Nedelja, 04.10.2009.

14:33

Turska: Avion Jata skliznuo s piste

“Jatov” Boing 737-300 skliznuo sa piste na aerodromu u Istanbulu i zaglavio se u blatu. Svih 125 putnika i šest članova posade nepovređeno.

Izvor: B92

Turska: Avion Jata skliznuo s piste IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

max

pre 14 godina

Setite se da su upravo Turci dovukli sajle za zaustavljanje na onaj miting Batajnica 2009, iz straha od akvaplaninga. Ko je ikada bio u Turskoj zna kako izgleda kada se olujna kiša u Anadoliji ukombinuje sa glinenom prašinom i kako se dobije tanak film vrlo klizavog blata na putu, pisti ili bilo čemu glatkom.

sonebg

pre 14 godina

Pogledajte strip u novinama od juce (ne znam da li smem da napisem kojim). Putnici guraju avion a pilot komentarise "Desna guma mi je od Juga pa malo vuce" i sledece "Ako ne poleti teraj desno na auto put" I slatko se nasmejao, ali par sati kasnije nije bilo bas smesno.

Zoe

pre 14 godina

U svakom slucaju pohvale posadi JAT-a. JAT na zalost zaposljava ljude koji bi za mnogo vise para mogli da rade za postene kompanije. Posle nekoliko kvarova na masinama koje sam licno dozivela na destinaciji Beograd-Berlin u samo 1 godini i posle redovnog visesatnog kasnjenja bez objasnjenja, nemam vise nameru da letim ovom kompanijom dok se ne izmene masine ili rukovodstvo...

Milan Kosanović

pre 14 godina

Kao saobraćajni pilot, dakle kolega ljudi koji su se našli na udaru mnogih komentara, želeo bih da pomognem da se utisci razluče od činjenica u ovom slučaju:

1. Istraga nije završena, tako da ne znamo zašto se udes dogodio. Ne znamo čak ni da li se dogodio tokom sletanja (usporavanja na pisti), ili tokom rulanja (izlaska sa piste)

2. Iako ekonomska situacija u kompaniji ima veze sa bezbednošću letenja, još uvek ne znamo zašto se udes dogodio, pa samim tim ne znamo da li je neki od ekonomskih faktora doprineo udesu. Ako se istraga sprovede dosledno po Aneksu 13 ICAO i to će se saznati

3. Putnici sude o kvalitetu pilota na osnovu toga kakvu objavu ovi naprave u toku leta i na osnovu vertikalne brzine aviona u trenutku dodira piste na sletanju, a ne na osnovu objektivne procene stručnosti, pa izjave o tome kako su naši piloti najbolji i/ili kako su ovi piloti iz istambulskog udesa heroji samo doprinose da se pitanja koja treba postaviti i na koja treba naći odgovore pobrkaju. Osim što jasno govore o nestručnosti osobe koja komentariše, iako svedoče o lojalnosti JAT-u i najboljim namerama

4. Ko želi dobro ne samo JAT-u, već saobraćajnoj avijaciji u Srbiji uopšte, treba da postavlja obaveštena i relevantna pitanja i da ne brka kategorije o kojima se razgovara. Dakle, početak priče o bilo kom udesu je da se ništa ne zna i da je sve moguće, tok je solidna, stručna i nadasve neutralna istraga, a zaključak je javni i potpuni izveštaj komisije.

5. Ekonomska pitanja ostavljam ekonomistima i stručnjacima za planiranje vazdušnog saobraćaja.

Max

pre 14 godina

Uz svo moje mišljenje kako je menadžment JAT-a nesposoban za takav posao i da JAT kao kompanija treba da služi za primer kako se takav posao ne radi OVO IPAK NEMA VEZE SA SVIM TIM.
Akvaplaning je sasvim normalna neprijatna pojava koja više govori o lošim uslovima i lošem radu na sletnom aerodromu nego o JAT-u.
Naprotiv. Ovo govori da u JAT-u postoje stručni i iskusni letači jer ovo je moglo izuzetno lako da se završi katastrofalno.

Svaka čast pilotima. Ovo je sletanje i situacija koja zahteva iskreni aplauz na kraju.
Avion je manje bitan. Bitno je bilo spasiti putnike. Cenite to.

slavisa spasic

pre 14 godina

prvo bi zeleo da se zahvalim pilotu jata na liniji 420 za Istanbul i osoblju na ljubaznosti i prisebnosti prilikom danasnjeg izletanja sa piste.inace na ovoj linije letim 4 puta mesecno i mogu vam reci da imamo najbolje pilote,i nemam nameru da menjam kompaniju a zahvaljujuci prisebnosti pilota nije doslo do tragedije,a mogli bi malo ispitati strajkace "jat tehnike"zasto je doslo do klizanja a to je video i veliki br putnika.hvala pilotu i Bog ga blagoslovio!

Jat kopilot

pre 14 godina

Sledece sto cemo cuti je da je prinudno sleteo avion JAT-a zbog kvara na motoru...Ucinice sve da raskrinkaju i rasprodaju nerentabilnu, nistavnu nacionalnu kompaniju.Sve je lepo isplanirano. Slicna prica kao i sve velike drzavne firme prodate budzasto...

gugle

pre 14 godina

Izgleda da nije stavio pneumatike za kisu :). Obzirom na okolnosti, opremljenost i starost JAT-ove flote, mnogo smo bezbedniji i od jacih kompanija.

Analiticar

pre 14 godina

... Ja volim low cost kompanije zato sto stedim mnogo mnogo novca i sto cesce mogu da putujem po Evropi i da posetim moje roditelje. Sto bi nekada bilo 1x do 2x godisnje sada je i do 4 puta godisnje poseta roditeljima i jos toliko letova po razlicitim destinacijama. Ja put dozivljavam kao nuzno zlo i za tih sat dva koliko provedem u avionu ne treba mi ni hrana ni mnogo mesta za noge. Sve sto nude low cost kompanije je dovoljno prosecnom coveku. Ono sto je nasem coveku potrebno je konkurentna cena. Otvorite nebo pa ko voli da leti Jatom ili ostalim velikim kompanijama i placa 3 do 5 puta vise samo napred... Ja sam za slobodno trziste pa nek se usled konkurencije formira cena, a ne ovako da se konkurenciji ne dozvoljava da lete. Samo jos za kraj: cetiri clana moje porodice za 2 sedmice lete za Rim. Cena 4 povratne karte manje od 200 evra (Temisvar-Rim-Temisvar) Ne treba nam sendvic u avionu, jescemo nesto u nekom Rimskom restoranu :)

Igor Hesse

pre 14 godina

Nezgode poput ovih tipa zaboravljanje osigurača u stajnom trapu, isklizavanje sa piste, dešavaju se i mnogo jačim firmama od JAT-a. Bitno da su i posada i putnici živi i zdravi !
Problem je u sledecem, JAT treba da vode sposobni ljudi. Dosta je poslovanja sa gubicima, koji se pokrivaju iz dzepa poreskih obveznika. Takodje nepotreban tj. suvišan kadar otpustiti.Sa dobrim pilotima, koje JAT vec ima i sa kvalitetnim (mislim stvarno kvalitetnim) rukovodstvom i dobrim marketingom kao i modernom avio flotom (kupljenom na kredit) JAT bi bio uspesna firma koja bi funkcionisala i uz jaku konkurenciju.Druga moguća opcija je dalji sunovrat po pitanju svega, sto bi mozda islo nekom da ruku , da ih kupi jeftino !

kizas

pre 14 godina

Retko kad letim JAT-om ali je ovo jos jedan pokazatelj da nesto ne valja i ne funkcionise u ovoj nasoj kompaniji. Sto rece jedan od strucnjaka u intervju pre nekoliko dana da ga treba hitno ugasiti!Ovako kako radi sve se obija o nas gradjane koji placamo preskupu i neprofatibilnu nacionalnu kompaniju sa starim i nesigurnim avionima!

B.M

pre 14 godina

Da, JAT ima neki nemoguci sistem i prirodu letenja a opet nista nije u saglasnosti sa cenom karata. Ja letim iz Amsterdama za Beograd iskljucivo Swiss-om ili Austrian Airlines-om. Pazi ovo, prvo sto JAT cesto ima samo jedan raspored letenja tako da mozete da letite direktno Ams- BG za povratnu kartu od nekih 350-400 eura, sto je skandal( ali NEMA jeftinije pa da moze da se bira) drugo, sto se deshava da iz BG odete direktno za Ams, pa se onda vratite sa presesanjem u Briselu. Prvo Brisel je samo 20 min avionom od Amsterdama, samo sto poleti odmah sleti. Onda se tu iskrcavaju jedni putnici a ukrcavaju drugi koji lete za BG. Za to vreme SVI CEKAJU U AVIONU VEZANI. Jednom sam ishao za Ams iz Bg, stigao za 1h 30 min do Brisela, onda u Briselu cekao 2 h u avionu jer nesto posada nije imala ispravna dokumenta, onda smo uzleteli i stigli za 15 min na Schiphol. Tako da, vishe mi se isplati da presedam u Becu il Cirihu nego ovako. Vrlo cesto jeftinije i za 150 eura.
A ovo isklizavanje sa piste, tu netreba dramu praviti jer to se deshava i nije nista posebno za razmatranje.

Srdjan NS

pre 14 godina

U tom JAT-u ne valja nista osim reklame i pilota! A ni ovo nase, drzavno, JATo nema nista drugo osim dobrog pilota i reklame na CNN-u! :D

Pipi

pre 14 godina

Sve pohvale JAT-ovim posadama. Kako pilotima tako i stjuardesama i celom pomocnom osoblju. Godinama letim njihovim avionima i NIKADA nije bilo nikakvih vecih problema. Setite se samo kada je JAT poslednji put imao neki ne daj Boze, pad aviona? Mora da je bilo mnooogo davno. Ako neko zna podatak, molim da ga objavi. Inace, moja sestra je bila u ovom avionu danas. Ipak, to me nije nateralo da ospem paljbu po JAT-u. Jednostavno, desila se takva situacija. Razloge cemo saznati vrlo uskoro. Uglavnom, JAT-ovi piloti su na veoma dobrom glasu u svetu. Tako da cela ova hajka na JAT nije na mestu. A to sto se nema para za nove avione i tehniku treba se obratiti nadleznim licima koja nisu na vreme sankcionisala ekstremno velike plate svih bivsih, a mozda i sadasnjeg direktora. Sta bi sa onim Krishtom? Taj je samo nestao. Mislite o tome.

Rope

pre 14 godina

Jedini nacin da se spasi nacionalni avio prevoznik je da Misko ili neko drugi od srpskih tajkuna kupi kompaniju za dz...hahaha (malo sarkazma...).
I vrapcima na grani jasno je o cemu se radi.
Svaka cast patriotima koji koriste JA. Za mene su oni zavsrena prica. Intenzivno sam putovao zbog biznisa i moja firma ne dozvoljava da letimo Jatom. S pravim razlogom - jedni su od najgorih...skupi i nepouzdani (lista mojih prituzbi bila bi isuvise duga za ovo mesto). Svi oni koji su trebali nekakvu pomoc i pokusali nazvati "customer service" znaju o cemu pricam.

Misho

pre 14 godina

Ili je greska pilota ili je avion bio neispravan! Kakve veze ima sto je bilo kisno vreme, avion je napravljen da moze i po snegu da slece i uzlece bez problema.

isg

pre 14 godina

Ne letim JAT-om iz jedinog rezloga sto ne leti na relacijama na kojima ja veoma cesto putujem. Kad sam leteo, obicno vezni let do Beograda, docekao bi me uvek iskren osmeh i dobrodoslica. Od cateringa su delili ono sto su imali, a to je cesto bilo i vise i bolje nego u drugim kompanijama. Pogledajte IATA statistike o bezbednosti i rangiranju kompanija, pa cete videti da JAT nije svetska elita, ali je iznad svetskog proseka (3 zvezdice, od 5, cini mi se). Samo sam jednom putovao low cost kompanijom i...nadam se, vise nikad. Mozda to nekom odgovara, ali meni ne - eto, jednostavno, putnici su razliciti i imaju razlicite zahteve. Eto, toliko. Nista nije ni dobro, ni lose, istina je obicno negde u sredini.

Srle

pre 14 godina

Vidite, to, da li neko smisljeno organizuje kampanju protiv JAT/a da bi ga upropastio i kupio za male pare, apsolutno je irelevantno sa stanovista procene putnika da li je bezbedno putovati takvom jednom kompanijom. Jer, meni kada razmisljam o svom zivotu apsolutno nije bitno da li JAT propada zbog ovoga ili zbog onoga, bas kao sto i roditeljima Brisa Tatona apsolutno ne znaci da li su im sina ubili iz politickih ili navijackih razloga, uglavnom cinjenica odsustva bezbednosti ostaje bez obzira na uzroke...

Ivan

pre 14 godina

Koliko prosle godine Lufthansin avion je isto zbog tzv. "akvaplaninga" sleteo s piste na Beogradskom aerodromu. Dakle, i pored treniranosti posade - desava se da avion, zbog pomenutog fenomena, sklizne. Verovatno je problem u losem odvodu vode sa piste (zaprljani odvodi, vec se desavalo na tom aerodromu) te je bila malo veca kolicina vode koja je dovela do klizanja aviona - pri akvaplaningu avion se tesko moze kontrolisati i pri malim brzinama. Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ispravnoscu aviona, vec sa losim stanjem same piste ili rulne staze.

jovan

pre 14 godina

Na zalost, izgleda da je JAT dobio jos avion za rezervne delove. Sudeci po linkovanom videu, nisam siguran da mu desno krilo nije kompromitovano.
Ja mislim da je jedan od najvecih problema JATa, pored stare flote, i to sto jos uvek posluju ma nacin od pre dvadeset godina. Oni jos uvek rade sa papirnatim kartama i nisu ni u jednom sistemu za automatsko pretrazivanje i kupovinu karata. Drugim recima, masine koje vam automatski odredjuju moguce rute, JAT opste ne vide. Ljudi danas kupuju karte od kuce elektronskim putem i (medjunarodna) predstavnistva vise nisu potrebna i ne znam ko ih jos uvek ima. Licno sam daleko vise zapanjen neverovatnom poslovnom autizmu i neprilagodljivosti JATA nego preteranom staroscu aviona. Da je bilo ko od prethodnih direktora Jata zaista interesovalo da modernizuje kompaniju, barem sto se nacina poslovanja tice, i problem sa starim avionima bi bilo lakse resiti.

Korupcija

pre 14 godina

Da bismo dobili ozbiljnu kompaniju, ili ovu da prodamo, potrebno je da stranke prestanu da se finansiraju od para javnih preduzeća. Krišto je samo metafora procenta, provizije... I posle Krišta - Krišto.

Sofronije Leghorn

pre 14 godina

Kada se radi u nenormalnim uslovima, ovo je rezultat. Piloti su jedini radnici u Jat koji rade na normu. Ako se ne ostvari odredjen broj sati, nema plate. U koliko se ode na bolovanje nema plate. Piloti Jat su najmanje placeni piloti, ne u regionu, nego u svetu. Pod stalnim pritiskom od odpustanja, ili najblaze - skidanjem sa letenja i umanjenjem plate. Piloti, kojih ima manjka (za razliku od opsteg misljenja) teraju se da rade po evropskom zakonu (normalno, ne i za evropske plate) koji je u suprotnosti sa nasim zakonom o radu, cime svesno se krsi radno vreme, a kompanija (Jat) pokriva nepravilnosti preko svojih veza, bas iz razloga manjka pilota. Vec godinama se leti na avionima, koji su iz dana u dan sve gori, a sve aljkavosti ostalih sluzbi, a pogotovo neisparavnih aviona padaju na teret pilota koji mora da obavi let. Pre tri dana se avion vratio nakon poletanja zbog nemogucnosti da uvuce stajni trap jer je mehanicar “zaboravio” da iz tockova izvuce sigurnosne klinove, ali ce na kraju ceh platiti piloti. U normalnim kompanijama ovo ne moze da se desi… Tako jedan dan, pa drugi, jedan mesec, pa drugi, godina za godinom. Na kraju, mora negde da pukne…. Mehanicari pre neki dan stupise u strak zbog neisplacene jedne zarade, a Jat pilotima duguje tri plate vec pet godina, slucaj se poteze po sudovima, medjutim i ako i oni kuci hrane decu kao i mehanicari, nikom nije palo na pamet da strajkom ugnjetava putnike.
A za sve zlurade koji Jat prizeljkuju nesrecu, evo kako to rade low cost kompanje, posto se to njima ne desava:
Slete na rulnu stazu, a promase pistu…
http://www.flyingfear.net/diary_of_a_flight_attendant/2009/04/ryanair-flight-lands-on-cagliari-taxiway-instead-of-runway/
Izlete sa piste…
http://blog.flightstory.net/658/pictures-ryanair-boeing-737-skids-off-runway-in-limoges/
Polome stajni trap…
http://www.flightglobal.com/airspace/forums/ryanair-737-ei-dyg-overruns-runway-during-rome-18079.aspx

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Low cost kompanije tipa Wizz, Ryan ili Easyjet dostojne su svakog prezira... Sta covek moze sa 15kg prtljaga? A za 3kg vise treba platiti i do 40Eura. Usteda? O prostoru za noge da i ne govorimo. Boarding po principu opstenarodnog zbega. Placanje za pice ili mizerni sandwich. Vlasnik RyanAir kaze: "Ja nisam ovde da ucinim ljude srecnim, ja sam ovde da obezbedim jevtine letove"!

HVALA - NE! Ja sam savrseno srecan leteci sa Star Alliance (uglavnom Lufthansa). A i JAT-om sam leteo par puta i u odnosu na Wizz je SUVO ZLATO. Ja bih pomislio kako bi bilo dobro da JAT udje u Star Alliance i slicnu vecu grupu (makar i Sky Team), da se tehnoloski osavremeni i obnovi flotu. A ne da se ugasi. Sto se mene tice, ja bih, da mogu, najradije ugasio RyanAir, EasyJet, Wizz, GermanWings i slicna sr...a, koja vredjaju ljudsko dostojanstvo, pre nego JAT. Letite malo raznim kompanijama pa se uverite i sami. A sto se kasnjenja tice, sa United sam, na domacim letovima unutar USA, imao vise kasnjenja nego sa JAT-om ikada. British Airways mi je izgubio vise prtljaga nego JAT (nije nikada). Malo razmisljanja na duzi rok, pre nego sto ishitreno donosimo sud o necemu.

ms

pre 14 godina

IATA (svetska agencija avio transporta) registruje svaki incident za svaku avio agenciju. Na osnovu toga rangira avio agencije.
JAT je odgovoran za ispravnost letelica JAT tehnika je samo izvrsilac servisa i servisiranje moze da obavi bilo koja licencirana ustanova (strana ili domaca) ali poslovanje sa stranim serviserima zahteva postovanje ugovora i isplatu po dogovanjima u predvidjenom roku.

Ako je JATu vazna reputacija trebalo be da povede mnogo vise racuna o svom poslovanju.
U suprotnom vrednost JATa ce i dalje devalvirati.

Dragan

pre 14 godina

Ovo je strasno sta se desava sa nasim monopolistima!!!
Sta jos treba da se desi , da ih neko konacno ZABRANI.
Bojim se da, dok se ne srusi ova neke krsina od aviona, niko nece nista uraditi.
Neka nam je Bog u pomoci!

slobo

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko je u centru paznje dogadjaj koji je po svojoj prirodi svakodnevnica u aviosaobracaju. Ljudima koji su veliki zagovornici "lowcost" kompanija i ukidanja nacionalnih aviokompanija bio to JAT ili neko drugi bih samo napomenuo da su samo za poslednje dvije godine i samo u Rimu, ti lowcostovi Ryanair i Easyjet imali vise isklizavanja sa piste. Iz bezbjednosnog aspekta to ne predstavlja nezgodu vec minorni incident. Ja nijesam JAT-ov putnik vec nekoliko godina, ali ne iz razloga da je nebezbjedan, niti iskljucivo zbog cijena karata, vec nekih drugih razloga kojima nije mjesto u ovoj vijesti.

Bojan

pre 14 godina

Tu kompaniju treba ukinuti pre nego sto se desi ono najgore!
Sa krila im otpadaju srafovi, skupi su i nebezbedni, neljubazni, posluju sa gubicima, novac trose na marketinske kampanje...
Treba sto pre ratifikovati opensky i pustiti druge da lete!

Predrag Alkesic

pre 14 godina

Kao sto sam ubedjen da je ovo prebijanje stranaca po ulicama neko namerno organizovao da bi jos vise ocrnio Srbiju u Evropi tako sam i ubedjen da neko namerno unistava JAT da bi ga prodao tajkunima za male pare. I suvise strajkova, kvarova, nesreca za tako kratko vreme. Kako je krenulo poslace JAT u stecaj a onda ce se naci neki nas ili strani "biznismen" koji ce kupiti firmu za male pare, a nasi ministri ce to predstaviti kao poslednju slamku spasa za posrnulo preduzece.
Koliko samo JAT ima nekretnina u zemlji i svetu. Pa to vredi vise nego cela flota aviona, a mislim da je to ustvari i pravi plen tajkuna.

handler

pre 14 godina

Isklizavanje sa piste se desava svim avio-kompanijama i nedavno se bas na beogradskom aerodromu desilo Lufthansi. Da li je zbog toga opasno leteti Lufthansom i da li neko poziva na gasenje ove kompanije?! Sitaucija u JAT-u nije dobra i odrazavnje ove avio-kompanije u zivotu je ekonomski neopravdano, ali ovaj incident nikakve veze sa tim, najverovatnije je uzrok mokra pista i losa procena pilota. A pre nego sto krene hajka na JAT-ove posade treba znati da su one odlicne u odnosu na vecinu posada zapadnih kompanija koje lete za Beograd - jer zapadne kompanije cesto koriste iznajmljene posade (iz raznih arapskih, africkih i azijskih zemalja) koje ne vaze za bas dobro obucene...

Živorad

pre 14 godina

U Srbiji u kakvoj živimo, i kakvom je i mi sami činimo, PARE su važnije od LJUDSKIH ŽIVOTA!
Neka me neko razuveri da nekoliko poslednjih dešavanja sa avionima nacionalne kompanije nema veze sa 'sukobom' ЈАТ-a i JAT tehnike, ili pak toliko puta viđenim scenariom 'srozavanja' ugleda i vrednosti kompanije kako bi je neko kupio za male pare.
PA LJUDI MAJKU MU.. uzmite se u pamet, bestraga vam glava!

Vesna

pre 14 godina

Pa baš sad, ni ranije ni kasnije...Niz "slučajnosti" kao i kod ovih što tuku strance po Beogradu...Pokazaće se. "Ne pada sneg da pokrije breg..."

jogi letac

pre 14 godina

Umesto da svi budu srecni sto se niko nije povredio, ljudi odmah krenuli da pljuju po JAT-u. Zaista je zalosno u kakvo se drustvo pretvaramo, puni jeda, iskompleksirani, uvek je tudje bolje nego nase. Ovakve se stvari svima desavaju, ziveci u Sev. Americi, sit se naputovah sto privatno, sto poslom, kasnjenja koliko hocete, namrgodjene face i ostalo. Po tom pitanju Jat nije ni bolji ni gori. Definitivno ima mesta za napredak, pre svega na finansijkom planu, znaci nama svakako treba nacionalna kompanija, ali bolja nego ova koju imamo. Zar zaista verujete da je nebo u UK, Francuskoj ili USA "slobodno" za svakoga???

Lufthansovac

pre 14 godina

Ne mogu da polemisem oko profesionalnosti pilota i kvaliteta aviona jer uglavnom letim Swissom te ne znam, ali ono sto je zaista iritantno u citavoj prici je da JAT uopste ne oseca potrebu da se izjasni o stvarima koje se desavaju u poslednje vreme. To su sve stura objasnjenja koja jedva da mozete naci na sajtu. A kad ih i ima uglavnom su tipa "nismo mi neka bedna niskobudzetna kompanija koja naplacuje toalet" ili "Wizzair samo iskoriscava napacene JATove putnike".

Samo tako arogantno ponasanje je dovoljan razlog da se razmisli sta i kako dalje sa nasim nacionalnim prevoznikom.

aleksandar

pre 14 godina

Jel znate šta je suština? To što će jat sutra da uplati jat tehnici iznos dugovanja. E sad mene zanima iz čisto logičkog načina razmišljanja ono što se kaže " od kojih para, ako je samo pre par dana direktor jata rekao da oni nemaju para da isplate taj dug ". To znači da će opet od para nas poreskih obveznika jat da pokriva svoje neznanje i nekvalitetno (ne)poslovanje. Dosta da država pokriva gubitaše! važno da su plate u jatu ogromne i redovne...

virtual pilot

pre 14 godina

Takve stavari se na zalaost desavaju svim kompanijama, mokra pista ponekad zna da napravi problem a cela prica se pomalo naduvava zbog proteklih dogadjaja. Naravno daleko od toga da sam srecan sto se ovo desilo, uzrok moze da bude i letelica i pilot a i oba u kombinaciji.
Nisam bas strucan ali to je ono sto znam. Po nekima bi JAT bio kriv i kada bi pri poletanju jato cvoraka preseklo putanju aviona i doslo do kvara motora sto se nedavno desilo jednom avionu (ne JATovom)

masha

pre 14 godina

Pa ljudi JAT je NAS avioprevoznik, mnogi od nas ce imati i njegove akcije...! Uopste ne razumem kako neko moze da navija protiv neceg iz svoje drzave! Ja uvek letim sa JATom kad god mogu i veoma sam zadovoljna! Sa drugim kompanijama i njihovim avionima i pilotima nisam uopste vise zadovoljna, naprotiv! Imamo sjajne pilote, tehniku, pretrazite net i videcete da JAT spada u najsigurnije avioprevoznike u svetu! Govorim o zvanicnim svetskim statistikama. Ne mogu da vas razumem koji tako govorite protiv. Ajde da vam nesto konkretno smeta, nego ste kompletno negativni :(

simon

pre 14 godina

Jat jeste kompanija koju treba prodati ili ugasiti, ali u poslednje vreme se dešava previše nezgoda. Neko pokušava da "dočara" javnosti kako kompanija, osim što ostvaruje loše poslovne rezultate, nije ni bezbedna. Na kraju će je neki "spasitelj" jeftino kupiti. Zatim, svetska ekonomska kriza je učinila da mnoge firme onaj koji ima novac može da kupi poprilično povoljno. Kriza će kod nas trajati još određeno vreme...Uostalom, sve će biti jasno kroz koji mesec, možda godinu!

Aleksandar

pre 14 godina

Ma daaajte ljudi, pa ovo je vec za Monti Pajtona!! Otpadaju tockovi, skliznjava sa piste, u gubicima... gasite vise tu kompaniju da se ne brukamo!! Pa ako bas moramo da imamo nacionalnog avio prevoznika, onda sve iz pocetka, po modelu "low cost" avio kompanija!

Za jotu

pre 14 godina

Ako je iskliznuo sa piste, znači da je imao sve točkove, odnosno spušten stajni trap. Takođe, to znači i da pilot nije baš sasvim promašio pistu prilikom sletanja. Sve je dobro što se dobro svrši.

Anonimus

pre 14 godina

Otvorite nebo za sve kompanije!!! Inače ne samo što smo ostali bez para sa JATom već ćemo početi i da ginemo. Sramota za vlast koja sprovodi ovako očigledne i loše monopole.

masha

pre 14 godina

Pa ljudi JAT je NAS avioprevoznik, mnogi od nas ce imati i njegove akcije...! Uopste ne razumem kako neko moze da navija protiv neceg iz svoje drzave! Ja uvek letim sa JATom kad god mogu i veoma sam zadovoljna! Sa drugim kompanijama i njihovim avionima i pilotima nisam uopste vise zadovoljna, naprotiv! Imamo sjajne pilote, tehniku, pretrazite net i videcete da JAT spada u najsigurnije avioprevoznike u svetu! Govorim o zvanicnim svetskim statistikama. Ne mogu da vas razumem koji tako govorite protiv. Ajde da vam nesto konkretno smeta, nego ste kompletno negativni :(

Anonimus

pre 14 godina

Otvorite nebo za sve kompanije!!! Inače ne samo što smo ostali bez para sa JATom već ćemo početi i da ginemo. Sramota za vlast koja sprovodi ovako očigledne i loše monopole.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Low cost kompanije tipa Wizz, Ryan ili Easyjet dostojne su svakog prezira... Sta covek moze sa 15kg prtljaga? A za 3kg vise treba platiti i do 40Eura. Usteda? O prostoru za noge da i ne govorimo. Boarding po principu opstenarodnog zbega. Placanje za pice ili mizerni sandwich. Vlasnik RyanAir kaze: "Ja nisam ovde da ucinim ljude srecnim, ja sam ovde da obezbedim jevtine letove"!

HVALA - NE! Ja sam savrseno srecan leteci sa Star Alliance (uglavnom Lufthansa). A i JAT-om sam leteo par puta i u odnosu na Wizz je SUVO ZLATO. Ja bih pomislio kako bi bilo dobro da JAT udje u Star Alliance i slicnu vecu grupu (makar i Sky Team), da se tehnoloski osavremeni i obnovi flotu. A ne da se ugasi. Sto se mene tice, ja bih, da mogu, najradije ugasio RyanAir, EasyJet, Wizz, GermanWings i slicna sr...a, koja vredjaju ljudsko dostojanstvo, pre nego JAT. Letite malo raznim kompanijama pa se uverite i sami. A sto se kasnjenja tice, sa United sam, na domacim letovima unutar USA, imao vise kasnjenja nego sa JAT-om ikada. British Airways mi je izgubio vise prtljaga nego JAT (nije nikada). Malo razmisljanja na duzi rok, pre nego sto ishitreno donosimo sud o necemu.

Za jotu

pre 14 godina

Ako je iskliznuo sa piste, znači da je imao sve točkove, odnosno spušten stajni trap. Takođe, to znači i da pilot nije baš sasvim promašio pistu prilikom sletanja. Sve je dobro što se dobro svrši.

slobo

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko je u centru paznje dogadjaj koji je po svojoj prirodi svakodnevnica u aviosaobracaju. Ljudima koji su veliki zagovornici "lowcost" kompanija i ukidanja nacionalnih aviokompanija bio to JAT ili neko drugi bih samo napomenuo da su samo za poslednje dvije godine i samo u Rimu, ti lowcostovi Ryanair i Easyjet imali vise isklizavanja sa piste. Iz bezbjednosnog aspekta to ne predstavlja nezgodu vec minorni incident. Ja nijesam JAT-ov putnik vec nekoliko godina, ali ne iz razloga da je nebezbjedan, niti iskljucivo zbog cijena karata, vec nekih drugih razloga kojima nije mjesto u ovoj vijesti.

jogi letac

pre 14 godina

Umesto da svi budu srecni sto se niko nije povredio, ljudi odmah krenuli da pljuju po JAT-u. Zaista je zalosno u kakvo se drustvo pretvaramo, puni jeda, iskompleksirani, uvek je tudje bolje nego nase. Ovakve se stvari svima desavaju, ziveci u Sev. Americi, sit se naputovah sto privatno, sto poslom, kasnjenja koliko hocete, namrgodjene face i ostalo. Po tom pitanju Jat nije ni bolji ni gori. Definitivno ima mesta za napredak, pre svega na finansijkom planu, znaci nama svakako treba nacionalna kompanija, ali bolja nego ova koju imamo. Zar zaista verujete da je nebo u UK, Francuskoj ili USA "slobodno" za svakoga???

Analiticar

pre 14 godina

... Ja volim low cost kompanije zato sto stedim mnogo mnogo novca i sto cesce mogu da putujem po Evropi i da posetim moje roditelje. Sto bi nekada bilo 1x do 2x godisnje sada je i do 4 puta godisnje poseta roditeljima i jos toliko letova po razlicitim destinacijama. Ja put dozivljavam kao nuzno zlo i za tih sat dva koliko provedem u avionu ne treba mi ni hrana ni mnogo mesta za noge. Sve sto nude low cost kompanije je dovoljno prosecnom coveku. Ono sto je nasem coveku potrebno je konkurentna cena. Otvorite nebo pa ko voli da leti Jatom ili ostalim velikim kompanijama i placa 3 do 5 puta vise samo napred... Ja sam za slobodno trziste pa nek se usled konkurencije formira cena, a ne ovako da se konkurenciji ne dozvoljava da lete. Samo jos za kraj: cetiri clana moje porodice za 2 sedmice lete za Rim. Cena 4 povratne karte manje od 200 evra (Temisvar-Rim-Temisvar) Ne treba nam sendvic u avionu, jescemo nesto u nekom Rimskom restoranu :)

Predrag Alkesic

pre 14 godina

Kao sto sam ubedjen da je ovo prebijanje stranaca po ulicama neko namerno organizovao da bi jos vise ocrnio Srbiju u Evropi tako sam i ubedjen da neko namerno unistava JAT da bi ga prodao tajkunima za male pare. I suvise strajkova, kvarova, nesreca za tako kratko vreme. Kako je krenulo poslace JAT u stecaj a onda ce se naci neki nas ili strani "biznismen" koji ce kupiti firmu za male pare, a nasi ministri ce to predstaviti kao poslednju slamku spasa za posrnulo preduzece.
Koliko samo JAT ima nekretnina u zemlji i svetu. Pa to vredi vise nego cela flota aviona, a mislim da je to ustvari i pravi plen tajkuna.

Bojan

pre 14 godina

Tu kompaniju treba ukinuti pre nego sto se desi ono najgore!
Sa krila im otpadaju srafovi, skupi su i nebezbedni, neljubazni, posluju sa gubicima, novac trose na marketinske kampanje...
Treba sto pre ratifikovati opensky i pustiti druge da lete!

Aleksandar

pre 14 godina

Ma daaajte ljudi, pa ovo je vec za Monti Pajtona!! Otpadaju tockovi, skliznjava sa piste, u gubicima... gasite vise tu kompaniju da se ne brukamo!! Pa ako bas moramo da imamo nacionalnog avio prevoznika, onda sve iz pocetka, po modelu "low cost" avio kompanija!

virtual pilot

pre 14 godina

Takve stavari se na zalaost desavaju svim kompanijama, mokra pista ponekad zna da napravi problem a cela prica se pomalo naduvava zbog proteklih dogadjaja. Naravno daleko od toga da sam srecan sto se ovo desilo, uzrok moze da bude i letelica i pilot a i oba u kombinaciji.
Nisam bas strucan ali to je ono sto znam. Po nekima bi JAT bio kriv i kada bi pri poletanju jato cvoraka preseklo putanju aviona i doslo do kvara motora sto se nedavno desilo jednom avionu (ne JATovom)

handler

pre 14 godina

Isklizavanje sa piste se desava svim avio-kompanijama i nedavno se bas na beogradskom aerodromu desilo Lufthansi. Da li je zbog toga opasno leteti Lufthansom i da li neko poziva na gasenje ove kompanije?! Sitaucija u JAT-u nije dobra i odrazavnje ove avio-kompanije u zivotu je ekonomski neopravdano, ali ovaj incident nikakve veze sa tim, najverovatnije je uzrok mokra pista i losa procena pilota. A pre nego sto krene hajka na JAT-ove posade treba znati da su one odlicne u odnosu na vecinu posada zapadnih kompanija koje lete za Beograd - jer zapadne kompanije cesto koriste iznajmljene posade (iz raznih arapskih, africkih i azijskih zemalja) koje ne vaze za bas dobro obucene...

Ivan

pre 14 godina

Koliko prosle godine Lufthansin avion je isto zbog tzv. "akvaplaninga" sleteo s piste na Beogradskom aerodromu. Dakle, i pored treniranosti posade - desava se da avion, zbog pomenutog fenomena, sklizne. Verovatno je problem u losem odvodu vode sa piste (zaprljani odvodi, vec se desavalo na tom aerodromu) te je bila malo veca kolicina vode koja je dovela do klizanja aviona - pri akvaplaningu avion se tesko moze kontrolisati i pri malim brzinama. Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ispravnoscu aviona, vec sa losim stanjem same piste ili rulne staze.

jovan

pre 14 godina

Na zalost, izgleda da je JAT dobio jos avion za rezervne delove. Sudeci po linkovanom videu, nisam siguran da mu desno krilo nije kompromitovano.
Ja mislim da je jedan od najvecih problema JATa, pored stare flote, i to sto jos uvek posluju ma nacin od pre dvadeset godina. Oni jos uvek rade sa papirnatim kartama i nisu ni u jednom sistemu za automatsko pretrazivanje i kupovinu karata. Drugim recima, masine koje vam automatski odredjuju moguce rute, JAT opste ne vide. Ljudi danas kupuju karte od kuce elektronskim putem i (medjunarodna) predstavnistva vise nisu potrebna i ne znam ko ih jos uvek ima. Licno sam daleko vise zapanjen neverovatnom poslovnom autizmu i neprilagodljivosti JATA nego preteranom staroscu aviona. Da je bilo ko od prethodnih direktora Jata zaista interesovalo da modernizuje kompaniju, barem sto se nacina poslovanja tice, i problem sa starim avionima bi bilo lakse resiti.

Pipi

pre 14 godina

Sve pohvale JAT-ovim posadama. Kako pilotima tako i stjuardesama i celom pomocnom osoblju. Godinama letim njihovim avionima i NIKADA nije bilo nikakvih vecih problema. Setite se samo kada je JAT poslednji put imao neki ne daj Boze, pad aviona? Mora da je bilo mnooogo davno. Ako neko zna podatak, molim da ga objavi. Inace, moja sestra je bila u ovom avionu danas. Ipak, to me nije nateralo da ospem paljbu po JAT-u. Jednostavno, desila se takva situacija. Razloge cemo saznati vrlo uskoro. Uglavnom, JAT-ovi piloti su na veoma dobrom glasu u svetu. Tako da cela ova hajka na JAT nije na mestu. A to sto se nema para za nove avione i tehniku treba se obratiti nadleznim licima koja nisu na vreme sankcionisala ekstremno velike plate svih bivsih, a mozda i sadasnjeg direktora. Sta bi sa onim Krishtom? Taj je samo nestao. Mislite o tome.

isg

pre 14 godina

Ne letim JAT-om iz jedinog rezloga sto ne leti na relacijama na kojima ja veoma cesto putujem. Kad sam leteo, obicno vezni let do Beograda, docekao bi me uvek iskren osmeh i dobrodoslica. Od cateringa su delili ono sto su imali, a to je cesto bilo i vise i bolje nego u drugim kompanijama. Pogledajte IATA statistike o bezbednosti i rangiranju kompanija, pa cete videti da JAT nije svetska elita, ali je iznad svetskog proseka (3 zvezdice, od 5, cini mi se). Samo sam jednom putovao low cost kompanijom i...nadam se, vise nikad. Mozda to nekom odgovara, ali meni ne - eto, jednostavno, putnici su razliciti i imaju razlicite zahteve. Eto, toliko. Nista nije ni dobro, ni lose, istina je obicno negde u sredini.

Živorad

pre 14 godina

U Srbiji u kakvoj živimo, i kakvom je i mi sami činimo, PARE su važnije od LJUDSKIH ŽIVOTA!
Neka me neko razuveri da nekoliko poslednjih dešavanja sa avionima nacionalne kompanije nema veze sa 'sukobom' ЈАТ-a i JAT tehnike, ili pak toliko puta viđenim scenariom 'srozavanja' ugleda i vrednosti kompanije kako bi je neko kupio za male pare.
PA LJUDI MAJKU MU.. uzmite se u pamet, bestraga vam glava!

Sofronije Leghorn

pre 14 godina

Kada se radi u nenormalnim uslovima, ovo je rezultat. Piloti su jedini radnici u Jat koji rade na normu. Ako se ne ostvari odredjen broj sati, nema plate. U koliko se ode na bolovanje nema plate. Piloti Jat su najmanje placeni piloti, ne u regionu, nego u svetu. Pod stalnim pritiskom od odpustanja, ili najblaze - skidanjem sa letenja i umanjenjem plate. Piloti, kojih ima manjka (za razliku od opsteg misljenja) teraju se da rade po evropskom zakonu (normalno, ne i za evropske plate) koji je u suprotnosti sa nasim zakonom o radu, cime svesno se krsi radno vreme, a kompanija (Jat) pokriva nepravilnosti preko svojih veza, bas iz razloga manjka pilota. Vec godinama se leti na avionima, koji su iz dana u dan sve gori, a sve aljkavosti ostalih sluzbi, a pogotovo neisparavnih aviona padaju na teret pilota koji mora da obavi let. Pre tri dana se avion vratio nakon poletanja zbog nemogucnosti da uvuce stajni trap jer je mehanicar “zaboravio” da iz tockova izvuce sigurnosne klinove, ali ce na kraju ceh platiti piloti. U normalnim kompanijama ovo ne moze da se desi… Tako jedan dan, pa drugi, jedan mesec, pa drugi, godina za godinom. Na kraju, mora negde da pukne…. Mehanicari pre neki dan stupise u strak zbog neisplacene jedne zarade, a Jat pilotima duguje tri plate vec pet godina, slucaj se poteze po sudovima, medjutim i ako i oni kuci hrane decu kao i mehanicari, nikom nije palo na pamet da strajkom ugnjetava putnike.
A za sve zlurade koji Jat prizeljkuju nesrecu, evo kako to rade low cost kompanje, posto se to njima ne desava:
Slete na rulnu stazu, a promase pistu…
http://www.flyingfear.net/diary_of_a_flight_attendant/2009/04/ryanair-flight-lands-on-cagliari-taxiway-instead-of-runway/
Izlete sa piste…
http://blog.flightstory.net/658/pictures-ryanair-boeing-737-skids-off-runway-in-limoges/
Polome stajni trap…
http://www.flightglobal.com/airspace/forums/ryanair-737-ei-dyg-overruns-runway-during-rome-18079.aspx

B.M

pre 14 godina

Da, JAT ima neki nemoguci sistem i prirodu letenja a opet nista nije u saglasnosti sa cenom karata. Ja letim iz Amsterdama za Beograd iskljucivo Swiss-om ili Austrian Airlines-om. Pazi ovo, prvo sto JAT cesto ima samo jedan raspored letenja tako da mozete da letite direktno Ams- BG za povratnu kartu od nekih 350-400 eura, sto je skandal( ali NEMA jeftinije pa da moze da se bira) drugo, sto se deshava da iz BG odete direktno za Ams, pa se onda vratite sa presesanjem u Briselu. Prvo Brisel je samo 20 min avionom od Amsterdama, samo sto poleti odmah sleti. Onda se tu iskrcavaju jedni putnici a ukrcavaju drugi koji lete za BG. Za to vreme SVI CEKAJU U AVIONU VEZANI. Jednom sam ishao za Ams iz Bg, stigao za 1h 30 min do Brisela, onda u Briselu cekao 2 h u avionu jer nesto posada nije imala ispravna dokumenta, onda smo uzleteli i stigli za 15 min na Schiphol. Tako da, vishe mi se isplati da presedam u Becu il Cirihu nego ovako. Vrlo cesto jeftinije i za 150 eura.
A ovo isklizavanje sa piste, tu netreba dramu praviti jer to se deshava i nije nista posebno za razmatranje.

Korupcija

pre 14 godina

Da bismo dobili ozbiljnu kompaniju, ili ovu da prodamo, potrebno je da stranke prestanu da se finansiraju od para javnih preduzeća. Krišto je samo metafora procenta, provizije... I posle Krišta - Krišto.

aleksandar

pre 14 godina

Jel znate šta je suština? To što će jat sutra da uplati jat tehnici iznos dugovanja. E sad mene zanima iz čisto logičkog načina razmišljanja ono što se kaže " od kojih para, ako je samo pre par dana direktor jata rekao da oni nemaju para da isplate taj dug ". To znači da će opet od para nas poreskih obveznika jat da pokriva svoje neznanje i nekvalitetno (ne)poslovanje. Dosta da država pokriva gubitaše! važno da su plate u jatu ogromne i redovne...

simon

pre 14 godina

Jat jeste kompanija koju treba prodati ili ugasiti, ali u poslednje vreme se dešava previše nezgoda. Neko pokušava da "dočara" javnosti kako kompanija, osim što ostvaruje loše poslovne rezultate, nije ni bezbedna. Na kraju će je neki "spasitelj" jeftino kupiti. Zatim, svetska ekonomska kriza je učinila da mnoge firme onaj koji ima novac može da kupi poprilično povoljno. Kriza će kod nas trajati još određeno vreme...Uostalom, sve će biti jasno kroz koji mesec, možda godinu!

Igor Hesse

pre 14 godina

Nezgode poput ovih tipa zaboravljanje osigurača u stajnom trapu, isklizavanje sa piste, dešavaju se i mnogo jačim firmama od JAT-a. Bitno da su i posada i putnici živi i zdravi !
Problem je u sledecem, JAT treba da vode sposobni ljudi. Dosta je poslovanja sa gubicima, koji se pokrivaju iz dzepa poreskih obveznika. Takodje nepotreban tj. suvišan kadar otpustiti.Sa dobrim pilotima, koje JAT vec ima i sa kvalitetnim (mislim stvarno kvalitetnim) rukovodstvom i dobrim marketingom kao i modernom avio flotom (kupljenom na kredit) JAT bi bio uspesna firma koja bi funkcionisala i uz jaku konkurenciju.Druga moguća opcija je dalji sunovrat po pitanju svega, sto bi mozda islo nekom da ruku , da ih kupi jeftino !

Misho

pre 14 godina

Ili je greska pilota ili je avion bio neispravan! Kakve veze ima sto je bilo kisno vreme, avion je napravljen da moze i po snegu da slece i uzlece bez problema.

Rope

pre 14 godina

Jedini nacin da se spasi nacionalni avio prevoznik je da Misko ili neko drugi od srpskih tajkuna kupi kompaniju za dz...hahaha (malo sarkazma...).
I vrapcima na grani jasno je o cemu se radi.
Svaka cast patriotima koji koriste JA. Za mene su oni zavsrena prica. Intenzivno sam putovao zbog biznisa i moja firma ne dozvoljava da letimo Jatom. S pravim razlogom - jedni su od najgorih...skupi i nepouzdani (lista mojih prituzbi bila bi isuvise duga za ovo mesto). Svi oni koji su trebali nekakvu pomoc i pokusali nazvati "customer service" znaju o cemu pricam.

Dragan

pre 14 godina

Ovo je strasno sta se desava sa nasim monopolistima!!!
Sta jos treba da se desi , da ih neko konacno ZABRANI.
Bojim se da, dok se ne srusi ova neke krsina od aviona, niko nece nista uraditi.
Neka nam je Bog u pomoci!

Lufthansovac

pre 14 godina

Ne mogu da polemisem oko profesionalnosti pilota i kvaliteta aviona jer uglavnom letim Swissom te ne znam, ali ono sto je zaista iritantno u citavoj prici je da JAT uopste ne oseca potrebu da se izjasni o stvarima koje se desavaju u poslednje vreme. To su sve stura objasnjenja koja jedva da mozete naci na sajtu. A kad ih i ima uglavnom su tipa "nismo mi neka bedna niskobudzetna kompanija koja naplacuje toalet" ili "Wizzair samo iskoriscava napacene JATove putnike".

Samo tako arogantno ponasanje je dovoljan razlog da se razmisli sta i kako dalje sa nasim nacionalnim prevoznikom.

Vesna

pre 14 godina

Pa baš sad, ni ranije ni kasnije...Niz "slučajnosti" kao i kod ovih što tuku strance po Beogradu...Pokazaće se. "Ne pada sneg da pokrije breg..."

slavisa spasic

pre 14 godina

prvo bi zeleo da se zahvalim pilotu jata na liniji 420 za Istanbul i osoblju na ljubaznosti i prisebnosti prilikom danasnjeg izletanja sa piste.inace na ovoj linije letim 4 puta mesecno i mogu vam reci da imamo najbolje pilote,i nemam nameru da menjam kompaniju a zahvaljujuci prisebnosti pilota nije doslo do tragedije,a mogli bi malo ispitati strajkace "jat tehnike"zasto je doslo do klizanja a to je video i veliki br putnika.hvala pilotu i Bog ga blagoslovio!

Max

pre 14 godina

Uz svo moje mišljenje kako je menadžment JAT-a nesposoban za takav posao i da JAT kao kompanija treba da služi za primer kako se takav posao ne radi OVO IPAK NEMA VEZE SA SVIM TIM.
Akvaplaning je sasvim normalna neprijatna pojava koja više govori o lošim uslovima i lošem radu na sletnom aerodromu nego o JAT-u.
Naprotiv. Ovo govori da u JAT-u postoje stručni i iskusni letači jer ovo je moglo izuzetno lako da se završi katastrofalno.

Svaka čast pilotima. Ovo je sletanje i situacija koja zahteva iskreni aplauz na kraju.
Avion je manje bitan. Bitno je bilo spasiti putnike. Cenite to.

Srdjan NS

pre 14 godina

U tom JAT-u ne valja nista osim reklame i pilota! A ni ovo nase, drzavno, JATo nema nista drugo osim dobrog pilota i reklame na CNN-u! :D

kizas

pre 14 godina

Retko kad letim JAT-om ali je ovo jos jedan pokazatelj da nesto ne valja i ne funkcionise u ovoj nasoj kompaniji. Sto rece jedan od strucnjaka u intervju pre nekoliko dana da ga treba hitno ugasiti!Ovako kako radi sve se obija o nas gradjane koji placamo preskupu i neprofatibilnu nacionalnu kompaniju sa starim i nesigurnim avionima!

Srle

pre 14 godina

Vidite, to, da li neko smisljeno organizuje kampanju protiv JAT/a da bi ga upropastio i kupio za male pare, apsolutno je irelevantno sa stanovista procene putnika da li je bezbedno putovati takvom jednom kompanijom. Jer, meni kada razmisljam o svom zivotu apsolutno nije bitno da li JAT propada zbog ovoga ili zbog onoga, bas kao sto i roditeljima Brisa Tatona apsolutno ne znaci da li su im sina ubili iz politickih ili navijackih razloga, uglavnom cinjenica odsustva bezbednosti ostaje bez obzira na uzroke...

ms

pre 14 godina

IATA (svetska agencija avio transporta) registruje svaki incident za svaku avio agenciju. Na osnovu toga rangira avio agencije.
JAT je odgovoran za ispravnost letelica JAT tehnika je samo izvrsilac servisa i servisiranje moze da obavi bilo koja licencirana ustanova (strana ili domaca) ali poslovanje sa stranim serviserima zahteva postovanje ugovora i isplatu po dogovanjima u predvidjenom roku.

Ako je JATu vazna reputacija trebalo be da povede mnogo vise racuna o svom poslovanju.
U suprotnom vrednost JATa ce i dalje devalvirati.

gugle

pre 14 godina

Izgleda da nije stavio pneumatike za kisu :). Obzirom na okolnosti, opremljenost i starost JAT-ove flote, mnogo smo bezbedniji i od jacih kompanija.

Jat kopilot

pre 14 godina

Sledece sto cemo cuti je da je prinudno sleteo avion JAT-a zbog kvara na motoru...Ucinice sve da raskrinkaju i rasprodaju nerentabilnu, nistavnu nacionalnu kompaniju.Sve je lepo isplanirano. Slicna prica kao i sve velike drzavne firme prodate budzasto...

Milan Kosanović

pre 14 godina

Kao saobraćajni pilot, dakle kolega ljudi koji su se našli na udaru mnogih komentara, želeo bih da pomognem da se utisci razluče od činjenica u ovom slučaju:

1. Istraga nije završena, tako da ne znamo zašto se udes dogodio. Ne znamo čak ni da li se dogodio tokom sletanja (usporavanja na pisti), ili tokom rulanja (izlaska sa piste)

2. Iako ekonomska situacija u kompaniji ima veze sa bezbednošću letenja, još uvek ne znamo zašto se udes dogodio, pa samim tim ne znamo da li je neki od ekonomskih faktora doprineo udesu. Ako se istraga sprovede dosledno po Aneksu 13 ICAO i to će se saznati

3. Putnici sude o kvalitetu pilota na osnovu toga kakvu objavu ovi naprave u toku leta i na osnovu vertikalne brzine aviona u trenutku dodira piste na sletanju, a ne na osnovu objektivne procene stručnosti, pa izjave o tome kako su naši piloti najbolji i/ili kako su ovi piloti iz istambulskog udesa heroji samo doprinose da se pitanja koja treba postaviti i na koja treba naći odgovore pobrkaju. Osim što jasno govore o nestručnosti osobe koja komentariše, iako svedoče o lojalnosti JAT-u i najboljim namerama

4. Ko želi dobro ne samo JAT-u, već saobraćajnoj avijaciji u Srbiji uopšte, treba da postavlja obaveštena i relevantna pitanja i da ne brka kategorije o kojima se razgovara. Dakle, početak priče o bilo kom udesu je da se ništa ne zna i da je sve moguće, tok je solidna, stručna i nadasve neutralna istraga, a zaključak je javni i potpuni izveštaj komisije.

5. Ekonomska pitanja ostavljam ekonomistima i stručnjacima za planiranje vazdušnog saobraćaja.

sonebg

pre 14 godina

Pogledajte strip u novinama od juce (ne znam da li smem da napisem kojim). Putnici guraju avion a pilot komentarise "Desna guma mi je od Juga pa malo vuce" i sledece "Ako ne poleti teraj desno na auto put" I slatko se nasmejao, ali par sati kasnije nije bilo bas smesno.

Zoe

pre 14 godina

U svakom slucaju pohvale posadi JAT-a. JAT na zalost zaposljava ljude koji bi za mnogo vise para mogli da rade za postene kompanije. Posle nekoliko kvarova na masinama koje sam licno dozivela na destinaciji Beograd-Berlin u samo 1 godini i posle redovnog visesatnog kasnjenja bez objasnjenja, nemam vise nameru da letim ovom kompanijom dok se ne izmene masine ili rukovodstvo...

max

pre 14 godina

Setite se da su upravo Turci dovukli sajle za zaustavljanje na onaj miting Batajnica 2009, iz straha od akvaplaninga. Ko je ikada bio u Turskoj zna kako izgleda kada se olujna kiša u Anadoliji ukombinuje sa glinenom prašinom i kako se dobije tanak film vrlo klizavog blata na putu, pisti ili bilo čemu glatkom.

masha

pre 14 godina

Pa ljudi JAT je NAS avioprevoznik, mnogi od nas ce imati i njegove akcije...! Uopste ne razumem kako neko moze da navija protiv neceg iz svoje drzave! Ja uvek letim sa JATom kad god mogu i veoma sam zadovoljna! Sa drugim kompanijama i njihovim avionima i pilotima nisam uopste vise zadovoljna, naprotiv! Imamo sjajne pilote, tehniku, pretrazite net i videcete da JAT spada u najsigurnije avioprevoznike u svetu! Govorim o zvanicnim svetskim statistikama. Ne mogu da vas razumem koji tako govorite protiv. Ajde da vam nesto konkretno smeta, nego ste kompletno negativni :(

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Low cost kompanije tipa Wizz, Ryan ili Easyjet dostojne su svakog prezira... Sta covek moze sa 15kg prtljaga? A za 3kg vise treba platiti i do 40Eura. Usteda? O prostoru za noge da i ne govorimo. Boarding po principu opstenarodnog zbega. Placanje za pice ili mizerni sandwich. Vlasnik RyanAir kaze: "Ja nisam ovde da ucinim ljude srecnim, ja sam ovde da obezbedim jevtine letove"!

HVALA - NE! Ja sam savrseno srecan leteci sa Star Alliance (uglavnom Lufthansa). A i JAT-om sam leteo par puta i u odnosu na Wizz je SUVO ZLATO. Ja bih pomislio kako bi bilo dobro da JAT udje u Star Alliance i slicnu vecu grupu (makar i Sky Team), da se tehnoloski osavremeni i obnovi flotu. A ne da se ugasi. Sto se mene tice, ja bih, da mogu, najradije ugasio RyanAir, EasyJet, Wizz, GermanWings i slicna sr...a, koja vredjaju ljudsko dostojanstvo, pre nego JAT. Letite malo raznim kompanijama pa se uverite i sami. A sto se kasnjenja tice, sa United sam, na domacim letovima unutar USA, imao vise kasnjenja nego sa JAT-om ikada. British Airways mi je izgubio vise prtljaga nego JAT (nije nikada). Malo razmisljanja na duzi rok, pre nego sto ishitreno donosimo sud o necemu.

Aleksandar

pre 14 godina

Ma daaajte ljudi, pa ovo je vec za Monti Pajtona!! Otpadaju tockovi, skliznjava sa piste, u gubicima... gasite vise tu kompaniju da se ne brukamo!! Pa ako bas moramo da imamo nacionalnog avio prevoznika, onda sve iz pocetka, po modelu "low cost" avio kompanija!

Bojan

pre 14 godina

Tu kompaniju treba ukinuti pre nego sto se desi ono najgore!
Sa krila im otpadaju srafovi, skupi su i nebezbedni, neljubazni, posluju sa gubicima, novac trose na marketinske kampanje...
Treba sto pre ratifikovati opensky i pustiti druge da lete!

Anonimus

pre 14 godina

Otvorite nebo za sve kompanije!!! Inače ne samo što smo ostali bez para sa JATom već ćemo početi i da ginemo. Sramota za vlast koja sprovodi ovako očigledne i loše monopole.

slobo

pre 14 godina

Nevjerovatno je koliko je u centru paznje dogadjaj koji je po svojoj prirodi svakodnevnica u aviosaobracaju. Ljudima koji su veliki zagovornici "lowcost" kompanija i ukidanja nacionalnih aviokompanija bio to JAT ili neko drugi bih samo napomenuo da su samo za poslednje dvije godine i samo u Rimu, ti lowcostovi Ryanair i Easyjet imali vise isklizavanja sa piste. Iz bezbjednosnog aspekta to ne predstavlja nezgodu vec minorni incident. Ja nijesam JAT-ov putnik vec nekoliko godina, ali ne iz razloga da je nebezbjedan, niti iskljucivo zbog cijena karata, vec nekih drugih razloga kojima nije mjesto u ovoj vijesti.

Dragan

pre 14 godina

Ovo je strasno sta se desava sa nasim monopolistima!!!
Sta jos treba da se desi , da ih neko konacno ZABRANI.
Bojim se da, dok se ne srusi ova neke krsina od aviona, niko nece nista uraditi.
Neka nam je Bog u pomoci!

isg

pre 14 godina

Ne letim JAT-om iz jedinog rezloga sto ne leti na relacijama na kojima ja veoma cesto putujem. Kad sam leteo, obicno vezni let do Beograda, docekao bi me uvek iskren osmeh i dobrodoslica. Od cateringa su delili ono sto su imali, a to je cesto bilo i vise i bolje nego u drugim kompanijama. Pogledajte IATA statistike o bezbednosti i rangiranju kompanija, pa cete videti da JAT nije svetska elita, ali je iznad svetskog proseka (3 zvezdice, od 5, cini mi se). Samo sam jednom putovao low cost kompanijom i...nadam se, vise nikad. Mozda to nekom odgovara, ali meni ne - eto, jednostavno, putnici su razliciti i imaju razlicite zahteve. Eto, toliko. Nista nije ni dobro, ni lose, istina je obicno negde u sredini.

simon

pre 14 godina

Jat jeste kompanija koju treba prodati ili ugasiti, ali u poslednje vreme se dešava previše nezgoda. Neko pokušava da "dočara" javnosti kako kompanija, osim što ostvaruje loše poslovne rezultate, nije ni bezbedna. Na kraju će je neki "spasitelj" jeftino kupiti. Zatim, svetska ekonomska kriza je učinila da mnoge firme onaj koji ima novac može da kupi poprilično povoljno. Kriza će kod nas trajati još određeno vreme...Uostalom, sve će biti jasno kroz koji mesec, možda godinu!

Pipi

pre 14 godina

Sve pohvale JAT-ovim posadama. Kako pilotima tako i stjuardesama i celom pomocnom osoblju. Godinama letim njihovim avionima i NIKADA nije bilo nikakvih vecih problema. Setite se samo kada je JAT poslednji put imao neki ne daj Boze, pad aviona? Mora da je bilo mnooogo davno. Ako neko zna podatak, molim da ga objavi. Inace, moja sestra je bila u ovom avionu danas. Ipak, to me nije nateralo da ospem paljbu po JAT-u. Jednostavno, desila se takva situacija. Razloge cemo saznati vrlo uskoro. Uglavnom, JAT-ovi piloti su na veoma dobrom glasu u svetu. Tako da cela ova hajka na JAT nije na mestu. A to sto se nema para za nove avione i tehniku treba se obratiti nadleznim licima koja nisu na vreme sankcionisala ekstremno velike plate svih bivsih, a mozda i sadasnjeg direktora. Sta bi sa onim Krishtom? Taj je samo nestao. Mislite o tome.

jogi letac

pre 14 godina

Umesto da svi budu srecni sto se niko nije povredio, ljudi odmah krenuli da pljuju po JAT-u. Zaista je zalosno u kakvo se drustvo pretvaramo, puni jeda, iskompleksirani, uvek je tudje bolje nego nase. Ovakve se stvari svima desavaju, ziveci u Sev. Americi, sit se naputovah sto privatno, sto poslom, kasnjenja koliko hocete, namrgodjene face i ostalo. Po tom pitanju Jat nije ni bolji ni gori. Definitivno ima mesta za napredak, pre svega na finansijkom planu, znaci nama svakako treba nacionalna kompanija, ali bolja nego ova koju imamo. Zar zaista verujete da je nebo u UK, Francuskoj ili USA "slobodno" za svakoga???

Misho

pre 14 godina

Ili je greska pilota ili je avion bio neispravan! Kakve veze ima sto je bilo kisno vreme, avion je napravljen da moze i po snegu da slece i uzlece bez problema.

Sofronije Leghorn

pre 14 godina

Kada se radi u nenormalnim uslovima, ovo je rezultat. Piloti su jedini radnici u Jat koji rade na normu. Ako se ne ostvari odredjen broj sati, nema plate. U koliko se ode na bolovanje nema plate. Piloti Jat su najmanje placeni piloti, ne u regionu, nego u svetu. Pod stalnim pritiskom od odpustanja, ili najblaze - skidanjem sa letenja i umanjenjem plate. Piloti, kojih ima manjka (za razliku od opsteg misljenja) teraju se da rade po evropskom zakonu (normalno, ne i za evropske plate) koji je u suprotnosti sa nasim zakonom o radu, cime svesno se krsi radno vreme, a kompanija (Jat) pokriva nepravilnosti preko svojih veza, bas iz razloga manjka pilota. Vec godinama se leti na avionima, koji su iz dana u dan sve gori, a sve aljkavosti ostalih sluzbi, a pogotovo neisparavnih aviona padaju na teret pilota koji mora da obavi let. Pre tri dana se avion vratio nakon poletanja zbog nemogucnosti da uvuce stajni trap jer je mehanicar “zaboravio” da iz tockova izvuce sigurnosne klinove, ali ce na kraju ceh platiti piloti. U normalnim kompanijama ovo ne moze da se desi… Tako jedan dan, pa drugi, jedan mesec, pa drugi, godina za godinom. Na kraju, mora negde da pukne…. Mehanicari pre neki dan stupise u strak zbog neisplacene jedne zarade, a Jat pilotima duguje tri plate vec pet godina, slucaj se poteze po sudovima, medjutim i ako i oni kuci hrane decu kao i mehanicari, nikom nije palo na pamet da strajkom ugnjetava putnike.
A za sve zlurade koji Jat prizeljkuju nesrecu, evo kako to rade low cost kompanje, posto se to njima ne desava:
Slete na rulnu stazu, a promase pistu…
http://www.flyingfear.net/diary_of_a_flight_attendant/2009/04/ryanair-flight-lands-on-cagliari-taxiway-instead-of-runway/
Izlete sa piste…
http://blog.flightstory.net/658/pictures-ryanair-boeing-737-skids-off-runway-in-limoges/
Polome stajni trap…
http://www.flightglobal.com/airspace/forums/ryanair-737-ei-dyg-overruns-runway-during-rome-18079.aspx

Srle

pre 14 godina

Vidite, to, da li neko smisljeno organizuje kampanju protiv JAT/a da bi ga upropastio i kupio za male pare, apsolutno je irelevantno sa stanovista procene putnika da li je bezbedno putovati takvom jednom kompanijom. Jer, meni kada razmisljam o svom zivotu apsolutno nije bitno da li JAT propada zbog ovoga ili zbog onoga, bas kao sto i roditeljima Brisa Tatona apsolutno ne znaci da li su im sina ubili iz politickih ili navijackih razloga, uglavnom cinjenica odsustva bezbednosti ostaje bez obzira na uzroke...

Živorad

pre 14 godina

U Srbiji u kakvoj živimo, i kakvom je i mi sami činimo, PARE su važnije od LJUDSKIH ŽIVOTA!
Neka me neko razuveri da nekoliko poslednjih dešavanja sa avionima nacionalne kompanije nema veze sa 'sukobom' ЈАТ-a i JAT tehnike, ili pak toliko puta viđenim scenariom 'srozavanja' ugleda i vrednosti kompanije kako bi je neko kupio za male pare.
PA LJUDI MAJKU MU.. uzmite se u pamet, bestraga vam glava!

Za jotu

pre 14 godina

Ako je iskliznuo sa piste, znači da je imao sve točkove, odnosno spušten stajni trap. Takođe, to znači i da pilot nije baš sasvim promašio pistu prilikom sletanja. Sve je dobro što se dobro svrši.

kizas

pre 14 godina

Retko kad letim JAT-om ali je ovo jos jedan pokazatelj da nesto ne valja i ne funkcionise u ovoj nasoj kompaniji. Sto rece jedan od strucnjaka u intervju pre nekoliko dana da ga treba hitno ugasiti!Ovako kako radi sve se obija o nas gradjane koji placamo preskupu i neprofatibilnu nacionalnu kompaniju sa starim i nesigurnim avionima!

virtual pilot

pre 14 godina

Takve stavari se na zalaost desavaju svim kompanijama, mokra pista ponekad zna da napravi problem a cela prica se pomalo naduvava zbog proteklih dogadjaja. Naravno daleko od toga da sam srecan sto se ovo desilo, uzrok moze da bude i letelica i pilot a i oba u kombinaciji.
Nisam bas strucan ali to je ono sto znam. Po nekima bi JAT bio kriv i kada bi pri poletanju jato cvoraka preseklo putanju aviona i doslo do kvara motora sto se nedavno desilo jednom avionu (ne JATovom)

jovan

pre 14 godina

Na zalost, izgleda da je JAT dobio jos avion za rezervne delove. Sudeci po linkovanom videu, nisam siguran da mu desno krilo nije kompromitovano.
Ja mislim da je jedan od najvecih problema JATa, pored stare flote, i to sto jos uvek posluju ma nacin od pre dvadeset godina. Oni jos uvek rade sa papirnatim kartama i nisu ni u jednom sistemu za automatsko pretrazivanje i kupovinu karata. Drugim recima, masine koje vam automatski odredjuju moguce rute, JAT opste ne vide. Ljudi danas kupuju karte od kuce elektronskim putem i (medjunarodna) predstavnistva vise nisu potrebna i ne znam ko ih jos uvek ima. Licno sam daleko vise zapanjen neverovatnom poslovnom autizmu i neprilagodljivosti JATA nego preteranom staroscu aviona. Da je bilo ko od prethodnih direktora Jata zaista interesovalo da modernizuje kompaniju, barem sto se nacina poslovanja tice, i problem sa starim avionima bi bilo lakse resiti.

Rope

pre 14 godina

Jedini nacin da se spasi nacionalni avio prevoznik je da Misko ili neko drugi od srpskih tajkuna kupi kompaniju za dz...hahaha (malo sarkazma...).
I vrapcima na grani jasno je o cemu se radi.
Svaka cast patriotima koji koriste JA. Za mene su oni zavsrena prica. Intenzivno sam putovao zbog biznisa i moja firma ne dozvoljava da letimo Jatom. S pravim razlogom - jedni su od najgorih...skupi i nepouzdani (lista mojih prituzbi bila bi isuvise duga za ovo mesto). Svi oni koji su trebali nekakvu pomoc i pokusali nazvati "customer service" znaju o cemu pricam.

B.M

pre 14 godina

Da, JAT ima neki nemoguci sistem i prirodu letenja a opet nista nije u saglasnosti sa cenom karata. Ja letim iz Amsterdama za Beograd iskljucivo Swiss-om ili Austrian Airlines-om. Pazi ovo, prvo sto JAT cesto ima samo jedan raspored letenja tako da mozete da letite direktno Ams- BG za povratnu kartu od nekih 350-400 eura, sto je skandal( ali NEMA jeftinije pa da moze da se bira) drugo, sto se deshava da iz BG odete direktno za Ams, pa se onda vratite sa presesanjem u Briselu. Prvo Brisel je samo 20 min avionom od Amsterdama, samo sto poleti odmah sleti. Onda se tu iskrcavaju jedni putnici a ukrcavaju drugi koji lete za BG. Za to vreme SVI CEKAJU U AVIONU VEZANI. Jednom sam ishao za Ams iz Bg, stigao za 1h 30 min do Brisela, onda u Briselu cekao 2 h u avionu jer nesto posada nije imala ispravna dokumenta, onda smo uzleteli i stigli za 15 min na Schiphol. Tako da, vishe mi se isplati da presedam u Becu il Cirihu nego ovako. Vrlo cesto jeftinije i za 150 eura.
A ovo isklizavanje sa piste, tu netreba dramu praviti jer to se deshava i nije nista posebno za razmatranje.

slavisa spasic

pre 14 godina

prvo bi zeleo da se zahvalim pilotu jata na liniji 420 za Istanbul i osoblju na ljubaznosti i prisebnosti prilikom danasnjeg izletanja sa piste.inace na ovoj linije letim 4 puta mesecno i mogu vam reci da imamo najbolje pilote,i nemam nameru da menjam kompaniju a zahvaljujuci prisebnosti pilota nije doslo do tragedije,a mogli bi malo ispitati strajkace "jat tehnike"zasto je doslo do klizanja a to je video i veliki br putnika.hvala pilotu i Bog ga blagoslovio!

Analiticar

pre 14 godina

... Ja volim low cost kompanije zato sto stedim mnogo mnogo novca i sto cesce mogu da putujem po Evropi i da posetim moje roditelje. Sto bi nekada bilo 1x do 2x godisnje sada je i do 4 puta godisnje poseta roditeljima i jos toliko letova po razlicitim destinacijama. Ja put dozivljavam kao nuzno zlo i za tih sat dva koliko provedem u avionu ne treba mi ni hrana ni mnogo mesta za noge. Sve sto nude low cost kompanije je dovoljno prosecnom coveku. Ono sto je nasem coveku potrebno je konkurentna cena. Otvorite nebo pa ko voli da leti Jatom ili ostalim velikim kompanijama i placa 3 do 5 puta vise samo napred... Ja sam za slobodno trziste pa nek se usled konkurencije formira cena, a ne ovako da se konkurenciji ne dozvoljava da lete. Samo jos za kraj: cetiri clana moje porodice za 2 sedmice lete za Rim. Cena 4 povratne karte manje od 200 evra (Temisvar-Rim-Temisvar) Ne treba nam sendvic u avionu, jescemo nesto u nekom Rimskom restoranu :)

handler

pre 14 godina

Isklizavanje sa piste se desava svim avio-kompanijama i nedavno se bas na beogradskom aerodromu desilo Lufthansi. Da li je zbog toga opasno leteti Lufthansom i da li neko poziva na gasenje ove kompanije?! Sitaucija u JAT-u nije dobra i odrazavnje ove avio-kompanije u zivotu je ekonomski neopravdano, ali ovaj incident nikakve veze sa tim, najverovatnije je uzrok mokra pista i losa procena pilota. A pre nego sto krene hajka na JAT-ove posade treba znati da su one odlicne u odnosu na vecinu posada zapadnih kompanija koje lete za Beograd - jer zapadne kompanije cesto koriste iznajmljene posade (iz raznih arapskih, africkih i azijskih zemalja) koje ne vaze za bas dobro obucene...

Ivan

pre 14 godina

Koliko prosle godine Lufthansin avion je isto zbog tzv. "akvaplaninga" sleteo s piste na Beogradskom aerodromu. Dakle, i pored treniranosti posade - desava se da avion, zbog pomenutog fenomena, sklizne. Verovatno je problem u losem odvodu vode sa piste (zaprljani odvodi, vec se desavalo na tom aerodromu) te je bila malo veca kolicina vode koja je dovela do klizanja aviona - pri akvaplaningu avion se tesko moze kontrolisati i pri malim brzinama. Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ispravnoscu aviona, vec sa losim stanjem same piste ili rulne staze.

Lufthansovac

pre 14 godina

Ne mogu da polemisem oko profesionalnosti pilota i kvaliteta aviona jer uglavnom letim Swissom te ne znam, ali ono sto je zaista iritantno u citavoj prici je da JAT uopste ne oseca potrebu da se izjasni o stvarima koje se desavaju u poslednje vreme. To su sve stura objasnjenja koja jedva da mozete naci na sajtu. A kad ih i ima uglavnom su tipa "nismo mi neka bedna niskobudzetna kompanija koja naplacuje toalet" ili "Wizzair samo iskoriscava napacene JATove putnike".

Samo tako arogantno ponasanje je dovoljan razlog da se razmisli sta i kako dalje sa nasim nacionalnim prevoznikom.

Igor Hesse

pre 14 godina

Nezgode poput ovih tipa zaboravljanje osigurača u stajnom trapu, isklizavanje sa piste, dešavaju se i mnogo jačim firmama od JAT-a. Bitno da su i posada i putnici živi i zdravi !
Problem je u sledecem, JAT treba da vode sposobni ljudi. Dosta je poslovanja sa gubicima, koji se pokrivaju iz dzepa poreskih obveznika. Takodje nepotreban tj. suvišan kadar otpustiti.Sa dobrim pilotima, koje JAT vec ima i sa kvalitetnim (mislim stvarno kvalitetnim) rukovodstvom i dobrim marketingom kao i modernom avio flotom (kupljenom na kredit) JAT bi bio uspesna firma koja bi funkcionisala i uz jaku konkurenciju.Druga moguća opcija je dalji sunovrat po pitanju svega, sto bi mozda islo nekom da ruku , da ih kupi jeftino !

Predrag Alkesic

pre 14 godina

Kao sto sam ubedjen da je ovo prebijanje stranaca po ulicama neko namerno organizovao da bi jos vise ocrnio Srbiju u Evropi tako sam i ubedjen da neko namerno unistava JAT da bi ga prodao tajkunima za male pare. I suvise strajkova, kvarova, nesreca za tako kratko vreme. Kako je krenulo poslace JAT u stecaj a onda ce se naci neki nas ili strani "biznismen" koji ce kupiti firmu za male pare, a nasi ministri ce to predstaviti kao poslednju slamku spasa za posrnulo preduzece.
Koliko samo JAT ima nekretnina u zemlji i svetu. Pa to vredi vise nego cela flota aviona, a mislim da je to ustvari i pravi plen tajkuna.

Srdjan NS

pre 14 godina

U tom JAT-u ne valja nista osim reklame i pilota! A ni ovo nase, drzavno, JATo nema nista drugo osim dobrog pilota i reklame na CNN-u! :D

gugle

pre 14 godina

Izgleda da nije stavio pneumatike za kisu :). Obzirom na okolnosti, opremljenost i starost JAT-ove flote, mnogo smo bezbedniji i od jacih kompanija.

Jat kopilot

pre 14 godina

Sledece sto cemo cuti je da je prinudno sleteo avion JAT-a zbog kvara na motoru...Ucinice sve da raskrinkaju i rasprodaju nerentabilnu, nistavnu nacionalnu kompaniju.Sve je lepo isplanirano. Slicna prica kao i sve velike drzavne firme prodate budzasto...

Vesna

pre 14 godina

Pa baš sad, ni ranije ni kasnije...Niz "slučajnosti" kao i kod ovih što tuku strance po Beogradu...Pokazaće se. "Ne pada sneg da pokrije breg..."

Max

pre 14 godina

Uz svo moje mišljenje kako je menadžment JAT-a nesposoban za takav posao i da JAT kao kompanija treba da služi za primer kako se takav posao ne radi OVO IPAK NEMA VEZE SA SVIM TIM.
Akvaplaning je sasvim normalna neprijatna pojava koja više govori o lošim uslovima i lošem radu na sletnom aerodromu nego o JAT-u.
Naprotiv. Ovo govori da u JAT-u postoje stručni i iskusni letači jer ovo je moglo izuzetno lako da se završi katastrofalno.

Svaka čast pilotima. Ovo je sletanje i situacija koja zahteva iskreni aplauz na kraju.
Avion je manje bitan. Bitno je bilo spasiti putnike. Cenite to.

aleksandar

pre 14 godina

Jel znate šta je suština? To što će jat sutra da uplati jat tehnici iznos dugovanja. E sad mene zanima iz čisto logičkog načina razmišljanja ono što se kaže " od kojih para, ako je samo pre par dana direktor jata rekao da oni nemaju para da isplate taj dug ". To znači da će opet od para nas poreskih obveznika jat da pokriva svoje neznanje i nekvalitetno (ne)poslovanje. Dosta da država pokriva gubitaše! važno da su plate u jatu ogromne i redovne...

Korupcija

pre 14 godina

Da bismo dobili ozbiljnu kompaniju, ili ovu da prodamo, potrebno je da stranke prestanu da se finansiraju od para javnih preduzeća. Krišto je samo metafora procenta, provizije... I posle Krišta - Krišto.

ms

pre 14 godina

IATA (svetska agencija avio transporta) registruje svaki incident za svaku avio agenciju. Na osnovu toga rangira avio agencije.
JAT je odgovoran za ispravnost letelica JAT tehnika je samo izvrsilac servisa i servisiranje moze da obavi bilo koja licencirana ustanova (strana ili domaca) ali poslovanje sa stranim serviserima zahteva postovanje ugovora i isplatu po dogovanjima u predvidjenom roku.

Ako je JATu vazna reputacija trebalo be da povede mnogo vise racuna o svom poslovanju.
U suprotnom vrednost JATa ce i dalje devalvirati.

Milan Kosanović

pre 14 godina

Kao saobraćajni pilot, dakle kolega ljudi koji su se našli na udaru mnogih komentara, želeo bih da pomognem da se utisci razluče od činjenica u ovom slučaju:

1. Istraga nije završena, tako da ne znamo zašto se udes dogodio. Ne znamo čak ni da li se dogodio tokom sletanja (usporavanja na pisti), ili tokom rulanja (izlaska sa piste)

2. Iako ekonomska situacija u kompaniji ima veze sa bezbednošću letenja, još uvek ne znamo zašto se udes dogodio, pa samim tim ne znamo da li je neki od ekonomskih faktora doprineo udesu. Ako se istraga sprovede dosledno po Aneksu 13 ICAO i to će se saznati

3. Putnici sude o kvalitetu pilota na osnovu toga kakvu objavu ovi naprave u toku leta i na osnovu vertikalne brzine aviona u trenutku dodira piste na sletanju, a ne na osnovu objektivne procene stručnosti, pa izjave o tome kako su naši piloti najbolji i/ili kako su ovi piloti iz istambulskog udesa heroji samo doprinose da se pitanja koja treba postaviti i na koja treba naći odgovore pobrkaju. Osim što jasno govore o nestručnosti osobe koja komentariše, iako svedoče o lojalnosti JAT-u i najboljim namerama

4. Ko želi dobro ne samo JAT-u, već saobraćajnoj avijaciji u Srbiji uopšte, treba da postavlja obaveštena i relevantna pitanja i da ne brka kategorije o kojima se razgovara. Dakle, početak priče o bilo kom udesu je da se ništa ne zna i da je sve moguće, tok je solidna, stručna i nadasve neutralna istraga, a zaključak je javni i potpuni izveštaj komisije.

5. Ekonomska pitanja ostavljam ekonomistima i stručnjacima za planiranje vazdušnog saobraćaja.

Zoe

pre 14 godina

U svakom slucaju pohvale posadi JAT-a. JAT na zalost zaposljava ljude koji bi za mnogo vise para mogli da rade za postene kompanije. Posle nekoliko kvarova na masinama koje sam licno dozivela na destinaciji Beograd-Berlin u samo 1 godini i posle redovnog visesatnog kasnjenja bez objasnjenja, nemam vise nameru da letim ovom kompanijom dok se ne izmene masine ili rukovodstvo...

sonebg

pre 14 godina

Pogledajte strip u novinama od juce (ne znam da li smem da napisem kojim). Putnici guraju avion a pilot komentarise "Desna guma mi je od Juga pa malo vuce" i sledece "Ako ne poleti teraj desno na auto put" I slatko se nasmejao, ali par sati kasnije nije bilo bas smesno.

max

pre 14 godina

Setite se da su upravo Turci dovukli sajle za zaustavljanje na onaj miting Batajnica 2009, iz straha od akvaplaninga. Ko je ikada bio u Turskoj zna kako izgleda kada se olujna kiša u Anadoliji ukombinuje sa glinenom prašinom i kako se dobije tanak film vrlo klizavog blata na putu, pisti ili bilo čemu glatkom.