Subota, 23.05.2009.

10:14

U sudaru poginula devojčica

Trinaestogodišnja devojčica poginula, dvanaestoro dece i dvoje nastavnika povređeno u sudaru dva autobusa kod Merošine.

Izvor: B92

U sudaru poginula devojèica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

bocko

pre 14 godina

Pre svega kao svaki normalan covek prvo shto pomislim je da zivot devojcice ne mozemo vratiti i to najvishe boli!

I oko toga ne treba polemisati! Medjutim Vasha paznja je usmerena na kritikovanje vozaca koji je udario u autobus i nis-ekspres-a!

Sto se tice nis-ekspresa, po obimu predjenih kilometara nis-ekspres je najbezbednije autobusko preduzece u Srbiji! Saobracajna nesreca sa pogimulima kod ovog preduzeca je ova, posle vishe od 20 godina, zapravo se i ne secam kada je i bila ranije neka! Ova koja se desila, je klasican nesrecan slucaj.
Prvo, je nesreca u tome sto je devojcica prishla vozacu i skrenula mu paznju a baksuz veliki da u tom momentu dolazi do usprenja prvog busa i zatim do sudara! Kao sto se vidi na slici vozac drugog busa je manevrom u levo pokushao da izbegne prvi autobus shto nije uspeo u potpunosti, shto se vidi udarom u desnu stranu drugog busa-busa koji je vozio!
I tu dakle imamo dve okolnosti, prva devojcica, nazalost, te verovatno malo rastojanje (shto i ne mora da bude da je bilo)i nesto brze usporenje prvog busa! Dakle sve se nekako namestilo. To moze da se predupredi da se nedeshava pre svega vezivanjem svakog deteta za sedishte busa ( kao na zapadu) i da se ne dozvoljava nikakvo shetanje po busu, pa bi i posledice eventualnog sudara bile mnogo manje!

Dakle ovde imamo tri faktora i svako je kriv> Zashto je prvi bus usporio, mozda malo rastojanje busa i kretanje devojcice po busu!

Pricate o stanju buseva!
Sva tri autobusa su relativno nova! Prvi i treci su 2004 godishte, a drugi je 2009-dakle bus u kome je devojcica nastradala je star 4 meseca! Dakle, izgleda da je prvi bus bio neispravan u smislu da mu je menjacki prenosnik izashao bez komande iz stepena prenosa, shto ne sme da se desi(mada ovaj kvar nikako ne bi trebalo da utice na bezbednost za jedno vozilo, al kad se sve loshe namesti i to bude...)! Sad da li je to dovelo do usporenja buseva videcemo!

Posebnu paznju ste posvetili vozacu nis-ekspresa i nazalost generalisano diskutovali a da neznate o kakvom je vozacu rec!

Vozac Jovan Jovanovic, u firmi sa nadimkom Joca Zmaj, je kao covek izuzetan i garantujem, jer sam 1000-puta bio svedok, da spada u izuzetno kulturne vozace, blage naravi, jednostavno je divan covek, a posebno shto je zanimljivo je voleo decu, i ne cudi me da je hteo (kako se negde culo po medijima) da devojcicu ovuce za ushi zbog rodjendana! Dakle divan covek i dobar majstor! Radi vec godinama na svim medjugradskim linijama, pre cetiri meseca je dobio nov autobus, a da je pre toga predao autobus star 5 godina i to verujte bez ijedne ogrebotine, a eksploatisao ga je sa svojim dugogodisnjim kolegom Zoranom, takodje divnim covekom, na medjugradskim relacijama. Dakle nije se to desilo nekakvim traktoristima nego stvarno vrsnim profesionalcima. Jednostavno kao posada su stvarno izvrsni! Covek nekako pomisli da se sto vi kazete i shto je tacno onim grubim bahatim vozacima retko shta desi, ali da eto ovakvim ljudima desi neshto najgore! Znajuci Jocu mogu samo da zamislim kako sad ovo prezivljava. Nije ni njemu lako, znajuci kakav je covek!
Dakle mera je samo da se uvedu pojasevi za decu da se ne shetaju po busu, da vozac samo vozi-da mu se neskrece paznja, da vode racuna o rastojanju i to je to! Iskreno mislim da ovde nema nekog grubog krsenja nekakve bezbednosne discipline, sem u tom rastojanju, ali sve je sad pitanje kako se je desilo. Nekako nesreca se sama namestila, ako ipak oduzmemo famozno rastojanje, tri momenta se deshavaju u jednoj sekundi! Usporenej prvog busa, dolazak devojcice do vozaca, skrenula mu paznja i gotovo...nesreca bas nesreca!

Mary

pre 14 godina

Mnogo godina unazad vazi nepisano pravilo da djacke ekskurzije OBAVEZNO prevozi na ovim prostorima juga Srbije Nis-expres! Zaposleni u ovoj firmi su se toliko osilili da imaju monopol u gradskom, prigradskom i medjunarodnom prevozu. Ali, od kako ih je otkupio MISKOVIC, oni su nacisto izgubili kontrolu i samokontrolu-pocev od salterskih radnika pa do vozaca!!! Kazniti ne samo vozaca vec i ceo kolektiv i to najstrozije! ...ako ima pravde i Boga!

Mr Driver

pre 14 godina

E svega sam se nacitao u ovim komentarima. Ova tragedija je uzrokovana nizom propusta i ima mnogo krivaca a najveci je vozac autobusa koji je udario u onog ispred sebe...

Ipak, ja sam u srecna vremena isao na desetak ekskurzija. I mi smo setkali po busu, motali se oko vozaca, pustali muziku i sl. ali tragedije se nisu desavale. Razlog je jednostavan: vozaci su bili profesionalniji i nisu preterano obracali paznju na nas, autobusi generalno sporiji pa i sama voznja je bila umerenija i bezbednija. Danasnji vozaci voze autobuse kao da su sportski automobili. Preticu na punoj liniji, kasno koce, ubrzavaju koliko god im to motor dozvoljava... Sve ovo je dokaz neiskustva i vozacke nedoskolovanosti vozaca.
Videcemo sta ce istraga pokazati, ali ne mogu da se otmem utisku da su autobusi brzo vozili u konvoju a da je vozac udarenog autobusa naglo prikocio (mozda je lose procenio preticanje, mozda mu je nesto izletelo, mozda je prosuo kafu u krilo...) sto vozac drugog autobusa nije ocekivao (tamo je put dosta pregledan) i ako mu je skrenuta paznja samo na sekund (bombone...) tu vise nema popravnog cak i na propisnom rastojanju sa ispravnim autobusima, novim gumama i sl. (u sta sumnjam)!!!

Vozac koji je skrivio tragediju (zakon je tu jasan) ce da robija, ali to nece popraviti situaciju na putevima. Novi zakon je komedija i gori je od starog. Na kraju krajeva sam zakon nece doneti bezbednost u saobracaju vec njegova primena! Ono sto treba uraditi je izdvojiti profesionalne vozace (autobusi, taxi, kamioni...) u posebnu kategoriju, da imaju posebno polaganje vozackog ispita, i oduzimati im nepovratno dozvole (licence) za najsitnije prekrsaje (prekoracenje brzine, preticanje na punoj liniji, nepostovanje STOP-a, semafora...) a kad oni pocnu da voze po propisima i vozaci "amateri" ce se povesti po inerciji njihovim primerom.

Na kraju mi ostaje samo da izjavim saucesce porodici nastradale devojcice, pozelim brz oporavak povredjenoj deci i da se nadam da su bar sada vozaci koji voze ekskurzije naucili da su odgovorni za tudje zivote.

Putnik

pre 14 godina

Treba sedeti na mestu u toku vožnje. Deci to nije jasno, a vozači, vođe puta i roditelji im ne objašnjavaju. U slučaju sudara putnici lete prema napred i udaraju u sedište ispred sebe, koje ih zaustavlja. Ako je putnik na nogama u prolazu, on tada leti napred i proleće kroz vetrobran, sa tragičnim posledicama.

Pored toga, u novim autobusima, kao i u avionima, postoje pojasevi koje treba vezati na dužim putovanjima.

Naravno, u srpskom autobusu se ništa ne poštuje, pušta se muzika, deca se šetaju, vozači jednom rukom drže cigaretu a drugom sve ostalo itd. pa se nesreće dešavaju vrlo često.

Ivana

pre 14 godina

Kakvi su i od čega ti autousi Niš Expresa? U sredu ga prevrnula pikolica sa prasićima, a u subotu poginula devojčica! Da li su u pitanju neispravni autobusi ili neodgovorni vozači?

Roditelj tri devojčice

pre 14 godina

Tragično, tragično ! Iskreno saučešće porodici ! Daj Bože da ostaloj povređenoj deci bude dobro !

Ministar treba da podnese ostavku ! Ministarstvo prosvete žmuri da bi profesori i nastavnici namakli koji dinar u džep ! To što đaci idu vikendom na ekskurzije samo je dokaz da ekskurzije nemaju nikakve veze sa nastavnim planom i programom i da je njihova prava svrha nečija extrra zarada. Roditelji, stavite prst na čelo, jer ekskurzije nemaju nikakav naučno-vaspitni uticaj na vašu decu.
Zar treba ovako nešto da se desi da se svi odgovorni prizovu pameti ! A za mene roditelji imaju najveću odgovornost !

I o čemu ljudi, pišete ovde, koji vozači, koji autobusi, koji Mišković ?? Pa deca su vaša tj. naša, ako vi niste odgovorni za njih bar dok su maloletni, od koga to očekujete ? Lečite svoje komplekse time što dajete pare da se, kao, deca provedu... Vozač je naravno kriv, ali dajte da reševamo uzroke, a ne posledice !

ucenica pk

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Brz oporavak zelim nastavnici... ovo je strasno nemam komentar na ponasanje "profesionalnih vozaca"

M

pre 14 godina

Ovo je previse tuzno. :(

Apelujem na sve nadlezne inspekcije da provere koliko odmora imaju vozaci izmedju dve voznje i da drasticno kazni sve nadredjene koji zahtevaju da se vozi skoro non-stop. Toliko dugujemo zrtvama ove velike tragedije. Ukoliko se to ne desi, neka reaguje zastitnik gradjana. Ovo je problem koji obuhvata celu Srbiju.
Molim vas, izvestavajte nas dokle ce se stici sa istragom, i na kojoj instanci ce ona biti zaustavljena.

Ponovicu: ovo je previse tuzno. Najtuznija vest u poslednje vreme.

Natasha

pre 14 godina

Jao, strasno! Jadna devojcica! Nazalost, ne mogu da kazem da me cudi da se to desilo - prosle godine kad sam bila u Srbiji i isla autobusom od Beograda do Kragujevca, tresla sam se celim putem jer sam sedela odmah iza vozaca i videla kako je on vozio: sve vreme je pusio i razgovarao mobilnim telefonom a volan onako drzao ovlas jednom rukom a povremeno ga potpuno ispustao iz ruku! Ja sam stvarno bila zabezeknuta da je vozacima dozvoljeno da razgovaraju mobilnim - pa to je svuda u svetu zabranjeno! Pa makar da je imao slusalice! Jezivo je to sto se desilo, jedino se nadam da ce da poostre propise pa ako se sofer tako ponasa i prijavis ga da brate leti sa posla!

Robert

pre 14 godina

Zalosno je sto neki vozaci ne shvataju nivo odgovornosti svog radnog mesta i dozvoljavaju da im neke, u sustini nebitne okolnosti, odvuku paznju sa uslova koji se nalaze pred njima.I sam sam, dok sam pratio decu na ekskurziju, bio svedok kako vozac djackog autobusa bezbrizno sedi za volanom i uz kaficu prica sa svojim kolegom, pri cemu ne prati put po 3 ili 4 sekunde.kao da nisu svesni da su direktno odgovorni za 50 zivota iza svojih ledja. Kad se desi zlo onda je svako pametan,s vi znaju sta je trebalo uraditi, samo sto su zakasnili sa svojim idejama taman toliko koliko treba da se spasi jedan deciji zivot.

Uklonimo vozace koji imaju bilo kakvu mrlju u svojoj karijeri iz medjugradskih linija.U starim gradskim "zglobnjacima" valjda ne mogu napraviti toliko stete

zvezdica

pre 14 godina

Strasno...Saucesce porodici!
Ovde nije krivica samo jednog coveka,ali koliko je to ovde bitno? Izgubljen je jedan deciji zivot i to niko ne moze da promeni! Vreme je da se uzmemo u pamet i da prestanemo da se prepucavamo ko je kriv i da ne prebacujemo krivicu jedni na druge, vec da konacno ucinimo nesto na oktlanjanju uzroka ovakvih tragedija!!!
Koliko jos zivota treba zauvek da se ugasi, koliko porodica da bude unisteno da bi se neko opametio i prestao da otklanja posledice umesto uzroke?!
Isti sistem kao sa onim narkomanima u dvoristu vrtica (u KG,cini mi se), ljudi su ugradili kamere i ne taj nacin "resili problem"...

Zoran

pre 14 godina

Ova tragedija samo pokazuje da nikakav novi zakon o bezbednosti u saobraćaju neće pomoći. I u starom zakonu piše koliko mora da bude rastojanje između dva vozila, a po novom će vozač dobiti veću kaznu, ako ga uhvate, a da policija hoće da ga uhvati, uhvatila bi ga u prekršaju i po važečem zakonu. Gospoda iz MUP-a i ministarstva infrastrukture treba da shvate da će se stvari promeniti na bolje tek kada se opšta kultura ljudi podigne, a samim tim i saobraćajna kultura. Jedini mogući način da se to uradi je da se od 5. razreda osnovne škole uvede obavezan predmet saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, sa najmanje 2 časa nedeljno, a ne kao danas, da deca uče o tome 2 časa godišnje na opštetehničkom, gde im često o saobraćaju pričaju nastavnici koji nemaju vozačku dozvolu, a kamoli vozačko iskustvo. Ovako bi svako dete za 4 godine naučilo dovoljno o saobraćaju da bi na kraju 8. razreda moglo da polaže testove i da dobije potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, te bi time na ulicama imali decu koja voze bicikle i skuter sa tom potvrdom i sa stečenim osnovnim znanjima iz bezbednosti saobraćaja. E, tek kada ta deca budu imala decu, moći ćemo da se pohvalimo kako je broj povređenih i poginulih u saobraćaju na našim ptevima najniži u Evropi, a možda i u svetu.
Na kraju, setimo se da brzina ubija, zato, vozite Spačeka i živećete večno.

alex

pre 14 godina

Kao neko ko je iz Nisa i ko je bio na ekskurzijama sa ovim prevoznikom mogu samo da kazem da je Nis Ekspres uzas. Vozaci su krajnje neljubazni i ne umeju sa decom, autobusi su zastareli i napravljeni su po principu sto vise mesta sa sto manje komfora... Ko je odgovoran za standarde?

Tomislav

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Neverovatno kako tragicni dogadjaji samo sustizu jedni druge. Deca ubila vrsnjaka, voz pregazio ucenika evo i sada dogadjaj koji je trebao da bude uzivanje deci pretvara se u moru. Ove nesrece su direktna posledica neodgovorne vlasti. Kako je moguce da tako vazni zakoni kao sto je 'zakon o saobracaju' ceka na usvajanje toliko dugo. Nasa vlast ne vlada uredjenom zemljom pa mozda nesto moze i da priceka mi smo u vanrednoj situaciji u kojoj treba raditi i dan i noc jer nas samo viliki i ispravan rad moze spasti totalne propasti. Dok sam ziveo u Kanadi imao sam prilike da u Ponedeljak ujutru cujem vesti 'parlament zasedao u toku vikenda non-stop i usvojio vazne zakone' a Kanada je uredjena zemlja. A kad otvorim nase novine citam 'rad parlamenta blokiran obezbedjenje iznosilo Seselja na ruke'. Nasi politicari u parlamentu ne vide niti Srbiju niti narod oni su opsednuti politickim protivnikom i to je citav njihov rad. Kako inace objasniti ovoliki haos u maloj lepoj Srbiji. Srbijo probudi se iz agonije, biraj svoje domacine u vlast i zaduzi se koliko god treba da napravimo puteve da znamo zasta dugujemo i da zaustavimo da nam ljudi stradaju. Ako sacuvamo zivote imace ko i da vrati taj dug.

Tomislav

Tomislav

pre 14 godina

Hteo bih da uputim reči saučešća porodici koja je izgubila dete u ovoj strašnoj netgodi, iako znam da nijedna reč niti bilo šta drugo njima ne može vratiti izgubljenu sreću!
Kao policajac koji živi u Nišu a radi u Prokuplju, svakodnevno putujem autobusima Niš-ekspresa na toj relaciji i često sam svedok u najmanju ruku čudnih postupaka nekih vozača, ali i činjenice da se rukovodstvo njihove firme bahato i olako odnosi kako prema njima, tako i prema svim ljudima koje ovi ljudi svakodnevno prevoze. Naime, iz mnogobrojnih razgovora sa vozačima uočio sam da ih u firmi teraju da rade i voze kao mazge, bez imalo brige za eventualne posledice. Tako se desi da posada od 2 vozača, koja neretko vozi autobus na ivici ispravnosti, u roku od 48 sati preveze i po 3,500 km vozeći najpre na relaciji ka Nemačkoj i nazad, pa odmah po dolasku sa te relacije na relaciji ka crnogorskom primorju i nazad, a povrh svega još i turu na relaciji Niš-Bg, Bg-Prokuplje-Niš. Jednostavnom računicom dolazi se do rezultata koji daleko premašuje zakonskih 8 sati vožnje u toku 24 sata za jednog vozača, koji uzgred svoj odmor provode spavajući na sedištu u busu jer im firma ne odobrava trošak za bedan hotelski krevet i malo pristojnog sna i odmora, što kao rezultat daje neverovatno premorene i nervozne ljude za vozilima teškim 10 tona sa 50-ak duša iza svojih ledja koje bezbedno treba dovesti do cilja.
Nažalost, novi zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, po mojem skromnom mišljenju dovešće samo do bolje ''pregovaračke pozicije'' onih koji budu ovlašćeni za vršenje kontrole u ovakvim firmama u odnosu na njihove vlasnike i rukovodioce, koji će se kao i do sada dovijati na razne načine da izbegnu nametnute obaveze ili maskiraju nedostatke u trenucima kontrole. Nažalost, zakonodavac niti ovaj put nije konsultovao malog čoveka, koji će za neki dan morati da poštuje sve njihove naloge, niti je konsultovao i pitao za neki savet nas policajce koji sve te njihove zamisli treba da sprovedemo u delo, u cilju donošenja što sprovodljivijeg zakona na delu. Umesto toga, dobićemo još jedan izuzetno kvalitetan Evropski zakon, nažalost nesprovodljiv u uslovima neevropske Srbije!
Ako je neko i na tren posumnjao u to da li je danas ujutro policija izvršila neophodne provere autobusa i vozača, moram Vam svima reći da su saobraćajni policajci PU Prokuplje pred odlazak ekskurzije OŠ ''Nikodije Stojanović Tatko'' iz Prokuplja, izvršili detaljnu proveru autobusa, u smislu posedovanja odgovarajućih sertifikata i potvrde o tehničkoj ispravnosti, te izvršili alkotestiranje svih vozača angažovanih za vožnju dece na ekskurziju, i ustanovljeno je da je sve bilo u redu. Nažalost, dete je stradalo, jednoj nastavnici je amputirana noga, mnoga deca zadobila su povrede i traume koje će dugo ostati na njima i u njima.
Treba izraziti saučešće i porodici nesrećnog vozača, kojoj neće biti nimalo lako u danima koji im predstoje. Zapitajmo se do kada ćemo svakodnevno na TV gledati ovakve slike na našim putevima, a ništa sami preduzeti da i mi ne budemo deo njih. Apelujem na sve Vas koji čitate i gledate, da počnete od sebe, poštujete i sadašnje važeće propise, vezujete pojaseve zbog sebe, a ne zbog mizerne kazne od 1,000 dinara, smanjite brzinu i povećate pažnju, jer bolje stići i nekoliko minuta kasnije, nego ne stići uopšte!

Aleksandar Zimonjic

pre 14 godina

Ovakve tragedije se izgleda sve cesce desavaju kod nas.Krivica vozaca sigurno postoji, ali krivica nastavnika je gotovo ista-kako je mogao/la da dozvoli da dete u voznji dodje do vozaca-naravno ako je to uopste istina.Definitivno je vreme da kontrola bilo djackih ekskurzija ili bilo kakvih organizovanih putovanja dece budu toliko rigorozna da ne moze svaka agencija da vozi decu. A naravno mora se pozvati na odgovornost i rukovodstvo Nis Ekspresa pa makar to bio i sam Miskovic.

Velibor Ciric

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice i zelje za brzim oporavkom svima koji su povredjeni.
Malo sam putovao po svetu i to sto ima kod nas, moze se videti samo jos u Bangladesu i nekim ali samo nekim delovima Indije.
Najvise me je nerviralo sto recimo americki vozac autobusa nece da krene dok svi u autobusu ne sednu na svoja mesta, jedan putnik viska i nema polaska a relacija 4 km od luke do centra grada, ipak se radilo o posebnoj voznji a ne o gradskom saobracaju i pravila su JASNA, nece covek u zatvor.
O pravilu koje su predlozili masoni u Americi da kada se skolski autobus zaustavi nema preticanja doticnog ali ni mimoilazenja iz suprotnog pravca ne treba trositi reci.Jednostavno sve staje jer deca znaju da istrce na put iza ali i ispred bus-a.
Neprocenljiv doprinos bezbednosti a ovde bi predlagaca takvog zakona optuzili da radi za Vatikan i CIA-u.
O voznji od Istanbula do Burse (250 km) delom trajektom preko moreuza po ceni istoj kao od Beograda do Nisa, ali u novom Mercedes autobusu sa klimom i STJUARDESOM koja vam donese sok, caj, grickalice ne bih trosio reci da to nisam doziveo 1996 godine.
Obe autobuske stanice kao iz NASA programa u odnosu na nase. Ljudi probudimo se, mi smo Indijanci a ne oni, svi su nas pretekli a Albanija ima i more, mislite o tome.

Nišlija

pre 14 godina

Živim u Nišu i Niš Ekspresom, kada su međugradske linije u pitanju, sam se vozio samo jednom - prvi i zadnji put. A i kada su gradske linije u pitanju ulazim samo kad moram.

Mladen

pre 14 godina

Velika tragedija!!
Ali ne mozemo mi pricati i okrivljavati vozace. Moj otac je do skoro radio u Nis-Ekspresu", vi ne znate kako se tamo ponasaju prema radnicima. Bilo je x puta situacija da se vrati kasno u noc (oko 2 sata) kuci, a vec je u 5 sati ujutru na spisku da vozi neku ekskuziju. I to vas ne pitaju da li mozete ili ne, a opet morate da radite da bi prehranili porodicu. U slucaju da odbijete dispecara koji vas je stavio na raspored mozete se samo oprostiti od plate i plus vam pisu prijavu. To je samo jedan deo onoga kako se ponasaju prema zaposlenima AD "Nis-Ekspresa"!!!

ana

pre 14 godina

Strasno, ovo je blago receno strasno! Saucesce porodici. Najbolje je decu zatvoriti u kucu i ne pustati ih nigde, jer su jedino tu bezbedna... Kakva je ovo drzava...

Vukasin

pre 14 godina

Mislim da u ovom slucaju razlog za ovu tragediju nije tehnicka ispravnost vozila, nego ljudski faktor. U svakom autobusu postoji upozorenje "u toku voznje zabranjen razgovor sa vozacem", sto je veoma vazno za bezbednost, jer je dovoljno da se paznja vozaca poremeti na samo nekoliko sekundi, pa da nakon toga dodje do nesrece, cak i ako vozac pre toga ispostuje sve propise (u ovom slucaju nije). Putnici veoma cesto ignorisu to upozorenje pa toime svakodnevno dovode u opasnost i sebe i ostale putnike. Posto su u ovom slucaju bila prevozena deca, prosvetni radnici, koji su bili u pratnji su bili duzni da sprece bilo kakav razgovor dece i vozaca.
Za ovu tragediju su krivi i vozac koji nije postovao propisno odstojanje, ali i nestrucni prosvetni radnici.

MV

pre 14 godina

Jutros su deca iz NBGD skola otisla autobusima Nis ekspresa na Zlatar. Otkud da sada samo N. ekspres ima toliki povlasceni polozaj da prevozi decu na rekreativne nastave po celoj Srbiji i to autobusima (NIBUS), koji sami sklepavaju u svojim garazama. Ocigledno da tu postoji sprega kompanije g.Miskovica, direktora skola uz blagoslov celnika iz opstina. To je oprobani metod kojim ova kompanija, kao i u svim drugim poslovima po Srbiji uspesno posluje. Nazalost, rezultat svega toga su ovakve tragedije.

stevan

pre 14 godina

Strasno. Dete je poginulo.
Treba pokazati i malo ljudskosti prema coveku koji je bio eventualni krivac. Ne izgleda da je vozio brzo, da je pokazao neki drasticni nemar, vec da je bio u pitanju trenutak nepaznje izazvan zeljom da cestita detetu rodjendan. Uzas koji se dogodio nece biti manji zbog strasne patnje na koju je osudjen ovaj nesrecnik do kraja zivota.

DID

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici nastradale devojcice.
Krajnje je vreme da se svemu ovom stane na put.
- Zabraniti ekskurzije na godinu dana.
- U sledecih sest meseci izvrsiti vanredne tehnicke preglede svih autobusa.
- Sto hitnije proveriti znanje i strucnost (teoretsku i prakticnu) svakog vozaca autobusa.
- Uvesti zakonom pravilo koliko putnika sme da bude u autobusima.

Ovo je moj skromni predlog.

Slava malom andjelu

Milan

pre 14 godina

Dokle više ???
Treba li uvek nešto strašno da se dogodi pa da se Srbija zapita samo na par sati ??
Istraga će utvrditi da li je ljudski faktor u pitanju ali da li će to vratiti roditeljima dete ???
Za 2 dana ova vest će izbledeti a onda će opet neka (ne daj Bože) nova biti aktuelna, a Srbija će i dalje živeti u 13 veku pitajući se zašto i žaleći nad posledicama a ne preduzimajući ništa da takvih strašnih dešavanja ne bude !!!!

ahmed

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice, kakva drzava - takvi vozaci, nema zakona, putevi kod nas ispod nule, jeste gde videli na autoputevima rupe? Samo kod nas to ima, a drzava se prepucava gde su pare za autoput Horgos-Pozega! Ovde u Evropi je svako selo i svaki put asfaltiran, ovu drzavu treba da vodi dijaspora jer smo mi prosli skolu ovamo!
Jos jednom saucesce ovoj porodici.

vampirbg

pre 14 godina

Za ovo su odgovorni sofer i nastavnik... Sofer posto nije drzao odstojanje, a nastavnik sto je uopste dozvolio detetu kontakt sa vozacem... Nazalost, ova deca su na najtezi nacin shvatila zasto se vozac ne sme uznemiravati...

Roditelj, srećom, petogodišnjaka

pre 14 godina

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa maksimalnu dozvoljenu brzinu, za autobuse koji prevoze decu, na "autoputu" od 90 km/h, ali ne predviđa obavezu da atobusi za prevoz dece imaju ugrađene i atestirane sigurnosne pojaseve za svako sedište. O stajanju i šetkanju dece-putnika po autobusu u pokretu u novom Zakonu nema ni slova, valjda se podrazumeva da ne smeju, isto kao što se, valjda, podrazumeva da putnici ne smeju da prilaze vozaču dok vozi, rukuju se sa njim, razgovaraju, itd. Da li je ovo "podrazmeva se" dovoljno? Nažalost, jedan izgubljen mladi život, danas, neoborivi je argument da nije dovoljno! Zašto razredni starešina ili odgovorno lice u autobusu (osim vozača, koji je odgovoran isključivo za vožnju, sve dok vozi) nije opomenuo-la decu da se ne šetaju po autobusu u pokretu i nije im striktno naredio-la da moraju da sede na svojim sedištima? Da li Pravilnik o učeničkim ekskurzijama sadrži ovakvu odredbu? Da li taj Pravilnik uopšte neko od direktora i školskih nastavnika čita? Da li ga daju đacima da pročitaju pre polaska na ekskurziju? Da li vozači autobusa kojima se prevoze deca uopšte imaju bilo kakvu ideju o tome šta može da ugrozi bezbednost dece-putnika autobusa, a šta ne? Ako u zapadnoj Evropi svi prigradski i međugradski autobosi moraju da imaju sigurnosne pojaseve i svi putnici sede na svojim sedištima propisno vezani, šta je problem da se isti propis ne uvede i kod nas, i to za početak, obavezno za autobuse koji obavljaju organizovan prevoz dece? Šta, novopečeni vlasnici transportnih kompanija nemaju para za nove autobuse? Nema veze, onda neće biti školskih ekskurzija dok ne bude autobusa novije generacije!

Ljiljana

pre 14 godina

Strašna tragedija.
Danas sam ispratila dvoje svoje dece na ekskurzije. Jedno je otišlo u Beograd, a drugo u Kragujevac. Dva sata posle odlaska me je zvala kćer da mi kaže da se autobus pokvario i da čekaju drugi prevoz. Osim što se ne poštuju pravila u saobraćaju, decu voze pokvarenim autobusima. Ovo je vrh nebrige i bahatosti. Vozači, učitelji, turističke agencije: Ja vam dajem svoju decu, znači svo svoje blago koje morate vratiti kući žive i zdrave.

Tihomir

pre 14 godina

Саучешће јадној породици погинуле девојчице. Као родитељ и као грађанин Прокупља затечен сам догађајем. Неке родитеље повређене деце и лично знам. Са нестрпљењем чекам налаз истражног судије.

stradalnik

pre 14 godina

"Kako javlja dopisnica B92 iz Niša, devojčici koja je poginula danas je bio rođendan. Ona je pokušavala da vozaču ponudi bombone i u trenutku kada je on hteo da joj čestita došlo je do nesreće."

Ovo je nesto najstrasnije.

Nislija - Niska Banja

pre 14 godina

Strasno ! Kakva tragedija ! Moje saucesce porodici nastradale devojcice.

Ja sam rodjeni Nislija ali cu iskreno reci da je Nis Expres najgori prevoznik i treba ga izbegavati. Ja kad odem na autobuski jasno i glasno im kazem da zelim kupiti kartu nekog privatnog busa a ne zelim Nis Expres zato sto su neljubazni i autobusi su im u uzasnom stanju.

Vesna

pre 14 godina

Zao mi je zaista.
Pet skolskih godina strepim od tih ekskurzija. Ja bih o ovome obavestila Brankicu iz Insajdera! Neka dodje u Nisekspres i slicna transportna preduzeca, njoj ce biti jasno za dva sata o cemu se sve tu radi, o kakvom nemaru, bahatosti i nekulturi vecine vozaca. Cast izuzecima, ima ih, ali, na zalost malo. Zasto bi Miskovic razvijao Nisekspres, on samo ceka pogodan momenat da ovu atraktivnu lokaciju u Nisu prevede u njegov cuveni Delta city...samo je pitanje dana, sta ga briga za obucenost vozaca, ispravnost autobusa i sve dr.

satko

pre 14 godina

Neki od sofera ne bi mogli ni frezu da voze a o poznavanju pravila sabracaja da i ne govorimo. Alkoholizam je druga prica. To dobro znam jer sam Nislija a kada bi se povela diskusija o gradskom i prigradskom saobracaju prici ne bi bilo kraja.To je uzas kakvog ne verujem da ima u drugim gradovimai to za previsoku cenu. Prvo treba vam gas maska da se ne ugusite od dima koji ulazi unutra zbog pocepanih auspuha i rupa na karoserijama. Na destinaciju stizete na jednoj nozi jer nema mesta da normalno stojite, poneki izadju bez novcanika, ako nesto prigovorite soferi vam spominju familiju, a autobusi su stari i po 40 godina pa su kvarovi cesti. Na uzim linijama izdaju veci broj karata od broja sedista.... Sve u svemu jezivo ali nije samo Nis-ekspres takav. Ima i gorih, to sam vec video. Miskovica i njemu slicne treba najuriti iz Nisa jer ce pruziti prste i na druge oblasti Niske privrede ili od onoga sto je od nje ostalo.

100km MAX!

pre 14 godina

Ako ne mozete da pravite dve trake za oba pravca potpunom duzinom svakog put, onda barem na nekim delovima (svakih par kilometara) postavite drugu kracu traku. U tom slucaju bi ste mogli imati punu liniju izmedju nadolazeceg i odlazeceg saobracaja potpunom duznom puta, jer bi se sporija vozila mogla kretati levom trakom dok je brza preticu na toj prosirenoj deonici.
Slava malom andjelu i saucesce njenoj porodici.

Jadranka

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice...Ovo je strasno...Radila sam jedno kratko vreme kao profesorica u toj skoli, pa mi jos teze pada da ovo cujem.

Inace, sto se Nis Expresa tice, cesto sam putovala na liniji Nis Prokuplje, pa to je bilo strasno. Naguraju ljude unutra kao stoku, stojis, placas punu cenu karte, jos te guraju da bi nagurali sto vise, umesto da pojacaju te jace linije. Ista stvar na relaciji za Blace, jednom samo sto nisam odeletela na vozaca, tolika je guzva bila, a oni opet guraju ljude unutra i ne misle da uvedu jos koju krntiju na tu relaciju...Strasno. Priuceni traktoristi, sto neko rece... Jadna deca, traume ce imati za ceo zivot... A drze monopol i cene u tom kraju, niko ne moze da se probije, najskuplji su u Srbiji...

gaga

pre 14 godina

Čitam i suze mi same idu.. Jedan mladi život u nepovrat, ožiljci i na telu i na duši druge dece.. Strah, stres roditelja. Zbog čije bahatosti i neodgovornosti? Dokle više? Mlađi sin u ponedeljak iz Beograda do Sokobanje, on presrećan, a ja u grču? Šta kao pojedinac mogu da uradim, samo da insistiram da dođe saobraćajna policija i da ne krenu dok se sve ne proveri.. Da li je to dovoljno ? Ne, nije, znam, a kako drugačije ?

honey

pre 14 godina

Strasno... ja, sam profesionalni vozac, vozio sam 14 godina, ali ovo sto se sada radi , da se u firmama primaju ljudi za vozaca koji su kupili vozacku dozvolu, koji veze nemaju o saobracaju, koji ne prodju test o saobracajnim propisima, a ipak uz vezu ostanu da rade na radnom mestu vozaca.... to je Strasno!!!

Profesor

pre 14 godina

Putujem već deset godina na posao do obližnjeg grada Niš ekspresom, a preko nihove agencije vodimo i decu na ekskurzije. S toga smatram da imam prava na komentar. Odgovorno tvrdim da je preko 50% autobusa neispravno, samo prefarbano posle generalke, i tvrde da su ti autobusi novi. Oko 80% vozača su poljoprivrednici, koji ovde rade samo za radni staž, za nikakve plate. Večina njih nema osnovnu kulturu, Otvoreno pokazuju svoju netrpeljivost prema putnicima. Skoro svake godine policija vrati po jedan autobus koji dođe da nam vozi đake na ekskurziju. Poslednji put sam to doživela pre šest dana, kada je moja kćer krenula sa sat i po zakašnjenjenja, jer je signalizacija bila neispravna, pa je policija isključila autobus iz saobraćaja. Pitam se ko je odgovoran za sve ovo, da li je neko nekada kažnjen? Iskreno saučešće porodicama poginule i povređenih učenika.

dzordz

pre 14 godina

Sramota, pustiti sofere koji voze po selima da voze decu na ekskurziju. Prvo oni ne znaju osnovna pravila saobracaja, drugo 2/3 ih vozi u alkoholisanom stanju. Po tome je poznat Nis-Ekspres. Strasno.

OLJA

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice. Nazalost vise nije sigurno putovati sa autobusima Nis ekspresa koji su odavno trebali da idu u penziju a ujedno drze monopol sto se tice cene karte tj najskuplji su. Ovo je zalosno sta se desilo krajnje je vreme da se istina istera na videlo ali da ne budu prozvani samo obicni smrtnici vec i oni koji su u foteljama gde im nije mesto.

Dragan Zivkovic

pre 14 godina

Ovaj slucaj nije samo odraz stanja u "Nis Expresu", u kome je verovatno i izvrsen tehnicki pregled predmetnih autobusa, vec i drzave gledano u celini. Sve dok ne budemo dovoljno razvili svest o tome da nam je porodica svetinja nastavicemo ici putem konacne propasti.

dejan

pre 14 godina

Tragedija. Sta drugo reci? U pitanju su deca. Treba privesti vlasnika preduzeca i vozace, proveriti kako su zaposleni i proveriti autobuse. problem je sto ni ovaj put nece niko odgovorati jer je Miskovic vlasnik Nis expresa. A on je nedodirljiv. Za njega ni pogibija dece nista ne znaci, profit pre svega.

marko

pre 14 godina

Uz saucesće jedini komentar je "ima li savesti".Da li će u ponedeljak poslanici tokom nastavka razmatranja Zakona minutom ćutanja odati počast žrtvama i pozdraviti ostavku bar jednog od dvojice Ministara odgovornih za stanje na putevima Srbije?

prokupcanin

pre 14 godina

Tragedija. Ja sam iz prokuplja i vozim se nis ekspresom, to je tuga kakvi su to losi vozaci... to su uglavnom neki priuceni traktoristi koji kad upadnu u nis ekspres misle da su bogovi. Cule su se jutros sirene vatrogasaca i hitne pomoci u prokuplju i niko nije znao sta se desava. Veliki broj roditelja je otisao ka merosini. Bio sam djak te skole i zaista mi je zao zbog nesrece.

srpska majka

pre 14 godina

U autobusu mi je bila bratanica. Čula sam se sa njima i dobro je, hvala Bogu. Najiskrenije saučešće porodici nastradale devojčice. Dokle bre više!!!! Šta je gledao taj vozač? Da li je bio vanredni pregled pred put_ Da li je neko prekontrolisao vozače. Pre godinu-dve, u Beogradu, ekskurzija nije ni održana jer vozač koji je trebao da vozi decu, nije prošao alko-test, tj krenuo je na vožnju pijan. Strašno!!!

dragan

pre 14 godina

LJudi ima li kraja ovoj tuznoj prici? Skole nisu u stanju da obezbede ni mali odmor, ekskurzije su za njih kao put u svemir. O dilovma sa "organizatorima" i "prevoznicima" ni Vas insajder ne bi izasao na kraj. Ovo je jos jedan dokaz da u Srbiji zivot ne vredi nista!!!!!!!!!

Kum Zorzo

pre 14 godina

Pogledajte samo kakvim se autobusima dovoze deca iz unutrasnjosti na ekskurziju u Beograd. Ja sam ih vidjao ovih dana, Krstici su mila majka za njih, prozori su toliko zamagljeni da jadna deca mogu da vide Beograd samo kroz sofersajbnu. Da li je policija ikad iskljucila iz saobracaja i skinula tablice barem njima sto voze decu.
To se ne radi radi odrzavanja socijalnog mira u davno propalim prevoznickim firmama.
Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice i jako mi je zao sto je njihovo dete platilo cenu tog i takvog socijalnog mira

dm

pre 14 godina

Tragedija, jednom autobusu je upravo pukla guma i ne mogu da se vrate nazad.
Samo da se zna da je Nis ekspres u vlasnistvu Miroslava Miskovica (kupio ga za par miliona eura, zbog ekskluzivnog zemljista u sirem centru grada na kome je garaza), a nemar i bahatost preduzeca i samih vozaca i je opste poznata na jugu Srbije i nije mi jasno kako se odlucise za ovog prevoznika!

goran

pre 14 godina

ljudi vec dvadeset godina unazad mi nemamo profisionalne vozace autobusa. ja ih nazivam traktoristima i ova tragedija neka podseti i vlast a i roditelje kome mi to dajemo decu u ruke. ko to treba da sudi mom detetu a kad se desi kazu sudbina, ovo je divlji zapad ovo nema veze sa zivotom.Ja sam da se sve eskurzije zabrane dok se ne iskontrolisu svi vozaci i ne donesu takvi zakoni koji ce da spase neduzne ljude. Dosts bre vise aman.

tuga

pre 14 godina

kakav je to vozač, vozi toliko dece i ne drži se osnovnog pravila da drži propisno odstojanje. Ko sve vozi ovu decu po Srbiji to je užas a bogami i vozači u Srbiji su medju najgorima u evropi, ni vozačkog karaktera a ni kulture. Nama ne trebaju ratovi ako se ovako nastavi, a za preblagi zakon i sudstvo nemam komentar, počevši od saobraćajnog pa do kriminalnog zakona.

dm

pre 14 godina

Tragedija, jednom autobusu je upravo pukla guma i ne mogu da se vrate nazad.
Samo da se zna da je Nis ekspres u vlasnistvu Miroslava Miskovica (kupio ga za par miliona eura, zbog ekskluzivnog zemljista u sirem centru grada na kome je garaza), a nemar i bahatost preduzeca i samih vozaca i je opste poznata na jugu Srbije i nije mi jasno kako se odlucise za ovog prevoznika!

tuga

pre 14 godina

kakav je to vozač, vozi toliko dece i ne drži se osnovnog pravila da drži propisno odstojanje. Ko sve vozi ovu decu po Srbiji to je užas a bogami i vozači u Srbiji su medju najgorima u evropi, ni vozačkog karaktera a ni kulture. Nama ne trebaju ratovi ako se ovako nastavi, a za preblagi zakon i sudstvo nemam komentar, počevši od saobraćajnog pa do kriminalnog zakona.

goran

pre 14 godina

ljudi vec dvadeset godina unazad mi nemamo profisionalne vozace autobusa. ja ih nazivam traktoristima i ova tragedija neka podseti i vlast a i roditelje kome mi to dajemo decu u ruke. ko to treba da sudi mom detetu a kad se desi kazu sudbina, ovo je divlji zapad ovo nema veze sa zivotom.Ja sam da se sve eskurzije zabrane dok se ne iskontrolisu svi vozaci i ne donesu takvi zakoni koji ce da spase neduzne ljude. Dosts bre vise aman.

Kum Zorzo

pre 14 godina

Pogledajte samo kakvim se autobusima dovoze deca iz unutrasnjosti na ekskurziju u Beograd. Ja sam ih vidjao ovih dana, Krstici su mila majka za njih, prozori su toliko zamagljeni da jadna deca mogu da vide Beograd samo kroz sofersajbnu. Da li je policija ikad iskljucila iz saobracaja i skinula tablice barem njima sto voze decu.
To se ne radi radi odrzavanja socijalnog mira u davno propalim prevoznickim firmama.
Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice i jako mi je zao sto je njihovo dete platilo cenu tog i takvog socijalnog mira

prokupcanin

pre 14 godina

Tragedija. Ja sam iz prokuplja i vozim se nis ekspresom, to je tuga kakvi su to losi vozaci... to su uglavnom neki priuceni traktoristi koji kad upadnu u nis ekspres misle da su bogovi. Cule su se jutros sirene vatrogasaca i hitne pomoci u prokuplju i niko nije znao sta se desava. Veliki broj roditelja je otisao ka merosini. Bio sam djak te skole i zaista mi je zao zbog nesrece.

srpska majka

pre 14 godina

U autobusu mi je bila bratanica. Čula sam se sa njima i dobro je, hvala Bogu. Najiskrenije saučešće porodici nastradale devojčice. Dokle bre više!!!! Šta je gledao taj vozač? Da li je bio vanredni pregled pred put_ Da li je neko prekontrolisao vozače. Pre godinu-dve, u Beogradu, ekskurzija nije ni održana jer vozač koji je trebao da vozi decu, nije prošao alko-test, tj krenuo je na vožnju pijan. Strašno!!!

dragan

pre 14 godina

LJudi ima li kraja ovoj tuznoj prici? Skole nisu u stanju da obezbede ni mali odmor, ekskurzije su za njih kao put u svemir. O dilovma sa "organizatorima" i "prevoznicima" ni Vas insajder ne bi izasao na kraj. Ovo je jos jedan dokaz da u Srbiji zivot ne vredi nista!!!!!!!!!

Profesor

pre 14 godina

Putujem već deset godina na posao do obližnjeg grada Niš ekspresom, a preko nihove agencije vodimo i decu na ekskurzije. S toga smatram da imam prava na komentar. Odgovorno tvrdim da je preko 50% autobusa neispravno, samo prefarbano posle generalke, i tvrde da su ti autobusi novi. Oko 80% vozača su poljoprivrednici, koji ovde rade samo za radni staž, za nikakve plate. Večina njih nema osnovnu kulturu, Otvoreno pokazuju svoju netrpeljivost prema putnicima. Skoro svake godine policija vrati po jedan autobus koji dođe da nam vozi đake na ekskurziju. Poslednji put sam to doživela pre šest dana, kada je moja kćer krenula sa sat i po zakašnjenjenja, jer je signalizacija bila neispravna, pa je policija isključila autobus iz saobraćaja. Pitam se ko je odgovoran za sve ovo, da li je neko nekada kažnjen? Iskreno saučešće porodicama poginule i povređenih učenika.

Tomislav

pre 14 godina

Hteo bih da uputim reči saučešća porodici koja je izgubila dete u ovoj strašnoj netgodi, iako znam da nijedna reč niti bilo šta drugo njima ne može vratiti izgubljenu sreću!
Kao policajac koji živi u Nišu a radi u Prokuplju, svakodnevno putujem autobusima Niš-ekspresa na toj relaciji i često sam svedok u najmanju ruku čudnih postupaka nekih vozača, ali i činjenice da se rukovodstvo njihove firme bahato i olako odnosi kako prema njima, tako i prema svim ljudima koje ovi ljudi svakodnevno prevoze. Naime, iz mnogobrojnih razgovora sa vozačima uočio sam da ih u firmi teraju da rade i voze kao mazge, bez imalo brige za eventualne posledice. Tako se desi da posada od 2 vozača, koja neretko vozi autobus na ivici ispravnosti, u roku od 48 sati preveze i po 3,500 km vozeći najpre na relaciji ka Nemačkoj i nazad, pa odmah po dolasku sa te relacije na relaciji ka crnogorskom primorju i nazad, a povrh svega još i turu na relaciji Niš-Bg, Bg-Prokuplje-Niš. Jednostavnom računicom dolazi se do rezultata koji daleko premašuje zakonskih 8 sati vožnje u toku 24 sata za jednog vozača, koji uzgred svoj odmor provode spavajući na sedištu u busu jer im firma ne odobrava trošak za bedan hotelski krevet i malo pristojnog sna i odmora, što kao rezultat daje neverovatno premorene i nervozne ljude za vozilima teškim 10 tona sa 50-ak duša iza svojih ledja koje bezbedno treba dovesti do cilja.
Nažalost, novi zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, po mojem skromnom mišljenju dovešće samo do bolje ''pregovaračke pozicije'' onih koji budu ovlašćeni za vršenje kontrole u ovakvim firmama u odnosu na njihove vlasnike i rukovodioce, koji će se kao i do sada dovijati na razne načine da izbegnu nametnute obaveze ili maskiraju nedostatke u trenucima kontrole. Nažalost, zakonodavac niti ovaj put nije konsultovao malog čoveka, koji će za neki dan morati da poštuje sve njihove naloge, niti je konsultovao i pitao za neki savet nas policajce koji sve te njihove zamisli treba da sprovedemo u delo, u cilju donošenja što sprovodljivijeg zakona na delu. Umesto toga, dobićemo još jedan izuzetno kvalitetan Evropski zakon, nažalost nesprovodljiv u uslovima neevropske Srbije!
Ako je neko i na tren posumnjao u to da li je danas ujutro policija izvršila neophodne provere autobusa i vozača, moram Vam svima reći da su saobraćajni policajci PU Prokuplje pred odlazak ekskurzije OŠ ''Nikodije Stojanović Tatko'' iz Prokuplja, izvršili detaljnu proveru autobusa, u smislu posedovanja odgovarajućih sertifikata i potvrde o tehničkoj ispravnosti, te izvršili alkotestiranje svih vozača angažovanih za vožnju dece na ekskurziju, i ustanovljeno je da je sve bilo u redu. Nažalost, dete je stradalo, jednoj nastavnici je amputirana noga, mnoga deca zadobila su povrede i traume koje će dugo ostati na njima i u njima.
Treba izraziti saučešće i porodici nesrećnog vozača, kojoj neće biti nimalo lako u danima koji im predstoje. Zapitajmo se do kada ćemo svakodnevno na TV gledati ovakve slike na našim putevima, a ništa sami preduzeti da i mi ne budemo deo njih. Apelujem na sve Vas koji čitate i gledate, da počnete od sebe, poštujete i sadašnje važeće propise, vezujete pojaseve zbog sebe, a ne zbog mizerne kazne od 1,000 dinara, smanjite brzinu i povećate pažnju, jer bolje stići i nekoliko minuta kasnije, nego ne stići uopšte!

honey

pre 14 godina

Strasno... ja, sam profesionalni vozac, vozio sam 14 godina, ali ovo sto se sada radi , da se u firmama primaju ljudi za vozaca koji su kupili vozacku dozvolu, koji veze nemaju o saobracaju, koji ne prodju test o saobracajnim propisima, a ipak uz vezu ostanu da rade na radnom mestu vozaca.... to je Strasno!!!

dejan

pre 14 godina

Tragedija. Sta drugo reci? U pitanju su deca. Treba privesti vlasnika preduzeca i vozace, proveriti kako su zaposleni i proveriti autobuse. problem je sto ni ovaj put nece niko odgovorati jer je Miskovic vlasnik Nis expresa. A on je nedodirljiv. Za njega ni pogibija dece nista ne znaci, profit pre svega.

Jadranka

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice...Ovo je strasno...Radila sam jedno kratko vreme kao profesorica u toj skoli, pa mi jos teze pada da ovo cujem.

Inace, sto se Nis Expresa tice, cesto sam putovala na liniji Nis Prokuplje, pa to je bilo strasno. Naguraju ljude unutra kao stoku, stojis, placas punu cenu karte, jos te guraju da bi nagurali sto vise, umesto da pojacaju te jace linije. Ista stvar na relaciji za Blace, jednom samo sto nisam odeletela na vozaca, tolika je guzva bila, a oni opet guraju ljude unutra i ne misle da uvedu jos koju krntiju na tu relaciju...Strasno. Priuceni traktoristi, sto neko rece... Jadna deca, traume ce imati za ceo zivot... A drze monopol i cene u tom kraju, niko ne moze da se probije, najskuplji su u Srbiji...

Dragan Zivkovic

pre 14 godina

Ovaj slucaj nije samo odraz stanja u "Nis Expresu", u kome je verovatno i izvrsen tehnicki pregled predmetnih autobusa, vec i drzave gledano u celini. Sve dok ne budemo dovoljno razvili svest o tome da nam je porodica svetinja nastavicemo ici putem konacne propasti.

dzordz

pre 14 godina

Sramota, pustiti sofere koji voze po selima da voze decu na ekskurziju. Prvo oni ne znaju osnovna pravila saobracaja, drugo 2/3 ih vozi u alkoholisanom stanju. Po tome je poznat Nis-Ekspres. Strasno.

stradalnik

pre 14 godina

"Kako javlja dopisnica B92 iz Niša, devojčici koja je poginula danas je bio rođendan. Ona je pokušavala da vozaču ponudi bombone i u trenutku kada je on hteo da joj čestita došlo je do nesreće."

Ovo je nesto najstrasnije.

marko

pre 14 godina

Uz saucesće jedini komentar je "ima li savesti".Da li će u ponedeljak poslanici tokom nastavka razmatranja Zakona minutom ćutanja odati počast žrtvama i pozdraviti ostavku bar jednog od dvojice Ministara odgovornih za stanje na putevima Srbije?

gaga

pre 14 godina

Čitam i suze mi same idu.. Jedan mladi život u nepovrat, ožiljci i na telu i na duši druge dece.. Strah, stres roditelja. Zbog čije bahatosti i neodgovornosti? Dokle više? Mlađi sin u ponedeljak iz Beograda do Sokobanje, on presrećan, a ja u grču? Šta kao pojedinac mogu da uradim, samo da insistiram da dođe saobraćajna policija i da ne krenu dok se sve ne proveri.. Da li je to dovoljno ? Ne, nije, znam, a kako drugačije ?

Vesna

pre 14 godina

Zao mi je zaista.
Pet skolskih godina strepim od tih ekskurzija. Ja bih o ovome obavestila Brankicu iz Insajdera! Neka dodje u Nisekspres i slicna transportna preduzeca, njoj ce biti jasno za dva sata o cemu se sve tu radi, o kakvom nemaru, bahatosti i nekulturi vecine vozaca. Cast izuzecima, ima ih, ali, na zalost malo. Zasto bi Miskovic razvijao Nisekspres, on samo ceka pogodan momenat da ovu atraktivnu lokaciju u Nisu prevede u njegov cuveni Delta city...samo je pitanje dana, sta ga briga za obucenost vozaca, ispravnost autobusa i sve dr.

Velibor Ciric

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice i zelje za brzim oporavkom svima koji su povredjeni.
Malo sam putovao po svetu i to sto ima kod nas, moze se videti samo jos u Bangladesu i nekim ali samo nekim delovima Indije.
Najvise me je nerviralo sto recimo americki vozac autobusa nece da krene dok svi u autobusu ne sednu na svoja mesta, jedan putnik viska i nema polaska a relacija 4 km od luke do centra grada, ipak se radilo o posebnoj voznji a ne o gradskom saobracaju i pravila su JASNA, nece covek u zatvor.
O pravilu koje su predlozili masoni u Americi da kada se skolski autobus zaustavi nema preticanja doticnog ali ni mimoilazenja iz suprotnog pravca ne treba trositi reci.Jednostavno sve staje jer deca znaju da istrce na put iza ali i ispred bus-a.
Neprocenljiv doprinos bezbednosti a ovde bi predlagaca takvog zakona optuzili da radi za Vatikan i CIA-u.
O voznji od Istanbula do Burse (250 km) delom trajektom preko moreuza po ceni istoj kao od Beograda do Nisa, ali u novom Mercedes autobusu sa klimom i STJUARDESOM koja vam donese sok, caj, grickalice ne bih trosio reci da to nisam doziveo 1996 godine.
Obe autobuske stanice kao iz NASA programa u odnosu na nase. Ljudi probudimo se, mi smo Indijanci a ne oni, svi su nas pretekli a Albanija ima i more, mislite o tome.

stevan

pre 14 godina

Strasno. Dete je poginulo.
Treba pokazati i malo ljudskosti prema coveku koji je bio eventualni krivac. Ne izgleda da je vozio brzo, da je pokazao neki drasticni nemar, vec da je bio u pitanju trenutak nepaznje izazvan zeljom da cestita detetu rodjendan. Uzas koji se dogodio nece biti manji zbog strasne patnje na koju je osudjen ovaj nesrecnik do kraja zivota.

Ljiljana

pre 14 godina

Strašna tragedija.
Danas sam ispratila dvoje svoje dece na ekskurzije. Jedno je otišlo u Beograd, a drugo u Kragujevac. Dva sata posle odlaska me je zvala kćer da mi kaže da se autobus pokvario i da čekaju drugi prevoz. Osim što se ne poštuju pravila u saobraćaju, decu voze pokvarenim autobusima. Ovo je vrh nebrige i bahatosti. Vozači, učitelji, turističke agencije: Ja vam dajem svoju decu, znači svo svoje blago koje morate vratiti kući žive i zdrave.

DID

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici nastradale devojcice.
Krajnje je vreme da se svemu ovom stane na put.
- Zabraniti ekskurzije na godinu dana.
- U sledecih sest meseci izvrsiti vanredne tehnicke preglede svih autobusa.
- Sto hitnije proveriti znanje i strucnost (teoretsku i prakticnu) svakog vozaca autobusa.
- Uvesti zakonom pravilo koliko putnika sme da bude u autobusima.

Ovo je moj skromni predlog.

Slava malom andjelu

Roditelj, srećom, petogodišnjaka

pre 14 godina

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa maksimalnu dozvoljenu brzinu, za autobuse koji prevoze decu, na "autoputu" od 90 km/h, ali ne predviđa obavezu da atobusi za prevoz dece imaju ugrađene i atestirane sigurnosne pojaseve za svako sedište. O stajanju i šetkanju dece-putnika po autobusu u pokretu u novom Zakonu nema ni slova, valjda se podrazumeva da ne smeju, isto kao što se, valjda, podrazumeva da putnici ne smeju da prilaze vozaču dok vozi, rukuju se sa njim, razgovaraju, itd. Da li je ovo "podrazmeva se" dovoljno? Nažalost, jedan izgubljen mladi život, danas, neoborivi je argument da nije dovoljno! Zašto razredni starešina ili odgovorno lice u autobusu (osim vozača, koji je odgovoran isključivo za vožnju, sve dok vozi) nije opomenuo-la decu da se ne šetaju po autobusu u pokretu i nije im striktno naredio-la da moraju da sede na svojim sedištima? Da li Pravilnik o učeničkim ekskurzijama sadrži ovakvu odredbu? Da li taj Pravilnik uopšte neko od direktora i školskih nastavnika čita? Da li ga daju đacima da pročitaju pre polaska na ekskurziju? Da li vozači autobusa kojima se prevoze deca uopšte imaju bilo kakvu ideju o tome šta može da ugrozi bezbednost dece-putnika autobusa, a šta ne? Ako u zapadnoj Evropi svi prigradski i međugradski autobosi moraju da imaju sigurnosne pojaseve i svi putnici sede na svojim sedištima propisno vezani, šta je problem da se isti propis ne uvede i kod nas, i to za početak, obavezno za autobuse koji obavljaju organizovan prevoz dece? Šta, novopečeni vlasnici transportnih kompanija nemaju para za nove autobuse? Nema veze, onda neće biti školskih ekskurzija dok ne bude autobusa novije generacije!

Mladen

pre 14 godina

Velika tragedija!!
Ali ne mozemo mi pricati i okrivljavati vozace. Moj otac je do skoro radio u Nis-Ekspresu", vi ne znate kako se tamo ponasaju prema radnicima. Bilo je x puta situacija da se vrati kasno u noc (oko 2 sata) kuci, a vec je u 5 sati ujutru na spisku da vozi neku ekskuziju. I to vas ne pitaju da li mozete ili ne, a opet morate da radite da bi prehranili porodicu. U slucaju da odbijete dispecara koji vas je stavio na raspored mozete se samo oprostiti od plate i plus vam pisu prijavu. To je samo jedan deo onoga kako se ponasaju prema zaposlenima AD "Nis-Ekspresa"!!!

OLJA

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice. Nazalost vise nije sigurno putovati sa autobusima Nis ekspresa koji su odavno trebali da idu u penziju a ujedno drze monopol sto se tice cene karte tj najskuplji su. Ovo je zalosno sta se desilo krajnje je vreme da se istina istera na videlo ali da ne budu prozvani samo obicni smrtnici vec i oni koji su u foteljama gde im nije mesto.

vampirbg

pre 14 godina

Za ovo su odgovorni sofer i nastavnik... Sofer posto nije drzao odstojanje, a nastavnik sto je uopste dozvolio detetu kontakt sa vozacem... Nazalost, ova deca su na najtezi nacin shvatila zasto se vozac ne sme uznemiravati...

Nislija - Niska Banja

pre 14 godina

Strasno ! Kakva tragedija ! Moje saucesce porodici nastradale devojcice.

Ja sam rodjeni Nislija ali cu iskreno reci da je Nis Expres najgori prevoznik i treba ga izbegavati. Ja kad odem na autobuski jasno i glasno im kazem da zelim kupiti kartu nekog privatnog busa a ne zelim Nis Expres zato sto su neljubazni i autobusi su im u uzasnom stanju.

satko

pre 14 godina

Neki od sofera ne bi mogli ni frezu da voze a o poznavanju pravila sabracaja da i ne govorimo. Alkoholizam je druga prica. To dobro znam jer sam Nislija a kada bi se povela diskusija o gradskom i prigradskom saobracaju prici ne bi bilo kraja.To je uzas kakvog ne verujem da ima u drugim gradovimai to za previsoku cenu. Prvo treba vam gas maska da se ne ugusite od dima koji ulazi unutra zbog pocepanih auspuha i rupa na karoserijama. Na destinaciju stizete na jednoj nozi jer nema mesta da normalno stojite, poneki izadju bez novcanika, ako nesto prigovorite soferi vam spominju familiju, a autobusi su stari i po 40 godina pa su kvarovi cesti. Na uzim linijama izdaju veci broj karata od broja sedista.... Sve u svemu jezivo ali nije samo Nis-ekspres takav. Ima i gorih, to sam vec video. Miskovica i njemu slicne treba najuriti iz Nisa jer ce pruziti prste i na druge oblasti Niske privrede ili od onoga sto je od nje ostalo.

Vukasin

pre 14 godina

Mislim da u ovom slucaju razlog za ovu tragediju nije tehnicka ispravnost vozila, nego ljudski faktor. U svakom autobusu postoji upozorenje "u toku voznje zabranjen razgovor sa vozacem", sto je veoma vazno za bezbednost, jer je dovoljno da se paznja vozaca poremeti na samo nekoliko sekundi, pa da nakon toga dodje do nesrece, cak i ako vozac pre toga ispostuje sve propise (u ovom slucaju nije). Putnici veoma cesto ignorisu to upozorenje pa toime svakodnevno dovode u opasnost i sebe i ostale putnike. Posto su u ovom slucaju bila prevozena deca, prosvetni radnici, koji su bili u pratnji su bili duzni da sprece bilo kakav razgovor dece i vozaca.
Za ovu tragediju su krivi i vozac koji nije postovao propisno odstojanje, ali i nestrucni prosvetni radnici.

Tomislav

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Neverovatno kako tragicni dogadjaji samo sustizu jedni druge. Deca ubila vrsnjaka, voz pregazio ucenika evo i sada dogadjaj koji je trebao da bude uzivanje deci pretvara se u moru. Ove nesrece su direktna posledica neodgovorne vlasti. Kako je moguce da tako vazni zakoni kao sto je 'zakon o saobracaju' ceka na usvajanje toliko dugo. Nasa vlast ne vlada uredjenom zemljom pa mozda nesto moze i da priceka mi smo u vanrednoj situaciji u kojoj treba raditi i dan i noc jer nas samo viliki i ispravan rad moze spasti totalne propasti. Dok sam ziveo u Kanadi imao sam prilike da u Ponedeljak ujutru cujem vesti 'parlament zasedao u toku vikenda non-stop i usvojio vazne zakone' a Kanada je uredjena zemlja. A kad otvorim nase novine citam 'rad parlamenta blokiran obezbedjenje iznosilo Seselja na ruke'. Nasi politicari u parlamentu ne vide niti Srbiju niti narod oni su opsednuti politickim protivnikom i to je citav njihov rad. Kako inace objasniti ovoliki haos u maloj lepoj Srbiji. Srbijo probudi se iz agonije, biraj svoje domacine u vlast i zaduzi se koliko god treba da napravimo puteve da znamo zasta dugujemo i da zaustavimo da nam ljudi stradaju. Ako sacuvamo zivote imace ko i da vrati taj dug.

Tomislav

ahmed

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice, kakva drzava - takvi vozaci, nema zakona, putevi kod nas ispod nule, jeste gde videli na autoputevima rupe? Samo kod nas to ima, a drzava se prepucava gde su pare za autoput Horgos-Pozega! Ovde u Evropi je svako selo i svaki put asfaltiran, ovu drzavu treba da vodi dijaspora jer smo mi prosli skolu ovamo!
Jos jednom saucesce ovoj porodici.

Milan

pre 14 godina

Dokle više ???
Treba li uvek nešto strašno da se dogodi pa da se Srbija zapita samo na par sati ??
Istraga će utvrditi da li je ljudski faktor u pitanju ali da li će to vratiti roditeljima dete ???
Za 2 dana ova vest će izbledeti a onda će opet neka (ne daj Bože) nova biti aktuelna, a Srbija će i dalje živeti u 13 veku pitajući se zašto i žaleći nad posledicama a ne preduzimajući ništa da takvih strašnih dešavanja ne bude !!!!

MV

pre 14 godina

Jutros su deca iz NBGD skola otisla autobusima Nis ekspresa na Zlatar. Otkud da sada samo N. ekspres ima toliki povlasceni polozaj da prevozi decu na rekreativne nastave po celoj Srbiji i to autobusima (NIBUS), koji sami sklepavaju u svojim garazama. Ocigledno da tu postoji sprega kompanije g.Miskovica, direktora skola uz blagoslov celnika iz opstina. To je oprobani metod kojim ova kompanija, kao i u svim drugim poslovima po Srbiji uspesno posluje. Nazalost, rezultat svega toga su ovakve tragedije.

100km MAX!

pre 14 godina

Ako ne mozete da pravite dve trake za oba pravca potpunom duzinom svakog put, onda barem na nekim delovima (svakih par kilometara) postavite drugu kracu traku. U tom slucaju bi ste mogli imati punu liniju izmedju nadolazeceg i odlazeceg saobracaja potpunom duznom puta, jer bi se sporija vozila mogla kretati levom trakom dok je brza preticu na toj prosirenoj deonici.
Slava malom andjelu i saucesce njenoj porodici.

Zoran

pre 14 godina

Ova tragedija samo pokazuje da nikakav novi zakon o bezbednosti u saobraćaju neće pomoći. I u starom zakonu piše koliko mora da bude rastojanje između dva vozila, a po novom će vozač dobiti veću kaznu, ako ga uhvate, a da policija hoće da ga uhvati, uhvatila bi ga u prekršaju i po važečem zakonu. Gospoda iz MUP-a i ministarstva infrastrukture treba da shvate da će se stvari promeniti na bolje tek kada se opšta kultura ljudi podigne, a samim tim i saobraćajna kultura. Jedini mogući način da se to uradi je da se od 5. razreda osnovne škole uvede obavezan predmet saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, sa najmanje 2 časa nedeljno, a ne kao danas, da deca uče o tome 2 časa godišnje na opštetehničkom, gde im često o saobraćaju pričaju nastavnici koji nemaju vozačku dozvolu, a kamoli vozačko iskustvo. Ovako bi svako dete za 4 godine naučilo dovoljno o saobraćaju da bi na kraju 8. razreda moglo da polaže testove i da dobije potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, te bi time na ulicama imali decu koja voze bicikle i skuter sa tom potvrdom i sa stečenim osnovnim znanjima iz bezbednosti saobraćaja. E, tek kada ta deca budu imala decu, moći ćemo da se pohvalimo kako je broj povređenih i poginulih u saobraćaju na našim ptevima najniži u Evropi, a možda i u svetu.
Na kraju, setimo se da brzina ubija, zato, vozite Spačeka i živećete večno.

Tihomir

pre 14 godina

Саучешће јадној породици погинуле девојчице. Као родитељ и као грађанин Прокупља затечен сам догађајем. Неке родитеље повређене деце и лично знам. Са нестрпљењем чекам налаз истражног судије.

ana

pre 14 godina

Strasno, ovo je blago receno strasno! Saucesce porodici. Najbolje je decu zatvoriti u kucu i ne pustati ih nigde, jer su jedino tu bezbedna... Kakva je ovo drzava...

Nišlija

pre 14 godina

Živim u Nišu i Niš Ekspresom, kada su međugradske linije u pitanju, sam se vozio samo jednom - prvi i zadnji put. A i kada su gradske linije u pitanju ulazim samo kad moram.

Aleksandar Zimonjic

pre 14 godina

Ovakve tragedije se izgleda sve cesce desavaju kod nas.Krivica vozaca sigurno postoji, ali krivica nastavnika je gotovo ista-kako je mogao/la da dozvoli da dete u voznji dodje do vozaca-naravno ako je to uopste istina.Definitivno je vreme da kontrola bilo djackih ekskurzija ili bilo kakvih organizovanih putovanja dece budu toliko rigorozna da ne moze svaka agencija da vozi decu. A naravno mora se pozvati na odgovornost i rukovodstvo Nis Ekspresa pa makar to bio i sam Miskovic.

alex

pre 14 godina

Kao neko ko je iz Nisa i ko je bio na ekskurzijama sa ovim prevoznikom mogu samo da kazem da je Nis Ekspres uzas. Vozaci su krajnje neljubazni i ne umeju sa decom, autobusi su zastareli i napravljeni su po principu sto vise mesta sa sto manje komfora... Ko je odgovoran za standarde?

Natasha

pre 14 godina

Jao, strasno! Jadna devojcica! Nazalost, ne mogu da kazem da me cudi da se to desilo - prosle godine kad sam bila u Srbiji i isla autobusom od Beograda do Kragujevca, tresla sam se celim putem jer sam sedela odmah iza vozaca i videla kako je on vozio: sve vreme je pusio i razgovarao mobilnim telefonom a volan onako drzao ovlas jednom rukom a povremeno ga potpuno ispustao iz ruku! Ja sam stvarno bila zabezeknuta da je vozacima dozvoljeno da razgovaraju mobilnim - pa to je svuda u svetu zabranjeno! Pa makar da je imao slusalice! Jezivo je to sto se desilo, jedino se nadam da ce da poostre propise pa ako se sofer tako ponasa i prijavis ga da brate leti sa posla!

M

pre 14 godina

Ovo je previse tuzno. :(

Apelujem na sve nadlezne inspekcije da provere koliko odmora imaju vozaci izmedju dve voznje i da drasticno kazni sve nadredjene koji zahtevaju da se vozi skoro non-stop. Toliko dugujemo zrtvama ove velike tragedije. Ukoliko se to ne desi, neka reaguje zastitnik gradjana. Ovo je problem koji obuhvata celu Srbiju.
Molim vas, izvestavajte nas dokle ce se stici sa istragom, i na kojoj instanci ce ona biti zaustavljena.

Ponovicu: ovo je previse tuzno. Najtuznija vest u poslednje vreme.

Mr Driver

pre 14 godina

E svega sam se nacitao u ovim komentarima. Ova tragedija je uzrokovana nizom propusta i ima mnogo krivaca a najveci je vozac autobusa koji je udario u onog ispred sebe...

Ipak, ja sam u srecna vremena isao na desetak ekskurzija. I mi smo setkali po busu, motali se oko vozaca, pustali muziku i sl. ali tragedije se nisu desavale. Razlog je jednostavan: vozaci su bili profesionalniji i nisu preterano obracali paznju na nas, autobusi generalno sporiji pa i sama voznja je bila umerenija i bezbednija. Danasnji vozaci voze autobuse kao da su sportski automobili. Preticu na punoj liniji, kasno koce, ubrzavaju koliko god im to motor dozvoljava... Sve ovo je dokaz neiskustva i vozacke nedoskolovanosti vozaca.
Videcemo sta ce istraga pokazati, ali ne mogu da se otmem utisku da su autobusi brzo vozili u konvoju a da je vozac udarenog autobusa naglo prikocio (mozda je lose procenio preticanje, mozda mu je nesto izletelo, mozda je prosuo kafu u krilo...) sto vozac drugog autobusa nije ocekivao (tamo je put dosta pregledan) i ako mu je skrenuta paznja samo na sekund (bombone...) tu vise nema popravnog cak i na propisnom rastojanju sa ispravnim autobusima, novim gumama i sl. (u sta sumnjam)!!!

Vozac koji je skrivio tragediju (zakon je tu jasan) ce da robija, ali to nece popraviti situaciju na putevima. Novi zakon je komedija i gori je od starog. Na kraju krajeva sam zakon nece doneti bezbednost u saobracaju vec njegova primena! Ono sto treba uraditi je izdvojiti profesionalne vozace (autobusi, taxi, kamioni...) u posebnu kategoriju, da imaju posebno polaganje vozackog ispita, i oduzimati im nepovratno dozvole (licence) za najsitnije prekrsaje (prekoracenje brzine, preticanje na punoj liniji, nepostovanje STOP-a, semafora...) a kad oni pocnu da voze po propisima i vozaci "amateri" ce se povesti po inerciji njihovim primerom.

Na kraju mi ostaje samo da izjavim saucesce porodici nastradale devojcice, pozelim brz oporavak povredjenoj deci i da se nadam da su bar sada vozaci koji voze ekskurzije naucili da su odgovorni za tudje zivote.

zvezdica

pre 14 godina

Strasno...Saucesce porodici!
Ovde nije krivica samo jednog coveka,ali koliko je to ovde bitno? Izgubljen je jedan deciji zivot i to niko ne moze da promeni! Vreme je da se uzmemo u pamet i da prestanemo da se prepucavamo ko je kriv i da ne prebacujemo krivicu jedni na druge, vec da konacno ucinimo nesto na oktlanjanju uzroka ovakvih tragedija!!!
Koliko jos zivota treba zauvek da se ugasi, koliko porodica da bude unisteno da bi se neko opametio i prestao da otklanja posledice umesto uzroke?!
Isti sistem kao sa onim narkomanima u dvoristu vrtica (u KG,cini mi se), ljudi su ugradili kamere i ne taj nacin "resili problem"...

Robert

pre 14 godina

Zalosno je sto neki vozaci ne shvataju nivo odgovornosti svog radnog mesta i dozvoljavaju da im neke, u sustini nebitne okolnosti, odvuku paznju sa uslova koji se nalaze pred njima.I sam sam, dok sam pratio decu na ekskurziju, bio svedok kako vozac djackog autobusa bezbrizno sedi za volanom i uz kaficu prica sa svojim kolegom, pri cemu ne prati put po 3 ili 4 sekunde.kao da nisu svesni da su direktno odgovorni za 50 zivota iza svojih ledja. Kad se desi zlo onda je svako pametan,s vi znaju sta je trebalo uraditi, samo sto su zakasnili sa svojim idejama taman toliko koliko treba da se spasi jedan deciji zivot.

Uklonimo vozace koji imaju bilo kakvu mrlju u svojoj karijeri iz medjugradskih linija.U starim gradskim "zglobnjacima" valjda ne mogu napraviti toliko stete

Ivana

pre 14 godina

Kakvi su i od čega ti autousi Niš Expresa? U sredu ga prevrnula pikolica sa prasićima, a u subotu poginula devojčica! Da li su u pitanju neispravni autobusi ili neodgovorni vozači?

Putnik

pre 14 godina

Treba sedeti na mestu u toku vožnje. Deci to nije jasno, a vozači, vođe puta i roditelji im ne objašnjavaju. U slučaju sudara putnici lete prema napred i udaraju u sedište ispred sebe, koje ih zaustavlja. Ako je putnik na nogama u prolazu, on tada leti napred i proleće kroz vetrobran, sa tragičnim posledicama.

Pored toga, u novim autobusima, kao i u avionima, postoje pojasevi koje treba vezati na dužim putovanjima.

Naravno, u srpskom autobusu se ništa ne poštuje, pušta se muzika, deca se šetaju, vozači jednom rukom drže cigaretu a drugom sve ostalo itd. pa se nesreće dešavaju vrlo često.

ucenica pk

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Brz oporavak zelim nastavnici... ovo je strasno nemam komentar na ponasanje "profesionalnih vozaca"

Roditelj tri devojčice

pre 14 godina

Tragično, tragično ! Iskreno saučešće porodici ! Daj Bože da ostaloj povređenoj deci bude dobro !

Ministar treba da podnese ostavku ! Ministarstvo prosvete žmuri da bi profesori i nastavnici namakli koji dinar u džep ! To što đaci idu vikendom na ekskurzije samo je dokaz da ekskurzije nemaju nikakve veze sa nastavnim planom i programom i da je njihova prava svrha nečija extrra zarada. Roditelji, stavite prst na čelo, jer ekskurzije nemaju nikakav naučno-vaspitni uticaj na vašu decu.
Zar treba ovako nešto da se desi da se svi odgovorni prizovu pameti ! A za mene roditelji imaju najveću odgovornost !

I o čemu ljudi, pišete ovde, koji vozači, koji autobusi, koji Mišković ?? Pa deca su vaša tj. naša, ako vi niste odgovorni za njih bar dok su maloletni, od koga to očekujete ? Lečite svoje komplekse time što dajete pare da se, kao, deca provedu... Vozač je naravno kriv, ali dajte da reševamo uzroke, a ne posledice !

Mary

pre 14 godina

Mnogo godina unazad vazi nepisano pravilo da djacke ekskurzije OBAVEZNO prevozi na ovim prostorima juga Srbije Nis-expres! Zaposleni u ovoj firmi su se toliko osilili da imaju monopol u gradskom, prigradskom i medjunarodnom prevozu. Ali, od kako ih je otkupio MISKOVIC, oni su nacisto izgubili kontrolu i samokontrolu-pocev od salterskih radnika pa do vozaca!!! Kazniti ne samo vozaca vec i ceo kolektiv i to najstrozije! ...ako ima pravde i Boga!

bocko

pre 14 godina

Pre svega kao svaki normalan covek prvo shto pomislim je da zivot devojcice ne mozemo vratiti i to najvishe boli!

I oko toga ne treba polemisati! Medjutim Vasha paznja je usmerena na kritikovanje vozaca koji je udario u autobus i nis-ekspres-a!

Sto se tice nis-ekspresa, po obimu predjenih kilometara nis-ekspres je najbezbednije autobusko preduzece u Srbiji! Saobracajna nesreca sa pogimulima kod ovog preduzeca je ova, posle vishe od 20 godina, zapravo se i ne secam kada je i bila ranije neka! Ova koja se desila, je klasican nesrecan slucaj.
Prvo, je nesreca u tome sto je devojcica prishla vozacu i skrenula mu paznju a baksuz veliki da u tom momentu dolazi do usprenja prvog busa i zatim do sudara! Kao sto se vidi na slici vozac drugog busa je manevrom u levo pokushao da izbegne prvi autobus shto nije uspeo u potpunosti, shto se vidi udarom u desnu stranu drugog busa-busa koji je vozio!
I tu dakle imamo dve okolnosti, prva devojcica, nazalost, te verovatno malo rastojanje (shto i ne mora da bude da je bilo)i nesto brze usporenje prvog busa! Dakle sve se nekako namestilo. To moze da se predupredi da se nedeshava pre svega vezivanjem svakog deteta za sedishte busa ( kao na zapadu) i da se ne dozvoljava nikakvo shetanje po busu, pa bi i posledice eventualnog sudara bile mnogo manje!

Dakle ovde imamo tri faktora i svako je kriv> Zashto je prvi bus usporio, mozda malo rastojanje busa i kretanje devojcice po busu!

Pricate o stanju buseva!
Sva tri autobusa su relativno nova! Prvi i treci su 2004 godishte, a drugi je 2009-dakle bus u kome je devojcica nastradala je star 4 meseca! Dakle, izgleda da je prvi bus bio neispravan u smislu da mu je menjacki prenosnik izashao bez komande iz stepena prenosa, shto ne sme da se desi(mada ovaj kvar nikako ne bi trebalo da utice na bezbednost za jedno vozilo, al kad se sve loshe namesti i to bude...)! Sad da li je to dovelo do usporenja buseva videcemo!

Posebnu paznju ste posvetili vozacu nis-ekspresa i nazalost generalisano diskutovali a da neznate o kakvom je vozacu rec!

Vozac Jovan Jovanovic, u firmi sa nadimkom Joca Zmaj, je kao covek izuzetan i garantujem, jer sam 1000-puta bio svedok, da spada u izuzetno kulturne vozace, blage naravi, jednostavno je divan covek, a posebno shto je zanimljivo je voleo decu, i ne cudi me da je hteo (kako se negde culo po medijima) da devojcicu ovuce za ushi zbog rodjendana! Dakle divan covek i dobar majstor! Radi vec godinama na svim medjugradskim linijama, pre cetiri meseca je dobio nov autobus, a da je pre toga predao autobus star 5 godina i to verujte bez ijedne ogrebotine, a eksploatisao ga je sa svojim dugogodisnjim kolegom Zoranom, takodje divnim covekom, na medjugradskim relacijama. Dakle nije se to desilo nekakvim traktoristima nego stvarno vrsnim profesionalcima. Jednostavno kao posada su stvarno izvrsni! Covek nekako pomisli da se sto vi kazete i shto je tacno onim grubim bahatim vozacima retko shta desi, ali da eto ovakvim ljudima desi neshto najgore! Znajuci Jocu mogu samo da zamislim kako sad ovo prezivljava. Nije ni njemu lako, znajuci kakav je covek!
Dakle mera je samo da se uvedu pojasevi za decu da se ne shetaju po busu, da vozac samo vozi-da mu se neskrece paznja, da vode racuna o rastojanju i to je to! Iskreno mislim da ovde nema nekog grubog krsenja nekakve bezbednosne discipline, sem u tom rastojanju, ali sve je sad pitanje kako se je desilo. Nekako nesreca se sama namestila, ako ipak oduzmemo famozno rastojanje, tri momenta se deshavaju u jednoj sekundi! Usporenej prvog busa, dolazak devojcice do vozaca, skrenula mu paznja i gotovo...nesreca bas nesreca!

dm

pre 14 godina

Tragedija, jednom autobusu je upravo pukla guma i ne mogu da se vrate nazad.
Samo da se zna da je Nis ekspres u vlasnistvu Miroslava Miskovica (kupio ga za par miliona eura, zbog ekskluzivnog zemljista u sirem centru grada na kome je garaza), a nemar i bahatost preduzeca i samih vozaca i je opste poznata na jugu Srbije i nije mi jasno kako se odlucise za ovog prevoznika!

goran

pre 14 godina

ljudi vec dvadeset godina unazad mi nemamo profisionalne vozace autobusa. ja ih nazivam traktoristima i ova tragedija neka podseti i vlast a i roditelje kome mi to dajemo decu u ruke. ko to treba da sudi mom detetu a kad se desi kazu sudbina, ovo je divlji zapad ovo nema veze sa zivotom.Ja sam da se sve eskurzije zabrane dok se ne iskontrolisu svi vozaci i ne donesu takvi zakoni koji ce da spase neduzne ljude. Dosts bre vise aman.

tuga

pre 14 godina

kakav je to vozač, vozi toliko dece i ne drži se osnovnog pravila da drži propisno odstojanje. Ko sve vozi ovu decu po Srbiji to je užas a bogami i vozači u Srbiji su medju najgorima u evropi, ni vozačkog karaktera a ni kulture. Nama ne trebaju ratovi ako se ovako nastavi, a za preblagi zakon i sudstvo nemam komentar, počevši od saobraćajnog pa do kriminalnog zakona.

dragan

pre 14 godina

LJudi ima li kraja ovoj tuznoj prici? Skole nisu u stanju da obezbede ni mali odmor, ekskurzije su za njih kao put u svemir. O dilovma sa "organizatorima" i "prevoznicima" ni Vas insajder ne bi izasao na kraj. Ovo je jos jedan dokaz da u Srbiji zivot ne vredi nista!!!!!!!!!

DID

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici nastradale devojcice.
Krajnje je vreme da se svemu ovom stane na put.
- Zabraniti ekskurzije na godinu dana.
- U sledecih sest meseci izvrsiti vanredne tehnicke preglede svih autobusa.
- Sto hitnije proveriti znanje i strucnost (teoretsku i prakticnu) svakog vozaca autobusa.
- Uvesti zakonom pravilo koliko putnika sme da bude u autobusima.

Ovo je moj skromni predlog.

Slava malom andjelu

MV

pre 14 godina

Jutros su deca iz NBGD skola otisla autobusima Nis ekspresa na Zlatar. Otkud da sada samo N. ekspres ima toliki povlasceni polozaj da prevozi decu na rekreativne nastave po celoj Srbiji i to autobusima (NIBUS), koji sami sklepavaju u svojim garazama. Ocigledno da tu postoji sprega kompanije g.Miskovica, direktora skola uz blagoslov celnika iz opstina. To je oprobani metod kojim ova kompanija, kao i u svim drugim poslovima po Srbiji uspesno posluje. Nazalost, rezultat svega toga su ovakve tragedije.

Roditelj, srećom, petogodišnjaka

pre 14 godina

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa maksimalnu dozvoljenu brzinu, za autobuse koji prevoze decu, na "autoputu" od 90 km/h, ali ne predviđa obavezu da atobusi za prevoz dece imaju ugrađene i atestirane sigurnosne pojaseve za svako sedište. O stajanju i šetkanju dece-putnika po autobusu u pokretu u novom Zakonu nema ni slova, valjda se podrazumeva da ne smeju, isto kao što se, valjda, podrazumeva da putnici ne smeju da prilaze vozaču dok vozi, rukuju se sa njim, razgovaraju, itd. Da li je ovo "podrazmeva se" dovoljno? Nažalost, jedan izgubljen mladi život, danas, neoborivi je argument da nije dovoljno! Zašto razredni starešina ili odgovorno lice u autobusu (osim vozača, koji je odgovoran isključivo za vožnju, sve dok vozi) nije opomenuo-la decu da se ne šetaju po autobusu u pokretu i nije im striktno naredio-la da moraju da sede na svojim sedištima? Da li Pravilnik o učeničkim ekskurzijama sadrži ovakvu odredbu? Da li taj Pravilnik uopšte neko od direktora i školskih nastavnika čita? Da li ga daju đacima da pročitaju pre polaska na ekskurziju? Da li vozači autobusa kojima se prevoze deca uopšte imaju bilo kakvu ideju o tome šta može da ugrozi bezbednost dece-putnika autobusa, a šta ne? Ako u zapadnoj Evropi svi prigradski i međugradski autobosi moraju da imaju sigurnosne pojaseve i svi putnici sede na svojim sedištima propisno vezani, šta je problem da se isti propis ne uvede i kod nas, i to za početak, obavezno za autobuse koji obavljaju organizovan prevoz dece? Šta, novopečeni vlasnici transportnih kompanija nemaju para za nove autobuse? Nema veze, onda neće biti školskih ekskurzija dok ne bude autobusa novije generacije!

Kum Zorzo

pre 14 godina

Pogledajte samo kakvim se autobusima dovoze deca iz unutrasnjosti na ekskurziju u Beograd. Ja sam ih vidjao ovih dana, Krstici su mila majka za njih, prozori su toliko zamagljeni da jadna deca mogu da vide Beograd samo kroz sofersajbnu. Da li je policija ikad iskljucila iz saobracaja i skinula tablice barem njima sto voze decu.
To se ne radi radi odrzavanja socijalnog mira u davno propalim prevoznickim firmama.
Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice i jako mi je zao sto je njihovo dete platilo cenu tog i takvog socijalnog mira

vampirbg

pre 14 godina

Za ovo su odgovorni sofer i nastavnik... Sofer posto nije drzao odstojanje, a nastavnik sto je uopste dozvolio detetu kontakt sa vozacem... Nazalost, ova deca su na najtezi nacin shvatila zasto se vozac ne sme uznemiravati...

Mladen

pre 14 godina

Velika tragedija!!
Ali ne mozemo mi pricati i okrivljavati vozace. Moj otac je do skoro radio u Nis-Ekspresu", vi ne znate kako se tamo ponasaju prema radnicima. Bilo je x puta situacija da se vrati kasno u noc (oko 2 sata) kuci, a vec je u 5 sati ujutru na spisku da vozi neku ekskuziju. I to vas ne pitaju da li mozete ili ne, a opet morate da radite da bi prehranili porodicu. U slucaju da odbijete dispecara koji vas je stavio na raspored mozete se samo oprostiti od plate i plus vam pisu prijavu. To je samo jedan deo onoga kako se ponasaju prema zaposlenima AD "Nis-Ekspresa"!!!

dejan

pre 14 godina

Tragedija. Sta drugo reci? U pitanju su deca. Treba privesti vlasnika preduzeca i vozace, proveriti kako su zaposleni i proveriti autobuse. problem je sto ni ovaj put nece niko odgovorati jer je Miskovic vlasnik Nis expresa. A on je nedodirljiv. Za njega ni pogibija dece nista ne znaci, profit pre svega.

OLJA

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici nastradale devojcice. Nazalost vise nije sigurno putovati sa autobusima Nis ekspresa koji su odavno trebali da idu u penziju a ujedno drze monopol sto se tice cene karte tj najskuplji su. Ovo je zalosno sta se desilo krajnje je vreme da se istina istera na videlo ali da ne budu prozvani samo obicni smrtnici vec i oni koji su u foteljama gde im nije mesto.

Vesna

pre 14 godina

Zao mi je zaista.
Pet skolskih godina strepim od tih ekskurzija. Ja bih o ovome obavestila Brankicu iz Insajdera! Neka dodje u Nisekspres i slicna transportna preduzeca, njoj ce biti jasno za dva sata o cemu se sve tu radi, o kakvom nemaru, bahatosti i nekulturi vecine vozaca. Cast izuzecima, ima ih, ali, na zalost malo. Zasto bi Miskovic razvijao Nisekspres, on samo ceka pogodan momenat da ovu atraktivnu lokaciju u Nisu prevede u njegov cuveni Delta city...samo je pitanje dana, sta ga briga za obucenost vozaca, ispravnost autobusa i sve dr.

marko

pre 14 godina

Uz saucesće jedini komentar je "ima li savesti".Da li će u ponedeljak poslanici tokom nastavka razmatranja Zakona minutom ćutanja odati počast žrtvama i pozdraviti ostavku bar jednog od dvojice Ministara odgovornih za stanje na putevima Srbije?

satko

pre 14 godina

Neki od sofera ne bi mogli ni frezu da voze a o poznavanju pravila sabracaja da i ne govorimo. Alkoholizam je druga prica. To dobro znam jer sam Nislija a kada bi se povela diskusija o gradskom i prigradskom saobracaju prici ne bi bilo kraja.To je uzas kakvog ne verujem da ima u drugim gradovimai to za previsoku cenu. Prvo treba vam gas maska da se ne ugusite od dima koji ulazi unutra zbog pocepanih auspuha i rupa na karoserijama. Na destinaciju stizete na jednoj nozi jer nema mesta da normalno stojite, poneki izadju bez novcanika, ako nesto prigovorite soferi vam spominju familiju, a autobusi su stari i po 40 godina pa su kvarovi cesti. Na uzim linijama izdaju veci broj karata od broja sedista.... Sve u svemu jezivo ali nije samo Nis-ekspres takav. Ima i gorih, to sam vec video. Miskovica i njemu slicne treba najuriti iz Nisa jer ce pruziti prste i na druge oblasti Niske privrede ili od onoga sto je od nje ostalo.

stradalnik

pre 14 godina

"Kako javlja dopisnica B92 iz Niša, devojčici koja je poginula danas je bio rođendan. Ona je pokušavala da vozaču ponudi bombone i u trenutku kada je on hteo da joj čestita došlo je do nesreće."

Ovo je nesto najstrasnije.

ahmed

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice, kakva drzava - takvi vozaci, nema zakona, putevi kod nas ispod nule, jeste gde videli na autoputevima rupe? Samo kod nas to ima, a drzava se prepucava gde su pare za autoput Horgos-Pozega! Ovde u Evropi je svako selo i svaki put asfaltiran, ovu drzavu treba da vodi dijaspora jer smo mi prosli skolu ovamo!
Jos jednom saucesce ovoj porodici.

stevan

pre 14 godina

Strasno. Dete je poginulo.
Treba pokazati i malo ljudskosti prema coveku koji je bio eventualni krivac. Ne izgleda da je vozio brzo, da je pokazao neki drasticni nemar, vec da je bio u pitanju trenutak nepaznje izazvan zeljom da cestita detetu rodjendan. Uzas koji se dogodio nece biti manji zbog strasne patnje na koju je osudjen ovaj nesrecnik do kraja zivota.

Velibor Ciric

pre 14 godina

Saucesce porodici nastradale devojcice i zelje za brzim oporavkom svima koji su povredjeni.
Malo sam putovao po svetu i to sto ima kod nas, moze se videti samo jos u Bangladesu i nekim ali samo nekim delovima Indije.
Najvise me je nerviralo sto recimo americki vozac autobusa nece da krene dok svi u autobusu ne sednu na svoja mesta, jedan putnik viska i nema polaska a relacija 4 km od luke do centra grada, ipak se radilo o posebnoj voznji a ne o gradskom saobracaju i pravila su JASNA, nece covek u zatvor.
O pravilu koje su predlozili masoni u Americi da kada se skolski autobus zaustavi nema preticanja doticnog ali ni mimoilazenja iz suprotnog pravca ne treba trositi reci.Jednostavno sve staje jer deca znaju da istrce na put iza ali i ispred bus-a.
Neprocenljiv doprinos bezbednosti a ovde bi predlagaca takvog zakona optuzili da radi za Vatikan i CIA-u.
O voznji od Istanbula do Burse (250 km) delom trajektom preko moreuza po ceni istoj kao od Beograda do Nisa, ali u novom Mercedes autobusu sa klimom i STJUARDESOM koja vam donese sok, caj, grickalice ne bih trosio reci da to nisam doziveo 1996 godine.
Obe autobuske stanice kao iz NASA programa u odnosu na nase. Ljudi probudimo se, mi smo Indijanci a ne oni, svi su nas pretekli a Albanija ima i more, mislite o tome.

Zoran

pre 14 godina

Ova tragedija samo pokazuje da nikakav novi zakon o bezbednosti u saobraćaju neće pomoći. I u starom zakonu piše koliko mora da bude rastojanje između dva vozila, a po novom će vozač dobiti veću kaznu, ako ga uhvate, a da policija hoće da ga uhvati, uhvatila bi ga u prekršaju i po važečem zakonu. Gospoda iz MUP-a i ministarstva infrastrukture treba da shvate da će se stvari promeniti na bolje tek kada se opšta kultura ljudi podigne, a samim tim i saobraćajna kultura. Jedini mogući način da se to uradi je da se od 5. razreda osnovne škole uvede obavezan predmet saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, sa najmanje 2 časa nedeljno, a ne kao danas, da deca uče o tome 2 časa godišnje na opštetehničkom, gde im često o saobraćaju pričaju nastavnici koji nemaju vozačku dozvolu, a kamoli vozačko iskustvo. Ovako bi svako dete za 4 godine naučilo dovoljno o saobraćaju da bi na kraju 8. razreda moglo da polaže testove i da dobije potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, te bi time na ulicama imali decu koja voze bicikle i skuter sa tom potvrdom i sa stečenim osnovnim znanjima iz bezbednosti saobraćaja. E, tek kada ta deca budu imala decu, moći ćemo da se pohvalimo kako je broj povređenih i poginulih u saobraćaju na našim ptevima najniži u Evropi, a možda i u svetu.
Na kraju, setimo se da brzina ubija, zato, vozite Spačeka i živećete večno.

Vukasin

pre 14 godina

Mislim da u ovom slucaju razlog za ovu tragediju nije tehnicka ispravnost vozila, nego ljudski faktor. U svakom autobusu postoji upozorenje "u toku voznje zabranjen razgovor sa vozacem", sto je veoma vazno za bezbednost, jer je dovoljno da se paznja vozaca poremeti na samo nekoliko sekundi, pa da nakon toga dodje do nesrece, cak i ako vozac pre toga ispostuje sve propise (u ovom slucaju nije). Putnici veoma cesto ignorisu to upozorenje pa toime svakodnevno dovode u opasnost i sebe i ostale putnike. Posto su u ovom slucaju bila prevozena deca, prosvetni radnici, koji su bili u pratnji su bili duzni da sprece bilo kakav razgovor dece i vozaca.
Za ovu tragediju su krivi i vozac koji nije postovao propisno odstojanje, ali i nestrucni prosvetni radnici.

srpska majka

pre 14 godina

U autobusu mi je bila bratanica. Čula sam se sa njima i dobro je, hvala Bogu. Najiskrenije saučešće porodici nastradale devojčice. Dokle bre više!!!! Šta je gledao taj vozač? Da li je bio vanredni pregled pred put_ Da li je neko prekontrolisao vozače. Pre godinu-dve, u Beogradu, ekskurzija nije ni održana jer vozač koji je trebao da vozi decu, nije prošao alko-test, tj krenuo je na vožnju pijan. Strašno!!!

100km MAX!

pre 14 godina

Ako ne mozete da pravite dve trake za oba pravca potpunom duzinom svakog put, onda barem na nekim delovima (svakih par kilometara) postavite drugu kracu traku. U tom slucaju bi ste mogli imati punu liniju izmedju nadolazeceg i odlazeceg saobracaja potpunom duznom puta, jer bi se sporija vozila mogla kretati levom trakom dok je brza preticu na toj prosirenoj deonici.
Slava malom andjelu i saucesce njenoj porodici.

Milan

pre 14 godina

Dokle više ???
Treba li uvek nešto strašno da se dogodi pa da se Srbija zapita samo na par sati ??
Istraga će utvrditi da li je ljudski faktor u pitanju ali da li će to vratiti roditeljima dete ???
Za 2 dana ova vest će izbledeti a onda će opet neka (ne daj Bože) nova biti aktuelna, a Srbija će i dalje živeti u 13 veku pitajući se zašto i žaleći nad posledicama a ne preduzimajući ništa da takvih strašnih dešavanja ne bude !!!!

ana

pre 14 godina

Strasno, ovo je blago receno strasno! Saucesce porodici. Najbolje je decu zatvoriti u kucu i ne pustati ih nigde, jer su jedino tu bezbedna... Kakva je ovo drzava...

Natasha

pre 14 godina

Jao, strasno! Jadna devojcica! Nazalost, ne mogu da kazem da me cudi da se to desilo - prosle godine kad sam bila u Srbiji i isla autobusom od Beograda do Kragujevca, tresla sam se celim putem jer sam sedela odmah iza vozaca i videla kako je on vozio: sve vreme je pusio i razgovarao mobilnim telefonom a volan onako drzao ovlas jednom rukom a povremeno ga potpuno ispustao iz ruku! Ja sam stvarno bila zabezeknuta da je vozacima dozvoljeno da razgovaraju mobilnim - pa to je svuda u svetu zabranjeno! Pa makar da je imao slusalice! Jezivo je to sto se desilo, jedino se nadam da ce da poostre propise pa ako se sofer tako ponasa i prijavis ga da brate leti sa posla!

Roditelj tri devojčice

pre 14 godina

Tragično, tragično ! Iskreno saučešće porodici ! Daj Bože da ostaloj povređenoj deci bude dobro !

Ministar treba da podnese ostavku ! Ministarstvo prosvete žmuri da bi profesori i nastavnici namakli koji dinar u džep ! To što đaci idu vikendom na ekskurzije samo je dokaz da ekskurzije nemaju nikakve veze sa nastavnim planom i programom i da je njihova prava svrha nečija extrra zarada. Roditelji, stavite prst na čelo, jer ekskurzije nemaju nikakav naučno-vaspitni uticaj na vašu decu.
Zar treba ovako nešto da se desi da se svi odgovorni prizovu pameti ! A za mene roditelji imaju najveću odgovornost !

I o čemu ljudi, pišete ovde, koji vozači, koji autobusi, koji Mišković ?? Pa deca su vaša tj. naša, ako vi niste odgovorni za njih bar dok su maloletni, od koga to očekujete ? Lečite svoje komplekse time što dajete pare da se, kao, deca provedu... Vozač je naravno kriv, ali dajte da reševamo uzroke, a ne posledice !

prokupcanin

pre 14 godina

Tragedija. Ja sam iz prokuplja i vozim se nis ekspresom, to je tuga kakvi su to losi vozaci... to su uglavnom neki priuceni traktoristi koji kad upadnu u nis ekspres misle da su bogovi. Cule su se jutros sirene vatrogasaca i hitne pomoci u prokuplju i niko nije znao sta se desava. Veliki broj roditelja je otisao ka merosini. Bio sam djak te skole i zaista mi je zao zbog nesrece.

Tomislav

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Neverovatno kako tragicni dogadjaji samo sustizu jedni druge. Deca ubila vrsnjaka, voz pregazio ucenika evo i sada dogadjaj koji je trebao da bude uzivanje deci pretvara se u moru. Ove nesrece su direktna posledica neodgovorne vlasti. Kako je moguce da tako vazni zakoni kao sto je 'zakon o saobracaju' ceka na usvajanje toliko dugo. Nasa vlast ne vlada uredjenom zemljom pa mozda nesto moze i da priceka mi smo u vanrednoj situaciji u kojoj treba raditi i dan i noc jer nas samo viliki i ispravan rad moze spasti totalne propasti. Dok sam ziveo u Kanadi imao sam prilike da u Ponedeljak ujutru cujem vesti 'parlament zasedao u toku vikenda non-stop i usvojio vazne zakone' a Kanada je uredjena zemlja. A kad otvorim nase novine citam 'rad parlamenta blokiran obezbedjenje iznosilo Seselja na ruke'. Nasi politicari u parlamentu ne vide niti Srbiju niti narod oni su opsednuti politickim protivnikom i to je citav njihov rad. Kako inace objasniti ovoliki haos u maloj lepoj Srbiji. Srbijo probudi se iz agonije, biraj svoje domacine u vlast i zaduzi se koliko god treba da napravimo puteve da znamo zasta dugujemo i da zaustavimo da nam ljudi stradaju. Ako sacuvamo zivote imace ko i da vrati taj dug.

Tomislav

Putnik

pre 14 godina

Treba sedeti na mestu u toku vožnje. Deci to nije jasno, a vozači, vođe puta i roditelji im ne objašnjavaju. U slučaju sudara putnici lete prema napred i udaraju u sedište ispred sebe, koje ih zaustavlja. Ako je putnik na nogama u prolazu, on tada leti napred i proleće kroz vetrobran, sa tragičnim posledicama.

Pored toga, u novim autobusima, kao i u avionima, postoje pojasevi koje treba vezati na dužim putovanjima.

Naravno, u srpskom autobusu se ništa ne poštuje, pušta se muzika, deca se šetaju, vozači jednom rukom drže cigaretu a drugom sve ostalo itd. pa se nesreće dešavaju vrlo često.

Mr Driver

pre 14 godina

E svega sam se nacitao u ovim komentarima. Ova tragedija je uzrokovana nizom propusta i ima mnogo krivaca a najveci je vozac autobusa koji je udario u onog ispred sebe...

Ipak, ja sam u srecna vremena isao na desetak ekskurzija. I mi smo setkali po busu, motali se oko vozaca, pustali muziku i sl. ali tragedije se nisu desavale. Razlog je jednostavan: vozaci su bili profesionalniji i nisu preterano obracali paznju na nas, autobusi generalno sporiji pa i sama voznja je bila umerenija i bezbednija. Danasnji vozaci voze autobuse kao da su sportski automobili. Preticu na punoj liniji, kasno koce, ubrzavaju koliko god im to motor dozvoljava... Sve ovo je dokaz neiskustva i vozacke nedoskolovanosti vozaca.
Videcemo sta ce istraga pokazati, ali ne mogu da se otmem utisku da su autobusi brzo vozili u konvoju a da je vozac udarenog autobusa naglo prikocio (mozda je lose procenio preticanje, mozda mu je nesto izletelo, mozda je prosuo kafu u krilo...) sto vozac drugog autobusa nije ocekivao (tamo je put dosta pregledan) i ako mu je skrenuta paznja samo na sekund (bombone...) tu vise nema popravnog cak i na propisnom rastojanju sa ispravnim autobusima, novim gumama i sl. (u sta sumnjam)!!!

Vozac koji je skrivio tragediju (zakon je tu jasan) ce da robija, ali to nece popraviti situaciju na putevima. Novi zakon je komedija i gori je od starog. Na kraju krajeva sam zakon nece doneti bezbednost u saobracaju vec njegova primena! Ono sto treba uraditi je izdvojiti profesionalne vozace (autobusi, taxi, kamioni...) u posebnu kategoriju, da imaju posebno polaganje vozackog ispita, i oduzimati im nepovratno dozvole (licence) za najsitnije prekrsaje (prekoracenje brzine, preticanje na punoj liniji, nepostovanje STOP-a, semafora...) a kad oni pocnu da voze po propisima i vozaci "amateri" ce se povesti po inerciji njihovim primerom.

Na kraju mi ostaje samo da izjavim saucesce porodici nastradale devojcice, pozelim brz oporavak povredjenoj deci i da se nadam da su bar sada vozaci koji voze ekskurzije naucili da su odgovorni za tudje zivote.

Dragan Zivkovic

pre 14 godina

Ovaj slucaj nije samo odraz stanja u "Nis Expresu", u kome je verovatno i izvrsen tehnicki pregled predmetnih autobusa, vec i drzave gledano u celini. Sve dok ne budemo dovoljno razvili svest o tome da nam je porodica svetinja nastavicemo ici putem konacne propasti.

dzordz

pre 14 godina

Sramota, pustiti sofere koji voze po selima da voze decu na ekskurziju. Prvo oni ne znaju osnovna pravila saobracaja, drugo 2/3 ih vozi u alkoholisanom stanju. Po tome je poznat Nis-Ekspres. Strasno.

gaga

pre 14 godina

Čitam i suze mi same idu.. Jedan mladi život u nepovrat, ožiljci i na telu i na duši druge dece.. Strah, stres roditelja. Zbog čije bahatosti i neodgovornosti? Dokle više? Mlađi sin u ponedeljak iz Beograda do Sokobanje, on presrećan, a ja u grču? Šta kao pojedinac mogu da uradim, samo da insistiram da dođe saobraćajna policija i da ne krenu dok se sve ne proveri.. Da li je to dovoljno ? Ne, nije, znam, a kako drugačije ?

Jadranka

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice...Ovo je strasno...Radila sam jedno kratko vreme kao profesorica u toj skoli, pa mi jos teze pada da ovo cujem.

Inace, sto se Nis Expresa tice, cesto sam putovala na liniji Nis Prokuplje, pa to je bilo strasno. Naguraju ljude unutra kao stoku, stojis, placas punu cenu karte, jos te guraju da bi nagurali sto vise, umesto da pojacaju te jace linije. Ista stvar na relaciji za Blace, jednom samo sto nisam odeletela na vozaca, tolika je guzva bila, a oni opet guraju ljude unutra i ne misle da uvedu jos koju krntiju na tu relaciju...Strasno. Priuceni traktoristi, sto neko rece... Jadna deca, traume ce imati za ceo zivot... A drze monopol i cene u tom kraju, niko ne moze da se probije, najskuplji su u Srbiji...

honey

pre 14 godina

Strasno... ja, sam profesionalni vozac, vozio sam 14 godina, ali ovo sto se sada radi , da se u firmama primaju ljudi za vozaca koji su kupili vozacku dozvolu, koji veze nemaju o saobracaju, koji ne prodju test o saobracajnim propisima, a ipak uz vezu ostanu da rade na radnom mestu vozaca.... to je Strasno!!!

Profesor

pre 14 godina

Putujem već deset godina na posao do obližnjeg grada Niš ekspresom, a preko nihove agencije vodimo i decu na ekskurzije. S toga smatram da imam prava na komentar. Odgovorno tvrdim da je preko 50% autobusa neispravno, samo prefarbano posle generalke, i tvrde da su ti autobusi novi. Oko 80% vozača su poljoprivrednici, koji ovde rade samo za radni staž, za nikakve plate. Večina njih nema osnovnu kulturu, Otvoreno pokazuju svoju netrpeljivost prema putnicima. Skoro svake godine policija vrati po jedan autobus koji dođe da nam vozi đake na ekskurziju. Poslednji put sam to doživela pre šest dana, kada je moja kćer krenula sa sat i po zakašnjenjenja, jer je signalizacija bila neispravna, pa je policija isključila autobus iz saobraćaja. Pitam se ko je odgovoran za sve ovo, da li je neko nekada kažnjen? Iskreno saučešće porodicama poginule i povređenih učenika.

Nislija - Niska Banja

pre 14 godina

Strasno ! Kakva tragedija ! Moje saucesce porodici nastradale devojcice.

Ja sam rodjeni Nislija ali cu iskreno reci da je Nis Expres najgori prevoznik i treba ga izbegavati. Ja kad odem na autobuski jasno i glasno im kazem da zelim kupiti kartu nekog privatnog busa a ne zelim Nis Expres zato sto su neljubazni i autobusi su im u uzasnom stanju.

Ljiljana

pre 14 godina

Strašna tragedija.
Danas sam ispratila dvoje svoje dece na ekskurzije. Jedno je otišlo u Beograd, a drugo u Kragujevac. Dva sata posle odlaska me je zvala kćer da mi kaže da se autobus pokvario i da čekaju drugi prevoz. Osim što se ne poštuju pravila u saobraćaju, decu voze pokvarenim autobusima. Ovo je vrh nebrige i bahatosti. Vozači, učitelji, turističke agencije: Ja vam dajem svoju decu, znači svo svoje blago koje morate vratiti kući žive i zdrave.

Tihomir

pre 14 godina

Саучешће јадној породици погинуле девојчице. Као родитељ и као грађанин Прокупља затечен сам догађајем. Неке родитеље повређене деце и лично знам. Са нестрпљењем чекам налаз истражног судије.

Nišlija

pre 14 godina

Živim u Nišu i Niš Ekspresom, kada su međugradske linije u pitanju, sam se vozio samo jednom - prvi i zadnji put. A i kada su gradske linije u pitanju ulazim samo kad moram.

Tomislav

pre 14 godina

Hteo bih da uputim reči saučešća porodici koja je izgubila dete u ovoj strašnoj netgodi, iako znam da nijedna reč niti bilo šta drugo njima ne može vratiti izgubljenu sreću!
Kao policajac koji živi u Nišu a radi u Prokuplju, svakodnevno putujem autobusima Niš-ekspresa na toj relaciji i često sam svedok u najmanju ruku čudnih postupaka nekih vozača, ali i činjenice da se rukovodstvo njihove firme bahato i olako odnosi kako prema njima, tako i prema svim ljudima koje ovi ljudi svakodnevno prevoze. Naime, iz mnogobrojnih razgovora sa vozačima uočio sam da ih u firmi teraju da rade i voze kao mazge, bez imalo brige za eventualne posledice. Tako se desi da posada od 2 vozača, koja neretko vozi autobus na ivici ispravnosti, u roku od 48 sati preveze i po 3,500 km vozeći najpre na relaciji ka Nemačkoj i nazad, pa odmah po dolasku sa te relacije na relaciji ka crnogorskom primorju i nazad, a povrh svega još i turu na relaciji Niš-Bg, Bg-Prokuplje-Niš. Jednostavnom računicom dolazi se do rezultata koji daleko premašuje zakonskih 8 sati vožnje u toku 24 sata za jednog vozača, koji uzgred svoj odmor provode spavajući na sedištu u busu jer im firma ne odobrava trošak za bedan hotelski krevet i malo pristojnog sna i odmora, što kao rezultat daje neverovatno premorene i nervozne ljude za vozilima teškim 10 tona sa 50-ak duša iza svojih ledja koje bezbedno treba dovesti do cilja.
Nažalost, novi zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, po mojem skromnom mišljenju dovešće samo do bolje ''pregovaračke pozicije'' onih koji budu ovlašćeni za vršenje kontrole u ovakvim firmama u odnosu na njihove vlasnike i rukovodioce, koji će se kao i do sada dovijati na razne načine da izbegnu nametnute obaveze ili maskiraju nedostatke u trenucima kontrole. Nažalost, zakonodavac niti ovaj put nije konsultovao malog čoveka, koji će za neki dan morati da poštuje sve njihove naloge, niti je konsultovao i pitao za neki savet nas policajce koji sve te njihove zamisli treba da sprovedemo u delo, u cilju donošenja što sprovodljivijeg zakona na delu. Umesto toga, dobićemo još jedan izuzetno kvalitetan Evropski zakon, nažalost nesprovodljiv u uslovima neevropske Srbije!
Ako je neko i na tren posumnjao u to da li je danas ujutro policija izvršila neophodne provere autobusa i vozača, moram Vam svima reći da su saobraćajni policajci PU Prokuplje pred odlazak ekskurzije OŠ ''Nikodije Stojanović Tatko'' iz Prokuplja, izvršili detaljnu proveru autobusa, u smislu posedovanja odgovarajućih sertifikata i potvrde o tehničkoj ispravnosti, te izvršili alkotestiranje svih vozača angažovanih za vožnju dece na ekskurziju, i ustanovljeno je da je sve bilo u redu. Nažalost, dete je stradalo, jednoj nastavnici je amputirana noga, mnoga deca zadobila su povrede i traume koje će dugo ostati na njima i u njima.
Treba izraziti saučešće i porodici nesrećnog vozača, kojoj neće biti nimalo lako u danima koji im predstoje. Zapitajmo se do kada ćemo svakodnevno na TV gledati ovakve slike na našim putevima, a ništa sami preduzeti da i mi ne budemo deo njih. Apelujem na sve Vas koji čitate i gledate, da počnete od sebe, poštujete i sadašnje važeće propise, vezujete pojaseve zbog sebe, a ne zbog mizerne kazne od 1,000 dinara, smanjite brzinu i povećate pažnju, jer bolje stići i nekoliko minuta kasnije, nego ne stići uopšte!

Aleksandar Zimonjic

pre 14 godina

Ovakve tragedije se izgleda sve cesce desavaju kod nas.Krivica vozaca sigurno postoji, ali krivica nastavnika je gotovo ista-kako je mogao/la da dozvoli da dete u voznji dodje do vozaca-naravno ako je to uopste istina.Definitivno je vreme da kontrola bilo djackih ekskurzija ili bilo kakvih organizovanih putovanja dece budu toliko rigorozna da ne moze svaka agencija da vozi decu. A naravno mora se pozvati na odgovornost i rukovodstvo Nis Ekspresa pa makar to bio i sam Miskovic.

alex

pre 14 godina

Kao neko ko je iz Nisa i ko je bio na ekskurzijama sa ovim prevoznikom mogu samo da kazem da je Nis Ekspres uzas. Vozaci su krajnje neljubazni i ne umeju sa decom, autobusi su zastareli i napravljeni su po principu sto vise mesta sa sto manje komfora... Ko je odgovoran za standarde?

zvezdica

pre 14 godina

Strasno...Saucesce porodici!
Ovde nije krivica samo jednog coveka,ali koliko je to ovde bitno? Izgubljen je jedan deciji zivot i to niko ne moze da promeni! Vreme je da se uzmemo u pamet i da prestanemo da se prepucavamo ko je kriv i da ne prebacujemo krivicu jedni na druge, vec da konacno ucinimo nesto na oktlanjanju uzroka ovakvih tragedija!!!
Koliko jos zivota treba zauvek da se ugasi, koliko porodica da bude unisteno da bi se neko opametio i prestao da otklanja posledice umesto uzroke?!
Isti sistem kao sa onim narkomanima u dvoristu vrtica (u KG,cini mi se), ljudi su ugradili kamere i ne taj nacin "resili problem"...

Robert

pre 14 godina

Zalosno je sto neki vozaci ne shvataju nivo odgovornosti svog radnog mesta i dozvoljavaju da im neke, u sustini nebitne okolnosti, odvuku paznju sa uslova koji se nalaze pred njima.I sam sam, dok sam pratio decu na ekskurziju, bio svedok kako vozac djackog autobusa bezbrizno sedi za volanom i uz kaficu prica sa svojim kolegom, pri cemu ne prati put po 3 ili 4 sekunde.kao da nisu svesni da su direktno odgovorni za 50 zivota iza svojih ledja. Kad se desi zlo onda je svako pametan,s vi znaju sta je trebalo uraditi, samo sto su zakasnili sa svojim idejama taman toliko koliko treba da se spasi jedan deciji zivot.

Uklonimo vozace koji imaju bilo kakvu mrlju u svojoj karijeri iz medjugradskih linija.U starim gradskim "zglobnjacima" valjda ne mogu napraviti toliko stete

ucenica pk

pre 14 godina

Saucesce porodici poginule devojcice. Brz oporavak zelim nastavnici... ovo je strasno nemam komentar na ponasanje "profesionalnih vozaca"

Ivana

pre 14 godina

Kakvi su i od čega ti autousi Niš Expresa? U sredu ga prevrnula pikolica sa prasićima, a u subotu poginula devojčica! Da li su u pitanju neispravni autobusi ili neodgovorni vozači?

M

pre 14 godina

Ovo je previse tuzno. :(

Apelujem na sve nadlezne inspekcije da provere koliko odmora imaju vozaci izmedju dve voznje i da drasticno kazni sve nadredjene koji zahtevaju da se vozi skoro non-stop. Toliko dugujemo zrtvama ove velike tragedije. Ukoliko se to ne desi, neka reaguje zastitnik gradjana. Ovo je problem koji obuhvata celu Srbiju.
Molim vas, izvestavajte nas dokle ce se stici sa istragom, i na kojoj instanci ce ona biti zaustavljena.

Ponovicu: ovo je previse tuzno. Najtuznija vest u poslednje vreme.

Mary

pre 14 godina

Mnogo godina unazad vazi nepisano pravilo da djacke ekskurzije OBAVEZNO prevozi na ovim prostorima juga Srbije Nis-expres! Zaposleni u ovoj firmi su se toliko osilili da imaju monopol u gradskom, prigradskom i medjunarodnom prevozu. Ali, od kako ih je otkupio MISKOVIC, oni su nacisto izgubili kontrolu i samokontrolu-pocev od salterskih radnika pa do vozaca!!! Kazniti ne samo vozaca vec i ceo kolektiv i to najstrozije! ...ako ima pravde i Boga!

bocko

pre 14 godina

Pre svega kao svaki normalan covek prvo shto pomislim je da zivot devojcice ne mozemo vratiti i to najvishe boli!

I oko toga ne treba polemisati! Medjutim Vasha paznja je usmerena na kritikovanje vozaca koji je udario u autobus i nis-ekspres-a!

Sto se tice nis-ekspresa, po obimu predjenih kilometara nis-ekspres je najbezbednije autobusko preduzece u Srbiji! Saobracajna nesreca sa pogimulima kod ovog preduzeca je ova, posle vishe od 20 godina, zapravo se i ne secam kada je i bila ranije neka! Ova koja se desila, je klasican nesrecan slucaj.
Prvo, je nesreca u tome sto je devojcica prishla vozacu i skrenula mu paznju a baksuz veliki da u tom momentu dolazi do usprenja prvog busa i zatim do sudara! Kao sto se vidi na slici vozac drugog busa je manevrom u levo pokushao da izbegne prvi autobus shto nije uspeo u potpunosti, shto se vidi udarom u desnu stranu drugog busa-busa koji je vozio!
I tu dakle imamo dve okolnosti, prva devojcica, nazalost, te verovatno malo rastojanje (shto i ne mora da bude da je bilo)i nesto brze usporenje prvog busa! Dakle sve se nekako namestilo. To moze da se predupredi da se nedeshava pre svega vezivanjem svakog deteta za sedishte busa ( kao na zapadu) i da se ne dozvoljava nikakvo shetanje po busu, pa bi i posledice eventualnog sudara bile mnogo manje!

Dakle ovde imamo tri faktora i svako je kriv> Zashto je prvi bus usporio, mozda malo rastojanje busa i kretanje devojcice po busu!

Pricate o stanju buseva!
Sva tri autobusa su relativno nova! Prvi i treci su 2004 godishte, a drugi je 2009-dakle bus u kome je devojcica nastradala je star 4 meseca! Dakle, izgleda da je prvi bus bio neispravan u smislu da mu je menjacki prenosnik izashao bez komande iz stepena prenosa, shto ne sme da se desi(mada ovaj kvar nikako ne bi trebalo da utice na bezbednost za jedno vozilo, al kad se sve loshe namesti i to bude...)! Sad da li je to dovelo do usporenja buseva videcemo!

Posebnu paznju ste posvetili vozacu nis-ekspresa i nazalost generalisano diskutovali a da neznate o kakvom je vozacu rec!

Vozac Jovan Jovanovic, u firmi sa nadimkom Joca Zmaj, je kao covek izuzetan i garantujem, jer sam 1000-puta bio svedok, da spada u izuzetno kulturne vozace, blage naravi, jednostavno je divan covek, a posebno shto je zanimljivo je voleo decu, i ne cudi me da je hteo (kako se negde culo po medijima) da devojcicu ovuce za ushi zbog rodjendana! Dakle divan covek i dobar majstor! Radi vec godinama na svim medjugradskim linijama, pre cetiri meseca je dobio nov autobus, a da je pre toga predao autobus star 5 godina i to verujte bez ijedne ogrebotine, a eksploatisao ga je sa svojim dugogodisnjim kolegom Zoranom, takodje divnim covekom, na medjugradskim relacijama. Dakle nije se to desilo nekakvim traktoristima nego stvarno vrsnim profesionalcima. Jednostavno kao posada su stvarno izvrsni! Covek nekako pomisli da se sto vi kazete i shto je tacno onim grubim bahatim vozacima retko shta desi, ali da eto ovakvim ljudima desi neshto najgore! Znajuci Jocu mogu samo da zamislim kako sad ovo prezivljava. Nije ni njemu lako, znajuci kakav je covek!
Dakle mera je samo da se uvedu pojasevi za decu da se ne shetaju po busu, da vozac samo vozi-da mu se neskrece paznja, da vode racuna o rastojanju i to je to! Iskreno mislim da ovde nema nekog grubog krsenja nekakve bezbednosne discipline, sem u tom rastojanju, ali sve je sad pitanje kako se je desilo. Nekako nesreca se sama namestila, ako ipak oduzmemo famozno rastojanje, tri momenta se deshavaju u jednoj sekundi! Usporenej prvog busa, dolazak devojcice do vozaca, skrenula mu paznja i gotovo...nesreca bas nesreca!