Ponedeljak, 06.07.2009.

17:51

Negativan stav prema SAD u Srbiji

Srbija, zajedno sa Pakistanom, deli prvo mesto na listi država čija javnost najčešće iskazuje negativne stavove prema SAD, pokazuje istraživanje Medijum Galupa.

Izvor: Beta

Negativan stav prema SAD u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

boban

pre 14 godina

Ja sam jedan od onih koji su se naputovali u zadnjih 15tak godina, koji su ziveli u 3 razlicite zapadne drzave i tesko da sam bio prikopcan na RTS pa ipak nemam bolje misljenje o americkoj politici nego neki prosecan gradjanin Srbije koji nije ni mrdnuo iz Srbije. Takodjer, poznajem dosta Grka, Francuza, Japanaca, Korejanaca, Italijana, Nemaca koji imaju jos i gore misljenje o americkoj politici a oni sigurno nisu gledali RTS niti su bili onemoguceni u putovanjima ili sa upoznavanjem sa "zapadnim" zivotom. Ipak ima necega i u toj politici americke administracije, zar ne? Nisu bas Amerikanci tako bezazleni i bezrazlozno omarzeni niti su Srbi bas tako izolovani ili operisani od samostalnog misljenja. Za razliku od mnogih drugih naroda kod kojih su Amerikanci popularniji, Srbi su imali tu "srecu" da vide sva lica americke politike i to izbliza i na svojoj kozi. Videli smo ih kako manipulisu, videli smo njihove duple standarde, njihovo licemerje, kako se odnose prema zlocinima koje su pocinili njihovi saveznici, kako pravdaju zlocine nad civilima, kako su se ponasali na Kosovu, kako bacaju bobme sa 7000M kako bi bili sigurni da nijeda njihov vojnik nece ni slucajno biti ugrozen, kako zavrcu ruke okolo da se potpisu sporazumi o nekaznjavanju americkih drzavljana... Tako da tesko da ce uskoro Amerikanci biti popularni u Srbiji. Bili su popularni nekada, kada su bili daleko a mi ih poznavali samo preko muzike ili filmova i dok nismo ukapirali da su sve te americke price o jednakosti, demokratiji, istim pravima za sve, kaznjavanju zlocina... samo jedna sarena laza. Ako su gradjani Srbije izmanipulisani kako neki tvrde, kako se objasnjava cinjenica da je svaka ali svaka poseta americkih zvanicnika po EU pracena demonstracijama? Da nisu i ti demonstranti gledali RTS? Da li ste nekada razgovarali sa nekim Amerikancem koji putuje po Evropi i koji ima ogromnu potrebu da se non-stop izvinjava zbog svoje vlade? Zbog cega oni to rade kada je americka politika tako ok? Da nisu i oni gledali RTS?

sinisa.stankovic@yahoo.com

pre 14 godina

Pardon, ja nemam ništa protiv SAD-a...
Čak ni posle bombardovanja...!

U to nas je ''bračni tandem'' Milošević-Marković uvukao!!!
Zajedno sa svom onom nesposobnom generalskom i policijskom svitom kojima su bili okruženi!

Cira

pre 14 godina

Neprosvećenost + vernost RTS-ovoj istini = jadno stanje nacije, što ovakvi komentari i potvrđuju. Šta da se očekuje od nas kada je samo 5% (od ukupno 11% koji imaju pasoš)imalo priliku da se uveri u zapadne vrednosti. Sve mi se čini da (a budući događaji će to potvrditi)da je ovo istraživanje ciljano zbog zaokreta vlasti u spoljnoj politici i udaljavanja Srbije od EU na radost, kako neko u komentaru reče, naših "gubernatora".

mujcinovic salih

pre 14 godina

Voleo bih da vidim te mrzitelje u ovoj situaciji.Pruza im se sansa da se isele u SAD ili Rusiju.Bas me zanima koju bi zemlju izabrali za iseljenje!

Isa

pre 14 godina

Ne verujem ovim 'istrazivanjima', jer sam jos da vidim Zapadnog Evropljana, Kanadjanina (za Arape da ne govorim) koji ce nesto lepo da kaze o SAD-u.

Najbolji primer je ''Canadian travel kit'', gde se Amerikancima objasnjava kako da se pretvaraju da su Kanadjani kad putuju. U opremi je isto zastava Kanade koja moze da se zasije na ranac. :)

Ne samo sto niko ne voli SAD, nego sto je i opasno da se putuje kao Amer. Koliko su zla naneli svima redom, nije ni cudo.

Stole

pre 14 godina

Mislim da je mrznja teska rec.
Pre bih rekao da da sa punim pravom veliki broj nasih gradjana ne simpatise SAD.
Pa stvarno ne znam da li bi posle one groteskne orgije cinizma, politicke korektnosti, skrivenih interesa i laznih ljudskih prava s proleca 1999 trebalo da ih vole?

(Vlast)a

pre 14 godina

Izgleda da sam ja s Marsa pala: i pored svega daleko vise postujem SAD nego Rusiju, a mislim da samo zlikovcima treba da ih voli neko van njihove porodice i drzave. Ne volim Rusiju koju olicava Putin, Medvedev, Hruscov,Staljin, Breznjev, Cernjenko, Lenjin, Trocki, car Nikolaj I i II...ali volim ono sto nas vezuje: malo smo bolecivi, lenji, ne znamo sta hocemo, povodimo se za necim sto nam ne pristaje...Ipak, kad bih mogla da biram, zivela bih u drzavi Masacusets i citala Turgenjeva i ponesto od Gogolja,a drustvo Pakistana bih u ovakvim ispitivanjima izbegavala.

bt

pre 14 godina

Da su Srbi 11 nedelja bombardovali Vašington, Boston, Čikago, porušili 10 mostova u Njujorku, a zatim napravili vojnu bazu u Teksasu i otcepili ga (zbog neljudskog ponašanja američkih vlasti prema ilegalnim meksičkim emigrantima), ne verujem da bi Amerikanci imali išta bolje mišljenje prema Srbima. Takva zlodela nisu došla iz medija već sa njihovih brodova i aviona i nikakva propaganda ne može pomoći da Srbi zavole Amerikance.

Djape

pre 14 godina

Mislim da je nas odnops prema SAD u zadnjih 20 godina gotovo razumljiv.

Zadnji primer flagrantnog krsenja prava jeste primoravanje bugara da puste Cekua!

Trebva li ista vise da navodim kao primer!

popovic

pre 14 godina

Valjda cemo jednog dana konacno shvatiti shvatiti da smo izgubili rat i da smo kaznjeni za sva ona divljanja.
1990-1999
A kao GUBITNICI, imamo pravo, ako nista, a ono da se ljutimo.

grga

pre 14 godina

Ja znam da je moj pokojni deda redovno slusao "Glas Amerike" i pokojnog Grgu Zlatopera.
Ne secam se da je nesto bio odusevljen Moskvom i onim "Govortit Moskva"
Sto li majko moja ??

Balkanista

pre 14 godina

Za Pakistan ne znam, ali za Srbiju je to razumljivo, jer gradjani se osećaju prevarenim. Ne zaboravlja se da je u vreme najveće tuče gradjana na protestima, stizala poruka da je Milošević faktor mira, stabilnost i saradnje na Balkanu, a ne zaboravlja se ni dvostruka uloga nekih naših načelnika iz vremena najvećih sukoba. I posle svega, imamo čitav niz nepopularnih i prebogatih tajkuna koji i ne kriju da su u veoma bliskim vezama sa pojedinim privrednofinansijskim gigantima upravo iz SAD. To je sasvim dovoljno da se i formira javno mišljnje da je moguće da još neke iritirajuće društvene pojave imaju iste povezanosti. Amerika je uvek bila cenjena na ovim prostorima, ili se sada radi o pogrešnom osećaju gradjana, ili bi Ameri trebali poraditi na eliminaciji uzroka negativnih percepcija. Pitanje je gde leži njihov interes.

Deki

pre 14 godina

Nama su uvek drugi krivi. I bas zbog toga sto niko ne gleda sebe i svoje postupke, nigde mi necemo ni stici. Prvi smo na listi mrznje Amerike!!! Jako je tuzno koliko smo primitivni, zatucani, i ispranih mozgova. Tuzna si Srbijo i sve mi manje i manje nedostajes.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Kada su u pitanju Sjedinjne Drzave i njihovi saveznici onda se tu u, prvom redu, odrazavaju odnosi te velesile prema ostalima. Postoji jedna ustaljena i predrasudna atmosfera koja vlada u redovima savremenog americkog estalishmenta koju je tesko promijeniti. Ona je bazirana na rezultatima iz II SR kada su "armije" nacistickih koalaboratera pa cak i sami i okoreli nacisti nasli skroviste u toj zemlji. Oni su pomogli formiranju misljenja prema Istocnoj Evropi, SSSR/Rusiji, Jugoslaviji i njenim segmentima i to je ostalo zapecaceno vise od pola vijeka.
Danas je NY Times objavio, na svojoj prvoj strani napis o komentatoru ruske televije Leontijevu i protivi se njegovoj antiamerickoj "propagandi". U medjuvrenu NY Times se ne moze pohvaliti cak ni jednom jedinom pozitivnom ili malo pozitivnijem napisu o Rusiji.
Sto se tice Srbije stvar je potpuno razumljiva. Ne treba zaborabiti da je Amerika na svim poljima obavjestavanja, politickog ili javnog karaktera, tokom naseg gradjanskog
rata, fokusirala na Srbe kao strasilo da bi utvrdili prijateljske odnose prema vec potencijalnim saradnicima i sledbenicima njihove politike u Evropi i specificno na Balkanu. Bez obzira kakav je odnos Srba prema Rusima Amerika je zakulni "provodadzija"
toga saveza da bi opravdala svoje predrasudne stavove prema Srbiji. Zacudjuje visoki procenat muslimana
sa negativnim odnosom prema Americi iako je ta zemlja na sve nacine pokusavala da se prikaza kao zastitnik te religiozne grupacije na nasim podrucjima. Ispostavilo se da su oni razumjeli da je tu bio u pitanju jeftini PR koji se namjeravao servirati muslimanima sirom svijeta neprijajateljski nastrojenim prema Americi. Ustupci ucinjeni srpskim komsijama i protivnicima, na srpski racun, nemoguce je i nece se promijeniti sa americke strane pa cak i
sa najponiznijom servilnoscu sa srpske strane.
(vasilije knezevic, 6 jul 2009

Druga misao

pre 14 godina

Tamo gde se ne vidi i nepostoji delovanje Amerike, tu svet zavrsava. Amerika vidi bolje, nego mi, svakih deset godina prefarbavani novim ideoloskim farbama, novim grbovima, zastavama himnama, pasosima, autooznakama "novih" drzava. Gde mi zapocnemo tu i zavrsimo, i obratno. Amerika sve zna bolje, svetska uciteljica.

Prevodilac

pre 14 godina

Pitanje: Zasto su moj otac i moj deda voleli Ameriku, a ja treba da je mrzim? Vise verujem precima nego meni samom. Mene su zaslepili.

mm.

pre 14 godina

Propaganda i ispiranje mozga MOZDA objasnjavaju ovo prvo mesto SAD, medjutim MOZDA su tom negativnom stavu pridonele MALCICE i same SAD time sto su: 1.Dale zeleno svetlo za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i kasnije sa Kosova. 2.Bombardovali Srbiju i pobili na hiljade CIVILA iako je navodno meta bio milosevicev rezim a razlozi "humanitarni". 3.Koristili bombe sa obogacenim uranijumom cije posledice se u Srbiji osecaju i dan danas. 4.Bezrezevno i bezuslovno podrzali albanski nacional-sovinizam i ekspanziju na Kosovu. 5.Naoruzavali albanske teroriste koji su ubijali srpske civile, policiju, vojsku. 6.Sponzor stvaranja albanske paradrzave na Kosovu i glavni su lobista te "drzave" po svetu. 7.Prvi su kada treba reagovati i pritisnuti prilikom oslobadjanja albanskih (ali i hrvatskih i bosnjackih) ratnih zlocinaca odgovornih za ubijanje i proterivanje Srba(slucajevi Ceku, Haradinaj, Taci ili Ganic). 8.Vrsili pritiske da se kazne (sasvim oprvdano, naravno) ubice americkih drzavljana (braca Bitici) koji su na Kosovo dosli da bi bili clanovi teroristicke uck ali zato jos nikada nismo culi da su pritisli ikoga medju albanskim politicarima da se nadju ubice dece iz Gorazdevca. 9.Glavni su zagovornici unitarizacije BiH iako samo nekoliko stotina kilometara dalje na Kosovu promovisu jednu sasvim drugaciju politiku... Mnogo je jos primera licemerne politike SAD prema Srbiji i Srbima koja i te kako objasnjava ovo prvo mesto SAD. Amerikanci su na primeru Hrvatske, Albanaca na Kosovu ali i Turske jasno pokazali da je etnicko ciscenje, zlocini ili glasanje za ratne zlocince sasvim prihvatljivo kada su u pitanju njihovi saveznici i zato mnogima u Srbiji smesno zvuci retorika koju koriste americki politicari ili ambasadori i tesko da neko u Srbiji moze da ima postovanja prema takvoj politici. Nema sumnje da je Srbija odgovorna za mnoge stvari, medjutim to ne moze da opravda SAD za vecinu stvari koje je uradila u Srbiji i prema Srbima i zbog toga ce jos decenijama SAD biti ubedljivo prva na rang listi omrazenih drzava.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

A ja mislio da su Francuzi na prvom mestu,ovde je USA toliko nepopularna da ne mogu da vam to opisem,samo sto izgleda to niko ne sme javno da kaze,ne verujem da je u Italiji i Grckoj situacija bolja....

Bg boy

pre 14 godina

Dok god tajkunima i laznim patriotama vlast ne stane na put i posalje ih tamo gde bi morali da budu, ovde ce se stvarati jedna uboga i suluda atmosfera. U Srbiji su potpuno poremeceni svi sistemi vrednosti pa otuda i ovakav podatak. Treba vise raditi na edukaciji i smanjenju frustracija ovog naroda. Ogromna vecina naroda nikada nije izasla iz Srbije i vrlo su laki za manipulisanje od "patriotski" nastelovanog raznoraznog naroda a i vrlo nerado ukljucuju mozak.

Kosta koji osta

pre 14 godina

Neka se provede anketa protiv koga u Srbiji ne postoji negativan stav, pa neka se uporedi sa negativnim stavom prema SAD. Negativan stav je autenticna i autohtona osobina nas u zemlji ostalih. Pitajte sta misle srpski Amerikanci o Americi?

yeti-sumadinac

pre 14 godina

ja u svakom slucaju vise mrzim porodicu milosevic markovic nego i jednog amera na ovom svetu cak i ako je albanskog porekla. zasto se bre ne napravi anketa o tome da li neko misli da je sloba uzeo velike pare da uvuce srbiju u rat protiv amera? ja mislim da jeste i zato su ameri face a mi imamo uvek nekoga da proda svaku generaciju!

Katica

pre 14 godina

Srbija znači u mržnji prema SAD pretekla čak i talibane! Čije je to interes srpski apsolutno nije? To je interes gubernatora "ruske gubernije" koji vladaju Srbijom od 1989 g. Kada su počele balvan događanja u YU, na primer, u časopisu "Glasu crkve" pisalo je CRNO NA BELO, lako se može proveriti - da je zadatak Srbije i "srba da brane TREĆI RIM" (tj. majčicu Rusiju). Eto već 20 godina traje "ispiranje mozgova" naroda Srbije - dok je Srbija iz godine u godinu sve manja i teritorijalno i po broju stanovnika. Tako su i Hazari čuvali majčicu dok nisu izumrli!

Vokshi-ć

pre 14 godina

Budimo istinoljubivi. Sta je par dana NATO bombardovanja u uporedbi sa mesecima patnje i bombardovanja npr. Sarajeva, bolom, strahom i smrtima Albanaca na Kosovu? Amerika nam je pomogla da stanemo, i da se zaustavimo u pravo vreme. SAD nam je dala sansu. Ko ne zeli da vidi, nece ni videti. Amerika koja je posle svega primila toliko nasih ljudi i udomila ih, se ne mora voleti, ali Amerika se ne sme nikad mrzeti.

misko

pre 14 godina

Izvestaj samo pokazuje kako mediji formiraju javno mnjenje. Kada smo mi pre pocetka bombardovanja sa Kosova isterali preko milion (halo milion) Albanaca, oduZimali i unistavali im dokumenta, o tome nasi nisu pisali. Ali ako se Srbima nesta desi to je vest za prvu stranu. Eto tako se formira javno misljenje i zasto je NEOPHODNO da novinari budu nezavisni!!.

Nenad

pre 14 godina

Ja sam Srbin ali i te kako volim SAD. Ja razumem dobro kakvu samoubilacku staljinisticku politiku su vodili Milosevicevi banditi koji su nas uveli u konflikt sa celim svetom.

bosko

pre 14 godina

Ovo je samo ogledalo kako i koliko mediji (stampa, radio, TV, Internet..) uticu na formiranje javnog misljenja.
Pored medija to cine i nasi politicari svojim javnim istupima
Zar ste zaboravili nase drzavne propagandne kampanje pre, tokom i nakon NATO sukoba, kampanju nasih vlasti kako smo "pobedili NATO', izdavanje nase poternice za Klintonom itd, itd...

mm.

pre 14 godina

Propaganda i ispiranje mozga MOZDA objasnjavaju ovo prvo mesto SAD, medjutim MOZDA su tom negativnom stavu pridonele MALCICE i same SAD time sto su: 1.Dale zeleno svetlo za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i kasnije sa Kosova. 2.Bombardovali Srbiju i pobili na hiljade CIVILA iako je navodno meta bio milosevicev rezim a razlozi "humanitarni". 3.Koristili bombe sa obogacenim uranijumom cije posledice se u Srbiji osecaju i dan danas. 4.Bezrezevno i bezuslovno podrzali albanski nacional-sovinizam i ekspanziju na Kosovu. 5.Naoruzavali albanske teroriste koji su ubijali srpske civile, policiju, vojsku. 6.Sponzor stvaranja albanske paradrzave na Kosovu i glavni su lobista te "drzave" po svetu. 7.Prvi su kada treba reagovati i pritisnuti prilikom oslobadjanja albanskih (ali i hrvatskih i bosnjackih) ratnih zlocinaca odgovornih za ubijanje i proterivanje Srba(slucajevi Ceku, Haradinaj, Taci ili Ganic). 8.Vrsili pritiske da se kazne (sasvim oprvdano, naravno) ubice americkih drzavljana (braca Bitici) koji su na Kosovo dosli da bi bili clanovi teroristicke uck ali zato jos nikada nismo culi da su pritisli ikoga medju albanskim politicarima da se nadju ubice dece iz Gorazdevca. 9.Glavni su zagovornici unitarizacije BiH iako samo nekoliko stotina kilometara dalje na Kosovu promovisu jednu sasvim drugaciju politiku... Mnogo je jos primera licemerne politike SAD prema Srbiji i Srbima koja i te kako objasnjava ovo prvo mesto SAD. Amerikanci su na primeru Hrvatske, Albanaca na Kosovu ali i Turske jasno pokazali da je etnicko ciscenje, zlocini ili glasanje za ratne zlocince sasvim prihvatljivo kada su u pitanju njihovi saveznici i zato mnogima u Srbiji smesno zvuci retorika koju koriste americki politicari ili ambasadori i tesko da neko u Srbiji moze da ima postovanja prema takvoj politici. Nema sumnje da je Srbija odgovorna za mnoge stvari, medjutim to ne moze da opravda SAD za vecinu stvari koje je uradila u Srbiji i prema Srbima i zbog toga ce jos decenijama SAD biti ubedljivo prva na rang listi omrazenih drzava.

Nenad

pre 14 godina

Ja sam Srbin ali i te kako volim SAD. Ja razumem dobro kakvu samoubilacku staljinisticku politiku su vodili Milosevicevi banditi koji su nas uveli u konflikt sa celim svetom.

yeti-sumadinac

pre 14 godina

ja u svakom slucaju vise mrzim porodicu milosevic markovic nego i jednog amera na ovom svetu cak i ako je albanskog porekla. zasto se bre ne napravi anketa o tome da li neko misli da je sloba uzeo velike pare da uvuce srbiju u rat protiv amera? ja mislim da jeste i zato su ameri face a mi imamo uvek nekoga da proda svaku generaciju!

Katica

pre 14 godina

Srbija znači u mržnji prema SAD pretekla čak i talibane! Čije je to interes srpski apsolutno nije? To je interes gubernatora "ruske gubernije" koji vladaju Srbijom od 1989 g. Kada su počele balvan događanja u YU, na primer, u časopisu "Glasu crkve" pisalo je CRNO NA BELO, lako se može proveriti - da je zadatak Srbije i "srba da brane TREĆI RIM" (tj. majčicu Rusiju). Eto već 20 godina traje "ispiranje mozgova" naroda Srbije - dok je Srbija iz godine u godinu sve manja i teritorijalno i po broju stanovnika. Tako su i Hazari čuvali majčicu dok nisu izumrli!

Vokshi-ć

pre 14 godina

Budimo istinoljubivi. Sta je par dana NATO bombardovanja u uporedbi sa mesecima patnje i bombardovanja npr. Sarajeva, bolom, strahom i smrtima Albanaca na Kosovu? Amerika nam je pomogla da stanemo, i da se zaustavimo u pravo vreme. SAD nam je dala sansu. Ko ne zeli da vidi, nece ni videti. Amerika koja je posle svega primila toliko nasih ljudi i udomila ih, se ne mora voleti, ali Amerika se ne sme nikad mrzeti.

misko

pre 14 godina

Izvestaj samo pokazuje kako mediji formiraju javno mnjenje. Kada smo mi pre pocetka bombardovanja sa Kosova isterali preko milion (halo milion) Albanaca, oduZimali i unistavali im dokumenta, o tome nasi nisu pisali. Ali ako se Srbima nesta desi to je vest za prvu stranu. Eto tako se formira javno misljenje i zasto je NEOPHODNO da novinari budu nezavisni!!.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

A ja mislio da su Francuzi na prvom mestu,ovde je USA toliko nepopularna da ne mogu da vam to opisem,samo sto izgleda to niko ne sme javno da kaze,ne verujem da je u Italiji i Grckoj situacija bolja....

Bg boy

pre 14 godina

Dok god tajkunima i laznim patriotama vlast ne stane na put i posalje ih tamo gde bi morali da budu, ovde ce se stvarati jedna uboga i suluda atmosfera. U Srbiji su potpuno poremeceni svi sistemi vrednosti pa otuda i ovakav podatak. Treba vise raditi na edukaciji i smanjenju frustracija ovog naroda. Ogromna vecina naroda nikada nije izasla iz Srbije i vrlo su laki za manipulisanje od "patriotski" nastelovanog raznoraznog naroda a i vrlo nerado ukljucuju mozak.

Prevodilac

pre 14 godina

Pitanje: Zasto su moj otac i moj deda voleli Ameriku, a ja treba da je mrzim? Vise verujem precima nego meni samom. Mene su zaslepili.

Balkanista

pre 14 godina

Za Pakistan ne znam, ali za Srbiju je to razumljivo, jer gradjani se osećaju prevarenim. Ne zaboravlja se da je u vreme najveće tuče gradjana na protestima, stizala poruka da je Milošević faktor mira, stabilnost i saradnje na Balkanu, a ne zaboravlja se ni dvostruka uloga nekih naših načelnika iz vremena najvećih sukoba. I posle svega, imamo čitav niz nepopularnih i prebogatih tajkuna koji i ne kriju da su u veoma bliskim vezama sa pojedinim privrednofinansijskim gigantima upravo iz SAD. To je sasvim dovoljno da se i formira javno mišljnje da je moguće da još neke iritirajuće društvene pojave imaju iste povezanosti. Amerika je uvek bila cenjena na ovim prostorima, ili se sada radi o pogrešnom osećaju gradjana, ili bi Ameri trebali poraditi na eliminaciji uzroka negativnih percepcija. Pitanje je gde leži njihov interes.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Kada su u pitanju Sjedinjne Drzave i njihovi saveznici onda se tu u, prvom redu, odrazavaju odnosi te velesile prema ostalima. Postoji jedna ustaljena i predrasudna atmosfera koja vlada u redovima savremenog americkog estalishmenta koju je tesko promijeniti. Ona je bazirana na rezultatima iz II SR kada su "armije" nacistickih koalaboratera pa cak i sami i okoreli nacisti nasli skroviste u toj zemlji. Oni su pomogli formiranju misljenja prema Istocnoj Evropi, SSSR/Rusiji, Jugoslaviji i njenim segmentima i to je ostalo zapecaceno vise od pola vijeka.
Danas je NY Times objavio, na svojoj prvoj strani napis o komentatoru ruske televije Leontijevu i protivi se njegovoj antiamerickoj "propagandi". U medjuvrenu NY Times se ne moze pohvaliti cak ni jednom jedinom pozitivnom ili malo pozitivnijem napisu o Rusiji.
Sto se tice Srbije stvar je potpuno razumljiva. Ne treba zaborabiti da je Amerika na svim poljima obavjestavanja, politickog ili javnog karaktera, tokom naseg gradjanskog
rata, fokusirala na Srbe kao strasilo da bi utvrdili prijateljske odnose prema vec potencijalnim saradnicima i sledbenicima njihove politike u Evropi i specificno na Balkanu. Bez obzira kakav je odnos Srba prema Rusima Amerika je zakulni "provodadzija"
toga saveza da bi opravdala svoje predrasudne stavove prema Srbiji. Zacudjuje visoki procenat muslimana
sa negativnim odnosom prema Americi iako je ta zemlja na sve nacine pokusavala da se prikaza kao zastitnik te religiozne grupacije na nasim podrucjima. Ispostavilo se da su oni razumjeli da je tu bio u pitanju jeftini PR koji se namjeravao servirati muslimanima sirom svijeta neprijajateljski nastrojenim prema Americi. Ustupci ucinjeni srpskim komsijama i protivnicima, na srpski racun, nemoguce je i nece se promijeniti sa americke strane pa cak i
sa najponiznijom servilnoscu sa srpske strane.
(vasilije knezevic, 6 jul 2009

Kosta koji osta

pre 14 godina

Neka se provede anketa protiv koga u Srbiji ne postoji negativan stav, pa neka se uporedi sa negativnim stavom prema SAD. Negativan stav je autenticna i autohtona osobina nas u zemlji ostalih. Pitajte sta misle srpski Amerikanci o Americi?

Deki

pre 14 godina

Nama su uvek drugi krivi. I bas zbog toga sto niko ne gleda sebe i svoje postupke, nigde mi necemo ni stici. Prvi smo na listi mrznje Amerike!!! Jako je tuzno koliko smo primitivni, zatucani, i ispranih mozgova. Tuzna si Srbijo i sve mi manje i manje nedostajes.

bt

pre 14 godina

Da su Srbi 11 nedelja bombardovali Vašington, Boston, Čikago, porušili 10 mostova u Njujorku, a zatim napravili vojnu bazu u Teksasu i otcepili ga (zbog neljudskog ponašanja američkih vlasti prema ilegalnim meksičkim emigrantima), ne verujem da bi Amerikanci imali išta bolje mišljenje prema Srbima. Takva zlodela nisu došla iz medija već sa njihovih brodova i aviona i nikakva propaganda ne može pomoći da Srbi zavole Amerikance.

bosko

pre 14 godina

Ovo je samo ogledalo kako i koliko mediji (stampa, radio, TV, Internet..) uticu na formiranje javnog misljenja.
Pored medija to cine i nasi politicari svojim javnim istupima
Zar ste zaboravili nase drzavne propagandne kampanje pre, tokom i nakon NATO sukoba, kampanju nasih vlasti kako smo "pobedili NATO', izdavanje nase poternice za Klintonom itd, itd...

Druga misao

pre 14 godina

Tamo gde se ne vidi i nepostoji delovanje Amerike, tu svet zavrsava. Amerika vidi bolje, nego mi, svakih deset godina prefarbavani novim ideoloskim farbama, novim grbovima, zastavama himnama, pasosima, autooznakama "novih" drzava. Gde mi zapocnemo tu i zavrsimo, i obratno. Amerika sve zna bolje, svetska uciteljica.

popovic

pre 14 godina

Valjda cemo jednog dana konacno shvatiti shvatiti da smo izgubili rat i da smo kaznjeni za sva ona divljanja.
1990-1999
A kao GUBITNICI, imamo pravo, ako nista, a ono da se ljutimo.

Djape

pre 14 godina

Mislim da je nas odnops prema SAD u zadnjih 20 godina gotovo razumljiv.

Zadnji primer flagrantnog krsenja prava jeste primoravanje bugara da puste Cekua!

Trebva li ista vise da navodim kao primer!

grga

pre 14 godina

Ja znam da je moj pokojni deda redovno slusao "Glas Amerike" i pokojnog Grgu Zlatopera.
Ne secam se da je nesto bio odusevljen Moskvom i onim "Govortit Moskva"
Sto li majko moja ??

Stole

pre 14 godina

Mislim da je mrznja teska rec.
Pre bih rekao da da sa punim pravom veliki broj nasih gradjana ne simpatise SAD.
Pa stvarno ne znam da li bi posle one groteskne orgije cinizma, politicke korektnosti, skrivenih interesa i laznih ljudskih prava s proleca 1999 trebalo da ih vole?

(Vlast)a

pre 14 godina

Izgleda da sam ja s Marsa pala: i pored svega daleko vise postujem SAD nego Rusiju, a mislim da samo zlikovcima treba da ih voli neko van njihove porodice i drzave. Ne volim Rusiju koju olicava Putin, Medvedev, Hruscov,Staljin, Breznjev, Cernjenko, Lenjin, Trocki, car Nikolaj I i II...ali volim ono sto nas vezuje: malo smo bolecivi, lenji, ne znamo sta hocemo, povodimo se za necim sto nam ne pristaje...Ipak, kad bih mogla da biram, zivela bih u drzavi Masacusets i citala Turgenjeva i ponesto od Gogolja,a drustvo Pakistana bih u ovakvim ispitivanjima izbegavala.

sinisa.stankovic@yahoo.com

pre 14 godina

Pardon, ja nemam ništa protiv SAD-a...
Čak ni posle bombardovanja...!

U to nas je ''bračni tandem'' Milošević-Marković uvukao!!!
Zajedno sa svom onom nesposobnom generalskom i policijskom svitom kojima su bili okruženi!

Isa

pre 14 godina

Ne verujem ovim 'istrazivanjima', jer sam jos da vidim Zapadnog Evropljana, Kanadjanina (za Arape da ne govorim) koji ce nesto lepo da kaze o SAD-u.

Najbolji primer je ''Canadian travel kit'', gde se Amerikancima objasnjava kako da se pretvaraju da su Kanadjani kad putuju. U opremi je isto zastava Kanade koja moze da se zasije na ranac. :)

Ne samo sto niko ne voli SAD, nego sto je i opasno da se putuje kao Amer. Koliko su zla naneli svima redom, nije ni cudo.

Cira

pre 14 godina

Neprosvećenost + vernost RTS-ovoj istini = jadno stanje nacije, što ovakvi komentari i potvrđuju. Šta da se očekuje od nas kada je samo 5% (od ukupno 11% koji imaju pasoš)imalo priliku da se uveri u zapadne vrednosti. Sve mi se čini da (a budući događaji će to potvrditi)da je ovo istraživanje ciljano zbog zaokreta vlasti u spoljnoj politici i udaljavanja Srbije od EU na radost, kako neko u komentaru reče, naših "gubernatora".

mujcinovic salih

pre 14 godina

Voleo bih da vidim te mrzitelje u ovoj situaciji.Pruza im se sansa da se isele u SAD ili Rusiju.Bas me zanima koju bi zemlju izabrali za iseljenje!

boban

pre 14 godina

Ja sam jedan od onih koji su se naputovali u zadnjih 15tak godina, koji su ziveli u 3 razlicite zapadne drzave i tesko da sam bio prikopcan na RTS pa ipak nemam bolje misljenje o americkoj politici nego neki prosecan gradjanin Srbije koji nije ni mrdnuo iz Srbije. Takodjer, poznajem dosta Grka, Francuza, Japanaca, Korejanaca, Italijana, Nemaca koji imaju jos i gore misljenje o americkoj politici a oni sigurno nisu gledali RTS niti su bili onemoguceni u putovanjima ili sa upoznavanjem sa "zapadnim" zivotom. Ipak ima necega i u toj politici americke administracije, zar ne? Nisu bas Amerikanci tako bezazleni i bezrazlozno omarzeni niti su Srbi bas tako izolovani ili operisani od samostalnog misljenja. Za razliku od mnogih drugih naroda kod kojih su Amerikanci popularniji, Srbi su imali tu "srecu" da vide sva lica americke politike i to izbliza i na svojoj kozi. Videli smo ih kako manipulisu, videli smo njihove duple standarde, njihovo licemerje, kako se odnose prema zlocinima koje su pocinili njihovi saveznici, kako pravdaju zlocine nad civilima, kako su se ponasali na Kosovu, kako bacaju bobme sa 7000M kako bi bili sigurni da nijeda njihov vojnik nece ni slucajno biti ugrozen, kako zavrcu ruke okolo da se potpisu sporazumi o nekaznjavanju americkih drzavljana... Tako da tesko da ce uskoro Amerikanci biti popularni u Srbiji. Bili su popularni nekada, kada su bili daleko a mi ih poznavali samo preko muzike ili filmova i dok nismo ukapirali da su sve te americke price o jednakosti, demokratiji, istim pravima za sve, kaznjavanju zlocina... samo jedna sarena laza. Ako su gradjani Srbije izmanipulisani kako neki tvrde, kako se objasnjava cinjenica da je svaka ali svaka poseta americkih zvanicnika po EU pracena demonstracijama? Da nisu i ti demonstranti gledali RTS? Da li ste nekada razgovarali sa nekim Amerikancem koji putuje po Evropi i koji ima ogromnu potrebu da se non-stop izvinjava zbog svoje vlade? Zbog cega oni to rade kada je americka politika tako ok? Da nisu i oni gledali RTS?

Vokshi-ć

pre 14 godina

Budimo istinoljubivi. Sta je par dana NATO bombardovanja u uporedbi sa mesecima patnje i bombardovanja npr. Sarajeva, bolom, strahom i smrtima Albanaca na Kosovu? Amerika nam je pomogla da stanemo, i da se zaustavimo u pravo vreme. SAD nam je dala sansu. Ko ne zeli da vidi, nece ni videti. Amerika koja je posle svega primila toliko nasih ljudi i udomila ih, se ne mora voleti, ali Amerika se ne sme nikad mrzeti.

Nenad

pre 14 godina

Ja sam Srbin ali i te kako volim SAD. Ja razumem dobro kakvu samoubilacku staljinisticku politiku su vodili Milosevicevi banditi koji su nas uveli u konflikt sa celim svetom.

misko

pre 14 godina

Izvestaj samo pokazuje kako mediji formiraju javno mnjenje. Kada smo mi pre pocetka bombardovanja sa Kosova isterali preko milion (halo milion) Albanaca, oduZimali i unistavali im dokumenta, o tome nasi nisu pisali. Ali ako se Srbima nesta desi to je vest za prvu stranu. Eto tako se formira javno misljenje i zasto je NEOPHODNO da novinari budu nezavisni!!.

bosko

pre 14 godina

Ovo je samo ogledalo kako i koliko mediji (stampa, radio, TV, Internet..) uticu na formiranje javnog misljenja.
Pored medija to cine i nasi politicari svojim javnim istupima
Zar ste zaboravili nase drzavne propagandne kampanje pre, tokom i nakon NATO sukoba, kampanju nasih vlasti kako smo "pobedili NATO', izdavanje nase poternice za Klintonom itd, itd...

Katica

pre 14 godina

Srbija znači u mržnji prema SAD pretekla čak i talibane! Čije je to interes srpski apsolutno nije? To je interes gubernatora "ruske gubernije" koji vladaju Srbijom od 1989 g. Kada su počele balvan događanja u YU, na primer, u časopisu "Glasu crkve" pisalo je CRNO NA BELO, lako se može proveriti - da je zadatak Srbije i "srba da brane TREĆI RIM" (tj. majčicu Rusiju). Eto već 20 godina traje "ispiranje mozgova" naroda Srbije - dok je Srbija iz godine u godinu sve manja i teritorijalno i po broju stanovnika. Tako su i Hazari čuvali majčicu dok nisu izumrli!

yeti-sumadinac

pre 14 godina

ja u svakom slucaju vise mrzim porodicu milosevic markovic nego i jednog amera na ovom svetu cak i ako je albanskog porekla. zasto se bre ne napravi anketa o tome da li neko misli da je sloba uzeo velike pare da uvuce srbiju u rat protiv amera? ja mislim da jeste i zato su ameri face a mi imamo uvek nekoga da proda svaku generaciju!

Deki

pre 14 godina

Nama su uvek drugi krivi. I bas zbog toga sto niko ne gleda sebe i svoje postupke, nigde mi necemo ni stici. Prvi smo na listi mrznje Amerike!!! Jako je tuzno koliko smo primitivni, zatucani, i ispranih mozgova. Tuzna si Srbijo i sve mi manje i manje nedostajes.

popovic

pre 14 godina

Valjda cemo jednog dana konacno shvatiti shvatiti da smo izgubili rat i da smo kaznjeni za sva ona divljanja.
1990-1999
A kao GUBITNICI, imamo pravo, ako nista, a ono da se ljutimo.

Prevodilac

pre 14 godina

Pitanje: Zasto su moj otac i moj deda voleli Ameriku, a ja treba da je mrzim? Vise verujem precima nego meni samom. Mene su zaslepili.

Bg boy

pre 14 godina

Dok god tajkunima i laznim patriotama vlast ne stane na put i posalje ih tamo gde bi morali da budu, ovde ce se stvarati jedna uboga i suluda atmosfera. U Srbiji su potpuno poremeceni svi sistemi vrednosti pa otuda i ovakav podatak. Treba vise raditi na edukaciji i smanjenju frustracija ovog naroda. Ogromna vecina naroda nikada nije izasla iz Srbije i vrlo su laki za manipulisanje od "patriotski" nastelovanog raznoraznog naroda a i vrlo nerado ukljucuju mozak.

grga

pre 14 godina

Ja znam da je moj pokojni deda redovno slusao "Glas Amerike" i pokojnog Grgu Zlatopera.
Ne secam se da je nesto bio odusevljen Moskvom i onim "Govortit Moskva"
Sto li majko moja ??

mm.

pre 14 godina

Propaganda i ispiranje mozga MOZDA objasnjavaju ovo prvo mesto SAD, medjutim MOZDA su tom negativnom stavu pridonele MALCICE i same SAD time sto su: 1.Dale zeleno svetlo za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i kasnije sa Kosova. 2.Bombardovali Srbiju i pobili na hiljade CIVILA iako je navodno meta bio milosevicev rezim a razlozi "humanitarni". 3.Koristili bombe sa obogacenim uranijumom cije posledice se u Srbiji osecaju i dan danas. 4.Bezrezevno i bezuslovno podrzali albanski nacional-sovinizam i ekspanziju na Kosovu. 5.Naoruzavali albanske teroriste koji su ubijali srpske civile, policiju, vojsku. 6.Sponzor stvaranja albanske paradrzave na Kosovu i glavni su lobista te "drzave" po svetu. 7.Prvi su kada treba reagovati i pritisnuti prilikom oslobadjanja albanskih (ali i hrvatskih i bosnjackih) ratnih zlocinaca odgovornih za ubijanje i proterivanje Srba(slucajevi Ceku, Haradinaj, Taci ili Ganic). 8.Vrsili pritiske da se kazne (sasvim oprvdano, naravno) ubice americkih drzavljana (braca Bitici) koji su na Kosovo dosli da bi bili clanovi teroristicke uck ali zato jos nikada nismo culi da su pritisli ikoga medju albanskim politicarima da se nadju ubice dece iz Gorazdevca. 9.Glavni su zagovornici unitarizacije BiH iako samo nekoliko stotina kilometara dalje na Kosovu promovisu jednu sasvim drugaciju politiku... Mnogo je jos primera licemerne politike SAD prema Srbiji i Srbima koja i te kako objasnjava ovo prvo mesto SAD. Amerikanci su na primeru Hrvatske, Albanaca na Kosovu ali i Turske jasno pokazali da je etnicko ciscenje, zlocini ili glasanje za ratne zlocince sasvim prihvatljivo kada su u pitanju njihovi saveznici i zato mnogima u Srbiji smesno zvuci retorika koju koriste americki politicari ili ambasadori i tesko da neko u Srbiji moze da ima postovanja prema takvoj politici. Nema sumnje da je Srbija odgovorna za mnoge stvari, medjutim to ne moze da opravda SAD za vecinu stvari koje je uradila u Srbiji i prema Srbima i zbog toga ce jos decenijama SAD biti ubedljivo prva na rang listi omrazenih drzava.

Druga misao

pre 14 godina

Tamo gde se ne vidi i nepostoji delovanje Amerike, tu svet zavrsava. Amerika vidi bolje, nego mi, svakih deset godina prefarbavani novim ideoloskim farbama, novim grbovima, zastavama himnama, pasosima, autooznakama "novih" drzava. Gde mi zapocnemo tu i zavrsimo, i obratno. Amerika sve zna bolje, svetska uciteljica.

(Vlast)a

pre 14 godina

Izgleda da sam ja s Marsa pala: i pored svega daleko vise postujem SAD nego Rusiju, a mislim da samo zlikovcima treba da ih voli neko van njihove porodice i drzave. Ne volim Rusiju koju olicava Putin, Medvedev, Hruscov,Staljin, Breznjev, Cernjenko, Lenjin, Trocki, car Nikolaj I i II...ali volim ono sto nas vezuje: malo smo bolecivi, lenji, ne znamo sta hocemo, povodimo se za necim sto nam ne pristaje...Ipak, kad bih mogla da biram, zivela bih u drzavi Masacusets i citala Turgenjeva i ponesto od Gogolja,a drustvo Pakistana bih u ovakvim ispitivanjima izbegavala.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

A ja mislio da su Francuzi na prvom mestu,ovde je USA toliko nepopularna da ne mogu da vam to opisem,samo sto izgleda to niko ne sme javno da kaze,ne verujem da je u Italiji i Grckoj situacija bolja....

Kosta koji osta

pre 14 godina

Neka se provede anketa protiv koga u Srbiji ne postoji negativan stav, pa neka se uporedi sa negativnim stavom prema SAD. Negativan stav je autenticna i autohtona osobina nas u zemlji ostalih. Pitajte sta misle srpski Amerikanci o Americi?

vasilije knezevic

pre 14 godina

Kada su u pitanju Sjedinjne Drzave i njihovi saveznici onda se tu u, prvom redu, odrazavaju odnosi te velesile prema ostalima. Postoji jedna ustaljena i predrasudna atmosfera koja vlada u redovima savremenog americkog estalishmenta koju je tesko promijeniti. Ona je bazirana na rezultatima iz II SR kada su "armije" nacistickih koalaboratera pa cak i sami i okoreli nacisti nasli skroviste u toj zemlji. Oni su pomogli formiranju misljenja prema Istocnoj Evropi, SSSR/Rusiji, Jugoslaviji i njenim segmentima i to je ostalo zapecaceno vise od pola vijeka.
Danas je NY Times objavio, na svojoj prvoj strani napis o komentatoru ruske televije Leontijevu i protivi se njegovoj antiamerickoj "propagandi". U medjuvrenu NY Times se ne moze pohvaliti cak ni jednom jedinom pozitivnom ili malo pozitivnijem napisu o Rusiji.
Sto se tice Srbije stvar je potpuno razumljiva. Ne treba zaborabiti da je Amerika na svim poljima obavjestavanja, politickog ili javnog karaktera, tokom naseg gradjanskog
rata, fokusirala na Srbe kao strasilo da bi utvrdili prijateljske odnose prema vec potencijalnim saradnicima i sledbenicima njihove politike u Evropi i specificno na Balkanu. Bez obzira kakav je odnos Srba prema Rusima Amerika je zakulni "provodadzija"
toga saveza da bi opravdala svoje predrasudne stavove prema Srbiji. Zacudjuje visoki procenat muslimana
sa negativnim odnosom prema Americi iako je ta zemlja na sve nacine pokusavala da se prikaza kao zastitnik te religiozne grupacije na nasim podrucjima. Ispostavilo se da su oni razumjeli da je tu bio u pitanju jeftini PR koji se namjeravao servirati muslimanima sirom svijeta neprijajateljski nastrojenim prema Americi. Ustupci ucinjeni srpskim komsijama i protivnicima, na srpski racun, nemoguce je i nece se promijeniti sa americke strane pa cak i
sa najponiznijom servilnoscu sa srpske strane.
(vasilije knezevic, 6 jul 2009

Balkanista

pre 14 godina

Za Pakistan ne znam, ali za Srbiju je to razumljivo, jer gradjani se osećaju prevarenim. Ne zaboravlja se da je u vreme najveće tuče gradjana na protestima, stizala poruka da je Milošević faktor mira, stabilnost i saradnje na Balkanu, a ne zaboravlja se ni dvostruka uloga nekih naših načelnika iz vremena najvećih sukoba. I posle svega, imamo čitav niz nepopularnih i prebogatih tajkuna koji i ne kriju da su u veoma bliskim vezama sa pojedinim privrednofinansijskim gigantima upravo iz SAD. To je sasvim dovoljno da se i formira javno mišljnje da je moguće da još neke iritirajuće društvene pojave imaju iste povezanosti. Amerika je uvek bila cenjena na ovim prostorima, ili se sada radi o pogrešnom osećaju gradjana, ili bi Ameri trebali poraditi na eliminaciji uzroka negativnih percepcija. Pitanje je gde leži njihov interes.

bt

pre 14 godina

Da su Srbi 11 nedelja bombardovali Vašington, Boston, Čikago, porušili 10 mostova u Njujorku, a zatim napravili vojnu bazu u Teksasu i otcepili ga (zbog neljudskog ponašanja američkih vlasti prema ilegalnim meksičkim emigrantima), ne verujem da bi Amerikanci imali išta bolje mišljenje prema Srbima. Takva zlodela nisu došla iz medija već sa njihovih brodova i aviona i nikakva propaganda ne može pomoći da Srbi zavole Amerikance.

Djape

pre 14 godina

Mislim da je nas odnops prema SAD u zadnjih 20 godina gotovo razumljiv.

Zadnji primer flagrantnog krsenja prava jeste primoravanje bugara da puste Cekua!

Trebva li ista vise da navodim kao primer!

Stole

pre 14 godina

Mislim da je mrznja teska rec.
Pre bih rekao da da sa punim pravom veliki broj nasih gradjana ne simpatise SAD.
Pa stvarno ne znam da li bi posle one groteskne orgije cinizma, politicke korektnosti, skrivenih interesa i laznih ljudskih prava s proleca 1999 trebalo da ih vole?

mujcinovic salih

pre 14 godina

Voleo bih da vidim te mrzitelje u ovoj situaciji.Pruza im se sansa da se isele u SAD ili Rusiju.Bas me zanima koju bi zemlju izabrali za iseljenje!

Cira

pre 14 godina

Neprosvećenost + vernost RTS-ovoj istini = jadno stanje nacije, što ovakvi komentari i potvrđuju. Šta da se očekuje od nas kada je samo 5% (od ukupno 11% koji imaju pasoš)imalo priliku da se uveri u zapadne vrednosti. Sve mi se čini da (a budući događaji će to potvrditi)da je ovo istraživanje ciljano zbog zaokreta vlasti u spoljnoj politici i udaljavanja Srbije od EU na radost, kako neko u komentaru reče, naših "gubernatora".

sinisa.stankovic@yahoo.com

pre 14 godina

Pardon, ja nemam ništa protiv SAD-a...
Čak ni posle bombardovanja...!

U to nas je ''bračni tandem'' Milošević-Marković uvukao!!!
Zajedno sa svom onom nesposobnom generalskom i policijskom svitom kojima su bili okruženi!

Isa

pre 14 godina

Ne verujem ovim 'istrazivanjima', jer sam jos da vidim Zapadnog Evropljana, Kanadjanina (za Arape da ne govorim) koji ce nesto lepo da kaze o SAD-u.

Najbolji primer je ''Canadian travel kit'', gde se Amerikancima objasnjava kako da se pretvaraju da su Kanadjani kad putuju. U opremi je isto zastava Kanade koja moze da se zasije na ranac. :)

Ne samo sto niko ne voli SAD, nego sto je i opasno da se putuje kao Amer. Koliko su zla naneli svima redom, nije ni cudo.

boban

pre 14 godina

Ja sam jedan od onih koji su se naputovali u zadnjih 15tak godina, koji su ziveli u 3 razlicite zapadne drzave i tesko da sam bio prikopcan na RTS pa ipak nemam bolje misljenje o americkoj politici nego neki prosecan gradjanin Srbije koji nije ni mrdnuo iz Srbije. Takodjer, poznajem dosta Grka, Francuza, Japanaca, Korejanaca, Italijana, Nemaca koji imaju jos i gore misljenje o americkoj politici a oni sigurno nisu gledali RTS niti su bili onemoguceni u putovanjima ili sa upoznavanjem sa "zapadnim" zivotom. Ipak ima necega i u toj politici americke administracije, zar ne? Nisu bas Amerikanci tako bezazleni i bezrazlozno omarzeni niti su Srbi bas tako izolovani ili operisani od samostalnog misljenja. Za razliku od mnogih drugih naroda kod kojih su Amerikanci popularniji, Srbi su imali tu "srecu" da vide sva lica americke politike i to izbliza i na svojoj kozi. Videli smo ih kako manipulisu, videli smo njihove duple standarde, njihovo licemerje, kako se odnose prema zlocinima koje su pocinili njihovi saveznici, kako pravdaju zlocine nad civilima, kako su se ponasali na Kosovu, kako bacaju bobme sa 7000M kako bi bili sigurni da nijeda njihov vojnik nece ni slucajno biti ugrozen, kako zavrcu ruke okolo da se potpisu sporazumi o nekaznjavanju americkih drzavljana... Tako da tesko da ce uskoro Amerikanci biti popularni u Srbiji. Bili su popularni nekada, kada su bili daleko a mi ih poznavali samo preko muzike ili filmova i dok nismo ukapirali da su sve te americke price o jednakosti, demokratiji, istim pravima za sve, kaznjavanju zlocina... samo jedna sarena laza. Ako su gradjani Srbije izmanipulisani kako neki tvrde, kako se objasnjava cinjenica da je svaka ali svaka poseta americkih zvanicnika po EU pracena demonstracijama? Da nisu i ti demonstranti gledali RTS? Da li ste nekada razgovarali sa nekim Amerikancem koji putuje po Evropi i koji ima ogromnu potrebu da se non-stop izvinjava zbog svoje vlade? Zbog cega oni to rade kada je americka politika tako ok? Da nisu i oni gledali RTS?