Petak, 21.08.2009.

01:29

Spreman Vladin paket mera

Spreman je paket mera Vlade Srbije za saniranje posledica ekonomske krize, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: B92

Spreman Vladin paket mera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 14 godina

Vlada vesto poseze za merama koje i imaju delimicno ekonomsko opravdanje, ali su u biti populisticke i nailaze na dobar prijem u najsirim slojevima stanovnistva. Prica o birokratiji je stara koliko i birokratija.I ako sada smanjimo broj zaposlenih, opet ce biti popularna mera smanjenja broja zaposlenih u administraciji, sve dok i jedan tu bude radio.Ovo nije nikakva vladina mera, vec vecita zelja naroda. Ali sustina i jeste u tome da se gladnom narodu servira ono sto on zeljno ocekuje.
Moja namera nije da branim administraciju, ja tu radim i zaista dobro znam kakvo je stanje. Ali za mene je kljucno pitanje ko je te ljude doveo u javnu upravu. Pa zar to nisu cinili ti isti politicari koji danas salju poruku narodu kako ce da izvrse istorijske reforme. Tragedija i jeste, po mom misljenju, sto isti oni koji su sve ovo stvorili sada se pojavljuju kao spasitelji. Administracija tu sluzi samo za manipulaciju. Da li se neko pita koliko je stranackog kadra dovedeno na rukovodeca mesta, u upravne odbore i slicno samo da se ispune zahtevi koalicionih sporazuma i namire stranacki apetiti. Jer, ako nam je administracija i najgora ima nesto i gore a to je politicka elita.
Zasto se stidljivo pominje zahtev asocijacije malih i srednjih preduzeca da se siva ekonomija prevede u legalne tokove.To je ipak i suvise vruc krompir. Tajkune bolje ne dirati. Lakse skloniti neke daktilografkinje, cistacice, knjigovodje i slicno. I svi zadovoljni.I narod i elita politicka.I vuk sit i ovce na broju.

realista-demokrata

pre 14 godina

G-djo Dragutinovic,
Drago mi je da je pozicija Ministra Finansija puno dala vama po pitanju iskustva, itd. Moje pitanje je, sta ste vi dali drzavi kao Ministar Finasija????????

Picolo bambino

pre 14 godina

Mislim da u zemlji sada ne postoje politicki kapaciteti, koji bi je mogli izvuci iz teskog stanja. Besposlica koja vlada u Srbiji nije samo alarmantna, ona je simptom tog teskog ekonomsko socijalnog stanja. Besposlica je indikator i sinteza jedne serije kompleksnih uzroka, koji se direktno odrazavaju na dzep gradjana, na njihov zivot i na zadovoljstvo ljudi u zemlji. Sve ovo ima jak udar na porodice. Ova tragicna besposlica se ne reflektuje samo na ekonmski zivot, nego na etiku i moral. Trenutno kod nas izumire jedna lepa osobina coveka i svih zdravih drustava, a to je solidarnost. Ako je u ekonomskoj depresiji, Srbija ne bi smela upasti u socijalnu depresiju. Ovde mislim na solidarnost izmedju generacija. Vlada bi za sve ovo morala naci odgovor, tj. pravilan smer za buducnost. Sredstva koja Vlada uzima na sve strane, su samo zakrpe, da bi se sprecili moguci konflikti u drustvu. Ali ovo nije ni nacin ni solucija kako iz krize. Vlada mora sama pronaci taj recept i ponuditi nam ga. Ne bude li uspela, treba da se pakuju, ne samo ministarka financija, nego cela garnitura. Nada je uvek u promenama.

Dragan

pre 14 godina

Pa parama od privatizacije ste placali visak administracije i sve ste potrosili i kada nema vise sta da se prodaje naravno da je manjak. Umesto da ste od tih para pravili puteve mostove obdanista skole vi ste zaposljavali rodbinu prijatelje itd itd. E ajde sada lepo sve to otpustite a ne da namecete ionako slaboj privredi namete zarad politickih poena i da bi rodbina ostala na radnim mestima!

a zasto?

pre 14 godina

Pošto će država da "pomogne" oko povezivanja staža, zaključujem da su ponovo oni koji su redovno uplaćivali sve poreze i doprinose za radnike ispali i glupi i ludi. I naravno, njihovim novcem će se finansirati povezivanje staža.

SVD

pre 14 godina

"Istorijska reforma" bi bila jedna velika brezova metla plus zakon o lustraciji, da se počiste svi paraziti i neradnici, da se pod hitno uvedu EZ zakoni, prevedeni ili neprevedeni i napravi vlada i Parlament po meri naroda a ne po meri političkih partija. Ni u jednoj državi nema toliko parazita po glavi stanovnika kao u Srbiji, nema toliko besmislenih izjava i obećanja a nikakve akcije. Čudi me da te ljude koji sede na vlasti i u Skupštini nije sramota od nerada i života na grbači naroda.

Hulk

pre 14 godina

Kažu da skoro 10 milijardi evra se obrće na crnom tržištu? Zabrinjavajući podatak, samo što je to smešno u odnosu na to što rade Mišković i kompanija. Veruje se da onaj prethodno navedeni drži oko 70% posto tržišta u prodaji hrane? Koliko tu love leži, dragi naši političari? Kažete istorijska reforma administracije? Ma nije moguće! Komisije niču jedna za drugom, sudovi, opštine sve sam čovek sa vezom i još politički podoban i zgodan. Tadić, Nikolić, Dačić, Koštunica, Šešelj, Čeda....vidi li ko razliku? Ja ne vidim, lažem, ono što ja vidim da su na istom platnom spisku a EU je sve dalje. Istorijski, zar ne.

Dza ili bu

pre 14 godina

Ova vlada se definitivno igra vatrom, prvo su slagali MMF da ce smanjiti troskove u drzavnoj upravi i koliko se secam tu se nista revolucionarno nije desilo a sad idu korak dalje i najavljuju nekakvu istorijsku reorganizaciju - verovatno da ce i ta reorganizacija biti sprovedena od 1.1.2010 poput one u pravosudju. Izgubili su kompas, velike stvari se ne rade preko noci, ali zato svako jos vece obecanje MMF-u koje nece biti ispunjeno direktno steti nasoj zemlji. Elem, krajnje je vreme da mi njima ispostavimo racun...

Tine

pre 14 godina

Zar niste gospodo uradili reformu državne uprave? Devet godina tu upravu reformišete tako, što je kljukate novim i novim kadrovima, bolje reći zapošljavate Kurtu i Murtu, a oni kako se zna imaju na hiljade svojih bliskih i daljih rodjaka. Šta sad, hoćete da nam kažete da Vam sada smetaju!? Hm, znači loše ste se igrali i sa nama gradjanima i sa refomisanjem uprave. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Pričati o reformi uprave posle 9 godina vladanja Srbijom je kriminalno u najmanju ruku.

jako zabrinut

pre 14 godina

imali smo i previse "istorijiskih" odluka u zadnje dve decenije, dajte postedite nas malo toga i uradite nesto sto nije istorijsko, a pomoci ce nam da zivimo bolje.

Srx

pre 14 godina

Problem svake nase vladajuce koalicije od 2000-e na ovamo, je u tome sto svoj mandat dele na 2 dela. 3 godine rade za sebe, a jednu godinu, onu predizbornu, probaju da urade nesto i za nas, ne bi li dobili koju kosku da glodjemo naredne 3 godine (citaj: opet rade za sebe ali tu bude nesto i za nas).

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Историјску реформу" је господин Динкић већ започео у свом министарству, јер је смањио број државних секретара са 6 на 5. Како? Тако што је "вишак" државни секретар постао директор Националне службе за запошљавање. Тако то раде демагози. А питање је и шта ће једном министру 5 некада заменика, а сада модерно речено државних секретара? Ако би држава стварно желела да реформише државну управу, онда пи прво требала да укине на десетине агенција које не служе ничему другом, него да би се удомили "партијски другови". Пример први: Србија има Министарство урбанизма и просторног планирања са 100-150 запослених и Агенцију за урбанизам и просторно планирање са стотинак запослених, са потпуно истим делокругом послова. А ту је и Агенција за рециклажу итд. Пример други: Министарство рударства...+ Агенција за рударство+Агенција за енергетску ефикасност+... А да не говоримо да двадесет и кусур министарстава нема ни једна Кина са милијарду и двеста милиона становника. Али праве реформе државне управе у Србији нема и неће је бити, јер би странке остале без чланства. Погледајте сајт владине Службе за управљање кадровима и видећете да се конкурси и даље објављују и то углавном министарстава које су у "поседу" главног демагога Владе Републике Србије.

Ana

pre 14 godina

kao i uvek, nas osnovni problem je onih "6 do 8 milijardi zarobljenih evra u sivoj ekonomiji"...bio problem devedesetih, ostao do danas...klapa koja je narucivala politicka ubistva, koja zarobljava evre i ne da nam da zivimo ko sav normalan svet...toliko su jaki, tako su se lepo uz tudji blagoslov infiltrirali da ce jos dugo da nam piju krv...drzava ce pre po svojoj administraciji nego sto ce da takne osinjak - tajkuni, mafijasi, ubice...istorijska reforma - kako da ne!

Sladjana

pre 14 godina

Slušala sam ministra Dulića koji kaže da je to dugoročan plan. Šta su radili svih ovih godina, osim što su se premeštali sa jedne na drugu funkciju i vodili računa samo o tome da zadovolje lične interese, kao i interese zaslužnih članova svoje stranke?! Javlja mi se da će svi savetnici, sekretari, generalni i obični, njihovi zamenici i zamenici zamenika, kada prethodno na osnovu najavljene reforme oslobode mesta u pravosuđu, popuniti ta upražnjena radna mesta! Pričaju o smanjenju a svaki dan udomljavaju zaslužne!

Vojislav

pre 14 godina

Sve ovo su mere koje su trebale biti sprovedene odmah 6. oktobra 2000. godine. Obzirom da to nije učinjeno već naprotiv administracija je mnogostruko umnožena, sve Vlade su time iskazale nesposobnost da vode državu uz minimalno trošenje sredstava poreskih obveznika. Po meni svi oni su odgovorni za prekomerno trošenje budžetskih sredstava i treba da odgovaraju pred građanima Srbije.

partibrejker

pre 14 godina

Baš mi je drago da su neke od naših vođa na odmoru.... Pošto ne idem na odmor godinama (jer kao privatnik imam ili vremena ili para), a i taj njihov odmor JA plaćam, kao i svi mi, nadam se da će se gospoda na vreme pojaviti na radnom mestu da odgovore svojim radnim zadacima, makar u sopstvenom, ako već ne u interesu države.....

southlander

pre 14 godina

Istorijska reforma drzavne administracije, resava se ukrupnjavanjem politicke scene. Ko nece da se utopi u neku veliku politicku partiju, taj nece biti u vladi. Jedini nereseni problem je, od cega ce nas pet miliona, koji nismo vlast, da zivi. MMF daje kredite politicarima, da bi oni sprecili dolazak NARODA na vlast.

bezimena

pre 14 godina

"Srbija počinje pregovore svesna činjenice da nije ispunila uslove iz ranije potpisanog ugovora, ali i sa najavom da sledi “istorijska reforma drzavne administracije”.

Koju takodje neće sprovesti...Vlada koja nije sposobna da ISPUNI UGOVORENE OBAVEZE MORA DA PODNESE OSTAVKU!

bezimena

pre 14 godina

"Srbija počinje pregovore svesna činjenice da nije ispunila uslove iz ranije potpisanog ugovora, ali i sa najavom da sledi “istorijska reforma drzavne administracije”.

Koju takodje neće sprovesti...Vlada koja nije sposobna da ISPUNI UGOVORENE OBAVEZE MORA DA PODNESE OSTAVKU!

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Историјску реформу" је господин Динкић већ започео у свом министарству, јер је смањио број државних секретара са 6 на 5. Како? Тако што је "вишак" државни секретар постао директор Националне службе за запошљавање. Тако то раде демагози. А питање је и шта ће једном министру 5 некада заменика, а сада модерно речено државних секретара? Ако би држава стварно желела да реформише државну управу, онда пи прво требала да укине на десетине агенција које не служе ничему другом, него да би се удомили "партијски другови". Пример први: Србија има Министарство урбанизма и просторног планирања са 100-150 запослених и Агенцију за урбанизам и просторно планирање са стотинак запослених, са потпуно истим делокругом послова. А ту је и Агенција за рециклажу итд. Пример други: Министарство рударства...+ Агенција за рударство+Агенција за енергетску ефикасност+... А да не говоримо да двадесет и кусур министарстава нема ни једна Кина са милијарду и двеста милиона становника. Али праве реформе државне управе у Србији нема и неће је бити, јер би странке остале без чланства. Погледајте сајт владине Службе за управљање кадровима и видећете да се конкурси и даље објављују и то углавном министарстава које су у "поседу" главног демагога Владе Републике Србије.

partibrejker

pre 14 godina

Baš mi je drago da su neke od naših vođa na odmoru.... Pošto ne idem na odmor godinama (jer kao privatnik imam ili vremena ili para), a i taj njihov odmor JA plaćam, kao i svi mi, nadam se da će se gospoda na vreme pojaviti na radnom mestu da odgovore svojim radnim zadacima, makar u sopstvenom, ako već ne u interesu države.....

Sladjana

pre 14 godina

Slušala sam ministra Dulića koji kaže da je to dugoročan plan. Šta su radili svih ovih godina, osim što su se premeštali sa jedne na drugu funkciju i vodili računa samo o tome da zadovolje lične interese, kao i interese zaslužnih članova svoje stranke?! Javlja mi se da će svi savetnici, sekretari, generalni i obični, njihovi zamenici i zamenici zamenika, kada prethodno na osnovu najavljene reforme oslobode mesta u pravosuđu, popuniti ta upražnjena radna mesta! Pričaju o smanjenju a svaki dan udomljavaju zaslužne!

southlander

pre 14 godina

Istorijska reforma drzavne administracije, resava se ukrupnjavanjem politicke scene. Ko nece da se utopi u neku veliku politicku partiju, taj nece biti u vladi. Jedini nereseni problem je, od cega ce nas pet miliona, koji nismo vlast, da zivi. MMF daje kredite politicarima, da bi oni sprecili dolazak NARODA na vlast.

Vojislav

pre 14 godina

Sve ovo su mere koje su trebale biti sprovedene odmah 6. oktobra 2000. godine. Obzirom da to nije učinjeno već naprotiv administracija je mnogostruko umnožena, sve Vlade su time iskazale nesposobnost da vode državu uz minimalno trošenje sredstava poreskih obveznika. Po meni svi oni su odgovorni za prekomerno trošenje budžetskih sredstava i treba da odgovaraju pred građanima Srbije.

Tine

pre 14 godina

Zar niste gospodo uradili reformu državne uprave? Devet godina tu upravu reformišete tako, što je kljukate novim i novim kadrovima, bolje reći zapošljavate Kurtu i Murtu, a oni kako se zna imaju na hiljade svojih bliskih i daljih rodjaka. Šta sad, hoćete da nam kažete da Vam sada smetaju!? Hm, znači loše ste se igrali i sa nama gradjanima i sa refomisanjem uprave. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Pričati o reformi uprave posle 9 godina vladanja Srbijom je kriminalno u najmanju ruku.

Hulk

pre 14 godina

Kažu da skoro 10 milijardi evra se obrće na crnom tržištu? Zabrinjavajući podatak, samo što je to smešno u odnosu na to što rade Mišković i kompanija. Veruje se da onaj prethodno navedeni drži oko 70% posto tržišta u prodaji hrane? Koliko tu love leži, dragi naši političari? Kažete istorijska reforma administracije? Ma nije moguće! Komisije niču jedna za drugom, sudovi, opštine sve sam čovek sa vezom i još politički podoban i zgodan. Tadić, Nikolić, Dačić, Koštunica, Šešelj, Čeda....vidi li ko razliku? Ja ne vidim, lažem, ono što ja vidim da su na istom platnom spisku a EU je sve dalje. Istorijski, zar ne.

Srx

pre 14 godina

Problem svake nase vladajuce koalicije od 2000-e na ovamo, je u tome sto svoj mandat dele na 2 dela. 3 godine rade za sebe, a jednu godinu, onu predizbornu, probaju da urade nesto i za nas, ne bi li dobili koju kosku da glodjemo naredne 3 godine (citaj: opet rade za sebe ali tu bude nesto i za nas).

Ana

pre 14 godina

kao i uvek, nas osnovni problem je onih "6 do 8 milijardi zarobljenih evra u sivoj ekonomiji"...bio problem devedesetih, ostao do danas...klapa koja je narucivala politicka ubistva, koja zarobljava evre i ne da nam da zivimo ko sav normalan svet...toliko su jaki, tako su se lepo uz tudji blagoslov infiltrirali da ce jos dugo da nam piju krv...drzava ce pre po svojoj administraciji nego sto ce da takne osinjak - tajkuni, mafijasi, ubice...istorijska reforma - kako da ne!

Dza ili bu

pre 14 godina

Ova vlada se definitivno igra vatrom, prvo su slagali MMF da ce smanjiti troskove u drzavnoj upravi i koliko se secam tu se nista revolucionarno nije desilo a sad idu korak dalje i najavljuju nekakvu istorijsku reorganizaciju - verovatno da ce i ta reorganizacija biti sprovedena od 1.1.2010 poput one u pravosudju. Izgubili su kompas, velike stvari se ne rade preko noci, ali zato svako jos vece obecanje MMF-u koje nece biti ispunjeno direktno steti nasoj zemlji. Elem, krajnje je vreme da mi njima ispostavimo racun...

SVD

pre 14 godina

"Istorijska reforma" bi bila jedna velika brezova metla plus zakon o lustraciji, da se počiste svi paraziti i neradnici, da se pod hitno uvedu EZ zakoni, prevedeni ili neprevedeni i napravi vlada i Parlament po meri naroda a ne po meri političkih partija. Ni u jednoj državi nema toliko parazita po glavi stanovnika kao u Srbiji, nema toliko besmislenih izjava i obećanja a nikakve akcije. Čudi me da te ljude koji sede na vlasti i u Skupštini nije sramota od nerada i života na grbači naroda.

jako zabrinut

pre 14 godina

imali smo i previse "istorijiskih" odluka u zadnje dve decenije, dajte postedite nas malo toga i uradite nesto sto nije istorijsko, a pomoci ce nam da zivimo bolje.

a zasto?

pre 14 godina

Pošto će država da "pomogne" oko povezivanja staža, zaključujem da su ponovo oni koji su redovno uplaćivali sve poreze i doprinose za radnike ispali i glupi i ludi. I naravno, njihovim novcem će se finansirati povezivanje staža.

Dragan

pre 14 godina

Pa parama od privatizacije ste placali visak administracije i sve ste potrosili i kada nema vise sta da se prodaje naravno da je manjak. Umesto da ste od tih para pravili puteve mostove obdanista skole vi ste zaposljavali rodbinu prijatelje itd itd. E ajde sada lepo sve to otpustite a ne da namecete ionako slaboj privredi namete zarad politickih poena i da bi rodbina ostala na radnim mestima!

realista-demokrata

pre 14 godina

G-djo Dragutinovic,
Drago mi je da je pozicija Ministra Finansija puno dala vama po pitanju iskustva, itd. Moje pitanje je, sta ste vi dali drzavi kao Ministar Finasija????????

Picolo bambino

pre 14 godina

Mislim da u zemlji sada ne postoje politicki kapaciteti, koji bi je mogli izvuci iz teskog stanja. Besposlica koja vlada u Srbiji nije samo alarmantna, ona je simptom tog teskog ekonomsko socijalnog stanja. Besposlica je indikator i sinteza jedne serije kompleksnih uzroka, koji se direktno odrazavaju na dzep gradjana, na njihov zivot i na zadovoljstvo ljudi u zemlji. Sve ovo ima jak udar na porodice. Ova tragicna besposlica se ne reflektuje samo na ekonmski zivot, nego na etiku i moral. Trenutno kod nas izumire jedna lepa osobina coveka i svih zdravih drustava, a to je solidarnost. Ako je u ekonomskoj depresiji, Srbija ne bi smela upasti u socijalnu depresiju. Ovde mislim na solidarnost izmedju generacija. Vlada bi za sve ovo morala naci odgovor, tj. pravilan smer za buducnost. Sredstva koja Vlada uzima na sve strane, su samo zakrpe, da bi se sprecili moguci konflikti u drustvu. Ali ovo nije ni nacin ni solucija kako iz krize. Vlada mora sama pronaci taj recept i ponuditi nam ga. Ne bude li uspela, treba da se pakuju, ne samo ministarka financija, nego cela garnitura. Nada je uvek u promenama.

Ivan

pre 14 godina

Vlada vesto poseze za merama koje i imaju delimicno ekonomsko opravdanje, ali su u biti populisticke i nailaze na dobar prijem u najsirim slojevima stanovnistva. Prica o birokratiji je stara koliko i birokratija.I ako sada smanjimo broj zaposlenih, opet ce biti popularna mera smanjenja broja zaposlenih u administraciji, sve dok i jedan tu bude radio.Ovo nije nikakva vladina mera, vec vecita zelja naroda. Ali sustina i jeste u tome da se gladnom narodu servira ono sto on zeljno ocekuje.
Moja namera nije da branim administraciju, ja tu radim i zaista dobro znam kakvo je stanje. Ali za mene je kljucno pitanje ko je te ljude doveo u javnu upravu. Pa zar to nisu cinili ti isti politicari koji danas salju poruku narodu kako ce da izvrse istorijske reforme. Tragedija i jeste, po mom misljenju, sto isti oni koji su sve ovo stvorili sada se pojavljuju kao spasitelji. Administracija tu sluzi samo za manipulaciju. Da li se neko pita koliko je stranackog kadra dovedeno na rukovodeca mesta, u upravne odbore i slicno samo da se ispune zahtevi koalicionih sporazuma i namire stranacki apetiti. Jer, ako nam je administracija i najgora ima nesto i gore a to je politicka elita.
Zasto se stidljivo pominje zahtev asocijacije malih i srednjih preduzeca da se siva ekonomija prevede u legalne tokove.To je ipak i suvise vruc krompir. Tajkune bolje ne dirati. Lakse skloniti neke daktilografkinje, cistacice, knjigovodje i slicno. I svi zadovoljni.I narod i elita politicka.I vuk sit i ovce na broju.

bezimena

pre 14 godina

"Srbija počinje pregovore svesna činjenice da nije ispunila uslove iz ranije potpisanog ugovora, ali i sa najavom da sledi “istorijska reforma drzavne administracije”.

Koju takodje neće sprovesti...Vlada koja nije sposobna da ISPUNI UGOVORENE OBAVEZE MORA DA PODNESE OSTAVKU!

southlander

pre 14 godina

Istorijska reforma drzavne administracije, resava se ukrupnjavanjem politicke scene. Ko nece da se utopi u neku veliku politicku partiju, taj nece biti u vladi. Jedini nereseni problem je, od cega ce nas pet miliona, koji nismo vlast, da zivi. MMF daje kredite politicarima, da bi oni sprecili dolazak NARODA na vlast.

Ana

pre 14 godina

kao i uvek, nas osnovni problem je onih "6 do 8 milijardi zarobljenih evra u sivoj ekonomiji"...bio problem devedesetih, ostao do danas...klapa koja je narucivala politicka ubistva, koja zarobljava evre i ne da nam da zivimo ko sav normalan svet...toliko su jaki, tako su se lepo uz tudji blagoslov infiltrirali da ce jos dugo da nam piju krv...drzava ce pre po svojoj administraciji nego sto ce da takne osinjak - tajkuni, mafijasi, ubice...istorijska reforma - kako da ne!

Sladjana

pre 14 godina

Slušala sam ministra Dulića koji kaže da je to dugoročan plan. Šta su radili svih ovih godina, osim što su se premeštali sa jedne na drugu funkciju i vodili računa samo o tome da zadovolje lične interese, kao i interese zaslužnih članova svoje stranke?! Javlja mi se da će svi savetnici, sekretari, generalni i obični, njihovi zamenici i zamenici zamenika, kada prethodno na osnovu najavljene reforme oslobode mesta u pravosuđu, popuniti ta upražnjena radna mesta! Pričaju o smanjenju a svaki dan udomljavaju zaslužne!

Милован Миловановић

pre 14 godina

"Историјску реформу" је господин Динкић већ започео у свом министарству, јер је смањио број државних секретара са 6 на 5. Како? Тако што је "вишак" државни секретар постао директор Националне службе за запошљавање. Тако то раде демагози. А питање је и шта ће једном министру 5 некада заменика, а сада модерно речено државних секретара? Ако би држава стварно желела да реформише државну управу, онда пи прво требала да укине на десетине агенција које не служе ничему другом, него да би се удомили "партијски другови". Пример први: Србија има Министарство урбанизма и просторног планирања са 100-150 запослених и Агенцију за урбанизам и просторно планирање са стотинак запослених, са потпуно истим делокругом послова. А ту је и Агенција за рециклажу итд. Пример други: Министарство рударства...+ Агенција за рударство+Агенција за енергетску ефикасност+... А да не говоримо да двадесет и кусур министарстава нема ни једна Кина са милијарду и двеста милиона становника. Али праве реформе државне управе у Србији нема и неће је бити, јер би странке остале без чланства. Погледајте сајт владине Службе за управљање кадровима и видећете да се конкурси и даље објављују и то углавном министарстава које су у "поседу" главног демагога Владе Републике Србије.

SVD

pre 14 godina

"Istorijska reforma" bi bila jedna velika brezova metla plus zakon o lustraciji, da se počiste svi paraziti i neradnici, da se pod hitno uvedu EZ zakoni, prevedeni ili neprevedeni i napravi vlada i Parlament po meri naroda a ne po meri političkih partija. Ni u jednoj državi nema toliko parazita po glavi stanovnika kao u Srbiji, nema toliko besmislenih izjava i obećanja a nikakve akcije. Čudi me da te ljude koji sede na vlasti i u Skupštini nije sramota od nerada i života na grbači naroda.

Picolo bambino

pre 14 godina

Mislim da u zemlji sada ne postoje politicki kapaciteti, koji bi je mogli izvuci iz teskog stanja. Besposlica koja vlada u Srbiji nije samo alarmantna, ona je simptom tog teskog ekonomsko socijalnog stanja. Besposlica je indikator i sinteza jedne serije kompleksnih uzroka, koji se direktno odrazavaju na dzep gradjana, na njihov zivot i na zadovoljstvo ljudi u zemlji. Sve ovo ima jak udar na porodice. Ova tragicna besposlica se ne reflektuje samo na ekonmski zivot, nego na etiku i moral. Trenutno kod nas izumire jedna lepa osobina coveka i svih zdravih drustava, a to je solidarnost. Ako je u ekonomskoj depresiji, Srbija ne bi smela upasti u socijalnu depresiju. Ovde mislim na solidarnost izmedju generacija. Vlada bi za sve ovo morala naci odgovor, tj. pravilan smer za buducnost. Sredstva koja Vlada uzima na sve strane, su samo zakrpe, da bi se sprecili moguci konflikti u drustvu. Ali ovo nije ni nacin ni solucija kako iz krize. Vlada mora sama pronaci taj recept i ponuditi nam ga. Ne bude li uspela, treba da se pakuju, ne samo ministarka financija, nego cela garnitura. Nada je uvek u promenama.

partibrejker

pre 14 godina

Baš mi je drago da su neke od naših vođa na odmoru.... Pošto ne idem na odmor godinama (jer kao privatnik imam ili vremena ili para), a i taj njihov odmor JA plaćam, kao i svi mi, nadam se da će se gospoda na vreme pojaviti na radnom mestu da odgovore svojim radnim zadacima, makar u sopstvenom, ako već ne u interesu države.....

Vojislav

pre 14 godina

Sve ovo su mere koje su trebale biti sprovedene odmah 6. oktobra 2000. godine. Obzirom da to nije učinjeno već naprotiv administracija je mnogostruko umnožena, sve Vlade su time iskazale nesposobnost da vode državu uz minimalno trošenje sredstava poreskih obveznika. Po meni svi oni su odgovorni za prekomerno trošenje budžetskih sredstava i treba da odgovaraju pred građanima Srbije.

Dza ili bu

pre 14 godina

Ova vlada se definitivno igra vatrom, prvo su slagali MMF da ce smanjiti troskove u drzavnoj upravi i koliko se secam tu se nista revolucionarno nije desilo a sad idu korak dalje i najavljuju nekakvu istorijsku reorganizaciju - verovatno da ce i ta reorganizacija biti sprovedena od 1.1.2010 poput one u pravosudju. Izgubili su kompas, velike stvari se ne rade preko noci, ali zato svako jos vece obecanje MMF-u koje nece biti ispunjeno direktno steti nasoj zemlji. Elem, krajnje je vreme da mi njima ispostavimo racun...

Hulk

pre 14 godina

Kažu da skoro 10 milijardi evra se obrće na crnom tržištu? Zabrinjavajući podatak, samo što je to smešno u odnosu na to što rade Mišković i kompanija. Veruje se da onaj prethodno navedeni drži oko 70% posto tržišta u prodaji hrane? Koliko tu love leži, dragi naši političari? Kažete istorijska reforma administracije? Ma nije moguće! Komisije niču jedna za drugom, sudovi, opštine sve sam čovek sa vezom i još politički podoban i zgodan. Tadić, Nikolić, Dačić, Koštunica, Šešelj, Čeda....vidi li ko razliku? Ja ne vidim, lažem, ono što ja vidim da su na istom platnom spisku a EU je sve dalje. Istorijski, zar ne.

Srx

pre 14 godina

Problem svake nase vladajuce koalicije od 2000-e na ovamo, je u tome sto svoj mandat dele na 2 dela. 3 godine rade za sebe, a jednu godinu, onu predizbornu, probaju da urade nesto i za nas, ne bi li dobili koju kosku da glodjemo naredne 3 godine (citaj: opet rade za sebe ali tu bude nesto i za nas).

Tine

pre 14 godina

Zar niste gospodo uradili reformu državne uprave? Devet godina tu upravu reformišete tako, što je kljukate novim i novim kadrovima, bolje reći zapošljavate Kurtu i Murtu, a oni kako se zna imaju na hiljade svojih bliskih i daljih rodjaka. Šta sad, hoćete da nam kažete da Vam sada smetaju!? Hm, znači loše ste se igrali i sa nama gradjanima i sa refomisanjem uprave. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Pričati o reformi uprave posle 9 godina vladanja Srbijom je kriminalno u najmanju ruku.

jako zabrinut

pre 14 godina

imali smo i previse "istorijiskih" odluka u zadnje dve decenije, dajte postedite nas malo toga i uradite nesto sto nije istorijsko, a pomoci ce nam da zivimo bolje.

a zasto?

pre 14 godina

Pošto će država da "pomogne" oko povezivanja staža, zaključujem da su ponovo oni koji su redovno uplaćivali sve poreze i doprinose za radnike ispali i glupi i ludi. I naravno, njihovim novcem će se finansirati povezivanje staža.

Dragan

pre 14 godina

Pa parama od privatizacije ste placali visak administracije i sve ste potrosili i kada nema vise sta da se prodaje naravno da je manjak. Umesto da ste od tih para pravili puteve mostove obdanista skole vi ste zaposljavali rodbinu prijatelje itd itd. E ajde sada lepo sve to otpustite a ne da namecete ionako slaboj privredi namete zarad politickih poena i da bi rodbina ostala na radnim mestima!

realista-demokrata

pre 14 godina

G-djo Dragutinovic,
Drago mi je da je pozicija Ministra Finansija puno dala vama po pitanju iskustva, itd. Moje pitanje je, sta ste vi dali drzavi kao Ministar Finasija????????

Ivan

pre 14 godina

Vlada vesto poseze za merama koje i imaju delimicno ekonomsko opravdanje, ali su u biti populisticke i nailaze na dobar prijem u najsirim slojevima stanovnistva. Prica o birokratiji je stara koliko i birokratija.I ako sada smanjimo broj zaposlenih, opet ce biti popularna mera smanjenja broja zaposlenih u administraciji, sve dok i jedan tu bude radio.Ovo nije nikakva vladina mera, vec vecita zelja naroda. Ali sustina i jeste u tome da se gladnom narodu servira ono sto on zeljno ocekuje.
Moja namera nije da branim administraciju, ja tu radim i zaista dobro znam kakvo je stanje. Ali za mene je kljucno pitanje ko je te ljude doveo u javnu upravu. Pa zar to nisu cinili ti isti politicari koji danas salju poruku narodu kako ce da izvrse istorijske reforme. Tragedija i jeste, po mom misljenju, sto isti oni koji su sve ovo stvorili sada se pojavljuju kao spasitelji. Administracija tu sluzi samo za manipulaciju. Da li se neko pita koliko je stranackog kadra dovedeno na rukovodeca mesta, u upravne odbore i slicno samo da se ispune zahtevi koalicionih sporazuma i namire stranacki apetiti. Jer, ako nam je administracija i najgora ima nesto i gore a to je politicka elita.
Zasto se stidljivo pominje zahtev asocijacije malih i srednjih preduzeca da se siva ekonomija prevede u legalne tokove.To je ipak i suvise vruc krompir. Tajkune bolje ne dirati. Lakse skloniti neke daktilografkinje, cistacice, knjigovodje i slicno. I svi zadovoljni.I narod i elita politicka.I vuk sit i ovce na broju.