Ponedeljak, 07.09.2009.

16:10

Domino efekat jeftinog ulja

Posle pojave ulja “Iskon” koje košta 80 dinara, i ostala uljare snizile su cene za 40 odsto.

Izvor: B92

Domino efekat jeftinog ulja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

gradjanin

pre 14 godina

Sve je ovo dogovor izmedju proizvodjaca da bi opravdali cenu suncokreta od 13 din/kg! Nisu oni glupi, znaju na koju kartu igraju!

ignis

pre 14 godina

Ja sam za bojkot svih ovih što sad imaju računa da prodaju za 85 dinara, a do juče su kukali kako im je i 120 malo. Neka propadnu kad nas tako tretiraju. Samo, ovo se nikada neće dogoditi, jer mi nismo disciplinovani kupci koji umeju da kažnjavaju.

peca

pre 14 godina

...Trenutno se radi o tome da fabrike ulja žele da otkupe suncokret od paora po bezobrazno niskim cenama, u čemu prednjači upravo proizvođač ulja "Iskon"- Victoria Group. Oni su najveći otkupljivači i ponudili su 13 RSD/kg suncokreta. Naravno kada se završi otkup -ulje se vraća na staru cenu.

klipak

pre 14 godina

Tako je to u zemlji Srbiji, zemlji monopola i profiterstva!!! Nije samo cena ulja u pitanju nego je to u svim sferama trgovine kod nas. Proizvodjaci se dogovaraju oko cena a narod mora da uzme da ne bude gladan, zedan, go i bos!!!
Ministar treba odma da podnese ostavku a onda i cela vlada!!!

evita

pre 14 godina

Nema tu neke velike filozofije. Uljari su uvek bili monopolisti, a sada se pojavio novi igrac, pa su resili da ga istisnu. Jos kada bi na srpsko trziste stigli i maloprodajni lanci kao Aldi na primer, cene mleka, tursija, suhomesnatih, zamrznutih i cak i svezeg voca i povrca bi otisle na dole za oko 30%. Zamislite da u Aldi lancu u Belgiji tegla kornisona od 680 gr extra klase kosta 52 euro centa.

bugzy

pre 14 godina

A čemu ovolika buka oko ulja? Pa babe lepo kažu: Da je ulje dobro, ono bi se opralo kad kapne, kao mast.
Za neupućene, to jeftino ulje je prošlo takvu termičku i hemijsku obradu, da u njemu više nema prirodnih nezasićenih masnih kiselina, već su se sve transformisale u masne kiseline koje naš organizam ne može da preradi, jer nema enzime za to. Nije EU blesava što je dala rok od tri godine za prestanak proizvodnje takvog ulja.
Jedino pravo ulje je hladno ceđeno, a sve ostalo je kancerogena hemikalija. U mojoj porodici trošimo 2l litra mesečno tako da nije bitno da li plaćam 200 ili 500 din, ali je zdravije.

kole

pre 14 godina

Da li se neko bavi kontrolom tog istog ulja? U subotu sam kupio(nije bitno koje, jer sve je to isto) tzv. jeftino ulje. Boja mu je takva kao da je malo ustajala voda. A pršti samo tako. Zaključak izvedite sami, koliko je vode unutra! Krade nas ko stigne!

Nindza

pre 14 godina

Pa to ce ovi "kapitalisti" sto otpustaju hiljade radnika sad strucno da objasne, kako su za par dana uveli nove kapitalisticke metode (umesto retrogradnih komunistickih), pa su i oni dobili jeftinije ulje, a ekonomisti ce to da podupru nekim grafikonima.
Poklapanje sa pojavom "Iskona"? Ma cista koincidencija, pa Dinkic je o tome pricao jos 2001..., ma 1991...

Hmmm

pre 14 godina

Da li je bilo oligopola pokazace trziste. Prvo cemo videti kada seljaci treba da prodaju svoju robu, odnosno da li ce im se isplatiti. Mozda zbog ovakve cene oni ne budu zadovoljni. Pa onda videcemo da li ce se sami proizvodjaci ulja buniti ili cak preorjentisati na neku drugu proizvodnju jer se mozda njima ne isplati da proizvode po ovoj ceni. Mozda je ovo damping i samo hoce da istisnu druge sa trzista nerealnom cenom. Ne treba odmah vikati pljacka, vlada,Miskovic i ostali nego sacekati i vidrti sta se desava dalje sa cenom. Ali pored toga vrlo verovatno je predjasnja cena bila nerealno visoka kao sto je ova vrlo moguce nerealno niska. Opet trziste ima poslenju rec.

kudneodohodavde

pre 14 godina

Marže,proklete marže, nikada im neće biti dosta!!!!
Ne govorim sad o uljarima već o "veletrgovcima"!!!

Niko,ali NIKO od političara ne pokreće tu priču(a navatali bi glasova i glasova)! Povremeno neki članak u novinama-par konstatacija da su najveće u Evropi,neretko i po 40%,da bi trebalo da su maksimum 12%, par komentara ekonomskih analitičara i ... kraj.

To je Zabran! U koju niko od ovih vajnih političara ne dodiruje!

Dodik je u Bosni "dodirnuo",pa sad Mačva i okolina tamo kupuje!

Za to vrema ovde niču li niču novi hiper-giga-mega marketi!Ovde im je bre raj! NEVIĐENA ZARADA!

P.S. E sad na te cene dodajte još maržu u prodavnicama "na ćošku" gde nemali broj nas kupuje (pogotovo u selima,tamo su cene tek stravične)...

Marko

pre 14 godina

Potrosaci treba da nagrade proizvodjaca iz Sida za ovakav potez, a ostale da kazne tako sto ce proizvode proizvodjaca koji su nas do sada derali zaobilaziti u sirokom luku... Sto se mene tice - Iskon je nadalje moj izbor!!! Eh, da ima vise solidarnosti i organizovanosti medju potrosacima.... Zamisljam recimo, da mesec dana u Srbiji niko ne kupuje gorivo na NIS-u... Ili jos bolje - da niko ne kupuje gorivo... Pa da vidimo kako ce naprasno pasti cene a kvalitet usluga se porasti.

Sale

pre 14 godina

Ovo samo pokazuje koliko je drzavni aparat nesposoban da se bori sa monopolistima (citaj razbojnicima) kojih ocigledno ima u svim granama drustva. Po ovome mogu samo da zakljucim da smo zreli za protektorat. Ako sami ne umemo da se izborimo sa ovakvim banalnim stvarima u 21. veku neka dodje neko sa strane da nas nauci.

Dejan

pre 14 godina

Nisam siguran jel' domino efekt, buduci da je i u HR otprilike toliko pojeftinilo (da se kupiti i za dobro ispod 9 kuna). Pre bih rekao da se konacno dogadja borba za svakog kupca usled recesije (i to ne proizvodjaca ulja, vec trgovackih lanaca), a ne kao do sada - oligopol.

Milos

pre 14 godina

Kao prvo, ovo nije slucaj monopola, vec oligopola (jer postoji vise fabrika ulja, ali i znacajna barijera za ulazak na trziste).
Drugo, monopol, sam po sebi, nije nuzno losa aberacija trzista, i sam po sebi se ne sankcionise u trzisniim privredama. Sankcionise se samo zloupotreba monopola.
Isto kao i monopol, ni oligopol nije nuzno negativan, i sankcionise se samo u obliku tzv. koluzionog oligopola (u vecini trzisnih ekonomija), tj. kada se clanovi oligopola dogovaraju medjusobno kako da oderu kupca. A veoma je tesko da se dokaze da je postojao dogovor, jer je u prirodnom interesu oligopola da stabilisu cenu na celom trzistu; prvi koji obori cenu dovodi do rata cenama koji je stetan za sve ucesnike (osim za kupce, kao sto se vidi u ovom primeru).
Pogledati bilo koju lekciju o teoriji igara i o Nesovom ekvilibrijumu.
Cinjenica da su se drzale cene na 120din, i da su svi bili primorani da snize na 80din cim je prvi igrac oborio cenu, sve su to normalne odlike trzisne privrede. Nenormalno bi bilo da:
1. drzava zabrani ostalima da smanje cenu
2. da se ostali igraci urote protiv onog koji je snizio cene i da ga sklone sa trzista
3. da je igrac koji je spustio cenu to ucinio jer ce dobiti vecu dobit iz drugog izvora (npr. prodaja pomfrita) jer je to damping cena

Ivan

pre 14 godina

Eto dokaza da tržište radi. Kome je smetalo po 120 din mogao je da od seljaka kupi semenke i sam iscedi ulje za 30 dinara.
To je to. Sloboda da možeš da kupiš ulje a možeš i sam napraviti.

ivan

pre 14 godina

jos kada bi sad neko poljoprivrednike ubedio da je normalno da ce uljare placati 1kg suncokreta 15 din...
Vi ne objavljujete da je to 60% manje nego prosle godine...
Odnos cene ulja i suncokreta je 1:5 oduvek bio.
Sada poljoprivrednici treba da se obrate Viktoriji da im nadoknadi razliku u ceni.

Jeste domino efekat, srusice proizvodnju uljarica u Srbiji.
Ubi nas neznanje i populizam...

Dejan NS

pre 14 godina

Ajde Srbijo dozvoli sebi luksuz pa pomisli kako bi bilo da se pojave i drugi uvoznici automobila, avio kompanije, elektro distribucije, zastupnici Zare, Mexxa, Adidasa...

London

pre 14 godina

...Pa zar ovo nije tržište kada proizvođači formiraju cenu na osnovu ponude, potražnje i konkurencije... jedan spusti cenu, ostali se ponašaju kako im tržište nameće pa i oni spuštaju... to se, bar ovde na zapadu, zove tržište.

Gole

pre 14 godina

"...Država treba da se bavi ozbiljnije slobodom konkurencije,otvorenoću tržišta”, smatra profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Zoran Bogetić.

Država mora da omogući tržišni mehanizam i sankcioniše sve monopole i netržišno ponašanje..."

Sta je to drzava, cuo sam da postoji, ali nikada nisam video svojim ocima... imao priliku da probam... da osetim...?!?!

novosadjanka

pre 14 godina

a istraga? Da li će se država pozabaviti pitanjem ko je do sada držao cene, kakav je bio dogovor i da li ga je bilo, jer mi se čini da to baš nije legalno...

Flash

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo videti sta ministar Milosavljevic ima da kaze na ovo...
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je Miskovic...

Pfff

pre 14 godina

E sada kada bi samo narod bio dovoljno pametan i kupovao iskljucivo "Iskon" ulje, naucili bi pameti ove monopoliste i karteliste.

Ali, s obzirom da je ovo Srbija, i da ljudi uopste ne znaju da jednostavno moraju da podsticu proizvodjace na konkurentno ponasanje, cisto sumnjam. Bakice i dekice penzioneri ce i dalje da se drze proverenog domaceg "Dijamanta" i "Vitala", kao sto se drze i "Imleka", itd., a posle je drzava kriva sto su cene visoke.

Pedja

pre 14 godina

A ovo je samo snizenje jednog artikla. Gde je sve ostalo. Secam se clanka od pre par meseci gde je razlika u ceni svezeg juneceg mesa bila do 300 din!!!! I to gradovi blize granici bili su dosta jeftiniji a cini mi se da je Beograd bio najskuplji. Ali to verovatno nema veze sa monopolom, ma ne!

Flash

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo videti sta ministar Milosavljevic ima da kaze na ovo...
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je Miskovic...

Gole

pre 14 godina

"...Država treba da se bavi ozbiljnije slobodom konkurencije,otvorenoću tržišta”, smatra profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Zoran Bogetić.

Država mora da omogući tržišni mehanizam i sankcioniše sve monopole i netržišno ponašanje..."

Sta je to drzava, cuo sam da postoji, ali nikada nisam video svojim ocima... imao priliku da probam... da osetim...?!?!

novosadjanka

pre 14 godina

a istraga? Da li će se država pozabaviti pitanjem ko je do sada držao cene, kakav je bio dogovor i da li ga je bilo, jer mi se čini da to baš nije legalno...

Pfff

pre 14 godina

E sada kada bi samo narod bio dovoljno pametan i kupovao iskljucivo "Iskon" ulje, naucili bi pameti ove monopoliste i karteliste.

Ali, s obzirom da je ovo Srbija, i da ljudi uopste ne znaju da jednostavno moraju da podsticu proizvodjace na konkurentno ponasanje, cisto sumnjam. Bakice i dekice penzioneri ce i dalje da se drze proverenog domaceg "Dijamanta" i "Vitala", kao sto se drze i "Imleka", itd., a posle je drzava kriva sto su cene visoke.

Dejan NS

pre 14 godina

Ajde Srbijo dozvoli sebi luksuz pa pomisli kako bi bilo da se pojave i drugi uvoznici automobila, avio kompanije, elektro distribucije, zastupnici Zare, Mexxa, Adidasa...

Pedja

pre 14 godina

A ovo je samo snizenje jednog artikla. Gde je sve ostalo. Secam se clanka od pre par meseci gde je razlika u ceni svezeg juneceg mesa bila do 300 din!!!! I to gradovi blize granici bili su dosta jeftiniji a cini mi se da je Beograd bio najskuplji. Ali to verovatno nema veze sa monopolom, ma ne!

Marko

pre 14 godina

Potrosaci treba da nagrade proizvodjaca iz Sida za ovakav potez, a ostale da kazne tako sto ce proizvode proizvodjaca koji su nas do sada derali zaobilaziti u sirokom luku... Sto se mene tice - Iskon je nadalje moj izbor!!! Eh, da ima vise solidarnosti i organizovanosti medju potrosacima.... Zamisljam recimo, da mesec dana u Srbiji niko ne kupuje gorivo na NIS-u... Ili jos bolje - da niko ne kupuje gorivo... Pa da vidimo kako ce naprasno pasti cene a kvalitet usluga se porasti.

kudneodohodavde

pre 14 godina

Marže,proklete marže, nikada im neće biti dosta!!!!
Ne govorim sad o uljarima već o "veletrgovcima"!!!

Niko,ali NIKO od političara ne pokreće tu priču(a navatali bi glasova i glasova)! Povremeno neki članak u novinama-par konstatacija da su najveće u Evropi,neretko i po 40%,da bi trebalo da su maksimum 12%, par komentara ekonomskih analitičara i ... kraj.

To je Zabran! U koju niko od ovih vajnih političara ne dodiruje!

Dodik je u Bosni "dodirnuo",pa sad Mačva i okolina tamo kupuje!

Za to vrema ovde niču li niču novi hiper-giga-mega marketi!Ovde im je bre raj! NEVIĐENA ZARADA!

P.S. E sad na te cene dodajte još maržu u prodavnicama "na ćošku" gde nemali broj nas kupuje (pogotovo u selima,tamo su cene tek stravične)...

Sale

pre 14 godina

Ovo samo pokazuje koliko je drzavni aparat nesposoban da se bori sa monopolistima (citaj razbojnicima) kojih ocigledno ima u svim granama drustva. Po ovome mogu samo da zakljucim da smo zreli za protektorat. Ako sami ne umemo da se izborimo sa ovakvim banalnim stvarima u 21. veku neka dodje neko sa strane da nas nauci.

Milos

pre 14 godina

Kao prvo, ovo nije slucaj monopola, vec oligopola (jer postoji vise fabrika ulja, ali i znacajna barijera za ulazak na trziste).
Drugo, monopol, sam po sebi, nije nuzno losa aberacija trzista, i sam po sebi se ne sankcionise u trzisniim privredama. Sankcionise se samo zloupotreba monopola.
Isto kao i monopol, ni oligopol nije nuzno negativan, i sankcionise se samo u obliku tzv. koluzionog oligopola (u vecini trzisnih ekonomija), tj. kada se clanovi oligopola dogovaraju medjusobno kako da oderu kupca. A veoma je tesko da se dokaze da je postojao dogovor, jer je u prirodnom interesu oligopola da stabilisu cenu na celom trzistu; prvi koji obori cenu dovodi do rata cenama koji je stetan za sve ucesnike (osim za kupce, kao sto se vidi u ovom primeru).
Pogledati bilo koju lekciju o teoriji igara i o Nesovom ekvilibrijumu.
Cinjenica da su se drzale cene na 120din, i da su svi bili primorani da snize na 80din cim je prvi igrac oborio cenu, sve su to normalne odlike trzisne privrede. Nenormalno bi bilo da:
1. drzava zabrani ostalima da smanje cenu
2. da se ostali igraci urote protiv onog koji je snizio cene i da ga sklone sa trzista
3. da je igrac koji je spustio cenu to ucinio jer ce dobiti vecu dobit iz drugog izvora (npr. prodaja pomfrita) jer je to damping cena

London

pre 14 godina

...Pa zar ovo nije tržište kada proizvođači formiraju cenu na osnovu ponude, potražnje i konkurencije... jedan spusti cenu, ostali se ponašaju kako im tržište nameće pa i oni spuštaju... to se, bar ovde na zapadu, zove tržište.

bugzy

pre 14 godina

A čemu ovolika buka oko ulja? Pa babe lepo kažu: Da je ulje dobro, ono bi se opralo kad kapne, kao mast.
Za neupućene, to jeftino ulje je prošlo takvu termičku i hemijsku obradu, da u njemu više nema prirodnih nezasićenih masnih kiselina, već su se sve transformisale u masne kiseline koje naš organizam ne može da preradi, jer nema enzime za to. Nije EU blesava što je dala rok od tri godine za prestanak proizvodnje takvog ulja.
Jedino pravo ulje je hladno ceđeno, a sve ostalo je kancerogena hemikalija. U mojoj porodici trošimo 2l litra mesečno tako da nije bitno da li plaćam 200 ili 500 din, ali je zdravije.

Dejan

pre 14 godina

Nisam siguran jel' domino efekt, buduci da je i u HR otprilike toliko pojeftinilo (da se kupiti i za dobro ispod 9 kuna). Pre bih rekao da se konacno dogadja borba za svakog kupca usled recesije (i to ne proizvodjaca ulja, vec trgovackih lanaca), a ne kao do sada - oligopol.

ivan

pre 14 godina

jos kada bi sad neko poljoprivrednike ubedio da je normalno da ce uljare placati 1kg suncokreta 15 din...
Vi ne objavljujete da je to 60% manje nego prosle godine...
Odnos cene ulja i suncokreta je 1:5 oduvek bio.
Sada poljoprivrednici treba da se obrate Viktoriji da im nadoknadi razliku u ceni.

Jeste domino efekat, srusice proizvodnju uljarica u Srbiji.
Ubi nas neznanje i populizam...

kole

pre 14 godina

Da li se neko bavi kontrolom tog istog ulja? U subotu sam kupio(nije bitno koje, jer sve je to isto) tzv. jeftino ulje. Boja mu je takva kao da je malo ustajala voda. A pršti samo tako. Zaključak izvedite sami, koliko je vode unutra! Krade nas ko stigne!

evita

pre 14 godina

Nema tu neke velike filozofije. Uljari su uvek bili monopolisti, a sada se pojavio novi igrac, pa su resili da ga istisnu. Jos kada bi na srpsko trziste stigli i maloprodajni lanci kao Aldi na primer, cene mleka, tursija, suhomesnatih, zamrznutih i cak i svezeg voca i povrca bi otisle na dole za oko 30%. Zamislite da u Aldi lancu u Belgiji tegla kornisona od 680 gr extra klase kosta 52 euro centa.

Ivan

pre 14 godina

Eto dokaza da tržište radi. Kome je smetalo po 120 din mogao je da od seljaka kupi semenke i sam iscedi ulje za 30 dinara.
To je to. Sloboda da možeš da kupiš ulje a možeš i sam napraviti.

ignis

pre 14 godina

Ja sam za bojkot svih ovih što sad imaju računa da prodaju za 85 dinara, a do juče su kukali kako im je i 120 malo. Neka propadnu kad nas tako tretiraju. Samo, ovo se nikada neće dogoditi, jer mi nismo disciplinovani kupci koji umeju da kažnjavaju.

Nindza

pre 14 godina

Pa to ce ovi "kapitalisti" sto otpustaju hiljade radnika sad strucno da objasne, kako su za par dana uveli nove kapitalisticke metode (umesto retrogradnih komunistickih), pa su i oni dobili jeftinije ulje, a ekonomisti ce to da podupru nekim grafikonima.
Poklapanje sa pojavom "Iskona"? Ma cista koincidencija, pa Dinkic je o tome pricao jos 2001..., ma 1991...

Hmmm

pre 14 godina

Da li je bilo oligopola pokazace trziste. Prvo cemo videti kada seljaci treba da prodaju svoju robu, odnosno da li ce im se isplatiti. Mozda zbog ovakve cene oni ne budu zadovoljni. Pa onda videcemo da li ce se sami proizvodjaci ulja buniti ili cak preorjentisati na neku drugu proizvodnju jer se mozda njima ne isplati da proizvode po ovoj ceni. Mozda je ovo damping i samo hoce da istisnu druge sa trzista nerealnom cenom. Ne treba odmah vikati pljacka, vlada,Miskovic i ostali nego sacekati i vidrti sta se desava dalje sa cenom. Ali pored toga vrlo verovatno je predjasnja cena bila nerealno visoka kao sto je ova vrlo moguce nerealno niska. Opet trziste ima poslenju rec.

klipak

pre 14 godina

Tako je to u zemlji Srbiji, zemlji monopola i profiterstva!!! Nije samo cena ulja u pitanju nego je to u svim sferama trgovine kod nas. Proizvodjaci se dogovaraju oko cena a narod mora da uzme da ne bude gladan, zedan, go i bos!!!
Ministar treba odma da podnese ostavku a onda i cela vlada!!!

peca

pre 14 godina

...Trenutno se radi o tome da fabrike ulja žele da otkupe suncokret od paora po bezobrazno niskim cenama, u čemu prednjači upravo proizvođač ulja "Iskon"- Victoria Group. Oni su najveći otkupljivači i ponudili su 13 RSD/kg suncokreta. Naravno kada se završi otkup -ulje se vraća na staru cenu.

gradjanin

pre 14 godina

Sve je ovo dogovor izmedju proizvodjaca da bi opravdali cenu suncokreta od 13 din/kg! Nisu oni glupi, znaju na koju kartu igraju!

Ivan

pre 14 godina

Eto dokaza da tržište radi. Kome je smetalo po 120 din mogao je da od seljaka kupi semenke i sam iscedi ulje za 30 dinara.
To je to. Sloboda da možeš da kupiš ulje a možeš i sam napraviti.

ivan

pre 14 godina

jos kada bi sad neko poljoprivrednike ubedio da je normalno da ce uljare placati 1kg suncokreta 15 din...
Vi ne objavljujete da je to 60% manje nego prosle godine...
Odnos cene ulja i suncokreta je 1:5 oduvek bio.
Sada poljoprivrednici treba da se obrate Viktoriji da im nadoknadi razliku u ceni.

Jeste domino efekat, srusice proizvodnju uljarica u Srbiji.
Ubi nas neznanje i populizam...

Pfff

pre 14 godina

E sada kada bi samo narod bio dovoljno pametan i kupovao iskljucivo "Iskon" ulje, naucili bi pameti ove monopoliste i karteliste.

Ali, s obzirom da je ovo Srbija, i da ljudi uopste ne znaju da jednostavno moraju da podsticu proizvodjace na konkurentno ponasanje, cisto sumnjam. Bakice i dekice penzioneri ce i dalje da se drze proverenog domaceg "Dijamanta" i "Vitala", kao sto se drze i "Imleka", itd., a posle je drzava kriva sto su cene visoke.

Milos

pre 14 godina

Kao prvo, ovo nije slucaj monopola, vec oligopola (jer postoji vise fabrika ulja, ali i znacajna barijera za ulazak na trziste).
Drugo, monopol, sam po sebi, nije nuzno losa aberacija trzista, i sam po sebi se ne sankcionise u trzisniim privredama. Sankcionise se samo zloupotreba monopola.
Isto kao i monopol, ni oligopol nije nuzno negativan, i sankcionise se samo u obliku tzv. koluzionog oligopola (u vecini trzisnih ekonomija), tj. kada se clanovi oligopola dogovaraju medjusobno kako da oderu kupca. A veoma je tesko da se dokaze da je postojao dogovor, jer je u prirodnom interesu oligopola da stabilisu cenu na celom trzistu; prvi koji obori cenu dovodi do rata cenama koji je stetan za sve ucesnike (osim za kupce, kao sto se vidi u ovom primeru).
Pogledati bilo koju lekciju o teoriji igara i o Nesovom ekvilibrijumu.
Cinjenica da su se drzale cene na 120din, i da su svi bili primorani da snize na 80din cim je prvi igrac oborio cenu, sve su to normalne odlike trzisne privrede. Nenormalno bi bilo da:
1. drzava zabrani ostalima da smanje cenu
2. da se ostali igraci urote protiv onog koji je snizio cene i da ga sklone sa trzista
3. da je igrac koji je spustio cenu to ucinio jer ce dobiti vecu dobit iz drugog izvora (npr. prodaja pomfrita) jer je to damping cena

Hmmm

pre 14 godina

Da li je bilo oligopola pokazace trziste. Prvo cemo videti kada seljaci treba da prodaju svoju robu, odnosno da li ce im se isplatiti. Mozda zbog ovakve cene oni ne budu zadovoljni. Pa onda videcemo da li ce se sami proizvodjaci ulja buniti ili cak preorjentisati na neku drugu proizvodnju jer se mozda njima ne isplati da proizvode po ovoj ceni. Mozda je ovo damping i samo hoce da istisnu druge sa trzista nerealnom cenom. Ne treba odmah vikati pljacka, vlada,Miskovic i ostali nego sacekati i vidrti sta se desava dalje sa cenom. Ali pored toga vrlo verovatno je predjasnja cena bila nerealno visoka kao sto je ova vrlo moguce nerealno niska. Opet trziste ima poslenju rec.

gradjanin

pre 14 godina

Sve je ovo dogovor izmedju proizvodjaca da bi opravdali cenu suncokreta od 13 din/kg! Nisu oni glupi, znaju na koju kartu igraju!

Dejan

pre 14 godina

Nisam siguran jel' domino efekt, buduci da je i u HR otprilike toliko pojeftinilo (da se kupiti i za dobro ispod 9 kuna). Pre bih rekao da se konacno dogadja borba za svakog kupca usled recesije (i to ne proizvodjaca ulja, vec trgovackih lanaca), a ne kao do sada - oligopol.

peca

pre 14 godina

...Trenutno se radi o tome da fabrike ulja žele da otkupe suncokret od paora po bezobrazno niskim cenama, u čemu prednjači upravo proizvođač ulja "Iskon"- Victoria Group. Oni su najveći otkupljivači i ponudili su 13 RSD/kg suncokreta. Naravno kada se završi otkup -ulje se vraća na staru cenu.

London

pre 14 godina

...Pa zar ovo nije tržište kada proizvođači formiraju cenu na osnovu ponude, potražnje i konkurencije... jedan spusti cenu, ostali se ponašaju kako im tržište nameće pa i oni spuštaju... to se, bar ovde na zapadu, zove tržište.

Flash

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo videti sta ministar Milosavljevic ima da kaze na ovo...
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je Miskovic...

kole

pre 14 godina

Da li se neko bavi kontrolom tog istog ulja? U subotu sam kupio(nije bitno koje, jer sve je to isto) tzv. jeftino ulje. Boja mu je takva kao da je malo ustajala voda. A pršti samo tako. Zaključak izvedite sami, koliko je vode unutra! Krade nas ko stigne!

novosadjanka

pre 14 godina

a istraga? Da li će se država pozabaviti pitanjem ko je do sada držao cene, kakav je bio dogovor i da li ga je bilo, jer mi se čini da to baš nije legalno...

Pedja

pre 14 godina

A ovo je samo snizenje jednog artikla. Gde je sve ostalo. Secam se clanka od pre par meseci gde je razlika u ceni svezeg juneceg mesa bila do 300 din!!!! I to gradovi blize granici bili su dosta jeftiniji a cini mi se da je Beograd bio najskuplji. Ali to verovatno nema veze sa monopolom, ma ne!

Sale

pre 14 godina

Ovo samo pokazuje koliko je drzavni aparat nesposoban da se bori sa monopolistima (citaj razbojnicima) kojih ocigledno ima u svim granama drustva. Po ovome mogu samo da zakljucim da smo zreli za protektorat. Ako sami ne umemo da se izborimo sa ovakvim banalnim stvarima u 21. veku neka dodje neko sa strane da nas nauci.

Dejan NS

pre 14 godina

Ajde Srbijo dozvoli sebi luksuz pa pomisli kako bi bilo da se pojave i drugi uvoznici automobila, avio kompanije, elektro distribucije, zastupnici Zare, Mexxa, Adidasa...

Gole

pre 14 godina

"...Država treba da se bavi ozbiljnije slobodom konkurencije,otvorenoću tržišta”, smatra profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Zoran Bogetić.

Država mora da omogući tržišni mehanizam i sankcioniše sve monopole i netržišno ponašanje..."

Sta je to drzava, cuo sam da postoji, ali nikada nisam video svojim ocima... imao priliku da probam... da osetim...?!?!

kudneodohodavde

pre 14 godina

Marže,proklete marže, nikada im neće biti dosta!!!!
Ne govorim sad o uljarima već o "veletrgovcima"!!!

Niko,ali NIKO od političara ne pokreće tu priču(a navatali bi glasova i glasova)! Povremeno neki članak u novinama-par konstatacija da su najveće u Evropi,neretko i po 40%,da bi trebalo da su maksimum 12%, par komentara ekonomskih analitičara i ... kraj.

To je Zabran! U koju niko od ovih vajnih političara ne dodiruje!

Dodik je u Bosni "dodirnuo",pa sad Mačva i okolina tamo kupuje!

Za to vrema ovde niču li niču novi hiper-giga-mega marketi!Ovde im je bre raj! NEVIĐENA ZARADA!

P.S. E sad na te cene dodajte još maržu u prodavnicama "na ćošku" gde nemali broj nas kupuje (pogotovo u selima,tamo su cene tek stravične)...

Marko

pre 14 godina

Potrosaci treba da nagrade proizvodjaca iz Sida za ovakav potez, a ostale da kazne tako sto ce proizvode proizvodjaca koji su nas do sada derali zaobilaziti u sirokom luku... Sto se mene tice - Iskon je nadalje moj izbor!!! Eh, da ima vise solidarnosti i organizovanosti medju potrosacima.... Zamisljam recimo, da mesec dana u Srbiji niko ne kupuje gorivo na NIS-u... Ili jos bolje - da niko ne kupuje gorivo... Pa da vidimo kako ce naprasno pasti cene a kvalitet usluga se porasti.

Nindza

pre 14 godina

Pa to ce ovi "kapitalisti" sto otpustaju hiljade radnika sad strucno da objasne, kako su za par dana uveli nove kapitalisticke metode (umesto retrogradnih komunistickih), pa su i oni dobili jeftinije ulje, a ekonomisti ce to da podupru nekim grafikonima.
Poklapanje sa pojavom "Iskona"? Ma cista koincidencija, pa Dinkic je o tome pricao jos 2001..., ma 1991...

bugzy

pre 14 godina

A čemu ovolika buka oko ulja? Pa babe lepo kažu: Da je ulje dobro, ono bi se opralo kad kapne, kao mast.
Za neupućene, to jeftino ulje je prošlo takvu termičku i hemijsku obradu, da u njemu više nema prirodnih nezasićenih masnih kiselina, već su se sve transformisale u masne kiseline koje naš organizam ne može da preradi, jer nema enzime za to. Nije EU blesava što je dala rok od tri godine za prestanak proizvodnje takvog ulja.
Jedino pravo ulje je hladno ceđeno, a sve ostalo je kancerogena hemikalija. U mojoj porodici trošimo 2l litra mesečno tako da nije bitno da li plaćam 200 ili 500 din, ali je zdravije.

evita

pre 14 godina

Nema tu neke velike filozofije. Uljari su uvek bili monopolisti, a sada se pojavio novi igrac, pa su resili da ga istisnu. Jos kada bi na srpsko trziste stigli i maloprodajni lanci kao Aldi na primer, cene mleka, tursija, suhomesnatih, zamrznutih i cak i svezeg voca i povrca bi otisle na dole za oko 30%. Zamislite da u Aldi lancu u Belgiji tegla kornisona od 680 gr extra klase kosta 52 euro centa.

klipak

pre 14 godina

Tako je to u zemlji Srbiji, zemlji monopola i profiterstva!!! Nije samo cena ulja u pitanju nego je to u svim sferama trgovine kod nas. Proizvodjaci se dogovaraju oko cena a narod mora da uzme da ne bude gladan, zedan, go i bos!!!
Ministar treba odma da podnese ostavku a onda i cela vlada!!!

ignis

pre 14 godina

Ja sam za bojkot svih ovih što sad imaju računa da prodaju za 85 dinara, a do juče su kukali kako im je i 120 malo. Neka propadnu kad nas tako tretiraju. Samo, ovo se nikada neće dogoditi, jer mi nismo disciplinovani kupci koji umeju da kažnjavaju.