Četvrtak, 07.05.2009.

00:22

40 milijardi dinara pomoći privredi

Još četrdeset milijardi dinara za kredite i niže kamatne stope - deo su novih mera Vlade Srbije. Srbija se lagano kreće ka izlasku iz krize, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

40 milijardi dinara pomoæi privredi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

opet ispao glup

pre 14 godina

" SRBIJA NA IZLASKU IZ KRIZE"
Vratite nam JUL sa sve Mirom i kompanijom samo da nema Dinkica i G-17 (grobari srpske privrede). Da sam ovo pretpostavljao pre 2000-te vec bi bio drzavljanin neke druge zemlje a ovako tek mi sledi trazenje viza (iseljenickih) i mogucnosti za odlazak, a sad su tu i porodica(malo dete), gubitak porodicnog novca ulozenog u pokusaj osnivanja malog preduzeca koje nikako ne moze da opstane, jer za pocetak nisam gledao kako da izbegnem placanje poreza, doprinosa, dugovanja dobavljacima i sl. Generator krize u Srbiji je samo i iskljucivo Vlada Srbije, lokalna samouprava i ostali drzavni aparat jer ne umeju jedan jedini dinar da stvore(omoguce privredi) a da to ne bude iz nameta, zaduzivanja, otimanja i ostalim njima bliskih aktivnosti. Od 2003g drzava je 7 puta menjala ono sto zovemo pravila igre u oblasti kojom se bavimo. Naravno iskljucivo na stetu privrednika. Ko ce iz inostranstva uloziti ovde novac ako vec sutra vaze neki novi (veci) nameti i nova pravila? Da, omogucice nam nove "povoljne" kredite sa najkupljim novcem u svemiru a ne okruzenju.
O trgovimskim sudovima ne mogu ni da razmisljam a da mi ne skoci secer.
Ne razumem samo da li ovi "skakavci" (partijski poslusnici) ne shvataju da ce platiti na ulici i za 90-te i za ono sto nisu uradili.

paor

pre 14 godina

A sta je sa poljoprivredom? Nista, evo u Vojvodini nezapamcena susa a o investicijama u sisteme za navodnjavanje ni reci. Ali, nema veze. Misko ce da uveze sta god nam bude trebalo i jos ce da nam obori cene da i ono malo sto nam bude rodilo (ako uopste rodi!!!!!) prodajemo u bescenje.

sumadinac

pre 14 godina

konkretne mere:
- PDV od 18 na 8% zato sto drzava treba da poveca placanje poreza a to ce uraditi na nacin tako sto ce porez spustiti na nizu stopu. Zasto? Zato sto ce svi privatnici uskoro zbog cele situacije gledati prvo da namire obaveze ka dobavljacima i bankama u vidu rate kredita pa tek onda da plate drzavi porez.
- Uvesti placanje PDV drzavi po naplati izdatih faktura i razmotriti da se PDV koji je obracunat u VP prometu placa na 6 meseci ili na kraju godine za sve firme.
- ukinuti sredstva koja se daju kao bespovratna sredstva jer tako ministri i ostali u vladi sebi pune dzepove a drustvo nema koristi od toga jer umesto da zbog toga rade bolje u intersu drstva oni su jos gori;
- smanjiti svim poslanicima plate na plate na nivo 1.25 x republicki prosek
- smanjiti poreze na PIO i zarade
- motivisati mlade od 20 do 40 godina starosti na nacin kao sto drzava motivise strane ulagace s tim sto bi mladima drzava bila jemac za pocinjanje posla ili za one koji vec imaju svoju firma a potrebna su im obrtna ili osnovna sredstva ili imaju potreba da zaposle nove radnike. Zasto drzava nemackim, italijanskim firmama a koje su sumnjive daje po zaposlenom radniku i do 5.000 eura a nama jedva namakne 500 do 1.000. Mogu da razumem aj 10% i nekako ali 5x mislim stvarno nije u redu jer tudja ruka svrab ne cese zar ne? oni hoce profit i jeftinu radnu snagu?;
- ljudima kojima je ostalo malo godina do penzije omoguciti stimulativne otpremnine ali u skladu sa mogucnostima budzeta i novca; Eventualno formirati edukativni centar gde bi ti isti ljudi mogli da edukuju mladji kadar posto oni u praksi imaju odredjenog iskustva iz pojedinih oblasti a koji bi nama kao drustvo moglo da znaci. Znaci stariji da budu u funkciji predavaca i da za to budu placeni sa recimo 30% od republickog proseka a sve u cilju njihovog motivisanja za prenosom znanja mladjima i kao dopunu skromnih otpremnina. Otpremnine treba da budu jedinstvene za sve jer smo svi generalno u problemima.
- angazovati sve fakultete i akademske institucije ciji je osnivac drzava u cilju unapredjenja procesa rada, razvoja drustva posto su profesori od znanja i nauke i o trosku ove drzave su isli vani i imali prilike da vide kako se stvari iz ekonomije, tehnike, prava i sl. rade; Svakom profesoru nametnuti da ima bar jedan projekat koji bi resio jedan problem u drzavi Srbiji kao obavezu da bi mogao da predaje na bilo kom fakultetu u Srbiji jer drzava je ulagala u fakultet i njegovo znanje, sada je red da vidimo koliko su oni spremni pored nas privatnika da za tu istu drazvu zalegnu znanjem i naravno da vidimo koliko nasi fakulteti barataju prakticnim znanjem i cemu i kako uce buduce narastaje. Dobra resenja profesora i fakulteta dodatno nagraditi,
- sva vozila koja se kupuju za potrebe drzavnih institucija kao sluzbena putnicka vozila kupovati od Zastave posto recimo poreska uprava kupuje GRANDE PUNTO od Miskovica a ne od sopstvene automobilske industrije. Znaci Zastava 10 za sve drzavne sluzbe pocevsi od poreske i MUP-a.
Na ovaj nacin bi drzava uposlila radnike u Zastavi, zaostala primanja i ostale finansijske obaveze koje ima Zastava ka drzavi bi se tom prilikom prebijale kroz automobile i auto industrija bi zivnula i pocela bi da dise.
- uvesti dnevnu kontrolu trgovina i marketa u smislu ogranicavanja marzi i sprecavanja monopola na robu siroke potrosnje jer su i oni jedni od generatora inflacije i jakim kaznama i po cenu zatvaranja kazniti te trgovine;
- pekarima i ljudima koji se bave proizvodnjom osnovnih namernica omoguciti posebne pogodnosti pri kupovini sirovina i goriva kako bi cena njihovih proizvoda bila jeftinija a u cilju smanjenja cene finalnog proizvoda u prodaji;
- ograniciti velike firme od prekomernog zaduvzivanja jer ceo ovaj deo oko naknadnih mera je sto zbog Delte sto zbog drugih isto velikih firmi koje su u sustini nelikvidne. Ako se ogluse iste zbog monopola nacionalizovati kao sto radi recimo US.
- ispitati zasto METRO i po kom osnovu nije u obavezi da izdaje fiskalne isecke i po kom osnovu moze da prima kes a da pri tome izdaje VP racune? Nase firme kada prodaju robu na veliko istu iskljucivo mogu da placaju preko racuna?
Ovakav nacin poslovanja je isto velika masina za pranje para jer nema evidencije o izdatim fakturama za kes kao ni o tacno obracunatom porezu. Ko madjionicari su, cas ga vidis, cas ga n e v i d i s, naravno po potrebi.
Znaci drzava ne veruje meni koji sam rodjen u Srbiji a veruje nekoj stranoj firmi?
Bruka i sramota.
Primer, pranja novca kroz METRO:
- Diler proda 'praskice' za 50.000 eura
- Ode u metro kupi robu, tehnicke uredjaje, racunare, robu siroke potrosnje
- Robu kasnije proda za novac preko racuna ili za kes
- Dobije cist novac i tako je svoje pare legalizovao i jos zaradi nesto na razlici u ceni
- Prijavi se na tender za kupovinu neke firme i postane legalan vlasnik
U ovoj prici drzava gubi novac narocito u slucaju ako je prodaja izvrsena za kes i dobija nove probleme ukljucujci i one socijalne.
Takodje ovom prilikom diler kada ode u METRO ne dokazuje poreklo para jer METRO radi za kes kao i diler.
Mi treba kao narod da se uozbiljimo i da prestanemo da izmisljamo.
Sve je vec izmisljeno i na nama je da vec ono sto je vec izmisljeno iskoristimo na sebi svojstven nacin posto kod nas kriza ne traje od prosle godine vec u zadnjih 50 godina samo sto niko to ne zeli da prizna i uvek se to prenosilo na nekoga drugog.
Takodje drzava treba da se suoci i sa cinjenicom da privatnici takodje imaju pravo na strajk i na gradjansku neposlusnost sto moze recimo i da znaci ako su svi slozni da drzava ostane i bez poreza od PDV i ostalih poreskih nameta.
U tom slucaju ceo sistem bi propao za dan a o tome niko ne razmislja.
U Srbiji je na snazi mnogo Zakona, mnogo mera, ali malo je konkretnih zivih dela koja dozvoljavaju ljudima da zive normalno i da budu posveceni svome poslu i radu i sopstvenom i drustvenom razvoju.
Politiku i diplomatiju vode bogati, mi nismo tome jos dorasli jer mi nemamo ekonomiju.
To prakticno znaci da mora da se radi mnogo za manje pare kako bi se ojacalo!
Kad sve funkcionise lako je povecati porez i naplatiti nesto ako nesto cirkulise.
Recimo u Velikoj Britaniji i u US kruna karijere je baviti se izgradnjom nekretnina a kod nas izgleda politika i nekretnine su prvi poslovi.
Ovoj vladi glavni cilj u sledecih 2 godine treba da bude 500.000 registrovanih i aktivnih malih i srednjih firmi sto bi po skromnoj matematici na grubo bilo, da svako od nas plati 1,000 din. na ime poreza mesecno drzavi bi bilo svakog meseca 500,000,000 din. iz realnog izvora
12 meseci x 500,000,000 = 6,000,000,000
Na glupave takse tj. porez 6 milijardi ocas godisnje + ostali nameti!
Kad kazem glupost, evo i konkretno:
Porez : Lokalna komunalna taksa za isticanje firme 1.500 din. mesecno - naplacuje se na ime takse za isticanje table za firmu. Znaci imao ili nemao tablu placas taj porez.
na kraju
Sustina u biti je stvari sastavljati a ne rastavljati! (N. Tesla)

sofronije

pre 14 godina

Neko ko je upravo izjavio da smo na početku izlaska iz krize takvom izjavom dokazuje da nema blage veze sa stvarnošću, a on uz to još sedi i arči pare na poziciji ministra ekonomije. Ministre ekonomije, mi smo na nizbrdici i hvatamo sve veće ubrzanje ka dnu, zahvaljujući vašoj nestručnosti i neznanju! za koji mesec ćemo tresnuti o dno, a onda ko preživi i bude mogao da se uspravi.
ove mere bi bile dobre da su donete početkom septembra prošle godine, sada mi liče kao da neko viče sa vrha provalije onom koji se survava, "izdrži još malo, pomoć samo što nije stigla"

Привредник у блокади

pre 14 godina

Мере ове Владе никад нису биле подстицајне, већ спотицајне

mihajlo

pre 14 godina

imam i ja ideju. ajde da kao sto je to bilo sa drzavnim bankama koje su imale veca potrazivanja od svojih dugova pa ih Dinkic uz razumevanje svih struktura ukinuo da ukinemo i sve druge firme u Srbiji

Aleksandar

pre 14 godina

A iznad ovog naslova stoji : "Razmisliti o broju zaposlenih" Ovako mozemo u nedogled u krug.
Hocete li se vi vise smisliti? Meni se cini da to namerno rade.

Kriza ne postoji

pre 14 godina

Svetska ekonomska kriza postoji, ali ona nema ni pribižno toliki uticaj na Srbiju koliko je nama predstavljaju.

Zapravo, ona je kec na 11, opravdanje vladi za svoj loš rad. Prethodni komentatori su pobrojali glavne razloge, a sve se svode na jedan: glavni uzročnik krize u Srbiji je vlada RS, a kriza bi nastala postojala ona druga paralelna u svetu ili ne.

Najcrnje od svega je što su izgubili ono malo poverenja što su godinama sticali. Taman stabilizovali dinar, digli primanja, vratili staru deviznu štednju, uveli berzu i sad sve puklo. Pa ko će sad posle svega, da još jednom povrati poverenje? Posebno, ovo ističem, što donosite besmislene odluke, veći deo kao eksperiment i uglavnom kao promašaj, umesto da primeneti rešenja iz sveta koja daju rezultate.

Gospodo, ja vama ne verujem ništa i gledaću da na svaki način izbegnem plaćanje poreza i izbegavam svoje obaveze. Npr. kad bilo šta kupujem naglasim da mi ne treba račun. Ako razume, shvatio je. Vi ćete da me ni krivog ni dužnog bijete po džepu, smanjite mi platu a radim isto ili više, a ja da budem poslušan građanin. E pa neće moći.

A šta je plata? Naknada za znanje i rad, deo ostvarenog dohodka poslodavcu. Izvinite, ja cenim svoje znanje i rad. Ako ga vi ne cenite, ne cenim ni ja vas. Nemojte vašu nesposobnost da prebacujete na radnike koji vaš život čine mogućim.

branko

pre 14 godina

Mi robu ne isporucujemo, samo onima u koje imamo poverenje, sto znaci nikako velikim lancima. A velike trgovinske lance jurimo preko suda, to nam je biznis plan za 2009. a tempom kojim rade sudovi mozda i 2010.

AD

pre 14 godina

Zasto se daju krediti za privredu. Dajte povoljne kredite za kupovinu stanova. Na taj nacin cete ponovo pokrenuti gradjevinsku industriju. Poznato je da je veliki broj delatnosti vezan za gradjevinu (oko 176), na taj nacin pokrecete i njih. A ti ljudi kada dobiju pare onda ce kupovati i automobile pa se pokrece automobilska itd. Uvedite placanje PDV po naplacenom poslu (ustvari neka banke automatski prebace PDV sa racuna firme na drzavni racun), a ne kao sto je do sada da prvo platim PDV pa onda ako dobijem svoje pare. Znate li vi koliko firmi ima da su njima vise duzni nego sto su oni drugima, a moraju u stecaj. A Dinkic neka se ne javlja. Zatvorio je Beobanku zbog nelikvidnosti iako je drzava dugovala Beobanci zbog Sartida. Naravno to je uradjeno da bi ga prodali jeftinije USS-u... Mislim da od ovih mera nema nista i da se uvlacimo u jos vece probleme iz kojih cemo se teze izvuci. Ako se nesto ubrzo ne promeni, ja zatvaram firmu i odlazim iz ove zemlje (a mislim da ce to mnogi uraditi).

Maltezanin

pre 14 godina

Hoce da me blokiraju sto nemam para da platim banci kredit, a para nemam zato sto mi Beogradske elektrane duguju 7 miliona vec sest meseci. I koje tu lud. Drzava mora prvo da plati svoje dugova, a onda da sredi sistem naplate potrazivanja. Samo to i kriza ce biti upola manja. Kriza u Srbiji je teza nego u svim zemljama u okruzenju zato sto drzava nije stvorila sistemske uslove za normalni platni promet.

mirkovic

pre 14 godina

Ne trebaju nam ni krediti ni sarene laze niti bilo koje druge mere. Ljudi moji, treba da uradite samo jednu stvar, da sistem naplate potrazivanja funkcionise i da samo mogu da naplatim dugove. Duguju nam trenutno 1,5 miliona dinara, a ja nemam za plate i prete mi blokadom racuna. Dodje mi da odem pred zgradu Vlade i da ih pitam kada izadju odatle, sta oni rade, igraju se ekonomista i ekperimentisu nad nama. Treba da rade samo svoj posao, da osposobe sistem platnog prometa, ali to ne odgovara javnim preduzecima koja duguju milijarde i Miskovicu koji je bio toliko alav pa je podigao stotine miliona evra kredita i sada svi mi koji smo normalno poslovali treba da potonemo zbog njega.

trla baba lan

pre 14 godina

Ko još ima takvu Vladu, lepo se nasmeješ kad čuješ da kao Dinkić nešto radi ili o nečemu govori, tipa nove podsticajne mere usmerene su na zaštitu i podsticaj proizvodnje u trgovinskom lancu...
Privrednicima ćemo pomoći da uzmu kredit na kredit...kamata-sitnica

dexter

pre 14 godina

Jel znate sta privreda (u kojoj nasi ministri nikada nisu radili) misli o vasim merama? Nema poverenja ni u vas ni u vase mere. Smanjuju se plate, sve se vise isplacuju u kovertama, novac se izvlaci iz poslova, otpustaju se radnici, zamrzavaju se poslovne aktivnosti. Zato sto vam ne veruju. Zato sto nece da bacaju svoje pare na eksperimente u koje ne veruju. A ako se izvuku pare iz privrede nece ni postojati budzet. Zato vratite postenje i poverenje u drzavu. A nema poverenja sa skokom kursa sa 75 na 95 dinara za par meseci, nema poverenja kad drzava duguje recimo putarima za pre par godina ZAVRSENE poslove pola milijarde eura, nema poverenja kad se na silu povecavaju cene impulsa a da se ne konsultuju operateri koji su ulozili milijarde u Srbiju... Toliko o delima i postenju drzave Srbije. A ako je takva prema svojim gradjanima nije ni cudo kako je tek neko sa strane gleda

Zorba

pre 14 godina

Ma dosta je više, čim Mišković zatraži pare vlada ili pregovara sa MMF, ili uvodi mere ili nešto treće. Modifikujte postojeće mere tako da pomognete Miškovića, a nama nemojte više molim vas

Crna rupa

pre 14 godina

Najbolji podsticaj privredi bio bi uvodjenje discipline u sistem placanja. Ekonomija u Srbiji moze uskoro da dozivi potpuni kolaps ako se nastavi tendencija neplacanja izmedju vecine firmi ukljucujuci i drzavu. Cak i veoma uspesne firme usisava i dovodi do bankrota ova pojava, a sistem naplate potrazivanja preko suda je tragikomican. Posledice svetske ekonomske krize bi u Srbiji bile mnogo blaze da nije ovog problema.

bogatun

pre 14 godina

'Ajmo konkretnije.
Ja sam pre sat vremena (na vreme i kako Bog zapoveda) platila za sebe i jednog zaposlenog (30.000 odnosno 17.000 neto plate) blizu 29.000 dinara raznih davanja, a prošlog meseca sam zaradila skoro 90.000 bruto. Sa deset prstiju.
Grejanje (dva radijatora) me je koštalo i preko 7.000 dinara mesečno, da dalje ne nabrajam. Tako je od decembra, otprilike.
Da, ja sam bogati, pohlepni preduzetnik sa 23 godine školovanja iza sebe, koji bahato vozi 128 i kojem treba još uzeti...

Dakle, kako KONKRETNO vlada misli da mi pomogne?
Da mi da kredit da se još zadužim?

Ili, bolje, da mi da broj tekućeg računa da višak svoje glamurozne zarade prebacim Delti, jer njima treba pomoć?

Pa onda, kad budem dužna za poreze i doprinose, lepo nek' država sve uzme, sad može samo decu da mi fenduje, pa mirna Bačka....

Zoran

pre 14 godina

Ma oni ne znaju sta pricaju. Od nove godine je otpusteno po nekim pricama oko 60000 ljudi u Srbiji ali niko ne spominje radnike koji nisu bili prijavljeni sto znaci da je broj i veci. A sada vlada pomaze poslodavcima da zaposle ljude koje su vec otpustili i daje im po 2000 eura za svako radno mesto. Nesto ovde nije normalno ili ja slabo razmisljam.

Gradjanin

pre 14 godina

Bojim se da podsticajne mere ne budu usmerene ka Delta holdingu, koji je jako posrnuo, a to bi bile bacene pare, jer ako Delta ne moze da posluje ni u uslovima totalnog monopolola onda dzabe i pomoc drzave...

ja

pre 14 godina

Potpuno mi je svejeno da li će PDV povećati ovog ili narednog meseca. Mogu to odmah da urade. Ali neće. Ovako to još deluje i saosećajno- najave, pa se kao, "koprcaju" ( ne zele to da urade). A onda, posle svih njihovih muka, "ispostavi se" posle mesec- dva da PDV "mora" da se poveća, iako oni to "nisu hteli".
Treba ponovo izaći na ulice. Masovno.

sale

pre 14 godina

Vrlo je bitno podsticaj poljoprivrede jer Vojvodina i Srbija imaju veliki potencijal zato im treba pomoci da bi se konacni proizvod koji se plasira na nase trziste bio dovoljno jeftin da bi srpski narod mogao to da plati, jer sada voce i povrce u Srbiji isto kosta kao u Americi, a u Americi su plate 10-15 puta vece, isto tako i meso... treba omoguciti srpskom gradjaninu da kupi to.

samo opusteno

pre 14 godina

Vruce-hladno, hoce-nece, bice-nece biti, i tako u krug. Uostalom, uskoro ce i godisnji odmori, zasto bi zurili sa donosenjem konkretnih resenja?

bogatun

pre 14 godina

'Ajmo konkretnije.
Ja sam pre sat vremena (na vreme i kako Bog zapoveda) platila za sebe i jednog zaposlenog (30.000 odnosno 17.000 neto plate) blizu 29.000 dinara raznih davanja, a prošlog meseca sam zaradila skoro 90.000 bruto. Sa deset prstiju.
Grejanje (dva radijatora) me je koštalo i preko 7.000 dinara mesečno, da dalje ne nabrajam. Tako je od decembra, otprilike.
Da, ja sam bogati, pohlepni preduzetnik sa 23 godine školovanja iza sebe, koji bahato vozi 128 i kojem treba još uzeti...

Dakle, kako KONKRETNO vlada misli da mi pomogne?
Da mi da kredit da se još zadužim?

Ili, bolje, da mi da broj tekućeg računa da višak svoje glamurozne zarade prebacim Delti, jer njima treba pomoć?

Pa onda, kad budem dužna za poreze i doprinose, lepo nek' država sve uzme, sad može samo decu da mi fenduje, pa mirna Bačka....

ja

pre 14 godina

Potpuno mi je svejeno da li će PDV povećati ovog ili narednog meseca. Mogu to odmah da urade. Ali neće. Ovako to još deluje i saosećajno- najave, pa se kao, "koprcaju" ( ne zele to da urade). A onda, posle svih njihovih muka, "ispostavi se" posle mesec- dva da PDV "mora" da se poveća, iako oni to "nisu hteli".
Treba ponovo izaći na ulice. Masovno.

Gradjanin

pre 14 godina

Bojim se da podsticajne mere ne budu usmerene ka Delta holdingu, koji je jako posrnuo, a to bi bile bacene pare, jer ako Delta ne moze da posluje ni u uslovima totalnog monopolola onda dzabe i pomoc drzave...

samo opusteno

pre 14 godina

Vruce-hladno, hoce-nece, bice-nece biti, i tako u krug. Uostalom, uskoro ce i godisnji odmori, zasto bi zurili sa donosenjem konkretnih resenja?

Zoran

pre 14 godina

Ma oni ne znaju sta pricaju. Od nove godine je otpusteno po nekim pricama oko 60000 ljudi u Srbiji ali niko ne spominje radnike koji nisu bili prijavljeni sto znaci da je broj i veci. A sada vlada pomaze poslodavcima da zaposle ljude koje su vec otpustili i daje im po 2000 eura za svako radno mesto. Nesto ovde nije normalno ili ja slabo razmisljam.

dexter

pre 14 godina

Jel znate sta privreda (u kojoj nasi ministri nikada nisu radili) misli o vasim merama? Nema poverenja ni u vas ni u vase mere. Smanjuju se plate, sve se vise isplacuju u kovertama, novac se izvlaci iz poslova, otpustaju se radnici, zamrzavaju se poslovne aktivnosti. Zato sto vam ne veruju. Zato sto nece da bacaju svoje pare na eksperimente u koje ne veruju. A ako se izvuku pare iz privrede nece ni postojati budzet. Zato vratite postenje i poverenje u drzavu. A nema poverenja sa skokom kursa sa 75 na 95 dinara za par meseci, nema poverenja kad drzava duguje recimo putarima za pre par godina ZAVRSENE poslove pola milijarde eura, nema poverenja kad se na silu povecavaju cene impulsa a da se ne konsultuju operateri koji su ulozili milijarde u Srbiju... Toliko o delima i postenju drzave Srbije. A ako je takva prema svojim gradjanima nije ni cudo kako je tek neko sa strane gleda

Kriza ne postoji

pre 14 godina

Svetska ekonomska kriza postoji, ali ona nema ni pribižno toliki uticaj na Srbiju koliko je nama predstavljaju.

Zapravo, ona je kec na 11, opravdanje vladi za svoj loš rad. Prethodni komentatori su pobrojali glavne razloge, a sve se svode na jedan: glavni uzročnik krize u Srbiji je vlada RS, a kriza bi nastala postojala ona druga paralelna u svetu ili ne.

Najcrnje od svega je što su izgubili ono malo poverenja što su godinama sticali. Taman stabilizovali dinar, digli primanja, vratili staru deviznu štednju, uveli berzu i sad sve puklo. Pa ko će sad posle svega, da još jednom povrati poverenje? Posebno, ovo ističem, što donosite besmislene odluke, veći deo kao eksperiment i uglavnom kao promašaj, umesto da primeneti rešenja iz sveta koja daju rezultate.

Gospodo, ja vama ne verujem ništa i gledaću da na svaki način izbegnem plaćanje poreza i izbegavam svoje obaveze. Npr. kad bilo šta kupujem naglasim da mi ne treba račun. Ako razume, shvatio je. Vi ćete da me ni krivog ni dužnog bijete po džepu, smanjite mi platu a radim isto ili više, a ja da budem poslušan građanin. E pa neće moći.

A šta je plata? Naknada za znanje i rad, deo ostvarenog dohodka poslodavcu. Izvinite, ja cenim svoje znanje i rad. Ako ga vi ne cenite, ne cenim ni ja vas. Nemojte vašu nesposobnost da prebacujete na radnike koji vaš život čine mogućim.

mirkovic

pre 14 godina

Ne trebaju nam ni krediti ni sarene laze niti bilo koje druge mere. Ljudi moji, treba da uradite samo jednu stvar, da sistem naplate potrazivanja funkcionise i da samo mogu da naplatim dugove. Duguju nam trenutno 1,5 miliona dinara, a ja nemam za plate i prete mi blokadom racuna. Dodje mi da odem pred zgradu Vlade i da ih pitam kada izadju odatle, sta oni rade, igraju se ekonomista i ekperimentisu nad nama. Treba da rade samo svoj posao, da osposobe sistem platnog prometa, ali to ne odgovara javnim preduzecima koja duguju milijarde i Miskovicu koji je bio toliko alav pa je podigao stotine miliona evra kredita i sada svi mi koji smo normalno poslovali treba da potonemo zbog njega.

Zorba

pre 14 godina

Ma dosta je više, čim Mišković zatraži pare vlada ili pregovara sa MMF, ili uvodi mere ili nešto treće. Modifikujte postojeće mere tako da pomognete Miškovića, a nama nemojte više molim vas

sale

pre 14 godina

Vrlo je bitno podsticaj poljoprivrede jer Vojvodina i Srbija imaju veliki potencijal zato im treba pomoci da bi se konacni proizvod koji se plasira na nase trziste bio dovoljno jeftin da bi srpski narod mogao to da plati, jer sada voce i povrce u Srbiji isto kosta kao u Americi, a u Americi su plate 10-15 puta vece, isto tako i meso... treba omoguciti srpskom gradjaninu da kupi to.

Crna rupa

pre 14 godina

Najbolji podsticaj privredi bio bi uvodjenje discipline u sistem placanja. Ekonomija u Srbiji moze uskoro da dozivi potpuni kolaps ako se nastavi tendencija neplacanja izmedju vecine firmi ukljucujuci i drzavu. Cak i veoma uspesne firme usisava i dovodi do bankrota ova pojava, a sistem naplate potrazivanja preko suda je tragikomican. Posledice svetske ekonomske krize bi u Srbiji bile mnogo blaze da nije ovog problema.

Maltezanin

pre 14 godina

Hoce da me blokiraju sto nemam para da platim banci kredit, a para nemam zato sto mi Beogradske elektrane duguju 7 miliona vec sest meseci. I koje tu lud. Drzava mora prvo da plati svoje dugova, a onda da sredi sistem naplate potrazivanja. Samo to i kriza ce biti upola manja. Kriza u Srbiji je teza nego u svim zemljama u okruzenju zato sto drzava nije stvorila sistemske uslove za normalni platni promet.

branko

pre 14 godina

Mi robu ne isporucujemo, samo onima u koje imamo poverenje, sto znaci nikako velikim lancima. A velike trgovinske lance jurimo preko suda, to nam je biznis plan za 2009. a tempom kojim rade sudovi mozda i 2010.

trla baba lan

pre 14 godina

Ko još ima takvu Vladu, lepo se nasmeješ kad čuješ da kao Dinkić nešto radi ili o nečemu govori, tipa nove podsticajne mere usmerene su na zaštitu i podsticaj proizvodnje u trgovinskom lancu...
Privrednicima ćemo pomoći da uzmu kredit na kredit...kamata-sitnica

sumadinac

pre 14 godina

konkretne mere:
- PDV od 18 na 8% zato sto drzava treba da poveca placanje poreza a to ce uraditi na nacin tako sto ce porez spustiti na nizu stopu. Zasto? Zato sto ce svi privatnici uskoro zbog cele situacije gledati prvo da namire obaveze ka dobavljacima i bankama u vidu rate kredita pa tek onda da plate drzavi porez.
- Uvesti placanje PDV drzavi po naplati izdatih faktura i razmotriti da se PDV koji je obracunat u VP prometu placa na 6 meseci ili na kraju godine za sve firme.
- ukinuti sredstva koja se daju kao bespovratna sredstva jer tako ministri i ostali u vladi sebi pune dzepove a drustvo nema koristi od toga jer umesto da zbog toga rade bolje u intersu drstva oni su jos gori;
- smanjiti svim poslanicima plate na plate na nivo 1.25 x republicki prosek
- smanjiti poreze na PIO i zarade
- motivisati mlade od 20 do 40 godina starosti na nacin kao sto drzava motivise strane ulagace s tim sto bi mladima drzava bila jemac za pocinjanje posla ili za one koji vec imaju svoju firma a potrebna su im obrtna ili osnovna sredstva ili imaju potreba da zaposle nove radnike. Zasto drzava nemackim, italijanskim firmama a koje su sumnjive daje po zaposlenom radniku i do 5.000 eura a nama jedva namakne 500 do 1.000. Mogu da razumem aj 10% i nekako ali 5x mislim stvarno nije u redu jer tudja ruka svrab ne cese zar ne? oni hoce profit i jeftinu radnu snagu?;
- ljudima kojima je ostalo malo godina do penzije omoguciti stimulativne otpremnine ali u skladu sa mogucnostima budzeta i novca; Eventualno formirati edukativni centar gde bi ti isti ljudi mogli da edukuju mladji kadar posto oni u praksi imaju odredjenog iskustva iz pojedinih oblasti a koji bi nama kao drustvo moglo da znaci. Znaci stariji da budu u funkciji predavaca i da za to budu placeni sa recimo 30% od republickog proseka a sve u cilju njihovog motivisanja za prenosom znanja mladjima i kao dopunu skromnih otpremnina. Otpremnine treba da budu jedinstvene za sve jer smo svi generalno u problemima.
- angazovati sve fakultete i akademske institucije ciji je osnivac drzava u cilju unapredjenja procesa rada, razvoja drustva posto su profesori od znanja i nauke i o trosku ove drzave su isli vani i imali prilike da vide kako se stvari iz ekonomije, tehnike, prava i sl. rade; Svakom profesoru nametnuti da ima bar jedan projekat koji bi resio jedan problem u drzavi Srbiji kao obavezu da bi mogao da predaje na bilo kom fakultetu u Srbiji jer drzava je ulagala u fakultet i njegovo znanje, sada je red da vidimo koliko su oni spremni pored nas privatnika da za tu istu drazvu zalegnu znanjem i naravno da vidimo koliko nasi fakulteti barataju prakticnim znanjem i cemu i kako uce buduce narastaje. Dobra resenja profesora i fakulteta dodatno nagraditi,
- sva vozila koja se kupuju za potrebe drzavnih institucija kao sluzbena putnicka vozila kupovati od Zastave posto recimo poreska uprava kupuje GRANDE PUNTO od Miskovica a ne od sopstvene automobilske industrije. Znaci Zastava 10 za sve drzavne sluzbe pocevsi od poreske i MUP-a.
Na ovaj nacin bi drzava uposlila radnike u Zastavi, zaostala primanja i ostale finansijske obaveze koje ima Zastava ka drzavi bi se tom prilikom prebijale kroz automobile i auto industrija bi zivnula i pocela bi da dise.
- uvesti dnevnu kontrolu trgovina i marketa u smislu ogranicavanja marzi i sprecavanja monopola na robu siroke potrosnje jer su i oni jedni od generatora inflacije i jakim kaznama i po cenu zatvaranja kazniti te trgovine;
- pekarima i ljudima koji se bave proizvodnjom osnovnih namernica omoguciti posebne pogodnosti pri kupovini sirovina i goriva kako bi cena njihovih proizvoda bila jeftinija a u cilju smanjenja cene finalnog proizvoda u prodaji;
- ograniciti velike firme od prekomernog zaduvzivanja jer ceo ovaj deo oko naknadnih mera je sto zbog Delte sto zbog drugih isto velikih firmi koje su u sustini nelikvidne. Ako se ogluse iste zbog monopola nacionalizovati kao sto radi recimo US.
- ispitati zasto METRO i po kom osnovu nije u obavezi da izdaje fiskalne isecke i po kom osnovu moze da prima kes a da pri tome izdaje VP racune? Nase firme kada prodaju robu na veliko istu iskljucivo mogu da placaju preko racuna?
Ovakav nacin poslovanja je isto velika masina za pranje para jer nema evidencije o izdatim fakturama za kes kao ni o tacno obracunatom porezu. Ko madjionicari su, cas ga vidis, cas ga n e v i d i s, naravno po potrebi.
Znaci drzava ne veruje meni koji sam rodjen u Srbiji a veruje nekoj stranoj firmi?
Bruka i sramota.
Primer, pranja novca kroz METRO:
- Diler proda 'praskice' za 50.000 eura
- Ode u metro kupi robu, tehnicke uredjaje, racunare, robu siroke potrosnje
- Robu kasnije proda za novac preko racuna ili za kes
- Dobije cist novac i tako je svoje pare legalizovao i jos zaradi nesto na razlici u ceni
- Prijavi se na tender za kupovinu neke firme i postane legalan vlasnik
U ovoj prici drzava gubi novac narocito u slucaju ako je prodaja izvrsena za kes i dobija nove probleme ukljucujci i one socijalne.
Takodje ovom prilikom diler kada ode u METRO ne dokazuje poreklo para jer METRO radi za kes kao i diler.
Mi treba kao narod da se uozbiljimo i da prestanemo da izmisljamo.
Sve je vec izmisljeno i na nama je da vec ono sto je vec izmisljeno iskoristimo na sebi svojstven nacin posto kod nas kriza ne traje od prosle godine vec u zadnjih 50 godina samo sto niko to ne zeli da prizna i uvek se to prenosilo na nekoga drugog.
Takodje drzava treba da se suoci i sa cinjenicom da privatnici takodje imaju pravo na strajk i na gradjansku neposlusnost sto moze recimo i da znaci ako su svi slozni da drzava ostane i bez poreza od PDV i ostalih poreskih nameta.
U tom slucaju ceo sistem bi propao za dan a o tome niko ne razmislja.
U Srbiji je na snazi mnogo Zakona, mnogo mera, ali malo je konkretnih zivih dela koja dozvoljavaju ljudima da zive normalno i da budu posveceni svome poslu i radu i sopstvenom i drustvenom razvoju.
Politiku i diplomatiju vode bogati, mi nismo tome jos dorasli jer mi nemamo ekonomiju.
To prakticno znaci da mora da se radi mnogo za manje pare kako bi se ojacalo!
Kad sve funkcionise lako je povecati porez i naplatiti nesto ako nesto cirkulise.
Recimo u Velikoj Britaniji i u US kruna karijere je baviti se izgradnjom nekretnina a kod nas izgleda politika i nekretnine su prvi poslovi.
Ovoj vladi glavni cilj u sledecih 2 godine treba da bude 500.000 registrovanih i aktivnih malih i srednjih firmi sto bi po skromnoj matematici na grubo bilo, da svako od nas plati 1,000 din. na ime poreza mesecno drzavi bi bilo svakog meseca 500,000,000 din. iz realnog izvora
12 meseci x 500,000,000 = 6,000,000,000
Na glupave takse tj. porez 6 milijardi ocas godisnje + ostali nameti!
Kad kazem glupost, evo i konkretno:
Porez : Lokalna komunalna taksa za isticanje firme 1.500 din. mesecno - naplacuje se na ime takse za isticanje table za firmu. Znaci imao ili nemao tablu placas taj porez.
na kraju
Sustina u biti je stvari sastavljati a ne rastavljati! (N. Tesla)

AD

pre 14 godina

Zasto se daju krediti za privredu. Dajte povoljne kredite za kupovinu stanova. Na taj nacin cete ponovo pokrenuti gradjevinsku industriju. Poznato je da je veliki broj delatnosti vezan za gradjevinu (oko 176), na taj nacin pokrecete i njih. A ti ljudi kada dobiju pare onda ce kupovati i automobile pa se pokrece automobilska itd. Uvedite placanje PDV po naplacenom poslu (ustvari neka banke automatski prebace PDV sa racuna firme na drzavni racun), a ne kao sto je do sada da prvo platim PDV pa onda ako dobijem svoje pare. Znate li vi koliko firmi ima da su njima vise duzni nego sto su oni drugima, a moraju u stecaj. A Dinkic neka se ne javlja. Zatvorio je Beobanku zbog nelikvidnosti iako je drzava dugovala Beobanci zbog Sartida. Naravno to je uradjeno da bi ga prodali jeftinije USS-u... Mislim da od ovih mera nema nista i da se uvlacimo u jos vece probleme iz kojih cemo se teze izvuci. Ako se nesto ubrzo ne promeni, ja zatvaram firmu i odlazim iz ove zemlje (a mislim da ce to mnogi uraditi).

Привредник у блокади

pre 14 godina

Мере ове Владе никад нису биле подстицајне, већ спотицајне

sofronije

pre 14 godina

Neko ko je upravo izjavio da smo na početku izlaska iz krize takvom izjavom dokazuje da nema blage veze sa stvarnošću, a on uz to još sedi i arči pare na poziciji ministra ekonomije. Ministre ekonomije, mi smo na nizbrdici i hvatamo sve veće ubrzanje ka dnu, zahvaljujući vašoj nestručnosti i neznanju! za koji mesec ćemo tresnuti o dno, a onda ko preživi i bude mogao da se uspravi.
ove mere bi bile dobre da su donete početkom septembra prošle godine, sada mi liče kao da neko viče sa vrha provalije onom koji se survava, "izdrži još malo, pomoć samo što nije stigla"

mihajlo

pre 14 godina

imam i ja ideju. ajde da kao sto je to bilo sa drzavnim bankama koje su imale veca potrazivanja od svojih dugova pa ih Dinkic uz razumevanje svih struktura ukinuo da ukinemo i sve druge firme u Srbiji

Aleksandar

pre 14 godina

A iznad ovog naslova stoji : "Razmisliti o broju zaposlenih" Ovako mozemo u nedogled u krug.
Hocete li se vi vise smisliti? Meni se cini da to namerno rade.

paor

pre 14 godina

A sta je sa poljoprivredom? Nista, evo u Vojvodini nezapamcena susa a o investicijama u sisteme za navodnjavanje ni reci. Ali, nema veze. Misko ce da uveze sta god nam bude trebalo i jos ce da nam obori cene da i ono malo sto nam bude rodilo (ako uopste rodi!!!!!) prodajemo u bescenje.

opet ispao glup

pre 14 godina

" SRBIJA NA IZLASKU IZ KRIZE"
Vratite nam JUL sa sve Mirom i kompanijom samo da nema Dinkica i G-17 (grobari srpske privrede). Da sam ovo pretpostavljao pre 2000-te vec bi bio drzavljanin neke druge zemlje a ovako tek mi sledi trazenje viza (iseljenickih) i mogucnosti za odlazak, a sad su tu i porodica(malo dete), gubitak porodicnog novca ulozenog u pokusaj osnivanja malog preduzeca koje nikako ne moze da opstane, jer za pocetak nisam gledao kako da izbegnem placanje poreza, doprinosa, dugovanja dobavljacima i sl. Generator krize u Srbiji je samo i iskljucivo Vlada Srbije, lokalna samouprava i ostali drzavni aparat jer ne umeju jedan jedini dinar da stvore(omoguce privredi) a da to ne bude iz nameta, zaduzivanja, otimanja i ostalim njima bliskih aktivnosti. Od 2003g drzava je 7 puta menjala ono sto zovemo pravila igre u oblasti kojom se bavimo. Naravno iskljucivo na stetu privrednika. Ko ce iz inostranstva uloziti ovde novac ako vec sutra vaze neki novi (veci) nameti i nova pravila? Da, omogucice nam nove "povoljne" kredite sa najkupljim novcem u svemiru a ne okruzenju.
O trgovimskim sudovima ne mogu ni da razmisljam a da mi ne skoci secer.
Ne razumem samo da li ovi "skakavci" (partijski poslusnici) ne shvataju da ce platiti na ulici i za 90-te i za ono sto nisu uradili.

sale

pre 14 godina

Vrlo je bitno podsticaj poljoprivrede jer Vojvodina i Srbija imaju veliki potencijal zato im treba pomoci da bi se konacni proizvod koji se plasira na nase trziste bio dovoljno jeftin da bi srpski narod mogao to da plati, jer sada voce i povrce u Srbiji isto kosta kao u Americi, a u Americi su plate 10-15 puta vece, isto tako i meso... treba omoguciti srpskom gradjaninu da kupi to.

Kriza ne postoji

pre 14 godina

Svetska ekonomska kriza postoji, ali ona nema ni pribižno toliki uticaj na Srbiju koliko je nama predstavljaju.

Zapravo, ona je kec na 11, opravdanje vladi za svoj loš rad. Prethodni komentatori su pobrojali glavne razloge, a sve se svode na jedan: glavni uzročnik krize u Srbiji je vlada RS, a kriza bi nastala postojala ona druga paralelna u svetu ili ne.

Najcrnje od svega je što su izgubili ono malo poverenja što su godinama sticali. Taman stabilizovali dinar, digli primanja, vratili staru deviznu štednju, uveli berzu i sad sve puklo. Pa ko će sad posle svega, da još jednom povrati poverenje? Posebno, ovo ističem, što donosite besmislene odluke, veći deo kao eksperiment i uglavnom kao promašaj, umesto da primeneti rešenja iz sveta koja daju rezultate.

Gospodo, ja vama ne verujem ništa i gledaću da na svaki način izbegnem plaćanje poreza i izbegavam svoje obaveze. Npr. kad bilo šta kupujem naglasim da mi ne treba račun. Ako razume, shvatio je. Vi ćete da me ni krivog ni dužnog bijete po džepu, smanjite mi platu a radim isto ili više, a ja da budem poslušan građanin. E pa neće moći.

A šta je plata? Naknada za znanje i rad, deo ostvarenog dohodka poslodavcu. Izvinite, ja cenim svoje znanje i rad. Ako ga vi ne cenite, ne cenim ni ja vas. Nemojte vašu nesposobnost da prebacujete na radnike koji vaš život čine mogućim.

Привредник у блокади

pre 14 godina

Мере ове Владе никад нису биле подстицајне, већ спотицајне

ja

pre 14 godina

Potpuno mi je svejeno da li će PDV povećati ovog ili narednog meseca. Mogu to odmah da urade. Ali neće. Ovako to još deluje i saosećajno- najave, pa se kao, "koprcaju" ( ne zele to da urade). A onda, posle svih njihovih muka, "ispostavi se" posle mesec- dva da PDV "mora" da se poveća, iako oni to "nisu hteli".
Treba ponovo izaći na ulice. Masovno.

AD

pre 14 godina

Zasto se daju krediti za privredu. Dajte povoljne kredite za kupovinu stanova. Na taj nacin cete ponovo pokrenuti gradjevinsku industriju. Poznato je da je veliki broj delatnosti vezan za gradjevinu (oko 176), na taj nacin pokrecete i njih. A ti ljudi kada dobiju pare onda ce kupovati i automobile pa se pokrece automobilska itd. Uvedite placanje PDV po naplacenom poslu (ustvari neka banke automatski prebace PDV sa racuna firme na drzavni racun), a ne kao sto je do sada da prvo platim PDV pa onda ako dobijem svoje pare. Znate li vi koliko firmi ima da su njima vise duzni nego sto su oni drugima, a moraju u stecaj. A Dinkic neka se ne javlja. Zatvorio je Beobanku zbog nelikvidnosti iako je drzava dugovala Beobanci zbog Sartida. Naravno to je uradjeno da bi ga prodali jeftinije USS-u... Mislim da od ovih mera nema nista i da se uvlacimo u jos vece probleme iz kojih cemo se teze izvuci. Ako se nesto ubrzo ne promeni, ja zatvaram firmu i odlazim iz ove zemlje (a mislim da ce to mnogi uraditi).

bogatun

pre 14 godina

'Ajmo konkretnije.
Ja sam pre sat vremena (na vreme i kako Bog zapoveda) platila za sebe i jednog zaposlenog (30.000 odnosno 17.000 neto plate) blizu 29.000 dinara raznih davanja, a prošlog meseca sam zaradila skoro 90.000 bruto. Sa deset prstiju.
Grejanje (dva radijatora) me je koštalo i preko 7.000 dinara mesečno, da dalje ne nabrajam. Tako je od decembra, otprilike.
Da, ja sam bogati, pohlepni preduzetnik sa 23 godine školovanja iza sebe, koji bahato vozi 128 i kojem treba još uzeti...

Dakle, kako KONKRETNO vlada misli da mi pomogne?
Da mi da kredit da se još zadužim?

Ili, bolje, da mi da broj tekućeg računa da višak svoje glamurozne zarade prebacim Delti, jer njima treba pomoć?

Pa onda, kad budem dužna za poreze i doprinose, lepo nek' država sve uzme, sad može samo decu da mi fenduje, pa mirna Bačka....

trla baba lan

pre 14 godina

Ko još ima takvu Vladu, lepo se nasmeješ kad čuješ da kao Dinkić nešto radi ili o nečemu govori, tipa nove podsticajne mere usmerene su na zaštitu i podsticaj proizvodnje u trgovinskom lancu...
Privrednicima ćemo pomoći da uzmu kredit na kredit...kamata-sitnica

Crna rupa

pre 14 godina

Najbolji podsticaj privredi bio bi uvodjenje discipline u sistem placanja. Ekonomija u Srbiji moze uskoro da dozivi potpuni kolaps ako se nastavi tendencija neplacanja izmedju vecine firmi ukljucujuci i drzavu. Cak i veoma uspesne firme usisava i dovodi do bankrota ova pojava, a sistem naplate potrazivanja preko suda je tragikomican. Posledice svetske ekonomske krize bi u Srbiji bile mnogo blaze da nije ovog problema.

Zorba

pre 14 godina

Ma dosta je više, čim Mišković zatraži pare vlada ili pregovara sa MMF, ili uvodi mere ili nešto treće. Modifikujte postojeće mere tako da pomognete Miškovića, a nama nemojte više molim vas

dexter

pre 14 godina

Jel znate sta privreda (u kojoj nasi ministri nikada nisu radili) misli o vasim merama? Nema poverenja ni u vas ni u vase mere. Smanjuju se plate, sve se vise isplacuju u kovertama, novac se izvlaci iz poslova, otpustaju se radnici, zamrzavaju se poslovne aktivnosti. Zato sto vam ne veruju. Zato sto nece da bacaju svoje pare na eksperimente u koje ne veruju. A ako se izvuku pare iz privrede nece ni postojati budzet. Zato vratite postenje i poverenje u drzavu. A nema poverenja sa skokom kursa sa 75 na 95 dinara za par meseci, nema poverenja kad drzava duguje recimo putarima za pre par godina ZAVRSENE poslove pola milijarde eura, nema poverenja kad se na silu povecavaju cene impulsa a da se ne konsultuju operateri koji su ulozili milijarde u Srbiju... Toliko o delima i postenju drzave Srbije. A ako je takva prema svojim gradjanima nije ni cudo kako je tek neko sa strane gleda

Maltezanin

pre 14 godina

Hoce da me blokiraju sto nemam para da platim banci kredit, a para nemam zato sto mi Beogradske elektrane duguju 7 miliona vec sest meseci. I koje tu lud. Drzava mora prvo da plati svoje dugova, a onda da sredi sistem naplate potrazivanja. Samo to i kriza ce biti upola manja. Kriza u Srbiji je teza nego u svim zemljama u okruzenju zato sto drzava nije stvorila sistemske uslove za normalni platni promet.

mihajlo

pre 14 godina

imam i ja ideju. ajde da kao sto je to bilo sa drzavnim bankama koje su imale veca potrazivanja od svojih dugova pa ih Dinkic uz razumevanje svih struktura ukinuo da ukinemo i sve druge firme u Srbiji

Aleksandar

pre 14 godina

A iznad ovog naslova stoji : "Razmisliti o broju zaposlenih" Ovako mozemo u nedogled u krug.
Hocete li se vi vise smisliti? Meni se cini da to namerno rade.

sumadinac

pre 14 godina

konkretne mere:
- PDV od 18 na 8% zato sto drzava treba da poveca placanje poreza a to ce uraditi na nacin tako sto ce porez spustiti na nizu stopu. Zasto? Zato sto ce svi privatnici uskoro zbog cele situacije gledati prvo da namire obaveze ka dobavljacima i bankama u vidu rate kredita pa tek onda da plate drzavi porez.
- Uvesti placanje PDV drzavi po naplati izdatih faktura i razmotriti da se PDV koji je obracunat u VP prometu placa na 6 meseci ili na kraju godine za sve firme.
- ukinuti sredstva koja se daju kao bespovratna sredstva jer tako ministri i ostali u vladi sebi pune dzepove a drustvo nema koristi od toga jer umesto da zbog toga rade bolje u intersu drstva oni su jos gori;
- smanjiti svim poslanicima plate na plate na nivo 1.25 x republicki prosek
- smanjiti poreze na PIO i zarade
- motivisati mlade od 20 do 40 godina starosti na nacin kao sto drzava motivise strane ulagace s tim sto bi mladima drzava bila jemac za pocinjanje posla ili za one koji vec imaju svoju firma a potrebna su im obrtna ili osnovna sredstva ili imaju potreba da zaposle nove radnike. Zasto drzava nemackim, italijanskim firmama a koje su sumnjive daje po zaposlenom radniku i do 5.000 eura a nama jedva namakne 500 do 1.000. Mogu da razumem aj 10% i nekako ali 5x mislim stvarno nije u redu jer tudja ruka svrab ne cese zar ne? oni hoce profit i jeftinu radnu snagu?;
- ljudima kojima je ostalo malo godina do penzije omoguciti stimulativne otpremnine ali u skladu sa mogucnostima budzeta i novca; Eventualno formirati edukativni centar gde bi ti isti ljudi mogli da edukuju mladji kadar posto oni u praksi imaju odredjenog iskustva iz pojedinih oblasti a koji bi nama kao drustvo moglo da znaci. Znaci stariji da budu u funkciji predavaca i da za to budu placeni sa recimo 30% od republickog proseka a sve u cilju njihovog motivisanja za prenosom znanja mladjima i kao dopunu skromnih otpremnina. Otpremnine treba da budu jedinstvene za sve jer smo svi generalno u problemima.
- angazovati sve fakultete i akademske institucije ciji je osnivac drzava u cilju unapredjenja procesa rada, razvoja drustva posto su profesori od znanja i nauke i o trosku ove drzave su isli vani i imali prilike da vide kako se stvari iz ekonomije, tehnike, prava i sl. rade; Svakom profesoru nametnuti da ima bar jedan projekat koji bi resio jedan problem u drzavi Srbiji kao obavezu da bi mogao da predaje na bilo kom fakultetu u Srbiji jer drzava je ulagala u fakultet i njegovo znanje, sada je red da vidimo koliko su oni spremni pored nas privatnika da za tu istu drazvu zalegnu znanjem i naravno da vidimo koliko nasi fakulteti barataju prakticnim znanjem i cemu i kako uce buduce narastaje. Dobra resenja profesora i fakulteta dodatno nagraditi,
- sva vozila koja se kupuju za potrebe drzavnih institucija kao sluzbena putnicka vozila kupovati od Zastave posto recimo poreska uprava kupuje GRANDE PUNTO od Miskovica a ne od sopstvene automobilske industrije. Znaci Zastava 10 za sve drzavne sluzbe pocevsi od poreske i MUP-a.
Na ovaj nacin bi drzava uposlila radnike u Zastavi, zaostala primanja i ostale finansijske obaveze koje ima Zastava ka drzavi bi se tom prilikom prebijale kroz automobile i auto industrija bi zivnula i pocela bi da dise.
- uvesti dnevnu kontrolu trgovina i marketa u smislu ogranicavanja marzi i sprecavanja monopola na robu siroke potrosnje jer su i oni jedni od generatora inflacije i jakim kaznama i po cenu zatvaranja kazniti te trgovine;
- pekarima i ljudima koji se bave proizvodnjom osnovnih namernica omoguciti posebne pogodnosti pri kupovini sirovina i goriva kako bi cena njihovih proizvoda bila jeftinija a u cilju smanjenja cene finalnog proizvoda u prodaji;
- ograniciti velike firme od prekomernog zaduvzivanja jer ceo ovaj deo oko naknadnih mera je sto zbog Delte sto zbog drugih isto velikih firmi koje su u sustini nelikvidne. Ako se ogluse iste zbog monopola nacionalizovati kao sto radi recimo US.
- ispitati zasto METRO i po kom osnovu nije u obavezi da izdaje fiskalne isecke i po kom osnovu moze da prima kes a da pri tome izdaje VP racune? Nase firme kada prodaju robu na veliko istu iskljucivo mogu da placaju preko racuna?
Ovakav nacin poslovanja je isto velika masina za pranje para jer nema evidencije o izdatim fakturama za kes kao ni o tacno obracunatom porezu. Ko madjionicari su, cas ga vidis, cas ga n e v i d i s, naravno po potrebi.
Znaci drzava ne veruje meni koji sam rodjen u Srbiji a veruje nekoj stranoj firmi?
Bruka i sramota.
Primer, pranja novca kroz METRO:
- Diler proda 'praskice' za 50.000 eura
- Ode u metro kupi robu, tehnicke uredjaje, racunare, robu siroke potrosnje
- Robu kasnije proda za novac preko racuna ili za kes
- Dobije cist novac i tako je svoje pare legalizovao i jos zaradi nesto na razlici u ceni
- Prijavi se na tender za kupovinu neke firme i postane legalan vlasnik
U ovoj prici drzava gubi novac narocito u slucaju ako je prodaja izvrsena za kes i dobija nove probleme ukljucujci i one socijalne.
Takodje ovom prilikom diler kada ode u METRO ne dokazuje poreklo para jer METRO radi za kes kao i diler.
Mi treba kao narod da se uozbiljimo i da prestanemo da izmisljamo.
Sve je vec izmisljeno i na nama je da vec ono sto je vec izmisljeno iskoristimo na sebi svojstven nacin posto kod nas kriza ne traje od prosle godine vec u zadnjih 50 godina samo sto niko to ne zeli da prizna i uvek se to prenosilo na nekoga drugog.
Takodje drzava treba da se suoci i sa cinjenicom da privatnici takodje imaju pravo na strajk i na gradjansku neposlusnost sto moze recimo i da znaci ako su svi slozni da drzava ostane i bez poreza od PDV i ostalih poreskih nameta.
U tom slucaju ceo sistem bi propao za dan a o tome niko ne razmislja.
U Srbiji je na snazi mnogo Zakona, mnogo mera, ali malo je konkretnih zivih dela koja dozvoljavaju ljudima da zive normalno i da budu posveceni svome poslu i radu i sopstvenom i drustvenom razvoju.
Politiku i diplomatiju vode bogati, mi nismo tome jos dorasli jer mi nemamo ekonomiju.
To prakticno znaci da mora da se radi mnogo za manje pare kako bi se ojacalo!
Kad sve funkcionise lako je povecati porez i naplatiti nesto ako nesto cirkulise.
Recimo u Velikoj Britaniji i u US kruna karijere je baviti se izgradnjom nekretnina a kod nas izgleda politika i nekretnine su prvi poslovi.
Ovoj vladi glavni cilj u sledecih 2 godine treba da bude 500.000 registrovanih i aktivnih malih i srednjih firmi sto bi po skromnoj matematici na grubo bilo, da svako od nas plati 1,000 din. na ime poreza mesecno drzavi bi bilo svakog meseca 500,000,000 din. iz realnog izvora
12 meseci x 500,000,000 = 6,000,000,000
Na glupave takse tj. porez 6 milijardi ocas godisnje + ostali nameti!
Kad kazem glupost, evo i konkretno:
Porez : Lokalna komunalna taksa za isticanje firme 1.500 din. mesecno - naplacuje se na ime takse za isticanje table za firmu. Znaci imao ili nemao tablu placas taj porez.
na kraju
Sustina u biti je stvari sastavljati a ne rastavljati! (N. Tesla)

Zoran

pre 14 godina

Ma oni ne znaju sta pricaju. Od nove godine je otpusteno po nekim pricama oko 60000 ljudi u Srbiji ali niko ne spominje radnike koji nisu bili prijavljeni sto znaci da je broj i veci. A sada vlada pomaze poslodavcima da zaposle ljude koje su vec otpustili i daje im po 2000 eura za svako radno mesto. Nesto ovde nije normalno ili ja slabo razmisljam.

Gradjanin

pre 14 godina

Bojim se da podsticajne mere ne budu usmerene ka Delta holdingu, koji je jako posrnuo, a to bi bile bacene pare, jer ako Delta ne moze da posluje ni u uslovima totalnog monopolola onda dzabe i pomoc drzave...

samo opusteno

pre 14 godina

Vruce-hladno, hoce-nece, bice-nece biti, i tako u krug. Uostalom, uskoro ce i godisnji odmori, zasto bi zurili sa donosenjem konkretnih resenja?

mirkovic

pre 14 godina

Ne trebaju nam ni krediti ni sarene laze niti bilo koje druge mere. Ljudi moji, treba da uradite samo jednu stvar, da sistem naplate potrazivanja funkcionise i da samo mogu da naplatim dugove. Duguju nam trenutno 1,5 miliona dinara, a ja nemam za plate i prete mi blokadom racuna. Dodje mi da odem pred zgradu Vlade i da ih pitam kada izadju odatle, sta oni rade, igraju se ekonomista i ekperimentisu nad nama. Treba da rade samo svoj posao, da osposobe sistem platnog prometa, ali to ne odgovara javnim preduzecima koja duguju milijarde i Miskovicu koji je bio toliko alav pa je podigao stotine miliona evra kredita i sada svi mi koji smo normalno poslovali treba da potonemo zbog njega.

branko

pre 14 godina

Mi robu ne isporucujemo, samo onima u koje imamo poverenje, sto znaci nikako velikim lancima. A velike trgovinske lance jurimo preko suda, to nam je biznis plan za 2009. a tempom kojim rade sudovi mozda i 2010.

sofronije

pre 14 godina

Neko ko je upravo izjavio da smo na početku izlaska iz krize takvom izjavom dokazuje da nema blage veze sa stvarnošću, a on uz to još sedi i arči pare na poziciji ministra ekonomije. Ministre ekonomije, mi smo na nizbrdici i hvatamo sve veće ubrzanje ka dnu, zahvaljujući vašoj nestručnosti i neznanju! za koji mesec ćemo tresnuti o dno, a onda ko preživi i bude mogao da se uspravi.
ove mere bi bile dobre da su donete početkom septembra prošle godine, sada mi liče kao da neko viče sa vrha provalije onom koji se survava, "izdrži još malo, pomoć samo što nije stigla"

paor

pre 14 godina

A sta je sa poljoprivredom? Nista, evo u Vojvodini nezapamcena susa a o investicijama u sisteme za navodnjavanje ni reci. Ali, nema veze. Misko ce da uveze sta god nam bude trebalo i jos ce da nam obori cene da i ono malo sto nam bude rodilo (ako uopste rodi!!!!!) prodajemo u bescenje.

opet ispao glup

pre 14 godina

" SRBIJA NA IZLASKU IZ KRIZE"
Vratite nam JUL sa sve Mirom i kompanijom samo da nema Dinkica i G-17 (grobari srpske privrede). Da sam ovo pretpostavljao pre 2000-te vec bi bio drzavljanin neke druge zemlje a ovako tek mi sledi trazenje viza (iseljenickih) i mogucnosti za odlazak, a sad su tu i porodica(malo dete), gubitak porodicnog novca ulozenog u pokusaj osnivanja malog preduzeca koje nikako ne moze da opstane, jer za pocetak nisam gledao kako da izbegnem placanje poreza, doprinosa, dugovanja dobavljacima i sl. Generator krize u Srbiji je samo i iskljucivo Vlada Srbije, lokalna samouprava i ostali drzavni aparat jer ne umeju jedan jedini dinar da stvore(omoguce privredi) a da to ne bude iz nameta, zaduzivanja, otimanja i ostalim njima bliskih aktivnosti. Od 2003g drzava je 7 puta menjala ono sto zovemo pravila igre u oblasti kojom se bavimo. Naravno iskljucivo na stetu privrednika. Ko ce iz inostranstva uloziti ovde novac ako vec sutra vaze neki novi (veci) nameti i nova pravila? Da, omogucice nam nove "povoljne" kredite sa najkupljim novcem u svemiru a ne okruzenju.
O trgovimskim sudovima ne mogu ni da razmisljam a da mi ne skoci secer.
Ne razumem samo da li ovi "skakavci" (partijski poslusnici) ne shvataju da ce platiti na ulici i za 90-te i za ono sto nisu uradili.