Nedelja, 04.10.2009.

12:12

Jeremić o poseti Medvedeva

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić očekuje da će posetom ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu biti osnaženi odnosi Srbije i Rusije.

Izvor: Beta

Jeremiæ o poseti Medvedeva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 14 godina

ova kompletna garnitura na vlasti sada (ukljucujuci i LDP), nije dobila prosli put moj glas i nece ga dobiti NIKADA ne zbog loseg rada, zbog korupcije, zbog nasilja, zbog uzasnog ekonomskog stanja...vec iskljucivo zbog sramnog podanickog odnosa koji imaju kokretno prema Rusiji (a LDP zbog istog takvog podanickog odnosa prema DSu). Ja sam Srbin i ucen sam i vaspitavan da je moja zemlja Srbija NEZAVISNA drzava.Bila pre 1000 godina,jeste i bice. Bez obzira na granice.
A druga stvar,to sto se nase rukovodstvo tako podanicki odnosi prema Rusiji zbog Kosova ili zbog nekog,za sada jos imaginarnog, naftovoda nije iskreno,vec je izazvano traumama i kompleksima jednog malog naroda koji tako zarko zeli da predstavlja nesto u medjunarodnim odnosima i da nekome zavrce slavine u sred zime i da kroje granice kako im se svidja.
Teznja srpskih rusofila je uvek bila ta da Srbija bude mala Rusija na balkanu (uz pomoc Rusije) i da moze da "shamara i deli klempe" svima okolo kako hoce i kad hoce.
Nema tu nikakvog ekonomskog interesa sa srpske strane,tu je samo zelja za treniranje strogoce nad najblizom okolinom. Dovoljno je pogledati kako se odnosimo jedni prema drugima u komsiluku, na poslu, u familiji...i sve je jasno i u politici.

rosanda

pre 14 godina

Ako je Rusija toliki "prijatelj" , zasto nam onda ne isporuci Miru i Marka??.
Ili nas pravi budalama uz punu saradnju vlasti u Srbiji?

Jovanka Orlić

pre 14 godina

Uobičajena diplomatska praksa kad se priprema poseta predsednika jedne države je da ministar inostranih poslova putuje u zemlju-domaćina radi priprema, a ne obrnuto.

(Vlast)a

pre 14 godina

+Zemlje koje nemaju bracu u komsiluku izmisljaju onu udaljenu od kojih najcese samo politicka elita i njima bliski imaju korist.
Vredja me ta majorizacija jedne drzave, muka mi je od tog nepotrebnog mlacenja i jos glupljeg i sramotnijeg trosenja novaca. Pretpostavljam da ce se Rusi, poput Amera sami starati o svojoj bezbednosti, posto mi ne znamo ni sopstvenog predsednika da sacuvamo od onog bombasa, a ni paradu ponosa nismo mogli da organizujemo.

Bole

pre 14 godina

Molim Vas da nas ne vodite bas na dno Marijanskog rova. Izaberite nesto blize obali. Da barem oni koji hoce da plivaju mogu da doplivaju do iste.

Civil Liberties First!

pre 14 godina

ne znam da li je iko od ovih silnih zaljubljenika u Rusiju ikada tamo bio ili radio...kada odete i upoznate stravu i uzas policijske drzave, strah u ljudima da kritikuju vlast, moralnu i ljudsku apatiju medju Rusima pred korupcijom, informacijsku blokadu usoredivu mozda sa sjeverno-korejskom (internet, telefonski pozivi - sve se to spijunira i prati) nemogucnost da se i posjeduje satelitska TV sa stranim programima, ubistva svakog novinara koji se drzne da kritikuje vlast...e ta i takva Rusija koja bez stida radi na komadanju Gruzije, Ukrajine i Moldavije, je mnogima idol i brat i majka i sta sve ne. Sama cinjenica da se Milosevici a vjerovatno i Mladi kriju u Rusija svakom normalnom bi sledila krv u zilama pri pomisli na "bratstvo" sa takvom nacijom ali u Srbiji su bas takvi i najpopularniji. Vise se ni u jednom aspektu ne vidi razlika izmedju tadiceve i Kostunicine vlade - cak i po Rusiji su identicni.

tzur tzaddik

pre 14 godina

Vlast u Srbiji nema moralno pravo da ucestvuje u bilo kakvim anti - fasistickim jubilejima. Njihov populizam je doveo do toga da jedna celokupna generacija mladih ljudi izraste bez ikakvog osecaja za istoriju. Radi se o generaciji politicara koji su prekinuli istorijski kontinuitet gradjanstva Srbije iz jednostavnog razloga zato sto su se uvek priklanjali popularnom misljenju i emocijama. Cesto popularno misljenje je krajnje prolaznog karaktera tako da takva vrsta politike vodi urusavanju nekog istorijskog kontinuiteta nacije. Cinjenica da su cetnici Draze Mihilovica spasavali saveznicke vojnike nije nikako dovoljna da se na osnovu toga revidira kompletna istorija. Tako ni cinjenica da su neki partizani bili komunisti nije nista drugo nego istorijski zapis o vrednostima iz jednog vremena koga vise nema. Nedostatak hrabrosti i vizije modernih srpskih politicara je upravo doveo do jednog masovnog slepila sto se tice upravo II Svetskog rata. Da se razumemo nasa bivsa zemlja nije bila oslobodjena od strane Crvene armije nego je u visegodisnjem organizovanom partizanskom otporu teren bio pripremljen za konacni obracun koji se dogodio probojem Sremskog fronta 1944 od strane Crvene armije. No nakon toga je ta Crvena Armija napustila Jugoslaviju i u odredjenom momentu tokom krize Inforbiroa 1948 umalo je i postala i krvni neprijatelj nasim precima. Crvena Armija je svakako herojski ucestvovala u oslobadjanju bivse Jugoslavije od strane fasista i svakako treba biti zahvalan za to. Sa druge strane nikako ne treba zaboraviti i hiljade prijavljenih slucajeva silovanja nasih zena koje su bile ponizne na najbrutalniji moguci nacin od strane pojedinaca iz gladne i podivljale ruske vojske. Pod hitno uvesti trening za clanove srpskog politickog establismenta u rukovanju pijacne vage - kantara. Onaj koji zna da izmeri na kantaru ce i nauciti da sagradi osecaj za pravdu - a taj osecaj je proizvod cinjenickog posmatranja a nikako nekakvih emotivnih reakcija.

Lightbringer

pre 14 godina

O kojim "bliskim odnosima" pričamo? O tome što su se u 19. veku potkusurivali našim teritorijama koje su ustupili Turcima? O tome što su im sada usta puna bratstva i bliskosti, a pri tome nas organizovano porobljavaju kupovinom NIS-a i, uskoro, EPS-a?

Muka mi je više od onih koji gledaju politiku kroz emocije - nema tu emocija, sve je to go interes i tako bi trebalo i postupati. Nije nama Rusija ništa bratskija od SAD, Nemačke, Kine ili bilo koje druge veće zemlje...

miladin

pre 14 godina

Neverovatno je s kolikom usplahirenoscu sadasnje rukovodstvo Srbije govori o "tradicionalnom vekovnom bratskom odnosu" s Rusijom. S tolikom dozom samozadovoljstva o tome nije pricao ni Slobodan Milosevic! Ovo sladostrasce sa Rusijom samo pokazuje pokvarenost i licemernost vladajuce garniture u Srbiji. Secaju se, valjda, mnogi, da je u predizbornoj kampanji DS i njenih satelita bila glavna parola "Evropska Srbija", govorili su nam da Evropa nema alternativu, niko od njih Rusiju nije spominjao. I sta sad? Doziveli smo da isti ti ne ispustaju Rusiju iz usta, uostalom sto i da tako ne rade kad su "ladno" gradjanima servirali koaliciju sa SPS! U Srbiji sve prolazi, sve moze da se proguta. Ali, jedno ne treba da zaboravimo: Gde Rusija udje, tesko odlazi. Tesko Srbiji sa oslanjanjem na Rusiju, drzavu mastodonta koja ni svoje gradjane ne postuje i ne uvazava, a kamoli sacicu od sest miliona u Srbiji. Nema sumnje, ima da nam presedne Rusija. Koliko smo licemerni, pljujemo na sva usta Ameriku, a da nije nje bilo SSSR bi nas pregazio kao plitak potok! Pa, ko jos moze da poveruje da je Tito rekao Staljinu istorijsko "NE"? Da nije bilo SAD, bila bi SFRJ pod gvozdenom zavesom. Zahvaljujuci Americi, dok su Poljska, Cehoslovacka, Rumunija, Bugarska, bili pod sovjetskom (citaj:ruskom) cizmom, dotle su se gradjani Srbije sepurili s punim dzepovima para po tim drzavama i s pasosem s kojim su mogli bez vize da putuju po celom svetu. E, sad kad su se svi oslobodili ruskog jarma, Srbija razdragano, sva srecna, hita u okrilje Rusije. Ala ce to da presedne Srbiji, samo polako... Sve ce doci na svoje mesto. E onda ce biti kasno, kad Rusija uzme i EPS, kad zaposedne NIS totalno... Pa kad nam zavrne gas u sred zime, jer nismo bili dobri, jer naginjemo ka mrskom zapadu i Evropskoj uniji. Mada, kad se sve sabere, sadasnje rukovodstvo Srbije i nesto ne zuri bas da Srbiju prikljuci normalnom razvijenom svetu. Sta ce nama Evropska unija i NATO, imamo mi majcicu Rusiju... Pre ce biti macehu.

Svjatoslav

pre 14 godina

Rusija moze da resi najveci deo problema Srbije.
Problem je sto u Srbiji nema minimalno dvo/trecinske podrske Rusiji.
Srbija je kao Ezopov magarac izmedju dva plasta sena (EU i Rusija)neodlucna i polako umire.
Svi treba da pomognu Srbiji-zrtvi nepravednih ratova-sankcija i loseg upravljanja proteklih godina.
Treba tokom posete Medvedeva konacno napraviti plan razvoja novih rusko-srpskih odnosa (ekonomskih-politickih-vojnih-kulturnih veza..)
Profitabilne Investicije u energetiku i poljoprivredu mogu preporoditi Srbiju.

Dexter

pre 14 godina

Ocekujem da ce u narednih nekoliko dana nakon posete Medvedeva biti objavljena vest da nema osnova za zabranu svih onih polufasistickih organizacija. Dolazi gazda da nam podeli packe

bezimena

pre 14 godina

"Su čim ćete vi pred Miloša"!?
Naprasno su vam puna usta antifašizma, a upravo ste vi ukinuli sva obeležja antifašističke borbe (partizanske, koju je ceo svet priznao) i tako ponizili borce i žrtve koje je Srbija dala u II Sv.ratu!?

realista

pre 14 godina

Zanima me da li ce ministar pokrenuti pitanje ZASTO je Rusija stavila Srbiju na sramni spisak drzava koje vrse torturu i radi toga dala politicki azil Miri i Marku iako ih mi trazimo preko Interpola. Naravno, tu je i par nasih generala koji su pobegli.
STA SRBIJA CEKA SA POKRETANJEM TOG PITANJA?? Za daleko bezveznije stvari Jeremic ulaze protestne note, a ovde suti kao zaliven

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Svaka cast Jeremicu i Tadicu (prvi ne radi nista sto drugi ne odobri) ali ja od ovog dvojca ocekujem par objasnjenja kao i od Ruskog Predsednika:
1.Sta ce Rusija KONKRETNO uraditi da spreci dalje rasparcavanje Srbije i da joj pomogne da resi svoje teritorijalno pitanje.
2.Sta Rusija moze i hoce da uradi da ekonomski pomogne Srbiji, ne mislim tu na besplatnu pomoc vec na neke olaksice za nasu privredu, Rusija je jedno veliko ali zatvoreno trziste.
TO mi je vaznije od tapsanja po ramenima prilikom buduce posete,pozdravljam dolazak Medvedeva ali ocekujem i nesto KONKRETNO.

zoran

pre 14 godina

Veoma znacajno za Srbiju. Veoma. Samo pamet u glavu. Rusija sa svojim potencijalom je glavni igrac u svetu. Ne treba nasedati na propagandu medija sa zapada i nipodastavanja te drzave od koje Evropa danas zavisi, energetski.

kakav sticaj

pre 14 godina

U politici ne postoji "sticaj istorijskih okolnosti", postoje samo sposobni i nesposobni politicari. Politika je pragmaticka a ne metafizicka delatnosti.

kakav sticaj

pre 14 godina

U politici ne postoji "sticaj istorijskih okolnosti", postoje samo sposobni i nesposobni politicari. Politika je pragmaticka a ne metafizicka delatnosti.

bezimena

pre 14 godina

"Su čim ćete vi pred Miloša"!?
Naprasno su vam puna usta antifašizma, a upravo ste vi ukinuli sva obeležja antifašističke borbe (partizanske, koju je ceo svet priznao) i tako ponizili borce i žrtve koje je Srbija dala u II Sv.ratu!?

zoran

pre 14 godina

Veoma znacajno za Srbiju. Veoma. Samo pamet u glavu. Rusija sa svojim potencijalom je glavni igrac u svetu. Ne treba nasedati na propagandu medija sa zapada i nipodastavanja te drzave od koje Evropa danas zavisi, energetski.

realista

pre 14 godina

Zanima me da li ce ministar pokrenuti pitanje ZASTO je Rusija stavila Srbiju na sramni spisak drzava koje vrse torturu i radi toga dala politicki azil Miri i Marku iako ih mi trazimo preko Interpola. Naravno, tu je i par nasih generala koji su pobegli.
STA SRBIJA CEKA SA POKRETANJEM TOG PITANJA?? Za daleko bezveznije stvari Jeremic ulaze protestne note, a ovde suti kao zaliven

Lightbringer

pre 14 godina

O kojim "bliskim odnosima" pričamo? O tome što su se u 19. veku potkusurivali našim teritorijama koje su ustupili Turcima? O tome što su im sada usta puna bratstva i bliskosti, a pri tome nas organizovano porobljavaju kupovinom NIS-a i, uskoro, EPS-a?

Muka mi je više od onih koji gledaju politiku kroz emocije - nema tu emocija, sve je to go interes i tako bi trebalo i postupati. Nije nama Rusija ništa bratskija od SAD, Nemačke, Kine ili bilo koje druge veće zemlje...

Dexter

pre 14 godina

Ocekujem da ce u narednih nekoliko dana nakon posete Medvedeva biti objavljena vest da nema osnova za zabranu svih onih polufasistickih organizacija. Dolazi gazda da nam podeli packe

miladin

pre 14 godina

Neverovatno je s kolikom usplahirenoscu sadasnje rukovodstvo Srbije govori o "tradicionalnom vekovnom bratskom odnosu" s Rusijom. S tolikom dozom samozadovoljstva o tome nije pricao ni Slobodan Milosevic! Ovo sladostrasce sa Rusijom samo pokazuje pokvarenost i licemernost vladajuce garniture u Srbiji. Secaju se, valjda, mnogi, da je u predizbornoj kampanji DS i njenih satelita bila glavna parola "Evropska Srbija", govorili su nam da Evropa nema alternativu, niko od njih Rusiju nije spominjao. I sta sad? Doziveli smo da isti ti ne ispustaju Rusiju iz usta, uostalom sto i da tako ne rade kad su "ladno" gradjanima servirali koaliciju sa SPS! U Srbiji sve prolazi, sve moze da se proguta. Ali, jedno ne treba da zaboravimo: Gde Rusija udje, tesko odlazi. Tesko Srbiji sa oslanjanjem na Rusiju, drzavu mastodonta koja ni svoje gradjane ne postuje i ne uvazava, a kamoli sacicu od sest miliona u Srbiji. Nema sumnje, ima da nam presedne Rusija. Koliko smo licemerni, pljujemo na sva usta Ameriku, a da nije nje bilo SSSR bi nas pregazio kao plitak potok! Pa, ko jos moze da poveruje da je Tito rekao Staljinu istorijsko "NE"? Da nije bilo SAD, bila bi SFRJ pod gvozdenom zavesom. Zahvaljujuci Americi, dok su Poljska, Cehoslovacka, Rumunija, Bugarska, bili pod sovjetskom (citaj:ruskom) cizmom, dotle su se gradjani Srbije sepurili s punim dzepovima para po tim drzavama i s pasosem s kojim su mogli bez vize da putuju po celom svetu. E, sad kad su se svi oslobodili ruskog jarma, Srbija razdragano, sva srecna, hita u okrilje Rusije. Ala ce to da presedne Srbiji, samo polako... Sve ce doci na svoje mesto. E onda ce biti kasno, kad Rusija uzme i EPS, kad zaposedne NIS totalno... Pa kad nam zavrne gas u sred zime, jer nismo bili dobri, jer naginjemo ka mrskom zapadu i Evropskoj uniji. Mada, kad se sve sabere, sadasnje rukovodstvo Srbije i nesto ne zuri bas da Srbiju prikljuci normalnom razvijenom svetu. Sta ce nama Evropska unija i NATO, imamo mi majcicu Rusiju... Pre ce biti macehu.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Svaka cast Jeremicu i Tadicu (prvi ne radi nista sto drugi ne odobri) ali ja od ovog dvojca ocekujem par objasnjenja kao i od Ruskog Predsednika:
1.Sta ce Rusija KONKRETNO uraditi da spreci dalje rasparcavanje Srbije i da joj pomogne da resi svoje teritorijalno pitanje.
2.Sta Rusija moze i hoce da uradi da ekonomski pomogne Srbiji, ne mislim tu na besplatnu pomoc vec na neke olaksice za nasu privredu, Rusija je jedno veliko ali zatvoreno trziste.
TO mi je vaznije od tapsanja po ramenima prilikom buduce posete,pozdravljam dolazak Medvedeva ali ocekujem i nesto KONKRETNO.

Civil Liberties First!

pre 14 godina

ne znam da li je iko od ovih silnih zaljubljenika u Rusiju ikada tamo bio ili radio...kada odete i upoznate stravu i uzas policijske drzave, strah u ljudima da kritikuju vlast, moralnu i ljudsku apatiju medju Rusima pred korupcijom, informacijsku blokadu usoredivu mozda sa sjeverno-korejskom (internet, telefonski pozivi - sve se to spijunira i prati) nemogucnost da se i posjeduje satelitska TV sa stranim programima, ubistva svakog novinara koji se drzne da kritikuje vlast...e ta i takva Rusija koja bez stida radi na komadanju Gruzije, Ukrajine i Moldavije, je mnogima idol i brat i majka i sta sve ne. Sama cinjenica da se Milosevici a vjerovatno i Mladi kriju u Rusija svakom normalnom bi sledila krv u zilama pri pomisli na "bratstvo" sa takvom nacijom ali u Srbiji su bas takvi i najpopularniji. Vise se ni u jednom aspektu ne vidi razlika izmedju tadiceve i Kostunicine vlade - cak i po Rusiji su identicni.

Svjatoslav

pre 14 godina

Rusija moze da resi najveci deo problema Srbije.
Problem je sto u Srbiji nema minimalno dvo/trecinske podrske Rusiji.
Srbija je kao Ezopov magarac izmedju dva plasta sena (EU i Rusija)neodlucna i polako umire.
Svi treba da pomognu Srbiji-zrtvi nepravednih ratova-sankcija i loseg upravljanja proteklih godina.
Treba tokom posete Medvedeva konacno napraviti plan razvoja novih rusko-srpskih odnosa (ekonomskih-politickih-vojnih-kulturnih veza..)
Profitabilne Investicije u energetiku i poljoprivredu mogu preporoditi Srbiju.

Bole

pre 14 godina

Molim Vas da nas ne vodite bas na dno Marijanskog rova. Izaberite nesto blize obali. Da barem oni koji hoce da plivaju mogu da doplivaju do iste.

tzur tzaddik

pre 14 godina

Vlast u Srbiji nema moralno pravo da ucestvuje u bilo kakvim anti - fasistickim jubilejima. Njihov populizam je doveo do toga da jedna celokupna generacija mladih ljudi izraste bez ikakvog osecaja za istoriju. Radi se o generaciji politicara koji su prekinuli istorijski kontinuitet gradjanstva Srbije iz jednostavnog razloga zato sto su se uvek priklanjali popularnom misljenju i emocijama. Cesto popularno misljenje je krajnje prolaznog karaktera tako da takva vrsta politike vodi urusavanju nekog istorijskog kontinuiteta nacije. Cinjenica da su cetnici Draze Mihilovica spasavali saveznicke vojnike nije nikako dovoljna da se na osnovu toga revidira kompletna istorija. Tako ni cinjenica da su neki partizani bili komunisti nije nista drugo nego istorijski zapis o vrednostima iz jednog vremena koga vise nema. Nedostatak hrabrosti i vizije modernih srpskih politicara je upravo doveo do jednog masovnog slepila sto se tice upravo II Svetskog rata. Da se razumemo nasa bivsa zemlja nije bila oslobodjena od strane Crvene armije nego je u visegodisnjem organizovanom partizanskom otporu teren bio pripremljen za konacni obracun koji se dogodio probojem Sremskog fronta 1944 od strane Crvene armije. No nakon toga je ta Crvena Armija napustila Jugoslaviju i u odredjenom momentu tokom krize Inforbiroa 1948 umalo je i postala i krvni neprijatelj nasim precima. Crvena Armija je svakako herojski ucestvovala u oslobadjanju bivse Jugoslavije od strane fasista i svakako treba biti zahvalan za to. Sa druge strane nikako ne treba zaboraviti i hiljade prijavljenih slucajeva silovanja nasih zena koje su bile ponizne na najbrutalniji moguci nacin od strane pojedinaca iz gladne i podivljale ruske vojske. Pod hitno uvesti trening za clanove srpskog politickog establismenta u rukovanju pijacne vage - kantara. Onaj koji zna da izmeri na kantaru ce i nauciti da sagradi osecaj za pravdu - a taj osecaj je proizvod cinjenickog posmatranja a nikako nekakvih emotivnih reakcija.

rosanda

pre 14 godina

Ako je Rusija toliki "prijatelj" , zasto nam onda ne isporuci Miru i Marka??.
Ili nas pravi budalama uz punu saradnju vlasti u Srbiji?

Milan

pre 14 godina

ova kompletna garnitura na vlasti sada (ukljucujuci i LDP), nije dobila prosli put moj glas i nece ga dobiti NIKADA ne zbog loseg rada, zbog korupcije, zbog nasilja, zbog uzasnog ekonomskog stanja...vec iskljucivo zbog sramnog podanickog odnosa koji imaju kokretno prema Rusiji (a LDP zbog istog takvog podanickog odnosa prema DSu). Ja sam Srbin i ucen sam i vaspitavan da je moja zemlja Srbija NEZAVISNA drzava.Bila pre 1000 godina,jeste i bice. Bez obzira na granice.
A druga stvar,to sto se nase rukovodstvo tako podanicki odnosi prema Rusiji zbog Kosova ili zbog nekog,za sada jos imaginarnog, naftovoda nije iskreno,vec je izazvano traumama i kompleksima jednog malog naroda koji tako zarko zeli da predstavlja nesto u medjunarodnim odnosima i da nekome zavrce slavine u sred zime i da kroje granice kako im se svidja.
Teznja srpskih rusofila je uvek bila ta da Srbija bude mala Rusija na balkanu (uz pomoc Rusije) i da moze da "shamara i deli klempe" svima okolo kako hoce i kad hoce.
Nema tu nikakvog ekonomskog interesa sa srpske strane,tu je samo zelja za treniranje strogoce nad najblizom okolinom. Dovoljno je pogledati kako se odnosimo jedni prema drugima u komsiluku, na poslu, u familiji...i sve je jasno i u politici.

(Vlast)a

pre 14 godina

+Zemlje koje nemaju bracu u komsiluku izmisljaju onu udaljenu od kojih najcese samo politicka elita i njima bliski imaju korist.
Vredja me ta majorizacija jedne drzave, muka mi je od tog nepotrebnog mlacenja i jos glupljeg i sramotnijeg trosenja novaca. Pretpostavljam da ce se Rusi, poput Amera sami starati o svojoj bezbednosti, posto mi ne znamo ni sopstvenog predsednika da sacuvamo od onog bombasa, a ni paradu ponosa nismo mogli da organizujemo.

Jovanka Orlić

pre 14 godina

Uobičajena diplomatska praksa kad se priprema poseta predsednika jedne države je da ministar inostranih poslova putuje u zemlju-domaćina radi priprema, a ne obrnuto.

zoran

pre 14 godina

Veoma znacajno za Srbiju. Veoma. Samo pamet u glavu. Rusija sa svojim potencijalom je glavni igrac u svetu. Ne treba nasedati na propagandu medija sa zapada i nipodastavanja te drzave od koje Evropa danas zavisi, energetski.

Svjatoslav

pre 14 godina

Rusija moze da resi najveci deo problema Srbije.
Problem je sto u Srbiji nema minimalno dvo/trecinske podrske Rusiji.
Srbija je kao Ezopov magarac izmedju dva plasta sena (EU i Rusija)neodlucna i polako umire.
Svi treba da pomognu Srbiji-zrtvi nepravednih ratova-sankcija i loseg upravljanja proteklih godina.
Treba tokom posete Medvedeva konacno napraviti plan razvoja novih rusko-srpskih odnosa (ekonomskih-politickih-vojnih-kulturnih veza..)
Profitabilne Investicije u energetiku i poljoprivredu mogu preporoditi Srbiju.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Svaka cast Jeremicu i Tadicu (prvi ne radi nista sto drugi ne odobri) ali ja od ovog dvojca ocekujem par objasnjenja kao i od Ruskog Predsednika:
1.Sta ce Rusija KONKRETNO uraditi da spreci dalje rasparcavanje Srbije i da joj pomogne da resi svoje teritorijalno pitanje.
2.Sta Rusija moze i hoce da uradi da ekonomski pomogne Srbiji, ne mislim tu na besplatnu pomoc vec na neke olaksice za nasu privredu, Rusija je jedno veliko ali zatvoreno trziste.
TO mi je vaznije od tapsanja po ramenima prilikom buduce posete,pozdravljam dolazak Medvedeva ali ocekujem i nesto KONKRETNO.

Dexter

pre 14 godina

Ocekujem da ce u narednih nekoliko dana nakon posete Medvedeva biti objavljena vest da nema osnova za zabranu svih onih polufasistickih organizacija. Dolazi gazda da nam podeli packe

realista

pre 14 godina

Zanima me da li ce ministar pokrenuti pitanje ZASTO je Rusija stavila Srbiju na sramni spisak drzava koje vrse torturu i radi toga dala politicki azil Miri i Marku iako ih mi trazimo preko Interpola. Naravno, tu je i par nasih generala koji su pobegli.
STA SRBIJA CEKA SA POKRETANJEM TOG PITANJA?? Za daleko bezveznije stvari Jeremic ulaze protestne note, a ovde suti kao zaliven

miladin

pre 14 godina

Neverovatno je s kolikom usplahirenoscu sadasnje rukovodstvo Srbije govori o "tradicionalnom vekovnom bratskom odnosu" s Rusijom. S tolikom dozom samozadovoljstva o tome nije pricao ni Slobodan Milosevic! Ovo sladostrasce sa Rusijom samo pokazuje pokvarenost i licemernost vladajuce garniture u Srbiji. Secaju se, valjda, mnogi, da je u predizbornoj kampanji DS i njenih satelita bila glavna parola "Evropska Srbija", govorili su nam da Evropa nema alternativu, niko od njih Rusiju nije spominjao. I sta sad? Doziveli smo da isti ti ne ispustaju Rusiju iz usta, uostalom sto i da tako ne rade kad su "ladno" gradjanima servirali koaliciju sa SPS! U Srbiji sve prolazi, sve moze da se proguta. Ali, jedno ne treba da zaboravimo: Gde Rusija udje, tesko odlazi. Tesko Srbiji sa oslanjanjem na Rusiju, drzavu mastodonta koja ni svoje gradjane ne postuje i ne uvazava, a kamoli sacicu od sest miliona u Srbiji. Nema sumnje, ima da nam presedne Rusija. Koliko smo licemerni, pljujemo na sva usta Ameriku, a da nije nje bilo SSSR bi nas pregazio kao plitak potok! Pa, ko jos moze da poveruje da je Tito rekao Staljinu istorijsko "NE"? Da nije bilo SAD, bila bi SFRJ pod gvozdenom zavesom. Zahvaljujuci Americi, dok su Poljska, Cehoslovacka, Rumunija, Bugarska, bili pod sovjetskom (citaj:ruskom) cizmom, dotle su se gradjani Srbije sepurili s punim dzepovima para po tim drzavama i s pasosem s kojim su mogli bez vize da putuju po celom svetu. E, sad kad su se svi oslobodili ruskog jarma, Srbija razdragano, sva srecna, hita u okrilje Rusije. Ala ce to da presedne Srbiji, samo polako... Sve ce doci na svoje mesto. E onda ce biti kasno, kad Rusija uzme i EPS, kad zaposedne NIS totalno... Pa kad nam zavrne gas u sred zime, jer nismo bili dobri, jer naginjemo ka mrskom zapadu i Evropskoj uniji. Mada, kad se sve sabere, sadasnje rukovodstvo Srbije i nesto ne zuri bas da Srbiju prikljuci normalnom razvijenom svetu. Sta ce nama Evropska unija i NATO, imamo mi majcicu Rusiju... Pre ce biti macehu.

Lightbringer

pre 14 godina

O kojim "bliskim odnosima" pričamo? O tome što su se u 19. veku potkusurivali našim teritorijama koje su ustupili Turcima? O tome što su im sada usta puna bratstva i bliskosti, a pri tome nas organizovano porobljavaju kupovinom NIS-a i, uskoro, EPS-a?

Muka mi je više od onih koji gledaju politiku kroz emocije - nema tu emocija, sve je to go interes i tako bi trebalo i postupati. Nije nama Rusija ništa bratskija od SAD, Nemačke, Kine ili bilo koje druge veće zemlje...

bezimena

pre 14 godina

"Su čim ćete vi pred Miloša"!?
Naprasno su vam puna usta antifašizma, a upravo ste vi ukinuli sva obeležja antifašističke borbe (partizanske, koju je ceo svet priznao) i tako ponizili borce i žrtve koje je Srbija dala u II Sv.ratu!?

Civil Liberties First!

pre 14 godina

ne znam da li je iko od ovih silnih zaljubljenika u Rusiju ikada tamo bio ili radio...kada odete i upoznate stravu i uzas policijske drzave, strah u ljudima da kritikuju vlast, moralnu i ljudsku apatiju medju Rusima pred korupcijom, informacijsku blokadu usoredivu mozda sa sjeverno-korejskom (internet, telefonski pozivi - sve se to spijunira i prati) nemogucnost da se i posjeduje satelitska TV sa stranim programima, ubistva svakog novinara koji se drzne da kritikuje vlast...e ta i takva Rusija koja bez stida radi na komadanju Gruzije, Ukrajine i Moldavije, je mnogima idol i brat i majka i sta sve ne. Sama cinjenica da se Milosevici a vjerovatno i Mladi kriju u Rusija svakom normalnom bi sledila krv u zilama pri pomisli na "bratstvo" sa takvom nacijom ali u Srbiji su bas takvi i najpopularniji. Vise se ni u jednom aspektu ne vidi razlika izmedju tadiceve i Kostunicine vlade - cak i po Rusiji su identicni.

tzur tzaddik

pre 14 godina

Vlast u Srbiji nema moralno pravo da ucestvuje u bilo kakvim anti - fasistickim jubilejima. Njihov populizam je doveo do toga da jedna celokupna generacija mladih ljudi izraste bez ikakvog osecaja za istoriju. Radi se o generaciji politicara koji su prekinuli istorijski kontinuitet gradjanstva Srbije iz jednostavnog razloga zato sto su se uvek priklanjali popularnom misljenju i emocijama. Cesto popularno misljenje je krajnje prolaznog karaktera tako da takva vrsta politike vodi urusavanju nekog istorijskog kontinuiteta nacije. Cinjenica da su cetnici Draze Mihilovica spasavali saveznicke vojnike nije nikako dovoljna da se na osnovu toga revidira kompletna istorija. Tako ni cinjenica da su neki partizani bili komunisti nije nista drugo nego istorijski zapis o vrednostima iz jednog vremena koga vise nema. Nedostatak hrabrosti i vizije modernih srpskih politicara je upravo doveo do jednog masovnog slepila sto se tice upravo II Svetskog rata. Da se razumemo nasa bivsa zemlja nije bila oslobodjena od strane Crvene armije nego je u visegodisnjem organizovanom partizanskom otporu teren bio pripremljen za konacni obracun koji se dogodio probojem Sremskog fronta 1944 od strane Crvene armije. No nakon toga je ta Crvena Armija napustila Jugoslaviju i u odredjenom momentu tokom krize Inforbiroa 1948 umalo je i postala i krvni neprijatelj nasim precima. Crvena Armija je svakako herojski ucestvovala u oslobadjanju bivse Jugoslavije od strane fasista i svakako treba biti zahvalan za to. Sa druge strane nikako ne treba zaboraviti i hiljade prijavljenih slucajeva silovanja nasih zena koje su bile ponizne na najbrutalniji moguci nacin od strane pojedinaca iz gladne i podivljale ruske vojske. Pod hitno uvesti trening za clanove srpskog politickog establismenta u rukovanju pijacne vage - kantara. Onaj koji zna da izmeri na kantaru ce i nauciti da sagradi osecaj za pravdu - a taj osecaj je proizvod cinjenickog posmatranja a nikako nekakvih emotivnih reakcija.

Bole

pre 14 godina

Molim Vas da nas ne vodite bas na dno Marijanskog rova. Izaberite nesto blize obali. Da barem oni koji hoce da plivaju mogu da doplivaju do iste.

Milan

pre 14 godina

ova kompletna garnitura na vlasti sada (ukljucujuci i LDP), nije dobila prosli put moj glas i nece ga dobiti NIKADA ne zbog loseg rada, zbog korupcije, zbog nasilja, zbog uzasnog ekonomskog stanja...vec iskljucivo zbog sramnog podanickog odnosa koji imaju kokretno prema Rusiji (a LDP zbog istog takvog podanickog odnosa prema DSu). Ja sam Srbin i ucen sam i vaspitavan da je moja zemlja Srbija NEZAVISNA drzava.Bila pre 1000 godina,jeste i bice. Bez obzira na granice.
A druga stvar,to sto se nase rukovodstvo tako podanicki odnosi prema Rusiji zbog Kosova ili zbog nekog,za sada jos imaginarnog, naftovoda nije iskreno,vec je izazvano traumama i kompleksima jednog malog naroda koji tako zarko zeli da predstavlja nesto u medjunarodnim odnosima i da nekome zavrce slavine u sred zime i da kroje granice kako im se svidja.
Teznja srpskih rusofila je uvek bila ta da Srbija bude mala Rusija na balkanu (uz pomoc Rusije) i da moze da "shamara i deli klempe" svima okolo kako hoce i kad hoce.
Nema tu nikakvog ekonomskog interesa sa srpske strane,tu je samo zelja za treniranje strogoce nad najblizom okolinom. Dovoljno je pogledati kako se odnosimo jedni prema drugima u komsiluku, na poslu, u familiji...i sve je jasno i u politici.

kakav sticaj

pre 14 godina

U politici ne postoji "sticaj istorijskih okolnosti", postoje samo sposobni i nesposobni politicari. Politika je pragmaticka a ne metafizicka delatnosti.

rosanda

pre 14 godina

Ako je Rusija toliki "prijatelj" , zasto nam onda ne isporuci Miru i Marka??.
Ili nas pravi budalama uz punu saradnju vlasti u Srbiji?

(Vlast)a

pre 14 godina

+Zemlje koje nemaju bracu u komsiluku izmisljaju onu udaljenu od kojih najcese samo politicka elita i njima bliski imaju korist.
Vredja me ta majorizacija jedne drzave, muka mi je od tog nepotrebnog mlacenja i jos glupljeg i sramotnijeg trosenja novaca. Pretpostavljam da ce se Rusi, poput Amera sami starati o svojoj bezbednosti, posto mi ne znamo ni sopstvenog predsednika da sacuvamo od onog bombasa, a ni paradu ponosa nismo mogli da organizujemo.

Jovanka Orlić

pre 14 godina

Uobičajena diplomatska praksa kad se priprema poseta predsednika jedne države je da ministar inostranih poslova putuje u zemlju-domaćina radi priprema, a ne obrnuto.