Aktuelno

Utorak, 30.06.2009.

21:54

Prva vožnja: Toyota Prius III

Izvor: B92

Prva vožnja: Toyota Prius III IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 14 godina

vidim da poredite priusa i bmw 520... odmah da kazem da ta dva automobila nemaju nista zajednicko.... ja vozim priusa II i Mercedesa c220 cdi 2009. Ta dva automobila su kao nebo i zemlja.... oba dobri u svojim poljima... Prius je nenormalno mekano podesen auto... sto ga cini manje upravljivim po zavojima... ali, voznja sa njim po gradu i po nasim njivama od ulica je prava IGRA u odnosu na Merc-a... dok je merc naravno mnogo upravljiviji, stabilniji... precizniji (mnoooogo tvrdji)...priusa gledam kao automobil za grad koji je eto malo produzen, mnogo udoban, prostran, malo trosi... i samo lagano :)))

darkside

pre 14 godina

Dakle, za tu cenu kod nas čovek može da uzme potpuno novog BMW-a! Mislim šta reći?!Znači treba se dobro zamisliti pa odlučiti za kupovinu jednog takvog auta, i zbog kojih razloga. Da budemo realni, NIKOG nije briga za okolinu, globalno otopljavanje itd. To što se puno kola u Srbiji vozi na gas je ISKLJUČIVO zbog cene. Tako da, Toyota Prius - lepa kola ali potpuno promašena za ovo podneblje... (pogotovo što imaju snagu bicikla)

Balkanac

pre 14 godina

Opet ja. Danas sam bas odlucio da testiram japanske hibride. Sada sam testirao Hondu Insight. Iako je Honda manja od Toyote i "jeftinije" napravljena, ipak mi se vise svidja. A i jeftinija je. Motor rado povlaci i voznja je mnogo dinamicnija i ujednacena, mada je motor malo bucniji kada se ubrzava. Sto se mene tice,prije cu da kupim Insight nego Priusa III.

Balkanac

pre 14 godina

Upravo sam testirao Prius III, i ne svidja mi se. Vuce kao Yugo 45. Snagu dobije tek kada se stisne gas do daske, sto dovodi do "istrzane" voznje. Voznja moze biti opustena samo ako se nikuda i nikada ne zurite, sto nije slucaj samnom (zivim u Chicagu). Ovo nije auto za entuzijaste.

N100

pre 14 godina

Čitam da vlasti u Japanu razmatraju obavezu emitovanja zvuka motora za hibridne automobile dok rade u EV režimu, jer navodno u "ššššš" modu predstavljaju opasnost za slepe. Tako da... priča iz uvoda možda dobije neki novi obrt. :)

Miki

pre 14 godina

Ekipa iz top gear-a je imala i zamerku da se u proizvodnji zagadi životna sredina (zbog baterija) koliko bi se zagadila kod ekspolatacije normalnih kola za nekoliko stotina hiljada km ako se sećam dobro. :)
Treba misliti na zagadjenje al čini mi se da neko pravi dobar marketing na tome bez realnih rezultata kad se sve sabere.

Zoran

pre 14 godina

@Tadju - Kao prvo, dilema nije BMW ili Prius. BMW serije 5 je uzet kao neuporedivo brži, snažniji i veći automobil, koji u izvesnim uslovima troši manje goriva. Da je kao primer uzet BMW 318 dizel, šta bi tek onda bilo? Kao drugo, pričaš o odleđivanju brave kod novog BMW-a??? Čuo za daljinsko otključavanje? Kao treće, Euro 5 dizel ne ispušta crni dim. Kao četvrto, "motor se u jednom trenutku pali, odradi šta treba i gasi" - da li bi mogao da kažeš nešto detaljnije o tome koliko radi benzinski motor, a koliko elektromotor? Marketing vas je ubedio da će Prius rešiti sve ekološke probleme na svetu. Super!

Ekolozi

pre 14 godina

@Tadju:
Dogovoreno. Organizujemo se.

@Masha ili neki Mashin prijatelj, poznanik... :

Ako ikada ponovo dodjete na ovu stranu i ako ste zainteresovani da se udruzimo, ostavite komentar u kojem cete uneti mail u polje za mail. Moderatori ce mi proslediti kontakt. Hvala allmighty Mod!

Filozof

pre 14 godina

@Tadju - kao što rekoh, sekta. Pričaš o kartici, a mnogo drugih kola može da ima takve kartice i da li si uopšte čuo, prijatelju, za daljinsko otključavanje. S obzirom na tvoje nepoznavanje automobila, ne čudi me što se odušeljavaš Priusom.

tadju

pre 14 godina

O ukusima ne vredi raspravljati.
Neko voli brzi zivot, neko uziva u zivotu. Neko voli brzi sex, neko uziva u njemu. Neko voli brza kola, neko uziva u voznji…
Citam dilemu da li dizel (bmw) ili prius? Nisam vozio bmw, ali je to verovatno auto sa kljucem (gde je?), pa brmmm (da prvo odledimo bravu?), pa prva, druga, treca… Nakon nekog vremena ispusta oblak crnog smrdljivog dima u nasa lica (ili je to neki drugi dizelas) dok pokusava da brzo vozi tih 100-200 m i prvi stane na semaforu (malo li je?).
Tesko je opisati osecaj da prilazite kolima i ona vas prepoznaju paleci svetla u kabini, pruzate ruku i otvarate vrata. Palite kola pritiskom na dugme (ne znam i dalje gde mi je kljuc – torba, levi-desni dzep, unutrasnji ili spoljasnji?) i prius startuje. Svaki PC je tada bucniji od njega. Pritiskam gas i prius klizi bez glasa, dok je muzika u kolima neometana. Motor se u jednom trenutku pali, odradi sta treba i gasi. Pored mene prolazi prvak u stajanju na semaforu, a ja sklanjam nogu sa gasa i punim bateriju. Zato na semaforu ne mogu da turiram masinu, niti da buckam menjac, vec pritiskam na dugme parkirnu kocnicu i odmaram desnu nogu (leva nista i ne radi, vec daje takt klasici u kolima). Na benzinskoj pumpi sipam pun rezervoar (40-tak litara) za sledecih 800 km, jer ipak ne treba ici do poslednje kapi, dok dizelas trazi rukavicu da sipa dizel, dok se smrad podrazumeva.

Da, o ukusima ne vredi raspravljati…

Jos i ne zagadjujem svoju i tudju decu? Odlicno!

Masa i Ekolozi, Vi znate o cemu pricam, dajte da napravimo taj klub.

Na zalost (ili srecu?) mnogo veci deo u godini vozim u gradu, a manji na autoputu. Na autoputu potosnja jeste veca nego u gradu (7 l pri konstantnoj brzini od 150 km/h, 95 oktana, radi automatska klima), jer prius tada radi na benzinski motor, a snagu elektromotora cuva za preticanja sa velikim ubrzanjem, jer se pali i elektromotor skoro iste snage kao i benzinski motor, pa vi zamislite ubrzanje kada imate dva motora. Naravno da se ovo moze iskoristiti i na semaforu, i tada jesmo (skoro uvek) prvi, jer imamo dva motora, i nemamo menjac, ali klasika se slabije cuje…

Balkanac

pre 14 godina

Kupovina Priusa je bio osnovan na strahu od unistenja planete. Kupci su smatrali sebe spasiteljima. To je zalosna cinjenica jer Prius isto tako treba da predstavlja prakticno porodicno auto (veliko auto sa petoro vrata tipa Mazde 6 ili staroga Citroen GS-a) koje malo trosi, sto bi trebalo da nesto znaci i sa ekonomske strane. Isto tako ljubitelji tehnologije i napretka bi trebali da budu zainteresovani (kao sto jesu). Posto tree hugging mentalitet nije vise u prvom planu, postao sam zainteresovan u Priusa. Zivot u USA mi je omogucio da kupujem nova auta (svakih deset godina), i ove godine je red na novo. Glavne karakteristike auta za mene su udobnost, stedljiva voznja, relativno niska cijena auta i veliki prtljaznik. Za cudo, u USA takvo auto je tesko naci. Zato su Hyundai Elantra Touring(I30 u Evropi?)i Prius u prvom redu za kupovinu. Prius je skuplji ali manje trosi. Hyundai Sonata se ubacio u miks iako nema praktican prtljaznik jer se trenutno moze kupiti za $ 15000. Mislim da ce test voznja da odluci.

N100

pre 14 godina

Među komentarima u nekoj od prethodnih vesti posvećenoj Priusu (što na latinskom znači prethodeći), Nemanja je u odgovoru Redakcije čak okačio sliku - gde se vidi potrošnja - i to na Priusu II. Mi sad možemo teoretisati ovde do sutra, ali realno to su male cifre koje ne može čovek da dostigne bez bez žrtvovanja nečeg - razlike u novcu za kupovinu istog, performansi pri ubrzanju, itd.
Lično preferiram ekološki optimizovane automobile tipa Audi E, BMW eD, VW Bluemotion, Opel ecoFLEX... a smatram da je za prelazni period do plug-in ZEV-a dobro rešenje hibrid sa dizelom.
Taj koncept hibrid-dizela na malim gradskim krosoverima je ono što će biti dobitna kombinacija kad stigne iz jeftinijih (non-premium) izvora (kao što je Renault, Hyundai, KIA).
Prius jeste i biće egzotika koja prethodi ovim ekološkim mainstream vozilima.

Darko

pre 14 godina

Najmanje imam nameru za svadju, i potpuno se slazem da ovakvi komentari ne sluze za to i ne treba da prerastu u svadje.
Ali posto u tom komentaru je navedeno da "treba da se navedu pojedinosti koje Priusu ne idu u prilog" i da "520d prosecno ne potrosi vise od Priusa" reagovao sam jer to nije tacno.
Nije u pitanju dali ja smatram da je tacno, nego NIJE TACNO i tako kaze sam BMW. Sa njihovog sajta iz karakteristika 520d:
Prosecna potrosnja:
- gradka 6,5
- izvangradska 4,3

Razlika od 2,2 pretstavlja tacno 51% od onih izvangradskih 4,3. Znaci razlika voziti 520d na autoputu i u gradu je jako velika.
Uopste nemam nameru da bilo koga ubedjujem, taman posla. Ali eto podaci, pa svako neka sam razmisli da li taj "test" izveden na trasu od 80% autoputa je realan pokazatelj potrosnje 520d i Priusa. Ne vidim nista smesno da test bude 50-50 i smatram da je to jedino fer za ovakve testove. Tacno zbog tog proizvodjaci moraju da navedu i kombinovanu potrosnju u tehnickim karakteristikama umesto da im se ostavi mogucnost da biraju dali ce objaviti samo gradsku, izvangradsku ili sta ja znam.
Zato sam i naveo ekstreman primer onih 22km i 2,1 i Nikola je lepo rekao, TO NIJE REALNA VOZNJA. I sam sam rekao, uvek je moguce birajuci nacin voznje i trasu da rezultati idu vise u korist jednom, drugom ili trecem automobilu. Dali je ovaj test namerno uradjen na 80% autoputa zbog 51% vece potrosnje 520d u gradu, znaju samo ogranizatori testa.
I isto tako kao sto tih 22km ne pretstavljaju realnu potrosnju Priusa, tako ni voznja 80% autoputem ne pretstavlja to. U stvari, s obzirom na trasu rezultat potrosnje Priusa je impresivan jer najbolje rezultate daje u gradu, za to je dizajniran.
A onih 500km u gradu ne bi bilo samo na elektricni pogon, auto nije dizajniran uopste da vozi samo u EV, i domet od samo 2km je zbog toga sto za to treba previse energije. Ali i to sto se navodi kao losa karakteristika u stvari nije to jer Prius je jedini auto koji uopste moze da vozi u EV ako se ne varam. Pod tim mislim na serijski auto, a ne neke buduce dizajne ili auta koji se prave po 25 primeraka, ili prototipove za buduce modele. Koliko sam upoznat ni Insight, ni bilo koji drugi hibrid nema EV mode. Prius uvek radi kao hibrid, i sa elektro i sa benzinskim motorom. Zato i ne postoji manuel menjac nego samo CVT jer kompjuter kontrolise kada i koliko da se ukljuce motori, Prius fakticki nema stepene prenosa (dok kod standardnih automobila sa auto menjacem mozete osetiti stepene prenosa, kod Priusa toga nema jer ne postoje jednostavno). Taj auto ne bi mogao raditi sa rucnim prenosom.
Zato nema potrebe da se brine kako i za koliko vremena ce proci 500km ili 1500km. Samo neka ih izvoze na trasi 50-50 i neka objave rezultate, ako smeju.
U svakom slucaju, lepa diskusija. Pozdrav svima i naravno Pex. :)

NeoMaster

pre 14 godina

Tekst je odlican i slike i sve...
Citajuci sve vise postajem ubedjen da Prius nema veze sa ustedom a ni zagadjivanjem CO2. Naime sve je to veliko mlacenje para gospodo. Mogu oni sutra da naprave potpuno elektricne automobile i Prius hibridni ali nece bre! Zasto bi? Ovako, te dodacemo prekidac ovde, solarne celije tamo ali samo za klimu (a kad smislimo onda cemo i za motor), jednom recju 10 godina nisu se makli niti napravili bilo sta, ajd da kazem revolucionarno zato i nije toliko polularan jer nije nista posebno ama bas, sem sto je jedna skupa igracka. Ovako 10 godina dodaju koje kakve gluposti u taj Prius umesto da naprave pravu stvar kao i sto mogu ali nece jer ce ovako godinama uzimati pare za poboljsanja i nove modele zbog led dioda, touchscreen navigacije, zagladjene karoserije cvrc... Tako je sa svim automobilima pa i sa Priusom. Ne bih ga kupio nikad jer postoje 100 puta bolje kupovine za te pare, bilo koji dizelas od 1500/1600 kubika je pametnije uzeti. Koliko se samo izpusti CO2 dok se napravi taj Pruis sa milion zezalica a koliko dok se napravi normalan auto koji trosi litar vise? Budimo realni.
pozdrav svima

nEUrosceptic

pre 14 godina

Koliko shvatam, polako kreće da se formira žučna rasprava o esencijalnoj, za život presudnoj razlici od xx% g/km CO2 između hibrida i dizela, i to na jeziku jedne skoro-evropske države u kojoj se kanalizacije redovno izlivaju u reke i u kojoj se do pre par meseci proizvodio Yugo? Da nije možda maalo previše progresivno? ;-)
Inače, OK je Prius, ali kad bude imao 30% bolje vozne osobine i bude bio 30% jeftiniji. Do tada, vrlo živopisna recenzija cele "histerije" oko Priusa može se pogledati u tematskoj epizodi South Park-a ;-)

Bata Juvelir

pre 14 godina

Ova opsesija sa Priusom i opste automobilima na hibridni pogon je pre svega socioloski fenomen i kao takvog ga treba posmatrati. Sto se tice samih voznih karakteristika, nema sta puno reci- uzasna sporost, nepreceizno upravljanje i slabe kocnice su glavne odlike Priusa II. Sud o trojci cu doneti tek kad budem seo da ga provozam, ali sumnjam da se bilo sta sustinski promenilo.

Hajde odmah da rascistimo sa potrosnjom kao glavnim argumentom za kupovinu Priusa- da, Prius je ekonomicniji sa manjom Co2 emisijom nego bilo koji drugi model na trzistu. Sa druge strane, "doprinos" koji se ostvaruje ocuvanju zivotne sredine voznjom Priusa umesto nekog "obicnog" (ne-hibridnog) autmobila je neznatan u kontekstu smanjenja zagadjenja na planeti Zemlji.

Sustina je da se Prius uklapa kao lep "gadget" za odredjen profil ljudi (urbane, mlade porodice progresivnih drustvenih shvatanja)i kao takav on ima vrlo sustinsku primenu u kreiranju celokupnog imidza svojih kupaca.

Odrastao sam na donjem Dorcolu,ceo zivot okruzen ljudima koji su celokupni identitet bazirali na svojim "Merdzama" ili "Bembarama". Sad dolaze neke nove generacije, menjaju se shvatanja i nacela sta je pozeljno, ali ljudska teznja da se poistovecuju sa svojim autombilima je neprekidna i univerzalna.

Filozof

pre 14 godina

Proveo sam neko vreme u Americi i uverio sam se da je tamo Prius postao sektaško božanstvo. Jednostavno, marketing je od ljudi stvorio zombije, koji su uvereni da će jedan jedini automobil, ime mu je Prius, spasiti Zemlju. Ostali hibridi ili kola od 1.000 ccm, naravno, ne dolaze u obzir, pošto predstavljaju običnu jeres. Neverovatno je licemerje vlasnika Priusa, koji smatraju sebe višim bićima, zato što su oni, eto, učinili nešto da se spase Zemlja. Da se razumemo, ja sam prvi za ekologiju i protiv vožnje automobila od dve i po tone i 4.000 ccm, ali pretvaranje Priusa u božanstvo je bolesno. Čitajte malo više stručne literature ...

Argonaut

pre 14 godina

Prius u Kanadi kosta 27,000 dolara plus takse i ostale dazbine. Ako se odlucite za recimo Corollu sa rucnim menjacem koja je napravljena u Kanadi ona ce vas kostati oko 17000 plus takse i dazbine. Za razliku u ceni ovde mozete kupiti oko 10,000 litara benzina sto ce vam dati najmanje 100,000km predjenog puta. Zasto kupovati Prius i unapred se potrositi zarad ustede koja ce se "mozda" ostvariti jednog lepog dana kroz 5-6 godina. Da ne govorim o razlici kod mesecne rate kod osiguranja ova 2 auta...

Nikola

pre 14 godina

"Prius najzad ubrzava oštro kao neki auto sa modernim 2.0 motorom. Po gradu prosečna potrošnja iznosila je oko 6.4 litara/100km"

Osvrnuo bih se na ovu recenicu iznetu u tekstu. Licno vodim racuna o tome koji auto kupujem iz konteksta emisije CO2, ali istovremeno zelim i da uzivam u voznji. Zelim da, kad pritisnem papucicu gasa, auto momentalno odreaguje i pruzi raspolozivu snagu. Ako je sudeci prema napisanom, da bi mi Prius pruzio ono sto zelim cena za to je potrosnja od 6.4l. Auto koji trenutno vozim (BMW1) trosi oko 6l dizela na 100km. Nesporno je jeftiniji za voznju, a pretpostavljam da i sa ekoloske strane nije mnogo daleko.

I super je to sto je Ruski tim ostvario potrosnju od kolko vec 2.2 litra, ali to nije realna voznja, nije voznja prilagodjena vozacu nego kolima. Po meni ne treba biti rob kola. Necu valjda ceo put da se koncentrisem i razmisljam o tome kolko tacno auto trosi, da se suzdrzvam od dinamicnije voznje, da pazim kolko jako radi klima itd?!?

Ako vec moram da provodim vreme svakodnevno u kolima, hocu da mi to bude uzivanje. A mislim da meni, ako je sudeci prema tekstu, bolje uzivanje pruza BMW.

Pex

pre 14 godina

Komentare ovde ne smatram kao one na raznim forumima o automobilizmu,gde se ljudi bukvalno ubeđuju,raspravljaju do krajnjih granica-da nekažem svadjanja...Ja sam samo izneo svoje mišljenje.A priče tipa:"...nek BMW pređe u gradu 500km i 500km van grada pa da vidimo gde je ko..."(parafrazirano)su najmanje smešne.Pa ako u tekstu piše da PRIUS sa elektro pogonom(koji u stvari i predstavlja onaj ekonomični deo ovog auta)pređe samo 2km brzinom od 50km/uzmite plajvaz pa izračunajte kad će onda da predje 500km a o vremenu i da ne govorimo..Ali ni to nije važno.Lično mislim da je dobro da je neko pokrenuo auto industriju u drugom smeru..Ovo su,po meni,pionirski koraci i ubeđen sam da će za 200-300 godina ova ideja biti smešna onima koji u muzeju budu posmatrali današnji "Prius"..Siguran sam da ce naši potomci voziti elektro automobil sa malom antenom na krovu(čak i bez nje)i tako primati signal za pokretanje elektro motora.Dok se to ne ostvari radiće ovi motori i slobodno učite decu da i dalje oponašaju zvuk automobila sa"BRRRRM...BRRRRM"

Nikola

pre 14 godina

Zanimljiv auto, definitivno buducnost.

Plastika doduse izgleda malo jeftinije, a ucinak bi se verovatno mogao malo poboljsati sa Mislenovim "Energy Saver" pneumaticima.

Ali samo 2km na baterije, malo je bas.

tadju

pre 14 godina

@masha
@ekolozi
pozdravljam vasu inicijativu o udruzivanju vlasnika Prius-a. Posto sam vlasnik Prius-a 2, zainteresovan sam da se napravi ovakvo,udruzenje u Srbiji.

Smatram da Beograd (i gradonacelnik koga i po struci i po funkciji ovo treba da zanima) treba da razmotre iznete cinjenice o P-3 i daju neke pogodnosti (parking?) svim (buducim) vozacima Prius-a.

dejan

pre 14 godina

Jedna stvarcica koja mi je zasmetala u testu: i stari Prius druge generacije je imao komande na volanu za klimu, muziku i isto se klima podesavala preko tih komandi, kao i promena muzike ili pojacavanje...

Redakcija:
Lapsus. Ispravljeno. Hvala

Darko

pre 14 godina

Razlika od 89 do 99 mozda zvuci mala ali je ipak citavih 11%. Kada kupujem kucne namirnice ne kupujemo ih u prodavnici gde su 11% skuplji zar ne? Mozda ponekad kad nas mrzi da idemo do jeftinije prodavnice, ali dugorocno kupujemo gde je jeftinije.
Zasto bi onda dugorocno imali razlican stav prema zivotnoj sredini, prema zagadjenju u nasim gradovima? Ne smatram da cak i 11% treba da se ignorise.
Osim toga, ti 95-99 automobili su uglavnom svi manjih dimenzija, kako za putnicki tako i za prtljazni prostor, i puno laksi od Priusa.
Evo ja stedim novac za auto, nadam se da ce to biti Prius. Prema komentarima ovde, slobodno predlozite koji to auto ima 95-99g/km, kosta 10k eura manje, a ima skoro jednak putnicki i prtljazni prostor i slicnu opremu.
Gledao sam dosta automobila i kad se donesu do nivoa opreme Priusa nema uopste sanse za 10k manju cenu. Cak i da je sam automobil malo manji od Priusa. Automobili su prilicno napredovali, i to je korisno za vozace i putnike, i bezbednije. Ne smatram kao opciju auto koji ima manju cenu samo zato sto su izbacili pola standardne opreme samo zato da bude jeftinija verzija. Pa necete valjda da mi poredite Prius (ili drugi auto) sa Zastavinim Puntom gde servo volan i zadnji pojasevi su dodatna oprema.
Naravno, Prius kosta, ako kao sto sam rekao, za taj isti nivo opreme i za auto te velicine, nema sansi da nadjete 10k jeftinije. Slobodno predlozite, uvek sam otvoren za predloge.

PS. Sto se tice BMW 520d, posto sam trenutno u Bugarskoj na bugarskom sajtu BMW je 520d naveden sa kombinovanom potrosnjom od 5.1l/100km i emisijama 138g/km. Ne vidim kako je to manje od 3.9l/100km i 89g/km. Glavna uloga u tom "testu" je odigrao izbor da se vozi autoputem skoro celu trasu. Ako samo tako poredim, uvek ima situacija koje odgovaraju jednom ili drugom automobilu. Eto primer autora teksta da ne deonici od 22km rusi uspeli da ostvare 2.1l/100km. Znaci gde je BMW?

Ekolozi

pre 14 godina

@Masha
Samo sam cekao da se pojavi jos jedan vlasnik Priusa na komentarima.

Od kako smo kupili Prius II zelimo da pronadjemo jos neke vlasnike i osnujemo beogradski klub :)

Pozdrav

Masha

pre 14 godina

Vozim Priusa II skoro godinu dana i prezadovoljna sam: nezan je, tih i vrlo neopterecujuci za gradsku kreni-stani voznju - i posle najvecih guzvi i zastoja iz kola izlazite odmorni. Jeste malo inertan na otvorenom putu, ali on i nije pravljen za besna divljanja vec za prijatnu i bezbednu voznju.

qwer

pre 14 godina

Sve je ovo super i dobro je sto se misli dalje od nafte koje vce za koju godinu nece biti dovoljno da podmiri traznju u svetu. Stoga ce njene cena verovatno biti uvek trocifrena te ce ovakvi automobili biti sve "jeftiniji".
Ali,jedno pitanje,vezano za elektro-automobile,gde se proizvodi el.en.za njih. U termoelektranama,preko 60% u svetu a one zagadjuju,zar ne? To kod Priusa nije slucaj ali on zagadjuje 89g/km sto nije impresivno jer neki dizelasi kao 1.4HDI ili novi 1.6 TDI zagadjuju 95-99g/km.

Redakcija:
Termoelektrane se ne nalaze u centru grada pa ne uticu na zagadjenje gradskih zona u meri u kojoj to cine motorna vozila. Dakle, mislim da je bolje da u gradu imamo Zero Emission Vehicles a da van grada imamo lokalizovane pogone cije cemo stetne emisije lakse drzati pod kontrolom.

Hibridna vozila dozivljavam kao prelazno resenje, dok ne smislimo sta cemo tacno raditi bez nafte i iz te perspektive jako sam zadovoljan Priusima.

Sledece nedelje putujem u Norvesku gde cu voziti Mazdu RX 8 Hydrogen RE pa jedva cekam da sa vama podelim utiske o tom vidu alternative nafti http://www.b92.net/automobili/ekologija.php?nav_id=359976.

Darko

pre 14 godina

Pex, posto mislis da napis nije bas objektivan hajde da diskutujemo taj BMW 520 "test".

1. BMW je emitovao 32g/km vise od Priusa 2 sto je 31% vise zagadjenja. Znaci za ukupnih 900km (740km autoput + 160km gradske) emitovao je 28.8kg vise CO2. Da nastavimo da racunamo koliko se automobila vozi dnevno i kolika je to USTEDA ZA PLANETU?

2. Test je bio sa Prius 2 koji je efektivno isti dizajn od 2004g. Ne znam koliko je star ovaj novi BMW EnnergyEfficiency ali mozes i sam proveriti ako toliko zelis. Ako se uporedi sa novim Priusom 3 koji trosi jos manje, to bi promenilo rezultat zar ne? Zar tvrdis da je fer i objektivno uporediti neciji zadnji model sa modelom iz 2004? Hajde sa novim Prius 3 pa da ih vidimo. A inace, uporedjeno sa novim Priusom to je citavih 53% vise emisija CO2 za BMW u odnosu na Prius 3. Za svaki km.

3. Ako ne gresim, baterija je skup celija i cesto cak i da zatreba moze se zameniti samo par celija bez velikih troskova. Naravno, serviseri imaju cenu i za zamenu cele baterije i ako bas zelis mozes da gledas samo tu cenu bez razlike sto 99% vlasnika Priusa nikad u zivotu nece platiti bateriju toliko za zamenu. Prosetaj malo i po Prius forumima gde cesto potencijalni vlasnici pitaju sta ih zanima ljude koji vec voze Prius, skoro da nisam video neko da se zali da je morao promeniti bateriju.

4. Test sa BMW su vozili 740km autoputem i 160km gradske voznje. Zasto? Dali zbog toga sto Prius najbolje rezultate daje bas u gradu? To samo oni znaju. I opet se Prius dobro drzao. Hajde nek voze 500km na otvorenom i 500km u gradu, cak i Prius 2 ce glatko pobediti bilo kakav BMW sa bilo kakvim Efficiency itd. A za Prius 3 da ne pricamo.

I jos nesto da dodam. Proslog leta kad je nafta skocila kratko na $147 pocela je velika kampanja hibrida i efikasnih vozila, posebno u USA gde obicno ne paze na potrosnju. Ali nazalost, delimicno i zbog pisanja medija koji su u prvi plan stavili cenu goriva i koliko vozace kosta rezervoar, izgubilo se pravo merilo ekologije.
EKOLOGIJA NIJE EKONOMIJA!!! Ekologija nije samo koliko litara za 100km potrosis. To je ekonomija, koliko treba da platis. Smatram da Prius ne zaostaje ni u ekonomiji, a definitivno u ekologiji je jedan od najboljih. Pokazite mi auto sa 89g/km CO2 i rado cu ga pogledati. Cak i puno manji (prostorno) automobili ne postizu to, cak ni Toyotini. To je ODLIKA PRIUSA, a ne samo koliko litara je potrosio (opet kazem, mada ni tu ne zaostaje).

Za redakciju: Odlican napis, bravo. Zavidim vam na sansu da vozite Prius 3.

Pex

pre 14 godina

Tekst je odličan,čak toliko da imam utisak da ste zaposleni u marketingu prodaje"Toyota"automobila.S'obzirom da znam ipak niste smatram da ste trebali da navedete i neke pojedinosti koje ne idu na ruku ovom automobilu.Jedna od toga bi bila da,recimo,BMW dvolitarski dizelaš prosečno ne troši više od ovog hibrida a po performansama nemogu da se porede.Ni blizu.Drugo,niste pomenuli trajnost baterija i koliko košta kad one dodju na red da se zamene.Ako se dobro sećam(izvinjavam se ako grešim)na "Priusu"II njihova zamena posle 7 god.korišćenja koštala je 3.000 Eur.Za 7god.auto je izgubio mnogo od svoje vrednosti a vi morate dodatno da platite 3.000Eur da biste auto u opšte vozili...I gde je tu ekonomičnost...Jednostavno rečeno"POJEO ĆAR VAJDU"!!Ipak je ovo "igračka" za one kojima je stalo da budu"in" i ništa više..

Redakcija:
Hvala na komentaru, evo citavog teksta o BMW/Prius takmicenju na nasem sajtu.
http://www.b92.net/automobili/razno.php?nav_id=290550

Evo jos nekoliko informacija.

Cena zamene baterije kod nas jos uvek nije formirana. Nije ni cena auta formirana. Auto stize u septembru, pa cemo znati tek posle toga.

U SAD je cena zamene oko 2500 dolara http://priuschat.com/forums/gen-ii-prius-care-maintenance-troubleshooting/11399-prius-battery-life-replacement-cost.html ali modeli II generacije (od 2004-) nisu jos uvek dosli na red. Garancija na kompletan hibridni sistem je 8 godina.

MIslim da sam samo u Srbiji pricao na temu otkazivanja baterija kod Priusa : ) Ne znam na cemu je taj strah zasnovan kada u Srbiji Priuse mozete izbrojati prstima jedne ruke.

ziki

pre 14 godina

toyota prius je dobar auto, malo skup za nase uslove i pored pomenute ustede. mislim da je jedno 10.000 E skuplji od prosecnog auta klase kojoj pripada. ali ima jednu pozitivnu osobinu koja dolazi do izrazaja na nasem trzistu. naime ima motor sa unutrasnim sagorevanjem kome nasa drzava moze da izmeri kubikazu i na osnovu toga naplati sve neophodne carine i takse i registracije. da je kojim slucajem 100% elektrican kao Tesla ili neki drugi, ne biste mogli ni da ga registrujete u nasoj voljenoj drzavi. Drzavo, volimo te.

Sinisa

pre 14 godina

"Glad" - znaci veseo, zadovoljan, radostan. Robna marka, jednostavno receno. U pitanju je prakticno, ugostiteljsko pakovanje verovatno, nikako standardno. Tekst odlican, fotografije sjajne, ali nisam u poreskim olaksicama nasao primer Svedske. Ekoloski cisti automobili registrovani do 1.jan 2009. imaju i dalje besplatan ulaz u grad i cini mi s ejos uvek besplatno parkiranje. Premija od grada je oko 1.000 evra. Medjutim, ukinuce i jedno i drugo i izjednacice ih sa ostalim automobilima.
Mislim da novi Prius daje manje od starog i zato ne vidim (osim dizajna i kozmetike, tu i tamo) nikakvog stvarnog naopredka. Mislim da je ideja Toyote slicna ideji VW sa Golfom - prethodni model je bio skupa za proizvodnju. Pozdrav iz Stockholma.

Nesa

pre 14 godina

Auto je fenomenalan, Prius II se ne cuje, jako je udoban, malo trosi, kvalitet i pouzdanost su vrh... Mogu da predpostavim kakav je Prius III. Domaci zadatak za sve ostale.
Uzgred, U SAD Prius kosta oko 20.000 USD, kod nas bi trebao da bude oko 25.000 EUR ili 35.000 USD. Skoro dvostruko, o cemu se radi?

Nesh

pre 14 godina

Prosto fenomenalan auto.Prelazak u četvrtu dimenziju.Naravno, kada budu ugrađivali litijum-ion bateriju,biće to još inovativnije i praktičnije vozilo.Rado bih ga vozio.Glavno da se ovaj lik sa slajda što izlazi iz kola smeje kao da je rešio sve ekološke probleme u ovoj zemlji,a ovamo plačaš ekološku taksu kod registracije ovog "zelenog automobila",umesto da dobiješ stimulaciju od vlade.Ali porediti Švedsku i nas je u najmanju ruku neumesno.

Ivan Zivkovic

pre 14 godina

Svaka čast za tekst, obilje informacija i zaslužena kritika naše Vlade, koja će uvesti pogodnosti za ovakva vozila otprilike 2 godine nakon što nestane nafte :) ...

Ivan Zivkovic

pre 14 godina

Svaka čast za tekst, obilje informacija i zaslužena kritika naše Vlade, koja će uvesti pogodnosti za ovakva vozila otprilike 2 godine nakon što nestane nafte :) ...

ziki

pre 14 godina

toyota prius je dobar auto, malo skup za nase uslove i pored pomenute ustede. mislim da je jedno 10.000 E skuplji od prosecnog auta klase kojoj pripada. ali ima jednu pozitivnu osobinu koja dolazi do izrazaja na nasem trzistu. naime ima motor sa unutrasnim sagorevanjem kome nasa drzava moze da izmeri kubikazu i na osnovu toga naplati sve neophodne carine i takse i registracije. da je kojim slucajem 100% elektrican kao Tesla ili neki drugi, ne biste mogli ni da ga registrujete u nasoj voljenoj drzavi. Drzavo, volimo te.

Nesa

pre 14 godina

Auto je fenomenalan, Prius II se ne cuje, jako je udoban, malo trosi, kvalitet i pouzdanost su vrh... Mogu da predpostavim kakav je Prius III. Domaci zadatak za sve ostale.
Uzgred, U SAD Prius kosta oko 20.000 USD, kod nas bi trebao da bude oko 25.000 EUR ili 35.000 USD. Skoro dvostruko, o cemu se radi?

Nesh

pre 14 godina

Prosto fenomenalan auto.Prelazak u četvrtu dimenziju.Naravno, kada budu ugrađivali litijum-ion bateriju,biće to još inovativnije i praktičnije vozilo.Rado bih ga vozio.Glavno da se ovaj lik sa slajda što izlazi iz kola smeje kao da je rešio sve ekološke probleme u ovoj zemlji,a ovamo plačaš ekološku taksu kod registracije ovog "zelenog automobila",umesto da dobiješ stimulaciju od vlade.Ali porediti Švedsku i nas je u najmanju ruku neumesno.

Darko

pre 14 godina

Pex, posto mislis da napis nije bas objektivan hajde da diskutujemo taj BMW 520 "test".

1. BMW je emitovao 32g/km vise od Priusa 2 sto je 31% vise zagadjenja. Znaci za ukupnih 900km (740km autoput + 160km gradske) emitovao je 28.8kg vise CO2. Da nastavimo da racunamo koliko se automobila vozi dnevno i kolika je to USTEDA ZA PLANETU?

2. Test je bio sa Prius 2 koji je efektivno isti dizajn od 2004g. Ne znam koliko je star ovaj novi BMW EnnergyEfficiency ali mozes i sam proveriti ako toliko zelis. Ako se uporedi sa novim Priusom 3 koji trosi jos manje, to bi promenilo rezultat zar ne? Zar tvrdis da je fer i objektivno uporediti neciji zadnji model sa modelom iz 2004? Hajde sa novim Prius 3 pa da ih vidimo. A inace, uporedjeno sa novim Priusom to je citavih 53% vise emisija CO2 za BMW u odnosu na Prius 3. Za svaki km.

3. Ako ne gresim, baterija je skup celija i cesto cak i da zatreba moze se zameniti samo par celija bez velikih troskova. Naravno, serviseri imaju cenu i za zamenu cele baterije i ako bas zelis mozes da gledas samo tu cenu bez razlike sto 99% vlasnika Priusa nikad u zivotu nece platiti bateriju toliko za zamenu. Prosetaj malo i po Prius forumima gde cesto potencijalni vlasnici pitaju sta ih zanima ljude koji vec voze Prius, skoro da nisam video neko da se zali da je morao promeniti bateriju.

4. Test sa BMW su vozili 740km autoputem i 160km gradske voznje. Zasto? Dali zbog toga sto Prius najbolje rezultate daje bas u gradu? To samo oni znaju. I opet se Prius dobro drzao. Hajde nek voze 500km na otvorenom i 500km u gradu, cak i Prius 2 ce glatko pobediti bilo kakav BMW sa bilo kakvim Efficiency itd. A za Prius 3 da ne pricamo.

I jos nesto da dodam. Proslog leta kad je nafta skocila kratko na $147 pocela je velika kampanja hibrida i efikasnih vozila, posebno u USA gde obicno ne paze na potrosnju. Ali nazalost, delimicno i zbog pisanja medija koji su u prvi plan stavili cenu goriva i koliko vozace kosta rezervoar, izgubilo se pravo merilo ekologije.
EKOLOGIJA NIJE EKONOMIJA!!! Ekologija nije samo koliko litara za 100km potrosis. To je ekonomija, koliko treba da platis. Smatram da Prius ne zaostaje ni u ekonomiji, a definitivno u ekologiji je jedan od najboljih. Pokazite mi auto sa 89g/km CO2 i rado cu ga pogledati. Cak i puno manji (prostorno) automobili ne postizu to, cak ni Toyotini. To je ODLIKA PRIUSA, a ne samo koliko litara je potrosio (opet kazem, mada ni tu ne zaostaje).

Za redakciju: Odlican napis, bravo. Zavidim vam na sansu da vozite Prius 3.

Masha

pre 14 godina

Vozim Priusa II skoro godinu dana i prezadovoljna sam: nezan je, tih i vrlo neopterecujuci za gradsku kreni-stani voznju - i posle najvecih guzvi i zastoja iz kola izlazite odmorni. Jeste malo inertan na otvorenom putu, ali on i nije pravljen za besna divljanja vec za prijatnu i bezbednu voznju.

Filozof

pre 14 godina

Proveo sam neko vreme u Americi i uverio sam se da je tamo Prius postao sektaško božanstvo. Jednostavno, marketing je od ljudi stvorio zombije, koji su uvereni da će jedan jedini automobil, ime mu je Prius, spasiti Zemlju. Ostali hibridi ili kola od 1.000 ccm, naravno, ne dolaze u obzir, pošto predstavljaju običnu jeres. Neverovatno je licemerje vlasnika Priusa, koji smatraju sebe višim bićima, zato što su oni, eto, učinili nešto da se spase Zemlja. Da se razumemo, ja sam prvi za ekologiju i protiv vožnje automobila od dve i po tone i 4.000 ccm, ali pretvaranje Priusa u božanstvo je bolesno. Čitajte malo više stručne literature ...

Ekolozi

pre 14 godina

@Masha
Samo sam cekao da se pojavi jos jedan vlasnik Priusa na komentarima.

Od kako smo kupili Prius II zelimo da pronadjemo jos neke vlasnike i osnujemo beogradski klub :)

Pozdrav

Argonaut

pre 14 godina

Prius u Kanadi kosta 27,000 dolara plus takse i ostale dazbine. Ako se odlucite za recimo Corollu sa rucnim menjacem koja je napravljena u Kanadi ona ce vas kostati oko 17000 plus takse i dazbine. Za razliku u ceni ovde mozete kupiti oko 10,000 litara benzina sto ce vam dati najmanje 100,000km predjenog puta. Zasto kupovati Prius i unapred se potrositi zarad ustede koja ce se "mozda" ostvariti jednog lepog dana kroz 5-6 godina. Da ne govorim o razlici kod mesecne rate kod osiguranja ova 2 auta...

Nikola

pre 14 godina

"Prius najzad ubrzava oštro kao neki auto sa modernim 2.0 motorom. Po gradu prosečna potrošnja iznosila je oko 6.4 litara/100km"

Osvrnuo bih se na ovu recenicu iznetu u tekstu. Licno vodim racuna o tome koji auto kupujem iz konteksta emisije CO2, ali istovremeno zelim i da uzivam u voznji. Zelim da, kad pritisnem papucicu gasa, auto momentalno odreaguje i pruzi raspolozivu snagu. Ako je sudeci prema napisanom, da bi mi Prius pruzio ono sto zelim cena za to je potrosnja od 6.4l. Auto koji trenutno vozim (BMW1) trosi oko 6l dizela na 100km. Nesporno je jeftiniji za voznju, a pretpostavljam da i sa ekoloske strane nije mnogo daleko.

I super je to sto je Ruski tim ostvario potrosnju od kolko vec 2.2 litra, ali to nije realna voznja, nije voznja prilagodjena vozacu nego kolima. Po meni ne treba biti rob kola. Necu valjda ceo put da se koncentrisem i razmisljam o tome kolko tacno auto trosi, da se suzdrzvam od dinamicnije voznje, da pazim kolko jako radi klima itd?!?

Ako vec moram da provodim vreme svakodnevno u kolima, hocu da mi to bude uzivanje. A mislim da meni, ako je sudeci prema tekstu, bolje uzivanje pruza BMW.

nEUrosceptic

pre 14 godina

Koliko shvatam, polako kreće da se formira žučna rasprava o esencijalnoj, za život presudnoj razlici od xx% g/km CO2 između hibrida i dizela, i to na jeziku jedne skoro-evropske države u kojoj se kanalizacije redovno izlivaju u reke i u kojoj se do pre par meseci proizvodio Yugo? Da nije možda maalo previše progresivno? ;-)
Inače, OK je Prius, ali kad bude imao 30% bolje vozne osobine i bude bio 30% jeftiniji. Do tada, vrlo živopisna recenzija cele "histerije" oko Priusa može se pogledati u tematskoj epizodi South Park-a ;-)

tadju

pre 14 godina

O ukusima ne vredi raspravljati.
Neko voli brzi zivot, neko uziva u zivotu. Neko voli brzi sex, neko uziva u njemu. Neko voli brza kola, neko uziva u voznji…
Citam dilemu da li dizel (bmw) ili prius? Nisam vozio bmw, ali je to verovatno auto sa kljucem (gde je?), pa brmmm (da prvo odledimo bravu?), pa prva, druga, treca… Nakon nekog vremena ispusta oblak crnog smrdljivog dima u nasa lica (ili je to neki drugi dizelas) dok pokusava da brzo vozi tih 100-200 m i prvi stane na semaforu (malo li je?).
Tesko je opisati osecaj da prilazite kolima i ona vas prepoznaju paleci svetla u kabini, pruzate ruku i otvarate vrata. Palite kola pritiskom na dugme (ne znam i dalje gde mi je kljuc – torba, levi-desni dzep, unutrasnji ili spoljasnji?) i prius startuje. Svaki PC je tada bucniji od njega. Pritiskam gas i prius klizi bez glasa, dok je muzika u kolima neometana. Motor se u jednom trenutku pali, odradi sta treba i gasi. Pored mene prolazi prvak u stajanju na semaforu, a ja sklanjam nogu sa gasa i punim bateriju. Zato na semaforu ne mogu da turiram masinu, niti da buckam menjac, vec pritiskam na dugme parkirnu kocnicu i odmaram desnu nogu (leva nista i ne radi, vec daje takt klasici u kolima). Na benzinskoj pumpi sipam pun rezervoar (40-tak litara) za sledecih 800 km, jer ipak ne treba ici do poslednje kapi, dok dizelas trazi rukavicu da sipa dizel, dok se smrad podrazumeva.

Da, o ukusima ne vredi raspravljati…

Jos i ne zagadjujem svoju i tudju decu? Odlicno!

Masa i Ekolozi, Vi znate o cemu pricam, dajte da napravimo taj klub.

Na zalost (ili srecu?) mnogo veci deo u godini vozim u gradu, a manji na autoputu. Na autoputu potosnja jeste veca nego u gradu (7 l pri konstantnoj brzini od 150 km/h, 95 oktana, radi automatska klima), jer prius tada radi na benzinski motor, a snagu elektromotora cuva za preticanja sa velikim ubrzanjem, jer se pali i elektromotor skoro iste snage kao i benzinski motor, pa vi zamislite ubrzanje kada imate dva motora. Naravno da se ovo moze iskoristiti i na semaforu, i tada jesmo (skoro uvek) prvi, jer imamo dva motora, i nemamo menjac, ali klasika se slabije cuje…

Pex

pre 14 godina

Tekst je odličan,čak toliko da imam utisak da ste zaposleni u marketingu prodaje"Toyota"automobila.S'obzirom da znam ipak niste smatram da ste trebali da navedete i neke pojedinosti koje ne idu na ruku ovom automobilu.Jedna od toga bi bila da,recimo,BMW dvolitarski dizelaš prosečno ne troši više od ovog hibrida a po performansama nemogu da se porede.Ni blizu.Drugo,niste pomenuli trajnost baterija i koliko košta kad one dodju na red da se zamene.Ako se dobro sećam(izvinjavam se ako grešim)na "Priusu"II njihova zamena posle 7 god.korišćenja koštala je 3.000 Eur.Za 7god.auto je izgubio mnogo od svoje vrednosti a vi morate dodatno da platite 3.000Eur da biste auto u opšte vozili...I gde je tu ekonomičnost...Jednostavno rečeno"POJEO ĆAR VAJDU"!!Ipak je ovo "igračka" za one kojima je stalo da budu"in" i ništa više..

Redakcija:
Hvala na komentaru, evo citavog teksta o BMW/Prius takmicenju na nasem sajtu.
http://www.b92.net/automobili/razno.php?nav_id=290550

Evo jos nekoliko informacija.

Cena zamene baterije kod nas jos uvek nije formirana. Nije ni cena auta formirana. Auto stize u septembru, pa cemo znati tek posle toga.

U SAD je cena zamene oko 2500 dolara http://priuschat.com/forums/gen-ii-prius-care-maintenance-troubleshooting/11399-prius-battery-life-replacement-cost.html ali modeli II generacije (od 2004-) nisu jos uvek dosli na red. Garancija na kompletan hibridni sistem je 8 godina.

MIslim da sam samo u Srbiji pricao na temu otkazivanja baterija kod Priusa : ) Ne znam na cemu je taj strah zasnovan kada u Srbiji Priuse mozete izbrojati prstima jedne ruke.

Bata Juvelir

pre 14 godina

Ova opsesija sa Priusom i opste automobilima na hibridni pogon je pre svega socioloski fenomen i kao takvog ga treba posmatrati. Sto se tice samih voznih karakteristika, nema sta puno reci- uzasna sporost, nepreceizno upravljanje i slabe kocnice su glavne odlike Priusa II. Sud o trojci cu doneti tek kad budem seo da ga provozam, ali sumnjam da se bilo sta sustinski promenilo.

Hajde odmah da rascistimo sa potrosnjom kao glavnim argumentom za kupovinu Priusa- da, Prius je ekonomicniji sa manjom Co2 emisijom nego bilo koji drugi model na trzistu. Sa druge strane, "doprinos" koji se ostvaruje ocuvanju zivotne sredine voznjom Priusa umesto nekog "obicnog" (ne-hibridnog) autmobila je neznatan u kontekstu smanjenja zagadjenja na planeti Zemlji.

Sustina je da se Prius uklapa kao lep "gadget" za odredjen profil ljudi (urbane, mlade porodice progresivnih drustvenih shvatanja)i kao takav on ima vrlo sustinsku primenu u kreiranju celokupnog imidza svojih kupaca.

Odrastao sam na donjem Dorcolu,ceo zivot okruzen ljudima koji su celokupni identitet bazirali na svojim "Merdzama" ili "Bembarama". Sad dolaze neke nove generacije, menjaju se shvatanja i nacela sta je pozeljno, ali ljudska teznja da se poistovecuju sa svojim autombilima je neprekidna i univerzalna.

NeoMaster

pre 14 godina

Tekst je odlican i slike i sve...
Citajuci sve vise postajem ubedjen da Prius nema veze sa ustedom a ni zagadjivanjem CO2. Naime sve je to veliko mlacenje para gospodo. Mogu oni sutra da naprave potpuno elektricne automobile i Prius hibridni ali nece bre! Zasto bi? Ovako, te dodacemo prekidac ovde, solarne celije tamo ali samo za klimu (a kad smislimo onda cemo i za motor), jednom recju 10 godina nisu se makli niti napravili bilo sta, ajd da kazem revolucionarno zato i nije toliko polularan jer nije nista posebno ama bas, sem sto je jedna skupa igracka. Ovako 10 godina dodaju koje kakve gluposti u taj Prius umesto da naprave pravu stvar kao i sto mogu ali nece jer ce ovako godinama uzimati pare za poboljsanja i nove modele zbog led dioda, touchscreen navigacije, zagladjene karoserije cvrc... Tako je sa svim automobilima pa i sa Priusom. Ne bih ga kupio nikad jer postoje 100 puta bolje kupovine za te pare, bilo koji dizelas od 1500/1600 kubika je pametnije uzeti. Koliko se samo izpusti CO2 dok se napravi taj Pruis sa milion zezalica a koliko dok se napravi normalan auto koji trosi litar vise? Budimo realni.
pozdrav svima

qwer

pre 14 godina

Sve je ovo super i dobro je sto se misli dalje od nafte koje vce za koju godinu nece biti dovoljno da podmiri traznju u svetu. Stoga ce njene cena verovatno biti uvek trocifrena te ce ovakvi automobili biti sve "jeftiniji".
Ali,jedno pitanje,vezano za elektro-automobile,gde se proizvodi el.en.za njih. U termoelektranama,preko 60% u svetu a one zagadjuju,zar ne? To kod Priusa nije slucaj ali on zagadjuje 89g/km sto nije impresivno jer neki dizelasi kao 1.4HDI ili novi 1.6 TDI zagadjuju 95-99g/km.

Redakcija:
Termoelektrane se ne nalaze u centru grada pa ne uticu na zagadjenje gradskih zona u meri u kojoj to cine motorna vozila. Dakle, mislim da je bolje da u gradu imamo Zero Emission Vehicles a da van grada imamo lokalizovane pogone cije cemo stetne emisije lakse drzati pod kontrolom.

Hibridna vozila dozivljavam kao prelazno resenje, dok ne smislimo sta cemo tacno raditi bez nafte i iz te perspektive jako sam zadovoljan Priusima.

Sledece nedelje putujem u Norvesku gde cu voziti Mazdu RX 8 Hydrogen RE pa jedva cekam da sa vama podelim utiske o tom vidu alternative nafti http://www.b92.net/automobili/ekologija.php?nav_id=359976.

Darko

pre 14 godina

Najmanje imam nameru za svadju, i potpuno se slazem da ovakvi komentari ne sluze za to i ne treba da prerastu u svadje.
Ali posto u tom komentaru je navedeno da "treba da se navedu pojedinosti koje Priusu ne idu u prilog" i da "520d prosecno ne potrosi vise od Priusa" reagovao sam jer to nije tacno.
Nije u pitanju dali ja smatram da je tacno, nego NIJE TACNO i tako kaze sam BMW. Sa njihovog sajta iz karakteristika 520d:
Prosecna potrosnja:
- gradka 6,5
- izvangradska 4,3

Razlika od 2,2 pretstavlja tacno 51% od onih izvangradskih 4,3. Znaci razlika voziti 520d na autoputu i u gradu je jako velika.
Uopste nemam nameru da bilo koga ubedjujem, taman posla. Ali eto podaci, pa svako neka sam razmisli da li taj "test" izveden na trasu od 80% autoputa je realan pokazatelj potrosnje 520d i Priusa. Ne vidim nista smesno da test bude 50-50 i smatram da je to jedino fer za ovakve testove. Tacno zbog tog proizvodjaci moraju da navedu i kombinovanu potrosnju u tehnickim karakteristikama umesto da im se ostavi mogucnost da biraju dali ce objaviti samo gradsku, izvangradsku ili sta ja znam.
Zato sam i naveo ekstreman primer onih 22km i 2,1 i Nikola je lepo rekao, TO NIJE REALNA VOZNJA. I sam sam rekao, uvek je moguce birajuci nacin voznje i trasu da rezultati idu vise u korist jednom, drugom ili trecem automobilu. Dali je ovaj test namerno uradjen na 80% autoputa zbog 51% vece potrosnje 520d u gradu, znaju samo ogranizatori testa.
I isto tako kao sto tih 22km ne pretstavljaju realnu potrosnju Priusa, tako ni voznja 80% autoputem ne pretstavlja to. U stvari, s obzirom na trasu rezultat potrosnje Priusa je impresivan jer najbolje rezultate daje u gradu, za to je dizajniran.
A onih 500km u gradu ne bi bilo samo na elektricni pogon, auto nije dizajniran uopste da vozi samo u EV, i domet od samo 2km je zbog toga sto za to treba previse energije. Ali i to sto se navodi kao losa karakteristika u stvari nije to jer Prius je jedini auto koji uopste moze da vozi u EV ako se ne varam. Pod tim mislim na serijski auto, a ne neke buduce dizajne ili auta koji se prave po 25 primeraka, ili prototipove za buduce modele. Koliko sam upoznat ni Insight, ni bilo koji drugi hibrid nema EV mode. Prius uvek radi kao hibrid, i sa elektro i sa benzinskim motorom. Zato i ne postoji manuel menjac nego samo CVT jer kompjuter kontrolise kada i koliko da se ukljuce motori, Prius fakticki nema stepene prenosa (dok kod standardnih automobila sa auto menjacem mozete osetiti stepene prenosa, kod Priusa toga nema jer ne postoje jednostavno). Taj auto ne bi mogao raditi sa rucnim prenosom.
Zato nema potrebe da se brine kako i za koliko vremena ce proci 500km ili 1500km. Samo neka ih izvoze na trasi 50-50 i neka objave rezultate, ako smeju.
U svakom slucaju, lepa diskusija. Pozdrav svima i naravno Pex. :)

Filozof

pre 14 godina

@Tadju - kao što rekoh, sekta. Pričaš o kartici, a mnogo drugih kola može da ima takve kartice i da li si uopšte čuo, prijatelju, za daljinsko otključavanje. S obzirom na tvoje nepoznavanje automobila, ne čudi me što se odušeljavaš Priusom.

dejan

pre 14 godina

Jedna stvarcica koja mi je zasmetala u testu: i stari Prius druge generacije je imao komande na volanu za klimu, muziku i isto se klima podesavala preko tih komandi, kao i promena muzike ili pojacavanje...

Redakcija:
Lapsus. Ispravljeno. Hvala

N100

pre 14 godina

Čitam da vlasti u Japanu razmatraju obavezu emitovanja zvuka motora za hibridne automobile dok rade u EV režimu, jer navodno u "ššššš" modu predstavljaju opasnost za slepe. Tako da... priča iz uvoda možda dobije neki novi obrt. :)

Darko

pre 14 godina

Razlika od 89 do 99 mozda zvuci mala ali je ipak citavih 11%. Kada kupujem kucne namirnice ne kupujemo ih u prodavnici gde su 11% skuplji zar ne? Mozda ponekad kad nas mrzi da idemo do jeftinije prodavnice, ali dugorocno kupujemo gde je jeftinije.
Zasto bi onda dugorocno imali razlican stav prema zivotnoj sredini, prema zagadjenju u nasim gradovima? Ne smatram da cak i 11% treba da se ignorise.
Osim toga, ti 95-99 automobili su uglavnom svi manjih dimenzija, kako za putnicki tako i za prtljazni prostor, i puno laksi od Priusa.
Evo ja stedim novac za auto, nadam se da ce to biti Prius. Prema komentarima ovde, slobodno predlozite koji to auto ima 95-99g/km, kosta 10k eura manje, a ima skoro jednak putnicki i prtljazni prostor i slicnu opremu.
Gledao sam dosta automobila i kad se donesu do nivoa opreme Priusa nema uopste sanse za 10k manju cenu. Cak i da je sam automobil malo manji od Priusa. Automobili su prilicno napredovali, i to je korisno za vozace i putnike, i bezbednije. Ne smatram kao opciju auto koji ima manju cenu samo zato sto su izbacili pola standardne opreme samo zato da bude jeftinija verzija. Pa necete valjda da mi poredite Prius (ili drugi auto) sa Zastavinim Puntom gde servo volan i zadnji pojasevi su dodatna oprema.
Naravno, Prius kosta, ako kao sto sam rekao, za taj isti nivo opreme i za auto te velicine, nema sansi da nadjete 10k jeftinije. Slobodno predlozite, uvek sam otvoren za predloge.

PS. Sto se tice BMW 520d, posto sam trenutno u Bugarskoj na bugarskom sajtu BMW je 520d naveden sa kombinovanom potrosnjom od 5.1l/100km i emisijama 138g/km. Ne vidim kako je to manje od 3.9l/100km i 89g/km. Glavna uloga u tom "testu" je odigrao izbor da se vozi autoputem skoro celu trasu. Ako samo tako poredim, uvek ima situacija koje odgovaraju jednom ili drugom automobilu. Eto primer autora teksta da ne deonici od 22km rusi uspeli da ostvare 2.1l/100km. Znaci gde je BMW?

Nikola

pre 14 godina

Zanimljiv auto, definitivno buducnost.

Plastika doduse izgleda malo jeftinije, a ucinak bi se verovatno mogao malo poboljsati sa Mislenovim "Energy Saver" pneumaticima.

Ali samo 2km na baterije, malo je bas.

Zoran

pre 14 godina

@Tadju - Kao prvo, dilema nije BMW ili Prius. BMW serije 5 je uzet kao neuporedivo brži, snažniji i veći automobil, koji u izvesnim uslovima troši manje goriva. Da je kao primer uzet BMW 318 dizel, šta bi tek onda bilo? Kao drugo, pričaš o odleđivanju brave kod novog BMW-a??? Čuo za daljinsko otključavanje? Kao treće, Euro 5 dizel ne ispušta crni dim. Kao četvrto, "motor se u jednom trenutku pali, odradi šta treba i gasi" - da li bi mogao da kažeš nešto detaljnije o tome koliko radi benzinski motor, a koliko elektromotor? Marketing vas je ubedio da će Prius rešiti sve ekološke probleme na svetu. Super!

Balkanac

pre 14 godina

Upravo sam testirao Prius III, i ne svidja mi se. Vuce kao Yugo 45. Snagu dobije tek kada se stisne gas do daske, sto dovodi do "istrzane" voznje. Voznja moze biti opustena samo ako se nikuda i nikada ne zurite, sto nije slucaj samnom (zivim u Chicagu). Ovo nije auto za entuzijaste.

tadju

pre 14 godina

@masha
@ekolozi
pozdravljam vasu inicijativu o udruzivanju vlasnika Prius-a. Posto sam vlasnik Prius-a 2, zainteresovan sam da se napravi ovakvo,udruzenje u Srbiji.

Smatram da Beograd (i gradonacelnik koga i po struci i po funkciji ovo treba da zanima) treba da razmotre iznete cinjenice o P-3 i daju neke pogodnosti (parking?) svim (buducim) vozacima Prius-a.

darkside

pre 14 godina

Dakle, za tu cenu kod nas čovek može da uzme potpuno novog BMW-a! Mislim šta reći?!Znači treba se dobro zamisliti pa odlučiti za kupovinu jednog takvog auta, i zbog kojih razloga. Da budemo realni, NIKOG nije briga za okolinu, globalno otopljavanje itd. To što se puno kola u Srbiji vozi na gas je ISKLJUČIVO zbog cene. Tako da, Toyota Prius - lepa kola ali potpuno promašena za ovo podneblje... (pogotovo što imaju snagu bicikla)

Balkanac

pre 14 godina

Opet ja. Danas sam bas odlucio da testiram japanske hibride. Sada sam testirao Hondu Insight. Iako je Honda manja od Toyote i "jeftinije" napravljena, ipak mi se vise svidja. A i jeftinija je. Motor rado povlaci i voznja je mnogo dinamicnija i ujednacena, mada je motor malo bucniji kada se ubrzava. Sto se mene tice,prije cu da kupim Insight nego Priusa III.

Pex

pre 14 godina

Komentare ovde ne smatram kao one na raznim forumima o automobilizmu,gde se ljudi bukvalno ubeđuju,raspravljaju do krajnjih granica-da nekažem svadjanja...Ja sam samo izneo svoje mišljenje.A priče tipa:"...nek BMW pređe u gradu 500km i 500km van grada pa da vidimo gde je ko..."(parafrazirano)su najmanje smešne.Pa ako u tekstu piše da PRIUS sa elektro pogonom(koji u stvari i predstavlja onaj ekonomični deo ovog auta)pređe samo 2km brzinom od 50km/uzmite plajvaz pa izračunajte kad će onda da predje 500km a o vremenu i da ne govorimo..Ali ni to nije važno.Lično mislim da je dobro da je neko pokrenuo auto industriju u drugom smeru..Ovo su,po meni,pionirski koraci i ubeđen sam da će za 200-300 godina ova ideja biti smešna onima koji u muzeju budu posmatrali današnji "Prius"..Siguran sam da ce naši potomci voziti elektro automobil sa malom antenom na krovu(čak i bez nje)i tako primati signal za pokretanje elektro motora.Dok se to ne ostvari radiće ovi motori i slobodno učite decu da i dalje oponašaju zvuk automobila sa"BRRRRM...BRRRRM"

N100

pre 14 godina

Među komentarima u nekoj od prethodnih vesti posvećenoj Priusu (što na latinskom znači prethodeći), Nemanja je u odgovoru Redakcije čak okačio sliku - gde se vidi potrošnja - i to na Priusu II. Mi sad možemo teoretisati ovde do sutra, ali realno to su male cifre koje ne može čovek da dostigne bez bez žrtvovanja nečeg - razlike u novcu za kupovinu istog, performansi pri ubrzanju, itd.
Lično preferiram ekološki optimizovane automobile tipa Audi E, BMW eD, VW Bluemotion, Opel ecoFLEX... a smatram da je za prelazni period do plug-in ZEV-a dobro rešenje hibrid sa dizelom.
Taj koncept hibrid-dizela na malim gradskim krosoverima je ono što će biti dobitna kombinacija kad stigne iz jeftinijih (non-premium) izvora (kao što je Renault, Hyundai, KIA).
Prius jeste i biće egzotika koja prethodi ovim ekološkim mainstream vozilima.

Sinisa

pre 14 godina

"Glad" - znaci veseo, zadovoljan, radostan. Robna marka, jednostavno receno. U pitanju je prakticno, ugostiteljsko pakovanje verovatno, nikako standardno. Tekst odlican, fotografije sjajne, ali nisam u poreskim olaksicama nasao primer Svedske. Ekoloski cisti automobili registrovani do 1.jan 2009. imaju i dalje besplatan ulaz u grad i cini mi s ejos uvek besplatno parkiranje. Premija od grada je oko 1.000 evra. Medjutim, ukinuce i jedno i drugo i izjednacice ih sa ostalim automobilima.
Mislim da novi Prius daje manje od starog i zato ne vidim (osim dizajna i kozmetike, tu i tamo) nikakvog stvarnog naopredka. Mislim da je ideja Toyote slicna ideji VW sa Golfom - prethodni model je bio skupa za proizvodnju. Pozdrav iz Stockholma.

Miki

pre 14 godina

Ekipa iz top gear-a je imala i zamerku da se u proizvodnji zagadi životna sredina (zbog baterija) koliko bi se zagadila kod ekspolatacije normalnih kola za nekoliko stotina hiljada km ako se sećam dobro. :)
Treba misliti na zagadjenje al čini mi se da neko pravi dobar marketing na tome bez realnih rezultata kad se sve sabere.

Balkanac

pre 14 godina

Kupovina Priusa je bio osnovan na strahu od unistenja planete. Kupci su smatrali sebe spasiteljima. To je zalosna cinjenica jer Prius isto tako treba da predstavlja prakticno porodicno auto (veliko auto sa petoro vrata tipa Mazde 6 ili staroga Citroen GS-a) koje malo trosi, sto bi trebalo da nesto znaci i sa ekonomske strane. Isto tako ljubitelji tehnologije i napretka bi trebali da budu zainteresovani (kao sto jesu). Posto tree hugging mentalitet nije vise u prvom planu, postao sam zainteresovan u Priusa. Zivot u USA mi je omogucio da kupujem nova auta (svakih deset godina), i ove godine je red na novo. Glavne karakteristike auta za mene su udobnost, stedljiva voznja, relativno niska cijena auta i veliki prtljaznik. Za cudo, u USA takvo auto je tesko naci. Zato su Hyundai Elantra Touring(I30 u Evropi?)i Prius u prvom redu za kupovinu. Prius je skuplji ali manje trosi. Hyundai Sonata se ubacio u miks iako nema praktican prtljaznik jer se trenutno moze kupiti za $ 15000. Mislim da ce test voznja da odluci.

milos

pre 14 godina

vidim da poredite priusa i bmw 520... odmah da kazem da ta dva automobila nemaju nista zajednicko.... ja vozim priusa II i Mercedesa c220 cdi 2009. Ta dva automobila su kao nebo i zemlja.... oba dobri u svojim poljima... Prius je nenormalno mekano podesen auto... sto ga cini manje upravljivim po zavojima... ali, voznja sa njim po gradu i po nasim njivama od ulica je prava IGRA u odnosu na Merc-a... dok je merc naravno mnogo upravljiviji, stabilniji... precizniji (mnoooogo tvrdji)...priusa gledam kao automobil za grad koji je eto malo produzen, mnogo udoban, prostran, malo trosi... i samo lagano :)))

Ekolozi

pre 14 godina

@Tadju:
Dogovoreno. Organizujemo se.

@Masha ili neki Mashin prijatelj, poznanik... :

Ako ikada ponovo dodjete na ovu stranu i ako ste zainteresovani da se udruzimo, ostavite komentar u kojem cete uneti mail u polje za mail. Moderatori ce mi proslediti kontakt. Hvala allmighty Mod!

darkside

pre 14 godina

Dakle, za tu cenu kod nas čovek može da uzme potpuno novog BMW-a! Mislim šta reći?!Znači treba se dobro zamisliti pa odlučiti za kupovinu jednog takvog auta, i zbog kojih razloga. Da budemo realni, NIKOG nije briga za okolinu, globalno otopljavanje itd. To što se puno kola u Srbiji vozi na gas je ISKLJUČIVO zbog cene. Tako da, Toyota Prius - lepa kola ali potpuno promašena za ovo podneblje... (pogotovo što imaju snagu bicikla)

tadju

pre 14 godina

O ukusima ne vredi raspravljati.
Neko voli brzi zivot, neko uziva u zivotu. Neko voli brzi sex, neko uziva u njemu. Neko voli brza kola, neko uziva u voznji…
Citam dilemu da li dizel (bmw) ili prius? Nisam vozio bmw, ali je to verovatno auto sa kljucem (gde je?), pa brmmm (da prvo odledimo bravu?), pa prva, druga, treca… Nakon nekog vremena ispusta oblak crnog smrdljivog dima u nasa lica (ili je to neki drugi dizelas) dok pokusava da brzo vozi tih 100-200 m i prvi stane na semaforu (malo li je?).
Tesko je opisati osecaj da prilazite kolima i ona vas prepoznaju paleci svetla u kabini, pruzate ruku i otvarate vrata. Palite kola pritiskom na dugme (ne znam i dalje gde mi je kljuc – torba, levi-desni dzep, unutrasnji ili spoljasnji?) i prius startuje. Svaki PC je tada bucniji od njega. Pritiskam gas i prius klizi bez glasa, dok je muzika u kolima neometana. Motor se u jednom trenutku pali, odradi sta treba i gasi. Pored mene prolazi prvak u stajanju na semaforu, a ja sklanjam nogu sa gasa i punim bateriju. Zato na semaforu ne mogu da turiram masinu, niti da buckam menjac, vec pritiskam na dugme parkirnu kocnicu i odmaram desnu nogu (leva nista i ne radi, vec daje takt klasici u kolima). Na benzinskoj pumpi sipam pun rezervoar (40-tak litara) za sledecih 800 km, jer ipak ne treba ici do poslednje kapi, dok dizelas trazi rukavicu da sipa dizel, dok se smrad podrazumeva.

Da, o ukusima ne vredi raspravljati…

Jos i ne zagadjujem svoju i tudju decu? Odlicno!

Masa i Ekolozi, Vi znate o cemu pricam, dajte da napravimo taj klub.

Na zalost (ili srecu?) mnogo veci deo u godini vozim u gradu, a manji na autoputu. Na autoputu potosnja jeste veca nego u gradu (7 l pri konstantnoj brzini od 150 km/h, 95 oktana, radi automatska klima), jer prius tada radi na benzinski motor, a snagu elektromotora cuva za preticanja sa velikim ubrzanjem, jer se pali i elektromotor skoro iste snage kao i benzinski motor, pa vi zamislite ubrzanje kada imate dva motora. Naravno da se ovo moze iskoristiti i na semaforu, i tada jesmo (skoro uvek) prvi, jer imamo dva motora, i nemamo menjac, ali klasika se slabije cuje…

Filozof

pre 14 godina

@Tadju - kao što rekoh, sekta. Pričaš o kartici, a mnogo drugih kola može da ima takve kartice i da li si uopšte čuo, prijatelju, za daljinsko otključavanje. S obzirom na tvoje nepoznavanje automobila, ne čudi me što se odušeljavaš Priusom.

Filozof

pre 14 godina

Proveo sam neko vreme u Americi i uverio sam se da je tamo Prius postao sektaško božanstvo. Jednostavno, marketing je od ljudi stvorio zombije, koji su uvereni da će jedan jedini automobil, ime mu je Prius, spasiti Zemlju. Ostali hibridi ili kola od 1.000 ccm, naravno, ne dolaze u obzir, pošto predstavljaju običnu jeres. Neverovatno je licemerje vlasnika Priusa, koji smatraju sebe višim bićima, zato što su oni, eto, učinili nešto da se spase Zemlja. Da se razumemo, ja sam prvi za ekologiju i protiv vožnje automobila od dve i po tone i 4.000 ccm, ali pretvaranje Priusa u božanstvo je bolesno. Čitajte malo više stručne literature ...

Nikola

pre 14 godina

"Prius najzad ubrzava oštro kao neki auto sa modernim 2.0 motorom. Po gradu prosečna potrošnja iznosila je oko 6.4 litara/100km"

Osvrnuo bih se na ovu recenicu iznetu u tekstu. Licno vodim racuna o tome koji auto kupujem iz konteksta emisije CO2, ali istovremeno zelim i da uzivam u voznji. Zelim da, kad pritisnem papucicu gasa, auto momentalno odreaguje i pruzi raspolozivu snagu. Ako je sudeci prema napisanom, da bi mi Prius pruzio ono sto zelim cena za to je potrosnja od 6.4l. Auto koji trenutno vozim (BMW1) trosi oko 6l dizela na 100km. Nesporno je jeftiniji za voznju, a pretpostavljam da i sa ekoloske strane nije mnogo daleko.

I super je to sto je Ruski tim ostvario potrosnju od kolko vec 2.2 litra, ali to nije realna voznja, nije voznja prilagodjena vozacu nego kolima. Po meni ne treba biti rob kola. Necu valjda ceo put da se koncentrisem i razmisljam o tome kolko tacno auto trosi, da se suzdrzvam od dinamicnije voznje, da pazim kolko jako radi klima itd?!?

Ako vec moram da provodim vreme svakodnevno u kolima, hocu da mi to bude uzivanje. A mislim da meni, ako je sudeci prema tekstu, bolje uzivanje pruza BMW.

Zoran

pre 14 godina

@Tadju - Kao prvo, dilema nije BMW ili Prius. BMW serije 5 je uzet kao neuporedivo brži, snažniji i veći automobil, koji u izvesnim uslovima troši manje goriva. Da je kao primer uzet BMW 318 dizel, šta bi tek onda bilo? Kao drugo, pričaš o odleđivanju brave kod novog BMW-a??? Čuo za daljinsko otključavanje? Kao treće, Euro 5 dizel ne ispušta crni dim. Kao četvrto, "motor se u jednom trenutku pali, odradi šta treba i gasi" - da li bi mogao da kažeš nešto detaljnije o tome koliko radi benzinski motor, a koliko elektromotor? Marketing vas je ubedio da će Prius rešiti sve ekološke probleme na svetu. Super!

Balkanac

pre 14 godina

Upravo sam testirao Prius III, i ne svidja mi se. Vuce kao Yugo 45. Snagu dobije tek kada se stisne gas do daske, sto dovodi do "istrzane" voznje. Voznja moze biti opustena samo ako se nikuda i nikada ne zurite, sto nije slucaj samnom (zivim u Chicagu). Ovo nije auto za entuzijaste.

Darko

pre 14 godina

Pex, posto mislis da napis nije bas objektivan hajde da diskutujemo taj BMW 520 "test".

1. BMW je emitovao 32g/km vise od Priusa 2 sto je 31% vise zagadjenja. Znaci za ukupnih 900km (740km autoput + 160km gradske) emitovao je 28.8kg vise CO2. Da nastavimo da racunamo koliko se automobila vozi dnevno i kolika je to USTEDA ZA PLANETU?

2. Test je bio sa Prius 2 koji je efektivno isti dizajn od 2004g. Ne znam koliko je star ovaj novi BMW EnnergyEfficiency ali mozes i sam proveriti ako toliko zelis. Ako se uporedi sa novim Priusom 3 koji trosi jos manje, to bi promenilo rezultat zar ne? Zar tvrdis da je fer i objektivno uporediti neciji zadnji model sa modelom iz 2004? Hajde sa novim Prius 3 pa da ih vidimo. A inace, uporedjeno sa novim Priusom to je citavih 53% vise emisija CO2 za BMW u odnosu na Prius 3. Za svaki km.

3. Ako ne gresim, baterija je skup celija i cesto cak i da zatreba moze se zameniti samo par celija bez velikih troskova. Naravno, serviseri imaju cenu i za zamenu cele baterije i ako bas zelis mozes da gledas samo tu cenu bez razlike sto 99% vlasnika Priusa nikad u zivotu nece platiti bateriju toliko za zamenu. Prosetaj malo i po Prius forumima gde cesto potencijalni vlasnici pitaju sta ih zanima ljude koji vec voze Prius, skoro da nisam video neko da se zali da je morao promeniti bateriju.

4. Test sa BMW su vozili 740km autoputem i 160km gradske voznje. Zasto? Dali zbog toga sto Prius najbolje rezultate daje bas u gradu? To samo oni znaju. I opet se Prius dobro drzao. Hajde nek voze 500km na otvorenom i 500km u gradu, cak i Prius 2 ce glatko pobediti bilo kakav BMW sa bilo kakvim Efficiency itd. A za Prius 3 da ne pricamo.

I jos nesto da dodam. Proslog leta kad je nafta skocila kratko na $147 pocela je velika kampanja hibrida i efikasnih vozila, posebno u USA gde obicno ne paze na potrosnju. Ali nazalost, delimicno i zbog pisanja medija koji su u prvi plan stavili cenu goriva i koliko vozace kosta rezervoar, izgubilo se pravo merilo ekologije.
EKOLOGIJA NIJE EKONOMIJA!!! Ekologija nije samo koliko litara za 100km potrosis. To je ekonomija, koliko treba da platis. Smatram da Prius ne zaostaje ni u ekonomiji, a definitivno u ekologiji je jedan od najboljih. Pokazite mi auto sa 89g/km CO2 i rado cu ga pogledati. Cak i puno manji (prostorno) automobili ne postizu to, cak ni Toyotini. To je ODLIKA PRIUSA, a ne samo koliko litara je potrosio (opet kazem, mada ni tu ne zaostaje).

Za redakciju: Odlican napis, bravo. Zavidim vam na sansu da vozite Prius 3.

Sinisa

pre 14 godina

"Glad" - znaci veseo, zadovoljan, radostan. Robna marka, jednostavno receno. U pitanju je prakticno, ugostiteljsko pakovanje verovatno, nikako standardno. Tekst odlican, fotografije sjajne, ali nisam u poreskim olaksicama nasao primer Svedske. Ekoloski cisti automobili registrovani do 1.jan 2009. imaju i dalje besplatan ulaz u grad i cini mi s ejos uvek besplatno parkiranje. Premija od grada je oko 1.000 evra. Medjutim, ukinuce i jedno i drugo i izjednacice ih sa ostalim automobilima.
Mislim da novi Prius daje manje od starog i zato ne vidim (osim dizajna i kozmetike, tu i tamo) nikakvog stvarnog naopredka. Mislim da je ideja Toyote slicna ideji VW sa Golfom - prethodni model je bio skupa za proizvodnju. Pozdrav iz Stockholma.

Argonaut

pre 14 godina

Prius u Kanadi kosta 27,000 dolara plus takse i ostale dazbine. Ako se odlucite za recimo Corollu sa rucnim menjacem koja je napravljena u Kanadi ona ce vas kostati oko 17000 plus takse i dazbine. Za razliku u ceni ovde mozete kupiti oko 10,000 litara benzina sto ce vam dati najmanje 100,000km predjenog puta. Zasto kupovati Prius i unapred se potrositi zarad ustede koja ce se "mozda" ostvariti jednog lepog dana kroz 5-6 godina. Da ne govorim o razlici kod mesecne rate kod osiguranja ova 2 auta...

Bata Juvelir

pre 14 godina

Ova opsesija sa Priusom i opste automobilima na hibridni pogon je pre svega socioloski fenomen i kao takvog ga treba posmatrati. Sto se tice samih voznih karakteristika, nema sta puno reci- uzasna sporost, nepreceizno upravljanje i slabe kocnice su glavne odlike Priusa II. Sud o trojci cu doneti tek kad budem seo da ga provozam, ali sumnjam da se bilo sta sustinski promenilo.

Hajde odmah da rascistimo sa potrosnjom kao glavnim argumentom za kupovinu Priusa- da, Prius je ekonomicniji sa manjom Co2 emisijom nego bilo koji drugi model na trzistu. Sa druge strane, "doprinos" koji se ostvaruje ocuvanju zivotne sredine voznjom Priusa umesto nekog "obicnog" (ne-hibridnog) autmobila je neznatan u kontekstu smanjenja zagadjenja na planeti Zemlji.

Sustina je da se Prius uklapa kao lep "gadget" za odredjen profil ljudi (urbane, mlade porodice progresivnih drustvenih shvatanja)i kao takav on ima vrlo sustinsku primenu u kreiranju celokupnog imidza svojih kupaca.

Odrastao sam na donjem Dorcolu,ceo zivot okruzen ljudima koji su celokupni identitet bazirali na svojim "Merdzama" ili "Bembarama". Sad dolaze neke nove generacije, menjaju se shvatanja i nacela sta je pozeljno, ali ljudska teznja da se poistovecuju sa svojim autombilima je neprekidna i univerzalna.

Pex

pre 14 godina

Komentare ovde ne smatram kao one na raznim forumima o automobilizmu,gde se ljudi bukvalno ubeđuju,raspravljaju do krajnjih granica-da nekažem svadjanja...Ja sam samo izneo svoje mišljenje.A priče tipa:"...nek BMW pređe u gradu 500km i 500km van grada pa da vidimo gde je ko..."(parafrazirano)su najmanje smešne.Pa ako u tekstu piše da PRIUS sa elektro pogonom(koji u stvari i predstavlja onaj ekonomični deo ovog auta)pređe samo 2km brzinom od 50km/uzmite plajvaz pa izračunajte kad će onda da predje 500km a o vremenu i da ne govorimo..Ali ni to nije važno.Lično mislim da je dobro da je neko pokrenuo auto industriju u drugom smeru..Ovo su,po meni,pionirski koraci i ubeđen sam da će za 200-300 godina ova ideja biti smešna onima koji u muzeju budu posmatrali današnji "Prius"..Siguran sam da ce naši potomci voziti elektro automobil sa malom antenom na krovu(čak i bez nje)i tako primati signal za pokretanje elektro motora.Dok se to ne ostvari radiće ovi motori i slobodno učite decu da i dalje oponašaju zvuk automobila sa"BRRRRM...BRRRRM"

Pex

pre 14 godina

Tekst je odličan,čak toliko da imam utisak da ste zaposleni u marketingu prodaje"Toyota"automobila.S'obzirom da znam ipak niste smatram da ste trebali da navedete i neke pojedinosti koje ne idu na ruku ovom automobilu.Jedna od toga bi bila da,recimo,BMW dvolitarski dizelaš prosečno ne troši više od ovog hibrida a po performansama nemogu da se porede.Ni blizu.Drugo,niste pomenuli trajnost baterija i koliko košta kad one dodju na red da se zamene.Ako se dobro sećam(izvinjavam se ako grešim)na "Priusu"II njihova zamena posle 7 god.korišćenja koštala je 3.000 Eur.Za 7god.auto je izgubio mnogo od svoje vrednosti a vi morate dodatno da platite 3.000Eur da biste auto u opšte vozili...I gde je tu ekonomičnost...Jednostavno rečeno"POJEO ĆAR VAJDU"!!Ipak je ovo "igračka" za one kojima je stalo da budu"in" i ništa više..

Redakcija:
Hvala na komentaru, evo citavog teksta o BMW/Prius takmicenju na nasem sajtu.
http://www.b92.net/automobili/razno.php?nav_id=290550

Evo jos nekoliko informacija.

Cena zamene baterije kod nas jos uvek nije formirana. Nije ni cena auta formirana. Auto stize u septembru, pa cemo znati tek posle toga.

U SAD je cena zamene oko 2500 dolara http://priuschat.com/forums/gen-ii-prius-care-maintenance-troubleshooting/11399-prius-battery-life-replacement-cost.html ali modeli II generacije (od 2004-) nisu jos uvek dosli na red. Garancija na kompletan hibridni sistem je 8 godina.

MIslim da sam samo u Srbiji pricao na temu otkazivanja baterija kod Priusa : ) Ne znam na cemu je taj strah zasnovan kada u Srbiji Priuse mozete izbrojati prstima jedne ruke.

NeoMaster

pre 14 godina

Tekst je odlican i slike i sve...
Citajuci sve vise postajem ubedjen da Prius nema veze sa ustedom a ni zagadjivanjem CO2. Naime sve je to veliko mlacenje para gospodo. Mogu oni sutra da naprave potpuno elektricne automobile i Prius hibridni ali nece bre! Zasto bi? Ovako, te dodacemo prekidac ovde, solarne celije tamo ali samo za klimu (a kad smislimo onda cemo i za motor), jednom recju 10 godina nisu se makli niti napravili bilo sta, ajd da kazem revolucionarno zato i nije toliko polularan jer nije nista posebno ama bas, sem sto je jedna skupa igracka. Ovako 10 godina dodaju koje kakve gluposti u taj Prius umesto da naprave pravu stvar kao i sto mogu ali nece jer ce ovako godinama uzimati pare za poboljsanja i nove modele zbog led dioda, touchscreen navigacije, zagladjene karoserije cvrc... Tako je sa svim automobilima pa i sa Priusom. Ne bih ga kupio nikad jer postoje 100 puta bolje kupovine za te pare, bilo koji dizelas od 1500/1600 kubika je pametnije uzeti. Koliko se samo izpusti CO2 dok se napravi taj Pruis sa milion zezalica a koliko dok se napravi normalan auto koji trosi litar vise? Budimo realni.
pozdrav svima

Nesa

pre 14 godina

Auto je fenomenalan, Prius II se ne cuje, jako je udoban, malo trosi, kvalitet i pouzdanost su vrh... Mogu da predpostavim kakav je Prius III. Domaci zadatak za sve ostale.
Uzgred, U SAD Prius kosta oko 20.000 USD, kod nas bi trebao da bude oko 25.000 EUR ili 35.000 USD. Skoro dvostruko, o cemu se radi?

Balkanac

pre 14 godina

Kupovina Priusa je bio osnovan na strahu od unistenja planete. Kupci su smatrali sebe spasiteljima. To je zalosna cinjenica jer Prius isto tako treba da predstavlja prakticno porodicno auto (veliko auto sa petoro vrata tipa Mazde 6 ili staroga Citroen GS-a) koje malo trosi, sto bi trebalo da nesto znaci i sa ekonomske strane. Isto tako ljubitelji tehnologije i napretka bi trebali da budu zainteresovani (kao sto jesu). Posto tree hugging mentalitet nije vise u prvom planu, postao sam zainteresovan u Priusa. Zivot u USA mi je omogucio da kupujem nova auta (svakih deset godina), i ove godine je red na novo. Glavne karakteristike auta za mene su udobnost, stedljiva voznja, relativno niska cijena auta i veliki prtljaznik. Za cudo, u USA takvo auto je tesko naci. Zato su Hyundai Elantra Touring(I30 u Evropi?)i Prius u prvom redu za kupovinu. Prius je skuplji ali manje trosi. Hyundai Sonata se ubacio u miks iako nema praktican prtljaznik jer se trenutno moze kupiti za $ 15000. Mislim da ce test voznja da odluci.

Balkanac

pre 14 godina

Opet ja. Danas sam bas odlucio da testiram japanske hibride. Sada sam testirao Hondu Insight. Iako je Honda manja od Toyote i "jeftinije" napravljena, ipak mi se vise svidja. A i jeftinija je. Motor rado povlaci i voznja je mnogo dinamicnija i ujednacena, mada je motor malo bucniji kada se ubrzava. Sto se mene tice,prije cu da kupim Insight nego Priusa III.

Miki

pre 14 godina

Ekipa iz top gear-a je imala i zamerku da se u proizvodnji zagadi životna sredina (zbog baterija) koliko bi se zagadila kod ekspolatacije normalnih kola za nekoliko stotina hiljada km ako se sećam dobro. :)
Treba misliti na zagadjenje al čini mi se da neko pravi dobar marketing na tome bez realnih rezultata kad se sve sabere.

Darko

pre 14 godina

Razlika od 89 do 99 mozda zvuci mala ali je ipak citavih 11%. Kada kupujem kucne namirnice ne kupujemo ih u prodavnici gde su 11% skuplji zar ne? Mozda ponekad kad nas mrzi da idemo do jeftinije prodavnice, ali dugorocno kupujemo gde je jeftinije.
Zasto bi onda dugorocno imali razlican stav prema zivotnoj sredini, prema zagadjenju u nasim gradovima? Ne smatram da cak i 11% treba da se ignorise.
Osim toga, ti 95-99 automobili su uglavnom svi manjih dimenzija, kako za putnicki tako i za prtljazni prostor, i puno laksi od Priusa.
Evo ja stedim novac za auto, nadam se da ce to biti Prius. Prema komentarima ovde, slobodno predlozite koji to auto ima 95-99g/km, kosta 10k eura manje, a ima skoro jednak putnicki i prtljazni prostor i slicnu opremu.
Gledao sam dosta automobila i kad se donesu do nivoa opreme Priusa nema uopste sanse za 10k manju cenu. Cak i da je sam automobil malo manji od Priusa. Automobili su prilicno napredovali, i to je korisno za vozace i putnike, i bezbednije. Ne smatram kao opciju auto koji ima manju cenu samo zato sto su izbacili pola standardne opreme samo zato da bude jeftinija verzija. Pa necete valjda da mi poredite Prius (ili drugi auto) sa Zastavinim Puntom gde servo volan i zadnji pojasevi su dodatna oprema.
Naravno, Prius kosta, ako kao sto sam rekao, za taj isti nivo opreme i za auto te velicine, nema sansi da nadjete 10k jeftinije. Slobodno predlozite, uvek sam otvoren za predloge.

PS. Sto se tice BMW 520d, posto sam trenutno u Bugarskoj na bugarskom sajtu BMW je 520d naveden sa kombinovanom potrosnjom od 5.1l/100km i emisijama 138g/km. Ne vidim kako je to manje od 3.9l/100km i 89g/km. Glavna uloga u tom "testu" je odigrao izbor da se vozi autoputem skoro celu trasu. Ako samo tako poredim, uvek ima situacija koje odgovaraju jednom ili drugom automobilu. Eto primer autora teksta da ne deonici od 22km rusi uspeli da ostvare 2.1l/100km. Znaci gde je BMW?

Darko

pre 14 godina

Najmanje imam nameru za svadju, i potpuno se slazem da ovakvi komentari ne sluze za to i ne treba da prerastu u svadje.
Ali posto u tom komentaru je navedeno da "treba da se navedu pojedinosti koje Priusu ne idu u prilog" i da "520d prosecno ne potrosi vise od Priusa" reagovao sam jer to nije tacno.
Nije u pitanju dali ja smatram da je tacno, nego NIJE TACNO i tako kaze sam BMW. Sa njihovog sajta iz karakteristika 520d:
Prosecna potrosnja:
- gradka 6,5
- izvangradska 4,3

Razlika od 2,2 pretstavlja tacno 51% od onih izvangradskih 4,3. Znaci razlika voziti 520d na autoputu i u gradu je jako velika.
Uopste nemam nameru da bilo koga ubedjujem, taman posla. Ali eto podaci, pa svako neka sam razmisli da li taj "test" izveden na trasu od 80% autoputa je realan pokazatelj potrosnje 520d i Priusa. Ne vidim nista smesno da test bude 50-50 i smatram da je to jedino fer za ovakve testove. Tacno zbog tog proizvodjaci moraju da navedu i kombinovanu potrosnju u tehnickim karakteristikama umesto da im se ostavi mogucnost da biraju dali ce objaviti samo gradsku, izvangradsku ili sta ja znam.
Zato sam i naveo ekstreman primer onih 22km i 2,1 i Nikola je lepo rekao, TO NIJE REALNA VOZNJA. I sam sam rekao, uvek je moguce birajuci nacin voznje i trasu da rezultati idu vise u korist jednom, drugom ili trecem automobilu. Dali je ovaj test namerno uradjen na 80% autoputa zbog 51% vece potrosnje 520d u gradu, znaju samo ogranizatori testa.
I isto tako kao sto tih 22km ne pretstavljaju realnu potrosnju Priusa, tako ni voznja 80% autoputem ne pretstavlja to. U stvari, s obzirom na trasu rezultat potrosnje Priusa je impresivan jer najbolje rezultate daje u gradu, za to je dizajniran.
A onih 500km u gradu ne bi bilo samo na elektricni pogon, auto nije dizajniran uopste da vozi samo u EV, i domet od samo 2km je zbog toga sto za to treba previse energije. Ali i to sto se navodi kao losa karakteristika u stvari nije to jer Prius je jedini auto koji uopste moze da vozi u EV ako se ne varam. Pod tim mislim na serijski auto, a ne neke buduce dizajne ili auta koji se prave po 25 primeraka, ili prototipove za buduce modele. Koliko sam upoznat ni Insight, ni bilo koji drugi hibrid nema EV mode. Prius uvek radi kao hibrid, i sa elektro i sa benzinskim motorom. Zato i ne postoji manuel menjac nego samo CVT jer kompjuter kontrolise kada i koliko da se ukljuce motori, Prius fakticki nema stepene prenosa (dok kod standardnih automobila sa auto menjacem mozete osetiti stepene prenosa, kod Priusa toga nema jer ne postoje jednostavno). Taj auto ne bi mogao raditi sa rucnim prenosom.
Zato nema potrebe da se brine kako i za koliko vremena ce proci 500km ili 1500km. Samo neka ih izvoze na trasi 50-50 i neka objave rezultate, ako smeju.
U svakom slucaju, lepa diskusija. Pozdrav svima i naravno Pex. :)

Ivan Zivkovic

pre 14 godina

Svaka čast za tekst, obilje informacija i zaslužena kritika naše Vlade, koja će uvesti pogodnosti za ovakva vozila otprilike 2 godine nakon što nestane nafte :) ...

Nesh

pre 14 godina

Prosto fenomenalan auto.Prelazak u četvrtu dimenziju.Naravno, kada budu ugrađivali litijum-ion bateriju,biće to još inovativnije i praktičnije vozilo.Rado bih ga vozio.Glavno da se ovaj lik sa slajda što izlazi iz kola smeje kao da je rešio sve ekološke probleme u ovoj zemlji,a ovamo plačaš ekološku taksu kod registracije ovog "zelenog automobila",umesto da dobiješ stimulaciju od vlade.Ali porediti Švedsku i nas je u najmanju ruku neumesno.

qwer

pre 14 godina

Sve je ovo super i dobro je sto se misli dalje od nafte koje vce za koju godinu nece biti dovoljno da podmiri traznju u svetu. Stoga ce njene cena verovatno biti uvek trocifrena te ce ovakvi automobili biti sve "jeftiniji".
Ali,jedno pitanje,vezano za elektro-automobile,gde se proizvodi el.en.za njih. U termoelektranama,preko 60% u svetu a one zagadjuju,zar ne? To kod Priusa nije slucaj ali on zagadjuje 89g/km sto nije impresivno jer neki dizelasi kao 1.4HDI ili novi 1.6 TDI zagadjuju 95-99g/km.

Redakcija:
Termoelektrane se ne nalaze u centru grada pa ne uticu na zagadjenje gradskih zona u meri u kojoj to cine motorna vozila. Dakle, mislim da je bolje da u gradu imamo Zero Emission Vehicles a da van grada imamo lokalizovane pogone cije cemo stetne emisije lakse drzati pod kontrolom.

Hibridna vozila dozivljavam kao prelazno resenje, dok ne smislimo sta cemo tacno raditi bez nafte i iz te perspektive jako sam zadovoljan Priusima.

Sledece nedelje putujem u Norvesku gde cu voziti Mazdu RX 8 Hydrogen RE pa jedva cekam da sa vama podelim utiske o tom vidu alternative nafti http://www.b92.net/automobili/ekologija.php?nav_id=359976.

nEUrosceptic

pre 14 godina

Koliko shvatam, polako kreće da se formira žučna rasprava o esencijalnoj, za život presudnoj razlici od xx% g/km CO2 između hibrida i dizela, i to na jeziku jedne skoro-evropske države u kojoj se kanalizacije redovno izlivaju u reke i u kojoj se do pre par meseci proizvodio Yugo? Da nije možda maalo previše progresivno? ;-)
Inače, OK je Prius, ali kad bude imao 30% bolje vozne osobine i bude bio 30% jeftiniji. Do tada, vrlo živopisna recenzija cele "histerije" oko Priusa može se pogledati u tematskoj epizodi South Park-a ;-)

ziki

pre 14 godina

toyota prius je dobar auto, malo skup za nase uslove i pored pomenute ustede. mislim da je jedno 10.000 E skuplji od prosecnog auta klase kojoj pripada. ali ima jednu pozitivnu osobinu koja dolazi do izrazaja na nasem trzistu. naime ima motor sa unutrasnim sagorevanjem kome nasa drzava moze da izmeri kubikazu i na osnovu toga naplati sve neophodne carine i takse i registracije. da je kojim slucajem 100% elektrican kao Tesla ili neki drugi, ne biste mogli ni da ga registrujete u nasoj voljenoj drzavi. Drzavo, volimo te.

Masha

pre 14 godina

Vozim Priusa II skoro godinu dana i prezadovoljna sam: nezan je, tih i vrlo neopterecujuci za gradsku kreni-stani voznju - i posle najvecih guzvi i zastoja iz kola izlazite odmorni. Jeste malo inertan na otvorenom putu, ali on i nije pravljen za besna divljanja vec za prijatnu i bezbednu voznju.

Ekolozi

pre 14 godina

@Masha
Samo sam cekao da se pojavi jos jedan vlasnik Priusa na komentarima.

Od kako smo kupili Prius II zelimo da pronadjemo jos neke vlasnike i osnujemo beogradski klub :)

Pozdrav

Ekolozi

pre 14 godina

@Tadju:
Dogovoreno. Organizujemo se.

@Masha ili neki Mashin prijatelj, poznanik... :

Ako ikada ponovo dodjete na ovu stranu i ako ste zainteresovani da se udruzimo, ostavite komentar u kojem cete uneti mail u polje za mail. Moderatori ce mi proslediti kontakt. Hvala allmighty Mod!

dejan

pre 14 godina

Jedna stvarcica koja mi je zasmetala u testu: i stari Prius druge generacije je imao komande na volanu za klimu, muziku i isto se klima podesavala preko tih komandi, kao i promena muzike ili pojacavanje...

Redakcija:
Lapsus. Ispravljeno. Hvala

tadju

pre 14 godina

@masha
@ekolozi
pozdravljam vasu inicijativu o udruzivanju vlasnika Prius-a. Posto sam vlasnik Prius-a 2, zainteresovan sam da se napravi ovakvo,udruzenje u Srbiji.

Smatram da Beograd (i gradonacelnik koga i po struci i po funkciji ovo treba da zanima) treba da razmotre iznete cinjenice o P-3 i daju neke pogodnosti (parking?) svim (buducim) vozacima Prius-a.

Nikola

pre 14 godina

Zanimljiv auto, definitivno buducnost.

Plastika doduse izgleda malo jeftinije, a ucinak bi se verovatno mogao malo poboljsati sa Mislenovim "Energy Saver" pneumaticima.

Ali samo 2km na baterije, malo je bas.

N100

pre 14 godina

Među komentarima u nekoj od prethodnih vesti posvećenoj Priusu (što na latinskom znači prethodeći), Nemanja je u odgovoru Redakcije čak okačio sliku - gde se vidi potrošnja - i to na Priusu II. Mi sad možemo teoretisati ovde do sutra, ali realno to su male cifre koje ne može čovek da dostigne bez bez žrtvovanja nečeg - razlike u novcu za kupovinu istog, performansi pri ubrzanju, itd.
Lično preferiram ekološki optimizovane automobile tipa Audi E, BMW eD, VW Bluemotion, Opel ecoFLEX... a smatram da je za prelazni period do plug-in ZEV-a dobro rešenje hibrid sa dizelom.
Taj koncept hibrid-dizela na malim gradskim krosoverima je ono što će biti dobitna kombinacija kad stigne iz jeftinijih (non-premium) izvora (kao što je Renault, Hyundai, KIA).
Prius jeste i biće egzotika koja prethodi ovim ekološkim mainstream vozilima.

N100

pre 14 godina

Čitam da vlasti u Japanu razmatraju obavezu emitovanja zvuka motora za hibridne automobile dok rade u EV režimu, jer navodno u "ššššš" modu predstavljaju opasnost za slepe. Tako da... priča iz uvoda možda dobije neki novi obrt. :)

milos

pre 14 godina

vidim da poredite priusa i bmw 520... odmah da kazem da ta dva automobila nemaju nista zajednicko.... ja vozim priusa II i Mercedesa c220 cdi 2009. Ta dva automobila su kao nebo i zemlja.... oba dobri u svojim poljima... Prius je nenormalno mekano podesen auto... sto ga cini manje upravljivim po zavojima... ali, voznja sa njim po gradu i po nasim njivama od ulica je prava IGRA u odnosu na Merc-a... dok je merc naravno mnogo upravljiviji, stabilniji... precizniji (mnoooogo tvrdji)...priusa gledam kao automobil za grad koji je eto malo produzen, mnogo udoban, prostran, malo trosi... i samo lagano :)))