Petak, 05.06.2009.

18:00

Stav Holandije ostaje isti

Nema promene u stavu Holandije prema Srbiji, posle novog izveštaja Serža Bramerca, rekao je za B92 potparol ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Stav Holandije ostaje isti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

srpski opanak

pre 14 godina

Nisu ludi da nas puste u EU. Prevarili su se kod Bugara i Rumuna, samo im jos mi falimo. Mi smo mala, jadna siromasna zemlja sa nazadnim mentaliteom i okrenuta ka Rusiji, objektivno sta cemo im?? Mozda im treba Hrvatska sa svojih 1000 km obale, ali zato im mi nizasta ne trebamo? Ubismo se od hvale sa nasim satro "bogatsvima" koja niko ne zna da pokaze, jer objektivno i ne postoje. Koridor 4 samo sto nije gotov, uskoro ce biti gotova i jadranska magistrala, tako da ta banalna prica o "jako vaznom" geostrategijskom polozaju vise nece imati nikakvog smisla. Ljudi prave satelite, a mi pricamo o kolskom putu iz antickog perioda. Ucaurenje u opanke je nasa buducnost i sudbina. Daj boze da nam daju vize da moze lakse da se pobegne iz zemlje bez buducnosti.

aleksandar

pre 14 godina

Ja ne znam ko moze da veruje u ovo! Zar je Holandija toliko mocna zemlja da moze stopirati nesto za sta su i Francuska, V. Britanija, Nemacka....Holandija je samo trojanski konj!

Podsetiti

pre 14 godina

Valjalo bi da ih neko i zvanicno podseti da ni oni u svojoj istoriji nisu bili bezgresni kad vec drugima drze predavanja o evropskim vrednostima. Naprotiv

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Vruc samar nasim vrlom "Evroentuzijastima", i to jos iz srca "Evroskepticizma". Oni koji ne bi vise da budu deo Evrope uskracuju sansu onima koji bi to hteli da budu. Ovo nije cinizam: OVO JE EVROPA!

Dejan

pre 14 godina

Pa nasa Vlada je bas naivna ako misli da cemo bez mladica i Hadzica uopste ici napred. nece da moze izgleda... Alo,Tadicu probudi se!

Dragan Loncar

pre 14 godina

Madjarska i Rumunija, Cehoslovacka, Poljska i Bugarska su zivele pod katastrofalinim uslovima dok je nama bilo lepo. Ja se secam svoje ekskurzije u Bratislavu i Prag 90-te godine. Mi smo se bahato izivljavali kao klinci kupujuci i sta treba i sta ne treba, a oni su losije ziveli nego mi ikada. Oni su jedva cekali da se oslobode okupacije Rusa, i kada su je se oslobodili, prekinute su sve malverzacije na drzavnom nivou. Trebalo je tim drustvima dobar niz godina da dodju do zadovoljavajuceg standarda da bi usli u EU. Ali su oni shvatili da im treba zastita Evrope i da ne mogu biti sami na svetu.

Zemlje u kojima su se vodili balkanski ratovi su opet na neki nacin ovisne o Srbiji zato sto je ona ipak centralna u regionu. Kao sto moze da bude 'motor u razvoju' tako je i bila 'motor u razaranju' i to ne mozemo zaboraviti. Iako su Makedonija i Crna Gora mirno secesovane, i dalje je visok stepen korupcije (u Makedoniji nesto manji i zato su dobili sigurno zeleno svetlo).

Dajte ljudi, budite objektivni! Ako ne vidite sta se desava u Srbiji, otvorite oci. Izadjite iz svojih parloga i probajte nesto sto zahteva malo vise napora od dnevne kupovine novina i hleba, i videcete sta cete postici. Sistem je zatvoren za one koji nisu poslusni i koji se ne ponasaju po odredjenim kriterijumima. Gde su tu gradjanske slobode, slobodan izraz i profesionalnost? Tu su neki pojedinci koji se i dalje optimisticno trude da budu u toku, ali je ostalo go uzas. Zato vas molim za malo objektivnosti, prvenstveno prema sebi samima, jer to je dobar put da sagledate ozbiljnost situacije u drustvu.

Ako nemate parametar za poredjenje kao ja koji sam proveo sedam godina u inostranstvu, pitajte se sta je u vasem zivotu realno. Pitajte se da li ste korektni prema osobama u vasem okruzenju kada zahtevate da budete tretirani sa korektnoscu. Pitajte se da li i koliko participirate u opstoj korupciji. Pitajte se da li zbog zavisti omalovazavate one kojima se divite. Pitajte se da li ogovarate druge, koje poznajete ili ne, i da li je to u redu. Pitajte se da li imate otvoren odnos sa svojim najblizima ili je to samo nuzno trpljenje. Pitajte se u sta verujete i koliko ste dosledni svojim recima u praksi.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Svima je jasno da ovo nije samo stav Holandije vec cele Evropske Unije i SAD. Holandija tu dodje samo kao pion.
Ucenjivati celu jednu drzavu na ovaj nacin zbog jedne kukavice govori puno o politickoj zrelosti Evropkih politicara.
Sramota.

Sto je dosta, dosta je

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prekine svaka saradnja sa Hagom. Sto se vise trudimo vise nas guše! Bar da im damo povoda...

ZeljkoNS

pre 14 godina

Stav Holandije je ustvari stav EU. Da je samo Holandija protiv lako bi se to resilo, ovako moramo da cekamo neke povoljnije vetrove i sa nase, a i sa njihove strane.

Dusan

pre 14 godina

NE-hapsenje optuzenika NIJE ''puna saradnja''.... e sad, koliko vas ovde nije razumelo ovu recenicu? Ocito da samo nasi politicari ne razumeju i nadaju se, sto je jos gore, za svaki sledeci izvestaj ce se nadati necemu od Holandije a znaju i sami da nisu uhapisili ovu dvojicu, ali ajde bilo bi to sve u redu da jos ne mazu nasem primitivnom narodu oci svakom izjavom a naravno, nas narod u sve poveruje... To vam je u istom rangu kao kada dajete neki ispit, ne spremate nista a nadate se da ce ocena doci sama od sebe, molim vas, to zna i malo dete da bi trebalo da se sedne i uci! Dakle postedite nas izjava od kulina-bana sta ste PREDUZELI nego uhapsite vise tu dvojicu i dajte nesto konkretno kao sto nama daje Holandija a to je BLOKADA hahaha!!!

Dragan

pre 14 godina

S obzirom da i druge zemlje ucesnice gradjanskog rata, takodje ne zadovoljavaju uslove koje diktira Hag, barem da i nas postede sa ovim viznim rezimom, da vec konacno mozemo da slobodno prosetamo svetom a da nas pritom ne gledaju kroz lupu kao poslednji sljam....ako mogu drugi da imaju tu privilegiju, recite mi zasto mi ne mozemo...ocigledno manje vredimo po oceni presvetle Holandije..

ravnovcanin

pre 14 godina

Ma nek su Holandezi zivi i zdravi, problem je kod nas, veci problem od progonjenih lica su tajkuni - to su stvorovi koji ovoj zemlji ne dozvoljavaju napredak, mi smo njihovi zarobljenici a ne nekog ili neke drzave iz EU!

ivica

pre 14 godina

Hvala dragoj Holandiji na zastiti Srbije od evropskog uticaja! Mislim da je krajnje vreme da promenimo kontinent i da Balkansko poluostrvo (posebno tzv Zapadni Balkan) preselimo u Aziju koja je uzgred bliza Srbiji no nekakva Jevropa, a uz to kontinent koji ima energente, tradiciju, znanje i mudrost, a Holandija neka se pazi globalnog zagrevanja jer se nivo mora izdize,a oni su ionako ispod nivoa (mora).

Ocajan

pre 14 godina

Znam da ce moj komentar da dobije mnogo negativnih ocena ali: navijam za Holandiju!
Kakve mi "lidere" imamo, i kako mislimo da sa njima moze ona parola "ima se moze, moze se" itd. necemo dobro proci. Kakav smo mi strateski partner Holandiji? Kakvu ce EU pretpreti stetu od toga sto mi necemo biti blizi njima? NIKAKVU.
Mi cemo polako postati ono sto nam se zapisalo odavno: ostrvo okruzeno sa svim EU i NATO clanicama i ruskom naftom...
Kada budemo shvatili jednom do veka, da kada smo mali i siromasni ali ponosni narod, i kada to budemo upakovali u vrednosti zapadnih ljudi, e onda cemo biti veliki deo porodice evropskih naroda, a ne balkanci kojima se namece volja. Bojim se, to ce trajati doveka. Samo zato sto niko nece da napravi radikalne promene.

Vidite samo sta radi Slovenija (EU) sa Hrvatskom (NE EU), pa cete shvatiti sta smo mogli mi sa Kosovom da se ne prsamo stalno u nepostojece junacke "grudi".

Miki

pre 14 godina

Dobro bi bilo da dobijemo beli Sengen i da se onda general Mladic fotografise (naravno prerusen) u centru Amsterdama ili Haga, i da im onda posalje tu fotografiju za uspomenu :-)! Mozda je ova situacija smesna, ali nemojte misliti da je nemoguca.

swayzak

pre 14 godina

Baš mi je interesantno da slušam Holanđane kako pričaju o poštovanju evropskih vrednosti i neophodnosti izručenja preostalih optuženih, a očigledno ne vide da su jedini u Evropi koji insistiraju na tome. A u tome će ostati i dalje usamljeni samo je pitanje koliko će Evropa dugo trpeti taj tvrdoglavi stav Haga. Holandija više ne može da se krije iza stavova Evropske Unije jer je očigledno da drugi ne dele njeno mišljenje.

Dragan

pre 14 godina

Baš me interesuje koje su to uslove ispunili Mađarska, Bugarska i Rumunija kad su primljene u EU. Ili se Evropa pokajala što je ovu trojku uopšte i primila u zajednicu pa joj sad samo još Srbija fali. Sad su sve lepo smislili, eto svi hoće Srbiju u EU samo treba sve članoce da se slože, a Holandija je tvrdoglava pa neće da popusti. Ovo je priča za malu decu koju će nam još dugo pričati, a mi ćemo verovati da je to tako i nikako drugačije.

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Djeco,
nemate vi pojma koliko vam ta Holandija pomaze.
Znate ono, kada vam zreo covjek ne da da pijete dok vozite, i ostale pedagogije.
Nema tu, djeco, nikakvih osveta i zavjera; Evropljani zele normalne drzave u svome drustvu i to je sva mudrost.

rex

pre 14 godina

bla bla bla... pala im vlada... bla bla bla... Holandjani su dosledni... bla bla bla... Tadicu, isti si kao Kostunica.
Sa druge strane Holandija nas nekoliko godina drzi zakopane u mestu. Ne radi se tu o kaznjavanju drzave koja je uhapsila Radovana Karadzica izmedju ostalog, vec sve poprima oblik neke fiksacije koja je i njima tesko razumljiva.
Ovim negativnim stavom, narocito nakon sto je uhapsen Karadzic, oni direktno pakoste (prava rec) nama gradjanima koji smo proslog maja izabrali Evropu pre Kosova, pa i ako cemo o vremenskom periodu i nasim potomcima. Jer kako objasniti da je uhapsena i mozda veca zverka od Mladica, a da se i dalje stoji pri stavu da Srbija ne saradjuje? Pa mislim ko moze da tako olako da popije tu pricu? Ako odetete na sajt FBI videcete listu deset najtrazenijih kriminalaca od kojih je nekoliko u SAD, pa opet za nekima ta Amerika traga i decenijama. Je l to po automatizmu znaci da su te ubice u nekakvom paktu sa njihovom vladom?
Jos jedna stvar. Kada je bilo Nato bombardovanje, kasetnim bombama su nas gadjali samo SAD, njihov prvi saveznik Velika Britanija i Holandija. Ako govorimo o moralu iza kojeg tako cvrsto stoji Holandija, onda se samo setite kako ti isti unistavaju druge kasetnim bombama. Nevazno o kojoj se zemlji radi.
No, u svakom slucaju, ne treba se obeshrabriti, sta vise treba se dodatno potruditi da evroskepticizam ne zavlada kod nas, i da se preostali begunci sto je pre moguce (ako je moguce) uhapse i isporuce.

Parizer

pre 14 godina

A zasto bi Holandija trebala da popusti? Radi Srbije koja nece ama bas nista da uradi da ispuni svoje obaveze nego nekako pokusava da se uvuce u EU preko veze? Na zalost ili na srecu (pre bi rekao na srecu) u svetu se ne moze bas sve preko veze iako je to u Srbiji nacin zivota. Ni ja da se pitam zaista ne bi popustio, ne zbog viza i naroda nego zbog ovakve vlasti jer ako nekako iz iskukaju da se Srbiji ukinu vize tek tada je narod nadrljao jer ih ni revolucija nece moci skinuti sa vlasti, i ponovo samo-hvalospeva i korupcije i podmetacine i mazanja ociju narodu. Narodu treba nova i postenija vlast a ne Sengenske vize. To se namece kao problem, ustvari od silnog mulja mnogi ne vide da im Holandija, ni EU, ni USA nisu problem nego je problem u kuci.

Ana

pre 14 godina

Juce su bili EU izbori. PVV je najveci pobednik. A njihov vodja je Geert Wilders. On je jedini u ovoj zemlji nacionalista. Bori se protiv islama... snimio je onaj film ...Fitna..nece da Turci udju u EU, nece da se daje novac za supsidije...tvrde da je to Holandski novac i da treba da ostane u zemlji. Nece sirenje EU, nece Istocnu Evropu a Tursku nikad. Bukvalno je tako rekao. U martu sledece godine su izbori...ako do tada nista ne urade ovi nasi oko ulaska u EU onda mozemo da se slikamo.

SSSS

pre 14 godina

Jeste Holandija bila kolonijalna sila, ali danasnja Holandija nije kolonijalna sila. I car Dusan je nekada vrsio osvajanja, i Anticki Rim je to radio, i Vizantija, i Napoleonova Francuska i Velika Britanija i carska Rusija, ustvari svako carstvo kroz istoriju je nekada pokazivalo osvajacke ambicije. I sta sa time ? Jel to znaci da nijedna drzava sa cijeg su tla pokrenuta bilo kakva osvajanja nikada ne moze da se promeni i postane drugacija, treba vecito da bude talac necega sto je neko u proslosti uradio sa njenog prostora ? To sto danas Holandija radi prema Srbiji za mene je potpuno normalno iz jednog jedinog prostog razloga, sto ne verujem nasim sluzbama bezbednosti da nemaju pojma gde se krije Ratko Mladic. U doba kada je nas danasnji predsednik bio ministar vojske SR Jugoslavije Ratko Mladic se krio u objektima te iste vojske, i to je priznala i ova drzava kroz istragu one komisije za saradnju sa Hagom koja je rekla da znaju da jeste bio u Srbji do 2002 ali danas ne znaju gde je. U ovoj zemlji se desilo misteriozno ubistvo dvojice gardista koje i dan danas nije razreseno. Zvanicni nalazi vestaka iz Nemacke kao i vestaka FBi kao i nezavisne komisije iz Srbije su jasno rekli da nema nikakve sanse da gardiste nije ubila treca osoba, samo je komisija nase vojske saopstila da je jedan ubio drugog a onda samog sebe i pokazivala nam na televiji nevešte kompjuterske animacije.
Goran Hadzic nestaje u trenutku objave optuznice itd itd. Koliko bi nas glasalo da samo deo EU da neka drzava u kojoj su takve stvari moguce dobije bezvizni rezim sa nama ? To sto je Holandija jedina koja principijelno ne popusta ne znaci da su ostali za to, vise mislim da pola zemalja unije nije protiv samo zbog toga sto znaju da ce Holandija biti protiv, a da je Holadnija ZA siguran sam da bi neko drugi bio protiv i blokirao odluku. Jednom moramo da shvatimo da ne mozemo svetu da mazemo oci i pravimo ih budalama. Na kraju siguran sam da veliki procenat gradjana ove zemlje intimno ne veruje svojoj drzavi i njenim sluzbama bezbednosti da ne mogu locirati Ratka Mladica, a takodje cinjenica je da svaki put kada se ispostavilo da nema omeksavanja stava Holadnije neko od onih za koje do tada nismo znali gde su je izronio i zavrsio u Hagu. Dakle zahvaljujuci Holandiji i njenoj vladi siguran sam da ce vrlo skoro izroniti jos jedan (tipujem na Hadzica) a kada taj zavrsi u Hagu sledi nova godina dana moljakanja Evrope da nam progleda kroz prste za Mladica i tako dalje u krug ...

Posmatrač_2009

pre 14 godina

Samo par stvari da razjasnimo:
-Holandija i dalje blokira SSP, ona NE blokira ukidanje viza Srbiji, niti je to ikada pretila i povezivala sa hapšenjem Mladića
-Koliko god da se čini da nije fer da čitavu zemlju koči jedan čovek, toliko se moramo zapitati da li su naše vlasti, koje ne žele da reše taj problem već godinama, stvarno zrele da uvedu Srbiju u EU. Bajke tipa 'sve službe tragaju za njim', specijalci u fantomkama koji se slikaju za kamere i kao traže nekog ne mogu da zamažu oči ni maloj deci, a kamoli političarima u Holandiji i EU
-Na Holandiji leži deo odgovornosti, i to dobar deo, za Srebrenicu. Njihovi vojnici su bili dužni da spreče Mladićeve snage da učine to što su učinili, i taj deo iz njihove istorije nikada biti izbrisan neće, ma šta da se desi sa Mladićem ili ulaskom Srbije u EU

AcoA

pre 14 godina

Holandjani pokusavaju na sve nacine da se operu zbog Srebrenice. Medjutim obzirom da su Ameri napravili zaokret u stavu premu Srbiji, mislim da bi mi sada trebali da se okrenemo saradnji sa njima i ubedimo da na sve nacine izvrse pritisak na Holandjane. U tome su specijalisti.I ne shvatam zasto nasa drzava javno ne pita Bramerca na osnovu cega tvrdi da su Mladic i Hadzic u Srbiji.na osnovu kojih dokaza.

Sloba

pre 14 godina

Ovo je u bliskoj prošlosti imalo drugi naziv, "spoljnji zid sankcija". Onaj papir Amerike o saradnji Srbije sa Hagom se u žargonu zove "moša"...

Stefan

pre 14 godina

"U istoriji je ostalo zabeleženo da se najveći „zločin“ ne samo u bosanskom ratu već i na čitavom području sukoba u bivšoj Jugoslaviji desio tako reći naočigled holandskih vojnika.
Te 1995. godine, holandski bataljon u kome je bilo tek nešto više od stotinu lako naoružanih vojnika bio je zadužen za obezbeđivanje zaštićene zone Srebrenice, ali ništa nisu preduzeli da i zaista zaštite muslimansko stanovništvo kada je srpska vojska pod komandom Ratka Mladića počela napad na Srebrenicu. Uloga državnih organa Holandije i njenih vojnika u onome što se dešavalo u zaštićenoj zoni dugo je opterećivala tamošnju javnost. Vlada je optuživana da je na milost i nemilost ostavila svoje vojnike iako je znala da oni nisu tako reći nikakvo obezbeđenje stanovništvu Srebrenice i da su laka meta Mladićevoj vojsci."
E zbog ovoga oni nece da popuste!

Bacvanin

pre 14 godina

Ista prica se govori nasim politicarima vec par godina, bez rezultata.
Uslov za SSP i ulazak u EU je resen racun sa sudom u Den Haagu. Zasto bi oni promenili misljenje? Jos uvek nisu svi isporuceni, njihov uslov se nije menjao. Svakako da treba pohvaliti hapsenje Karadzica, to zasluzuje paznje i respekta, ali prica ne sme tu da se zavrsi.
Mi nikad nismo rekli da necemo da ih isporucimo, nego stalno govorimo da ne znamo gde su. Pa Holandjani ga sigurno nece traziti u Holandiji.
Sve ja mislim da ga nasa neka stranka stiti, a ko li ima interesa da se Srbija ne nadje u EU? Holandija sigurno ne, oni mogu otvoreno reci da nece Srbiju u EU, kao sto su rekli za Tursku, ali to ne govore.
Pohvatati necije "heroje" i poslati ih gde im je mesto, pred sudiju.

Van Neiznenadjeni

pre 14 godina

Pa jel' vama ovo nije vise smesno? Svi te pohvaljuju, govore da samo sto niste usli u EU, ali eto jadna Evropa ne moze nista da uradi zbog stava Holandije! Probudite se.....

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Znaci Bramerc donosi prcocenu (izvestaj) o saradnji, a Holandija donosi procenu o proceni (izvestaju) saradnje.
Treba Bramerca pitati na osnovu cega tvrdi da su preostala dva Haska optuzenika "u dometu" vlasti Srbije?

Rawagedeh

pre 14 godina

1947-me su holandski vojnici hladnokrvno streljali 400 ljudi u selu Rawagedeh u Indoneziji. Porodice zrtava i dan danas traze izvinjenje od holanske vlade, ali ona odbija da se izvini! Kako bi rekli Monty Phyton: "Say no more!"

Fanatic

pre 14 godina

I dalje se nastavlja igra čekanja. Ko je tvrdoglaviji? Naši što neće da isporuče Mladića ili Holandjani u svojem stavu da treba da raščistimo sa prošlošću.

Dragan Loncar

pre 14 godina

Znaju Holandjani da bi nas beli sengen umrtvio pa bi opet moralo sve na 'kurblu'. Nisu oni sisali vesla, dobro su oni iskusili na svojoj kozi zasto doticni Jocici imaju nadimak 'Amsterdam'. Zao mi je zbog postenog stanovnistva Srbije ukljucujuci i mene samog, ali 'dobra volja' ne znaci 'puna saradnja'. Mi smo navikli da dobijamo stvari na veresiju, a to moze samo u 'getou'. Znaci, drugovi na vlasti, imate celo vruce leto pred sobom da locirate 'neidentifikovane letece generale'... odmarajte se kad zavrsite posao!

oximoron

pre 14 godina

E, ovo vise nije zalosno, sada je vec postalo stvarno smesno...
Uostalom, da li jos postoji neko ko je realno ocekivao bilo kakav drugaciji stav holandske vlade?

Rawagedeh

pre 14 godina

1947-me su holandski vojnici hladnokrvno streljali 400 ljudi u selu Rawagedeh u Indoneziji. Porodice zrtava i dan danas traze izvinjenje od holanske vlade, ali ona odbija da se izvini! Kako bi rekli Monty Phyton: "Say no more!"

Dragan Loncar

pre 14 godina

Znaju Holandjani da bi nas beli sengen umrtvio pa bi opet moralo sve na 'kurblu'. Nisu oni sisali vesla, dobro su oni iskusili na svojoj kozi zasto doticni Jocici imaju nadimak 'Amsterdam'. Zao mi je zbog postenog stanovnistva Srbije ukljucujuci i mene samog, ali 'dobra volja' ne znaci 'puna saradnja'. Mi smo navikli da dobijamo stvari na veresiju, a to moze samo u 'getou'. Znaci, drugovi na vlasti, imate celo vruce leto pred sobom da locirate 'neidentifikovane letece generale'... odmarajte se kad zavrsite posao!

SSSS

pre 14 godina

Jeste Holandija bila kolonijalna sila, ali danasnja Holandija nije kolonijalna sila. I car Dusan je nekada vrsio osvajanja, i Anticki Rim je to radio, i Vizantija, i Napoleonova Francuska i Velika Britanija i carska Rusija, ustvari svako carstvo kroz istoriju je nekada pokazivalo osvajacke ambicije. I sta sa time ? Jel to znaci da nijedna drzava sa cijeg su tla pokrenuta bilo kakva osvajanja nikada ne moze da se promeni i postane drugacija, treba vecito da bude talac necega sto je neko u proslosti uradio sa njenog prostora ? To sto danas Holandija radi prema Srbiji za mene je potpuno normalno iz jednog jedinog prostog razloga, sto ne verujem nasim sluzbama bezbednosti da nemaju pojma gde se krije Ratko Mladic. U doba kada je nas danasnji predsednik bio ministar vojske SR Jugoslavije Ratko Mladic se krio u objektima te iste vojske, i to je priznala i ova drzava kroz istragu one komisije za saradnju sa Hagom koja je rekla da znaju da jeste bio u Srbji do 2002 ali danas ne znaju gde je. U ovoj zemlji se desilo misteriozno ubistvo dvojice gardista koje i dan danas nije razreseno. Zvanicni nalazi vestaka iz Nemacke kao i vestaka FBi kao i nezavisne komisije iz Srbije su jasno rekli da nema nikakve sanse da gardiste nije ubila treca osoba, samo je komisija nase vojske saopstila da je jedan ubio drugog a onda samog sebe i pokazivala nam na televiji nevešte kompjuterske animacije.
Goran Hadzic nestaje u trenutku objave optuznice itd itd. Koliko bi nas glasalo da samo deo EU da neka drzava u kojoj su takve stvari moguce dobije bezvizni rezim sa nama ? To sto je Holandija jedina koja principijelno ne popusta ne znaci da su ostali za to, vise mislim da pola zemalja unije nije protiv samo zbog toga sto znaju da ce Holandija biti protiv, a da je Holadnija ZA siguran sam da bi neko drugi bio protiv i blokirao odluku. Jednom moramo da shvatimo da ne mozemo svetu da mazemo oci i pravimo ih budalama. Na kraju siguran sam da veliki procenat gradjana ove zemlje intimno ne veruje svojoj drzavi i njenim sluzbama bezbednosti da ne mogu locirati Ratka Mladica, a takodje cinjenica je da svaki put kada se ispostavilo da nema omeksavanja stava Holadnije neko od onih za koje do tada nismo znali gde su je izronio i zavrsio u Hagu. Dakle zahvaljujuci Holandiji i njenoj vladi siguran sam da ce vrlo skoro izroniti jos jedan (tipujem na Hadzica) a kada taj zavrsi u Hagu sledi nova godina dana moljakanja Evrope da nam progleda kroz prste za Mladica i tako dalje u krug ...

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Znaci Bramerc donosi prcocenu (izvestaj) o saradnji, a Holandija donosi procenu o proceni (izvestaju) saradnje.
Treba Bramerca pitati na osnovu cega tvrdi da su preostala dva Haska optuzenika "u dometu" vlasti Srbije?

Stefan

pre 14 godina

"U istoriji je ostalo zabeleženo da se najveći „zločin“ ne samo u bosanskom ratu već i na čitavom području sukoba u bivšoj Jugoslaviji desio tako reći naočigled holandskih vojnika.
Te 1995. godine, holandski bataljon u kome je bilo tek nešto više od stotinu lako naoružanih vojnika bio je zadužen za obezbeđivanje zaštićene zone Srebrenice, ali ništa nisu preduzeli da i zaista zaštite muslimansko stanovništvo kada je srpska vojska pod komandom Ratka Mladića počela napad na Srebrenicu. Uloga državnih organa Holandije i njenih vojnika u onome što se dešavalo u zaštićenoj zoni dugo je opterećivala tamošnju javnost. Vlada je optuživana da je na milost i nemilost ostavila svoje vojnike iako je znala da oni nisu tako reći nikakvo obezbeđenje stanovništvu Srebrenice i da su laka meta Mladićevoj vojsci."
E zbog ovoga oni nece da popuste!

oximoron

pre 14 godina

E, ovo vise nije zalosno, sada je vec postalo stvarno smesno...
Uostalom, da li jos postoji neko ko je realno ocekivao bilo kakav drugaciji stav holandske vlade?

Van Neiznenadjeni

pre 14 godina

Pa jel' vama ovo nije vise smesno? Svi te pohvaljuju, govore da samo sto niste usli u EU, ali eto jadna Evropa ne moze nista da uradi zbog stava Holandije! Probudite se.....

Bacvanin

pre 14 godina

Ista prica se govori nasim politicarima vec par godina, bez rezultata.
Uslov za SSP i ulazak u EU je resen racun sa sudom u Den Haagu. Zasto bi oni promenili misljenje? Jos uvek nisu svi isporuceni, njihov uslov se nije menjao. Svakako da treba pohvaliti hapsenje Karadzica, to zasluzuje paznje i respekta, ali prica ne sme tu da se zavrsi.
Mi nikad nismo rekli da necemo da ih isporucimo, nego stalno govorimo da ne znamo gde su. Pa Holandjani ga sigurno nece traziti u Holandiji.
Sve ja mislim da ga nasa neka stranka stiti, a ko li ima interesa da se Srbija ne nadje u EU? Holandija sigurno ne, oni mogu otvoreno reci da nece Srbiju u EU, kao sto su rekli za Tursku, ali to ne govore.
Pohvatati necije "heroje" i poslati ih gde im je mesto, pred sudiju.

Sloba

pre 14 godina

Ovo je u bliskoj prošlosti imalo drugi naziv, "spoljnji zid sankcija". Onaj papir Amerike o saradnji Srbije sa Hagom se u žargonu zove "moša"...

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Djeco,
nemate vi pojma koliko vam ta Holandija pomaze.
Znate ono, kada vam zreo covjek ne da da pijete dok vozite, i ostale pedagogije.
Nema tu, djeco, nikakvih osveta i zavjera; Evropljani zele normalne drzave u svome drustvu i to je sva mudrost.

Posmatrač_2009

pre 14 godina

Samo par stvari da razjasnimo:
-Holandija i dalje blokira SSP, ona NE blokira ukidanje viza Srbiji, niti je to ikada pretila i povezivala sa hapšenjem Mladića
-Koliko god da se čini da nije fer da čitavu zemlju koči jedan čovek, toliko se moramo zapitati da li su naše vlasti, koje ne žele da reše taj problem već godinama, stvarno zrele da uvedu Srbiju u EU. Bajke tipa 'sve službe tragaju za njim', specijalci u fantomkama koji se slikaju za kamere i kao traže nekog ne mogu da zamažu oči ni maloj deci, a kamoli političarima u Holandiji i EU
-Na Holandiji leži deo odgovornosti, i to dobar deo, za Srebrenicu. Njihovi vojnici su bili dužni da spreče Mladićeve snage da učine to što su učinili, i taj deo iz njihove istorije nikada biti izbrisan neće, ma šta da se desi sa Mladićem ili ulaskom Srbije u EU

Fanatic

pre 14 godina

I dalje se nastavlja igra čekanja. Ko je tvrdoglaviji? Naši što neće da isporuče Mladića ili Holandjani u svojem stavu da treba da raščistimo sa prošlošću.

AcoA

pre 14 godina

Holandjani pokusavaju na sve nacine da se operu zbog Srebrenice. Medjutim obzirom da su Ameri napravili zaokret u stavu premu Srbiji, mislim da bi mi sada trebali da se okrenemo saradnji sa njima i ubedimo da na sve nacine izvrse pritisak na Holandjane. U tome su specijalisti.I ne shvatam zasto nasa drzava javno ne pita Bramerca na osnovu cega tvrdi da su Mladic i Hadzic u Srbiji.na osnovu kojih dokaza.

Ana

pre 14 godina

Juce su bili EU izbori. PVV je najveci pobednik. A njihov vodja je Geert Wilders. On je jedini u ovoj zemlji nacionalista. Bori se protiv islama... snimio je onaj film ...Fitna..nece da Turci udju u EU, nece da se daje novac za supsidije...tvrde da je to Holandski novac i da treba da ostane u zemlji. Nece sirenje EU, nece Istocnu Evropu a Tursku nikad. Bukvalno je tako rekao. U martu sledece godine su izbori...ako do tada nista ne urade ovi nasi oko ulaska u EU onda mozemo da se slikamo.

Parizer

pre 14 godina

A zasto bi Holandija trebala da popusti? Radi Srbije koja nece ama bas nista da uradi da ispuni svoje obaveze nego nekako pokusava da se uvuce u EU preko veze? Na zalost ili na srecu (pre bi rekao na srecu) u svetu se ne moze bas sve preko veze iako je to u Srbiji nacin zivota. Ni ja da se pitam zaista ne bi popustio, ne zbog viza i naroda nego zbog ovakve vlasti jer ako nekako iz iskukaju da se Srbiji ukinu vize tek tada je narod nadrljao jer ih ni revolucija nece moci skinuti sa vlasti, i ponovo samo-hvalospeva i korupcije i podmetacine i mazanja ociju narodu. Narodu treba nova i postenija vlast a ne Sengenske vize. To se namece kao problem, ustvari od silnog mulja mnogi ne vide da im Holandija, ni EU, ni USA nisu problem nego je problem u kuci.

rex

pre 14 godina

bla bla bla... pala im vlada... bla bla bla... Holandjani su dosledni... bla bla bla... Tadicu, isti si kao Kostunica.
Sa druge strane Holandija nas nekoliko godina drzi zakopane u mestu. Ne radi se tu o kaznjavanju drzave koja je uhapsila Radovana Karadzica izmedju ostalog, vec sve poprima oblik neke fiksacije koja je i njima tesko razumljiva.
Ovim negativnim stavom, narocito nakon sto je uhapsen Karadzic, oni direktno pakoste (prava rec) nama gradjanima koji smo proslog maja izabrali Evropu pre Kosova, pa i ako cemo o vremenskom periodu i nasim potomcima. Jer kako objasniti da je uhapsena i mozda veca zverka od Mladica, a da se i dalje stoji pri stavu da Srbija ne saradjuje? Pa mislim ko moze da tako olako da popije tu pricu? Ako odetete na sajt FBI videcete listu deset najtrazenijih kriminalaca od kojih je nekoliko u SAD, pa opet za nekima ta Amerika traga i decenijama. Je l to po automatizmu znaci da su te ubice u nekakvom paktu sa njihovom vladom?
Jos jedna stvar. Kada je bilo Nato bombardovanje, kasetnim bombama su nas gadjali samo SAD, njihov prvi saveznik Velika Britanija i Holandija. Ako govorimo o moralu iza kojeg tako cvrsto stoji Holandija, onda se samo setite kako ti isti unistavaju druge kasetnim bombama. Nevazno o kojoj se zemlji radi.
No, u svakom slucaju, ne treba se obeshrabriti, sta vise treba se dodatno potruditi da evroskepticizam ne zavlada kod nas, i da se preostali begunci sto je pre moguce (ako je moguce) uhapse i isporuce.

Ocajan

pre 14 godina

Znam da ce moj komentar da dobije mnogo negativnih ocena ali: navijam za Holandiju!
Kakve mi "lidere" imamo, i kako mislimo da sa njima moze ona parola "ima se moze, moze se" itd. necemo dobro proci. Kakav smo mi strateski partner Holandiji? Kakvu ce EU pretpreti stetu od toga sto mi necemo biti blizi njima? NIKAKVU.
Mi cemo polako postati ono sto nam se zapisalo odavno: ostrvo okruzeno sa svim EU i NATO clanicama i ruskom naftom...
Kada budemo shvatili jednom do veka, da kada smo mali i siromasni ali ponosni narod, i kada to budemo upakovali u vrednosti zapadnih ljudi, e onda cemo biti veliki deo porodice evropskih naroda, a ne balkanci kojima se namece volja. Bojim se, to ce trajati doveka. Samo zato sto niko nece da napravi radikalne promene.

Vidite samo sta radi Slovenija (EU) sa Hrvatskom (NE EU), pa cete shvatiti sta smo mogli mi sa Kosovom da se ne prsamo stalno u nepostojece junacke "grudi".

ivica

pre 14 godina

Hvala dragoj Holandiji na zastiti Srbije od evropskog uticaja! Mislim da je krajnje vreme da promenimo kontinent i da Balkansko poluostrvo (posebno tzv Zapadni Balkan) preselimo u Aziju koja je uzgred bliza Srbiji no nekakva Jevropa, a uz to kontinent koji ima energente, tradiciju, znanje i mudrost, a Holandija neka se pazi globalnog zagrevanja jer se nivo mora izdize,a oni su ionako ispod nivoa (mora).

Dragan Loncar

pre 14 godina

Madjarska i Rumunija, Cehoslovacka, Poljska i Bugarska su zivele pod katastrofalinim uslovima dok je nama bilo lepo. Ja se secam svoje ekskurzije u Bratislavu i Prag 90-te godine. Mi smo se bahato izivljavali kao klinci kupujuci i sta treba i sta ne treba, a oni su losije ziveli nego mi ikada. Oni su jedva cekali da se oslobode okupacije Rusa, i kada su je se oslobodili, prekinute su sve malverzacije na drzavnom nivou. Trebalo je tim drustvima dobar niz godina da dodju do zadovoljavajuceg standarda da bi usli u EU. Ali su oni shvatili da im treba zastita Evrope i da ne mogu biti sami na svetu.

Zemlje u kojima su se vodili balkanski ratovi su opet na neki nacin ovisne o Srbiji zato sto je ona ipak centralna u regionu. Kao sto moze da bude 'motor u razvoju' tako je i bila 'motor u razaranju' i to ne mozemo zaboraviti. Iako su Makedonija i Crna Gora mirno secesovane, i dalje je visok stepen korupcije (u Makedoniji nesto manji i zato su dobili sigurno zeleno svetlo).

Dajte ljudi, budite objektivni! Ako ne vidite sta se desava u Srbiji, otvorite oci. Izadjite iz svojih parloga i probajte nesto sto zahteva malo vise napora od dnevne kupovine novina i hleba, i videcete sta cete postici. Sistem je zatvoren za one koji nisu poslusni i koji se ne ponasaju po odredjenim kriterijumima. Gde su tu gradjanske slobode, slobodan izraz i profesionalnost? Tu su neki pojedinci koji se i dalje optimisticno trude da budu u toku, ali je ostalo go uzas. Zato vas molim za malo objektivnosti, prvenstveno prema sebi samima, jer to je dobar put da sagledate ozbiljnost situacije u drustvu.

Ako nemate parametar za poredjenje kao ja koji sam proveo sedam godina u inostranstvu, pitajte se sta je u vasem zivotu realno. Pitajte se da li ste korektni prema osobama u vasem okruzenju kada zahtevate da budete tretirani sa korektnoscu. Pitajte se da li i koliko participirate u opstoj korupciji. Pitajte se da li zbog zavisti omalovazavate one kojima se divite. Pitajte se da li ogovarate druge, koje poznajete ili ne, i da li je to u redu. Pitajte se da li imate otvoren odnos sa svojim najblizima ili je to samo nuzno trpljenje. Pitajte se u sta verujete i koliko ste dosledni svojim recima u praksi.

Miki

pre 14 godina

Dobro bi bilo da dobijemo beli Sengen i da se onda general Mladic fotografise (naravno prerusen) u centru Amsterdama ili Haga, i da im onda posalje tu fotografiju za uspomenu :-)! Mozda je ova situacija smesna, ali nemojte misliti da je nemoguca.

Sto je dosta, dosta je

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prekine svaka saradnja sa Hagom. Sto se vise trudimo vise nas guše! Bar da im damo povoda...

ravnovcanin

pre 14 godina

Ma nek su Holandezi zivi i zdravi, problem je kod nas, veci problem od progonjenih lica su tajkuni - to su stvorovi koji ovoj zemlji ne dozvoljavaju napredak, mi smo njihovi zarobljenici a ne nekog ili neke drzave iz EU!

Dragan

pre 14 godina

Baš me interesuje koje su to uslove ispunili Mađarska, Bugarska i Rumunija kad su primljene u EU. Ili se Evropa pokajala što je ovu trojku uopšte i primila u zajednicu pa joj sad samo još Srbija fali. Sad su sve lepo smislili, eto svi hoće Srbiju u EU samo treba sve članoce da se slože, a Holandija je tvrdoglava pa neće da popusti. Ovo je priča za malu decu koju će nam još dugo pričati, a mi ćemo verovati da je to tako i nikako drugačije.

ZeljkoNS

pre 14 godina

Stav Holandije je ustvari stav EU. Da je samo Holandija protiv lako bi se to resilo, ovako moramo da cekamo neke povoljnije vetrove i sa nase, a i sa njihove strane.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Svima je jasno da ovo nije samo stav Holandije vec cele Evropske Unije i SAD. Holandija tu dodje samo kao pion.
Ucenjivati celu jednu drzavu na ovaj nacin zbog jedne kukavice govori puno o politickoj zrelosti Evropkih politicara.
Sramota.

Dragan

pre 14 godina

S obzirom da i druge zemlje ucesnice gradjanskog rata, takodje ne zadovoljavaju uslove koje diktira Hag, barem da i nas postede sa ovim viznim rezimom, da vec konacno mozemo da slobodno prosetamo svetom a da nas pritom ne gledaju kroz lupu kao poslednji sljam....ako mogu drugi da imaju tu privilegiju, recite mi zasto mi ne mozemo...ocigledno manje vredimo po oceni presvetle Holandije..

Dusan

pre 14 godina

NE-hapsenje optuzenika NIJE ''puna saradnja''.... e sad, koliko vas ovde nije razumelo ovu recenicu? Ocito da samo nasi politicari ne razumeju i nadaju se, sto je jos gore, za svaki sledeci izvestaj ce se nadati necemu od Holandije a znaju i sami da nisu uhapisili ovu dvojicu, ali ajde bilo bi to sve u redu da jos ne mazu nasem primitivnom narodu oci svakom izjavom a naravno, nas narod u sve poveruje... To vam je u istom rangu kao kada dajete neki ispit, ne spremate nista a nadate se da ce ocena doci sama od sebe, molim vas, to zna i malo dete da bi trebalo da se sedne i uci! Dakle postedite nas izjava od kulina-bana sta ste PREDUZELI nego uhapsite vise tu dvojicu i dajte nesto konkretno kao sto nama daje Holandija a to je BLOKADA hahaha!!!

Dejan

pre 14 godina

Pa nasa Vlada je bas naivna ako misli da cemo bez mladica i Hadzica uopste ici napred. nece da moze izgleda... Alo,Tadicu probudi se!

swayzak

pre 14 godina

Baš mi je interesantno da slušam Holanđane kako pričaju o poštovanju evropskih vrednosti i neophodnosti izručenja preostalih optuženih, a očigledno ne vide da su jedini u Evropi koji insistiraju na tome. A u tome će ostati i dalje usamljeni samo je pitanje koliko će Evropa dugo trpeti taj tvrdoglavi stav Haga. Holandija više ne može da se krije iza stavova Evropske Unije jer je očigledno da drugi ne dele njeno mišljenje.

Podsetiti

pre 14 godina

Valjalo bi da ih neko i zvanicno podseti da ni oni u svojoj istoriji nisu bili bezgresni kad vec drugima drze predavanja o evropskim vrednostima. Naprotiv

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Vruc samar nasim vrlom "Evroentuzijastima", i to jos iz srca "Evroskepticizma". Oni koji ne bi vise da budu deo Evrope uskracuju sansu onima koji bi to hteli da budu. Ovo nije cinizam: OVO JE EVROPA!

aleksandar

pre 14 godina

Ja ne znam ko moze da veruje u ovo! Zar je Holandija toliko mocna zemlja da moze stopirati nesto za sta su i Francuska, V. Britanija, Nemacka....Holandija je samo trojanski konj!

srpski opanak

pre 14 godina

Nisu ludi da nas puste u EU. Prevarili su se kod Bugara i Rumuna, samo im jos mi falimo. Mi smo mala, jadna siromasna zemlja sa nazadnim mentaliteom i okrenuta ka Rusiji, objektivno sta cemo im?? Mozda im treba Hrvatska sa svojih 1000 km obale, ali zato im mi nizasta ne trebamo? Ubismo se od hvale sa nasim satro "bogatsvima" koja niko ne zna da pokaze, jer objektivno i ne postoje. Koridor 4 samo sto nije gotov, uskoro ce biti gotova i jadranska magistrala, tako da ta banalna prica o "jako vaznom" geostrategijskom polozaju vise nece imati nikakvog smisla. Ljudi prave satelite, a mi pricamo o kolskom putu iz antickog perioda. Ucaurenje u opanke je nasa buducnost i sudbina. Daj boze da nam daju vize da moze lakse da se pobegne iz zemlje bez buducnosti.

Dragan Loncar

pre 14 godina

Znaju Holandjani da bi nas beli sengen umrtvio pa bi opet moralo sve na 'kurblu'. Nisu oni sisali vesla, dobro su oni iskusili na svojoj kozi zasto doticni Jocici imaju nadimak 'Amsterdam'. Zao mi je zbog postenog stanovnistva Srbije ukljucujuci i mene samog, ali 'dobra volja' ne znaci 'puna saradnja'. Mi smo navikli da dobijamo stvari na veresiju, a to moze samo u 'getou'. Znaci, drugovi na vlasti, imate celo vruce leto pred sobom da locirate 'neidentifikovane letece generale'... odmarajte se kad zavrsite posao!

Rawagedeh

pre 14 godina

1947-me su holandski vojnici hladnokrvno streljali 400 ljudi u selu Rawagedeh u Indoneziji. Porodice zrtava i dan danas traze izvinjenje od holanske vlade, ali ona odbija da se izvini! Kako bi rekli Monty Phyton: "Say no more!"

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Znaci Bramerc donosi prcocenu (izvestaj) o saradnji, a Holandija donosi procenu o proceni (izvestaju) saradnje.
Treba Bramerca pitati na osnovu cega tvrdi da su preostala dva Haska optuzenika "u dometu" vlasti Srbije?

SSSS

pre 14 godina

Jeste Holandija bila kolonijalna sila, ali danasnja Holandija nije kolonijalna sila. I car Dusan je nekada vrsio osvajanja, i Anticki Rim je to radio, i Vizantija, i Napoleonova Francuska i Velika Britanija i carska Rusija, ustvari svako carstvo kroz istoriju je nekada pokazivalo osvajacke ambicije. I sta sa time ? Jel to znaci da nijedna drzava sa cijeg su tla pokrenuta bilo kakva osvajanja nikada ne moze da se promeni i postane drugacija, treba vecito da bude talac necega sto je neko u proslosti uradio sa njenog prostora ? To sto danas Holandija radi prema Srbiji za mene je potpuno normalno iz jednog jedinog prostog razloga, sto ne verujem nasim sluzbama bezbednosti da nemaju pojma gde se krije Ratko Mladic. U doba kada je nas danasnji predsednik bio ministar vojske SR Jugoslavije Ratko Mladic se krio u objektima te iste vojske, i to je priznala i ova drzava kroz istragu one komisije za saradnju sa Hagom koja je rekla da znaju da jeste bio u Srbji do 2002 ali danas ne znaju gde je. U ovoj zemlji se desilo misteriozno ubistvo dvojice gardista koje i dan danas nije razreseno. Zvanicni nalazi vestaka iz Nemacke kao i vestaka FBi kao i nezavisne komisije iz Srbije su jasno rekli da nema nikakve sanse da gardiste nije ubila treca osoba, samo je komisija nase vojske saopstila da je jedan ubio drugog a onda samog sebe i pokazivala nam na televiji nevešte kompjuterske animacije.
Goran Hadzic nestaje u trenutku objave optuznice itd itd. Koliko bi nas glasalo da samo deo EU da neka drzava u kojoj su takve stvari moguce dobije bezvizni rezim sa nama ? To sto je Holandija jedina koja principijelno ne popusta ne znaci da su ostali za to, vise mislim da pola zemalja unije nije protiv samo zbog toga sto znaju da ce Holandija biti protiv, a da je Holadnija ZA siguran sam da bi neko drugi bio protiv i blokirao odluku. Jednom moramo da shvatimo da ne mozemo svetu da mazemo oci i pravimo ih budalama. Na kraju siguran sam da veliki procenat gradjana ove zemlje intimno ne veruje svojoj drzavi i njenim sluzbama bezbednosti da ne mogu locirati Ratka Mladica, a takodje cinjenica je da svaki put kada se ispostavilo da nema omeksavanja stava Holadnije neko od onih za koje do tada nismo znali gde su je izronio i zavrsio u Hagu. Dakle zahvaljujuci Holandiji i njenoj vladi siguran sam da ce vrlo skoro izroniti jos jedan (tipujem na Hadzica) a kada taj zavrsi u Hagu sledi nova godina dana moljakanja Evrope da nam progleda kroz prste za Mladica i tako dalje u krug ...

Stefan

pre 14 godina

"U istoriji je ostalo zabeleženo da se najveći „zločin“ ne samo u bosanskom ratu već i na čitavom području sukoba u bivšoj Jugoslaviji desio tako reći naočigled holandskih vojnika.
Te 1995. godine, holandski bataljon u kome je bilo tek nešto više od stotinu lako naoružanih vojnika bio je zadužen za obezbeđivanje zaštićene zone Srebrenice, ali ništa nisu preduzeli da i zaista zaštite muslimansko stanovništvo kada je srpska vojska pod komandom Ratka Mladića počela napad na Srebrenicu. Uloga državnih organa Holandije i njenih vojnika u onome što se dešavalo u zaštićenoj zoni dugo je opterećivala tamošnju javnost. Vlada je optuživana da je na milost i nemilost ostavila svoje vojnike iako je znala da oni nisu tako reći nikakvo obezbeđenje stanovništvu Srebrenice i da su laka meta Mladićevoj vojsci."
E zbog ovoga oni nece da popuste!

AcoA

pre 14 godina

Holandjani pokusavaju na sve nacine da se operu zbog Srebrenice. Medjutim obzirom da su Ameri napravili zaokret u stavu premu Srbiji, mislim da bi mi sada trebali da se okrenemo saradnji sa njima i ubedimo da na sve nacine izvrse pritisak na Holandjane. U tome su specijalisti.I ne shvatam zasto nasa drzava javno ne pita Bramerca na osnovu cega tvrdi da su Mladic i Hadzic u Srbiji.na osnovu kojih dokaza.

Fanatic

pre 14 godina

I dalje se nastavlja igra čekanja. Ko je tvrdoglaviji? Naši što neće da isporuče Mladića ili Holandjani u svojem stavu da treba da raščistimo sa prošlošću.

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Djeco,
nemate vi pojma koliko vam ta Holandija pomaze.
Znate ono, kada vam zreo covjek ne da da pijete dok vozite, i ostale pedagogije.
Nema tu, djeco, nikakvih osveta i zavjera; Evropljani zele normalne drzave u svome drustvu i to je sva mudrost.

Bacvanin

pre 14 godina

Ista prica se govori nasim politicarima vec par godina, bez rezultata.
Uslov za SSP i ulazak u EU je resen racun sa sudom u Den Haagu. Zasto bi oni promenili misljenje? Jos uvek nisu svi isporuceni, njihov uslov se nije menjao. Svakako da treba pohvaliti hapsenje Karadzica, to zasluzuje paznje i respekta, ali prica ne sme tu da se zavrsi.
Mi nikad nismo rekli da necemo da ih isporucimo, nego stalno govorimo da ne znamo gde su. Pa Holandjani ga sigurno nece traziti u Holandiji.
Sve ja mislim da ga nasa neka stranka stiti, a ko li ima interesa da se Srbija ne nadje u EU? Holandija sigurno ne, oni mogu otvoreno reci da nece Srbiju u EU, kao sto su rekli za Tursku, ali to ne govore.
Pohvatati necije "heroje" i poslati ih gde im je mesto, pred sudiju.

rex

pre 14 godina

bla bla bla... pala im vlada... bla bla bla... Holandjani su dosledni... bla bla bla... Tadicu, isti si kao Kostunica.
Sa druge strane Holandija nas nekoliko godina drzi zakopane u mestu. Ne radi se tu o kaznjavanju drzave koja je uhapsila Radovana Karadzica izmedju ostalog, vec sve poprima oblik neke fiksacije koja je i njima tesko razumljiva.
Ovim negativnim stavom, narocito nakon sto je uhapsen Karadzic, oni direktno pakoste (prava rec) nama gradjanima koji smo proslog maja izabrali Evropu pre Kosova, pa i ako cemo o vremenskom periodu i nasim potomcima. Jer kako objasniti da je uhapsena i mozda veca zverka od Mladica, a da se i dalje stoji pri stavu da Srbija ne saradjuje? Pa mislim ko moze da tako olako da popije tu pricu? Ako odetete na sajt FBI videcete listu deset najtrazenijih kriminalaca od kojih je nekoliko u SAD, pa opet za nekima ta Amerika traga i decenijama. Je l to po automatizmu znaci da su te ubice u nekakvom paktu sa njihovom vladom?
Jos jedna stvar. Kada je bilo Nato bombardovanje, kasetnim bombama su nas gadjali samo SAD, njihov prvi saveznik Velika Britanija i Holandija. Ako govorimo o moralu iza kojeg tako cvrsto stoji Holandija, onda se samo setite kako ti isti unistavaju druge kasetnim bombama. Nevazno o kojoj se zemlji radi.
No, u svakom slucaju, ne treba se obeshrabriti, sta vise treba se dodatno potruditi da evroskepticizam ne zavlada kod nas, i da se preostali begunci sto je pre moguce (ako je moguce) uhapse i isporuce.

ivica

pre 14 godina

Hvala dragoj Holandiji na zastiti Srbije od evropskog uticaja! Mislim da je krajnje vreme da promenimo kontinent i da Balkansko poluostrvo (posebno tzv Zapadni Balkan) preselimo u Aziju koja je uzgred bliza Srbiji no nekakva Jevropa, a uz to kontinent koji ima energente, tradiciju, znanje i mudrost, a Holandija neka se pazi globalnog zagrevanja jer se nivo mora izdize,a oni su ionako ispod nivoa (mora).

Sto je dosta, dosta je

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prekine svaka saradnja sa Hagom. Sto se vise trudimo vise nas guše! Bar da im damo povoda...

oximoron

pre 14 godina

E, ovo vise nije zalosno, sada je vec postalo stvarno smesno...
Uostalom, da li jos postoji neko ko je realno ocekivao bilo kakav drugaciji stav holandske vlade?

Van Neiznenadjeni

pre 14 godina

Pa jel' vama ovo nije vise smesno? Svi te pohvaljuju, govore da samo sto niste usli u EU, ali eto jadna Evropa ne moze nista da uradi zbog stava Holandije! Probudite se.....

Ocajan

pre 14 godina

Znam da ce moj komentar da dobije mnogo negativnih ocena ali: navijam za Holandiju!
Kakve mi "lidere" imamo, i kako mislimo da sa njima moze ona parola "ima se moze, moze se" itd. necemo dobro proci. Kakav smo mi strateski partner Holandiji? Kakvu ce EU pretpreti stetu od toga sto mi necemo biti blizi njima? NIKAKVU.
Mi cemo polako postati ono sto nam se zapisalo odavno: ostrvo okruzeno sa svim EU i NATO clanicama i ruskom naftom...
Kada budemo shvatili jednom do veka, da kada smo mali i siromasni ali ponosni narod, i kada to budemo upakovali u vrednosti zapadnih ljudi, e onda cemo biti veliki deo porodice evropskih naroda, a ne balkanci kojima se namece volja. Bojim se, to ce trajati doveka. Samo zato sto niko nece da napravi radikalne promene.

Vidite samo sta radi Slovenija (EU) sa Hrvatskom (NE EU), pa cete shvatiti sta smo mogli mi sa Kosovom da se ne prsamo stalno u nepostojece junacke "grudi".

Parizer

pre 14 godina

A zasto bi Holandija trebala da popusti? Radi Srbije koja nece ama bas nista da uradi da ispuni svoje obaveze nego nekako pokusava da se uvuce u EU preko veze? Na zalost ili na srecu (pre bi rekao na srecu) u svetu se ne moze bas sve preko veze iako je to u Srbiji nacin zivota. Ni ja da se pitam zaista ne bi popustio, ne zbog viza i naroda nego zbog ovakve vlasti jer ako nekako iz iskukaju da se Srbiji ukinu vize tek tada je narod nadrljao jer ih ni revolucija nece moci skinuti sa vlasti, i ponovo samo-hvalospeva i korupcije i podmetacine i mazanja ociju narodu. Narodu treba nova i postenija vlast a ne Sengenske vize. To se namece kao problem, ustvari od silnog mulja mnogi ne vide da im Holandija, ni EU, ni USA nisu problem nego je problem u kuci.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Svima je jasno da ovo nije samo stav Holandije vec cele Evropske Unije i SAD. Holandija tu dodje samo kao pion.
Ucenjivati celu jednu drzavu na ovaj nacin zbog jedne kukavice govori puno o politickoj zrelosti Evropkih politicara.
Sramota.

Posmatrač_2009

pre 14 godina

Samo par stvari da razjasnimo:
-Holandija i dalje blokira SSP, ona NE blokira ukidanje viza Srbiji, niti je to ikada pretila i povezivala sa hapšenjem Mladića
-Koliko god da se čini da nije fer da čitavu zemlju koči jedan čovek, toliko se moramo zapitati da li su naše vlasti, koje ne žele da reše taj problem već godinama, stvarno zrele da uvedu Srbiju u EU. Bajke tipa 'sve službe tragaju za njim', specijalci u fantomkama koji se slikaju za kamere i kao traže nekog ne mogu da zamažu oči ni maloj deci, a kamoli političarima u Holandiji i EU
-Na Holandiji leži deo odgovornosti, i to dobar deo, za Srebrenicu. Njihovi vojnici su bili dužni da spreče Mladićeve snage da učine to što su učinili, i taj deo iz njihove istorije nikada biti izbrisan neće, ma šta da se desi sa Mladićem ili ulaskom Srbije u EU

swayzak

pre 14 godina

Baš mi je interesantno da slušam Holanđane kako pričaju o poštovanju evropskih vrednosti i neophodnosti izručenja preostalih optuženih, a očigledno ne vide da su jedini u Evropi koji insistiraju na tome. A u tome će ostati i dalje usamljeni samo je pitanje koliko će Evropa dugo trpeti taj tvrdoglavi stav Haga. Holandija više ne može da se krije iza stavova Evropske Unije jer je očigledno da drugi ne dele njeno mišljenje.

Sloba

pre 14 godina

Ovo je u bliskoj prošlosti imalo drugi naziv, "spoljnji zid sankcija". Onaj papir Amerike o saradnji Srbije sa Hagom se u žargonu zove "moša"...

Dusan

pre 14 godina

NE-hapsenje optuzenika NIJE ''puna saradnja''.... e sad, koliko vas ovde nije razumelo ovu recenicu? Ocito da samo nasi politicari ne razumeju i nadaju se, sto je jos gore, za svaki sledeci izvestaj ce se nadati necemu od Holandije a znaju i sami da nisu uhapisili ovu dvojicu, ali ajde bilo bi to sve u redu da jos ne mazu nasem primitivnom narodu oci svakom izjavom a naravno, nas narod u sve poveruje... To vam je u istom rangu kao kada dajete neki ispit, ne spremate nista a nadate se da ce ocena doci sama od sebe, molim vas, to zna i malo dete da bi trebalo da se sedne i uci! Dakle postedite nas izjava od kulina-bana sta ste PREDUZELI nego uhapsite vise tu dvojicu i dajte nesto konkretno kao sto nama daje Holandija a to je BLOKADA hahaha!!!

Dragan

pre 14 godina

Baš me interesuje koje su to uslove ispunili Mađarska, Bugarska i Rumunija kad su primljene u EU. Ili se Evropa pokajala što je ovu trojku uopšte i primila u zajednicu pa joj sad samo još Srbija fali. Sad su sve lepo smislili, eto svi hoće Srbiju u EU samo treba sve članoce da se slože, a Holandija je tvrdoglava pa neće da popusti. Ovo je priča za malu decu koju će nam još dugo pričati, a mi ćemo verovati da je to tako i nikako drugačije.

Dragan

pre 14 godina

S obzirom da i druge zemlje ucesnice gradjanskog rata, takodje ne zadovoljavaju uslove koje diktira Hag, barem da i nas postede sa ovim viznim rezimom, da vec konacno mozemo da slobodno prosetamo svetom a da nas pritom ne gledaju kroz lupu kao poslednji sljam....ako mogu drugi da imaju tu privilegiju, recite mi zasto mi ne mozemo...ocigledno manje vredimo po oceni presvetle Holandije..

ZeljkoNS

pre 14 godina

Stav Holandije je ustvari stav EU. Da je samo Holandija protiv lako bi se to resilo, ovako moramo da cekamo neke povoljnije vetrove i sa nase, a i sa njihove strane.

Dejan

pre 14 godina

Pa nasa Vlada je bas naivna ako misli da cemo bez mladica i Hadzica uopste ici napred. nece da moze izgleda... Alo,Tadicu probudi se!

Ana

pre 14 godina

Juce su bili EU izbori. PVV je najveci pobednik. A njihov vodja je Geert Wilders. On je jedini u ovoj zemlji nacionalista. Bori se protiv islama... snimio je onaj film ...Fitna..nece da Turci udju u EU, nece da se daje novac za supsidije...tvrde da je to Holandski novac i da treba da ostane u zemlji. Nece sirenje EU, nece Istocnu Evropu a Tursku nikad. Bukvalno je tako rekao. U martu sledece godine su izbori...ako do tada nista ne urade ovi nasi oko ulaska u EU onda mozemo da se slikamo.

ravnovcanin

pre 14 godina

Ma nek su Holandezi zivi i zdravi, problem je kod nas, veci problem od progonjenih lica su tajkuni - to su stvorovi koji ovoj zemlji ne dozvoljavaju napredak, mi smo njihovi zarobljenici a ne nekog ili neke drzave iz EU!

Dragan Loncar

pre 14 godina

Madjarska i Rumunija, Cehoslovacka, Poljska i Bugarska su zivele pod katastrofalinim uslovima dok je nama bilo lepo. Ja se secam svoje ekskurzije u Bratislavu i Prag 90-te godine. Mi smo se bahato izivljavali kao klinci kupujuci i sta treba i sta ne treba, a oni su losije ziveli nego mi ikada. Oni su jedva cekali da se oslobode okupacije Rusa, i kada su je se oslobodili, prekinute su sve malverzacije na drzavnom nivou. Trebalo je tim drustvima dobar niz godina da dodju do zadovoljavajuceg standarda da bi usli u EU. Ali su oni shvatili da im treba zastita Evrope i da ne mogu biti sami na svetu.

Zemlje u kojima su se vodili balkanski ratovi su opet na neki nacin ovisne o Srbiji zato sto je ona ipak centralna u regionu. Kao sto moze da bude 'motor u razvoju' tako je i bila 'motor u razaranju' i to ne mozemo zaboraviti. Iako su Makedonija i Crna Gora mirno secesovane, i dalje je visok stepen korupcije (u Makedoniji nesto manji i zato su dobili sigurno zeleno svetlo).

Dajte ljudi, budite objektivni! Ako ne vidite sta se desava u Srbiji, otvorite oci. Izadjite iz svojih parloga i probajte nesto sto zahteva malo vise napora od dnevne kupovine novina i hleba, i videcete sta cete postici. Sistem je zatvoren za one koji nisu poslusni i koji se ne ponasaju po odredjenim kriterijumima. Gde su tu gradjanske slobode, slobodan izraz i profesionalnost? Tu su neki pojedinci koji se i dalje optimisticno trude da budu u toku, ali je ostalo go uzas. Zato vas molim za malo objektivnosti, prvenstveno prema sebi samima, jer to je dobar put da sagledate ozbiljnost situacije u drustvu.

Ako nemate parametar za poredjenje kao ja koji sam proveo sedam godina u inostranstvu, pitajte se sta je u vasem zivotu realno. Pitajte se da li ste korektni prema osobama u vasem okruzenju kada zahtevate da budete tretirani sa korektnoscu. Pitajte se da li i koliko participirate u opstoj korupciji. Pitajte se da li zbog zavisti omalovazavate one kojima se divite. Pitajte se da li ogovarate druge, koje poznajete ili ne, i da li je to u redu. Pitajte se da li imate otvoren odnos sa svojim najblizima ili je to samo nuzno trpljenje. Pitajte se u sta verujete i koliko ste dosledni svojim recima u praksi.

Miki

pre 14 godina

Dobro bi bilo da dobijemo beli Sengen i da se onda general Mladic fotografise (naravno prerusen) u centru Amsterdama ili Haga, i da im onda posalje tu fotografiju za uspomenu :-)! Mozda je ova situacija smesna, ali nemojte misliti da je nemoguca.

Podsetiti

pre 14 godina

Valjalo bi da ih neko i zvanicno podseti da ni oni u svojoj istoriji nisu bili bezgresni kad vec drugima drze predavanja o evropskim vrednostima. Naprotiv

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Vruc samar nasim vrlom "Evroentuzijastima", i to jos iz srca "Evroskepticizma". Oni koji ne bi vise da budu deo Evrope uskracuju sansu onima koji bi to hteli da budu. Ovo nije cinizam: OVO JE EVROPA!

aleksandar

pre 14 godina

Ja ne znam ko moze da veruje u ovo! Zar je Holandija toliko mocna zemlja da moze stopirati nesto za sta su i Francuska, V. Britanija, Nemacka....Holandija je samo trojanski konj!

srpski opanak

pre 14 godina

Nisu ludi da nas puste u EU. Prevarili su se kod Bugara i Rumuna, samo im jos mi falimo. Mi smo mala, jadna siromasna zemlja sa nazadnim mentaliteom i okrenuta ka Rusiji, objektivno sta cemo im?? Mozda im treba Hrvatska sa svojih 1000 km obale, ali zato im mi nizasta ne trebamo? Ubismo se od hvale sa nasim satro "bogatsvima" koja niko ne zna da pokaze, jer objektivno i ne postoje. Koridor 4 samo sto nije gotov, uskoro ce biti gotova i jadranska magistrala, tako da ta banalna prica o "jako vaznom" geostrategijskom polozaju vise nece imati nikakvog smisla. Ljudi prave satelite, a mi pricamo o kolskom putu iz antickog perioda. Ucaurenje u opanke je nasa buducnost i sudbina. Daj boze da nam daju vize da moze lakse da se pobegne iz zemlje bez buducnosti.