Petak, 02.10.2009.

01:14

Avioni "Jata" ponovo lete

Posle tri dana, ponovo lete avioni "Jat ervejza". "Jat tehnika" dobila je garancije da će do ponedeljka biti isplaćena dugovanja.

Izvor: B92

Avioni "Jata" ponovo lete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

goodman

pre 14 godina

Jedan poznati ekonomista na Dnevniku pre neko vece objasni da je posredi partijsko nadmetanje izmedju Tehnike i Jata. Koje su to partije ukrstila koplja da mi je znati?

Nesha

pre 14 godina

Velja Ilic ih je super navukao 2005. Posle privatizacije JATa, koja ce neminovno uslediti pre ili kasnije jer drzava nece dozvoliti da ostane bez avioprevozioca, JAT Tehnika ce sa zakasnjenjem videti da vec cetiri godine sece granu na kojoj sedi. U JATu je dovoljan izvestan broj mehanicara za linijsko odrzavanje, a sve ostale popravke i remonte moze obavljati bilo gde npr u Budimpesti postoji ogromna tehnicka baza, a servis jevtiniji po satu i jos ako se novi gazda opredeli za Airbus, JAT TEHNIKA nema perspektivu. Oni su ti koji ce platiti ceh pogresnog restruktuiranja made by Velja, jer kompaniji od 16 aviona (ko god bude novi vlasnik nece trebati vise za nase trziste) nije potrebno 900 tehnickog osoblja. JAT ce kao kompanija svakako postojati sa ovim ili onim imenom, bila potpuno nova ili samo privatizovana ali sa optimalnim brojem zaposlenih kao i svugde u svetu. Nisko tarifne kompanije koje budu sletale u Beograd sigurno ne ce koristiti usluge Jat Tehnike.

mile pile

pre 14 godina

Sta sam vam rekao. Odjedanput neko se setio da im obeca NASE pare.
Da ne bude zabune nije u pitanju da li JATovi piloti znaju da "voze" ili mehanicari da "krpe".
Narode moj.!

sasa

pre 14 godina

Voleo bih da mi neko objasni kome je sve ovo trebalo.Umesto milion eura sada JAT duguje 2 miliona. Milion tehnici i milion stranim kompanijama na koje je prebacila svoje putnike. Lep primer kako upropastiti domacu firmu. Naravno zbog ovoga nece niko odgovarati

MagnusPyke

pre 14 godina

Bas steta. Nadao sam se da vise nece da lete ali to su samo pusti snovi.
Dragi putnici i gradjani sada lepo treba da platite troskove strajka...

Predrag R.

pre 14 godina

Nije mi jasno zašto je JAT Airways došao u situaciju da zavisi od Jat Tehnike. Ima svoje licencirane mehaničare i inženjere različitih specijalnosti, koji su angažovani da bi se sprečila situacija sa štrajkom od pre tri godine. To što ti licencirani mehaničari nisu bili sposobni da održavaju flotu Jat Airwaysa je dokaz da su nesposobni i da ni jedan ozbiljan licencirani mehaničar neće da radi za mizernu platu koju im nudi rukovodstvo Jat Airwaysa. Direktor koji misli da mehaničare može da plati 25000 din da mu rade na avionima a u isto vreme su plaćeni 1800 evra u Montenegro Airlines-u( mnogi bivši JAT-ovci) je definitivno zalutao u vazdušni saobraćaj. Ko je lud da pređe da radi u JAT Airways za duplo manju platu. Samo oni pred penzijom koji bi da se ogrebu za program i zbrišu i tu je kraj. Direktor koji je na televiziji odmahnuo rukom i rekao da su mehaničari nistavni neće nikad uspeti da privuče ni jednog iole ozbiljnog mehaničara pod kapu Jat Airwaysa. Ne verujem ni da će bar u sledećih godinu dana smeti da se pojavi u hangarima JAT Tehnike. Baš kao ni izvršni direktor iste firme koji još od 2005 ne sme da kroči u Tehniku.

maki

pre 14 godina

Da smo u nekoj stranoj zemlji i da ybog ovoga neko od izvrsnih direktora nije stigao na sastanak, zabog toga ostao zbog posla i zarade, on bi tuzio JAT i naplatio stetu. Kako aerodrom nije bio zatvoren letove je bilo moguce ostvariti iznajmljenim avionima. Ovako je bas slatko. Izmaltretiras sve zive i onda si velikodusan jer neces da tuzis one koji ne pruzaju uslugu jer ti nisi platio. JOOOOJ ko sve nece ovde biti direktor i ko sve ima hrabrosti da to bude.

coma

pre 14 godina

Ne bih da ulazim u racunice niti u opravdanost jednog ili drugog stava , ali mi se cini na bazi komentara da je upravo pripremljen teren za jos jednu "brzu i oprvdanu " privatizaciju. Ponovo ce PIO i zdravstvo i svi oni koji su stvarali sva ova dobra godinama ostati praznih ruku a neki mnogo dobri privrednici domoci se vredne imovne i velikog sistema kojeg je trebalo uigravati godinama. Siguran sam da ce nakon dve do tri godine kada se otpusti visak radne snage formirati cvrsta i profitabilna kompanija samo ovaj put u privatnim rukama. I to ce biti jos jedan korak u fazi akumulacija pocetnog kapitala na ovom prostoru. Verovatno tako mora da bude. Pretpostavljam da ce ime nove kompanije recimo da bude PINK - SKY .

Mehanicar

pre 14 godina

Mene nije skolovao JAT, nego moji roditelji. Najmanji problem u JATu i JAT tehnici su piloti, stw i mehanicari. Mi mehanicari nemamo nista protiv nasih kolega ali zato imamo protiv parazita i u jednoj i u drugoj kompaniji koji na racun naseg rada zive bezbrizno. To su razni trejdovi, komercijale, nabavke itd koji dembelisu u obe firme. 2005 je trebalo da naprave kompaniju samo piloti, mehanicari i stw i bili bi najeftiniji sa kartama. Ali to nije bilo izvodljivo jer gde bi se zaposlili razni paraziti, rodjaci, partijski drugovi itd

ANCI

pre 14 godina

JAT zaradjuje dnevno 500.000 eur ali ne moze da opstane od svih onih koji su zavukli ruku u njihov dzep. To vazi i za JAT Tehniku, jer je njima drzava obezbedila da bez obzira koliko rade i da li uopste rade primaju platu i to koliku. A svi su skolovani od strane JAT-a i niko od njih nije platio ni dinara to svoje skolovanje, da bi postali to sto jesu sada. I svu opremu, hangare i zgrade i sve sto imaju oteli su od JAT-a 2005. godine.A sada u hangarima nema ni jednog aviona stranih kompanije a rukovodstvo im nije sposobno da obezbedi posao sem da rade za JAT.
I samo jos ovo, JAT-u je nametnut negativan imidz u ovoj zemlji a JAT nije nista gori ili bolji od svih drugih aviokompanija i TREBA DA OSTANE SRPSKA NACIONALNA KOMPANIJA sa kojom mozemo da se ponosimo.

dragan

pre 14 godina

Niko normalan nemože biti ravnodušan na ponašanje i izjave direktora Radovanovića. Ko podržava takvog čoveka.On kao krivac za ovo što se desilo, obračunava izgubljenu dobit onima kojima duguje, i još svojim izjavama vodi medijsku kampanju protiv Jat tehnike. Očekujem da se nadležna ministarstva ograde od ovakvih izjava gosp. Radovanovića. Ukoliko se to ne desi i ukoliko se jasno ne definiše krivac možemo očekivati da gosp.Radovanović postane i ministar u ovoj vladi.Sramota

Satir

pre 14 godina

Jat airways-u zbog dugova nije pružana usluga Tehnike, i to je sve, nema nikakvog štrajka. JAT airways zna da bez kontrole ne može obavljati letove, ukoliko nije imao novca da reši problem, morao je naći aternativu za putnike kojima je prodao karte, karta u saobraćaju predstavlja obavezujući ugovor za obe strane, putnika i prevoznika. Naravno sve to gubi svaki smisao, ako je JAT u pitanju, ali takođe nema nikakve veze sa tehnikom.
Zamislite Lasta otkaže autobus jer je na kanalu a mehaničar neće da ga pusti dok mu se ne plati, i sada Lasta izađe sa saopštenjem, mehaničar je kriv!?! Da li tu ima neke logike.
Što se obuke tiče, ljudstvo JAT Airwaysa i JAT tehnike obučavani su i školovani istim sredstvima, niko tu nikom ništa ne duguje, i niko nije nikog formirao, sve je i dalje državno!

Jevrejka /dakle nacionalista NIKAKO!

pre 14 godina

Behu li to pre nekoliko meseci Dinkicevi decaci sa milionskim platama tamo po JAT-u ioko njega. Seca li se neko da je veliki ruski Aeroflot hteo za DOBRE PARE DA KUPI JAT, ALI, Dinkic sa svitom je nesto gadljiv na te partnere, pa sada mogu JAT samo meni i slicnima da prodaju!!!! I, sto se mene tice, niti treba da leti JAT sa tudjim avionima, niti treba ovi razmazenci u JAT -tehnici da imaju posao. Lepo se moze ziveti od tranzita u aerosaobracaju. Koji ce nam djavo ovi luzeri, osim ako treba da vozaju kojekakve ministre, sekretare, podsekretare, zamenike podsekretara i pomocnike tih zamenika... i jos po nekog nacelnika, koordinatora tamo neke sluzbe, sektora ili kako se to vec zove. Da li znate koliki problem prave te izmisljene funkcije prevodiocima? U engleskom jeziku je prosto neprevodiva glupost od izmisljenog naziva radnog mesta koje je iznedrio koalicioni sporazum u Vladi i oko nje.
Kako vas, bre, ljudi, nije sramota? Znate li da cete pre ili posle ovom izludjenom i sada vec vrlo nervoznom narodu morati da objasnite zasto i kako ste rasprodali i upropastili Srbiju tako munjevito!

D.K.

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su vrhunski inzenjeri, precizni, odgovorni u pitanju je avio industrija. Svako od njih je mogao naci posao gde god je hteo u svetu. Ali srpska posla u JAT Airways-u, oderu ljude za avionske karte, a ne isplate one koji su im letove omogucili. Sramota!

Bokacho

pre 14 godina

Država se pokazala nesposobnom majkom! Zašto nije svoju "decu" tj. svoja Javna preduzeća prvog dana poslala svakog u svoj ćošak, da razmisle, a onda uvela radnu obavezu. Na to je imala prava, a ne da se ovako bruka! Nadam se da su članovi Vlade bolji domaćini kod svojih kuća.

baki

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su skolovani od strane drzave (citaj: poreskih obveznika). To je problem naseg bica, svojatanja JAT-a kao neces licnog. Ako su u JAT Tehnici resili da dovedu red u kuci, a u JAT-u ne, nema razloga za njihovu kritiku!

bivsi jatovac

pre 14 godina

Svima je jasno da su sredine poput tehnike,suporta i keteringa odvojeni da bi piloti na miru mogli da primaju astronomske plate za 40 sati naleta mesecno. Da su svi ostali u Jatu ne bi bilo para za sve a bilo bi i nezadovoljstva bonusima. Ovako se izdvojila grupa nedodirljivih koja ostale ubedjuje da volontiraju dok oni primaju po 250-300.000.

igor

pre 14 godina

JAT posluje godinama sa gubicima (nekoliko desetina miliona eura godisnje u proseku). Sve to je placala drzava tj. poreski obveznici.
Sada kad im je drzva zavrnula slavinu, jatovci smatraju da i oni ne moraju nikom nista da placaju.Ti ljudi tamo ili su toliko bezobrazni, ili jednostavno imaju problem sa mentalnim deficitom.
Da li ce ikada shvatiti da poslovanje mora da bude bar na nuli da bi se opstalo?
Dokle ce gradjani Srbije biti njihovi taoci? Umesto da letimo low cost kompanijama mi placamo njihove gubitke godinama i duplo skuplje karte...
Ratifikovati sporazum o slobodnom nebu i restrukturirati JAT-a odmah!

vladimir

pre 14 godina

"Izvršni direktor "Jat tehnike", međutim, nije mogao da precizira tačno koliki je dogovoren iznos za isplatu, podsećajući da su dugovanja za avgustovske zarade iznosila oko 111 miliona dinara. "
Ako je prosečna bruto plata u avgustu bila oko 44.000 dinara, ostaje da po gore navedenom dugu za avgustovsku platu u Jat tehnici radi prosečno 2.500 ljudi na 16 aviona... 156 čoveka po avionu? Ili je posredi neka greska ili ja gresim ili ... ne smem dalje zbog zakona o informisanju:)?

Nemanja

pre 14 godina

Hitna prodaja JAT-a!!!
Tako ce i gradjani dobiti jos 2 evra na ime besplatnih deonica, a prestacemo da gledamo nesto sto lici na kradju stoleca. 150 hiljada evra dnevno? Kome bre?
Hocemo low-cost kompanije!!!

Nikola

pre 14 godina

Zasto pisete Strajk? oni nisu strajkovali samo jednoj firmi nisu hteli da pruze svoje usluge zato sto ne placaju. sta je sad tu cudno?

Petar

pre 14 godina

Ne zaboravite da svi zaposleni u JAT Tehnici skolovani od strane JAT-a.
Rade u JAT-ovim zgradama, sa JAT-ovom opremom. Znaci, debelo naplacuju svoje znanje, steceno o JAT-ovom trosku. Njihove plate su daleko od malih.
Slazem se da svako treba da bude placen za svoj rad, ali zar to ne vazi za sve? Ili samo za esnafe koji u Srbiji nemaju alternativu?
Mislim da se ovde, definitivno radi o urusavanju nacionalnog prevozioca. Kako drugacije objasniti prepucavanja preko medija, dve firme koje imaju istog vlasnika?

Bozidar

pre 14 godina

Jeste li pokusali da dobijete CALL CENTER JAT-a? Niste! I nemojte, ne moze se ostvariti veza ni teorijski. Strasno! Verovatno od dans u 15h svi idu na zasluzeni odmor preko vikenda, osim putnika koji su uredno platili karte. Sada je jasno da ne smemo ni po koju cenu u EU, jer bi u tom slucaju JAT (tj. drzava kao vlasnik) morao svim putnicima da plati penale

Dzöni

pre 14 godina

Pare se iz javnih preduzeca slivaju u dzep politicara i njihovih pajtosa. Zato im je od zivotne vaznosti da gde god mogu stave direktore iz svoje stranke.

malosoli

pre 14 godina

I šta je postignuto? To isto bi se dogovorili i bez štrajka.
Ljudi iz Jat tehnike seku granu na kojoj sede.
Do juče su bili ista firma. Videću da li će moći da štrajkuju kada im dođe neki tajkun za vlasnika ako dotle ne odu niz Dunav i JAT i tehnika.
Koliko ljudi u Srbiji ima koji ne primaju redovnu platu a rade za 3 x manju platu od tehničara.
Uzmite se u pamet ljudi.

Pex

pre 14 godina

Samo cu se nasmejati..onako tiho u sebi..prekinuli strajk..i ponovo ucinjen ustupak JAT Airwaysu i coveku koji nas je nazvao 'aljkavim'..naravno, u vesti nigde ne pise RAZLOG prekida strajka..dug, naravno nije isplacen..i ako se ja pitam NIKADA I NECE BITI !!!! Odjavljujem se..

Bole

pre 14 godina

Mlakonje! Trebali ste da ih drzite jos 10 dana pa da bankrotiraju, onda ih privatizuju i eto nama jeftinijih letova i lepse i normalnije usluge u avionima.

andrej

pre 14 godina

U potpunosti podrzavam Jat Tehniku. Nema para, nema muzike. Komunizam je prosao, a ovo je Jat-u dobro upozorenje sta ga ceka od prvog januara.

no comment!

pre 14 godina

Tehnika je bila i jeste uvek uz avioprevoznika, da, to je timski svakodnevni rad i veoma SPECIFICNA vrsta posla.
Vara se onaj strucnjak za obojene avione da se linijsko odrzavanje formira za jedan dan, hm, mozda i moze ali ALJKAVO, ipak ovo je zemlja Srbija gde je sve moguce....
Samo u tom timskom svakodnevnom radu Jat konstantno u poslednjih godinu dana ne ispunjava svoje obaveze.
I mi zaposleni u Tehnici kao i kolege u Jat-u imamo kredite, racune, dugove, gladnu decu...samo oni redovno dobiju i akontaciju i platu.
Kako neko ocekuje da budemo imuni na sve to?!?!?

Milos

pre 14 godina

razumem ljude iz JAT tehnike, ali nema smisla da se nadmudruju preko putnika!!! Ko ce putnicima da nadoknadi troskove?! ili imas slobodne dane i tebi dani prolaze...hoce oni u firmi da ti daju opravdanje?! Takodje, treba videti i da je JAT tehnika proizasla iz JAT-a, da su im oni placali obuke, opremu.... imam sva prava, nemam obaveze:) O JAT-u ne treba pricati...tolika dugovanja, vecito na 'sisi' Drzave, a plate direktora nebeske! Ja sutra treba da idem u NY i brinuo sam se zbog svega ovoga, ali velikom ljubaznoscu ljudi iz Air France-a sam se prebacio preko njih! jos su mi se Oni izvinjavali, kao da su Oni krivi! svaka im cast, mnogo su me obradovali!

Mirko

pre 14 godina

Koliko ja razumem ovu situaciju oba preduzeca su DRZAVNA.Znaci Vlada ne zeli da resi problem a ko ispasta za to?Naravno kao i u svakoj situaciji GRADJANI koji danima sede na aorodrumu.Ili su krivi navijaci ili njima slicni za ovo.

ana

pre 14 godina

Ako JAT dnevno gubi 500.000 eur mogao je da isplati ljude a ne da se bruka. Uz to ako toliki ima prihod kako ga trosi ako drzava mora da ga dotira. da li mi to imamo previse "strucnjaka" ili nesto drugo.

Srebrni

pre 14 godina

Kakva privatizacija? Oni su zreli samo za stečaj. Ko bi bio lud da kupi ovakvu kompaniju? Nadam se da neće ni poleteti više. Mesto im je u muzeju zabluda.

Milan

pre 14 godina

Ljudi sa kud ikamo manjim primanjima mesecima moraju da cekaju na njihove plate ali gospoda iz JAT-a sa skoro najvecim platama ni pola meseca, sramota koliko egoizma u tim ljudima.

Serbian Airways - Low Cost

pre 14 godina

Privatizacija, stecaj...bilo sta, samo skinite ovaj JAT sa grbace naroda!!!

Aman ljudi, kakve su ovo priče portparolke JATa?! Pa ako JAT dnevno prihoduje 350.000 EUR, kako je onda moguće da je JAT gubitaska firma i da vas taj isti narod godisnje dotira sa 20 - 25 Mil. EUR.

mp

pre 14 godina

Draga Portparolko JAT-a, vi izgleda ne znate sta pricate ! ako imate 350,000 prihoda i 200,000 troskova prema putnicima onda kada ste bez posla gubite razliku (150,000) a ne zbir ova dva (500,000) !!! wtf!?!


“Inače ovaj štrajk nanosi ogromnu materijalnu štetu 'Jat ervejzu', dneveno gubimo oko 500 000 evra, od toga 350 000 evra odlazi na prihode koji smo mogli da ostvarimo, a ko 200 000 na sve troškove koje 'Jat' ima prema svojim putnicima”, objasnila je potparolka “Jata”.

Dejan

pre 14 godina

Ukoliko ukine JAT država će svake godine uštedeti 20-30 miliona eura koliko pokriva gubitke JAT-a a usput će ostvariti ogromne prihode od avioprevoznika i čarter kompanija koje će koristiti aerodromske usluge u Surčinu.
Putnici će imati kvalitetniju i jeftiniju uslugu . LIKVIDIRATI JAT

grom

pre 14 godina

Побогу! Још увек има оних који мисле да им се може свашта. Једноставно нека плате људима шта дугују што је и нормално. Ако мису у могућности нека директор поднесе оставку, предузеће нека иде у стечај...
Ееееееееее! а да није партијских потреба због којих постоје и ЈАТ и ....
Са друге стране ми је драго што се народ освешћује. Иде споро али иде!

svestan

pre 14 godina

Uz potpunu svesnost onoga sto trpe putnici, moram reci da potpuno podrzavam strajk gospode iz Tehnike. Kao neko ko je bio zaposlen u Jatu, i to kao letac, tvrdim odgovorno da u Jatu ne postoji trunka pozitivnog odnosa prema ljudima, vec se misli samo na plate i dnevnice. Problemi koji postoje sa avionima i koji se javno navode samo su vrh ledenog brega: na tranzitnim aerodromima se kvari agregat za struju, pa taj avion provede i po 3 sata cekajuci na povratak, kabine u ocajnom stanju, toaleti se jezivo osecaju, a nije tajna i da svakodnevno avioni lete sa MEL-om odnosno minimalnom neophodnom opremom.
Tuzno je to sto niko ne shvata da je upravo konkurencija ta koja ce dovesti trziste Srbije na nize cene, bolju ponudu i veci kvalitet.
Sticajem okolnosti, cesto putujem, i ne vidim zasto bih pored Lufthanse, Swissa, Austriana, Aeroflota pa cak i Alitalie odabrao Jat.
A verujem da jos ljudi tako misli.

Pluskvamperfekt

pre 14 godina

Ma odlično, vratiti "JAT Tehniku" u sastav JAT-a da bi lakše mogli da ih NE PLAĆAJU. Nismo baš svi ludi. Podržavam zahteve za ispunjavanje obaveza svakog, pa i JAT-a. Dok postoji. Neko mora da nas podseća šta nam je obaveza? Rano detinjstvo socijalizma odavno je prošlo, samo neka Trnova Ružica još spava.

Vesna

pre 14 godina

Sa Wikipedije:
Štrajk označava zajedničku obustavu rada više zaposlenih. Štrajk je obično rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između poslodavaca i zaposlenih.

Kako mehanicari jednog preduzeca mogu da "strajkuju" protiv drugog, jer se u jednom plate dobijaju na vreme, a u svom preduzecu kasne MESEC dana? Da ovde, mozda, poslovna politika (nesposobnog) preduzeca nije zamenjena sindikalnom borbom instrumentalizovanih radnika?
Da se ne spominje rasomonijada, da su oba preduzeca pod rukom istog vlasnika, tj. drzave?

SVD

pre 14 godina

Čudo je da se u ovoj našoj ludoj zemlji ovakvi konflikti ne mogu da reše na sudu, nego se štrajkom kažnjavaju hiljade nedužnih građana, pravi se ogromna materijalna šteta koja nije u srazmeri sa sumom oko koje se štrajkuje, a Vlada Srbije, koja je formalno vlasnik JAT-a ne može da donese neku hitnu odluku da smanji negativne efekte za celu državu. Velika sramota za sve koji su uključeni u ovaj sukob.

Pilot

pre 14 godina

Pocnite da radite i recite pravu istinu.... Kod nas uvek postoji neka druga slika iza.. Mozda ce neko da kupi JAT Teh. za sitne pare.. Delta Airways nam nedostaje.

Ivo

pre 14 godina

Vreme je da JAT ode gde je otisao i onaj po kojem nosi ime. Jugonostargicari i ostale bradonje da se pod hitno otrezne. Dobrodosla Srbija Airways!

Milja

pre 14 godina

Da nisu izdvojili tehniku od avioprevoznika to se ne bi desilo. Ovako otsekli su krila i sada svi ispastaju. Tehnika mora da je uz avioprevoznika, to je timski svakodnevni rad. Nije to automobil pa kad ti se pokvari zovi bilo kog servisera a moze da ga popravi mozda i komsija koji je zavrsio avio skolu. To je specificna vrsta posla i mora i tehnika i avijacija da su zajedno. Ovako ucene i jednih i drugih, neisplacene zarade i niko nema nikome uvid u rad i zato je to sve tako i rastimano i obezglavljeno u tim firmama. Neko dobrano radi na tome da sve to usitni i rasparca i onda jedini spas je u rasprodaji, ko koliko da, samo da se vise ne prave milionski gubitci. Svi to znaju, svi to vide a velike firme nam propadaju.

steven

pre 14 godina

Privatizacija pod hitno,u normalnom svetu to ne postoji da neko ne bude placen za svoj rad-uslugu, u protivnom stecaj, zatvaranje, rasprodaja imovine, izmirivanje duga prema obaveznicima i kraj price. Licno sam efektovan sa ovim Jat-ovim strajkom tehnickog osoblja, ne krivim njih, jer oni treba da budu placeni za svoj rad, a dotle ce moja zena i cerka da cekaju da se vrate za Australiju preko Pariza. Umesto da su leteli sa francuzima udobnije i sigurnije, ali u nama je uvek zelja da pomognemo na bilo koji nacin nas narod i nasu Srbiju, ali cini mi se da je svakim danom sve manje patriota
Pozdrav iz Brisbana.

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Svako ima pravo na svoje privatno misljenje o funkcionalnosti i kvalitetu rada JAT-a. Ali ovde se radi o postovanju ugovora koji postoji izmedju kompanija JAT i JAT tehnika. U ugovoru verovatno stoje klauzule o zakasnelim isplatama sa pravom na raskid ugovora. Ugovor nije pravljen izmedju sindikata JAT-a i sindikata Tehnike, nego dve kompanije koje treba da slede pravila dobrog poslovanja. JAT nije jedini u zemlji koji ima zakasnela placanja a razlozi su svima dobro poznati. Podmetanje sindikata za policajca u izvrsenju ugovora nece nikome doneti dobro i vodi ka totalnoj anarhiji.

mister E

pre 14 godina

Ja vise nista ne razumem. Pa ko je ovde lud?! Ako je dnevni prihod 350.000 evra, znaci da sa prihodom od 3,5 dana dugovanje od 110 miliona se moze izmiriti. Ostalih 26 dana puta toliko prihodda mislim da namiruju sve potrebstine: el. energija, grejanje... (sto je opet pitanje koliko se redovno isplacuje) i zarade zaposlenih. Ne moze niko da me ubedi da to nije dovoljno za pozitivno poslovanje. Problem je sto velika svota tog novca jednostavno ispari! I onda, ako neko poveze sve argumente i postavi pitanje, slede nove 'inteligentne lazi' kojima se mazu oci napacenoj, umornoj i naivnoj populaciji. Jednostavno, vrhu odgovara ovakvo stanje. Dok ima ovaca bice i vune...

mister E

pre 14 godina

Ja vise nista ne razumem. Pa ko je ovde lud?! Ako je dnevni prihod 350.000 evra, znaci da sa prihodom od 3,5 dana dugovanje od 110 miliona se moze izmiriti. Ostalih 26 dana puta toliko prihodda mislim da namiruju sve potrebstine: el. energija, grejanje... (sto je opet pitanje koliko se redovno isplacuje) i zarade zaposlenih. Ne moze niko da me ubedi da to nije dovoljno za pozitivno poslovanje. Problem je sto velika svota tog novca jednostavno ispari! I onda, ako neko poveze sve argumente i postavi pitanje, slede nove 'inteligentne lazi' kojima se mazu oci napacenoj, umornoj i naivnoj populaciji. Jednostavno, vrhu odgovara ovakvo stanje. Dok ima ovaca bice i vune...

steven

pre 14 godina

Privatizacija pod hitno,u normalnom svetu to ne postoji da neko ne bude placen za svoj rad-uslugu, u protivnom stecaj, zatvaranje, rasprodaja imovine, izmirivanje duga prema obaveznicima i kraj price. Licno sam efektovan sa ovim Jat-ovim strajkom tehnickog osoblja, ne krivim njih, jer oni treba da budu placeni za svoj rad, a dotle ce moja zena i cerka da cekaju da se vrate za Australiju preko Pariza. Umesto da su leteli sa francuzima udobnije i sigurnije, ali u nama je uvek zelja da pomognemo na bilo koji nacin nas narod i nasu Srbiju, ali cini mi se da je svakim danom sve manje patriota
Pozdrav iz Brisbana.

Ivo

pre 14 godina

Vreme je da JAT ode gde je otisao i onaj po kojem nosi ime. Jugonostargicari i ostale bradonje da se pod hitno otrezne. Dobrodosla Srbija Airways!

Bole

pre 14 godina

Mlakonje! Trebali ste da ih drzite jos 10 dana pa da bankrotiraju, onda ih privatizuju i eto nama jeftinijih letova i lepse i normalnije usluge u avionima.

Nikola

pre 14 godina

Zasto pisete Strajk? oni nisu strajkovali samo jednoj firmi nisu hteli da pruze svoje usluge zato sto ne placaju. sta je sad tu cudno?

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Svako ima pravo na svoje privatno misljenje o funkcionalnosti i kvalitetu rada JAT-a. Ali ovde se radi o postovanju ugovora koji postoji izmedju kompanija JAT i JAT tehnika. U ugovoru verovatno stoje klauzule o zakasnelim isplatama sa pravom na raskid ugovora. Ugovor nije pravljen izmedju sindikata JAT-a i sindikata Tehnike, nego dve kompanije koje treba da slede pravila dobrog poslovanja. JAT nije jedini u zemlji koji ima zakasnela placanja a razlozi su svima dobro poznati. Podmetanje sindikata za policajca u izvrsenju ugovora nece nikome doneti dobro i vodi ka totalnoj anarhiji.

bivsi jatovac

pre 14 godina

Svima je jasno da su sredine poput tehnike,suporta i keteringa odvojeni da bi piloti na miru mogli da primaju astronomske plate za 40 sati naleta mesecno. Da su svi ostali u Jatu ne bi bilo para za sve a bilo bi i nezadovoljstva bonusima. Ovako se izdvojila grupa nedodirljivih koja ostale ubedjuje da volontiraju dok oni primaju po 250-300.000.

Mehanicar

pre 14 godina

Mene nije skolovao JAT, nego moji roditelji. Najmanji problem u JATu i JAT tehnici su piloti, stw i mehanicari. Mi mehanicari nemamo nista protiv nasih kolega ali zato imamo protiv parazita i u jednoj i u drugoj kompaniji koji na racun naseg rada zive bezbrizno. To su razni trejdovi, komercijale, nabavke itd koji dembelisu u obe firme. 2005 je trebalo da naprave kompaniju samo piloti, mehanicari i stw i bili bi najeftiniji sa kartama. Ali to nije bilo izvodljivo jer gde bi se zaposlili razni paraziti, rodjaci, partijski drugovi itd

igor

pre 14 godina

JAT posluje godinama sa gubicima (nekoliko desetina miliona eura godisnje u proseku). Sve to je placala drzava tj. poreski obveznici.
Sada kad im je drzva zavrnula slavinu, jatovci smatraju da i oni ne moraju nikom nista da placaju.Ti ljudi tamo ili su toliko bezobrazni, ili jednostavno imaju problem sa mentalnim deficitom.
Da li ce ikada shvatiti da poslovanje mora da bude bar na nuli da bi se opstalo?
Dokle ce gradjani Srbije biti njihovi taoci? Umesto da letimo low cost kompanijama mi placamo njihove gubitke godinama i duplo skuplje karte...
Ratifikovati sporazum o slobodnom nebu i restrukturirati JAT-a odmah!

Milja

pre 14 godina

Da nisu izdvojili tehniku od avioprevoznika to se ne bi desilo. Ovako otsekli su krila i sada svi ispastaju. Tehnika mora da je uz avioprevoznika, to je timski svakodnevni rad. Nije to automobil pa kad ti se pokvari zovi bilo kog servisera a moze da ga popravi mozda i komsija koji je zavrsio avio skolu. To je specificna vrsta posla i mora i tehnika i avijacija da su zajedno. Ovako ucene i jednih i drugih, neisplacene zarade i niko nema nikome uvid u rad i zato je to sve tako i rastimano i obezglavljeno u tim firmama. Neko dobrano radi na tome da sve to usitni i rasparca i onda jedini spas je u rasprodaji, ko koliko da, samo da se vise ne prave milionski gubitci. Svi to znaju, svi to vide a velike firme nam propadaju.

andrej

pre 14 godina

U potpunosti podrzavam Jat Tehniku. Nema para, nema muzike. Komunizam je prosao, a ovo je Jat-u dobro upozorenje sta ga ceka od prvog januara.

Bozidar

pre 14 godina

Jeste li pokusali da dobijete CALL CENTER JAT-a? Niste! I nemojte, ne moze se ostvariti veza ni teorijski. Strasno! Verovatno od dans u 15h svi idu na zasluzeni odmor preko vikenda, osim putnika koji su uredno platili karte. Sada je jasno da ne smemo ni po koju cenu u EU, jer bi u tom slucaju JAT (tj. drzava kao vlasnik) morao svim putnicima da plati penale

grom

pre 14 godina

Побогу! Још увек има оних који мисле да им се може свашта. Једноставно нека плате људима шта дугују што је и нормално. Ако мису у могућности нека директор поднесе оставку, предузеће нека иде у стечај...
Ееееееееее! а да није партијских потреба због којих постоје и ЈАТ и ....
Са друге стране ми је драго што се народ освешћује. Иде споро али иде!

no comment!

pre 14 godina

Tehnika je bila i jeste uvek uz avioprevoznika, da, to je timski svakodnevni rad i veoma SPECIFICNA vrsta posla.
Vara se onaj strucnjak za obojene avione da se linijsko odrzavanje formira za jedan dan, hm, mozda i moze ali ALJKAVO, ipak ovo je zemlja Srbija gde je sve moguce....
Samo u tom timskom svakodnevnom radu Jat konstantno u poslednjih godinu dana ne ispunjava svoje obaveze.
I mi zaposleni u Tehnici kao i kolege u Jat-u imamo kredite, racune, dugove, gladnu decu...samo oni redovno dobiju i akontaciju i platu.
Kako neko ocekuje da budemo imuni na sve to?!?!?

Dejan

pre 14 godina

Ukoliko ukine JAT država će svake godine uštedeti 20-30 miliona eura koliko pokriva gubitke JAT-a a usput će ostvariti ogromne prihode od avioprevoznika i čarter kompanija koje će koristiti aerodromske usluge u Surčinu.
Putnici će imati kvalitetniju i jeftiniju uslugu . LIKVIDIRATI JAT

svestan

pre 14 godina

Uz potpunu svesnost onoga sto trpe putnici, moram reci da potpuno podrzavam strajk gospode iz Tehnike. Kao neko ko je bio zaposlen u Jatu, i to kao letac, tvrdim odgovorno da u Jatu ne postoji trunka pozitivnog odnosa prema ljudima, vec se misli samo na plate i dnevnice. Problemi koji postoje sa avionima i koji se javno navode samo su vrh ledenog brega: na tranzitnim aerodromima se kvari agregat za struju, pa taj avion provede i po 3 sata cekajuci na povratak, kabine u ocajnom stanju, toaleti se jezivo osecaju, a nije tajna i da svakodnevno avioni lete sa MEL-om odnosno minimalnom neophodnom opremom.
Tuzno je to sto niko ne shvata da je upravo konkurencija ta koja ce dovesti trziste Srbije na nize cene, bolju ponudu i veci kvalitet.
Sticajem okolnosti, cesto putujem, i ne vidim zasto bih pored Lufthanse, Swissa, Austriana, Aeroflota pa cak i Alitalie odabrao Jat.
A verujem da jos ljudi tako misli.

mp

pre 14 godina

Draga Portparolko JAT-a, vi izgleda ne znate sta pricate ! ako imate 350,000 prihoda i 200,000 troskova prema putnicima onda kada ste bez posla gubite razliku (150,000) a ne zbir ova dva (500,000) !!! wtf!?!


“Inače ovaj štrajk nanosi ogromnu materijalnu štetu 'Jat ervejzu', dneveno gubimo oko 500 000 evra, od toga 350 000 evra odlazi na prihode koji smo mogli da ostvarimo, a ko 200 000 na sve troškove koje 'Jat' ima prema svojim putnicima”, objasnila je potparolka “Jata”.

Nemanja

pre 14 godina

Hitna prodaja JAT-a!!!
Tako ce i gradjani dobiti jos 2 evra na ime besplatnih deonica, a prestacemo da gledamo nesto sto lici na kradju stoleca. 150 hiljada evra dnevno? Kome bre?
Hocemo low-cost kompanije!!!

vladimir

pre 14 godina

"Izvršni direktor "Jat tehnike", međutim, nije mogao da precizira tačno koliki je dogovoren iznos za isplatu, podsećajući da su dugovanja za avgustovske zarade iznosila oko 111 miliona dinara. "
Ako je prosečna bruto plata u avgustu bila oko 44.000 dinara, ostaje da po gore navedenom dugu za avgustovsku platu u Jat tehnici radi prosečno 2.500 ljudi na 16 aviona... 156 čoveka po avionu? Ili je posredi neka greska ili ja gresim ili ... ne smem dalje zbog zakona o informisanju:)?

Jevrejka /dakle nacionalista NIKAKO!

pre 14 godina

Behu li to pre nekoliko meseci Dinkicevi decaci sa milionskim platama tamo po JAT-u ioko njega. Seca li se neko da je veliki ruski Aeroflot hteo za DOBRE PARE DA KUPI JAT, ALI, Dinkic sa svitom je nesto gadljiv na te partnere, pa sada mogu JAT samo meni i slicnima da prodaju!!!! I, sto se mene tice, niti treba da leti JAT sa tudjim avionima, niti treba ovi razmazenci u JAT -tehnici da imaju posao. Lepo se moze ziveti od tranzita u aerosaobracaju. Koji ce nam djavo ovi luzeri, osim ako treba da vozaju kojekakve ministre, sekretare, podsekretare, zamenike podsekretara i pomocnike tih zamenika... i jos po nekog nacelnika, koordinatora tamo neke sluzbe, sektora ili kako se to vec zove. Da li znate koliki problem prave te izmisljene funkcije prevodiocima? U engleskom jeziku je prosto neprevodiva glupost od izmisljenog naziva radnog mesta koje je iznedrio koalicioni sporazum u Vladi i oko nje.
Kako vas, bre, ljudi, nije sramota? Znate li da cete pre ili posle ovom izludjenom i sada vec vrlo nervoznom narodu morati da objasnite zasto i kako ste rasprodali i upropastili Srbiju tako munjevito!

ANCI

pre 14 godina

JAT zaradjuje dnevno 500.000 eur ali ne moze da opstane od svih onih koji su zavukli ruku u njihov dzep. To vazi i za JAT Tehniku, jer je njima drzava obezbedila da bez obzira koliko rade i da li uopste rade primaju platu i to koliku. A svi su skolovani od strane JAT-a i niko od njih nije platio ni dinara to svoje skolovanje, da bi postali to sto jesu sada. I svu opremu, hangare i zgrade i sve sto imaju oteli su od JAT-a 2005. godine.A sada u hangarima nema ni jednog aviona stranih kompanije a rukovodstvo im nije sposobno da obezbedi posao sem da rade za JAT.
I samo jos ovo, JAT-u je nametnut negativan imidz u ovoj zemlji a JAT nije nista gori ili bolji od svih drugih aviokompanija i TREBA DA OSTANE SRPSKA NACIONALNA KOMPANIJA sa kojom mozemo da se ponosimo.

Satir

pre 14 godina

Jat airways-u zbog dugova nije pružana usluga Tehnike, i to je sve, nema nikakvog štrajka. JAT airways zna da bez kontrole ne može obavljati letove, ukoliko nije imao novca da reši problem, morao je naći aternativu za putnike kojima je prodao karte, karta u saobraćaju predstavlja obavezujući ugovor za obe strane, putnika i prevoznika. Naravno sve to gubi svaki smisao, ako je JAT u pitanju, ali takođe nema nikakve veze sa tehnikom.
Zamislite Lasta otkaže autobus jer je na kanalu a mehaničar neće da ga pusti dok mu se ne plati, i sada Lasta izađe sa saopštenjem, mehaničar je kriv!?! Da li tu ima neke logike.
Što se obuke tiče, ljudstvo JAT Airwaysa i JAT tehnike obučavani su i školovani istim sredstvima, niko tu nikom ništa ne duguje, i niko nije nikog formirao, sve je i dalje državno!

SVD

pre 14 godina

Čudo je da se u ovoj našoj ludoj zemlji ovakvi konflikti ne mogu da reše na sudu, nego se štrajkom kažnjavaju hiljade nedužnih građana, pravi se ogromna materijalna šteta koja nije u srazmeri sa sumom oko koje se štrajkuje, a Vlada Srbije, koja je formalno vlasnik JAT-a ne može da donese neku hitnu odluku da smanji negativne efekte za celu državu. Velika sramota za sve koji su uključeni u ovaj sukob.

Pluskvamperfekt

pre 14 godina

Ma odlično, vratiti "JAT Tehniku" u sastav JAT-a da bi lakše mogli da ih NE PLAĆAJU. Nismo baš svi ludi. Podržavam zahteve za ispunjavanje obaveza svakog, pa i JAT-a. Dok postoji. Neko mora da nas podseća šta nam je obaveza? Rano detinjstvo socijalizma odavno je prošlo, samo neka Trnova Ružica još spava.

Pex

pre 14 godina

Samo cu se nasmejati..onako tiho u sebi..prekinuli strajk..i ponovo ucinjen ustupak JAT Airwaysu i coveku koji nas je nazvao 'aljkavim'..naravno, u vesti nigde ne pise RAZLOG prekida strajka..dug, naravno nije isplacen..i ako se ja pitam NIKADA I NECE BITI !!!! Odjavljujem se..

D.K.

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su vrhunski inzenjeri, precizni, odgovorni u pitanju je avio industrija. Svako od njih je mogao naci posao gde god je hteo u svetu. Ali srpska posla u JAT Airways-u, oderu ljude za avionske karte, a ne isplate one koji su im letove omogucili. Sramota!

baki

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su skolovani od strane drzave (citaj: poreskih obveznika). To je problem naseg bica, svojatanja JAT-a kao neces licnog. Ako su u JAT Tehnici resili da dovedu red u kuci, a u JAT-u ne, nema razloga za njihovu kritiku!

Serbian Airways - Low Cost

pre 14 godina

Privatizacija, stecaj...bilo sta, samo skinite ovaj JAT sa grbace naroda!!!

Aman ljudi, kakve su ovo priče portparolke JATa?! Pa ako JAT dnevno prihoduje 350.000 EUR, kako je onda moguće da je JAT gubitaska firma i da vas taj isti narod godisnje dotira sa 20 - 25 Mil. EUR.

Srebrni

pre 14 godina

Kakva privatizacija? Oni su zreli samo za stečaj. Ko bi bio lud da kupi ovakvu kompaniju? Nadam se da neće ni poleteti više. Mesto im je u muzeju zabluda.

dragan

pre 14 godina

Niko normalan nemože biti ravnodušan na ponašanje i izjave direktora Radovanovića. Ko podržava takvog čoveka.On kao krivac za ovo što se desilo, obračunava izgubljenu dobit onima kojima duguje, i još svojim izjavama vodi medijsku kampanju protiv Jat tehnike. Očekujem da se nadležna ministarstva ograde od ovakvih izjava gosp. Radovanovića. Ukoliko se to ne desi i ukoliko se jasno ne definiše krivac možemo očekivati da gosp.Radovanović postane i ministar u ovoj vladi.Sramota

maki

pre 14 godina

Da smo u nekoj stranoj zemlji i da ybog ovoga neko od izvrsnih direktora nije stigao na sastanak, zabog toga ostao zbog posla i zarade, on bi tuzio JAT i naplatio stetu. Kako aerodrom nije bio zatvoren letove je bilo moguce ostvariti iznajmljenim avionima. Ovako je bas slatko. Izmaltretiras sve zive i onda si velikodusan jer neces da tuzis one koji ne pruzaju uslugu jer ti nisi platio. JOOOOJ ko sve nece ovde biti direktor i ko sve ima hrabrosti da to bude.

ana

pre 14 godina

Ako JAT dnevno gubi 500.000 eur mogao je da isplati ljude a ne da se bruka. Uz to ako toliki ima prihod kako ga trosi ako drzava mora da ga dotira. da li mi to imamo previse "strucnjaka" ili nesto drugo.

Mirko

pre 14 godina

Koliko ja razumem ovu situaciju oba preduzeca su DRZAVNA.Znaci Vlada ne zeli da resi problem a ko ispasta za to?Naravno kao i u svakoj situaciji GRADJANI koji danima sede na aorodrumu.Ili su krivi navijaci ili njima slicni za ovo.

Milos

pre 14 godina

razumem ljude iz JAT tehnike, ali nema smisla da se nadmudruju preko putnika!!! Ko ce putnicima da nadoknadi troskove?! ili imas slobodne dane i tebi dani prolaze...hoce oni u firmi da ti daju opravdanje?! Takodje, treba videti i da je JAT tehnika proizasla iz JAT-a, da su im oni placali obuke, opremu.... imam sva prava, nemam obaveze:) O JAT-u ne treba pricati...tolika dugovanja, vecito na 'sisi' Drzave, a plate direktora nebeske! Ja sutra treba da idem u NY i brinuo sam se zbog svega ovoga, ali velikom ljubaznoscu ljudi iz Air France-a sam se prebacio preko njih! jos su mi se Oni izvinjavali, kao da su Oni krivi! svaka im cast, mnogo su me obradovali!

Milan

pre 14 godina

Ljudi sa kud ikamo manjim primanjima mesecima moraju da cekaju na njihove plate ali gospoda iz JAT-a sa skoro najvecim platama ni pola meseca, sramota koliko egoizma u tim ljudima.

Petar

pre 14 godina

Ne zaboravite da svi zaposleni u JAT Tehnici skolovani od strane JAT-a.
Rade u JAT-ovim zgradama, sa JAT-ovom opremom. Znaci, debelo naplacuju svoje znanje, steceno o JAT-ovom trosku. Njihove plate su daleko od malih.
Slazem se da svako treba da bude placen za svoj rad, ali zar to ne vazi za sve? Ili samo za esnafe koji u Srbiji nemaju alternativu?
Mislim da se ovde, definitivno radi o urusavanju nacionalnog prevozioca. Kako drugacije objasniti prepucavanja preko medija, dve firme koje imaju istog vlasnika?

Bokacho

pre 14 godina

Država se pokazala nesposobnom majkom! Zašto nije svoju "decu" tj. svoja Javna preduzeća prvog dana poslala svakog u svoj ćošak, da razmisle, a onda uvela radnu obavezu. Na to je imala prava, a ne da se ovako bruka! Nadam se da su članovi Vlade bolji domaćini kod svojih kuća.

Predrag R.

pre 14 godina

Nije mi jasno zašto je JAT Airways došao u situaciju da zavisi od Jat Tehnike. Ima svoje licencirane mehaničare i inženjere različitih specijalnosti, koji su angažovani da bi se sprečila situacija sa štrajkom od pre tri godine. To što ti licencirani mehaničari nisu bili sposobni da održavaju flotu Jat Airwaysa je dokaz da su nesposobni i da ni jedan ozbiljan licencirani mehaničar neće da radi za mizernu platu koju im nudi rukovodstvo Jat Airwaysa. Direktor koji misli da mehaničare može da plati 25000 din da mu rade na avionima a u isto vreme su plaćeni 1800 evra u Montenegro Airlines-u( mnogi bivši JAT-ovci) je definitivno zalutao u vazdušni saobraćaj. Ko je lud da pređe da radi u JAT Airways za duplo manju platu. Samo oni pred penzijom koji bi da se ogrebu za program i zbrišu i tu je kraj. Direktor koji je na televiziji odmahnuo rukom i rekao da su mehaničari nistavni neće nikad uspeti da privuče ni jednog iole ozbiljnog mehaničara pod kapu Jat Airwaysa. Ne verujem ni da će bar u sledećih godinu dana smeti da se pojavi u hangarima JAT Tehnike. Baš kao ni izvršni direktor iste firme koji još od 2005 ne sme da kroči u Tehniku.

Pilot

pre 14 godina

Pocnite da radite i recite pravu istinu.... Kod nas uvek postoji neka druga slika iza.. Mozda ce neko da kupi JAT Teh. za sitne pare.. Delta Airways nam nedostaje.

malosoli

pre 14 godina

I šta je postignuto? To isto bi se dogovorili i bez štrajka.
Ljudi iz Jat tehnike seku granu na kojoj sede.
Do juče su bili ista firma. Videću da li će moći da štrajkuju kada im dođe neki tajkun za vlasnika ako dotle ne odu niz Dunav i JAT i tehnika.
Koliko ljudi u Srbiji ima koji ne primaju redovnu platu a rade za 3 x manju platu od tehničara.
Uzmite se u pamet ljudi.

Dzöni

pre 14 godina

Pare se iz javnih preduzeca slivaju u dzep politicara i njihovih pajtosa. Zato im je od zivotne vaznosti da gde god mogu stave direktore iz svoje stranke.

coma

pre 14 godina

Ne bih da ulazim u racunice niti u opravdanost jednog ili drugog stava , ali mi se cini na bazi komentara da je upravo pripremljen teren za jos jednu "brzu i oprvdanu " privatizaciju. Ponovo ce PIO i zdravstvo i svi oni koji su stvarali sva ova dobra godinama ostati praznih ruku a neki mnogo dobri privrednici domoci se vredne imovne i velikog sistema kojeg je trebalo uigravati godinama. Siguran sam da ce nakon dve do tri godine kada se otpusti visak radne snage formirati cvrsta i profitabilna kompanija samo ovaj put u privatnim rukama. I to ce biti jos jedan korak u fazi akumulacija pocetnog kapitala na ovom prostoru. Verovatno tako mora da bude. Pretpostavljam da ce ime nove kompanije recimo da bude PINK - SKY .

MagnusPyke

pre 14 godina

Bas steta. Nadao sam se da vise nece da lete ali to su samo pusti snovi.
Dragi putnici i gradjani sada lepo treba da platite troskove strajka...

Vesna

pre 14 godina

Sa Wikipedije:
Štrajk označava zajedničku obustavu rada više zaposlenih. Štrajk je obično rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između poslodavaca i zaposlenih.

Kako mehanicari jednog preduzeca mogu da "strajkuju" protiv drugog, jer se u jednom plate dobijaju na vreme, a u svom preduzecu kasne MESEC dana? Da ovde, mozda, poslovna politika (nesposobnog) preduzeca nije zamenjena sindikalnom borbom instrumentalizovanih radnika?
Da se ne spominje rasomonijada, da su oba preduzeca pod rukom istog vlasnika, tj. drzave?

Nesha

pre 14 godina

Velja Ilic ih je super navukao 2005. Posle privatizacije JATa, koja ce neminovno uslediti pre ili kasnije jer drzava nece dozvoliti da ostane bez avioprevozioca, JAT Tehnika ce sa zakasnjenjem videti da vec cetiri godine sece granu na kojoj sedi. U JATu je dovoljan izvestan broj mehanicara za linijsko odrzavanje, a sve ostale popravke i remonte moze obavljati bilo gde npr u Budimpesti postoji ogromna tehnicka baza, a servis jevtiniji po satu i jos ako se novi gazda opredeli za Airbus, JAT TEHNIKA nema perspektivu. Oni su ti koji ce platiti ceh pogresnog restruktuiranja made by Velja, jer kompaniji od 16 aviona (ko god bude novi vlasnik nece trebati vise za nase trziste) nije potrebno 900 tehnickog osoblja. JAT ce kao kompanija svakako postojati sa ovim ili onim imenom, bila potpuno nova ili samo privatizovana ali sa optimalnim brojem zaposlenih kao i svugde u svetu. Nisko tarifne kompanije koje budu sletale u Beograd sigurno ne ce koristiti usluge Jat Tehnike.

sasa

pre 14 godina

Voleo bih da mi neko objasni kome je sve ovo trebalo.Umesto milion eura sada JAT duguje 2 miliona. Milion tehnici i milion stranim kompanijama na koje je prebacila svoje putnike. Lep primer kako upropastiti domacu firmu. Naravno zbog ovoga nece niko odgovarati

mile pile

pre 14 godina

Sta sam vam rekao. Odjedanput neko se setio da im obeca NASE pare.
Da ne bude zabune nije u pitanju da li JATovi piloti znaju da "voze" ili mehanicari da "krpe".
Narode moj.!

goodman

pre 14 godina

Jedan poznati ekonomista na Dnevniku pre neko vece objasni da je posredi partijsko nadmetanje izmedju Tehnike i Jata. Koje su to partije ukrstila koplja da mi je znati?

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Svako ima pravo na svoje privatno misljenje o funkcionalnosti i kvalitetu rada JAT-a. Ali ovde se radi o postovanju ugovora koji postoji izmedju kompanija JAT i JAT tehnika. U ugovoru verovatno stoje klauzule o zakasnelim isplatama sa pravom na raskid ugovora. Ugovor nije pravljen izmedju sindikata JAT-a i sindikata Tehnike, nego dve kompanije koje treba da slede pravila dobrog poslovanja. JAT nije jedini u zemlji koji ima zakasnela placanja a razlozi su svima dobro poznati. Podmetanje sindikata za policajca u izvrsenju ugovora nece nikome doneti dobro i vodi ka totalnoj anarhiji.

Milja

pre 14 godina

Da nisu izdvojili tehniku od avioprevoznika to se ne bi desilo. Ovako otsekli su krila i sada svi ispastaju. Tehnika mora da je uz avioprevoznika, to je timski svakodnevni rad. Nije to automobil pa kad ti se pokvari zovi bilo kog servisera a moze da ga popravi mozda i komsija koji je zavrsio avio skolu. To je specificna vrsta posla i mora i tehnika i avijacija da su zajedno. Ovako ucene i jednih i drugih, neisplacene zarade i niko nema nikome uvid u rad i zato je to sve tako i rastimano i obezglavljeno u tim firmama. Neko dobrano radi na tome da sve to usitni i rasparca i onda jedini spas je u rasprodaji, ko koliko da, samo da se vise ne prave milionski gubitci. Svi to znaju, svi to vide a velike firme nam propadaju.

Ivo

pre 14 godina

Vreme je da JAT ode gde je otisao i onaj po kojem nosi ime. Jugonostargicari i ostale bradonje da se pod hitno otrezne. Dobrodosla Srbija Airways!

Petar

pre 14 godina

Ne zaboravite da svi zaposleni u JAT Tehnici skolovani od strane JAT-a.
Rade u JAT-ovim zgradama, sa JAT-ovom opremom. Znaci, debelo naplacuju svoje znanje, steceno o JAT-ovom trosku. Njihove plate su daleko od malih.
Slazem se da svako treba da bude placen za svoj rad, ali zar to ne vazi za sve? Ili samo za esnafe koji u Srbiji nemaju alternativu?
Mislim da se ovde, definitivno radi o urusavanju nacionalnog prevozioca. Kako drugacije objasniti prepucavanja preko medija, dve firme koje imaju istog vlasnika?

malosoli

pre 14 godina

I šta je postignuto? To isto bi se dogovorili i bez štrajka.
Ljudi iz Jat tehnike seku granu na kojoj sede.
Do juče su bili ista firma. Videću da li će moći da štrajkuju kada im dođe neki tajkun za vlasnika ako dotle ne odu niz Dunav i JAT i tehnika.
Koliko ljudi u Srbiji ima koji ne primaju redovnu platu a rade za 3 x manju platu od tehničara.
Uzmite se u pamet ljudi.

ANCI

pre 14 godina

JAT zaradjuje dnevno 500.000 eur ali ne moze da opstane od svih onih koji su zavukli ruku u njihov dzep. To vazi i za JAT Tehniku, jer je njima drzava obezbedila da bez obzira koliko rade i da li uopste rade primaju platu i to koliku. A svi su skolovani od strane JAT-a i niko od njih nije platio ni dinara to svoje skolovanje, da bi postali to sto jesu sada. I svu opremu, hangare i zgrade i sve sto imaju oteli su od JAT-a 2005. godine.A sada u hangarima nema ni jednog aviona stranih kompanije a rukovodstvo im nije sposobno da obezbedi posao sem da rade za JAT.
I samo jos ovo, JAT-u je nametnut negativan imidz u ovoj zemlji a JAT nije nista gori ili bolji od svih drugih aviokompanija i TREBA DA OSTANE SRPSKA NACIONALNA KOMPANIJA sa kojom mozemo da se ponosimo.

steven

pre 14 godina

Privatizacija pod hitno,u normalnom svetu to ne postoji da neko ne bude placen za svoj rad-uslugu, u protivnom stecaj, zatvaranje, rasprodaja imovine, izmirivanje duga prema obaveznicima i kraj price. Licno sam efektovan sa ovim Jat-ovim strajkom tehnickog osoblja, ne krivim njih, jer oni treba da budu placeni za svoj rad, a dotle ce moja zena i cerka da cekaju da se vrate za Australiju preko Pariza. Umesto da su leteli sa francuzima udobnije i sigurnije, ali u nama je uvek zelja da pomognemo na bilo koji nacin nas narod i nasu Srbiju, ali cini mi se da je svakim danom sve manje patriota
Pozdrav iz Brisbana.

Bole

pre 14 godina

Mlakonje! Trebali ste da ih drzite jos 10 dana pa da bankrotiraju, onda ih privatizuju i eto nama jeftinijih letova i lepse i normalnije usluge u avionima.

D.K.

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su vrhunski inzenjeri, precizni, odgovorni u pitanju je avio industrija. Svako od njih je mogao naci posao gde god je hteo u svetu. Ali srpska posla u JAT Airways-u, oderu ljude za avionske karte, a ne isplate one koji su im letove omogucili. Sramota!

Milan

pre 14 godina

Ljudi sa kud ikamo manjim primanjima mesecima moraju da cekaju na njihove plate ali gospoda iz JAT-a sa skoro najvecim platama ni pola meseca, sramota koliko egoizma u tim ljudima.

vladimir

pre 14 godina

"Izvršni direktor "Jat tehnike", međutim, nije mogao da precizira tačno koliki je dogovoren iznos za isplatu, podsećajući da su dugovanja za avgustovske zarade iznosila oko 111 miliona dinara. "
Ako je prosečna bruto plata u avgustu bila oko 44.000 dinara, ostaje da po gore navedenom dugu za avgustovsku platu u Jat tehnici radi prosečno 2.500 ljudi na 16 aviona... 156 čoveka po avionu? Ili je posredi neka greska ili ja gresim ili ... ne smem dalje zbog zakona o informisanju:)?

Nemanja

pre 14 godina

Hitna prodaja JAT-a!!!
Tako ce i gradjani dobiti jos 2 evra na ime besplatnih deonica, a prestacemo da gledamo nesto sto lici na kradju stoleca. 150 hiljada evra dnevno? Kome bre?
Hocemo low-cost kompanije!!!

baki

pre 14 godina

Zaposleni u JAT Tehnici su skolovani od strane drzave (citaj: poreskih obveznika). To je problem naseg bica, svojatanja JAT-a kao neces licnog. Ako su u JAT Tehnici resili da dovedu red u kuci, a u JAT-u ne, nema razloga za njihovu kritiku!

mister E

pre 14 godina

Ja vise nista ne razumem. Pa ko je ovde lud?! Ako je dnevni prihod 350.000 evra, znaci da sa prihodom od 3,5 dana dugovanje od 110 miliona se moze izmiriti. Ostalih 26 dana puta toliko prihodda mislim da namiruju sve potrebstine: el. energija, grejanje... (sto je opet pitanje koliko se redovno isplacuje) i zarade zaposlenih. Ne moze niko da me ubedi da to nije dovoljno za pozitivno poslovanje. Problem je sto velika svota tog novca jednostavno ispari! I onda, ako neko poveze sve argumente i postavi pitanje, slede nove 'inteligentne lazi' kojima se mazu oci napacenoj, umornoj i naivnoj populaciji. Jednostavno, vrhu odgovara ovakvo stanje. Dok ima ovaca bice i vune...

Pex

pre 14 godina

Samo cu se nasmejati..onako tiho u sebi..prekinuli strajk..i ponovo ucinjen ustupak JAT Airwaysu i coveku koji nas je nazvao 'aljkavim'..naravno, u vesti nigde ne pise RAZLOG prekida strajka..dug, naravno nije isplacen..i ako se ja pitam NIKADA I NECE BITI !!!! Odjavljujem se..

bivsi jatovac

pre 14 godina

Svima je jasno da su sredine poput tehnike,suporta i keteringa odvojeni da bi piloti na miru mogli da primaju astronomske plate za 40 sati naleta mesecno. Da su svi ostali u Jatu ne bi bilo para za sve a bilo bi i nezadovoljstva bonusima. Ovako se izdvojila grupa nedodirljivih koja ostale ubedjuje da volontiraju dok oni primaju po 250-300.000.

Milos

pre 14 godina

razumem ljude iz JAT tehnike, ali nema smisla da se nadmudruju preko putnika!!! Ko ce putnicima da nadoknadi troskove?! ili imas slobodne dane i tebi dani prolaze...hoce oni u firmi da ti daju opravdanje?! Takodje, treba videti i da je JAT tehnika proizasla iz JAT-a, da su im oni placali obuke, opremu.... imam sva prava, nemam obaveze:) O JAT-u ne treba pricati...tolika dugovanja, vecito na 'sisi' Drzave, a plate direktora nebeske! Ja sutra treba da idem u NY i brinuo sam se zbog svega ovoga, ali velikom ljubaznoscu ljudi iz Air France-a sam se prebacio preko njih! jos su mi se Oni izvinjavali, kao da su Oni krivi! svaka im cast, mnogo su me obradovali!

andrej

pre 14 godina

U potpunosti podrzavam Jat Tehniku. Nema para, nema muzike. Komunizam je prosao, a ovo je Jat-u dobro upozorenje sta ga ceka od prvog januara.

Bokacho

pre 14 godina

Država se pokazala nesposobnom majkom! Zašto nije svoju "decu" tj. svoja Javna preduzeća prvog dana poslala svakog u svoj ćošak, da razmisle, a onda uvela radnu obavezu. Na to je imala prava, a ne da se ovako bruka! Nadam se da su članovi Vlade bolji domaćini kod svojih kuća.

mp

pre 14 godina

Draga Portparolko JAT-a, vi izgleda ne znate sta pricate ! ako imate 350,000 prihoda i 200,000 troskova prema putnicima onda kada ste bez posla gubite razliku (150,000) a ne zbir ova dva (500,000) !!! wtf!?!


“Inače ovaj štrajk nanosi ogromnu materijalnu štetu 'Jat ervejzu', dneveno gubimo oko 500 000 evra, od toga 350 000 evra odlazi na prihode koji smo mogli da ostvarimo, a ko 200 000 na sve troškove koje 'Jat' ima prema svojim putnicima”, objasnila je potparolka “Jata”.

Jevrejka /dakle nacionalista NIKAKO!

pre 14 godina

Behu li to pre nekoliko meseci Dinkicevi decaci sa milionskim platama tamo po JAT-u ioko njega. Seca li se neko da je veliki ruski Aeroflot hteo za DOBRE PARE DA KUPI JAT, ALI, Dinkic sa svitom je nesto gadljiv na te partnere, pa sada mogu JAT samo meni i slicnima da prodaju!!!! I, sto se mene tice, niti treba da leti JAT sa tudjim avionima, niti treba ovi razmazenci u JAT -tehnici da imaju posao. Lepo se moze ziveti od tranzita u aerosaobracaju. Koji ce nam djavo ovi luzeri, osim ako treba da vozaju kojekakve ministre, sekretare, podsekretare, zamenike podsekretara i pomocnike tih zamenika... i jos po nekog nacelnika, koordinatora tamo neke sluzbe, sektora ili kako se to vec zove. Da li znate koliki problem prave te izmisljene funkcije prevodiocima? U engleskom jeziku je prosto neprevodiva glupost od izmisljenog naziva radnog mesta koje je iznedrio koalicioni sporazum u Vladi i oko nje.
Kako vas, bre, ljudi, nije sramota? Znate li da cete pre ili posle ovom izludjenom i sada vec vrlo nervoznom narodu morati da objasnite zasto i kako ste rasprodali i upropastili Srbiju tako munjevito!

svestan

pre 14 godina

Uz potpunu svesnost onoga sto trpe putnici, moram reci da potpuno podrzavam strajk gospode iz Tehnike. Kao neko ko je bio zaposlen u Jatu, i to kao letac, tvrdim odgovorno da u Jatu ne postoji trunka pozitivnog odnosa prema ljudima, vec se misli samo na plate i dnevnice. Problemi koji postoje sa avionima i koji se javno navode samo su vrh ledenog brega: na tranzitnim aerodromima se kvari agregat za struju, pa taj avion provede i po 3 sata cekajuci na povratak, kabine u ocajnom stanju, toaleti se jezivo osecaju, a nije tajna i da svakodnevno avioni lete sa MEL-om odnosno minimalnom neophodnom opremom.
Tuzno je to sto niko ne shvata da je upravo konkurencija ta koja ce dovesti trziste Srbije na nize cene, bolju ponudu i veci kvalitet.
Sticajem okolnosti, cesto putujem, i ne vidim zasto bih pored Lufthanse, Swissa, Austriana, Aeroflota pa cak i Alitalie odabrao Jat.
A verujem da jos ljudi tako misli.

Dejan

pre 14 godina

Ukoliko ukine JAT država će svake godine uštedeti 20-30 miliona eura koliko pokriva gubitke JAT-a a usput će ostvariti ogromne prihode od avioprevoznika i čarter kompanija koje će koristiti aerodromske usluge u Surčinu.
Putnici će imati kvalitetniju i jeftiniju uslugu . LIKVIDIRATI JAT

Bozidar

pre 14 godina

Jeste li pokusali da dobijete CALL CENTER JAT-a? Niste! I nemojte, ne moze se ostvariti veza ni teorijski. Strasno! Verovatno od dans u 15h svi idu na zasluzeni odmor preko vikenda, osim putnika koji su uredno platili karte. Sada je jasno da ne smemo ni po koju cenu u EU, jer bi u tom slucaju JAT (tj. drzava kao vlasnik) morao svim putnicima da plati penale

Mehanicar

pre 14 godina

Mene nije skolovao JAT, nego moji roditelji. Najmanji problem u JATu i JAT tehnici su piloti, stw i mehanicari. Mi mehanicari nemamo nista protiv nasih kolega ali zato imamo protiv parazita i u jednoj i u drugoj kompaniji koji na racun naseg rada zive bezbrizno. To su razni trejdovi, komercijale, nabavke itd koji dembelisu u obe firme. 2005 je trebalo da naprave kompaniju samo piloti, mehanicari i stw i bili bi najeftiniji sa kartama. Ali to nije bilo izvodljivo jer gde bi se zaposlili razni paraziti, rodjaci, partijski drugovi itd

Vesna

pre 14 godina

Sa Wikipedije:
Štrajk označava zajedničku obustavu rada više zaposlenih. Štrajk je obično rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između poslodavaca i zaposlenih.

Kako mehanicari jednog preduzeca mogu da "strajkuju" protiv drugog, jer se u jednom plate dobijaju na vreme, a u svom preduzecu kasne MESEC dana? Da ovde, mozda, poslovna politika (nesposobnog) preduzeca nije zamenjena sindikalnom borbom instrumentalizovanih radnika?
Da se ne spominje rasomonijada, da su oba preduzeca pod rukom istog vlasnika, tj. drzave?

grom

pre 14 godina

Побогу! Још увек има оних који мисле да им се може свашта. Једноставно нека плате људима шта дугују што је и нормално. Ако мису у могућности нека директор поднесе оставку, предузеће нека иде у стечај...
Ееееееееее! а да није партијских потреба због којих постоје и ЈАТ и ....
Са друге стране ми је драго што се народ освешћује. Иде споро али иде!

igor

pre 14 godina

JAT posluje godinama sa gubicima (nekoliko desetina miliona eura godisnje u proseku). Sve to je placala drzava tj. poreski obveznici.
Sada kad im je drzva zavrnula slavinu, jatovci smatraju da i oni ne moraju nikom nista da placaju.Ti ljudi tamo ili su toliko bezobrazni, ili jednostavno imaju problem sa mentalnim deficitom.
Da li ce ikada shvatiti da poslovanje mora da bude bar na nuli da bi se opstalo?
Dokle ce gradjani Srbije biti njihovi taoci? Umesto da letimo low cost kompanijama mi placamo njihove gubitke godinama i duplo skuplje karte...
Ratifikovati sporazum o slobodnom nebu i restrukturirati JAT-a odmah!

MagnusPyke

pre 14 godina

Bas steta. Nadao sam se da vise nece da lete ali to su samo pusti snovi.
Dragi putnici i gradjani sada lepo treba da platite troskove strajka...

Srebrni

pre 14 godina

Kakva privatizacija? Oni su zreli samo za stečaj. Ko bi bio lud da kupi ovakvu kompaniju? Nadam se da neće ni poleteti više. Mesto im je u muzeju zabluda.

Dzöni

pre 14 godina

Pare se iz javnih preduzeca slivaju u dzep politicara i njihovih pajtosa. Zato im je od zivotne vaznosti da gde god mogu stave direktore iz svoje stranke.

Nikola

pre 14 godina

Zasto pisete Strajk? oni nisu strajkovali samo jednoj firmi nisu hteli da pruze svoje usluge zato sto ne placaju. sta je sad tu cudno?

no comment!

pre 14 godina

Tehnika je bila i jeste uvek uz avioprevoznika, da, to je timski svakodnevni rad i veoma SPECIFICNA vrsta posla.
Vara se onaj strucnjak za obojene avione da se linijsko odrzavanje formira za jedan dan, hm, mozda i moze ali ALJKAVO, ipak ovo je zemlja Srbija gde je sve moguce....
Samo u tom timskom svakodnevnom radu Jat konstantno u poslednjih godinu dana ne ispunjava svoje obaveze.
I mi zaposleni u Tehnici kao i kolege u Jat-u imamo kredite, racune, dugove, gladnu decu...samo oni redovno dobiju i akontaciju i platu.
Kako neko ocekuje da budemo imuni na sve to?!?!?

sasa

pre 14 godina

Voleo bih da mi neko objasni kome je sve ovo trebalo.Umesto milion eura sada JAT duguje 2 miliona. Milion tehnici i milion stranim kompanijama na koje je prebacila svoje putnike. Lep primer kako upropastiti domacu firmu. Naravno zbog ovoga nece niko odgovarati

Pilot

pre 14 godina

Pocnite da radite i recite pravu istinu.... Kod nas uvek postoji neka druga slika iza.. Mozda ce neko da kupi JAT Teh. za sitne pare.. Delta Airways nam nedostaje.

Pluskvamperfekt

pre 14 godina

Ma odlično, vratiti "JAT Tehniku" u sastav JAT-a da bi lakše mogli da ih NE PLAĆAJU. Nismo baš svi ludi. Podržavam zahteve za ispunjavanje obaveza svakog, pa i JAT-a. Dok postoji. Neko mora da nas podseća šta nam je obaveza? Rano detinjstvo socijalizma odavno je prošlo, samo neka Trnova Ružica još spava.

Serbian Airways - Low Cost

pre 14 godina

Privatizacija, stecaj...bilo sta, samo skinite ovaj JAT sa grbace naroda!!!

Aman ljudi, kakve su ovo priče portparolke JATa?! Pa ako JAT dnevno prihoduje 350.000 EUR, kako je onda moguće da je JAT gubitaska firma i da vas taj isti narod godisnje dotira sa 20 - 25 Mil. EUR.

dragan

pre 14 godina

Niko normalan nemože biti ravnodušan na ponašanje i izjave direktora Radovanovića. Ko podržava takvog čoveka.On kao krivac za ovo što se desilo, obračunava izgubljenu dobit onima kojima duguje, i još svojim izjavama vodi medijsku kampanju protiv Jat tehnike. Očekujem da se nadležna ministarstva ograde od ovakvih izjava gosp. Radovanovića. Ukoliko se to ne desi i ukoliko se jasno ne definiše krivac možemo očekivati da gosp.Radovanović postane i ministar u ovoj vladi.Sramota

SVD

pre 14 godina

Čudo je da se u ovoj našoj ludoj zemlji ovakvi konflikti ne mogu da reše na sudu, nego se štrajkom kažnjavaju hiljade nedužnih građana, pravi se ogromna materijalna šteta koja nije u srazmeri sa sumom oko koje se štrajkuje, a Vlada Srbije, koja je formalno vlasnik JAT-a ne može da donese neku hitnu odluku da smanji negativne efekte za celu državu. Velika sramota za sve koji su uključeni u ovaj sukob.

Mirko

pre 14 godina

Koliko ja razumem ovu situaciju oba preduzeca su DRZAVNA.Znaci Vlada ne zeli da resi problem a ko ispasta za to?Naravno kao i u svakoj situaciji GRADJANI koji danima sede na aorodrumu.Ili su krivi navijaci ili njima slicni za ovo.

ana

pre 14 godina

Ako JAT dnevno gubi 500.000 eur mogao je da isplati ljude a ne da se bruka. Uz to ako toliki ima prihod kako ga trosi ako drzava mora da ga dotira. da li mi to imamo previse "strucnjaka" ili nesto drugo.

Satir

pre 14 godina

Jat airways-u zbog dugova nije pružana usluga Tehnike, i to je sve, nema nikakvog štrajka. JAT airways zna da bez kontrole ne može obavljati letove, ukoliko nije imao novca da reši problem, morao je naći aternativu za putnike kojima je prodao karte, karta u saobraćaju predstavlja obavezujući ugovor za obe strane, putnika i prevoznika. Naravno sve to gubi svaki smisao, ako je JAT u pitanju, ali takođe nema nikakve veze sa tehnikom.
Zamislite Lasta otkaže autobus jer je na kanalu a mehaničar neće da ga pusti dok mu se ne plati, i sada Lasta izađe sa saopštenjem, mehaničar je kriv!?! Da li tu ima neke logike.
Što se obuke tiče, ljudstvo JAT Airwaysa i JAT tehnike obučavani su i školovani istim sredstvima, niko tu nikom ništa ne duguje, i niko nije nikog formirao, sve je i dalje državno!

coma

pre 14 godina

Ne bih da ulazim u racunice niti u opravdanost jednog ili drugog stava , ali mi se cini na bazi komentara da je upravo pripremljen teren za jos jednu "brzu i oprvdanu " privatizaciju. Ponovo ce PIO i zdravstvo i svi oni koji su stvarali sva ova dobra godinama ostati praznih ruku a neki mnogo dobri privrednici domoci se vredne imovne i velikog sistema kojeg je trebalo uigravati godinama. Siguran sam da ce nakon dve do tri godine kada se otpusti visak radne snage formirati cvrsta i profitabilna kompanija samo ovaj put u privatnim rukama. I to ce biti jos jedan korak u fazi akumulacija pocetnog kapitala na ovom prostoru. Verovatno tako mora da bude. Pretpostavljam da ce ime nove kompanije recimo da bude PINK - SKY .

maki

pre 14 godina

Da smo u nekoj stranoj zemlji i da ybog ovoga neko od izvrsnih direktora nije stigao na sastanak, zabog toga ostao zbog posla i zarade, on bi tuzio JAT i naplatio stetu. Kako aerodrom nije bio zatvoren letove je bilo moguce ostvariti iznajmljenim avionima. Ovako je bas slatko. Izmaltretiras sve zive i onda si velikodusan jer neces da tuzis one koji ne pruzaju uslugu jer ti nisi platio. JOOOOJ ko sve nece ovde biti direktor i ko sve ima hrabrosti da to bude.

Predrag R.

pre 14 godina

Nije mi jasno zašto je JAT Airways došao u situaciju da zavisi od Jat Tehnike. Ima svoje licencirane mehaničare i inženjere različitih specijalnosti, koji su angažovani da bi se sprečila situacija sa štrajkom od pre tri godine. To što ti licencirani mehaničari nisu bili sposobni da održavaju flotu Jat Airwaysa je dokaz da su nesposobni i da ni jedan ozbiljan licencirani mehaničar neće da radi za mizernu platu koju im nudi rukovodstvo Jat Airwaysa. Direktor koji misli da mehaničare može da plati 25000 din da mu rade na avionima a u isto vreme su plaćeni 1800 evra u Montenegro Airlines-u( mnogi bivši JAT-ovci) je definitivno zalutao u vazdušni saobraćaj. Ko je lud da pređe da radi u JAT Airways za duplo manju platu. Samo oni pred penzijom koji bi da se ogrebu za program i zbrišu i tu je kraj. Direktor koji je na televiziji odmahnuo rukom i rekao da su mehaničari nistavni neće nikad uspeti da privuče ni jednog iole ozbiljnog mehaničara pod kapu Jat Airwaysa. Ne verujem ni da će bar u sledećih godinu dana smeti da se pojavi u hangarima JAT Tehnike. Baš kao ni izvršni direktor iste firme koji još od 2005 ne sme da kroči u Tehniku.

mile pile

pre 14 godina

Sta sam vam rekao. Odjedanput neko se setio da im obeca NASE pare.
Da ne bude zabune nije u pitanju da li JATovi piloti znaju da "voze" ili mehanicari da "krpe".
Narode moj.!

Nesha

pre 14 godina

Velja Ilic ih je super navukao 2005. Posle privatizacije JATa, koja ce neminovno uslediti pre ili kasnije jer drzava nece dozvoliti da ostane bez avioprevozioca, JAT Tehnika ce sa zakasnjenjem videti da vec cetiri godine sece granu na kojoj sedi. U JATu je dovoljan izvestan broj mehanicara za linijsko odrzavanje, a sve ostale popravke i remonte moze obavljati bilo gde npr u Budimpesti postoji ogromna tehnicka baza, a servis jevtiniji po satu i jos ako se novi gazda opredeli za Airbus, JAT TEHNIKA nema perspektivu. Oni su ti koji ce platiti ceh pogresnog restruktuiranja made by Velja, jer kompaniji od 16 aviona (ko god bude novi vlasnik nece trebati vise za nase trziste) nije potrebno 900 tehnickog osoblja. JAT ce kao kompanija svakako postojati sa ovim ili onim imenom, bila potpuno nova ili samo privatizovana ali sa optimalnim brojem zaposlenih kao i svugde u svetu. Nisko tarifne kompanije koje budu sletale u Beograd sigurno ne ce koristiti usluge Jat Tehnike.

goodman

pre 14 godina

Jedan poznati ekonomista na Dnevniku pre neko vece objasni da je posredi partijsko nadmetanje izmedju Tehnike i Jata. Koje su to partije ukrstila koplja da mi je znati?