Ponedeljak, 05.10.2009.

01:00

Reakcija: Sandžačka hronika

Emisija “Rekacija” istražuje razloge sukoba u Sandžaku i da li postoje načini da se oni prevaziđu.

Izvor: B92

Reakcija: Sandžaèka hronika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

mbg

pre 14 godina

Prvo zahvaljujem b92 na divnoj emisiji koju su nam sinoc priredili. Ne mogu a da ne primetim luksuz u kojem zivi g.Zukorlic i odaje i dvori iz kojih nam tako "uverljivo" iznosi "kalimero nepravdu" koja mu se u drzavi Srbiji cini. Taj lepi narod Sandzaka zna i vidi ali nema vremena da se bakce da li Zukorlicu fali jos koji milion u privatnom budzetu njegovom, jer gricka i poslednju koru hleba da prezivi. Dovoljno je pogledati kojim se bogatstvom razmece po zemlji Srbiji koja mu prava uskracuje. Nemoralno je do te mere da neko ko svakog dana menja kola i uposljava gorile da ga cuvaju (od njegovog naroda) prica o ugrozenim pravima. Nemoralno je do te mere da boli, da taj gospodin prica kako su mu ugrozena prava a da bogatstvo rasipa i da svakim danom svojim bmw-ima i mercedesima pored gladnog naroda svoga prolazi kao veliki bos. Narod vidi i trpi nepravdu. Sesnaest godina je dovoljno pa i za nekoga kao sto je Muamer Zukorlic. Vremena su teska i samo pozitivnim stavom, energijom i ljudima mozemo da ih prevazidjemo.

Bah

pre 14 godina

Svo ovo zlo koje ima SANDZAK nije slucajnost. Evropski plan je, PAKAO, za Bosnjake samo zato sto je 10%njih muslimana..Evropa hoce muslimane ali po svom ukusu..a tih 10 posto se ne uklapa po njihovoj volji...A srpska vlada mora sprovodit evro uputstva inace joj nema integracije u Uniji..Pozdrav svim Sandzaklijama ma koje vere bili! Norveska.

Coperka

pre 14 godina

Gdine Mrkonjicu, treba sto pre napraviti autoput i inetgrisati Sandzak da bude blizi Beogradu i ostatku Srbije. Inace ceka nas slicna sudbina kao na Kosovu, izolacija, kriminalitet, radikalizacija...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

U Srbiji tesko da se moze naci POJEDINAC koji nije "ugrozen" od nekoga ili "ogorcen" na nekoga, tu logicno mislim i na pravoslavce, SASVIM SVEJEDNO kojoj Religiji ili "regionu" pripadao ! Ocigledno su svi znali i Politicari i SVE verske institucije kako da nas ZAVADE i PODELE ali nam ni do dana danasnjeg NIKO od njih nije objasnio ZASTO nas "SNADJE" sve ovo sto nas SNADJE ? Pa pogledajte sami kakva je situacija u Regionu ? Kosovo se moglo IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska Krajina se mogla IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska se u BiH, MOGLA IMATI bez ijedne zrtve ! Ali u tom slucaju ne bismo imali toliko RADIKALNIH "zastitnika" svojih naroda ! Kako je neko RAZUMAN, "miran i povucen" u takvim okolnostima mogao "isplivati" na POVRSINU ?

sejo

pre 14 godina

U prirodi svakog covjeka je da se bori za slobodu, prava, jednakost, normalno kad su ovi ideali ugrozeni. Obzirom da su u Srbiji ovi ideali ugrozeni vecini gradjana,a pogotovu manjinama,sasvim je normalno da se ljudi bore za njih, demokratskim sredstvima. Ugljanin je na tom kursu bio pocetkom devedesetih, ali je po dolasku iz Turske 1996.god.,odustao, a zadnjih godina vidimo i zasto.Ljajic pokusava da iz Beograda sa drzavnog nivoa resi probleme Bosnjaka, ali izgleda da je to nemoguce. Zukorlic javno govori ono sto bi svaki gradjanin Sandzaka, kad bi smeo, progovorio. Ali dok se u Srbiji ne popravi klima i opste stanje tesko je vjerovati da ce se stvari u Sandzaku poceti resavati. U svakom slucaju nama u Sandzaku predstoji teska i iscrpna borba (demokratska) u ostvarivanju svojih prava.

argument

pre 14 godina

jedino sto je tacno rekao Zukorlic je da je muftija vec 16 godina.Medjutim u statutu Islamske zajednice stoji da muftija ne moze biti niko vise od dva mandata neprekidno.Zakljucak-Zukorlic je tesko povredio statut Islamske zajednice.Interesantne su osobe koje svoju karijeru i poslovnu strategiju grade na temeljima lazi i obmana,ili je to mozda nesto drugo!?

politika

pre 14 godina

Sandzaklije POMNO prate kako se Srbija ponasa u Bosni i sto vise Srbija u stvari Srbi iz Srbije navijaju za RS, to ce Sandzaklije vise zagorcavati zivot toj vlasti u Srbiji. Odnos Srba u Srbiji prema Srbima u Bosni se reflektuje na taj nacin. Srbija je pokusala da instalira novog reisa i Islamsku zajednicu Srbije ali to nece ici, jer kao sto Bosanci tolerisu da je patrijarsija u Beogradu, tako se i Srbija mora pomiriti da je sediste Islamske zajednice bude u Sarajevu. Srbiji to ne odgovara jer onda politicki ne moze ona birati poslusnike u islamkoj verskoj zajednici, ali i to je politika.

daleko sam ja

pre 14 godina

Sve dok narod glasa za Ugljanina i Ljajica i nista ne menja ,znaci da je narodu super. A istovremeno i Ljajicu i Ugljaninu jos lepse. Oda su ministri = pare. oba su lideri stranaka = pare,oba kontrolisu sve i svasta ;crno-belo = pare. Oba su miljenici nepismenog i polupismenog zavedenog naroda = pare. Ma u sustini narod to trazi i narod je to dobio. Sa druge strane Srbi u Sandzaku i dalje su svi za jednog Seselja a jedan Seselj za sve Srbe . I njima lepo lider u Hagu ali slike su tu. Sire u Srbiji nista bolje i nista gore ,narodu odgovaraju Nikolic, Dacic, Krkobabic, Kostunica, Ilic...., ne zele promene . E sto bi se onda politicari uzrujavali kada ih narod voli i ne moze bez njih. Sa druge verske strane Zilkic i Zukorlic ma sve borba za pare ko jos misli za narod ? Nisu ludi . Koliko su siromasnih osoba ukopali-sahranili besplatno? Pogodite sami. Ista stvar sa Srbima Pahomije, Filaret, Amfilohije - veliki vojskovodja. Sta su to dobra ucinili za narod? Sami znate. Plati pa uzivaj jadni narode nepismeni i polupismeni sa jos nepismenijim i pokvarenijim politicarima i verskim liderima. Samo vi narode cuvajte njih i dok je vas za njih sve nema zime.A naravno uvek ih kritikujte i zalite se na njih ,ali nemoj slucajno da ste ih zamenili. Bez njih bi propali i Sandzak i Srbija zatim Evropa pa celi svet. Neka su vam zivi i zdravi politicari i verski lideri uz vasu pomoc, neka se sto vise obogate a vi sto vise osiromasite i neka vas sto vise porobe, jer ste zasluzili.

Ugljanin Rasim

pre 14 godina

...ne postoji takva tema kao sto je 'Sandzak', pre se radi o jednom trendu koji vlada u celoj Srbiji gde postoji neefikasnost drzave da bude servis gradjana sto Srbija najverovatnije nece biti makar za mog zivota i lideri-medijske zvezde kojima se bez nekog posebnog razloga pridodaje veliki znacaj. Zbog cega to kazem? Ljajic i Ugljanin su ikebana ministri i Bosnjaci, beskorisni i cesto stetni kada isprovociraju sukobe medju stanonvnistvom Sandzaka. Muftija Zukorlic, osioni verski vodja covek koga interesuje iskljucivo imovina i licna promocija. Vera je tu da se sve lakse proguta, u bozije se ne sumnja. Kod Srba slicna situacija, u Sandzaku tradicionalno najaca srpska partija Radikalna stranka. I svi imaju svoje paramilitarne 'odrede' sve uz amin ovoga sto se zove drzava Srbija. Neko je rekao ' isto kao i bilo gde u Srbiji', apsolutno tacno. Ja bih rado video Sandzak van Srbije, ali to je jasno nemoguce, ovako, osudjeni smo na muslimanske Nikolice i Amfilohije, Bosnjaci su lepo prepisali od Srba.

Sultan

pre 14 godina

Sto se tice Zukorlica i njegovog drugovanja sa Cericem to je samo odraz njihovih neskrivenih apetita.
Oni su nezasiti u svojim ambicijama i ne prezaju ni od cega.
Ambicija Cerica je da i pored turske on bude glavni evropski Reis, PREPOTENTNO!
Sa druge strane Zukorlic u tom slucaju vidi upraznjenu fotelju u Sarajevu adakle bi upravljao i Sandzakom i Srbijom...
Otuda i ova njegova borba da Srbija bude bez svojeg Reisa, jer kada je jos 90-tih slao zahtjev Milosevicu da ga proglasi srbijanskim Reisom i odbijen je onda se preslo na Sarajevo i udaranje po emocijama Bosnjaka.
E ne moze to tako moj efendija!

sajo

pre 14 godina

Gradjani Sandzaka dobro znaju ko je i koliko uradio za njih, ko ih je sve ove godine vodio ka pravom cilju a ko je prodavao maglu. Jedno je pricao u Beogradu iz ministarske fotelje a nesto sasvim drugo kada bi posjecivao Sandzak. Za 9 godina ministarskog staza samo je produbljivao jaz medju Bosnjacima i regrutovao nove zagovornike, koje bi nakon uradjenog prljavog posla sam eliminisao. Navukao je i Zukorlica na politiku pa ga se sad odrice. To je prava i jedina istina o svim desavanjima u Sandzaku.

Ena

pre 14 godina

Da, sve sto je izjavio glavni muftija je istina. Oni koji su zagovarali otcepljenja i obecavali ih, sada su u ministarskim foteljama. Kada su okolo bili ratovi, ovaj narod je prihvatio svakoga i pomogao mu, tada se i radilo, i mislim da trgovina koja je u to vreme u ovom kraju dobro radila, zahvaljujuci njoj, izbegnute su strahote rata. Sada toga nema, ovaj narod je na ivici bede, te je lako manipulisati sa njim i iz Beograda i iznutra.

Emir NP

pre 14 godina

Predlazem da podjete od DROGE i ovdasnjih narko bosova, za koje i mala deca znaju, a niko ne pokusava da to suzbije, tako izlazi da i drzavi odgovara da se ovde "odradjuju" veliki poslovi oko droge dok se deca u Sandzaku i sirom Srbije "ubijaju" svakodnevno !

Aleksandar

pre 14 godina

Ситуација у рашкој области је иста као и у другим деловима Србије. Пример Војводине и њене "аутономије". Рашка је сиромашан регион богатих појединаца. Да ли сте покушали у Н. Пазару да платите картицом или да добијете фискални и готовински рачун. То НЕ ПОСТОЈИ. 100% раде на црно. Ни једна Републичка инспекција не иде тамо да проверава пословање. Зашто се Угљанин, Љајић и Муфтија не запитају колика је наплата , струје , пореза и других обавеза према држави у односу на рецимо Суботицу или Аду? Било која инспекција када хоће да крене доле буде опоменута да воде рачуна на врућу националну ситуацију. Колико је бразилског меса прошло Н. Пазаром? У понуди је и свињско месо, бизнис је у питању, тако да вера за тај поса не смета. Мислим да је та ситуација као на Метохији и Косиву 1945. Почетак краја!

Ser

pre 14 godina

Mislim da svi muslimani sa ovih prostora imaju podjednako Srpsku krv kao i pravoslavci.....Nas ne treba razdvajati vec naci nacin jos bolje spojiti!

Mi smo jedni drugima mnogo blizi nego Srbi Rusima i Bosnjaci Turcima.....

Hrvoje

pre 14 godina

U Hrvatskoj Bošnjaci dobivaju novu džamiju u Rijeci tj. islamski centar. Žive skladno i uklopljeni su u društvo. Šteta što se u Srbiji svađaju i tako produbljuju MULJ nastao raspadom Yuge.

Ser

pre 14 godina

Mislim da svi muslimani sa ovih prostora imaju podjednako Srpsku krv kao i pravoslavci.....Nas ne treba razdvajati vec naci nacin jos bolje spojiti!

Mi smo jedni drugima mnogo blizi nego Srbi Rusima i Bosnjaci Turcima.....

Hrvoje

pre 14 godina

U Hrvatskoj Bošnjaci dobivaju novu džamiju u Rijeci tj. islamski centar. Žive skladno i uklopljeni su u društvo. Šteta što se u Srbiji svađaju i tako produbljuju MULJ nastao raspadom Yuge.

Emir NP

pre 14 godina

Predlazem da podjete od DROGE i ovdasnjih narko bosova, za koje i mala deca znaju, a niko ne pokusava da to suzbije, tako izlazi da i drzavi odgovara da se ovde "odradjuju" veliki poslovi oko droge dok se deca u Sandzaku i sirom Srbije "ubijaju" svakodnevno !

Aleksandar

pre 14 godina

Ситуација у рашкој области је иста као и у другим деловима Србије. Пример Војводине и њене "аутономије". Рашка је сиромашан регион богатих појединаца. Да ли сте покушали у Н. Пазару да платите картицом или да добијете фискални и готовински рачун. То НЕ ПОСТОЈИ. 100% раде на црно. Ни једна Републичка инспекција не иде тамо да проверава пословање. Зашто се Угљанин, Љајић и Муфтија не запитају колика је наплата , струје , пореза и других обавеза према држави у односу на рецимо Суботицу или Аду? Било која инспекција када хоће да крене доле буде опоменута да воде рачуна на врућу националну ситуацију. Колико је бразилског меса прошло Н. Пазаром? У понуди је и свињско месо, бизнис је у питању, тако да вера за тај поса не смета. Мислим да је та ситуација као на Метохији и Косиву 1945. Почетак краја!

Sultan

pre 14 godina

Sto se tice Zukorlica i njegovog drugovanja sa Cericem to je samo odraz njihovih neskrivenih apetita.
Oni su nezasiti u svojim ambicijama i ne prezaju ni od cega.
Ambicija Cerica je da i pored turske on bude glavni evropski Reis, PREPOTENTNO!
Sa druge strane Zukorlic u tom slucaju vidi upraznjenu fotelju u Sarajevu adakle bi upravljao i Sandzakom i Srbijom...
Otuda i ova njegova borba da Srbija bude bez svojeg Reisa, jer kada je jos 90-tih slao zahtjev Milosevicu da ga proglasi srbijanskim Reisom i odbijen je onda se preslo na Sarajevo i udaranje po emocijama Bosnjaka.
E ne moze to tako moj efendija!

Ugljanin Rasim

pre 14 godina

...ne postoji takva tema kao sto je 'Sandzak', pre se radi o jednom trendu koji vlada u celoj Srbiji gde postoji neefikasnost drzave da bude servis gradjana sto Srbija najverovatnije nece biti makar za mog zivota i lideri-medijske zvezde kojima se bez nekog posebnog razloga pridodaje veliki znacaj. Zbog cega to kazem? Ljajic i Ugljanin su ikebana ministri i Bosnjaci, beskorisni i cesto stetni kada isprovociraju sukobe medju stanonvnistvom Sandzaka. Muftija Zukorlic, osioni verski vodja covek koga interesuje iskljucivo imovina i licna promocija. Vera je tu da se sve lakse proguta, u bozije se ne sumnja. Kod Srba slicna situacija, u Sandzaku tradicionalno najaca srpska partija Radikalna stranka. I svi imaju svoje paramilitarne 'odrede' sve uz amin ovoga sto se zove drzava Srbija. Neko je rekao ' isto kao i bilo gde u Srbiji', apsolutno tacno. Ja bih rado video Sandzak van Srbije, ali to je jasno nemoguce, ovako, osudjeni smo na muslimanske Nikolice i Amfilohije, Bosnjaci su lepo prepisali od Srba.

daleko sam ja

pre 14 godina

Sve dok narod glasa za Ugljanina i Ljajica i nista ne menja ,znaci da je narodu super. A istovremeno i Ljajicu i Ugljaninu jos lepse. Oda su ministri = pare. oba su lideri stranaka = pare,oba kontrolisu sve i svasta ;crno-belo = pare. Oba su miljenici nepismenog i polupismenog zavedenog naroda = pare. Ma u sustini narod to trazi i narod je to dobio. Sa druge strane Srbi u Sandzaku i dalje su svi za jednog Seselja a jedan Seselj za sve Srbe . I njima lepo lider u Hagu ali slike su tu. Sire u Srbiji nista bolje i nista gore ,narodu odgovaraju Nikolic, Dacic, Krkobabic, Kostunica, Ilic...., ne zele promene . E sto bi se onda politicari uzrujavali kada ih narod voli i ne moze bez njih. Sa druge verske strane Zilkic i Zukorlic ma sve borba za pare ko jos misli za narod ? Nisu ludi . Koliko su siromasnih osoba ukopali-sahranili besplatno? Pogodite sami. Ista stvar sa Srbima Pahomije, Filaret, Amfilohije - veliki vojskovodja. Sta su to dobra ucinili za narod? Sami znate. Plati pa uzivaj jadni narode nepismeni i polupismeni sa jos nepismenijim i pokvarenijim politicarima i verskim liderima. Samo vi narode cuvajte njih i dok je vas za njih sve nema zime.A naravno uvek ih kritikujte i zalite se na njih ,ali nemoj slucajno da ste ih zamenili. Bez njih bi propali i Sandzak i Srbija zatim Evropa pa celi svet. Neka su vam zivi i zdravi politicari i verski lideri uz vasu pomoc, neka se sto vise obogate a vi sto vise osiromasite i neka vas sto vise porobe, jer ste zasluzili.

argument

pre 14 godina

jedino sto je tacno rekao Zukorlic je da je muftija vec 16 godina.Medjutim u statutu Islamske zajednice stoji da muftija ne moze biti niko vise od dva mandata neprekidno.Zakljucak-Zukorlic je tesko povredio statut Islamske zajednice.Interesantne su osobe koje svoju karijeru i poslovnu strategiju grade na temeljima lazi i obmana,ili je to mozda nesto drugo!?

politika

pre 14 godina

Sandzaklije POMNO prate kako se Srbija ponasa u Bosni i sto vise Srbija u stvari Srbi iz Srbije navijaju za RS, to ce Sandzaklije vise zagorcavati zivot toj vlasti u Srbiji. Odnos Srba u Srbiji prema Srbima u Bosni se reflektuje na taj nacin. Srbija je pokusala da instalira novog reisa i Islamsku zajednicu Srbije ali to nece ici, jer kao sto Bosanci tolerisu da je patrijarsija u Beogradu, tako se i Srbija mora pomiriti da je sediste Islamske zajednice bude u Sarajevu. Srbiji to ne odgovara jer onda politicki ne moze ona birati poslusnike u islamkoj verskoj zajednici, ali i to je politika.

sajo

pre 14 godina

Gradjani Sandzaka dobro znaju ko je i koliko uradio za njih, ko ih je sve ove godine vodio ka pravom cilju a ko je prodavao maglu. Jedno je pricao u Beogradu iz ministarske fotelje a nesto sasvim drugo kada bi posjecivao Sandzak. Za 9 godina ministarskog staza samo je produbljivao jaz medju Bosnjacima i regrutovao nove zagovornike, koje bi nakon uradjenog prljavog posla sam eliminisao. Navukao je i Zukorlica na politiku pa ga se sad odrice. To je prava i jedina istina o svim desavanjima u Sandzaku.

Ena

pre 14 godina

Da, sve sto je izjavio glavni muftija je istina. Oni koji su zagovarali otcepljenja i obecavali ih, sada su u ministarskim foteljama. Kada su okolo bili ratovi, ovaj narod je prihvatio svakoga i pomogao mu, tada se i radilo, i mislim da trgovina koja je u to vreme u ovom kraju dobro radila, zahvaljujuci njoj, izbegnute su strahote rata. Sada toga nema, ovaj narod je na ivici bede, te je lako manipulisati sa njim i iz Beograda i iznutra.

sejo

pre 14 godina

U prirodi svakog covjeka je da se bori za slobodu, prava, jednakost, normalno kad su ovi ideali ugrozeni. Obzirom da su u Srbiji ovi ideali ugrozeni vecini gradjana,a pogotovu manjinama,sasvim je normalno da se ljudi bore za njih, demokratskim sredstvima. Ugljanin je na tom kursu bio pocetkom devedesetih, ali je po dolasku iz Turske 1996.god.,odustao, a zadnjih godina vidimo i zasto.Ljajic pokusava da iz Beograda sa drzavnog nivoa resi probleme Bosnjaka, ali izgleda da je to nemoguce. Zukorlic javno govori ono sto bi svaki gradjanin Sandzaka, kad bi smeo, progovorio. Ali dok se u Srbiji ne popravi klima i opste stanje tesko je vjerovati da ce se stvari u Sandzaku poceti resavati. U svakom slucaju nama u Sandzaku predstoji teska i iscrpna borba (demokratska) u ostvarivanju svojih prava.

Coperka

pre 14 godina

Gdine Mrkonjicu, treba sto pre napraviti autoput i inetgrisati Sandzak da bude blizi Beogradu i ostatku Srbije. Inace ceka nas slicna sudbina kao na Kosovu, izolacija, kriminalitet, radikalizacija...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

U Srbiji tesko da se moze naci POJEDINAC koji nije "ugrozen" od nekoga ili "ogorcen" na nekoga, tu logicno mislim i na pravoslavce, SASVIM SVEJEDNO kojoj Religiji ili "regionu" pripadao ! Ocigledno su svi znali i Politicari i SVE verske institucije kako da nas ZAVADE i PODELE ali nam ni do dana danasnjeg NIKO od njih nije objasnio ZASTO nas "SNADJE" sve ovo sto nas SNADJE ? Pa pogledajte sami kakva je situacija u Regionu ? Kosovo se moglo IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska Krajina se mogla IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska se u BiH, MOGLA IMATI bez ijedne zrtve ! Ali u tom slucaju ne bismo imali toliko RADIKALNIH "zastitnika" svojih naroda ! Kako je neko RAZUMAN, "miran i povucen" u takvim okolnostima mogao "isplivati" na POVRSINU ?

mbg

pre 14 godina

Prvo zahvaljujem b92 na divnoj emisiji koju su nam sinoc priredili. Ne mogu a da ne primetim luksuz u kojem zivi g.Zukorlic i odaje i dvori iz kojih nam tako "uverljivo" iznosi "kalimero nepravdu" koja mu se u drzavi Srbiji cini. Taj lepi narod Sandzaka zna i vidi ali nema vremena da se bakce da li Zukorlicu fali jos koji milion u privatnom budzetu njegovom, jer gricka i poslednju koru hleba da prezivi. Dovoljno je pogledati kojim se bogatstvom razmece po zemlji Srbiji koja mu prava uskracuje. Nemoralno je do te mere da neko ko svakog dana menja kola i uposljava gorile da ga cuvaju (od njegovog naroda) prica o ugrozenim pravima. Nemoralno je do te mere da boli, da taj gospodin prica kako su mu ugrozena prava a da bogatstvo rasipa i da svakim danom svojim bmw-ima i mercedesima pored gladnog naroda svoga prolazi kao veliki bos. Narod vidi i trpi nepravdu. Sesnaest godina je dovoljno pa i za nekoga kao sto je Muamer Zukorlic. Vremena su teska i samo pozitivnim stavom, energijom i ljudima mozemo da ih prevazidjemo.

Bah

pre 14 godina

Svo ovo zlo koje ima SANDZAK nije slucajnost. Evropski plan je, PAKAO, za Bosnjake samo zato sto je 10%njih muslimana..Evropa hoce muslimane ali po svom ukusu..a tih 10 posto se ne uklapa po njihovoj volji...A srpska vlada mora sprovodit evro uputstva inace joj nema integracije u Uniji..Pozdrav svim Sandzaklijama ma koje vere bili! Norveska.

politika

pre 14 godina

Sandzaklije POMNO prate kako se Srbija ponasa u Bosni i sto vise Srbija u stvari Srbi iz Srbije navijaju za RS, to ce Sandzaklije vise zagorcavati zivot toj vlasti u Srbiji. Odnos Srba u Srbiji prema Srbima u Bosni se reflektuje na taj nacin. Srbija je pokusala da instalira novog reisa i Islamsku zajednicu Srbije ali to nece ici, jer kao sto Bosanci tolerisu da je patrijarsija u Beogradu, tako se i Srbija mora pomiriti da je sediste Islamske zajednice bude u Sarajevu. Srbiji to ne odgovara jer onda politicki ne moze ona birati poslusnike u islamkoj verskoj zajednici, ali i to je politika.

Hrvoje

pre 14 godina

U Hrvatskoj Bošnjaci dobivaju novu džamiju u Rijeci tj. islamski centar. Žive skladno i uklopljeni su u društvo. Šteta što se u Srbiji svađaju i tako produbljuju MULJ nastao raspadom Yuge.

Ser

pre 14 godina

Mislim da svi muslimani sa ovih prostora imaju podjednako Srpsku krv kao i pravoslavci.....Nas ne treba razdvajati vec naci nacin jos bolje spojiti!

Mi smo jedni drugima mnogo blizi nego Srbi Rusima i Bosnjaci Turcima.....

Aleksandar

pre 14 godina

Ситуација у рашкој области је иста као и у другим деловима Србије. Пример Војводине и њене "аутономије". Рашка је сиромашан регион богатих појединаца. Да ли сте покушали у Н. Пазару да платите картицом или да добијете фискални и готовински рачун. То НЕ ПОСТОЈИ. 100% раде на црно. Ни једна Републичка инспекција не иде тамо да проверава пословање. Зашто се Угљанин, Љајић и Муфтија не запитају колика је наплата , струје , пореза и других обавеза према држави у односу на рецимо Суботицу или Аду? Било која инспекција када хоће да крене доле буде опоменута да воде рачуна на врућу националну ситуацију. Колико је бразилског меса прошло Н. Пазаром? У понуди је и свињско месо, бизнис је у питању, тако да вера за тај поса не смета. Мислим да је та ситуација као на Метохији и Косиву 1945. Почетак краја!

sajo

pre 14 godina

Gradjani Sandzaka dobro znaju ko je i koliko uradio za njih, ko ih je sve ove godine vodio ka pravom cilju a ko je prodavao maglu. Jedno je pricao u Beogradu iz ministarske fotelje a nesto sasvim drugo kada bi posjecivao Sandzak. Za 9 godina ministarskog staza samo je produbljivao jaz medju Bosnjacima i regrutovao nove zagovornike, koje bi nakon uradjenog prljavog posla sam eliminisao. Navukao je i Zukorlica na politiku pa ga se sad odrice. To je prava i jedina istina o svim desavanjima u Sandzaku.

Sultan

pre 14 godina

Sto se tice Zukorlica i njegovog drugovanja sa Cericem to je samo odraz njihovih neskrivenih apetita.
Oni su nezasiti u svojim ambicijama i ne prezaju ni od cega.
Ambicija Cerica je da i pored turske on bude glavni evropski Reis, PREPOTENTNO!
Sa druge strane Zukorlic u tom slucaju vidi upraznjenu fotelju u Sarajevu adakle bi upravljao i Sandzakom i Srbijom...
Otuda i ova njegova borba da Srbija bude bez svojeg Reisa, jer kada je jos 90-tih slao zahtjev Milosevicu da ga proglasi srbijanskim Reisom i odbijen je onda se preslo na Sarajevo i udaranje po emocijama Bosnjaka.
E ne moze to tako moj efendija!

Ugljanin Rasim

pre 14 godina

...ne postoji takva tema kao sto je 'Sandzak', pre se radi o jednom trendu koji vlada u celoj Srbiji gde postoji neefikasnost drzave da bude servis gradjana sto Srbija najverovatnije nece biti makar za mog zivota i lideri-medijske zvezde kojima se bez nekog posebnog razloga pridodaje veliki znacaj. Zbog cega to kazem? Ljajic i Ugljanin su ikebana ministri i Bosnjaci, beskorisni i cesto stetni kada isprovociraju sukobe medju stanonvnistvom Sandzaka. Muftija Zukorlic, osioni verski vodja covek koga interesuje iskljucivo imovina i licna promocija. Vera je tu da se sve lakse proguta, u bozije se ne sumnja. Kod Srba slicna situacija, u Sandzaku tradicionalno najaca srpska partija Radikalna stranka. I svi imaju svoje paramilitarne 'odrede' sve uz amin ovoga sto se zove drzava Srbija. Neko je rekao ' isto kao i bilo gde u Srbiji', apsolutno tacno. Ja bih rado video Sandzak van Srbije, ali to je jasno nemoguce, ovako, osudjeni smo na muslimanske Nikolice i Amfilohije, Bosnjaci su lepo prepisali od Srba.

argument

pre 14 godina

jedino sto je tacno rekao Zukorlic je da je muftija vec 16 godina.Medjutim u statutu Islamske zajednice stoji da muftija ne moze biti niko vise od dva mandata neprekidno.Zakljucak-Zukorlic je tesko povredio statut Islamske zajednice.Interesantne su osobe koje svoju karijeru i poslovnu strategiju grade na temeljima lazi i obmana,ili je to mozda nesto drugo!?

sejo

pre 14 godina

U prirodi svakog covjeka je da se bori za slobodu, prava, jednakost, normalno kad su ovi ideali ugrozeni. Obzirom da su u Srbiji ovi ideali ugrozeni vecini gradjana,a pogotovu manjinama,sasvim je normalno da se ljudi bore za njih, demokratskim sredstvima. Ugljanin je na tom kursu bio pocetkom devedesetih, ali je po dolasku iz Turske 1996.god.,odustao, a zadnjih godina vidimo i zasto.Ljajic pokusava da iz Beograda sa drzavnog nivoa resi probleme Bosnjaka, ali izgleda da je to nemoguce. Zukorlic javno govori ono sto bi svaki gradjanin Sandzaka, kad bi smeo, progovorio. Ali dok se u Srbiji ne popravi klima i opste stanje tesko je vjerovati da ce se stvari u Sandzaku poceti resavati. U svakom slucaju nama u Sandzaku predstoji teska i iscrpna borba (demokratska) u ostvarivanju svojih prava.

Ena

pre 14 godina

Da, sve sto je izjavio glavni muftija je istina. Oni koji su zagovarali otcepljenja i obecavali ih, sada su u ministarskim foteljama. Kada su okolo bili ratovi, ovaj narod je prihvatio svakoga i pomogao mu, tada se i radilo, i mislim da trgovina koja je u to vreme u ovom kraju dobro radila, zahvaljujuci njoj, izbegnute su strahote rata. Sada toga nema, ovaj narod je na ivici bede, te je lako manipulisati sa njim i iz Beograda i iznutra.

daleko sam ja

pre 14 godina

Sve dok narod glasa za Ugljanina i Ljajica i nista ne menja ,znaci da je narodu super. A istovremeno i Ljajicu i Ugljaninu jos lepse. Oda su ministri = pare. oba su lideri stranaka = pare,oba kontrolisu sve i svasta ;crno-belo = pare. Oba su miljenici nepismenog i polupismenog zavedenog naroda = pare. Ma u sustini narod to trazi i narod je to dobio. Sa druge strane Srbi u Sandzaku i dalje su svi za jednog Seselja a jedan Seselj za sve Srbe . I njima lepo lider u Hagu ali slike su tu. Sire u Srbiji nista bolje i nista gore ,narodu odgovaraju Nikolic, Dacic, Krkobabic, Kostunica, Ilic...., ne zele promene . E sto bi se onda politicari uzrujavali kada ih narod voli i ne moze bez njih. Sa druge verske strane Zilkic i Zukorlic ma sve borba za pare ko jos misli za narod ? Nisu ludi . Koliko su siromasnih osoba ukopali-sahranili besplatno? Pogodite sami. Ista stvar sa Srbima Pahomije, Filaret, Amfilohije - veliki vojskovodja. Sta su to dobra ucinili za narod? Sami znate. Plati pa uzivaj jadni narode nepismeni i polupismeni sa jos nepismenijim i pokvarenijim politicarima i verskim liderima. Samo vi narode cuvajte njih i dok je vas za njih sve nema zime.A naravno uvek ih kritikujte i zalite se na njih ,ali nemoj slucajno da ste ih zamenili. Bez njih bi propali i Sandzak i Srbija zatim Evropa pa celi svet. Neka su vam zivi i zdravi politicari i verski lideri uz vasu pomoc, neka se sto vise obogate a vi sto vise osiromasite i neka vas sto vise porobe, jer ste zasluzili.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

U Srbiji tesko da se moze naci POJEDINAC koji nije "ugrozen" od nekoga ili "ogorcen" na nekoga, tu logicno mislim i na pravoslavce, SASVIM SVEJEDNO kojoj Religiji ili "regionu" pripadao ! Ocigledno su svi znali i Politicari i SVE verske institucije kako da nas ZAVADE i PODELE ali nam ni do dana danasnjeg NIKO od njih nije objasnio ZASTO nas "SNADJE" sve ovo sto nas SNADJE ? Pa pogledajte sami kakva je situacija u Regionu ? Kosovo se moglo IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska Krajina se mogla IZGUBITI bez ijedne zrtve ! Republika Srpska se u BiH, MOGLA IMATI bez ijedne zrtve ! Ali u tom slucaju ne bismo imali toliko RADIKALNIH "zastitnika" svojih naroda ! Kako je neko RAZUMAN, "miran i povucen" u takvim okolnostima mogao "isplivati" na POVRSINU ?

Bah

pre 14 godina

Svo ovo zlo koje ima SANDZAK nije slucajnost. Evropski plan je, PAKAO, za Bosnjake samo zato sto je 10%njih muslimana..Evropa hoce muslimane ali po svom ukusu..a tih 10 posto se ne uklapa po njihovoj volji...A srpska vlada mora sprovodit evro uputstva inace joj nema integracije u Uniji..Pozdrav svim Sandzaklijama ma koje vere bili! Norveska.

Emir NP

pre 14 godina

Predlazem da podjete od DROGE i ovdasnjih narko bosova, za koje i mala deca znaju, a niko ne pokusava da to suzbije, tako izlazi da i drzavi odgovara da se ovde "odradjuju" veliki poslovi oko droge dok se deca u Sandzaku i sirom Srbije "ubijaju" svakodnevno !

mbg

pre 14 godina

Prvo zahvaljujem b92 na divnoj emisiji koju su nam sinoc priredili. Ne mogu a da ne primetim luksuz u kojem zivi g.Zukorlic i odaje i dvori iz kojih nam tako "uverljivo" iznosi "kalimero nepravdu" koja mu se u drzavi Srbiji cini. Taj lepi narod Sandzaka zna i vidi ali nema vremena da se bakce da li Zukorlicu fali jos koji milion u privatnom budzetu njegovom, jer gricka i poslednju koru hleba da prezivi. Dovoljno je pogledati kojim se bogatstvom razmece po zemlji Srbiji koja mu prava uskracuje. Nemoralno je do te mere da neko ko svakog dana menja kola i uposljava gorile da ga cuvaju (od njegovog naroda) prica o ugrozenim pravima. Nemoralno je do te mere da boli, da taj gospodin prica kako su mu ugrozena prava a da bogatstvo rasipa i da svakim danom svojim bmw-ima i mercedesima pored gladnog naroda svoga prolazi kao veliki bos. Narod vidi i trpi nepravdu. Sesnaest godina je dovoljno pa i za nekoga kao sto je Muamer Zukorlic. Vremena su teska i samo pozitivnim stavom, energijom i ljudima mozemo da ih prevazidjemo.

Coperka

pre 14 godina

Gdine Mrkonjicu, treba sto pre napraviti autoput i inetgrisati Sandzak da bude blizi Beogradu i ostatku Srbije. Inace ceka nas slicna sudbina kao na Kosovu, izolacija, kriminalitet, radikalizacija...