Sreda, 01.07.2009.

00:54

Zaposleni bez zdravstvenih knjižica

Oko 35 000 zaposlenih u Srbiji od danas neće moći da overi zdravstvene knjižice, jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Izvor: B92

Zaposleni bez zdravstvenih knjižica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

PRAKTICAR

pre 14 godina

Evo prakticnog resenja:
1.Ne treba poslodavac da uplacuje ili ne uplacuje doprinose vec DRZAVA TREBA AUTOMATSKI DA MU SKINE SA RACUNA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG!
2.Isto o PDV.KADA SREDSTVA LEGNU NA RACUN BANKA AUTOMATSKI 18 % SKIDA I PREBACUJE NA RACUN DRZAVE.Pa zar ovo ne moze da se realizuje u 21 veku pored svih kompjutera i tehnike koja je dostupna.Kako svaki piljar kada proda kilo krompira ili luka i izda fiskalni racun drzava preko GPS-a zna stanje u njegovoj kasi?
Dosta ste nas pravili budalama prikocite malo...
Toliko od prakticara...

nedica

pre 14 godina

Sta ja imam od zdravstvenog osiguranja, tj od overene zdravstvene knjizice? Imam da zakazem pregled kod specijaliste u martu za julu mesec, lekar me primi sa okrenutim ledjima, stojim i cekam, ne bi li se okrenuo, sestra mi kaze kako da se pripremim za ultazvucni pregled, posle koga na pitanje dr koji ga je obavio kakav je nalaz istog NE DOBIJAM ODGOVOR ni posle tri puta postavljenog pitanja. Da li treba da se radujem sto mi je knjizica overena?

St

pre 14 godina

Uslovi za poslovanje u srbiji su katastrofa. Nameti na plate su ogromni. Nema izbora kome hoces da placas zdravstveno i da li hoces da ga placas. Izdas robu, das fakturu i drzavi platis pdv a posao dal ces da naplatis i kome da se zalis to nikog nije briga. Zatim svakog meseca moras da nosis papire u poresko i izgubis pola dana da bi pokazao da si platio doprinose, umesto da oni sami provere (u eri kompjutera) jednim klikom ko nije platio - u poreskom sedi ogromna birokratija koja nista ne radi i ispija kafe. A kad stignes kod lekara on ko gospodin zakasni na posao pa poprica malo sa sestrom, pa pauza, pa ode malo ranije, ispade da radi 4 sata a zasticen ko medved. I mrtav ladan kaze: kupite francusku vakcinu za bebu (30e), ova s torlaka - besplatna, nije bas najcistija..

nevenka

pre 14 godina

Neverovato sta se desava, umesto da poslodavci budu kaznjeni sto ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, kod nas zaposleni budu kaznjeni, a ko je tome kriv naravno VLAST. odnosno drzavni vodeci aparat

Jovana

pre 14 godina

...dokle udar na najsiromasnije...narod nema sta da jede...a sad nek pocrkamo i bez zdravstvene zastite...koliko zivota ce da odnese vas nemar i nebriga...stidite se...i nosite na dusi svakog koga ce ovo da kosta glave...sramota bre vise..dokle ide vas bezobrazluk?

Edmundo

pre 14 godina

Mene, kao poslodavca, ovo užasno nervira. Ja redovno plaćam sve poreze i doprinose, svakog meseca. Plaćam redovno struju, telefone i ostale dažbine.
I onda se raspiše tender gde ravnopravno učestvuje onaj koji ništa od toga ne plaća (znači nema troškova) i ja. Šta mislite ko može da ponudi bolje uslove?

Gabrijela

pre 14 godina

Mene su dragi moji kragujevčani godinama držali bez zdravstvene knjižice navodno zbog neplaćenog poreza. Niko nikada nije znao da mi kaže kad, kome i za šta taj porez nisam platila. Kad sam se žalila objasnili su mi lepo i ljudski da im se može i ili ću da platim ili sud pa robijica ili zaplena. Kad god bi se kome u mom divnom Kragujevcu požalila odgovor je bio u stilu pa šta ćeš trpi, plati, šta hoćeš ti od nas. E, pa evo i ja se sad grdno sekiram zbog vaših zdravstvenih. Došla mečka i pred vaša vrata. Neka vam je to za nauk da sve što pustite u fazonu neka, ma jok, pusti to, ima kad tad da vam se obije o glavu. A ja garant nisam bila jedini takav slučaj. Drugi put dobro otvorite uši i oči i nemojte više da se krijete iza svoga straha. Knjižice su samo početak. A šta se sve stvarno iza toga krije e to je već pitanje za koju milijardu dolara (odokativnom metodom).

sumadinac

pre 14 godina

Jedan veom praktican predlog posto sam i ja sam poslodavac i imam radnike.

Predlazem da se donese Zakon ili Uredba da svi poslodavci u zemlji nasoj nama Srbiji radnicima isplacuju bruto plate.
Kada radnik dobije bruto platu neka samo vrsi placanje a koje se tice placanja po osnovu zadrvstvenog osiguranja, poreza na zarade i sl.

Ovim bi se individualizovala krivica onih koji placaju ili ne placaju tj. isplacuju zarade radnicima.

Ovim bi se takodje videla urednost naseg mentaliteta i nadasve svi bi bili odgovorni a ne samo poslodavci bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru.

Takodje za zdravstvo treba uvesti mogucnost izbora gde ce covek ici da se leci u drzavnoj ili privatnoj bolnici i da usluge u istim ako prelaze obavezno osiguranje, se doplati i naravno obavezno za isti dobije racun kao potvrda da je usluga placena a i izvrsena. Sutra da se nesto desi opet taj isti racun moze da bude potvrda da je ista usluga izvrsena a ne da bude tkz. stelovanja 'jesam, nisam, muzica i sl.'

Ajmo Srbi da vidimo kako smo slozni i koliko marimo sami za sebe.

Ziveli za slogu medj nas, to nam sada ipak najvise treba posle ljubavi i razumevanja.

Hm!

pre 14 godina

A da li znate da i nezaposleni, u cijem domacinstvu je prihod veci od 30.000 din moraju da placaju 2.000 din mesecno da bi bili zdravstveno osigurani? Zasto o tome niko ne pise?

Zrenjaninac

pre 14 godina

Dakle Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, citam G17+Dinkic, ce odluciti ko ce da zivi u Srbiji, a ko ce da ugine od bolestine!?
Pa to je BOLESNO!!!

pucav

pre 14 godina

U svakoj normalnoj drzavi osnovno zdravstveno osiguranje imaju svi gradjani stanovnici te zemlje , bez obzira na zaposlenje .U Srbiji to ne vazi, znaci da ako roditelji izgube posao i deca ostaju bez osiguranja. Tuzno i bedno , pa ja sam vec pisao zasto drzava ne pregleda doprinose koji se uplacuju , tu nastaje ogromna razlika izmedju plata i doprinosa.Novi poslodavci smatraju da ako su ukrali mahinacijama fabrike i firme od radnika , postali su bogovi pa mogu da rade sta hoce. Predlazem nema isplate plata bez doprinosa ni doprinosa bez plata.Referendum za zdravstveno osiguranje za sve gradjane , ko hoce vise od osnovnog neka plati.Hitna smena ministra zdravlja i ekonomije, finansijskih inspektora koji su doveli do ovog stanja. Zasto referendum , pa normalno to je demokratska tekovina , a ne da nam buducnost kroje ex-komunisti preobuceni u novo ruho,neki radikali i naprednjaci,odcepleni deo DS-a koji se zove DSS i sl.Mi mozemo Srbiju promeniti samo bunom a ne jadikovanjem i kritizerstvom.I dosta komunisticke demagogije eto Djelic trci na stadionu CZ , on nije bio komunista pa mu je zao zbog toga i u svoje nastupe unosi to sto mu je nedostajalo u zivotu.A nama Srbima iz Srbije a ne Srbijancima kako nas pojedini zovu nikako da se stabilizuje zivot , od 1945 pa do danas. Od stare komunisticke postapalice :"Lako je biti Srbin u Srbiji " izasla je nova :Tesko je biti Srbin iz Srbije!"

baneo

pre 14 godina

svima treba omogućiti beplatno lečenje bez obzira na radni status ili uplate poslodavaca. ne sme se dozvoliti da nečije zdravlje zavisi od para. to nije humano. plaćanja poslodavaca treba da bude obligacija između države i poslodavaca i ne sme da utiče na osnovnu zdravstvenu zaštitu. ne dozvolimo da pare postanu jedino merilo vrednosti. život ipak više znači od para.

ana

pre 14 godina

Ocigledno da poreska uprava (kontrola i policija) imaju pune ruke posla sa poslodavcima koji vezbaju izbegavanje placanja plata i poreza i doprinosa. Neverovatan je mazohizam zaposlenih koji takvim poslodavcima ne smeju da kazu nista (kao ona tri majmunceta: jedno pokrilo oci, drugo usta, trece usi) i ocekuju da neko drugi (a u nedostatku drugih ko drugi nego drzava) resava problem. Za takvog poslodavca ne bih radila ni dok izgovorim 'tresipepelica' i cik da mi ne uplati sve sto mi po zakonu pripada. 'Tudja ruka svrab ne cese' - ne dremajte vec uradite svoj posao (stitite svoje interese). Kukanje ne resava nista.

mile56@hotmail.net

pre 14 godina

Sve dok poreze i doprinose poslodavci placaju odvojeno imacete ove probleme. Porez na zaradu i doprinos za zdravstvo (taksa) mora da bude jedinstvena i ide u budzet a odatle se rasporedjuje. Samo doprinosi za penzije se uplacuju posebno i to na racun svakog pojedinca, pa koliko je uplaceno toliko ce imati kad ode u penziju. Ali pre svega uvedite jedinstveni poreski broj za svakog punoletnog gradjanina, samo tako se moze regulisati ovaj haos u Srbiji.

LePiaffe

pre 14 godina

Ja se izvinjavam,ali koliko košta retrovizor ili brisač SLUŽBENIH AUDIJA, MERCEDESA, BMW-a OD 3000 KONJA, 50000 KUBIKA, TELEVIZORIMA U BOJI, SENZORIMA NA SVE STRANE koje voze naši dragi ministri, poslanici, predsednici opština, njihova deca i ostali državni službenici... možda se tu uštedi za koju markicu za LEČENJE LJUDI....

Petar A

pre 14 godina

Nase zemlje nastale od bivse Jugoslavije moraju da se nauce finansijskoj disciplini, sto u ovom slucaju znaci da nema presipanja iz fonda u fond. Ne moze se rupa u jednom fondu namirivati jednostavnim "pozajmljivanjem" iz susjednog. Na Zapadu, dnevno smo svjedoci najglupljih mogucih istrazivanja finansiranih iz fonda nauke, dok se po vrticima otpustaju vaspitacice, jer nema dovoljno para. Jedino se ovako moze prezivjeti, sve ostalo vodi u opstu besparicu i jos gore - u korupciju.

ana

pre 14 godina

a sta zdravtveno osiguranje radi sa novcem koji poslodavci i radnici uplacuju od svojih plata a vecina njih ne koristi usluge zdravstva????i kad dodjes u dom zdravlja sve se placa i lekovi i popravke zuba i snimanje ?????gde su onda pare iz fonda???
i ako to osiguranje ide u republicki fon onda zasto ne moze da se koristi na celoj teritoriji republike vec samo u opstini prebivalista ????

Novosadjanin

pre 14 godina

A sta bese sa pricom o bruto platama? Isplatiti radnicima bruto platu, a neka oni sami uplacuju doprinose i poreze. Ne treba vam na taj nacin inspekcija, kontrola, a ljudi postaju sami odgovorni za svoj zivot...

MM

pre 14 godina

U Srbiji je najbolesnije zdravsto, a onda njeni gradjani. Šta li radi ova Vlada? Donosi zakone koje prva država ne poštuje. "Vlada ima para" za novu reviziju NIS-a, za Miladina, "srpsku junačinu". Pita li se Vlada kako će da se leče rudari i njihove porodice bez uplate zdravstvenog osiguranja. Svetlana Vukajlović reče da deo prihoda od uplate zdravstvenog osiguranja ide u zdravstvo a deo za penzije. Sramota za Tadića,Cvetkovića i celu Vladu. Njima su puna usta Evrope, Kosova i evo sada meksičkog gripa. Da ima pravde i zakona prvo bi tajkuni trebali da ispunjavaju svoje obaveze. "I, mi smo se borili za Evropsku Srbiju!

Aleksandar

pre 14 godina

Apsolutno nepravilno.

Zdravstvene knjizice se moraju overiti po osnovu radnog odnosa, jer postoji obaveza uplate zdravstvenog osiguranja. Da ta obaveza ne postoji onda bi mogla drzava ovako da se ponasa. Postoje privatni fondovi, pa bi se moglo uplacivati njima.

Radnicima treba overiti knjizice, a naplatu neplacenih doprinosa radi poreska uprava. Zato sto poreska uprava nije u stanju da naplati i pored zakonske obaveze, nije u redu kaznjavati radnike. Blokirajte racune preduzeca, pa u stecaj. Ukoliko je to masovna pojava promenite uslove poslovanja i poreski sistem u zemlji. Mislim da je to normalan sled dogadjaja.

Ovim se postize da ste u obavezi da platite nesto sto niste mogli koristiti. Ovakvo ponasanje dovodi do toga da se mora doneti zakon po kome bi ovi ljudi bili oslobodjeni placanja doprinosa za period za koji ima fond nije omogucio zdravstvenu zastitu.

Markus 1

pre 14 godina

Dok je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK), a nakon nje Služba za platni promet, poslodavci nisu imali mogućnost da islate zaradu dok istovremeno ne uplate i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Služba za platni promet je ukinuta jer je predstavljala "neprimereno administriranje države u platnom prometu" pa zato imamo poslodavce koji isplaćuju plate, ali ne i doprinose. Prema tome, kad se razbolimo, treba da budemo srećni što država neprimereno neadministrira u platnom prometu, ako preteknemo, imaćemo državu koja je zasnovana na idealnim teorijskim principima!

sendi

pre 14 godina

i mi ovakvi kakvi smo hoćemo u Evropu.Ljudi nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju hleba,a naša vlast ih lažnim nadama uvodi u Evropu.Tugo golema...

Aleksandar

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem, a da ne počnem da psujem. Država je glavni krivac što toleriše rad firmi koje godinama ne uplaćuju doprinose i ne daju plate radnicima. Tačka.

zoran

pre 14 godina

Drzava nema da uplati 350 miliona dinara a imala je da posalje u USA 60 i nesto miliona zbog onog kriminalca sto prebi coveka.

Cinjenica da nam i zdravstvo sve vise lici na americko... prakticno ga nema i mogu ga samo bogati koristiti, odnosno biti sigurni da ce imati sve sto im je potrebno... ostali... pa berimo travke po sumi i pravimo cajeve... sta drugo..??

Maja

pre 14 godina

Au, jaka stvar, zdravstveno osiguranje u Srbiji.
Ja sasvim lepo zivim bez njega vec 10 godina.
Kad mi nesto zafali, ja kod privatnika, kad se sve sabere i oduzme (lekovi plus vreme plus nervi) dodje mi na isto, cak i kod privatnika nesto i ustedim, a sto se zubara tice to idem kod privatnika jos od 1995.- i to me dodje jeftinije- em ne cekam, em dobijem anesteziju (dakle ne padam u adrenalinski sok tresuci se od bola i straha) em sam zube sacuvala (posto u domu zdravlja umeju samo da ih izvade ili evt. poprave prvi put). Dakle sacuvavsi SVOJE zube em sam zdrava em stedim na VESTACKIM zubima (koji i kostaju i ruzni su i nisu zdravi) em dobijam svoje zdravlje.
Dakle, nemajte problema, bez zdravstvenog osiguranje u Srbiji sasvim se lepo zivi!

bezimena

pre 14 godina

Kada vlast svojim nakaradnim propisima podstiče nepravde, kao u ovom slučaju, prema gradjanima, obespravljujući ih, tj. počne da nam bude maćeha, onda je vreme za masovne proteste!

Izabranoj vlasti je posao da radi na DOBROBIT VEĆINE a ne manjine, ova se odrodila od naroda i krenula je stopama Miloševića! Bude li tako nastavila, završiće isto, ili gore!

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovakva svinjarija i pljačka može da postoji samo u Srbiji i u Africi!!! Poslodavac ne uplaćuje doprinose i pravi dug prema zaposlenima (tačnije, vara i pljačka ih) i - nikom ništa! Ko će da ih zaštiti od takvih "preduzetnika" i "uglednih poslovnih ljudi"?
Ima "poslodavaca" čije su "firme" godinama u blokadi, što im ni najmanje ne smeta da "posluju" sasvim normalno! Naravno, pošto su im računi blokirani, ne uplaćuju ni dinar poreza, ni doprinosa. A budući da su to državni miljenici (u prevodu: "donatori" stranaka), država ne preduzima ama baš ništa u tim slučajevima. Primer: juče je na ovom sajtu objavljeno da vlasnik "Kurira" već godinama duguje državi oko 8 miliona evra! I? Ništa, čovek normalno i neometano "posluje". Godinama!
A onda, najednom hiljade ljudi otkrije da nema ni zdravstveno, ni penzijsko osiguranje jer je gazda već godinama "zaboravlja" da uplati doprinose. Dok je platni promet išao preko SDK, plate nisu ni mogle da se isplate ako SDK nije imao dokaz da su uplaćeni doprinosi.
Posle je donet propis da svaka firma koja 60 dana ne izmiruje svoje obaveze prema državi i zaposlenima AUTOMATSKI ide u stečaj posle tog roka. Ali to je samo još jedan od miliona propisa koji "nije zaživeo"...
Sad bi trebalo svi ti ljudi da dođu pred vladu Srbije i da traže rešenje. Opljačkani Srbije, ujedinite se! Ima nas već toliko da trg ispred Skupštine biti daleko premali da nas sve primi...

Zoran AU

pre 14 godina

Zasto se zdravstvene knjizice uopste overavaju? Zar pravo na zdravstvenu zastitu nemaju svi gradjani Srbije, to je ustavno pravo.Svi se slazu da je izlaz iz krize drastcno smanjiti administraciju i ukinuti nepotrbne propise i zakone. Pre dvadesetak godina Australija je imala slican problem i to resila jednostavno overom knjzice(kartica) svakih deset godina. Kolika bi to bila usteda za Srbiju ako bi uradila isto?
I jos nesto, svako ko ima zaradu preko deset hiljada evra godisnje a nema privatno zdravstveno osiguranje
treba dodatno oporezovati iznosom vecim nego osiguranje. To bi bila visestruka korist za Srbiju, treba samo
neko, novinari, gradjani, organizacije pokrenuti ovo pitanje a to mozete samo vi u Srbiji, mi u dijaspori
mozemo samo da vam predlozimo kako to drugi rade, i jos nesto pravo na obezbedjenje i auto u Australiji
ima samo premijer i general vojske a u Srbiji ?

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

oci

pre 14 godina

I posle ce se pitati zasto narod glasa radikale, naprednjake i narodnjake, pa zato sto ljudi vide da je u svakoj sferi prisutna korupcija, problemi i kradja. Oni radnike kaznjavaju zato sto privatnici ne isplacuju ono sto su obavezi, pa gde to ima?

kraja

pre 14 godina

...kao i obicno, ministarstvo je brzo samo na jeziku, jer radnici su od DANAS bez overenih knjizica, a danas NIJE PETAK...bitno je da njima smeta mihajlovic...

ivcha

pre 14 godina

Gospođa Vukajlović nam dakle predlaže da čekamo da budemo životno ugroženi, pa tek onda da idemo kod lekara, a što se tiče kategorija stanovništva koje imaju pravo na besplatno lečenje, pitam se onda šta će njima upošte knjižice. Jel ona vodila nekada dete ili možda neku babu ili dedu kod lekara? Dete kad god se razboli iako ima uredno overenu knjižicu, u apoteci mi isprazne novčanik, a baba dok je bila živa, niko se nije obazirao na to što ima preko 65 godina.
I šta je moja žena kriva što njen gazda ne poštuje zakone, pa će sada još da ispašta i tako što će u slučaju da se razboli morati sve sama da plati ili da čeka da joj bolest prođe sama od sebe ili da je pred smrt odnesu u hitni pomoć.
I sve ovo pred nastupajuću pandemiju novog gripa. Pa možda će Vlada ovako da reši neke probleme vezane za viškove radne snage i nezaposlenost.

preduzetnik

pre 14 godina

Sjajno.
Zbog nedavne promene brojeva žiro-računa, meni blokiraše račun zbog pogrešno uplaćenih 247 dinara (toliko je bilo manjka za zdravstveno osiguranje), a ove baje su dužne - koliko? I - KOLIKO DUGO?
Lepo reče komentator iznad mene, dokle će mali biti MALI, a veliki svemoćni?

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

Slave

pre 14 godina

Pre nego sto se neko seti da prokomentarise kako nema vise komunizma i kako su se radnici navikli na nerad, samo da kazem da mi firma u kojoj radim ne dozvoljava da dam otkaz bez obzira sto vec 10 meseci ne radi i nista se ne uplacuje. Iz druge firme su mi poslali poziv za posao, ali prethodno moram da dam otkaz i da uzmem knjizicu. Od danas, bez obzira sto zelim da radim i sto postoji mogucnost da se zaposlim ne mogu ni da radim, a nemam ni zdravstveno osiguranje! Normalno kako mora od necega da se zivi radim na crno! Normalno i da smo se obratili svim institucijama, ali na kraju i od suda nemamo nikakve koristi osim daljih troskova! Mi smo uradili sa nase strane sve sto smo mogli, sve mogucnosti smo iscrpeli, nismo neradnici iz komunizma i sindikata, ali nemamo pravo na rad i lecenje! Prakticno, drzavna vlast ukida osnovna ljudska prava, i da ponovim jos jednom, svima smo se obratili i to vise puta, inspekciji rada, agenciji za privatizaciju, sudu........

SVD

pre 14 godina

Isplata zarada i doprinosa su osnovne obaveze poslodavca i država bi morala da se pozabavi ovim problemom. Jednostavno da donese zakon da poslodavac koji iz bilo kojih razloga ne isplati zarade i uplati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za neki unapred određen period (jedan ili dva meseca najviše) rizikuje ne samo stečaj i zaplenu imovine nego i zatvorsku kaznu. Mislim da bi se odmah time uvela disciplina. Stavite se u položaj zaposlenog koji mora da podmiruje svoje obaveze prema kući, deci, školi i slično, a ne prima platu ili nema uplaćene doprinose. To je jednostavno strašno!

B.Mikic

pre 14 godina

Fantasticno, i sta cemo sad? Gde su nasi famozni "eksperti" oni u vladi a i oni koji sede u skupstini i donose nam zakone koje vise stite poslodavca-tajkuna nego obicnog smrtnika? Vazno je da kontroverzni biznismeni (poznatiji kao lopovi) uplacuju na racune stranaka basnoslovne iznose evrice kako bi time kupili sebi pravo na drskost i nebrigu o radnicima. I dalje se, kao u vreme komunizma i Milosevicizma, prave zakoni selektivno primenjivi. Sve nase vlade da su zelele dobro ovom drustvu i ovoj zemlji, ne bi izmisljale zakone sa sto vise "rupa" nego bi ih jednostavno prepisali od naprednih zemalja i time stavili tacku na i. Da, ali tada ne bi bilo Miskovica, Beka, Zivanovica, Nikcevica, Radulovica, Jerkovica itd. Najnormalnije bi bilo da Tadic pocne nesto da radi, da donese uredbu o oduzimanju imovine svih odgovornih "gazda" koji nisu uplacivali i da im se zabrani "poslovanje" narednih deset godina, a potom nove izbore...Sta drugo?

Milorad

pre 14 godina

Svetlana Vukajlovic prima platu iz budzeta i lako je njoj da prica.Milion ljudi na birou za nezaposlaene je ova drzava ostavila bez zdravstvene zastite. Kako ce ljudi bez prihoda da placaju zdravstveno osiguranje? U ovoj zemlji se pljacka svaki dan, pojedinci su se uz pomoc korumpiranih politicara obogatili preko noci a za nezaposlene nema para za zdravstveno osiguranje. Ako nemas para da platis lekarsku uslugu crkni. To je stav nasih politicara. I posle se cude sto ljudi ne glasaju.Srbija je odavno pocela da klizi u Fasizam!

jagoda iz njegoševe

pre 14 godina

Kad sam prvi put čula ovu vest bila sam zapanjena . Kako je uopšte moguće da je došlo do ovakve situacije? Ovo se pitam kao supruga vlasnika radnje , obzirom da znam da smo dužni, svakog meseca , poreskoj upravi da podnesemo na uvid ( na noge ) potvrdu , overenu od strane banke , o plačenim doprinosima. Takođe , već godinama unazad, vlasniku ,kao i ni jednom radniku , nije mogla biti overena zdravstvena knjižica bez dokaza o plaćenim doprinosima.

Zato molim da se javno objavi lista preduzeća kojima je država dozvolila da ne poštuju zakon .
A mi , građani drugog reda , koji smo poštovali zakon , verovatno ćemo biti kažnjeni, možda kroz neki drugi vid nameta kojim će se prikupiti sredstva kako bi "država pokrila" neplačene doprinose.
Na ovaj način , mi koji još uvek radimo , batrgamo se u postojećim uslovima , dolazimo u situaciju da nas dotuče ,niko drugi do naša država .

Milan

pre 14 godina

Ovih u Zastavi ima nekoliko stotina,hiljada,pa mogu svi djuture da izadju na ulicu i dobice ono sto traze,a zamislite neko ko radi u nekom STR ili nekoj maloj firmi od 7,8-10 zaposljenih i nije im uplacivano zdravstveno i oni krenu da strajkuju,gazda odmah otpusti dvoje,troje...i?
Zasto drzava ne juri one koji nisu uplatili doprinose,jer nisu uplatili drzavi,i to jos sa kamatom...sta radnici imaju sa time? Zasto sada radnici moraju da stavljaju d*pe u procep?

bezimena

pre 14 godina

Za ovu situaciju je država isključivi krivac (tačnije Dinkić)!

Svih 35000 radnika kojima se ne uplaćuje penz. i zdrav. osiguranje treba da izadju na masovni protest, sa svojim porodicama, jer im je država uskratila osnovna ljudska prava (prav na lečenje i pravo na penziju)!

Država nije maćeha!

pre 14 godina

Situacija je veoma porazna po državu! Svako ko je zvanično zaposlen ima pravo na zdravstveno osiguranje i država to mora da shvati kao premisu. Dugovanja firmi po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih nisu i ne mogu da budu problem zaposlenih, već firmi koje duguju i nadzornog organa koji u ime države ima da primora firme da izmiruju sve svoje obaveze. Ukoliko Zakon o privatizaciji onemogućava prinudnu naplatu, Vlada je morala još davnih dana da predloži Skupštini amandman na ovaj Zakon, kako bi ostao u skladu sa Zakonom o radu i pratećim zakonima i propisima o zdravstvenom i socijalnom osiguranju zaposlenih. Dakle, Vlada i resorno ministrstvo da upute Fond da overi zdravstvene knjižice svim zaposlenima za koje poslodavci nisu platili dažbine, a državnim firamama čija je privatizacija u toku da se knjiži dugovanje i da se naplati po uspešnom okončanju privatizacije ili kao zaduženje na stečajnu masu.

Milan

pre 14 godina

dok sam bio u inostranstvu na poslediplomskim studijama imao sam zdravsteveno osiguranje i sve beneficije kao sto su jeftinij prevoz etc, a onda sam odlucio da se vratim ovde, gde nemam ni posao, ni zdravstveno vec par meseci. dakle, palim ja ponovo .

Tranzicija Serbika

pre 14 godina

Molim da se po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uvrsti donošenje zakona po kojem bi zaposleni plaćali poslodavcu što dolaze na posao.

U glavnim alinejama da stoji da je taj odnos upravosrazmeran radnom učinku i stepenu kvalifikacije: što veći radni učinak i stepen kompetentnosti - to zaposleni da plati više, i obratno.

U završnim odredbama da se naglasi da se ukida puš i piš pauza, da se radi "o svojoj rani" i da se pritužbe, žalbe i ostale dojave dostavljaju poslodavcu.

Zaposleni je, takođe, dužan da uplati sve poreze i doprinose državi, što ga ista drži na neukinutom radnom mestu, u skladu sa politikom Vlade o socijalno-društvenoj odgovornosti u vreme svetske ekonomske krize.

Ove mere valjalo bi da stupe na snagu odmah, a da se primenjuju retroaktivno, u skladu sa potrebama posrnulog budžeta.

Posebna odredba: ove mere ne važe za zaposlene u državnoj i lokalnoj upravi, u javnim preduzećima i ostalom javnom sektoru. Razume se da posebno ne važe za tajni sektor.

I molim sve kolege komentatore da se ne prazne na ovom sajtu izlivima svojih frustracija, već da predlože nešto konstruktivno, kao ja što ovom prilikom predložih.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I to je sve? Postoje li kod nas zakoni, sindikati i slicno ili ce morati radnik sam da tuzi poslodavca? Sta ako se nekom radniku desi nesto na radnom mestu, a on nema zdravstveno osiguranje? Strasno, ako je Srbija drzava onda ne znam, pa to je jedan minimum, gde su inspektori rada ili su i oni korumpirani???!!!

dusan

pre 14 godina

Predstavnik sindikata lepo kaze da nije placeno i to je tacka. I ja sam resio da prestanem da pusim od proslog ponedeljka pa nisam, a tako i nasa vlada i ministarstva. Sto puta su nesto obecali i prekrsili pa sto im radnici verovali

Tranzicija Serbika

pre 14 godina

Molim da se po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uvrsti donošenje zakona po kojem bi zaposleni plaćali poslodavcu što dolaze na posao.

U glavnim alinejama da stoji da je taj odnos upravosrazmeran radnom učinku i stepenu kvalifikacije: što veći radni učinak i stepen kompetentnosti - to zaposleni da plati više, i obratno.

U završnim odredbama da se naglasi da se ukida puš i piš pauza, da se radi "o svojoj rani" i da se pritužbe, žalbe i ostale dojave dostavljaju poslodavcu.

Zaposleni je, takođe, dužan da uplati sve poreze i doprinose državi, što ga ista drži na neukinutom radnom mestu, u skladu sa politikom Vlade o socijalno-društvenoj odgovornosti u vreme svetske ekonomske krize.

Ove mere valjalo bi da stupe na snagu odmah, a da se primenjuju retroaktivno, u skladu sa potrebama posrnulog budžeta.

Posebna odredba: ove mere ne važe za zaposlene u državnoj i lokalnoj upravi, u javnim preduzećima i ostalom javnom sektoru. Razume se da posebno ne važe za tajni sektor.

I molim sve kolege komentatore da se ne prazne na ovom sajtu izlivima svojih frustracija, već da predlože nešto konstruktivno, kao ja što ovom prilikom predložih.

Milan

pre 14 godina

dok sam bio u inostranstvu na poslediplomskim studijama imao sam zdravsteveno osiguranje i sve beneficije kao sto su jeftinij prevoz etc, a onda sam odlucio da se vratim ovde, gde nemam ni posao, ni zdravstveno vec par meseci. dakle, palim ja ponovo .

jagoda iz njegoševe

pre 14 godina

Kad sam prvi put čula ovu vest bila sam zapanjena . Kako je uopšte moguće da je došlo do ovakve situacije? Ovo se pitam kao supruga vlasnika radnje , obzirom da znam da smo dužni, svakog meseca , poreskoj upravi da podnesemo na uvid ( na noge ) potvrdu , overenu od strane banke , o plačenim doprinosima. Takođe , već godinama unazad, vlasniku ,kao i ni jednom radniku , nije mogla biti overena zdravstvena knjižica bez dokaza o plaćenim doprinosima.

Zato molim da se javno objavi lista preduzeća kojima je država dozvolila da ne poštuju zakon .
A mi , građani drugog reda , koji smo poštovali zakon , verovatno ćemo biti kažnjeni, možda kroz neki drugi vid nameta kojim će se prikupiti sredstva kako bi "država pokrila" neplačene doprinose.
Na ovaj način , mi koji još uvek radimo , batrgamo se u postojećim uslovima , dolazimo u situaciju da nas dotuče ,niko drugi do naša država .

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I to je sve? Postoje li kod nas zakoni, sindikati i slicno ili ce morati radnik sam da tuzi poslodavca? Sta ako se nekom radniku desi nesto na radnom mestu, a on nema zdravstveno osiguranje? Strasno, ako je Srbija drzava onda ne znam, pa to je jedan minimum, gde su inspektori rada ili su i oni korumpirani???!!!

Milan

pre 14 godina

Ovih u Zastavi ima nekoliko stotina,hiljada,pa mogu svi djuture da izadju na ulicu i dobice ono sto traze,a zamislite neko ko radi u nekom STR ili nekoj maloj firmi od 7,8-10 zaposljenih i nije im uplacivano zdravstveno i oni krenu da strajkuju,gazda odmah otpusti dvoje,troje...i?
Zasto drzava ne juri one koji nisu uplatili doprinose,jer nisu uplatili drzavi,i to jos sa kamatom...sta radnici imaju sa time? Zasto sada radnici moraju da stavljaju d*pe u procep?

bezimena

pre 14 godina

Za ovu situaciju je država isključivi krivac (tačnije Dinkić)!

Svih 35000 radnika kojima se ne uplaćuje penz. i zdrav. osiguranje treba da izadju na masovni protest, sa svojim porodicama, jer im je država uskratila osnovna ljudska prava (prav na lečenje i pravo na penziju)!

Milorad

pre 14 godina

Svetlana Vukajlovic prima platu iz budzeta i lako je njoj da prica.Milion ljudi na birou za nezaposlaene je ova drzava ostavila bez zdravstvene zastite. Kako ce ljudi bez prihoda da placaju zdravstveno osiguranje? U ovoj zemlji se pljacka svaki dan, pojedinci su se uz pomoc korumpiranih politicara obogatili preko noci a za nezaposlene nema para za zdravstveno osiguranje. Ako nemas para da platis lekarsku uslugu crkni. To je stav nasih politicara. I posle se cude sto ljudi ne glasaju.Srbija je odavno pocela da klizi u Fasizam!

Država nije maćeha!

pre 14 godina

Situacija je veoma porazna po državu! Svako ko je zvanično zaposlen ima pravo na zdravstveno osiguranje i država to mora da shvati kao premisu. Dugovanja firmi po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih nisu i ne mogu da budu problem zaposlenih, već firmi koje duguju i nadzornog organa koji u ime države ima da primora firme da izmiruju sve svoje obaveze. Ukoliko Zakon o privatizaciji onemogućava prinudnu naplatu, Vlada je morala još davnih dana da predloži Skupštini amandman na ovaj Zakon, kako bi ostao u skladu sa Zakonom o radu i pratećim zakonima i propisima o zdravstvenom i socijalnom osiguranju zaposlenih. Dakle, Vlada i resorno ministrstvo da upute Fond da overi zdravstvene knjižice svim zaposlenima za koje poslodavci nisu platili dažbine, a državnim firamama čija je privatizacija u toku da se knjiži dugovanje i da se naplati po uspešnom okončanju privatizacije ili kao zaduženje na stečajnu masu.

preduzetnik

pre 14 godina

Sjajno.
Zbog nedavne promene brojeva žiro-računa, meni blokiraše račun zbog pogrešno uplaćenih 247 dinara (toliko je bilo manjka za zdravstveno osiguranje), a ove baje su dužne - koliko? I - KOLIKO DUGO?
Lepo reče komentator iznad mene, dokle će mali biti MALI, a veliki svemoćni?

dusan

pre 14 godina

Predstavnik sindikata lepo kaze da nije placeno i to je tacka. I ja sam resio da prestanem da pusim od proslog ponedeljka pa nisam, a tako i nasa vlada i ministarstva. Sto puta su nesto obecali i prekrsili pa sto im radnici verovali

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovakva svinjarija i pljačka može da postoji samo u Srbiji i u Africi!!! Poslodavac ne uplaćuje doprinose i pravi dug prema zaposlenima (tačnije, vara i pljačka ih) i - nikom ništa! Ko će da ih zaštiti od takvih "preduzetnika" i "uglednih poslovnih ljudi"?
Ima "poslodavaca" čije su "firme" godinama u blokadi, što im ni najmanje ne smeta da "posluju" sasvim normalno! Naravno, pošto su im računi blokirani, ne uplaćuju ni dinar poreza, ni doprinosa. A budući da su to državni miljenici (u prevodu: "donatori" stranaka), država ne preduzima ama baš ništa u tim slučajevima. Primer: juče je na ovom sajtu objavljeno da vlasnik "Kurira" već godinama duguje državi oko 8 miliona evra! I? Ništa, čovek normalno i neometano "posluje". Godinama!
A onda, najednom hiljade ljudi otkrije da nema ni zdravstveno, ni penzijsko osiguranje jer je gazda već godinama "zaboravlja" da uplati doprinose. Dok je platni promet išao preko SDK, plate nisu ni mogle da se isplate ako SDK nije imao dokaz da su uplaćeni doprinosi.
Posle je donet propis da svaka firma koja 60 dana ne izmiruje svoje obaveze prema državi i zaposlenima AUTOMATSKI ide u stečaj posle tog roka. Ali to je samo još jedan od miliona propisa koji "nije zaživeo"...
Sad bi trebalo svi ti ljudi da dođu pred vladu Srbije i da traže rešenje. Opljačkani Srbije, ujedinite se! Ima nas već toliko da trg ispred Skupštine biti daleko premali da nas sve primi...

Zoran AU

pre 14 godina

Zasto se zdravstvene knjizice uopste overavaju? Zar pravo na zdravstvenu zastitu nemaju svi gradjani Srbije, to je ustavno pravo.Svi se slazu da je izlaz iz krize drastcno smanjiti administraciju i ukinuti nepotrbne propise i zakone. Pre dvadesetak godina Australija je imala slican problem i to resila jednostavno overom knjzice(kartica) svakih deset godina. Kolika bi to bila usteda za Srbiju ako bi uradila isto?
I jos nesto, svako ko ima zaradu preko deset hiljada evra godisnje a nema privatno zdravstveno osiguranje
treba dodatno oporezovati iznosom vecim nego osiguranje. To bi bila visestruka korist za Srbiju, treba samo
neko, novinari, gradjani, organizacije pokrenuti ovo pitanje a to mozete samo vi u Srbiji, mi u dijaspori
mozemo samo da vam predlozimo kako to drugi rade, i jos nesto pravo na obezbedjenje i auto u Australiji
ima samo premijer i general vojske a u Srbiji ?

oci

pre 14 godina

I posle ce se pitati zasto narod glasa radikale, naprednjake i narodnjake, pa zato sto ljudi vide da je u svakoj sferi prisutna korupcija, problemi i kradja. Oni radnike kaznjavaju zato sto privatnici ne isplacuju ono sto su obavezi, pa gde to ima?

Slave

pre 14 godina

Pre nego sto se neko seti da prokomentarise kako nema vise komunizma i kako su se radnici navikli na nerad, samo da kazem da mi firma u kojoj radim ne dozvoljava da dam otkaz bez obzira sto vec 10 meseci ne radi i nista se ne uplacuje. Iz druge firme su mi poslali poziv za posao, ali prethodno moram da dam otkaz i da uzmem knjizicu. Od danas, bez obzira sto zelim da radim i sto postoji mogucnost da se zaposlim ne mogu ni da radim, a nemam ni zdravstveno osiguranje! Normalno kako mora od necega da se zivi radim na crno! Normalno i da smo se obratili svim institucijama, ali na kraju i od suda nemamo nikakve koristi osim daljih troskova! Mi smo uradili sa nase strane sve sto smo mogli, sve mogucnosti smo iscrpeli, nismo neradnici iz komunizma i sindikata, ali nemamo pravo na rad i lecenje! Prakticno, drzavna vlast ukida osnovna ljudska prava, i da ponovim jos jednom, svima smo se obratili i to vise puta, inspekciji rada, agenciji za privatizaciju, sudu........

B.Mikic

pre 14 godina

Fantasticno, i sta cemo sad? Gde su nasi famozni "eksperti" oni u vladi a i oni koji sede u skupstini i donose nam zakone koje vise stite poslodavca-tajkuna nego obicnog smrtnika? Vazno je da kontroverzni biznismeni (poznatiji kao lopovi) uplacuju na racune stranaka basnoslovne iznose evrice kako bi time kupili sebi pravo na drskost i nebrigu o radnicima. I dalje se, kao u vreme komunizma i Milosevicizma, prave zakoni selektivno primenjivi. Sve nase vlade da su zelele dobro ovom drustvu i ovoj zemlji, ne bi izmisljale zakone sa sto vise "rupa" nego bi ih jednostavno prepisali od naprednih zemalja i time stavili tacku na i. Da, ali tada ne bi bilo Miskovica, Beka, Zivanovica, Nikcevica, Radulovica, Jerkovica itd. Najnormalnije bi bilo da Tadic pocne nesto da radi, da donese uredbu o oduzimanju imovine svih odgovornih "gazda" koji nisu uplacivali i da im se zabrani "poslovanje" narednih deset godina, a potom nove izbore...Sta drugo?

zoran

pre 14 godina

Drzava nema da uplati 350 miliona dinara a imala je da posalje u USA 60 i nesto miliona zbog onog kriminalca sto prebi coveka.

Cinjenica da nam i zdravstvo sve vise lici na americko... prakticno ga nema i mogu ga samo bogati koristiti, odnosno biti sigurni da ce imati sve sto im je potrebno... ostali... pa berimo travke po sumi i pravimo cajeve... sta drugo..??

SVD

pre 14 godina

Isplata zarada i doprinosa su osnovne obaveze poslodavca i država bi morala da se pozabavi ovim problemom. Jednostavno da donese zakon da poslodavac koji iz bilo kojih razloga ne isplati zarade i uplati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za neki unapred određen period (jedan ili dva meseca najviše) rizikuje ne samo stečaj i zaplenu imovine nego i zatvorsku kaznu. Mislim da bi se odmah time uvela disciplina. Stavite se u položaj zaposlenog koji mora da podmiruje svoje obaveze prema kući, deci, školi i slično, a ne prima platu ili nema uplaćene doprinose. To je jednostavno strašno!

Aleksandar

pre 14 godina

Apsolutno nepravilno.

Zdravstvene knjizice se moraju overiti po osnovu radnog odnosa, jer postoji obaveza uplate zdravstvenog osiguranja. Da ta obaveza ne postoji onda bi mogla drzava ovako da se ponasa. Postoje privatni fondovi, pa bi se moglo uplacivati njima.

Radnicima treba overiti knjizice, a naplatu neplacenih doprinosa radi poreska uprava. Zato sto poreska uprava nije u stanju da naplati i pored zakonske obaveze, nije u redu kaznjavati radnike. Blokirajte racune preduzeca, pa u stecaj. Ukoliko je to masovna pojava promenite uslove poslovanja i poreski sistem u zemlji. Mislim da je to normalan sled dogadjaja.

Ovim se postize da ste u obavezi da platite nesto sto niste mogli koristiti. Ovakvo ponasanje dovodi do toga da se mora doneti zakon po kome bi ovi ljudi bili oslobodjeni placanja doprinosa za period za koji ima fond nije omogucio zdravstvenu zastitu.

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

ana

pre 14 godina

a sta zdravtveno osiguranje radi sa novcem koji poslodavci i radnici uplacuju od svojih plata a vecina njih ne koristi usluge zdravstva????i kad dodjes u dom zdravlja sve se placa i lekovi i popravke zuba i snimanje ?????gde su onda pare iz fonda???
i ako to osiguranje ide u republicki fon onda zasto ne moze da se koristi na celoj teritoriji republike vec samo u opstini prebivalista ????

Novosadjanin

pre 14 godina

A sta bese sa pricom o bruto platama? Isplatiti radnicima bruto platu, a neka oni sami uplacuju doprinose i poreze. Ne treba vam na taj nacin inspekcija, kontrola, a ljudi postaju sami odgovorni za svoj zivot...

MM

pre 14 godina

U Srbiji je najbolesnije zdravsto, a onda njeni gradjani. Šta li radi ova Vlada? Donosi zakone koje prva država ne poštuje. "Vlada ima para" za novu reviziju NIS-a, za Miladina, "srpsku junačinu". Pita li se Vlada kako će da se leče rudari i njihove porodice bez uplate zdravstvenog osiguranja. Svetlana Vukajlović reče da deo prihoda od uplate zdravstvenog osiguranja ide u zdravstvo a deo za penzije. Sramota za Tadića,Cvetkovića i celu Vladu. Njima su puna usta Evrope, Kosova i evo sada meksičkog gripa. Da ima pravde i zakona prvo bi tajkuni trebali da ispunjavaju svoje obaveze. "I, mi smo se borili za Evropsku Srbiju!

ivcha

pre 14 godina

Gospođa Vukajlović nam dakle predlaže da čekamo da budemo životno ugroženi, pa tek onda da idemo kod lekara, a što se tiče kategorija stanovništva koje imaju pravo na besplatno lečenje, pitam se onda šta će njima upošte knjižice. Jel ona vodila nekada dete ili možda neku babu ili dedu kod lekara? Dete kad god se razboli iako ima uredno overenu knjižicu, u apoteci mi isprazne novčanik, a baba dok je bila živa, niko se nije obazirao na to što ima preko 65 godina.
I šta je moja žena kriva što njen gazda ne poštuje zakone, pa će sada još da ispašta i tako što će u slučaju da se razboli morati sve sama da plati ili da čeka da joj bolest prođe sama od sebe ili da je pred smrt odnesu u hitni pomoć.
I sve ovo pred nastupajuću pandemiju novog gripa. Pa možda će Vlada ovako da reši neke probleme vezane za viškove radne snage i nezaposlenost.

bezimena

pre 14 godina

Kada vlast svojim nakaradnim propisima podstiče nepravde, kao u ovom slučaju, prema gradjanima, obespravljujući ih, tj. počne da nam bude maćeha, onda je vreme za masovne proteste!

Izabranoj vlasti je posao da radi na DOBROBIT VEĆINE a ne manjine, ova se odrodila od naroda i krenula je stopama Miloševića! Bude li tako nastavila, završiće isto, ili gore!

Aleksandar

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem, a da ne počnem da psujem. Država je glavni krivac što toleriše rad firmi koje godinama ne uplaćuju doprinose i ne daju plate radnicima. Tačka.

Hm!

pre 14 godina

A da li znate da i nezaposleni, u cijem domacinstvu je prihod veci od 30.000 din moraju da placaju 2.000 din mesecno da bi bili zdravstveno osigurani? Zasto o tome niko ne pise?

sendi

pre 14 godina

i mi ovakvi kakvi smo hoćemo u Evropu.Ljudi nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju hleba,a naša vlast ih lažnim nadama uvodi u Evropu.Tugo golema...

kraja

pre 14 godina

...kao i obicno, ministarstvo je brzo samo na jeziku, jer radnici su od DANAS bez overenih knjizica, a danas NIJE PETAK...bitno je da njima smeta mihajlovic...

LePiaffe

pre 14 godina

Ja se izvinjavam,ali koliko košta retrovizor ili brisač SLUŽBENIH AUDIJA, MERCEDESA, BMW-a OD 3000 KONJA, 50000 KUBIKA, TELEVIZORIMA U BOJI, SENZORIMA NA SVE STRANE koje voze naši dragi ministri, poslanici, predsednici opština, njihova deca i ostali državni službenici... možda se tu uštedi za koju markicu za LEČENJE LJUDI....

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

Maja

pre 14 godina

Au, jaka stvar, zdravstveno osiguranje u Srbiji.
Ja sasvim lepo zivim bez njega vec 10 godina.
Kad mi nesto zafali, ja kod privatnika, kad se sve sabere i oduzme (lekovi plus vreme plus nervi) dodje mi na isto, cak i kod privatnika nesto i ustedim, a sto se zubara tice to idem kod privatnika jos od 1995.- i to me dodje jeftinije- em ne cekam, em dobijem anesteziju (dakle ne padam u adrenalinski sok tresuci se od bola i straha) em sam zube sacuvala (posto u domu zdravlja umeju samo da ih izvade ili evt. poprave prvi put). Dakle sacuvavsi SVOJE zube em sam zdrava em stedim na VESTACKIM zubima (koji i kostaju i ruzni su i nisu zdravi) em dobijam svoje zdravlje.
Dakle, nemajte problema, bez zdravstvenog osiguranje u Srbiji sasvim se lepo zivi!

sumadinac

pre 14 godina

Jedan veom praktican predlog posto sam i ja sam poslodavac i imam radnike.

Predlazem da se donese Zakon ili Uredba da svi poslodavci u zemlji nasoj nama Srbiji radnicima isplacuju bruto plate.
Kada radnik dobije bruto platu neka samo vrsi placanje a koje se tice placanja po osnovu zadrvstvenog osiguranja, poreza na zarade i sl.

Ovim bi se individualizovala krivica onih koji placaju ili ne placaju tj. isplacuju zarade radnicima.

Ovim bi se takodje videla urednost naseg mentaliteta i nadasve svi bi bili odgovorni a ne samo poslodavci bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru.

Takodje za zdravstvo treba uvesti mogucnost izbora gde ce covek ici da se leci u drzavnoj ili privatnoj bolnici i da usluge u istim ako prelaze obavezno osiguranje, se doplati i naravno obavezno za isti dobije racun kao potvrda da je usluga placena a i izvrsena. Sutra da se nesto desi opet taj isti racun moze da bude potvrda da je ista usluga izvrsena a ne da bude tkz. stelovanja 'jesam, nisam, muzica i sl.'

Ajmo Srbi da vidimo kako smo slozni i koliko marimo sami za sebe.

Ziveli za slogu medj nas, to nam sada ipak najvise treba posle ljubavi i razumevanja.

Edmundo

pre 14 godina

Mene, kao poslodavca, ovo užasno nervira. Ja redovno plaćam sve poreze i doprinose, svakog meseca. Plaćam redovno struju, telefone i ostale dažbine.
I onda se raspiše tender gde ravnopravno učestvuje onaj koji ništa od toga ne plaća (znači nema troškova) i ja. Šta mislite ko može da ponudi bolje uslove?

Markus 1

pre 14 godina

Dok je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK), a nakon nje Služba za platni promet, poslodavci nisu imali mogućnost da islate zaradu dok istovremeno ne uplate i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Služba za platni promet je ukinuta jer je predstavljala "neprimereno administriranje države u platnom prometu" pa zato imamo poslodavce koji isplaćuju plate, ali ne i doprinose. Prema tome, kad se razbolimo, treba da budemo srećni što država neprimereno neadministrira u platnom prometu, ako preteknemo, imaćemo državu koja je zasnovana na idealnim teorijskim principima!

pucav

pre 14 godina

U svakoj normalnoj drzavi osnovno zdravstveno osiguranje imaju svi gradjani stanovnici te zemlje , bez obzira na zaposlenje .U Srbiji to ne vazi, znaci da ako roditelji izgube posao i deca ostaju bez osiguranja. Tuzno i bedno , pa ja sam vec pisao zasto drzava ne pregleda doprinose koji se uplacuju , tu nastaje ogromna razlika izmedju plata i doprinosa.Novi poslodavci smatraju da ako su ukrali mahinacijama fabrike i firme od radnika , postali su bogovi pa mogu da rade sta hoce. Predlazem nema isplate plata bez doprinosa ni doprinosa bez plata.Referendum za zdravstveno osiguranje za sve gradjane , ko hoce vise od osnovnog neka plati.Hitna smena ministra zdravlja i ekonomije, finansijskih inspektora koji su doveli do ovog stanja. Zasto referendum , pa normalno to je demokratska tekovina , a ne da nam buducnost kroje ex-komunisti preobuceni u novo ruho,neki radikali i naprednjaci,odcepleni deo DS-a koji se zove DSS i sl.Mi mozemo Srbiju promeniti samo bunom a ne jadikovanjem i kritizerstvom.I dosta komunisticke demagogije eto Djelic trci na stadionu CZ , on nije bio komunista pa mu je zao zbog toga i u svoje nastupe unosi to sto mu je nedostajalo u zivotu.A nama Srbima iz Srbije a ne Srbijancima kako nas pojedini zovu nikako da se stabilizuje zivot , od 1945 pa do danas. Od stare komunisticke postapalice :"Lako je biti Srbin u Srbiji " izasla je nova :Tesko je biti Srbin iz Srbije!"

mile56@hotmail.net

pre 14 godina

Sve dok poreze i doprinose poslodavci placaju odvojeno imacete ove probleme. Porez na zaradu i doprinos za zdravstvo (taksa) mora da bude jedinstvena i ide u budzet a odatle se rasporedjuje. Samo doprinosi za penzije se uplacuju posebno i to na racun svakog pojedinca, pa koliko je uplaceno toliko ce imati kad ode u penziju. Ali pre svega uvedite jedinstveni poreski broj za svakog punoletnog gradjanina, samo tako se moze regulisati ovaj haos u Srbiji.

baneo

pre 14 godina

svima treba omogućiti beplatno lečenje bez obzira na radni status ili uplate poslodavaca. ne sme se dozvoliti da nečije zdravlje zavisi od para. to nije humano. plaćanja poslodavaca treba da bude obligacija između države i poslodavaca i ne sme da utiče na osnovnu zdravstvenu zaštitu. ne dozvolimo da pare postanu jedino merilo vrednosti. život ipak više znači od para.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Dakle Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, citam G17+Dinkic, ce odluciti ko ce da zivi u Srbiji, a ko ce da ugine od bolestine!?
Pa to je BOLESNO!!!

Petar A

pre 14 godina

Nase zemlje nastale od bivse Jugoslavije moraju da se nauce finansijskoj disciplini, sto u ovom slucaju znaci da nema presipanja iz fonda u fond. Ne moze se rupa u jednom fondu namirivati jednostavnim "pozajmljivanjem" iz susjednog. Na Zapadu, dnevno smo svjedoci najglupljih mogucih istrazivanja finansiranih iz fonda nauke, dok se po vrticima otpustaju vaspitacice, jer nema dovoljno para. Jedino se ovako moze prezivjeti, sve ostalo vodi u opstu besparicu i jos gore - u korupciju.

ana

pre 14 godina

Ocigledno da poreska uprava (kontrola i policija) imaju pune ruke posla sa poslodavcima koji vezbaju izbegavanje placanja plata i poreza i doprinosa. Neverovatan je mazohizam zaposlenih koji takvim poslodavcima ne smeju da kazu nista (kao ona tri majmunceta: jedno pokrilo oci, drugo usta, trece usi) i ocekuju da neko drugi (a u nedostatku drugih ko drugi nego drzava) resava problem. Za takvog poslodavca ne bih radila ni dok izgovorim 'tresipepelica' i cik da mi ne uplati sve sto mi po zakonu pripada. 'Tudja ruka svrab ne cese' - ne dremajte vec uradite svoj posao (stitite svoje interese). Kukanje ne resava nista.

nevenka

pre 14 godina

Neverovato sta se desava, umesto da poslodavci budu kaznjeni sto ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, kod nas zaposleni budu kaznjeni, a ko je tome kriv naravno VLAST. odnosno drzavni vodeci aparat

St

pre 14 godina

Uslovi za poslovanje u srbiji su katastrofa. Nameti na plate su ogromni. Nema izbora kome hoces da placas zdravstveno i da li hoces da ga placas. Izdas robu, das fakturu i drzavi platis pdv a posao dal ces da naplatis i kome da se zalis to nikog nije briga. Zatim svakog meseca moras da nosis papire u poresko i izgubis pola dana da bi pokazao da si platio doprinose, umesto da oni sami provere (u eri kompjutera) jednim klikom ko nije platio - u poreskom sedi ogromna birokratija koja nista ne radi i ispija kafe. A kad stignes kod lekara on ko gospodin zakasni na posao pa poprica malo sa sestrom, pa pauza, pa ode malo ranije, ispade da radi 4 sata a zasticen ko medved. I mrtav ladan kaze: kupite francusku vakcinu za bebu (30e), ova s torlaka - besplatna, nije bas najcistija..

Jovana

pre 14 godina

...dokle udar na najsiromasnije...narod nema sta da jede...a sad nek pocrkamo i bez zdravstvene zastite...koliko zivota ce da odnese vas nemar i nebriga...stidite se...i nosite na dusi svakog koga ce ovo da kosta glave...sramota bre vise..dokle ide vas bezobrazluk?

PRAKTICAR

pre 14 godina

Evo prakticnog resenja:
1.Ne treba poslodavac da uplacuje ili ne uplacuje doprinose vec DRZAVA TREBA AUTOMATSKI DA MU SKINE SA RACUNA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG!
2.Isto o PDV.KADA SREDSTVA LEGNU NA RACUN BANKA AUTOMATSKI 18 % SKIDA I PREBACUJE NA RACUN DRZAVE.Pa zar ovo ne moze da se realizuje u 21 veku pored svih kompjutera i tehnike koja je dostupna.Kako svaki piljar kada proda kilo krompira ili luka i izda fiskalni racun drzava preko GPS-a zna stanje u njegovoj kasi?
Dosta ste nas pravili budalama prikocite malo...
Toliko od prakticara...

Gabrijela

pre 14 godina

Mene su dragi moji kragujevčani godinama držali bez zdravstvene knjižice navodno zbog neplaćenog poreza. Niko nikada nije znao da mi kaže kad, kome i za šta taj porez nisam platila. Kad sam se žalila objasnili su mi lepo i ljudski da im se može i ili ću da platim ili sud pa robijica ili zaplena. Kad god bi se kome u mom divnom Kragujevcu požalila odgovor je bio u stilu pa šta ćeš trpi, plati, šta hoćeš ti od nas. E, pa evo i ja se sad grdno sekiram zbog vaših zdravstvenih. Došla mečka i pred vaša vrata. Neka vam je to za nauk da sve što pustite u fazonu neka, ma jok, pusti to, ima kad tad da vam se obije o glavu. A ja garant nisam bila jedini takav slučaj. Drugi put dobro otvorite uši i oči i nemojte više da se krijete iza svoga straha. Knjižice su samo početak. A šta se sve stvarno iza toga krije e to je već pitanje za koju milijardu dolara (odokativnom metodom).

nedica

pre 14 godina

Sta ja imam od zdravstvenog osiguranja, tj od overene zdravstvene knjizice? Imam da zakazem pregled kod specijaliste u martu za julu mesec, lekar me primi sa okrenutim ledjima, stojim i cekam, ne bi li se okrenuo, sestra mi kaze kako da se pripremim za ultazvucni pregled, posle koga na pitanje dr koji ga je obavio kakav je nalaz istog NE DOBIJAM ODGOVOR ni posle tri puta postavljenog pitanja. Da li treba da se radujem sto mi je knjizica overena?

Maja

pre 14 godina

Au, jaka stvar, zdravstveno osiguranje u Srbiji.
Ja sasvim lepo zivim bez njega vec 10 godina.
Kad mi nesto zafali, ja kod privatnika, kad se sve sabere i oduzme (lekovi plus vreme plus nervi) dodje mi na isto, cak i kod privatnika nesto i ustedim, a sto se zubara tice to idem kod privatnika jos od 1995.- i to me dodje jeftinije- em ne cekam, em dobijem anesteziju (dakle ne padam u adrenalinski sok tresuci se od bola i straha) em sam zube sacuvala (posto u domu zdravlja umeju samo da ih izvade ili evt. poprave prvi put). Dakle sacuvavsi SVOJE zube em sam zdrava em stedim na VESTACKIM zubima (koji i kostaju i ruzni su i nisu zdravi) em dobijam svoje zdravlje.
Dakle, nemajte problema, bez zdravstvenog osiguranje u Srbiji sasvim se lepo zivi!

Tranzicija Serbika

pre 14 godina

Molim da se po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uvrsti donošenje zakona po kojem bi zaposleni plaćali poslodavcu što dolaze na posao.

U glavnim alinejama da stoji da je taj odnos upravosrazmeran radnom učinku i stepenu kvalifikacije: što veći radni učinak i stepen kompetentnosti - to zaposleni da plati više, i obratno.

U završnim odredbama da se naglasi da se ukida puš i piš pauza, da se radi "o svojoj rani" i da se pritužbe, žalbe i ostale dojave dostavljaju poslodavcu.

Zaposleni je, takođe, dužan da uplati sve poreze i doprinose državi, što ga ista drži na neukinutom radnom mestu, u skladu sa politikom Vlade o socijalno-društvenoj odgovornosti u vreme svetske ekonomske krize.

Ove mere valjalo bi da stupe na snagu odmah, a da se primenjuju retroaktivno, u skladu sa potrebama posrnulog budžeta.

Posebna odredba: ove mere ne važe za zaposlene u državnoj i lokalnoj upravi, u javnim preduzećima i ostalom javnom sektoru. Razume se da posebno ne važe za tajni sektor.

I molim sve kolege komentatore da se ne prazne na ovom sajtu izlivima svojih frustracija, već da predlože nešto konstruktivno, kao ja što ovom prilikom predložih.

bezimena

pre 14 godina

Za ovu situaciju je država isključivi krivac (tačnije Dinkić)!

Svih 35000 radnika kojima se ne uplaćuje penz. i zdrav. osiguranje treba da izadju na masovni protest, sa svojim porodicama, jer im je država uskratila osnovna ljudska prava (prav na lečenje i pravo na penziju)!

Milan

pre 14 godina

dok sam bio u inostranstvu na poslediplomskim studijama imao sam zdravsteveno osiguranje i sve beneficije kao sto su jeftinij prevoz etc, a onda sam odlucio da se vratim ovde, gde nemam ni posao, ni zdravstveno vec par meseci. dakle, palim ja ponovo .

ana

pre 14 godina

Ocigledno da poreska uprava (kontrola i policija) imaju pune ruke posla sa poslodavcima koji vezbaju izbegavanje placanja plata i poreza i doprinosa. Neverovatan je mazohizam zaposlenih koji takvim poslodavcima ne smeju da kazu nista (kao ona tri majmunceta: jedno pokrilo oci, drugo usta, trece usi) i ocekuju da neko drugi (a u nedostatku drugih ko drugi nego drzava) resava problem. Za takvog poslodavca ne bih radila ni dok izgovorim 'tresipepelica' i cik da mi ne uplati sve sto mi po zakonu pripada. 'Tudja ruka svrab ne cese' - ne dremajte vec uradite svoj posao (stitite svoje interese). Kukanje ne resava nista.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

I to je sve? Postoje li kod nas zakoni, sindikati i slicno ili ce morati radnik sam da tuzi poslodavca? Sta ako se nekom radniku desi nesto na radnom mestu, a on nema zdravstveno osiguranje? Strasno, ako je Srbija drzava onda ne znam, pa to je jedan minimum, gde su inspektori rada ili su i oni korumpirani???!!!

Zoran AU

pre 14 godina

Zasto se zdravstvene knjizice uopste overavaju? Zar pravo na zdravstvenu zastitu nemaju svi gradjani Srbije, to je ustavno pravo.Svi se slazu da je izlaz iz krize drastcno smanjiti administraciju i ukinuti nepotrbne propise i zakone. Pre dvadesetak godina Australija je imala slican problem i to resila jednostavno overom knjzice(kartica) svakih deset godina. Kolika bi to bila usteda za Srbiju ako bi uradila isto?
I jos nesto, svako ko ima zaradu preko deset hiljada evra godisnje a nema privatno zdravstveno osiguranje
treba dodatno oporezovati iznosom vecim nego osiguranje. To bi bila visestruka korist za Srbiju, treba samo
neko, novinari, gradjani, organizacije pokrenuti ovo pitanje a to mozete samo vi u Srbiji, mi u dijaspori
mozemo samo da vam predlozimo kako to drugi rade, i jos nesto pravo na obezbedjenje i auto u Australiji
ima samo premijer i general vojske a u Srbiji ?

Milorad

pre 14 godina

Svetlana Vukajlovic prima platu iz budzeta i lako je njoj da prica.Milion ljudi na birou za nezaposlaene je ova drzava ostavila bez zdravstvene zastite. Kako ce ljudi bez prihoda da placaju zdravstveno osiguranje? U ovoj zemlji se pljacka svaki dan, pojedinci su se uz pomoc korumpiranih politicara obogatili preko noci a za nezaposlene nema para za zdravstveno osiguranje. Ako nemas para da platis lekarsku uslugu crkni. To je stav nasih politicara. I posle se cude sto ljudi ne glasaju.Srbija je odavno pocela da klizi u Fasizam!

zoran

pre 14 godina

Drzava nema da uplati 350 miliona dinara a imala je da posalje u USA 60 i nesto miliona zbog onog kriminalca sto prebi coveka.

Cinjenica da nam i zdravstvo sve vise lici na americko... prakticno ga nema i mogu ga samo bogati koristiti, odnosno biti sigurni da ce imati sve sto im je potrebno... ostali... pa berimo travke po sumi i pravimo cajeve... sta drugo..??

ana

pre 14 godina

a sta zdravtveno osiguranje radi sa novcem koji poslodavci i radnici uplacuju od svojih plata a vecina njih ne koristi usluge zdravstva????i kad dodjes u dom zdravlja sve se placa i lekovi i popravke zuba i snimanje ?????gde su onda pare iz fonda???
i ako to osiguranje ide u republicki fon onda zasto ne moze da se koristi na celoj teritoriji republike vec samo u opstini prebivalista ????

Novosadjanin

pre 14 godina

A sta bese sa pricom o bruto platama? Isplatiti radnicima bruto platu, a neka oni sami uplacuju doprinose i poreze. Ne treba vam na taj nacin inspekcija, kontrola, a ljudi postaju sami odgovorni za svoj zivot...

Milan

pre 14 godina

Ovih u Zastavi ima nekoliko stotina,hiljada,pa mogu svi djuture da izadju na ulicu i dobice ono sto traze,a zamislite neko ko radi u nekom STR ili nekoj maloj firmi od 7,8-10 zaposljenih i nije im uplacivano zdravstveno i oni krenu da strajkuju,gazda odmah otpusti dvoje,troje...i?
Zasto drzava ne juri one koji nisu uplatili doprinose,jer nisu uplatili drzavi,i to jos sa kamatom...sta radnici imaju sa time? Zasto sada radnici moraju da stavljaju d*pe u procep?

jagoda iz njegoševe

pre 14 godina

Kad sam prvi put čula ovu vest bila sam zapanjena . Kako je uopšte moguće da je došlo do ovakve situacije? Ovo se pitam kao supruga vlasnika radnje , obzirom da znam da smo dužni, svakog meseca , poreskoj upravi da podnesemo na uvid ( na noge ) potvrdu , overenu od strane banke , o plačenim doprinosima. Takođe , već godinama unazad, vlasniku ,kao i ni jednom radniku , nije mogla biti overena zdravstvena knjižica bez dokaza o plaćenim doprinosima.

Zato molim da se javno objavi lista preduzeća kojima je država dozvolila da ne poštuju zakon .
A mi , građani drugog reda , koji smo poštovali zakon , verovatno ćemo biti kažnjeni, možda kroz neki drugi vid nameta kojim će se prikupiti sredstva kako bi "država pokrila" neplačene doprinose.
Na ovaj način , mi koji još uvek radimo , batrgamo se u postojećim uslovima , dolazimo u situaciju da nas dotuče ,niko drugi do naša država .

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

SVD

pre 14 godina

Isplata zarada i doprinosa su osnovne obaveze poslodavca i država bi morala da se pozabavi ovim problemom. Jednostavno da donese zakon da poslodavac koji iz bilo kojih razloga ne isplati zarade i uplati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za neki unapred određen period (jedan ili dva meseca najviše) rizikuje ne samo stečaj i zaplenu imovine nego i zatvorsku kaznu. Mislim da bi se odmah time uvela disciplina. Stavite se u položaj zaposlenog koji mora da podmiruje svoje obaveze prema kući, deci, školi i slično, a ne prima platu ili nema uplaćene doprinose. To je jednostavno strašno!

Jadno

pre 14 godina

U ovoj jadnoj i pateticnoj zemlji inspekcija rada ili kako vec i ako stiti necija prava to su uglavnom prava poslodavaca (citaj tajkuna malih ili velikih svejedno). Npr. ono sto znam iz iskustva u gotovo svim nasim bankama(radio sam u 4 razlicite banke) potpisuju se ugovori o radu sa 40 radnih sati nedeljno. Prekovremeno ostajanje na poslu (2-3sata), zatim radne subote, to sve, banke normalno ne placaju u fazonu ako ti se ne svidja ima ko ce da radi. Ne placaju im se bas nesto radnici i ako sa kamatama deru ljude u ovoj zemlji. E sada ako se banke koje kao treba da budu prestizne tako ponasaju prema svojim zaposlenima onda treba zamisliti i ostale poslodavce i njihov odnos prema svojim zaposlenima. O mobingu i da ne govorim. Dobijas platu = mogu da ti radim sta hocu. Naravucenije: kakva zemlja takvi poslodavci. Cast izuzecima. I jedno pitanje za naseg najpametnijeg ministra zdravlja u kosmosu i sire. Ko ce i kako ce da se leci tih 35 hiljada ljudi sada? Ko ce da odgovara za to?

Mashinovodja

pre 14 godina

Ovakva svinjarija i pljačka može da postoji samo u Srbiji i u Africi!!! Poslodavac ne uplaćuje doprinose i pravi dug prema zaposlenima (tačnije, vara i pljačka ih) i - nikom ništa! Ko će da ih zaštiti od takvih "preduzetnika" i "uglednih poslovnih ljudi"?
Ima "poslodavaca" čije su "firme" godinama u blokadi, što im ni najmanje ne smeta da "posluju" sasvim normalno! Naravno, pošto su im računi blokirani, ne uplaćuju ni dinar poreza, ni doprinosa. A budući da su to državni miljenici (u prevodu: "donatori" stranaka), država ne preduzima ama baš ništa u tim slučajevima. Primer: juče je na ovom sajtu objavljeno da vlasnik "Kurira" već godinama duguje državi oko 8 miliona evra! I? Ništa, čovek normalno i neometano "posluje". Godinama!
A onda, najednom hiljade ljudi otkrije da nema ni zdravstveno, ni penzijsko osiguranje jer je gazda već godinama "zaboravlja" da uplati doprinose. Dok je platni promet išao preko SDK, plate nisu ni mogle da se isplate ako SDK nije imao dokaz da su uplaćeni doprinosi.
Posle je donet propis da svaka firma koja 60 dana ne izmiruje svoje obaveze prema državi i zaposlenima AUTOMATSKI ide u stečaj posle tog roka. Ali to je samo još jedan od miliona propisa koji "nije zaživeo"...
Sad bi trebalo svi ti ljudi da dođu pred vladu Srbije i da traže rešenje. Opljačkani Srbije, ujedinite se! Ima nas već toliko da trg ispred Skupštine biti daleko premali da nas sve primi...

MM

pre 14 godina

U Srbiji je najbolesnije zdravsto, a onda njeni gradjani. Šta li radi ova Vlada? Donosi zakone koje prva država ne poštuje. "Vlada ima para" za novu reviziju NIS-a, za Miladina, "srpsku junačinu". Pita li se Vlada kako će da se leče rudari i njihove porodice bez uplate zdravstvenog osiguranja. Svetlana Vukajlović reče da deo prihoda od uplate zdravstvenog osiguranja ide u zdravstvo a deo za penzije. Sramota za Tadića,Cvetkovića i celu Vladu. Njima su puna usta Evrope, Kosova i evo sada meksičkog gripa. Da ima pravde i zakona prvo bi tajkuni trebali da ispunjavaju svoje obaveze. "I, mi smo se borili za Evropsku Srbiju!

LePiaffe

pre 14 godina

Ja se izvinjavam,ali koliko košta retrovizor ili brisač SLUŽBENIH AUDIJA, MERCEDESA, BMW-a OD 3000 KONJA, 50000 KUBIKA, TELEVIZORIMA U BOJI, SENZORIMA NA SVE STRANE koje voze naši dragi ministri, poslanici, predsednici opština, njihova deca i ostali državni službenici... možda se tu uštedi za koju markicu za LEČENJE LJUDI....

Slave

pre 14 godina

Pre nego sto se neko seti da prokomentarise kako nema vise komunizma i kako su se radnici navikli na nerad, samo da kazem da mi firma u kojoj radim ne dozvoljava da dam otkaz bez obzira sto vec 10 meseci ne radi i nista se ne uplacuje. Iz druge firme su mi poslali poziv za posao, ali prethodno moram da dam otkaz i da uzmem knjizicu. Od danas, bez obzira sto zelim da radim i sto postoji mogucnost da se zaposlim ne mogu ni da radim, a nemam ni zdravstveno osiguranje! Normalno kako mora od necega da se zivi radim na crno! Normalno i da smo se obratili svim institucijama, ali na kraju i od suda nemamo nikakve koristi osim daljih troskova! Mi smo uradili sa nase strane sve sto smo mogli, sve mogucnosti smo iscrpeli, nismo neradnici iz komunizma i sindikata, ali nemamo pravo na rad i lecenje! Prakticno, drzavna vlast ukida osnovna ljudska prava, i da ponovim jos jednom, svima smo se obratili i to vise puta, inspekciji rada, agenciji za privatizaciju, sudu........

ivcha

pre 14 godina

Gospođa Vukajlović nam dakle predlaže da čekamo da budemo životno ugroženi, pa tek onda da idemo kod lekara, a što se tiče kategorija stanovništva koje imaju pravo na besplatno lečenje, pitam se onda šta će njima upošte knjižice. Jel ona vodila nekada dete ili možda neku babu ili dedu kod lekara? Dete kad god se razboli iako ima uredno overenu knjižicu, u apoteci mi isprazne novčanik, a baba dok je bila živa, niko se nije obazirao na to što ima preko 65 godina.
I šta je moja žena kriva što njen gazda ne poštuje zakone, pa će sada još da ispašta i tako što će u slučaju da se razboli morati sve sama da plati ili da čeka da joj bolest prođe sama od sebe ili da je pred smrt odnesu u hitni pomoć.
I sve ovo pred nastupajuću pandemiju novog gripa. Pa možda će Vlada ovako da reši neke probleme vezane za viškove radne snage i nezaposlenost.

oci

pre 14 godina

I posle ce se pitati zasto narod glasa radikale, naprednjake i narodnjake, pa zato sto ljudi vide da je u svakoj sferi prisutna korupcija, problemi i kradja. Oni radnike kaznjavaju zato sto privatnici ne isplacuju ono sto su obavezi, pa gde to ima?

preduzetnik

pre 14 godina

Sjajno.
Zbog nedavne promene brojeva žiro-računa, meni blokiraše račun zbog pogrešno uplaćenih 247 dinara (toliko je bilo manjka za zdravstveno osiguranje), a ove baje su dužne - koliko? I - KOLIKO DUGO?
Lepo reče komentator iznad mene, dokle će mali biti MALI, a veliki svemoćni?

Petar A

pre 14 godina

Nase zemlje nastale od bivse Jugoslavije moraju da se nauce finansijskoj disciplini, sto u ovom slucaju znaci da nema presipanja iz fonda u fond. Ne moze se rupa u jednom fondu namirivati jednostavnim "pozajmljivanjem" iz susjednog. Na Zapadu, dnevno smo svjedoci najglupljih mogucih istrazivanja finansiranih iz fonda nauke, dok se po vrticima otpustaju vaspitacice, jer nema dovoljno para. Jedino se ovako moze prezivjeti, sve ostalo vodi u opstu besparicu i jos gore - u korupciju.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Dakle Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, citam G17+Dinkic, ce odluciti ko ce da zivi u Srbiji, a ko ce da ugine od bolestine!?
Pa to je BOLESNO!!!

dusan

pre 14 godina

Predstavnik sindikata lepo kaze da nije placeno i to je tacka. I ja sam resio da prestanem da pusim od proslog ponedeljka pa nisam, a tako i nasa vlada i ministarstva. Sto puta su nesto obecali i prekrsili pa sto im radnici verovali

Država nije maćeha!

pre 14 godina

Situacija je veoma porazna po državu! Svako ko je zvanično zaposlen ima pravo na zdravstveno osiguranje i država to mora da shvati kao premisu. Dugovanja firmi po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih nisu i ne mogu da budu problem zaposlenih, već firmi koje duguju i nadzornog organa koji u ime države ima da primora firme da izmiruju sve svoje obaveze. Ukoliko Zakon o privatizaciji onemogućava prinudnu naplatu, Vlada je morala još davnih dana da predloži Skupštini amandman na ovaj Zakon, kako bi ostao u skladu sa Zakonom o radu i pratećim zakonima i propisima o zdravstvenom i socijalnom osiguranju zaposlenih. Dakle, Vlada i resorno ministrstvo da upute Fond da overi zdravstvene knjižice svim zaposlenima za koje poslodavci nisu platili dažbine, a državnim firamama čija je privatizacija u toku da se knjiži dugovanje i da se naplati po uspešnom okončanju privatizacije ili kao zaduženje na stečajnu masu.

B.Mikic

pre 14 godina

Fantasticno, i sta cemo sad? Gde su nasi famozni "eksperti" oni u vladi a i oni koji sede u skupstini i donose nam zakone koje vise stite poslodavca-tajkuna nego obicnog smrtnika? Vazno je da kontroverzni biznismeni (poznatiji kao lopovi) uplacuju na racune stranaka basnoslovne iznose evrice kako bi time kupili sebi pravo na drskost i nebrigu o radnicima. I dalje se, kao u vreme komunizma i Milosevicizma, prave zakoni selektivno primenjivi. Sve nase vlade da su zelele dobro ovom drustvu i ovoj zemlji, ne bi izmisljale zakone sa sto vise "rupa" nego bi ih jednostavno prepisali od naprednih zemalja i time stavili tacku na i. Da, ali tada ne bi bilo Miskovica, Beka, Zivanovica, Nikcevica, Radulovica, Jerkovica itd. Najnormalnije bi bilo da Tadic pocne nesto da radi, da donese uredbu o oduzimanju imovine svih odgovornih "gazda" koji nisu uplacivali i da im se zabrani "poslovanje" narednih deset godina, a potom nove izbore...Sta drugo?

kraja

pre 14 godina

...kao i obicno, ministarstvo je brzo samo na jeziku, jer radnici su od DANAS bez overenih knjizica, a danas NIJE PETAK...bitno je da njima smeta mihajlovic...

bezimena

pre 14 godina

Kada vlast svojim nakaradnim propisima podstiče nepravde, kao u ovom slučaju, prema gradjanima, obespravljujući ih, tj. počne da nam bude maćeha, onda je vreme za masovne proteste!

Izabranoj vlasti je posao da radi na DOBROBIT VEĆINE a ne manjine, ova se odrodila od naroda i krenula je stopama Miloševića! Bude li tako nastavila, završiće isto, ili gore!

Markus 1

pre 14 godina

Dok je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK), a nakon nje Služba za platni promet, poslodavci nisu imali mogućnost da islate zaradu dok istovremeno ne uplate i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Služba za platni promet je ukinuta jer je predstavljala "neprimereno administriranje države u platnom prometu" pa zato imamo poslodavce koji isplaćuju plate, ali ne i doprinose. Prema tome, kad se razbolimo, treba da budemo srećni što država neprimereno neadministrira u platnom prometu, ako preteknemo, imaćemo državu koja je zasnovana na idealnim teorijskim principima!

sendi

pre 14 godina

i mi ovakvi kakvi smo hoćemo u Evropu.Ljudi nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju hleba,a naša vlast ih lažnim nadama uvodi u Evropu.Tugo golema...

Aleksandar

pre 14 godina

Ne znam šta da kažem, a da ne počnem da psujem. Država je glavni krivac što toleriše rad firmi koje godinama ne uplaćuju doprinose i ne daju plate radnicima. Tačka.

Aleksandar

pre 14 godina

Apsolutno nepravilno.

Zdravstvene knjizice se moraju overiti po osnovu radnog odnosa, jer postoji obaveza uplate zdravstvenog osiguranja. Da ta obaveza ne postoji onda bi mogla drzava ovako da se ponasa. Postoje privatni fondovi, pa bi se moglo uplacivati njima.

Radnicima treba overiti knjizice, a naplatu neplacenih doprinosa radi poreska uprava. Zato sto poreska uprava nije u stanju da naplati i pored zakonske obaveze, nije u redu kaznjavati radnike. Blokirajte racune preduzeca, pa u stecaj. Ukoliko je to masovna pojava promenite uslove poslovanja i poreski sistem u zemlji. Mislim da je to normalan sled dogadjaja.

Ovim se postize da ste u obavezi da platite nesto sto niste mogli koristiti. Ovakvo ponasanje dovodi do toga da se mora doneti zakon po kome bi ovi ljudi bili oslobodjeni placanja doprinosa za period za koji ima fond nije omogucio zdravstvenu zastitu.

mile56@hotmail.net

pre 14 godina

Sve dok poreze i doprinose poslodavci placaju odvojeno imacete ove probleme. Porez na zaradu i doprinos za zdravstvo (taksa) mora da bude jedinstvena i ide u budzet a odatle se rasporedjuje. Samo doprinosi za penzije se uplacuju posebno i to na racun svakog pojedinca, pa koliko je uplaceno toliko ce imati kad ode u penziju. Ali pre svega uvedite jedinstveni poreski broj za svakog punoletnog gradjanina, samo tako se moze regulisati ovaj haos u Srbiji.

baneo

pre 14 godina

svima treba omogućiti beplatno lečenje bez obzira na radni status ili uplate poslodavaca. ne sme se dozvoliti da nečije zdravlje zavisi od para. to nije humano. plaćanja poslodavaca treba da bude obligacija između države i poslodavaca i ne sme da utiče na osnovnu zdravstvenu zaštitu. ne dozvolimo da pare postanu jedino merilo vrednosti. život ipak više znači od para.

Hm!

pre 14 godina

A da li znate da i nezaposleni, u cijem domacinstvu je prihod veci od 30.000 din moraju da placaju 2.000 din mesecno da bi bili zdravstveno osigurani? Zasto o tome niko ne pise?

pucav

pre 14 godina

U svakoj normalnoj drzavi osnovno zdravstveno osiguranje imaju svi gradjani stanovnici te zemlje , bez obzira na zaposlenje .U Srbiji to ne vazi, znaci da ako roditelji izgube posao i deca ostaju bez osiguranja. Tuzno i bedno , pa ja sam vec pisao zasto drzava ne pregleda doprinose koji se uplacuju , tu nastaje ogromna razlika izmedju plata i doprinosa.Novi poslodavci smatraju da ako su ukrali mahinacijama fabrike i firme od radnika , postali su bogovi pa mogu da rade sta hoce. Predlazem nema isplate plata bez doprinosa ni doprinosa bez plata.Referendum za zdravstveno osiguranje za sve gradjane , ko hoce vise od osnovnog neka plati.Hitna smena ministra zdravlja i ekonomije, finansijskih inspektora koji su doveli do ovog stanja. Zasto referendum , pa normalno to je demokratska tekovina , a ne da nam buducnost kroje ex-komunisti preobuceni u novo ruho,neki radikali i naprednjaci,odcepleni deo DS-a koji se zove DSS i sl.Mi mozemo Srbiju promeniti samo bunom a ne jadikovanjem i kritizerstvom.I dosta komunisticke demagogije eto Djelic trci na stadionu CZ , on nije bio komunista pa mu je zao zbog toga i u svoje nastupe unosi to sto mu je nedostajalo u zivotu.A nama Srbima iz Srbije a ne Srbijancima kako nas pojedini zovu nikako da se stabilizuje zivot , od 1945 pa do danas. Od stare komunisticke postapalice :"Lako je biti Srbin u Srbiji " izasla je nova :Tesko je biti Srbin iz Srbije!"

sumadinac

pre 14 godina

Jedan veom praktican predlog posto sam i ja sam poslodavac i imam radnike.

Predlazem da se donese Zakon ili Uredba da svi poslodavci u zemlji nasoj nama Srbiji radnicima isplacuju bruto plate.
Kada radnik dobije bruto platu neka samo vrsi placanje a koje se tice placanja po osnovu zadrvstvenog osiguranja, poreza na zarade i sl.

Ovim bi se individualizovala krivica onih koji placaju ili ne placaju tj. isplacuju zarade radnicima.

Ovim bi se takodje videla urednost naseg mentaliteta i nadasve svi bi bili odgovorni a ne samo poslodavci bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru.

Takodje za zdravstvo treba uvesti mogucnost izbora gde ce covek ici da se leci u drzavnoj ili privatnoj bolnici i da usluge u istim ako prelaze obavezno osiguranje, se doplati i naravno obavezno za isti dobije racun kao potvrda da je usluga placena a i izvrsena. Sutra da se nesto desi opet taj isti racun moze da bude potvrda da je ista usluga izvrsena a ne da bude tkz. stelovanja 'jesam, nisam, muzica i sl.'

Ajmo Srbi da vidimo kako smo slozni i koliko marimo sami za sebe.

Ziveli za slogu medj nas, to nam sada ipak najvise treba posle ljubavi i razumevanja.

Gabrijela

pre 14 godina

Mene su dragi moji kragujevčani godinama držali bez zdravstvene knjižice navodno zbog neplaćenog poreza. Niko nikada nije znao da mi kaže kad, kome i za šta taj porez nisam platila. Kad sam se žalila objasnili su mi lepo i ljudski da im se može i ili ću da platim ili sud pa robijica ili zaplena. Kad god bi se kome u mom divnom Kragujevcu požalila odgovor je bio u stilu pa šta ćeš trpi, plati, šta hoćeš ti od nas. E, pa evo i ja se sad grdno sekiram zbog vaših zdravstvenih. Došla mečka i pred vaša vrata. Neka vam je to za nauk da sve što pustite u fazonu neka, ma jok, pusti to, ima kad tad da vam se obije o glavu. A ja garant nisam bila jedini takav slučaj. Drugi put dobro otvorite uši i oči i nemojte više da se krijete iza svoga straha. Knjižice su samo početak. A šta se sve stvarno iza toga krije e to je već pitanje za koju milijardu dolara (odokativnom metodom).

Edmundo

pre 14 godina

Mene, kao poslodavca, ovo užasno nervira. Ja redovno plaćam sve poreze i doprinose, svakog meseca. Plaćam redovno struju, telefone i ostale dažbine.
I onda se raspiše tender gde ravnopravno učestvuje onaj koji ništa od toga ne plaća (znači nema troškova) i ja. Šta mislite ko može da ponudi bolje uslove?

nevenka

pre 14 godina

Neverovato sta se desava, umesto da poslodavci budu kaznjeni sto ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, kod nas zaposleni budu kaznjeni, a ko je tome kriv naravno VLAST. odnosno drzavni vodeci aparat

Jovana

pre 14 godina

...dokle udar na najsiromasnije...narod nema sta da jede...a sad nek pocrkamo i bez zdravstvene zastite...koliko zivota ce da odnese vas nemar i nebriga...stidite se...i nosite na dusi svakog koga ce ovo da kosta glave...sramota bre vise..dokle ide vas bezobrazluk?

St

pre 14 godina

Uslovi za poslovanje u srbiji su katastrofa. Nameti na plate su ogromni. Nema izbora kome hoces da placas zdravstveno i da li hoces da ga placas. Izdas robu, das fakturu i drzavi platis pdv a posao dal ces da naplatis i kome da se zalis to nikog nije briga. Zatim svakog meseca moras da nosis papire u poresko i izgubis pola dana da bi pokazao da si platio doprinose, umesto da oni sami provere (u eri kompjutera) jednim klikom ko nije platio - u poreskom sedi ogromna birokratija koja nista ne radi i ispija kafe. A kad stignes kod lekara on ko gospodin zakasni na posao pa poprica malo sa sestrom, pa pauza, pa ode malo ranije, ispade da radi 4 sata a zasticen ko medved. I mrtav ladan kaze: kupite francusku vakcinu za bebu (30e), ova s torlaka - besplatna, nije bas najcistija..

nedica

pre 14 godina

Sta ja imam od zdravstvenog osiguranja, tj od overene zdravstvene knjizice? Imam da zakazem pregled kod specijaliste u martu za julu mesec, lekar me primi sa okrenutim ledjima, stojim i cekam, ne bi li se okrenuo, sestra mi kaze kako da se pripremim za ultazvucni pregled, posle koga na pitanje dr koji ga je obavio kakav je nalaz istog NE DOBIJAM ODGOVOR ni posle tri puta postavljenog pitanja. Da li treba da se radujem sto mi je knjizica overena?

PRAKTICAR

pre 14 godina

Evo prakticnog resenja:
1.Ne treba poslodavac da uplacuje ili ne uplacuje doprinose vec DRZAVA TREBA AUTOMATSKI DA MU SKINE SA RACUNA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG!
2.Isto o PDV.KADA SREDSTVA LEGNU NA RACUN BANKA AUTOMATSKI 18 % SKIDA I PREBACUJE NA RACUN DRZAVE.Pa zar ovo ne moze da se realizuje u 21 veku pored svih kompjutera i tehnike koja je dostupna.Kako svaki piljar kada proda kilo krompira ili luka i izda fiskalni racun drzava preko GPS-a zna stanje u njegovoj kasi?
Dosta ste nas pravili budalama prikocite malo...
Toliko od prakticara...