, smanjili normu, platu...
Koliko se radjamo i poradjamo, sledece godine ostace i bez ovo malo plate...
Samo se pitam, kada ce on, kao profesor srpskog jezika i knjizevnosti, da se usudi da dobije svoju decu...
Pa, makar i njih jednog dana premestali iz razreda u razred...
Toliko nas je MNOGO bilo...

Ika

pre 14 godina

Moramo imati na umu da nije u pitanju podjednako rasporedjivanje jabuka u odredjeni broj posuda, vec se radi o zivim bicima, deci. Na papiru je sve lako, dok je u stvarnom zivotu ipak drugacije. Majka sam deteta cije je odeljenje rasformirano tri nedelje od pocetka skolske godine, pa je tako promenio odeljenje, razrednog staresinu i vise od polovine nastavnika, bez bilo kakvog upozorenja od strane direktora skole. Nije istina da se ovo desava samo u Beogradu,a da su nasa deca iz unutrasnjosti postedjena.

Ana

pre 14 godina

umesto da trazite bolje vi pozivate na skromnost, decu i roditelje? pa malo li je sta smo prethodnih godina istrpeli, ni zivotinja ne bi! 35 ucenika u odeljenju, racionalizacija u skoli, sto ne racionalizuju cene ekskurzija u koje se svi zivi ugradjuju a roditelji pustaju decu da ne budu izdvojeni, van ostalih? opet ne valjaju roditelji, razmazili?! pa ko je u srbiji jos razmazen sem politicara i lopova?! ma dajte, molim vas, glupo je i pricati na ovu temu, sto neko rece ovde, monstruozono!
kakav je kvalitet nastave sa 35 i sa 20 u odeljenju, da li se time bavite? ma samo neka sto vise njih zajedno razmenjuju na 25 kvadrata viruse i bakterije, super, kad jos dodate kvalitet zivota, ishrane, lecenja...milina!

Dragana

pre 14 godina

Nažalost, ljudima je izgleda najmanje stalo do dece. Kada bi se potrudili sigurna sam da bi mogli uštedeti na drugi način a da deca u tom predpubertetskom dobu ne ispaštaju.

masa

pre 14 godina

Majka sam jednog petaka skole u Beogradu u kojoj se dogadja ista stvar. U nasoj skoli direktor je pokusao, da odgovornost za odluku, na koji nacin ce podeliti odeljenja, zasnuje na anketi koja je sprovedna medju decom. U toj anketi deca je trebalo da napisu sa kim se najradje druze, a sa kim ne. Naravno da deca nisu znala cemu ta anketa sluzi i naravno da su pisala svasta. Neka nisu navela sve drugove i drugarice koje su zelela, neka su u rubriku "nerado se druzim sa.." navela ime najboljeg druga i drugarice sa kojima su se bas toga dana posvadjali. Kada su saznali cemu ta anketa sluzi shvatili su da bi je, da su znali, drugacije ispunili. Deca veruju da su odgovorna za to kako ce odeljenja biti podeljena i naravno da tesko prihvataju podelu. Strasno je to sto se takve stvari rade neprofesionalno i najverovatnije samo u interesu davanja tamo nekog izvestaja, tamo nekom MP, da bi MP podnelo izvestaj tamo nekom MMF. A svrha toga? U nasoj skoli nece biti smanjenja broja nastavnika, mozda ce se samo nekima smanjiti fond casova. O cijim se interesima ovde vodi racuna?

Moravac

pre 14 godina

U pitanju je NACIN i VREME kako je odeljenje rasformirano a ne ZASTO je rasforimirano.
Podrska deci i roditeljima da ih direktori ne smatraju za dzakove krompira.

Osteceni

pre 14 godina

Roditelji se ne bune protiv odluke da se rasformira odeljenje, to jednostavno mora da se uradi, MMF, racionalizacija, nema para, itd.

Bune se protiv nacina na koji je to uradjeno. Otvoreno krsenje zakona - diskriminacija. Nisu ni obavestena ostala odeljenja, a i ovo je obavesteno o tome sta mu se desava, onako, usput. Mnoge skole prolaze kroz isto i sprovode to onako kako treba. Mora se voditi racuna o smenama i uklapanju prvenstveno sa bracom, sestrama i roditeljima, pa i drugovima. To odeljenje ima 3 porodice sa 3je dece, jednu sa 4voro. Struktura odeljenja je 18 (to su ovi u problemu), 19, 20 i 21.

Skola je zbrzala i iskoristila normalno, nesmanjeno finansiranje dokle je mogla, a da nije vodila racuna o deci i pravom tajmingu.

Nisu to krompiri, pa daj pet levo, a tri desno.

nikolina

pre 14 godina

Svaka čast roditeljima na istrajnosti i hrabrosti. Ušteda na deci je sramotna obzirom koliko bahato koriste novac političari. To je na žalost naša realnost ali kada bi bilo više ovakvih ljudi možda bi ova država postala humanija

boris

pre 14 godina

Pričaju od 14000 iz administracije a počinju od prosvete. Sramota da se štedi na deci dok se agencije osnivaju. Muka mi je više da gledam šta se radi. 90-tih je bilo nade a sada i ona nestaje.

Ribolovac

pre 14 godina

Zar je moguce da jos ima onih koji podrzavaju ovakve odluke i nacin na koji se one sprovode. Zar je moguce da trebamo svoju decu uciti da slepo prihvataju odluke kojim se ispravlja neciji nemar a direktno se ticu njih samih. Pratio sam ovu vest od njenog pojavljivanja u medijima i iz usta Ministra prosvete cuo da su skolski odbori za ovu odluku ministarstva znali jos sredinom jula. ZASTO SE CEKALO DO SADA? Zasto racionalizacija jednostavno nije uradjena po uputstvu ministarstva na vreme. Zar za nekoga moze biti normalno to da se JEDNO odeljenje rastura u jeku skolske godine jedino i iskljucivo zbog propusta strucnih sluzbi skole. Meni to, a sada se obracam onima koji kritikuju roditelje i decu koja nisu ni za sta kriva, draga gospodo lici na nemar i totalnu bezobzirnost u odnosu prema deci i to od strane onih koji tu i jesu postavljeni upravo zbog te dece. Priznajem, simptomaticno je to da se sve desilo upravo 05.oktobra. Znam mnoge koji su tog datuma, pre vise godina, istrajali u svojim zahtevima. Roditeljima i deci toplo preporucujem da budu uporni i da ne prihvataju nista manje od onog za sta smatraju da je najbolje za njihovu decu. Ako nista drugo, lakse ce im objasniti zbog cega je 05. Oktobar tako bitan za sve nas.
Ljubite svoju decicu, njima je to sada najpotrebnije…