Petak, 28.08.2009.

09:26

Dogovor o deficitu sa MMF-om

Vlada Srbije blizu dogovora sa MMF. Dogovoreno da se se ne povećava PDV, ne smanjuju penzije i plate u javnom sektoru, potvrdili ministri.

Izvor: B92

Dogovor o deficitu sa MMF-om IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Soko

pre 14 godina

Sve ovo liči na veliku farsu! Ovi iz MMF-a dođu, tu se danima sastanči, daju se neke nemušte informacije, i na kraju naši kažu ŠTA NEĆE URADITI (neće dizati poreze) i to je kao dogovor sa MMF-om?! A nigde se ne kaže ŠTA SE HOĆE URADITI, tj. kako misle da smanje deficit - priča o smanjenju administracije ne drži vodu, jer sve i da se to uradi najbolje što može, efekti bi bili vidljivi tek za godinu-dve.
Utisak je da je MMF-u svejedno koja se priča vrti, svakako bi nam pozajmio novce jer ipak su oni bankari i žive od kamate.

Dejan

pre 14 godina

Ovo je u smislu nije sija nego je vrat. Nece biti smanjenja plata, ali ce biti otkaza. Pitanje je samo jel' bolje smanjiti plate pa da ih svi primaju ili je bolje isplatiti otpremnime, 'placati' za nezaposlene i onda ih opet nakon 2 godine ubaciti u javni sektor, nakon sto prodje ovaj stendbaj s MMFom... Nesto mi govori da je prva metoda daleko bolja.

uvek su drugi krivi

pre 14 godina

Mene bas zanima: iz cega se finansira/ce se finansirati: zdravstvo, skolstvo, policija, vojska, i sve ostalo sto se ne bazira na proizvodnji tj. sto je budzetska stavka?
Lepo, placa se pdv, akcize na ovo i ono. Mislite da je to dovoljno?
Vecina bi da radi u "sigurnim" firmama, da ne menjaju posao od dana zaposlenja pa do penzionisanja i da sve bude garantovano. Toga nema nigde osim sto je bilo u SFRJ.
Ko placa porez u Srbiji i na sta? Placaju jedino poslodavci na zarade i neki mali porez se placa na imovinu.
Cene stanova su kao u najskupljim evropskim gradovima (u kojima stanodavci placaju porez na izdavanje stanova) a gradjani placaju porez na svaki zaradjeni euro ili drugu valutu (plus ono sto poslodavac placa na plate i za penzije i plus pdv-a).
Kad sednete i razmislite pa kad se raspitate kako finansijski sistem funkcionise u zemljama van Balkana mozda ce vam biti jasnije.
Ocigledno da je zaboravljeno: nema vise ni komunizma ni socijalizma. Zivi se u kapitalizmu.
Da se razumemo: ne podrzavam ovo sto Vlada radi ali iz necega se mora finansirati ta silna potrosnja sa malo proizvodnje i trgovinom baziranom na uvozu i monopolu.
Potom, vlade su rasprodale sto su rasprodale i od toga se do sada zivelo. Kad vise ne bude nicega za prodaju onda ostaje bankrot. Nazalost.
Potrebna je sveobuhvatna reforma celog sistema kako bi isti funkcionisalo a ne ovako na parce a reforme su veoma bolni rezovi.
Vrlo zacudjujuci su komentari na racun MMF. Ukoliko ne dobijemo kredite od njih moramo od nekog drugog. Ili?
Ne valja MMF, ne valja Kina, ne valja Rusija i nista ne valja. Samo kritike. Ima li neko neki konstruktivni predlog?
I, naravno da administraciju treba smanjiti, od one drzavne pa do opstinske. Ali, ali, ko ce to otpustiti: partijskog kolegu, rodjaka, komsiju, onog ko mu je nesto ucinio i ostale u lancu korupcije?

Amos

pre 14 godina

Kakve su likcine ovi iz MMFa! Samo su rekli - 'ma bas nas briga, ako uzmete od nas vrlo povoljnu pozajmicu da bi pokrili deficit, sve ostalo ostavite kako hocete'.
Vec ce to neko vratiti... neki novi klinci.

vajsberg

pre 14 godina

Ovi naši likovi ne bi bili dostojni situacije u kojoj se nalaze ni da su plemenski savet Grenlanda pre 1000 godina. Istrebili bi sve što plovi, trči i leti, a potom bi tražili od Vikinga da im "završe varijantu da zatvore kombinaciju"...
Ili, naprosto, Prvo pravilo srpske politike:
Slon u porcelanskoj radnji se snalazi uspešnije nego kradljivci peradi u istorijskom trenutku.

Jegulja

pre 14 godina

zar neko uopste sumnja da ce dogovor biti postignut? u interesu MMF-a je da svaku drzavu zaduzi do odredjene mere i to upravo zato da bi mogao da odredjuje nacin na koje ce jedna drzava odnosno drustvo funkcionisati. mi taj limit jos nismo dostigli. najgore je sto se radi o parama koje realno ne postoje ali to je vec druga prica...

s'one strane duge

pre 14 godina

Treba zamoliti MMF da u skolu kao obaveznu lektiru uvede "Confessions of an Economic Hit Man " cisto da nam buduce generacije znaju ko ih je i kako prodao i zasto su postali robovi a bake su im pricale da robovlasnicko drustvo vise ne postoji.
BTW da li neko zna kakva je to organizacija MMF? Je li to nesto kao UN ili neka privatna firma? Ko je vlasnik? Ko daje te pare? Sta traze za uzvrat? Kakve su im veze sa US Federal reserve? itd...itd...

znam za jadac

pre 14 godina

A sto je zajam u dolarima kad mi ovde preferiramo evro? Verovatno zato da bi kao i sa petro dolarima malo poradili na oporavku americkog finansijskog sektora.
A onih 4.5% ce da se pokrije kroz kurs sto ce reci evro ide na 100 dinara.

Uprava za budžet

pre 14 godina

ovo su samo neke od egzotičnih stavki u budžetu na koje odlaze milioni:

usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, dotacije nevladinim organizacijama, uprava za zaštitu bilja, ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu, fond za razvoj turizma, razvoj zajednice, ministarstvo zaštite životne sredine, agencija za zaštitu životne sredine, fond za zaštitu životne sredine, ministarstvo omladine i sporta, budžetski fond za finansiranje sporta, antidoping agencija republike srbije, ministarstvo za kosovo i metohiju, fond za kosovo i metohiju, republički zavod za razvoj, republički zavod za informatiku i internet, agencija za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, geomagnetski zavod, komisija za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava
agencija za rudarstvo, agencija za reciklažu, agencija za energetsku efikasnost, direkcija za restituciju, direkcija za železnicu, republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, uređenje sistema i nadzor u oblasti trgovine i usluga, podsticanje i podrška u oblasti trgovine i usluga, osiguranje stabilnosti tržišta, obezbeđenje funkcionalnog jedinstva između strateških i stabilizacionih robnih rezervi, dovođenje skladišnih kapaciteta republičke direkcije za robne rezerve na optimalan nivo, podsticanje aktivnosti na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi, unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva

nabavkom male vrednosti, u smislu zakona o javnim nabavkama, smatra se nabavka čija je procenjena vrednost od 270.000 dinara do 2.700.000 dinara. (tj. ne treba tender)

mmisa

pre 14 godina

Idemo tacno tamo gde treba. Posto smo dokazali i dokazujemo da ne umemo da vodimo drzavu, drugi ce da nas nauce. Svi su shvatili da bilo kakva politika prema ovoj drzavi daje totalno iracionalne rezultate pa lepo presli na delovanje ekonomskim merama. Sta su mere u ovom sporazumu nego upravljenje drzavom od strane MMF-a. Sto budemo siromasniji to ce uslovi za ekonomsku pomoc biti rigorozniji sve dok valast na kraju ne bude puki izvrsilac naloga onoga ko daje novac. Postepeno ali sve brze prodajemo drzavu za ekonomsku pomoc.

Igor

pre 14 godina

Bolje da nam drzava bankrotira nego da sa MMF-om pravimo dil.
A bankrota ne bi bilo kada bi vlada napravila secu u drzavnoj birokratiji. Svi pricaju bila bi socijalna nepravda. Pa braco nepravda je sto ste ih uopste zaposlili da nista ne rade prema tome svako neka placa cenu svojih postupaka. Oni su svesni toga da nece nista raditi i prihvatili ta redna mesta. Takvi ljudi i treba da budu socijalni slucaj ili javni radovi pa eto radne snage u izobilju.

Munze Konza

pre 14 godina

Naravno, mi treba da "racionalizujemo" broj lekara i profesora, ne bi li za svako malo trčali u vaše privatne bolnice i na univerzitete, ko ima pare. Ko nema, neka crkne.

Dok su bili samo državni fakulteti, i mogli smo da vam pariramo, sad sa ovim giga mega turbo trendovima, ne možemo ni granicu da pređemo. Masovna proizvodnja bolida sa sedmim stepenom stručne spreme. Nisam video da Bolonjska deklaracija važi na Oksfordu ili Jejlu, to je izgleda napravljeno specijalno za nas.

Što se tiče lečenja, čini mi se da je akcenat stavljen na procedure, smanjenje troškova i ljudska prava pacijenata, a ne na samo lečenje.

U prevodu, sirotinja će da se leči koprivom i maslačkom, a deca će da im završavaju za šlosere - i još naša Vlada, sa predznakom "socijalno odgovorna", to potpisuje. Kuku nama....

gradjanin

pre 14 godina

Vrlo sam zahvalan na postojanju MMF-a. Kamo srece da dolaze cesce i sredjuju prilike ovde kao sada. Malo da se stane na put nasem javasluku.

demokratija smrdi

pre 14 godina

Obrazovanje i zdravstvo su temelji jednog društva, možda i jedini dobar razlog za postojanje države uopšte. U Srbiji je i zdravstvo i obrazovanje već u katastrofalnom stanju, nema tu prostora za racionalizaciju bez teških dugoročnih posledica

Ivan

pre 14 godina

Zaista je nejasno sta je to novo dogovoreno.Smanjenje sredstava za zarade,a povecanje za kapitalna i infrastrukturna ulaganja je bezbroj puta ponovljeno u poslednjih nekoliko godina.Uzmite i pogledajte Memorandume o budzetu,ekonomskoj i fiskalnoj politici.Ali ovo je samo prica za javnost.
Sustina deficita jeste u tome sto on nije finansijska kategorija nego vladajuci model ponasanja.Budzet je politicki akt koji sluzi za realizaciju predizbornih obecanja.Budzet je izvor moci politickih elita .Pa zar nam o tome na izvestan nacin ne govori i pozicija aktuelnog ministra finansija.Pripada strucnim krugovima,ali sa relativno malom politickom tezinom.Pa zato kada donosi budzet stidljivo izjavljuje da ona samo, u osnovi, taj akt i predlaze kao zbirni izraz partijskih zahteva clanica koalicionog sporazuma.
Zato ne verujem ni u kakve sporazume,jer oni koji deficite sistemski produkuju ne mogu deficit otkloniti.
Cemu ova politika nekontrolisanog zaduzivanja.Dug je anticipirani porez,teret buducih generacija.O tom niko ne misli.Ovo je samo jedna kupovina vremena i pokusaj odlaganja kraja koji je neminovan.Ja i sada verujem da ako ovako nastavimo ovde mora proraditi stamparija-na Topcideru.

Max

pre 14 godina

Jeste MMF najlošija opcija od svih, ali obizorm da još uvek sve radimo pod parolom "Srbija se saginjati neće", nisakim drugim i ne možemo da pravimo aranžmane.
I Slovenija, i Poljska, i Singapur i mnogi drugi su se u jednom momentu "sagnuli" malko otrpeli ponešto i uspeli preko drugih ivestitora da dobiju novac.
A mi??? Ratovaćemo protiv celog sveta i ekonomski ako treba za sulude ideale i u zaštiti "domaćeg" tržišta na kome samo "domaći" opstaju ali sa enormnim zaradama.
Dokle god trpimo i branimo domaće monopoliste koji neće stranu kokurenciju (IKEA, najsvežiji primer) a oni (monopolisti) nam vraćaju to sa "divnim" cenama/maržama dotle MORAMO da se zadužujemo najskuplje kod MMF-a i pare presipamo u monopole.
A, naravno, naša deca i unuci će to vraćati....

Jelena

pre 14 godina

Zasto se samo spominju prosveta i zdravstvo? A Srbija nepismena i redovi po Domovima zdravlja predugacki, na skener se ceka mesecima! Zasto ne smanjenje zaposlenih po opstinama, ministarstvima, u policiji, vojsci, raznim beskorisnim drzavnim sluzbama i agencijama? Ooooo Srbijo medju sljivama!

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Ко са ММФ-ом тикве сади, о главу му се обију". Докле смо дошли, да нам ММФ одређује колико ћемо имати лекара или професора. Страшно! Све државе које су одбиле сарадњу са ММФ-ом у прошлости су профитирале-Словенија, Сингапур, Пољска... А ко је прихватао "рецепт" ММФ за излазак из кризе убрзо би крахирао-Аргентина, Русија крајем 90-их... Тако да, црно нам се пише. Кад ММФ има тако добре стручњаке, што не помажу нпр. Немачкој у савладавању рецесије?

ciri bu, ciri ba

pre 14 godina

Moze li neko da mi objasni kako ce na kraju da STVORE taj manjak od 4,5% GDP???? Kada nista od reformi i rezova nije potrebno.. MMF je definitvno organizacija za pranje prljavih para zapadnih zemalja, uz navodno postovanje njihovih ekonomskih nacela. Uvale ti CRNU pozajmicu, koja kad se vraca postane "BELA" tj oprana.

Srki

pre 14 godina

Stanovništvo sve bolesnije, đaci sve slabiji,a stručnjaci iz MMF-a preporučili baš tu seču.
Uostalom, briga njih i za jedno i za drugo.

Srki

pre 14 godina

Stanovništvo sve bolesnije, đaci sve slabiji,a stručnjaci iz MMF-a preporučili baš tu seču.
Uostalom, briga njih i za jedno i za drugo.

Jelena

pre 14 godina

Zasto se samo spominju prosveta i zdravstvo? A Srbija nepismena i redovi po Domovima zdravlja predugacki, na skener se ceka mesecima! Zasto ne smanjenje zaposlenih po opstinama, ministarstvima, u policiji, vojsci, raznim beskorisnim drzavnim sluzbama i agencijama? Ooooo Srbijo medju sljivama!

Munze Konza

pre 14 godina

Naravno, mi treba da "racionalizujemo" broj lekara i profesora, ne bi li za svako malo trčali u vaše privatne bolnice i na univerzitete, ko ima pare. Ko nema, neka crkne.

Dok su bili samo državni fakulteti, i mogli smo da vam pariramo, sad sa ovim giga mega turbo trendovima, ne možemo ni granicu da pređemo. Masovna proizvodnja bolida sa sedmim stepenom stručne spreme. Nisam video da Bolonjska deklaracija važi na Oksfordu ili Jejlu, to je izgleda napravljeno specijalno za nas.

Što se tiče lečenja, čini mi se da je akcenat stavljen na procedure, smanjenje troškova i ljudska prava pacijenata, a ne na samo lečenje.

U prevodu, sirotinja će da se leči koprivom i maslačkom, a deca će da im završavaju za šlosere - i još naša Vlada, sa predznakom "socijalno odgovorna", to potpisuje. Kuku nama....

s'one strane duge

pre 14 godina

Treba zamoliti MMF da u skolu kao obaveznu lektiru uvede "Confessions of an Economic Hit Man " cisto da nam buduce generacije znaju ko ih je i kako prodao i zasto su postali robovi a bake su im pricale da robovlasnicko drustvo vise ne postoji.
BTW da li neko zna kakva je to organizacija MMF? Je li to nesto kao UN ili neka privatna firma? Ko je vlasnik? Ko daje te pare? Sta traze za uzvrat? Kakve su im veze sa US Federal reserve? itd...itd...

Max

pre 14 godina

Jeste MMF najlošija opcija od svih, ali obizorm da još uvek sve radimo pod parolom "Srbija se saginjati neće", nisakim drugim i ne možemo da pravimo aranžmane.
I Slovenija, i Poljska, i Singapur i mnogi drugi su se u jednom momentu "sagnuli" malko otrpeli ponešto i uspeli preko drugih ivestitora da dobiju novac.
A mi??? Ratovaćemo protiv celog sveta i ekonomski ako treba za sulude ideale i u zaštiti "domaćeg" tržišta na kome samo "domaći" opstaju ali sa enormnim zaradama.
Dokle god trpimo i branimo domaće monopoliste koji neće stranu kokurenciju (IKEA, najsvežiji primer) a oni (monopolisti) nam vraćaju to sa "divnim" cenama/maržama dotle MORAMO da se zadužujemo najskuplje kod MMF-a i pare presipamo u monopole.
A, naravno, naša deca i unuci će to vraćati....

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Ко са ММФ-ом тикве сади, о главу му се обију". Докле смо дошли, да нам ММФ одређује колико ћемо имати лекара или професора. Страшно! Све државе које су одбиле сарадњу са ММФ-ом у прошлости су профитирале-Словенија, Сингапур, Пољска... А ко је прихватао "рецепт" ММФ за излазак из кризе убрзо би крахирао-Аргентина, Русија крајем 90-их... Тако да, црно нам се пише. Кад ММФ има тако добре стручњаке, што не помажу нпр. Немачкој у савладавању рецесије?

mmisa

pre 14 godina

Idemo tacno tamo gde treba. Posto smo dokazali i dokazujemo da ne umemo da vodimo drzavu, drugi ce da nas nauce. Svi su shvatili da bilo kakva politika prema ovoj drzavi daje totalno iracionalne rezultate pa lepo presli na delovanje ekonomskim merama. Sta su mere u ovom sporazumu nego upravljenje drzavom od strane MMF-a. Sto budemo siromasniji to ce uslovi za ekonomsku pomoc biti rigorozniji sve dok valast na kraju ne bude puki izvrsilac naloga onoga ko daje novac. Postepeno ali sve brze prodajemo drzavu za ekonomsku pomoc.

Uprava za budžet

pre 14 godina

ovo su samo neke od egzotičnih stavki u budžetu na koje odlaze milioni:

usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, dotacije nevladinim organizacijama, uprava za zaštitu bilja, ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu, fond za razvoj turizma, razvoj zajednice, ministarstvo zaštite životne sredine, agencija za zaštitu životne sredine, fond za zaštitu životne sredine, ministarstvo omladine i sporta, budžetski fond za finansiranje sporta, antidoping agencija republike srbije, ministarstvo za kosovo i metohiju, fond za kosovo i metohiju, republički zavod za razvoj, republički zavod za informatiku i internet, agencija za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, geomagnetski zavod, komisija za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava
agencija za rudarstvo, agencija za reciklažu, agencija za energetsku efikasnost, direkcija za restituciju, direkcija za železnicu, republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, uređenje sistema i nadzor u oblasti trgovine i usluga, podsticanje i podrška u oblasti trgovine i usluga, osiguranje stabilnosti tržišta, obezbeđenje funkcionalnog jedinstva između strateških i stabilizacionih robnih rezervi, dovođenje skladišnih kapaciteta republičke direkcije za robne rezerve na optimalan nivo, podsticanje aktivnosti na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi, unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva

nabavkom male vrednosti, u smislu zakona o javnim nabavkama, smatra se nabavka čija je procenjena vrednost od 270.000 dinara do 2.700.000 dinara. (tj. ne treba tender)

demokratija smrdi

pre 14 godina

Obrazovanje i zdravstvo su temelji jednog društva, možda i jedini dobar razlog za postojanje države uopšte. U Srbiji je i zdravstvo i obrazovanje već u katastrofalnom stanju, nema tu prostora za racionalizaciju bez teških dugoročnih posledica

Ivan

pre 14 godina

Zaista je nejasno sta je to novo dogovoreno.Smanjenje sredstava za zarade,a povecanje za kapitalna i infrastrukturna ulaganja je bezbroj puta ponovljeno u poslednjih nekoliko godina.Uzmite i pogledajte Memorandume o budzetu,ekonomskoj i fiskalnoj politici.Ali ovo je samo prica za javnost.
Sustina deficita jeste u tome sto on nije finansijska kategorija nego vladajuci model ponasanja.Budzet je politicki akt koji sluzi za realizaciju predizbornih obecanja.Budzet je izvor moci politickih elita .Pa zar nam o tome na izvestan nacin ne govori i pozicija aktuelnog ministra finansija.Pripada strucnim krugovima,ali sa relativno malom politickom tezinom.Pa zato kada donosi budzet stidljivo izjavljuje da ona samo, u osnovi, taj akt i predlaze kao zbirni izraz partijskih zahteva clanica koalicionog sporazuma.
Zato ne verujem ni u kakve sporazume,jer oni koji deficite sistemski produkuju ne mogu deficit otkloniti.
Cemu ova politika nekontrolisanog zaduzivanja.Dug je anticipirani porez,teret buducih generacija.O tom niko ne misli.Ovo je samo jedna kupovina vremena i pokusaj odlaganja kraja koji je neminovan.Ja i sada verujem da ako ovako nastavimo ovde mora proraditi stamparija-na Topcideru.

Jegulja

pre 14 godina

zar neko uopste sumnja da ce dogovor biti postignut? u interesu MMF-a je da svaku drzavu zaduzi do odredjene mere i to upravo zato da bi mogao da odredjuje nacin na koje ce jedna drzava odnosno drustvo funkcionisati. mi taj limit jos nismo dostigli. najgore je sto se radi o parama koje realno ne postoje ali to je vec druga prica...

Igor

pre 14 godina

Bolje da nam drzava bankrotira nego da sa MMF-om pravimo dil.
A bankrota ne bi bilo kada bi vlada napravila secu u drzavnoj birokratiji. Svi pricaju bila bi socijalna nepravda. Pa braco nepravda je sto ste ih uopste zaposlili da nista ne rade prema tome svako neka placa cenu svojih postupaka. Oni su svesni toga da nece nista raditi i prihvatili ta redna mesta. Takvi ljudi i treba da budu socijalni slucaj ili javni radovi pa eto radne snage u izobilju.

Amos

pre 14 godina

Kakve su likcine ovi iz MMFa! Samo su rekli - 'ma bas nas briga, ako uzmete od nas vrlo povoljnu pozajmicu da bi pokrili deficit, sve ostalo ostavite kako hocete'.
Vec ce to neko vratiti... neki novi klinci.

uvek su drugi krivi

pre 14 godina

Mene bas zanima: iz cega se finansira/ce se finansirati: zdravstvo, skolstvo, policija, vojska, i sve ostalo sto se ne bazira na proizvodnji tj. sto je budzetska stavka?
Lepo, placa se pdv, akcize na ovo i ono. Mislite da je to dovoljno?
Vecina bi da radi u "sigurnim" firmama, da ne menjaju posao od dana zaposlenja pa do penzionisanja i da sve bude garantovano. Toga nema nigde osim sto je bilo u SFRJ.
Ko placa porez u Srbiji i na sta? Placaju jedino poslodavci na zarade i neki mali porez se placa na imovinu.
Cene stanova su kao u najskupljim evropskim gradovima (u kojima stanodavci placaju porez na izdavanje stanova) a gradjani placaju porez na svaki zaradjeni euro ili drugu valutu (plus ono sto poslodavac placa na plate i za penzije i plus pdv-a).
Kad sednete i razmislite pa kad se raspitate kako finansijski sistem funkcionise u zemljama van Balkana mozda ce vam biti jasnije.
Ocigledno da je zaboravljeno: nema vise ni komunizma ni socijalizma. Zivi se u kapitalizmu.
Da se razumemo: ne podrzavam ovo sto Vlada radi ali iz necega se mora finansirati ta silna potrosnja sa malo proizvodnje i trgovinom baziranom na uvozu i monopolu.
Potom, vlade su rasprodale sto su rasprodale i od toga se do sada zivelo. Kad vise ne bude nicega za prodaju onda ostaje bankrot. Nazalost.
Potrebna je sveobuhvatna reforma celog sistema kako bi isti funkcionisalo a ne ovako na parce a reforme su veoma bolni rezovi.
Vrlo zacudjujuci su komentari na racun MMF. Ukoliko ne dobijemo kredite od njih moramo od nekog drugog. Ili?
Ne valja MMF, ne valja Kina, ne valja Rusija i nista ne valja. Samo kritike. Ima li neko neki konstruktivni predlog?
I, naravno da administraciju treba smanjiti, od one drzavne pa do opstinske. Ali, ali, ko ce to otpustiti: partijskog kolegu, rodjaka, komsiju, onog ko mu je nesto ucinio i ostale u lancu korupcije?

vajsberg

pre 14 godina

Ovi naši likovi ne bi bili dostojni situacije u kojoj se nalaze ni da su plemenski savet Grenlanda pre 1000 godina. Istrebili bi sve što plovi, trči i leti, a potom bi tražili od Vikinga da im "završe varijantu da zatvore kombinaciju"...
Ili, naprosto, Prvo pravilo srpske politike:
Slon u porcelanskoj radnji se snalazi uspešnije nego kradljivci peradi u istorijskom trenutku.

ciri bu, ciri ba

pre 14 godina

Moze li neko da mi objasni kako ce na kraju da STVORE taj manjak od 4,5% GDP???? Kada nista od reformi i rezova nije potrebno.. MMF je definitvno organizacija za pranje prljavih para zapadnih zemalja, uz navodno postovanje njihovih ekonomskih nacela. Uvale ti CRNU pozajmicu, koja kad se vraca postane "BELA" tj oprana.

gradjanin

pre 14 godina

Vrlo sam zahvalan na postojanju MMF-a. Kamo srece da dolaze cesce i sredjuju prilike ovde kao sada. Malo da se stane na put nasem javasluku.

znam za jadac

pre 14 godina

A sto je zajam u dolarima kad mi ovde preferiramo evro? Verovatno zato da bi kao i sa petro dolarima malo poradili na oporavku americkog finansijskog sektora.
A onih 4.5% ce da se pokrije kroz kurs sto ce reci evro ide na 100 dinara.

Soko

pre 14 godina

Sve ovo liči na veliku farsu! Ovi iz MMF-a dođu, tu se danima sastanči, daju se neke nemušte informacije, i na kraju naši kažu ŠTA NEĆE URADITI (neće dizati poreze) i to je kao dogovor sa MMF-om?! A nigde se ne kaže ŠTA SE HOĆE URADITI, tj. kako misle da smanje deficit - priča o smanjenju administracije ne drži vodu, jer sve i da se to uradi najbolje što može, efekti bi bili vidljivi tek za godinu-dve.
Utisak je da je MMF-u svejedno koja se priča vrti, svakako bi nam pozajmio novce jer ipak su oni bankari i žive od kamate.

Dejan

pre 14 godina

Ovo je u smislu nije sija nego je vrat. Nece biti smanjenja plata, ali ce biti otkaza. Pitanje je samo jel' bolje smanjiti plate pa da ih svi primaju ili je bolje isplatiti otpremnime, 'placati' za nezaposlene i onda ih opet nakon 2 godine ubaciti u javni sektor, nakon sto prodje ovaj stendbaj s MMFom... Nesto mi govori da je prva metoda daleko bolja.

gradjanin

pre 14 godina

Vrlo sam zahvalan na postojanju MMF-a. Kamo srece da dolaze cesce i sredjuju prilike ovde kao sada. Malo da se stane na put nasem javasluku.

Srki

pre 14 godina

Stanovništvo sve bolesnije, đaci sve slabiji,a stručnjaci iz MMF-a preporučili baš tu seču.
Uostalom, briga njih i za jedno i za drugo.

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Ко са ММФ-ом тикве сади, о главу му се обију". Докле смо дошли, да нам ММФ одређује колико ћемо имати лекара или професора. Страшно! Све државе које су одбиле сарадњу са ММФ-ом у прошлости су профитирале-Словенија, Сингапур, Пољска... А ко је прихватао "рецепт" ММФ за излазак из кризе убрзо би крахирао-Аргентина, Русија крајем 90-их... Тако да, црно нам се пише. Кад ММФ има тако добре стручњаке, што не помажу нпр. Немачкој у савладавању рецесије?

ciri bu, ciri ba

pre 14 godina

Moze li neko da mi objasni kako ce na kraju da STVORE taj manjak od 4,5% GDP???? Kada nista od reformi i rezova nije potrebno.. MMF je definitvno organizacija za pranje prljavih para zapadnih zemalja, uz navodno postovanje njihovih ekonomskih nacela. Uvale ti CRNU pozajmicu, koja kad se vraca postane "BELA" tj oprana.

Igor

pre 14 godina

Bolje da nam drzava bankrotira nego da sa MMF-om pravimo dil.
A bankrota ne bi bilo kada bi vlada napravila secu u drzavnoj birokratiji. Svi pricaju bila bi socijalna nepravda. Pa braco nepravda je sto ste ih uopste zaposlili da nista ne rade prema tome svako neka placa cenu svojih postupaka. Oni su svesni toga da nece nista raditi i prihvatili ta redna mesta. Takvi ljudi i treba da budu socijalni slucaj ili javni radovi pa eto radne snage u izobilju.

s'one strane duge

pre 14 godina

Treba zamoliti MMF da u skolu kao obaveznu lektiru uvede "Confessions of an Economic Hit Man " cisto da nam buduce generacije znaju ko ih je i kako prodao i zasto su postali robovi a bake su im pricale da robovlasnicko drustvo vise ne postoji.
BTW da li neko zna kakva je to organizacija MMF? Je li to nesto kao UN ili neka privatna firma? Ko je vlasnik? Ko daje te pare? Sta traze za uzvrat? Kakve su im veze sa US Federal reserve? itd...itd...

demokratija smrdi

pre 14 godina

Obrazovanje i zdravstvo su temelji jednog društva, možda i jedini dobar razlog za postojanje države uopšte. U Srbiji je i zdravstvo i obrazovanje već u katastrofalnom stanju, nema tu prostora za racionalizaciju bez teških dugoročnih posledica

znam za jadac

pre 14 godina

A sto je zajam u dolarima kad mi ovde preferiramo evro? Verovatno zato da bi kao i sa petro dolarima malo poradili na oporavku americkog finansijskog sektora.
A onih 4.5% ce da se pokrije kroz kurs sto ce reci evro ide na 100 dinara.

Max

pre 14 godina

Jeste MMF najlošija opcija od svih, ali obizorm da još uvek sve radimo pod parolom "Srbija se saginjati neće", nisakim drugim i ne možemo da pravimo aranžmane.
I Slovenija, i Poljska, i Singapur i mnogi drugi su se u jednom momentu "sagnuli" malko otrpeli ponešto i uspeli preko drugih ivestitora da dobiju novac.
A mi??? Ratovaćemo protiv celog sveta i ekonomski ako treba za sulude ideale i u zaštiti "domaćeg" tržišta na kome samo "domaći" opstaju ali sa enormnim zaradama.
Dokle god trpimo i branimo domaće monopoliste koji neće stranu kokurenciju (IKEA, najsvežiji primer) a oni (monopolisti) nam vraćaju to sa "divnim" cenama/maržama dotle MORAMO da se zadužujemo najskuplje kod MMF-a i pare presipamo u monopole.
A, naravno, naša deca i unuci će to vraćati....

Jelena

pre 14 godina

Zasto se samo spominju prosveta i zdravstvo? A Srbija nepismena i redovi po Domovima zdravlja predugacki, na skener se ceka mesecima! Zasto ne smanjenje zaposlenih po opstinama, ministarstvima, u policiji, vojsci, raznim beskorisnim drzavnim sluzbama i agencijama? Ooooo Srbijo medju sljivama!

Ivan

pre 14 godina

Zaista je nejasno sta je to novo dogovoreno.Smanjenje sredstava za zarade,a povecanje za kapitalna i infrastrukturna ulaganja je bezbroj puta ponovljeno u poslednjih nekoliko godina.Uzmite i pogledajte Memorandume o budzetu,ekonomskoj i fiskalnoj politici.Ali ovo je samo prica za javnost.
Sustina deficita jeste u tome sto on nije finansijska kategorija nego vladajuci model ponasanja.Budzet je politicki akt koji sluzi za realizaciju predizbornih obecanja.Budzet je izvor moci politickih elita .Pa zar nam o tome na izvestan nacin ne govori i pozicija aktuelnog ministra finansija.Pripada strucnim krugovima,ali sa relativno malom politickom tezinom.Pa zato kada donosi budzet stidljivo izjavljuje da ona samo, u osnovi, taj akt i predlaze kao zbirni izraz partijskih zahteva clanica koalicionog sporazuma.
Zato ne verujem ni u kakve sporazume,jer oni koji deficite sistemski produkuju ne mogu deficit otkloniti.
Cemu ova politika nekontrolisanog zaduzivanja.Dug je anticipirani porez,teret buducih generacija.O tom niko ne misli.Ovo je samo jedna kupovina vremena i pokusaj odlaganja kraja koji je neminovan.Ja i sada verujem da ako ovako nastavimo ovde mora proraditi stamparija-na Topcideru.

Munze Konza

pre 14 godina

Naravno, mi treba da "racionalizujemo" broj lekara i profesora, ne bi li za svako malo trčali u vaše privatne bolnice i na univerzitete, ko ima pare. Ko nema, neka crkne.

Dok su bili samo državni fakulteti, i mogli smo da vam pariramo, sad sa ovim giga mega turbo trendovima, ne možemo ni granicu da pređemo. Masovna proizvodnja bolida sa sedmim stepenom stručne spreme. Nisam video da Bolonjska deklaracija važi na Oksfordu ili Jejlu, to je izgleda napravljeno specijalno za nas.

Što se tiče lečenja, čini mi se da je akcenat stavljen na procedure, smanjenje troškova i ljudska prava pacijenata, a ne na samo lečenje.

U prevodu, sirotinja će da se leči koprivom i maslačkom, a deca će da im završavaju za šlosere - i još naša Vlada, sa predznakom "socijalno odgovorna", to potpisuje. Kuku nama....

Jegulja

pre 14 godina

zar neko uopste sumnja da ce dogovor biti postignut? u interesu MMF-a je da svaku drzavu zaduzi do odredjene mere i to upravo zato da bi mogao da odredjuje nacin na koje ce jedna drzava odnosno drustvo funkcionisati. mi taj limit jos nismo dostigli. najgore je sto se radi o parama koje realno ne postoje ali to je vec druga prica...

uvek su drugi krivi

pre 14 godina

Mene bas zanima: iz cega se finansira/ce se finansirati: zdravstvo, skolstvo, policija, vojska, i sve ostalo sto se ne bazira na proizvodnji tj. sto je budzetska stavka?
Lepo, placa se pdv, akcize na ovo i ono. Mislite da je to dovoljno?
Vecina bi da radi u "sigurnim" firmama, da ne menjaju posao od dana zaposlenja pa do penzionisanja i da sve bude garantovano. Toga nema nigde osim sto je bilo u SFRJ.
Ko placa porez u Srbiji i na sta? Placaju jedino poslodavci na zarade i neki mali porez se placa na imovinu.
Cene stanova su kao u najskupljim evropskim gradovima (u kojima stanodavci placaju porez na izdavanje stanova) a gradjani placaju porez na svaki zaradjeni euro ili drugu valutu (plus ono sto poslodavac placa na plate i za penzije i plus pdv-a).
Kad sednete i razmislite pa kad se raspitate kako finansijski sistem funkcionise u zemljama van Balkana mozda ce vam biti jasnije.
Ocigledno da je zaboravljeno: nema vise ni komunizma ni socijalizma. Zivi se u kapitalizmu.
Da se razumemo: ne podrzavam ovo sto Vlada radi ali iz necega se mora finansirati ta silna potrosnja sa malo proizvodnje i trgovinom baziranom na uvozu i monopolu.
Potom, vlade su rasprodale sto su rasprodale i od toga se do sada zivelo. Kad vise ne bude nicega za prodaju onda ostaje bankrot. Nazalost.
Potrebna je sveobuhvatna reforma celog sistema kako bi isti funkcionisalo a ne ovako na parce a reforme su veoma bolni rezovi.
Vrlo zacudjujuci su komentari na racun MMF. Ukoliko ne dobijemo kredite od njih moramo od nekog drugog. Ili?
Ne valja MMF, ne valja Kina, ne valja Rusija i nista ne valja. Samo kritike. Ima li neko neki konstruktivni predlog?
I, naravno da administraciju treba smanjiti, od one drzavne pa do opstinske. Ali, ali, ko ce to otpustiti: partijskog kolegu, rodjaka, komsiju, onog ko mu je nesto ucinio i ostale u lancu korupcije?

Uprava za budžet

pre 14 godina

ovo su samo neke od egzotičnih stavki u budžetu na koje odlaze milioni:

usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, dotacije nevladinim organizacijama, uprava za zaštitu bilja, ekonomski poslovi neklasifikovani na drugom mestu, fond za razvoj turizma, razvoj zajednice, ministarstvo zaštite životne sredine, agencija za zaštitu životne sredine, fond za zaštitu životne sredine, ministarstvo omladine i sporta, budžetski fond za finansiranje sporta, antidoping agencija republike srbije, ministarstvo za kosovo i metohiju, fond za kosovo i metohiju, republički zavod za razvoj, republički zavod za informatiku i internet, agencija za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, geomagnetski zavod, komisija za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava
agencija za rudarstvo, agencija za reciklažu, agencija za energetsku efikasnost, direkcija za restituciju, direkcija za železnicu, republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, uređenje sistema i nadzor u oblasti trgovine i usluga, podsticanje i podrška u oblasti trgovine i usluga, osiguranje stabilnosti tržišta, obezbeđenje funkcionalnog jedinstva između strateških i stabilizacionih robnih rezervi, dovođenje skladišnih kapaciteta republičke direkcije za robne rezerve na optimalan nivo, podsticanje aktivnosti na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi, unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva

nabavkom male vrednosti, u smislu zakona o javnim nabavkama, smatra se nabavka čija je procenjena vrednost od 270.000 dinara do 2.700.000 dinara. (tj. ne treba tender)

Amos

pre 14 godina

Kakve su likcine ovi iz MMFa! Samo su rekli - 'ma bas nas briga, ako uzmete od nas vrlo povoljnu pozajmicu da bi pokrili deficit, sve ostalo ostavite kako hocete'.
Vec ce to neko vratiti... neki novi klinci.

mmisa

pre 14 godina

Idemo tacno tamo gde treba. Posto smo dokazali i dokazujemo da ne umemo da vodimo drzavu, drugi ce da nas nauce. Svi su shvatili da bilo kakva politika prema ovoj drzavi daje totalno iracionalne rezultate pa lepo presli na delovanje ekonomskim merama. Sta su mere u ovom sporazumu nego upravljenje drzavom od strane MMF-a. Sto budemo siromasniji to ce uslovi za ekonomsku pomoc biti rigorozniji sve dok valast na kraju ne bude puki izvrsilac naloga onoga ko daje novac. Postepeno ali sve brze prodajemo drzavu za ekonomsku pomoc.

Dejan

pre 14 godina

Ovo je u smislu nije sija nego je vrat. Nece biti smanjenja plata, ali ce biti otkaza. Pitanje je samo jel' bolje smanjiti plate pa da ih svi primaju ili je bolje isplatiti otpremnime, 'placati' za nezaposlene i onda ih opet nakon 2 godine ubaciti u javni sektor, nakon sto prodje ovaj stendbaj s MMFom... Nesto mi govori da je prva metoda daleko bolja.

vajsberg

pre 14 godina

Ovi naši likovi ne bi bili dostojni situacije u kojoj se nalaze ni da su plemenski savet Grenlanda pre 1000 godina. Istrebili bi sve što plovi, trči i leti, a potom bi tražili od Vikinga da im "završe varijantu da zatvore kombinaciju"...
Ili, naprosto, Prvo pravilo srpske politike:
Slon u porcelanskoj radnji se snalazi uspešnije nego kradljivci peradi u istorijskom trenutku.

Soko

pre 14 godina

Sve ovo liči na veliku farsu! Ovi iz MMF-a dođu, tu se danima sastanči, daju se neke nemušte informacije, i na kraju naši kažu ŠTA NEĆE URADITI (neće dizati poreze) i to je kao dogovor sa MMF-om?! A nigde se ne kaže ŠTA SE HOĆE URADITI, tj. kako misle da smanje deficit - priča o smanjenju administracije ne drži vodu, jer sve i da se to uradi najbolje što može, efekti bi bili vidljivi tek za godinu-dve.
Utisak je da je MMF-u svejedno koja se priča vrti, svakako bi nam pozajmio novce jer ipak su oni bankari i žive od kamate.