Subota, 05.09.2009.

00:59

Pahomije kupio džip od 26.000 evra

Eparhija vranjska kupila je za potrebe vladike Pahomija terensko vozilo marke "džip kompas", vredan 26.341 evro, da bi zamenila "dotrajali" "micubiši".

Izvor: B92

Pahomije kupio džip od 26.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

prosvetar bez dzipa

pre 14 godina

Braco Srbi, ovo je hitna stvar! Mi smo oduvek prednjacili u svojoj veri i odanosti crkvi (za boga - ne znam, ateista sam). Nema dalje cekanja, danas je nedelja, `ajd svi u crkvu da date dobrovoljni prilog da se nekako otplati ta rata za kredit. Steta je sto oni koji najvise daju crkvi nemaju internet (niti ce ga imati u skorije vreme. kako zbog cega? pa nemaju para da kupe kompjuter) pa ti isti ne mogu da procitaju ovaj moj apel da je crkvi dogorelo i da svi moraju slozno da pripomognu (dajte koliko imate, oni ne traze vise).
Znate sta mislim? Kad je meni koja ne daje novac crkvi ova vest izazvala napad besa, pitam se da li oni koji daju imaju isti osecaj?

Aна А

pre 14 godina

Купујте домаће - купујте Српско.

Шоферска је туга преголема XD

Кад црква буде плаћала порез и кад се церемоније које су у њеној надлежности буду обављале бесплатно можемо да говоримо о новцу који се од верника скупља на добровољној бази...овако ово је харач.

Покушајте да се венчате, крстите дете или сахраните покојника а да вам неко не тутне под нос тарифу која варира од места до места и не опљачка вас а да ви при томе неможете ништа конкретно да урадите.

Зато сви имамо пуно право да питамо одкуд паре и где те паре одлазе...Приче о одлaску у пакао више не пале - ипак је ово 21. век.

Vudu

pre 14 godina

Šta Crkva radi sa svojim parama, to je njena stvar i tu niko ne treba da joj se meša! Ako hoće da kupuju limuzine, neka kupuju. Ako hoće da mesto toga izgrade sirotište, još bolje. Njihove su pare i njihova odluka.

Ono što država pak treba da uradi jeste da ukine sve beneficije koje Crkva trenutno ima, kao i državno finansiranje Crkve, u šta spada oslobađanje od PDV-a, finansiranje Bogoslovskog fakulteta, crkvenih gimnazija i slično. To naprosto priliči laičkoj državi i gotovo. A šta će posle da rade sa svojim parama, ako ih imaju, to je apsolutno njihova stvar.

Jelena

pre 14 godina

Uz boziju pomoc Vladiko, da se lepo i bezbedno vozite i da evra bude jos vise, pa da uskoro nabavite jos bolje i udobnije terensko vozilo.
Novac je mocan idol.

Marijana

pre 14 godina

Verujem u Boga. Zadojena sam time od rodjenja. I nacuena da se toga nikada ne stidim, ni pred komunistima, ni pred socijalistima i ni pred urbanima. Bila sam privrzena crkvi, ostalo mi od detinjstva. Ovo, kao i sve ostale stvari proteklih godina, dozivljavam kao licnu uvredu i potvrdu da moja vera i SPC nemaju vise nista jedno sa drugim. Bruka i sramota.
Pozdrav

bezimena

pre 14 godina

"Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke".

Kod koje "komercijalne banke" i na osnovu kojih STALNIH prihoda je ova eparhija došla do KREDITA!? Ko su žiranti, šta je obezbedjenje? Medjutim, kako su crkveni računi tajna a SPC ne plaća državi ni žute banke, čak ni zdravstveno osiguranje za svoje "zaposlene", poreklo para je takodje nepoznato i stoga sumnjivo! Ovakav javašluk je nedopustiv u bilo kojoj iole uredjenoj državi!

p.s.KO ĆE DA PLATI STRUJU ZA OBJEKTE SPC NA KIM!?

Filip

pre 14 godina

Ateista sam, ali... Zasto da ne kupe? Ako su ga kupili, i to na crtu. To nije velika cifra za terenac, realno gledano, a vozilo koje predje 200000km po gudurama i losem putu nije vise vozilo. Gledajte to sa prakticne strane - tako se odrzava vozni park, a ne kad ne moze da se makne vise.

partibrejker

pre 14 godina

'Oće presvetli gospodin, onako - tim džipom obilazeći eparhiju, da naiđe i kod mene da pokupi prilog?

Neka naiđe, em je lep teren, em će ga pastva dočekati raširenih ruku.
Dapače, mislim da jedva čeka...Brisači, felne i slično mora da dobro koštaju, makar i druga ruka...

Ili Gospodin ima obezbeđenje?

Petar

pre 14 godina

Срећа је што имам правог свештеника, који ми религију приближава на прави, људски начин, иначе поред оваквих, заборавио бих Бога.

rebbit

pre 14 godina

Pahomije u dzipu, papa u popmobilu, dalai lama u mercedesu, a ja u oronulom golfu bez klime. Ocigledno da se nisam dovoljno trudio da se duhovno obogatim. Bas sam materijalista.

zarko

pre 14 godina

Zanima me kako/cime eparhija garantuje banci da ce vratuti kredit?? Da mozda ne zalozi neku crkvu ili sta??
Zamislite da banka dodje u situaciju da crkvi pleni zalozenu imovinu radi nevracanja kredita?? Ko bi to otkupio tj kom bi banka to prodala da se namiri?
Ispao ni politicki problem, napad na pravoslavlje..

demokratija

pre 14 godina

Pa šta je trebalo da kupi, A6 pa da bude ko svi drugi popovi. Ima čovek ”personaliti” i živi život punim plućima, voli brate sve da proba. Osim toga, i jeep je od boga.

Ljuba

pre 14 godina

Ima jedan stih Dj Balasevica u kome kaze:
I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi,
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci, pa lažljivci, snalažljivci,
Al ko je smeo da te podseća šta si,
Dobro se pamti samo prvi u klasi...
i ja se sa tim u potpunosti slazem...

FILIP

pre 14 godina

pa kako ce medju kolegem sa losim autom optuzice ga da mu crkva lose radi, a i npr vladika lavrentije vozi audi a6, vladika banatksi nikanor skodu superb kako da se druzi sa njima ako nema i on dobro auto??? smesno objasnice to kao njegovu zrtvu za pravoslavni narod, pa sto te pare nije poslao na kosovo sigurno bi vise znacile nego njemu novi dzip...

tako je to

pre 14 godina

Neko se vozi u dzip, a neko nema leba da jede. Ali taj koji se vozi u dzip ce se moli, pa ce i ovaj sto nema leba imati kolaca.

ima se moze se...

pre 14 godina

"Vozilo je nabavljeno za vreme održavanja Sajma automobila u Beogradu uz popust od pet odsto." ipak je covek gledao da ustedi hehe... sreca pa nemaju heliodrom...

dragon

pre 14 godina

Ne vidim u čemu je problem!? Ako smo već kod službenih automobila, onda je daleko veći problem vozni park vladajućih struktura! Pa svaki opštinski činovničič ima službeno auto...

Slobodan

pre 14 godina

Sramota! I sam patrijarh Pavle kaze da " svestena lica treba da nas uce skromnosti,moralu i postenju a pogledajte kakav im je vozni park,necemo dalje " Zaista jedino svesteno lice koje u potpunosti postujem.Zalosno ali istinito to nam je realnost.

Dušan

pre 14 godina

Prvo koliko vidim nije kupio Pahomije nego eparhija Vranjska. Tako da verovatno džip pripada njoj, i biće službeni auto, a ne privatni Pahomijev džip za zezanje po splavovima.
Na kraju pa šta ako je kupio. Da neće možda po vama i ovaj kredit komercijalnoj banci da otplaćuju građani Srbije pa treba da se ja uzbuđujem kako eparhija troši svoje pare.

sekularnost

pre 14 godina

Vest je s jedne strane nebitna i podseca na nesto sto bi Kurir objavio. I onako taj auto placaju vernici SPC, u kojoj clanstvo nije obavezno - dok ima ovaca...

S druge strane, ta ista SPC se mesa u raznorazne drzavne poslove pa bi mozda valjalo pokazati narodu kakvim se interesima crkva vodi.

sasa

pre 14 godina

bilo bi dobro da gradjanima srbije konacno bude objasnjen nacin finansiranja SPC-a, kao i samih eparhija. sta je to sto crkva moze da proda (a svete tajne nisu na prodaju, iako ih crkva naplacuje), da bi se neki vladika vozio u skupocenom dzipu? najzad, ko malo pazljivije pogleda 'vozni park' srpskog svestensva u provinciji, a mislim pre svega na privatna vozila, vrlo brzo moze da izvede racunicu o tome kolika su im mesecna primanja. odakle?

ruicosta

pre 14 godina

Bolje da su kupili pravoslavnu ladu nivu (dzip) za manje para. Narod bi ih vise voleo, a i prosli bi jeftinije. Mozda bi im ga Rusi i dali sa popustom. Xexe

Marmun

pre 14 godina

a svi ostali će da daju dobrovoljni prilog za izgradnju i očuvanje naših svetinja...znaš kad, nikad više! u toj crkvi su se namnozili takvi likovi, da bi ti skinuli i kožu sa leđa...zato ih nikada i nisam gledao kao sastavni deo crkve, NITI ĆU!

djolle

pre 14 godina

prvo, kupac nije fizicko lice, sam vladika, vec pravno lice - eparhija. drugo, vozilo je najjeftinije u ponudi tog dobavljaca. trece: SPC se finansira iz sopstvenih izvora prihoda, ne 'pada' pod pricu o javnim nabavkama u kojima se trose sreddstva poreskih obveznika ...

kravoslavac

pre 14 godina

Mora da se konfiguracija terena eparhije dramatično promenila, čim je od nedavno sedanu kakav je Karizma postalo nemoguće da se kreće tim istim putevima.

lane

pre 14 godina

Nisam neki vernik, priznajem ali ovo sto se radi stvarno nije ok. To sta SPC kupuje nije moja stvar i stvarno nije vest za naslovnu stranu. Od mojih para nisu kupili taj dzip a ko je pare dao dao ih je dobrovoljno tako da nema ljutnje. Mene vise iritira audi vlade srbije od 90 000€ koji je placen delom i od mojih para, i koje ja nisam dao dobrovoljno. Da ne pricamo o tome sto se vec mesecima vodi rasprava dali je to sto "otimaju" dovoljno ili bi trebali jos vise, valjda bi da predju na bmw 7 ili ne znam.

srbija zemlja soc pravde!

pre 14 godina

E sad ne zaboravite da SPC ne placa porez! A da taj porez u normalnim zemljama naravno (ne u srbiji) treba da ide u socijalna davanja! Vrlo je zanimljivo i koliko je SPC angazovana oko brojnih politickih stvari civilnog drustva a sto se tice pomoci ugrozenima tu jos nisam primetio nista! U domovima za stare, invalide, dusevne bolesnike, beskucnike VOLONTIRAJU katolicke casne sestre svuda na zapadu - RADE ZA DZABE, ja u Srbiji jos nisam video nikakvu brigu nase crkve oko toga! Za razliku od toga ovde se kupuju Jeep-ovi Pahomiju...

Dusan

pre 14 godina

To nije nista neobicno za crkvu. Oni ne osecaju krizu a nisu je osecali ni 90tih. NIje samo Pahomije, pogledajte kod sinoda kod saborne crkve kakvim automobilima popovi dolaze.

Аууу

pre 14 godina

Криза и у цркви! Узели кредит наши духовни пастири да би купили џип! Сигурно је овај Савет расправљао и о рационализацији у Епархији, смањењу броја свештеника. Мука их притисла, а џипом само могу да обилазе терен!

Pravedna

pre 14 godina

"...Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke"..."
Kako da ne...
Pa što se tako ne zaduže da grade crkve?
Kako će da vrate te pare koje su zadužili od banke?

Evo na šta odlaze prilozi koje ljudi daju crkvi...
Dodje sirotinja u crkvu, odvoji neki dinar od svoje bede da ostavi, a pojedine "sluge Boga" se od tih para lepo voze!

A sve zbog "konfiguracija terena Eparhije..."
Bože, što naša sveštena lica (sa časnim izuzecima) vole komfor!

Bog je prvo sebi bradu napravio

pre 14 godina

Pahomije - koji to bese? Ali, alal vera pope. Ne daj Boze da se nazuljas obilazeci pastvu da skupis priloge! Zar crkva stvarno ne shvata kako ovakvi postupci narodu izgledaju?

200000 km

pre 14 godina

Rate kredita ce sada da vracaju ubiranjem nameta za krstenja (od 30, 40eur pa nadalje verovatno u zavisnosti od Eparhije valjda), vencanja itd. Mislim da imamo jednu od najbednijih (u smislu odnosa prema svom "stadu") "crkvenih organizacija" na svetu.

pactko

pre 14 godina

Kada se setim Njegove Svetosti Patrijarha Pavla kako se vozio u gradskom prevozu, duša mi zaplače što je u istom društvu sa ovim likovima prerušenim u svešteničke mantije. Zar zaista niko ne može da ih zaustavi?!

Верник

pre 14 godina

Псалам 20:7-8 "Једни се хвале колима, други коњима, а ми именом Господа Бога свог. Они посрћу и падају, а ми стојимо и не колебамо се!"

Adnan

pre 14 godina

Aaa jesu vam siromasne vladike, pa kod nas hodze u BiH imaju Audi Q7 i najnovije pasate, kuce na 3 sprata sa videonadzorom i obezbjedjenjem. Morate nas jos stici komsije...

Bole

pre 14 godina

A sto nije kupio Ladu Nivu? Ruska je, jeftinija, i pravo terensko vozilo u odnosu na sminkerske gradske dzipove. Samo pokazuju kakva su oni organizacija.

Igor

pre 14 godina

uvesti fiskalne kase u svim verskim ojektima gde se vrsi prodaja ( sveca, ikonica,......) pa da plate porez drzavi kao i ostali privredni subjekti

bolje pošten ateista nego ...

pre 14 godina

Lepo je meni mama govorila (u šali) da idem ili u popove ili u hodže, a po mogućstu i u jedno i u drugo (i po maminim i po tatinim :)) i da nikad neću imati problema sa parama. Mi se ovih dana porodično stisli da nekako uzmemo onog jadnog Puntića, da zamenimo keca iz '85. Ja već 2 godine radim kao informatičar (sve za strane firme ko pravi izdajnik iako doprinosim izvozu i prilivu deviza) i opet ne mogu sam sebi priuštiti ni dobar polovni auto.

ljiljana

pre 14 godina

pa oni su jednostavno bez srca, dok u svetu pametnih i odgovornih ljudi vlada trend ekoloskih vozila, oni kupuju dzip, bas me zanima da li je sa zatamnjenim staklima...svaka slicnost sa odredjenim drustvenim (sub)miljeom je slucajna, ha, ha, uzasi Balkana.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Izgleda da ni vladika Pahomije ne vjeruje u svog nebeskog šefa, koji je jednom davno navodno rekao: "Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."

nikkola

pre 14 godina

26.341 evra za dzip i nisu neke velike pare. uz to, crkva je nezavisna organizacija koja se finansira od sopstvenih prihoda. mnogo me vise zanima na sta sve drzava trosi novac, posto godinama ne objavljuje zavrsni racun budzeta.

krle

pre 14 godina

Na ovu bedu i krizu moralni i duhovni stozeri nacije se bahato razbacuju. Trebalo je da kupe Lada Nivu, koja je vise u skladu sa pro ruskom orjentacijom koju propagiraju nego americki Jeep.

Vernik-posetilac Zemlje

pre 14 godina

Kao verniku namece mi se jedno pitanje: Kako Bog milenijima uspeva da hodajuci peske stigne svuda. Pa i sam Hristos je imao samo jednog magarcica, (do)nosio je cistotu, blagost, ljubav, i bio u misiji jedne velike i svetle vere. Danas ne pomaze ni stotine KS ugradjenih u dzipove?

dejan

pre 14 godina

"Zbog konfigurcaiju terena" zamislite kad Pahomije ode u neko selo da krsti dete, domacin jedva skrpio za Yogo 1990god... zar se tako daje primer pastvi?

Sledeci put kada placate krstenje 5000din. setite se gde ce otici taj novac.

NS

pre 14 godina

Pa lepo bogami, bitno da oni skupljaju priloge, jer su humani.
Ma manite me tih crkvi, to i politika je veoma unosan biznis (naravno ima izuzetaka)

saimena

pre 14 godina

"na kupovinu terenca su se odlučili, kako kažu, zbog konfiguracije terena Eparhije". Znaci da bi asfaltirani putevi u Eparhiji vec bili problematicni, i ugrozavali bi eparhijskim sluzbenicima lep zivot na ovome svetu.

Machine

pre 14 godina

Opšte je poznato da su terenci sa 200.000km, stvarno neupotrebljivi. Ne zaboravite kožu, klimu, abs, esp, i neku dobru mjuzu da otkida bas ispred eparhije i barem 3.500ccm da bi vera stigla do svih. Fuj!

anaksimaneta

pre 14 godina

Tako se širi vera. Vernici vi postite , ustručavajte se od luksuza , a mi moramo zbog konfiguracije terena da uzmemo automobil sa klima uređajem. Zašto ne uzeste Ladu Nivu. Ona je em bolji terenac , em jeftinija.

Paja

pre 14 godina

Nikada neću biti ništa drugo do pravoslavni vernik, ali ovo što rade naši sveštenici i svi oni koji su glasali za ovaj predlog je za svaku osudu. Za 6-7000 evra može da se kupi sasvim pristojan auto a za ostatak može da se obnovi neki manastir, da se leče, nauče ili nahrane ljudi.
ZAŠTO OVO RADITE??!!

Dragan

pre 14 godina

I treba da kupi džip, pošteno ga je zaradio u znoju lica svog.
Ako nema novi džip, neće moći uredno da obilazi pastvu, koja opet neće imati motiva da daje dobrovoljne priloge za sledeći džip i tako...
Uostalom, ko je meni kriv što nisam više i vrednije radio, pa ne mogu sebi da priuštim ono što Pahomije može.
Ko ima, ima, ko nema nije ni naučio..

Marko

pre 14 godina

Sto ne kupise Ladu Nivu? I to je odlicno terensko vozilo, ali do duse bez klime, muzickog uredjaja, elektronskih podizaca stakala, vibro-masera u sedistu, itd...

leno

pre 14 godina

Zemlja koja dobro ne nagradjuje a zlo ne kaznjava ,nikada ne moze da napreduje ! Strasno je sta se radi kod nas, bez ikakvog osecaja stida !

živim od plate

pre 14 godina

Moj Yugo 55 star 20 godina je prevalio 350.000km uz dve generalne. Verovatno nisam toliko skrušen i hrišćanski skroman kao Pahomije pa ne razumem zašto je umesto da kupi Punto, a preostalih 20.000 eura da u dobrotvorne svrhe kupio terenca. On ima befel direktno od vrha eparhije, od sinoda i od boga lično. Ja sam eto samo ubogi grešnik koji živi od 300 eura mesečno, dobrovoljno daje krv, daje staru odeću humanitarnim organizacijama, i nikada neću doseći taj nivo svetosavske dobrote i čovekoljublja koji imaju Pahomije & Co. Zaboravih reći da nisam vernik već agnostik, i da me u životu vode moralna načela i pristojost.

Св.Сава

pre 14 godina

Христос је могао својим Апостолима да наручи белог коња липицанера,кад је улазио у Јерузалим али није .Наручио је магарца.СПЦ више није хришћаска Црква већ доборо организовано предузеће.Време је дакле да јој се наплати порез на профит .

spasenija

pre 14 godina

Leteći "javni svetac"!!!
Zvuči tragikomično. Ne zato što vladika ne može bez džipa nego zato što...Bog neka mi oprosti, ne razumem ipak razloge kupovine - ovako skupog,velelepnog džipa. Monasi se izgleda mogu naći u knjigama i tek pokoji, povučen u kakvoj zabiti. Crkva i njeni oci danas zaista nemaju na šta da se žale.
Nemam nameru da vređam, nego sam iznenađena, upitana, u izvesnoj konfuziji i - razočarana.

Vladimir Dimitrijević

pre 14 godina

Moj Golf II je prešao 250.000 i i dalje ga vozim. Koliko znam te Mitsubishi CHarisme prelaze i po 500.000 bez problema :)

Mada, neka kupe od svojih para valjda kupuju. Trebalo je novinari da dođu prošle godine kod mene, u opštinu Gadžin Han, da vide i prenesu kako jedna od najsiromašnijih opština kupuje službeno vozilo Pežo 407 crni, plaćen oko 30.000 €... Opština je pred bankrotom trenutno.

Жика Павловић

pre 14 godina

Па како Пахомије Србине Џип, па то је америчка фирма! Па гдје су руска браћа, нпр. Лада Нива од 5000 евра?

Sanja

pre 14 godina

Radim u skoli. Mi nemamo za toalet papir, dnevnike ni krede. Struju moramo da stedimo na svakom koraku jer ce nam direktor skidati od plate. Seminari i strucna usavrsavanja su misaona imenica...
P.S.Skola je u Vojvodini, kako li je u ostalima ne smem ni da mislim.
Ipak, veoma mi je vazno da vidim da se prioriteti postuju. Odobrila eparhija! A ko je odobrio njoj?
Ej, Srbijo medju sljivama!

Creative

pre 14 godina

... evo ja imam predlog, kao pravi hriscanin:

- Neka Pahomije proda taj isti dzip, i neka kupi polovnu Ladu Nivu. Ostatak para neka pokloni, nekoj humanitarnoj organizaciji, ili slicno, veliki je izbor..

Mitar

pre 14 godina

Dajte, ljudi, zar je ovo neka vijest??? Uvjeren sam da dvije trecine srpskih vladika vozi duplo skuplje automobile, a da ne pricam o nasim politicarima i direktorima, kojima bi bilo ponizenje da se voze u ovakvoj "kanti" od tricavih 26.000 €.
Uostalom, vjerujem da je najmane stotinjak automobila u Vranju skuplje od Pahomijevog dzipa.
Ima se... Moze se... Recesija ne udara na crkvu :)

Vrdalama

pre 14 godina

Dzip Kompas je jedan od skromnijih dzipova iz Krajslerove ergele. Da je vladika kupio Kadilaka Eskalade ili grand Cirokija onda bi se moglo govoriti o luksuzu. Mislim da ne prilici jednom Vladici da se vozi u Puntu

Nebojsa Bazel

pre 14 godina

Mogao je taj stari da predje jos bar 200 000km! A i strasan popust ste dobili!? 5%!!! Smesno. ja sam prosle godine kupio Pezo sa 9 mesta i dobio sam popust 24%!!!I nisam ga platio u kesu vec na kredit sa kamatom od 3,5%! I nije bio na sajmu. A popust sa sajma mora da bude jos veci. Slabo znate da stedite a vidim neznate ni poslove da sklapate na vasu korist. Jadan Narod SRBIJE! Em ih derete kada su u pitanju krstenja, slave, pogrebi, vencanja,itd, em i ne krijete od njih da zelite da zivite u luksuzu. Nije ni cudo sto su se mnogi okrenuli od crkve jer ne samo sto su komunjare krive za to vec i Vi sami.

Marko

pre 14 godina

Za sve ovo u crvkvi je kriv mitropolit Amfilohije, jer dok je patrijarh Pavle bio na celu crve ovakve stvari se nisu desavale! Dok je Pavle bolestan, a mitropolit Amfilohije ga kao zamenjuje, vidite kakvo je rasulo u crkvi.

beca

pre 14 godina

Mozete li zamisliti patrijaha Pavla u tom dzipu? Ni ja! A taj teren nije bio i prije iste konfiguracije, kad nije bilo dzipova? Pun mi je kofer ovih nasih vjerskih "voditelja" sto svojim ponasanjem i svadjama oko plijena otjerase narod i od vjere i od vjerskih objekata. Svevisnjem se molim doma i ovakvi (a slicni su kao jaje jajetu u svim vjerama i vjeroispovjestima) cuvari stada mi ne trebaju. Vide li kako je otuzna slika njih u tim dzipovima dok skupljaju harac od naroda, a pricaju o skromnosti i duhovnosti koju taj isti narod treba da dostigne?Vise mi lice na Poreska DOO drustva, nego na nekoga od koga mozes nauciti samilost, ljubav, umjerenost. CAST IZUZECIMA, no.kao i u svemu, oni samo potvrdjuju pravilo.

vladimir

pre 14 godina

Dok crkve i manastiri propadaju jer nema sredstava ni za najosnovnije odrzavanje, a kamoli restauraciju, Pahomije ce da se luksuzira u novom dzipu!
A od obicnih gradjana koji zive u bedi ce da uzima zadnji dinar za priloge crkvi!
Sram da ga bude! Zar nije kao svestenik ucio da treba da ima akcenat na nematerijalnim vrednostima?!

Ivan

pre 14 godina

Inače 26 000 evra nije nikakav luksuzni automobil. Toliko recimo košta Renault Scenic Diesel sa najboljim paketom opreme.
Jeep Compass je na Mitsubishi platformi.

Što se nekima možda čini da je to luksuz ne znači da je to tako. Zna se šta je luksuz ali automobil za 26 000 sigurno nije. Eno i Golf-a za te pare.

Stado u cudu

pre 14 godina

Naravno da ljudima treba auto i to terenski zbog konfiguracije terena. Jedino mi nije jasno kako nisu kupili Ladu Nivu koja em sto mnogo puta manje kosta, em je proizvode braca Rusi koji su nas uvek odbranili. Ovako kupise americki preskup auto, zle satanske sile koja nas je bombardovala. Stvarno ne znam sta da mislim. Mozda ljudi nisu krivi nego je u pitanju igra reci. Oni rekli treba nam dzip, a oni prodavaci im uvalise preskupi Jeep. A mozda je nesto drugo u pitanju. Ko ce ga znati...

pedjad

pre 14 godina

Pobesneh u momentu i htedoh da napisem nesto o odnosu crkve i drzave, budjenju srpske nacionalnosti i uticaju crkve u tom procesu, svestenicima kao novim bogatasima ali......sta reci osim.........UZAS ! ! !

darko

pre 14 godina

ako je eparhiski savet odobrio, onda nema problema :)) uostalom, sta je cudno, pa crkva je oduvek imala pare.. samo da se oprezno voze, ipak je to velika limuzina :D

Veliki Inkvizitor

pre 14 godina

Nazalost, ovaj jeep nicim nece zaseniti ostala vladicanska vozila koja se mogu videti ispred patrijarsije u vreme Sabora (maj i novembar). Ipak, mnogo su zanimljiviji tzv 'vladicanski dvorovi', pravi kitch-dvorci u koje je ulozeno enormno puno (cijih??) para. Najnoviji primer - dvor episkopa Zvornicko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, inace kolege Pahomijevog po skolonostima. Insajder B92 ili bar neka finansijska inspekcija bi imala dosta posla u SPC. Ali drzava stiti crkvu. Za sada.

pedja nije kod kuce

pre 14 godina

Da su nam crkva i drzava kakve bi trebale biti, ovaj bi odavno bio raschinjen, a crkva bi kupila neki manji automobil (ili bar jeftiniji, ako je prethodni zaista morao biti zamenjen), a ostatkom novca ucestvovala u nekoj od humanitarnih akcija. Ali, kakva vlast (i sadasnja i prethodna), takva i crkva. Bas po meri nebeskog naroda.

U zdravlje

pre 14 godina

Ako su ga kupili i u zdravlje da se sluze njime. Jedno takvo vozilo ce im sigurno olaksati vrsenje sluzbe...

Svaka kritika na to je smesna, jer svestenici vise rade na tome da narodu bude bolje i da se oseca bolje i da povrati veru nego politicari kojima je A8 default za svaki dan

Aleksandar

pre 14 godina

Za one koji ne znaju... http://www.jeep.com/en/2009/compass/ - bash prigodno i adekvatno vozilo za sveshteno lice. Gde je kraj? Prvo uzimaju privatno obezbedjenje, sada su pocheli da kupuju dzipove, a shta je sledece?

bezimena

pre 14 godina

Ima se, može se! A ko će da plati struju za Gračanicu i ostale verske objekte SPC na KIM!? Jel Vlada Srbije, tj. gradjani koje nema za šta pas da ujede!?

p.s.rekoh li da je bogatstvo SPC obrnuto srazmerno siromaštvu njenih pripadnika...i dobih brdo -

Banatjanin

pre 14 godina

I nije mu neki džip ako košta samo 26.000 evra. Mogli su uzeti i nešto skuplje, lepše i izdržljivije. Ipak je to brdovit teren sa lošim putevima.

Aleksandar

pre 14 godina

Sramota, nemam kako drugachije da opishem ovo. Zamislite, preshao je 200.000km i jadnichak je morao da kupi novi dzip. Ne bi on to svojom voljom, nego ga navukli mangupi...

pionir X

pre 14 godina

"U Vladičanskom dvoru smatraju da kupovina luksuzne drumske krstarice nije neprilična, jer ju je podržao Eparhijski savet, dakle najviši vladičanski organ. "
Sta god oni da podrze to nije neprilicno:).VRISTIM!

Moi

pre 14 godina

Njemu svakako treba kompas, ali ne JEEP.

HAhhahhHAhhhHAHhhAHhhaha.
Ne moze da bude tuzno, smesno je!!!

Za kraj, citirao bih Nesu iz Galije:

"Pravoslaaaavlje, ispunjava zeeeljeee..." :)

U zdravlje

pre 14 godina

Ako su ga kupili i u zdravlje da se sluze njime. Jedno takvo vozilo ce im sigurno olaksati vrsenje sluzbe...

Svaka kritika na to je smesna, jer svestenici vise rade na tome da narodu bude bolje i da se oseca bolje i da povrati veru nego politicari kojima je A8 default za svaki dan

Moi

pre 14 godina

Njemu svakako treba kompas, ali ne JEEP.

HAhhahhHAhhhHAHhhAHhhaha.
Ne moze da bude tuzno, smesno je!!!

Za kraj, citirao bih Nesu iz Galije:

"Pravoslaaaavlje, ispunjava zeeeljeee..." :)

bezimena

pre 14 godina

Ima se, može se! A ko će da plati struju za Gračanicu i ostale verske objekte SPC na KIM!? Jel Vlada Srbije, tj. gradjani koje nema za šta pas da ujede!?

p.s.rekoh li da je bogatstvo SPC obrnuto srazmerno siromaštvu njenih pripadnika...i dobih brdo -

pedjad

pre 14 godina

Pobesneh u momentu i htedoh da napisem nesto o odnosu crkve i drzave, budjenju srpske nacionalnosti i uticaju crkve u tom procesu, svestenicima kao novim bogatasima ali......sta reci osim.........UZAS ! ! !

Св.Сава

pre 14 godina

Христос је могао својим Апостолима да наручи белог коња липицанера,кад је улазио у Јерузалим али није .Наручио је магарца.СПЦ више није хришћаска Црква већ доборо организовано предузеће.Време је дакле да јој се наплати порез на профит .

pionir X

pre 14 godina

"U Vladičanskom dvoru smatraju da kupovina luksuzne drumske krstarice nije neprilična, jer ju je podržao Eparhijski savet, dakle najviši vladičanski organ. "
Sta god oni da podrze to nije neprilicno:).VRISTIM!

Adnan

pre 14 godina

Aaa jesu vam siromasne vladike, pa kod nas hodze u BiH imaju Audi Q7 i najnovije pasate, kuce na 3 sprata sa videonadzorom i obezbjedjenjem. Morate nas jos stici komsije...

Sanja

pre 14 godina

Radim u skoli. Mi nemamo za toalet papir, dnevnike ni krede. Struju moramo da stedimo na svakom koraku jer ce nam direktor skidati od plate. Seminari i strucna usavrsavanja su misaona imenica...
P.S.Skola je u Vojvodini, kako li je u ostalima ne smem ni da mislim.
Ipak, veoma mi je vazno da vidim da se prioriteti postuju. Odobrila eparhija! A ko je odobrio njoj?
Ej, Srbijo medju sljivama!

Aleksandar

pre 14 godina

Sramota, nemam kako drugachije da opishem ovo. Zamislite, preshao je 200.000km i jadnichak je morao da kupi novi dzip. Ne bi on to svojom voljom, nego ga navukli mangupi...

Veliki Inkvizitor

pre 14 godina

Nazalost, ovaj jeep nicim nece zaseniti ostala vladicanska vozila koja se mogu videti ispred patrijarsije u vreme Sabora (maj i novembar). Ipak, mnogo su zanimljiviji tzv 'vladicanski dvorovi', pravi kitch-dvorci u koje je ulozeno enormno puno (cijih??) para. Najnoviji primer - dvor episkopa Zvornicko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, inace kolege Pahomijevog po skolonostima. Insajder B92 ili bar neka finansijska inspekcija bi imala dosta posla u SPC. Ali drzava stiti crkvu. Za sada.

Aleksandar

pre 14 godina

Za one koji ne znaju... http://www.jeep.com/en/2009/compass/ - bash prigodno i adekvatno vozilo za sveshteno lice. Gde je kraj? Prvo uzimaju privatno obezbedjenje, sada su pocheli da kupuju dzipove, a shta je sledece?

Banatjanin

pre 14 godina

I nije mu neki džip ako košta samo 26.000 evra. Mogli su uzeti i nešto skuplje, lepše i izdržljivije. Ipak je to brdovit teren sa lošim putevima.

Creative

pre 14 godina

... evo ja imam predlog, kao pravi hriscanin:

- Neka Pahomije proda taj isti dzip, i neka kupi polovnu Ladu Nivu. Ostatak para neka pokloni, nekoj humanitarnoj organizaciji, ili slicno, veliki je izbor..

pedja nije kod kuce

pre 14 godina

Da su nam crkva i drzava kakve bi trebale biti, ovaj bi odavno bio raschinjen, a crkva bi kupila neki manji automobil (ili bar jeftiniji, ako je prethodni zaista morao biti zamenjen), a ostatkom novca ucestvovala u nekoj od humanitarnih akcija. Ali, kakva vlast (i sadasnja i prethodna), takva i crkva. Bas po meri nebeskog naroda.

Жика Павловић

pre 14 godina

Па како Пахомије Србине Џип, па то је америчка фирма! Па гдје су руска браћа, нпр. Лада Нива од 5000 евра?

Stado u cudu

pre 14 godina

Naravno da ljudima treba auto i to terenski zbog konfiguracije terena. Jedino mi nije jasno kako nisu kupili Ladu Nivu koja em sto mnogo puta manje kosta, em je proizvode braca Rusi koji su nas uvek odbranili. Ovako kupise americki preskup auto, zle satanske sile koja nas je bombardovala. Stvarno ne znam sta da mislim. Mozda ljudi nisu krivi nego je u pitanju igra reci. Oni rekli treba nam dzip, a oni prodavaci im uvalise preskupi Jeep. A mozda je nesto drugo u pitanju. Ko ce ga znati...

Vrdalama

pre 14 godina

Dzip Kompas je jedan od skromnijih dzipova iz Krajslerove ergele. Da je vladika kupio Kadilaka Eskalade ili grand Cirokija onda bi se moglo govoriti o luksuzu. Mislim da ne prilici jednom Vladici da se vozi u Puntu

živim od plate

pre 14 godina

Moj Yugo 55 star 20 godina je prevalio 350.000km uz dve generalne. Verovatno nisam toliko skrušen i hrišćanski skroman kao Pahomije pa ne razumem zašto je umesto da kupi Punto, a preostalih 20.000 eura da u dobrotvorne svrhe kupio terenca. On ima befel direktno od vrha eparhije, od sinoda i od boga lično. Ja sam eto samo ubogi grešnik koji živi od 300 eura mesečno, dobrovoljno daje krv, daje staru odeću humanitarnim organizacijama, i nikada neću doseći taj nivo svetosavske dobrote i čovekoljublja koji imaju Pahomije & Co. Zaboravih reći da nisam vernik već agnostik, i da me u životu vode moralna načela i pristojost.

Marko

pre 14 godina

Sto ne kupise Ladu Nivu? I to je odlicno terensko vozilo, ali do duse bez klime, muzickog uredjaja, elektronskih podizaca stakala, vibro-masera u sedistu, itd...

dejan

pre 14 godina

"Zbog konfigurcaiju terena" zamislite kad Pahomije ode u neko selo da krsti dete, domacin jedva skrpio za Yogo 1990god... zar se tako daje primer pastvi?

Sledeci put kada placate krstenje 5000din. setite se gde ce otici taj novac.

beca

pre 14 godina

Mozete li zamisliti patrijaha Pavla u tom dzipu? Ni ja! A taj teren nije bio i prije iste konfiguracije, kad nije bilo dzipova? Pun mi je kofer ovih nasih vjerskih "voditelja" sto svojim ponasanjem i svadjama oko plijena otjerase narod i od vjere i od vjerskih objekata. Svevisnjem se molim doma i ovakvi (a slicni su kao jaje jajetu u svim vjerama i vjeroispovjestima) cuvari stada mi ne trebaju. Vide li kako je otuzna slika njih u tim dzipovima dok skupljaju harac od naroda, a pricaju o skromnosti i duhovnosti koju taj isti narod treba da dostigne?Vise mi lice na Poreska DOO drustva, nego na nekoga od koga mozes nauciti samilost, ljubav, umjerenost. CAST IZUZECIMA, no.kao i u svemu, oni samo potvrdjuju pravilo.

pactko

pre 14 godina

Kada se setim Njegove Svetosti Patrijarha Pavla kako se vozio u gradskom prevozu, duša mi zaplače što je u istom društvu sa ovim likovima prerušenim u svešteničke mantije. Zar zaista niko ne može da ih zaustavi?!

Vladimir Dimitrijević

pre 14 godina

Moj Golf II je prešao 250.000 i i dalje ga vozim. Koliko znam te Mitsubishi CHarisme prelaze i po 500.000 bez problema :)

Mada, neka kupe od svojih para valjda kupuju. Trebalo je novinari da dođu prošle godine kod mene, u opštinu Gadžin Han, da vide i prenesu kako jedna od najsiromašnijih opština kupuje službeno vozilo Pežo 407 crni, plaćen oko 30.000 €... Opština je pred bankrotom trenutno.

vladimir

pre 14 godina

Dok crkve i manastiri propadaju jer nema sredstava ni za najosnovnije odrzavanje, a kamoli restauraciju, Pahomije ce da se luksuzira u novom dzipu!
A od obicnih gradjana koji zive u bedi ce da uzima zadnji dinar za priloge crkvi!
Sram da ga bude! Zar nije kao svestenik ucio da treba da ima akcenat na nematerijalnim vrednostima?!

rebbit

pre 14 godina

Pahomije u dzipu, papa u popmobilu, dalai lama u mercedesu, a ja u oronulom golfu bez klime. Ocigledno da se nisam dovoljno trudio da se duhovno obogatim. Bas sam materijalista.

Mitar

pre 14 godina

Dajte, ljudi, zar je ovo neka vijest??? Uvjeren sam da dvije trecine srpskih vladika vozi duplo skuplje automobile, a da ne pricam o nasim politicarima i direktorima, kojima bi bilo ponizenje da se voze u ovakvoj "kanti" od tricavih 26.000 €.
Uostalom, vjerujem da je najmane stotinjak automobila u Vranju skuplje od Pahomijevog dzipa.
Ima se... Moze se... Recesija ne udara na crkvu :)

Верник

pre 14 godina

Псалам 20:7-8 "Једни се хвале колима, други коњима, а ми именом Господа Бога свог. Они посрћу и падају, а ми стојимо и не колебамо се!"

Nebojsa Bazel

pre 14 godina

Mogao je taj stari da predje jos bar 200 000km! A i strasan popust ste dobili!? 5%!!! Smesno. ja sam prosle godine kupio Pezo sa 9 mesta i dobio sam popust 24%!!!I nisam ga platio u kesu vec na kredit sa kamatom od 3,5%! I nije bio na sajmu. A popust sa sajma mora da bude jos veci. Slabo znate da stedite a vidim neznate ni poslove da sklapate na vasu korist. Jadan Narod SRBIJE! Em ih derete kada su u pitanju krstenja, slave, pogrebi, vencanja,itd, em i ne krijete od njih da zelite da zivite u luksuzu. Nije ni cudo sto su se mnogi okrenuli od crkve jer ne samo sto su komunjare krive za to vec i Vi sami.

Marko

pre 14 godina

Za sve ovo u crvkvi je kriv mitropolit Amfilohije, jer dok je patrijarh Pavle bio na celu crve ovakve stvari se nisu desavale! Dok je Pavle bolestan, a mitropolit Amfilohije ga kao zamenjuje, vidite kakvo je rasulo u crkvi.

Paja

pre 14 godina

Nikada neću biti ništa drugo do pravoslavni vernik, ali ovo što rade naši sveštenici i svi oni koji su glasali za ovaj predlog je za svaku osudu. Za 6-7000 evra može da se kupi sasvim pristojan auto a za ostatak može da se obnovi neki manastir, da se leče, nauče ili nahrane ljudi.
ZAŠTO OVO RADITE??!!

srbija zemlja soc pravde!

pre 14 godina

E sad ne zaboravite da SPC ne placa porez! A da taj porez u normalnim zemljama naravno (ne u srbiji) treba da ide u socijalna davanja! Vrlo je zanimljivo i koliko je SPC angazovana oko brojnih politickih stvari civilnog drustva a sto se tice pomoci ugrozenima tu jos nisam primetio nista! U domovima za stare, invalide, dusevne bolesnike, beskucnike VOLONTIRAJU katolicke casne sestre svuda na zapadu - RADE ZA DZABE, ja u Srbiji jos nisam video nikakvu brigu nase crkve oko toga! Za razliku od toga ovde se kupuju Jeep-ovi Pahomiju...

leno

pre 14 godina

Zemlja koja dobro ne nagradjuje a zlo ne kaznjava ,nikada ne moze da napreduje ! Strasno je sta se radi kod nas, bez ikakvog osecaja stida !

demokratija

pre 14 godina

Pa šta je trebalo da kupi, A6 pa da bude ko svi drugi popovi. Ima čovek ”personaliti” i živi život punim plućima, voli brate sve da proba. Osim toga, i jeep je od boga.

Pravedna

pre 14 godina

"...Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke"..."
Kako da ne...
Pa što se tako ne zaduže da grade crkve?
Kako će da vrate te pare koje su zadužili od banke?

Evo na šta odlaze prilozi koje ljudi daju crkvi...
Dodje sirotinja u crkvu, odvoji neki dinar od svoje bede da ostavi, a pojedine "sluge Boga" se od tih para lepo voze!

A sve zbog "konfiguracija terena Eparhije..."
Bože, što naša sveštena lica (sa časnim izuzecima) vole komfor!

ima se moze se...

pre 14 godina

"Vozilo je nabavljeno za vreme održavanja Sajma automobila u Beogradu uz popust od pet odsto." ipak je covek gledao da ustedi hehe... sreca pa nemaju heliodrom...

Josip Vasilj

pre 14 godina

Izgleda da ni vladika Pahomije ne vjeruje u svog nebeskog šefa, koji je jednom davno navodno rekao: "Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."

spasenija

pre 14 godina

Leteći "javni svetac"!!!
Zvuči tragikomično. Ne zato što vladika ne može bez džipa nego zato što...Bog neka mi oprosti, ne razumem ipak razloge kupovine - ovako skupog,velelepnog džipa. Monasi se izgleda mogu naći u knjigama i tek pokoji, povučen u kakvoj zabiti. Crkva i njeni oci danas zaista nemaju na šta da se žale.
Nemam nameru da vređam, nego sam iznenađena, upitana, u izvesnoj konfuziji i - razočarana.

Machine

pre 14 godina

Opšte je poznato da su terenci sa 200.000km, stvarno neupotrebljivi. Ne zaboravite kožu, klimu, abs, esp, i neku dobru mjuzu da otkida bas ispred eparhije i barem 3.500ccm da bi vera stigla do svih. Fuj!

Igor

pre 14 godina

uvesti fiskalne kase u svim verskim ojektima gde se vrsi prodaja ( sveca, ikonica,......) pa da plate porez drzavi kao i ostali privredni subjekti

darko

pre 14 godina

ako je eparhiski savet odobrio, onda nema problema :)) uostalom, sta je cudno, pa crkva je oduvek imala pare.. samo da se oprezno voze, ipak je to velika limuzina :D

anaksimaneta

pre 14 godina

Tako se širi vera. Vernici vi postite , ustručavajte se od luksuza , a mi moramo zbog konfiguracije terena da uzmemo automobil sa klima uređajem. Zašto ne uzeste Ladu Nivu. Ona je em bolji terenac , em jeftinija.

bolje pošten ateista nego ...

pre 14 godina

Lepo je meni mama govorila (u šali) da idem ili u popove ili u hodže, a po mogućstu i u jedno i u drugo (i po maminim i po tatinim :)) i da nikad neću imati problema sa parama. Mi se ovih dana porodično stisli da nekako uzmemo onog jadnog Puntića, da zamenimo keca iz '85. Ja već 2 godine radim kao informatičar (sve za strane firme ko pravi izdajnik iako doprinosim izvozu i prilivu deviza) i opet ne mogu sam sebi priuštiti ni dobar polovni auto.

200000 km

pre 14 godina

Rate kredita ce sada da vracaju ubiranjem nameta za krstenja (od 30, 40eur pa nadalje verovatno u zavisnosti od Eparhije valjda), vencanja itd. Mislim da imamo jednu od najbednijih (u smislu odnosa prema svom "stadu") "crkvenih organizacija" na svetu.

saimena

pre 14 godina

"na kupovinu terenca su se odlučili, kako kažu, zbog konfiguracije terena Eparhije". Znaci da bi asfaltirani putevi u Eparhiji vec bili problematicni, i ugrozavali bi eparhijskim sluzbenicima lep zivot na ovome svetu.

nikkola

pre 14 godina

26.341 evra za dzip i nisu neke velike pare. uz to, crkva je nezavisna organizacija koja se finansira od sopstvenih prihoda. mnogo me vise zanima na sta sve drzava trosi novac, posto godinama ne objavljuje zavrsni racun budzeta.

sekularnost

pre 14 godina

Vest je s jedne strane nebitna i podseca na nesto sto bi Kurir objavio. I onako taj auto placaju vernici SPC, u kojoj clanstvo nije obavezno - dok ima ovaca...

S druge strane, ta ista SPC se mesa u raznorazne drzavne poslove pa bi mozda valjalo pokazati narodu kakvim se interesima crkva vodi.

Bog je prvo sebi bradu napravio

pre 14 godina

Pahomije - koji to bese? Ali, alal vera pope. Ne daj Boze da se nazuljas obilazeci pastvu da skupis priloge! Zar crkva stvarno ne shvata kako ovakvi postupci narodu izgledaju?

lane

pre 14 godina

Nisam neki vernik, priznajem ali ovo sto se radi stvarno nije ok. To sta SPC kupuje nije moja stvar i stvarno nije vest za naslovnu stranu. Od mojih para nisu kupili taj dzip a ko je pare dao dao ih je dobrovoljno tako da nema ljutnje. Mene vise iritira audi vlade srbije od 90 000€ koji je placen delom i od mojih para, i koje ja nisam dao dobrovoljno. Da ne pricamo o tome sto se vec mesecima vodi rasprava dali je to sto "otimaju" dovoljno ili bi trebali jos vise, valjda bi da predju na bmw 7 ili ne znam.

Аууу

pre 14 godina

Криза и у цркви! Узели кредит наши духовни пастири да би купили џип! Сигурно је овај Савет расправљао и о рационализацији у Епархији, смањењу броја свештеника. Мука их притисла, а џипом само могу да обилазе терен!

Dusan

pre 14 godina

To nije nista neobicno za crkvu. Oni ne osecaju krizu a nisu je osecali ni 90tih. NIje samo Pahomije, pogledajte kod sinoda kod saborne crkve kakvim automobilima popovi dolaze.

Ljuba

pre 14 godina

Ima jedan stih Dj Balasevica u kome kaze:
I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi,
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci, pa lažljivci, snalažljivci,
Al ko je smeo da te podseća šta si,
Dobro se pamti samo prvi u klasi...
i ja se sa tim u potpunosti slazem...

Vernik-posetilac Zemlje

pre 14 godina

Kao verniku namece mi se jedno pitanje: Kako Bog milenijima uspeva da hodajuci peske stigne svuda. Pa i sam Hristos je imao samo jednog magarcica, (do)nosio je cistotu, blagost, ljubav, i bio u misiji jedne velike i svetle vere. Danas ne pomaze ni stotine KS ugradjenih u dzipove?

Marmun

pre 14 godina

a svi ostali će da daju dobrovoljni prilog za izgradnju i očuvanje naših svetinja...znaš kad, nikad više! u toj crkvi su se namnozili takvi likovi, da bi ti skinuli i kožu sa leđa...zato ih nikada i nisam gledao kao sastavni deo crkve, NITI ĆU!

bezimena

pre 14 godina

"Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke".

Kod koje "komercijalne banke" i na osnovu kojih STALNIH prihoda je ova eparhija došla do KREDITA!? Ko su žiranti, šta je obezbedjenje? Medjutim, kako su crkveni računi tajna a SPC ne plaća državi ni žute banke, čak ni zdravstveno osiguranje za svoje "zaposlene", poreklo para je takodje nepoznato i stoga sumnjivo! Ovakav javašluk je nedopustiv u bilo kojoj iole uredjenoj državi!

p.s.KO ĆE DA PLATI STRUJU ZA OBJEKTE SPC NA KIM!?

ljiljana

pre 14 godina

pa oni su jednostavno bez srca, dok u svetu pametnih i odgovornih ljudi vlada trend ekoloskih vozila, oni kupuju dzip, bas me zanima da li je sa zatamnjenim staklima...svaka slicnost sa odredjenim drustvenim (sub)miljeom je slucajna, ha, ha, uzasi Balkana.

Bole

pre 14 godina

A sto nije kupio Ladu Nivu? Ruska je, jeftinija, i pravo terensko vozilo u odnosu na sminkerske gradske dzipove. Samo pokazuju kakva su oni organizacija.

Dragan

pre 14 godina

I treba da kupi džip, pošteno ga je zaradio u znoju lica svog.
Ako nema novi džip, neće moći uredno da obilazi pastvu, koja opet neće imati motiva da daje dobrovoljne priloge za sledeći džip i tako...
Uostalom, ko je meni kriv što nisam više i vrednije radio, pa ne mogu sebi da priuštim ono što Pahomije može.
Ko ima, ima, ko nema nije ni naučio..

Ivan

pre 14 godina

Inače 26 000 evra nije nikakav luksuzni automobil. Toliko recimo košta Renault Scenic Diesel sa najboljim paketom opreme.
Jeep Compass je na Mitsubishi platformi.

Što se nekima možda čini da je to luksuz ne znači da je to tako. Zna se šta je luksuz ali automobil za 26 000 sigurno nije. Eno i Golf-a za te pare.

NS

pre 14 godina

Pa lepo bogami, bitno da oni skupljaju priloge, jer su humani.
Ma manite me tih crkvi, to i politika je veoma unosan biznis (naravno ima izuzetaka)

tako je to

pre 14 godina

Neko se vozi u dzip, a neko nema leba da jede. Ali taj koji se vozi u dzip ce se moli, pa ce i ovaj sto nema leba imati kolaca.

sasa

pre 14 godina

bilo bi dobro da gradjanima srbije konacno bude objasnjen nacin finansiranja SPC-a, kao i samih eparhija. sta je to sto crkva moze da proda (a svete tajne nisu na prodaju, iako ih crkva naplacuje), da bi se neki vladika vozio u skupocenom dzipu? najzad, ko malo pazljivije pogleda 'vozni park' srpskog svestensva u provinciji, a mislim pre svega na privatna vozila, vrlo brzo moze da izvede racunicu o tome kolika su im mesecna primanja. odakle?

krle

pre 14 godina

Na ovu bedu i krizu moralni i duhovni stozeri nacije se bahato razbacuju. Trebalo je da kupe Lada Nivu, koja je vise u skladu sa pro ruskom orjentacijom koju propagiraju nego americki Jeep.

partibrejker

pre 14 godina

'Oće presvetli gospodin, onako - tim džipom obilazeći eparhiju, da naiđe i kod mene da pokupi prilog?

Neka naiđe, em je lep teren, em će ga pastva dočekati raširenih ruku.
Dapače, mislim da jedva čeka...Brisači, felne i slično mora da dobro koštaju, makar i druga ruka...

Ili Gospodin ima obezbeđenje?

FILIP

pre 14 godina

pa kako ce medju kolegem sa losim autom optuzice ga da mu crkva lose radi, a i npr vladika lavrentije vozi audi a6, vladika banatksi nikanor skodu superb kako da se druzi sa njima ako nema i on dobro auto??? smesno objasnice to kao njegovu zrtvu za pravoslavni narod, pa sto te pare nije poslao na kosovo sigurno bi vise znacile nego njemu novi dzip...

kravoslavac

pre 14 godina

Mora da se konfiguracija terena eparhije dramatično promenila, čim je od nedavno sedanu kakav je Karizma postalo nemoguće da se kreće tim istim putevima.

Marijana

pre 14 godina

Verujem u Boga. Zadojena sam time od rodjenja. I nacuena da se toga nikada ne stidim, ni pred komunistima, ni pred socijalistima i ni pred urbanima. Bila sam privrzena crkvi, ostalo mi od detinjstva. Ovo, kao i sve ostale stvari proteklih godina, dozivljavam kao licnu uvredu i potvrdu da moja vera i SPC nemaju vise nista jedno sa drugim. Bruka i sramota.
Pozdrav

Vudu

pre 14 godina

Šta Crkva radi sa svojim parama, to je njena stvar i tu niko ne treba da joj se meša! Ako hoće da kupuju limuzine, neka kupuju. Ako hoće da mesto toga izgrade sirotište, još bolje. Njihove su pare i njihova odluka.

Ono što država pak treba da uradi jeste da ukine sve beneficije koje Crkva trenutno ima, kao i državno finansiranje Crkve, u šta spada oslobađanje od PDV-a, finansiranje Bogoslovskog fakulteta, crkvenih gimnazija i slično. To naprosto priliči laičkoj državi i gotovo. A šta će posle da rade sa svojim parama, ako ih imaju, to je apsolutno njihova stvar.

zarko

pre 14 godina

Zanima me kako/cime eparhija garantuje banci da ce vratuti kredit?? Da mozda ne zalozi neku crkvu ili sta??
Zamislite da banka dodje u situaciju da crkvi pleni zalozenu imovinu radi nevracanja kredita?? Ko bi to otkupio tj kom bi banka to prodala da se namiri?
Ispao ni politicki problem, napad na pravoslavlje..

Aна А

pre 14 godina

Купујте домаће - купујте Српско.

Шоферска је туга преголема XD

Кад црква буде плаћала порез и кад се церемоније које су у њеној надлежности буду обављале бесплатно можемо да говоримо о новцу који се од верника скупља на добровољној бази...овако ово је харач.

Покушајте да се венчате, крстите дете или сахраните покојника а да вам неко не тутне под нос тарифу која варира од места до места и не опљачка вас а да ви при томе неможете ништа конкретно да урадите.

Зато сви имамо пуно право да питамо одкуд паре и где те паре одлазе...Приче о одлaску у пакао више не пале - ипак је ово 21. век.

dragon

pre 14 godina

Ne vidim u čemu je problem!? Ako smo već kod službenih automobila, onda je daleko veći problem vozni park vladajućih struktura! Pa svaki opštinski činovničič ima službeno auto...

Slobodan

pre 14 godina

Sramota! I sam patrijarh Pavle kaze da " svestena lica treba da nas uce skromnosti,moralu i postenju a pogledajte kakav im je vozni park,necemo dalje " Zaista jedino svesteno lice koje u potpunosti postujem.Zalosno ali istinito to nam je realnost.

prosvetar bez dzipa

pre 14 godina

Braco Srbi, ovo je hitna stvar! Mi smo oduvek prednjacili u svojoj veri i odanosti crkvi (za boga - ne znam, ateista sam). Nema dalje cekanja, danas je nedelja, `ajd svi u crkvu da date dobrovoljni prilog da se nekako otplati ta rata za kredit. Steta je sto oni koji najvise daju crkvi nemaju internet (niti ce ga imati u skorije vreme. kako zbog cega? pa nemaju para da kupe kompjuter) pa ti isti ne mogu da procitaju ovaj moj apel da je crkvi dogorelo i da svi moraju slozno da pripomognu (dajte koliko imate, oni ne traze vise).
Znate sta mislim? Kad je meni koja ne daje novac crkvi ova vest izazvala napad besa, pitam se da li oni koji daju imaju isti osecaj?

Jelena

pre 14 godina

Uz boziju pomoc Vladiko, da se lepo i bezbedno vozite i da evra bude jos vise, pa da uskoro nabavite jos bolje i udobnije terensko vozilo.
Novac je mocan idol.

ruicosta

pre 14 godina

Bolje da su kupili pravoslavnu ladu nivu (dzip) za manje para. Narod bi ih vise voleo, a i prosli bi jeftinije. Mozda bi im ga Rusi i dali sa popustom. Xexe

djolle

pre 14 godina

prvo, kupac nije fizicko lice, sam vladika, vec pravno lice - eparhija. drugo, vozilo je najjeftinije u ponudi tog dobavljaca. trece: SPC se finansira iz sopstvenih izvora prihoda, ne 'pada' pod pricu o javnim nabavkama u kojima se trose sreddstva poreskih obveznika ...

Dušan

pre 14 godina

Prvo koliko vidim nije kupio Pahomije nego eparhija Vranjska. Tako da verovatno džip pripada njoj, i biće službeni auto, a ne privatni Pahomijev džip za zezanje po splavovima.
Na kraju pa šta ako je kupio. Da neće možda po vama i ovaj kredit komercijalnoj banci da otplaćuju građani Srbije pa treba da se ja uzbuđujem kako eparhija troši svoje pare.

Petar

pre 14 godina

Срећа је што имам правог свештеника, који ми религију приближава на прави, људски начин, иначе поред оваквих, заборавио бих Бога.

Filip

pre 14 godina

Ateista sam, ali... Zasto da ne kupe? Ako su ga kupili, i to na crtu. To nije velika cifra za terenac, realno gledano, a vozilo koje predje 200000km po gudurama i losem putu nije vise vozilo. Gledajte to sa prakticne strane - tako se odrzava vozni park, a ne kad ne moze da se makne vise.

U zdravlje

pre 14 godina

Ako su ga kupili i u zdravlje da se sluze njime. Jedno takvo vozilo ce im sigurno olaksati vrsenje sluzbe...

Svaka kritika na to je smesna, jer svestenici vise rade na tome da narodu bude bolje i da se oseca bolje i da povrati veru nego politicari kojima je A8 default za svaki dan

bezimena

pre 14 godina

Ima se, može se! A ko će da plati struju za Gračanicu i ostale verske objekte SPC na KIM!? Jel Vlada Srbije, tj. gradjani koje nema za šta pas da ujede!?

p.s.rekoh li da je bogatstvo SPC obrnuto srazmerno siromaštvu njenih pripadnika...i dobih brdo -

Vrdalama

pre 14 godina

Dzip Kompas je jedan od skromnijih dzipova iz Krajslerove ergele. Da je vladika kupio Kadilaka Eskalade ili grand Cirokija onda bi se moglo govoriti o luksuzu. Mislim da ne prilici jednom Vladici da se vozi u Puntu

Ivan

pre 14 godina

Inače 26 000 evra nije nikakav luksuzni automobil. Toliko recimo košta Renault Scenic Diesel sa najboljim paketom opreme.
Jeep Compass je na Mitsubishi platformi.

Što se nekima možda čini da je to luksuz ne znači da je to tako. Zna se šta je luksuz ali automobil za 26 000 sigurno nije. Eno i Golf-a za te pare.

djolle

pre 14 godina

prvo, kupac nije fizicko lice, sam vladika, vec pravno lice - eparhija. drugo, vozilo je najjeftinije u ponudi tog dobavljaca. trece: SPC se finansira iz sopstvenih izvora prihoda, ne 'pada' pod pricu o javnim nabavkama u kojima se trose sreddstva poreskih obveznika ...

Moi

pre 14 godina

Njemu svakako treba kompas, ali ne JEEP.

HAhhahhHAhhhHAHhhAHhhaha.
Ne moze da bude tuzno, smesno je!!!

Za kraj, citirao bih Nesu iz Galije:

"Pravoslaaaavlje, ispunjava zeeeljeee..." :)

Dušan

pre 14 godina

Prvo koliko vidim nije kupio Pahomije nego eparhija Vranjska. Tako da verovatno džip pripada njoj, i biće službeni auto, a ne privatni Pahomijev džip za zezanje po splavovima.
Na kraju pa šta ako je kupio. Da neće možda po vama i ovaj kredit komercijalnoj banci da otplaćuju građani Srbije pa treba da se ja uzbuđujem kako eparhija troši svoje pare.

nikkola

pre 14 godina

26.341 evra za dzip i nisu neke velike pare. uz to, crkva je nezavisna organizacija koja se finansira od sopstvenih prihoda. mnogo me vise zanima na sta sve drzava trosi novac, posto godinama ne objavljuje zavrsni racun budzeta.

Filip

pre 14 godina

Ateista sam, ali... Zasto da ne kupe? Ako su ga kupili, i to na crtu. To nije velika cifra za terenac, realno gledano, a vozilo koje predje 200000km po gudurama i losem putu nije vise vozilo. Gledajte to sa prakticne strane - tako se odrzava vozni park, a ne kad ne moze da se makne vise.

pedjad

pre 14 godina

Pobesneh u momentu i htedoh da napisem nesto o odnosu crkve i drzave, budjenju srpske nacionalnosti i uticaju crkve u tom procesu, svestenicima kao novim bogatasima ali......sta reci osim.........UZAS ! ! !

pionir X

pre 14 godina

"U Vladičanskom dvoru smatraju da kupovina luksuzne drumske krstarice nije neprilična, jer ju je podržao Eparhijski savet, dakle najviši vladičanski organ. "
Sta god oni da podrze to nije neprilicno:).VRISTIM!

dragon

pre 14 godina

Ne vidim u čemu je problem!? Ako smo već kod službenih automobila, onda je daleko veći problem vozni park vladajućih struktura! Pa svaki opštinski činovničič ima službeno auto...

Aleksandar

pre 14 godina

Sramota, nemam kako drugachije da opishem ovo. Zamislite, preshao je 200.000km i jadnichak je morao da kupi novi dzip. Ne bi on to svojom voljom, nego ga navukli mangupi...

Aleksandar

pre 14 godina

Za one koji ne znaju... http://www.jeep.com/en/2009/compass/ - bash prigodno i adekvatno vozilo za sveshteno lice. Gde je kraj? Prvo uzimaju privatno obezbedjenje, sada su pocheli da kupuju dzipove, a shta je sledece?

Mitar

pre 14 godina

Dajte, ljudi, zar je ovo neka vijest??? Uvjeren sam da dvije trecine srpskih vladika vozi duplo skuplje automobile, a da ne pricam o nasim politicarima i direktorima, kojima bi bilo ponizenje da se voze u ovakvoj "kanti" od tricavih 26.000 €.
Uostalom, vjerujem da je najmane stotinjak automobila u Vranju skuplje od Pahomijevog dzipa.
Ima se... Moze se... Recesija ne udara na crkvu :)

lane

pre 14 godina

Nisam neki vernik, priznajem ali ovo sto se radi stvarno nije ok. To sta SPC kupuje nije moja stvar i stvarno nije vest za naslovnu stranu. Od mojih para nisu kupili taj dzip a ko je pare dao dao ih je dobrovoljno tako da nema ljutnje. Mene vise iritira audi vlade srbije od 90 000€ koji je placen delom i od mojih para, i koje ja nisam dao dobrovoljno. Da ne pricamo o tome sto se vec mesecima vodi rasprava dali je to sto "otimaju" dovoljno ili bi trebali jos vise, valjda bi da predju na bmw 7 ili ne znam.

Veliki Inkvizitor

pre 14 godina

Nazalost, ovaj jeep nicim nece zaseniti ostala vladicanska vozila koja se mogu videti ispred patrijarsije u vreme Sabora (maj i novembar). Ipak, mnogo su zanimljiviji tzv 'vladicanski dvorovi', pravi kitch-dvorci u koje je ulozeno enormno puno (cijih??) para. Najnoviji primer - dvor episkopa Zvornicko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, inace kolege Pahomijevog po skolonostima. Insajder B92 ili bar neka finansijska inspekcija bi imala dosta posla u SPC. Ali drzava stiti crkvu. Za sada.

Stado u cudu

pre 14 godina

Naravno da ljudima treba auto i to terenski zbog konfiguracije terena. Jedino mi nije jasno kako nisu kupili Ladu Nivu koja em sto mnogo puta manje kosta, em je proizvode braca Rusi koji su nas uvek odbranili. Ovako kupise americki preskup auto, zle satanske sile koja nas je bombardovala. Stvarno ne znam sta da mislim. Mozda ljudi nisu krivi nego je u pitanju igra reci. Oni rekli treba nam dzip, a oni prodavaci im uvalise preskupi Jeep. A mozda je nesto drugo u pitanju. Ko ce ga znati...

pedja nije kod kuce

pre 14 godina

Da su nam crkva i drzava kakve bi trebale biti, ovaj bi odavno bio raschinjen, a crkva bi kupila neki manji automobil (ili bar jeftiniji, ako je prethodni zaista morao biti zamenjen), a ostatkom novca ucestvovala u nekoj od humanitarnih akcija. Ali, kakva vlast (i sadasnja i prethodna), takva i crkva. Bas po meri nebeskog naroda.

Creative

pre 14 godina

... evo ja imam predlog, kao pravi hriscanin:

- Neka Pahomije proda taj isti dzip, i neka kupi polovnu Ladu Nivu. Ostatak para neka pokloni, nekoj humanitarnoj organizaciji, ili slicno, veliki je izbor..

Св.Сава

pre 14 godina

Христос је могао својим Апостолима да наручи белог коња липицанера,кад је улазио у Јерузалим али није .Наручио је магарца.СПЦ више није хришћаска Црква већ доборо организовано предузеће.Време је дакле да јој се наплати порез на профит .

Machine

pre 14 godina

Opšte je poznato da su terenci sa 200.000km, stvarno neupotrebljivi. Ne zaboravite kožu, klimu, abs, esp, i neku dobru mjuzu da otkida bas ispred eparhije i barem 3.500ccm da bi vera stigla do svih. Fuj!

Paja

pre 14 godina

Nikada neću biti ništa drugo do pravoslavni vernik, ali ovo što rade naši sveštenici i svi oni koji su glasali za ovaj predlog je za svaku osudu. Za 6-7000 evra može da se kupi sasvim pristojan auto a za ostatak može da se obnovi neki manastir, da se leče, nauče ili nahrane ljudi.
ZAŠTO OVO RADITE??!!

Banatjanin

pre 14 godina

I nije mu neki džip ako košta samo 26.000 evra. Mogli su uzeti i nešto skuplje, lepše i izdržljivije. Ipak je to brdovit teren sa lošim putevima.

darko

pre 14 godina

ako je eparhiski savet odobrio, onda nema problema :)) uostalom, sta je cudno, pa crkva je oduvek imala pare.. samo da se oprezno voze, ipak je to velika limuzina :D

Sanja

pre 14 godina

Radim u skoli. Mi nemamo za toalet papir, dnevnike ni krede. Struju moramo da stedimo na svakom koraku jer ce nam direktor skidati od plate. Seminari i strucna usavrsavanja su misaona imenica...
P.S.Skola je u Vojvodini, kako li je u ostalima ne smem ni da mislim.
Ipak, veoma mi je vazno da vidim da se prioriteti postuju. Odobrila eparhija! A ko je odobrio njoj?
Ej, Srbijo medju sljivama!

Жика Павловић

pre 14 godina

Па како Пахомије Србине Џип, па то је америчка фирма! Па гдје су руска браћа, нпр. Лада Нива од 5000 евра?

Vudu

pre 14 godina

Šta Crkva radi sa svojim parama, to je njena stvar i tu niko ne treba da joj se meša! Ako hoće da kupuju limuzine, neka kupuju. Ako hoće da mesto toga izgrade sirotište, još bolje. Njihove su pare i njihova odluka.

Ono što država pak treba da uradi jeste da ukine sve beneficije koje Crkva trenutno ima, kao i državno finansiranje Crkve, u šta spada oslobađanje od PDV-a, finansiranje Bogoslovskog fakulteta, crkvenih gimnazija i slično. To naprosto priliči laičkoj državi i gotovo. A šta će posle da rade sa svojim parama, ako ih imaju, to je apsolutno njihova stvar.

Nebojsa Bazel

pre 14 godina

Mogao je taj stari da predje jos bar 200 000km! A i strasan popust ste dobili!? 5%!!! Smesno. ja sam prosle godine kupio Pezo sa 9 mesta i dobio sam popust 24%!!!I nisam ga platio u kesu vec na kredit sa kamatom od 3,5%! I nije bio na sajmu. A popust sa sajma mora da bude jos veci. Slabo znate da stedite a vidim neznate ni poslove da sklapate na vasu korist. Jadan Narod SRBIJE! Em ih derete kada su u pitanju krstenja, slave, pogrebi, vencanja,itd, em i ne krijete od njih da zelite da zivite u luksuzu. Nije ni cudo sto su se mnogi okrenuli od crkve jer ne samo sto su komunjare krive za to vec i Vi sami.

živim od plate

pre 14 godina

Moj Yugo 55 star 20 godina je prevalio 350.000km uz dve generalne. Verovatno nisam toliko skrušen i hrišćanski skroman kao Pahomije pa ne razumem zašto je umesto da kupi Punto, a preostalih 20.000 eura da u dobrotvorne svrhe kupio terenca. On ima befel direktno od vrha eparhije, od sinoda i od boga lično. Ja sam eto samo ubogi grešnik koji živi od 300 eura mesečno, dobrovoljno daje krv, daje staru odeću humanitarnim organizacijama, i nikada neću doseći taj nivo svetosavske dobrote i čovekoljublja koji imaju Pahomije & Co. Zaboravih reći da nisam vernik već agnostik, i da me u životu vode moralna načela i pristojost.

leno

pre 14 godina

Zemlja koja dobro ne nagradjuje a zlo ne kaznjava ,nikada ne moze da napreduje ! Strasno je sta se radi kod nas, bez ikakvog osecaja stida !

spasenija

pre 14 godina

Leteći "javni svetac"!!!
Zvuči tragikomično. Ne zato što vladika ne može bez džipa nego zato što...Bog neka mi oprosti, ne razumem ipak razloge kupovine - ovako skupog,velelepnog džipa. Monasi se izgleda mogu naći u knjigama i tek pokoji, povučen u kakvoj zabiti. Crkva i njeni oci danas zaista nemaju na šta da se žale.
Nemam nameru da vređam, nego sam iznenađena, upitana, u izvesnoj konfuziji i - razočarana.

ljiljana

pre 14 godina

pa oni su jednostavno bez srca, dok u svetu pametnih i odgovornih ljudi vlada trend ekoloskih vozila, oni kupuju dzip, bas me zanima da li je sa zatamnjenim staklima...svaka slicnost sa odredjenim drustvenim (sub)miljeom je slucajna, ha, ha, uzasi Balkana.

tako je to

pre 14 godina

Neko se vozi u dzip, a neko nema leba da jede. Ali taj koji se vozi u dzip ce se moli, pa ce i ovaj sto nema leba imati kolaca.

Jelena

pre 14 godina

Uz boziju pomoc Vladiko, da se lepo i bezbedno vozite i da evra bude jos vise, pa da uskoro nabavite jos bolje i udobnije terensko vozilo.
Novac je mocan idol.

beca

pre 14 godina

Mozete li zamisliti patrijaha Pavla u tom dzipu? Ni ja! A taj teren nije bio i prije iste konfiguracije, kad nije bilo dzipova? Pun mi je kofer ovih nasih vjerskih "voditelja" sto svojim ponasanjem i svadjama oko plijena otjerase narod i od vjere i od vjerskih objekata. Svevisnjem se molim doma i ovakvi (a slicni su kao jaje jajetu u svim vjerama i vjeroispovjestima) cuvari stada mi ne trebaju. Vide li kako je otuzna slika njih u tim dzipovima dok skupljaju harac od naroda, a pricaju o skromnosti i duhovnosti koju taj isti narod treba da dostigne?Vise mi lice na Poreska DOO drustva, nego na nekoga od koga mozes nauciti samilost, ljubav, umjerenost. CAST IZUZECIMA, no.kao i u svemu, oni samo potvrdjuju pravilo.

bolje pošten ateista nego ...

pre 14 godina

Lepo je meni mama govorila (u šali) da idem ili u popove ili u hodže, a po mogućstu i u jedno i u drugo (i po maminim i po tatinim :)) i da nikad neću imati problema sa parama. Mi se ovih dana porodično stisli da nekako uzmemo onog jadnog Puntića, da zamenimo keca iz '85. Ja već 2 godine radim kao informatičar (sve za strane firme ko pravi izdajnik iako doprinosim izvozu i prilivu deviza) i opet ne mogu sam sebi priuštiti ni dobar polovni auto.

srbija zemlja soc pravde!

pre 14 godina

E sad ne zaboravite da SPC ne placa porez! A da taj porez u normalnim zemljama naravno (ne u srbiji) treba da ide u socijalna davanja! Vrlo je zanimljivo i koliko je SPC angazovana oko brojnih politickih stvari civilnog drustva a sto se tice pomoci ugrozenima tu jos nisam primetio nista! U domovima za stare, invalide, dusevne bolesnike, beskucnike VOLONTIRAJU katolicke casne sestre svuda na zapadu - RADE ZA DZABE, ja u Srbiji jos nisam video nikakvu brigu nase crkve oko toga! Za razliku od toga ovde se kupuju Jeep-ovi Pahomiju...

sasa

pre 14 godina

bilo bi dobro da gradjanima srbije konacno bude objasnjen nacin finansiranja SPC-a, kao i samih eparhija. sta je to sto crkva moze da proda (a svete tajne nisu na prodaju, iako ih crkva naplacuje), da bi se neki vladika vozio u skupocenom dzipu? najzad, ko malo pazljivije pogleda 'vozni park' srpskog svestensva u provinciji, a mislim pre svega na privatna vozila, vrlo brzo moze da izvede racunicu o tome kolika su im mesecna primanja. odakle?

Ljuba

pre 14 godina

Ima jedan stih Dj Balasevica u kome kaze:
I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi,
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci, pa lažljivci, snalažljivci,
Al ko je smeo da te podseća šta si,
Dobro se pamti samo prvi u klasi...
i ja se sa tim u potpunosti slazem...

Vladimir Dimitrijević

pre 14 godina

Moj Golf II je prešao 250.000 i i dalje ga vozim. Koliko znam te Mitsubishi CHarisme prelaze i po 500.000 bez problema :)

Mada, neka kupe od svojih para valjda kupuju. Trebalo je novinari da dođu prošle godine kod mene, u opštinu Gadžin Han, da vide i prenesu kako jedna od najsiromašnijih opština kupuje službeno vozilo Pežo 407 crni, plaćen oko 30.000 €... Opština je pred bankrotom trenutno.

Dragan

pre 14 godina

I treba da kupi džip, pošteno ga je zaradio u znoju lica svog.
Ako nema novi džip, neće moći uredno da obilazi pastvu, koja opet neće imati motiva da daje dobrovoljne priloge za sledeći džip i tako...
Uostalom, ko je meni kriv što nisam više i vrednije radio, pa ne mogu sebi da priuštim ono što Pahomije može.
Ko ima, ima, ko nema nije ni naučio..

Igor

pre 14 godina

uvesti fiskalne kase u svim verskim ojektima gde se vrsi prodaja ( sveca, ikonica,......) pa da plate porez drzavi kao i ostali privredni subjekti

Marko

pre 14 godina

Za sve ovo u crvkvi je kriv mitropolit Amfilohije, jer dok je patrijarh Pavle bio na celu crve ovakve stvari se nisu desavale! Dok je Pavle bolestan, a mitropolit Amfilohije ga kao zamenjuje, vidite kakvo je rasulo u crkvi.

pactko

pre 14 godina

Kada se setim Njegove Svetosti Patrijarha Pavla kako se vozio u gradskom prevozu, duša mi zaplače što je u istom društvu sa ovim likovima prerušenim u svešteničke mantije. Zar zaista niko ne može da ih zaustavi?!

FILIP

pre 14 godina

pa kako ce medju kolegem sa losim autom optuzice ga da mu crkva lose radi, a i npr vladika lavrentije vozi audi a6, vladika banatksi nikanor skodu superb kako da se druzi sa njima ako nema i on dobro auto??? smesno objasnice to kao njegovu zrtvu za pravoslavni narod, pa sto te pare nije poslao na kosovo sigurno bi vise znacile nego njemu novi dzip...

bezimena

pre 14 godina

"Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke".

Kod koje "komercijalne banke" i na osnovu kojih STALNIH prihoda je ova eparhija došla do KREDITA!? Ko su žiranti, šta je obezbedjenje? Medjutim, kako su crkveni računi tajna a SPC ne plaća državi ni žute banke, čak ni zdravstveno osiguranje za svoje "zaposlene", poreklo para je takodje nepoznato i stoga sumnjivo! Ovakav javašluk je nedopustiv u bilo kojoj iole uredjenoj državi!

p.s.KO ĆE DA PLATI STRUJU ZA OBJEKTE SPC NA KIM!?

vladimir

pre 14 godina

Dok crkve i manastiri propadaju jer nema sredstava ni za najosnovnije odrzavanje, a kamoli restauraciju, Pahomije ce da se luksuzira u novom dzipu!
A od obicnih gradjana koji zive u bedi ce da uzima zadnji dinar za priloge crkvi!
Sram da ga bude! Zar nije kao svestenik ucio da treba da ima akcenat na nematerijalnim vrednostima?!

Marko

pre 14 godina

Sto ne kupise Ladu Nivu? I to je odlicno terensko vozilo, ali do duse bez klime, muzickog uredjaja, elektronskih podizaca stakala, vibro-masera u sedistu, itd...

dejan

pre 14 godina

"Zbog konfigurcaiju terena" zamislite kad Pahomije ode u neko selo da krsti dete, domacin jedva skrpio za Yogo 1990god... zar se tako daje primer pastvi?

Sledeci put kada placate krstenje 5000din. setite se gde ce otici taj novac.

anaksimaneta

pre 14 godina

Tako se širi vera. Vernici vi postite , ustručavajte se od luksuza , a mi moramo zbog konfiguracije terena da uzmemo automobil sa klima uređajem. Zašto ne uzeste Ladu Nivu. Ona je em bolji terenac , em jeftinija.

Adnan

pre 14 godina

Aaa jesu vam siromasne vladike, pa kod nas hodze u BiH imaju Audi Q7 i najnovije pasate, kuce na 3 sprata sa videonadzorom i obezbjedjenjem. Morate nas jos stici komsije...

Bole

pre 14 godina

A sto nije kupio Ladu Nivu? Ruska je, jeftinija, i pravo terensko vozilo u odnosu na sminkerske gradske dzipove. Samo pokazuju kakva su oni organizacija.

200000 km

pre 14 godina

Rate kredita ce sada da vracaju ubiranjem nameta za krstenja (od 30, 40eur pa nadalje verovatno u zavisnosti od Eparhije valjda), vencanja itd. Mislim da imamo jednu od najbednijih (u smislu odnosa prema svom "stadu") "crkvenih organizacija" na svetu.

Pravedna

pre 14 godina

"...Da bi kupila džip, Eparhija vranjska se na 36 meseci zadužila kod "Komercijalne banke"..."
Kako da ne...
Pa što se tako ne zaduže da grade crkve?
Kako će da vrate te pare koje su zadužili od banke?

Evo na šta odlaze prilozi koje ljudi daju crkvi...
Dodje sirotinja u crkvu, odvoji neki dinar od svoje bede da ostavi, a pojedine "sluge Boga" se od tih para lepo voze!

A sve zbog "konfiguracija terena Eparhije..."
Bože, što naša sveštena lica (sa časnim izuzecima) vole komfor!

kravoslavac

pre 14 godina

Mora da se konfiguracija terena eparhije dramatično promenila, čim je od nedavno sedanu kakav je Karizma postalo nemoguće da se kreće tim istim putevima.

Bog je prvo sebi bradu napravio

pre 14 godina

Pahomije - koji to bese? Ali, alal vera pope. Ne daj Boze da se nazuljas obilazeci pastvu da skupis priloge! Zar crkva stvarno ne shvata kako ovakvi postupci narodu izgledaju?

Dusan

pre 14 godina

To nije nista neobicno za crkvu. Oni ne osecaju krizu a nisu je osecali ni 90tih. NIje samo Pahomije, pogledajte kod sinoda kod saborne crkve kakvim automobilima popovi dolaze.

Slobodan

pre 14 godina

Sramota! I sam patrijarh Pavle kaze da " svestena lica treba da nas uce skromnosti,moralu i postenju a pogledajte kakav im je vozni park,necemo dalje " Zaista jedino svesteno lice koje u potpunosti postujem.Zalosno ali istinito to nam je realnost.

ruicosta

pre 14 godina

Bolje da su kupili pravoslavnu ladu nivu (dzip) za manje para. Narod bi ih vise voleo, a i prosli bi jeftinije. Mozda bi im ga Rusi i dali sa popustom. Xexe

demokratija

pre 14 godina

Pa šta je trebalo da kupi, A6 pa da bude ko svi drugi popovi. Ima čovek ”personaliti” i živi život punim plućima, voli brate sve da proba. Osim toga, i jeep je od boga.

saimena

pre 14 godina

"na kupovinu terenca su se odlučili, kako kažu, zbog konfiguracije terena Eparhije". Znaci da bi asfaltirani putevi u Eparhiji vec bili problematicni, i ugrozavali bi eparhijskim sluzbenicima lep zivot na ovome svetu.

Vernik-posetilac Zemlje

pre 14 godina

Kao verniku namece mi se jedno pitanje: Kako Bog milenijima uspeva da hodajuci peske stigne svuda. Pa i sam Hristos je imao samo jednog magarcica, (do)nosio je cistotu, blagost, ljubav, i bio u misiji jedne velike i svetle vere. Danas ne pomaze ni stotine KS ugradjenih u dzipove?

krle

pre 14 godina

Na ovu bedu i krizu moralni i duhovni stozeri nacije se bahato razbacuju. Trebalo je da kupe Lada Nivu, koja je vise u skladu sa pro ruskom orjentacijom koju propagiraju nego americki Jeep.

NS

pre 14 godina

Pa lepo bogami, bitno da oni skupljaju priloge, jer su humani.
Ma manite me tih crkvi, to i politika je veoma unosan biznis (naravno ima izuzetaka)

Josip Vasilj

pre 14 godina

Izgleda da ni vladika Pahomije ne vjeruje u svog nebeskog šefa, koji je jednom davno navodno rekao: "Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."

Верник

pre 14 godina

Псалам 20:7-8 "Једни се хвале колима, други коњима, а ми именом Господа Бога свог. Они посрћу и падају, а ми стојимо и не колебамо се!"

Marmun

pre 14 godina

a svi ostali će da daju dobrovoljni prilog za izgradnju i očuvanje naših svetinja...znaš kad, nikad više! u toj crkvi su se namnozili takvi likovi, da bi ti skinuli i kožu sa leđa...zato ih nikada i nisam gledao kao sastavni deo crkve, NITI ĆU!

Аууу

pre 14 godina

Криза и у цркви! Узели кредит наши духовни пастири да би купили џип! Сигурно је овај Савет расправљао и о рационализацији у Епархији, смањењу броја свештеника. Мука их притисла, а џипом само могу да обилазе терен!

sekularnost

pre 14 godina

Vest je s jedne strane nebitna i podseca na nesto sto bi Kurir objavio. I onako taj auto placaju vernici SPC, u kojoj clanstvo nije obavezno - dok ima ovaca...

S druge strane, ta ista SPC se mesa u raznorazne drzavne poslove pa bi mozda valjalo pokazati narodu kakvim se interesima crkva vodi.

ima se moze se...

pre 14 godina

"Vozilo je nabavljeno za vreme održavanja Sajma automobila u Beogradu uz popust od pet odsto." ipak je covek gledao da ustedi hehe... sreca pa nemaju heliodrom...

zarko

pre 14 godina

Zanima me kako/cime eparhija garantuje banci da ce vratuti kredit?? Da mozda ne zalozi neku crkvu ili sta??
Zamislite da banka dodje u situaciju da crkvi pleni zalozenu imovinu radi nevracanja kredita?? Ko bi to otkupio tj kom bi banka to prodala da se namiri?
Ispao ni politicki problem, napad na pravoslavlje..

rebbit

pre 14 godina

Pahomije u dzipu, papa u popmobilu, dalai lama u mercedesu, a ja u oronulom golfu bez klime. Ocigledno da se nisam dovoljno trudio da se duhovno obogatim. Bas sam materijalista.

Petar

pre 14 godina

Срећа је што имам правог свештеника, који ми религију приближава на прави, људски начин, иначе поред оваквих, заборавио бих Бога.

partibrejker

pre 14 godina

'Oće presvetli gospodin, onako - tim džipom obilazeći eparhiju, da naiđe i kod mene da pokupi prilog?

Neka naiđe, em je lep teren, em će ga pastva dočekati raširenih ruku.
Dapače, mislim da jedva čeka...Brisači, felne i slično mora da dobro koštaju, makar i druga ruka...

Ili Gospodin ima obezbeđenje?

Marijana

pre 14 godina

Verujem u Boga. Zadojena sam time od rodjenja. I nacuena da se toga nikada ne stidim, ni pred komunistima, ni pred socijalistima i ni pred urbanima. Bila sam privrzena crkvi, ostalo mi od detinjstva. Ovo, kao i sve ostale stvari proteklih godina, dozivljavam kao licnu uvredu i potvrdu da moja vera i SPC nemaju vise nista jedno sa drugim. Bruka i sramota.
Pozdrav

Aна А

pre 14 godina

Купујте домаће - купујте Српско.

Шоферска је туга преголема XD

Кад црква буде плаћала порез и кад се церемоније које су у њеној надлежности буду обављале бесплатно можемо да говоримо о новцу који се од верника скупља на добровољној бази...овако ово је харач.

Покушајте да се венчате, крстите дете или сахраните покојника а да вам неко не тутне под нос тарифу која варира од места до места и не опљачка вас а да ви при томе неможете ништа конкретно да урадите.

Зато сви имамо пуно право да питамо одкуд паре и где те паре одлазе...Приче о одлaску у пакао више не пале - ипак је ово 21. век.

prosvetar bez dzipa

pre 14 godina

Braco Srbi, ovo je hitna stvar! Mi smo oduvek prednjacili u svojoj veri i odanosti crkvi (za boga - ne znam, ateista sam). Nema dalje cekanja, danas je nedelja, `ajd svi u crkvu da date dobrovoljni prilog da se nekako otplati ta rata za kredit. Steta je sto oni koji najvise daju crkvi nemaju internet (niti ce ga imati u skorije vreme. kako zbog cega? pa nemaju para da kupe kompjuter) pa ti isti ne mogu da procitaju ovaj moj apel da je crkvi dogorelo i da svi moraju slozno da pripomognu (dajte koliko imate, oni ne traze vise).
Znate sta mislim? Kad je meni koja ne daje novac crkvi ova vest izazvala napad besa, pitam se da li oni koji daju imaju isti osecaj?