Nedelja, 19.07.2009.

00:29

Tadić: Nesvrstani važni za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za diplomatsku bitku za Kosovo bitna podrška Nesvrstanih i da je ogromno tržište tih zemalja šansa za srpsku ekonomiju.

Izvor: Beta

Tadiæ: Nesvrstani važni za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

vajsberg

pre 14 godina

Ima ta anegdota prepricana u "Sarmerima bez pokrica" Pere Zlatara, kada dubrovacki shjor Duje dodje na pijacu i piljarica ga pita kako je, a on odgovori: "Manjifiko!" "A shto vam to ima znaciti, shjor Duje?" "To ima znaciti: Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno!"
Well, to je nekad tako moglo.
A danas?
Da li su vama poznati razlog nastanka i smisao naziva organizacije?
Zemlje koje ne zele biti clanice ni NATO pakta, ni Varshavskog pakta, ni Evropske ekonomske zajednice, ni SEV-a (Vece za uzajamnu ekonomsku pomoc).
Da li neko ume da mi objasni smisao te organizacije danas?

student prava

pre 14 godina

Za ove što pričaju o turistima i našim stanovnicima u egzotičnim zemljama, da pojednostavim ono što se meni čini da piše gore: Tadić priča o izvozu oružja i građevinskih resursa. Mi smo njima i ranije izvozili oružje, pogotovo avione i avio delove, slali im građevinare, zašto ne bismo nešto zaradili na oružju i građevini opet?

Ionako smo sa izvozom jadni, evropski standard ne možemo da zadovoljimo, a o ruskom tržištu da i ne govorimo... A ako nešto ne uradimo, država će da bankrotira.

Tako da nije to ni baš skroz glupo.

memorija

pre 14 godina

Kao sto se zna, politiçki koncept "Nesvrstane zemlje" je bio izum trojke:NASER, TITO,NEHRU. A kako ti izumitelji ne zive vise, i ovaj koncept je mrtav, sto ce reci da kao takav ne postiji vise, izuzev u Tadicevoj glavi.

nebojsa

pre 14 godina

Tadicu neko treba da kaze da je berlinski zid pao '89, da se raspao Varsavski blok da je NATO pobedio, i da je ovo 2009. a ne 1961. i da Srbija mora sto pre u EU!!!

Dejan

pre 14 godina

Uostalom, bili smo i nesvrstani i vojno neutralni i 1989. godine, i, sta nam je to dobroga donelo. Mislite malo ljudi!!!
Niko nam nije pomogao, a bili smo " nezaobilazni" partneri i prijatlelji nestvrstnih zemalja.

ZhPU

pre 14 godina

Mislim da je volja biraca 2008. bila prilicno jasna. Dati su glasovi sadasnjoj vlasti da zemlju vodi ka EU kao sto je i bilo izborno obecanje! Nikakvo odstupanje cak ni u vidu Nesvrestanih tu nece proci. A niti treba. Zemlje treceg sveta su mahom nerazvijene ili u razvoju, stepenica koja se mora preskociti pre visokih standarda EU. Nikako korak napred a dva koraka nazad.

Konstatacija

pre 14 godina

Ali kakve veze imaju članstvo u EU i saradnja (pa i članstvo u nesvrstanima)?!
Jedno ne eliminiše drugo, jedno se ne kosi sa drugim! Nikada niko iz EU nije rekao niti će reći: "Ne možete sa nesvrstanima ako hoćete u EU!".
Bože dragi, šta sve čitam...

bezimena

pre 14 godina

Snishodljivost B.Tadića prema nesvrstanima je ista kao i VdrK prema Rusiji! To je pogrešna, promašena i istorijski prevazidjena politika i veze nema sa dostignućima evropske civilizacije i demokratijom, kojima navodno težimo i zbog čega dobijamo silne pare od EU!

B.Tadiću, mesto Predsednika Srbije ste DOBILI jer su gradjani glasali ZA EVROPSKU SRBIJU! Ako nastavite kako ste "zaorali" moraćete da podnesete OSTAVKU mnogo pre isteka mandata!

GuC

pre 14 godina

Tadiću, glasove si dobio zahvaljujući nama koji smo morali da glasamo za tebe,a da ne bi Nikolić Tomislav (sada tvoj frend)došao na vlast. Glasali smo za tvoj EVROPSKI PUT i za naše živote konačno usmerene u pravcu evropske civilizacije...i mislili smo da su sve snage Srbije uprte ka pravnoj i društvenoj reformi koja će nas uvesti u EU i da ću se ja, pre nego umrem, konačno osetiti istinskim delom Evrope!
Tito je umro kada sam bila mala, pa mislim da i ti to znaš.Misli, samo da kažem, izvinite ako je malo naglo i surovo iskreno...
Ostavi se Predsedniče nesvrstanih, ostavi se sprečavanja pritisaka priznavanja Kosova(kao vi ste moćni pa će svi odustati, ha,ha), TVOJ JEDINI ZADATAK JE DA DNEVNO TRČIŠ PO EU i tamo gledaš kako da pomogneš našim firmama. Ako naše firme ne znaju, neka uče i napreduju, a ne, eto imamo loše proizvode i možemo da ih valjamo samo po siromašnoj Africi?? Da li si čuo da je Kina treća privredna sila na svetu? Da li znaš koliko robe odatle preplavljuje svet,za bedne kineske plate? Misliš da će Srbija to raditi nesvrstanima? Na kraju ko je potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, gde ga mi primenjujemo jednostrano?? Nikad nisam videla rezultate te trgovine!
JA mislim da si naše glasove dobio JEDINO ZATO što si obećavao SVRSTAVANJE UZ EVROPU.
Biti nesvrstan i vojno neutralan u 2009 godini za Srbiju je ravno samoubistvu, pardon,samo vi nas ubijate!

Dejan

pre 14 godina

Ovo je vec zabrinjavajuce. Kako vidim idemo ka Nesvrstanima, sve blize smo Rusiji, jos samo da nacionalizujemo imovinu i uvedemo samopravljanje i sve ce biti kao pre... to vidim i po velikom broju negativnih ocena komentera onih koji ne misle da su Nesvrstani pravi put.
Najstrasnije je ipak to sto niko od nasih politicara nema ni pribliznu ideju o tome kuda mi zapravo idemo i sta zapravo hocemo a narod misli da cemo sve resiti ako se vratimo 25 godina unazad, Pre 20 godina smo mislili da cemo resiti svoje probleme ako se vratimo 100 godina unazad.
Ajde da probamo jednom da odemo malo unapred... za promenu...

EU Citizen

pre 14 godina

Ovo je, gospodine predsedniče, providna i jeftina zamena teza. Niko normalan ne spori da Srbija treba da sarađuje i trguje sa većinom zemalja u svetu, ali pritom treba da, kao većina normalnih i civilizovanih država, svima i nedvosmisleno stavi na znanje i u kom je taboru i kakve vrednosti podržava (a taj tabor, ako želimo da budemo civilizovana i prosperitetn zemlja, može da bude isključivo zapadni, to jest EU i NATO, i te vrednosti demokratske i liberalne), a ne da podilazi diktaturama i nevešto i sramno pokušava da sedi na dve stolice. Vaše propagandne "napore" da "sačuvate" nešto što je za svakog ko ima iole mozga i osećanja za stvarnost za Srbiju sasvim legitimno i opravdano izgubljeno pre deset godina ne bih komentarisao, mislim da je tu svaki komentar odavno suvišan, jer ko do sada nije shvatio da Kosovo nikada više neće biti Srbija, i da je baš takav ishod najmanje loš za tu istu Srbiju, taj verovatno i ne raspolaže neophodnom aparaturom potrebnom za razumevnje nekih osnovnih političkih, demografskih i ekonomskih činjenica, pa ga treba ostaviti da uživa u milozvučnom stepovanju Tadića i Jeremića na muziku koju u duetu sviraju Mišković i Putin, i čudi se zašto mu se dok tako fino uživa na neki volšebni način novčanik stalno prazni... :)))

Julius

pre 14 godina

Ne zna se da li ce odlazak Borisa Tadica i Vuka Jeremica na Samitu nesvrstanih opravdati utrosena sredstva poreskih obveznika Srbije u pogledu sprecavanja priznanja nezavisnosti Kosova od zemalja-clanica tog Pokreta, ali izvesnije je da ce sledeci Samit tih zemalja odrzati u Beogradu 2011.godine, povodon 50.godisnjice Prve konferencije tog Pokreta.Moze se dogoditi da tada Srbija postane punopravni clan Pokreta, a predsednik Tadic da bude izabran za predsednika Pokreta, i tako nastavlja tradiciju lidera, nasledjen od dragog nam druga Tita.
Nismo dzaba izmislili onu krilaticu: I posle Tita - Tito!

Dejan

pre 14 godina

Postovani predsednice, pa da jesu vazni ali 50te, 60te, 70te prosloga veka su odavno prosle. Ne mogu se vratiti. Tito je vec odavno mrtav to je sad vec sasvim sigurno.
Mislim da jesu vazni ali ne toliko da bi smo mi sa njime ponovo nesto ruku pod ruku hvatali u kolo. Gubimo vreme i novac.
Nama je mnogo vaznije da ovaj pozitivni uticaj najave skidanja viznih ogranicenja na najbolji nacin iskoristimo za nove poslovne ugovore sa zapadnim firmama i zemljama. Kina je daleko Indija takodje mozda moze kod nas zbog relativno niskih plata da neka od zapadnih firmi nadje interes da pokrene, preseli svoje pogone ili firme kod nas.
Znaci gledati ne u Afriku i ko zna vec gde nego samo na zapad. Kao u pesmi grupe Pet shop Boys-a "Go west" !!!

MSC from Germany

Vladimir

pre 14 godina

Ocito je da je ovo vrlo globalna ocena nesvrstanog pokreta, a, nazalost, kod nas je uobicajeno da dajemo.. opste, cesto i pausalne ocene...

Istina je, ipak, malo preciznija. Nesvrstani pokret broji 118 clanova, izuzetno sarolikih. Manje-vise svako, bar otprilike zna koje su to zemlje sirom sveta. Ne-evropske, niti bogate i razvijene zemlje Zapada. Medjutim, mnoge nesrvstane zemlje (nasi prijatelji? mesta gde bi mogli da izvozimo nase robe i usluge - koje?) vec su priznale, ili se pripremaju ovih dana, da priznaju nezavisnost para ili kvazidrzave Kosova, i bez obzira (kao i mnoge vaznije i snaznije Zapadne zemlje pre njih).

Samo da pomenemo te 'nesvrstane" zemlje (pretpostavljam, prijateljske?..:)... Npr. latinoamericke i karipske: Kostarika, Peru, Kolumbija, Belize, Panama, Dominkanska republika (a u tom se regionu spremaju da tpo ucine i Haiti, El Salvador, Sveta Lucija...); u Aziji su vec priznale (pored Japana, Turske i Juzne Koreje koje nisu clanice ovog skupa drzava): Afganistan, Malezija, UAE, Maldivi, Saudijska Arabija, Komori, Bahrenin i Jordan (a spremaju se i Bangladesh, Indonezija, Kuvajt, Oman, Pakistan, Katar, Jemen i Istocni Timor...), iz Afrike su za sada samo priznale nezavisnost: Senegal, Burkina Faso, Liberija, Sijera Leone i Gambija (a sprema se Mauritanija), a u Pacifiku, nekoliko nestvrstanih ostrva (pored znacajne Australije): Marsalova ostrva, Nauru, Samoa, Federalne drzave Mikronezije i Palau (a sprema se i Novi Zeland). Dakle, 23 clanice, uz potencijalnih 13 clanica, uskoro. Dakle, gotovo petina, ali, bice ocito uskoro i vise od trecine. Zar treba zavoraviti da, sem najcesce turistickih, mi i nemamo gotovo nikakve odnose sa vecinom ovih zemalja, nikada ih nismo imali cak ni u "zlatnin 60tim i 70tim" posebno ne ozbiljne ekonomske. O politickim a kamoli o kulturnim, versim ili sportskim odnosima, msilim da je bemisleno i raspravljati. U vecini njih niti imamo ikakve predstavnike, niti u njima ima nasih stanovnika, cak ni na nekom povremenom radu. Treba biti otvoren i narodu janso reci - niti mi brinemo o njima sto postoje, ali.. ni oni o nama, tako da bas nikakvog uticaja vise nema ni njihovo priznanje niti nepriznavanje. Stavise, zasto je to uopste bitno ako se ceka odluka Medjunarodnog suda pavde?
Po starom dobrom obicaju, vazniji nam je bio, i ostao, kvantitet nego kvalitet. Pa i kada se secemo prelepim egipatskim letovalistem. Osecamo se, valjda, jaci - u takvom drustvu.
Niko nam nista ne moze. Nekad se tako uzvikivalo, pa i pevalo. Cak i u pesmama Novog talasa u 80tim.....:))))
Izgleda da bas nista nismo naucili o medjunarodnim odnosima, o znacaju EU i velikih sila, i jos o kojecemu u poslednjih 20ak godina, vec smo ostali pioniri/tinejdzeri iz titovskog i post-titovskog perioda. Nazalost po nove generacije kojima sve to deluje glupo, kao sot je i nama nekada bilo, ali, zacudjujuce, i tragicno po ovu zemlju - i dalje opstaju magle i mitovi proslosti.

Zoran

pre 14 godina

A sta ce biti ako medjunarodni sud u Hagu odluci u korist Albanaca sa Kosova. Ionako smo mnogo vremena potrosili zbog Kosova boraveci ni na nebu ni na zemlji. Dobr odnose mozemo odrzavati sa svima ali ekonomski nas sigurno nece spasiti nesvrstani. I da li Tadic nije video dovoljno zla u bivsoj jugoslaviji pa sada razmislja da nesvrstanim ponudi proizvode namenske odnosno vojne industrije.

Milko

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem?
Bilo bi dobro, sada kada je uredio to sa nesvrstanim, mislim to da ne priznaju Kosovo bar još nekoliko dana, da nadje malo vremena da uradi nešto i za nas ovde u Srbiji, bez Kosova.
Mislim nešto konkretnije.
Ono, da uredi malo ovo što je ostalo, da se nadje nekog posla. Onako, bar za hranu da zaradjujemo. Znaš svidja se meni taj jubilej nesvrstanih u Beogradu. Samo mi malo blesavo izgleda, oni gladni mi gladni, kakva je to proslava.
Kada bi mi malo stali na noge, malo se pothranili, pa onda nekako, kada se ima, lakše je.
Inače dopada mi se ovo sada novo, "i EU i Kosovo i nesvrstani". A Rusija naročito.

Vojislav

pre 14 godina

Otkuda sada takvi zaokreti. Pa do juče smo poništavali sve što je u prethodnom periodu stvoreno, kao da je svet počeo od DOS-a. Gospodo ružno i tužno je blatiti rezultate prethodnih generacija, naprotiv na tome treba graditi novo. Samo tako ćemo ići napred u protivnom ćemo polako ali sigurno propadati. Zar ne mislite da su naši očevi i dedovi stvarali dobra koja mi sada u bescenje rasprodajemo, a njihove zasluge današnja politička elita je pripisala sebi. Gde su stečena prava to kod nas ne postoji.

Milan

pre 14 godina

E, ako nam Nesvrstani ne pomognu sacuvati Kosovo - nece niko! Tadic kaze da "velika vecina" Nesvrstanih nije priznala Kosovo. Ma nemoj. A, zasto nije rekao da ga je "velika vecina" zemalja EU priznala, da ne pominjemo SAD, Japan, Kanadu, Australiju, S. Arabiju itd? Osim toga, ne znam zasto se poziva na Medjunarodni sud pravde kada je Jeremic rekao da Srbija NECE priznati odluku Suda ako ne bude odgovarala Beogradu!? Pa, zasto smo onda pokretali celi proces pred tim Sudom ako priznajemo samo "sud svoje partije"?

Sale

pre 14 godina

Biti ponovo u pokretu nesvrstanih zemalja bi bio uspeh skoro ekvivalentan ulasku u EU.... Nase firme vec rade u nekim od tih zemalja i odlicno prolaze....

Ceccy

pre 14 godina

G-odin predsednik Boris Tadic je bio decidiran da ce se postovati odluka Medjunarodnog suda,pa prema tome treba da ostane dosledan a ne da pravi "dvokorake" u razlicitim pravcima,jer ta "nesvrstanost" mogla bi da nas svrsta van EU,jer sa gotovo prihvacenim "belim shengenom",nije se jos uvek blizu EU sto je jedini smer u ovim teskim vremenima a po nasu Srbiju upravo najtezim.

Deki

pre 14 godina

Veliki problem pokreta nesvrstanih koji je zamisljen kao jedna pacifisticka i antiblokovska organizacija je bio i ostao upravo u tome sto su mnoge clanice kroz taj pokret pokusavale da artikulisu svoje interese. Stara YU je npr. Iraku izvozila bojne otrove i oruzje sto je u potpunoj suprotnosti sa osnovnom idejom pokreta. Arapske zemlje su sa druge strane kroz taj pokret pokusavale da vode antiizraelsku kampanju itd. Ni Tadic ocigledno ne izlazi iz te matrice.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kada bi nam uspelo da 2011-e okupimo u Beogradu 100-ak predsednika drzava i jos pozovemo EU,USA i Rusiju da prisustvuju kao gosti,bilo bi to nesto zaista lepo,protiv mogu da budu samo oni koji ne vole Srbiju ili joj zavide.Sto se tice onih koji kazu da nesvrstanima nemamo sta da prodamo i da se preorijentisemo prema EU ja se pitam kakva ih logika vodi,pa sta mozemo EU da prodamo sto ne mozemo nesvrstanima???

Ivo

pre 14 godina

"Tadić je kazao da je pozvao i druge zemlje bivše Jugoslavije da se uključe u organizaciju."

Koliko je meni poznato, Srbija je bila prisutna kao promatrac a ne kao clan. U istom svojstvu je i Hrvatska delegacija na celu s Mesicem bila tamo (bar tako javljaju HR portali). Prijedlog za boljom lokalnom suradnjom je primjeren u svojoj sustini, ali je nazalost utopistican; parola koja dobro zvuci, ali je u suprotnosti sa aktualnom dnevnom politikom drzava u okruzenju, ukljucujuci Srbiju.

Točak istorije

pre 14 godina

Što se tiče konzorcijuma građevinskih preduzeća, to smo već imali pod nazivima kombinat i SOUR (Energoprojekt, Komgrap, Energoinvest, Ivan Lučić Lavčević...), ali, kažu da to nije valjalo, pa je rastureno. A sad, ne znam, ako se opet formiraju takvi konzorcijumi, ko će njima da upravlja? Radnički saveti?

Milan

pre 14 godina

Gospodine Predsednice,samo da Vas podsetim,u predizbornoj kampanji ste dobili glasove obecavajuci nam Evropsku Uniju.Pokusajte sa nesvrstanima u narednoj predizbornoj kampanji,pa ako uspete,uspete...

Posmatrač

pre 14 godina

"velika većina zemalja članica pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova."

"Među nesvrstanima ima mnogo novih tržišta."

Oba rezimea su više nego dovoljni razlozi da sa nesvrstanima treba sarađivati.
Da li će Srbija bilo koji proizvod lakše da proda na zapadu ili nekom od nesvrstanih? Ne može samo da se kupuje...
I zašto ne biti prvi u selu, to nije nikakva sramota, znam mnoge čestite i dobrostojeće ljude koji su upravo to.

Posmatrač

pre 14 godina

"velika većina zemalja članica pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova."

"Među nesvrstanima ima mnogo novih tržišta."

Oba rezimea su više nego dovoljni razlozi da sa nesvrstanima treba sarađivati.
Da li će Srbija bilo koji proizvod lakše da proda na zapadu ili nekom od nesvrstanih? Ne može samo da se kupuje...
I zašto ne biti prvi u selu, to nije nikakva sramota, znam mnoge čestite i dobrostojeće ljude koji su upravo to.

Milan

pre 14 godina

Gospodine Predsednice,samo da Vas podsetim,u predizbornoj kampanji ste dobili glasove obecavajuci nam Evropsku Uniju.Pokusajte sa nesvrstanima u narednoj predizbornoj kampanji,pa ako uspete,uspete...

Milan

pre 14 godina

E, ako nam Nesvrstani ne pomognu sacuvati Kosovo - nece niko! Tadic kaze da "velika vecina" Nesvrstanih nije priznala Kosovo. Ma nemoj. A, zasto nije rekao da ga je "velika vecina" zemalja EU priznala, da ne pominjemo SAD, Japan, Kanadu, Australiju, S. Arabiju itd? Osim toga, ne znam zasto se poziva na Medjunarodni sud pravde kada je Jeremic rekao da Srbija NECE priznati odluku Suda ako ne bude odgovarala Beogradu!? Pa, zasto smo onda pokretali celi proces pred tim Sudom ako priznajemo samo "sud svoje partije"?

Deki

pre 14 godina

Veliki problem pokreta nesvrstanih koji je zamisljen kao jedna pacifisticka i antiblokovska organizacija je bio i ostao upravo u tome sto su mnoge clanice kroz taj pokret pokusavale da artikulisu svoje interese. Stara YU je npr. Iraku izvozila bojne otrove i oruzje sto je u potpunoj suprotnosti sa osnovnom idejom pokreta. Arapske zemlje su sa druge strane kroz taj pokret pokusavale da vode antiizraelsku kampanju itd. Ni Tadic ocigledno ne izlazi iz te matrice.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kada bi nam uspelo da 2011-e okupimo u Beogradu 100-ak predsednika drzava i jos pozovemo EU,USA i Rusiju da prisustvuju kao gosti,bilo bi to nesto zaista lepo,protiv mogu da budu samo oni koji ne vole Srbiju ili joj zavide.Sto se tice onih koji kazu da nesvrstanima nemamo sta da prodamo i da se preorijentisemo prema EU ja se pitam kakva ih logika vodi,pa sta mozemo EU da prodamo sto ne mozemo nesvrstanima???

Ivo

pre 14 godina

"Tadić je kazao da je pozvao i druge zemlje bivše Jugoslavije da se uključe u organizaciju."

Koliko je meni poznato, Srbija je bila prisutna kao promatrac a ne kao clan. U istom svojstvu je i Hrvatska delegacija na celu s Mesicem bila tamo (bar tako javljaju HR portali). Prijedlog za boljom lokalnom suradnjom je primjeren u svojoj sustini, ali je nazalost utopistican; parola koja dobro zvuci, ali je u suprotnosti sa aktualnom dnevnom politikom drzava u okruzenju, ukljucujuci Srbiju.

Točak istorije

pre 14 godina

Što se tiče konzorcijuma građevinskih preduzeća, to smo već imali pod nazivima kombinat i SOUR (Energoprojekt, Komgrap, Energoinvest, Ivan Lučić Lavčević...), ali, kažu da to nije valjalo, pa je rastureno. A sad, ne znam, ako se opet formiraju takvi konzorcijumi, ko će njima da upravlja? Radnički saveti?

Vladimir

pre 14 godina

Ocito je da je ovo vrlo globalna ocena nesvrstanog pokreta, a, nazalost, kod nas je uobicajeno da dajemo.. opste, cesto i pausalne ocene...

Istina je, ipak, malo preciznija. Nesvrstani pokret broji 118 clanova, izuzetno sarolikih. Manje-vise svako, bar otprilike zna koje su to zemlje sirom sveta. Ne-evropske, niti bogate i razvijene zemlje Zapada. Medjutim, mnoge nesrvstane zemlje (nasi prijatelji? mesta gde bi mogli da izvozimo nase robe i usluge - koje?) vec su priznale, ili se pripremaju ovih dana, da priznaju nezavisnost para ili kvazidrzave Kosova, i bez obzira (kao i mnoge vaznije i snaznije Zapadne zemlje pre njih).

Samo da pomenemo te 'nesvrstane" zemlje (pretpostavljam, prijateljske?..:)... Npr. latinoamericke i karipske: Kostarika, Peru, Kolumbija, Belize, Panama, Dominkanska republika (a u tom se regionu spremaju da tpo ucine i Haiti, El Salvador, Sveta Lucija...); u Aziji su vec priznale (pored Japana, Turske i Juzne Koreje koje nisu clanice ovog skupa drzava): Afganistan, Malezija, UAE, Maldivi, Saudijska Arabija, Komori, Bahrenin i Jordan (a spremaju se i Bangladesh, Indonezija, Kuvajt, Oman, Pakistan, Katar, Jemen i Istocni Timor...), iz Afrike su za sada samo priznale nezavisnost: Senegal, Burkina Faso, Liberija, Sijera Leone i Gambija (a sprema se Mauritanija), a u Pacifiku, nekoliko nestvrstanih ostrva (pored znacajne Australije): Marsalova ostrva, Nauru, Samoa, Federalne drzave Mikronezije i Palau (a sprema se i Novi Zeland). Dakle, 23 clanice, uz potencijalnih 13 clanica, uskoro. Dakle, gotovo petina, ali, bice ocito uskoro i vise od trecine. Zar treba zavoraviti da, sem najcesce turistickih, mi i nemamo gotovo nikakve odnose sa vecinom ovih zemalja, nikada ih nismo imali cak ni u "zlatnin 60tim i 70tim" posebno ne ozbiljne ekonomske. O politickim a kamoli o kulturnim, versim ili sportskim odnosima, msilim da je bemisleno i raspravljati. U vecini njih niti imamo ikakve predstavnike, niti u njima ima nasih stanovnika, cak ni na nekom povremenom radu. Treba biti otvoren i narodu janso reci - niti mi brinemo o njima sto postoje, ali.. ni oni o nama, tako da bas nikakvog uticaja vise nema ni njihovo priznanje niti nepriznavanje. Stavise, zasto je to uopste bitno ako se ceka odluka Medjunarodnog suda pavde?
Po starom dobrom obicaju, vazniji nam je bio, i ostao, kvantitet nego kvalitet. Pa i kada se secemo prelepim egipatskim letovalistem. Osecamo se, valjda, jaci - u takvom drustvu.
Niko nam nista ne moze. Nekad se tako uzvikivalo, pa i pevalo. Cak i u pesmama Novog talasa u 80tim.....:))))
Izgleda da bas nista nismo naucili o medjunarodnim odnosima, o znacaju EU i velikih sila, i jos o kojecemu u poslednjih 20ak godina, vec smo ostali pioniri/tinejdzeri iz titovskog i post-titovskog perioda. Nazalost po nove generacije kojima sve to deluje glupo, kao sot je i nama nekada bilo, ali, zacudjujuce, i tragicno po ovu zemlju - i dalje opstaju magle i mitovi proslosti.

Zoran

pre 14 godina

A sta ce biti ako medjunarodni sud u Hagu odluci u korist Albanaca sa Kosova. Ionako smo mnogo vremena potrosili zbog Kosova boraveci ni na nebu ni na zemlji. Dobr odnose mozemo odrzavati sa svima ali ekonomski nas sigurno nece spasiti nesvrstani. I da li Tadic nije video dovoljno zla u bivsoj jugoslaviji pa sada razmislja da nesvrstanim ponudi proizvode namenske odnosno vojne industrije.

EU Citizen

pre 14 godina

Ovo je, gospodine predsedniče, providna i jeftina zamena teza. Niko normalan ne spori da Srbija treba da sarađuje i trguje sa većinom zemalja u svetu, ali pritom treba da, kao većina normalnih i civilizovanih država, svima i nedvosmisleno stavi na znanje i u kom je taboru i kakve vrednosti podržava (a taj tabor, ako želimo da budemo civilizovana i prosperitetn zemlja, može da bude isključivo zapadni, to jest EU i NATO, i te vrednosti demokratske i liberalne), a ne da podilazi diktaturama i nevešto i sramno pokušava da sedi na dve stolice. Vaše propagandne "napore" da "sačuvate" nešto što je za svakog ko ima iole mozga i osećanja za stvarnost za Srbiju sasvim legitimno i opravdano izgubljeno pre deset godina ne bih komentarisao, mislim da je tu svaki komentar odavno suvišan, jer ko do sada nije shvatio da Kosovo nikada više neće biti Srbija, i da je baš takav ishod najmanje loš za tu istu Srbiju, taj verovatno i ne raspolaže neophodnom aparaturom potrebnom za razumevnje nekih osnovnih političkih, demografskih i ekonomskih činjenica, pa ga treba ostaviti da uživa u milozvučnom stepovanju Tadića i Jeremića na muziku koju u duetu sviraju Mišković i Putin, i čudi se zašto mu se dok tako fino uživa na neki volšebni način novčanik stalno prazni... :)))

Julius

pre 14 godina

Ne zna se da li ce odlazak Borisa Tadica i Vuka Jeremica na Samitu nesvrstanih opravdati utrosena sredstva poreskih obveznika Srbije u pogledu sprecavanja priznanja nezavisnosti Kosova od zemalja-clanica tog Pokreta, ali izvesnije je da ce sledeci Samit tih zemalja odrzati u Beogradu 2011.godine, povodon 50.godisnjice Prve konferencije tog Pokreta.Moze se dogoditi da tada Srbija postane punopravni clan Pokreta, a predsednik Tadic da bude izabran za predsednika Pokreta, i tako nastavlja tradiciju lidera, nasledjen od dragog nam druga Tita.
Nismo dzaba izmislili onu krilaticu: I posle Tita - Tito!

Dejan

pre 14 godina

Postovani predsednice, pa da jesu vazni ali 50te, 60te, 70te prosloga veka su odavno prosle. Ne mogu se vratiti. Tito je vec odavno mrtav to je sad vec sasvim sigurno.
Mislim da jesu vazni ali ne toliko da bi smo mi sa njime ponovo nesto ruku pod ruku hvatali u kolo. Gubimo vreme i novac.
Nama je mnogo vaznije da ovaj pozitivni uticaj najave skidanja viznih ogranicenja na najbolji nacin iskoristimo za nove poslovne ugovore sa zapadnim firmama i zemljama. Kina je daleko Indija takodje mozda moze kod nas zbog relativno niskih plata da neka od zapadnih firmi nadje interes da pokrene, preseli svoje pogone ili firme kod nas.
Znaci gledati ne u Afriku i ko zna vec gde nego samo na zapad. Kao u pesmi grupe Pet shop Boys-a "Go west" !!!

MSC from Germany

Sale

pre 14 godina

Biti ponovo u pokretu nesvrstanih zemalja bi bio uspeh skoro ekvivalentan ulasku u EU.... Nase firme vec rade u nekim od tih zemalja i odlicno prolaze....

Dejan

pre 14 godina

Ovo je vec zabrinjavajuce. Kako vidim idemo ka Nesvrstanima, sve blize smo Rusiji, jos samo da nacionalizujemo imovinu i uvedemo samopravljanje i sve ce biti kao pre... to vidim i po velikom broju negativnih ocena komentera onih koji ne misle da su Nesvrstani pravi put.
Najstrasnije je ipak to sto niko od nasih politicara nema ni pribliznu ideju o tome kuda mi zapravo idemo i sta zapravo hocemo a narod misli da cemo sve resiti ako se vratimo 25 godina unazad, Pre 20 godina smo mislili da cemo resiti svoje probleme ako se vratimo 100 godina unazad.
Ajde da probamo jednom da odemo malo unapred... za promenu...

GuC

pre 14 godina

Tadiću, glasove si dobio zahvaljujući nama koji smo morali da glasamo za tebe,a da ne bi Nikolić Tomislav (sada tvoj frend)došao na vlast. Glasali smo za tvoj EVROPSKI PUT i za naše živote konačno usmerene u pravcu evropske civilizacije...i mislili smo da su sve snage Srbije uprte ka pravnoj i društvenoj reformi koja će nas uvesti u EU i da ću se ja, pre nego umrem, konačno osetiti istinskim delom Evrope!
Tito je umro kada sam bila mala, pa mislim da i ti to znaš.Misli, samo da kažem, izvinite ako je malo naglo i surovo iskreno...
Ostavi se Predsedniče nesvrstanih, ostavi se sprečavanja pritisaka priznavanja Kosova(kao vi ste moćni pa će svi odustati, ha,ha), TVOJ JEDINI ZADATAK JE DA DNEVNO TRČIŠ PO EU i tamo gledaš kako da pomogneš našim firmama. Ako naše firme ne znaju, neka uče i napreduju, a ne, eto imamo loše proizvode i možemo da ih valjamo samo po siromašnoj Africi?? Da li si čuo da je Kina treća privredna sila na svetu? Da li znaš koliko robe odatle preplavljuje svet,za bedne kineske plate? Misliš da će Srbija to raditi nesvrstanima? Na kraju ko je potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, gde ga mi primenjujemo jednostrano?? Nikad nisam videla rezultate te trgovine!
JA mislim da si naše glasove dobio JEDINO ZATO što si obećavao SVRSTAVANJE UZ EVROPU.
Biti nesvrstan i vojno neutralan u 2009 godini za Srbiju je ravno samoubistvu, pardon,samo vi nas ubijate!

Milko

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem?
Bilo bi dobro, sada kada je uredio to sa nesvrstanim, mislim to da ne priznaju Kosovo bar još nekoliko dana, da nadje malo vremena da uradi nešto i za nas ovde u Srbiji, bez Kosova.
Mislim nešto konkretnije.
Ono, da uredi malo ovo što je ostalo, da se nadje nekog posla. Onako, bar za hranu da zaradjujemo. Znaš svidja se meni taj jubilej nesvrstanih u Beogradu. Samo mi malo blesavo izgleda, oni gladni mi gladni, kakva je to proslava.
Kada bi mi malo stali na noge, malo se pothranili, pa onda nekako, kada se ima, lakše je.
Inače dopada mi se ovo sada novo, "i EU i Kosovo i nesvrstani". A Rusija naročito.

Konstatacija

pre 14 godina

Ali kakve veze imaju članstvo u EU i saradnja (pa i članstvo u nesvrstanima)?!
Jedno ne eliminiše drugo, jedno se ne kosi sa drugim! Nikada niko iz EU nije rekao niti će reći: "Ne možete sa nesvrstanima ako hoćete u EU!".
Bože dragi, šta sve čitam...

bezimena

pre 14 godina

Snishodljivost B.Tadića prema nesvrstanima je ista kao i VdrK prema Rusiji! To je pogrešna, promašena i istorijski prevazidjena politika i veze nema sa dostignućima evropske civilizacije i demokratijom, kojima navodno težimo i zbog čega dobijamo silne pare od EU!

B.Tadiću, mesto Predsednika Srbije ste DOBILI jer su gradjani glasali ZA EVROPSKU SRBIJU! Ako nastavite kako ste "zaorali" moraćete da podnesete OSTAVKU mnogo pre isteka mandata!

Ceccy

pre 14 godina

G-odin predsednik Boris Tadic je bio decidiran da ce se postovati odluka Medjunarodnog suda,pa prema tome treba da ostane dosledan a ne da pravi "dvokorake" u razlicitim pravcima,jer ta "nesvrstanost" mogla bi da nas svrsta van EU,jer sa gotovo prihvacenim "belim shengenom",nije se jos uvek blizu EU sto je jedini smer u ovim teskim vremenima a po nasu Srbiju upravo najtezim.

ZhPU

pre 14 godina

Mislim da je volja biraca 2008. bila prilicno jasna. Dati su glasovi sadasnjoj vlasti da zemlju vodi ka EU kao sto je i bilo izborno obecanje! Nikakvo odstupanje cak ni u vidu Nesvrestanih tu nece proci. A niti treba. Zemlje treceg sveta su mahom nerazvijene ili u razvoju, stepenica koja se mora preskociti pre visokih standarda EU. Nikako korak napred a dva koraka nazad.

nebojsa

pre 14 godina

Tadicu neko treba da kaze da je berlinski zid pao '89, da se raspao Varsavski blok da je NATO pobedio, i da je ovo 2009. a ne 1961. i da Srbija mora sto pre u EU!!!

Vojislav

pre 14 godina

Otkuda sada takvi zaokreti. Pa do juče smo poništavali sve što je u prethodnom periodu stvoreno, kao da je svet počeo od DOS-a. Gospodo ružno i tužno je blatiti rezultate prethodnih generacija, naprotiv na tome treba graditi novo. Samo tako ćemo ići napred u protivnom ćemo polako ali sigurno propadati. Zar ne mislite da su naši očevi i dedovi stvarali dobra koja mi sada u bescenje rasprodajemo, a njihove zasluge današnja politička elita je pripisala sebi. Gde su stečena prava to kod nas ne postoji.

memorija

pre 14 godina

Kao sto se zna, politiçki koncept "Nesvrstane zemlje" je bio izum trojke:NASER, TITO,NEHRU. A kako ti izumitelji ne zive vise, i ovaj koncept je mrtav, sto ce reci da kao takav ne postiji vise, izuzev u Tadicevoj glavi.

Dejan

pre 14 godina

Uostalom, bili smo i nesvrstani i vojno neutralni i 1989. godine, i, sta nam je to dobroga donelo. Mislite malo ljudi!!!
Niko nam nije pomogao, a bili smo " nezaobilazni" partneri i prijatlelji nestvrstnih zemalja.

vajsberg

pre 14 godina

Ima ta anegdota prepricana u "Sarmerima bez pokrica" Pere Zlatara, kada dubrovacki shjor Duje dodje na pijacu i piljarica ga pita kako je, a on odgovori: "Manjifiko!" "A shto vam to ima znaciti, shjor Duje?" "To ima znaciti: Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno!"
Well, to je nekad tako moglo.
A danas?
Da li su vama poznati razlog nastanka i smisao naziva organizacije?
Zemlje koje ne zele biti clanice ni NATO pakta, ni Varshavskog pakta, ni Evropske ekonomske zajednice, ni SEV-a (Vece za uzajamnu ekonomsku pomoc).
Da li neko ume da mi objasni smisao te organizacije danas?

student prava

pre 14 godina

Za ove što pričaju o turistima i našim stanovnicima u egzotičnim zemljama, da pojednostavim ono što se meni čini da piše gore: Tadić priča o izvozu oružja i građevinskih resursa. Mi smo njima i ranije izvozili oružje, pogotovo avione i avio delove, slali im građevinare, zašto ne bismo nešto zaradili na oružju i građevini opet?

Ionako smo sa izvozom jadni, evropski standard ne možemo da zadovoljimo, a o ruskom tržištu da i ne govorimo... A ako nešto ne uradimo, država će da bankrotira.

Tako da nije to ni baš skroz glupo.

Milan

pre 14 godina

Gospodine Predsednice,samo da Vas podsetim,u predizbornoj kampanji ste dobili glasove obecavajuci nam Evropsku Uniju.Pokusajte sa nesvrstanima u narednoj predizbornoj kampanji,pa ako uspete,uspete...

Posmatrač

pre 14 godina

"velika većina zemalja članica pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova."

"Među nesvrstanima ima mnogo novih tržišta."

Oba rezimea su više nego dovoljni razlozi da sa nesvrstanima treba sarađivati.
Da li će Srbija bilo koji proizvod lakše da proda na zapadu ili nekom od nesvrstanih? Ne može samo da se kupuje...
I zašto ne biti prvi u selu, to nije nikakva sramota, znam mnoge čestite i dobrostojeće ljude koji su upravo to.

bezimena

pre 14 godina

Snishodljivost B.Tadića prema nesvrstanima je ista kao i VdrK prema Rusiji! To je pogrešna, promašena i istorijski prevazidjena politika i veze nema sa dostignućima evropske civilizacije i demokratijom, kojima navodno težimo i zbog čega dobijamo silne pare od EU!

B.Tadiću, mesto Predsednika Srbije ste DOBILI jer su gradjani glasali ZA EVROPSKU SRBIJU! Ako nastavite kako ste "zaorali" moraćete da podnesete OSTAVKU mnogo pre isteka mandata!

Sale

pre 14 godina

Biti ponovo u pokretu nesvrstanih zemalja bi bio uspeh skoro ekvivalentan ulasku u EU.... Nase firme vec rade u nekim od tih zemalja i odlicno prolaze....

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kada bi nam uspelo da 2011-e okupimo u Beogradu 100-ak predsednika drzava i jos pozovemo EU,USA i Rusiju da prisustvuju kao gosti,bilo bi to nesto zaista lepo,protiv mogu da budu samo oni koji ne vole Srbiju ili joj zavide.Sto se tice onih koji kazu da nesvrstanima nemamo sta da prodamo i da se preorijentisemo prema EU ja se pitam kakva ih logika vodi,pa sta mozemo EU da prodamo sto ne mozemo nesvrstanima???

ZhPU

pre 14 godina

Mislim da je volja biraca 2008. bila prilicno jasna. Dati su glasovi sadasnjoj vlasti da zemlju vodi ka EU kao sto je i bilo izborno obecanje! Nikakvo odstupanje cak ni u vidu Nesvrestanih tu nece proci. A niti treba. Zemlje treceg sveta su mahom nerazvijene ili u razvoju, stepenica koja se mora preskociti pre visokih standarda EU. Nikako korak napred a dva koraka nazad.

GuC

pre 14 godina

Tadiću, glasove si dobio zahvaljujući nama koji smo morali da glasamo za tebe,a da ne bi Nikolić Tomislav (sada tvoj frend)došao na vlast. Glasali smo za tvoj EVROPSKI PUT i za naše živote konačno usmerene u pravcu evropske civilizacije...i mislili smo da su sve snage Srbije uprte ka pravnoj i društvenoj reformi koja će nas uvesti u EU i da ću se ja, pre nego umrem, konačno osetiti istinskim delom Evrope!
Tito je umro kada sam bila mala, pa mislim da i ti to znaš.Misli, samo da kažem, izvinite ako je malo naglo i surovo iskreno...
Ostavi se Predsedniče nesvrstanih, ostavi se sprečavanja pritisaka priznavanja Kosova(kao vi ste moćni pa će svi odustati, ha,ha), TVOJ JEDINI ZADATAK JE DA DNEVNO TRČIŠ PO EU i tamo gledaš kako da pomogneš našim firmama. Ako naše firme ne znaju, neka uče i napreduju, a ne, eto imamo loše proizvode i možemo da ih valjamo samo po siromašnoj Africi?? Da li si čuo da je Kina treća privredna sila na svetu? Da li znaš koliko robe odatle preplavljuje svet,za bedne kineske plate? Misliš da će Srbija to raditi nesvrstanima? Na kraju ko je potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, gde ga mi primenjujemo jednostrano?? Nikad nisam videla rezultate te trgovine!
JA mislim da si naše glasove dobio JEDINO ZATO što si obećavao SVRSTAVANJE UZ EVROPU.
Biti nesvrstan i vojno neutralan u 2009 godini za Srbiju je ravno samoubistvu, pardon,samo vi nas ubijate!

Milan

pre 14 godina

E, ako nam Nesvrstani ne pomognu sacuvati Kosovo - nece niko! Tadic kaze da "velika vecina" Nesvrstanih nije priznala Kosovo. Ma nemoj. A, zasto nije rekao da ga je "velika vecina" zemalja EU priznala, da ne pominjemo SAD, Japan, Kanadu, Australiju, S. Arabiju itd? Osim toga, ne znam zasto se poziva na Medjunarodni sud pravde kada je Jeremic rekao da Srbija NECE priznati odluku Suda ako ne bude odgovarala Beogradu!? Pa, zasto smo onda pokretali celi proces pred tim Sudom ako priznajemo samo "sud svoje partije"?

Dejan

pre 14 godina

Postovani predsednice, pa da jesu vazni ali 50te, 60te, 70te prosloga veka su odavno prosle. Ne mogu se vratiti. Tito je vec odavno mrtav to je sad vec sasvim sigurno.
Mislim da jesu vazni ali ne toliko da bi smo mi sa njime ponovo nesto ruku pod ruku hvatali u kolo. Gubimo vreme i novac.
Nama je mnogo vaznije da ovaj pozitivni uticaj najave skidanja viznih ogranicenja na najbolji nacin iskoristimo za nove poslovne ugovore sa zapadnim firmama i zemljama. Kina je daleko Indija takodje mozda moze kod nas zbog relativno niskih plata da neka od zapadnih firmi nadje interes da pokrene, preseli svoje pogone ili firme kod nas.
Znaci gledati ne u Afriku i ko zna vec gde nego samo na zapad. Kao u pesmi grupe Pet shop Boys-a "Go west" !!!

MSC from Germany

Ceccy

pre 14 godina

G-odin predsednik Boris Tadic je bio decidiran da ce se postovati odluka Medjunarodnog suda,pa prema tome treba da ostane dosledan a ne da pravi "dvokorake" u razlicitim pravcima,jer ta "nesvrstanost" mogla bi da nas svrsta van EU,jer sa gotovo prihvacenim "belim shengenom",nije se jos uvek blizu EU sto je jedini smer u ovim teskim vremenima a po nasu Srbiju upravo najtezim.

Vojislav

pre 14 godina

Otkuda sada takvi zaokreti. Pa do juče smo poništavali sve što je u prethodnom periodu stvoreno, kao da je svet počeo od DOS-a. Gospodo ružno i tužno je blatiti rezultate prethodnih generacija, naprotiv na tome treba graditi novo. Samo tako ćemo ići napred u protivnom ćemo polako ali sigurno propadati. Zar ne mislite da su naši očevi i dedovi stvarali dobra koja mi sada u bescenje rasprodajemo, a njihove zasluge današnja politička elita je pripisala sebi. Gde su stečena prava to kod nas ne postoji.

Deki

pre 14 godina

Veliki problem pokreta nesvrstanih koji je zamisljen kao jedna pacifisticka i antiblokovska organizacija je bio i ostao upravo u tome sto su mnoge clanice kroz taj pokret pokusavale da artikulisu svoje interese. Stara YU je npr. Iraku izvozila bojne otrove i oruzje sto je u potpunoj suprotnosti sa osnovnom idejom pokreta. Arapske zemlje su sa druge strane kroz taj pokret pokusavale da vode antiizraelsku kampanju itd. Ni Tadic ocigledno ne izlazi iz te matrice.

Konstatacija

pre 14 godina

Ali kakve veze imaju članstvo u EU i saradnja (pa i članstvo u nesvrstanima)?!
Jedno ne eliminiše drugo, jedno se ne kosi sa drugim! Nikada niko iz EU nije rekao niti će reći: "Ne možete sa nesvrstanima ako hoćete u EU!".
Bože dragi, šta sve čitam...

nebojsa

pre 14 godina

Tadicu neko treba da kaze da je berlinski zid pao '89, da se raspao Varsavski blok da je NATO pobedio, i da je ovo 2009. a ne 1961. i da Srbija mora sto pre u EU!!!

memorija

pre 14 godina

Kao sto se zna, politiçki koncept "Nesvrstane zemlje" je bio izum trojke:NASER, TITO,NEHRU. A kako ti izumitelji ne zive vise, i ovaj koncept je mrtav, sto ce reci da kao takav ne postiji vise, izuzev u Tadicevoj glavi.

Dejan

pre 14 godina

Uostalom, bili smo i nesvrstani i vojno neutralni i 1989. godine, i, sta nam je to dobroga donelo. Mislite malo ljudi!!!
Niko nam nije pomogao, a bili smo " nezaobilazni" partneri i prijatlelji nestvrstnih zemalja.

Točak istorije

pre 14 godina

Što se tiče konzorcijuma građevinskih preduzeća, to smo već imali pod nazivima kombinat i SOUR (Energoprojekt, Komgrap, Energoinvest, Ivan Lučić Lavčević...), ali, kažu da to nije valjalo, pa je rastureno. A sad, ne znam, ako se opet formiraju takvi konzorcijumi, ko će njima da upravlja? Radnički saveti?

Dejan

pre 14 godina

Ovo je vec zabrinjavajuce. Kako vidim idemo ka Nesvrstanima, sve blize smo Rusiji, jos samo da nacionalizujemo imovinu i uvedemo samopravljanje i sve ce biti kao pre... to vidim i po velikom broju negativnih ocena komentera onih koji ne misle da su Nesvrstani pravi put.
Najstrasnije je ipak to sto niko od nasih politicara nema ni pribliznu ideju o tome kuda mi zapravo idemo i sta zapravo hocemo a narod misli da cemo sve resiti ako se vratimo 25 godina unazad, Pre 20 godina smo mislili da cemo resiti svoje probleme ako se vratimo 100 godina unazad.
Ajde da probamo jednom da odemo malo unapred... za promenu...

Zoran

pre 14 godina

A sta ce biti ako medjunarodni sud u Hagu odluci u korist Albanaca sa Kosova. Ionako smo mnogo vremena potrosili zbog Kosova boraveci ni na nebu ni na zemlji. Dobr odnose mozemo odrzavati sa svima ali ekonomski nas sigurno nece spasiti nesvrstani. I da li Tadic nije video dovoljno zla u bivsoj jugoslaviji pa sada razmislja da nesvrstanim ponudi proizvode namenske odnosno vojne industrije.

EU Citizen

pre 14 godina

Ovo je, gospodine predsedniče, providna i jeftina zamena teza. Niko normalan ne spori da Srbija treba da sarađuje i trguje sa većinom zemalja u svetu, ali pritom treba da, kao većina normalnih i civilizovanih država, svima i nedvosmisleno stavi na znanje i u kom je taboru i kakve vrednosti podržava (a taj tabor, ako želimo da budemo civilizovana i prosperitetn zemlja, može da bude isključivo zapadni, to jest EU i NATO, i te vrednosti demokratske i liberalne), a ne da podilazi diktaturama i nevešto i sramno pokušava da sedi na dve stolice. Vaše propagandne "napore" da "sačuvate" nešto što je za svakog ko ima iole mozga i osećanja za stvarnost za Srbiju sasvim legitimno i opravdano izgubljeno pre deset godina ne bih komentarisao, mislim da je tu svaki komentar odavno suvišan, jer ko do sada nije shvatio da Kosovo nikada više neće biti Srbija, i da je baš takav ishod najmanje loš za tu istu Srbiju, taj verovatno i ne raspolaže neophodnom aparaturom potrebnom za razumevnje nekih osnovnih političkih, demografskih i ekonomskih činjenica, pa ga treba ostaviti da uživa u milozvučnom stepovanju Tadića i Jeremića na muziku koju u duetu sviraju Mišković i Putin, i čudi se zašto mu se dok tako fino uživa na neki volšebni način novčanik stalno prazni... :)))

Ivo

pre 14 godina

"Tadić je kazao da je pozvao i druge zemlje bivše Jugoslavije da se uključe u organizaciju."

Koliko je meni poznato, Srbija je bila prisutna kao promatrac a ne kao clan. U istom svojstvu je i Hrvatska delegacija na celu s Mesicem bila tamo (bar tako javljaju HR portali). Prijedlog za boljom lokalnom suradnjom je primjeren u svojoj sustini, ali je nazalost utopistican; parola koja dobro zvuci, ali je u suprotnosti sa aktualnom dnevnom politikom drzava u okruzenju, ukljucujuci Srbiju.

Julius

pre 14 godina

Ne zna se da li ce odlazak Borisa Tadica i Vuka Jeremica na Samitu nesvrstanih opravdati utrosena sredstva poreskih obveznika Srbije u pogledu sprecavanja priznanja nezavisnosti Kosova od zemalja-clanica tog Pokreta, ali izvesnije je da ce sledeci Samit tih zemalja odrzati u Beogradu 2011.godine, povodon 50.godisnjice Prve konferencije tog Pokreta.Moze se dogoditi da tada Srbija postane punopravni clan Pokreta, a predsednik Tadic da bude izabran za predsednika Pokreta, i tako nastavlja tradiciju lidera, nasledjen od dragog nam druga Tita.
Nismo dzaba izmislili onu krilaticu: I posle Tita - Tito!

Milko

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem?
Bilo bi dobro, sada kada je uredio to sa nesvrstanim, mislim to da ne priznaju Kosovo bar još nekoliko dana, da nadje malo vremena da uradi nešto i za nas ovde u Srbiji, bez Kosova.
Mislim nešto konkretnije.
Ono, da uredi malo ovo što je ostalo, da se nadje nekog posla. Onako, bar za hranu da zaradjujemo. Znaš svidja se meni taj jubilej nesvrstanih u Beogradu. Samo mi malo blesavo izgleda, oni gladni mi gladni, kakva je to proslava.
Kada bi mi malo stali na noge, malo se pothranili, pa onda nekako, kada se ima, lakše je.
Inače dopada mi se ovo sada novo, "i EU i Kosovo i nesvrstani". A Rusija naročito.

Vladimir

pre 14 godina

Ocito je da je ovo vrlo globalna ocena nesvrstanog pokreta, a, nazalost, kod nas je uobicajeno da dajemo.. opste, cesto i pausalne ocene...

Istina je, ipak, malo preciznija. Nesvrstani pokret broji 118 clanova, izuzetno sarolikih. Manje-vise svako, bar otprilike zna koje su to zemlje sirom sveta. Ne-evropske, niti bogate i razvijene zemlje Zapada. Medjutim, mnoge nesrvstane zemlje (nasi prijatelji? mesta gde bi mogli da izvozimo nase robe i usluge - koje?) vec su priznale, ili se pripremaju ovih dana, da priznaju nezavisnost para ili kvazidrzave Kosova, i bez obzira (kao i mnoge vaznije i snaznije Zapadne zemlje pre njih).

Samo da pomenemo te 'nesvrstane" zemlje (pretpostavljam, prijateljske?..:)... Npr. latinoamericke i karipske: Kostarika, Peru, Kolumbija, Belize, Panama, Dominkanska republika (a u tom se regionu spremaju da tpo ucine i Haiti, El Salvador, Sveta Lucija...); u Aziji su vec priznale (pored Japana, Turske i Juzne Koreje koje nisu clanice ovog skupa drzava): Afganistan, Malezija, UAE, Maldivi, Saudijska Arabija, Komori, Bahrenin i Jordan (a spremaju se i Bangladesh, Indonezija, Kuvajt, Oman, Pakistan, Katar, Jemen i Istocni Timor...), iz Afrike su za sada samo priznale nezavisnost: Senegal, Burkina Faso, Liberija, Sijera Leone i Gambija (a sprema se Mauritanija), a u Pacifiku, nekoliko nestvrstanih ostrva (pored znacajne Australije): Marsalova ostrva, Nauru, Samoa, Federalne drzave Mikronezije i Palau (a sprema se i Novi Zeland). Dakle, 23 clanice, uz potencijalnih 13 clanica, uskoro. Dakle, gotovo petina, ali, bice ocito uskoro i vise od trecine. Zar treba zavoraviti da, sem najcesce turistickih, mi i nemamo gotovo nikakve odnose sa vecinom ovih zemalja, nikada ih nismo imali cak ni u "zlatnin 60tim i 70tim" posebno ne ozbiljne ekonomske. O politickim a kamoli o kulturnim, versim ili sportskim odnosima, msilim da je bemisleno i raspravljati. U vecini njih niti imamo ikakve predstavnike, niti u njima ima nasih stanovnika, cak ni na nekom povremenom radu. Treba biti otvoren i narodu janso reci - niti mi brinemo o njima sto postoje, ali.. ni oni o nama, tako da bas nikakvog uticaja vise nema ni njihovo priznanje niti nepriznavanje. Stavise, zasto je to uopste bitno ako se ceka odluka Medjunarodnog suda pavde?
Po starom dobrom obicaju, vazniji nam je bio, i ostao, kvantitet nego kvalitet. Pa i kada se secemo prelepim egipatskim letovalistem. Osecamo se, valjda, jaci - u takvom drustvu.
Niko nam nista ne moze. Nekad se tako uzvikivalo, pa i pevalo. Cak i u pesmama Novog talasa u 80tim.....:))))
Izgleda da bas nista nismo naucili o medjunarodnim odnosima, o znacaju EU i velikih sila, i jos o kojecemu u poslednjih 20ak godina, vec smo ostali pioniri/tinejdzeri iz titovskog i post-titovskog perioda. Nazalost po nove generacije kojima sve to deluje glupo, kao sot je i nama nekada bilo, ali, zacudjujuce, i tragicno po ovu zemlju - i dalje opstaju magle i mitovi proslosti.

student prava

pre 14 godina

Za ove što pričaju o turistima i našim stanovnicima u egzotičnim zemljama, da pojednostavim ono što se meni čini da piše gore: Tadić priča o izvozu oružja i građevinskih resursa. Mi smo njima i ranije izvozili oružje, pogotovo avione i avio delove, slali im građevinare, zašto ne bismo nešto zaradili na oružju i građevini opet?

Ionako smo sa izvozom jadni, evropski standard ne možemo da zadovoljimo, a o ruskom tržištu da i ne govorimo... A ako nešto ne uradimo, država će da bankrotira.

Tako da nije to ni baš skroz glupo.

vajsberg

pre 14 godina

Ima ta anegdota prepricana u "Sarmerima bez pokrica" Pere Zlatara, kada dubrovacki shjor Duje dodje na pijacu i piljarica ga pita kako je, a on odgovori: "Manjifiko!" "A shto vam to ima znaciti, shjor Duje?" "To ima znaciti: Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno!"
Well, to je nekad tako moglo.
A danas?
Da li su vama poznati razlog nastanka i smisao naziva organizacije?
Zemlje koje ne zele biti clanice ni NATO pakta, ni Varshavskog pakta, ni Evropske ekonomske zajednice, ni SEV-a (Vece za uzajamnu ekonomsku pomoc).
Da li neko ume da mi objasni smisao te organizacije danas?