Ponedeljak, 28.09.2009.

01:20

Treba li Srbiji JAT?

Prema planu uprave, JAT će napustiti 550 zaposlenih, a izdvojiće se Pilotska akademija, Privredna avijacija i Vazduhoplovna medicina, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Treba li Srbiji JAT? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 14 godina

"“Nacionalna aviokompanija mora da opstane, pre svega, zbog putnika iz Srbije, jer se red letenja pravi po njihovim potrebama."

Kako se to red letenja pravi prema našim potrebama kad su čarteri za Turku i Egipat u sitnim noćnim satima?! Šta je tu prilagođeno građanima Srbije?!

vladak

pre 14 godina

Skoro sam putovao JAT-om u Rim i deo gde se nalaze maske sa kiseonikom je pao coveku na glavu. Stjuardesa mu je samo mirno rekla da treba to ponovo da "zakuca" gore i da se ne plasi. Uzas! Sto se tice termina koji su namenjeni gradjanima Srbije, gde god da putujem, nekako se uvek potrefi da mi vise odgovaraju termini drugih kompanija, a gradjanin sam Srbije od rodjenja...Inace, cena karte do Pariza pre 2 godine je bila tacno duplo skuplja nego kod Air France-a. Da li oni stvarno misle da smo svi magarci?

letaci

pre 14 godina

Naravno da nam je potrebna nacionalna kompanija, ono sto nam nije potrebno su stranacki direktori, rukovodioci..
Zasto nikad u istoriji Jata nije generalni direktor i sl. bilo lice koje je u letackim poslovima i bransi?? Zato sto tad ne bi moglo stranacki da se krade, ne bi mogli da se namestaju tenderi raznoraznih nabavki od uniformi, preko keteringa pa do wc papira !!!
Razmislite malo i na tu temu !!!

3fun

pre 14 godina

Sto je neko davno rekao...drzava mora da ima svoje pivo, nacionalu aero kompaniju i pozeljno je atomsko naoruzanje, ali pivo je najvaznije

(ne)svrstan

pre 14 godina

Ovde je doslo do zamena teza, ne radi se o tome da li srbiji treba nacionalni avio prevoznik, vec o tome da li nacionalnom avio prevozniku treba nesposobni menadzment.

Top Gun

pre 14 godina

Dole sa JAT-om! Hoćemo "Aeroput" ili "Serbian Airways, kako se već kome svidi! Hoćemo nove i bezbednije avione! A pre svega, hoćemo avio-prevoznika koji rentabilno posluje i koji svoje gubitke ne pokriva preko džepova poreskih obveznika!

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Pa mi iz juzne Srbije odavno zelimo da letimo iz Pariza do Nisa pa kad uvedete let 2 nedelje pre Nove Godine normalno da je avion prazan kad smo vec kupili karte dva meseca unapred, ajde bre, idite vise u istoriju!

Dejan

pre 14 godina

Air France-KLM je privatna kompanija sa oko 15% akcija u drzavnom vlasnistvu. U British Airwaysu drzava nema ucesce. Da se Jat na isti nacin skine sa grbace naroda niko se ne bi uzbudjivao ni koliko im kostaju karte ni koliko im je matora flota.

dezurna

pre 14 godina

Pisem iz druge zemlje u ciju prestonicu sam doputovao pre neku nedelju.
Da bih stigao do nje, otputovao sam do aerodroma u jednoj Srbiji susednoj zemlji.
Dakle, JatAirways nije dobio ni dinara.
Takodje, Aerodrom Beograd nije dobio ni dinara.
Iz principa.
Ali, pre svega i na prvom mestu - meni se isplatilo.
A to je i jedino bitno.
Jer - ne mogu... nije da ne mogu, vec NE SMEM da budem solidaran sa kompanijama koje nisu solidarne sa mnom.
Razmislite o takvom razmisljanju, dragi sugradjani.

Neko iz mase

pre 14 godina

Tacno je da ovakav Jat odbrojava dane. Znajte i to ga je na ovakav nivo dovelo iskljucivo politikanstvo nasih stranaka. Tacno je da ce putnici dobiti jeftinije letenje....ali ne svuda i kada hoce. One destinacije koje imaju dosta putnika ce postati jeftinije medjutim sta ce potencijalni putnici izgubiti. Zaboravite od sadasnjih 36 bar 20 destinacija na koje sada mozete direktno otici. Interkontinentalni putnici zaboravite da ce vas buduca kompanija cekati u Amsterdamu, Londonu, Parizu...za Srbiju zbog kasnjenja u te gradove. Bice teze poslati roditelje same koji ne znaju jezik. Strogo cete placati svaki gram preko dozvoljenog prtljaga a rucni cete nositi samo neseser. Cesto putujem i Jatom i drugim kompanijama. Kako je samo zanimljivo videti naseg coveka koji se bahato ponasa u Jatu a u drugoj kompaniji ne sme ni casu vode da trazi (verovatno zbog jezika). I opet.....putovace se jeftinije ....ali zato cemo znati sve arodrome po Evropi jer cemo presedati i ne malo cekati na njima.

SRB

pre 14 godina

Kako u jednom komentaru pise, Srbiji treba aviokompanija koja ce se zvati Serbian Airlines jer JAT - Jugoslovenski Aerotransport ni ne treba da postoji kao sto ne postoji ni Jugoslavija!

lela

pre 14 godina

Ovo je strasno...svaki pasus u ovoj vesti je strasniji od prethodnog. Prosle godine sam odletela Jatom na more ali zbog pretrpljenog straha odlucila sam se vratiti vozom. Avion je bio toiko star i svi su putnici jedva cekali prizemljenje. Zivim u Americi i cesto putujem avionom poslovno...na aerodromu vidjam nove avione ne samo iz bogatih zemalja nego i iz Pakistana i drugih po nama zaostalih zemalja. To je sve jako tuzno. Ako ne mozemo da se vozimo avionima u kojima se osecamo bezbedno onda bolje da JAT-a nema.
Cula sam od penzionisanog mahanicar JAT-a da se u Jatu krpe gume daleko posle isteka roka trajanja ...i po njegovim recima to moze da dovede do prave katastrofe. Svaka cast pilotima i mehanicarima a za ovako "pametno" rukovodstvo nemam reci

MM

pre 14 godina

Srbiji svakako treba JAT, samo je pitanje kakav nam JAT treba, ovakav kakav imamo danas ne valja. Zagovornici ukidanja domace kompanije i uvodjenja strane konkurencije valjda naivno zamisljaju da British Airways, Air France ili Air Canada nemaju preferentni tretman u svojim zemljama, kakva bajka. Strane kompanije bi u Srbiju dosle iskljucivo zarad profita, ne da bi nama pomogli da jeftinije letimo. Ako pretpostavimo da su bolje organizovani, mozda bi neki letovi i bili jeftiniji, ali budite ubedjeni da bi vas Nemacka firma jeftino vozila u Nemacku, dok bi letove sa 2/3 popunjenosti ka Crnoj Gori ili HR verovatno ukinuli. Dakle resenje nije ukinuti JAT, vec ga popraviti da moze pruzati dobru uslugu, sto uopste nije nemoguce.

Predrag R.

pre 14 godina

Koliko vidim na sajtu licenciranih vazduhoplovnih mehaničara, sslvms.org.rs sutra u 15h kreću sa potpunom obustavom rada, tako da JAT Airways prestaje sutra s letovima. Očigledno je stanje u JAT Airwayu toliko loše da preti potpuni kolaps.

Misko

pre 14 godina

Sto rece jedan taksista, to isto ko kada ja u svoj taksi ne bi ulagao, ne bi usisavao, lickao,... a zalim se sto nece ljudi da mi udju u auto ili me preskacu pa idu kod kolege! Pa i kada mi udju, ja u mom lepotanu, starom ali dragom, lagano,... ponekad se ugasi na semaforu, zastuca, ali kazem ne brinite, sticicemo na vreme,.... tu i tamo se cuje nesto, ni majstor Miki nezna sta je ,,ma sredicu i to,..ima vremena..., kolege sa boljim autima jos samo kada su i ljubazniji, mladji smekeri, zgotive se sa musterijama pa ih sledeci put zovu i sami, na poziv, a mene,.. Primer skoro pa identican.

Nostradamus

pre 14 godina

Srbija ne treba JAT, ali zato JAT i te kako treba Srbiju. Neka jos malo sacekaju, jer ce sve svetske kompanije bankrotirati, pa ce verovatno samo JAT ostati.

Širi pogled

pre 14 godina

Pitanje je pogrešno postavljeno. Pravo pitanje moglo bi da glasi. "Treba li JAT-u Srbija?" A malo prošireno odnosilo bi se vazdušni prostor bivše SFRJ. Dakle, kada bi se sabrale sve nacionalne kompanije nastale na prostoru bivše nam federacije, dobili bismo jednog relativno velikog, nacionalnog prevoznika koji bi, uz malo sreće i boljih okolnosti koje parte civilni avio saobraćaj u svetu, možda mogao da posluje bez gubitaka. Sve ostalo jeste iluzija, i to nije slučaj samo sa branšom vazdušnog saobraćaja, već i sa mnogim drugim branšama, kako čisto ekonomskim, tako i umetničkim. Dakle, ovde ne sme biti nacionalnih emocija, već čistih ekonomskih računica i stvaranja prirodnih regionalnih konzorcijuma, između ostalog i u avio saobraćaju. Ali avaj, daleko smo mi od toga, pre svega iz razloga političke nesloge i sitno-sopstveničkih interesa.

DJ

pre 14 godina

Kao nedavni korisnik "usluga" te kompanije, usluga koje su mi donele gomilu frustracija zbog njihovih tehnickih kvarova, zelim im da u najskorije vreme propadnu. Vec treba da se stane na kraj tom bahatom ponasanju i tom izivljavanju nad ovim narodom - taj isti narod zahvaljujuci kojem zaposleni u Jatu zive veoma komotno.

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro, svima je jasno da JAT ovakav kakav je ne treba i ne moze da opstaje jos dugo.

Medjutim, ja bih voleo da neko konacno napise, ovde ili u nekom tiraznom mediju, sta zapravo ulazi u one sumanute aerodromske takse i koliko para kome ide. Jasno je da manji deo ide JAT-u a mnogo veci sasvim posebnoj firmi, mislim da se zove "Aerodrom Beograd". Znaci zanima me struktura cene (ili "price breakdown"). Stvarno mi je suludo da aerodromska taksa za Monastir, redovnim letom Tunis Air bude 82 evra (provereno, od te cene taksa na Monastiru je oko 4 evra).

mina

pre 14 godina

jos jedan predlog kojibi doprineo smanjenju gubitaka jat-a: ukinuti sima i sve besplatne karte koje koriste zaposleni i nekad zaposleni u toj kompaniji zakoje god hoce destinacije i kozna koliko puta godisnje. malo su im plate koje plate, mnogi su pokupili debele otpremnine, primaju debele penzije na osnovu debelih proseka pa jos koriste i ove privilegije. naravno, to placaju putnici, zato su karte skupe pa se tako i smanjuje njihov broj. ukinuti i onu smejuriju od biznis klase gde je karta maltene duplo skuplja i koja redovno zvrji prazna ukoliko ne naidje neka budala da za to plati. tj firma koju briga sto trosi pare zaposlenih.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Sve sto nije neophodno u ovoj drzavi, a na budzetu je treba ukinuti. To je i JAT, i razne agencije za kojekakve gluposti koje ne sluze nicemu sem da se zaposle nesposobnjakovici iz vrha odredjenih stranaka. Pare preusmeriti u zdravstvo jer od toga imaju svi gradjani koristi.

Amos

pre 14 godina

Domaci putnici ce se sasvim lepo snaci i bez JATa - nema potrebe da se uprava brine za njih.
Cak naprotiv - rado bi da se jedno 3-4 strane firme brinu za nas i prilagodjavaju svoje letove nasim potrebama.

Ja sam uvek pre za domace proizvode i radije bih da domaca kompanija bude na nasem nebu - ali NE drzavna/partijska i NE dok samo ta jedna ima monopol.
Isto je i sa telekomom, Epsom i oslatim vrecama bez dna.

Steta sto gradjanima nije jasno koliki OGROMNI iznosi nestaju iz tih preduzeca i odlivaju se u stranacke/privatne kase!
Svi otprilike znamo cemu sluze ta preduzeca ali mislim da bi se narod malo osvestio kad bi cuo KOLIKI iznosi su u pitanju. Ja cenim - bar 10% budzeta Srbije.
Naravno ne samo kroz drzavna preduzeca - tu su i svi oni koji imaju pomoc od budzeta - sportski klubovi, crkva, NVO itd

Alexa

pre 14 godina

O kakvom redu letenja prema potrebama putnika iz Srbije se ovde govori? Letovao sam u Egiptu poslednje dve godine, i oba puta su letovi bili u krajnje nebulozno vreme... Npr. platim smeštaj u hotelu od 14 časova, a stignem u njega u 01:30 jer JAT leti noću (verovatno im je tada jeftinije). Sedišta u avionu je dizajnirao kepec da se osveti ljudima normalne visine, unutrašnjost aviona je lepljena silikonom, televizori ne rade(ima ih čak i u gradskom prevozu), a vrhunac je bio u povratku ove godine kada je stjuardesa stajala za vreme poletanja i sletanja jer nije bilo mesta... Ko ne kapira da je JAT parazit koji ćivi na našoj grbači, njemu pomoći nema.

Mirko

pre 14 godina

Jat ocigledno "mora" da opstane da bi oni, koji carski zive na racun putnika koji placaju najskuplje karte u Evropi, mogli i dalje da uzivaju u svim blagodetima takvog zivota. A bez Jat-a bi i pojedini profesori sa Saobracajnog fakulteta ostali bez dodatnih prihoda od svojih "strucnih" studija koje nisu spasle Jat od propadanja, naprotiv...

pilot

pre 14 godina

"Restrukturiranje kompanije koje će koštati oko 20 miliona dolara treba da se obavi najdalje do 2005. godine i predviđa izdvajanje iz JAT-a svega što nije avio-saobraćaj."

"...namera je da se od mnogih malih i slabih avio-kompanija u regionu stvori alijansa koja će dobro organizovanom mrežom i kvalitetnom nesurevnjivom saradnjom mnoge u regionu spasiti od propasti. JAT je, kao najjača kompanija, viđen za ključnu ulogu"

ovo su citati Predraga Vujovića, direktora JAT-a, iz intervjua koji je dao nedeljniku Vreme aprila 2003.

2004. godine Vujović je smenjen politički, zbog promene vlasti, a mi 2009. i dalje razmišljamo šta i kako s JAT-om. Strašno.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj i ovakav JAT nikome ne treba, osim onima kojima je JAT zapao kao stranačka sinekura.
Treba nam JAT koji bi poslovao normalno i koji bi bio konkurentan u uporediv sa ostalim avio-kompanijama. Ali da li je takav JAT (ili kako god se zvao) uopšte moguć u Srbiji? Milim da je odgovor kategorično NE, sve dok je JAT na državnoj sisi.
Samo ga skinite odatle i dajte ga u ruke ljudima koji znaju i hoće da rade, a ne stranačkim čankolizima, pa rezultati neće izostati.

Zoran - Johanezburg

pre 14 godina

Odgovor je - ne, ali ne treba ni da se ugasi, vec treba da se privatizuje, kao sto je to uradio Olympic Airlines nedavno. Tada ce valjda prestati da se leti na neprofitabilne destinacije sa praznim avionima, samo zato sto je to politicki ispravno.

Vesna

pre 14 godina

MOLIM VAS zatvorite JAT i otvorite naše nebo za one koji još mogu da lete po koliko-toliko normalnim uslovima i cenama. odnos prema JAT-u je sada čisto politički, kvazi patriotski...imali smo dosta takvih firmi u socijalizmu, vukli smo ih kao balast a ništa nismo naučili.

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Krajnje je vreme da neko u drzavi srbiji svati da je JAT prevazidjen, i da je poslednje vreme da preraste u regionalnu vazduhoplovnu kompaniju, promeni ime i totalno rekonstruise. Jer je to jedini put da se ekonomijom porazi politika. Udruzivanjem kapitala, ljudi i ideja iz vise etnickih zajednica u okruzenju i ostalih susednih drzava postiglo bi se, da male nacijonalne kompanije iz okruzenja ne progutaju nadolazece low-cost giganti. Civilno vazduhoplovstvo je srbiji potrebno, a ne nacijonalna kompanija gde bi se partiski aktivisti zaposljavali. Direktor takve kompanije bi trebao da bude stranac.

Geger

pre 14 godina

Ma sta ce Srbiji vazduhoplovstvo, mi cemo u Evropu sa ovcharstvom, svinjarstvom, malinarstvom. Eventualno jos da izvozimo rude i balvane.

Lufthansa je za prvih 6 meseci nabila 216 miliona evra gubitaka, ocekujem da ce nova/stara Vlada Nemacka da ugasi tog gubitasa i da se okrene uzgajanju krompira.

A i Austrian Airlines ce da ugase zbog gubitka od 88 miliona evra samo u prvom kvartalu tekuce godine. I oni ce da se posvete izvozu balvana umesto vazduhoplovstva.

Ne znam cime ce Britanci tacno da se bave kad ugase British, jer sta ce im British Airways koji je u buli preko 400 miliona funti...

Ima primera kolko hocete, preciznije nema kompanije koja nije u buli. Sta ce nama Jat sa gubicima kad imamo British, Austrian, Lufthansu... Evropskije je da njima pomognemo nego nasem Jatu. Ipak Evropa nema alternativu.

D-spain

pre 14 godina

S obzirom na monopol, visoke cene i jezivu neljubaznost JATovih sluzbenika, i naravno raznorazno pljackasko rukovodstvo svih ovih godina, JAT treba ukinuti totalno, a nek neko posteniji pravi termine za letove prema potrebama ljudi u Srbiji.

Djape

pre 14 godina

Srbiji treba JAT naravno, ali JAT koji ravnopravno ucestvuje na trzistu, pa ako budu dobri, sa dobrim cenama i uslugom, nema im problema. A ako misle da mogu da nastave da rade ovo sto rade, grdno se varaju!

Njima i ostalim monopolistima se blizi kraj, narod je na kraju nerava!

Milan

pre 14 godina

Kaze kako JAT mora da opstane zbog putnika iz Srbije jer se letovi uskladjuju prema njihovim potrebama?
Mislim,da li stvarno treba da komentarisem ovu NEBULOZU i BEZOBRZLUK od izjave?
Mislim...stvarno!

ima (li) nade

pre 14 godina

Ako drzava namerava da JAT pretvori u dobru firmu (i pozeljnu za privatizaciju na zdravim temeljima), onda mora konstantno da trazi savete od ljudi kao sto je prof. Gvozdenovic, jer je to JEDINI nacin da se, kada su u pitanju odluke u vezi te delatnosti, dodje do pravih strucnih resenja.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Budimo relani, kad JAT pored ovakve zastite trzista posluje sa gubitkom,sta ce biti kad se naredne godine bude otvorilo nebo za low-cost kompanije? Odgovor je jasan, dakle zatvorite JAT jos sada jer cete za godinu dana iz budzeta morati da izdvajate 100 miliona za pokrivanje troskova, bolje taj novac dajte jos sad za otpremnine, dobicete uz to jos par hiljada glasaca. Ovako vestacko odrzavanje gubitnika steti vama na vlasti a mi glasaci sve to vidimo, pamtimo a negde i zapisemo, verujte.

smesko

pre 14 godina

Zasticeni su kao beli medvedi, prakticno imaju monopol na nasem trzistu i pored toga prave gubitke! Hm, i neko se jos pita da li nam trebaju? Ne, ne trebaju nam! Hocu da letim za Srbiju po normalnoj ceni, a ne po 3 puta vecoj, koliko staje JAT-ova karta. Zato sto nema druge kompanije koja leti na relaciji koja mene interesuje, ja idem autobusom. JAT-u jednostavno necu da dam novac. Kad bismo se svi opredelili na taj korak u trajanju od svega mesec dana i JAT bi se malo dozvao pameti...

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Budimo relani, kad JAT pored ovakve zastite trzista posluje sa gubitkom,sta ce biti kad se naredne godine bude otvorilo nebo za low-cost kompanije? Odgovor je jasan, dakle zatvorite JAT jos sada jer cete za godinu dana iz budzeta morati da izdvajate 100 miliona za pokrivanje troskova, bolje taj novac dajte jos sad za otpremnine, dobicete uz to jos par hiljada glasaca. Ovako vestacko odrzavanje gubitnika steti vama na vlasti a mi glasaci sve to vidimo, pamtimo a negde i zapisemo, verujte.

Milan

pre 14 godina

Kaze kako JAT mora da opstane zbog putnika iz Srbije jer se letovi uskladjuju prema njihovim potrebama?
Mislim,da li stvarno treba da komentarisem ovu NEBULOZU i BEZOBRZLUK od izjave?
Mislim...stvarno!

smesko

pre 14 godina

Zasticeni su kao beli medvedi, prakticno imaju monopol na nasem trzistu i pored toga prave gubitke! Hm, i neko se jos pita da li nam trebaju? Ne, ne trebaju nam! Hocu da letim za Srbiju po normalnoj ceni, a ne po 3 puta vecoj, koliko staje JAT-ova karta. Zato sto nema druge kompanije koja leti na relaciji koja mene interesuje, ja idem autobusom. JAT-u jednostavno necu da dam novac. Kad bismo se svi opredelili na taj korak u trajanju od svega mesec dana i JAT bi se malo dozvao pameti...

Alexa

pre 14 godina

O kakvom redu letenja prema potrebama putnika iz Srbije se ovde govori? Letovao sam u Egiptu poslednje dve godine, i oba puta su letovi bili u krajnje nebulozno vreme... Npr. platim smeštaj u hotelu od 14 časova, a stignem u njega u 01:30 jer JAT leti noću (verovatno im je tada jeftinije). Sedišta u avionu je dizajnirao kepec da se osveti ljudima normalne visine, unutrašnjost aviona je lepljena silikonom, televizori ne rade(ima ih čak i u gradskom prevozu), a vrhunac je bio u povratku ove godine kada je stjuardesa stajala za vreme poletanja i sletanja jer nije bilo mesta... Ko ne kapira da je JAT parazit koji ćivi na našoj grbači, njemu pomoći nema.

Vesna

pre 14 godina

MOLIM VAS zatvorite JAT i otvorite naše nebo za one koji još mogu da lete po koliko-toliko normalnim uslovima i cenama. odnos prema JAT-u je sada čisto politički, kvazi patriotski...imali smo dosta takvih firmi u socijalizmu, vukli smo ih kao balast a ništa nismo naučili.

D-spain

pre 14 godina

S obzirom na monopol, visoke cene i jezivu neljubaznost JATovih sluzbenika, i naravno raznorazno pljackasko rukovodstvo svih ovih godina, JAT treba ukinuti totalno, a nek neko posteniji pravi termine za letove prema potrebama ljudi u Srbiji.

Mirko

pre 14 godina

Jat ocigledno "mora" da opstane da bi oni, koji carski zive na racun putnika koji placaju najskuplje karte u Evropi, mogli i dalje da uzivaju u svim blagodetima takvog zivota. A bez Jat-a bi i pojedini profesori sa Saobracajnog fakulteta ostali bez dodatnih prihoda od svojih "strucnih" studija koje nisu spasle Jat od propadanja, naprotiv...

Geger

pre 14 godina

Ma sta ce Srbiji vazduhoplovstvo, mi cemo u Evropu sa ovcharstvom, svinjarstvom, malinarstvom. Eventualno jos da izvozimo rude i balvane.

Lufthansa je za prvih 6 meseci nabila 216 miliona evra gubitaka, ocekujem da ce nova/stara Vlada Nemacka da ugasi tog gubitasa i da se okrene uzgajanju krompira.

A i Austrian Airlines ce da ugase zbog gubitka od 88 miliona evra samo u prvom kvartalu tekuce godine. I oni ce da se posvete izvozu balvana umesto vazduhoplovstva.

Ne znam cime ce Britanci tacno da se bave kad ugase British, jer sta ce im British Airways koji je u buli preko 400 miliona funti...

Ima primera kolko hocete, preciznije nema kompanije koja nije u buli. Sta ce nama Jat sa gubicima kad imamo British, Austrian, Lufthansu... Evropskije je da njima pomognemo nego nasem Jatu. Ipak Evropa nema alternativu.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj i ovakav JAT nikome ne treba, osim onima kojima je JAT zapao kao stranačka sinekura.
Treba nam JAT koji bi poslovao normalno i koji bi bio konkurentan u uporediv sa ostalim avio-kompanijama. Ali da li je takav JAT (ili kako god se zvao) uopšte moguć u Srbiji? Milim da je odgovor kategorično NE, sve dok je JAT na državnoj sisi.
Samo ga skinite odatle i dajte ga u ruke ljudima koji znaju i hoće da rade, a ne stranačkim čankolizima, pa rezultati neće izostati.

pilot

pre 14 godina

"Restrukturiranje kompanije koje će koštati oko 20 miliona dolara treba da se obavi najdalje do 2005. godine i predviđa izdvajanje iz JAT-a svega što nije avio-saobraćaj."

"...namera je da se od mnogih malih i slabih avio-kompanija u regionu stvori alijansa koja će dobro organizovanom mrežom i kvalitetnom nesurevnjivom saradnjom mnoge u regionu spasiti od propasti. JAT je, kao najjača kompanija, viđen za ključnu ulogu"

ovo su citati Predraga Vujovića, direktora JAT-a, iz intervjua koji je dao nedeljniku Vreme aprila 2003.

2004. godine Vujović je smenjen politički, zbog promene vlasti, a mi 2009. i dalje razmišljamo šta i kako s JAT-om. Strašno.

DJ

pre 14 godina

Kao nedavni korisnik "usluga" te kompanije, usluga koje su mi donele gomilu frustracija zbog njihovih tehnickih kvarova, zelim im da u najskorije vreme propadnu. Vec treba da se stane na kraj tom bahatom ponasanju i tom izivljavanju nad ovim narodom - taj isti narod zahvaljujuci kojem zaposleni u Jatu zive veoma komotno.

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Krajnje je vreme da neko u drzavi srbiji svati da je JAT prevazidjen, i da je poslednje vreme da preraste u regionalnu vazduhoplovnu kompaniju, promeni ime i totalno rekonstruise. Jer je to jedini put da se ekonomijom porazi politika. Udruzivanjem kapitala, ljudi i ideja iz vise etnickih zajednica u okruzenju i ostalih susednih drzava postiglo bi se, da male nacijonalne kompanije iz okruzenja ne progutaju nadolazece low-cost giganti. Civilno vazduhoplovstvo je srbiji potrebno, a ne nacijonalna kompanija gde bi se partiski aktivisti zaposljavali. Direktor takve kompanije bi trebao da bude stranac.

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro, svima je jasno da JAT ovakav kakav je ne treba i ne moze da opstaje jos dugo.

Medjutim, ja bih voleo da neko konacno napise, ovde ili u nekom tiraznom mediju, sta zapravo ulazi u one sumanute aerodromske takse i koliko para kome ide. Jasno je da manji deo ide JAT-u a mnogo veci sasvim posebnoj firmi, mislim da se zove "Aerodrom Beograd". Znaci zanima me struktura cene (ili "price breakdown"). Stvarno mi je suludo da aerodromska taksa za Monastir, redovnim letom Tunis Air bude 82 evra (provereno, od te cene taksa na Monastiru je oko 4 evra).

Djape

pre 14 godina

Srbiji treba JAT naravno, ali JAT koji ravnopravno ucestvuje na trzistu, pa ako budu dobri, sa dobrim cenama i uslugom, nema im problema. A ako misle da mogu da nastave da rade ovo sto rade, grdno se varaju!

Njima i ostalim monopolistima se blizi kraj, narod je na kraju nerava!

Zoran - Johanezburg

pre 14 godina

Odgovor je - ne, ali ne treba ni da se ugasi, vec treba da se privatizuje, kao sto je to uradio Olympic Airlines nedavno. Tada ce valjda prestati da se leti na neprofitabilne destinacije sa praznim avionima, samo zato sto je to politicki ispravno.

Amos

pre 14 godina

Domaci putnici ce se sasvim lepo snaci i bez JATa - nema potrebe da se uprava brine za njih.
Cak naprotiv - rado bi da se jedno 3-4 strane firme brinu za nas i prilagodjavaju svoje letove nasim potrebama.

Ja sam uvek pre za domace proizvode i radije bih da domaca kompanija bude na nasem nebu - ali NE drzavna/partijska i NE dok samo ta jedna ima monopol.
Isto je i sa telekomom, Epsom i oslatim vrecama bez dna.

Steta sto gradjanima nije jasno koliki OGROMNI iznosi nestaju iz tih preduzeca i odlivaju se u stranacke/privatne kase!
Svi otprilike znamo cemu sluze ta preduzeca ali mislim da bi se narod malo osvestio kad bi cuo KOLIKI iznosi su u pitanju. Ja cenim - bar 10% budzeta Srbije.
Naravno ne samo kroz drzavna preduzeca - tu su i svi oni koji imaju pomoc od budzeta - sportski klubovi, crkva, NVO itd

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Sve sto nije neophodno u ovoj drzavi, a na budzetu je treba ukinuti. To je i JAT, i razne agencije za kojekakve gluposti koje ne sluze nicemu sem da se zaposle nesposobnjakovici iz vrha odredjenih stranaka. Pare preusmeriti u zdravstvo jer od toga imaju svi gradjani koristi.

Misko

pre 14 godina

Sto rece jedan taksista, to isto ko kada ja u svoj taksi ne bi ulagao, ne bi usisavao, lickao,... a zalim se sto nece ljudi da mi udju u auto ili me preskacu pa idu kod kolege! Pa i kada mi udju, ja u mom lepotanu, starom ali dragom, lagano,... ponekad se ugasi na semaforu, zastuca, ali kazem ne brinite, sticicemo na vreme,.... tu i tamo se cuje nesto, ni majstor Miki nezna sta je ,,ma sredicu i to,..ima vremena..., kolege sa boljim autima jos samo kada su i ljubazniji, mladji smekeri, zgotive se sa musterijama pa ih sledeci put zovu i sami, na poziv, a mene,.. Primer skoro pa identican.

mina

pre 14 godina

jos jedan predlog kojibi doprineo smanjenju gubitaka jat-a: ukinuti sima i sve besplatne karte koje koriste zaposleni i nekad zaposleni u toj kompaniji zakoje god hoce destinacije i kozna koliko puta godisnje. malo su im plate koje plate, mnogi su pokupili debele otpremnine, primaju debele penzije na osnovu debelih proseka pa jos koriste i ove privilegije. naravno, to placaju putnici, zato su karte skupe pa se tako i smanjuje njihov broj. ukinuti i onu smejuriju od biznis klase gde je karta maltene duplo skuplja i koja redovno zvrji prazna ukoliko ne naidje neka budala da za to plati. tj firma koju briga sto trosi pare zaposlenih.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Pa mi iz juzne Srbije odavno zelimo da letimo iz Pariza do Nisa pa kad uvedete let 2 nedelje pre Nove Godine normalno da je avion prazan kad smo vec kupili karte dva meseca unapred, ajde bre, idite vise u istoriju!

MM

pre 14 godina

Srbiji svakako treba JAT, samo je pitanje kakav nam JAT treba, ovakav kakav imamo danas ne valja. Zagovornici ukidanja domace kompanije i uvodjenja strane konkurencije valjda naivno zamisljaju da British Airways, Air France ili Air Canada nemaju preferentni tretman u svojim zemljama, kakva bajka. Strane kompanije bi u Srbiju dosle iskljucivo zarad profita, ne da bi nama pomogli da jeftinije letimo. Ako pretpostavimo da su bolje organizovani, mozda bi neki letovi i bili jeftiniji, ali budite ubedjeni da bi vas Nemacka firma jeftino vozila u Nemacku, dok bi letove sa 2/3 popunjenosti ka Crnoj Gori ili HR verovatno ukinuli. Dakle resenje nije ukinuti JAT, vec ga popraviti da moze pruzati dobru uslugu, sto uopste nije nemoguce.

(ne)svrstan

pre 14 godina

Ovde je doslo do zamena teza, ne radi se o tome da li srbiji treba nacionalni avio prevoznik, vec o tome da li nacionalnom avio prevozniku treba nesposobni menadzment.

dezurna

pre 14 godina

Pisem iz druge zemlje u ciju prestonicu sam doputovao pre neku nedelju.
Da bih stigao do nje, otputovao sam do aerodroma u jednoj Srbiji susednoj zemlji.
Dakle, JatAirways nije dobio ni dinara.
Takodje, Aerodrom Beograd nije dobio ni dinara.
Iz principa.
Ali, pre svega i na prvom mestu - meni se isplatilo.
A to je i jedino bitno.
Jer - ne mogu... nije da ne mogu, vec NE SMEM da budem solidaran sa kompanijama koje nisu solidarne sa mnom.
Razmislite o takvom razmisljanju, dragi sugradjani.

Dejan

pre 14 godina

Air France-KLM je privatna kompanija sa oko 15% akcija u drzavnom vlasnistvu. U British Airwaysu drzava nema ucesce. Da se Jat na isti nacin skine sa grbace naroda niko se ne bi uzbudjivao ni koliko im kostaju karte ni koliko im je matora flota.

Predrag R.

pre 14 godina

Koliko vidim na sajtu licenciranih vazduhoplovnih mehaničara, sslvms.org.rs sutra u 15h kreću sa potpunom obustavom rada, tako da JAT Airways prestaje sutra s letovima. Očigledno je stanje u JAT Airwayu toliko loše da preti potpuni kolaps.

Neko iz mase

pre 14 godina

Tacno je da ovakav Jat odbrojava dane. Znajte i to ga je na ovakav nivo dovelo iskljucivo politikanstvo nasih stranaka. Tacno je da ce putnici dobiti jeftinije letenje....ali ne svuda i kada hoce. One destinacije koje imaju dosta putnika ce postati jeftinije medjutim sta ce potencijalni putnici izgubiti. Zaboravite od sadasnjih 36 bar 20 destinacija na koje sada mozete direktno otici. Interkontinentalni putnici zaboravite da ce vas buduca kompanija cekati u Amsterdamu, Londonu, Parizu...za Srbiju zbog kasnjenja u te gradove. Bice teze poslati roditelje same koji ne znaju jezik. Strogo cete placati svaki gram preko dozvoljenog prtljaga a rucni cete nositi samo neseser. Cesto putujem i Jatom i drugim kompanijama. Kako je samo zanimljivo videti naseg coveka koji se bahato ponasa u Jatu a u drugoj kompaniji ne sme ni casu vode da trazi (verovatno zbog jezika). I opet.....putovace se jeftinije ....ali zato cemo znati sve arodrome po Evropi jer cemo presedati i ne malo cekati na njima.

Top Gun

pre 14 godina

Dole sa JAT-om! Hoćemo "Aeroput" ili "Serbian Airways, kako se već kome svidi! Hoćemo nove i bezbednije avione! A pre svega, hoćemo avio-prevoznika koji rentabilno posluje i koji svoje gubitke ne pokriva preko džepova poreskih obveznika!

Širi pogled

pre 14 godina

Pitanje je pogrešno postavljeno. Pravo pitanje moglo bi da glasi. "Treba li JAT-u Srbija?" A malo prošireno odnosilo bi se vazdušni prostor bivše SFRJ. Dakle, kada bi se sabrale sve nacionalne kompanije nastale na prostoru bivše nam federacije, dobili bismo jednog relativno velikog, nacionalnog prevoznika koji bi, uz malo sreće i boljih okolnosti koje parte civilni avio saobraćaj u svetu, možda mogao da posluje bez gubitaka. Sve ostalo jeste iluzija, i to nije slučaj samo sa branšom vazdušnog saobraćaja, već i sa mnogim drugim branšama, kako čisto ekonomskim, tako i umetničkim. Dakle, ovde ne sme biti nacionalnih emocija, već čistih ekonomskih računica i stvaranja prirodnih regionalnih konzorcijuma, između ostalog i u avio saobraćaju. Ali avaj, daleko smo mi od toga, pre svega iz razloga političke nesloge i sitno-sopstveničkih interesa.

Nostradamus

pre 14 godina

Srbija ne treba JAT, ali zato JAT i te kako treba Srbiju. Neka jos malo sacekaju, jer ce sve svetske kompanije bankrotirati, pa ce verovatno samo JAT ostati.

SRB

pre 14 godina

Kako u jednom komentaru pise, Srbiji treba aviokompanija koja ce se zvati Serbian Airlines jer JAT - Jugoslovenski Aerotransport ni ne treba da postoji kao sto ne postoji ni Jugoslavija!

lela

pre 14 godina

Ovo je strasno...svaki pasus u ovoj vesti je strasniji od prethodnog. Prosle godine sam odletela Jatom na more ali zbog pretrpljenog straha odlucila sam se vratiti vozom. Avion je bio toiko star i svi su putnici jedva cekali prizemljenje. Zivim u Americi i cesto putujem avionom poslovno...na aerodromu vidjam nove avione ne samo iz bogatih zemalja nego i iz Pakistana i drugih po nama zaostalih zemalja. To je sve jako tuzno. Ako ne mozemo da se vozimo avionima u kojima se osecamo bezbedno onda bolje da JAT-a nema.
Cula sam od penzionisanog mahanicar JAT-a da se u Jatu krpe gume daleko posle isteka roka trajanja ...i po njegovim recima to moze da dovede do prave katastrofe. Svaka cast pilotima i mehanicarima a za ovako "pametno" rukovodstvo nemam reci

letaci

pre 14 godina

Naravno da nam je potrebna nacionalna kompanija, ono sto nam nije potrebno su stranacki direktori, rukovodioci..
Zasto nikad u istoriji Jata nije generalni direktor i sl. bilo lice koje je u letackim poslovima i bransi?? Zato sto tad ne bi moglo stranacki da se krade, ne bi mogli da se namestaju tenderi raznoraznih nabavki od uniformi, preko keteringa pa do wc papira !!!
Razmislite malo i na tu temu !!!

vladak

pre 14 godina

Skoro sam putovao JAT-om u Rim i deo gde se nalaze maske sa kiseonikom je pao coveku na glavu. Stjuardesa mu je samo mirno rekla da treba to ponovo da "zakuca" gore i da se ne plasi. Uzas! Sto se tice termina koji su namenjeni gradjanima Srbije, gde god da putujem, nekako se uvek potrefi da mi vise odgovaraju termini drugih kompanija, a gradjanin sam Srbije od rodjenja...Inace, cena karte do Pariza pre 2 godine je bila tacno duplo skuplja nego kod Air France-a. Da li oni stvarno misle da smo svi magarci?

ima (li) nade

pre 14 godina

Ako drzava namerava da JAT pretvori u dobru firmu (i pozeljnu za privatizaciju na zdravim temeljima), onda mora konstantno da trazi savete od ljudi kao sto je prof. Gvozdenovic, jer je to JEDINI nacin da se, kada su u pitanju odluke u vezi te delatnosti, dodje do pravih strucnih resenja.

3fun

pre 14 godina

Sto je neko davno rekao...drzava mora da ima svoje pivo, nacionalu aero kompaniju i pozeljno je atomsko naoruzanje, ali pivo je najvaznije

Milos

pre 14 godina

"“Nacionalna aviokompanija mora da opstane, pre svega, zbog putnika iz Srbije, jer se red letenja pravi po njihovim potrebama."

Kako se to red letenja pravi prema našim potrebama kad su čarteri za Turku i Egipat u sitnim noćnim satima?! Šta je tu prilagođeno građanima Srbije?!

Geger

pre 14 godina

Ma sta ce Srbiji vazduhoplovstvo, mi cemo u Evropu sa ovcharstvom, svinjarstvom, malinarstvom. Eventualno jos da izvozimo rude i balvane.

Lufthansa je za prvih 6 meseci nabila 216 miliona evra gubitaka, ocekujem da ce nova/stara Vlada Nemacka da ugasi tog gubitasa i da se okrene uzgajanju krompira.

A i Austrian Airlines ce da ugase zbog gubitka od 88 miliona evra samo u prvom kvartalu tekuce godine. I oni ce da se posvete izvozu balvana umesto vazduhoplovstva.

Ne znam cime ce Britanci tacno da se bave kad ugase British, jer sta ce im British Airways koji je u buli preko 400 miliona funti...

Ima primera kolko hocete, preciznije nema kompanije koja nije u buli. Sta ce nama Jat sa gubicima kad imamo British, Austrian, Lufthansu... Evropskije je da njima pomognemo nego nasem Jatu. Ipak Evropa nema alternativu.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Budimo relani, kad JAT pored ovakve zastite trzista posluje sa gubitkom,sta ce biti kad se naredne godine bude otvorilo nebo za low-cost kompanije? Odgovor je jasan, dakle zatvorite JAT jos sada jer cete za godinu dana iz budzeta morati da izdvajate 100 miliona za pokrivanje troskova, bolje taj novac dajte jos sad za otpremnine, dobicete uz to jos par hiljada glasaca. Ovako vestacko odrzavanje gubitnika steti vama na vlasti a mi glasaci sve to vidimo, pamtimo a negde i zapisemo, verujte.

MM

pre 14 godina

Srbiji svakako treba JAT, samo je pitanje kakav nam JAT treba, ovakav kakav imamo danas ne valja. Zagovornici ukidanja domace kompanije i uvodjenja strane konkurencije valjda naivno zamisljaju da British Airways, Air France ili Air Canada nemaju preferentni tretman u svojim zemljama, kakva bajka. Strane kompanije bi u Srbiju dosle iskljucivo zarad profita, ne da bi nama pomogli da jeftinije letimo. Ako pretpostavimo da su bolje organizovani, mozda bi neki letovi i bili jeftiniji, ali budite ubedjeni da bi vas Nemacka firma jeftino vozila u Nemacku, dok bi letove sa 2/3 popunjenosti ka Crnoj Gori ili HR verovatno ukinuli. Dakle resenje nije ukinuti JAT, vec ga popraviti da moze pruzati dobru uslugu, sto uopste nije nemoguce.

SRB

pre 14 godina

Kako u jednom komentaru pise, Srbiji treba aviokompanija koja ce se zvati Serbian Airlines jer JAT - Jugoslovenski Aerotransport ni ne treba da postoji kao sto ne postoji ni Jugoslavija!

DJ

pre 14 godina

Kao nedavni korisnik "usluga" te kompanije, usluga koje su mi donele gomilu frustracija zbog njihovih tehnickih kvarova, zelim im da u najskorije vreme propadnu. Vec treba da se stane na kraj tom bahatom ponasanju i tom izivljavanju nad ovim narodom - taj isti narod zahvaljujuci kojem zaposleni u Jatu zive veoma komotno.

Milan

pre 14 godina

Kaze kako JAT mora da opstane zbog putnika iz Srbije jer se letovi uskladjuju prema njihovim potrebama?
Mislim,da li stvarno treba da komentarisem ovu NEBULOZU i BEZOBRZLUK od izjave?
Mislim...stvarno!

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Krajnje je vreme da neko u drzavi srbiji svati da je JAT prevazidjen, i da je poslednje vreme da preraste u regionalnu vazduhoplovnu kompaniju, promeni ime i totalno rekonstruise. Jer je to jedini put da se ekonomijom porazi politika. Udruzivanjem kapitala, ljudi i ideja iz vise etnickih zajednica u okruzenju i ostalih susednih drzava postiglo bi se, da male nacijonalne kompanije iz okruzenja ne progutaju nadolazece low-cost giganti. Civilno vazduhoplovstvo je srbiji potrebno, a ne nacijonalna kompanija gde bi se partiski aktivisti zaposljavali. Direktor takve kompanije bi trebao da bude stranac.

Vesna

pre 14 godina

MOLIM VAS zatvorite JAT i otvorite naše nebo za one koji još mogu da lete po koliko-toliko normalnim uslovima i cenama. odnos prema JAT-u je sada čisto politički, kvazi patriotski...imali smo dosta takvih firmi u socijalizmu, vukli smo ih kao balast a ništa nismo naučili.

Neko iz mase

pre 14 godina

Tacno je da ovakav Jat odbrojava dane. Znajte i to ga je na ovakav nivo dovelo iskljucivo politikanstvo nasih stranaka. Tacno je da ce putnici dobiti jeftinije letenje....ali ne svuda i kada hoce. One destinacije koje imaju dosta putnika ce postati jeftinije medjutim sta ce potencijalni putnici izgubiti. Zaboravite od sadasnjih 36 bar 20 destinacija na koje sada mozete direktno otici. Interkontinentalni putnici zaboravite da ce vas buduca kompanija cekati u Amsterdamu, Londonu, Parizu...za Srbiju zbog kasnjenja u te gradove. Bice teze poslati roditelje same koji ne znaju jezik. Strogo cete placati svaki gram preko dozvoljenog prtljaga a rucni cete nositi samo neseser. Cesto putujem i Jatom i drugim kompanijama. Kako je samo zanimljivo videti naseg coveka koji se bahato ponasa u Jatu a u drugoj kompaniji ne sme ni casu vode da trazi (verovatno zbog jezika). I opet.....putovace se jeftinije ....ali zato cemo znati sve arodrome po Evropi jer cemo presedati i ne malo cekati na njima.

smesko

pre 14 godina

Zasticeni su kao beli medvedi, prakticno imaju monopol na nasem trzistu i pored toga prave gubitke! Hm, i neko se jos pita da li nam trebaju? Ne, ne trebaju nam! Hocu da letim za Srbiju po normalnoj ceni, a ne po 3 puta vecoj, koliko staje JAT-ova karta. Zato sto nema druge kompanije koja leti na relaciji koja mene interesuje, ja idem autobusom. JAT-u jednostavno necu da dam novac. Kad bismo se svi opredelili na taj korak u trajanju od svega mesec dana i JAT bi se malo dozvao pameti...

Alexa

pre 14 godina

O kakvom redu letenja prema potrebama putnika iz Srbije se ovde govori? Letovao sam u Egiptu poslednje dve godine, i oba puta su letovi bili u krajnje nebulozno vreme... Npr. platim smeštaj u hotelu od 14 časova, a stignem u njega u 01:30 jer JAT leti noću (verovatno im je tada jeftinije). Sedišta u avionu je dizajnirao kepec da se osveti ljudima normalne visine, unutrašnjost aviona je lepljena silikonom, televizori ne rade(ima ih čak i u gradskom prevozu), a vrhunac je bio u povratku ove godine kada je stjuardesa stajala za vreme poletanja i sletanja jer nije bilo mesta... Ko ne kapira da je JAT parazit koji ćivi na našoj grbači, njemu pomoći nema.

D-spain

pre 14 godina

S obzirom na monopol, visoke cene i jezivu neljubaznost JATovih sluzbenika, i naravno raznorazno pljackasko rukovodstvo svih ovih godina, JAT treba ukinuti totalno, a nek neko posteniji pravi termine za letove prema potrebama ljudi u Srbiji.

Širi pogled

pre 14 godina

Pitanje je pogrešno postavljeno. Pravo pitanje moglo bi da glasi. "Treba li JAT-u Srbija?" A malo prošireno odnosilo bi se vazdušni prostor bivše SFRJ. Dakle, kada bi se sabrale sve nacionalne kompanije nastale na prostoru bivše nam federacije, dobili bismo jednog relativno velikog, nacionalnog prevoznika koji bi, uz malo sreće i boljih okolnosti koje parte civilni avio saobraćaj u svetu, možda mogao da posluje bez gubitaka. Sve ostalo jeste iluzija, i to nije slučaj samo sa branšom vazdušnog saobraćaja, već i sa mnogim drugim branšama, kako čisto ekonomskim, tako i umetničkim. Dakle, ovde ne sme biti nacionalnih emocija, već čistih ekonomskih računica i stvaranja prirodnih regionalnih konzorcijuma, između ostalog i u avio saobraćaju. Ali avaj, daleko smo mi od toga, pre svega iz razloga političke nesloge i sitno-sopstveničkih interesa.

ima (li) nade

pre 14 godina

Ako drzava namerava da JAT pretvori u dobru firmu (i pozeljnu za privatizaciju na zdravim temeljima), onda mora konstantno da trazi savete od ljudi kao sto je prof. Gvozdenovic, jer je to JEDINI nacin da se, kada su u pitanju odluke u vezi te delatnosti, dodje do pravih strucnih resenja.

lela

pre 14 godina

Ovo je strasno...svaki pasus u ovoj vesti je strasniji od prethodnog. Prosle godine sam odletela Jatom na more ali zbog pretrpljenog straha odlucila sam se vratiti vozom. Avion je bio toiko star i svi su putnici jedva cekali prizemljenje. Zivim u Americi i cesto putujem avionom poslovno...na aerodromu vidjam nove avione ne samo iz bogatih zemalja nego i iz Pakistana i drugih po nama zaostalih zemalja. To je sve jako tuzno. Ako ne mozemo da se vozimo avionima u kojima se osecamo bezbedno onda bolje da JAT-a nema.
Cula sam od penzionisanog mahanicar JAT-a da se u Jatu krpe gume daleko posle isteka roka trajanja ...i po njegovim recima to moze da dovede do prave katastrofe. Svaka cast pilotima i mehanicarima a za ovako "pametno" rukovodstvo nemam reci

pilot

pre 14 godina

"Restrukturiranje kompanije koje će koštati oko 20 miliona dolara treba da se obavi najdalje do 2005. godine i predviđa izdvajanje iz JAT-a svega što nije avio-saobraćaj."

"...namera je da se od mnogih malih i slabih avio-kompanija u regionu stvori alijansa koja će dobro organizovanom mrežom i kvalitetnom nesurevnjivom saradnjom mnoge u regionu spasiti od propasti. JAT je, kao najjača kompanija, viđen za ključnu ulogu"

ovo su citati Predraga Vujovića, direktora JAT-a, iz intervjua koji je dao nedeljniku Vreme aprila 2003.

2004. godine Vujović je smenjen politički, zbog promene vlasti, a mi 2009. i dalje razmišljamo šta i kako s JAT-om. Strašno.

mina

pre 14 godina

jos jedan predlog kojibi doprineo smanjenju gubitaka jat-a: ukinuti sima i sve besplatne karte koje koriste zaposleni i nekad zaposleni u toj kompaniji zakoje god hoce destinacije i kozna koliko puta godisnje. malo su im plate koje plate, mnogi su pokupili debele otpremnine, primaju debele penzije na osnovu debelih proseka pa jos koriste i ove privilegije. naravno, to placaju putnici, zato su karte skupe pa se tako i smanjuje njihov broj. ukinuti i onu smejuriju od biznis klase gde je karta maltene duplo skuplja i koja redovno zvrji prazna ukoliko ne naidje neka budala da za to plati. tj firma koju briga sto trosi pare zaposlenih.

Amos

pre 14 godina

Domaci putnici ce se sasvim lepo snaci i bez JATa - nema potrebe da se uprava brine za njih.
Cak naprotiv - rado bi da se jedno 3-4 strane firme brinu za nas i prilagodjavaju svoje letove nasim potrebama.

Ja sam uvek pre za domace proizvode i radije bih da domaca kompanija bude na nasem nebu - ali NE drzavna/partijska i NE dok samo ta jedna ima monopol.
Isto je i sa telekomom, Epsom i oslatim vrecama bez dna.

Steta sto gradjanima nije jasno koliki OGROMNI iznosi nestaju iz tih preduzeca i odlivaju se u stranacke/privatne kase!
Svi otprilike znamo cemu sluze ta preduzeca ali mislim da bi se narod malo osvestio kad bi cuo KOLIKI iznosi su u pitanju. Ja cenim - bar 10% budzeta Srbije.
Naravno ne samo kroz drzavna preduzeca - tu su i svi oni koji imaju pomoc od budzeta - sportski klubovi, crkva, NVO itd

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Sve sto nije neophodno u ovoj drzavi, a na budzetu je treba ukinuti. To je i JAT, i razne agencije za kojekakve gluposti koje ne sluze nicemu sem da se zaposle nesposobnjakovici iz vrha odredjenih stranaka. Pare preusmeriti u zdravstvo jer od toga imaju svi gradjani koristi.

Nostradamus

pre 14 godina

Srbija ne treba JAT, ali zato JAT i te kako treba Srbiju. Neka jos malo sacekaju, jer ce sve svetske kompanije bankrotirati, pa ce verovatno samo JAT ostati.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovaj i ovakav JAT nikome ne treba, osim onima kojima je JAT zapao kao stranačka sinekura.
Treba nam JAT koji bi poslovao normalno i koji bi bio konkurentan u uporediv sa ostalim avio-kompanijama. Ali da li je takav JAT (ili kako god se zvao) uopšte moguć u Srbiji? Milim da je odgovor kategorično NE, sve dok je JAT na državnoj sisi.
Samo ga skinite odatle i dajte ga u ruke ljudima koji znaju i hoće da rade, a ne stranačkim čankolizima, pa rezultati neće izostati.

Zoran - Johanezburg

pre 14 godina

Odgovor je - ne, ali ne treba ni da se ugasi, vec treba da se privatizuje, kao sto je to uradio Olympic Airlines nedavno. Tada ce valjda prestati da se leti na neprofitabilne destinacije sa praznim avionima, samo zato sto je to politicki ispravno.

Mirko

pre 14 godina

Jat ocigledno "mora" da opstane da bi oni, koji carski zive na racun putnika koji placaju najskuplje karte u Evropi, mogli i dalje da uzivaju u svim blagodetima takvog zivota. A bez Jat-a bi i pojedini profesori sa Saobracajnog fakulteta ostali bez dodatnih prihoda od svojih "strucnih" studija koje nisu spasle Jat od propadanja, naprotiv...

dezurna

pre 14 godina

Pisem iz druge zemlje u ciju prestonicu sam doputovao pre neku nedelju.
Da bih stigao do nje, otputovao sam do aerodroma u jednoj Srbiji susednoj zemlji.
Dakle, JatAirways nije dobio ni dinara.
Takodje, Aerodrom Beograd nije dobio ni dinara.
Iz principa.
Ali, pre svega i na prvom mestu - meni se isplatilo.
A to je i jedino bitno.
Jer - ne mogu... nije da ne mogu, vec NE SMEM da budem solidaran sa kompanijama koje nisu solidarne sa mnom.
Razmislite o takvom razmisljanju, dragi sugradjani.

Top Gun

pre 14 godina

Dole sa JAT-om! Hoćemo "Aeroput" ili "Serbian Airways, kako se već kome svidi! Hoćemo nove i bezbednije avione! A pre svega, hoćemo avio-prevoznika koji rentabilno posluje i koji svoje gubitke ne pokriva preko džepova poreskih obveznika!

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro, svima je jasno da JAT ovakav kakav je ne treba i ne moze da opstaje jos dugo.

Medjutim, ja bih voleo da neko konacno napise, ovde ili u nekom tiraznom mediju, sta zapravo ulazi u one sumanute aerodromske takse i koliko para kome ide. Jasno je da manji deo ide JAT-u a mnogo veci sasvim posebnoj firmi, mislim da se zove "Aerodrom Beograd". Znaci zanima me struktura cene (ili "price breakdown"). Stvarno mi je suludo da aerodromska taksa za Monastir, redovnim letom Tunis Air bude 82 evra (provereno, od te cene taksa na Monastiru je oko 4 evra).

Predrag R.

pre 14 godina

Koliko vidim na sajtu licenciranih vazduhoplovnih mehaničara, sslvms.org.rs sutra u 15h kreću sa potpunom obustavom rada, tako da JAT Airways prestaje sutra s letovima. Očigledno je stanje u JAT Airwayu toliko loše da preti potpuni kolaps.

Djape

pre 14 godina

Srbiji treba JAT naravno, ali JAT koji ravnopravno ucestvuje na trzistu, pa ako budu dobri, sa dobrim cenama i uslugom, nema im problema. A ako misle da mogu da nastave da rade ovo sto rade, grdno se varaju!

Njima i ostalim monopolistima se blizi kraj, narod je na kraju nerava!

Misko

pre 14 godina

Sto rece jedan taksista, to isto ko kada ja u svoj taksi ne bi ulagao, ne bi usisavao, lickao,... a zalim se sto nece ljudi da mi udju u auto ili me preskacu pa idu kod kolege! Pa i kada mi udju, ja u mom lepotanu, starom ali dragom, lagano,... ponekad se ugasi na semaforu, zastuca, ali kazem ne brinite, sticicemo na vreme,.... tu i tamo se cuje nesto, ni majstor Miki nezna sta je ,,ma sredicu i to,..ima vremena..., kolege sa boljim autima jos samo kada su i ljubazniji, mladji smekeri, zgotive se sa musterijama pa ih sledeci put zovu i sami, na poziv, a mene,.. Primer skoro pa identican.

Dejan

pre 14 godina

Air France-KLM je privatna kompanija sa oko 15% akcija u drzavnom vlasnistvu. U British Airwaysu drzava nema ucesce. Da se Jat na isti nacin skine sa grbace naroda niko se ne bi uzbudjivao ni koliko im kostaju karte ni koliko im je matora flota.

vladak

pre 14 godina

Skoro sam putovao JAT-om u Rim i deo gde se nalaze maske sa kiseonikom je pao coveku na glavu. Stjuardesa mu je samo mirno rekla da treba to ponovo da "zakuca" gore i da se ne plasi. Uzas! Sto se tice termina koji su namenjeni gradjanima Srbije, gde god da putujem, nekako se uvek potrefi da mi vise odgovaraju termini drugih kompanija, a gradjanin sam Srbije od rodjenja...Inace, cena karte do Pariza pre 2 godine je bila tacno duplo skuplja nego kod Air France-a. Da li oni stvarno misle da smo svi magarci?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Pa mi iz juzne Srbije odavno zelimo da letimo iz Pariza do Nisa pa kad uvedete let 2 nedelje pre Nove Godine normalno da je avion prazan kad smo vec kupili karte dva meseca unapred, ajde bre, idite vise u istoriju!

(ne)svrstan

pre 14 godina

Ovde je doslo do zamena teza, ne radi se o tome da li srbiji treba nacionalni avio prevoznik, vec o tome da li nacionalnom avio prevozniku treba nesposobni menadzment.

3fun

pre 14 godina

Sto je neko davno rekao...drzava mora da ima svoje pivo, nacionalu aero kompaniju i pozeljno je atomsko naoruzanje, ali pivo je najvaznije

letaci

pre 14 godina

Naravno da nam je potrebna nacionalna kompanija, ono sto nam nije potrebno su stranacki direktori, rukovodioci..
Zasto nikad u istoriji Jata nije generalni direktor i sl. bilo lice koje je u letackim poslovima i bransi?? Zato sto tad ne bi moglo stranacki da se krade, ne bi mogli da se namestaju tenderi raznoraznih nabavki od uniformi, preko keteringa pa do wc papira !!!
Razmislite malo i na tu temu !!!

Milos

pre 14 godina

"“Nacionalna aviokompanija mora da opstane, pre svega, zbog putnika iz Srbije, jer se red letenja pravi po njihovim potrebama."

Kako se to red letenja pravi prema našim potrebama kad su čarteri za Turku i Egipat u sitnim noćnim satima?! Šta je tu prilagođeno građanima Srbije?!