Četvrtak, 14.05.2009.

11:49

Honorarci traže manje poreze

Povećanje poreza na honorare od oko 25 odsto izazvalo je burne reakcije kako honoraraca tako i predstavnika vlade.

Izvor: B92

Honorarci traže manje poreze IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Pedja

pre 14 godina

Ovo me prisetilo na jedan stari vic...
Dajte mi jedan hleb i covek daje 2.5dinara
prodavacica kaze danas je 10. Zasto 10?
Pa znate kako, marko je slupao kola i 2.5din idu za njegov auto, a 5 dinara za mirine knjige... covek sta ce, gladan daje 10dinara...
Sutradan dolazi i kaze dajte mi jedan hleb i daje 10 dinara... Prodavacica vraca kusur 2.5 dinara i covek srecno pita "sta jel to marko popravio auto", a prodavacica odgovara, ne danas nema hleba :)

80% da dam drzavi... me neka, dacu ja svojoj zemlji svih 100%, ako treba moze i 110, pa cu da radim i da sve sto zaradim dam drzavi, i da jos dam iz svog dzepa za to sto mi je omogucila ovaj divan zivot

Dragan

pre 14 godina

Ovo bi bila država kada bi se navelo, imenom i prezimenom, ko je predložio i na osnovu koje računice te stope. Možda je čovek u pravu, mada bi se pre kladio da nije.

milutin

pre 14 godina

A od onoga sto mi preostane dam 20% na pdv. I do sada je malo koja firma htela da potpise ugovor, a posle ovoga necu ni da pominjem potpisivanje, smejace mi se. Mogu da zivim samo na crno.

чика Пера

pre 14 godina

Влада има најозбиљније намере да помогне Делт.. хтедох рећи привреду Србије...

Taxi

pre 14 godina

Ovo je jedan sramotan potez. Kao da i dosadasnja politika nije bila dovoljno apsurdna, sa visim porezima na honorare nezaposlenih! Sta to znaci, ko je nezaposlen taj neka crkne od gladi?!

Lice Mer

pre 14 godina

Ovo je sumanuto i primitivno. U Britaniji se trude da podstaknu tzv kreativnu industriju koja i inace spada u tri najvece na svetu, raznim olaksicama. Ovi manijaci i nekompetentni moroni hoce da uniste i ono malo autohtone gradske kulture sto je ostalo. (Ovo nece pogoditi turbof**kere jer cak i da rade legalno imali bi izlaz) vec mucenike kao ovaj koji prica o alternativnoj muzici i s njim prakticno sve muzicare koje znam u Srbiji (ne druzim se sa nasilno opismenjenim lumpen proleterijatom). 76%!! Pa to je pljacka, pljacketina. A da ne govorim sto ce se drzava ovajditi od toga. Koliko se vune moze dobiti striganjem odrane koze? Ko zanje spaljenu njivu? Najgora kombinacija: razulareni liberalni kapitalizam tipa 'sve na dobosh', uz drakonske poreze i totalnu nezainteresovanost za ikakva trajna resenja. Nekompetencija i bahatost koja ljude koji zive od svog rada stavljaju izmedju cekica i nakovnja.

Vlade

pre 14 godina

Pa Turci su u svoje vreme uzimali jednu ovcu na deset što mu dođe oko 10%. Ovi od 10 ovaca uzmu malo preko 7. Još će i Turci ispasti dobrotvori.

doom

pre 14 godina

Oво је срамота. ја сам "хонорарац", музичар сам, бавим се алтернативном музиком и одједном се подижу порези на моје приходе који су благо речено смешни, а поред тога сам ја и још многи други спознали да морамо да будемо чланови неког "удружења естрадних уметника" и ако нисмо, не можемо да свирамо у Хрватској, просто нас врате са границе и лупе забрану уласка... Tо су доживели многи бендови који нису ни турбо ни фолк. локални талови, рука руку мије... одвратно! иначе имам посао који радим из нужде и још на црно, понекад по уговору о делу. и питам се што сам било какву школу завршавао и зашто...

Freelancer

pre 14 godina

Iste ove paroljubive patriote decu uče u školama o tome kako nam je strašno bilo pod Turcima, kada je harač iznosio 1/3 imovine. Ako ova otimačina sa porezom od 76% prođe, bolje nismo ni zaslužili...

hajleselasije

pre 14 godina

Ok. ozbiljno razmisljam da vise ne prijavljujem honorar. Razumem zasto se vise oporezuje honorar od zarade u radnom odnosu, al ovo je ZULUM. Pa jel to po evropskim standardima?! Da zaradim 10.000din ja moram da napravim 17.300din. QQ

RIPLEY'S BELIEVE IT OR NOT

pre 14 godina

Verovali ili ne i za objavljivanje radova u vrhunskim medjunarodnim casopisima sa SCI liste drzavi placa ovaj extra nevidjeni danak. To se od pre neki dan vec primenjuje na fakultetima. Da li vi to smatrate za stimulans za bavljenje naukom?? Ovo ugradjivanje svugde i po svaku cenu je nov nacin pljacke nasih naucnih dostignuca od strane onih koji ih nikad nisu ni imali...

mala maca

pre 14 godina

ovo je prosto neverovatno sta ce oni gore sve izmisliti samo da ne bi poceli da otpustaju onu bandu u drzavnoj administraciji.... ovo postaje zabavno, ljudi!

Aleksandar

pre 14 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tri milijarde evra od MMF-a stvoriti prostor za vođenje ekspanzivnije monetarne politike Srbije.

"Novac od MMF-a će za građane Srbije značiti garanciju makroekonosmke stabilnosti, stabilan dinar, sigurnost za čitavu privredu", kazao je on novinarima nakon predavanja studentima Fakulteta za ekonomiju, finansije i admimistraciju u Beogradu."

Dinkicu ne bih da se grubo izrazim, ali kulturnije cu to izreci: PREKINI COVECE DA LAZES I DA VARAS!
Tri milijarde evra duga nikako ne mogu znaciti stabilniji dinar, jer prevashodno nemamo ni jedan nas proizvod, ne po licenci ili u saradnji, koji moze da parira drugima u svetu. A vodjenje ekspanzivne monetarne politike moze znaciti samo jedno. Dugovi i krediti koji ce se svaliti nama, narodu, na grbacu.

Jeste li pitali da li MMF ima zaledjinu kojim ce pokriti stampanje novca? Pa naravno da nema, jer oni stvaraju novac ni iz cega. U stvari stvaraju ga pomocu stamparske prese, papira i boja, ali kao sto sam rekao taj novac nema podrsku. Zasnovan je samo na poverenju, a kao sto znamo to poverenje danas......pa jednostavno coporu macaka o rep.

dusan

pre 14 godina

Ja kao glavni urednik u magazinu zahvaljujuci mudrom potezu nase vlade mogu samo da se zahvalim dosadasnjim saradnicima-autorima.
Pa ovi nasi umesto da olaksavaju stvari firmama da bi opstale tokom krize oni rade sve suprotno.
Unistice pola magazina ovom mudrom politikom

ky3ma

pre 14 godina

Sve je dobro Cvetkoviću (i Tadiću) dok ne dođe porez 100% a partijski drugovi još gladni. Ne bi bilo dobro ni za koga ali bih baš voleo da vidim tada ideje.

Miris koze?

pre 14 godina

I pre prošlonedeljnog povećanja, da+bine na autorske honorare su bile previsoke. Sad, ako ih vrate na staro, svi će, kao, biti zadovoljni. Da li je Vlada bila inspirisana pričom o knezu Milošu i seljaku koji se žali na malu kolibu u kojoj živi sa mnogobrojnom čeljadi, ovcama, kravom i živinom - te Miloš naredi da mu u kolibu dodaju još jednu kozu, na šta se seljak požali da je sada, sa kozom, postalo neizdrživo a ovaj ponovo naredi da mu sad odvedu kozu -i sve je bilo u redu, seljak se više nije žalio.

ko je ovde blesav

pre 14 godina

Bravo Bravo, e bas ce to da popuni budzet tj vase rasipnistvo. Kad kazem Vas mislim na sve politicare (i levi i desni a i prvenstveno na one u sredini).
Potrebno je razmisliti da se uvede i dodatna taksa na vlasnike automobila kojima volan stoji na desnoj strani. To ce popuniti budzet za 12.372 din

varajic

pre 14 godina

nasi politicari su u agoniji. Nazalost, cak ni da dodje do izbora ne verujem da se bilo sta moze promeniti, jer je i opozicija isto tako nesposobna. Nama treba novi Otpor, ovog puta dok se ne ocisti svi korumpirani, sve neznalice, svi nesposobnjakovici i stenice sistema... Ovoj drzavi treba metla i to ogromna metla od Horgosa do Bujanovca... Pre 2000. godine verovao sam da ovu drzavu ne moze srediti demokratija vec samo autokratija koja ima za cilj da sistem pocne da funkcionise. nazalost, sve ovo sto se desava samo potrkepljuje moju sumnju. Demokratija je omogucila da gomila nesposobnih neznalica postane vlast i umesto jednog i njegove vrhuske koji su se debelo mastili o narodni novac i dobra, sada imamo 6-7 takvih partija pune gladnih usta i neradnika koje treba hraniti.

maca

pre 14 godina

E bas me zanima da li ce se i one naknade za sedenje u raznim upravnim odborima smatrati autorskim honorarima ili je ova mera ogranicena samo na neku decu koja pokusavaju da prodaju tekst novinama i tako se prehrane i naucnike kojima ce sada da dodatno oporezuju onih 100 evra autorskog honorara mesecno! Eto ustede!

finansijer

pre 14 godina

ovo je samo agonija drzavni vlasti... podsecam da vec devet godina na snazi imamo zakone koji propisuju da se za nezaposlena lica placaju veci porezi na autorske honorare nego zaposlenima. Umesto da stimulisu poslodavce da angazuje nezaposlene da im rade kao honorarci drzava radi obratno, jer poslodavci imaju manje porezere ako angazuju vec zaposleno lice. naravno da ministar ekonomije i ostali dusebriznici u politici zaposljavanja brinu o tome koliko ce novca da dobije Nacionalna sluzaba za zaposljavanja, ali niko ne brine da promeni idiotske regule i omoguci da se ljudi u realnosti stvarno i zaposle, pa makar honorarno steknu sredstva za zivot.

ziik

pre 14 godina

Preporucujem da ministarstvo finansija napravi novi predlog sa jedinstvenom stopom poreza za sve, i zaposlene i nezaposlene. Stopa bi trebala da bude izmedju 120 i 150%.
Nije mi jasno kako nekome uopste moze da padne na pamet stopa poreza koja je 80%, a kamo li da bude usvojena na Vladi. To samo pokazuje kakav ekonomski ekspertski tim imamo.

joe

pre 14 godina

i posle se zale na neaktivnu omladinu, a najveci broj nezaposlenih koji bar neku kintu uzimaju honorarno jesu upravo-mladi. I aj sad nakrcaj im sto veci porez..pljacka.

Peđa

pre 14 godina

76% zarađenog honorara uzme država !?
Nemam reči ! Pa turski harač je za ovo tek blagi pokušaj.

Predlažem da država uzme i onaj ostatak od 23%, pa da jednom za svagda raskrstimo sa tim honorarima !

poslodavac

pre 14 godina

ovo je strasno... imam malu konsultantsku agenciju za implementaciju HACCP. Mi mozemo odmah da zatvorimo firmu, zato sto imam tri zaposlena, a sve ostale angazujem honorarno prema prirodi posla. obratio sam se i Uniji poslodavaca i Privrednoj komori i obecali su mi da ce reagovati. Dok ministar Dinkic najavljuje da ce u ovoj godini biti odrzana zaposlenost kao u 2008. desetine hiljada ljudi koji zive od autorskih honorara ostace bez sredstava za zivot.

Aleksandar Gubaš

pre 14 godina

Odlično, množe se glasovi besnih, diže se galama! :)
Međutim, mnogo ljudi još uvek ne zna šta ih je snašlo, a provrištaće i oni čim im stigne obračun prvog sledećeg honorara.

alex

pre 14 godina

jasno je da je rebalans budzeta napravljen na vrat na nos dva sata pred dolazak misije mmf-a kako bi se isti opeljesio za pozajmicu. ova vlada ionako razmislja od danas do sutra i reaguje iskljucivo na pritisak. tako che i ovo ako bude pritiska biti povuceno posto je glupo do bola. ukoliko pak ne bude pritiska to samo znaci da su se vlasi dosetili i da su procenili da im je ovo odlican alibi da se vrate honorarima u kovertama. niko nije lud da radi a da 80 odsto zarade daje drzavi. ova drzava je na ivici socijalnih nemira tako da je svejedno sta che se sa porezima dogadjati onda kad dodjemo u situaciju da nam ni izbori vise neche pomochi. kriza je do kraja ogolila amaterizam, neznanje i nesposobnost vlasti da se bave bilo cim osim svojim dzepom. ovu drzavu je opljackalo desetak ljudi i jos par hiljada onih koji su u tome saucestvovali... njihova imena su manje vise poznata a ovo je mala teritorija. nema nedostupnih. mogu da beze al tesko da ce se sakriti negde, bar ne na duzi rok.

alex

pre 14 godina

jasno je da je rebalans budzeta napravljen na vrat na nos dva sata pred dolazak misije mmf-a kako bi se isti opeljesio za pozajmicu. ova vlada ionako razmislja od danas do sutra i reaguje iskljucivo na pritisak. tako che i ovo ako bude pritiska biti povuceno posto je glupo do bola. ukoliko pak ne bude pritiska to samo znaci da su se vlasi dosetili i da su procenili da im je ovo odlican alibi da se vrate honorarima u kovertama. niko nije lud da radi a da 80 odsto zarade daje drzavi. ova drzava je na ivici socijalnih nemira tako da je svejedno sta che se sa porezima dogadjati onda kad dodjemo u situaciju da nam ni izbori vise neche pomochi. kriza je do kraja ogolila amaterizam, neznanje i nesposobnost vlasti da se bave bilo cim osim svojim dzepom. ovu drzavu je opljackalo desetak ljudi i jos par hiljada onih koji su u tome saucestvovali... njihova imena su manje vise poznata a ovo je mala teritorija. nema nedostupnih. mogu da beze al tesko da ce se sakriti negde, bar ne na duzi rok.

Peđa

pre 14 godina

76% zarađenog honorara uzme država !?
Nemam reči ! Pa turski harač je za ovo tek blagi pokušaj.

Predlažem da država uzme i onaj ostatak od 23%, pa da jednom za svagda raskrstimo sa tim honorarima !

Aleksandar Gubaš

pre 14 godina

Odlično, množe se glasovi besnih, diže se galama! :)
Međutim, mnogo ljudi još uvek ne zna šta ih je snašlo, a provrištaće i oni čim im stigne obračun prvog sledećeg honorara.

poslodavac

pre 14 godina

ovo je strasno... imam malu konsultantsku agenciju za implementaciju HACCP. Mi mozemo odmah da zatvorimo firmu, zato sto imam tri zaposlena, a sve ostale angazujem honorarno prema prirodi posla. obratio sam se i Uniji poslodavaca i Privrednoj komori i obecali su mi da ce reagovati. Dok ministar Dinkic najavljuje da ce u ovoj godini biti odrzana zaposlenost kao u 2008. desetine hiljada ljudi koji zive od autorskih honorara ostace bez sredstava za zivot.

ziik

pre 14 godina

Preporucujem da ministarstvo finansija napravi novi predlog sa jedinstvenom stopom poreza za sve, i zaposlene i nezaposlene. Stopa bi trebala da bude izmedju 120 i 150%.
Nije mi jasno kako nekome uopste moze da padne na pamet stopa poreza koja je 80%, a kamo li da bude usvojena na Vladi. To samo pokazuje kakav ekonomski ekspertski tim imamo.

finansijer

pre 14 godina

ovo je samo agonija drzavni vlasti... podsecam da vec devet godina na snazi imamo zakone koji propisuju da se za nezaposlena lica placaju veci porezi na autorske honorare nego zaposlenima. Umesto da stimulisu poslodavce da angazuje nezaposlene da im rade kao honorarci drzava radi obratno, jer poslodavci imaju manje porezere ako angazuju vec zaposleno lice. naravno da ministar ekonomije i ostali dusebriznici u politici zaposljavanja brinu o tome koliko ce novca da dobije Nacionalna sluzaba za zaposljavanja, ali niko ne brine da promeni idiotske regule i omoguci da se ljudi u realnosti stvarno i zaposle, pa makar honorarno steknu sredstva za zivot.

Miris koze?

pre 14 godina

I pre prošlonedeljnog povećanja, da+bine na autorske honorare su bile previsoke. Sad, ako ih vrate na staro, svi će, kao, biti zadovoljni. Da li je Vlada bila inspirisana pričom o knezu Milošu i seljaku koji se žali na malu kolibu u kojoj živi sa mnogobrojnom čeljadi, ovcama, kravom i živinom - te Miloš naredi da mu u kolibu dodaju još jednu kozu, na šta se seljak požali da je sada, sa kozom, postalo neizdrživo a ovaj ponovo naredi da mu sad odvedu kozu -i sve je bilo u redu, seljak se više nije žalio.

mala maca

pre 14 godina

ovo je prosto neverovatno sta ce oni gore sve izmisliti samo da ne bi poceli da otpustaju onu bandu u drzavnoj administraciji.... ovo postaje zabavno, ljudi!

RIPLEY'S BELIEVE IT OR NOT

pre 14 godina

Verovali ili ne i za objavljivanje radova u vrhunskim medjunarodnim casopisima sa SCI liste drzavi placa ovaj extra nevidjeni danak. To se od pre neki dan vec primenjuje na fakultetima. Da li vi to smatrate za stimulans za bavljenje naukom?? Ovo ugradjivanje svugde i po svaku cenu je nov nacin pljacke nasih naucnih dostignuca od strane onih koji ih nikad nisu ni imali...

Vlade

pre 14 godina

Pa Turci su u svoje vreme uzimali jednu ovcu na deset što mu dođe oko 10%. Ovi od 10 ovaca uzmu malo preko 7. Još će i Turci ispasti dobrotvori.

ko je ovde blesav

pre 14 godina

Bravo Bravo, e bas ce to da popuni budzet tj vase rasipnistvo. Kad kazem Vas mislim na sve politicare (i levi i desni a i prvenstveno na one u sredini).
Potrebno je razmisliti da se uvede i dodatna taksa na vlasnike automobila kojima volan stoji na desnoj strani. To ce popuniti budzet za 12.372 din

joe

pre 14 godina

i posle se zale na neaktivnu omladinu, a najveci broj nezaposlenih koji bar neku kintu uzimaju honorarno jesu upravo-mladi. I aj sad nakrcaj im sto veci porez..pljacka.

varajic

pre 14 godina

nasi politicari su u agoniji. Nazalost, cak ni da dodje do izbora ne verujem da se bilo sta moze promeniti, jer je i opozicija isto tako nesposobna. Nama treba novi Otpor, ovog puta dok se ne ocisti svi korumpirani, sve neznalice, svi nesposobnjakovici i stenice sistema... Ovoj drzavi treba metla i to ogromna metla od Horgosa do Bujanovca... Pre 2000. godine verovao sam da ovu drzavu ne moze srediti demokratija vec samo autokratija koja ima za cilj da sistem pocne da funkcionise. nazalost, sve ovo sto se desava samo potrkepljuje moju sumnju. Demokratija je omogucila da gomila nesposobnih neznalica postane vlast i umesto jednog i njegove vrhuske koji su se debelo mastili o narodni novac i dobra, sada imamo 6-7 takvih partija pune gladnih usta i neradnika koje treba hraniti.

maca

pre 14 godina

E bas me zanima da li ce se i one naknade za sedenje u raznim upravnim odborima smatrati autorskim honorarima ili je ova mera ogranicena samo na neku decu koja pokusavaju da prodaju tekst novinama i tako se prehrane i naucnike kojima ce sada da dodatno oporezuju onih 100 evra autorskog honorara mesecno! Eto ustede!

hajleselasije

pre 14 godina

Ok. ozbiljno razmisljam da vise ne prijavljujem honorar. Razumem zasto se vise oporezuje honorar od zarade u radnom odnosu, al ovo je ZULUM. Pa jel to po evropskim standardima?! Da zaradim 10.000din ja moram da napravim 17.300din. QQ

Aleksandar

pre 14 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tri milijarde evra od MMF-a stvoriti prostor za vođenje ekspanzivnije monetarne politike Srbije.

"Novac od MMF-a će za građane Srbije značiti garanciju makroekonosmke stabilnosti, stabilan dinar, sigurnost za čitavu privredu", kazao je on novinarima nakon predavanja studentima Fakulteta za ekonomiju, finansije i admimistraciju u Beogradu."

Dinkicu ne bih da se grubo izrazim, ali kulturnije cu to izreci: PREKINI COVECE DA LAZES I DA VARAS!
Tri milijarde evra duga nikako ne mogu znaciti stabilniji dinar, jer prevashodno nemamo ni jedan nas proizvod, ne po licenci ili u saradnji, koji moze da parira drugima u svetu. A vodjenje ekspanzivne monetarne politike moze znaciti samo jedno. Dugovi i krediti koji ce se svaliti nama, narodu, na grbacu.

Jeste li pitali da li MMF ima zaledjinu kojim ce pokriti stampanje novca? Pa naravno da nema, jer oni stvaraju novac ni iz cega. U stvari stvaraju ga pomocu stamparske prese, papira i boja, ali kao sto sam rekao taj novac nema podrsku. Zasnovan je samo na poverenju, a kao sto znamo to poverenje danas......pa jednostavno coporu macaka o rep.

doom

pre 14 godina

Oво је срамота. ја сам "хонорарац", музичар сам, бавим се алтернативном музиком и одједном се подижу порези на моје приходе који су благо речено смешни, а поред тога сам ја и још многи други спознали да морамо да будемо чланови неког "удружења естрадних уметника" и ако нисмо, не можемо да свирамо у Хрватској, просто нас врате са границе и лупе забрану уласка... Tо су доживели многи бендови који нису ни турбо ни фолк. локални талови, рука руку мије... одвратно! иначе имам посао који радим из нужде и још на црно, понекад по уговору о делу. и питам се што сам било какву школу завршавао и зашто...

dusan

pre 14 godina

Ja kao glavni urednik u magazinu zahvaljujuci mudrom potezu nase vlade mogu samo da se zahvalim dosadasnjim saradnicima-autorima.
Pa ovi nasi umesto da olaksavaju stvari firmama da bi opstale tokom krize oni rade sve suprotno.
Unistice pola magazina ovom mudrom politikom

Freelancer

pre 14 godina

Iste ove paroljubive patriote decu uče u školama o tome kako nam je strašno bilo pod Turcima, kada je harač iznosio 1/3 imovine. Ako ova otimačina sa porezom od 76% prođe, bolje nismo ni zaslužili...

Taxi

pre 14 godina

Ovo je jedan sramotan potez. Kao da i dosadasnja politika nije bila dovoljno apsurdna, sa visim porezima na honorare nezaposlenih! Sta to znaci, ko je nezaposlen taj neka crkne od gladi?!

Lice Mer

pre 14 godina

Ovo je sumanuto i primitivno. U Britaniji se trude da podstaknu tzv kreativnu industriju koja i inace spada u tri najvece na svetu, raznim olaksicama. Ovi manijaci i nekompetentni moroni hoce da uniste i ono malo autohtone gradske kulture sto je ostalo. (Ovo nece pogoditi turbof**kere jer cak i da rade legalno imali bi izlaz) vec mucenike kao ovaj koji prica o alternativnoj muzici i s njim prakticno sve muzicare koje znam u Srbiji (ne druzim se sa nasilno opismenjenim lumpen proleterijatom). 76%!! Pa to je pljacka, pljacketina. A da ne govorim sto ce se drzava ovajditi od toga. Koliko se vune moze dobiti striganjem odrane koze? Ko zanje spaljenu njivu? Najgora kombinacija: razulareni liberalni kapitalizam tipa 'sve na dobosh', uz drakonske poreze i totalnu nezainteresovanost za ikakva trajna resenja. Nekompetencija i bahatost koja ljude koji zive od svog rada stavljaju izmedju cekica i nakovnja.

ky3ma

pre 14 godina

Sve je dobro Cvetkoviću (i Tadiću) dok ne dođe porez 100% a partijski drugovi još gladni. Ne bi bilo dobro ni za koga ali bih baš voleo da vidim tada ideje.

milutin

pre 14 godina

A od onoga sto mi preostane dam 20% na pdv. I do sada je malo koja firma htela da potpise ugovor, a posle ovoga necu ni da pominjem potpisivanje, smejace mi se. Mogu da zivim samo na crno.

Pedja

pre 14 godina

Ovo me prisetilo na jedan stari vic...
Dajte mi jedan hleb i covek daje 2.5dinara
prodavacica kaze danas je 10. Zasto 10?
Pa znate kako, marko je slupao kola i 2.5din idu za njegov auto, a 5 dinara za mirine knjige... covek sta ce, gladan daje 10dinara...
Sutradan dolazi i kaze dajte mi jedan hleb i daje 10 dinara... Prodavacica vraca kusur 2.5 dinara i covek srecno pita "sta jel to marko popravio auto", a prodavacica odgovara, ne danas nema hleba :)

80% da dam drzavi... me neka, dacu ja svojoj zemlji svih 100%, ako treba moze i 110, pa cu da radim i da sve sto zaradim dam drzavi, i da jos dam iz svog dzepa za to sto mi je omogucila ovaj divan zivot

Dragan

pre 14 godina

Ovo bi bila država kada bi se navelo, imenom i prezimenom, ko je predložio i na osnovu koje računice te stope. Možda je čovek u pravu, mada bi se pre kladio da nije.

чика Пера

pre 14 godina

Влада има најозбиљније намере да помогне Делт.. хтедох рећи привреду Србије...

poslodavac

pre 14 godina

ovo je strasno... imam malu konsultantsku agenciju za implementaciju HACCP. Mi mozemo odmah da zatvorimo firmu, zato sto imam tri zaposlena, a sve ostale angazujem honorarno prema prirodi posla. obratio sam se i Uniji poslodavaca i Privrednoj komori i obecali su mi da ce reagovati. Dok ministar Dinkic najavljuje da ce u ovoj godini biti odrzana zaposlenost kao u 2008. desetine hiljada ljudi koji zive od autorskih honorara ostace bez sredstava za zivot.

dusan

pre 14 godina

Ja kao glavni urednik u magazinu zahvaljujuci mudrom potezu nase vlade mogu samo da se zahvalim dosadasnjim saradnicima-autorima.
Pa ovi nasi umesto da olaksavaju stvari firmama da bi opstale tokom krize oni rade sve suprotno.
Unistice pola magazina ovom mudrom politikom

RIPLEY'S BELIEVE IT OR NOT

pre 14 godina

Verovali ili ne i za objavljivanje radova u vrhunskim medjunarodnim casopisima sa SCI liste drzavi placa ovaj extra nevidjeni danak. To se od pre neki dan vec primenjuje na fakultetima. Da li vi to smatrate za stimulans za bavljenje naukom?? Ovo ugradjivanje svugde i po svaku cenu je nov nacin pljacke nasih naucnih dostignuca od strane onih koji ih nikad nisu ni imali...

finansijer

pre 14 godina

ovo je samo agonija drzavni vlasti... podsecam da vec devet godina na snazi imamo zakone koji propisuju da se za nezaposlena lica placaju veci porezi na autorske honorare nego zaposlenima. Umesto da stimulisu poslodavce da angazuje nezaposlene da im rade kao honorarci drzava radi obratno, jer poslodavci imaju manje porezere ako angazuju vec zaposleno lice. naravno da ministar ekonomije i ostali dusebriznici u politici zaposljavanja brinu o tome koliko ce novca da dobije Nacionalna sluzaba za zaposljavanja, ali niko ne brine da promeni idiotske regule i omoguci da se ljudi u realnosti stvarno i zaposle, pa makar honorarno steknu sredstva za zivot.

joe

pre 14 godina

i posle se zale na neaktivnu omladinu, a najveci broj nezaposlenih koji bar neku kintu uzimaju honorarno jesu upravo-mladi. I aj sad nakrcaj im sto veci porez..pljacka.

doom

pre 14 godina

Oво је срамота. ја сам "хонорарац", музичар сам, бавим се алтернативном музиком и одједном се подижу порези на моје приходе који су благо речено смешни, а поред тога сам ја и још многи други спознали да морамо да будемо чланови неког "удружења естрадних уметника" и ако нисмо, не можемо да свирамо у Хрватској, просто нас врате са границе и лупе забрану уласка... Tо су доживели многи бендови који нису ни турбо ни фолк. локални талови, рука руку мије... одвратно! иначе имам посао који радим из нужде и још на црно, понекад по уговору о делу. и питам се што сам било какву школу завршавао и зашто...

Vlade

pre 14 godina

Pa Turci su u svoje vreme uzimali jednu ovcu na deset što mu dođe oko 10%. Ovi od 10 ovaca uzmu malo preko 7. Još će i Turci ispasti dobrotvori.

Freelancer

pre 14 godina

Iste ove paroljubive patriote decu uče u školama o tome kako nam je strašno bilo pod Turcima, kada je harač iznosio 1/3 imovine. Ako ova otimačina sa porezom od 76% prođe, bolje nismo ni zaslužili...

Aleksandar Gubaš

pre 14 godina

Odlično, množe se glasovi besnih, diže se galama! :)
Međutim, mnogo ljudi još uvek ne zna šta ih je snašlo, a provrištaće i oni čim im stigne obračun prvog sledećeg honorara.

alex

pre 14 godina

jasno je da je rebalans budzeta napravljen na vrat na nos dva sata pred dolazak misije mmf-a kako bi se isti opeljesio za pozajmicu. ova vlada ionako razmislja od danas do sutra i reaguje iskljucivo na pritisak. tako che i ovo ako bude pritiska biti povuceno posto je glupo do bola. ukoliko pak ne bude pritiska to samo znaci da su se vlasi dosetili i da su procenili da im je ovo odlican alibi da se vrate honorarima u kovertama. niko nije lud da radi a da 80 odsto zarade daje drzavi. ova drzava je na ivici socijalnih nemira tako da je svejedno sta che se sa porezima dogadjati onda kad dodjemo u situaciju da nam ni izbori vise neche pomochi. kriza je do kraja ogolila amaterizam, neznanje i nesposobnost vlasti da se bave bilo cim osim svojim dzepom. ovu drzavu je opljackalo desetak ljudi i jos par hiljada onih koji su u tome saucestvovali... njihova imena su manje vise poznata a ovo je mala teritorija. nema nedostupnih. mogu da beze al tesko da ce se sakriti negde, bar ne na duzi rok.

Peđa

pre 14 godina

76% zarađenog honorara uzme država !?
Nemam reči ! Pa turski harač je za ovo tek blagi pokušaj.

Predlažem da država uzme i onaj ostatak od 23%, pa da jednom za svagda raskrstimo sa tim honorarima !

ko je ovde blesav

pre 14 godina

Bravo Bravo, e bas ce to da popuni budzet tj vase rasipnistvo. Kad kazem Vas mislim na sve politicare (i levi i desni a i prvenstveno na one u sredini).
Potrebno je razmisliti da se uvede i dodatna taksa na vlasnike automobila kojima volan stoji na desnoj strani. To ce popuniti budzet za 12.372 din

Miris koze?

pre 14 godina

I pre prošlonedeljnog povećanja, da+bine na autorske honorare su bile previsoke. Sad, ako ih vrate na staro, svi će, kao, biti zadovoljni. Da li je Vlada bila inspirisana pričom o knezu Milošu i seljaku koji se žali na malu kolibu u kojoj živi sa mnogobrojnom čeljadi, ovcama, kravom i živinom - te Miloš naredi da mu u kolibu dodaju još jednu kozu, na šta se seljak požali da je sada, sa kozom, postalo neizdrživo a ovaj ponovo naredi da mu sad odvedu kozu -i sve je bilo u redu, seljak se više nije žalio.

ziik

pre 14 godina

Preporucujem da ministarstvo finansija napravi novi predlog sa jedinstvenom stopom poreza za sve, i zaposlene i nezaposlene. Stopa bi trebala da bude izmedju 120 i 150%.
Nije mi jasno kako nekome uopste moze da padne na pamet stopa poreza koja je 80%, a kamo li da bude usvojena na Vladi. To samo pokazuje kakav ekonomski ekspertski tim imamo.

varajic

pre 14 godina

nasi politicari su u agoniji. Nazalost, cak ni da dodje do izbora ne verujem da se bilo sta moze promeniti, jer je i opozicija isto tako nesposobna. Nama treba novi Otpor, ovog puta dok se ne ocisti svi korumpirani, sve neznalice, svi nesposobnjakovici i stenice sistema... Ovoj drzavi treba metla i to ogromna metla od Horgosa do Bujanovca... Pre 2000. godine verovao sam da ovu drzavu ne moze srediti demokratija vec samo autokratija koja ima za cilj da sistem pocne da funkcionise. nazalost, sve ovo sto se desava samo potrkepljuje moju sumnju. Demokratija je omogucila da gomila nesposobnih neznalica postane vlast i umesto jednog i njegove vrhuske koji su se debelo mastili o narodni novac i dobra, sada imamo 6-7 takvih partija pune gladnih usta i neradnika koje treba hraniti.

maca

pre 14 godina

E bas me zanima da li ce se i one naknade za sedenje u raznim upravnim odborima smatrati autorskim honorarima ili je ova mera ogranicena samo na neku decu koja pokusavaju da prodaju tekst novinama i tako se prehrane i naucnike kojima ce sada da dodatno oporezuju onih 100 evra autorskog honorara mesecno! Eto ustede!

ky3ma

pre 14 godina

Sve je dobro Cvetkoviću (i Tadiću) dok ne dođe porez 100% a partijski drugovi još gladni. Ne bi bilo dobro ni za koga ali bih baš voleo da vidim tada ideje.

Aleksandar

pre 14 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tri milijarde evra od MMF-a stvoriti prostor za vođenje ekspanzivnije monetarne politike Srbije.

"Novac od MMF-a će za građane Srbije značiti garanciju makroekonosmke stabilnosti, stabilan dinar, sigurnost za čitavu privredu", kazao je on novinarima nakon predavanja studentima Fakulteta za ekonomiju, finansije i admimistraciju u Beogradu."

Dinkicu ne bih da se grubo izrazim, ali kulturnije cu to izreci: PREKINI COVECE DA LAZES I DA VARAS!
Tri milijarde evra duga nikako ne mogu znaciti stabilniji dinar, jer prevashodno nemamo ni jedan nas proizvod, ne po licenci ili u saradnji, koji moze da parira drugima u svetu. A vodjenje ekspanzivne monetarne politike moze znaciti samo jedno. Dugovi i krediti koji ce se svaliti nama, narodu, na grbacu.

Jeste li pitali da li MMF ima zaledjinu kojim ce pokriti stampanje novca? Pa naravno da nema, jer oni stvaraju novac ni iz cega. U stvari stvaraju ga pomocu stamparske prese, papira i boja, ali kao sto sam rekao taj novac nema podrsku. Zasnovan je samo na poverenju, a kao sto znamo to poverenje danas......pa jednostavno coporu macaka o rep.

mala maca

pre 14 godina

ovo je prosto neverovatno sta ce oni gore sve izmisliti samo da ne bi poceli da otpustaju onu bandu u drzavnoj administraciji.... ovo postaje zabavno, ljudi!

hajleselasije

pre 14 godina

Ok. ozbiljno razmisljam da vise ne prijavljujem honorar. Razumem zasto se vise oporezuje honorar od zarade u radnom odnosu, al ovo je ZULUM. Pa jel to po evropskim standardima?! Da zaradim 10.000din ja moram da napravim 17.300din. QQ

Taxi

pre 14 godina

Ovo je jedan sramotan potez. Kao da i dosadasnja politika nije bila dovoljno apsurdna, sa visim porezima na honorare nezaposlenih! Sta to znaci, ko je nezaposlen taj neka crkne od gladi?!

Lice Mer

pre 14 godina

Ovo je sumanuto i primitivno. U Britaniji se trude da podstaknu tzv kreativnu industriju koja i inace spada u tri najvece na svetu, raznim olaksicama. Ovi manijaci i nekompetentni moroni hoce da uniste i ono malo autohtone gradske kulture sto je ostalo. (Ovo nece pogoditi turbof**kere jer cak i da rade legalno imali bi izlaz) vec mucenike kao ovaj koji prica o alternativnoj muzici i s njim prakticno sve muzicare koje znam u Srbiji (ne druzim se sa nasilno opismenjenim lumpen proleterijatom). 76%!! Pa to je pljacka, pljacketina. A da ne govorim sto ce se drzava ovajditi od toga. Koliko se vune moze dobiti striganjem odrane koze? Ko zanje spaljenu njivu? Najgora kombinacija: razulareni liberalni kapitalizam tipa 'sve na dobosh', uz drakonske poreze i totalnu nezainteresovanost za ikakva trajna resenja. Nekompetencija i bahatost koja ljude koji zive od svog rada stavljaju izmedju cekica i nakovnja.

чика Пера

pre 14 godina

Влада има најозбиљније намере да помогне Делт.. хтедох рећи привреду Србије...

milutin

pre 14 godina

A od onoga sto mi preostane dam 20% na pdv. I do sada je malo koja firma htela da potpise ugovor, a posle ovoga necu ni da pominjem potpisivanje, smejace mi se. Mogu da zivim samo na crno.

Dragan

pre 14 godina

Ovo bi bila država kada bi se navelo, imenom i prezimenom, ko je predložio i na osnovu koje računice te stope. Možda je čovek u pravu, mada bi se pre kladio da nije.

Pedja

pre 14 godina

Ovo me prisetilo na jedan stari vic...
Dajte mi jedan hleb i covek daje 2.5dinara
prodavacica kaze danas je 10. Zasto 10?
Pa znate kako, marko je slupao kola i 2.5din idu za njegov auto, a 5 dinara za mirine knjige... covek sta ce, gladan daje 10dinara...
Sutradan dolazi i kaze dajte mi jedan hleb i daje 10 dinara... Prodavacica vraca kusur 2.5 dinara i covek srecno pita "sta jel to marko popravio auto", a prodavacica odgovara, ne danas nema hleba :)

80% da dam drzavi... me neka, dacu ja svojoj zemlji svih 100%, ako treba moze i 110, pa cu da radim i da sve sto zaradim dam drzavi, i da jos dam iz svog dzepa za to sto mi je omogucila ovaj divan zivot