Četvrtak, 04.06.2009.

01:14

Prijava protiv urologa zbog mita

Leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv urologa Nebojše P. zbog sumnje da je pacijentu tražio mito od 700 evra za operaciju prostate.

Izvor: B92

Prijava protiv urologa zbog mita IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Neroli

pre 14 godina

Nista novo za Leskovac. Ja sam leskovcanka i ovo nam se desava neprestano. Mama je imala dve operacije prosle godine, dali smo pare, baka je lomila kuk, dok nismo platili, niko nije hteo da uradi operaciju. Dokle vise ovakvi bezobrazluci?

Sa zapadne strane

pre 14 godina

Naravno da je normalno da se majstori caste, kao sto je normalno coveku koji ti je spasao zivot kupiti prigodan poklon. Lekari su dobijali poklone i u vreme stare Juge, ali tada su se znala nekakva nepisana pravila. Prvo, koverte (skoro) niko nije prihvatao. Drugo, vrednost poklona nije nikada premasivala 100 maraka i to je obicno bila: flasa zestokog pica, parfem, bombonjera ... a po selima i prase, jagnje, 5 kg jaja i tome slicno. Trece, u ovom slucaju se ne radi samo o korupciji, vec ponasanje ovih lekara ima i elemente daleko ozbiljnijeg krivicnog dela - iznudjivanja novca. I poslednje - naravno da kazna nece iskoreniti korupciju, ovo dvoje doktora ce samo biti zrtveni jarci jednog trulog sistema koji smrdi od glave. Tomice, odlazi !!!

Dr. Jekyll

pre 14 godina

1. Ovo nije slučaj mita nego najgore ucene. Ovako je zemunski klan radio. Ili platiš ili te namerno pusti da umreš.
2. Ne znam ko bi plaćao majstorima mito i zašto.
3. Ako platite mito lekaru, da li mislite da će vam nešto više pomoći (osim ako nije ovakva ucena)? Dobio je šta je hteo, zašto bi se trudio dalje...

Draginja

pre 14 godina

Moj suprug je godinama bio bolestan i x puta lezao na neuroloskoj klinici u Bgd. Nikad, ali nikad nikome nisam dala mito a nikad niko od mene nije nista trazio niti sam imala osecaj da neko nesto ocekuje .U toj klinici leze teski bolesnici ali osoblje pocev od medecinskih sestara do lekara ,docenata pa i profesora su uvek saslusali najuze clanove porodice i uvek su nasli nacin da na advekatan nacin objasne tok bolesti vrstu lecenja i sta mozemo ocekivati . Ja licno mislim da je to u nasem mentalitetu volimo da se pokazemo, da mi nudimo pare, usluge koje je tesko ispuniti, pa kad se lecenje okonca onda se pokajemo sto smo tako radili i pricamo na sav glas okolo da su trazene pare i da smo bili ucenjeni . Neznam mozda toga ima, ali ja niti bilo koga znam iz moje porodice ili prijatelja nisam cula da su bili u situaciji da su platili neke usluge u drzavnim bolnicama ili domovima zdravlja.

Statisticar

pre 14 godina

Pravi problem nije u ovom kriminalcu koji reketira svoje pacijente vec u drzavi koja ovakav kriminal ne sankcionise na adekvatan nacin. Jednog lepog dana, kada prvih desetak ovakvih lekara:
1. ode na desetogodisnju robiju bez mogucnosti prevremenog pustanja na slobodu
2. sa dozivotnom zabranom rada u struci i u privatnom i u drzavnom sektoru (i kao lekar i kao savetnik i kao nastavnik tj. profesor)
3. uz konfiskaciju celokupne imovine stecene od pocetka radnog veka do dana otkrivanja krivicnog dela radi obestecenja opljackanih pacijenata ...

To ce biti pocetak kraja korupcije u zdravstvu u Srbiji.

Подлегли Хипократ

pre 14 godina

Шта бре нема корупције у здравству,па ја могу главу да одсечен што се тиче Лесковца да скоро ниједан доктор неће да те оперише без неке надокнаде и за неке безвезне операције а камо ли за нешто озбиљније-толико су безобразни да је просто немогуће да будеш оперисан без икакве надокнаде-знају се чак и тарифе за операције-па не можеш ни крајнике да оперишеш док не уђеш са неком сумом-ОПШТЕ ПОЗНАТА СТВАР И САДА ЋЕМО ДА СЕ СВИ ПРАВИМО ЛУДИ КАО НЕМА КОРУПЦИЈЕ У ЗДРАВСТВУ!!!!!

Pacijent

pre 14 godina

Ljudima sasvim normalno da se lekar "časti", a niko ne zna koliki je to "normalan iznos".
Sećate se naših otporaških nalepnica "NE PRIMAM MITO".
Zašto u SVAKOJ čekaonici, sobi za posete, prijemnom odeljenju... SVAKE zdravstvene ustanove ne bi bili okačeni plakati (koje bi štampalo ministarstvi i prosledilo ga bolnicama sa obavezom isticanja) na kojima bi pisalo nešto kao "SVAKI POKLON MEDICINSKOM OSOBLJU (u vrednosti preko xy dinara) SE SMATRA DAVANJEM MITA ŠTO JE KRIVIČNO DELO".
Vrli lekari će se verovatno buniti da ih time degradiramo profesiju i sve ih tretiramo kao korumpirane, ali im treba objasniti da bi ovo bila akcija obrazovanja i vaspitavanja pacijenata, pošto se govori o DAVANJU a ne o uzimanju mita.

Mira

pre 14 godina

Pa zašto treba častiti lekara? Da li ovaj pacijent koji jedva sastavlja kraj s krajem ima 700 eura, NEMA. Doktor ga je primio pustio na vikend da se snadje, pošto se čovek nije snašao, sad može i da umre. Ovo nije hajka na lekare i recept za nadrilekare, ovo je naša surova stvarnost. Ne okrivljujte medije, jer da nije medija ne bi znali ni ovoliko istine šta rade doktori - trgovci u belim mantilima. Šta rade oni postalo je jasno gradjanima Srbije i sva istraživanja govore da najviše korupcije ima u zdravstvu, ali ŠTA RADI DOŽIVOTNI MINISTAR MILOSAVLJEVIĆ? Gospodine premijeru ovo je pitanje za Vas.

Aleksandar

pre 14 godina

Sledeci put, ako se nesto ovako desi, samo cimnite prijatelja, ili se sami predstavite kao zdravstveni inspektor, posto ti "mito based" doktori nikada ne znaju da li ce im stvarno naleteti neki inspektor.

xyz

pre 14 godina

Taj Živadin da je bio pametan, otišao bi u Ministarstvo zdravlja, prijavio slučaj i pustio da mu daju obležene novčanice i sl. Tako se ove stvari rešavaju, u sadejstvu sa policijom.
Neka meni neko traži i 1 dinar za bilo kakvu uslugu za koju je već plaćen, pa ćemo da vidimo. Zadovoljsto će mi biti da raskrinkam tog doktora.
Nego takav smo narod, savest nam je na nuli, naročito u manjim sredinama i među slabije obrazovanim ljudima, ali bilo je slučajeva raskrinkavanja i nadam se da će biti još takvih, pa polako...

Nebitno (nisam lekar)

pre 14 godina

Koliko puta ste častili majstora za popravljena kola ili nekoga ko vam je okrečio stan? Zar se ne podrazumeva da se majstoru kupuje pivo, rakija, doručak, ručak, UZ sva ostala, prethodno dogovorena, plaćanja? Kad treba častiti lekara (iz ko zna kojih razloga - jedan od češćih bio je i "daj par dana bolovanja, evo ti čokolada i 200 grama kafe"), e onda se diže kuka i motika?!

Imao sam dosta posla sa lekarima (jedna bolest vrlo bliskog člana porodice završila se i smrću, porođaji, par sitnijih operacija dece) - nikad, ni jedan jedini od njih nije tražio ni dinara, ni evra, ništa - od akušera, ginekologa, hirurga, babica, medicinskih sestara, neurohirurga, niko! Nemam pojma gde vi nalazite ovoliko korumpirano medicinsko osoblje, jer ni ja niti iko oko mene ne zna ni jednoga. A da možda vi ne preterujete? Da nije ipak u pitanju bespotrebna i preterana povika na ljude koji nam glave spašavaju? Setite se - ako svi lekari bez suda budu proglašeni za lopove, sledeći put možda neće imati ko da vas leči. Šta ćemo onda?

Korupcija je bolest celog društva - nije vezana samo za lekare. Tačno je da ih država plaća - zar ne plaća i policajce, a koliko smo im puta tutnuli hiljadarku da nas ne kazne slanjem na sud i oduzimanjem vozačke dozvole? Uhapšen predsednik opštine, pronevera 500 hiljada evra, komentari kažu - "to je sića, gde su pravi kriminalci?" 500 hiljada je sića, jer je političar, a za 700 evra lekaru biste vešali?! E moji Srbi... Najprezrenije, najocrnjenije, najmrskije profesije u Srbiji su izgleda lekari, profesori i vaspitačice - oni koji nam decu odgajaju, leče i uče. Ne može se sa takvim načinom razmišljanja graditi normalna država....

ivan

pre 14 godina

Ja predlazem da u slucaju dokazivanja odgovornosti pojedinog lekara deo kazne snose i njegovi sefovi (nacelnik sluzbe, direktor doma zdravlja i tako to...) Kao u vojsci bato! Ovaj je duzan da ga nadgleda pa ima i on da padne, i tako lancano do vrha ustanove! Pa da vidis kako ce da motre jedni na druge.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

... pre par godina mi je urolog NN iz Nisa trazio 2500 eura ili kupovinu (posto zivim van Srbije) aparata, tj, opreme sa kamerom da kako bi on kasnije tom istom opremom mom ocu radio preglede i vadio kamencice iz besike (pre toga je otac na VMA imao kontrolu gde mu je kamen usitnjen) tvrdio je da klinika u Nisu nema takvu opremu a on kao iznajmljeni urolog radi u jos jednoj bolnici u okolini Nisa posto oni nisu imali stalnog. (ime grada nije bitno) imao sam poznanstva sa jednom lekarkom koja mi ja vodila oca i on je to iskoristio da stupi u "diskretni kontakt" a jos veci biser je bio kada je svoj predlog ispred nje predlozio... ostali smo skamenjeni, ona kao njegova koleginica a sa druge strane moja prijateljica i lekar mog oca je ostala bez glasa, palo je puno pogrdnih reci sa njene strane, on nije bio dovoljno informisan o nama, ona je bila moja verenica... doticni je prijavljen jednom od starijih XY i navodno uticajnih lekara ali vecih posledica nisam ni cuo ni video... vise mi nije ni bitno, moj otac je umro jer je par lekara zakazalo (i srce je bilo u pitanju) urolozi i kardiolozi su se prepucavali a ja sam ostao bez oca... svoje reci mogu potvrditi slikama i svedocima! a vi gsp moderatoru razmislite malo bolje sta je demokratija i sloboda govora, reci... vi kao novinar to najbolje znate, ovde nema imena i uvreda, ne vidim razlog za blokiranje mog komentara.. takodje, imajte u vidu da moj bol za ocem jos uvek postoji a korupcija medju lekarima je i dalje sakrivena... sve dok se ovakve price ISTINITE ne pokazuju, narod nece imati snage da preduzme nesto protiv koruptnih lekara... prosle nedelje sam boravio u Srbiji poslovno, ko god me je sreo zalio se na neke bolove, kog kod sam pitao kako je i gde ide, 80% njih je reklo kako mora do lekara ili apoteke ili za sebe ili za bliznje kupiti lekove... dali je moguce da je 80% naroda u nasoj zemlji bolesno a lekovi pa pritisak i depresivna stanja najprodavaniji??? ne brisite ovo, pomislite na svog oca ili bliznje, moj je bio ucen covek, dugo godina direktor jake firme u srbiji a pre toga po skolovanju teolog, ucenik patrijarha Pavla dok je Pavle bio profesor bogoslovije u Prizrenu... sa ove strane ekrana imate nekog ko vam moze parirati u puno toga... pozdrav

Zabrinuti

pre 14 godina

Pozivam sve novinare da posete Dom zdravlja u Opovu (30 km od Pančeva).
Pre nekoliko dana čovek je umro, jer doktor u svojoj smeni nije bio na radnom mestu, što je uobičajena stvar. "Hitna pomoć" ne odaziva se na pozive pacijenata jer nije još popila kafu (!), bivši pedijatar zamalo nije ubila nekoliko dece...
Mito i korupcija su na svakom koraku - od obične sestre do direktora, a o doktorima da i ne govorimo. Radnici u zdravstvu su na najnižim (moralnim i ostalim) granama u ovoj zemlji.

postena inteligencija

pre 14 godina

Kao prvo, da li je to reprezentativan uzorak stanovnistva, koji se slaze da doktora treba castiti! Drugo, grad je mali i nije cudo sto niko od nadleznih nije hteo pred kamere. Da se ne bi zamerio! Strasno! Mislim da je tacno, sve to sto se desilo i da nije prvi slucaj. A, predmet ce negde u neku korpu da zavrsi.Drzava je totalno korumpirana i svi kao u soku!

teslion

pre 14 godina

Imam strašnu ideju! Hajde da lepo zatvorimo bolnice i da se vratimo vračarama. Očigledno su lekari na redu, sve ostalo funkcioniše savršeno. Ovaj urolog je gluplji nego što je težak, ako ovo nije shvatio. NE OPRAVDAVAM GA!!! Ponovo se narodu baca prašina u oči i daje im se ono klasično "hleba i igara". Svuda ima raznih ljudi, ako mislite da u zdravstvu ima više korupcije nego u drugim granama grdno ste se prevarili. Ovo što je on tražio je smešno u odnosu na ono što uzimaju drugi. Na kraju krajeva svi lekari uzimaju mito, sudije, sadvokati, političari, majstori, građevinci..., hajde da neko dokaže suprotno. Ovo je kompletno kriminalizovana sredina, jedini razlog što neko ne uzima mito je ili taj što nema priliku ili je glup.

Duda

pre 14 godina

Ovo je veliki uspeh Tadića, Dačića i ove vlade u borbi protiv korupcije!!!! Jure korupciju od par desetina evra, ili par stotina evra; svaka čast; ali zato ne diraju one koji uzimaju na stotine hiljada, pa i miliona evra kroz korupciju, a koji su u vlasti ili blizu vlasti! Šta je sa koferčetom? Ova vest treba da pokaže da se kao nešto radi, da se sirotinji zamažu oči.

Mitolog

pre 14 godina

Meni zaista nije jasno zasto je normalno da se lekar ''casti'' za uslugu...? To sam cuo bezbroj puta, a onda se pitam, zar u tom slucaju nije ''normalno'' da svaki put ''castimo'' i vozaca GSP-a bar sa sto grama kafe sto nas je bezbedno dovezao do zeljene stanice, vaspitacicu zato sto nam je tog dana cuvala dete, kasirku sto nas nije pokrala dok nam je naplacivala bakaluk, pekara zato sto nije stavio misomor u hleb, apotekara koji nam je (zamislite) dao trazeni lek, itd., itd...
Ma, daaaj....

Dragan Loncar

pre 14 godina

Pravnici, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

saleNS

pre 14 godina

Pa sta reci kad ljudi tamo smatraju da je normalno da se doktori "caste" za obavljanje svog posla?! Pa oni su polagali hipokratovu zakletvu, a i pored toga za lek se ni hvala ne kaze, a ne 500 evra da se daje! Kod nas su sve vrednosti iskrivljene totalno i sada su naglavacke, lose je dobro a dobro je lose... Ne mogu da verujem sta su ljudi tamo izjavili! Stidite se Leskovcani!

gradjanin leskovca

pre 14 godina

Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema.

Ovaj ovde stav je potpuno tacan i to me neverovatno iritira jer oni rade svoj posao i primaju platu za to. Ne treba mi njih da placamo za odradjen posao vec drzava.

A sto se tice takvih doktora koji ucenjuju i uzimaju mito na taj nacin. Pa odmah privremena suspenzija dok se ne otkrije sta je istina.
Secate se afere Index tada su profesori pritvarani a ovde kada su doktori u pitanju, od kojih zavisi neciji zivot, nista...

bezimena

pre 14 godina

" Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema".

U ovom dugogodišnjem moralnom posrnuću, većina je izgubila sve kriterijume pa ne prepoznaje šta je korupcija! Agencija i Savet za borbu protiv korupcije bi mogli da započnu tu "borbu" konkretnom akcijom (to mogu i stranke koje su se javno izjasnile da su "rešene" da se bore protiv tog zla), npr. deljenjem borušura, u kojima bi ukratko bilo objašnjeno šta je korupcija, po zdravstvenim ustanovama, opštinama, raznim direkcijama, slanjem na kućne adrese preko "Infostana" (umesto uplatnica za humanitarnu pomoć i reklama banaka ili osig.društava) itd.

saleNS

pre 14 godina

Pa sta reci kad ljudi tamo smatraju da je normalno da se doktori "caste" za obavljanje svog posla?! Pa oni su polagali hipokratovu zakletvu, a i pored toga za lek se ni hvala ne kaze, a ne 500 evra da se daje! Kod nas su sve vrednosti iskrivljene totalno i sada su naglavacke, lose je dobro a dobro je lose... Ne mogu da verujem sta su ljudi tamo izjavili! Stidite se Leskovcani!

Mitolog

pre 14 godina

Meni zaista nije jasno zasto je normalno da se lekar ''casti'' za uslugu...? To sam cuo bezbroj puta, a onda se pitam, zar u tom slucaju nije ''normalno'' da svaki put ''castimo'' i vozaca GSP-a bar sa sto grama kafe sto nas je bezbedno dovezao do zeljene stanice, vaspitacicu zato sto nam je tog dana cuvala dete, kasirku sto nas nije pokrala dok nam je naplacivala bakaluk, pekara zato sto nije stavio misomor u hleb, apotekara koji nam je (zamislite) dao trazeni lek, itd., itd...
Ma, daaaj....

bezimena

pre 14 godina

" Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema".

U ovom dugogodišnjem moralnom posrnuću, većina je izgubila sve kriterijume pa ne prepoznaje šta je korupcija! Agencija i Savet za borbu protiv korupcije bi mogli da započnu tu "borbu" konkretnom akcijom (to mogu i stranke koje su se javno izjasnile da su "rešene" da se bore protiv tog zla), npr. deljenjem borušura, u kojima bi ukratko bilo objašnjeno šta je korupcija, po zdravstvenim ustanovama, opštinama, raznim direkcijama, slanjem na kućne adrese preko "Infostana" (umesto uplatnica za humanitarnu pomoć i reklama banaka ili osig.društava) itd.

gradjanin leskovca

pre 14 godina

Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema.

Ovaj ovde stav je potpuno tacan i to me neverovatno iritira jer oni rade svoj posao i primaju platu za to. Ne treba mi njih da placamo za odradjen posao vec drzava.

A sto se tice takvih doktora koji ucenjuju i uzimaju mito na taj nacin. Pa odmah privremena suspenzija dok se ne otkrije sta je istina.
Secate se afere Index tada su profesori pritvarani a ovde kada su doktori u pitanju, od kojih zavisi neciji zivot, nista...

Zabrinuti

pre 14 godina

Pozivam sve novinare da posete Dom zdravlja u Opovu (30 km od Pančeva).
Pre nekoliko dana čovek je umro, jer doktor u svojoj smeni nije bio na radnom mestu, što je uobičajena stvar. "Hitna pomoć" ne odaziva se na pozive pacijenata jer nije još popila kafu (!), bivši pedijatar zamalo nije ubila nekoliko dece...
Mito i korupcija su na svakom koraku - od obične sestre do direktora, a o doktorima da i ne govorimo. Radnici u zdravstvu su na najnižim (moralnim i ostalim) granama u ovoj zemlji.

postena inteligencija

pre 14 godina

Kao prvo, da li je to reprezentativan uzorak stanovnistva, koji se slaze da doktora treba castiti! Drugo, grad je mali i nije cudo sto niko od nadleznih nije hteo pred kamere. Da se ne bi zamerio! Strasno! Mislim da je tacno, sve to sto se desilo i da nije prvi slucaj. A, predmet ce negde u neku korpu da zavrsi.Drzava je totalno korumpirana i svi kao u soku!

ivan

pre 14 godina

Ja predlazem da u slucaju dokazivanja odgovornosti pojedinog lekara deo kazne snose i njegovi sefovi (nacelnik sluzbe, direktor doma zdravlja i tako to...) Kao u vojsci bato! Ovaj je duzan da ga nadgleda pa ima i on da padne, i tako lancano do vrha ustanove! Pa da vidis kako ce da motre jedni na druge.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

... pre par godina mi je urolog NN iz Nisa trazio 2500 eura ili kupovinu (posto zivim van Srbije) aparata, tj, opreme sa kamerom da kako bi on kasnije tom istom opremom mom ocu radio preglede i vadio kamencice iz besike (pre toga je otac na VMA imao kontrolu gde mu je kamen usitnjen) tvrdio je da klinika u Nisu nema takvu opremu a on kao iznajmljeni urolog radi u jos jednoj bolnici u okolini Nisa posto oni nisu imali stalnog. (ime grada nije bitno) imao sam poznanstva sa jednom lekarkom koja mi ja vodila oca i on je to iskoristio da stupi u "diskretni kontakt" a jos veci biser je bio kada je svoj predlog ispred nje predlozio... ostali smo skamenjeni, ona kao njegova koleginica a sa druge strane moja prijateljica i lekar mog oca je ostala bez glasa, palo je puno pogrdnih reci sa njene strane, on nije bio dovoljno informisan o nama, ona je bila moja verenica... doticni je prijavljen jednom od starijih XY i navodno uticajnih lekara ali vecih posledica nisam ni cuo ni video... vise mi nije ni bitno, moj otac je umro jer je par lekara zakazalo (i srce je bilo u pitanju) urolozi i kardiolozi su se prepucavali a ja sam ostao bez oca... svoje reci mogu potvrditi slikama i svedocima! a vi gsp moderatoru razmislite malo bolje sta je demokratija i sloboda govora, reci... vi kao novinar to najbolje znate, ovde nema imena i uvreda, ne vidim razlog za blokiranje mog komentara.. takodje, imajte u vidu da moj bol za ocem jos uvek postoji a korupcija medju lekarima je i dalje sakrivena... sve dok se ovakve price ISTINITE ne pokazuju, narod nece imati snage da preduzme nesto protiv koruptnih lekara... prosle nedelje sam boravio u Srbiji poslovno, ko god me je sreo zalio se na neke bolove, kog kod sam pitao kako je i gde ide, 80% njih je reklo kako mora do lekara ili apoteke ili za sebe ili za bliznje kupiti lekove... dali je moguce da je 80% naroda u nasoj zemlji bolesno a lekovi pa pritisak i depresivna stanja najprodavaniji??? ne brisite ovo, pomislite na svog oca ili bliznje, moj je bio ucen covek, dugo godina direktor jake firme u srbiji a pre toga po skolovanju teolog, ucenik patrijarha Pavla dok je Pavle bio profesor bogoslovije u Prizrenu... sa ove strane ekrana imate nekog ko vam moze parirati u puno toga... pozdrav

Dragan Loncar

pre 14 godina

Pravnici, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

Duda

pre 14 godina

Ovo je veliki uspeh Tadića, Dačića i ove vlade u borbi protiv korupcije!!!! Jure korupciju od par desetina evra, ili par stotina evra; svaka čast; ali zato ne diraju one koji uzimaju na stotine hiljada, pa i miliona evra kroz korupciju, a koji su u vlasti ili blizu vlasti! Šta je sa koferčetom? Ova vest treba da pokaže da se kao nešto radi, da se sirotinji zamažu oči.

Mira

pre 14 godina

Pa zašto treba častiti lekara? Da li ovaj pacijent koji jedva sastavlja kraj s krajem ima 700 eura, NEMA. Doktor ga je primio pustio na vikend da se snadje, pošto se čovek nije snašao, sad može i da umre. Ovo nije hajka na lekare i recept za nadrilekare, ovo je naša surova stvarnost. Ne okrivljujte medije, jer da nije medija ne bi znali ni ovoliko istine šta rade doktori - trgovci u belim mantilima. Šta rade oni postalo je jasno gradjanima Srbije i sva istraživanja govore da najviše korupcije ima u zdravstvu, ali ŠTA RADI DOŽIVOTNI MINISTAR MILOSAVLJEVIĆ? Gospodine premijeru ovo je pitanje za Vas.

Pacijent

pre 14 godina

Ljudima sasvim normalno da se lekar "časti", a niko ne zna koliki je to "normalan iznos".
Sećate se naših otporaških nalepnica "NE PRIMAM MITO".
Zašto u SVAKOJ čekaonici, sobi za posete, prijemnom odeljenju... SVAKE zdravstvene ustanove ne bi bili okačeni plakati (koje bi štampalo ministarstvi i prosledilo ga bolnicama sa obavezom isticanja) na kojima bi pisalo nešto kao "SVAKI POKLON MEDICINSKOM OSOBLJU (u vrednosti preko xy dinara) SE SMATRA DAVANJEM MITA ŠTO JE KRIVIČNO DELO".
Vrli lekari će se verovatno buniti da ih time degradiramo profesiju i sve ih tretiramo kao korumpirane, ali im treba objasniti da bi ovo bila akcija obrazovanja i vaspitavanja pacijenata, pošto se govori o DAVANJU a ne o uzimanju mita.

teslion

pre 14 godina

Imam strašnu ideju! Hajde da lepo zatvorimo bolnice i da se vratimo vračarama. Očigledno su lekari na redu, sve ostalo funkcioniše savršeno. Ovaj urolog je gluplji nego što je težak, ako ovo nije shvatio. NE OPRAVDAVAM GA!!! Ponovo se narodu baca prašina u oči i daje im se ono klasično "hleba i igara". Svuda ima raznih ljudi, ako mislite da u zdravstvu ima više korupcije nego u drugim granama grdno ste se prevarili. Ovo što je on tražio je smešno u odnosu na ono što uzimaju drugi. Na kraju krajeva svi lekari uzimaju mito, sudije, sadvokati, političari, majstori, građevinci..., hajde da neko dokaže suprotno. Ovo je kompletno kriminalizovana sredina, jedini razlog što neko ne uzima mito je ili taj što nema priliku ili je glup.

Подлегли Хипократ

pre 14 godina

Шта бре нема корупције у здравству,па ја могу главу да одсечен што се тиче Лесковца да скоро ниједан доктор неће да те оперише без неке надокнаде и за неке безвезне операције а камо ли за нешто озбиљније-толико су безобразни да је просто немогуће да будеш оперисан без икакве надокнаде-знају се чак и тарифе за операције-па не можеш ни крајнике да оперишеш док не уђеш са неком сумом-ОПШТЕ ПОЗНАТА СТВАР И САДА ЋЕМО ДА СЕ СВИ ПРАВИМО ЛУДИ КАО НЕМА КОРУПЦИЈЕ У ЗДРАВСТВУ!!!!!

xyz

pre 14 godina

Taj Živadin da je bio pametan, otišao bi u Ministarstvo zdravlja, prijavio slučaj i pustio da mu daju obležene novčanice i sl. Tako se ove stvari rešavaju, u sadejstvu sa policijom.
Neka meni neko traži i 1 dinar za bilo kakvu uslugu za koju je već plaćen, pa ćemo da vidimo. Zadovoljsto će mi biti da raskrinkam tog doktora.
Nego takav smo narod, savest nam je na nuli, naročito u manjim sredinama i među slabije obrazovanim ljudima, ali bilo je slučajeva raskrinkavanja i nadam se da će biti još takvih, pa polako...

Statisticar

pre 14 godina

Pravi problem nije u ovom kriminalcu koji reketira svoje pacijente vec u drzavi koja ovakav kriminal ne sankcionise na adekvatan nacin. Jednog lepog dana, kada prvih desetak ovakvih lekara:
1. ode na desetogodisnju robiju bez mogucnosti prevremenog pustanja na slobodu
2. sa dozivotnom zabranom rada u struci i u privatnom i u drzavnom sektoru (i kao lekar i kao savetnik i kao nastavnik tj. profesor)
3. uz konfiskaciju celokupne imovine stecene od pocetka radnog veka do dana otkrivanja krivicnog dela radi obestecenja opljackanih pacijenata ...

To ce biti pocetak kraja korupcije u zdravstvu u Srbiji.

Aleksandar

pre 14 godina

Sledeci put, ako se nesto ovako desi, samo cimnite prijatelja, ili se sami predstavite kao zdravstveni inspektor, posto ti "mito based" doktori nikada ne znaju da li ce im stvarno naleteti neki inspektor.

Nebitno (nisam lekar)

pre 14 godina

Koliko puta ste častili majstora za popravljena kola ili nekoga ko vam je okrečio stan? Zar se ne podrazumeva da se majstoru kupuje pivo, rakija, doručak, ručak, UZ sva ostala, prethodno dogovorena, plaćanja? Kad treba častiti lekara (iz ko zna kojih razloga - jedan od češćih bio je i "daj par dana bolovanja, evo ti čokolada i 200 grama kafe"), e onda se diže kuka i motika?!

Imao sam dosta posla sa lekarima (jedna bolest vrlo bliskog člana porodice završila se i smrću, porođaji, par sitnijih operacija dece) - nikad, ni jedan jedini od njih nije tražio ni dinara, ni evra, ništa - od akušera, ginekologa, hirurga, babica, medicinskih sestara, neurohirurga, niko! Nemam pojma gde vi nalazite ovoliko korumpirano medicinsko osoblje, jer ni ja niti iko oko mene ne zna ni jednoga. A da možda vi ne preterujete? Da nije ipak u pitanju bespotrebna i preterana povika na ljude koji nam glave spašavaju? Setite se - ako svi lekari bez suda budu proglašeni za lopove, sledeći put možda neće imati ko da vas leči. Šta ćemo onda?

Korupcija je bolest celog društva - nije vezana samo za lekare. Tačno je da ih država plaća - zar ne plaća i policajce, a koliko smo im puta tutnuli hiljadarku da nas ne kazne slanjem na sud i oduzimanjem vozačke dozvole? Uhapšen predsednik opštine, pronevera 500 hiljada evra, komentari kažu - "to je sića, gde su pravi kriminalci?" 500 hiljada je sića, jer je političar, a za 700 evra lekaru biste vešali?! E moji Srbi... Najprezrenije, najocrnjenije, najmrskije profesije u Srbiji su izgleda lekari, profesori i vaspitačice - oni koji nam decu odgajaju, leče i uče. Ne može se sa takvim načinom razmišljanja graditi normalna država....

Dr. Jekyll

pre 14 godina

1. Ovo nije slučaj mita nego najgore ucene. Ovako je zemunski klan radio. Ili platiš ili te namerno pusti da umreš.
2. Ne znam ko bi plaćao majstorima mito i zašto.
3. Ako platite mito lekaru, da li mislite da će vam nešto više pomoći (osim ako nije ovakva ucena)? Dobio je šta je hteo, zašto bi se trudio dalje...

Sa zapadne strane

pre 14 godina

Naravno da je normalno da se majstori caste, kao sto je normalno coveku koji ti je spasao zivot kupiti prigodan poklon. Lekari su dobijali poklone i u vreme stare Juge, ali tada su se znala nekakva nepisana pravila. Prvo, koverte (skoro) niko nije prihvatao. Drugo, vrednost poklona nije nikada premasivala 100 maraka i to je obicno bila: flasa zestokog pica, parfem, bombonjera ... a po selima i prase, jagnje, 5 kg jaja i tome slicno. Trece, u ovom slucaju se ne radi samo o korupciji, vec ponasanje ovih lekara ima i elemente daleko ozbiljnijeg krivicnog dela - iznudjivanja novca. I poslednje - naravno da kazna nece iskoreniti korupciju, ovo dvoje doktora ce samo biti zrtveni jarci jednog trulog sistema koji smrdi od glave. Tomice, odlazi !!!

Draginja

pre 14 godina

Moj suprug je godinama bio bolestan i x puta lezao na neuroloskoj klinici u Bgd. Nikad, ali nikad nikome nisam dala mito a nikad niko od mene nije nista trazio niti sam imala osecaj da neko nesto ocekuje .U toj klinici leze teski bolesnici ali osoblje pocev od medecinskih sestara do lekara ,docenata pa i profesora su uvek saslusali najuze clanove porodice i uvek su nasli nacin da na advekatan nacin objasne tok bolesti vrstu lecenja i sta mozemo ocekivati . Ja licno mislim da je to u nasem mentalitetu volimo da se pokazemo, da mi nudimo pare, usluge koje je tesko ispuniti, pa kad se lecenje okonca onda se pokajemo sto smo tako radili i pricamo na sav glas okolo da su trazene pare i da smo bili ucenjeni . Neznam mozda toga ima, ali ja niti bilo koga znam iz moje porodice ili prijatelja nisam cula da su bili u situaciji da su platili neke usluge u drzavnim bolnicama ili domovima zdravlja.

Neroli

pre 14 godina

Nista novo za Leskovac. Ja sam leskovcanka i ovo nam se desava neprestano. Mama je imala dve operacije prosle godine, dali smo pare, baka je lomila kuk, dok nismo platili, niko nije hteo da uradi operaciju. Dokle vise ovakvi bezobrazluci?

teslion

pre 14 godina

Imam strašnu ideju! Hajde da lepo zatvorimo bolnice i da se vratimo vračarama. Očigledno su lekari na redu, sve ostalo funkcioniše savršeno. Ovaj urolog je gluplji nego što je težak, ako ovo nije shvatio. NE OPRAVDAVAM GA!!! Ponovo se narodu baca prašina u oči i daje im se ono klasično "hleba i igara". Svuda ima raznih ljudi, ako mislite da u zdravstvu ima više korupcije nego u drugim granama grdno ste se prevarili. Ovo što je on tražio je smešno u odnosu na ono što uzimaju drugi. Na kraju krajeva svi lekari uzimaju mito, sudije, sadvokati, političari, majstori, građevinci..., hajde da neko dokaže suprotno. Ovo je kompletno kriminalizovana sredina, jedini razlog što neko ne uzima mito je ili taj što nema priliku ili je glup.

Nebitno (nisam lekar)

pre 14 godina

Koliko puta ste častili majstora za popravljena kola ili nekoga ko vam je okrečio stan? Zar se ne podrazumeva da se majstoru kupuje pivo, rakija, doručak, ručak, UZ sva ostala, prethodno dogovorena, plaćanja? Kad treba častiti lekara (iz ko zna kojih razloga - jedan od češćih bio je i "daj par dana bolovanja, evo ti čokolada i 200 grama kafe"), e onda se diže kuka i motika?!

Imao sam dosta posla sa lekarima (jedna bolest vrlo bliskog člana porodice završila se i smrću, porođaji, par sitnijih operacija dece) - nikad, ni jedan jedini od njih nije tražio ni dinara, ni evra, ništa - od akušera, ginekologa, hirurga, babica, medicinskih sestara, neurohirurga, niko! Nemam pojma gde vi nalazite ovoliko korumpirano medicinsko osoblje, jer ni ja niti iko oko mene ne zna ni jednoga. A da možda vi ne preterujete? Da nije ipak u pitanju bespotrebna i preterana povika na ljude koji nam glave spašavaju? Setite se - ako svi lekari bez suda budu proglašeni za lopove, sledeći put možda neće imati ko da vas leči. Šta ćemo onda?

Korupcija je bolest celog društva - nije vezana samo za lekare. Tačno je da ih država plaća - zar ne plaća i policajce, a koliko smo im puta tutnuli hiljadarku da nas ne kazne slanjem na sud i oduzimanjem vozačke dozvole? Uhapšen predsednik opštine, pronevera 500 hiljada evra, komentari kažu - "to je sića, gde su pravi kriminalci?" 500 hiljada je sića, jer je političar, a za 700 evra lekaru biste vešali?! E moji Srbi... Najprezrenije, najocrnjenije, najmrskije profesije u Srbiji su izgleda lekari, profesori i vaspitačice - oni koji nam decu odgajaju, leče i uče. Ne može se sa takvim načinom razmišljanja graditi normalna država....

Draginja

pre 14 godina

Moj suprug je godinama bio bolestan i x puta lezao na neuroloskoj klinici u Bgd. Nikad, ali nikad nikome nisam dala mito a nikad niko od mene nije nista trazio niti sam imala osecaj da neko nesto ocekuje .U toj klinici leze teski bolesnici ali osoblje pocev od medecinskih sestara do lekara ,docenata pa i profesora su uvek saslusali najuze clanove porodice i uvek su nasli nacin da na advekatan nacin objasne tok bolesti vrstu lecenja i sta mozemo ocekivati . Ja licno mislim da je to u nasem mentalitetu volimo da se pokazemo, da mi nudimo pare, usluge koje je tesko ispuniti, pa kad se lecenje okonca onda se pokajemo sto smo tako radili i pricamo na sav glas okolo da su trazene pare i da smo bili ucenjeni . Neznam mozda toga ima, ali ja niti bilo koga znam iz moje porodice ili prijatelja nisam cula da su bili u situaciji da su platili neke usluge u drzavnim bolnicama ili domovima zdravlja.

saleNS

pre 14 godina

Pa sta reci kad ljudi tamo smatraju da je normalno da se doktori "caste" za obavljanje svog posla?! Pa oni su polagali hipokratovu zakletvu, a i pored toga za lek se ni hvala ne kaze, a ne 500 evra da se daje! Kod nas su sve vrednosti iskrivljene totalno i sada su naglavacke, lose je dobro a dobro je lose... Ne mogu da verujem sta su ljudi tamo izjavili! Stidite se Leskovcani!

Duda

pre 14 godina

Ovo je veliki uspeh Tadića, Dačića i ove vlade u borbi protiv korupcije!!!! Jure korupciju od par desetina evra, ili par stotina evra; svaka čast; ali zato ne diraju one koji uzimaju na stotine hiljada, pa i miliona evra kroz korupciju, a koji su u vlasti ili blizu vlasti! Šta je sa koferčetom? Ova vest treba da pokaže da se kao nešto radi, da se sirotinji zamažu oči.

Mitolog

pre 14 godina

Meni zaista nije jasno zasto je normalno da se lekar ''casti'' za uslugu...? To sam cuo bezbroj puta, a onda se pitam, zar u tom slucaju nije ''normalno'' da svaki put ''castimo'' i vozaca GSP-a bar sa sto grama kafe sto nas je bezbedno dovezao do zeljene stanice, vaspitacicu zato sto nam je tog dana cuvala dete, kasirku sto nas nije pokrala dok nam je naplacivala bakaluk, pekara zato sto nije stavio misomor u hleb, apotekara koji nam je (zamislite) dao trazeni lek, itd., itd...
Ma, daaaj....

Dragan Loncar

pre 14 godina

Pravnici, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

bezimena

pre 14 godina

" Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema".

U ovom dugogodišnjem moralnom posrnuću, većina je izgubila sve kriterijume pa ne prepoznaje šta je korupcija! Agencija i Savet za borbu protiv korupcije bi mogli da započnu tu "borbu" konkretnom akcijom (to mogu i stranke koje su se javno izjasnile da su "rešene" da se bore protiv tog zla), npr. deljenjem borušura, u kojima bi ukratko bilo objašnjeno šta je korupcija, po zdravstvenim ustanovama, opštinama, raznim direkcijama, slanjem na kućne adrese preko "Infostana" (umesto uplatnica za humanitarnu pomoć i reklama banaka ili osig.društava) itd.

gradjanin leskovca

pre 14 godina

Građani Leskovca kažu da nije ništa neobično da se lekar “časti” za izvrsenu uslugu, ali da oni veruju da korupcije u zdravstvu nema.

Ovaj ovde stav je potpuno tacan i to me neverovatno iritira jer oni rade svoj posao i primaju platu za to. Ne treba mi njih da placamo za odradjen posao vec drzava.

A sto se tice takvih doktora koji ucenjuju i uzimaju mito na taj nacin. Pa odmah privremena suspenzija dok se ne otkrije sta je istina.
Secate se afere Index tada su profesori pritvarani a ovde kada su doktori u pitanju, od kojih zavisi neciji zivot, nista...

xyz

pre 14 godina

Taj Živadin da je bio pametan, otišao bi u Ministarstvo zdravlja, prijavio slučaj i pustio da mu daju obležene novčanice i sl. Tako se ove stvari rešavaju, u sadejstvu sa policijom.
Neka meni neko traži i 1 dinar za bilo kakvu uslugu za koju je već plaćen, pa ćemo da vidimo. Zadovoljsto će mi biti da raskrinkam tog doktora.
Nego takav smo narod, savest nam je na nuli, naročito u manjim sredinama i među slabije obrazovanim ljudima, ali bilo je slučajeva raskrinkavanja i nadam se da će biti još takvih, pa polako...

Zabrinuti

pre 14 godina

Pozivam sve novinare da posete Dom zdravlja u Opovu (30 km od Pančeva).
Pre nekoliko dana čovek je umro, jer doktor u svojoj smeni nije bio na radnom mestu, što je uobičajena stvar. "Hitna pomoć" ne odaziva se na pozive pacijenata jer nije još popila kafu (!), bivši pedijatar zamalo nije ubila nekoliko dece...
Mito i korupcija su na svakom koraku - od obične sestre do direktora, a o doktorima da i ne govorimo. Radnici u zdravstvu su na najnižim (moralnim i ostalim) granama u ovoj zemlji.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

... pre par godina mi je urolog NN iz Nisa trazio 2500 eura ili kupovinu (posto zivim van Srbije) aparata, tj, opreme sa kamerom da kako bi on kasnije tom istom opremom mom ocu radio preglede i vadio kamencice iz besike (pre toga je otac na VMA imao kontrolu gde mu je kamen usitnjen) tvrdio je da klinika u Nisu nema takvu opremu a on kao iznajmljeni urolog radi u jos jednoj bolnici u okolini Nisa posto oni nisu imali stalnog. (ime grada nije bitno) imao sam poznanstva sa jednom lekarkom koja mi ja vodila oca i on je to iskoristio da stupi u "diskretni kontakt" a jos veci biser je bio kada je svoj predlog ispred nje predlozio... ostali smo skamenjeni, ona kao njegova koleginica a sa druge strane moja prijateljica i lekar mog oca je ostala bez glasa, palo je puno pogrdnih reci sa njene strane, on nije bio dovoljno informisan o nama, ona je bila moja verenica... doticni je prijavljen jednom od starijih XY i navodno uticajnih lekara ali vecih posledica nisam ni cuo ni video... vise mi nije ni bitno, moj otac je umro jer je par lekara zakazalo (i srce je bilo u pitanju) urolozi i kardiolozi su se prepucavali a ja sam ostao bez oca... svoje reci mogu potvrditi slikama i svedocima! a vi gsp moderatoru razmislite malo bolje sta je demokratija i sloboda govora, reci... vi kao novinar to najbolje znate, ovde nema imena i uvreda, ne vidim razlog za blokiranje mog komentara.. takodje, imajte u vidu da moj bol za ocem jos uvek postoji a korupcija medju lekarima je i dalje sakrivena... sve dok se ovakve price ISTINITE ne pokazuju, narod nece imati snage da preduzme nesto protiv koruptnih lekara... prosle nedelje sam boravio u Srbiji poslovno, ko god me je sreo zalio se na neke bolove, kog kod sam pitao kako je i gde ide, 80% njih je reklo kako mora do lekara ili apoteke ili za sebe ili za bliznje kupiti lekove... dali je moguce da je 80% naroda u nasoj zemlji bolesno a lekovi pa pritisak i depresivna stanja najprodavaniji??? ne brisite ovo, pomislite na svog oca ili bliznje, moj je bio ucen covek, dugo godina direktor jake firme u srbiji a pre toga po skolovanju teolog, ucenik patrijarha Pavla dok je Pavle bio profesor bogoslovije u Prizrenu... sa ove strane ekrana imate nekog ko vam moze parirati u puno toga... pozdrav

Подлегли Хипократ

pre 14 godina

Шта бре нема корупције у здравству,па ја могу главу да одсечен што се тиче Лесковца да скоро ниједан доктор неће да те оперише без неке надокнаде и за неке безвезне операције а камо ли за нешто озбиљније-толико су безобразни да је просто немогуће да будеш оперисан без икакве надокнаде-знају се чак и тарифе за операције-па не можеш ни крајнике да оперишеш док не уђеш са неком сумом-ОПШТЕ ПОЗНАТА СТВАР И САДА ЋЕМО ДА СЕ СВИ ПРАВИМО ЛУДИ КАО НЕМА КОРУПЦИЈЕ У ЗДРАВСТВУ!!!!!

postena inteligencija

pre 14 godina

Kao prvo, da li je to reprezentativan uzorak stanovnistva, koji se slaze da doktora treba castiti! Drugo, grad je mali i nije cudo sto niko od nadleznih nije hteo pred kamere. Da se ne bi zamerio! Strasno! Mislim da je tacno, sve to sto se desilo i da nije prvi slucaj. A, predmet ce negde u neku korpu da zavrsi.Drzava je totalno korumpirana i svi kao u soku!

ivan

pre 14 godina

Ja predlazem da u slucaju dokazivanja odgovornosti pojedinog lekara deo kazne snose i njegovi sefovi (nacelnik sluzbe, direktor doma zdravlja i tako to...) Kao u vojsci bato! Ovaj je duzan da ga nadgleda pa ima i on da padne, i tako lancano do vrha ustanove! Pa da vidis kako ce da motre jedni na druge.

Aleksandar

pre 14 godina

Sledeci put, ako se nesto ovako desi, samo cimnite prijatelja, ili se sami predstavite kao zdravstveni inspektor, posto ti "mito based" doktori nikada ne znaju da li ce im stvarno naleteti neki inspektor.

Mira

pre 14 godina

Pa zašto treba častiti lekara? Da li ovaj pacijent koji jedva sastavlja kraj s krajem ima 700 eura, NEMA. Doktor ga je primio pustio na vikend da se snadje, pošto se čovek nije snašao, sad može i da umre. Ovo nije hajka na lekare i recept za nadrilekare, ovo je naša surova stvarnost. Ne okrivljujte medije, jer da nije medija ne bi znali ni ovoliko istine šta rade doktori - trgovci u belim mantilima. Šta rade oni postalo je jasno gradjanima Srbije i sva istraživanja govore da najviše korupcije ima u zdravstvu, ali ŠTA RADI DOŽIVOTNI MINISTAR MILOSAVLJEVIĆ? Gospodine premijeru ovo je pitanje za Vas.

Pacijent

pre 14 godina

Ljudima sasvim normalno da se lekar "časti", a niko ne zna koliki je to "normalan iznos".
Sećate se naših otporaških nalepnica "NE PRIMAM MITO".
Zašto u SVAKOJ čekaonici, sobi za posete, prijemnom odeljenju... SVAKE zdravstvene ustanove ne bi bili okačeni plakati (koje bi štampalo ministarstvi i prosledilo ga bolnicama sa obavezom isticanja) na kojima bi pisalo nešto kao "SVAKI POKLON MEDICINSKOM OSOBLJU (u vrednosti preko xy dinara) SE SMATRA DAVANJEM MITA ŠTO JE KRIVIČNO DELO".
Vrli lekari će se verovatno buniti da ih time degradiramo profesiju i sve ih tretiramo kao korumpirane, ali im treba objasniti da bi ovo bila akcija obrazovanja i vaspitavanja pacijenata, pošto se govori o DAVANJU a ne o uzimanju mita.

Statisticar

pre 14 godina

Pravi problem nije u ovom kriminalcu koji reketira svoje pacijente vec u drzavi koja ovakav kriminal ne sankcionise na adekvatan nacin. Jednog lepog dana, kada prvih desetak ovakvih lekara:
1. ode na desetogodisnju robiju bez mogucnosti prevremenog pustanja na slobodu
2. sa dozivotnom zabranom rada u struci i u privatnom i u drzavnom sektoru (i kao lekar i kao savetnik i kao nastavnik tj. profesor)
3. uz konfiskaciju celokupne imovine stecene od pocetka radnog veka do dana otkrivanja krivicnog dela radi obestecenja opljackanih pacijenata ...

To ce biti pocetak kraja korupcije u zdravstvu u Srbiji.

Dr. Jekyll

pre 14 godina

1. Ovo nije slučaj mita nego najgore ucene. Ovako je zemunski klan radio. Ili platiš ili te namerno pusti da umreš.
2. Ne znam ko bi plaćao majstorima mito i zašto.
3. Ako platite mito lekaru, da li mislite da će vam nešto više pomoći (osim ako nije ovakva ucena)? Dobio je šta je hteo, zašto bi se trudio dalje...

Sa zapadne strane

pre 14 godina

Naravno da je normalno da se majstori caste, kao sto je normalno coveku koji ti je spasao zivot kupiti prigodan poklon. Lekari su dobijali poklone i u vreme stare Juge, ali tada su se znala nekakva nepisana pravila. Prvo, koverte (skoro) niko nije prihvatao. Drugo, vrednost poklona nije nikada premasivala 100 maraka i to je obicno bila: flasa zestokog pica, parfem, bombonjera ... a po selima i prase, jagnje, 5 kg jaja i tome slicno. Trece, u ovom slucaju se ne radi samo o korupciji, vec ponasanje ovih lekara ima i elemente daleko ozbiljnijeg krivicnog dela - iznudjivanja novca. I poslednje - naravno da kazna nece iskoreniti korupciju, ovo dvoje doktora ce samo biti zrtveni jarci jednog trulog sistema koji smrdi od glave. Tomice, odlazi !!!

Neroli

pre 14 godina

Nista novo za Leskovac. Ja sam leskovcanka i ovo nam se desava neprestano. Mama je imala dve operacije prosle godine, dali smo pare, baka je lomila kuk, dok nismo platili, niko nije hteo da uradi operaciju. Dokle vise ovakvi bezobrazluci?