Sreda, 22.07.2009.

00:59

Mesić: Značaj antifašističke borbe

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić kaže da ne brani komunizam, već traži da se istakne antifašizam bez kojeg ne bi bilo današnje Hrvatske.

Izvor: Beta

Mesiæ: Znaèaj antifašistièke borbe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

kom@

pre 14 godina

I pored velike želje, ne može se činjenično razdvojiti komunistički/partizanski pokret i antifašizam kada je NOB bio jedini delujući antifašistički pokret u to vreme i na tom mestu.
Može se istorija malo prekrajati ali ne mogu se baš izmišljati nepostojeće stvari.

Cinjenica

pre 14 godina

Predsjednik Mesic je potpuno u pravu. No nazalost cak niti NOB nije bio garant za opstanak druge Jugoslavije, koja se - kao i kraljevina - raspala pod teretom srpskog nacionalizma i zeljom da Srbi dominiraju drugim narodima u zajednici. Aktualna rehabilitacija zlocinackog cetnickog pokreta i njegovog vodje Draze Mihailovica u srpskoj javnosti jos je jedan pokazatelj da je raspad Jugoslavije bio neminovan.

naselje

pre 14 godina

...Mesic nikada nije bio "ravan" politicar, naprotiv, oduvek je umeo da bude i ironican i sarkastican. Bas kao i sada: jasno je da je, sa ovom pricom o "trecinama", hteo da kaze da bi se, da nije bilo antifasisticke borbe Hrvati u buducoj drzavi proveli upravo onako kao Srbi u fasistickoj i nacistickoj Hrvatskoj. Dakle, jasno je i precizno osudio NDH i ukazao na licemerje hrvatskih fasista

zoran

pre 14 godina

Srbija kao država je svoj najveći prosperitet u modernoj istoriji ostvarila za vreme Obrenovića. Čitav vek nije ratovala! Čitav vek je stvarana država na zdravim osnovama! Bez rata, bez etničkog čišćenja. Zemljište je otkupljivano od Turaka uz tapije na istu i pitanje vlasništva rešavano vo vjeki vjekova. Sunovrat Srbije počinje majskim prevratom Karađorđevića koji su izvršili najobičniji državni udar. Nastavlja se zločinačkim komunističkim Brozovim režimom i ne vidim kakav procvat država doživljava u njihovo vreme. Tačku stavlja suludi Miloševićev režim. Sada je Srbija u takvom stanju da će proći svaka revizija istorije pa i ova Mesićeva. Jednostavno, danas je Hrvatska kao država jača i uživa veći međunarodni ugled nego Srbija.

lapidar

pre 14 godina

Broz nas je lepo i tačno učio - NOB i NOR. Narodno-oslobodilačka borba (od okupatora) i narodna revolucija (svrgavanje monarhije). Ta monarhija je bila kakva je bila, počela je loše, ali je već 1938. počela da se otvoreno demokratizuje - napravljena je prva i jedina prava srpsko-hrvatska koalicija, počele su da se prave etničke banovine i ta "ozloglašena" Kraljevina dade Hrvatima Banovinu Hrvatsku (Baranju su 1945. od Vojvodine otkinuli komunisti, ali to je posebna priča). Proces bi se nastavio da nije bilo Drugog svetskog rata. Broz, ponajviše zahvaljujući Crvenoj armiji (a ne Mirku, Slavku, Prletu i kapetanu Leshiju) oslobađa Jugoslaviju, a onda počinje sa "isterivanjem đavola" - to behu svi nekomunisti, i nacisti, i rojalisti, i ovi, i oni. Shodno tome je napisana i istorija tog vremena. Ona očito najviše odgovara Hrvatima, jer ublažava efekte NDH i, kao, svi smo isti. E NISMO...

bezimena

pre 14 godina

Antifašistička borba naroda Jugoslavije je neraskidivo vezana za tadašnje komuniste, svidjalo se to nekome ili ne! A uspeli su da okupe narod, naprave ogromnu vojsku i pobede (i da im to zapad prizna, bez obzira na antikomunističku euforiju) jer kod njih NIJE BILO NACIONALIZMA! To je KLJUČ i raspad se desio upravo zbog potpirivanja istog, od strane potomaka onih koji su u II Sv.ratu bili GUBITNICI (proustaša i pročetnika)!

Nepobitna činjenica je i da je ex. zajednička država imala izuzetan napredak, najduži period mira, kao i najveće poštovanje sveta, upravo pod sada "ozloglašenim" Titom.

p.s. Mesić je veoma dobar političar, šteta što mi nemamo takvog!

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Istina je samo jedna, a Svetozar Pribičević je prvo bio poslušnik "crno-žute monarhije", a potom jedno vreme i regenta Aleksandra I, dok ovaj nije shvatio o kome je reč. Tada je vajni samoproklamovani predstavnik srpskog naroda u banovinama koje su teritorijalno bile na prostoru sadašnje Hrvatske, koja tada nije ni postojala, jer je Kraljevina bila unitarna država, sklopio savez sa najvećim srbomrzcem Stjepanom Radićem, a protiv svog vlastitog naroda. I da se vratim na početak, istina je da su ustaše provodile plan "trećinu Srba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokrstiti". Značajnu ulogu u tome imala je "crkva u Hrvata". Upravnik Jasenovca je bio kaluđer franjevac Majstorović. Nažalost, moram da priznam da su u svom planu bili više nego uspešni. Istina je i da su oko 90% partizanskih jedinica činili Srbi, da su Hrvati bili, u velikoj većini, ili ustaše ili domobrani, da je Knez Pavle Krađorđević formirao Banovinu Hrvatsku, koja je bila "tisućljetni san" Hrvata, da je dinastija Karađorđevića i Srpski narod spasao te iste Hrvate u oba svetska rata i uveo ih na stranu pobednika, odrekao se obećanih teritorijalnih proširenja u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Kordunu, Bosni i Hercegovini... Istorija je nauka zasnovana na činjenicama, a za "povijest" baš i nisam siguran.

analiticar amater

pre 14 godina

Ma pustite ga ljudi neka prica. Ta prica ce imati efekat samo ako se mi frustriramo oko toga, ako ga ignoresemo i gledamo da sredimo svoje dvoriste, nista od toga nece biti vazno. Nemacka iz koje je potekao fasizam je danas jedna od najuglednijih zemalja, kao i Italija, Japan. To samo znaci da fasizam u proslosti nema veze sa stanjem u drustvu danas, da se od razglabanja o proslosti i trosenja energija oko ovakvih gluposti ne zivi...

PredragK

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, vi ste mozda pomesali kralja sa Miletom Budakom?
A zaista, da je Srbija prava drzava za ovakvu izjavu bi se snosila velika odgovornost.

EU Citizen

pre 14 godina

Kamo sreće da je u poslednjih desetak godina Srbija imala trojicu političara kao što su Mesić, Račan i Sanader, a ne samo usamljenog Zorana Đinđića, okruženog lažnim prijateljima i udbašima, koga je komunofašistička mafija uklonila u roku od dve godine i vratila na sve ključne pozicije u državi svoje pulene, koji se još uvek tamo nalaze.

Nenad

pre 14 godina

Prema njegovim rečima, da nije bilo antifašističke borbe, "vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, kralj Petar Drugi Karađorđević i njegov ministar odbrane Draža Mihajlović".

Hvala na ovim recima gospodine Mesicu i to recite ovima iz SPS-a, jer ste upravo i VI potrvrdili da Drazina JVuO nije isto sto i Paveliceve ustase, jer zapadni saveznici ne bi dozvolili da nekim fasistima drze takvu poziciju posle zavsetka rata. Znaci napokon Mesicu da i vi priznate da su postojala dva anti-fasisticka pokreta i da Tito nije doveo Crvenu armiju u Srbiji i da je dozvolio Amerkinacima da se iskrcaju u Dalamciju dogodilo bi se to sto vi pricate.

Pribicevic

pre 14 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske dajem apsolutnu podrsku predsjedniku Mesicu i potpisujem svaku njegovu rijec... A sto se tice iscudjavanja raznih komentatora na ovaj clanak, mozda bi bilo dobro da malo bolje prouce historiju i odnose Srba i Hrvata a pogotovo ponasanje jednog mog sunarodnjaka i zemljaka, velikog Svetozara Pribicevica i njegov odnos prema Beogradskoj politici i razlozima tog odnosa pa ce lakse shvatiti ovo o cemu S. Mesic govori... Dragi sunarodnjaci iz "matice", ucite malo da spoznate neke druge istine i druge poglede na ono sto vas okruzuje u proslosti, sadasnjosti i buducnosti... Pozdrav iz Hrvatske.

David

pre 14 godina

ostajemo potpuno impresionirani nepoznavanjem osnovno skolskih istorijskih cinjenica gospodina Mesica prezentovane ne od strane srpskih nacionalistickih istoricara vec nezavisnih pa i stranih istoricara koji su svoje radove i istrazivanja posvecivali ovom periodu i ovom prostoru... Treba proci jos 100 godina pa da neka nova generacija Hrvatskih I Srpskih "vernika" shvati da BOG JEDNOSTAVNO NE POSTOJI

dean van der serbia

pre 14 godina

Jadna je Balkanska politika sa politickim klovnovima kao ovaj Mesic.

Sta sve on nece lupetati zarad dnevne politike ?

A jos gore...dokle ce ga nasi politicari trpeti zarad dnevne politike?

I najgore...dokle cemo mi morati da slusamo njegova lupetanja zarad dnevne politike?

Milovan Milovanović

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" reče Mesić i osta' živ. Ovu teoriju o trećinama su vrlo vrlo efikasno sprovodili Mesićevi sunarodnici Pavelić, Artuković i ekipa za vreme 2. svetskog rata i to je bila zvanična politika NDH, a Boga mi i njihovi naslednici devedesetih godina ne zaostaju. Pa nisu valjda u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Prebilovcima i drugim stratištima Srbi ubijali Hrvate, već obrnuto. Hrvati antifašisti? Ha,ha, ha! Istina je da su 90% partizanskih jedinica na teritoriji današnje Hrvatske, kao uostalom i cele Jugoslavije, činili SRBI. Znalo se, Srbi idu u partizane ili čekaju da ih ustaše kolju, a Hrvati idu u ustaše ili domobrane. Hrvati su počeli da prelaze iz domobrana i ustaša u partizane posle kapitulacije Italije, a naročito krajem 1944. i početkom 1945. godine. A otpor je postojao samo na onim delovima gde su živeli u većini Srbi-Banija, Kordun, Lika, Slavonija. Od većinskih hrvatskih krajeva, antifašistički pokret je bio jedino u Dalmaciji. A i tamo ne zbog otpora nacistima, već zato što Dalmacija nije ušla u sastav NDH, već je anektirana od strane Italije. A o fašizmu u redovima katoličke crkve ne treba trošiti reči. Dovoljno je čuti vojnog vikara hrvatske vojske biskupa Juraja Jezerinca. Čovek je još u 1942. godini. Takvu mržnju nisam u životu čuo da je neko izgovorio prema pripadnicima Srpskog i Jevrejskog naroda. A tzv. "pacovskim kanalima" kojima je Vatikan prebacivao ratne zločince posle II svetskog rata u Latinsku Ameriku se bavio i Američki kongres.

брзафотографија

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" Да ли је могуће да мора да се спусти овако ниско, да потпуно искривљује историју, само да би неком објаснио да усташе нису били позитивци ?

glen

pre 14 godina

Vrlo perfidno od Mesića. Suprotstavio je antifašizam i Kraljevinu i Mihailovića!!! Neverovatno! Ovo je mnogo više od citiranja falsifikovane Brozove istorije, ode čovek korak dalje. Cela ta prazna priča o izjednačavanju Draže i Pavelića se reciklira i prosto je postala „činjenica“ u Hrvatskoj. Ne, gospodo, Srbija je u Drugom ratu bila okupirana i iskidana, imala je razne vojske i bande na svojoj teritoriji – a u krnjoj Srbiji sa Banatom Nemce i njihove Srbe Nedića i Ljotića (prave ratne zločince), pokrete otpora (partizane i ravnogorce), ali i niz autonomnih bandi, ponajviše tzv. „četnika“. Broz je lepo spakovao sve srpske komite i bandite (plus ravnogorce) u jednu bulajićevsku filmsku armiju koja je, eto, bila isto što i vojska NDH. NDH je bila organizovana nezavisna država koja je imala svoj Ustav i „biznis plan“. Rezultate znamo.

Lala iz Banata

pre 14 godina

Hrvatski predsednik se bar odriče ustaša i NDH, a u Srbiji se traži grob Draže Mihajlovića, izjednačavaju četnici i partizani, iskrivljuje istorija radi nalaženja opravdanja za postojanje ravnogoraca...
Jedino su partizani bili antifašisti i to na celom prostoru bivše SFRJ, a četnici i ustaše su čak i sarađivali, verovali ili ne - tokom celog rata, pogotovo pred kraj istog! Imali su i zajedničke, mešovite divizije u Sloveniji!

zoran

pre 14 godina

Ja prvo pročitao komentare pa mislio da ovo sa trećinama priča šta su fašisti radili Srbima tokom rata. Kad posle pročitam vest i šokiram se. Fortune teller objašnjava šta bi se desilo Hrvatima posle rata?!?! Ej, pazi njega, a ne reče otkud mu baš takve asocijacije na trećine, čiji je to patent i kome je bio namenjen?!

Konflikt

pre 14 godina

Ovog coveka treba tuziti zbog davanja dezinformacija. Prvi put cujem od njega da je Kraljevina Jugoslavija bila fasisticka tvorevina. Zbog klevete da bi Srbi istrebljivali Hrvate posebno. Pa ko je jos u proslom veku imao logore za sistematsko istrebljivanje stanovnistva?

vasilije knezevic

pre 14 godina

Antifasisticki pokret u Jugoslaviji bio je organizovan izricito od komunista. Kada se govori o Hrvatskoj onda je to vrlo jasno da je samo komunisticki kadar bio aktivno umijesan u organizovanju toga otpora ma kolko on bio znatan ili neznatan. U srpskim predjelima cetnicki pokret je takodje bio antifasisticki ali samo u vrlo ranim danima rata. Vjerovatno da je kraljevska vlada, ili samo neki clanovi, uvidjeli komunisticku odlucnost i onda poceli gradjanski rat fokusirajuci svoje
napore na borbu protiv partizana. Engleska je, u to vrijeme, vise bila za cetnicki pokret iako su najvjerovatnije znali o cemu se radilo. Njemacka ih je ostavila na miru jer su indireknto koristili njihovu "pomoc" unistavanja partizanskog pokreta. To je svakome poznato ko je bio rodjen prije pocetka rata i iz cinjenica koje su se objelodanile u posleratnom periodu.
Mesiceva retorika je manje vise politicka i on se nasao u situaciji da je propagirao nezavisnost Hrvatske na vrlo slicnim temeljima kao i njegovi preci pola vijeka ranije. On je udario poslednje "temelje" raspada "komunisticke" Jugoslavije ne zato sto je bila komunisticka nego sto su Hrvati mislili da je to bila srpska drzava kao i ona prije 1941.Njegova popularnost medju Hrvatima je porasla na antisrpskoj retorici, sa pravom ili bez prava, bez obzira koliko se on sada pravi naivan. Komunisticki sistem za Jugoslaviju nije bio nikakav mracni period nego, bez ustezanja, vrijeme u kome je porusena i razorena zemlja dozivjela vrlo veliki korak naprijed. Onda kada su "mladi" komunisti postali srednja klasa i poceli sa politiziranjem kola su se okrenula niza stranu. Svi oni sa podrucja bivse Jugoslavije koji okrivljuju komunizam za svoje sopstvene greske rade to da bi se svidjeli nekome sa zapadne strane svijeta. "Doktori antikomunizma" ce se jednoga dana odreci svojih teza kada izgube privilegije od svoje nove ideologije isto onako kao sto su se i komunisti srednje klase odrekli komunizma.

.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

NJegova ekselencija ima dobar smisao za humor. Nazalost, "Hrvatska" i "Anti-Fasisticka borba" ne mogu da se nadju zajedno u istoj recenici. Ta dva termina su uzajamno iskljuciva.

Marko

pre 14 godina

Ma da... Kakvo licemerje...
Njemu je NDH "pogresna strana", zato sto je "prodala pola Hrvatske", a ne zato sto je to bio rezim psihopata koji je ubio hiljade i hiljade Srba, Jevreja i komunista (da ne kazem stotine i stotine hiljada). I toliko je neukusna ova aluzija sta bi se desilo sa jednom, drugom i trecom trecinom Hrvata da nisu pobedili komunisti, da bi na to morala da reaguje i nasa drzava.
Uostalom, koliko je to prazna prica, videlo se i pre neki dan kada su na nacionalnoj televiziji pustili onog njihovog "domoljuba" - Tompsona.

dza bu

pre 14 godina

e pa on moze samo da nagadja sta bi bilo da se vratila kraljevina jugoslavija, a kad vec nagadja onda bi mogao i da pogleda malo cinjenice. Cinjenica je da je kraljevina jugoslavija uspostavljena posle prvog svetskog rata takodje pobedom srbije i nije bilo trecine ubijenih hrvata ni trecine pobeglih to je sigurno. A sto se tice srba u hrvatskoh mi nazalost ne moramo da nagadjamo sta bi bilo posto se i desilo to da su trecinu pobili u jasenovcu, a ostale proterali u oluji 95', znaci cak ni trecina postedjenih ne postoji...

Moler

pre 14 godina

"Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana."

Vidi se da je Mesic dobro upoznat sa ideologijom hrvatskog nacizma. ALi pripisati tu ideologiju, makar i hipoteticki, srpskoj kraljevskoj porodici i srpskom narodu moze samo neko ko vjeruje da je kod iole znacajnog broja Hrvata postojao anftifasizam tokom WW2.

Moler

pre 14 godina

"Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana."

Vidi se da je Mesic dobro upoznat sa ideologijom hrvatskog nacizma. ALi pripisati tu ideologiju, makar i hipoteticki, srpskoj kraljevskoj porodici i srpskom narodu moze samo neko ko vjeruje da je kod iole znacajnog broja Hrvata postojao anftifasizam tokom WW2.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

NJegova ekselencija ima dobar smisao za humor. Nazalost, "Hrvatska" i "Anti-Fasisticka borba" ne mogu da se nadju zajedno u istoj recenici. Ta dva termina su uzajamno iskljuciva.

Marko

pre 14 godina

Ma da... Kakvo licemerje...
Njemu je NDH "pogresna strana", zato sto je "prodala pola Hrvatske", a ne zato sto je to bio rezim psihopata koji je ubio hiljade i hiljade Srba, Jevreja i komunista (da ne kazem stotine i stotine hiljada). I toliko je neukusna ova aluzija sta bi se desilo sa jednom, drugom i trecom trecinom Hrvata da nisu pobedili komunisti, da bi na to morala da reaguje i nasa drzava.
Uostalom, koliko je to prazna prica, videlo se i pre neki dan kada su na nacionalnoj televiziji pustili onog njihovog "domoljuba" - Tompsona.

dza bu

pre 14 godina

e pa on moze samo da nagadja sta bi bilo da se vratila kraljevina jugoslavija, a kad vec nagadja onda bi mogao i da pogleda malo cinjenice. Cinjenica je da je kraljevina jugoslavija uspostavljena posle prvog svetskog rata takodje pobedom srbije i nije bilo trecine ubijenih hrvata ni trecine pobeglih to je sigurno. A sto se tice srba u hrvatskoh mi nazalost ne moramo da nagadjamo sta bi bilo posto se i desilo to da su trecinu pobili u jasenovcu, a ostale proterali u oluji 95', znaci cak ni trecina postedjenih ne postoji...

Milovan Milovanović

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" reče Mesić i osta' živ. Ovu teoriju o trećinama su vrlo vrlo efikasno sprovodili Mesićevi sunarodnici Pavelić, Artuković i ekipa za vreme 2. svetskog rata i to je bila zvanična politika NDH, a Boga mi i njihovi naslednici devedesetih godina ne zaostaju. Pa nisu valjda u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Prebilovcima i drugim stratištima Srbi ubijali Hrvate, već obrnuto. Hrvati antifašisti? Ha,ha, ha! Istina je da su 90% partizanskih jedinica na teritoriji današnje Hrvatske, kao uostalom i cele Jugoslavije, činili SRBI. Znalo se, Srbi idu u partizane ili čekaju da ih ustaše kolju, a Hrvati idu u ustaše ili domobrane. Hrvati su počeli da prelaze iz domobrana i ustaša u partizane posle kapitulacije Italije, a naročito krajem 1944. i početkom 1945. godine. A otpor je postojao samo na onim delovima gde su živeli u većini Srbi-Banija, Kordun, Lika, Slavonija. Od većinskih hrvatskih krajeva, antifašistički pokret je bio jedino u Dalmaciji. A i tamo ne zbog otpora nacistima, već zato što Dalmacija nije ušla u sastav NDH, već je anektirana od strane Italije. A o fašizmu u redovima katoličke crkve ne treba trošiti reči. Dovoljno je čuti vojnog vikara hrvatske vojske biskupa Juraja Jezerinca. Čovek je još u 1942. godini. Takvu mržnju nisam u životu čuo da je neko izgovorio prema pripadnicima Srpskog i Jevrejskog naroda. A tzv. "pacovskim kanalima" kojima je Vatikan prebacivao ratne zločince posle II svetskog rata u Latinsku Ameriku se bavio i Američki kongres.

Konflikt

pre 14 godina

Ovog coveka treba tuziti zbog davanja dezinformacija. Prvi put cujem od njega da je Kraljevina Jugoslavija bila fasisticka tvorevina. Zbog klevete da bi Srbi istrebljivali Hrvate posebno. Pa ko je jos u proslom veku imao logore za sistematsko istrebljivanje stanovnistva?

Lala iz Banata

pre 14 godina

Hrvatski predsednik se bar odriče ustaša i NDH, a u Srbiji se traži grob Draže Mihajlovića, izjednačavaju četnici i partizani, iskrivljuje istorija radi nalaženja opravdanja za postojanje ravnogoraca...
Jedino su partizani bili antifašisti i to na celom prostoru bivše SFRJ, a četnici i ustaše su čak i sarađivali, verovali ili ne - tokom celog rata, pogotovo pred kraj istog! Imali su i zajedničke, mešovite divizije u Sloveniji!

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Istina je samo jedna, a Svetozar Pribičević je prvo bio poslušnik "crno-žute monarhije", a potom jedno vreme i regenta Aleksandra I, dok ovaj nije shvatio o kome je reč. Tada je vajni samoproklamovani predstavnik srpskog naroda u banovinama koje su teritorijalno bile na prostoru sadašnje Hrvatske, koja tada nije ni postojala, jer je Kraljevina bila unitarna država, sklopio savez sa najvećim srbomrzcem Stjepanom Radićem, a protiv svog vlastitog naroda. I da se vratim na početak, istina je da su ustaše provodile plan "trećinu Srba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokrstiti". Značajnu ulogu u tome imala je "crkva u Hrvata". Upravnik Jasenovca je bio kaluđer franjevac Majstorović. Nažalost, moram da priznam da su u svom planu bili više nego uspešni. Istina je i da su oko 90% partizanskih jedinica činili Srbi, da su Hrvati bili, u velikoj većini, ili ustaše ili domobrani, da je Knez Pavle Krađorđević formirao Banovinu Hrvatsku, koja je bila "tisućljetni san" Hrvata, da je dinastija Karađorđevića i Srpski narod spasao te iste Hrvate u oba svetska rata i uveo ih na stranu pobednika, odrekao se obećanih teritorijalnih proširenja u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Kordunu, Bosni i Hercegovini... Istorija je nauka zasnovana na činjenicama, a za "povijest" baš i nisam siguran.

zoran

pre 14 godina

Ja prvo pročitao komentare pa mislio da ovo sa trećinama priča šta su fašisti radili Srbima tokom rata. Kad posle pročitam vest i šokiram se. Fortune teller objašnjava šta bi se desilo Hrvatima posle rata?!?! Ej, pazi njega, a ne reče otkud mu baš takve asocijacije na trećine, čiji je to patent i kome je bio namenjen?!

vasilije knezevic

pre 14 godina

Antifasisticki pokret u Jugoslaviji bio je organizovan izricito od komunista. Kada se govori o Hrvatskoj onda je to vrlo jasno da je samo komunisticki kadar bio aktivno umijesan u organizovanju toga otpora ma kolko on bio znatan ili neznatan. U srpskim predjelima cetnicki pokret je takodje bio antifasisticki ali samo u vrlo ranim danima rata. Vjerovatno da je kraljevska vlada, ili samo neki clanovi, uvidjeli komunisticku odlucnost i onda poceli gradjanski rat fokusirajuci svoje
napore na borbu protiv partizana. Engleska je, u to vrijeme, vise bila za cetnicki pokret iako su najvjerovatnije znali o cemu se radilo. Njemacka ih je ostavila na miru jer su indireknto koristili njihovu "pomoc" unistavanja partizanskog pokreta. To je svakome poznato ko je bio rodjen prije pocetka rata i iz cinjenica koje su se objelodanile u posleratnom periodu.
Mesiceva retorika je manje vise politicka i on se nasao u situaciji da je propagirao nezavisnost Hrvatske na vrlo slicnim temeljima kao i njegovi preci pola vijeka ranije. On je udario poslednje "temelje" raspada "komunisticke" Jugoslavije ne zato sto je bila komunisticka nego sto su Hrvati mislili da je to bila srpska drzava kao i ona prije 1941.Njegova popularnost medju Hrvatima je porasla na antisrpskoj retorici, sa pravom ili bez prava, bez obzira koliko se on sada pravi naivan. Komunisticki sistem za Jugoslaviju nije bio nikakav mracni period nego, bez ustezanja, vrijeme u kome je porusena i razorena zemlja dozivjela vrlo veliki korak naprijed. Onda kada su "mladi" komunisti postali srednja klasa i poceli sa politiziranjem kola su se okrenula niza stranu. Svi oni sa podrucja bivse Jugoslavije koji okrivljuju komunizam za svoje sopstvene greske rade to da bi se svidjeli nekome sa zapadne strane svijeta. "Doktori antikomunizma" ce se jednoga dana odreci svojih teza kada izgube privilegije od svoje nove ideologije isto onako kao sto su se i komunisti srednje klase odrekli komunizma.

.

Pribicevic

pre 14 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske dajem apsolutnu podrsku predsjedniku Mesicu i potpisujem svaku njegovu rijec... A sto se tice iscudjavanja raznih komentatora na ovaj clanak, mozda bi bilo dobro da malo bolje prouce historiju i odnose Srba i Hrvata a pogotovo ponasanje jednog mog sunarodnjaka i zemljaka, velikog Svetozara Pribicevica i njegov odnos prema Beogradskoj politici i razlozima tog odnosa pa ce lakse shvatiti ovo o cemu S. Mesic govori... Dragi sunarodnjaci iz "matice", ucite malo da spoznate neke druge istine i druge poglede na ono sto vas okruzuje u proslosti, sadasnjosti i buducnosti... Pozdrav iz Hrvatske.

dean van der serbia

pre 14 godina

Jadna je Balkanska politika sa politickim klovnovima kao ovaj Mesic.

Sta sve on nece lupetati zarad dnevne politike ?

A jos gore...dokle ce ga nasi politicari trpeti zarad dnevne politike?

I najgore...dokle cemo mi morati da slusamo njegova lupetanja zarad dnevne politike?

брзафотографија

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" Да ли је могуће да мора да се спусти овако ниско, да потпуно искривљује историју, само да би неком објаснио да усташе нису били позитивци ?

glen

pre 14 godina

Vrlo perfidno od Mesića. Suprotstavio je antifašizam i Kraljevinu i Mihailovića!!! Neverovatno! Ovo je mnogo više od citiranja falsifikovane Brozove istorije, ode čovek korak dalje. Cela ta prazna priča o izjednačavanju Draže i Pavelića se reciklira i prosto je postala „činjenica“ u Hrvatskoj. Ne, gospodo, Srbija je u Drugom ratu bila okupirana i iskidana, imala je razne vojske i bande na svojoj teritoriji – a u krnjoj Srbiji sa Banatom Nemce i njihove Srbe Nedića i Ljotića (prave ratne zločince), pokrete otpora (partizane i ravnogorce), ali i niz autonomnih bandi, ponajviše tzv. „četnika“. Broz je lepo spakovao sve srpske komite i bandite (plus ravnogorce) u jednu bulajićevsku filmsku armiju koja je, eto, bila isto što i vojska NDH. NDH je bila organizovana nezavisna država koja je imala svoj Ustav i „biznis plan“. Rezultate znamo.

EU Citizen

pre 14 godina

Kamo sreće da je u poslednjih desetak godina Srbija imala trojicu političara kao što su Mesić, Račan i Sanader, a ne samo usamljenog Zorana Đinđića, okruženog lažnim prijateljima i udbašima, koga je komunofašistička mafija uklonila u roku od dve godine i vratila na sve ključne pozicije u državi svoje pulene, koji se još uvek tamo nalaze.

PredragK

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, vi ste mozda pomesali kralja sa Miletom Budakom?
A zaista, da je Srbija prava drzava za ovakvu izjavu bi se snosila velika odgovornost.

Nenad

pre 14 godina

Prema njegovim rečima, da nije bilo antifašističke borbe, "vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, kralj Petar Drugi Karađorđević i njegov ministar odbrane Draža Mihajlović".

Hvala na ovim recima gospodine Mesicu i to recite ovima iz SPS-a, jer ste upravo i VI potrvrdili da Drazina JVuO nije isto sto i Paveliceve ustase, jer zapadni saveznici ne bi dozvolili da nekim fasistima drze takvu poziciju posle zavsetka rata. Znaci napokon Mesicu da i vi priznate da su postojala dva anti-fasisticka pokreta i da Tito nije doveo Crvenu armiju u Srbiji i da je dozvolio Amerkinacima da se iskrcaju u Dalamciju dogodilo bi se to sto vi pricate.

bezimena

pre 14 godina

Antifašistička borba naroda Jugoslavije je neraskidivo vezana za tadašnje komuniste, svidjalo se to nekome ili ne! A uspeli su da okupe narod, naprave ogromnu vojsku i pobede (i da im to zapad prizna, bez obzira na antikomunističku euforiju) jer kod njih NIJE BILO NACIONALIZMA! To je KLJUČ i raspad se desio upravo zbog potpirivanja istog, od strane potomaka onih koji su u II Sv.ratu bili GUBITNICI (proustaša i pročetnika)!

Nepobitna činjenica je i da je ex. zajednička država imala izuzetan napredak, najduži period mira, kao i najveće poštovanje sveta, upravo pod sada "ozloglašenim" Titom.

p.s. Mesić je veoma dobar političar, šteta što mi nemamo takvog!

Cinjenica

pre 14 godina

Predsjednik Mesic je potpuno u pravu. No nazalost cak niti NOB nije bio garant za opstanak druge Jugoslavije, koja se - kao i kraljevina - raspala pod teretom srpskog nacionalizma i zeljom da Srbi dominiraju drugim narodima u zajednici. Aktualna rehabilitacija zlocinackog cetnickog pokreta i njegovog vodje Draze Mihailovica u srpskoj javnosti jos je jedan pokazatelj da je raspad Jugoslavije bio neminovan.

lapidar

pre 14 godina

Broz nas je lepo i tačno učio - NOB i NOR. Narodno-oslobodilačka borba (od okupatora) i narodna revolucija (svrgavanje monarhije). Ta monarhija je bila kakva je bila, počela je loše, ali je već 1938. počela da se otvoreno demokratizuje - napravljena je prva i jedina prava srpsko-hrvatska koalicija, počele su da se prave etničke banovine i ta "ozloglašena" Kraljevina dade Hrvatima Banovinu Hrvatsku (Baranju su 1945. od Vojvodine otkinuli komunisti, ali to je posebna priča). Proces bi se nastavio da nije bilo Drugog svetskog rata. Broz, ponajviše zahvaljujući Crvenoj armiji (a ne Mirku, Slavku, Prletu i kapetanu Leshiju) oslobađa Jugoslaviju, a onda počinje sa "isterivanjem đavola" - to behu svi nekomunisti, i nacisti, i rojalisti, i ovi, i oni. Shodno tome je napisana i istorija tog vremena. Ona očito najviše odgovara Hrvatima, jer ublažava efekte NDH i, kao, svi smo isti. E NISMO...

zoran

pre 14 godina

Srbija kao država je svoj najveći prosperitet u modernoj istoriji ostvarila za vreme Obrenovića. Čitav vek nije ratovala! Čitav vek je stvarana država na zdravim osnovama! Bez rata, bez etničkog čišćenja. Zemljište je otkupljivano od Turaka uz tapije na istu i pitanje vlasništva rešavano vo vjeki vjekova. Sunovrat Srbije počinje majskim prevratom Karađorđevića koji su izvršili najobičniji državni udar. Nastavlja se zločinačkim komunističkim Brozovim režimom i ne vidim kakav procvat država doživljava u njihovo vreme. Tačku stavlja suludi Miloševićev režim. Sada je Srbija u takvom stanju da će proći svaka revizija istorije pa i ova Mesićeva. Jednostavno, danas je Hrvatska kao država jača i uživa veći međunarodni ugled nego Srbija.

naselje

pre 14 godina

...Mesic nikada nije bio "ravan" politicar, naprotiv, oduvek je umeo da bude i ironican i sarkastican. Bas kao i sada: jasno je da je, sa ovom pricom o "trecinama", hteo da kaze da bi se, da nije bilo antifasisticke borbe Hrvati u buducoj drzavi proveli upravo onako kao Srbi u fasistickoj i nacistickoj Hrvatskoj. Dakle, jasno je i precizno osudio NDH i ukazao na licemerje hrvatskih fasista

analiticar amater

pre 14 godina

Ma pustite ga ljudi neka prica. Ta prica ce imati efekat samo ako se mi frustriramo oko toga, ako ga ignoresemo i gledamo da sredimo svoje dvoriste, nista od toga nece biti vazno. Nemacka iz koje je potekao fasizam je danas jedna od najuglednijih zemalja, kao i Italija, Japan. To samo znaci da fasizam u proslosti nema veze sa stanjem u drustvu danas, da se od razglabanja o proslosti i trosenja energija oko ovakvih gluposti ne zivi...

David

pre 14 godina

ostajemo potpuno impresionirani nepoznavanjem osnovno skolskih istorijskih cinjenica gospodina Mesica prezentovane ne od strane srpskih nacionalistickih istoricara vec nezavisnih pa i stranih istoricara koji su svoje radove i istrazivanja posvecivali ovom periodu i ovom prostoru... Treba proci jos 100 godina pa da neka nova generacija Hrvatskih I Srpskih "vernika" shvati da BOG JEDNOSTAVNO NE POSTOJI

kom@

pre 14 godina

I pored velike želje, ne može se činjenično razdvojiti komunistički/partizanski pokret i antifašizam kada je NOB bio jedini delujući antifašistički pokret u to vreme i na tom mestu.
Može se istorija malo prekrajati ali ne mogu se baš izmišljati nepostojeće stvari.

Pribicevic

pre 14 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske dajem apsolutnu podrsku predsjedniku Mesicu i potpisujem svaku njegovu rijec... A sto se tice iscudjavanja raznih komentatora na ovaj clanak, mozda bi bilo dobro da malo bolje prouce historiju i odnose Srba i Hrvata a pogotovo ponasanje jednog mog sunarodnjaka i zemljaka, velikog Svetozara Pribicevica i njegov odnos prema Beogradskoj politici i razlozima tog odnosa pa ce lakse shvatiti ovo o cemu S. Mesic govori... Dragi sunarodnjaci iz "matice", ucite malo da spoznate neke druge istine i druge poglede na ono sto vas okruzuje u proslosti, sadasnjosti i buducnosti... Pozdrav iz Hrvatske.

Lala iz Banata

pre 14 godina

Hrvatski predsednik se bar odriče ustaša i NDH, a u Srbiji se traži grob Draže Mihajlovića, izjednačavaju četnici i partizani, iskrivljuje istorija radi nalaženja opravdanja za postojanje ravnogoraca...
Jedino su partizani bili antifašisti i to na celom prostoru bivše SFRJ, a četnici i ustaše su čak i sarađivali, verovali ili ne - tokom celog rata, pogotovo pred kraj istog! Imali su i zajedničke, mešovite divizije u Sloveniji!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

NJegova ekselencija ima dobar smisao za humor. Nazalost, "Hrvatska" i "Anti-Fasisticka borba" ne mogu da se nadju zajedno u istoj recenici. Ta dva termina su uzajamno iskljuciva.

Moler

pre 14 godina

"Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana."

Vidi se da je Mesic dobro upoznat sa ideologijom hrvatskog nacizma. ALi pripisati tu ideologiju, makar i hipoteticki, srpskoj kraljevskoj porodici i srpskom narodu moze samo neko ko vjeruje da je kod iole znacajnog broja Hrvata postojao anftifasizam tokom WW2.

EU Citizen

pre 14 godina

Kamo sreće da je u poslednjih desetak godina Srbija imala trojicu političara kao što su Mesić, Račan i Sanader, a ne samo usamljenog Zorana Đinđića, okruženog lažnim prijateljima i udbašima, koga je komunofašistička mafija uklonila u roku od dve godine i vratila na sve ključne pozicije u državi svoje pulene, koji se još uvek tamo nalaze.

Marko

pre 14 godina

Ma da... Kakvo licemerje...
Njemu je NDH "pogresna strana", zato sto je "prodala pola Hrvatske", a ne zato sto je to bio rezim psihopata koji je ubio hiljade i hiljade Srba, Jevreja i komunista (da ne kazem stotine i stotine hiljada). I toliko je neukusna ova aluzija sta bi se desilo sa jednom, drugom i trecom trecinom Hrvata da nisu pobedili komunisti, da bi na to morala da reaguje i nasa drzava.
Uostalom, koliko je to prazna prica, videlo se i pre neki dan kada su na nacionalnoj televiziji pustili onog njihovog "domoljuba" - Tompsona.

dza bu

pre 14 godina

e pa on moze samo da nagadja sta bi bilo da se vratila kraljevina jugoslavija, a kad vec nagadja onda bi mogao i da pogleda malo cinjenice. Cinjenica je da je kraljevina jugoslavija uspostavljena posle prvog svetskog rata takodje pobedom srbije i nije bilo trecine ubijenih hrvata ni trecine pobeglih to je sigurno. A sto se tice srba u hrvatskoh mi nazalost ne moramo da nagadjamo sta bi bilo posto se i desilo to da su trecinu pobili u jasenovcu, a ostale proterali u oluji 95', znaci cak ni trecina postedjenih ne postoji...

Konflikt

pre 14 godina

Ovog coveka treba tuziti zbog davanja dezinformacija. Prvi put cujem od njega da je Kraljevina Jugoslavija bila fasisticka tvorevina. Zbog klevete da bi Srbi istrebljivali Hrvate posebno. Pa ko je jos u proslom veku imao logore za sistematsko istrebljivanje stanovnistva?

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Istina je samo jedna, a Svetozar Pribičević je prvo bio poslušnik "crno-žute monarhije", a potom jedno vreme i regenta Aleksandra I, dok ovaj nije shvatio o kome je reč. Tada je vajni samoproklamovani predstavnik srpskog naroda u banovinama koje su teritorijalno bile na prostoru sadašnje Hrvatske, koja tada nije ni postojala, jer je Kraljevina bila unitarna država, sklopio savez sa najvećim srbomrzcem Stjepanom Radićem, a protiv svog vlastitog naroda. I da se vratim na početak, istina je da su ustaše provodile plan "trećinu Srba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokrstiti". Značajnu ulogu u tome imala je "crkva u Hrvata". Upravnik Jasenovca je bio kaluđer franjevac Majstorović. Nažalost, moram da priznam da su u svom planu bili više nego uspešni. Istina je i da su oko 90% partizanskih jedinica činili Srbi, da su Hrvati bili, u velikoj većini, ili ustaše ili domobrani, da je Knez Pavle Krađorđević formirao Banovinu Hrvatsku, koja je bila "tisućljetni san" Hrvata, da je dinastija Karađorđevića i Srpski narod spasao te iste Hrvate u oba svetska rata i uveo ih na stranu pobednika, odrekao se obećanih teritorijalnih proširenja u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Kordunu, Bosni i Hercegovini... Istorija je nauka zasnovana na činjenicama, a za "povijest" baš i nisam siguran.

bezimena

pre 14 godina

Antifašistička borba naroda Jugoslavije je neraskidivo vezana za tadašnje komuniste, svidjalo se to nekome ili ne! A uspeli su da okupe narod, naprave ogromnu vojsku i pobede (i da im to zapad prizna, bez obzira na antikomunističku euforiju) jer kod njih NIJE BILO NACIONALIZMA! To je KLJUČ i raspad se desio upravo zbog potpirivanja istog, od strane potomaka onih koji su u II Sv.ratu bili GUBITNICI (proustaša i pročetnika)!

Nepobitna činjenica je i da je ex. zajednička država imala izuzetan napredak, najduži period mira, kao i najveće poštovanje sveta, upravo pod sada "ozloglašenim" Titom.

p.s. Mesić je veoma dobar političar, šteta što mi nemamo takvog!

David

pre 14 godina

ostajemo potpuno impresionirani nepoznavanjem osnovno skolskih istorijskih cinjenica gospodina Mesica prezentovane ne od strane srpskih nacionalistickih istoricara vec nezavisnih pa i stranih istoricara koji su svoje radove i istrazivanja posvecivali ovom periodu i ovom prostoru... Treba proci jos 100 godina pa da neka nova generacija Hrvatskih I Srpskih "vernika" shvati da BOG JEDNOSTAVNO NE POSTOJI

Milovan Milovanović

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" reče Mesić i osta' živ. Ovu teoriju o trećinama su vrlo vrlo efikasno sprovodili Mesićevi sunarodnici Pavelić, Artuković i ekipa za vreme 2. svetskog rata i to je bila zvanična politika NDH, a Boga mi i njihovi naslednici devedesetih godina ne zaostaju. Pa nisu valjda u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Prebilovcima i drugim stratištima Srbi ubijali Hrvate, već obrnuto. Hrvati antifašisti? Ha,ha, ha! Istina je da su 90% partizanskih jedinica na teritoriji današnje Hrvatske, kao uostalom i cele Jugoslavije, činili SRBI. Znalo se, Srbi idu u partizane ili čekaju da ih ustaše kolju, a Hrvati idu u ustaše ili domobrane. Hrvati su počeli da prelaze iz domobrana i ustaša u partizane posle kapitulacije Italije, a naročito krajem 1944. i početkom 1945. godine. A otpor je postojao samo na onim delovima gde su živeli u većini Srbi-Banija, Kordun, Lika, Slavonija. Od većinskih hrvatskih krajeva, antifašistički pokret je bio jedino u Dalmaciji. A i tamo ne zbog otpora nacistima, već zato što Dalmacija nije ušla u sastav NDH, već je anektirana od strane Italije. A o fašizmu u redovima katoličke crkve ne treba trošiti reči. Dovoljno je čuti vojnog vikara hrvatske vojske biskupa Juraja Jezerinca. Čovek je još u 1942. godini. Takvu mržnju nisam u životu čuo da je neko izgovorio prema pripadnicima Srpskog i Jevrejskog naroda. A tzv. "pacovskim kanalima" kojima je Vatikan prebacivao ratne zločince posle II svetskog rata u Latinsku Ameriku se bavio i Američki kongres.

zoran

pre 14 godina

Srbija kao država je svoj najveći prosperitet u modernoj istoriji ostvarila za vreme Obrenovića. Čitav vek nije ratovala! Čitav vek je stvarana država na zdravim osnovama! Bez rata, bez etničkog čišćenja. Zemljište je otkupljivano od Turaka uz tapije na istu i pitanje vlasništva rešavano vo vjeki vjekova. Sunovrat Srbije počinje majskim prevratom Karađorđevića koji su izvršili najobičniji državni udar. Nastavlja se zločinačkim komunističkim Brozovim režimom i ne vidim kakav procvat država doživljava u njihovo vreme. Tačku stavlja suludi Miloševićev režim. Sada je Srbija u takvom stanju da će proći svaka revizija istorije pa i ova Mesićeva. Jednostavno, danas je Hrvatska kao država jača i uživa veći međunarodni ugled nego Srbija.

Cinjenica

pre 14 godina

Predsjednik Mesic je potpuno u pravu. No nazalost cak niti NOB nije bio garant za opstanak druge Jugoslavije, koja se - kao i kraljevina - raspala pod teretom srpskog nacionalizma i zeljom da Srbi dominiraju drugim narodima u zajednici. Aktualna rehabilitacija zlocinackog cetnickog pokreta i njegovog vodje Draze Mihailovica u srpskoj javnosti jos je jedan pokazatelj da je raspad Jugoslavije bio neminovan.

naselje

pre 14 godina

...Mesic nikada nije bio "ravan" politicar, naprotiv, oduvek je umeo da bude i ironican i sarkastican. Bas kao i sada: jasno je da je, sa ovom pricom o "trecinama", hteo da kaze da bi se, da nije bilo antifasisticke borbe Hrvati u buducoj drzavi proveli upravo onako kao Srbi u fasistickoj i nacistickoj Hrvatskoj. Dakle, jasno je i precizno osudio NDH i ukazao na licemerje hrvatskih fasista

glen

pre 14 godina

Vrlo perfidno od Mesića. Suprotstavio je antifašizam i Kraljevinu i Mihailovića!!! Neverovatno! Ovo je mnogo više od citiranja falsifikovane Brozove istorije, ode čovek korak dalje. Cela ta prazna priča o izjednačavanju Draže i Pavelića se reciklira i prosto je postala „činjenica“ u Hrvatskoj. Ne, gospodo, Srbija je u Drugom ratu bila okupirana i iskidana, imala je razne vojske i bande na svojoj teritoriji – a u krnjoj Srbiji sa Banatom Nemce i njihove Srbe Nedića i Ljotića (prave ratne zločince), pokrete otpora (partizane i ravnogorce), ali i niz autonomnih bandi, ponajviše tzv. „četnika“. Broz je lepo spakovao sve srpske komite i bandite (plus ravnogorce) u jednu bulajićevsku filmsku armiju koja je, eto, bila isto što i vojska NDH. NDH je bila organizovana nezavisna država koja je imala svoj Ustav i „biznis plan“. Rezultate znamo.

dean van der serbia

pre 14 godina

Jadna je Balkanska politika sa politickim klovnovima kao ovaj Mesic.

Sta sve on nece lupetati zarad dnevne politike ?

A jos gore...dokle ce ga nasi politicari trpeti zarad dnevne politike?

I najgore...dokle cemo mi morati da slusamo njegova lupetanja zarad dnevne politike?

vasilije knezevic

pre 14 godina

Antifasisticki pokret u Jugoslaviji bio je organizovan izricito od komunista. Kada se govori o Hrvatskoj onda je to vrlo jasno da je samo komunisticki kadar bio aktivno umijesan u organizovanju toga otpora ma kolko on bio znatan ili neznatan. U srpskim predjelima cetnicki pokret je takodje bio antifasisticki ali samo u vrlo ranim danima rata. Vjerovatno da je kraljevska vlada, ili samo neki clanovi, uvidjeli komunisticku odlucnost i onda poceli gradjanski rat fokusirajuci svoje
napore na borbu protiv partizana. Engleska je, u to vrijeme, vise bila za cetnicki pokret iako su najvjerovatnije znali o cemu se radilo. Njemacka ih je ostavila na miru jer su indireknto koristili njihovu "pomoc" unistavanja partizanskog pokreta. To je svakome poznato ko je bio rodjen prije pocetka rata i iz cinjenica koje su se objelodanile u posleratnom periodu.
Mesiceva retorika je manje vise politicka i on se nasao u situaciji da je propagirao nezavisnost Hrvatske na vrlo slicnim temeljima kao i njegovi preci pola vijeka ranije. On je udario poslednje "temelje" raspada "komunisticke" Jugoslavije ne zato sto je bila komunisticka nego sto su Hrvati mislili da je to bila srpska drzava kao i ona prije 1941.Njegova popularnost medju Hrvatima je porasla na antisrpskoj retorici, sa pravom ili bez prava, bez obzira koliko se on sada pravi naivan. Komunisticki sistem za Jugoslaviju nije bio nikakav mracni period nego, bez ustezanja, vrijeme u kome je porusena i razorena zemlja dozivjela vrlo veliki korak naprijed. Onda kada su "mladi" komunisti postali srednja klasa i poceli sa politiziranjem kola su se okrenula niza stranu. Svi oni sa podrucja bivse Jugoslavije koji okrivljuju komunizam za svoje sopstvene greske rade to da bi se svidjeli nekome sa zapadne strane svijeta. "Doktori antikomunizma" ce se jednoga dana odreci svojih teza kada izgube privilegije od svoje nove ideologije isto onako kao sto su se i komunisti srednje klase odrekli komunizma.

.

PredragK

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, vi ste mozda pomesali kralja sa Miletom Budakom?
A zaista, da je Srbija prava drzava za ovakvu izjavu bi se snosila velika odgovornost.

lapidar

pre 14 godina

Broz nas je lepo i tačno učio - NOB i NOR. Narodno-oslobodilačka borba (od okupatora) i narodna revolucija (svrgavanje monarhije). Ta monarhija je bila kakva je bila, počela je loše, ali je već 1938. počela da se otvoreno demokratizuje - napravljena je prva i jedina prava srpsko-hrvatska koalicija, počele su da se prave etničke banovine i ta "ozloglašena" Kraljevina dade Hrvatima Banovinu Hrvatsku (Baranju su 1945. od Vojvodine otkinuli komunisti, ali to je posebna priča). Proces bi se nastavio da nije bilo Drugog svetskog rata. Broz, ponajviše zahvaljujući Crvenoj armiji (a ne Mirku, Slavku, Prletu i kapetanu Leshiju) oslobađa Jugoslaviju, a onda počinje sa "isterivanjem đavola" - to behu svi nekomunisti, i nacisti, i rojalisti, i ovi, i oni. Shodno tome je napisana i istorija tog vremena. Ona očito najviše odgovara Hrvatima, jer ublažava efekte NDH i, kao, svi smo isti. E NISMO...

zoran

pre 14 godina

Ja prvo pročitao komentare pa mislio da ovo sa trećinama priča šta su fašisti radili Srbima tokom rata. Kad posle pročitam vest i šokiram se. Fortune teller objašnjava šta bi se desilo Hrvatima posle rata?!?! Ej, pazi njega, a ne reče otkud mu baš takve asocijacije na trećine, čiji je to patent i kome je bio namenjen?!

Nenad

pre 14 godina

Prema njegovim rečima, da nije bilo antifašističke borbe, "vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, kralj Petar Drugi Karađorđević i njegov ministar odbrane Draža Mihajlović".

Hvala na ovim recima gospodine Mesicu i to recite ovima iz SPS-a, jer ste upravo i VI potrvrdili da Drazina JVuO nije isto sto i Paveliceve ustase, jer zapadni saveznici ne bi dozvolili da nekim fasistima drze takvu poziciju posle zavsetka rata. Znaci napokon Mesicu da i vi priznate da su postojala dva anti-fasisticka pokreta i da Tito nije doveo Crvenu armiju u Srbiji i da je dozvolio Amerkinacima da se iskrcaju u Dalamciju dogodilo bi se to sto vi pricate.

брзафотографија

pre 14 godina

"A vi onda možete zamisliti šta bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. Jedna trećina bi pobegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi bila asimilovana" Да ли је могуће да мора да се спусти овако ниско, да потпуно искривљује историју, само да би неком објаснио да усташе нису били позитивци ?

analiticar amater

pre 14 godina

Ma pustite ga ljudi neka prica. Ta prica ce imati efekat samo ako se mi frustriramo oko toga, ako ga ignoresemo i gledamo da sredimo svoje dvoriste, nista od toga nece biti vazno. Nemacka iz koje je potekao fasizam je danas jedna od najuglednijih zemalja, kao i Italija, Japan. To samo znaci da fasizam u proslosti nema veze sa stanjem u drustvu danas, da se od razglabanja o proslosti i trosenja energija oko ovakvih gluposti ne zivi...

kom@

pre 14 godina

I pored velike želje, ne može se činjenično razdvojiti komunistički/partizanski pokret i antifašizam kada je NOB bio jedini delujući antifašistički pokret u to vreme i na tom mestu.
Može se istorija malo prekrajati ali ne mogu se baš izmišljati nepostojeće stvari.