Petak, 29.05.2009.

12:02

Usvojen zakon o saobraćaju

Skupština usvojila zakon o saobraćaju koji predviđa rigorozniju kaznenu politiku i treba da doprinese smanjenju broja udesa. Primena počinje za šest meseci.

Izvor: FoNet

Usvojen zakon o saobraæaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

SPIDI BANE

pre 14 godina

Dali ce novi zakon vaziti i za bahate politicare i njihove vozace koji divljaju i krse po pet propisa u minutu ili ce oni i dalje voziti po starom i davati primer ostalim ucesnicima u saobracaju kako ne treba voziti?

Anony

pre 14 godina

Ovaj zakon nista ne znaci.Nesrece najcesce izazivaju napaljeni koji znaju odlicno da voze,onaj ko n ezna da vozi on vozi polako skolski i ne forsira.Kazne ce najvise usloviti siromasne gradjane koji inace i postuju saobracaj ali ne ove sa dzipovima.

evropljanka iz vojvodine

pre 14 godina

Ma, sve je ovo divno i krasno i apsolutno sam za Zakon...

Ono sto je sporno jeste efikasnost njegovog sprovodjenja.
Nase drustvo mentalno nije sazrelo za ovakav i mnoge druge zakone uskladjene sa zakonima EU koji regulisu odredjene oblasti...

Stoga se bojim da ce ovo pre biti samo jos jedan od instrumenata pribavljanja dodatnih sredstava za drzavnu administraciju (koja se, btw, shodno ovom zakonu povecava) i sirenja korupcije, nego efikasno resenje problema koji se sastoji u sve vecem broju nesreca na putevima i ugrozenosti bezbednosti u saobracaju, bila to namera zakonodavca ili ne.

No, odnekle se "vestacki" mora poceti, kada je vec evolucija zastala.

Kad porastemo kaz'ce nam se samo.

Slavko

pre 14 godina

Ovo meni sve zvuci kao da do sada nismo imali nikakav Zakon o saobracaju, ni saobracajnu policiju, mogli smo da vozimo pijani... Sve je postojalo samo sto nije primenjivano! To je problem! Oni koji najvise problema prave u saobracaju nikada nisu zaustavljani, nikada im pauk nije odneo kola zbog nepropisnog parkiranja... Ovo je samo jos jedan od nacina da neko malo para stavi u svoj dzep sa ugradnjom kamera na putevima.
Volela bih da gresim i da ovo zaista da rezultate. Vozaci u Srbiji su agresivni, nestrpljivi, nekorektni. Zivim u USA i nikada mi niko nije trubio, niti se lepio pozadi, ablendovao... a to se redovno desava u Bgd-u. U svetu je takvo ponasanje kaznjivo i zove se bezobzirna voznja.

lone swimmer

pre 14 godina

Vidi se da su zakon pisali policajci. Cena "mita" će da poraste. Silnici koji do sada ne moraju da se obaziru na propise sasvim izvesno neće ni u ubuduće jer imaju "zaštitu" moćnika.

Za bezbednost saobraćaja najbolje bi bilo da su zabranili proizvodnju i prodaju vozila. Ne bi morali onda nimalo novca iz budžeta za održavanje i izgradnju puteva i ostale troškove.

Kad bi se primenjivao i postojeći zakon ali "ni po babu ni po stričevima", kad bi postojala kontrola rada policije i sudija i kad bi putevi bili održavani kako treba (sa sve signalizacijom) bezbednost bi znatno porasla.

Mogao bih još dosta negativnog da kažem ali već je skoro sve rečeno u prethodnim komentarima pa neću da "smaram".
Biće najbolje da prodam kola nekom ko će biti voljan i imati snage da trpi sve ove gluposti.

Vladimir

pre 14 godina

Postojeći Zakon nije tako loš, samo ga niko ne poštuje niti sprovodi u praksi ! Saobraćajna policija je svoje aktivnosti svela na kažnjavanje prekoračenja brzine, i to ne svuda, već samo na onim deonicama gde je ograničenje brzine strogo, kako bi vozače uhvatili u što većem prekršaju ! Živim u ulici koja je jednosmerna i kojom dnevno prođe bar trideset automobila u nedozvoljenom smeru ! Šta mislite da li je iko zbog toga kažnjen ?
Zašto će novi Zakon početi da se sprovodi za 6 meseci ? Pa zato da bi se u međuvremenu poslušao glas naroda, naravno, pa ako bude velike galame, možde se desi i po koja izmena...
Smanjenje brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50km/h je učinjeno samo sa jednim ciljem, da se naplati što više kazni za prekoračenje brzine ! Kao prvo, u naseljenim mestima gde pešaci često prelaze ulicu brzina se ionako dodatno ograničava na 40km/h (u blizini škola, obdaništa, pijaca i sl.). Drugo, odlazak u drugu krajnost, a to je prespora vožnja, kod vozača će samo bespotrebno stvarati nervozu, pa će oni onda još brže voziti van naseljenih mesta. Policija ne može da kontroliše svaki kilometar puta, a i do sada su kontrole uglavnom bile u naseljenim mestima ! Znači, vožnja van naseljenih mesta će biti još opasnija ! Da su bili još malo revnosniji po ovom pitanju i vozači skejtborda bi mogli da budu kažnjavani zbog ovog prekršaja...
Iz istog razloga je smanjen i prag tolerancije za količinu alkohola u krvi vozača. Voleo bih da nam neki stručnjak objasni koliko se razlikuje sposobnost da upravlja motornim vozilom vozača koji ima 3 promila u odnosu na vozača koji ima 5 promila alkohola u krvi ? Lično mislim da razlike nema !
Da se razumemo, ja jesam za poštovanje propisa. Često sam za volanom i nagledao sam se svega i svačega kad su u pitanju saobraćajni prekršaji koji često prelaze u divljanje vozača. Međutim, mislim da su najbezobrazniji oni vozači koji sebe smatraju nedodirljivim za ovozemaljske zakone, oni koji su u sprezi sa vlastima, "biznismeni" i oni koju su inače "odranije poznati policiji". Mislim i da nam veća opasnost preti od narkomana nego od alkoholičara za volanom. Voleo bih da nam zakonodavac jasno kaže da li ovaj novi zakon služi za dodatno popunjavanje prazne državne kase ili se neko zaista brine za naše zdravlje i živote ?

pera detlic

pre 14 godina

O (ne)kvalitetu ove verzije zakona, dovoljno govori cinjenica da je usvojeno cak 71 amandman na taj tekst. To je normalno, kada se radi o tekstu koji pravila policija za par meseci. Jedna od nigde vidjenih odredbi je da veci deo naplacenih kazni ide policiji. Jedinstven slucaj u svetu.

jole

pre 14 godina

Gde ce se upisivati kazneni poeni? Da li to znaci vadjenje nove vozacke? Ako je to tako, onda ko prezivi vadjenje nove licne karte i novog pasosa ima da krepa vadeci novu vozacku.

Milan

pre 14 godina

Samo se pitam kada ce biti promenjeni svi saobracajni znakovi na ulazu u naseljena mesta na kojima pise 60 (da ne pominjem i one "fensi" znakove gde pise naziv mesta i 60), koliko ce sve to da kosta i ko ce sve to da plati...

Spaja

pre 14 godina

Nisam znao da je tamo u Srbiji nezakonito imati upaljena svetla danju - e, pa ovo je biser! Na zapadu vec godinama proizvode automobile na kojima i NE mozes da ugasis svetla, bilo danju bilo nocu, sve i da hoces (sa upaljenim motorom) a sve u cilju bezednosti (bolje upadljivosti) a kod nas kaznjavaju za isto - svasta...
Inace, bez funkcionalne kontrole saobracajaca u cilju sprecavanja korupcije, kazneni poeni ce samo podici cenu mita na licu mesta sa 1000 na 3000 dinara, jer ce svako sa nekoliko kaznenih poena u dozvoli radije platiti 3000 kesh policajcu nego li 3000 agenciji i uz to dobiti i poencice...
Sto se tice 0.3 promila - to pa tek ne razumem - ceo (zapadni) svet zna da jedno pice (zestoko, pivo, casa vina) = 0.5 promila, i ima isti limit, jer ili ce jedno pice da bude u granici tolerancije, ili ako nece, onda stavi limit 0 promila, kao sto neki rade, a ne 'pola casice ili piva'.
Razumem brigu za ugrozavanje dece u autu, ali je ta stavka trebala da bude formulisana da su kazne duple u slucaju ugrozavanja sigurnosti drugih, a ne samo svoje ili tudje dece u tvom autu, kao sto je gore vec pomenuto. Npr, ako vozis komsijino dete 32kmh u zoni sa limitom 30, kazna ne treba da bude dupla, ali ako prodjes kroz crveno svetlo sa 32kmh (bez dece u tvom autu) i izazoves udes sa drugim autom (bez dece) koji je isao kroz zeleno dozvoljenom brzinom od 60kmh, onda placas duplu kaznu jer si mogao da im izazoves ozbiljne povrede zbog NJIHOVE (propisne) brzine.
Itd. Ima jos dosta toga, ali dovoljno i ovoliko da pokaze kako za ovakve zakone treba "triput meri, jednom seci"

OPTIMISTA

pre 14 godina

Svaka cast na ovom zakon.Ali pod broj 1, ja bih najpre svim nasim vozacima koji imaju vozacku dozvolu oduzeo, jer u nasoj lepoj Srbiji svako vozi kao da nikada nije polagao vozacki ispit i ne poznaje propise, zato bi bilo dobro da jos jednom svi polazu, ali samo uz komisiju iz zapadne evrope gde se bar 90 posto postuju saobracajni propisi, a naravno taj novac da ide u humanitarne svrhe. Ja sam vozac 30 godina, i vozim kroz mnoge zemlje zapadne Evrope, ali u nasoj zemlji je prava katastrofa pocevsi od nasih sela, a za gradove da i ne govorim. u Beogradu se pretice na auto putu zaustavnom trakom sa brzinom i preko 100 km na sat, ili blendovanjem svetla da se sklonis sto pre i ako si otpoceo propisno preticanje a on prosisa pored tebe sa 200 na sat, takvim vozacima treba oduzeti trajno vozacku dozvolu jer ih ima mnogo, a sto se tice policije i njih bi trebao neko da kontrolise kako rade svoj posao jer nasa policija je prodana dusa, moze je svako potkupiti, mozes ih videti u vecini restorana kako sede sa nekim i piju pice, na zapadu bato to nema, ja jos nisam video policajca u restoranu da sedi, njima se zna gde im je mesto za uzinu i pice u njihovim stanicama. Daj boze da se postuje ovaj zakon, i policija da radi svoj posao savesno da nema korupcije!!! I da se postave kamere svuda da moze iz centrale da se prati tok saobracaja. Uz bezbednu voznju za dobrobit svima .Pozdrav!

fandjo

pre 14 godina

Nemam nista protiv ogranicenja brzine, zabrane mobilnih telefona u voznji, smanjenja dozvoljenog procenta alkohola u krvi - sta vise podrzavam ih, ali bih JAAAAAAKO volela da vidim koje ce zverke u besnim kolima postovati ova pravila i odgovarati za prekrsaje istih.
Na zalost, cini mi se da ce opet najdeblji kraj izvlaciti savesni vozaci koji prave sitne prekrsaje...

Deci od 16-18 godina koja i na divljaju i na vespama dati auto?! No comment...

mislim bezbedno

pre 14 godina

Prva verzija zakona je napisana jos 2005 od strane saobracajnih strucnjaka, ova sadasnja verzija je zbudzena od strane nekoliko pravnika u MUP-u koji neznaju nista o bezbednosti u saobracaju, vec im je receno napravite ga da bude policijski i da policija ima velike nadleznosti oko auto-skola i tehnickih pregleda. U sb policiji imate nekolicinu saobracajnih inzinjera koji ce sprovoditi zakon kako valja

Dragoljub

pre 14 godina

Sta kaze Zakon o nevezivanju pojasa? To je veoma lako uraditi, pojas ne smeta, moze da spasi zivot i smanjuje povre3de, ali zaboga "Srbi se ne vezuju" (to mi je rekao jedan vozac 1998).

Gaga

pre 14 godina

Bio je dobar i stari zakon, a i ovaj novi nece valjati iz istog razloga iz koga nije valjao ni stari. Treba znati da ma koliko los zakon bio DOBAR je ako vazi za SVE podjednako, i ma koliko dobar bio NEVALJA ako ne vazi za SVE podjednako, sto je u nasoj zemlji slucaj sa svim zakonima.

vampirbg

pre 14 godina

Jedva cekam da pocnu da ga primenjuju pa da vidim kako ce da mi naplate kaznu kada biciklom projurim pored njih brzinom vecom od dozvoljene... Evo i primer: ako krenes od Trosarine i spustas se bulevarom ka Autokomandi i ne okreces pedale, negde oko Marakane ces ici brze od 50km/h ako nisi kocio... (tu brzinu ionako mogu da postignem i na ravnom) Koliko onda tackica dobijam?

shone

pre 14 godina

A sta je sa radar detektorima? Koliko sam shvatio ako pozelimo da koristimo radar detektor u npr.Grckoj ili bilo kojoj zapadnoj zemlji, jer je to svugde dozvoljeno (osim u demokratskoj Srbiji), treba da ga posaljemo postom da nas ceka na granici, jer dobicemo 3 (tri) kaznena poena i platiti 15.000 din ukoliko isti POSEDUJEMO u kolima, makar se nalazio u gepeku u olovnoj kutiji od 26 kilograma ?? Ukoliko ga koristimo kazna je naravno, duplo veca. Mada,ako pazljivo procitamo zakon shvaticemo da je to u redu, jer namera ovog zakona i nije prevencija vec harac.

Jelena

pre 14 godina

Pre skoro godinu ipo u jednom gradu u Vojvodini me je zaustavio saobracajni policajac i hteo mi pisati kaznu zato sto sam vozila u toku dana sa upaljenim svetlima. Stvar je bila da sam dolazila van grada a nesto nije bilo najsvetlije (a zaboravih ugasiti kad sam usla u mesto), i covek se izdere na mene, kaznu poce pisati zato sto je, citiram: "voznja danju sa upaljenim svetlima isto kao voznja nocu bez svetala" :))) I sta sad... Kako se objasniti, ma bila sam zaprepastena. Toliko o nasoj saobracajnoj

mirko

pre 14 godina

Ovaj zakon ce samo napuniti budzet, i to je sve! Niti ce smanjiti broj poginulih, niti broj saobracajki.. I naravno, da ne zaboravim i nase postene saobracajce, dici ce cenu mita sa 1000 na 3000 din

nemanja

pre 14 godina

Zasto zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?

Razlog je vrlo prost - svi koji nisu polozili vozacki do sad,imaju sansu da to urade za tih 6 meseci.
Ovime je auto-skolama direktno napravljena medvedja usluga,i pomenute skole ce biti pune ko oko,cekace se u redovima za polaganje!!

A koristice i drzavi,jer vozaci koji poteknu u tih 6 meseci ima da pune budzet kaznama na angro,jer je normalna stvar da iz tih skola za tako kratko vreme NECE izaci kvalitetni vozaci.

Svoj

pre 14 godina

Zakon kažnjava vozače. Ok!
A kada ćemo dobiti Zakon koji kažnjava loše stanje saobraćajnica i registraciju neispravnih vozila na njima?
Imaju li vozači i neka prava ili samo obavezu da pune Budžet?
Uopšte: kada će se naši Zakoni baviti i odgovornošću institucija?

Zmaj

pre 14 godina

Nekoliko osvrta na zakon:

1)Ko ce ga primenjivati? Ako se bude primenjivao ko i dosad dzaba ste krecili...
2)Kakva korist od tih uplatnica kad saobracajnu policiju nista ne sprecava da uzme pare od vozaca i pusti ga. Ko ce znati da li je napravio prekrsaj?

Milan

pre 14 godina

3 ipo godine ste pripremali zakon. I na kraju, sve u zakonu je cisto prepisivanje iz vec oprobanih zakona iz stranih zemalja. Najgore je sto ni u prepisivanju niste bili uspesni i niste dodali jos mnostvo odredbi koje stite sve strane u saobracaju. 3 ipo godine. Nesposobnjakovici jedni. Da radite neki normalan posao, ni za vodu ne bi ste upseli da zaradite.

Sanja

pre 14 godina

Novi zakon nigde ne regulise korumpiranost saobracajne policije, koja je veca nego ikad. Sta se postize time sto cemo dobijati uplatnice a ne placati direktno policajcu. On ce uzeti svoj mito da nam ne bi ispisao tu uplatnicu. Sad ce tek da poraste korupcija.

Rajko

pre 14 godina

Ovaj zakon je znatno drugaciji od prvobitno uradjenog. Ko je imao priliku da cita prvi predlog zna o cemu pricam.
Sada su policiji dodeljenja MNOGO velika ovlascenja. Agencija je formirana samo kao marioneta, umesto da bude stub i nosilac bezbednosti saobracaja u Srbiji. Ako novac od kazni ide u budzet i trosi se za policiju, a ne za unapredjenje saobracaja (50% lokalnoj zajednici i po 25% policija i agencija)nema sta dalje da se prica. Jos jedno pitanje zasto policija ne uvede snimanje svih saobracajnih policajaca. To nisu neke pare, a tako bi se korupcija svela na neki minimum. Ovako se otvaraju VELIKA vrata za raznorazne mahinacije i nije ni cudo sto se svi zale na ogranicenje brzine od 50. Da se uvede "ozvucenje" policije ne bi bilo potrebno da se smanjuje brzina i bezbednost bi bila na ZNATNO visem nivou. Agencija jeste dobro zamisljena ali veoma lose realizovana. Da li je to slucajno? Mislite o tome...

Dragan D

pre 14 godina

Imam okruglo 20 godina vozackog staza i predjenih oko 300 000 km. Za to vreme sam platio 7-8 saobracajnih kazni od kojih mi je 3-4 naplaceno protivzakonito, tj. za prekrsaje koje nisam pocinio. Zadnji put se cak slucajno dogodilo da sam imao materijalni dokaz da nisam kriv pa sam se zainatio da to i dokazem. Iz principa sam otisao kod sudije za prekrsaje (iako je bilo isplativije platiti kaznu i ne trositi vreme) i dokazao da je prijava lazna. Sudija je moje argumente prihvatio, ali kada sam ga pitao sta ce biti sa milicionerom koji je lazno svedocio rekao je da nece biti nista sem ako ga ja privatno ne tuzim (i potrosim sate i sate po sudu a u medjuvremenu dobijem otkaz na poslu).
E to je problem! I dalje ce biti problem, i dalje ce jedni voziti 200 km/h a drugima ce se naplacivati sto su vozili 54 km/h tamo gde je dozvoljeno 50 km/h. Riba smrdi od glave.

Satir

pre 14 godina

Bas da vidim tog politicara koji ce kroz naseljeno mesto da vozi ispod 50 km/h, ja bih se kladio da su oni izuzeti. Nije nama neophodan novi zakon i vece kazne, jer ni dosadasnje se ne mogu naplatiti u vecini slucajeva, vec je potrebno postovanje zakona, i daleko bolji putevi od postojecih. Opet nam neko maze oci, i jos vrhunac, osnivanje jos jedne agencije...
Pa da li je moguce imati uvid u rad tih agencija, toliko ih je otvoreno i nikom nista, najbolje je da radi kao i drzavni revizor!
Dok ceo svet ide napred mi nase vreme tako olako arcimo, a zaostajemo podebelo za svima!

dzo

pre 14 godina

"U naseljenim mestima opšte ograničenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat. "

Smesno

"Mladi vozači, od 16 do 18 , dobijaće probne vozačke dozvole, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet sati ujutro."

E i ovo da vidim konacno..

wlada89

pre 14 godina

dzaba nama zakoni kada smo mi nesavesni vozaci, ljudi izginu danas a neko sutra sedne i pocne ludovati kolima i ako je video sta se desilo juce. malo je glupo kako sam cuo da nema trajno oduzimanje dozvole, ja bih posle drugog veceg prekrsaja oduzeo trajno dozvolu. steta sto i dalje nece vazite za sve, neki ce i dalje moci da se provuku

Vladimir

pre 14 godina

Ja sam relativno mlad covek i vozac, ali smatram da davanje deci od 16 godina da voze predstavlja glupost na kvadrat. Nije ovo Amerika ipak...Zar nije bilo 17 godina u predlogu? Mada je i to malo.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Nadam se da ce se ovaj zakon odnositi i na mafijase i tatine sinove sa dzipovima i slicnim grdosijama koji se izivljavaju na putevima po principu "cik me zaustavi ako smes", a policija se pravi blesava i okrece glavu na drugu stranu... kao i na taksiste...
Ako SVI budu jednaki pred zakonom, potpuno podrzavam svaki njegov clan, makar se i sa nekim odredbama ne slagao.

Srx

pre 14 godina

Finalnu verziju zakona cemo tek videti, kada se dodaju amandmani, ako je neki uopste usvojen. Ja sam letimicno pogledao predlog zakona i shvatio da je poprilicno prepisan stari zakon uz par novotarija, kazneni poeni, smanjenja brzine, mobilni telefoni, radar detektori i naravno veci iznosi kazni.

Podrzavam novotarije u vidu poena, zabrane koriscenja mobilnih telefona. Ali sustina je ostala ista. Vozac i samo vozac, je uvek kriv. Sve druge okolnosti mogu samo da mu se uzmu kao olaksavajuce, prilikom osude. Srusi se avion na auto u pokretu i vozac auta ce biti, maltene, kriv za pogibju putnika u avionu jer: "Nije prilagodio brzinu uslovima i stanju na putu, tako da se moze zaustaviti pred svaku prepreku na koju moze da naidje."

A putare i njihovo ponasanje na putu, bolje da ni ne spominjem u ovom komentaru, postao bih vulgaran...

roditelj

pre 14 godina

Jos jednom, kakva veze ima da li mi je dete u kolima ili ne?

Ako je bez deteta kazna 1000, a sa detetom 2000, dajte onda neka bude za sve 2000, jer bez obzira sto sam sam u kolima, svojom nepaznjom sigurno ugrozavam neko dete. Ako ga ne ugrozavam direktno, ugrozavam neke roditelje, a time i njihovu decu koja za to vreme mogu biti i kod kuce, zar ne?

Besmislica: ako napravim problem i ugrozim dete koje vozim, kazna je dupla, ako ga napravi neko drugi i podjednako ugrozi dete, kazna je "normalna"? Hocu da "dvostruko" kaznite sve one koji ugrozavaju druge, pa i moje dete i mene, cak i ako sami u kolima nemaju dete, aman!

Ako je ta suluda zamisao ipak logicna, 'ajmo onda i zakon o pusenju: ako pusis na javnom mestu, kazna je 1000 dinara, a ako je tu i tvoje dete, 2000 dinara. Ako neko drugi pusi pored tvog deteta, njemu, ipak, samo 1000 dinara.

Mogu i komunalci da se ukljuce: nisi ocistio sneg isped kuce, kazna je 1000 dinara. A, imas dete u kuci - opa! - 2000 dinara. Ako se tvoje dete oklizne ispred tudje kuce, njemu samo 1000 dinara.

Imam problem da shvatim, zaista.

Mislim da promisljanje i upotreba mozga treba da prethodi svakom zakonu.

Filip

pre 14 godina

Niko nije poginuo sto je vozio 60km/h. Znaci nije problem u zakonu vec je problem u glavi. Saobracaj je najjasnija slika naseg drustva i nase kulture i dok se ta slika ne popravi retko koji zakon moze da nam pomogne.

BOKI

pre 14 godina

I kako prosecan gradjanin Srbije da plati kaznu koja je veca od njegovih mesecnih primanja, koja npr. u Juznoj Srbiji (Prokuplje, Vranje, Leskovac...) ne prelazi 30.000 din ?

Ovo sa kaznama od 3.000-50.000 su preterali.
Realno, kazne bi trebale da budu do 10.000 din.
Mogli su da stave i 1.000.000 din, ne bi promenili nista.

Raj za korupciju, nema sta.

Fargo ND

pre 14 godina

Mogu samo da se zahvalim vlastima jer sada vise nemam dileme.

Imam 40 godina, kola vozim od 18-e, i evo bas sam se razmiljao da se resim starog YUGA i da kupim neki dobar novi auto na kredit... i bas sam bio u dilemi sta da kupim.

Sada, sa ovim zakonom, ja se zaista plasim da sednem za volan - nemam ni jedan saobracajni prekrsaj za ovih 22 godine voznje ali brzo vozim, ponekad i popijem pivo pa vozim kola...

Sada sam resio dilemu - necu da kupim nikakva kola, ovaj YUGO neka vozi zena, ja cu se voziti taksijem na posao i nazad.

Dobro zaradjujem i od sada cu da se vozim taksijem, gospodski. Na letovanje avionom pa taksi.

Nema sanse da kupujem novi auto koji necu smeti da vozim po ovom novom zakonu.

Ne dam moje pare za nova kola, kupicu danas najskuplji mobilni telefon koji nadjem u gradu, kupicu jos jedan laptop... milina.

Kola sam vozio 22 godine i dosta mi je, ako se ovo ludilo nastavi imigriracemo u CAN pa cu da vozim kola tamo, ovde ne.

Mozda bi najbolje bilo da iz protesta svi odustanemo od kupovine novih kola, pa cilj ovog zakona je da ne ulazimo u kola, da ne vozimo...

Ako niko ne bi kupovao nova kola mozda bi se neko iz vlasti zamislio da li recimo ogranicenje od 50 na sat ima smisla...

Ja sam moju vozacku karijeru u zemlji Srbiji zavrsio, necu produzavati vozacku dozvolu.

BTW, da li postoji nacin da se odrekenem vozacke dozvole?
Mozda bi to trebalo da se doda u zakon - ko se odrekne vozacke dozvole ima, recimo, popust pri kupovini karata za avion i sl.

ivan

pre 14 godina

Niko ne pominje da i spora voznja moze biti opasna isto kao i prebrza. Zamislite idete praznim putem pravim kao strela, nigde nikog na putu, pa opalite 40km/h. Vidjeno da se zaspi.

The_Blue

pre 14 godina

Bravo, dakle postajemo policijska drzava!
Konacno je u Srbiji koju razjeda korupcija uveden zakon, koji je pisala policija i u kome je vozac apsolutno kriv sto je uopste seo u vozilo i zaputio se negde.
Sasvim je sigurno da ce od njegove primene najvise koristi, uz osvrt na stepen korupcije, imati policija jer ce sve drakonske mere koje ovaj zakon predvidja sluziti kao osnovni predmet trgovine izmedju policije i vozaca.
Isto tako, vrlo perfidno su smisljene razne nove podkategorije koje sluze za cistu otimacinu para, kao i besmislica da vozac sa "B" kategorijom moze da upravlja vozilom od 600 - 700 KS ali pri tom mora da polaze za bicikl sa motorom od 49 ccm! (dakle, skuteri se prakticno ukidaju zakonom jer niko nece hteti da se mlati I polaze).
Neobelezeni putevi, linije na kolovozu koje mogu da samo zamisljam dok vozim, rupetine od kojih otpadaju tockovi , neispravna signalizacija, neobezbedjeni pruzni prelazi, bezmisleno niska ogranicenja van naseljenih mesta koja iskljucivo sluze za lov policije I otimacinu novca, OSTAJU.
E sad, vi mrko pogledajte policajca jer vas je zaustavio bez razloga ili je iskocio pred vas , pa sledi kazna zatvora, oduzimanja vozila, vozacke dozvole I novcana kazna. Izbor ce biti na policiji.

Vozač

pre 14 godina

A amandmani? Koji su usvojeni, a koji nisu? Koja podzakonska akta su potrebna za primenu zakona, i kada se planira da budu usvojena i od strane kojih institucija? Šta ako najesen budu izbori, pa resorna ministarstva ne donesu neophodne propise i regulatorna akta do 29. novembra?

VladaR

pre 14 godina

E SUPER!!!
Ajde jos samo da vidimo da li ce se kaznjavati i policajci koji ne postuju zakon, da li ce se zakon primenjivati i za vozace "budzenih" automobila i jeepova, itd. DAJ BOZE, mada sumnjivo.
I zasto Zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?! Potrebno je 8 dana da se objavi u Sluzbenom Glasniku, pa ajde da mu damo i 2 meseca da policija upozorava vozace, ali zasto 6?!
Nego dobro, vreme leti a i zimi, proci ce i tih 6 meseci.
Zivi bili pa videli!

Pandaren

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim sta ce dobro da donese novi zakon. I prosli zakon je bio dobar, ali se nije sprovodio i tu je bio problem.
Stavise, mi koji vozimo savesno i po propisima cemo se sada vuci 50 na sat umesto dosadasnjih 60 i izazivati jos vise nervoze kod onih koji ni do sada nisu postovali propise

petar

pre 14 godina

zakon o bezbednosti je jedan od veoma znacajnih propisa za funkcionisanje javnog poretka. nazalost, kao i uvek do sada, efekti novog zakona kratkog su daha zbog straha od sankcija ali vrlo brzo ljudi oguglaju i nastave po starom. To ne bi trebalo dopustiti.

Cisto da se pojasni

pre 14 godina

...
ovo nije zakon koji je pripreman tri i po godine... to je sasvim druga verzija zakona koja je mnogo bolja ali naravno nije prihvacena ni usvojena. Zakon koji je sada usvojen je zakon koji je pripremljen za par meseci od strane "strucnih" lica iz MUPa.

Vladimir

pre 14 godina

... Svuda u evropi jesu za 10km/h veca ogranicenja od nasih, ali na putevima van naselja. U naseljenim mestima su svuda (ili bar gde sam ja isao kolima, sto je nekih 5 zemalja EU)za 10km/h manja, tj. 50 km/h. I ovaj zakon je koliko ja vidim, prepisan iz EU.

primena i kontrola

pre 14 godina

Hoce li i ovaj,kao i ostali zakoni,biti SELEKTIVNO primenjivan? Poslanike i politicare stiti imunitet, javne licnosti ime, dok obicne smrtnike ne stiti niko. A ko ce kontrolisati saobracajce, obzirom da se otvara mogucnost za korupciju?

Tumac

pre 14 godina

Aha, znaci policajac vise ne moze da primi kes? Odnosno, ne moze da mi naplati 1000 dindzi za pojas (i izda potvrdu), vec ce moci da uzme 1000 dindzi a da nista ne napise

Aleksandar

pre 14 godina

Ni postojeci zakon ne bi bio los kad bi se zaista primenjivao. Najveci problem je u saobracajcima koji se vise ponasaju kao drumski razbojnici nego kao lica zaduzena za regulaciju i podizanje bezbednosti saobracaja. Dok se ne ugrade kamere u svako vozilo policije cuveno pitanje saobracajaca `i sta cemo sad?` ce ostati, oni ce pisati kazne za pojaseve a na ruke uzimati jos koju hiljadu i zakon ce biti mrtvo slovo na papiru.

markos

pre 14 godina

Možda bi da su još malo smanjili ograničenja i malo popravili puteve bilo moguće voziti po oznakama bez potrebe da se dodatno "prilagođava brzina uslovima na putu".

To Milicijo, celicna pesnico svih rezima...

pre 14 godina

"Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video snimka učesnika u saobraćaju"
Kako bre na osnovu UCESNIKA u saobracaju? Jel to znaci da mogu da koristim mobilni, pa da kazem da sam snimao saobracaj da imam dokaz ako mi se nesto dogodi. Ili da vozimo jednom rukom, a da drzimo kameru u drugoj.
Jos pise samo kaznjavanje, pa ako se desi da snimak pokaze da niste nacninili preksaj onda se ne vazi, jer on sluzi samo za kaznjavanje, a policijski zapisnik je sveto pismo!

shofer

pre 14 godina

A šta je sa uzrocima,ovde se ko i uvek pominju samo posledice? Kad ce se poraditi na boljoj obuci vozača kao i na oštrijoj kontroli auto škola? Kad će biti bolje obeleženi putevi, i kad će biti sigurniji, bez kratera...?
Po meni, ovo će samo povećati priliv novca u državnu kasu. Sramota...

Ivan

pre 14 godina

Komentara o zakonu nemam, zanima me kakva ce da bude primena.

Ja sam za to da se saobracajnice pokriju kamerama, snimke prekrsaja sa uplatnicama slati direktno na adresu pociniocu. Ko ne izmiri racune ne moze sledece godine da registruje vozilo. Jednostavno, nema korupcije.

Ritter

pre 14 godina

Kao Gastarbajter mogu da kazem da sam presrecan sto je zakon usvojen, na ovo cekam vec par godina. U prevodu, ustedeli ste nam par hiljada eura jer ovo znaci da ce od sledece godine nasa vozacka dozvola da vazi svuda po Evropi. Trenutno stanje je da ako zivite u EU duze od 6 meseci morate da vadite EU vozacku, polaganje i casovi. Ziveli!

vampirbg

pre 14 godina

A sto ne smanje brzinu u mestima na 20km/h pa da onda mogu i na biciklu da mi naplate kaznu? Svuda u svetu su ogranicenja za 10km/h veca nego kod nas a mi ih jos smanjujemo?!

Aleksandar

pre 14 godina

U redu je da se sprovodi rigorozna kontrola, ali mi se ne svidja sto ce od procene policajca (koja ne mora biti objektivna) zavisiti mnogo toga. Sve je na saobracajcima. Ima da nas cimaju maksimalno!! Smatram da policija ne radi savesno posao u svim slucajevima. Pogotovo u manjim gradovima gde se ljudi poznaju.
P.S. Trazite vezu u policiji na vreme!!!

pijani vozac

pre 14 godina

Nadam se da su u kaznenu politiku obuhvaceni i dorgirani vozaci, za putare znam da ce biti zasticeni kao beli medvedi. Uzelece se putevi vozaca (za par godina), a vozaca nece vise biti, ostace samo putari da se suncaju na asfaltu!

milutin

pre 14 godina

Citat" Tim vozačima policija će moći da oduzme vozačku dozvolu, koja će im biti vraćena tek pošto u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom"

Ove gore rečenice u zakonu su ko poručene za korupciju i slobodnu procenu saobraćajca...čim piše može, znači u prevodu na srpski da i ne mora, čim ne mora, znači da možeš da se dogovoriš !? A zna se čime se dogovaraju ljudi u ovakvom sporu - sigurno ne sa žitom i pirinčem.Blago saobraćajcima, pala im sekira u med sa ovim zakonom.

nele

pre 14 godina

Ja mislim da je u ovom zakonu kljucno osnivanje jos jedne agencije gde ce da se uhlebi jos prijatelja, rodjaka i partijskih drugova. To je i jedino sto ce sigurno biti sprovedeno od ovog zakona - sve ostalo "moze da bude al' ne mora da znaci".

Vuchko

pre 14 godina

Dobra strana:

- Strog i dobro upakovan Zakon o bezbednosti saobracaja.
- Mogucnost korupcije svedena na minimum (mada se te stvari desavaju svuda u svetu i to se nece iskoreniti u potpunosti).

Losa strana:

- Katastrofalni javni, medjuopstinski, regionalni i medjunarodni putevi.
- Stara i oronula prevozna sredstva i slabe kupovne mogucnosti gradjana da pomognu i sebi i drustvu u poboljsanju ispravnosti vozila koja ucestvuju u saobracaju.

P.S. Gadim se alkoholisanih vozaca na nasim losim drumovima, a odvratni su mi i ``profesionalci`` koji divljaju svojim ogromnim vozilima u stilu ``nisam skolovan, ali sam jak``.

Za bolje sutra i nasu sigurnost, verujem u ovaj Zakon i podrzavam ga.

Novosadjanin

pre 14 godina

Tuga jedna... Opet su samo povecali kazne i uveli nove prekrsaje. Treba para u budzetu? Sva odgovornost je opet na vozacima, dok policija, lokalna samouprava i drzava generalno ne odgovaraju ni za stanje na putevima, ni na vidljivost signalizacije, preglednost raskrsnica, regulisanja skretanja u levo, parkiranja na kolovozu...

Fića

pre 14 godina

samo se nadam da policija nece gledati na to koga treba zaustaviti, da se ne plase ako zaustave necijeg sina ili tajkuna (socijalisticki kapitalista) da se ne plasi za svoj posao. sve se kupuje osim zivota.

Nikola

pre 14 godina

sudeci po dosadasnjij politici, bahatosti i nacinu prevare saobracajne policije, mogu samo da konstatujem, neka nam je Bog u pomoci...
da se razumemo, ja striktno postujem zakon, ali sam toliko neprijatnosti imao sa kragujevackom saobracajnom, kao nigde u Srbiji i inostranstvu! ...a vozim zastavu ceo zivot!!

stari vozac

pre 14 godina

Ovo mi je sve OK. Jedino mi se ne dopada smanjenje brzine u naselju sa 60 na 50 km/h, mislim da neće imati efekta, jer tamo gde je velika gužva i koncentracija pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju, ionako niko ne vozi brže od 40 km/h, ali zato na širokim ulicama i bulevarima gde nema gužve sada će svi morati da "mile" 50 km/h, bez potrebe i efekta, osim dodatnog usporavanja saobraćaja. A što se tiče mladih od 16 do 18 godina i probnih dozvola, to je odlična stvar, samo što bi trebalo starosnu granicu povećati do 21 godine.

as

pre 14 godina

Po meni je ovaj pasus na samom kraju teksta najinteresantniji - Osnivanje jos jedne agencije? Znaci jos vise novca iz budzeta i jos 100-200 cinovnickih radnih mesta, a mozda i vise? Koliko jos mozemo da izdrzimo?

Brainwash

pre 14 godina

sve je to super, mi vizaci cemo morati da pazimo sta radimo. to je ok, prihvatam svoj deo obaveze. ali ko ce da natera nadlezne da provere i odrzavaju adekvatnu signalizaciju na putevima Srbije? Svako ko putuje ovdasnjim drumovima zna za nebrojene apsurde poput ogranicenja od 40km/h na otvorenom putu, bez ikakvog razloga. Hrvati su takve apsurde uklonili iz realnog stanja a mi nismo ni otpoceli, i pitanje je da li ce taj veliki posao biti uradjen, jer odakle ce da pune kasu i naplacuju kazne za besmislena ogranicenja? naravno da sam za ogranicenja u gradu i pored skola i slicno, ali 40km/h na otvorenom putu izvan naselja - zasto??

Ivan

pre 14 godina

Tri i po godine se priprema zakon, a primena pocinje za sest meseci. Veoma smo efikasni, nema sta. A za tih sest meseci ko zna koliko ce biti nesreca.
Po novom zakonu ogranicenje brzine na putu Beograd-Pancevo ce biti 50 km/h! Samo da vas podsetim da je tadasnji, a i sadasnji ministar Milutin Mrkonjic otvorio taj put kao auto-put (i to pre roka). Nigde u svetu ne postoji auto-put na kome je ogranicenje 50 km/h! Verovatno ce, umesto po dve patrole policije, sada biti jos po neka na auto-putu od 17 km. Eto para za budzet!

tasa

pre 14 godina

KONACNO!!! Dajte ljudi sada da se opametimo i vozimo ljudski. Najvise mi se svidja sto se kazne vise nece naplacivati na licu mesta. Nadam se da ce se time bar malo suzbiti podmicivanje saobr. policajaca.

John

pre 14 godina

I eto sad ce se valjda svi problemi resiti sami od sebe... Novi zakoni da, ali do njihovog usvajanja od sustinske vaznosti je puna primena postojecih.

urlik

pre 14 godina

Konacno! Nadam se da ce se zakon odnositi i na taksiste, koji u principu prave najvise prekrsaja, kao i na manijake koji misle da znaju da voze samo zato sto imaju dovoljno novca za ekstra automobil.

Vlada

pre 14 godina

Ako se zakon bude postovao, uz izgradnju predvidjenoh mostova i puteva, mi cemo onako na izgled strancima-prolaznicima zaista biti "jos jedna u nizu" zemalja EU. I ono sto je naravno jos bitnije, bicemo dosta sigurniji.

Aleksandar

pre 14 godina

Kako to da se broj poslanika u skupstini menja iz minuta u minut
od broja 157 preko 148 do 128 i obratno ? a glasa 19 22 122 ...
gde nestane 20 30 pa se pojavi za 5 do 10 minuta ?

nele

pre 14 godina

Ja mislim da je u ovom zakonu kljucno osnivanje jos jedne agencije gde ce da se uhlebi jos prijatelja, rodjaka i partijskih drugova. To je i jedino sto ce sigurno biti sprovedeno od ovog zakona - sve ostalo "moze da bude al' ne mora da znaci".

Novosadjanin

pre 14 godina

Tuga jedna... Opet su samo povecali kazne i uveli nove prekrsaje. Treba para u budzetu? Sva odgovornost je opet na vozacima, dok policija, lokalna samouprava i drzava generalno ne odgovaraju ni za stanje na putevima, ni na vidljivost signalizacije, preglednost raskrsnica, regulisanja skretanja u levo, parkiranja na kolovozu...

urlik

pre 14 godina

Konacno! Nadam se da ce se zakon odnositi i na taksiste, koji u principu prave najvise prekrsaja, kao i na manijake koji misle da znaju da voze samo zato sto imaju dovoljno novca za ekstra automobil.

Ivan

pre 14 godina

Tri i po godine se priprema zakon, a primena pocinje za sest meseci. Veoma smo efikasni, nema sta. A za tih sest meseci ko zna koliko ce biti nesreca.
Po novom zakonu ogranicenje brzine na putu Beograd-Pancevo ce biti 50 km/h! Samo da vas podsetim da je tadasnji, a i sadasnji ministar Milutin Mrkonjic otvorio taj put kao auto-put (i to pre roka). Nigde u svetu ne postoji auto-put na kome je ogranicenje 50 km/h! Verovatno ce, umesto po dve patrole policije, sada biti jos po neka na auto-putu od 17 km. Eto para za budzet!

vampirbg

pre 14 godina

A sto ne smanje brzinu u mestima na 20km/h pa da onda mogu i na biciklu da mi naplate kaznu? Svuda u svetu su ogranicenja za 10km/h veca nego kod nas a mi ih jos smanjujemo?!

The_Blue

pre 14 godina

Bravo, dakle postajemo policijska drzava!
Konacno je u Srbiji koju razjeda korupcija uveden zakon, koji je pisala policija i u kome je vozac apsolutno kriv sto je uopste seo u vozilo i zaputio se negde.
Sasvim je sigurno da ce od njegove primene najvise koristi, uz osvrt na stepen korupcije, imati policija jer ce sve drakonske mere koje ovaj zakon predvidja sluziti kao osnovni predmet trgovine izmedju policije i vozaca.
Isto tako, vrlo perfidno su smisljene razne nove podkategorije koje sluze za cistu otimacinu para, kao i besmislica da vozac sa "B" kategorijom moze da upravlja vozilom od 600 - 700 KS ali pri tom mora da polaze za bicikl sa motorom od 49 ccm! (dakle, skuteri se prakticno ukidaju zakonom jer niko nece hteti da se mlati I polaze).
Neobelezeni putevi, linije na kolovozu koje mogu da samo zamisljam dok vozim, rupetine od kojih otpadaju tockovi , neispravna signalizacija, neobezbedjeni pruzni prelazi, bezmisleno niska ogranicenja van naseljenih mesta koja iskljucivo sluze za lov policije I otimacinu novca, OSTAJU.
E sad, vi mrko pogledajte policajca jer vas je zaustavio bez razloga ili je iskocio pred vas , pa sledi kazna zatvora, oduzimanja vozila, vozacke dozvole I novcana kazna. Izbor ce biti na policiji.

stari vozac

pre 14 godina

Ovo mi je sve OK. Jedino mi se ne dopada smanjenje brzine u naselju sa 60 na 50 km/h, mislim da neće imati efekta, jer tamo gde je velika gužva i koncentracija pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju, ionako niko ne vozi brže od 40 km/h, ali zato na širokim ulicama i bulevarima gde nema gužve sada će svi morati da "mile" 50 km/h, bez potrebe i efekta, osim dodatnog usporavanja saobraćaja. A što se tiče mladih od 16 do 18 godina i probnih dozvola, to je odlična stvar, samo što bi trebalo starosnu granicu povećati do 21 godine.

milutin

pre 14 godina

Citat" Tim vozačima policija će moći da oduzme vozačku dozvolu, koja će im biti vraćena tek pošto u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom"

Ove gore rečenice u zakonu su ko poručene za korupciju i slobodnu procenu saobraćajca...čim piše može, znači u prevodu na srpski da i ne mora, čim ne mora, znači da možeš da se dogovoriš !? A zna se čime se dogovaraju ljudi u ovakvom sporu - sigurno ne sa žitom i pirinčem.Blago saobraćajcima, pala im sekira u med sa ovim zakonom.

as

pre 14 godina

Po meni je ovaj pasus na samom kraju teksta najinteresantniji - Osnivanje jos jedne agencije? Znaci jos vise novca iz budzeta i jos 100-200 cinovnickih radnih mesta, a mozda i vise? Koliko jos mozemo da izdrzimo?

Aleksandar

pre 14 godina

U redu je da se sprovodi rigorozna kontrola, ali mi se ne svidja sto ce od procene policajca (koja ne mora biti objektivna) zavisiti mnogo toga. Sve je na saobracajcima. Ima da nas cimaju maksimalno!! Smatram da policija ne radi savesno posao u svim slucajevima. Pogotovo u manjim gradovima gde se ljudi poznaju.
P.S. Trazite vezu u policiji na vreme!!!

Brainwash

pre 14 godina

sve je to super, mi vizaci cemo morati da pazimo sta radimo. to je ok, prihvatam svoj deo obaveze. ali ko ce da natera nadlezne da provere i odrzavaju adekvatnu signalizaciju na putevima Srbije? Svako ko putuje ovdasnjim drumovima zna za nebrojene apsurde poput ogranicenja od 40km/h na otvorenom putu, bez ikakvog razloga. Hrvati su takve apsurde uklonili iz realnog stanja a mi nismo ni otpoceli, i pitanje je da li ce taj veliki posao biti uradjen, jer odakle ce da pune kasu i naplacuju kazne za besmislena ogranicenja? naravno da sam za ogranicenja u gradu i pored skola i slicno, ali 40km/h na otvorenom putu izvan naselja - zasto??

Pandaren

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim sta ce dobro da donese novi zakon. I prosli zakon je bio dobar, ali se nije sprovodio i tu je bio problem.
Stavise, mi koji vozimo savesno i po propisima cemo se sada vuci 50 na sat umesto dosadasnjih 60 i izazivati jos vise nervoze kod onih koji ni do sada nisu postovali propise

roditelj

pre 14 godina

Jos jednom, kakva veze ima da li mi je dete u kolima ili ne?

Ako je bez deteta kazna 1000, a sa detetom 2000, dajte onda neka bude za sve 2000, jer bez obzira sto sam sam u kolima, svojom nepaznjom sigurno ugrozavam neko dete. Ako ga ne ugrozavam direktno, ugrozavam neke roditelje, a time i njihovu decu koja za to vreme mogu biti i kod kuce, zar ne?

Besmislica: ako napravim problem i ugrozim dete koje vozim, kazna je dupla, ako ga napravi neko drugi i podjednako ugrozi dete, kazna je "normalna"? Hocu da "dvostruko" kaznite sve one koji ugrozavaju druge, pa i moje dete i mene, cak i ako sami u kolima nemaju dete, aman!

Ako je ta suluda zamisao ipak logicna, 'ajmo onda i zakon o pusenju: ako pusis na javnom mestu, kazna je 1000 dinara, a ako je tu i tvoje dete, 2000 dinara. Ako neko drugi pusi pored tvog deteta, njemu, ipak, samo 1000 dinara.

Mogu i komunalci da se ukljuce: nisi ocistio sneg isped kuce, kazna je 1000 dinara. A, imas dete u kuci - opa! - 2000 dinara. Ako se tvoje dete oklizne ispred tudje kuce, njemu samo 1000 dinara.

Imam problem da shvatim, zaista.

Mislim da promisljanje i upotreba mozga treba da prethodi svakom zakonu.

Nikola

pre 14 godina

sudeci po dosadasnjij politici, bahatosti i nacinu prevare saobracajne policije, mogu samo da konstatujem, neka nam je Bog u pomoci...
da se razumemo, ja striktno postujem zakon, ali sam toliko neprijatnosti imao sa kragujevackom saobracajnom, kao nigde u Srbiji i inostranstvu! ...a vozim zastavu ceo zivot!!

Tumac

pre 14 godina

Aha, znaci policajac vise ne moze da primi kes? Odnosno, ne moze da mi naplati 1000 dindzi za pojas (i izda potvrdu), vec ce moci da uzme 1000 dindzi a da nista ne napise

Aleksandar

pre 14 godina

Kako to da se broj poslanika u skupstini menja iz minuta u minut
od broja 157 preko 148 do 128 i obratno ? a glasa 19 22 122 ...
gde nestane 20 30 pa se pojavi za 5 do 10 minuta ?

Dragan D

pre 14 godina

Imam okruglo 20 godina vozackog staza i predjenih oko 300 000 km. Za to vreme sam platio 7-8 saobracajnih kazni od kojih mi je 3-4 naplaceno protivzakonito, tj. za prekrsaje koje nisam pocinio. Zadnji put se cak slucajno dogodilo da sam imao materijalni dokaz da nisam kriv pa sam se zainatio da to i dokazem. Iz principa sam otisao kod sudije za prekrsaje (iako je bilo isplativije platiti kaznu i ne trositi vreme) i dokazao da je prijava lazna. Sudija je moje argumente prihvatio, ali kada sam ga pitao sta ce biti sa milicionerom koji je lazno svedocio rekao je da nece biti nista sem ako ga ja privatno ne tuzim (i potrosim sate i sate po sudu a u medjuvremenu dobijem otkaz na poslu).
E to je problem! I dalje ce biti problem, i dalje ce jedni voziti 200 km/h a drugima ce se naplacivati sto su vozili 54 km/h tamo gde je dozvoljeno 50 km/h. Riba smrdi od glave.

pijani vozac

pre 14 godina

Nadam se da su u kaznenu politiku obuhvaceni i dorgirani vozaci, za putare znam da ce biti zasticeni kao beli medvedi. Uzelece se putevi vozaca (za par godina), a vozaca nece vise biti, ostace samo putari da se suncaju na asfaltu!

Fića

pre 14 godina

samo se nadam da policija nece gledati na to koga treba zaustaviti, da se ne plase ako zaustave necijeg sina ili tajkuna (socijalisticki kapitalista) da se ne plasi za svoj posao. sve se kupuje osim zivota.

Jelena

pre 14 godina

Pre skoro godinu ipo u jednom gradu u Vojvodini me je zaustavio saobracajni policajac i hteo mi pisati kaznu zato sto sam vozila u toku dana sa upaljenim svetlima. Stvar je bila da sam dolazila van grada a nesto nije bilo najsvetlije (a zaboravih ugasiti kad sam usla u mesto), i covek se izdere na mene, kaznu poce pisati zato sto je, citiram: "voznja danju sa upaljenim svetlima isto kao voznja nocu bez svetala" :))) I sta sad... Kako se objasniti, ma bila sam zaprepastena. Toliko o nasoj saobracajnoj

Vlada

pre 14 godina

Ako se zakon bude postovao, uz izgradnju predvidjenoh mostova i puteva, mi cemo onako na izgled strancima-prolaznicima zaista biti "jos jedna u nizu" zemalja EU. I ono sto je naravno jos bitnije, bicemo dosta sigurniji.

Srx

pre 14 godina

Finalnu verziju zakona cemo tek videti, kada se dodaju amandmani, ako je neki uopste usvojen. Ja sam letimicno pogledao predlog zakona i shvatio da je poprilicno prepisan stari zakon uz par novotarija, kazneni poeni, smanjenja brzine, mobilni telefoni, radar detektori i naravno veci iznosi kazni.

Podrzavam novotarije u vidu poena, zabrane koriscenja mobilnih telefona. Ali sustina je ostala ista. Vozac i samo vozac, je uvek kriv. Sve druge okolnosti mogu samo da mu se uzmu kao olaksavajuce, prilikom osude. Srusi se avion na auto u pokretu i vozac auta ce biti, maltene, kriv za pogibju putnika u avionu jer: "Nije prilagodio brzinu uslovima i stanju na putu, tako da se moze zaustaviti pred svaku prepreku na koju moze da naidje."

A putare i njihovo ponasanje na putu, bolje da ni ne spominjem u ovom komentaru, postao bih vulgaran...

shofer

pre 14 godina

A šta je sa uzrocima,ovde se ko i uvek pominju samo posledice? Kad ce se poraditi na boljoj obuci vozača kao i na oštrijoj kontroli auto škola? Kad će biti bolje obeleženi putevi, i kad će biti sigurniji, bez kratera...?
Po meni, ovo će samo povećati priliv novca u državnu kasu. Sramota...

mirko

pre 14 godina

Ovaj zakon ce samo napuniti budzet, i to je sve! Niti ce smanjiti broj poginulih, niti broj saobracajki.. I naravno, da ne zaboravim i nase postene saobracajce, dici ce cenu mita sa 1000 na 3000 din

Sanja

pre 14 godina

Novi zakon nigde ne regulise korumpiranost saobracajne policije, koja je veca nego ikad. Sta se postize time sto cemo dobijati uplatnice a ne placati direktno policajcu. On ce uzeti svoj mito da nam ne bi ispisao tu uplatnicu. Sad ce tek da poraste korupcija.

ivan

pre 14 godina

Niko ne pominje da i spora voznja moze biti opasna isto kao i prebrza. Zamislite idete praznim putem pravim kao strela, nigde nikog na putu, pa opalite 40km/h. Vidjeno da se zaspi.

Svoj

pre 14 godina

Zakon kažnjava vozače. Ok!
A kada ćemo dobiti Zakon koji kažnjava loše stanje saobraćajnica i registraciju neispravnih vozila na njima?
Imaju li vozači i neka prava ili samo obavezu da pune Budžet?
Uopšte: kada će se naši Zakoni baviti i odgovornošću institucija?

shone

pre 14 godina

A sta je sa radar detektorima? Koliko sam shvatio ako pozelimo da koristimo radar detektor u npr.Grckoj ili bilo kojoj zapadnoj zemlji, jer je to svugde dozvoljeno (osim u demokratskoj Srbiji), treba da ga posaljemo postom da nas ceka na granici, jer dobicemo 3 (tri) kaznena poena i platiti 15.000 din ukoliko isti POSEDUJEMO u kolima, makar se nalazio u gepeku u olovnoj kutiji od 26 kilograma ?? Ukoliko ga koristimo kazna je naravno, duplo veca. Mada,ako pazljivo procitamo zakon shvaticemo da je to u redu, jer namera ovog zakona i nije prevencija vec harac.

Fargo ND

pre 14 godina

Mogu samo da se zahvalim vlastima jer sada vise nemam dileme.

Imam 40 godina, kola vozim od 18-e, i evo bas sam se razmiljao da se resim starog YUGA i da kupim neki dobar novi auto na kredit... i bas sam bio u dilemi sta da kupim.

Sada, sa ovim zakonom, ja se zaista plasim da sednem za volan - nemam ni jedan saobracajni prekrsaj za ovih 22 godine voznje ali brzo vozim, ponekad i popijem pivo pa vozim kola...

Sada sam resio dilemu - necu da kupim nikakva kola, ovaj YUGO neka vozi zena, ja cu se voziti taksijem na posao i nazad.

Dobro zaradjujem i od sada cu da se vozim taksijem, gospodski. Na letovanje avionom pa taksi.

Nema sanse da kupujem novi auto koji necu smeti da vozim po ovom novom zakonu.

Ne dam moje pare za nova kola, kupicu danas najskuplji mobilni telefon koji nadjem u gradu, kupicu jos jedan laptop... milina.

Kola sam vozio 22 godine i dosta mi je, ako se ovo ludilo nastavi imigriracemo u CAN pa cu da vozim kola tamo, ovde ne.

Mozda bi najbolje bilo da iz protesta svi odustanemo od kupovine novih kola, pa cilj ovog zakona je da ne ulazimo u kola, da ne vozimo...

Ako niko ne bi kupovao nova kola mozda bi se neko iz vlasti zamislio da li recimo ogranicenje od 50 na sat ima smisla...

Ja sam moju vozacku karijeru u zemlji Srbiji zavrsio, necu produzavati vozacku dozvolu.

BTW, da li postoji nacin da se odrekenem vozacke dozvole?
Mozda bi to trebalo da se doda u zakon - ko se odrekne vozacke dozvole ima, recimo, popust pri kupovini karata za avion i sl.

tasa

pre 14 godina

KONACNO!!! Dajte ljudi sada da se opametimo i vozimo ljudski. Najvise mi se svidja sto se kazne vise nece naplacivati na licu mesta. Nadam se da ce se time bar malo suzbiti podmicivanje saobr. policajaca.

Rajko

pre 14 godina

Ovaj zakon je znatno drugaciji od prvobitno uradjenog. Ko je imao priliku da cita prvi predlog zna o cemu pricam.
Sada su policiji dodeljenja MNOGO velika ovlascenja. Agencija je formirana samo kao marioneta, umesto da bude stub i nosilac bezbednosti saobracaja u Srbiji. Ako novac od kazni ide u budzet i trosi se za policiju, a ne za unapredjenje saobracaja (50% lokalnoj zajednici i po 25% policija i agencija)nema sta dalje da se prica. Jos jedno pitanje zasto policija ne uvede snimanje svih saobracajnih policajaca. To nisu neke pare, a tako bi se korupcija svela na neki minimum. Ovako se otvaraju VELIKA vrata za raznorazne mahinacije i nije ni cudo sto se svi zale na ogranicenje brzine od 50. Da se uvede "ozvucenje" policije ne bi bilo potrebno da se smanjuje brzina i bezbednost bi bila na ZNATNO visem nivou. Agencija jeste dobro zamisljena ali veoma lose realizovana. Da li je to slucajno? Mislite o tome...

Cisto da se pojasni

pre 14 godina

...
ovo nije zakon koji je pripreman tri i po godine... to je sasvim druga verzija zakona koja je mnogo bolja ali naravno nije prihvacena ni usvojena. Zakon koji je sada usvojen je zakon koji je pripremljen za par meseci od strane "strucnih" lica iz MUPa.

BOKI

pre 14 godina

I kako prosecan gradjanin Srbije da plati kaznu koja je veca od njegovih mesecnih primanja, koja npr. u Juznoj Srbiji (Prokuplje, Vranje, Leskovac...) ne prelazi 30.000 din ?

Ovo sa kaznama od 3.000-50.000 su preterali.
Realno, kazne bi trebale da budu do 10.000 din.
Mogli su da stave i 1.000.000 din, ne bi promenili nista.

Raj za korupciju, nema sta.

Zmaj

pre 14 godina

Nekoliko osvrta na zakon:

1)Ko ce ga primenjivati? Ako se bude primenjivao ko i dosad dzaba ste krecili...
2)Kakva korist od tih uplatnica kad saobracajnu policiju nista ne sprecava da uzme pare od vozaca i pusti ga. Ko ce znati da li je napravio prekrsaj?

Vuchko

pre 14 godina

Dobra strana:

- Strog i dobro upakovan Zakon o bezbednosti saobracaja.
- Mogucnost korupcije svedena na minimum (mada se te stvari desavaju svuda u svetu i to se nece iskoreniti u potpunosti).

Losa strana:

- Katastrofalni javni, medjuopstinski, regionalni i medjunarodni putevi.
- Stara i oronula prevozna sredstva i slabe kupovne mogucnosti gradjana da pomognu i sebi i drustvu u poboljsanju ispravnosti vozila koja ucestvuju u saobracaju.

P.S. Gadim se alkoholisanih vozaca na nasim losim drumovima, a odvratni su mi i ``profesionalci`` koji divljaju svojim ogromnim vozilima u stilu ``nisam skolovan, ali sam jak``.

Za bolje sutra i nasu sigurnost, verujem u ovaj Zakon i podrzavam ga.

Ivan

pre 14 godina

Komentara o zakonu nemam, zanima me kakva ce da bude primena.

Ja sam za to da se saobracajnice pokriju kamerama, snimke prekrsaja sa uplatnicama slati direktno na adresu pociniocu. Ko ne izmiri racune ne moze sledece godine da registruje vozilo. Jednostavno, nema korupcije.

vampirbg

pre 14 godina

Jedva cekam da pocnu da ga primenjuju pa da vidim kako ce da mi naplate kaznu kada biciklom projurim pored njih brzinom vecom od dozvoljene... Evo i primer: ako krenes od Trosarine i spustas se bulevarom ka Autokomandi i ne okreces pedale, negde oko Marakane ces ici brze od 50km/h ako nisi kocio... (tu brzinu ionako mogu da postignem i na ravnom) Koliko onda tackica dobijam?

primena i kontrola

pre 14 godina

Hoce li i ovaj,kao i ostali zakoni,biti SELEKTIVNO primenjivan? Poslanike i politicare stiti imunitet, javne licnosti ime, dok obicne smrtnike ne stiti niko. A ko ce kontrolisati saobracajce, obzirom da se otvara mogucnost za korupciju?

To Milicijo, celicna pesnico svih rezima...

pre 14 godina

"Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video snimka učesnika u saobraćaju"
Kako bre na osnovu UCESNIKA u saobracaju? Jel to znaci da mogu da koristim mobilni, pa da kazem da sam snimao saobracaj da imam dokaz ako mi se nesto dogodi. Ili da vozimo jednom rukom, a da drzimo kameru u drugoj.
Jos pise samo kaznjavanje, pa ako se desi da snimak pokaze da niste nacninili preksaj onda se ne vazi, jer on sluzi samo za kaznjavanje, a policijski zapisnik je sveto pismo!

Aleksandar G.

pre 14 godina

Nadam se da ce se ovaj zakon odnositi i na mafijase i tatine sinove sa dzipovima i slicnim grdosijama koji se izivljavaju na putevima po principu "cik me zaustavi ako smes", a policija se pravi blesava i okrece glavu na drugu stranu... kao i na taksiste...
Ako SVI budu jednaki pred zakonom, potpuno podrzavam svaki njegov clan, makar se i sa nekim odredbama ne slagao.

dzo

pre 14 godina

"U naseljenim mestima opšte ograničenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat. "

Smesno

"Mladi vozači, od 16 do 18 , dobijaće probne vozačke dozvole, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet sati ujutro."

E i ovo da vidim konacno..

Aleksandar

pre 14 godina

Ni postojeci zakon ne bi bio los kad bi se zaista primenjivao. Najveci problem je u saobracajcima koji se vise ponasaju kao drumski razbojnici nego kao lica zaduzena za regulaciju i podizanje bezbednosti saobracaja. Dok se ne ugrade kamere u svako vozilo policije cuveno pitanje saobracajaca `i sta cemo sad?` ce ostati, oni ce pisati kazne za pojaseve a na ruke uzimati jos koju hiljadu i zakon ce biti mrtvo slovo na papiru.

Filip

pre 14 godina

Niko nije poginuo sto je vozio 60km/h. Znaci nije problem u zakonu vec je problem u glavi. Saobracaj je najjasnija slika naseg drustva i nase kulture i dok se ta slika ne popravi retko koji zakon moze da nam pomogne.

Vladimir

pre 14 godina

... Svuda u evropi jesu za 10km/h veca ogranicenja od nasih, ali na putevima van naselja. U naseljenim mestima su svuda (ili bar gde sam ja isao kolima, sto je nekih 5 zemalja EU)za 10km/h manja, tj. 50 km/h. I ovaj zakon je koliko ja vidim, prepisan iz EU.

jole

pre 14 godina

Gde ce se upisivati kazneni poeni? Da li to znaci vadjenje nove vozacke? Ako je to tako, onda ko prezivi vadjenje nove licne karte i novog pasosa ima da krepa vadeci novu vozacku.

Milan

pre 14 godina

3 ipo godine ste pripremali zakon. I na kraju, sve u zakonu je cisto prepisivanje iz vec oprobanih zakona iz stranih zemalja. Najgore je sto ni u prepisivanju niste bili uspesni i niste dodali jos mnostvo odredbi koje stite sve strane u saobracaju. 3 ipo godine. Nesposobnjakovici jedni. Da radite neki normalan posao, ni za vodu ne bi ste upseli da zaradite.

Satir

pre 14 godina

Bas da vidim tog politicara koji ce kroz naseljeno mesto da vozi ispod 50 km/h, ja bih se kladio da su oni izuzeti. Nije nama neophodan novi zakon i vece kazne, jer ni dosadasnje se ne mogu naplatiti u vecini slucajeva, vec je potrebno postovanje zakona, i daleko bolji putevi od postojecih. Opet nam neko maze oci, i jos vrhunac, osnivanje jos jedne agencije...
Pa da li je moguce imati uvid u rad tih agencija, toliko ih je otvoreno i nikom nista, najbolje je da radi kao i drzavni revizor!
Dok ceo svet ide napred mi nase vreme tako olako arcimo, a zaostajemo podebelo za svima!

nemanja

pre 14 godina

Zasto zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?

Razlog je vrlo prost - svi koji nisu polozili vozacki do sad,imaju sansu da to urade za tih 6 meseci.
Ovime je auto-skolama direktno napravljena medvedja usluga,i pomenute skole ce biti pune ko oko,cekace se u redovima za polaganje!!

A koristice i drzavi,jer vozaci koji poteknu u tih 6 meseci ima da pune budzet kaznama na angro,jer je normalna stvar da iz tih skola za tako kratko vreme NECE izaci kvalitetni vozaci.

Vladimir

pre 14 godina

Ja sam relativno mlad covek i vozac, ali smatram da davanje deci od 16 godina da voze predstavlja glupost na kvadrat. Nije ovo Amerika ipak...Zar nije bilo 17 godina u predlogu? Mada je i to malo.

Ritter

pre 14 godina

Kao Gastarbajter mogu da kazem da sam presrecan sto je zakon usvojen, na ovo cekam vec par godina. U prevodu, ustedeli ste nam par hiljada eura jer ovo znaci da ce od sledece godine nasa vozacka dozvola da vazi svuda po Evropi. Trenutno stanje je da ako zivite u EU duze od 6 meseci morate da vadite EU vozacku, polaganje i casovi. Ziveli!

VladaR

pre 14 godina

E SUPER!!!
Ajde jos samo da vidimo da li ce se kaznjavati i policajci koji ne postuju zakon, da li ce se zakon primenjivati i za vozace "budzenih" automobila i jeepova, itd. DAJ BOZE, mada sumnjivo.
I zasto Zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?! Potrebno je 8 dana da se objavi u Sluzbenom Glasniku, pa ajde da mu damo i 2 meseca da policija upozorava vozace, ali zasto 6?!
Nego dobro, vreme leti a i zimi, proci ce i tih 6 meseci.
Zivi bili pa videli!

Dragoljub

pre 14 godina

Sta kaze Zakon o nevezivanju pojasa? To je veoma lako uraditi, pojas ne smeta, moze da spasi zivot i smanjuje povre3de, ali zaboga "Srbi se ne vezuju" (to mi je rekao jedan vozac 1998).

Milan

pre 14 godina

Samo se pitam kada ce biti promenjeni svi saobracajni znakovi na ulazu u naseljena mesta na kojima pise 60 (da ne pominjem i one "fensi" znakove gde pise naziv mesta i 60), koliko ce sve to da kosta i ko ce sve to da plati...

John

pre 14 godina

I eto sad ce se valjda svi problemi resiti sami od sebe... Novi zakoni da, ali do njihovog usvajanja od sustinske vaznosti je puna primena postojecih.

OPTIMISTA

pre 14 godina

Svaka cast na ovom zakon.Ali pod broj 1, ja bih najpre svim nasim vozacima koji imaju vozacku dozvolu oduzeo, jer u nasoj lepoj Srbiji svako vozi kao da nikada nije polagao vozacki ispit i ne poznaje propise, zato bi bilo dobro da jos jednom svi polazu, ali samo uz komisiju iz zapadne evrope gde se bar 90 posto postuju saobracajni propisi, a naravno taj novac da ide u humanitarne svrhe. Ja sam vozac 30 godina, i vozim kroz mnoge zemlje zapadne Evrope, ali u nasoj zemlji je prava katastrofa pocevsi od nasih sela, a za gradove da i ne govorim. u Beogradu se pretice na auto putu zaustavnom trakom sa brzinom i preko 100 km na sat, ili blendovanjem svetla da se sklonis sto pre i ako si otpoceo propisno preticanje a on prosisa pored tebe sa 200 na sat, takvim vozacima treba oduzeti trajno vozacku dozvolu jer ih ima mnogo, a sto se tice policije i njih bi trebao neko da kontrolise kako rade svoj posao jer nasa policija je prodana dusa, moze je svako potkupiti, mozes ih videti u vecini restorana kako sede sa nekim i piju pice, na zapadu bato to nema, ja jos nisam video policajca u restoranu da sedi, njima se zna gde im je mesto za uzinu i pice u njihovim stanicama. Daj boze da se postuje ovaj zakon, i policija da radi svoj posao savesno da nema korupcije!!! I da se postave kamere svuda da moze iz centrale da se prati tok saobracaja. Uz bezbednu voznju za dobrobit svima .Pozdrav!

Vozač

pre 14 godina

A amandmani? Koji su usvojeni, a koji nisu? Koja podzakonska akta su potrebna za primenu zakona, i kada se planira da budu usvojena i od strane kojih institucija? Šta ako najesen budu izbori, pa resorna ministarstva ne donesu neophodne propise i regulatorna akta do 29. novembra?

Gaga

pre 14 godina

Bio je dobar i stari zakon, a i ovaj novi nece valjati iz istog razloga iz koga nije valjao ni stari. Treba znati da ma koliko los zakon bio DOBAR je ako vazi za SVE podjednako, i ma koliko dobar bio NEVALJA ako ne vazi za SVE podjednako, sto je u nasoj zemlji slucaj sa svim zakonima.

markos

pre 14 godina

Možda bi da su još malo smanjili ograničenja i malo popravili puteve bilo moguće voziti po oznakama bez potrebe da se dodatno "prilagođava brzina uslovima na putu".

wlada89

pre 14 godina

dzaba nama zakoni kada smo mi nesavesni vozaci, ljudi izginu danas a neko sutra sedne i pocne ludovati kolima i ako je video sta se desilo juce. malo je glupo kako sam cuo da nema trajno oduzimanje dozvole, ja bih posle drugog veceg prekrsaja oduzeo trajno dozvolu. steta sto i dalje nece vazite za sve, neki ce i dalje moci da se provuku

fandjo

pre 14 godina

Nemam nista protiv ogranicenja brzine, zabrane mobilnih telefona u voznji, smanjenja dozvoljenog procenta alkohola u krvi - sta vise podrzavam ih, ali bih JAAAAAAKO volela da vidim koje ce zverke u besnim kolima postovati ova pravila i odgovarati za prekrsaje istih.
Na zalost, cini mi se da ce opet najdeblji kraj izvlaciti savesni vozaci koji prave sitne prekrsaje...

Deci od 16-18 godina koja i na divljaju i na vespama dati auto?! No comment...

mislim bezbedno

pre 14 godina

Prva verzija zakona je napisana jos 2005 od strane saobracajnih strucnjaka, ova sadasnja verzija je zbudzena od strane nekoliko pravnika u MUP-u koji neznaju nista o bezbednosti u saobracaju, vec im je receno napravite ga da bude policijski i da policija ima velike nadleznosti oko auto-skola i tehnickih pregleda. U sb policiji imate nekolicinu saobracajnih inzinjera koji ce sprovoditi zakon kako valja

Vladimir

pre 14 godina

Postojeći Zakon nije tako loš, samo ga niko ne poštuje niti sprovodi u praksi ! Saobraćajna policija je svoje aktivnosti svela na kažnjavanje prekoračenja brzine, i to ne svuda, već samo na onim deonicama gde je ograničenje brzine strogo, kako bi vozače uhvatili u što većem prekršaju ! Živim u ulici koja je jednosmerna i kojom dnevno prođe bar trideset automobila u nedozvoljenom smeru ! Šta mislite da li je iko zbog toga kažnjen ?
Zašto će novi Zakon početi da se sprovodi za 6 meseci ? Pa zato da bi se u međuvremenu poslušao glas naroda, naravno, pa ako bude velike galame, možde se desi i po koja izmena...
Smanjenje brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50km/h je učinjeno samo sa jednim ciljem, da se naplati što više kazni za prekoračenje brzine ! Kao prvo, u naseljenim mestima gde pešaci često prelaze ulicu brzina se ionako dodatno ograničava na 40km/h (u blizini škola, obdaništa, pijaca i sl.). Drugo, odlazak u drugu krajnost, a to je prespora vožnja, kod vozača će samo bespotrebno stvarati nervozu, pa će oni onda još brže voziti van naseljenih mesta. Policija ne može da kontroliše svaki kilometar puta, a i do sada su kontrole uglavnom bile u naseljenim mestima ! Znači, vožnja van naseljenih mesta će biti još opasnija ! Da su bili još malo revnosniji po ovom pitanju i vozači skejtborda bi mogli da budu kažnjavani zbog ovog prekršaja...
Iz istog razloga je smanjen i prag tolerancije za količinu alkohola u krvi vozača. Voleo bih da nam neki stručnjak objasni koliko se razlikuje sposobnost da upravlja motornim vozilom vozača koji ima 3 promila u odnosu na vozača koji ima 5 promila alkohola u krvi ? Lično mislim da razlike nema !
Da se razumemo, ja jesam za poštovanje propisa. Često sam za volanom i nagledao sam se svega i svačega kad su u pitanju saobraćajni prekršaji koji često prelaze u divljanje vozača. Međutim, mislim da su najbezobrazniji oni vozači koji sebe smatraju nedodirljivim za ovozemaljske zakone, oni koji su u sprezi sa vlastima, "biznismeni" i oni koju su inače "odranije poznati policiji". Mislim i da nam veća opasnost preti od narkomana nego od alkoholičara za volanom. Voleo bih da nam zakonodavac jasno kaže da li ovaj novi zakon služi za dodatno popunjavanje prazne državne kase ili se neko zaista brine za naše zdravlje i živote ?

lone swimmer

pre 14 godina

Vidi se da su zakon pisali policajci. Cena "mita" će da poraste. Silnici koji do sada ne moraju da se obaziru na propise sasvim izvesno neće ni u ubuduće jer imaju "zaštitu" moćnika.

Za bezbednost saobraćaja najbolje bi bilo da su zabranili proizvodnju i prodaju vozila. Ne bi morali onda nimalo novca iz budžeta za održavanje i izgradnju puteva i ostale troškove.

Kad bi se primenjivao i postojeći zakon ali "ni po babu ni po stričevima", kad bi postojala kontrola rada policije i sudija i kad bi putevi bili održavani kako treba (sa sve signalizacijom) bezbednost bi znatno porasla.

Mogao bih još dosta negativnog da kažem ali već je skoro sve rečeno u prethodnim komentarima pa neću da "smaram".
Biće najbolje da prodam kola nekom ko će biti voljan i imati snage da trpi sve ove gluposti.

evropljanka iz vojvodine

pre 14 godina

Ma, sve je ovo divno i krasno i apsolutno sam za Zakon...

Ono sto je sporno jeste efikasnost njegovog sprovodjenja.
Nase drustvo mentalno nije sazrelo za ovakav i mnoge druge zakone uskladjene sa zakonima EU koji regulisu odredjene oblasti...

Stoga se bojim da ce ovo pre biti samo jos jedan od instrumenata pribavljanja dodatnih sredstava za drzavnu administraciju (koja se, btw, shodno ovom zakonu povecava) i sirenja korupcije, nego efikasno resenje problema koji se sastoji u sve vecem broju nesreca na putevima i ugrozenosti bezbednosti u saobracaju, bila to namera zakonodavca ili ne.

No, odnekle se "vestacki" mora poceti, kada je vec evolucija zastala.

Kad porastemo kaz'ce nam se samo.

Spaja

pre 14 godina

Nisam znao da je tamo u Srbiji nezakonito imati upaljena svetla danju - e, pa ovo je biser! Na zapadu vec godinama proizvode automobile na kojima i NE mozes da ugasis svetla, bilo danju bilo nocu, sve i da hoces (sa upaljenim motorom) a sve u cilju bezednosti (bolje upadljivosti) a kod nas kaznjavaju za isto - svasta...
Inace, bez funkcionalne kontrole saobracajaca u cilju sprecavanja korupcije, kazneni poeni ce samo podici cenu mita na licu mesta sa 1000 na 3000 dinara, jer ce svako sa nekoliko kaznenih poena u dozvoli radije platiti 3000 kesh policajcu nego li 3000 agenciji i uz to dobiti i poencice...
Sto se tice 0.3 promila - to pa tek ne razumem - ceo (zapadni) svet zna da jedno pice (zestoko, pivo, casa vina) = 0.5 promila, i ima isti limit, jer ili ce jedno pice da bude u granici tolerancije, ili ako nece, onda stavi limit 0 promila, kao sto neki rade, a ne 'pola casice ili piva'.
Razumem brigu za ugrozavanje dece u autu, ali je ta stavka trebala da bude formulisana da su kazne duple u slucaju ugrozavanja sigurnosti drugih, a ne samo svoje ili tudje dece u tvom autu, kao sto je gore vec pomenuto. Npr, ako vozis komsijino dete 32kmh u zoni sa limitom 30, kazna ne treba da bude dupla, ali ako prodjes kroz crveno svetlo sa 32kmh (bez dece u tvom autu) i izazoves udes sa drugim autom (bez dece) koji je isao kroz zeleno dozvoljenom brzinom od 60kmh, onda placas duplu kaznu jer si mogao da im izazoves ozbiljne povrede zbog NJIHOVE (propisne) brzine.
Itd. Ima jos dosta toga, ali dovoljno i ovoliko da pokaze kako za ovakve zakone treba "triput meri, jednom seci"

pera detlic

pre 14 godina

O (ne)kvalitetu ove verzije zakona, dovoljno govori cinjenica da je usvojeno cak 71 amandman na taj tekst. To je normalno, kada se radi o tekstu koji pravila policija za par meseci. Jedna od nigde vidjenih odredbi je da veci deo naplacenih kazni ide policiji. Jedinstven slucaj u svetu.

Anony

pre 14 godina

Ovaj zakon nista ne znaci.Nesrece najcesce izazivaju napaljeni koji znaju odlicno da voze,onaj ko n ezna da vozi on vozi polako skolski i ne forsira.Kazne ce najvise usloviti siromasne gradjane koji inace i postuju saobracaj ali ne ove sa dzipovima.

Slavko

pre 14 godina

Ovo meni sve zvuci kao da do sada nismo imali nikakav Zakon o saobracaju, ni saobracajnu policiju, mogli smo da vozimo pijani... Sve je postojalo samo sto nije primenjivano! To je problem! Oni koji najvise problema prave u saobracaju nikada nisu zaustavljani, nikada im pauk nije odneo kola zbog nepropisnog parkiranja... Ovo je samo jos jedan od nacina da neko malo para stavi u svoj dzep sa ugradnjom kamera na putevima.
Volela bih da gresim i da ovo zaista da rezultate. Vozaci u Srbiji su agresivni, nestrpljivi, nekorektni. Zivim u USA i nikada mi niko nije trubio, niti se lepio pozadi, ablendovao... a to se redovno desava u Bgd-u. U svetu je takvo ponasanje kaznjivo i zove se bezobzirna voznja.

SPIDI BANE

pre 14 godina

Dali ce novi zakon vaziti i za bahate politicare i njihove vozace koji divljaju i krse po pet propisa u minutu ili ce oni i dalje voziti po starom i davati primer ostalim ucesnicima u saobracaju kako ne treba voziti?

petar

pre 14 godina

zakon o bezbednosti je jedan od veoma znacajnih propisa za funkcionisanje javnog poretka. nazalost, kao i uvek do sada, efekti novog zakona kratkog su daha zbog straha od sankcija ali vrlo brzo ljudi oguglaju i nastave po starom. To ne bi trebalo dopustiti.

vampirbg

pre 14 godina

A sto ne smanje brzinu u mestima na 20km/h pa da onda mogu i na biciklu da mi naplate kaznu? Svuda u svetu su ogranicenja za 10km/h veca nego kod nas a mi ih jos smanjujemo?!

tasa

pre 14 godina

KONACNO!!! Dajte ljudi sada da se opametimo i vozimo ljudski. Najvise mi se svidja sto se kazne vise nece naplacivati na licu mesta. Nadam se da ce se time bar malo suzbiti podmicivanje saobr. policajaca.

Vuchko

pre 14 godina

Dobra strana:

- Strog i dobro upakovan Zakon o bezbednosti saobracaja.
- Mogucnost korupcije svedena na minimum (mada se te stvari desavaju svuda u svetu i to se nece iskoreniti u potpunosti).

Losa strana:

- Katastrofalni javni, medjuopstinski, regionalni i medjunarodni putevi.
- Stara i oronula prevozna sredstva i slabe kupovne mogucnosti gradjana da pomognu i sebi i drustvu u poboljsanju ispravnosti vozila koja ucestvuju u saobracaju.

P.S. Gadim se alkoholisanih vozaca na nasim losim drumovima, a odvratni su mi i ``profesionalci`` koji divljaju svojim ogromnim vozilima u stilu ``nisam skolovan, ali sam jak``.

Za bolje sutra i nasu sigurnost, verujem u ovaj Zakon i podrzavam ga.

Vlada

pre 14 godina

Ako se zakon bude postovao, uz izgradnju predvidjenoh mostova i puteva, mi cemo onako na izgled strancima-prolaznicima zaista biti "jos jedna u nizu" zemalja EU. I ono sto je naravno jos bitnije, bicemo dosta sigurniji.

nele

pre 14 godina

Ja mislim da je u ovom zakonu kljucno osnivanje jos jedne agencije gde ce da se uhlebi jos prijatelja, rodjaka i partijskih drugova. To je i jedino sto ce sigurno biti sprovedeno od ovog zakona - sve ostalo "moze da bude al' ne mora da znaci".

Novosadjanin

pre 14 godina

Tuga jedna... Opet su samo povecali kazne i uveli nove prekrsaje. Treba para u budzetu? Sva odgovornost je opet na vozacima, dok policija, lokalna samouprava i drzava generalno ne odgovaraju ni za stanje na putevima, ni na vidljivost signalizacije, preglednost raskrsnica, regulisanja skretanja u levo, parkiranja na kolovozu...

pijani vozac

pre 14 godina

Nadam se da su u kaznenu politiku obuhvaceni i dorgirani vozaci, za putare znam da ce biti zasticeni kao beli medvedi. Uzelece se putevi vozaca (za par godina), a vozaca nece vise biti, ostace samo putari da se suncaju na asfaltu!

stari vozac

pre 14 godina

Ovo mi je sve OK. Jedino mi se ne dopada smanjenje brzine u naselju sa 60 na 50 km/h, mislim da neće imati efekta, jer tamo gde je velika gužva i koncentracija pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju, ionako niko ne vozi brže od 40 km/h, ali zato na širokim ulicama i bulevarima gde nema gužve sada će svi morati da "mile" 50 km/h, bez potrebe i efekta, osim dodatnog usporavanja saobraćaja. A što se tiče mladih od 16 do 18 godina i probnih dozvola, to je odlična stvar, samo što bi trebalo starosnu granicu povećati do 21 godine.

Ritter

pre 14 godina

Kao Gastarbajter mogu da kazem da sam presrecan sto je zakon usvojen, na ovo cekam vec par godina. U prevodu, ustedeli ste nam par hiljada eura jer ovo znaci da ce od sledece godine nasa vozacka dozvola da vazi svuda po Evropi. Trenutno stanje je da ako zivite u EU duze od 6 meseci morate da vadite EU vozacku, polaganje i casovi. Ziveli!

urlik

pre 14 godina

Konacno! Nadam se da ce se zakon odnositi i na taksiste, koji u principu prave najvise prekrsaja, kao i na manijake koji misle da znaju da voze samo zato sto imaju dovoljno novca za ekstra automobil.

petar

pre 14 godina

zakon o bezbednosti je jedan od veoma znacajnih propisa za funkcionisanje javnog poretka. nazalost, kao i uvek do sada, efekti novog zakona kratkog su daha zbog straha od sankcija ali vrlo brzo ljudi oguglaju i nastave po starom. To ne bi trebalo dopustiti.

The_Blue

pre 14 godina

Bravo, dakle postajemo policijska drzava!
Konacno je u Srbiji koju razjeda korupcija uveden zakon, koji je pisala policija i u kome je vozac apsolutno kriv sto je uopste seo u vozilo i zaputio se negde.
Sasvim je sigurno da ce od njegove primene najvise koristi, uz osvrt na stepen korupcije, imati policija jer ce sve drakonske mere koje ovaj zakon predvidja sluziti kao osnovni predmet trgovine izmedju policije i vozaca.
Isto tako, vrlo perfidno su smisljene razne nove podkategorije koje sluze za cistu otimacinu para, kao i besmislica da vozac sa "B" kategorijom moze da upravlja vozilom od 600 - 700 KS ali pri tom mora da polaze za bicikl sa motorom od 49 ccm! (dakle, skuteri se prakticno ukidaju zakonom jer niko nece hteti da se mlati I polaze).
Neobelezeni putevi, linije na kolovozu koje mogu da samo zamisljam dok vozim, rupetine od kojih otpadaju tockovi , neispravna signalizacija, neobezbedjeni pruzni prelazi, bezmisleno niska ogranicenja van naseljenih mesta koja iskljucivo sluze za lov policije I otimacinu novca, OSTAJU.
E sad, vi mrko pogledajte policajca jer vas je zaustavio bez razloga ili je iskocio pred vas , pa sledi kazna zatvora, oduzimanja vozila, vozacke dozvole I novcana kazna. Izbor ce biti na policiji.

Aleksandar

pre 14 godina

Kako to da se broj poslanika u skupstini menja iz minuta u minut
od broja 157 preko 148 do 128 i obratno ? a glasa 19 22 122 ...
gde nestane 20 30 pa se pojavi za 5 do 10 minuta ?

Fargo ND

pre 14 godina

Mogu samo da se zahvalim vlastima jer sada vise nemam dileme.

Imam 40 godina, kola vozim od 18-e, i evo bas sam se razmiljao da se resim starog YUGA i da kupim neki dobar novi auto na kredit... i bas sam bio u dilemi sta da kupim.

Sada, sa ovim zakonom, ja se zaista plasim da sednem za volan - nemam ni jedan saobracajni prekrsaj za ovih 22 godine voznje ali brzo vozim, ponekad i popijem pivo pa vozim kola...

Sada sam resio dilemu - necu da kupim nikakva kola, ovaj YUGO neka vozi zena, ja cu se voziti taksijem na posao i nazad.

Dobro zaradjujem i od sada cu da se vozim taksijem, gospodski. Na letovanje avionom pa taksi.

Nema sanse da kupujem novi auto koji necu smeti da vozim po ovom novom zakonu.

Ne dam moje pare za nova kola, kupicu danas najskuplji mobilni telefon koji nadjem u gradu, kupicu jos jedan laptop... milina.

Kola sam vozio 22 godine i dosta mi je, ako se ovo ludilo nastavi imigriracemo u CAN pa cu da vozim kola tamo, ovde ne.

Mozda bi najbolje bilo da iz protesta svi odustanemo od kupovine novih kola, pa cilj ovog zakona je da ne ulazimo u kola, da ne vozimo...

Ako niko ne bi kupovao nova kola mozda bi se neko iz vlasti zamislio da li recimo ogranicenje od 50 na sat ima smisla...

Ja sam moju vozacku karijeru u zemlji Srbiji zavrsio, necu produzavati vozacku dozvolu.

BTW, da li postoji nacin da se odrekenem vozacke dozvole?
Mozda bi to trebalo da se doda u zakon - ko se odrekne vozacke dozvole ima, recimo, popust pri kupovini karata za avion i sl.

Aleksandar

pre 14 godina

U redu je da se sprovodi rigorozna kontrola, ali mi se ne svidja sto ce od procene policajca (koja ne mora biti objektivna) zavisiti mnogo toga. Sve je na saobracajcima. Ima da nas cimaju maksimalno!! Smatram da policija ne radi savesno posao u svim slucajevima. Pogotovo u manjim gradovima gde se ljudi poznaju.
P.S. Trazite vezu u policiji na vreme!!!

Vladimir

pre 14 godina

Ja sam relativno mlad covek i vozac, ali smatram da davanje deci od 16 godina da voze predstavlja glupost na kvadrat. Nije ovo Amerika ipak...Zar nije bilo 17 godina u predlogu? Mada je i to malo.

BOKI

pre 14 godina

I kako prosecan gradjanin Srbije da plati kaznu koja je veca od njegovih mesecnih primanja, koja npr. u Juznoj Srbiji (Prokuplje, Vranje, Leskovac...) ne prelazi 30.000 din ?

Ovo sa kaznama od 3.000-50.000 su preterali.
Realno, kazne bi trebale da budu do 10.000 din.
Mogli su da stave i 1.000.000 din, ne bi promenili nista.

Raj za korupciju, nema sta.

as

pre 14 godina

Po meni je ovaj pasus na samom kraju teksta najinteresantniji - Osnivanje jos jedne agencije? Znaci jos vise novca iz budzeta i jos 100-200 cinovnickih radnih mesta, a mozda i vise? Koliko jos mozemo da izdrzimo?

Ivan

pre 14 godina

Tri i po godine se priprema zakon, a primena pocinje za sest meseci. Veoma smo efikasni, nema sta. A za tih sest meseci ko zna koliko ce biti nesreca.
Po novom zakonu ogranicenje brzine na putu Beograd-Pancevo ce biti 50 km/h! Samo da vas podsetim da je tadasnji, a i sadasnji ministar Milutin Mrkonjic otvorio taj put kao auto-put (i to pre roka). Nigde u svetu ne postoji auto-put na kome je ogranicenje 50 km/h! Verovatno ce, umesto po dve patrole policije, sada biti jos po neka na auto-putu od 17 km. Eto para za budzet!

roditelj

pre 14 godina

Jos jednom, kakva veze ima da li mi je dete u kolima ili ne?

Ako je bez deteta kazna 1000, a sa detetom 2000, dajte onda neka bude za sve 2000, jer bez obzira sto sam sam u kolima, svojom nepaznjom sigurno ugrozavam neko dete. Ako ga ne ugrozavam direktno, ugrozavam neke roditelje, a time i njihovu decu koja za to vreme mogu biti i kod kuce, zar ne?

Besmislica: ako napravim problem i ugrozim dete koje vozim, kazna je dupla, ako ga napravi neko drugi i podjednako ugrozi dete, kazna je "normalna"? Hocu da "dvostruko" kaznite sve one koji ugrozavaju druge, pa i moje dete i mene, cak i ako sami u kolima nemaju dete, aman!

Ako je ta suluda zamisao ipak logicna, 'ajmo onda i zakon o pusenju: ako pusis na javnom mestu, kazna je 1000 dinara, a ako je tu i tvoje dete, 2000 dinara. Ako neko drugi pusi pored tvog deteta, njemu, ipak, samo 1000 dinara.

Mogu i komunalci da se ukljuce: nisi ocistio sneg isped kuce, kazna je 1000 dinara. A, imas dete u kuci - opa! - 2000 dinara. Ako se tvoje dete oklizne ispred tudje kuce, njemu samo 1000 dinara.

Imam problem da shvatim, zaista.

Mislim da promisljanje i upotreba mozga treba da prethodi svakom zakonu.

John

pre 14 godina

I eto sad ce se valjda svi problemi resiti sami od sebe... Novi zakoni da, ali do njihovog usvajanja od sustinske vaznosti je puna primena postojecih.

milutin

pre 14 godina

Citat" Tim vozačima policija će moći da oduzme vozačku dozvolu, koja će im biti vraćena tek pošto u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom"

Ove gore rečenice u zakonu su ko poručene za korupciju i slobodnu procenu saobraćajca...čim piše može, znači u prevodu na srpski da i ne mora, čim ne mora, znači da možeš da se dogovoriš !? A zna se čime se dogovaraju ljudi u ovakvom sporu - sigurno ne sa žitom i pirinčem.Blago saobraćajcima, pala im sekira u med sa ovim zakonom.

To Milicijo, celicna pesnico svih rezima...

pre 14 godina

"Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video snimka učesnika u saobraćaju"
Kako bre na osnovu UCESNIKA u saobracaju? Jel to znaci da mogu da koristim mobilni, pa da kazem da sam snimao saobracaj da imam dokaz ako mi se nesto dogodi. Ili da vozimo jednom rukom, a da drzimo kameru u drugoj.
Jos pise samo kaznjavanje, pa ako se desi da snimak pokaze da niste nacninili preksaj onda se ne vazi, jer on sluzi samo za kaznjavanje, a policijski zapisnik je sveto pismo!

wlada89

pre 14 godina

dzaba nama zakoni kada smo mi nesavesni vozaci, ljudi izginu danas a neko sutra sedne i pocne ludovati kolima i ako je video sta se desilo juce. malo je glupo kako sam cuo da nema trajno oduzimanje dozvole, ja bih posle drugog veceg prekrsaja oduzeo trajno dozvolu. steta sto i dalje nece vazite za sve, neki ce i dalje moci da se provuku

Pandaren

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim sta ce dobro da donese novi zakon. I prosli zakon je bio dobar, ali se nije sprovodio i tu je bio problem.
Stavise, mi koji vozimo savesno i po propisima cemo se sada vuci 50 na sat umesto dosadasnjih 60 i izazivati jos vise nervoze kod onih koji ni do sada nisu postovali propise

OPTIMISTA

pre 14 godina

Svaka cast na ovom zakon.Ali pod broj 1, ja bih najpre svim nasim vozacima koji imaju vozacku dozvolu oduzeo, jer u nasoj lepoj Srbiji svako vozi kao da nikada nije polagao vozacki ispit i ne poznaje propise, zato bi bilo dobro da jos jednom svi polazu, ali samo uz komisiju iz zapadne evrope gde se bar 90 posto postuju saobracajni propisi, a naravno taj novac da ide u humanitarne svrhe. Ja sam vozac 30 godina, i vozim kroz mnoge zemlje zapadne Evrope, ali u nasoj zemlji je prava katastrofa pocevsi od nasih sela, a za gradove da i ne govorim. u Beogradu se pretice na auto putu zaustavnom trakom sa brzinom i preko 100 km na sat, ili blendovanjem svetla da se sklonis sto pre i ako si otpoceo propisno preticanje a on prosisa pored tebe sa 200 na sat, takvim vozacima treba oduzeti trajno vozacku dozvolu jer ih ima mnogo, a sto se tice policije i njih bi trebao neko da kontrolise kako rade svoj posao jer nasa policija je prodana dusa, moze je svako potkupiti, mozes ih videti u vecini restorana kako sede sa nekim i piju pice, na zapadu bato to nema, ja jos nisam video policajca u restoranu da sedi, njima se zna gde im je mesto za uzinu i pice u njihovim stanicama. Daj boze da se postuje ovaj zakon, i policija da radi svoj posao savesno da nema korupcije!!! I da se postave kamere svuda da moze iz centrale da se prati tok saobracaja. Uz bezbednu voznju za dobrobit svima .Pozdrav!

Nikola

pre 14 godina

sudeci po dosadasnjij politici, bahatosti i nacinu prevare saobracajne policije, mogu samo da konstatujem, neka nam je Bog u pomoci...
da se razumemo, ja striktno postujem zakon, ali sam toliko neprijatnosti imao sa kragujevackom saobracajnom, kao nigde u Srbiji i inostranstvu! ...a vozim zastavu ceo zivot!!

Vladimir

pre 14 godina

... Svuda u evropi jesu za 10km/h veca ogranicenja od nasih, ali na putevima van naselja. U naseljenim mestima su svuda (ili bar gde sam ja isao kolima, sto je nekih 5 zemalja EU)za 10km/h manja, tj. 50 km/h. I ovaj zakon je koliko ja vidim, prepisan iz EU.

Cisto da se pojasni

pre 14 godina

...
ovo nije zakon koji je pripreman tri i po godine... to je sasvim druga verzija zakona koja je mnogo bolja ali naravno nije prihvacena ni usvojena. Zakon koji je sada usvojen je zakon koji je pripremljen za par meseci od strane "strucnih" lica iz MUPa.

Tumac

pre 14 godina

Aha, znaci policajac vise ne moze da primi kes? Odnosno, ne moze da mi naplati 1000 dindzi za pojas (i izda potvrdu), vec ce moci da uzme 1000 dindzi a da nista ne napise

Brainwash

pre 14 godina

sve je to super, mi vizaci cemo morati da pazimo sta radimo. to je ok, prihvatam svoj deo obaveze. ali ko ce da natera nadlezne da provere i odrzavaju adekvatnu signalizaciju na putevima Srbije? Svako ko putuje ovdasnjim drumovima zna za nebrojene apsurde poput ogranicenja od 40km/h na otvorenom putu, bez ikakvog razloga. Hrvati su takve apsurde uklonili iz realnog stanja a mi nismo ni otpoceli, i pitanje je da li ce taj veliki posao biti uradjen, jer odakle ce da pune kasu i naplacuju kazne za besmislena ogranicenja? naravno da sam za ogranicenja u gradu i pored skola i slicno, ali 40km/h na otvorenom putu izvan naselja - zasto??

Fića

pre 14 godina

samo se nadam da policija nece gledati na to koga treba zaustaviti, da se ne plase ako zaustave necijeg sina ili tajkuna (socijalisticki kapitalista) da se ne plasi za svoj posao. sve se kupuje osim zivota.

Vozač

pre 14 godina

A amandmani? Koji su usvojeni, a koji nisu? Koja podzakonska akta su potrebna za primenu zakona, i kada se planira da budu usvojena i od strane kojih institucija? Šta ako najesen budu izbori, pa resorna ministarstva ne donesu neophodne propise i regulatorna akta do 29. novembra?

ivan

pre 14 godina

Niko ne pominje da i spora voznja moze biti opasna isto kao i prebrza. Zamislite idete praznim putem pravim kao strela, nigde nikog na putu, pa opalite 40km/h. Vidjeno da se zaspi.

shone

pre 14 godina

A sta je sa radar detektorima? Koliko sam shvatio ako pozelimo da koristimo radar detektor u npr.Grckoj ili bilo kojoj zapadnoj zemlji, jer je to svugde dozvoljeno (osim u demokratskoj Srbiji), treba da ga posaljemo postom da nas ceka na granici, jer dobicemo 3 (tri) kaznena poena i platiti 15.000 din ukoliko isti POSEDUJEMO u kolima, makar se nalazio u gepeku u olovnoj kutiji od 26 kilograma ?? Ukoliko ga koristimo kazna je naravno, duplo veca. Mada,ako pazljivo procitamo zakon shvaticemo da je to u redu, jer namera ovog zakona i nije prevencija vec harac.

VladaR

pre 14 godina

E SUPER!!!
Ajde jos samo da vidimo da li ce se kaznjavati i policajci koji ne postuju zakon, da li ce se zakon primenjivati i za vozace "budzenih" automobila i jeepova, itd. DAJ BOZE, mada sumnjivo.
I zasto Zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?! Potrebno je 8 dana da se objavi u Sluzbenom Glasniku, pa ajde da mu damo i 2 meseca da policija upozorava vozace, ali zasto 6?!
Nego dobro, vreme leti a i zimi, proci ce i tih 6 meseci.
Zivi bili pa videli!

primena i kontrola

pre 14 godina

Hoce li i ovaj,kao i ostali zakoni,biti SELEKTIVNO primenjivan? Poslanike i politicare stiti imunitet, javne licnosti ime, dok obicne smrtnike ne stiti niko. A ko ce kontrolisati saobracajce, obzirom da se otvara mogucnost za korupciju?

Srx

pre 14 godina

Finalnu verziju zakona cemo tek videti, kada se dodaju amandmani, ako je neki uopste usvojen. Ja sam letimicno pogledao predlog zakona i shvatio da je poprilicno prepisan stari zakon uz par novotarija, kazneni poeni, smanjenja brzine, mobilni telefoni, radar detektori i naravno veci iznosi kazni.

Podrzavam novotarije u vidu poena, zabrane koriscenja mobilnih telefona. Ali sustina je ostala ista. Vozac i samo vozac, je uvek kriv. Sve druge okolnosti mogu samo da mu se uzmu kao olaksavajuce, prilikom osude. Srusi se avion na auto u pokretu i vozac auta ce biti, maltene, kriv za pogibju putnika u avionu jer: "Nije prilagodio brzinu uslovima i stanju na putu, tako da se moze zaustaviti pred svaku prepreku na koju moze da naidje."

A putare i njihovo ponasanje na putu, bolje da ni ne spominjem u ovom komentaru, postao bih vulgaran...

dzo

pre 14 godina

"U naseljenim mestima opšte ograničenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat. "

Smesno

"Mladi vozači, od 16 do 18 , dobijaće probne vozačke dozvole, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet sati ujutro."

E i ovo da vidim konacno..

Spaja

pre 14 godina

Nisam znao da je tamo u Srbiji nezakonito imati upaljena svetla danju - e, pa ovo je biser! Na zapadu vec godinama proizvode automobile na kojima i NE mozes da ugasis svetla, bilo danju bilo nocu, sve i da hoces (sa upaljenim motorom) a sve u cilju bezednosti (bolje upadljivosti) a kod nas kaznjavaju za isto - svasta...
Inace, bez funkcionalne kontrole saobracajaca u cilju sprecavanja korupcije, kazneni poeni ce samo podici cenu mita na licu mesta sa 1000 na 3000 dinara, jer ce svako sa nekoliko kaznenih poena u dozvoli radije platiti 3000 kesh policajcu nego li 3000 agenciji i uz to dobiti i poencice...
Sto se tice 0.3 promila - to pa tek ne razumem - ceo (zapadni) svet zna da jedno pice (zestoko, pivo, casa vina) = 0.5 promila, i ima isti limit, jer ili ce jedno pice da bude u granici tolerancije, ili ako nece, onda stavi limit 0 promila, kao sto neki rade, a ne 'pola casice ili piva'.
Razumem brigu za ugrozavanje dece u autu, ali je ta stavka trebala da bude formulisana da su kazne duple u slucaju ugrozavanja sigurnosti drugih, a ne samo svoje ili tudje dece u tvom autu, kao sto je gore vec pomenuto. Npr, ako vozis komsijino dete 32kmh u zoni sa limitom 30, kazna ne treba da bude dupla, ali ako prodjes kroz crveno svetlo sa 32kmh (bez dece u tvom autu) i izazoves udes sa drugim autom (bez dece) koji je isao kroz zeleno dozvoljenom brzinom od 60kmh, onda placas duplu kaznu jer si mogao da im izazoves ozbiljne povrede zbog NJIHOVE (propisne) brzine.
Itd. Ima jos dosta toga, ali dovoljno i ovoliko da pokaze kako za ovakve zakone treba "triput meri, jednom seci"

shofer

pre 14 godina

A šta je sa uzrocima,ovde se ko i uvek pominju samo posledice? Kad ce se poraditi na boljoj obuci vozača kao i na oštrijoj kontroli auto škola? Kad će biti bolje obeleženi putevi, i kad će biti sigurniji, bez kratera...?
Po meni, ovo će samo povećati priliv novca u državnu kasu. Sramota...

Aleksandar

pre 14 godina

Ni postojeci zakon ne bi bio los kad bi se zaista primenjivao. Najveci problem je u saobracajcima koji se vise ponasaju kao drumski razbojnici nego kao lica zaduzena za regulaciju i podizanje bezbednosti saobracaja. Dok se ne ugrade kamere u svako vozilo policije cuveno pitanje saobracajaca `i sta cemo sad?` ce ostati, oni ce pisati kazne za pojaseve a na ruke uzimati jos koju hiljadu i zakon ce biti mrtvo slovo na papiru.

Ivan

pre 14 godina

Komentara o zakonu nemam, zanima me kakva ce da bude primena.

Ja sam za to da se saobracajnice pokriju kamerama, snimke prekrsaja sa uplatnicama slati direktno na adresu pociniocu. Ko ne izmiri racune ne moze sledece godine da registruje vozilo. Jednostavno, nema korupcije.

markos

pre 14 godina

Možda bi da su još malo smanjili ograničenja i malo popravili puteve bilo moguće voziti po oznakama bez potrebe da se dodatno "prilagođava brzina uslovima na putu".

Aleksandar G.

pre 14 godina

Nadam se da ce se ovaj zakon odnositi i na mafijase i tatine sinove sa dzipovima i slicnim grdosijama koji se izivljavaju na putevima po principu "cik me zaustavi ako smes", a policija se pravi blesava i okrece glavu na drugu stranu... kao i na taksiste...
Ako SVI budu jednaki pred zakonom, potpuno podrzavam svaki njegov clan, makar se i sa nekim odredbama ne slagao.

Satir

pre 14 godina

Bas da vidim tog politicara koji ce kroz naseljeno mesto da vozi ispod 50 km/h, ja bih se kladio da su oni izuzeti. Nije nama neophodan novi zakon i vece kazne, jer ni dosadasnje se ne mogu naplatiti u vecini slucajeva, vec je potrebno postovanje zakona, i daleko bolji putevi od postojecih. Opet nam neko maze oci, i jos vrhunac, osnivanje jos jedne agencije...
Pa da li je moguce imati uvid u rad tih agencija, toliko ih je otvoreno i nikom nista, najbolje je da radi kao i drzavni revizor!
Dok ceo svet ide napred mi nase vreme tako olako arcimo, a zaostajemo podebelo za svima!

Filip

pre 14 godina

Niko nije poginuo sto je vozio 60km/h. Znaci nije problem u zakonu vec je problem u glavi. Saobracaj je najjasnija slika naseg drustva i nase kulture i dok se ta slika ne popravi retko koji zakon moze da nam pomogne.

Zmaj

pre 14 godina

Nekoliko osvrta na zakon:

1)Ko ce ga primenjivati? Ako se bude primenjivao ko i dosad dzaba ste krecili...
2)Kakva korist od tih uplatnica kad saobracajnu policiju nista ne sprecava da uzme pare od vozaca i pusti ga. Ko ce znati da li je napravio prekrsaj?

Rajko

pre 14 godina

Ovaj zakon je znatno drugaciji od prvobitno uradjenog. Ko je imao priliku da cita prvi predlog zna o cemu pricam.
Sada su policiji dodeljenja MNOGO velika ovlascenja. Agencija je formirana samo kao marioneta, umesto da bude stub i nosilac bezbednosti saobracaja u Srbiji. Ako novac od kazni ide u budzet i trosi se za policiju, a ne za unapredjenje saobracaja (50% lokalnoj zajednici i po 25% policija i agencija)nema sta dalje da se prica. Jos jedno pitanje zasto policija ne uvede snimanje svih saobracajnih policajaca. To nisu neke pare, a tako bi se korupcija svela na neki minimum. Ovako se otvaraju VELIKA vrata za raznorazne mahinacije i nije ni cudo sto se svi zale na ogranicenje brzine od 50. Da se uvede "ozvucenje" policije ne bi bilo potrebno da se smanjuje brzina i bezbednost bi bila na ZNATNO visem nivou. Agencija jeste dobro zamisljena ali veoma lose realizovana. Da li je to slucajno? Mislite o tome...

nemanja

pre 14 godina

Zasto zakon pocinje da se primenjuje tek za 6 meseci?

Razlog je vrlo prost - svi koji nisu polozili vozacki do sad,imaju sansu da to urade za tih 6 meseci.
Ovime je auto-skolama direktno napravljena medvedja usluga,i pomenute skole ce biti pune ko oko,cekace se u redovima za polaganje!!

A koristice i drzavi,jer vozaci koji poteknu u tih 6 meseci ima da pune budzet kaznama na angro,jer je normalna stvar da iz tih skola za tako kratko vreme NECE izaci kvalitetni vozaci.

mirko

pre 14 godina

Ovaj zakon ce samo napuniti budzet, i to je sve! Niti ce smanjiti broj poginulih, niti broj saobracajki.. I naravno, da ne zaboravim i nase postene saobracajce, dici ce cenu mita sa 1000 na 3000 din

Sanja

pre 14 godina

Novi zakon nigde ne regulise korumpiranost saobracajne policije, koja je veca nego ikad. Sta se postize time sto cemo dobijati uplatnice a ne placati direktno policajcu. On ce uzeti svoj mito da nam ne bi ispisao tu uplatnicu. Sad ce tek da poraste korupcija.

Svoj

pre 14 godina

Zakon kažnjava vozače. Ok!
A kada ćemo dobiti Zakon koji kažnjava loše stanje saobraćajnica i registraciju neispravnih vozila na njima?
Imaju li vozači i neka prava ili samo obavezu da pune Budžet?
Uopšte: kada će se naši Zakoni baviti i odgovornošću institucija?

Milan

pre 14 godina

3 ipo godine ste pripremali zakon. I na kraju, sve u zakonu je cisto prepisivanje iz vec oprobanih zakona iz stranih zemalja. Najgore je sto ni u prepisivanju niste bili uspesni i niste dodali jos mnostvo odredbi koje stite sve strane u saobracaju. 3 ipo godine. Nesposobnjakovici jedni. Da radite neki normalan posao, ni za vodu ne bi ste upseli da zaradite.

Dragan D

pre 14 godina

Imam okruglo 20 godina vozackog staza i predjenih oko 300 000 km. Za to vreme sam platio 7-8 saobracajnih kazni od kojih mi je 3-4 naplaceno protivzakonito, tj. za prekrsaje koje nisam pocinio. Zadnji put se cak slucajno dogodilo da sam imao materijalni dokaz da nisam kriv pa sam se zainatio da to i dokazem. Iz principa sam otisao kod sudije za prekrsaje (iako je bilo isplativije platiti kaznu i ne trositi vreme) i dokazao da je prijava lazna. Sudija je moje argumente prihvatio, ali kada sam ga pitao sta ce biti sa milicionerom koji je lazno svedocio rekao je da nece biti nista sem ako ga ja privatno ne tuzim (i potrosim sate i sate po sudu a u medjuvremenu dobijem otkaz na poslu).
E to je problem! I dalje ce biti problem, i dalje ce jedni voziti 200 km/h a drugima ce se naplacivati sto su vozili 54 km/h tamo gde je dozvoljeno 50 km/h. Riba smrdi od glave.

Jelena

pre 14 godina

Pre skoro godinu ipo u jednom gradu u Vojvodini me je zaustavio saobracajni policajac i hteo mi pisati kaznu zato sto sam vozila u toku dana sa upaljenim svetlima. Stvar je bila da sam dolazila van grada a nesto nije bilo najsvetlije (a zaboravih ugasiti kad sam usla u mesto), i covek se izdere na mene, kaznu poce pisati zato sto je, citiram: "voznja danju sa upaljenim svetlima isto kao voznja nocu bez svetala" :))) I sta sad... Kako se objasniti, ma bila sam zaprepastena. Toliko o nasoj saobracajnoj

vampirbg

pre 14 godina

Jedva cekam da pocnu da ga primenjuju pa da vidim kako ce da mi naplate kaznu kada biciklom projurim pored njih brzinom vecom od dozvoljene... Evo i primer: ako krenes od Trosarine i spustas se bulevarom ka Autokomandi i ne okreces pedale, negde oko Marakane ces ici brze od 50km/h ako nisi kocio... (tu brzinu ionako mogu da postignem i na ravnom) Koliko onda tackica dobijam?

Dragoljub

pre 14 godina

Sta kaze Zakon o nevezivanju pojasa? To je veoma lako uraditi, pojas ne smeta, moze da spasi zivot i smanjuje povre3de, ali zaboga "Srbi se ne vezuju" (to mi je rekao jedan vozac 1998).

Gaga

pre 14 godina

Bio je dobar i stari zakon, a i ovaj novi nece valjati iz istog razloga iz koga nije valjao ni stari. Treba znati da ma koliko los zakon bio DOBAR je ako vazi za SVE podjednako, i ma koliko dobar bio NEVALJA ako ne vazi za SVE podjednako, sto je u nasoj zemlji slucaj sa svim zakonima.

fandjo

pre 14 godina

Nemam nista protiv ogranicenja brzine, zabrane mobilnih telefona u voznji, smanjenja dozvoljenog procenta alkohola u krvi - sta vise podrzavam ih, ali bih JAAAAAAKO volela da vidim koje ce zverke u besnim kolima postovati ova pravila i odgovarati za prekrsaje istih.
Na zalost, cini mi se da ce opet najdeblji kraj izvlaciti savesni vozaci koji prave sitne prekrsaje...

Deci od 16-18 godina koja i na divljaju i na vespama dati auto?! No comment...

mislim bezbedno

pre 14 godina

Prva verzija zakona je napisana jos 2005 od strane saobracajnih strucnjaka, ova sadasnja verzija je zbudzena od strane nekoliko pravnika u MUP-u koji neznaju nista o bezbednosti u saobracaju, vec im je receno napravite ga da bude policijski i da policija ima velike nadleznosti oko auto-skola i tehnickih pregleda. U sb policiji imate nekolicinu saobracajnih inzinjera koji ce sprovoditi zakon kako valja

jole

pre 14 godina

Gde ce se upisivati kazneni poeni? Da li to znaci vadjenje nove vozacke? Ako je to tako, onda ko prezivi vadjenje nove licne karte i novog pasosa ima da krepa vadeci novu vozacku.

Milan

pre 14 godina

Samo se pitam kada ce biti promenjeni svi saobracajni znakovi na ulazu u naseljena mesta na kojima pise 60 (da ne pominjem i one "fensi" znakove gde pise naziv mesta i 60), koliko ce sve to da kosta i ko ce sve to da plati...

pera detlic

pre 14 godina

O (ne)kvalitetu ove verzije zakona, dovoljno govori cinjenica da je usvojeno cak 71 amandman na taj tekst. To je normalno, kada se radi o tekstu koji pravila policija za par meseci. Jedna od nigde vidjenih odredbi je da veci deo naplacenih kazni ide policiji. Jedinstven slucaj u svetu.

lone swimmer

pre 14 godina

Vidi se da su zakon pisali policajci. Cena "mita" će da poraste. Silnici koji do sada ne moraju da se obaziru na propise sasvim izvesno neće ni u ubuduće jer imaju "zaštitu" moćnika.

Za bezbednost saobraćaja najbolje bi bilo da su zabranili proizvodnju i prodaju vozila. Ne bi morali onda nimalo novca iz budžeta za održavanje i izgradnju puteva i ostale troškove.

Kad bi se primenjivao i postojeći zakon ali "ni po babu ni po stričevima", kad bi postojala kontrola rada policije i sudija i kad bi putevi bili održavani kako treba (sa sve signalizacijom) bezbednost bi znatno porasla.

Mogao bih još dosta negativnog da kažem ali već je skoro sve rečeno u prethodnim komentarima pa neću da "smaram".
Biće najbolje da prodam kola nekom ko će biti voljan i imati snage da trpi sve ove gluposti.

Vladimir

pre 14 godina

Postojeći Zakon nije tako loš, samo ga niko ne poštuje niti sprovodi u praksi ! Saobraćajna policija je svoje aktivnosti svela na kažnjavanje prekoračenja brzine, i to ne svuda, već samo na onim deonicama gde je ograničenje brzine strogo, kako bi vozače uhvatili u što većem prekršaju ! Živim u ulici koja je jednosmerna i kojom dnevno prođe bar trideset automobila u nedozvoljenom smeru ! Šta mislite da li je iko zbog toga kažnjen ?
Zašto će novi Zakon početi da se sprovodi za 6 meseci ? Pa zato da bi se u međuvremenu poslušao glas naroda, naravno, pa ako bude velike galame, možde se desi i po koja izmena...
Smanjenje brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50km/h je učinjeno samo sa jednim ciljem, da se naplati što više kazni za prekoračenje brzine ! Kao prvo, u naseljenim mestima gde pešaci često prelaze ulicu brzina se ionako dodatno ograničava na 40km/h (u blizini škola, obdaništa, pijaca i sl.). Drugo, odlazak u drugu krajnost, a to je prespora vožnja, kod vozača će samo bespotrebno stvarati nervozu, pa će oni onda još brže voziti van naseljenih mesta. Policija ne može da kontroliše svaki kilometar puta, a i do sada su kontrole uglavnom bile u naseljenim mestima ! Znači, vožnja van naseljenih mesta će biti još opasnija ! Da su bili još malo revnosniji po ovom pitanju i vozači skejtborda bi mogli da budu kažnjavani zbog ovog prekršaja...
Iz istog razloga je smanjen i prag tolerancije za količinu alkohola u krvi vozača. Voleo bih da nam neki stručnjak objasni koliko se razlikuje sposobnost da upravlja motornim vozilom vozača koji ima 3 promila u odnosu na vozača koji ima 5 promila alkohola u krvi ? Lično mislim da razlike nema !
Da se razumemo, ja jesam za poštovanje propisa. Često sam za volanom i nagledao sam se svega i svačega kad su u pitanju saobraćajni prekršaji koji često prelaze u divljanje vozača. Međutim, mislim da su najbezobrazniji oni vozači koji sebe smatraju nedodirljivim za ovozemaljske zakone, oni koji su u sprezi sa vlastima, "biznismeni" i oni koju su inače "odranije poznati policiji". Mislim i da nam veća opasnost preti od narkomana nego od alkoholičara za volanom. Voleo bih da nam zakonodavac jasno kaže da li ovaj novi zakon služi za dodatno popunjavanje prazne državne kase ili se neko zaista brine za naše zdravlje i živote ?

Slavko

pre 14 godina

Ovo meni sve zvuci kao da do sada nismo imali nikakav Zakon o saobracaju, ni saobracajnu policiju, mogli smo da vozimo pijani... Sve je postojalo samo sto nije primenjivano! To je problem! Oni koji najvise problema prave u saobracaju nikada nisu zaustavljani, nikada im pauk nije odneo kola zbog nepropisnog parkiranja... Ovo je samo jos jedan od nacina da neko malo para stavi u svoj dzep sa ugradnjom kamera na putevima.
Volela bih da gresim i da ovo zaista da rezultate. Vozaci u Srbiji su agresivni, nestrpljivi, nekorektni. Zivim u USA i nikada mi niko nije trubio, niti se lepio pozadi, ablendovao... a to se redovno desava u Bgd-u. U svetu je takvo ponasanje kaznjivo i zove se bezobzirna voznja.

evropljanka iz vojvodine

pre 14 godina

Ma, sve je ovo divno i krasno i apsolutno sam za Zakon...

Ono sto je sporno jeste efikasnost njegovog sprovodjenja.
Nase drustvo mentalno nije sazrelo za ovakav i mnoge druge zakone uskladjene sa zakonima EU koji regulisu odredjene oblasti...

Stoga se bojim da ce ovo pre biti samo jos jedan od instrumenata pribavljanja dodatnih sredstava za drzavnu administraciju (koja se, btw, shodno ovom zakonu povecava) i sirenja korupcije, nego efikasno resenje problema koji se sastoji u sve vecem broju nesreca na putevima i ugrozenosti bezbednosti u saobracaju, bila to namera zakonodavca ili ne.

No, odnekle se "vestacki" mora poceti, kada je vec evolucija zastala.

Kad porastemo kaz'ce nam se samo.

Anony

pre 14 godina

Ovaj zakon nista ne znaci.Nesrece najcesce izazivaju napaljeni koji znaju odlicno da voze,onaj ko n ezna da vozi on vozi polako skolski i ne forsira.Kazne ce najvise usloviti siromasne gradjane koji inace i postuju saobracaj ali ne ove sa dzipovima.

SPIDI BANE

pre 14 godina

Dali ce novi zakon vaziti i za bahate politicare i njihove vozace koji divljaju i krse po pet propisa u minutu ili ce oni i dalje voziti po starom i davati primer ostalim ucesnicima u saobracaju kako ne treba voziti?