Utorak, 08.09.2009.

00:42

Problem taksista koji rade na crno

U Beogradu i dalje prisutan problem regulisanja taksi prevoza, naročito rad ilegalaca koji ne plaćaju poreze, a usluge naplaćuju više od registrovanih vozača.

Izvor: B92

Problem taksista koji rade na crno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Petar Mitrović

pre 14 godina

Pre nekoliko godina je gradska vlast angažovala Saobraćajni fakultet da napravi studiju o taksi prevozu u glavnom gradu, i nakon ozbiljnog istraživanja, utvrđeno je da je dovoljan broj taksija u Beogradu - 4500 - ali to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored odredbe koja je doneta, taksi služba je i dalje ostala vrlo neuređena oblast.
Taksi u svakom gradu predstavlja javni prevoz i zbog toga je, kao i druga komunalna preduzeća, u nadležnosti Grada, koji određuje broj taksi vozila, kao što određuje i broj autobusa, trolejbusa i tramvaja.
Što se tiče cene, Grad je trenutno limitirao najvišu cenu, da bi zaštitio korisnike, ali s obzirom da ta cena nije ekonomska, logično je da neki taksisti sami podižu cene i time doprinose već stvorenom haosu.
U početku je bilo prepucavanja između gradske i republičke vlasti, da bi nakon toga svi digli ruke od rešavanja problema, pa je rezultat toga - povećan broj divljih taksista i sve veći broj legalnih koji ne mogu da plate porez.
Kada bi ovo bila uređena država, taksisti ne bi predstavljali ružnu sliku ovog grada, jer ne bi bilo lopova koji dočekuju putnike na aerodromu, autobuskoj stanici ili ispred luksuznijih hotela, već bi se znao i broj i izgled i cena taksi usluga, pa ljudi ne bi sa strahom ulazili u taksi, ali očigledno taksi samo odražava pravu sliku opšteg stanja u Srbiji.

ne razumem

pre 14 godina

Ne razumem zasto taksi dozvole vaze samo za gradove koji ih izdaju, ako se sve ostale delatnosti obavljaju slobodno diljem cele Srbije. Zamislite da lekar ima dozvolu da radi samo u mestu gde radi u domu zdravlja ili da knjigovodja moze samo da radi za firme u mestu gde mu je sediste firme. Dajte jasne kriterijume za dobijanje dozvola koje vaze u celoj zemlji i to bez kvota. Cim imate kvote - postavlja se pitanje i eventualne korupcije. Neka se bore na slobodnom trzistu, kome se isplati - opstace.

Phoenix

pre 14 godina

Nije to jedini problem, velika prepreka uvođenju reda na ovom polju je i naše nekvalitetno sudstvo.
Pre dve godine sam doživeo da mi taksista za deonicu vrednu oko 300 RSD unapred traži 700 RSD i to da ne pali taksimetar, pravdajući cenu time što sam "fin gospodin, u finom odelu, sa finim cipelama". Zapretio sam mu da ću ga prijaviti saobraćajnoj inspekciji, a on se samo nasmejao u stilu "ma šta mi oni mogu". Da ne dužim, saobraćajna inspekcija je posle prijave bila izuzetno brza i efikasna u svom delu posla - sve dok posao nije došao do našeg brzog i ultraefikasnog sudstva.
Tek nakon oko godinu dana čekanja, tokom kojih sam zaboravio kako pomenuti taksista uopšte i izgleda, pozvan sam da svedočim protiv njega. Odustao sam od cele farse kada su mi pokazali sliku sa prijave za koju sam potvrdio da je to on pre godinu dana i sadašnju sliku kojom sud raspolaže, na kojoj je potpuno drugi čovek.
Rezime je, naravno, da ako bilo ko hoće da rešava probleme sa ilegalnim taksistima, prvo mora da reši izvor većine problema u našoj zemlji: užasno stanje u sudstvu.

Tihi

pre 14 godina

Oni nisu ilegalci da se kriju po dvoristima u predgradju, oni su na autobuskoj stanici, prolaze Nemanjinom, Kneza Milosa...
Sta je problem odvojiti kukolj od....
U ovoj zemlji se prevare isplate, naknadne legalizacije, otpisi kamata i dugova i slicno.

Beograd

pre 14 godina

Grad ne treba da ograničava broj taksista u gradu. Ono što grad treba da uradi je sledeće, da donese odluku da taksi prevozom može da se bavi svako ko ispunjava sledeće uslove:
da vozilo nije starije od 6 godina
da ima bar EURO 3 motor
da bude određene dužine (zbog komfora putnika)
da poseduje GPS navigaciju (zbog nalaženja najkraćih ruta)
da poseduje uređaj za izdavanje fiskalnih računa (koji će da sadrži ime vozača, broj vozila, pređenu kilometražu, cenu po kilometru, ukupnu cenu)
da poseduje uređaj za plaćanje karticama
da redovno izmiruje porez
da se vozilo dva puta godišnje vozi na tehnički pregled
da vozilo ima vidno istaknute cene (spolja i iznutra)

itd....
Ovo je primer uslova koje grad treba da postavi i onda svako ko može da radi po tim uslovima treba da radi. Onda grad izdaje jednom godišnje licence za rad, a ko taksira bez licence u zatvor + oduzimanje vozila. Grad ne treba nikako da određuje cene jer je to najveća glupost. Cene ne određuju ni gradovi Novi Sad ni Kragujevac a taksi prevoz je bar tri puta bolji nego u Beogradu.

anja

pre 14 godina

Na aerodromu na Malti postoji šalter na kome platiš vožnju unapred, dobiješ fiskalni račun i uđeš u prvi slobodan taxi....Poenta je što uopšte ne treba niko od nas (i njih) da filozofira već da se malo raspitaju i preuzmu sistem koji je negde već funkcioniše....ali naravno, ovde je problem što našem sistemu uređeno društvo ne odgovara.

beca

pre 14 godina

Molim?!? Nemate mehanizam da ih pohvatate? Pa kako ocekivati da uhvatite nekoga ko se skriva, kad ne mozete ove sto vam se vozikaju ispred nosa? Znate li koliko ce, poslije ovog priznanja nemoci, legalnih taxista preci u nelegalne? Usput receno, u cetiri ove nase exYu "drzave" koristim usluge taxi sluzbe i u svima je identicna situacija-prebrzo ce voziti (jer treba uloviti sledecu musteriju sto prije,a ne vas dovesti bezbjedno), vjecito se zale da su socijalno ugrozeni (iako ih nista ne pitate), a neki koje znam spadaju u bogatije ljude, odrace vas cijenom,a ako se zalite bice vrlo neprijatne svadje, a cesto citamo da se pominju i u nekim kriminalnim radnjama, tako da u toj bransi ima i te kako posla za isledjivanje. Naravno, i dalje postoje taxsisti koji daju dobrovoljno krv, koji vam nece ni naplatiti ako je neka muka, koji ce sa vama popricati kao sa najblizima, koji posteno rade svoj posao i koji zasluzuju svako postovanje, ali je u poplavi ovog naseg ukupnog moralnog pada ova prva grupa veca i organizovanija, kao, NAZALOST, i u svim sferama.

zdravko

pre 14 godina

Radim u stranoj firmi, vrlo cesto mi dolaze kolege iz inostranstva. U proseku naplate relaciju Aerdorom-Hotel Holiday INN oko 25 EUR. Eto, krenite da sredjujete situaciju od aerodroma

dejan

pre 14 godina

Meni nije jasno, kako u drustvu koje zeli da bude demokratsko i da se postoju rad pojedinaca i konkurencija, dozvoljava da kod taksista postoji nesto sto se zove ogranicavanje konkurencije. Da li su sadasnji taksisti beli medvedi, i da li je njihov posao najbolje placen i da li je to prestizan posao? U mnogim zemljama sveta posao taksiste je posao koji obavljao emigranti i koji je vrlo slabo placen. A kod nas postoji grupa "legalnih" taksista koja se protivi slobodnom trzistu, povecanju broja taksista i samim tim konkurenciji. Verujem da bi vecina "divljih" taksista postala regularna kada bi mogli da dobiju licencu koju izdaje grad. A grad opet stiteci "legalne" taksiste nece da izdaje licence da nebi toboze povecavao broj taksista.
Da li neko odredju broj pekara, kioska, kafica ili ostalih preduzetnika? Ne. Odredjuje sa samo broj taksista.
Sta bi bilo da grad izda licencu svakome ko ispunjava minimum nekih uslova, npr vozilo klase Euro 4, poznavanje grada, znanje bar jednog stranog jezika, osnove bon tona i opste kulture? U prvom mahu bi verovatno doslo do drasticnog povecanja broja taksista. Sta bi to znacilo za nas kao gracane? Veca ponuda, bolji kvalitet i niza cena. Kako bi se to dalje razvilalo? Mnogi bi novi i stari taksisti uvideli da se vise ne moze ziveti tako sto ce raditi po par sati vec da je konkurencija veca i da se mora raditi po 8-10 sati dnevno da bi se pristojno zivelo. Nakon toga dolazi do opadanja broja taksista koje ce biti sveden na optimalan broj.
Tako bi trebalo da se posluje na otvorenom trzistu u Beogradu.

Treba nam više taksista

pre 14 godina

A da li bi se možda trebalo zapitati, da li razlog ovako velikog broja ilegalnih taksista možda leži u preterano rigoroznim uslovima koje legalni taksisti moraju da ispune? Navešću samo jedan primer koji najbolje govori o besmislenosti tih uslova, a to je da po zakonu lice koje se bavi taksiranjem mora imati položenu C kategoriju, iako svi znamo da taksi vozila, po svojim karakteristikama, pripadaju B kategoriji.

putnik

pre 14 godina

Broj taksi licenci je ogranicen u vecini velikug gradova u svetu (pouzdano znam za Sidnej i Melburn, Australija), nije to nikakav beogradski ili srpski princip monopolskog poslovanja. Niti je to izvor problema. Problem je u neefikasnom primenjivanju zakona. Isti problem postoji i u Novom Sadu i verovatno u vecini gradova. Npr. u N.Sadu na zeleznickoj stanici registrovani taksisti uredno cekaju sa strana na 'taxi' parkingu, dok im putnike otimaju "divljaci" parkirani direktno ispred stanice na mestu gde je inace zabranjeno parkiranje - a policija ih uopste ne uzmemirava cak ni zbog nedozvoljenog parkiranja (cak se mogu videtri i u prijateljskom caskanju).

Sima

pre 14 godina

Problem je rešiv, a to što ne želi da se reši je drugo i ne treba govoriti da ne može da se reši.
Taksi vozila treba da imaju registarske tablice drugačijeg izgleda od standardnih tablica. Time se staje na put lažnim taksistima.

Miodrag Kukrika

pre 14 godina

Vec nekoliko puta po dolasku na aerodrom Nikola Tesla nisam mogao da dobijem taksi koji naplacuje po taksimetru. Umesto toga putnik mora se pogadja sa privilegovanim i od policije i zvanicnika, koji uzgred budi receno i ne upotrebljavaju ovaj vid prevoza, posto ih obicno ceka vozilo sa vozacem, zasticenim divljim taksistima i zna se unapred ko izvuce deblji kraj.

Zasto policija zabranjuje legalnim taksistima da pridju do izlaza iz aerodroma a"divljaci" stoje tamo i pljackaju naivne putnike.

Miodrag,York, PA, USA

And

pre 14 godina

Ja ne znam ciji je jos problem, ali moj je bio sigurno: kako ne zivim u zemlji, i nisam toliko izverzirana da primetim sitne razlike u izgledu taksija (a u ceni je tri puta!), ovog leta sam se vozila dva puta u takvom taksiju, iz neznanja, i nista mi nije pomoglo sto sam trazila racun. Dobila sam ga, ali kome da se zalim?
Naravno posle sam kupila mobilni, pa sam stalno zvala Pink, ili Zuti, ili NBA, ali pitam se sta rade drugi posetioci glavnog grada koji ne znaju jezik... Nije bas neka slika, a osecaj je verujte mi gorak :-(

taxi

pre 14 godina

Problem sa taksistima je najbolji dokaz da je Srbija cista socijalna drzava !!
Svi veliki gradovi u svetu imaju strogo ogranicen broj taxi dozvola koje izdaju. Recimo, u New Yorku kosta nekih 10.000 $ samo da kupis taxi dozvolu od nekog taxiste koji ide u penziju. A PRE toga MORAS raditi za gazdu da bi stekao potrebno iskustvo i upoznao grad. U Londonu je situacija jos gora tj strozija. Tu su i ispiti iz poznavanja ulica u gradu, odnosa sa musterijama. Naravno, uverenje o nekaznjavanju je neophodno.
A u Srbiji se najlakse postaje taxista...

Marko

pre 14 godina

Bilo bi red da neko ovde objasni zasto bi taksisti bili zasticeni kao beli medvedi. Znaci: nema ogranicavanja broja taksista, nema ogranicavanja cena i svi da snose odgovornost (izdaju racune), pa da vidimo onda ko ce da naplati vise i ko ce da klijente vozi u kolima starim 30 i vise godina!!!

dr Mladen

pre 14 godina

Posle 5. oktobra 2000.god. nasi vajni politicari su imali sjajnu ideju kako to da rese.Da jednostavno niko ko nije registrovan za tu vrstu delatnosti ne moze ni pod tackom razno da vozi taxi.Posto je njima izgleda vaznije da pune sopstvene dzepove nego da regulisu i ovaj problem ostadosmo mi da cekamo i da placamo skupo svaku njihovu gresku.

Marko

pre 14 godina

Bilo bi red da neko ovde objasni zasto bi taksisti bili zasticeni kao beli medvedi. Znaci: nema ogranicavanja broja taksista, nema ogranicavanja cena i svi da snose odgovornost (izdaju racune), pa da vidimo onda ko ce da naplati vise i ko ce da klijente vozi u kolima starim 30 i vise godina!!!

Miodrag Kukrika

pre 14 godina

Vec nekoliko puta po dolasku na aerodrom Nikola Tesla nisam mogao da dobijem taksi koji naplacuje po taksimetru. Umesto toga putnik mora se pogadja sa privilegovanim i od policije i zvanicnika, koji uzgred budi receno i ne upotrebljavaju ovaj vid prevoza, posto ih obicno ceka vozilo sa vozacem, zasticenim divljim taksistima i zna se unapred ko izvuce deblji kraj.

Zasto policija zabranjuje legalnim taksistima da pridju do izlaza iz aerodroma a"divljaci" stoje tamo i pljackaju naivne putnike.

Miodrag,York, PA, USA

And

pre 14 godina

Ja ne znam ciji je jos problem, ali moj je bio sigurno: kako ne zivim u zemlji, i nisam toliko izverzirana da primetim sitne razlike u izgledu taksija (a u ceni je tri puta!), ovog leta sam se vozila dva puta u takvom taksiju, iz neznanja, i nista mi nije pomoglo sto sam trazila racun. Dobila sam ga, ali kome da se zalim?
Naravno posle sam kupila mobilni, pa sam stalno zvala Pink, ili Zuti, ili NBA, ali pitam se sta rade drugi posetioci glavnog grada koji ne znaju jezik... Nije bas neka slika, a osecaj je verujte mi gorak :-(

Sima

pre 14 godina

Problem je rešiv, a to što ne želi da se reši je drugo i ne treba govoriti da ne može da se reši.
Taksi vozila treba da imaju registarske tablice drugačijeg izgleda od standardnih tablica. Time se staje na put lažnim taksistima.

putnik

pre 14 godina

Broj taksi licenci je ogranicen u vecini velikug gradova u svetu (pouzdano znam za Sidnej i Melburn, Australija), nije to nikakav beogradski ili srpski princip monopolskog poslovanja. Niti je to izvor problema. Problem je u neefikasnom primenjivanju zakona. Isti problem postoji i u Novom Sadu i verovatno u vecini gradova. Npr. u N.Sadu na zeleznickoj stanici registrovani taksisti uredno cekaju sa strana na 'taxi' parkingu, dok im putnike otimaju "divljaci" parkirani direktno ispred stanice na mestu gde je inace zabranjeno parkiranje - a policija ih uopste ne uzmemirava cak ni zbog nedozvoljenog parkiranja (cak se mogu videtri i u prijateljskom caskanju).

Beograd

pre 14 godina

Grad ne treba da ograničava broj taksista u gradu. Ono što grad treba da uradi je sledeće, da donese odluku da taksi prevozom može da se bavi svako ko ispunjava sledeće uslove:
da vozilo nije starije od 6 godina
da ima bar EURO 3 motor
da bude određene dužine (zbog komfora putnika)
da poseduje GPS navigaciju (zbog nalaženja najkraćih ruta)
da poseduje uređaj za izdavanje fiskalnih računa (koji će da sadrži ime vozača, broj vozila, pređenu kilometražu, cenu po kilometru, ukupnu cenu)
da poseduje uređaj za plaćanje karticama
da redovno izmiruje porez
da se vozilo dva puta godišnje vozi na tehnički pregled
da vozilo ima vidno istaknute cene (spolja i iznutra)

itd....
Ovo je primer uslova koje grad treba da postavi i onda svako ko može da radi po tim uslovima treba da radi. Onda grad izdaje jednom godišnje licence za rad, a ko taksira bez licence u zatvor + oduzimanje vozila. Grad ne treba nikako da određuje cene jer je to najveća glupost. Cene ne određuju ni gradovi Novi Sad ni Kragujevac a taksi prevoz je bar tri puta bolji nego u Beogradu.

zdravko

pre 14 godina

Radim u stranoj firmi, vrlo cesto mi dolaze kolege iz inostranstva. U proseku naplate relaciju Aerdorom-Hotel Holiday INN oko 25 EUR. Eto, krenite da sredjujete situaciju od aerodroma

taxi

pre 14 godina

Problem sa taksistima je najbolji dokaz da je Srbija cista socijalna drzava !!
Svi veliki gradovi u svetu imaju strogo ogranicen broj taxi dozvola koje izdaju. Recimo, u New Yorku kosta nekih 10.000 $ samo da kupis taxi dozvolu od nekog taxiste koji ide u penziju. A PRE toga MORAS raditi za gazdu da bi stekao potrebno iskustvo i upoznao grad. U Londonu je situacija jos gora tj strozija. Tu su i ispiti iz poznavanja ulica u gradu, odnosa sa musterijama. Naravno, uverenje o nekaznjavanju je neophodno.
A u Srbiji se najlakse postaje taxista...

Tihi

pre 14 godina

Oni nisu ilegalci da se kriju po dvoristima u predgradju, oni su na autobuskoj stanici, prolaze Nemanjinom, Kneza Milosa...
Sta je problem odvojiti kukolj od....
U ovoj zemlji se prevare isplate, naknadne legalizacije, otpisi kamata i dugova i slicno.

dejan

pre 14 godina

Meni nije jasno, kako u drustvu koje zeli da bude demokratsko i da se postoju rad pojedinaca i konkurencija, dozvoljava da kod taksista postoji nesto sto se zove ogranicavanje konkurencije. Da li su sadasnji taksisti beli medvedi, i da li je njihov posao najbolje placen i da li je to prestizan posao? U mnogim zemljama sveta posao taksiste je posao koji obavljao emigranti i koji je vrlo slabo placen. A kod nas postoji grupa "legalnih" taksista koja se protivi slobodnom trzistu, povecanju broja taksista i samim tim konkurenciji. Verujem da bi vecina "divljih" taksista postala regularna kada bi mogli da dobiju licencu koju izdaje grad. A grad opet stiteci "legalne" taksiste nece da izdaje licence da nebi toboze povecavao broj taksista.
Da li neko odredju broj pekara, kioska, kafica ili ostalih preduzetnika? Ne. Odredjuje sa samo broj taksista.
Sta bi bilo da grad izda licencu svakome ko ispunjava minimum nekih uslova, npr vozilo klase Euro 4, poznavanje grada, znanje bar jednog stranog jezika, osnove bon tona i opste kulture? U prvom mahu bi verovatno doslo do drasticnog povecanja broja taksista. Sta bi to znacilo za nas kao gracane? Veca ponuda, bolji kvalitet i niza cena. Kako bi se to dalje razvilalo? Mnogi bi novi i stari taksisti uvideli da se vise ne moze ziveti tako sto ce raditi po par sati vec da je konkurencija veca i da se mora raditi po 8-10 sati dnevno da bi se pristojno zivelo. Nakon toga dolazi do opadanja broja taksista koje ce biti sveden na optimalan broj.
Tako bi trebalo da se posluje na otvorenom trzistu u Beogradu.

Treba nam više taksista

pre 14 godina

A da li bi se možda trebalo zapitati, da li razlog ovako velikog broja ilegalnih taksista možda leži u preterano rigoroznim uslovima koje legalni taksisti moraju da ispune? Navešću samo jedan primer koji najbolje govori o besmislenosti tih uslova, a to je da po zakonu lice koje se bavi taksiranjem mora imati položenu C kategoriju, iako svi znamo da taksi vozila, po svojim karakteristikama, pripadaju B kategoriji.

anja

pre 14 godina

Na aerodromu na Malti postoji šalter na kome platiš vožnju unapred, dobiješ fiskalni račun i uđeš u prvi slobodan taxi....Poenta je što uopšte ne treba niko od nas (i njih) da filozofira već da se malo raspitaju i preuzmu sistem koji je negde već funkcioniše....ali naravno, ovde je problem što našem sistemu uređeno društvo ne odgovara.

beca

pre 14 godina

Molim?!? Nemate mehanizam da ih pohvatate? Pa kako ocekivati da uhvatite nekoga ko se skriva, kad ne mozete ove sto vam se vozikaju ispred nosa? Znate li koliko ce, poslije ovog priznanja nemoci, legalnih taxista preci u nelegalne? Usput receno, u cetiri ove nase exYu "drzave" koristim usluge taxi sluzbe i u svima je identicna situacija-prebrzo ce voziti (jer treba uloviti sledecu musteriju sto prije,a ne vas dovesti bezbjedno), vjecito se zale da su socijalno ugrozeni (iako ih nista ne pitate), a neki koje znam spadaju u bogatije ljude, odrace vas cijenom,a ako se zalite bice vrlo neprijatne svadje, a cesto citamo da se pominju i u nekim kriminalnim radnjama, tako da u toj bransi ima i te kako posla za isledjivanje. Naravno, i dalje postoje taxsisti koji daju dobrovoljno krv, koji vam nece ni naplatiti ako je neka muka, koji ce sa vama popricati kao sa najblizima, koji posteno rade svoj posao i koji zasluzuju svako postovanje, ali je u poplavi ovog naseg ukupnog moralnog pada ova prva grupa veca i organizovanija, kao, NAZALOST, i u svim sferama.

Phoenix

pre 14 godina

Nije to jedini problem, velika prepreka uvođenju reda na ovom polju je i naše nekvalitetno sudstvo.
Pre dve godine sam doživeo da mi taksista za deonicu vrednu oko 300 RSD unapred traži 700 RSD i to da ne pali taksimetar, pravdajući cenu time što sam "fin gospodin, u finom odelu, sa finim cipelama". Zapretio sam mu da ću ga prijaviti saobraćajnoj inspekciji, a on se samo nasmejao u stilu "ma šta mi oni mogu". Da ne dužim, saobraćajna inspekcija je posle prijave bila izuzetno brza i efikasna u svom delu posla - sve dok posao nije došao do našeg brzog i ultraefikasnog sudstva.
Tek nakon oko godinu dana čekanja, tokom kojih sam zaboravio kako pomenuti taksista uopšte i izgleda, pozvan sam da svedočim protiv njega. Odustao sam od cele farse kada su mi pokazali sliku sa prijave za koju sam potvrdio da je to on pre godinu dana i sadašnju sliku kojom sud raspolaže, na kojoj je potpuno drugi čovek.
Rezime je, naravno, da ako bilo ko hoće da rešava probleme sa ilegalnim taksistima, prvo mora da reši izvor većine problema u našoj zemlji: užasno stanje u sudstvu.

Petar Mitrović

pre 14 godina

Pre nekoliko godina je gradska vlast angažovala Saobraćajni fakultet da napravi studiju o taksi prevozu u glavnom gradu, i nakon ozbiljnog istraživanja, utvrđeno je da je dovoljan broj taksija u Beogradu - 4500 - ali to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored odredbe koja je doneta, taksi služba je i dalje ostala vrlo neuređena oblast.
Taksi u svakom gradu predstavlja javni prevoz i zbog toga je, kao i druga komunalna preduzeća, u nadležnosti Grada, koji određuje broj taksi vozila, kao što određuje i broj autobusa, trolejbusa i tramvaja.
Što se tiče cene, Grad je trenutno limitirao najvišu cenu, da bi zaštitio korisnike, ali s obzirom da ta cena nije ekonomska, logično je da neki taksisti sami podižu cene i time doprinose već stvorenom haosu.
U početku je bilo prepucavanja između gradske i republičke vlasti, da bi nakon toga svi digli ruke od rešavanja problema, pa je rezultat toga - povećan broj divljih taksista i sve veći broj legalnih koji ne mogu da plate porez.
Kada bi ovo bila uređena država, taksisti ne bi predstavljali ružnu sliku ovog grada, jer ne bi bilo lopova koji dočekuju putnike na aerodromu, autobuskoj stanici ili ispred luksuznijih hotela, već bi se znao i broj i izgled i cena taksi usluga, pa ljudi ne bi sa strahom ulazili u taksi, ali očigledno taksi samo odražava pravu sliku opšteg stanja u Srbiji.

ne razumem

pre 14 godina

Ne razumem zasto taksi dozvole vaze samo za gradove koji ih izdaju, ako se sve ostale delatnosti obavljaju slobodno diljem cele Srbije. Zamislite da lekar ima dozvolu da radi samo u mestu gde radi u domu zdravlja ili da knjigovodja moze samo da radi za firme u mestu gde mu je sediste firme. Dajte jasne kriterijume za dobijanje dozvola koje vaze u celoj zemlji i to bez kvota. Cim imate kvote - postavlja se pitanje i eventualne korupcije. Neka se bore na slobodnom trzistu, kome se isplati - opstace.

dr Mladen

pre 14 godina

Posle 5. oktobra 2000.god. nasi vajni politicari su imali sjajnu ideju kako to da rese.Da jednostavno niko ko nije registrovan za tu vrstu delatnosti ne moze ni pod tackom razno da vozi taxi.Posto je njima izgleda vaznije da pune sopstvene dzepove nego da regulisu i ovaj problem ostadosmo mi da cekamo i da placamo skupo svaku njihovu gresku.

Marko

pre 14 godina

Bilo bi red da neko ovde objasni zasto bi taksisti bili zasticeni kao beli medvedi. Znaci: nema ogranicavanja broja taksista, nema ogranicavanja cena i svi da snose odgovornost (izdaju racune), pa da vidimo onda ko ce da naplati vise i ko ce da klijente vozi u kolima starim 30 i vise godina!!!

dejan

pre 14 godina

Meni nije jasno, kako u drustvu koje zeli da bude demokratsko i da se postoju rad pojedinaca i konkurencija, dozvoljava da kod taksista postoji nesto sto se zove ogranicavanje konkurencije. Da li su sadasnji taksisti beli medvedi, i da li je njihov posao najbolje placen i da li je to prestizan posao? U mnogim zemljama sveta posao taksiste je posao koji obavljao emigranti i koji je vrlo slabo placen. A kod nas postoji grupa "legalnih" taksista koja se protivi slobodnom trzistu, povecanju broja taksista i samim tim konkurenciji. Verujem da bi vecina "divljih" taksista postala regularna kada bi mogli da dobiju licencu koju izdaje grad. A grad opet stiteci "legalne" taksiste nece da izdaje licence da nebi toboze povecavao broj taksista.
Da li neko odredju broj pekara, kioska, kafica ili ostalih preduzetnika? Ne. Odredjuje sa samo broj taksista.
Sta bi bilo da grad izda licencu svakome ko ispunjava minimum nekih uslova, npr vozilo klase Euro 4, poznavanje grada, znanje bar jednog stranog jezika, osnove bon tona i opste kulture? U prvom mahu bi verovatno doslo do drasticnog povecanja broja taksista. Sta bi to znacilo za nas kao gracane? Veca ponuda, bolji kvalitet i niza cena. Kako bi se to dalje razvilalo? Mnogi bi novi i stari taksisti uvideli da se vise ne moze ziveti tako sto ce raditi po par sati vec da je konkurencija veca i da se mora raditi po 8-10 sati dnevno da bi se pristojno zivelo. Nakon toga dolazi do opadanja broja taksista koje ce biti sveden na optimalan broj.
Tako bi trebalo da se posluje na otvorenom trzistu u Beogradu.

ne razumem

pre 14 godina

Ne razumem zasto taksi dozvole vaze samo za gradove koji ih izdaju, ako se sve ostale delatnosti obavljaju slobodno diljem cele Srbije. Zamislite da lekar ima dozvolu da radi samo u mestu gde radi u domu zdravlja ili da knjigovodja moze samo da radi za firme u mestu gde mu je sediste firme. Dajte jasne kriterijume za dobijanje dozvola koje vaze u celoj zemlji i to bez kvota. Cim imate kvote - postavlja se pitanje i eventualne korupcije. Neka se bore na slobodnom trzistu, kome se isplati - opstace.

dr Mladen

pre 14 godina

Posle 5. oktobra 2000.god. nasi vajni politicari su imali sjajnu ideju kako to da rese.Da jednostavno niko ko nije registrovan za tu vrstu delatnosti ne moze ni pod tackom razno da vozi taxi.Posto je njima izgleda vaznije da pune sopstvene dzepove nego da regulisu i ovaj problem ostadosmo mi da cekamo i da placamo skupo svaku njihovu gresku.

beca

pre 14 godina

Molim?!? Nemate mehanizam da ih pohvatate? Pa kako ocekivati da uhvatite nekoga ko se skriva, kad ne mozete ove sto vam se vozikaju ispred nosa? Znate li koliko ce, poslije ovog priznanja nemoci, legalnih taxista preci u nelegalne? Usput receno, u cetiri ove nase exYu "drzave" koristim usluge taxi sluzbe i u svima je identicna situacija-prebrzo ce voziti (jer treba uloviti sledecu musteriju sto prije,a ne vas dovesti bezbjedno), vjecito se zale da su socijalno ugrozeni (iako ih nista ne pitate), a neki koje znam spadaju u bogatije ljude, odrace vas cijenom,a ako se zalite bice vrlo neprijatne svadje, a cesto citamo da se pominju i u nekim kriminalnim radnjama, tako da u toj bransi ima i te kako posla za isledjivanje. Naravno, i dalje postoje taxsisti koji daju dobrovoljno krv, koji vam nece ni naplatiti ako je neka muka, koji ce sa vama popricati kao sa najblizima, koji posteno rade svoj posao i koji zasluzuju svako postovanje, ali je u poplavi ovog naseg ukupnog moralnog pada ova prva grupa veca i organizovanija, kao, NAZALOST, i u svim sferama.

taxi

pre 14 godina

Problem sa taksistima je najbolji dokaz da je Srbija cista socijalna drzava !!
Svi veliki gradovi u svetu imaju strogo ogranicen broj taxi dozvola koje izdaju. Recimo, u New Yorku kosta nekih 10.000 $ samo da kupis taxi dozvolu od nekog taxiste koji ide u penziju. A PRE toga MORAS raditi za gazdu da bi stekao potrebno iskustvo i upoznao grad. U Londonu je situacija jos gora tj strozija. Tu su i ispiti iz poznavanja ulica u gradu, odnosa sa musterijama. Naravno, uverenje o nekaznjavanju je neophodno.
A u Srbiji se najlakse postaje taxista...

Petar Mitrović

pre 14 godina

Pre nekoliko godina je gradska vlast angažovala Saobraćajni fakultet da napravi studiju o taksi prevozu u glavnom gradu, i nakon ozbiljnog istraživanja, utvrđeno je da je dovoljan broj taksija u Beogradu - 4500 - ali to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored odredbe koja je doneta, taksi služba je i dalje ostala vrlo neuređena oblast.
Taksi u svakom gradu predstavlja javni prevoz i zbog toga je, kao i druga komunalna preduzeća, u nadležnosti Grada, koji određuje broj taksi vozila, kao što određuje i broj autobusa, trolejbusa i tramvaja.
Što se tiče cene, Grad je trenutno limitirao najvišu cenu, da bi zaštitio korisnike, ali s obzirom da ta cena nije ekonomska, logično je da neki taksisti sami podižu cene i time doprinose već stvorenom haosu.
U početku je bilo prepucavanja između gradske i republičke vlasti, da bi nakon toga svi digli ruke od rešavanja problema, pa je rezultat toga - povećan broj divljih taksista i sve veći broj legalnih koji ne mogu da plate porez.
Kada bi ovo bila uređena država, taksisti ne bi predstavljali ružnu sliku ovog grada, jer ne bi bilo lopova koji dočekuju putnike na aerodromu, autobuskoj stanici ili ispred luksuznijih hotela, već bi se znao i broj i izgled i cena taksi usluga, pa ljudi ne bi sa strahom ulazili u taksi, ali očigledno taksi samo odražava pravu sliku opšteg stanja u Srbiji.

zdravko

pre 14 godina

Radim u stranoj firmi, vrlo cesto mi dolaze kolege iz inostranstva. U proseku naplate relaciju Aerdorom-Hotel Holiday INN oko 25 EUR. Eto, krenite da sredjujete situaciju od aerodroma

Phoenix

pre 14 godina

Nije to jedini problem, velika prepreka uvođenju reda na ovom polju je i naše nekvalitetno sudstvo.
Pre dve godine sam doživeo da mi taksista za deonicu vrednu oko 300 RSD unapred traži 700 RSD i to da ne pali taksimetar, pravdajući cenu time što sam "fin gospodin, u finom odelu, sa finim cipelama". Zapretio sam mu da ću ga prijaviti saobraćajnoj inspekciji, a on se samo nasmejao u stilu "ma šta mi oni mogu". Da ne dužim, saobraćajna inspekcija je posle prijave bila izuzetno brza i efikasna u svom delu posla - sve dok posao nije došao do našeg brzog i ultraefikasnog sudstva.
Tek nakon oko godinu dana čekanja, tokom kojih sam zaboravio kako pomenuti taksista uopšte i izgleda, pozvan sam da svedočim protiv njega. Odustao sam od cele farse kada su mi pokazali sliku sa prijave za koju sam potvrdio da je to on pre godinu dana i sadašnju sliku kojom sud raspolaže, na kojoj je potpuno drugi čovek.
Rezime je, naravno, da ako bilo ko hoće da rešava probleme sa ilegalnim taksistima, prvo mora da reši izvor većine problema u našoj zemlji: užasno stanje u sudstvu.

putnik

pre 14 godina

Broj taksi licenci je ogranicen u vecini velikug gradova u svetu (pouzdano znam za Sidnej i Melburn, Australija), nije to nikakav beogradski ili srpski princip monopolskog poslovanja. Niti je to izvor problema. Problem je u neefikasnom primenjivanju zakona. Isti problem postoji i u Novom Sadu i verovatno u vecini gradova. Npr. u N.Sadu na zeleznickoj stanici registrovani taksisti uredno cekaju sa strana na 'taxi' parkingu, dok im putnike otimaju "divljaci" parkirani direktno ispred stanice na mestu gde je inace zabranjeno parkiranje - a policija ih uopste ne uzmemirava cak ni zbog nedozvoljenog parkiranja (cak se mogu videtri i u prijateljskom caskanju).

anja

pre 14 godina

Na aerodromu na Malti postoji šalter na kome platiš vožnju unapred, dobiješ fiskalni račun i uđeš u prvi slobodan taxi....Poenta je što uopšte ne treba niko od nas (i njih) da filozofira već da se malo raspitaju i preuzmu sistem koji je negde već funkcioniše....ali naravno, ovde je problem što našem sistemu uređeno društvo ne odgovara.

Beograd

pre 14 godina

Grad ne treba da ograničava broj taksista u gradu. Ono što grad treba da uradi je sledeće, da donese odluku da taksi prevozom može da se bavi svako ko ispunjava sledeće uslove:
da vozilo nije starije od 6 godina
da ima bar EURO 3 motor
da bude određene dužine (zbog komfora putnika)
da poseduje GPS navigaciju (zbog nalaženja najkraćih ruta)
da poseduje uređaj za izdavanje fiskalnih računa (koji će da sadrži ime vozača, broj vozila, pređenu kilometražu, cenu po kilometru, ukupnu cenu)
da poseduje uređaj za plaćanje karticama
da redovno izmiruje porez
da se vozilo dva puta godišnje vozi na tehnički pregled
da vozilo ima vidno istaknute cene (spolja i iznutra)

itd....
Ovo je primer uslova koje grad treba da postavi i onda svako ko može da radi po tim uslovima treba da radi. Onda grad izdaje jednom godišnje licence za rad, a ko taksira bez licence u zatvor + oduzimanje vozila. Grad ne treba nikako da određuje cene jer je to najveća glupost. Cene ne određuju ni gradovi Novi Sad ni Kragujevac a taksi prevoz je bar tri puta bolji nego u Beogradu.

Tihi

pre 14 godina

Oni nisu ilegalci da se kriju po dvoristima u predgradju, oni su na autobuskoj stanici, prolaze Nemanjinom, Kneza Milosa...
Sta je problem odvojiti kukolj od....
U ovoj zemlji se prevare isplate, naknadne legalizacije, otpisi kamata i dugova i slicno.

And

pre 14 godina

Ja ne znam ciji je jos problem, ali moj je bio sigurno: kako ne zivim u zemlji, i nisam toliko izverzirana da primetim sitne razlike u izgledu taksija (a u ceni je tri puta!), ovog leta sam se vozila dva puta u takvom taksiju, iz neznanja, i nista mi nije pomoglo sto sam trazila racun. Dobila sam ga, ali kome da se zalim?
Naravno posle sam kupila mobilni, pa sam stalno zvala Pink, ili Zuti, ili NBA, ali pitam se sta rade drugi posetioci glavnog grada koji ne znaju jezik... Nije bas neka slika, a osecaj je verujte mi gorak :-(

Miodrag Kukrika

pre 14 godina

Vec nekoliko puta po dolasku na aerodrom Nikola Tesla nisam mogao da dobijem taksi koji naplacuje po taksimetru. Umesto toga putnik mora se pogadja sa privilegovanim i od policije i zvanicnika, koji uzgred budi receno i ne upotrebljavaju ovaj vid prevoza, posto ih obicno ceka vozilo sa vozacem, zasticenim divljim taksistima i zna se unapred ko izvuce deblji kraj.

Zasto policija zabranjuje legalnim taksistima da pridju do izlaza iz aerodroma a"divljaci" stoje tamo i pljackaju naivne putnike.

Miodrag,York, PA, USA

Sima

pre 14 godina

Problem je rešiv, a to što ne želi da se reši je drugo i ne treba govoriti da ne može da se reši.
Taksi vozila treba da imaju registarske tablice drugačijeg izgleda od standardnih tablica. Time se staje na put lažnim taksistima.

Treba nam više taksista

pre 14 godina

A da li bi se možda trebalo zapitati, da li razlog ovako velikog broja ilegalnih taksista možda leži u preterano rigoroznim uslovima koje legalni taksisti moraju da ispune? Navešću samo jedan primer koji najbolje govori o besmislenosti tih uslova, a to je da po zakonu lice koje se bavi taksiranjem mora imati položenu C kategoriju, iako svi znamo da taksi vozila, po svojim karakteristikama, pripadaju B kategoriji.