Nedelja, 24.05.2009.

00:43

Nije prošao saudijski predlog

Na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije nije prihvaćen predlog rezolucije Saudijske Arabije koji poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Nije prošao saudijski predlog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

tommy

pre 14 godina

Ja ne mogu da svatim kako moze jedan ministar spoljnih poslova da bude toliko naivan ...Hej, ti si veoma mali da sprecis ono sto je pocela Amerika...toliko

legenda

pre 14 godina

Sreca nasa nema granica, jos kada povratimo Kosovo i kada dva miliona gradjana Srbije budu isli da glasaju bice nam jos lepse. Albanski kao prvi strani jezik u Beogradu, hvala. Mislim, ja nemam nista protiv toga, ali verujem da svi ovi koji se protive Albancima to ne bi voleli. Sta vi hocete zapravo?

sasa jokic

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sutra na Kosovu provladati srpska vecina, da ce se Euleks povuci, da ce se raspustiti vlada Kosova, da cemo ponovo vladati Kosovom iz Beograda?! O cemu bre ti covece pricas?! Srbija odumire, ekonomski, moralno, kulturno....Bavi se covece realnim stvarima, lobiraj za strane investicije, da nam bude bolje, da pocnemo da zivimo kao sav normalan svet! Nemoj da se bavis, i da trosis 99% energije na Kosovo, koje nikada, ali nikada vise nece biti nase, jer smo to zasluzili! Radi na spasenju onog malog sto nam je ostalo, sto Milosevic, Cosic, i Kostunica nisu uspeli da rasture!!!

Milentije

pre 14 godina

pa mislim stvarno , vidim kako se ovde neki busaju o tome kako neke od ovih zemalja koje su sprecile priznanje imaju problema na svojoj teritoriji sa cime se ne slazem.pre svega ne mogu ih nazvati problemima nego jednostavnim ophodjenjem prema stvarima koje su protivzakonite.

sa druge strane da je sve tako kao sto albanci sa kosova pricaju , cudi me kako se eto bas desilo da ih vecina drzava na svetu ne priznaje.

elem , oni imaju argument da su potomak ilira , eh ti iliri oni i jesu bili svugde , samo sto albani (sadasnji albanci) su bili tamo gde je sad albanija, pa po tome imaju ime.opet isto me cudi ako su vec potomci ilira sto se ne zovu Ilirija ?
pa se pitam cije je kosovo?:)

sale

pre 14 godina

Kuda zurite ???
Pa Turska je ovde bila 500 godina!! Svet ovde je naucio na strpljenje.
Ne kaze uzalud ona stara izreka:
"STRPLJEN = SPASEN"
PS: Vidim da neki pominju Rusiju i pravo veta.
Ne zaboravite da nema veta ako Kosovo prizna vise od 2/3 zemala sveta jer tada odluku donosi generalna s1kupstina UN i tu nema veta. A nema ni roka do kada treba priznati Kosovo na kome Albanci uveliko prave svoju drzavu

Skeptik

pre 14 godina

He,he...sutra kad pljusnu 10-ak novih priznanja videce se koliko je ovo pirova pobeda. Salu na stranu, nema sumnje da ce se broj zemalja koje ce priznati Kosovo povecavati iz dana u dan. Za nas je najbitnije da preostale drzave EU Spanija, Slovacka, Rumunija, Grcka i Kipar i naravno Rusija ne priznaju Kosovo. Bez ovih 5 zemalja Kosovo ne moze u EU, a bez Rusije ne moze u UN. Dok sama Srbija moze blokirati prijem Kosova u Savet Evrope i OEBS jer se tu odlucuje konzesuom.

PRICAJTE ISTINU(Qenani)

pre 14 godina

Min,Vuce!!
1. Azerbajdzan ima problema sa Gorni Karabah, koje drze Ermenci.
2. Sirija ima Golanom, kojom drze Izraelci.
3. Egipat imala iste probleme sa Izraelom koje drzali Kanala, pa vratili Egiptu.
4. Stalno kazete ove Drzave zaustavili od nepriznajne Kosove, nego oni sami imaju iste probleme a ne vasa zasluge.

Geograf

pre 14 godina

Ma kakav uspeh nase diplomatije. To je uspeh Egipta i Sudana koji ne zele presedan koji bi posluzio kao opravdanje za secesiju dela Sudana, koji je uvek bio i ostao egipatska zona interesa.

daleko sam ja

pre 14 godina

Jeremic dobio utakmicu a jos utakmica nije ni pocela. Polako Jeremicu do ponedeljka. Sledece sedmice pocinje utakmica pa onda cemo videti ko ce pobediti i kakav ce rezultat biti. Rano je da slavimo Jeremicu. Ja te uvek poslusam pa slavim "velike i velicanstvene" pobede kad ono nastane razocarenje i veliki porazi. Cujemo se sledece sedmice Vuce pa onda da slavimo kao po navici.

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Vidim naši političari obilaze oko rešavanja životnih pitanja građana Srbije - nezaposlenosti, korupcije, tržišnog monopola, mobinga, zloupotreba službenih položaja, kriminalnih privatizacija...Oni se 'bave' drugim pitanjima, Kosovom (rešena stvar, rekao potpresednik SAD), ukidanjem viza (a to su 'rešili', pa će Crna Gora i Makedonija dobiti bezvizni režima, a mi ćemo da se slikamo po tom pitanju), itd. Stvarno me zanima šta očekuju na narednim izborima; fore tipa 'doći će gori od nas' i 'samo sa nama u Evropu' više ne piju vodu

kosta

pre 14 godina

Vidim mnogi zahvalju Rusiji.
Moze li mi neko objasniti razliku izmedju toga sto je Rusija priznala samoodcepljene Abhaziju i Osetiju i onoga sto je deo Evrope priznao samoodcepljenno Kosovo.
I Osetija i Abhazija a i Kosovo su bili delovi nedjunrodno priznate Gruzije, odnosno Srbije.
ne kontam

saki

pre 14 godina

Poredim nas i Rusiju i njeno priznavanje samodcepljenih Osaetije i Abhazije.

Mi = jadni mali nejaki
Rusi = briga ih, jaki, imaju atomsku
Rusima niko nista nekaze i mogu sve, a mi te MSP te kuknjava i .. opet nista.
Svet nastavlja priznavati Kosovo

Zakljucak: Ako si jak, imas atomsku, svi te se boje, a ako si mali, nejak, u kreditima eto otpora sa svake strane .

Bojan

pre 14 godina

Ne mogu opisati koliko mi je drago sto ovo nije proslo kod islamskih zemalja. Nadam se da je ovo dovoljno da prestanu losi komentari o nasoj spoljnoj politici...

Dusan

pre 14 godina

"Jeremić objasnio da Srbija nije članica OIK"
Hahaha, kakva parodija, odavno se nisam ovako nasmejao.. Ja u stvari volim MIP, tako su zabavni :)))

Kosovar

pre 14 godina

Od 57 clanica OIK samo 4-5 njih su bile protiv rezolucije o priznanju Kosova. Ostalih 52 clanica su priznale Kosovo ili su na proces priznavanja. Rezolucija nije mogla da prodje jer se radi o principu konsenzusa koji nije postignut zbog tih 4-5 clanica tj. apslotne manjine. O kakvoj to pobedi prica Jeremic?

Stevka

pre 14 godina

a kada je ta nezavisnost odavno gotova, a vidim da ovde mnogi frustrirani zele da i sama srbija odbaci deo svoje teritorije, zasto onda taj hiseni mora da ide da ubedjuje neke zemlje da ih priznaju. ne mogu da verujem da u srbiji ima tolko prodanih dusa koje su u stanju da pisu protiv sopstvene zemlje i sopstvenog naroda. pa vecina zemalja nije priznalo kosovo. a bar polovina koje su to ucinile su to uradile pod pritiskom amerike i nekih drugih drzava. i onda neko oce da nas ubedi da je to gotova stvar. bice gotova tek kad se srbija odrekne kosmeta. a to se nece desiti dok je srba.

simens

pre 14 godina

Zaista mi je neverovatno da jos uvek ljude u Srbiji zanima ovakva tema. Od toliko ogromnih problema mi najvise znacaja dajemo necemu sto je mozda tek na stopedesetom mestu.

Diplomata

pre 14 godina

Predlog rezolucije nije prihvacen, ali nije ni ODBIJEN. O njemu ce se glasati nakon rasprave o omandmanima.
Jeremiceva pobeda jos nije sigurna.

radetoronto

pre 14 godina

Islamske zemlje su ispali mnogo objektivniji nego EU (a Kosovski Albanci su velikom vecinom Muslimani). pa sta drugo reci.

Hvala tim zemljama (jer ocigeldno ipak shvataju da pljacka je bas to - pljacka i nista vise). Isto tako, hvala Rusiji.

Pa posle se neko cudi zasto ima puno Srba koji su anti-EU nastrojeni.

Prevodilac

pre 14 godina

Tuzno na sta se svela nasa diplomatija. Spala knjiga na tri strane: Tu su Kosovo, RS i Tribunal sa ratnim zlocincima. Umesto usmerenom energijom, voditi osmisljenu borbu za ucvrscivanje odnosa, koji ce doneti lepsi zivot u zemlji, nasa diplomatija (se) tupi i kalja. Gosp. Jeremic me podseca ne decijeg heroja iz crtanih filmova Duska Dugouska, koji svojom trkom oko, na stotinu mesta, probusenog bureta, iz kojeg curi voda, pokusava rupe da zacepi. Naporno i zamorno i za gledaoce, zar ne?

sale

pre 14 godina

Sacekajmo par dana i videcemo hoce li koja islamska zemlja priznati Kosovo.
Ne mislite valjda da lideri islamskih zemalja razmisljaju na isti nacin ??
Da nemaju licnih interesa??
Ako ne priznaju Kosovo danas priznace sutra, za 10 dana, za 100 dana..godinu, pet...
Vreme radi za Kosovo, a Srbija uzalud trosi pare

Rale

pre 14 godina

Cekajte ljudi, pa zar ovaj ministar ne rece da ce se o predlogu raspravljati sutra, t.j, u pondeljak posle podne. Otkuda sad ova izjava? Narod lepo kaze: prvo preskoci plot, pa onda reci "hop"

Boban

pre 14 godina

Predlog nije prošao, ali to nije uspeh naše diplomatije. To je samo hladni oprez arapskog sveta koji zna da se sutra njima može desiti da im zapad napravi neki "poseban slučaj" na njihovoj teritoriji, pozivajući se na Kosovo za koje su i oni glasali.

Vjekoslav

pre 14 godina

Nijedna drzava na svetu nema pravo - dok traje sudski proces o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova - da poziva na akt priznanja nezavisnosti Kosova medjunarodnu javnost, medjunarodne organizacije finansijske i svake druge, a pogotovo ne da poziva drzave.
Srbija se ne moze pozivati na principe medjunarodnog prava, a pri tome ne koristiti instrumente medjunarodnog prava. Sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo i zemlje promoterke nezavisnog Kosova treba tuziti, kao i sve druge razlicito profilisane organizacije.

Deks

pre 14 godina

Jel' znate sta je ovde interesanto? Da Irak koji je maltene pod okupacijom SAD nije glasao za ovaj predlog.
Kad vec pominjem Irak to je klasican primer dvostrukih standarda SAD. Naime Kurdi koji nemaju rezervnu drzavu, koji su se borili na strani Amerikanaca protiv rezima Sadama Huseina, protiv kojih je izmedju ostalog upotrebljeno hemijsko oruzje zbog kojeg je stradalo na hiljade Kurda nije dobio drzavu vec samo pokrajinu.
Svaka slicnost sa Kosovom je namerna.

Srdjan

pre 14 godina

Svaka cast za jedinog srpskog ministra u Vladi Republike Srbije i jos jedno hvala ruskoj diplomatiji, jer bez njihove iskrene podrske i saradnje sa njihovim (i nasim) starim saveznicima u islamskom svetu, tesko da bi ovako nesto bilo izvodljivo. Naravno, da ne zaboravim ni efendiju Muhameda Jusufspahica, koji je prosle godine sprecio kolektivno priznanje od strane islamskih zemalja.

Mnogo brze

pre 14 godina

Kosovo je samo po sebi problem, i mislim da je bolje da taj problem odstranimo, nego da se trudimo da i dalje zivimo s tim "kamenom oko vrata" (preko 1.000 000 albanaca)...

Zeljko

pre 14 godina

Ovim levointernacionalcima čovek nikako da ugodi. Prvo su im smetale vojne pobede naše strane (donekle se i ja slažem), ali šta je sada ovo?
Još više im smetaju ove nove "diplomatske pobede", iako ne koštaju ni kapi bilo čije krvi, a kamoli života?!

zagi

pre 14 godina

Tek sad nakon ove izjave Jeremica postaje jasno`zasto se Ministarstvo vera maltene izvinjvalo Cericu ni dan nakon sto ga je proglasilo nepozeljnim!!!
Izgleda da nasa ministarstva nisu bila na "istim frekvencijama"jer dok jedno ministarstvo izrazava zelju da bude posmatrac pri OIC, drugo ministarstvo proglasava Islamskog vodju za nepozenjnog .
Nedostatak koordinacije u vladi Srbije.
Zalosno

dezurna

pre 14 godina

Mozda bi sasvim dovoljno "diplomatsko sredstvo" bilo da nas ministar spoljnih zapreti clanicama Islamske konferencije - svojom posetom?

Ovi zaista misle da smo mi tolike dileje da ne shvatamo kako je njihova "borba za teritorijalni integritet i suverenitet", u stvari, samo jos jedno od orudja kojima sprecavaju medjunarodnu integraciju Srbije, nakon koje bi svi oni morali da se uklone sa politicke scene zbog nesposobnosti, a neki od njih zavrsili u 'apsu zbog alavosti...
Jednostavno: oni ce uciniti sve sto mogu da bi Srbija sto kasnije usla u EU i da bi sto duze ostala "burazerska" shljivovica-drzava, jer u clanici EU ne moze tek tako da se api, drapi, odrapi, niti da se tek tako zavrsi ijedna kombinacija i varijanta nakon koje - nikom nista. Pitajte o tome Helmuta Kola, bivseg kancelara i ujedinitelja Nemacke. Covek je zbog provizije jedva malo vece od pristojne - izbrisan iz istorije.

BranislavO.

pre 14 godina

Bravo za nasu diplomatiju. Ne idemo glavom kroz zid, jednostavno ne pristajemo na nezavisno Kosovo. Previse je slicnih slucajeva gde se maticne drzave ostro protive nezavisnosti pojedinih regiona. Imamo primer Italije (Lombardija), Spanije (Katalonija i Baskija), Francuske (Korzika), Irske (severna Irska, nezavisnost severne Irske Dablin nikada nije priznao) itd.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Naslov: Nije prošao saudijski predlog!
A svi komentari su govorili kako ce lako proci predlog i svi su se smejali Jeremicu od oko 40 komentara. Sada je stigao rezultat i za divno cudo niko vise ne komentarise. Samo toliko.

Kostaq Kosturi

pre 14 godina

Neko ovde mlati praznu slamu, a to jeste gos. Jermemic!
Ja smatram da izjave g. Jeremica o priznanju ili nepriznanja Kosova tako su naivne i provokativne po srpskoj diplomatiji! Pretnjem, ucenjimanjem i verbalnim molitvama se nista ne moze postici, to dobro znajte. Ja mislim po mojemu, daj boze da se ja varam, ako bi bilo koja drzava stvarno bi htzela podrzava Srbiju u tom smislu, one ce namjerno protiv Srbije glasati sa priznavanjem nezavisnosti Kosova!
Alo g. Jeremicu okanite se te vase “Diplomatije” pustite vec jednom taj narod Srbije da zivi sa relnoscom, otreznite se vec jednom. Narod kaze, ono sto je niz Moravu islo vise se nikada nece vratiti. Kosovo je vec proslost i mitologija, u tome nista vise se ne moze promeniti. Sudbina nas je takve stvorila da smo slucajne komsije. Ajmo da zivimo bar ko dobre komsije.
Pozdrav svim doronamernim citaocima.
Kostaq Kosturi

emi ešaV

pre 14 godina

Države Sveta se mogu podeliti na one koje su priznale Kosovo i na one koje će to uraditi u budućnosti.
To ne treba da doživljavamo kao naš neuspeh, iz dva razloga:
1. To ne zavisi od nas,
2. To ne zavisi mnogo ni od tih država, jer mnoge to rade po direktnom naređenju Amerike.
Ono što mi dve decenije ne uspevamo da shvatimo je činjenica da Amerika upravlja većim delom čovečanstva.

citizen

pre 14 godina

Dosadili su svi vise sa tom pricom o Kosovu!Manite se ljudi Kosova, usredsredite paznju i energiju na bitnije prioritete, kao sto su clanstvo u EU i ukidanje viza.Kosovo je proslost-nema ga vise!

Kosovastar

pre 14 godina

Bilo da rezolucija u islamskoj konferenciji prodje ili ne priznanje Kosova se nastavlja. U zadnjih dva meseca cak sa po dva priznanja. Ovakav trend i Kosovo do kraja 2010 dobija vecinu clanica UN a kulminaciju ce imati kada Kosovo priznaju 2/3 clanica UN. Mozda jedna bolja vest koja se ne zapaze nije ova o rezoluciji u islamskoj konferenciji vec vracanje Rusije u radu Kontakt grupe o Balkanu. Rusija dakle pocinje da prihvata realnost i vratila se u zajednicki rad o Balkanu odnosno o Kosovo pre svega. Zato je uzaludna ova borba Jeremica da spreci nova priznanja Kosova jer ako jedna zemlja ne prizna Kosovo ovog meseca priznace sledeceg. Ako ne prizna sledeceg priznace za godinu dana. Ako ne priznaje za godinu dana priznace posle 5 godina. I tako proces se nastavlja i nema zastoja. Pa i da ne priznaje niko vise Kosovo to ne menja nista na terenu odnosno Kosovo nastavlja svoj put odvojen od Srbije. Ostaje vecita borba Jeremica i ostalih bez rezultata naravno. Sve dok ne dodje na vlast u Srbiji neko ko bi realno sagledavao stvari a ne da bude neki smesni Don Kihot.

neshonni

pre 14 godina

Podrška Jeremiću - čovek je svestan situacije i stava koji brani za razliku od mnogih gradjana Srbije pre svega srpske nacionalnosti.Jasno je da je Kosovo tu gde jeste zbog najgore politike ikad vodjene u istoriji Srbije, politike SM, jasno je da je to naša tužna stranica istorije ali isto tako jasno, bar nekima, da lako priznavanje nezavisnosti sopstvenog dela teritorije znači ne samo gubitak iste već nastavak rovarenja albanskog ekstremizma u cilju najpre fizičkog zauzimanja novih srpskih teritorija a potom faktičkog pripajanja velikoj albanskoj državi. Za to treba vremena ali su pomenuti bili strpljivi od 1878. do danas i evo dokle su stigli. Zato ne budite više naivni da će Srbija poći u svetlu budućnost ako prizna Kosovo i povinuje se želji silnika da joj teritorija bude otcepljena i opljačkana!
Verujem da mnoge islamske zemlje neće podržati nezavisnost zbog istog problema koji ima Srbija! Pitam se što ne postoji Svetska Hrišćanska organizacija!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK, (Organizacija ISLAMSKE Konferencije) zbog čega njena delegacija i nije otputovala u Damask ?????
Eto kakve "propuste" cine oni koji se "bore za ocuvanje" Kosova ! Pa bar Min. Jeremic i ova Vlada je mogla "korvertirati" u Islam ako su vec znali da bi nam to u "islamskom svetu" pomoglo da "sacuvamo" Kosovo a mogli su se i usput "radovati" posetama Reisa Cerica Srbiji !!! Oni majke mi samo "pricaju" a u stvari nista "konkretno" ne RADE !!!

Debakl

pre 14 godina

Kvalitet jedne diplomatije u svetu se ceni iskazanim rezultatima u zaštiti vlastitih nacionalnih i državnih interesa i uslovljen je organizovanim, dugotrajnim i mukotrpnim angžovanjem njenih diplomatskih predstavnika, a naročito, ministra spoljnih poslova, na globalnom i regionalnom planu, kao i u bilateralnim diplomatskim odnosima, kako bi se, blagovremeno, obezbedila neophodna diplomatska podrška, prvenstveno, najvažnijih faktora svetske politike?!
Umesto toga, ministar Jeremić se "nada" da će telefonskim pozivima, i u poslednjem trenutku, "iako se prase ne goji pred Božić", naročito u ismskom svetu, uspeti da preokrene davno utvrđeni(u Vašingtonu i Londonu) ishod OIK u Damasku?!
Uprkos toga što Srbija nema uspostavljene diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, najuticajnijom zemljom islamskog sveta i nadasve vernim saveznikom SAD, ministar Jeremić "nadobudno" veruje da je moguće "ad hoc" diplomatijom, deo islamskih zemalja okrenuti protiv predloga rezolucije Saudijske Arabije i interesa SAD, ignorišući upozorenje američkog potpredsednika Bajdena da je on taj koji "pravi probleme"...
Ili, kakav ministar, takva i diplomatija, a takvi su i rezultati?!

srdjan

pre 14 godina

Ona reklama ministarstva za KIM ("pogledajte semafor 162:30") godinu dana kasnije glasi "pogledajte semafor 132:60".
Posle ove konferencije moglo bi da dodje do preokreta u utakmici.

komsija_bl

pre 14 godina

Islamske zemlje ce izglasati nema sumnje,pomazu svojoj braci isto kao i Rusija sto sakuhava u BiH(RS).Ovdje cu napomenuti samo nesto mozda ne vazno ali ipak,efendija Ceric, koji se proglasen nepozeljnom osobom u Srbiji je ustvari jedan od sedmorice clanova fetve grupe(fetva-izdavanje preporuke-naredjenja),sto znaci da ima jak uticaj u islamskim zemljama.Medvedju uslugu mimistarsvo vjera je ucinilo samoj Srbiji, ali sta cemo Boze moj,sagledajte istini u oci, Kosovo je nezavisna drzava bez povratka.

Prishtina

pre 14 godina

“To smo očekivali, zato smo i bili izuzetno diplomatski aktivni", Tamo gde ste vi aktivni g. Jeremiču, tamo nas brže priznavaju. Hvala

pravoslavni musliman

pre 14 godina

"Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK-a"

Jooooj Boze, pa dal to ja sanjam... Pa kako moze Srbija da bude clanica ove organizacije koja okuplja muslimanske zemlje. I da je od Jeremica, mnogo je

m

pre 14 godina

Strasno, Saudijska Arabija potencira rezoluciju o Kosovu...dokle smo dosli...A sa druge strane nemamo vise ni jednog vernog druga koji bi za nas ovako nesto uradio...

Jeremicu svaka cast, i hvala ti na zalaganju!

cinculiranje

pre 14 godina

Zanimljivost ove srpske diplomatske inicijative je u tome da je lisena bilo kakve odgovornosti. Bilo bi lepo kada bi ministar inostranih poslova izjavio kako se njegova politika sastoji u tome da spreci da islamske zemlje priznaju Republiku Kosovo, i da ce snositi svu odgovornost ako u tome ne uspe.

Tonny Hawk

pre 14 godina

Pazi ovo: Srbija zeli status posmatraca u Islamskoj konferenciji-kaze Jeremic. A pre dva dana ista vlada kaze da vodja muslimana na Balkanu je nepozeljna osoba u Srbiji. A sada smo kao odjednom postali muslimanska zemlja... Sva i svasta, bez veze sa realnoscu. Ostavka ministru, ostavka!

Deks

pre 14 godina

Nema ovde prijatelja Srbije vec se radi cisto o sukobima izmedju islamskih drzava koje su bliske SAD i one koje te nisu. One koje su bliske SAD ce podrzati nezavisnost, one koje to nisu nece, pogotovu Sirija, Iran i Libija. Prevagu ce medjutim donete umerene islamske drzave gde ne stojimo tako dobro i koje se nadaju da ce izbor Obame doneti promenu americke politike prema arapskom svetu.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"u ime podrške muslimanskoj braći, momentalno priznaju nezavisnost Kosova." A kosovski Albanci se do juce proglasavali za katolike!? U principu, njihova stvar, ali se nezavisnost trazila iz nekih drugih razloga a sada ispada da je razlog religiozne prirode. Kako se ovo pozivanje na podrsku muslimanima uklapa u multietnicnost, sto podrazumeva i multireligioznost? Kao sto sam vec rekao, nezavisnost Kosova je uradjena tako traljavo i "na misice" da ce i sami njeni projektanti u dogledno vreme poceti da je se odricu. Mnogo loseg nosi u sebi i vrlo malo dobrog. Uostalom i sam g.Bajden, odnosno Amerika kao takva, je pre par dana u Beogradu govorio prilicno razumno a takodje je na Kosovu naglasio da treba pojacati vracanje Srba na Kosovo. Ljudi su se malo zaleteli, za sta neko treba da ide da stoji u cosak, i u tom projektu uspeli samo polovicno. Bili su ubedjeni da ce Srbija pokleknuti i priznati nezavisnost i sad kad vide da od toga nema nista pocinju da brinu. A Saudiska Arabija ovo radi i zbog onog suda, koji treba da kaze da li je nezavisnost protivzakonita ili ne, pa oni zure, po istom principu kako je sve uradjeno - proglasavajuci posledice za uzroke: "Bombardovali smo vas, znaci da ste krivi!" Deo muslimanskih drzava je ipak razuman i vidi da se ovde pre svega radi o SECESIJI a tek posle o muslimanima. Bas je briga Ameriku za muslimane ili bilo koga drugog, sto oni de fakto i govore otvoreno "Americki nacionalni interesi to, ono, ..."

Josip Vasilj

pre 14 godina

Gosn. Jeremiću, ne postavljaj neostvarive ciljeve!!! Đinđić je svojedobno rekao da on nije došao na vlast da bi bio popularan, nego da bi pomogao građanima Srbije. Ova tvoja borba za povratak Kosova pod suverenitet Srbije, je samo borba za tvoju kratkoročnu popularnost. Krajnje je vrijeme da počneš učiti od Đinđića, zaboravi sebe, pomozi Srbiji da kritički sagleda svoju pogrešnu politiku iz devedesetih i da dostojanstveno istrpi kosovski poraz – tek tada ćeš se i ti moći posvetiti poslu za koji si više nego dobro plaćen...

Kosovari

pre 14 godina

Islamska Konferencija ima 57 clanova,12ih drzava vec je priznalo drzavu Kosova,to bi znacilo jos 40tak novih priznavanja Kosova(ne racunajuci tih nekoliko drzava koje su (jos uvek) na strani Srbije.A cinjenica da je ministarstvo vera Srbije proglasilo ul ulema iz Bosne nepozeljnom osobom u Srbiji uticace i te kako na ishod glasanja.Kosovo je postala drzava najvise zbog nacionalistickog rezima pokojnog SM,ali pecat nezavisnosti daje i veoma losa politika Srbije o Kosovu na celu sa Vukom Jeremicem.Prema povelji UN,novi clanovi se primaju glasanjem dve trecine onih drzava koje ucestvuju na glasanju u korist novog clana,sto znaci da najkasnije kada Kosovo priznaju 128 clanica UN postaje punopravni clan ove najvaznije svetske organizacije.Sta je najvaznije,na tu odluka Rusija nema prava veta jer tu odluku bi tada donela generalna skupstina a ne savet bezbednosti.Zato je i Bajden izjavio da SAD ne ocekuju da Srbija prizna Kosovo,jer je kako sam to gore opisao nije neophodno.e pa komsije da ste pre 20godina opredeli ka Americi umesto Rusiji(kojoj su inace u tom periodu skoro svi okrenuli ledja)i Da niste sami ubili Djindjica,tesko da bi Kosovo dobilo nesto vise od sire autonomije.

GENC,brisel

pre 14 godina

Na jednoj strani je Saudijska Arabija, kao veoma snažna i jedna od najuticajnijih islamskih zemalja, rekao je Jeremić i istakao da su na drugoj strani Iran, Sirija, Alžir i Egipat, koji podržavaju Srbiju.

To znaci da Srbiju podrzhavaju samo 4 drzhave od 57.Ako se ne usvaja rezulucija kojom se islamske zemlje pozivaju da odmah priznaju nezavisnost Kosova onda sigurno jedan po jedan.Kraj price.

Sui generis

pre 14 godina

Veliki broj muslimanskih zemalja ima sopstvene probleme sa secesionistickim pokretima (npr Indonezija, Sudan, Maroko) tako da verujem da ce mnogi glasati protiv ove rezolucije. Bolje je da ne priznaju jer se to priznanje moze upotrebiti protiv njih samih. Naivno je govoriti da Kosovo nije presedan.

Marko

pre 14 godina

Svaka cast gospodine Jeremicu,tako se bori za svoju zemlju,a ne praznim recima.
E,da ste vi bili ministar 1990. gde bi nam bio kraj.....

Mislite o tome!

Petar

pre 14 godina

Mislim da postoje velike šanse da rezolucija Saudijske Arabije bude neutralizovana s obzirom na ogroman uticaj pre svih Egipta čiji je stav po ovom pitanju jasan,a poznato je koliki je njihov uticaj u islamskom svetu.Ne bih se složio sa g-dinom Jeremićem po pitanju Irana,situacija sa njima je dosta složenija,jer čini mi se da bi oni odavno priznali Kosovo da ono nije pod velikim uticajem SAD.Sam Ahmadinedzad je pre mesec,dva govorio o izvrsnim odnosima Irana i Kosova,tako da je očigledno SAD njihov problem.

Subotica

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu,nacin na koji se borite za ocuvanje ustavnog poretka Republike Srbije,u ime gradjana koji su za vasu politiku glasali,je odlican.Ne obracajte paznju na one ''glasnogovornike o realnosti na terenu'',kojih najvise nazalost ima u Srbiji,ali verujte da ih je uz sav njihov trud,maximalno 5%!

eki

pre 14 godina

...i za kraj je Vuk ostavio malcice mesta za razumevanje svih onih koji nece imati razumevanja za ovaj njegov zaista mukotrpan potez.Na kraju krajeva "Srbija nikad nece priznati Kosovo" ali ce priznati njene pasose i to proslaviti kao po obicaju,tapkanjem na mestu i izjavama o slaganju o neslaganju.

big brother

pre 14 godina

Eto zasto je Jeremic "onaj koji pravi mnogo problema" Ujka Semu...
To je ujedno i odgovor na pitanje zasto je anatemisan od dela nase javnosti.
Jeremicu, imas podrsku da istrajes u borbi za zdrav nacionalni interes jer ima i nas koji to pratimo i primecujemo.

Biljojed

pre 14 godina

Samo se ti nadaj i dalje. Uostalom, svako novo priznanje smanjuje areal za putovanja (o nasem trosku) radi "ubedjivanja" raznih zemalja da ne priznaju Kosovo...

M

pre 14 godina

E moj Vuce, bolje ti usredi sva "diplomatska sredstva" da ispunimo mapu puta i da odemo u Evropu gde nam je mesto, a ne da trazimo da budemo posmatraci gde nam nije mesto i gde nas ne zele.

Q.

pre 14 godina

"“Teško je predvideti ishod glasanja, ali nadamo se najboljem”, naglasio je Jeremić i objasnio da Srbija nije članica OIK.."

Možda je upravo to velika greška..

nada

pre 14 godina

"Jeremic se NADA da ce.."

Garant "ubedjivanje diplomatskim sredstvima" podrazumeva mnogo putovanja.

Niko nikome ne zabranjuje da se nada

A ja se nadam da Jeremic kao vec iskusan diplomata vec ima spremno objasnjenje zasto se uzalud nadao.

big brother

pre 14 godina

Eto zasto je Jeremic "onaj koji pravi mnogo problema" Ujka Semu...
To je ujedno i odgovor na pitanje zasto je anatemisan od dela nase javnosti.
Jeremicu, imas podrsku da istrajes u borbi za zdrav nacionalni interes jer ima i nas koji to pratimo i primecujemo.

Subotica

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu,nacin na koji se borite za ocuvanje ustavnog poretka Republike Srbije,u ime gradjana koji su za vasu politiku glasali,je odlican.Ne obracajte paznju na one ''glasnogovornike o realnosti na terenu'',kojih najvise nazalost ima u Srbiji,ali verujte da ih je uz sav njihov trud,maximalno 5%!

Josip Vasilj

pre 14 godina

Gosn. Jeremiću, ne postavljaj neostvarive ciljeve!!! Đinđić je svojedobno rekao da on nije došao na vlast da bi bio popularan, nego da bi pomogao građanima Srbije. Ova tvoja borba za povratak Kosova pod suverenitet Srbije, je samo borba za tvoju kratkoročnu popularnost. Krajnje je vrijeme da počneš učiti od Đinđića, zaboravi sebe, pomozi Srbiji da kritički sagleda svoju pogrešnu politiku iz devedesetih i da dostojanstveno istrpi kosovski poraz – tek tada ćeš se i ti moći posvetiti poslu za koji si više nego dobro plaćen...

Kosovari

pre 14 godina

Islamska Konferencija ima 57 clanova,12ih drzava vec je priznalo drzavu Kosova,to bi znacilo jos 40tak novih priznavanja Kosova(ne racunajuci tih nekoliko drzava koje su (jos uvek) na strani Srbije.A cinjenica da je ministarstvo vera Srbije proglasilo ul ulema iz Bosne nepozeljnom osobom u Srbiji uticace i te kako na ishod glasanja.Kosovo je postala drzava najvise zbog nacionalistickog rezima pokojnog SM,ali pecat nezavisnosti daje i veoma losa politika Srbije o Kosovu na celu sa Vukom Jeremicem.Prema povelji UN,novi clanovi se primaju glasanjem dve trecine onih drzava koje ucestvuju na glasanju u korist novog clana,sto znaci da najkasnije kada Kosovo priznaju 128 clanica UN postaje punopravni clan ove najvaznije svetske organizacije.Sta je najvaznije,na tu odluka Rusija nema prava veta jer tu odluku bi tada donela generalna skupstina a ne savet bezbednosti.Zato je i Bajden izjavio da SAD ne ocekuju da Srbija prizna Kosovo,jer je kako sam to gore opisao nije neophodno.e pa komsije da ste pre 20godina opredeli ka Americi umesto Rusiji(kojoj su inace u tom periodu skoro svi okrenuli ledja)i Da niste sami ubili Djindjica,tesko da bi Kosovo dobilo nesto vise od sire autonomije.

Tonny Hawk

pre 14 godina

Pazi ovo: Srbija zeli status posmatraca u Islamskoj konferenciji-kaze Jeremic. A pre dva dana ista vlada kaze da vodja muslimana na Balkanu je nepozeljna osoba u Srbiji. A sada smo kao odjednom postali muslimanska zemlja... Sva i svasta, bez veze sa realnoscu. Ostavka ministru, ostavka!

Biljojed

pre 14 godina

Samo se ti nadaj i dalje. Uostalom, svako novo priznanje smanjuje areal za putovanja (o nasem trosku) radi "ubedjivanja" raznih zemalja da ne priznaju Kosovo...

M

pre 14 godina

E moj Vuce, bolje ti usredi sva "diplomatska sredstva" da ispunimo mapu puta i da odemo u Evropu gde nam je mesto, a ne da trazimo da budemo posmatraci gde nam nije mesto i gde nas ne zele.

GENC,brisel

pre 14 godina

Na jednoj strani je Saudijska Arabija, kao veoma snažna i jedna od najuticajnijih islamskih zemalja, rekao je Jeremić i istakao da su na drugoj strani Iran, Sirija, Alžir i Egipat, koji podržavaju Srbiju.

To znaci da Srbiju podrzhavaju samo 4 drzhave od 57.Ako se ne usvaja rezulucija kojom se islamske zemlje pozivaju da odmah priznaju nezavisnost Kosova onda sigurno jedan po jedan.Kraj price.

citizen

pre 14 godina

Dosadili su svi vise sa tom pricom o Kosovu!Manite se ljudi Kosova, usredsredite paznju i energiju na bitnije prioritete, kao sto su clanstvo u EU i ukidanje viza.Kosovo je proslost-nema ga vise!

eki

pre 14 godina

...i za kraj je Vuk ostavio malcice mesta za razumevanje svih onih koji nece imati razumevanja za ovaj njegov zaista mukotrpan potez.Na kraju krajeva "Srbija nikad nece priznati Kosovo" ali ce priznati njene pasose i to proslaviti kao po obicaju,tapkanjem na mestu i izjavama o slaganju o neslaganju.

Prishtina

pre 14 godina

“To smo očekivali, zato smo i bili izuzetno diplomatski aktivni", Tamo gde ste vi aktivni g. Jeremiču, tamo nas brže priznavaju. Hvala

nada

pre 14 godina

"Jeremic se NADA da ce.."

Garant "ubedjivanje diplomatskim sredstvima" podrazumeva mnogo putovanja.

Niko nikome ne zabranjuje da se nada

A ja se nadam da Jeremic kao vec iskusan diplomata vec ima spremno objasnjenje zasto se uzalud nadao.

pravoslavni musliman

pre 14 godina

"Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK-a"

Jooooj Boze, pa dal to ja sanjam... Pa kako moze Srbija da bude clanica ove organizacije koja okuplja muslimanske zemlje. I da je od Jeremica, mnogo je

Petar

pre 14 godina

Mislim da postoje velike šanse da rezolucija Saudijske Arabije bude neutralizovana s obzirom na ogroman uticaj pre svih Egipta čiji je stav po ovom pitanju jasan,a poznato je koliki je njihov uticaj u islamskom svetu.Ne bih se složio sa g-dinom Jeremićem po pitanju Irana,situacija sa njima je dosta složenija,jer čini mi se da bi oni odavno priznali Kosovo da ono nije pod velikim uticajem SAD.Sam Ahmadinedzad je pre mesec,dva govorio o izvrsnim odnosima Irana i Kosova,tako da je očigledno SAD njihov problem.

Marko

pre 14 godina

Svaka cast gospodine Jeremicu,tako se bori za svoju zemlju,a ne praznim recima.
E,da ste vi bili ministar 1990. gde bi nam bio kraj.....

Mislite o tome!

Sui generis

pre 14 godina

Veliki broj muslimanskih zemalja ima sopstvene probleme sa secesionistickim pokretima (npr Indonezija, Sudan, Maroko) tako da verujem da ce mnogi glasati protiv ove rezolucije. Bolje je da ne priznaju jer se to priznanje moze upotrebiti protiv njih samih. Naivno je govoriti da Kosovo nije presedan.

Kosovastar

pre 14 godina

Bilo da rezolucija u islamskoj konferenciji prodje ili ne priznanje Kosova se nastavlja. U zadnjih dva meseca cak sa po dva priznanja. Ovakav trend i Kosovo do kraja 2010 dobija vecinu clanica UN a kulminaciju ce imati kada Kosovo priznaju 2/3 clanica UN. Mozda jedna bolja vest koja se ne zapaze nije ova o rezoluciji u islamskoj konferenciji vec vracanje Rusije u radu Kontakt grupe o Balkanu. Rusija dakle pocinje da prihvata realnost i vratila se u zajednicki rad o Balkanu odnosno o Kosovo pre svega. Zato je uzaludna ova borba Jeremica da spreci nova priznanja Kosova jer ako jedna zemlja ne prizna Kosovo ovog meseca priznace sledeceg. Ako ne prizna sledeceg priznace za godinu dana. Ako ne priznaje za godinu dana priznace posle 5 godina. I tako proces se nastavlja i nema zastoja. Pa i da ne priznaje niko vise Kosovo to ne menja nista na terenu odnosno Kosovo nastavlja svoj put odvojen od Srbije. Ostaje vecita borba Jeremica i ostalih bez rezultata naravno. Sve dok ne dodje na vlast u Srbiji neko ko bi realno sagledavao stvari a ne da bude neki smesni Don Kihot.

Deks

pre 14 godina

Nema ovde prijatelja Srbije vec se radi cisto o sukobima izmedju islamskih drzava koje su bliske SAD i one koje te nisu. One koje su bliske SAD ce podrzati nezavisnost, one koje to nisu nece, pogotovu Sirija, Iran i Libija. Prevagu ce medjutim donete umerene islamske drzave gde ne stojimo tako dobro i koje se nadaju da ce izbor Obame doneti promenu americke politike prema arapskom svetu.

m

pre 14 godina

Strasno, Saudijska Arabija potencira rezoluciju o Kosovu...dokle smo dosli...A sa druge strane nemamo vise ni jednog vernog druga koji bi za nas ovako nesto uradio...

Jeremicu svaka cast, i hvala ti na zalaganju!

Q.

pre 14 godina

"“Teško je predvideti ishod glasanja, ali nadamo se najboljem”, naglasio je Jeremić i objasnio da Srbija nije članica OIK.."

Možda je upravo to velika greška..

Kostaq Kosturi

pre 14 godina

Neko ovde mlati praznu slamu, a to jeste gos. Jermemic!
Ja smatram da izjave g. Jeremica o priznanju ili nepriznanja Kosova tako su naivne i provokativne po srpskoj diplomatiji! Pretnjem, ucenjimanjem i verbalnim molitvama se nista ne moze postici, to dobro znajte. Ja mislim po mojemu, daj boze da se ja varam, ako bi bilo koja drzava stvarno bi htzela podrzava Srbiju u tom smislu, one ce namjerno protiv Srbije glasati sa priznavanjem nezavisnosti Kosova!
Alo g. Jeremicu okanite se te vase “Diplomatije” pustite vec jednom taj narod Srbije da zivi sa relnoscom, otreznite se vec jednom. Narod kaze, ono sto je niz Moravu islo vise se nikada nece vratiti. Kosovo je vec proslost i mitologija, u tome nista vise se ne moze promeniti. Sudbina nas je takve stvorila da smo slucajne komsije. Ajmo da zivimo bar ko dobre komsije.
Pozdrav svim doronamernim citaocima.
Kostaq Kosturi

Vojvodjanin

pre 14 godina

Naslov: Nije prošao saudijski predlog!
A svi komentari su govorili kako ce lako proci predlog i svi su se smejali Jeremicu od oko 40 komentara. Sada je stigao rezultat i za divno cudo niko vise ne komentarise. Samo toliko.

Kosovar

pre 14 godina

Od 57 clanica OIK samo 4-5 njih su bile protiv rezolucije o priznanju Kosova. Ostalih 52 clanica su priznale Kosovo ili su na proces priznavanja. Rezolucija nije mogla da prodje jer se radi o principu konsenzusa koji nije postignut zbog tih 4-5 clanica tj. apslotne manjine. O kakvoj to pobedi prica Jeremic?

srdjan

pre 14 godina

Ona reklama ministarstva za KIM ("pogledajte semafor 162:30") godinu dana kasnije glasi "pogledajte semafor 132:60".
Posle ove konferencije moglo bi da dodje do preokreta u utakmici.

komsija_bl

pre 14 godina

Islamske zemlje ce izglasati nema sumnje,pomazu svojoj braci isto kao i Rusija sto sakuhava u BiH(RS).Ovdje cu napomenuti samo nesto mozda ne vazno ali ipak,efendija Ceric, koji se proglasen nepozeljnom osobom u Srbiji je ustvari jedan od sedmorice clanova fetve grupe(fetva-izdavanje preporuke-naredjenja),sto znaci da ima jak uticaj u islamskim zemljama.Medvedju uslugu mimistarsvo vjera je ucinilo samoj Srbiji, ali sta cemo Boze moj,sagledajte istini u oci, Kosovo je nezavisna drzava bez povratka.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK, (Organizacija ISLAMSKE Konferencije) zbog čega njena delegacija i nije otputovala u Damask ?????
Eto kakve "propuste" cine oni koji se "bore za ocuvanje" Kosova ! Pa bar Min. Jeremic i ova Vlada je mogla "korvertirati" u Islam ako su vec znali da bi nam to u "islamskom svetu" pomoglo da "sacuvamo" Kosovo a mogli su se i usput "radovati" posetama Reisa Cerica Srbiji !!! Oni majke mi samo "pricaju" a u stvari nista "konkretno" ne RADE !!!

emi ešaV

pre 14 godina

Države Sveta se mogu podeliti na one koje su priznale Kosovo i na one koje će to uraditi u budućnosti.
To ne treba da doživljavamo kao naš neuspeh, iz dva razloga:
1. To ne zavisi od nas,
2. To ne zavisi mnogo ni od tih država, jer mnoge to rade po direktnom naređenju Amerike.
Ono što mi dve decenije ne uspevamo da shvatimo je činjenica da Amerika upravlja većim delom čovečanstva.

Debakl

pre 14 godina

Kvalitet jedne diplomatije u svetu se ceni iskazanim rezultatima u zaštiti vlastitih nacionalnih i državnih interesa i uslovljen je organizovanim, dugotrajnim i mukotrpnim angžovanjem njenih diplomatskih predstavnika, a naročito, ministra spoljnih poslova, na globalnom i regionalnom planu, kao i u bilateralnim diplomatskim odnosima, kako bi se, blagovremeno, obezbedila neophodna diplomatska podrška, prvenstveno, najvažnijih faktora svetske politike?!
Umesto toga, ministar Jeremić se "nada" da će telefonskim pozivima, i u poslednjem trenutku, "iako se prase ne goji pred Božić", naročito u ismskom svetu, uspeti da preokrene davno utvrđeni(u Vašingtonu i Londonu) ishod OIK u Damasku?!
Uprkos toga što Srbija nema uspostavljene diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, najuticajnijom zemljom islamskog sveta i nadasve vernim saveznikom SAD, ministar Jeremić "nadobudno" veruje da je moguće "ad hoc" diplomatijom, deo islamskih zemalja okrenuti protiv predloga rezolucije Saudijske Arabije i interesa SAD, ignorišući upozorenje američkog potpredsednika Bajdena da je on taj koji "pravi probleme"...
Ili, kakav ministar, takva i diplomatija, a takvi su i rezultati?!

Deks

pre 14 godina

Jel' znate sta je ovde interesanto? Da Irak koji je maltene pod okupacijom SAD nije glasao za ovaj predlog.
Kad vec pominjem Irak to je klasican primer dvostrukih standarda SAD. Naime Kurdi koji nemaju rezervnu drzavu, koji su se borili na strani Amerikanaca protiv rezima Sadama Huseina, protiv kojih je izmedju ostalog upotrebljeno hemijsko oruzje zbog kojeg je stradalo na hiljade Kurda nije dobio drzavu vec samo pokrajinu.
Svaka slicnost sa Kosovom je namerna.

radetoronto

pre 14 godina

Islamske zemlje su ispali mnogo objektivniji nego EU (a Kosovski Albanci su velikom vecinom Muslimani). pa sta drugo reci.

Hvala tim zemljama (jer ocigeldno ipak shvataju da pljacka je bas to - pljacka i nista vise). Isto tako, hvala Rusiji.

Pa posle se neko cudi zasto ima puno Srba koji su anti-EU nastrojeni.

sale

pre 14 godina

Sacekajmo par dana i videcemo hoce li koja islamska zemlja priznati Kosovo.
Ne mislite valjda da lideri islamskih zemalja razmisljaju na isti nacin ??
Da nemaju licnih interesa??
Ako ne priznaju Kosovo danas priznace sutra, za 10 dana, za 100 dana..godinu, pet...
Vreme radi za Kosovo, a Srbija uzalud trosi pare

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"u ime podrške muslimanskoj braći, momentalno priznaju nezavisnost Kosova." A kosovski Albanci se do juce proglasavali za katolike!? U principu, njihova stvar, ali se nezavisnost trazila iz nekih drugih razloga a sada ispada da je razlog religiozne prirode. Kako se ovo pozivanje na podrsku muslimanima uklapa u multietnicnost, sto podrazumeva i multireligioznost? Kao sto sam vec rekao, nezavisnost Kosova je uradjena tako traljavo i "na misice" da ce i sami njeni projektanti u dogledno vreme poceti da je se odricu. Mnogo loseg nosi u sebi i vrlo malo dobrog. Uostalom i sam g.Bajden, odnosno Amerika kao takva, je pre par dana u Beogradu govorio prilicno razumno a takodje je na Kosovu naglasio da treba pojacati vracanje Srba na Kosovo. Ljudi su se malo zaleteli, za sta neko treba da ide da stoji u cosak, i u tom projektu uspeli samo polovicno. Bili su ubedjeni da ce Srbija pokleknuti i priznati nezavisnost i sad kad vide da od toga nema nista pocinju da brinu. A Saudiska Arabija ovo radi i zbog onog suda, koji treba da kaze da li je nezavisnost protivzakonita ili ne, pa oni zure, po istom principu kako je sve uradjeno - proglasavajuci posledice za uzroke: "Bombardovali smo vas, znaci da ste krivi!" Deo muslimanskih drzava je ipak razuman i vidi da se ovde pre svega radi o SECESIJI a tek posle o muslimanima. Bas je briga Ameriku za muslimane ili bilo koga drugog, sto oni de fakto i govore otvoreno "Americki nacionalni interesi to, ono, ..."

Stevka

pre 14 godina

a kada je ta nezavisnost odavno gotova, a vidim da ovde mnogi frustrirani zele da i sama srbija odbaci deo svoje teritorije, zasto onda taj hiseni mora da ide da ubedjuje neke zemlje da ih priznaju. ne mogu da verujem da u srbiji ima tolko prodanih dusa koje su u stanju da pisu protiv sopstvene zemlje i sopstvenog naroda. pa vecina zemalja nije priznalo kosovo. a bar polovina koje su to ucinile su to uradile pod pritiskom amerike i nekih drugih drzava. i onda neko oce da nas ubedi da je to gotova stvar. bice gotova tek kad se srbija odrekne kosmeta. a to se nece desiti dok je srba.

neshonni

pre 14 godina

Podrška Jeremiću - čovek je svestan situacije i stava koji brani za razliku od mnogih gradjana Srbije pre svega srpske nacionalnosti.Jasno je da je Kosovo tu gde jeste zbog najgore politike ikad vodjene u istoriji Srbije, politike SM, jasno je da je to naša tužna stranica istorije ali isto tako jasno, bar nekima, da lako priznavanje nezavisnosti sopstvenog dela teritorije znači ne samo gubitak iste već nastavak rovarenja albanskog ekstremizma u cilju najpre fizičkog zauzimanja novih srpskih teritorija a potom faktičkog pripajanja velikoj albanskoj državi. Za to treba vremena ali su pomenuti bili strpljivi od 1878. do danas i evo dokle su stigli. Zato ne budite više naivni da će Srbija poći u svetlu budućnost ako prizna Kosovo i povinuje se želji silnika da joj teritorija bude otcepljena i opljačkana!
Verujem da mnoge islamske zemlje neće podržati nezavisnost zbog istog problema koji ima Srbija! Pitam se što ne postoji Svetska Hrišćanska organizacija!

kosta

pre 14 godina

Vidim mnogi zahvalju Rusiji.
Moze li mi neko objasniti razliku izmedju toga sto je Rusija priznala samoodcepljene Abhaziju i Osetiju i onoga sto je deo Evrope priznao samoodcepljenno Kosovo.
I Osetija i Abhazija a i Kosovo su bili delovi nedjunrodno priznate Gruzije, odnosno Srbije.
ne kontam

Zeljko

pre 14 godina

Ovim levointernacionalcima čovek nikako da ugodi. Prvo su im smetale vojne pobede naše strane (donekle se i ja slažem), ali šta je sada ovo?
Još više im smetaju ove nove "diplomatske pobede", iako ne koštaju ni kapi bilo čije krvi, a kamoli života?!

BranislavO.

pre 14 godina

Bravo za nasu diplomatiju. Ne idemo glavom kroz zid, jednostavno ne pristajemo na nezavisno Kosovo. Previse je slicnih slucajeva gde se maticne drzave ostro protive nezavisnosti pojedinih regiona. Imamo primer Italije (Lombardija), Spanije (Katalonija i Baskija), Francuske (Korzika), Irske (severna Irska, nezavisnost severne Irske Dablin nikada nije priznao) itd.

sale

pre 14 godina

Kuda zurite ???
Pa Turska je ovde bila 500 godina!! Svet ovde je naucio na strpljenje.
Ne kaze uzalud ona stara izreka:
"STRPLJEN = SPASEN"
PS: Vidim da neki pominju Rusiju i pravo veta.
Ne zaboravite da nema veta ako Kosovo prizna vise od 2/3 zemala sveta jer tada odluku donosi generalna s1kupstina UN i tu nema veta. A nema ni roka do kada treba priznati Kosovo na kome Albanci uveliko prave svoju drzavu

PRICAJTE ISTINU(Qenani)

pre 14 godina

Min,Vuce!!
1. Azerbajdzan ima problema sa Gorni Karabah, koje drze Ermenci.
2. Sirija ima Golanom, kojom drze Izraelci.
3. Egipat imala iste probleme sa Izraelom koje drzali Kanala, pa vratili Egiptu.
4. Stalno kazete ove Drzave zaustavili od nepriznajne Kosove, nego oni sami imaju iste probleme a ne vasa zasluge.

Srdjan

pre 14 godina

Svaka cast za jedinog srpskog ministra u Vladi Republike Srbije i jos jedno hvala ruskoj diplomatiji, jer bez njihove iskrene podrske i saradnje sa njihovim (i nasim) starim saveznicima u islamskom svetu, tesko da bi ovako nesto bilo izvodljivo. Naravno, da ne zaboravim ni efendiju Muhameda Jusufspahica, koji je prosle godine sprecio kolektivno priznanje od strane islamskih zemalja.

Dusan

pre 14 godina

"Jeremić objasnio da Srbija nije članica OIK"
Hahaha, kakva parodija, odavno se nisam ovako nasmejao.. Ja u stvari volim MIP, tako su zabavni :)))

Diplomata

pre 14 godina

Predlog rezolucije nije prihvacen, ali nije ni ODBIJEN. O njemu ce se glasati nakon rasprave o omandmanima.
Jeremiceva pobeda jos nije sigurna.

Geograf

pre 14 godina

Ma kakav uspeh nase diplomatije. To je uspeh Egipta i Sudana koji ne zele presedan koji bi posluzio kao opravdanje za secesiju dela Sudana, koji je uvek bio i ostao egipatska zona interesa.

simens

pre 14 godina

Zaista mi je neverovatno da jos uvek ljude u Srbiji zanima ovakva tema. Od toliko ogromnih problema mi najvise znacaja dajemo necemu sto je mozda tek na stopedesetom mestu.

cinculiranje

pre 14 godina

Zanimljivost ove srpske diplomatske inicijative je u tome da je lisena bilo kakve odgovornosti. Bilo bi lepo kada bi ministar inostranih poslova izjavio kako se njegova politika sastoji u tome da spreci da islamske zemlje priznaju Republiku Kosovo, i da ce snositi svu odgovornost ako u tome ne uspe.

daleko sam ja

pre 14 godina

Jeremic dobio utakmicu a jos utakmica nije ni pocela. Polako Jeremicu do ponedeljka. Sledece sedmice pocinje utakmica pa onda cemo videti ko ce pobediti i kakav ce rezultat biti. Rano je da slavimo Jeremicu. Ja te uvek poslusam pa slavim "velike i velicanstvene" pobede kad ono nastane razocarenje i veliki porazi. Cujemo se sledece sedmice Vuce pa onda da slavimo kao po navici.

Vjekoslav

pre 14 godina

Nijedna drzava na svetu nema pravo - dok traje sudski proces o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova - da poziva na akt priznanja nezavisnosti Kosova medjunarodnu javnost, medjunarodne organizacije finansijske i svake druge, a pogotovo ne da poziva drzave.
Srbija se ne moze pozivati na principe medjunarodnog prava, a pri tome ne koristiti instrumente medjunarodnog prava. Sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo i zemlje promoterke nezavisnog Kosova treba tuziti, kao i sve druge razlicito profilisane organizacije.

Prevodilac

pre 14 godina

Tuzno na sta se svela nasa diplomatija. Spala knjiga na tri strane: Tu su Kosovo, RS i Tribunal sa ratnim zlocincima. Umesto usmerenom energijom, voditi osmisljenu borbu za ucvrscivanje odnosa, koji ce doneti lepsi zivot u zemlji, nasa diplomatija (se) tupi i kalja. Gosp. Jeremic me podseca ne decijeg heroja iz crtanih filmova Duska Dugouska, koji svojom trkom oko, na stotinu mesta, probusenog bureta, iz kojeg curi voda, pokusava rupe da zacepi. Naporno i zamorno i za gledaoce, zar ne?

Bojan

pre 14 godina

Ne mogu opisati koliko mi je drago sto ovo nije proslo kod islamskih zemalja. Nadam se da je ovo dovoljno da prestanu losi komentari o nasoj spoljnoj politici...

saki

pre 14 godina

Poredim nas i Rusiju i njeno priznavanje samodcepljenih Osaetije i Abhazije.

Mi = jadni mali nejaki
Rusi = briga ih, jaki, imaju atomsku
Rusima niko nista nekaze i mogu sve, a mi te MSP te kuknjava i .. opet nista.
Svet nastavlja priznavati Kosovo

Zakljucak: Ako si jak, imas atomsku, svi te se boje, a ako si mali, nejak, u kreditima eto otpora sa svake strane .

zagi

pre 14 godina

Tek sad nakon ove izjave Jeremica postaje jasno`zasto se Ministarstvo vera maltene izvinjvalo Cericu ni dan nakon sto ga je proglasilo nepozeljnim!!!
Izgleda da nasa ministarstva nisu bila na "istim frekvencijama"jer dok jedno ministarstvo izrazava zelju da bude posmatrac pri OIC, drugo ministarstvo proglasava Islamskog vodju za nepozenjnog .
Nedostatak koordinacije u vladi Srbije.
Zalosno

dezurna

pre 14 godina

Mozda bi sasvim dovoljno "diplomatsko sredstvo" bilo da nas ministar spoljnih zapreti clanicama Islamske konferencije - svojom posetom?

Ovi zaista misle da smo mi tolike dileje da ne shvatamo kako je njihova "borba za teritorijalni integritet i suverenitet", u stvari, samo jos jedno od orudja kojima sprecavaju medjunarodnu integraciju Srbije, nakon koje bi svi oni morali da se uklone sa politicke scene zbog nesposobnosti, a neki od njih zavrsili u 'apsu zbog alavosti...
Jednostavno: oni ce uciniti sve sto mogu da bi Srbija sto kasnije usla u EU i da bi sto duze ostala "burazerska" shljivovica-drzava, jer u clanici EU ne moze tek tako da se api, drapi, odrapi, niti da se tek tako zavrsi ijedna kombinacija i varijanta nakon koje - nikom nista. Pitajte o tome Helmuta Kola, bivseg kancelara i ujedinitelja Nemacke. Covek je zbog provizije jedva malo vece od pristojne - izbrisan iz istorije.

Rale

pre 14 godina

Cekajte ljudi, pa zar ovaj ministar ne rece da ce se o predlogu raspravljati sutra, t.j, u pondeljak posle podne. Otkuda sad ova izjava? Narod lepo kaze: prvo preskoci plot, pa onda reci "hop"

sasa jokic

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sutra na Kosovu provladati srpska vecina, da ce se Euleks povuci, da ce se raspustiti vlada Kosova, da cemo ponovo vladati Kosovom iz Beograda?! O cemu bre ti covece pricas?! Srbija odumire, ekonomski, moralno, kulturno....Bavi se covece realnim stvarima, lobiraj za strane investicije, da nam bude bolje, da pocnemo da zivimo kao sav normalan svet! Nemoj da se bavis, i da trosis 99% energije na Kosovo, koje nikada, ali nikada vise nece biti nase, jer smo to zasluzili! Radi na spasenju onog malog sto nam je ostalo, sto Milosevic, Cosic, i Kostunica nisu uspeli da rasture!!!

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Vidim naši političari obilaze oko rešavanja životnih pitanja građana Srbije - nezaposlenosti, korupcije, tržišnog monopola, mobinga, zloupotreba službenih položaja, kriminalnih privatizacija...Oni se 'bave' drugim pitanjima, Kosovom (rešena stvar, rekao potpresednik SAD), ukidanjem viza (a to su 'rešili', pa će Crna Gora i Makedonija dobiti bezvizni režima, a mi ćemo da se slikamo po tom pitanju), itd. Stvarno me zanima šta očekuju na narednim izborima; fore tipa 'doći će gori od nas' i 'samo sa nama u Evropu' više ne piju vodu

Mnogo brze

pre 14 godina

Kosovo je samo po sebi problem, i mislim da je bolje da taj problem odstranimo, nego da se trudimo da i dalje zivimo s tim "kamenom oko vrata" (preko 1.000 000 albanaca)...

Boban

pre 14 godina

Predlog nije prošao, ali to nije uspeh naše diplomatije. To je samo hladni oprez arapskog sveta koji zna da se sutra njima može desiti da im zapad napravi neki "poseban slučaj" na njihovoj teritoriji, pozivajući se na Kosovo za koje su i oni glasali.

legenda

pre 14 godina

Sreca nasa nema granica, jos kada povratimo Kosovo i kada dva miliona gradjana Srbije budu isli da glasaju bice nam jos lepse. Albanski kao prvi strani jezik u Beogradu, hvala. Mislim, ja nemam nista protiv toga, ali verujem da svi ovi koji se protive Albancima to ne bi voleli. Sta vi hocete zapravo?

Skeptik

pre 14 godina

He,he...sutra kad pljusnu 10-ak novih priznanja videce se koliko je ovo pirova pobeda. Salu na stranu, nema sumnje da ce se broj zemalja koje ce priznati Kosovo povecavati iz dana u dan. Za nas je najbitnije da preostale drzave EU Spanija, Slovacka, Rumunija, Grcka i Kipar i naravno Rusija ne priznaju Kosovo. Bez ovih 5 zemalja Kosovo ne moze u EU, a bez Rusije ne moze u UN. Dok sama Srbija moze blokirati prijem Kosova u Savet Evrope i OEBS jer se tu odlucuje konzesuom.

tommy

pre 14 godina

Ja ne mogu da svatim kako moze jedan ministar spoljnih poslova da bude toliko naivan ...Hej, ti si veoma mali da sprecis ono sto je pocela Amerika...toliko

Milentije

pre 14 godina

pa mislim stvarno , vidim kako se ovde neki busaju o tome kako neke od ovih zemalja koje su sprecile priznanje imaju problema na svojoj teritoriji sa cime se ne slazem.pre svega ne mogu ih nazvati problemima nego jednostavnim ophodjenjem prema stvarima koje su protivzakonite.

sa druge strane da je sve tako kao sto albanci sa kosova pricaju , cudi me kako se eto bas desilo da ih vecina drzava na svetu ne priznaje.

elem , oni imaju argument da su potomak ilira , eh ti iliri oni i jesu bili svugde , samo sto albani (sadasnji albanci) su bili tamo gde je sad albanija, pa po tome imaju ime.opet isto me cudi ako su vec potomci ilira sto se ne zovu Ilirija ?
pa se pitam cije je kosovo?:)

big brother

pre 14 godina

Eto zasto je Jeremic "onaj koji pravi mnogo problema" Ujka Semu...
To je ujedno i odgovor na pitanje zasto je anatemisan od dela nase javnosti.
Jeremicu, imas podrsku da istrajes u borbi za zdrav nacionalni interes jer ima i nas koji to pratimo i primecujemo.

Subotica

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu,nacin na koji se borite za ocuvanje ustavnog poretka Republike Srbije,u ime gradjana koji su za vasu politiku glasali,je odlican.Ne obracajte paznju na one ''glasnogovornike o realnosti na terenu'',kojih najvise nazalost ima u Srbiji,ali verujte da ih je uz sav njihov trud,maximalno 5%!

Josip Vasilj

pre 14 godina

Gosn. Jeremiću, ne postavljaj neostvarive ciljeve!!! Đinđić je svojedobno rekao da on nije došao na vlast da bi bio popularan, nego da bi pomogao građanima Srbije. Ova tvoja borba za povratak Kosova pod suverenitet Srbije, je samo borba za tvoju kratkoročnu popularnost. Krajnje je vrijeme da počneš učiti od Đinđića, zaboravi sebe, pomozi Srbiji da kritički sagleda svoju pogrešnu politiku iz devedesetih i da dostojanstveno istrpi kosovski poraz – tek tada ćeš se i ti moći posvetiti poslu za koji si više nego dobro plaćen...

Marko

pre 14 godina

Svaka cast gospodine Jeremicu,tako se bori za svoju zemlju,a ne praznim recima.
E,da ste vi bili ministar 1990. gde bi nam bio kraj.....

Mislite o tome!

Kosovari

pre 14 godina

Islamska Konferencija ima 57 clanova,12ih drzava vec je priznalo drzavu Kosova,to bi znacilo jos 40tak novih priznavanja Kosova(ne racunajuci tih nekoliko drzava koje su (jos uvek) na strani Srbije.A cinjenica da je ministarstvo vera Srbije proglasilo ul ulema iz Bosne nepozeljnom osobom u Srbiji uticace i te kako na ishod glasanja.Kosovo je postala drzava najvise zbog nacionalistickog rezima pokojnog SM,ali pecat nezavisnosti daje i veoma losa politika Srbije o Kosovu na celu sa Vukom Jeremicem.Prema povelji UN,novi clanovi se primaju glasanjem dve trecine onih drzava koje ucestvuju na glasanju u korist novog clana,sto znaci da najkasnije kada Kosovo priznaju 128 clanica UN postaje punopravni clan ove najvaznije svetske organizacije.Sta je najvaznije,na tu odluka Rusija nema prava veta jer tu odluku bi tada donela generalna skupstina a ne savet bezbednosti.Zato je i Bajden izjavio da SAD ne ocekuju da Srbija prizna Kosovo,jer je kako sam to gore opisao nije neophodno.e pa komsije da ste pre 20godina opredeli ka Americi umesto Rusiji(kojoj su inace u tom periodu skoro svi okrenuli ledja)i Da niste sami ubili Djindjica,tesko da bi Kosovo dobilo nesto vise od sire autonomije.

Biljojed

pre 14 godina

Samo se ti nadaj i dalje. Uostalom, svako novo priznanje smanjuje areal za putovanja (o nasem trosku) radi "ubedjivanja" raznih zemalja da ne priznaju Kosovo...

Tonny Hawk

pre 14 godina

Pazi ovo: Srbija zeli status posmatraca u Islamskoj konferenciji-kaze Jeremic. A pre dva dana ista vlada kaze da vodja muslimana na Balkanu je nepozeljna osoba u Srbiji. A sada smo kao odjednom postali muslimanska zemlja... Sva i svasta, bez veze sa realnoscu. Ostavka ministru, ostavka!

Sui generis

pre 14 godina

Veliki broj muslimanskih zemalja ima sopstvene probleme sa secesionistickim pokretima (npr Indonezija, Sudan, Maroko) tako da verujem da ce mnogi glasati protiv ove rezolucije. Bolje je da ne priznaju jer se to priznanje moze upotrebiti protiv njih samih. Naivno je govoriti da Kosovo nije presedan.

M

pre 14 godina

E moj Vuce, bolje ti usredi sva "diplomatska sredstva" da ispunimo mapu puta i da odemo u Evropu gde nam je mesto, a ne da trazimo da budemo posmatraci gde nam nije mesto i gde nas ne zele.

nada

pre 14 godina

"Jeremic se NADA da ce.."

Garant "ubedjivanje diplomatskim sredstvima" podrazumeva mnogo putovanja.

Niko nikome ne zabranjuje da se nada

A ja se nadam da Jeremic kao vec iskusan diplomata vec ima spremno objasnjenje zasto se uzalud nadao.

neshonni

pre 14 godina

Podrška Jeremiću - čovek je svestan situacije i stava koji brani za razliku od mnogih gradjana Srbije pre svega srpske nacionalnosti.Jasno je da je Kosovo tu gde jeste zbog najgore politike ikad vodjene u istoriji Srbije, politike SM, jasno je da je to naša tužna stranica istorije ali isto tako jasno, bar nekima, da lako priznavanje nezavisnosti sopstvenog dela teritorije znači ne samo gubitak iste već nastavak rovarenja albanskog ekstremizma u cilju najpre fizičkog zauzimanja novih srpskih teritorija a potom faktičkog pripajanja velikoj albanskoj državi. Za to treba vremena ali su pomenuti bili strpljivi od 1878. do danas i evo dokle su stigli. Zato ne budite više naivni da će Srbija poći u svetlu budućnost ako prizna Kosovo i povinuje se želji silnika da joj teritorija bude otcepljena i opljačkana!
Verujem da mnoge islamske zemlje neće podržati nezavisnost zbog istog problema koji ima Srbija! Pitam se što ne postoji Svetska Hrišćanska organizacija!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"u ime podrške muslimanskoj braći, momentalno priznaju nezavisnost Kosova." A kosovski Albanci se do juce proglasavali za katolike!? U principu, njihova stvar, ali se nezavisnost trazila iz nekih drugih razloga a sada ispada da je razlog religiozne prirode. Kako se ovo pozivanje na podrsku muslimanima uklapa u multietnicnost, sto podrazumeva i multireligioznost? Kao sto sam vec rekao, nezavisnost Kosova je uradjena tako traljavo i "na misice" da ce i sami njeni projektanti u dogledno vreme poceti da je se odricu. Mnogo loseg nosi u sebi i vrlo malo dobrog. Uostalom i sam g.Bajden, odnosno Amerika kao takva, je pre par dana u Beogradu govorio prilicno razumno a takodje je na Kosovu naglasio da treba pojacati vracanje Srba na Kosovo. Ljudi su se malo zaleteli, za sta neko treba da ide da stoji u cosak, i u tom projektu uspeli samo polovicno. Bili su ubedjeni da ce Srbija pokleknuti i priznati nezavisnost i sad kad vide da od toga nema nista pocinju da brinu. A Saudiska Arabija ovo radi i zbog onog suda, koji treba da kaze da li je nezavisnost protivzakonita ili ne, pa oni zure, po istom principu kako je sve uradjeno - proglasavajuci posledice za uzroke: "Bombardovali smo vas, znaci da ste krivi!" Deo muslimanskih drzava je ipak razuman i vidi da se ovde pre svega radi o SECESIJI a tek posle o muslimanima. Bas je briga Ameriku za muslimane ili bilo koga drugog, sto oni de fakto i govore otvoreno "Americki nacionalni interesi to, ono, ..."

GENC,brisel

pre 14 godina

Na jednoj strani je Saudijska Arabija, kao veoma snažna i jedna od najuticajnijih islamskih zemalja, rekao je Jeremić i istakao da su na drugoj strani Iran, Sirija, Alžir i Egipat, koji podržavaju Srbiju.

To znaci da Srbiju podrzhavaju samo 4 drzhave od 57.Ako se ne usvaja rezulucija kojom se islamske zemlje pozivaju da odmah priznaju nezavisnost Kosova onda sigurno jedan po jedan.Kraj price.

Kosovar

pre 14 godina

Od 57 clanica OIK samo 4-5 njih su bile protiv rezolucije o priznanju Kosova. Ostalih 52 clanica su priznale Kosovo ili su na proces priznavanja. Rezolucija nije mogla da prodje jer se radi o principu konsenzusa koji nije postignut zbog tih 4-5 clanica tj. apslotne manjine. O kakvoj to pobedi prica Jeremic?

eki

pre 14 godina

...i za kraj je Vuk ostavio malcice mesta za razumevanje svih onih koji nece imati razumevanja za ovaj njegov zaista mukotrpan potez.Na kraju krajeva "Srbija nikad nece priznati Kosovo" ali ce priznati njene pasose i to proslaviti kao po obicaju,tapkanjem na mestu i izjavama o slaganju o neslaganju.

Kostaq Kosturi

pre 14 godina

Neko ovde mlati praznu slamu, a to jeste gos. Jermemic!
Ja smatram da izjave g. Jeremica o priznanju ili nepriznanja Kosova tako su naivne i provokativne po srpskoj diplomatiji! Pretnjem, ucenjimanjem i verbalnim molitvama se nista ne moze postici, to dobro znajte. Ja mislim po mojemu, daj boze da se ja varam, ako bi bilo koja drzava stvarno bi htzela podrzava Srbiju u tom smislu, one ce namjerno protiv Srbije glasati sa priznavanjem nezavisnosti Kosova!
Alo g. Jeremicu okanite se te vase “Diplomatije” pustite vec jednom taj narod Srbije da zivi sa relnoscom, otreznite se vec jednom. Narod kaze, ono sto je niz Moravu islo vise se nikada nece vratiti. Kosovo je vec proslost i mitologija, u tome nista vise se ne moze promeniti. Sudbina nas je takve stvorila da smo slucajne komsije. Ajmo da zivimo bar ko dobre komsije.
Pozdrav svim doronamernim citaocima.
Kostaq Kosturi

Vojvodjanin

pre 14 godina

Naslov: Nije prošao saudijski predlog!
A svi komentari su govorili kako ce lako proci predlog i svi su se smejali Jeremicu od oko 40 komentara. Sada je stigao rezultat i za divno cudo niko vise ne komentarise. Samo toliko.

radetoronto

pre 14 godina

Islamske zemlje su ispali mnogo objektivniji nego EU (a Kosovski Albanci su velikom vecinom Muslimani). pa sta drugo reci.

Hvala tim zemljama (jer ocigeldno ipak shvataju da pljacka je bas to - pljacka i nista vise). Isto tako, hvala Rusiji.

Pa posle se neko cudi zasto ima puno Srba koji su anti-EU nastrojeni.

Prevodilac

pre 14 godina

Tuzno na sta se svela nasa diplomatija. Spala knjiga na tri strane: Tu su Kosovo, RS i Tribunal sa ratnim zlocincima. Umesto usmerenom energijom, voditi osmisljenu borbu za ucvrscivanje odnosa, koji ce doneti lepsi zivot u zemlji, nasa diplomatija (se) tupi i kalja. Gosp. Jeremic me podseca ne decijeg heroja iz crtanih filmova Duska Dugouska, koji svojom trkom oko, na stotinu mesta, probusenog bureta, iz kojeg curi voda, pokusava rupe da zacepi. Naporno i zamorno i za gledaoce, zar ne?

Kosovastar

pre 14 godina

Bilo da rezolucija u islamskoj konferenciji prodje ili ne priznanje Kosova se nastavlja. U zadnjih dva meseca cak sa po dva priznanja. Ovakav trend i Kosovo do kraja 2010 dobija vecinu clanica UN a kulminaciju ce imati kada Kosovo priznaju 2/3 clanica UN. Mozda jedna bolja vest koja se ne zapaze nije ova o rezoluciji u islamskoj konferenciji vec vracanje Rusije u radu Kontakt grupe o Balkanu. Rusija dakle pocinje da prihvata realnost i vratila se u zajednicki rad o Balkanu odnosno o Kosovo pre svega. Zato je uzaludna ova borba Jeremica da spreci nova priznanja Kosova jer ako jedna zemlja ne prizna Kosovo ovog meseca priznace sledeceg. Ako ne prizna sledeceg priznace za godinu dana. Ako ne priznaje za godinu dana priznace posle 5 godina. I tako proces se nastavlja i nema zastoja. Pa i da ne priznaje niko vise Kosovo to ne menja nista na terenu odnosno Kosovo nastavlja svoj put odvojen od Srbije. Ostaje vecita borba Jeremica i ostalih bez rezultata naravno. Sve dok ne dodje na vlast u Srbiji neko ko bi realno sagledavao stvari a ne da bude neki smesni Don Kihot.

Srdjan

pre 14 godina

Svaka cast za jedinog srpskog ministra u Vladi Republike Srbije i jos jedno hvala ruskoj diplomatiji, jer bez njihove iskrene podrske i saradnje sa njihovim (i nasim) starim saveznicima u islamskom svetu, tesko da bi ovako nesto bilo izvodljivo. Naravno, da ne zaboravim ni efendiju Muhameda Jusufspahica, koji je prosle godine sprecio kolektivno priznanje od strane islamskih zemalja.

BranislavO.

pre 14 godina

Bravo za nasu diplomatiju. Ne idemo glavom kroz zid, jednostavno ne pristajemo na nezavisno Kosovo. Previse je slicnih slucajeva gde se maticne drzave ostro protive nezavisnosti pojedinih regiona. Imamo primer Italije (Lombardija), Spanije (Katalonija i Baskija), Francuske (Korzika), Irske (severna Irska, nezavisnost severne Irske Dablin nikada nije priznao) itd.

Mnogo brze

pre 14 godina

Kosovo je samo po sebi problem, i mislim da je bolje da taj problem odstranimo, nego da se trudimo da i dalje zivimo s tim "kamenom oko vrata" (preko 1.000 000 albanaca)...

simens

pre 14 godina

Zaista mi je neverovatno da jos uvek ljude u Srbiji zanima ovakva tema. Od toliko ogromnih problema mi najvise znacaja dajemo necemu sto je mozda tek na stopedesetom mestu.

Bojan

pre 14 godina

Ne mogu opisati koliko mi je drago sto ovo nije proslo kod islamskih zemalja. Nadam se da je ovo dovoljno da prestanu losi komentari o nasoj spoljnoj politici...

Skeptik

pre 14 godina

He,he...sutra kad pljusnu 10-ak novih priznanja videce se koliko je ovo pirova pobeda. Salu na stranu, nema sumnje da ce se broj zemalja koje ce priznati Kosovo povecavati iz dana u dan. Za nas je najbitnije da preostale drzave EU Spanija, Slovacka, Rumunija, Grcka i Kipar i naravno Rusija ne priznaju Kosovo. Bez ovih 5 zemalja Kosovo ne moze u EU, a bez Rusije ne moze u UN. Dok sama Srbija moze blokirati prijem Kosova u Savet Evrope i OEBS jer se tu odlucuje konzesuom.

komsija_bl

pre 14 godina

Islamske zemlje ce izglasati nema sumnje,pomazu svojoj braci isto kao i Rusija sto sakuhava u BiH(RS).Ovdje cu napomenuti samo nesto mozda ne vazno ali ipak,efendija Ceric, koji se proglasen nepozeljnom osobom u Srbiji je ustvari jedan od sedmorice clanova fetve grupe(fetva-izdavanje preporuke-naredjenja),sto znaci da ima jak uticaj u islamskim zemljama.Medvedju uslugu mimistarsvo vjera je ucinilo samoj Srbiji, ali sta cemo Boze moj,sagledajte istini u oci, Kosovo je nezavisna drzava bez povratka.

sale

pre 14 godina

Sacekajmo par dana i videcemo hoce li koja islamska zemlja priznati Kosovo.
Ne mislite valjda da lideri islamskih zemalja razmisljaju na isti nacin ??
Da nemaju licnih interesa??
Ako ne priznaju Kosovo danas priznace sutra, za 10 dana, za 100 dana..godinu, pet...
Vreme radi za Kosovo, a Srbija uzalud trosi pare

Prishtina

pre 14 godina

“To smo očekivali, zato smo i bili izuzetno diplomatski aktivni", Tamo gde ste vi aktivni g. Jeremiču, tamo nas brže priznavaju. Hvala

Vjekoslav

pre 14 godina

Nijedna drzava na svetu nema pravo - dok traje sudski proces o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova - da poziva na akt priznanja nezavisnosti Kosova medjunarodnu javnost, medjunarodne organizacije finansijske i svake druge, a pogotovo ne da poziva drzave.
Srbija se ne moze pozivati na principe medjunarodnog prava, a pri tome ne koristiti instrumente medjunarodnog prava. Sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo i zemlje promoterke nezavisnog Kosova treba tuziti, kao i sve druge razlicito profilisane organizacije.

Stevka

pre 14 godina

a kada je ta nezavisnost odavno gotova, a vidim da ovde mnogi frustrirani zele da i sama srbija odbaci deo svoje teritorije, zasto onda taj hiseni mora da ide da ubedjuje neke zemlje da ih priznaju. ne mogu da verujem da u srbiji ima tolko prodanih dusa koje su u stanju da pisu protiv sopstvene zemlje i sopstvenog naroda. pa vecina zemalja nije priznalo kosovo. a bar polovina koje su to ucinile su to uradile pod pritiskom amerike i nekih drugih drzava. i onda neko oce da nas ubedi da je to gotova stvar. bice gotova tek kad se srbija odrekne kosmeta. a to se nece desiti dok je srba.

citizen

pre 14 godina

Dosadili su svi vise sa tom pricom o Kosovu!Manite se ljudi Kosova, usredsredite paznju i energiju na bitnije prioritete, kao sto su clanstvo u EU i ukidanje viza.Kosovo je proslost-nema ga vise!

m

pre 14 godina

Strasno, Saudijska Arabija potencira rezoluciju o Kosovu...dokle smo dosli...A sa druge strane nemamo vise ni jednog vernog druga koji bi za nas ovako nesto uradio...

Jeremicu svaka cast, i hvala ti na zalaganju!

Boban

pre 14 godina

Predlog nije prošao, ali to nije uspeh naše diplomatije. To je samo hladni oprez arapskog sveta koji zna da se sutra njima može desiti da im zapad napravi neki "poseban slučaj" na njihovoj teritoriji, pozivajući se na Kosovo za koje su i oni glasali.

Q.

pre 14 godina

"“Teško je predvideti ishod glasanja, ali nadamo se najboljem”, naglasio je Jeremić i objasnio da Srbija nije članica OIK.."

Možda je upravo to velika greška..

Dusan

pre 14 godina

"Jeremić objasnio da Srbija nije članica OIK"
Hahaha, kakva parodija, odavno se nisam ovako nasmejao.. Ja u stvari volim MIP, tako su zabavni :)))

kosta

pre 14 godina

Vidim mnogi zahvalju Rusiji.
Moze li mi neko objasniti razliku izmedju toga sto je Rusija priznala samoodcepljene Abhaziju i Osetiju i onoga sto je deo Evrope priznao samoodcepljenno Kosovo.
I Osetija i Abhazija a i Kosovo su bili delovi nedjunrodno priznate Gruzije, odnosno Srbije.
ne kontam

pravoslavni musliman

pre 14 godina

"Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK-a"

Jooooj Boze, pa dal to ja sanjam... Pa kako moze Srbija da bude clanica ove organizacije koja okuplja muslimanske zemlje. I da je od Jeremica, mnogo je

Debakl

pre 14 godina

Kvalitet jedne diplomatije u svetu se ceni iskazanim rezultatima u zaštiti vlastitih nacionalnih i državnih interesa i uslovljen je organizovanim, dugotrajnim i mukotrpnim angžovanjem njenih diplomatskih predstavnika, a naročito, ministra spoljnih poslova, na globalnom i regionalnom planu, kao i u bilateralnim diplomatskim odnosima, kako bi se, blagovremeno, obezbedila neophodna diplomatska podrška, prvenstveno, najvažnijih faktora svetske politike?!
Umesto toga, ministar Jeremić se "nada" da će telefonskim pozivima, i u poslednjem trenutku, "iako se prase ne goji pred Božić", naročito u ismskom svetu, uspeti da preokrene davno utvrđeni(u Vašingtonu i Londonu) ishod OIK u Damasku?!
Uprkos toga što Srbija nema uspostavljene diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, najuticajnijom zemljom islamskog sveta i nadasve vernim saveznikom SAD, ministar Jeremić "nadobudno" veruje da je moguće "ad hoc" diplomatijom, deo islamskih zemalja okrenuti protiv predloga rezolucije Saudijske Arabije i interesa SAD, ignorišući upozorenje američkog potpredsednika Bajdena da je on taj koji "pravi probleme"...
Ili, kakav ministar, takva i diplomatija, a takvi su i rezultati?!

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Vidim naši političari obilaze oko rešavanja životnih pitanja građana Srbije - nezaposlenosti, korupcije, tržišnog monopola, mobinga, zloupotreba službenih položaja, kriminalnih privatizacija...Oni se 'bave' drugim pitanjima, Kosovom (rešena stvar, rekao potpresednik SAD), ukidanjem viza (a to su 'rešili', pa će Crna Gora i Makedonija dobiti bezvizni režima, a mi ćemo da se slikamo po tom pitanju), itd. Stvarno me zanima šta očekuju na narednim izborima; fore tipa 'doći će gori od nas' i 'samo sa nama u Evropu' više ne piju vodu

Diplomata

pre 14 godina

Predlog rezolucije nije prihvacen, ali nije ni ODBIJEN. O njemu ce se glasati nakon rasprave o omandmanima.
Jeremiceva pobeda jos nije sigurna.

srdjan

pre 14 godina

Ona reklama ministarstva za KIM ("pogledajte semafor 162:30") godinu dana kasnije glasi "pogledajte semafor 132:60".
Posle ove konferencije moglo bi da dodje do preokreta u utakmici.

Rale

pre 14 godina

Cekajte ljudi, pa zar ovaj ministar ne rece da ce se o predlogu raspravljati sutra, t.j, u pondeljak posle podne. Otkuda sad ova izjava? Narod lepo kaze: prvo preskoci plot, pa onda reci "hop"

emi ešaV

pre 14 godina

Države Sveta se mogu podeliti na one koje su priznale Kosovo i na one koje će to uraditi u budućnosti.
To ne treba da doživljavamo kao naš neuspeh, iz dva razloga:
1. To ne zavisi od nas,
2. To ne zavisi mnogo ni od tih država, jer mnoge to rade po direktnom naređenju Amerike.
Ono što mi dve decenije ne uspevamo da shvatimo je činjenica da Amerika upravlja većim delom čovečanstva.

Zeljko

pre 14 godina

Ovim levointernacionalcima čovek nikako da ugodi. Prvo su im smetale vojne pobede naše strane (donekle se i ja slažem), ali šta je sada ovo?
Još više im smetaju ove nove "diplomatske pobede", iako ne koštaju ni kapi bilo čije krvi, a kamoli života?!

daleko sam ja

pre 14 godina

Jeremic dobio utakmicu a jos utakmica nije ni pocela. Polako Jeremicu do ponedeljka. Sledece sedmice pocinje utakmica pa onda cemo videti ko ce pobediti i kakav ce rezultat biti. Rano je da slavimo Jeremicu. Ja te uvek poslusam pa slavim "velike i velicanstvene" pobede kad ono nastane razocarenje i veliki porazi. Cujemo se sledece sedmice Vuce pa onda da slavimo kao po navici.

cinculiranje

pre 14 godina

Zanimljivost ove srpske diplomatske inicijative je u tome da je lisena bilo kakve odgovornosti. Bilo bi lepo kada bi ministar inostranih poslova izjavio kako se njegova politika sastoji u tome da spreci da islamske zemlje priznaju Republiku Kosovo, i da ce snositi svu odgovornost ako u tome ne uspe.

Deks

pre 14 godina

Jel' znate sta je ovde interesanto? Da Irak koji je maltene pod okupacijom SAD nije glasao za ovaj predlog.
Kad vec pominjem Irak to je klasican primer dvostrukih standarda SAD. Naime Kurdi koji nemaju rezervnu drzavu, koji su se borili na strani Amerikanaca protiv rezima Sadama Huseina, protiv kojih je izmedju ostalog upotrebljeno hemijsko oruzje zbog kojeg je stradalo na hiljade Kurda nije dobio drzavu vec samo pokrajinu.
Svaka slicnost sa Kosovom je namerna.

PRICAJTE ISTINU(Qenani)

pre 14 godina

Min,Vuce!!
1. Azerbajdzan ima problema sa Gorni Karabah, koje drze Ermenci.
2. Sirija ima Golanom, kojom drze Izraelci.
3. Egipat imala iste probleme sa Izraelom koje drzali Kanala, pa vratili Egiptu.
4. Stalno kazete ove Drzave zaustavili od nepriznajne Kosove, nego oni sami imaju iste probleme a ne vasa zasluge.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Jeremić je objasnio da Srbija nije članica OIK, (Organizacija ISLAMSKE Konferencije) zbog čega njena delegacija i nije otputovala u Damask ?????
Eto kakve "propuste" cine oni koji se "bore za ocuvanje" Kosova ! Pa bar Min. Jeremic i ova Vlada je mogla "korvertirati" u Islam ako su vec znali da bi nam to u "islamskom svetu" pomoglo da "sacuvamo" Kosovo a mogli su se i usput "radovati" posetama Reisa Cerica Srbiji !!! Oni majke mi samo "pricaju" a u stvari nista "konkretno" ne RADE !!!

sale

pre 14 godina

Kuda zurite ???
Pa Turska je ovde bila 500 godina!! Svet ovde je naucio na strpljenje.
Ne kaze uzalud ona stara izreka:
"STRPLJEN = SPASEN"
PS: Vidim da neki pominju Rusiju i pravo veta.
Ne zaboravite da nema veta ako Kosovo prizna vise od 2/3 zemala sveta jer tada odluku donosi generalna s1kupstina UN i tu nema veta. A nema ni roka do kada treba priznati Kosovo na kome Albanci uveliko prave svoju drzavu

Petar

pre 14 godina

Mislim da postoje velike šanse da rezolucija Saudijske Arabije bude neutralizovana s obzirom na ogroman uticaj pre svih Egipta čiji je stav po ovom pitanju jasan,a poznato je koliki je njihov uticaj u islamskom svetu.Ne bih se složio sa g-dinom Jeremićem po pitanju Irana,situacija sa njima je dosta složenija,jer čini mi se da bi oni odavno priznali Kosovo da ono nije pod velikim uticajem SAD.Sam Ahmadinedzad je pre mesec,dva govorio o izvrsnim odnosima Irana i Kosova,tako da je očigledno SAD njihov problem.

zagi

pre 14 godina

Tek sad nakon ove izjave Jeremica postaje jasno`zasto se Ministarstvo vera maltene izvinjvalo Cericu ni dan nakon sto ga je proglasilo nepozeljnim!!!
Izgleda da nasa ministarstva nisu bila na "istim frekvencijama"jer dok jedno ministarstvo izrazava zelju da bude posmatrac pri OIC, drugo ministarstvo proglasava Islamskog vodju za nepozenjnog .
Nedostatak koordinacije u vladi Srbije.
Zalosno

Geograf

pre 14 godina

Ma kakav uspeh nase diplomatije. To je uspeh Egipta i Sudana koji ne zele presedan koji bi posluzio kao opravdanje za secesiju dela Sudana, koji je uvek bio i ostao egipatska zona interesa.

dezurna

pre 14 godina

Mozda bi sasvim dovoljno "diplomatsko sredstvo" bilo da nas ministar spoljnih zapreti clanicama Islamske konferencije - svojom posetom?

Ovi zaista misle da smo mi tolike dileje da ne shvatamo kako je njihova "borba za teritorijalni integritet i suverenitet", u stvari, samo jos jedno od orudja kojima sprecavaju medjunarodnu integraciju Srbije, nakon koje bi svi oni morali da se uklone sa politicke scene zbog nesposobnosti, a neki od njih zavrsili u 'apsu zbog alavosti...
Jednostavno: oni ce uciniti sve sto mogu da bi Srbija sto kasnije usla u EU i da bi sto duze ostala "burazerska" shljivovica-drzava, jer u clanici EU ne moze tek tako da se api, drapi, odrapi, niti da se tek tako zavrsi ijedna kombinacija i varijanta nakon koje - nikom nista. Pitajte o tome Helmuta Kola, bivseg kancelara i ujedinitelja Nemacke. Covek je zbog provizije jedva malo vece od pristojne - izbrisan iz istorije.

Deks

pre 14 godina

Nema ovde prijatelja Srbije vec se radi cisto o sukobima izmedju islamskih drzava koje su bliske SAD i one koje te nisu. One koje su bliske SAD ce podrzati nezavisnost, one koje to nisu nece, pogotovu Sirija, Iran i Libija. Prevagu ce medjutim donete umerene islamske drzave gde ne stojimo tako dobro i koje se nadaju da ce izbor Obame doneti promenu americke politike prema arapskom svetu.

saki

pre 14 godina

Poredim nas i Rusiju i njeno priznavanje samodcepljenih Osaetije i Abhazije.

Mi = jadni mali nejaki
Rusi = briga ih, jaki, imaju atomsku
Rusima niko nista nekaze i mogu sve, a mi te MSP te kuknjava i .. opet nista.
Svet nastavlja priznavati Kosovo

Zakljucak: Ako si jak, imas atomsku, svi te se boje, a ako si mali, nejak, u kreditima eto otpora sa svake strane .

Milentije

pre 14 godina

pa mislim stvarno , vidim kako se ovde neki busaju o tome kako neke od ovih zemalja koje su sprecile priznanje imaju problema na svojoj teritoriji sa cime se ne slazem.pre svega ne mogu ih nazvati problemima nego jednostavnim ophodjenjem prema stvarima koje su protivzakonite.

sa druge strane da je sve tako kao sto albanci sa kosova pricaju , cudi me kako se eto bas desilo da ih vecina drzava na svetu ne priznaje.

elem , oni imaju argument da su potomak ilira , eh ti iliri oni i jesu bili svugde , samo sto albani (sadasnji albanci) su bili tamo gde je sad albanija, pa po tome imaju ime.opet isto me cudi ako su vec potomci ilira sto se ne zovu Ilirija ?
pa se pitam cije je kosovo?:)

tommy

pre 14 godina

Ja ne mogu da svatim kako moze jedan ministar spoljnih poslova da bude toliko naivan ...Hej, ti si veoma mali da sprecis ono sto je pocela Amerika...toliko

legenda

pre 14 godina

Sreca nasa nema granica, jos kada povratimo Kosovo i kada dva miliona gradjana Srbije budu isli da glasaju bice nam jos lepse. Albanski kao prvi strani jezik u Beogradu, hvala. Mislim, ja nemam nista protiv toga, ali verujem da svi ovi koji se protive Albancima to ne bi voleli. Sta vi hocete zapravo?

sasa jokic

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sutra na Kosovu provladati srpska vecina, da ce se Euleks povuci, da ce se raspustiti vlada Kosova, da cemo ponovo vladati Kosovom iz Beograda?! O cemu bre ti covece pricas?! Srbija odumire, ekonomski, moralno, kulturno....Bavi se covece realnim stvarima, lobiraj za strane investicije, da nam bude bolje, da pocnemo da zivimo kao sav normalan svet! Nemoj da se bavis, i da trosis 99% energije na Kosovo, koje nikada, ali nikada vise nece biti nase, jer smo to zasluzili! Radi na spasenju onog malog sto nam je ostalo, sto Milosevic, Cosic, i Kostunica nisu uspeli da rasture!!!