Četvrtak, 30.07.2009.

00:48

Hrvatski Jugosloveni žele naciju

U Puli je sinoć održana osnivačka skupština Udruženja Naša Jugoslavija koje traži priznanje jugoslovenske nacije.

Izvor: FoNet

Hrvatski Jugosloveni žele naciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Moler

pre 14 godina

Slovenacki i Hrvatski komunisti su za Jugoslaviju postali nezainteresovani kad su shvatili da nakon rusenja berlinskog zida, politika u Jugoslaviji ce biti vodjena na demokratskim principima, tj. vecinom glasova, gdje su Srbi bili u prednosti, a ne komunistickim dekretima i delegiranjima poltrona iz svih nacija.
U Sloveniji je to dovelo na vlast konzervativnu desnicu koja je pocela da brise ljude sa spiskova gradjana, a u Hrvatskoj neonacisti koji su poceli sa otpustanjima i diskriminacijom, a zavrsili sa likvidacijama na kucnom pragu.
Evo neka Slovenci i Hrvati naprave Jugoslaviju a mi cemo ovaj put da iskuliramo!

Hilmija

pre 14 godina

Sacuvaj me boze nove Jugoslavije! Pitam se samo da li su ti likovi spavali tokom 1990.-ih kada se Jugoslavija u krvi raspadala u svoje sastavne dijelove? Ako oni zele da se nazivaju Jugoslaveni po nacionalnoj osnovi onda je to njihovo elementarno pravo, ali nemaju pravo traziti ponovno sastavljanje nakaradnih tvorevina. A ako im je jedini argument nacionalno mijesani brakovi, onda je to smijesno. Zar ne smije svaki bracni partner zadrzati svoj nacionalni identitet a dijete se opredijeliti po svom licnom osjecaju?

Ivan YU

pre 14 godina

Godinama potiskujem ono što stvarno osećam, pokušavajući da zaboravim prošlost i gledam samo u budućnost. I skoro da sam zaboravio. Ovaj tekst me je podsetio ko sam u stvari. Ne znam kako će moja deca da se izjasne, ali ja sam odlučio da sebi priznam i dozvolim da budem ono što me jedino ispunjava ponosom - Jugosloven. Ne mora ta Jugoslavija da se vrati, bitno je da naša deca budu "zdrava, debela i vesela", ali da, žalim što se ta zemlja raspala. Mislim da je taj raspad bila jedna nadasve glupava ideja!

igor

pre 14 godina

Iako sam po poslednjim istoriskim dogadjajima postao Srbin i dalje se izjasnjavam kao Jugosloven svuda po svetu, jer sam rodjen i vaspitavan u istoj.
Gledam na to kao kada bi se raspala jedna Kanada pa odjednom nisam Kanadjanin nego npr. "ontarijanac"!?

martin70

pre 14 godina

hahaha...ovo stvarno nema nigdje..."glavni" jugosloven dojurio na sastanak iz Njemacke...sinonim za "dobru jugu" iz koje su svi bjezali...i gomila odobravanja na ovom sajtu gdje 99 % komentara pise dijaspora...hahaha...ni chaplin to ne bi bolje izveo...

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Srpski narod ni teorijski ne moze da prezivi jos jednu Jugoslaviju. U prvi svetski rat usli smo sa oko 14 miliona dusa a izasli sa oko 11. U drugi smo usli sa oko 12 miliona a izasli sa oko 10. A u secesionisticke ratove iz 90-tih godina usli smo sa oko 11, a izasli sa nekih 8-9 miliona. Jugoslavija je kao droga. Kad se probudis iz divnog sna, hoces dusu da ispistis od mucnine i povracanja. Hvala Istranima ali - neka, hvala. Najbolje da oni prave Jugoslaviju u Istri i Gorskom Kotaru pa neka nam jave kako je ispalo. Ako treci in-vivo eksperiment uspe da sastavi 100 godina bez krvoprolica, mozda im se pridruzimo. Uz odredjenu materijalnu nadoknadu, naravno :-))

Struja

pre 14 godina

E, da je ta YU ziva, pola Evrope bi nas molilo da ih pustimo da prostetaju od Slo do Mkd,i placali bi nam vize za sve,molili bi nas da uvoze njihove proizvode,i odkupljuju nase.
ali Americki dolar je uradio svoje,e sad se vratimo u danasnje vreme i svi na ulice,nismo dobili platu zadnjih 2meseca,gazda nece da me prijavi,nemam za dorucak,evo za koj dan stize racun za struju,vodu,telefon...

Pele

pre 14 godina

Cenim da je vecina pozitivnih komentara ovde takva zato sto su se ti Jugosloveni okupili u Hrvatskoj. Pa sad podsvesno likujemo kako su eto shvatili svoju gresku.
Da se osnivacka skupstina odigrala u Srbiji, vecina bi te ljude smatrala sacicom sarlatana i komunista.

Titib

pre 14 godina

Baš me interesuje kako u Sloveniji gledaju na ovu inicijativu, a naročito na stavke programa kojima se "traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, stvaranje carinske i monetarne unije na temelju ustava SFRJ iz 1974. godine ...jer bez toga nema prema u Europsku uniju".
Biće tu posla i za briselske birokrate...

Miroq

pre 14 godina

Za Evropu svi smo mi Juzni Sloveni koji govore Juzno Slovenskim/Slavenskim jezicima. Pored Paganske vere predaka, delimo i jezik i kulturu pre nasilnog pokrstavanja u ime Semitskih religija. Dakle, svakako smo svi Juzni Sloveni, a to sto se mi delimo na kasnije podele nastale isklkjucivo u interesu pojedinaca, to sto smo se posvadjali medjusobno i ratovali unutar iste grupe naroda, to je samo nas problem i niciji drugi. A preduboko se uslo u iluziju posebnosti manjinskih grupa koji su se prozvali nacijama da bi sad priznali ono po cemu nas i vecina zna, Juzno Slovenski narodi. Takodje, evidentno je da je zastava Jugoslavije (bez petokrake) u sustini zastava sa kongresa Pan-Slavije iz Ceske, gde se razvila ideja o ujedinjenju Slovenskih naroda, ali je ubrzo razbijena. Pojedinacni Slovenski narodi koji ne prihvataju kulturoloske slicnosti srodnih naroda rade upravo u prilog onih koji su se borili protiv ideje Pan-Slavije. Dakle, Jugoslavija, komunizma i golog otoka/ostrva vise ne postoji ali zajednica Juzno Slovenskih naroda bi trebala da postoji pre nego sto bude kasno. Mislim da su i Srbi i Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci i Makedonci daleko od naroda, vise su u pitanju grupe. Kao grupe su slabe i sklone manipulaciji ali kao deo Juzno Slovenskog naroda mogu i mozemo biti jaki. Ovako, kad hoces nekog da razbijes podeli ga na male grupe!

Reper

pre 14 godina

Jugoslaviju su stvarali veliki umovi ovog podneblja. ... Jugoslovenstvo je pretnja svim kvazi patriotama i polupismenim bukacima koji se u mrznji i unistavanju osecaju komotno. Podrzavam ovu ideju svim srcem.

Hrvatina

pre 14 godina

Evo stiže ponovno yuga, kako da ne.....a gospodin voditelj ove nakaradne udruge stigao ravno iz Njemačke. Toliko je volio tu nakaradnu zemljicu yugu da je emigrirao u Njemačku zarađivati marke... Volim ove "dobrovoljne davatelje tuđe krvi" kako ih je nazvao jedan srpski književnik...pa ovakvih likova ima samo na ovim prostorima.

Vokshi

pre 14 godina

Sve negde do sredine 80-tih godina,vecina gastarbeitera se u inostranstvu izjasnjavala kao - Jugosloveni.Srbi na radu u inostranstvu su vrlo senzibilno reagovali na kritiku Tita socijalizma i Jugoslavije.Situacija se je tek dolaskom S.Milosevica promenila i svi su odjednom postali "nacionalno svesni" da ne kazem bas - "presvesni".

StriderBG

pre 14 godina

Kakva je/bi to zemlja bila...
Koliko me oraspoložila ova vest, toliko me i rastužilo podsećanje na to šta su budale uspele da unište. Živela Juga!

Duka

pre 14 godina

Budalastina i zanesenjastvo! Jugoslavija kao neprirodna i vestacka tvorevina nanela je dosta zla svim narodima koji su u njoj ziveli. To je takva istorijska greska i promasaj da bi svaki pokusaj njene obnove trebalo najdrasticnije zakonski sankcionisati! A gospodo jugonostalgicari osvestite se i prestanite da nam ispirate mozak sa vasim nebuloznim idejama!

urke

pre 14 godina

nisam istoricar, ali koliko mogu da se setim, kralj Aleksandar je pokusao da "napravi" Jugoslovensku naciju,, i to su mu zamerali. Dok su komunisti, iz nekog razloga, delili i postojece nacije, pa smo tako dobili i crnogorce i muslimane (sada bosnjake)i makedonce.

zoran

pre 14 godina

1918 Aleksandar hteo da Jugosloveni budu i Bugari, što po definiciji južnog slovenstva i jesu. Naše komšije se slatko nasmejaše i poručiše nam da se mi zamajavamo s time narednih 80 godina i da se ne tučemo mnogo, a oni nisu zainteresovani. Nismo ih poslušali.

Vladimir

pre 14 godina

Molio bih one sto komentarisu da ne mesaju jugoslovene i komunizam... Poprilicno mogu da se gledaju kao dva odvojena entiteta. Isto je sa Srbima. Bili su u monarhiji, komunizmu, kapitalizmu... Jedino sto je jugoslovenska nacija nastala za vreme SFRJ. I, da, komunizam je mnogo lepa ideja, samo joj fali dobra praksa...

Primero Geriljero

pre 14 godina

Hrvatsku varijantu "jugoslovenstva" smo vidjeli na prijateljskoj fudbalskoj utakmici Jugoslavija-Holandija, odigranoj u Zagrebu, juna 1990.g. pred pocetak SP. Maksimir pun, i svi navijaju za Holandiju.

ana

pre 14 godina

Moja mama je pola Madjarica pola Hrvatica, tata je pola Crnogorac pola Srbin, a ja se osećam kao Norvežanka. Još kad bi me Norvežani uvažili kao takvu... :) Šalu na stranu, jes da je Juga bila lepa zemlja i da se lepo živelo, ali mislim da je, u svetlu ratova iz 90ih, mnogo bolje da budemo sve sem Jugosloveni. To može da izazove konfuziju, koja nam na ovim prostorima zaista ne treba.

1981 census

pre 14 godina

Da li neko ima zvaničan podatak sa Popisa 1981. u celoj SFRJ. Koliko se ljudi tada izjasnilo kao Jugosloveni? Moguće je da je ta brojka realno važeća i danas.

jugosloven

pre 14 godina

Konacno da se neko seti da trazi da se ustavima obezbedi pravo postojanja Jugoslovena. Za neke Jugosloveni ne postoje, za nas koji to jesmo mi smo diskrimiisana i sa svih strana ubijana manjina. Hocemo samo ono na sta i drugi imaju pravo. Puna podrska sunarodnicima iz Pule. Jugosloveni ne plasite se Srba, Hrvata, Bosnjaka, Makedonaca i ostalih. Ako mogu oni mozemo i mi.

AleksandarM

pre 14 godina

Kamo srece da je to na vreme uradjeno. Zamislite, otac Crnogorac, majka Srpkinja, ili otac Srbin a majka Hrvatica, ili obrnuto, a deca se udaju ili ozene sa Madjarom ili Madjaricom, Makedoncem ili Makedonkom, Albancem ili Albankom, Italijanom ili Italijankom, Muslimanom ili Romom, itd, a bilo je i takvih mesovitih brakova. Da li se iko zapitao sta su mu unuci ili praunuci po nacionalnosti? Najvecem zandaru sveta i najvecem izvozniku "milosrdne" demokratije ono sto moramo da priznamo, je: napravili su medju na desetine nacija sveta jedinstveno drzavljanstvo i naciju. A sta smo mi uradili? "Svesno" i glupo smo ostavili seme zla i razdora. Poruku iz Pule dozivljavam kao poruku proslosti i jos uvek bliske istorije na ovim prostorima i kao moguci put prevazilazenja brojnih nagomilanih problema, a ne kao neku besmislenu nostalgiju.

SVD

pre 14 godina

Ima dosta razloga da se uvede termin "jugosloven" u geografskom smislu, a svako može da se oseća pripadnikom koje hoće nacije. Možda bismo i naš jezik mogli zvati "jugoslovenski" da ne bismo ovim rasparčavanjima na srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski itd. sebe više pravili smešnim u svetu i jezik snizili na kategoriju malih evropskih jezika, iako to u stvarnosti nije slučaj.

podrska

pre 14 godina

A sto covek mora da bude obavezno iz mesovitog braka da bi se osecao Jugoslovenom?!Sto ne moze i "cist" Srbin,Hrvat,Makedonac...
Ocigledno da se svi rezimi na prostoru ex YU toga plase kad ne dopustaju takvo izjasnjavanje jer im je nacionalizam pogonsko gorivo bez koga ne mogu!

Namcor

pre 14 godina

Da pitam - Jugosloveni gde ste bili da branite Jugoslaviju??? A garantujem vam da ste vi poveli 80% naroda bi vam se prikljucilo. Ne vi ste prvi zgrabili soske i zbrisali. A onda se negde u zapecku setite partizanskih pesama pa vam kao nesto zao. Vi ste gori od svih nacionalista na ovim prostorima, jer ste kukavice. Gde ste bili da pravite takav kongres u Puli kada se Tudjman cepao a Mesic izgovorio cuvene reci 'Gospodo, ja sam svoj posao obavio, Jugoslavija vise ne postoji'? Kasno Marko na Kosovo stize.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Cinjenica je, da u svim bivsim republikama ima mnogo ljudi koji se nikako ne mogu podvesti samo pod Hrvate, Slovence, Srbe. Recimo Slovenac Jakopič je u redu, ali koje li je nacije i od kada Pleiweiss, Weithauser, Kabir i mnogi drugi? Slična je situacija i u drugim delovima Jugoslavije. Naravno, medju svima njima su i oni kojima je majka Srpkinja, otac Makedonac, jedan deda Madjar, drugi Slovenac itd. Ako oni hoce da budu ono sto de fakto jesu - Jugosloveni, zasto im to braniti? Ideja Jugoslovenstva je propala, kazu neki. Mozda za njih, za druge je to vrlo komplikovano i bolno.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Jos jedna potvrda da je ideja o Jugoslaviji i jugoslavenstvu autohtona hrvatska ideja iz kraja 19 i pocetka 20 veka, na koju se srpski kralj samo naivno zakacio. Kroz istoriju Hrvati su na tu ideju gledali iz pragmaticnih i nacionalnih interesa, a Srbi emotivno i sa pozicija juznoslovenskog kosmopolitizma. Kad bi Hrvatima prestao interes o jugosalvenstvu oni bi ga diskreditovali kao velikosrpsku ideju. Nadam se da se ovaj put nece upecati Srbi. Dobri odnosi-da, mozda i najbolji sa Hrvatskom od svih suseda Srbije, ali ne i drzavna zajednica!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Cinjenica je, da u svim bivsim republikama ima mnogo ljudi koji se nikako ne mogu podvesti samo pod Hrvate, Slovence, Srbe. Recimo Slovenac Jakopič je u redu, ali koje li je nacije i od kada Pleiweiss, Weithauser, Kabir i mnogi drugi? Slična je situacija i u drugim delovima Jugoslavije. Naravno, medju svima njima su i oni kojima je majka Srpkinja, otac Makedonac, jedan deda Madjar, drugi Slovenac itd. Ako oni hoce da budu ono sto de fakto jesu - Jugosloveni, zasto im to braniti? Ideja Jugoslovenstva je propala, kazu neki. Mozda za njih, za druge je to vrlo komplikovano i bolno.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Jos jedna potvrda da je ideja o Jugoslaviji i jugoslavenstvu autohtona hrvatska ideja iz kraja 19 i pocetka 20 veka, na koju se srpski kralj samo naivno zakacio. Kroz istoriju Hrvati su na tu ideju gledali iz pragmaticnih i nacionalnih interesa, a Srbi emotivno i sa pozicija juznoslovenskog kosmopolitizma. Kad bi Hrvatima prestao interes o jugosalvenstvu oni bi ga diskreditovali kao velikosrpsku ideju. Nadam se da se ovaj put nece upecati Srbi. Dobri odnosi-da, mozda i najbolji sa Hrvatskom od svih suseda Srbije, ali ne i drzavna zajednica!

Namcor

pre 14 godina

Da pitam - Jugosloveni gde ste bili da branite Jugoslaviju??? A garantujem vam da ste vi poveli 80% naroda bi vam se prikljucilo. Ne vi ste prvi zgrabili soske i zbrisali. A onda se negde u zapecku setite partizanskih pesama pa vam kao nesto zao. Vi ste gori od svih nacionalista na ovim prostorima, jer ste kukavice. Gde ste bili da pravite takav kongres u Puli kada se Tudjman cepao a Mesic izgovorio cuvene reci 'Gospodo, ja sam svoj posao obavio, Jugoslavija vise ne postoji'? Kasno Marko na Kosovo stize.

podrska

pre 14 godina

A sto covek mora da bude obavezno iz mesovitog braka da bi se osecao Jugoslovenom?!Sto ne moze i "cist" Srbin,Hrvat,Makedonac...
Ocigledno da se svi rezimi na prostoru ex YU toga plase kad ne dopustaju takvo izjasnjavanje jer im je nacionalizam pogonsko gorivo bez koga ne mogu!

SVD

pre 14 godina

Ima dosta razloga da se uvede termin "jugosloven" u geografskom smislu, a svako može da se oseća pripadnikom koje hoće nacije. Možda bismo i naš jezik mogli zvati "jugoslovenski" da ne bismo ovim rasparčavanjima na srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski itd. sebe više pravili smešnim u svetu i jezik snizili na kategoriju malih evropskih jezika, iako to u stvarnosti nije slučaj.

AleksandarM

pre 14 godina

Kamo srece da je to na vreme uradjeno. Zamislite, otac Crnogorac, majka Srpkinja, ili otac Srbin a majka Hrvatica, ili obrnuto, a deca se udaju ili ozene sa Madjarom ili Madjaricom, Makedoncem ili Makedonkom, Albancem ili Albankom, Italijanom ili Italijankom, Muslimanom ili Romom, itd, a bilo je i takvih mesovitih brakova. Da li se iko zapitao sta su mu unuci ili praunuci po nacionalnosti? Najvecem zandaru sveta i najvecem izvozniku "milosrdne" demokratije ono sto moramo da priznamo, je: napravili su medju na desetine nacija sveta jedinstveno drzavljanstvo i naciju. A sta smo mi uradili? "Svesno" i glupo smo ostavili seme zla i razdora. Poruku iz Pule dozivljavam kao poruku proslosti i jos uvek bliske istorije na ovim prostorima i kao moguci put prevazilazenja brojnih nagomilanih problema, a ne kao neku besmislenu nostalgiju.

jugosloven

pre 14 godina

Konacno da se neko seti da trazi da se ustavima obezbedi pravo postojanja Jugoslovena. Za neke Jugosloveni ne postoje, za nas koji to jesmo mi smo diskrimiisana i sa svih strana ubijana manjina. Hocemo samo ono na sta i drugi imaju pravo. Puna podrska sunarodnicima iz Pule. Jugosloveni ne plasite se Srba, Hrvata, Bosnjaka, Makedonaca i ostalih. Ako mogu oni mozemo i mi.

Reper

pre 14 godina

Jugoslaviju su stvarali veliki umovi ovog podneblja. ... Jugoslovenstvo je pretnja svim kvazi patriotama i polupismenim bukacima koji se u mrznji i unistavanju osecaju komotno. Podrzavam ovu ideju svim srcem.

StriderBG

pre 14 godina

Kakva je/bi to zemlja bila...
Koliko me oraspoložila ova vest, toliko me i rastužilo podsećanje na to šta su budale uspele da unište. Živela Juga!

Primero Geriljero

pre 14 godina

Hrvatsku varijantu "jugoslovenstva" smo vidjeli na prijateljskoj fudbalskoj utakmici Jugoslavija-Holandija, odigranoj u Zagrebu, juna 1990.g. pred pocetak SP. Maksimir pun, i svi navijaju za Holandiju.

Vokshi

pre 14 godina

Sve negde do sredine 80-tih godina,vecina gastarbeitera se u inostranstvu izjasnjavala kao - Jugosloveni.Srbi na radu u inostranstvu su vrlo senzibilno reagovali na kritiku Tita socijalizma i Jugoslavije.Situacija se je tek dolaskom S.Milosevica promenila i svi su odjednom postali "nacionalno svesni" da ne kazem bas - "presvesni".

Miroq

pre 14 godina

Za Evropu svi smo mi Juzni Sloveni koji govore Juzno Slovenskim/Slavenskim jezicima. Pored Paganske vere predaka, delimo i jezik i kulturu pre nasilnog pokrstavanja u ime Semitskih religija. Dakle, svakako smo svi Juzni Sloveni, a to sto se mi delimo na kasnije podele nastale isklkjucivo u interesu pojedinaca, to sto smo se posvadjali medjusobno i ratovali unutar iste grupe naroda, to je samo nas problem i niciji drugi. A preduboko se uslo u iluziju posebnosti manjinskih grupa koji su se prozvali nacijama da bi sad priznali ono po cemu nas i vecina zna, Juzno Slovenski narodi. Takodje, evidentno je da je zastava Jugoslavije (bez petokrake) u sustini zastava sa kongresa Pan-Slavije iz Ceske, gde se razvila ideja o ujedinjenju Slovenskih naroda, ali je ubrzo razbijena. Pojedinacni Slovenski narodi koji ne prihvataju kulturoloske slicnosti srodnih naroda rade upravo u prilog onih koji su se borili protiv ideje Pan-Slavije. Dakle, Jugoslavija, komunizma i golog otoka/ostrva vise ne postoji ali zajednica Juzno Slovenskih naroda bi trebala da postoji pre nego sto bude kasno. Mislim da su i Srbi i Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci i Makedonci daleko od naroda, vise su u pitanju grupe. Kao grupe su slabe i sklone manipulaciji ali kao deo Juzno Slovenskog naroda mogu i mozemo biti jaki. Ovako, kad hoces nekog da razbijes podeli ga na male grupe!

Vladimir

pre 14 godina

Molio bih one sto komentarisu da ne mesaju jugoslovene i komunizam... Poprilicno mogu da se gledaju kao dva odvojena entiteta. Isto je sa Srbima. Bili su u monarhiji, komunizmu, kapitalizmu... Jedino sto je jugoslovenska nacija nastala za vreme SFRJ. I, da, komunizam je mnogo lepa ideja, samo joj fali dobra praksa...

zoran

pre 14 godina

1918 Aleksandar hteo da Jugosloveni budu i Bugari, što po definiciji južnog slovenstva i jesu. Naše komšije se slatko nasmejaše i poručiše nam da se mi zamajavamo s time narednih 80 godina i da se ne tučemo mnogo, a oni nisu zainteresovani. Nismo ih poslušali.

urke

pre 14 godina

nisam istoricar, ali koliko mogu da se setim, kralj Aleksandar je pokusao da "napravi" Jugoslovensku naciju,, i to su mu zamerali. Dok su komunisti, iz nekog razloga, delili i postojece nacije, pa smo tako dobili i crnogorce i muslimane (sada bosnjake)i makedonce.

Duka

pre 14 godina

Budalastina i zanesenjastvo! Jugoslavija kao neprirodna i vestacka tvorevina nanela je dosta zla svim narodima koji su u njoj ziveli. To je takva istorijska greska i promasaj da bi svaki pokusaj njene obnove trebalo najdrasticnije zakonski sankcionisati! A gospodo jugonostalgicari osvestite se i prestanite da nam ispirate mozak sa vasim nebuloznim idejama!

Pele

pre 14 godina

Cenim da je vecina pozitivnih komentara ovde takva zato sto su se ti Jugosloveni okupili u Hrvatskoj. Pa sad podsvesno likujemo kako su eto shvatili svoju gresku.
Da se osnivacka skupstina odigrala u Srbiji, vecina bi te ljude smatrala sacicom sarlatana i komunista.

1981 census

pre 14 godina

Da li neko ima zvaničan podatak sa Popisa 1981. u celoj SFRJ. Koliko se ljudi tada izjasnilo kao Jugosloveni? Moguće je da je ta brojka realno važeća i danas.

ana

pre 14 godina

Moja mama je pola Madjarica pola Hrvatica, tata je pola Crnogorac pola Srbin, a ja se osećam kao Norvežanka. Još kad bi me Norvežani uvažili kao takvu... :) Šalu na stranu, jes da je Juga bila lepa zemlja i da se lepo živelo, ali mislim da je, u svetlu ratova iz 90ih, mnogo bolje da budemo sve sem Jugosloveni. To može da izazove konfuziju, koja nam na ovim prostorima zaista ne treba.

Struja

pre 14 godina

E, da je ta YU ziva, pola Evrope bi nas molilo da ih pustimo da prostetaju od Slo do Mkd,i placali bi nam vize za sve,molili bi nas da uvoze njihove proizvode,i odkupljuju nase.
ali Americki dolar je uradio svoje,e sad se vratimo u danasnje vreme i svi na ulice,nismo dobili platu zadnjih 2meseca,gazda nece da me prijavi,nemam za dorucak,evo za koj dan stize racun za struju,vodu,telefon...

Hrvatina

pre 14 godina

Evo stiže ponovno yuga, kako da ne.....a gospodin voditelj ove nakaradne udruge stigao ravno iz Njemačke. Toliko je volio tu nakaradnu zemljicu yugu da je emigrirao u Njemačku zarađivati marke... Volim ove "dobrovoljne davatelje tuđe krvi" kako ih je nazvao jedan srpski književnik...pa ovakvih likova ima samo na ovim prostorima.

Ivan YU

pre 14 godina

Godinama potiskujem ono što stvarno osećam, pokušavajući da zaboravim prošlost i gledam samo u budućnost. I skoro da sam zaboravio. Ovaj tekst me je podsetio ko sam u stvari. Ne znam kako će moja deca da se izjasne, ali ja sam odlučio da sebi priznam i dozvolim da budem ono što me jedino ispunjava ponosom - Jugosloven. Ne mora ta Jugoslavija da se vrati, bitno je da naša deca budu "zdrava, debela i vesela", ali da, žalim što se ta zemlja raspala. Mislim da je taj raspad bila jedna nadasve glupava ideja!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Srpski narod ni teorijski ne moze da prezivi jos jednu Jugoslaviju. U prvi svetski rat usli smo sa oko 14 miliona dusa a izasli sa oko 11. U drugi smo usli sa oko 12 miliona a izasli sa oko 10. A u secesionisticke ratove iz 90-tih godina usli smo sa oko 11, a izasli sa nekih 8-9 miliona. Jugoslavija je kao droga. Kad se probudis iz divnog sna, hoces dusu da ispistis od mucnine i povracanja. Hvala Istranima ali - neka, hvala. Najbolje da oni prave Jugoslaviju u Istri i Gorskom Kotaru pa neka nam jave kako je ispalo. Ako treci in-vivo eksperiment uspe da sastavi 100 godina bez krvoprolica, mozda im se pridruzimo. Uz odredjenu materijalnu nadoknadu, naravno :-))

igor

pre 14 godina

Iako sam po poslednjim istoriskim dogadjajima postao Srbin i dalje se izjasnjavam kao Jugosloven svuda po svetu, jer sam rodjen i vaspitavan u istoj.
Gledam na to kao kada bi se raspala jedna Kanada pa odjednom nisam Kanadjanin nego npr. "ontarijanac"!?

martin70

pre 14 godina

hahaha...ovo stvarno nema nigdje..."glavni" jugosloven dojurio na sastanak iz Njemacke...sinonim za "dobru jugu" iz koje su svi bjezali...i gomila odobravanja na ovom sajtu gdje 99 % komentara pise dijaspora...hahaha...ni chaplin to ne bi bolje izveo...

Titib

pre 14 godina

Baš me interesuje kako u Sloveniji gledaju na ovu inicijativu, a naročito na stavke programa kojima se "traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, stvaranje carinske i monetarne unije na temelju ustava SFRJ iz 1974. godine ...jer bez toga nema prema u Europsku uniju".
Biće tu posla i za briselske birokrate...

Hilmija

pre 14 godina

Sacuvaj me boze nove Jugoslavije! Pitam se samo da li su ti likovi spavali tokom 1990.-ih kada se Jugoslavija u krvi raspadala u svoje sastavne dijelove? Ako oni zele da se nazivaju Jugoslaveni po nacionalnoj osnovi onda je to njihovo elementarno pravo, ali nemaju pravo traziti ponovno sastavljanje nakaradnih tvorevina. A ako im je jedini argument nacionalno mijesani brakovi, onda je to smijesno. Zar ne smije svaki bracni partner zadrzati svoj nacionalni identitet a dijete se opredijeliti po svom licnom osjecaju?

Moler

pre 14 godina

Slovenacki i Hrvatski komunisti su za Jugoslaviju postali nezainteresovani kad su shvatili da nakon rusenja berlinskog zida, politika u Jugoslaviji ce biti vodjena na demokratskim principima, tj. vecinom glasova, gdje su Srbi bili u prednosti, a ne komunistickim dekretima i delegiranjima poltrona iz svih nacija.
U Sloveniji je to dovelo na vlast konzervativnu desnicu koja je pocela da brise ljude sa spiskova gradjana, a u Hrvatskoj neonacisti koji su poceli sa otpustanjima i diskriminacijom, a zavrsili sa likvidacijama na kucnom pragu.
Evo neka Slovenci i Hrvati naprave Jugoslaviju a mi cemo ovaj put da iskuliramo!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Jos jedna potvrda da je ideja o Jugoslaviji i jugoslavenstvu autohtona hrvatska ideja iz kraja 19 i pocetka 20 veka, na koju se srpski kralj samo naivno zakacio. Kroz istoriju Hrvati su na tu ideju gledali iz pragmaticnih i nacionalnih interesa, a Srbi emotivno i sa pozicija juznoslovenskog kosmopolitizma. Kad bi Hrvatima prestao interes o jugosalvenstvu oni bi ga diskreditovali kao velikosrpsku ideju. Nadam se da se ovaj put nece upecati Srbi. Dobri odnosi-da, mozda i najbolji sa Hrvatskom od svih suseda Srbije, ali ne i drzavna zajednica!

Namcor

pre 14 godina

Da pitam - Jugosloveni gde ste bili da branite Jugoslaviju??? A garantujem vam da ste vi poveli 80% naroda bi vam se prikljucilo. Ne vi ste prvi zgrabili soske i zbrisali. A onda se negde u zapecku setite partizanskih pesama pa vam kao nesto zao. Vi ste gori od svih nacionalista na ovim prostorima, jer ste kukavice. Gde ste bili da pravite takav kongres u Puli kada se Tudjman cepao a Mesic izgovorio cuvene reci 'Gospodo, ja sam svoj posao obavio, Jugoslavija vise ne postoji'? Kasno Marko na Kosovo stize.

Duka

pre 14 godina

Budalastina i zanesenjastvo! Jugoslavija kao neprirodna i vestacka tvorevina nanela je dosta zla svim narodima koji su u njoj ziveli. To je takva istorijska greska i promasaj da bi svaki pokusaj njene obnove trebalo najdrasticnije zakonski sankcionisati! A gospodo jugonostalgicari osvestite se i prestanite da nam ispirate mozak sa vasim nebuloznim idejama!

ana

pre 14 godina

Moja mama je pola Madjarica pola Hrvatica, tata je pola Crnogorac pola Srbin, a ja se osećam kao Norvežanka. Još kad bi me Norvežani uvažili kao takvu... :) Šalu na stranu, jes da je Juga bila lepa zemlja i da se lepo živelo, ali mislim da je, u svetlu ratova iz 90ih, mnogo bolje da budemo sve sem Jugosloveni. To može da izazove konfuziju, koja nam na ovim prostorima zaista ne treba.

Hrvatina

pre 14 godina

Evo stiže ponovno yuga, kako da ne.....a gospodin voditelj ove nakaradne udruge stigao ravno iz Njemačke. Toliko je volio tu nakaradnu zemljicu yugu da je emigrirao u Njemačku zarađivati marke... Volim ove "dobrovoljne davatelje tuđe krvi" kako ih je nazvao jedan srpski književnik...pa ovakvih likova ima samo na ovim prostorima.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Srpski narod ni teorijski ne moze da prezivi jos jednu Jugoslaviju. U prvi svetski rat usli smo sa oko 14 miliona dusa a izasli sa oko 11. U drugi smo usli sa oko 12 miliona a izasli sa oko 10. A u secesionisticke ratove iz 90-tih godina usli smo sa oko 11, a izasli sa nekih 8-9 miliona. Jugoslavija je kao droga. Kad se probudis iz divnog sna, hoces dusu da ispistis od mucnine i povracanja. Hvala Istranima ali - neka, hvala. Najbolje da oni prave Jugoslaviju u Istri i Gorskom Kotaru pa neka nam jave kako je ispalo. Ako treci in-vivo eksperiment uspe da sastavi 100 godina bez krvoprolica, mozda im se pridruzimo. Uz odredjenu materijalnu nadoknadu, naravno :-))

Primero Geriljero

pre 14 godina

Hrvatsku varijantu "jugoslovenstva" smo vidjeli na prijateljskoj fudbalskoj utakmici Jugoslavija-Holandija, odigranoj u Zagrebu, juna 1990.g. pred pocetak SP. Maksimir pun, i svi navijaju za Holandiju.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Cinjenica je, da u svim bivsim republikama ima mnogo ljudi koji se nikako ne mogu podvesti samo pod Hrvate, Slovence, Srbe. Recimo Slovenac Jakopič je u redu, ali koje li je nacije i od kada Pleiweiss, Weithauser, Kabir i mnogi drugi? Slična je situacija i u drugim delovima Jugoslavije. Naravno, medju svima njima su i oni kojima je majka Srpkinja, otac Makedonac, jedan deda Madjar, drugi Slovenac itd. Ako oni hoce da budu ono sto de fakto jesu - Jugosloveni, zasto im to braniti? Ideja Jugoslovenstva je propala, kazu neki. Mozda za njih, za druge je to vrlo komplikovano i bolno.

martin70

pre 14 godina

hahaha...ovo stvarno nema nigdje..."glavni" jugosloven dojurio na sastanak iz Njemacke...sinonim za "dobru jugu" iz koje su svi bjezali...i gomila odobravanja na ovom sajtu gdje 99 % komentara pise dijaspora...hahaha...ni chaplin to ne bi bolje izveo...

urke

pre 14 godina

nisam istoricar, ali koliko mogu da se setim, kralj Aleksandar je pokusao da "napravi" Jugoslovensku naciju,, i to su mu zamerali. Dok su komunisti, iz nekog razloga, delili i postojece nacije, pa smo tako dobili i crnogorce i muslimane (sada bosnjake)i makedonce.

AleksandarM

pre 14 godina

Kamo srece da je to na vreme uradjeno. Zamislite, otac Crnogorac, majka Srpkinja, ili otac Srbin a majka Hrvatica, ili obrnuto, a deca se udaju ili ozene sa Madjarom ili Madjaricom, Makedoncem ili Makedonkom, Albancem ili Albankom, Italijanom ili Italijankom, Muslimanom ili Romom, itd, a bilo je i takvih mesovitih brakova. Da li se iko zapitao sta su mu unuci ili praunuci po nacionalnosti? Najvecem zandaru sveta i najvecem izvozniku "milosrdne" demokratije ono sto moramo da priznamo, je: napravili su medju na desetine nacija sveta jedinstveno drzavljanstvo i naciju. A sta smo mi uradili? "Svesno" i glupo smo ostavili seme zla i razdora. Poruku iz Pule dozivljavam kao poruku proslosti i jos uvek bliske istorije na ovim prostorima i kao moguci put prevazilazenja brojnih nagomilanih problema, a ne kao neku besmislenu nostalgiju.

Reper

pre 14 godina

Jugoslaviju su stvarali veliki umovi ovog podneblja. ... Jugoslovenstvo je pretnja svim kvazi patriotama i polupismenim bukacima koji se u mrznji i unistavanju osecaju komotno. Podrzavam ovu ideju svim srcem.

StriderBG

pre 14 godina

Kakva je/bi to zemlja bila...
Koliko me oraspoložila ova vest, toliko me i rastužilo podsećanje na to šta su budale uspele da unište. Živela Juga!

podrska

pre 14 godina

A sto covek mora da bude obavezno iz mesovitog braka da bi se osecao Jugoslovenom?!Sto ne moze i "cist" Srbin,Hrvat,Makedonac...
Ocigledno da se svi rezimi na prostoru ex YU toga plase kad ne dopustaju takvo izjasnjavanje jer im je nacionalizam pogonsko gorivo bez koga ne mogu!

zoran

pre 14 godina

1918 Aleksandar hteo da Jugosloveni budu i Bugari, što po definiciji južnog slovenstva i jesu. Naše komšije se slatko nasmejaše i poručiše nam da se mi zamajavamo s time narednih 80 godina i da se ne tučemo mnogo, a oni nisu zainteresovani. Nismo ih poslušali.

SVD

pre 14 godina

Ima dosta razloga da se uvede termin "jugosloven" u geografskom smislu, a svako može da se oseća pripadnikom koje hoće nacije. Možda bismo i naš jezik mogli zvati "jugoslovenski" da ne bismo ovim rasparčavanjima na srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski itd. sebe više pravili smešnim u svetu i jezik snizili na kategoriju malih evropskih jezika, iako to u stvarnosti nije slučaj.

jugosloven

pre 14 godina

Konacno da se neko seti da trazi da se ustavima obezbedi pravo postojanja Jugoslovena. Za neke Jugosloveni ne postoje, za nas koji to jesmo mi smo diskrimiisana i sa svih strana ubijana manjina. Hocemo samo ono na sta i drugi imaju pravo. Puna podrska sunarodnicima iz Pule. Jugosloveni ne plasite se Srba, Hrvata, Bosnjaka, Makedonaca i ostalih. Ako mogu oni mozemo i mi.

Vladimir

pre 14 godina

Molio bih one sto komentarisu da ne mesaju jugoslovene i komunizam... Poprilicno mogu da se gledaju kao dva odvojena entiteta. Isto je sa Srbima. Bili su u monarhiji, komunizmu, kapitalizmu... Jedino sto je jugoslovenska nacija nastala za vreme SFRJ. I, da, komunizam je mnogo lepa ideja, samo joj fali dobra praksa...

Miroq

pre 14 godina

Za Evropu svi smo mi Juzni Sloveni koji govore Juzno Slovenskim/Slavenskim jezicima. Pored Paganske vere predaka, delimo i jezik i kulturu pre nasilnog pokrstavanja u ime Semitskih religija. Dakle, svakako smo svi Juzni Sloveni, a to sto se mi delimo na kasnije podele nastale isklkjucivo u interesu pojedinaca, to sto smo se posvadjali medjusobno i ratovali unutar iste grupe naroda, to je samo nas problem i niciji drugi. A preduboko se uslo u iluziju posebnosti manjinskih grupa koji su se prozvali nacijama da bi sad priznali ono po cemu nas i vecina zna, Juzno Slovenski narodi. Takodje, evidentno je da je zastava Jugoslavije (bez petokrake) u sustini zastava sa kongresa Pan-Slavije iz Ceske, gde se razvila ideja o ujedinjenju Slovenskih naroda, ali je ubrzo razbijena. Pojedinacni Slovenski narodi koji ne prihvataju kulturoloske slicnosti srodnih naroda rade upravo u prilog onih koji su se borili protiv ideje Pan-Slavije. Dakle, Jugoslavija, komunizma i golog otoka/ostrva vise ne postoji ali zajednica Juzno Slovenskih naroda bi trebala da postoji pre nego sto bude kasno. Mislim da su i Srbi i Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci i Makedonci daleko od naroda, vise su u pitanju grupe. Kao grupe su slabe i sklone manipulaciji ali kao deo Juzno Slovenskog naroda mogu i mozemo biti jaki. Ovako, kad hoces nekog da razbijes podeli ga na male grupe!

Pele

pre 14 godina

Cenim da je vecina pozitivnih komentara ovde takva zato sto su se ti Jugosloveni okupili u Hrvatskoj. Pa sad podsvesno likujemo kako su eto shvatili svoju gresku.
Da se osnivacka skupstina odigrala u Srbiji, vecina bi te ljude smatrala sacicom sarlatana i komunista.

Struja

pre 14 godina

E, da je ta YU ziva, pola Evrope bi nas molilo da ih pustimo da prostetaju od Slo do Mkd,i placali bi nam vize za sve,molili bi nas da uvoze njihove proizvode,i odkupljuju nase.
ali Americki dolar je uradio svoje,e sad se vratimo u danasnje vreme i svi na ulice,nismo dobili platu zadnjih 2meseca,gazda nece da me prijavi,nemam za dorucak,evo za koj dan stize racun za struju,vodu,telefon...

igor

pre 14 godina

Iako sam po poslednjim istoriskim dogadjajima postao Srbin i dalje se izjasnjavam kao Jugosloven svuda po svetu, jer sam rodjen i vaspitavan u istoj.
Gledam na to kao kada bi se raspala jedna Kanada pa odjednom nisam Kanadjanin nego npr. "ontarijanac"!?

Ivan YU

pre 14 godina

Godinama potiskujem ono što stvarno osećam, pokušavajući da zaboravim prošlost i gledam samo u budućnost. I skoro da sam zaboravio. Ovaj tekst me je podsetio ko sam u stvari. Ne znam kako će moja deca da se izjasne, ali ja sam odlučio da sebi priznam i dozvolim da budem ono što me jedino ispunjava ponosom - Jugosloven. Ne mora ta Jugoslavija da se vrati, bitno je da naša deca budu "zdrava, debela i vesela", ali da, žalim što se ta zemlja raspala. Mislim da je taj raspad bila jedna nadasve glupava ideja!

Hilmija

pre 14 godina

Sacuvaj me boze nove Jugoslavije! Pitam se samo da li su ti likovi spavali tokom 1990.-ih kada se Jugoslavija u krvi raspadala u svoje sastavne dijelove? Ako oni zele da se nazivaju Jugoslaveni po nacionalnoj osnovi onda je to njihovo elementarno pravo, ali nemaju pravo traziti ponovno sastavljanje nakaradnih tvorevina. A ako im je jedini argument nacionalno mijesani brakovi, onda je to smijesno. Zar ne smije svaki bracni partner zadrzati svoj nacionalni identitet a dijete se opredijeliti po svom licnom osjecaju?

Vokshi

pre 14 godina

Sve negde do sredine 80-tih godina,vecina gastarbeitera se u inostranstvu izjasnjavala kao - Jugosloveni.Srbi na radu u inostranstvu su vrlo senzibilno reagovali na kritiku Tita socijalizma i Jugoslavije.Situacija se je tek dolaskom S.Milosevica promenila i svi su odjednom postali "nacionalno svesni" da ne kazem bas - "presvesni".

Moler

pre 14 godina

Slovenacki i Hrvatski komunisti su za Jugoslaviju postali nezainteresovani kad su shvatili da nakon rusenja berlinskog zida, politika u Jugoslaviji ce biti vodjena na demokratskim principima, tj. vecinom glasova, gdje su Srbi bili u prednosti, a ne komunistickim dekretima i delegiranjima poltrona iz svih nacija.
U Sloveniji je to dovelo na vlast konzervativnu desnicu koja je pocela da brise ljude sa spiskova gradjana, a u Hrvatskoj neonacisti koji su poceli sa otpustanjima i diskriminacijom, a zavrsili sa likvidacijama na kucnom pragu.
Evo neka Slovenci i Hrvati naprave Jugoslaviju a mi cemo ovaj put da iskuliramo!

Titib

pre 14 godina

Baš me interesuje kako u Sloveniji gledaju na ovu inicijativu, a naročito na stavke programa kojima se "traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, stvaranje carinske i monetarne unije na temelju ustava SFRJ iz 1974. godine ...jer bez toga nema prema u Europsku uniju".
Biće tu posla i za briselske birokrate...

1981 census

pre 14 godina

Da li neko ima zvaničan podatak sa Popisa 1981. u celoj SFRJ. Koliko se ljudi tada izjasnilo kao Jugosloveni? Moguće je da je ta brojka realno važeća i danas.