Utorak, 12.05.2009.

01:33

Nove tužbe porodice Štajnhauer

Porodica Brajana Štajnhauera, nezadovoljna sumom od milion dolara koju je Srbija platila, podnosi novu tužbu protiv Miladina Kovačevića, pišu Večernje novosti.

Izvor: Tanjug

Nove tužbe porodice Štajnhauer IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Sale

pre 14 godina

Niko ne moze covjeku biti veci neprijatelj,no on osobno.Sto je trebalo mladom Kovacevicu sve ovo,napravio je invalidom momka,natovario sebi probleme kojih tesko da se ikada rijesi,samom cinjenicom da ste nekog napravili invalidom da je za pravo da se citav zivot kajete sto ste bili ludi i neobuzdani par minuta.Neka im je dragi Bog na pomoci,kako jednom tako i drugom.

Dragan

pre 14 godina

Poštovani poreski obveznici, 15. maja stiže na naplatu druga rata poreza na imovinu od fizičkih lica. S obzirom da rešenja za 2009. godinu još nisu doneta u obavezi ste da platite 1/4 iznosa poreza na imovinu za 2008. godinu. Nadam se da će država odatle skupiti još 1.000.000 USD jer i Miladinu druga rata dospeva za naplatu.

Uzas!

pre 14 godina

"Pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, članovi porodice Štajnhauer smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu - po američkom zakonu bio je maloletnik".

Sa 21. godinom on NIJE bio maloletnik po americkom zakonu! Mislim, nije da je to bitno, ali cisto da se zna...
A da ni meni vise nije jasno koji je on faktor u nasoj drzavi, pa da se svi zalazu za njega toliko, i nije! Po cemu je on ovu zemlju zaduzio???? Ko i sta stoji iza njega, ZIVO ME ZANIMA!!!!! Kakav je on fakTor U BILO CEMU???? On je samo jos jedan od likova koji se samo k**ce...

maliradojica

pre 14 godina

Privatna tuzba Porodice Stainhauer nema ama bas nikakve veze sa odstetnim zahtevom porodice Stainhauer vs. Republika Srbija. Taj je predmet okoncan poravnanjem i u Americkom zakonodavstvu po istom pitanju se ne moze ponovo voditi novi postupak (slucaj O.J.Simpson). Ono sto sad radi porodica Stainhauer je nesto sto ce svako u Americi da uradi u ovakvom slucaju a to je pokretanje gradjanske parnice protiv junacine MK, i njegovih pajtasa kao i vlasnika lokala u kome se desilo prebijanje.Tuzbe protiv RS (njenih diplomata), Aerodroma New Jersey, i carinicima i pogranicnoj policiji na njoj nisu predmet ove parnice jer u Americi se takve parnice ne mogu pokretati posle poravnanja. Jednom recju tu su umesana lica iskljucivo privatna lica sa imenima i prezimenima ali ne i drzavne institucije.

surovi kapitalizam

pre 14 godina

Advokati su procenili da je uspeh zagarantovan i sada ce da rade za procenat i to je realnost surovog americkog zivota.Mnogo veci problem je onih 900.000 dolara.To je novac kojim je Vlada platila propust drzavnog sluzbenika, vicekonzula.

mira

pre 14 godina

Svet je odavno postao veeeliko selo.
Mislim da bi u celom svetu trebalo ukinuti zabranu izrucenja gradjana drzavama gde su osumljiceni da su izvrsili nedozvoljene radnje.

uaaaaaa

pre 14 godina

kakva blamaza za drzavu, za MIP, pa to je strasno. Nekoliko predloga za javnog tuzioca: milion dolara iz budzeta (slobodno mogu da kazem mojih, kao i svih onih koji placaju porez) naplatiti na taj nacin sto ce se tim Kovacevicima zapleniti sva imovina u Srbiji, kao i imovina onog vicekonzula sto je bio u ortakluku sa njima i na kraju svu imovinu konzula, jer mora da shvati sta je objektivna odgovornost(da ne kazem komandna, lose zvuci).Pa onda sve to na javnu licitaciju i vratiti u budzet Republike Srbije.Ako se to ne dogodi onda sumnjam na neke mnogo, mnogo gore stvari, jer je tada pitanje ko su ti ljudi?I na kraju sta da daleko bilo nekog naseg drzavljanina otmu oni pirati iz Somalije, da li bi drzava tek tako otvorila kesu, sve mislim

Mario

pre 14 godina

A zasto je onda isplaceno 900.000.USD, zar to nije bilo na ime obestecenja za nanoseni "telesni i dusevni bol" i zar je moguce da Vlada Srbije nije gledala kakav sporazum pravi??? Ako su vec isplatili milion USD, mogli su dati jos nekih desetak hiljada za usluge nekog americkog advokata koji bi se potrudio da se u ugovor za obestecenje unese klauzula da je suma od 900.000. za porodicu Stajnhauer konacno i da se ubuduce nece traziti ni cent vise. Sto se tice porodice Stajnhauer - mora se primetiti da oni pokusavaju na sve moguce nacine da profitiraju od tog nesretnog dogadjaja, pritom zaboravljajuci da je njihov sin isprovocirao Kovacevica bahatim ponasanjem (sto ne daje pravo Kovacebicu da onako reaguje, naravno).

Ivanče

pre 14 godina

Ma ovakvih mi nije žao! Mamin i tatin sin otišao da se iživljava, a sad ova naša sirotinja treba da mu plaća njegove bahanalije.
Izručite ga!!!

Pedro

pre 14 godina

Po starom srpskom obicaju nasa javna glasila se ne informisu dovoljno pre nego sto prenesu informaciju, tj. dezinformaciju. Milion dolara je Srbija uplatila na ime troskova lecenja americkog studenta a ne na ime odstete. Da je neko moje dete ucinio trajno nesposobno sigurno mi 1mil dolara nebi bila dovoljna nadoknada, jer on ne pokriva ni deo troskova zivota osobe sa ogranicenjem, ili izgubljenu zaradu osobe bez invaliditeta koja ima diplomu americkog univerziteta. To sto mi sa cinizmom i nasim poremecenim arsinima merimo Svet je nas problem. Divljastvo koje je pokazao Kovacevic je za svaku odstetu kao i nespretni pokusaj Srbije da ga zastiti. U jednom danu su uhapsili Jocu Amsterdama po hrvatskoj poternici a pustili su Kovacevica da paradira po Kuli bez obzira na crvenu poternicu Interpola.

misa

pre 14 godina

uopste ne podrzavam tog huligana zbog koga nam maltretiraju celu zemlju, ali to da treba da ga izrucimo i krsimo ustav je cista glupost, pa zar ti isti amerikanci ne izrucuju naciste koji su dobili njihova drzavljanstva,a pri tom nisu ni rodjeni tamo, a nesto se mnogo ni ne trude da im oduzmu drzavljanstva, jedino sto mozemo je da mu sudimo kod nas

Dusan

pre 14 godina

Ne mogu da kazem da mi je drago zbog ovoga, ali u jednu ruku jeste. Ipak ce jedan bahati lik sa Balkana nauciti sta je zapadna demokratija, a zahvaljujuci tome sledecih 100 ce dobro razmisliti o nekim potezima ubuduce, siguran sam

matori

pre 14 godina

Eto nama prilike za još jedan rebalans budžeta.
Treba otvoriti stavku pod nazivom "Troškovi aktivnosti pijanih Srpskih siledžija u inostranstvu"...

Mr.No.

pre 14 godina

Ja vidim da narod ne svata o cemu se radi. Ovde se sada sve vrti oko Kovacevica i muze se koliko se moze izmusti, moci ce mnogo. Zatim kada se to jednom okonca, onda se prelazi sa tuzbama protiv Srbije, konzulata i mip-a. I tako to ide u Americi. Srbija je u ovom slucaju direktno ucestvovala u ovim kriminalnima radnjama izdavanjem laznog pasosa doticnom stiteti ci ga i obezbedjujuci mu bekstvo . Znaci saucesnik u svemu ovome.Na kraju ce biti Srbija prisiljena da izruci Americi Kovacevica a mozda i jos neke funkcionere koi su ucestvovali u svemu ovome. Milion dolara, otislo u baru.

Marko

pre 14 godina

Ljudi kako ne razumete da je nasa vlada sa tih milion dolara resila problem koji ima sa vladom SAD, a ne problem koji Kovacevic ima sa porodicom Stajnhauer. Nasa drzava je bila odgovorna prema Americi zbog propusta naseg diplomate, i to je i platila.

Ovo sto se dalje desava nema veze sa nasom drzavom, to je tuzba jednog privatnog lica protiv drugog. Taj milion nije isplacen da bi Kovacevic bio na slobodi i da ne bi uopste odgovarao, nego kako bi prestali pritisci SAD na nasu zemlju.

mira

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da naša država štiti ljude koji nešto urade van Srbije. Sigurna sam da ima načina da se on pošalje u SAD pa neka mu se sudi gde je bio siledžija.Da li je moguće da ćemo se kriti iza Ustava i skupljati sve kriminalce ovde. Jadna si Srbijo i mi koji drugačije mislimo.

how yes no

pre 14 godina

Desilo se, nažalost, to da ga je udario u najtežem trenutku po Srbiju. Povecati PDV na 25%, akcizu na gorivo za 5 din/l i putarinu za 100%-diplomatska borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je u pitanju!

mirko

pre 14 godina

Ovako mogu non-stop dok ga ne izruce americi i dok oni tamo ne zavrse sa njime. Zasto bi drzava Srbija neprekodno morala stititi razne kriminalce pod izgovorom da su to nasi drzavljani. Oduzmite mu pasos i drzavljanstvo i isporucite ga gde treba - tako ce se najjednostavnije i jedino ispravno prica prebaciti sa medju-drzavnog na privatni nivo. Naravno da ce traziti vise-milionsku odstetu, kada su videli da je stvar dignuta na medju-drzavni nivo. Zatvor za siledziju i to je to, ako nema da plati vise-milionsku odstetu.

Aleksandar

pre 14 godina

Jeste da je ovaj Kovacevic ono sto jeste, tu nema sumnje. Ali ovi Stajhauerovi preteruju. Ako je tako onda cu ja tuziti Stajhauerove zato sto me nerviraju, i maltretiraju ovu drzavu za gluposti.
Dusevni bol?
Znaci trebalo svi mi da tuzimo Ameriku sto smo pretrpeli dusevni bol, razne psihicke poremecajem i razne stvari koje smo pretrpeli zbog bombardovanja.
Mislim da bi to bilo sasvim u redu.

Vasilije Radanovic

pre 14 godina

Mladi fizicar se opet preracunao. Ali nadam se da ce radikalna stranka rado preuzeti troskove svog pulena. Njima bar placanje sudskih troskova nije strano.

sta ste ocekivali?

pre 14 godina

Pa sta ste drugo ocekivali? To bi uradio svak ko ima i malo sta u glavi. Ovom nema kraja moja gospodo. Sad valjda shvatate u sta ste nas sve upleli. Jedini odgovor je ostavka svih odgovornih ukljucujuci i ministra i savetnike mu, ako ni zbog ceg drugog a ono zbog lose procene situacije.

Goran

pre 14 godina

U novoj tužbi se ne spominje naš konzul, novi pasoš ni ambasador. To je vlada platila. Taj milion je otišao da se isplate greške MIP-a a ne Miladina.

sue

pre 14 godina

nasa Vlada je platila 900 000 dolara da porodica Stajnhauer ne bi tuzila drzavu Srbiju zbog onoga sto je nas konzul u celoj prici zabrljao. Predmet te isplate uopste nije bila PRIVATNA tuzba Stajnhauerovih protiv M. Kovacevica. Ja cak nisam ni sigurna da li je i drzava NY odustala od krivicnog gonjenja M. Kovacevica, kao pojedinca. Sve u svemu, nasoj DRZAVI je bilo bitno da je Stajnhauerovi ne tuze i zato je odradila vansudsko poravnjanje.

Trbuhom za moralom

pre 14 godina

Da li postoji mogućnost da građani Srbije traže odštetu od vlade Srbije? Da li novi zakon o diskriminaciji sadrži i neki član o diskriminaciji građana od strane vlade? Ja zaključujem da je ovo vlada čiji je omiljeni model građanina - delikvent?! I da li je taj miladin u zatvoru ili slobodno šeta dajući, kao omiljeni model građanina, primer drugima? Gledala sam sinoć Insajder, danas čula ovu vest - Odavde će ljudi početi da beže ne trbuhom za kruhom nego trbuhom za moralom.

Mashinovodja

pre 14 godina

Sasvim očekivan i normalan potez porodice Štajnhauer, za one koji barem malo znaju kako funkcioniše sistem odšteta u US&A. S naše strane bilo je vrlo naivno očekivati da će se stvar završiti na sići od milion dolara. Štajnhauer je bio u višemesečnoj komi i samo bolnički troškovi sigurno premašuju tu svotu. Osim toga, izvesno je da će mu kao posledica ostati neki procenat invaliditeta za ceo život, a to košta vrlo skuuuuuupo i to će neko morati da plati! Tu nema "dođem ti"!
Kao što je neko ovde već primetio, jedini spas za Miladina Jakog je da u onom ugovoru o isplati miliončeta stoji mala ali vrlo važna klauzulica da su tom isplatom sva potraživanja izmirena. Ali nešto ne verujem da su američki advokati tako naivni.
Oni rade na procenat i vrlo dobro znaju kako da nazidaju iznos. Mali primer: na ulazu u čekaonicu jednog od američkih aerodroma žena se okliznula na sveže opran i još vlažan pod. Pri padu je slomila nogu i propustila let. Aerodrom je platio okruglo milion dolara odštete jer "nije postojalo vidno obaveštenje da je tu opasno hodati". E sad, ako se u US&A za slomljenu nogu i propušten let može izvući milionče, šta mislite koliko sleduje za višemesečnu komu i invaliditet?
U stvari, naš problem i nerazumevanje cele stvari je u tome što mi na sve gledamo kroz naše naočari: kod nas su odštete relativno retke, a iznosi su mali, obezvređeni inflacijom i isplaćuju se obično tek posle višegodišnjeg mrcvarenja po sudovima, na šta je malo ko spreman. U mnogim slučajevima oštešćenom se "toplo preporučuje" da ne bude toliko "drzak" da traži nekakvu odštetu i da je najbolje da bude vrlo srećan zbog same činjenice što "mu je Đura oprostio što ga je tukao". Ali ako je tako kod nas, to ne znači da je to "normalno" i da tako treba da bude.
Kad bi ovde razne siledžije i "jaki ljudi" počeli da plaćaju odštete zbog kojih mora da im se pleni cela imovina, itekako bi se obuzdali i doveli u red!

autostoper

pre 14 godina

Greska je ucinjena u resoru MIP-a. stop. Uz inicijativu Ministra je napravljeno ovo poravnanje od milion $.stop. Vlada je to sve zamotala u tajnu. stop. Narod je platio. stop. Konsekvence se nisu dogodile. stop. Sad je zrelo vreme za to. stop. Ministar ili vlada ce da padnu. stop.

Sitna Riba

pre 14 godina

Sta radi nasa vlada? Stiti kriminalca...jadno...taj milion je mogao recimo da ode na placanje skupih operacija koje su potrebne mnogim ljudima da bi preziveli...a ne za tamo nekog Kovacevica...

Srdjan Ridanović

pre 14 godina

Miladn Kovačeić je najveća kukavica.

Jel si se tukao? Jesi!
Kaži onda tako! Došlo mi, puklo u meni nešto pa sam ga odalamio. Nisi ni prvi ni poslednji koji se tuče u kafani.
A sad budi Džek pa reci: "Koliko to košta? Da platim."
Pa ko voli da se tuče nek se tuče! A ne ovako sakrio si se ispod suknje Majke Srbije.
Sramoti se!

Dolaze mi na vrata ljudi sa bolesnom decom koji nemaju da plate lečenje u inostranstvu. Ljudi im daju po 10din, 20 din, pa ti skupi za operaciju u inostranstvu. Zar ne bi bilo bolje da se taj novac uplati deci za lečenje nego da se isplaćuju kafanski računi po belom svetu notornih kukavica i nečasnih ljudi, kojima su čast i čojstvo, obraz i dostojanstvo identični prašini na podu!

iii

pre 14 godina

ona prethodna suma je placena zbog postupka Konzulata, da bi se izgladio taj diplomatski problem. Ovo sad je privatna stvar izmedju njih i Kovacevica, tuzba za nadoknadu ucinjene stete, a ne krivicna prijava zbog napada. Iskreno cak mi je i drago sto se nece tako lako zavrsiti po Kovacevica, jer je on do sad vrlo lepo napravio budale od svih nas...

Serdar Rade

pre 14 godina

Pri placanju odstete je bilo potrebno u ugovoru o poravnanju navesti da nece biti drugih potrazivanja. Elementarno pravno manevrisanje. Ne mogu da zamislim da neko placa milion dolara, a da na to ne misli.

AleksandarM

pre 14 godina

Kazu, ko da jednom i to brzo, dace opet. Samo treba da trazis, a Srbija ima para koliko hoces. Samo nesto da rasproda i sve ce biti reseno. Polako, ne gurajte se, ima za sve!

Miloš

pre 14 godina

Upotpunosti podržavam potez porodice Štajhauer i želeo bih da obrazložim zašto.

Poznajem devojku koja je bila žrtva napada, konkretno udarca pesnicom u lice. Napad je usledio od strane tinejdžera - propalice, kakvih ima sasvim dovoljno kod nas, nakon što je pokušala da ignoriše njegova prizemna nabacivanja. Zadobila je ozbiljne povrede zbog kojih je morala na operaciju pod totalnom anestezijom, u policiji je morala da prođe pakao optuživanja "da ga je izazivala" i kao šlag na tortu, dobila je poziv za sud u kome je bila zavedena kao učesnik u tuči.

Privatna tužba, zbog njenog finansijskog stanja, dužine trajanja procesa i zakona koji vladaju kod nas, nije imala nikakvog smisla.

Zbog zakona koji, sa druge strane, vladaju u SAD, kao i zbog ljudi koji, poput Štajnhauerovih, koriste do kraja svoja prava, SAD se nalazi tamo gde se nalazi a mi ovde gde smo. Nije Kovačević ni prvi ni poslednji huligan koji je u SAD-u teško povredio nekoga. Ali, zbog posledica koje prete takvim ljudim (a u tekstu je sasvim adekvatno kvalifikovana suma koja preti da bude presuđena kao odšteta), slučajevi fiizčkih napada drastično su manji, gledano u odnosu na ukupnu populaciju nego kod nas.

Postupci poput ovog koji preduzima porodica, kao i zakoni koji su u potpunosti na strani žrtve a ne napadača (suprotno od nas) čine američko društvo slobodnijim i boljim za život od našeg.

H.K.Andersen

pre 14 godina

Izvinite, a da li ste sigurni da je vest tachno preneta? da li oni tuze Kovacevica ili vladu Srbije? pa kako god bilo vlada ce platiti a ne Kovacevici. Ili ce sada ipak biti malo drugacije?
PS od oko 1200 vesti i komentara na ovu temu, ni jedna jedina vest ili informacija ko su Kovacevici i zasto ih vlada toliko stiti? ZASTO? Strah? I te kako i to veliki strah.

Zoki

pre 14 godina

Nadam se da je MIP konsultovao nekog americkog pravnika pre nego sto je isplatio milion.
Medjutim, mislim da ova tuzba ne moze da se odnosi na drzavu Srbiju. Ovo je potpuno odvojen proces, gradjanska parnica. Nisam cak siguran ni da bi presuda u ovoj parnici imala za posledicu izdavanje poternice. Mogli bi da zaplene licnu imovinu M. Kovacevica na teritoriji SAD, ali ne i imovinu njegove porodice.

Bosko Buha

pre 14 godina

Štajhauerovi u stvari tuze Srbiju jer je Vlada vec preuzela odgovornost za delo svojom prvom isplatom. Da je ostalo na Kovacevicu da se sam batrga, do ove tuzbe nikada ne bi ni doslo jer Stajhauerovi ne bi placali advokata ako se ne nadaju velikoj odsteti. Jos jedno priznanje nasim genijalcima.

bezimena

pre 14 godina

Porodica Štajhauer ima pravo da ostvari sve što joj zakonom pripada i ovo je tek početak.

Vlada je ispala vrlo naivna misleći da će se rešiti slučaja M.Kovačević i službenika MIP, za milion dolara. Ova vlast tek treba da nauči šta su DEMOKRATSKI ZAKONI i koja su prava ljudi u demokratskim društvima!

pop

pre 14 godina

Na zapadu vam to radi ovako:
Advokati "namirisu" lovu/slucaj i onda ponude svoje usluge familiji da ih zastupaju uz dogovoreni procenat. Ta familija nista ne placa - sve troskove pklacaju advokati sve dok se slucaj ne zavrsi presudom. A, ako se desi da izgube slucaj, familija nista ne placa i advokati su na gubitku. Zato oni biraju slucajeve za koje su uvereni da ce ih dobiti jer samo ako dobiju i oni zaradjuju.

mikica

pre 14 godina

Dobro dosli u Ameriku!!
Nadam se da ste gledali film "Erin Brokovich" i da ste bar malo naucili kako se to radi u kapitalzmu.
Nadam se da ste naucili razliku uzmedju toga kada te drzava krivicno goni/tuzi/sudi (ides u zatvor) i kada te privatno lice tuzi (po privatnoj tuzbi/parnici - (traze milionske odstete)

Ako se secate sudjenja i onog O.J. Simpsona je porota/drzava oslobodila,
optuzbi , ali su mu onda sve gradjanskim tuzbama-parnicama oduzeli roditelji njegove pok. zene
Advokati ovog naseg momka su namirisali zelene uskave novcanice i bice ih tesko obuzdati.
Videcemo kako ce sada reagovati MIP advokati. Moguce je da oni samo kazu da su oni(drzava) platili MIP-ov deo stete i da se njih vise ne tice to sto ovi traze od Miladina i njegove familije.

And

pre 14 godina

Ovo je koliko shvatam, privatna tuzba i nije krivicna, i nema puno veze sa javnom krivicnom tuznom na koju je vlada Srbije odgovorila dajuci miliona zbog propusta svojih sluzbenika.

2009

pre 14 godina

Koliko god da sam bio ogorčen na MK i Srbiju zbog svih prljavština oko njegovog bekstva iz SAD i sume plaćene od strane Srbije u vidu odštete, moram primetiti da je ovaj potez porodice Štajnhauer težak bezobrazluk i da je motivisan isključivo pohlepom. Što je najgore, ovo se dešava neposredno pred posetu potpresednika SAD balkanskom regionu, a time i Srbiji, pa se bojim da će ovo opet iskrsnuti kao veliki problem u odnosima Srbije sa SAD

Beogradjanin

pre 14 godina

A taman je mladjani nam ministar zajedno sa ministarstvom pravde pomislio da je odneo velicanstvenu pobedu nad mracnim silama koje su se nadvile nad Srbijom.
Bolje bi mu bilo da se zajedno sa Miladinom udubi malo kako funkcionise Americko pravosudje jer moze da mu se desi da tuzba dodje i na njegov radni sto u kabinetu kao ministra inostranih poslova pod cijim sektorom je izdat lazni pasos.
Neka ga neko dozove sa raznoraznih egzoticnih ostrva kako je krenuo stici ce i kao njegov prethodnik Zivadin Jovanovic cak do Mijanmara.

Miloš

pre 14 godina

Upotpunosti podržavam potez porodice Štajhauer i želeo bih da obrazložim zašto.

Poznajem devojku koja je bila žrtva napada, konkretno udarca pesnicom u lice. Napad je usledio od strane tinejdžera - propalice, kakvih ima sasvim dovoljno kod nas, nakon što je pokušala da ignoriše njegova prizemna nabacivanja. Zadobila je ozbiljne povrede zbog kojih je morala na operaciju pod totalnom anestezijom, u policiji je morala da prođe pakao optuživanja "da ga je izazivala" i kao šlag na tortu, dobila je poziv za sud u kome je bila zavedena kao učesnik u tuči.

Privatna tužba, zbog njenog finansijskog stanja, dužine trajanja procesa i zakona koji vladaju kod nas, nije imala nikakvog smisla.

Zbog zakona koji, sa druge strane, vladaju u SAD, kao i zbog ljudi koji, poput Štajnhauerovih, koriste do kraja svoja prava, SAD se nalazi tamo gde se nalazi a mi ovde gde smo. Nije Kovačević ni prvi ni poslednji huligan koji je u SAD-u teško povredio nekoga. Ali, zbog posledica koje prete takvim ljudim (a u tekstu je sasvim adekvatno kvalifikovana suma koja preti da bude presuđena kao odšteta), slučajevi fiizčkih napada drastično su manji, gledano u odnosu na ukupnu populaciju nego kod nas.

Postupci poput ovog koji preduzima porodica, kao i zakoni koji su u potpunosti na strani žrtve a ne napadača (suprotno od nas) čine američko društvo slobodnijim i boljim za život od našeg.

Bosko Buha

pre 14 godina

Štajhauerovi u stvari tuze Srbiju jer je Vlada vec preuzela odgovornost za delo svojom prvom isplatom. Da je ostalo na Kovacevicu da se sam batrga, do ove tuzbe nikada ne bi ni doslo jer Stajhauerovi ne bi placali advokata ako se ne nadaju velikoj odsteti. Jos jedno priznanje nasim genijalcima.

bezimena

pre 14 godina

Porodica Štajhauer ima pravo da ostvari sve što joj zakonom pripada i ovo je tek početak.

Vlada je ispala vrlo naivna misleći da će se rešiti slučaja M.Kovačević i službenika MIP, za milion dolara. Ova vlast tek treba da nauči šta su DEMOKRATSKI ZAKONI i koja su prava ljudi u demokratskim društvima!

Srdjan Ridanović

pre 14 godina

Miladn Kovačeić je najveća kukavica.

Jel si se tukao? Jesi!
Kaži onda tako! Došlo mi, puklo u meni nešto pa sam ga odalamio. Nisi ni prvi ni poslednji koji se tuče u kafani.
A sad budi Džek pa reci: "Koliko to košta? Da platim."
Pa ko voli da se tuče nek se tuče! A ne ovako sakrio si se ispod suknje Majke Srbije.
Sramoti se!

Dolaze mi na vrata ljudi sa bolesnom decom koji nemaju da plate lečenje u inostranstvu. Ljudi im daju po 10din, 20 din, pa ti skupi za operaciju u inostranstvu. Zar ne bi bilo bolje da se taj novac uplati deci za lečenje nego da se isplaćuju kafanski računi po belom svetu notornih kukavica i nečasnih ljudi, kojima su čast i čojstvo, obraz i dostojanstvo identični prašini na podu!

pop

pre 14 godina

Na zapadu vam to radi ovako:
Advokati "namirisu" lovu/slucaj i onda ponude svoje usluge familiji da ih zastupaju uz dogovoreni procenat. Ta familija nista ne placa - sve troskove pklacaju advokati sve dok se slucaj ne zavrsi presudom. A, ako se desi da izgube slucaj, familija nista ne placa i advokati su na gubitku. Zato oni biraju slucajeve za koje su uvereni da ce ih dobiti jer samo ako dobiju i oni zaradjuju.

2009

pre 14 godina

Koliko god da sam bio ogorčen na MK i Srbiju zbog svih prljavština oko njegovog bekstva iz SAD i sume plaćene od strane Srbije u vidu odštete, moram primetiti da je ovaj potez porodice Štajnhauer težak bezobrazluk i da je motivisan isključivo pohlepom. Što je najgore, ovo se dešava neposredno pred posetu potpresednika SAD balkanskom regionu, a time i Srbiji, pa se bojim da će ovo opet iskrsnuti kao veliki problem u odnosima Srbije sa SAD

Beogradjanin

pre 14 godina

A taman je mladjani nam ministar zajedno sa ministarstvom pravde pomislio da je odneo velicanstvenu pobedu nad mracnim silama koje su se nadvile nad Srbijom.
Bolje bi mu bilo da se zajedno sa Miladinom udubi malo kako funkcionise Americko pravosudje jer moze da mu se desi da tuzba dodje i na njegov radni sto u kabinetu kao ministra inostranih poslova pod cijim sektorom je izdat lazni pasos.
Neka ga neko dozove sa raznoraznih egzoticnih ostrva kako je krenuo stici ce i kao njegov prethodnik Zivadin Jovanovic cak do Mijanmara.

H.K.Andersen

pre 14 godina

Izvinite, a da li ste sigurni da je vest tachno preneta? da li oni tuze Kovacevica ili vladu Srbije? pa kako god bilo vlada ce platiti a ne Kovacevici. Ili ce sada ipak biti malo drugacije?
PS od oko 1200 vesti i komentara na ovu temu, ni jedna jedina vest ili informacija ko su Kovacevici i zasto ih vlada toliko stiti? ZASTO? Strah? I te kako i to veliki strah.

Mashinovodja

pre 14 godina

Sasvim očekivan i normalan potez porodice Štajnhauer, za one koji barem malo znaju kako funkcioniše sistem odšteta u US&A. S naše strane bilo je vrlo naivno očekivati da će se stvar završiti na sići od milion dolara. Štajnhauer je bio u višemesečnoj komi i samo bolnički troškovi sigurno premašuju tu svotu. Osim toga, izvesno je da će mu kao posledica ostati neki procenat invaliditeta za ceo život, a to košta vrlo skuuuuuupo i to će neko morati da plati! Tu nema "dođem ti"!
Kao što je neko ovde već primetio, jedini spas za Miladina Jakog je da u onom ugovoru o isplati miliončeta stoji mala ali vrlo važna klauzulica da su tom isplatom sva potraživanja izmirena. Ali nešto ne verujem da su američki advokati tako naivni.
Oni rade na procenat i vrlo dobro znaju kako da nazidaju iznos. Mali primer: na ulazu u čekaonicu jednog od američkih aerodroma žena se okliznula na sveže opran i još vlažan pod. Pri padu je slomila nogu i propustila let. Aerodrom je platio okruglo milion dolara odštete jer "nije postojalo vidno obaveštenje da je tu opasno hodati". E sad, ako se u US&A za slomljenu nogu i propušten let može izvući milionče, šta mislite koliko sleduje za višemesečnu komu i invaliditet?
U stvari, naš problem i nerazumevanje cele stvari je u tome što mi na sve gledamo kroz naše naočari: kod nas su odštete relativno retke, a iznosi su mali, obezvređeni inflacijom i isplaćuju se obično tek posle višegodišnjeg mrcvarenja po sudovima, na šta je malo ko spreman. U mnogim slučajevima oštešćenom se "toplo preporučuje" da ne bude toliko "drzak" da traži nekakvu odštetu i da je najbolje da bude vrlo srećan zbog same činjenice što "mu je Đura oprostio što ga je tukao". Ali ako je tako kod nas, to ne znači da je to "normalno" i da tako treba da bude.
Kad bi ovde razne siledžije i "jaki ljudi" počeli da plaćaju odštete zbog kojih mora da im se pleni cela imovina, itekako bi se obuzdali i doveli u red!

mikica

pre 14 godina

Dobro dosli u Ameriku!!
Nadam se da ste gledali film "Erin Brokovich" i da ste bar malo naucili kako se to radi u kapitalzmu.
Nadam se da ste naucili razliku uzmedju toga kada te drzava krivicno goni/tuzi/sudi (ides u zatvor) i kada te privatno lice tuzi (po privatnoj tuzbi/parnici - (traze milionske odstete)

Ako se secate sudjenja i onog O.J. Simpsona je porota/drzava oslobodila,
optuzbi , ali su mu onda sve gradjanskim tuzbama-parnicama oduzeli roditelji njegove pok. zene
Advokati ovog naseg momka su namirisali zelene uskave novcanice i bice ih tesko obuzdati.
Videcemo kako ce sada reagovati MIP advokati. Moguce je da oni samo kazu da su oni(drzava) platili MIP-ov deo stete i da se njih vise ne tice to sto ovi traze od Miladina i njegove familije.

And

pre 14 godina

Ovo je koliko shvatam, privatna tuzba i nije krivicna, i nema puno veze sa javnom krivicnom tuznom na koju je vlada Srbije odgovorila dajuci miliona zbog propusta svojih sluzbenika.

iii

pre 14 godina

ona prethodna suma je placena zbog postupka Konzulata, da bi se izgladio taj diplomatski problem. Ovo sad je privatna stvar izmedju njih i Kovacevica, tuzba za nadoknadu ucinjene stete, a ne krivicna prijava zbog napada. Iskreno cak mi je i drago sto se nece tako lako zavrsiti po Kovacevica, jer je on do sad vrlo lepo napravio budale od svih nas...

Sitna Riba

pre 14 godina

Sta radi nasa vlada? Stiti kriminalca...jadno...taj milion je mogao recimo da ode na placanje skupih operacija koje su potrebne mnogim ljudima da bi preziveli...a ne za tamo nekog Kovacevica...

autostoper

pre 14 godina

Greska je ucinjena u resoru MIP-a. stop. Uz inicijativu Ministra je napravljeno ovo poravnanje od milion $.stop. Vlada je to sve zamotala u tajnu. stop. Narod je platio. stop. Konsekvence se nisu dogodile. stop. Sad je zrelo vreme za to. stop. Ministar ili vlada ce da padnu. stop.

Serdar Rade

pre 14 godina

Pri placanju odstete je bilo potrebno u ugovoru o poravnanju navesti da nece biti drugih potrazivanja. Elementarno pravno manevrisanje. Ne mogu da zamislim da neko placa milion dolara, a da na to ne misli.

AleksandarM

pre 14 godina

Kazu, ko da jednom i to brzo, dace opet. Samo treba da trazis, a Srbija ima para koliko hoces. Samo nesto da rasproda i sve ce biti reseno. Polako, ne gurajte se, ima za sve!

Trbuhom za moralom

pre 14 godina

Da li postoji mogućnost da građani Srbije traže odštetu od vlade Srbije? Da li novi zakon o diskriminaciji sadrži i neki član o diskriminaciji građana od strane vlade? Ja zaključujem da je ovo vlada čiji je omiljeni model građanina - delikvent?! I da li je taj miladin u zatvoru ili slobodno šeta dajući, kao omiljeni model građanina, primer drugima? Gledala sam sinoć Insajder, danas čula ovu vest - Odavde će ljudi početi da beže ne trbuhom za kruhom nego trbuhom za moralom.

Vasilije Radanovic

pre 14 godina

Mladi fizicar se opet preracunao. Ali nadam se da ce radikalna stranka rado preuzeti troskove svog pulena. Njima bar placanje sudskih troskova nije strano.

sue

pre 14 godina

nasa Vlada je platila 900 000 dolara da porodica Stajnhauer ne bi tuzila drzavu Srbiju zbog onoga sto je nas konzul u celoj prici zabrljao. Predmet te isplate uopste nije bila PRIVATNA tuzba Stajnhauerovih protiv M. Kovacevica. Ja cak nisam ni sigurna da li je i drzava NY odustala od krivicnog gonjenja M. Kovacevica, kao pojedinca. Sve u svemu, nasoj DRZAVI je bilo bitno da je Stajnhauerovi ne tuze i zato je odradila vansudsko poravnjanje.

matori

pre 14 godina

Eto nama prilike za još jedan rebalans budžeta.
Treba otvoriti stavku pod nazivom "Troškovi aktivnosti pijanih Srpskih siledžija u inostranstvu"...

Goran

pre 14 godina

U novoj tužbi se ne spominje naš konzul, novi pasoš ni ambasador. To je vlada platila. Taj milion je otišao da se isplate greške MIP-a a ne Miladina.

sta ste ocekivali?

pre 14 godina

Pa sta ste drugo ocekivali? To bi uradio svak ko ima i malo sta u glavi. Ovom nema kraja moja gospodo. Sad valjda shvatate u sta ste nas sve upleli. Jedini odgovor je ostavka svih odgovornih ukljucujuci i ministra i savetnike mu, ako ni zbog ceg drugog a ono zbog lose procene situacije.

Zoki

pre 14 godina

Nadam se da je MIP konsultovao nekog americkog pravnika pre nego sto je isplatio milion.
Medjutim, mislim da ova tuzba ne moze da se odnosi na drzavu Srbiju. Ovo je potpuno odvojen proces, gradjanska parnica. Nisam cak siguran ni da bi presuda u ovoj parnici imala za posledicu izdavanje poternice. Mogli bi da zaplene licnu imovinu M. Kovacevica na teritoriji SAD, ali ne i imovinu njegove porodice.

Marko

pre 14 godina

Ljudi kako ne razumete da je nasa vlada sa tih milion dolara resila problem koji ima sa vladom SAD, a ne problem koji Kovacevic ima sa porodicom Stajnhauer. Nasa drzava je bila odgovorna prema Americi zbog propusta naseg diplomate, i to je i platila.

Ovo sto se dalje desava nema veze sa nasom drzavom, to je tuzba jednog privatnog lica protiv drugog. Taj milion nije isplacen da bi Kovacevic bio na slobodi i da ne bi uopste odgovarao, nego kako bi prestali pritisci SAD na nasu zemlju.

Aleksandar

pre 14 godina

Jeste da je ovaj Kovacevic ono sto jeste, tu nema sumnje. Ali ovi Stajhauerovi preteruju. Ako je tako onda cu ja tuziti Stajhauerove zato sto me nerviraju, i maltretiraju ovu drzavu za gluposti.
Dusevni bol?
Znaci trebalo svi mi da tuzimo Ameriku sto smo pretrpeli dusevni bol, razne psihicke poremecajem i razne stvari koje smo pretrpeli zbog bombardovanja.
Mislim da bi to bilo sasvim u redu.

Mr.No.

pre 14 godina

Ja vidim da narod ne svata o cemu se radi. Ovde se sada sve vrti oko Kovacevica i muze se koliko se moze izmusti, moci ce mnogo. Zatim kada se to jednom okonca, onda se prelazi sa tuzbama protiv Srbije, konzulata i mip-a. I tako to ide u Americi. Srbija je u ovom slucaju direktno ucestvovala u ovim kriminalnima radnjama izdavanjem laznog pasosa doticnom stiteti ci ga i obezbedjujuci mu bekstvo . Znaci saucesnik u svemu ovome.Na kraju ce biti Srbija prisiljena da izruci Americi Kovacevica a mozda i jos neke funkcionere koi su ucestvovali u svemu ovome. Milion dolara, otislo u baru.

how yes no

pre 14 godina

Desilo se, nažalost, to da ga je udario u najtežem trenutku po Srbiju. Povecati PDV na 25%, akcizu na gorivo za 5 din/l i putarinu za 100%-diplomatska borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je u pitanju!

mirko

pre 14 godina

Ovako mogu non-stop dok ga ne izruce americi i dok oni tamo ne zavrse sa njime. Zasto bi drzava Srbija neprekodno morala stititi razne kriminalce pod izgovorom da su to nasi drzavljani. Oduzmite mu pasos i drzavljanstvo i isporucite ga gde treba - tako ce se najjednostavnije i jedino ispravno prica prebaciti sa medju-drzavnog na privatni nivo. Naravno da ce traziti vise-milionsku odstetu, kada su videli da je stvar dignuta na medju-drzavni nivo. Zatvor za siledziju i to je to, ako nema da plati vise-milionsku odstetu.

mira

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da naša država štiti ljude koji nešto urade van Srbije. Sigurna sam da ima načina da se on pošalje u SAD pa neka mu se sudi gde je bio siledžija.Da li je moguće da ćemo se kriti iza Ustava i skupljati sve kriminalce ovde. Jadna si Srbijo i mi koji drugačije mislimo.

Pedro

pre 14 godina

Po starom srpskom obicaju nasa javna glasila se ne informisu dovoljno pre nego sto prenesu informaciju, tj. dezinformaciju. Milion dolara je Srbija uplatila na ime troskova lecenja americkog studenta a ne na ime odstete. Da je neko moje dete ucinio trajno nesposobno sigurno mi 1mil dolara nebi bila dovoljna nadoknada, jer on ne pokriva ni deo troskova zivota osobe sa ogranicenjem, ili izgubljenu zaradu osobe bez invaliditeta koja ima diplomu americkog univerziteta. To sto mi sa cinizmom i nasim poremecenim arsinima merimo Svet je nas problem. Divljastvo koje je pokazao Kovacevic je za svaku odstetu kao i nespretni pokusaj Srbije da ga zastiti. U jednom danu su uhapsili Jocu Amsterdama po hrvatskoj poternici a pustili su Kovacevica da paradira po Kuli bez obzira na crvenu poternicu Interpola.

Ivanče

pre 14 godina

Ma ovakvih mi nije žao! Mamin i tatin sin otišao da se iživljava, a sad ova naša sirotinja treba da mu plaća njegove bahanalije.
Izručite ga!!!

Dusan

pre 14 godina

Ne mogu da kazem da mi je drago zbog ovoga, ali u jednu ruku jeste. Ipak ce jedan bahati lik sa Balkana nauciti sta je zapadna demokratija, a zahvaljujuci tome sledecih 100 ce dobro razmisliti o nekim potezima ubuduce, siguran sam

uaaaaaa

pre 14 godina

kakva blamaza za drzavu, za MIP, pa to je strasno. Nekoliko predloga za javnog tuzioca: milion dolara iz budzeta (slobodno mogu da kazem mojih, kao i svih onih koji placaju porez) naplatiti na taj nacin sto ce se tim Kovacevicima zapleniti sva imovina u Srbiji, kao i imovina onog vicekonzula sto je bio u ortakluku sa njima i na kraju svu imovinu konzula, jer mora da shvati sta je objektivna odgovornost(da ne kazem komandna, lose zvuci).Pa onda sve to na javnu licitaciju i vratiti u budzet Republike Srbije.Ako se to ne dogodi onda sumnjam na neke mnogo, mnogo gore stvari, jer je tada pitanje ko su ti ljudi?I na kraju sta da daleko bilo nekog naseg drzavljanina otmu oni pirati iz Somalije, da li bi drzava tek tako otvorila kesu, sve mislim

mira

pre 14 godina

Svet je odavno postao veeeliko selo.
Mislim da bi u celom svetu trebalo ukinuti zabranu izrucenja gradjana drzavama gde su osumljiceni da su izvrsili nedozvoljene radnje.

Uzas!

pre 14 godina

"Pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, članovi porodice Štajnhauer smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu - po američkom zakonu bio je maloletnik".

Sa 21. godinom on NIJE bio maloletnik po americkom zakonu! Mislim, nije da je to bitno, ali cisto da se zna...
A da ni meni vise nije jasno koji je on faktor u nasoj drzavi, pa da se svi zalazu za njega toliko, i nije! Po cemu je on ovu zemlju zaduzio???? Ko i sta stoji iza njega, ZIVO ME ZANIMA!!!!! Kakav je on fakTor U BILO CEMU???? On je samo jos jedan od likova koji se samo k**ce...

maliradojica

pre 14 godina

Privatna tuzba Porodice Stainhauer nema ama bas nikakve veze sa odstetnim zahtevom porodice Stainhauer vs. Republika Srbija. Taj je predmet okoncan poravnanjem i u Americkom zakonodavstvu po istom pitanju se ne moze ponovo voditi novi postupak (slucaj O.J.Simpson). Ono sto sad radi porodica Stainhauer je nesto sto ce svako u Americi da uradi u ovakvom slucaju a to je pokretanje gradjanske parnice protiv junacine MK, i njegovih pajtasa kao i vlasnika lokala u kome se desilo prebijanje.Tuzbe protiv RS (njenih diplomata), Aerodroma New Jersey, i carinicima i pogranicnoj policiji na njoj nisu predmet ove parnice jer u Americi se takve parnice ne mogu pokretati posle poravnanja. Jednom recju tu su umesana lica iskljucivo privatna lica sa imenima i prezimenima ali ne i drzavne institucije.

misa

pre 14 godina

uopste ne podrzavam tog huligana zbog koga nam maltretiraju celu zemlju, ali to da treba da ga izrucimo i krsimo ustav je cista glupost, pa zar ti isti amerikanci ne izrucuju naciste koji su dobili njihova drzavljanstva,a pri tom nisu ni rodjeni tamo, a nesto se mnogo ni ne trude da im oduzmu drzavljanstva, jedino sto mozemo je da mu sudimo kod nas

surovi kapitalizam

pre 14 godina

Advokati su procenili da je uspeh zagarantovan i sada ce da rade za procenat i to je realnost surovog americkog zivota.Mnogo veci problem je onih 900.000 dolara.To je novac kojim je Vlada platila propust drzavnog sluzbenika, vicekonzula.

Mario

pre 14 godina

A zasto je onda isplaceno 900.000.USD, zar to nije bilo na ime obestecenja za nanoseni "telesni i dusevni bol" i zar je moguce da Vlada Srbije nije gledala kakav sporazum pravi??? Ako su vec isplatili milion USD, mogli su dati jos nekih desetak hiljada za usluge nekog americkog advokata koji bi se potrudio da se u ugovor za obestecenje unese klauzula da je suma od 900.000. za porodicu Stajnhauer konacno i da se ubuduce nece traziti ni cent vise. Sto se tice porodice Stajnhauer - mora se primetiti da oni pokusavaju na sve moguce nacine da profitiraju od tog nesretnog dogadjaja, pritom zaboravljajuci da je njihov sin isprovocirao Kovacevica bahatim ponasanjem (sto ne daje pravo Kovacebicu da onako reaguje, naravno).

Dragan

pre 14 godina

Poštovani poreski obveznici, 15. maja stiže na naplatu druga rata poreza na imovinu od fizičkih lica. S obzirom da rešenja za 2009. godinu još nisu doneta u obavezi ste da platite 1/4 iznosa poreza na imovinu za 2008. godinu. Nadam se da će država odatle skupiti još 1.000.000 USD jer i Miladinu druga rata dospeva za naplatu.

Sale

pre 14 godina

Niko ne moze covjeku biti veci neprijatelj,no on osobno.Sto je trebalo mladom Kovacevicu sve ovo,napravio je invalidom momka,natovario sebi probleme kojih tesko da se ikada rijesi,samom cinjenicom da ste nekog napravili invalidom da je za pravo da se citav zivot kajete sto ste bili ludi i neobuzdani par minuta.Neka im je dragi Bog na pomoci,kako jednom tako i drugom.

2009

pre 14 godina

Koliko god da sam bio ogorčen na MK i Srbiju zbog svih prljavština oko njegovog bekstva iz SAD i sume plaćene od strane Srbije u vidu odštete, moram primetiti da je ovaj potez porodice Štajnhauer težak bezobrazluk i da je motivisan isključivo pohlepom. Što je najgore, ovo se dešava neposredno pred posetu potpresednika SAD balkanskom regionu, a time i Srbiji, pa se bojim da će ovo opet iskrsnuti kao veliki problem u odnosima Srbije sa SAD

Aleksandar

pre 14 godina

Jeste da je ovaj Kovacevic ono sto jeste, tu nema sumnje. Ali ovi Stajhauerovi preteruju. Ako je tako onda cu ja tuziti Stajhauerove zato sto me nerviraju, i maltretiraju ovu drzavu za gluposti.
Dusevni bol?
Znaci trebalo svi mi da tuzimo Ameriku sto smo pretrpeli dusevni bol, razne psihicke poremecajem i razne stvari koje smo pretrpeli zbog bombardovanja.
Mislim da bi to bilo sasvim u redu.

bezimena

pre 14 godina

Porodica Štajhauer ima pravo da ostvari sve što joj zakonom pripada i ovo je tek početak.

Vlada je ispala vrlo naivna misleći da će se rešiti slučaja M.Kovačević i službenika MIP, za milion dolara. Ova vlast tek treba da nauči šta su DEMOKRATSKI ZAKONI i koja su prava ljudi u demokratskim društvima!

Miloš

pre 14 godina

Upotpunosti podržavam potez porodice Štajhauer i želeo bih da obrazložim zašto.

Poznajem devojku koja je bila žrtva napada, konkretno udarca pesnicom u lice. Napad je usledio od strane tinejdžera - propalice, kakvih ima sasvim dovoljno kod nas, nakon što je pokušala da ignoriše njegova prizemna nabacivanja. Zadobila je ozbiljne povrede zbog kojih je morala na operaciju pod totalnom anestezijom, u policiji je morala da prođe pakao optuživanja "da ga je izazivala" i kao šlag na tortu, dobila je poziv za sud u kome je bila zavedena kao učesnik u tuči.

Privatna tužba, zbog njenog finansijskog stanja, dužine trajanja procesa i zakona koji vladaju kod nas, nije imala nikakvog smisla.

Zbog zakona koji, sa druge strane, vladaju u SAD, kao i zbog ljudi koji, poput Štajnhauerovih, koriste do kraja svoja prava, SAD se nalazi tamo gde se nalazi a mi ovde gde smo. Nije Kovačević ni prvi ni poslednji huligan koji je u SAD-u teško povredio nekoga. Ali, zbog posledica koje prete takvim ljudim (a u tekstu je sasvim adekvatno kvalifikovana suma koja preti da bude presuđena kao odšteta), slučajevi fiizčkih napada drastično su manji, gledano u odnosu na ukupnu populaciju nego kod nas.

Postupci poput ovog koji preduzima porodica, kao i zakoni koji su u potpunosti na strani žrtve a ne napadača (suprotno od nas) čine američko društvo slobodnijim i boljim za život od našeg.

Bosko Buha

pre 14 godina

Štajhauerovi u stvari tuze Srbiju jer je Vlada vec preuzela odgovornost za delo svojom prvom isplatom. Da je ostalo na Kovacevicu da se sam batrga, do ove tuzbe nikada ne bi ni doslo jer Stajhauerovi ne bi placali advokata ako se ne nadaju velikoj odsteti. Jos jedno priznanje nasim genijalcima.

misa

pre 14 godina

uopste ne podrzavam tog huligana zbog koga nam maltretiraju celu zemlju, ali to da treba da ga izrucimo i krsimo ustav je cista glupost, pa zar ti isti amerikanci ne izrucuju naciste koji su dobili njihova drzavljanstva,a pri tom nisu ni rodjeni tamo, a nesto se mnogo ni ne trude da im oduzmu drzavljanstva, jedino sto mozemo je da mu sudimo kod nas

Beogradjanin

pre 14 godina

A taman je mladjani nam ministar zajedno sa ministarstvom pravde pomislio da je odneo velicanstvenu pobedu nad mracnim silama koje su se nadvile nad Srbijom.
Bolje bi mu bilo da se zajedno sa Miladinom udubi malo kako funkcionise Americko pravosudje jer moze da mu se desi da tuzba dodje i na njegov radni sto u kabinetu kao ministra inostranih poslova pod cijim sektorom je izdat lazni pasos.
Neka ga neko dozove sa raznoraznih egzoticnih ostrva kako je krenuo stici ce i kao njegov prethodnik Zivadin Jovanovic cak do Mijanmara.

Mario

pre 14 godina

A zasto je onda isplaceno 900.000.USD, zar to nije bilo na ime obestecenja za nanoseni "telesni i dusevni bol" i zar je moguce da Vlada Srbije nije gledala kakav sporazum pravi??? Ako su vec isplatili milion USD, mogli su dati jos nekih desetak hiljada za usluge nekog americkog advokata koji bi se potrudio da se u ugovor za obestecenje unese klauzula da je suma od 900.000. za porodicu Stajnhauer konacno i da se ubuduce nece traziti ni cent vise. Sto se tice porodice Stajnhauer - mora se primetiti da oni pokusavaju na sve moguce nacine da profitiraju od tog nesretnog dogadjaja, pritom zaboravljajuci da je njihov sin isprovocirao Kovacevica bahatim ponasanjem (sto ne daje pravo Kovacebicu da onako reaguje, naravno).

Srdjan Ridanović

pre 14 godina

Miladn Kovačeić je najveća kukavica.

Jel si se tukao? Jesi!
Kaži onda tako! Došlo mi, puklo u meni nešto pa sam ga odalamio. Nisi ni prvi ni poslednji koji se tuče u kafani.
A sad budi Džek pa reci: "Koliko to košta? Da platim."
Pa ko voli da se tuče nek se tuče! A ne ovako sakrio si se ispod suknje Majke Srbije.
Sramoti se!

Dolaze mi na vrata ljudi sa bolesnom decom koji nemaju da plate lečenje u inostranstvu. Ljudi im daju po 10din, 20 din, pa ti skupi za operaciju u inostranstvu. Zar ne bi bilo bolje da se taj novac uplati deci za lečenje nego da se isplaćuju kafanski računi po belom svetu notornih kukavica i nečasnih ljudi, kojima su čast i čojstvo, obraz i dostojanstvo identični prašini na podu!

H.K.Andersen

pre 14 godina

Izvinite, a da li ste sigurni da je vest tachno preneta? da li oni tuze Kovacevica ili vladu Srbije? pa kako god bilo vlada ce platiti a ne Kovacevici. Ili ce sada ipak biti malo drugacije?
PS od oko 1200 vesti i komentara na ovu temu, ni jedna jedina vest ili informacija ko su Kovacevici i zasto ih vlada toliko stiti? ZASTO? Strah? I te kako i to veliki strah.

And

pre 14 godina

Ovo je koliko shvatam, privatna tuzba i nije krivicna, i nema puno veze sa javnom krivicnom tuznom na koju je vlada Srbije odgovorila dajuci miliona zbog propusta svojih sluzbenika.

Sitna Riba

pre 14 godina

Sta radi nasa vlada? Stiti kriminalca...jadno...taj milion je mogao recimo da ode na placanje skupih operacija koje su potrebne mnogim ljudima da bi preziveli...a ne za tamo nekog Kovacevica...

autostoper

pre 14 godina

Greska je ucinjena u resoru MIP-a. stop. Uz inicijativu Ministra je napravljeno ovo poravnanje od milion $.stop. Vlada je to sve zamotala u tajnu. stop. Narod je platio. stop. Konsekvence se nisu dogodile. stop. Sad je zrelo vreme za to. stop. Ministar ili vlada ce da padnu. stop.

Mr.No.

pre 14 godina

Ja vidim da narod ne svata o cemu se radi. Ovde se sada sve vrti oko Kovacevica i muze se koliko se moze izmusti, moci ce mnogo. Zatim kada se to jednom okonca, onda se prelazi sa tuzbama protiv Srbije, konzulata i mip-a. I tako to ide u Americi. Srbija je u ovom slucaju direktno ucestvovala u ovim kriminalnima radnjama izdavanjem laznog pasosa doticnom stiteti ci ga i obezbedjujuci mu bekstvo . Znaci saucesnik u svemu ovome.Na kraju ce biti Srbija prisiljena da izruci Americi Kovacevica a mozda i jos neke funkcionere koi su ucestvovali u svemu ovome. Milion dolara, otislo u baru.

Mashinovodja

pre 14 godina

Sasvim očekivan i normalan potez porodice Štajnhauer, za one koji barem malo znaju kako funkcioniše sistem odšteta u US&A. S naše strane bilo je vrlo naivno očekivati da će se stvar završiti na sići od milion dolara. Štajnhauer je bio u višemesečnoj komi i samo bolnički troškovi sigurno premašuju tu svotu. Osim toga, izvesno je da će mu kao posledica ostati neki procenat invaliditeta za ceo život, a to košta vrlo skuuuuuupo i to će neko morati da plati! Tu nema "dođem ti"!
Kao što je neko ovde već primetio, jedini spas za Miladina Jakog je da u onom ugovoru o isplati miliončeta stoji mala ali vrlo važna klauzulica da su tom isplatom sva potraživanja izmirena. Ali nešto ne verujem da su američki advokati tako naivni.
Oni rade na procenat i vrlo dobro znaju kako da nazidaju iznos. Mali primer: na ulazu u čekaonicu jednog od američkih aerodroma žena se okliznula na sveže opran i još vlažan pod. Pri padu je slomila nogu i propustila let. Aerodrom je platio okruglo milion dolara odštete jer "nije postojalo vidno obaveštenje da je tu opasno hodati". E sad, ako se u US&A za slomljenu nogu i propušten let može izvući milionče, šta mislite koliko sleduje za višemesečnu komu i invaliditet?
U stvari, naš problem i nerazumevanje cele stvari je u tome što mi na sve gledamo kroz naše naočari: kod nas su odštete relativno retke, a iznosi su mali, obezvređeni inflacijom i isplaćuju se obično tek posle višegodišnjeg mrcvarenja po sudovima, na šta je malo ko spreman. U mnogim slučajevima oštešćenom se "toplo preporučuje" da ne bude toliko "drzak" da traži nekakvu odštetu i da je najbolje da bude vrlo srećan zbog same činjenice što "mu je Đura oprostio što ga je tukao". Ali ako je tako kod nas, to ne znači da je to "normalno" i da tako treba da bude.
Kad bi ovde razne siledžije i "jaki ljudi" počeli da plaćaju odštete zbog kojih mora da im se pleni cela imovina, itekako bi se obuzdali i doveli u red!

Zoki

pre 14 godina

Nadam se da je MIP konsultovao nekog americkog pravnika pre nego sto je isplatio milion.
Medjutim, mislim da ova tuzba ne moze da se odnosi na drzavu Srbiju. Ovo je potpuno odvojen proces, gradjanska parnica. Nisam cak siguran ni da bi presuda u ovoj parnici imala za posledicu izdavanje poternice. Mogli bi da zaplene licnu imovinu M. Kovacevica na teritoriji SAD, ali ne i imovinu njegove porodice.

Vasilije Radanovic

pre 14 godina

Mladi fizicar se opet preracunao. Ali nadam se da ce radikalna stranka rado preuzeti troskove svog pulena. Njima bar placanje sudskih troskova nije strano.

mikica

pre 14 godina

Dobro dosli u Ameriku!!
Nadam se da ste gledali film "Erin Brokovich" i da ste bar malo naucili kako se to radi u kapitalzmu.
Nadam se da ste naucili razliku uzmedju toga kada te drzava krivicno goni/tuzi/sudi (ides u zatvor) i kada te privatno lice tuzi (po privatnoj tuzbi/parnici - (traze milionske odstete)

Ako se secate sudjenja i onog O.J. Simpsona je porota/drzava oslobodila,
optuzbi , ali su mu onda sve gradjanskim tuzbama-parnicama oduzeli roditelji njegove pok. zene
Advokati ovog naseg momka su namirisali zelene uskave novcanice i bice ih tesko obuzdati.
Videcemo kako ce sada reagovati MIP advokati. Moguce je da oni samo kazu da su oni(drzava) platili MIP-ov deo stete i da se njih vise ne tice to sto ovi traze od Miladina i njegove familije.

AleksandarM

pre 14 godina

Kazu, ko da jednom i to brzo, dace opet. Samo treba da trazis, a Srbija ima para koliko hoces. Samo nesto da rasproda i sve ce biti reseno. Polako, ne gurajte se, ima za sve!

Marko

pre 14 godina

Ljudi kako ne razumete da je nasa vlada sa tih milion dolara resila problem koji ima sa vladom SAD, a ne problem koji Kovacevic ima sa porodicom Stajnhauer. Nasa drzava je bila odgovorna prema Americi zbog propusta naseg diplomate, i to je i platila.

Ovo sto se dalje desava nema veze sa nasom drzavom, to je tuzba jednog privatnog lica protiv drugog. Taj milion nije isplacen da bi Kovacevic bio na slobodi i da ne bi uopste odgovarao, nego kako bi prestali pritisci SAD na nasu zemlju.

mira

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da naša država štiti ljude koji nešto urade van Srbije. Sigurna sam da ima načina da se on pošalje u SAD pa neka mu se sudi gde je bio siledžija.Da li je moguće da ćemo se kriti iza Ustava i skupljati sve kriminalce ovde. Jadna si Srbijo i mi koji drugačije mislimo.

pop

pre 14 godina

Na zapadu vam to radi ovako:
Advokati "namirisu" lovu/slucaj i onda ponude svoje usluge familiji da ih zastupaju uz dogovoreni procenat. Ta familija nista ne placa - sve troskove pklacaju advokati sve dok se slucaj ne zavrsi presudom. A, ako se desi da izgube slucaj, familija nista ne placa i advokati su na gubitku. Zato oni biraju slucajeve za koje su uvereni da ce ih dobiti jer samo ako dobiju i oni zaradjuju.

sta ste ocekivali?

pre 14 godina

Pa sta ste drugo ocekivali? To bi uradio svak ko ima i malo sta u glavi. Ovom nema kraja moja gospodo. Sad valjda shvatate u sta ste nas sve upleli. Jedini odgovor je ostavka svih odgovornih ukljucujuci i ministra i savetnike mu, ako ni zbog ceg drugog a ono zbog lose procene situacije.

mirko

pre 14 godina

Ovako mogu non-stop dok ga ne izruce americi i dok oni tamo ne zavrse sa njime. Zasto bi drzava Srbija neprekodno morala stititi razne kriminalce pod izgovorom da su to nasi drzavljani. Oduzmite mu pasos i drzavljanstvo i isporucite ga gde treba - tako ce se najjednostavnije i jedino ispravno prica prebaciti sa medju-drzavnog na privatni nivo. Naravno da ce traziti vise-milionsku odstetu, kada su videli da je stvar dignuta na medju-drzavni nivo. Zatvor za siledziju i to je to, ako nema da plati vise-milionsku odstetu.

matori

pre 14 godina

Eto nama prilike za još jedan rebalans budžeta.
Treba otvoriti stavku pod nazivom "Troškovi aktivnosti pijanih Srpskih siledžija u inostranstvu"...

iii

pre 14 godina

ona prethodna suma je placena zbog postupka Konzulata, da bi se izgladio taj diplomatski problem. Ovo sad je privatna stvar izmedju njih i Kovacevica, tuzba za nadoknadu ucinjene stete, a ne krivicna prijava zbog napada. Iskreno cak mi je i drago sto se nece tako lako zavrsiti po Kovacevica, jer je on do sad vrlo lepo napravio budale od svih nas...

Ivanče

pre 14 godina

Ma ovakvih mi nije žao! Mamin i tatin sin otišao da se iživljava, a sad ova naša sirotinja treba da mu plaća njegove bahanalije.
Izručite ga!!!

Trbuhom za moralom

pre 14 godina

Da li postoji mogućnost da građani Srbije traže odštetu od vlade Srbije? Da li novi zakon o diskriminaciji sadrži i neki član o diskriminaciji građana od strane vlade? Ja zaključujem da je ovo vlada čiji je omiljeni model građanina - delikvent?! I da li je taj miladin u zatvoru ili slobodno šeta dajući, kao omiljeni model građanina, primer drugima? Gledala sam sinoć Insajder, danas čula ovu vest - Odavde će ljudi početi da beže ne trbuhom za kruhom nego trbuhom za moralom.

sue

pre 14 godina

nasa Vlada je platila 900 000 dolara da porodica Stajnhauer ne bi tuzila drzavu Srbiju zbog onoga sto je nas konzul u celoj prici zabrljao. Predmet te isplate uopste nije bila PRIVATNA tuzba Stajnhauerovih protiv M. Kovacevica. Ja cak nisam ni sigurna da li je i drzava NY odustala od krivicnog gonjenja M. Kovacevica, kao pojedinca. Sve u svemu, nasoj DRZAVI je bilo bitno da je Stajnhauerovi ne tuze i zato je odradila vansudsko poravnjanje.

Pedro

pre 14 godina

Po starom srpskom obicaju nasa javna glasila se ne informisu dovoljno pre nego sto prenesu informaciju, tj. dezinformaciju. Milion dolara je Srbija uplatila na ime troskova lecenja americkog studenta a ne na ime odstete. Da je neko moje dete ucinio trajno nesposobno sigurno mi 1mil dolara nebi bila dovoljna nadoknada, jer on ne pokriva ni deo troskova zivota osobe sa ogranicenjem, ili izgubljenu zaradu osobe bez invaliditeta koja ima diplomu americkog univerziteta. To sto mi sa cinizmom i nasim poremecenim arsinima merimo Svet je nas problem. Divljastvo koje je pokazao Kovacevic je za svaku odstetu kao i nespretni pokusaj Srbije da ga zastiti. U jednom danu su uhapsili Jocu Amsterdama po hrvatskoj poternici a pustili su Kovacevica da paradira po Kuli bez obzira na crvenu poternicu Interpola.

Dusan

pre 14 godina

Ne mogu da kazem da mi je drago zbog ovoga, ali u jednu ruku jeste. Ipak ce jedan bahati lik sa Balkana nauciti sta je zapadna demokratija, a zahvaljujuci tome sledecih 100 ce dobro razmisliti o nekim potezima ubuduce, siguran sam

Goran

pre 14 godina

U novoj tužbi se ne spominje naš konzul, novi pasoš ni ambasador. To je vlada platila. Taj milion je otišao da se isplate greške MIP-a a ne Miladina.

maliradojica

pre 14 godina

Privatna tuzba Porodice Stainhauer nema ama bas nikakve veze sa odstetnim zahtevom porodice Stainhauer vs. Republika Srbija. Taj je predmet okoncan poravnanjem i u Americkom zakonodavstvu po istom pitanju se ne moze ponovo voditi novi postupak (slucaj O.J.Simpson). Ono sto sad radi porodica Stainhauer je nesto sto ce svako u Americi da uradi u ovakvom slucaju a to je pokretanje gradjanske parnice protiv junacine MK, i njegovih pajtasa kao i vlasnika lokala u kome se desilo prebijanje.Tuzbe protiv RS (njenih diplomata), Aerodroma New Jersey, i carinicima i pogranicnoj policiji na njoj nisu predmet ove parnice jer u Americi se takve parnice ne mogu pokretati posle poravnanja. Jednom recju tu su umesana lica iskljucivo privatna lica sa imenima i prezimenima ali ne i drzavne institucije.

Serdar Rade

pre 14 godina

Pri placanju odstete je bilo potrebno u ugovoru o poravnanju navesti da nece biti drugih potrazivanja. Elementarno pravno manevrisanje. Ne mogu da zamislim da neko placa milion dolara, a da na to ne misli.

how yes no

pre 14 godina

Desilo se, nažalost, to da ga je udario u najtežem trenutku po Srbiju. Povecati PDV na 25%, akcizu na gorivo za 5 din/l i putarinu za 100%-diplomatska borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je u pitanju!

uaaaaaa

pre 14 godina

kakva blamaza za drzavu, za MIP, pa to je strasno. Nekoliko predloga za javnog tuzioca: milion dolara iz budzeta (slobodno mogu da kazem mojih, kao i svih onih koji placaju porez) naplatiti na taj nacin sto ce se tim Kovacevicima zapleniti sva imovina u Srbiji, kao i imovina onog vicekonzula sto je bio u ortakluku sa njima i na kraju svu imovinu konzula, jer mora da shvati sta je objektivna odgovornost(da ne kazem komandna, lose zvuci).Pa onda sve to na javnu licitaciju i vratiti u budzet Republike Srbije.Ako se to ne dogodi onda sumnjam na neke mnogo, mnogo gore stvari, jer je tada pitanje ko su ti ljudi?I na kraju sta da daleko bilo nekog naseg drzavljanina otmu oni pirati iz Somalije, da li bi drzava tek tako otvorila kesu, sve mislim

mira

pre 14 godina

Svet je odavno postao veeeliko selo.
Mislim da bi u celom svetu trebalo ukinuti zabranu izrucenja gradjana drzavama gde su osumljiceni da su izvrsili nedozvoljene radnje.

surovi kapitalizam

pre 14 godina

Advokati su procenili da je uspeh zagarantovan i sada ce da rade za procenat i to je realnost surovog americkog zivota.Mnogo veci problem je onih 900.000 dolara.To je novac kojim je Vlada platila propust drzavnog sluzbenika, vicekonzula.

Uzas!

pre 14 godina

"Pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, članovi porodice Štajnhauer smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu - po američkom zakonu bio je maloletnik".

Sa 21. godinom on NIJE bio maloletnik po americkom zakonu! Mislim, nije da je to bitno, ali cisto da se zna...
A da ni meni vise nije jasno koji je on faktor u nasoj drzavi, pa da se svi zalazu za njega toliko, i nije! Po cemu je on ovu zemlju zaduzio???? Ko i sta stoji iza njega, ZIVO ME ZANIMA!!!!! Kakav je on fakTor U BILO CEMU???? On je samo jos jedan od likova koji se samo k**ce...

Dragan

pre 14 godina

Poštovani poreski obveznici, 15. maja stiže na naplatu druga rata poreza na imovinu od fizičkih lica. S obzirom da rešenja za 2009. godinu još nisu doneta u obavezi ste da platite 1/4 iznosa poreza na imovinu za 2008. godinu. Nadam se da će država odatle skupiti još 1.000.000 USD jer i Miladinu druga rata dospeva za naplatu.

Sale

pre 14 godina

Niko ne moze covjeku biti veci neprijatelj,no on osobno.Sto je trebalo mladom Kovacevicu sve ovo,napravio je invalidom momka,natovario sebi probleme kojih tesko da se ikada rijesi,samom cinjenicom da ste nekog napravili invalidom da je za pravo da se citav zivot kajete sto ste bili ludi i neobuzdani par minuta.Neka im je dragi Bog na pomoci,kako jednom tako i drugom.