Petak, 07.08.2009.

01:40

Velika kriza u građevinarstvu

Danas je Dan građevinskih radnika, ali u toj nekada veoma profitabilnoj privrednoj grani Srbije je stanje veoma teško zbog svetske ekonomske krize.

Izvor: B92

Velika kriza u graðevinarstvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

srdjan

pre 14 godina

Pa digli su cene 30% vise nego sto bi objektivno trebalo da budu. U Beogradu mozda i vise.
Pa nek propadnu kad su tako sebicni. Niko ne spusta cene, a gradjevinski materijal duplo jeftiniji.

rodjeni beogradjanin - inzinjer

pre 14 godina

Jedino resenje je da gradjevinari izadju sa realnom cenom m2 po troskovnom principu, pa onda u zavisnosti od ponude i potraznje, da traze trzisnu. Ovako, poluzavrsene gradjevine stoje, radi po jedan radnik i cekaju se ´bolja vremena´, a do tada ... svi cemo ´nesto´ da cekamo !? Ipak, gradjevinari tj. investitori ce morati da popuste, jer kupac vise nece olako da ulazi u kredite !

Petar

pre 14 godina

Докле год је оваквих новокомпонованих, алапљивих, а неуких "инвеститора" који би да приштеде на свему, почев од пројектовања до молераја и да при томе надују своје објекте ван величина одобрених у грађевинским дозволама, док год је пројектаната који не раде по професионалној савести, већ по систему: "колико пара-толико музике" испоручујући при том недовршене и неусклађене пројекте (а да им нико не одузме због тога лиценцу), док год је "грађевинара" који су само кроз тарабу гледали градилишта, а хтели би да буду градитељи (а успут, на пример, купују и уграђују бетонско гвожђе лошег квалитета са фалсификованим атестима), док год су садашњи "грађевински радници" у ствари тотално неуки и мајсторски необразовани (просечна старост преживелих десетак посто правих грађевинских мајстора креће се од 55-65 година) и док год се одговарајуће институције не постарају да се регулатива стриктно спроводи и не пораде мало на својој лежерности и ефикасности и ману се корупције, нема ништа од српског грађевинарства и повратка на "она" времена када смо градили врхунске објекте по овој земљи (а и шире), а и по целом свету.
Ово рекох из личног четрдесетдвогодишњег искуства.

Nikola

pre 14 godina

Izgradnja velikog gradjevinskog kompleksa, izgradnja autoputa, itd. donosi posao za 1000 malih preduzeca i 100000 ljudi.
Jedno malo preduzece moze doneti posao i mooooozda poneki stambeni kredit za par ljudi.
Nisam ekonomista, ali kako se ono bese resila velika ekonomska kriza u Americi dvadesetih? Izgradnjom velikih projekata finansiranih od strane drzave.
A to da je potrebna proizvodnja svega onoga sto sada uvozimo, ne sporim. Kao sto ne sporim ni da bi to donelo izgradnju novih objekata.
A zamajac je, da se razumemo, deo motora koji osigurava njegov kontinualan rad, a ne ono sto ga pokrece.

zoran

pre 14 godina

Građevina nikad nije bila i nikada neće biti zamajac privrede! Nigde u svetu pa ni kod nas. Potpuno je obrnuto. Privreda u zamahu je zamajac građevine! To nije centralna tema, već razvoj malih i srednjih preduzeća u uslovima ekonomske krize. Proizvodnja gomile koječega što sada uvozimo. U tim uslovima postoji potreba za novim objektima. Ah da, to nije kraj priče. Ukinuti smesta Nacionalnu korporaciju za osiguranje hipotekarnih kredita!

Intelektualac

pre 14 godina

Posto drzava nije imala snage da rascisti sa najvecom mafijom medju mafijama tj gradjevinskom mafijom, a izmisljala je raznorazne mafije sve do decije mafije, e onda ce ovako stvari morati da se rese.
Mnogi sljamovi su kriminalno stecene pare ugurali u gradjevinu, i nek ih snadje ona jevrejska kletva dabogda imao pa nemao.
Dragi nasi posteni gradjani neki su se upecali na servirane price gradjevinske mafije kako ce cene kvadrata ici preko 5000 eura pa su kupili poneki stan, e sada nek se gradjevinska mafija plasi propagande kako ce cene stanova ici ispod 800 eura.
Samo sto ovo nije propaganda nego surova realnost.
Molece i kumice da prodaju kvadrat i po 600 eura.
Kao sto se vec desava po Beogradu .

Zoran Inzenjer

pre 14 godina

Kriza u gradjevinarstvu srbije nije nastala od svetske ekonomske krize vec od krize proizvedene u Srbiji. Gradjevinari su toliko podigli cene u Srbiji cak nebu pod oblake da je postalo daleko jeftinije kupiti kucu ili stan u ostaloj Evropi kao sto je Pariz, Berlin i ostali Evropski Centri, dok je Beograd postao nedostizan. Cene gradjevinarstva u Srbiji moraju da sidju "na zemlju" sa planiranim procentom profita koji ne moze biti nekoliko puta od cene kvadrata, pa tek onda da racunaju na pocetak izgradnje.

Zdravko Broža

pre 14 godina

Draga gospodo, kriza građevinarstva u Americi nastupila je pre tri godine, a rapidno se zaoštrila pre godinu dana, ali, reći da se svetska kriza preliva i kod nas bilo bi banalizovanje, kod nas je u pitanje elementarno nepoznavanje zakonitosti tržišta, koje jednostavno neće i ne može da apsorbuje sve te stambene jedinice, po monopolističkim cenama, jer bez prave konkurencije nema ni kvaliteta, a ni "Kupovine" ovako ostaje da neko popusti, odnosno razveže Gordijev čvor, ili će cene nepokretnosti, odnosno ovde posmatranih novih stambenih jedinica rapidno pasti. . .da ne kažem korespondirati sa "Tržišnim cenama" pa da se i uz doduše velike gubitke u sveri očeivane zarade, nekako krene sa mrtve tačke, ili druga mogućnost. . . zapečatiti gradilišta i sačekati neka bolja vremena uz očuvanje sadašnje nerealno visoke cene . . . treća mogućnost na žalost ne postoji. . . tržiša privreda, to Vam je to, tražili ste. . . gledajte, gospodo Građevinari i građevinski radnici, ne brinite. . .to je samo prolazna faza. . .u svetskim kriznim ciklusima. Izdržite.

dragan

pre 14 godina

po mom misljenju mediji u srbiju uvek malo kasne (cesto ne svojom krivicom) za realnoscu.u gradjevinarstvu ne da je kriza nego je ludilo.
promenio sam vec 3 firme u roku od par meseci i sve tri su zatvorene.sad sam u cetvrtoj koja nesto kao radi ali to je toliko sitno da se skoro i ne moze nazvati radom.
nek je gradjevinarima bog na pomoci u narednom periodu!

Roni

pre 14 godina

Do juce smo se smejali poslovima sa Irakom, Kinom, Indijom i slicnim zemljama a danas bi smo svi vrlo rado prihvatili te poslove.Kod nas je situacija sasvim jasna kvadrat u Novom Sadu je od 1200 do 1800 evra.Pre dve godine kada su cene kvadrata divljale to se pravdalo vecom traznjom od ponude.Sada traznje uopste nema a cene stoje gde su i bile negde i rastu.Kada budemo normalna zemlja bice nam bolje.

Nikola

pre 14 godina

Radim u gradjevini i svaki put kada osetimo da su se stvari malo pokrenule, da je gradjevina digla glavu, uslede ovakve vesti.
U redu, nekretnine se zaista ne prodaju onim tempom od prosle godine, ali vest da je u julu u celoj Srbiji (ili bese u Beogradu, sasvim svejedno) prodato samo 30 stanova je vise nego tendenciozna.
Jedini nacin na koji ja mogu da tumacim ovakve vesti jeste unapredjenje krize i dalje dolivanje ulja na vatru opste psihoze. Obzirom da ova i ovakve vesti dolaze iz samog vrha drzave, koji bi trebao da ucini sve se situacija prevlada, posebno u gradjevini koja je zamajac privrede, postavlja se i pitanje razloga zbog koji se iste plasiraju.

BB

pre 14 godina

Kakava kriza u građevinarstvu? To je kriza samo za radnike, one nesretnike koji rintaju na -30 C ili +40 C. Svojevremeno kada se rušilo pozorište u Subotici u tom poslu su učestvovali zatvorenici i bukvalno su to leto 2007. godine radili na 40 C. Sve da bi bilo pre roka kako kaže ministar... U isto vreme vlasnici građevinskih firmi u to vreme su u džep na jedan uložen EUR, stavljali još jedan zarađen!!! Znači zarada 100%, a u isto vreme u Nemačkoj je dobitak na bruto uložen novac bio 5%. Neka sada ne kukaju, zaradili su enormne pare, uvukli su građane u kredite i praktično ih obmanuli, znajući da će biti narušena makroekonomska stabilnost u Srbiji. Do nedavno kurs EUR-a je bi cca 70 a sada je 93! Stabilnost je narušena privođenjem kraju privatizacije, devizni prilivi su smanjeni, a na kraju da bi održali neodrživo za stabilnost budžeta NAS su zadužili za 3 milijarde EUR-a kod MMF-a. Ovo je sve posledica neodgovornog, lakomislenog, širokokoalicionog ponašanja, a plaćamo mi građani. Neka gospoda privuku investicije u Srbiju, pa neka nam se gradi naša zemlja, za nas i našu decu, a u Irak će da idu i rade oni koji su ga razrušili. Taj deo kolača će da uzme neko jači od nas, a pogodite ko? Ameri. Tako neka naša gospoda ministri konačno prestanu da nas zamajavaju, već neka uzmu lopatu i udarnički na posao!

Podstanar

pre 14 godina

U ovoj oblasti ima mnogo crnih ovaca pa nije ni cudo da ima problema.
Svi sada spustaju cene pa bi i gradjevinci to trebali da urade koliko ima ljudi bez stanova, a profit 200%.
Ne mogu stanovi da se grade nasim parama, da uvek kupujemo "maglu" tj. ogradjeno gradiliste a prodaje se 2. i 3. sprat.
Graditi/raditi za poznatog kupca mora biti nasa ruzna proslost a i dosta nam je klubova prevarenih kupaca.
Kako neko moze da gradi nesto od par miliona a nema nikakvo osiguranje za eventualne stete (DUBLJANSKA i slicne stvari) drugima vec sve ostavljamo privatnoj tuzbi tj. poznajuci nase pravosudje NIKAD...
Razmislite malo gospodo, NISTA NIJE SLUCAJNO

gradjanin

pre 14 godina

Vec godinama unazad 90% radnika na gradjevinama u Beogradu su radnici iz drugih drzava koji rade na crno. Kakvo crno kukanje kada ti isti nazovi "Gradjevinari" sami radi svoje prevelike zarade iste zaposljavaju na crno. Oni dinar ne koriste kao valutu, cak mu i ime ne izgovaraju. A sto se raznih sindikata tice, cudno je da se nijedan sindikat ne zapita zasto je kvalitet radova u Srbiji na nivou Avganistanskog kvalitete gradnje.

MM;

pre 14 godina

Podatak da 35% radnika radi na crno apsolutno ne odgovara istini. Ta brojka verovatno iznosi najmanje dvostruko a uzroke treba traziti u opstinskim inspekcijama koje su leglo korucije na svim nivoima.

Pedja

pre 14 godina

Nikakvo cudo. Decenijama je u gradjevinarstvu vladala gradjevinska mafija, namnozeni vajni preduzimaci su preduzimali samo kesch pare od investitora a da im nisu isporucivali ni polovinu radova ili su placali radnike zutu banku mesecno a sebi u dzepove trpali milione. I ako pred sudom postoje jasni dokazi o tome njih jos uvek niko nije ni spomenuo a kamoli sankcionisao. Svaka sch... ima nazovi ''Projekt biro'' i posluje li posluje. A ni ''gastarbajteri'' nisu vise ludi pa ne prave kuce po Srbiji dok su oni ti koji su odrzavali gradjevinarstvo gradeci u otadzbini.

Deki

pre 14 godina

Irak, a mozda i drugi nesvrstani koji imaju sirovine mogu da budu partneri Srbije u buducnosti.
Kad nema novca dobra je i kvalitetna razmena.

Pedja

pre 14 godina

Nikakvo cudo. Decenijama je u gradjevinarstvu vladala gradjevinska mafija, namnozeni vajni preduzimaci su preduzimali samo kesch pare od investitora a da im nisu isporucivali ni polovinu radova ili su placali radnike zutu banku mesecno a sebi u dzepove trpali milione. I ako pred sudom postoje jasni dokazi o tome njih jos uvek niko nije ni spomenuo a kamoli sankcionisao. Svaka sch... ima nazovi ''Projekt biro'' i posluje li posluje. A ni ''gastarbajteri'' nisu vise ludi pa ne prave kuce po Srbiji dok su oni ti koji su odrzavali gradjevinarstvo gradeci u otadzbini.

MM;

pre 14 godina

Podatak da 35% radnika radi na crno apsolutno ne odgovara istini. Ta brojka verovatno iznosi najmanje dvostruko a uzroke treba traziti u opstinskim inspekcijama koje su leglo korucije na svim nivoima.

Deki

pre 14 godina

Irak, a mozda i drugi nesvrstani koji imaju sirovine mogu da budu partneri Srbije u buducnosti.
Kad nema novca dobra je i kvalitetna razmena.

BB

pre 14 godina

Kakava kriza u građevinarstvu? To je kriza samo za radnike, one nesretnike koji rintaju na -30 C ili +40 C. Svojevremeno kada se rušilo pozorište u Subotici u tom poslu su učestvovali zatvorenici i bukvalno su to leto 2007. godine radili na 40 C. Sve da bi bilo pre roka kako kaže ministar... U isto vreme vlasnici građevinskih firmi u to vreme su u džep na jedan uložen EUR, stavljali još jedan zarađen!!! Znači zarada 100%, a u isto vreme u Nemačkoj je dobitak na bruto uložen novac bio 5%. Neka sada ne kukaju, zaradili su enormne pare, uvukli su građane u kredite i praktično ih obmanuli, znajući da će biti narušena makroekonomska stabilnost u Srbiji. Do nedavno kurs EUR-a je bi cca 70 a sada je 93! Stabilnost je narušena privođenjem kraju privatizacije, devizni prilivi su smanjeni, a na kraju da bi održali neodrživo za stabilnost budžeta NAS su zadužili za 3 milijarde EUR-a kod MMF-a. Ovo je sve posledica neodgovornog, lakomislenog, širokokoalicionog ponašanja, a plaćamo mi građani. Neka gospoda privuku investicije u Srbiju, pa neka nam se gradi naša zemlja, za nas i našu decu, a u Irak će da idu i rade oni koji su ga razrušili. Taj deo kolača će da uzme neko jači od nas, a pogodite ko? Ameri. Tako neka naša gospoda ministri konačno prestanu da nas zamajavaju, već neka uzmu lopatu i udarnički na posao!

gradjanin

pre 14 godina

Vec godinama unazad 90% radnika na gradjevinama u Beogradu su radnici iz drugih drzava koji rade na crno. Kakvo crno kukanje kada ti isti nazovi "Gradjevinari" sami radi svoje prevelike zarade iste zaposljavaju na crno. Oni dinar ne koriste kao valutu, cak mu i ime ne izgovaraju. A sto se raznih sindikata tice, cudno je da se nijedan sindikat ne zapita zasto je kvalitet radova u Srbiji na nivou Avganistanskog kvalitete gradnje.

Roni

pre 14 godina

Do juce smo se smejali poslovima sa Irakom, Kinom, Indijom i slicnim zemljama a danas bi smo svi vrlo rado prihvatili te poslove.Kod nas je situacija sasvim jasna kvadrat u Novom Sadu je od 1200 do 1800 evra.Pre dve godine kada su cene kvadrata divljale to se pravdalo vecom traznjom od ponude.Sada traznje uopste nema a cene stoje gde su i bile negde i rastu.Kada budemo normalna zemlja bice nam bolje.

Podstanar

pre 14 godina

U ovoj oblasti ima mnogo crnih ovaca pa nije ni cudo da ima problema.
Svi sada spustaju cene pa bi i gradjevinci to trebali da urade koliko ima ljudi bez stanova, a profit 200%.
Ne mogu stanovi da se grade nasim parama, da uvek kupujemo "maglu" tj. ogradjeno gradiliste a prodaje se 2. i 3. sprat.
Graditi/raditi za poznatog kupca mora biti nasa ruzna proslost a i dosta nam je klubova prevarenih kupaca.
Kako neko moze da gradi nesto od par miliona a nema nikakvo osiguranje za eventualne stete (DUBLJANSKA i slicne stvari) drugima vec sve ostavljamo privatnoj tuzbi tj. poznajuci nase pravosudje NIKAD...
Razmislite malo gospodo, NISTA NIJE SLUCAJNO

Zdravko Broža

pre 14 godina

Draga gospodo, kriza građevinarstva u Americi nastupila je pre tri godine, a rapidno se zaoštrila pre godinu dana, ali, reći da se svetska kriza preliva i kod nas bilo bi banalizovanje, kod nas je u pitanje elementarno nepoznavanje zakonitosti tržišta, koje jednostavno neće i ne može da apsorbuje sve te stambene jedinice, po monopolističkim cenama, jer bez prave konkurencije nema ni kvaliteta, a ni "Kupovine" ovako ostaje da neko popusti, odnosno razveže Gordijev čvor, ili će cene nepokretnosti, odnosno ovde posmatranih novih stambenih jedinica rapidno pasti. . .da ne kažem korespondirati sa "Tržišnim cenama" pa da se i uz doduše velike gubitke u sveri očeivane zarade, nekako krene sa mrtve tačke, ili druga mogućnost. . . zapečatiti gradilišta i sačekati neka bolja vremena uz očuvanje sadašnje nerealno visoke cene . . . treća mogućnost na žalost ne postoji. . . tržiša privreda, to Vam je to, tražili ste. . . gledajte, gospodo Građevinari i građevinski radnici, ne brinite. . .to je samo prolazna faza. . .u svetskim kriznim ciklusima. Izdržite.

dragan

pre 14 godina

po mom misljenju mediji u srbiju uvek malo kasne (cesto ne svojom krivicom) za realnoscu.u gradjevinarstvu ne da je kriza nego je ludilo.
promenio sam vec 3 firme u roku od par meseci i sve tri su zatvorene.sad sam u cetvrtoj koja nesto kao radi ali to je toliko sitno da se skoro i ne moze nazvati radom.
nek je gradjevinarima bog na pomoci u narednom periodu!

Zoran Inzenjer

pre 14 godina

Kriza u gradjevinarstvu srbije nije nastala od svetske ekonomske krize vec od krize proizvedene u Srbiji. Gradjevinari su toliko podigli cene u Srbiji cak nebu pod oblake da je postalo daleko jeftinije kupiti kucu ili stan u ostaloj Evropi kao sto je Pariz, Berlin i ostali Evropski Centri, dok je Beograd postao nedostizan. Cene gradjevinarstva u Srbiji moraju da sidju "na zemlju" sa planiranim procentom profita koji ne moze biti nekoliko puta od cene kvadrata, pa tek onda da racunaju na pocetak izgradnje.

Intelektualac

pre 14 godina

Posto drzava nije imala snage da rascisti sa najvecom mafijom medju mafijama tj gradjevinskom mafijom, a izmisljala je raznorazne mafije sve do decije mafije, e onda ce ovako stvari morati da se rese.
Mnogi sljamovi su kriminalno stecene pare ugurali u gradjevinu, i nek ih snadje ona jevrejska kletva dabogda imao pa nemao.
Dragi nasi posteni gradjani neki su se upecali na servirane price gradjevinske mafije kako ce cene kvadrata ici preko 5000 eura pa su kupili poneki stan, e sada nek se gradjevinska mafija plasi propagande kako ce cene stanova ici ispod 800 eura.
Samo sto ovo nije propaganda nego surova realnost.
Molece i kumice da prodaju kvadrat i po 600 eura.
Kao sto se vec desava po Beogradu .

zoran

pre 14 godina

Građevina nikad nije bila i nikada neće biti zamajac privrede! Nigde u svetu pa ni kod nas. Potpuno je obrnuto. Privreda u zamahu je zamajac građevine! To nije centralna tema, već razvoj malih i srednjih preduzeća u uslovima ekonomske krize. Proizvodnja gomile koječega što sada uvozimo. U tim uslovima postoji potreba za novim objektima. Ah da, to nije kraj priče. Ukinuti smesta Nacionalnu korporaciju za osiguranje hipotekarnih kredita!

Nikola

pre 14 godina

Radim u gradjevini i svaki put kada osetimo da su se stvari malo pokrenule, da je gradjevina digla glavu, uslede ovakve vesti.
U redu, nekretnine se zaista ne prodaju onim tempom od prosle godine, ali vest da je u julu u celoj Srbiji (ili bese u Beogradu, sasvim svejedno) prodato samo 30 stanova je vise nego tendenciozna.
Jedini nacin na koji ja mogu da tumacim ovakve vesti jeste unapredjenje krize i dalje dolivanje ulja na vatru opste psihoze. Obzirom da ova i ovakve vesti dolaze iz samog vrha drzave, koji bi trebao da ucini sve se situacija prevlada, posebno u gradjevini koja je zamajac privrede, postavlja se i pitanje razloga zbog koji se iste plasiraju.

srdjan

pre 14 godina

Pa digli su cene 30% vise nego sto bi objektivno trebalo da budu. U Beogradu mozda i vise.
Pa nek propadnu kad su tako sebicni. Niko ne spusta cene, a gradjevinski materijal duplo jeftiniji.

rodjeni beogradjanin - inzinjer

pre 14 godina

Jedino resenje je da gradjevinari izadju sa realnom cenom m2 po troskovnom principu, pa onda u zavisnosti od ponude i potraznje, da traze trzisnu. Ovako, poluzavrsene gradjevine stoje, radi po jedan radnik i cekaju se ´bolja vremena´, a do tada ... svi cemo ´nesto´ da cekamo !? Ipak, gradjevinari tj. investitori ce morati da popuste, jer kupac vise nece olako da ulazi u kredite !

Petar

pre 14 godina

Докле год је оваквих новокомпонованих, алапљивих, а неуких "инвеститора" који би да приштеде на свему, почев од пројектовања до молераја и да при томе надују своје објекте ван величина одобрених у грађевинским дозволама, док год је пројектаната који не раде по професионалној савести, већ по систему: "колико пара-толико музике" испоручујући при том недовршене и неусклађене пројекте (а да им нико не одузме због тога лиценцу), док год је "грађевинара" који су само кроз тарабу гледали градилишта, а хтели би да буду градитељи (а успут, на пример, купују и уграђују бетонско гвожђе лошег квалитета са фалсификованим атестима), док год су садашњи "грађевински радници" у ствари тотално неуки и мајсторски необразовани (просечна старост преживелих десетак посто правих грађевинских мајстора креће се од 55-65 година) и док год се одговарајуће институције не постарају да се регулатива стриктно спроводи и не пораде мало на својој лежерности и ефикасности и ману се корупције, нема ништа од српског грађевинарства и повратка на "она" времена када смо градили врхунске објекте по овој земљи (а и шире), а и по целом свету.
Ово рекох из личног четрдесетдвогодишњег искуства.

Nikola

pre 14 godina

Izgradnja velikog gradjevinskog kompleksa, izgradnja autoputa, itd. donosi posao za 1000 malih preduzeca i 100000 ljudi.
Jedno malo preduzece moze doneti posao i mooooozda poneki stambeni kredit za par ljudi.
Nisam ekonomista, ali kako se ono bese resila velika ekonomska kriza u Americi dvadesetih? Izgradnjom velikih projekata finansiranih od strane drzave.
A to da je potrebna proizvodnja svega onoga sto sada uvozimo, ne sporim. Kao sto ne sporim ni da bi to donelo izgradnju novih objekata.
A zamajac je, da se razumemo, deo motora koji osigurava njegov kontinualan rad, a ne ono sto ga pokrece.

Nikola

pre 14 godina

Radim u gradjevini i svaki put kada osetimo da su se stvari malo pokrenule, da je gradjevina digla glavu, uslede ovakve vesti.
U redu, nekretnine se zaista ne prodaju onim tempom od prosle godine, ali vest da je u julu u celoj Srbiji (ili bese u Beogradu, sasvim svejedno) prodato samo 30 stanova je vise nego tendenciozna.
Jedini nacin na koji ja mogu da tumacim ovakve vesti jeste unapredjenje krize i dalje dolivanje ulja na vatru opste psihoze. Obzirom da ova i ovakve vesti dolaze iz samog vrha drzave, koji bi trebao da ucini sve se situacija prevlada, posebno u gradjevini koja je zamajac privrede, postavlja se i pitanje razloga zbog koji se iste plasiraju.

Deki

pre 14 godina

Irak, a mozda i drugi nesvrstani koji imaju sirovine mogu da budu partneri Srbije u buducnosti.
Kad nema novca dobra je i kvalitetna razmena.

Pedja

pre 14 godina

Nikakvo cudo. Decenijama je u gradjevinarstvu vladala gradjevinska mafija, namnozeni vajni preduzimaci su preduzimali samo kesch pare od investitora a da im nisu isporucivali ni polovinu radova ili su placali radnike zutu banku mesecno a sebi u dzepove trpali milione. I ako pred sudom postoje jasni dokazi o tome njih jos uvek niko nije ni spomenuo a kamoli sankcionisao. Svaka sch... ima nazovi ''Projekt biro'' i posluje li posluje. A ni ''gastarbajteri'' nisu vise ludi pa ne prave kuce po Srbiji dok su oni ti koji su odrzavali gradjevinarstvo gradeci u otadzbini.

MM;

pre 14 godina

Podatak da 35% radnika radi na crno apsolutno ne odgovara istini. Ta brojka verovatno iznosi najmanje dvostruko a uzroke treba traziti u opstinskim inspekcijama koje su leglo korucije na svim nivoima.

Zdravko Broža

pre 14 godina

Draga gospodo, kriza građevinarstva u Americi nastupila je pre tri godine, a rapidno se zaoštrila pre godinu dana, ali, reći da se svetska kriza preliva i kod nas bilo bi banalizovanje, kod nas je u pitanje elementarno nepoznavanje zakonitosti tržišta, koje jednostavno neće i ne može da apsorbuje sve te stambene jedinice, po monopolističkim cenama, jer bez prave konkurencije nema ni kvaliteta, a ni "Kupovine" ovako ostaje da neko popusti, odnosno razveže Gordijev čvor, ili će cene nepokretnosti, odnosno ovde posmatranih novih stambenih jedinica rapidno pasti. . .da ne kažem korespondirati sa "Tržišnim cenama" pa da se i uz doduše velike gubitke u sveri očeivane zarade, nekako krene sa mrtve tačke, ili druga mogućnost. . . zapečatiti gradilišta i sačekati neka bolja vremena uz očuvanje sadašnje nerealno visoke cene . . . treća mogućnost na žalost ne postoji. . . tržiša privreda, to Vam je to, tražili ste. . . gledajte, gospodo Građevinari i građevinski radnici, ne brinite. . .to je samo prolazna faza. . .u svetskim kriznim ciklusima. Izdržite.

Zoran Inzenjer

pre 14 godina

Kriza u gradjevinarstvu srbije nije nastala od svetske ekonomske krize vec od krize proizvedene u Srbiji. Gradjevinari su toliko podigli cene u Srbiji cak nebu pod oblake da je postalo daleko jeftinije kupiti kucu ili stan u ostaloj Evropi kao sto je Pariz, Berlin i ostali Evropski Centri, dok je Beograd postao nedostizan. Cene gradjevinarstva u Srbiji moraju da sidju "na zemlju" sa planiranim procentom profita koji ne moze biti nekoliko puta od cene kvadrata, pa tek onda da racunaju na pocetak izgradnje.

gradjanin

pre 14 godina

Vec godinama unazad 90% radnika na gradjevinama u Beogradu su radnici iz drugih drzava koji rade na crno. Kakvo crno kukanje kada ti isti nazovi "Gradjevinari" sami radi svoje prevelike zarade iste zaposljavaju na crno. Oni dinar ne koriste kao valutu, cak mu i ime ne izgovaraju. A sto se raznih sindikata tice, cudno je da se nijedan sindikat ne zapita zasto je kvalitet radova u Srbiji na nivou Avganistanskog kvalitete gradnje.

Podstanar

pre 14 godina

U ovoj oblasti ima mnogo crnih ovaca pa nije ni cudo da ima problema.
Svi sada spustaju cene pa bi i gradjevinci to trebali da urade koliko ima ljudi bez stanova, a profit 200%.
Ne mogu stanovi da se grade nasim parama, da uvek kupujemo "maglu" tj. ogradjeno gradiliste a prodaje se 2. i 3. sprat.
Graditi/raditi za poznatog kupca mora biti nasa ruzna proslost a i dosta nam je klubova prevarenih kupaca.
Kako neko moze da gradi nesto od par miliona a nema nikakvo osiguranje za eventualne stete (DUBLJANSKA i slicne stvari) drugima vec sve ostavljamo privatnoj tuzbi tj. poznajuci nase pravosudje NIKAD...
Razmislite malo gospodo, NISTA NIJE SLUCAJNO

BB

pre 14 godina

Kakava kriza u građevinarstvu? To je kriza samo za radnike, one nesretnike koji rintaju na -30 C ili +40 C. Svojevremeno kada se rušilo pozorište u Subotici u tom poslu su učestvovali zatvorenici i bukvalno su to leto 2007. godine radili na 40 C. Sve da bi bilo pre roka kako kaže ministar... U isto vreme vlasnici građevinskih firmi u to vreme su u džep na jedan uložen EUR, stavljali još jedan zarađen!!! Znači zarada 100%, a u isto vreme u Nemačkoj je dobitak na bruto uložen novac bio 5%. Neka sada ne kukaju, zaradili su enormne pare, uvukli su građane u kredite i praktično ih obmanuli, znajući da će biti narušena makroekonomska stabilnost u Srbiji. Do nedavno kurs EUR-a je bi cca 70 a sada je 93! Stabilnost je narušena privođenjem kraju privatizacije, devizni prilivi su smanjeni, a na kraju da bi održali neodrživo za stabilnost budžeta NAS su zadužili za 3 milijarde EUR-a kod MMF-a. Ovo je sve posledica neodgovornog, lakomislenog, širokokoalicionog ponašanja, a plaćamo mi građani. Neka gospoda privuku investicije u Srbiju, pa neka nam se gradi naša zemlja, za nas i našu decu, a u Irak će da idu i rade oni koji su ga razrušili. Taj deo kolača će da uzme neko jači od nas, a pogodite ko? Ameri. Tako neka naša gospoda ministri konačno prestanu da nas zamajavaju, već neka uzmu lopatu i udarnički na posao!

Roni

pre 14 godina

Do juce smo se smejali poslovima sa Irakom, Kinom, Indijom i slicnim zemljama a danas bi smo svi vrlo rado prihvatili te poslove.Kod nas je situacija sasvim jasna kvadrat u Novom Sadu je od 1200 do 1800 evra.Pre dve godine kada su cene kvadrata divljale to se pravdalo vecom traznjom od ponude.Sada traznje uopste nema a cene stoje gde su i bile negde i rastu.Kada budemo normalna zemlja bice nam bolje.

dragan

pre 14 godina

po mom misljenju mediji u srbiju uvek malo kasne (cesto ne svojom krivicom) za realnoscu.u gradjevinarstvu ne da je kriza nego je ludilo.
promenio sam vec 3 firme u roku od par meseci i sve tri su zatvorene.sad sam u cetvrtoj koja nesto kao radi ali to je toliko sitno da se skoro i ne moze nazvati radom.
nek je gradjevinarima bog na pomoci u narednom periodu!

Nikola

pre 14 godina

Izgradnja velikog gradjevinskog kompleksa, izgradnja autoputa, itd. donosi posao za 1000 malih preduzeca i 100000 ljudi.
Jedno malo preduzece moze doneti posao i mooooozda poneki stambeni kredit za par ljudi.
Nisam ekonomista, ali kako se ono bese resila velika ekonomska kriza u Americi dvadesetih? Izgradnjom velikih projekata finansiranih od strane drzave.
A to da je potrebna proizvodnja svega onoga sto sada uvozimo, ne sporim. Kao sto ne sporim ni da bi to donelo izgradnju novih objekata.
A zamajac je, da se razumemo, deo motora koji osigurava njegov kontinualan rad, a ne ono sto ga pokrece.

zoran

pre 14 godina

Građevina nikad nije bila i nikada neće biti zamajac privrede! Nigde u svetu pa ni kod nas. Potpuno je obrnuto. Privreda u zamahu je zamajac građevine! To nije centralna tema, već razvoj malih i srednjih preduzeća u uslovima ekonomske krize. Proizvodnja gomile koječega što sada uvozimo. U tim uslovima postoji potreba za novim objektima. Ah da, to nije kraj priče. Ukinuti smesta Nacionalnu korporaciju za osiguranje hipotekarnih kredita!

Intelektualac

pre 14 godina

Posto drzava nije imala snage da rascisti sa najvecom mafijom medju mafijama tj gradjevinskom mafijom, a izmisljala je raznorazne mafije sve do decije mafije, e onda ce ovako stvari morati da se rese.
Mnogi sljamovi su kriminalno stecene pare ugurali u gradjevinu, i nek ih snadje ona jevrejska kletva dabogda imao pa nemao.
Dragi nasi posteni gradjani neki su se upecali na servirane price gradjevinske mafije kako ce cene kvadrata ici preko 5000 eura pa su kupili poneki stan, e sada nek se gradjevinska mafija plasi propagande kako ce cene stanova ici ispod 800 eura.
Samo sto ovo nije propaganda nego surova realnost.
Molece i kumice da prodaju kvadrat i po 600 eura.
Kao sto se vec desava po Beogradu .

Petar

pre 14 godina

Докле год је оваквих новокомпонованих, алапљивих, а неуких "инвеститора" који би да приштеде на свему, почев од пројектовања до молераја и да при томе надују своје објекте ван величина одобрених у грађевинским дозволама, док год је пројектаната који не раде по професионалној савести, већ по систему: "колико пара-толико музике" испоручујући при том недовршене и неусклађене пројекте (а да им нико не одузме због тога лиценцу), док год је "грађевинара" који су само кроз тарабу гледали градилишта, а хтели би да буду градитељи (а успут, на пример, купују и уграђују бетонско гвожђе лошег квалитета са фалсификованим атестима), док год су садашњи "грађевински радници" у ствари тотално неуки и мајсторски необразовани (просечна старост преживелих десетак посто правих грађевинских мајстора креће се од 55-65 година) и док год се одговарајуће институције не постарају да се регулатива стриктно спроводи и не пораде мало на својој лежерности и ефикасности и ману се корупције, нема ништа од српског грађевинарства и повратка на "она" времена када смо градили врхунске објекте по овој земљи (а и шире), а и по целом свету.
Ово рекох из личног четрдесетдвогодишњег искуства.

srdjan

pre 14 godina

Pa digli su cene 30% vise nego sto bi objektivno trebalo da budu. U Beogradu mozda i vise.
Pa nek propadnu kad su tako sebicni. Niko ne spusta cene, a gradjevinski materijal duplo jeftiniji.

rodjeni beogradjanin - inzinjer

pre 14 godina

Jedino resenje je da gradjevinari izadju sa realnom cenom m2 po troskovnom principu, pa onda u zavisnosti od ponude i potraznje, da traze trzisnu. Ovako, poluzavrsene gradjevine stoje, radi po jedan radnik i cekaju se ´bolja vremena´, a do tada ... svi cemo ´nesto´ da cekamo !? Ipak, gradjevinari tj. investitori ce morati da popuste, jer kupac vise nece olako da ulazi u kredite !